Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Hol a magyar paradicsom?

2012. február 25. - bogancs

Elküldött ma a párom a Tescoba, hogy vegyek a gyerekeknek (többek között) konzerv paradicsompürét, mert nagyon szeretik a paradicsomos húsgombócot.

Szétnéztem a polcon, rengeteg féle volt: Leginkább fémdobozos vagy tetra pack csomagolásban, 150 és 380 forint között (500g-os esetében). Ahogy végigfutott a szemem rajtuk, megakadt a szemem egy tetra pack dobozoson, piros-fehér-zöld csík fut rajta végig. Alább a képen látható.

https://m.blog.hu/ni/nivo/happyfrucht2.jpg

Na a magyar jó lesz, gondoltam, de ahogy megnéztem közelebbről, a származási helye bizony Olaszország volt. Megnéztem a többit is, mindegyik Olaszországból való! A 150 forintos is, és a 380 forintos is. Meg az összes többi is. Hogy az áron kívül mi alapján lehetne következtetni a termék minőségére, azt nem tudom, mert semmi különbséget nem találtam a dobozokon a néhány szavas magyar feliratszövegekben. Azon a mellékszálon most szemet hunynék, hogy picikét félrevezető a termék színvilága a származási helyet illetően.

No mindegy, nem mehettem haza paradicsompüré nélkül, hát megvettem a Happy fruchtot. Közben azóta is azon gondolkodom, hogy MIÉRT NINCS A BOLTBAN MAGYAR PARADICSOMPÜRÉ???

Megnéztem a szavatossági időt, amit ma vettem, az 2013 szeptemberéig szavatos. Tehát elvileg semmi akadálya nem lenne, hogy a nyáron megtermett magyar paradicsomot lepasszírozzuk, és eltegyük télire. A művelet sem túl bonyolult, jómagam is tettem már el többször paradicsomot: Felfőzzük, átpasszírozzuk és mehet is az üvegbe. Nem értem, hogy miért olcsóbb pont Olaszországból behozni, mikor elvileg a magyar klíma optimális a paradicsomnak, termőföldben és szakértelemben sincs hiány. Meg talán a magyar munkások bére is olcsóbb néhány euróval az olaszországinál.

Ki érti ezt? Én nem. Miért nem tudunk paradicsomból önellátóak lenni és gazdaságosan termelni? Esetleg az olasz gazda több EU-s támogatást kap? Vagy talán a Tescoban lenne a hiba, és más boltokban kapható magyar paradicsompüré? 150 forintból nem tudna a magyar mezőgazdaság előállítani 500g paradicsompürét, hogy versenyképes áron eladható legyen a boltokban?

Tudja valaki a választ a kérdéseimre? (Leginkább nem az indulatos/szélsőséges/demagóg/populista válaszokra lennék kíváncsi, hanem a reálisra és az objektívre.

Megjegyzem Gyurcsány Ferenc úgy másfél éve egyszer vásárolni volt, és akkor azt tapasztalta, hogy a magyar tej 240-be a szlovkák meg 120-ba került. De legalább volt magyar tej. Paradicsompüré fronton viszont rosszabb a helyzet, mert nincs magyar paradicsom!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr754205349

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tyúkokkal fekszenek a Fiatal Gazdák 2012.02.26. 16:01:45

Az animal sex offline promója is bekerült az Agrya egyesület vidéki gazdálkodást népszerűsítő projektjének marketing eszköztárába. Állítólag több ilyen képeslapjuk is van, sajnos csak ez az egy került fel a netre, ami lentebb látható. Kíváncsian várom ...

Trackback: Meg lehet élni egy falusi konyhakertből? 2012.02.26. 16:00:40

"Ráereszteni a városi fiatalokat a földekre, hogy intravénás nemzetihevületből, ábrándos parasztromantikából gazdálkodjanak, ebből max. egy észak-koreai szintű prosperitás várható el." A falusi emberek ma nagyáruházakban vásárolják meg azt az...

Trackback: Andor László Jobbikos lett, mégis támadja őt a Jobbik 2012.02.26. 14:53:18

Nem értem, hogy mi baja a Jobbiknak Andor Lászlóval. Főleg most, amikor átpártolt hozzájuk. Na, jó, elhiszem, hogy elsőre badarságnak tűnik az átpártolás, de nézzük meg alaposabban a dolgot és mindjárt sokkal hihetőbb lesz....

Trackback: Fogorvost az oroszlán barlangjába 2012.02.26. 14:43:44

Az elmúlt másfél hétben csapások sora sújtotta az Elvarázsolt Kastélyt és most már elmondhatom, kérdésessé vált fennmaradásunk is. Miközben a szerkesztőség munkatársaival együtt vért verejtéket nem kímélve munkálkodtunk, hogy a kastély látogatóinak fol...

Trackback: Andor László Jobbikos lett, mégis támadja őt a Jobbik 2012.02.26. 14:39:33

Nem értem, hogy mi baja a Jobbiknak Andor Lászlóval. Főleg most, amikor átpártolt hozzájuk. Na, jó, elhiszem, hogy elsőre badarságnak tűnik az átpártolás, de nézzük meg alaposabban a dolgot és mindjárt sokkal hihetőbb lesz....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dézsàvü 2012.02.25. 23:31:27

Ilyenen már én is elgondolkodtam korábban. Egy nagyáruházlánc piacára betörni szinte lehetetlen. Nagytételű - állandó minőséget biztosító - előállító bázis szükséges hozzá, amilyen jelenleg nincs az országban.

És akkor még nem említettük a "beszállítói tender" megnyerését.

(Éppenezért szvsz. nincs szükség ebben a kis országban ilyen hatalmas áruházláncokra, mert a hazai feldolgozó-ipart egyáltalán nem támogatják, csak kirablásra szakosodtak, ugyanakkor hatalmas befolyással vannak egy ország gazdasági fejlődésére.)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.25. 23:38:33

@dézsàvü:

Nem hinném, hogy 100%-ban ez a probléma. Nem akarom védeni őket, de pl. a Tesco törekszik arra, hogy hazai élelmiszereket tegyen a polcra.

btl.hu/cikk/2011/11/18/regionalis-beszallitoi-forumot-tartott-a-tesco

Dr. GGG77 2012.02.26. 00:45:46

Először 1994-ben, majd 2009 őszén jártam a Harrods-ban. 18 évvel ezelőtt ott volt a Pick szalámi, a Zwack Unicum, a Tokaji. a magyar alma, a magyar hagyma. 2009-ben már semmi. A bor osztályon kérdeztem meg egy öltönyös urat, hogy miért nincs semmilyen magyar termék. A válasz: azért, mert ha a magyaroktól kérünk valamit egy hét múlva, az jó, ha 3 hét alatt megérkezik, és még nekik áll feljebb.
Szóval mi a kokikhoz, meg a sallerhoz értünk. Van egy ocsmány, ordas nagy pofánk, amin mindenki röhög, és ennyi...

Joooe 2012.02.26. 06:24:04

Arany fácánt (nem a sör :)) sok helyen kapni, és magyar, cserébe 2-3x annyiba kerül mint a lengyel vagy az olasz. Itt be kell vallanom hazafiatlanságom, hogy az egyik lengyel márkát szoktam venni, elsősorban azért, mert praktikusan újrahasználható és visszazárható helyes kis üvegekben van, nem ormótlan konzerbdobozban, ugyanakkor finom paradicsomíze van és nem teljesen lényegtelen, hogy lényegesen olcsóbb

puszt 2012.02.26. 06:30:20

A színvilágban segíthetek: nézze az olasz zászlót.

Joooe 2012.02.26. 06:33:52

Egyébként gondolom nem csak a paradicsomról szól felvetés, gyönyörűen bemutatja az egész magyar gazdaság problémáját.
Csinálhatnánk úgy is, hogy andrás megtermeli, béla konzerválja, zsuzsi meg megveszi. Ehelyett mi azt választjuk, hogy a föld gazos, a gyárépület üres, zsuzsi adójából segélyt fizetünk andrásnak és bélának, a maradék kis pénzét meg kivisszük külföldre, erősítse inkább az olasz gazdaságot.
(Na ezért kardoskodtam, hogy a fogyasaztás importaránya kerüljön be negatív súllyal a nívó indexbe :))

Joooe 2012.02.26. 06:35:43

@Joooe: na jó, ha román lenne nem venném meg, azért mindennek van határa :)))

VT Man 2012.02.26. 08:21:10

@Joooe:
Tokeletesen leirtad! Raadasul gyar nincs, mert eladtak es az epuletet pedig leromboltak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 08:31:31

@puszt:

"A színvilágban segíthetek: nézze az olasz zászlót."

Köszönöm az információt..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 08:43:04

@VT Man:

"Tokeletesen leirtad! Raadasul gyar nincs, mert eladtak es az epuletet pedig leromboltak."

Ez egy dolog, a kérdés az, hogy vajon tudnánk-e gazdaságosan termelni versenyképes áron, vagy épp azért szűntek meg a gyárak, mert nem tudtunk versenyezni a külföldiekkel?

Joooe 2012.02.26. 08:51:24

@bogancs: ha azért nem termelnénk, mert a kapacitásainkat értékesebb exportcikkek előállítására fordÍtanánk, akkor igazad lenne, de sajnos nem ez a helyezet.
A termelés vs. segélyezés kérdésben kell dönteni, és itt nem kérdés mennyire hatékony az előbbi :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 09:14:01

@Joooe:

Kábé akkora dilemma ez, mint hogy mi kerül ezen a fotelen 7200 forintba? :-))

nivo.blog.hu/2012/02/26/vasarnapi_kabare_mi_kerult_ezen_a_fotelen_7200_forintba

Kár, hogy nem lehet rajta olyan jóízűeket nevetni is.

nagydee 2012.02.26. 10:46:06

hibás az alapkoncepció.

nem magyar gazda vs. olasz gazda a kérdés. az a paradicsom, amiből ez a termék készült max. véletlenül találkozott olasz gazdával. nem olasz gazda termelte, az ugyanis, ha termeszt paradicsomot, akkor eladja a helyi piacon, eladja a helyi kisboltoknak és a friss árúra áhítozó helyi éttermeknek. esetleg, ha nagyon penge, akkor feldolgozza pl. sűrítménynek, szárított paradicsomnak és ugyanezen a csatornákon értékesíti.
az a paradicsom, amiből ez készült, nagyüzemi körülmények között, nagy termelékenységű gazdaságokban (magas gépesítés, kevés emberi munka), sőt, még az is lehet, hogy hidrokultúrás úton termett.
na ez az, ami nincsen Magyarországon.
le kéne már szakadni a magyar gazda kényszerképről. csak azért, mert valaki egész életét egy faluban élte le, még nem fog érteni a mezőgazdasághoz és főleg nem fog érteni a nagyüzemi termeléshez.

Velence19 2012.02.26. 11:01:02

@Dr. GGG77: Egy példán keresztül bemutatnám, mi a probléma. Az orosz piacon 2005-2006.-ban nagy divat volt a tetrapackos bor. Kommersz minőség, de régóta (még a KGST-időkből) ismert neveken: kékfrankos, muskotály, kadarka, furmint. A piac hatalmas volt (csak Moszkva környékén 22 METRO van), 4-5 M liter volt az igény. Kis cég lévén ilyen mennyiséget nem tudtunk biztosítani ( a palackozást is Szlovákiába végeztük), ezért egy pécsi cég kitalálta, csináljuk meg Magyarországon, a Tetrapack Hungary lízingbe adja a töltősort. Összehívtuk a nagy borászatokat. A reakció: csak nem képzeled, hogy az én boromat összekevered a Jóska szarával? Nem is lett semmi a tervből, az orosz piac mára gyakorlatilag újra elveszett. A nagy láncoknak életfontosságú, hogy a bevezetett áruk nagy mennyiségben MINDIG kaphatók legyenek. Amíg a szövetkezetek nem jönnek újra létre, esélyünk sincs betörni a piacra.

Velence19 2012.02.26. 11:11:54

@nagydee: igazad van.2005.-ben találkoztam egy spanyol borászati szövetkezet vezetőivel. Évente 15 M liter bort értékesítenek, 2.300 tagjuk van. A szövetkezet határozza meg, milyen fajtákat termesszenek (piacképeseket), adja hozzá a szükséges anyagokat, a gépeket (ezek közös tulajdonban vannak) és garantálja a felvásárlást és annak árát. Ma valahogy így működik Európa, ezért látsz a Tesco-ban rengeteg spanyol bort. A magyar mezőgazdaság is akkor volt az élvonalban (a 80-as években), amikor az "elátkozott" TSZ-k és a hozzájuk csatlakozó háztáji működött.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 11:22:08

@nagydee:

"az a paradicsom, amiből ez készült, nagyüzemi körülmények között, nagy termelékenységű gazdaságokban (magas gépesítés, kevés emberi munka), sőt, még az is lehet, hogy hidrokultúrás úton termett."

Csak az a kérdés, hogy ez van-e olyan minőségű, mint a házi? Valószínűleg nincs.

@Velence19:

Neked is igazad van! Én csak abban vagyok cseppet bizonytalan, hogy ez-e a helyes út a magyar gazdaság számára is?

Nagy mennyiségben nagyon olcsón, kevés élőmunka felhasználással, de gyenge minőséget, vagy pont fordítva.

Magyarul hogy a jelenlegi kiskereskedelemhez kell-e alakítani a mezőgazdasági termelést, vagy a mezőgazdasági jellemzőihez kellene-e alakítani a kiskereskedelmet.

A leírásaitok alapján gond valahol ott lehet, hogy a rendszerváltás után párhuzamosan zajlott a földek elaprózódása a kiskereskedelem koncentrációjával. Persze, hogy nem találják egymást.

Én az "ahány ház annyi szokást" Magyarországon nagy értéknek tartom, nem biztos, hogy az a helyes út, hogy ezeket eggyé formáljuk.

Anonimama 2012.02.26. 11:33:19

@bogancs: Neked is igazad lehet, de a sok élőmunka felhasználásával kis mennyiségben előállított termék a magyar vásárlóerő számára megfizethetetlen lesz. Aki 47 ezer Ft-ból él, az nem fogja megvenni csak azért kétszer annyiért a magyar terméket, mert az jobb, hanem továbbra is az olcsóbbat fogja keresni.

Velence19 2012.02.26. 11:35:53

@bogancs: ""ahány ház annyi szokást" Magyarországon nagy értéknek tartom, nem biztos, hogy az a helyes út, hogy ezeket eggyé formáljuk.". Ez is igaz, de a 200 eFT átlagfizetéssel (amiről te is tudod, hogy nem a többség keres ennyit) az emberek nem azt tudják megvenni, amit Pista bácsi ükapja receptje szerint évente 200 kg-os mennyiségben állít elő, hanem amit a zsebe elbír. A mangalica egészségesebb, mint a dán disznó, de az abból készült termékek ára kétszeres.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.02.26. 11:42:55

Pár éve a tévében panaszkodott a gazdálkodó,hogy a helyi multi kilónként 3 forintért vásárolta volna fel a káposztáját.
a másik meg az volt,hogy a csávónak vitték olaszba a tejét meg a búzáját amit itthon megtermelt.A jó minőségű olasz tészták,tejtermékek készültek belőle.Amit itthon is eladnak.Csak közben utazik több száz kilométert az aru.Gondolom itthon nem tudta volna annyiért eladni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 12:03:45

@Anonimama:

"Aki 47 ezer Ft-ból él, az nem fogja megvenni csak azért kétszer annyiért a magyar terméket, mert az jobb, hanem továbbra is az olcsóbbat fogja keresni."

Persze ez igaz! A kérdés az, hogy miért nem tud a magyar mezőgazdaság ugyanannyiért előállítani paradicsomot, mint az olasz? Hiszen nem csak a vásárló keres itthon 47ezret, hanem a termelő sem visz haza sokkal többet. Ellentétben az olasszal.

taknyos zsiráf 2012.02.26. 12:16:30

No itt a frankó válasz kedves Posztoló!
Járok évente ősszel egy régi baráthoz vásárolni, aki zöldség és krumpli termesztéssel foglalkozik.
Ő több mezőgazdasági iskolai képzettséggel, gyakorlattal rendelkezik.
Érdeklődtem tőle, hogy hol a jó minőségű magyar termék?
Azt mondja: .."vegyük például a búzánkat! Hányan gazdagodnak és szegényednek rajta.
A jó búzát nyomott alágerjesztett áron vásárolják fel a termelőtől. Kiviszik pl. Hollandiába egész nagy tételben! Nos nem azért mert nekik nincs! Sőt sok is mert jó a talaj és az ottani időjárás a bőséges termésre!!!
Csakhogy: a tengeri nedves áramlattól valamilyen gomba betegségre hajlamos az ottani árú! Na az a penészes jön ide takarmányként (pedig az állatnak sem jó) a miénk a jó cucc kifelé bagóért.
Te meg nem tudod miért eszed a sz@r kenyértet!
De ugyan ez a felállás pölö, az almalével is. Dajcs-ékhoz megy ki vagonszámra mert az ottani silány terméket javítják fel vele! (Rauch) Magyar paraszttól megveszik vicc áron!
Tehát a kedves vásárló a külföldi szemetet veszi le a polcról, magyar termékkel felturbózva!
Amit meg megtermel ez a kis ország az bőven elég a multikultiknak trágya fokozónak!!
Tehát: ÉBRESZTŐ!!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.02.26. 12:23:29

"Esetleg az olasz gazda több EU-s támogatást kap?"

Így van, a 2004-es csatlakozási behódoláson (egyesek tárgyalásnak hívják) sikerült "kiharcolni", hogy az EU-s támogatások 25%-át kapjuk, de nagylelkűen megengedték, hogy ezt a magyar állam kiegészítse 55%-ra. És csak lassan közeledünk a 100%-hoz, ha jól emlékszem, csak jövőre érjük el, pedig már hány éve vagyunk EU tagok? Aztán meg a magyar paraszt versenyt futhatott a nyugati , sokkal jobban támogatott társával... meg is látszik a magyar mezőgazdaságon!

De ez csak a történetnek egy egészen kis, de jellemző szelete.

Dubito 2012.02.26. 14:28:20

"Jelentős, 664 millió eurós többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg tavaly (2011) novemberben. Összességében az év első 11 hónapjában a külkereskedelmi többlet 6,6 milliárd eurót tett ki, ez 1,5 milliárd euróval több a 2010 azonos időszakában mért értéknél. 2011 így sorozatban a harmadik év lehet, amikor csúcsot dönt a külkereskedelmi többlet. Az export volumene 7,9, az importé 4,5 százalékkal nőtt novemberben az előző év azonos időszakához képest. A kivitel és a behozatal növekményének meghatározó része változatlanul a járműgyártáshoz kapcsolódik."

A paradicsom nem megy nekünk. Nem kell erőltetni. Mást el tudunk adni. Azt kell csinálni.

Josef Virek 2012.02.26. 14:33:59

A magyar paradicsom rossz. Ki kell mondani, hogy gyenge minőségű. És ez sajnos nem csak a paradicsomra igaz.

Nem is nagyon veszek magyar zöldséget.

A lehet téri piacon rendszeresen átvertek a kofák. Jobb esetben csak össze-vissza kevergetik a friss és a már rohadó zöldséget, rosszabb esetben már pénzzel is lehúznak az ügyesen használt mérleg vagy egyszerűen nem tudnak számolni.

Az olasz paradicsompüré egyébként kifejezetten finom, ízletes. Szerintem az éghajlat miatt termelnek jobb zöldségeket, gyümölcsöket.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.26. 14:38:17

Szerintem törvénybe kéne iktatni hogy csak az vehet külföldi terméket, aki külföldre termel, vagy olyan minőséget állít elő ami külföldön eladható. :D

Azaz az állami dolgozók pl. ne vehessenek külföldi terméket. :D:D:D

Vagy legyen minden állami melónak külföldi megfelelője, azaz választhassak külföldi BKV-t, külföldi MÁV-ot, külföldi állami hivatalnokot stb. :D:D:D:D

Muhahahahaha, hajrámagyar...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 14:42:33

@endike:

Csak nehogy bevezessék ezt külföldön is velünk szemben..

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2012.02.26. 14:44:20

egyrészt: van magyar, másrészt náluk többet süt a nap

no meg persze a karvalytőke

finom szaftos oldalas 2012.02.26. 14:44:36

@Dubito: Export, ugyan már... nem magyar termékek kiviteléről van szó, hanem olcsó magyar bérmunka eredménye az "exporttöbblet"...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.02.26. 14:44:57

Ahogy többen leirták előttem, a fő gond a mentalitással van.
Folyamatosan kellene állandó minőségű árút pontosan szállitani/biztositani, ehhez viszont a kistermelők önmagukban kevesek.
Közös lónak meg túrós a háta errefelé, az összefogást mint olyat nem ismerik...

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2012.02.26. 14:46:50

olvasgass a Bűvös Szakácson, ott sokszor köbejárták már a témát, paradicsomra és más alapanyagokra is.

mezgaz nagyüzemek megszűnése (direkt nem szétverését írtam) gazdaságilag és minőségileg versenyképtelen kistermelők, minőségügyi elvárások usw.

Josef Virek 2012.02.26. 14:46:51

@bogancs igen, vannak akinek jobb a gyengébb minőség. A tesconal kb. 3 éve elindult az a szerencsés folyamat, hogy elkezdtél felhúzni az angol tescok minőségi rendszerét.

Ennek egyik következménye az lett, hogy eltűntek a mutyis magyarok a polcokról.

A másik következmény az, hogy a gyengébb minőség is elkezdett kiszorulni a polcokról.

Az persze kérdés, hogy egyáltán gyártanak-e magyar paradicsompürét, vagy mindenből lecsó lesz.

balba 2012.02.26. 14:47:46

Arról van szó, hogy a Tesco (illetve akármilyen más bolt) hiába tenne magyar terméket a polcra, azt csak sokkal drágábban tudná beszerezni, emiatt drágábban kellene árusítania, emiatt pedig senki sem venné meg. Erre egyszerűen az a bizonyíték, végiggondoljuk visszafelé: ha a Tesco olcsóbban tudná beszerezni a magyart, mint az olaszt, akkor azt is kitenné a polcra, és mondjuk ugyannyit kérne érte, és így sokkal többet keresne hasonló terméken.

A kérdés valójában az, hogy miért nem versenyképes Magyarországon a mezőgazdaság, amikor az adottságok elvileg megvannak, és más területen (pl. gabona) nagyjából versenyképes. Erre egy lehetséges válasz az, hogy az élőmunka Magyarországon igen költséges. Az a tény, hogy a bérek alacsonyak, nem jelenti azt, hogy a munka olcsó lenne, hiszen igen magasak a járulékok, Európában a legmagassabak között vannak.

Ez azt jelenti, hogy ugyan az olasz munkás több pénzt kap kézbe, de kevesebbe kerül a munkaadójának, mint a magyar- azaz a termék munkaköltsége alacsonyabb lehet. Így lehet az, hogy a gabona, ahol jóval kevesebb a munkaigény (és kisebb foglalkoztatást is hoz) jobb a versenyképesség, míg a paradicsom még nagyüzemi körülmények között is viszonylag sok törődést igényel.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.02.26. 14:48:26

Na, itt több is elhangzott. Az egyik, hogy megbízhatatlan beszállítók vagyunk (ld. @Dr. GGG77: ), ezt a nagy láncok nem szeretik.
Az export támogatás miatt jobban megéri külföldre eladni.

Ami nem hangzott el, hogy a magyar vevőt csak az ár érdekli, ezért csak azt lehet neki eladni, ami olcsó. A magyar mezőgazdaság viszont elmaradott, ezért nem tud olcsón, jót termelni.

@Droli:
Nem akarlak elkeseríteni, de jobb lett volna egy agrárbuborék?

Buci-Bigyo (törölt) 2012.02.26. 14:48:39

Aranyfácán.CBA-ban biztosan van.Kis üveges, visszazárható változatban is.Finom és szerintem nem drága.

portis · http://www.online-szallas.com 2012.02.26. 14:49:23

Amit itt vásárolsz az nem paradicsom, hanem egy ipari és logisztikai folyamat dobozolt végterméke. Ebben (és még sok másban) az olaszok nagyon jók. Kifejezetten nehéz velük versenyezni. Amúgy ilyen szart Olaszországban csak a szegények vásárolnak, ott vannak prémiumtermékek amit egy normális olasz polgár vásárol.

Buci-Bigyo (törölt) 2012.02.26. 14:49:25

@Dr. GGG77: A válasz: azért, mert ha a magyaroktól kérünk valamit egy hét múlva, az jó, ha 3 hét alatt megérkezik, és még nekik áll feljebb.
Sajnos ez jellemző a magyar cégekre. :(

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 14:50:47

@Josef Virek:

"igen, vannak akinek jobb a gyengébb minőség."

Én arra gondoltam, ami nálunk terem a kertben. Frissen leszedve sokkal ízletesebb és puhább mint a bolti.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.02.26. 14:52:38

@balba:
"Erre egy lehetséges válasz az, hogy az élőmunka Magyarországon igen költséges. "
Többek közt.
Emellett túl sok a kistermelő, és kevés a gépesítés. A földek mindössze pár százaléka öntözött és drénezett, a többin meg ahogy sikerül. Ha kevés eső esik, azért megy tönkre a termés, ha sok, akkor azért.
A minőségbiztosítás pedig szitokszó.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 14:53:39

@balba:

"Ez azt jelenti, hogy ugyan az olasz munkás több pénzt kap kézbe, de kevesebbe kerül a munkaadójának, mint a magyar"

Ezt nehéz elhinni, lévén olaszban a minimálbér is többszöröse a magyarnak, miközben nálunk a rárakódó járulék 27%.

alfacharlybravo 2012.02.26. 14:54:08

Hihetetlen ez sok okoskodás, mert szerintem köztudott, szarrá lett privatizálva az ország, így a magyar mezőgazdaság le lett tarolva, hogy az EU nak legyen piaca nálunk. A vidékiek meg néznek ki bután a fejükből, hogy mi történt. Hmm. hol van ma már töke erős hazai vállalkozó aki pénzt tud fektetni a cukoripar a konzervipar talpra állításba? És az EU ezt meg is engedné? A cukoripar tönkretétele Boros szerint 10 e munkahely megszűnését és súlyos pénzekbe kerülő importot eredményezett. Szerintem minél előbb ki az EU ból, ha ez nagy megrázkódtatással jár is. Nincs mivel részt vennünk nagy liberális piac gazdaságban nem tudunk védekezni a rosszindulatú felvásárlások ellen. Versenyezni az EU mezőgazdasággal és élelmiszer iparral?

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2012.02.26. 14:54:21

@bogancs: a boltit polcéretten szedik, nem éretten. ráadásul polcálló fajtákkal teszik ezt. a nagytermetű, ráncos, kásás, nagoyn édes paradicsomot alig bírnák eladni, ha egyáltalán. pedig az a legjobb, késő nyáron picaon is bele lehet futni.

egyszer szedj le egy szemet zölden, vagy alig színesen, és csodálkozz pár nap múlva.

beszóló 2012.02.26. 14:55:42

Nincs iható friss tej, nincs ehető vaj, nincs jóízű paradicsom, nincsenek júízű húsok. Régen voltak.
Valami megváltozott az előállításuk során. Azt kellene megvizsgálni, mi az. A föld minősége és az időjárás nem változott. Bennünk, az általunk alkalmazott technikákban kell legyen a hiba.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 14:56:26

@Lord_Valdez:

"A földek mindössze pár százaléka öntözött és drénezett, a többin meg ahogy sikerül."

Azért paradicsomból nem kellene olyan hatalmas területet beültetni ahhoz, hogy megtermeljük a magunknak valót..

Volkov 2012.02.26. 14:57:00

Családom régebben érintett volt a témában. Kis szabolcsi tsz-ben több hektár szántóföldi paradicsom termesztés volt. Kézi művelés, locsolás stb. A paradicsomot olyan zöld állapotában kellett szüretelni, hogy ha hozzávágtad a traktorhoz visszapattant, és még igy is jó volt. Akkoriban a zöld paradicsom felvásárlói ára a 3 és 5 Ft/kg-nál mozgott (90-es évek eleje). Ez már akkoriban is nagyon alacsony volt. egyszerüen nagy tételben érte meg termeszteni.
Ma parlagon állnak a földek, még a repce sem jött be, mert most már elég kiirtani.
A titok az, hogy rengeteg kézi munka igénye van (palántázás, kapálás, locsolás) amire a mostani felvásárlási árak mellett őrültség vállalkozni családi gazdaság szintjén. A gépesített locsoláshoz pedig eszköz kell és infrastruktura. (nem locsolókannákkal szaladgálnak az emberek) Arról nem beszélve, hogy a nincs ideje beérni az árunka mert a szedd magad mozgalomban hamarabb lerabolják. (Személyes tapasztalat - és nem csak az etnikumról van szó).
Mint ahogy a paradicsom nem éri meg, már a kalászos sem. Szintén személyes tapasztalat: gyakorlatilag a vetőmag+műtrágya+műveléshez a gázolaj vastagon elviszi a nyereséget, nem beszélve arról, hogy aki nem adja el a nyomott áron arra rárohad a termény (mert ugye tárolni is tudni kellene). A gyümölcs termesztésről meg annyit, hogy a mult évben a konzervminőségű szilva felvásárlási ára 23 Ft/kg volt. A fuvarköltsége sem jött ki, nem hogy a termelési önköltsége. A meggy is ugyanugy sikerült (ha jól emlékszem 40 Ft/kg-ért vették át) A léalma pedig 10 Ft volt. Itt még segédmunkaerő bevonásról nincs szó, és a gépek is megvannak, nem kell bérelni.
A tavaly például több helyen egész hektárnyi meggyeseket és szilvásokat vágtak ki, mert bérlő sem akadt rá, ha nem tartod rendben akkor pedig a többi állományban is kárt okoz (pl ha nem permetezed). szóval ezért nem látsz kevés magyar élelmiszeripari terméket.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 14:58:25

@borzash:

"a nagytermetű, ráncos, kásás, nagoyn édes paradicsomot alig bírnák eladni, ha egyáltalán. pedig az a legjobb"

Ezért kellene ezt eltenni télire nem gondolod?

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2012.02.26. 14:59:35

@bogancs: nem, nem szeretem az eltett paradicst. ez úgy jó, ahogy van, édes, marha nagy szeleteket lehet vágni belőle a szenyóra. már ha ugyanarról beszélünk :D

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.02.26. 15:00:37

Vélhetően olyan ipari mennyiségben gyártják azt a bizonyos olasz paradicsomot (kizártnak tartom, hogy a Tesco beszállítója a rendes termőföldi gazdától rendelne) és olyan technológiával, hogy még szállítással együtt is lényegesen olcsóbb. Nem lepne meg, ha napfényt sem látna a zöldség. :(

qwertzu 2012.02.26. 15:00:58

Segítek, a képen látható termék sz... . Ja azt nem lehet mondani. Szóval az én ízlésemhez nem passzol, mert számomra nincs paradicsom íze. Ha jó olasz paradicsompürét akarsz venni, akkor a lidl-ben kapható az finom és olcsó. :)

A témához:
1. Közbiztonság. Termelhetsz te nagyon finomat nagyon olcsón, ha a termést más szedi fel.

2. Nagybátyámnak vam pát száz hektár földje, és azt kell mondjam a felvásárlás egyszerűen mesésen működik.
Vagy kifizetik az árút, vagy nem. Rendszeresen előfordult, hogy átadta az árút aztán a felvásárló tönkrement és viszlát pénz. Aztán jövőre alapított egy másik céget...

3. Lehet hogy termelünk tök jó dolgokat csak fingod sincs róla. Az, hogy Magyarországon nem jelenik meg egy termék, még nem jelenti azt hogy nem termelünk. Például bárányt. Magyarországon nem lehet rendes bárányt kapni, míg Olaszországban igen. (az Új-zélandi fagyasztott birkának is öreg)
Alkalomadtán magyart.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:01:35

@Volkov:

"A titok az, hogy rengeteg kézi munka igénye van (palántázás, kapálás, locsolás) amire a mostani felvásárlási árak mellett őrültség vállalkozni családi gazdaság szintjén."

És sosem gondolkodtatok azon, hogy nem eladni kellene fillérekért a felvásárlónak, hanem eltenni télire?

Így sokáig tárolható, nem kell napi áron és azonnal túladni rajta, ráadásul a hozzáadott érték is több benne, több pénzt lehet vele keresni.

Kamazszutra 2012.02.26. 15:02:40

Szeretnéd tudni, miért nincs itthon? Ugyanazért, amiért a gyümölcsök többsége is Spanyolországból és Olaszországból származik, de inkább az előbbiből :)

A magyar zöldségek és gyümölcsök kiváló minőségűek, ezért nem készül belőle paradicsompüré. Az összes jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt viszik ki a skandináv országokba, mivel ott aranyáron lehet értékesíteni ;), valamint sok megy a német piacra is.

Egy dolgot tegyél meg, ha legközelebb bemész a boltba. Menj el a pirospaprikákhoz - és nézd meg, hogy melyik az, amiben csak magyar alapanyag van :) Egyet sem fogsz találni. Ugyanezért. Csak a magyar pirospaprika nagy része az amerikai piacra is elmegy :) Szóval azért nem vagyunk önellátóak, mert a gazdák drágábban exportálják külföldre...

A tejjel kapcsolatban pedig megjegyzem: amíg nincs itthon modernizáció az állattartásban, addig ne is várj olcsó hazai tejet, lehet, hogy fajlagosan több a külföldi munkaerő, de kint többet is tudnak termelni, mivel hatékonyabb a gépesítés és alacsonyabb költségű az elosztás.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:03:09

@borzash:

Ez oké, reggelihez persze, hogy mindenki a frisset eszi, de most a paradicsomlevesről, meg a paradicsomfőzelékről, meg más készételekbe használatos paradicsompüréről, paradicsomléről van szó.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:04:20

@Member:

"olyan technológiával, hogy még szállítással együtt is lényegesen olcsóbb. Nem lepne meg, ha napfényt sem látna a zöldség. :("

Meg kellene jelölni, mint a tojásnál, hogy milyen "tartásból" származik a paradicsom.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.02.26. 15:05:10

@bogancs:
Akkor törd az 100 felé és próbálj meg rajta gazdaságosan termelni.

@Volkov:
Nagyon jó észrevételek.
Azzal egészíteném ki, hogy a mezőgazdaság egyik legnagyobb ellensége a magas üzemanyagár. Ha sok helyről kell, akkor ez fokozottan igaz.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:06:53

@qwertzu:

"a felvásárlás egyszerűen mesésen működik"

épp ezért gondolom azt, hogy tovább kellene már lépni ezen a "felvásárlónak termelünk fillérekért" című történeten.

Fel is kellene dolgozni a megtermelt árut. Több munka, több munkahely, több pénz, magyar áruk a polcokon..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:08:39

@Kamazszutra:

"A magyar zöldségek és gyümölcsök kiváló minőségűek, ezért nem készül belőle paradicsompüré. Az összes jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt viszik ki a skandináv országokba, mivel ott aranyáron lehet értékesíteni ;)"

Akkor viszont kicsit többet kellene belőle termelni, hogy jusson belőle magunknak is..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:09:26

@Lord_Valdez:

"Akkor törd az 100 felé és próbálj meg rajta gazdaságosan termelni."

??

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:10:09

@balba:

"Olaszországban nincs minimálbér."

Számít ez?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.02.26. 15:11:40

@bogancs:
Szétaprózott a birtokszerkezet. Rengetegen termelnek akkora területeken, ami máshol hobbi kategória. Így nehéz.
Ha van 1 hektáros kerted, mert az ilyen inkább csak kert, mint ültetvény, akkor azt marha drága öntözni és drénezni.

balba 2012.02.26. 15:13:37

@bogancs:

"Számít ez?"

Egyáltalán nem, csak erre válaszoltam:

"Ezt nehéz elhinni, lévén olaszban a minimálbér is többszöröse a magyarnak"

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:15:34

@balba:

" "Számít ez?"

Egyáltalán nem, csak erre válaszoltam:

"Ezt nehéz elhinni, lévén olaszban a minimálbér is többszöröse a magyarnak" "

De én ezt meg arra írtam, hogy a magyar vagy az olasz munkaerő a drágább.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:16:23

@Lord_Valdez:

De azért a paradicsomot nem úgy kell öntözni mint a kukoricát.

biohouse 2012.02.26. 15:17:47

A magyar tej viszont a környékünkön üzemképes: a pusztaszabolcsi tsz automatákat helyezett el a kisboltokban, ahol 180 Ft-ért lehet literjét tetszőleges kiszerelésben elvinni. Színtiszta, tejüzemet nem látott tejről van szó, nem zsírtalanított, nem tejcukortalanított, nem pasztőrözött,igazi nyers tejről. Nem mondom, hogy házi, mert Tsz-es.
A házi tej egyébként 160-170 ft annál az egyszem gazdánál, akinek van még tehene a környéken.

biohouse 2012.02.26. 15:18:34

Üzemképes, muhaha, versenyképest akartam írni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:18:34

@biohouse:

"A magyar tej viszont a környékünkön üzemképes:"

Viszont most a paradicsom a téma.

biohouse 2012.02.26. 15:19:23

Viszont a kettőt össze lehetne vetni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:21:29

@biohouse:

Tedd azt! Ha megírod nekem, örömmel kiteszem külön posztba!

tucano 2012.02.26. 15:22:43

paradicsom, vörösbor, olíva
Ezek ügyében sohasem leszünk versenyképesek az olaszokkal. Viszont minden olasz boltban van a szar méz, meg a magyar, amit imádnak és veszik, mint a..... mézet.
Munkaerő ktsg ügyhöz annyit, hogy Dél-Olaszországban az átlagos feka bevándorló 5-10 euróért dolgozik/nap. Ennyiért Magyarországon ki mászik ki a földre?
Amikor Berlusconi behozta a náci törvényt, hogy az illegálisság bűncselekmény és minden clandestino elhúzott északra, az olaszok napi 50 euró alatt nem vállaltak mg munkát. 2009-ben a földeken rohadt meg a termés, mert senki sem szedte le.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.26. 15:22:44

Külföldi árut - IMF hitelből. Mert megérdemli. Hajrámagyarok.

mojszipupi 2012.02.26. 15:24:53

A jó minőséget eladja külföldre a gazda a szart meg a cba nak :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:24:57

@tucano:

"Munkaerő ktsg ügyhöz annyit, hogy Dél-Olaszországban az átlagos feka bevándorló 5-10 euróért dolgozik/nap. Ennyiért Magyarországon ki mászik ki a földre?"

Hát persze, mert nálunk még 47ezer forintból sem lehet megélni. Dél-Olaszországban annyi pénzből valószínűleg urasan meg lehet élni... :)

biohouse 2012.02.26. 15:25:22

Talajdonképpen az igazi kérdés az, hogy a paradicsomot Olaszországban termelték-e?
Válaszom valószínű. A mi mg-i termékünket is gyakorlatilag 50km-en belül feldolgozzák, 1-2 órával a beszállítás után.
Aztán: Miért nincs spanyol paradicsomkonzerv? Valószínű, hogy azért, mert 3x messzebb van, mint az olasz.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.02.26. 15:26:29

Teljesen igazad van, lassan már valóban semmiből nincs magyar, ami pedig akad, az olyan áron, h egyszerűen nem éri meg.

A minap én is jártam a tescoban és paradicsomot akartam venni.350 gr magyar paradicsom a 399 Ft. Ugyanennyiért, ugyanitt marokkóiból 1 kg-ot adnak.

Nem kérdés, h melyiket vettem.

Amúgy nekem is mániám figyelni ezeket a dolgokat:

kreport.blog.hu/2011/02/02/vedegyletet_de_most

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.02.26. 15:28:18

@bogancs:
Azért iszik az rendesen. Ha meleg van, növényenként egy-másfél litert naponta. Ráadásul kényes a rendszerességre is.

Szevasztok 2012.02.26. 15:29:17

Egy hozzáértőtől nemrég hallottam, hogy az a baj a magyar terményekkel, hogy túl jó a minősége viszont EHHEZ képest kicsi a mennyisége.

Ennek az az oka, hogy a hazai nincs túlöntözve (vö hiányos öntözés), ezért aztán feldúsulnak benne az ízanyagok (=finomabb lesz), azonban súlyra lényegesen kevesebb.

És amíg a boltban a legtöbb vevőnek az számít hogy hány Ft/kg, addig ebből az ördögi körből nem lehet kilépni.

Buci-Bigyo (törölt) 2012.02.26. 15:35:30

Részemről a marokkói, tunéziai, jordán stb. paradicsom, paprika kimarad.(Másnak sem ajánlom.)Inkább fekete retek, cékla és savanyú káposzta.Spanyol paradicsomot is nagyon-nagyon kivételes esetben vagyok hajlandó venni.Se íze, se bűze.

Volkov 2012.02.26. 15:36:09

Eltenni télre: ez működik is, a "kommersz" zöldségeknél, de ha van 2 pótkocsinyi paradicsomod hova teszed? Családi gazdaság szinten tartósítani: ezt sokan csinálták, de egyrészt ez is munkaigényes, és kell egy bizonyos szintű infrastrukturális felkészültség (+szakértelem)+ tárolókapacitás. Sokan nem is hiszik mekkora probléma a szakszerű tárolás. Nem csak annyiból áll, hogy beöntjük a csűrbe - mert akkor összerohad. Kevés családi gazdaság felkészült erre, gyakorlatilag macerásabb növényeknél pedig kivitelezheteten.
Eladásra tartósítani: annak a befektetési igénye, hogy minden engedélyt megkapj saját zsebből egy átlag családnak finanszirozhatatlan. Persze vannak pályázatok stb, de ahhoz hogy elhozz egy ilyen támogatást egyrészt pénzbe kerül, másrészt ezek ugy működnek általában, hogy neked kell az elején megfinansziroznod teljes egszében a támogatás pedig később hivható le. Ha valamilyen feltételt időközben nem tudsz teljesíteni akkor ugrott a támogatás, sőt amit megkaptál azt vissza kell fizetned azonnal (pl egy gyengébb időjárású szezonban nem tudsz pl. termény sikértartalmat kihozni). Nem sok embert ismerek aki pl. eu-s pályázati pénzt megtudott volna szerezni.
Persze ismerek olyanokat is akik ebbe belevágtak (pl professzinális kisüzemi gépeket vásároltak, stb.) de ez egy életformát és elhivatottságot követel meg. És ezt nem lehet hobbi szinten űzni innentől.
Lehetne itt az okokat keresni, de ezeken felül a helyi sajátosságok is bejátszanak a képbe. Pl. idénymunkások foglalkoztatása, közrend, mások tulajdonának, munkájának tisztelete.
Apám vonta le egyszerüen a tanulságot: ha jól akarnád is csinálni akkor sem tudod, mert nem engedik hogy jól csináld.
Persze ha mindenki már annyit termelne ami a saját megélhetéséhez szükséges, már előrelépés lenne, ehelyett azt látom, hogy vidéken befüvesítik a kerteket, mert minimálisan sem akarnak ezzel foglalkozni. Ettől még Ukrajnában is sokkal jobb a hozzáállás.
Utoljára egy szomorú tény: ezt több blogban is leirtam - a tavaly télen történt meg az a gyalázatos állapot amikor a takarmány terményeket az emberek kályhában égették el. pl a kukoricát annyira nem érte meg eladni, vagy az állatokkal megetetni, hogy többet értek vele ha fűtésre használták. Idén nem is lett vetve annyi, és az élőállat állomány is visszaszorult.

JohnHenry 2012.02.26. 15:36:12

ismeritek a viccet, hogy három magyar gazda összeáll a megtermett paradicsom forgalmazására?

tucano 2012.02.26. 15:46:33

@bogancs: Nyomor az nyomor, de Szenegál után napi 5 euró úrias összeg. Egyébként lent délen a kaja költség kicsit kevesebb, mint a fele a magyar élelmiszer áraknak, nincs fűtés költség. Az említett törvényig az olasz önkormányzatok ott segítettek, ahol tudtak. Ja és az olasz társadalom végtelenül szolidáris és segítőkész a k-európai modellhez képest. A templomokban hétvégente egy heti nagybevásárlásnyi cuccot osztanak ki családonként, tej, liszt, rizs, cukor, tészta, paradicsomlé. De az illegálisok, amint összeszedték a vonatjegyre valót, elmenekülnek északra. Dolgoztam egy emigránsokat segítő alapítványnál, túl jól ismerem a délolasz mezőgazdaság működését:( Tényleg, majd elfelejtettem, a bevándorló szálláson van ingyen reggeli, meg vacsora, közben kint kell lenni és mennek a földekre. Csak Brindisiben ez kb. napi 2000 embert jelentett. Az átlag olasz család mindennap eszik tésztát paradicsompürével, ezért is döbbenetes mennyiségű a termelés.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.02.26. 15:46:48

Le kéne már számolni néhány olyan romantikus téveszmével, mint például a világhírű magyar gasztronómia, meg verhetetlenül jó minőségű magyar termények.
A magyar paradicsom már réges-régen eltűnt, helyette "magyar" paradicsomot lehet kapni, ami holland nemesítésű fos. Igaz, kiváló - számszerű - eredményeket lehet vele elérni, mert bőven terem, a héja vastag, így ellenálló a betegségekkel és sérülésekkel szemben, sokáig eltartható, jól tolerálja az utánérlelést. Minden statisztikus álma. Cserébe se íze, se bűze, se beltartalmi értéke. Ebből nem lehet pürét csinálni, mert, ha megőrülsz, akkor se lesz íze. Az olasz paradicsom pedig azért jobb, mert sokkal kedvezőbbek az éghajlati adottságok arrafelé, amivel itthon megszenvedsz, az örömmel megnő odakint, ráadásul íze is lesz (persze ez fajtától, talajtól, meg ezer minden mástól is függ).
25 éve még alig vártam a tavaszt, megértett a paradicsom, és semmi finomabb nem volt annál, mintha megkentél egy szelet friss, ropogós héjú, illatos kenyeret jófajta vajjal és friss paradicsomot ettél hozzá, kevés borssal és sóval. Ma ehhez idehaza csak három dolog hiányzik: a jó kenyér, a jó vaj és a jó paradicsom. És ezért - bármennyire is szeretnék sokan másképp látni - csak mi vagyunk okolhatók.

Link Elek 2012.02.26. 15:49:10

a magyar piac pici.
ugy van ertelme barmilyen specialis tevekenysegnek, hogy eleve fél europat akarod ellatni. ehhez nagyvalalkozoi hozzaallas kell.
ezt erdemes elolvasni, ez az a hozzaallas, amivel el lehet valamit erni a mezogazdasagban:
Whether you buy your rose from a boutique in Barcelona, a store in Manchester or a florist in Copenhagen, it is probably an Italian rose -- and there is a good chance it comes from the southern region of Puglia.
www.worldcrunch.com/flower-power-italian-rose-producer-market-leader-energy-innovator/4582

Netuddki. 2012.02.26. 15:52:13

Már megint egy értelmetlen blog a címlapon. Miért nincs magyar paradicsom? A blogolók majd biztos tudják.
Talán utána kéne járni aztán megírni a blogot. Abból talán az olvasók is okosabbak lennének és nem találgatnának.
Mellesleg van magyar paradicsom. A tuskóban is kapni. Sűrített paradicsom pedig azért nincs mert a magyar konzervipart tönkretették. Vastagon benne voltak a fideszes gazdáid is...

is 2012.02.26. 15:55:24

mérethatékonyság. ezer hektáron, gépesítve ennyi. nálunk egyrészt három magyar sosem fog össze (az olaszoknál sem feltétlenül egy kézben van az ezer hektár), főleg gépet nem vesznek együtt (a nagy budapesti traktorosgyűlésen egyedül több traktor volt, mint ami az egész országnak kellene, és mind új, hitelből vett), főleg nem értékesítenek együtt. de a legfőbb, hogy minőséget, azt meg egyetlen magyar gazda sem vállal, tessék azt átvenni, ami neki a földjéből kigyün, kármi is az.

tehát: megbízhatatlan, mennyiséget nem szállít, többéves szerződést előre nem köt. miért is álljon szóba az ilyennel egy kereskedő? én sem tenném.

Kérdezd meg a VidékMezőgzadaságiKutyafüle minisztériumot, hogy mit tesznek a fentiek ellen. semmit.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:55:48

@Before:

"25 éve még alig vártam a tavaszt, megértett a paradicsom, és semmi finomabb nem volt annál, mintha megkentél egy szelet friss, ropogós héjú, illatos kenyeret jófajta vajjal és friss paradicsomot ettél hozzá, kevés borssal és sóval. "

Szerintem te összekevered a retekkel. A paradicsom nyáron kezd érni.

téva 2012.02.26. 15:56:16

Olvassátok el,mit találtak ki Rozsályban!Példaértékű.Remélem máshol is van már ilyen,vagy lesz!Nem kifogásokat kerestek,hanem megoldást!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:57:12

@tucano:

"délen a kaja költség kicsit kevesebb, mint a fele a magyar élelmiszer áraknak, nincs fűtés költség. Az említett törvényig az olasz önkormányzatok ott segítettek, ahol tudtak. Ja és az olasz társadalom végtelenül szolidáris és segítőkész a k-európai modellhez képest. A templomokban hétvégente egy heti nagybevásárlásnyi cuccot osztanak ki családonként"

Az maga lehet a Kánaán! Avagy a Paradicsom. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 15:58:54

@Link Elek:

"ugy van ertelme barmilyen specialis tevekenysegnek, hogy eleve fél europat akarod ellatni. ehhez nagyvalalkozoi hozzaallas kell."

Azért ennyire nem kell szélsőségekben gondolkodni szerintem.

ekkerjoz 2012.02.26. 15:59:13

@Volkov: tavaly télen (2010-2011) konkrétan 65000.- Ft volt a kukorica tonnája, Ugandából importáltuk többek között, barátsággal

ekkerjoz 2012.02.26. 16:00:50

@Velence19: nagy tévedés a szövetkezetek hiányáról beszélni, sok szövetkezet nem szűnt meg, és mégtöbb alakult, igaz, ezek jó része nem magyar piacra termel, barátsággal

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 16:01:01

@kovi1970:

Ugye-ugye! Már volt értelme a posztnak. Íme a remek hozzászólás amely megmondja a tutit.

Köszönjük az értékes információkat.

(Megj.: Ha visszaolvasod a többi hozzászólást, láthatod, hogy bizony jópár termelő, vagy termelő közeli hozzátartozója hozzászólt már a témához.)

nylonsurprise 2012.02.26. 16:01:30

nem csak az olasz, de minden eu-s tagállam gazdája jóval több támogatást kap mint a magyar. pl: a máltai paraszt 700 eurót kap per hektár, míg a magyar 200-at, de mindezért nem csak az eu okolható, hanem a Meggyesi féle brigád, aki így írta alá a csatlakozási igényeinket

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 16:03:31

@nylonsurprise:

"pl: a máltai paraszt 700 eurót kap per hektár, míg a magyar 200-at"

Ez hihetetlennek tűnik! Tudsz linket adni?

ekkerjoz 2012.02.26. 16:03:44

@Lord_Valdez: ez viszont tény, a termőföld jelentős része még mindig osztatlan közös tulajdonban van, ugyanakkor a tulajdonosok jó része nem foglalkozik földműveléssel
a bérlő, aki a sok tulajdonostól 30 kg búza/AK bérleti díjat fizet a földhasználatért, sehogy nem tud, és nem is akar innovációra költeni
a tulajdonszerkezet régóta megérett az átalakításra

ekkerjoz 2012.02.26. 16:05:35

@nylonsurprise: úgy értem, hülyeség, barátsággal

tucano 2012.02.26. 16:10:22

@bogancs: nem paradicsom, hanem maga a pomodoro!:)Tudnék a negatív oldalairól írni órákat, de nem érdemes, mert minden nehézség ellenére nagyon szeretnivaló hely az és még komálnak is minket nagyon.

Velence19 2012.02.26. 16:13:11

@bogancs: Na ja, a kuláknak könnyű:) Saját paradicsom...talán még disznó is?

Mária 2012.02.26. 16:16:30

@kovi1970:

De majd most jön a Hende Csaba-féle Hadik terv, amivel felélesztik a magyar hadiipart.

Lesz megint szabvány méretű pléhdoboz a jó magyar sűrített paradicsomnak :)))

jankababa 2012.02.26. 16:17:44

Áru, könyörgöm, áru!! Nem árú!!!!

doomguard 2012.02.26. 16:20:47

Nos, azt hiszem ebben a témában van némi érintettségem, mivel egy egykor jelentős paradicsomtermesztő körzetben élek, és kb 10-12 éve teljesen taccsra tették az egész ágazatot. Nem csak a paradicsomot, az egész szántóföldi zöldségtermesztést. a felelős egy konkrét személy, akkor konzervgyár igazgató, ma már polgármester, narancsszínben.. Több száz termelő ment teljesen tönkre, vagy adósodott el évekre/évtizedekre, mikor nem fizették ki nekik a beszállított terméket. Kíváncsi vagyok ki termelne vajon bármit is, milliós befektetéssel úgy, hogy miután leszállította a terméket, a képébe röhögnek, és még a jogi eljárás során sem kap semmit, és a felelősök, pedig az ő, és mások pénzén vastagszanak, és röhögnek a markukba. Sajnos ez a kis magyar valóság.

Velence19 2012.02.26. 16:23:06

@bogancs: nem hiszem, hogy tudna. 2004-ben a belépők egységesen kevesebbet kaptak (lengyelek,csehek, szlovákok, stb.), azzal, hogy 10 év alatt nivellálnak. Az akkori EU-költségvetés nem bírta el a teljes dotációt, na meg a többiek sem voltak hajlandók lemondani saját részükről a kedvünkért. Tipikus "eszi, nem eszi, nem kap mást..." helyzet volt.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.02.26. 16:25:10

@bogancs: nem keverem össze, maximum az évszakot... :)
A retket nem is szeretem.

Tóth Ágas 2012.02.26. 16:31:51

szerintem azt is abba kéne hagyni, ami még működik itthon, és majd utána kutassuk, vajon miért alacsony a foglalkoztatottság és miért kerül ez ilyen sokba. ja és legyen az a megoldás, hogy bezárjuk a kórházakat.

ugye milyen hülye ötlet? de sajnos az utóbbi 20 év erről szól.

ekkerjoz 2012.02.26. 16:32:39

@Velence19: így igaz, mi Máltával azonos egységes területalapú támogatást kapunk (58045.-Ft/ha/2012-es év)
A régi uniós tagok támogatásának a 70%-a lesz 2013-ig.

bazd meg 2012.02.26. 16:33:29

En nem is tudom hogy hol elsz Boganycs, vagy hany eves lehetsz. En 47 vagyok, emlekszem az atkosban minden csalad maganak rakott el, hiaba volt pesti, a nagyanyam is igy csinalta. A boltokban max azt az aranyfacan nevezetu fost lehetett kapni. 13 eve eljottem az orszagbol, legyszives meseld mar el nekem mikor lattal te huzamosabb ideig magyar paradicsom puret, vagy barmilyen suritett paradicsomot ???? Amugy meg a NAGY MAGYAR NAGYON JO ARUKROL, hova tuntek ???? Miert hol valtak igaig ??? nagyon jol bujkaltak mert en ilyenrol nem tudok, arrol igen hogy egy evben egyszer egy honapra mindenki telezabalhatta magat paradicsommal, dinnyevel stb, stb. Nem beszelve hogy a sorban jon aranyoskam duma mindig kiakasztott. Szoval hol vannak a hires magyar aruk ???/ Miert voltak egyaltalan ???

ringer 2012.02.26. 16:36:08

Kiskunfélegyháza és Szeged közötti területen heti több kamionnyi ízletes és első osztályú paradicsom terem télen is (köszönhetően a Mol által egykor fúrt olajkutaknak, amikből most termálvíz jön föl). Ezek a kamionok egytől-egyig észak-észak-nyugat felé elhagyják az ország területét, ott ui. kilónként ilyen tételben leszerződve el lehet adni a paradicsomot éves átlagban 1 EUR áron. Magyarországon ha ennyiért megvennék ezt a paradicsomot, az azt jelentené, hogy a boltokban nyáron 300, télen 800 Ft alatt nem lehetne megvenni. Időnként a multik bepróbálkoznak egy-egy tétellel, de jellemzően rájuk rohad, mert a magyar nem hajlandó/tudja a minőséget megfizetni. Cserébe ízetlen, az esetek egy jó részében nálunk nagyobb fogyasztói társadalmak által valamilyen minőségi vagy technológiai hiba miatt be nem fogadott-visszaküldött spanyol, marokkói, jordán, olasz (régebben egyiptomi) paradicsommal mérgezzük magunkat.

kzoltana 2012.02.26. 16:38:00

A magyar Paradicsom itt van!
Aki nem látja, az köcsög komcsi.

meggyes alfonz 2012.02.26. 16:46:44

pl. a kecskeméti jó lesz?
www.univer.hu/products.php?pcid=5#16

Aki nem keres az nem talál!

PonDrow 2012.02.26. 16:48:59

... a gazdasági válság miatt a hitelezés visszaszorulóban van.

Ezért a modern, gépesített termelésre, modernizálásra egyre kevesebb pénz jut, vannak olyan vélemények, amelyek szerint az élőmunka olcsóbb lesz emiatt.
Lehet menni kapálni, kaszálni majd. (illetve akinek már van gépe, az még nagyobb előnyre tesz szert)

Az lesz a biogazdálkodás...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 16:51:45

@kovi1970:

"Már megint egy értelmetlen blog a címlapon. Miért nincs magyar paradicsom? A blogolók majd biztos tudják.
Talán utána kéne járni aztán megírni a blogot. Abból talán az olvasók is okosabbak lennének és nem találgatnának."

Most jut eszembe! Írtunk már itt a blogon nemcsak ilyen kesergős posztot, hanem megoldási javaslatot is.

nivo.blog.hu/2011/08/21/milyen_munkahelyek_teremthetok_a_falvakban

Konkrét esettanulmánnyal, helytörténettel, mindennel együtt.

Akkor meg a legtöbb komment arról szólt, hogy hülyeség, meg úgysem működne, meg ilyesmi.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 16:53:09

@Velence19:

"nem hiszem, hogy tudna. 2004-ben a belépők egységesen kevesebbet kaptak (lengyelek,csehek, szlovákok, stb.), azzal, hogy 10 év alatt nivellálnak."

Én is így tudtam, köszi!

Melchi Zadok 2012.02.26. 16:53:22

elképesztően izgalmas poszt...

Mesterlövész 2012.02.26. 16:58:02

@Josef Virek: Ott a pont! Ha valami nem piacképes, arra nincs is kereslet, ha az, még külföldön is megveszik (pl. Pick, Gyulai).

vontod75 2012.02.26. 17:03:58

@biohouse: Ez szerintem a legéletképesebb kezdeményezés. Ráadásul hellyel közzel nagyon jó tejet lehet kapni.
Nálunk a városban van tojás házhozszállítás is. 50 vagy azt meghaladó mennyiség felett házhoz viszik a házi tojglikat.

portis · http://www.online-szallas.com 2012.02.26. 17:07:57

@bogancs:
Milyen 27%? Viccelsz?
Mindjárt előszedem miket utaltam ebben a hónapban is. A jövő hónapról meg ne is beszéljünk... jön az iparűzési adó, a helyi ingatlanadó, a gépjármű adó, a helyi kommunális adó, kamarai tagság, de ha már elkezdtem szakképzési adó, szja, eü hozzájárulás, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék, nyugdíjbiztosítási alapot megillető járulék. Mondjuk nem adó de: minimálbér emelés, elvárt béremelés. És még nem beszéltem a nyereségadóról,ha van nyereség, osztalékadóról ha van osztalék... kb. ennyi, most így papír nélkül.

Mesterlövész 2012.02.26. 17:10:12

Tényleg: én vagyok az egyetlen, akit elsődlegesen a termék minősége érdekel, és nem a származási helye? Na, lehet mocskos libsikomcsihazaárulózni.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.02.26. 17:13:24

@Kamazszutra: Az összes jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt viszik ki a skandináv országokba, mivel ott aranyáron lehet értékesíteni ;)

Nem tudom,melyik Skandináv országra gondolsz,de például Dániára ez biztos nem igaz!
Nagyon ritkán találkozunk bármilyen magyar termékkel,zöldség félét meg még nem is láttam itt otthonról,pedig mivel nem tétel az ára,az év bármely szakában sokat fogyasztunk(a paradicsomot és az uborkát különösen kedvelem,tehát ha lenne magyar,már találkoztam volna vele)

kvadrillio 2012.02.26. 17:16:46

@Josef Virek: ..hmmm...EGY SZART ROSSZ !!!

A SZOCIALIZMUSBAN KIVÁLÓ MAGYAR MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEKET ETTÜNK, DE EZ A ROTHADÓ KAPITALISTA MU,TIKULTI-RABSZOLGATARTÓ KITALÁLMÁNY HAZAVÁGTA RENDESEN A MAGYAR MEZŐGAZDASÁGOT !

öNELLÁTÓK VOLTUNK, MOSTANRA VISZONT KEVÉS A DISZNÓ /KIVÉVE PARLAMENT !/, KEVÉS A MARHA /SZINTÉN !:)/, MEGSZÜNTETTÉK A TSZ-EKET, EZÉRT PARLAGON HEVERNEK A FGÖLDEK, NEM TERMELNEK RAJTA SEMMIT, VÁRNAK A FÖLDELADÁSI MORATÓRIUM FELOLDÁSÁRA A PRIVATIZÁTOROK ÉS KÜLFÖLDI STRÓMANOK, ÉS KÉNYSZERÍTIK A MAGYAROKAT A KÜLFÖLDI SZAR ZABÁLÁSÁRA ! nU KIK IS ??? HÁT A KORRUPT JELENLEGI POLITIKUSAINK !

CSODÁLATOSAN SZAR, VEGETÁLÓ MEZŐGAZDASÁGOT SIKERÜLT NEKIK "LÉTREHOZNIUK !"...REMÉLEM A TÖRTÉNELEM MEGKÖSZÖNI NEKIK.

Joe84 2012.02.26. 17:20:15

Nem a tescoban kéne keresni, egyébként van magyar is.
A válasz elég egyszerű, szétprivatizáltak mindent, fillérekért felvásárolta a külföldi, majd tönkretette, hogy be tudja hoznia sajátját hazai hiányában.

De hasonló a cukor is, abból miért nem vagyunk önellátóak? Ja, hogy kvóta van, köszönjük EU.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.26. 17:21:34

IMF hitelt kell felvenni. Nem kell nekünk semmit se termelni, hiszen a hitelből minden külföldi árut meg tudunk venni.

Igaze, vezető értelmiségiek?

bazd meg 2012.02.26. 17:21:35

@HK417: Ezzel etetik a jonepet. Koztudott ez az idiota magyar mentalitas, az idosebb korosztaly ugy beszel a regi idokrol ( bogancsal egyutt ) mintha mi szartuk volna a spanyolviaszt, aztan csodalkoznak hogy a bilibe er a fejuk. Regen igy meg regen ugy, lofaszt nektek, ezzel ferdititek el a mai fiatal korosztalyt.

bazd meg 2012.02.26. 17:22:24

@bogancs: mi van emeszted a kerdesemet, vagy szohoz sem jutsz ??????

laci_52 2012.02.26. 17:27:29

Az olasz gazda több EU-s támogatást kap és ott jobb a klíma a paradicsomnak. Ennyi.

Dubito 2012.02.26. 17:28:50

@finom szaftos oldalas: persze, Audikat összeszerelni sokkal szarabb, megalázóbb és rosszabbul fizető meló, mint paradicsomot kapálni - te csak tudod...

stikasz_1 2012.02.26. 17:29:52

Nyilván Ny-Európa tele van magyar paradicsommal, naná. Mert télen a 800 forintos kiváló magyar paradicsom eladhatatlan lenne- de kár, hogy most is annyi. És nem találom kiválónak.

kvadrillio 2012.02.26. 17:30:03

@bazd meg: ...mellik fiatal korosztályt ??? AKIK ELKESEREDETTEK A VÉGLETEKIG, MERT NINCS MUNKAHELYÜK ÉS 3 HÓNAPIG KAPNAK M.NÉLKÜLI SEGÉLYT AZTÁN A NAGYI MEG A SZÜLÖK TARTJÁK EL A RABSZOLGA FIZETÉSÜKBŐL ŐKET ??? HÁNYAN IS VANNAK ÍGY EZEK A MAI FIATALOK ???
... nyisd már ki a szemed, ne csukottal mantrázzzzzzz,,,

bazd meg 2012.02.26. 17:38:44

@kvadrillio: Na pontosan az ilyen emberekre ertettem mint te vagy. Ismeros hogy otthon mindenki es minden magyar a legjobb ???? Mindenkinek van egy adott ismerose ami mindenre jo ???? A nobel- tol kezdve a buza, paprika, meg sorolhatnam. NINCSENEK TISZTABAN A MAGYAROK MAGUKKAL, ALLANDOAN A FELLEGEKBEN JARKALNAK, EZERT NEM CSODA HA BILIBE LOG A FEJUK, ha nem fogod fel akkor sajnallak.

Schmitt Plág 2012.02.26. 17:38:51

Pár ötlet az eredeti kérdésfeltevésre:
- D-Olaszországban 10 hónapon keresztül lehet paradicsomot termelni, mivel a fix költség állandó, marginálisan jóval olcsóbb
- több napfény, jobb paradicsom
- munkabér eurókkal több? Hahahaha. Bármilyen nagyüzemben, Milánótól délebbre termelt olasz zöldség-gyümölcs vállalkozás a maffiához tartozik legalábbis áttételesen, és ezekben szinte kizárólag fekete afrikai illegális bevándorlókat alkalmaznak gyakorlatilag rabszolgaként, szó szerint kenyérért és vízért. Vesd ezt össze a Mo-i munkáltatói költségekkel.
- A saját kormányuk ügyesebben érte el, hogy támogathassa a mezőgazdaságát. Toszkánában gyakorlatilag az utcáról besétálva valamilyen termőterület tulajdoni lapjával ott helyben a kezedbe nyomnak egy 3000 EUR-ra feltöltött bankkártyát
- EUs pályázatot jobban tudnak írni, el is nyernek mindenféle fejlesztési támogatást onnan is, ráadásul tőlük nem vonják meg ezt jövőre

ökörpöröly 2012.02.26. 17:40:00

Már többen írták, az okokat nem nehéz kitalálni, egy-két dolgot leírok:
- kevés az életképes méretű,technológiájú és infrastruktúrával rendelkező gazdaság,
- a bunkó gazdáink nem fognak össze, nem alakítanak termelő-, értékesítő-, feldolgozószövetkezeteket, mert inkább egymást ölik
- a föld minősége egyáltalán nem olyan jó, ugyanis sokszor teljesen kimerültek -műtrágyázás stb.-,

Emellett az olasz élelmiszeripar egészen tűrhető minőségű, jó ár/érték arányú termékeket kínál. Nem igaz az, hogy csak hulladékot állítanak elő.

Egyébként a magyar hús, zöldség, gyümölcs alacsony minőségű, ezért keveset adnak érte. Minél jobb a minőség, annál magasabb az érte adott ár. Emellett a síró-rívó tetves gazdáknak lehetne annyi esze, hogy kövessék a nyugati gazdákat. Akik közösen szerzik be a vetőmagot, palántát stb., közösen értékesítik a termékeiket, nem sírnak, hogy az a rohadt felvásárló...., közösen birtokolt feldolgozóüzemeik vannak, lehetne még sorolni.
Sokszor hallom, hogy szidják az olasz, spanyol, görög termékeket. Ez egy hülyeség, a kinti hús, hústermék, zöldség, gyümölcs minősége magasan veri a magyarét. A külföldi "nagyok" által termelt hulladékokat meg nem kell megvenni, mert azok szintén gyenge minőségűek. El kellene azon gondolkozni, hogy miért éppen Hollandia a világ harmadik legnagyobb agrártermék exportőre...
Két dolog közül lehet választani, vagy gyengébbet olcsón, vagy kiválót drágán. A magyar gazdáknak egyik se megy. Egyébként is balfasz a többsége. Majd akkor eszem a termékeiket, ha megverik ár/érték-arányban a külföldieket. Se normális marhahúst, se normális sertést nem tudnak tenyészteni normális minőségben, megfelelő árért. A sajtjaink mérföldekre vannak a holland, svájci, olasz, spanyol stb. sajtoktól.
A jobb éttermeinknek sokszor külföldről kell húst, zöldséget venni, mert a síró-rívó magyar bugrisok nem tudnak normális minőséget szállítani.
Egyébként tény, hogy általában sokkal jobban megéri külföldi élelmiszeripari terméket venni, mint magyart.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 17:42:17

@portis:

"Milyen 27%? Viccelsz?
Mindjárt előszedem miket utaltam ebben a hónapban is. "

Gondolod, hogy ezek magyar specialitások? Talán a helyi ipadó.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 17:43:01

@kvadrillio:

"..hmmm...EGY SZART ROSSZ !!!

A SZOCIALIZMUSBAN KIVÁLÓ MAGYAR MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEKET ETTÜNK"

Most mit kiabálsz?? Kinek mi ízlik. Nem vagyunk egyformák, ezt el kell fogadni.

ady50 2012.02.26. 17:43:14

Nos, a paradicsom, ugye ez a téma? Hát az a fáma, hogy igenis gyártunk mi elég sűrített paradicsomot, pl, Kecskemét, Heinze, Nagykőrös Bonduell(tiszta magyar cég mindkető, hihihi)Csakhogy ez mind 200 l-es hordókban landol Olaszországba, pl Nocera Superiorébe,Nápoly alatt. ott szépen kiszerelik ilyen olyan dobozkákba, konzervekbe és már jön is vissza, mint olasz termék. Mielőtt valaki mást állítana, hordtam személyesen anno kamionos koromban Kecskemétről, vissza meg Pestre a konzervet. Ez mind csak "kereskedelem" ill mesterséges árdrágítás. De így van ez sok minden mással is.

ökörpöröly 2012.02.26. 17:43:21

@ökörpöröly: Én 5 forintot nem adnék a tetves gazdáknak addig, ameddig nem fognak össze, nem közösen vesznek gépeket, nem közösen értékesítenek, nem állítanak elő versenyképes agráripari termékeket, stb.. Amit azok a tetvesek kapnak a nagy semmiért, azt sokkal jobban lehetne kamatoztatni a K+F-ben, oktatásban, hasznos vállalatok versenyképességének növelésében, stb..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 17:43:41

@Dr. Mesterlövész:

"Tényleg: én vagyok az egyetlen, akit elsődlegesen a termék minősége érdekel, és nem a származási helye?"

A posztban kitértem erre, hogy lehetetlen megállapítani.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 17:45:01

@kvadrillio:

"öNELLÁTÓK VOLTUNK, MOSTANRA VISZONT KEVÉS A DISZNÓ"

Termelünk helyette Mercit meg Audit. :))

ökörpöröly 2012.02.26. 17:46:15

@bogancs: A földek tönkretétele és a minőségi termelés visszaszorulása éppen a szocializmusban kezdődött el, ugyanis ott a mennyiség volt a fontosabb a minőségnél. Így sikerült leamortizálni a magyar borászatot, majdnem kiirtani a mangalicát és a szürkemarhát, tönkretenni a sok műtrágyával a földeket.
Az más kérdés, hogy akkoriban nem tuningolták szójával az élelmiszeripari termékeket. Egyeseknél a múlt sok mindent megszépít. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 17:47:03

@bazd meg:

"Regen igy meg regen ugy, lofaszt nektek, ezzel ferdititek el a mai fiatal korosztalyt."

Csak nézd meg a fiatalok/pályakezdők munkanélküliségének alakulását..

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.02.26. 17:47:08

Tél van, hanyagolni kell a paradicsomot. Tavasszal, nyáron pedig kizárólag friss paradicsomból, lebotmixerezve, felforralva kész van a szósz bármihez.

Hogy passzírozott paradicsomunk miért nincs arra konkrétan szerintem senki sem tudja a választ.

biobender 2012.02.26. 17:48:27

Valahogy it nem merult meg fel de a minimalber es a magas TB nem jatszik itt? Vegul is feldolgozo uzemet kellene alapitani, abba bejelentet munkasok kellenek, azoknak minimum minimalber..

ökörpöröly 2012.02.26. 17:49:10

@bogancs: Mert a hülye dánok -legalább ötszörös bérköltségért- jobban tenyésztik a tömegárunak való sertéshúst, a spanyolok, az olaszok meg a kiváló minőségű sertéseiket. A pata negra iberico sonkájából a közepes minőségű -félig szemes takarmánnyal, félig makkal etetett- kb. 27.000 forint. Na ja, de ott le kell tenni egy minőséget.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 17:50:08

@Schmitt Plág:

"Bármilyen nagyüzemben, Milánótól délebbre termelt olasz zöldség-gyümölcs vállalkozás a maffiához tartozik legalábbis áttételesen, és ezekben szinte kizárólag fekete afrikai illegális bevándorlókat alkalmaznak gyakorlatilag rabszolgaként, szó szerint kenyérért és vízért. "

Ez hihetetlennek hangzik! Tudsz egy linket, vagy forrást adni?

ökörpöröly 2012.02.26. 17:50:33

@ökörpöröly: Mármint egy kiló sonka 27.000 forint -90 euro-. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 17:51:15

@ökörpöröly:

"Emellett az olasz élelmiszeripar egészen tűrhető minőségű, jó ár/érték arányú termékeket kínál. Nem igaz az, hogy csak hulladékot állítanak elő."

Namost kinek higgünk?? :)))

SvenH. (törölt) 2012.02.26. 17:53:23

eloszor is tamogatas a zoldsegre es gyumolcsre nincsen... azaz lehet hogy van teruletalapu de elenyeszo a melosok berehez kepest :)

"Megjegyzem Gyurcsány Ferenc úgy másfél éve egyszer vásárolni volt, és akkor azt tapasztalta, hogy a magyar tej 240-be a szlovkák meg 120-ba került. "

pontosan kellene idezni!!!
Fecokank TARTOS tejet akart szervalni! es en ha elmegyek a botba pl. az "idegenszivu" Lidl -be ott MAGYAR a tartos tej es nem 240!
ennyit errol

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 17:53:46

@ady50:

"Mielőtt valaki mást állítana, hordtam személyesen anno kamionos koromban Kecskemétről, vissza meg Pestre a konzervet. Ez mind csak "kereskedelem" ill mesterséges árdrágítás. "

De hogy lehet az, hogy mégis 150 forintért adnak 500g paradicsompürét? Ha ez ilyen jó biznisz, és a magyarok még ennél olcsóbban elő tudják állítani, akkor csak annyi lenne a teendő, hogy még többet termeljünk, mint eddig. Hagy vigyék az olaszok amennyit csak akarnak, meg még magunknak is maradjon. Nem igaz?

2012.02.26. 17:54:00

"Esetleg az olasz gazda több EU-s támogatást kap?"

Ha valamihez nem értesz, akkor ne kezdj el találgatni ilyen módon, mert valaki jogosan politikai hazugsággal vádol.

Még ha kérdésként is tetted ezt fel (így mondjuk csak sugallsz valamit), akkor is minek?
Azért, hogy EU ellenes légy. Más értelme ugyanis nincs.

A válasz egyszerű, sőt triviális: nem versenyképes a magyar paradicsom. Gyanítom ezren leírták előttem.
Hogy mitől nem az és lehetne-e, az más kérdés.
A dotációja megint egy más kérdés.

ökörpöröly 2012.02.26. 17:54:07

@bogancs: Nem tudom, hogy honnan veszi! :) Én votlam Szardínián, Szicílián, Campagnia-ban, de nem láttam néger mezőgazdasági idénymunkásokat, annak ellenére, hogy körbeutaztam ezeket a helyeket.:) Hozzá kell tenni, mivel a déli országrész szegény, ezért a fekák számaránya messze alulmarad az északi régiókénak. Az viszont tény, hogy minden területen messze verik a magyar termékeket. Kivéve a boraikat, de azok se rosszak.

Bambano 2012.02.26. 17:54:25

azért olcsóbb az olasz paradicsom, mert jobb az éghajlatuk hozzá?

emellett persze az agrártámogatások rendszere is gázos, de nagyon.

a tecsót meg ne hozzuk példának, iszonyat gáz a zöldségosztályuk.

bazd meg 2012.02.26. 17:55:23

@bogancs: Eloszor is ez nem valasz a kerdeseimre, masodszor hogy jon ez a paradicsom orgiahoz ???

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 17:58:24

@MikeBoy:

"A válasz egyszerű, sőt triviális: nem versenyképes a magyar paradicsom. Gyanítom ezren leírták előttem.
Hogy mitől nem az és lehetne-e, az más kérdés."

Pedig ez akart a fő kérdés lenni.

(Ma vasárnap van, ilyenkor nem politizálok. :))

bazd meg 2012.02.26. 17:58:37

@ökörpöröly: Ok, akkor nem vagyok egyedul, ugyan ez a velemenyem, kiegeszitve a nagy magyar szajjal, ami nekunk van a legnagyobb a vilagon.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 17:59:43

@bazd meg:

Mi a konkrét kérdésed? Sajnos elvesztem a sok komment között, pedig amennyire erőmből telik, igyekszem mindenki felvetésére reagálni, főként ha konkrétan nekem címezi.

Bambano 2012.02.26. 17:59:46

@ökörpöröly: jaja, a spanyolok tényleg jól tenyésztik a kiváló minőségű sertéseiket, innen hordják Nyékládháza mellől.

félig makkal meg félig szemes takarmánnyal etetett disznó rotfl. azt akarod, hogy éhen haljon szerencsétlen?

Kamazszutra 2012.02.26. 18:00:07

@biohouse: kevered a borsóval, mert az nem bír ki hosszabb távolságot a feldolgozásban. A paradicsomot leszedik, berakják abba az átlátszó dobozba, lehálózzák és megy a kamionban Svédországba. Láttam.
Miért nem termelnek többet püréhez? Minek, ha 100%-osan kihasználják a területüket és nincs pénz bővítésre. A pürébe azok kerülnek, amik egyben már nem adhatóak el. De mivel drága a pari, figyelnek, hogy mind eladható legyen :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 18:00:56

@Bambano:

"a tecsót meg ne hozzuk példának, iszonyat gáz a zöldségosztályuk."

A képen látható paradicsompürét nem a zöldségosztályon árulják, hanem a konzerveknél.

Bambano 2012.02.26. 18:02:19

@bogancs: ezt értem, de ettől még lehet, hogy azért találsz import termékeket ott, mert gagyi minőséget akarnak olcsón beszerezni.

ja, és amíg van exporttámogatás, addig megéri körbejáratni a termékeket, pl. viszik a magyar tejet az olaszoknak, ide meg hozzák a lengyelt.

ökörpöröly 2012.02.26. 18:03:57

@bogancs: Az is előfordulhat, hogy az egész világ hülye, mindenkit átbasztak, mert veszik az olasz termékeket, ahelyett, hogy a magyart vennék! :P

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 18:05:20

@Bambano:

"ja, és amíg van exporttámogatás, addig megéri körbejáratni a termékeket, pl. viszik a magyar tejet az olaszoknak, ide meg hozzák a lengyelt."

Lehet, hogy rosszul tudom, de ilyesmi szerintem csak EU-n kívüli exportra jár. Ara nem, hogy a lengyelek idehozzák a magukét, mi meg a miénket lengyelbe. Ez eléggé logikátlan lenne..

Volkov 2012.02.26. 18:10:08

@ekkerjoz: 1300 FT/mázsáért forgott a kukorica kéz között. Ez biztos. Most nem tudom mert már nincs.
A felvásárló nem vette meg az árut. Volt akinek az orra előtt zárták be a kaput. Valaki irta a leszerződést. Gyakorlatilag ilyen nem létezik csak azoknál akik nem csak egy-két hektáron nyomják.

Akiktől átveszik a felvásárlók azok is hónapok mulva látnak pénzt, de volt olyan akit másfél év után fizettek ki, de akkor sem a teljes összeget.

Én amit leirtam, nem azért irtm, mert a kifogások keresése, hanem ez már a végkifejlett állapot. Mindenki kereste a megoldásokat, fóiasátrazott, közös művelés, stb. de nem tudok jelentős sikerről. Többek között a fő ok, hogy pont azok a fiatalok vándoroltak el, akik a legtöbbet tudnák most tenni. Nagyrészt az öregek maradtak ott és azok akik egyik napról a másikra, vagy másokon élnek. Visszamenni nincs mire.
A támogatásokról meg annyit, hogy pl. nem hónapokkal csúsznak a kifizetések, hanem évekkel. Mire megjönne a pénz addigra már nincs kinek.

sajtpap 2012.02.26. 18:12:07

@Kamazszutra: Amelyik paradicsomot messzire viszik az olyan is a teljes éretség előtt szedik le, így bírja a szállítást az íze viszont nem jó.
kóstolj meg egy nagyáruházi sok száz kilométeres paradicsomot és egy éretten leszedettet.

Peppone Botazzi 2012.02.26. 18:12:22

Lehet hülyeség amit felvetek. De nem lehetne egy magyar élelmiszeripari márkát kétrehozni? Amit csak magyar alapanyagból készítenének, magyarok, Magyarországon.

De lehetne állami hipermarket is. Miért nem csináljuk meg ezeket?
Bár sajnos attól tartok, hogy magyarok a magyarokat jobban le akarják húzni mint a külföldiek...

ökörpöröly 2012.02.26. 18:12:43

@Bambano: Azt bassza meg...........! Nem is tudtam! Akkor azért voltak olyan isteniek az nyékládházi-pata negra sültek, a nyékládházi iberico sonkák! Baszod, elárultad az aranybánya titkát! :D
Primitív tuskója, elhagytad már a faludat?:) Mielőtt jártatod a pofád, azelőtt legalább szedj fel valami gasztronómiai műveltséget!

A lényeg az, hogy én ettem pata negra sültet, iberico sonkát Andalúziában, ami ezeknek az őshazája. Szeretek utazni és enni. Ezért készítenek ki azok a hülyeségek, akik belém akarják beszélni, hogy bezzeg a magyar.... A magyar gasztronómia, hús, zöldség, gyümölcs sajnos általában gyenge minőségű. Én örülnék a legjobban, ha nem így lenne.
Az más kérdés, hogy a szintén "feketelábú" mangalicát egyre inkább megbecsülik kint. Előfordulhat, hogy importálnak innen. Azonban ismereteim szerint a magyar sertéshúsból importra "szorul", úgyhogy ez nem lehet olyan tekintélyes mennyiség. :)

2012.02.26. 18:13:33

@bogancs:

De politizáltál.
Az ominózus kérdés ugyan miért merült fel benned?

Az pedig indifferens sajnos, hogy miért nem versenyképes a paradicsom.
Ezt azok, akik a mezőgazdasággal foglalkoznak pontosan tudják.
Ha versenyképes lehetne, akkor biztosan lenne, aki paradicsomot termel.

Rágcsálhatunk itt az éghajlati és technológiai kérdéseken, de ugyan minek?

ökörpöröly 2012.02.26. 18:14:10

@Bambano: A makk adja többek közt az iberico sonka különleges aromáját, diós ízét. Na meg a tartási körülmények, a fajta, meg a szakértelem...

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.02.26. 18:18:54

"De hogy lehet az, hogy mégis 150 forintért adnak 500g paradicsompürét? Ha ez ilyen jó biznisz, és a magyarok még ennél olcsóbban elő tudják állítani, akkor csak annyi lenne a teendő, hogy még többet termeljünk, mint eddig."

Ja... de ahhoz tőke kell. Sok. Nagyon sok. Nálunk pedig nincs divatja a termelőszövetkezetnek, mi vagyunk a 350 ezer őstermelő országa, az őstermelőknek pedig nincs tőkéje, csak egy pár hektáros nadrágszíj földje az isten háta mögött.

Ahhoz, hogy paradicsomot termeljünk, ahhoz drága gépek kellenek, amelyek a megfelelő időjárás okán folyamatosan tudnak dolgozni hatalmas egybefüggő földterületeken. Na, ebből nekünk csak három nincs: egybefüggő földterület, megfelelő időjárás és a drága gépek.

A paradicsom-püré vagy egyéb olyan paradicsom készítmény előállítása, amely nem igényli a küllemre szép és sérülésmentes bogyót, az az ültetéstől, a különféle kezeléseken és a betakarításon át egészen a dobozos termékig gépesített.

Léteznek ugyanis paradicsom-kombájnok, például: www.youtube.com/watch?v=rhuqpJ-S9nU

Ezek a cuccok egy munkamenetben végzik a bokorkivágást, felszedést, rázást, tisztítást, válogatást, és menet közben töltik a mellette álló teherautót.

Na, tegye fel a kezét, aki gyakran látott ilyet kis hazánkban. Ha pedig nem, akkor ne tessék csodálkozni, hogy mennyibe kerül az import paradicsom-püré.

Josef Virek 2012.02.26. 18:19:54

@kvadrillio: Hát pedig a magyar mezőgazdaság borzalmas minőségű termékeket termel belföldre.

A sertéshúz zsíros, ehetetlen. A marhahús rágós, zsíros, ehetetlen. A zöldségek nagyrésze ízetlen, nyomott, plöttyedt.

Meg kell nézni a dán sertéshúst vagy egy német marhahúst. Jobb a minősége, egészségesebb.

Erre jön még rá, hogy mindenki millárdos akar lenni aki a mezőgazdaságból él. A fillérekért megvett termény már aranyárban került a boltokba.

Bambano 2012.02.26. 18:25:02

@Josef Virek: a kereskedők akarnak milliárdosok lenni a mezőgazdaságban megtermelt terményekből, a gazdáknak sokkal kevesebb jut, mint hinnéd.

@auth.gabor: jajj, de kőkor... kormányozni kombájnt, hol élnek ezek? a paradicsom fele zöld, fele meg alig piros. meg gazt is rég láttam ennyit. na ami ebből készül, azt egyék meg az olaszok.

finom szaftos oldalas 2012.02.26. 18:25:54

@Dubito: A bérmunka az bérmunka. Nem a saját hasznodra termelsz. Az előállított haszon nagy része nem marad az országban, hiába az a gyönyörű export többlet. Erről beszélek. De nem muszáj megérteni.

ekkerjoz 2012.02.26. 18:29:04

@ökörpöröly: kicsit szerényebben, az olmos-toth cég magyar mangalicát szállít Spanyolországba, nyilván nem Patanegra, mégis eredetvédett termék lesz

sajtpap 2012.02.26. 18:29:54

@Josef Virek: Ennyi pénzért nem fog másmilyet, aminőségi borjúhúst pl a németek és a hollandok viszik ki. Ráaadásul a híres komoly éttermeknek meg csak a bélszín kéne (főleg) mi legyen a többi hússal? Nyugatra dupla áron viszik élősúlyban, igaz nem a magyar tarkát.

ekkerjoz 2012.02.26. 18:32:28

@Volkov: kérem, 1300/q nagyon régen volt a kukorica, sajnálom.

2012.02.26. 18:34:03

@auth.gabor:

Ez a paradicsom kombájn eléggé durva. :)

Bambano 2012.02.26. 18:34:27

@ekkerjoz: valóban nem az, többek szerint jobb annál.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.26. 18:34:28

@nagydee: @bogancs:

Ez a megoldás, Bogáncs.

Bocs, ha alatta valaki már kifejtette.

Szokták nálunk nézni a - Hogyan készült - sorozatokat a tévében.

Abban pont láttam egy olasz paradicsomtermesztési technológiát bemutatni.

Egy üvegház volt, kontrollált páratartalommal, hőmérséklettel, a növények pontos, kimért adagolása a tápfolyadékkal.

Minden összetevő mérve.

A paradicsom-növények 8-10 méteresre nőttek a tenyészidő alatt.

Ez egy futóparadicsomfajta, amelyiknek emeletenként nyílik a virága, beporozzák, leterem, és akkor aláhajtottak egy masnit a puha szárából és jöhetett a következő emelet az éréshez.
Úgy képzeld el, hogy a kábé 3 méteres zöld növény alatt még 7 méter kopasz szár van föltekercselve.

Szóval szedték azt a fürtöt, amin már volt piros paradicsom, aztán fertőtlenítőfürdő, csomagolás, és ment a konténerbe, és ki a kocsira.

Ehhez mondjuk az is kell, hogy az olaszoknál több a napsütés, mint nálunk, meg enyhébb a tél is.

Egy közönséges -gazda - nem tud ezzel versenyezni, mert a paradicsomnak olyan időjárás kell, mint a balatoni nyaralóknak.
És hát tudjuk, hogy a balatoni szezon nálunk jó ha eléri az egy-másfél hónapot.

A paradicsom hidegben, esőben, jégverésben, viharban - tönkremegy.

Nálunk meg azt mindig megkapja.
Úgyhogy a magyar paradicsom egy olyan fajta, amelyik épp hogy életben marad.
Már az is siker.

Mariann19 2012.02.26. 18:34:57

Egy konferencián agrár szakemberek indokolták a magyar termékek magas költségszintjének okait, és itt nagyüzemi termelésről szóltak.Az ágazatra jellemzően gépi művelés folyik, a gépek üzemeltetéseéhez ipari termékek felhasználása szükséges, alkatrészek, rezsi anyagok.meghajtó energia stb., melyek árai folyamatosan emelkednek. Tehát nem a mg-i termelési mód drágul, hanem nagy részben az ipar egyre növekvő árszintje olvad bele a termékek árába.A feldolgozó ipar költségei egész elképesztő módon tovább emelik a termékek árát, megfigyelhető a felvásárlási ár és a feldolgozott termék árai közötti különbség.Az őstermelők nemhogy beszállitóként nem jelennek meg a feldolgozó iparban, még kis tételben sem árusitanak, mert nemigen termelnek zöldségféléket munkaigényes voltuk miatt.Inkább a haszonnövények felé veszik az irányt, melyet beművelési szolgáltatásokkal végeztetnek el, vagy a nagyobb haszonnal járó dinnytermesztést, vagy fóliázást válasszák. Náluk az élő munka adóterhei nem jelennek meg, őstermelőként elkerülik a földtulajdon tagolásával /családi körben/ az adózást.Tehát az import termékeknél többek között emiatt drágák a hazai mg-i termékek. Nem ördögtől való, hogy az árérzékeny hazai vásárló nem ragaszkodik a magyar termékekhez. Saját tapasztalatom szerint az import termékek minősége korántsem rossz, Nem hinném, hogy egy német vagy szlovák és lengyel termelő ugy kezd termelni, hogy a magyaroknak ez ugyis jó lesz, pedig a hazai retorikában sokszor az jelenik meg, idézem:"Idehoznak minden szemetet".Az importőröknek sem lehet céljuk, hogy rájuk lehessen az igénytelenség stigmáját sütni a nemzetközi piacokon.

Sicc 2012.02.26. 18:36:52

Ezt én sem értem. Mi elmenekültünk a fővárosból nyolc éve az aggloba Demszky elől, mikor láttuk, hogy milyen akkurátus módon teszi tönkre a szülővárosunkat. Itt vagyunk a Gödöllői Dombságban és csak laza hobbikertészként olyan paradicsomot sikerült termesztenünk, amilyet az emberek javarésze még csak meg sem kóstolhatott. Nem a mi érdemünk, hanem Istené, a földé. Mi csak gondozzuk, egy picit törődünk vele minden nap egy pár percet.

Srácok! Ez olyan finom paradicsom, hogy beszarás! Még langyos, amikor letöröm a szárról, az illatát méterekről lehet érezni. Nem akarnám degradálni a spanyol, meg görög terményeket, de nagyságrendi különbség van a nyers és a feldolgozott paradicsomok közt is! Sokat jártam Európában mindenfelé, de ilyen paradicsom nincs sehol, mint Magyarországon!

Menj el egy tescoba, vagy coraba! Ha az orrodba dugod a paradicsomot, akkor sem érzed az illatát!

hát ez van.

Walter Melone (törölt) 2012.02.26. 18:38:35

Valami olyasmi megoldásra tippelnék, hogy az Olaszoknak mondjuk 6-8, de lehet hogy akár 10 héttel is hosszabb a termőidejük egy évben, így a gazda a bevételét nagyobb mennyiségű termékkel tudja megkeresni.

így az lehet olcsóbb.

ennyi.

kertészrobi 2012.02.26. 18:39:38

Nagyon sok hülye hozzászólást lehet olvasni főleg azoktól, akik olyan messze vannak a mezőgazdaságtól, mint Makó Jeruzsálemtől.
Valamikor volt egy jól müködő integrátori szerepet is betöltő nagyüzemi mezőgazdaság. Ezt fel kellett áldozni a rendszerváltozás oltárán. Vele együtt módszeresen tönkretették a teljes feldolgozó ipart. Emberek ezrei tengődnek azóta is munka nélkül.
Rengeteg piacot veszitettünk, alapvető termékekből felvevő piaccá váltunk.
A földhöz jutott gazdák gazdálkodni próbálnak a nyugat európai szinvonalhoz képest -ágazata válogatja- tiz-ötven év technológiai lemaradással.
Mindezek tetejében a támogatás lényegesen elmarad a versenytársakhoz képest. A pályáztatási rendszer a bürokrácia netovábbja.
A nyugati gazda most tudja mennyiért fogja a paradicsomot eladni.
Magyar feldolgozóipar nincs.
Ágazatonként néhány nagykereskedő (vagy nyugati konzervgyáros)a szezonban összedugja a fejét és eldöntik az árat.
Egyébiránt lehet, hogy az olasz konzervben a magyar paradicsomot vesszük vissza.
Mindezek az EU-ba lépésünk következményei (is).
A gazdát nem lehet kárhoztatni azért,mert nem szövetkezik.(Való igaz mi magyarok inkább széthúzunk, mint összefogunk.)Maga mezőgazdasági termelés rendkivül tőkeigényes. A feldolgozói háttér még inkább tőkeigényes.

Bambano 2012.02.26. 18:41:09

@Mariann19: "Nem hinném, hogy egy német vagy szlovák és lengyel termelő ugy kezd termelni, hogy a magyaroknak ez ugyis jó lesz": de, erről vannak cikkek, igaz, más termékkategóriában verték már ki a balhét.

Az én tapasztalatom meg az, hogy pl. az import paradicsom ehetetlen ahhoz képest, ami nálunk otthon volt fiatalabb koromban.

Az őstermelőket még azzal is sújtják, hogy felújítják a piacokat, mindenféle modernizálási törekvésekkel, ami alapvetően nem lenne rossz, ha utána az árusítás költségei nem mennének fel az égbe.

ökörpöröly 2012.02.26. 18:41:13

@Bambano: Parasztgyerek, mi ebben az ellentmondás? Mit írtam a mangalicáról? :)

buvosszakacs.blog.hu/2008/08/27/a_vilag_legjobb_sonkaja

Ezt érdemes lenne elolvasnod, ugyanis a blog mögötti társaság kezdi újraéleszteni a magyar gasztronómiát. Messze a legszínvonalasabb magyar gasztroblog.

uni1002 2012.02.26. 18:41:30

Azért létezik még magyar paradicsompüré.
Van a városban egy konzervgyár, annak a raktáráruházában szoktam venni.
Még meleg, mikor kitolják a raklapot a gyártósortól.
Csak ha tovább emelgetik az árakat, átpártolok valamelyik multihoz...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 18:44:55

@bogancs: csak nehany dolog...
a paradicsomnak jobb az olasz klima, ha ontozest meg tudjak oldani,mivel alapvetoen fenyigenyes noveny. igen, megel magyarorszagon, sot, tolunk eszekabbra is, de minel tobb fenyt kap, annal tobb termest hoz.

egyebkent alapvetoen velence19-nek van igaza, szovetkezetek nelkul nem megy.

a kis gazdasagokra, gazdakra reagalva:
lehet nagyuzemi termek is jo izu, sot, gyakran elofordul, hogy jobb, mint a haztaji, mert ÉRTENEK HOZZÁ. persze van silany "koltseghatekony" szar is boven.

en sokaig gondolkoztam azon, h csirket, kacsat, libat, mangalicat nevelnek kis, haztajiszeru gazdasagban, mert mindenki sir a neten, hogy nem lehet venni igazai hazit, hazait - de kicsit megszondazva a dolgot:
igen, pl a baromfiudvaros tyuknak jobb ize van, DE ki veszi meg? az ott egy egesz tyuk, mi meg hozzaszoktunk ahhoz, h csak a szukseges alkatreszeit vesszuk meg. en is ugy vagyok vele, hogy a csirkebol a combot, szarnyat szeretem, a tobbit nem igazan.
de ha meg is veszik az egeszet, biztosan legalabb 2-3x annyiba fog kerulni, mint a nagyuzemi korulmenyek kozott nevelt.

egyebkent, ujra visszautalva velence19 igazara, a magyar mezogazdasagot az olte meg, h megszuntek a szovetklezetek es a magyar, az balfasz, az az istennek se all ossze massal.
nezd meg magyarorszagot:
van a faluban joska, pista, feri, mindnek kulon traktor,kombajn, faszom stb es becsodol, mert keptelen kitermelni az arat.
ugyanez ausztriaban:
a 3 paraszt osszeszovetkezik, egyiknek trakesz van, masiknak kombajn stb
harmadannyit kell az eszkozokre fizetniuk...

es ami emg szinten fontos:
nem lehet osszemerni egy ordibalo paraszt erdekervenyesito erejet egy nagyobb szovetkezettel.

plusz meg gondolj bele, melyik uzletlanc tud leszerzodni egy-egy gazdaval?
- nem tudnak folyamatos ellatast (sirnal h hol van paradicsom, hol nincs, kiszamithatatlan)
- nem tudnak egy angyjabol egyenletes minoseget produkalni (megint csak sirnal, hogy hol iylen a cucc hol olyanabb)
stb stb

nekem egyebkent a legviccesebb, hogy ugye kinara azt mondjak, hoyg olcsobb a munkaero, azert szerveznek ki pl minden gyartast oda.
nah, most az van, hogy a kinai gyari munkas nettoja kb. annyi, mint a magyar gyari munkase.
akkor hogy lesz olcsobb a kinai munkaero?
ugy, hogy a szajbabaszott kurva magyar allam annyit huz le a munkaltatorol meg pluszba, hogy ezert viszik kinaba a gyartast.

+ bonusz poen
rengeteg nemet(!!!) elelmiszert lehet nalunk venni, a magyarnal olcsobban(!) DE jobb minosegben.

az az igazsag, hogy mi magyarok, annyira el vagyunk foglalva azzal, h az egesz vilagnak megmutassuk mekkora kiralyok vagyunk, hoyg kozben szepen kihalunk.
es jelzem, jogosan.
nem eletkepes nep az, aki KÉPTELEN az osszefogasra, nem csak masokkal, meg mi magyarok, egymassal sem.
ez az allam meg, ami a verunket szivja, ahelyett, hogy ertunk lenne, hat ez meg egy katasztrofa.

Bambano 2012.02.26. 18:45:56

@Sicc: ja, csak a minőségi paradicsommag grammja is 60-80 ezer forint volt a 80-as években... a többi költség is ezen a szinten állt.

Egyébként meg örülj neki, hogy jut neked is a paradicsomodból...

@Walter Melone: az éghajlatot úgy szokás minősíteni, hogy összeadják a napi (átlag)hőmérsékletet a tenyészidő alatt. Ha ez eléri azt, amire a növénynek igénye van, akkor jól megterem, ha nem, akkor vagy nemesíteni kell hidegebb éghajlatra, vagy nem terem meg. Ugyanez igaz a hidegebbet szerető növényekre, mint pl. krumpli.

Schmitt Plág 2012.02.26. 18:46:15

@bogancs: a leghíresebbek a calabriai vagy a szicíliai narancsültetvények. Hivatalos statisztika természetesen nincs, de időről időre előkerül újságcikkekben, kis dokumentumfilmekben, stb. stb. Ez egy tavaly decemberi Corriere della Sera cikk, a címe "Rosarno, Calabria: a 'ndranghetta afrikai rabszolgái. Elveszve a narancsligetekben, élelem és meleg víz nélkül" www.corriere.it/cronache/11_dicembre_07/rosarno-migranti-simonetta_bb2dc9f8-20f6-11e1-80f3-2318928b83f9.shtml
Eperre és olívabogyóra konkrétan tudom, hogy hasonló a helyzet, de a többi betakarítandó terménnyel sincs ez másként.

Most látom, ez egy mai cikk, a Coca Cola felbontotta a szerződést a Fantához való narancs termelőivel a fenti körülmények miatt: www.corriere.it/cronache/12_febbraio_26/coca-cola-rosarno-simonetta_f3dc5eb8-6084-11e1-aa87-12427cb0d5f0.shtml

ökörpöröly 2012.02.26. 18:47:02

@Bambano: Arra nem válaszoltál, hogy kidugtad-e orrod a faludból. Ettél pata negra sültet, ettél iberico sonkát? Van összehasonlítási alapod?
Annyira bírom a sok okostojást, aki úgy alkot véleményt bármiről, hogy nem szerzett róla tapasztalatot. Nincs abban semmi, ha valaki nem jut el ide-oda. De akkor ne alkosson véleményt nagyhanggal más országok gasztronómiájáról, húskészítményeiről, zöldségeiről, gyümölcseiről, sajtjairól!

Pinka-Panka 2012.02.26. 18:48:39

Én ezt már rég mondom, hogy el kell tenni télire, amit lehet. Köszönöm, nem kérek külföldi árut, amit itthon is megehetünk. Egyszerű, piacra kell menni, termelő, befőzés, dunszt és lehet fogyasztani.
Jelzem, hogy a CBA -ban még kapható, az arany fácán illteve a kecskeméti paradicsom konzerv. Nagyon nehéz rátalálni, néha kapni, mivel a bolognai alá szoktam ebből is tenni.
Sajnos nagyítóval lelhetsz rá. A Tescó és Aldi, Lidl-t messze elkerülni, ha teheted - ha ilyesmit keresel:)

sajtpap 2012.02.26. 18:51:32

@Dr. simonmondja.:"Szóval szedték azt a fürtöt, amin már volt piros paradicsom,"

Ez a lényege leszedik a még éretlen paradicsomot és utóérik a szállítás során természetesen ezért nem ízlik az emberek jelentős hányadának, mert nincs paradicsom íze. Ráadásul inkább még sárga az a paradicsom amikor leszedik...

blézer 2012.02.26. 18:51:54

video.google.com/videoplay?docid=-7738550412129841717#

itt lehet megnézni, hogyan készül a nagyüzemi élelmiszer. ha megnézed, és eljutsz odáig, hogyan készül a tömegparadicsom Almeriában, biztosan nem vásárolsz többet palackozott paradicsomot, csak ha nagyon muszáj lesz.

ökörpöröly 2012.02.26. 18:52:30

@ejszarny: Sajnos tökéletesen igazad van. Én is hasonlókat írtam. A szövetkezetek megszűnése is nagy probléma. De hozzá kell tenni, a szocialista mezőgazdaság is sokszor túlságosan mennyiség orientált volt, ahelyett, hogy a minőségre helyezte volna a hangsúlyt. Magyarország még a Horthy-rendszerben is jelentős élelmiszeripari exportőr volt. Nem csak Ausztria, Németország felé, hanem Olaszország, Franciaország felé is.

Bambano 2012.02.26. 18:52:52

@ökörpöröly: miért kellene kidugnom az orrom a falumból? itt nem ehetek jó sonkát szerinted? nyugodj le, vedd be a bogyódat, van összehasonlítási alapom.

a bűvös szakács mint legszínvonalasabb gasztroblog... én csak annyit láttam rajta, hogy egy-két bloggerének nagyon fájt, hogy nem ők fújják a passzátszelet az országban, így kifúrtak mindenkit a témából. egy baj van velük, nem magyar gasztronómiát csinálnak, csak ide akarják hordani a nyugatit. magyarul annyi eredményük van, hogy másik segget kell nyalnia annak, aki érvényesülni akar. nem baj, az a divat is majd elmúlik, én ráérek megvárni.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 18:54:11

@bogancs: jah és meg valami, amirol MINDENKI elfeledkezik, aki a haztaji cuccot isteniti.

konkretan a magyar paraszt esz nelkul permetez.
nem tartja be a varakozasi idoket.
a nagyuzemi gazdasagokat(ill. termenyeket)
rendszeresen ellenorzik.
nalunk a szomszed pl a fel tavaszt vegigpermetezi, permetez minden szart, cseresznyet, meggyet, primoroket, MINDENT. annyi esze nincs a baromnak, h legalabb szoljon h zarjam be a kutyat amig csinalja, telibenyomja szegeny allatot is a keritesen at.
szoval, nekem eros a gyanum, hogy ha a piacon, ostermelotol veszed a zoldseget, gyumolcsot 3-4x annyi vegyszer eszel meg vele, mint a nagyuzemivel.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 18:55:56

egyebkent ez az orszag kurvara nem egy paradicsom :D

Bambano 2012.02.26. 18:56:44

@ejszarny: szerinted 2010-ben a nagyüzemi termelők nem permeteztek mindent folyamatosan? naiv vagy...

ökörpöröly 2012.02.26. 18:57:26

@Pinka-Panka:
1. A külföldi áruknak sokszor messze jobb az ár/érték aránya
2. A piacon sokszor a nagybanin megvett, külföldről importált zöldséget, gyümölcsöt veszed meg,
3. Az "Aranyfácán" egy hulladéktermék jó ideje, senkinek nem ajánlom
4. Az általad említett kereskedelmi láncokban összehasonlíthatatlanul jobb termékeket is lehet venni, mint a CBA-ban. A CBA egy nagy lehúzás. Egyrészt azokat a termékeket adják drágábban, mint a külföldi nagykereskedelmi láncok, csak drágábban. Másrészt javaslom, hogy olvasgassad el a CBA termékeinek hátoldalán a származási országot és az összetevőket! :)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 18:58:42

@Bambano: nem vagyok naiv.
persze, permeteznek, DE
- tudja mit és mire használ
- tudja mennyi a varakozasi ideje
- tudja mennyi a minimum ami eleg es nem emgy fole stb stb

nah, a jozsi bacsi, ezeket kurvara nem tudja, csak nyomja.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.26. 19:00:18

@sajtpap: Igen.
Az ötös-hatos fürtön a többi paradicsom még csak narancsos volt.
És volt közte sárga is.

De az egész egy hatalmas gyár volt és olyan tiszta, mint egy laboratórium.

És folyamatosan ért - időre.

A paradicsomnak meg nem a gyümölcse illatos,
hanem a csalános levele, ami érintésre szórja az illatot.

Láttam egyébként, hogy a téeszekben hogyan termeltünk magyar nagyüzemit anno.

Diákmunkára voltunk kirendelve - az átkosban minden szeptember azzal kezdődött, hogy a gimiseket szüretelni vitték.

Egyik évben paradicsomföldön dolgoztunk.
Hatalmas léparadicsomok voltak homokon- érettek - eléggé.
Csak nem volt, aki leszedje.
Mi szedtük.

Nagy paradicsomcsata volt.
De mindegy, mert úgyis ment az egész a konzervgyárba.

ökörpöröly 2012.02.26. 19:02:16

@Bambano: Én nyugodt vagyok, te vagy frusztrált, azért hadoválsz össze mindenféle baromságot! :) Akkor mesélj nekem, ha van összehasonlítási alapod!

A Bűvös Szakács mögötti társaságnak az eredménye, hogy végre van két Michelin-csillagos étterem Magyarországon. Emellett a Czifray versenykurzus éppen azért van, hogy a magyar gasztronómia visszaverekedje magát az európai színvonalra. Mondjuk a Benke Laci bácsi szörnyedelmein edzett ízlésednek ez nem mond semmit. Pontosan az igénytelen, ostoba fajtád miatt süllyedt le az ország a Balkán aljának szintje alá.

Mariann19 2012.02.26. 19:03:04

@Bambano: Abban igazad van, hogy valóban nem jutunk hozzá eredeti aromájú paradicsomhoz, de tapasztalatom szeint nemcsak importesetében. Nyáron városomban a piacon augusztusban is fóliás paradicsom volt.Egyet kell értenem azzal is, hogy a piaci árusitást irreális mértékben megdrágítják a beszedett helypénzek.Nálunk 4-5 évvel ezelőtt ujságban olvastam a tarifákat, egy csokor vázába való virág helypénze 40.- Ft, egy pár élő baromfié 180.- Ft volt. Az, hogy most mennyi, bele sem merek gondolni, már nem is járok piacra az irreális árak miatt.

Bambano 2012.02.26. 19:03:22

@Dr. simonmondja.: a paradicsomnak nem a termése illatos? akkor még nem láttál igazi paradicsomot.

paradicsom gyümölcse... sosem értettem, miért sorolják a gyümölcsök közé, mikor kb. annyira gyümölcs, mint a krumpli.

herkó 2012.02.26. 19:04:50

Én is voltam a múlt héten a sarki réálba szintén paradicsomkonzervét.Kétféle volt egy szerb termék és egy magyar.A szerb 80 ft volt,a magyar 200,de azt hittem nem a termék ára van odaírva,mert a árcímkén nem az volt feltüntetve.A pénztárnál derült ki,hogy mégis az volt az ár,néztem is ,de nem szóltam balfasz voltam.

Bambano 2012.02.26. 19:04:57

@Mariann19: megmondom neked. pár éve a nagynéném azért hagyta abba az őstermelést, mert a frissen felújított miskolci piacon egy bódéra 4 miller fölött volt a beugró. nem a helypénz, hanem ennyivel kellett volna beszállni a felújítási költségekbe.

dávidzoli 2012.02.26. 19:05:30

Olaszországban hamarabb tavaszodik(Magyarországon májusban van egy kisebb fagyhullám is) több a napsütéses órák száma, csapadék hasonló. A magyar mezőgazdaságban a támogatások nagy része túlélésre és nem fejlesztésre ment el. Felvásárlás, árbizonytalanság, földterület széttagoltsága, feldolgozóipar hiányosságai. Hirtelen ennyi jut eszembe.

Pinka-Panka 2012.02.26. 19:06:21

@ökörpöröly:
Ajajj! Arról van szó, hogy Nem akarunk külföldi árut venni. Nemdebár? Én nem, főleg paradicsomot, hiába olcsóbb a boltban, Nem kérek belőle, Én nem csak itt:)
Nem veszek nagybani paradicsomot, termelőtől veszem, itt a környező falvakban, ismerem jól, tőle csak.
Aztán, nem mondtam, hogy mindent a CBA -ban vegyél, csak ha MAGYAR PARIPÜRÉT keresel. Ezt pedig még itt a Lázáréknál kapsz, ha keresel.
De én elrakom, meg itt is veszek, nem veszek olyat ami nem tetszik.
És ez nem csak a paradicsommal van így, a hússal is, a zöldség, gyümölccsel is. Már nem kérek a sok nem jóból, csak a jó kell:)

Pinka-Panka 2012.02.26. 19:07:47

@herkó: mekkora kiszerelésről beszélsz? nem akarom elhinni, bocs

Bambano 2012.02.26. 19:09:58

@ökörpöröly: én frusztrált? ahhoz, hogy én frusztrált legyek miattad, két dolognak kellene teljesülni:
- hogy a véleményed mérvadó legyen
- hogy ne szórakozzak ilyen jól a hozzád hasonlókon. a neveltetésem megakadályozza, hogy a megfelelő jelzőket alkalmazzam, de fogadd el bizonyítás nélkül, hogy 20 év hálózati gyakorlattal tudnék választani.

A michelin csillagok kiosztásának és visszavonásának módszere alapján pedig nyugodtan állíthatjuk, a michelin csillagoknak nincs valódi értéke, csak a sznobok hergelésére jó. valód jelentéstartalom nélküli "kitüntetés".

SvenH. (törölt) 2012.02.26. 19:10:47

@auth.gabor: wow.... ez igen!
csak azt nem ertem, hogy adhassak el azt a reklamot: "sok szeretettel es szakertelemmel szedve" :)))

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 19:10:53

@Mariann19:

Köszönöm, ez nagyon tanulságos leírás volt.

Csak én ezt nem akarom elfogadni!

Néhány hete volt itt a blogon egy "valóságshow", hogy meg lehet-e élni minimálbérből?

Azt hiszem, most, hogy jön a tavasz, indítok egy új valóságshowt: A kertben paradicsomot fogok termelni, és számítok majd egy önköltségét, hogy nekem, hobbikertésznek mekkora költséggel jön ki egy fél liter paradicsompüré. (anyag, munka, mindennel együtt)

Kíváncsi vagyok, mennyi lesz a végeredmény.

Bambano 2012.02.26. 19:12:49

@bogancs: tavasszal??? karácsony előtt illik elvetni a paradicsomot, ha idejekorán rendes termést akarsz. amihez persze infrastruktúra kellene.

vagy veszel palántát a piacon, ez még járható út.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 19:15:51

@ejszarny:

"konkretan a magyar paraszt esz nelkul permetez.
...
szoval, nekem eros a gyanum, hogy ha a piacon, ostermelotol veszed a zoldseget, gyumolcsot 3-4x annyi vegyszer eszel meg vele, mint a nagyuzemivel."

Igen, ez elég baj, hogy ilyen dolgok a szóbeszéd tárgyai. Ha jogos azért, ha nem meg azért.

hackbard.celine 2012.02.26. 19:16:52

@bogancs: a magyar paradicsom miért nem versenyképes?
Nos. Vegyünk egy konkrét példát: Rotterdamba érkezik Európa zöldség-gyümölcs importjának jelentős része. A helyi vállalkozók kitalálták, hogy a túlérett selejtet (ingyen) lehet komposztálni, az így keletkezett (ingyen) metángázzal lehet (ingyen) villanyáramot csinálni, ami 24 órában működteti a nitrogénlámpákat, mert a paradicsom akkor nő ha fényt kap. A turbinákból kijövő maradékgőz hőjével lehet üvegházat fűteni, mert a paradicsom akkor nő ha 17 fok felett van a hőmérséklet.
Az üvegházas akvapóniás/hidropóniás termelés kihozatala nagyságrendileg többszöröse a szabadföldi/fóliasátras termesztésnek.
A magyar (30-40 évvel elmaradott) fóliasátras termesztés nem képes 6 méterre felfuttatni a palántákat, nincs fűtés és világítás. A szabadföldi termesztésről inkább nem is érdemes beszélni.
Olvasgass SZIE (Széchenyi István Egyetem Gödöllő) tanulmányokat, hogy lásd mekkora kárt okozott az Antall kormány a kárpótlással, mennyire gáz az elaprózott birtokszerkezet amit a fidesz konzervál.
Bár nem is. Hiszen Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos úr aktívan vett részt termőföld állóóra, étkészlet, stb. csereügyletekben.
www.youtube.com/watch?v=UdX5OzkGyZo

ökörpöröly 2012.02.26. 19:17:10

@Bambano: Milyen hálózati tapasztalat? Az meg mit jelent? Szállítottál az ABC-nek medvesajtot és párizsit? :P
Engem az érdekelne, hogy ettél-e autentikus étteremben iberico sonkát és sültet, ha már ilyen jó ismerettel rendelkezel a spanyol húsokról, húskészítményekről. Nem mondom, az ízlések eltérőek lehetnek. De hogy valaki véleményt alkothasson, ahhoz kell tapasztalat. Mert anélkül nekem feleslegesen pofázik bárki. Olyan vagy, mint a szűzlány, aki jókat tud mesélni a dugásról! :P

Németh András 2012.02.26. 19:17:49

Rossz helyen keresgélsz, ennyi. Menj más helyre vásárolni, ugyanis van magyar paradicsom csak keresni kell egy kicsit.

És amíg a nép, az istenadta nép nem képes felfogni hogy a tetteinek következménye van addig meg lehet etetni velünk az olasz paradicsomot.

Egyébként az is lehet hogy nem is rosszabb a minősége, lehet hogy finomabb meg több napocska érte az olasz parit. De ha magyar gyerek vagy (márpedig az Andrássy úti sétáidból ítélve annak hiszed magad). Akkor rászánsz 5 percet és veszel magyar terméket...

Egyébként ha az összes jobboldali szavazó aki egy nap a tecsóban vásárol szóvá tenné ezt a problémát akkor kábé egy hét alatt megoldódna. Hát előre ti drága nagyon magyarok és tegyetek végre valami jót :D

SvenH. (törölt) 2012.02.26. 19:18:22

@ökörpöröly: "2. A piacon sokszor a nagybanin megvett, külföldről importált zöldséget, gyümölcsöt veszed meg,"

hat a paraszt azaz akarom mondani az ostermelo se hulye !!!
minek termeljen ha tobbet tud akasztani a piacon? jol feloltozik osmadzsar sujtasos ostermelonek oszt neki meg adoznia se kell, es tudjuk meg az AFA is nala marad
es akkor csodalkoznak hogy nem termelnek paradicsomot kis hazankban :)))

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.26. 19:20:58

@bogancs: Már ott zűrben leszel, hogy választanod kell egy fajtát.

Befőzésre a késői jó, az nagyszemű, de azt szeptember előtt nem nagyon tudjátok enni.

Kipróbáltam már sokat.

Én nyári evésre szoktam magról nevelni régebben, de szar az időjárás legtöbbször, úgyhogy a legfolyamatosabb érést én a koktélparadicsommal tudtam kihozni.
Az kicsi, mint a meggy, de legalább nem döglik ki, ha kap egy viharos hetet és egész nyáron lehet enni.

ezmagyar 2012.02.26. 19:22:34

A vásárlóknak, ha megtehetik, a magyar terméket kellene keresni. Ahhoz kellene foggal-körömmel ragaszkodni. Pont a paradicsom az, amiből nem lenne szabad külföldit megvenni, mert megterem és sok családnak ad munkát. Azzal, hogy olasz és marokkói terméket is megveszünk a hazai termelőket hozzuk rossz helyzetben. A spórolásunk eredménye, hogy sok ezer ember marad munka nélkül.

Ezt csak azért írom le, hogy az ilyen fórumokon szokás szidni a parasztokat, a multikat, a politikusokat, na meg az egész világot, de senki sem néz magába, hogy ő maga tudna-e valamit tenni. Mondjuk végigjárja a polcot a magyar termékért, vagy kimegy a piacra és megkeresi a tényleges őstermelőket.

Nekem és sok hozzászólónak tökéletesen megfelel a kis gazdaságokban megtermelt paradicsom. Néhányan felvázolták, hogy milyen a korszerű termelés. Elég borzasztónak tűnnek ezek a teljesen gépesített kultúrák. Nekem is van néhány tő paradicsomom, de vannak őstermelőim is. Az egyik egy bolgár kertész, az utolsók egyike, a másik egy jászsági őstermelő, a harmadik meg egy öreg néni, akik ősszel ki szokott ülni a pincéje elé és ott árulja a csodálatos paradicsomait.

ökörpöröly 2012.02.26. 19:22:35

@SvenH.: A legtetvesebb élősködő fajta, kártékonyabbak a cigányoknál, tisztelet a kivételnek.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 19:22:57

@Bambano:

Igen, palántával szoktunk kezdeni. Meg tavaszi, szabadföldbe vetett magokról, később palántázva.

Egy csomag mag 59 forint, áprilisban elvetve, kb. aug közepétől terem nem keveset..

Szeptemberben befőzés két alkalommal. Az elején a palántákról, majd szept. végén a magról vetettekről.

Dubito 2012.02.26. 19:24:19

@finom szaftos oldalas: mintha Kovács János munkásnak nem lenne tökmindegy, hogy hova megy a haszon. Vagy a veszteség. A profitot Hans Müller visszaforgathatja Magyarországi beruházásokba, és Szabó Béla kiviheti Montenegróba vagy Thajföldre. A magyar GDP mindenképpen itt keletkezik.
De hát ezt sem muszály megérteni. Csak próbálok egy kis színt bevinni azok világába, akiknél a világ a Tesconál kezdődik, és ott véget is ér.

sanyix 2012.02.26. 19:25:15

én magyar paradicsomot eszem :) kertben 2x 3 méteres területre paradicsom, júniustól legutóbb október közepéig mert jó idő volt napi átlag fél kiló paradicsom szedhető le.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.26. 19:26:11

@bogancs: Tavaszi mag szabadföldbe ?
Ilyen paradicsomozást még nem hallottam.
Nálunk meg is ennék a csigák.

Februári szobai vetéssel még el tudom képzelni, aztán májusban kiültetve.

ökörpöröly 2012.02.26. 19:28:25

@Bambano: A Michelin-csilagnak igen komoly szakmai és turisztikai értéke van, csak a te sötét, balkáni fajtád nem érti ezt meg. Ha neves, nemzetközileg elismert gasztronómia lenne Magyarországon, az jelentősen javítana mind a turisztikai ágazat eredményén, mind az élelmiszeripari export területén. Ennek bizony komoly nemzetgazdasági hatása lehet. Egy francia, olasz, spanyol terméket sokkal könnyebben megvesz egy nyugat-európai, mint egy magyart. Még akkor is, ha esetleg azonos minőségű mindkét termék.
A magyar gasztronómia fejlődése és elismertsége igenis jelentős pozitív hatással lehet a gazdaságra. Csak az a baj, hogy túl sok van a suttyó, igénytelen balkáni fajtádból.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 19:29:47

@hackbard.celine:

"Az üvegházas akvapóniás/hidropóniás termelés kihozatala nagyságrendileg többszöröse a szabadföldi/fóliasátras termesztésnek."

Nyilván az a lényeg, hogy az optimális fejlődési körülményeket biztosítsuk a növénynek.

Ugyanakkor szerintem ez a módszer már egy kicsit túlintenzív. A legtöbb növény esetén úgy van, hogy vagy sok termés kevesebb ízzel, vagy fordítva. Tehát a mennyiség a minőség romlására megy és fordítva.

Nyilván van egy optimum, vagy jó kompromisszum a mennyiség-minőség skálán, csak kérdés, hogy ezt a piac is így díjazza-e?

Én tartom, hogy a leggyíkabb szabadföldi paradicsom is finomabb bármilyen üvegházastól. A többiről nem is beszélve.

Továbbá üvegházas termelésre külön arra optimális fajtákat nemesítettek ki. Nemesítéskor meg megint előkerül a mennyiség-minőség kompromisszum probléma.

Abban biztos lehetsz, hogy az az olasz 6 méterre növő paradicsom nem ugyanaz a fajta, mint amit itthon a kiskertekben termesztenek, és agyon dícsérnek akik hozzájutnak.

Szóval nehéz dolog ez.

sajtpap 2012.02.26. 19:30:34

@Dr. simonmondja.: paradicsomnak meg nem a gyümölcse illatos,
hanem a csalános levele, ami érintésre szórja az illatot.

Az is, de kóstolj meg egyszer a tőről leszedett paradicsomot és szagold meg.
Tény, hogy éretten csak a kertből lehet a konyhába szállítani, ahol elfogyasztod vagy befőződ. A konzervgyári a saját terméssel, ezért nem tud versenyezni ízben. A házi meg árban nem fog sosem, mert 300 Ft-ért fél kilót sosem adnék senkinek én sem.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 19:31:27

@Németh András:

"Hát előre ti drága nagyon magyarok és tegyetek végre valami jót :D"

Miért pont mi? :D

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 19:34:34

@Dr. simonmondja.:

Szerintem legjobb a korai. Az is terme a fagyokig.

Meg aztán később érő fajtát is (magról szabadföldbe vetve), annak lesz szeptember végén a terméscsúcsa.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 19:36:22

@Dr. simonmondja.:

"Tavaszi mag szabadföldbe ?
Ilyen paradicsomozást még nem hallottam.
Nálunk meg is ennék a csigák."

Majd fényképekkel dokumentálom.

nowy 2012.02.26. 19:36:52

Aki azt mondja,hogy szar a magyar paradicsom,az biztosan csak a boltban kapható fürtös szart ette eddig.Mert hogy ebből is több fajta van,külön salátának vagy befőzni való,mint ahogy a krumpliból is nagyon sokféle van és nem mindegy,hogy melyiket főzöd vagy sütöd.Persze könnyebb ordítani,hogy szar a magyar áru,mint kicsit tájékozódni...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.26. 19:37:35

@bogancs: Az volt a gondom a koraival, meg a kecskemétivel, hogy egyszer terem, leér, és vége.

Mondjuk kipróbáltam még a futót is - kötözve.
Szép nagy lett, meg termett is 5-6 emeletet,
de locsolni kell, meg a vihart se állja.

caymanos 2012.02.26. 19:38:12

@ökörpöröly: figyellek lótetű, inkább a te Földközi-tenger keleti partvidéki fajtádból van túl sok

stonegossard 2012.02.26. 19:38:36

MIndenki nagyon okos. A konzervgyár kilónként 28-35 ftos áron veszi meg kilónként a paradicsomot. A KÖLTSÉGEID SEM JÖNNEK VISSZA, EZÉRT NEM AKAR SENKI TERMESZTENI.Mindemellett fertőzöttek a földek és a paradicsom borzasztóan kényes kultúrnövény,,ha nem megfelelően gondozod és pl. virágzásban kapja el a betegség nagy valószínűséggel szinte alig lesz termésed. A legtöbbször esőzések után betegszik meg. Nálunk az utóbbi időben igen kiszámíthatatlan az időjárás, biztosítást a mezőgazdaságban senki nem köt, mivel elvinné a nem létező hasznot. mindemellett rengeteg víz is kell a termesztéshez amit mesterséges öntözéssel tudsz megadni neki. a mai üzemanaygárak mellett igen drága az öntözés, amihez mi nem kapunk itthon semmilyen támogatást. Hogy az olaszok kapnak-e nem tudom, de valószínűleg igen. Valamint mivel kultúrnövény ezért roppant munkaerő- és időigényes. Az okosoknak jelzem, léteznek és léteztek TÉSZ-ek, egy jó része nem működött vagy csődbe ment: lásd Mórahalom... Addig ameddig lehet a ki behozatallal ÁFÁ-zni , addig minden mezőgazd-i termékkel menni fog a játék.A szuper külföldi minőségi húsról annyit, hogy vezettem kint Németországban húsüzemet, patkányok szaladgáltak bent és amit nem lehetett a helyi piacra illetve Hollandiába eladni, azt küldük Magyarországra.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.26. 19:38:52

@bogancs: Oké. Meg is nézem.
De nálunk tényleg kurva sok a csiga.

Dr. GGG77 2012.02.26. 19:40:27

@Velence19: Egy másik példán, kicsiben:
Pár éve egy kis, pesti bio boltban jártam. Nézem a hűtőszekrényt, az összes tejtermék osztrák. Kérdezem a tulajdonos nőt, hogy miért van ez, a bionak pont az lenne a lényege (az egyik), hogy a lehető legközelebbről szerezzünk be, csökkentve a szállítás okozta környezeti terhelést. Magyarországon nincs bio-tejipar?
A válasz: Dehogynem, több is. Kipróbáltam szinte mindet. De ha rendelek másnapra, tuti, hogy 2 napnál korábban nincsenek itt. Tej nélkül pedig egy közért nem létezhet. Úgyhogy azért jön Ausztriából. A burgenlandi cég 12 órás határidőt vállalt Budapestre. És halál pontosak, és még csak nem is drágább.

ökörpöröly 2012.02.26. 19:42:48

@caymanos: No, mitől vagy ilyen mérges? Megrúgott a kancád, amikor kumisznak valót akartál fejni? Netán összekeverted a csődörrel? Nehéz az albalkáni hunszittyasumírturulbaszó élet, az már igaz! :) Fordulj regöshöz vagy vajákosasszonyhoz, esetleg szoríts a hónod alá hagymát két napig, hátha elüti a gyógyhatás mellett a szagod is! :P

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 19:42:55

@Dr. simonmondja.:

Nálunk is! Időnként sötétedéskor kimegyünk csigavadászatra. Olyankor bújnak elő, összeszedjük őket.

Bambano 2012.02.26. 19:45:19

@hackbard.celine: nátrium lesz az a nitrogénlámpa...

egyébként meg nem értem ezt a méterfetisizmust a paradicsomnál, minek növesztenéd 6 méteresre, 6 méter magas embereid vannak, akik leszedik? a paradicsomot a terméséért tartjuk, nem azért, hogy sok szárat növesszen, sokkal jobban jársz, ha 15 centinként van egy kötés, amin virágzik és termést hoz, mintha 50 centinként. ugyanannyi termést hoz, csak nem fejleszt ki 4 méter szárat feleslegesen.

@ökörpöröly: a hálózattal azt akartam jelezni, de látom, nem ment át, hogy a hozzád hasonló szintű vitatkozókkal nekem 20 év tapasztalatom van, úgyhogy ne gondold, hogy ilyen pályakezdő trolloktól, mint te, megmozdul a vérnyomásom.

sajtpap 2012.02.26. 19:45:20

@Dr. simonmondja.: Már a koraiból is van futó, ami folyton termő apróbbakat terem, nálam a két méterig jutott (ekkora volt a karó) A locsolás év függő a vihar szintén.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 19:45:58

@Dr. simonmondja.:

"Mondjuk kipróbáltam még a futót is - kötözve.
Szép nagy lett, meg termett is 5-6 emeletet,
de locsolni kell, meg a vihart se állja."

Igen, ez a viharállóság eleinte nálunk is probléma volt. Az a lényeg, hogy nem kell minden kacsot eltávolítani, had nőjjön 6-8 szálon. Így nem is nő olyan magasra. Lazán felkötözni egy karóhoz és kész. Sokkal jobban ellenáll a szélnek.

Locsolni kell, de azt sem kell túlzásba vinni, mert az íze rovására megy. (Nagymamám például sosem locsol, csak kapál minden eső után. Neki van a legfinomabb, igaz nem a legtöbb paradicsoma.)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 19:47:11

@Dr. simonmondja.:

"De nálunk tényleg kurva sok a csiga."

Nálunk a paradicsomra nem nagyon megy rá. Inkább az epret szereti.

ökörpöröly 2012.02.26. 19:47:42

@Dr. GGG77: A biodolgokkal is vigyázni kell. Rengeteg a hamisítvány sajnos. Emellett ugye a biotermesztés és a biotenyésztés nem olcsó, nem egyszerű dolog. A földnek x évet pihennie kellene, hogy a kemikáliáktól megszabaduljon, az állatoknak kellene megfelelő élettér, megfelelő biotakarmány, nem lehetne őket gyógyszerezni stb., kellenek megfelelő fajták, komoly szaktudás, sokkal lassabban fejlődnek az állatok, a növényeknek alacsonyabb a terméshozama..... Ennek nálunk nincs kultúrája, emellett őszinte leszek, sokkal jobban megbízok az osztrákokban, olaszokban, franciákban, hogy az ő termékeik tényleg azok.

Bambano 2012.02.26. 19:47:46

@stonegossard: de a fő probléma még mindig az, hogy is fogalmazzak nagyon udvariasan, hogy a termelő nem mindig vehet részt a betakarításban... nagyon sokan ezért hagyják a földet parlagon.

tavaszihóvirág 2012.02.26. 19:48:29

Szia,
kisvárosban egyértelműen a COOP a magyar par. sűrítmény lelőhelye.
A jó öreg ARANYFÁCÁN a mini-től az 500 gr-ig.

Ez sokkal sűrűbb, mint a külföldi megfelelői.

Van még jó sok termék, amit kizárólag a COOP-ban lehet kapni, magyar, és nagyon jó minőségű (aszalt gyümölcsök, Galgafarm kenyerek stb...).

Főleg,mióta létrehozták COOP-on belül a magyar termelők polcát, na, itt kifejezetten kézműves élelmiszerek vannak, mint egy jóféle vásárban.

Budapesten??? Nincs ötletem (Reál, CBA?)

üdv!

vizesnyolcas 2012.02.26. 19:48:40

@kertészrobi:
Azt hiszem (mert nem bírtam minden kommentet végigolvasni), hogy a tiéd az első hozzászólás amivel egyet lehet érteni. Eszem megáll, mennyien nem hallottak róla, hogy a szocializmusban a magyar mezőgazdaság milyen sikertörténet volt, és a rendszerváltás utáni privatizáció szinte teljesen lenullázta a mezőgazdasági termékek hazai feldolgozóiparát. Középiskolásként dolgoztam olyan gazdaságban, ahol a frissen szedett terményt közvetlenül kamionokba pakolták és nagy tételben egyenesen Hollandiába szállították a szezonban folyamatosan minden nap.

Római kömény 2012.02.26. 19:48:45

Sokfelé jártam Európában, s mindenhol elhűlve tapasztaltam a helyi termékek elképesztő választékát és gazdagságát.

Éppen Olaszországban minden városban egészen különleges specialitásokat ehetsz, de a tömegtermékek minősége is igen magas.

Szerintem egyszerűen csak jobb technológiával, méretgazdaságosan, jobb tőkeellátottsággal és szakértelemmel termelnek. Ezért eszünk olasz paradicsomot magyar helyett. Ugyanazt a minőséget olcsóbban adják. Természetesen lehet a szabadföldi méregdrága magyar paradicsomra hivatkozni, de primőrárut jobb minőségben, hasonló áron Olaszországban is kapsz. Hasonlítsuk inkább a konzervet a konzervhez. A magyar paradicsomkonzerv - Pl. Aranyfácán - az ugyanolyan szárazanyagtartalmú olaszhoz képest drágább. Jó minőségű, de az olasz ugyanolyan jó, s bizony olcsóbb. Ezek után nagyon nehéz lenne a fillérjeit számolgató polgárokat meggyőzni róla, hogy ne olasz konzervet vegyenek.

¿Qué tapas hay? 2012.02.26. 19:50:27

Nem értem én ezt.

Én is voltam a Tuskóba', paradicsomér', és volt magyar. Szokott is lenni, mert mindig ezt vesszük. Vitál paradicsomsűrítmény, 360 g, csavarzáras üvegben. EAN: 5997212325104

SvenH. (törölt) 2012.02.26. 19:51:31

@Bambano: "egyébként meg nem értem ezt a méterfetisizmust a paradicsomnál, minek növesztenéd 6 méteresre, 6 méter magas embereid vannak, akik leszedik?"
www.youtube.com/watch?v=hvPndLkYzmM

folyamatosan lehet szedni ennyi...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.26. 19:51:34

@bogancs: Tudod a csigaszedés meg a locsolás is akkor gond igazán, ha nem vagyok mindig kertközelben.
És hát, ez van.
Úgyhogy időnként az egész szezont kihagyom.

Bambano 2012.02.26. 19:51:44

@bogancs: "Én tartom, hogy a leggyíkabb szabadföldi paradicsom is finomabb bármilyen üvegházastól.": nem ettél még igazán jó üvegházit...

egyébként meg a mennyiség akkor megy az íz rovására, ha nem kapja meg a szükséges tápanyagot és napfényt hozzá.

az tény, szedés előtt nem jó öntözni és trágyázni sem, mert olyan lesz az íze.

ökörpöröly 2012.02.26. 19:52:56

@Bambano: Bekented magad leégés utáni krémmel? Gyenge a terelésed, akinek 80-nál magasabb az IQ-ja, valamennyire européer, az pontosan ismeri a nyomorult, országot lerohasztó fajtád.
A szokásos büfögőkhöz tartozol, akik úgy mondanak véleményt, hogy nincsenek tapasztalataik. A Michelin-csillagos éttermekkel kapcsolatos ostoba véleményeddel meg véglegesen megmutattad, hogy egy szerencsétlen, irigy lúzer vagy, akinek minden szar, amit nem érhet el.
Nem az a probléma, hogy nincs pénzed utazni, nincs pénzed minőségi gasztronómiára, az nem szégyen. A dolgokhoz való albalkáni hozzáállásod a szégyen, de az nagyon.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 19:54:57

@tavaszihóvirág:

"magyar, és nagyon jó minőségű (aszalt gyümölcsök"

Milyen márka? Nekem az aszalt gyümölcsökkel is ugyanaz a bajom. Szinte mind külföldi eredetű. Szilva, sárgabarack, mazsola, csersznye, meggy is.. Mintha a magyar gyümölcsöt/szőlőt nem lehetne aszalni.

Bambano 2012.02.26. 19:55:50

@SvenH.: már csak annak magyarázata szükséges, hogy miért jobb 6 méternyi száron 60 centinként paradicsom, mint 2 méternyi száron 20 centinként. hint: nem jobb, feleslegesen növeszti a szárat.

ökörpöröly 2012.02.26. 19:56:51

@Római kömény: Én is hasonlóan látom a dolgokat. De ameddig sok embernek albalkáni a hozzáállása és igénye, addig nem lesz változás. Én nem értek a növénytermelés szépségeihez, gazdasági úton közelítem meg a témakört. Engem az érdekel, hogy a termék minősége jó legyen. Ebben a magyar áruk erősen verve vannak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 19:57:17

@Bambano:

"nem ettél még igazán jó üvegházit..."

Most, hogy mondod, nem oly régen láttam egy riportműsort egy biogazdaságról. Ott nagyon el voltak ájulva az üvegházi paradicsom ízétől.

Valószínűleg az érettség fokától függ leginkább az íze.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.26. 19:58:32

@Dr. simonmondja.:

Egyszer kell kiritkítani őket, megszüntetni az élőhelyeiket (például fűben heverő deszkák) utána nem olyan nagy probléma. szvsz

ökörpöröly 2012.02.26. 19:59:10

@bogancs: Nálunk nem igazán vannak minőségi aszaltgyümölcsök. Ahhoz sokkal jobban megfelel a mediterrán éghajlat. Egyébként a legjobb, természetes napfényen aszalt gyümölcsöket amit ette, azokat Iránban készítették. A "műaszalt" gyümölcsök elbújhatnak messze mögötte.

Jozsó_ 2012.02.26. 20:00:50

Nemcsak a paradicsompürével van gond. Itt van még néhány példa, ahol kifejezetten magyar terméket akartunk venni (akár még drágábban is, mint az átla) és nem, vagy alig találtunk:
- Piros paprika por (szégyen a köbönön, gyakorlatilag nincs magyar)
- Zöld paprika
- Fokhagyma

Egyszerűen elképesztő, hogy ilyeneket nem lehet gazdaságosan itthon megtermelni.

Bambano 2012.02.26. 20:01:38

@ökörpöröly: itt szerintem az ég, aki alpári jelzőkkel illeti a többieket és nem veszi észre, hogy ezzel nem a kívánt hatást érte el. semmi baj, majd kihevered.

A michelin csillag alaptalan túlfetisizálását meg mi sem bizonyítja jobban, hogy az osztrák éttermek elveszítették a csillagaikat, mikor a michelin úgy döntött, kivonul Ausztriából. Az az osztrák étterem rosszabb lett attól, hogy a michelin nem ment többet az országba? Hint: nem. mégsem csillagos. Ugyanazon minőségnek egyszer van csillaga, egyszer nincs, tehát a csillag semmit nem jelent.

De nem probléma, fetisizáljátok csak tovább ezt is, meg a bűvös szakácsot is, nem zavar senkit.

Bambano 2012.02.26. 20:04:26

@bogancs: nem, attól függ, hogy mennyire tartod be a termesztés szabályait. Nekünk évtizedekig volt diego meg más hasonló, üvegházi palántázással, fóliás termesztéssel és kiváló minősége volt. Meg szintén hosszú ideig volt pcr paprika, 27-28 dekásra nőtt meg a legjobbja, és kiváló íze volt. Nem ilyen gagyi, mint az utána kijött, vizekről elnevezett hibrid-sorozat (Balaton, Tisza, stb.)

az is igaz, ha tudták volna a faluban, hogy hogyan termesztjük, bolondnak néztek volna :)

biobender 2012.02.26. 20:06:14

@Németh András: Teny hogy ma a magyar mezogazdasg nagy resze nem tud versenykepesen termelni. Erre viszont az, hogy tamogassuk a magyar gazdakat es vegyunk magyar arut pont a rossz megoldas.

Ha elegendo felrakni a paradicsompurere, hogy magyar termek es mar nem is kell jonak vagy olcsonak lennie ki lenne az a hulye aki megprobalna jonarutbtermelni?

bengáli tigris 2012.02.26. 20:07:10

Lehet valaki már leírta-nem olvasom végig az összes hozzászólást.
tehát:
ARANY FÁCÁN paradicsomkonzervet végy, azon kívül hogy magyar -az a legjobb ízű (nem a többi savaskeserű). Igen, az Arany Fácán is eltűnőben, már nem minden hálózatban lelhető fel, talán mert drágább. Általában a CBA-kban van, időnként betárazok huszasával.Eláll.
És hová tűnt?? Legnagyobb meglepetésemre a beiruti boltok voltak teli vele, (Libanon), többféle méretű kiszerelésben.Imádják az arabok. Úgyhogy Arany Fácánt keress, drágább a többinél, de megéri.
A darabolt paradicsomkonzervből(nem sűrítmény) viszont csak olasz létezik eddigi ismereteim szerint.

Római kömény 2012.02.26. 20:07:45

Miután a szocialista nagyüzemeket és téeszeket szétverték, majd versenyre kényszerítettek bennünket a fejlett nyugati mezőgazdasággal, a szétaprózott, tőkehiányos, rosszul szervezett magyar mezőgazdaság - amely a hetvenes években termelési érték tekintetében ötödik volt Európában - kevés termékben maradt versenyképes.

ökörpöröly 2012.02.26. 20:08:26

@Bambano: Már visszamentek. Egyébként se vonultak ki, de csak Salzburgban és Bécsben értékelték az éttermeket. Lett is nagy sírás-rívás a félig kivonulás után, mert pontosan tudták, hogy a gasztronómiai turizmust nagyon elősegíti, ha egy étterem Michelin-csillaggal rendelkezik.
A kivonulás nem azt jelentette, hogy azzal szarabb lettek azok az éttermek, csak azt, hogy már nem értékelték őket. Ezzel viszont jelentős marketingértéket veszítettek. :)

contractor 2012.02.26. 20:08:34

Egyszer egy kis vietnámi menekült megjelent Nyugat-Ausztráliában népes kis családjával (18 fő) és törte a fejét, hogy mi a fenét csinálhatnának képzetlenül. Szétnéztek és elkezdtek paradicsomot termelni. Az összes gyerek szinte ingyen dolgozott a családi farmon és úgy emlékszem 5-10 éven belül ők voltak a legnagyobbak Ausztráliában. A családfőnek saját helikoptere volt. Itt a példa a sokgyerekes etnikumnak.

bengáli tigris 2012.02.26. 20:14:05

Normál szabadföldi termelésben a paradicsom augusztusban kezd érni. Minden ami azelőtt érett az fóliás vagy üvegházi. Ezeket felépíteni karbantartani igen nagy befektetés, amíg az olasz a szabadföldön kb 6 hónapig szedhető. Talán innen a kevés magyar áru.
Kérdeztem tavaly piacon szeptemberben, hogy a szabadföldi hosszúkás kevés levű, húsos kemény Lucullus (?) miért nincs? vagy alig? Válasz az volt hogy a szabadföldi paradicsom eladhatatlan...nem tudom miért, amikor az a legfinomabb napfény ízű. Megy a konzervbe egyből a silóba.
A nénike is 1 hónapig árulja a kerti paradicsomait-megélni azért csak abból nem lehetne.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 20:15:54

@Bambano: nem elegge.
mondjuk en nem is permetezek. legyen feleannyi gyumolcs, de legyen jo.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 20:17:38

@bogancs: en lattam piacon "bio" tabla alatt permetszertol kekesen őpettyezet meggyet. be is vallotta a masodik "ne nezzen mar hulyenek" utan, h jah, az tenyleg permet.

ökörpöröly 2012.02.26. 20:21:35

@Bambano: Emellett, hülyegyerek, gondolkozz egy kicsit! :) Ha kap magyar filmrendező Oscar-díjat, egy magyar focista Aranylabdát, egy magyar "rész" Világörökség címet, magyar étterem Michelin-csillagot az fanyalogni való dolog vagy kiváló országmarketing? Az igénytelen, ostoba, irigy fajtád miatt rohadt le az ország idáig, miattatok lettünk nem csak Európa, hanem a régió legalja.

Pinka-Panka 2012.02.26. 20:22:45

@bengáli tigris: én az úgy nevezett K+ -as paradicsomra voksolnék, messze a legfinomabb íz. Gömbölyű, piros és belül zöld magvak vannak - nekem az a csúcs.
Egyébként valahol olvastam, hogy olaszéknál jóval kevesebb a rák és a keringési betegek száma, ami a paradicsom és a hagyma félék gyakori fogyasztásának tudnak be. Lehet, hogy így van, azt mondják hetente 2 dl paradicsom fogyasztása előírás lenne. Érdemes meggondolni:)

Pinka-Panka 2012.02.26. 20:23:37

K3 -as paradicsom
bocs javítva

ökörpöröly 2012.02.26. 20:25:14

@contractor: Olvastam egy kimutatást, hogy az USA-ban mennyi a különböző népcsoportok átlagjövedelme -ott lehet, nem megy rasszizmusszámba-. Az ázsiaiak messze az angolszászok feletti jövedelmekkel rendelkeztek. Ennek okai, hogy jelentős számú fiatal, jól képzett ázsiai bevándorló van, kiváló munkaerők és értenek a kereskedelemhez, a kulturális magatartásmintáik miatt kevésbé hajlamosak az elkallódásra, az ázsiai családok taníttatják a gyerekeiket is.

contractor 2012.02.26. 20:26:44

@bengáli tigris: Én magamnak ültetek vagy 6 fajtát minden évben. júniustól szeptember végéig terem úgy hogy 3-4 hét külömbséggel ültetek palántákat. De tény hogy a legnagyobb olasz paradicsom termelő vidék az Campania, Nápoly központtal és még Rómánál is sokkal melegebb vidék.

Bambano 2012.02.26. 20:26:57

@Pinka-Panka: zöld magvak? éretlen paradicsomot eszel?
az olivaolajnak is szerepe van benne.

@ejszarny: ha nem permetezel, ehetetlen lesz a termés. most nem tudom fejből, van-e a paradicsomnak fuzárium jellegű élősködője, de az ellen biztosan nem tudsz másképp védekezni, csak permetezéssel. meg nyilván van még neki sok más kártevője is.

Bambano 2012.02.26. 20:28:15

@ejszarny: szóval ha te nem tudod, hogy mennyit kell permetezni, mikor és mit, honnan tudod, hogy a paraszt ész nélkül csinálta? :)

Pinka-Panka 2012.02.26. 20:29:28

@Bambano: Látszik, hogy nem ettél még ilyen fajtát. Majd kóstold meg, mielőtt szétvágod, nézd meg a színét, az íze pedig fenséges. A kumátó még kívül is zöldes és nem éretlen, íze is nagyon finom, de ez nem magyar fajta.

ökörpöröly 2012.02.26. 20:32:01

@contractor: Campagniában tényleg tudnak valamit a paradicsomról. De nem csak arról, hanem minden más zöldségféléről is. Emellett ott készítik a világ legjobb citromlikőrét, a limoncellót -Sorrentóban-. De egész Olaszországról elmondható, hogy kiváló minőségű zöldségeik, gyümölcseik, tésztáik, húsaik és húskészítményeik vannak. Meg persze az se mellékes, hoyg Szicíliában februárban van a "kikelet". Jó az időjárás, a vulkanikus talaj tápanyagban gazdag, meg persze értenek is hozzá.

ökörpöröly 2012.02.26. 20:32:47

@ökörpöröly: Campagnia-ban, hogy a helyesírás őrültjei ne sértődjenek meg. :)

contractor 2012.02.26. 20:35:04

@Bambano: Egyáltalán nem permetezem a paradicsomot és mindig tökéletesek, csak a csigák ellen kell megvédeni a fiatal palántákat. De erre mindenki rájön ha megpróbálja.

Bambano 2012.02.26. 20:35:12

@Pinka-Panka: valóban nem ettem ilyen fajtát, de azután, hogy a család meg a rokonság évtizedekig paradicsomtermesztésből élt meg, zöld magvú paradicsomot akkor se ennék, ha korbáccsal ütnének.

Pinka-Panka 2012.02.26. 20:36:30

@Bambano: oké
én megeszem, mert finom:)

ökörpöröly 2012.02.26. 20:37:13

@Bambano: Sejthettem volna, hogy valami élősködő gazdafamília leszármazottja vagy. Azért vagy ennyire ellensége a minőségnek. :P

cso zsi 2012.02.26. 20:39:49

@beszóló: "A föld minősége és az időjárás nem változott."

Dehogynem. Amit nem tömtek tele műtrágyával, azt viszik ki nyugatra.
"Meghámozzák" a szántót, a felső 30-40 centi megy talajjavítónak kifelé.

Bambano 2012.02.26. 20:40:08

@Pinka-Panka: viszont ha megvárnád, míg teljesen megérik, még finomabb lenne.

Bambano 2012.02.26. 20:41:55

@cso zsi: ezt nem ártana valamivel alátámasztani, mert elég meglepő kijelentés volt.

cso zsi 2012.02.26. 20:42:13

@Josef Virek: "A magyar paradicsom rossz. Ki kell mondani, hogy gyenge minőségű. És ez sajnos nem csak a paradicsomra igaz.

Nem is nagyon veszek magyar zöldséget."

Kóstold meg azt, amit te magad termelsz. A piacon cseppet sem biztos, hogy hazait veszel.
Amit spanyolból hoznak tavasszal, az ugyanúgy ehetetlen (de piros), mint az ausztrál, ami hasonló éghajlaton terem.

A mienk meg megdolgozik az életéért.

contractor 2012.02.26. 20:42:39

@Bambano: Én az egyémen nem tapasztaltam. De lehet, hogy azért mert az a terület sokáig volt parlag. Vagy nem tudom miért.

Thomas Guevara 2012.02.26. 20:43:44

A blogíró kérdésében ott volt a válasz. Illetve a kommentelők is jól látják. Összetett a probléma, ami ott kezdődik, hogy a rendszerváltáskor a kárpótlás volt a vezérfonal, aminek mellékterméke lett a termelőszövetkezetek szétverése.
Aztán az EU-s csatlakozásunkért cserébe beáldoztuk a maradék működőképes agrárkapacitásainkat is. Magyarul az olasz, francia spanyol, stb gazdák tényleg több támogatást kapnak. Ezzel együtt lehetne jó minőségű élelmiszereket elfogadható áron termelni mint ahogy mai napig sokan meg is teszik. Az alapvető problémák a finanszírozás, a biztosítások rendszere, a felvásárlás és ezen keresztül a kereskedelem területén mutatkoznak. Amíg ezeknek az átfogó, a termelők számára sokkal kedvezőbb szabályozása nem történik meg, addig teljesen felesleges termőterület-nagyságról, gépesítettségről, éghajlatról és általában technológiai kérdésekről elmélkedni. Az adottságok, a tudás megvan, a kormányzati szándék, sőt most már a tettek hiányoznak.
Egyébként azért is jó lenne ha konszolidáltabb stílusban tárgyalnának az EU-val mert 2013-ban kezdődik az agrártámogatások újratárgyalása amin helyzetbe lehetne hozni a hazai termelőket ha nem szigetelődnénk el végleg. És tényleg finomabb a magyar paradicsom!

cso zsi 2012.02.26. 20:43:44

@Bambano: Számomra is az volt, de nem a szomszéd nagybátyjának a kishúgának a körösztanyja mondta, hanem olyan, aki tudja, mit beszél.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 20:45:20

@Bambano:
latom nem megy a szovegertelmezes.
az hogy "nem eleget" tudok rola, nem feltetlen jelenti azt, hogy semmit.
de mezogasdasaggal rokon szakmat tanultam eredetileg.
de higyj amit akarsz :D
nalam amugy a szolo remekul elvan pl. a lugason 10 eve permetezes nelkul, a szomszed egy szezonban kb 15 alkalommal lenyomja vegyszerrel az ovet. a ket szololugas kozott kb 10m a tavolsag.

contractor 2012.02.26. 20:47:13

Már csak azt szeretném tudni, hogy a holland paradicsom hogy nyomja le a spanyolt ízre a tél kellős közepén. Mert, olyan jó ízű holland datolyaparadicsomot vettem Frankfurtba nemrég hogy az szinte hihetetlen Januárban.

Pinka-Panka 2012.02.26. 20:48:48

@Bambano: viszont ha megvárnád, míg teljesen megérik, még finomabb lenne

Ennek a fajtának, pont az a természete, hogy az érérs bármely szakaszában fogyasztható, a különböző időszakokban más - más ízvarázzsal. Éppen ebben a zöldes szinű állapotában a legjobb. Nekem legalább is.

Bambano 2012.02.26. 20:49:46

@contractor: vetésváltás sokat segít a kártevők ellen, és ha előtte nem volt sem paradicsom, sem betegség szempontjából rokon fajta a területen (ebbe beleértendő a parlagon hagyás is), akkor egy darabig még bírni fogja kártevők szempontjából. de nem örökké.

@cso zsi: én is tudom, hogy mit beszél: ökörséget. ha lekapod a talaj felső 40 centis rétegét, akkor egy kamionba befér vagy 200 négyzetméterre való talaj. van nekik vagy 40 millió hektár (szorozd meg 3600-zal) termőterületük. Hogy mindre vigyenek földet, első saccra 720 millió kamionnyi földet kellene kihordani. Következmény: az állítás marhaság.

És arról ne is beszéljünk, hogy mennyi értelme van 40 centinyi talajréteget elvinni... hint: nulla. a legtöbb növény gyökere mélyebbre megy, mint 40 centi, szántani 50-60 centinél mélyebben nemigen lehet, szóval oda, ahova a növény gyökere megy, nem tudjál eljuttatni a jó magyar földet. értelmetlen.

ökörpöröly 2012.02.26. 20:52:46

@Thomas Guevara:
Erősen vitatnám a véleményed. Először le kellene tenni valamit az asztalra a termelőknek, mondjuk minőségi termékeket -általánosságban, nem csak mutatóba-. 20 évük volt arra, hogy megfelelő termelő-, értékesítő- és feldolgozószövetkezeteket csináljanak, hogy tanuljanak technológiát, módszereket, lekérjenek EU-s és állami fejlesztési pénzeket, bankagaranciákat. Lehetne még sorolni. Én azért rühellem a magyar gazdák többségét, mert csak a markukat tartják. Egyetlen egy területnek nem ment annyi támogatás, mint nekik, hatalmas adókedvezményeket kapnak. Aztán még is mindig szarban vannak. Ha a tetvesekre szánt pénzt K+F-re, oktatásra, illetve normálisan működő vállalkozások támogatására használták volna fel, sokkal jobban járt volna az ország.

Bambano 2012.02.26. 20:53:25

@ejszarny: ja, hogy a szomszéddal permetezteted a sajátodat? úgy egyszerű :)

@contractor: úgy, ahogy a szentesi. ha megadsz neki mindent, fényt, tápanyagot, vizet, meleget, akkor simán lesz jó paradicsomod karácsonyra is, csak van, ahol ennek a költségeit nem bírják fedezni. Szentesen találtak valami termál forrást, arra építettek anno kertészetet, azért tudtak primőrt olcsón termeszteni.

bengáli tigris 2012.02.26. 20:55:13

@Pinka-Panka: Igen a paradicsom evését -ivását gyakoribbá tenném , főleg a gyerekeket rászoktatni.
Csak úgy enni( só nélkül!) nyáron szomjoltónak.

megérezni az illatáról ami finom napsütötte érett.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 20:56:48

@ökörpöröly: igy van, teljesen egyetertek.
a hulye 10 eve ultet a belvizes foldbe buzat, aztan mind a 10 evben sir a penzert, mert kirohadt, es mind a 10 evben megkapja a tamogatast.
es senki nem teszi fel a kerdest, hogy basszalakfalhoz, nem erted, hogy az kirohad ott, hat minek azt ultetsz oda?
nem, kapja a lovet, ujra es ujra a balfaszsagra.

ökörpöröly 2012.02.26. 20:57:23

@bengáli tigris: Erre éppen jó a gazpacho, már ha hozzá tudsz jutni megfelelő alapanyagokhoz!:)

bengáli tigris 2012.02.26. 20:58:39

@ökörpöröly: ajj igen, gazpacho, finom is az. Majd nyáron persze...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 20:59:04

egyebkent varom a kovetkezo posztot, h miert nincs magyar banan es ananasz a boltokban :]

hackbard.celine 2012.02.26. 21:00:11

@Bambano: ne köss bele egy nyilvánvaló elírásba!
Másrészt: ha a tonna/hektár a kihozatal mennyisége, akkor máris értelmet nyer az üvegház belső magassága.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:01:39

@ejszarny: Meg ha kicsi a földterület, akkor ne búzát, kukoricát termesszen, hanem munkaerő igényes, magasabb hozzáadott értékű növényt, gyümölcsöt. A szerencsétlen rászorulóknak kiszúrják a szemüket napi 2500 forinttal, sírnak-rínak, alig adóznak, de tartják a markukat, mi meg fizetünk, mint a katonatiszt. Nagyobb élősködők, mint a cigányok.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:01:43

@Bambano: permetezteti a franc.
minden alkalommal mikro hallom a motoros permetezojet a baromnak, elore felek, h mikor nyirja ki a halaimat a kertitoban a permetszer...

Bambano 2012.02.26. 21:03:25

@hackbard.celine: de nem a szár a kihozatal, hanem a termés.

@ökörpöröly: én meg a felvásárlókat utálom, akik mindenféle szemét trükkökkel zsigerelik ki a termelőket. a termelésből jövő pénz nagy része a kereskedelemben meg a felvásárlóknál csapódik le, nem a termelőknél.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:03:31

@ökörpöröly: igy van, ismet egyetertek.
raadasul mindig ugyanazt termeli, vetesforgorol azt sem tudja eszik avgy isszak, johogy kell a 2x annyi mutragya meg vegyszer...
ha mindig ugyanaz a noveny van egy teruleten kiszivja a talajt es elszaporodnak a kartevoi.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:04:42

@bengáli tigris: Meg az a hideg paradicsomleves, amelyikbe ibericót raknak és a tört főtt tojást. Nem ugrik be, mindjárt rákeresek! :)

Bambano 2012.02.26. 21:05:06

@ejszarny: ettől még a tény tény marad, ha ő irtja például a levegőben terjedő kártevőket, meg a többi szomszédod is, akkor téged is véd az ő permetszere, ugyanígy a talajban levő dolgoktól is megvéd az, amit ő önt a talajvízbe.

Kb. mint ha panelban a középső lakás tulaja nem fűt, a mellette levőktől elég meleget kaphat.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:05:16

@Bambano: ebben is segitenenek a szovetkezetek...
sok embert osszefogva, nagyobb mennyisegekkel, erosebb kepviselettel rendelkeznenek.

biohouse 2012.02.26. 21:06:04

Nem olvastam el a kommenteket, itt a megoldás:
"A június harmadik hetében nyilvánosságra hozott adatok szerint Olaszország Kínából származó frissparadicsom-importja egy év alatt 173 százalékkal növekedett, amire ugyancsak a miniszter hívta fel a fgyelmet, és egyben intézkedéseket helyezett kilátásba az olasz paradicsomtermelők védelme érdekében. Mivel a kínai import már a teljes olasz termelésnek mintegy 10 százalékát teszi ki, és Olaszországban feldolgozva a kínai paradicsom már olasz termékként jelenik meg, a miniszter felszólította az illetékes szerveket a minőségi ellenőrzés szigorítására és a címkézési előírások megtartására."
mezohir.hu/mezohir/2010/08/agrarhirek-a-nagyvilagbol-7/
A kínai ipari paradicsom egyébként azért olcsóbb a géppel szedett más ipari paradicsomokhoz képest, mert a paradicsom nem egyenletesen terem, hanem időben elnyújtva 2-3 hónapig is akár, a gépi szedésnek tehát nagy a vesztesége. Kínában viszont olcsó a munkaerő, valamint sok a csapadék. Valószínűleg félig fel van dolgozva, Olaszban csak a kiszerelésbe csomagolás működik, azt viszont, ha egész Európa piacára termelnek hatalms üzemekben hatékonyabban tudjáj megoldani, mint pl a tengerparttal amúgy sem rendelkező Magyarország. Végeredményben az olasz paradicsom konzerv kínai paradicsomot tartalmaz.

Bambano 2012.02.26. 21:06:56

@ökörpöröly: semmit nem lehet termeszteni, amit könnyű leszüretelni. jóreggelt.

komplikato 2012.02.26. 21:07:26

@ezmagyar: "A vásárlóknak, ha megtehetik, a magyar terméket kellene keresni."

De nem tehetik. Pont. És itt kezdődik a probléma ...

"A spórolásunk eredménye, hogy sok ezer ember marad munka nélkül."

Szerinted a lakosság ama része, aki nem teheti meg, az spórolás vagy túlélés okán nem veszi a jó minőségű 240-350 forintos tejet vagy a nem kicsit drágább zöldségeket?
És nem, nem azért olcsóbb a lengyel tej, vagy a francia sajt, vagy az olasz paradicsom, mert szemét az EU és/vagy több támogatást kapnak. Súlyos okai vannak, amit elmúlt két évtizedben sokan kiveséztek, itt is megemlítettek páran és aztán szépen mindenki FIGYELMEN KÍVÜL hagyja. És rémlik már a cukorrépa balhé is azért volt bukta, mert a felvásárlási ára már a hazai nullszaldó alatt volt, ám de máshol még annyiból gazdaságosan ki tudták termelni.

bengáli tigris 2012.02.26. 21:07:50

@ökörpöröly: Nyugat-Afrikai raguba is remek az Aranyfácán --jut eszembe... Meg a sok indiai curry-be, vajjal, ahh...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:08:46

@Bambano:
"ugyanígy a talajban levő dolgoktól is megvéd az, amit ő önt a talajvízbe."

jah, ezert van az, hogy lassan mar 100m-es kutbol sem jon ihato viz...

amugy a szovegertelmezesre hivatkoznek ismet...
van egy szerintem is elfogadhato meretu vegyszerezes, megfelelo hozzaertessel es csak a szukseges mertekben, ha tenyleg kell.
de amit a tobbseg csinal a haztajiban, az nem az.

Bambano 2012.02.26. 21:11:31

@ejszarny: csak ismételni tudom magam: ahhoz, hogy eldöntsd, szükséges mértékű volt-e a vegyszerezés vagy sem, egy csomó infót kellene tudnod, többek között látnod kellene a nem hazug permetezési naplóját. Ha ezt nem láttad, nem tudod megmondani, hogy túl sokat permetezett-e vagy sem.

@Kompli: ma az unortodox közgazdaságtan dívik, nem lehet ellene tenni.

hackbard.celine 2012.02.26. 21:13:15

@Bambano: a felesleges szárat simán feltekerik a növény alján.

Bambano 2012.02.26. 21:13:44

@hackbard.celine: okos emberek meg meg sem termelik.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:13:54

@Bambano: Azért van ez, mert a magyar gazda olyan tetű, hoyg nem fér meg másokkal. Mondd, ki akadályoz meg titeket, hogy termelőszövetkezeteket hozzatok létre, hogy a közös gépparkkal minőségibb és alacsonyabb ráfordítású termelést végezhessetek? Ki akadályoz meg titeket, hogy felvásárló szövetkezeteket hozzatok létre, hogy a nagykereskedelmi nyereség nagy része nálatok csapódjon le? Ki akadályoz meg titeket, hogy a magasabb hozzáadott érték miatt feldolgozószövetkezeteket csináljatok? Baszod, a mocskos, összeférhetetlen, adóból élő szaros, élősködő fajtátok, az! Példát lehetne venni a hollandoktól, a dánoktól és társaiktól! vagy éppen az egykori Hangya Szövetkezetektől, amelyeket éppen ezere a célokra hoztak létre az 1800-as évek végén.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:14:26

@Kompli: azt kell termelni amit lehet ghazdasagosan, fiygelembe veve eghajlati adottsagokat is.
oda kell figyelni a technologiara.
a termelt fajokra, azokon belul is a fajtakra.
szovetkezetekbe kell tarsulni, ha mashogy nem megy, mert ugy gazdasagosabb.
nem fogom megvenni a tejet 2x annyiert csak mert magyar. es igen, ugyes a szlovak, szloven, nemet gazda, hogy kihozza feleannyibol.
es ha valaki ivott mar szloven tejet, az tudja, h semmivel sem rosszabb mint a magyar tej, sot...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:16:46

@Bambano: 400 negyzetmeter kertje van, baszod, motoros permetezovel nyomja, sztem atlag heti 2x (kulon kiralysag h a motoros permetezot vasarnap hajnalban is beizzitja :D), mindezt majdnem a varos kozepen.
egeszen biztosan indokolt mindez, koze nincs ahhoz h negyvenot evesen mar nyugdijas volt es szetunja az agyat :D

ekkerjoz 2012.02.26. 21:17:20

@ökörpöröly: a Hangya Szövetkezet sosem volt termelő szövetkezet, inkább fogyasztási és értékesítő. Egyébként sok téesz nem szűnt meg a rendszerváltást követően, sőt, nagyon sok új is alakult.
Nem baj, ha ezt eddig nem tudta, de kérném, gondolja át ezentúl, miket ír.

Bambano 2012.02.26. 21:18:57

@ejszarny: van, amit a vegetatív időszakban hetente legalább 1x ki kell szórni.. és ha nem egyféle növénye van, akkor az egyiknek ez kell, mondjuk 3x összesen, a másiknak az, 2x, a harmadiknak emez, stb. és akkor ki is jön, hogy folyamatosan permetezni kell.

ráadásul ha kicsit pechesebb arrafelé a mikroklíma, akkor többször kell ugyanazt.

cso zsi 2012.02.26. 21:21:28

@ökörpöröly: "2. A piacon sokszor a nagybanin megvett, külföldről importált zöldséget, gyümölcsöt veszed meg,"

Ez annyira így van, hogy a Lehelen ugyanazt a terméket látni "X. kájefté", "Marinénibóttya", meg "Jóskapistabété" táblák alatt is.
A hússal nemkülönben. Karácsony után a bennfentes rokon meg is említette, hogy januárban húst csak egy eladótól, mert a többié az másik, azonos helyről van, ugyanazzal a problémával.

Bambano 2012.02.26. 21:22:44

@ökörpöröly: például minek is csinálnánk szövetkezetet? ez mennyiben akadályozná meg, hogy eljön a tetű pesti felvásárló és ott az orrod előtt tépi szét a szerződést, röhögve, amíg neki ez az érdeke? hogy utána következő évben egy rosszabb termésnél a gatyádat is elperelje kötbérbe? utána meg beül a maseratijába és elhúz a fenébe.
az ilyen ellen csak a duplacsövű véd, semmi más, se szövetkezet, se semmi, mert a szövetkezettel is kitolnak, ha az az érdekük. honnan futja az ilyen arcoknak 80 milliós autóra, ha nem a gazdák kizsigereléséből? nem a levegőbe beszélek, másik fórumon van ilyen figura.

nem erőltetem, hogy ismerd meg végre a valóságot, csak egyre szórakoztatóbb ez a thread, mint a kihordott termőföld...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:24:01

@Bambano: nem kevered a mutragyat (leveltragyat ha mar permet) a novenyvedoszerekkel?
mert en nem keverem.
es biztosan veletlen az is, h a 150m-es korben levo kb 8-10db cseresznyefa kozul egyedul az ovet kell egy tavasszal 6 alkalommal permetezni, az osszes tobbit egyszer sem :D
es a cseresznye meg a szolo az kurvara nem az amit esetleg leveltragyazni kene :D

Thomas Guevara 2012.02.26. 21:24:36

@ökörpöröly: Sajnos a támogatások nem jutottak el oda ahova szánták. Ha valaha is beszéltél volna olyan emberekkel akik tényleg a földből élnek vagy legalábbis próbálnak akkor nem beszélnél ilyen magas lóról.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:25:35

@ekkerjoz:

www.hangyaszov.hu/hangya

"Így lett a HANGYA Közép- Európa egyik legnagyobb vállalatcsoportja úgy a tagságát, mint a kereskedelmi tevékenységét illetően, hiszen 1940-ben több mint 2000 tagszövetkezete volt 700.000 taggal, 30 konzervgyára, 20 ipari üzeme, és 400–nál több boltja.
Termeltetett , hitelezett, feldolgozott , kis és nagykereskedett, nemcsak üzletileg, hanem szociálisan is segítette tagjait, jelen volt falvakban és városokban egyaránt . "

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:28:07

@Bambano: esetleg lehet a szovetkezetben egy agronomus, aki megmondja, h ne dennyet ultess baszdmeg, mert az fuvarral egyutt is feleanyni mashonnan.
es uyge a szakember tudhatja, mennyi mutragya kene, mikor, hogy se tobebt ne szorj feleslegesen, se kevesebbet, h satnya legyen a cucc...
es akkor enm is beszeltem arrol, h esetleg kozosen lehetne hutohazat uzemeltetni, hogy folyamatosan legyen gyumolcs es akkor mar mindjart szoba lehetne allni a multival is ugye...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:29:10

@Thomas Guevara: vagy csak beszelt olyannal aki evek ota kapja a soha be nem vetett foldre is a tamogatast...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:31:43

@Bambano: azt kell termelni amit lehet haszonnal.
ha en nem jovok ki a fizetesembol, nem tamogatast kapok, hanem elkuldenek a picsaba, h keressek olyan munkahelyet ahol jobban fizetnek.
ha balfasz aki 10x vetette bele a buzat a 15 centi mely belvizes mocsarba minden evben kap tamogatast, akkor en miert nem kapok?
azert ez mar vicc.

Bambano 2012.02.26. 21:31:49

@ejszarny: nem. egyébként se sok értelme van a levéltrágyázásnak, max. mikroelemtrágyák esetén. vagy még úgy sem.

most kapásból egy weblapot találtam (nem állítom, hogy ez volt a legalaposabb és leggondosabb keresés :) ) és eszerint a szőlőt 10-14 naponta permetezni kell. Szóval az általad számolt kétheti 4 permetezésből 1 vagy másfél már megvan.

szolo.blogspot.com/2009/04/permetezesi-menetrend.html

kertvedelem.extra.hu/2meggytech.htm

eszerint cseresznyét 7-10 naponta permeteznek, és egy halom olyan betegséget látok itt, aminek a spórája levegőben terjed, esetleg vektorokkal. Ha ő irtja, téged is véd.

szóval ha csak szőlője meg cseresznyéje van, az már kétheti periódusban legalább 3 permetezés. megvan az mind.
ja, és lehet, azért permetez gyakrabban, mert tőled kap fertőzést, csak téged nem izgat :)

kertészrobi 2012.02.26. 21:32:23

@ökörpöröly: 18.39-kor röviden összefoglaltam a (ha röviden egyáltalán lehet) a mg. helyzetét.Történelmi hagyományainkból adódik, hogy nehezen szövetkezünk másokkal. Évszázadokon át csak magára számithatott a paraszt. Azonkivül bármilyen szövetkezésnek hihetetlen tőkeigénye van. Nézz utána mekkora forgalmat kell lebonyolitania egy alakuló TÉSZ-nek a minisztériumi bejegyzéshez! Szándékosan gátolja a kormányzat e rendelkezéssel a szövetkezést. Hogy miért csak sejtem. Továbbá: Nem a pálya széléről kellene hülyeségeket bekiabálnod, hanem legalább a történelmet kellene minimálisan ismerned!(Tényleg ökörpöröly vagy!)

ökörpöröly 2012.02.26. 21:33:21

@Bambano: Hagyjál már ezzel a hülye dumával! :) Te tényleg valami nagyon sötét figura lehetsz!:) Az értékesítési szövetkezetnek pont az a lényege, hogy a nagykereskedőt, felvásárlót kikerülve közvetlenül a nagy- és kiskereskedelmi láncoknak értékesítik az árut, illetve eladják az árutőzsdén. A termelőszövetkezet a termelés hatékonyságáért van -költséghatékonyság-, az értékesítőszövetkezet azért, hogy a kereskedelmi árrés a termelőknél csapódjon le -azaz a felvásárló eddig haszna-, a feldolgozószövetkezet pedig azért, hogy a magasabb hozzáadott érték -húsüzem, konzervgyár stb.- is a szövetkezeti csoportnál csapódjon le.

A mindig a maffia meg nonszensz. baszod, Nápoly környékén ott a Camorra, Szicíliában a Maffia, aztán mégis termelnek, ráadásul kitűnő minőségben!:P

Bambano 2012.02.26. 21:34:17

@ejszarny: a környéken termelőket ismerve, az az agronómus, aki esetleg tsz-ben lehetne, az csak az apám lehetne, már ha a végzettség is meg a gyakorlat is számít...

egyébként szövetkezetet akkor érdemes alapítani, ha a tagoknak sok földje van és mindenki a saját földjéből akar megélni. Amennyiben ebből legalább egy nem teljesül, úgy nem érdemes, hanem más formát kell választani, leginkább földbérletet/haszonbérletet. Mert mit is kezdenél a tsz-ben egy jogász végzettségű fiatallal, aki nem akar a földön dolgozni?

hackbard.celine 2012.02.26. 21:35:04

@Bambano: az okos (holland) visszavezeti az ingyen komposztból elégetett metán utáni CO2-t a fentebb felvázoltak szerint 24 órában megvilágított növényre és pont leszarja akármennyit nyurgul a lámpák miatt, mert a kihozatal így 30%-al magasabb lesz TERMŐFÖLD NÉLKÜL is.
A hagyományos üvegházi termeléshez képest.
A szabadföldihez képest meg még egy nagyságrend a plusz.

Bambano 2012.02.26. 21:36:44

@ejszarny: de a másik oldalt is nézni kell: azt kell megvenni a vevőnek, ami az adott minőségi elvárások mellett a legolcsóbb. Ha nem így teszi, az az ortodox közgazdaságtan szerint társadalmi veszteséget okoz. Vagyis különösebb indok nélkül magyar terméket venni az olcsóbb helyett össztársadalmi szinten sokkal többe kerül, mint akár kínait. csak ezt kimondani ebben a mai világban elég meredek dolog.

másrészt azt is nézni kellene, hogy azért veszteséges valaki, mert rosszul termel, vagy azért, mert mások indokolatlan támogatásokkal lenyomják az árakat, ami támogatást te nem kapsz meg, ezért neked ugyanaz a piaci ár már veszteséges, ami mondjuk a francia parasztnak még nem.

nyubocs 2012.02.26. 21:36:48

@ökörpöröly:

Az mindig tetszett, hogy 50 hektárra megvették a Bazi nagy John Deere-t, ha 10 gazdának volt egymás mellett 50 hektárja, akkor kis túlzással mind a 10.
Az állam meg adta hozzá a gépvásárlásit. MInd a 10-nek!

A másik amitől fetrengve röhögök még mindig, ha eszembe jut, az az energiafű ültetvényekre adott iszonyatos mértékű támogatás.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:37:14

@Bambano: ne legyel mar hulye, komolyan.
kb. 2-3x 10m-nyi csemegeszolorol van szo, nem 10 hektaros tablakrol, azoknal, mint a monokulturakban termesztett novenyeknel altalaban, konyebben szaporodnak el a kartevok.

a sporak pedig tobb kilometereket is utaznak a szellel.
ha nalam van szolo permetezes nelkul, nala sem indokolt ilyen mertekben.

nagyapamek nagyobb teruletu szolojeben sem permeteztek ennyit.

egyebkent arra vonatkozoan is keresgelhetsz, hoyg az indokolatlan vegyszerezes hosszutavon milyen hatassal van a gazdanovenyre es a kartevokre...
annyit segitek, hoyg az egyiknek gyengul az ellenallokepessege a masiknak emg erosodik.

Bambano 2012.02.26. 21:38:06

@hackbard.celine: a mégokosabb magyar meg nem ilyen fajtát ültet. de teljesen felesleges ezen vitatkozni, akárhogy csűrik-csavarják, matematikailag is felesleges 6 méternyi száron paradicsomot növeszteni, ha pontosan ugyanazt a mennyiséget meg lehet termelni 2 méter száron is. Márpedig meg lehet, nekünk sikerült anno.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:39:07

@kertészrobi: Én leszarom, hogy nehezen a szövetkeztek, mert megszoktátok... Az se érdekel, ha a cigány azzal magyarázza a betörést, hogy apja szerint gádzsótól lopni nem bűn. Az se érdekel, ha a kulturális magatartásmintákra fogja, ha meggyilkolnak egy szerencsétlen nyugdíjast.
Szövetkezni lehet? Lehet! Van mezőgazdasági társasvállalkozásokra lehetőség? Van! A MAGOSZ szarig benyalt a FIDESZ-nek? Igen! Van a MAGOSZ-nak embere a parlamentbe? Igen! Tudtok sztrájkolni? Igen!
A magyar gazdák utolsó szar emberek, tisztelet a csekély számú emberszámba vehetőnek. Nektek még a cigányra is fel kellene néznetek, mert kártékonyabbak vagytok.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:39:54

@Bambano: meredek vagy nem, en ezt allitom.
ha a szlovak, szloven, lengyel, osztrak, olasz, nemet, svajci, cseh, nemet stb. paraszt meg tud elni a mezogazdasagbol pont a MAGYAR, AKI MINDEN NEMZETEK LEGBOLCSEBBJE, az nem tud, ott komoly baj van, foleg a fejekben.
remelem a nagy magyarkodok lattak a szabadalmi statisztikakat is :]

Bambano 2012.02.26. 21:41:45

@ejszarny: nem értem, te miért forszírozod ennyire annak hirdetését, hogy nem olvasod el, amire válaszolsz?
miért veszed egy kalap alá az olasz, német, svájci, osztrák, stb. parasztot a magyarral?
annyiszor elhangzott már itt, hogy ők full támogatást kapnak, mi meg nem. ettől veszteséges a magyar.
ezt olyan nehéz megérteni?

ökörpöröly 2012.02.26. 21:41:49

@nyubocs: Én nem röhögök, mert ezekre a tetves szemetekre reálértéken jóval 10.000 milliárd körül költöttünk, de még most is csak a markukat tartják. Gondold meg, ha ez más, értékteremtő szektorba ment volna!

ekkerjoz 2012.02.26. 21:41:49

@ökörpöröly: kérem, tisztában vagyok a Hangya történetével, ha esetleg megnézi a hivatkozásokat, fel fog tűnni önnek is.
De mint korábban is írtam, a Hangya (termőterület híján) nem termelt. Viszont hitelezett a termelőknek és piacot is garantált helyben, a saját bolthálózatán keresztül.
Ha ön esetleg ezt hiányolja a jelenlegi körülmények közül, akkor megértem az indulatát.
A magyar termelők egy része valóban nem akar itthon piacot építeni, mert megtalálja a számítását külföldön.
Nem feltétlenül paradicsommal.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:41:55

mit akarunk megmagyarazni pl. azon, amikor riport van a gazdaval, sir a szaja, h megint elvitte a belviz a termest, aztan kiderul h beszantottaka vizelvezeto arkokat, h meg 2 sorral tobb kukorica legyen?
:D
most komolyan, ezeket tamogatjuk?

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:43:29

@Bambano: nem tamogatasbol kell megelni, eleve itt kezdodik.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:43:31

@Bambano: Ez a saját fajtátok hibája. Olyanok vagytok, mint a cigányok, mindig más a hibás, sose ti. Meg nektek is jár a segély az adófizetők pénzéből. Igazán egy "faj" vagytok! :)

Bambano 2012.02.26. 21:43:51

@ökörpöröly: és az árutőzsdén kik veszik meg az árut? hint: spekulánsok.
akkor most mi van? hint: megint hülyeséget beszéltél, mint ma egész nap.

Bambano 2012.02.26. 21:45:18

@ejszarny: szerintem mindenki nagyon boldog lenne, ha eltörölnék az agrártámogatásokat. a magyar gazdák úgy tarolnák le egész európát, mint a cunami japánt. nem véletlen, hogy ebbe nem mennek bele az euban.

Bambano 2012.02.26. 21:46:17

@ökörpöröly: áruld már el, te mivel foglalkozol, most már komolyan érdekel.

Bambano 2012.02.26. 21:47:38

@ökörpöröly: ahha, tehát más szektorok tarthatják a markukat, de a gazdák nem.
halj éhen.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:48:20

@ekkerjoz:

1. Engem az érdekel, hogy normális áron, normális terméket kapjak. Engem nem érdekel, hogy magyar, német, olasz, japán vagy spanyol.

2. A tetves gazdák pénzszivattyú helyett már rakhatnának be is a közösbe. Ugyanis amit elkurváznak, eltraktoroznak, elmulatnak, elzabálnak, azt az adófizetők adják össze nekik, ahelyett, hogy K+F-re, oktatásfejlesztésre, munkahely-teremtésre, hatékony vállalati területekre lennének fordítva.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:49:50

@Bambano: Te kommunista paraszt vagy? :D
Van ugye a Marshall-kereszt, tudod, a kereslet és a kínálat görbéje, meg a metszéspont! :D

Bambano 2012.02.26. 21:49:54

@ejszarny: nem látok okot a szabadalmi statisztikák miatti szégyenkezésre... ami mostanában fontos, azok feltalálói között arányaiban több a magyar.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:50:32

@Bambano: akkor az akit en ismerek, az egy balfasz, mezogazdasagbol, allattenyesztesbol el es szepen gyarapodik.
tudod, az egy anynira balfasz ember, h folyamatosan kepezi magat, keresi az uj lehetosegeket, minden teruletre probal oda alkalmas de jovdelmezo novenyekt termeszteni, azokon ahelyeken ahol nem tud gazdasagosan novenyt termeszteni, ott meheket "legeltet" stb.
ahelyett h ugyanazt csinalna minden evben: a biztos bukas eroltetese utan tartana a markat a dellaert.
hat nem hulye az ilyen?

tudod, ha neki lenne EGY szar eve, akkor tole nem sajnalnam a tamogatast sem, hogy tulelje.

Bambano 2012.02.26. 21:51:52

@ökörpöröly: ahha, akkor nem is szoktak a tőzsdéken shortolni meg spekulálni? olvass már egy kis Kostolanyt...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:53:00

@Bambano: hat, eleg vastag lehet a bor a buradon :D
www.pannonnovum.hu/hirek/eu-s-hirek/a-szomoru-valosag-ezert-tart-itt-a-gorog-es-a-magyar-gazdasag

ez nem ok ra?

nezd meg a nepesseg aranyaiban szamolt statisztikat is!

ökörpöröly 2012.02.26. 21:53:02

@Bambano: Azok a szektorok adót fizetnek, foglalkoztatnak, magas hozzáadott terméket termelnek, az oktatás fejlesztése növeli a humán erőforrás értékét, azaz szintén növeli a hozzáadott értéket, a K+F szektorral szintén ez a helyzet. A hozzáadott érték növekedése növeli a GDP-t. A tetves, pumpaagyú, élősködő cigány gazdálkodók viszont csak nyelik a közpénzt, de nincs ennek semmi haszna a társadalomnak. Sikerült egyszerűen és érthetően elmagyaráznom a tuskó fejednek? :)

Bambano 2012.02.26. 21:53:56

@ejszarny: nem teljesen értem, ezt miért nekem és mire írtad. egyébként meg ha a törvény azt írja elő, hogy tarthatja a markát, akkor tartsa. ennyi.
nem nagyon hiszem, hogy ne kapna eu-s támogatást, de mindegy.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 21:54:13

@Bambano: "ami mostanában fontos, azok feltalálói között arányaiban több a magyar."

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

errol beszelek :DDDDDDDDDD
:DDDDDDDDDDDDDDDDDD
nem rokonod neked az orban gyerek, vagy a matolcsy?
azok adjak elo ilyen furan a tenyeket D:

ökörpöröly 2012.02.26. 21:56:42

@Bambano: Úristen, te tényleg tajparaszt vagy! :D Ki kellene tömni téged! :) Az árutőzsdei spekuláció elsősorban a határidős ügyleteknél van. Persze, vannak hedge-zsel foglalkozók, de ebben semmi újdonság nincs. Nem arról van szó, hogy 1 évig 20-ad áron adják a búzát! :) Egyébként ugyanazon az árutőzsdén ad el a nyugat-európai gazda is -akiknek bezzeg könnyű-! :D Ez még nem jutott az eszedbe, tajparasatka? :D

Bambano 2012.02.26. 21:57:07

@ejszarny: azt feltételezni, hogy nekem rokonom bármelyik is, minimum azt vetíti előre, hogy nem olvastad, amit írtam.

ekkerjoz 2012.02.26. 21:58:06

@ökörpöröly: azt hittem, van jövője a párbeszédnek, sajnálom.

ökörpöröly 2012.02.26. 21:59:27

@Bambano: Mint a segélyes cigányok, olyanok vagytok, csak a markotokat tartjátok! Büdös, tetves, élősködő cigánybanda. De legalább a sok ezer milliárd lenyúlt pénz után valami minőséget is adnátok, de nem. Arra is alkalmatlanok vagytok. Nem valami nagy szám nemzet a magyar, de a "gazdálkodó" annak is a legalja.

Bambano 2012.02.26. 22:00:10

@ökörpöröly: ja, a sok munkanélküli jogász, közgazdász, kommunikációs szakember, marketinges mind-mind növeli a humánerőforrás értékét... vagy mégse?

azt sem érted, mire céloztam a tőzsdével kapcsolatban, meg azt sem, hogy működik a tőzsde. ez van.

ökörpöröly 2012.02.26. 22:00:33

@ekkerjoz: Bizonyos szint alatti gondolatokkal szemben finomabban nem tudok érvelni! :P

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 22:00:33

@Bambano: nezd meg a linket es vesd ossze ezzel a szamokat:
"Bambano 2012.02.26. 21:49:54
@ejszarny: nem látok okot a szabadalmi statisztikák miatti szégyenkezésre... ami mostanában fontos, azok feltalálói között arányaiban több a magyar."

nah, ez olyan orbanos-matolcsys magyarazat

SvenH. (törölt) 2012.02.26. 22:02:50

@ökörpöröly: modoros modoros!!!

amugy kb egyetertek, az volt a legszebb, amikor EVEKEN keresztul ment a büdöspestinek a fejtagitas videkrol, hogy hat segiccsuk meg minden, es koztudomasu, hogy a novenytermesztest tamogatjak, ugymond ha az olcsobb lesz, akkor az a hus araban is megjelenik...

na szoval mindig ment a nagy tamogassuk es szeressuk a magyar gazdat mert magyar, es akkor mit is olvasott 3 eve az ember? hogy eladta a kukoricajat a nyugati felvasarloknak :)))

darthvad 2012.02.26. 22:05:52

A magyar paradicsom legalább nem tűnt el teljesen. De az ilyen kérdések jók. Hova tűnt a magyar csoki, a magyar szappan és még sok minden.
Szerintem sok esetben mi magunk, a vásárlók hagyjuk hogy tönkremenjen az ország. A többséget nem érdekli milyen árut vásárol, csak olcsó legyen.
Kérdezzetek körbe az ismerőseitek között, hányan tudják hogy hol gyártják az alábbi termékeket:
Baba szappan, Boci csoki, Győri Jó Reggelt keksz, Győri Dörmi, Globus sertésmájkrém, Globus melegszendvicskrémek és egyéb konzvervek??? (Mindet Csehországban! Ennek fényében a Boci csoki reklám különösen gyomorforgató)
Kérdezzétek meg hányan tudják hogy a Balaton meg a Sport szeletet Romániában gyártják?
Mennyien gondolják hogy a Kistejes termékek magyarok mert olyan magyar nevük van? (Amúgy osztrák termék)
Ki gondolja azt hogy a Piros mogyorós csokit itthon gyártják? Hát nem :(
Naná hogy a Gabi gyermekfogkrém holland!
És még sorolhatnám.
A kedvencemet meg kell említsem:
Szegedi Halászlékocka. Magyar termék? Ha-ha. Egy túrót. Régebben olasz volt, mostanság Portugália volt a származási ország. Gyanítom a halfeldolgozók felmosóvize lehet besűrítve. Az íze stimmel ugye...
Még azt is átverik próbál magyar terméket venni de lusta elolvasni a feliratokat.
Sokakat pedig ennyire sem érdekli az egész. Én azt el tudom fogadni hogy van aki csak a legolcsóbbat veheti meg és ezzel nincs is baj, de amikor azt látom hogy fél kilós arany nyakláncos pasas kartonszámra veszi a Mleko feliratú tejet meg a Bürger vagy milyen nevű gagyi dömpingsört hát elakad a szavam.
És csodálkozunk hogy itt tart az ország? Hát én nem csodálkozom.
Még 2 "apróság": egyszer egy élelmiszeripari emberkével volt egy cikk, kérdezte a riporter hogy a magyar tej miért nem megy nyugatra mint dömpingtej? A válasz nagyon világos volt: az osztrák, a német nem veszi le a magyar tejet a polcról.
Ez amúgy igaz a barkácsiparra is, ma már gyakorlatilag sok áruházban még az ilyen bonyolult termék sem magyar mint a szög vagy a kalapács.
Persze ejthetnénk szót a Tungsram takarékos izzókról (Made in China - aki nem hiszi nézze meg) vagy a Bp-i Volvo buszokról, a Ganz sorsáról...
Hosszú a lista, na. Csak a csodálkozást nem szoktam érteni, ami az ország helyzetét illeti. Teljesen természetes.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 22:08:09

@bogancs: koltozz kertes hazba es termeld meg magadnak, nem kellene olyan angy fold, h megtermeld a magadnak valot...

SvenH. (törölt) 2012.02.26. 22:10:33

@ekkerjoz: "A magyar termelők egy része valóban nem akar itthon piacot építeni, mert megtalálja a számítását külföldön."

persze, hiszen a teruletre megkapja az EUs tamogatast ami NETTO, az idiota kurmanyok elnezik a nagy ossznemzeti adocsalast, mert a magyar fold az szent...
ja es basznk melozni megy a buza kukorica kombo... hiszen a legkondis traktorban egyszerubb a melo...

igy megtalaljak a szamitasaikat csak nem versenykepes a magyar mezogazdasag

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 22:11:35

@darthvad: te ne vedd meg a kulfoldi termeket, bezzeg a kulfoldi vegyen magyart :]

ökörpöröly 2012.02.26. 22:11:59

@Bambano: :D Azt hiszem, egy kicsit otthonosabban mozgok a tőzsde és a közgazdaságtan területé, mint te! :D

Bambano 2012.02.26. 22:13:44

@ökörpöröly: jól láthatóan azt hiszed, hogy minden területen otthonosabban mozogsz...

ökörpöröly 2012.02.26. 22:18:53

@Bambano: Tudod, hogy milyen kereslet van jó marketingesre, közgazdászra és társaikra? Hatalmas. Elárulok valamit, a legmagasabb hozzáadott értéket mindig a menedzsment, illetve a szakembergárda adja. :P Nézd meg a Google-t, a Microsoftot és társaikat. Azt a sok milliárd dollárnyi értéket az általad lenézett értelmiség teremtette. Az Apple-nél dolgoznak valami 65.000-en, a cég éves forgalma meg annyi, mint teljes magyar GDP! :) Nem abból van a haszon, ha az adófizetők pénzéből kapáltatsz a szerencsétlenekkel fillérekért, aztán szart termelsz! :)
Egyébként van egy bonyolult matematikai módszer, amellyel ki lehet lehet számítani az oktatás a jövőbeni GDP-re gyakorolt hatását. Lásd a finnek példáját! Bár az analfabéta paraszt agyadnak ezt feleslegesen magyaráznám, úgyse értenéd! :D

ökörpöröly 2012.02.26. 22:21:09

@Bambano: Úgy vettem észre, hogy a trágyázástanon kívül nálad minden területen otthonosabban! :D

ökörpöröly 2012.02.26. 22:23:49

@SvenH.: Én csak azt tudom, hogy szart csinálnak, de azt se maguk pénzéből, hanem a miénkből! Annyiban különböznek a segélyes cigányoktól, hogy sokkal többe kerülnek! :P

ökörpöröly 2012.02.26. 22:25:38

@SvenH.: Ezek az igazi élősködő paraziták, nem a bankárok! :) Exportálni kellene őket az ellenségeinkhez, rögtön tönkretennék a gazdaságukat! :)

ökörpöröly 2012.02.26. 22:27:22

Na, jó éjt mindenkinek. :) Rájöttem, hogy a fafejnél csak egy rosszabb van, a gazdafej! :P

euAgWzgmmtq7K 2012.02.26. 22:40:14

@bogancs: "A kérdés az, hogy miért nem tud a magyar mezőgazdaság ugyanannyiért előállítani paradicsomot, mint az olasz?"

szerintem azért, mert rossz a hatékonysága (túl kicsi terület, régi módszerek), és túl nagy a bürökratikus teher. de egyébként nem értek hozzá :)

komplikato 2012.02.26. 22:47:59

@ejszarny: Szerintem másik blog bejegyzésnél ami leírta pont miért nem fogja a legtöbb ember soha magának megtermelni, pontosan ki lett vesézve mennyi buktatója van, még ha föld lenne is ...
Mondom ezt annak ellenére, hogy a szüleim a paradicsomot, hogy a lényegnél maradjunk, megtermelik maguknak. De sok más dologhoz annyit kéne költeni trágyázásra, permetezésre (vagy bio módszerekre) meg az öntözésre, hogy megint 3-5x annyiba kerülnének mint ha megvennék máshol. És ugye ott van a nem kicsi esély, hogy egy erősebb vihar, zápor, jég vagy fagy elviszi az egészet a fenébe.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.26. 22:54:31

@Kompli: en tudom. ha megnezed, bogancs "termeljuk meg magunknak" jellegu kijelentesere mondtam.

Reeei90 2012.02.26. 23:28:55

@Volkov: Tavaly télen egy mázsa kukorica 7000 forint körüli áron volt kapható háznál, amiből több mázsa fát lehet venni.

futura 2012.02.27. 00:00:01

Bele-bele olvastam a hozzászólásokba, sok újat megtudtam, és sok fafej is hozzászólt, de ezt már megszoktam. Egyet és is hozzá tennék. Az olasz és más külföldi paradicsom konzervekben különböző sűrűségű lé vagy darabos-egész paradicsom van, néha igen magas élvezeti értékkel.(Szubjektív!) A magyar (általában Aranyfácán) egy barnás kenőcs, aminek az állaga is visszataszító.
Más.: Ha szőlő akkor csak mindig a bor,bor.Pedig egy régi vesszőparipám a csemege szőlő. Ősz elején, pár hétig lehet kapni a nyomorult saszla mellett a pannónia szőlőt úgy 200-300Ft-ért. Rengeteget veszek a piacokon, imádom, nagyon finom. Aztán vége, egy évig az olasz-spanyolt lehet vásárolni, most éppen 1500-2000 Ft-ért. A magyart miért nem lehet tartósítani? Gondolom milliárdos befektetés, nagy volumenű termelés, eltartási technológia, télen tavasszal piacra dobni 1000 Ft-ért a térségben. Jól meggazdagodni belőle. Tudom hülye vagyok.

euAgWzgmmtq7K 2012.02.27. 00:39:14

@Peppone Botazzi: "Amit csak magyar alapanyagból készítenének, magyarok, Magyarországon."

Biztos lehet, de minek? Én az ár/érték arányban legjobb élelmiszert fogom venni, és nem érdekel, hogy hol gyártják, és miből

darthvad 2012.02.27. 02:41:30

@ejszarny: Ezt egy szóval sem mondtam. Én is megveszek bizonyos külföldi dolgokat, de csak olyanokat akik nem akarnak hülyének nézni. Pl. Milka csokit veszek ha akarok, cseh Bocit meg cseh "Győrit" SOHA.
Ha 10 millióan csinálnánk ugyanezt, hidd el itthon gyártanák mert úgyis lenne rajta profit.
Amúgy pedig nézd meg Csehországban vagy Szlovákiában mennyi magyar élelmiszeráru van. Szinte semennyi. Ami itt a probléma hogy az arányok megborultak. Nemrég olvastam egy cikket a magyar élelmiszeripar volumenének alakulásáról. 700 milliárd forint forgalomcsökkenés, aminek következményeképpen az ágazat dolgozóinak negyede utcára került.
magyar-termekek.blog.hu/2011/12/02/brutalis_adatok_igy_terjeszkedik_a_lidl_es_aldi_magyarorszagon
A többség nem is érti ezt a helyzetet. Nem lenne ezzel probléma ha lenne 1 rohadt nagy gyémántbányánk meg 2 arany, az Alföld alatt pedig Európa 100 évi földgáz és kőolaj készlete lenne. Az ország többségének nem kellene dolgoznia és tök mindegy lenne honnan veszünk élelmiszert. De a helyzet nem ez, hanem az hogy mi még mindig egy agrár-ipari ország vagyunk ahol ez a jelenség katasztrófát okoz. Csak körül kell nézni.

darthvad 2012.02.27. 02:45:47

@d.hardman: Nem baj, nem kell mindenkinek olyan jól élnie mint a németeknek vagy az osztrákoknak. Ők nem így gondolkodnak ahogyan te emiatt ez a különbség országaink között jó darabig nem is fog eltűnni. Ez főleg a fizetéseket tekintve fájó pont, de lehet így is élni. :)

Volkov 2012.02.27. 07:53:41

@Reeei90:
Nem tudom hol volt ilyen ár helyileg, de a román-ukrán-magyar hármashatár közelében nem ennyi volt. Nekem is azért maradt ez emlékezetes, mert állítólag az egyik bácsi többek között ezért akasztotta fel magát.

Németh András 2012.02.27. 08:45:49

@bogancs: Csak arra a furimányos helyzetre kívántam ezzel a természetesen csúsztatott félmondatommal felhívni a figyelmet (sikerrel) hogy nagyon érdekes hogy ma Magyarországon van egy elég széles rétek aki magyarabbnak tartja magát azoknál akik nem az általuk preferált pártra szavaz, sőt továbbmegyek elég sűrűn és elég magasról lehet hallani hogy aki nem jobboldali az minimum az elnyomótőkés nagykapitalista rendszer támogatója. De ugyanezek az emberek ha arról van szó hogy vegyünk paradicsompürét hallgatnak mint a hal a vízben, és a többségük megveszi az olaszt, és nem veszi a fáradságot még arra sem hogy posztot toljon róla.
Én például nem jobboldali szavazóként megnézem hogy mi van a termékekre írva, próbálom figyelni hogy mit választok, de ettől még be vagyok skatulyázva a nemzet megrontójának azok részéről akiknek nagy a szájuk és rettentő nagyokat szónokolnak arról hogy mennyire nagyon magyarok, de közben amikor elmennek a tecsóba akkor csont nélkül megveszik az olasz paradicsompürét.

Számomra ez rettentő érdekes. Az meg tény hogy az alig néhány százaléknyi LMP szavazó, vagy a többi balodali szavazó (akik szintén nagyon kevesen vannak) sokkal nehezebben tudnak változást kezdeményezni mint az Orbánhívők és a Jobbikosok.

Vannak itt mindenféle kezdeményezések hogy mutassák hogy mennyire frankók (tűzzünk magunkra virágot meg hasonlóak) de szerintem hasznosabb lenne ha attól lennének nagy nemzetvédők ha próbálnák megvenni a magyar terméket (és nem azért mert a nyugati ócska és szar, hanem mert támogatni szeretnék ténylegesen a magyar gazdákat).

www.youtube.com/watch?v=OEeLjKG9Wck
Itt egy videó, nem pari hanem tej, de tanulságos. A legkomolyabb amikor az etyeki tejgazdaság vezetője nyilatkozik róla hogy az ő köreiben vannak tehetős magyar emberek és még velük sem tudja megérteni a film üzenetét... (9:30-tól)

Németh András 2012.02.27. 08:48:51

@Németh András: és igaz hogy annak hogy magyar terméket vásárol a magyar ember, annak nem volna szabad politikai kérdésnek lennie, de amíg ebben az országban politikai kérdés hogy kiteszem-e a kokárdát, és politikai kérdés hogy kik az igaz magyarok addig én úgy gondolom hogy fel kell erre a logikai bukfencre hívni a figyelmet...

Németh András 2012.02.27. 09:01:29

@biobender: úgy tűnik félreértettél, nem azt kívánom hogy nagyságrenddel rosszabb árut is megvegye az egyszeri vásárló, ha az magyar (csak azt szeretném ha keresné a magyar terméket).

De van az a szint amit egy magyar paripüré nem tud hozni ha beledöglik sem (hisz Szicíliában többet süt a napocska és melegebb van), ráadásul egy átlag felhasználó egy átlag magyar vagy épp olasz pürét össze sem tud igazán hasonlítani. Mindkét esetben bízik abban hogy a szabályozás kiszűri a fogyasztásra alkalmatlan terméket. Ezután lehet még jönni szubjektív dolgokkal (pl az én menyasszonyom a kecskemétire esküszik mert Bács-Kiskun megyében nőtt fel, de ettől még lehet hogy a békéscsabai paripüré meg másnak finomabb, de ez már nem objektív).

Viszont ha objektív okok mentén kizárod az importterméket akkor még szubjektív indok alapján választhatsz a magyarból, azt meg nem hiszem hogy egy olasz teszkós paripüré fényévekkel jobb mint egy magyar...

A korábbi hozzászólásom pedig arra volt kisarkítva hogy van ma Magyarországon több százezer ember aki szóban rettentő magyarnak hiszi magát, de ha tenni kell (mondjuk szólni a tecsónak hogy tartson magyar pürét) akkor ugyanúgy hallgat mint a többi. És nekem az nem begyere hogy valaki vizet prédikál de bort iszik, ennél már az is jobb aki nem prédikál de bort iszik :)

Szóval amíg százezrek tépik a szájukat a multik ellen meg az importtermék ellen, de ha vásárolni kell akkor ők is multiba mennek és importot vesznek addig szerintem ez az ország tökéletes piac marad a teszkósolaszparadicsomnak...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.27. 09:06:13

@Németh András:

Most vettem észre, hogy van ám a hűtőben egy magyar gyártásű paradicsomom.

Sió paradicsom 100% paradicsomtartalom.

Siófoki gyártás - 1977 óta.
sűrítményből készül.

papírdobozos gyümölcslé
- mi isszuk, de szerintem főzésre is jó.
És finom is.

Vegyétek, hogy mindig legyen, mert nem mindig találom.

Ja, azért isszuk gyümölcslé helyett, mert nem cukros.

SvenH. (törölt) 2012.02.27. 09:33:44

@Németh András: en is meg szoktam venni a magyart, de csak +15% -ot er meg nekem...
sajtbol csak nemetet veszek, probaltam en magyart, de valahogy az a +50% az nagyon rossz...
es itt az ar/ertek aranyt ertem nem a rendes nemettel szeretnem a legocskabb magyart osszehasonlitani...

ökörpöröly 2012.02.27. 12:30:11

@Németh András: A magyar termékekkel van egy hatalmas probléma. Nem állandó a minőség, emellett ismerve a magyar "kultúrát" nem bízok meg bennük. Nem hiába hordják a jobb éttermek külföldről a zöldség, hús, gyümölcs és egyéb készítmények többségét külföldről.
Én azt mondom, csak akkor szabad magyar terméket venni, ha folyamatosan eléri a külföldi termék ár/érték szintjét.

Pinka-Panka 2012.02.27. 12:48:55

Úristen, ennyi kommentet a paradicsomról:

Németh András 2012.02.27. 14:56:48

@SvenH.: Sajtból egyértelműen csak a házi a nyerő. Nagykáta és Jászberény közt a tanyavilágban készítenek olyan sajtot amit meg lehet sütni serpenyőben! Amikor elősször láttam megváltozott a bolti sajtokról alkotott képem :)
Árban olyan 1300/kiló.

Meg a gödöllői piacos sajtos bácsi, a friss fokhagymás és egyéb sajtjaival (igez ez van vagy 2000/kiló).

Jó persze nem mindenki teheti meg hogy piacra menjen, hisz se lehetősége se ideje (de ez tényleg így van? szerintem nem).

Egyébként tőlem vegye nyugodtan az átlagfelhasználó a nyugati, jó minőségű sajtot, a diszkontokban diszkontáron. Csak utána ne álljon be a sorba keseregni hogy szarul áll az ország, ennyi a kérésem hozzájuk...

Németh András 2012.02.27. 15:07:27

@ökörpöröly: és szerinted a jobb éttermek kínálatát megtalálod bármelyik hazai multiban?

Abban hogy a menő étterem külföldről hoz alapanyagot szerintem bejátszik a sznobizmus is, hisz az tényleg határtalan :D

Én hiszem hogy egy kis utánajárással elérhető az a magyar termék aminek nem rosszabb a minősége a diszkontprémiumnál. Csak akarni kell és rászánni heti percet.

És ahogy már korábban mondtam mindenkinek szíve joga azt választani amit akar, de a kommunkiációja ne mondjon ellent a választásainak.

Nagyon érdekes volt pl tavaly ilyenkor egyhajúvirágtúrán beszélgettem pár emberrel (középkor, kora nyugdíjas korosztály) és mindannyian sajnálkoztak rajta hogy régen de jó is volt a hazai mezőgazdaság, de amikor egy kicsit beszélgettünk egyből előkerült hogy miért nincs elérhető árú finom magyar paradicsom a boltok polcain február végén :D

Margit, noormáális?

És még egy bibi van ezzel az ár érték szintezéssel. Az hogy sehol sincsenek beleszámolva a járulékos költségek. És hiába olcsóbb a külföldi tej, ha aztán nekem kell eltartani a sok munkanélkülit. És arra jóval több megy el a zsebemből...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.27. 15:30:18

@Németh András:
Élelmiszert nem veszek tanyavilágból.

Esetleg, ha számlát adna.
Nem ad.
Akkor tudnám, hogy néha benéz hozzá az ellenőr, hogy tiszta-e.

Németh András 2012.02.27. 15:52:04

@Dr. simonmondja.: igazad van, tavaly én is meghaltam háromszor a kétes eredetű tanyasi/piaci termékektől
szerencse hogy évente kapok plusz 4 életet :)

Németh András 2012.02.27. 15:57:26

@Dr. simonmondja.: na de hogy ne viccelődjek, a bizalom az tényleg egy olyan fogalom ami nem való 2012-be, de ha nincs bizalom akkor nem lesz itt kánaán, ne higyje senki hogy az ISO2453120 szabvány meg az humánoldalt kihagyó mezőgazdaság fog felvirágoztatni minket

Voltam egy élő falu konferencián ahol bp-i jól menő családok hoztak létre egy kht hogy egy nógrádi kis faluban élelmiszert termeltessenek maguknak. A fickó ott mondta hogy a legjobb minőségbiztosítás ha a szemébe nézel annak aki kapálja a paradicsomodat. Úgy érzem találó...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.27. 16:14:28

@Németh András:
Most tényleg túl nagy kérés, hogy tiszta legyen és ellenőrizzék úgy, mint más élelmiszerrel foglalkozót ?

Még egy óvodai konyhán is lehet tömeges mérgezést okozni.
A vendéglátósoknál is rendszeresek az ellenőrzések.
Én semmilyen élelmiszert árusítót nem tudok megtippelni, hogy hogy néz ki a lavórja otthon.

Ellenőrizzék őket és számlát is adjanak.
Akkor érdekel az árujuk.

SvenH. (törölt) 2012.02.28. 00:21:39

@Németh András: en pedig kesergek... en meg akarom venni a magyar emberek altal termelt sajtot, csak a gazdamaffia az ellehetetleniti a melymagyar erzesu liberalisokat mint pl. en
igenis hivjak be es privizzek el a mezogazdasag egy reszet!!!

felolem maradhat a magadfajtanak a fele az orszagnak, ami kismeretben eloallit es majd levadaszgatod, de en a bevasarlokozpontban akarom megvenni, mashol irtam en szeretem a budai skalanal levo interspart, en OTT akarom megvenni a magyar joarasitott minosegi sajtot, de ahhoz az kell hogy legyen rendes termeles, ahhoz meg nem a magyar mutyimentalitas kell...

SvenH. (törölt) 2012.02.28. 00:27:14

@Dr. simonmondja.: erdelyben a romanoknal lehet venni jo sajtot, igaz ismerni kell oket... at is kell csempeszni...

Németh András 2012.02.28. 08:49:07

@Dr. simonmondja.: nem nagy kérés az ellenőrzés, de szerintem akkor a jogszabályok átírásával kell kezdeni. Mert jelenleg (nem tudom, de gondolom) szinte hasonlóak az elvárások a technológiával kapcsolatosan egy tanyasi sajt esetében mint egy nagy sajtgyárnál. Lehet hogy a szabályozás egyszerűen el sem fogadná sajtnak azt a terméket amit a tanyasi készít, mert úgy van megírva a jogszabály :D

Amennyire tudom a tanyasiak azért kezdtek sokan sajtkészítésbe mert megszüntették pár éve a tejátvevő helyeket (illetve van, de több 10 km-re ahova nem éri meg elvinni a napi pár liter tejet) és ott is valami hasonlóval takarództak gondolom hogy nem a legkorszerűbb az átvételi hely felszereltsége, és az meg milyen már hogy egy kannából egy másik kannába önti át az ember fia a tejet. Vagy talán a háttérben bújtatott módon számolják fel a közösségek önellátási képességét?
Csak azért ha belegondol az ember szerintem 20 évvel ezelőtt sem volt nagyságrendekkel több élelmiszer mérgezés mint most.
Csak átalakultak a dolgok, a messziről jövő paprika meg a melaninos tej okoz problémát, meg az átcsomagoló/címkéző gyárak.
Jó anyámék szoktak például eltenni savanyúságot, mi azt esszük egész télen (nem akarom ragozni hogy jobb-e mint a konzerv, sejtheted) de az biztos hogy nagyobb százalékban fordul elő hogy egy-egy üveg megpukkan, vagy olyan is van hogy penészes lesz a lekvár teteje. És ez valószínűleg attól van hogy a "gyártási folyamat" nem olyan steril mint a konzervgyárban (vagy nincs olyan technológia otthon hogy a rohadt zöldségből is tudjunk csalamádét készíteni), de ettől még úgy érzem hogy a házi termékek készítésének van létjogosultsága.

És én hiszem hogyha jól működik az emberek agya (na ez a legnagyobb kétely számomra ebben az országban) akkor a termelő igyekszik szép árut termelni a vásárló pedig megbízik a termelőben.

Nagyon nagy probléma ma ebben az országban hogy a kistelepülések abszolute leépültek, a városiak úgy érzik hogy a bankfiókban ülve ők tartják el az országot, a gazdák szét vannak tagolva, hisz a mai mezőgazdaság az kőkemény ipar, a kicsi nem maradhat meg, csak az aki 10 és 100 milliókkal rendelkezik, a föld koncentrlódik a "kiskirályok" kezében. Közben meg rengeteg nyugdíjas munkanélküli nagycsaládos szó szerint a legrosszabb minőségű táplálékot eszi hisz kizárólag az árra tud koncentrálni. És a piaci termék luxussá vált, a kiskertek nincsenek felásva, az ólakban nincsenek tyúkok.

Tudom ez már nagyon más témakör, de hiszem hogy a gondok az alapoknál kezdődnek. Ma Magyarországon széles rétegek vannak akik részben fedezni tudnák a szükségleteiket, vannak köztük akik akár többletet is tudnak termelni amire lehetne fizetőképes kereslet, és ha ezek a körök beindulnak akkor csökken a segélyre szorulók száma, tehát jól jár az is aki a segélyeket termeli meg.
Egy nagy alapigazság hogy minél nagyobb valami annál személytelenebb, és a másik dolog amit elfelejtünk hogy minden mindennel összefügg.

Röhög az ország azokon a cigányokon akik megpróbáltak uborkát termelni, de nem igazán jött össze nekik, de azt már senki nem gondolja végig hogyha adunk nekik x segítséget, akkor lehet hogy 3x segélyt spórolunk meg. Lehet azt mondani hogy a tanyasi ember nem az én gondom, ha nem tud olyan technológiával termelni mint a konzervgyár akkor nem érdekel. De akkor a tanyasi szépen lecsúszik és a végén segélyen fog élni.

Ja persze lehet azt is mondani hogy nincs segélyezés, és menjen mindenki a pénzügyi szektorba dolgozni virtuális pénzzel játszani, de komolyan hisszük hogy ettől lesz fenntartható a rendszer? A globális virtuális játékosok nagyon sokat tudnak keresni pl. azon hogy felvásárolják a rizst és jobb áron adják el, csak épp lehet hogy emiatt kialakul egy kis élelmiszerhiány valahol és meghal párezer ember, ja de kit érdekel, miért született Wietnámba a hülye és miért nem dolgozik valami jól fizető szektorban?

Az a baj hogy ma egy hihetetlenül szűk réteg tartja a kezében a világon azokat a dolgokat amelyek alapján működik a mostani rendszer, és azt már láthattuk hogy olyan nagy az egymásrautaltságuk hogy nem lehet nagy áldozatok nélkül kivenni bárkit is a rendszerből, és a rendszer nem átalakítható akkor sem ha látjuk hogy nem jó (miről is szólt a globális pénzügyi válság? Bedőlt valami amcsi bank vagy mi és rántotta magával a többi spekulánst. Mi is volt a megoldás? Rengeteg pénzt önteni a pénzügyi szektorba, hogy fenntartsák a rendszert? Euró 10 és 100 milliárdokkal dobálództak, de érdemi szemléletváltás nem történt. És mi van most? Állandósuló csődhelyzetek, állandósuló pénzbetöltések. És a pénzt az emberek adják, de a hasznot mindig azok kaszálják le akik a problémát okozták...
És a pénzt adnunk kell hisz bedől a rendszer akkor nem tudunk túlélni mert minden önellátási képességünket feladtuk az évek során...)

Na tényleg nagyon elszaladtam. De hiszem hogy alulról építkezve lehet megoldani a problémákat és kicsiből kezdve. Például hogy a vásárló elkezd sírni hogy szeretne magyar terméket, hogy a vevők elkezdik keresni azokat a termékeket amik tényleges jó minőségűek, hogy próbáljuk visszaállítani a közösségek önellátó képességét stb-stb...

Németh András 2012.02.28. 08:52:27

@SvenH.: a mentelitásbéli váltással egyetértek, de mit értesz a mezőgazdaság egy részének elprivizésén? mert ez nekem nem esik le :D

SvenH. (törölt) 2012.02.28. 10:35:30

@Németh András: hat ami az iparnal megtortent es a mazogazdasagnal meg nem...
behivni tokeeros vallalatokat akik pl. versenykepes termeket kepesek eloallitani, es pl. bejelentik az idenymunkast is

Németh András 2012.02.28. 15:43:31

@SvenH.: szerintem a magyar föld jelentős része része ilyen "tőkeerős vállalatok" kezében van

cikk erről: greenfo.hu/hirek/2012/02/27/angyan-jozsef-terez-anya-tanacsait-koveti

És van itt külföldi, van itt hazai, van itt jogi személy meg mindenki akinek van pénze...

Szóval nem értem, a földek döntő többsége magántulajdonban van, szóval nem lehet privizni, és az is valószínű hogy a többség nagybirtokosok kezében

A KSH szerint 2011-ben: 7 359,9 ezer ha a termőterület, ebből 3 461,5 gazdasági szervezetek kezében van, egyéni gazda 2 698,9, és (ez a legjobb) nem azonosítható 1 199,5.

Egy másik statisztikából pedig látszik hogy 2010-ben egy gazdaság által használt mezőgazdasági terület átlagos mérete 465ha.

8800 mezőgazdasági társaság kezében több föld van mint az 567 ezer egyéni gazda kezében, szóval volt itt elprivatizálás nem is kicsit :D

Németh András 2012.02.28. 15:48:45

portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/idoszaki/gszo/gszo10.pdf

a forrás lemaradt, és mégegy érdekesség, a ksh-s anyagban hivatkoznak a 8.oldal aljáv valami táblázatokra amiben gondolom még több választ találnánk, de azt valahogy elfeledték feltenni :)

ha valaki megtalálja szóljon engem érdekel

hatmittomen 2012.03.05. 01:59:54

Jaj... Az olasz paradicsomot ne is akarjuk összehasonlítani a magyarral, ezeknek a fajtáknak az ottani éghajlat, hagyomány, szakértelem kedvez, pl. a Lucullus fajta. Inkább örüljünk és hajoljunk meg, hogy ilyen kiváló minőségű olasz áruk elérhetőek itthon ilyen kedvező áron! Hámozott paradicsomkonzervek, sűrítmények, pürék, szószok és a legtöbb csak konyhasót tartalmaz, semmi káros adalékanyag! Az olasz zászlót meg nem ártana tanulmányozni...

SvenH. (törölt) 2012.03.05. 19:32:06

@Németh András: en nem tudom te mit olvasol...

"8800 gazdasági szervezet folytatott mezõgazdasági tevékenységet"
"567 ezer egyéni gazdaság végzett mezőgazdasági tevékenységet."

"A korábbi évekhez hasonlóan a termõfölddel rendelkezõ gazdaságok
99 százaléka használ mezõgazdasági területet, ennek átlagos mérete 2010-ben a
gazdasági szervezetnél 337, az egyéni gazdaságok esetében 4,6 hektár."

de nem a magyar fideszes politikusok altal fenntartott oligarchiara voltam kivancsi, akik ezen is nyereszkedni akarnak hanem a kulfoldi multi ha ugy dont, hogy o be akar jonni akkor megteheti-e?

tudod a bornal ez ugy mukodott, hogy a magyarok tokajjal kapcsolatban azt ertek el hogy kihoztak a PET palackos kiszerelest de a francia MULTI meg elerte hogy egy szinvonalas gasztro TV musorban az egyik leginkabb hozzaerto dicserte a francia tokaji borokat, tudod ez a MEGFIZETHETETLEN kategoria, nincsen az a penz amit reklamra elkoltenenek es akkora erteke lenne mint annak az 5 perces osszefoglalonak volt...

de engem megnyugtatott, hogy a politikusoknak van egy kis befektetett tokeje termofoldben, igaz hogy az o szakertelmuk nem eleg ahhoz hogy a nyugatra kurrens termeket szallitsunk es igy munkahelyet teremtsunk... de legalabb magyar emberek kezeben van a fold :)))
süti beállítások módosítása