Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Megneveljük a blog kommentelőket!

2013. szeptember 13. - Nívó blog

A Nívó blog alapvetően egy politikai-közéleti blog. Politikáról nagyon sok szinten és stílusban megy a vita. A parlamentben, az ATV-ben, a Hír TV-ben, a blogoszférában és más fórumokon, a kocsmában és még sok-sok egyéb helyszínen, fórumon.

Sajnos azt kell azonban tapasztalni, hogy igazán nívós, építő jellegű, a másik véleményére adó és odafigyelő, nem személyeskedő, higgadt, érveket ütköztető, érzelmektől mentes vita csak nagyon kevés helyen valósul meg, tulajdonképpen sehol. Ez az állítás a kocsmára éppúgy igaz, mint a parlamentre, vagy a blogokra.

A Nívó blog indulásakor azonban pont ezt, a higgadt, érvekre épülő vitát tűzte ki célul: 'Vitassuk meg nívósan!' Koncepciónk az volt, hogy a moderálás minden fajtáját elutasítjuk, bárki bármit leírhat ide, mi azt bizony ki nem töröljük innen. Ezt a vállalásunkat a mai napig be is tartottuk. Most, hogy ismert "nagybloggá" váltunk, túl a 3 millió oldalletöltésen, be kell látnunk, hogy célunkat, a témák nívós megvitatását egyelőe nem sikerült elérnünk. Sok kommentelő visszaélt a szabadelvűségünkkel. Nálunk is nagyon sok a trágár kifejezés, a gúnyolódás, a személyeskedés, vagy éppen a túlzottan "modoros" hozzászólás. Ez viszont pont azon olvasókat riasztotta el a cikkeinkhez való hozzászólástól, akik valóban higgadtan, építő jelleggel szeretnének eszmét cserélni, tehát pontosan a célcsoportunkat.

Ezen próbálunk most javítani egy ötlettel. A blog.hu-nak ugyanis van egy olyan funkciója, hogy tiltott kifejezéseket lehet beállítani, amelyet ha a kommentelő használni szeretne hozzászólásában, akkor hozzászólása nem jelenik meg, hanem a következő hibaüzenet olvasható: "Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!"

Úgy gondoltuk, hogy mostantól kísérleti jelleggel a blog.hu ezen funkcióját alkalmazni fogjuk. Nem árulunk zsákbamacskát, a tiltott kifejezések listáját ebben a posztban folyamatosan közzétesszük, így ha valaki a fenti hibaüzenetbe fut bele, ide kattintva ki tudja szerkeszteni mondandójából a tiltott kifejezést, és akkor a hozzászólása azonnal megjelenik. Célunk, hogy biztosítsuk, hogy a mérsékeltebb, higgadt kommentelőinknek ne kelljen attól tartania, hogy véleménye miatt nyomdafestéket nem tűrő támadások érjék akár jobb, akár baloldalon áll. Természetesen bárki megfogalmazhat ellenvéleményt bárkivel szemben, de csak kulturáltan. Csipkelődés, gúnyolódás, trágárkodás nélkül. Ezt hivatott biztosítani a tiltott kifejezések bevezetése.

Tudjuk jól, hogy ez a módszer a moderáció egyik formája, amit eddig mereven elutasítottunk, sőt másokat is élesen kritizáltunk, amikor moderált. Ugyanakkor ez a fajta moderáció teljesen objektív lesz. Nem a blog szerzői fognak csemegézni a kommenteken szubjektív módon, hanem egyszerűen a tiltott kifejezéseket tartalmazó komment nem jelenik majd meg.

A kommentek törlését továbbra is elutasítjuk. Ha tehát valaki kiskaput talál, és olyan "csúnya szót" tud használni ami még nincs a tiltólistán, az természetesen meg fog jelenni, és nem is  fogjuk kitörölni. De erre csak egyszer lesz lehetősége, utána soha többet, ugyanis a csúnya kifejezést azonnal felvesszük majd a tiltott kifejezések listájára, így többé már nem lehet majd elsütni. Így tartjuk korrektnek. Természetesen kifinomult a magyar nyelv, nincs kétségünk afelől, hogy a tiltott kifejezések listája igen-igen hosszú lesz, de ez nem baj.

Ötletünk hatásosságában bizonytalanok vagyunk, ezért jelen posztban arra kérjük olvasóinkat, hogy mondják el véleményüket az ötletről, esetleg javasoljanak további tiltandó vagy megengedendő kategóriákat. Ezenkívül online szavazást is indítunk, hogy az olvasói véleményeket minél szélesebb körből merítve ismerhessük meg.

Lássuk, milyen jellegű szavakat gondoltunk korlátozni blogunkon:

1. A trágár, csipkelődő, másokat minősítő kifejezéseket. Például hülye, bolond, agyhalott, elmebeteg... stb.

2. A gúnyolódó szavakat. Például libajnai, piktor, elkúró, kuszaszem, nyugger, ... stb.

3. A szavak szándékos eltorzítását. Például 'a zebmerek', 'oszt jónapot' ... stb.

4. A túlságosan erős, nívós eszmecserébe nem illő beszólásokat. Például 'fogd már fel', 'fogd be', 'hallgass', 'csendben maradtál vóna okosabb lett vóna', 'nevetséges vagy'... stb

És természetesen minden más olyan kifejezést, amelyet objektív módon le lehet tiltani, mert egy nívós vitának nem lehet része. A tiltott kifejezések használata éppúgy vonatkozik a blog szerzőire, mint bárki másra. Ha pedig beválik a dolog, az összegyűjtött szókincset - bár ebben az esetben kicsit képzavarnak tűnik kincsről beszélni - akár más hasonló törekvésű blogok is egy csomagban átvehetik tőlünk.

Meglátjuk mi jön ki a dologból. Reméljük sikeres lesz. Ha meg mégsem, akkor visszaállunk a korábbi liberális rendszerre. Várjuk az olvasók véleményét is a dologról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr205511178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

házelnök 2013.09.14. 06:55:11

Ki lehet találni egy kód rendszert is a smiley-khoz hasonlót, ahol mondjuk a 001 az állítólag legnépszerűbb politikai formáció vezetőjének nőnemű felmenőjének nemi beállítottságára-életvitelére utal.

Ezt a kódrenszert viccnek szántam
Előző mondatom nincs befejezve, mindenki azt gondol amit akar.

házelnök 2013.09.14. 06:58:55

liberálbolsi - nyilaskeresztény

anonymand 2013.09.14. 07:46:59

Tisztelt Nívó blog!

A tiltott szavak listájára kérem felvenni a 'nívó' szót.

Tisztelettel:
anonymand

házelnök 2013.09.14. 08:07:10

Lehet, hogy az avatar képem is valami olyant fejez ki ami tiltandó lehet?

toportyánzsóti 2013.09.14. 08:37:43

Fejétől büdösödik a blog,ahogy az ország is a narancsosok miatt rothad.

anonymand 2013.09.14. 08:44:22

Tisztelt Nívó blog!

Én megértem, hogy "blogunk egyik szerzője" időzavarral küzd.
Erre a posztra van energiája, ideje.
Az index közzétételére, segítséggel vagy anélkül meg nem van.

De, hogy milyen kíhívás egy megjegyzést elküldeni, az érdemes a "Nem is a szocik kúrták el az elmúlt 8 évet!" posztnál tett bejegyzésemen megnézni.
L*het, hogy ez*ntúl m*nden sz*ba t*szek egy csill*got, hogy átm*njen a sz*gorú szűrésen...
Légy résen!

T*sztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.14. 09:39:05

@pityipalkó:

"sajnos a TÖRVÉNYHOZÓINK által használt kifejezések épülnek be sokszor a kommentekbe némi saját bunkósággal fűszerezve.Ha az ember klasszikust idéz (oszt jó napot )az miért gond ?"

Ahogy a posztban szerepel, a parlamenti vitákat sem tartjuk nívósnak. Illés Zoltán minapi beszólása után ez mindennél aktuálisabb. Mi ennél magasabbra szeretnénk tenni a lécet.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.14. 09:41:17

@Szúrófény:

„Aki el akarja nyomni a kritikát: annak vagy becstelen szándékai vannak, vagy érzi a maga szellemi silányságát.”

Ezzel egyetértek, ugyanakkor a vita és a kritika nem szinonimái egymásnak. Egy kritikahalmaz nem egyenlő egy nívós vitával.

anonymand 2013.09.14. 09:50:35

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"liberálbolsi - nyilaskeresztény" - ez általmegyen?

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.14. 09:54:21

@Joooe:

"Nincs opció arra, hogy kiírja a fórummotor, hogy konkrétan melyik szóval/kifejezéssel van baja?"

Sajnos egyelőre annyira képes a blogmotor, hogy a posztban szereplő üzenetet kiírja.

Kétségeid jogosak, ugyanezek miatt vagyunk mi is bizonytalanok a kezdeményezés sikerében.

Másik gond, hogy ha egy kifejezést letiltunk, az nem csak az egész szavakra vonatkozik, hanem akkor is, ha a tiltott kifejezés egy másik, egyébként értelmes szóban megjelenik. Például ha a fasz-t ki akarjuk tiltani, onnantól kezdve a faszobor szót sem engedi a blogmotor.

Szóval elég kiforratlan funkció ez. De felvettük a kapcsolatot a blog.hu supporttal, úgyhogy elképzelhető, hogy csiszolható a dolog, ha blogger oldalról és blog.hu support oldalról is ráfekszik valaki erre a történetre.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.14. 09:56:52

@jános515:

"De vajon aki a blogon, nem mond igazat, állítása közel sem jár a valósághoz, vagy netán igaztalan és másokat leárató írásokat, tényként közöl -----azt mit kap ?"

Ellenvéleményt, cáfolatot!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.14. 09:58:38

@jános515:

"Vagy esetleg, netán szánt szándékkal statisztikát hamisít, szándékosan összemos dolgokat,ezáltal a blogban leírtak nem a valós tényeket tartalmazzák és olyan látszatot keltenek, amelyeknek semmi köze a valósághoz,abban az esetben a blogger vajon mit kap ?"

Berakod kommentbe a hivatalos adatot, forrásmegjelöléssel és linkkel. Intelligensebb megoldás, mint kígyót békát rákiabáálni, nem gondolod?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.14. 10:00:42

@jános515:

"Mert ahogyan nincs pozitív államadóság növekedés, úgy nincs munkahely növekedés sem,jólét sem, életszinvonal növekedés sem, csak szavakban . Nos akkor kinek is kell a valóságot tényszerűen, élethűen leírni ? "

Ezek azok a dolgok, amelyeket értelmesen meg lehet vitatni. Érvekkel, forrásokkal. A hivatalos adatokat pedig ilyen-olyan tényezőkkel-hatásokkal lehet árnyalni, illetve ezt mások véleményével, számításaival összevetni. Ez teljesen rendben van szerintem.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.14. 10:05:16

@jános515:

"Vagy netán ez a kormányt dicsőítőkre nem vonatkozna ?"

A tiltott kifejezések adottak, és objektívek ha valaki csúnya szót használ, a blogmotor nem tesz különbséget kormánypárti és ellenzéki kommentelő között.

Vagy netán azt kifogásolod, hogy nem lehetne trágár szavakkal illetni a kormányt vagy az ellenzéket, vagy bárki mást? Ez igaz. Pont ezt akarjuk kiszűrni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.14. 10:08:10

@házelnök:

"Lehet, hogy az avatar képem is valami olyant fejez ki ami tiltandó lehet?"

Sőt! Némelyeknek a nickneve is trágár. Ezekre a problémákra egyelőre nem nyújt megoldást a blog.hu.

Dinaida 2013.09.14. 10:53:48

Sajnos, egy fecske nem csinál nyarat! Úgy lenne értelme az egésznek, ha több blog is csatlakozna ehhez a kezdeményezéshez... hamarabb, mint ahogy az ellenzék egyezséget köt. :)
A kulturált vitázást vagy megtanulta az ember már gyerekkorában (szülőktől, iskolától), vagy nem. De ha el is sajátította anno, egyáltalán nem biztos, hogy így, felnőtt fejjel nem durvul el a stílusa a (köz)élet, a politika, az életútbeli kilátástalanság, a pénztelenség okán.

Kijátszható a rendszer, és az is lehet, hogy újabb, elferdített gyöngyszemek, szalonképes trágárságok születnek majd, amiket aztán felkap a köznyelv, emlékezzünk csak Gálvölgyi nyelvújítására.

Az is biztos, hogy az emberek nagyobb része egy idő után vagy elunja a kipontozást, vagy vehet egy új billentyűzetet az agyoncsépelt gombok miatt, vagy egyszerűen csak nem ír be ide több kommentet. Elmegy máshová hányni. Esetleg latin, vagy más, idegennyelvű kifejezésekkel pallérozza majd elméjét.

Kifejezések terén első körben érdemes lenne versenyt is hirdetnetek, csak, hogy mielőbb komplett gyűjteményetek legyen. S itt nem az egyszerű, könnyen ellőhető trágárságokra gondolok, hanem az alábbi esetekre.

Tiltásra érdemesek-e a következők : "Védjen meg téged a Fidesz! Rajzoljon körül a Doszpot! stb."

Tűrhetők-e a kétesélyes kombinációk, mint mondjuk: "Dakota lónak ne nézd a fogát." "...! Nem kicsit! Nagyon!"

Támogatjátok-e kiemelt, nívós kommentek írását, mondjuk azzal, hogy az arra érdemes, legjobbat kiválasztjátok, és beidézitek közvetlenül az írásotok alá. Imigyen ösztökélve a kommentelőket, hogy minél "nívósabb" irományokat hozzanak össze.

Ez utóbbit csak azért, hogy a 3T elve maximálisan működjön. :) Hiszen mind tudjuk, hogy ez hová szokott vezetni...

házelnök 2013.09.14. 11:25:47

Az orbán nevű mindig dakota közmondásokkal kápráztatja el az embereket.Amerre én lakom, már a fidesz előtti időkben is a legnagyobb kisebbség tagjait nevezték dakotának.
Nézzétek meg a következőt:
nepszava.com/2011/07/magyarorszag/az-lmp-szerint-orbanek-csaladjat-lapra-csaltak.html

Én nem gondolok semmire....

anonymand 2013.09.14. 11:59:21

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Ellenvéleményt, cáfolatot!" - amit lehet negligálni.

"Berakod kommentbe a hivatalos adatot, forrásmegjelöléssel és linkkel. " - amit szintén figyelmen kívül hagyhat a posztoló.

"Vagy netán azt kifogásolod, hogy nem lehetne trágár szavakkal illetni a kormányt vagy az ellenzéket, vagy bárki mást?" - ugyan milyen trágár kifejezést kellett kipontoznom itt: anonymand 2013.09.14. 08:35:15
nivo.blog.hu/2013/09/05/nem_is_kurtak_el_a_szocik_az_elmult_8_evet

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: hazudság

anonymand 2013.09.14. 12:00:07

@anonymand:

Kiegészítés: csak próba volt az utóirat...

anonymand

Darkosia 2013.09.14. 12:07:31

@anonymand:
Elsőre eszembe se jutott, de igencsak hirtelen jött a nívó blog az ez irányú képzeletbeli elvárt nívó szintje, ha pár napja még posztcímben is elkúrogatásról volt szó. De még egy olyan ártatlan írásban, mint a parlagfüves, is több kihágást találtam a posztbeli 4 pont ellen. Ez után mit és miért vártok a kommentelőktől? Mert ugye ccactus · nivo.blog.hu/ 2013.09.14. 10:05:16, itt messze nem csak trágár szavak szűréséről ötleteltek, hiába azzal takaródzol.

anonymand 2013.09.14. 13:48:15

@Darkosia:

Tisztelt Darkosia!

Nem én takarózom, hanem a blog egyik szerzője.
"Ezek azok a dolgok, amelyeket értelmesen meg lehet vitatni. Érvekkel, forrásokkal" - írja a blog egyik szerzője.
Elhintett egy hazugságot pl. az államcsődről.
Kapott érvet, forrást.
És?
Ugyanez a szerző azt állította, hogy a versenyszférában a kormányzatnak köszönhetően 100 000, azaz százezer új munkahely teremtődött.
"Ellenvéleményt, cáfolatot!" - kapott ellenvéleményt, cáfolatot dögivel.
És?
Olvastad te valahol, hogy bocsánatot kért volna?
Én nem.
Megírta-e, hogy tévedett?
Én nyomát nem leltem.
Csak két példa.

Nem takarózom.
Viszont segítségedet kérem.
Helyettesítsd be a kipontozott részeket itt: ugyan milyen trágár kifejezést kellett kipontoznom itt: anonymand 2013.09.14. 08:35:15
nivo.blog.hu/2013/09/05/nem_is_kurtak_el_a_szocik_az_elmult_8_evet
Oszt mondd már meg, hogy miért is dobott vissza!

Nem takarózom.
"4. A túlságosan erős, nívós eszmecserébe nem illő beszólásokat. Például 'fogd már fel', 'fogd be', 'hallgass', 'csendben maradtál vóna okosabb lett vóna', 'nevetséges vagy'... stb" - "nívós eszmecserébe nem illő beszólásokat"... :)))
Idézzek a blog egyik szerzőjétől?
"Túlságosan erős"... - a hazudság néven nevezése, az stb. takarja.
"VIlI. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!

Az emberek közti kapcsolatok legfőbb munkálója az emberi beszéd. E nagy adománnyal nem élhetünk vissza, nem használhatjuk mások kárára. A parancs a nyelvvel elkövethető legnagyobb bűnt is jelzi, s általánosságban is elénk állítja az igaz beszédet, mint Istentől szabott kötelességet."
Megadjam a forrást?

Tisztelettel:
anonymand

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2013.09.14. 13:49:27

Én nem értek ezzel egyet, bassza meg :-) Nekem a hozzászólásoknál mindössze egy dolog csípi a csőrömet: mikor valaki úgy kezdi a mondatot, hogy "by the way", utána meg magyarul folytatja. Na, ezt a jelenséget tűzzel-vassal írtanám a netről! Habár tudom, hogy ez ma nagyon menő, de ha ezzel az angol kifejezéssel kezdi a mondókáját, akkor legyen már annyira menő, hogy a folytatást is angolul írja, ha meg ez véletlenül nem menne tökéletesen, akkor használja végig a jó édes anyanyelvét! A LOL-ról pláne a "megalolról" talán máskor...

(És erről kiírom a szavazást: ki ért egyet Droli ezen ötletével?

Egyetért: 1 (Droli)
Nem ért egyet: mindenki más :-)

Darkosia 2013.09.14. 13:52:40

@anonymand:
Igazad van, csak félreérthetően fogalmaztam. Rád válaszoltam, mert te adtad az ötleted az elkúrással kapcsolatban, de a takaródzós részt már egyértelműen cactus-nak szántam.

Darkosia 2013.09.14. 13:56:44

@anonymand:
Azt is megértem hogy azt hitted neked szól, mert nem szoktunk egyetérteni, de most egyértelműen egyetértünk az ügyben. Ezért mégegyszer elnézést kérek a nem elég pontos fogalmazásért.

anonymand 2013.09.14. 13:57:00

@Darkosia:

Tisztelt Darkosia!

Köszönöm!

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2013.09.14. 13:58:38

@Darkosia:

Tisztelt Darkosia!

Nem kell, elég egyszer is, én megértem.
Még egyszer köszönöm!

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: a blog egyik szerzőjétől hetek óta nem futja ennyire...

anonymand 2013.09.14. 14:00:58

@Droli:

Tisztelt Droli!

Legyen az 1-ből kettő!
Én is egyetértek.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2013.09.14. 14:04:20

@Droli:

Tisztelt Droli!

"Nekem a hozzászólásoknál mindössze egy dolog csípi a csőrömet:"... - nekem azért még van ötletem, hogy minek kőne csípni a szemedet.
Rasszista kijelentések és megnyilvánulások, vulgáris nicknevek és bejegyzések.

Tisztelettel:
anonymand

rikitiki 2013.09.14. 14:07:46

@Droli: Elhiszem, hogy nem tetszik, viharsebesen süllyedtek valami mély és igénytelen szintre.

Egyre másra írjátok a "provokatív" posztokat, aztán meglepődve hogy provokációval sikerül felkorbácsolni az indulatokat, "igaz demokrataként" most már moderáltok is.

Lássuk be, posztban foglalkozni(ráadásul hü.lye és hazug módon) egy KOMMENTTEL, ráadásul egy másik blogból...
ez már nagyon durva szint, "igaz demokrácia" van itt nálatok.

Lehajolni ilyen hü.lyeségekért és nyomni tovább a szellemi igénytelenséget, azt gondolná az ember, van valahol egy pont ahol behúzzátok a kéziféket, de szemmel láthatóan nincs.

Tetszik nektek a rendszer és hasonultok is hozzá.

(Gyönyörű bolsevik módszer provokálni, majd a reakcióra lőni, kommentelőket és véleményeket kipécézni, pellengérre állítani, aztán meg még moderálni is...a vezér büszke lesz rátok fijjúk, érik az a zsíros állás, vagy trafik ami majd hullik nektek)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.14. 14:17:09

@rikitiki:

Telesen igazad van! Én magam is sokat hibáztam. Csak annyi mentségem van, hogy azoknak is volt előzménye.

Természetesen ha kiirtanánk a posztban kifogásolt kifejezéseket az rám is kötelező lenne. Meg a provokatív stílusú posztokra is.

Egyébként kezdem én is úgy gondolni, hogy csak egy hirtelen jött rossz ötlet volt ez az egész. A szavazatok állása szerint az olvasók is végletesen megosztottak a kérdésben.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.14. 14:21:41

@rikitiki:

"érik az a zsíros állás, vagy trafik ami majd hullik nektek"

Meg az ilyen jellegű beszólásokat úgysem lehetne szűrni. :)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2013.09.14. 15:10:39

@rikitiki: Szólás- és véleményszabadság van, szerintem mindenki azt ír, amit akar. Posztoló is, hozzászóló is, kicsit el is szomorít a szavazás állása. Ki milyen stílusban ír, magát minősíti.

A moderációról amúgy igen durva véleményem van, és nagyon sajnálom, hogy a nagy magyar blogos homokozó elment egy ilyen irányba. Véleményvezérek és meghívott kommentelők, a posztolók által kimoderált ellenkommentek, megnehezített kommentálási lehetőségek (lásd: csak Facebook profillal lehet hozzászólni), mind elmehetnek a fenébe! A blogoló valamilyen szinten közszereplő, és ha már közhírré téteti a véleményét pár trafikért... ööö akarom mondani csak úgy, akkor viselje a kritikát is, akármilyen stílusban is íródott!

anonymand 2013.09.14. 15:34:49

@Droli:

Tisztelt Droli!

"A blogoló valamilyen szinten közszereplő, és ha már közhírré téteti a véleményét pár trafikért... ööö akarom mondani csak úgy, akkor viselje a kritikát is, akármilyen stílusban is íródott!" - egyeztetnéd ezen véleményedet a blog egyik szerzőjével is, vagy csak úgy kiszaladt belőled?
Még úgy is jó!
Mottó: Ki szelet vet, vihart arat...

Tisztelettel:
anonymand

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2013.09.14. 16:00:00

@anonymand:
Ii a blog mottója:

nivo.blog.hu/2010/08/24/proba_1211

"Van itt két szerző, akik már a blog nevében sem értettek egyet. Van itt két szerző, akik régebben a Tudtadon publikáltak, és most valami új dologba fognak. És van itt két szerző, akik annak ellenére, hogy sok mindenről ellentétes véleményen vannak, mégis jóbarátok. "

:-)

anonymand 2013.09.14. 16:26:14

@Droli:

Tisztelt Droli!

Köszönöm, hogy megtiszteltél a válaszadással.

Valószínű, hogy észrevetted, olvasgattam régi posztokat is. Tehát nem leptél meg.
Amúgy nekem is van olyan jó barátom (nem fele,- hanem jó), akivel a nézeteink nem egyeznek, időnként homlokegyenest ellenkezőek.
Az én általam felvetett mottó azért tűnik időszerűnek, mert már jó ideje akörül forog a vita, hogy mennyire sértődhet meg valaki (aki a blog egyik szerzője), ha kényelmetlen kérdéseket kap, ha idegenbe látogat és ott kissé elkalapálják (nálamnál is támadóbb stílusban), stb.
Szerintem jobb lenne, ha ez az egész mizéria valamilyen módon lezárulna, és az időtöket, energiátokat hasznosabb célok érdekében használnátok.
Pl. index, pl. van aki azt állítja az új hitelprogram Maximus Balfus állításával ellentétben nem hozza majd a várt eredményt, mert 90%-ban hitelkiváltásra megy, mi a helyzet a szegénység növekedésével, stb.
Iszonyúan meddő s haszontalan rágni a gittet (főleg nekem, akit a blog egyik szerzője a kényes kérdések megválaszolása helyett következetesen ignorál).
De sebaj!

Tisztelettel:
anonymand

NYJetsTD 2013.09.14. 21:02:56

@ccactus: "Egyébként kezdem én is úgy gondolni, hogy csak egy hirtelen jött rossz ötlet volt ez az egész. A szavazatok állása szerint az olvasók is végletesen megosztottak a kérdésben."

Nem, nem az ötlet volt a rossz. Mondom ezt úgy, hogy pontosan tudod, szinte semmivel nem értek egyet, amit képviselsz, gondolsz.
Itt az ötlet tovább gondolása, megvalósítása volt a nagy probléma. Ha megmaradsz egy egyszerű elvnél, hogy egymás anyázása, származásának pejoratív feltüntetése lett volna a határ, valószínűleg az első két pont fölényesen nyer. De te megint túl akartad nyerni magad. Teljesen felesleges.
Pártok gyalázása ne legyen lehetséges? Miért ne? Naponta törlik belénk lábaikat.
Egymás cikizése? Miért ne? Ez csak a blogtér, aki ezeken kiakad, az olvassa a cuki és a szőrös állatokat a hónaljamba blogokat. Rengetegen szívesen foglalkozunk politikával, gazdasággal, társadalmi kérdésekkel és hidd el, nem szorulunk erkölcsi mentorokra.
A provokatív posztjaiddal szerintem nincs gond. Mindannyian tudjuk, ezeket te tényleg komolyan gondolod. Majd húsz-harminc év múlva vissza olvasod őket és mélységesen szégyellni fogod magad. De addig legalább mi jól szórakozunk.

Félkifli 2013.09.14. 21:15:17

Bár a magyar nyelv nagyon variábilis, és egy dolgot is ezerféleképpen lehet kifejezni, de én ezt akkor is egy nagyon rossz ötletnek tartom. Most nem akarok azzal jönni, hogy szólásszabadság, mert igazából az ember a saját blogján azt enged, amit akar, tehát igazából akár be is tilthatnátok a kommentelést (gondolom ezzel a blog alapszellemisége szűnne meg) - én viszont rühellem azokat a blogokat, ahol nem lehet hozzászólni, nem mintha akkora nagy kommenthuszár lennék, de az olyan, hogy valaki leírja a véleményét, de ha más mást gondol, az nem érdekli.

Az sem várható el, hogy valaki árgus szemekkel figyeli a kommenteket és azonnal szűr (be kellene szerezni kis kínai cenzorokat), az előzetes moderáció is képes megölni egy blogot de ez az automatás tiltós dolog szerintem meg embertelen.

Ha azt írom Bajnai helyett, hogy "a libás".. az már egy vélemény, légyszi hagy ne írjam azt e helyett, körülményesebben, hogy "Bajnairól az a véleményem, hogy ejnye-bejnye"!

A "zemberek" pl. Orbán-t próbálja gúnyosan kispolgári színben feltüntetni. - ezt a mondatot sem írhatom le a jövőben?

A "nyugdíjeinstand, trafik, devizahiteles" még nem szitokszó?

Javaslom az összes "cenzúra-blognak", hogy tíltsák be a magánhanzókat is, és akkor lht mjd lyn szpkt lvsn.

Joooe 2013.09.15. 04:49:55

@Droli: nekem is lol-undorom van :)
A legrosszabb amikor valaki élő beszédben használja, ráadásul fapofával, még vigyor sincs nem hogy lol

Joooe 2013.09.15. 06:21:27

@ccactus: " A szavazatok állása szerint az olvasók is végletesen megosztottak a kérdésben."
Rajtam kívül mindenki érti a kérdést?
Már végképp nem tudom jól szavaztam-e...
A "tiltott kifejezések" feature alkalmazásának támogatását jelenti a pozitív szavazat, vagy azt, hogy lehessen tiltott kifejezéseket használni? Jó tudom, utóbbi hülyeség, mert ha lehet használni akkor nem tiltott, de nyelvtanilag mégis az utóbbi értelmezés jön le nekem, logikailag meg az előbbi.
Szóval ha azt akarom mondani, hogy próbáljuk ki, lássuk mire mennek a trollok ha gondolkodni kényszerülnek legalább a megfogalmazáson, akkor mire kell szavazni?
- Maximálisan egyetértek a tiltott kifejezések feature használatával
- Egyáltalán nem értek egyet azzal hogy tiltott kifejezéseket lehessen használni, aktiváljátok az ezt blokkoló "tiltott kifejezések" feature-t

Tényleg csak én nem értem ezt?

házelnök 2013.09.15. 07:31:50

sorok között Nem lesz népszavazás a trafikokról 2013.09.15 06:07

Az adósságcsökkentéssel és a versenyképesség növelésével ellentétben a dohánypiac újraosztását sikerült véghezvinniük. Gondolod hagyják, hogy beleköpjön a levesükbe a NÉP? A Kúria helybenhagyta az OVB döntéseit a dohánytermékek árusításával kapcsolatos.....

Ezt a bejegyzést 2013.09.15 07:19:55 óta követed.
0 új hozzászólás (összesen 1), az utolsó 7perce érkezett

0 új hozzászólás (összesen 1), az utolsó 7perce érkezett

Ez az utolsó mondat hogyan értelmezhető?

házelnök 2013.09.15. 07:33:13

0 új hozzászólás (összesen 1), az utolsó 12perce érkezett
Nincsenek hozzászólások.
Szólj hozzá!
Felhasználó:
[Profil] [Kilépés] [Radar]

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.15. 08:17:27

@NYJetsTD:

"Majd húsz-harminc év múlva vissza olvasod őket és mélységesen szégyellni fogod magad. De addig legalább mi jól szórakozunk."

Meglátjuk, hogy lesz. Én most jól szórakozom, és lehet, hogy te fogod majd szégyellni magad a hozzászólásaidért.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.15. 08:26:19

@Joooe:

Ha tiltott kifejezéseket alkalmazunk, akkor azokat nem lehet használni. Én így értem a kérdést.

kifordított nagyanyó 2013.09.15. 08:35:47

A sok rohadt fideszgeci vajon örülni fog?

kifordított nagyanyó 2013.09.15. 08:37:01

Amúgy ha nívós akarsz lenni,akkor az egész blogodat törölnöd kellene.
Csak egy jótanács...

anonymand 2013.09.15. 08:39:40

@Joooe:

Tisztelt Joooe!

"Tényleg csak én nem értem ezt?" - ezt nem tudhatom.
De azt, hogy "logikailag" valami nem gömbölyű nálad, azt határozottan állítom. Persze lehet, hogy nyelvi nehézségeid is vannak.
Ráadásul.

"Ön támogathatónak tartja a tiltott kifejezések alkalmazását a Nívó blogon?" - mivel úgy tűnik, hogy nem sikerült a nyelvet és annak logikáját megfelelően elsajátítanod, lefordítom: a kérdés arra vonatkozik, hogy legyenek-e tiltott kifejezések.
Olyanok, amiket nem illik, nem szabad használni.
Amint a blogmotor letiltana. Nem engedné át a szűrőn.
Mert írott, vagy íratlan szabályt sért.
Egyéb kérdés?

Csak mellesleg jegyzem meg, hogy néhány bejegyzéssel korábban a blog másik szerzője (Droli) megkifogásolta egyes hozzászólók olykor mellőzik gyönyörű és gazdag szókincsű anyanyelvük következetes használatát.
Idegen szavakkal, kifejezésekkel tarkítják bejegyzésüket, indokolatlan.
Én egyetértettem vele.
Nem vagyok egyedül gondoltam, mikor olvastam egy másik Joooe hozzászólását: "nekem is lol-undorom van :)".
De lám itt a nagy dilemma, hogy az a Joooe ugyanaz-é, mint aki a "feature"-t kétszer is használja hozzászólásában.
Vagy az tűnik logikusnak, hogy az a Joooe nem az a Joooe, vagy még inkább, hogy 1, azaz egy darab tudathasadásos Joooe-val állunk szemben.
"Tényleg csak én nem értem ezt?"

Tisztelettel:
anonymand

kifordított nagyanyó 2013.09.15. 08:42:25

@NYJetsTD: Gonosz de jó.
Amúgymeg:Elkezdődött a szezon!

NYJetsTD 2013.09.15. 10:55:35

@ccactus: "Meglátjuk, hogy lesz. Én most jól szórakozom, és lehet, hogy te fogod majd szégyellni magad a hozzászólásaidért."

Biztosan rettenetesen fogom szégyellni, hogy:
- nem dőlők be pártoknak, politikusoknak,
- demagógiának,
- populizmusnak,
- soviniszta erőszaknak,
- korrupciónak,
- és legfőképpen párt fan blog íróknak.

Te egy olyan manipulatív eszmerendszerben hiszel, egy olyan pártot támogatsz, ami az elmúlt huszonkét évben már minden volt, liberálistól az etatistáig. Persze mindig csak a a nép, helyesebben a "fogyasztók" kedvéért. Magyarán az illúzióban hiszel, hiszen te is csak egy alany vagy az "intelligens mosópor" vásárlók tömegei között.
Hosszú távon szemlélve emiatt nem működik semmi Magyarországon. Mindenki csak ma akar "mosni", a holnap senkit sem érdekel. Ezért is várják hiába a "jövőre már jobb lesz" illetve a "már csak egy kicsit kell összehúzni a nadrágszíjat" hazugságok megszűnését.
Nem gondolom, hogy politikusok nélkül ez menne. Kénytelenek vagyunk belátni, jelenleg ez az egyetlen módja a köz képviseletének. Ami viszont nagy baj, a józan gondolkodás nélküli követés, a következmény nélküliség biztosítása. Bármennyire is próbálod lerázni a trafik témát, a legszemléletesebben ez mutatja meg, mi is folyik jelenleg az országban. Tökéletes lenyomata a korrupt, rövidlátó, hazug és még önmagát is pofon hajító politikának.
Ezen meg még bizonyos szavak tiltása sem fog segíteni.

NYJetsTD 2013.09.15. 10:59:05

@kifordított nagyanyó: már megint nincs egy jó irányítónk. Nehéz szezon lesz. :-(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.15. 21:39:25

@NYJetsTD:

"Biztosan rettenetesen fogom szégyellni, hogy:
- nem dőlők be pártoknak, politikusoknak,
- demagógiának,
- populizmusnak,
- soviniszta erőszaknak,
- korrupciónak,
- és legfőképpen párt fan blog íróknak."

Ezeknek én sem dőlök be. Legalábbis úgy gondolom magamról, hogy gondolkodó emberként nem dőlök be. Mint ahogy te is azt hiszed magadról, hogy nem dőlsz be.

A pártoknak való bedőlés és a pártokra szavazás, vagy valamilyen pártinak lenni viszont nem ugyanaz.

Joooe 2013.09.16. 03:53:01

@anonymand: számomra az hogy ha azt mondom, hogy igen, "támogathatónak tartom X kifejezések alkalmazását" az nyelvtanilag azt jelenti hogy lehessen ezeket használni. (akkor is ha x azt jelenti hogy ezek egyébként valami alapján tiltottak lennének). Ilyen hülyén van bedrótozva az agyam ezek szerint, én úgy fogalmaznám meg, hogy támogathatónak tartod-e bizonyos kifejezések tiltását.

A fícsörrel igazad van, a hangok mondták hogy írjam le :D

anonymand 2013.09.16. 05:11:01

@Joooe:

Tisztelt Joooe!

""támogathatónak tartom X kifejezések alkalmazását" az nyelvtanilag azt jelenti hogy lehessen ezeket használni." - csak arról az apróságról feledkeztél meg, hogy X=jelzős szerkezet.
Nem egy szó,hanem a "tiltott" és a "kifejezések" együtt kezelendő.
Egy olyan kategóriát, csoportot, halmazt, jelent, amely használata nem kívánatos.
Nem bedrótozás kérdése, olykor mondatértelmezésnél is előfordul, hogy hangsúly áthelyezésével más értelmet kap egy mondat. Írott szöveg olvasásakor a baki becsúszhat.

Tisztelettel:
anonymand

NYJetsTD 2013.09.16. 08:57:37

@ccactus: "A pártoknak való bedőlés és a pártokra szavazás, vagy valamilyen pártinak lenni viszont nem ugyanaz."

Amikor ezeket a blődségeket leírod, nem gondolkozol el egy picit sem? Lefordítom számodra amit írtál, hátha lassan rájössz, mennyire tévúton jársz.

Szeretem a paprikás krumplit. Van itthon krumpli, bár már rohadt és büdös. Sebaj, megcsinálom, megeszem. Hiszen szeretem a paprikás krumplit.

kifordított nagyanyó 2013.09.16. 16:45:34

@NYJetsTD: Asse tudom most hirtelen ki van nektek.
Mi most 1-1-el állunk.
A munkahelyen meg van egy Giants-os csávó.
De ma én se megyek be vidáman.:((
Még mindig Dallas.:))

NYJetsTD 2013.09.16. 16:58:25

@kifordított nagyanyó: nekünk is 1-1, de mi unortodoxon számolunk, úgyhogy az jobb mint a tietek : )
Most aggódom, vajon az unortodox még átmegy-e a szűrőn...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.16. 18:04:12

@NYJetsTD: "A túlságosan erős, nívós eszmecserébe nem illő beszólásokat."

"Most aggódom, vajon az unortodox még átmegy-e a szűrőn... "

szerintem üti... :-)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.18. 20:24:04

@NYJetsTD: Az a durva, hogy pont kaktusz az, aki leginkább megésrti a saját szabályait. :-D

anonymand 2013.09.19. 09:08:38

@Tyson925:

Tisztelt Tyson925!

Quod licet Iovi, non licet bovi!
A blog egyik szerzője Prokrusztesznak képzeli magát, s azt hiszi verbális ágyat barkácsolhat kényére kedvére.

Tisztelettel:
anonymand

NYJetsTD 2013.09.19. 10:49:37

@Tyson925: Nem akarom már bántani szegényt, megteszi ő ezt magával nap mint nap. Kiragad a statisztikákból nyolc-tíz pozitív dolgot, de azok elérését, következményét azonnal figyelmen kívül hagyja. Akárcsak a negatív tények tömkelegét. Legjobb példa rá az államadósság. Gyakorlatilag semmi sem változott 2010 óta, pár százalékot ugrál ide-oda, a következő dollár hitel után valószínűleg abszolút csúcsot döntve megy negatívba. Mégis megy a rugózás már három éve a sikerén. Kaktusz szeret olyan országban élni, ahol gyakorlatilag az EU pénzek nélkül semmi sem történt, ami hasznos vagy sikeres, pláne jövőbe mutatóan működne.
Viszont kitartóan provokál minden, a pártok kényszerűen kialakított politikáján túl is gondolkodni hajlandó embert. Ő is beragadt abba a csapdába, mint a legtöbb magyar, el sem hiszi, hogy rengeteg ember értelmes, előremutató, hatékony döntéseket akar, nem a populista napi túlélés demagóg kapkodását.
Jó tanára van, az egész fidesz ezt teszi, mostanra meg lassan az összes ellenzéki párt beáll a sorba. Ezért is kicsi az esély bármi változásra. További minimum tíz év a sötétben.

NYJetsTD 2013.09.19. 11:25:04

@ccactus: neked, mint pártfan, egy kis szösszenet:

Az ember, aki még sohasem hazudott...

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MT_eysoFqhA

...és ez megy minden szinten. Sajnos sose fogjátok megérteni mi ezzel a baj. Mint ahogy a másik oldal sem fogta fel akkor. Hazug embereknek tapsoltok nap mint nap, azok meg jókat röhögnek az agyi kapacitásotokon.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.19. 20:57:38

@NYJetsTD:

"...és ez megy minden szinten. Sajnos sose fogjátok megérteni mi ezzel a baj."

Igazad van! Sosem fogjuk megérteni, mi ezzel a bajod. Miért foglalkozol ilyenekkel? A politika ilyen és kész! Ilyen volt, ilyen lesz. A politika, a tömegdemokrácia nem lehet más. Erre mondják, hogy a demokrácia egy tökéletlen dolog, csak sajnos jobbat senki sem tud mondani.

Aki ilyeneken fennakad, az elveszik a lényegtelen részletekben. Forradalom, adósság elleni harc, szabadságharc, rezsiharc... stb. Gyönyörű hívószavak. Gyönyörű semmitmondó hívószavak. De vajon ez a harc lesz a végső? :)

Én ezeket a hülyeségeket meg sem hallom. Ami engem érdekel a politikában: család, munka, adózás, államháztartás, egészségügy, oktatás, nyugdíj, lakás, gyermek. Ezek a közügyek. Az állam feladata, hogy ezeken a területeken jó irányba menjenek a dolgok. Persze egyik párt programja sem tökéletes távolról sem, ebben egyetértünk, csak hát a demokrácia már csak ilyen furcsa dolog, hogy négyévente választások vannak, és a győztes párt irányítja az országot. Ennélfogva ha bele akarsz szólni az ország ügyeibe, akkor választanod kell valamelyiket. Ha tetszik akkor a választékból a legjobbat, ha tetszik a legkisebb rosszat.

Én eszerint teszek. Választom azt, amelyik szerintem a legjobb. (Nem jó, hanem a választékból a legjobb, még mielőtt jön a szokásos kontra.)

Ez szerintem ma a Fidesz.

Az pedig szerintem nem vezet sehova, ha valaki mindig csak kritizál. Persze sokkal egyszerűbb és kényelmesebb valamit kritizálni, mint felmérni a realitásokat, az elérhető maximumot és valami mellé odaállni. Sokkal egyszerűbb és kényelmesebb valamit kritizálni, támadni, mint valamit megvédeni, valami mellett érvelni. Ha támadsz, legrosszabb esetben nem győzöl. Ha védekezel, legjobb esetben nem vesztesz.

Egyébként pedig a választási matematika olyan, hogy aki nem szavaz, az a legerősebb pártra szavaz, aki pedig a Fidesz. Itt ér körbe a történet. Aki nem szavaz, nem áll oda egyik párt mellé sem, az eredményét tekintve kvázi elfogadja a választani tudók döntését.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.20. 13:19:15

@NYJetsTD: "Igazad van! Sosem fogjuk megérteni, mi ezzel a bajod."

Lefordítom. Amíg kaktusz az államtól jó fizetést kap, mindegy mit hazudnak neki, mert ő jól él.

@ccactus: Ha egy ország első embere folyamatosan hazudik, a lentebb lévők is úgy érzik, hogy hazudhatnak, és ez végigfut az egész társadalmon. Egy hazugságra épülő társadalomb pedig sehova sem tart.

kifordított nagyanyó 2013.09.20. 14:54:16

@ccactus: Kritizálunk.Hát sok pozitívum nem ért engem se,mióta vikiék vannak hatalmon...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.20. 14:58:45

@ccactus: És hogy ez mennyire igaz:

""Röviden: a cikk szerintem is pár százalékot a fidesz javára téved"

Ez így van! Szándékos volt a provokatív megközelítés. Pár % ide vagy oda, korrigálva a manyuppal, vagy a privatizációval, vagy esetleg a pénzügyi tartalékkal, belefér, de a lényegen nem változtat."

Hazudni egy kicsit itt, egy kicsit ott...

kifordított nagyanyó 2013.09.20. 15:08:28

@NYJetsTD:
@ccactus:
@Tyson925:

Legjobb volt mikor viki az Eu tanácsban vagy hol mondta,hogy ne segítsék magyarországot.
Aztán valami szoci ezt megjegyezte.
Aztán viki,hogy ő ilyen nem mondott!
A faszkalap szoci meg ott ült mellette és egy szót se szólt.
Ja,és viki akkor is valami kommunista hazugságot emlegetett.
Pont a legnagyobb kommunisták kommunistáznak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 17:35:57

@Tyson925:

"Ha egy ország első embere folyamatosan hazudik, a lentebb lévők is úgy érzik, hogy hazudhatnak, és ez végigfut az egész társadalmon. Egy hazugságra épülő társadalomb pedig sehova sem tart."

Én nem látok ilyen ok-okozati összefüggést. Ez olyan ovis szintű hozzáállás. Attól, hogy más mit csinál (legyen akár az ország első embere), nekem még nem kell azt csinálnom.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 17:37:01

@kifordított nagyanyó:

"Kritizálunk.Hát sok pozitívum nem ért engem se,mióta vikiék vannak hatalmon..."

Kritika oké! Csak azt is mellé kellene tenni, hogy szerinted hogyan kellene jobban csinálni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 17:39:26

@Tyson925:

"Hazudni egy kicsit itt, egy kicsit ott..."

Ott van az anonymand számai alapján készített grafikon a poszt végén.

NYJetsTD 2013.09.20. 19:01:50

@ccactus: azt hiszem, ebben a mondatodban van a rosszul értelmezett lényeg:

"Kritika oké! Csak azt is mellé kellene tenni, hogy szerinted hogyan kellene jobban csinálni."

Nem, nem kell mellé tenni. Nem mondhatjuk meg a fagylalt készítőnek, hogyan csinálja selymesebbre a puncsot, nem mondhatjuk meg a mosógép gyártónak, mitől lesz eco program a masinában, nem mondhatjuk meg aranylábú gyerekeinknek, hogyan kéne már erősebb csapatok ellen is nyerni. Nem érthetünk mindenhez, nem lehetünk minden információ birtokában. De ha szar a puncs, sokat fogyaszt a mosógép és 27 éve nem jutunk ki egyetlen jelentős futball eseményre sem, akkor igenis kritizálunk. Ha kell vég nélkül. Mindent ami rosszul, hibásan működik. Mert ez is előre viszi a világot. Azután majd a fagyis, szerelő, edző vagy megoldja, vagy nem. A politika is pontosan így működik.

"Aki ilyeneken fennakad, az elveszik a lényegtelen részletekben. Forradalom, adósság elleni harc, szabadságharc, rezsiharc... stb. Gyönyörű hívószavak. Gyönyörű semmitmondó hívószavak."

Fura az ízlésed a gyönyörű szavakkal kapcsolatban... : )

"Ez szerintem ma a Fidesz."

Engem egyáltalán nem zavar, hogy neked a fidesz a preferált pártod. Nem lehetsz tökéletes. : )

De zavar, hogy akár melyik blogban téma a fidesz működése, szinte semmilyen, minimális kritika sem éri döntéseiket a saját táborból. Ez viszont két dolgot jelent: vagy erkölcsi tartás nincs, vagy egyszerűen nem is látjátok, értelmezitek a körülöttetek zajló világot. Egyik sem túl biztató a jövőre nézve.

Azt viszont nagyra értékelem, hogy nem mentünk el túlzott személyeskedésbe az oldalon.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 19:20:58

@NYJetsTD:

"De ha szar a puncs, sokat fogyaszt a mosógép és 27 éve nem jutunk ki egyetlen jelentős futball eseményre sem, akkor igenis kritizálunk. Ha kell vég nélkül. Mindent ami rosszul, hibásan működik. Mert ez is előre viszi a világot. Azután majd a fagyis, szerelő, edző vagy megoldja, vagy nem. A politika is pontosan így működik."

Igen, én is úgy érzem, hogy ez az alapvető különbség közöttünk. Nincs is ezen mit vitatkozni tovább. Attitűd kérdése, hogy valaki mit tart fontosabbnak: odaállni valami mellé, amivel többé-kevésbé egyetért, vagy kritizálni azt, amivel nem ért egyet, de véleményt nem mond, hogy szerinte mi lenne jobb.

A demokrácia úgy működik, hogy nem leváltunk egy pártot, hanem megválasztunk egy másikat. Nem tudunk a szavazáson senkit sem leváltani, vagy megbuktatni, hanem valakit győzelemhez tudunk segíteni. Persze ez is nézőpont kérdése, de én így gondolom.

Ha csak arról van véleményed, hogy mi a rossz, de arról nincs, hogy mi lenne a jó, akkor nagy a baj.

"Fura az ízlésed a gyönyörű szavakkal kapcsolatban... : )"

Igen, de aki ilyeneken fennakad, az elveszik a lényegtelen részletekben. Forradalom, adósság elleni harc, szabadságharc, rezsiharc... stb. Ezek csak hívószavak. Semmitmondó hívószavak. (Sikerült megtalálni a leglényegtelenebb szót, amibe belekapaszkodtál, ahelyett, hogy érdemben reagáltál volna. De végül is az én hibám, hogy hagytam egy szalmaszálat, most átfogalmaztam a mondatot. Erről kérném a véleményed.

"Engem egyáltalán nem zavar, hogy neked a fidesz a preferált pártod. Nem lehetsz tökéletes. : )"

Senki sem tökéletes.

"De zavar, hogy akár melyik blogban téma a fidesz működése, szinte semmilyen, minimális kritika sem éri döntéseiket a saját táborból."

Az ellenzéki tábor nyilván kritizál. A kormánypárti tábor pedig kompenzál. A blogoszférában névtelenül folyik a vita, így mindenki markánsabban fogalmaz. Az ilyen jellegű vitának általában az a következménye, hogy az álláspontok a vita során nemhogy közelednének, hanem épp elenkezőleg, a vita hevében egyre inkább kisodródnak a két szélsőséges álláspontra. Emellett pedig senkire sincs ráírva, hogy melyik táborba tartozik, amikor egy-egy témát kritizál, vagy támogat.

Az persze igaz, hogy a téma gyorsan át tud terelődni az általános politikai kérdésekre (lásd jelen poszt témája vs. jelen beszélgetésünk), és ilyenkor életbe lép az előbbi mechanizmus, tehát hogy a vitázó felek kisodródnak szélsőséges álláspontokra.

"Azt viszont nagyra értékelem, hogy nem mentünk el túlzott személyeskedésbe az oldalon."

Én is! :) Lám mégsem halt meg a remény, hogy lehessen építő jellegű vitát lefolytatni kormánypárti és ellenzéki kommentelők között. :)

NYJetsTD 2013.09.20. 19:25:56

@ccactus: "Igazad van! Sosem fogjuk megérteni, mi ezzel a bajod. Miért foglalkozol ilyenekkel? A politika ilyen és kész! Ilyen volt, ilyen lesz."

Nem ilyen. Csak hagyjuk, hagytuk hogy ilyenné váljon. Ma letagadja orbán azokat a mondatokat, melyeket pár éve még ő mondott, sőt a nenyi-be is betették. Ezeket ha elfogadod, akkor elfogadod az összes többi hazugságot, csúsztatást is. Nem gond véled, holott ezzel elfogadod a jobboldal eddig nap mint nap felhozott gyurcsányi mondatait is. Hiszen ha az egyiknek szabad...
De elfogadsz minden mást is. Hogy a demokráciát hülyék, megtéveszthetőek, konzervért megvehetőek kezébe adjuk. Te azt mondod, a dolgok mögé látsz. De ugye tisztába vagy vele, hogy a legtöbb ember nem. Hazugságokkal megtévesztve szavaznak a ....... mire is?

Szóval én úgy gondolom, pontosan neked kellene a legjobban kritizálni választott pártodat.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 19:35:17

@NYJetsTD:

"Nem ilyen. Csak hagyjuk, hagytuk hogy ilyenné váljon. Ma letagadja orbán azokat a mondatokat, melyeket pár éve még ő mondott, sőt a nenyi-be is betették. Ezeket ha elfogadod, akkor elfogadod az összes többi hazugságot, csúsztatást is."

Én erre teszek magasról. Lényegtelennek tartom. Ergó nem foglalkozom vele.

(Épp nézem Bajnait az ATV-n ő meg rezsiátverésről beszél..)

A csúsztatásokat nem elfogadom, hanem átlátok rajta. Nem azt nézem, hogy mit mond, mert egy tömegdemokráciában nem a vékony gondolkodó értelmiségi réteghez beszélnek a politikusok, hanem a tömeghez. Hanem azt nézem, hogy mit tesz. (Egyébként pedig Orbán a tömegnek mondta, hogy forradalom volt, és a tiszteletbeli nagyköveteknek, hogy nem volt forradalom. Csak hogy el tudd dönteni, melyiket mondja komolyan, és melyiket használja egyféle szóképként.)

"Te azt mondod, a dolgok mögé látsz. De ugye tisztába vagy vele, hogy a legtöbb ember nem. Hazugságokkal megtévesztve szavaznak a ....... mire is?"

Ez a tömegdemokrácia jellemzője. Nem jó, de nincs nála jobb. Én ezt elfogadom. Tömegdemokráciában sohasem fog győzni a józan szó a populizmussal szemben. De én nem is ilyen jellegű kérdésekkel foglalkozom, hanem intézkedésekkel, azok hatásaival, eredményekkel, számokkal. Tehát olyan dolgokkal, amik nem politikai beszédek alkalmával hanzanak el, hanem Eurostat- és más hivatalos adatokkal, számokkal, tényekkel.

NYJetsTD 2013.09.20. 19:44:01

@ccactus: "Az persze igaz, hogy a téma gyorsan át tud terelődni az általános politikai kérdésekre (lásd jelen poszt témája vs. jelen beszélgetésünk)"

Pont az a célom, hogy kizökkenni ebből. Már unom az egymásnak feszülő adatokat, az acsarkodó kommenteket. Engem komolyan az érdekel, miért nincs a jobb oldalon igényesebb közönség, miért nem várnak el többet, minőségibbet választott pártjuktól.
(a bal oldalt most hagyjuk, szerintem ott pont ugyanez a probléma, csak megfejelve az aprózottsággal, ami bár sokszínű de nem egy nyertes felállás.)

"Én is! :) Lám mégsem halt meg a remény, hogy lehessen építő jellegű vitát lefolytatni kormánypárti és ellenzéki kommentelők között. :)"

Velem könnyű. Engem egyetlen oldal sem tudott még megszólítani. Bár sosem csináltam belőle titkot, hogy örülnék a most regnáló kormány leváltásának, de ettől függetlenül annak sokkal jobban örülnék, ha végre jönne egy olyan párt, aki mellé, mögé nyugodt szívvel beállhatnék. Majd kivárom azt a húsz-harminc évet...

"Erről kérném a véleményed."

Nem tudok mit hozzá tenni. Te a hívószavakról írsz, én meg arról amikor folyamatosan tagadják le ezeket, az éppen aktuális igényeknek megfelelően. Lehet hogy semmitmondóak a szavak, mégis ettől olyan veszélyes az egész. Az egyszerű embereknek ezek másképp jönnek le, mint neked, vagy nekem.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 19:44:26

@NYJetsTD:

"Szóval én úgy gondolom, pontosan neked kellene a legjobban kritizálni választott pártodat."

Megteszik helyettem a kommentelők. Nem akarok beállni a sorba. A kritika ott van minden vlogban, minden fórumon. Bárki elolvashatja. Én inkább olyan témákat választok, ahol úgy érzem, hogy részben vagy egészben jogtalan a kritika.

Lásd:nivo.blog.hu/2013/09/05/nem_is_kurtak_el_a_szocik_az_elmult_8_evet

Az itt citált kommentelő levezeti, hogy a szocik nem tehetnek róla, hogy 50%-ról 80%-ra ment fel 8 év alatt az államadósság.

Vagy pedig olyan témákat választok, ahol korménytól függetlenül saját kezdeményezést, ötletet teszek közé, ami szintén nem kritika, hanem arról szól, hogy kellene valamit csinálni:
nivo.blog.hu/2012/12/05/demagog_vita_a_felsooktatasrol

Tudod kik lájkolták közel 600-an ezt a posztot? A liberális ifjúsági szövetség (vagy valami ilyesmi) a facebookon. MErthogy az önfinanszírozó felsőoktatással a fidesz szimpatizánsok sem értettek egyet. Nem hiába vonták vissza.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 19:50:14

@NYJetsTD:

"Lehet hogy semmitmondóak a szavak, mégis ettől olyan veszélyes az egész. Az egyszerű embereknek ezek másképp jönnek le, mint neked, vagy nekem."

Az egyszerű embert elsősorba az foglalkoztatja, hogy létbizonytalanságban él. Ebből szeretne rövid távon kikerülni, vagy legalábbis levegőhöz jutni. Ezért csapódik hol ide, hol oda. Én megérem őket. Ha a nemes elvek és a 19ezer forintos nyugdíj vagy a rezsicsökkentés között kell választani, akkor nagy úr az, hogy mennyi pénz van a pénztárcámban. Nemes elvek érvényesüléséből nem tudok holnap jól lakni, de 19ezer forintból, vagy rezsicsökkentésből igen. Aztán, hogy holnapután mi lesz? Ahhoz először túl kell élni a holnapot.

(Hosszú távon meg úgyis mind meghalunk. Mondta Keynes)

NYJetsTD 2013.09.20. 19:54:18

@ccactus:

"Én erre teszek magasról. Lényegtelennek tartom. Ergó nem foglalkozom vele."

Mondom, nincs ezzel baj, csak az emberek nagy többsége nem így gondolja. Negatív vagy pozitív döntésük a te életed is befolyásolja. A hitleri Németországban vajon hányan láttak a szavak mögé?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 19:54:49

@NYJetsTD:

"Lehet hogy semmitmondóak a szavak, mégis ettől olyan veszélyes az egész. "

A gondolkodó értelmiségnek ezért nem szabad erre figyelnie. Ezen át kell látni. Aki meg fogékony rá, azt úgysem tudod meggyőzni. Nekem legalábbis nincsenek ilyen illúzióim, nincs efféle küldetéstudatom. Azt próbálom értékelni, hogy ami történik, az összességében jó, vagy rossz. Amit más párt kínál, az ennél jobb, vagy rosszabb. És ez alapján döntök. Mondhatjuk úgy is, hogy a realitás talaján állok, nem várok 20-30 évig az igazira, hanem a legkisebb rossz mellé állok. Mert az a legjobb választás. Az a legjobb az országnak, ha legkisebb rossz nyer. A jó jobb lenne, de hát olyan nincs, valakinek pedig vezetnie kell ezt az országot.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 19:58:41

@NYJetsTD:

"A hitleri Németországban vajon hányan láttak a szavak mögé?"

Nem összehasonlítható az akkori német helyzet a mai magyarral. Az EU tagjai vagyunk, vannak kormánytól független adatforrások (Eurostat), és a hivatalos magyar adatközlők (KSH, MNB) adatait sem vonja kétségbe senki mértéktartó elemző, gondolkodó. A média szabad, minden vélemény teret nyer magának. Egyszóval nem lehet olyan totális propagandát folytatni, mint akkor. Az ellenzék ott ül a parlamentben... stb. stb.

Amikor valami diktatúrának nevezi a mai magyar állapotot, az sokkal messzebb van a valóságtól, mint az, aki demokráciát lát Magyarországon.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 20:01:16

@NYJetsTD:

Nézem az ATV híradót. Ferenc pápa és Áder János mosolyogva rázza egymás kezét.

Diktatúra van, ahol a pápa is fél tőlünk? Ugyan már! Pedig mennyi ilyen ellenzéki bírálatot olvasni a blogokon. Miért kellene nekem ezek mellé beállni?

Mi a nagyobb butaság?

NYJetsTD 2013.09.20. 20:07:17

@ccactus: Miért marad mindig olyan sok hónap a pénz végére? (ezt nem Keynes mondta)

"Egyszóval nem lehet olyan totális propagandát folytatni, mint akkor."

A szó hatalmas fegyver. Nem becsülném le. Ma sokkal kifinomultabb módszerekkel lehet az agymosást folytatni.

Bocsánat, de most csak pár napra vagyok itthon, ezért most el kell mennem kihámolni a rúgból, de ha bármi felvetésed van, biztosan válaszolok rá később. De inkább ne legyen, fojtsd alkoholba a felgyülemlő kérdéseket.... : )

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 20:09:45

@NYJetsTD:

"fojtsd alkoholba a felgyülemlő kérdéseket.... : )"

Így fogok tenni! :)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2013.09.20. 21:40:58

"Sajnos azt kell azonban tapasztalni, hogy igazán nívós, építő jellegű, a másik véleményére adó és odafigyelő, nem személyeskedő, higgadt, érveket ütköztető, érzelmektől mentes vita csak nagyon kevés helyen valósul meg, tulajdonképpen sehol."

Mégis mi vagy te, bogancs, valamiféle nívópálca???
;-)

anonymand 2013.09.20. 21:59:03

Tisztelt ccactus!

"Az itt citált kommentelő levezeti, hogy a szocik nem tehetnek róla, hogy 50%-ról 80%-ra ment fel 8 év alatt az államadósság." - nagyon remélem, hogy nem rólam szól ez a félreérthető mondat.

Mert kissé feljebb rám hivatkoztál.:
"Ott van az anonymand számai alapján készített grafikon a poszt végén."

Tisztelettel:

anonymand

anonymand 2013.09.21. 07:48:54

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Az itt citált kommentelő levezeti, hogy a szocik nem tehetnek róla, hogy 50%-ról 80%-ra ment fel 8 év alatt az államadósság." - nagyon kérem, hogy nevesítsd az "itt citált kommentelő"-t.

Tisztelettel:
anonymand

tass-tass 2013.09.21. 12:40:24

@NYJetsTD: "A szó hatalmas fegyver. Nem becsülném le. Ma sokkal kifinomultabb módszerekkel lehet az agymosást folytatni."

Erre jó példa egy tíz évvel ezelőtti "agymanipulációs" teszt, amit mára már biztosan tökélyre fejlesztetek (valószínűleg használják pl. marketingesek vagy választási tanácsadók stb.). Valakik sulykolnak valamit beléd azért, hogy te is azt gondold majd, amit a sulykolók szeretnének :(

Én is azt gondoltam, míg meg nem csináltam a tesztet, hogy engem nem lehet manipulálni, pedig de :(

www.digitalage.hu/erdekes.html

kifordított nagyanyó 2013.09.21. 19:34:40

@ccactus: Talán nm a csóróbbaktól kellett volna elvenni a jobban keresők kedvéért.
Nem magamról beszélek,én el tudok menni talán jobban fizető helyre.
Nem erőből eszetlenül kellene politizálni.
Voltak jó ötleteik is talán de nem merik ezeket megcsinálni.
Pl. a Bőrön is tetszett a bloggernek pár ötlet de lófasz se lett belőle.

Joooe 2013.09.23. 14:47:30

@kifordított nagyanyó: talán nem kellett volna az adómentesség hazugságába ringatni a "csóróbbakat" 2002 után és akkor nem tűnne úgy hogy el lett véve valami... Azért aki igénybe veszi az állami szolgáltatásokat kevés pénzből is adózhat egy kevés százalékot. 16% nem sok, és az sem csóróellenes, hogy aki 5x annyit keres az 5x annyit fizet az ugyanannyi vagy kevesebb állami szolgáltatásért.

NYJetsTD 2013.09.23. 21:52:42

@tass-tass: fantasztikusan jó a link. Bár nálam csak két helyen működött, de biztos, hogy a nagy átlag ezeket válaszolja.
No de hol van ez a manipuláció ahhoz képest, amit a feleségem tesz velem egy ruhaboltban? : )

tass-tass 2013.09.24. 09:10:41

@NYJetsTD: A módszer alkalmazásának gyakorlati példája a jelenből:

"A német kormánypárt úgy nyerte meg a parlamenti választásokat, hogy csak a saját témáit szajkózta"

index.hu/belfold/2013/09/23/merkel_otletet_masolna_a_fidesz/

Avatar-odból ítélve amerikai foci rajongó vagy, aki a meccsek éjszakáján a tv előtt ül (ha szerencsés vagy, akkor a helyszínen :)). A feleséged csak "kompenzál" a ruhaboltban :)

NYJetsTD 2013.09.24. 11:26:07

@tass-tass: "Avatar-odból ítélve amerikai foci rajongó vagy, aki a meccsek éjszakáján a tv előtt ül (ha szerencsés vagy, akkor a helyszínen :)). A feleséged csak "kompenzál" a ruhaboltban :)"

Inkább én kompenzálom a ruhaboltot : ))))

"A német kormánypárt úgy nyerte meg a parlamenti választásokat, hogy csak a saját témáit szajkózta"

Azt gondolom, otthon az utóbbi pár évben a "szajkózást" már így is túlzásba vitték. Attól félek, Magyarországon ezt megfejelik még eszméletlen acsarkodással, agresszióval és olyan csúsztatás, hazugság áradattal, ami minden idők legmocskosabb választási kampányát fogja létrehozni. Gyanítom, az utolsó három hónapot jobb lesz "nyaraló" üzemmódban tölteni.

Ausztriában most lesznek a választások. Oksi, a tévében simán leordítják egymást a politikusok, Bécsben pedig egy fél őserdőnyi plakát rengetegén kell átvágni mindennap, de közel sincs az a feszültség a levegőben, mint otthon. Érdekes, hogy az osztrákok (hehe, vajon mennyi "ős" osztrák van?)fele szintén nem tudja kit válasszon.

kifordított nagyanyó 2013.09.26. 08:30:48

@Joooe: Sajnos a csóróbbakat nem kell idézőjelbe tenned.

Joooe 2013.09.26. 11:05:01

@kifordított nagyanyó: a csóró pejoratív és relatív fogalom, ezért mint nem odaillőt egyetlen oka van annak hogy használtam: tőled idéztem :)
süti beállítások módosítása