Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Gyurcsány Ferenc védelmében

2012. május 04. - ccactus

Bár Schmitt Pál plágiumügyében blogunk eléggé megégette magát a múltkor azzal, hogy az általános netes közvéleménnyel szemben foglaltunk állást, most mégis úgy érzem, hogy Gyurcsány vélt plágiumügyében is állást kell foglalnunk, valószínűleg ezúttal sem túl sok népszerűséget besöpörve ezzel. No de mindegy, véleményszabadság van!

Tehát az elmúlt napokban Gyurcsány Ferenc is egyre jobban belemerült a plágiumbotrányba. Az ügy röviden annyi, hogy a volt miniszterelnök technika-biológia szakon 1984-ben „írt” szakdolgozatának összes példánya eltűnt, miközben annak bírálatát olvasva erős gyanú merült fel, hogy gyakorlatilag egy az egyben volt sógora, Rozs Szabolcs hat évvel korábbi dolgozatának egy részét sikerült leadnia, tehát plágium az egész. Ha tényleg így volt, akkor gyakorlatilag még nagyobb plágium, mint Schmitt Pálé volt, hiszen ő legalább több művet ollózott össze, néhány saját mondattal fűszerezve, az adatokat plusz egy olimpia eredményeivel kiegészítve, és néhány idegen nyelvű forrást magyarra fordítva. Tehát némi hozzáadott értéket mégiscsak felmutatva. De nem is ez most a lényeg.

Amit én viccesnek tartok az egészben, hogy egy olimpiai bajnok + Magyar Olimpiai Bizottság elnök + Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnök olimpiáról szóló szakdolgozata, valamint egy volt miniszterelnök technika-biológia szakon a szőlészetről írt diplomamunkája tartja lázban a politikai közvéleményt. Kérdem én, mi ennek a gyakorlati jelentősége?? Ez maximum egy bulvárhír lehetne.

Tegyük fel, hogy Gyurcsány Ferenc és Schmitt Pál is plagizáltak. Csúnya dolog, nem vitatom. Nem illik, nem szabad ilyet csinálni. A nehezebb utat választva, forrásmunkákat elemezve, tanulmányainkat, tapasztalatainkat és józan paraszti eszünket felhasználva kellene az ilyen diákmunkákat megcsinálni. Ez igaz.

Ugyanakkor sokan túlragozzák ezt a témát. Egy ilyen plágiumügyből kiindulva egyesek képesek kétségbe vonni az érintett úriemberek szakértelmét, politikai pályára való szakmai alkalmasságát. Ismétlem, egy olimpiáról és egy szőlészetről szóló szakdolgozatról beszélünk.

Másokban az kelt heves indulatokat, hogy Schmitt és a gyanú szerint Gyurcsány hazudtak, loptak, csaltak, és ezért mondjanak le, „takarodjanak” a politika közeléből is, hiszen jogosulatlan előnyhöz jutottak, tisztességtelen módon, más hátán, más kárára jutottak előre, avagy ezzel a cselekedetükkel annulálták a tisztességes munkával diplomát szerzett emberek diplomájának értékét. Mindezen érveket sokan a végletekig hiszterizálták.

E legutóbbi bekezdésben sorolt érvekkel egyet lehet érteni. Csalni, lopni, tisztességtelen előnyhöz jutni elítélendő dolog és kerülendő cselekedet! Ezek azonban szerintem egy szakdolgozat esetében nem sarkalatos bűnök, amiből messzemenő következtetéseket lehetne levonni! Én inkább egy húzósabb diákcsínynek tekinteném, ahol a büntetésnek nem kellene sokkal nagyobbnak lennie, mint a szakdolgozat elégtelen osztályzattal való ellátása, és az ebből fakadó közvetlen következményekért a felelősség vállalása.

A plagizálás hasonló bűn, mint amikor valaki áthajt a piros lámpán, túllépi a sebességhatárt, tilosban parkol, nem kér számlát a mosógép-szerelőtől, vagy éppen illegálisan letölt (ellop) egy filmet vagy zeneszámot a netről. Mind-mind csúnya dolog, jogosulatlan előnyhöz juttatja az elkövetőt, hiszen például a többi közlekedő kárára ér gyorsabban úti céljához, megrövidíti a zeneszám jogtulajdonosát, vagy éppen a számlakérés elhagyásával megrövidíti az államot és így az összes adófizetőt. Meg is kell, hogy legyen a következménye ezeknek a dolgoknak. Aki vét a KRESZ szabálya ellen azt bírságolják meg, akadályozzuk az illegális letöltéseket, fokozzuk az APEH (NAV) ellenőrzéseket.

De abból, hogy valaki tilosban parkolt, vagy letöltött valamit a netről, vagy éppen plagizált még nem következik az, hogy az illető a szakmájában nem hozzáértő. Most mondja azt valaki, hogy például Schmitt Pál nem ért az olimpiához!

Ha a plágiumot akarjuk büntetni, akkor vegyük el a diplomát vagy a doktori címet. Ha viszont az illető politikájával nem értünk egyet, akkor az egyenes út az, hogy azt kritizáljuk szakmai érvek mentén. Én személy szerint nem értek egyet Gyurcsány politikájával, de nem azért mert elmondta az őszödi beszédet, nem azért, hogy esetleg plagizált egy szőlészetről szóló diplomamunkában, de még csak nem is azért, mert mást ígért a kampányban, mint amit aztán végül kormányon tett. Hanem azért, mert politikájával legjobb szakmai meggyőződésem szerint (most és itt ki nem fejtve a részleteket) nem vitte előre a haza ügyét, sőt kifejezetten ártott annak.

Ezzel szemben mi folyik most az országban? Újságírók tucatjai böngésznek-elemeznek-veséznek hónapok óta több évtizeddel ezelőtti szakdolgozatokat, több száz újságcikk, blogbejegyzés íródik a témában, internetes hozzászólások tízezreivel megfűszerezve. Kedvencem az ellenzéki Ténytár blog zavarodott bejegyzése volt, akik korábban az egyik leghevesebben támadták Schmitt Pált, most pedig úgy kritizálják Gyurcsányt, hogy tulajdonképpen védik, hogy ez más, meg az ártatlanság vélelme, meg boncolgatva, hogy kinek állhatott ez érdekében, betámadva ezzel is a Fideszt. Produktív dolog ez? Jobb lesz ettől nekünk? Van ennek értelme? Szerintem nem sok. Botrány, hogy az országban nem a politikai-szakmai teljesítmény, és azok értő szakmai megvitatása alapján dől el a politikusok sorsa, hanem évtizedekkel ezelőtti diákcsínyeken.

Amúgy meg kurvából lesz a legjobb feleség! Rablóból lesz a legjobb pandúr!

Ezzel szemben azt a mentalitást látom megint felbukkanni, hogy az az ember, aki sokra viszi az életben, vagy akár csak egy kicsivel is sikeresebb az átlagnál, az minden bizonnyal nem tisztességes ember, hanem egy semmirekellő csaló gazember. Minél sikeresebb, annál nagyobb csaló, de legalábbis valami kivételezett, protekciós, esetleg kivételesen szerencsés. Olyan, hogy valaki valós teljesítménnyel ért el valamit, olyan szóba sem jöhet. Közben pedig azért elvárjuk, hogy aki olyan sikeres, hogy politikai csúcspozíciókba kerül az minimum egy makulátlan szent ember legyen. Hogy is van ez?

Egy minapi posztunk után a hozzászólásokban kialakult vitában például én is megkaptam a fejemre az alábbi beszólást, átlag feletti szintű jövedelmem miatt:

Kíváncsi lettem, vajon mivel foglalkozik a blogíró, hogy … Ft a fizetése... És vajon tudja-e, hogy szerencsés, vagy pedig meg van győződve arról, hogy szupertehetséges és szuperjómunkásember, és ez neki jár...

Mit lehet erre mondani? Most például annyit, hogy hagyjuk már a fenébe Gyurcsány plágiumügyét, foglalkozzunk inkább a Demokratikus Koalíció programjával! Foglalkozzunk inkább a kormány politikájával! Ne a bulvárral, ne a másik múltjával foglalkozzunk!

Persze ragozhatjuk azt is, hogy szent királyaink megérdemlik-e a szent jelzőt, avagy kétségbe vonjuk, hogy valóban csodát tettek-e, ami pedig a szentté avatás feltétele.

És akkor az elmaradhatatlan szavazás a végére:

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr124487455

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Statiszta volt az iskolaigazgató a Hír Tv Célpont műsorában – vagy csak egy szenilis öregember? 2012.05.05. 15:48:27

Azt se tudta, mi a különbség a hospitálás, a gyakorló tanítás és az egyhónapos egyéni iskolai gyakorlat között az az idős férfi, aki Gyurcsány tanárjelölt bliccelését bizonygatta a tényfeltáró komédia harmadik felvonásában. Alább félkövér, dőlt betűkke...

Trackback: Gyurcsány-ügy: kinek áll érdekében? 2012.05.05. 13:13:57

Gyurcsány Ferenc plágium-ügybe keveredett. Jelenleg – a Schmitt-üggyel ellentétben – nincs tényszerű bizonyíték sem arra, hogy a volt kormányfő másolta volna szakdolgozatát, miként arra sem, hogy ártatlan az ellene felhozott vádakban. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.05. 22:43:40

@Pipas: Én mindent el tudok hinni.
Gyurcsány, minden hullasága ellenére tapasztalt politikus, aki tudja, hogy a nyilvánvalóság tagadása nem hozhat neki.
Azt, hogy ő elfelejtette, hogy miről, miből (nem)írta a dolgozatot egy barkácsszakkörkaron, simán el tudom képzelni.
Én még messze nem vagyok annyi idős, mint Feri, de pl. nem emlékszem az első nőm nevére, és fogalmam sincs, mikor és hol jelent meg, és melyik volt az első versem, sőt, még arra sem, hogy mi volt az az első alkalom, amikor saját írást más nevén olvashattam vissza.
Ha valami nem foglalkoztatja az embert tizensok év alatt kikopik, aztán utána meg csodálkozik az ember, amikor olvassa a saját életrajzát, hogy tényleg? jééé! Hát ezt nem is gondoltam volna...

Pipas 2012.05.05. 22:50:29

@kolbászoszsömle: No de arra mennyi az esély, hogy egy családban két diplomamunkának ugyanaz a címe és nem tudnak egymásról? :)

Mint amikor az a csávó előadta, hogy az unokatestvére cca. 16 milliárdot kaszált Bp. parkolásán, de neki, az önkori képviselőnek ezt nem említette. :)

folyamatábra 2012.05.05. 23:03:32

@ccactus: Terminológiai probléma. Amennyiben úgy ítéled meg, hogy ez annyit tesz, mint hogy nincs ember bűn nélkül való, akkor igazad van. további kérdés azonban, hogy mekkora az a vaj, és hogyan viszonyulok én az én vajamhoz. Mivel kedveled a (népi) bölcsességeket,v.ö.: más szemében a szálkát, továbbá: vizet prédikál és bort iszik. És a végére egy találós kérdés: én most plagizáltam, mert nem jelöltem meg a forrást, pontatlanul idéztem, vagy pedig feltételeztem, hogy a kultrkörben úgyis mindenki tudja, honnan van a mondás, és csak utaltam a közös kincsre, ami helyénvaló? :D

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.05. 23:05:37

@Pipas: Nem kétlem, hogy tudtak egymásról.

Van egy büfészak, ami nem érdekel értelmes embert, egy amibíciózust meg még kevésbé.
Ezt a szakot csak a papír miatt végzi el egy olyan ember, mint a Feri.
A diplomamunka témaválasztása a nyugodt hely közelében fellelhető szakirodalomtól is függhetett, ami pont a sógor témája.
Gyurcsány helyében én ezt úgy csináltam volna, hogy megfogom a sógi dolgozatát, átolvasom, a felét átfogalmazom, a másik felét, ahol a tektonikus lemezek és a tanúhegyek vannak, azt kicserélem peronoszpórára meg rézgálicra, és beadom.

Ez, kb három nap meló.
Nincs szövegszerkesztő és nyomtató, úgyhogy legyen egy hét...

A sógi dolgozatát beadni (mivel nincs szövegszerkesztő és nyomtató) ugyanennyi idő.

2012.05.05. 23:07:53

@folyamatábra:

"vagy pedig feltételeztem"

Egyszerűen túl sokat feltételeztél róla.
Ha megnézed a vitátok (nem a te hibádból) irreleváns mederbe került és most azon fogsz küzdeni, hogy kiszedd onnan, de nem fog menni.

balambher 2012.05.05. 23:45:48

@Brendel Mátyás: Ez egy dolog, és egy másik pedig, hogy nem nevezhető diákcsínynek egy ötvenéves ember tette.

balambher 2012.05.05. 23:52:31

@scsaba1: Ez olyan szempontból nem igaz, hogy a szakdolgozat igényel némi saját invenciót és kreativitást, a többi inkább csak seggelést.

ezanicknevem2 2012.05.05. 23:54:22

EZ MI?!

Mekkora kettős mérce ez már?! Köztársasági elnöknek az egész baloldali média a fejét követelte Fletónál hát jól van megesik hogy a csiga elesik? -.-

"No de mindegy, véleményszabadság van! "

bár ne lenne... így szebb világban ilyen blog írójának nem járna

balambher 2012.05.05. 23:57:00

@Brendel Mátyás: Ennyi erővel az ellenkezője is igaz lehet: aki annyira hallatja a véleményét egy ügyben, lehet, hogy titkon saját korábbi cselekedetét ítéli el, azért ilyen hangos. ;)

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.05.06. 00:00:13

@ananda123:

Néhány hosszabb gondolat, ha szabad...

"A ballib média viszont egyszer csak előrángatta Schmitt dolgozatát és tematizálta vele a közéletet."

Ez érdekes állítás (kérdőjeles), két okból is.

Azt tudjuk, hogy egy hvg-s újságíró oknoymozta ki ezt az egész SP ügyet.
De vajon kí súgott neki?
Azt erősen kétlem ugyanis, hogy egy KE-t beiktatása előtt ne világítana át az NBH a legkörültekintőbben.
Most vagy rossz munkát végeztek, vagy pedig pontosan tudták, hogy mi SP gyenge pontja. Ez pedig jó a FIDESZNEK(!!!), mert ezzel SP zsarolható - csak ugye Pali bácsi nem az az ember, aki bármiről is könnyen lemond - ezért lett csúnya a sztori vége.
Az meg ugye teljes képtelenség, hogy az mno.hu buktasson meg egy Viktor által kreált KE-t.
Mi marad: súgni az ellenoldalnak, majd várni a fejleményeket és a háttérben lázasan keresni GYF gyenge pontjait. De szerintem ezzel Feri is tisztában lehetett és kicsit hamarabb lépett (már, ha egyáltalán van alapja, az őt ért vádnak).
Konteo, de nagyon is elképzelhető konteo.

A ballib média pedig semmit sem tematizált, csak megírta a sztorit korrekten, kétségbevonhatatlanul bizonyító erejű dokumentumokkal alátámasztva. Ez nem tematizálás, hanem egy csaló lebuktatása. Pont.
Sokkal inkább arcpirítónak tűnt a "jobbos" média (igen, a közmédia is) maszatolása az ügyben.

"Ha a HírTV mondjuk 2006-ban járt volna utána Gyurcsány diplomadolgozatának mi történt volna?
Semmi."

Dehogynem, hiszen egy másik, hazugsággal összefüggő ügy miatt a TV székház égett és a fél belváros egy felbolydult méhkas lett.
Az szinte biztos, hogy Orbán mindent elkövetett volna (most is elfog), hogy örök ellenlábasát ellehetetlenítse.

"Apró jogi pontatlanságnak" titulálta volna a balos közvélemény az esetet."

Ez feltételezés. Sok balos ismerősöm van, akik szerint GYF plagizált és nem lenne szabad olyan gyáván viselkednie, mint SP-nek.

"Ha viszont a HVG megbuktathat egy köztársasági elnököt, mert az kamu doktorit adott le, akkor bizony utána kell járni az összes tudományos munkának, és kiszórni a szemetet."

Huhh, sok lenne a kupac. Sose lesz itt ebben tabula rasa.
Nézd csak meg, milyen maszatolás folyik az ügynöktörvény miatt. A politikai elit azért összezár, ha nagyon rezeg a léc (és mindkét oldalon rezegne, erősen!).

"Az ugyanis nem pálya, hogy balosnak szabad kamu diplomát szerezni, jobbosnak meg nem."

Egyetértek. Teljesen. (Csak csendben jegyzem meg, a fideszben vajmi kevés jobbos van, Pali bácsi se volt az. Masszív balosok ők is...).

"Jelenleg tehát nem Gyurcsány diplomája a kérdés, hanem hogy működik-e még az országban a ballib kettős mérce.
És ez már nem mindegy."

Sajnos működik.
A fideszben is, sőt, leginkább ott, csak ők már levetették magukról a "ballib"-et, mint valami ragályos kórt.
Pár év alatt azért rájöttek a fiúk, hogy liberális (szabadelvű) párt hazánkban soha nem fog többséget szerezni (ez a magyar választók mentalitása miatt lehetetlen), s mivel a baloldal tőlük még balra foglalt volt, nyomban eltolódtak jobbra, s szisztematikusan kicsinálták Torgyánt majd Ibolyáékat is.
A régi kádári érából megörökölt beidegződéseik azonban megmaradtak, sőt, most a 2/3 okán még erősödtek is.

Magyarországon ma nincs konzervatív értelemben vett jobboldali párt. Balos, posztkádári csökevények vannak, plusz egy Jobbik.
Szomorú, de ez van.

balambher 2012.05.06. 00:00:17

@Pipas: Az, hogy ugyanaz a témája, és hogy a családból jött az ötlet, önmagában nem probléma. Az már inkább, ha a tartalma is ugyanaz.

balambher 2012.05.06. 00:07:45

@biohouse: Lézer Jani soha nem politizált az MSZMP-ben, de erkölcsi tisztaság terén simán fölvenné a versenyt velük, a nagyját le is körözné, és még tudnék néhány nevet. Nem ott húzódik a törésvonal, hogy ki volt MSZMP-tag, ki nem, és ha ez még 22 évvel a rendszerváltás után sem világos, az igen szomorú.

balambher 2012.05.06. 00:17:08

@tede: Hát Schmitt éppen nem vonta le a konzekvenciát, hiszen beperelte a SOTÉ-t. A főnök közölte vele, hogy ennyi volt. GyF esetében azért nem ennyire egyszerű a helyzet, mert bármit mond, többszáz vérszomjas jobbos újságíró várja, hogy támadási felületet találjon rajta. Megint más kérdés, hogy saját magát sikerült idelavíroznia, és nem sokan fogják elsíratni.

balambher 2012.05.06. 00:19:32

@ccactus: Ha már Demcsák Zsuzsát előhoztad, hát ő sem az eszével jutott túl az egyetemi vizsgáin, sokkal inkább a szoknyája rövidségével...

balambher 2012.05.06. 00:24:34

@radikalisviccek: Pont ezt szeretem a jobbosokban, ezt az erkölcsi fölényt. Ember, mi kell még nektek, hogy meglássátok, a szeretett vezéretek mit művel itt? Simicska cége másfél év alatt 200.000.000.000 forintnyi (állami/önkormányzati) megbízást kapott, de a Zuschlag a bűnöző a 60 milliójával, (amit Szíjjártóval egy bizottságban osztogatott...) Csak míg a komcsiknál arra lehet fogni, hogy ők így szocializálódtak, az állítólagos keresztény-keresztyén értékek képviselőinek mi a mentsége?

balambher 2012.05.06. 00:27:58

@nemorino: Nem arról van szó, hogy csak előre megadott témából lehet szakdolgozatot írni, de lehet ilyenből is, így pusztán a címegyezés önmagában még semmit nem jelent.

balambher 2012.05.06. 00:30:26

@ccactus: "Clinton a feleségét csalta Monica-val.." De nem ebbe bukott bele, hanem hogy ezt letagadta.

balambher 2012.05.06. 00:34:03

@tede: Egyik ismerősöm igen rendes ember, a szakmájában joggal megbecsülésnek örvend, nem mellesleg buzgón templomba járó katolikus. De a szakdolgozatát enyhén szólva nem vette túl komolyan. Mondjuk úgy, hogy nem sokra van módja emlékeznie.

balambher 2012.05.06. 00:36:40

@solmyr: Ugyan már, az általad leírt fiatalok a jövő politikus generációja, ne lepődj meg, ha pár éven belül többüket ott látod a Parlamentben csücsülni...

TH 2012.05.06. 01:06:54

Inkább bele sem kezdek a kommentek olvasásába. Helyette leírom én is a véleményemet. ;-)
A plagizálás NEM szakmai szempontból érdekes, ebben a poszt szerzőjének igaza van.
DE: egyszerű és tömör bemutatója annak, hogy az adott illető hogyan kezeli a megoldandó problémákat. Mindkét érintett esetében csak kiteljesíti, illetve alátámasztja a személyiségükről alkotott képet. És az a kép viszont elég csúnya: olyan személyiségeket látunk, akik számára a "cél szentesíti az eszközt" elv teljesen természetes része az életüknek, a lehető legönzőbb, csak őket érintő célok elérésében is. Tehát nincs valami magasztos eszme, amivel takarózni lehetne, nem, egyszerűen csak arról van szó, hogy amit el akarnak érni, azt eszköztől függetlenül, túlzott erkölcsi gátak nélkül érik el (jó, nyilván ettől még nem lesznek gyilkosok, tehát van erkölcsi gátjuk, csak ez a gát nem ott van, ahol én azt bárkitől elvárnám). Na most az viszont jelentős probléma, ha a politikusaink ilyen elvek szerint cselekszenek, nem sok jóra vezet. Hát ezért kell lemondani/visszavonulnia/eltűnnie a süllyesztőben annak, akiről ezen erkölcsi gyengeségek ilyen egyértelmű módon jelennek meg a nyilvánosság előtt. Jó lenne persze, ha más, hasonló elvek szerint élő politikusok is abbahagynák a politizálást, csak náluk - hasonló, közérthető és egyértelmű bizonyítékok hiányában - nehezebb kikényszeríteni ugyanezt.

TH 2012.05.06. 01:15:09

még egy:
"A plagizálás hasonló bűn, mint amikor valaki áthajt a piros lámpán, túllépi a sebességhatárt, tilosban parkol, nem kér számlát a mosógép-szerelőtől, vagy éppen illegálisan letölt (ellop) egy filmet vagy zeneszámot a netről."
Öhh, nagyon nem. Piroson átmenni - nem szép, veszélyes is, de ha valaki nem rendszeresen csinálja, akkor lehet csak pillanatnyi türelmetlenségből elkövett szabálytalankodás. Egy-egy piroson áthajtás nem ad hozzá semmit valakinek a jellemrajzához.
A sebességhatárok átlépése még kérdésesebb. De ott is, ha valaki lakott területen, szűk utcákban rendszeresen megy 80-90-el, és ezzel veszélyezteti mások életét, akkor az bizony ne menjen politikusnak, mert - tetszik nem tetszik -, egy politikustól elvárjuk, hogy bizonyos mértékig erkölcsi példát mutasson.

"De abból, hogy valaki tilosban parkolt, vagy letöltött valamit a netről, vagy éppen plagizált még nem következik az, hogy az illető a szakmájában nem hozzáértő. Most mondja azt valaki, hogy például Schmitt Pál nem ért az olimpiához!"
SP lehet, hogy ért az olimpiához, de nincsen ERKÖLCSI alapja, hogy az ország vezető politikusa legyen. Ugyanígy Gyurcsányról is pont eleget tudunk mostanra ahhoz, hogy azt gondolhassuk, hogy a társadalom többsége számára több kárt okoz, mint hasznot, és szintén probléma, ha nem lehet TISZTELNI szinte semmi miatt, mert egy kis erkölcstelen görcs.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.05.06. 02:15:14

@TH:

Hasonlóan látom a dolgot, mindezt tagnap délután ki is fejtettem e blogon.

A szerző félremagyarázza az egész plágium históriát - SP és GYF esetében is.
Mindez ugyanis nem a hiba súlyosságáról szól, hanem az attitűdről. Már pedig e tekintetben láthatóan vannak bajok...

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.05.06. 02:52:03

Aki ezt a cikket idehányta az egy kibaszott faszfej.

Mészáros Laci 2012.05.06. 05:57:26

@ccactus:

:-)

viszont továbbra is fenntartom "a kurvából lesz a legjobb feleség" szólás érvényességének azt a korlátját, hogy ez csak akkor lehet igaz, ha a kurva eljut a személyiségfejlődésnek egy következő fokozatára. különben pedig ez történik:

vers-versek.hu/arany-janos/nepdal/

"Kevi csárda reggel óta tele van,
Teli van:
Ott járja a kolót egy éles késsel, véres késsel
A Jovan:
Juhaj! piros volt, de csak férges alma volt,
Asszony, csinos volt, de azért csak riba volt."

Mészáros Laci 2012.05.06. 06:00:08

@ccactus:

Ez örömteli, csak Orbán (úgy tűnik) a közösség eszményének gyakorlatba átültetéséhez nem nagyon ismer más eszközt, mint amit a szülői házból hozott (t.i. pofon), ami meg pont ellenkező irányú eredménnyel jár. :-((

Mészáros Laci 2012.05.06. 06:03:02

@neoteny:

Tök véletlenül van szerencsém elég jól ismerni Lengyelországot is, a katolicizmusnak ehhez igen kevés köze van, és nem csak azért, mert a pro forma katolicizmus és a keresztény hit között csak laza korreláció áll fenn.

Mészáros Laci 2012.05.06. 06:06:45

@neoteny:

Tehát akkor "a társadalom hatékony működése" egy pszichológiai állapot: nincs semmilyen más mértéke, mint hogy mennyien hisznek benne.

mértéke van, mérési módszerei is vannak, de azt nagyon találóan fogalmaztál, alapvetően attól függ, hogy mennyien hisznek a szükségességében.

"Ha nem ad a férj a feleségnek pénzt a bevásárlásra"

megint azzal próbálkozol, hogy szélsőségesen eltorzítod azt, amit én mondtam, hogy nevetségesnek láttathasd. gondolj bele, hogy van-e értelme így beszélgetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 06:19:38

@Mészáros Laci:

A "reductio ad absurdum" mint érvelési metódus olyan öreg, mint az emberiség írott történelme; ha neked nem teszik, nem kell vitáznod velem.

A "gazdasági erőszak" pedig egy létező feminista/szélsőbalos koncepció: ha a családon belüli erőszakot is nemi erőszakként számolják Svédországban (amit nem hiszek, de tételezzük fel) akkor a "gazdasági erőszak" is hozzájárulhat a magas statisztikáikhoz.

bvb09 2012.05.06. 07:23:39

A poszt a kettős mérce tipikus példája.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 07:25:46

@bvb09:

Ha belenézel az első mondatban linkelt esszébe, akkor látható hogy konzisztens az álláspont.

3dom'f'speech 2012.05.06. 07:29:15

@OP: gyurcsányipojáca szakmailag is egy bűnöző gazember

-wass- 2012.05.06. 08:02:20

@3dom'f'speech: ....és az is gazember,aki védi,mentegeti.Gyurcsánymajom és a szakmaiság......na ne röhögtessenek már.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.05.06. 08:09:03

amúgy csak úgy mellesleg azoknak akik a diploma visszavonását követelik.
99% biztos vagyok benne Mo-on diplomát levenni nem lehet.
a záróvizsga közigazgatási jellegű "aktus", a diploma hivatalos okirat, melynek tényét hivatalos nyilvántartásba veszik.
a közig törvény alapján egy év van a dokumentum (ami most a diploma) jogsértés esetén történő megváltoztatására. 25 év után, mag 30 év után nem lehet. nincs is olyan sehol hogy lehetne elvenni felsőfokú papírt. hiszen vannak olyan szakmák ahol a kamarai tagság alapján dolgozhat valaki, kibaszszák, nem veszik fel= nem dolgozhat a szakmájában, de attól még timbuktuban lehet ügyvéd....

én élvezem ahogy Feri fentreng és tekereg a hazugságok hálójában, annyira primkó kiismerhető faszfilé....röhej, de ettől szvsz a diplomáját visszavonni nem lehet.

fülesboci 2012.05.06. 08:14:38

@online távmunkás:
pontosa. az egész mentalitását jellemzi, az érdekházasságaitól kezdve vagyonosodásáig.
de legyen: itéljük meg teljesitménye szerint.

"sztem akasszuk föl.." valahol európában..

fülesboci 2012.05.06. 08:17:03

egyébként az egész poszt egy igazi szocialista relativizáláson alapul, gratula. első olvasatra sokan beugranak.
az hogy a böszme egyáltalán porondon van , köszönjük meg a rettenetes maszopnak, aki a böszmét listára tette.

KÖSZÖNÖM MASZOP!!!!!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.06. 08:59:04

@balambher: azt mondod, hogy ccactus korábban NEM plagizált, de most már bánja?:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.06. 09:00:56

@ccactus: azért mondom, hogy ez nem mérhető a diploma elcsalásához.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 09:18:22

@Brendel Mátyás:

A diploma elcsalásról már írtam korábban, hogy plágium esetén szerintem nem erről van szó. A plágiummal nem diplomát nyertek a delikvensek, hanem csak egy kis időt, mert kevesebb munkával kellett megírniuk a szakdolgozatot.. De ha akarták volna, mindketten meg tudták volna írni maguktól is. (Persze Gyurcsány esetében egyelőre kétszeres a feltételes mód.)

Világszám 2012.05.06. 09:24:46

nem az a lényeg, hogy csaltak a dolgozatokkal, hanem ahogy utána magyarázkodtak. Ahogy politikai szintre emelték, ahogy fenyegetőztek. Ezért szar emberek. Hazugság, hogy ne tudnák, mi történt valójában. Pl. egy fiatal kollégám segített az anyagok összerakasában, természetesen az én szempontjaim alapján. Ma már nem csinálnám, elnézést érte, remélem ettől még elfogadnak államfőnek. Másik: örültem, hogy túl leszek rajta. Sógorom írt egy szakdolgozatot, annak alapján én is. Nem nagyon törődtem vele, bocsánatot kérek, ma már nem csinálnám. Ennyi basszus, ennyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 09:25:53

@ccactus:

"A plágiummal nem diplomát nyertek a delikvensek, hanem csak egy kis időt, mert kevesebb munkával kellett megírniuk a szakdolgozatot. De ha akarták volna, mindketten meg tudták volna írni maguktól is. "

A tolvaj sem értéket nyer, csak egy kis időt, mert kevesebb munkával kell megszereznie a jószágot. De ha akarná, munkával is meg tudná szerezni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 09:27:27

@neoteny:

Ez így igaz. Azzal a különbséggel, hogy a tolvaj közvetlen kárt okoz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.06. 09:30:07

@ccactus: Egyébként hogy még inkább érdemben válaszoljak.

1) Emlékszel még Gyurcsány intézkedésére a számlák bejelentésével és a nyereményakciókkal kapcsolatban?! Mekkora felhajtást csinált az ilyen korrupció visszaszorításából?! És helyesen.

2) Amikor az ember szegény, és alig tud boldogulni, akkor eléggé rászorul, hogy számla nélkül fizessen. A baj az, hogy amikor már nem szegény, akkor is megmarad a szokás.

3) Magyarországon a számla nélküli fizetés, sport, a legtöbb vállalkozó automatikusan ezt csinálja, vagy felajánlja.

4) Én az utóbbi tíz évben két évet éltem Magyarországon. Tehát relatíve keveset tettem ilyet.

5) És látván a külföldi gyakorlatot, el is határoztam, hogy ha Magyarországon jó munkám lesz, amire simán van esélyem, akkor ezentúl számlás fizetést fogok kérni. Cserében viszont minden elrontott dologért reklamálni fogok. Szóval igyeszem. Még nem vagyok tökéletes, de legalább jó irányba haladok, nem úgy, mint te ezzel a bloggal.

6) Ha tehát valaki ír egy olyan blogot, amely arról szól, hogy micsoda baj az, hogy nem fizetünk számlával, akkor nem ugrálok, és nem írok ellenblogot, hogy jajj de felesleges felhajtás, nem ez Magyarország baja. De ez is egy nagyon nagy baj Magyarországon.

7) Hasonló a helyzet a blicceléssel. Külföldön soha nem blicceltem, megtehettem, megfizetnek rendesen. Pedig jó fél évig a Luxembourg megállónál nem volt kapu, és haza lehetett jönni jegy nélkül. Továbbá soha nem találkoztam még ellenőrrel. Hasonlóan, simán parkolhatnék fizetés nélkül, mert külföldi kocsinak nem küldik ki úgysem a számlát. De nem teszem.
Magyarországon a parkolásra engedélyem volt, a tömegközlekedésre meg általában bérletem. Ritkán blicceltem. Amikor hazamegyek, akkor is szoktam tízes tömböt venni.
Ha Magyarországon leszek, akkor nyilván megint bérletet fogok venni, és nem fogok bliccelni soha.

Egyébként a BKV úgy hülye, ahogy van, beléptetőkapukat kell tenni a metrókra, de még tán a villamosokra, buszokra is kéne ilyen rendszer.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 09:32:00

@ccactus:

A plagizáló meg közvetett kárt okoz: egy, az elvégzett munkát bizonyító papírhoz jut, anélkül hogy elvégezte volna a munkát.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 09:33:08

@neoteny:

Mit számít a papír..

Ha csak ennyi kellene a boldoguláshoz..

2012.05.06. 09:33:28

@Brendel Mátyás:

Most már megnézem, hogy mikor adod fel ezt a szélmalomharcot.
De felhívom figyelmedet, hogy már csak a hited hajthat abban, hogy sikerül őt meggyőzni és a hit ugye nem az ateisták fegyvere. ;)

Mellesleg egy igazi GO játékosnak a "fülpirítóról" azonnal asszociálnia kellett volna, ezért lejjebb fokozlak 1 kyu-val. :)

Hawk74 2012.05.06. 09:39:25

@ccactus:

Miért ne számítana rá, hogy emelkedjen a fizetése!? Ha tanít vki 40 évig, akkor már esetleg szar ember?! Mert nem váltogatja a szakmákat, mint az alsógatyáját?!

A "több értéket termel" érv meg egyszerűen nevetséges. Nem kell tanár, nem kell tűzoltó, nem kell rendőr, satöbbi, mert nem állítanak elő semmilyen terméket, értéket, ugyebár...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.06. 09:57:24

@MikeBoy: szia,

a fülpirító lépésre valóban nem asszociáltam.

Akkor most 8 vagy 9 kyus lettem.:)

www.europeangodatabase.eu/EGD/Player_Card.php?&key=14737118

Mészáros Laci 2012.05.06. 10:03:14

@neoteny:

"ha a családon belüli erőszakot is nemi erőszakként számolják Svédországban (amit nem hiszek, de tételezzük fel)"

ez nem hit kérdése. ha a gyerekednek adsz egy pofont, mert szemtelen, azt pont ugyanúgy bírálják el, mintha az utcán lekeversz egy pofont egy ismeretlen gyereknek: kiskorúval szembeni testi sértés. és ez teljesen beépült a köztudatba. akik családosan érkeznek, akárcsak párhónapos, pár éves szerződésre, a már itt élő közösség elsők között hívja fel a szülők figyelmét, hogy ha elfenekeli a gyereket, durva pénzbüntetés vagy pár hónap börtön.

a szexuális irányú erőszakos viselkedést is büntetik, akkor is, ha nem valósul meg az aktus, és családon belül is. svájcról szokták mondani, hogy a nyolcmillió önkéntes rendőr országa, a svédek talán nem ennyire, de néha az az érzésem, hogy majdnem. pl ha egy nő kék folttal érkezik a munkahelyre, a férjét hamarabb őrizetbe veszik, mint ahogy a nő délután hazaér, mert a kollégák vagy a főnök RÖGTÖN telefonálnak a rendőrségre. ha gyerek kék folttal megy iskolába, dettó, mire a gyerek megebédel, az egyik vagy mindkét szülő rabosítva (aki verte, azért, aki hagyta, azért).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.06. 10:04:01

@ccactus: tudod hogy lehet felismerni, hogy valami gyerekkori csínytevés, vagy oltári bűn?! Schmitt Pál esetében például, ha egy gyerekkori csínytevéssel jöttek volna, akkor Schmitt Pál nyugodtan beismerhette volna, hogy: "igen, loptam a nagymama lekvárjából a spájzban". De ő tagadta. Mert nem gyerekkori csíny szintjén volt a dolog. Nem könyvelhette el annak.

Én meg látod, el tudom ismerni, hogy volt, hogy blicceltem, volt, hogy nem kértem számlát. Elismerhetem azzal, hogy nem helyes, megtörtént, legközelebb majd nem fogok. Remélem, anyagiakban elég jól alakulnak a dolgok ahhoz, hogy megtehessem.

Ez a különbség.

És tudod, volt erre is egy eklatáns példa:

www.blikk.hu/blikk_aktualis/gyurcsany-bliccelt-fizet-2023241

A Mandiner blog csinált belőle felhajtást. Nézeteid szerint rohadt szemetek voltak. De GYurcsány bevallhatta, és fizetett. Mert ez tényleg csíny szintjén van.

A plágium nem.

Mészáros Laci 2012.05.06. 10:04:43

@neoteny:

A "reductio ad absurdum" nem ősöreg érvelési technika, hanem ősöreg érvelési hiba, és a többi érvelési hibával együtt is a normális beszélgetés komoly akadálya.

lásd még a wikipédia vonatkozó szócikkét.

2012.05.06. 10:05:23

@Brendel Mátyás:

Egy adminisztrációs hiba miatt erősödtél. Ki gondolta volna, hogy a 8 kyu erősebb a 9 kyu-nál! Micsoda egy rendszer?
No de ez úgy sem más, mint időnyereség csupán. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 10:08:41

@Mészáros Laci:

Az egész hozzászólásodnak semmi köze ahhoz hogy a családon belüli erőszakot nemi erőszakként számolják-e a statisztikákba.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 10:10:55

@Mészáros Laci:

Szó sincs ilyesmiről: egy érvényes érvelési technika. Nem te döntöd el, hogy mi a "normális" beszélgetés "akadálya".

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.06. 10:17:54

@ccactus: "Spec. egy tanári pályán lehet oszályfőnök, igazgatóhelyettes, igazgató, utána mehet a minisztériumba... "
Annyi oktatási miniszterre azért nincs szükségünk, amennyi tanár most van.
Azon a pályán mondjuk egyáltalán nem juthat mindenki magasabb rangra. És igen, az ő rezsijük is emelkedik az évek során, meg nekik is lesznek gyerekeik, akiket el kellene tartaniuk, és többe kerül minden évük, mint az előző.
Ezért kell emelkedni egy tanári fizunak.

Mészáros Laci 2012.05.06. 10:20:59

@neoteny:

szerintem arról szólt, a körülmények magyarázó leírásával, de leírom explicit: a családon belüli, szexuális tartalmú erőszak BEKERÜL a nemi erőszak statisztikákba, mert (sok országgal szemben) a svéd társadalom -- ilyen tekintetben -- is eléggé transzparens.

ha eltöltesz akárcsak pár hetet svédországban, beleszagolsz a társadalom klímájába, megérthetsz belőle valamit.

Mészáros Laci 2012.05.06. 10:23:55

@neoteny:

persze, hogy nem én döntöm el, a wikipédia mégis az érvelési hibák között sorolja. érdemes az ógörög vizilófusok által elfogadott érvelési technikák keretein belöl maradni.

én csak annyit tehetek, hogy ha valaki túl sokszor alkalmazza, akkor nem beszélünk többet :-)

egyelőre sokkal több okos (= számomra megfontolandó) gondolatot írtál, ezért legfeljebb megjegyzést teszek rá.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 10:34:08

@Mészáros Laci:

"a családon belüli, szexuális tartalmú erőszak"

Aha, ez már tartalmazza a "szexuális" kitételt. _Így_ már van értelme; enélkül nem volt.

Én egy olyan országban élek ahol már legalább két évtized óta bűncselekmény a házastárssal/élettársal/baráttal/barátnővel szembeni (magyarán szólva "családon belüli") szexuális erőszak; mégis csak megközelítőleg 1/40-ede a 100,000 főre eső nemi erőszakok száma az ENSz által közölt statisztikák szerint mint Svédországban.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 10:36:25

@Mészáros Laci:

www.iep.utm.edu/reductio/

A Wikipédia csak akkor sorolja az érvelési hibák közé ha hamis premisszából (hamis kettősség) kiindulva alkalmazza valaki.

Pipas 2012.05.06. 11:06:44

@Mészáros Laci: "A "reductio ad absurdum" nem ősöreg érvelési technika, hanem ősöreg érvelési hiba, és a többi érvelési hibával együtt is a normális beszélgetés komoly akadálya."

Huhh, a redictio ad absurdum érvelési hiba lenne? Miért nem olvasod el a vonatjozó szócikket a wikipédián, ha már egyszer beidézted[1]?

[1] hu.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_absurdum

Mészáros Laci 2012.05.06. 11:55:08

@neoteny:

"hol már legalább két évtized óta bűncselekmény a házastárssal/élettársal/baráttal/barátnővel szembeni (magyarán szólva "családon belüli") szexuális erőszak"

_de jure_ bűncselekmény.
_de facto_ pedig az áldozat szégyene.
"családi ügy" minden kék folt.

Mészáros Laci 2012.05.06. 11:58:05

@Pipas:

Igazad van, amit neoteny használ néha, nem a Reductio ad absurdum, hanem a hamis dilemma vagy az árnyékbokszolás nevű érvelési hiba.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Érvelési_hiba

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 11:59:02

@Hawk74:

"Miért ne számítana rá, hogy emelkedjen a fizetése!? Ha tanít vki 40 évig, akkor már esetleg szar ember?! Mert nem váltogatja a szakmákat, mint az alsógatyáját?!"

Dehogyis szar ember. Félreérthettél.

"A "több értéket termel" érv meg egyszerűen nevetséges. Nem kell tanár, nem kell tűzoltó, nem kell rendőr, satöbbi, mert nem állítanak elő semmilyen terméket, értéket, ugyebár..."

Itt is félreértettél. Természetesen értéket állítanak elő. A kérdésem csupán annyi, hogy ha egyik évben pont annyi értéket állít valaki elő, mint a következő évben, akkor joggal számíthat-e magasabb bérre ugyanazért a munkáért?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 12:03:14

@Mészáros Laci:

"nem a Reductio ad absurdum"

Hát pedig ezelőtt pár hozzászólásoddal még az volt.

Akkor milyen érvelési hibát is követtem el?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 12:03:20

@ColT:

"Azon a pályán mondjuk egyáltalán nem juthat mindenki magasabb rangra."

Ez egyik pályán sincs így. Mindenkiből nem lehet vezető.

"És igen, az ő rezsijük is emelkedik az évek során, meg nekik is lesznek gyerekeik, akiket el kellene tartaniuk, és többe kerül minden évük, mint az előző.
Ezért kell emelkedni egy tanári fizunak."

Reálértékre gondoltam, ha ez nem jött volna le. Nyilván, ha valakinek a fizetése az inflációval arányosan növekszik, akkor csak szinten van a bére, az nem béremelkedés.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.06. 12:04:16

@ccactus: Ahogy nő a gazdaság, a számára visszaosztható rész is nő: kitanítja a gyereket, az jól dolgozik, így többet tud fizetni az államnak, az államnak meg több pénz marad a tanár fizetésére.
Csökkenő gazdaság mellett persze a tanárok bérét is csökkenteni kéne...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.06. 12:06:04

@neoteny: Azt az érvelési hibát követted el, hogy belementél a kanálisba...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 12:06:44

@kolbászoszsömle:

Így van! Pont ugyanígy gondolom én is. Ezenkívül még nem ártana teljesítményalapú differenciálás sem.

Jelenleg azonban jórészt nem így működik. A munkával eltöltött évek száma a döntő a tanári fizetésnél.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 12:09:49

@Brendel Mátyás:

"tudod hogy lehet felismerni, hogy valami gyerekkori csínytevés, vagy oltári bűn?!"

Nyilván az ember szívesen beszél erről egy baráti sörözés alkalmával, vagy családi körben.

De nem szívesen az ország nyilvánossága előtt, főleg ha elvárás a makulátlanság.

Ezentúl a gyerekkori csíny és a diákcsíny nem ugyanaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 12:13:43

@kolbászoszsömle:

Ez lehetséges, de egyelőre még nem támasztotta alá érvekkel Mészáros úr azt a kijelentését, hogy a pillanatnyi mo-i helyzet okozója az "individualista" késői-kádári rendszer lenne, szóval _én_ tisztában vagyok azzal hogy ő csak állításokat tesz, de annyira nem alacsonyodik le hogy azokat érvekkel megtámogassa. Persze ő szakértő Svédországgal és Lengyelországgal kapcsolatban is, tehát neki csak erre a szakértelmére kell hivatkoznia, bármi más fölösleges...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.06. 12:14:17

@ccactus: Abban az esetben is, az évek számától függene a tanári kereset, ha a fenti módon számolnánk!

Van az alap, ami minden évben kamatos kamattal számolódna a kamat pedig az aktuális éves növekedés lenne.

Mittomén, van egy hetvenezres alap, harminc évig átlagosan évi 1,5% növekedés, akkor a tanár fizetése 107000 forint lenne. Plusz az infláció...
Ha négy százalékos a növekedés, akkor meg 218000...
Küzdjenek, dolgozzanak!

Mészáros Laci 2012.05.06. 12:14:37

@neoteny:

ööö, nem tudom, melyik országban élsz, de azt gondolom, hogy a svédekről úgy mondasz véleményt egy felszínes statisztika alapján, hogy nincs valós képed az országról.

Mészáros Laci 2012.05.06. 12:15:58

@neoteny:

"Hát pedig ezelőtt pár hozzászólásoddal még az volt."

igazad van -- bár te használtad ezt az elnevezést, én ellenőrzés nélkül átvettem.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 12:16:20

@ccactus:

Kedves ccactus, ugye megválaszolod a kérdésemet arra vonatkozóan hogy minek van a felsőoktatási papír ha úgysem számít?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 12:17:34

@Mészáros Laci:

Miért, neked van valós képed Svédországról? Minek alapján?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.06. 12:17:37

@neoteny: A szakértelemre való hivatkozás is érvelési hiba...
argumentum ad verecundiam a magyar neve

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.06. 12:23:11

@neoteny: Nekem egyszer azt mondta az egyik vezető beosztású haverom, hogy ő azért vesz fel felsőfokú végzettségű embert, olyan helyre, amit simán el tudna látni egy középfokú végzettséggel rendelkező ember is, mert az (a felsőfokú végzettségű) nem kérdezi meg, hogy miért kell valamit megcsinálni, hiszen az már megszokta, hogy a KELL, az egy állapot.
A felsőfokú végzettségű ember nem fog gondolkodni, nem fog lamentálni, simulékony, csendes-rendes, ideális alkalmazott, aki büszke arra, amit elért.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 12:41:09

@kolbászoszsömle:

Az egyik igen kedves könyvem Allan Bloom-nak "The Closing Of The American Mind" c. könyve, amit még '87-ben publikált. A központi témája az, hogy hogyan kurvultak el az amerikai egyetemek (különös tekintettel az első négy évre, amikor még nem szakoktatásnak kellene folynia, hanem általános műveltségi képzésnek): ahelyett, hogy nyitott, érdeklődő és a kritikus gondolkodásra képes kiművelt emberfőket hoznának létre, propagandizálják az egyetemistákat a neoliberális (amelynek nem sok köze van a klasszikus liberalizmushoz) világszemléletre. Ahelyett hogy kitágítanák a látókörüket, megtanítják nekik a modern dogmákat...

Szóval teljesen hihető a haverod gyakorlata: túlnyomórészt egyenagyak kerülnek kipréselésre a legtöbb felsőoktatási intézményből akiknek eszük ágában sincs az uralkodó nézetekkel (vagy emberekkel) szembehelyezni magukat.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 13:39:55

@neoteny:

"Kedves ccactus, ugye megválaszolod a kérdésemet arra vonatkozóan hogy minek van a felsőoktatási papír ha úgysem számít?"

Már írtam feljebb. A lényeg az volt, hogy a papír az indulásnál számít, később nem nagyon. Ha már van 3-4 év szakmai tapasztalatod, akkor ott már alig-alig számít mellette a papír.

Pályakezdésnél fontos, de még ott sem csak az számít.

Vegyük a nyelvismeretet. Hiába vettél valahol egy felsőfokú nyelvvizsga bizonyítványt, ha jelentkezel állásra, az első interjún kiderül, hogy egy kukkot sem tudsz angolul.

Ugyanígy lehet, hogy valakinek nincs nyelvvizsgája, de ha közben a perfekt angoljával meggyőző az interjún..
(A cv-be simán beírja, hogy fluent english, papír nélkül)

A papír egyébként jellemzően az állami szférában számít..

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 13:48:26

@ccactus:

"a papír az indulásnál számít"

Akkor az indulásnál csalt az, aki plagizálta a szakdolgozatát.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 14:20:39

@neoteny:

Szerintem ezt senki sem vitatja.

kalapocska 2012.05.06. 16:40:34

@neoteny: hat nem tudom van e felsofoku diplomad de az igazsagtartalma annak amit irsz a kovetkezo:

kozepfoku vegzetseg (alapkepzeses hallgatok itt a USAban)- tul butak/tapasztalatlanok/tuldedelgetettek ahhoz hogy egy feladatot ellassanak. Lepesrol lepesre elvarjak hogy elmagyarazzuk nekik. ((lazadni akarnanak, nyitott a gondolkodasuk ? egy fraszt. majdnem elsirjak magukat ha azt mondom gondolkozniuk kene, nem fogom megmondani a valaszt. ))

felsofoku vegzettseg: (remelhetoleg?!) ki tudnak venni egy konyvet a konyvtarbol, tudnak valamnnyit kutatni (igen ahogy irtad meg tudjak csinalni a feladatot es nem fognak ertetlenul allni elotte) aki azt hiszi hogy ehhez ideologiai indoktrinacio is jarul annak nagyon elvadult elkepzelesei vannak arrol hogy mi mindent jegyeznek meg a diakok abbol amit tanitunk nekik es hogy mit tanitunk nekik. a harmaduk nem tudta mikor ert veget a masodik vilaghaboru. stb.

Magyarorszagon mar a kozepiskolabol kiekrulok is tudjak ezeket. itt nem. Sajnalom ha ez nem jott le abbol a konyvbol.

Mariann19 2012.05.06. 17:04:24

@ccactus: Sajnos, nem tudok linkkel szolgálni, amit őszintén sajnálok.A közélettel foglalkozó műsorok elemzői és a sajtó általi megállapítások alapján lehet a következtetéseket levonni, a források több helyről származnak ezáltal.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.05.06. 19:08:07

@ccactus: Igen, csak elég ritkán érek rá. Igyekszem elkerülni a magyar blogoszférában agyontárgyalt ügyeket,de valahol a magyar dolgokra próbálok európai szemszögből reagálni. Miután az EU-nak rengeteg nyilvános anyaga van, és ami ott történik, igencsak releváns nekünk is, téma mindig akad.
Lehet, hogy kellene magyarul is egy EU-magyarázó blog...

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 19:18:57

@ccactus:

Örülök hogy egyetértünk hogy elítélendő cselekmény a plagizálás.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 19:32:51

@kalapocska:

Olvasd el a könyvet; valószínűleg kevesebb mint $5-ért meg lehet venni a kedvenc antikváriumodban.

Olvass egy kis KC Johnson-t:

durhamwonderland.blogspot.ca/

"aki azt hiszi hogy ehhez ideologiai indoktrinacio is jarul annak nagyon elvadult elkepzelesei vannak arrol hogy mi mindent jegyeznek meg a diakok abbol amit tanitunk nekik es hogy mit tanitunk nekik"

Az agit-prop egyszerűbb és hatékonyabb mint a tanítás.

Nem tudom hogy te személy szerint mit tanítasz, de még a matematika-oktatás sem mentes az ideológiai elemzésektől:

books.google.ca/books?id=xGZlB8IpDy8C&pg=PA207&lpg=PA207&dq=liberation+mathematics&source=bl&ots=K80gAvTO_f&sig=9pPognlZ5NwqUfb3pUDL7v2F-5M&hl=en&sa=X&ei=27SmT93EGsSviQKA0uHEAg&ved=0CGYQ6AEwBA#v=onepage&q=liberation%20mathematics&f=false

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 21:01:04

@neoteny:

"Örülök hogy egyetértünk hogy elítélendő cselekmény a plagizálás."

Így van! Nem mondod, hogy végig azt hitted, hogy én a plagizálást akarom mentegetni??

Pusztán arról van szó, amit a posztban is leírtam, hogy botrány, hogy az országban nem a politikai-szakmai teljesítmény, és azok értő szakmai megvitatása alapján dől el a politikusok sorsa, hanem évtizedekkel ezelőtti diákcsínyeken.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 21:03:13

@Mariann19:

"Sajnos, nem tudok linkkel szolgálni, amit őszintén sajnálok.A közélettel foglalkozó műsorok elemzői és a sajtó általi megállapítások alapján lehet a következtetéseket levonni, a források több helyről származnak ezáltal."

Hát ez az. Akkor viszont lehet, hogy rosszul emlékszel, mert az én emlékeim szerint nem volt ilyen egyértelmű a dolog, mint ahogy te leírtad. A pártpreferenciák alakulása sem ezt mutatja.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 21:04:56

@ccactus:

"a politikai-szakmai teljesítmény, és azok értő szakmai megvitatása alapján dől el a politikusok sorsa, hanem évtizedekkel ezelőtti diákcsínyeken."

A csalás nem diákcsíny; a választóknak joguk van tudni ha egy közéleti szereplő csaló.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 21:09:56

@neoteny:

"A csalás nem diákcsíny"

De a diákcsíny simán lehet csalás.

"a választóknak joguk van tudni ha egy közéleti szereplő csaló."

Egyetértünk. De ez egy-két plágiumügyből nem derül ki. Meg amint már megtárgyaltuk korábban, minden embernek van valamilyen vaj a füle mögött.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.06. 23:21:20

@ccactus: te komolyan nagyon hülye vagy.

az ember a sörözőben szívesen, de nagy nyilvánosság előtt is akár elmeséli gyerekkori és diákcsinjeit, is. hogy lopott a nagymama lekvárjából, és hogy elrabolták a dékán kutyáját.

azért, mert ezek viszonylag ártatléan dolgok.

ezzel szemben ha az ember arról mesél akár a sörözőben, akár nagy nyilvánosság előtt, hogy plagizált, akkor hülye, és becstelennek gondolja minden normális ember.

ez a különbség. te ezt nem fogod fel, nem baj, téged is nyilván becstelennek tartanak az emberek. mert aki ezt nem fogja fel, a nyilván csinál is ilyeneket.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.06. 23:23:13

@ccactus: az kb olyan hülyeség, mint azt mondani, hogy amikor a betörő ellopta az aranynyakláncot, akkor csak időt nyert, mert idővel végül is szerezhetett volna annyi pénzt, hogy megvegye.

Joooe 2012.05.07. 09:40:05

@ccactus: "Jók ezek a névviccek. Minket meg olykor-olykor nívótlan blognak szoktak nevezni. :)"
Nem stimmel az összehasonlítás. A Ti bejegyzéseitek igenis nívósak, az igényesség mint érték megjelenik bennük, ezt annak is látni kéne aki esetleg másként gondolkodik dolgokról. Nem a más vélemény a baj, hanem az ha valaki vitathatatlan igazságnak tekinti a saját igazát. A ténytár ezzel szemben silány hangulatmanipuláló írásokkal dolgozik, nem vitára bocsát elképzeléseket, hanem hirdeti az igét, súlyosbítva az egészet azzal, hogy ezt a tények leleplezéseként tálalja.

A véleményvezér hasonló egyébként, ott a teljesen normális hangvételű, de tartalmilag a cikkeik igénytelenségére célzó kommenteket tartalmi - és nem formai - alapon kimoderálták régen is, mióta csak fészbúk accounttal lehet kommentelni - ami baromság, mert a vélemény önmagában értékes, nem az a lényeg ki van mögötte - azóta is - csináltam egy facebook accountot külön erre a célra hiszen természetes, hogy a rendes facebook accountot nem használja az ember politikai megnyilvánulásokra - ezek a hozzászólások sem jelentek meg...

Vannak blogok akik a kormányellenességgel olcsó népszerűséget keresnek, és irtóznak az ellenvéleménytől, szerintem össze sem hasonlíthatók ezzel, ahol az írásaidat érdemi vitára bocsátod és az értelmes ellenvéleményeket nem csak hogy hagyod megjelenni hanem reagálsz is rá. Ez valóban nívó, és sajnálatos hogy a blogszféra egy hangsúlyos része nem tud eddig eljutni.

Joooe 2012.05.07. 09:49:08

@Cobs: Pontosan ezt mondtam Schimttnél is, lényegébne hogy nem érdekel a téma, nem ez alapján ítélem meg.
Gyurcsány meg főleg, sokkal súlyosabb dolgokkal rászolgált arra, hogy nem tekintem szalonképes politikusnak, abszolút nem izgat a szakdolgozata. Ha tehetséggel és jó szándékkal az országért kitartóan dolgozó politikus lenne, az sem érdekelne ha érettségije sincs, különben meg megette a Gizike ebédjét még ovi középső csoportban és még csak meg se húzta a copfját cserébe... De mivel nem az, sőt, az ellenkezőjét bizonyította, így meg azért nem érdekel a szakdogája.

Egyébként meg annyi pozitívum van a Schmitt doktori ügyben, hogy talán mégsem leszünk mindig következmények nélküli ország... láttunk már politikusokat ennél súlyosabb/megalapozottabb vádak (lásd pl. emlegetett GY.F.) is a helyükön maradni. Schmitt példát mutatott.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.05.09. 19:14:48

@Joooe: "Vannak blogok akik a kormányellenességgel olcsó népszerűséget keresnek"

Ez annyira tetszett, hogy utólagos engedelmeddel beraktam a jobb felső sarokba :-)

törzsmókus 2012.05.10. 00:38:50

> illegálisan letölt (ellop) egy filmet vagy zeneszámot a netről.

Magyarországon a magáncélú letöltés legális.

(Ha valaki már szólt, bocs, nem olvastam végig a kommenteket.)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.11. 19:21:55

@törzsmókus:

Miért? A magáncélú plágium illegális? Hány év jár érte? :))

törzsmókus 2012.05.25. 14:52:54

@ccactus: nem egészen értem a párhuzamot. a kommentemmel a fogalmi zavart akartam helyretenni, a plágiumügyektől kvázi függetlenül.
azért tartom ezt fontosnak, mert ha az állampolgárba belenevelik, hogy egy zene letöltése bűn (sőt, illegális), viszont mégis nap mint nap megteszi (még jó hogy), akkor _megszokja_, hogy ő bűnöző, és kevésbé lesznek fenntartásai más, jogba / erkölcsbe ütköző cselekmények kapcsán. ez szerintem nagy baj.
„nem lopnál táskát...”
süti beállítások módosítása