Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Külföldi bankszámlát kell nyitni?

2010. december 02. - Droli

Olvasgatom a blogokat, és azt látom, hogy többen már annyira nem bíznak a kormányban, hogy külföldön akarnak bankszámlát nyitni, "menekíteni" akarják a pénzüket. Hiába, a magánnyugdíjpénztárak pénzének "államosítása" meg az öt évre visszamenőleges 98%-os különadó sokakban megrengette a bizalmat, és félnek, hogy a következő a magánbetétek államosítása lesz. De vajon érdemes-e ezért külföldön bankszámlát nyitni?

Aki fizetésből-bérből él hónapról-hónapra, és nincsen megtakarítása, annak aligha érdemes pénzét külföldi számlán tartania. Egyrészt tőle nincs mit lenyúlni, másrészt meg ha a kormány odáig süllyed, hogy a jövedelmekre is rá akarja tenni a kezét, azt nem a bankszámláról fogja "inkasszózni", hanem kitalál egy olyan jövedelemadót, amelytől a külföldi bankszámla sem véd. Ráadásul macerás a külföldi bankkártya használata: kérdés, milyen díjakat számítanak fel magyarországi kártyahasználatnál, készpénzfelvételnél, mennyi az utalás díja (pl. beszedési megbízás), na meg az állandó devizakonverzió... 

Akinek van betétje, és ez nagyobb összegű, annál már érdekesebb ez a kérdés. Ott két problémára szeretném felhívni a figyelmet: egyrészt külföldön, megbízható országban a kamatot bizony alacsonyabbak, mint hazánkban, tehát könnyen lehet, hogy kevesebb kamatot kapunk a pénzünkre, mintha itthon hagynánk. A másik probléma pedig az árfolyammal van: ma 280 körül mozog az euró középárfolyama, és abban azért egyetértés van, hogy jövőre a forint erősebb lesz  (az MNB 270 körülire várja a jövő évi árfolyamot). Persze elsülhet fordítva is, de jelenleg az előbbi verzió a valószínűbb. Ez konkrétan azt jelenti, hogyha valaki ma átváltja forintját euróra 280-ért, elviszi külföldre, betétbe helyezi, jövőre kiveszi, és visszaváltja 270-es árfolyamon forintra, akkor az 10.000 eurónál 100.000 Ft árfolyamveszteséget könyvelhet el. Az árfolyamkockázat pont olyan, mint a devizahitelnél, csak "fordítva" működik.

Érdemes ezt bevállalni "patásorbán" miatt?

Frissítés: új poszt a témában 2011.01.06

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr702486116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.12.02. 08:37:15

Szerintem a legjobb több lábon állni, mint általában minden hasonló kérdésben. Egy része itthon, másik része külföldön. Persze csak milliós nagyságrendtől kezdődően érdemes ezzel foglalkozni.

Din Serpahis 2010.12.02. 11:01:50

Naná, hogy érdemes bevállalni.

1.A megtakarítások nyugodtan lehetnek külföldön, a mindennapi élethez szükséges casht meg lehet itthon tartani az otp-nél, így az átváltási veszteség minimalizálható.

2. Az, hogy jövőre erősödni fog a forint, nagyon optimista felvetés, én ebben nem nagyon bíznék. Egyrészt jön majd az europai adósságválság portugál meg spanyol felvonása, ráadásul ebben az elképesztően dilettáns gazdaságpolitikában szinten kódolva van egy nagyobb zuhanás lehetősége.

Maurice74 · http://www.personaltraining.hu 2010.12.02. 11:28:20

@Din Serpahis: Vagy nem jön semmi, de mindenképpen érdemesebb több lábon állni.

halaszlo 2010.12.02. 12:27:03

Azért egy kicsit kezdik túlreagálni ezt a dolgot a kedves elvtársak.
Amikor 40%-on adóztam, senki nem modta, hogy GYF tolvaj, meg hogy ellopja a pénzünket. Senki nem fordult emberjogi bírósághoz, vagy az EU-hoz.
Azzal, hogy odaadod (ok, elveszik) a nyugdíjpénztárban lévő pénzed, cserébe nem 70%-ot fogsz kapni az államtól, hanem 100%-at.

aum 2010.12.02. 13:22:44

Nézzük az argentín példát.
Amikor az ország államcsődöt jelentett, természetesen a peso zuhanni kezdett és mindenki fejvesztve váltotta át a pénzét dollárra. Ez viszont erősítette a peso értékvesztését, ezért a szabad átváltást megszüntették, a devizabetéteket befagyasztották és a pesot drasztikusan leértékelték.
Izlandon is bevezették a kötött devizagazdálkodást a 2008-as csőd után.
Sajnos az államcsőd veszélye nálunk is reális, ezért a külföldi betét nagyon is észszerű..

Apophis 2010.12.02. 15:02:56

Én azt gondolom, hogy megy a pánikkeltés szoci módra. Tény, hogy vannak sokaknak nem tetsző döntései a mostani kormánynak. Én nem akartam magánnyugdíjpénztárba belépni, ezért az önkéntesbe léptem be. Ide fizetek be évente egyszer-kétszer. Kisebb a fenntartási költsége, ezért szerintem akiknek van magánnyp. plusz pénzük, akkor ide kellene betenni. Jobban járnának. A devizabetétek külföldre utalása logikus lenne, ha MO. befagyasztaná az itthon tartott pénzeket. De szerintem nem tartunk még itt.

misc · http://misc.blog.hu 2010.12.02. 15:40:13

semmilyen árfolyamról nincsen jövőbeli konszenzus, legfeljebb elemzői várakozások. A devizaárfolyamok természetüknél fogva előrejelezhetetlenek. Ha biztos vagy benne, hogy a jövőben a forint erősödni fog, itt a lehetőség: vegyél fel devizahitelt, fektesd be forintban, ha bejön, kaszálni fogsz.

misc · http://misc.blog.hu 2010.12.02. 15:45:02

A magyar CDS-felárak most úgy 340 bázispont körül vannak, tehát a piaci várakozások szerint 3.4% a magyar államcsőd valószínűsége a következő 5 évben, ami annyira nem nagy, de azért némi veszélyt mindenképpen jelent. Nagyobb megtakarításokat érdemes lehet külföldön tartani, bár figyelni kell a külföldi pénzmosás elleni szabályozásra, illetve arra, hogy nem minden országban egyszerű állampolgárság nélkül számlát nyitni.

is 2010.12.02. 20:24:27

@Apophis: "Én azt gondolom, hogy megy a pánikkeltés szoci módra."
"De szerintem nem tartunk még itt. "

MEG. tenyleg összenezhetned a sajat kommented elejet, meg a veget, mert a vegere szoci panikkelto lettel magad is :-DDDD

is 2010.12.02. 20:25:56

@SCUMM: azert 500 millio euros kulker merlegnel nem nagyon vagyunk raszorulva az eurora. forintban meg annyit adosodunk el, amennyit akarunk. fundamentalisan az euro nem tud erosodni a forinttal szemben, mert nincs kereslet ra.

misc · http://misc.blog.hu 2010.12.02. 23:50:30

@is: a külkermérleget kár éljenezni, azért van többlet, mert a belföldi fogyasztást kinyírta a válság. az aktívum így gyakorlatilag annak a jele, hogy még mindig nem akar beindulni a kilábalás.

a devizapiacoknál hatékonyabb piacok nem nagyon vannak, óriási a kereskedési volumen és nincsenek árbefolyásolásra képes szereplők (görögöző politikusokat leszámítva..). Ez alapján én továbbra is azt állítom, hogy semmilyen elemzési technikának nincs előrejelzési képessége a forintárfolyamra. Ha nem értesz egyet, spekulálj a forint erősödésére.

Egyébként fundamentális kockázatként bőven ott van az, hogy valamelyik problémás európai szuverén adós bedőlése esetén a mi állampapír-hozamaink is elmennének az egekbe, a forinttól meg szabadulna mindenki.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.03. 00:03:30

@SCUMM:

"a devizapiacoknál hatékonyabb piacok nem nagyon vannak, óriási a kereskedési volumen és nincsenek árbefolyásolásra képes szereplők "

Ezt sokáig én is így gondoltam, de aztán meginogtam a hitemben. Elég megnézni a CHF/HUF elmúlt egy heti ingadozását. Először 200-ről gyengült egészen 220-ig, majd most visszajött 210 közelébe. Mindezt egy hét alatt, mialatt a fundamentumok cseppet sem tudtak változni..
Oké, hogy óriásiak a kereskedési volumenek és nincsenek árbefolyásolásra képes szereplők, de ettől függetlenül hiszti az van. Nem nevezném hatékonynak a piacot. Ilyen volatilitás mellett sokan megszívták az elmúlt egy hetet, sokan meg érdemtelenül nyertek.

intruderjani 2010.12.03. 09:15:41

@bogancs: "...Ilyen volatilitás mellett sokan megszívták az elmúlt egy hetet, sokan meg érdemtelenül nyertek."

--- Mi az, hogy "érdemtelenül" nyertek? Aki szopóágra került, az kockáztatott és bukta, aki mennybe ment, az kockáztatott és nyert rajta. A piacokon értelmetlen az a szó, hogy "érdemtelenül". Ráadásul kevered itt a szezont a fazonnal, mióta lehet "fundamentumok" alapján kereskedni nagyon-nagyon rövid távon (hetesen, naposon)? Ha valaki egy kicsit is rajta van deviza-speki témán, akkor pont, hogy a volatilitást kereskedi le, mondjuk opciókkal (nyilván lehet hatékonyan spotolni is stb, ez csak egy példa).

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.03. 09:39:47

@intruderjani:

Hát ez az! A spekik!

Mások meg szokásos normál üzletmenetük miatt "kényszerülnek" a devizapiacra.

Mert mondjuk devizahitelt törlesztenek, devizában rögzített ingatlan bérleti díjat fizetnek, turizmusban dolgoznak, vagy éppen exportra termelnek.

Ha ma utazok Svájcba akkor 200-ért váltok frankot, ha holnap, akkor meg 220-ért..

Értem én a dolog közgazdaságtanát, de jelenleg pszichológiai hatások felülírják szerintem. Meg stop-loss, meg ilyen dolgok.

intruderjani 2010.12.03. 10:44:10

@bogancs: Hmm. Aki ténylegesen függ a devizától, az fedezeti ügyletekkel biztosítja magát az ilyen kilengések ellen. Aki turistákat fogad jól jár a HUF gyengüléssel, az exportra termelők meg különösképpen mennybe mennek ilyenkor (bár ők is fedeznek). Szóval ne vidd el erre a fonalat, ott tartottunk, hogy "érdemtelenül nyertek".

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.03. 19:41:53

@intruderjani:

Elméletben igen, de a gyakorlatban fedezeti ügyletekkel csak nagy tételben lehet és érdemes foglalkozni. A magánembereknek és a kisvállalkozásoknak ez nem opció. (hogy stílszerű legyek. :)

intruderjani 2010.12.06. 08:43:58

@bogancs: "Elméletben igen, de a gyakorlatban fedezeti ügyletekkel csak nagy tételben lehet és érdemes foglalkozni."

--- Ezt pontosan mire alapozod? Ha kétszáz céháefről van szó, akkor lehet, de ebben az esetben még 10% árfolyaminga is csak 4K HUF, ebbe meg senki nem megy csődbe... Érdekes, hogy a te "elméleti lehetetlenséged" nekem a gyakorlatban pénzt hoz, "érdemtelenül".

2010.12.08. 15:10:38

butaság. Az euró sokkal megbízhatóbb fizetőeszköz, mint a forint. A forint kamatok soha nem fedezik az árfolyam veszteséget... (jelen kormányzat ténykedése alatt meg főleg nem/ kb 10 forintos forint árfolyam vesztés már feléli sz összes forintos kamat különbséget szemben azzal, hogy euróban tartod a kis kamaton. Ha ennél többet esik a forint akkor már euróban biztosabb a pénz, mert ha nem is sokat kamatozik, az értékét megtartja.
Természetesen NEM rögtön mobilizálható formában. Ha esetleg erősödne a forint, akkor meg benn kell hagyni és nem forintra váltani.

2010.12.08. 15:13:53

@halaszlo: ez ostobaság. Az államtól SEMMIT nem fogsz kapni, mindig az aktív réteg termeli ki az akkori nyugdíjasok pénzét, semmiféle félrerakott pénz nem lesz, mert orbánék MOST elköltik.
Sokkal több eltartott lesz 2020-30-ra és az állam KÉPTELEN lesz neked megadni a nyugdíjat, mert NEM LESZ miből. Ez pofonegyszerűen belátható tekintve a demográfiai helyzetet.

halaszlo 2010.12.08. 15:19:09

@Kulics:
Márpedig ha az államtól nem kapnál pénzt, akkor a 25% mnyp-t is a hajadra kenhetnéd.
Az államtól akkor nem kapnál, ha államcsőd lenne "akkómegmáúgyismindegy". Az mnyp-k csődje még mindig esélyesebb.

titkosgyilkos 2011.12.26. 12:17:55

Érdekes, hogy ~1 év távlatából milyen megmosolyogtató (bár de félszeg ez a mosoly!) azt olvasni, hogy a 280-as euró akár 270-ig is visszaerősödhet - mostanra, ugye. :o
Azt hiszem, elég nyilvánvaló, hogy akinek van érdemi megtakarítása, az jobban teszi, ha legalább részben külföldön is tartja - aki rendelkezik ilyennel, már nyilván rég lépett is az ügyben. Az ok elég jól látszik: a tervezhetőség, megbízhatóság hiánya a magyarországi viszonyokat illetően.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.12.26. 14:03:43

@titkosgyilkos: :-)

Ott volt az, 270 körül, egészen szeptemberig - aztán meg jött Lázár a végtörlesztéssel, és el is szállt. Sajnos a hozzászólásod utolsó mondata nagyon ül, a jóisten meg nem mondja,mi lesz itt jövő ilyenkor.

Creatura 2011.12.30. 21:39:43

Elárulok Nektek valamit, amiről eddig nem volt szó.A nagy vagyonok nem most mennek ki, azok már kint vannak.Komolyan.
Évekkel ezelőtt elindultak már kifelé a komolyabb pénzek, Svájc, Lichtenstein nyomvonalon.Ezek azok a pénzek amiket a fekete gazdaság megtermelt, és eldugott, már a szocik elől is.
Lásd offshore, és társaik, ebben mindenki benne volt azokban az időkben, és már akkor is vagy legalizálni, vagy eldugni kellett a vagyont.
Mit gondoltok miért ezzel kezd minden kormány,hogy kegyelmet hírdet, és minimális adóval behozható a pénz?
Mert sok pénz van kint, és ezt ők is tudják.
Az már csak a hozadéka,hogy ezzel erősítik az adóelkerülést.Mi a fenének fizessek 40%-ot, amikor ez majd csak 10% lesz pár év múlva, és le van tudva minden.

Ami most zajlik az a kisemberek feleszmélése, és próbálják biztonságba helyezni a "családi ezüstöt".Nem ez a nagy lé Uraim.

licsipancsi hites hajszakértő 2011.12.31. 12:11:21

"Érdemes ezt bevállalni "patásorbán" miatt?" - kérdezte a posztíró tavaly decemberben.

Mit mondana most?

Haloperidol 2011.12.31. 17:56:42

Most komolyan kérdezném az embereket, akik olvasnak: Magyarországon jelenleg van valamennyi megtakarításom, forintkötvényekben.

Ki az, aki ezt kivinné az országból és euróba fektetné? Rövidesen családot szeretnék alapítani.

arany_ember 2012.01.04. 00:37:05

érdemes lett volna? :)
süti beállítások módosítása