Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Stadiont Debrecenbe!

2010. november 09. - Droli

Figyelem! Elfogult vagyok!

...emlékszem, egyetemistaként többször is átszaladtam előadás után a meccsre (sokszor előadás HELYETT is, szánom-bánom :-). Biztosan van, aki emlékszik a tíz évvel ezelőtti Loki stadionra: a B szektorba például úgy lehetett bejutni, hogy az erdőn keresztül egy ösvény vezetett oda (esőben kellemesen sáros volt), a beléptetőkapu mellett meg ott állt egy összeeszkábált bódé - ez volt a pénztár. Utána az ember felmászott egy kis dombra, majd elfoglalta helyét a szektorban. De voltam a H szektorban is, ami nem volt más, mint egy vasöntvényekből összeeszkábált lelátó. Ilyen körülmények között vertük meg például a világ- és európa bajnok Dugarryval és portugál válogatott Pauletával felálló Bordeaux-ot 3-1-re. Régi szép idők! - mondhatnánk, de szerencsére vannak új szép idők is, mert a Debrecen tavaly a BL, idén meg az EL csoportkörében játszik. Ezt azonban a mostani stadion nem láthatja, mert az UEFA nem engedélyezi benne a nemzetközi mérkőzések itteni lejátszását.

A tavalyi és idei menetelést sajnos amúgy sem tudom személyesen követni, mert külföldön élek, elég messze Debrecentől. De pl. az ír tévé adta pár tavalyi BL meccsünket.

Hát ez az, az ír tévé. Meg még ki tudja, hány tévé - no nem feltétlenül miattunk, hanem a Liverpool miatt, de mégis, az ír Johnny a munka után természetesen ment a kocsmába, ott pedig a kivetítőn nézte a fővárosunk panorámaképét, majd a stadiont - na, melyiket? A Puskást, ami szintén egy romhalmaz. Az ír Johnny minden bizonnyal látott már egy-két stadiont a világ keleti feléből, de ekkor megdöbbenve kiáltott fel: ez mégis mi? Hátha még tudta volna, hogy ez nem is a Debrecen stadionja, mint ahogy a Debrecen sem budapesti csapat, csak hát... hát. Korábban nem egy esetben fordult elő, hogy  egy nemzetközi mérkőzés előtti edzésen, hogy az ellenfél elismerően bólogatott - jó ez az edzőpálya, de hol van a stadion? EZ AZ.

Az igénytelenség felsőfoka, ahogy mi, magyarok stadiontéren állunk. Pedig egy stadion országimázs szempontjából sem utolsó - a nemzetközi mérkőzéseket közvetíti pár külföldi tévéállomás, sokaknak ez lesz az első képe Magyarországról, és ez az első kép sajnos balkáni képet mutat (apropó, elfogadnánk mi pár balkáni stadiont!). Meg idejön pár száz vendégszurkoló, itt költi a pénzét, aztán betereljük egy romhalmazba, hogy "nesze, élvezd a meccset!" Sajnos élvezni szokták, mert ritka alkalom, hogy nem ők győznek. Pedig egy ilyen nemzetközi meccs többet ér száz országimázs reklámnál is, például ír férfikollégáimnál a tavalyi BL tette fel Magyarországot a térképre. (Ki tudja? Lehet egyszer eljönnek ide nyaralni is.)

Pénzügyileg persze sokba kerül - a debreceni stadion 10 milliárd forintba -, de hát ezt fel lehet úgy is fogni, mint egy befektetést. A mogyoródi Hungaroring is pénzbe került minden bizonnyal, nem is kevésbe, ennek ellenére nagyon sokan élvezik a hasznát, mikor jön az a sok turista, és itt költi a pénzét, meg nagyon sokan büszkék arra, hogy egy csomó tévében Magyarországot mutatják. Persze, azt a pénzt is szét lehetett volna osztani például a nyugdíjasok között, kétségtelen, de így hasznot hoz. A Debrecen is hoz hasznot, tavaly a klub közvetlenül 234 millió forint társasági adót fizetett be az államkasszába, és hol van a többi adó (pl. ÁFA!), az egyéb közvetett haszonról ne is beszéljünk. És ne felejtsük el, hogy a csapat szerepelhetett volna - szerepelhetne jobban is, ha hazai pályán játszana, jól mutatja ezt az idei bajnokság, ahol hazai pályán veretlen a Loki. És ez nemzetközi szinten további UEFA-bónuszt jelentene, meg további adóbevételeket az államnak. Mert a foci nemzetközi szinten nagy üzlet mindenki számára, erre már rájöttek pár országban.

Annyi hülyeségre megy el a pénz államszinten, hátha ebből a beruházásból kivételesen tudna profitálni az állam is a jövőben!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr992434239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2010.11.09. 16:03:55

a stadionépítés nem állami feladat. Ha tényleg megéri, tervezd meg te, győzd meg a bankot, hogy érdemes finanszíroznia a projektet, aztán ha bejön, stadion is lesz és meg is gazdagodsz.

misc · http://misc.blog.hu 2010.11.09. 18:48:01

@Droli: az se. Ha van igény színházra, akkor épül színház magánpénzből, mert megéri színházat építeni.

Azok, akik érdeke, hogy legyen sok színház (színészek, drámaírók, színházrajongók) minden bizonnyal megpróbálják úgy beállítani, hogy a színházépítés és a "magas kultúra szolgálata" a társadalom érdeke, és mint ilyen, állami támogatásra jogosult. Hasonlóan, a futballiparban érdekeltek és a focirajongók azt állítják, hogy a kedvenc sportjuk közérdek, államilag támogatandó.

Ne higgyünk nekik. Színházba vagy focimeccsre járni egy szabadidős elfoglaltság, nem nemesebb vagy erkölcsösebb, mint bármi más, amit az emberek a szabadidejüket eltöltik. Az olvasás, a mozik vagy a haverokkal való sörözés sincs közpénzekből támogatva.

gabi999 2010.11.09. 21:49:46

Eszembe jut egyik Köztársasági Elnökünk szava : xy alkalom MÉLTÓ MEGÜNNEPLÉSE
Seggünk kilóg a gatyából , de Ö presztizs kérdést akart a felhajtásbol csinálni .
Ne csináljunk abból hiúsági kérdést hogy van-é Debrecenbe stadion .
Asszem van elég gond-baj az országba enélkül is .
A focinak nevezett dolog igy is kb 70 % al több állami támogatást kap mint kéne , igy vagy ugy . Más sportágak ezért kapnak keveset , mert valaki bemagyarázta : focizni kötelezö ,foci nemzet vagyunk .
Ám legyünk , DE NE KÖZPÉNZBÖL .
MAGÁNTÖKÉVEL VISZONT egyetértek .

szar ország 2010.11.18. 20:49:42

A veszprémi férfi kéziscsapat a világ egyik legjobbja. Mégsem kapott egy fillért sem a város a multi funkci csarnokra. Az állami csak némi fenntartási támogatás adott volna, de azt is olyan feltételekkel, amelyek mellett 6 milliárdért építették volna meg az ajánlattevő OTP Ingatlan ill. másb bűnbandák. Veszprém saját céggel 4,5-ből kihozta az ország legszebb csarnokát. Bezzeg Debrecen ingyen kapta a Főnixet:-((( A Loki focistái csak még gólt sem rúgnak nemzetközi mérkőzésen. A pofátlanság csúcsa a stadionotokra beígért 10 milliárdos támogatás. Ráadásul biztos, hogy sokkal többe fog kerülni, mire kész lesz. Persze jó üzlet lesz ez a focifőnökké is megválasztott Csányi Sándor OTP-jének! Sajnálom, hogy adót fizetek ennek a szar országnak, hogy aztán azt ilyen baromságokra költsék:-((((
süti beállítások módosítása