Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Legyen ingyenes a szemétszállítás!

2012. január 10. - bogancs

Jelenleg az a rendszer, hogy fizess paraszt, ha kell, ha nem! Én meg javíthatatlan álmodozó vagyok. Ha ezt összevetjük azzal, hogy időnként szöget ütnek a fejemben olyan dolgok, amitől aztán nem tudok egész éjjel aludni, majd később is vissza-visszatér a gondolat/ötlet, akkor azt gondolom, hogy érdemes (virtuális) papírra vetni, hátha másnak is beindul a piszkos fantáziája, amellett természetesen, hogy jó páran engem fognak majd sötétzöldnek gondolni, már csak a korábbi írásaim alapján irányomban szerzett elhamarkodott előítéletek kapcsán is.

Íme azok a mozaikok a múltból, amelyek alapján azt hiszem, hogy most összeállt a fejemben valamifajta egységes kép: Blogunk már többször feszegette azt a témát, hogy lehet-e, érdemes-e spórolni a szemétszállításon? Ez most a minimálbéres posztsorozat kapcsán is többször felmerült már. Egyrészt lehet, hiszen kis odafigyeléssel (szelektív gyűjtés, komposztálás, csomagolóanyag vásárlás minimalizálása) töredékére csökkenthető a háztartásban keletkező szemét mennyisége. Másfelől viszont nem érdemes, hiszen míg például a gáz árában szociális szempontok érvényesülnek, tehát minél kevesebbet fogyaszt valaki, fajlagosan annál olcsóbb, addig a szemétszállítás díjánál ez pont fordítva működik. Kábé úgy, mint a McDonald’s-ban a kólával: 3 deci nagyon drága, viszont a további decik szinte már ingyen vannak. Szemétszállításnál is a kisebb kuka ürítése alig olcsóbb a nagy kukáénál. Ráadásul egy egyszemélyes, vagy egy környezettudatos háztartásnak még a legkisebb lehetséges kuka is túl nagy.

És mégis fizetni kell, hiszen a vonatkozó hatályos jogszabályok mindenki számára kötelezővé teszik a szolgáltatás igénybevételét, ha kell, ha nem. Ennek oka, hogy ha nem lenne kötelező, akkor sokan illegális módon szabadulnának meg szemetüktől, eldobva az út szélén, vagy egy közeli félreeső helyen, elcsúfítva és szennyezve ezzel a környezetet. A jelenlegi rendszer hátulütője tehát egyértelműen az ösztönzés hiánya a kevesebb hulladék megtermelésére.

Egy szegény kis magyar falu polgármesterével volt szerencsém eszmét cserélni a témában néhány héttel ezelőtt. Ő elmondta egyrészt, hogy a faluban szolgáltató szemétszállító cég alkalmazott technológiája lehetetlenné teszi, hogy 120 L-es kukánál kisebbek ürítésével foglalkozzon, annak viszont borsos ára van, függetlenül attól, hogy tele van, vagy majdnem üres. Miután a törvény alapján heti rendszerességgel kell a kukát üríteni, bizony sok háznál, ahol például kisnyugdíjasok, vagy környezettudatos fiatalok laknak, inkább ez utóbbi eset a jellemző, tehát sokszor ki sem húzzák a kukát, mert alig gyűlt össze benne valami. Másrészt meg ugyanazok a szegénységi problémák vannak a faluban, mint szerte az országban: Kicsik a jövedelmek, amelyek nagy részét elviszi a havi rezsi (benne például a kuka értelmetlen) kifizetése, így másra, önfenntartásra már alig marad sokaknak keretük. Épp ezért az önkormányzatnak amúgy is szűkös keretéből sokat kell költenie szociális segélyekre, támogatásokra. Mi ez, ha nem luxus, pazarlás, esztelenség és környezetszennyezés egyszerre!? Miközben az emberek meg nyomorognak, az önkormányzatok meg úsznak az adósságban. Nem mellesleg pedig a vidék is tele van illegális szemétlerakatokkal, bármerre néz az ember.

Nálunk fejlettebb kultúrájú országokban, mint például Svájcban mennyiségarányos a szemétszállítás díja. Zsákokba gyűjtve szállítják el a ház elől a szemetet, aki tehát kevés hulladékot termel az keveset fizet, aki pedig sokat, az sokat fizet. No nálunk ez sem működne, épp az előző bekezdésben tárgyalt okok miatt, sokan úgy spórolnának, hogy kidobják a szemetet az út szélén, vagy a közeli erdőbe vinnék inkább, minthogy fizessenek érte (tisztelet a kivételnek).

Egyértelmű tehát, hogy a magyar ember, mint oly sok más esetben is, csak a pénztárcáján keresztül fogható meg. Ezt a fő szempontot észben tartva alkotta meg a Nívó blog a szemétszállításra vonatkozó alternatív javaslatát: Bizonyos esetben a szemétszállítás díja legyen INGYENES!

Mielőtt persze az olvasó a Kétfarkú Kutyapárthoz (és annak ingyen sör kampányához) hasonlítana minket, le kell szögezni, hogy messze nem erről van szó.

A koncepció a következőképpen néz ki: Az a háztartás, amely vállalja, hogy nem termel több szemetet heti 15 liternél, tehát nagyjából egy vödörnél, vagy szatyornál, annak nem kell fizetnie a szemétszállításért, hanem az akció kapcsán rendszeresített 15 literes zsákokat az önkormányzat hetente konténerekbe összegyűjti és elszállíttatja. Kis fejszámolás: míg egy hagyományos kuka ürítésének havidíja valahol 3000 Ft-nál kezdődik, tehát kb. 5Ft/liter, addig egy 6 m3-es konténer elszállíttatása 30000 Ft körül van, tehát szintén nagyjából 5Ft/liter. A különbség viszont az, hogy míg a kuka esetében kötelező a heti 120-240 liter árát kifizetni kihasználtságtól függetlenül, addig a konténeres esetben csak 15 literrel kell számolni, tehát a mi koncepciónkban részt vevő önkormányzat költsége nagyjából egytizede lenne a lakosság hagyományos módú szolgáltatásért fizetett költségének. Ezt a kis összeget meg rá lehetne terhelni a hagyományos szolgáltatás díjára valamilyen adó formájában, tehát azokra akik nem csatlakoznak a programhoz, és máris pénzénél van az önkormányzat is. Közben meg a keveset szemetelők, környezettudatosak mentesülnek a díj alól, az ezzel nem törődők és sokat szemetelők díja meg emelkedve valamelyest.

Jól hangzik ugye? Már csak azt kell elérni, hogy tényleg csak azok jelentkezzenek egy ilyen programba, akik valóban komolyan gondolják a környezetvédelmet és vállalni tudják, hogy heti 15 liternél több hulladékot nem termelnek, hanem szelektíven gyűjtenek, komposztálnak, újrahasznosítanak, odafigyelnek, hogy szemetet nem vásároljanak a szükséges áruval együtt. Ennek módszerei már szépen össze vannak szedve például nálunk itt. Arról nem is beszélve, hogy az ingyenes szemétszállítás miatt sok olyan embernek is vonzó lehet a lehetőség, akik korábban nem törődtek szeméttermelésük csökkentésével pont amiatt, hogy úgyis ki kell fizetni a szemétszállítás árát.

Tehát az akcióhoz való csatlakozásnak különböző feltételei lennének:

1. Kötelező (fizetős) környezetvédelmi oktatáson kellene részt vennie minden háztartásnak és annak minden bizonyos életkort elérő tagjának, ahol megtanítják miért fontos a környezetvédelem és a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése, valamint azt is, hogy milyen módszerek/trükkök léteznek a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére. A tanagyagból a képzés végén szigorú vizsgát kellene tenni. Az oktatók helyi környezetvédelmi aktivistákból, civil szervezetek tagjaiból kerülhetnének ki, akik a program során végig felügyelik annak hatékony működését, segítséget, tanácsot nyújtanának az akcióban részt vevő családoknak.

2. Kötelezően beszerzendő eszközök, tartozékok lennének előírva, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a vállalt hulladékcsökkentés eléréséhez: a program által támogatott típusú standard méretű 15 literes szemeteszsákok/szemetesvödrök, kerti komposztálók, szelektív hulladékgyűjtő edények beszerzése.

3. Az önkormányzatnak meg kell teremtenie a papír/műanyag/lejárt gyógyszerek/étolaj/fénycsövek-izzók/alkáli elemek/fémek/műszaki eszközök… stb egyéb szelektíven gyűjthető hulladékok helyben történő ingyenes leadásának feltételeit, és ezen felül meg kell teremtenie a 15 literes szemetes egységpakkok begyűjtésének lehetőségét (például közmunka keretében) és annak konténerekben történő elszállíttatását, valamint éves rendszerességgel lomtalanítást kell szerveznie.

Ennyi feltétel elégséges is lehet ahhoz, hogy a program jól működjön. Nagyjából itt tartok a program kidolgozásában. No persze előfordulhat olyan, hogy egy-egy héten nem elég a 15 literes zsák, ilyenkor persze lehet több zsákot is kitenni, de azokért már keményen fizetni kellene. Ebben a rendszerben aki akar, segít magán. Jobb, mint ha a rezsibe beszorulva segélyre szorul valaki. Úgy érzem, hogy egy általam jól ismert településen adott minden feltétel arra, hogy egy ilyen program beinduljon. Ezen dolgozom most, hogy ezen a településen beindulhasson egy ilyen program pilot jelleggel. Persze ehhez meg kell nyerni nemcsak az érintett önkormányzatot, hanem az illetékes minisztériumot is, hiszen a hulladékgazdálkodási törvény módosítására is szükség lenne, és nem utolsó sorban a helyi embereket is meg kellene nyerni a program sikeressége érdekében. Szóval van még teendő, de egyelőre nem lankadok.

Eredményekről majd beszámolok itt a blogon. A témával kapcsolatban minden észrevételt, tanácsot köszönettel fogadok.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr593535687

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van-e jövője a magyar hulladékgazdálkodásnak? 2012.02.27. 08:40:29

 Forrás: Lesifotós bla-blogja Szerencsére erre a kérdésre a kormány törekvéseinek köszönhetően nem feltétlenül negatívan kell válaszolnunk, sőt. Míg a bolgár kormány bedől a helyi maffia ilyen vagy amolyan zsarolásának és megengedi az ország...

Trackback: Kicsinálni Orbánt 2012.01.11. 10:36:36

Kicsit meghasonlottam. Azóta Thoreau-t olvasok és nyers koszton élek, és kurvára nem értek egyet önmagammal....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2012.01.11. 02:08:27

Tisztelt bogancs!

Megértelek.
Most, hogy "Míg Orbán a miniszterelnök, Magyarország nem lesz bóvli" posztod szívesen felejtenéd (Sőt! Már felejtetted is.), a második legnagyobb problémára hívod fel a figyelmet.
Sikerrel.
Ajánlom még, hogy ha itt már mindenkinek jól megválaszoltál, akkor legyen téma "A kabócák nem életének anomáliái" címmel a Magyarországot ma legjobban foglalkoztató harmadik, mindannyiunk életére befolyással bíró kérdés részletes elemzése.
Nagyon várom!

Tisztelettel:
anonymand

daniferi 2012.01.11. 05:11:33

Régebben Győrben évente 1x ingyen elvitték a lomot, most még akkor se, ha fizetnék érte. Ők nem foglalkoznak vele, mondták, béreljek fel egy vállalkozót, aki elszállítja a hulladékudvarba, de én is megtehetem, ingyen lerakhatom. Persze nem mindenkinek van utánfutója, sőt, autója se. Így nem csoda, ha tele van az utca mindenféle kacattal.

Annyi változás történt, hogy a panelház már az elvitt kukák száma alapján fizet, persze a kukafelelős rendszerint bezárja a tárolót, ha szerinte sok a szemét, kitolja a teli kukát az utcára, amit aztán utána púpozottig raknak (nem csak lakók, múltkor egy autós állt meg addig, míg egy nagy zsák szemetet a kuka mellé tett), s ha jön a szél, viszi mindenfele.

rámenős 2012.01.11. 05:53:30

Ez az a világrengető probléma.
Elismerem ez IS olyan amit nem tudunk tisztességesen megoldani.
Valamint átesel a ló másik oldalára.
1.Mennyiségarányos fizetés.
2.Illegális szemétlerakás szigorú büntetése.
3.Szelektív kezelés elősegítése.
Ennyi.
Mindegyik téma működik csak nem összehangoltan.
Vonalkódos leolvasás, büntetgetések, Millió szerkentyű jó drága pénzért, / palackzsugorítók, komposztálók, stb./
Az üzleti részére már sok haver ráugrott az állami támogatásért. A tiéd is így járna.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.01.11. 09:02:07

@anonymand:
Off:
Egyrészt nem biztos, hogy mindig a legégetőbb problémával kell foglalkozni egy ilyen blogban, másrészt viszont igaz, hogy e poszt szerzőjének is pont ez az érve mások blogjainak fikázásakor :).
On:
@bogancs:
Érzek én itt valami ellentmondást. Azt mondod, hogy abban a faluban a létfenntartásra is alig van lóvé, miből gondolod, hogy fizetős tanfolyamot fognak a lakók elvégezni, illetve majd ők beszerzik a cuccokat az akcióhoz? Ez megint csak annak lehet lehetőség, akinek van pénze. Persze, kérdéses, hogy az egésznek a pógár számára milyen megtérülése van. Teszem azt havi 2-300 forintért ki a bánat csinálja végig ezt a cirkuszt (nem tudok konkrét összegeket)? Amúgy szemléletváltást így nem lehet elérni. Azt úgy lehet igazán, mint a kutyaguminál. Egyre többen gondolják, hogy nem kéne a járdán hagyni. Emiatt a renitens kutyás egyre inkább úgy érzi, hogy kinézik a társaságból, míg végül ő is változtat.

Deres · http://textura.blog.hu 2012.01.11. 09:15:04

Nálunk konténeres szelektívhulladékgyűjtés van. Hogy a szelektíven gyűjtött hulladék mekkora érték, azt jelzi, hogy nálunk rendszeresen lopják. A gyűjtő cég már figyelteti a konténereit.

INGYENES, SZELEKTÍV GYŰJTÉST!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.01.11. 09:21:54

"Egyértelmű tehát, hogy a magyar ember, mint oly sok más esetben is, csak a pénztárcáján keresztül fogható meg."

Ide illett volna egy összehasonlítás, hogy a svájci fizetési medián alapján hány órát kell dolgozni a szemétdíjért, szemben hogy a magyar fizetési medián alapján hány napot...

anonymand 2012.01.11. 09:32:05

@Miazmás:

Tisztelt Miazmás!

"Egyrészt nem biztos, hogy mindig a legégetőbb problémával kell foglalkozni egy ilyen blogban, másrészt viszont igaz, hogy e poszt szerzőjének is pont ez az érve mások blogjainak fikázásakor :)." - egyrészt valóban lehet kevésbé fajsúlyos, bár szerintem is igen fontos problémákkal foglalkozni, de ezt ne kéne úgy tenni, hogy aktuális gondjainkról szóló blogját a szerző szelektív hulladékgyűjtőbe dobja.
Azt sérelmezem, hogy korábbi (nem oly túl régi) posztjának nap, mint nap aktualitása van, és ő jól láthatóan hanyagolja.
De sebaj!
Nyögdíjas vagyok, tudok várni "A kabócák nem életének anomáliái" című kisdoktorira, ha arra érdemesnek tartom, majd hozzászólok.

Tisztelettel:
anonymand

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.01.11. 09:50:13

@anonymand:
"....hogy aktuális gondjainkról szóló blogját a szerző szelektív hulladékgyűjtőbe dobja. "

Ezt nem nagyon értem, de biztosan azért, mert nem nagyon követem a szerző munkásságát, tekintve,hogy néha csak felböfög valami sületlenséget (sic!) :D

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.01.11. 09:52:19

@anonymand:
Érdemes észrevenni a hozzászólásomban a finom humort! :) Most aztán kiájultam magamtól rendesen! :D

Butabi 2012.01.11. 09:54:01

Ezt most nem értem...
Van egy rossz rendszer, hogy nem vagyok érdekelt a kevesebb szemét gyűjtésében, mert a fele akkora kuka 90%-os áron kerül elvitelre.

Megsúgom a megoldást mert tök egyszerű, a fele akkora kuka legyen 50%-os a negyed akkora meg 25%-os áron elvíve. (vagy nevezzük zsáknak, kinek mi tetszik)

Ez így érthető, ennyi. soha semmi nincs ingyen.

És véleményem szerint igenis nagyon fontos ez a probléma, akárki akármit mond.

katy27* 2012.01.11. 09:55:44

Nálunk zsákos rendszer működik, kb. 200 Ft egy nagy zsák, ilyenből havonta kb. egy telik meg, ezt elvisszük a kijelölt gyűjtőpontok valamelyikébe, a többi szemetet meg komposztáljuk vagy elvisszük a szelektív gyűjtőbe. Egy Fejér megyei faluról van szó. A helyzetünk annyiban különleges, hogy a falu szélén lakunk, belterületen, de az önkori fejében mi csak a "szőlőhegy" vagyunk, nem állt össze nekik a kép, hogy egy csomó ember él itt. Bent a faluban kukák vannak, nem tudom, ott választható-e a zsákos rendszer, vagy kötelező kifizetni a heti egy kukát.

gombaszakértő 2012.01.11. 10:02:38

Na most erről csak annyit, hogy tavaly a városunkban átvette a Zöld híd KFt a szemétszolgáltatást (GÖdöllő), és írtak egy levelet mindjárt, hogy döntsük el, hogy mekkora kukát szeretnénk, zárójel, 120 literesnél kisebbet csak a maximum két fős családok. Mi évek óta komposztálunk, szelektíven gyűjtünk, hulladékudvarba járunk stb, és hatan vagyunk, ennek ellenére mindig elég volt a hatvan literes kuka. Felhívtam az ügyvezetőt, a válasza a következő volt:
1. Az ezt támogató rendeletet az önkormányzat már meghozta, ki van ez számolva kérem, hogy te mennyit szemetelsz
2. Nagyon sajnálom, pedig én is környezettudatos vagyok, el szoktunk a fiammal pl. kirándulni menni
3. Vegyem tudomásul, hogy a szemétszállítás nonprofit tevékenység,

A következőt tettem én:
Megírtam a tékozló homárnak az esetet, akiket nem érdekelt, úgyhogy tudomásul vettem, hogy ez egyedül az én bajom. Nagy volt a kísértés, hogy teleb**szam a 120 literes új kukát hétről hétre sittel, meg ipari hulladékkal, de ennél jobb fej vagyok. Fizetem a dupla díjat, de kukát nem béreltem tőlük (mert erre szintén felhívták a figyelmemet, hogy nem kell új kukát vennem, béreljek tőlük évi nemtudomhányezerért- Mr. nonprofit Kft. A szomorú csak az, hogy mindeközben Gödöllőn az EU környezetvédelmi miniszterek háromszáz méterre éppen egyeztető tárgyaláson Európa környezetvédelmi jövőjéről beszélgettek.
Szemeteljetek amennyit tudtok elvtársak, mert ez a jövő! Fel fel Abszurdisztán!

egy maréknyi dollár 2012.01.11. 10:30:37

@katy27*: Odaköltözök.
Én egy alföldi település tanyavilágában élek.Pár éve az uniós normáknak megfelelő hulladékudvarba hordhatjuk az otthon szelektíve gyűjtött szemetünket.évi 4000 forint kommunális adót fizettek a tanyasiak, függetlenül attól, hogy mennyi hulladékkal terhelték a gyűjtőhelyet.2011.januárjában a szegedi Településtisztasági Kft(?) től negyedévre szóló,1620 ft-os csekk érkezett,amelyen "zsákos hulladékszállítás" szerepelt, szolgáltatásként.A kommunális adót ugyan megfelezték,de összességében több mint a duplájára emelkedett az éves költségünk.Az illető cég a szemetet a tanyasiaktól NEM szállítja el;továbbra is a saját költségünkön és a saját autónkkal vihetjük azt a hulladékudvarba.Egy önkormányzati rendelet szerint azzal jött létre jogviszony a lakosok és a Kft között, hogy utóbbiak KÉSZENLÉTBEN ÁLLNAK(semmit sem csinálni).Bár megpendítették, hogy körbejárhatják a kukások a tanyavilágot, ha nagyon akarjuk, de az háromszor(!) ennyibe fog kerülni! A "zsákos hulladékszállítást" azért tüntették fel a csekken, mert tapasztalatból tudják, hogy a tanyasiak általában zsákokban cipelik el a szemetüket a hulladékudvarba!!Erre már nehéz mit mondani.
Ezek után várom a készenléti szolgálat alapján benyújtott számlát a Mórahalmi Gyógyfürdőtől,a Volántól,a Varga Pékségtől stb.

Kepan 2012.01.11. 10:37:21

Nálunk egy 110 literes kuka 2 személynél 52-ből 50-szer megtelik hétről hétre.
A komposztálás remek művelet, de sajnos nem minden szerves anyag rohad el fél éven belül - legalábbis én ezt tapasztaltam.
Azért 15 litert összehozni 2 személynél nem egyszerű.
Van szelektív hulladéksziget 2 is a közelben (~800m), de megmondom őszintén valahogy szkeptikus vagyok, mióta láttam, hogy a 4 konténert egy az egyben ugyanoda ürítik.

Úgy vélem, túlságosan műanyagfüggőek lettünk, már csak emiatt sem piti dolog csökkenteni a heti hulladékot.

Joooe 2012.01.11. 11:01:47

Az alapötlet nem rossz olyan szempontból, hogy a szolgáltatás igénybevétele mindenkitől elvárható, és adott területen csak egy szolgáltató található, tehát piacról jelenleg sem lehet beszélni, most is adó-jellegű ez a díj. Környezettudatosságra ösztönözhet, ami szintén pozitívum.

Ugyanakkor az aránytalanság költségszemléletben szerintem igazságosabb - bármennyire is nem szociális - hiszen a szemeteskocsinak akkor is körbe kell mennie a faluban, akkor is fizetni kell a munkásokat ha csak egy-egy zacskó szemetet rak ki mindenki.

Amit én kötelezően előírnék, hogy vidéken szerves hulladékot tilos beledobni kukába (mindenki komposztálja maga), a maradékot pedig utólagos válogatással újra kell hasznosítani. (Olyan termékcsomagolásokat, ami újrahasznosításra nem alkalmasok tiltani kéne)

anonymand 2012.01.11. 11:34:01

@Miazmás:

Tisztelt Miazmás!

A finom humornál jobban csak a morbid humort becsülöm.
Észrevettem.

"Ezt nem nagyon értem, de biztosan azért, mert nem nagyon követem a szerző munkásságát, tekintve,hogy néha csak felböfög valami sületlenséget (sic!) :D" - pedig a bejegyzésem is ironizálni próbált (nem sok sikerrel).
Mivel itt a téma a szemét (szelektív gyűjtése), én úgy látom, hogy a poszt szerzője a korábban felböfögött sületlenségét (köszi a cizellált fogalmazásért) inkább hagyja a francba, csak magyarázkodnia ne kelljen.
Lelke rajta.

Tisztelettel:
anonymand

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.01.11. 12:53:08

@anonymand:
Tisztelt anonymand!

Köszönöm elismerő szavait! Igazán megtisztel vele. Bogáncs kolléga viszont szinte soha nem tisztel meg érvekkel minket, viszont legalább személyeskedik néha. Mindig csak elhint valamit a levegőbe, aztán nem törődik azzal, hogy ezt érvekkel alátámassza.

Joooe 2012.01.11. 13:03:37

Régóta foglalkoztat egy ötlet, leírom ide(saját blogot nincs kedvem indítani :)), mert szerintem sok szempontból hasonlít a szemétszállítóshoz. Környezetvédelmi, ésszerűsítési, hatékonyságnövelési, kényelmi szempontokból indulok ki, és sokaknál ki fogja verni a biztosítékot, engem sem kétfarkúkutyás vagy horváthcsabás megfontolások vezettek, ezt szeretném is majd kifejteni.

Az elképzelés a következő (először Budapestre vetítve, később megvitatható hogyan alkalmazható ez országos viszonylatban):
Mindenki, aki bp-n lakik/dolgozik közlekedik a városban, ehhez
- bkv jegyet/bérletet vesz
- bliccel
- az állam fizeti részben/egészben a közlekedését
- autózik
- Esetleg biciklizik, gyalogol

Ezek azonban problémákat vetnek fel:
- A jegyek/bérletek előállítása, értékesítése, ellenőrzése óriási infrastruktúrát igényel, és nem hatékony, időigényes, kijátszható
- Aki bliccel az a többin élősködik
- Aki autózik az szennyezi a környezetet, dugókat okoz, élhetetlenné teszi a várost
- A kerékpáros infrastruktúra fejlesztése, fenntartása komoly költségekkel jár amit nem a kerékpárosok fizetnek meg

Vezessünk hát be közlekedési adót és legyen adóból finanszírozott a BKV! (Nem írom azt, hogy ingyenes, mert ingyen ugye semmi sincsen). Mindenkinek aki dolgozik és Budapesten lakik VAGY dolgozik (ingázók is) a munkabéréből adó módjára fizeti a tömegközlekedés díját.

Előnyök:
- A szélesebb fenntartó réteg miatt jóval alacsonyabb díj mit a jelenlegi bérletvásárlás, ugyanakkora jegybevétel és kiadás mellett.
- Komoly kiadáscsökkentés a jegyek előállítására, terjesztésére, ellenőrzésére fordított pénzek megtakarításával. Hasznot hozhatnak a jegyértékesítésre fenntartott ingatlanok is.
- Nem anyagi szempontból is nagy könnyebbség az utasoknak, hogy nem kell a bérletért sorba állni, otthonfelejtéstől tartani, számlával vacakolni, stb.
- Nem opció hogy valaki bliccel-e
- Aki autóval jár, annak ez környezetterhelési díjként értelmezhető: ösztönzi hogy autó helyett bkv-val járjon
- A kerékpárosoknak is adott a lehetőség, hogy rossz idő esetén bkv-zzanak illetve illetve a bevétel egy része a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére lehetne fordítandó
- A külföldiekkel szemben barátságos, csalogató lépés lehet, hogy a számára nehézkes adminisztráció helyett oda megy ahova akar, üvöltöző iq-bajnok ellenőrök nélkül, a pénzét meg úgyis elkölti ha nem bkv-re másra. Országimázs. :)
- Aki elveszíti a munkáját az addig ingyen használhatja míg nem lesz újra jövedelme, szociális elem is van :)
- Jövedelemtől független összeg, így a bejelentett bér nagyságával trükközés nem működik. Később, ha már olyan fasza ország leszünk hogy a csaló szándék nem olyan jelentős illetve máshogy kivédhető, minimális szociális arányosításon el lehet gondolkodni.

„Nemhátrányok”:
- Valóban visszaszorul a piaci szemlélet, azonban az eddig sem igazán működött, egy szolgáltató van, az egyszerű utas nem igazán szavazhat a pénzével.
- A bkv állami vezetésének bérezése nagyban függhetne az utasok elégedettségétől és a szolgáltatás minőségének objektív mérőszámaitól

Kezelhető hátrányok:
- A bkv-n forgalomnövekedést okoz, amihez azonnali beruházások lennének szükségesek, ennek forrását valószínűleg az államnak kell előteremteni.
- Átmenetileg nőne a munkanélküliség, de ezt a gazdaság majd felszívja (A rendszer hatékonyabb, így jópár bkv dolgozó munkája feleslegessé válna)

Az egyszerű utas ebből annyit venne észre, hogy nem kell a bérletért sorba állni, ugyanúgy utazik mint eddig, és kb. feleannyit fizet érte.
A kerékpáros annyit venne észre hogy több a kerékpárút, kevesebb az autó.
Az autós azt hogy könnyebb közlekedni, parkolni.
A bliccelő azt, hogy ígyis-úgyis fizetnie kell, bebukta.

Win-win a jobb szervezettségből adódóan :)

Hogy ez működhetne-e vidéki nagyvárosokban és a távolsági közlekedés viszonylatában az külön vita alapját képezheti, én magam sem gondoltam még végig.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.01.11. 13:13:22

Nálunk kb az a szelektivitás, ami itt vidéken mindenkinek: 2 féle hulladék van: ami elég a kazánban, és a többi.
Ezért fűt télen minden vidéki város műanyaggal és autógumival, aztán nesze neked környezetvédelem.

Joooe 2012.01.11. 13:21:00

@Joooe: "Mindenkinek aki dolgozik és Budapesten lakik VAGY dolgozik (ingázók is)"
A konrétabb számok lemaradtak. Ksh adatok alapján ez legalább 1 millió teherviselőt jelent, nekik kéne összeadniuk az évi 50 milliárdos jegybevétel pótálását: 4167 Ft/Fő, 5600 Ft/fő/hó megtakarítás a bérletes rendszerhez képest...

rámenős 2012.01.11. 15:18:00

@Joooe: Pont ezen gondolkodnak, csak egy icipicinykével másképpen.
Millió sebből vérzik. Miért nem tudsz elszakadni a "kommunista" szemlélettől? Az legalább egyszerűbb.
Kerüljön minden annyiba amennyibe, de a fizetésünk tartalmazza azt az összeget.
Aztán vehetünk egy nagy levegőt és a lakhatás, gyógyítás, nyaralás, stb is legyen benne.

Joooe 2012.01.11. 15:45:15

@rámenős: a fizetések az más probléma.
Szerintem ez nem kommunista, ilyen jellegű közszolgáltatás esetén nincs valódi piac. Az állami szerepvállalás nem kommunista, ma már minden modern állam "kommunista" elemekkel is dolgozik, az ezt megelőző, 19-20. századi primitívebb rendszereket szokás vadkapitalizmusnak csúfolni. Akkor kommunista ha az állam mindent irányítani akar.

Az alapötlet csak annyi, hogy az egész jegy-bérletvásárolgatós rendszernek az lenne a lényege, hogy az fizet a szolgáltatásért aki használja, de mivel szinte mindenki vagy használja, vagy (kissé méltatlanul durván fogalmazva) kárt okoz a nemhasználatával, így a rengeteg jegypénztáros, ellenőr, sorfalat álló biztonsági őr gyakorlatilag felesleges munkát végeznek, mert ez gyakorlatilag csak a világ legkevésbé hatékonyan beszedett adója, még ha nem is nevezzük adónak. Akkor miért ne lehetne adónak nevezni és spórolni?

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.01.11. 16:12:36

@Joooe: Fel lehetne használni a metróban azokat a beléptető kapukat amit még a dajcstomi vett, nem? Komolyra véve: Nekem a moszkvai rendszer tetszik. Egy ember állomásonként, beléptetőkapu, feltölthető kártya.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.11. 17:03:52

@Joooe:
Hozzászólok, mert ugyan megfogadtam, hogy részemről feléd ignore on, de ez nem általános pártpolitikai téma. Egyetlen politikai aspektusa, hogy az mszp-s főpolgármester valami hasonlót akart, és ezért hülyének nézték.

Szerintem a gond ezzel az, hogy ha nincs infrastruktúra fenntartva, akkor vagy nem tartják számon, hányan utaznak hol és mikor, ami ugye nem jó a fejlesztések szempontjából(lásd reg. jegy volánnál szükséges volt) vagy külön számlálókat/infrastruktúrát kell tartani, akik ezt megteszik, az meg pénzbe kerül.

Az alapötlet azonban jó, hiszen ha mindenki amúgy is fizeti, akkor jobban lehet motiválni a tömegközlekedés használatára, ami kevésbé terheli a forgalmat, így akinek épp sürgős, zavartalanabbul közlekedhet. De azt is tudom, nem olvastam tovább a kommenteket, hogy ez sokakat fel fog háborítani, mert hogy "énnemutatokabkvvamiértfizessek", pedig amennyiben autóznak vagy kerékpároznak, ez tehermentesíti az utcákat, így nekik is jobb.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.11. 17:05:42

@rámenős:
A mostani is kommunista szemlélet, akkor nem lenne az, ha több közlekedési vállalat szállítana utasokat azonos viszonylatokban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.11. 17:10:27

@Joooe:
Egyébként most jobban belegondolva, a fizetett számlálók az eddigi bkv ellenőrök lennének, és meg lenne oldva a probléma. Az még persze kérdés, hogy mi van az agglomeráció lakosaival, akik csak dolgozni jár be, velük hogyan fizettetnék ki.

Vidéki távolsági közlekedésnél szerintem nagyon rossz megoldás lenne, az jóval alkalomszerűbb dolog, hogy mondjuk 150 km-t buszozok, és a többség nem is veszi igénybe, csak szökő évente. Ezért nem jó ötlet. Ahol még be lehetne vezetni, de csak helyi közlekedésben, az Debrecen, Miskolc, meg talán Pécs, Szeged, Győr. Máshol egyrészt nem olyan nagy probléma a napi közlekedés, és sokkal nagyobb a szinte mindig gyaloglók aránya.

katy27* 2012.01.11. 17:21:36

@newtehen: Vidéken élek, kályhával fűtünk, de soha a büdös életbe eszembe nem jutott szemetet hajigálni bele. Nem mindenki suttyó, aki vidéken él, ne magadból indulj ki!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 20:17:28

@rámenős:

"1.Mennyiségarányos fizetés.
2.Illegális szemétlerakás szigorú büntetése.
3.Szelektív kezelés elősegítése.
Ennyi."

Ez így tök jól hangzik, ugyanakkor nehéz az illegális szemetelők nyakon csípése, miközben a mennyiségarányos fizetés pont arra ösztönözhet sokakat, hogy kevég szemetet adjanak le/fizessenek ki törvényesen, és minél többet vigyenek ki a természetbe illegálisan.

Ezzel szemben az én koncepcióm biztosíthatná azt, hogy csak annak engedélyezzük a szigorú szemétszállítási fizetési kötelezettségek könnyítését, akik valóban komolyan gondolják a környezetvédelmet.

A szelektív gyűjtés lehetősége már nagyon sok helyen működik, ezzel olyan sok teendő nincsen.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 20:21:38

@Miazmás:

"Érzek én itt valami ellentmondást. Azt mondod, hogy abban a faluban a létfenntartásra is alig van lóvé, miből gondolod, hogy fizetős tanfolyamot fognak a lakók elvégezni, illetve majd ők beszerzik a cuccokat az akcióhoz? Ez megint csak annak lehet lehetőség, akinek van pénze."

Lehetne hasonló pénzügyi finanszírozást kitalálni, mint mondjuk a panelfelújításoknal, amikoris a rezsi díja átmenetileg nem változik, hanem az energiamegtakarításból származó pluszpénzből törlesztik a felújítás költségét.

Ugyanez működhetne jelen esetben is, átmenetileg a szemétszedés korábbi díját továbbra is beszednék a programban részt vevő rászoruló családtól, amiből fedeznék az indulási költségeket.

"Persze, kérdéses, hogy az egésznek a pógár számára milyen megtérülése van. Teszem azt havi 2-300 forintért ki a bánat csinálja végig ezt a cirkuszt (nem tudok konkrét összegeket)?"

Inkább lyan havi 3-5ezer forintos összegről van szó. Aki kis pénzből gazdálkodik havonta, annak ez jelentős összeg lehet. De annak a környezettudatos módosabb embernek is valamiféle elismerés, akinek bár meg sem kottyant a szemétszállítási díj, de legalább látja erőfeszítései valamiféle pénzügyi eredményét is a környezeti előnyökön túl.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 20:26:47

@newtehen:

"Ide illett volna egy összehasonlítás, hogy a svájci fizetési medián alapján hány órát kell dolgozni a szemétdíjért, szemben hogy a magyar fizetési medián alapján hány napot."

Sajnos nincsenek ilyen adataim, csak sejtéseim vannak, mint ahogy te is sugalltad, hogy az átlag magyarnak többet kell dolgoznia a szolgáltatásért.

Ugyanakkor én voltam már Svájcban, és tapasztalatból mondom, hogy egy átlag svájci ennek ellenére jóval kevesebb szemetet termel (és még kevesebbet rak le illegálisan a természetben) mint egy átlagmagyar. Ez is árnyalja ám a képet.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 20:28:34

@newtehen:

Ez is árnyalja ám a képet, és valahogy nálunk is kellenének olyan anyagi ösztönzők amelyek a szeméttermelés csökkentésére sarkallanak. Én csak feltételeztem, hogy a magyarokat nem csak a természet védelme ösztönzi, mint a svájciakat, hanem bizony a pénztárcájuk is. Pontosan annak lapossága miatt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 20:30:45

@Butabi:

"Megsúgom a megoldást mert tök egyszerű, a fele akkora kuka legyen 50%-os a negyed akkora meg 25%-os áron elvíve.

Ez így érthető, ennyi. soha semmi nincs ingyen."

Azért ez nem ilyen egyszerű. Sokan csak azért választanák a kisebbet, hogy spóroljanak. Ahhoz viszont, hogy a többi ne az erdőben kössön ki, hanem egyáltalán meg se keletkezzen, biztosítékok kellenek. Sajnos.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 20:33:05

@gombaszakértő:

"A szomorú csak az, hogy mindeközben Gödöllőn az EU környezetvédelmi miniszterek háromszáz méterre éppen egyeztető tárgyaláson Európa környezetvédelmi jövőjéről beszélgettek.
Szemeteljetek amennyit tudtok elvtársak, mert ez a jövő! Fel fel Abszurdisztán!"

Nem értek egyet. A szemét mennyiségének csökkentése kifejezetten olyan dolog, amiért lokálisan lehet tenni a legtöbbet, nem pedig központi intézkedésre várva.

Panaszkodás helyett/mellett mindenki tud cselekedni is a saját háztartásában.

Aztán meg lehet csatlakozni, támogatni olyan akciókat, ötleteket, mint például ez itt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 20:34:27

@Kepan:

"A komposztálás remek művelet, de sajnos nem minden szerves anyag rohad el fél éven belül - legalábbis én ezt tapasztaltam."

Egy év a legtöbb dolognak elég. Egyedül a diófa levéllel illetve a fenyő tűlevéllel kell óvatosan bánni. Ezeket külön kell kezelni és akkor nem lesz gond. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 20:36:29

@Joooe:

"adott területen csak egy szolgáltató található, tehát piacról jelenleg sem lehet beszélni, most is adó-jellegű ez a díj"

Mert itt nem is a szemétszállításnak kell a piacnak lennie, hanem a szemét csökkentésére kell törekedni, hogy ne legyen szükség szemétszállításra. Ily módon egy gazdaságilag racionális piaci szereplő ellenérdekelt lenne a szemétcsökkentésben, hiszen az saját piacát zsugorítaná.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 20:40:06

@Joooe:

"Ugyanakkor az aránytalanság költségszemléletben szerintem igazságosabb - bármennyire is nem szociális - hiszen a szemeteskocsinak akkor is körbe kell mennie a faluban, akkor is fizetni kell a munkásokat ha csak egy-egy zacskó szemetet rak ki mindenki."

Csakhogy a szemét költsége nem csak annak elszállításában jelentkezik, hanem bizony hosszú távú környezetterhelési költségek is felmerülnek, ami egy szelektíven gyűjtött, veszélyes anyagoktól kiszűrt kis adag szemét esetében sokkal kisebb, mint ahol egy nagy kuka minden héten tele van higanyhőmérővel, lejárt gyógyszerekkel, étolajos üvegekkel, lcd monitorral... stb.

Ezért sem működik a szemétpiacon tökéletesen a tisztán versenypiaci szemléletű rendszer.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 20:40:53

@Joooe:

"Olyan termékcsomagolásokat, ami újrahasznosításra nem alkalmasok tiltani kéne"

No, ezzel maximálisan egyetértek! :-))

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 20:42:46

@Joooe:

"Régóta foglalkoztat egy ötlet, leírom ide(saját blogot nincs kedvem indítani :))"

Szépen elterelted a témát ezzel a kommenttel. Ha gondolod, szívesen küldök neked meghívót a Nívó bloghoz, hogy hasonló ötleteidet, gondolataidat poszt témájában tudd elővezetni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 20:44:24

@newtehen:

"Nálunk kb az a szelektivitás, ami itt vidéken mindenkinek: 2 féle hulladék van: ami elég a kazánban, és a többi."

Az égetés pedig nagyon nem jó, sőt törvényellenes. Aki ilyet tapasztal másnál, nem árt bepanaszolni az önkormányzatnál, ugyanis a környezete egészségét is veszélyezteti. Főleg a gumi nagyon veszélyes.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 20:55:34

@anonymand:

Kedves anonymand!

"Most, hogy "Míg Orbán a miniszterelnök, Magyarország nem lesz bóvli" posztod szívesen felejtenéd (Sőt! Már felejtetted is.), a második legnagyobb problémára hívod fel a figyelmet.
Sikerrel.
Ajánlom még, hogy ha itt már mindenkinek jól megválaszoltál, akkor legyen téma "A kabócák nem életének anomáliái" címmel a Magyarországot ma legjobban foglalkoztató harmadik, mindannyiunk életére befolyással bíró kérdés részletes elemzése."

No igen! Kezet foghatsz az index.hu szerkesztőivel. Ők is csak az ilyen jellegű témáinkat emelik címlapra.

"aktuális gondjainkról szóló blogját a szerző szelektív hulladékgyűjtőbe dobja"

Szerintem a te figyelmed is szelektív egy kicsit. Ezzel persze nincs gond, mindenkinek megvan az érdeklődési köre.

Szeretném figyelmedbe ajánlani ugyanakkor, vasárnapi kabaré, irónia, vagy éppen festmények szombatra sorozatunkat. Ugyanakkor hulladék/szeméthelyzet/környezetvédelem témában is sok-sok posztot találhatsz nálunk.

Tehát blogunk sokkal szerteágazóbb annál, semmint csak napi aktuálpolitikával foglalkoznánk, mégha a posztjaink relatív többsége valóban politikai témájú is. Ennek ellenére fenntartjuk a jogot arra, hogy egyéb közlendőnket, ötleteinket is előadjuk itt a blogon.

Én úgy gondolom, hogy jól megférnek ezek a témák itt egy helyen. Címkékkel ellátjuk az egyes posztokat, úgyhogy témánként le is szűrhetők, kit mi érdekel.

rámenős 2012.01.11. 21:48:21

@bogancs: Nem szeretnélek idegesíteni, de minden csak akarás kérdése.
Nálunk évente 2-5 delikvenst elkaptak a mezőőrök. Igaz a rendetlenebb csoportból.
Nem történt semmi az ismert okokból.
Ha eltakaríttatták volna velük a szemétkupacot, fizettetek volna velük 200-500 ezer Ft, mindjárt elterjedt volna a híre, hogy nem érdemes mert sokat kockáztatnak.
Nagyon buzgó lettél. Üdv.

Ann1294 2012.01.11. 22:12:46

@bogancs: "lejárt gyógyszerek/étolaj/fénycsövek-izzók/alkáli elemek/fémek/műszaki eszközök" - ezek most is jok lennenek. Bar a gyogyszert a gyogyszertarba szoktam bevinni, etolajat a lefolyoba (tudom nem szabad, de hova?), fenycsovet a kukaba mert nem talaltam gyujtot, elemet a munkahelyre mert ott van gyujto, femet a ciganyoknak adom a muszaki eszkozok meg kuka nagyreszt.
Es nem azert mert nem lennek zoldebb, hanem mert nem tudom mashova. Es kozben eg a kepemrol a bor...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 22:38:37

@rámenős:

Itt van egy régebbi posztunk:

nivo.blog.hu/2010/10/13/szemetbe_fullad_a_magyar_taj

Érdemes elolvasni a kommenteket, többen leírták, hogy látták, le is fényképezték a szemetelőt, a bíróság mégis felmentette őket, mondván hogy nem egyértelmű a szemetelés ténye, mert például a vádlottak azt vallották, hogy ők nem lefelé dobálták a szemetet, hanem éppenhogy összeszedték.

Ugyanígy a szemétben talált névre szóló iratok sem perdöntőek, mert nem bizonyítható, hogy a hulladékszállító cég, vagy maga a tulaj dobta ki őket.

Szóval nem az akarattal van itt a baj szerintem, hanem a dolog megfoghatatlanságával.

Ha lehet azt választani, hogy nem kérek szemétszállítást, akkor sok ember vállalná a kockázatát a lebukásnak is, és a természetbe hordaná a szemetét. Sajnos. Ennyiben én egyetértek a jelenlegi szabályozással, hogy mindenki köteles a kukára előfizetni, elkerülendő a szemetelést, ugyanakkor az én javaslatom egyfajta pozitív diszkrimináció lenne azokra nézve, akik tényleg komolyan gondolják. És azért kell a kemény belépési korlát oktatással, vizsgával és szükséges felszerelés beszerzésével, hogy kiszűrhetők legyenek azok, akik csak az ingyenességre hajtanak, de nem akarnak odafigyelni továbbra sem a szeméttermelésük csökkentésére.

Igazából azért nem értem a kritikádat, mert az általad leírt módszer szerint működünk jelenleg, és láthatóan nem tökéletes a rendszer.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 22:40:45

@Ann1294:

Hasonlóképpen vagyok én is. Pontosan ugyanígy.

Kepan 2012.01.12. 00:18:40

@Ann1294:
Nos az olajat tényleg nem jó ötlet lehúzni a slozin. Ha amúgy is igyekszel szelektíven elosztani a hulladékot, akkor pl. a sütőolajat el lehet vinni benzinkutakra.
Nem reklám, hanem a tárgyhoz tartozóan:
www.mol.hu/repository/672299.pdf

Őszintén én se így csináltam eddig, de utánanézek, van-e szűkebb közelemben ilyen átvételi lehetőség. Ennél a cégnél pont nincs.

anonymand 2012.01.12. 05:42:30

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

"No igen! Kezet foghatsz az index.hu szerkesztőivel. Ők is csak az ilyen jellegű témáinkat emelik címlapra." - bevallom, hogy nem értem.
Én azt gondolom, hogy mindennapjainkban oly sok megbeszélendő lenne, ami a különben nagyon fontos szemétgondoknál fontosabb.
Biztos bennem van a hiba, de például a több mint kétmillió visszalépett magánnyugdíjpénztári tag nyugdíjának majdani alakulása fontosabbnak tűnik.
Az IMF tárgyalások körüli bonyodalmakról alkotott véleményed is jobban érdekelne a szelektív hulladékgyűjtésnél, bár azt sem tartom szőnyeg alá söprendő gondnak. Ezek csak példák.
Igen, szelektív az érdeklődésem.
"Ugyanakkor hulladék/szeméthelyzet/környezetvédelem témában is sok-sok posztot találhatsz nálunk." - ez is azt igazolja, hogy mennyire sürgős volt most erről egy újabb posztot írni. Igazad van!

"Ennek ellenére fenntartjuk a jogot arra, hogy egyéb közlendőnket, ötleteinket is előadjuk itt a blogon." - nem emlékszem (a hosszú távú memóriám már nem a régi), hogy kétségbe vontam volna témaválasztási jogotokat. Ötletet adtam. Ingyé.
Mert a kabócákról még nem írtatok.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: köszi a másik poszton küldött válaszodért, egy kevésbé terjengősre azért szakíthattál volna időt korábban is, ha már posztírásra jutott....

Joooe 2012.01.12. 06:20:01

@bogancs: Bocsi, reméltem, hogy a fővonaltól nem térek el nagyon, csak 1-2 komment erejéig :) De már muszáj volt kiírni magamból, kíváncsi voltam véleményekre, úgy gondoltam annyira hasonlít a Te ötletedre (az adott közszolgáltatás természetéből adódóan piaci eszközökkel nem szabályozható jól, ugyanakkor viszonylag egyszerű lenne olyan állami szabályozást adni ami hatékonyabbá és az elvárható viselkedésre ösztönzőbbé teszi a szolgáltatást), hogy gondoltam belefér egy füst alatt.
Van egy rakás hasonló ötletem, de rendes blogposztok írására nem vállalkoznék, jobban szeretem kicsiben felvetni, úgy nem az egész blognak ciki ha hülyeség :) A terelésért még1x bocsi, azért mertem bedobni mert akkor úgy láttam az eredeti téma leült kicsit.

Joooe 2012.01.12. 06:48:31

@Zabalint: "Hozzászólok, mert ugyan megfogadtam, hogy részemről feléd ignore on, de"
Most már elmúlt az indulat, ássuk el a csatabárdot, ok? :) Legközelebb én is jobban odafigyelek hogy fogalmazok.

"A mostani is kommunista szemlélet, akkor nem lenne az, ha több közlekedési vállalat szállítana utasokat azonos viszonylatokban."
Igen, az lenne a másik jó megoldás, csak kérdés számomra, hogy megvalósítható-e. Legfeljebb nagy forgalmú vonalakon és időszakokban működne szerintem, egyébként sokat ront a hatékonyságon a nagy fokú párhuzamosítás. Ráadásul ha a busz áll a dugóban, akkor tök mindegy ki üzemelteti, szív az utas. Ha lerohad egy villamos akkor utána az összes többi is megáll. Stb. Annyira összefonódik a rendszer, hogy - szerintem - gyakorlatilag nem bontható versengő cégekre, pedig a hatékonyságot a piaci verseny révén lenne a legjobb növelni, azt elismerem, de közszolgáltatásoknál ez általában nem működik.

"Egyébként most jobban belegondolva, a fizetett számlálók az eddigi bkv ellenőrök lennének, és meg lenne oldva a probléma."
Talán, de talán még erre sem lenne szükség, a járatok szervezéséhez elegendő információ lenne, ha a különböző vonalakon és időszakokban járművezetők jelentenék rendszeresen a terheltséget egy egyszerűsített skálán, pl ( majdnem üres, gyér, jól kihasznált, túlzsúfolt, nem fért fel mindenki )

"Az még persze kérdés, hogy mi van az agglomeráció lakosaival, akik csak dolgozni jár be, velük hogyan fizettetnék ki."
A munkajogban ismert fogalom a munkavégzés helye, akinek ez Budapesten van, az fizet. A fizetés módja a munkabérből adó módjára levonás.

"Vidéki távolsági közlekedésnél szerintem nagyon rossz megoldás lenne, az jóval alkalomszerűbb dolog, hogy mondjuk 150 km-t buszozok, és a többség nem is veszi igénybe, csak szökő évente."
Azt hiszem igazad van.

"Ahol még be lehetne vezetni, de csak helyi közlekedésben, az Debrecen, Miskolc, meg talán Pécs, Szeged, Győr."
Valószínűleg ez is igaz, én csak Szeged és Kecskemét közlekedését ismerem kicsit jobban, valóban Szegeden inkább indokoltnak érezném (bár ez veti fel azt a problémát, hogy a városban tanuló diákok hogyan járuljanak hozzá, de részletkérdés, megoldható), Kecskeméten meg inkább nem.
A nagyobb városoknál jöhet szóba, ahol a tömegközlekedés eléggé kiterjedt és a városi élet szerves részét képezi.

Joooe 2012.01.12. 07:06:00

@bogancs: "Mert itt nem is a szemétszállításnak kell a piacnak lennie, hanem a szemét csökkentésére kell törekedni, hogy ne legyen szükség szemétszállításra. Ily módon egy gazdaságilag racionális piaci szereplő ellenérdekelt lenne a szemétcsökkentésben, hiszen az saját piacát zsugorítaná."
Jó meglátás!

Ami engem még nagyon zavar, az az erdőben, utak mentén eldobált szemét...
Két féle van:
- Nagy zsákos szemét, autógumi, sitt => Ehhez kellenének szinte minden településen újrahasznosító telepek ahol szinte bármilyen hulladék ingyenesen leadható (és innen a sitt elvihető ha valakinek töltőanyagra van szüksége, az autógumi, stb újrafeldolgozása megszervezhető)
- Épp itt fogyott el a kólám/söröm/szendvicsem tehát akkor itt eldobom a szemetet... nagyon sok ilyet látni a természetben is, de még Bp olyan részein is ahol 10 méterenként van egy kuka... tehát van olyan fokú primitívség amin az egyre jobb lehetőségek megadásával vagy a megóvandó értékek felmutatásával nem lehet segíteni.
Az ingyenesen biztosított ösztönző jellegű hulladékszállítás és -feldolgozás mellett nagyon komoly büntetőjogi szigor kell.

rámenős 2012.01.13. 05:39:54

@bogancs: Nem az általam leírt rendszer szerint működünk.
Mindegyik létezik,csak nincs összehangolva. Pl az üzemnél kódleolvasós van. Ahányszor kiteszem, annyit számláznak. Számold meg a kezeden hol van még ilyen?
Büntetésekről csak annyit, nemakarásnak nyögés a vége. Németországban nem lacifaszáznak. Sokkal kisebbért kemény büntetést szabnak ki és be is hajtják még a legsötétebb képűtől is.
A nevelésben mindenkinek igaza van. Joooenak az ingyenes lerakásban is. Ha már valaki veszi a fáradságot, hogy odavigye, miért kell még büntetni is? Nem olcsóbb, mint újra összeszedni a leglehetetlenebb helyekről?
Ezért írtam, hogy nincs egységes koncepció.
A te tanfolyamod csak egy újabb lehetőség a sarcra és a lenyúlásra. Nem mondom, hogy teljesen elvetendő, de nem kardinális kérdés.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.13. 13:09:57

@Joooe:
"Most már elmúlt az indulat, ássuk el a csatabárdot, ok? :) Legközelebb én is jobban odafigyelek hogy fogalmazok."

Ok, legyen béke!

Ami a több céges versenyt illeti, én azt oda gondoltam, ahol ez lehetséges. Sok viszonylatban nem az. Budapesten a forgalmasabb vonalakra, vidéken a távolsági közlekedésre a terheltebb vonalakon(egyébként épp akkor jutott eszembe ez, mikor egy keresztirányú távolsági buszra nem engedtek már fel, mert annyira megtelt). Ja, és kizárólag busznál. Külön megállók nem kellenének, használhatnák ugyanazokat a rivális cégek. Természetesen ez kizárná a te elképzeléseidet a fővárosi közlekedési adóról, ez egy alternatív elképzelés.

"A munkajogban ismert fogalom a munkavégzés helye, akinek ez Budapesten van, az fizet. A fizetés módja a munkabérből adó módjára levonás."

Ez korrekt. Csak akkor lenne szívás, ha pont az adó miatt egyes cégek máshová jelentenék be az alkalmazottaikat.

Joooe 2012.01.13. 16:16:40

@Zabalint: "Ez korrekt. Csak akkor lenne szívás, ha pont az adó miatt egyes cégek máshová jelentenék be az alkalmazottaikat."
Az esetek nagy többségében elég könnyű lenne lebukni ezzel, és csak 4e Ft-ot spórolnának nem is maguknak hanem az alkalmazottnak... kis nyereség, nagy rizikó => nem hiszem hogy általános lenne.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.19. 19:56:43

@rámenős:

Dehogyis működünk úgy!! Nem viccelj már!

Ma kötelező a szolgáltatást igénybe venned, ha termelsz szemetet, ha nem. Persze választhatsz kisebb kukát, de majdnem ugyanolyan drága, mint a nagy.

Ráadásul a legkisebb választható kuka űrtartalma is többszöröse annak, mint amennyit egy környezettudatosan élő család megtermel. Tapasztalatból mondom.
süti beállítások módosítása