Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Orbán: Kinek fog fájni az ősz?

2011. augusztus 30. - bogancs

Bár a politikában elég nehéz az előrejelzés, én most mégis ezzel próbálkozom. Nem mondom, hogy Orbán Viktor nyitott könyv előttem, de azért eléggé kiszámíthatónak tartom, hogy mikor hogy reagálnak.

Alapvetően ott kezdődött az őszi politikai szezon, hogy kijött a KSH második negyedéves jelentése, miszerint leállt a magyar gazdaság növekedése (most tekintsünk el azoktól, akik szerint soha nem is növekedett), ezzel szinte biztossá vált az idei költségvetés bukása, hiszen kisebb gazdaság kisebb adóbevétellel jár.

Aztán felmerült az a hüvelykujj-szabály, amelyet egyébként Matolcsy maga vezetett be jó egy évvel ezelőtt, miszerint 1%-os gazdasági növekedés 100 milliárd forint állami bevételt jelent. Mivel most tehát ennyivel kisebb a gazdaság, keletkezett egy 100 milliárd forintos lyuk a költségvetésen. És nem csak az idein, hanem a jövő évin is, hiszen ha jövőre a tervek szerint növekedne is a gazdaság, az az 1% akkor is hiányozni fog. Ezek így olyan egyszerűen levezethető gondolatmankók, hogy bárki megértheti. A továbbiakban azonban a sorok között kell olvasnunk.

Szóval az adatok megjelenését követően először az elemzők reakcióját (gyorselemzéseit/spekulációit) hallhattuk, miszerint megszorítások fognak következni. Megszólalt Chikán Attila és Mellár Tamás is, akik kórusban a Matolcsy-féle gazdaságpolitika csődjéről, és gazdaságpolitikai fordulat szükségességéről beszéltek.

Az említett urak megszólalása - valljuk be - pikáns, a baloldalon valóságos eufóriát kiváltó esemény volt. Hiszen mindkét szakember jobboldali kötődésűként van számon tartva. Svédcsavar a történetben, hogy Mellár Tamás írása nem máshol, mint a Magyar Nemzetben jelent meg.

Most nem szeretnék részletesen kitérni a két „jobboldalon is mértékadó” szakértő személyes motivációira, csak amennyiben feltétlen szükséges. Chikán fő üzenete ugyanis ez: „Matolcsy gazdaságpolitikája tankönyvszerűen megvalósíthatatlan, Melláré pedig a következő: „Megbukott Orbánék gazdaságpolitikája”. Előbbiből kitűnik, hogy Chikán elsősorban Matolcsyra fúj. Ez nem is csoda, hiszen az első Orbán-kormány idején Matolcsy éppen Chikánt váltotta a gazdasági miniszteri pozícióban. Tíz éves történet, már nem emlékszem pontosan, hogy miért került sor a váltásra, de azért felmerülhet, hogy talán azért, mert anno megbukott a Chikán féle tankönyvszerű gazdaságpolitika? (ez persze csak az én rosszmájúságom:)

Mellár esete kicsit más. Ő már korábban is „kinyittotta a száját és elkezdett beszélni”, nem sokkal a 2010-es kormányváltás után, mikor világossá vált, hogy Orbán semmilyen pozícióban nem számít a munkájára. Persze, hogy ennek mi az oka, lehet találgatni, lehet, hogy éppen az, hogy már a kormányalakítás időszakában is szakmai nézetkülönbségek feszültek egymásnak.

Mindenesetre egyikőjük szakmai felkészültségét sem illik senkinek sem lebecsülnie. Azonban egy fontos kérdés mégiscsak adódik: Kinek van igaza? Mert például a kormányhoz közel álló és nem kevésbé elismert szakemberek, mint például Járai Zsigmond vagy Varga Mihály egyelőre nem osztják látványosan a kritikai véleményeket. Megjegyzem a helyzet sajátos pikantériája az, hogy jelenleg kizárólag a jobboldalon zajlik szakmai vita a gazdaságpolitikáról. Az ellenzék szakértői ugyanis vagy némák, vagy nem is léteznek. A Gyurcsány kormányból például sem Veres János, sem Kóka János nem exponálta magát a kérdésben, Mesterházy-t, vagy Szanyi Tibort meg nem sorolnám az elismert gazdaságpolitikai szakértők sorába. Oszkó Péter ellenben nagyon aktív, többször kritizálta már elsősorban az egykulcsos adórendszert, de ez meg tőle azért hiteltelen a szememben, hiszen pont az ő pénzügyminisztersége idején foglalták törvénybe a 2011-es szja törvényt, amelyben éves 15 millió forintra (havi szuperbruttó 1.250.000 forintra) tolták ki az alsó sávhatárt. Ez kvázi egykulcsos adórendszer, hiszen (sajnos) nem sokan vannak ma Magyarországon, akik ekkora bérrel vannak bejelentve. És ott van még a Jobbik, valamint az LMP. Ha valaki tudja, hogy kiknek a személyében tisztelhetjük ezen pártok gazdaságpolitikai szakértőit, az írja meg egy hozzászólásban. (Biztos én is ki tudnám keresni a neten, de ha most így kapásból nem ugrik be, akkor valószínűleg nem olyan nagy kaliberekről lehet szó. Persze lehet, hogy tévedek.)

Tovább haladva az időrendi sorrendben, megszólaltak a kormány részéről is. Szíjjártó Péter, (akinek már a neve is szitokszó egyes körökben) egyértelműen kiállt az egykulcsos adó mellett, és Orbán Viktor sem beszélt fordulatról, csak az előttünk álló nehéz időkről.

Ez a hosszú felvezető csak azért volt, hogy érthetővé váljon, milyen gondolatmenet alapján folyt elmélkedésem. No és akkor most következzen az én előrejelzésem az előttünk álló őszről. Kicsit növelve mondandóm súlyát és mellőzve minden álszerénységet azt kell mondjam, hogy eddigi előrejelzéseim számomra is meglepő módon eléggé kis hibaszázalékkal váltak valóra.

Véleményem szerint nem várható gyökeres gazdaságpolitikai fordulat, haladunk tovább a ’liberális beütésektől hemzsegő’ jelzővel nyugodtan ellátható úton. Én az „ország átszervezésének” felgyorsítására, még radikálisabbá tételére számítok. Szintén liberális gondolat az az Orbán által mondott félmondat, miszerint el kell gondolkodni azon, hogy bizonyos feladatok ellátásából kivonul az állam, 100%-os költségcsökkentést végrehajtva. Kíváncsian várom, hogy mely területek lesznek ezek. Nem sok jót jósolok az államapparátusban dolgozók számára sem, létszám- és bércsökkentést is elképzelhetőnek tartok.

Nem számítok viszont a szuperbruttó kivezetésének halasztásával, pedig ez lenne a legkönnyebb út, hiszen ennek halasztása kb. 160 milliárd forint bevételi hatással járna, és még megszorításnak sem lenne tekinthető, hiszen nem adóemelésről, csupán halasztott adócsökkentésről van szó. Szintén felröppentek olyan (kormány által irányított?) rémhírek, miszerint a most 12100 forintos adójóváírást jövőre egy lépésben megszüntetik, súlyos csapást mérve ezzel az alacsony keresetűekre. Ezt én egy jó trükknek tartom, hiszen aztán ha mégis többlépcsős lesz a kivezetés, az érintettek még talán örülni is fognak, hogy a semminél többet kapnak.

Amire viszont számítok, hogy a kormány túllövi azt a bizonyos 100 milliárdos kiigazítást, minimum 200 milliárdos megtakarítás bejelentés várható szerintem. Ez tök jó lesz, hiszen a külföldi befektetők (ez utóbbiak bizalmára láthatóan nagyon épít a kormány az utóbbi időkben) bizalomerősítő lépésnek fogják tartani, talán még a forint is erősödni tud majd, könnyítve a frankhitelesek terheit.

Gyurcsányi értelemben vett megszorításokra tehát nem számítok. Annó ugye ilyenek voltak, hogy egységesen megemelték az egészségügyi járulékot mindenkinek 3-4%-kal. A Matolcsy-féle kiigazító lépések – ahogy eddig is – valószínűleg csak bizonyos, eddig kivételezett csoportokat fognak érinteni. Lesznek tehát akik nagyon rosszul járnak majd, és lesznek akik meg sem érzik, sőt akár jobb helyzetbe is kerülhetnek, mint eddig voltak. Kérdés, hogy ezek a lépések mennyire találkoznak majd az emberek igazságérzetével? Szerintem találkozni fognak. Így továbbra sem számítok arra, (egyes elemzők, újságírók és bloggerek már hónapok óta harsogják, hogy zuhan a Fidesz népszerűsége, ha pedig nem az a kormány agymosó politikájának és propagandájának köszönhető, pedig nem) hogy a Fidesz támogatottsága a biztos szavazók körében 50% alá essen az ősz folyamán.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr643191834

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eljött a privatizáció ideje! 2011.09.07. 09:00:48

Csődöt mondott a matolcsyzmus, gigászi pénzekre lenne szükség (ezt szakértelemtől, pártállástól, hangulattól függően 100 és 1200 milliárd közöttire becsülik) – baj van. Olyannyira, hogy még az amúgy igencsak egykulcsos szja és szektorsemleges adó...

Trackback: Tőlem ezért nem kapsz nyugdíjat 2011.08.31. 14:50:12

Még mindig azon agyalsz miért nem kapsz munkát? Megmondom miért nem kapsz nyugdíjat....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TB2010 2011.08.31. 09:27:29

Azért, hogy a frankadósoknak kevésbé fájjon az ősz: www.devizaados.hu

gono 2011.08.31. 10:22:06

Neked bilibe log a kezed.
Hatalmas gáz van, és a kormányzatban senkinek nincs elképzelése arról, hogy mit lehetne tenni. A jelenlegi helyzetben pedig rohamosan nő az államadósság ,ami ellen éppen harcolni ohajtanak az urak. Nagyméretű asztal és biliborogatas kell, hogy kilenduljünk a katyubol, es ennek semmi jele egyelore.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.08.31. 10:25:34

@TB2010:

Nem rossz! Elméletben.

Ami a gyanakvásomat felkelti, hogy az egész weblapon sehol egy telefonszám, vagy e-mail cím, vagy egyéb elérhetőség.

Néhány név ugyan fel van dobva a honlapra, de egy Kovács Gézát én is bármikor leakasztok a polcról.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.08.31. 10:27:56

@TB2010:

Erről a Chaja Egyesületről sem találok semmit, ami összefogná a jó adósokat.

Bejegyzett egyesület ez? Ha az lenne, már feltették volna a honlapra. :(

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.08.31. 10:30:31

@gono:

Meglátjuk! Lehet, hogy neked lesz igazad, lehet, hogy nekem. Semmivel sem vagy meggyőzőbb, mint én.

A manyup azért elég nagy biliborítás volt nem gondolod?

gono 2011.08.31. 10:36:04

Nagy biliboritas volt, de a pozitiv hatasok mostanra szepen el is multak.

Ami a fidesz tamogatottsagat illeti, ezt elemezni pont ertelmetlen dolog. Az utolso 3 valasztason a fidesz kb ugyan annyi szavazatot kapott mindig, ami a valasztok kb harmada. Ez az az az egyharmad ami csont nelkul bevett eddig minden palfordulast, önellentmondast es nyilt hazugsagot. Ezutan is igy fog tenni. A valasztasi eredmenyek nem toluk függenek, hanem a többiektől, akik szavazasi hajladosaga igen nehezen merheto.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.08.31. 11:00:29

@gono:

1/3-ad, az nagyon elég. Ha belegondolsz, hogy másik 1/3-ad soha nem megy el szavazni, rájuk építeni badarság, a harmadik egyharmad meg megoszlik az ellenzéki pártok között.

A választási rendszerünk meg olyan, hogy az egyéni körzetek miatt a nagy pártokat támogatja, így jelenleg nem látok alternatíváját a fidesznek.

notC 2011.08.31. 12:00:08

@gono: mit szeretnél, hogy tegyenek? De most komolyan!?
El kell venni a gazdagoktól a pénzüket és szétosztani a szegényeknek?
Államosítani az összes multit, zsebrevágni a teljes tőkéjüket, és szétosztani a szegényeknek?
Vagy jobb lenne felemelni a gazdagok adóját (nehohgymár ő olyan drága kocsival jár, én meg csak bringával...), és természetesen szétoszani a szegényeknek...

De beszélgethetnénk komolyan is a dologról... Az államnak nagyjából két lehetősége van: gazdaság élénkítés, vagy megszorítás. Ez utóbbi kb. mindenkinek fáj, viszont sehova sem vezet. Ha megszorítok, lassítom a gazdaságot, csökkentem a keresletet, vele a termelő szféra teljesítő képességét. Elég rövid távú gondolkodásra vall, csak sajnos elég hosszú távon alkalmaztuk :| Hatása is hosszútávú, csak nem az "elvárt" kilábalás.

A másik irány a gazdaság élénkítése. Ezt jobb helyeken némi kis kiigazítással a privát szféra maga intézi: kereslet-munkahely, kereslet, még több munkahely még több kereslet...
Nálunk picit jobban bele kell mászni a dolgokba, mert túl sokáig sulykolták az emberekbe a vadkapilasta rémálmokat, így az emberekben több az irígység, mint a tisztelet egy-egy jobb vállalkozás vezetőjével szemben. Ugyanakkor nem túl szerencsés az, ha egy politikus megmondó gazdasági szakembert játszik, ugyanis kurvára nem ért hozzá. A piacot csak óvatosan (indirekten) lehet irányítgatni, beleszólni egy cégvezető dolgaiba udvariatlanság :)
Én azt látom, hogy egy világgazdasági recesszió kellős közepén vagyunk (de az is lehet, hogy csak az elején). Az elvárások irreálisak (ingyen akarunk mindent, vagy olcsóbban, de nem csak fizetni, de tenni sem akarunk érte), a lehetőségek viszont erősen korlátozottak. Ne küldjünk el köztisztviselőt, ne csökkentsük a bérét, mert szegény szerencsétlenül járt EMBER van mögötte (CHF hitellel), de megköveteljük a karcsúbb államot, a deficit mentes államigazgatást. Elvárjuk, hogy munkahelyet teremtsen az állam, de magasabb minimálbért akarunk, meg állami befektetést, de lehetőleg ne a kincstárból vegyük a zsét hozzá, viszont az se jó, ha a kínai hoz tőkét, mert olyan ferde a szeme...

Ilyen viszonyok mellett egy kb. deficitmentes államigazgatást fenntartani, ennyire erős szocális "hálóval" nem kis teljesítmény. És hogy mennyi is az annyi (mármint milyen a teljesítmény) elég sok mérőszám összege adja. De szeretnék annyira érteni hozzá, hogy legalább egy részét képes legyek megismerni :|

gono 2011.08.31. 13:38:39

@notC: bizony te sem erted a helyzetet.
nincs lehetoseg finomkodasra. az ido fogy.

inflaciogeneralas kilove, mert devizaban adosodtunk el.

marad a megszoritas. azonnal és jelentősen csökkenteni kell a nyugdíjakat meg az allami béreket (ami egyebkent mar törtenik is a cafeteria szükitesevel szepen sunnyogva). szukiteni kell az alap egeszsegügyi ellatast. tömegkozlekedesi kedvezmenyeket egyszerusiteni és sok elavult strukturat leepiteni. ésatöbbi.
csakhat gyavak mindehhez.
majd ha 320 lesz a svajci frank, akkor eszbekapnak.

TB2010 2011.08.31. 21:54:34

@bogancs: E-mail cím ott van a nyitó oldalon, meg pár helyen még. Ott pl. lehet kérdezni. Ha ebből állna ki a szervezők élete, nyilván lenne telefonszám, meg titkárnő, meg minden. De azt ki finanszírozná meg? Küldj nekik emilt, hogy válaszolnak-e.

Nem tudom, hogy bejegyzett-e. Minden civil kezdeményezést bejegyeznek?

Doberdo 2011.09.01. 12:33:01

Remélem, hogy előbb utóbb O.V-nak is fájni fog. Megvádoltatna egy volt kormányfőt hivatali visszaéléssel, miközben ő naponta
kétszer él oda és vissza......

ftk 2011.09.01. 18:06:02

@gono: Mármint a kisnyugdíjas nyugdíját? Azokét, akik ott tolonganak a hiperben az akciós farhátért? Feltételezem, hogy nem erre gondolsz. Bár ők, szegények, tényleg csak csendben éhen halnak majd.
A közalkalmazotti bértábla 2008 óta nem változott. Azóta egy árva fillért nem emeltek rajta. Inflációkövetés sem volt. Hogy a tanár, a rendőr meg az ápoló bére már hová csökkenjen, arra várom a választ.

ftk 2011.09.01. 18:07:14

Ja az orvost nem emlegettem. Ők sem fognak éhséglázadni, csak szépen lelépnek.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.01. 18:40:48

@kriszi:

Az a gond, hogy az ország nem termeli ki jelenleg adóforintjaival az általad említettek tisztességes fizetését.

Persze lehet jönni azzal, hogy ellopják a nagyok, de hát valamekkora korrupciós ráta mindenhol van. Soha nem lesz nulla az adócsalás és a közpénzek elherdálásának a mértéke.

Innentől kezdve pedig adóemelés, vagy kiadáscsökkentés a megvalósítható út..

gono 2011.09.02. 10:01:39

@kriszi:
Ne folytasd, mert rögtön sirva fakadok!!

Nezzunk csak körül
- Szlovákiában az átlagnyugdíj fele a magyarnak, pedig minden gazdasági mutató jobb náluk.
- Romániában pont ezt tették, pedig még kevesebb volt a zsé.

Az vajon mennyivel jobb, hogy tönkremegy az ország és utána nem tudjuk fizetni a nyugdíjat (még annyit sem)?

in memoriam 2011.09.04. 14:06:33

Igen a kisembertől az utolsó falatot is képes lenne elvenni, miközben ők szépen megszedik magukat. Egy Szijjártó 2 millió forintos fizetéssel????
Itt meg vannak akik példának emlegetik azokat az országokat, ahol fele annyi a nyugdij, vagy jövedelem. Én meg tudok mondani olyan országot, ahol 5x annyit fizetnek olyan munkáért, amiért itthon 80 ezret, és az 5x annyi a netto fizetés, ami mellé még élelmet is é lakást is adnak. Ja, de ott nem korruptak az emberek, és ott akár havonta is leváltják a miniszterelnököt, ha nem tetszik a népnek, nem pedig bérletet vált a nép kizsákmányolására, sajátmaga megtollasodására. Nálunk szépen - érdemtelenül - megugrottak ezeknek az eltartottaknak a fizetése. Miközben a munkásaikat éhen pusztitják. Én nem is tudom, hogy a Matgyar Nép egyáltalán mikor mozdulna meg, hogy már tovább nem türjük. Észrevettem, hogy ebben az országban csak a gyengébbeket szeretik elnyomni. Itt van példának Hoffmann Rózsa is. Ez a sunyi, cinikus Pokornyi ahol tudja, vágja mint a répát, rre a nép még rátesz egy lapáttal, ahelyett, hogy észrevenné, hogy ez a nő tisztelettel, megfelelő hangnemben, nyiltan, mindig részletesen tájékoztatja a népet és valóban a jövő nemzedékének olyan tanulást akar biztosítani, ami már sikeresen bevált. Abba is belekötött a Pokorny, hogy miért akar kislétszámú osztályokat, sokkal fontosabb a digitális tábla. Abban is igaza van, ogy az egész napos iskola sokkal jobb. Egyébként ilyen iskolák már vannak. Ezek a gyerekek nem kulccsal a nyakukban cigarettáznak a tereken , hanem hansznos elfoglaltságuk van.

nemecsek ernő áruló 2011.09.06. 07:50:24

@bogancs: "A manyup azért elég nagy biliborítás volt"
Ja. Felélni a gyerek egyetemre félretett pénzét, hogy megvehessük a led-tv-t az tényleg nagy biliborítás....

laci0011 2012.06.02. 14:26:34

Már minden keleti blokkos ország növekedik,csak itt lőttek a növekedésnek,de majd az új nagytőke az új zöldbárókkal karőtve rendberakja a növekedésünket,ha meg netán mégse majd kreatívan megmagyarázzák,valószinűleg az elmútgyurcsányahibás,jön még jóideig.Nehogymá bevallják hogy a kollégiumban nem kapták meg a csodafegyver pontos leírását,és feltehetően azé döglött beee.
süti beállítások módosítása