Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Zuhan a Fidesz? Frászt!

2011. április 16. - bogancs

A média mostanában attól hangos, hogy esik a Fidesz népszerűsége, és micsoda - kinek-kinek negatív vagy éppen pozitív - tendenciák indultak meg a pártok erőviszonyaiban. Érdemes azonban jobban megnéznünk az adatokat, mert bizony itt masszív hangulatkeltésről van szó.

Az igaz, hogy a tavalyi választási győzelem után a szokásos győzteshez húzás következtében a Fidesz népszerűsége az egekbe szökött. Ahogy azonban a kormányzás beindult, ez a virtuális szavazótábor szépen el is párolgott. A kormányváltás utáni szimbolikus döntések még senkinek sem fájtak, néhány megrögzött liberálison kívül. A nyugdíjrendszer állami irányba történő terelése is csak a felső százezernek fájt, a döntő többség nem siratta meg. A médiatörvény (senki nem tudja, miről szól, de mintha ma már nem is lenne érdekes) megint csak vihar egy pohár vízben a többségnek. Ami szerintem tényleges népszerűségvesztést okozott, az a beharangozott nagyarányú adócsökkentés, ami valójában sokaknak, a gyermektelen alacsony keresetűeknek adóemelésként csapódott le. Szerintem ez volt az a pont, vagyis a február elején megkapott vékonyabb boríték, ami sokakban, a csodavárókban csalódást keltett.

Úgy vélem egyelőre bejött az a három hónappal ezelőtti eszmefuttatásom, amiben azt prognosztizáltam, hogy majd az első új adórendszerbéli fizetés kezdi erodálni a Fidesz népszerűségét. Továbbra is él az a feltételezés, miszerint a magyar ember szívéhez a pénztárcáján keresztül vezet az út. Fontos azonban kijelenteni, hogy ez a népszerűségvesztés egyenlőre valójában még mindig népszerűség növekedésnek felel meg a tavalyi választásokhoz képest.

A tavalyi választásokon a Fidesz 52,73%-ot ért el, a Medián legfrissebb kutatása szerint pedig - amelyből a zuhanást olvassák ki egyesek - jelenleg 56%-on áll a párt, tehát jó 3%-kal magasabban. A teljes népességet nézve egy éve 34,1% szavazott a kormánypártra, most 33% adná rá a voksát.

Ha a többi pártot is megnézzük, az MSZP-re 19,3% szavazott egy éve, ma 22%-ot kapna. A Jobbik 16,67%-ról jutott el mára 16%-ig, az LMP pedig 7,48%-ról 5%-ra. Persze voltak mozgások az elmúlt egy évben, és a Fideszt a jelenleginél általában magasabb mérték, de én ezekből a számokból akkor is azt olvasom ki, hogy a pártok népszerűsége nagyjából ugyanott áll, ahol a tavalyi választásokon állt. A Fidesz ma is kétharmad körüli többséget szerezne a parlamentben.

Az utóbbi napokban további népszerűtlen, pénztárcacsökkentő intézkedések láttak napvilágot, ami valószínűleg némi szavazatvesztéssel fognak majd járni. Ilyen például a gyógyszerkassza csökkentése. Ez azonban elsősorban a nyugdíjasokat érinti, akik jórészt eddig sem tartoztak a Fidesz törzsszavazói csoportjába. Aztán ott van még a munkanélküli ellátás „csökkentése”. Azért az idézőjel, mert valójában ez inkább kedvező, mint kedvezőtlen változás a legtöbb médiaorgánum állításával ellentétben. Az első három hónap ellátása ugyanis NÖVEKEDNI fog, és cserébe az utolsó hat hónap juttatását vonják el. Erre az utolsó hat hónapra azonban eddig is csak a minimálbér 60%-a járt, vagyis havi bruttó 45ezer forint körüli összeg. Persze nyilván jól jött ez a pénz egy munkanélkülinek, de az egyértelmű, hogy csak ebből eddig sem tudott megélni senki. Ráadásul az új szabály úgy szól, hogy a három hónap leteltével az állam közmunkát ajánl fel a munkanélkülinek, ha addig még nem talált állást. Így tehát ha más nincs, aki valóban dolgozni akar, ebből is tud pénzt keresni, még többet is, mint az eddigi munkanélküli segély.

A magasabb jövedelműeket hátrányosan érinti az is, hogy alacsonyabban húzták meg a maximális napi táppénz mértékét.

Van itt még azonban egy várható jövőbeli népszerűségnövelő hatás: A személyi jövedelemadózásból jövőre megkezdik a szuperbruttó fokozatos kivezetését, ami már tényleg mindenkinek növelni fogja a nettóját. Jövő februárban, és 2013 februárban is tehát sokan úgy érezhetik majd, hogy megvannak az első eredményei az erőfeszítéseknek, ami már a fizetéseken is meglátszik. Aztán ott van még a devizahiteleseken segítő csomag, és szó van egy újabb otthonteremtési és megtakarítás ösztönző programról is. Arról nem is beszélve, ha 2014-ig tényleg sikerül még néhány százezer munkahelyet is teremteni, akkor az is a Fidesz számára jelent majd előnyt. Én tehát azt jósolom, hogy jövő ilyenkor, amikor már túl van a nehéz intézkedések javán a kormány, még mindig a Fidesz fog majd az élen állni. Sőt, az is lehet, hogy akkor már növekvő népszerűségről beszélhetünk.

Egyenlőre úgy gondolom, hogy az ellenzéknek korai még pezsgőt bontani. Kíváncsi vagyok, igazam lesz-e?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr482829711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VIII. Nagyapó 2011.04.16. 11:29:11

Nagyobbrészt egyet tudok érteni, a fordulat oka kapcsán mindenképp, és abban is, hogy ha ez az összeomlás, akkor tényleg berendezkedhetünk a 12 éves Fidesz-uralomra.

Viszont nem is a választani akarók körében elért eredmény, hanem a bizonytalanná válók tömege, ami látványos az újabb felmérésekben. Őket kérdés, meg fogja-e tudni szólítani valaki (fogják, valakik?).

(És hogy nyelvtannáci is legyek, azt az egyenlőrét kérlek, javítsd már ki egyelőrére, ha már nívó a blog címe... Bocs.)

gabi999 2011.04.16. 12:06:46

Oszt hol kérdezték meg hogy mennyire nő a támogatottság ?
Fityesz naggyülésen ?
Meg ki az a Medián ? Eszik vagy isszák ?
Én még nem láttam öket .Ki kérdeznek 100 embert Pesten , és az alapján hozzák az országos átlagot ?
Egykutya a KSHval mindeggyik szokott hülyeségeket irni .

Wolff 2011.04.16. 13:23:34

Te tényleg nagyon hülye vagy, az állam négy órás közmunkát fog felajánlani (190 ezer főre terveznek ilyet) ami 31-32 ezer forint, ez csak szerinted több a 45 ezernél.
A konvergencia programban benne van, hogy a szuperbruttó kivezetésével párhuzamosan tovább csökken az adójóváírás, tehát ismét sokak adója emelkedni fog, az idei után tovább. (NB. ha valaki eddig 16%-nál kevesebbet adózott akkor majd a végén amikor beáll a rendszer és 16%-os adókulccsal fog adózni, akkor teljesen biztosan nőni fognak a terhei.)
A Fidesz pedig az 50%_os adósságplafonnal nem egy hanem nyolc év kőkemény megszorítást vés kőbe, egyszóval remény sincs rá, hogy népszerű intézkedéseket hozzon. (Szerinted miért állítja az NGM, hogy pl. a tanári életpálya-modellt csak 2014-től lehet bevezetni?) Ehhez persze elég lenne az is, ha nem Nívónak neveznéd magad, hanem egy kicsit körül néznél.

operett60 2011.04.16. 14:47:00

1.Az a sok tripla költségfelvétel
2.Pocsékolás a közpénzből(Kocsivásárlás,stb.)
3.Az alkotmánybíróság jogainak csorbítása
4.A repülőtérnél a velük nem együtt szavazók elbocsátása a repülő tér nevénél
Ez most csak négy,ami hirtelen csak eszembe jut,hogy miért is utáljuk a Fideszt!
De belegondolok,elég Lázár beszéde,amit bárhogy is magyaráz,hiába.Vagy Esztergomi helyzet.Szerintem túl hosszú lenne a lista.Senki sem szereti,ha hülyének nézik.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 14:52:20

@operett60:

Az 1-2 pontod költsége ezrelékekben sem mérhető tétel a költségvetésben, de felháborító, ez igaz. Ilyeneken lehet elbukni egy választást. De választás csak 3 év múlva lesz, addig mindenki elfelejti, hacsak nem lesznek újabbak.

A 3-4-es pont a kutyát nem érdekli (tisztelet a kivételnek)

Esztergom és Lázár megint felháborító, de az érvem ugyanaz, mint az 1-2 pontodra.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 15:04:58

@Wolff:

"A Fidesz pedig az 50%_os adósságplafonnal nem egy hanem nyolc év kőkemény megszorítást vés kőbe, egyszóval remény sincs rá, hogy népszerű intézkedéseket hozzon."

Szerintem mi az optimális államadósság szint?

"Te tényleg nagyon hülye vagy, az állam négy órás közmunkát fog felajánlani (190 ezer főre terveznek ilyet) ami 31-32 ezer forint, ez csak szerinted több a 45 ezernél."

Lehet, hogy így van. De még add hozzá, hogy az első 3 hónapban viszont többet kap, és így vonj egyenleget.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 15:10:03

@gabi999:

Azért a Mediánt hoztam példának, mert az övé a legfrissebb kutatás, és mert a Véleményvezér blog ebből olvasta ki, hogy zuhan a fidesz.

velemenyvezer.blog.hu/2011/04/15/fidesz_lejtmenetben

Én egyébként egyszer már összefutottam közvéleménykutatóval. Az azt hiszem Tárki volt. Két perc alatt kitöltötte a papírját, és elköszönt. Azt mondta, ha netán ellenőriznénk, akkor mondjam azt, hogy legalább egy órát beszélgettünk, mert az az előírás. Úgyhogy a közvélemény kutatók adatait azóta én is fenntartásokkal kezelem. Ennek ellenére nem hinném, hogy jelenleg az MSZP, vagy bárki más vezeti a népszerűségi listát a Fidesz helyett.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 15:11:26

@kalaposinas:

"ez kinek a nívója?"

Mi vagy te, valami nívópálca? Mert annak ám rövid vagy, egy ilyen hozzászólással. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 15:16:17

@VIII. Nagyapó:

"a bizonytalanná válók tömege, ami látványos az újabb felmérésekben."

Így igaz. Általában az szokott lenni, hogy egy párt támogatói először nem egy másik párthoz csapódnak, hanem a bizonytalanok közé, majd onnan választanak maguknak új pártot. Most viszont az a helyzet, hogy nincs új párt, ha valaki az Mszp-t, vagy a Jobbikot nem szereti. Az LMP meg szerintem leszerepelt, mint komolyan vehető párt, de ez már egy másik poszt lesz majd.

Dödölle 2011.04.16. 17:27:27

@bogancs: 31-32 ezer forint, ez csak szerinted több a 45 ezernél."

"Lehet, hogy így van. De még add hozzá, hogy az első 3 hónapban viszont többet kap, és így vonj egyenleget. "
Hát, matematikusnak nagy hülye vagy. Közírónak is...

2011.04.16. 17:55:25

Azt ugye vágod, hogy a választási eredmény % és a közvélemény-kutatás % az nem ugyanaz? Nézd meg az általad belinkelt cikket, gyönyörűen benne van 2010 január óta az összes közvélemény-kutatás eredménye grafikonon, és ordít róla, hogy csökken a népszerűség.

Egyébként ez a csökkenés semmi, mutasson bárki olyan pártot, aminek a népszerűsége nem csökkent a választások után 1 évvel.

2011.04.16. 18:07:38

@bogancs:

Japán: 189%, legnagyobb probléma a defláció.

Spanyolország: 53.2%, és államcsőd fenyeget.

Tényleg marha fontos mérőszám az államadósság...

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.04.16. 20:08:05

Tavaly a közvélemény manipulátorok még annál is jóval többet "mértek" a Fidesznek, mint amennyit kapott.
Most is kevesebbet kapna, mint amennyit állítanak a cégek.
És most bizony kevesebbet "mérnek" mint akkor.

A különböző soron kívüli választásokon is az adott helyeken a Fidesz jóval kisebb arányban nyer mostanság, mint ősszel nyert.

Azt meg senki sem állította, hogy nem a Fidesz a legnépszerűbb most is!

Az igazi kérdés pedig az, hogy LE LEHET-E MAJD váltani a Fideszt!
Övé a média 99%-a és az azt ellenőrző hatóság 100%-a.
Övé az ügyészség, és az alkotmány.
Lassan független bíróságról sem beszélhetünk, ami minden demokráciában az egyik független hatalmi ág!!!
És a FIDESZ SZABÁLYAI SZERINT FOGUNK VÁLASZTANI IS, amit a Fidesz fog ellenőrizni...

Az a szomorú, hogy a Fidesz szavazóknak mindez tetszik, vagy nem érdekli őket...
(Akit érdekel, az már NEM Fidesz-szavazó, és soha nem is lesz az!)

pirimogyoró 2011.04.16. 20:16:07

Eddig sem szavaztam a Fideszre és ezután pláne nem tenném. Bármelyik másik pártra előbb...
Egyetlen ismerősöm sincs, aki letenné mellettük a voksot, pedig a választások előtt volt olyan család, ahol szó szerint két pártra szakadtak. Ma már csak köpködnek rájuk, amivel teljesen egyetértek.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 20:21:04

@Dödölle:

Nem pontosan értem, hogy mire gondolsz.

"Lehet, hogy így van."

Ezt nem arra értettem, hogy a 31 lehet, hogy több, mint a 45, hanem arra, hogy nem tudom pontosan napi hány órára foglalkoztatják a közmunkásokat, és arra mennyit fizetnek nekik.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 20:24:39

@Lrdx:

"Japán: 189%, legnagyobb probléma a defláció.

Spanyolország: 53.2%, és államcsőd fenyeget.

Tényleg marha fontos mérőszám az államadósság... "

Az, hogy hozol egy-két ellenpéldát, még nem bizonyítja, hogy nem fontos az államadósság szintje.

Kivétel erősíti a szabályt. Ha mi Japán szintján állnánk gazdaságilag, és a lakosságunk KAMATMENTESEN finanszírozná az államadósságot, ahogy ez Japánban történik, akkor lehet, hogy mi is elketyegnénk 189%-os államadóssággal.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 20:29:57

@APOSTOL - Szemben az árral.:

"Övé a média 99%-a"

Milyen médiára gondolsz? 99%?

Annyit mondok: ATV, mondj 99 kormánypárti TV csatornát.

Népszabadság, HVG, ÉS, mondj 297 kormánypárti lapot.

Ráadásul nem is a TV és az újság manapság a legfőbb média már sokak szemében, hanem a kevésbé sellenőrizhető tartalmú internet. Ne is menjünk bele, hogy a neten pártolják, vagy támadják-e többen a kormányt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 20:33:04

@pirimogyoró:

"Ma már csak köpködnek rájuk, amivel teljesen egyetértek."

Én is ezt tapasztalom. Lassan már ciki Fidesz szavazónak lenni.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.04.16. 20:42:41

@bogancs: "Annyit mondok: ATV, mondj 99 kormánypárti TV csatornát."

Ugye most csak viccelsz?!
AZ ÖSSZES TÖBBI!
Fideszes: tv2, RTL Klub, MTV, Duna, Hír TV, Echo TV

+

Az ATV a Hit Gyülekezete kezében van!
A HGY-t meg most veszi meg a Fidesz magának, amikor történelmi egyházi titulust ad neki.
A HGY ugyanolyan történelmi lesz mint a Katolikus Egyház. :DD
Vicc és szégyen...

Kíváncsian várom mennyire lesz ténylegesen ellenzéki egy olyan tévé, amely Fidesz-közeli tulajdonban lesz.
Bizony féltem az EGYETLEN ELLENZÉKI tévét...

(Az Index is Fidesz-közeli tulajdonosok kezében van. Mennyire lehet hiteles ellenzéki ezek után? Főleg, hogy még csak nem is tartja magát annak.)

A tévéknél meg a nézettséget kell nézni, nem a darab számot! :(

reccs 2011.04.16. 20:46:36

Ja, hát ez is egy nívó végül is. Csak baromi alacsony.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 20:50:14

@APOSTOL - Szemben az árral.:

"A tévéknél meg a nézettséget kell nézni, nem a darab számot!"

Hát ez az! A tv2 és az rtl híradóját én nem is nevezném híradónak, inkább a Fókusz és az Aktív kistesójának. Vagy esetleg bulvárhíradónak.

A többi TV-t meg a kutya nem nézi.

Ajánlom figyelmedbe:
nivo.blog.hu/2011/03/17/melyik_hiradot_erdemes_nezni_1

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.04.16. 20:51:20

@bogancs: "Én is ezt tapasztalom. Lassan már ciki Fidesz szavazónak lenni."

De ha te is ezt tapasztalod, akkor minek írtad ezt a bejegyzést? :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 20:51:36

@reccs:

áhh, még egy nívópálca. :)

Érvek meg sehol, amivel vitába lehetne szállni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 20:53:56

@APOSTOL - Szemben az árral.:

Azért írtam, hogy ciki, hogy már sokan be sem merik vallani, hogy fideszesek, mert leugatják a fejét. Hogy így az alkotmánybíróság, meg úgy a médiatörvény, meg Lázár János, meg vármegye, meg miegymás.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 20:55:06

@APOSTOL - Szemben az árral.:

Trendi lett a Fideszt szidni, közben meg könnyen ma is elnyernék a kétharmadot, ha most választanánk. De, hogy győznének, az szinte biztos.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.04.16. 21:02:19

@bogancs: Az MSZP és a Jobbik még elutasítottabb. (Ezért a Fidesz hatalmas előnye.)
Az LMP-t meg kevesen veszik komolyan.

A tv2 és az RTL a sok bulvár közzé azért becsempész néhány kormánypárti, MSZP-ellenes hírt...
Az MTV Híradóját 19.30-tól 600-700 ezer ember még mindig megnézi.
Az ATV-t ennek csak a töredéke.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 21:08:13

@APOSTOL - Szemben az árral.:

Egyetértek. Bár az MSZP ellenes hír is csak van, ha az egyben botrány is. Ezt szeretik az emberek nézni, nem azt, hogy hogy épül a merci gyár.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.16. 21:09:42

@APOSTOL - Szemben az árral.:

"Az MSZP és a Jobbik még elutasítottabb. (Ezért a Fidesz hatalmas előnye.)"

Ez is pont így volt egy éve is.

Gabbesz 2011.04.17. 00:26:04

Ezt a blogot személyesen Szíjjártó Peti írja? Őt ismerem csak, aki képes az állítani a feketéről, hogy fehér.

Sapienti 2011.04.17. 01:16:48

Régen az ilyen idiótákat kalodába zárták és a nép szabadon megdobálhatta, leköpdöshette őket. Veled is ezt kellene tenni, szerintem félóra után belefulladnál a csulába.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.17. 08:55:09

@Gabbesz:

A tények makacs dolgok. Térjünk rá vissza egy év múlva.

@Sapienti:

Miért is? Idióta aki így ír mint te. Főleg, ha nem is érvel hozzá.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.17. 08:56:26

@Gabbesz:

Te meg nyilván Lendvai Ildikó vagy. :)

hal1fan 2011.04.17. 09:43:58

Olvasom a sok bölcs hozzászólást, csendes derű ébred bennem.Valami olyasmi is eszembe jut, hogy a "kutya ugat, a karaván halad".

...szóval említsen már valaki egy olyan pártot, vagy politikust, amelynek/akinek minden intézkedése, megnyilvánulása,osztatlan sikert aratott!

Miközben pedig szidjuk Azor-bánt, (Fdeszt), ne is gondoljunk arra, hogy miképp, milyen előzmények juttatták az országot a jelenlegi helyzetébe.

Kollektív amnézia? Van, úgy tűnik...

Azzal együtt, hogy nem tetszik az Alkotmánybíróság újabb-kori átméretezése, a bírói nyugdíjkorhatár leszállítása, az alkotmánymódosítás némelyik kitétele, +még egy s más, nincs bennem egy csepp nosztalgia sem a böszme periódus, ill. emblematikus, jelentős hányadukban bünetetőeljárás alá vont figurái után.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.04.17. 10:25:38

A munkanélküli ellátás keretösszegéből a kormányzat jövőre 110 milliárdot fog kivonni, vagyis 110 ezer millió forintot. Az egész alap keretösszege 350 millárd forint közötti.
Az képzelni, hogy a teljes keret megharmadolása után valaki lényegesebben nagyobb segélyt fog kapni, kissé eltúlzott.
Feltehetően lesz az új jogszabályban is felső határa a folyósításnak, hiszen nem valószínű hogy egy topmenedzser ha elveszíti az állását akkor 900 ezer forintos munkanélkülit fog kapni. Most 80 ezret kap, szerintem többet, lényegesen többet később sem fog kapni.
Én nem hiszem hogy az új szabályozás növelné a kormány támogatását, hiszen az szűkítésről és csökkentésről fog szólni.
Az hogy Matolcsy mit mondott, lényegtelen, mert nem ismertette a részletszabályokat. Az hogy az ellátás első hónapjában a fizetés 90%-a lesz, jó, okés, de sejthető hogy további részletszabályok ezt lerontják majd.
A poszt írója ezt nem tudja, mivel az Flt-t nem ismeri, sem a magyar ellátórendszert sem, sem azt hogy ezek milyen logikát követnek. Neki úgy csapódik le, hogy jobb lesz a munkavállalóknak. Pedig nem lesz jobb. Hiszen a pénzt ki fogják vonni.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.04.17. 10:29:39

A másik probléma hogy jövőre az alacsony keresetűeknek a fizetése tovább csökken. Hiába vezeti ki félig a szuperbruttót, mert saját bevallásuk szerint is csökkentik az adójóváírást. Az utóbbi többet nyom a latban. Jövőre ugyanez a játék lejátszódik.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.04.17. 10:34:07

Aki megnézi a konvergenciaprogramot és legalább valami fogalma van az államháztartásról,az brutális elvonásokat lát. Ez Gyurcsányi léptékű megszorítás.
Van benne nyugdíjkorhatáremelés, nyugdíjemelés csökkentése, elbocsájtás az állami szférában, táppénzszigorítás, felsőoktatási kapacitásszűkítés, közlekedési vállalatoknál elbocsájtás stb.
Ez nagyon durva menet lesz.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.17. 19:37:35

@ciceró:

"Aki megnézi a konvergenciaprogramot és legalább valami fogalma van az államháztartásról,az brutális elvonásokat lát."

Szerintem ezt senki a világon nem vitatja. De mégis mit szeretnél? Kapjunk továbbra is hitelbe szociális juttatásokat? Annak garantált államcsőd lesz a vége nem gondolod?

És az, hogy továbbra is ilyen magas a Fidesz népszerűsége azt bizonyítja, hogy sokan megértették ezt. És fogcsikorgatva elnézik azokat az intézkedéseket is, amik egyáltalán nincsenek ínyükre.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.17. 19:50:03

@ciceró:

"A munkanélküli ellátás keretösszegéből a kormányzat jövőre 110 milliárdot fog kivonni, vagyis 110 ezer millió forintot. Az egész alap keretösszege 350 millárd forint közötti.
Az képzelni, hogy a teljes keret megharmadolása után valaki lényegesebben nagyobb segélyt fog kapni, kissé eltúlzott."

Azért a nagy megtakarítás szerintem, mert sokan azt játszották, hogy dolgoztak annyit, amennyi szükséges a munkanélküli segély jogosultsághoz, majd elmentek 9 hónapra munkanélkülire, ezután ismét dolgoztak... és így tovább. Namost ők bizonyára megszívják, hiszen ezután 3 hónap után nem kapnak majd semmit, ha nem dolgoznak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.17. 19:51:38

@ciceró:

"Hiába vezeti ki félig a szuperbruttót, mert saját bevallásuk szerint is csökkentik az adójóváírást. Az utóbbi többet nyom a latban."

Miért? Mennyi lesz az adójóváírás jövőre? Tudsz valamit? :)

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.04.17. 19:55:09

@bogancs: Ellensúlyozni kívánják belőle a szuperbruttó csökkentését. Maga a miniszter mondta. Szerencsés esetben nulla lesz az egyenleg, erre azonban az idei évből kiindulva nem látok nagy esélyt. Ha akarták volna idén is ki lehetett volna egyensúlyozni. Nem volt prioritás. Most mitől lenne?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.04.17. 20:02:41

@bogancs: Az emberek nem tudják hogy mit rejtenek a számok. Ezek brutális összegek. ELviekben a lakosság minden megszorítást támogat, gyakorlatban ami őt érinti, na azt már nem. Az botrány. Márpedig ezen számok mögötti összegeknek lesznek vesztesei. Százezres nagyságrendben. Nem lesznek boldogok tőle, szavazni sem fognak a Fideszre. Szerintem a Fidesz nem áll jó, egyátalán nem, főleg mert eddig a megszorításokat nem kezdte el. Ráadásul halkan jegyzem meg, hogy könnyen lehet hogy ez a Széll Kálmán terv kevés lesz, újabb csomagokra lehet szükség. Az államháztartás egyensúlya végzetesen megbomlani látszik. Magyarország nem fogja kibírni az egykulcsos adót. Ez fogja megölni a Fideszt, a 16%. Pontosabban a 16% megteremtéséhez szükséges forrás előteremtése. Ebbe fog beledögleni az ország, egy pénzügyminiszter lázálmába.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.17. 20:04:03

@ciceró:

Attól, hogy közeleg a választás. Logikusnak tűnik előbb elvenni, és aztán adni, mint fordítva. Ha van eszük, így csinálják.

Azt is Matolcsy mondta, hogy:
„A kérdés most az, hogy a 16%-os egykulcsos személyi jövedelemadót, ami családi jövedelemadózást is jelent, egy lépcsőben tudjuk-e meglépni, vagy két, vagy három lépcsőben. Mindenképpen bevezetjük, tehát Magyarországon 2011. január elsejétől új világ lesz az adózásban - azon belül a személyi jövedelemadózásban -, 16%-os egykulcsos adórendszer lesz. És azt gondolom, hogy a két-, vagy hároméves folyamatos bevezetés során mindenki egyértelműen jobban jár. Van aki egyből, van aki csak a folyamat végén, de mindenki jobban jár.”

nivo.blog.hu/2010/09/17/jovore_16_os_egykulcsos_ado_lesz

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.17. 20:06:53

@ciceró:

"Ez fogja megölni a Fideszt, a 16%. Pontosabban a 16% megteremtéséhez szükséges forrás előteremtése. Ebbe fog beledögleni az ország, egy pénzügyminiszter lázálmába."

Szlovákia egész jól elketyegett évekig az egykulcsos SZJA-val.

Igaz ott 19% a kulcs, viszont az áfa is alacsonyabb mint nálunk.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.04.17. 20:09:57

A magyar modell nagyon egyszerű volt : Államadósság és a közép-felső és felső osztály nagymértékű eladósítása. Cserébe létezett egy széleskörű, az éhenhalást nagyából megakadályozó szociális rendszer.
Ennek megváltoztatására nincsenek meg a feltételek. Az alsóbb rétegek vannak többen, tehát a modellváltás esetén, ami
most meg végbe, protest szavazóvá válnak. A végén kritikussá váló protest hangulat éppúgy le fogja bénítani a Fideszt, mint az MSZP-t lebénította.
Ezekre pedig jön a szokásos szósz: Korrupció, hatalmi arrogancia, stb.
A kérdés nem az hogy megbukik-e a Fidesz, a kérdés az mikor. Ellenzéki párt bármikor létrejöhet. A mai adatok senkit sem érdekelnek.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.04.17. 20:12:30

@bogancs: Ők máskor váltottak. Akkor konjunktúra volt. A szociális háló szűkítekor volt foglalkoztatásbővítés, mert prosperált a gazdaság. Ma alacsonyak a növekedési adatok Európaszerte, ma már sokkal nehezebb lesz. A Széll Kálmán tervre 2002-ben lett volna szükség. Ma már félő hogy ennél is több kellhet. A társadalom tűrőképessége pedig véges.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.04.17. 20:15:44

@bogancs: Ha az általános bérszínvonal emelkedik 2014-re 15-20%-ot akkor mindenki nyerni fog az egykulccsal. Ha nem akkor veszíteni fognak milliónyian.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.17. 20:27:51

@ciceró:

Ez utóbbi három kommenteddel nem lehet vitatkozni, ez a mainstream álláspont. Nagyjából én is egyetértek vele. A Fidesz mégis megpróbálta a lehetetlennek tűnőt. Mindenki érdeke (majdnem), hogy sikerrel járjanak.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.04.17. 22:41:53

@bogancs: Mindenki érdeke lenne hogy sikerüljön a próbálkozás. Nagyon nagy kérdés, hogy a Fidesz oldaláról a sikerhez szükséges humánerőforrás készen áll-e. Eddig nem győztek meg arról, hogy az ország legtehetségesebb emberei állnának a Fidesz mögött legalább szakértői szinten. A elmúlt egy év az össze-vissza bénázással, halogatással telt el. Ezzel a Széll Kálmán tervvel kellett volna indítani, nem pedig a pálinkafőzéssel. Egy évet megint sikerült elkúrni. Már ezeknek a programoknak futniuk kéne, de nem, helyette alkotmányozunk meg kettős állampolgárságot adunk, meg kérdőívezünk, meg médiatörvényezünk meg tököm tudja mire basszuk el az értékes időt. Felesleg és értelmetlen dolgokra mennek el az energiák, láthatóan dilletáns emberek összevissza hebegnek.
Szíjjártó mit keres még a helyén? Réthelyi Miklós? Ő a humánminiszter? Látta valaki azt az embert hogy valamit is csinált? Semjén? Szőcs Géza?
A kormányzatban akinek van fogalma a dolgokról az Martonyi, Fellegi és talán Pintér és Narvacsics. A többieket le kellene váltani sürgősen. Nagy a kabát.
Az államtitkárok fele óriási béna, a kidolgozott anyagok selejtek, minden csúszik, semmi sincs kész határidőre, az idő meg fogy egyre. Mi az hogy harmadszorra sem megy át a felsőoktatási tervezet? Mi az hogy egy szaros reálhozam kifizetést nem tud a kormány levezényelni, április helyett augusztus... Mi az hogy bemondom hogy megvan a hiánycél aztán rá két hétre hogy ááá még sem. Egyéni számlák lesznek az állami nyugdíjban, ezt harsogták fél évig. Azóta semmi információ, a lakáshitelesek megsegítésére szánt program 1 éve csúszik. Miért?
Ezek a jelek előrevetítenek sokmindent.
Ebben a helyzetben amatőrökkel nem lehet előrejutni. Az urambátyám világ, ami körbelengi a kormányzást, kevés lesz. Nagyon kevés. Itt még egy komoly csapattal is nagy kihívás lenne gyors eredményt elérni. Ilyen Pali bácsikkal nem lenne szabad operálni.

cravo 2011.04.18. 09:52:16

egyenlőre->egyelőre
fontold meg...

2011.04.18. 10:02:47

@bogancs: Nem azt mondtam, hogy nem fontos, csak nagyságrenddel kevésbé az, mint ahogy a Fidesz kommunikálja.

Japánban azért van kamatmentes hitel, mert a gazdaságpolitika kiszámítható. Matolcsi ámokfutása minden, csak nem ez (ez persze nem menti fel a másik oldalt az előző 8 évért).

Nem mellesleg a 189% kb. fele a Japán nyugdíj-rendszerből van, ami kb. tökéletesen megegyezik a nálunk legyilkolttal.

ayatollah 2011.04.18. 18:37:14

Nem a frászt nem zuhan.

Mi ha nem zuhanás az októberi 60,52 százalékhoz képest most 36,83-at elérni Győrben.

A 'közvéleménykutatók' hazugságait nem kell elhinni. Az elvtársakból egyre többünknek elege van. Nem kicsit...

ayatollah 2011.04.18. 18:40:59

...ja hozzátéve, hogy időköziken az orbánpárt a normális választásoknál mindig jobban szerepel a kubatov-listák miatt. Ez így bizony elég csúnya zuhanás. Fognak ide kelleni mégis a cukorkáért megvehető cigánygyerek-szavazatok mégis az elvtársaknak...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.04.19. 13:01:24

"A tavalyi választásokon a Fidesz 52,73%-ot ért el, a Medián legfrissebb kutatása szerint pedig - amelyből a zuhanást olvassák ki egyesek - jelenleg 56%-on áll a párt, tehát jó 3%-kal magasabban. "

Nem tudom, nem tudom. Olyan emberrel én nem találkoztam az elmúlt egy év során, akik ugyan nem a Fideszre adták a voksukat a fülkeforradalom idején, ám most rájuk szavaznának, de olyanokkal szembetűnően sokkal, akik már megbánták az akkori ikszet. No persze az is lehet, hogy keveset járok el itthonról... :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.19. 21:13:43

@Lrdx:

"Nem azt mondtam, hogy nem fontos, csak nagyságrenddel kevésbé az, mint ahogy a Fidesz kommunikálja."

Ez így van. Az államadósság jelenleg egy hívószó. Egy közös ellenség, ami ellen lehet harcolni, ami ellen össze lehet fogni. Így még a nehéz intézkedéseket is talán könnyebb elfogadtatni, ha az emberek látnak egy célt, ami érdekében az áldozatot hozzák.

Erre jól ráérzett a Fidesz.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.19. 21:16:49

@Cyr:

Nyilván nem a reprezentáns átlagemberek vesznek körül.

Mert az átlagemberek ilyenek:
nivo.blog.hu/2010/09/08/az_atlag_magyar_nagyon_makacs_ember

:)

Komolyra fordítva, én ismerek olyat, aki LMP-sből menet közben vált Fidesz szavazóvá az új adórendszer miatt. 3 gyerekük van..

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.04.19. 21:31:12

@bogancs: Nekünk négy gyerekünk van, úgyhgy nála is jobban jártunk :)
Mégsem akaródzik Fidesz szavazónak lennem, nálam nem itt a mérce. Az ugyanis, hogy végső soron milyen irányt látsz magad és a gyerekeid előtt (ha látod egyáltalán), nem azon múlik, hogy aktuálisan éppen mennyivel kevesebb SZJA-t kell fizetned.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.19. 21:38:30

@Cyr:

"Az ugyanis, hogy végső soron milyen irányt látsz magad és a gyerekeid előtt (ha látod egyáltalán), nem azon múlik, hogy aktuálisan éppen mennyivel kevesebb SZJA-t kell fizetned."

De nem is elsősorban az államon múlik. Nagy részben mindenki a saját szerencséjének a kovácsa. Én például úgy gondolom, hogy ha tisztességesen felnevelem, kitaníttatom a gyerekeimet, akkor meg fogják állni a helyüket az életben. Az állam csak támogatni, vagy korlátozni tudja ezt, de alapvetően nem tudja megváltoztatni.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.04.20. 07:11:35

@bogancs: Egyetértek. Az a bizonyos "szerencse" többek közt viszont sajnos azon is múlik, hogy találj még itt olyan pedagógust, akire rábízod a gyereked taníttatását, mire odakerül...

ayatollah 2011.04.21. 19:23:16

@bogancs: "Az államadósság jelenleg egy hívószó. Egy közös ellenség, ami ellen lehet harcolni, ami ellen össze lehet fogni. Így még a nehéz intézkedéseket is talán könnyebb elfogadtatni, ha az emberek látnak egy célt, ami érdekében az áldozatot hozzák."

Ezt a leghülyébbeken kívül senki nem eszi meg. Mindenki látja aki nem csukja be a szemét direkt, hogy minden arról szól, hogy lehet minél több pénzt átirányítani a jól keresőkhöz a társadalmon többi részétől. Áttéteken keresztül is történik (pl. hipermaketadó), meg közvetlenül is (SZJA-törvény). A többi csak gumicsont a marháknak...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.21. 23:07:46

@ayatollah:

"Mindenki látja aki nem csukja be a szemét direkt, hogy minden arról szól, hogy lehet minél több pénzt átirányítani a jól keresőkhöz a társadalmon többi részétől."

Elég érdekes szemléletmód. Ne is menjünk bele. Legalább annyival egészítsd ki a mondandódat, hogy: és a gyermektelenektől a gyermekesek felé.

ayatollah 2011.04.22. 10:06:23

@bogancs: Baromság. Ha a jól keresőnek gyereke is van, még többet kap. Ha a csórónak van gyereke, az mindegy. A végén talán lesz egy országunk egymillió gazdag nagycsaládossal. A többiek kihalnak :-) Éljen a párt!

Dödölle 2011.04.22. 18:38:40

@bogancs:
A feleségemmel felneveltünk három gyereket. Van négy unokánk. Hogy a qurva életbe lettünk GYEREKTELENEK ?...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.23. 13:49:13

@Dödölle:

Gondolom úgy, hogy felnőttek. Mindenkire ez a sors vár. :)

Dödölle 2011.04.24. 10:38:51

@bogancs: Ostoba vagy, kedves Bogáncs !

Attól még nem lesz gyerektelen az ember, hogy felnőnek a gyerekei. Ez csak a Zorbán-féle barmok elképzelése. A gyerekek megmaradnak, a gondok is velük, csak adózás szempontjából így a mocskos gazembereknek kedvezőbb...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.24. 22:29:08

@Dödölle:

Most komolyan szavakon kötözködünk?

A gyermekek után járó adókedvezmény a gyermeknevelés költségeit kívánja (részben) elismerni.

"A gyerekek megmaradnak, a gondok is velük, csak adózás szempontjából így a mocskos gazembereknek kedvezőbb..."

A koncepció nyilván az, hogy ha a gyermek felnő, akkor képes legalább magát ellátni, neadj' Isten gyermekeket vállalni és felnevelni. Ez szerintem nem csak a "Zorbán-féle barmok" elképzelése, hanem minden normális ember így gondolja. Az persze igaz, hogy a fiatal felnőttnek is lehetnek gondjai, de ő legalább abban a helyzetben van, legalábbis egy időshöz, vagy gyermekkorúhoz képest, hogy tud magás segíteni. Sőt, mint aktív korúnak, illene még másokat is (az inaktívakat) adójával eltartani.

Én például gyermekeket nevelek, és párommal együtt dolgozunk, ADÓT FIZETÜNK. És igenis nekünk kedvezőbb. Nem érezzük magunkat ettől mocskos gazembereknek. Nem is értem (/akarom érteni), hogy ezzel mire céloztál.

És igen, gondjaink ettől még nekünk is vannak.

Dödölle 2011.04.24. 22:59:42

@bogancs: Mondjuk a "mocskos gazembereknek kedvezőbb..." nem a köznépre szólt. De te tudod jobban, hogy oda tartozol-e. Én nem is ismerlek... A "koncepció" pedig annyit mutat, hogy akik végigdolgozták az életüket, jövedelmükből, nyugdíjukból nem képesek magukat eltartani. Ha meg egy házaspár egyik tagja meghal, ideje, hogy a másik felakassza magát, ha nem akarna éhen halni...

Dödölle 2011.04.24. 23:05:10

@bogancs:
Ja, és annyi: "...Most komolyan szavakon kötözködünk?..."
Nem, csak az, hogy "gyerektelenné" nyilvánítottak, megváltoztak az adózási körülményeim. Az én éhbérem tette lehetővé, hogy mocskos gazemberek ( lásd: kormányzat tagjai, Parlament vezetői, országgyűlési képviselő nyikhajok - meg polgármesterek ) tanuljanak - ingyen - , és azzá legyenek, amik. És tönkretegyék milliók életét... És ez csak azokon a bizonyos szavakon múlik, amiken kötözködünk...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.04.24. 23:21:46

@Dödölle:

"A "koncepció" pedig annyit mutat, hogy akik végigdolgozták az életüket, jövedelmükből, nyugdíjukból nem képesek magukat eltartani. "

És ez egyre inkább így lesz, ha rápillantasz a demográfiai adatokra. :(

"Ha meg egy házaspár egyik tagja meghal, ideje, hogy a másik felakassza magát, ha nem akarna éhen halni..."

Nagymamámnak két gyermeke, öt felnőtt unokája, és öt dédunokája van. Húsz éve egyedül él egy faluban minimális nyugdíjból. És mégis megél belőle. Bár ilyen nagy a család, mégis mindenkit süteménnyel vár, ha meglátogatjuk, és karácsonyra, születésnapra meg névnapra is mindenki ajándékot kap. Családjával együtt összesen 19 ember! Ja, és persze a nyugdíj mellett dolgozik a kertben sokat, még most is. Mert ugye abból önmagában nem lehet megélni.

Egyszóval ne várd az államtól, hogy majd minden problémádat megoldja. Sajnálom, ha súlyos gondjaid vannak, melynek megoldását reménytelennek látod, és így meg vagy keseredve, ilyen düh van benned.

Kellemes Húsvétot kívánok neked! Szívből kívánom, hogy jóra forduljanak a dolgaid.

És ne haragudj, de én erről többet nem vitázom veled.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.04.26. 17:54:00

@bogancs: "Szlovákia egész jól elketyegett évekig az egykulcsos SZJA-val."

A szociális kiadások ott jóval kisebbek. A nyugdíjak szintén kisebbek. A társadalmi szakadék nagyobb.
A GDP jó részét az a néhány autógyár állította elő, amit becsaltak az országba.
(Mikor a baloldal adott adókedvezményt MO-n a Fidesz őrjöngött, most meg saját sikerként adná el az Audit és a Mercedest... És közben játssza a nagy tőkeellenest.)
A válság óta a munkanélküliség ott sem kisebb.

A szlovák út azoknak tetszhet akik a társadalom napos oldalára kerültek.
Amúgy az 1 kulcsos adózás csak a térségünkben van. És itt is inkább változtatnának rajta.

A gazdagoknak mindez jó, a szegények meg le vannak ejtve...

2011.04.29. 09:25:32

Ez a bejegyzés tetszett. Valahogy én is így látom mindezt. Azért ne felejtsük el szarból (elnézést a kifejezésért), nem lehet várat építeni, mindegy ki lesz kormányon egy minimális megszorítást és kiadás csökkentést akkor is véghez kellesz vinnie, az MSZP-nek volt 8 éve, és mire jutott? Ha ők lennének már vagy két brutális megszorításon túl lennénk. Egy kormánynak nem lehet kizárólag csak a gazdasági szempontokat szem előtt tartani, ha megszorít akkor a társadalmi szempontokat is figyelembe kell vennie. De a próféta szóljon belőled én is kíváncsi vagyok mi lesz egy év múlva, bár nem vagyok fideszes.

Várúr 2011.05.14. 12:07:57

@bogancs:
Lázár pár éve elhangzott beszédét egyszerűen meghamisították. Abszolút mást hoztak ki belőle, mint amiről szólt (megélhetési politikusokról beszélt). Ráadásul a csaló módon összevágott szöveg elkövetői jobbikosok. Nem lep meg, hogy még most is akadnak egyesek, akik a nyilvánvaló ferdítésnak adnak hitelt, nem a valóságnak. Éppúgy, ahogy a vérhazug Furcsánynak is vannak hívei.

Tormán Piktor 2011.05.14. 13:39:39

...és haladunk tovább az egypártrendszer felé...lassan be kell lépni a pártba és eljő a jó világ...
süti beállítások módosítása