Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Érdekes álláshirdetés 1.

2012. január 10. - Droli

A szerző (Droli) azt az elmebeteg ötletet találta ki, hogy disszidál - Magyarországra. Az erről szóló élményeit, tapasztalatait egy posztsorozatban írja meg, mindenki nagy örömére.

Habár még van szűk két hónap a végleges hazaköltözésig, de már elkezdtem nézegetni az állásajánlatokat, egyelőre csak úgy "tájékozódás" szempontjából. Találtam is egy gyöngyszemet, ami tulajdonképpen semmiben nem különbözik a többi álláshirdetéstől: tudjátok, a jelentkező olyan 25 év alatti férfi legyen, akinek legalább három diplomája, négy nyelvismerete és öt év szakmai gyakorlata van, hogy aztán versenyképes fizetés mellett emelgesse a telefonokat, mert Marika szülni ment (fene a pofáját, hogy napi tizenöt óra munka után még szaporodik is!). Na jó, ez biztos nem ilyen :-) Igazán a következő mondat ragadta meg a figyelmemet, ezt kérik:

  • Native Czech / Slovak, Irish (Gaelic), French, German, Italian, or Spanish with fluent English, and good understanding of the culture

Magyarul a fenti nyelvek valamelyikét kérik az angollal együtt. Az Irish (Gaelic)-et én emeltem ki,nem véletlenül: szívesen megkérdezném az álláshirdetés kiíróját, hogy ugyan ki a csudával akar Gaelic nyelven beszélgetni? A Gaelic tulajdonképpen az ősi ír nyelv, melyet az írek még az angol térnyerés előtt beszéltek, hogy aztán az angolok gyarmatosítsák őket és a nyelvüket is. Mi magyarok, büszkék lehetünk arra, hogy nem vettük át az elnyomó német-osztrákok nyelvét, és még ma is a magyart használjuk, mint anyanyelvet, az íreknek ez kevésbé sikerült, mert az angol uralom anyanyelvvé tette az angolt, mely szép lassan kiszorította az ősi ír nyelvet. (Két megjegyzés: 1.  igen, tudom, aktuálpolitikai szempontból sokan örülnének, ha ma is "elnyomnának" minket az osztrákok :-) 2. igen, azt is tudom, hogy Írországban nehéz az ottani angolt megszokni, mert pár dolgot másként ejtenek, pl must - angolok: "mászt", írek felénk: "muszt"). Szóval az évszázados angol elnyomásnak és nem utolsósorban a mai globalizálódó világnak van egy csúnya hozadéka: az ősi ír nyelv gyakorlailag kihalásra van ítélve, és erősen haldoklik már most is (a Wikipédia szerint másfélmillióan beszélik, igaz, második nyelvként, úgy-ahogy, anyanyelvi szinten meg 65 ezren - szerintem ez utóbbi csak álom).  Hiába hivatalos nyelv, hiába van gaelic televízió- és rádiócsatorna, hiába írnak ki mindent két nyelven, az írek 99,9%-ban az angolt használják. És a maradék 0,1%-ban sem vagyok biztos... A gaelicot az iskolában is tanítják, kb. mint idegen nyelvet (jellemző, hogy lengyel kolléganőm kisfia a legjobb gaelicos az iskolában), hogy aztán felnőttkorukra annyi maradjon meg belőle, mint nekünk anno az oroszból.

És miért írtam, hogy abban a 0,1%-ban sem vagyok biztos? Az útikönyvek megjelölnek pár területet, ahol még beszélik ezt a nyelvet, és hát én az egyik ilyenben lakom. Rossz hírem van: itt sem beszélik, pláne anyanyelvi szinten nem, szépen az angolt használják anyanyelvként. Időnként szórakozásból kérdezgetem az ír kollégákat - ismerősöket, hogy van gaelicul ez meg az, és általában halványlila gőzük sincs róla. "Fel kellene eleveníteni, át kellene ismételni" - mondják ilyenkor. Hát, fel, de tulajdonképpen minek. Úgysem használják.

És akkor térjünk vissza a poszt elejéhez: tulajdonképpen kivel akar ez a cég gaelicul beszélgetni? Értem én, hogy az ír piacra is keresnek tradert, de Írországban angolul beszélnek, gyakorlatilag kivétel nélkül mindenki. Akkor meg mit akarnak a gaelic-kal? Egyáltalán hol találnak olyat, aki tökéletes angol mellett a gaelicot is beszéli (anyanyelvi szinten, ezt kéri a hirdetés!), és Budapesten akar dolgozni? Csupa-csupa kínzó és megválaszolatlan kérdés :-) 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr553532244

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: NEM MENŐ. 2012.01.13. 11:39:38

Csak hogy el ne felejtsem, összeírom magamnak azokat a dolgokat, amik miatt már rég el kellett volna zavarni a bánatba a jelenlegi kormányt, és amiért garantált, hogy soha többet nem szavazok rájuk. (Nem mintha az előző garnitúrát jobban szerettük voln...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csikarcsi 2012.01.10. 10:16:18

Igazából nem akarnak felvenni senkit "kívülről", mert márt rég megvan a "csókos".

Lencsés István 2012.01.10. 10:19:39

Diszidál egy s . Azaz . :D " .... És taps .... " ( ÁKOS (h) ) :D

Joooe 2012.01.10. 15:38:22

Most már bánhatod, hogy nem gyúrtál rá a gaelic-re, amíg lehetőséged lett volna rá :) Különben meg nagyon laza a hirdetés mert a felsorolt nyelvek között csak vagylagos kapcsolat van :))

KenSentMe 2012.01.10. 17:14:12

Tök mindegy, mennyire tanulod meg ezeket a nyelveket, natív úgysem leszel.. úgyhogy felsleges a gyúrás, a munkalehetőség meg tényleg jó lesz betelepülőknek.

Bélabáttya (törölt) 2012.01.10. 18:00:55

Hátha...
Magyar, bolgár, szerb, angol, japán nyelv ismeretével bíró csajnak nem tud valaki valami pofás állást?
Ebből az első kettő-három nyelv natívnak tekinthető, de kávét főzni nagyon nem tud...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.10. 18:32:57

Szerintem ha beírod a cv-be, hogy x évet lehúztál írországban, és natív gaelic vagy, akkor nem lesz gond.

Aztán majd az interviewernél villoghatsz a gaelicoddal.

Egyébként nekem nem nagyon tetszik ez a hirdetés. A munkaadóról alig lehet megtudni valami. Semmit.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.01.10. 19:28:39

@Joooe:hát nem tudom, ezt én úgy értelmezem hogy:

((cseh vagy szlovák) és ír és francia és német és olasz) vagy (spanyol és folyékony angol)

a vessző nálunk sehol sem jelent vagy-ot. felsorolás. ahol mindegyik elemnek azonos a súlya. tehát vagy tudsz spanyol és angol, vagy szívás van mert 5-öt kell tudni. persze lehet hogy nem ezt akarták írni, de ez lett belőle. fogalmazni tudni kell.

komplikato 2012.01.10. 19:56:07

Tök véletlenül pár napja nézegettem a kelta nyelveket Wikin, és ott az derült ki, hogy gyakorlatilag az Ír és a Skót verzió majdnem teljesen kihalt (pár száz ember beszélte) és az a másfél millió annak hozománya, hogy "divatba hozták" bő száz éve és egyre többen tanulták meg újra. Van még a man-szigeti a manx, az picit jobban megúszta. A wiki Manx bejegyzésénél kint van a "Mi atyánk" 5 verzióban: óír, ír, skót, régi skót és manx
Szóval lehet ha nem túl szőrösszívű a hirdető a többi verziót is elfogadja? Legfeljebb annyira értheti félre, mint egy londoni egy aussie-t. :D

venator 2012.01.10. 20:37:40

Mi is eppen keszulunk hazakoltozni es en is nezem az allashirdeteseket. Majdnem atmentunk Irorszagba de aztan inkabb ugy dontottunk, hogy hazamegyunk. Ilyen balekoknak is kell lenni. ;-) venator.blog.hu/2011/12/14/rendezett_visszavonulas_a_masodik_menet

Pipas 2012.01.10. 20:50:47

@venator: Sokan vannak ezzel így, hazajönnek, mert csak a szépre emlékeznek. A legtöbb esetben három hónapon belül ébred rá az ember, hogy miért is húzott el a fenébe. :(

Szomorú dolog ez.

balatonikaboca 2012.01.10. 20:56:00

Gyermekeim.!!

Engem hidegen hagy, hogy hol, s mily formátumban beszélik a gaelic nyelvet.
De az hogy a tiszta,érthetö magyar beszéd ( a túlzott idegenszavak használata ) eurókonfortosá válása zavar.
Kölcsei,Babits,Bibó,Jokai...stb bíztnvást mondhatom megrogyna a mai köznyelv hallatán.
Tudom, s tapasztalom, hogy jelen világunkban a munkáhóz idegennyelv ismerete már-már elngedhetetlen, de mindezt megelőzően tanuljátok meg az ANYANYELVeteket.

csókolok mindenkit:b.kaboca

venator 2012.01.10. 21:03:29

@Pipas: Lehet benne valami, de nálunk az a helyzet, hogy nem jöttek be a várakozásaink, viszont le kellett mondanunk olyan dolgokról, amelyeket fontosnak tartunk és hiányoznak.

Nálam ezt kifejtettem bővebben, nem foglalnám ezzel a helyet itt, csak megörültem, hogy más is hazamegy. :))

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.01.10. 21:06:56

@balatonikaboca:

Egyetértek! Talán még csak azzal egészíteném ki, hogy nem elég magyarul jól beszélni, írni is helyesen kell!

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2012.01.10. 21:35:51

Azért elképzeltem azt a belső embert, akinek ezt a munkát fenntartják!:)

Pipas 2012.01.10. 21:52:58

@venator: Ó, a bájtok ingyen vannak. :)

Amúgy értelek, nagyon is értelek. A várakozásaik sokaknak nem jönnek be, pont ahogy mondtad, nem mindent talál meg az ember amit keresett és le kell mondani olyasmikről, amikről eredetileg nem volt szó.

Félre ne érts, nem is akartam beleszólni az életedbe. Talán csak segíteni akartam... vagy ilyesmi.

Tudod, heads up, hogy a visszaköltözés után pár héttel/hónappal számítanod kell egy "inverz honvággyal", ami majdnem olyan kemény, mint amikor ráébred az ember, hogy nem jó a kaja, rosszak a viccek, kibírhatatlan a klíma, furák az emberek, nem lehet röhögni a vicceiken és a legegyszerűbb alapszabályokat sem "úgy" értik.

Aztán meg itt van Magyarország... és soha nem tudod "úgy" látni, ahogy láttad előtte. :(

Pipas 2012.01.10. 21:53:57

@venator: "Nálam ezt kifejtettem bővebben"

Oh, ezt nem értettem.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.10. 22:15:22

Álszent, simlis, szarjankók!

1400 milliárdos megszorítás van, felszámolták a Gyermekszegénység Elleni Programirodát, az Esélyházak megyei hálózatát, egyes egyetemi képzéseken 95 százalékkal kevesebb diák tanulhat tandíjmentesen. Szóval elég kemény a helyzet. S mit hallunk a híradóban? Kormánybiztosok azért panaszkodnak, mert túl régi az Audijuk és össze van karcolva.

Budai Gyulának – aki elvileg a közpénzek szabálytalan elköltése után nyomoz – az a baja, hogy nem tud a kocsijával „reprezentálni". Mi a túrót kell reprezentálnia egy elszámoltatási kormánybiztosnak? Netán az egymillió munkahelyet hiába váró nyírségi választói előtt kéne „reprezentálnia"?
Ókovács panasza pedig külön szép azok után, hogy ma derült ki, úgy kapott év végén 3,3 milliós prémiumot a Duna TV-től, hogy szeptember óta már nem is dolgozik ott, koncepciója megbukott. Az opera café című hétvégi giccses, szar műsora is befuccsolt!

Szóval, kedves olvasóink, drámai képsorok következnek. Használt Audik, kissé karcolt, kopott belsővel!

Takarodjatok!

venator 2012.01.10. 22:35:14

@Pipas: Szó sincs róla, te legalább megérted, mások simán lehülyéztek minket. De őket is megértem, otthonról másnak tűnik a külföldi lét.
Ezzel persze nem panaszkodni akarok, épp csak nekünk ennyi elég volt belőle.

Nálam, úgy értem a saját blogomban. Elég részletesen fent van a történetünk.

Bloodscalp 2012.01.10. 22:40:25

@venator: szerintem nem teljesen normális aki a mai magyaro.-ra költözik haza

Bloodscalp 2012.01.10. 23:03:29

@venator: jól van pajtás, reklámozd csak a blogod, meg megértem hogy te nem vagy csóró az 500 forintos benzinre, gyerehaza!@

Pipas 2012.01.10. 23:07:12

@venator: Ahh, most látom az URL-t. Vakabb vagyok mint gondoltam. :) Holnap elolvasom.

Amúgy bármit is mondanak, az úttal, amit bejártál csak több lettél, kevesebb nem lehetnél soha. :)

Lerche 2012.01.10. 23:07:30

Èdes jó Jézuskám! Ez a hazajövetel most komoly? Egyszer olvastam egy cikkben vagy hozzászólásban, hogy aki külföldröl haza AKAR jönni, az két lehetséges ok miatt teszi (melyröl persze mélyen hallgat): vagy kirúgta a barátja/barátnöje, vagy elvesztette az állását. Inkább azt mondja, hogy hiányoztak dolgok, amelyeket csak szeretett Hazánkban talált meg. Hát, biztos úgy van...

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.01.10. 23:07:48

Akkor lefordítom.
Beszélj angolul és szopjál az anyanyelveden.

Pipas 2012.01.10. 23:17:17

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Yeah! Talk English and suck the tongue of your mother! :)))

tucano 2012.01.11. 05:31:19

A poszt alapfelvetéséről a következő jut eszembe:

Kohn elhatározza, hogy kivándorol Izraelbe. Felszáll a hajóra és már éppen befutna a haifai kikötőbe, amikor szembe jön velük egy Izraelből kivándorlókat szállító hajó. Kohn a fedélzeten a korlátnak támaszkodva felfigyel a másik hajó utazó régi barátjára, Grünre. Mindketten egyszerre kiáltanak fel:
-Te teljesen meghülyültél?

carlos z. 2012.01.11. 06:54:17

Szíjjártó Péter mai sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre reagálva kijelentette, hogy az a megjegyzés, miszerint egyre több honfitársunk hagyja el végleg az országot, ordas hazugság. Állítása szerint a jelenlegi helyzetre éppen az ellenkezője az igaz: a miniszterelnökság által a napokban elvégzett vizsgálat azt bizonyítja, hogy egyre több honfitársunk települ vissza az óhazába, sőt nagyon megnőtt azon külföldiek száma is, akik élethosszig tartó magyarországi letelepedésen gondolkodnak, későbbi terveikben pedig hangsúlyos szerepet kap az állampolgárság megszerzése is. Az okokra rákérdező újabb újságírói kérdésre a miniszterelnöki szóvivő válaszában a gazdasági helyzetet és a reformdemokráciát jelölte meg. Kiemelte továbbá, hogy elsősorban amerikai és norvég állampolgárok választanák szívesen jövőbeli hazájuknak Magyarországot. Arra a kérdésre, hogy akkor ezen embereknek miért nem inkább Észak-Korea a végcéljuk, a szóvivő nem tudott válaszolni.

venator 2012.01.11. 11:46:55

@Pipas: Szó se róla szívtunk eleget, de tanulságos volt. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.11. 16:49:29

@Lerche:
Meg van olyan, aki határozott időre ment ki, hogy megszedje magát.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.01.12. 07:53:42

Elszomorítottál ezekkel az adatokkal. :-(

@Pipas: :-D

Azt hiszem ehhez a poszthoz jól köthető a a következő vasárnapi kabaré: Kállai István: Micsoda pályázó! (Körmendi Jánossal)

Zitalein 2012.01.18. 18:02:25

Elég gyanús ezeknek a telefonos kamucégeknek a működése számomra. Állástalan nyelvészként lépten-nyomon ezekbe a hirdetésekbe ütközök, az összes ismerős ezeket küldözgeti, mint nekem való tutit, csak közben az tűnik fel, hogy idegennyelvű hirdetésekben is megtalálom ugyanannak a cégnek például külföldi részlegét, ahol pedig éppen hogy magyarul tudó telefondroidra vadásznak. Ha egy cseppnyi piaci ésszerűség lenne ezeknek a cégeknek a működésében, akkor a mindenütt helybéli anyanyelvű beszélőt alkalmaznának.
Valószínűleg az általam beláthatatlan ocsmány nemzetközi svindlihez fűződik inkább valamiféle üzleti érdekük. Ha valaki átlátja, mi a valódi céljuk ezzel, legyen szíves felvilágosítani, mert már nagyon furdalja az oldalamat a kíváncsiság.
süti beállítások módosítása