Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

iPhone sztori

2010. szeptember 25. - Droli

Magyarországon nincs válság, Magyarország gazdag ország, és Magyarországon még mindig remekül lehet hülyíteni az embereket. Nekem ez jutott eszembe, amikor láttam a képeket az új csodatelefon, az iPhone 4 debütációja kapcsán. Aki nem hallott volna a dologról, röviden: az Apple kihozta az új telefonját, potom 100.000 forint körüli áron (előfizetéssel, T-Mobile), és egy csomó ember alig várta, hogy ennyit (meg jóval többet) kiadhasson a nagyon okos telefonért. Ami nem is igazán telefon: lehet rajta filmet nézni, zenét hallgatni, fényképezni, netezni, szöveget olvasni, hurrá! Igaz, hogy számtalan koppintás létezik, melyek ugyanezeket tudják, lehet, nem ugyanilyen minőségben - de jóval olcsóbban. Ez akkor is az Apple, és aki iPhone 4-et akar venni most csupán százezer körüli áron (előfizetéssel), tegye, mindenki arra költi a pénzét, amire akarja. 

Engem az a jelenség érdekel, hogy miért pont MOST akarnak az emberek iPhone-t venni, garantáltan mocsokdrágán, ráadásul úgy, hogy nem is tudják, mit tud. Mert valljuk be, eddig senkinek nem volt Magyarországon iPhone 4-es készüléke: legfeljebb az iPhone 3G mutathatott valamit abból, hogy milyen lesz az új telefon, valamint a bemutató videók. De őszintén: meddig tart egy jó bemutató videót összedobni egy akármilyen rossz termékről? És hogy hová akarok kilyukadni: mi lesz, ha kiderül, hogy a gyakorlatban az iPhone 4 egy rakás szar, a kamera gyenge, a zenelejátszás nem jól működik, ráadásul a térerő is összevissza ugrál (lásd az iPhone 3G problémáját)? Akkor kijelenthetjük, hogy az ember jó drágán vett egy zsákbamacskát, melyről tulajdonképpen azt sem tudta, micsoda. Jó buli. Másrészt garantáltan lesz ez az iPhone 4 olcsóbb is, az iPhone 3G is olcsóbb ma már, mint a kiadáskor, és minek rohanni? Szerintem az iPhone 4 vásárlók jelentős részének van már Apple-ös csodaphone-ja, ami kb. ugyanazt tudja, mint az iPhone 4, legfeljebb gyengébb (de jó) minőségben, kevesebb tárhellyel. Nagy cucc, nem lehet azzal a régi csodatelefonnal kibírni még pár hónapig?

Nem, az Apple-termékek ma már státuszszimbólumok lettek, amivel lehet villantani (mert jó drága vót'), és elismerten jó minőségűek (ezt egy percig nem tagadom), de akkor sem tudom megmagyarázni, miért kell egy terméket azonnal, bevezető áron (ami esetünkben horrorár) leváltani. Egyszerűen hihetetlen, hogy egy olyan nyamvadt használati tárgy, mint egy telefon, arra késztet embereket, hogy órákat sorban álljanak, és kifizessenek rá annyi pénzt, amiből pl. egy jót nyaralhatnának (ízlés dolga, ki mire költi). Ha egy mondatban kellene jellemeznem az iPhone 4 bevezetése körüli dolgokat, azt mondanám: győzött a marketing az emberi józanság felett. Szomorú.    

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr1002322246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mommoka 2010.09.25. 19:15:35

Majdnem minden esetben győz a marketing ez biztos. Én sohasem vettem telefont bevezető áron, illetve egyszer igen, de két hét mulva vissza kellett vinni szoftverhiba miatt. Telefonnál mindíg fő szempont, hogy a legújabb legyen(divat). Én sem értem miért kell leváltani valalamit ami bevállt rögtön megjelenéskor drágán. "Valamivel kell menőzni persze". Biztos aki megveszi mindíg úton van állandóan, ezért kell Gps, Filmnézés, zene, net stb...

daniferi 2010.09.25. 19:55:57

Nekem kb 6 éves a telefonom, de még bírja. Viszont ha megadja magát, nem tudom, mit vegyek, mert akárhogy nézem, telefont már nem is kapni, csak ilyen sokfunkciós kütyüket :) Net, tévé, zene, gps, érintőképernyő... Netem van itthon is, tévém is (bár ritkán nézem), zene is dögivel, gps nem kell, jó nekem a nyomtatott is, gyalog meg még az se, legfeljebb kérdezek, a gombokat meg szeretem érezni :)

GPS fun 2010.09.26. 20:22:49

A kérdésedre választ találnál egyből, amint pár napig használnád a 4-est vagy valamelyik korábbi modellt... De legalább fogd kézbe és próbáld ki!

Miért kell arról irkálnod és mindenféle találgatásokba bocsátkoznod amit nem is ismersz? Szomorú.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.09.26. 21:12:32

@GPS fun: ??????

Elolvastad az írást? Nem az iPhone-ról szól, hanem egy jelenségről!
süti beállítások módosítása