Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Gyurcsány Ferenc védelmében

2012. május 04. - ccactus

Bár Schmitt Pál plágiumügyében blogunk eléggé megégette magát a múltkor azzal, hogy az általános netes közvéleménnyel szemben foglaltunk állást, most mégis úgy érzem, hogy Gyurcsány vélt plágiumügyében is állást kell foglalnunk, valószínűleg ezúttal sem túl sok népszerűséget besöpörve ezzel. No de mindegy, véleményszabadság van!

Tehát az elmúlt napokban Gyurcsány Ferenc is egyre jobban belemerült a plágiumbotrányba. Az ügy röviden annyi, hogy a volt miniszterelnök technika-biológia szakon 1984-ben „írt” szakdolgozatának összes példánya eltűnt, miközben annak bírálatát olvasva erős gyanú merült fel, hogy gyakorlatilag egy az egyben volt sógora, Rozs Szabolcs hat évvel korábbi dolgozatának egy részét sikerült leadnia, tehát plágium az egész. Ha tényleg így volt, akkor gyakorlatilag még nagyobb plágium, mint Schmitt Pálé volt, hiszen ő legalább több művet ollózott össze, néhány saját mondattal fűszerezve, az adatokat plusz egy olimpia eredményeivel kiegészítve, és néhány idegen nyelvű forrást magyarra fordítva. Tehát némi hozzáadott értéket mégiscsak felmutatva. De nem is ez most a lényeg.

Amit én viccesnek tartok az egészben, hogy egy olimpiai bajnok + Magyar Olimpiai Bizottság elnök + Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnök olimpiáról szóló szakdolgozata, valamint egy volt miniszterelnök technika-biológia szakon a szőlészetről írt diplomamunkája tartja lázban a politikai közvéleményt. Kérdem én, mi ennek a gyakorlati jelentősége?? Ez maximum egy bulvárhír lehetne.

Tegyük fel, hogy Gyurcsány Ferenc és Schmitt Pál is plagizáltak. Csúnya dolog, nem vitatom. Nem illik, nem szabad ilyet csinálni. A nehezebb utat választva, forrásmunkákat elemezve, tanulmányainkat, tapasztalatainkat és józan paraszti eszünket felhasználva kellene az ilyen diákmunkákat megcsinálni. Ez igaz.

Ugyanakkor sokan túlragozzák ezt a témát. Egy ilyen plágiumügyből kiindulva egyesek képesek kétségbe vonni az érintett úriemberek szakértelmét, politikai pályára való szakmai alkalmasságát. Ismétlem, egy olimpiáról és egy szőlészetről szóló szakdolgozatról beszélünk.

Másokban az kelt heves indulatokat, hogy Schmitt és a gyanú szerint Gyurcsány hazudtak, loptak, csaltak, és ezért mondjanak le, „takarodjanak” a politika közeléből is, hiszen jogosulatlan előnyhöz jutottak, tisztességtelen módon, más hátán, más kárára jutottak előre, avagy ezzel a cselekedetükkel annulálták a tisztességes munkával diplomát szerzett emberek diplomájának értékét. Mindezen érveket sokan a végletekig hiszterizálták.

E legutóbbi bekezdésben sorolt érvekkel egyet lehet érteni. Csalni, lopni, tisztességtelen előnyhöz jutni elítélendő dolog és kerülendő cselekedet! Ezek azonban szerintem egy szakdolgozat esetében nem sarkalatos bűnök, amiből messzemenő következtetéseket lehetne levonni! Én inkább egy húzósabb diákcsínynek tekinteném, ahol a büntetésnek nem kellene sokkal nagyobbnak lennie, mint a szakdolgozat elégtelen osztályzattal való ellátása, és az ebből fakadó közvetlen következményekért a felelősség vállalása.

A plagizálás hasonló bűn, mint amikor valaki áthajt a piros lámpán, túllépi a sebességhatárt, tilosban parkol, nem kér számlát a mosógép-szerelőtől, vagy éppen illegálisan letölt (ellop) egy filmet vagy zeneszámot a netről. Mind-mind csúnya dolog, jogosulatlan előnyhöz juttatja az elkövetőt, hiszen például a többi közlekedő kárára ér gyorsabban úti céljához, megrövidíti a zeneszám jogtulajdonosát, vagy éppen a számlakérés elhagyásával megrövidíti az államot és így az összes adófizetőt. Meg is kell, hogy legyen a következménye ezeknek a dolgoknak. Aki vét a KRESZ szabálya ellen azt bírságolják meg, akadályozzuk az illegális letöltéseket, fokozzuk az APEH (NAV) ellenőrzéseket.

De abból, hogy valaki tilosban parkolt, vagy letöltött valamit a netről, vagy éppen plagizált még nem következik az, hogy az illető a szakmájában nem hozzáértő. Most mondja azt valaki, hogy például Schmitt Pál nem ért az olimpiához!

Ha a plágiumot akarjuk büntetni, akkor vegyük el a diplomát vagy a doktori címet. Ha viszont az illető politikájával nem értünk egyet, akkor az egyenes út az, hogy azt kritizáljuk szakmai érvek mentén. Én személy szerint nem értek egyet Gyurcsány politikájával, de nem azért mert elmondta az őszödi beszédet, nem azért, hogy esetleg plagizált egy szőlészetről szóló diplomamunkában, de még csak nem is azért, mert mást ígért a kampányban, mint amit aztán végül kormányon tett. Hanem azért, mert politikájával legjobb szakmai meggyőződésem szerint (most és itt ki nem fejtve a részleteket) nem vitte előre a haza ügyét, sőt kifejezetten ártott annak.

Ezzel szemben mi folyik most az országban? Újságírók tucatjai böngésznek-elemeznek-veséznek hónapok óta több évtizeddel ezelőtti szakdolgozatokat, több száz újságcikk, blogbejegyzés íródik a témában, internetes hozzászólások tízezreivel megfűszerezve. Kedvencem az ellenzéki Ténytár blog zavarodott bejegyzése volt, akik korábban az egyik leghevesebben támadták Schmitt Pált, most pedig úgy kritizálják Gyurcsányt, hogy tulajdonképpen védik, hogy ez más, meg az ártatlanság vélelme, meg boncolgatva, hogy kinek állhatott ez érdekében, betámadva ezzel is a Fideszt. Produktív dolog ez? Jobb lesz ettől nekünk? Van ennek értelme? Szerintem nem sok. Botrány, hogy az országban nem a politikai-szakmai teljesítmény, és azok értő szakmai megvitatása alapján dől el a politikusok sorsa, hanem évtizedekkel ezelőtti diákcsínyeken.

Amúgy meg kurvából lesz a legjobb feleség! Rablóból lesz a legjobb pandúr!

Ezzel szemben azt a mentalitást látom megint felbukkanni, hogy az az ember, aki sokra viszi az életben, vagy akár csak egy kicsivel is sikeresebb az átlagnál, az minden bizonnyal nem tisztességes ember, hanem egy semmirekellő csaló gazember. Minél sikeresebb, annál nagyobb csaló, de legalábbis valami kivételezett, protekciós, esetleg kivételesen szerencsés. Olyan, hogy valaki valós teljesítménnyel ért el valamit, olyan szóba sem jöhet. Közben pedig azért elvárjuk, hogy aki olyan sikeres, hogy politikai csúcspozíciókba kerül az minimum egy makulátlan szent ember legyen. Hogy is van ez?

Egy minapi posztunk után a hozzászólásokban kialakult vitában például én is megkaptam a fejemre az alábbi beszólást, átlag feletti szintű jövedelmem miatt:

Kíváncsi lettem, vajon mivel foglalkozik a blogíró, hogy … Ft a fizetése... És vajon tudja-e, hogy szerencsés, vagy pedig meg van győződve arról, hogy szupertehetséges és szuperjómunkásember, és ez neki jár...

Mit lehet erre mondani? Most például annyit, hogy hagyjuk már a fenébe Gyurcsány plágiumügyét, foglalkozzunk inkább a Demokratikus Koalíció programjával! Foglalkozzunk inkább a kormány politikájával! Ne a bulvárral, ne a másik múltjával foglalkozzunk!

Persze ragozhatjuk azt is, hogy szent királyaink megérdemlik-e a szent jelzőt, avagy kétségbe vonjuk, hogy valóban csodát tettek-e, ami pedig a szentté avatás feltétele.

És akkor az elmaradhatatlan szavazás a végére:

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr1004487455

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Statiszta volt az iskolaigazgató a Hír Tv Célpont műsorában – vagy csak egy szenilis öregember? 2012.05.05. 15:48:27

Azt se tudta, mi a különbség a hospitálás, a gyakorló tanítás és az egyhónapos egyéni iskolai gyakorlat között az az idős férfi, aki Gyurcsány tanárjelölt bliccelését bizonygatta a tényfeltáró komédia harmadik felvonásában. Alább félkövér, dőlt betűkke...

Trackback: Gyurcsány-ügy: kinek áll érdekében? 2012.05.05. 13:13:57

Gyurcsány Ferenc plágium-ügybe keveredett. Jelenleg – a Schmitt-üggyel ellentétben – nincs tényszerű bizonyíték sem arra, hogy a volt kormányfő másolta volna szakdolgozatát, miként arra sem, hogy ártatlan az ellene felhozott vádakban. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joooe 2012.05.04. 15:45:17

A Schmitt ügyre is azt mondtam nem kéne, hogy átvigye az ingerküszöböt, ez Gyurcsányra még jobban igaz (nem álamfő csak másodvonalbeli politikus, nem doktori - még csak nem is sport témájú kisdoktori aminek tudományos értéke eleve csak jelképes - hanem csak egy szakdoga...)
Legközelebb történelemtanárokat hurcolnak meg, hogy puskázott-e általánosban fizikából? Ennek semmi köze a munka megítéléséhez, ahogy az említett politikusok esetében sem. A morális kétségbevonhatóságnak sem látom semmi értelmét, a diákok próbálkoznak ilyesmivel, ez így normális, természetes. Ha akkor elkapják nyúzzák meg érte, utólag már ne rángassunk ilyet elő.

Joooe 2012.05.04. 15:49:06

@ccatus: "Kedvencem az ellenzéki Ténytár blog zavarodott bejegyzése volt, akik korábban az egyik leghevesebben támadták Schmitt Pált, most pedig úgy kritizálják Gyurcsányt, hogy tulajdonképpen védik, hogy ez más, meg az ártatlanság vélelme, meg boncolgatva, hogy kinek állhatott ez érdekében, betámadva ezzel is a Fideszt."

Propagandatár az ;) Nem mindegy hogy a tények melyik oldalát emeljük ki, a bosszantó pofátlanság tőlük az, hogy erősen elfogult __álláspontjukat__ "tény"-ként próbálják tálalni, kvázi a tényekkel vitatkozó balgáknak beállítva azt aki nem úgy gondolja.

SzaGyu 2012.05.04. 17:00:03

Szerintem nem kell a Gyurcsány üggyel foglalkozni, legalább is a "plágium" üggyel nem.
Ez a Fidesz és a hazug és uszító HírTV előre megkomponált lejárató hadjárata.
Látszik abból is, hogy az egyetem területére sem léphetnek be az újságírók ha nem a Fidesz akkreditáltjai.

Ha keresni kell az eredeti tanulmányt, akkor lehet, hogy a Fidesz köreiben található meg. . .

Szerintem meg az "öreg másológéppel" nem hasonlítható össze a Gyurcsány ügy.
Már csak azért sem, mert a két eset köszönő viszonyban nincs egymással.

Nehogy visszanyaljon a fagyi.

Joooe 2012.05.04. 17:03:14

@SzaGyu: "Nehogy visszanyaljon a fagyi."
Nem pont arról szól a gyurcsány ügy, hogy visszanyalt?

is 2012.05.04. 17:09:51

Bocs, a politika arról szól, hogy odaadjuk valakinek kezébe az adóforintokat, és számunkra fontos döntéseket. Nyilván elvárom bárkitől, akire ezeket rábízom, hogy ne lopjon, ne csaljon. Olyan bizonyítás nincs, hogy nem fog lopni soha. Csak olyan van, hogy ha már egyszer lopott, akkor már nem bíznám rá többet a fentieket. Ez egy ilyen szakma. Schmitt nagyon jó olimpikon lehet egy plágiummal, de politikus, az nem. Gyurcsány hasonlóan.

kirsten 2012.05.04. 17:37:57

@is: orbánról tudod hogy tiszta a keze ?
Ha nem akkor hogy bízod rá az adóforintjaidat. Vagy eleve simlicskának és a vitézy családnak szánod ?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.04. 18:12:57

@is:

Kirstennel értek egyet. Az ilyen ügyek általában nem előre derülnek ki, hanem utólag, vagy menet közben. Tehát már van jobb megítélési alapunk, lehetőségünk, mint egy "diákcsíny".

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.05.04. 18:21:49

Bizonyára a szerző azért próbálja elbagatellizálni a diplomaügyet, mert savanyú a szőlő.

Az igazság az, hogy a diplomaügyek felderítése az első lépés a következménynélküliségtelen társadalom megteremtésében és ezért nem lehetünk eléggé hálásak azoknak az oknyomozó riportereknek, akik életük kockáztatásával próbálnak fényt deríteni ezekre a piszkos ügyekre. Javaslom, hogy miután a diplomákkal kapcsolatos visszaéléseket felgöngyölítették, kapargassák meg a gyerekkori csokilopás-ügyeket is, mert ezek is nagy terhet jelentenek a társadalom számára.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.04. 18:41:50

@SzaGyu:

"Szerintem meg az "öreg másológéppel" nem hasonlítható össze a Gyurcsány ügy."

Vicces vagy!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.04. 18:49:46

@Joooe:

"Propagandatár az ;)"

Jók ezek a névviccek. Minket meg olykor-olykor nívótlan blognak szoktak nevezni. :)

babobebi 2012.05.04. 19:46:00

A blog jó. Csak azt nem értem,hogy senki nem beszél arról: Ha meg lesz (??) a dolgozat és kiderül,hogy megvan a kötelező hivatkozás a kiemelés forrásáról, akkor hogyan tovább?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.04. 19:47:56

@babobebi:

Mi a jelentősége, hogy hogyan tovább?

mrs. white 2012.05.04. 20:04:22

Szerintem nem vágod a lényeget. Attól, hogy plagizált, (ergo lopott valaki)még lehet akár zseniális politikus is. Azonban a mai társadalmak legnagyobb problémája a korrupció. Minál nagyobb a korrupció és minél kisebb az elkorrumpálható vagyon, annál nagyobb bajban van az adott ország. E kettő szerencsétlen dolog magyarországon elég jelentősen tetten érhető. Azt mindenki tudja, hogy a politika mindenhol korrupt csak bizonyítani igen nehézkes, szemben egy plagizálással. Az utóbbi 20 év politikusait ha végignáéznék egyenként, jó ha pár % tisztességes embert találnának. Egyik vagyonát sem a zseniális képességei hozták. Ezért boldog az újságíró és a köznép amikor egyet, egyet levadászhat közülük. Akik természeteen hasonlóank korruptak csak a különbség a szintekben van. Mert nagyon nem mindegy a társadalomra való veszélyességben, hogy egy szobafestő a gyerek felvételije kedvéért kifesti valaki lakását, vagy egy közbeszerzés 2 milliárddal többe kerül.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.04. 20:09:29

@mrs. white:

A plágium nem korrupció, inkább diákcsíny!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.04. 20:12:49

@mrs. white:

"egy közbeszerzés 2 milliárddal többe kerül"

Namost egy plágiumbotránnyal épphogy a nagy halakat nem sikerül elkapni. Mondhatni ágyúval lövünk verébre, miközben a nagyvadak sértetlenek maradnak.

paisano 2012.05.04. 20:30:59

Higgadt, korrekt a dolgokat a helyükön kezelő írás. Ritkaság az ilyen, a különböző oldalak elvakult híveinek agyatlan és tartalom nélküli handabandázásai között. Komolyan csak gratulálni tudok a szerzőnek!

Hawk74 2012.05.04. 20:44:03

Diákcsíny??? Mivan??? Az úgy oké, hogy valaki végiglébecol egy felsőoktatású intézményt, csak hogy meglegyen a papír, aztán valahogy lediplomázik így-úgy, majd magas állami pozíciót elérve egy ország sorsáért felelős?! Ez hangsúlytalan? Talán a fontos döntéseket is úgy hozza majd, mint az iskolában: majd lesz valahogy, tulajdonképpen nem érdekel...

És majd a gyerekeidnek is ezt fogod mondani: járj iskolába, lopd el más szakdolgozatát, mint "nagyjaink"? Nyilván nem ezt fogod mondani (remélem).

Ha valaki nem fontos pozícióban lévő ember tesz így, az sem helyes. Az ország vezetői, volt vezetői sem tehetnek így, mert számomra az egész működésük ezáltal hiteltelenné válik. Egyszerűen nem bízok bennük soha többé.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.04. 20:48:55

@Hawk74:

Ahogy írtam a posztban:

Olyan, hogy valaki valós teljesítménnyel ért el valamit, olyan szóba sem jöhet. Közben pedig azért elvárjuk, hogy aki olyan sikeres, hogy politikai csúcspozíciókba kerül az minimum egy makulátlan szent ember legyen. Hogy is van ez?

u.i. a többi olvasónak: jelen kommentelőtől származik a posztban is idézett hozzászólás.

Hawk74 2012.05.04. 20:58:41

@ccactus:

Töröld meg a szemüveged: nem állítottam olyat, hogy csak szent emberek kerülnek, kerülhetnek pozícióba. Van azonban egy mérték, amit nem szabad túllépni - és akkor itt hozzáteszem, hogy szerintem, csak hogy értsük egymást.

Mi lesz a következő? XY gyerekkorában halálra kínozta a kutyákat, de azóta már kinőtte? Vagy YZ soktíz évvel ezelőtt drogosan közösült egy szintén drogos fiatalkorúval Amerikában, de azóta már eltelt az a soktíz év, és különben is az a fiatalkorú azóta már felnőtt és megbocsájtott? Vagy mi?

ui.: A posztodba is beírhattad volna nyugodtan a nickemet. Nyilván csak a sárga irigységet látod a kérdés mögött.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.04. 21:07:02

@Hawk74:

"Mi lesz a következő? XY gyerekkorában halálra kínozta a kutyákat, de azóta már kinőtte? Vagy YZ soktíz évvel ezelőtt drogosan közösült egy szintén drogos fiatalkorúval Amerikában..."

Mint írtam a posztban, van olyan mondás, hogy kurvából lesz a legjobb feleség. Egy diákcsínyen nehogymár elúszhasson az ember egész élete, karrierje..

"Nyilván csak a sárga irigységet látod a kérdés mögött."

Pontosan így van. De cáfolj meg!

Hawk74 2012.05.04. 21:34:00

@ccactus:

Diákcsíny az, amikor fingós párnát teszel a tanárod székére. A szakdolgozat másolása karcolja a magánokirat hamisítás vétségét. Az a minimum, ha a delikvens végzettségét megsemmisítik, de szeretném azt is, ha a társadalom is jól popinrúgná az illetőt...

Cáfolni pedig megpróbálom:

Nagyon sok jó képességű ember van Mo.-n, akik nem olyan helyen dolgoznak, amely nekik végzettségük, képességük alapján "járna", mert érdemesek lennének rá. Ezzel szemben nagyon sok olyan ember van, aki ismerettségi körénél (szociális tőkéjénél), vagy szimplán a szerencséjénél fogva jóval magasabb beosztásban tevékenykedik, mint amelyre egyáltalán képes lenne.

A munkahelyemen 10-15 évvel ezelőtt jóval több olyan középvezető, felső vezető regnált, akire igaz volt az előbbi kitétel: szakmailag, emberileg alkalmasak voltak a feladatuk ellátására. Mára már gyakorlatilag nullára redukálódott ezen személyek száma, míg a beosztotti állomány minősége szemmel láthatóan nőtt. Állami szféráról beszélek.

Észrevételem szerint ez sajnos a társadalom egyéb ágára is igaz: a haverok/szerencsések meg vannak győződve arról, hogy igazából hihetetlen tálentek, neadjisten még a végén azt is elfelejtik, hogy honnan jöttek. Ezért aztán fokozatosan elszakad ez a réteg a beosztotti rétegtől, és az irányítást elvileg végző "fej" nem tudja - nem is tudhatja - hogy mit csinál a "test".

Ha az ujjaimon meg akarnám számolni, hogy hány vezető szájából hallottam már, hogy mennyi mindent megtett, és mennyi áldozatot hozott ám, és hogy tulajdonképpen nem is csodálkozik azon, hogy ő van azon a poszton, akkor kevés lenne hozzá az összes ujjam, ami a testemen található.

Most pedig egy olyat posztolsz, hogy a szakdolgozat hamisítás tulajdonképpen diákcsíny... Hmm, mi is lehet a véleményem? Ugyebár a milliárdostól sem szabad megkérdezni, hogy honnan volt az első milliója...

Nem, ccactus, nem vagyok irigy, csak egy egyre markánsabbá váló véleményem kezd kialakulni Rólad...

dézsàvü 2012.05.04. 23:24:11

Szerintem GyF. minden gyanú felett áll! :)

1. Nem másolt mert vette a szakdolgozatát?
2. a Bíráló Bizottság "plagizált", egy négy évvel korábbi bírálatot?
3. Bár a dolgozat címe ugyanaz volt mint a sógora négy évvel korábbié, GyF. a borászatról -"bírálat szerint" - mégsem írt? Hogy fogadhatták el hiányosan a szakdolgozatot?
4. Ha azonos szövegű bírálat született mint négy évvel előbb, a bíráló ismerhette a korábbit? Miért kapott akkor GyF. diplomát?
5. Micsoda "rendetlenség" van abban a dékáni hivatalban? :)

ayatollah 2012.05.05. 03:01:03

Alapvetően egyetértek, hogy egy gimnáziumi/főiskolai csalás még nem szabadna, hogy túl nagy befolyással legyen a későbbi megítélésére egy embernek. Ez így is van, ha valakiből később pl. gazdasági bűnöző lesz, ld. Simicska, Széles, Vitézy, Baldauf stb. Az ő esetükben nem látnám ügynek hogy diákkorukban csaltak, mert most ugyanazt csinálják sokkal nagyobban. De aki most folytonfolyvást az erkölcsiségről beszél, a közt.elnök, vagy a lánglelkű politikus (de ugyanezt mondanám egy pap/hittérítő esetében is) ott bizony diszkvalifikáló hatású, ha az egyed amúgy egy hétköznapi csaló.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 08:11:44

@Hawk74:

"Nagyon sok jó képességű ember van Mo.-n, akik nem olyan helyen dolgoznak, amely nekik végzettségük, képességük alapján "járna" "

végzettség és képesség alapján még nem "jár" senkinek semmi. Egy álláshoz millió egyéb kvalitás kell még: szakmai tapasztalat, problémamegoldó képesség, kommunikációs képesség, jó stressztűrő képesség, esetleg rugalmas munkavégzés helyben és időben, csapatmunkára való képesség, vezetői képességek, kitartás, munka utáni költözésre való hajlandóság (akár néhány évente)... stb

Az, hogy jelenleg sok olyan ember van olyan pozícióban, ami neki a képességei alapján túl magas, és fordítva, azzal egyetértek. Ez azonban nem ad lehetőséget általánosításra.

Akinek tényleg jók a képességei (nem csak a végzettsége), arról nehezen tudom elképzelni, hogy ne tudna érvényesülni a mai világban. Akkor ott biztosan valami bibi van. Például mindenáron helyben akar elhelyezkedni, vagy valamiért nem tudja eladni magát a munkaerő piacon, vagy... stb.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 08:19:22

@Hawk74:

Azzal persze egyetértek, hogy az esélyegyenlőség nem tökéletes az országban, tehát sokaknak például éppen meglenne a tehetsége, de a körülmények miatt még a felsőoktatásig sem tud eljutni. (sarkos példák: szegények, cigányok... stb., de minden társadalmi rétegben előfordulhat azzal a különbséggel, hogy minél jobb helyzetben van valaki, annál többet tud tenni saját magáért, szemben egy teljes kiszolgáltatottságban élővel.)

Hawk74 2012.05.05. 09:38:46

@ccactus:

Nyilván a "jár" szó azért volt idézőjelbe, amiért végül is kifejtetted: arra gondoltam én is.

De hogy a jó képességű emberek a mai világban biztosan érvényesülni tudnak, nos, ezzel nem tudok egyetérteni. Lehet, hogy én dolgozom szerencsés helyen, de nagyon-nagyon sok remek képességű embert ismerek, akik nem jutnak nem hogy magasabb pozícióba, hanem tulajdonképpen egyről a kettőre sem. Persze lehet, ha el akarnának menni egy másik munkahelyre, teljesen másik munkát végezni, akkor sikeresebbek lehetnének. Vagy mondjuk külföldre. De nem akarnak, mert olyan hülyék, hogy szeretik, imádják azt, amit csinálnak, és inkább meghúzzák a nadrágszíjat, kiböjtölik amíg esetleg jobb lesz. Láttam, hogy 10-15 évvel ezelőtt ezekből az emberekből mi lett: egészséges módon lépkedtek föl a ranglétrán. És elkeserít, amit most látok.

Ez utóbbit szerintem Te nem érted. A tanár sem azért tanít, mert mondjuk lusta Németországban kőműveskedni. Azért tanít, mert szereti a munkáját, azért tanult az iskolában, végezte el tisztességgel - beleértve a szakdolgozattal járó munkát is -, hogy azt a munkát végezze, amit akar. Sőt még azt is tudja, hogy nem fog belőle fényesen megélni, de a hülyéje szereti csinálni.

Hawk74 2012.05.05. 09:57:54

@ccactus:

Nyilván a "jár" szó azért volt idézőjelbe, amiért végül is kifejtetted: erra gondoltam én is.

De hogy a jó képességű emberek a mai világban biztosan érvényesülni tudnak, nos, ezzel nem tudok egyetérteni. Lehet, hogy én dolgozom szerencsés helyen, de nagyon-nagyon sok remek képességű embert ismerek, akik nem jutnak nem hogy magasabb pozícióba, hanem tulajdonképpen egyről a kettőre sem. Persze lehet, ha el akarnának menni egy másik munkahelyre, teljesen másik munkát végezni, akkor sikeresebbek lehetnének. Vagy mondjuk külföldre. De nem akarnak, mert olyan hülyék, hogy szeretik, imádják azt, amit csinálnak, és inkább meghúzzák a nadrágszíjat, kiböjtölik amíg esetleg jobb lesz. Láttam, hogy 10-15 évvel ezelőtt ezekből az emberekből mi lett: egészséges módon lépkedtek föl a ranglétrán. És elkeserít, amit most látok.

Ez utóbbit szerintem Te nem érted. A tanár sem azért tanít, mert mondjuk lusta Németországban kőműveskedni. Azért tanít, mert szereti a munkáját, azért tanult az iskolában, végezte el tisztességgel - beleértve a szakdolgozattal járó munkát is -, hogy azt a munkát végezze, amit akar. Sőt még azt is tudja, hogy nem fog belőle fényesen megélni, de a hülyéje szereti csinálni. Semmi mást nem kívánok neki, csak hogy tanítsa tisztességgel a gyermekeidet, és legyen boldog ember. Mert most nem az: hülyék a főnökei, és mocskosul keveset keres.

Hawk74 2012.05.05. 09:58:28

bocsánat a dupla posztért!!!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 10:02:28

@ccactus: hogy miért fontos a plágium ügyet komolyan venni, azt jól illusztrálja az írásod. Számodra ez csak egy diákcsíny, ami nem fontos. Pont ez az a mentalitás, amely miatt Magyarországon ekkora a korrupció, és emiatt vagyunk ekkor szarban.

Mert mindenféle emberek csalnak, lopnak, hazudnak, és hozzád hasonlóan attól még alkalmasnak gondolják magukat.

Hogy lehetséges, hogy egy ennyire hülye ember, mint Schmitt Pál KE elnök lett?! Nyilván úgy, hogy az egész politikai pályafutása egy hatalmas vakítás-sorozat.

Schmitt Pál lehet hogy vívni tudott, de semmi másra nem alkalmas. Ha te ezt nem fogod fel, akkor sajnállak.

Egyébként te magad is szép mintapéldánya vagy annak, hogy ebben az országban hogy folyik a negatív szelekció.

Sorozatban írod a hülyeségeket a blogodon, és sorozatban emelnek ki téged az indexen. Egy totálisan középszerű hülyegyerek vagy, aki "karriert" csinált. Hogy ez azért van-e mert az indexen simán hülyék, vagy hogy ezért neked hova kellett nyalni, azt nem tudom. Mindkettő lehetséges.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 10:05:21

@ccactus:

"végzettség és képesség alapján még nem "jár" senkinek semmi. Egy álláshoz millió egyéb kvalitás kell még: szakmai tapasztalat, problémamegoldó képesség, kommunikációs képesség, jó stressztűrő képesség, esetleg rugalmas munkavégzés helyben és időben, csapatmunkára való képesség, vezetői képességek, kitartás, munka utáni költözésre való hajlandóság (akár néhány évente)... stb"

leírod, hogy a végzettség, és a KÉPESSÉG nem elég. aztán felsorolsz vagy fél tucat KÉPESSÉGET, ami szerinted még kell. de szerinted ezek a KÉPESSÉGEK nem képezik a KÉPESSÉG részét.

no látod, ilyen IQ-negatív hülyegyerek vagy te. mi a fasznak okoskodsz, ha ennyire sötét vagy?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 10:08:38

@ccactus: "Az, hogy jelenleg sok olyan ember van olyan pozícióban, ami neki a képességei alapján túl magas, és fordítva, azzal egyetértek."

no látod, és ez többek között azért van, mert csalnak, lopnak, hazudnak. és ez fontos, és égető probléma Magyarországon, emiatt a plágiumügyek fontos, és égető problémák. mert részét képesik a problémának, mert felhívják a figyelmet a problémára, mert meghatározzák a magyar emberek gondolkodását, és mert alkalmat teremtenek arra, hogy ezt a mentalitást megváltoztassuk, vagy megerősítsük. te a megerősítés mellett állsz ki. te azt akarod, hogy Magyarország tíz év múlva is szarban legyen.

Mateahos 2012.05.05. 11:58:04

Ja most már ne foglalkozzunk a plágium ügyekkel?

bigthereal 2012.05.05. 12:01:37

1, Miért ne foglalkozzunk plágiumügyekkel?

Ha elindult a folyamat, akkor hadd menjen tovább, aki csalt, az mind mondjon le, vállalja a felelősséget.

2, Ha gyurcsányt szakmai alapon ítélnénk meg, már régen börtönben lenne:P

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 12:13:00

A megoldás nagyon egyszerű. Létre kell hozni egy Állami Díszdoktori Egyetemet, amelynek nincsenek tanulói, csak vastagon megfizetett adminisztrátorai (kiváló pártember-parkolóhely) és amely diplomát és/vagy doktori címet adományoz alkalmazott politikatudományban mindazoknak, akik bármilyen megválasztott vagy kinevezett pozícióba kerülnek.

tundrazuzmo (törölt) 2012.05.05. 12:14:16

A Schmitt ügy és a Gyurcsány ügy ugyanaz. Mindkettő a komcsi kapcsolatait kihasználva, komcsi módszerekkel "intézett" magának valami papírt. Ez 1984-ben még ment. 1994-ben is. 2012-ben már nem megy, ha másért nem, akkor azért, mert kis balkáni államunk csatlakozott az EU-hoz, és a egységes bolognai rendszer nem viseli el, ha egy országban csalva-hazudva lehet olyan végzettséget szerezni, amelyet a másik országban csak vérrel-verítékkel.

Cobs 2012.05.05. 12:14:24

@Joooe: egyetértek hogy ezt mondod..de vajon schmittnél is ezt mondtad??..nem hinném..sőt schmittel senki volt ennyire elnéző..még gyurcsány sem...1bként szerintem se vmi nagy dolog ez a szakdogázás, de ha már schmitet ez miatt utálták ki, akkor tanúsítsunk már inteligens emberhez méltóan, egyenlő bánásmódot és gyf-nél is ugyanugy járjunk el.

világatlasz 2012.05.05. 12:17:29

Cirkusz a népnek, hogy ne azzal foglalkozzék, hogy milyen szarul él és milyen dilettáns az egész politikai vezérkar.

tundrazuzmo (törölt) 2012.05.05. 12:17:34

Hagyjuk már a plágiumügyet = álságos hülyegyerek mentalitás.

- Fiúk, játsszunk valamit!
- Jó, de mit?
- Dobáljuk meg egymást sárral, Palika te leszel az első.
Csitt. Csatt. Piff. Puff.
- Akkor most jöjjön a következő, Ferikét is dobáljuk meg!
- Á, inkább ne. Játsszunk valami mást, bújócskázzunk!

nttntt 2012.05.05. 12:20:43

"néhány saját mondattal fűszerezve, az adatokat plusz egy olimpia eredményeivel kiegészítve, és néhány idegen nyelvű forrást magyarra fordítva. Tehát némi hozzáadott értéket mégiscsak felmutatva."

Tudtommal nem nyelvi szakon írta a kisdoktorit. Amúgy a fordítás+helyesírás messze volt a tökéletestől, és akkor még finoman fogalmaztam.

"Ez maximum egy bulvárhír lehetne."

Személyesen Szíjgyártó úrhoz van szerencsénk? (ő mondta, hogy ez bulvárkacsa)

"Tegyük fel, hogy Gyurcsány Ferenc és Schmitt Pál is plagizáltak."

Apafej, nem kell feltenned Schmitt esetében, neki erről már papírja is van. Rövidtávú/szelektív a memóriád?

Gatinho 2012.05.05. 12:25:28

Ha ElQuróról van szó, akkor nem kell plágiummal foglalkozni... :DDDDD

dr Smittpálelnökúr 2012.05.05. 12:26:23

ccactus, te húgyagyú vagy.

Ha nem látod, miért probléma egy köztársasági elnök és egy bukott miniszterelnök plágium ügye, akkor neked nem kéne blogolnod.

Állítólag a birkapásztornak nem kell gondolkodnia, nosza, vágj bele, ott még viheted valamire.

Tapogatott Kukorica 2012.05.05. 12:26:42

"egy húzósabb diákcsínynek tekinteném, ahol a büntetésnek nem kellene sokkal nagyobbnak lennie, mint a szakdolgozat elégtelen osztályzattal való ellátása, és az ebből fakadó közvetlen következményekért a felelősség vállalása."

Pontosan ezt kapja a sokezer atlagember, akinel bebizonyosodik a plagium. Nem is kerulnek cimlapra, pedig naponta elofordul, vallaljak is a kovetkezmenyeit, hiszen nem tehetnek mast.
Egy koztarsasagi elnok viszont nem hetkoznapi ember, hanem az egesz magyarsag kepviseloje, megtestesitoje. Nala semmilyen modon nem tekintheto ez egyszeru diakcsinynek, hiszen azzal a nagy tobbseget (akik nem ilyen "csinytevok") is rossz helyzetbe hozza. Ilyen egyszeru. Nem melto a kepviseletukre, es szerencsere meg tobben vannak azok, akik nem csalnak igy.

"De abból, hogy valaki tilosban parkolt, vagy letöltött valamit a netről, vagy éppen plagizált még nem következik az, hogy az illető a szakmájában nem hozzáértő. Most mondja azt valaki, hogy például Schmitt Pál nem ért az olimpiához!"

Soha senki nem vitatta, a plagiumugy azert plagiumugy, mert a plagiumrol szol. Nem erdekelt senkit Schmitt mas tevekenysege, ahogy nem is lenne etikus es jogos felvetni azokat. A plagiumba bukott bele, a sport teren elert eredmenyeit a legtobb ember nem vonta ketsegbe soha.

"Ne a bulvárral, ne a másik múltjával foglalkozzunk!"

Igy van, titkositsuk 80 evre, vegulis a kommunista disznok leleplezese sem fontos eddigi egyetlen kormanypartnak sem. Csak takargassuk, soporjuk be a szonyeg ala, ez az eloremutato irany! Ugyes.

Gyurcsany ugye azert erdektelen, mert egyreszt egy hibahataron beluli part tagja, masreszt egy senki, harmadreszt egy minden hitelet eljatszott politikus aki 99%, hogy tobbet nem kerul hatalom kozelebe, negyedreszt mar nem lehet mit belerugni, annyira lejaratta magat. Engem nem erdekel, ha darabokra is szedik, de mar igy is darabokban van :D Akkor meg minek?
Schmitt azert volt izgalmasabb, mert egyreszt okiratot hamisitott ket evtizeden at a neve miatt, masreszt amit fentebb emlitettem: minden magyart kepviselt, nem csak 5%-ot vagy mennyi Gyurcsany tamogatottsaga. Ha pedig mindegyiket kepviseli, akkor bizony legyen makulatlan. Lehet ettol pocsfej vagy eppen olimpiai bajnok - de legyen szuz es mindenki talaljon benne valami szerethetot. Ha ez nincs meg es kivivja a haragot, akkor meg menjen isten hirevel.

Tapogatott Kukorica 2012.05.05. 12:29:11

Az meg, hogy a blogolo szerint "ez csak egy diakcsiny", tokeletes jellemzese az orszagban uralkodo problemaknak, a moralis valsagnak es a korrupcionak.
Nem kedves blogolo, ez nem "csak" diakcsiny, ez nem normalis dolog! Nem lenne szabad leteznie, az ilyet el kellene itelni zsigerbol, ez lenne a normalis.

Oxy 2012.05.05. 12:29:18

@dézsàvü: A bírálatoknak nem a szövege egyezett, csak a hivatkozási pontok, és ezek helye az oldalszámozásban - állítja a HírTv.
Mi meg hallgatjuk.

Kelly és a szexi dög 2012.05.05. 12:29:52

Szigorúan szakmai alapon nézve Gyurcsánynak nem is kellett volna elkezdenie a politikai karrierjét, hiszen már az elején azzal kezdte, hogy hazudott éjjel-nappal - ez a mostani ügy csak arra világít rá, hogy azelőtt 20 évvel is lehettek hasonló gondok.

Scagnetti 2012.05.05. 12:31:45

Ezt az ügyet végig kell vinni. Schmitt ügye is végigment, nagyon helyesen, és ennek is végig kell menni. Olyan nincs, hogy csak azért megússza, mert éppen most egy senki! Mert végül is most az. Csak épp egy párt elnöke, mely párt nagyon szeretne a következő ciklusban a kormányban helyet foglalni. És nehogy már egy diplomát lopó hazudozó legyen kormánytag. Tudom, valószínűleg így is lesz ott ilyen, de legalább akiről kiderül az ne kerülhessen be.
A legtöbb ember megdolgozik a diplomájáért, és rossz szemmel nézi, ha valaki, akinek szinte csak megszületni volt nehéz, még ezt is ellógja.

Szóval derüljön csak ki, hogy lopta-e a diplomát, és ha igen, húzzon a vérbe! És az is, aki védeni próbálja vagy a diplomalopást próbálja bagatellizálni!

Egyébként, ha semmi más ok nem lenne rá, pusztán Fletó szövege miatt, amit a Schmitt-interjú után előadott, megérdemli, hogy semmi kíméletet ne mutassanak iránta.

GépBalta 2012.05.05. 12:37:53

@ccactus: Azért elég erős összehasonlítani egy kenyérgalacsinnal való dobálózást, pad alatt kártyázást, füzetborítóra graffitizést (diákcsínyek), a plágiummal (bűntény). Ha valaha írtál a közép szintű érettségi fél oldalánál hosszabb, egybefüggő szöveget, szemináriumi dogát, szakdogát akármit, akkor szerintem átéreznéd milyen az, amikor valaki ugyanazt amiért te tudományágtól függően pár száztól néhány ezer órát dolgozol, megkapja pusztán mert jó kommunista.
Ha van még az anyagból amit szívtál légyszi hívj a 06 60 123 45 67-es számon!

Rwindx 2012.05.05. 12:38:15

lófaszt diákcsíny!

Mészáros Laci 2012.05.05. 12:40:47

ccactus, te provokálsz :-)

vagymégsem:

'A plagizálás hasonló bűn, mint amikor valaki áthajt a piros lámpán, túllépi a sebességhatárt, tilosban parkol, nem kér számlát a mosógép-szerelőtől, vagy éppen illegálisan letölt (ellop)
egy filmet vagy zeneszámot a netről'

Majakovszkijjal szólva: Ay, ther's the rub.

Ezek az 'apró bűnök' egy rövid távú életszemléletről és karakteres egoizmusról árulkodnak, amelyek pont ellentétesek a politikussal szembeni követelményekkel.

hackbard.celine 2012.05.05. 12:42:20

@ccactus: "A plágium nem korrupció, inkább diákcsíny! "
Kár SchP-t mentegetni, esetében a korrupció is megjelent: összeférhetetlenség miatt a szakdolgozatában közreműködők már az akkori szabályzat szerint sem segíthették volna tudományos fokozathoz.
Nem is a plágium volt a bűne, hanem hogy közt. elnökként hazudozott össze-vissza. Habonyék "törzsanyag"-os maszlaga túlságosan átlátszó volt, ezt tetézték az MTV alányalásával. Ez volt sok a párthűségtől vakoknak, de legalább nyílnak a csipák.
Gyurcsányra kár szót vesztegetni, ebből a történetből csak jól jöhet ki (bár a propaganda még nem látja): egy 2%-os támogatottságú pártnak minden reklám jól jön. A HírTV nem létező hitelességét meg tovább rombolja.
Ott békameneteltél a főpropagandisták mögött, neked kell mesélni erről?

genghis 2012.05.05. 12:44:48

vicc az egesz -valasz plagizalasi hiszteria. es nem azert mert eszembe jutna gyurcsanyt vedeni, hanem mert egyaltalan ki a f@sz az az ember?
kozjogi meltosag?-nem
felelos posztot betolto kormanyparti?-nem
egy bukott politikus akinek a bazgatasaval a jelenlegi kormany probal arnyekot csinalni maganak aminek takarasaban tobbet sunyizhatnak.
ezzel az erovel elovehetnek morickat is hogy puskazik a suliban-nem erdekel. a jelenlegi kormany munkaja erdekel es igenis egy orszagot ne kepviseljen egy olyan ember aki osszelopkodta a doktorijat. tul sok csalo tolvaj miegyebb uldogel perpill barsony szekben azokat kene inkabb korulszaglaszni.

Kepan 2012.05.05. 12:48:14

Némi átvezetéses észrevétel.
Mennyiben viszi előre az országot az, hogy Fecó milyen szakdolgozatot adott le?
Ha kiderülne, hogy nem stimmel (mondjuk még idén), akkor azzal megoldódnak az ország gondjai? Netán a sok léhűtő adókerülő hirtelen elkezd adót fizetni?

Úgy gondolom ennél sokkal égetőbb problémáink vannak, személy szerint én leszarom, ki hogyan végezte el a kisdoktorit, vagy az egyetemet, vagy az általánost. A szakmai életben úgyis kiderül, hogy ért-e hozzá, vagy sem.

Továbbá most már felesleges elmúltnyolcévezni. Vagy esetleg ez valami joker, amitől elalél a bank és nem kell törleszteni? A postán beadod a gázszámlát és azt mondod: "Az elmúltnyolcév tönkretett". Jaaa akkor rögtön lepecsételem, nem kell fizetni.

ob.szerver 2012.05.05. 12:48:53

Azt nem tudom, hogy Gyurcsány plagizált-e vagy sem. Vagy kiderül, vagy nem.

Viszont az, hogy az egész média+internet (beleértve a ballib nagy részét) itéletet hirdetett a HírTV információi alapján, az számomra agyrém.

Tudjuk, hogy a HírTV alkalmazottai nem újságírók, hanem pártszolgálatosok, akik a Fidesz agitprop rohamosztagaként tevékenykednek, akik a kiegyensúlyozottság és objektivitás látszatára sem adnak és akik számtalanszor buktak már meg, hazug, manipulált, koncepciózus műsoraikkal.

Tényleg ők lennének azok, akiknek a szavára itéletet lehet hirdetni?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 12:49:45

@Mészáros Laci:

"Ezek az 'apró bűnök' egy rövid távú életszemléletről és karakteres egoizmusról árulkodnak, amelyek pont ellentétesek a politikussal szembeni követelményekkel."

Ez biztos? Úgy tűnik hogy egy napjaink beli demokráciában azok kerülnek megválasztásra akik a legtöbbet tudják ígérni a legtöbb szavazónak anélkül, hogy szándékukban állna -- vagy képesek lennének rá -- betartani azon ígéreteket... és általában max. 4-6 évre szóló "megbízatást" szereznek.

Tehát "a rencer" nem támasztja valódi követelményként sem a hosszú távú szemléletet, sem a köz szolgálatának ideálját.

Pontos 2012.05.05. 12:50:49

"Ugyanakkor sokan túlragozzák ezt a témát. Egy ilyen plágiumügyből kiindulva egyesek képesek kétségbe vonni az érintett úriemberek szakértelmét, politikai pályára való szakmai alkalmasságát. Ismétlem, egy olimpiáról és egy szőlészetről szóló szakdolgozatról beszélünk."

Azért néhány dologra mindezek rávilágítanak. A szakmai alkalmasságról: nem bizonyította egyik sem a szakmai alkalmasságát azon a területen, ahol legutóbb működtek, sőt inkább katasztrófális volt tevékenységük. Schmitt még MOB-elnökként is leszerepelt. Ami tény: ilyen előélettel magyar politikusnak simán elmehetnek, mert a sok tolvaj, csaló között ki sem tűnnének.

tölgyes 2012.05.05. 12:53:54

Szakmailag megítéltük. Nálánál jobban megbukni, mint politikus nem lehet.
Csakhogy van itt a plágium ügy. Ebben már nem a Gyurcsány a fontos, hanem a magyar felsőoktatás, ahol A JELEK SZERINT SIMÁN LEHET(ETT) CSALNI!! A magyar felsőoktatás érdeke, hogy tisztázódjon az ügy, mert az mégsem jó, hogy két főméltóság ilyen-olyan csalással szerzett diplomát, doktori címet.

-- dr kotász -- (törölt) 2012.05.05. 12:55:06

Igen, most, hogy visszanyalt a fagyi, már hagynátok a fenébe az egészet. Majd legközelebb gondolkoztok is, egy-egy ilyen botrány kirobbantása előtt...

irógép 2012.05.05. 12:55:47

Nekem sem az a gondom, hogy plagizált-e Gyurcsány, csinált ő annyi szemét dolgot ennek az országnak, hogy ehhez képest ez semmi. Csak legalább kussolt volna 2 hónapja, és ne fingta volna tele a médiát a nagy erkölcsi dumájával.
Amúgy az egész ügyben a legnagyobb bizonyíték, ahogy Gyurcsány viselkedik, pont mint Schmittnél , lesüt róla, hogy hazudik.
Az ATV-s riportban érdemes Kálmán Olga arcát nézni, lesüt róla, hogy ő sem hiszi egy szavát sem Gyurcsánynak, pedig ez az ATV volt nem a Hír tv

hackbard.celine 2012.05.05. 13:03:02

@tölgyes: valóban nem lehet jobban megbukni? Mondj még egy olyan miniszterelnök jelöltet az alaptörvény által definiált szuverén magyar történelemből, aki két választást veszített zsinórban?
Ja hogy a gátlástalan populizmussal onnan is lehet nyerni? Egyszer.
De legalább jó hosszan megszenvedi az ország.
Csúnya lesz a bukás.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.05. 13:03:52

Úgy is van! Faszba az erkölcsel! Kiváló pedofil szakembereket a parlamentbe!

Én is hét hónapig dolgoztam azon, hogy áthajtsak a piroson.
Fél évembe került a Balaton 13 fedőnevű csapatommal lenyúljunk egy sportszeletet.
Pont mint egy diploma.

ver@s kan-tár 2012.05.05. 13:05:30

A kérdés korántsem annyira sematikus, mint ahogy pedig a szavazás tárgyává tett kétféle válasz sugallja. Ezek az emberek (közéleti szereplők) a hatalmi centrum vonzása függvényében tevékenykednek, olykor masszív részesei annak. Alakítói az ország mindennapjait befolyásoló, szabályozó törvényi, közvetlenül vagy közvetetten pedig a gazdasági környezetnek. Stiklijeik - ha közemberek maradnának, ohne rivaldafény - talán lenyelhető csínyeknek lennének minősíthetők. De így, hatalmi pozícióban nem.

Potens politikai szereplő tehát

1, vagy ne kövessen el olyan dolgot (még koravén diákként sem), ami általa is jól tudottan szabálytalan - és ez nem holmi, előtte rejtve maradó aspektus, hiszen titokban műveli, takargatni próbálja már az elkövetés pillanatában, azaz annak nem egyenes, sőt védhetetlen voltával eleve tisztában van. Másfelől meg azért se tegye, mert amit ő megúszni gondol-remél, azért másokat simán lebüntetnek;

2, de akkor már legalább ügyesen csinálja, ha megteszi, még majd a későbbiekben is rábizonyíthatatlanul. Az esetben én is megsüvegelem a teljesítményt. Nem a csalást, hangsúlyozom, hanem a tervezési-kiviteli technikát. Oké, vegyük pragmatikusra a figurát. Akkor azt mondom: ügyes, életrevaló. Szemét gazember - de abban legalább profi. Rá lehet tehát bízni politikai ügyeket, mert szívós és gátlástalan véreb módjára végigviszi majd a köznek is hasznot hajtó témát, méghozzá nagyobb kalamitás nélkül, a gáncsnélküliség látszatát legalább a felszínen megóva.

Na de így? Egy sima szakdolgozattal, egy szinte tét nélküli, súlytalan, amúgy meg háromhavi utánajárással is simán megalkotható témakifejtéssel így bebukni! Vagy legalábbis hírbe keveredni és aztán ennyire amatőr szinten védekezni! Mit véljünk a delikvensről? Hogy használható figura? Én ugyan egy fületlen gombot az ilyenre nem bíznék.

Alikam 2012.05.05. 13:05:31

Hát Gyurcsány egy semmirekellő, gazember, tehetségtelen bohóc, viszont valóban nem a szaros szakdolgozatával kéne foglalkozni.
Ehelyett már régen valamelyik sitten kéne ülnie.

-- dr kotász -- (törölt) 2012.05.05. 13:08:04

@ob.szerver:
Ezzel a hozzáállással egy probléma van: Kiszabadítja a szellemet a palackból. A végén még kiderülhet, hogy SP-nek sem kellett volna lemondania, mert a ballib média indította el az ügyet. Tényleg ők lennének azok, akiknek a szavára itéletet lehet hirdetni?

Amúgy a Hír TV riportjában előkerül nem kevés dokumentum. Vagy azokat is biztos hamisították? :D

stefan75 2012.05.05. 13:08:07

ad 1. Rohadtul nem diákcsíny. Aki csalt, az viselje a következményeket.

ad 2. Nem kéne Gyurcsányt összemosni Schmittel, pont ez a Fidesz propaganda célja. Schmitt esetében kezdettől fogva egyértelmű bizonyíték volt, Gyurcsánynál még mindig csak gyanú van. Bizonyíték sehol. A Hír TV azt mondta...

Scagnetti 2012.05.05. 13:10:28

@ob.szerver: Mert még a ballib nagy része is belátta, hogy a két egyforma című dolgozatra nemigen van más magyarázat a lopáson kívül. Ezek ráadásul biztos nem a HírTv által manipulált információk. A bírálat lehet kamu, de az egyforma cím tény.

Egyébként azon is fennakadhatnál, hogy a ballib másik fele meg az első pillanattól kezdve koncepciós pert emleget, miközben erre semmi bizonyíték nincs. A címazonosságról nem nagyon beszélnek, de pl. a Rozs családot hamar kikezdték, mert ugye aki a Feriről rosszat mond, az egyértelműen hazudik és fideszes és aljas. Más magyarázat nincs.

Ténytár · http://tenytar.hu 2012.05.05. 13:13:12

Ha már meg lettünk szólítva, for the record:

1. A hozzánk eljutott mértékadó kommentek szerint kimondottam visszafogottak voltunk Schmittel kapcsolatban. Ha időrendben végigolvassátok a témába vágó írásainkat, ti is láthatjátok.

2. Mi írásainkban, a nevünkhöz mérten a tényekből indulunk ki. Míg a HVG ezeket sokkal egyértelműbben prezentálta, addig a Hírtv-re ez (sajnos, már-már megszokottan) most sem áll.

3. Nem szeretnénk olyan hibát elkövetni, h megégessük magunkat.

4. Mivel nincs semmilyen kétséget kizáró bizonyíték (vö: tények!) ezért nem állíthattunk semmit. Meggyőződésünk, hogy bárki aki ilyent tesz vagy hívő, vagy tévúton jár. Így egy lehetőség van: konteószerűen leírni, h mik lehetnek a gyuf-ügy mozgatórugói. Ezt is tettük. És nem azért mert Gyurcsányban annyira bíznánk, hanem mert a Hirtv-ben legalább annyira nem bízunk. Azóta (ismét) látható, h ennek van alapja.

5. Mindezek ellenére egyértelműen fogalmaztunk. Ide másolom, h ne kelljen kattintgatni: "Ha Gyurcsány plagizált, akkor erkölcsileg pontosan ugyanolyan helyzetbe került, mint Schmitt. Így ebben az esetben, Gyurcsánynak is ugyanazt a konzekvenciát kell levonnia közéleti szerepét illetően, mint éppen egy hónappal ezelőtt Schmitt Pálnak."

6. A dolgok gyakran nem fekete-fehérek.

tenytar.blog.hu/2012/05/02/gyurcsany_ugy_kinek_all_erdekeben

Scagnetti 2012.05.05. 13:13:47

@irógép:

Nehéz is lett volna hinnie neki, mivel nem sok kérdésére válaszolt. Leginkább csak terelt.

scsaba1 2012.05.05. 13:13:48

@ccactus:

Lol. Diákcsíny kihányni az emeleti koliablakból vagy 15 tekercs celluxszal körbetekerni a gyűlölt statisztikatanár kocsiját.

Aki a szakdolgozatát (és nem egy kibaszott évközbeni öt oldalas beadandót) a máséról másolja, vagy másvalakinek a régebben megírt szakdolgozatát adja le, mint saját témát (én is találkoztam már ezzel is, azzal is), az lopás. Nem tiszteli sem az egyetemet, sem a választott szakát, sem az ott eltöltött négy-öt évet, sem azokat a csoporttársait akik nem kevés munkát, időt, pénzt, utánjárást tettek bele a saját szakdolgozatukba.

Morális szinten kb. ott van, mint az a nepper, aki elad egy olyan autót, ami három másikból lett összekendácsolva.

Politikusnak tulajdonképpen alkalmas, legalábbis MAgyarországon.

ob.szerver 2012.05.05. 13:16:38

@-- dr kotász --:

"A végén még kiderülhet, hogy SP-nek sem kellett volna lemondania, mert a ballib média indította el az ügyet."

Nem azért mondott le, hanem a bizonyítékok, az egyetemi vizsgálat ill. címmegfosztás miatt. Amivel te is pontosan tisztában vagy.

"Vagy azokat is biztos hamisították? :D"

Tekintettel a HírTV morális és szakmai nívójára a :D nem túlságosan indokolt. Gondolom ezzel is tisztában vagy.

Mészáros Laci 2012.05.05. 13:18:39

@neoteny:

igen, ez biztos. Evolúcióval alakult ki. Amelyik király nem tudott hosszabb távra tervezni, azt hamar leháborúzták az okosabb szomszédok.

Dr.Bio74 2012.05.05. 13:19:25

Az gyurcsány diplomájának semmi köze sincs a politikájához, pártvezetéséhez, esetleg volt miniszterelnökségéhez. Még csak az sem lehet mondani, hogy vagyonát ez a diploma ( és diploma munka) megdobta volna, és végzettsége révén került volna előnybe bárkihez képest ( ő se dolgozott életében).Regnálása alatt sem érdekelt senkit és nem is villogott vele sehol. Felsőfokú végzettséget szerzett, melyben egy kicsiny rész a diploma munka megírása, mely munka köszönő viszonyban sincs elvárásai alapján egy doktori munkával.
Skiccpál ellenben használta a dr. megkülönböztetést, rengeteg helyen használta önéletrajzaiban (összevissza), ami eléggé disszonánssá vált akkor mikor látta az ember, hogy ez a Köztársaságot képviselő ember képtelen helyesen írni, iszonyatos képzavarokkal fejezi ki magát, és ráadásul annyira nincs saját véleménye, hogy megkérdőjeleződik kit is képvisel, sőt esetleg van e a képviselethez megfelelő szellemi vértezettsége.Mindezek kellőképpen rontják egy tényleges munkával megszerzett dr. súlyát.

Ettől függetlenül, bárki aki csalt a diplomájánál és ez feltárható, meg kell tenni. Senki nem tartotta a pisztoly gyurcsány fejéhez, hogy végezze el a tanulmányait, viszont ha csalt, akkor igenis gondolják végig a rá szavazók, hogy sok más fajsúlyos dolog mellett ez is egy fekete pont a számára, egy teljesen egyszerű és normál erkölcsű világban.

peti6 2012.05.05. 13:19:29

@SzaGyu: Fura az ilyen kommenteket most olvasni, hogy ne foglalkozzunk a plagizálási üggyel azok szájából, akik hőnapokig foglalkoztak Schmitt plagizálásával.És az is fura, hogy ez egészen más, mert a Gyurcsány nem közszolga. De uraim, ne felejtsék már el, hogy ez az ember Mao. miniszterelnöke volt 6 évig, és a plagizálás már jóval előtte megtörtént /legalábbis valószínű/. Nem lenne ezzel semmi gond ha a Feri legalább a saját példányát bemutatná, még ha annyira kereste is, hogy már kétszer majdnem leesett a létráról /ez maga már röhej/, hát keresse tovább, mutassa be a saját "munkapéldányát", és már elcsitulnak a dolgok. De amíg azt sem tudja bemutatni, persze, hogy senki nem hisz neki, mert nem ez az első hazugsága. Az pedig, hogy kínjában most mindenkiről leperli a vagyonát az ő "tisztessége" védelmében, tovább fokozza a gyanút maga ellen. Tehát, szerintem is fölösleges dolog lenne foglalkozni ilyen ügyekkel, de az a gond, hogy ő maga generálja az egészet, kiegészítve Vadaival, Horváttal, Gréczyvel stb.

ob.szerver 2012.05.05. 13:23:28

@Scagnetti:

"A bírálat lehet kamu, de az egyforma cím tény."

Igen, ez tény. De jelenleg semmi több. És ez még egy kicsit kevés.

A HírTV új vádja szerint gyakorló oktatásra sem járt (leckekönyvvel cáfolva). Ez most mi? Overkill? A plágiumvád már nem elég? Vagy valami rosszat sejtenek?

svanu 2012.05.05. 13:26:29

Szerencsére a Nívó blognak senki nem ad a véleményére mert a szerkesztők ostobák mint a föld.
Nem értem Ccactus hogy 80as IQval miért próbálod megérteni a közéletet?

stefan75 2012.05.05. 13:29:25

@svanu: Nem megérteni próbálja, hanem manipulálni. Aránylag sikeresen.

mese1 2012.05.05. 13:29:57

Akár hogy is próbálják itt a szerecsent mosdatni, akkor is fekete marad...

Gera 2012.05.05. 13:30:25

Kurvára nem diákcsíny. A doktori végképp, de a szakdolgozat sem.

h-laci 2012.05.05. 13:34:29

mi a gyakorlati jelentősége? az barátom, hogy egy politikusnál nem mellékes kérdés, hanem alap tulajdonság, hogy tisztességes-e. politikusra ígéretek alapján szavazol.

Scagnetti 2012.05.05. 13:35:05

@ob.szerver: A leckekönyvben egyértelmű, hogy az van, hogy bejárt. Különben nem kaphatott volna diplomát. Hogy tényleg bejárt-e azt csak tanúk tudnák megerősíteni vagy cáfolni. Mert azt azért senki sem gondolja, hogy egy kiszes fiúnak a nyolcvanas években nem azt írnak a leckekönyvébe, amit akar.

Egyébként szerintem a leggyanúsabb Feri reakciója volt, miután a sógor dolgozatát megemlítették neki. Először azt sem tudta, hogy volt olyan, aztán meg azt mondta, fel is használhatta. Most akkor mi van? Azért egy szakdolgozat, ha rendesen megírják, elvesz pár hónapot az ember életéből. Olyan nincs, hogy ne emlékezzen rá, aki írta. Hacsak tényleg nem simán lemásolta, mert akkor érthető, hogy nem emlékszik rá.

hackbard.celine 2012.05.05. 13:37:17

@ob.szerver: nincs trükk, a bolsevizmus és a bolsevik propaganda így működik. Meg kell semmisíteni a belső ellenséget.
Trockij után egész Mexikóig elmentek, pedig ő fektette le a bolsevik alapvetést:
"teljesen mindegy, hogy jó vagy rossz, amíg az én pártom"
Vagy valami hasonlót.
(csak zárójelben:
"MacCurdy felismerte, hogy a külső kudarc lehetőségével szembenézve a náci vezér inkább egy észlelt 'belső ellenségre' összpontosította a figyelmét"
hvg.hu/Tudomany.tortenelem/20120504_hitler_komplexus
Nem idegen a külső kudarc elleni orvosság más ideológiáktól sem.)

bIQa 2012.05.05. 13:42:57

Moldova György egyik első (és talán legjobb) könyvében Az elátkozott hivatal-ban kifigurázta az akkori idők népbutítási szokásait. Van többek között egy hírgenerátor, ami folytonosan ismételgeti: nemszámít, nemszámít, nemszámít ...

Ez a blog kb. ennek a hagyománynak a folytatása. Tiszta szerencse, hogy változtak az idők, és nem lehet kellemetlen dolgokat ilyen egyszerűen elsikálni. Pedig Gyurcsány elvtárs biztos nagyon szeretné

GennagyijGolovkin 2012.05.05. 13:43:25

Gyurcsáyn Ferenc szakmai és plágium-szempontú megítélés ugyanaz. Inenntől az egész poszt egy faszság.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 13:45:32

@Mészáros Laci:

Akkor most királyokkal vagy politikusokkal szembeni követelményekről van szó?

Guillaume sous guillotine 2012.05.05. 13:46:18

Gyurcsány egy politikai hulla, pár tucat rajongó nagymamán kívül senki nem veszi komolyan és már a baloldalnak is teher. örül az Mszp hogy megszabadultak tőle.

nemecsek ernő áruló 2012.05.05. 13:46:43

Szerény véleményem szerint Magyarország első számú közjogi méltóságánál (értsd: köztársasági elnök) igenis marginális kérdés, hogy képes volt-e megfelelni a doktori disszertáció követelményeinek, vagy csalt?

Egy bejutási küszöb környékén táncoló törpepárt vezetőjénél ezt enyhén fogva nevetségesnek érzem, és viharnak egy pohár biliben. Lévén 8 általánossal is lehet valaki képviselő, ez lényegtelen. A DK-nak belügye, hogy lemondatják-e, a szavazók meg majd eldöntik, hogy hisznek-e Gyurcsánynak, vagy sem.

Viszont ha bejut a parlamentbe, az eddigi érvek semmissé válnak, lehet mindent elölről kezdeni, lévén most más lesz a helyzet, mint az elkúrós beszédnél; a szavazói is tökéletesen tisztában vannak minden információval, ami döntés-befolyásoló lehet.

Szóval mindenki, aki akár egy percet is veszteget a bukott miniszterelnökre, és ezzel média-jelenlétet biztosít neki, felelőssé tehető, hogy dolgozik azon: Gyurcsány Ferenc parlamentbe jusson 2014-ben!

ob.szerver 2012.05.05. 13:49:22

@Scagnetti:

"Hogy tényleg bejárt-e azt csak tanúk tudnák megerősíteni vagy cáfolni."

De most komolyan. Milyen relevanciája van annak, 2012-ben, hogy 1984-ben bejárt-e vagy sem. Ki a lófasz érdekel?

"szerintem a leggyanúsabb ...."

Én azt tiszteletben tartom, hogy szerinted mi gyanús és mi nem. De .... (nem akarok tiszteletlen lenni és idemásolni az előző bekezdés záró kérdését.)

"Azért egy szakdolgozat, ha rendesen megírják, elvesz pár hónapot az ember életéből."

Két szakdolgozatot írtam. Mindkettőre úgy tekintettem, mint valami kötelező, fölösleges szarságra, amin túl kell esni valahogy. Nem nagyon ismertem olyat, aki ezt mésként látta volna. De lehet, hogy csak én forgolódtam rossz környezetben.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.05. 13:51:26

Ha Gyurcsi lopta a diplomamunkáját, húzzon a picsába!
Az nem ugyanaz, mint elprivatizálni a fél Magyarországot, hanem olyan fokú KISSTÍLŰ SUMÁKSÁG, amit nem szabad megtorolatlanul hagyni!
Ez a vélaményem!

Meg az, hogy nincs meg a bizonyíték, és úgy vádaskodik a KORMÁNY MÉDIUMA, mintha a hiten kívül lenne valami a kezében!
Ha van, mutassa!
Ha nem, akkor kezdjen el lejáratni valakit, ha bizonyítéka is van!

Unreachable 2012.05.05. 13:55:14

Te teljesen ostoba vagy(:

Scagnetti 2012.05.05. 13:56:56

@ob.szerver:

"De most komolyan. Milyen relevanciája van annak, 2012-ben, hogy 1984-ben bejárt-e vagy sem. Ki a lófasz érdekel?"

Csak annyi, hogy ha nem járt be, akkor nem kaphatta volna meg a diplomáját. És csak annyira érdekes, hogy napjainkban ő a legnagyobb észosztó, mikor erkölcsről és demokráciáról van szó. Külön vicces a történet a Schmitt interjú utáni szövegét hallva.

"Két szakdolgozatot írtam. Mindkettőre úgy tekintettem, mint valami kötelező, fölösleges szarságra, amin túl kell esni valahogy. Nem nagyon ismertem olyat, aki ezt mésként látta volna. De lehet, hogy csak én forgolódtam rossz környezetben."

Én is úgy tekintettem rá, mert szerintem az is. De ettől még meg kellett csinálni és sok időt elvett, sokat kellett szarakodni vele. Mint ahogy bárki másnak is, aki megírja. Pont azért emlékezetes, mert egy utálatos és fölösleges dolog, amit kényszer hatására írsz. Az ilyet általában nem felejti el az ember.

Ezért bűzlik annyira Feri magyarázkodása.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 14:03:20

@Hawk74:

"A tanár sem azért tanít, mert mondjuk lusta Németországban kőműveskedni. Azért tanít, mert szereti a munkáját, azért tanult az iskolában, végezte el tisztességgel - beleértve a szakdolgozattal járó munkát is -, hogy azt a munkát végezze, amit akar. Sőt még azt is tudja, hogy nem fog belőle fényesen megélni, de a hülyéje szereti csinálni."

Na de ha pont ugyanazt csinálja 40 évig, akkor miért várja el, hogy emelkedjen a fizetése? Az embernek akkor lesz több a bére, ha többet dolgozik, nagyobb értéket állít elő, többet termel... stb.

Spec. egy tanári pályán lehet oszályfőnök, igazgatóhelyettes, igazgató, utána mehet a minisztériumba... stb, esetleg alapíthat magániskolát... stb. Ez lehet a pályaív. Ha ő tanár szeretne végig lenni, az nem ranglétra. Ettől függetlenül az évek számával valamennyi minimálisat ott is lépkedni fog a fizetési sávokban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 14:06:59

@Brendel Mátyás:

"Hogy lehetséges, hogy egy ennyire hülye ember, mint Schmitt Pál KE elnök lett?! ...
Sorozatban írod a hülyeségeket a blogodon, és sorozatban emelnek ki téged az indexen. Egy totálisan középszerű hülyegyerek vagy, aki "karriert" csinált. Hogy ez azért van-e mert az indexen simán hülyék,"

Úgy látom, mindenki hülye itt, csak te vagy okos, nem igaz?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 14:09:58

@tundrazuzmo:

"komcsi módszerekkel "intézett" magának valami papírt. Ez 1984-ben még ment. 1994-ben is. 2012-ben már nem megy"

Most meg kapitalista módszerekkel lehet papírt szerezni/venni...

hackbard.celine 2012.05.05. 14:11:03

@ccactus:
"Na de ha pont ugyanazt csinálja 40 évig, akkor miért várja el, hogy emelkedjen a fizetése? Az embernek akkor lesz több a bére, ha többet dolgozik, nagyobb értéket állít elő, többet termel... stb."
A tanárok állítják elő tömegesen a nagyobb értéket termelőket. Társadalmi értékteremtők, véleményformálók.
Az "arányos adózórendszer" híveként neked ez persze magas.

Ludovikás Levente 2012.05.05. 14:14:23

Ez a sztori már rég nem arról szól, hogy Gyurcsány lopta-e a szakdolgozatát (nem merek plágiumot írni mert még perbe fog miatta). Hanem arról, hogyan viselkedik egy államférfi, amikor szembesítik kellemetlen kérdésekkel

Feri most is hozza a formáját: ripacskodik, vagdalkozik, összeesküvés-elméleteket fabrikál. És persze mindenkit kiperel a vagyonából, aki nem fogadja el az ő magyarázatát

Ilyen embernek soha nem lett volna szabad miniszterelnöknek lenni, de még alacsonyabb beosztásban is beláthatatlan következményekkel jár, ha rászabadítják a népre

Hertelendi 2012.05.05. 14:15:10

Hajlok afelé, hogy ha egy társadalomban bevett szokás a csalás, a lopás, akkor gusztustalan bárkit is kiemelni és bebizonyítani róla, hogy mennyire erkölcstelen. Már csak azért is, mert ha az igazságosztó szerepében akarunk tetszelegni, akkor illik betartani a fontossági sorrendet! Mindenekelőtt azokat kellene kiemelni a társadalomból, akik effektív életveszélyt jelentenek bárkire is.(Jobbik, 64 Vármegye, Betyársereg...stb) Aztán következhetnek, akik megnem érdemelt eszközökkel szereztek horribilis vagyonokat. Őket is könnyi megtalálni.(Simicska, Csányi, Orbán család, Habonyi...stb) És ha ezek már a hűvösben vannak, ráérünk diplomákat, doktorikat keresgélni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 14:19:02

@GépBalta:

"Ha valaha írtál a közép szintű érettségi fél oldalánál hosszabb, egybefüggő szöveget, szemináriumi dogát, szakdogát akármit, akkor szerintem átéreznéd milyen az, amikor valaki ugyanazt amiért te tudományágtól függően pár száztól néhány ezer órát dolgozol"

Nem látom a különbséget. Ez a dolog simán rátolható egy zeneszám letöltésre, vagy hogy bliccelsz a vonaton. Más dolgozik érte, te meg ingyen hozzájutsz..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 14:19:49

@hackbard.celine:

"A tanárok állítják elő tömegesen a nagyobb értéket termelőket. Társadalmi értékteremtők, véleményformálók.
Az "arányos adózórendszer" híveként neked ez persze magas."

Dehogyis! Pontosan így látom én is.

Scagnetti 2012.05.05. 14:20:31

@Ludovikás Levente: Láttuk, mire képes. Nagyjából semmire. De legalább mindig rá tudta fogni valakire.

Scagnetti 2012.05.05. 14:23:14

@Hertelendi: Gondolom, Schmitt botránya idején is hajlottál erre a véleményre, és nem csak most, hogy Gyurcsányról van szó. :)

Érdekes, hogy a kétes eredetű meggazdagodók közt sem találtál egyetlen balost sem, akit meg kellene említeni. :)

Olyan jó olvasni az ilyen szép korrekt hozzászólásokat. :)

hackbard.celine 2012.05.05. 14:24:36

@ccactus: ezzel szemben ezt írtad:
"Na de ha pont ugyanazt csinálja 40 évig, akkor miért várja el, hogy emelkedjen a fizetése?"
Ha a kibogáncsokról kiderül majd, hogy az alulfizetett, kontraszelektált tanáraik miatt nem lettek felvéve jobb iskolába, te leszel a legjobban megsértve.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 14:26:28

@Pontos:

"Schmitt még MOB-elnökként is leszerepelt."

Az hibázik, aki dolgozik. És ez Gyurcsányra is igaz.

dukeekud 2012.05.05. 14:26:54

"Hagyjuk már a fenébe a plágiumügyeket és szakmai alapon ítéljük meg a politikusokat!"

Hat szakmai alapon Gyurcsany Ferenc minimum helyszini fobe lovest erdemelne, es hogy ragyujtsak a hazat.
De minimum egy elmegyogyintezetben torteno eletfogytiglani elhelyezest. Mert azert nem kene elfelejteni, a "szakmai teljesitmenye" mellett, hogy a Gyurcsany VESZELYES PSZIHOPATA.
(2006-os sortuzekkel, ezt minden ketseget kizaroan bizonyitotta)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 14:27:37

@hackbard.celine:

"ezzel szemben ezt írtad:
"Na de ha pont ugyanazt csinálja 40 évig, akkor miért várja el, hogy emelkedjen a fizetése?" "

Azért, mert nem látok ellentmondást. Egy jó szakember kiképzése/oktatása miért legyen ma drágább, mint amilyen tegnap volt?

Hertelendi 2012.05.05. 14:28:07

@ccactus: "Na de ha pont ugyanazt csinálja 40 évig, akkor miért várja el, hogy emelkedjen a fizetése? Az embernek akkor lesz több a bére, ha többet dolgozik, nagyobb értéket állít elő, többet termel... stb."
Ezzel azért vitáznék! Aligha hiszem, hogy mondjuk Belgiumban, Vagy Norvégiában dolgozó dokik 10X több beteget gyógyítanak meg, vagy a kőműves a napi 12 óra helyett 120-at dolgozik. Inkább az lehet a titok nyitja, hogy szakemberek dolgoznak a minisztériumokban, akik nem feltétlenül hozzátartozók. Ja és mégvalami...megelégednek a fizetésükkel és nem várják el a visszaosztásokat.

Tita nick 2012.05.05. 14:28:20

Ez a poszt olyan, mint a Monty Python gegje, miután kinyírtak valakit és elkezdődik a harc, valaki megszólal: ugyan már ne vesszünk már össze azon, ki kit ölt meg!

Szóval itt politikailag kinyírtak valakit, történetesen a köztársasági elnüköt, aztán hagyjuk már abba, mi?

Történetesen itzt van gyf, aki mindig, mindenhol és mindenről hazudok, még ha kérdez, akkor is hazudik, már a feje is olyan hazusós kinézetű. Ok. Hagyjuk abba, de előtte ezt a selejt sejtszaporulatot még nyírjuk ki légy szíves.

Hertelendi 2012.05.05. 14:29:44

@dukeekud: Bocsi, de te elmebeteg vagy:)))

hackbard.celine 2012.05.05. 14:30:42

@ccactus: "Az hibázik, aki dolgozik."
Ugye azt tudod, hogy ez az egyik legősibb bolsevik-komcsi alapvetés?
Finoman szólva lóf@szt.
Ha a versenyszférában hibázol (nem az elvárható szakmai követelményeknek megfelelően teljesítesz), akkor kirúgnak. Ha vállalkozóként hibázol még kötbért/kártérítést is fizetsz.
Kivéve a vis maior eseményeket.

Tita nick 2012.05.05. 14:30:48

@ccactus: Haha! A gyilkos is dolgozik, ő is követ el hibákat, ergo jó ember, hagyjuk békén. A hazaáruló is dolgozik, követ el hibákat, ergo hagyjuk békén.

elvhű társ 2012.05.05. 14:31:08

Gyurcsány Ferenc túl jó ember és ojan nagyszerű politikus hogy meg sem érdemli Őt az ország (általam egyébként nagyon is nagyrabecsült) dolgozó népe! Küzdelmét az igazságért támogatni kell minden jóérzésű munkás-paraszt embernek!
Mert máskülönben jön majd itt a fehér terror, mindenféle fideSSesek megsarcolják az országot és fasiszta propagandát terjesztenek.Mint például most Gyurcsány Ferencről. Egy KISZ titkár nem csalhatott, nem lophatott mer az nem olyan világ volt én ezt kitudom jelenteni!

HatEnVagyok 2012.05.05. 14:35:08

Ha a kollégám munkáját a magaménak hazudom, diákcsínyt követek-e el? És ami még fontosabb, a szavazásnál miért nem lehet mindkettőt bejelölni? Hogy túl is van lihegve, és hogy vonuljon is vissza az, aki plagizált? És ami ennél is fontosabb, a földterületes pályázatokkal kapcsolatos mutyikkal miért nem foglalkozik többet a média? Hogy "Hahó, most lopják ki a szemeteket!"

Putyilov gyári melós 2012.05.05. 14:35:52

Gyurcsány úgy hiányzik a Fidesznek, mint egy falat kenyér.
Ha nem lenne, akkor sehol sem lennének nélküle, tehát nem engedik Orbánék Gyurcsány elvtársukat elsüllyedni.

Az egész Fidesz politika Gyurcsányra épül fel, Orbán nélküle senki.

Orbán és Gyurcsány tulajdonképpen szövetségesek, rajtuk, az általuk hergelt, a fanatikus személyi kultuszba belehülyült idiótákon, a félelmeiken, rettegéseiken, aberrált gyűlölküdéseiken alapul az elmúttnyóccév OSZD MEG ÉS URALKODJ politikája.

Tita nick 2012.05.05. 14:38:09

@elvhű társ: Teljesen igazad van!

gyurcsány hős,a dolgozó, elnyomott, szegény nép HŐSE! Iránytű, aki megmutatja a helyes utat, egy szocialista turul, nemzetünk dagadó keblű traktoroslányainak álma! A mitológia szerint Ildikónk szeretett vezére, a mi vezérünk, az öregecskedő nyugdíjasok péladépe, maga a megtestesült marxi istenség! Igazmondása csak a magyar népmesékből ismert igazságos Mátyáséval és a juhászéval vetexik. A magyar futóbajnok, még véletlenül sem Borderline szindrómás.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 14:38:46

@Hertelendi:

"Aligha hiszem, hogy mondjuk Belgiumban, Vagy Norvégiában dolgozó dokik 10X több beteget gyógyítanak meg, vagy a kőműves a napi 12 óra helyett 120-at dolgozik. Inkább az lehet a titok nyitja, hogy szakemberek dolgoznak a minisztériumokban, akik nem feltétlenül hozzátartozók."

A bérarányok az egyes szakmák között nagyjából ugyanannyi. Az informatikus tőlünk nyugatra is többszörösét keresi mint a takarítónő.

Különben meg vannak országok, ahol a magyarországi fizetések is álom kategóriába tartoznak, tőlünk keletre..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 14:42:48

@hackbard.celine:

"Ha a versenyszférában hibázol (nem az elvárható szakmai követelményeknek megfelelően teljesítesz), akkor kirúgnak."

A hiba és a nem elvárható színvonalon teljesítés azért nem ugyanaz. Ha egy hibáért a főnököd kirúg, akkor a főnököddel van a baj, nem veled.

Ha sokat hibázol, akkor viszont kirúg, mert nem vagy alkalmas a pozícióra. Ennyi.

"Ha vállalkozóként hibázol még kötbért/kártérítést is fizetsz."

Ez így van. Ettől függetlenül emberek vagyunk, mindannyian hibázunk. Benne van a pakliban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 14:43:51

@Tita nick:

"A gyilkos is dolgozik, ő is követ el hibákat, ergo jó ember, hagyjuk békén. A hazaáruló is dolgozik, követ el hibákat, ergo hagyjuk békén."

A gyilkos és a hazaáruló alapból üldözendő "szakma". Nem kell megvárni, hogy hibázzon. :)

Putyilov gyári melós 2012.05.05. 14:44:07

@Tita nick:

Hehe, Plagi bácsit ki is nyírta ki?
Én úgy tudom, hogy a Fideszfrakció hátrált ki mögüle és ők szavazták meg a leváltását is.

Amúgy szerintem nem kár azért a becstelenszarjankó pártállami besúgókreténért.
Nála még kÁder Jani is jobb.

Gyurcsány 2008 óta döglött politikai hulla, akinek oszladozó tetemét dobták most oda a Fideszes zombidroidoknak, mert még mindig rettegnek tőle.

Jó étvágyat a hullazabáláshoz, a franc az aberrált gambátokat :))))

Pipas 2012.05.05. 14:44:38

A Feri gyereknek saját irodája volt az egyetemen, fizetést kapott, nem is keveset. Hatalma volt az egyetem hallgatói és oktatói felett, szervezkedett, emberek sorsáról döntött. A helyi párttitkárral (a III/III-as Walz Jánossal[1]) rendszeresen összejártak, hallgatókat rúgattak ki, életeket tettek tönkre, kinevezésekről, hatalomról, karrierekről döntöttek. Jelentettek a állami hatóságoknak, szelektálták az embereket az elkötelezett és a kommunista hatalommal ellenséges érzelmek alapján, megfigyeltek, besúgtak, kiszolgáltak.

Komolyan azt gondolhatja valaki, hogy ez a Feri gyerek hetekig járt búbosbankát tanítani az általános suliba a gyerkőcöknek, mert hiszen be van ütve a leckekönyvébe, hogy ezen kötelezettségének eleget tett? Ugyan már!

[1] szigoruantitkos.hu/szt-tisztek/walz-janos-311.html

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 14:45:42

@HatEnVagyok:

"a földterületes pályázatokkal kapcsolatos mutyikkal miért nem foglalkozik többet a média? Hogy "Hahó, most lopják ki a szemeteket!" "

A földet nem lehet ellopni, az mindig ott marad. :)

Tita nick 2012.05.05. 14:46:19

@Putyilov gyári melós: Látom, már Áderre is kitaláltál egy gúnynevet, pedig még semmit sem csinált, te alapból vérballib kretén.

Putyilov gyári melós 2012.05.05. 14:46:44

@ccactus:

Nem is azt írta vakegér, hanem azt, hogy a szemeteket lopja ki a Fideszes tolvaj banda!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 14:47:01

@-- dr kotász --:

"Igen, most, hogy visszanyalt a fagyi, már hagynátok a fenébe az egészet. Majd legközelebb gondolkoztok is, egy-egy ilyen botrány kirobbantása előtt..."

Te kihez beszélsz?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 14:48:11

@Putyilov gyári melós:

"Nem is azt írta vakegér, hanem azt, hogy a szemeteket lopja ki a Fideszes tolvaj banda!"

Én a szememre úgy vigyázok, mint a szemem világára. Úgyhogy biztonságban érzem magam. :)

Mészáros Laci 2012.05.05. 14:48:52

@neoteny:

rád bízom :-)

a magyar politikusok pont olyan távlatban gondolkodnak, mint az átlagmagyar. kb ezért tart ott az ország, ahol. Svédországban, ha egy politikus adócsökkentéssel vagy nyugdíjemeléssel kampányol, csúfos vereségre számíthat. nem azért, mert a svédek szeretnek adót fizetni, hanem azért, mert megkérdezik: "miből?"

Putyilov gyári melós 2012.05.05. 14:49:33

@Tita nick:

Édasnyád jól van? - mert szerintem ő a vérballib, meg esetleg a kotonszökevény gyerekei.

Momentán én kÁder Janinak hívom azt nyomigyereket már vagy 1995 óta, amióta nagyjából szrepelni látom és ismerem a múltját.

Na erre varrjál gombot pici kis sztálinistám!

Mészáros Laci 2012.05.05. 14:49:55

@ccactus:

sejtettem én, hogy csak provokáltál :-)

Putyilov gyári melós 2012.05.05. 14:50:33

@ccactus:

Ja, hogy te is a Fideszjanicsárokkal együtt lopsz, értem :O)))

Tita nick 2012.05.05. 14:52:21

@Putyilov gyári melós: Ismered a múltját... haha.

Ez olyan bizonyíték, mint amikor gyf azt mondja valamire, hogy igaz. Anyád nem szidtam, nem is fogom, mert szegény azóta idegbeteg, amióta megszülettél nyomi.

Pipas 2012.05.05. 14:53:46

@Putyilov gyári melós: "Gyurcsány 2008 óta döglött politikai hulla, akinek oszladozó tetemét dobták most oda a Fideszes zombidroidoknak, mert még mindig rettegnek tőle."

Gyurcsány jelenleg országgyűlési képviselő és egy most induló párt első embere. Minden esélye megvan arra, hogy a következő ciklusban is mentességet kap és országgyűlési képviselő lesz. Ezt azért nem nevezném politikai hullának.

Másrészt viszont attól, hogy valakinek tele van a hócipőlye a szocialista rendszer népnyúzóiból, főleg a hatalmukat átmentett, visszaszivárgó kommunistákból (aka 'demokraták'), attól még nem kellene fideszzombidroidozni.

És hidd el nem azért akarják a legtöbben elítélve látni a bűnösöket, mert 'rettegnek tőlük'. Ez egyfajta erkölcsi-lelki késztetés, ha te nem is érted.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.05.05. 14:54:19

Na, akkor most említem meg, hogy engem egyszer majdnem kirúgtak az egyetemről, mert egy szimpla háromoldalas beadandóban azt műveltem, hogy bár a végén felsoroltam az összes forrást, de nem jelöltem be azokat a szövegben. Olyan oltást kaptam az oktatótól, hogy meg sem tudtam szólalni. Kvázi hozzámvágta a papírt, rajta egy k***a nagy egyessel, nekem meg meg kellett köszönnöm.

Az alapkérdésre válaszolnék: igen, lehet zseniális politikus abból, aki pl. plagizált egyszer.

Még az is lehet zseniális politikus, aki elmond egy őszödi beszédet.

Az is lehet a politikusok politikusa aki sukorói telekügybe keveredik.

Mérhetetlen entellektüel és profi politikus lehet az is, aki térdre rogyva zokog egy '56-os emlékmű előtt, KISZ-es múltját is figyelembe véve.

...de nagyon lelökném a Citadella lépcsőjén és gurítanám az aljáig, mert én is lennék profi, szakavatott államolgár, ha következmények nélkül megtehetném...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 14:54:41

@ccactus: "Úgy látom, mindenki hülye itt, csak te vagy okos, nem igaz? "

azt nem mondtam, hogy mindenki hülye, de Schmitt Pál és te biztosan. ezt mutatja az is, hogy ennyire "nívósan" reagáltál. neked ez a nívó.

Mariann19 2012.05.05. 14:55:49

Amikor a sajtóban megjelent a Gyurcsány Ferenc plágium gyanúja, kósza gondolatként úgy aposztrofáltam a dolgot, hogy milyen kisszerű, pitiáner revansról szól ez a történet.Később csak visszatért a gondolat, hogy mi lehet a cél, és gyarló módon majdnem lezártam magamban ezt a témát némi maliciával azzal, hogy mindössze két főellenség, Gyurcsány Feren és Orbán Viktor csatározása zajlik.Célszerű volt tovább menni, és magyarázatot keresni arra, hogy mi a tétje a plágium bizonyításának.Mint ismeretes, Schmitt Pál plágium ügye rontott a Fidesz megitélésén, még inkább megtépázta Orbán Viktor tekintélyét, kvázi, a jobboldalon megjelent egy kitörölhetetlen stigma, melyet ellensúlyozni volt célszerű. Amennyiben Gyurcsány Ferencről kiderül, hogy plagizált, személyében el kell tűnnie a közéletből, hiszen Schmitt Pál is leköszönt. Gyurcsány Ferenc kényszerű visszavonulása a DK leépüléséhez vezetne, mely az ellenzék gyengülését jelentené.Bár ez utóbbi megállapításomban kissé bizonytalan vagyok, mert a DK párttá szerveződése is az MSZP-t gyengítette meg, valószínű, hogy a DK szimpatizánsai visszaszármaznának az MSZP-hez, amennyiben a DK végleg kivonulna a pártok köreiből.Azt azért szomorúan állapítom meg, hogy mennyire jelen van a mindennapjainkban Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc szembenállása, mely a politikai atmoszférát mérgezi.

Putyilov gyári melós 2012.05.05. 14:57:05

@Tita nick:
Olvasd át az önéletrajzát annak a gyomorbeteg, búbánatos faxnak.

Mit gondolsz ugyan miért emelték ki a lakáscsere osztályról az elvtársak?

Há mer jó elvtárs volt, akár csak a többi Fideszkomcsi.

Nézd meg, Orbánnal az élen mindegyiket, mocsokból, xarból, putriból, disznóólból, istállóból válogatták ki janicsárnak Horváth István kommunista belügyminiszter és az MSZMP ifjúságpolitikusai.

Nge Swazili Mbeko 2012.05.05. 14:57:10

Fárasztó már az Orbánelvtársista óvodásagyú harmadosztályú IQ-bajnokok inkompetens, bölcsibe való találékonysága. Miért nem az általános iskolai elsős értesítőjét keresik ennek a Gyurcsánynak, ha már itt vagyunk? Hátha van benne valami zaftos beírás...
Mellesleg Smittpali a szememben nem akkor lett nulla, amikor kitudódott, hogy plagizált, hanem akkor, amikor letagadta.
Ami minősíthet bárkit is, azok a mai hazugságok, és nem a tegnapi (vélt vagy valós) bűnök. Ezen mindkét oldalnak el kellene tűnődnie (de nem fognak.)
Undorító ez az egész.

Orbán a magyar nép ópiuma! 2012.05.05. 14:57:59

A nívótlan blog most meg Gyurcsányt "mentegeti".

Hánynom kell…

Ronla 2012.05.05. 14:58:32

Pártállástól függetlenül baromira kíváncsi lennék mondjuk Rozs Szabolcs szakdolgozatának bírálatára, hogy legalább a két bírálatot össze lehessen vetni.
Elvileg megvan Rozs szakdolgozata, akkor a bírálatnak is meg kellene valahol lennie.
Ha bírálatok teljesen egyformák, szó szerintiek lennének, akkor az felettéb gyanús lenne.
Ha Rozs és Gyurcsány dolgozata egyforma lenne, akkor sem lehetne két szószerinti bírálat még ugyanazon a szakon sem, nemhogy különböző szakokon. A bírálatoknak különböző szempontok szerint kellett volna készülnie.
A hibák lehetnek ugyanazok, ha ugyanabból a forrásból dolgoztak. Itt a források megjelölésén nagyon sok múlik.
Mivel nem láttam Rozs szakdogájának bírálatát, így eléggé nehéz mondani bármit is. Ha valaki tudja, hol lehet összevetni a két bírálatot, légyszi dobjon egy linket.

Ami a plágiumot illeti: ha Gyurcsány dolgozatában normálisan meg vannak jelölve a források, akkor nincs miről beszélni. Sajnos amíg nincs meg Gyurcsány dolgozata, addig minden csak feltételezés.

Ami ugyanazt a címet illeti, én is Pécsett diplomáztam, igaz más szakon, néhány éve. Határozottan emlékszem, hogy ugyanazokat a témákat osztották ki minden évben. A keresztféléveseknek mást adtak, de évente ugyanaz volt nekik is. Mondjuk azt nem tudom, hogy volt-e valaki az évfolyamon, aki a téma címét adta volna a szakdolgozatának, de emlékeim szerint nem szabták meg, hogy nem lehet a szakdolgozat és a téma címe ugyanaz.

Pipas 2012.05.05. 14:59:46

@Nge Swazili Mbeko: "Ami minősíthet bárkit is, azok a mai hazugságok, és nem a tegnapi (vélt vagy valós) bűnök."

Furcsa erkölcsi érzékre vall ez a kijelentés. Tehát a tegnapi bűnök nem minősítenek senkit... vicces. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 15:01:24

@Ténytár:

"5. Mindezek ellenére egyértelműen fogalmaztunk. Ide másolom, h ne kelljen kattintgatni: "Ha Gyurcsány plagizált, akkor erkölcsileg pontosan ugyanolyan helyzetbe került, mint Schmitt. Így ebben az esetben, Gyurcsánynak is ugyanazt a konzekvenciát kell levonnia közéleti szerepét illetően, mint éppen egy hónappal ezelőtt Schmitt Pálnak." "

Szia! Pontosan az ilyen mondatok miatt neveztem zavarodottnak a posztotokat.

Ha már tényekről van szó, ezt is írtátok:

"Az ugyanakkor biztos, hogy a „hazudtam reggel, délben meg este” állandó jelző 2006-os beszédét követően. Gyakorlatilag összeforrt személyével"

Mi ez a baloldalról való leválasztás? A mondat így hangzott: HazudtUNK reggel, délben meg este

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.05.05. 15:02:05

Remélem egyébként, hogy SP ügye precedens és megnéznek minden korábbi diplomamunkát/doktorit/akármit és távozásra sürgetik "elkövetőjét". Kiürülne a parlament, lehet.

bucbuc 2012.05.05. 15:02:30

Szerintem meg a következő legyen az, hogy nézzük el neki.

Most gondolj bele megértőnek kell lenni a mássággal, mint a cigányok esetében, nekik ilyen a vérmérsékletük meg ilyen a kultúrájuk meg nem tehetnek róla, na szóval: ilyenek.

Gyurcsány is "ilyen"

Nem tehet róla, nem akarta ő nadehát ehhez van szokva, nézzük el neki. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 15:02:39

@Orbán a magyar nép ópiuma!:

"Hánynom kell…"

Muszáj volt ezt itt most címlapon bejelenteni? Gusztustalan vagy! :)

Hertelendi 2012.05.05. 15:02:51

@ccactus: Ajjaj!:))
Ezt ugye viccnek szántad?:))
A lényeget totál kifelejtetted:))

best of Heller 2012.05.05. 15:03:05

Senkit se lőttünk meg, senkit se kínoztunk meg. Egyébként is, azóta már biztos helyre deportáltuk őket. Ha győznek a demokraták, akkor majd a Hír televízió stábja következik!

Tita nick 2012.05.05. 15:04:24

Már látom, fel kell találnom egy, a Földről a ballibeket végleg kiirtó vírust. Üdv: Dr. Szalmon Ella

Putyilov gyári melós 2012.05.05. 15:04:33

@Orbán a magyar nép ópiuma!:

Hát mer Gyurcsány nélkül NULLA A FIDESZ!

UGYANOLYAN IMPOTENS HARÁCSOLÓ SZARHÁZI TÁRSASÁG, MINT GYURCSÁNYÉ!

Gyurcsányra viszont gerjednek az impotens Fideszbirkák és hatalmas orgazmusokban fetrengenek, miközben a tizedik bőrt is lenyúzza a népről az épp hatalmon levő janicsárbrigád.

Putyilov gyári melós 2012.05.05. 15:06:48

@Gee Halen:
Nem csak a parlament, a legtöbb állami, kormány és önkormi hivatal is, ahol ezek százeres létszámban ülnek különféle álpártokban.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.05.05. 15:07:49

@Putyilov gyári melós: Én most kifejezetten a politikusokra értettem, de igazad van egyébként.

2012.05.05. 15:08:52

Nagyon káros gondolatok ezek. A közhatalom képviselőjének ha nem is szent, de törvénytisztelő embernek kell lennie. Még sehol sem volt a demokrácia, meg a népfelség elve, amikor a XII. században leírták:
"A fejedelem és a zsarnok között az egyedüli vagy legnagyobb különbség az, hogy az előbbi a törvénynek engedelmeskedik és annak ítélete szerint uraldoik a nép fölött, amelynek, hite szerint, ő maga is szolgája. (...) Ahogyan a császár mondja: >>Méltó szó az uralkodó fenségéhez, ha elismeri, hogy őt magát, a fejedelmet, a törvények kötik.<< (Iustinianus) Mert a fejedelem tekintélye a jog tekintélyétől függ és valóban nagyobb dolog a hatalomnál az, ha a fejedelem uralkodását a törvényeknek veti alá, hogy semmit se tartson önmaga számára megengedhetőnek, ami a méltányos igazságosságtól eltér" (Salisbury János: Policraticus IV.1.)

Ennyi. Én nem várom el a politikusoktól, hogy osszák szét a vagyonukat a szegények között, hogy legyenek szentek. Az ilyen vezetők a maguk mércéjével mérnek és több kárt okozonak, mint amennyi hasznot (pl. Robespierre). De azt elvárom, hogy az előéletükben és a közhatalomban eltöltött mandátumuk alatt mindenben törvényesen járjanak el. Gyurcsány esetében ahogy kinéz a dolog, nincs egyetlen momentum sem, amely esetében a csalás kimutatható ne lenne. Bukott ember. Tudja is magáról, azért ordítozott május elsején. Ez a produkció csak a fanatikus híveknél nyerő, egyébként inkább kontraproduktív. A saját becsületének értékéről beszélni azután, hogy ő maga mondta ki "Fontos pillanatokban, adós maradtam a világos beszéddel, szavahihetőségem jelentősen sérült" finoman szólva gyomorforgató.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 15:10:24

@svanu:

"Szerencsére a Nívó blognak senki nem ad a véleményére mert a szerkesztők ostobák mint a föld.
Nem értem Ccactus hogy 80as IQval miért próbálod megérteni a közéletet?"

Ezennel kihívtalak egy IQ-teszt versenyre!

Vitez Belizar · http://agoraanomalia.blog.hu/ 2012.05.05. 15:13:33

Ez a politikai elit nem érdemli meg a jóhiszeműséget és a védelmet. Sajnos, annyira eltávolíthatatlanok a közéletből, hogy nincs más fogás rajtuk, mint a múltbéli bűneik fejükre olvasása. Kellenek a precedensek, mert még sok ilyen plágiumügy lehet - hacsak nem ijednek be és állapodnak meg a pártok abban, hogy nem lesz több kutakodás egymás háza táján...

Amúgy meg nem bagatellizálnám ezt a vétséget. A vezető beosztásban, hatalomban lévő szakdolgozat, disszertáció írók döntő hányada csal, többségében mással íratja meg a dolgozatát, vagy gyorsan összemásol valamit, amit talán el sem mernek olvasni az opponensek. Jó lenne már végre megállítani ezt a úri módit...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 15:14:35

@nemecsek ernő áruló:

"Magyarország első számú közjogi méltóságánál (értsd: köztársasági elnök) igenis marginális kérdés, hogy képes volt-e megfelelni a doktori disszertáció követelményeinek, vagy csalt"

A marginális azt jelenti, hogy elhanyagolható. A szövegkörnyezet alapján gondolom a 'sarkalatos' szót kerested.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 15:16:54

@Hertelendi:

"Ajjaj!:))
Ezt ugye viccnek szántad?:))
A lényeget totál kifelejtetted:))"

A te hibád! Ha egy kommenten belül lényeges és lényegtelen állításokat keversz össze, akkor ne csodálkozz, hogy nem jön át pontosan az üzenet.

Szóval mi a lényeg?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 15:25:34

@Brendel Mátyás:

"azt nem mondtam, hogy mindenki hülye, de Schmitt Pál és te biztosan."

Meg az index szerkesztőire is azt mondtad. Nekem kicsit úgy jött ez le, hogy akivel nem értesz egyet, az hülye.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 15:26:09

@Hertelendi:

Akkor meg ne trollkodj itt, megkérlek!

l3v1 2012.05.05. 15:26:43

Szerintem egy egyszerű. Politikustól el kell várni a szakmai és morális becsületességet. Igen, tudom, álomországban talán, de akkor is, elvek, elvek, elvek. Ha egy szakdogánál, diplomadogánál, disszertációnál, stb. nem képes valaki másolás és plagizálás nélkül teljesíteni, akkor arra nincs szükség sehol, lefőképpen nem az ország dolgainak ügyeinél, mint politikus vagy vezető.

A németeknél úgy hullanak a plagizáló politikusok, mint a legyek, és igen, hosszútávon jót fog tenni a politikai életnek, ha eltűnnek a marhák.

A magyar politikusoknak is igenis meg kell szívniuk, ha korábban bármi hülyeséget követtek el. Nyugatabbra a magyar politikai élet olyannak tűnik, mint egy tündérmese, hiszen tucatszámra éltek át politikusok minendenféle balhékat és bennmaradtak, míg máshol apró dolgokért és maguktól mondanak le.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 15:28:09

@Mariann19:

"Mint ismeretes, Schmitt Pál plágium ügye rontott a Fidesz megitélésén, még inkább megtépázta Orbán Viktor tekintélyét"

Honnan ismert ez?

Ténytár · http://tenytar.hu 2012.05.05. 15:28:15

@ccactus:

nem is igazán értjük, h miért zavarodott a poszt. de lehet, h nekünk nem is kell.

az E1 vs. T1 semmi más, csak egy sima elírás. már ki is van javítva. köszi, h szóltál.

ap · http://premiumlivesets.hu 2012.05.05. 15:29:53

van igazság abban amit írsz, egy dolgot elfelejtettél megemlíteni.

köztársasági elnök, miniszterelnök ne legyen olyan ember aki ilyen mértékű "csínyt" elkövetett.

vannak bizonyos morális és erkölcsi szabályok amiket az e posztokat betöltő embereknek ILLENE teljesíteni.

de továbbmegyek, ez nem csak ferire és palira igaz. erkölcsi és morális téren a jelenlegi parlament 90%-át örökre el kellene tiltani a közéleti szerepléstől.

ami pedig a szakmai hozzáértést illet legalább ugyanennyit ha nem többet.

csak sajnos ebben az országban ez nagyon nem így működik.

összegezve, gyönyörű a bejegyzés, de önmagában ugyanúgy mint a többi nem sokat ér.. állást foglaltál egy bizonyos szemszögből. de a világ nem egy bizonyos szemszögből áll. magyarán ha emiatt meg akarod védeni bármelyik plagizáló politikusunkat szíved joga, de ettől még nincs igazad.

hackbard.celine 2012.05.05. 15:32:01

@ccactus: hibázni csak akkor ér, ha az nem szakmai tudatlanságból/felkészületlenségből fakad.
De ezen lépjünk túl.
Relativizálod SchP doktori rangját/címét és annak körülményeit, holott kezdettől fogva tényszerű bizonyítékok igazolták a csalást és korrupciót.
Úgy mentegetted, hogy a szegény érdemtelenül megvádolt mellé álltál, mondván, hogy akit sokat bántanak, az automatice szimpi lesz.
Nem lesz.
GyF eleve nem szimpi. Megvádolták, hogy nem volt szakdolgozata. Kirakta a leckekönyvét: ott van a szakdolgozat címe és az arra kapott érdemjegy.
Megvádolták, hogy nem is tudta le a tanítási gyakorlatát. Kirakták ugyanannak a leckekönyvnek ugyanazt az oldalát.
Most akkor GyF mellé is odaállsz, hogy akit bántanak, az szimpi lesz?
Nem lesz az.
De attól még a méltányos eljárás őt is megilleti.
Legrosszabb esetben nem tanít majd bioszt a kisbogáncsoknak.
Sokat veszítettünk ezzel.
De ettől visszaáll az alkotmányosság? Hírgyár helyett lesz MTI? (Ángyán affér megvan?)
A többit nem is sorolom, van ennek az országnak nagyobb gondja is.
Ősszel indulnak az IMF tárgyalások? Vagy mégse?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 15:34:53

@ccactus: az indexre azt írtam, hogy vagy hülye, hogy folyton kiemel téged, mert annyira nívótlan vagy valójában, vagy megszolgáltad. kiegészteném, hogy vagy rokon, szerető, nagynéni, seleymfiú kutyánk kölke vagy hasonló vagy. bizonyos szinten persze ez is hülyeség.

ami Schmitt Pál hülyeségét illeti, talán nem tagadod.

maradtál te. namost, tudtommal te nem vagy senki, szóval téged hülyének tartani nem egy olyan nagy was ist das.

felhomályosítalak ezen kívül, hogy van rajtad, Schmitt Pálon és az indexen kívül egy csomó ember, nem ti vagytok a mindenki. sőt, még csak nem is vagytok olyan nagy valakik. nem vagytok az értelmiség krémje, tán még értelmiségi sem igazán. nem tettetek le szellemi téren akkora alkotást, hogy ha hülyének gondollak titeket, az olyan eget verő hipotézis lenne.

ob.szerver 2012.05.05. 15:36:24

Most terelni fogok.

Itt rugózunk egy hete azon, hogy GY.F., egy 2%-os párt vezetője 28 évvel ezelőtt plagizálte-e egy szakdolgozatot vagy sem.

Miközben azért vannak itt érdekesebb és aktuálisabb dolgok.

Pl. hogy a válságtól szenvedő reklámpiac egyik cégénél 1 milliárdos osztalékot vesznek ki a tulajdonosok. Meg hogy az összeomlott építőipar egyik cégénél 2,9 milliárd forint osztalékot kapnak a tulajdonosok.

Ez CSAK két cég, és CSAK a bevallott adózás utáni nyereség után és CSAK a 2011-es év után, amikor még nem is pöröghetett teljesen fel a biznic.

Illúzió azt feltételezni, hogy akinek így megy az üzlet, azok hálásak annak aki lehetővé tette ezt számukra? Vagy esetleg olyan kapzsik, hogy mindent megtartanak maguknak?

Mennyivel érdekesebb kérdések ezek, mint egy 28 évvel ezelőtti kibaszott szakdolgozat. És csodák csodájára, erről alig beszél a média, nem posztolnak róla bloggerek, és még a HírTV-s Célpont fáradságot és megalkuvást nem ismerő stábja sem vette fel a műsortervébe.

De mondom, csak terelni próbálok.

scsaba1 2012.05.05. 15:38:06

@hackbard.celine:

Kétszer is. Mert 2014-et is simán hozni fogják. 2/3 talán nem lesz, de többség az simán. Nem azért, mert annyira jók, hanem nincs más kormányképes erő.

Mariann19 2012.05.05. 15:38:26

@ccactus: Egyrészt a politológusok véleményének közreadása által, másrészt a közvélemény kutatók elemzései szerint a népszerűségi mutatók csökkenésének indokaiként jelenik meg a Schmitt Pál plágium ügyének hatása.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 15:41:26

@ccactus:

"A plagizálás hasonló bűn, mint amikor valaki áthajt a piros lámpán, túllépi a sebességhatárt, tilosban parkol, nem kér számlát a mosógép-szerelőtől, vagy éppen illegálisan letölt (ellop) egy filmet vagy zeneszámot a netről. Mind-mind csúnya dolog, jogosulatlan előnyhöz juttatja az elkövetőt,"

1) eléggé durva ez a párhuzam is. pontosan a jogosulatlan előny mértéke miatt. egy filmletöltés, egy piros lámpán áthajtás egy számla nem kérés az mekkora előnyt is jelent?

no és egy diploma plágium?

2) Azt mondod, hogy a diploma elcsalása nem bizonyítja, hogy valaki nem ért a szakmájához. Nem bizonyítja, de azért elég gyanús a dolog, nem? Mert ha ért hozzá, miért is csalta el?
De nem csak arról van szó, hogy egyenesen következik, hogy nem ért a szakmájához, hanem azt, hogy ez olyan, mintha nem volna diplomája. Márpedig bizonyos dolgokhoz megköveteljük a diplomát, más dolgokhoz meg elvárjuk. Azért egy KE meg egy ME ne legyen diploma nélküli!

3) Amiről még megfeledkezel, hogy egy politikusnál az alkalmasság egy óriási része a becsületesség, per se. Aki csal, az nem alkalmas politikusnak. Nem azért, mert a politikus szakmájának technikai részéhez nem ért, hanem mert a becsületesség is követelmény.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 15:43:18

@ccactus: egyébkétn konkrétan azért hülyéztelek le, mert egy mondaton belül egy éktelen önellentmondást tudtál leírni. Ilyet azért nem mindenki követ el, ez azért eléggé ritka szimptóma.

És arra nem is tudtál mit kihebegni, inkább belekötöttél abba, hogy még mást is lehülyéztem, minthogy bármi érdemit habogtál volna, kishülye.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 15:43:46

@Ténytár:

"az E1 vs. T1 semmi más, csak egy sima elírás. már ki is van javítva. köszi, h szóltál."

Köszi! Majd szólok máskor is, ha "elírtok" valamit. :)

scsaba1 2012.05.05. 15:44:57

@Gee Halen:

Hidd el, hogy mindkét oldalon fürge ujjak fésülik át az idevonatkozó dolgokat.

Azér' ferikét is sajnálom, nem sejtette a '80-as éve közepén, hogy a rendszerének hat év múlva vége, többpártrendszer lesz, szabad sajtó, internet stb...stb... és a múltban elkövetett apró kis bűnöcskék ilyen hosszú árnyékot fognak majd vetni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 15:45:06

@hackbard.celine:

"Most akkor GyF mellé is odaállsz, hogy akit bántanak, az szimpi lesz?"

Gyurcsány egészen máshogy reagált a vádakra. Úgy tűnik, Schmittel ellentétben nem az a stratégiája, hogy szimpátiát keltsen.

Hertelendi 2012.05.05. 15:45:49

@ccactus: "Akkor meg ne trollkodj itt, megkérlek!"

Akkor csak neked!
""A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog), azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy egyéb módon zavarja meg a témába vágó eszmecserét."

Azt hittem, ezt legalább tudod...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 15:47:50

@Brendel Mátyás:

"az indexre azt írtam, hogy vagy hülye, hogy folyton kiemel téged, mert annyira nívótlan vagy valójában, vagy megszolgáltad. kiegészteném, hogy vagy rokon, szerető, nagynéni, seleymfiú kutyánk kölke vagy hasonló vagy. bizonyos szinten persze ez is hülyeség."

Akkor most hülyék, vagy sem?

Egészen pontosan egyébként ezt írtad:
"Hogy ez azért van-e mert az indexen simán hülyék, vagy hogy ezért neked hova kellett nyalni, azt nem tudom. Mindkettő lehetséges."

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 15:49:22

@Hertelendi:

Pontosan ezt tetted, amennyiben azt írtad, hogy nem érdekes. Tárgyhoz nem illő üzenettel bombáztál. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 15:51:19

@Brendel Mátyás:

"egyébkétn konkrétan azért hülyéztelek le, mert egy mondaton belül egy éktelen önellentmondást tudtál leírni."

Melyik mondatra célzol?

Ténytár · http://tenytar.hu 2012.05.05. 15:51:33

@ccactus:

bízunk benne, hogy az idézőjel csak egy vicc akar lenni. ha igen, akkor jelezzük, hogy rossz.

mindenesetre a javításnak van nálunk intézményesített formája. minden írásunk alján van egy erre rendszeresített menüpont. (pl. itt is: tenytar.hu/igeretmero/gyurcsany_perelni_fog_az_igazaert) ha azt használod, akkor reputációs pontot is kaphatsz az észrevételeidért.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 15:53:41

@Mariann19:

"a közvélemény kutatók elemzései szerint a népszerűségi mutatók csökkenésének indokaiként jelenik meg a Schmitt Pál plágium ügyének hatása."

Biztosan elkerülte a figyelmemet. Esetleg ha tudsz linket adni, kíváncsiságból elolvasnám. Én inkább stagnáló, vagy enyhén emelkedő Fidesz népszerűségre emlékszem az elmúlt hónapokban. Legalábbis a közvélemény kutatók jelzése alapján.

kalapocska 2012.05.05. 15:57:13

Ha BEBIZONYOSODIK a plagiumvad akkor Gyurcsanynak sincs helye a politikaban.
a lopas lopas a csalas csalas.
Majdnem elrohogtem magam mert a cikk azt mondja Gyurcsany nagyobb csalo mert egy helyrol szedte a szakdolgozatat.
A doktori nagyobb cim 100% tobb oldalt kell benyujtani hozza, inkabb kenyszerbol kell(ett) tobb helyrol masolni (berforditatni)
A doktori cim raadasul joval komolyabb fokozat mint a sima diploma, extra penz is jar erte pl. Mar regebben is volt tendencia leszakdolgozni a doktori disszertaciot (es mindenki csal ugye) de nem ugyanaz.
Ez persze csak a blog csusztatasa es az ugy szempontjabol masodrendu.
varom a bizonyitasi eljarast. nagyon bena ha 35 oldalt nem tudott magatol megirni.

hackbard.celine 2012.05.05. 15:57:28

@scsaba1: "2014... 2/3 talán nem lesz, de többség az simán. Nem azért, mert annyira jók, hanem nincs más kormányképes erő"
Erre azért ne vegyél mérget.
Volt úgy hogy a Torgyán-féle kisgazdapárt támogatottsága félidőben 50% felett volt.
Populizmussal átmenetileg sok mindent el lehet adni.

Hertelendi 2012.05.05. 15:58:22

@ccactus: Bocsi, elfelejtkeztem egy apróságról:))) Orbán fan vagy:)
Többé nem bombázlak!:)

scsaba1 2012.05.05. 16:00:06

@ccactus:

Elég baj, hogy nem látod a különbségeket, nem látod a súlyokat..

A letöltött zeneszám meg a bliccelés kb. az a kategória, amikor puskázol, vagy vagy bőszen próbálod a padtársad dolgozatában kisilabizálni, hogy mit válaszolt a 3. kérdésre.

A szakdolgozatnak elvileg 4 vagy több év egyetemi pályafutásod koronájának kellene lennie. Számot adsz mindarról, amit 4 vagy több év alatt tanultál, hogy megérte-e rád költeni azt a néhány gurigát az adófizetők pénzéből...

Szívesen laknál olyan házban, amit egy olyan mérnök tervezett, aki így-úgy végigügyeskedte az egyetemi éveit, a szakdolgozatát meg mással íratta meg másolta valaki másról?
Ez nyilván a dolog szakmai része.

De barátkoznál olyan emberrel, aki így-úgy végigügyeskedte a négy évet, a szakdolgozatát másolta vagy mással íratta meg? Rábíznád a pénzed, a családod? Szeretnéd, hogy polgármester legyen, szavaznál rá képviselőként?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:02:10

@Ténytár:

OK! Köszi. Átruccanok majd néha olvasni titeket aztán majd kommentelek, ha valami ténybeli elírást tapasztalok. Megjegyzem az is csak egy fokkal jobb, ha tényekből vonok le elfogult következtetéseket. Mint például:

"Az ex-miniszterelnök hívei, valamint saját maga számára is kézenfekvő megoldás Orbán Viktort, illetve a Fidesz gépezetét okolni a botrányért.
...
Az is emellett az elmélet mellett szól, hogy a botrányt a Fideszhez meglehetősen közel álló HírTV szellőztette meg"

ásványi répacukor 2012.05.05. 16:04:39

Nedves Áelvtársak! Sok zagyvaságot irtok itt össze- vissza!
Kéretik megvizsgálni a következőket.
l, l970 -l980-as években nem pottyantottak oda senkinek semmiféle diplomát még ha KISZ korifeus volt akkor sem! A Szellemileg visszamaradottaknak ott volt a FOXI-MAXI ! Meg kellett érte küzdeni, tanulni, órára és gyakorlatokra járni, nem ugy mint manapság az X kar büfé-ruhatár- manager szakon! Aki akkor végzett ezt igazolhatja!
2,Mértékadó vélemény a fentieken felül
a Pécsi Tanárképző 1984 körül végzett hallgatóinak az álláspontja. Ök ismerték az ottani körülményeket Fletóval együtt.
3, Számomra a bárgyúság magasiskolája az ha lemásolok egy szakdogát, akkor még a cimét sem változtatom meg. Ez olyan pitiánerség amit 5 IQ alatt csinál az ember, HIR-TV-s szint!
Amig nem kerül elő Gyurcsi szakdogája addig találgatás az egész, de kéretik a fenti 3 pontot mérlegelve
tornáztatni az agy idegpályáit. ( Már akinek van s nem zsebpénzért irogatja a kommetnjeit)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:05:27

@Hertelendi:

"Bocsi, elfelejtkeztem egy apróságról:))) Orbán fan vagy:)
Többé nem bombázlak!:)"

Már megint trollkodsz!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:07:40

@scsaba1:

"Elég baj, hogy nem látod a különbségeket, nem látod a súlyokat..

A letöltött zeneszám meg a bliccelés kb. az a kategória, amikor puskázol"

És még én nem látom a súlyokat..

balambher 2012.05.05. 16:10:41

Nem olvastam végig a kommenteket, ezért bocs, ha már valaki írta.
Egy aprócska különbségre felhívnám a figyelmet: Schmitt ötvenévesen "írta" a doktoriját, ott diákcsínyről beszélni kicsit anakronisztikus, nem összehasonlítható egy huszonéves fiatalember produktumával.
A szakdolgozat milyensége pedig semmifajta következtetésre nem ad okot, én is most találtam meg az egyiket a pincében teljesen véletlenül. (Nem tudtam, hogy ott van.) Hát mit mondjak, nem örülnék, ha közkézen forogna, pedig anno ötöst kaptam rá.

Hertelendi 2012.05.05. 16:11:26

@ccactus: Végigolvastam a kommenteket, egy csomóan le is hülyéztek...én még hasonlót se mondtam:))

balambher 2012.05.05. 16:12:04

@balambher: Mármint a sajátomat találtam meg.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:12:30

@Brendel Mátyás:

"eléggé durva ez a párhuzam is. pontosan a jogosulatlan előny mértéke miatt. egy filmletöltés, egy piros lámpán áthajtás egy számla nem kérés az mekkora előnyt is jelent?

no és egy diploma plágium?"

Hát ez az! Ha valaki nem kér számlát ezer forintról, 270 forintot nyert. Ha valaki nem kér számlát 100ezer forintról, 27ezer forintot nyert. Jogosulatlanul. Ha letöltesz egy filmet, 3-6ezer forintot nyersz, hisz nem kell megvenned a dvd-t.

De Gyurcsány mit nyerhetett szerinted egy esetleges plágiummal? Max egy kis időt.

Schmittel ugyanez a helyzet.

Ténytár · http://tenytar.hu 2012.05.05. 16:14:19

@ccactus: Örömmel fogunk majd látni.

Azt viszont nem értjük, h miért lenne elfogult ez. Két egymással versenyző teóriát vezettünk végig az ügy kapcsán. Az egyiknek ez a belső logikája. Naivak nem vagyok, és szerintünk ti se legyetek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:15:52

@Brendel Mátyás:

"2) Azt mondod, hogy a diploma elcsalása nem bizonyítja, hogy valaki nem ért a szakmájához. Nem bizonyítja, de azért elég gyanús a dolog, nem? Mert ha ért hozzá, miért is csalta el?"

Azért, mert lusták voltak, vagy mert nem volt rá idejük/nem akartak rá sok időt szánni.

Vagy szerinted Schmitt nem ért az olimpiához?

hackbard.celine 2012.05.05. 16:16:26

@ccactus: "Úgy tűnik, Schmittel ellentétben nem az a stratégiája, hogy szimpátiát keltsen."
SchP mögött ott állt a Párt teljes propagandagépezete, ők diktálták a stratégiát. Az MTV alányalás nem volt elég?
GyF megmondta: aki plágiummal vádolja, azt kipereli a vagyonából.
Lecke feladva: jöhetnek a tényszerű bizonyítékok.
Ha továbbra is azt állítod, hogy a plágium az "diákcsíny", akkor ordas nagy hazugságokba keveredsz, mert a felsőoktatási intézmények TVSZ-e szerint ez évtizedek óta azonnali eltiltással jár.
A puskázás, kamu orvosi igazolás sem "diákcsíny" mostanában, akit rajtakapnak az minimum a kurzust felejtheti, rosszabb esetben kizárják akár a teljes felsőoktatásból!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 16:24:21

@ccactus:

"Akkor most hülyék, vagy sem?"

írtam egy A vagy B típusú állítást. Te tudod, hogy B vagy nem B. Innen te többet tudsz következtetni, mint én.

De azért vagy akkora észlény, hogy engem kérdezz. Bazdmeg, ehhez hányas IQ kell? 90-es?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:25:01

@Ténytár:

"Az egyiknek ez a belső logikája."

Sajnos nem tudtam lekövetni ebben a logikát. Illetve le lehet, de az elfogultságot feltételez a részetekről.:)

"Naivak nem vagyok, és szerintünk ti se legyetek."

Még mindig jobb, mint előítéletesnek lenni. A tények értelmezésében a naivitás kevésbé visz tévútra, mint az előítéletesség.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 16:25:40

@ccactus:

""egyébkétn konkrétan azért hülyéztelek le, mert egy mondaton belül egy éktelen önellentmondást tudtál leírni."

Melyik mondatra célzol?"

nézd, ha nem tudod visszanézni, akkor megint ott tartunk, hogy 90/es az IQ-d.

scsaba1 2012.05.05. 16:27:39

@ccactus:

Attól még, hogy elegánsan megpróbálod visszapasszolni ez így van.

Hogy a zeneszámos példádnál maradjunk: ugye van különbség aközött, hogy magáncélra leszedsz egy Beatles számot, vagy kiadsz egy kislemezt egy könnyed kis gitáros nótával, amiben egy sárga tengeralattjáróról énekelgetsz, és amikor rákérdeznek, hogy "te, ez nem....", akkor felháborodottan kikéred magadnak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:27:42

@Brendel Mátyás:

"De azért vagy akkora észlény, hogy engem kérdezz. Bazdmeg, ehhez hányas IQ kell? 90-es?"

Ezennel téged is kihívlak egy IQ- tesztversenyre!

Pipas 2012.05.05. 16:29:44

@balambher: "Egy aprócska különbségre felhívnám a figyelmet: Schmitt ötvenévesen "írta" a doktoriját, ott diákcsínyről beszélni kicsit anakronisztikus, nem összehasonlítható egy huszonéves fiatalember produktumával."

Miért ne volna összehasonlítható? A törvény például azt mondja, hogy igenis összehasonlítható, sőt nem is nagyon van különbség.

Mondjuk diákcsínyről beszélni GyF esetében is marhaság, ezt mi sem mutatja jobban, hogy maga Gyurcsány sem mondja, hogy "persze, lemásoltam, de csak diákcsíny volt, ha-ha-ha". :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:30:15

@Brendel Mátyás:

"írtam egy A vagy B típusú állítást. Te tudod, hogy B vagy nem B. Innen te többet tudsz következtetni, mint én."

Tehát én tudom magamról, hogy nem "B". Akkor ha elfogadom a te érvelésedet, csakis hülyék lehetnek az indexesek..

Visszatérünk oda, hogy szerinted mindenki hülye, aki nem te vagy, vagy aki más véleményen van, mint te?

scsaba1 2012.05.05. 16:32:29

@balambher:

Nem a milyenségéről van szó, hanem a "lopottságáról". Lehet gyenge szakdolgozatot írna, ahol látható, hogy az illető nem igazán nőtt fel a feladathoz, kap rá egy kettest, vagy visszadobják.

És le lehet másolni a másét is, ami lehet akár négyes vagy ötös is, de attól még csak egy lopott anyag lesz...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 16:34:09

@ccactus:

"Hát ez az! Ha valaki nem kér számlát ezer forintról, 270 forintot nyert. Ha valaki nem kér számlát 100ezer forintról, 27ezer forintot nyert. Jogosulatlanul. Ha letöltesz egy filmet, 3-6ezer forintot nyersz, hisz nem kell megvenned a dvd-t."

elárulok neked valamit, hülyegyerek. egy diplomával átlagosan sokkal többet. sok nagyságrenddel többet. de ezt te nem tudhatod, mert te ugye a kisegítősikolából internetezel.:)

"De Gyurcsány mit nyerhetett szerinted egy esetleges plágiummal? Max egy kis időt."

ja, ha így nézzük, akkor egy film letöltésével mit nyersz? időt baszol el, még csak nem is nyersz.:)

a másik az a másoknak okozott kár. ha átmész a piroson, akkor általában senkinek nem okozol kárt, általában akkor megy át, aki átmegy, amikor egyébként szabad az út. ritkán van belőle baleset, ezért tiltják.

ellenben mondjuk a diploma az nyilván munkához kell, és a hamis diplomáddal kiszorítasz valakit, akinek esetleg van igazi diplomája, csak speciel nem pislogott olyan szépen az interview-n. aztán becsapod ugye a céget, és kiderül, hogy alkalmatlan vagy, és aezzel kárt okozol a cégnek.

meg tudod a törvényeket általánosságban kell nézni. a piroson áthajtásnál is ugye nagyon sokan mondhatják, és mondják is, és azért hajtanak át, hogy ők nem okoznak kárt. de ritkán meg okoznak. ezért tiltják. hasonlóan, lehet, hogy Gyurcsány konkrétan tudta azt, amit a diplomáért tudnia kellett, de ha mindenki ezt csinálja, akkor ugye magáról mindenki azt gondolja, hogy ő érdemes a diplomára. és a csalást meg mindenki maga dönti el, nem más.

azt nem fogod fel, hogy itt példastatuálásról és példamutatásról is szó van.

de ezek egyébként olyan alap dolgok, hogy egy gimnazistának tudnia kéne rá felelni osztályfőnöki órán. ezért mondom, hogy annyira sötét vagy, hogy ezt mutogatni az indexnek igazán szánalom.

hacsak nem állatkerti díszhülyeként mutogatnak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:34:09

@scsaba1:

"Hogy a zeneszámos példádnál maradjunk: ugye van különbség aközött, hogy magáncélra leszedsz egy Beatles számot, vagy kiadsz egy kislemezt egy könnyed kis gitáros nótával, amiben egy sárga tengeralattjáróról énekelgetsz"

De hisz a diplomamunka senkinek sincs kiadva. Megírod, aztán ott porosodik az egyetemen, amíg el nem tűnik, vagy le nem selejtezik...

Ergo plágiummal úgy szerzel előnyt magadnak (némi időt, hogy nem neked kellett megírnod), hogy közben nem igazán ártottál senkinek.

Az sem állja meg a helyét, hogy akkor nem ért a szakmához, hiszen azért vizsgák-szigorlatok-záróvizsgák során keresztül csak eljutott odáig az emberke, hogy a tananyagot legalább elégséges szinten megtanulta.

scsaba1 2012.05.05. 16:34:36

@ccactus:

Egyébként meg baszd meg Kaktusz, sosem gondoltam volna, hogy valaha egy véleményen leszek Brendel Matyival

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 16:35:58

@ccactus:

"Tehát én tudom magamról, hogy nem "B". Akkor ha elfogadom a te érvelésedet, csakis hülyék lehetnek az indexesek.."
ez így nagyjából logikus, csak nem tudom, hogy miért tőlem kérdezted, amit én nem tudhatok, ellenben te igen. máskor is csinálsz ilyet? szoktak hülyének nézni? ne csodálkozz!:)

"Visszatérünk oda, hogy szerinted mindenki hülye, aki nem te vagy, vagy aki más véleményen van, mint te?"

erre már válaszoltam. ha te amnéziás vagy, az megint a te bajod.

Ténytár · http://tenytar.hu 2012.05.05. 16:37:08

@ccactus: még mindig nem értjük, h miként lehet egy olyan írás elfogult, ami végigveszi az alternatívákat.

de ha ezt téged boldoggá tesz, akkor legyen így.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 16:37:19

@Pipas: bizony így van. a huszonegynéhány és az ötvenegynéhány éves ember jogi és erkölcsi értelemben egyenlő mérce alá esik.

scsaba1 2012.05.05. 16:37:20

@ccactus:

Jó, akkor csináld csak a hülyét, tulajdonképpen nem áll rosszul...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:38:05

@Brendel Mátyás:

"elárulok neked valamit, hülyegyerek. egy diplomával átlagosan sokkal többet. sok nagyságrenddel többet."

Egy diplomával sokkal többet. De most nem arról van szó, hanem hogy a diplomamunkát másolod, vagy írod. Ha feltételezzük, hogy előtte végigment az összes vizsgán-szigorlaton-záróvizsgán, akkor feltételezhetjük, hogy a diplomamunkát is meg tudta volna írni magától, tehát csak időt nyert vele, hogy másolt, semmi mást.

Shagrath 2012.05.05. 16:38:38

védjétek ezt a szart

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:39:10

@Brendel Mátyás:

"elárulok neked valamit, hülyegyerek"

Hiába próbálsz sértegetni módszeresen, ez rólam lepereg.

Pobjeda Rezső fémipari TMK-s 2012.05.05. 16:39:13

Gyurcsány Ferenc a mi egyetlen utolsó reményünk, hogy kiűzi országunkból a rabló kapitalista imperialista fosztogató bankárokat! Már KISZ vezérként is bebizonyította, hogy elkötelezett a szocialista irány mellet és kormányfőként is letette a névjegyét a kizsákmányolt dolgozók és nyugdíjasok mellett.
Gyurcsány elvtárs a mi vezérünk harcainkban a nagytőkés burzsoá elnyomó vadkapitalisták ellen akik kifosztják az országot, leigázzák a lakósokat erdőkbe kergetik és külföldre hajtják szegény magyarokat és a hasznot kiviszik mint zsákmányt innen.

midnight coder 2012.05.05. 16:40:24

Teljes mértékben igaza van a postnak. Hitlert sem azért nem szeretjük mert nem volt diplomája. Fletóval sem ez a baj.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 16:41:22

@ccactus: én meg egy go játszmára!:) azt tudom, hol kell.:)

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.05.05. 16:41:29

Pardon,

hogy bocsánat, de nem értek egyet a blogszerzővel.

SP plagizált és GYF esetében is erős a gyanú.

Csak kérdezem, hogy olyan ember, aki:

1. ért az olimpiához, olimpiai bajnok is, olimpiai szervezetekben dolgozik, miért nem képes saját kútfőből megírni egy átlagos kisdoktorit? Miért lopja inkább azt, ami után büszkén biggyeszti oda azt a kis dr.-t?

2. Aki általános iskolai tanári technika-biológia szakon nem képes összefércelni egy valamire való, 40-50 oldalas szakdolit, az később hogyan diplomáz le posztgradon közgadaságtanból? Kissé más terület, és nem elég a pithagorasz-tételt ismerni ahhoz, hogy akárcsak a mikróökonómiában ban található függvényszerű összefüggéseket megértse a delikvens...
Persze, százszor könnyebb másolni, de akkor milyen tanár (pedagógus, khm...) és milyen közgazda az illető?

Mindkét esetben kisujjból kell kirázni valami saját anyagot. Sp-nek ez már bizonyítottan, GYF-nek pedig vélhetően nem ment.

A szerző egy dolgot felejt el, de nagyon:
itt nem a valós vagy vélt plagizálás súlya, hanem a botrány során tanúsított viselkedés az, ami miatt a polgárok zsebében kinyílik a bicska.
Ez ugyanis jól mutatja az ATTITŰD-öt.

Márpedig ilyen attitűddel senki ne menjen politikusnak.

Ez a gáz, de nagyon.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:41:49

@Brendel Mátyás:

"ha átmész a piroson, akkor általában senkinek nem okozol kárt, általában akkor megy át, aki átmegy, amikor egyébként szabad az út."

De ha szabad az út és átmész a piroson, akkor jogosulatlan előnyhöz jutottál a melletted szabályosan várakozóval szemben. Ez nem a másoknak károkozás esete, hanem a jogosulatlan előnyhöz jutásé.

(Kivéve ha mindketten ugyanazért az akciós árucikkért indultatok a boltba, amiből már csak egyetlen darab van. :)

robot_ 2012.05.05. 16:42:25

@ccactus:

"A bérarányok az egyes szakmák között nagyjából ugyanannyi. Az informatikus tőlünk nyugatra is többszörösét keresi mint a takarítónő."

Ja, hat ez mondjuk csak ugy siman nem igaz .

(Svajc pl 4000 Fr-os minimalbert megszavaztak, es 8-12000-t keres egy inormatikus, ha jo allasa van, ha egy takaritono netto 100.000 -at keres es (a 12000-t alapul veve a 8-12 tartomanybol) egy informatikus otthon 300.000 nettot kap, akkor meg nem nagyon kapalozhat, de lagalabbis azt hogy magas a bere nem mondhatja, ezt minden KDNP hivonek illik azonnal bologatva elogadnia :P )

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:42:52

@Brendel Mátyás:

"azt nem fogod fel, hogy itt példastatuálásról és példamutatásról is szó van."

És ki mutatja, vagy statuálja azt a példát? Ne röhögtess már!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 16:43:51

@midnight coder: "Hitlert sem azért nem szeretjük mert nem volt diplomája. "

az, hogy valakinek nincs diplomája, vagy csalt egy diplomát az óriási különbség.

de egyébként az, hogy Hitler olyan volt amilyen, és hogy nem volt diplomája, az összefügg. a frusztráltsága részben abból is eredt, hogy nem ért el az életben semmit. ebből jött kivetítés a zsidókra, a szidógyűlölet, onnan meg az egész nácizmus.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:44:57

@scsaba1:

"Egyébként meg baszd meg Kaktusz, sosem gondoltam volna, hogy valaha egy véleményen leszek Brendel Matyival"

Én is egyetértek vele egy csomó dologban. Persze vannak ellentétek is, itt most ezeket ütköztetjük egymással, különböző stílusban. :)

krausz2 2012.05.05. 16:45:45

Marha jó először kinyírnak egy jó diplomatát aki mellesleg magyar köztársasági elnök majd amikor a Feri testvér következik akkor abba kellene
hagyni..
NE EZ MÁR UNDORÍTÓ!!!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:45:53

@scsaba1:

"Egyébként meg baszd meg Kaktusz, sosem gondoltam volna, hogy valaha egy véleményen leszek Brendel Matyival"

Folyt.: Szóval nem kell szélsőségekben gondolkodni... Arany középút, tudod..

kanálwarrior 2012.05.05. 16:46:14

Ez a poszt számomra pozitív csalódás. Egy szavával sem értek egyet, de az író legalább tartja magát az elveihez, akár Schmittről akár Gyurcsányról van szó. Ez manapság igen ritkán látott magatartás. ccactust köztársasági elnöknek!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:46:42

@krausz2:

Olvasd vissza, mit írtunk Schmitt Pálról. Linkeltem a posztban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 16:46:56

@ccactus:

"De ha szabad az út és átmész a piroson, akkor jogosulatlan előnyhöz jutottál a melletted szabályosan várakozóval szemben."

no igen, ezt a két perc előnyt méred te egy csalt diplomával szerzett előnyhöz. ennyi eszed van, te marha!

komolyan bazdmeg, ne csodálkozz, ha ezzel kiröhögnek. még az is lehet, hogy téged az index mégiscsak diszhülyeként mutogat.

scsaba1 2012.05.05. 16:49:45

@Elhárított királycsel (ex-Zébácsi):

:)
Ja, mondjuk a Ferikéjé még azért is külön szánalmas, mert az ilyen tecnika-biológia meg a hasonszőrű szakok mindig is büfé-ruhatár szaknak számítottak egy tanárképzőn. Übergáz, ha már itt is okosba kell csinálni a dolgokat.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 16:50:23

@Brendel Mátyás:

"én meg egy go játszmára!:) azt tudom, hol kell.:)"

A go-hoz hülye vagyok, ez igaz. :)

Legyen malom!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 16:50:31

@ccactus:

"Egy diplomával sokkal többet. De most nem arról van szó, hanem hogy a diplomamunkát másolod, vagy írod. Ha feltételezzük, hogy előtte végigment az összes vizsgán-szigorlaton-záróvizsgán, akkor feltételezhetjük, hogy a diplomamunkát is meg tudta volna írni magától, tehát csak időt nyert vele, hogy másolt, semmi mást."

persze, feltételezhetjük, akkor mondd már meg észlény, mi a francnak van ez a szarozás a diplomamunkával, miért nem adnak mindenkinek diplomát a államvizsgával, oszt jónapot?!

bazdmeg minden tanár, egyetemi rektor, kultuszminiszter, oktatási szakértő hülye, csak te vagy a villanyírógép?!

komolyan, hülyegyerek, neked érettségit nem adnék, annyira elemi dolgokkal nem vagy tisztában.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 16:52:21

@ccactus: "A go-hoz hülye vagyok, ez igaz. :)"

maradjunk ennyiben... ez elég jó indikátora annak a szintkülönbségnek, ami köztünk van.

és akkor jön nálad ehhez egy Dunning.Kruger effektus, ezért nem esik le neked, hogy mennyivel hülyébb vagy nálam.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.05.05. 16:52:29

@ccactus: @midnight coder:

"Ha feltételezzük, hogy előtte végigment az összes vizsgán-szigorlaton-záróvizsgán, akkor feltételezhetjük, hogy a diplomamunkát is meg tudta volna írni magától, tehát csak időt nyert vele, hogy másolt, semmi mást. "

Másként látom.

Egy szakdoli vagy egy kisdoktori olyan valami, ami az ember életében nincs minden nap, minden hónapban, minden évben.
Olyan valami, ami sokaknak soha, másoknak egyszer, keveseknek pedig néhányszor fodul elő egész életükben.
Ebben csalni olyan dolog, ami sokat sejtet - mondhatnám mindent elárul a delikvensről.

Az ördög mindig a részletekben rejlik.

kanálwarrior 2012.05.05. 16:54:22

@Brendel Mátyás: Na, veled meg alapvetően egyetértek, de ez:
"ha átmész a piroson, akkor általában senkinek nem okozol kárt, általában akkor megy át, aki átmegy, amikor egyébként szabad az út. ritkán van belőle baleset, ezért tiltják."
az érved baromság. Aki átmegy a piroson azt igenis főbe kéne lőni lesben álló rendőrségi mesterlövészeknek. Ez a magatartás ugyanis már-már terrorizmus, akár sikerül az akció akár nem. Nem az számít hogy okozol-e kárt, a szabály az szabály. Pont akkor a legfontosabb betartani ha nem látjuk értelmét (hisz mikor látjuk értelmét akkor úgyis betartanánk ha nem lenne kötelező).

kanálwarrior 2012.05.05. 16:55:22

Továbbá rajtam kívül itt mindenki hülye fasz. Kapjátok be, ti nyomorékok.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 16:57:25

@szMáté: ha jól elolvasod, akkor nem amellett érveltem, hogy a piroson át szabad menni, hanem amellett, hogy a piroson áthajtás is tilos, de egy diploma elcsalása az ennél durvább.

azon ne vitatkozzunk, hogy milyen büntetést érdelem, lnyeg, hogy egyiket sem szabad semmibe venni.

scsaba1 2012.05.05. 16:59:25

@Elhárított királycsel (ex-Zébácsi):

Egyébként aki valaha járt valamilyen felsőoktatási intézménybe, az tudja, hogy szerencsével, pofátlansággal, okosságokkal, ismerős ismerősének a segítségével elég jól át lehet csúszni a rendszeren.

Másrészt aki még egy szájbabaszott technika tanári diplomamunkát sem tud összehozni saját kútfőből, arról ugye nem baj, ha nem hiszem el azt, hogy az összes vizsgáján, szigorlatán stb. grál lovagként viselkedett, csak szegénynek pont a diplomamunkáját nem volt ideje megírni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 17:00:55

@ccactus:

"Ha feltételezzük, hogy előtte végigment az összes vizsgán-szigorlaton-záróvizsgán, akkor feltételezhetjük, hogy a diplomamunkát is meg tudta volna írni magától, tehát csak időt nyert vele, hogy másolt, semmi mást."

hasonlóan azt is feltéelezhetjük, hogy "én jól tudok vezetni, átmegyek még ezen a piroson". sőt: "én jól tudok vezetni, jól látok, átmegyek a piroson, nem jön senki". az utóbbi igazán nem merész feltételezés. és mégsem szabad. mert a szabály az szabály, nem bújhatnak ki alóla az emberek a saját feltételezéseik alapján!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 17:00:59

@robot_:

"Ja, hat ez mondjuk csak ugy siman nem igaz .

(Svajc pl 4000 Fr-os minimalbert megszavaztak, es 8-12000-t keres egy inormatikus, ha jo allasa van"

Elég szélső példát sikerült találnod, de igazad van. Svájcban csak 2-3szoros lesz a különbség a takarítónő és az informatikus között, miután népszavazzák a 4000 frankos minimálbért. Azt végül is simán megtehetjük mi is, hogy népszavazunk a minimálbér mértékéről.

Amúgy köszi az ötletet, ez megihletett. Írok is majd egy posztot, netes szavazással összekötve, hogy mennyi legyen a magyar minimálbér?

Pipas 2012.05.05. 17:01:23

@Elhárított királycsel (ex-Zébácsi): Vagy úgy is fogalmazhatnánk, hogy ha feltételezzük, hogy elcsalta a szakdolgozatot, akkor feltételezhetjük azt is, hogy a vizsgáin is csalt. :)

Mint ahogy a közgázos oktató nyilatkozza is a youtube-on, hogy Gyurcsány minden vizsgája előtt leszóltak a pártbizottságtól. :(

scsaba1 2012.05.05. 17:03:27

@kanálwarrior:

Inkább ne, mert szerinte letölteni egy zenét _ugyanolyan_ mint lemásolni egy diplomamunkát. Ami nem baj, mert azt úgysem adjuk ki, mint egy lemezt, hanem egy irattár mélyén porosodik.

Bár mostanában nem túl erős a köztársasági elnökök mezőnye.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 17:03:48

@Brendel Mátyás:

"Ha feltételezzük, hogy előtte végigment az összes vizsgán-szigorlaton-záróvizsgán, akkor feltételezhetjük, hogy a diplomamunkát is meg tudta volna írni magától, tehát csak időt nyert vele, hogy másolt, semmi mást."

egyébként aki elcsalta a dilomáját, arról te milyen alapon feltételezed, hogy becsületesen ment át a vizsgákon? én ugyan nem tennék erre fel egy fityinget sem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 17:04:21

@ccactus: "Ha feltételezzük, hogy előtte végigment az összes vizsgán-szigorlaton-záróvizsgán, akkor feltételezhetjük, hogy a diplomamunkát is meg tudta volna írni magától, tehát csak időt nyert vele, hogy másolt, semmi mást."

egyébként aki elcsalta a dilomáját, arról te milyen alapon feltételezed, hogy becsületesen ment át a vizsgákon? én ugyan nem tennék erre fel egy fityinget sem.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.05.05. 17:05:39

@scsaba1:

Teljesen igazad van. Nem szeretném megbántani a technika-biológia szakos tanárokat, de azért e két szakból lediplomázni finoman szólva sem a legnehezebb dolog a felsőoktatásban.

Egy orvos ismerősom szerint még az orvosit is képesek akár komplett idióták is elvégezni - és ott ugye igen nehéz plaigázálással átcsúszni, plusz tudás nélkül szakvizsgát tenni - de akkor mit gondoljunk a kevésbé tanulós szakokról?

Hogyan bízzak egy országot olyan emberre, aki 6-8-10 félév tanulás (?) után sem bízik annyira magában, nincs benne annyi igényesség, hogy saját gondolatok árán szerezzen felsőfokú végzettséget, kisdoktori címet????

Hogyan bízzak egy országot olyan emberre, aki ha lebukik, vagy a lebukás árnyéka vetül rá, nem tudja felvállalni korábbi cselekedeteinek következményét?

Ismétlem, ez az utóbbi a nagyobb baj. Ha ugyanis SP vállalta volna, hogy csalt, talán még mindig a székében ülhetne - még meg is süvegelték volna a zemberek, hogy: "na, végre egy politikus, aki vállalja tetteitnek következményeit" - és ugye akkor most talán a Gyurcsány botrány se lenne.

Egy szó mint száz, értem és elfogadom a szerző logikáját, de nem értek vele egyet. Más aspektusból látom a dolgot.

robot_ 2012.05.05. 17:06:38

@ccactus:
meg lennel lepve h ez mashol nem menne el ironianak, mert hogy tenyleg igy megy. :)

egyebkent nem szelsoseges, es a 2-3szoros, az inkabb azert 20-30 esetbol csak
4-5-szor jelent 3-szorosat. Nem erdek otthon a rend. Mar 20 eve nem az. Ahol erdek a rend, ott:
- rend van.
- a politikus neve szolga
- a magyar halalra unna magat
- egy ilyen blog nem talalna olvasot maganak, de szervert is nehezen

(ez nem kritika, mert nem vagyunk nyugaton. sztem jo a blog, csak azt mondom h mashol nem lenne az, es Svajc nem extrem, 1000 km-re van kb vagy kevesebb, es Norvegia, vagy Belgium - ez kulon jo pelda, h kormany nelkul masel evig jobban mukdik mint mi kormannyal - szoval lehetne sorolni :) )

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 17:08:56

@Brendel Mátyás:

"persze, feltételezhetjük, akkor mondd már meg észlény, mi a francnak van ez a szarozás a diplomamunkával, miért nem adnak mindenkinek diplomát a államvizsgával, oszt jónapot?!"

Szerintem ez nem elég érv. Én sem azért fogadok bejárónőt, mert nem tudok takarítani, hanem mert nem akarok, vagy nincs időm rá.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 17:09:22

@ccactus:

"De ha szabad az út és átmész a piroson, akkor jogosulatlan előnyhöz jutottál a melletted szabályosan várakozóval szemben. "

ez mondjuk két perc előny.

ha feltételezzük, hogy Gyurcsány képes megírni a diplomát, akkor ugye a diploma megírása azért eltart egy pár hónapig, és van benne mondjuk legalább száz munkaóra. ezt méred te a két perchez.

és akkor erre jön rá, hogy a diplomaírás nem csak egy kibaszás a diákokkal, hogy később kapjanak diplomát, hanem bizony egy szűrő. ha nem csalnák el orrba szájba Magyarországon, tán még jobban is szűrne.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.05.05. 17:09:32

"Egy minapi posztunk után a hozzászólásokban kialakult vitában például én is megkaptam a fejemre az alábbi beszólást, átlag feletti szintű jövedelmem miatt:"
Nocsak, mi van itt, már neked is átlag feletti jövedelmed van, nem csak bogancsnak???
Jelentkezhetek ide szerzőnek, hátha nekem is átlag fölé emelik? :-D

"Botrány, hogy az országban nem a politikai-szakmai teljesítmény, és azok értő szakmai megvitatása alapján dől el a politikusok sorsa, hanem évtizedekkel ezelőtti diákcsínyeken."
És az is botrány, hogy ugyanezek mellőzése mellett az ország sorsa évtizedekkel ezelőtti diákbarátságokon múlik. Pl.: ki lesz a közt... ööö izé, országi elnök.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 17:09:58

@Brendel Mátyás:

" "A go-hoz hülye vagyok, ez igaz. :)"

maradjunk ennyiben... ez elég jó indikátora annak a szintkülönbségnek, ami köztünk van."

De malomban bármikor megverlek!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 17:12:12

gyerekek, van nekem egy sejtésem. mi veszi rá az embert, nevezetesen a blog íróját, ccactust arra, hogy ilyen vehemensen kikeljen azok ellen, akik nagyobb mértékben felháborodnak Schmitt és Gyurcsány )esetleges) plágiuma ellen?

nyilván a személyes motiváció. a legtobb cselekedetünkben elég közvetlenül fellelhető a személyes motiváció, személyes érdek.

tehát ccactusnak személyes motivációja van az üggyel, valami plágiummal kapcsolatos dolog történt már az életében. magát, a lelkiismeretét védi ennyire hülye érvekkel.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 17:12:51

@ccactus: brmikor írok olyan programot, amely megver téged malomban.:)

Scagnetti 2012.05.05. 17:12:56

@ccactus: Feltételezhetjük, és lehet, hogy nem is tévednénk nagyot. De a szabály szerint szakdolgozat kell a diplomához, és ez mindenkire vonatkozik. Ferire is. (Rá főleg, miután hazug, csaló, silány embernek nevezte a plagizáló Schmittet.)

Mellesleg ez az ember kormányt akar váltani (oké, szerintem sem fog, de ez nem számít), és előszeretettel oktat ki másokat erkölcsből meg demokráciából. Nézzük el neki, hogy nem volt képes még a saját szakdolgozatát sem megírni, ráadásul akkora görény volt, hogy egy az egyben beadta másét? Na ne!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 17:14:11

@ccactus:

" Én sem azért fogadok bejárónőt, mert nem tudok takarítani, hanem mert nem akarok, vagy nincs időm rá."

jó, de ez hogy érv? fel kéne fognod, hogy miért legális bejárónőt fogadni, és miért nem legális plagizálni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 17:17:24

@Brendel Mátyás:

"és akkor erre jön rá, hogy a diplomaírás nem csak egy kibaszás a diákokkal, hogy később kapjanak diplomát, hanem bizony egy szűrő"

Én még nem nagyon találkoztam olyannal, hogy valaki eljut a záróvizsgáig, azt is leteszi, és pont a diplomamunka minőségén bukik el, mint szűrőn.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.05. 17:17:49

"Másokban az kelt heves indulatokat, hogy Schmitt és a gyanú szerint Gyurcsány hazudtak, loptak, csaltak, és ezért mondjanak le, „takarodjanak” a politika közeléből is, hiszen jogosulatlan előnyhöz jutottak..."

Bennem az kelt indulatokat, hogy vannak, akik a józan logikájukat is képesek félredobni, ha a Párt azt kívánja tőlük, hogy a Párttévé vezénylő szavaira bégessenek együtt a tömeggel.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 17:18:41

@vadász2:

"Nocsak, mi van itt, már neked is átlag feletti jövedelmed van, nem csak bogancsnak???
Jelentkezhetek ide szerzőnek, hátha nekem is átlag fölé emelik? :-D"

Rajtunk ne múljon! Felveszünk! :)

Pipas 2012.05.05. 17:21:24

@ccactus:
"Én még nem nagyon találkoztam olyannal, hogy valaki eljut a záróvizsgáig, azt is leteszi, és pont a diplomamunka minőségén bukik el, mint szűrőn. "

Pedig van ilyen, ha nem is általános. Én magam is adtam már egyest plágium miatt.

De leginkább úgy szokott történni, hogy nem fogadják el a szakdolgozatot, aztán ezért nem tehet záróvizsgát, hiszen a diplomamunkát hetekkel az államvizsga előtt kell leadni. Ha a diplomamunkát elfogadtható értékeléssel elfogadták, akkor a "diplomamunka védése" már nem szokott gondot okozni... természetesen.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 17:21:32

@Brendel Mátyás:

"tehát ccactusnak személyes motivációja van az üggyel, valami plágiummal kapcsolatos dolog történt már az életében. magát, a lelkiismeretét védi ennyire hülye érvekkel."

Ha jobban belegondolok, még az is lehet. Mai fejemmel és szakmai tapasztalatommal, ha végigolvasnám a diplomamunkámat, jókat röhögnék, hogy milyen baromságokat hordtam össze annó diákfejjel.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.05. 17:22:14

@Scagnetti:

"Nézzük el neki, hogy nem volt képes még a saját szakdolgozatát sem megírni, ráadásul akkora görény volt, hogy egy az egyben beadta másét?"

Tudnál adni egy linket bármilyen oldalhoz, amelyen kétségbevonhatatlan bizonyítékok sorakoznak amellett, hogy Gyurcsány nem volt képes a saját szakdolgozatát megírni?

Vannak netán saját cáfolhatatlan érveid, amelyekkel ezt képes vagy bizonyítani?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 17:22:26

@Brendel Mátyás:

"brmikor írok olyan programot, amely megver téged malomban.:)"

Rendben! Lássuk!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 17:23:42

@ccactus: én igen. és egyébként pont azért ritka, mert elcsalják. tehát itt körbenforgó az érvelésed.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 17:25:43

@Brendel Mátyás:

"fel kéne fognod, hogy miért legális bejárónőt fogadni, és miért nem legális plagizálni"

De hisz én ezt felfogom. Le is írtam a posztban, hogy plagizálni nem szabad.

Nekem az ilyen ügyek túlontúl felfújásával van bajom. Jelesül azzal, hogy ez alapján ítéljünk meg más szakmákban nyújtott teljesítményét. Tehát nem az erkölcsi/morális alapot kifogásolom, hanem a szakmait.

Pipas 2012.05.05. 17:27:05

@No_Fidesz_No_Problem: Dehogy erről szó sincs. Csak egyszerűen ült a szobába, kitalálta a témát magának, ami véletlenül pont ott volt a polcon. De nem ment oda a polchoz, csak véletlenül pont ugyanaz jutott eszébe...

Mint nekem, amikor megírtam az 'anyám tyúkja' című verset, meg a 'csillagok háborúja' történetet. Senki sem mondhatja, hogy plagizáltam, nincs már meg egyik sem. Ellopták.

Ugye milyen hihetetlen, ha nem a Gyurcsány elvtárról szól? :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 17:27:09

@ccactus: figyusz. www.lri.fr/~brendel/pmwiki/uploads/Site/rave.pdf

szólj, ha érted a cikket! ha nem, akkor hidd el nekem, hogy olyan szinten vagyok, akinek ezt nem kell bizonygatni. kb olyan ez, mintha Lovász Lászlótól kérnéd, hogy bizonyítsa, hogy tudja, mi az, hogy gráf.

persze neked ez kérdés, mert te annyival vagy alattam, hogy fel sem fogod, mennyivel vagyok föntebb nálad.

főkolompos · http://fokolompos.blog.hu/ 2012.05.05. 17:27:18

"A plagizálás hasonló bűn, mint amikor valaki áthajt a piros lámpán, túllépi a sebességhatárt, tilosban parkol, nem kér számlát a mosógép-szerelőtől, vagy éppen illegálisan letölt (ellop) egy filmet vagy zeneszámot a netről."

nos eddig olvastam, innentől kezdve azt hiszem, leginkább no comment...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 17:28:26

@Pipas:

"Pedig van ilyen, ha nem is általános. Én magam is adtam már egyest plágium miatt."

Ez oké! De olyan is van, hogy színvonala miatt nem elfogadható? Ezt már a konzulenseknek ki kellene szűrnie.

Reisezugwagen 2012.05.05. 17:29:49

@Ronla: Hány éve létezik a Pécsi Egyetem? Ha jók az információim, még 1367-ben I. Lajos király alapította.(Plágium!! Google-t használom!!)
Mi lesz ha R.Sz. szakdolgozata és Gy.F. szakdolgozata mégsem egyezne? Visszanézzük az elmúlt közel 600 év írásos dokumentumait, hátha rábukkanunk Rohotokán Tasziló szakdolgozatára,oklevelére, ami tökéletesen lehetne Gy. F.-é is??
Visszafelé kezd el a föld forogni majd miatta?
Parasztvakítás ez az egész...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 17:30:04

@Brendel Mátyás:

"én igen. és egyébként pont azért ritka, mert elcsalják. tehát itt körbenforgó az érvelésed."

Szerintem aki a vizsgákon át tud menni önerőből, az diplomamunkát is tudna írni magától, ha akarna.

Pipas 2012.05.05. 17:34:04

@ccactus: "Ez oké! De olyan is van, hogy színvonala miatt nem elfogadható? Ezt már a konzulenseknek ki kellene szűrnie. "

Igen, a kulcsszó a kellene. Csak van olyan néha, hogy egyszercsak beesik egy diák egy héttel a hatéridő előtt egy bekötött szakdolgozattal, hogy konzulenst keres. Aztán a tanszék azt mondja, hogy ne utasítsuk már el formai/határidő miatt, bíráljuk el objektíven.

Megjegyzem nem tudom, hogy mi a helyzet a Gyurcsány konzulensével, talán még kettőnek is kellene lennie (belső/külső), azoknak a szakdolgozatból tiszteletpéldányt is szoktak adni, és azoknak kellene emlékezniük a közös munkára is (konzultációk, akármi).

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 17:35:20

@Brendel Mátyás:

"figyusz. http://www.lri.fr/~brendel/pmwiki/uploads/Site/rave.pdf"

Igazad van, ezt nem értem.

De meg tudnám érteni, ha nagyon akarnám. Úgyhogy nem kell ez a magas lóról szöveg.

Itt a link a malomhoz, játszunk?

www.flyordie.hu/malom/

scsaba1 2012.05.05. 17:35:42

@ccactus:

2010-ben megítéltük Gyurcsány "szakmában nyújtott teljesítményét". Úgy megítéltük, hogy az csak na. Most emberi mivoltában ítéljük, ha az öszödi beszéd és az azt követő dolgok nem lett volna elég erre.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.05. 17:36:11

@Pipas:

"Csak egyszerűen ült a szobába, kitalálta a témát magának, ami véletlenül pont ott volt a polcon. De nem ment oda a polchoz, csak véletlenül pont ugyanaz jutott eszébe."

Szerintem ezzel a válasszal bizonyítottad, hogy hazudtál, amikor fentebb azt állítottad, hogy adtál már egyest plágium miatt.

Szerintem te még életedben nem osztályoztál semmit, mert nem vagy tanár.

Ha az lennél, akkor tudnád, hogy a tanárképzésben a szakdolgozatok témájának a kiválasztásához a témavezető tanárok közzétesznek egy listát, amiről a hallgatók választhatnak. Nem csak a 80-as években volt így, a Pécsi Egyetemen a mai napig így van.

Idéznék a honlapjukról:

"A tanári szakdolgozat elkészítését a pedagógiai, pszichológiai, szakmódszertani kurzusokat tartó témavezető segíti egyéni konzultáció, tanácsadás formájában. A szakdolgozat témáját a témavezetők által összeállított témajegyzékből, legkésőbb a komplex pedagógia-pszichológiai szigorlat letételekor kell kiválasztani és bejelenteni."

nevtud.btk.pte.hu/menu/53/35

Nagyon is elképzelhető, hogy amit 1980-ban a témavezető tanár a biológia tanszéken témának ajánlott Rozs Szabolcs csoportjában, ugyanazt a témát 1984-ben a technika tanszéken egy másik témavezető tanár is felajánlotta Gyurcsány Ferenc csoportjában. (Akkor még az azonos szakpárokat tanuló hallgatók csoportokban tanultak.)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 17:37:17

@Pipas:

"Megjegyzem nem tudom, hogy mi a helyzet a Gyurcsány konzulensével, talán még kettőnek is kellene lennie (belső/külső), azoknak a szakdolgozatból tiszteletpéldányt is szoktak adni, és azoknak kellene emlékezniük a közös munkára is (konzultációk, akármi)."

Tényleg!!! Mekkora egyszerű de nagyszerű ötlet!

Pipas 2012.05.05. 17:37:35

@Reisezugwagen: A Gyurcsány nem a Pécsi Egyetemen, hanem annak elődjénél, a Janus Pannonius Tanárképző Főiskolán szerezte a diplomáját. A Pécsi Egyetem jóval később jött létre.

Amúgy 1367-ben az Erzsébet Tudományegyetem alakult, Pozsonyban, az a Pécsi Tudományegyetem legrégebbi jogelődje.

Pipas 2012.05.05. 17:38:10

@ccactus: "Tényleg!!! Mekkora egyszerű de nagyszerű ötlet! "

Ugye? :))

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 17:39:32

@ccactus: a malom egy megoldott játék. ez azt jelenti, hogy van olyan algoritmus, amely nemhogy jól tud játszani, hanem tutira tud nyerni akárki ellen, akármit is lép.

library.msri.org/books/Book29/files/gasser.pdf

96-ban egy macintoshnak ehhez 3 hét kellett. namost ma már lehet, hogy egy gép megoldaná pár perc alatt, ha kell, akkor egy 24 core-os serverre párhuzamosítható a dolog.

ha még ez sem elég, akkor el lehet szépen vágni az alfa-beta tree searchet egy jó nagy mélységben, és az alapján kiértékelni, egész tuti biztos, hogy te nem tudsz 100 lépést előre számolni malomban, és az untuíciód sem lehet akkora, hogy felérjen ezzel.

szólj, ha nem érted a cikket, mert én értem! bármikor lekódolom azt a bizonyos algoritmust, amely benne van.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 17:40:39

@Brendel Mátyás: bocsánat, mivel a malom döntetlenre van megoldva, ezért garantálni a döntetlent lehet, de ez akademikus kérdés.

biohouse 2012.05.05. 17:41:15

Én pedig a felfújásban még tovább mennék!
Senkinek nem szabadna a politikai életben részt vennie, aki valaha KISZ-ben, MSZMP-ben politizált. Se Gyurcsánynak, se Orbánnak, se Schiffernek, se Kövérnek, hogy a még nagyobb komcsikról ne is beszéljek (Pozsgay, Szűrös, Matolcsy, Martonyi, Kovács L, Lendvay, Szekeres, Kiss P stb., stb, stb.)
Szerintem elvárhatunk életünk legfőbb befolyásolóitól a maximális erkölcsi tisztaságot.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 17:42:25

@ccactus: gózunk. nem fogok leereszkedni a malomhoz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 17:43:38

@ccactus: "Szerintem aki a vizsgákon át tud menni önerőből, az diplomamunkát is tudna írni magától, ha akarna."

erre már válaszoltam, amnéziás és/vagy diszlexiás vagy megint.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 17:49:10

@ccactus:

"Nekem az ilyen ügyek túlontúl felfújásával van bajom. Jelesül azzal, hogy ez alapján ítéljünk meg más szakmákban nyújtott teljesítményét. Tehát nem az erkölcsi/morális alapot kifogásolom, hanem a szakmait."

de ahogy írtam,s zakmai csalásnál a morális és szakmai kérdés nem különül el.

és ahogy írtam, a politikusnál a morál is szakmai kérdés.

kb olyan, mintha azt mondanád, hogy ne ítéljünk el egy zenészt azért, mert nem tud hangszeren játszani, hiszen attól, hogy nem tud hangszeren játszani, még lehet jó zenész. hát nem! a zenész szakmája a hangszeren játszás! a politikus szakmájának meg egy jelentős része a becsületesség.
egyébként minden szakmában úgy van, hogy hiába jó szakember, ha becstelen, mert amikor kárt tesz, akkor mindegy, hogy hozzá nem értésből, vagy becstelenségből teszi. de a politikában igazán jellemző az, hogy az utóbbi az ok, nem az előbbi.

ad abszurdum egy vezető politikusnak egyáltalán nem kell értenie semmi szakmai dologhoz, ha becsületes, és jó szakembereket tud kiválasztani maga alá. ugye. tehát pont fordítva van, pont a szakmai hozzánemértés az, ami könnyebben megbocsátható lenne, ha a másik meglenne. meg persze az általános intelligencia a jó szakemberek kiválasztásához.

tehát ad abszurdum egy diploma nélküli, eszes, becsületes miniszterelnök vagy KE még mindig jobban elfogadható, mint egy plagizált diplomával rendelkező becstelen. még ha valami szakmához ért is, akkor is.

Pipas 2012.05.05. 17:50:44

@No_Fidesz_No_Problem:
"Szerintem ezzel a válasszal bizonyítottad, hogy hazudtál, amikor fentebb azt állítottad, hogy adtál már egyest plágium miatt.

Szerintem te még életedben nem osztályoztál semmit, mert nem vagy tanár.

Ha az lennél, akkor tudnád, hogy a tanárképzésben a szakdolgozatok témájának a kiválasztásához a témavezető tanárok közzétesznek egy listát, amiről a hallgatók választhatnak. Nem csak a 80-as években volt így, a Pécsi Egyetemen a mai napig így van."

Elárulom neked, hogy tévedsz. Pont azon a tanszéken tanítottam, ahol a Gyurcsány elvtárs az első szakdolgozatát írta, csak persze jóval később.

És ha nem lennél ilyen agresszíven buta, akkor tudnád, hogy azok "témajavaslatok", amikből *lehet* választani, de nem kötelező. A hallgatók nagy része olyan témát szokott kitalálni, ami érdekli, aztán megkeresi a tanárt, akit ismer, vagy akit a kiírt témái alapján elgondol magának. Aztán a tanár vagy elvállalja, vagy nem.

Vicces, hogy hogyan véded a Gyurcsányt, hogyan követelsz bizonyítékot, ugyanakkor azonban egy mondat után a felsőoktatás ról elképzelt ostoba hiedelmeid alapján azonnal hazugnak nevezel valakit. Rákérdezhetek? Mária, te vagy az? :)

zpequino 2012.05.05. 17:50:59

A frászt ne vonuljanak vissza. Hogyhogy nem függ össze a kettő? Akiről kiderül, hogy hazudik, csal, meg lop, az ne akarjon már az ország élén állni.
Nem vagyok naiv, ez a három tulajdonság vélhetően elég erősen jellemzi a legtöbb politikust, de azért nem mindegy ugye, hogy honnan hugyozunk abba a bizonyos medencébe.

Pipas 2012.05.05. 17:55:27

@Reisezugwagen: "Az Erzsébet Tudományegyetem egykori egyetem Pozsonyban, melynek jogutóda a Pécsi Tudományegyetem."[1]

Én erről beszéltem. De mindegy is, rosszul is írtam a nevet, Pécsi Tanárképző Főiskola -> Janus Pannonius Tudományegyetem -> Pécsi Tudományegyetem. Kicsit ciki, mert annó a JPTE-n dolgoztam. :) Mindegy...

[1] hu.wikipedia.org/wiki/Erzs%C3%A9bet_Tudom%C3%A1nyegyetem

tass-tass 2012.05.05. 17:56:26

"Botrány, hogy az országban nem a politikai-szakmai teljesítmény, és azok értő szakmai megvitatása alapján dől el a politikusok sorsa, hanem évtizedekkel ezelőtti diákcsínyeken."

Schmitt és demokrataferi által elkövetett plagizálás nem diákcsíny. Valószínűleg nagyon sok hozzájuk hasonló ember él még kis hazánkban.

Ezek az emberek az akkor már kiépített kapcsolatrendszerüknek köszönhetően tehették meg azt, amit megtettek.

És ez a kapcsolati tőke bizonyára nagyon sokat ér(t) a gazdaságban, politikában, közigazgatásban, stb.

Vegyük már észre, hogy egyedül ezt nem tehették meg, csak valamilyen "hátszéllel".

Ezt máshol úgy hívják: polip.

Pipas 2012.05.05. 17:58:30

@Reisezugwagen: "A Pécsi Tudományegyetem (röv.: PTE) Magyarország legnagyobb hallgatói létszámú magyar felsőoktatási intézménye.[1] A PTE nem hivatalos jogutódja az 1367-ben Pécsen I. Lajos király által alapított egyetemnek, mely a legelső volt az országban. Az egykori, pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem utódjának ma már több mint 30 000 diákja van, melynek átlagosan 4%-a külföldi.[1]"

Jah, meg erre is gondoltam.

[1] hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9csi_Tudom%C3%A1nyegyetem

Moan 2012.05.05. 17:58:55

Ehhe...tényleg nem gond ez a plágium dolog. Teljesen rendben van, hiszen az sem számít, hogy a buszvezetőnek nincs jogsija, vagy a repülőgép pilóta nem is lát jól, vagy a szívsebész igazából nem is ért az anatómiához. :)
Ja és persze egyáltalán nem szabad elvárni, hogy aki egy országot irányít és emberek millióinak élete felett dönt az tisztességes ember legyen. :) Micsoda liberális marhaság már. :) Cöcö...szakértelem, tudás, hozzáértés, tisztesség és becsület...pffff...kispolgári csökevény. :)

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.05. 17:59:39

@Pipas:

"Pont azon a tanszéken tanítottam, ahol a Gyurcsány elvtárs az első szakdolgozatát írta, csak persze jóval később."

Akkor több, mint meglepő, hogy nem vagy tisztában az egyetem történetével.

Fentebb írtad:

"A Gyurcsány nem a Pécsi Egyetemen, hanem annak elődjénél, a Janus Pannonius Tanárképző Főiskolán szerezte a diplomáját. A Pécsi Egyetem jóval később jött létre."

Ez ostobaság.

1. Janus Pannonius Tanárképző Főiskola soha nem létezett.

2. Pécsi Tanárképző Főiskola létezett, amely 1982-ben egyesült a Janus Pannonius Tudományegyetemmel.

3. Gyurcsány indexében a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karának a bélyegzőlenyomatát látod. Ebből következően nem a sose létezett "Janus Pannonius Tanárképző Főiskolán" tanult.

4. Vagy soha nem dolgoztál a Pécsi Tudományegyetemen, vagy fogalmad se volt, hogy mi az elnevezése és a története a munkáltatódnak.

wektor77 2012.05.05. 18:01:02

ferkonak el kell tunnie,meg kell ot semmisiteni//pszichopata majom az ember kb ennyi

Moan 2012.05.05. 18:03:20

Ja és persze azt el is felejtettem, hogy egy pap esetében is teljesen felesleges kiakadni, ha amúgy némi nemi huncutságon kapják.. Hiszen prédikálni olyan szépen tud. Szakmailag kifogásolhatatlanul képes ostyát osztogatni az elsőáldozóknak. :)

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.05. 18:04:29

@Pipas:

"És ha nem lennél ilyen agresszíven buta, akkor tudnád, hogy azok "témajavaslatok", amikből *lehet* választani, de nem kötelező. A hallgatók nagy része olyan témát szokott kitalálni, ami érdekli, aztán megkeresi a tanárt, akit ismer, vagy akit a kiírt témái alapján elgondol magának."

1. Szó szerint idéztem az egyetem honlapjáról.

2. Ha nem lennél ilyen agresszíven buta, akkor érvelnél és nem személyeskednél.

2012.05.05. 18:05:15

@Brendel Mátyás:

Egyszerűen fülpirító amit te itt művelsz. ;))

scsaba1 2012.05.05. 18:10:24

@No_Fidesz_No_Problem:

Igen persze, és történetesen ez a két ember rokoni viszonyban is van egymással, ill. a bírálat alapján ugyanazokat a hibákat is követik el, majd a dolgozatok eltűntek egy mikroméretű fekete lyukban.

Gyurcsány egyetemi példánya nélkül bizonyítani lehetetlen, de ha valami a vízen úszik, tollas a háta, hápog, akkor az nagyon valószínű, hogy kacsa.

Nézd már egészben a dolgokat...

ananda123 2012.05.05. 18:10:39

"Kérdem én, mi ennek a gyakorlati jelentősége??"

Semmi. Ezt hívják tematizációnak. Mindenki pontosan tudta és tudja, hogy a politikai és gazdasági elit 89 előtt végzett tagjai milyen mondvacsinált alapon kapták a tudományos fokozataikat.
(Ez már a középiskolánál elkezdődött. OKTV-n az első 10 helyért egyetemi felvételi mentesség járt, ezért azokat pártalapon előre leosztották.)
A ballib média viszont egyszer csak előrángatta Schmitt dolgozatát és tematizálta vele a közéletet.
Ha a HírTV mondjuk 2006-ban járt volna utána Gyurcsány diplomadolgozatának mi történt volna?
Semmi.
"Apró jogi pontatlanságnak" titulálta volna a balos közvélemény az esetet.
Ha viszont a HVG megbuktathat egy köztársasági elnököt, mert az kamu doktorit adott le, akkor bizony utána kell járni az összes tudományos munkának, és kiszórni a szemetet. Az ugyanis nem pálya, hogy balosnak szabad kamu diplomát szerezni, jobbosnak meg nem.
Jelenleg tehát nem Gyurcsány diplomája a kérdés, hanem hogy működik-e még az országban a ballib kettős mérce.
És ez már nem mindegy.

Pipas 2012.05.05. 18:12:03

@No_Fidesz_No_Problem: "Janus Pannonius Tanárképző Főiskola soha nem létezett."

Igen, ahogy ezt elírtam, ahogyan fentebb már jeleztem.

"Vagy soha nem dolgoztál a Pécsi Tudományegyetemen, vagy fogalmad se volt, hogy mi az elnevezése és a története a munkáltatódnak."

Vagy egyszerűen elgépeltem. Megjegyzem annyit változtak a nevek, hogy nem én vagyok az egyetlen, a TTK bejáratán még most is a JPTE szöveg van[1], a tévében pedig előszeretettel mutatják a közgáz homlokzatát, mert arra van írva, hogy Pécsi Tudományegyetem. Érdekes módon ide ha jól emlékszem akkor is ez volt írva, amikor JPTE volt a hivatalos név, tehát ez még egy régebbi Pécsi Tudományegyetem volt.

De lényeg: ha rám egy elgépelés miatt rám sütöd, hogy biztos hazudok, akkor Gyurcsány mitől ártatlan? :)))

[1] hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Janus_Pannonius_TE_P%C3%A9cs.JPG&filetimestamp=20090220183938

[2] geospace.hu/pics/pecsi-tudomanyegyetem-kozgazdasagtudomanyi-kar-pecs/1589

Pipas 2012.05.05. 18:18:00

@No_Fidesz_No_Problem: "1. Szó szerint idéztem az egyetem honlapjáról."

Így van. Találtál valami reklámdumát egy egyetemi honlapon és mivel nem egyezett azzal, amit én mondtam egyből azt állítottad, hogy hazudok. Én viszont azt állítom, hogy ha nem tudod, hogy szakdolgozatot nem csak a felajánlott témákból lehet írni, akkor soha nem is írtál szakdolgozatot.

És itt van mit tart fontosnak erről az adott tanszék elmondani (ez nagyjából ugyanaz a tanszék, a technika tanszék, aminek szintúgy jópárszor változott a neve, ma már nincs "Technika tanszék", de mindenki így nevezi azóta is):

"1. § A szakdolgozati témák meghirdetésének módja
(1) A szakdolgozati témákat minden tanévben szeptember 30-ig (keresztféléves védés esetén
február 28-ig) a szakfelelıs jóváhagyásával hirdetik meg az oktatók, amelyeket nyilvánosságra
hoznak az Informatika Tanszék honlapján: www.ttk.pte.hu/mii/informatika/html/hallgato.html
(2) Amennyiben a hallgató ezen témák között nem talál érdeklıdésének megfelelıt, lehetısége van
saját téma választására. Ennek módja a következı:"[1]

[1] ttk.pte.hu/mii/iatt/hallgato.shtml

2012.05.05. 18:41:41

Én nagyon örülök annak, hogy most végre megismerhette az ország - Ki is valójában Gy. Ferke ez az ügyeskedő, gazdag családokba benősülő KISZ titkár!

Az ő pofátlan, gátlástalan hazudozása, kínos hazudozása szerencsére rávetül arra az egész brancsra akik eddig vezérüknek ismerték el. A baloldal és a liberálisok vele együtt sározódnak be egyre jobban napról napra!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.05. 18:41:42

@Pipas: Egy földrajz dolgozatot elfogadnak biológián?
Már úgy értem, hogy ami földrajzból ötös, az biológiából négyes?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.05. 18:45:23

@Lindalinda: Te, Orbán egy értelmes, gerinccel rendelkező ember számára akkor lett végérvényesen vállalhatatlan, amikor kiderült, hogy a tagok gyűlése nem taggyűlés.
Most Gyurcsány van soron, ám egyelőre csak a lakájmédia által felfedezett közvetett bizonyítékok vannak ellene.

szgy 2012.05.05. 18:56:52

GYF védelmében el lehet mondani hogy földön fekvő emberbe nem rúgunk, halottakról vagy jót vagy semmit, stb. ő már egy politikai hulla, jelentéktelensége vetekszik Thürmer Gyuláéval. aki az ő hátán akar felfelé kapaszkodni biztos nem jut túl magasra.

szgy 2012.05.05. 19:07:10

jut eszembe, nem hülyeség az cikkben az okfejtés, de kicsit el van tévedve. a plágium erkölcsi, jellembeli hiba, nem szakmai. mondhatnám úgy is hogy csalás a szakmában. pl. börtönben is vannak szuper jó szakemberek akik annyira jók voltak hogy visszaéltek ezzel, a helyzettel, a tudásukkal. szerintem ezt a kettőt sokszor nem szabad különválasztani. szakmai alapon úgyis csaló profi vagy becsületes profi között kell választani. pl. nem fognak közgazdászt keresni egy mérnök helyére, csak azért mert az éppen adott mérnök valamivel lejáratta magát.

műproli 2012.05.05. 19:16:23

Ne báncsák a Ferkót mer ő akkor is megmongya majd amit köll amikor a sok párt aparát csikk már úgy el lesz taposva a Fidesz által hogy meg se mernek mukkanni. Mer van neki vér a pucájában, azoknak meg csak nyirok

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 19:22:24

@Mészáros Laci:

Az azért van, mert Svédország még mindig királyság és a király csinálja az összes politikust. Már ha evolúcióban gondolkodsz... ;)

Pinka-Panka 2012.05.05. 19:29:24

Valahogy már úgy kéne előre is nézni, már a bugyor betelt mindegyiktől. És a Fletótól nem is vártunk többet...

mizie 2012.05.05. 19:34:41

Majd ha a magyar politikusok szakmai szemmel irányítanak akkor szívesen mérem őket szakma szemmel.

Amíg ez az okádék politikusgarnitúra van (mindenki aki a Parlamentben most csücsül), addig minden egyes lemondásnak nagyon örülök.

Pszt! 2012.05.05. 19:53:34

Pali bácsi plágiumügye tény, Gyurcsányé feltételezés.

tede 2012.05.05. 20:00:28

Azután, hogy a Schmitt lemondott és most a Gyurcsány dolgozatáról derülnek ki újabb és újabb érdekes dolgok nagyon kilóg a lóláb, amikor azzal jönnek egyesek, hogy hagyni kéne már a plágiumot a fenébe.

Nem kéne hagyni. Éppen úgy, ahogy a Schmitt is levonta a konzekvenciát, ha másról kiderül, hogy lopott, akkor a politikában ilyen embernek helye nincs.

Már késő azzal jönni, hogy most, amikor szegény GYF-t bántsák a gonoszok, akkor be kéne fejezni a plágium ügyek firtatását.

Szerintem meg nem, mert ha tényleg másolta, akkor gyakorlatilag arconköpi az összes végzett diákot, akik becsületesen és tisztességesen sok időt és fáradságot nem kímélve készítették el a dolgozatukat.

Jogilag elégséges, hogy nincsen meg a dolgozat és nem lehet semmit bizonyítani, de erkölcsileg valahogy a Gyurcsánynak tisztáznia kéne magát. Például ha felidézné, hogy miről is írt, milyen forrásokból és amennyi részlet csak eszébe jut, írja le. Elfogadom, hogy nem mindenre emlékszik az embere a szakdogájából, ezzel mindenki így van, de azt szerintem senki nem hiszi el, hogy teljes a memória törlés és egyetlen részlet, egyetlen gondolat sem maradt meg.

Zuzzant 2012.05.05. 20:08:36

"sokan túlragozzák ezt a témát"
Persze, amint kiderült, még szakdolgozatot sem írt valaki és visszanyal a fagyi, már elbagatelizálhatjuk az ügyet?

A VILÁGON SEHOL NINCS TÚLRAGOZVA. NÉMETORSZÁGBAN KETTŐBŐL KETTŐ LEMONDÁSSAL JÁRT.

.

torró 2012.05.05. 20:18:28

Pipas!
Ha ott dolgoztál, igaz nem tudom mikor, de volt ott egy rektor, még a Kádári időkben, akit három év után leváltottak. Ugyanis a pártbizottságról odaszóltak neki, hogy x elvtársat át kell vezetni a doktori címig. Ezt ő megtagadta és kirúgták a négyéves ciklus lejárta előtt. Egyébként a sógora rokonunk lett és ma is felidézgettük , éppen Gyurcsány kapcsán, hogyan is mentek ezek a dolgok. És számtalan esetet lehetne felmutatni amelyben utasítva volt az egyetem, hogy kiket kötelező doktorival ellátni. Ez sajnos igaz! Akkor kérdem én azoknak ki írta a szakdolgozatát? Neveket szándékosan nem említek, mert részemről ez tabu. Tudnék mondani átlökdösöttek neveit is,de már lényegtelen.
Brendel Mátyás!
Van itt egy kis videó, amit azoknak ajánlanék akik nem ismerik a valódi okokat Hitler és a fasizmus kialakulásával kapcsolatban. Ezt ugyanis mélyen elhallgatták, mint ahogy sok mindent. Ez a beszéd az Amerikai parlamentben hangzott el 1961-n.
Benjamin Freedman.
www.youtube.com/watch?v=qHl6p0xR_kE

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 20:26:00

@Brendel Mátyás:

"egyébként minden szakmában úgy van, hogy hiába jó szakember, ha becstelen, mert amikor kárt tesz, akkor mindegy, hogy hozzá nem értésből, vagy becstelenségből teszi. "

Ha egy ember jó szakember, akkor tesznek rá, hogy van-e papírja, vagy nincs. Pályakezdésnél számít a papír, utána csak a szakmai tapasztalat, illetve, hogy hogy tudja magát eladni.

De abban igazad van, hogy politikusnál nem feltétlenül egy specifikus szakmai hozzáértés a legfontosabb tulajdonság, és a becsületesség ott van a legfontosabb kritériumok között. Ám én ezt akkor sem egy évtizedes diplomamunkán mérném le. Senki sem feddhetetlen. Valami vaj mindenkinek van a füle mögött.

Én ilyenkor mindig Demcsák Zsuzsa példáját szoktam hozni, mikor kormányszóvivőnek jelölték. Előásták, hogy valahol leírta, hogy nem szeretné cigányos óvodába adni a gyerekét, erre kicsinálták olyanok, akik cigányt még életükben nem láttak.

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.05.05. 20:26:28

Ez az eset, amikor valaki más tollával ékeskedik és még neki jár a po..ja!!!!

gyuvi 2012.05.05. 20:26:45

"...majd hazamennek!"

Tita nick 2012.05.05. 20:28:02

Ettől az agyalágyulttól kéne inkább az országot megvédeni.

radikalisviccek 2012.05.05. 20:28:12

Igen, XY grafikus gyerekeket molesztál, de olyan szakszerűen kezeli a photoshopot, igazán nem kéne kirúgni a munkahelyéről...

"Közben pedig azért elvárjuk, hogy aki olyan sikeres, hogy politikai csúcspozíciókba kerül az minimum egy makulátlan szent ember legyen."

Igen, ez a kevés közös pontok egyike a jobboldali emberek értékrendjében, hogy azért választunk meg bizonyos embereket bizonyos pozíciókra, mert szaktudásuk és (látható) jellemük alapján alkalmasabbnak gondoljuk őket arra a pozícióra másoknál. Ha kiderül róluk, hogy átvertek minket - lásd SP kisdoktori - akkor a mi értékrendünk elleni dolgot cselekedett, és függetlenül szaktudásától vagy korábbi érdemeitől, nincs többé helye közöttünk. Botlani lehet mezei választóként, de "kiválasztott legjobbként" nem. Látható volt a jobboldali közvélemény egységes ítélete a legszélsőségesebb pártsajtón kívül: Schmittnek le kell mondania.

Ellenben ugyanez a baloldalon koránt sincs így: Gyurcsányt még most is mentegetik mindenhol, még mindig megvan a stabil rajongótábora, holott már az őszödi beszéd után el kellett volna zavarnia a saját szavazóinak.
Nem tették, mert az ő értékrendjükbe - ahogy a poszterébe is - belefér az ilyesmi. Ember, nem egy 16 évesen részegen elkövetett bolti lopásról van szó, hanem hogy ez az ember átbaszott mindenkit hosszú időn keresztül következmények nélkül!
Az ilyet nem hogy felmenteni nem szabad, hanem halmozott büntetéssel kell sújtani! Se fletónak, se SP-nek nem szabadna soha többet a politika közelébe sem kerülnie!
Ha ezt büntetlenül megúsznák, az milyen üzenet lenne azoknak, akik nem basszák át a választóikat? Vagy akik most írták meg akár több hónap munkájával a szakdolgozatukat?

"Olyan, hogy valaki valós teljesítménnyel ért el valamit, olyan szóba sem jöhet."

Nem hát, pont az ilyenek miatt, meg azok miatt, akik mentegetik ezeket. Ha az idézett álláspont általános marad, az kizárólag nektek lesz köszönhető.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 20:30:05

@Moan:

"Teljesen rendben van, hiszen az sem számít, hogy a buszvezetőnek nincs jogsija, vagy a repülőgép pilóta nem is lát jól, vagy a szívsebész igazából nem is ért az anatómiához. :)"

Vedd figyelembe, hogy SP az olimpiáról "írt", Gyurcsány meg a szőlészetről.

Tehát a példádnál maradva: mintha a buszvezetőnek nem lenne repülőgép jogsija, a pilóta nem tudna gitározni, avagy a szívsebésznek nem lenne eszperantó nyelvvizsgája.

2012.05.05. 20:34:19

@Pipas: Én a töri szakon olyan témát választhattam, amilyet csak akartam. Arra már nem is emlékszem, hogy volt-e lista amiből választani lehetett, mert már előre megvolt a témám (és ez nem a sógorom szakdolgozata, hanem a spec. érdeklődési területem volt). Az én esetem több mint 3, évvel volt Fletóé után, de ahogy látom páran szénné alázzák magukat azzal, hogy a mai napra is rávetítik, hogy kötve lenne a diákok keze.

@Reisezugwagen: Igen, 1367-ben alapították, majd jó 600 évig nem működött. De azért a címerben jól mutat az évszám :-)

@tede: Amikor 2007 körül nekiszegezték Zuschlagnak a kérdést, hogy milyen témából írta a szakdoliját, akkor köpni-nyelni nem tudott. Pedig ő 2000-ben diplomázott. Ja, és 1998 óta volt parlamenti képviselő. Így megy ez az amnézia szoci körökben.

2012.05.05. 20:35:48

@radikalisviccek:

"mert szaktudásuk és (látható) jellemük alapján alkalmasabbnak gondoljuk őket arra a pozícióra másoknál"

Némethné erre a leggyönyörűbb példa, ugye?

fehérfarkas 2012.05.05. 20:35:59

az az egészben a szép, hogy SP egy hivatalában levő köztársasági elnök (volt), aki hónapokon keresztül tagadta a plágiumot és még a lemondó beszédében is mások tett meg felelősnek a beismerés helyett, valamint az ellene felhozott vádak konkrét bizonyítékokon alapultak, amelyet 3 bizottságság is vizsgált

ezzel szemben GyF egy bukott miniszterelnök, aki a saját ciklusát sem töltötte ki, mert már a választások előtt 1 évvel lemondott mind a miniszterelnöki, mind a pártelnöki posztokról, majd a választások után 1 évvel a legnagyobb ellenzéki pártot is elhagyta, és jelenleg egy 5-6%-os parlamenti frakció nélküli törpepárt vezetője

és amíg ezzel a saját ciklusát kikötelti képtelen bukott miniszterelnökkel és most egy frakció nélküli törpepárt vezetőjével foglalkozik az ország, addig a Fidesz a vezrkarának egyik meghatározó emberét teszi meg új köztársasági elnöknek, és olyan új adónemek bevezetését tervezi, amelyeket említve 2 hónappal ezelőtt csak viccnek gondoltunk volna és kiröhögtük volna, aki ilyeneket emleget - most meg a szemünk előtt válik valósággá és teljesen természtesenek, sőt jogosnak fogadjuk el, mondván: "az elmúlt 80 év tehet róla", vagy mert "GYF is plagizált"

2012.05.05. 20:36:35

@nemorino: Hm, ezt kicsit elírtam, szóval az én szakdolim több mint 20 évvel volt Fletóé után.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 20:37:51

@MikeBoy:

"Brendel Mátyás:

Egyszerűen fülpirító amit te itt művelsz. ;))"

Én élvezem a vitát @Brendel Mátyás: -sal! Emberemre akadtam benne. Vág az esze, mint a beretva. Gyakorlatilag erre használom a blogolást, hogy hihetetlenül fejleszti az ember vitakészségét, és edzi az agyát. Ennek aztán a való életben is nagy hasznát tudom venni.

Ha megfigyeled, mindig a mainstream véleménnyel szemben foglalunk állást itt a blogon. Amellett, hogy az általunk felvetett szempontok elgondolkodtatóak, jókat lehet rajta vitázni a többséggel. Brendel Matyi egy igazi csemege.

cipócska 2012.05.05. 20:39:06

Azért ,ha már ilyet szóltak,akkor miért nem támasztják alá tényekkel.Ez olyan,hogy ha a nagymamámnak kereke lenne taliga volna.Egyenlőre csak ködösítés van ,SP.esetében kemény tények voltak,bárhogy nem tetszik azoknak,akik most bevetették ezt.Inkább avval foglalkoznának,hogy a 3xos bóvli kategóriából kivigyék az országot.Lógunk a szakadék felett,és ilyen fa..ság miatt ugrik egymásnak ez a nép.Így tovább.Hajrá Magyarország ,hajrá vérbeforgó szemű magyarok.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 20:42:06

@Kentauró7:

"A VILÁGON SEHOL NINCS TÚLRAGOZVA. NÉMETORSZÁGBAN KETTŐBŐL KETTŐ LEMONDÁSSAL JÁRT."

Clinton a feleségét csalta Monica-val..

radikalisviccek 2012.05.05. 20:49:53

@MikeBoy: sajnos minden kormányban vannak olyan emberek, akiknek a szakértelme megkérdőjelezhető (és akik ugyebár nem közvetlen választás útján kerültek oda, de gondolom ezt nem kell magyarázni, mert gondolom csak csúsztatsz, nem pedig hülye vagy), de egy ilyen egyértelmű jogi-erkölcsi vétség kicsit más kategória, itt nem nagyon van helye mérlegelésnek, mennyit is tett az illető a másik serpenyőbe.

Mészáros Laci 2012.05.05. 21:06:29

@neoteny:

Kaszát a lónak :-)

Svédország demokrácia, csak az elnököt náluk királynak nevezik. A gyereknevelésbe épült be az a minta, hogy mire kikerülnek az egyemről, a többség számára egyértelművé válik, hogy (az egyéni szabadságjogok marximális tiszteletben tartása mellett) a jólétüket egy hatékonyan működő társadalomnak köszönhetik és ennek a társadalomnak a hatékony működéséért dolgozniuk kell.

pl. az átlagsvéd tudja, hogy az országa azért olyan jó hely, mert mindenki rendesen fizeti az adókat. az adóelkerülés nem csíny, hanem szégyen. ezért amikor egy frissen kinevezett (egyébként jobboldali) miniszterről kiderült, hogy a nyaralóját valami kft nevében építette és visszaigényelte az áfát, azonnal lapátra került.

(egyébként nem olyan nehéz ezt a gondolkodásmódot megtanítani a gyerekekkel.)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 21:09:19

@ccactus:

El is vették Clinton ügyvédi jogosítványát 5 évre amiért bizonyítottan hazudott egy jogi tanúvallomásban.

op tomi 2012.05.05. 21:09:20

Mindkét illető letett az asztalra egyet-mást, nem keveset, elterelés folyik, a mostani ítélkezők meg pakolják le az asztalt, lassan már csak a szalvéták maradnak:)

Mészáros Laci 2012.05.05. 21:10:11

@ccactus:

Brendel Mátyás annyiban téved, hogy bármilyen jó szakember valaki, szükségszerű, hogy néha nem optimális döntést hoz.

Ha becsületes, akkor csak tévedett.

Ha becstelen, akkor esetleg korrupt.

Aki egyszer téved, tanul belőle és még jobb szakemberré válik. De aki csak egyszer is korrumpálódik, abban többé nem lehet megbízni.

(Aki sokat téved, az nyilván nem maradhat a pozíciójában, de akkor nem jó szakember.)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 21:10:28

@Mészáros Laci:

"egyébként nem olyan nehéz ezt a gondolkodásmódot megtanítani a gyerekekkel."

Persze, hogy nem! A gyerekek nagyon fogékonyak, például a szelektív hulladékgyűjtésre is. Ami nekünk még nyűg, de azért csináljuk, az nekik már természetes, neveltetésüknél (otthon+óvoda+iskola) fogva.

Én csak arra lennék kíváncsi, hogy hogyan alakult ki ez a mentalitás a svédeknél? Ki tanította meg az első generációval, hogy ez így jó, hogy aztán ők már könnyebben tovább tudják adni?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 21:13:26

@Mészáros Laci:

Hát nem tudom. Mint írtam a posztban is, vannak olyan mondások, hogy kurvából lesz a legjobb feleség, vagy rablóból a legjobb pandúr.

Szerintem mindenkinek jár második esély. Főleg, ha évtizedes diákcsínyről van szó, tehát azóta millió dolog történt, ami a személy megítélését árnyalhatja.

Persze a korrupció az más eset, de én a diplomamunka suskust továbbra sem sorolnám a korrupcióval egy kategóriába.

tede 2012.05.05. 21:13:37

@nemorino: Én 25 éve írtam a szakdogámat és tényleg rengeteg mindent felejtettem, de azért az a 2 hónapos munka nem tünt el a múlt ködében teljesen. Még most is fel tudnék idézni részleteket, miket beszéltem meg a konzulensel, milyen forrásokat használtam sőt még az értékelést is fel tudnám idézni szó szerint. Igaz, az enyém 5-s lett, de ezzel együtt is egészen egyszerüen nem hiszem el, hogy valaki mindent elfelejt a szakdolgozatával kapcsolatban. Nem lézetik, komolyan mondom, vagy ha esetleg mégis, akkor ott egyéb problémák is lehetnek, például ennyire vették komolyan.

Ráadásul meg is kell védeni, tehát még külön felkészülni a témából, egyszerüen nincs olyan, hogy memória törlés, aztán mintha nem is lett volna.

Még a komolyabb szigorlatok vagy pár nehezebb vizsgára is emlékszem, hiába volt 25 éve, de beleégett az agyamba, pedig nem tartom magam különösebben jó memóriával rendelkező embernek.

Megkérdeztem volt évfolyamtársaimat, akikkel még tartjuk a kapcsolatot és ők is azt mondják, hogy olyan nincs, hogy valaki semmire nem emlékszik a több hónapos munkából, ráadásul mindenki felfokozott állapotban van olyankor, közel a diplomázás, tanulni kell sokat a végső vizsgára és ott az élet az ember előtt, ezek egészen egyszerüen nem törlődhetnek ki az ember agyából, csak esetleg akkor, ha link módon nagy ívben tett a szakdogára és valami összecsapott sz..t adott le, de akkor meg saját magát meg az intézményt is minősíti, ha ilyent átengednek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 21:15:34

@neoteny:

"El is vették Clinton ügyvédi jogosítványát 5 évre amiért bizonyítottan hazudott egy jogi tanúvallomásban."

Helyes! Meg is érdemelte!

Viszont továbbra is az USA egyik sikeresnek tartott elnöke, nem pedig egy szitokszó a neve.

látjátok feleim szümtükkel 2012.05.05. 21:21:24

@ccactus: "Én még nem nagyon találkoztam..."

Én már találkoztam, és azért nincs meg a diploma, mert a bizottság azóta sem tudott össze ülni, hogy megbírálja. Ennek már több éve.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 21:21:47

@Mészáros Laci:

Igen, és azért gyilkolták meg Olof Palme-t mert a gyerekek demokratikusan vannak nevelve.

Vagy a nemi erőszak: Svédországban a statisztikák szerint a legmagasabb Európában (második a világon), több mint kétszerese az európai átlagnak... ez is a demokratikus nevelés és az egyéni szabadságjogok maximális tiszteletben tartásából fakad.

"a jólétüket egy hatékonyan működő társadalomnak köszönhetik"

No meg a vasérc- és fakitermelésnek meg a vízierőművek által termelt energiának.

Mészáros Laci 2012.05.05. 21:23:35

@ccactus:

"Én csak arra lennék kíváncsi, hogy hogyan alakult ki ez a mentalitás a svédeknél? Ki tanította meg az első generációval, hogy ez így jó, hogy aztán ők már könnyebben tovább tudják adni?"

Az evolúció :-) A viszonylag zord földrajzi és időjárási viszonyok között azok a kisközösségek maradtak fenn (és tudtak egyre hatékonyabban gazdálkodni), ahol szorosabbra fonták az együttműködést.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 21:23:51

@neoteny:

"Igen, és azért gyilkolták meg Olof Palme-t mert a gyerekek demokratikusan vannak nevelve."

Kivétel erősíti a szabályt. Rossz emberek mindig, mindenhol vannak. A különbség az általános közerkölcsben van.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 21:25:04

@ccactus:

"nem pedig egy szitokszó a neve"

Hehe; olvasnod kellett volna a hozzászólásokat a Yahoo News-en amikor Obamáért kampányolt.

news.yahoo.com/obama-bill-clinton-campaign-together-stress-economy-004219693.html

k.g. (törölt) 2012.05.05. 21:26:05

Akkor most kifejteném, hogy aki a szakdolgozatát sem képes/hajlandó megírni, az általában milyen ember. Egyetemista vagyok, idén végzek, nemrég adtam le a szakdolgozatomat, úgyhogy van némi rálátásom a témára. Vannak link évfolyamtársaim, van olyan, aki még az érettségijét is úgy vette. Ők azok, akik még zh-n/vizsgán is eljátsszák azt, ha csak lehetséges, hogy lefotózzák a feladatlapot a csili-vili új iPhone-jukkal, a magántanáruk jó pénzért megoldja nekik gyorsan, visszaküldi a végeredményt, és már csak le kell másolniuk. Persze vannak olyan tantárgyak és vizsgakörülmények, ahol ez nem megy, nos, azok miatt csúsznak is rendesen fél-egy-két évet. Na ők a mai kor Gyurcsányai és Schmittjei, akik már csak szimplán pénzért írattatnak egy szakdolgozatot maguknak, mert másolt szakdogával nagyon könnyen le lehet bukni. Nos, ezek az emberek lehet, hogy csak diákcsínyeket követnek el, de hétszentség, hogy nem értenek a szakmájukhoz és egyáltalán nem bíznám rájuk a hazám irányítását. Amúgy ha esetleg azt hinnétek, hogy ez csak ilyen noname vidéki főiskolákon fordulhat elő, közlöm veletek, hoyg az ország egyik elitegyeteméről van szó. Gyurcsány meg Schmitt is ilyen seggfej-magatartásról tett tanúbizonyságot, ami egyszerűen morálisan alkalmatlanná teszi őket a politizálásra.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 21:26:49

@ccactus:

"Kivétel erősíti a szabályt."

Szó sincs róla: a kivétel gyengíti a szabály általános érvényességét.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 21:27:10

@Mészáros Laci:

"azok a kisközösségek maradtak fenn (és tudtak egyre hatékonyabban gazdálkodni), ahol szorosabbra fonták az együttműködést."

De az együttműködés minden környezeti viszonyok közepette előnyösebb. Vagy a mi klímánk meg széthúzásra ösztönözne? :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 21:28:14

@neoteny:

"Hehe; olvasnod kellett volna a hozzászólásokat a Yahoo News-en amikor Obamáért kampányolt."

Oké! Politika mindenhol van. De nem ez a közvélekedés.

látjátok feleim szümtükkel 2012.05.05. 21:29:56

@ccactus:
"tehát ccactusnak személyes motivációja van az üggyel, valami plágiummal kapcsolatos dolog történt már az életében. magát, a lelkiismeretét védi ennyire hülye érvekkel."

Brendel biztos zseni volt deák korában, mert az átlag hallgató nem végez a tanulmányai alatt kutató munkát, ezért a szakdolgozata gyakorlatilag innen-onnan összeollózótt irodalom. Egyébként aki nem kutat, és nem is dolgozott még egy adott szakterületen, az honnan a bánatból tudna új gondolatokat "feltalálni".

Szerintem a szakdolgozat a mai viszonyok közt már egy elavult valami, nyugaton sokan dolgoznak úgy, hogy elvégeztek egy felsőfokú intézményt, de nincs diplomájuk. Az a "hüje" kapitalista nem a papírt, hanem az embert foglalkoztatja, neki az a fontos mi van a fejébe, az nem érdekli van-e valamilyen papírja. Ez olyan, mint amikor azt mondják, nem a jogosítvány, hanem az ember vezet.

Egyébként nagyon jó a poszt, csak egy dologdal nem értek egyet. Mi az, hogy a DK porgramjával kellene foglalkozni. Van nekik???

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 21:30:06

@neoteny:

"Szó sincs róla: a kivétel gyengíti a szabály általános érvényességét."

Látom nem hiszel népi bölcsességeinkben. :)

biohouse 2012.05.05. 21:30:27

Azért a közmondások nem abszolút igazságok! Velük érvelni kicsit vicces.
1. Pl a kurvából lesz a legjobb feleség... Hát próbáld ki, sok sikert!
Valamiért az emberek ignorálják ezt a mondást a párválasztásuk során.

Ezzel szemben mondok mást: A vér nem válik vízzé.

Mészáros Laci 2012.05.05. 21:32:23

@ccactus:

"Mint írtam a posztban is, vannak olyan mondások, hogy kurvából lesz a legjobb feleség, vagy rablóból a legjobb pandúr."

1. Ahhoz, hogy ez a változás megtörténjen, nagyon komoly előrelépés szükséges a személyiségfejlődésben. A kurvának fel kell ismernie, hogy érdemes kitartania a férje mellett, akkor is, ha annak nincs mindig pénze, vagy nem mindig jókedvű vagy nem mindig potens, stb.

2. Nem feltétlenül igaz, hogy a kurva lesz a legjobb feleség, csak annak, akinek fontos, hogy a kurva szexuális tapasztaltaival őt szórakoztassa. De ha egy férfi nem tesz mást, csak kihasználja ezt az "extrát", az hamar pofára esik.

"Szerintem mindenkinek jár második esély."

Az esélyt akkor érdemes megadni, ha az illetőn látszik a személyiségfejlődés. Ha meghozunk egy hosszú távon fontos döntést, pl a korkedvezményes nyugdíjak megszüntetésével, akkor ehhez akkor is tartani kell magunkat, ha a költségvetés pillanatnyi helyzetében csábító lenne a közalkalmazottakat korkedvezménnyel nyugdíjazni.

Ha a beruházásokat adókedvezménnyel támogattuk, akkor ehhez akkor is tartani kell magunkat, ha a ktgvetés helyzetét legkevésbé fájdalmasan az adókedvezmények megnyirbálása enyhítené.

Ha két évre hirdettük meg a különadókat, akkor ezt akkor is be kell tartani, ha jól jön az extra pénz.

Ez a rövid távú vs hosszú távú gondolkodás különbsége: ha egy kormányzat hajlamos rövid távú célok érdekében hosszú távon nagyon nagy árat fizetni (pl 13. majd 14. havi nyugdíj ígérete, közalkalmazotti béremelés stb), az nagyon gáz.

Gyurcsányon semmi jele nincs annak, hogy a hosszú távú előnyök vagy a társadalmi optimum vezetné a gondolkodását.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 21:33:06

@látjátok feleim szümtükkel:

"Egyébként aki nem kutat, és nem is dolgozott még egy adott szakterületen, az honnan a bánatból tudna új gondolatokat "feltalálni".

Szerintem a szakdolgozat a mai viszonyok közt már egy elavult valami"

Arról nem is beszélve, hogy nincs új a nap alatt, csak hogy újabb népi bölcsességet idézzek. :))

"csak egy dologdal nem értek egyet. Mi az, hogy a DK porgramjával kellene foglalkozni. Van nekik???"

Ugye-ugye! A szemét média nem tudósít minket ilyen fontos dolgokról. Még azt sem tudjuk, hogy van-e vagy nincs.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.05.05. 21:33:45

"Csalni, lopni, tisztességtelen előnyhöz jutni elítélendő dolog és kerülendő cselekedet! Ezek azonban szerintem egy szakdolgozat esetében nem sarkalatos bűnök, amiből messzemenő következtetéseket lehetne levonni!"

De igen, ezek sarkalatos bűnök.
Sőt, amikor én írtam diplomát, alá kellett írnunk egy eredetiségi nyilatkozatot is. Ha jól emlékszem, ezen volt egy törvényi hivatkozás is, de ez biztosan elévült...

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 21:34:04

@ccactus:

Örülök, hogy te birtokában vagy az amerikai közvélekedésnek Clinton elnöksége kapcsán: igazán megoszthatnád.

www.nytimes.com/2001/01/14/opinion/an-appraisal-bill-clinton-s-mixed-legacy.html?pagewanted=all&src=pm

"Yet simply stating the fact that Mr. Clinton is not destined to enter the pantheon of great, universally respected presidents does not capture the richness, complexity and drama of these eight years. No citizen is likely to forget them or, for that matter, to quit debating the man's remarkable gifts and the narcissistic indiscipline that diminished them.

His White House years have been been marked by prosperity, rancor, achievements, disappointments and something approaching a national psychodrama involving Mr. Clinton himself."

Mindez a New York Times-ból, egy olyan újságból ami nem vádolható a liberalizmus hiányával...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 21:34:56

@biohouse:

"Valamiért az emberek ignorálják ezt a mondást a párválasztásuk során."

A kurvák többsége is megházasodik végül, nem?

biohouse 2012.05.05. 21:36:17

@ccactus: Én úgy tudom kiégnek, de lehet találnak valami lúzert.

Mészáros Laci 2012.05.05. 21:37:49

@ccactus:

nem, ez nem annyira klímafüggő, csak az északi országokban gyakoribbak azok a helyzetek, ahol az együttműködés szó szerint a túlélés feltétele.

az együttműködés hosszabb távon persze mindig előnyösebb -- de a társadalmi csapdák pont arról szólnak, hogy a "dezertőr", aki felmondja az együttműködést, rövid távon nagyon jól járhat.

magyarországon legtöbbet a kádár-rendszer ártott a közösségben való gondolkodásnak: erősen jutalmazta az individualizmust (a saját házában mindenki azt csinált, amit akart, és ezért cserébe ajándékokat kapott -- mindenfajta ellenőrizetlen szerveződésben való részvétel az ajándékok elvesztésével járt.)

Mészáros Laci 2012.05.05. 21:39:45

@ccactus:

ha kurvának nevezünk mindenkit, aki nem az első szexpartnerével házasodik, akkor igen, de a fizetővendéglátó hölgyek többsége valójában nem házasodik meg.

de nem érdemes ebbe az irányba feszegetni a hasonlatot, sem a rabló --> pandúr váltást.

k.g. (törölt) 2012.05.05. 21:42:39

Persze, hoyg a szakdolgozat nagy része irodalmazás, hiszen a bachelor-diplomamunka kifejezetten a tudományos szakirodalom-feldolgozási képességedet méri! Nem nagy kunszt megírni, csak kurva sok idő, épp ezért morálisan elítélendő, aki nem hajlandó saját maga megírni.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 21:42:54

@ccactus:

Ha az istenadta nép tele van annyi bölcsességgel, hogy' lehetséges hogy abban a helyzetben van, amiben? ;)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.05. 21:45:27

@solmyr: Figyi!
Schmitt a legfőbb közjogi méltóságig vitte, Gyurcsány pedig több éven keresztül volt a legnagyobb politikai hatalom birtokosa, így azon állításod, miszerint ezek az emberek _bármilyen_ tekintetben alkalmatlanok a politizálásra, ostobaság!
Nem tudom, milyen lehet az az elitegyetem, amelyiknek a végzőse akkora barom, hogy -analógiával élve- a földet ért almáról kijelenti, hogy az alkalmatlan a leesésre!
Baszkikám, gondold mán végig, hogy mit mondasz!

Mészáros Laci 2012.05.05. 21:46:50

@neoteny:

"Igen, és azért gyilkolták meg Olof Palme-t mert a gyerekek demokratikusan vannak nevelve."

szó nincs arról, hogy MINDEN svéd szent. a társadalom hatékony működéséhez elég, ha a többség gondolkodásában benne van, hogy a társadalom hatékony működése fontos.

"Vagy a nemi erőszak: Svédországban a statisztikák szerint a legmagasabb Európában (második a világon), több mint kétszerese az európai átlagnak... ez is a demokratikus nevelés és az egyéni szabadságjogok maximális tiszteletben tartásából fakad."

nem, ez két dologból fakad:
1. a "nemi erőszak" fogalmának meghatározásából. a svédeknél alacsonyabban van a küszöb (nem csak a pénisz hüvelybe hatolása), és sok családon belüli erőszakos esemény is nemi erőszaknak minősül.

2. a svéd társadalom transzparenciájából. sok európai országban a nemi erőszak az áldozat szégyene és csak a kirívó esetek kerülnek nyilvánosságra.

"No meg a vasérc- és fakitermelésnek meg a vízierőművek által termelt energiának."

meg az irigységnek :-) sok ország van jól ellátva természeti erőforrásokkal, és kurvára nem tudják kihasználni.

k.g. (törölt) 2012.05.05. 21:46:59

@kolbászoszsömle: morálisan alkalmatlan. Úgy értve, hoyg ha ennyi tisztesség és becsület szorult belé, akkor politikusként is csak mutyihuszár lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 21:47:09

@Mészáros Laci:

"erősen jutalmazta az individualizmust (a saját házában mindenki azt csinált, amit akart"

Erről van szó! Sokkal helyesebb lett volna ha bevezették volna az "1984" stílusú kétirányú TV-t és akkor a közösségi gondolkodásra lett volna nevelve mindenki.

A Nagy Testvér mindenkit szeret... és mindenki megtanulja előbb-utóbb szeretni őt.

Mészáros Laci 2012.05.05. 21:50:39

@neoteny:

1. ez már a többedik olyan válaszod, amikor szélsőséges ellenpéldával próbálsz érvelni, ennek így nincs sok értelme.

2. érdemes észrevenni, hogy azok az exkomcsi országok, ahol nem volt "kádári" puhaság, bár mélyebbről indultak, ma jobban állnak mint mi (szlovákia, lengyelország).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.05. 21:53:11

@solmyr: A politika arról szól, hogy jól kell döntened akkor, amikor meglátsz egy segget.
Ha mindig jól döntesz, akkor sikeressé válhatsz, ha nem, akkor nem.
A morál és az elvek ebben nem játszanak, hiszen annak a magasságnak az eléréséhez, amiben már lehetnek elveid, annyiszor meg kellett alkudni, hogy az életformává lett.
Már maga az egyetem elvégzése is megalkuvások sorozata: megtanulsz olyan dolgokat, amiknek semmi értelme nincs, és tudod, hogy nincs értelme, de meg KELL tanulni őket, különben nincs papír.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 21:53:54

@neoteny: @Mészáros Laci: @biohouse:

Közmondásokból, népi frázisokból itt van az egyik legjobb és legviccesebb gyűjtemény.

A kommenteket is érdemes hozzáolvasni, sőt főleg azokat. :)

kigondoltam.blog.hu/2012/02/11/frazisok_2

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 21:54:42

@biohouse:

"Ezzel szemben mondok mást: A vér nem válik vízzé."

Hopp, most megfogtál. :(

k.g. (törölt) 2012.05.05. 21:56:30

@kolbászoszsömle: hát nem tudom, te milyen egyetemre jártál, én még itt nem nagyon tanultam felesleges dolgot. Max. olyan módszertant, amit nem fogok sokszor alkalmazni, ha más irányba szakosodom, de akkor sem árt az ismerete.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 21:57:11

@Mészáros Laci:

"a társadalom hatékony működéséhez elég, ha a többség gondolkodásában benne van, hogy a társadalom hatékony működése fontos."

Tehát akkor "a társadalom hatékony működése" egy pszichológiai állapot: nincs semmilyen más mértéke, mint hogy mennyien hisznek benne.

"családon belüli erőszakos esemény is nemi erőszaknak minősül"

Ha nem ad a férj a feleségnek pénzt a bevásárlásra, az meg családon belüli erőszaknak minősül, tehát a "gazdasági erőszak" is nemi erőszakként kerül a statisztikákba? Akkor valóban nem csoda hogy olyan nagy náluk a nemi erőszakok száma...

"meg az irigységnek"

Aki Mo-n él, irigykedhet; nekem nem kell, mert ahol én élek ott több fát termelnek ki és vízienergiát generálnak, mint Svédországban... na jó, vasérc talán nincs annyi errefelé.

A jólét csak a megtermelt javakból fakad; azoknak az _elosztása_ lehet politikai kérdés tárgya, de a meglétük hiányában a legdemokratikusabb népesség is nyomorban él.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 21:59:29

@Mészáros Laci:

"ennek így nincs sok értelme"

Hogy mennyi értelme van, azt majd az olvasók eldöntik maguknak.

"lengyelország"

Lengyelországban sokkal erősebb a katolicizmus, mint Mo-n; akár az is lehet az oka hogy jobban állnak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 22:01:18

@neoteny:

"Lengyelországban sokkal erősebb a katolicizmus, mint Mo-n; akár az is lehet az oka hogy jobban állnak."

Most éppen jobban állnak, de volt mikor mi álltunk jobban..

folyamatábra 2012.05.05. 22:03:11

@ananda123: Minden ok, de az OKTV-t, azt ne...Én ismertem személyesen (osztálytársak) több embert, aki benn volt első tízben saját jogon. Te tényleg tudsz olyanról, hogy valakit benyomtak? Nem akarom elhinni... (Már csak azért sem, mert ennek száz egyszerűbb módja lehetett, mint az OKTV fordulóin végignyomni.)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 22:03:21

@ccactus:

Az lehetetlen: épp' az előbb magyarázta el Mészáros úr hogy a magyar a kádári individualizmus-erősítő politikája miatt áll rosszul.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.05. 22:04:35

@solmyr: Jó neked.

@neoteny: Vagy az, hogy ott hidegebb van, vagy az, hogy a nyelvükben nincs magánhangzó-harmónia, vagy az, hogy van tengerpartjuk, vagy az, közvetlenül határosak mind Németországgal, mind Oroszországgal, stb.

Pipas 2012.05.05. 22:05:04

@kolbászoszsömle: "Egy földrajz dolgozatot elfogadnak biológián?
Már úgy értem, hogy ami földrajzból ötös, az biológiából négyes? "

Ez elsőre talán furcsának tűnhet, de ne feledjük, hogy a technika tanszéken írta a szakdolgozatát. Abban az időben a technika szakon meglehetősen elterjedt téma volt a mezőgazdaság és sokmindent elfogadtak. Nem hiába hívták 'barkács szakkör' szaknak. :) A kikerült tanárok a későbbi munkahelyükön általában a barkács szakkör vezetésével szereztek elévülhetetlen érdemeket. :)

folyamatábra 2012.05.05. 22:05:30

@Pipas: Hát persze, hogy nem csak abból, de hát miről is megy ez a vita? Akinek végképp semmi nem jut eszébe, annak ott a lista. Ja.Meg mindig is volt. Szó szerint: gyengébbek kedvéért.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 22:08:57

@kolbászoszsömle:

Valóban: mindenesetre nem abból fakad hogy jobban állnak hogy a '80-as években jobban el voltak nyomva.

folyamatábra 2012.05.05. 22:09:16

@kolbászoszsömle: 70 oldal ötös, ugyanezzel a címmel a 70 oldalból 35 oldal 4 évvel később négyes, úgy tűnik.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.05. 22:11:09

@ccactus:

"De abban igazad van, hogy politikusnál nem feltétlenül egy specifikus szakmai hozzáértés a legfontosabb tulajdonság, és a becsületesség ott van a legfontosabb kritériumok között. Ám én ezt akkor sem egy évtizedes diplomamunkán mérném le."

ez a legegyértelműbb indikátor. lakmuszpapír. egy savval sem az a nagyon nagy baj, hogy elszínezi a lakmuszpapírt, de azért akkor kapod fel a fejed (ha nem tudod, mi van az üvegben).

"Senki sem feddhetetlen. Valami vaj mindenkinek van a füle mögött."

nekem különösebben nincs. a diplomamunkám és a disszertáűcióm is saját, sok cikkem is van, ami saját, és ami mögötte van. meg lehet nézni.

pont ez a baj az ilyen esetekkel, és hozzáállással, hogy az ilyen hülyék, mint te észre se veszik, hogy de vannak becsületes emberek is. ezért nem hagyhatjuk mi becsületesek, hogy egy kalap alá tegyetek minket, vagy, hogy bagatellizáljátok a dolgot.

"Én ilyenkor mindig Demcsák Zsuzsa példáját szoktam hozni, mikor kormányszóvivőnek jelölték. Előásták, hogy valahol leírta, hogy nem szeretné cigányos óvodába adni a gyerekét, erre kicsinálták olyanok, akik cigányt még életükben nem láttak."

látod, én ezt se írtam le. én meggondolom, amit írok.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.05.05. 22:17:14

@ccactus: Először is gratula, a következetesség nagy erény (komolyan).
A konkrét kérdésedre: gond az, hogy nem egy első generációnak tanítja meg valaki, hogy a jól működő társadalom az egyéni boldogulás alapja, és ezért neki is, sőt, elsősorban neki kell tennie, hanem generációk tapasztalata alakítja ki. Hatással van rá (szerintem) a mostoha természeti környezet,de az is, hogy milyen a nemzetközi környezet, milyen a vallási hagyomány, meg a szerencse is, hogy milyen vezetők kerülnek az élre.
Konkrétan a protestáns etika jobb erre a célra, mint a katolikus. Magyarország ezért (is) "kompország". Itt a kálvinizmus lázadással is párosult, volt erőteljes török befolyás.
A MANYUP lenyúlása, a "szociális" népszavazás, a Bokros-csomag fikázása ezért volt a FIDESZ legnagyobb bűne. Sajnos Magyarországon nincs igazi jobboldal (talán igény sincs rá). A Sólyom-féle alkotmánybíróság a Bokros-csomagnak pont azokat az intézkedéseit semmisítette meg, amelyek az egyén felelősségét hangsúlyozták volna, meg a rászorultsági elvet a szociális juttatásoknál. Pénzben ez nagyon kis rész volt, de hatásában nagyon káros.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 22:17:48

@Brendel Mátyás:

És olyan sem volt, hogy valamilyen szolgáltatást számla nélkül vettél volna igénybe?

Vagy hogy blicceltél egy megállót a buszon?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.05. 22:17:53

@Pipas: Tudod, az jutott az eszembe, hogy elég sok műkritikát írok mostanában, és megnéztem üket, azok is egyformák.
Az emberek általában ugyanott basszák el a dolgokat, ugyanazokat a hibákat követik el, stb.
Annyira, hogy határozottan örülni tudok annak, ha valami nem ott rossz, ahol rossz szokott lenni.
Én szívesen megnézném a Feri diplomamunkáját is, nem csak az értékelését, mert ugyan csak azért, mert a HÍRtv egy orbáni lakájmédia, akár még igazat is írhat, de, nah, mindegy.
Ha Gyurcsány másolta a dolgozatát, akkor nem kár érte, de egyelőre az az egész egy olyan megkomponált kampánynak tűnik, ahol az álláspontjából eddig mindig a fidesznek kellett engednie.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.05.05. 22:21:04

@neoteny: Közvetve igen. A "nem lenyomás" ugyanis nálunk csak más eszközökkel való elnyomást jelentett, és kialakított egy olyan kultúrát, elvárást, szokásrendet, amely megakadályozta, hogy az emberek átálljanak egy más működésmódra. A többi szocialistának nevezett rendszer legitimitása alacsonyabb volt, és az ott megkövetelt viselkedésmód nem hozott sikert az embereknek, ezért könnyebben lemondtak róla, meg relatíve nagyobb sikerélményt jelentett nekik a szabadság. A FIDESZ-jelenség szerintem abból (is) ered, hogy ezek a fiúk utálták a szocialista rendszert, ezért azt is elvetik (a piacot és a demokráciát), amelyet az csak hirdetett, de természetesen nem valósított meg.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 22:21:35

@Kuviklacz:

A jogász-közgazdász szembenállás már az egyetemen elkezdődik..

Mindig is hajmeresztő volt, ahogy egy jogász gondolkodik a gazdaságról. És fordítva. :)

folyamatábra 2012.05.05. 22:21:43

@ccactus: Nem. Nincs mindenkinek vaj a füle mögött.
Az a Demcsák-ügy egyébként jobban hasonlított a köteles beszéd-ügyre, ami viszont a prototípusa a "nem igaz de hihető"-nek, amit éppen GYF vezetett be a magyar közéletbe.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.05. 22:22:40

@neoteny: Ha ez igaz lenne, akkor az albánok meg a bolgárok lennének a csúcs, és Svájcot úgy emlegetnék, mint az Alpok Balkánja.

Szerintem ők azért állnak jobban, mert náluk csak 20% a korrupcióra fordított összeg, szemben a mi kb 35%-unkkal, valamint az ő államuk működését nem azzal a szóval lehet a legjobban jellemezni, hogy rosszindulatú.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 22:24:30

@Kuviklacz:

Jól látom? Te angolul írsz blogot?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 22:25:31

@folyamatábra:

"Nem. Nincs mindenkinek vaj a füle mögött."

De igen, van! Ez elkerülhetetlen.

Pipas 2012.05.05. 22:25:40

@kolbászoszsömle: Én magam sem látom bizonyítottnak azt, hogy másolás történt. Hihető, meg el tudom képzelni, meg tulajdonképpen nem okoz nagy meglepetést, de szerintem is mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

Gyurcsány szerintem egy erkölcsi hulla, nevetséges, amikor azt próbálja előadni, hogy ő nem is tudta, hogy a sógora ugyanerről írta a szakdolgozatát. Viszont ha kőkemény bizonyítékok nélkül bűnösnek kiáltjuk ki, azzal csak magunkat minősítjük. :(

folyamatábra 2012.05.05. 22:32:49

@neoteny: A nemi erőszak az a bevándorlókból fakad. Olvastam egy statisztikát - úristen, most jövök rá, lehet hogy nem Stockholm, hanem Oslo -, de szóval a nemi erőszakot gyakorlatilag 100%-ig bevándorlók követik el. Muszlimok. És a magyarázat pedig az, hogy az ő kultúrájukhoz képest a skandináv nők öltözködése provokatív, kihívó. Hm. Kultúrák találkozása.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.05. 22:33:01

"Kérdem én, mi ennek a gyakorlati jelentősége?? "

1. Az, hogy pofácsapása az összes diplomásnak, akik maguk írták a dolgozataikat, ha emiatt nem büntetik meg őket.
2. Főleg a plagizálás, bűncselekmény
3. Ha szakmai alapon ítélnénk meg ezeket a férgeket, akkor mehetne mind a levesbe (kéne is)
4. OK, maradjanak politikusok, de amelyik plagizált, adja vissza a diplomáját, mert nem érdemelte meg. És ez politikafüggetlen. Valószínű elég sokról derülne ki, hogy valójában nem ő írta azt a dolgozatot, ami a legmagasabb végzettségéhez kellett.

"Egy ilyen plágiumügyből kiindulva egyesek képesek kétségbe vonni az érintett úriemberek szakértelmét"
Egy végzettséget elvileg úgy lehet megszerezni, hogy értesz hozzá, és ennek adod tanúbizonságát azzal, hogy írsz egy szakdolgozatot. Ha olyasmit adsz le, amit nem te írtál, akkor azzal pont azt bizonyítod, hogy nem értesz hozzá.
Igaz-igaz, a politikusi pálya nincs végzettséghez kötve - ez is elmond valamit, ami még súlyosabb, mint a kis fejtegetésem.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.05. 22:34:22

@Mészáros Laci:

Most olvasom, hogy Orbán Viktor is felismert valami hasonló összefüggést. :) :

"Azok lesznek a győztes nemzetek, amelyek tagjai segítik egymást, jól meg tudják szervezni az egymással való együttélést, szolidaritást és segítségnyújtást - hangoztatta Orbán Viktor az újvidéki Magyar Szónak adott és szombaton megjelent interjúban, biztató jelnek nevezve a kettős állampolgárság intézményét."

profitline.hu/hircentrum/hir/266403/Interju-Orban-Viktor-magyar-miniszterelnokkel

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.05. 22:35:45

Ja, különben "szakmai teljesítmény"...
Azon kívül, hogy milyen szakma a politika...
Tudunk-e olyan politikust, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett?
Bár ja... Ferike a múltban, OV mostanában szerzi ezeket... :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.05. 22:38:27

". Csalni, lopni, tisztességtelen előnyhöz jutni elítélendő dolog és kerülendő cselekedet! Ezek azonban szerintem egy szakdolgozat esetében nem sarkalatos bűnök, amiből messzemenő következtetéseket lehetne levonni!"

Akkor tulajdonképpen ugye az sem lopás, ha elviszik az autódat?
Ez ugyanolyan bűncselekmény ma, és volt a 80-as és 90-es években is, mint egy autólopás.
Következtetéseket levonni, persze, nem, ha más gondolatait lenyúlja, akkor majd a pénzedet nem fogja.

@ccactus: Neki is ezúton kívánunk jó reggelt.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 22:39:15

@Kuviklacz:

Ez egy érdekes teória, de akkor akár visszanyúlhatunk a török hódoltságig is, és mondhatjuk azt hogy onnét származik a magyar készsége a nepotizmusra, baksisra és politikai intrikákra.

Mindenesetre Mészáros úr az "individualizmust" támogató késő-kádári politikát kívánta felmutatni a mostani mo-i helyzet okaként: én ennél sokkal jobb érvelésnek találom a már sokszor linkelt

www.kibulizottorszag.net/

kalandfereg 2012.05.05. 22:40:37

Értem a posztíró felvetését.
Mindazonáltal ez a plágiumügy is oly szépen mutatja, hogy Fletó alatt miért nem jutott Mo. ötről hatra. A dolgok összefüggnek.
Ahogy aljazta a Schmittet, miközben tudván tudta, hogy ugyanazt csinálta. És ez még csak az, ami kiderült, mert teljesen nyilvánvaló, hogy a srác élete ilyen és ehhez hasonló cselekedetek egymásutánja.
Ahogy a színvonaltalan dumájával csűri-csavarja a szót, el nem ismer semmit, nem ért semmit, nem tanul semmit, csak hiszi rendületlenül, hogy ezt a szűkebb családon kívül is be fogják venni, míg világ a világ.
Nem a tények, a valóság, az ország lényegesek a figurának, hanem az, hogy addig masszírozhassa a szöveget, amíg mások már nemigen, de az ő pici egója elégedett lehet.
Egyszóval ez a plágiumügy annyira tipikusan Fletós, hogy győzne az igazság, ha belebukna és kénytelen lenne eltűnni a közéletből.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.05. 22:41:53

@folyamatábra:

Azt hiszem mindkettő hozzájárul a kiugró statisztikákhoz: az általad említett is (bevándorlók, habár vszínűleg nem 100%-ot közelítő arányban) és a "nemi erőszak" (fellazult) definíciója is.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.05. 22:43:40

@Pipas: Én mindent el tudok hinni.
Gyurcsány, minden hullasága ellenére tapasztalt politikus, aki tudja, hogy a nyilvánvalóság tagadása nem hozhat neki.
Azt, hogy ő elfelejtette, hogy miről, miből (nem)írta a dolgozatot egy barkácsszakkörkaron, simán el tudom képzelni.
Én még messze nem vagyok annyi idős, mint Feri, de pl. nem emlékszem az első nőm nevére, és fogalmam sincs, mikor és hol jelent meg, és melyik volt az első versem, sőt, még arra sem, hogy mi volt az az első alkalom, amikor saját írást más nevén olvashattam vissza.
Ha valami nem foglalkoztatja az embert tizensok év alatt kikopik, aztán utána meg csodálkozik az ember, amikor olvassa a saját életrajzát, hogy tényleg? jééé! Hát ezt nem is gondoltam volna...

Pipas 2012.05.05. 22:50:29

@kolbászoszsömle: No de arra mennyi az esély, hogy egy családban két diplomamunkának ugyanaz a címe és nem tudnak egymásról? :)

Mint amikor az a csávó előadta, hogy az unokatestvére cca. 16 milliárdot kaszált Bp. parkolásán, de neki, az önkori képviselőnek ezt nem említette. :)

folyamatábra 2012.05.05. 23:03:32

@ccactus: Terminológiai probléma. Amennyiben úgy ítéled meg, hogy ez annyit tesz, mint hogy nincs ember bűn nélkül való, akkor igazad van. további kérdés azonban, hogy mekkora az a vaj, és hogyan viszonyulok én az én vajamhoz. Mivel kedveled a (népi) bölcsességeket,v.ö.: más szemében a szálkát, továbbá: vizet prédikál és bort iszik. És a végére egy találós kérdés: én most plagizáltam, mert nem jelöltem meg a forrást, pontatlanul idéztem, vagy pedig feltételeztem, hogy a kultrkörben úgyis mindenki tudja, honnan van a mondás, és csak utaltam a közös kincsre, ami helyénvaló? :D

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.05. 23:05:37

@Pipas: Nem kétlem, hogy tudtak egymásról.

Van egy büfészak, ami nem érdekel értelmes embert, egy amibíciózust meg még kevésbé.
Ezt a szakot csak a papír miatt végzi el egy olyan ember, mint a Feri.
A diplomamunka témaválasztása a nyugodt hely közelében fellelhető szakirodalomtól is függhetett, ami pont a sógor témája.
Gyurcsány helyében én ezt úgy csináltam volna, hogy megfogom a sógi dolgozatát, átolvasom, a felét átfogalmazom, a másik felét, ahol a tektonikus lemezek és a tanúhegyek vannak, azt kicserélem peronoszpórára meg rézgálicra, és beadom.

Ez, kb három nap meló.
Nincs szövegszerkesztő és nyomtató, úgyhogy legyen egy hét...

A sógi dolgozatát beadni (mivel nincs szövegszerkesztő és nyomtató) ugyanennyi idő.

2012.05.05. 23:07:53

@folyamatábra:

"vagy pedig feltételeztem"

Egyszerűen túl sokat feltételeztél róla.
Ha megnézed a vitátok (nem a te hibádból) irreleváns mederbe került és most azon fogsz küzdeni, hogy kiszedd onnan, de nem fog menni.

balambher 2012.05.05. 23:45:48

@Brendel Mátyás: Ez egy dolog, és egy másik pedig, hogy nem nevezhető diákcsínynek egy ötvenéves ember tette.

balambher 2012.05.05. 23:52:31

@scsaba1: Ez olyan szempontból nem igaz, hogy a szakdolgozat igényel némi saját invenciót és kreativitást, a többi inkább csak seggelést.

ezanicknevem2 2012.05.05. 23:54:22

EZ MI?!

Mekkora kettős mérce ez már?! Köztársasági elnöknek az egész baloldali média a fejét követelte Fletónál hát jól van megesik hogy a csiga elesik? -.-

"No de mindegy, véleményszabadság van! "

bár ne lenne... így szebb világban ilyen blog írójának nem járna

balambher 2012.05.05. 23:57:00

@Brendel Mátyás: Ennyi erővel az ellenkezője is igaz lehet: aki annyira hallatja a véleményét egy ügyben, lehet, hogy titkon saját korábbi cselekedetét ítéli el, azért ilyen hangos. ;)

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.05.06. 00:00:13

@ananda123:

Néhány hosszabb gondolat, ha szabad...

"A ballib média viszont egyszer csak előrángatta Schmitt dolgozatát és tematizálta vele a közéletet."

Ez érdekes állítás (kérdőjeles), két okból is.

Azt tudjuk, hogy egy hvg-s újságíró oknoymozta ki ezt az egész SP ügyet.
De vajon kí súgott neki?
Azt erősen kétlem ugyanis, hogy egy KE-t beiktatása előtt ne világítana át az NBH a legkörültekintőbben.
Most vagy rossz munkát végeztek, vagy pedig pontosan tudták, hogy mi SP gyenge pontja. Ez pedig jó a FIDESZNEK(!!!), mert ezzel SP zsarolható - csak ugye Pali bácsi nem az az ember, aki bármiről is könnyen lemond - ezért lett csúnya a sztori vége.
Az meg ugye teljes képtelenség, hogy az mno.hu buktasson meg egy Viktor által kreált KE-t.
Mi marad: súgni az ellenoldalnak, majd várni a fejleményeket és a háttérben lázasan keresni GYF gyenge pontjait. De szerintem ezzel Feri is tisztában lehetett és kicsit hamarabb lépett (már, ha egyáltalán van alapja, az őt ért vádnak).
Konteo, de nagyon is elképzelhető konteo.

A ballib média pedig semmit sem tematizált, csak megírta a sztorit korrekten, kétségbevonhatatlanul bizonyító erejű dokumentumokkal alátámasztva. Ez nem tematizálás, hanem egy csaló lebuktatása. Pont.
Sokkal inkább arcpirítónak tűnt a "jobbos" média (igen, a közmédia is) maszatolása az ügyben.

"Ha a HírTV mondjuk 2006-ban járt volna utána Gyurcsány diplomadolgozatának mi történt volna?
Semmi."

Dehogynem, hiszen egy másik, hazugsággal összefüggő ügy miatt a TV székház égett és a fél belváros egy felbolydult méhkas lett.
Az szinte biztos, hogy Orbán mindent elkövetett volna (most is elfog), hogy örök ellenlábasát ellehetetlenítse.

"Apró jogi pontatlanságnak" titulálta volna a balos közvélemény az esetet."

Ez feltételezés. Sok balos ismerősöm van, akik szerint GYF plagizált és nem lenne szabad olyan gyáván viselkednie, mint SP-nek.

"Ha viszont a HVG megbuktathat egy köztársasági elnököt, mert az kamu doktorit adott le, akkor bizony utána kell járni az összes tudományos munkának, és kiszórni a szemetet."

Huhh, sok lenne a kupac. Sose lesz itt ebben tabula rasa.
Nézd csak meg, milyen maszatolás folyik az ügynöktörvény miatt. A politikai elit azért összezár, ha nagyon rezeg a léc (és mindkét oldalon rezegne, erősen!).

"Az ugyanis nem pálya, hogy balosnak szabad kamu diplomát szerezni, jobbosnak meg nem."

Egyetértek. Teljesen. (Csak csendben jegyzem meg, a fideszben vajmi kevés jobbos van, Pali bácsi se volt az. Masszív balosok ők is...).

"Jelenleg tehát nem Gyurcsány diplomája a kérdés, hanem hogy működik-e még az országban a ballib kettős mérce.
És ez már nem mindegy."

Sajnos működik.
A fideszben is, sőt, leginkább ott, csak ők már levetették magukról a "ballib"-et, mint valami ragályos kórt.
Pár év alatt azért rájöttek a fiúk, hogy liberális (szabadelvű) párt hazánkban soha nem fog többséget szerezni (ez a magyar választók mentalitása miatt lehetetlen), s mivel a baloldal tőlük még balra foglalt volt, nyomban eltolódtak jobbra, s szisztematikusan kicsinálták Torgyánt majd Ibolyáékat is.
A régi kádári érából megörökölt beidegződéseik azonban megmaradtak, sőt, most a 2/3 okán még erősödtek is.

Magyarországon ma nincs konzervatív értelemben vett jobboldali párt. Balos, posztkádári csökevények vannak, plusz egy Jobbik.
Szomorú, de ez van.

balambher 2012.05.06. 00:00:17

@Pipas: Az, hogy ugyanaz a témája, és hogy a családból jött az ötlet, önmagában nem probléma. Az már inkább, ha a tartalma is ugyanaz.

balambher 2012.05.06. 00:07:45

@biohouse: Lézer Jani soha nem politizált az MSZMP-ben, de erkölcsi tisztaság terén simán fölvenné a versenyt velük, a nagyját le is körözné, és még tudnék néhány nevet. Nem ott húzódik a törésvonal, hogy ki volt MSZMP-tag, ki nem, és ha ez még 22 évvel a rendszerváltás után sem világos, az igen szomorú.

balambher 2012.05.06. 00:17:08

@tede: Hát Schmitt éppen nem vonta le a konzekvenciát, hiszen beperelte a SOTÉ-t. A főnök közölte vele, hogy ennyi volt. GyF esetében azért nem ennyire egyszerű a helyzet, mert bármit mond, többszáz vérszomjas jobbos újságíró várja, hogy támadási felületet találjon rajta. Megint más kérdés, hogy saját magát sikerült idelavíroznia, és nem sokan fogják elsíratni.

balambher 2012.05.06. 00:19:32

@ccactus: Ha már Demcsák Zsuzsát előhoztad, hát ő sem az eszével jutott túl az egyetemi vizsgáin, sokkal inkább a szoknyája rövidségével...

balambher 2012.05.06. 00:24:34

@radikalisviccek: Pont ezt szeretem a jobbosokban, ezt az erkölcsi fölényt. Ember, mi kell még nektek, hogy meglássátok, a szeretett vezéretek mit művel itt? Simicska cége másfél év alatt 200.000.000.000 forintnyi (állami/önkormányzati) megbízást kapott, de a Zuschlag a bűnöző a 60 milliójával, (amit Szíjjártóval egy bizottságban osztogatott...) Csak míg a komcsiknál arra lehet fogni, hogy ők így szocializálódtak, az állítólagos keresztény-keresztyén értékek képviselőinek mi a mentsége?

balambher 2012.05.06. 00:27:58

@nemorino: Nem arról van szó, hogy csak előre megadott témából lehet szakdolgozatot írni, de lehet ilyenből is, így pusztán a címegyezés önmagában még semmit nem jelent.

balambher 2012.05.06. 00:30:26

@ccactus: "Clinton a feleségét csalta Monica-val.." De nem ebbe bukott bele, hanem hogy ezt letagadta.

balambher 2012.05.06. 00:34:03

@tede: Egyik ismerősöm igen rendes ember, a szakmájában joggal megbecsülésnek örvend, nem mellesleg buzgón templomba járó katolikus. De a szakdolgozatát enyhén szólva nem vette túl komolyan. Mondjuk úgy, hogy nem sokra van módja emlékeznie.

balambher 2012.05.06. 00:36:40

@solmyr: Ugyan már, az általad leírt fiatalok a jövő politikus generációja, ne lepődj meg, ha pár éven belül többüket ott látod a Parlamentben csücsülni...

TH 2012.05.06. 01:06:54

Inkább bele sem kezdek a kommentek olvasásába. Helyette leírom én is a véleményemet. ;-)
A plagizálás NEM szakmai szempontból érdekes, ebben a poszt szerzőjének igaza van.
DE: egyszerű és tömör bemutatója annak, hogy az adott illető hogyan kezeli a megoldandó problémákat. Mindkét érintett esetében csak kiteljesíti, illetve alátámasztja a személyiségükről alkotott képet. És az a kép viszont elég csúnya: olyan személyiségeket látunk, akik számára a "cél szentesíti az eszközt" elv teljesen természetes része az életüknek, a lehető legönzőbb, csak őket érintő célok elérésében is. Tehát nincs valami magasztos eszme, amivel takarózni lehetne, nem, egyszerűen csak arról van szó, hogy amit el akarnak érni, azt eszköztől függetlenül, túlzott erkölcsi gátak nélkül érik el (jó, nyilván ettől még nem lesznek gyilkosok, tehát van erkölcsi gátjuk, csak ez a gát nem ott van, ahol én azt bárkitől elvárnám). Na most az viszont jelentős probléma, ha a politikusaink ilyen elvek szerint cselekszenek, nem sok jóra vezet. Hát ezért kell lemondani/visszavonulnia/eltűnnie a süllyesztőben annak, akiről ezen erkölcsi gyengeségek ilyen egyértelmű módon jelennek meg a nyilvánosság előtt. Jó lenne persze, ha más, hasonló elvek szerint élő politikusok is abbahagynák a politizálást, csak náluk - hasonló, közérthető és egyértelmű bizonyítékok hiányában - nehezebb kikényszeríteni ugyanezt.

TH 2012.05.06. 01:15:09

még egy:
"A plagizálás hasonló bűn, mint amikor valaki áthajt a piros lámpán, túllépi a sebességhatárt, tilosban parkol, nem kér számlát a mosógép-szerelőtől, vagy éppen illegálisan letölt (ellop) egy filmet vagy zeneszámot a netről."
Öhh, nagyon nem. Piroson átmenni - nem szép, veszélyes is, de ha valaki nem rendszeresen csinálja, akkor lehet csak pillanatnyi türelmetlenségből elkövett szabálytalankodás. Egy-egy piroson áthajtás nem ad hozzá semmit valakinek a jellemrajzához.
A sebességhatárok átlépése még kérdésesebb. De ott is, ha valaki lakott területen, szűk utcákban rendszeresen megy 80-90-el, és ezzel veszélyezteti mások életét, akkor az bizony ne menjen politikusnak, mert - tetszik nem tetszik -, egy politikustól elvárjuk, hogy bizonyos mértékig erkölcsi példát mutasson.

"De abból, hogy valaki tilosban parkolt, vagy letöltött valamit a netről, vagy éppen plagizált még nem következik az, hogy az illető a szakmájában nem hozzáértő. Most mondja azt valaki, hogy például Schmitt Pál nem ért az olimpiához!"
SP lehet, hogy ért az olimpiához, de nincsen ERKÖLCSI alapja, hogy az ország vezető politikusa legyen. Ugyanígy Gyurcsányról is pont eleget tudunk mostanra ahhoz, hogy azt gondolhassuk, hogy a társadalom többsége számára több kárt okoz, mint hasznot, és szintén probléma, ha nem lehet TISZTELNI szinte semmi miatt, mert egy kis erkölcstelen görcs.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.05.06. 02:15:14

@TH:

Hasonlóan látom a dolgot, mindezt tagnap délután ki is fejtettem e blogon.

A szerző félremagyarázza az egész plágium históriát - SP és GYF esetében is.
Mindez ugyanis nem a hiba súlyosságáról szól, hanem az attitűdről. Már pedig e tekintetben láthatóan vannak bajok...

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.05.06. 02:52:03

Aki ezt a cikket idehányta az egy kibaszott faszfej.

Mészáros Laci 2012.05.06. 05:57:26

@ccactus:

:-)

viszont továbbra is fenntartom "a kurvából lesz a legjobb feleség" szólás érvényességének azt a korlátját, hogy ez csak akkor lehet igaz, ha a kurva eljut a személyiségfejlődésnek egy következő fokozatára. különben pedig ez történik:

vers-versek.hu/arany-janos/nepdal/

"Kevi csárda reggel óta tele van,
Teli van:
Ott járja a kolót egy éles késsel, véres késsel
A Jovan:
Juhaj! piros volt, de csak férges alma volt,
Asszony, csinos volt, de azért csak riba volt."

Mészáros Laci 2012.05.06. 06:00:08

@ccactus:

Ez örömteli, csak Orbán (úgy tűnik) a közösség eszményének gyakorlatba átültetéséhez nem nagyon ismer más eszközt, mint amit a szülői házból hozott (t.i. pofon), ami meg pont ellenkező irányú eredménnyel jár. :-((

Mészáros Laci 2012.05.06. 06:03:02

@neoteny:

Tök véletlenül van szerencsém elég jól ismerni Lengyelországot is, a katolicizmusnak ehhez igen kevés köze van, és nem csak azért, mert a pro forma katolicizmus és a keresztény hit között csak laza korreláció áll fenn.

Mészáros Laci 2012.05.06. 06:06:45

@neoteny:

Tehát akkor "a társadalom hatékony működése" egy pszichológiai állapot: nincs semmilyen más mértéke, mint hogy mennyien hisznek benne.

mértéke van, mérési módszerei is vannak, de azt nagyon találóan fogalmaztál, alapvetően attól függ, hogy mennyien hisznek a szükségességében.

"Ha nem ad a férj a feleségnek pénzt a bevásárlásra"

megint azzal próbálkozol, hogy szélsőségesen eltorzítod azt, amit én mondtam, hogy nevetségesnek láttathasd. gondolj bele, hogy van-e értelme így beszélgetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 06:19:38

@Mészáros Laci:

A "reductio ad absurdum" mint érvelési metódus olyan öreg, mint az emberiség írott történelme; ha neked nem teszik, nem kell vitáznod velem.

A "gazdasági erőszak" pedig egy létező feminista/szélsőbalos koncepció: ha a családon belüli erőszakot is nemi erőszakként számolják Svédországban (amit nem hiszek, de tételezzük fel) akkor a "gazdasági erőszak" is hozzájárulhat a magas statisztikáikhoz.

bvb09 2012.05.06. 07:23:39

A poszt a kettős mérce tipikus példája.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 07:25:46

@bvb09:

Ha belenézel az első mondatban linkelt esszébe, akkor látható hogy konzisztens az álláspont.

3dom'f'speech 2012.05.06. 07:29:15

@OP: gyurcsányipojáca szakmailag is egy bűnöző gazember

-wass- 2012.05.06. 08:02:20

@3dom'f'speech: ....és az is gazember,aki védi,mentegeti.Gyurcsánymajom és a szakmaiság......na ne röhögtessenek már.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.05.06. 08:09:03

amúgy csak úgy mellesleg azoknak akik a diploma visszavonását követelik.
99% biztos vagyok benne Mo-on diplomát levenni nem lehet.
a záróvizsga közigazgatási jellegű "aktus", a diploma hivatalos okirat, melynek tényét hivatalos nyilvántartásba veszik.
a közig törvény alapján egy év van a dokumentum (ami most a diploma) jogsértés esetén történő megváltoztatására. 25 év után, mag 30 év után nem lehet. nincs is olyan sehol hogy lehetne elvenni felsőfokú papírt. hiszen vannak olyan szakmák ahol a kamarai tagság alapján dolgozhat valaki, kibaszszák, nem veszik fel= nem dolgozhat a szakmájában, de attól még timbuktuban lehet ügyvéd....

én élvezem ahogy Feri fentreng és tekereg a hazugságok hálójában, annyira primkó kiismerhető faszfilé....röhej, de ettől szvsz a diplomáját visszavonni nem lehet.

fülesboci 2012.05.06. 08:14:38

@online távmunkás:
pontosa. az egész mentalitását jellemzi, az érdekházasságaitól kezdve vagyonosodásáig.
de legyen: itéljük meg teljesitménye szerint.

"sztem akasszuk föl.." valahol európában..

fülesboci 2012.05.06. 08:17:03

egyébként az egész poszt egy igazi szocialista relativizáláson alapul, gratula. első olvasatra sokan beugranak.
az hogy a böszme egyáltalán porondon van , köszönjük meg a rettenetes maszopnak, aki a böszmét listára tette.

KÖSZÖNÖM MASZOP!!!!!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.06. 08:59:04

@balambher: azt mondod, hogy ccactus korábban NEM plagizált, de most már bánja?:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.06. 09:00:56

@ccactus: azért mondom, hogy ez nem mérhető a diploma elcsalásához.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 09:18:22

@Brendel Mátyás:

A diploma elcsalásról már írtam korábban, hogy plágium esetén szerintem nem erről van szó. A plágiummal nem diplomát nyertek a delikvensek, hanem csak egy kis időt, mert kevesebb munkával kellett megírniuk a szakdolgozatot.. De ha akarták volna, mindketten meg tudták volna írni maguktól is. (Persze Gyurcsány esetében egyelőre kétszeres a feltételes mód.)

Világszám 2012.05.06. 09:24:46

nem az a lényeg, hogy csaltak a dolgozatokkal, hanem ahogy utána magyarázkodtak. Ahogy politikai szintre emelték, ahogy fenyegetőztek. Ezért szar emberek. Hazugság, hogy ne tudnák, mi történt valójában. Pl. egy fiatal kollégám segített az anyagok összerakasában, természetesen az én szempontjaim alapján. Ma már nem csinálnám, elnézést érte, remélem ettől még elfogadnak államfőnek. Másik: örültem, hogy túl leszek rajta. Sógorom írt egy szakdolgozatot, annak alapján én is. Nem nagyon törődtem vele, bocsánatot kérek, ma már nem csinálnám. Ennyi basszus, ennyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 09:25:53

@ccactus:

"A plágiummal nem diplomát nyertek a delikvensek, hanem csak egy kis időt, mert kevesebb munkával kellett megírniuk a szakdolgozatot. De ha akarták volna, mindketten meg tudták volna írni maguktól is. "

A tolvaj sem értéket nyer, csak egy kis időt, mert kevesebb munkával kell megszereznie a jószágot. De ha akarná, munkával is meg tudná szerezni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 09:27:27

@neoteny:

Ez így igaz. Azzal a különbséggel, hogy a tolvaj közvetlen kárt okoz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.06. 09:30:07

@ccactus: Egyébként hogy még inkább érdemben válaszoljak.

1) Emlékszel még Gyurcsány intézkedésére a számlák bejelentésével és a nyereményakciókkal kapcsolatban?! Mekkora felhajtást csinált az ilyen korrupció visszaszorításából?! És helyesen.

2) Amikor az ember szegény, és alig tud boldogulni, akkor eléggé rászorul, hogy számla nélkül fizessen. A baj az, hogy amikor már nem szegény, akkor is megmarad a szokás.

3) Magyarországon a számla nélküli fizetés, sport, a legtöbb vállalkozó automatikusan ezt csinálja, vagy felajánlja.

4) Én az utóbbi tíz évben két évet éltem Magyarországon. Tehát relatíve keveset tettem ilyet.

5) És látván a külföldi gyakorlatot, el is határoztam, hogy ha Magyarországon jó munkám lesz, amire simán van esélyem, akkor ezentúl számlás fizetést fogok kérni. Cserében viszont minden elrontott dologért reklamálni fogok. Szóval igyeszem. Még nem vagyok tökéletes, de legalább jó irányba haladok, nem úgy, mint te ezzel a bloggal.

6) Ha tehát valaki ír egy olyan blogot, amely arról szól, hogy micsoda baj az, hogy nem fizetünk számlával, akkor nem ugrálok, és nem írok ellenblogot, hogy jajj de felesleges felhajtás, nem ez Magyarország baja. De ez is egy nagyon nagy baj Magyarországon.

7) Hasonló a helyzet a blicceléssel. Külföldön soha nem blicceltem, megtehettem, megfizetnek rendesen. Pedig jó fél évig a Luxembourg megállónál nem volt kapu, és haza lehetett jönni jegy nélkül. Továbbá soha nem találkoztam még ellenőrrel. Hasonlóan, simán parkolhatnék fizetés nélkül, mert külföldi kocsinak nem küldik ki úgysem a számlát. De nem teszem.
Magyarországon a parkolásra engedélyem volt, a tömegközlekedésre meg általában bérletem. Ritkán blicceltem. Amikor hazamegyek, akkor is szoktam tízes tömböt venni.
Ha Magyarországon leszek, akkor nyilván megint bérletet fogok venni, és nem fogok bliccelni soha.

Egyébként a BKV úgy hülye, ahogy van, beléptetőkapukat kell tenni a metrókra, de még tán a villamosokra, buszokra is kéne ilyen rendszer.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 09:32:00

@ccactus:

A plagizáló meg közvetett kárt okoz: egy, az elvégzett munkát bizonyító papírhoz jut, anélkül hogy elvégezte volna a munkát.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 09:33:08

@neoteny:

Mit számít a papír..

Ha csak ennyi kellene a boldoguláshoz..

2012.05.06. 09:33:28

@Brendel Mátyás:

Most már megnézem, hogy mikor adod fel ezt a szélmalomharcot.
De felhívom figyelmedet, hogy már csak a hited hajthat abban, hogy sikerül őt meggyőzni és a hit ugye nem az ateisták fegyvere. ;)

Mellesleg egy igazi GO játékosnak a "fülpirítóról" azonnal asszociálnia kellett volna, ezért lejjebb fokozlak 1 kyu-val. :)

Hawk74 2012.05.06. 09:39:25

@ccactus:

Miért ne számítana rá, hogy emelkedjen a fizetése!? Ha tanít vki 40 évig, akkor már esetleg szar ember?! Mert nem váltogatja a szakmákat, mint az alsógatyáját?!

A "több értéket termel" érv meg egyszerűen nevetséges. Nem kell tanár, nem kell tűzoltó, nem kell rendőr, satöbbi, mert nem állítanak elő semmilyen terméket, értéket, ugyebár...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.06. 09:57:24

@MikeBoy: szia,

a fülpirító lépésre valóban nem asszociáltam.

Akkor most 8 vagy 9 kyus lettem.:)

www.europeangodatabase.eu/EGD/Player_Card.php?&key=14737118

Mészáros Laci 2012.05.06. 10:03:14

@neoteny:

"ha a családon belüli erőszakot is nemi erőszakként számolják Svédországban (amit nem hiszek, de tételezzük fel)"

ez nem hit kérdése. ha a gyerekednek adsz egy pofont, mert szemtelen, azt pont ugyanúgy bírálják el, mintha az utcán lekeversz egy pofont egy ismeretlen gyereknek: kiskorúval szembeni testi sértés. és ez teljesen beépült a köztudatba. akik családosan érkeznek, akárcsak párhónapos, pár éves szerződésre, a már itt élő közösség elsők között hívja fel a szülők figyelmét, hogy ha elfenekeli a gyereket, durva pénzbüntetés vagy pár hónap börtön.

a szexuális irányú erőszakos viselkedést is büntetik, akkor is, ha nem valósul meg az aktus, és családon belül is. svájcról szokták mondani, hogy a nyolcmillió önkéntes rendőr országa, a svédek talán nem ennyire, de néha az az érzésem, hogy majdnem. pl ha egy nő kék folttal érkezik a munkahelyre, a férjét hamarabb őrizetbe veszik, mint ahogy a nő délután hazaér, mert a kollégák vagy a főnök RÖGTÖN telefonálnak a rendőrségre. ha gyerek kék folttal megy iskolába, dettó, mire a gyerek megebédel, az egyik vagy mindkét szülő rabosítva (aki verte, azért, aki hagyta, azért).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.06. 10:04:01

@ccactus: tudod hogy lehet felismerni, hogy valami gyerekkori csínytevés, vagy oltári bűn?! Schmitt Pál esetében például, ha egy gyerekkori csínytevéssel jöttek volna, akkor Schmitt Pál nyugodtan beismerhette volna, hogy: "igen, loptam a nagymama lekvárjából a spájzban". De ő tagadta. Mert nem gyerekkori csíny szintjén volt a dolog. Nem könyvelhette el annak.

Én meg látod, el tudom ismerni, hogy volt, hogy blicceltem, volt, hogy nem kértem számlát. Elismerhetem azzal, hogy nem helyes, megtörtént, legközelebb majd nem fogok. Remélem, anyagiakban elég jól alakulnak a dolgok ahhoz, hogy megtehessem.

Ez a különbség.

És tudod, volt erre is egy eklatáns példa:

www.blikk.hu/blikk_aktualis/gyurcsany-bliccelt-fizet-2023241

A Mandiner blog csinált belőle felhajtást. Nézeteid szerint rohadt szemetek voltak. De GYurcsány bevallhatta, és fizetett. Mert ez tényleg csíny szintjén van.

A plágium nem.

Mészáros Laci 2012.05.06. 10:04:43

@neoteny:

A "reductio ad absurdum" nem ősöreg érvelési technika, hanem ősöreg érvelési hiba, és a többi érvelési hibával együtt is a normális beszélgetés komoly akadálya.

lásd még a wikipédia vonatkozó szócikkét.

2012.05.06. 10:05:23

@Brendel Mátyás:

Egy adminisztrációs hiba miatt erősödtél. Ki gondolta volna, hogy a 8 kyu erősebb a 9 kyu-nál! Micsoda egy rendszer?
No de ez úgy sem más, mint időnyereség csupán. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 10:08:41

@Mészáros Laci:

Az egész hozzászólásodnak semmi köze ahhoz hogy a családon belüli erőszakot nemi erőszakként számolják-e a statisztikákba.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 10:10:55

@Mészáros Laci:

Szó sincs ilyesmiről: egy érvényes érvelési technika. Nem te döntöd el, hogy mi a "normális" beszélgetés "akadálya".

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.06. 10:17:54

@ccactus: "Spec. egy tanári pályán lehet oszályfőnök, igazgatóhelyettes, igazgató, utána mehet a minisztériumba... "
Annyi oktatási miniszterre azért nincs szükségünk, amennyi tanár most van.
Azon a pályán mondjuk egyáltalán nem juthat mindenki magasabb rangra. És igen, az ő rezsijük is emelkedik az évek során, meg nekik is lesznek gyerekeik, akiket el kellene tartaniuk, és többe kerül minden évük, mint az előző.
Ezért kell emelkedni egy tanári fizunak.

Mészáros Laci 2012.05.06. 10:20:59

@neoteny:

szerintem arról szólt, a körülmények magyarázó leírásával, de leírom explicit: a családon belüli, szexuális tartalmú erőszak BEKERÜL a nemi erőszak statisztikákba, mert (sok országgal szemben) a svéd társadalom -- ilyen tekintetben -- is eléggé transzparens.

ha eltöltesz akárcsak pár hetet svédországban, beleszagolsz a társadalom klímájába, megérthetsz belőle valamit.

Mészáros Laci 2012.05.06. 10:23:55

@neoteny:

persze, hogy nem én döntöm el, a wikipédia mégis az érvelési hibák között sorolja. érdemes az ógörög vizilófusok által elfogadott érvelési technikák keretein belöl maradni.

én csak annyit tehetek, hogy ha valaki túl sokszor alkalmazza, akkor nem beszélünk többet :-)

egyelőre sokkal több okos (= számomra megfontolandó) gondolatot írtál, ezért legfeljebb megjegyzést teszek rá.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 10:34:08

@Mészáros Laci:

"a családon belüli, szexuális tartalmú erőszak"

Aha, ez már tartalmazza a "szexuális" kitételt. _Így_ már van értelme; enélkül nem volt.

Én egy olyan országban élek ahol már legalább két évtized óta bűncselekmény a házastárssal/élettársal/baráttal/barátnővel szembeni (magyarán szólva "családon belüli") szexuális erőszak; mégis csak megközelítőleg 1/40-ede a 100,000 főre eső nemi erőszakok száma az ENSz által közölt statisztikák szerint mint Svédországban.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 10:36:25

@Mészáros Laci:

www.iep.utm.edu/reductio/

A Wikipédia csak akkor sorolja az érvelési hibák közé ha hamis premisszából (hamis kettősség) kiindulva alkalmazza valaki.

Pipas 2012.05.06. 11:06:44

@Mészáros Laci: "A "reductio ad absurdum" nem ősöreg érvelési technika, hanem ősöreg érvelési hiba, és a többi érvelési hibával együtt is a normális beszélgetés komoly akadálya."

Huhh, a redictio ad absurdum érvelési hiba lenne? Miért nem olvasod el a vonatjozó szócikket a wikipédián, ha már egyszer beidézted[1]?

[1] hu.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_absurdum

Mészáros Laci 2012.05.06. 11:55:08

@neoteny:

"hol már legalább két évtized óta bűncselekmény a házastárssal/élettársal/baráttal/barátnővel szembeni (magyarán szólva "családon belüli") szexuális erőszak"

_de jure_ bűncselekmény.
_de facto_ pedig az áldozat szégyene.
"családi ügy" minden kék folt.

Mészáros Laci 2012.05.06. 11:58:05

@Pipas:

Igazad van, amit neoteny használ néha, nem a Reductio ad absurdum, hanem a hamis dilemma vagy az árnyékbokszolás nevű érvelési hiba.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Érvelési_hiba

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 11:59:02

@Hawk74:

"Miért ne számítana rá, hogy emelkedjen a fizetése!? Ha tanít vki 40 évig, akkor már esetleg szar ember?! Mert nem váltogatja a szakmákat, mint az alsógatyáját?!"

Dehogyis szar ember. Félreérthettél.

"A "több értéket termel" érv meg egyszerűen nevetséges. Nem kell tanár, nem kell tűzoltó, nem kell rendőr, satöbbi, mert nem állítanak elő semmilyen terméket, értéket, ugyebár..."

Itt is félreértettél. Természetesen értéket állítanak elő. A kérdésem csupán annyi, hogy ha egyik évben pont annyi értéket állít valaki elő, mint a következő évben, akkor joggal számíthat-e magasabb bérre ugyanazért a munkáért?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 12:03:14

@Mészáros Laci:

"nem a Reductio ad absurdum"

Hát pedig ezelőtt pár hozzászólásoddal még az volt.

Akkor milyen érvelési hibát is követtem el?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 12:03:20

@ColT:

"Azon a pályán mondjuk egyáltalán nem juthat mindenki magasabb rangra."

Ez egyik pályán sincs így. Mindenkiből nem lehet vezető.

"És igen, az ő rezsijük is emelkedik az évek során, meg nekik is lesznek gyerekeik, akiket el kellene tartaniuk, és többe kerül minden évük, mint az előző.
Ezért kell emelkedni egy tanári fizunak."

Reálértékre gondoltam, ha ez nem jött volna le. Nyilván, ha valakinek a fizetése az inflációval arányosan növekszik, akkor csak szinten van a bére, az nem béremelkedés.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.06. 12:04:16

@ccactus: Ahogy nő a gazdaság, a számára visszaosztható rész is nő: kitanítja a gyereket, az jól dolgozik, így többet tud fizetni az államnak, az államnak meg több pénz marad a tanár fizetésére.
Csökkenő gazdaság mellett persze a tanárok bérét is csökkenteni kéne...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.06. 12:06:04

@neoteny: Azt az érvelési hibát követted el, hogy belementél a kanálisba...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 12:06:44

@kolbászoszsömle:

Így van! Pont ugyanígy gondolom én is. Ezenkívül még nem ártana teljesítményalapú differenciálás sem.

Jelenleg azonban jórészt nem így működik. A munkával eltöltött évek száma a döntő a tanári fizetésnél.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 12:09:49

@Brendel Mátyás:

"tudod hogy lehet felismerni, hogy valami gyerekkori csínytevés, vagy oltári bűn?!"

Nyilván az ember szívesen beszél erről egy baráti sörözés alkalmával, vagy családi körben.

De nem szívesen az ország nyilvánossága előtt, főleg ha elvárás a makulátlanság.

Ezentúl a gyerekkori csíny és a diákcsíny nem ugyanaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 12:13:43

@kolbászoszsömle:

Ez lehetséges, de egyelőre még nem támasztotta alá érvekkel Mészáros úr azt a kijelentését, hogy a pillanatnyi mo-i helyzet okozója az "individualista" késői-kádári rendszer lenne, szóval _én_ tisztában vagyok azzal hogy ő csak állításokat tesz, de annyira nem alacsonyodik le hogy azokat érvekkel megtámogassa. Persze ő szakértő Svédországgal és Lengyelországgal kapcsolatban is, tehát neki csak erre a szakértelmére kell hivatkoznia, bármi más fölösleges...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.06. 12:14:17

@ccactus: Abban az esetben is, az évek számától függene a tanári kereset, ha a fenti módon számolnánk!

Van az alap, ami minden évben kamatos kamattal számolódna a kamat pedig az aktuális éves növekedés lenne.

Mittomén, van egy hetvenezres alap, harminc évig átlagosan évi 1,5% növekedés, akkor a tanár fizetése 107000 forint lenne. Plusz az infláció...
Ha négy százalékos a növekedés, akkor meg 218000...
Küzdjenek, dolgozzanak!

Mészáros Laci 2012.05.06. 12:14:37

@neoteny:

ööö, nem tudom, melyik országban élsz, de azt gondolom, hogy a svédekről úgy mondasz véleményt egy felszínes statisztika alapján, hogy nincs valós képed az országról.

Mészáros Laci 2012.05.06. 12:15:58

@neoteny:

"Hát pedig ezelőtt pár hozzászólásoddal még az volt."

igazad van -- bár te használtad ezt az elnevezést, én ellenőrzés nélkül átvettem.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 12:16:20

@ccactus:

Kedves ccactus, ugye megválaszolod a kérdésemet arra vonatkozóan hogy minek van a felsőoktatási papír ha úgysem számít?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 12:17:34

@Mészáros Laci:

Miért, neked van valós képed Svédországról? Minek alapján?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.06. 12:17:37

@neoteny: A szakértelemre való hivatkozás is érvelési hiba...
argumentum ad verecundiam a magyar neve

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.06. 12:23:11

@neoteny: Nekem egyszer azt mondta az egyik vezető beosztású haverom, hogy ő azért vesz fel felsőfokú végzettségű embert, olyan helyre, amit simán el tudna látni egy középfokú végzettséggel rendelkező ember is, mert az (a felsőfokú végzettségű) nem kérdezi meg, hogy miért kell valamit megcsinálni, hiszen az már megszokta, hogy a KELL, az egy állapot.
A felsőfokú végzettségű ember nem fog gondolkodni, nem fog lamentálni, simulékony, csendes-rendes, ideális alkalmazott, aki büszke arra, amit elért.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 12:41:09

@kolbászoszsömle:

Az egyik igen kedves könyvem Allan Bloom-nak "The Closing Of The American Mind" c. könyve, amit még '87-ben publikált. A központi témája az, hogy hogyan kurvultak el az amerikai egyetemek (különös tekintettel az első négy évre, amikor még nem szakoktatásnak kellene folynia, hanem általános műveltségi képzésnek): ahelyett, hogy nyitott, érdeklődő és a kritikus gondolkodásra képes kiművelt emberfőket hoznának létre, propagandizálják az egyetemistákat a neoliberális (amelynek nem sok köze van a klasszikus liberalizmushoz) világszemléletre. Ahelyett hogy kitágítanák a látókörüket, megtanítják nekik a modern dogmákat...

Szóval teljesen hihető a haverod gyakorlata: túlnyomórészt egyenagyak kerülnek kipréselésre a legtöbb felsőoktatási intézményből akiknek eszük ágában sincs az uralkodó nézetekkel (vagy emberekkel) szembehelyezni magukat.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 13:39:55

@neoteny:

"Kedves ccactus, ugye megválaszolod a kérdésemet arra vonatkozóan hogy minek van a felsőoktatási papír ha úgysem számít?"

Már írtam feljebb. A lényeg az volt, hogy a papír az indulásnál számít, később nem nagyon. Ha már van 3-4 év szakmai tapasztalatod, akkor ott már alig-alig számít mellette a papír.

Pályakezdésnél fontos, de még ott sem csak az számít.

Vegyük a nyelvismeretet. Hiába vettél valahol egy felsőfokú nyelvvizsga bizonyítványt, ha jelentkezel állásra, az első interjún kiderül, hogy egy kukkot sem tudsz angolul.

Ugyanígy lehet, hogy valakinek nincs nyelvvizsgája, de ha közben a perfekt angoljával meggyőző az interjún..
(A cv-be simán beírja, hogy fluent english, papír nélkül)

A papír egyébként jellemzően az állami szférában számít..

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 13:48:26

@ccactus:

"a papír az indulásnál számít"

Akkor az indulásnál csalt az, aki plagizálta a szakdolgozatát.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 14:20:39

@neoteny:

Szerintem ezt senki sem vitatja.

kalapocska 2012.05.06. 16:40:34

@neoteny: hat nem tudom van e felsofoku diplomad de az igazsagtartalma annak amit irsz a kovetkezo:

kozepfoku vegzetseg (alapkepzeses hallgatok itt a USAban)- tul butak/tapasztalatlanok/tuldedelgetettek ahhoz hogy egy feladatot ellassanak. Lepesrol lepesre elvarjak hogy elmagyarazzuk nekik. ((lazadni akarnanak, nyitott a gondolkodasuk ? egy fraszt. majdnem elsirjak magukat ha azt mondom gondolkozniuk kene, nem fogom megmondani a valaszt. ))

felsofoku vegzettseg: (remelhetoleg?!) ki tudnak venni egy konyvet a konyvtarbol, tudnak valamnnyit kutatni (igen ahogy irtad meg tudjak csinalni a feladatot es nem fognak ertetlenul allni elotte) aki azt hiszi hogy ehhez ideologiai indoktrinacio is jarul annak nagyon elvadult elkepzelesei vannak arrol hogy mi mindent jegyeznek meg a diakok abbol amit tanitunk nekik es hogy mit tanitunk nekik. a harmaduk nem tudta mikor ert veget a masodik vilaghaboru. stb.

Magyarorszagon mar a kozepiskolabol kiekrulok is tudjak ezeket. itt nem. Sajnalom ha ez nem jott le abbol a konyvbol.

Mariann19 2012.05.06. 17:04:24

@ccactus: Sajnos, nem tudok linkkel szolgálni, amit őszintén sajnálok.A közélettel foglalkozó műsorok elemzői és a sajtó általi megállapítások alapján lehet a következtetéseket levonni, a források több helyről származnak ezáltal.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.05.06. 19:08:07

@ccactus: Igen, csak elég ritkán érek rá. Igyekszem elkerülni a magyar blogoszférában agyontárgyalt ügyeket,de valahol a magyar dolgokra próbálok európai szemszögből reagálni. Miután az EU-nak rengeteg nyilvános anyaga van, és ami ott történik, igencsak releváns nekünk is, téma mindig akad.
Lehet, hogy kellene magyarul is egy EU-magyarázó blog...

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 19:18:57

@ccactus:

Örülök hogy egyetértünk hogy elítélendő cselekmény a plagizálás.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 19:32:51

@kalapocska:

Olvasd el a könyvet; valószínűleg kevesebb mint $5-ért meg lehet venni a kedvenc antikváriumodban.

Olvass egy kis KC Johnson-t:

durhamwonderland.blogspot.ca/

"aki azt hiszi hogy ehhez ideologiai indoktrinacio is jarul annak nagyon elvadult elkepzelesei vannak arrol hogy mi mindent jegyeznek meg a diakok abbol amit tanitunk nekik es hogy mit tanitunk nekik"

Az agit-prop egyszerűbb és hatékonyabb mint a tanítás.

Nem tudom hogy te személy szerint mit tanítasz, de még a matematika-oktatás sem mentes az ideológiai elemzésektől:

books.google.ca/books?id=xGZlB8IpDy8C&pg=PA207&lpg=PA207&dq=liberation+mathematics&source=bl&ots=K80gAvTO_f&sig=9pPognlZ5NwqUfb3pUDL7v2F-5M&hl=en&sa=X&ei=27SmT93EGsSviQKA0uHEAg&ved=0CGYQ6AEwBA#v=onepage&q=liberation%20mathematics&f=false

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 21:01:04

@neoteny:

"Örülök hogy egyetértünk hogy elítélendő cselekmény a plagizálás."

Így van! Nem mondod, hogy végig azt hitted, hogy én a plagizálást akarom mentegetni??

Pusztán arról van szó, amit a posztban is leírtam, hogy botrány, hogy az országban nem a politikai-szakmai teljesítmény, és azok értő szakmai megvitatása alapján dől el a politikusok sorsa, hanem évtizedekkel ezelőtti diákcsínyeken.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 21:03:13

@Mariann19:

"Sajnos, nem tudok linkkel szolgálni, amit őszintén sajnálok.A közélettel foglalkozó műsorok elemzői és a sajtó általi megállapítások alapján lehet a következtetéseket levonni, a források több helyről származnak ezáltal."

Hát ez az. Akkor viszont lehet, hogy rosszul emlékszel, mert az én emlékeim szerint nem volt ilyen egyértelmű a dolog, mint ahogy te leírtad. A pártpreferenciák alakulása sem ezt mutatja.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.05.06. 21:04:56

@ccactus:

"a politikai-szakmai teljesítmény, és azok értő szakmai megvitatása alapján dől el a politikusok sorsa, hanem évtizedekkel ezelőtti diákcsínyeken."

A csalás nem diákcsíny; a választóknak joguk van tudni ha egy közéleti szereplő csaló.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 21:09:56

@neoteny:

"A csalás nem diákcsíny"

De a diákcsíny simán lehet csalás.

"a választóknak joguk van tudni ha egy közéleti szereplő csaló."

Egyetértünk. De ez egy-két plágiumügyből nem derül ki. Meg amint már megtárgyaltuk korábban, minden embernek van valamilyen vaj a füle mögött.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.06. 23:21:20

@ccactus: te komolyan nagyon hülye vagy.

az ember a sörözőben szívesen, de nagy nyilvánosság előtt is akár elmeséli gyerekkori és diákcsinjeit, is. hogy lopott a nagymama lekvárjából, és hogy elrabolták a dékán kutyáját.

azért, mert ezek viszonylag ártatléan dolgok.

ezzel szemben ha az ember arról mesél akár a sörözőben, akár nagy nyilvánosság előtt, hogy plagizált, akkor hülye, és becstelennek gondolja minden normális ember.

ez a különbség. te ezt nem fogod fel, nem baj, téged is nyilván becstelennek tartanak az emberek. mert aki ezt nem fogja fel, a nyilván csinál is ilyeneket.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.06. 23:23:13

@ccactus: az kb olyan hülyeség, mint azt mondani, hogy amikor a betörő ellopta az aranynyakláncot, akkor csak időt nyert, mert idővel végül is szerezhetett volna annyi pénzt, hogy megvegye.

Joooe 2012.05.07. 09:40:05

@ccactus: "Jók ezek a névviccek. Minket meg olykor-olykor nívótlan blognak szoktak nevezni. :)"
Nem stimmel az összehasonlítás. A Ti bejegyzéseitek igenis nívósak, az igényesség mint érték megjelenik bennük, ezt annak is látni kéne aki esetleg másként gondolkodik dolgokról. Nem a más vélemény a baj, hanem az ha valaki vitathatatlan igazságnak tekinti a saját igazát. A ténytár ezzel szemben silány hangulatmanipuláló írásokkal dolgozik, nem vitára bocsát elképzeléseket, hanem hirdeti az igét, súlyosbítva az egészet azzal, hogy ezt a tények leleplezéseként tálalja.

A véleményvezér hasonló egyébként, ott a teljesen normális hangvételű, de tartalmilag a cikkeik igénytelenségére célzó kommenteket tartalmi - és nem formai - alapon kimoderálták régen is, mióta csak fészbúk accounttal lehet kommentelni - ami baromság, mert a vélemény önmagában értékes, nem az a lényeg ki van mögötte - azóta is - csináltam egy facebook accountot külön erre a célra hiszen természetes, hogy a rendes facebook accountot nem használja az ember politikai megnyilvánulásokra - ezek a hozzászólások sem jelentek meg...

Vannak blogok akik a kormányellenességgel olcsó népszerűséget keresnek, és irtóznak az ellenvéleménytől, szerintem össze sem hasonlíthatók ezzel, ahol az írásaidat érdemi vitára bocsátod és az értelmes ellenvéleményeket nem csak hogy hagyod megjelenni hanem reagálsz is rá. Ez valóban nívó, és sajnálatos hogy a blogszféra egy hangsúlyos része nem tud eddig eljutni.

Joooe 2012.05.07. 09:49:08

@Cobs: Pontosan ezt mondtam Schimttnél is, lényegébne hogy nem érdekel a téma, nem ez alapján ítélem meg.
Gyurcsány meg főleg, sokkal súlyosabb dolgokkal rászolgált arra, hogy nem tekintem szalonképes politikusnak, abszolút nem izgat a szakdolgozata. Ha tehetséggel és jó szándékkal az országért kitartóan dolgozó politikus lenne, az sem érdekelne ha érettségije sincs, különben meg megette a Gizike ebédjét még ovi középső csoportban és még csak meg se húzta a copfját cserébe... De mivel nem az, sőt, az ellenkezőjét bizonyította, így meg azért nem érdekel a szakdogája.

Egyébként meg annyi pozitívum van a Schmitt doktori ügyben, hogy talán mégsem leszünk mindig következmények nélküli ország... láttunk már politikusokat ennél súlyosabb/megalapozottabb vádak (lásd pl. emlegetett GY.F.) is a helyükön maradni. Schmitt példát mutatott.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.05.09. 19:14:48

@Joooe: "Vannak blogok akik a kormányellenességgel olcsó népszerűséget keresnek"

Ez annyira tetszett, hogy utólagos engedelmeddel beraktam a jobb felső sarokba :-)

törzsmókus 2012.05.10. 00:38:50

> illegálisan letölt (ellop) egy filmet vagy zeneszámot a netről.

Magyarországon a magáncélú letöltés legális.

(Ha valaki már szólt, bocs, nem olvastam végig a kommenteket.)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.11. 19:21:55

@törzsmókus:

Miért? A magáncélú plágium illegális? Hány év jár érte? :))

törzsmókus 2012.05.25. 14:52:54

@ccactus: nem egészen értem a párhuzamot. a kommentemmel a fogalmi zavart akartam helyretenni, a plágiumügyektől kvázi függetlenül.
azért tartom ezt fontosnak, mert ha az állampolgárba belenevelik, hogy egy zene letöltése bűn (sőt, illegális), viszont mégis nap mint nap megteszi (még jó hogy), akkor _megszokja_, hogy ő bűnöző, és kevésbé lesznek fenntartásai más, jogba / erkölcsbe ütköző cselekmények kapcsán. ez szerintem nagy baj.
„nem lopnál táskát...”
süti beállítások módosítása