Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Vezet a Fidesz, de mennyivel?

2011. június 21. - bogancs

A kérdést ugye így is fel lehetne tenni. Az elmúlt hónapokban ugyanis ez az egyetlen dolog, amiben a közvélemény kutatók és az adatok alapján különböző cikkeket írók egyetértettek.

A két legutóbbi felmérés ugyanis gyökeresen eltérő számokkal és tendenciákal állt elő. A Nézőpont Intézet júniusi felmérése (amit a Heti Válasz számára készített) gyakorlatilag stabil Fidesz fölényt közöl, míg a Szonda Ipsos adatai szerint (amelyet a Népszabadság közölt először) viszont zuhanórepülésben és válságban a Fidesz, és már csak egy karnyújtásnyira van tőle az Mszp.

http://nivo.blog.hu/media/kozvelemeny.JPG

Az_adatokból levont konzekvenciák ennek megfelelően ég és föld távolságra vannak egymástól. Most nem is ezen anomáliákon szeretnék rugózi, mert teljesen felesleges. Inkább a címben feltett kérdésre fókuszálnék, vagyis azt szeretném leszűrni az adatokból, hogy mi is a tényleges helyzet.

Ahogy kicsit belemélyedtem a számokba, meglepően tapasztaltam, hogy ez nem is olyan nehéz feladat, mint elsőre gondoltam. Az arany középút most is jónak tűnik. Alapvető különbség a két kutatócég számainál csak a Fidesz támogatottságában (22%) és a bizonytalanok táborában (28%) van.

A megoldást valószínűleg ott kell keresnünk, hogy melyik kutatás milyen kérdések alapján sorolt valakit a bizonytalanok vagy a pártok támogatói közé. Az látható, hogy a Nézőpontnál rendkívül alacsony a bizonytalanok aránya, mindössze 25%. Ez pedig 75%-os választásokon való részvételt jelentene, ami ugye még sosem volt, az elmúlt 20 évben 50% és 70% között ingadozott a részvétel. A cég tehát arra törekedett, olyan kérdéseket tett fel, amelyek alapján minél több válaszadót be tud sorolni valamely párt potenciális szavazói közé.

Ezzel szemben a Szonda Ipsos rendkívül sok embert sorolt a bizonytalanok közé, nála a választási részvétel mindössze 47%-os lenne, ami meg a másik véglet, soha nem látott alacsony szint.

Eddig a számok, most pedig nézzük az én következtetéseimet:

1. Az Mszp, a Jobbik és az LMP mindkét kutatónál nagyjából azonos helyzetben van, gyakorlatilag három középpártról beszélhetünk.

2. Rendkívül sok olyan szavazó van (mintegy 20%), akiket a Szonda a bizonytalanok közé, a Nézőpont viszont a Fidesz táborába sorolt. Ami ebből megállapítható, hogy a Szonda esetében is egykori Fidesz szinpatizánsokról lehet szó (hiszen a másik három párt támogatottsága nem sokat változott az elmúlt egy évben), akik mára valamilyen mértékben elbizonytalanodtak a kormányzati intézkedések miatt. Ezen bizonytalanok azonban valószínűleg továbbra is a Fideszhez állnak legközelebb a négy párt közül.

3. Ebből én arra következtetek, hogy ezt a 20%-os réteget legkönnyebben a Fidesz tudja megszólítani egy esetleges kampánnyal, egy választások előtti némi költségvetési lazítással, esetleg a meghozott intézkedések következő években megmutatkozó esetleges gyümölcseinek köszönhetően.

Összefoglalva azt kell mondjam, hogy egy év kormányzás után továbbra is (tetszik/nem tetszik) nagyon jól áll a Fidesz. Magasan, bár csökkenő mértékben vezet a biztos szavazók között, és a Fidesz rendelkezik a legnagyobb potenciálisan elérhető tartalékkal is.

Rosszul gondolom?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr643001828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2011.06.21. 05:06:30

Szerintem az van, hogy bár elfordulnának sokan a fidesztől, de most már nincs alternatíva. Az emberek nagy része nem a pártok mellett, hanem egy párt ellen szavaz. Míg a választáskor volt a kevésbé rossz fidesz az mszpvel szemben (s mivel szinte csak ők voltak, így könnyű volt a 2/3), míg most már nincs semmi. Ha az embereknek nem is tetszik, amit a jelenlegi kormány csinál, nincs hova menekülni, mert mi van még: az elkúrók, a nácik, meg valami törpe párt, ami nem is biztos, hogy megvan még.

is 2011.06.21. 11:32:54

@poszt: rosszul. eloszor is a Nezopont neve rogton korrekciot kovetel, mert amit kerdeznek sem igaz.

masreszt a kiabrandultsag pontosan azt jelenti, hogy barkire, csak akiben csalodtam, arra nem. tehat nem megszolithato a FIDESZnek egyetlen rendvedelmis, indoklas nelkul kirugott a koztisztviselo, rokkant, es cigany sem (kb. innen szedte fel magat 2010-ben, es most oket intezi el).

@daniferi: de lehet alacsony a reszvetel, hogy senkire nem szavaz. ez is a szonda fele billenti a merleget. az elkurok melle meg felsorakozik a FIDESZ, tehat az MSZP-nek az mar nem lesz billog onmagaban.

a helyes szam ma kb. ez lenne:
55% reszvetel, es ebbol:
40% FIDESZ
30% MSZP
17% Jobbik
10% LMP

ha az MSZP es az LMP ossze tudja baratkoztatni a valasztoit (Schiffer gozerovel dolgozik egy Gyurcsanymentes MSZP-n, amivel osszejohetne), akkor bizony egal.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.21. 18:11:52

@is:

Igen, ezek jó ellenérvek, de szerintem nem elégségesek. Nézzük sorban:

Írtad, hogy a Nézőpont számait alapból korrigálni kell. Más meg a Szondának nem hisz. Én azt gondolom, hogy ha valaki azt mondja, hogy MSZP, akkor azt egyik intézet sem fogja a Fideszhez, vagy a Jobbikhoz számolni. Szerintem a különbség a kérdezési módszertanban van, nyilván a Nézőpontnak és a Szondának is megvan a szakmai gyakorlata arra, hogy melyik válaszadót hová sorolja.

A rendvédelmis, kirúgott köztisztviselő, rokkantnyugdíjas, cigány jó példák, de ne felejtsük, hogy a különbség 20%, ami nagyjából 1,6 millió szavazó. Ennyien összesen nincsenek az említett csoportok. Nem is beszélve, hogy egy részük eleve nem volt soha Fidesz szavazó (például rokkantak jó része)

Az MSZP 30, Fidesz 40 tipped azért kicsit túlzó szerintem, még a Szonda is csak 28-51-et mért a biztos szavazókra a linkelt cikkben.

Az meg szerintem vágyálom kategória, hogy egy 30%-os MSZP még az LMP-vel is összefogjon. Örülhetnek, ha nem szakadnak darabokra. Gondolom olvasod az Mszp-ről szóló híreket. Szerintem ne áltassuk magunkat, messze van ez még az egáltól.

ayatollah 2011.06.21. 21:21:21

A poszt címe helyesen:

Vezet a fidesz, de minek?

Archenemy 2011.06.21. 22:06:40

Természetesen rosszul látod, hiszen hamarosan bevezetik a diktatúrát és az egypártrendszert is, ahogyan ezt már minden balliberális blogger tisztán látja, és látni is fogja még három évig! Ugyanis SENKI sem szavazna a Fideszre, hanem mindenki csak félésből mondja azt, hogy igen! Köztudott, hogy a Fidesz eddig is mindenkit megölt, aki nem rá szavazott!

A jelenséget bővebben kifejtő, elfogulatlan, tárgyilagos bizonyítékokat bőséggel felvonultató cikkeket bárki elolvashatja az index.hu blogketrecében, közvetlen az "Alekosz megint ufót nyalt!" bejegyzés alatt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.21. 22:23:53

@Archenemy:

Még egy hetük van, aztán életbe lép a médiatörvény és úgyis el lesznek hallgattatva. :)

is 2011.06.22. 11:56:21

@Archenemy: ertjuk, hogy poenkodni akartal, dehat Madi Laszlo tavalyi kinyirasa ota ez sajnos egyaltalan nem vicces, amiket ide irsz. meg amiota indokla nelkul kirugtak sokezer koztisztviselot, azota sajnos nem vicc a kiynirunk, ha nem vagy FIDESZ szimpatizans. amit a kUbatov-listabol pontosan tudunk.

aki ezeken az elethelyzeteken meg poenkodni probal, az sajnos igencsak erzeketlen es tajekozatlan valaki.

is 2011.06.22. 12:14:50

@bogancs: "Írtad, hogy a Nézőpont számait alapból korrigálni kell. Más meg a Szondának nem hisz. "

erre van a sokeves statisztika. volt eleg valasztas. a Nezopont szamai erdekes modon az utolso ket hetben a valastzas elott gyorsan hozzaidomulnak a tobbihez, elotte viszont random rangatjak pont ugy, hogy a FIDESZnek jot mutasson (ha kell, biztos folenyt, ha kell panikkelto es mozgosito esest stb.). en szamokra alapozom a velemenyem. te sima hitre, vagy ennel tobbre?

"Szerintem a különbség a kérdezési módszertanban van"

nagy felismeres, maguk is leirtak. a Nezopont nem koveti az osszes tobbi modszertanat (beleertve a nagy kulfoldieket), hanem samanos-magyaros modszertannal kutat. ab ovo nem osszahasonlithato, de hat hogy is van az, hogy 95% kutatointezet kb. egyforma modszertannal nyomul, a Nezpont meg kitalal valami vilagujdonsagot, egymaga? ezt eleg eros ervnek erzed?

"hogy a különbség 20%, ami nagyjából 1,6 millió szavazó"

kedves baratom, itt fejezzuk be, ha neked ilyen nehez a szamokkal, valahol altalnos iskola 5. osztaly korul. meg a Nezopontnal is van 25% partnelkuli, tehat a 6 milliot osztja tovabb, a szonda meg joval 4 millio alattit. a 20% boven az 1 million belul van. ha meg hianyzik a sorbol, akkor vedd oda a ciganyokat, akiktol most veszik el a segelyt, a tobb, mint egymillio embert, akinek kevesebb lett a fizetese a 16%-os SZJA miatt.

"még a Szonda is csak 28-51-et mért a biztos szavazókra"

jaj, hat nem megy, sehogy nem megy harom kommentet osszeolvasni. pont arrol irsz a posztban, es arra reagaltam, hogy a bizonytalanok kire fognak szavazni. biztosban 28-51, a bizonytalanok viszont nem lesznek FIDESZ szavazok.

nekem a hatam kozepere sem kell az MSZP a jelenlegi formajaban, de ez itt most ertekmentes elemzes. a vagyalom az itt nem erv.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.22. 23:06:06

@is:

Ú, de elfogult valaki..

Érdekes összeesküvés elmélet, amit a Nézőpontról írtál. Persze lehet, hogy igaz, de a poszt pont arról szól, hogy ne egy közvéleménykutatónak higgyünk, hanem szintetizáljuk őket.

torokgaborelemez.blog.hu/2011/06/22/kozvelemeny_kutatas_19

Csak egy ellenpélda: Nézd meg a linkelt cikkben a táblázatot. A Szonda például 2010 májusa óta rendre 10%-kal alacsonyabbra méri a Fideszt a másik három közvéleménykutatóhoz képest. De mindegyik mindegyiktől jelentősen eltér. Ennyit az azonos módszertanról.

Azt meg soha nem értettem, hogy mi haszna abból bárkinek is, hogy két választás között, pláne ilyen sokkal a következő választás előtt valaki eltérítse a tényleges számokat..

Például a Gallupot is Fidesz közelinek mondták 2002 körül, kihozta az utolsó kutatásokban, hogy magasan vezet a Fidesz, aztán meg mégis elbuktak.

"kedves baratom, itt fejezzuk be, ha neked ilyen nehez a szamokkal, valahol altalnos iskola 5. osztaly korul."

Drága barátom! Lehet, hogy valamit félreértettél, vagy én írtam félreérthetően, de azért mire jó ez a hangnem?

Mo-n nagyjából 8 millió szavazópolgár van. A poszban szereplő táblázat az összes szavazóra vonatkozik. Tehát amikor azt mondjuk, hogy a két felmérés között 20% különbség mutatkozik a Fidesz támogatottságában, akkor az igenis 8 millió x 20% = 1,6 millió szavazópolgár.

Ez az, amit a Nézőpont a Fideszhez sorol, a Szonda meg nem.

Az alapvető logikai különbséget egyébként ott látom kettőnk gondolatmenete között, hogy te kiábrándultakról beszélsz, akik nem szavaznának a Fideszre. Szerintem meg nem kiábrándultakról van szó, hanem bizonytalanokról. Olyanokról, akik korábban valószínűleg a Fideszre szavaztak, de azóta elbizonytalanodtak. De ez még nem jelenti azt, hogy ők többé nem szavaznának a Fideszre.

Egyébként meg népszerű sorolni a Fidesz kormányzás veszteseit, meg a 16%-os SZJA-t, de azért nyertesek is vannak bőven. Például kb. 600 ezer embernek negatív reálhozama volt az MNYP-ben..

Vagy a családi adózással az alacsonyabb jövedelműek is jól jártak, ha van gyerekük.

Vagy a rokkantnyugdíjak és a korengedményes nyugdíjak elvételével is sokan nyertek. Gyakorlatilag minden adófizető nyert, hiszen nem nekik kell eltartaniuk az önmagukat is eltartani képes életerős embereket.

Vagy felhozod még az elbocsátott köztisztviselőket. Van valami hiányérzeted az államapparátus működésében azóta, hogy ők már nem dolgoznak? Naugye. Őket sem kell eltartaniuk az adófizetőknek.

Nem olyan fekete-fehér ez, ahogy te leírtad.
süti beállítások módosítása