Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Így spórol a magyar állam

2012. július 06. - Droli

...avagy amikor a spórolás többe kerül, mint a probléma megoldása.

Előre elnézést kérek, ha nem a megfelelő szakszavakat használom, a posztnak egészségügyi vonatkozása is van, én meg nem értek hozzá, de nem is ez a lényeg.

Szomszédasszonyt utolérte a baj: porcleválás van a könyökében, és mivel fizikai munkás, ezért nem is tud dolgozni. A kezelőorvosa valami "elektrokezelést" írt elő neki, heti többször, aminek az lenne a célja, hogy elmozdítsa a porcot, de már túl van vagy két hónapnyi kezelésen, és nem használ. Az orvos is tisztában van vele, hogy ez egy veszélyes játék: rosszabb esetben akár le is bénulhat a keze, igazság szerint műteni kellene (az orvos szerint) - de nincs rá időpont, mivel nincs rá keret. Lehet, hogy jövőre lesz csak ebből valami. Hiába, ez van, megszorítások, spórol az állam.

Vonjunk egy gyors mérleget.

Mennyi pénzt spórol az állam?

- A műtét költségét, ami nem tudom, mennyi.

És mennyi pénzt veszít az állam?

- Táppénzt kell fizetnie hónapokig

- A szomszédasszony rendes, bejelentett helyen dolgozik, és a műtét valamint a rehabilitáció után tudna dolgozni, tehát fizetné az adót, a TB-t - ezekről lemond az állam a halogatásokkal (több hónapnyi összegről van szó!).

- A semmit nem használó elektrokezelés költsége (20 perc-fél óra/alkalom, gondolom, ez sem ingyen van)

- Ha a munkahely megunja a várakozást és kirúgja a szomszédasszonyt, akkor lehet fizetni az álláskeresési ellátást később a szociális segélyt, mivel 50 felett nehezen kap munkát

- Ha esetleg megbénul a keze, akkor lehet rokkantosítani, az sem kevés pénz.

Nem ismerem pontosan a fenti árakat, de erős a gyanúm, hogy az állam többet veszít a halogatással, mint nyer. A szomszédasszonyom - aki eddigi pályafutása során már rengeteg adót és TB-t fizetett az államnak - meg nagyon szeretne már dolgozni, de a rövidtávú spórolás miatt úgy néz ki, vesztesen jön ki ő is és az állam is ebből a szituációból. Kinek jó ez?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr544633182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mózsi bá (törölt) 2012.07.06. 20:32:27

@mement: Kérlek, kezd el az aláírásgyűjtést a népszavazásról, a vizitdíj ismételt bevezetésére úgy, hogy mindenki vizitdíját te fizeted. Ha ez nem tetszik, akkor kívánom a gyomorgörcsöd tartós fennmaradását mindenféle nyomatékosító partikula nélkül.

2012.07.06. 20:41:08

@Mózsi bá: ja, nehogy fizess ketszaz forintot, ha valami bajod van, fizesse meg mindenki mas az idejevel az ezaltal alacsonyabb szinvonalu szolgaltatast... es varjon oszig, hatha lebenul a keze. :)

tamareaf 2012.07.06. 20:44:21

hálapénzzel próbálkozott már? vagy magánklinika. Ilyen ez. Anyajegy vizsgáltatásra is hónapokat kell várni.

Sztem a törvényhozáson kívül két legfontosabb dolga az államnak: egészségügy és oktatás. Ezek közül itt egyik sincs meg. És ez is olyan ami már 22 éve húzódik, és egyre csak döglődik.

tamareaf 2012.07.06. 20:46:35

@Pan Modry: nem hanyagság. Nincs elég orvos, ráadásul rosszak az eszközök és kevés a fizetés, rossz körülmények mellett meg nehéz elvárni a motiváltságot. De mindezekhez képest így is megteszik amit tudnak.

tamareaf 2012.07.06. 20:48:08

@Pan Modry: de inkább visszaszívom, mert végül is igazad van, az állam nélkülözi a költség és a haszon relációját, illetve a gazdaságosság fogalmát is képtelen felfogni.

mement 2012.07.06. 20:50:37

@Mózsi bá: Tehát te vagy az egyik szardarab aki tevékenyen hozzájárult az egészségügyi rendszerünk, teljes, totális széthullásához.

Gondolom felettéb büszke vagy magadra ezért.

Mózsi bá (törölt) 2012.07.06. 20:51:17

@Whave: Fizetem a járulékokat, nem is keveset, épp ezért, mikor beteg vagyok és 60% táppénzt kapok, nem akarok napi félezret fizetni vizítdíj címén. Aki táppénzen van, mert beteg, attól nem elvenni kell, hanem adni neki. Ezt természetesen nem biztos, hogy megérted. De felőlem fizetheted a kétszáz forintokat te is mindenki helyett. A hölgyet sajnálom, remélem ez a káosz mihamarabb megszűnik az egészségügyben.

Mózsi bá (törölt) 2012.07.06. 20:52:06

@mement: Mivel szardarabnak hívtál nagy bátran, írd be a címed. Lehetőséget adok rá, hogy még bátrabban az arcomba told ezt a dumát.

mement 2012.07.06. 20:53:48

@Mózsi bá: Tehát nem csak szardarab vagy, hanem cigány is. Gondolom hivnád a kiscsaládot is, hogy a vérontásban minden kis fattyad büszkén kivegye a részét.

Ha nagyon érdekel, mement név alapján a neten találsz elérhetőséget hozzám.

Jó kutakodást.

Mózsi bá (törölt) 2012.07.06. 20:55:07

@mement: Azt kértem, írd be a címed. De úgy látom, csak névtelenül nagy az arcod. Fostos sulinetes kuki.

2012.07.06. 21:00:17

@mement: Nyilván a vizitdíj egyedül megmentette volna a magyar egészségügyet, minden problémára megoldást jelent. Főként úgy, hogy a járulékfizetőt, aki évente csak 1-2 alkalommal ment orvoshoz még egyszer lehúzzuk, míg az orvoshoz már csak hobbiból is eljáró nénikék 20 alkalom után visszakapták a pénzt.

A vizitdíj abban a formában, ahogy bevezették egy nagy baromság volt.

@Pan Modry: már régóta mondogatom, hogy a táppénzeseknek soron kívüli ellátást kellene nyújtani. Mielőtt még elkezdene valaki károgni, hogy mi lesz a sok beteg kisnyugdíjassal, utalnék a blogbejegyzésre: a járulékfizető, aki a nyugdíjat finanszírozná addig nem teheti, amíg betegállományban van.

mement 2012.07.06. 21:00:47

@Mózsi bá: "Fostos sulinetes kuki."
:D Hát ember, te vagy 10 évvel lemaradtál valahol.

"Azt kértem, írd be a címed."

Nem fogom egy forumon kitenni a legérzekenyebb személyes adataimat. Ez alap. Ha verekedni akarsz, megtudsz találni viszonylag könnyedén.

Legközelebb akkor szólj, mikor bocsánatot kérsz az ország egészségügyi rendszere ellen elkövetet otromba árulásodért.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.07.06. 21:03:51

@Mózsi bá: "Fizetem a járulékokat, nem is keveset, épp ezért, mikor beteg vagyok és 60% táppénzt kapok, nem akarok napi félezret fizetni vizítdíj címén."

Akkor önrészt fizess számlával. Mindegy mennyire kevés és elenyésző százalékot, de lásd szép nagy betűkkel, hogy mennyibe került a kezelésed és lásd apró betűkkel, hogy mennyi kedvezményt kaptál érte, mert fizeted a TB-t.

Ami ingyen van, azzal az ember pazarlóan bánik, nem érdekli, hogy az elmaradt sebkötözést felszámolták, ahogy az se érdekli, ha egy egyszerű fogászati felülvizsgálat helyett gyökérkezelést számláz a fogorvos az állam felé. Ha önrészt kell fizetnie, akkor megnézi, miért is fizetett...

Esetleg a suttyom (vagy most már nem is suttyom) hálapénzért az ember kapjon emelt szolgáltatást és/vagy kerüljön előre a sorban, de csak akkor, ha egy műtét költségét kifizeti, vagy egy pénzügyi okokból álló gép működtetéséért fizet.

Lehetőség lenne, csak a jelenlegi kormányzó párt eldurrogtatta a patronjait pár éve, és most a saját maga által ásott gödörben tartózkodik, ahonnan arcvesztés nélkül nem tud kijönni.

Az egészségügy pedig szépen csendben tovább romlik.

mement 2012.07.06. 21:05:51

@nemorino: Ebben teljesen igazad van, önmagában a vizitdij nem mentette volna meg a EÜ rendszert, végig kellet volna tolni az teljes EÜ reformot.

Az vizitdij az én meglátásomban két dologra volt jó, egyrészt távol tartotta a felesleges, minden problémával orvoshoz járó polgárokat, amivel a tudatos "fogyasztáson" túl kapacitást szabaditott fel (és az erre el nem költött pénzt), másrészről plusz forrást teremtett, amit azok finansziroztak, akik ténylegesen igénybe vették a szolgáltatást.

Mózsi bá (törölt) 2012.07.06. 21:06:34

@mement: Még mindig nem látom a címed. Legközelebb inkább azt vedd alapnak, hogy egy ismeretlen embert ne illess ocsmány jelzőkkel. Tudod fostoskám, intelligens társaságban ez így szokás. Ha mégis káromkodásra adnád a fejed nagy bátran, akkor névvel és címmel tedd. Szóval kérem a címed. És akkor lehetőséget adok neked a bocsánatkérésre bunkó stílusod miatt. Tudod, nyilvános fórumon is tiszteletben tartjuk mások véleményét. Ez "mégalapabb". Továbbra is várom a címed, gyáva kis lurkó.

Mózsi bá (törölt) 2012.07.06. 21:08:57

@auth.gabor: Tudod, néha hajlamos vagyok azt hinni, hogy a személyre szabott egyéni betegbiztosítás gyakorlata nem ördögtől való. Ugyanakkor amit az USÁ-ban művelnek ezen címszó alatt, az hátborzongató. De talán van egészséges út is. Csak meg kéne találni.

mement 2012.07.06. 21:11:18

@Mózsi bá: Elment melleted a világ. Ne erölködj, öreg vagy már te ehhez hogy megértsd.

Másrészt minősités-párbajt te kezted, mintahogy a cigány férgekre jellemző testi fenyitést is te vetted elő.

Ha be akarod válltani, megtalálsz.

A többi csak sallang.

ppppalika 2012.07.06. 21:13:15

Egy bizonyos méretű várólistára szükség van az optimális eszközkihasználás miatt. Ez lehet 3-4 hét, bizonyos ritkább esetekben mondjuk 6 hónap.

Ha nem akarunk folyamatosan növekvő listákat, akkor a fent említett hosszra be lehetne állni. Ekkor a fenti jelenség elő sem fordulna, mert egy beteg hosszú távú ellátása és állapotának adott szinten való konzerválása mindig sokkal drágább, mint a betegség meggyógyítása. (Például egy tucatbetegség: aranyér bizonyos fokú változata kenegethető vég nélkül, de az a betegnek is rossz, a munkahelynek is, szemben a gyors műtéti megoldással, ami végleges eredményt hoz.)

A vizitdíj és kórházi napidíj szembeállítható azzal, hogy ha a szolgáltatást igénybe vevők 10 százalékát kirostálja - azokat, akik feleslegesen vették igénybe - ezáltal a tényleges betegre több pénz, idő és figyelem jut, már megéri.

Mózsi bá (törölt) 2012.07.06. 21:16:28

@mement: Még mindig nem látom a címed gyáva kis lurkó. Miért mosakodsz? Ha olyan nagyon menő vagy, akkor beírod. Egyébként sehol nem fenyegettelek meg testi fenyítéssel. Annyit írtam csak, hogy lehetőséget adok neked véleményed közvetlen megmondására, amitől természetesen be vagy rezelve. Ha nem csak itt vagy menő, hanem mered vállalni a véleményed szemtől szemben is, akkor nem hadoválsz, hanem írod a címed. A többi meg csak mosakodás, kis gyávaság. De azért a mami talán megvígasztal...

mement 2012.07.06. 21:19:37

@Mózsi bá:
"A többi csak sallang."

2012.07.06. 21:20:24

@Mózsi bá:

"Annyit írtam csak, hogy lehetőséget adok neked véleményed közvetlen megmondására, amitől természetesen be vagy rezelve."

Akkor add meg te neki a saját címedet itt és most!
Lássuk, te mennyire vagy bátor? ;)

Mózsi bá (törölt) 2012.07.06. 21:24:04

@MikeBoy: Ha észrevetted, azt írtam, hogy aki itt nagyon menő és rohadt bátran osztja az észt, illetve másokhoz bunkó módon ír, az vállalja névvel és címmel a véleményét. Egyébként ha adsz e-mail elérhetőséget, megkapod a címem, telefonszámmal együtt.

Mózsi bá (törölt) 2012.07.06. 21:24:39

@mement: "Fostos kis kuki, aki nem meri vállalni névvel és címmel bátor beszólásait."

mement 2012.07.06. 21:29:18

@Mózsi bá: És akkor itt vége is ennek a remekbe szabott diskurzusnak.

2012.07.06. 21:29:29

@Mózsi bá:

"illetve másokhoz bunkó módon ír, az vállalja névvel és címmel a véleményét"

Nos ez volt itt az első bejegyzésedben a második mondatod.
Tehát, ha következetes vagy magaddal, akkor nézzük, ki is az a bunkó? ;)

2012.07.06. 21:30:50

@Mózsi bá:

Lemaradt a lényeg a második mondat :)

"Ha ez nem tetszik, akkor kívánom a gyomorgörcsöd tartós fennmaradását mindenféle nyomatékosító partikula nélkül."

Mózsi bá (törölt) 2012.07.06. 21:31:08

@mement: Hamarabb vége volt már, csak nem vetted észre. Akkor, mikor nem merted vállalni nagyon bátor beszólásod névvel és címmel. Fostos, gyáva kis lurkó.

2012.07.06. 21:31:22

@mement: Sajnos a vizitdíj nem tartotta vissza az indokolatlanul orvoshoz járókat, hiszen 20 alkalom után "jutalmazta" az igénybe vevőt. Másrészről akkor tették kötelezővé a háziorvosi beutalót szakrendelésre, ezzel értelmetlen kitérőre kényszerítve az embert. Az eü egyik nagy problémája az, hogy az orvostársadalom a legmélyebben korrupt társaság Magyarországon és egyfajta szociális feladatot is magára vállal(jobban mondva ráhárít az eü-re). A hivatali gyakorlatomból ezt látom, hogy egy háziorvos első szóra bármilyen igazolást kiállít. Innentől értelmetlen a szakorvosi beutalás intézménye, sőt, én azt javaslom, hogy a háziorvosoktól az összes igazolás kiadási jogot meg kellene vonni. Másrészről fel kellene állítani egy ellátási sorrendet, ha már várólisták vannak. Első természetesen az életmentő beavatkozás, a krónikus betegek életminőséget javító beavatkozásai, utána jönne a gyerekek beavatkozásai, utána a táppénzesek és a végére raknám a járulékot nem fizető személyeket.
De az is megoldás lenne, ha végre a nyugdíjakat, segélyeket eü járulékkal terhelnék, mindjárt növekedne a bevétel, nagyobb lenne a kapacitás.

Jelenleg a járulékot nem fizetőket is ellátják, csak a NAV piszkálgatja őket időnként. Ráadásul az eü szolgáltatásra való jogosultságot szociális alapon is meg lehet igényelni, ami az igénybe vevők körét figyelembe véve (hivatali munkám során napi szinten találkozok velük) eléggé indokolatlannak tűnik. 6000 ft elég sok, el kell ismerni, de ha mindenkinek mentességet adunk, akkor semmi értelme. Inkább lejjebb kellene vinni az összeget, mondjuk a felére, de nem lenne kibúvó, azt mindenkinek fizetni kellene. Ha nem fizet, akkor ténylegesen végrehajtani rajta, elvinni az utolsó tévéjét is. Kegyetlen dolgok ezek, de inkább ez, mint hogy a várólistákon haldokoljanak az emberek. Persze egy kormányzat sem fogja felvállalni. Pedig olyan egyszerű lenne, egy korrekt miniszterelnök végre felvállalná, hogy megtegye a kényelmetlen intézkedéseket, majd 4 év után visszavonulna a politikától. A munkám gyakorlatából azt szűrtem le, hogy ha tisztességesen beszélsz az emberekkel, megértenek téged. Nem kell anyáskodni, meg mellébeszélni, hanem korrekt módon, a tényeket és okokat ismertetve tájékoztatni.

Mózsi bá (törölt) 2012.07.06. 21:32:57

@MikeBoy: Ettől érthetőbben nem tudom leírni. Ha bántok valakit, azt vállalom. Itt viszont csak csevelyről van szó, leszámítva néhány "vérparasztot".

dr. pretender 2012.07.06. 21:37:37

Ez a "rengeteg TB-t fizetett már" mondat nagyon érdekes. Szerintem a legtöbb embernek fogalma sincs, hogy mennyit fizetett már be, mennyit vett igénybe, és mennyibe kerül valójában egy-egy komolyabb gyógyszer (betegnek 300 Ft dobozdíj, az államnak akár több százezer Ft havonta), vagy egy-egy műtét, pláne ahol jobb minőségű implantátumot is beültetnek. (Talán a szomszédasszonyoknak is erre lenne szüksége, nem tudom.) Egyébként a várólista nem csak a pénz hiánya miatt hosszú. Az az egyik ok. A másik a rengeteg felesleges vizsgálat/beavatkozás. Ezt minden szakmabeli tudja, de hát az egyes orvosok szintjén sokszor más érdekek jelennek meg, mint intézményi vagy akár rendszerszinten (társadalmi szinten). A felesleges igénybevétel visszaszorítására lett volna egy kísérlet a vizitdíj, illetve a napidíj (ez utóbbi nyilván arra is jó lett volna, hogy a kórházakbban csökkentse a szociális célú befektetéseket).

2012.07.06. 21:38:07

@Mózsi bá:

"Ezen mit nem értettél? "

Szerintem te nem értetted meg! Te voltál az első aki itt beszólt, vagyis te vagy a saját szavaiddal illetve itt a .... és ezt döntsd el magad.

2012.07.06. 21:41:14

@nemorino:

"Sajnos a vizitdíj nem tartotta vissza az indokolatlanul orvoshoz járókat"

Van erről statisztikád?
Ha így is lett volna, akkor is még mindig lehetett volna módosítani.
De maga a népszavazás erről mindenféleképpen egy vicc volt.

dr. pretender 2012.07.06. 21:41:48

@Mózsi bá: akkor ahhoz mit szólsz, hogy tavaly a Fidesz a felére csökkentette a kifizethető táppénz maximumát...?

Mózsi bá (törölt) 2012.07.06. 21:45:40

@MikeBoy: Hiperérzékeny lehetsz, ha ezt beszólásnak veszed. De legyen. Debrecen, Liszt Ferenc 3. Írd meg, mikor érkezel.

Mózsi bá (törölt) 2012.07.06. 21:46:52

@dr. pretender: Vérlázító. Tudod, adócsökkentés kormánya. Tranzakciós adó, telefonadó...

2012.07.06. 21:51:05

@MikeBoy: Ilyen statisztikája senkinek sincs, a dolog természetéből nem lehet. Az egészségügy nem vezet nyilvántartást arról, hogy hányan fordulnak orvoshoz indokolatlanul. Sokkal egyszerűbb hazaküldeni a "beteget", pár vizsgálatot beütni a gépbe és még pénz is jár utána.

Módosítani lehetett volna, de nem akarták, mert mert az akkori kormányzat sem akarta megoldani az eü problémáit. A vizitdíj csak egy látszatintézkedés volt, leginkább azokat súlytotta, akik járulékfizetők voltak és ritkán jártak orvoshoz.

A népszavazás lehet, hogy vicc volt, de Horn Gábor megmondta, hogy mit üzent a népszavazás a kormányfőnek. Az egész dolog politika volt, a bevezetés és a megszüntetés is.

Egyébként ha nagyon akarja, a Fidesz is bevezetheti. A tandíj elleni népszavazás ellenére most van költségtérítés a felsőoktatásban.

2012.07.06. 21:54:09

@Mózsi bá:

Ugyan már.
Biztosan az ellenséged címét adtad meg.
Én is ezt tenném.
Vagy valami istenháta mögötti helyet.
Habár nekem Kisvárda jutott eszembe, oda mégis csak többet kell utazni.
Szóval kéne egy telefonszám amit fel lehet hívni, hogy be lehessen azonosítani azt, hogy biztosan te vagy az!

2012.07.06. 21:57:33

@nemorino:

Azt persze nehéz lett volna mérni, hogy hányan fordulnak indokolatlanul orvoshoz.
De az mérhető, hogy a vizitdíj bevezetése előtt hányan fordultak orvoshoz és utána csökkent-e ez a szám?
Erről kell, hogy legyen statisztika.

Mózsi bá (törölt) 2012.07.06. 22:04:20

@MikeBoy: Bocs, javítva: Debrecen, Liszt 383. És fotót is küldjek?:)

Mayday 2012.07.06. 22:23:46

Egy baj van csak... mi ugye jellemzően a német rendszert vettük át 90ben.
Egy kivétellel: ott a hvi x ezer EUR felett keresők (kb 10%) kötelesek havi 300< EUR áron biztostást kötni magukra.
Ennek eredménye, hogyha szívrohamot kap a delives (ami itthon is több mint 1 millióba kerül az első napon), akkor nem a tb, hanem a biztosító fizeti a kezelést. Így a fennmaradó 1 millióból mondjuk 3-4 nővér fizetése kijönne.
Hát ezért nem működik nálunk a dolog.

Mayday 2012.07.06. 22:24:45

az elgépelésekért elnézést, idegen billentyűzet előtt ülök

Pan Modry 2012.07.06. 22:41:05

@Mayday:
Szerintem meg alapvetoen a biztositos iranyva kellene elmozdulni, nekem peldaul evek ota privat biztositasom van, ha valami van, nem varakozok, ugyfelkent vagyok kezelve, ha 10 percet megvaratnak akkor az orvos ker elnezest mert mint szolgaltato tudja hogyha nem teljesit akkor atmegyek a konkurenciahoz, viszont az allami rendszerben nincs konkurencia, nincsenek az eu szolgaltatonak versenytarsa, tehat teljesitmenykenyszer sincs, a beteg meg jol rabasz.

Mayday 2012.07.06. 22:46:58

@Pan Modry: lenne, ha mindenki perelne, de egyszerubb legyinteni. magunknak is koszonhetjuk, hogy itt jarunk.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.06. 23:27:30

Már megint megpróbálod az ellenzékit játszani a blogban.:))
Amúgy sajnos ide jutottunk 2012-re.:((

hackbard.celine 2012.07.06. 23:30:05

@nemorino: a vizitdíj és az ahhoz kapcsolódó nyilvántartás a valós orvos-beteg találkozások számát tette tisztába az alapellátásban a korábbi bemondásos rendszerhez képest. Nem furcsa, hogy 30-40%-al volt alacsonyabb, mint a korábbi bemondott érték?
Ugyanakkor a beutalások kötelezővé tétele a szakellátást mentesítette az önkényes/önkéntes diagnoszták "elmegyek az esztékába" hozzáállásától.
10-30%-al csökkent az intézmények terhelése!!!
Csak hogy tudd, Molnár Lajosék irányított betegellátási rendszerét viszi tovább a mostani eü kormányzat, de a cél nem a működőképesség fenntartása, hanem szimplán a forráskivonás.
Beledöglünk? Csak aki nem köt külön biztosítást. Havi párezer Ft-ért a biztosítók magasabb szintű ellátást és a várólisták kikerülését ígérik...
Ez mégis hogy lehetséges? Ott van a szabad kapacitás és a technikai háttér, csak átb@szták a "fizettem a tébét, nekem jár" típusú szavazókat.
A fidesz óriási öngólt lőtt, amikor elkaszálta a magántőke beengedését a rendszerbe, ugyanakkor többszáz Mrd kivonása az eü finanszírozásból népegészségügyi katasztrófa felé visz.
vö: vizitdíj 20 Mrd plusz bevétel volt a szolgáltatás helyszínén. Helyette van utólagos "törvényes" paraszolvencia már a sote intézményeiben is!
Ostoba pénzvezérelt ideológiai prostituáltak ülnek az orvosi kamarában, a saját eskütételükre max egy papír aláírásaként tekintenek.

Taxomükke (UK) 2012.07.06. 23:35:29

Pont olyanok vagytok, mint a politikusok. Nem a problémával foglalkoztok, hanem egymás basztatásával.

Gombperec hídlakó 2012.07.07. 00:17:22

@Mózsi bá:
@MikeBoy:
@mement:

Óvatosan verekedjetek, mert ha megsérültök, ti is bekerültök a magyar egészségügy ördögi körébe... :)

azbest 2012.07.07. 00:52:56

Ha jól emlékszem a vizitdíjból széfeket meg vizitdíj automatákat vettek, amiket persze utána fillérekért eladtak haveri cégeknek.
A dolgozók bére utáni kb 70%-os elvonás mellett szinte csak magánellátáson lehet gyorsan és értelmesen gyógyulni.

Ugyanaz az orvos ugyanazzal a géppel tb keretek közt nem gyógyít vagy nem végez hasznos vizsgálatot. Részben a tb keret szűkössége miatt vannak több hónapos várólisták, nemrég akartak fizetős ellátást bevezetni rendelési időre is, hogy ne csak álljanak kihasználatlanul a gépek.

Valami nagyon nem kerek.

Interlock (törölt) 2012.07.07. 00:57:37

@Taxomükke: ezzel egyetértve közben azon gondolkodom, mi értelme lenne magával a problémával foglalkozni. Ha lenne olyan döntéshozó, aki törődik azzal, amiről mindenki írogat, akkor azt mondanám, oké, de így...
Így csak szelepelés az egész - és akkor szinte mindegy, ki miért feszült. Leengedte, oszt' cső.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.07.07. 01:12:39

Ha a munkahely megunja a várakozást és kirúgja a szomszédasszonyt, akkor lehet fizetni az álláskeresési ellátást később a szociális segélyt, mivel 50 felett nehezen kap munkát

- Elmegy közmunkában Debrecenbe stadiont építeni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.07.07. 01:15:22

@Mózsi bá: Az idei 1%-os járulékemelés eddig idén kb 100 évnyi vizitdíjamat vett ki a zsebemből.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.07.07. 02:12:26

a várakozási soroknak semmi értelmük akkor, ha nem nő folyamatosan a sor hossza (hiszen ez azt jelenti, hogy pont elegendő kapacitás van a növekmény ledolgozására). ha viszont nő a sorok hossza (kapacitáshiány), azt előbb-utóbb úgyis meg kell állítani. némi odafigyeléssel/átszervezéssel/túlmunkával minimalizálni lehetne a sorok hosszát, csak éppen csesznek rá az illetékesek.

M_R 2012.07.07. 04:42:15

Az állam spórol, bármibe is kerül :)
Jellemező hogy 300 forintos vizitdíj ellen fülkeforradalmi felhördülés volt, most meg legalizálták a hálapénzt. Ja és pénzért lehetőség van az állami egészségügyben előrelépni a várólistán - ergo aki meg tudja fizetni (és jóval kevesebbet mint egy privát kórházban kellene), azt megműtik - aki meg nem az hálapénzért haldokolhat.

Mózsi bá (törölt) 2012.07.07. 07:10:30

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Gondolom, utánaszámoltál, ezért nyilván úgy van. Én inkább onnan közelíteném meg, hogy helyes dolog-e, ha valaki épp táppénzen van, vagyis fizetése 60%-át kapja éppen, aminek felét gyógyszerekre költi, s akkor napi két szakorvosi vizsgálatért 600/nap forintot fizet. Szerintem ez a gyakorlat helytelen.

Környezettudatos 2012.07.07. 07:28:17

@mement: Hagyd már, morzsi bácsi hülye és kész. Ő a falu bikája, anyjával él, macskája is van és babettával jár. Azután ha valaki rátenyerel az arcára, akkor keményen hívja a ... mindenkit, mert mi az hogy! morzsi bá'...mogyimorzsi

kal (törölt) 2012.07.07. 07:54:18

@hackbard.celin
havi pár ezer forint egészségbiztosítás? Én kértem ajánlatot, a legolcsóbb kb. 20 e negyedévente. Ebben csak hat fajta szakrendelés, és standard labor meg diagnosztika van.
A húsz szakvizsgálatos, mr-t, ct-t, teljeskörű labort, diagnosztikát, betegszállítást, egynapos műtétet, ambuláns kisműtétet tartalmazó csomag negyedévente már (40 évnél) 70 ezer felett van.
Még az alapcsomagosnak sincs esélye egy nem várólistás kivizsgálásra, műtétre, és sajnos félő, hogy elterjed, aztán úgy járunk, mint az amcsik. (nem mindenkit fizetnek feketén, és aki keveset keres, annak még a legolcsóbb is sok).

Fullánkos Algol 2012.07.07. 08:04:55

Ezúton is kívánnék morzsibának hosszú életet sok ellenséggel, és sok olyan betegséggel amit senki nem fog neki közösből finanszírozni.

Fullánkos Algol 2012.07.07. 08:10:39

"Vannak blogok ahol a kormányellenességgel olcsó népszerűséget keresnek - ez nem az."

Elég szánalmas pár év fáziskéséssel még ilyen dumától képzelni magad gerincesnek.

Measurer 2012.07.07. 08:20:55

A budaőrsi Europ-Med végez bizonyos egynapos kézsebészeti OEP-es műtéteket. Érdemes lenne érdeklődni, ezt nem vállalnák-e.
www.mimnet.hu/0100_hun/0100_informacio/0100_adatbazis/html/655/?id=655

Mérges 1234 2012.07.07. 08:22:42

AZ igazi baj ott van, hogy egy csomó olyan emer is kap ellátást, aki semmit nem fizet.

És pont ugyanolyan ellátástkap, mint aki mondjuk havi 200 ezret fizet csak b-re.

Azonnal 2 vagy 3 szintű ellátástvezetnék be.

ember67 2012.07.07. 08:25:15

@nemorino: Az egészségügy egyik legnagyobb hibája, hogy becsületkassza formában működik. Nincs nyoma, ki az aki becsületesen fizeti a járulékot és mennyit, ki az aki nem fizet. A legutolsó telekomm cégnél is van a számlafizetés mértékét és fegyelmét tükröző arany, platina stb kártya, csak a TB kártya egy szaros fecni. Így a kórházban senki nem tudja, hogy az a beteg milyen ügyfél. Ez természetesen a sunnyogóknak jó. Másik oldalon a kórházak, körorvosok bemondása alapján történik az elszámolás. Orvos beír 100 vizsgálatot, egészségpénztár kifizet 100 vizsgálatot. Van orvos, aki a diagnózishoz szükséges időket összeadva, a bevallásban szereplő diagnózisszám alapján napi 75 ÓRÁT!!!!!!!! dolgozik. SENKI NEM ELLENŐRZI!!!! ÉS KIFIZETIK! A vizitdíj és a hozzá tartozó AUTOMATA semmi mást nem szolgált, minthogy ebbe a becsületkasszába valami kontrollt vigyen!! Azonnal sorra buktak a kórházak: volt olyan vidéki kórház, ahol 3000 beteg jött be (az automata alapján) és 26.000 vizsgálatot számolt el a kórház!!!!!! 8,6 vizsgálat/fő!!!!!! Ez cseszte az EÜ maffia szemét, hogy volt egy kontroll pont, amihez nem fértek hozzá!!! Harmadik pont volt a betegéletút listája: még az eü miniszternél is megbuktak, annak a tb számán is volt elszámolva olyan műtét, amiről nem tudott!!!!!!
Namost ennek a becsületkasszának a felszámolására SEMMIFÉLE TÖREKVÉST NEM LÁTOK. Minden marad a régiben, csak ezekkel az átszervezésekkel a betegeken próbálnak spórolni, holott nem a valós eü szolgáltatásokon megy el a pénz, hanem az ellenőrizetlenül beírkált FIKTÍV tevékenységeken folyik el a pénz!!!! Ezt viszont érdekes módon senki nem piszkálja. Sőt: az eü vezetés szerint a hálapénzek legalizálása az út. Ettől feketébb megoldást nehéz találni, ráadásul ismét a betegek kontójára.

Cartman (ex Cartman) 2012.07.07. 08:25:50

@mement:
Nincs igazad.

Az, hogy fizetünk-e vizitdíjat, vagy sem, nem mond túl sokat az egészségügyi rendszerünkről. Vizitdíjjal és anélkül is lehet jó a rendszer, ahogy rossz is.

Az volt a gond a maszopos vizitdíjjal (és tandíjjal), hogy - azon túl, hogy "kell a pénz és kuss" - nem volt benne koncepció. Nem járt a bevezetés komolyabb reformmal (hatékonyság növelés, korrupció letörése, stb.). Persze a fidesz-fiúk azóta messze leiskolázták maszopékat értelmetlen sarcok és összetett rendszerek gányolása tekintetében, de attól még tény marad az is, hogy az előző bagázs is béna volt.

labrabbit 2012.07.07. 08:36:58

@Mózsi bá: Mit gondolsz, most ki fizeti mindenki vizitdíját? Annak idején 4 000 000 vizitdíjmentes volt, a gyerekek, kismamák, rászorulók. A többiek max 20 alkalmat fizettek/év, a többit visszakapták. Tehát max. 6000/év. Most, hogy megemelték a járulékot (adóvá átnevezve), a legálisan dolgozók havonta 1+ ezerrel fizetnek többet.

Én megszavaztam, most is megszavaznám. Egyébként a legtöbb ember - én is - jóval többet költ egészségtelen dolgokra, nem kell a populista demagógia, főleg mivel látjuk hová vezet.

ember67 2012.07.07. 08:40:38

@dark future: erre lenne a az eü biztosító és bank bevonása. Tudniillik a biztosító a bankjával befizeti a műtéti költséget, beteg hamar gyógyul, dolgozik, fizet. A várólistán rögzített időpontban -mikor van pénz rá- az állam a műtét költségét visszafizeti a biztosítónak (hiszen a várólista lényege, hogy MOST nincs rá pénz, csak kb 2 év múlva lesz). A kamatot a biztosító kiperkálja, mert neki érdeke, hogy az ügyfele ne 2 évig táppénzkiegészítést vegyen fel, hanem mihamarabb dolgozzon és fizesse tovább a biztosítást. Ez így mindenkinek jó: kórház kapja a műtétpénzt, megy a munka, kihasználatlanság megszűnik, beteg gyógyul, biztosítónak pedig ügyfele aktív fizető partner. Egy a bibi: a biztosító-bank konzorcium a pénzéért pontos elszámolást kér a kórháztól, mire költöttek, mennyi ideig, miért. Ráadásul az eü biztosítók profi orvosokat, ellenőröket, könyvelőket, jogászokat uszítanának a kórházak számláira, majd magára a szolgáltatásra. Márpedig ha sikerült megakadályozni a vizitdíjas (automata)minimális kontrollt, elképzelhető mennyire szeretnének egy teljeskörű profi szakmai ellenőrzést. Védik a saját maffia rendszerüket. Ne legyen abban senki más: a hülye beteg, a korrupt (kénytelen csalni, mert a vizsgálatok elszámolási árai is fiktívek) kórház meg a fejésre alkalmas állami eü pénztár. Ne nézegessen ott a belső elszámolásra készült papírokba senki külső hozzáértő!

ember67 2012.07.07. 08:43:25

@Cartman (ex Cartman): hülyék voltak, nem mondták el a lényegét: elszámolási kontroll!!!! Ugyanolyan, mint a tescós kosárdíj: ennyiért visszatolod a kocsit. Barmok voltak a koalíciósok, ráadásul szívatták egymást is. Ez lett kihasználva politikailag. NINCS KONTROLL AZ EÜ RENDSZERBEN!!!!! BECSÜLETKASSZA!!! Itt Magyarországon: hehe

Mózsi bá (törölt) 2012.07.07. 09:19:32

@saravad: Nem tudom, mit hívsz populista demagógiának, de mivel a normális, kultúrált vitapartner vagy, vágjunk bele, lehetőség szerint rövidre fogva. Nyilván nem emlékszem mindenre jól, de mintha az mszp 2006-ban kampányolt volna azzal, hogy nem lesz vizitdíj, vagy talán receptdíj. Ennek ellenére lett vizitdíj. Értelemszerűen a fidesznek hatalmas győzelem volt a vizitdíj népszavazáson való eltörlése, ami előre borítékolhattunk, hisz senki sem akar fizetni olyan feltételek mellett, ahogy az a gyakorlatban működött. Vagyis: ha van 4 beutalód szakorvosi vizsgálatra és teszem azt valami csoda folyományaként egy nap alatt el tudod intézni e 4 szakorvosi viszgálatot, akkor 1200 forintot metéltek le rólad. Ez nagyon nincs rendben. És most is tartom azt a véleményemet, hogy az embereknek világosan meg kéne mondani, mi a helyzet, illetve a helyzet kezeléséhez szükséges intézkedéseket is be kéne mutatni, még bevezetés előtt. A tiszta beszédből vélhetően sokan értenének. Remélem...

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2012.07.07. 09:28:19

@Measurer: en ks csak ajanlani tudom oket, valahogy ugy kepzelem el a normalis egeszsegugyi ellatast, ahogy ezt ok muvelik.

Büszke_troll 2012.07.07. 09:37:39

@Mózsi bá:
figyelj szarcsimbók.
"senki sem akar fizetni olyan feltételek mellett"
Ezt módosítsd így: senki sem akar fizetni.
És most elértél a dolgok lényegéig.
Az emberek 90%-a kevesebb tb-t fizet, mint amivel finanszírozni lehet az átlagos egészségügyi ellátást a mai szinten.
Szóval az a duma, hogy te fizetsz, belőlem enyhe kacajt vált ki. Annak a 10%-nak aki finanszírozza az eü. ellátások nagy részét, semmi baja nem volt a vizitdíjjal. Csak a nagypofájú szarcsimbókoknak, meg a proliknak, akik mindig boldogan állnak amellé, aki nagyobb koncot ígér nekik.

A baj az, hogy emelt biztosítást sem fizet akinek egy kis esze van. Kértem ajánlatokat, jelenleg a négytagú családomnak évente több mint egymillióba fájna ez a szolgáltatás.
Az utolsó 10 évben egyikünk sem töltött egy napot sem kórházban, a majd 80 éves családtagnak pedig 2 milliónál is kevesebbe került a várakozási lista kikerülése és az emelt szintű ellátás. (Hivatalosan, számlával.)

huncut 2012.07.07. 09:45:38

@Mózsi bá: Egy napon csak 300 Ft lett volna a vizitdíj. Ha aznap 25 szakrendelésen jelensz meg, akkor is csak 300 Ft, egyszer.
A fidesz győzelme? Röhej. A buta és tájékozatlan emberek „győzelme”, a fideszes agymosás áldozatainak győzelme.

huncut 2012.07.07. 09:46:51

@huncut: Ami miatt azok is szívnak, akik képesek egy lépéssel tovább is gondolkozni.

Mózsi bá (törölt) 2012.07.07. 10:02:12

@huncut: Nem. Ezt spec. tanusíthatom, de nézz utána. Háziorvosnál fizettem 300-at és utána aznap a szakrendelésen is, tehát ez 600. Vagyis nem napi egyszer. Politikai kérdésekbe viszont nem kívánok belemenni.

huncut 2012.07.07. 10:15:02

@Mózsi bá: Mit tanúsíthatsz?
Én tudtam, de a kedvedért forrást is hozok. A wikipédia tanúsága szerint:
„Vizitdíj alól mentesültek:
* ha ugyanazon szolgáltatónál egy nap több járóbeteg-szakellátást vesz igénybe, a vizitdíjat csak egyszer kell megfizetni.[4][5]”

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.07.07. 10:25:54

@Mózsi bá: Megítélésem szerint a 60% (amit a fidesz levitt 50-re) sokkal nagyobb baj, mint a 600 Ft.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.07. 11:48:16

@Like a Sir: :DDD

@hackbard.celine: a vizitdíj legfőbb értelme a "bemegyek a háziorvosommal egy jót beszélgetni" típusú - nyugdíjas - betegek kiszűrése lett volna. Bár utáltam M. Lajost, mint a szart, tán ez a része nem lett volna hasztalan, hiszen én pl. általában 3-4 óra alatt jutok be a háziorvoshoz, és mivel nem kellőképp hangszigetelt az ajtó, remekül nyomon tudom követni, milyen szakmai mélységekről folyik bent a társalgás...

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.07.07. 12:27:37

@Mózsi bá: "Tudod, néha hajlamos vagyok azt hinni, hogy a személyre szabott egyéni betegbiztosítás gyakorlata nem ördögtől való. Ugyanakkor amit az USÁ-ban művelnek ezen címszó alatt, az hátborzongató. De talán van egészséges út is. Csak meg kéne találni."

Ott most vezetik be, hogy az alapellátás mindenkit megillet. A kérdés az, hogy mit nevezünk alapellátásnak és miért érdemes pluszban fizetni.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.07.07. 12:40:49

@M_R: "Ja és pénzért lehetőség van az állami egészségügyben előrelépni a várólistán - ergo aki meg tudja fizetni (és jóval kevesebbet mint egy privát kórházban kellene), azt megműtik - aki meg nem az hálapénzért haldokolhat."

Ha végiggondolod, akkor ez mindenkinek jó.

Nem arról van szó, hogy várólista azért van, mert a műtő és teljes kórházi felszerelés 7/24 non-stop üzemel és aki fizet, az előrébb kerül egy nem fizető hátrányára!

Arról van szó, hogy a fenti műtő képes lenne mondjuk évente 1000 beavatkozásra, a körzetében előfordul 800 eset, de a TB csak 400-at finanszíroz, ezért lesz várólista, amelyről nem azért kerülnek le emberek, mert meggyógyultak, hanem azért, mert meghaltak vagy műthetetlen állapotban megnyomorodtak. Ha viszont valaki fizet, akkor megműtik saját pénzén, ezért minden ilyen esetben egyel több TB támogatásos beteg jut hozzá az ellátáshoz.

Ezt először meg kell érteni: nem rossz az, ha valaki fizet az ellátásért, ezzel egy nem fizetőnek ad lehetőséget arra, hogy a TB pénzén megműtsék.

A kérdés inkább az, hogy aki fizet a saját műtétéért, az vajon mire fizet TB-t is...

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.07.07. 12:48:46

@Mózsi bá: "ha valaki épp táppénzen van, vagyis fizetése 60%-át kapja éppen"

Bocsánatot kívánok, de ez már a múlté. Nem 60 százalék, hanem 60 százalék, de maximum nettó 6200 forint. Azaz hiába fizet valaki egészségesen mondjuk a nettó 400e forint után havonta kb 400e forint adót, ha beteg lesz, akkor maximum 6200 forintot kap táppénzként naponta.

vega2 2012.07.07. 13:25:48

Én annak idején helyeseltem a vizitdíj bevezetését, mert először azt hittem ezt mindenkinek meg kell fizetnie. Aztán jöttek a kivételek, hogy ennek azért nem kell mert.... annak meg azért nem kell mert.... Na ez verte ki nálam a biztosítékot.

Link Elek 2012.07.07. 13:53:07

@Pan Modry:
pontosan, a magyar allam egy nagy kalap szar

dr. pretender 2012.07.07. 15:32:29

@Mayday: azért a betegjogi intézményrendser felszámolásáért sokat tett a jelenlegi kormány is. de egyetértek, a betegek/ügyfelek hozzáállásán is múlik.

dr. pretender 2012.07.07. 15:41:34

@ember67: bár ennyi felkiálójel egy cseppet túlzás, alapvetően igazad van...

dr. pretender 2012.07.07. 15:45:41

@huncut: a háziorvos nem járóbeteg-ellátás (hanem alapellátás), szóval valszeg egyszer fizetett a háziorvosnál, egyszer meg a szakorvosnál, és ez nem áll ellentétben azzal, amit te idéztél

dr. pretender 2012.07.07. 15:46:56

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: erről a sunyi járulékemelésről hajlamos mindenki megfeledkezni. birkanép.

Mariann19 2012.07.07. 15:49:50

@ppppalika: Bizonyos kórházi eszközök kihasználtsága valószínű, hogy csúcsra van járatva, nem tudhatjuk, hogy melyek ezek, és hol találhatók. Azonban gyakran hallani az orvos társadalomtól azt, hogy az élő és holt munka rendelkezésre áll, csupán a beavatkozásokra nincs pénz.Ez a helyzet fölöttébb elgondolkodtató, különösen annak ismeretében, hogy a kórházak fenntartási költségének 80%-a fix költség, melynek az a jellemzője, hogy akkor is felmerül és költséget jelent, ha semmilyen beavatkozásra nem kerül sor.Ezek pl:munkabér és járulékai, amortizáció, épület és egyéb üzemeltetési ktsg, irányítási, igazgatási ktsg.stb.20% az a költség tömeg, mely az elvégzett munka volumenével arányosa változik. Ha most elkezdünk gondolkozni a fajlagos költségek jellemzőjén, azt kell látni, hogy minél nagyobb a beavatkozások gyakorisága, a 80%-ból egy-egy tényezőre kevesebb számolandó el, olcsóbbá válik.Lehet, hogy vad ötletnek tűnik, de mi lenne, ha 1-2 évet rászánva a ktsgvetésből prioritásként és a rendteremtés érdekében nagyobb összeggel megtámogatva ezt az ágazatot kiegyenesítenék ezt a tarthatalan állapotot.Az említett 80% nagy része kidobott összeg egyrészt, másrészt az elmaradt gyógyítási folyamatok következményeként folyamatos eü. kiadások keletkeznek az egészségromlás következtében.A járóbeteg ellátás és a vizitdíj gondolataid ülnek.

labrabbit 2012.07.08. 13:52:32

@Mózsi bá: későn válaszolok, mert meleg van (+nem vagyok netfüggő :)

... az embereknek világosan meg kéne mondani, mi a helyzet, illetve a helyzet kezeléséhez szükséges intézkedéseket is be kéne mutatni, még bevezetés előtt. A tiszta beszédből vélhetően sokan értenének.
Ezzel 100 %-ig egyetértek Veled, kivéve, hogy sajnos a tiszta beszédre nem biztos, hogy van elég igény, de én is reménykedek.

DIldiko 2012.07.09. 11:35:31

@feamatar: A műtét elvégezhető csak a kórháznak nem fizetik ki - ezért nem végzik el. Ugyanis egyik kórháznak sincs tartaléka, hogy 10-20-100 ki nem fizetett műtétet elvégezzenek, még ha mindenki tudja is, hogy ez lenne a legjobb és leggyorsabb megoldás.

DIldiko 2012.07.09. 11:50:27

@nemorino: A szakrendelésre való beutaló nem hülyeség! A beteg nem orvos! Nem kell minden problémával a szakrendelésre vagy a kórhőzba menni. A háziorvos eldönti mikor van szükség olyan beavatkozásra amit ő nem tud elvégezni, mikor kell egy szakrendelést igénybe venni. Milyen jó lenne, ha mindenki mellkasi fájdalommal eldöntené, hogy neki infarktusa van és azonnal meg kell katéterezni a szívét - gondolom örülnének a kardiológiai centrumokban a napi 5-10 ezer betegnek. Vagy fejfájással mindenki azonnal menne a CT, MR vizsgálatra, hogy neki bizony agyvérzése vagy ami még rosszabb agydaganata van. Ezért kell a háziorvos, hogy az apróbb ügyeket elintézze, ezzel tehermentesítse a szakrendelőket, kórházakat.

DIldiko 2012.07.09. 11:55:49

@nemorino: "Sokkal egyszerűbb hazaküldeni a "beteget", pár vizsgálatot beütni a gépbe és még pénz is jár utána." - miért gondolod, hogy van olyan kórház amely nem teljesíti a TVK-ját? Ha már eltöltöttek a beteggel 10 percet, hogy elmondták neki semmi baja, esetleg megmérték a vérnyomását, megvizsgálták akkor már ellátták - max. a beteg érzi úgy, hogy nem csináltak vele semmit ezért holnap is visszajön.

DIldiko 2012.07.09. 12:11:15

@Mérges 1234: Már régen meg kellett volna mondani, hogy aki nem fizet az kizárólag sürgősségi ellátást kaphat - minden másért fizetnie kell.
A fizetők között meg legalább 4-5 ellátási szint kellene. És nem biztos, hogy kizárólag a befizetett járuléktól függően.

DIldiko 2012.07.09. 12:13:37

@ember67: " Van orvos, aki a diagnózishoz szükséges időket összeadva, a bevallásban szereplő diagnózisszám alapján napi 75 ÓRÁT!!!!!!!! dolgozik. SENKI NEM ELLENŐRZI!!!! ÉS KIFIZETIK! " Nem fizetik ki! Van a 2 perces szabály - ami azt jeletni, hogy 1 beavatkozás min. 2 perc. A munkaidőbe meghatározott számú beavatkozás fér bele - ami efölött van az elveszett és senkit nem érdekelt, hogy az orvos és nővér ott maradt még fél órát mert volt még beteg a váróban.

DIldiko 2012.07.09. 12:20:27

@Mózsi bá: Az egysezri azt jelenti, hogy a háziorvoshoz is visszamehettél mondjuk lelettel és már a 2. alkalommal nem kellett fizetni, ill. azt, hogy a szakrendelőben voltál mondjuk belgyógyászaton, aki elküldött a kardiológushoz meg a haematológiára, esetleg a diabetológushoz is, és ügyesen 1 nap alatt megoldva az egész 300 Ft-ba került, mert a másik 3 helyen már nem kellett fizetni. Tehát öszesen: háziorvos - 300 Ft, belgyógyászat - 300 ft, haematológia 0 ft, kardiológia 0 Ft, diabetológia 0 Ft, újra háziorvos 0 Ft. 6 ellátást vettél igénybe összesen 600 Ft-ért! Már ha ügyesen 1 napba belefért minden.

ember67 2012.07.09. 14:51:18

@DIldiko:Nem érted, vagy nem akarod érteni: orvos mondta el: olyan diagnosztizálásból számol el naponta 30-40-et, mely diagnózis egyértelmű, kizárásos szűkítési folyamatot tartalmazó felállításának minimális ideje 75 perc!!! Ilyen pl. a ízületi gyulladás, középfülgyulladás, stb. Amikor biztos a diagnózisban, nem pedig rámond valamit, gyógyszer, oszt majd meglátjuk. De te is voltál már felsőtest ultrahangon: 5 perc. Na ennek becsületes időtartama minimum 30 perc, mikor rendesen átnéznek májat, lépet, vesét, húgyhólyagot, vezetékeket, nőknél méhet, petefészket, ráadásul több irányból. Nem az eü dolgozókat bántom. Az elszámolás rendszerét kritizálom. Fiktív díjak az ellátás elszámolásban, fiktív beavatkozásszám. Elméleti Példa: egy műtétre ad az EP 100 ft-ot. A kórház tudja, hogy ez valójában 170-be kerül, dehát a kenyéradó gazdával senki nem mer kakaskodni. Mit Tesz? 10 beavatkozás helyett 17-et mond, megkapja az 1700 Ft-ot, amiből tényleg el tudja végezni a 10 beavatkozást anélkül, hogy tönkremenne. Ez a sajna: a csalás, manipuláció, simlizés a rendszer része és ebben a zavarosban tudnak az oda nem való emberek, vállalkozások halászni

DIldiko 2012.07.09. 17:34:57

@ember67: Egy ideje már a kórház finanszírozásával foglalkozom, tehát TUDOM azt amit az orvos és a beteg csak hisz! A TVK miatt teljesen mindegy, hogy mennyi beavatkozást, műtétet végeznek el, írnak be, az OEP nem fizeti ki! A jááróbetegségeknél van a 2 perces szabály - 1-1 beavatkozás 2 perc - természetesen a beavatkozás utáni 30 perces megfigyelés az 30 perc - de az egyszerűek 2 perc. Az orvos beír amit akar, az OEP meg fizet amit fizet. Az orvos azt HISZI átverte az OEP-et én meg TUDOM, hogy ez fordítva van. Ha nem hiszed nézz meg egy visszaigazolást.
Amúgy nem tudom milyen kórház az, amely 10 műtét helyett le mer jelenteni 17-t - ugyanis 1 betegnek csak egyet lehet, sőt, ha valami miatt visszajön akkor se finanszírozódik, mert közös eset lesz belőle!
Nálunk egy hasi UH ideje min. 20 perc. Ha valami komolyabbat találnak akkor ez akár meg is duplázódhat! És ez tényleg annyi - az OEP meg fizet kb. 10 percnyi időt.

ember67 2012.07.09. 19:09:52

Akkor kérlek figyelmesen nézd meg a kb 4-5 éve (nem tudom pontosan) nyilvános betegtörténettel kapcsolatos nevetséges riportokat, adatokat. Még az akkori eü miniszter Horváth Ágnes (talán) is meglepődött, az adatok alapján milyen betegségei voltak. Ám számomra korrektebb a saját barátnőm élménybeszámolója, mikor a 3. gyereke szülésekor röhögve látta, hogy a szülés után tanították járni. Rendes rehab volt neki beírva. Teszem hozzá a 3. gyerek születése szinte ambuláns volt nála. Hála istennek komplikáció mentes volt. Simán elszámolták. Viszont szerintem egy dologról beszélünk. Az orvos írkál, mert úgyis leszarja az OEP, az OEP meg fizet annyit, amennyi kedve (meg pénze) van, az orvos úgyis hazudik. Ez ám a korrekt, tiszta elszámolás! Ezek az adatok alapján akarta az SZDSZ privatizálni a kórházakat! Ismered a Hofi viccet, amikor a hajóskapitány a csövön lekiált a gépésznek:
-Mennyi?
-Harminc!
-Mi harminc?
-Hát mi mennyi

DIldiko 2012.07.10. 08:56:53

@ember67: Ahhoz, hogy rehab. kezelést elszámoljanak rehab. osztályon kell a betegnek feküdnie - a szülészet nem az!
Ha az orvos beírta is, nincs elszámolva, mert ilyen osztályon a HBCS - betegségbesorolás - alapján fizetnek. Az is mindegy, hogy kapott-e vért vagy infúziót, beöntést vagy bármi mást. Ez alól nagyon kevés kivétel van - pl. akut vérzéskor természetesen számít, hogy kapott-e vért a beteg, de egyébként nem!
Abból, hogy egy zárójelentésre mi van ráírva nem láthatod, hogy az OEP mennyit és hogyan finanszírozott. Azt csak hiszed, hogy elszámolták, mert rá volt írva. Én meg tudom, hogy egy szülésért mennyit fizetnek.

codine 2023.09.21. 13:58:48

<a href="https://deutschlandapothekeonline.com/product/kaufen-sie-xanax-online-100-pillen/" rel="dofollow">Xanax zu verkaufen, kaufen Xanax online </a>
<a href="https://deutschlandapothekeonline.com/product/kaufen-sie-xanor-online-in-deutschland-2-mg/" rel="dofollow">Xanor zu verkaufen, kaufen Xanor online </a>
<a href="https://deutschlandapothekeonline.com/product/kaufen-sie-zelda-20-mg-in-deutschland/" rel="dofollow">Zelda 20 mg zu verkaufen, kaufen Zelda 20 mg online </a>
<a href="https://deutschlandapothekeonline.com/product/suboxone-zum-verkauf-in-deutschland/" rel="dofollow">Suboxone zu verkaufen, kaufen Suboxone online </a>
<a href="https://deutschlandapothekeonline.com/product/tradolan-zum-online-verkauf-in-deutschland/" rel="dofollow">Tradolan zu verkaufen, kaufen Tradolan online </a>
süti beállítások módosítása