Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Hol a magyar paradicsom?

2012. február 25. - bogancs

Elküldött ma a párom a Tescoba, hogy vegyek a gyerekeknek (többek között) konzerv paradicsompürét, mert nagyon szeretik a paradicsomos húsgombócot.

Szétnéztem a polcon, rengeteg féle volt: Leginkább fémdobozos vagy tetra pack csomagolásban, 150 és 380 forint között (500g-os esetében). Ahogy végigfutott a szemem rajtuk, megakadt a szemem egy tetra pack dobozoson, piros-fehér-zöld csík fut rajta végig. Alább a képen látható.

https://m.blog.hu/ni/nivo/happyfrucht2.jpg

Na a magyar jó lesz, gondoltam, de ahogy megnéztem közelebbről, a származási helye bizony Olaszország volt. Megnéztem a többit is, mindegyik Olaszországból való! A 150 forintos is, és a 380 forintos is. Meg az összes többi is. Hogy az áron kívül mi alapján lehetne következtetni a termék minőségére, azt nem tudom, mert semmi különbséget nem találtam a dobozokon a néhány szavas magyar feliratszövegekben. Azon a mellékszálon most szemet hunynék, hogy picikét félrevezető a termék színvilága a származási helyet illetően.

No mindegy, nem mehettem haza paradicsompüré nélkül, hát megvettem a Happy fruchtot. Közben azóta is azon gondolkodom, hogy MIÉRT NINCS A BOLTBAN MAGYAR PARADICSOMPÜRÉ???

Megnéztem a szavatossági időt, amit ma vettem, az 2013 szeptemberéig szavatos. Tehát elvileg semmi akadálya nem lenne, hogy a nyáron megtermett magyar paradicsomot lepasszírozzuk, és eltegyük télire. A művelet sem túl bonyolult, jómagam is tettem már el többször paradicsomot: Felfőzzük, átpasszírozzuk és mehet is az üvegbe. Nem értem, hogy miért olcsóbb pont Olaszországból behozni, mikor elvileg a magyar klíma optimális a paradicsomnak, termőföldben és szakértelemben sincs hiány. Meg talán a magyar munkások bére is olcsóbb néhány euróval az olaszországinál.

Ki érti ezt? Én nem. Miért nem tudunk paradicsomból önellátóak lenni és gazdaságosan termelni? Esetleg az olasz gazda több EU-s támogatást kap? Vagy talán a Tescoban lenne a hiba, és más boltokban kapható magyar paradicsompüré? 150 forintból nem tudna a magyar mezőgazdaság előállítani 500g paradicsompürét, hogy versenyképes áron eladható legyen a boltokban?

Tudja valaki a választ a kérdéseimre? (Leginkább nem az indulatos/szélsőséges/demagóg/populista válaszokra lennék kíváncsi, hanem a reálisra és az objektívre.

Megjegyzem Gyurcsány Ferenc úgy másfél éve egyszer vásárolni volt, és akkor azt tapasztalta, hogy a magyar tej 240-be a szlovkák meg 120-ba került. De legalább volt magyar tej. Paradicsompüré fronton viszont rosszabb a helyzet, mert nincs magyar paradicsom!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr684205349

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tyúkokkal fekszenek a Fiatal Gazdák 2012.02.26. 16:01:45

Az animal sex offline promója is bekerült az Agrya egyesület vidéki gazdálkodást népszerűsítő projektjének marketing eszköztárába. Állítólag több ilyen képeslapjuk is van, sajnos csak ez az egy került fel a netre, ami lentebb látható. Kíváncsian várom ...

Trackback: Meg lehet élni egy falusi konyhakertből? 2012.02.26. 16:00:40

"Ráereszteni a városi fiatalokat a földekre, hogy intravénás nemzetihevületből, ábrándos parasztromantikából gazdálkodjanak, ebből max. egy észak-koreai szintű prosperitás várható el." A falusi emberek ma nagyáruházakban vásárolják meg azt az...

Trackback: Andor László Jobbikos lett, mégis támadja őt a Jobbik 2012.02.26. 14:53:18

Nem értem, hogy mi baja a Jobbiknak Andor Lászlóval. Főleg most, amikor átpártolt hozzájuk. Na, jó, elhiszem, hogy elsőre badarságnak tűnik az átpártolás, de nézzük meg alaposabban a dolgot és mindjárt sokkal hihetőbb lesz....

Trackback: Fogorvost az oroszlán barlangjába 2012.02.26. 14:43:44

Az elmúlt másfél hétben csapások sora sújtotta az Elvarázsolt Kastélyt és most már elmondhatom, kérdésessé vált fennmaradásunk is. Miközben a szerkesztőség munkatársaival együtt vért verejtéket nem kímélve munkálkodtunk, hogy a kastély látogatóinak fol...

Trackback: Andor László Jobbikos lett, mégis támadja őt a Jobbik 2012.02.26. 14:39:33

Nem értem, hogy mi baja a Jobbiknak Andor Lászlóval. Főleg most, amikor átpártolt hozzájuk. Na, jó, elhiszem, hogy elsőre badarságnak tűnik az átpártolás, de nézzük meg alaposabban a dolgot és mindjárt sokkal hihetőbb lesz....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komplikato 2012.02.26. 21:07:26

@ezmagyar: "A vásárlóknak, ha megtehetik, a magyar terméket kellene keresni."

De nem tehetik. Pont. És itt kezdődik a probléma ...

"A spórolásunk eredménye, hogy sok ezer ember marad munka nélkül."

Szerinted a lakosság ama része, aki nem teheti meg, az spórolás vagy túlélés okán nem veszi a jó minőségű 240-350 forintos tejet vagy a nem kicsit drágább zöldségeket?
És nem, nem azért olcsóbb a lengyel tej, vagy a francia sajt, vagy az olasz paradicsom, mert szemét az EU és/vagy több támogatást kapnak. Súlyos okai vannak, amit elmúlt két évtizedben sokan kiveséztek, itt is megemlítettek páran és aztán szépen mindenki FIGYELMEN KÍVÜL hagyja. És rémlik már a cukorrépa balhé is azért volt bukta, mert a felvásárlási ára már a hazai nullszaldó alatt volt, ám de máshol még annyiból gazdaságosan ki tudták termelni.

bengáli tigris 2012.02.26. 21:07:50

@ökörpöröly: Nyugat-Afrikai raguba is remek az Aranyfácán --jut eszembe... Meg a sok indiai curry-be, vajjal, ahh...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:08:46

@Bambano:
"ugyanígy a talajban levő dolgoktól is megvéd az, amit ő önt a talajvízbe."

jah, ezert van az, hogy lassan mar 100m-es kutbol sem jon ihato viz...

amugy a szovegertelmezesre hivatkoznek ismet...
van egy szerintem is elfogadhato meretu vegyszerezes, megfelelo hozzaertessel es csak a szukseges mertekben, ha tenyleg kell.
de amit a tobbseg csinal a haztajiban, az nem az.

Bambano 2012.02.26. 21:11:31

@ejszarny: csak ismételni tudom magam: ahhoz, hogy eldöntsd, szükséges mértékű volt-e a vegyszerezés vagy sem, egy csomó infót kellene tudnod, többek között látnod kellene a nem hazug permetezési naplóját. Ha ezt nem láttad, nem tudod megmondani, hogy túl sokat permetezett-e vagy sem.

@Kompli: ma az unortodox közgazdaságtan dívik, nem lehet ellene tenni.

hackbard.celine 2012.02.26. 21:13:15

@Bambano: a felesleges szárat simán feltekerik a növény alján.

Bambano 2012.02.26. 21:13:44

@hackbard.celine: okos emberek meg meg sem termelik.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:13:54

@Bambano: Azért van ez, mert a magyar gazda olyan tetű, hoyg nem fér meg másokkal. Mondd, ki akadályoz meg titeket, hogy termelőszövetkezeteket hozzatok létre, hogy a közös gépparkkal minőségibb és alacsonyabb ráfordítású termelést végezhessetek? Ki akadályoz meg titeket, hogy felvásárló szövetkezeteket hozzatok létre, hogy a nagykereskedelmi nyereség nagy része nálatok csapódjon le? Ki akadályoz meg titeket, hogy a magasabb hozzáadott érték miatt feldolgozószövetkezeteket csináljatok? Baszod, a mocskos, összeférhetetlen, adóból élő szaros, élősködő fajtátok, az! Példát lehetne venni a hollandoktól, a dánoktól és társaiktól! vagy éppen az egykori Hangya Szövetkezetektől, amelyeket éppen ezere a célokra hoztak létre az 1800-as évek végén.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:14:26

@Kompli: azt kell termelni amit lehet ghazdasagosan, fiygelembe veve eghajlati adottsagokat is.
oda kell figyelni a technologiara.
a termelt fajokra, azokon belul is a fajtakra.
szovetkezetekbe kell tarsulni, ha mashogy nem megy, mert ugy gazdasagosabb.
nem fogom megvenni a tejet 2x annyiert csak mert magyar. es igen, ugyes a szlovak, szloven, nemet gazda, hogy kihozza feleannyibol.
es ha valaki ivott mar szloven tejet, az tudja, h semmivel sem rosszabb mint a magyar tej, sot...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:16:46

@Bambano: 400 negyzetmeter kertje van, baszod, motoros permetezovel nyomja, sztem atlag heti 2x (kulon kiralysag h a motoros permetezot vasarnap hajnalban is beizzitja :D), mindezt majdnem a varos kozepen.
egeszen biztosan indokolt mindez, koze nincs ahhoz h negyvenot evesen mar nyugdijas volt es szetunja az agyat :D

ekkerjoz 2012.02.26. 21:17:20

@ökörpöröly: a Hangya Szövetkezet sosem volt termelő szövetkezet, inkább fogyasztási és értékesítő. Egyébként sok téesz nem szűnt meg a rendszerváltást követően, sőt, nagyon sok új is alakult.
Nem baj, ha ezt eddig nem tudta, de kérném, gondolja át ezentúl, miket ír.

Bambano 2012.02.26. 21:18:57

@ejszarny: van, amit a vegetatív időszakban hetente legalább 1x ki kell szórni.. és ha nem egyféle növénye van, akkor az egyiknek ez kell, mondjuk 3x összesen, a másiknak az, 2x, a harmadiknak emez, stb. és akkor ki is jön, hogy folyamatosan permetezni kell.

ráadásul ha kicsit pechesebb arrafelé a mikroklíma, akkor többször kell ugyanazt.

cso zsi 2012.02.26. 21:21:28

@ökörpöröly: "2. A piacon sokszor a nagybanin megvett, külföldről importált zöldséget, gyümölcsöt veszed meg,"

Ez annyira így van, hogy a Lehelen ugyanazt a terméket látni "X. kájefté", "Marinénibóttya", meg "Jóskapistabété" táblák alatt is.
A hússal nemkülönben. Karácsony után a bennfentes rokon meg is említette, hogy januárban húst csak egy eladótól, mert a többié az másik, azonos helyről van, ugyanazzal a problémával.

Bambano 2012.02.26. 21:22:44

@ökörpöröly: például minek is csinálnánk szövetkezetet? ez mennyiben akadályozná meg, hogy eljön a tetű pesti felvásárló és ott az orrod előtt tépi szét a szerződést, röhögve, amíg neki ez az érdeke? hogy utána következő évben egy rosszabb termésnél a gatyádat is elperelje kötbérbe? utána meg beül a maseratijába és elhúz a fenébe.
az ilyen ellen csak a duplacsövű véd, semmi más, se szövetkezet, se semmi, mert a szövetkezettel is kitolnak, ha az az érdekük. honnan futja az ilyen arcoknak 80 milliós autóra, ha nem a gazdák kizsigereléséből? nem a levegőbe beszélek, másik fórumon van ilyen figura.

nem erőltetem, hogy ismerd meg végre a valóságot, csak egyre szórakoztatóbb ez a thread, mint a kihordott termőföld...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:24:01

@Bambano: nem kevered a mutragyat (leveltragyat ha mar permet) a novenyvedoszerekkel?
mert en nem keverem.
es biztosan veletlen az is, h a 150m-es korben levo kb 8-10db cseresznyefa kozul egyedul az ovet kell egy tavasszal 6 alkalommal permetezni, az osszes tobbit egyszer sem :D
es a cseresznye meg a szolo az kurvara nem az amit esetleg leveltragyazni kene :D

Thomas Guevara 2012.02.26. 21:24:36

@ökörpöröly: Sajnos a támogatások nem jutottak el oda ahova szánták. Ha valaha is beszéltél volna olyan emberekkel akik tényleg a földből élnek vagy legalábbis próbálnak akkor nem beszélnél ilyen magas lóról.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:25:35

@ekkerjoz:

www.hangyaszov.hu/hangya

"Így lett a HANGYA Közép- Európa egyik legnagyobb vállalatcsoportja úgy a tagságát, mint a kereskedelmi tevékenységét illetően, hiszen 1940-ben több mint 2000 tagszövetkezete volt 700.000 taggal, 30 konzervgyára, 20 ipari üzeme, és 400–nál több boltja.
Termeltetett , hitelezett, feldolgozott , kis és nagykereskedett, nemcsak üzletileg, hanem szociálisan is segítette tagjait, jelen volt falvakban és városokban egyaránt . "

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:28:07

@Bambano: esetleg lehet a szovetkezetben egy agronomus, aki megmondja, h ne dennyet ultess baszdmeg, mert az fuvarral egyutt is feleanyni mashonnan.
es uyge a szakember tudhatja, mennyi mutragya kene, mikor, hogy se tobebt ne szorj feleslegesen, se kevesebbet, h satnya legyen a cucc...
es akkor enm is beszeltem arrol, h esetleg kozosen lehetne hutohazat uzemeltetni, hogy folyamatosan legyen gyumolcs es akkor mar mindjart szoba lehetne allni a multival is ugye...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:29:10

@Thomas Guevara: vagy csak beszelt olyannal aki evek ota kapja a soha be nem vetett foldre is a tamogatast...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:31:43

@Bambano: azt kell termelni amit lehet haszonnal.
ha en nem jovok ki a fizetesembol, nem tamogatast kapok, hanem elkuldenek a picsaba, h keressek olyan munkahelyet ahol jobban fizetnek.
ha balfasz aki 10x vetette bele a buzat a 15 centi mely belvizes mocsarba minden evben kap tamogatast, akkor en miert nem kapok?
azert ez mar vicc.

Bambano 2012.02.26. 21:31:49

@ejszarny: nem. egyébként se sok értelme van a levéltrágyázásnak, max. mikroelemtrágyák esetén. vagy még úgy sem.

most kapásból egy weblapot találtam (nem állítom, hogy ez volt a legalaposabb és leggondosabb keresés :) ) és eszerint a szőlőt 10-14 naponta permetezni kell. Szóval az általad számolt kétheti 4 permetezésből 1 vagy másfél már megvan.

szolo.blogspot.com/2009/04/permetezesi-menetrend.html

kertvedelem.extra.hu/2meggytech.htm

eszerint cseresznyét 7-10 naponta permeteznek, és egy halom olyan betegséget látok itt, aminek a spórája levegőben terjed, esetleg vektorokkal. Ha ő irtja, téged is véd.

szóval ha csak szőlője meg cseresznyéje van, az már kétheti periódusban legalább 3 permetezés. megvan az mind.
ja, és lehet, azért permetez gyakrabban, mert tőled kap fertőzést, csak téged nem izgat :)

kertészrobi 2012.02.26. 21:32:23

@ökörpöröly: 18.39-kor röviden összefoglaltam a (ha röviden egyáltalán lehet) a mg. helyzetét.Történelmi hagyományainkból adódik, hogy nehezen szövetkezünk másokkal. Évszázadokon át csak magára számithatott a paraszt. Azonkivül bármilyen szövetkezésnek hihetetlen tőkeigénye van. Nézz utána mekkora forgalmat kell lebonyolitania egy alakuló TÉSZ-nek a minisztériumi bejegyzéshez! Szándékosan gátolja a kormányzat e rendelkezéssel a szövetkezést. Hogy miért csak sejtem. Továbbá: Nem a pálya széléről kellene hülyeségeket bekiabálnod, hanem legalább a történelmet kellene minimálisan ismerned!(Tényleg ökörpöröly vagy!)

ökörpöröly 2012.02.26. 21:33:21

@Bambano: Hagyjál már ezzel a hülye dumával! :) Te tényleg valami nagyon sötét figura lehetsz!:) Az értékesítési szövetkezetnek pont az a lényege, hogy a nagykereskedőt, felvásárlót kikerülve közvetlenül a nagy- és kiskereskedelmi láncoknak értékesítik az árut, illetve eladják az árutőzsdén. A termelőszövetkezet a termelés hatékonyságáért van -költséghatékonyság-, az értékesítőszövetkezet azért, hogy a kereskedelmi árrés a termelőknél csapódjon le -azaz a felvásárló eddig haszna-, a feldolgozószövetkezet pedig azért, hogy a magasabb hozzáadott érték -húsüzem, konzervgyár stb.- is a szövetkezeti csoportnál csapódjon le.

A mindig a maffia meg nonszensz. baszod, Nápoly környékén ott a Camorra, Szicíliában a Maffia, aztán mégis termelnek, ráadásul kitűnő minőségben!:P

Bambano 2012.02.26. 21:34:17

@ejszarny: a környéken termelőket ismerve, az az agronómus, aki esetleg tsz-ben lehetne, az csak az apám lehetne, már ha a végzettség is meg a gyakorlat is számít...

egyébként szövetkezetet akkor érdemes alapítani, ha a tagoknak sok földje van és mindenki a saját földjéből akar megélni. Amennyiben ebből legalább egy nem teljesül, úgy nem érdemes, hanem más formát kell választani, leginkább földbérletet/haszonbérletet. Mert mit is kezdenél a tsz-ben egy jogász végzettségű fiatallal, aki nem akar a földön dolgozni?

hackbard.celine 2012.02.26. 21:35:04

@Bambano: az okos (holland) visszavezeti az ingyen komposztból elégetett metán utáni CO2-t a fentebb felvázoltak szerint 24 órában megvilágított növényre és pont leszarja akármennyit nyurgul a lámpák miatt, mert a kihozatal így 30%-al magasabb lesz TERMŐFÖLD NÉLKÜL is.
A hagyományos üvegházi termeléshez képest.
A szabadföldihez képest meg még egy nagyságrend a plusz.

Bambano 2012.02.26. 21:36:44

@ejszarny: de a másik oldalt is nézni kell: azt kell megvenni a vevőnek, ami az adott minőségi elvárások mellett a legolcsóbb. Ha nem így teszi, az az ortodox közgazdaságtan szerint társadalmi veszteséget okoz. Vagyis különösebb indok nélkül magyar terméket venni az olcsóbb helyett össztársadalmi szinten sokkal többe kerül, mint akár kínait. csak ezt kimondani ebben a mai világban elég meredek dolog.

másrészt azt is nézni kellene, hogy azért veszteséges valaki, mert rosszul termel, vagy azért, mert mások indokolatlan támogatásokkal lenyomják az árakat, ami támogatást te nem kapsz meg, ezért neked ugyanaz a piaci ár már veszteséges, ami mondjuk a francia parasztnak még nem.

nyubocs 2012.02.26. 21:36:48

@ökörpöröly:

Az mindig tetszett, hogy 50 hektárra megvették a Bazi nagy John Deere-t, ha 10 gazdának volt egymás mellett 50 hektárja, akkor kis túlzással mind a 10.
Az állam meg adta hozzá a gépvásárlásit. MInd a 10-nek!

A másik amitől fetrengve röhögök még mindig, ha eszembe jut, az az energiafű ültetvényekre adott iszonyatos mértékű támogatás.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:37:14

@Bambano: ne legyel mar hulye, komolyan.
kb. 2-3x 10m-nyi csemegeszolorol van szo, nem 10 hektaros tablakrol, azoknal, mint a monokulturakban termesztett novenyeknel altalaban, konyebben szaporodnak el a kartevok.

a sporak pedig tobb kilometereket is utaznak a szellel.
ha nalam van szolo permetezes nelkul, nala sem indokolt ilyen mertekben.

nagyapamek nagyobb teruletu szolojeben sem permeteztek ennyit.

egyebkent arra vonatkozoan is keresgelhetsz, hoyg az indokolatlan vegyszerezes hosszutavon milyen hatassal van a gazdanovenyre es a kartevokre...
annyit segitek, hoyg az egyiknek gyengul az ellenallokepessege a masiknak emg erosodik.

Bambano 2012.02.26. 21:38:06

@hackbard.celine: a mégokosabb magyar meg nem ilyen fajtát ültet. de teljesen felesleges ezen vitatkozni, akárhogy csűrik-csavarják, matematikailag is felesleges 6 méternyi száron paradicsomot növeszteni, ha pontosan ugyanazt a mennyiséget meg lehet termelni 2 méter száron is. Márpedig meg lehet, nekünk sikerült anno.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:39:07

@kertészrobi: Én leszarom, hogy nehezen a szövetkeztek, mert megszoktátok... Az se érdekel, ha a cigány azzal magyarázza a betörést, hogy apja szerint gádzsótól lopni nem bűn. Az se érdekel, ha a kulturális magatartásmintákra fogja, ha meggyilkolnak egy szerencsétlen nyugdíjast.
Szövetkezni lehet? Lehet! Van mezőgazdasági társasvállalkozásokra lehetőség? Van! A MAGOSZ szarig benyalt a FIDESZ-nek? Igen! Van a MAGOSZ-nak embere a parlamentbe? Igen! Tudtok sztrájkolni? Igen!
A magyar gazdák utolsó szar emberek, tisztelet a csekély számú emberszámba vehetőnek. Nektek még a cigányra is fel kellene néznetek, mert kártékonyabbak vagytok.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:39:54

@Bambano: meredek vagy nem, en ezt allitom.
ha a szlovak, szloven, lengyel, osztrak, olasz, nemet, svajci, cseh, nemet stb. paraszt meg tud elni a mezogazdasagbol pont a MAGYAR, AKI MINDEN NEMZETEK LEGBOLCSEBBJE, az nem tud, ott komoly baj van, foleg a fejekben.
remelem a nagy magyarkodok lattak a szabadalmi statisztikakat is :]

Bambano 2012.02.26. 21:41:45

@ejszarny: nem értem, te miért forszírozod ennyire annak hirdetését, hogy nem olvasod el, amire válaszolsz?
miért veszed egy kalap alá az olasz, német, svájci, osztrák, stb. parasztot a magyarral?
annyiszor elhangzott már itt, hogy ők full támogatást kapnak, mi meg nem. ettől veszteséges a magyar.
ezt olyan nehéz megérteni?

ökörpöröly 2012.02.26. 21:41:49

@nyubocs: Én nem röhögök, mert ezekre a tetves szemetekre reálértéken jóval 10.000 milliárd körül költöttünk, de még most is csak a markukat tartják. Gondold meg, ha ez más, értékteremtő szektorba ment volna!

ekkerjoz 2012.02.26. 21:41:49

@ökörpöröly: kérem, tisztában vagyok a Hangya történetével, ha esetleg megnézi a hivatkozásokat, fel fog tűnni önnek is.
De mint korábban is írtam, a Hangya (termőterület híján) nem termelt. Viszont hitelezett a termelőknek és piacot is garantált helyben, a saját bolthálózatán keresztül.
Ha ön esetleg ezt hiányolja a jelenlegi körülmények közül, akkor megértem az indulatát.
A magyar termelők egy része valóban nem akar itthon piacot építeni, mert megtalálja a számítását külföldön.
Nem feltétlenül paradicsommal.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:41:55

mit akarunk megmagyarazni pl. azon, amikor riport van a gazdaval, sir a szaja, h megint elvitte a belviz a termest, aztan kiderul h beszantottaka vizelvezeto arkokat, h meg 2 sorral tobb kukorica legyen?
:D
most komolyan, ezeket tamogatjuk?

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:43:29

@Bambano: nem tamogatasbol kell megelni, eleve itt kezdodik.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:43:31

@Bambano: Ez a saját fajtátok hibája. Olyanok vagytok, mint a cigányok, mindig más a hibás, sose ti. Meg nektek is jár a segély az adófizetők pénzéből. Igazán egy "faj" vagytok! :)

Bambano 2012.02.26. 21:43:51

@ökörpöröly: és az árutőzsdén kik veszik meg az árut? hint: spekulánsok.
akkor most mi van? hint: megint hülyeséget beszéltél, mint ma egész nap.

Bambano 2012.02.26. 21:45:18

@ejszarny: szerintem mindenki nagyon boldog lenne, ha eltörölnék az agrártámogatásokat. a magyar gazdák úgy tarolnák le egész európát, mint a cunami japánt. nem véletlen, hogy ebbe nem mennek bele az euban.

Bambano 2012.02.26. 21:46:17

@ökörpöröly: áruld már el, te mivel foglalkozol, most már komolyan érdekel.

Bambano 2012.02.26. 21:47:38

@ökörpöröly: ahha, tehát más szektorok tarthatják a markukat, de a gazdák nem.
halj éhen.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:48:20

@ekkerjoz:

1. Engem az érdekel, hogy normális áron, normális terméket kapjak. Engem nem érdekel, hogy magyar, német, olasz, japán vagy spanyol.

2. A tetves gazdák pénzszivattyú helyett már rakhatnának be is a közösbe. Ugyanis amit elkurváznak, eltraktoroznak, elmulatnak, elzabálnak, azt az adófizetők adják össze nekik, ahelyett, hogy K+F-re, oktatásfejlesztésre, munkahely-teremtésre, hatékony vállalati területekre lennének fordítva.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:49:50

@Bambano: Te kommunista paraszt vagy? :D
Van ugye a Marshall-kereszt, tudod, a kereslet és a kínálat görbéje, meg a metszéspont! :D

Bambano 2012.02.26. 21:49:54

@ejszarny: nem látok okot a szabadalmi statisztikák miatti szégyenkezésre... ami mostanában fontos, azok feltalálói között arányaiban több a magyar.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:50:32

@Bambano: akkor az akit en ismerek, az egy balfasz, mezogazdasagbol, allattenyesztesbol el es szepen gyarapodik.
tudod, az egy anynira balfasz ember, h folyamatosan kepezi magat, keresi az uj lehetosegeket, minden teruletre probal oda alkalmas de jovdelmezo novenyekt termeszteni, azokon ahelyeken ahol nem tud gazdasagosan novenyt termeszteni, ott meheket "legeltet" stb.
ahelyett h ugyanazt csinalna minden evben: a biztos bukas eroltetese utan tartana a markat a dellaert.
hat nem hulye az ilyen?

tudod, ha neki lenne EGY szar eve, akkor tole nem sajnalnam a tamogatast sem, hogy tulelje.

Bambano 2012.02.26. 21:51:52

@ökörpöröly: ahha, akkor nem is szoktak a tőzsdéken shortolni meg spekulálni? olvass már egy kis Kostolanyt...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:53:00

@Bambano: hat, eleg vastag lehet a bor a buradon :D
www.pannonnovum.hu/hirek/eu-s-hirek/a-szomoru-valosag-ezert-tart-itt-a-gorog-es-a-magyar-gazdasag

ez nem ok ra?

nezd meg a nepesseg aranyaiban szamolt statisztikat is!

ökörpöröly 2012.02.26. 21:53:02

@Bambano: Azok a szektorok adót fizetnek, foglalkoztatnak, magas hozzáadott terméket termelnek, az oktatás fejlesztése növeli a humán erőforrás értékét, azaz szintén növeli a hozzáadott értéket, a K+F szektorral szintén ez a helyzet. A hozzáadott érték növekedése növeli a GDP-t. A tetves, pumpaagyú, élősködő cigány gazdálkodók viszont csak nyelik a közpénzt, de nincs ennek semmi haszna a társadalomnak. Sikerült egyszerűen és érthetően elmagyaráznom a tuskó fejednek? :)

Bambano 2012.02.26. 21:53:56

@ejszarny: nem teljesen értem, ezt miért nekem és mire írtad. egyébként meg ha a törvény azt írja elő, hogy tarthatja a markát, akkor tartsa. ennyi.
nem nagyon hiszem, hogy ne kapna eu-s támogatást, de mindegy.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:54:13

@Bambano: "ami mostanában fontos, azok feltalálói között arányaiban több a magyar."

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

errol beszelek :DDDDDDDDDD
:DDDDDDDDDDDDDDDDDD
nem rokonod neked az orban gyerek, vagy a matolcsy?
azok adjak elo ilyen furan a tenyeket D:

ökörpöröly 2012.02.26. 21:56:42

@Bambano: Úristen, te tényleg tajparaszt vagy! :D Ki kellene tömni téged! :) Az árutőzsdei spekuláció elsősorban a határidős ügyleteknél van. Persze, vannak hedge-zsel foglalkozók, de ebben semmi újdonság nincs. Nem arról van szó, hogy 1 évig 20-ad áron adják a búzát! :) Egyébként ugyanazon az árutőzsdén ad el a nyugat-európai gazda is -akiknek bezzeg könnyű-! :D Ez még nem jutott az eszedbe, tajparasatka? :D

Bambano 2012.02.26. 21:57:07

@ejszarny: azt feltételezni, hogy nekem rokonom bármelyik is, minimum azt vetíti előre, hogy nem olvastad, amit írtam.

ekkerjoz 2012.02.26. 21:58:06

@ökörpöröly: azt hittem, van jövője a párbeszédnek, sajnálom.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:59:27

@Bambano: Mint a segélyes cigányok, olyanok vagytok, csak a markotokat tartjátok! Büdös, tetves, élősködő cigánybanda. De legalább a sok ezer milliárd lenyúlt pénz után valami minőséget is adnátok, de nem. Arra is alkalmatlanok vagytok. Nem valami nagy szám nemzet a magyar, de a "gazdálkodó" annak is a legalja.

Bambano 2012.02.26. 22:00:10

@ökörpöröly: ja, a sok munkanélküli jogász, közgazdász, kommunikációs szakember, marketinges mind-mind növeli a humánerőforrás értékét... vagy mégse?

azt sem érted, mire céloztam a tőzsdével kapcsolatban, meg azt sem, hogy működik a tőzsde. ez van.

ökörpöröly 2012.02.26. 22:00:33

@ekkerjoz: Bizonyos szint alatti gondolatokkal szemben finomabban nem tudok érvelni! :P

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 22:00:33

@Bambano: nezd meg a linket es vesd ossze ezzel a szamokat:
"Bambano 2012.02.26. 21:49:54
@ejszarny: nem látok okot a szabadalmi statisztikák miatti szégyenkezésre... ami mostanában fontos, azok feltalálói között arányaiban több a magyar."

nah, ez olyan orbanos-matolcsys magyarazat

SvenH. (törölt) 2012.02.26. 22:02:50

@ökörpöröly: modoros modoros!!!

amugy kb egyetertek, az volt a legszebb, amikor EVEKEN keresztul ment a büdöspestinek a fejtagitas videkrol, hogy hat segiccsuk meg minden, es koztudomasu, hogy a novenytermesztest tamogatjak, ugymond ha az olcsobb lesz, akkor az a hus araban is megjelenik...

na szoval mindig ment a nagy tamogassuk es szeressuk a magyar gazdat mert magyar, es akkor mit is olvasott 3 eve az ember? hogy eladta a kukoricajat a nyugati felvasarloknak :)))

darthvad 2012.02.26. 22:05:52

A magyar paradicsom legalább nem tűnt el teljesen. De az ilyen kérdések jók. Hova tűnt a magyar csoki, a magyar szappan és még sok minden.
Szerintem sok esetben mi magunk, a vásárlók hagyjuk hogy tönkremenjen az ország. A többséget nem érdekli milyen árut vásárol, csak olcsó legyen.
Kérdezzetek körbe az ismerőseitek között, hányan tudják hogy hol gyártják az alábbi termékeket:
Baba szappan, Boci csoki, Győri Jó Reggelt keksz, Győri Dörmi, Globus sertésmájkrém, Globus melegszendvicskrémek és egyéb konzvervek??? (Mindet Csehországban! Ennek fényében a Boci csoki reklám különösen gyomorforgató)
Kérdezzétek meg hányan tudják hogy a Balaton meg a Sport szeletet Romániában gyártják?
Mennyien gondolják hogy a Kistejes termékek magyarok mert olyan magyar nevük van? (Amúgy osztrák termék)
Ki gondolja azt hogy a Piros mogyorós csokit itthon gyártják? Hát nem :(
Naná hogy a Gabi gyermekfogkrém holland!
És még sorolhatnám.
A kedvencemet meg kell említsem:
Szegedi Halászlékocka. Magyar termék? Ha-ha. Egy túrót. Régebben olasz volt, mostanság Portugália volt a származási ország. Gyanítom a halfeldolgozók felmosóvize lehet besűrítve. Az íze stimmel ugye...
Még azt is átverik próbál magyar terméket venni de lusta elolvasni a feliratokat.
Sokakat pedig ennyire sem érdekli az egész. Én azt el tudom fogadni hogy van aki csak a legolcsóbbat veheti meg és ezzel nincs is baj, de amikor azt látom hogy fél kilós arany nyakláncos pasas kartonszámra veszi a Mleko feliratú tejet meg a Bürger vagy milyen nevű gagyi dömpingsört hát elakad a szavam.
És csodálkozunk hogy itt tart az ország? Hát én nem csodálkozom.
Még 2 "apróság": egyszer egy élelmiszeripari emberkével volt egy cikk, kérdezte a riporter hogy a magyar tej miért nem megy nyugatra mint dömpingtej? A válasz nagyon világos volt: az osztrák, a német nem veszi le a magyar tejet a polcról.
Ez amúgy igaz a barkácsiparra is, ma már gyakorlatilag sok áruházban még az ilyen bonyolult termék sem magyar mint a szög vagy a kalapács.
Persze ejthetnénk szót a Tungsram takarékos izzókról (Made in China - aki nem hiszi nézze meg) vagy a Bp-i Volvo buszokról, a Ganz sorsáról...
Hosszú a lista, na. Csak a csodálkozást nem szoktam érteni, ami az ország helyzetét illeti. Teljesen természetes.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 22:08:09

@bogancs: koltozz kertes hazba es termeld meg magadnak, nem kellene olyan angy fold, h megtermeld a magadnak valot...

SvenH. (törölt) 2012.02.26. 22:10:33

@ekkerjoz: "A magyar termelők egy része valóban nem akar itthon piacot építeni, mert megtalálja a számítását külföldön."

persze, hiszen a teruletre megkapja az EUs tamogatast ami NETTO, az idiota kurmanyok elnezik a nagy ossznemzeti adocsalast, mert a magyar fold az szent...
ja es basznk melozni megy a buza kukorica kombo... hiszen a legkondis traktorban egyszerubb a melo...

igy megtalaljak a szamitasaikat csak nem versenykepes a magyar mezogazdasag

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 22:11:35

@darthvad: te ne vedd meg a kulfoldi termeket, bezzeg a kulfoldi vegyen magyart :]

ökörpöröly 2012.02.26. 22:11:59

@Bambano: :D Azt hiszem, egy kicsit otthonosabban mozgok a tőzsde és a közgazdaságtan területé, mint te! :D

Bambano 2012.02.26. 22:13:44

@ökörpöröly: jól láthatóan azt hiszed, hogy minden területen otthonosabban mozogsz...

ökörpöröly 2012.02.26. 22:18:53

@Bambano: Tudod, hogy milyen kereslet van jó marketingesre, közgazdászra és társaikra? Hatalmas. Elárulok valamit, a legmagasabb hozzáadott értéket mindig a menedzsment, illetve a szakembergárda adja. :P Nézd meg a Google-t, a Microsoftot és társaikat. Azt a sok milliárd dollárnyi értéket az általad lenézett értelmiség teremtette. Az Apple-nél dolgoznak valami 65.000-en, a cég éves forgalma meg annyi, mint teljes magyar GDP! :) Nem abból van a haszon, ha az adófizetők pénzéből kapáltatsz a szerencsétlenekkel fillérekért, aztán szart termelsz! :)
Egyébként van egy bonyolult matematikai módszer, amellyel ki lehet lehet számítani az oktatás a jövőbeni GDP-re gyakorolt hatását. Lásd a finnek példáját! Bár az analfabéta paraszt agyadnak ezt feleslegesen magyaráznám, úgyse értenéd! :D

ökörpöröly 2012.02.26. 22:21:09

@Bambano: Úgy vettem észre, hogy a trágyázástanon kívül nálad minden területen otthonosabban! :D

ökörpöröly 2012.02.26. 22:23:49

@SvenH.: Én csak azt tudom, hogy szart csinálnak, de azt se maguk pénzéből, hanem a miénkből! Annyiban különböznek a segélyes cigányoktól, hogy sokkal többe kerülnek! :P

ökörpöröly 2012.02.26. 22:25:38

@SvenH.: Ezek az igazi élősködő paraziták, nem a bankárok! :) Exportálni kellene őket az ellenségeinkhez, rögtön tönkretennék a gazdaságukat! :)

ökörpöröly 2012.02.26. 22:27:22

Na, jó éjt mindenkinek. :) Rájöttem, hogy a fafejnél csak egy rosszabb van, a gazdafej! :P

euAgWzgmmtq7K 2012.02.26. 22:40:14

@bogancs: "A kérdés az, hogy miért nem tud a magyar mezőgazdaság ugyanannyiért előállítani paradicsomot, mint az olasz?"

szerintem azért, mert rossz a hatékonysága (túl kicsi terület, régi módszerek), és túl nagy a bürökratikus teher. de egyébként nem értek hozzá :)

komplikato 2012.02.26. 22:47:59

@ejszarny: Szerintem másik blog bejegyzésnél ami leírta pont miért nem fogja a legtöbb ember soha magának megtermelni, pontosan ki lett vesézve mennyi buktatója van, még ha föld lenne is ...
Mondom ezt annak ellenére, hogy a szüleim a paradicsomot, hogy a lényegnél maradjunk, megtermelik maguknak. De sok más dologhoz annyit kéne költeni trágyázásra, permetezésre (vagy bio módszerekre) meg az öntözésre, hogy megint 3-5x annyiba kerülnének mint ha megvennék máshol. És ugye ott van a nem kicsi esély, hogy egy erősebb vihar, zápor, jég vagy fagy elviszi az egészet a fenébe.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 22:54:31

@Kompli: en tudom. ha megnezed, bogancs "termeljuk meg magunknak" jellegu kijelentesere mondtam.

Reeei90 2012.02.26. 23:28:55

@Volkov: Tavaly télen egy mázsa kukorica 7000 forint körüli áron volt kapható háznál, amiből több mázsa fát lehet venni.

futura 2012.02.27. 00:00:01

Bele-bele olvastam a hozzászólásokba, sok újat megtudtam, és sok fafej is hozzászólt, de ezt már megszoktam. Egyet és is hozzá tennék. Az olasz és más külföldi paradicsom konzervekben különböző sűrűségű lé vagy darabos-egész paradicsom van, néha igen magas élvezeti értékkel.(Szubjektív!) A magyar (általában Aranyfácán) egy barnás kenőcs, aminek az állaga is visszataszító.
Más.: Ha szőlő akkor csak mindig a bor,bor.Pedig egy régi vesszőparipám a csemege szőlő. Ősz elején, pár hétig lehet kapni a nyomorult saszla mellett a pannónia szőlőt úgy 200-300Ft-ért. Rengeteget veszek a piacokon, imádom, nagyon finom. Aztán vége, egy évig az olasz-spanyolt lehet vásárolni, most éppen 1500-2000 Ft-ért. A magyart miért nem lehet tartósítani? Gondolom milliárdos befektetés, nagy volumenű termelés, eltartási technológia, télen tavasszal piacra dobni 1000 Ft-ért a térségben. Jól meggazdagodni belőle. Tudom hülye vagyok.

euAgWzgmmtq7K 2012.02.27. 00:39:14

@Peppone Botazzi: "Amit csak magyar alapanyagból készítenének, magyarok, Magyarországon."

Biztos lehet, de minek? Én az ár/érték arányban legjobb élelmiszert fogom venni, és nem érdekel, hogy hol gyártják, és miből

darthvad 2012.02.27. 02:41:30

@ejszarny: Ezt egy szóval sem mondtam. Én is megveszek bizonyos külföldi dolgokat, de csak olyanokat akik nem akarnak hülyének nézni. Pl. Milka csokit veszek ha akarok, cseh Bocit meg cseh "Győrit" SOHA.
Ha 10 millióan csinálnánk ugyanezt, hidd el itthon gyártanák mert úgyis lenne rajta profit.
Amúgy pedig nézd meg Csehországban vagy Szlovákiában mennyi magyar élelmiszeráru van. Szinte semennyi. Ami itt a probléma hogy az arányok megborultak. Nemrég olvastam egy cikket a magyar élelmiszeripar volumenének alakulásáról. 700 milliárd forint forgalomcsökkenés, aminek következményeképpen az ágazat dolgozóinak negyede utcára került.
magyar-termekek.blog.hu/2011/12/02/brutalis_adatok_igy_terjeszkedik_a_lidl_es_aldi_magyarorszagon
A többség nem is érti ezt a helyzetet. Nem lenne ezzel probléma ha lenne 1 rohadt nagy gyémántbányánk meg 2 arany, az Alföld alatt pedig Európa 100 évi földgáz és kőolaj készlete lenne. Az ország többségének nem kellene dolgoznia és tök mindegy lenne honnan veszünk élelmiszert. De a helyzet nem ez, hanem az hogy mi még mindig egy agrár-ipari ország vagyunk ahol ez a jelenség katasztrófát okoz. Csak körül kell nézni.

darthvad 2012.02.27. 02:45:47

@d.hardman: Nem baj, nem kell mindenkinek olyan jól élnie mint a németeknek vagy az osztrákoknak. Ők nem így gondolkodnak ahogyan te emiatt ez a különbség országaink között jó darabig nem is fog eltűnni. Ez főleg a fizetéseket tekintve fájó pont, de lehet így is élni. :)

Volkov 2012.02.27. 07:53:41

@Reeei90:
Nem tudom hol volt ilyen ár helyileg, de a román-ukrán-magyar hármashatár közelében nem ennyi volt. Nekem is azért maradt ez emlékezetes, mert állítólag az egyik bácsi többek között ezért akasztotta fel magát.

Németh András 2012.02.27. 08:45:49

@bogancs: Csak arra a furimányos helyzetre kívántam ezzel a természetesen csúsztatott félmondatommal felhívni a figyelmet (sikerrel) hogy nagyon érdekes hogy ma Magyarországon van egy elég széles rétek aki magyarabbnak tartja magát azoknál akik nem az általuk preferált pártra szavaz, sőt továbbmegyek elég sűrűn és elég magasról lehet hallani hogy aki nem jobboldali az minimum az elnyomótőkés nagykapitalista rendszer támogatója. De ugyanezek az emberek ha arról van szó hogy vegyünk paradicsompürét hallgatnak mint a hal a vízben, és a többségük megveszi az olaszt, és nem veszi a fáradságot még arra sem hogy posztot toljon róla.
Én például nem jobboldali szavazóként megnézem hogy mi van a termékekre írva, próbálom figyelni hogy mit választok, de ettől még be vagyok skatulyázva a nemzet megrontójának azok részéről akiknek nagy a szájuk és rettentő nagyokat szónokolnak arról hogy mennyire nagyon magyarok, de közben amikor elmennek a tecsóba akkor csont nélkül megveszik az olasz paradicsompürét.

Számomra ez rettentő érdekes. Az meg tény hogy az alig néhány százaléknyi LMP szavazó, vagy a többi balodali szavazó (akik szintén nagyon kevesen vannak) sokkal nehezebben tudnak változást kezdeményezni mint az Orbánhívők és a Jobbikosok.

Vannak itt mindenféle kezdeményezések hogy mutassák hogy mennyire frankók (tűzzünk magunkra virágot meg hasonlóak) de szerintem hasznosabb lenne ha attól lennének nagy nemzetvédők ha próbálnák megvenni a magyar terméket (és nem azért mert a nyugati ócska és szar, hanem mert támogatni szeretnék ténylegesen a magyar gazdákat).

www.youtube.com/watch?v=OEeLjKG9Wck
Itt egy videó, nem pari hanem tej, de tanulságos. A legkomolyabb amikor az etyeki tejgazdaság vezetője nyilatkozik róla hogy az ő köreiben vannak tehetős magyar emberek és még velük sem tudja megérteni a film üzenetét... (9:30-tól)

Németh András 2012.02.27. 08:48:51

@Németh András: és igaz hogy annak hogy magyar terméket vásárol a magyar ember, annak nem volna szabad politikai kérdésnek lennie, de amíg ebben az országban politikai kérdés hogy kiteszem-e a kokárdát, és politikai kérdés hogy kik az igaz magyarok addig én úgy gondolom hogy fel kell erre a logikai bukfencre hívni a figyelmet...

Németh András 2012.02.27. 09:01:29

@biobender: úgy tűnik félreértettél, nem azt kívánom hogy nagyságrenddel rosszabb árut is megvegye az egyszeri vásárló, ha az magyar (csak azt szeretném ha keresné a magyar terméket).

De van az a szint amit egy magyar paripüré nem tud hozni ha beledöglik sem (hisz Szicíliában többet süt a napocska és melegebb van), ráadásul egy átlag felhasználó egy átlag magyar vagy épp olasz pürét össze sem tud igazán hasonlítani. Mindkét esetben bízik abban hogy a szabályozás kiszűri a fogyasztásra alkalmatlan terméket. Ezután lehet még jönni szubjektív dolgokkal (pl az én menyasszonyom a kecskemétire esküszik mert Bács-Kiskun megyében nőtt fel, de ettől még lehet hogy a békéscsabai paripüré meg másnak finomabb, de ez már nem objektív).

Viszont ha objektív okok mentén kizárod az importterméket akkor még szubjektív indok alapján választhatsz a magyarból, azt meg nem hiszem hogy egy olasz teszkós paripüré fényévekkel jobb mint egy magyar...

A korábbi hozzászólásom pedig arra volt kisarkítva hogy van ma Magyarországon több százezer ember aki szóban rettentő magyarnak hiszi magát, de ha tenni kell (mondjuk szólni a tecsónak hogy tartson magyar pürét) akkor ugyanúgy hallgat mint a többi. És nekem az nem begyere hogy valaki vizet prédikál de bort iszik, ennél már az is jobb aki nem prédikál de bort iszik :)

Szóval amíg százezrek tépik a szájukat a multik ellen meg az importtermék ellen, de ha vásárolni kell akkor ők is multiba mennek és importot vesznek addig szerintem ez az ország tökéletes piac marad a teszkósolaszparadicsomnak...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.27. 09:06:13

@Németh András:

Most vettem észre, hogy van ám a hűtőben egy magyar gyártásű paradicsomom.

Sió paradicsom 100% paradicsomtartalom.

Siófoki gyártás - 1977 óta.
sűrítményből készül.

papírdobozos gyümölcslé
- mi isszuk, de szerintem főzésre is jó.
És finom is.

Vegyétek, hogy mindig legyen, mert nem mindig találom.

Ja, azért isszuk gyümölcslé helyett, mert nem cukros.

SvenH. (törölt) 2012.02.27. 09:33:44

@Németh András: en is meg szoktam venni a magyart, de csak +15% -ot er meg nekem...
sajtbol csak nemetet veszek, probaltam en magyart, de valahogy az a +50% az nagyon rossz...
es itt az ar/ertek aranyt ertem nem a rendes nemettel szeretnem a legocskabb magyart osszehasonlitani...

ökörpöröly 2012.02.27. 12:30:11

@Németh András: A magyar termékekkel van egy hatalmas probléma. Nem állandó a minőség, emellett ismerve a magyar "kultúrát" nem bízok meg bennük. Nem hiába hordják a jobb éttermek külföldről a zöldség, hús, gyümölcs és egyéb készítmények többségét külföldről.
Én azt mondom, csak akkor szabad magyar terméket venni, ha folyamatosan eléri a külföldi termék ár/érték szintjét.

Pinka-Panka 2012.02.27. 12:48:55

Úristen, ennyi kommentet a paradicsomról:

Németh András 2012.02.27. 14:56:48

@SvenH.: Sajtból egyértelműen csak a házi a nyerő. Nagykáta és Jászberény közt a tanyavilágban készítenek olyan sajtot amit meg lehet sütni serpenyőben! Amikor elősször láttam megváltozott a bolti sajtokról alkotott képem :)
Árban olyan 1300/kiló.

Meg a gödöllői piacos sajtos bácsi, a friss fokhagymás és egyéb sajtjaival (igez ez van vagy 2000/kiló).

Jó persze nem mindenki teheti meg hogy piacra menjen, hisz se lehetősége se ideje (de ez tényleg így van? szerintem nem).

Egyébként tőlem vegye nyugodtan az átlagfelhasználó a nyugati, jó minőségű sajtot, a diszkontokban diszkontáron. Csak utána ne álljon be a sorba keseregni hogy szarul áll az ország, ennyi a kérésem hozzájuk...

Németh András 2012.02.27. 15:07:27

@ökörpöröly: és szerinted a jobb éttermek kínálatát megtalálod bármelyik hazai multiban?

Abban hogy a menő étterem külföldről hoz alapanyagot szerintem bejátszik a sznobizmus is, hisz az tényleg határtalan :D

Én hiszem hogy egy kis utánajárással elérhető az a magyar termék aminek nem rosszabb a minősége a diszkontprémiumnál. Csak akarni kell és rászánni heti percet.

És ahogy már korábban mondtam mindenkinek szíve joga azt választani amit akar, de a kommunkiációja ne mondjon ellent a választásainak.

Nagyon érdekes volt pl tavaly ilyenkor egyhajúvirágtúrán beszélgettem pár emberrel (középkor, kora nyugdíjas korosztály) és mindannyian sajnálkoztak rajta hogy régen de jó is volt a hazai mezőgazdaság, de amikor egy kicsit beszélgettünk egyből előkerült hogy miért nincs elérhető árú finom magyar paradicsom a boltok polcain február végén :D

Margit, noormáális?

És még egy bibi van ezzel az ár érték szintezéssel. Az hogy sehol sincsenek beleszámolva a járulékos költségek. És hiába olcsóbb a külföldi tej, ha aztán nekem kell eltartani a sok munkanélkülit. És arra jóval több megy el a zsebemből...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.27. 15:30:18

@Németh András:
Élelmiszert nem veszek tanyavilágból.

Esetleg, ha számlát adna.
Nem ad.
Akkor tudnám, hogy néha benéz hozzá az ellenőr, hogy tiszta-e.

Németh András 2012.02.27. 15:52:04

@Dr. simonmondja.: igazad van, tavaly én is meghaltam háromszor a kétes eredetű tanyasi/piaci termékektől
szerencse hogy évente kapok plusz 4 életet :)

Németh András 2012.02.27. 15:57:26

@Dr. simonmondja.: na de hogy ne viccelődjek, a bizalom az tényleg egy olyan fogalom ami nem való 2012-be, de ha nincs bizalom akkor nem lesz itt kánaán, ne higyje senki hogy az ISO2453120 szabvány meg az humánoldalt kihagyó mezőgazdaság fog felvirágoztatni minket

Voltam egy élő falu konferencián ahol bp-i jól menő családok hoztak létre egy kht hogy egy nógrádi kis faluban élelmiszert termeltessenek maguknak. A fickó ott mondta hogy a legjobb minőségbiztosítás ha a szemébe nézel annak aki kapálja a paradicsomodat. Úgy érzem találó...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.27. 16:14:28

@Németh András:
Most tényleg túl nagy kérés, hogy tiszta legyen és ellenőrizzék úgy, mint más élelmiszerrel foglalkozót ?

Még egy óvodai konyhán is lehet tömeges mérgezést okozni.
A vendéglátósoknál is rendszeresek az ellenőrzések.
Én semmilyen élelmiszert árusítót nem tudok megtippelni, hogy hogy néz ki a lavórja otthon.

Ellenőrizzék őket és számlát is adjanak.
Akkor érdekel az árujuk.

SvenH. (törölt) 2012.02.28. 00:21:39

@Németh András: en pedig kesergek... en meg akarom venni a magyar emberek altal termelt sajtot, csak a gazdamaffia az ellehetetleniti a melymagyar erzesu liberalisokat mint pl. en
igenis hivjak be es privizzek el a mezogazdasag egy reszet!!!

felolem maradhat a magadfajtanak a fele az orszagnak, ami kismeretben eloallit es majd levadaszgatod, de en a bevasarlokozpontban akarom megvenni, mashol irtam en szeretem a budai skalanal levo interspart, en OTT akarom megvenni a magyar joarasitott minosegi sajtot, de ahhoz az kell hogy legyen rendes termeles, ahhoz meg nem a magyar mutyimentalitas kell...

SvenH. (törölt) 2012.02.28. 00:27:14

@Dr. simonmondja.: erdelyben a romanoknal lehet venni jo sajtot, igaz ismerni kell oket... at is kell csempeszni...

Németh András 2012.02.28. 08:49:07

@Dr. simonmondja.: nem nagy kérés az ellenőrzés, de szerintem akkor a jogszabályok átírásával kell kezdeni. Mert jelenleg (nem tudom, de gondolom) szinte hasonlóak az elvárások a technológiával kapcsolatosan egy tanyasi sajt esetében mint egy nagy sajtgyárnál. Lehet hogy a szabályozás egyszerűen el sem fogadná sajtnak azt a terméket amit a tanyasi készít, mert úgy van megírva a jogszabály :D

Amennyire tudom a tanyasiak azért kezdtek sokan sajtkészítésbe mert megszüntették pár éve a tejátvevő helyeket (illetve van, de több 10 km-re ahova nem éri meg elvinni a napi pár liter tejet) és ott is valami hasonlóval takarództak gondolom hogy nem a legkorszerűbb az átvételi hely felszereltsége, és az meg milyen már hogy egy kannából egy másik kannába önti át az ember fia a tejet. Vagy talán a háttérben bújtatott módon számolják fel a közösségek önellátási képességét?
Csak azért ha belegondol az ember szerintem 20 évvel ezelőtt sem volt nagyságrendekkel több élelmiszer mérgezés mint most.
Csak átalakultak a dolgok, a messziről jövő paprika meg a melaninos tej okoz problémát, meg az átcsomagoló/címkéző gyárak.
Jó anyámék szoktak például eltenni savanyúságot, mi azt esszük egész télen (nem akarom ragozni hogy jobb-e mint a konzerv, sejtheted) de az biztos hogy nagyobb százalékban fordul elő hogy egy-egy üveg megpukkan, vagy olyan is van hogy penészes lesz a lekvár teteje. És ez valószínűleg attól van hogy a "gyártási folyamat" nem olyan steril mint a konzervgyárban (vagy nincs olyan technológia otthon hogy a rohadt zöldségből is tudjunk csalamádét készíteni), de ettől még úgy érzem hogy a házi termékek készítésének van létjogosultsága.

És én hiszem hogyha jól működik az emberek agya (na ez a legnagyobb kétely számomra ebben az országban) akkor a termelő igyekszik szép árut termelni a vásárló pedig megbízik a termelőben.

Nagyon nagy probléma ma ebben az országban hogy a kistelepülések abszolute leépültek, a városiak úgy érzik hogy a bankfiókban ülve ők tartják el az országot, a gazdák szét vannak tagolva, hisz a mai mezőgazdaság az kőkemény ipar, a kicsi nem maradhat meg, csak az aki 10 és 100 milliókkal rendelkezik, a föld koncentrlódik a "kiskirályok" kezében. Közben meg rengeteg nyugdíjas munkanélküli nagycsaládos szó szerint a legrosszabb minőségű táplálékot eszi hisz kizárólag az árra tud koncentrálni. És a piaci termék luxussá vált, a kiskertek nincsenek felásva, az ólakban nincsenek tyúkok.

Tudom ez már nagyon más témakör, de hiszem hogy a gondok az alapoknál kezdődnek. Ma Magyarországon széles rétegek vannak akik részben fedezni tudnák a szükségleteiket, vannak köztük akik akár többletet is tudnak termelni amire lehetne fizetőképes kereslet, és ha ezek a körök beindulnak akkor csökken a segélyre szorulók száma, tehát jól jár az is aki a segélyeket termeli meg.
Egy nagy alapigazság hogy minél nagyobb valami annál személytelenebb, és a másik dolog amit elfelejtünk hogy minden mindennel összefügg.

Röhög az ország azokon a cigányokon akik megpróbáltak uborkát termelni, de nem igazán jött össze nekik, de azt már senki nem gondolja végig hogyha adunk nekik x segítséget, akkor lehet hogy 3x segélyt spórolunk meg. Lehet azt mondani hogy a tanyasi ember nem az én gondom, ha nem tud olyan technológiával termelni mint a konzervgyár akkor nem érdekel. De akkor a tanyasi szépen lecsúszik és a végén segélyen fog élni.

Ja persze lehet azt is mondani hogy nincs segélyezés, és menjen mindenki a pénzügyi szektorba dolgozni virtuális pénzzel játszani, de komolyan hisszük hogy ettől lesz fenntartható a rendszer? A globális virtuális játékosok nagyon sokat tudnak keresni pl. azon hogy felvásárolják a rizst és jobb áron adják el, csak épp lehet hogy emiatt kialakul egy kis élelmiszerhiány valahol és meghal párezer ember, ja de kit érdekel, miért született Wietnámba a hülye és miért nem dolgozik valami jól fizető szektorban?

Az a baj hogy ma egy hihetetlenül szűk réteg tartja a kezében a világon azokat a dolgokat amelyek alapján működik a mostani rendszer, és azt már láthattuk hogy olyan nagy az egymásrautaltságuk hogy nem lehet nagy áldozatok nélkül kivenni bárkit is a rendszerből, és a rendszer nem átalakítható akkor sem ha látjuk hogy nem jó (miről is szólt a globális pénzügyi válság? Bedőlt valami amcsi bank vagy mi és rántotta magával a többi spekulánst. Mi is volt a megoldás? Rengeteg pénzt önteni a pénzügyi szektorba, hogy fenntartsák a rendszert? Euró 10 és 100 milliárdokkal dobálództak, de érdemi szemléletváltás nem történt. És mi van most? Állandósuló csődhelyzetek, állandósuló pénzbetöltések. És a pénzt az emberek adják, de a hasznot mindig azok kaszálják le akik a problémát okozták...
És a pénzt adnunk kell hisz bedől a rendszer akkor nem tudunk túlélni mert minden önellátási képességünket feladtuk az évek során...)

Na tényleg nagyon elszaladtam. De hiszem hogy alulról építkezve lehet megoldani a problémákat és kicsiből kezdve. Például hogy a vásárló elkezd sírni hogy szeretne magyar terméket, hogy a vevők elkezdik keresni azokat a termékeket amik tényleges jó minőségűek, hogy próbáljuk visszaállítani a közösségek önellátó képességét stb-stb...

Németh András 2012.02.28. 08:52:27

@SvenH.: a mentelitásbéli váltással egyetértek, de mit értesz a mezőgazdaság egy részének elprivizésén? mert ez nekem nem esik le :D

SvenH. (törölt) 2012.02.28. 10:35:30

@Németh András: hat ami az iparnal megtortent es a mazogazdasagnal meg nem...
behivni tokeeros vallalatokat akik pl. versenykepes termeket kepesek eloallitani, es pl. bejelentik az idenymunkast is

Németh András 2012.02.28. 15:43:31

@SvenH.: szerintem a magyar föld jelentős része része ilyen "tőkeerős vállalatok" kezében van

cikk erről: greenfo.hu/hirek/2012/02/27/angyan-jozsef-terez-anya-tanacsait-koveti

És van itt külföldi, van itt hazai, van itt jogi személy meg mindenki akinek van pénze...

Szóval nem értem, a földek döntő többsége magántulajdonban van, szóval nem lehet privizni, és az is valószínű hogy a többség nagybirtokosok kezében

A KSH szerint 2011-ben: 7 359,9 ezer ha a termőterület, ebből 3 461,5 gazdasági szervezetek kezében van, egyéni gazda 2 698,9, és (ez a legjobb) nem azonosítható 1 199,5.

Egy másik statisztikából pedig látszik hogy 2010-ben egy gazdaság által használt mezőgazdasági terület átlagos mérete 465ha.

8800 mezőgazdasági társaság kezében több föld van mint az 567 ezer egyéni gazda kezében, szóval volt itt elprivatizálás nem is kicsit :D

Németh András 2012.02.28. 15:48:45

portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/idoszaki/gszo/gszo10.pdf

a forrás lemaradt, és mégegy érdekesség, a ksh-s anyagban hivatkoznak a 8.oldal aljáv valami táblázatokra amiben gondolom még több választ találnánk, de azt valahogy elfeledték feltenni :)

ha valaki megtalálja szóljon engem érdekel

hatmittomen 2012.03.05. 01:59:54

Jaj... Az olasz paradicsomot ne is akarjuk összehasonlítani a magyarral, ezeknek a fajtáknak az ottani éghajlat, hagyomány, szakértelem kedvez, pl. a Lucullus fajta. Inkább örüljünk és hajoljunk meg, hogy ilyen kiváló minőségű olasz áruk elérhetőek itthon ilyen kedvező áron! Hámozott paradicsomkonzervek, sűrítmények, pürék, szószok és a legtöbb csak konyhasót tartalmaz, semmi káros adalékanyag! Az olasz zászlót meg nem ártana tanulmányozni...

SvenH. (törölt) 2012.03.05. 19:32:06

@Németh András: en nem tudom te mit olvasol...

"8800 gazdasági szervezet folytatott mezõgazdasági tevékenységet"
"567 ezer egyéni gazdaság végzett mezőgazdasági tevékenységet."

"A korábbi évekhez hasonlóan a termõfölddel rendelkezõ gazdaságok
99 százaléka használ mezõgazdasági területet, ennek átlagos mérete 2010-ben a
gazdasági szervezetnél 337, az egyéni gazdaságok esetében 4,6 hektár."

de nem a magyar fideszes politikusok altal fenntartott oligarchiara voltam kivancsi, akik ezen is nyereszkedni akarnak hanem a kulfoldi multi ha ugy dont, hogy o be akar jonni akkor megteheti-e?

tudod a bornal ez ugy mukodott, hogy a magyarok tokajjal kapcsolatban azt ertek el hogy kihoztak a PET palackos kiszerelest de a francia MULTI meg elerte hogy egy szinvonalas gasztro TV musorban az egyik leginkabb hozzaerto dicserte a francia tokaji borokat, tudod ez a MEGFIZETHETETLEN kategoria, nincsen az a penz amit reklamra elkoltenenek es akkora erteke lenne mint annak az 5 perces osszefoglalonak volt...

de engem megnyugtatott, hogy a politikusoknak van egy kis befektetett tokeje termofoldben, igaz hogy az o szakertelmuk nem eleg ahhoz hogy a nyugatra kurrens termeket szallitsunk es igy munkahelyet teremtsunk... de legalabb magyar emberek kezeben van a fold :)))
süti beállítások módosítása