Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Zöldségek a faluról

2011. augusztus 23. - Droli

Bogáncs írta, hogy csináljunk már egy vitahetet a falvakról, mert érdekes téma. Éééén? - kérdeztem vissza. Több éve külföldön élek, haza csak látogatóba megyek, milyen alapon osszam itt az észt a magyar falvakról? De aztán előjöttek az emlékek, mivel falun nevelkedtem, sőt, most is falun élek - itt kisvárosnak hívják, de valójában falu, és rájöttem, hogy elég sok mondanivalóm van. Ez most egy személyes rész volt, akár nyugodtan ki is lehetett volna hagyni az olvasónak, tudom, jókor szólok :-)

Nemrég, mikor otthon voltam, átjött hozzánk egy ismerős, és mutatta a szatyrát: "Most voltam a zöldségesnél, vettem pár szem krumplit, 200 Ft volt, mire elég ez!" - panaszkodott. Az illető munkanélküli - amikor éppen nincs gyesen, most azon van, és lassan jön a negyedik gyerek -, a férje is az, van egy szocpoltból vett parasztházuk, és egy kb. 1000 négyzetméteres nagy kertjük - amit felver a gaz és a szemét. Régen azt mondták, hogy majd ha saját házuk és kertjük lesz, művelni fogják, de mégsem teszik, ki tudja miért.

Beszélgettem a falu (hivatalosan város, gyakorlatilag falu) egyik zöldségesével, aki már a második boltját nyitja, idézem (majdnem) szó szerint: "Az a baj, hogy az emberek lusták, és nem művelik a kerteket. Ez nekem persze jó, mert ebből élek, de valójában nagyon nagy baj." Teljesen igaza van; ebben tiszántúli faluban óriási a munkanélküliség és a szegénység, az emberek hétköznap napközben lődörögnek az utcán, várják a segélyt, a totális kilátástalanság és jövőkép-nélküliség jön le az utcákból - és a kerteket szinte mindenütt felveri a gaz. Inkább megveszik a zöldségesnél vagy a boltban. Arról most nem is beszélek, hogy "régen bezzeg ez nem így volt", az emberek munka mellett nemcsak a legegyszerűbb kerti növényeket termelték, hanem még fóliáztak is, vagy hagymáztak.

Persze kifogás, azaz hogy "miért nem művelem a kertemet", van bőven. Valahol egy nagyon jó dolgot olvastam: a külföldiek szeretik a magyarokat, mert szorgalmasak és tehetségesek, egy dolgot nem szeretnek bennünk: hogy sokszor nem a megoldást keressük egy problémára, hanem hogy miért nem lehet megcsinálni. Nézzetek végig magatokon, környezeteteken, a társadalmon, politikán, stb, és rájöttök, hogy mennyire igaza van annak, aki ezt kitalálta! A kertművelésben is ugyanígy jönnek sorra a kifogások, mint például:

- Olcsóbb a boltban. Ez részben igaz, de a saját magunk által termelt zöldséget ne a kényszerérlelt, vegyszerekkel felturbózott "teszkóveljú" külföldi áruval hasonlítsuk össze, hanem a jó minőségű, valódi áruval! Ugye, nem kell ecsetelnem, mi a különbség a vízízű, belülről zöld paradicsom és a saját, piros, fűszeres ízű paradicsomunk között! Ráadásul utóbbiban legalább tudjuk, hogy mi van... A minőségi áru (ami nemcsak kívülről, de "belülről" is rendben van) meg kifejezetten drága.

- Sokba kerül az előállítása, nem éri meg vesződni vele. Ezt különösen attól szép hallani, aki erős dohányos, és pár hét alatt elfüstöli a "kerti kezdőfelszerelés" (vetőmag, kapa, slag, stb.) árát. Vagy aki elissza. Vagy aki inkább nagyobb tévét vesz. Azért kiskerti szinten nem egy ökör ára a kertészkedés! De lássunk egy tipikus példát: az egyszeri ember inkább fűvel veti be a kertjét, mert azzal "kevesebb munka és költség van". Igen? A fűmag is pénzbe kerül, azt szárasságban öntözni kell, nyírni kell, pénzben van a fűnyíró, az áram, a víz, a fűnyírás is időigényes tud lenni, na meg javítani is kell a foltokat, műtrágya, stb... nem lenne egyszerűbb akkor már valami hasznot hozó dologgal bevetni a kertet? Persze, az többe kerül, de haszon szempontjából is többet hoz!

- Nincs időm. A poszt kezdetén emlegetett családtól hangzik ez a legjobban, de a dolgozó ember is szívesen érvel ezzel. Egy kerttel, mérettől függően, van munka bőven, de ha az ember összeszedné, mennyi hülyeséggel tölti az idejét, lehet, hogy helyet tudna szorítani neki. Kedvencem az, amikor valaki a szokásos 40 órás munkahetet "űzi" mondjuk 50 órában, természetesen azt a plusz tíz órát ingyen odaadja a munkaadójának (erre szoktam mondani, hogy régen a rabszolgák legalább ételt kaptak, a mai nagy fene demokráciában a munkavállaló meg legfeljebb lebaszást, ha elront valamit a fizetetlen túlórában - de ez már egy másik történet) - hát, ha ezt a heti tíz órát a kiskertjére fordítaná, az több hasznot hozna. Lehet, hogy lehetne mellé keresni egy normális negyven órás melót, akár kevesebb fizetésért, mert még jobban ki is jönne. Remélhetőleg egyszer ez nemcsak utópia lesz...

- Nem értek hozzá. Ez messze a legrosszabb kifogás, mert egyrészt tanulni sosem késő, másrészt van bőven olyan növény, aminek termesztéséhez nem kell különösebb ész - max. a vetőmag zacskójának hátulját kell figyelmesen elolvasni. De a neten is számtalan írás van a témáról, csak utána kell nézni, esetleg kérhetjük hozzáértő segítségét is!

- Ellopják. Hogy kik, arról nem beszélünk, mert most nagyon polkorrektek vagyunk. Itt visszautalnék ama külföldi véleményre, hogy "kifogásokat keresünk, nem megoldást" - biztos, hogy nem tudjuk megcsinálni azt a kerítést, szögesdróttal a tetején? Kutya? Persze teljes biztonságot ez sem nyújt, olyan ugyanis nincs, de hát az élet tele van kockázattal, például ki garantálja, hogy holnap nem vágnak ki a munkahelyedről? Mégis dolgozunk...

- Egyéb vis maior esetek. Elveri a jég, kiszárad, belvíz, árvíz, aszály, bármit rá lehet fogni. Ismét csak arra tudok utalni, hogy az élet már csak ilyen, tele van kockázatokkal, és attól bizony autóba ül az ember, hogy sok a baleset. Aki nem kockáztat, nem nyer. Kert esetében meg mérettől függ a kockázat, mindenesetre az ember nem fog anyagilag belerokkanni, ha kiskertjét elveri a jég.

Persze egy kiskertből nem lehet megélni, habár minél nagyobb a kert, annál nagyobb jövedelmet termelhet. Kiszámoltátok, hogy mennyit költöttetek tavaly zöldség-gyümölcsre ("haladó szinten csirkehúsra, tojásra)? A zöldség-gyümölcs a hipermarket leglátogatottabb osztálya, minden második vásárló vásárol onnan, és persze narancsot nem tudunk otthon termelni, de krumplit, borsót, répát, petrezselymet, almát miért nem? A munkahelyek nagyon ingatagok mostanában, senki nem garantálja, hogy az embernek bármiféle jövedelme is lesz fél év múlva, milyen jó, ha legalább van mit enni! Akinek kertje van, gondoljon arra, hogy mennyivel szerencsésebb panelben élő társánál, mert annak munkanélküliség esetén még élelmiszerre is kell költeni abból a nyomorúságos segélyből, míg falun élő társa legalább ezen is tud fogni pénzt - már ha akar egyáltalán.

A legszomorúbb az, hogy mikor otthon járok, mindig hallom, hogy "mer' az Orbán nem ad munkát!" Külföldön ilyet nem hallok, az emberek megtanulták, hogy nem a kormánytól kell várni a megoldást, hanem magunktól, és ha magunk sem használjuk ki adottságainkat, akkor megette a fene az egészet. Ezt kellene az emberek fejébe verni, hogy elszakadjunk végre a Kádár-korszaktól, azaz az "állam majd ad borítékban pénzt". Egy kis- vagy nagykert kiváló kezdés ehhez.

Vitahetünk előző posztja, azaz hogy milyen munkahelyek teremthetők a falvakban, itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr423171486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krüger 2011.08.24. 15:34:48

@Ica a fekete cica: Nem hiszem, hogy ezek összegszerűen olyan nagyon jelentősek lennének. Mondjuk a krumpli esetében talán kilónként 3-4 forintot jelentenek. A felvásárlási ár és a bolti ár közötti különbség viszont 80 forint körül van.

Rézvirág 2011.08.24. 15:35:13

@kéne egy nick:
Falun / vidéken szerintem már jó eséllyel ott van az a kút a kertben. Most azon gondolkozom, hogy amikor pár éve családi házat kerestünk, és megnéztünk jópárat, akkor láttunk-e olyat, amihez nem tartozott az udvaron egy kút...nem emlékszem ilyenre...ami persze még nem jelenti azt, hogy minden kertben már tuti ott a kút, de azért az esetek többségében szerintem igen.

krüger 2011.08.24. 15:39:55

@Babette_: De jó lehet az a falu!
Én is faluban lakom, de itt a havi 3-4 komolyabb bűneset a minimum. Lopás, rablás, garázdaság, rongálás, betörés, ezek a leggyakoribbak. Van a falunak egy része, hogy kik laknak ott, azt nem árulom el, ez a "Harlem." Akik ott laknak és nem tagjai az ott egyébként lakó közösségnek, azok csak úgy mennek el otthonról, hogy valaki mindig marad a házban. Pedig majdnem minden háznál van kutya, és a kivonuló szolgálathoz bekötött riasztó és eléggé elterjedt (nekünk is van).

RomBold! (törölt) 2011.08.24. 15:40:34

@Rézvirág: Sajnos sok helyen telerakták sittel, mert ugye vezetékes víz van, a gyerek meg nehogy kútba fúljon!
De ebben nem szeretnék általánosítani.

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.24. 15:42:04

@Ica a fekete cica: szerintem az a segélyen élő, akiről itt beszélünk, tehát nincs munkája, de van kertje,
ÉS nem szórja el a krumpli haját, meg nem vesz 1 csomag paradicsommagot +1 csomag paprikamagot, és nem ülteti el,
az szerintem síkhülye.

labi 2011.08.24. 15:42:30

@Babette_: "nálunk még két héttel ezelőtt is tíz napig esett az eső"

No igen, akkor majdnem el is kezdtem olvasni az "égig érő fű"-vet, mert nem tudtam nyírni és az eső miatt nőt miatt a barom. :)

kéne egy nick 2011.08.24. 15:43:02

@Babette_:
Persze, megsül.
Csak nem lesz normális kenyér belőle.

Ha meg a villanypásztor csak jelzésértékű, az szerinted miben gátolja meg azt, aki lopni akar?

@Bobby Newmark:
Hehehe, kivetíted a saját jellemzőidet? Nem kéne. Volt, aki járt már kertben, attól, hogy te még képen sem láttál.

@Rézvirág:
Persze, nem pusztul el, csak nem terem rendesen locsolás nélkül. Erről beszéltem az elején.
A ház fala mellé meg a többség nem telepít bodzabokrot, illetve a csatornát sem vezeti a faltól több méter távolságra.

@KovA:
Máskor ne igyál ennyit, mert már képtelen vagy az értelmes megszólalásra. :-)

@scsaba1:
Mit gyakorolsz, kertészmérnök?
Ahogy látom, tényleg rád fér a gyakorlás, mert elég sok hülyeséget összeirkálsz.
Oké, a vizet kiborítod a hordóból. De a hordót kerülgeted télen-nyáron?
Bocs, láttál te már vidéki házat közelről?

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.24. 15:43:27

@KovA: "Próbáltál már megállítani a száján egy kétliteres műanyag palackot tele folyadékkal?"
Nekd tutti fölborulna. Még beásva is. Kikötve is. Különbeni is beleposhadna a viz, meg el is dugulna.
Ha mégse akkor tövises kóró nőne neked.
Csepegtető öntözés meg nincs is.
Ha lenne, neked volna.

_Szóval a plack nyakánál, a kupak alján kell melegített szöggel egy kb, 5 mm-es lyukat fúrni. E után a palackot színig tele kell tölteni vízzel ( nem szemtessel, tisztával ), rácsavarni a kupakot, felfordítani, és a növényhez közel addig nyomni a talajba, amíg megáll. Elméletileg kiszivárog a víz, gyakorlatilag nekem előfordult, hogy csak a fele.

Csöpögtető öntözés házilag is készíthető, ötletmagazi, ezermester régebbi számaiban volt erről sokszor cckk. Lehet gazdaboltokban olyan műanyag csövet is kapni, ami már eredetileg ki van luggatva, azt hordóra vagy vízvezeték rendszerre kötve kell kifektetni a növények közé. Ez nem rossz, de érteni kell a víz mozgását, és annak megfelelően kell megcsinálni, hogy működjön.

dextercapo 2011.08.24. 15:43:33

@RomBold!: az nem gond . addig kell asni benne amig meg nem talalod a szodaszifont
(regen a kutban hutottek oket es ha kicsit tultoltotte a szodas , akkor elmerult es nem jott fel - ha megtalaltad , akkor a regi uzemi melysegen jarsz)

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.24. 15:44:48

@krüger: jó kis falu, szeretem is.
az Illetők a szomszéd faluban laknak, van sokfelé Illetőkkel teli falu, azoknak nem tudom a bűnözési statisztikáját.

de pl pesten Illetők által nagyon sűrűn lakott helyen éltem, helyben nem volt Esemény (nem szarnak a saját fészkükbe)

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.24. 15:46:12

@kéne egy nick: elárulok egy titkot, de előbb ülj le, nehogy infarktust kapjál:

A TESZKÓS KENYERET SEM KEMENCÉBEN SÜTIK!

labi 2011.08.24. 15:46:37

Amikor jött hozzánk a csatorna, akkor meglepően kevés embernek jutott eszébe, hogy a régi emésztő fertőtlenítve remek esővíztároló.

Persze zárjuk ki a játékból azokat, akik eleve "technikai repedéssel" készítették el az emésztőket, de akkor is. Aztán megy a nyafogás hogy csatornadíjjal együtt drága a víz locsolni.

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.24. 15:46:57

@látjátok feleim szümtükkel: az fontos, hogy a palack tetején(alján) is kell lyuk, a levegő be tudjon menni a víz helyére.

dextercapo 2011.08.24. 15:47:19

@kéne egy nick: kerulgeted telen nyaron a hordot ... nyaron ugye nem . tavasszal osszel szinten nem , mert meg van a helye - telen igen , nagyon kerulgetni kell , mert ott all ahol addig is , de hanyatt .
szerintem itt rajtad kivul mar mindenki latott videki hazat - mert az csak a panelban gond hogy elfoglalsz par m^2 helyet - egy videki haznal elofordul hogy az elokert es a kapubeallo kiteszi a panellakas teruletet :)

RomBold! (törölt) 2011.08.24. 15:51:58

@kéne egy nick: "Persze, megsül.
Csak nem lesz normális kenyér belőle."

De lesz. Most nem állok neki dagasztani, mert elég ritkán szoktam kenyeret sütni.

De sokan vagyunk, akiknek ez is sikerül.

Kérdezd bátran a vén tengeri medvét, Seafalcont!

seafalconfoz.blogter.hu/389212/paradicsomos_olajbogyos_kenyer

krüger 2011.08.24. 15:52:49

Nálam rossz a talaj, savanyú, erdei. Lényegében csak a málna szereti. Soha nem ültettem paradicsomot. Ettől függetlenül az egyik évben nőtt vagy 4-5 tő, a fene tudja, hogy került oda. Termés is volt rajta, nagyon finom volt. Szóval biztos, hogy minden olyan bonyolult meg drága?

Bobby Newmark 2011.08.24. 15:55:46

@kéne egy nick: Egyelőre nem volt olyan kijelentésed a témában, ami ne lett volna orbitális faszság, úgyhogy talán ne kezdjünk azon vitatkozni, hogy ki vetít mit hová.

kéne egy nick 2011.08.24. 15:55:50

@RomBold!:
Mondom TELE palackot.
Üresen meg lehet állítani a padlón is a kupakján.

@bogancs:
Persze, feltételes módban simán.
Mondjuk arra sem árt gondolni, hogy időnként a szél is fúj.

@labi:
Hát nem tudom, te hol élsz, de hogy júliusban itt nem volt 4-5 napnál több, amikor esett volna (és akkor sem mindig zápor), az tuti.

@Rézvirág:
Ahol vezetékes víz van, ott sok helyen MÁR nincs kút.

@Babette_:
Hát engedelmeddel ezt nem hinném el.

RomBold! (törölt) 2011.08.24. 15:56:10

@dextercapo: Ez tetszik :D

Egy jó paraszt régésznek is beválhat.

Fentebb írtam én is, valahol, hogy biztosan ki lehet ásni....

scsaba1 2011.08.24. 15:56:39

@kéne egy nick:

Képzeld zsenikém egy vidéki házban élek 960m2-es telken. Ebből 150m2 a ház+kapcsolt részek. A fennmaradó 800m2-en csak találok már egy helyet egy 200 l-es hordónak, ahol nincs útban. Vagy felviszem a padlásra. Mert nekünk olyanunk is van. Vagy leviszem a pincébe. Vagy a műhelybe. Vagy rá állítom a karácsonyfát.

Bobby Newmark 2011.08.24. 15:57:39

@krüger: Biztos. Hazudsz. KÉP-TE-LEN-SÉG a földből növényt elővarázsolni. Kérdezd csak kéne egy nick-et.

Egyéves Önkéntes 2011.08.24. 15:59:33

a legegyszerűbb az ereszcsatornába beépíteni egy kis billenős részt, ha lehajtod, a hordóba megy, ha felhajtod, megy a normál útján a földbe
nekem a bádogos csinálta meg, de készen is kapni.
a hordó meg elfér ott télen is, csak le kell fedni, hogy ne fagyjon szét

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.24. 16:00:58

@kéne egy nick: azt hiszel el, amit akarsz, önálló, felnőtt lény vagy.

egyébként cserepes koktélparadicsom volt, ami sínylődött a cserépben, ablakban, amikor kiültettük, megtáltosodott.

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.24. 16:02:12

@kéne egy nick: csak én fordítva csináltam, a palack aljára tettem lyukakat, és úgy ástam le a földbe, és fentről töltöttem meg vízzel.

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.24. 16:03:39

na, én mentem paradicsomot passzírozni.

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.24. 16:04:48

Minden eddigi véleményem mellett, egyet értek a blog írójának alapötletével. akinek kertje van, próbálja meg hasznosítani, ha ideje, ereje és tudása megengedi.
Persze mérlegelni kell, mert aki azt választja, hogy növényeket nevel, állatot tart, az nem tud nyáron nyaralni menni csak akkor, ha van segítsége aki távollétében ránéz a háztájira. Én ezt az utat választottam, párommal nem voltunk nyaralni együtt csak akkor, amikor emeletben laktunk. A kertesházunk mellett ezt nem tehetjük meg, de nem bántuk meg. Mi itthon nyaralunk, a saját termő banánunk tövében, és ez van oylan jó érzés, min tnagy tömegben a tenger parton tülekedni. Bár biztos az is nagy élmény.
Vigyázni kell azonban a kertészkedéssel, mert többen nagyon helyesen fejtették ki, hogy ahhoz kell bizonyos tudás.

Szerintem a blog írója ezt felejtette el, és nincs semmi javaslata arra, hogy a tudást hol, és főleg milyen módon lehetne megszerezni. Én ismerek kertbarátokat, akik egyesületbe tömörültek, de sajnos többségükben idős emberek, nagyon kevés a fiatal utánpótlás.

A mezőgazdasági kormányzatnak arra kellene prorgamot kidolgoznia az oktatással együtt, hogyan tudna ebben az állam segíteni.
az általános iskolában minden gyereknek - a városinak is - meg kellene ismerkednia a haszonnövényekkel, de nem csak könyvből, hanem a valóságban is, és nem csak látnia kellene, de azt is meg kellene tanulnia, hogy a növény mire való. Nem tudom a kommentelők közül hányam tudják, hogy mi az a szögesborsó.
Én úgy gondolom, az átlag gyerenek jobban hasznosítható tudást adnának az ilyen ismeretek, min az, hogy három idegen nyelvet tanuljon. (
ez nem a nyelvtanulás elleni vélemény!)Valamikor a falusi iskoláknak volt gakorló kertje, én nem azt állítom, hogy azt a rendszet kellene visszahozni, de az önkormányzatok pl. saját földjeiken alakíthatnának ki iyleneket, oda a település gyerekeit kötelelző tanórán kivihetnék, esetleg dolgozhatnának is néha egy keveset. De ezt nem csak a gyerekek részére lehetne kialakítani, haenm azok részrée is, akiknek a rendsezrváltáa után nem volt lehetőségük növénytermesztési ismeretekre szert tenni. kos megzőgazdasági szakemeber olcsó könyveket is írhatnának erről a témáról. Én ma is sokszor a kertészeti egyetem 60-a években kiadott tankönyveit nézegetem, ha valami gondom adódig a kertben, persze az internet is nagyon sokat segít.

n nagyon remélem ez a blog kommentjeivel hozzájárul valaminek az elindulásához. Mindenkinek sok sikert a ksikerkwrtjében.

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.24. 16:05:39

Elnézést s sok helyesírási hibáért, véletlenül a küldést nyomtam meg javítás közben.

kéne egy nick 2011.08.24. 16:08:48

@Babette_:
Nem is veszek teszkós kenyeret. :-)
(Egyébként de, kemencében sütik.)

@Bobby Newmark:
Na, már megint a magad jellemzőit vetíted ki. Épp erről beszéltem az előbb.

@RomBold!:
Kenyér lesz, még ehető is, de normális kenyér nem.
(Mondjuk olyan, amilyet a Lipóti pékségben kapsz.)

kéne egy nick 2011.08.24. 16:13:28

@Babette_:
Ja, egy kisméretű cserepes növény...

Kb. mintha azt mondanád, hogy van egy mammutfenyőd, aztán kiderül, hogy tényleg, csak 25 centis bonsai változatban.

RomBold! (törölt) 2011.08.24. 16:13:46

@kéne egy nick: Tele volt az előbb is.
Leöntöttem belőle pár kortyot, és egy kis kávézaccal megszíneztem.

Most így néz ki.

kepkezelo.com/images/ajuuzie0xukgf0nhvitf.jpg

Megáll a földben fejjel lefelé és ha fúrtam volna rá lukat, akkor öntözné a semmit :D

ADD FEL! Pet-palackkal LEHET öntözni tövenként, vagy két tő közé félútra beszúrva. Láttam már élesben is ilyen megoldást. A képem csak egy buta illusztráció.

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.24. 16:14:27

Valaki írta, hogy kutat kell ásni. Ez nagy butaság, mert a kút ásáshoz nagyon komoly hozzáértés kell, nehéz és nem egyszerű munka, nagyon veszélyes, anyagilag sem olcsó, ugyan is a kút béléséhez betongyűrű, vagy tégla, esetleg más modernebb anyag kell, meg szerintem ahhoz is kell engedély ( ez nem biztos, a fúráshoz biztos kell). nem ajánlom, hogy bárki magától hozzá kezdjen.

RomBold! (törölt) 2011.08.24. 16:15:42

@kéne egy nick: Mint a lipóti pékségben? Azt nem nagy művészet überelni :D

RomBold! (törölt) 2011.08.24. 16:19:42

@látjátok feleim szümtükkel: Én voltam.
Rendben, hiszek neked. Bár csak részben.

Ethar 2011.08.24. 16:24:24

@krüger: Te is városi hozzáértő vagy? :) Hektáronként 18 000 Ft tudod mire elég? Segítek: a szántásra max. Egy hektárra, ha krumplit akarsz, akkor csak a vetőgumó súlyos pénzbe kerül. Azt sose termeltünk, így pontosan nem tudom megmondani most mennyibe, de hatszámjegyű összegről van szó, ez biztos, az viszont nem, hogy egyessel kezdődik.
Évente 110 hektárt művelünk meg,
szóval elképzeléseim innen vannak. Amúgy nem rossz biznisz a földművelés és nagyon "szép" munka, csak nagyban kell csinálni, többféle növénnyel. 50 hektár alatt nem éri meg. És csak saját géppel, bérbe nem érdemes csináltatni.
Ha érdekel, mesélek szívesen. Van némi tapasztalatom mustárral, olajtökkel, kukoricával, fénymaggal, búzával, repcével, napraforgóval és még sok mással. :)

Elijah_Baley 2011.08.24. 16:27:12

@látjátok feleim szümtükkel: nekem a telken olyan 2colos cső van letolva a földbe (nemtom milyen mélyen, az őshonos szomszéd szerint csak pár méter, se szelep, se egyéb extra kiegészítő) oszt egy sima nortonkút-fej húzza a vizet, ezt azért nem olyan nehéz és drága megcsináltatni mint egy rendes ásott kutat..

Bobby Newmark 2011.08.24. 16:29:16

@kéne egy nick: Látom megakadt a lemez. Még a trollkodáshoz is hülye vagy.

dextercapo 2011.08.24. 16:35:39

@kéne egy nick: tudod , a kismeretu cserepes noveny nem tudja hogy o egy kis meretu cserepes nyoveny - kiulteted es ha van terulete , akkor elkezd noni . tudod a palanta is "kismeretu cserepes noveny" amit kiultetnek es megtaltosodik .
en koktelparadicsomot es szamocat szeretnek termeszteni , de kicsit trukkosen , igy inkabb nem fajditom a fejed a muszaki reszleteivel .

RomBold! (törölt) 2011.08.24. 16:39:04

@dextercapo: Az én fejem fájdíthatod! Komolyan. Érdekel. Főleg a paradicsom. Imádom a sárga fürtöset, azt a kis körte alakút.

Elijah_Baley 2011.08.24. 16:46:11

@RomBold!: nem ilyen szép öntvény, vaslemezből van, de a működési elv azonos. amúgy a faluban mindenkinek ilyen van a kertben :)

dextercapo 2011.08.24. 16:46:41

par eve kaptam egy bonsai-t - novemberben - elkezdte hullatni a leveleit , de a viragos szerint ez normal , ontozgessem , apoljam es majd akkor tavasszal talan ... no itt elszakadt a cerna , mert ha o szorakoztat engem , akkor lesz szives viragozni , zoldellni , susogni :)
igy aztan kapott ontozest 15 percenkent par cseppet es egy kontrollert ami felugyelte . erre a nyavajas hirtelen bokorra nott - ekkor kapott fenyt ami elbontotta benne a novekedesi hormonokat es forgatast - igy abbahagyta alombosodast .
igy a bonsai autonomiaja (poshadt , klima elvezetocsobol lopott vizzel) tobb mint hat honap volt - nem kellett hozzanyulni - felevente atneztem a vezerlest hogy tuti jo-e .
vannak jopofa forrasok grow light cuccokra , a vezerleset meg ujjgyakorlat megcsinalni - igy lakasban , valamilyen felfuggesztett konfigban szeretnem egeszevben termove alakitani mindket novenyt . leginkabb a poen kedveert , meg azert mert jo erzes volt latni amikor az elso harom honap utan meg mindig mukodott :)

dextercapo 2011.08.24. 16:50:38

@RomBold!: bocs , nem nyomtam meg a valasz erre-t . leirtam a lenyeget . szobanoveny , termessel :)

RomBold! (törölt) 2011.08.24. 17:05:20

@dextercapo: Ujgyakorlat annak aki érti :D
Én ezt kihagyom, de amúgy tetszik. Egész év az azért túlzott elvárás szerintem, de azért átérzem a dolgot :)

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.24. 17:16:36

@De gustibusaut bene, aut nihil:
Kb. 15 éve méterenként 1000 forint volt a kútfúrás, akkor még engedély sem kellett, és 20 ezer körül volt egy villanymotor. A mai árakat nem tudom, de tizen méterig jegyzői engedély kell, eennél mélyebb kúthoz meg a vízügyi hatóság engedélye.

Külföldön már vannak olyan megoldások, hogy a háztartási szennyvizet - pl. a mosó vizet - házi tisztító rendszer semlegesíti és azzal locsolnak. Nálunk még nem is hallottam ilyet, pedig ez is jó megoldás lenne. Maga a gyártása munkahelyteremtő, a vízgazdálkodásnak meg kimondottan jót tenne.

krüger 2011.08.24. 17:19:19

@Ethar: Ööö, most valakivel összekeversz. Én ugyanis éppen azt állítottam, hogy a földalapú támogatás nagyon kevés.

Egyébként falusi vagyok, ott is nőttem fel és most is falun lakom. Először 6 éves koromban dolgoztam pénzért a mezőgazdaságban, babot szedtem a TSZ-földön.

Rézvirág 2011.08.24. 17:29:36

@kéne egy nick: nem terem rendesen, nem terem rendesen...nem is piacra termel, hanem a saját asztalára. Egy palánta paradicsom 30 Ft körül van a piacon, ha lesz rajta 5 szem paradicsom, már megérte, még akkor is, ha vezetékes vízzel locsolja.

Vidéken meg nem csak lakóépület szokott lenni a portán, hanem mindenféle ól, műhely, istálló, vagy ami ezekből megmaradt, esetleg fedett kocsibeálló, ami mellett ott lehet a bodzabokor, vagy adhat árnyékot egy fa, vagy akár teheti azt a hordót egy északi fekvésű fal mellé.
Ez a hordóban gyűjtött esővíz egy széles körben elterjedt, bevált módszer, ami ha ki nem is váltja, de jelentősen csökkenteni tudja az öntözés költségeit. Elemezhetjük itt jobbról-balról, hogy miért lehetetlen rendesen kivitelezni, de nap nap után azt látom a szomszédaim kertjében, hogy remekül működik a rendszer.

Ne csináljunk már úgy, mintha a szaharában élnénk...én mondjuk tényleg csak műkedvelő vagyok, de van a családban olyan, aki családi gazdaságot visz, több hektáron, dinnye, krumpli, kukorica, stb, kint a földeken, ott aztán se csatorna, se hordó, se kút, elültetik, aztán imádkoznak, hogy essen. Nézd, biztos jobb lenne a termés, ha öntöznék, de nincs rá keret, szóval marad az eső. Így is terem és még minimális hasznot is hoz. Sőt, még a földek szélére ültetett paradicsom is megterem, amit azért ültetnek, mert reggelire milyen jó a friss paradicsom a kivitt zsíros kenyér mellé.

Persze tőlem mindenki azt csinál, amit akar, tényleg, ha nem ültet, hát nem ültet, de ne haragudj, az nonszensz, hogy kiskert méretben, _saját_asztalra_ ne érje meg a kertet megművelni, amennyiben nincs a kertben csak csapvíz.

dextercapo 2011.08.24. 17:49:19

@RomBold!:
ez teljesen autonom es tokeletesen mindegy neki hogy milyen evszak van :
dvice.com/archives/2011/08/plantlab-grows.php
ez itt elerte hogy nem kell semmilyen permetezes a novenynek :
www.gizmag.com/aerofarms-urban-agriculture/15371/
o pedig csak egy jol mukodo megoldas :
www.extension.colostate.edu/4DMG/VegFruit/tomatind.htm

joforman hazi korulmenyek kozott is meg lehet termelni nemi hardware-el megtamogatva a termeszetes folyamatokat - es mivel ez nem szallitasra van optimalizalva , jo az ize es jo az allaga is .

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.24. 17:59:34

@kéne egy nick: abonsait nem ültetik ki
ez egy
kettő: ismered te a koktélparadicsomot? mármint a növényt?

Ethar 2011.08.24. 19:30:11

@krüger: jaja, benéztem bocs. Akkor annak szólt, akinek te írtál! :)

Kiß B. 2011.08.24. 20:19:59

Nagyrészt egyetértek az írással, de néhány valós probléma el van bagatelizálva.

A falvak jelentősen el vannak öregedve, mert akik fiatalok és becsvágyóak zömmel elmennek a városokba (pestre, külföldre) szerencsét próbálni, és ritkán térnek haza. Aki marad, az vagy szorgosan dolgozik, és jól meg is él belőle (büdös kulák, egy másik régi reflex szerint) aki igazolja is a cikk igazságát. Ez kb. 3%. Aztán van a cikkben említett dologtalan, sültgalamb-váró embertípus, aki elnézi, hogy őserdő nőjön az egykor "Tiszta udvar, rendes ház" feliratot viselő udvarára, és tátott szájjal bámulja egész nap az rtl-klubot, meg a tv2-t, postástól postáásig számolva. A többség viszont öreg. Olyan öreg akki végigdolgozta az életét, és most is megszakad. Csak amikor a 70 fölötti özvegy nagyanyám mondja, hogy nem érdemes gürcölni vele, mert nyersen kilopják, neki elhiszem, hogy sem a kutya, sem a drót nem elég. Nem a munkától félnek, 70-80 éves nők fát vágnak és egyéb fizikai munkát végeznek, viszont egyre kevésbé kertészkednek a lopás miatt. No és van egy réteg, aki a máséból él.

Persze a képlet egyszerű: ma a dolgozni akarókat megvédik a bűnözőktől, akkor jön a cikk érdemi része, a nemes feladat, hogy a falusi ifjúság számára vonzóvá tegye a gazdálkodást. De ettől még a lusta emberek azok is maradnak. Őnáluk szerintem a szép szó semmit sem ér továbbra sem, amíg jön a boríték, nem mozdulnak meg.

Ja, és van egy réteg aki elunja a várost, falura megy és megmutatja. Minden tiszteletem az övék!

apanna 2011.08.24. 21:51:31

"Ellopják. Hogy kik, arról nem beszélünk, mert most nagyon polkorrektek vagyunk. Itt visszautalnék ama külföldi véleményre, hogy "kifogásokat keresünk, nem megoldást" - biztos, hogy nem tudjuk megcsinálni azt a kerítést, szögesdróttal a tetején? Kutya? Persze teljes biztonságot ez sem nyújt, olyan ugyanis nincs, de hát az élet tele van kockázattal,"

Az 5 éve vásárolt telkemen minden évben feltörték a faházat, szétverték a berendezést, kiszedték a burgonyát stb. amikor már az ajtón akkora lyuk tátongott, hogy belátni em volt nehéz, kiírtuk, hogy, nincs itt semmi, üres. Akkor is szétverték.

Neked adjam a telket? Csak, azért, hogy legközelebb ne irkálj marhaságokat, és legyenek jó szomszédaid, akik megtanítják majd neked, a "miért nem" szavak értelmét...

Julius-002 2011.08.25. 06:25:57

A posztolónak igaza van. Régebben sokkal jobb minőségű zöldség és gyümölcs volt kapható a piacokon. Kivágatták a szuper minőségű, lédús, majd' félkilós almát termő fákat, a szőlőültetvényeket, a barackosokat, stb.
Saját termés: Én úgy 20 évvel ezelőtt nulla szakértelemmel vágtam bele a földművelésbe. Első évben is volt termés, de igen satnya, a szomszédokhoz képest legalábbis. Konyhakerti növényeket mindenki tud termeszteni, ahhoz nem kell agráregyetem. Dughagymát, hagymát, paprikát, uborkát, sárgarápát, retket, karalábét, káposztát, babot bárki nevelhet. Maguktól nőnek, különösebb gondozásra sincs szükségük. Ezen növények munkaigénye minimális és nincs nagy helyigényük sem, elég hozzá pár négyzetméter.
Ha ezekkel valaki sikert ér el, akkor könnyebben vág bele a palántás növények termesztésébe is.
Ha rendelkezésére áll nagyobb terület, akkor fentiek mellett nyugodtam ültethet burgonyát, kukoricát is.

Az sem igaz, hogy ne érné meg. Az idén nyáron valamiért igen olcsó volt a zöldség, a gyümölcs némelyike is, de korábban még nyár derekán is 4-600 volt a paradicsom, paprika kilója. A cseresznye, a meggy sem ment 500 alá csak ha már a standon kezdett rohadni, penészedni.

Julius-002 2011.08.25. 07:04:52

Nem éri meg?
Hát akkor nézzük azon növényekkel, amelyek valóban a legkevésbé érik meg:
Burgonya. Ha ügyes vki, akkor kap 80 Ft/kg áron, ki tudja milyet, de ez most legyen másodlagos. Ebből egy mázsa 8.000 Ft.
Ha otthon termeszti, akkor felás kb. 20 nm területet, kis lépésenként elvet egy-egy szem, tetszése szerinti minőségű, fajtájú burgonyát. Ezt a területet az érés folyamán igény szerint 3-4 alkalommal megkapálja. Alkalmanként 1-1 óra munka. Ha nagyon akarja akkor permetezi is, bár én magam ezt sosem tettem. A végeredmény: kb 100 kg burgonya, ráadásul olyan, amilyet a termelő szeret. Ez a 80 Ft/kg áron számolva 8.000 Ft. Ehhez hozzá jön még, hogy újkrumplira sem kell költenie (ha szereti (én speciel imádom)) 6-800 Ft/kg áron, mert ott a sajátja. Bónuszként pedig természetközelben van, jó levegőn.

A befektetett munkaórák száma kb. 7-10. Ez úgy 8-900 Ft-os NETTÓ órabért jelent. A vetőburgonya ára ennél a volumennél elhanyagolható.

Ha a valós paci árat (120-240 Ft/kg) vesszük alapul, akkor az órabér lehet a 800-1000 Ft-nak a duplája is, akár.

Fentiekhez hozzá teszem: A burgonya valóban az egyik legkevésbé kifizetődő haszonnövény.

Egyéves Önkéntes 2011.08.25. 07:26:27

Évekig próbálkoztam burgonyával, nem sikerült. Azóta inkább krumplit vetek.

Julius-002 2011.08.25. 07:41:39

@emzéperiksz:
"Annyi krumplihoz meg, hogy egy szegény családot ellásson egy évre, 1000 nm édeskevés."

Kevés?
A burgonya hektáronkénti termésátlaga 25 Tonna/h, de lehet ennél lényegesen jobb is. Egy hektár 10.000 nm. Ez 2.5 tonnát jelent az általad emlitett 1000 nm-en.
Két és fél tonna burgonya melyik családnak nem elég?

Julius-002 2011.08.25. 07:43:18

@EÖ: Kockát kell vetni. Annak kiváló a hozama, feltéve ha bejön..

Egyéves Önkéntes 2011.08.25. 07:59:09

@Julius-002: :) kösz a tippet.
eddig csak keresztet vetettem, de semmi haszna :)

KovA 2011.08.25. 09:34:34

@Julius-002: Bezony... krumpliból 1000nm-en bőven megterem az egész éves családi szükséglet.
Nem is beszélve arról mennyi területet lehetne itt épp a szegénységsújtotta térségekben művelésbe adni.
Egy másik dolog, hogy 1000 nm egy család éves szükségletét igaz, hogy mindenből nem fedezi - és nem is a krumplitermelés a legkifizetődőbb a maga "csak" legalább 5x-ös megtérülésével a befektetett költségekre vetítve.
Viszont a kertészkedéshez kontárok számára is a legmegbízhatóbb.
Én 2x fölástam, elvetettem 2x feltöltögettem, néha kihúzkodtam a nagyobb gazokat - tövenként 1,5-2 kiló termett Agriából - a rekordgumó több mint 80 dkg, a második helyezett 73,5dkg - eddig - de még van zöldje azaz még fejlődik. Az 50 tő alől lesz 80 kiló krumplim - sokkal, de sokkal kisebb területen mint 1000nm ! Az egész talán lehet 20-30 négyzetméter. 300 négyzetméteren már 800 kiló krumplim lehetne - annyiból egy család degeszre tömheti magát mindennap krumpliból.

Én nem értem itt egyesek miben mérik azt hogy nem éri meg - semmi számítással nem támasztják alá, csak mantrázzák nem éri meg, nem éri meg... mintha szavuk teremtené a valóságot :-)

Lehet - piacra vinnem eladni nem éri meg - de nem elmenni és megvenni a piacon - nagyon is megéri, még a krumpli is...

De egyeseknek úgy látszik jobban megéri beadózni a segélyrevalót - biztos pé'z - és tőzsdeguruk, vagy magas végzettségű mikro-makro-piacgarázdálkodási szakértők vagy azok rajongói lehetnek...
No azt hiszem azért tartunk itt ahol...
gatyán kéne rúgni az összeset, oszt műszaki mérnököket megbízni a feladattal - emezek nem "teremteni" igyekszenek holmi elvont valóságot rendszerbérenc elméleteikkel, hanem megismerni - azért közelebb is állnak a realitásokhoz nem építenek légvárakat.
Hogy az irgumburgumját !

PS: Ja és nekem van lila krumplim is - olyan aminek a húsa sötétlila ! :-)
Na az kevesebbet terem, de olyat vegyenek a lidlibe ezek a naaagy antikertészek !
A csicsókámat meg csak irtani kell meg enni... tavaly a lengagyobb 4,2 méteresre nótt - de már most is nagyobb 3 méternél - és van alatta bőven.
A szára meg jövőre jő lesz paradicsom + babkarónak. Sütőtök tavaly 50 kiló lett a kanadai fajtából - idén a télen vásárolt nagydobosi magját ültettem el - az nem sok lesz de széped kerekednek már...
A batátával való kísérletezésem nem jött be sajnos - alighanem csírátlanítva volt amit az Auchanban vettem - de azért teljesen nem adom fel.
Volt borsó, retek, sóska meg mindenféle zöldség is, de azokra nem én figyeltem...

RomBold! (törölt) 2011.08.25. 12:21:27

@KovA: Ha szeretnék a lila krumlidból pár szemet, akkor fenyegesselek meg életveszélyesen, vagy könyörögjek sírva-ríva?

Amelyik idejön trollkodni, hogy olyan krumpli nem is van, azt úgy pofánverem, hogy a talpa is ökölbe szorul! Mert van. 20-30 éve, amikor még gyereknek számítottam, nekünk is volt.

almalötty 2011.08.25. 12:33:26

Pár szó a palántákról!
én biza vettem a fáradtságot, hogy ne a kukába dobjam a konyhai hulladékot, inkább csináltam egy komposzt dombot..Ez ugyan nem lett túl fényes viszont gyakorlatilag a kidobált magokból minden évben van palántám...nem épp erre szántam de ezzel sem sokat kell foglalkozni csak átültetni idejében. .. tény, hogy kell egy-két év mire ez a vetőmag beáll, hiszen nem vegyszerkezelt és talán nem is öklömnyi termés lesz belőle, de azt kell mondjam ettől függetlenül is igazán ízletes no és ingyen van...

Julius-002 2011.08.25. 13:16:21

@KovA: Hát igen. Ennek az országnak legnagyobb része alaposan félre van tájékoztatva, jobbára a médiumok, TV-k, rádióadók által.
Az emberek zöme pedig olyan, hogy amit gyakran hall, azt előbb-utóbb el is hiszi. Ha pedig ez a 'hit' még tapasztalattal is párosul.. Ezért, hogy a zöm csak rámutat a 80 Forintos TESCO-s alkalmi krumplira, a 120 forintos LIDL-es alkalmi hagymára és kijelenti: nem éri meg.
Azt már nem figyeli, hogy a 80 forintos krumpli mellett megvesz egyet s mást jóval drágábban, igy a TESCO nem, ohgy nem veszit, de még nyer is a bolton. Érdemes megnézni, hogy a TESCO által forgalmazott felvágottak, sajtok vajon mennyire olcsók? Semennyire. Ráadásul a drága voltuk mellett még bizony sz@rok is.
Aki abból indul ki, hogy a TESCO-ban a sárgarépa akciós és ő bizony ennyi pénzért nem fog kertészkedni, az legalábbis felületes. Figyelje meg, hogy a TESCO-ban akkor, amikor a sárgarépa, a dinnye akciós, a hagyma, a káposzta, a paprika, stb. ára meghaladja a tegnapi árát.
Ha otthon, magának termelne, nem csak krumplit, hagymát, hanem minden egyebet, akkor ha máshol nem, a pénztárcáján bizony észrevenné, hogy a tevékenységének bizony van hozadéka, nem kevés. Még ha hobbi szinten művelné, pár tiz nm-en, akkor is nyerne vele, ha többet nem, évente úgy fél-egy havi fizetésnek megfelelő forintot biztos.
Azokon is csodálkozom, akik a keserű tapasztalataikról irnak itt. Ennyire nem lehet sikertelen senki. Az a gyanúm, hogy ők túldimenzionálják, vagy inkább talán túl-vegyszerezik a dolgokat és ezért a kudarc.
Növényvédőszer 15-20 tőre? Minek?

KovA 2011.08.25. 13:51:14

@RomBold!: Szívesen adok, csak ki kell találni hol és mikor...
Meg ha vetni szeretnél még kicsit érdemes várni - már sárgul de még zöld a szára - és nem árt ha a héja kissé megvarasodik a vetnivaló krumplinak - azért talán még érdemes egy kicsit várni - addig viszont ki kell találni hol adhatok neked belőle.
Kiindulási pont nálam a Lágymányosi híd budai lába - ahhoz képest kéne kitalálni hová vigyem.

RomBold! (törölt) 2011.08.25. 14:48:14

@KovA: Köszönöm!

Felőlem akár bolondok napjáig is ráér. Ha jól emlékszem, akkor áprilisban kell keresni egy nem túl pocsolyás napot, és akkor kell krumplit ültetni.
A Lágymányosi híd környékén nem ismerem a sörözőket, de majd keresünk egyet.
Ja, és Tarlós MoszkvaTér István átnevezte a hidat: Rákóczi híd lett belőle.

Egyéves Önkéntes 2011.08.25. 14:53:34

@RomBold!: ezért volt jó a régi rendszerben az április 4.
mindenki szabin volt a családból és elültettük mamánál a krumplit :)

KovA 2011.08.25. 15:02:18

@RomBold!: Jah nekem mindegy, hogyhíjják, nekem az a fura nemtommiakarlennienek álcázott márványozott ágyúállás teccik a Pesti oldalon, ahonnan jó hosszan be lehet lőni a Dunát, ha netán gyönnének az imperialisták nyugatról...
És a te tartózkodási súlypontod merre vagyon - hátha járok arrafelé is...

RomBold! (törölt) 2011.08.25. 15:09:18

@EÖ: :D
Szóljunk már a politikusoknak, hogy 1949. április 04-én Washingtonban aláírták a NATO alapdokumentumát. Mi meg NATO tagok vagyunk már vagy 12 éve. Micsoda skandallum, hogy nem ünnepeljük a Nato megalakulásának napját! Követeljük, hogy nyilvánítsák nemzeti ünneppé!

RomBold! (törölt) 2011.08.25. 15:13:49

@KovA: Ugyanaz a Duna-part, csak épp egy kicsit följebb az Árpád-hídnál. De amúgy mindegy, mert időm is van (gyesen vagyok a kisfiammal), meg buszbérletem is, és bárhova odatalálok.

scsaba1 2011.08.25. 15:19:57

@KovA:

Nem mellesleg pont a krumpli az, amiből szép pénzt is lehet csinálni, hogy 100-200m2-en rááll az intenzív újkrumpli termelésre (100-200 m2-re nem egy eget verő költség az elit, fémzárolt vetőgumó valami rövid tenyészidejű fajtából, ill. 10-15 Kg komplex műtrágya, és az egy-két kistasak rovarölő szer levéltetvek és krumplibogár ellen. Majd a termést nagyobb részét eladja.

Szintén vannak olyan évek, amikor télen krumplihiány van (külföldön nem sikerül a termés stb.) és olyankor télen, tél végén felszalad az ára 200-300 Ft környékére is.
Ilyenkor az 1000 m2-n termet tonnányi krumpli feleslegét simán el is lehet adni. Csak a kapura kell kiírni, hogy krumpli van eladó, (ahogy az egyébként is szokás faluhelyen, akinek van eladó krumplija, tojása, almája stb.)
Ha napi átlagban elad 5 kg-ot, az napi 1000-1500 Ft.

KovA 2011.08.25. 15:30:18

@RomBold!: Húú, az majdnem másfél óra nekem gyalog - mer én a metrón meg a lábamon kívül nemigen bízok semmibe...
A metróba is csak azé- mert a föld alatt nem tud akármerre kanyarodni - így még képes vagyok átlátni merre megyen, de hogy ez a sok busz meg vellanyos dzsumbuj merre viszen el engemet - aztat én á'tal nem látom... a lábom legalább arra visz amerre én akarom, oszt ha eltévedek akkor legalább én tévedtem el.
Most már csak azt kell kitalálni, hogy térjünk vissza a dologra, ha 1-2 hónap múlva esedékes leszen.

RomBold! (törölt) 2011.08.25. 15:52:42

@KovA: Jó, majd kereslek. De mondom, én tudok mozogni, és rá is érek.

Közben meg találtam egy ilyet:

old.agrarunio.hu/index.php?page=news_more&id=684

Nekem a távolsági hobbykertészkedéshez nem annyira jó, főleg hogy a kert amit kinéztem magamnak Zalában van, tehát sáros agyagos, nem pedig homokos, de elképzeltem azt az alföldi munkanélkülit, akinek van egy darab futóhomokja, meg egy nortonkútja, és évente kétszer próbál eladni újkrumlit.
Ha nem veszik meg tőle, akkor szopattyú, mert krumplit kell ennie a családnak krumplival :D
Persze ez már macerás, mert ezzel dolgozni kell, sokat, és ha lopós településen van, akkor még csőszkunyhót is ácsolhat magának nyárra, és kénytelen eltángálni kapanyéllel néhány hülyét...

KovA 2011.08.25. 16:05:02

@scsaba1: Hát igen - de tudod - én első körben beérném azzal is, hogy aki a piacgaraázdálkodásból kiszorul és lehetőségei adva vannak legalább az ne légyen kapanyélkerülő - és ne karják megmagyarázni ittend mindenféle mikromakroközpiacgazdasági tőzsedeguruk, hogy nem éri meg termeltetni velük maguknak, meee' sokkal olcsóbb beadózni nekik/elállamadósodni a sgélyrevalójukat amin megvehetik a lidli polcán termő spanyol paradicsomot.

Ezzel van nekem az igen nagy bajom...
Meg a kicsinyhitűséggel... ami ebből a blogból is süt - a nemérimeg nemérimeg rögeszmés mantrázása...

Eszembe jut nekem egy régi epizód még katonakoromból... volt egyszerhol nem volt volt nekem egy Kassai Tibi nevű katonatársam...
Hát neki minddig mosoly volt az arcán oszt egyszer kiderült róla, hogy keresztyén az istenadta...
Az is abból derült ki, hogy kersztet viselt a nyakában nyakláncon, oszt a parancsnok le akarta vele vetetni, de ő nem hagyta, oszt a politikai tisztig ment a dolog - és az jött vissza, hogy lekiismereti szabadság okán hordhatja, de csak az inge alatt.
Hát az egy fura emberke volt, időnként cukkoltam hogy mi a fenét hisz olyasmiben amiben nem tud hiszen túl mélyen belegondolva az ember semmiben sem lehet biztos, semmit bizonyítani nem tud - logikailag csak a bizonytalanság a biztos...
Hát aszonta, hogy ez az... ha eljutsz a szakadék szélére és tudod, hogy ezen az oldalon nincs semmi ugrani kell...
No de mondom hova - nem látsz semmit...
Hát aszondja az nem baj - behunyt szemmel hittel kell ugrani és amikor túloldalt partot érsz biztos leszel benne, hogy van a másik oldal amit nem láttál. valahogy így magyarázta.
Hát mondtuk kicsit bolond ez a Tibi. Hiszi amit nem lát - most meg már tudja is.

No, történt eccer, hogy lementünk a pályára focizni. Volt egy jó poros salakos meg a füves. Hát persze fociztunk volna a füvesen. Csakhát az volt a baj, hogy egy nagy tűzoltócső ment benne a locsolóhoz, az útban volt.
Félre kellett volna húzni - próbáltuk, nem bírtuk. hívtuk a többieket próbáltuk megint, rángattuk tiszta erőből talán 10-en is nem bírtuk.
Persze látszott tele van az egész cső vízzel. Nem lehet arrébb húzni végig tele van vízzel. El is kullogtunk a poros pálya fele.
Akkor jött a Tibi ahogy szokott mosolyogva - Mit sírtok kicsiny hitűek, mi az hogy nem lehet arrébb húzni ezt a csövet ?
Elmosolyodtunk olyan mókásan mondta - ismertük, hogy mindenhez így állt - de most megragadta a csövet egyedül mintha arrébb tudná vinni... hát muszáj volt segítenünk neki, pedig tudtuk nem lehet - tele van az egész cső vízzel - mindenki látja - de, legalább lássa ő is hogy úgyis hiába próbáljuk... már próbáltuk 2x és többen... lehetetlen hóóóórukk és a cső megindult. ... ez lehetetlen, hiszen próbáltuk és dögnehéz... az egész cső tele van vízzel és most mégis enged...
Ez a Tibi tud valami titkot - most már én is sejtem... úgyse hiszitek el tök ciki én csak fogtam azt a csövet de nem is én vittem - az a cső vitt engem !
Magától lement a pályáról - mer' a Tibinek akkora nagy hite volt, hogy a cső elhitte neki és megértette, hogy le kell mennie, hogy mi a füvön focizhassunk.

No ha akkora hitem nincs is, de azóta tudom magamnál jobban becsülni az ilyen "bolondokat"... és igyekszem magam is eltanulni tőlük a hozzáállást. Mert szerintem így van ez mindennel - úgy sikerül ahogy hozzáállsz.
Locsolhatsz, öntözhetsz - de a növekedést nem te csinálod - azt kapod.
és ha lelke van annak amit csinálsz - ahogy csinálod - a te hited a dologban amin lélekkel munkálsz megfogan és és terem neked.
Az ilyen lefűrészelt esőcsatornák, meg alájadugott hordók amibe télen befagyaszták a vizat - csak a mérgelődésrevaló, meghogy lemenjen a vakolat is - nem éri meg...
De aki csinált neki túlfolyócskát, csapocskát és télire leengedi - annak jutalma lészen... nem is beszélve a vízemelő szélkerekecskéről...

Ölbe tett kézzel okosnak lenni trendi - de nem sokra visz. Megmagyarázni mindent lehet elméletben - elég esendő az ember agyilag - ám abból mindig csak a baj volt ha az ember túlokos akart lenni - a magának teremtett álvalóságokba rendszeresen belebukik.

KovA 2011.08.25. 16:19:57

@RomBold!: Hát sokféle haszon van - abból csak az egyik a piaci...
Az is haszon, ha valamit legalább megvenni nem kell.
Nem is beszélve arról mekkor köztehermentesítés, ha a rávalót beadózni /állameladósodni nem kell.

Megint más dolog piacra versenygazdaságképesen termelni...
És ahhoz rendet kén tenni az árfolyamok terén... az irreálisan magas árfolyam ára ugyanis eladósodás - magas (kötvény)hozamígérettel tartható fenn a nagy forintra kereslet a devizaszükséglethez képes - amitől erős tudott lenni a forint - kufárkodásnak bankárkodásnak kedvezett a termelést tönkrevágta - mert "nem érte meg"...
ócsibb a spanyol az erős forinton vett ejuróvaaaa... csakkhát addig erős egy fizetőeszköz amíg van mögötte kínálat...
privatizálható vagyon - majd (államkötvényekre) hozamígérvény a köz terhére. És hát tudvalevőleg európaszerte a mi nyakunkra vállalták bölcs vezetőink a legmagasabb hozamokat kamatokat. Másutt kaptál euróbefektetésre 1-2%-ot nálun 5-10%-ot a forintra - no ez szépen ki is szipolyozta az országot valami trendi pénzpiacközgarázdálkodási elméletek jegyében - nemcsak eladósodásilag - de termelőképességttúlélésileg is.

Most mélyről indulva lehet újrakezdeni... ridegtartzás önellátás szintjéről - mert versenyképes intenzivitásról csak álmodni lehet.

Vagy ezt is kiadjuk kezünkből és rádöbbenünk, hogy a nincstelenség (termelőeszközök hiánya) nem terem semmit... nem nekünk nincsteleneknek, hanem akik javára lemondottunk azoknak terem...
Jobb egy saját nem intenzíven tarmő tő paradicsom ha saját - mintha egy intenzíven termő de idegené...

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.25. 16:24:14

@scsaba1: "Nem mellesleg pont a krumpli az, amiből szép pénzt is lehet csinálni"

Nekem nem ezt mondta az a homokvidéki termelő; akitől rendszeresen vásároljuk az éves krumpli mennyiséget. Ráadásul 60 forint volt a nagy, és 50 az apró. A 2010-es termésük a nagy nyári melegben a sok esők miatt belefőtt a földbe, az idén meg nincs ára a termésnek.
A boltokban 1200-15000 forint a folhagyma kilója, a piacon 800-1000 forint. Ráadásul ha jó termést akarnak, jó minőségű vetőmagot kell venniük. Azt mondja, hogy egy idő után már nem jó a saját apró krumplit elvetni, nem ad jó termést.A minőségi vetőmag nagyon drága.

Nagyban nem gazdagszik bele a földművelésbe, aki nem nagytáblás növényt termeszt, csak megél belőle nagyon sok munkával.

Miután az ország egymástól 100 km-re lévő termőtáján van kertünk, elég jól megismertem a talaj különbségéből adódó termesztési különbségeket is. Ahhoz, hogy egy hozzá nem értő a kertjét megművelje, és az eredményes legyen, kell 2-3 év, jó érzék, meg egy jó szomszéd sok tapasztalattal. Ja, és a szomszéddal jóba is kell lenni.

Vannak azonban olyan növények, amelyek nekem is újak, és nagyon jó véleménnyel vagyok róluk. Ilyen a levélkel ( évelő), a metélő zöldség, a sarjadzó hagyma, a sóska, mángold ( évelő, télen nem fagy el, a hó alatt is szedhető ), bimbós kel, a zöldfűszerek, saláta növények pl. rukkola ( ez évelő), a különféle babok ( bár az idén nekem nem túl jól sikerült). Ezek termesztése nem bonyolult, kezdőnek is sikert hoz. Megfelelő éghajlaton, és talajban érdemes csicseri borsót is vetni, nincs vele sok baj, és nagyon tápláló növény.

Azért a kertészkedés megkezdése előtt meg kell tanulni a földet megművelni is, mert anélkül nincs jó termés!

RomBold! (törölt) 2011.08.25. 16:41:08

@látjátok feleim szümtükkel: Ha már a rukkolát említed... azt én még csak boltban láttam kertben nem, de így ránézésre pont olyan, mint a pitypanglevél.
Most komolyan: Azurrik, meg a csigazabálók nemesítették a piytpangot, és azt eszik nálunk a vega-bio-reform étkű trendi kislányok? Vagy a formai hasonlóságtól eltekintve semmi közük egymáshoz, és vastagon ki vagyok röhögve?

Ja, és ezt most kaptam e-mailben valakitől, akinek nincs blogter regisztrációja:

atv.hu/belfold/20110207_szeretne_gazdag_lenni_megszolalt_a_20_gyerekes_milliardos

Sátán meg a Jocó 2011.08.25. 16:54:07

@RomBold!: IT-sként nem egyszer összeszámoltam, hogy mennyi időt vesz el az életünkből az internet, a TV és egyéb dolgok.
Rémisztő szám jött ki - magam részéről csak arra várok, hogy összekeressek egy meghatározott összeget és irány kifelé.

Fentebb kérdeztem, hogy a mulcs terítése a növény életképes állapotba kerülése/gazolás után nem küszöböli-e ki az állandó kapálás szükségességét? Megköszönném, ha valaki, aki új technológiákat használ, pár ötletet adna, amin elindulhatnék és beszélgetnék egy jó az én kedves Gugli barátommal.
Négy év és kiköltözök, szorít az idő :)

RomBold! (törölt) 2011.08.25. 17:23:03

Mulcs...

Hát, az attól függ, hogy milyen gaz volt eredetileg a kertben. Van olyan is (valaki itt feljebb írta is) hogy a tök és az uborka levelei akkora árnyékot adnak, hogy nem lesz alatta gazos. Tehát ha jól megteríted zöld mulccsal, akkor az ugyanezt csinálja, hogy besötétít a gyomnak, és az nem tud megnőni. Vízháztartási szempontból is jó lehet. De van pár buktatója: ahol tarackos a kert, ott én csak kapálnék... mert a tarack az rettenetesen makacs. Másik meg, hogy ha olyan növény is bekerül a mulcsba, aminek életképes magja van, akkor az tuti jól fogja magát érezni a mulcs alatt, és csak ki fog hajtani.

Persze azzal együtt, hogy itt szidom, egsz jó dolog. Amikor gyerek voltam, akkor ilyet nem csináltunk. Kapa oszt jóccakát! Viszont volt eprünk fekete fóliás technológiával. És az nagyon durva volt! Nulla gyom, negyedannyi apró állat, hihetetlen vízvisszatartás...
Amit itt @látjátok feleim szümtükkel: írt, hogy érdemes többféle növényt is kipróbálni, az nagyon komoly tanács! Kezdő vagy újrakezdő földtúró népek ha rákattannak egy-két növényre, mert minden szomszédnak olyan szép, és közben mégsem jön be, az szívás, de ha van sok kicsi színes-tarka ingyom-bingyom, akkor a kudarcok mellé jön bőven sikerélmény is, és pár év alatt, rájöhet az ember, hogy melyik növény érzi jól magát az Ő földjében, és az Ő kezei közt.
Ha IT, akkor @dextercapo: a haverod lehet. Nekem ezek az automatizált dolgok túl idegenek, de basszus... ha Tokyo belvárosában, toronyház tetején biozöldséget tudnak termelni a luxusszálló konyhája számára, ha marihuána termesztők gyakorlatilag bármilyen lezárt (totálisan lezárt, se természetes fény, se eső, se semmi) épületekben a legvadabb helyeken képesek tonnákat termeszteni, akkor ez a hardveresen megtámogatott mezőgazdaság ez ma már nem utópia! Nekem erről még Asimov jut eszembe...

Keress rá arra, hogy "hidroponic agricultur" (vagy valami hasonló)!

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.25. 17:32:10

@Sátán meg a Jocó: "Fentebb kérdeztem, hogy a mulcs terítése a növény életképes állapotba kerülése/gazolás után nem küszöböli-e ki az állandó kapálás szükségességét?"

A növényeket nem csak azért kapáljuk, hogy gaztalanítsuk, hanem azért is, hogy a gyökerüket levegőztessük. A vöröshagyma, fűszerpaprika annál jobban terem, minél többet kapálják. Régen a kukoricát többször kapáltuk, ma már csak a sorközt ekézik meg, és gyomirtóval gyommentesítik, mégis jó termést ad.
Minden növény másként viselkedik, ezt általában ki kell tapasztalni. Gondolom szakcikkekben utána lehet nézni, de én nem használok mulcsot, mert egyszer száraz füvet szortam a földieper tövére, és nagyon jól éltek alatta a meztelen csigák. Láttam tv-ben, hogy északabban lévő országokban szalmával terítik be a földieper alatti földet, de gondolom, ott nincs ekkora hőingadozás, meg kártevő. Nekem a fekete fólia sem jött be, bepálott a föld a növény alatt, nem levegőzött a töve rendesen.

Láttam olyan földieper termesztést is, hogy álványom lévő,félbevágott csövekben földbe voltak a tövek. Ezt majd én is ki szeretném próbálni.

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.25. 17:38:34

@RomBold!: Nem olyan, mint a pitypang, teljesen más a kinézete és a virágzata is. Erkélyen ládában, cserépben, de télen a konyha ablakában is megnevelhető, rendszeresen le kell vágni az ehető leveleket, és a tő újra fakad. Nézd meg interneten a virágzatát, egyébként nagyon kellemes illatú, apró sárga.
Kedvenc uzsonnám a tejfölös kenyér megrakva rukkola levéllel.
Nálunk az udvaron minden felé, a kocsibejárón is nő, szétszórta a magját. Az első tövet boltba vettem, bent teleltettem télen virágzott, és tavasszal kitettem az udvarra, majd ott elszaporodott.

dextercapo 2011.08.25. 19:13:12

@RomBold!: nagyon sima pedig - a novenynek vannak elvarasai - teljesitheted te is (ontozes , forgatas stb) vagy ha egy kisujjkoromnyi kis kontrollerre bizod , akkor megcsinalja neked akarmeddid , megbizhatoan , nem lesz reszeg , nem felejti el , nem jon kozbe neki semmi stb.
biologia , elektronika hazassaga es tiszta , sima ugy . ha ugy erzem hogy kell meg 5% viz , akkor atirom a programban es kesz .

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.25. 19:14:58

nekem nem jött be a mulcsozás. rajzottak alatta a meztelen csigák, és kikelt egy csomó gaz a benne lévő magokból.
a fekete fólia viszont sikertörténet, de csak az epernél (tavaly próbáltuk a borsónál meg a sárgarépánál, de azt sorba kell vetni, így a vágott hasadékon mind kijött a gyom, az epret meg lehet kis lukba, annál működik)

scsaba1 2011.08.25. 20:23:34

@Sátán meg a Jocó:

Bocs, neked még nem válaszoltam, de éjszaka fogok.

scsaba1 2011.08.25. 22:11:46

@Sátán meg a Jocó:

Sehol nem tévedsz. Pont a gyomlálás/horolás, ill. a tömlős/locsolókannás locsolás az egyik leginkább időrabló feladat.

A mulcsozásra válaszoltak mások is: a frissen lekaszált fűre/gyomokra, amit szétterítesz, durván rárabolnak a csigák. Ez egyes növényeknél (levélzöldségek/szamóca) elég nagy probléma, míg pl. lugasparadicsomnál nem annyira.

Csepegtető öntözésre a legolcsóbb módszer a különféle csepegtetőszalagok. Olyan 20 Ft/m áron lehet venni őket. Kell még hozzá egy indító ez olyan 100 Ft/db, nyeregidom 200 Ft/db + egy gerincvezeték 100-150 Ft/m.

Itt tudod beszerezni:
www.monarda.hu/
www.kerteszetiontozestechnika.hu/ceghonlap/index.htm

Segítenek is, ha valami nem világos.

Talajtakarásra én egyébként agroszövetet használok. Ez mondjuk egyesíti a természetes mulcs és a fekete fólia előnyeit. Ezt úgy kell elképzelni mint egy fekete műanyag szálakból szőtt zsákszövetet. Tehát a vizet átengedi, a talaj nem fülled be alatta, de a gyomosodást olyan 95%-kal mérsékli. (azért a szezon végére egy-egy makacs gyom átfurakszik rajta. 1-2-4 m szélességben és 100 m-es tekercsben lehet venni, de van, ahol ki is mérnek belőle amennyi kell. m2 ára olyan 150-200 Ft között szór, de sok évig használhatod, nekem vannak 10 éves darabok is.

Célszerű bakhátat csinálni, majd lefektetni a cseppcsövet, és a bakhátat letakarni agroszövettel, majd az agroszövetet a megfelelő tő- és sortávolságon kilyukasztani és oda ültetni a palántákat.

scsaba1 2011.08.25. 22:33:49

@látjátok feleim szümtükkel:

Ne haragudj, de már megint az almát a körtével...

Az én példámban egyfelől intenzív korai termesztés volt, kis területen, jövedelemkiegészítés céljából. Nem ebből él, nyugdíj, munka, munkanélküli segély mellett csinálja. Valamilyen megmagyarázhatatlan okból a népek imádják az újkrumplit, pofátlan árat el lehet érte kérni.

A 1000m2-es példa pedig pont az önellátásról szólt, szintén munka, nyugdíj, vagy segély+alkalmi munka kombó mellett (mert ide már kell némi beruházás is gépmunkára, műtrágyára, vetőgumóra ehhez nem feltétlen kell elit, csak jól csírázzon). Ill. olyan helyzetről, amikor krumpli ára felmegy, így a felesleget nagyon megéri eladni is - télen vagy koratavasszal.

Te pedig jössz a nagytermelővel, aki most csak dömpingáron tudja eladni a krumpliját, és jó magyar szokás szerint panaszkodik. Bár abban igaza van, hogy a tavalyi rendkívül csapadékos és volt, de ilyen 10-15 évente van. A kistermelő 1 tonnáját nem is olyan ördöngösség tárolni sem egy jó pincében, mert az 30 Kg-os zsákokat számolva olyan 30-40 zsák.
És a falvakban még a '80-as években épült házak alatt/mellet is nagy százalékban van pince.

rámenős 2011.08.26. 07:15:28

Fantasztikus. A hozzászólások, tanácsok mind mind szenzációsak, csak nem idevalók. Nem a hogyan az érdekes, hanem a MIÉRT NEM?
Nyissunk egy kertészeti blogot
/ van ilyen / és ott mondjuk a hogyant. Itt az okokat kellene elemezni.
Én is írtam, hogy nem éri meg. Persze a saját szempontomból. Aki éhezik az más aspektusból látja a világot. Segít-e magán? Most essek én is abba a hibába amit fent írtatok?
Vettem 50 csirkét. 4 elhullott. 3 hónap múlva, éppen mire vágni lehetett volna őket, megfojtotta a menyét vagy nyest. 3 maradt. Vettem hozzá 10-et. Eddig került 60 000 Ft-ba. Eredmény egy finom kakasleves és 168 db friss tojás. Ha gondoljátok csak a tojástermelésről is beszámolhatok majd éves viszonylatban.
Mindenhez kell tudás, tapasztalat. Az ilyen hobbiparasztoknak mint ma mi vagyunk nem sok esélyünk van az évszázados tapasztalatokat alkalmazó nagyszüleinkel szemben.
Természetesen nincs más lehetősége a magyarnak ha fenn akar maradni itt a Kárpát medencében. Nem véletlen tehát a Tescós ámítás. Három emberöltő maradt ki az ország életéből a kivezető út megteremtéséhez. Lehetőség, nevelés, oktatás, akarat. Csak ennyi kell.

RomBold! (törölt) 2011.08.26. 08:25:34

@rámenős: Kicsit szét-trollkodtuk a témát, mert a miértre mindig olyan válaszok jöttek, amira csak úgy lehetett válaszolni, hogy úgy valóban nem, de így meg igen.
És az alap kérdés az volt, hogy adott egy munkanélküli (tehát rengeteg idővel rendelkező) segélyen tengődő család, akinek van kertje, mégis gazos, burjános... Na, nekik miért nem éri meg földet túrni?

Nem hobbyparasztokról volt szó, hanem olyanokról, akiknek minimum kényszer-parasztokká kellene válniuk, vagy akár igazi parasztokká!

Mi, a blogter fotelforradalmár és nejlonparaszt tagozata (kiegészülve néhány "osztályidegen gyanús elemmel" akik valszeg tökigazi parasztok) megállapítottuk, hogy megéri, csak a megtérülést nem kényszerparaszt kontra belvárosi informatikus/közgazdász/ vonalon, hanem kényszerparaszt kontra segílyes vonalon kell vizsgálni, és akinek nem éri meg, annak valszeg azért nem éri meg, mert nem tudja a helyes választ a "hogyan?"-ra.

Megállapítottuk azt is, hogy még a hogyan sem egységes. Nincs "mindentvivő-csoda-hogyan" van sok kis "Így!" meg sok kis "Így ne!" Ha ezeket ésszel végigzongorázza a saját körülményeire alkalmazva, akkor megvan a válasz arra, hogy miért éri meg, és nem szabad keresni a választ arra a kérdésre, hogy miért NEM éri meg!

Mellesleg elkövetsz egy olyan hibát, amit jellemzően szociológusok szoktak elkövetni: Túlságosan ráfókuszálsz az alap kérdésre, a miértre, és így a probléma megoldhatatlanná válik. Ha komplexen nézed a problémát, és egyszerre teszed fel a Hol? Hogyan? Kinek? Mikor? Meddig? Miből? Hányszor? Mennyit? stb... kérdéseket, akkor kiderül, hogy vannak esetek, amikor nem éri meg, vannak esetek, amikor szenvedve, de megéri, és vannak esetek, amikor annyira megéri, hogy akár tovább is lehet lépni. Persze ha a fenti kérdéseket egyenként tesszük fel, akkor könnyen rajzolhatunk olyan világképet (szerencsére nem világot) ahol tényleg nem éri meg. Sehol... Sehogy... Senkinek... Soha... Egy pillanatig se... Semmiből se... Egyszer sem... Semennyit...

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.26. 08:38:33

@rámenős: valószínűleg nem olvastad el mind az 551 hozzászólást, de erről már a kezdetekkor volt szó. Utánna szépen áttértünk arra, hogy mégis mi miatt érdemes csinálni, később pedig adtunk ötleteket is. Én legalább is kaptam egy-két olyan ötletet, amit eddig nem tudtam.
Szerintem ez egy nagyon értelmes, és jó blog és kommentsor.

Azt írod: "Az ilyen hobbiparasztoknak mint ma mi vagyunk nem sok esélyünk van az évszázados tapasztalatokat alkalmazó nagyszüleinkel szemben."
Tévedsz, mert én kb. negyven éves voltam, amikor megismerkedtem egy 80 éves nénivel, akitől megtanultam a virágkertészkedést, méghozzá nagyon jól, és rengeteg virágpalántát neveltem, és adtam el ennek a tudásnak köszönhetően. H az ember nyitott, van némi érzéke, de főleg akarata, akkor nagy eséllyel megtanulhatja azt, amit elődeink tapasztalással szereztek meg.

Én is úgy kezdtem, hogy vettem 10 csirkét, és fele elpusztult, de legközelebb amikor megvettem, rögtön adtam nekik gyógyszert, amivel a korábbi elhullást megelőztem. Azóta nem pusztult el csirke a portámon, csak ha levágtam. A kártevők ellen is lehet védekezni, rendes ólba történő bezárással, kutya tartásával, csak a kutyát nem a ház előtt, hanem a tyúkól közelében kell tartani. Sok apró dologhoz nem kell a mások tudása, csak a saját szemünk nyitva tartása, és az agyunk használata.

KovA 2011.08.26. 09:19:47

@rámenős: Soha sem szabad úgy hozzáállni semmihez, hogy "MIÉRT NEM" !
Olyan ez mint a koncepciós per: előírod az eredményt...
Tudod úgy van az ember is - nem mindegy mit gyűjt mert megába gyűjti.

Aki kincseket gyűjt, annak kincse lesz amit talál ő maga pedig kincsesláda.
Aki meg szemetet gyűjt az meg - előbb-utóbb - eeehm... izé... na mindegy.

A lényeg az hogy az előítéletesség nem vezet semmire - különösen, ha negatív.
Nagyonis jellemző ránk, hogy gondolkozás és tapasztalatok nélkül már megvan egy alapállás - aztán már csak annak megerősítéséhez gyűjtjük ami annak megfelel...

Rájátszik az előítéletssségre az a valóságról torzított hatás ami a média "jóvoltából" ér bennünket - csupa panasz csupa sírás-rívás - mert a rendkívüli az érdekes.
A rendes az nem... és a rendkívüli - többnyire negatív... és már azt sem tudjuk honnan - de megvan a meggyőződésünk - baromi - médiaműveltek vagyunk.
Szembesültem ezzel, mikor svájcból szerelő szakembereket fogadtunk a Videotonhoz automaták felszereléséhez 1988 tájt - és a szerelőket szinte elsiratták a barátnőik/feleségük... hová jönnek a gonosz országába jaj mi lesz velük... oszt őár nap múlva oldódott a feszültség - egyik másik gyermeki örömmel az arcán vezetgette egy kolléga trabantját munkaidő után mintha vidámparkban lenne - ha vihetne ilyet haza - venne - ebben még érezni, hogy megy...
Legközelebb már örömmel jöttek... itt is csak emberek - ( és) élnek.
A svájci határőr meg aki - mielőtt felkaptak volna bennünket a hírek a németeknek határnyitásról - mindig összevont szemöldökkel gyanakodva vizslatott bennünket kiküldetésbe menet - hirtelen széles mosollyal fogadott bennünket... na ilyen az emberi tudat/okosság kiszolgáltatottsága...

No mindegy... a lényeg az, hogy mindig igyekezni kell bármihez is úgy hozzáállni, hogy IGEN vagy NEM...
Ha visszanézek is sokakra jellemző a tapasztalatot mellőző meggyőződés mantrázása... - na abból is van önmeggyőzés.
A következő a rossz hozzáállással tapasztalatszerzés - vagy koncepciós érvelés.

Eleve többfelé kell szedni a dolgot - más az megélni akarni valamiből - nagyban csinálni összes közterhével értékesítés szervezésével a stratégiai monopolközeli poziciókban lévők kegyeinek koldulásával együtt és megint más a saját jövedelem és az (köz)adóbevételek tehermentesítése céljából saját kihasznál(hat)atlan erőforrásokat mozgósíta(t)ni és hasznosíta(t)ni.
Mások a kockázati viszonyok is - aki specializálja magát valami nagybani dologra - az kedvezőtlen viszonyok esetében mindenét bukhatja.
A másik csak inkább az amúgy is hasznosíthatatlan (felesleg-)erőforrását.

Az eladás megtérülése - az már egy sokkal magasabb küszöb mint a nem megvétel.
Ahol csak lehet és jobb lehetőség nincs - ott ezt közösségileg törvényileg el kell várni bármilyen közpénzt terhelő jövedelem (segély) kifizetés feltételeként.
Majd, ha valaki nettó közpénz befizető lesz (adózik) közpénzből támogatott helyett - akkor leszen szabadsága válogatni mit nem csinál, ha bizonyítja adóbefizetéssel, hogy talált jövedelmezőbb saját erőforráshasznosítást. Adóbefizetés beszél - a kutya meg ugat. :-)

Sátán meg a Jocó 2011.08.26. 10:47:55

Köszönöm mindenkinek! :))

zundapp 2011.08.26. 10:56:08

Nagyvárosból át kisvárosba. Költözés stb. és nagyjából ott álltunk fillér nélkül.
Szerencsére kiadtak bérelhető telket, rácsaptunk, mert nem tudtuk mit hoznak az évek, gondoltuk ez az megterem majd.

Kő, kő hátán, ezért dupla kertet ajánlottak, és két év bérletszünetet, hogy haladni tudjunk vele.

Kőtelenítés, kútfúrás, felásás stb, mindezt gépek nélkül. Ültettünk útszélről felszedett facsemetét, szomszéd kidobott dolgait, és később keservesen, de tudtunk venni is egypár fát.

Próbálkoztunk mindenféle növénnyel ami a konyhához kellett, ma már tudjuk mit bír el a föld. Szal. keserves évek alatt is tudtunk valamit hazahozni a kertből, tudtunk kint pihenni, bográcsozni, és saját krumpliból főzni.

Mára a kert tündérlakhely))

De, sosem voltunk munkanélküliek, ezért nem tudom, milyen az a lelkivilág, hogyan lehet felállni belőle.

Mindenképpen külön választanám a ház körüli kertet, és a telek típusú kiskertet.

A jog megszabja az állattartást, a melléképület építését, a kútfúrást. Akinek enni sincs mit, az nem fog belemenni engedélyek megszerzésébe. Nem tudom, hogy ezekben a jogi dolgokban kapnak-e segítséget, mert sokszor ez lenne az igazi segítség, nem pár zacskó vetőmag, meg két nyúl.

Munkahely kell, rendes bér. Régen voltak bulgár-kertészetek, sok embert foglalkoztattak, talán újra lehetne indítani.

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.26. 11:36:09

@rámenős:
mert neked nem jött össze, ezért már mindenki hobbiparaszt?

ellenpélda: sose tenyésztettem baromfit, amikor ideköltöztünk falura, vettünk a tszből 10 letojt tyúkot.
innentől nem kellett tojásra költenünk.
vettünk 6 db kacsát, azokat apránként levágtuk.
idén már vettünk mindenféle tojásokat, és a házi tojásainkkal együtt kikeltettük egy kölcsön keltetőgéppel.
tojást és tyúkot adtunk el, és vettünk az árából saját keltetőgépet.
a csúcson 122 baromfi rohangált az udvaron.
kikelt libák egy részét elcseréltük birkára.
ezen felül kb 60-80 ezer forintnyi baromfit adtunk el a kikeltekből.
jövőre még többet keltetünk.

veszteség: 1 gyöngytyúk felakasztotta magát, egy kakas látszólag ok nélkül elhullott, és tegnapelőtt egy jérce megfulladt a habzsolásban.

a mérleget nem igazán hívnám veszteségesnek...

rámenős 2011.08.26. 15:54:19

Kedves kommentelők.
Nagyon örülök válaszaitoknak. Csak, hogy helyén legyen a dolog. Egy percig sem mentem fel azt aki nem akar segíteni magán. Itt terjedelmi okokból nem lehet mindenre kitérni, ezért néha hamis kép alakul ki a beírásból.
Örülők Babettnek, hogy meg van elégedve. Sok sikert a továbbiakban is. Csak tényeket közöltem. A legmegszívlelendőbb, hogy egy apró hiba /nem győződtem meg a zár bekattanásáról/ milyen kárt tud okozni.
Már leírtam egypárszor, hogy Magyarország állapotán 1 millió munkahellyel csak a föld tud segíteni. Természetesen ennek millió apró feltétele lenne, ami nem rajtunk múlik. Nem passzolom át a felelősséget, de az egyes ember nagyon keveset tehet. Természetesen tehet, de keveset.
Lehetőség, nevelés, oktatás.
Csak egy példa a globális helyzetre. és próbáljatok változtatni rajta. Hihihi.
Magyarországon, itt a Kárpát medencében egy lavórban ülünk. mégis 2x annyiba kerül a víz mint Afrikában. Na erre varjatok gombot és tegyetek ellene valamit. / Nehogy azt írjátok, hogy fúrjak kutat és gyűjtsem az esővizet, mert azt is megadóztatják majd./ Ha megválasztotok miniszterelnöknek akkor lenne esélyem, de nem biztos, hogy sok. Helyeslem az apró lépéseket. Én is a Deáki politika híve vagyok, csak az eredmények is kis lépések lesznek. Az ma már nem elég.
Legfontosabb még egyszer. Minden lehetőséget ki kell használni. A kertet is. A kapát is.
Ettől azonban nem lesz négyszeres a jövedelmünk és a házat ugyanúgy elviszik a fejünk fölül, hogy még az unokák is fizetik a kamatos kamatokat. Ami mögött nincs krumpli, hagyma vagy kenyér, csak követelés marad. Virtuális, ami általunk válik valóságos vagyonná, csak nem nekünk.

KovA 2011.08.26. 16:21:03

@rámenős: Ja, lehet.

Szerintem megfelelő értékrenddel nem kevés az amit magunkért tehetnénk - csak nem kéne se alázatos úr majmolónak lennünk se gőgös cselédnek.

De addig is azt tanácsolom üljünk csak rá a földünkre és mindenünkre ami megmaradt.

Mert nagy üzlet másnak a mi nincstelenségünk.

Szegények lenni pedig igen sokba kerül.

Búcsúzóul pedig (a'sszem Weöres Sándort idézve) Alattad a föld feletted az ég de benned a létra !

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.26. 16:39:11

@rámenős: "Magyarországon, itt a Kárpát medencében egy lavórban ülünk. mégis 2x annyiba kerül a víz mint Afrikában. Na erre varjatok gombot és tegyetek ellene valamit. / Nehogy azt írjátok, hogy fúrjak kutat és gyűjtsem az esővizet, mert azt is megadóztatják majd./"

Nem írom, hogy fúrj kutat, de azt írom, hogy ültess fát, és lehetőleg nagy lombozatút!

( Csak neked: két településen van ingatlanunk, a kettő közt 100 km van, mindkettő alföldi kertes)
Az elmúlt 15 évbe a következőket tapasztaltam: ahol állandóan élünk, 15 éve nem voltak csak kicsi, főként díszfák. Mi, és két szomszédunk, lombos fákat ültettünk az utcára és a telkünkre a ház mellé, amelyek ma szép nagy lombos fák. Míg 10-12 éve nyáron jó lett volna légkondicionáló, ma egyáltalán nem érzem a szükségességét, mert a fák kellően hűsítik a házat. Amíg kint a ház mellett a napon 38 fokot mérünk, a házban az alsó részeken csak 25 fok van. A tetőteret még nem árnyékolják le a fák, de néhány év múlva az is megoldódik.
A másik településen 3-4 éve csatornázás miatt mind kivágták a házak elől a lombos fákat, az egész utcában csak néhány nagyobb tuja, és bokor van. A mi telkünkön azonban akad néhány 30 éves fenyő, diófa, akácfa a ház körül. Ezek a ház egy részét nagyon kellemes hűvösen tartják még a 40 fokos hőségben is. Ezen a környéken nagyon kevés kertben vannak nagy lombozatú gyümölcsfák, pedig pl. a cseresznye, sárgabarack, dió még nagyon gondozást sem igényel. Gyerekkoromban a falu tele volt nagy akácfákkal, mára kisütötte valami "okos", hogy az tájidegen. Lehet, hogy az, de nagyon jól bírja az éghajlatot, talajigénytelen, nagyon gyorsan nő, és nyáron árnyékot ad. Ebben a hőségben elviselhetetlen a por az egész utcában, nincs ami a levegőt szűrje. Ezt is tanítani kellene.

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.26. 16:42:15

Ja! Azt elfelejtettem, hogy falevelet söpörni már senki nem szeret, és ha nem söprik büntetnek!

RomBold! (törölt) 2011.11.07. 19:51:52

Öcsém, nem hiszem el... kinézem a szemem, és nem találom annak a videónak a linkjét...
Feladom.
süti beállítások módosítása