Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Minimálbérből élni – 2. hét

2012. január 14. - bogancs

Kezdem rögtön az összefoglaló táblával, mert sajnos a héten elég rendesen túlléptem a keretet.

https://m.blog.hu/ni/nivo/tabla2.JPG

Mint látszik az időarányos ~25ezres keretet több mint 8ezer forinttal túlléptem. Ennek legfőbb okai nagyjából megegyeznek a múlt hetivel. Nem kellett volna McDonald’s-ba menni 1050 forintért. Nem fér bele a munkahelyi készétel sem. És az édesség-desszert költéseket is erősen vissza kell fogni, mert a négyünknek 1-1 darab sütemény a cukrászdában összesen 720 Ft-ba került, valamint kifogyott a gyerekek kakaópora (995Ft). Sajnos a minimálbérbe ez sem fér bele még akkor sem, ha tovább fog tartani egy hónapnál.

Rengeteg pénz elmegy tejre, pedig csak a gyerekek isszák, illetve egyszer csináltunk palacsintát, valamint gyümölcsre is sokat költöttünk. Drágák a sajtok is, azért egy 400 Ft-os darabot csak betettünk a kosárba. Amire még figyelni kell, az a különböző péksütemények (kakaós csiga… stb.). Igazából ezek sem érik meg az árát. Vettem egy 5 literes téli szélvédőmosót is 700 forintért, remélhetőleg ez is sokáig elég lesz. Kocsiba egyébként ezen a héten sem ültünk sokat, csak településen belül furikáztunk kicsit. A km számláló 30 km-t haladt, amire kb. 800 forint benzinköltséget számoltam.

Volt egy váratlan kiadás is a héten, a mosógéphez kellett szerelőt hívni. 8ezer forintot kért, úgyhogy éppen belefért az ehavi 10ezer forintos váratlan kiadásokra elkülönített keretbe, a gond viszont az, hogy továbbra sem tökéletes a gép. Lehet, hogy hamarosan újra ki kell majd hívni a szerelőt.

Szóval úgy néz ki, hogy szűkös lesz a hónap második fele, hiszen az egész hónapra tervezett 50ezres keretből már csak 17ezer forint maradt. Esetleg felül kell vizsgálni a megtakarítási célokat, hiszen sok „luxuskiadásom” is volt az elmúlt két hétben. Ezt majd hónap végén összeszámolom, hogy miről kellett volna még lemondanom, hogy a keretben maradhassak.

A részletes költési listát itt találjátok. Aki most kapcsolódott be a minimálbéres posztsorozatba, az alább az ajánlott bejegyzéseknél találja a korábbi írásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr213544679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 22:30:41

@bogancs: nem ertek egyet.
nalam egy randi ha volt penzem, akkor sem a penzrol szolt (tobbre becsulom a setat pl egy mozinal, mert ott a masikra figyelek nem egy filmre stb), de en akkor vagyok nyugodt, ha egy setara is ugy hivok el valakit, ha mondjuk tudom, h ha megszomjazunk akkor beulhetunk valahova stb. erted?
egyszeruen nekem egy ilyen eshetoseg hozzatartozik...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 22:32:59

@ejszarny:

"mert ugy h en egy honapban 2 hetet koplalok, ugy sztem felelos ember egyszeruen nem vallal gyereket, pont azert mert szereti a gyerekeket."

Saját tapasztalat, hogy az ember sokkal kreatívabb, találékonyabb, kitartóbb és céltudatosabb lesz, ha gyereke van. Egy csomó olyan dolgot el tudunk érni/intézni, amire korábban azt hittük, hogy soha nem lennénk rá képesek.

Abban egyetértek, hogy sokan azért nem vállalnak gyereket, mert úgy gondolják mint te. Ugyanakkor az is igaz, hogy ha mindenki úgy gondolna, akkor még sokkal kevesebb gyerek születne.

Sierrababa 2012.01.17. 22:33:50

@bogancs: Bogancs, nem olvasol figyelmesen :) A fagyasztott kenyér onnan jött, hogy nálunk az egy jól bevált módszer a túlköltekezés ellen, hogy heti egyszer bevásárolunk, a többi napon bolt közelébe se megyünk. Így a kenyér egy hét revaló, a fagyasztóban landol. Valaki kérdezte milyen módszerrel, erre jött, hogy szeletben, úgy a világon semmi baja nem lesz :)
Ami az idénygyümit illeti...fagyasztva többnyire egyik sem az igazi. Azt kell enni, ami éppen van és csók. Nálunk most van a narancs szezon, fillérekért árulják a körtét is, úgyhogy hetek óta azon élek. Egy kiló narancs olcsóbb, mint egy kiló kenyér :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 22:34:47

@ejszarny:

"de en akkor vagyok nyugodt, ha egy setara is ugy hivok el valakit, ha mondjuk tudom, h ha megszomjazunk akkor beulhetunk valahova stb. erted?
egyszeruen nekem egy ilyen eshetoseg hozzatartozik..."

Magad csapod be vele, meg a választottadat, ha a randin másnak akarsz látszani, mint ami vagy. Eből nem lesz sem bensőséges viszony, sem tartós kapcsolat.

Ann1294 2012.01.17. 22:35:11

@bogancs: Par szeletrol van csak szo vesztartaleknak. Hasznos. Allitolag az a legjobb a hagyasztonak ha tele van.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 22:37:07

@Magdi0106:

Persze, nyilván mindenki megtalálja azt a spórolási módszert, ami neki beválik. Csak nekem kicsit fura volt ez. :)

Amúgy egyetértek, ha bemegyek a kisboltba azzal, hogy csak egy kenyeret veszek, valahogy mindig minimum 6-800 forint lesz a számla vége. Főleg, ha gyerekkel megyek. :)

Azok a fránya boltosok tudják, hogy hová kell tenni a kinder tojást..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 22:38:00

@Ann1294:

Hát a miénk csurig van mindig, az biztos. :) Csak tudnám mivel.. :-))

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 22:40:37

@bogancs: nezd, 2 gyermekotthonban is dolgoztam(es hivatasnak ereztem nem munkanak), en nem vallalok gyereket ugy a vilagba, hogy a minimumut sem avgyok kepes biztositani neki...
igen, lehet talalekonynak lenni, lehet masod, harmadallast vallalni, de oszinten, a mostani havi 240 ora melle meg bevallok 2 allast, akkor mennyit leszek a gyerekkel es milyen allapotban?
es aztan mit tudok nyujtani neki?
15 evente egy nyaralast? masok levetett gonceit? a nyomort?
es igen, tudom, h rengeted dolgo van, ami nem a penzen mulik, DE vannak dolgok amik igenis azon, ha felreteszed a demagogiat.
es nem ertek egyet azzal, h mindenaron kell gyerek, gyereket igenis felelosseggel kell szerintem vallalni, azzal a tudattal, h kepes vagyok megadni neki amire szuksege van az egeszseges fejlodesehez:
- egeszseges, valtozatos taplalkozast
- biztositani a tanulast
- nyugodt kornyezetet
- szulot, aki nem 3 allasbol hullafaradtan esik haza, hanem kepes vele foglalkozni, jatszani, odafigyelni
stb

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 22:44:24

@bogancs: nem akarok masnak latszani, sztem nem erted mirol beszelek :)
ez nem a masik felrevezeteserol szol, hanem magamrol, en megkovetelek magamtol egy minimumot, amit ha nem erek el, akkor nem erzem alkalmasnak magamat valamire.
nyugodtan rohogj ki, de van olyan godor, ahol egyszeruen nem randizom, mert en sem latom a jovot, mit mondhatnek hat masnak?
es sztem ez kurvara tiszta es oszinte es vannak akik pont ezt ertekelik.

Ann1294 2012.01.17. 22:45:12

@ejszarny: Tudod, szerintem nagyon becsulendo aki elore gondolkodik, tervez.

Csak azt tudnam, hogy mikent csinaljak azok akik nyomorognak es oda szuletik a sokadik gyerek es majd csak lesz valahogy. Hogyan tudjak ezt lelkiismeret furdalas nelkul megtenni?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 22:46:25

@ejszarny:

1 gyerek után ha dolgozol, jár 12e családi pótlék+10e adókedvezmény, az havi 22ezer.

2 gyerek után jár havi 27e csp +20e adókedvezmény, az havi 47ezer. Azért ez jócskán javít a havi családi költségvetésen. Persze a gyerekek is pénzbe kerülnek, de akkor is könnyebbség ez az összeg.

Ezt csak azért mondom, hogy ha gyerekvállaláson gondolkodsz, akor ne csak a jelenlegi jövedemedből indulj ki, hanem még kapsz is mellé.

Ráadásul ha minden igaz újraindul a szocpol is, tehát a lakhatás is könnyebbé válhat.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 22:47:45

@ejszarny:

Így van. Akkor valóban kicsit félreértettelek. ;)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 22:49:42

@Ann1294: lelkiismeret ott van, ahol lelek is...
az elmult 15 evbol asszem kb. 13at dolgoztam suliban, gyermekotthonokban, hajlektalanellatasban, hidd el, elgondolkodtatja az embert...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 22:52:10

@Ann1294:

"Csak azt tudnam, hogy mikent csinaljak azok akik nyomorognak es oda szuletik a sokadik gyerek es majd csak lesz valahogy. Hogyan tudjak ezt lelkiismeret furdalas nelkul megtenni?"

Az ilyet én sem értem. Aki segélyből él és családi pótlékból amögött tényleg semmiféle kilátás nincs, és a gyerek is rossz mintát lát.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 22:53:01

@ejszarny:

"az elmult 15 evbol asszem kb. 13at dolgoztam suliban, gyermekotthonokban, hajlektalanellatasban, hidd el, elgondolkodtatja az embert..."

Azért ez nem ugyanaz szerintem, mint minimálbérből élni.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 22:54:30

@bogancs: en nem hiszek az allamnak, folyamatosan bizonyitja, h nem megbizhato, h soha nem lehetek benne biztos holnap mi lesz...
amikor vettem egy v6os autot(nem hitelbol es nem dragan), 2 allasom volt es 230 ft votl a benzin :D
ki a franc gondolta azt elore, hogy a benzin 420 ft lesz, a fizetesem pedig evrol evre kevesebb? (nem csak ertekeben, szamszeruen is, vicc ez...)
ma havi 70-80 oraval tobbet vagyok a munkahelyemen mint 8 evvel ezelott es kevesebb a fizetesem.
most oszinten, ebben a helyzetben csaladalapitason kellene gondolkoznom?
az helyes volna?

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 22:58:32

@bogancs: perpill nem minimalberbol elek.
a havi 240 oramra kapok netto nyolvanparezret. kurvara nem jovok ki belole.
biztosan ki lehetne hozni valahogy, mittomen ehetnek mindennap sajat lisztbol sutott kenyeret zsirral, de egyszeruen leszarom, nekem ebbol egy eletre elegem lett. inkabb eszem egy honapban 10x normalis, emberi etelt es utana koplalok napokat vagy heteket, mint 60x ugyanazt a szart.
szopas, ha ugy avgy csoro, h belul egyszeruen alkalmatlan vagy a csorosagra :)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 23:02:08

@bogancs:
""az elmult 15 evbol asszem kb. 13at dolgoztam suliban, gyermekotthonokban, hajlektalanellatasban, hidd el, elgondolkodtatja az embert..."

Azért ez nem ugyanaz szerintem, mint minimálbérből élni."
ezt konretan Ann1294-nek irtam valaszkent arra amit irt.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 23:03:31

@bogancs: "Az ilyet én sem értem. Aki segélyből él és családi pótlékból amögött tényleg semmiféle kilátás nincs, és a gyerek is rossz mintát lát."
nalunk konkretan szerintem senki sem tudja h fel ev mulva lesz-e a munkaja, pont ezt (is) probaltam elmagyarazni.
siman kerulhetek 1-2 even belul a munkanelkuli segelyesek koze ha igy megy tovabb...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 23:08:49

egyebkent ezt a gyermek- es csaladkerdest en jelenleg uyg erzem, hogy enenk akkor van az ideje, amikor eljutok odaig, hoyg rendben van a sajat eletem, hogy en erzem ugy, hogy rendben van, es ehhez nem papir es ceruza kell fillerre kiszamoljam, hoyg most akkro ki fogok jonni majd, hanem az, hogy en erezzem uyg, h megvalositottam a terveimet, tudok garantalni egy anyagi es erzelmi biztonsagot, levedlettem az elmult evekben felhalmozott stresszt.
addig, amig a sajat eletemrol azt erzem, hoyg nincs rendben, addig szerintem nem hogy gyereket nem szabad vallalni, igazabol egy komoly kapcsolatba sem szabadna belemenni.
hogy a faszba vallalhatna barki is felelosseget mas eletekert,a mig a sajatjaert sem tud?

Sierrababa 2012.01.17. 23:09:39

@Ann1294: Én is ezt kérdezem, ahányszor egy nyomorgó család x. gyerekét csinálja...tudomásul kell venni, hogy a gyerekvállalás "luxus". Igen, van néhány nevetséges támogatás, de ez korántsem fedezi az ő eltartásának a költségeit, beleértve egy tisztességes oktatást, lakhatást, megfelelő mennyiségű és minőségű foglalkozást vele. Mi most tervezgetjük, egy elég alapos pénzügyi tervet készítettünk, s utána döntöttünk úgy, igen, jöhet. Aki ezt nem teszi meg, felelőtlen, nagyon felelőtlen. Persze, számítsa bele az ember, ha akarja, amit jelenleg adnak. De ez az összeg ADHATÓ...és lehet hogy holnap úgy döntenek, hogy NEM adják. Én ezzel nem számolnék.

Ann1294 2012.01.17. 23:14:24

Igazatok van, amit muvelnek kiszamithatatlanna teszi a jovot. Erre semmit nem lehet tervezni...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 23:21:15

@ejszarny:

"en nem hiszek az allamnak, folyamatosan bizonyitja, h nem megbizhato"

Ezt vesd össze azzal, hogy pont azt kifogásolja az EU és az IMF, amiért a kormány 2/3-ados törvénybe akarja önteni a gyereknevelés költségeinek elismerését az adórendszerben..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 23:23:34

@ejszarny:

"nalunk konkretan szerintem senki sem tudja h fel ev mulva lesz-e a munkaja"

Ezzel szerintem a többség így van. Sajnos véget ért a szocializmus..

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 23:25:31

@bogancs: mennyire hiteles ez attol a kormanytol aki visszamenoleges torvenyeket hoz, osszevissza vagdalkozik, ehh sorolhatnam... szamoltad hanyszor modosult az alkotmany meg hatalyba lepese elott?
nekem tavaly is kevesebb lett a fizum, pedig a viktor szemelyesen garantalta, h nem fog, mert kell h emeljen a munkaltato... hat nem emelt. :D

amugy a stabilitasi torvennyel az eu-nak nagyobb baja ennel a gyermeknevelesinel az, h az egykulcsost is belevettek, ami jol lathatoan kurvara nem jott be, es egyszeruen enm engedhetjuk meg magunknak...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 23:27:25

@bogancs:
""nalunk konkretan szerintem senki sem tudja h fel ev mulva lesz-e a munkaja"

Ezzel szerintem a többség így van. Sajnos véget ért a szocializmus.."
latod?
ehhez kepest hol van az, amit fixkent felsoroltal, ha megvan a gyerek?

es tenyleg ne ertsd felre, szeretnek gyereket (majd ha meglesz az a no is, akivel el tudom kepzelni), nagyon is szeretnek, de egyszeruen a vazolt helyzetben nem szabad.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 23:29:27

illetve bocsanat, ugy fogalmaznek, h sok even at nagyon szerettem volna gyereket, most igazabol nem tudom elkepzelni. de ettol a tobbi amit leirtam ervenyes marad...

Kuszal 2012.01.17. 23:29:45

@bogancs: "Igenis meg kell oldani máshogy! Két minimálbér két gyerek mellett havi 168 ezret jelent. Szülőknél maradsz lakni, költesz havi 68-at, félreteszel havi 100-at. Mindenkinel nehéz lesz, meg szűkös, de fél év alatt összegyűlik egy használt suzukira, 3-4 év alatt meg egy 40 nm-es lakásra, esetleg falun egy kisebb házra. Persze sok kitartás kell hozzá, az biztos." Azzal azért vitatkoznék, hogy "nehéz" lesz, mert szerintem ez nem nehéz lesz, hanem embertelen. Az ilyen élet nagyon de nagyon távol áll attól amit életnek nevezhetünk. Persze lehet élni így is, de az tényleg csak vegetálás. Egy ilyen együttélés kikészítene mindenkit. Szülőt, nagyszülőt és talán még a két gyereket is. Hidd el, hogy ha tele a has, meg van félretett pénz a bankszámlán takaróban egy évre, akkor az ember hajlamos az egyébként szörnyű dolgokat is szebben látni. Mert most én is úgy gondolom, hogy ha beütne valami, elveszteném a lakást, kocsit és csak a minimálbér maradna, akkor mi is összeköltöznénk a szüleimmel és előrről kezdenénk. De ez csak gondolat szintjén lehetséges/megoldás, mert együtt élni másvalakikkel, az bizony felőrli az ember idegeit és életkedvét.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 23:36:40

@bogancs:
"Sok embert ismerek, aki eltervezett ilyesmit, aztán még évek múlva is a szülőknél laknak négyen egy szobában, mert nem gyűlik a pénzük. Persze okostelefonjuk van mindkettőjüknek, új ruhákba járnak, és plazmát néznek.."

en meg olyat ismerek, aki mint a barom gurcolt, elere allitott minden garast, takarekoskodott, aztan vegre megvette a hazat es kozben az egesz elete uyg ment le, hogy kozben nem is elt, mert dolgozott es sporolt. aztan most ott van otvenvalahany evesen es kurvara szeretne megint 25 lenni es elni...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 23:37:44

@ejszarny: bocs, lemaradt a vege:
talan nem feltetlenul tudjuk (es nem si feltetlenul kell tudnunk), hogy masnak mi a jo az eletben.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 23:42:36

@Kuszal:

"Azzal azért vitatkoznék, hogy "nehéz" lesz, mert szerintem ez nem nehéz lesz, hanem embertelen."

Néhány évet ki lehet bírni. Az én szüleim is a nagyszülőknél kezdtek, sőt én is oda születtem, mégsem úgy emlékszik arra az időre a család, mint egy embertelen időszakra.

Sok jó ember kis helyen is elfér. Persze ma a szélsőséges individualizmus korát éljük..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 23:44:57

@ejszarny:

"nekem tavaly is kevesebb lett a fizum, pedig a viktor szemelyesen garantalta, h nem fog, mert kell h emeljen a munkaltato... hat nem emelt. "

Minket meg pont a gyerekek léte mentett meg attól, hogy csökkenjen a pénzünk. Sőt! Még nőtt is. Nem is beszélve a szocpol és a 3 évig tartó gyes visszaállításáról.

Szóval szerintem mindennel vádolható a kormány, csak azzal nem, hogy gyerek vagy családellenes lenne.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 23:45:28

@bogancs: felmerult bennem a kerdes, hogy te honnan tudod, h a masik ember szuleivel milyen egyutt elni? :)
tok jo, h a te szuleid tudtak jol egyutt elni a szuleikkel, de szerinted minden ember ilyen?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 23:46:45

@ejszarny:

"mennyire hiteles ez attol a kormanytol aki visszamenoleges torvenyeket hoz"

Mondj már nekem egyetlen visszamenőleges intézkedést, ami a kisembereket sújtotta!

Ha jól emlékszem ezek célja a pofátlan BKV-s végkielégítések visszavétele és hasonlók volt a célja.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 23:47:42

@bogancs: megismetelnem az elobbi levezetest:
- egyedullalo emberek
- kapcsolat, hazassag
- feltetelek megteremtese
- 1 gyerek
- 2 gyerek

namost, ha az elso 3-4-et nem tamogatjak, akkor hirtelen a semmibol lesz 2 ygereked es adokedvezmenyed?
ez csak nekem fura?

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 23:48:53

@bogancs: vegtorlesztes eleg lesz?
visszamenolegesen modositottak vele polgari szerzodeseket.
kik szivtak vele?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 23:51:22

@ejszarny:

"felmerult bennem a kerdes, hogy te honnan tudod, h a masik ember szuleivel milyen egyutt elni? :)
tok jo, h a te szuleid tudtak jol egyutt elni a szuleikkel, de szerinted minden ember ilyen?"

Jó kérdés. Csak magamból tudok kiindulni, illetve azokból a mintákból, amiket a családban láttam.

Nyilván nem ilyen minden ember, de az már nem a minimálbér hibája. Az ember akkor ugráljon, ha van miből.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 23:54:41

@ejszarny:

"vegtorlesztes eleg lesz?
visszamenolegesen modositottak vele polgari szerzodeseket.
kik szivtak vele?"

Nem mintha végtörlesztés nélkül olyan rózsás lett volna a helyzet.
Áprilistól ott a rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztés lehetősége. 180 forintos frankon törleszthetsz 5 évig úgy, hogy csak a különbözet töredéke halmozódik közben fel.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 23:57:02

@ejszarny:

"- egyedullalo emberek
- kapcsolat, hazassag
- feltetelek megteremtese
- 1 gyerek
- 2 gyerek

namost, ha az elso 3-4-et nem tamogatjak, akkor hirtelen a semmibol lesz 2 ygereked es adokedvezmenyed?
ez csak nekem fura?"

Én legalábbis nem látok benne furát. Nehogy már előre családi pótlékot kapj?!

Amúgy a szocpolban a 2 gyereket elég a következő 8 évre bevállalni.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.17. 23:58:02

@bogancs: az a baj, h szerintem ti nagyon nem vesztek eszre dolgokat.
ez nem feltetlenula ti hibatok, egyszeruen az ember sok dolgot nem tudatosit, ha nem el benne.
(szerintem ezzel nincs is alapvetoen problema arra (is) valok az ilyen beszelgetesek, hogy kolcsonosen tagitsuk egymas latokoret)

mondok peldat, mondjuk jol keresel es azt olvasod, h az atlagkereset magyarorszagon mondjuk 220 ezer ft.
siman el tudod kepzelni, hiszen te is jol keresel.
mi igazabol nezunk kimeredt szemekkel es agyalunk, hogy hogy a faszba lehet ez, ha ebben az orszagban tobb mint 4 millio ember a letminimum kornyeken avyg alatta el. erted ezt?
iszonyat nagy lett a szakadek, és nem érzed, nem is érezheted, hiszen ez enm tudatosul ugy, ha nem elsz, nem dolgozol ebben.

olyan ez, mint amit az elobb a szulokrol irtal, neked termeszetes (es ez jo dolog, neked), hogy siman lehet elni meg 4-5--10 evet szulokkel, de van akinek ez nem opcio, mert naluk nem azoka korulmenyek.

erted mire akarok kilyukadni?

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.18. 00:00:15

@bogancs: ""vegtorlesztes eleg lesz?
visszamenolegesen modositottak vele polgari szerzodeseket.
kik szivtak vele?"

Nem mintha végtörlesztés nélkül olyan rózsás lett volna a helyzet.
Áprilistól ott a rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztés lehetősége. 180 forintos frankon törleszthetsz 5 évig úgy, hogy csak a különbözet töredéke halmozódik közben fel."

de ez is visszamenoleges, latod?

NEM ezekkel a feltetelekkel vettek fel a hitelt annak idejen.

(es arrol enm is beszelek, h aki forinthitelt vett fel, nem devizat, az VEGIG tobbet fizetett, sokkal jobban rabaszott, csak ez senkit sem erdekel es romlo forinttal megjobban megszivatjak oket, szoval akkor hogy is van ez?)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.18. 00:03:11

@bogancs: "Én legalábbis nem látok benne furát. Nehogy már előre családi pótlékot kapj?!

Amúgy a szocpolban a 2 gyereket elég a következő 8 évre bevállalni."

en nem csaladi potlekot akarok elore :)
kiszamithato, tisztesseges felteteleket akarok.
tisztesseges munkaert annyi fizetest, ami lehetoseget ad EMBERI eletre, nem allando nyomorgasra.
ezt ertem az alatt, h tamogassak az embert.
es tudod, az a legdurvabb az egeszben, hogy nem a mutyizas, a lopas, az atbaszas orszaga lennenk, ez ekkora koltsegvetesbol is mehetne.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.18. 00:06:02

@bogancs:
"Nyilván nem ilyen minden ember, de az már nem a minimálbér hibája. Az ember akkor ugráljon, ha van miből."
gondolod, h nincs osszefugges pl akozott, h a tisztessegesen, becsuletesen dolgozva nyomorognod kell mondjuk 30 evet es akozott h esetleg egy stresszes ember leszel akivel nem lehet egyutt elni?

persze nem mindenki iylen, csak szinten egy pelda.
szamtalan dolog hat az emberre, amik nem feltetlenul latszanak azonnal.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.18. 00:07:28

@bogancs: "Jó kérdés. Csak magamból tudok kiindulni, illetve azokból a mintákból, amiket a családban láttam."
akkor viszont szerintem be kell latni, hoyg ezek a kovetkeztetesek, ezek a mintak nem alkalmazhatok a vilag osszes tobbi emberere...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 00:17:48

@ejszarny:

"iszonyat nagy lett a szakadek, és nem érzed, nem is érezheted, hiszen ez enm tudatosul ugy, ha nem elsz, nem dolgozol ebben."

Én ezt értem, és érzékelem is, csak azt nem tudom, hogy mi ennek az oka?

Én tehetek róla? Vagy bárki más? Ki tehet róla? És miért engem kell visszahúzni kétkulcsos 40%-os szja-val azért, hogy mások, idegenek helyzetét kicsit javítsák belőle?

Persze az állami szféra az más helyzet, szerintem is lehetetlen helyzet, hogy egy BKV-s vezető milliókat vegyen fél néhány hónap munka után, vagy egy napi 8 órában semmit nem csináló minisztériumi bürokrata háromszoros pénzt vegyen fel, mint egy napi 16 órázó kezdő orvos. Ugyanakkor ez utóbbit el lehetne rendezni házon belül is.

"az a legdurvabb az egeszben, hogy nem a mutyizas, a lopas, az atbaszas orszaga lennenk, ez ekkora koltsegvetesbol is mehetne"

Ez viszont kurvára nem igaz. Az a nagy átbaszás, és demagógia, aki ezt elhiteti az emberekkel. Egész egyszerűen más a nagyságrendje az elmutyizott pénzeknek és annak az összegnek, ami arra kellene, hogy a milliónyi szegényt valamennyire is felemeljük.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 00:18:54

@ejszarny:

"akkor viszont szerintem be kell latni, hoyg ezek a kovetkeztetesek, ezek a mintak nem alkalmazhatok a vilag osszes tobbi emberere..."

Pedig működőképes. Kérdés, hogy mi az alternatíva?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 00:21:42

@ejszarny:

"akkor viszont szerintem be kell latni, hoyg ezek a kovetkeztetesek, ezek a mintak nem alkalmazhatok a vilag osszes tobbi emberere..."

Szerintem a probléma a szélsőséges individualizmus, ami nagyon elterjedt ma az országban.

Csak nézd meg: A korábbi minimálbéres posztokban is az volt a fő vád többektől, hogy azért nem lehet megélni a minimálbérből, mert vegyem azt a tipikus embert, aki családjától messze elszakadva, nincstelenül elmegy Budapestre minimálbéren dolgozni, és ot albérletet vesz ki, amit fizetni kell.

Hát persze, hogy így nehéz, sőt lehetetlen! Tök egyedül mindent rögtön azonnal.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.18. 00:26:51

@bogancs:
""az a legdurvabb az egeszben, hogy nem a mutyizas, a lopas, az atbaszas orszaga lennenk, ez ekkora koltsegvetesbol is mehetne"

Ez viszont kurvára nem igaz. Az a nagy átbaszás, és demagógia, aki ezt elhiteti az emberekkel. Egész egyszerűen más a nagyságrendje az elmutyizott pénzeknek és annak az összegnek, ami arra kellene, hogy a milliónyi szegényt valamennyire is felemeljük."

en a sjat varosomban is ezt latom.
megepitenek egy ugylezarast, rendesen, beton, szegelyko, minden faszom ami kell. 2 honap mulva elbontjak, egyiranyusitjak az utcat.

utat epitenek, 1-2 honapon belul felszedik a felet, persze ugy foltozzak, h soha nem elsz tobbet jo, evente 3x kell javitani.
ezeket emberek elrendelik, penzt fizetnek ki.
felelosok vannak, akik szamonkerhetnek a torvenyt, mert arra is van, h h kell helyreallitani ha felszeded az utat. gondolod nincs osszefugges akozott, h a ceg aki a javitast vegzi nem teszi bele az anyagot de megis atveszik tole a lathatoan szar munkat?

egy felelosseggel NEM rendelkezo beosztasban levo koztisztviselo is 3x annyit keres mint egy orvos, hogyan? miert?

egy palyazat mukodesi koltsegei annyiba kerulnek mint a kioszttott tamogatas? hova megy aza penz? miert fele megy arra a celra?

vagy viccesebb dolgok, buktunk also hangon is 150 milliardot a mol reszvenyekkel, szamold ki legyszi, ahny minimalberes kaphatna abbol 2x annyi fizut egy even at?

hogy a faszomba kerulhet egy sima izzocsere tizezrekbe a mavnal?
hany egot cserelnek ki egy evben?
mennyi penz baszodik el igy?

hogy a afszba dragabb nalunk az autopalya mint mashol?

hogy a faszba lehet egy vonalfelujitas dragabb mint egy zsiruj TGV vasut?

es meddig tudnam meg ezeket sorolni...
hidd el, kurva nagy penzek usznak el.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.18. 00:28:59

@bogancs:
""akkor viszont szerintem be kell latni, hoyg ezek a kovetkeztetesek, ezek a mintak nem alkalmazhatok a vilag osszes tobbi emberere..."

Pedig működőképes. Kérdés, hogy mi az alternatíva?"

basszus, ne viccelj mar, h nem erted.
nalatok az volt, a ti csaladotokban.
durva peldat mondok,
borsodi, 40 eve munaknelkuli, alkoholista, agressziv apukad lenne, aki a szemed lattara verte egesz eleteben anyadat, odamennel 2 ygerekkel 5 evre lakni?
naugye, hogy nem.
nem hiszem el, hoyg nem erted.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.18. 00:32:05

@bogancs: "Csak nézd meg: A korábbi minimálbéres posztokban is az volt a fő vád többektől, hogy azért nem lehet megélni a minimálbérből, mert vegyem azt a tipikus embert, aki családjától messze elszakadva, nincstelenül elmegy Budapestre minimálbéren dolgozni, és ot albérletet vesz ki, amit fizetni kell.

Hát persze, hogy így nehéz, sőt lehetetlen! Tök egyedül mindent rögtön azonnal."

ember, tenyleg gondold vegig,
van aki tenyleg egyedul van, igazibol, pl. nem elnek a szulei.
van akinek elnek, de nem tudjak tamogatni, nekik sincs.
van akikkel kijonnenek, de ok is akkora helyen elnek, h nem fer be meg egy agy.
vannak szulei, van hely is, de kurvara nincs munka a kicsi falujukban.
most komolyan, 20 mp alatt tudok legalabb 5 peldat, es te elkepzelni sem tudod h akar egy iylen is letezhet?

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.18. 00:41:15

@bogancs: ""iszonyat nagy lett a szakadek, és nem érzed, nem is érezheted, hiszen ez enm tudatosul ugy, ha nem elsz, nem dolgozol ebben."

Én ezt értem, és érzékelem is, csak azt nem tudom, hogy mi ennek az oka?

Én tehetek róla? Vagy bárki más? Ki tehet róla? És miért engem kell visszahúzni kétkulcsos 40%-os szja-val azért, hogy mások, idegenek helyzetét kicsit javítsák belőle?"

kezdesnek ki kellene egyenliteni a kulonbsegeket az allami szferan belul, ott ahol az allam megteheti.
neked nem fura, hoyg aki szimplan adminisztral egy ablak mogott a hivatalban az 3-4x annyit keres, mint az aki a szarbol veszi ki az embert az ejszaka kozepen? (ezt ertsd szo szerint)

es lehet, h te nem erted, de a savos adozas igazabol ebben segitett picit.

ertsd meg, ha mindenki elmenne a picsaba a szarul fizeto munkajat otthagyva akar nyugatra, akar mas munkakorbe az orszagon belul, akkor nem vinnek el a hazad elol a szemetet, nem tanitana senki sem a ygereked az iskolaban, nem szolgalna ki senki a boltban, nem latna el orvos ha beteg vagy, nem tudnal semmit megvenni, mert senki sem dolgozna a ygarakban, nem lenne mit enned mert nem lenne aki muvelje a foldet.
probald meg legyszives megerteni, mielott valaszolnal.
a tarsadalom oylan, mint egy okoszisztema (igazabol az is), ha barmelyik elemet kiveszed, akkor nem fog mukodni, az egesz osszeomlik.

ha 4 millio ember ehendoglik, avgy annyira beteg lesz, h nem fog tudni dolgozni, baszhatod azt a penzt ami megmarad az egykulcsos adodbol, mert nem lesz mire, hol, kinel elkoltened.

masok az adottsagok, emberileg, kepessegek teren is, csaladi hatterben is, nem avgyunk egyformak, nem tanulhat mindenki.
de mindenkire szukseg vana rendszer mukodesehez, arra is aki szarabbul keres.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 21:50:52

@ejszarny:

"es meddig tudnam meg ezeket sorolni...
hidd el, kurva nagy penzek usznak el."

Mennyit is soroltál fel eddig? Mondom, nem az a nagyságrend, még ha mindenben tökéletesen igazad van is.

Ugyanakkor nézük meg, mennyi mindent megfogott már a kormány:

Magánnyugdíj; Eddig évente ide utalt az állam 360 milliárdot, aminek a pénztárak levonták saját működésre az 5%-át. Ez évi 18 milliárd Ft!!!

Vagy ott vannak az étkezési utalványok. A Sodexho, meg a többi franci a cég évi 10 milliárdos nyereséget ért el a forgalmazásukon. Nem is beszélve a soha be nem váltott utalványok értékét. Ezt is visszavette most az állam saját hatáskörbe.

Ez csak két példa. De hozhatnám a végtörlesztést is, amit te az előbb negatívumként említettél. Hány milliárd forintot is nyertek az érintettek?

És ugyanígy a rögzített árú törlesztőnél is sokat nyer a maradék devizahiteles. Az árfolyamkülönbözet nagy részét ugyanis átvállalták a bankok és az állam.

A (dolgozó) gyerekesek járnak a legjobban. Plusz szabadság az apáknak, adókedvezmény, szocpol és kamattámogatott hitel visszahozása, 3 éves GYED visszahozása...

Ja, és a különadók! Melyik ágazatokat is sújtják? Nem az autógyárakat, amelyek pikk-pakk továbbállhatnának, hanem azokat, amelyeknek a lakosság az ügyfeleik (bank, biztosító, távközlés, energia, kiskereskedelem) Tehát ha ők úgy döntenek az adó miatt, hogy elmennek, akkor a piacukat is elvesztik. Profi nem? :)

Ezek mind-mind pozitívumok a szememben, még akkor is, ha mindegyik intézkedésnek van hátránya is. Mert az előnyük ugyanis nagyobb!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 21:52:46

@ejszarny:

"basszus, ne viccelj mar, h nem erted.
nalatok az volt, a ti csaladotokban.
durva peldat mondok,
borsodi, 40 eve munaknelkuli, alkoholista..."

Értem én tökéletesen. Ugyanakkor mégis azt mondom, hogy még jelenleg is nem a te példád a tipikus, hanem az enyém.

Amit te emlegetsz, az a hátrányos helyzetűek. Rajtuk külön programokkal kellene segíteni. (Szerintem)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 21:54:55

@ejszarny:

"ember, tenyleg gondold vegig,
van aki tenyleg egyedul van, igazibol, pl. nem elnek a szulei.
van akinek elnek, de nem tudjak tamogatni, nekik sincs.
van aki..."

Persze, sokminden féle keresztje van sok embernek. Ezek nyilvánvalóan nehezebbé teszik az életet az optimálishoz képest. Minimálbéres és minimálbéres között is nagy különbség lehet. Életszínvonalban is, és kulturális vagy családi háttérben is.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 21:58:25

@ejszarny:

"kezdesnek ki kellene egyenliteni a kulonbsegeket az allami szferan belul, ott ahol az allam megteheti.
neked nem fura, hoyg aki szimplan adminisztral egy ablak mogott a hivatalban az 3-4x annyit keres, mint az aki a szarbol veszi ki az embert az ejszaka kozepen?"

Ki kellene egyenlíteni, tökéletesen egyetértek. Ugyanakkor ez a "szimplán adminisztrál" dolog sem úgy működik ám, ahogy te elképzeled, hogy 8 óra láblógatás. Itt is van nagyon sokféle eset, és bizony nagyon sok ideget meg lehet enni a monitor mögött is.

Főleg, ha például folyamatosan azt hallják, hogy amit ők csinálnak az felesleges láblógatás, le kellene építeni, bérét csökkenteni... stb.

Erre is ugyanolyan nehéz építeni. Pedig közben ha nincs aki adminisztráljon, akkor lehet, hogy hamarabb összeomlik a rendszer, mintha nincs aki beteget ellásson.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.18. 22:03:43

@bogancs: "Ki kellene egyenlíteni, tökéletesen egyetértek. Ugyanakkor ez a "szimplán adminisztrál" dolog sem úgy működik ám, ahogy te elképzeled, hogy 8 óra láblógatás. Itt is van nagyon sokféle eset, és bizony nagyon sok ideget meg lehet enni a monitor mögött is.

Főleg, ha például folyamatosan azt hallják, hogy amit ők csinálnak az felesleges láblógatás, le kellene építeni, bérét csökkenteni... stb.

Erre is ugyanolyan nehéz építeni. Pedig közben ha nincs aki adminisztráljon, akkor lehet, hogy hamarabb összeomlik a rendszer, mintha nincs aki beteget ellásson."

nem azt mondom en, h az egyik tobber er, mint a masik, pont azt, hogy mindegyik fontos eleme a rendszernek.
azzal sincs bajom, ha tesznek kulonbsegeket.
de az, hogy a ketto kozott az elteres az legyen, hogy az egyik ehendoglik, a masik pedig havonta 3-4 napot tolt wellnesshotelben, az azert kurvara nem megy.
es tudod, konkretan azzal h kozelebb hozzak ezeket a bereket egymashoz, az rendszeren beluli atmozgatas lenne, nem kerulne tobbe. szoval megegyszer mondom, nem azt mondom h most a masik nyomorogjon, hanem azt, h a kettot lehet ugy kozeliteni h kulonbseg is maradjon, jolet is legyen, de megszunjon a nyomor is.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.18. 22:08:35

@bogancs: tudod ezeknek a hozadekat nem veszed figyelembe:
- a kutya nem akar itt igy befektetni (- munkahely - penz - fejlesztesek)
- nezd meg a dollar vagy az euro arfolyamat, nem par szazalek az elteres az elmult ket evben, volt 35%is, szted ez egy olyan magyar ceget ami mondjuk a termekehez importal cuccokat, az hogy erinti? 35%ot bukik az arfolyamon, mikor volt max 10% haszna, szted mi lezs az ilyen ceggel?
segitek, ugy baszodik csodbe mint a villam. a dolgozoi meg mennek segelyre.
es ezek az ilyenek kovetkezmenyei.
ahogy az is, hogy 420ft a benzin.
ember, a fizetesem a 2 evvel ezelottihez kepest -18 ezer ft, kozben a benzin 235ft-rol 420 ft lett, csak ezt az utolso mondatot gondold at kerlek kb. 50x.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.18. 22:13:38

@bogancs: "Persze, sokminden féle keresztje van sok embernek. Ezek nyilvánvalóan nehezebbé teszik az életet az optimálishoz képest. Minimálbéres és minimálbéres között is nagy különbség lehet. Életszínvonalban is, és kulturális vagy családi háttérben is."
es mar bocsanat, de egy teljes munkaidoben (sokszor a masfel-ketszereseben) becsulettel, tisztessegesen dolgozo ember nehogymar masok tamogatasara szoruljon!
hat ez eleve abszurdum,nem erzed?
szivem szerint, tartanek egy egy hetes sztrajkot amiben mindenki reszt vesz, aki netto 140 alatt keres.
kurva sokan radobbenenek abban az egy hetben, hogy kicsit mashogy mukodik a vilag, mint ahogy a joletbol elkepzelte.

en irtam az elejen is, hogy tisztelet a kiserletedert, de soha, soha ne gondold azt, h ennyibol akar csak a realitashoz kozelito kepet is kapsz errol a helyzetrol.
soha nem fogod tudni elkepzelni mit el meg minden percben az, aki mogott senki sincs, es hiaba dolgozik, ennyire becsulik.
es ez neked jo, ezert legyel halas a szuleidnek, csaladodnak.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.18. 22:22:25

@bogancs: "Mennyit is soroltál fel eddig? Mondom, nem az a nagyságrend, még ha mindenben tökéletesen igazad van is. "
kb. 10 masodperc alatt, gondolkodas nelkul ennyit. ugy h engem ez igazabol nem erdekel, nem ilyen beallitottsagu vagyok.
nah, akkor szerinted, ha tetelesen vegigmennel mindenen, akkor mennyi lenne?

hidd el, lenne itt szufficites koltsegvetes ugy, hogy semmi a feladatok kozul nem lenne elhanyagolva.

egy utepites vagy utjavitas nyilvan nem allamhaztartashoz merheto nagysagrend, de az OSSZES utepites mar az, es mindig ez megy.
es ugyanigy mindenen tovabb.

tudod, idejon a nemet es nez kurvanagyot, te, gazdagabbak vagytok, mint mi... nektek van penzetek ujrafelszedni egy honappal atadas utan az utat a vizvezetekfektetes miatt, mi kenytelenek vagyunk elotte egyeztetni es
az utepites elott megcsinalni. ti utat epitetek 2-3 evre? nekunk muszaj h legalabb 20at kibirjon... nektek a 30 hazas faluban is van iskola? nekunk ossze kell vonni korzeteket, mert csak ugy gazdasagos...

erted ezeket?
fel tudod fogni, ezek OSSZESEN miylen nagysagrendek?

ember, az adod fele a faszsagokra megy el es teged ez nem zavar?

persze, 1-2 milliard nem az a kurva nagy szam neked, de minden szinten ez megy, az hanyszor egy milliard?

kerdezz meg barkit, tenyleg barkit, mik azok, amikrol tudja, h ott pazarlas, nem hatekony felhasznalas, korrupcio van.
hidd el, kurvara meg fog valtozni a vilagkeped.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.18. 22:32:27

@bogancs: "Főleg, ha például folyamatosan azt hallják, hogy amit ők csinálnak az felesleges láblógatás, le kellene építeni, bérét csökkenteni... stb."
es ez jelentos reszben igy is van.
ez a 21. szazad, a burokracia legalabb 30%-a egyszeruen felesleges lablogato.
es ez kurvaregota igy van. annak idejen ugy gondoltam, h felesleges faszsagok helyett, inkabb elmegyek egy iskolaba dolgozni ezert polgari szolgalatra jelentkeztem. ez ugy ment h kellett kerelmet irni pm hivatalba, aztan ha leokeztak, elkezdhetted. SEHOVA nem vettek fel elotte konkretan azert, mert folyamatban volt a dolog, barmikor behivhattak vagy polgarira kuldhettek. beadtam a kerelmet, semmi. 1 honap utan elkezdtem irkalni, h legyen szivesek, dontsenek mar valamit, mert nem tudok addig elhelyezkedni, semmi. ez 3 honapig ment, aztan bementem, kivertem a balhet es kiderult, h annyi a dolog h egyik elment szabadsagra, masik nem vette at cuccait, harmadik leszarta stb stb
konkretan balhe utan kb 2 perc alatt "elintezodott" az amit elotte, mindennel egyutt kozel 6 honapig hiaba probaltam hivatalosan elintezni.
gondolj bele, ha nincs mogotted egy csalad, ahol lakhatsz, kajalhatsz, furodhetsz akkor mi a fasz van abban a 6 honapban?

legyen akkor tobbtizezer felesleges aktatologatonk, ha megengedhetjuk magunknak. szerintem jelenleg nem engedhetjuk meg, szoval legyunk hatekonyak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 22:37:04

@ejszarny:

"szted ez egy olyan magyar ceget ami mondjuk a termekehez importal cuccokat, az hogy erinti? 35%ot bukik az arfolyamon, mikor volt max 10% haszna, szted mi lezs az ilyen ceggel?
segitek, ugy baszodik csodbe mint a villam. a dolgozoi meg mennek segelyre."

Már megint egyoldalúan vizsgálod a dolgokat. Nyilván egy olyan cég, amely abból élt, hogy importcuccokat hozott be, hogy azt itthon eladja, az most szarul áll. Ellenben pont a magyar gyártású hasonló termék meg versenyképesebbé válik. Ne adj' isten az előbb említett import kiváltására még akár többlettermelése is lehet, munkahely... stb.

Egy stabil árfolyam nem is lenne gond, akár 230 akár 300 az euró, mert ahhoz lehet alkalmazkodni. A gond akkor van, ha az árfolyam szélsőségesen ingadozik.

"a fizetesem a 2 evvel ezelottihez kepest -18 ezer ft, kozben a benzin 235ft-rol 420 ft lett "

Nincs mese, szét kellene nézned más lehetőségek felé. Segíts magadon, isten is megsegít! Kár várni a sültgalambra, avagy az államra. Nekem is csökkent a fizetésem, és reagáltam rá. Átálltam arra, hogy BKV helyett gyalog járok munkára. Rögtön ott van havi 9800 Ft a zsebben. Csak egy kis szervezés kérdése volt. Korábban elképzelhetetlennek tartottam, de aztán rájöttem, hogy ki lehet bírni azt a napi 2x25 perc gyaloglást. Még az egészségemnek is jó lehet. (ez persze egy konkrét példa a saját életemből, és még 5-6 hasonlót fel tudnék sorolni kapásból) Az elmúlt évek bizonytalansága ráébresztett arra, hogy nagyon kiszolgáltatott vagyok, és sok gondolkodással átszerveztem úgy a dolgokat, hogy alig kellett lemondanom valamiről, a jövedelmem is kevesebb, égis több marad meg hó végén, mint azelőtt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 22:47:10

@ejszarny:

"szivem szerint, tartanek egy egy hetes sztrajkot amiben mindenki reszt vesz, aki netto 140 alatt keres.
kurva sokan radobbenenek abban az egy hetben, hogy kicsit mashogy mukodik a vilag, mint ahogy a joletbol elkepzelte."

Csak vigyázz! Ott a sok munkanélküli, vagy bevándorló, aki feleannyiért megcsinálná és még örülne is neki.

Azért is kevés egyes szakmákban a bér, mert a szükséges tudást könnyű elsajátítani, így a munkaerő könnyen helyettesíthető.

A másik véglet mag mondjuk egy forma1-es pilóta, vagy élfocista, avagy bankvezér, Apple-vezér. Olyan dolgot tudnak, amit csak nagyon kevesen a világon, épp ezért nagyon sokat ér, szélsőségesen magas fizetéssel. Ez a piacgazdaság. Amit te pedzegetsz, a bérek kiegyenlítéséről, az valahol a szó jó értelmében vett kommunizmusra hajaz.

Jó középút a piacgazdaság, de egyféle fizetési plafonnal (közszférában) és minimálbérrel az alsó társadalmi rétegekben. De hogy ez a minimálbér legyen 140ezer Ft, háát. A 93ezret is nehezen fogja kinyögni sok cég. 140ezernél meg tuti sok lenne a bedőlés, és így munkanélküliség, segély..., amiket az előbb felvázoltál.

Nehéz ügy ez sajnos.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 22:53:36

@ejszarny:

"egy utepites vagy utjavitas nyilvan nem allamhaztartashoz merheto nagysagrend, de az OSSZES utepites mar az, es mindig ez megy."

Csakhogy jelenleg éppen sehol sincs útépítés, mégis szarban vagyunk.

"hidd el, lenne itt szufficites koltsegvetes ugy, hogy semmi a feladatok kozul nem lenne elhanyagolva."

Ezt már milliószor elhittük. De tudod mit? Benned megbízok. Indulj el a választásokon, és megválasztunk miniszterelnöknek. Te biztos meg tudnád csinálni. :)))

(Félre ne érts, nem piszkálódni akarok, csupán azt érzékeltetni, hogy könnyű ilyeneket mondani, viszont megcsinálni annál nehezebb. Pedig nekem milliárdos fizetést is megérne az az ember, aki ezt végre tudná hajtani.)
Másrészt sok beruházáshoz EU társfinanszírozás társul. Ettől persze még elfolyik a pénz, de az már nem a saját pénzünk.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 22:56:33

@ejszarny:

"kerdezz meg barkit, tenyleg barkit, mik azok, amikrol tudja, h ott pazarlas, nem hatekony felhasznalas, korrupcio van.
hidd el, kurvara meg fog valtozni a vilagkeped."

Az a vicces, hogy a más tevékenységében egészen biztosan mindenki talál pazarlást.

De amikor arról van szó, hogy hogy tud kijönni egy minimálbéres család havi 168ezerből, akkor meg vérig van sértve mindenki. Pedig mennyi hülyeséget csinál az ember a saját kárára is.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 23:06:29

@ejszarny:

"legyen akkor tobbtizezer felesleges aktatologatonk, ha megengedhetjuk magunknak. szerintem jelenleg nem engedhetjuk meg, szoval legyunk hatekonyak."

Ez a kulcsszó, legyünk hatékonyak.

De mondok egy ellenpéldát. Néhány éve Németországban voltunk, betértünk egy Aldiba vásárolni. A pénztárnál felpakoltunk a szalagra, szépen csoportosítva az árukat, hogy ki mit kap majd otthon ajándékba az utazásról. Gondoltuk, majd szépen ahogy lehúzza az árukat, beletesszük a megfelelő szatyrokba, hogy ne keveredjen össze. (Magyar tempó) Hát nem. A pénztáros hölgy olyan gyorsan dolgozott, hogy kábé 5 másodperc alatt lehúzta azt a 15 dolgot amit vettünk, és ott álltunk állunk leszakadva az első szatyorral a kézben. A pénztáros meg türelmetlenkedve kérte a pénzt... Ellenben Magyarországon sokszor megalszik a tej a pénztáros szájában, arról nem is beszélve, hogy fél óra, ha a pénztárszalagot ki kell cserélni. Kb három pénztáros tudja megoldani együttes erővel a feladatot.

Azért ez is kifejezhető fizetéskülönbségben.

De ugyanez a helyzet az útépítéssel is. Ketten dolgoznak, 25-en meg támasztják a lapátot. Ezeket a dolgokat is észreveszed ugye?

Nem mondom, hogy nincs igazad azokban amiket leírtál, és nagy a bürokrácia (én is megküzdöttem már velük párszor), csak vedd észre, hogy az éremnek több oldala van.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.18. 23:14:42

hagyjuk, latom, h vannak dolgok amiket nem fogsz megerteni amig nem tapasztalod.
de ah egyszer sikerul letesztelned egyedul minimalberbol egy evet, megegyszer: egyedul, akkor utana szivesen megvitatom a tapasztalataidat veled.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 23:23:56

@ejszarny:

Hidd el, hogy értem! Csak nem látom olyan egyszerűnek a dolog megoldását, mint ahogy leírod.

A minimálbéres nem azért keres keveset, mert korruptak az útépítők, meg nagy a bürokrácia... stb.

Kérlek, hogy te is próbáld megérteni amit én mondok.

Egyszerűen nem lehet a sültgalambra vagy az államra várni, tenni kell a jobb életért. Tanulni például. És ezt nem csak úgy lehet, hogy beül az ember az iskolapadba.

Persze vannak szép számmal kivételek, például a kórházi nővérek fizetését szerintem is azonnal duplázni kellene.

Moan 2012.01.19. 09:08:15

Na nem olvastam eddig a második hetet, de az elsőt igen.
Ami nekem szembeötlő a vásárlási listában azok maguk a megvásárolt termékek.
Én...mondjuk sokszor voltam már olyan helyzetben amikor igen komolyan spórolnom kellett ez annyira bennem maradt, hogy azért mindig tudom nagyjából mi és hol az
olcsó és hol lehet spórolni. :)
Most ugyan csak átfutottam a listát de tuti tudnék spórolni.
Tele van olyan tételekkel, amit olcsóbban is meg lehet venni. Na meg persze olyanokkal is ami felesleges. :)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.19. 11:17:29

@bogancs: ha mindenki megfogadna a tanacsod es tanulna, majd munkat valtana, ugyanaz lenne amit 2 napja felvazoltam: osszeomlana a rendszer mert kurva sok dolgot mar senki nem csinalna.

ebbol latszik h nem erted, ezert mondtam, h hagyjuk.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.19. 19:40:15

@ejszarny:

Nem azzal van a gond, hogy nem értem, mert ÉRTEM, hanem arról, hogy ezt nem fogadom el. Minden ember munkája helyettesíthető (sajnos). De minél specializáltabb tudással rendelkezik, annál nehezebben, ezért az ilyeneket jobban megfizetik. (Ez persze nem a közszférára vonarkozik, mert ott más rutinok vannak, hanem az üzleti életre.)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.19. 19:45:46

@bogancs: az allamnak a kozszferahoz van koze, iylen szempontbol a privat szektorhoz nincs.
tehat nyilvanvaloan nem arra mondtam.

amugy a sajat szavaidat cafolod.
azt allitod, h mindenki helyettesitheto ezekben a munkakorokben, ugyanakkor azt is h mindenki tegyen magaert es tanuljon es valtson.

nem latod h ez igy keptelenseg?
ha mindenki tanulna es valtana ki helyettesitene? hiszen mki mozdulna innen...
tenyleg hagyjuk, nem szeretek falra hanyt borso jelleggel vitatkozni, nem latom ertelmet.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.19. 19:50:28

@ejszarny:

Ember! Gondolkodj már egy kicsit globálisan! Az is helyettesít valakit, aki kimegy mosogatni meg wc-t pucolni Angliába, mert a helyiek már az aljamunkára nem kaphatók.

Ugyanez Németországban. Az aljamunkáa bejöttek a törökök.

Igenis ez van. Tanulni, feljebblépni. És ez jó is, hogy így van.

Tudod, ahogy mondani szokták: a bankban ha elmegy a vezérigazgató, felvesznek egy portást.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.19. 19:51:50

@ejszarny:

"tenyleg hagyjuk, nem szeretek falra hanyt borso jelleggel vitatkozni, nem latom ertelmet."

Ez ám a vitakultúra. Inkább elvonulsz, minthogy kicsit is próbálj meghallgatni más érveket, esetleg befogadni azokat.

Hát hagyjuk, ha úgy gondolod.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.01.19. 20:04:40

@bogancs: ember, ha elmagyarazok valamit 10x de a masik ugyanazt hajtogatja folyamatosan, akkor kurvara nem latom ertelmet tovabbi orakat elbaszni ra. ennyi.
azert meg hadd ne szegyelljem magam, h egy teljesen felesleges vitara nem fogok elbaszni tovabbi 10 orat.
marpedig ha valaki a sajat kijelenteseit sem kepes ertelmezni, azzal szerintem kurvara felesleges vitatkozni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.19. 20:10:18

@ejszarny:

Hányszor írjam még le, hogy értem amit írsz, csak nem értek vele egyet! Próbálok érvelni, hogy miért nem, de nem vagy rá hajlandó reagálni.

Akkor legyen ennyi.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2012.01.19. 20:34:19

@bogancs:
"Sok jó ember kis helyen is elfér. Persze ma a szélsőséges individualizmus korát éljük.. "
vs.
"Én tehetek róla? Vagy bárki más? Ki tehet róla? És miért engem kell visszahúzni kétkulcsos 40%-os szja-val azért, hogy mások, idegenek helyzetét kicsit javítsák belőle?"

khmmm - pöti ellentmondás

És még egy dolog: a szüleid is így kezdték, igen, de a rendszer akkori működéséből adódóan biztosak lehettek benne, hogy csak pár évet kell kibírni (és közben minyima 2 gyerek szülessen), mert lesz lakás, az állásukat senki nem akarta elvenni. A létbiztonságuk adott volt. Azért az nagyon-nagyon más életminőség (az más kérdés, hogy mindőnk tudja, ez a rendszer mennyire fenntartható hosszútávon).

A gyes-t hagyd a fa*ba, az a munkanélküliségi adatok szépítésére szolgál (ahogy anno).
Fel kéne fogni, hogy az ember olyan időben nem szaporodik, amikor a saját léte is bizonytalan. Tisztára olyan, mint a természetben :) Háború után meg azért születtek gyerekek, mert hittek és bíztak a jövőben (érdemes erről pár konzum-kutatást elolvasni).

Pártunk és kormányunk azonban nem tesz ki magáért, sajnos. És sok-sok kommented orbitális demagógia. Értem én, hogy ezzel könnyebb hallás és felfogási küszöböt lépni, de talán moderáltabban nyomhatnád.

[Én azt támogatnám elsősorban, aki akar. Fejlődni, tanulni, bármit. Mert abban van potencia. Aki ül a babérjain, abból sosem lesz semmi, csak élősködő marad. Tudom, ezt megtalálni rohadt nehéz. - ó, szent együgyűség!]

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.19. 20:46:47

@Zsit (nyau és rémizé):

"khmmm - pöti ellentmondás"

Én nem látok ellentmondást. Nem a kommunizmusra gondoltam, hanem a családi-baráti-szomszédi kockázatközösségre.

"A gyes-t hagyd a fa*ba, az a munkanélküliségi adatok szépítésére szolgál (ahogy anno)."

Marhára nem értek egyet. Azért nem mindegy, hogy két évig kapod a havi 86e GYED-et, utána még egy évig a 25e gyest, vagy pedig ahogy Bajnaiék akarták 1 évig jár a GYED, és még egy évig a gyes. Tehát gyakorlatilag 1 év után nem járt volna semmi. Egy 2 éves gyereket be lehet adni bölcsibe, hogy az anyuka vissza tudjon menni dolgozni, de egy 1 évest, szerintem kegyetlenség. (Persze vannak sokan, akik úgy szülnek, hogy menekül a munkahelyéről, és fingja nincs, hogy hová tudna majd visszamenni, ez igaz. De ez nem a gyes hibája szerintem.)

"Fel kéne fogni, hogy az ember olyan időben nem szaporodik, amikor a saját léte is bizonytalan."

Legalábbis a fehér magyar ember. Így gondoltad?

"És sok-sok kommented orbitális demagógia."

Ez olyan EP-s beszólás volt. Majd ha konkrétumot hozol, azzal tudok vitatkozni.

"Én azt támogatnám elsősorban, aki akar. Fejlődni, tanulni, bármit. Mert abban van potencia. Aki ül a babérjain, abból sosem lesz semmi, csak élősködő marad."

Az első mondattal tökéletesen egyetértek! Akár még úgy is, hogy én már így jártam, de a gyerekemet nyomom a tanulás útján.

A második mondat azonban érdekes. Ha úgy érted, hogy ül a babérjain, hogy már elért valamit az életben, és nem akar tovább kapaszkodni, csak azt megtartani, az szerintem nem kritizálható. Nem nőhet minden fa az égig.

Ha viszont úgy gondolod, hogy egy lúzer, aki csak segélyeken él és nem hajlandó tenni magáért, azt nem nevezném babérjain ülésnek. Vannak erre jobb kifejezések is szép magyar nyelvünkben. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.19. 20:49:09

@Zsit (nyau és rémizé):

"A gyes-t hagyd a fa*ba, az a munkanélküliségi adatok szépítésére szolgál
...
Fel kéne fogni, hogy az ember olyan időben nem szaporodik, amikor a saját léte is bizonytalan."

Jobban belegondolva ebben is lehet találni ellentmondást, ha az ember nagyon keres..

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2012.01.19. 21:08:29

@bogancs:
a sok kis intim kockázatközösség összege az a szíp nagy ország, amiben élsz/élek.
Ehhez képest - bár értem, mit akarsz mondani - cudar dolog azt mondani, hogy miért épp tőlem a 40%.

re: szaporodás. Nem, általában él a "szabály". a magyar szaporodástalanság egy kiváló tünete ennek. A jóléti szaporodástalanság más tészta, de idehaza jólétről értekezni elég bicskanyitogató dolog lenne (miközben magam is irtózom a szélsőséges dolgoktól, tehát "felesleges" támogatásokat _nem akarok_ az adómból fizetni)

re: gyes-gyed.
nem értünk egyet, nem lenne annak a kisklambónak semmi baja, ha anyu részmunkaidőzne, ő meg 1 évesen gyermekintézményesül. Nézd meg, mi lett belőlünk, pedig alanyilag nyomták a szüleink a 3éves gyest. Nem lettünk jobbak, mitn ahol a szülők elmentek dolgozni
(nem érzem az ellentmondást, egy mn-i adatsoron 10-20ezer is jelentősen rontana, és sajna, mhelyteremtésben nem állunk jól - mi lenne, ha az 50-80ezer anya is rászabadulna egyszerre a munkaerőpiacra; ezt csúsztatva kell csinálni, a Bajnai nem csinálta ezt rosszul, és ne keress nagyon, a végén még elfárad a Zagyad :D)

re: demagógia
annyi időm nincs, hogy összeszedjem neked, ne hari - de többen rámutattak (majd ha szabin leszek egyszer-valaha, talán rád is szánok ennyi időt)

re: akarat
nézd, ha valaki a megtartásért küzd, az is akar valamit.
De aki azt mondja, hogy majcsak lesz valahogy (közben láblógatva orgenyál, mer mér nincs ez-az-amaz), na attól ideglelést és agyhúgykövet kapok és akár bántalmaznám is (not!)
Ül a seggén? vagy mi?

Na, ennyit ide belőlem mára (ez is sok, tudom) :), jóccak!

Pohos 2012.01.20. 09:48:51

Tisztelt Blogíró!

A minibálbéres időszak után, egy összehasonlítást szeretnék kérni amennyiben megoldható. Illetve egy játékot a jövőre vonatkozóan. Az szeretném megtudni, hogy a hűtő feltöltöttsége a "hónap" első napján és a hónap utolsó napján megegyezik-e. Amennyiben csökkenés tapasztalható mekkora további kiadás lenne havonta, ha azt szeretnénk hogy a hűtő szekrény/kamra készletei ne legyenek kiürülve. Értelem szerűen bizonyos tételek elhagyhatóak pl.: olíva olaj, kaviár, lazac, olasz pesto-k stb. tehát azok a termékek ami egy minimálbérből élő nem fog vásárolni. Viszont a hús, alapvető élelmiszerek, zöldség, különböző konzerv és mirelit alapanyagok visszavásárlása "kötelező".

A következő háztartási kellékekre is kíváncsi lennék zoknik, alsó és felsőruházat. Mennyi lehet ezen termékek minimális havi kiadása?

Következő termékcsoportról is szeretnék egy átlagos havi költség tervezetet kérni. A különböző higiéniai eszközök szappan, mosogató szer, sampon, fogkrém és fogkefe. Illetve a női rész (tampon vagy betét) és a nem kívánt gyermekáldás elkerülés érdekében a védekezés költségei is.

Nem kérnék ezekről részletes összegzést csak egy reális életszerű átlagot ha lehetséges.

A játék pedig a következő lenne. Az egy hónap után, a normál életbe visszatérve egy olyan listát kellene írni ami azon plusz kiadásokat tartalmaz az év végéig amivel a minimálbéres is találkozik, neki is kiadást jelent. És ezt az év végén egy összesítésben elemezni, ha lehetséges.

Remélem ezek megoldhatóak

Köszönöm

szita szita péntek 2012.01.20. 15:47:28

@bogancs: Nem, nem fogott vastagon. Minden forintot megindokoltam. A te kalkulációdból kihagytad a kocsi értékvesztését és a napi 10 km-re eső üzemanyag költséget. Így tényleg olcsóbb, az igaz... Ilyen alapon kihagyhatod a kötelező bizt. befizetését is, ha már úgysem mész vele...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.20. 22:04:57

@Zsit (nyau és rémizé):

"nem lenne annak a kisklambónak semmi baja, ha anyu részmunkaidőzne, ő meg 1 évesen gyermekintézményesül."

Csupán azt felejtették ki Bajnaiék az intézkedéssorozatból, hogy a gyed elvétele mellett támogassák az anyukák részmunkaidős visszatérését a munkába, esetleg bővítsék a bölcsődei férőhelyeket..

Így még akár egyet is értenék veled, de alapból azt gondolom, hogy egy 1 éves kisklambónak az anyja mellett van a legjobb helye.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.20. 22:09:51

@Pohos:

Ha te kiszámolod és megírod, akkor nagyon szívesen helyt adok egy ilyen számításnak itt a blogon egy külön posztban.

Még annyit megjegyeznék, hogy az általad felsorolt elemekből több is megtalálható a költési listában. Olyan mennyiségben, amely jóval túlmutat az egy hónapon.

Az általad "luxusnak" titulált dolgokból is vásároltam már, az is ott van a költési listákban.

A ruházkodásról, illetve hogy hogyan lehet legolcsóbban megoldani már sok szó esett a korábbi kommentekben.

Pohos 2012.01.20. 22:37:05

@bogancs:

Ha gondolod persze, tényleg nem kötözködésként írtam, csak azért, hogy egy kicsit árnyaljam ezt az egy hónapot. Sajnos mindent nem tudtam visszaolvasni így biztos, hogy kimaradt egy két dolog. Azt is gondoltam, hogy a 8 tekercs wc papír nem fog elfogyni a jövőhét végére. Azért gondoltam arra, hogy ha a hónap végén benézel a hűtőbe, fagyóba akkor látod azokat az alapvető élelmiszerek hiányát vagy nem lesz, ezt nem tudhatom. Ezt jó közelítéssel meg tudod saccolni, hogy összegben mennyi. A nem várt kiadások is ilyenek, vagy lesz vagy nem lesz.

Ruházkodás, lakásfenntartás és még egy csomó minden amiről én is elfelejtkeztem. Az év végén át lehet gondolni, hogy ezek az apró dolgok mennyire befolyásolták volna ha tényleg a minimálbérből kellett volna az évet megélni.

Mivel nem ismerlek és nem tudom hol élsz, nem ismerem a család életritmusát, a környéken fellelhető boltokat mestereket, hivatalokat ezért ez elég torz lenne az én számításom a tiedhez képest. Rövid példa, mondjuk földhivatalba kell menni szerintem 2db buszjeggyel megoldod, nekem is 2db csak nekem darabja annyi mint neked.

De ha gondolod kiegészíthetem a saját számításaimmal.

Pohos 2012.01.20. 22:50:59

@bogancs:

Illetve az "alja" munkát is illene megfizetni. Elég nagy probléma lenne, ha ezeket a munkánkat senki nem végezni. Nem kicsi, hanem nagyon nagy probléma. Koszosak a vonatok, a közvécék, mi lenne ha tényleg senki nem takarítaná. Mint kisgyerekes szülő hol tenné tisztába a kicsit, ha szükség lenne rá. Ne gondoljuk, hogy lenne tisztább környék és koszosabb, Hamilton sem vinné el a szemetét a vattaúj sportkocsival a szemét telepre valahol félúton kidobná, de nem vinné el.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.21. 08:42:07

@Pohos:

Érdemes lenne átlátogatnod ide:

nivo.blog.hu/2011/11/10/mig_orban_a_miniszterelnok_magyarorszag_nem_lesz_bovli#c15581313

Épp azt feszegetik, hogy a közmunkáknak mint aljamunkáknak semmi értelme, még a munkaügyi statisztikákba sem kellene belevenni, mert alacsony a hozzáadott érték, meg a GDP-hez való hozzájárulás.

Tudom, te nem a közmunkáról beszélsz, de az, hogy valaki kitakarítja a vonaton a wc-t, semmivel sem tartalmaz több hozzáadott értéket, mint ha a közmunkás rendbe teszi a közteret.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.21. 08:44:20

@Pohos:

"Ha gondolod persze, tényleg nem kötözködésként írtam, csak azért, hogy egy kicsit árnyaljam ezt az egy hónapot. "

Nem vettem kötözködésnek, köszönöm, ha hozzá tudsz járulni a témához és örömmel veszem, illetve adom közre. Aztán majd együtt megvitatjuk itt a számokat, min lehet fogni, mi az ami kevés.

Nekem sajnos ennyi a kapacitásom, a havi számlák összeszedése, feldolgozása sem kis munka ám. Azonban tanulságos, ha másnak nem is, nekem mindenképpen.

Pohos 2012.01.21. 09:11:05

@bogancs:
Akkor csináljuk úgy, hogy amint kész van az egy hónap, át dobod priviben az egész számla kupacot én hozzáteszem a saját verziómat véleményt írok hozzá és visszadobom neked. Nem tudom, hogy akkor mennyi időm lesz, de szakítok rá ezt megígérhetem.

Pohos 2012.01.21. 09:17:42

@bogancs:
Még nem sikerült elolvasnom, de nem sokára :)

Annyit tennék hozzá, hogy mint minden munka ami tényleges munka és nem csak egy kép annak van értelme. A közmunkának is van, viszont azt vettem észre, hogy a közmunka hatékonysága a versenyszférához képest max. 10%. Ami valljuk be borzalmasan alacsony. Nem mondom, hogy ezeket ki kellene adni, mert akkor megint menne a mutyi. Azt kellene elérni, hogy fogja fel a társadalom, hogy ez nem csak az egyén hanem az egész társadalom érdeke lenne, hogy ezeket a munkánkat normálisan és normális tempóban elvégezni. Más lenne az ország megítélése a világ szemében egy idő után több turista jönne, több pénz folyna be az országba.
Csak egy képet szeretnék hozzátűzni és aki azt mondja, hogy az alja munkát bárki el tudja végezni, akkor ő mondja meg, hogy ő mennyiért vállalná el.
www.life.hu/legykepben/napfotoja/20101124-szemettemetove-valtozott-napoly.html

komplikato 2012.01.21. 22:37:30

"Nem is beszélve a szocpol és a 3 évig tartó gyes visszaállításáról."

Ezt a hatalmas nagy sikert éppen most húzták le a klotyón a GYES visszanyesésével. Szóval igen szép látszatintézkedés volt, nem annyira szép következménnyel. :(

komplikato 2012.01.21. 22:41:21

@Zsit (nyau és rémizé): " nem lenne annak a kisklambónak semmi baja, ha anyu részmunkaidőzne, ő meg 1 évesen gyermekintézményesül."

Tehát a jó kis magyar fizuból, pláne részmunkaidősből, anyu majd bérel Baby Sittert igaz? Vagy a NEM LÉTEZŐ óvodai helyekre gondoltál???

komplikato 2012.01.21. 23:20:57

@Kompli: Bölcsődei helyekre gondoltam. Nem mint ha óvodai volna. Csak aki nem talál bölcsit a gyereknek, az maradhat otthon plusz egy évet.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.21. 23:23:38

@Kompli:

Óvoda azért van szerintem elég. Bölcsőde viszont tényleg botrányosan kevés van.

szita szita péntek 2012.01.22. 20:32:43

@bogancs: Igaz, tényleg van elég férőhely... Az más kérdés, hogy pld itt, ahol én élek, az egy gyerekre jutó négyzetméterek száma kb. harmada a minimálisan előírtnak. Ja és a minimálisan előírt létszámnál kevesebb gondozót fizetnek. Pedig kevés itt a gyerek, csak ugye az óvodabezárás több volt, mint a csökkenés... Szerencsére én pld. találtam magán ovit.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.22. 21:23:19

@szita szita péntek:

Ez is igaz sajnos. Nálunk is a gyerekek ketten használnak egy-egy kisszekrényt, amit annó egy gyerekre terveztek.

szita szita péntek 2012.01.23. 08:48:52

Várom már a 3. hét tapasztalatait, hogy megint jól megmondhassa a sok nagyonokos, hogy a pizza luxus. - De komolyra fordítva: Hol marad már?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.23. 22:37:55

@szita szita péntek:

Köszi az érdeklődést! Nagy volt a pörgés a héten (tüntetés meg ilyesmi).

Sajnos nem volt elég időm megírni azt is. Terveim szerint kicsit csúszva, szerdán jelenik meg a cikk.
süti beállítások módosítása