Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Levél a nullás reálhozamhoz

2011. augusztus 29. - Droli

(Részlet a magánnyugdíjpénztár leveléből: "az Ön számláján  elért hozam nem haladta meg az inflációt, így sajnálatos módon nem volt pozitív összegű reálhozama. ezen ok miatt reálhozam kifizetés nem történhetett az Ön részére.")

Kedves Egon! (Ugye, nem haragszol, ha így szólítalak?)

Megkönnyebbülten vettem tudomásul, hogy nem sikerült a számlámon reálhozamot elérni. Tudod, a pénzzel amúgy is csak baj van, elég sokat gondolkoztam, mire is fogom a reálhozamomat költeni, de ti egyszerűen megoldottátok a problémám. Mondjuk elégedett nem vagyok, azért némi zsetont vártam volna! Jó, tudom, nem a Soros befektetési alapjába tettem a pénzem, hanem hozzátok, ahol - honlapotok szerint - "kiválóan képzett szakembergárda" kezeli a befektetésemet, de sajnos most nem sikerült.

Egon, ne haragudj, hogy ilyen keményen neked estem rögtön a levelem elején, bocsánatot kérek. Tudom, volt közben egy világválság, na meg az a fránya hiperinfláció, amit nem tudtatok átugrani, nehéz idők voltak. Mi 2003-ban kerültünk kapcsolatba, íme az éves inflációs adatok azóta: 2003: 4,7%, 2004: 6,8%, 2005: 3,6%, 2006: 3,9%, 2007: 8%, 2008: 6,1%, 2009: 4,2%, 2010: 4,9% - bizony, kemény számok ezek! Én is kezelgetem a magam kis betétjét, és akárhogy számolom, én azon biza' reálhozamot értem el, de ez biztos csak a véletlen műve, illetve a kezdők szerencséje, ha úgy értenék hozzá, mint ti, akkor negatív reálhozamom lenne - innen is látszik, hogy nem értek hozzá. Na és a világválságról se feledkezzünk el, habár a hírek szerint az okos befektetők meggazdagodtak rajta, sajnálom, hogy nem ti voltatok azok, Egonom.

Azért remélem, élvezettel kezeltétek a pénzem. Örülök neki, hogy levontatok a befizetéseimből valamennyit a működési költségekre, mert mint a mellékelt ábra mutatja, az infláció feletti hozamból éhen haltok, azt pedig igazán a szívemre vettem volna! Ezt most nem ironikusan írom, igenis szívből örülök ennek, Egon, tudod a statisztika szerint eltartok egy nyugdíjast, egy fiatalkorút meg egy segélyest, az a plusz egy pénzügyi szakember már igazán nem oszt - nem szoroz.

Bevallom, én is élveztem a kapcsolatunkat, és nagyon sokat tanultam belőle. Elsőként rögtön azt, hogy a pénzemet nem bízom rátok többet, hacsak nem csinál valamelyik kormány egy olyan variációt, hogy mindenki szabad akaratából kötelezően hozzátok viszi a pénzét. A szép kapcsolatunknak ezennel vége. Mindenesetre kívánok szakembereiteknek további sikeres pályafutást, annyit azért még hozzátennék, hogyha mondjuk egy ukrán "üzletemberrel" közlitek, hogy több éven keresztül forgatott pénzéből nem sikerült infláció feletti hozamot elérni, lehet, hogy nem géppel ír nektek levelet, hanem géppuskával...

Droli

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr813182392

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megjött az értesítő... 2011.08.29. 09:31:30

Megbecsültem januárban, aztán újra megbecsültem júniusban. Múlt héten pedig megjött a levél a manyuptól a tényleges adattal.Nézd csak, ez több, mint amit vártam, de jó! Én legutóbb 5201 fabatkát tippeltem (a fabatka-forint árfolyamot fedje továbbra is ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esef 2011.08.29. 08:39:09

annyira gáz és lerágott csont ez a nullás reálhozam miatti sírás...
a hozamról mindenki kapott tájékoztatót az év végi elszámolásban, volt összehasonlítási alap, hogy melyik pénztárnál mennyi, lehetett volna váltani.
én mindenesetre nagyon örültem az enyémnek, jól jött a pénz

is 2011.08.29. 08:46:19

számok kérdése. mennyi is volt az a reálhozam, amit a posztoló maga csinált? milyen befektetésre kapott reálhozamot? erről csak általánosságok vannak. lehet, hogy posztoló saját 'betétje' nem hozzáférhatő nagy tételben.

pjotr_75 2011.08.29. 12:19:58

Érdekes, hogy ugyanakkor "Egon"-nak van az egyik legjobb HUF alapú abszolút származtatott bef. alapja, amely a 2008-ban kirobbanó válság során is max stagnált, miközben mindenki más húzott a mélybe. - szóval vannak náluk profi arcok, akik még ekkor is jókora profitot voltak képesek termelni. A kérdés már csak az, hogy a MANYUP pénzeket miért nem ugyanilyen szakértők kezelték, illetve, hogy mennyire korlátozta le őket az állam, ("mer' hűje" és mindenbe belepiszkál), azaz mennyire kötötte meg a kezét állambácsi a MANYUP befektetéseknél - ugye nem engedte a részvénybefektetéseket, aztán mikor adott rá engedélyt, 2-3 hónapra jött az összeomlás. Miért piszkál bele már megint olyanba, amihez semmi köze!
Szerintem a MANYUP-pénztárak és mindenkori aktuális nagyon okos vezetőink ezt hosszú évek nehezen kiizzadt dilettantizmusával közösen "hozták össze".

Én mindenesetre nagyon megtanultam a leckét (bár én kaptam kézhez reálhozamot), de akkor is csak azt látom, hogy 10 év befizetéseit elvitte az állam, és Egon sem tett semmi nagyot ez ellen, le voltam sz@rva és sablonszöveggel elaltatva, míg "önként és dalolva" át nem adta a pénzem Orbánnak.
Kérdeztem Egonékat, mikor felmerült ennek az einstandolásnak a réme, hogy most akkor mit fognak csinálni (egyrészt a saját érdekükben, egyrészt az én érdekemben), hát majd alkotmánybíróság, meg... semmit, lehet, hogyha csak a saját érdeküket kell képviselni, akkor elmennek hágáig :), de mivel másnak az érdeke is metszetet képezett a sajátjukkal, inkább lesz@rták.
Azóta is hivogat az AegonDirekt, hogy kössek velük ilyen meg olyan biztosítást, merazjó..., meg Ők annyira, de annyira tudják képviselni az én érdekeimet. - mijazistenvan? hülyevagy? most pattintottál le?

JaBo 2011.08.29. 13:15:09

Érdekes, én is 2003-ban (június) léptem be a Manyupba az Aegonnál és nekem volt reálhozamom. Igaz én nem kértem kifizetni, inkább megtartottam az egészet! Én azzal kalkuláltam, hogy 30-35-40 év múlva kb. csak a felét kapnám az államtól nyugdíj formájában, mráha persze akkor még lesz nyugdíj és nyugdíjkorhatár.

NotaBene 2011.08.29. 13:42:26

@is
Valamilyen etalonhoz kell viszonyítani a befektetést kezelő szakemberek teljesítményét. (Például a diszkont kincstárjegyekkel elérhető hozamhoz,ez a befektetés mindenkinek nagy tételben hozzáférhető.)
Nem azt kell kérdezni,hogy:
"mennyi is volt az a reálhozam, amit a posztoló maga csinált?"
hanem azt, hogy hogy
'kiválóan képzett szakembergárdától' 7 év alatt a háziasszonyok által diszkont kincstárjeggyel elérhető hozam elvárható-e?

Gabesz62 2011.08.29. 15:56:50

Nem úgy volt, hogy a magánnyugdíjpénztárak elherdálták az emberek pénzét? Ehhez képest a nullás reálhozam - biztos kellemetlen érzés, főleg, ha az ember számított egy kis pénzre - nálam azt jelenti, hogy nem volt veszteséges a pénzkezelés. El lehet terelni a figyelmet a hazugságról a nullás reálhozam gumicsonttal...

Sorge 2011.08.29. 18:40:56

"...a pénzemet nem bízom rátok többet, hacsak nem csinál valamelyik kormány egy olyan variációt, hogy mindenki szabad akaratából kötelezően hozzátok viszi a pénzét." :DDDDD
Droli, Te miért nem inkább kabarét írsz? :)

Etniez 2011.08.29. 20:21:50

Én is kaptam reálhozamot, Aegonos voltam. C alap, 2004-ben léptem át OTP-től.

Megkérdezném a posztolót, hogy a három feltételből nála melyik teljesül?

1. átlépő volt-e 2008-2010 között? (esetleg UNIQA-s beolvadó)
2. Váltott-e portfóliót 2008-2010 között?
3. "A" vagy "B" alapban fialtatta-e a pénzét.

Ha ezen feltételek bármelyike teljesül, akkor nem a pénztár volt a hülye, hanem user error.
Ha egyik sem, akkor érdemes lenne utána menni.

Bokortalan Hajléktalan 2011.08.29. 22:25:04

Ártatlanul rezegtetett szempillákkal teszem fel a kérdést a nekibúsult posztolónak, hogy vajon hol lenne a vérverejtékes évek alatt összegründolt tőkéje (merugye reálhozama nincs), ha végig az állami rendszerbe perkált volna? Természetesen költői a kérdés. A válasz adja magát: a nyugdíjbefizetésével boszorkányosan sáfárkodó mindenkori hatalom feltehetőleg már felvirágoztatta volna a világgazdaságot és hűsítő, balzsamomos kenetként oszlatta volna el jótéteményeinek tejszínhabját a vértől iszamós évtizedek által tépázott magyar nép cserepes ajkain.
Ja, csak még egy dolog: a posztoló picsafejű.

laci0011 2011.08.29. 23:26:56

Pénzt pénzzel csinálók,a végén csődbe juttattak mindannyiunkat,ez a történet vége,páran a válságból is gazdagodtak a többiek kárán.Ez inkább szerencsejáték nem annyira értékteremtés mint az sokan szeretnék hinni amire ez az "iparág" szeret hivatkozni.

rámenős 2011.08.30. 06:06:43

@laci0011:
Kifogtad a szelet a vitorlámból. Én is azt írtam, hogy ugyan már kérjenek maguktól kamatot a Firefox képén lévő gyönyörű szigeten. Kíváncsi lennék hogyan eszik a kamatos kamatot. Virtuálisan?
Ez a pokeripar arra hajaz, hogy virtuális követelését átváltsa tényleges értékké a mi teremtő munkákból.

Etniez 2011.08.30. 06:53:22

@Bokortalan Hajléktalan: Ja. Sok ember nem hajlandó felfogni, hogy olyan a helyzet most, mint ha nem is lett volna soha manyup. Valaki jól járt ezzel, valaki nem. Rosszul senki.

De itt jön az irigység. Aki kapott pénzt, arra a többi irigy, pedig általában ők tehetnek róla, hogy nem kaptak semmit.
De nem baj, majd pertársaságot alapítanak :DD Beperlik a képletet, a törvény meg az inflációt.

Kösi 2011.08.30. 08:10:52

@esef: Szerintem egyáltalán nem gáz. Sokkal inkább gáz a Te gondolkodásod erről.Pontosabban az nem, csak, hogy még meg is osztod velünk. Nem kellene feltételen minden gondolatodat az orrunkra kötni. Megelégednének sokan gondolom azzal is, ha akkor szólsz, ha okos dolgot tudsz mondani !

Kösi 2011.08.30. 08:15:06

@Sorge: Miért írna ? Megteszik helyette ezt a Bankok, Alapkezelők és Nyugdíjpénztárak !

esef 2011.08.30. 08:15:20

@Kösi:
volt hozam? volt
elérte az inflációt? nem
lehetett pénztárat váltani a hozamok ismeretében? igen
megtette a posztoló? nem
erre szokták mondani, hogy így járt...
én is váltottam, szerencsére innen mentem el éppen időben.

Kösi 2011.08.30. 08:20:17

@Gabesz62: Mármint nem volt NOMINÁLISAN veszteséges ! Igazad van, minden csak viszonyítás kérdése. Mégse kivánnám Neked ezeket az igen kétes eredményeket !

Kösi 2011.08.30. 08:25:07

@laci0011: Dehogy szerencsejáték. Akkor nem foglalkoznának vele a bankárok. Ők ugyanis csak a tuti nyerőt szeretik. A befektető szempontjából viszont tényleg az !

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.08.30. 08:55:25

@Bokortalan Hajléktalan:

"hűsítő, balzsamomos kenetként oszlatta volna el jótéteményeinek tejszínhabját a vértől iszamós évtizedek által tépázott magyar nép cserepes ajkain."

Tyű! Öregapám! Kend aztán ért a szóvirágokhoz! :)

Fordítalak: Szerinted azért volt jó a manyup rendszer, mert ők legalább a tőkét megőrizték (miközben szüleink nyugdíját persze hitelből fedezi az állam - nemmellékesen), míg az állami rendszerben azonnal megy a levesbe az összeg (de legalább az államadósság tendenciák is mások - nemmellesleg).

A kommentelőt butának tartjuk, hacsak nem válaszolja meg azt a kérdést is, hogy kinek kellene visszafizetnie a 20.000.000.000.000 forintos államadósságunkat?

Imadom a trapistát 2011.08.30. 08:58:58

@Bokortalan Hajléktalan:

Mi az, hogy ártatlanul rezegtetett szempillákkal??

A szemed sem áll jól, te gyökér!

Sorge 2011.08.30. 09:52:42

@Kösi:
A bankok, alapkezelők és nyugdíjpénztárak lapos rossz viccein nem tudok nevetni.
Államosítani kellene ezeket mocskokat, hogy legalább a magyar államot ne lophassák meg.

Bokortalan Hajléktalan 2011.08.30. 10:22:05

@bogancs: Ne gyere nekem azzal, hogy az államadósság a manyupok miatt lett ekkora... Tény, hogy hozzájárult, de áruld már el, mi értelme volt 13 év után felrúgni a rendszert? Inkább ne áruld el.
@Imadom a trapistát: Úgy vélem, mindenkinek jobb lett volna, ha édesanyád váratlanul felül a kitolási szak kellős közepén.

Imadom a trapistát 2011.08.30. 10:38:15

@Bokortalan Hajléktalan:

No! Ne kapd fel a faszt! :)

A szmájlit lefelejtettem az előbb. :-)))

rámenős 2011.08.31. 05:32:45

Ne sírjunk. Nagyon sok embernek jó volt.
kezdjük a vezérigazgatókon és a titkárnőiken.
Aztán micsoda pénzeket lehetett mozgatni a szellemi világban és milyen valóságos koncot lehetett bezsebelni. Lásd Izlandi példa.
Nem volt ez rossz rendszer, csak nem nekünk.

Sátán meg a Jocó 2011.08.31. 09:05:08

@rámenős: na, most Izlandról jutott eszembe az alábbi cikk:
jovonk.info/2011/08/29/nyugati-media-hallgat-az-izlandi-forradalomrol

A felesleges viták elkerülése érdekében javaslom, a cikk lényegét nézzük, ne a körítést.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.08.31. 09:17:14

@Sátán meg a Jocó:

Jópofák ezek a tanmeséid! A múltkor még azzal jöttél a linkeddel, hogy Haiti azért tart ott ahol tart, mert a feketék genetikailag képtelenek ötről a hatra jutni, csak rombolni tudnak.

nivo.blog.hu/2011/08/18/robbanashoz_vezet_az_erpataki_modell#c14243886

A mostani linkedben meg már az szerepel, hogy Haitit a fehér uzsorások tették tönkre. (Mellesleg az adósságot meg nem azért szokás felvenni, hogy azt visszafizessék.)

Sátán meg a Jocó 2011.08.31. 09:28:38

@bogancs: a feketék genetikai minőségéről talán a DNS egyik atyját, James D. Watson-t kérdezd meg, vitatkozz vele :)

Amúgy leszarom, olyanok, amilyenek, nekem a legtöbb gondom a white trash-el van, amellett nem tudok szó nélkül elmenni, de ez nem tartozik ide.

Talán jól jönne még egy kávé, lévén feltételezésem szerint Grimsson a kaotikus állapotokra utalt, nem vezette le az egész eseménysort az általad sugallt módon.

Merthogy az itteni sakálkórus is azzal riogat állandóan, hogy na nem fizetjük vissza huszadjára is az uzsorahitelt, akkor jajmitfogszólni Ajrópa... a jelek szerint semmit, de kussolni kell, nehogy ragadós legyen a jó példa...
süti beállítások módosítása