Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Érik Magyarország felminősítése

2012. július 20. - Droli

Hiba volt az országot bóvli kategóriába sorolni, teljesen egyértelmű, hogy sohasem voltunk azok. Az utóbbi egy hét nagy ralit hozott a magyar eszközök számára. Erősödött a forint, zuhantak az államkötvény hozamok. A magyar államkötvények hozamai forintban 7-7,5% körül, euróban 4-4,5% körül alakul. Ez utóbbi tulajdonképpen megegyezik az IMF hitel kondícióival.

Budapest pénzügyeiről kimondták, hogy a jelenlegi hitelminősítésénél jobb szintre lenne jogosult a tekintélyes likvid tartalékai miatt, de hát a szabály az, hogy a főváros minősítése nem lehet magasabb az ország minősítésénél. Megjegyzem ilyen alapon az ország hitelminősítésének is sokkal jobbnak kellene lennie, hiszen az állam devizatartalékai is rendkívül magasak, sőt az elmúlt háromnegyed év nagy cirkuszai, pénzpiaci hisztijei, leminősítései alatt is mindvégig rekordszinten álltak. Márpedig mint tudjuk csődbe az jut, aki fizetésképtelen, aki nem képes fizetési kötelezettségeinek eleget tenni. Úgy pedig nagy mutatvány csődbe menni, hogy közben a kassza tele van. Már pedig Magyarországgal ez a helyzet. Ráadaásul úgy van tele a kassza, hogy közben még MOL-t, Rábát, vízközműveket is vett az állam, százmilliárdos mobiltelefon hálózatépítéseket tervez. Belátható, hogy mindezek nem egy csődhelyzetben lévő állam viselkedésének fő jellemzői. És azt se feledjük, hogy mindemellett az államadósság GDP-hez mért arányát is sikerült a 2010. második negyedévi állapothoz, tehát a kormányváltáshoz legközelebbi állapothoz képest 85% feletti szintről 79% alatti szintre mérsékelni. Az ország tehát nem bóvli, és soha nem is volt az. Úgy tűnik ezt egyre többen felismerik, és talán érik Magyarország hitelminősítési besorolásának javítása is. A fundamentumokat nézve nincs értelme bóvliban tartania minket senkinek.

Teljesen egyértelmű, hogy nem fog az ország csődbe jutni. Nagyot nyertek azok a befektetők, akik a pénzpiaci turbulenciák csúcsán, 10%-os hozammal jegyeztek magyar államkötvényeket. Ők most dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen éveken keresztül besöpörhetik a magas kamatokat pénzük után.

Az is szépen látszik, hogy Magyarországnak tényleg nincs nagy szüksége hitelre. Éppen elég az a kis bizalmi többlet, amit az IMF tárgyalások adnak. Mi következik ebből?

Az, hogy teljesen feleslegesen szívózna az IMF szigorított feltételekkel, szoros ellenőrzéssel, meg hasonlókkal. Egyszerűen el kellene fogadnia, hogy Magyarország nem elsősorban hitelt szeretne, hanem biztonsági hálót. Ennyi épp elég is lenne nekünk. Hiszen fura módon ezt a biztonsági hálót már a tárgyalgatások ténye, korábban a tárgyalások hamarost történő elindulása is megteremtette. Mint ahogy annak idején a törököknek is elég volt ennyi a túléléshez.

A helyzet tehát az, hogy az IMF-nek kötelessége tárgyalnia velünk ha a feltételeket teljesítjük, hiszen ezzel a céllal lett megalapítva a szervezet, és ezzel akarva akaratlanul nyújt egy biztonsági hálót. Jó lenne ezt a dolgot legalizálni. Ha egyszer egy tagország biztonsági hálót kér, akkor azt kell neki adni és kész. Legyen vele boldog. És boldogok is lennénk vele, hiszen látható módon milliárdokat, tízmilliárdokat, vagy még többet spórolna vele az ország a kamatkiadásain.

Összességében tehát a Nívó blog nem gondolja, hogy az IMF alapvető gazdaságpolitikai változtatásokat követelne meg a kormánytól. Ahogy az már többfelől elhangzott, az IMF célja, hogy az általa kölcsönzött pénzt az adós ország kamatostól visszafizesse. Ehhez pedig nincs másra szükség, mint egyensúlyi költségvetésre, ami nagyjából meg is van. Efelől senkinek nem lehet kétsége, hiszen a kormány a konvergencia programot az eddigi kormányzása alatt teljesítette, és hitelt érdemlően bizonyítja azt is, hogy a jövőben is teljesíteni kívánja. Finoman szólva is vicces, mikor Simor András és a jegybank olyan hangzatos közleményekkel áll a sajtó elé, hogy a költségvetésen ilyen meg olyan lyuk tátong, és a hiánycélt a kormány elvéti, hiszen 2,5% helyett 2,8% lesz az idei hiány, és ez egy katasztrófa. Ugyanaz a Simor mondja ezt, aki néma, vagy legalábbis halk szavú volt hosszú éveken át, amikor is a szocialista kormányok alatt 6-8%-os meg még nagyobb hiányok tomboltak, az aktuális konvergencia programokhoz köze nem volt az akkori pénzügyi folyamatoknak, és elszabadult a lakosság és az önkormányzatok devizában történő eladósodása. Ha Simor most az ujját felemeli, akkor a szocialista kormányok alatt rekedtre kellett volna kiabálnia magát. Mégis, mintha pont fordítva lenne ez. Vajon miért?

Amin egyébként vita lesz a kormány és az IMF között, az pontosan ez a kis apróság, hogy hogyan sikerül a kormánynak tartania a hiányt, mi lesz azzal a néhány tizedszázaléknyi véleménykülönbséggel, kicsit jobban alá kellene dúcolni fedezettel a munkahelyvédelmi akcióprogramot. Problémának én ezt, és esetleg a tranzakciós adó jegybankra vonatkozó részét látom. Ezeket úgyis kezelni kell, az IMF-től teljesen függetlenül is. Ha nem most, akkor legkésőbb jövő ilyenkor, amikor már látszani fog, hogy valóban szükség van-e még 100-150 milliárd forintos szorításra.

De az semmiképpen nem várható, hogy az IMF beleszólna az állami jövedelem újraelosztásba. Ilyenekbe, hogy egykulcsos adó helyett legyen inkább ingatlanadó, vagy hogy ne Bélát adóztasd, hanem inkább Ferit.

2008-ban más volt a helyzet. Akkor még 13. havi nyugdíjat fizettünk amelyről ordított, hogy meg kellett szüntetni, 5%-os áfa emelés kellett, és a többkulcsos, rendkívül progresszív jövedelemadó mellett még ingatlanadóra is szükség volt a költségvetés kiegyensúlyozásához. Ez utóbbit ugye az alkotmánybíróság elkaszálta, és az így kialakult helyzetet már a Fidesz-kormánynak kellett kezelnie.

Ja, és ami a legjobban tetszik nekem az üggyel kapcsolatban, az a Gyurcsány-vezette Demokraikus Koalíció megnyilatkozása, mikor azt mondták, hogy a magyar nép érdekeit ezúttal az IMF fogja képviselni a Fidesz-kormánnyal szemben. Végül is ez is egy vélemény…

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr434667311

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy ölni tudott volna, amikor Quest a katasztrofális magyar helyzetről kérdezte 2012.07.21. 10:41:12

A lassított felvételen jól látszik, milyen indulatok feszülnek benne, miközben a “tündérmesés” választ fogalmazza Richard Quest zátonyra futó magyar gazdaságról feltett kérdésére. Nem vagyok pszichiáter, de nagyjából így képzelem el annak a...

Trackback: Minek nevezzelek? – Orbán Viktor ezer neve A-tól Z-ig összegyűjtve 2012.07.21. 10:40:00

Az Alcsúti Krisztustól a Zsugorított fideszjézusig. És te hogy nevezed Magyarország miniszterelnökét az internetes fórumokon? Összegyűjtöttem a közösségi portálokon, fórumokon, kommentlistákon előforduló 100 leggyakoribb ragadványnevet, amelyet Orbán V...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.11.03. 08:05:35

@ccactus: Még mindig senkitől nem sajnálom,aki megérdemli.

anonymand 2015.11.07. 09:36:40

@ccactus:

Most már aztán igazán nagyon rohadtul nagyon-nagyon érik.
De igazán!
"Az eddigi stabilról pozitívra javította Magyarország adósbesorolásához tartozó kilátását a Moody's Investors Service, ezzel a három nagy nemzetközi hitelminősítőből már kettőnél lényegesen javultak hazánk esélyei a felminősítésre. Főleg, hogy a közleményben meglehetősen kedvező véleményt fogalmaz meg a hitelminősítő. "
www.portfolio.hu/gazdasag/kilatast_javitott_a_moodys.1.222172.html
Már kettőnél!!!
Egy igazi vátesz a Nívó blog.
"Hiba volt az országot bóvli kategóriába sorolni, teljesen egyértelmű, hogy sohasem voltunk azok." - és mára háromból már kettőnél kezdik belátni, hogy hibáztak.
Úgy tűnik, nem olvassák a Nívó blog vonatkozó posztjait...

anonymand 2015.11.10. 07:06:31

@ccactus:

Viccos gyerek vagy te!
Persze, hogy jó.
Olyan módon teszed föl a kérdést (mint a Nemzeti Konzultációkban szokás), hogy csak pozitív kicsengésű válasz adható rá.
Jó az irány.
A gödör mélyéről a gödör széle fele.
Jó az irány.
Mióta is jó?
2012.07.20. óta.
Jó az irány.

anonymand 2015.11.10. 07:18:59

@ccactus:

"Jó az irány? :)" - qrva jó!
"transparency.hu/uploads/docs/unios_forrasok_korrupcios_kockazata.pdf
De még milyen jó! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.01.28. 08:57:45

@ccactus:
És ti már mikor megmondtátok? :)
A baj, hogy a legtöbb vásárló nem a Coface-t nézi, hanem a Moody's-t, S&P-t, vagy a Fitchet.
Mindegy, kis győzelem is győzelem, csak helyén kell kezelni.

anonymand 2016.01.28. 09:26:14

@ccactus:

Ugyi ezt szoktad volt "rácuppanás" gyanánt minősíteni?

"
Meghatározó hitelminősítők
Moody's (Moody's Corporation) - New York, London
S&P (Standard and Poor's) - New York, London
Fitch (Fitch Ratings) - New York, London
JCR (Japan Credit Rating Agency, Ltd.) - Tokyo"
globalmorning.com/hu/befektetesekminositese

Persze megértlek.
A kis öröm is öröm (szoktam a barátnőmnek is mondogatni anno, kiegészítve azzal, hogy aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli!) :)))

anonymand 2016.01.28. 09:34:02

@Lord_Valdez:

Kommentár nélkül:
"A hazai sajtó túlnyomórészben „hozott anyagból” dolgozik, és elsősorban külföldi cégek, szervezetek (vagy azok itthoni fiókjai) által publikált szövegeket használ. Ezek közül leggyakrabban a nagy hitelminősítők (Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch Ratings), az IMF, az EB, valamint a nagybankok (Citibank, UBS, stb.) által készített elemzéseket szokták idézni, rendkívül objektívnek, magas szakmai színvonalúnak, már-már megfellebbezhetetlennek beállítva ezeket."
http://gazdasagikabinet.jobbik.hu/content/hitelminősítők-i

anonymand 2016.01.28. 09:46:12

@Lord_Valdez:

Bocsánatot kérek!
ccactusnak szánt bejegyzésem véletlen néked ment.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.01.29. 16:31:33

@anonymand: @Lord_Valdez:

Igen, de az azért mégiscsak sokat elmond, hogy egy ténykérdésben - a világ legnagyobb hitelbiztosítója felminősít minket - szorgalmasan árnyaljátok a dolgot. Bezzeg a másik posztban @Tyson925: ámokfutását szó nélkül hagyjátok, szintén ténykérdésben. (Képes volt ugyanis leírni, hogy a 168 ország közül mi vagyunk az 50. legkorruptabbak, holott a 118-adikok vagyunk.
Ez a házi feladat, vagy mi van?? A jó híreket árnyalni, a rossz hírek jöhetnek, még ha nem is igazak, akkor is?? :(

anonymand 2016.01.29. 18:21:28

@ccactus:

"Igen, de az azért mégiscsak sokat elmond, hogy egy ténykérdésben - a világ legnagyobb hitelbiztosítója felminősít minket"... - ugye nem gondoltad végig, hogy mit írtál?
Nem gondolod, hogy az ilyenek miatt tartanak szava hihetetlennek?

"Felminősítette Magyarországot a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítója' - egyik.
mandiner.hu/cikk/20160126_felminositette_magyarorszagot_a_vilag_egyik_legnagyobb_hitelbiztositoja

Hitelbiztosító, egyik legnagyobb, nem hitelminősítő.
A hír azért jó...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.01.29. 20:54:13

@ccactus:
Általában véve van jobb dolga is az embernek, mint mindenkit helyre tenni. Nem csak céltalan, de reménytelen is. Belőlem ugyanis csak egy van, mindenkiből pedig rengeteg.
Sokkal izgalmasabb, hogy mivel érdemelted ki a kitüntető figyelmet. Azzal, hogy tévedtél egy nagyot és erre nem is bocsánatot kérsz, de még csak meg se próbálod elsunnyogni, hanem még mindig próbálod kimagyarázni. Évek teltek el és már rég elfeledtük volna, ha nem erőlködnél. Ahányszor ugyanis hozzászólsz, felkúszik a radar első helyére és látjuk.

Jut eszembe, emlékszem, hogy valamelyikőtök régen kritizálta azokat, akik 305 Ft-ért vettek Eurót, hogy mekkora szerencsétlenek, micsoda baromság már, amíg a Fidesz van, nem lesz jobb árfolyam. Na, azért azért nem kapsz rendszeresen megmosolygást, mert bölcsen hagytátok feledésbe merülni. Viszont, ha pár év múlva, egyszer csak becsúszik 300 alá, és előjöttök azzal, hogy "na ugye!", akkor ott is megfogjátok ezt kapni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.02. 20:43:54

@Lord_Valdez:

Úgy csinálsz, mintha számítana nálad bármit is, ha mondjuk a GS vagy a Moody's minősített volna fel.
A poszt mondanivalója pedig a mai napig él. Miközben a hitelminősítők befektetésre nem ajánlott kategóriába soroltak minket, azalatt fényesen kiderült, hogy a világ legjobb befektetése volt az elmúlt években magyar állampapírt venni. Lásd Templeton, vagy magyar lakossági befektetők.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.02.02. 22:02:44

@ccactus:
Nekem valóban nem, mert én elvből nem vásárolok államkötvényt. Erkölcstelennek tartom, hogy olyannak hitelezzek, akik utána erőszakkal termelik ki az én hasznomat. Ezzel az erővel a Cosa Nostrának is adhatnék hitelt.

Még mindig nem józanodtál ki egészen. Természetesen, egy szó nem igaz abból, hogy a világ legjobb befektetése lett volna. Ha az lett volna, akkor nem fulladt volna kudarcba több államkötvény aukció is. A Templetonra sem érdemes büszkének lenni, mert az egy magas kockázatú befektetésekre specializálódott alap. Nota bene az időtájt a görög állampapírok egyik legnagyobb vásárlója volt. Gondolom, nem akarod bemesélni, hogy a görög állampapírok mennyire jó befektetésnek számítottak. Pedig, aki akkor vett kb. 17%-s hozamot tudott produkálni. Na, ja, de mekkora kockázat mellett.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.02. 22:42:09

@Lord_Valdez:

No mekkora kockázat? Végig ezermilliárdos tartalékon csücsült a magyar állam, és közben amikor nagyon kellett, tárgyalgatott az IMF-fel. Szóba sem kerülhetett a fizetésképtelenség. Pláne nem az utóbbi két-három évben. A gazdasági növekedésünk EU átlag feletti, az államháztartási deficit alacsony és javuló, a túlzottdeficit eljárásból is kikevergőztünk, az EU is nyomja nekünk a pénzeket. A fizetési mérleg is évek óta masszívan pozitív. Mi finanszírozzuk a külföldet már sok éve. Tehát nem csak magunkat, hanem külföldet is.

Ezt a Cosa Nostrás hasonlatod nagyon meredek. Nekem mondod, hogy nem józanodtam ki egészen? :)))

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.02.02. 23:18:48

@Lord_Valdez: Kaktusz elvtars arra buszke, h a Templetonnak kifizeted a magyar allam a MAGYAR adofizetok penzebol egy rakas extra kamatot. O igy tolja...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.02.02. 23:36:51

@ccactus: "hogy a világ legjobb befektetése volt az elmúlt években magyar állampapírt venni. "

Nos, ez egyertelmuen nem igaz, hiszen szamos mas befektetes joval nagyobb hozamot hozot, eleg csak pl egy olaj shortra gondolni. Tehat, dezinformaltal, kedves kaktusz! cccc, szep, mondhatom, a tenytar blogon mar toljak is neked a pinokio dijat! :DDDD

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.02.03. 21:52:44

@ccactus:
2011 telén nagyon is szóba került. Nézd majd meg a CDS grafikonokat és hozamokat. Akkoriban a magyar államkötvény nagyon is kockázatos befektetésnek számított. (Aztán jött az EKB az OMT programmal, később szerencsére Matolcsyt is sikerült parkolópályára rakni...)

Annyira nem meredek. Szerinted az állam miből fizeti az államadósság kamatait? Segítek: adóból. Szerinted az állam hogy szedi be az adót? Segítek: erőszak fenyegetésének alkalmazásával.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.07. 09:52:18

@Tyson925:

Igazad van, nem fogalmaztam kellő pontossággal. Akadt azért jobb befektetés is a magyar állampapírnál. Például az olaj short. Megkövetlek, igazad van, elnézést és köszönöm a helyreigazítást.
(Zárójelben kérdezem, mi a helyzet a 'Magyarország az 50. legkorruptabb a 168-ból' című felvetéssel? Még tartod?)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.07. 10:01:12

@Lord_Valdez:

Igen, 2011 telén valóban turbulencia volt. De most meg már 2016 van. Nézd meg a CDS grafikont az azóta eltelt időszakban is. Mégis, aki 2011-ben CDS-t vásárolt, az valószínűleg nem csinált jó befektetést. Ellentétben azzal aki magyar állampapírt vásárolt. A CDS az ötéves nemfizetési kockázatot kezeli. Nos, az öt év 2011 tele óta lassan letelik, nemfizetés pedig sehol.

De így utólag kár is ezen már vitatkozni szerintem. Magyarország végig rendesen törlesztette adósságát, kamatokkal együtt. Aki azt jövendölte, hogy zuhanni fogunk a szakadékba, az tévedett, ugyanis a irány felfelé van, nem lefelé.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.02.07. 16:45:29

@ccactus:
Ez egy kicsit olyan érvelés, mint amikor a lottónyertes beszél arról, hogy a lottó jó befektetés. Igen, bejött. Utólag számára jó befektetésnek bizonyult, de ettől még úgy általában nem azt nevezzük jó befektetésnek, ami alacsony valószínűséggel hoz magas hozamot.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.07. 18:29:06

@Lord_Valdez:

Igen, de mi már akkor is ezt mondtuk. Előre. És bejött, ugyebár.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.02.07. 21:53:48

@ccactus:
Aha. Most két dolog jut erről eszembe. Az egyik, hogy Nouriel Roubini hatalmas sztár lett pár éve, amikor kiderült, hogy bejött a jóslata az amerikai ingatlanbuborékról. Azt viszont kevesen ismerik fel, hogy Nourini rengeteg minden más is jósolt, ami viszont nem jött be. Senkit nem érdekel, hogy hányszor fogtál mellé, ha egyszer beletrafálsz.
A másik, hogy volt-e a jóslatotoknak más alapja, mint a Fideszbe vetett vak hit? Erősen kétes. Nem véletlen, hogy a dátumot ennyire elnéztétek. Tudod, nem az a kunszt, hogy megjósold, hogy lesz-e hóesés, mert lesz, hanem azt megjósolni, hogy pénteken lesz-e.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.02.07. 23:04:09

@ccactus: ennek a remek "befektetesnek" a koltsegeit a magyar adofizetok fizetik, mig a hasznat joreszt az amerikai Templeton alap teszi zsebre es visszi innen el. Es te erre vagy buszke?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.02.07. 23:06:02

@ccactus: ha valaki (mint szereny szemelyem) 2010-11 kornyeken atvaltotta a forintjat dollarla, es vett barmilyen ETF-t vagy kotvenyt belole, a sokszorosat kereste, mint az altalad "vilag legjobb befektetesenek" aposztrofalt magyar allampapir.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.08. 21:42:37

@Lord_Valdez:

Szerintem ebben az esetben nem az időpont a kérdés, hanem az irány. Folyamatok vannak, amik vezetnek valahová, valamerre. Azt kell kitalálni, hogy hová, merre.
És itt nem a vakhitről van szó, egyszerűen csak a józan paraszti észről. A kormány képes volt olyan politikát folytatni, hogy az emberek elfogadták és támogatták az ország pénzügyeinek rendbetételét. Én ebben voltam meggyőződve. És nem kellett csalódnom.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.08. 21:52:16

@Tyson925:

Ugyanakkor sikerült a folyamatokat olyan mederbe terelni, hogy a külföldiek részaránya egyre kisebb a magyar államadósság birtoklásában. Tehát egyre kevesebb kamatot fizetünk külföldre, egyre több marad országon belül. Sikerült olyan mederbe terelni a folyamatokat, hogy az ország nettó külföldi adóssága pár éven belül lenullázódik, sőt a külföld nettó hitelezőivé válhatunk.

anonymand 2016.02.09. 05:49:31

@ccactus:

"A gazdasági növekedésünk EU átlag feletti,"... - időlegesen.
És miért is?
És hogyan tovább?
Csak azért ajánlom, mert van egynémely dologról szó benne, amin (szerintem) érdemes elgondolkodnod.
tenytar.blog.hu/2016/02/08/unios_penzekbol_epit_kartyavarat_a_kormany

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.09. 17:48:21

@anonymand:

Kártyavárat? És mikor omlik össze a kártyavár? Szerintem inkább arról kellene értekezniük, és levonni a tanuljágokat, hogy miért jövendöltek összeomlást, visszaesést az elmúlt években is, aminek aztán általuk is kényszeredetten elismert "látványos gazdasági növekedés" lett a vége 2014-ben és 2015-ben. És legjobb esély szerint felminősítés 2016-ban, hogy kapcsolójunk jelen poszt témájához is.

Időlegesen? EU átlag feletti növekedés? Időlegesen? Valahogy a te tolladból sem olvastam ilyesfajta előrejelzést, véleményt a korábbi években. Szóval időlegesen.

Szerintem meg tartósan. Meglátjuk kinek lesz igaza. Mindjárt pénteken jön is egy GDP adat. Vagy még mindig tart az időlegesség? Mióta is? Meddig még? :))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.09. 17:50:37

@anonymand:

Még az is lehet, hogy újabb látványos felívelésről kapunk hírt a pénteki GDP adat kapcsán.
Természetesen szigorúan időlegesen. :)

Csak legyen időnk kivárni az időlegesség végét. :))

anonymand 2016.02.09. 18:12:41

@ccactus:

"És legjobb esély szerint felminősítés 2016-ban, hogy kapcsolójunk jelen poszt témájához is." - óh persze.
Mióta is?
Hisz te már 2012-ben megírtad, hogy: "Hiba volt az országot bóvli kategóriába sorolni, teljesen egyértelmű, hogy sohasem voltunk azok."
Esély mindig van.
Meg remény.
Ne add fel, ne adjuk fel.

"Időlegesen? EU átlag feletti növekedés? Időlegesen? Valahogy a te tolladból sem olvastam ilyesfajta előrejelzést, véleményt a korábbi években. Szóval időlegesen." - azt hiszem ideje rászoknod a Cavintonra.
Akkor, amikor rekorderek voltunk a GDP növekedésben (rácuppantál), ölég sokat esett szó arról, hogy nem választási költségvetésben, hanem választási gazdaságpolitikában gondolkodott a kormány (ami be is jött, jegyzem meg), és hogy csak a kiszórt Uniós pénzek dobták meg oly látványosan a számszerű adatokat..
"Szerintem meg tartósan." - ha van egy perced, akkor elég a KSH honlapját behívnod.
Van ottan egy grafikon, ami nem is egy, de többféle paramétert képez le.
Címe: Fontosabb adatok.
Mindjárt az első opció a GDP.
Szerinted?
Tartósságnak nevezed, hogy 2014 II. negyedév óta a görbe egyre inkább az enyémre hasonlít, mintsem egy nászf@szra?
(elnézést kérek a kétértelmű "mintsem" használatáért)
"Meglátjuk kinek lesz igaza." - úgy leszen.
"Mindjárt pénteken jön is egy GDP adat." - nyugdíjas vagyok, ráérek, megvárom.

anonymand 2016.02.09. 18:15:53

@ccactus:

"Szerintem meg tartósan."
2014. II. negyedév: 4,1%
2015. III. negyedév: 2,4%
"Szerintem meg tartósan."
Tegyek szmájlit?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.09. 18:18:33

@anonymand:

Hát ha odaírnád mellé az adott időszak EU átlagát is, jogos lenne a szmájli. Mondjuk így önmagában is szép számok. Főleg ha mellétesszük a többi 10-12 elmúlt negyedév számát is. :))
Igen, hiányzik a szmájli! :))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.09. 18:22:33

@anonymand:

Valahogy a te tolladból sem olvastam ilyesfajta előrejelzést, véleményt a korábbi években.

Pontatlanul fogalmaztam volna az előbb? Arra gondoltam, hogy valahogy a te tolladból sem olvastam olyasfajta előrejelzést, ami "látványos gazdasági növekedést" jelzett volna előre. Tehát előrejelzést. Előre. Utólagos minősítést, természetesen milliószor olvastam tőled: "időleges". Tehát a te tolladból sem olvastam soha olyan előrejelzést, hogy "látványos gazdasági növekedés" következik.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.09. 18:31:42

@anonymand:

"elég a KSH honlapját behívnod"

Biztosan az én monitoromban van a hiba. De én tartós növekedést látok rajta.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.02.09. 19:20:29

@ccactus:
Nem vakhit, hanem józan ész? Hacsak nem Matolcsyhoz képest kell ezt érteni. Ő ugyanis úgy képzelte, hogy 2016-ra az államadósság a GDP 50%-a alatt lesz és évi 7% körüli növekedés lesz.
2012-ben írtátok ezt a hurráoptimista posztot, amikor történetesen recesszióban volt a gazdaság egészen 2013 második negyedévéig. 2012 közepén ez szerinted józan paraszti észre vall, vagy vakhitre? 2013-ban azt mondanám, hogy igen, ott is optimista, de ott már van valami alapja. Na, de 2012-ben az égvilágon semmi nem volt.

Na, ez az. A folyamatok. A számsorok mögött mindig folyamatok húzódnak.
Mik is ezek a folyamatok? Ennyivel nőttek a beruházások? Nem. Akkor mi volt a nagy növekedés motorja? Ne fáradj: az EU-s felzárkóztató támogatások. Az EU-ban 2014-ben ért véget a költségvetési ciklus és amit nem sikerül addig elkölteni, az elvész. Ezért baromira belehúztak...
2014-ben nem kevesebb, mint a GDP 6%-kát kaptuk az EU-tól gazdaságfejlesztésre és ebből sikerült összehozni a 3,5%-s növekedést. Viszont 2015-re már nem kaptunk ennyit. És ami még rosszabb, 2020-ban új költségvetési ciklus kezdődik és nem valószínű, hogy még egyszer ennyire bőkezűek lesznek.

Tudsz arról, hogy "a külföldiek részaránya egyre kisebb a magyar államadósság birtoklásában" dolog nem egyértelműen pozitív? Igaz, hogy az országkockázatot csökkenti, de a másik oldalon ott van, hogy az államháztartás a magyar gazdaságtól szívja el a befektethető tőkét. Nem annyira szélsőségesen, mint Japán esetében, az igaz, de ez egy komoly növekedésgátló tényező tud lenni.

anonymand 2016.02.09. 20:55:08

@ccactus:
"Biztosan az én monitoromban van a hiba. De én tartós növekedést látok rajta." - tartósan csökkenő növekedést akartál írni.
Gondolom.
Nosza, még egyszer:
"2014. II. negyedév: 4,1%
2015. III. negyedév: 2,4%"

anonymand 2016.02.09. 21:13:08

@ccactus:

"Tehát a te tolladból sem olvastam soha olyan előrejelzést, hogy "látványos gazdasági növekedés" következik." - ilyet valóban nem is olvashattál.
A tartósan látványos tartott, amíg az Unió pénzéből futotta.

"Főleg ha mellétesszük a többi 10-12 elmúlt negyedév számát is" - 2010. IV. negyedévében 2,7%, de vehetjük persze a 2012 IV. negyedévét -2,7%.
Az egyikhez képes kicsit rosszabb a grafikonon látható utolsó adat, míg a másikhoz képest szárnyalunk.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.09. 22:29:21

@Lord_Valdez:

Én nem nevezném ezt a posztot hurráoptimistának, de az igaz, hogy azok a kedvező államháztartási folyamatok már akkor, 2012-ben látszódtak, ami egy évre rá elkezdett látványosan megmutatkozni. Igen, 2012-ben recesszióba került Magyarország, de ne feledd, hogy ezzel nem volt egyedül. Az EU egésze is recesszióban volt, néhány tagállamot kivéve. Akkor volt a W alakú válság második V-je, az európai adósságválság. Ezzel Matolcsy korábbi jóslatai sem számoltak, ez igaz.
Ugyanakkor az államadósság és a többi makrogazdasági mutató azóta mégiscsak folyamatos javulást mutat, még ha nem is akkora mértékűt, mint az első Széll Kálmán terv optimista szcenáriója.

És ne feledd, hogy ugyanígy nem jött be az a számtalan pesszimista jóslat sem a GKI-tól kezdve Mellár Tamás stagflációs vízióján át a fenntarthatatln adósságpályákat jövendölőkig, amelyek a tényleges pályánál sokkal negatívabbra számítottak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.09. 22:45:23

@Lord_Valdez:

"Mik is ezek a folyamatok? Ennyivel nőttek a beruházások? Nem. Akkor mi volt a nagy növekedés motorja? Ne fáradj: az EU-s felzárkóztató támogatások."

Én konkrétan az államháztartási folyamatokra gondoltam. És a háttérben zajló mérlegalkalmazkodásra mindhárom jelentős gazdasági szereplő részéről. Az államháztartás azért, mert túlzottdeficitben volt, ki kellett egyensúlyozni. A lakosság azért, mert túlzott deviza eladósodásban volt, ráadásul elszállt a CHF. A vállalatok pedig azért, mert egy jelentős recessziós időszak után voltunk, 2009-ben 7%-kal esett vissza a gazdaság, ami évekig tartó jelentős kapacitás kihasználatlanságot okozott. Ilyen környezetben (kapacitástöbblet, mérlegalkalmazkodó lakosság és államháztartás) tényleg nem volt mire beruházni. Ez mad most kezd változni, ahogy egyre több területen kezd el kapacitáshiány, bővítési igény mutatkozni. Az EU-s támogatások emellett csak hab volt a tortán. És tök jó, hogy volt/van. Óriási lehetőség ez hazánknak, ami utakban, vasútfejlesztésekben, turisztikai fejlesztésekben, kórházi/oktatási fejlesztésekben mutatkozik meg. Mind-mind olyan, ami hosszú távon fogja kifejteni hatását, az egyszeri beruházási hatásokon túlmenően.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.09. 22:50:44

@Lord_Valdez:

"Tudsz arról, hogy "a külföldiek részaránya egyre kisebb a magyar államadósság birtoklásában" dolog nem egyértelműen pozitív? Igaz, hogy az országkockázatot csökkenti, de a másik oldalon ott van, hogy az államháztartás a magyar gazdaságtól szívja el a befektethető tőkét. Nem annyira szélsőségesen, mint Japán esetében, az igaz, de ez egy komoly növekedésgátló tényező tud lenni."

Ez egyfelől igaz, másfelől viszont ha az államháztartás éves ~1000milliárdos kamatterhe az országban marad, nem pedig nyugati nyugdíjalapokhoz vándorol, az valamilyen módon kompenzálja az általad említett hátrányt. Másrészt ezen akkor kellett volna elgondolkodni, mikor felvettük a külföldi hiteleket, hogy azt majd egyszer kamatostul vissza kell fizetni.

Mert persze, az egyértelmű, hogy amikor felvesszük a külföldi hitelt és elköltjük annak van egy pillanatnyi pozitív hatása, de amikor meg visszafizetjük kamatostul, akkor az már nem olyan kellemes.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.09. 23:03:56

@anonymand:

Ha a növekedési csúcshoz nézed, akkor igen. De ha a grafikon teljes időtávját, akkor az látható, hogy egy ritka hosszú ideje tartó fellendülő szakaszban van az ország. Ráadásul az EU átlaghoz képest felzárkózó pályán. Ez a felzárkózás akkor látszódna szépen, ha az EU növkedési adatait odarajzolnád a magyar adat alá.
Abban tehát igazad van, hogy a 2013-ban indult fellendülés 2014-ben érte el a növekedési csúcspontját 4,1%-on és azóta ezt nem sikerült meghaladnunk. A legtöbb előrejelzés közép távon ennél a 4,1%-nál alacsonyabb 2-3% közötti növekedést jövendöl a következő évekre. Ezen belül is 2016-ban egy átmeneti lassulást az EU-s költségvetési ciklusváltás miatt.
Tehát ha azt akarod mondani, hogy a növekedési számaink egy trendszerű lassuló pályán vannak, akkor azzal nem értek egyet. Csak egy példa: ha a 2014-es és a 2015-ös GDP növekedést a mezőgazdasági termelést kiszűrve nézzük, akkor az időjárási hatásokat kiszűrve nem mutatható ki lassulás 2015-ben 2014-hez képest. Mezőgazdaság nélkül nézve a 2014-es növekedés kisebb, a 2015-ös pedig nagyobb, így a két év adata kiegyenlítődik. Különbség, hogy míg 2014-et elsősorban az EU-s támogatások révén a beruházások húzták, addig 2015-ben a lakossági fogyasztás és az export játszotta a főszerepet. Erre szokták mondani, hogy kiegyensúlyozottabb vált némileg a növekedés.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.09. 23:05:59

@anonymand:

"a te tolladból sem olvastam soha olyan előrejelzést, hogy "látványos gazdasági növekedés" következik." - ilyet valóban nem is olvashattál."

Na látod! Pedig mégis az volt. 4,1% elég látványos, nemdebár.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.09. 23:12:13

@anonymand:

"Az egyikhez képes kicsit rosszabb a grafikonon látható utolsó adat, míg a másikhoz képest szárnyalunk."
Maradjunk annyiban, hogy szépen növekszünk. Egy kis természetes hullámzás van benne, de visszaesésről, recesszióról nem beszélhetünk. Például 2015 első negyedéve is gyorsulást mutatott. a 2014. III. és IV. negyedévéhez képest, amikor 3,4%-os és 3,5%-os növekedést regisztrált a KSH.
És nekem van egy óvatos tippem, hogy a 2015 IV. negyedév is gyorsulást tartogat...

anonymand 2016.02.10. 06:25:07

@ccactus:

Örülök hogy a humorodnál vagy.
Ez jó hír!
"Maradjunk annyiban, hogy szépen növekszünk. Egy kis természetes hullámzás van benne, de visszaesésről, recesszióról nem beszélhetünk." - te maradhatsz (az álmaidnál, vágyaidnál), én inkább a valóság rögös talajára támaszkodnék.
Persze csak ha megengeded.
Recesszióról persze nem beszélhetünk.
Attól nagyon messze vagyunk.
Amit te kis, természetes hullámzásnak aposztrofálsz, az a KSH honlapján (ma még csak szerda van) trendnek tűnik.

Egy kis intermezzo.
"KSH - A magyar GDP az EU-28 átlagának a 67 százaléka, 2014. június"
"KSH - A magyar GDP az EU-28 átlagának a 66 százaléka, 2014. december"
A negatív növekedés is növekedés, hogy emlékeztesselek egy parlamenti klasszikusra.
A felzárkózás jegyében persze.
De ez rég volt, talán igaz sem volt...

"A magyar gazdaság fejlődése sokéves gyengélkedés után 2014-ben a második leggyorsabb volt az
EU-ban. Tavaly is átlag feletti növekedést sikerült elérni, ez azonban a lassulás miatt már elmaradt
a régiós versenytársak többségének eredményétől, idén pedig tovább nyílik az olló: 11 ország
közül a magyarnál várhatóan csak a horvát, a bolgár és a szlovén dinamika lesz alacsonyabb." - kiemelném: 2014-ben második legjobb, tavaly is átlag felett, azonban lassulás (tudod, ami a KSH honlapon látható (tudom, ma még csak szerda van),

Nem prognózist, hanem tényadatok:
"Néhány közép-európai EU-tagállam növekedése, 2000-2016 (1999=100)" című ábrát ajánlom becses figyelmedbe.
Felzárkózásilag.
http://www.parlament.hu/documents/126660/365899/Makrogazdasági+elemzés+és+előrejelzés+2015-2016+GKI+Gazdaságkutató+Zrt.pdf/f9a3ba11-6703-412e-ac0f-cef3f520228d
Ugyanitt egy másik ábra ("EU-tagországok GDP-növekedése, 2011-2016, (2010 = 100)) pedig számomra azt jelzi (nem prognózis), hogy a rekorder negyedévünk ellenére, és persze annak ellenére, hogy az Uniós átlag felett teljesítettünk, és talán még most is teljesítünk, hogy nem lehetünk túl optimisták a felzárkózás ügyében.
"Világgazdasági régiók növekedése, 2000-2016, (előző év = 100))" - én tudom, hogy öröm látni a növekedést.
Még akkor is, ha az összevetésből az derül ki, hogy egyre csökkenő mértékben.
Nos, valami ilyesféle forgatókönyvről ugattam anno, amikor a karaván rekordsebességgel haladt.
Neked, meg alteregódnak szkeptikusan ellentmondva.
"Imadom a trapistát 2014.10.01. 20:10:25
@anonymand: Persze, hogy arról írogatsz. Mert a tényleges növekedés 3% felett van. Lehet, hogy lesz egy kis átmeneti lassulás jövőre az előző eu ciklus kifutó támogatásai után és az új ciklus pályázatainak felpörgése előtt, aztán majd robogunk tovább. Amúgy meg úgy látszik, hogy ez az átmeneti lassulás egyre rövidebb lesz ha lesz egyáltalán. Olvassál mást is öreg:" - ez éppen úgy téves vélemény volt, mint a felminősítésre vonatkozó jóslatod.
Sebaj!
"ccactus · nivo.blog.hu/ 2014.10.05. 10:28:53
@Imadom a trapistát:

Kíváncsi vagyok, mekkora lesz az az átmeneti lassulás." - én is szoktam magammal beszélgetni (és persze nagyon egyetérteni magammal), csak igyekszem titkolni, elkerülöm a nyilvánosságot.
Igazán érdekes persze az lenne, ha vitába bonyolódtál volna magaddal.
Mindegy is.
Elég szórakoztató volt így is.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.02.10. 21:27:03

@ccactus:
Az államháztartás rendben volt az SZJA csökkentés előtt is, még szép, hogy sikerült visszatornázni.
Matolcsy jóslatai nem a válság miatt nem váltak valóra, hanem mindig is irreálisak voltak. Nem létezik gazdasági mechanizmusokon alapulnak.
Valóban javulnak a makromutatók, viszont zömében a külső környezet miatt. Ha megnézed a térség többi államának mutatói is hasonlóan mozognak.

Mint tudod, a közgazdasági jóslás egy kockázatos műfaj. Nem csak azért, mert a gazdaság nem lineáris rendszer, sem pedig azért, mert a pillanatnyi állapota sem ismert, hanem azért is, mert minden jóslat feltételezéseket tartalmaz a jövőre. Leginkább azt, hogy a dolgok úgy mennek tovább, ahogy most mennek.
Na, már most, a gazdaság nem olyan, mint egy csillagközi űrben eldobott kő, amelyik ezer év múlva is pontosan ugyanazon a pályán mozog. Az emberek érzékelnek és aktívan alakítják a pályát. Itt is azóta több kiigazító csomag lett végrehajtva.

Az a baj, hogy az EU támogatások dominálnak. A vállalati befektetések továbbra is siralmasak. Ráadásul ezen pénzekre egyáltalán nem jellemző, hogy olyasmire lettek volna fordítva, amik a későbbi növekedést támogatják. Nagyon szép dolog új szökőkutat építeni, meg repülőteret Felcsútra, meg hogy kell valami feladat a Ferinek 100 millióért a várban, de ebből nincs további növekedés.

Egyfelől jól hangzik, hogy az országban marad. Másfelől nem teljesen igaz. Ez a pénz oda megy, ahol a legnagyobb hozamot tudja elérni. Azaz, lehet, hogy az országban marad, lehet, hogy nem.
A külföldi hitelfelvétel azért jó, mert külső tőkét von be és nem belföldről szívja el. A dolognak igazából az a baja, hogy hiába vesz fel hitelt az állam, azt nem tudja úgy befektetni, hogy abból több jöjjön ki, mint amennyibe a finanszírozás került.
Egyébként meg az lenne az ideális, ha az államadósságcsökkentésről nem beszélnének, hanem csinálnák.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.02.10. 21:30:34

És, ha már egészséges növekedésről beszélünk, akkor itt van rögtön a CSOK. Ez pl. egy olyan intézkedés, ami látványosan meg fog mutatkozni a GDP-ben, de 5-6-7 év múlva komoly fékező erővé válik. Addigra elfogynak az új vevők, kellően eladósodik a lakosság, felépülnek olyan lakások, amiknek nem lett volna szabad (olyan helyen, ahol nincs munkalehetőség), kiépülnek az építőipari kapacitások és pukk. A lufi kidurran...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.10. 22:17:22

@Lord_Valdez:

"Az államháztartás rendben volt az SZJA csökkentés előtt is"

Egyrészt annyira nem volt rendben, lásd túlzottdeficit eljárás. Másrészt jobb, ha alacsony SZJA mellett van rendben az államháztartás, nem pedig magas mellett, ugyebár.

"Matolcsy jóslatai nem a válság miatt nem váltak valóra, hanem mindig is irreálisak voltak. Nem létezik gazdasági mechanizmusokon alapulnak."

Erről leírtam álláspontomat az előző hozzászólásban. Érvek nélküli kijelentéseddel nem tudok mit kezdeni, de hagyjuk is, mert messzire vezet, és a téma szempontjából kicsi a jelentősége.

"Valóban javulnak a makromutatók, viszont zömében a külső környezet miatt. Ha megnézed a térség többi államának mutatói is hasonlóan mozognak."

És ez jól van így. Volt idő, mikor nem volt olyan nagy az együttmozgás.

"Mint tudod, a közgazdasági jóslás egy kockázatos műfaj. Nem csak azért, mert a gazdaság nem lineáris rendszer, sem pedig azért, mert a pillanatnyi állapota sem ismert, hanem azért is, mert minden jóslat feltételezéseket tartalmaz a jövőre. Leginkább azt, hogy a dolgok úgy mennek tovább, ahogy most mennek.
Na, már most, a gazdaság nem olyan, mint egy csillagközi űrben eldobott kő, amelyik ezer év múlva is pontosan ugyanazon a pályán mozog. Az emberek érzékelnek és aktívan alakítják a pályát. Itt is azóta több kiigazító csomag lett végrehajtva."

Egyetértek. A több kiigazító csomag pontosan azért kellett, mert a gazdasági környezet a vártnál kedvezőtlenebbül alakult 2012 tájékán. W válság, Eu adósság válság, görög válság...stb.

"Az a baj, hogy az EU támogatások dominálnak. A vállalati befektetések továbbra is siralmasak. Ráadásul ezen pénzekre egyáltalán nem jellemző, hogy olyasmire lettek volna fordítva, amik a későbbi növekedést támogatják. Nagyon szép dolog új szökőkutat építeni, meg repülőteret Felcsútra, meg hogy kell valami feladat a Ferinek 100 millióért a várban, de ebből nincs további növekedés."

Ez üres vagdalkozás, már ne haragudj. Valahogy nem illik bele az eddigi nívós vita folyamába. 8000 milliárd Ft EU-s támogatásról van szó. Milyen szökőkút? Milyen 100 millió Ferinek? Ennél sokkal komolyabb projektek futottak. Közlekedési infrastruktúra fejlesztés (metró, vasút, autópálya), oktatási infrastruktúra fejlesztés (óvodák, iskolák, egyetemek), egészségügyi infrastruktúra fejlesztés (kórházak, szűrőberendezések, prevenciós programok), turisztikai infrastruktúra fejlesztés, ... stb. Csak nézd a táblákat, ha járod az országot. Van belőlük bőven.

"Egyfelől jól hangzik, hogy az országban marad. Másfelől nem teljesen igaz. Ez a pénz oda megy, ahol a legnagyobb hozamot tudja elérni. Azaz, lehet, hogy az országban marad, lehet, hogy nem."

Akkor az mivel magyarázható, hogy a legtöbb ország állampapírjainak zömét belföldi befektetők birtokolják?

"A külföldi hitelfelvétel azért jó, mert külső tőkét von be és nem belföldről szívja el. "

Ezt már korábban is felvetetted, reagáltam is rá. De akkor még egyszer: Az egyértelmű, hogy amikor felvesszük a külföldi hitelt és elköltjük annak van egy pillanatnyi pozitív hatása, de amikor meg visszafizetjük kamatostul, akkor az már nem olyan kellemes.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.10. 22:20:42

@Lord_Valdez:

"A dolognak igazából az a baja, hogy hiába vesz fel hitelt az állam, azt nem tudja úgy befektetni, hogy abból több jöjjön ki, mint amennyibe a finanszírozás került."

Nos igen, ez a kulcsmondat. Erről az "elmúltnyolcév" során kellett volna sokkal többet beszélni, amikor az államadósság 50% körüli mértékről 80% fölé nőtt.

Most már nincs mese, az örökölt adósságot kell finanszírozni, és csökkenteni. Lásd az előbbit: Felvenni a külföldi hitelt és elkölteni sokkal kellemesebb, mint visszafizetni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.10. 22:24:48

@Lord_Valdez:

Ezt a CSOK-ot mindenki misztifikálja mostanában, pedig nincs ebben semmi különleges. Korábban is létezett, gyermekkori neve szocpol. Fő célja a fiatalok gyermekesek, vagy gyermekvállalást tervezők lakásszerzésének könnyítése, támogatása, valamint a germekvállalás ösztönzése a dolgozó fiatalok körében. És csak másodsorban a gazdaságélénkítés.

anonymand 2016.02.11. 03:34:15

@ccactus:

Hol élsz te kedves ccactus?
Hivatkoztál itt, másnak adott válaszodban korábbi bejegyzésedre.
A nem nekem szóló válaszaidat olvasgatva éreztem a kényszert, hogy belecsaholjak.

"Az EU-s támogatások emellett csak hab volt a tortán. És tök jó, hogy volt/van. Óriási lehetőség ez hazánknak, ami utakban, vasútfejlesztésekben, turisztikai fejlesztésekben, kórházi/oktatási fejlesztésekben mutatkozik meg. Mind-mind olyan, ami hosszú távon fogja kifejteni hatását, az egyszeri beruházási hatásokon túlmenően." - ez annyira szép, hogy már-már arra gondolta, hogy bekereteztetem.
Sorra:
Az EU-s támogatások hab a tortán? Dejszen a GDP növekedésünk folyvást alatta maradt (vagy éppen elérte) azt a mértéket, amilyen %-ban (GDP-hez viszonyítva) lehívtuk a támogatást.
Te erre habnak aposztrofálod a tortán. :)
..."kórházi/oktatási fejlesztésekben mutatkozik"... - mintha nem éppen az lenne a gond, hogy úgy az egészségügyből, mint az oktatásból forráskivonás történt volna a zemútötévben. Nekik a habból nem jutott, mondhatni inkább lefölözték a két szektort.
És valóban mind-mind hosszútávú hatással bír. :((
Főleg ha az oktatásról beszélünk.
Az egyszeri beruházásokon gondolom a stadionépítéseket érted, nem a vasútfejlesztést (hisz azok holnap is hozadékkal bírhatnak).
Csak gratulálni tudok a kreatív és cizellált megfogalmazásodhoz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.02.11. 20:34:12

@ccactus:
Egyrészről, nem valami régóta volt rendben. Másrészről, a 3% azért nem volt meg.
Nem, nem jobb. Pont ez a baklövés miatt lettek megsemmisítve a magánnyugdíjpénztárak, illetve lett megemelve az ÁFA. A bankadóról nem is beszélve.

Érvek nélküli? Olvastál valamit is Matolcsytól? Ez az ember egy holdkóros. Olyan dolgokat mond, hogy a bankrendszert vissza kell szorítani, mert elvonja a pénzt a reálgazdaságból, de azt már ő se tudja, hogy akkor honnan lesz profitja. Vagy, hogy szerinte hazudik, aki a jövőévi számokat emlegeti, mert azokat még ő se tudja, ugyanakkor ez nem tartja vissza attól, hogy a 10 év múlva esedékeseket megmondja. Keress rá pl. a könyveinek szakmai kritikáira. Megéri...

Hogyne, pl. 2011-ben eléggé elszakadtunk tőle...

Már csak azt a kérdést kerülöd, hogy miért vártak annyira jót.

Te is jól tudod, vagy tudnod kellene, hogy az EU-s pénzek nem oda mennek, ahol a legtöbb hasznot hozzák, hanem oda, ahol valaki kilobbizza. Persze, soknak közülük van valamennyi értelme, de nem ez a fő kiválasztási szempont.

Mire alapozod, hogy ez egyáltalán igaz? Mert a nagy országoknál valószínűleg igaz, de hogy a legtöbbnél az-e, az erősen kétes.

De ez a belföldire is igaz. Ez minden hitelfelvételre igaz.

"Erről az "elmúltnyolcév" során kellett volna sokkal többet beszélni, amikor az államadósság 50% körüli mértékről 80% fölé nőtt."
És mi akadályozta benne a Fideszt? Semmi, ehelyett mégis minden megszorítást élből elutasított és további eladósító lépéseket követelt. Különösen cuki volt a 14. havi nyugdíj, ezt még akkor is követelte, amikor kiderült, hogy a 13.-ra sincs igazából fedezet...

És, ha már adósságnál tartunk, akkor pont Matolcsynak volt az az ötlete, hogy most ne foglalkozzunk az államadóssággal, hanem hadd szóljon. Majd szépen felpörgetjük a gazdaságot és akkor könnyűszerrel visszafizetjük. Csak az EU nem engedte...

Én buborékfújásnak nevezem és már a szocpol is gáz volt, de ez még rosszabb.

@anonymand:
Igazság szerint, nincs sok értelme összehasonlítani az EU támogatásokat és a növekedési ütemet.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.11. 21:38:25

@Lord_Valdez:

jó lenne, ha "ez" helyett konkrétabban utalnál rá, hogy mit mihez írsz, mert így nem követhető. Pl.: "Mire alapozod, hogy ez egyáltalán igaz? Mert a nagy országoknál valószínűleg igaz, de hogy a legtöbbnél az-e, az erősen kétes."

De ez a belföldire is igaz."

anonymand 2016.02.12. 05:34:09

@Lord_Valdez:

Lehet, hogy néked van igazad az összehasonlítást illetően.
Lehet.
De az is megeshet, hogy nem ördögtől való végiggondolni, hogy az ország 'saját erőből' ugyan mire jutott volna.
Hogy az építőipar teljesítménye mérhető lenne-é egyáltalán (mert az Uniós pénzek ellenére is ölég nagymértékű volt a visszaesés példának okáért).
Ha tévednék, akkor ez lenne a második eset. :)

anonymand 2016.02.12. 09:59:24

@ccactus:

A jó hír, az jó hír.
Nem lefele, felfele mozdult.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.02.12. 20:36:28

@ccactus:
Ja, bocs. Hajlamos vagyok kutyafuttában kommentelni.

"Akkor az mivel magyarázható, hogy a legtöbb ország állampapírjainak zömét belföldi befektetők birtokolják?"
Erre vonatkozott, hogy ez nem biztos, hogy a kisebb országokra is igaz. A nagyoknál nyilván, mert kellően nagy belső piacuk van.

A másik pedig, az összes hitelfelvételre igaz, hogy amikore felveszed, akkor tök jó, de amikor visszafizeted, akkor az szívás. Ebben nem különbözik attól, hogy ki volt a hitelező.

@anonymand:
Azt, sajnos, soha nem fogjuk megtudni. A közgazdaságtan egyik nagy problémája, hogy nem lehet megismételni a kísérleteket.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.02.12. 20:45:14

Na, látod, Cactus? Erről beszélek:
index.hu/belfold/2016/02/12/elbuliztak_a_jarasi_felzarkoztatasi_penzeket/
Az EU-s pénzek lenyúlása lényegében iparággá nőtte ki magát.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.12. 21:17:04

@Lord_Valdez:

Ez egy nagyon jó kezdeményezés az LMP-től. Csak így tovább. Az ilyen ügyeket mind fel kell deríteni pártállástól függetlenül. Hülyeségekre ne költsünk az EU-s pénzekből.
Mondjuk tanulmányokra sem szabadna költeni egy fillért sem.
Mondjuk az EU-t sem értem, ha ilyesmire ad pénzt, az M4-es útra meg például nem. Egy hülye tanulmányt támogathatónak tart, egy autópályától elzárt térség infrastuktúrájának a fejlesztését pedig nem..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.12. 21:20:10

@Lord_Valdez:

A nagy kérdés ezzel kapcsolatban igazából az, hogy mire kellene elkölteni az ezermilliárdokat. Ha ez az igénylista összeállt, akkor abból a listából lehet elkezdeni a megvalósítást. Az attól való eltéréseket pedig tiltani. Tanulmányokra, rendezvényekre pedig egy fillért sem! Mert az volt, nincs, elszállt, bármiféle haszon, eredmény nélkül.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.12. 21:29:33

@Lord_Valdez:

"Erre vonatkozott, hogy ez nem biztos, hogy a kisebb országokra is igaz. A nagyoknál nyilván, mert kellően nagy belső piacuk van."

És mi a kellően nagy? Ahol a kínálat és a kereslet egyensúlyban van. A külföld felé eladósodott országokra nem igaz ez, mérettől függetlenül. Szerintem. Ha pedig nincs rá különösebb ok, a belföldi lakossági szereplők pénze ritkán, illetve csak kismértékben hagyja el a belföldi piacot és a belföldi devizát, leginkább diverzifikáció céljából. De azért ehhez már magas tőke szükséges. A magyar tapasztalatok is azt mutatják, hogy nem jellemző a belföldi pénzek külföldre vitele. Ha valaki mégis így dönt, amögött nyomós indok van. Ilyet alapesetben nehéz találni a hazai piaccal szemben.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.12. 21:32:46

@Lord_Valdez:

"A másik pedig, az összes hitelfelvételre igaz, hogy amikore felveszed, akkor tök jó, de amikor visszafizeted, akkor az szívás. Ebben nem különbözik attól, hogy ki volt a hitelező."

Már hogyne különbözne! Nagyon nem mindegy a fizetési mérleg szempontjából. Ha te nekem hitelezel, akkor az az ország szempontjából nettó nulla. Ellentétben a külföldi hitelekkel. Lásd például a CHF hiteleket.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.12. 21:34:05

@anonymand:

Azért ne örülj ennyire látványosan! ;)

anonymand 2016.02.13. 06:37:23

@ccactus:

Remélem nem baj, hogy rácuppantam?
Majdnem ittam is az örömhírre 2x2 felest négyszer (Unicumból).
Majdnem.
Objektív okok miatt csak mertem egy nagyot (üveget) álmodni...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.13. 09:46:58

@anonymand:

Mire ittál volna? Hogy már te sem látsz lassuló trendet?
Állítólag 2016 az átmeneti lassulás éve lesz. Már csak 2-3 negyedévet kell várni és lehet, hogy lesz egy-két negyedév amikor a GDP növekedés 1-2 tizedszázalékkal alábukik a 2,5%-os limitednek. Ezt jósolják.
Mielőtt jön az újabb gyorsuló periódus. Ezt jósolják.

És nehéz vele vitatkozni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.02.13. 21:32:41

@ccactus:
Tanulmányokra nagyon is van szükség, csak nem mindegy, hogy ki tanulmányoz és mit. Egy problémát feltáró tanulmány segíthet jobban célozni az erőforrásokat. Míg más tanulmányok tényleg csak pénzkidobások lehetnek.

A kellően nagy nyilván nem egy jól definiált valami, ráadásul, igazából nem is csak ettől függ. Úgy általában igaz, hogy a nagy gazdaságok állampapírjai vonzóbbak, mert általában kevésbé kockázatosak. Úgy általában ezen nagy gazdaságokban általában a befektethető tőke is több. De ezek csak általánosságok, nem törvényszerűségek.
Ha megnézed pl. a brit államadósságot, akkor azt látod, hogy több, mint 70% belföldi, viszont ha az USA-t, akkor alig több, mint a fele. Azaz az USA-ra pl. nem igaz.

Már, hogy ne hagyná el a belföldi piacot? Ha csak állampapírvásárlásban gondolkodsz, akkor talán, de minden befektetés végső célja nem a további befektetés, hanem a későbbi fogyasztás. A belföldi lakosság is fogyaszt és egy nyitott gazdaságban ez a pénz ilyenkor elhagyja az országot.

A fizetési mérlegben valóban különbséget jelent.
A CHF hitelekkel nem a külföldiség volt a baj, hanem az árfolyam kockázat.
Apropó, árfolyamkockázat. Nem olyan nehéz a hazai állampapír piacot megverni (persze, utólag, bár tudtam volna akkor). Ha pl. 2004-ben magyar helyett mondjuk német állampapírt veszek, 10 éveset, akkor rohadt sokat nyertem volna az árfolyamon :)

anonymand 2016.02.14. 01:06:09

@ccactus:

Mire ittam volna?
Az első felest arra.
A másodikat pedig az elsőre, oszt így tovább.
"Állítólag 2016 az átmeneti lassulás éve lesz." - állítólag 2010-ben úgy döntöttünk, hogy ezentúl minden fontos kérdést megbeszélünk. Ez is be fog jönni annyira.
"Már csak 2-3 negyedévet kell várni és lehet, hogy lesz egy-két negyedév amikor a GDP növekedés 1-2 tizedszázalékkal alábukik a 2,5%-os limitednek." - majd meglátjuk.
"Ezt jósolják." - és még rosszabb is lehet.
A mezőgazdaság mindig bizonytalan tényező, az UNIO még meggondolhatja magát és alaposabban a körmére néz a pénzelosztóknak (sok-sok pén visszafizetésével járhat), Kína is szolgálhat meglepetéssel (aminek nagyon nem örülnék), és talán még van nehány dolog, ami túlontúl kockázatos volta miatt befolyásolhatja majd az eredményeket.
Most valóban hullámjelleget látok.
Neked ez most bejött. :)
Nem annyira, mint a felminősítés. :(
"És nehéz vele vitatkozni."

anonymand 2016.03.18. 19:11:55

@ccactus:

"A Standard&Poor's megerősítette eddigi hitelminősítését Magyarország esetében - írja a Reuters. Az intézet a stabil kilátást is változatlanul hagyta, ami jól mutatja, hogy a három nagy hitelminősítő közül valóban az S&P a leginkább tartózkodó a magyar felminősítést illetően." - minden hülye szembe jön?

anonymand 2016.05.03. 07:22:20

@ccactus:

Most már tényleg nagyon érik.
Bizony Isten!

"A kormány évek óta arra vár, hogy a nagy nemzetközi hitelminősítők kiemeljék az országot a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriából, s az elmúlt hónapban már az elemzők is optimisták voltak. A gazdaság növekedése, a fizetési mérleg többlete, de elsősorban az alacsony hiány melletti elkötelezettség abba az irányba mutatott, hogy idén a három nagy cég (Fitch, Standard & Poor’s, Moody’s) közül ketten is felminősítenek. Most viszont megint pesszimistábbak lettek a szakértők."
"A kormány a 2017-es költségvetés tervezete szerint 2,4 százalékos hiánnyal számol, miközben a korábbi tervek alapján 1,7-re lehetett számítani. A múlt héten ráadásul egy 500 milliárd forintos élénkítőcsomagot is bejelentettek az idei évre, ami szintén növeli a hiányt. „Mindezek miatt az adósságcsökkenési pálya sem lesz olyan látványos, ha lesz egyáltalán csökkenés” – vélekedett az elemző.

Török Zoltán szerint mindez azért baj, mert a hitelminősítők legelőször az államháztartási hiány alakulását nézik meg, majd azt, miként alakul az adósságpálya. „Mivel mindkét tényező romlott, ezért a felminősítés mellett szóló legfontosabb érv a papírkosárba került” – hangsúlyozta a Raiffeisen szakértője. Hozzátette: más kérdés, hogy a lépések felpörgetik a gazdasági növekedést, de a hiány növekedése nem kedvez a hitel-visszafizetési képességnek."
www.vg.hu/gazdasag/bovliban-maradunk-a-kormany-osztogatasai-miatt-469522

anonymand 2016.05.21. 04:41:58

@ccactus:

Te, ti, olyan örök érvényűeket szoktál, szoktatok írni, hogy csak na!
"Állítólag 2016 az átmeneti lassulás éve lesz. Már csak 2-3 negyedévet kell várni és lehet, hogy lesz egy-két negyedév amikor a GDP növekedés 1-2 tizedszázalékkal alábukik a 2,5%-os limitednek. Ezt jósolják.
Mielőtt jön az újabb gyorsuló periódus. Ezt jósolják.

És nehéz vele vitatkozni. "
Na jó, nem teljesen az örökkévalóságig tartott, belátom.

"Érik Magyarország felminősítése." - a kijelentés jobban teljesít.
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarország államadós-besorolását pénteken a Fitch Ratings."
De bejött!
Nektek csak megszületni volt nehéz, szokták mondani ugye az ilyen szerencsecsillag alatt világra jötteknek.

anonymand 2016.05.21. 06:15:07

@ccactus:

Közbevetés.
A posztban említésre kerül a korábbi jegybankelnök ... is.
"Finoman szólva is vicces, mikor Simor András és a jegybank olyan hangzatos közleményekkel áll a sajtó elé,"... ajánlom becses figyelmedbe a következő, számomra nem túl linkeket:
nol.hu/gazdasag/cel-es-valosag-1615549
Amire rögvest volt ellenvélemény:
nol.hu/velemeny/suranyi-gyorgy-9-tevedese-1616145
És volt viszontválasz:
nol.hu/velemeny/tevedesek-szomoru-jateka-1616213
Tanulságos.

A felminősítéssel kapcsolatban, és úgy általában.
"A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a magyar reformok működnek."
www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/mar-nem-vagyunk-bovlik-itt-van-vargaek-dicshimnusza-470332
Ez is egy vélemény, így is lehet fogalmazni.
Meg lehet úgy is, hogy örvendetes a felminősítés, reménykedjünk a másik kettő hasonló legközelebbi értékelésében, de ügyeljünk a mértéktartó viselkedésre.
Öröm, kinek ne lenne az, hogy , azaz öt év után kikerültünk az első nagy minősítőnél a bóvli kategóriából.

"A cég a pozitívumok között említette a csökkenő államadósságot, amelynek finanszírozása egyre nagyobb arányban hazai (banki, lakossági) forrásból történik. Kiemelték a javuló államháztartási folyamatokat is, így a tartósan 3 százalék alatti költségvetési hiányt." - itt azért illik megállni egy szóra.
Nem másért, mint egy eleddig vitás kérdés kapcsán, ami az Exim Bankot illeti.
A vita még nem zárult le, tekintsük kétesélyesnek.
Reális opciónak tűnik, hogy bukni fogjuk. :((

"A hitelminősítő idén 2 százalék, jövőre 2,5 százalék hiányt jelez előre." - és már tárgyalják a "választási" költségvetést.
Mintha lazuló gyeplőkről olvastam volna.
Erre mondhatjuk nyugodtan, hogy majd meglátjuk.

"A Fitch idén 2,1 százalékos, jövőre 2,5 százalékos növekedést becsül"... számodra talán a legfájóbb pont.
Túl azon, hogy a 2,1% lassuló növekedést jelez (ha jól értelmezem), még mindig várom, hogy pontos számításaid szerint a jelenlegi kurzus alatt (2010-től!) milyen mértékű is a GDP-növekedés átlaga.
Én valaha azt találtam (nem közgazdászként) leírni, hogy minimum 2,5% tartós növekedést tartok elfogadhatónak.
Mennyi?
Elérte az általam kitűzött minimumot?
Tartós?
Meghaladta?
Mikor éri el, meghaladja-e valaha, arra szintén adhattok egy prognózist.
Előbb, vagy utóbb biztos bejön.

anonymand 2016.06.11. 14:26:39

@ccactus:

Nem is annyira a rácuppanás az oka, hogy közlöm veled a rossz hírt.
Valamikor régen, még arról is vitatkoztál, hogy milyen szempontok figyelembe vételével döntenek a hitelminősítők.
Nem értettünk egyet, s most visszaigazolást nyertem expressis verbis.

"Egyelőre nem tervezi Magyarország felminősítését a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő, mint mondták, a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika és az EU-s forrásoktól való függés miatt nem kerültünk át a befektetésre javasolt kategóriába."
"Jelenleg a felminősítés fő akadálya a kiszámíthatatlan politika, a meggyengített intézményesség és az EU-s forrásoktól való függés, ami nagyon magas" – mondta a Reuters hírügynökségnek. Hozzátette: a gazdasági bizonytalanságot növeli, hogy Magyarország eleshet a gazdaságunkban oly fontos EU-s forrásoktól, amiért a menekültválság során kevéssé együttműködő az EU befizető államaival."
www.origo.hu/gazdasag/20160610-sp-hitelminosites-magyarorszag-nincs-felminosites.html
Kiemelném a "kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát".

Varga Misi szavai is érdekesek, az első negyedév "eredményeinek" ismeretében.
"látványos erősödésre van szükség a második fél évben”
Őszre gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot ígér, aminek célja „elkerülni az autógyártás és az uniós források kizárólagos hatását.
Ezek szerint akkor mégsem megy annyira jól.
Ezek szerint valós alapja volt figyelmeztető szavunknak, mert többen is felhívtuk a figyelmedet, hogy az autógyártás és az Uniós források túlzottan befolyásolhatják eredményességünket.
Mondta még azt is, hogy egyetért azzal, hogy nagyobb növekedésre van szükség, csak idióta főnökétől eltérően nem vizionált 5%-ot.
Mondd, nem lehet az, hogy olykor mégis csak a kritikus szavakban rejlik több igazság, mint a kormánypropagandában?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.07.23. 10:46:18

Itt vagyok! Mi ez a nagy aktivitás? Történt valami? Magam részéről elég unalmasnak találom a belpolitikát mostanában. Lassan de biztosan halad a karaván. Most éppen a bérek emelkedéséről jött ki egy hír. 7%-kal emelkednek. A baloldali ellenzéknek meg a Liget projekt a legnagyobb problémája mostanában. Ez is jelzi, hogy a fontos kérdésekben (adórendszer, nyugdíjrendszer, családpolitika... stb.) nem tudnak jobb alternatívát felmutatni a jelenlegi iránynál. Igazából a választást sem akarják megnyerni szerintem 2018-ban. Hiszen addig már kevesebb, mint két év van hátra. Hol a minisztereljök jelölt? Hol az árnyékkormány? Hol vannak a programalkotó tudományos háttérműhelyek? Hol a program?

A legjobban az tetszik, ahogy a népszavazásra próbáltak készülni. Azt próbálták az emberek fejébe verni, hogy ez tulajdonképpen egy EU ellenes népszavazás lesz. Erre a héten jött három kormányzati nyilatkozat, amelyik gyorsan kinyírta ezt a stratégiát: 1. Átvennénk az angoloktól az EU soros elnökségét, 2. gondolkodunk az Euró bevezetésén 3. Kampányolunk Londonban a Brexit ellen.

Egy vicc ez az egész magyar baloldal.

anonymand 2016.07.23. 19:30:00

@ccactus:

"Itt vagyok! Mi ez a nagy aktivitás? Történt valami?" - roppant örvendek, hogy vagy.
Az aktivitást számon kérni egy hozzászólótól a blog egyik szerzőjének?
Érdekes megközelítés.
Régen téma volt a foci.
Majd szentté avatták egyesek a válogatottat a negyven éve nem látott siker okán.
(megérte stadionokba nyomni a pénzt) :)))
Kiesett a Fradi.
(és milyen körülmények között, kitől?) :)))
Kevesebb néző van a meccseken, mint korábban.
Szóval, történt egy és más, ami korábban nagyon is témátok lett volna.
Én ugyan a focihoz nem értek, ezért keveset is szóltam hozzá, de legalább életjelnek tekintettem volna egy-egy posztot.
Amikről vitázni szoktunk, azok a témák adatra várnak.
II. negyedév - augusztusban lesz értékelhető.
Építőipar - már nem tekinted annyira indikátor jellegűnek (tűnik ki optimizmusodból), és ott is a féléves adat lesz az, ami trendváltozást jelezhet.
Szegénység?
Nem igazán reagáltál arra, hogy volt intézet amely felvállalta a KSH szerepét, és a korábbi (KSH módszertan szerint) metódus alapján romlást mért.
Hogy vannak kényes ügyek, amelyektől a blog szerzői mindig is távol tartották magukat, megszoktuk.
A teljesség igénye nélkül:
- ORÖ - Farkas Flórián
- kopaszok - február 13.
- lopás lopás hátán - eddig sem nagyon zavart titeket (www.korrupcioinfo.hu)
- MNB ügyek
- Quaestor - még csak nem is keresik hova lett a dohány, mért pont ti feszegetnétek?
- népszavazási kampány milliárdokért
- oktatás
- egészségügy
- szociális ellátás
- hármas metró
- internet ÁFA(rezsi)-csökkentés
És még lenne...

Azért a Liget-projekt megérdemel(ne) egy pár sort.
Valamikor régen, nyilván jó szándékkal, azt tanácsolták, hogy próbáljak rendszerszinten gondolkodni.
Jó, legyen akkor Budapest, mint rendszer.
Szintén a teljesség igénye nélkül:
Kossuth tér, József nádor tér, a volt Ludovika kertje, vizes VB környéke, Etele út, Újlipótvárosi jegenyék, stb.
Pótlás nélkül.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.07.23. 20:06:07

@anonymand: " Hol az árnyékkormány? Hol vannak a programalkotó tudományos háttérműhelyek? Hol a program? "
2010-ben volt ilyen a valasztasok elott, az ugynevezett "jobboldali" fidesznel? Volt ilyen 2014-ben?
Szoval 2010-ben sem tudott alternativat mutatni a fidesz. Fura ez...

Erre a héten jött három kormányzati nyilatkozat, amelyik gyorsan kinyírta ezt a stratégiát: 1. Átvennénk az angoloktól az EU soros elnökségét, 2. gondolkodunk az Euró bevezetésén 3. Kampányolunk Londonban a Brexit ellen.

Orban beszede Tusvanyoson, es az EU ekezese azert szep bizonyitek ra, hogy kaktusz csak a hazugsagokat tudja tolni. Na de mindegy is...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.07.23. 20:13:00

@anonymand: Ez pedig egyben azt is jelente, szerintem kaktusz szerint, hogy egesz egyszeruen MINDEN rendben van. Oktatas tokeletes, az egeszsegugy remek, epulnek a stadionok, a szegenyseget felszamoltak, korrupcio pedig egyszeruen nincs, ezert nincs mar tema. Elertek a tokeletes kormanyzast, es mivel a nivo blog egy fuggetlen blog, ezert nem talal mar temat. Ennyi tortent. :DDD Neme ertem mit nem ertesz. Ennyi tortent.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.07.23. 20:14:24

@anonymand: nyilvan emlitesre sem melto, h a kormanynak mar maganhadserege van, aki ha kell valasztast akadalyoz meg. Ez nem tema, kaktusznak, neki a Magyar demokracia ennyit er. Aztan el lehet donteni, hogy mi a vicc. Kaktusz hazugsagai, vagy egyeb mas.

anonymand 2016.07.24. 05:26:58

@Tyson925:

Igen, igazságod vagyon. Hol a program? Hol volt a 2010-es választások előtt?
8 év kemény felkészüléssel akkor sikerült egy olyan "programmal" megnyerni a birkák bizalmát, amiben igazán konkrétan csak a szegénység megszüntetéséről esett szó. A többi csak töltelékszöveg.
2014-ben még ennyi sem volt.
Ezekből nyilvánvalónak tűnik, hogy nem program köll a népnek, hanem mákony.

" 1. Átvennénk az angoloktól az EU soros elnökségét, 2. gondolkodunk az Euró bevezetésén 3. Kampányolunk Londonban a Brexit ellen." - a sorrendiség nem stimmel, de a karaván kijelölt útvonala világos.
Vagy mégsem?
Tusványos mit ígér?
(Erdogan a barátunk, Trump neve legyen áldott)

Nos igen, menekültügyben is lenne miről szólani.
Milyen kár, hogy nem menekült futott ámokot Münchenben, s nem németeket ölt meg!
Olyan szépen lehetett volna plakátolni? "Tudta? Nem? Pedig Bonsai Duce megmondta!"
(Készült az együgyű kormány birkái számára.)

Fentebb írt, korántsem teljes listámhoz lehet még írni bőven.
A szekularizáció gyengülésétől Balog Zoltán gyalázatos szolgájának "teljesítményén" át a gyülekezési törvény módosításáig.
"Történt valami? Magam részéről elég unalmasnak találom a belpolitikát mostanában. Lassan de biztosan halad a karaván." - nem kedves ccactus, nem történt semmi lenne a helyes válasz?

anonymand 2016.07.24. 05:40:21

@ccactus:

"Erre a héten jött három kormányzati nyilatkozat, amelyik gyorsan kinyírta ezt a stratégiát: 1. Átvennénk az angoloktól az EU soros elnökségét, 2. gondolkodunk az Euró bevezetésén 3. Kampányolunk Londonban a Brexit ellen." - ezt így minek kell tekinteni?
Csúsztatásnak?
És akkor finoma fogalmazok.
Ha már említed akkor a kronológiai sorrendet tartsd be kérlek, mert nagyon nem mellékes!
Preambulum:
Folyamatos háború Brüsszel ellen
1. Plakátkampány Londonban a Brexit ellen
2. Átvennénk a soros elnökséget (ez az átkozott soros már megint!!!)
3. álmodozunk (mert merünk nagyot álmodni) az Euró bevezetéséről
Postambulum:
Tusványosban elássuk az Uniót, és indián táncot járunk sírhantján.

Szóval ez a bekezdésed ha törlésre nem is, de alapos átfogalmazásra szorul.
Ha az idézett formában marad, megint lesz, aki képes téged hazugnak nevezni.

Egy vicc ez az egész magyar baloldal.

anonymand 2016.07.24. 07:54:45

@ccactus:

Ott hagytam abba, Egy vicc...
Avagy: tragédia.
Netán a viccen nevetni ugyan nem tudunk, de vigasztal a tudat, hogy tragédiának felülmúlhatatlan a kormány.
"Az euróövezet elmúlt években előkerült nehézségei, problémái most nem teszik túlságosan vonzóvá a csatlakozást - mondta Varga Mihály Tusnádfürdőn adott interjújában. A nemzetgazdasági miniszter, egyben a kormányzati gazdasági kabinet vezetője alig néhány nap alatt gyökeresen megváltoztatta addigi álláspontját, hiszen a hét elején a Magyar Hírlapnak még arról beszélt: Magyarország akár már az évtized végén csatlakozhatna az eurózónához. A tárcavezető euróbarát nézeteinek azonban időközben a nyilvánvalóan euroszkeptikus Orbán Viktor kormányfő néhány nap alatt keresztbe tett."
nepszava.hu/cikk/1100770-varga-elszolta-magat---megsem-lesz-euro-hazankban

anonymand 2016.07.24. 08:15:48

@ccactus:

"Itt vagyok! Mi ez a nagy aktivitás? Történt valami? Magam részéről elég unalmasnak találom a belpolitikát mostanában."

Szemét dolog - 2016. május 24. - Droli - 3 komment

Amikor a számítógép popdalt énekel - 2016. április 26. - Droli - 1 komment

Vasárnap nyitva - kérdezz-felelek - 2016. április 17. - Droli - 3 komment

Vasárnap is nyitva - 2016. április 11. - Droli - 179 komment

Nem kéne újra nevet változtatnod?
Mondjuk "bagoly"-ra?

"Történt valami?"
Kutyatámadás - 2016. február 21. - Droli - 2 komment
Ááá, semmi!
Január 19. óta semmi az ég adta világon.

Én nem védelek meg téged - 2016. január 19. - Droli - 116 komment

Hol vannak a terroristák? - 2015. november 15. - Droli - 50 komment

Felesleges lenne felsorolni visszamenőlegesen az aktivitást mutató változásokat.
Amúgy jellemzően "romlásnak indult hajdan erős magyar"...
Ne csodálkozz, ne rajtunk kérd számon az aktivitást.
Mármint azokon, akiknek számtalan hozzászólása válaszra sem méltatott részedről.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.07.26. 09:14:30

@anonymand: Kaktusz eleg gyakran vallalja, hogy ezzel a fiatalemberrel kozos nezetet vall:
coub.com/view/dq9q7

Azt hiszem, kaktusz fele kommunikaciot nem most talaltak ki ;)

anonymand 2016.07.27. 08:29:42

@Tyson925:

"Azt hiszem, kaktusz fele kommunikaciot nem most talaltak ki ;)" - jól látod.
Az is régen bevett szokás, hogy vádold meg ellenfeledet azzal, amit magad elkövetsz (rendszeresen).
Aki belelép a csapdába és védekezni próbál, eleve vesztett.
Cáfolni, adatokkal bizonyítani az ellenkezőjét lehet.
Maximum elhallgat a vádaskodó.
Mint zum Beispiel most. :)))

anonymand 2016.07.28. 05:50:27

@ccactus:

"Magam részéről elég unalmasnak találom a belpolitikát mostanában." - és milyen igazad van!
Bonsai Duce és Trump, Rogán, népszavazási beadvány aláírások vizsgálata ugyan történés a javából, ám mi még nálatok is unalmasabbnak talál(hat)juk, hiszen nem reagálunk.
Mintha nem is "FÓRUM - VITASSUK MEG!" lenne.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.08.01. 09:14:04

@anonymand:

"2. gondolkodunk az Euró bevezetésén"

"Lehet eurónk, de mostanában azért nem lesz
- mondta a nemzetgazdasági miniszter Tusnádfürdőn a KarcFM-nek. A tárcavezető kifejtette: az euróövezet elmúlt években előkerült nehézségei, problémái most nem teszik túlságosan vonzóvá a csatlakozást.

Magyarország egy kivétellel teljesíti a feltételeket, az pedig, hogy még nem kíván belépni a kötött árfolyamrendszerbe, saját elhatározása - mondta a miniszter."

Ugy latszik kaktusz koma, mar MEGINT HAZUDOTT. ilyen egy igaz kereteny, biztos sokat jar gyonni...

"Nem lát valós szándékot a belépésre Zsiday Viktor közgazdász, befektetési szakember sem. Ő a Magyar Nemzetnek nemrég adott interjújában arról beszélt, hogy egyáltalán nem kell komolyan venni az eurózónába való belépésről szóló nyilatkozatokat, azok egyszerű pr-fogásnak tekinthetők. A mostani kormány gazdaságpolitikája a minél nagyobb döntési szabadságra épül, s nincs jele annak, hogy ezt fel kívánnák adni."

www.napi.hu/tozsdek-piacok/a_forint_lesz_meg_hetvenot_de_nyolcvan_eves_is.618427.html

Egyszeru pr fogas... Nem baj kaktusz...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.08.05. 10:57:10

@anonymand: "A miniszter szavaiból kiderül, hogy Magyarország jövőre nem lép be az ERM-II rendszerbe, ezzel pedig az is eldőlt, hogy 2020-ban nem csatlakozunk az eurózónához. Sőt, erre csak akkor kerülne sor, ha a lengyelek és a csehek is készen állnak az uniós közös pénz bevezetésére, mert a visegrádi négyek - leszámítva természetesen Szlovákiát - összehangoltan fognak dönteni az euróról."

Ossze tudjuk ezt vetni kaktusz szavaival?

anonymand 2016.08.05. 11:59:02

@Tyson925:

Persze, hogy össze.
Olykor, amikor derülni akarok, bele, beleolvasgatok egy-egy régebbi Nívó-blogon megjelent posztba.
Foci, gazdaság, szegénység, stb.
Tán föltűnt, olykor még aktualizálom is egy kicsit azzal, hogy odapiszkítok.
A blog írói, mintha mi sem történt volna, természetesen nem reagálnak.
Viszont nem vagyunk elég aktívak - jön a minősítés.
Most éppen a KSH friss gyorsjelentésén derültem volna, de csalódás ért.
Ha megjegyzésekkel illetném az csökkenő ipari termelésről szóló adatokat, akkor kapnák a pofámra, hogy a rossz hírre "rácuppantam".
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ipe/ipe1606.html
Egyébként is elhatároztam, hogy megvárom a II. negyedévről szóló (aug. 15.-én napvilágra kerülő) adatokat, tehát a linket megadtam ugyan, de nem kommentálom.

"Mi ez a nagy aktivitás? Történt valami? Magam részéről elég unalmasnak találom a belpolitikát mostanában." - nos igen.
Valóban uborkaszezon van.
Az oktatás rendben, nyári szünet.
Egészségügy rendben, hisz kajaszünet az esztergomi kórházban.
kismalac.blog.hu/2016/08/05/egeszsegtelen_egeszsegugy_582
Foci (valaha igen preferált témakör, volt) rendben, hiszen minden csapatunk befejezte áldásos működését, hogy jól megérdemelt nyári pihenőjüket tölthessék.
Kérdés, hogy megtörténik-e az első Fidesz-képviselő elleni nyomozás megindítása.
Inkább nem írnak.
Inkább uborkaszezon van.
Ám csak tízet köll aludni...

anonymand 2016.08.31. 10:27:34

@ccactus:

Milyen igazad van!
Nem történik szinte semmi.
A KSH kiadja az éppen aktuálist:
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ber/ber1606.html
Nekem úgy rémlik, hogy valakik, valamikor mintha károgtak volna az Uniós pénzek kifutásáról, és annak hatásáról.
persze lehet, hogy csal a memóriám...

anonymand 2016.09.06. 12:40:21

@ccactus:

"A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 1,8, az előző negyedévhez viszonyítva 1,0%-kal nőtt. A jó mezőgazdasági termés hatására a korábban közölt I. negyedéves GDP-volumenindex 0,2 százalékponttal, 1,1%-ra emelkedett. Összességében 2016 I. félévében a magyar gazdaság teljesítménye 1,9%-kal bővült."
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/gdp/gdp1606.html

Valaki nem is tudom milyen néven, de folyvást az általam elvárt tartós minimum 2,5%-ot szokta felhánytorgatni. : ) )

anonymand 2016.09.16. 18:52:26

@ccactus:

Rácuppantam:

444.hu/2016/09/16/felminositette-magyarorszagot-a-standard-poors

Gratulálok a szerencsés nyerteseknek, akiknek jól sikerült a tippelés!

anonymand 2016.09.28. 06:44:39

@ccactus:

"Nagyot romlott Magyarország versenyképessége a Világgazdasági Fórum idei jelentése szerint. A 69. helyen állunk, ami hat pozícióval rosszabb a tavalyi helynél. Ez a legrosszabb eredmény, amit valaha elért az ország."
www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/elkepeszto-szamok-hanyatlik-magyarorszag-versenykepessege-tortenelmi-melysegbe-jutottunk-475956

"A genfi székhelyű Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) idén is értékelte a világ nemzetgazdaságainak versenyképességét, amely a termelékenység hosszú távú alakulására ható tényezőket fogja össze 12 fő mutatóba, és a kutatásból készült rangsort ma jelentették meg. Ezen a listán Magyarország 2016-ban – a tavalyi eredményéhez képest hat helyet rontva – 138 ország közül a 69. helyen áll, ami történelmi mélypont. Az EU 28 tagállama közül gazdaságunk a 25. legversenyképesebb, utánunk már csupán Horvátország (77.), Ciprus (83.) és Görögország (86.) található."
www.vg.hu/velemeny/tortenelmi-melyponton-a-magyar-versenykepesseg-hogyan-tovabb-475938

Ez csak rugalmas elszakadás.
Mint a Don-kanyarnál...

anonymand 2017.02.16. 05:47:21

@ccactus:

Tudom, tudom, te itt vagy.

"Állítólag 2016 az átmeneti lassulás éve lesz. Már csak 2-3 negyedévet kell várni és lehet, hogy lesz egy-két negyedév amikor a GDP növekedés 1-2 tizedszázalékkal alábukik a 2,5%-os limitednek. Ezt jósolják.
Mielőtt jön az újabb gyorsuló periódus. Ezt jósolják." - és bejött.

anonymand 2017.02.16. 05:59:32

@ccactus:

Tudom, tudom, te itt vagy, még mindig..

"Már csak 2-3 negyedévet kell várni és lehet, hogy lesz egy-két negyedév amikor a GDP növekedés 1-2 tizedszázalékkal alábukik a 2,5%-os limitednek." - egyrészt mindig elfelejted hozzátenni, hogy én tartós minimum 2,5%-ot írtam.
Legalább, hosszú időn keresztül, szabad fordításban.
Mennyi is a 2016-os év GDP növekmény?

"Ezt jósolják.
Mielőtt jön az újabb gyorsuló periódus. Ezt jósolják." - és minden előrejelzés tartalmaz legalább egy félmondatot arról, hogy "nem fenntartható".
Ez mintha elkerülte volna a figyelmedet.
Sebaj!
Engedd meg, hogy emlékeztesselek:
nivo.blog.hu/2014/03/14/gazdasagi_novekedes_4_-ra_gyorsulhatott_az_elso_negyedevben
nivo.blog.hu/2015/02/13/europa_rekorder_a_gazdasagi_novekedesunk
nivo.blog.hu/2014/02/14/vegre_szarnyalunk
Ugye emlékszöl?
Ugye képes vagy kiszámolni a 2010 óta elért GDP növekedés átlagát?
Ugye megírod nekem ... is?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.04.12. 14:27:00

@ccactus: "Azt próbálták az emberek fejébe verni, hogy ez tulajdonképpen egy EU ellenes népszavazás lesz. Erre a héten jött három kormányzati nyilatkozat, amelyik gyorsan kinyírta ezt a stratégiát: 1. Átvennénk az angoloktól az EU soros elnökségét, 2. gondolkodunk az Euró bevezetésén 3. Kampányolunk Londonban a Brexit ellen."

www.hirado.hu/2017/03/28/brusszelt-meg-kell-allitani-lesz-a-nemzeti-konzultacio-fo-uzenete/
"A héten induló nemzeti konzultáció fő üzenete az lesz, hogy "Brüsszelt meg kell állítani" - derült ki a kormány Facebook-oldalán kedden délután megjelent megjegyzésből."

Csak nem megint hazudtal, kaktuszka?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.04.12. 14:29:50

@anonymand: @ccactus: "Állítólag 2016 az átmeneti lassulás éve lesz. Már csak 2-3 negyedévet kell várni és lehet, hogy lesz egy-két negyedév amikor a GDP növekedés 1-2 tizedszázalékkal alábukik a 2,5%-os limitednek. Ezt jósolják. "

Hat, bejott...

anonymand 2017.04.13. 07:27:08

@Tyson925:

Az "átmeneti lassulás" az olyan mint anno a rugalmas elszakadás? :) :) :)
süti beállítások módosítása