Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Ön szeretne jó magyar focit? Áldozna is rá?

2013. október 18. - Nívó blog

A hollandiai 8-1-es vereség óta mintha a 10 millió futballszakértő és a 0 nulla futballozni tudó országává váltunk volna. Megy a vita, hogy mit kellene másképp csinálni, mit kellene az alapoktól újrakezdeni, kinek kellene lemondani, egyáltalán, ilyen focihoz minek kell stadionokat építenünk, meg állami pénzt áldozni rá? Miért nem tartja el önmagát a labdarúgás piaci alapon?

kis_penz_nagy_foci.jpg

A futball-szakmai részhez most nem szeretnék hozzászólni, ezt megtettük tegnap, most inkább a labdarúgás mögött álló piaci tendenciáknak nézzünk utána!

Képzeljük el egy pillanatra, hogy a Manchester United egy magyar csapat, Magyarországon játszanának, mondjuk a Ferencvárosban, vagy Debrecenben, vagy Székesfehérváron. Adott lenne tehát a jó foci. És mégis! Vajon elérné ez a jó magyar csapat ugyanazt a bevételt, mint amit Angliában elér? Egészen biztosan nem. Mert ugyanis a verseny terepe ugyanaz, a focipálya, de a piaci vásárlóerő már közel sem ugyanaz. Következésképpen a csapat is gyorsan szétoszlana.

A verseny nemzetközi, a piac hazai.

Avagy kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. A totál piaci viszonyok között is lehetnek persze meglepetések, mert a labda gömbölyű, de azért hosszú távon mégiscsak az lenne a tendencia, hogy ahol a legjobbak a piaci feltételek, ott lenne nagy foci. Kis ország, mint mi pedig csak akkor rúghatunk labdába egy ilyen terepen az adottságainknál nagyobbat, ha az állam beszáll, ergo javunkra torzítjuk a piaci versenyt. Ezt persze akkor lehet megtenni, ha erre adófizetői (szavazópolgári? - mert ugye a kettő nem tökéletes szinonimája egymásnak) igény mutatkozik, vagyis az emberek igényeinek megfelelően felvesszük a foci támogatását is az állam feladatai közé.

Milyen pénzből költsünk a magyar focira, egyáltalán kell-e nekünk foci? Erről a dilemmáról szól mai online szavazásunk:

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr585584721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nívó blog 2019.11.28. 19:59:25

@anonymand:

www.portfolio.hu/unios-forrasok/20191128/dobbenetes-szamok-lattak-napvilagot-a-ciganysag-helyzeterol-408493

Ebből nem idézek. Olvasd el figyelmesen minden szavát. Erre kellene ezermilliárdokat költeni az ország jövője érdekében.

Nívó blog 2019.11.28. 20:06:00

@anonymand:

“Siralmas a nyugdíjhelyzet Magyarországon? Egy frászt!
Nyugdíjasként egyáltalán nincs okunk panaszkodni a magyar nyugdíjrendszerre: a magyar nyugdíjasok rendelkezésre álló jövedelme az egyik legmagasabb az OECD-országok között, nincs tervben, hogy emelnék a nyugdíjkorhatárt, aki pedig dolgozni akar, tárt karokkal fogadják a munkaerő-piacon – ez derül ki az OECD friss, nyugdíjhelyzetet vizsgáló elemzéséből.”

www.portfolio.hu/gazdasag/20191128/siralmas-a-nyugdijhelyzet-magyarorszagon-egy-fraszt-408503

anonymand 2019.11.28. 20:06:48

@Nívó blog:

"Egyetlen dolog a végére.
Csak és kizárólag akkor írj, ha képesnek, elég erősnek érzed magad, hogy hazudságodért bocsánatot kérj, és nem mellékesen eddigi elsumákolt válaszaidat is megírod.
Ha nem, nem."

Először egyenlítsd ki a tartozásaidat!
Kérlek.

Nívó blog 2019.11.28. 20:12:33

@anonymand:

Te persze a patás ördög szinonímájának tartod az egykulcsos adót, de nem mindenki van ezzel így:
Ezermilliárd forintba kerülne az egy számjegyű szja
A személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsának csökkentése különösen akkor hajtana számottevő gazdasági hasznot, ha a kulcs egyetlen lépésben csökkenne tíz százalék alá - nyilatkozta a Magyar Nemzet csütörtöki számában Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke. "A változtatás egyszerre segítené a munkahelyteremtést, a befektetők Magyarországra csábítását és a feketefoglalkoztatás letörését" - vélekedett.

A szakember kifejtette: manapság nagyjából negyedmillióra tehető azoknak a száma, akik minimálbér környéki összeget keresnek legálisan, ezenfelül azonban bizonyos summát zsebbe is kapnak. "A jelentős szja-csökkentés - kiegészülve célzott adóhivatali fellépéssel - érdemben tisztítaná a szürkezónát, ami azonnali adóbevételt is jelentene" - tette hozzá.

Szerinte az szja 15 százalékos kulcsát még ebben a kormányzati ciklusban tíz százalék alá nyomhatnák a döntéshozók, és a feketegazdaság elleni hatékony hatósági fellépés ezután is elemi érdeke kell legyen a pénzügyi kormányzatnak.

Honyek Péter, a PwC Magyarország szja-tanácsadási csoportjának vezetője úgy véli, ha a személyi jövedelemadó kulcsát kilenc százalékra módosítaná a kormány, úgy az átlagos fizetést keresők havi juttatása 22 ezer forinttal nőne. Jelezte azt is, hogy

AZ ALACSONY JÖVEDELMŰ MUNKAVÁLLALÓKAT MAGYARORSZÁGON MAGASABB KÖZTERHEK SÚJTJÁK, MINT A TÖBBI VISEGRÁDI ORSZÁGBAN VAGY AKÁR EGYES NYUGAT-EURÓPAI ÁLLAMOKBAN,

így a lépés könnyen indokolható is volna. Hozzátette: az idei számok alapján akár 175 milliárd forintba is kerülhetne egy százalékpontnyi szja-mérséklés, vagyis körülbelül ezermilliárd forint kiesést jelentene, ha a mostani 15 százalékos kulcs egy csapásra kilencszázalékosra változna. "Ehhez vagy az állami kiadások érdemi csökkentésére volna szükség, vagy más közterhek egyidejű megemelésére" - vélekedett az adótanácsadó.

Az idei költségvetésben 2361 milliárd forint szja-bevétel szerepel. Ha kalkulálunk a várhatóan jelentős jövő évi növekedéssel, illetve figyelembe vesszük, hogy az állami alkalmazottakon nem veszít adóbevételt az állam, valamint feltételezünk némi pótlólagos adóbevételt (elsősorban a fogyasztási adók területén), akkor az 1000 milliárd forint kissé túlzó becslésnek tűnik. A tényleges adókiesés nyers számításaink szerint 800 milliárd forint körül lenne.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő jogi partnere úgy véli, hogy az alacsony szja-nak rendkívül vonzó üzenete lenne a külföld felé. Elmondta, a külföldi befektetők - sok más szempont mellett - a munkabérre rakódó teljes közteher mértékét is vizsgálják, vagyis arra kíváncsiak, hogy az adókat, a járulékokat is beleszámítva száz forint nettó bér kifizetésének mennyi a teljes költsége. Ebből a szempontból mindegy, hogy a vállalkozások által fizetendő úgynevezett szociális hozzájárulási adót vagy a személyi jövedelemadót mérsékli a kormány.

Hozzátette: a munkabér terhei jelentősen csökkentek az elmúlt néhány évben, az szja mérséklése pedig még tovább javítana a helyzeten, újabb munkahelyek létesítésére motiválva a befektetőket. A személyi jövedelemadó csökkentése tehát javítaná az ország adóversenybeli helyzetét. Az adóversenyben leginkább Szlovákia és Románia tekinthető konkurenciának, ahol - Magyarországhoz hasonlóan - szintén egykulcsos az adórendszer.

A Magyar Nemzetnek korábban Varga Mihály pénzügyminiszter úgy nyilatkozott: a kormány céljai között régóta szerepel, hogy legfeljebb kilenc százalék legyen a személyi jövedelemadó. Hozzátette: a lépéshez szükséges anyagi mozgásteret a már megszavazott jövő évi költségvetési törvény nem tartalmazza. A kérdés emiatt - a tárcavezető szerint szigorúan a gazdasági teljesítmény és a költségvetési mozgástér figyelembevétele mellett - leghamarabb 2021 környékén kerülhet újra napirendre.

www.portfolio.hu/gazdasag/20191128/ezermilliard-forintba-kerulne-az-egy-szamjegyu-szja-408545

Nívó blog 2019.11.28. 20:14:35

@anonymand:

Hasítanak a magánberuházások - megjöttek a friss adatok
A harmadik negyedévben a beruházások volumene 14,8%-kal volt magasabb az egy ével korábbinál - jelentette a KSH. A növekedési ütem alacsonyabb, mint az előző negyedévekben megszokott 20% körüli dinamika, de így is magasnak mondható. Ráadásul a csökkenés elsősorban annak tudható be, hogy a költségvetési körben a tavalyi nagyon magas bázis miatt estek az indexek. Eközben a magánberuházások továbra is erősen teljesítenek.

www.portfolio.hu/gazdasag/20191128/hasitanak-a-maganberuhazasok-megjottek-a-friss-adatok-408569

Nívó blog 2019.11.28. 20:17:58

@anonymand:

Ezt csak azért, mert te is szoktál 2-3 milliárdos apróságokat betenni ide:
Bővül az ipari park Zalaegerszegen közel 2,5 milliárd forintból
A Széchenyi 2020 program keretében 2,3 milliárd forint uniós támogatással új ipari területet alakítanak ki és megteremtik a befektetők és a vállalkozások működéséhez szükséges infrastruktúrát Zalaegerszegen, az északi ipari parkban – jelentették be a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: az elmúlt időszakban az északi ipari parkban a Zalaco Zrt. két ütemben valósított meg fejlesztéseket. Elkészült az Edelmann nyomdaipari gyártóüzeme, felépült a Csejtei Fém-Vill Kft. üzemcsarnoka és megkezdődött az inkubátorház 320 millió forintos bővítése.

Fotó: AFP
Hozzátette, hogy a városban az elmúlt öt évben négyezer új munkahely jött létre, a regisztrált álláskeresők száma 2,3 százalékra csökkent. A városvezető hangsúlyozta, hogy az északi ipari betelt, a további fejlesztéseket új területek biztosításával és az infrastruktúra kiépítésével biztosítja az önkormányzat.
A 2,3 milliárd forintos beruházás keretében a tudományos és technológiai park területén 5 és 8 ezer négyzetméter nagyságú, közművesített, betelepülésre alkalmas 12 ipari telket alakítanak ki. Az északi iparterületen közvilágítással ellátott, közel 1,5 kilométeres útszakaszt és körforgalmi csomópontot építenek ki
– ismertette Balaicz Zoltán.
Vadvári Tibor alpolgármester hozzátette: a 260 hektáros ipari területen a telkek kialakítását, az útépítések, az energia- és közműellátás, valamint a vízelvezetés terveit a betelepülő vállalkozások igényeit figyelembe véve készítettek el. A kivitelezési munkákat többségében zalaegerszegi és zalai megyei cégek végzik.
Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz), arról számolt be, hogy a járműipari tesztpályán az ütemterveknek megfelelően haladnak a munkák. A tesztpálya-elemek közel 60 százaléka elkészült: felépült a technikai épületsor és a fogadóépület. A dinamikus tesztfelület és a kezelhetőségi pályaszakasz is elkészült és rövidesen befejeződik a fékfelület kialakítása.
A 800 méter hosszú fékfelület 8 különböző tapadású felületéből 6 sáv már elkészült, a további két sáv kivitelezési munkáit az időjárási viszontagságok miatt sátor alatt végzik, hogy minél hamarabb elkészüljön a teljes fékfelület – ismertette a miniszteri biztos.
Hozzátette: a tesztpálya 1,5 kilométer hosszú autópályaszakaszán befejeződtek a földmunkák és a kavicságy is elkészült, a munkák tavasszal az aszfaltozással folytatódnak.

www.vg.hu/vallalatok/ipar/bovul-az-ipari-park-zalaegerszegen-kozel-25-milliard-forintbol-1899204/

Nívó blog 2019.11.28. 20:20:17

@anonymand:

Mára befejezem, mert nagyon izgalmas a meccs. Fradi - Espanyol. Teltházas, megjegyzem..

Nívó blog 2019.11.28. 21:05:19

@anonymand:

Kormányzati optimizmus, vagy ez a reális? Tudom, te pesszimista vagy. ;)

Gulyás Gergely örömhíre: kisebb lehet a hiány és az adósság
Rosszabb biztos nem lesz, de valóban, jobb viszont lehet az államháztartás és az adósság alakulása az erre az évre tervezetthez képest - derült ki kollégánk kérdésére Gulyás Gergely miniszter szavaiból a mai Kormányinfón.
Az államháztartás hiánya idén 1,8 százalék lenne a hatályos törvény szerint, az adósság pedig a GDP 68,5 százaléka. Az elmúlt időben azonban olyan hírek érkeztek, amelyek átrajzolják a makroszámokat. Egyrészt komoly kifizetések érkeznek Brüsszelből, másrészt - ezzel összefüggésben - mintegy 400 milliárd forintot nem uniós, hanem magyar költségvetési forrásból kénytelen finanszírozni a kormány, mert nem tudta Brüsszel számára elfogadhatóan végigvinni az érintett pályázatokat. Ez tehát egy ellenkező előjelű hatás, viszont nem egyidőben terheli a büdzsét, hanem több szakaszban, a jövő évre is átnyúlva.
Eközben a gazdaság bővülése nagyjából 5 százalék lehet idén, vagyis tetemes többletbevétele keletkezik az államkasszának.
Mivel Varga Mihály pénzügyminiszter rendszeresen tájékoztatja a kormányt a gazdaság helyzetéről, így a minisztereknek friss információk állnak rendelkezésükre a deficit és az adósság alakulásáról. A fentiekből kiindulva voltunk arra kíváncsiak, hogyan alakulnak ténylegesen a makromutatók idén, a kormány megítélése szerint alacsonyabb lehet-e a hiány és az adósság.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza alapján valóban jobb számokra lehet számítani, de arra nem vállalkozott, hogy ennek nagyságrendjét megbecsülje. Az biztos, hogy a tervszámok tarthatók, és minden esély megvan arra is, hogy annál alacsonyabbak legyenek a tényszámok. A kérdés már csak az, hogy ezt a többletet elkölti-e a kormány az év végén, vagy vállalja, hogy még közelebb vigye a deficitet az 1 százalékhoz.

mfor.hu/cikkek/makro/gulyas-gergely-oromhire-kisebb-lehet-a-hiany-es-az-adossag.html

Nívó blog 2019.11.28. 21:15:32

@anonymand:

Adalék a felzárkózáshoz: Még egy dolog, amiben a világ élvonalába tartozunk. Csak az Atomki rendelkezik ehhez alkalmas spektrométerrel a világon.

Magyar fizikusok felfedezték a természet ötödik kölcsönhatását
A debreceni kutatók megismételték három évvel ezelőtti korszakalkotó kísérletüket, és ugyanazt kapták: egy új elemi részecskét és a természetet irányító, eddig ismeretlen erőt fedeztek fel. Ha mindez igaznak bizonyul, és erre egyre nagyobb az esély, az nyilvánvalóan Nobel-díjat fog eredményezni.
sokan próbálták megcáfolni az eredményeket, de senkinek sem sikerült. Az Atomki nemrégiben új részecskegyorsítót, Krasznahorkay kutatócsoportja pedig még érzékenyebb detektort szerzett be, hogy megismételhessék a kísérletet. Az eredményekről pedig most már maga a kutató is elismeri, hogy
FORDULÓPONTOT JELENTHETNEK A FIZIKAI VILÁG MŰKÖDÉSÉNEK MEGÉRTÉSÉBEN.
Időközben az Atomki egy új részecskegyorsítót kapott, amivel az új kísérleteinket végezhettük. Teljesen újjáépítettük a spektrométerünket. Új, pontosabb eszközöket, detektorokat szereztünk be. Nagy örömünkre sikerült ezzel a korábbi eredményeket reprodukálni. Idén pedig egy új kísérletet terveztünk, ami sorsdöntőnek bizonyult
A világ számos laboratóriumában dolgoznak azon, hogy reprodukálják a kísérletet, de egyelőre még csak az Atomki rendelkezik erre alkalmas spektrométerrel.

index.hu/techtud/2019/11/25/magyar_fizikusok_a_termeszet_otodik_kolcsonhatasa_atomki_reszecskefizika_krasznahorkay_attila/

Nívó blog 2019.11.28. 21:34:56

@anonymand:

Jónak ígérkezik az új budapesti városvezetés is:

Átalakulhat Budapest
Budapest új vezetése számára világos a helyzet - mondta a főpolgármester-helyettes -: az új elvárásokhoz az új infrastruktúráknak meg kell épülniük. Fontos, hogy mindez úgy történjen, hogy a lakók azt érezzék, hogy nincsenek kihagyva azokból a döntésekből, amelyek az életüket, annak változását meghatározzák.

A városvezetésének az infrastruktúrát kell megteremtenie arra, hogy a város haladjon. A budapesti smart city koncepció ennél fogva nem csak a technológiáról szól. Nem önmagáért való, fejlesztésnek látszó látványelem, hanem olyan projekt, ami a városban lakók mindennapjaiba észrevétlenül képes beépülni úgy, hogy előbbre viszi a várost, a komfortot növeli, és a modern szolgáltatások használatának lehetőségét biztosítja.

Amikor okosvárosokról beszélünk, azon a technológián túl partnerségetek és nyitott együttműködéseket értünk és keresünk - mondta a főpolgármester-helyettes. Kerpel-Fronius Gábor hozzátette, az új budapesti városvezetés olyan okos várost szeretne, aminek szíve is van. Első lépésként a nyitottabb városháza elképzelést viszik tovább úgy, hogy az eddig elzárt városházát civil, részvételi városházává alakítják át.
De dinamikus tervezés alatt van már a pesti alsórakpart újrastrukturálásának előkészítése is. Olyan átalakítást szeretnének - mondta a várospolitikus, melyben minden lényegi döntésben kikérjük a budapestiek véleményét. "Fel kell szabadítani a Duna-partot, és az autóktól elzárt területeken gyalogosokat, kerékpárosokat, élhetőbb környezetet szeretnénk látni. Ezen rohamtempóval dolgozunk, és ez lesz a fokmérője annak, hogy milyen lakossági elvárások milyen városvezetési megoldásokat szülnek" - tette hozzá a politikus.

Nívó blog 2019.11.29. 16:00:29

@anonymand:

Így hasított a magyar gazdaság

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2019 harmadik negyedévében 4,8%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben. A gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva 1,1%-kal nőtt.

A részletes adatok első pillantásra egészségesebb növekedési szerkezetet jeleznek: az export meglódult, és (mivel a belső felhasználás visszaesett) az import dinamikáját is meghaladta.

A termelési oldalról vizsgálva a GDP-adatokat megállapítható, hogy a növekedést elsősorban az ipari élénkülés tartotta magasan, ami ellensúlyozni tudta a szolgáltatások alacsonyabb ütemét. A legnagyobb súlyú szolgáltatási szektor továbbra is dinamikusan bővül, igaz, a harmadik negyedévben kisebb lassulást mutatott.

A felhasználási oldalról kiinduló becslések továbbra is erős belföldi felhasználást jeleznek, de ezen belül a beruházás és a lakossági fogyasztás dinamikája is kissé csökkent. Az export viszont az ipari teljesítménnyel párhuzamosan szintén megugrott, így a növekedés szerkezete egészségesebbé vált, hiszen nem járt a külső egyensúly romlásával.

A növekedési szerkezetet plasztikusan mutatják a hozzájárulási indexek. Mint látható, termelési oldalon továbbra is a kiegyensúlyozott növekedési szerkezet a jellemző, az ipar kissé növekvő hozzájárulásával.

Nem változott a kép abból a szempontból sem, hogy erősen beruházás vezérelt növekedést láthatunk, amit a háztartások fogyasztása húz még tovább. Figyelemre méltó, hogy a készletezési tevékenység harmadik negyedéve mélyen negatív hozzájárulási indexet mutat. Ez ara utal, hogy a klasszikus felhasználási tételek (fogyasztás, beruházás, export) mögött nem a folyó termelés, hanem a korábbi időszak termelése áll. Ez nehezen illik bele az összképbe, ezért meglehet, hogy a következő negyedévekben a KSH a nem azonosított felhasználásokat visszapasszírozza a fogyasztási vagy beruházási sorra, esetleg az importra.

Összességében egyenletes, magas ütemű, kiegyensúlyozott szerkezetű növekedést láthattunk Magyarországon. A közeljövőben azonban már lassulás várható, hiszen a beruházások dinamikája már aligha húzható tovább. (Ugyanakkor a negyedik negyedév ebből a szempontból még erős számokat hozhat.) A beruházási ráta újabb csúcsra ugrott, az utóbbi négy negyedév 28%. Várhatóan jövőre a növekedés a 3-4 százalékos tartományba süllyed, de az utóbbi időszak pozitív meglepetéseit tekintve inkább felfelé mutató kockázatokat azonosíthatunk.

www.portfolio.hu/gazdasag/20191129/igy-hasitott-a-magyar-gazdasag-408705

Csupa jó hírek! Kicsit el vagy maradva a kommentekkel, pedig kíváncsi lennék a véleményedre, mennyire meggyőzőek számodra az általam linkeltek, idézettek.

Igaz ugyan, hogy nincs WC papír a kórházakban, de a gazdaság közben hasít. Miközben a fő számok rendben vannak, többet kellene költeni az az egészségügyre, oktatásra és legfőképpen a cigányság felzárkóztatására. Ahogy nő a gazdaság, remélhetőleg ezekre is egyre több jut majd.

Nívó blog 2019.11.29. 16:03:26

@anonymand:

És mielőtt azzal vádolnál, hogy a rossz hírek nem jutnak el hozzám:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/europai-bizottsag-orszagjelentes-egeszsegugy-siralmas-adatok-betegseg.695959.html

Rossz hír. Egyértelmű, hogy az egészségügyre többet kell áldozni. Ahogy egyre inkább a közhangulat is egyre jobban efelé fordul, remélhetőleg úgy fog változni a kormány egészségpolitikája is.

Nívó blog 2019.11.29. 16:05:08

@Nívó blog:

Folyt.

Javul azért, csak nem eléggé.

A magyarországi jelentésben megállapítják: a magyar egészségügyi eredmények a 2000 óta tapasztalható javulás ellenére még mindig elmaradnak a legtöbb uniós országétól, az uniós tagállamok vagy akár a visegrádi országok átlagától. Az egészségügyi rendszer továbbra is túlzottan kórházközpontú, és nem jut elegendő figyelem az alapellátásra és megelőzésre. További reformokra és beruházásokra van szükség ahhoz, hogy Magyarország lefaragja teljesítményhátrányát az EU többi részéhez képest.

Nívó blog 2019.11.29. 16:07:27

@anonymand:

Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések

Az adócsökkentések jövőre is folytatódnak, a kormány minden dolgozó nyugdíjast mentesít a járulékfizetés alól, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) esetében jövőre a kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra mérséklődik – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára a „Nemzeti adókonzultáció” című rendezvényen, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tartott pénteken Budapesten.
Izer Norbert kiemelte:
a gazdasági növekedés hátterében az adócsökkentés áll, mert amióta csökkennek az adók, nő a gazdaság, bővül a foglalkoztatás és a bérek is.
A bruttó hazai termék (GDP) növekedése 2018-ban elérte az 5,1 százalékot, az idei év második negyedévében az 5,2 százalékot, a harmadikban az 5 százalékot. Ezzel az értékkel Magyarország az európai uniós rangsor első helyén van.

Rámutatott: ez a kormány az adócsökkentés kormánya,
2010 óta folyamatosan csökkennek az adók, 15 százalékra mérsékelte a kabinet a személyi jövedelemadót, 9 százalékra a társasági adót, emellett a szociális hozzájárulási adó is folyamatosan csökken 2016 óta.
Ma a magyar vállalkozások fizetik az Európai Unió legalacsonyabb társasági adóját, és a magyar emberek az EU harmadik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját.

www.vg.hu/gazdasag/adozas/jovore-is-folytatodnak-az-adocsokkentesek-1901016/

anonymand 2019.11.29. 19:10:02

@Nívó blog:

"Egyetlen dolog a végére.
Csak és kizárólag akkor írj, ha képesnek, elég erősnek érzed magad, hogy hazudságodért bocsánatot kérj, és nem mellékesen eddigi elsumákolt válaszaidat is megírod.
Ha nem, nem."

Először egyenlítsd ki a tartozásaidat!
Kérlek.

Nívó blog 2019.11.29. 20:18:06

@anonymand:

Mint mondottam nagyotmondásodra nagyotmondással reagáltam. Amíg te azt mondod, hogy 80%-kal vette át az Orbán-kormány az ország vezetését 2010-ben, addig én azt a cikket idézem ezzel szemben, amelyik 90%-ot ír. Az igazság pedig a kettő között van.

Ha már államadósság: hazugság az, hogy évente van hivatalos adat. Az is hazugság, hogy az eximbankos részt a 2010-és adat a nem vetted bele, de a 2018-asba meg belevetted.

Az is hazugság, hogy mostani egészségügyi bérként egy 2017-es cikkre hivatkoztál “le mered írni” címszó alatt. Legalább hozzátették volna, hogy amit idéztél az 2017-és adat, és azóta további egészségügyi béremelések voltak. Ehelyett hazug módon olyan cikkekkel jössz, amit egészségügyi bércsökkenésként tálalsz.

De a legnagyobb hazugságot, hogy linkelsz cikkeket, mikor a vitában úgy hozza az érdeked, aztán meg amikor más összefüggésben meg már nem jól csengetnek az abban leírtak, akkor simán beírod, hogy te azzal a cikkel nem értesz egyet.

A tartozások ügyében pedig a te tartozások nagyobb. Vagy 20 hozzászólásom, adalékom, linkek, idézete, volt amire érdemben nem reagáltál. Erre várok. Időnk mint a tenger.

Nívó blog 2019.11.29. 20:21:19

@anonymand:

De majd linkeltek még többet, amit úgy érzem adalékként szolgál vitánkhoz. Ha reagálsz reagálsz, ha nem, nem. Én majd elengedem a tartozásod...
Sőt, ne is vedd tartozásnak. Reagálsz amire kedved tartja.

Nívó blog 2019.11.29. 20:24:37

@anonymand:

Egy apróság, de hát Te is szoktál 2-3 milliárdos apróságokról szót ejteni:

Átadták az M7-es új csomópontját, ami a Balaton északi partjára visz
Pénteken adták át az M7-es új csomópontját, így az autópályáról közvetlenül elérhetővé vált a 710-es főút, ami Balatonakarattyát és Balatonkenesét megkerülve Balatonfűzfőnél csatlakozik a 71-es főútba - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
A 7,3 milliárd forintos beruházástól azt várják, hogy a főszezoni torlódások is jelentősen csökkenjenek.
A NIF szerint azért volt szükség erre az új csomópontra, mert az M7-es Balatonaliga előtti szakaszán, a balatonvilágosi lehajtónál, valamint a balatonakarattyai körforgalomnál a nyári főszezonban jelentősen feltorlódott a forgalom. A mostani fejlesztésnek köszönhetően az autósok az M7 autópályáról a nagy kapacitású 710-es főútra tudnak közvetlenül fel- és lehajtani, ezzel enyhítve a csúcsidőszakban eddig állandósult torlódás okozta problémát, kényelmetlenséget és balesetveszélyes helyzeteket.

index.hu/belfold/2019/11/29/atadtak_a_balaton_eszaki_partjara_vivo_uj_csomopontot_az_m7-esen/

Nívó blog 2019.11.29. 20:31:33

@anonymand:

A stadion után a CT lett a magyar politika új csodafegyvere

Az én városomban nem épül addig stadion, amíg nincs minden kerületben CT-berendezés.
Ez az ígéret/követelés aztán újra és újra elhangzott a választásokig. Bár a főpolgármester a héten már inkább a fővárosi orvosi alapellátás fejlesztéséről beszélt, a CT-k és MRI-k beszerzésére most is utalt. A feltételei ismertetésekor is azt mondta: nemzetközi összehasonlításban még a környező országokhoz, például Szlovákiához képest is eléggé le vagyunk maradva az 1 millió lakosra jutó CT-k és MRI-k számában. A cél természetesen nem önmagában a gép, hanem a daganatos betegségek korai felismerése, amivel több ezer budapesti életét lehetne tartósan meghosszabbítani.
Vajon tényleg minden a CT-ken és az MRI-ken múlik? Tényleg minden kerületbe kellene ilyen gép, és akkor többen élnék túl a daganatos betegségeket? A CT lenne a magyar politika új Szent Grálja: míg a politikusok régen lélegeztetőgépekben számoltak, most ez lett az új mértékegység, amit szembe lehet állítani a stadionokkal? Szakembereket kérdeztünk arról, mennyire tartják eltúlzottnak vagy indokoltnak Karácsony Gergely üzenetét. Többségük azt mondta: értik, hogy a politika így működik, erős és szimbolikus állításokat kell megfogalmazni, de a fő üzenettel a többség egyetértett, még ha nem is minden szimplán a CT-k és MRI-k számán múlik a magyar egészségügyben.
2010 óta 20 új CT-t és 18 MR-t vettek
Ez a kérdés láthatóan a kormányt is érzékenyen érinti. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön azt közölte: csak az elmúlt hónapokban mintegy 1 milliárd forint értékben kaptak CT-ket a budapesti kórházak.
A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet kardiológiai CT-t,
a Dél-pesti Centrumkórház egy 64 szeletes készüléket,
a Szent Imre Kórház pedig egy 256 szeletes CT-t kapott az Emmi CT-programjának keretében.
Noha nem tisztázza a közlemény, hogy országosan vagy Budapesten, de azt írták: 2010 óta összesen csaknem 200 milliárd forintot fordított a kormány a CT/MRI vizsgálatok finanszírozására. 2010 óta 20 új CT-vel és 18 MR készülékkel bővült az ellátás, miközben csaknem 100 régi, elavult készüléket is lecseréltek és újakkal pótoltak, a napjainkban használt egyik legmodernebb képalkotó diagnosztikai eljárás, a PET-CT-k száma pedig megháromszorozódott.
Egy orvos kérdésünkre azt mondta: papíron leírva mindez szépen hangzik, de a gyakorlatban nem mindig valósul meg ez, hiszen az NEAK által finanszírozott képalkotó diagnosztikai berendezések kapacitásai 100 százalékban le vannak kötve. Az onkológiai ellátást nyújtó centrumok azért vannak könnyebb helyzetben, mert nekik fix keretszámaik vannak a napi 60-80 vizsgálatra, így könnyebben be tudják iktatni a sürgős eseteket.
A hosszú várakozási idők miatt vannak kerületek, amelyek maguk léptek, és már korábban megvalósították Karácsony Gergely elképzeléseit. A XIII. kerület és az V. kerület például maga vásárolt CT- és MR-berendezést, hogy a kerületben lakók szükség esetén minél hamarabb eljuthassanak a vizsgálatokig. A XIII. kerületben például a legalább egy éve állandó lakcímmel rendelkező páciensek szakorvosi beutalóval 2-3 hét alatt kapnak időpontot képalkotó vizsgálatra. A 800 millióért megvásárolt CT és MR gépen 2017-ben 4050 pácienst vizsgáltak meg.
15-100 ezer forint egy vizsgálat
Mindkét kerület hiába várta azonban, hogy az egészségbiztosító finanszírozni fogja a vizsgálataikat. A CT-ket külső szolgáltatók működtetik, amelyek a kerületi páciensek ellátása mellett fizetős vizsgálatokból tartják fenn magukat. Egy CT vagy egy több százmillió forintba kerülő MRI működtetése csak úgy éri meg, ha a gépet valóban ki is használják. A NEAK egy CT-vizsgálatért 7620-80 ezer forint közötti összeget fizet, egy MR-vizsgálatért 24 550-80 000 forintot térít. Magánellátásban egy CT-vizsgálat 15 000-100 000, egy MR-vizsgálat 28 000-160 000 forint díjazással vehető igénybe.
Ha minden kerületben lenne is CT, és a vizsgálatokra egyáltalán nem kellene várni, az sem jelenthetné azt, hogy a páciensek ezeket bármikor, akár csak a saját megnyugtatásuk érdekében igénybe vehetnék. Már csak azért sem, mert egy CT-vizsgálat sugárterhelése akár 300-szorosa is lehet egy hagyományos röntgenének (várandós nőkön nem is végeznek is ilyen vizsgálatokat). A CT-t ettől függetlenül szűrésre is lehet használni. A korábbi tüdőszűrés helyett egyre elterjedtebb a tüdődaganatok keresésére az alacsony dózisú mellkasi CT, amelynek leletezésében már mesterséges intelligencia is segíti az orvost.

index.hu/belfold/2019/11/29/ct_mri_szama_eloszlasa_budapest_keruletek_karacsony_gergely_diagnozis_szures_orvosok_egeszsegugy/

Nívó blog 2019.11.29. 20:36:36

@anonymand:

11,8 százalékkal nőttek szeptemberben a bruttó átlagkeresetek
MTI2019.11.29. 10:42
Szeptemberben a bruttó átlagkereset 11,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és 360 ezer 700 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 239 900 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 247 300 forint volt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A január-szeptemberi időszakban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább 5 embert foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél - 359 900 forint volt, közfoglalkoztatottak nélkül számolva elérte a 369 900 forintot.

Az év első kilenc hónapjában a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 239 300 forint,
a kedvezményeket is figyelembe véve 246 700 forint volt. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 10,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint a továbbra is kifeszített munkaerőpiac és a rekordalacsony munkanélküliség miatt a bérnövekedés dinamikája a következő időszakban is hasonlóan intenzív marad, a képzett munkaerő hiánya gyakorlatilag a gazdaság minden szektorában problémákat okoz az utóbbi 2 évben.

Horváth András kiemelte, hogy a nettó bérek szintén 11,8 százalékkal emelkedtek, így a reálbér-növekedés kiemelkedő, 8,8 százalék volt a hónapban.
A makrogazdaság és a monetáris politika szempontjából kiemelten fontos mutató, a rendszeres bérek éves növekedése 10,6 százalék volt.

A közszféra közfoglalkoztatás nélküli bérei 8,1 százalékkal növekedtek, így továbbra is némileg lemaradó a szektor a bérdinamikában, de az idén nyártól már elindult és 2022-ig 72 százalékkal emelkedő egészségügyi szakdolgozói bérek gyorsíthatnak majd az ütemen, mivel közel 90 ezer embert érint a lépés.

Nívó blog 2019.11.29. 20:41:11

@anonymand:

Hullik a pénz a borászatokra
Eddig 35 milliárd forint beruházási támogatást ítéltek meg a borászatoknak a Vidékfejlesztési programban - mondta Nagy István agrárminiszter a XVIII. András napi bormester találkozón.
A tárca a magyar borok értékesítését 3,5 milliárd forint forráskeretű promóciós program indításával segíti. A pályázati időszak 2020 év márciusában kezdődik és várhatóan április végéig tart majd - idézi az MTI a minisztert.

Borpromóciós programot indít az agrártárca
A hároméves program két részre oszlik aszerint, hogy a célpiac európai uniós vagy harmadik ország területén található-e. Mindkét fejlesztési területre 6-6 millió eurót szánnak, hogy növeljék a magyar borok értékesítését. A kezdeményezés európai uniós szabályokban meghatározott fő célja a felelős borfogyasztásról szóló tájékoztatás, valamint a magyar borrégiók és bornevek megismertetése a fogyasztókkal.

Az AM idén januárban megnyílt újabb, mintegy 50 milliárd forintos keretösszegű, élelmiszer-feldolgozást támogató felhívásán belül 10 milliárd forintot különítettek el a borászati üzemek fejlesztésére. Az érdeklődés mértékét jól mutatja, hogy az ágazati szereplők csaknem 400 kérelmet nyújtottak be, 26 milliárd forintos fejlesztési igénnyel.

A szőlő-bor ágazat számára december 31-ig kamat- és költségmentes hitel érhető el az Agrár Széchenyi Kártyával. Az ültetvényeik után hektáronként legfeljebb 1 millió forint igénybevett hitelig az Agrárminisztérium 100 százalékos kamat-, költség- és kezességi díjtámogatást nyújt a december 31-ig hatályba lépő hitelszerződések után - sorolta.

Nívó blog 2019.11.29. 20:43:03

@Nívó blog:

A link lemaradt az előbbihez:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/boraszat-szolo-agrar-mezogazdasag.696008.html

Várom reakciódat.
Illetve jövök majd újabb linkekkel, idézetekkel is, amelyeket jó adalékként érzek a vitánkhoz.

Nívó blog 2019.11.29. 21:09:34

@anonymand:

Szoktad mondani, hogy a nyugdíjasok hitelezik a költségvetést.
Találtam most egy olyan hírt, hogy a költségvetés előleget egy teljes havi családi pótlékot.
Kétszer jön decemberben a családi pótlék

2019-ben is kétszer kapnak a családok családi pótlékot, ennek azonban csak mérsékelten érdemes örülni. Nem arról van ugyanis szó, hogy karácsonyi ajándék gyanánt extra juttatásként fizetnék ki, csupán a következő havi utalás időpontját hozzák előre.

mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/ketszer-jon-decemberben-a-csaladi-potlek.html

Nívó blog 2019.11.29. 21:33:12

@anonymand:

Van mit a tejbe aprítani
A vállalat többek között folyamatosan keres jegyellenőröket, náluk a hivatalos tájékoztatás szerint az átlagos havi kereseti lehetőség 320 000 forint felett tetőzik, amihez éves bruttó 396 ezer forintos cafetériajuttatás is jár, ami 12 hónapra leosztva 33 ezer forintra jön ki. És mindezért cserébe nincsenek is megugorhatatlan elvárások:

középfokú végzettség kell
megbízhatónak kell lennie a jelentkezőnek, erkölcsi bizonyítvánnyal
jól kell tűrni a stresszt, és a több műszakos próbarendet.
Aki pedig ezekre képes, annak a fő feladat az lesz a pozícióban, hogy "a közösségi tömegközlekedési eszközökön, valamint azok üzemi területein az utasok utazási jogosultságának ellenőrzése, az utazási feltételek betartatása. A jogosulatlanul utazókkal, illetve az utazási feltételeket megszegő utasokkal szemben pótdíjazási eljárás kezdeményezése" - írják.

A sima jegyellenőrökön kívül azonban a vállalat keres HÉV-Jegyellenőröket is, akiknek a céljuk bár ugyanaz, "a közösségi közlekedésben részt vevő utasok támogatása, utazási jogosultság ellenőrzése", mindezt mégis egy jóval nagyobb jövedelemért. Ennek a pozíciónak ugyanis

az átlagos havi kereseti lehetősége havi 400 000 forint felett van.
És ehhez ugyanúgy jár a bruttó 396 ezres éves cafetériajuttatás, valamint a szakmai fejlődéshez szükséges továbbképzések. Ráadásul ehhez a munkakörhöz sem tartoznak nagyobb elvárások, az ideális jelentkező ebben az esetben is:

középfokú végzettséggel rendelkezik,
vállalja a több műszakos munkabeosztást,
megbízható, jó a problémamegoldó képessége, jól kezeli a stresszt,
és rendelkezik erkölcsi bizonyítvánnyal.
Aki ennek megfelelne, annak az elsődleges feladata "a HÉV - elsősorban a H8 (Gödöllői vonal) - üzemi területén, illetve szerelvényein az utasok utazási jogosultságának ellenőrzése, az utazási feltételek betartatása. A jogosulatlanul utazókkal, illetve az utazási feltételeket megszegő utasokkal szemben pótdíjazási eljárás kezdeményezése."

www.penzcentrum.hu/karrier/400-ezer-forint-feletti-kezdo-fizu-kozepfoku-vegzettseg-is-eleg-tomegeket-keresnek.1085493.html

Nívó blog 2019.11.29. 21:37:37

@anonymand:

Felzárkózás még egy területen:
Aranykorát éli a turizmus: özönlenek a magyar fővárosba

MTI2019. november 29. péntek 19:04

Facebook
Twitter
Google
E-mail
Nyomtatás
A tavalyi turisztikai rekordév volt, és az idén is megdől minden turizmussal kapcsolatos rekord - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy budapest szálloda hivatalos megnyitóján pénteken.

Míg Magyarország 9 éve a szakadék szélén állt, gazdasága ma már európai szinten is kimagasló teljesítményt nyújt, amiben a turizmusnak kiemelt szerepe van. Budapest az európai turisztikai célpontok élvonalába tartozik. A magyar főváros jelentős fejlődésen ment keresztül, és egyre nő az érdeklődés iránta, 5 év alatt 86-ról 147-re nőtt például azoknak a városoknak a száma, ahonnan Budapest közvetlen légi járattal elérhető.

Budapest a világ egyik legbiztonságosabb fővárosa, Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, a biztonság egyre fontosabb érték lett. A miniszter rendkívül fontosnak nevezte, hogy a fővárosban minél több színvonalas szálláshely legyen. A kínálat most újabb szállodával bővült, amely hozzájárul Budapest szállodai színvonalának emelkedéséhez és a dinamikus fejlődéshez is.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója közölte, tavaly az ország lakóinál másfélszer több turista fordult meg az országban, ez a lendület idén is folytatódik. Idén Budapest Európa legjobb úti célja lett Barcelonát megelőzve. A magyar turizmus aranykorát éli - mondta.

www.penzcentrum.hu/utazas/aranykorat-eli-a-turizmus-ozonlenek-a-magyar-fovarosba.1085781.html

Igyekeztem források széles spektrumából meríteni.
Várom megtisztelő véleményedet a felvetett témákban.

anonymand 2019.11.30. 04:41:07

@Nívó blog:

"Mint mondottam nagyotmondásodra nagyotmondással reagáltam. Amíg te azt mondod, hogy 80%-kal vette át az Orbán-kormány az ország vezetését 2010-ben, addig én azt a cikket idézem ezzel szemben, amelyik 90%-ot ír." - hazudságodat hazudsággal tetézed.
Kérlek add meg, hogy hol mondtam (írtam) én azt, hogy "80%-kal vette át az Orbán-kormány az ország vezetését 2010-ben"!
Hol?
Hol írtam én 80%-ot?
..."addig én azt a cikket idézem ezzel szemben, amelyik 90%-ot ír." - ezt nagy-nagy jóindulattal tekintsük füllentésnek.
Jó?
Idézem a teljes bejegyzésed:
"Dobok én is néhány linket adaléknak:
A magyar államadósság a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején elérte a GDP 90 százalékát, ám ez mára már lement 70 százalék alá.
A magyar államadósság évek óta csökken, és a Magyar Nemzeti Bank most közzétett jelentéséből az derül ki, hogy ez a tendencia az idén is folytatódik. Sőt, mintha a folyamat felgyorsult volna. A számok konkrétan úgy festenek, hogy az összadósság a GDP 68,2 százaléka (29967 milliárd forint), ám ha ebből levonjuk a vita tárgyát képező eximbankos tételt, akkor ez a szám 65,8 százalék." - tettél idézőjelet?
Nem.
Hogy a "forrásodat", amelynek linkjét megadtad, már ne is minősítsem.
De átsiklottál az általam már emlékezetedbe idézett saját, Nívó blogos, évekig tartó vitán.
Is.
Pedig mit kardoskodtál anno (szó nem volt 90%ról)...
Szóval, hazudságra hazudság, majd "füllentés".

"Ha már államadósság: hazugság az, hogy évente van hivatalos adat." - fogalmazzunk finoman: tévedsz.
Minden év december 31.-i állapot a hivatalos adat.
Szerintem évente egyszer van dec. 31.-e.
Kérlek, javíts ki ha rosszul tudom.

"Az is hazugság, hogy az eximbankos részt a 2010-és adat a nem vetted bele, de a 2018-asba meg belevetted." - igaz ugyan, hogy érthetetlenül zagyva a mondat, de megpróbálom kihámozni a lényeget.
Az Eximbank évekig vita tárgya volt az EU-val.
"A számítás előzménye, hogy Magyarország elbukta az Eurostattal szembeni elszámolási vitát, így az állami Eximbank kötelezettségeit is bele kell majd számítani az államháztartási hiányba és az államadósságba is." - te 2019-ben még arról ábrándozol, hogy "ha kivesszük"...
Ám 2018 óta nincs: "ha".
index.hu/gazdasag/2018/02/19/a_jegybank_mar_beleszamolja_az_eximbankot_az_allamadossagba/
Nem ártana körültekintőbben fogalmaznod, hogy mit is nevezel hazugságnak!

"Az is hazugság, hogy mostani egészségügyi bérként egy 2017-es cikkre hivatkoztál “le mered írni” címszó alatt. Legalább hozzátették volna, hogy amit idéztél az 2017-és adat, és azóta további egészségügyi béremelések voltak. Ehelyett hazug módon olyan cikkekkel jössz, amit egészségügyi bércsökkenésként tálalsz." - küzdesz te mint malac a jégen.
És már megint "tévedsz".
"Így néz ki az állami béremelés az egészségügyben Cser Ágnes, Éger István és Toma Lajos módra
Kunetz Zsombor egészségügy szeptember 6., péntek 6:24" - igaz ugyan, hogy többre is hivatkoztam, nem csak egyre, de ez például 2019-es.
rontgen.444.hu/2019/09/06/igy-nez-ki-az-allami-beremeles-az-egeszsegugyben-cser-agnes-eger-istvan-es-toma-lajos-modra
Mondom, ismét "tévedsz"!
Sebaj!
Csak már legalább vennéd a bátorságot és bocsánatot kérnél, hogy hazudtál.

"De a legnagyobb hazugságot, hogy linkelsz cikkeket, mikor a vitában úgy hozza az érdeked, aztán meg amikor más összefüggésben meg már nem jól csengetnek az abban leírtak, akkor simán beírod, hogy te azzal a cikkel nem értesz egyet." - komolyan kezdek aggódni.
Mentális állapotodért.
Amit te itten az én hazudságomként próbálsz beállítani, szétszórtságra utal.
Vagy nem akarod észrevenni, hogy mi is áll az idézetben (még), ami az én véleményemet támasztja alá:
"Hiába azonban a kormányzati öntömjénezés, ez a túlteljesítés kevés volt a nyugdíjasok életszínvonalának növeléséhez 2010 és 2017 között. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a KSH friss adatai szerint a nyugdíjasok körében egyre nagyobb a jövedelmi szegénység mértéke.

A relatív jövedelmi szegénység a nyugdíjasok körében ugyanis 10 százalékra emelkedett 2017-ben a korábbi 9,1 százalékról, míg 2010-ben még csak ezen társadalmi réteg 4,6 százalékát érintette ez a probléma. Ebből kiindulva számításaink szerint míg 2010-ben nagyjából 124 ezer nyugdíjast érintett a jövedelmi szegénység, 2017-re ez a szám 210 ezerre emelkedett." - semmi "mikor úgy hozza az érdeked".
És hogyan is kezdtem bejegyzésem?
"Bocsi, de részben helyhiány, részben figyelmetlenségem okán kimaradt egy magyarázó link a véleményemhez." - semmi "mikor úgy hozza az érdeked".

"A tartozások ügyében pedig a te tartozások nagyobb. Vagy 20 hozzászólásom, adalékom, linkek, idézete, volt amire érdemben nem reagáltál. Erre várok. Időnk mint a tenger." - főleg nekem van időm.
Nem állok neki megszámolni, hogy pontosan hány kérdésem hagytad megválaszolatlan.
Addig nem is fogok reagálni ("vagy 20 hozzászólásom, adalékom, linkek, idézete,"), amíg régóta fennálló tartozásaid ki nem egyenlíted.

Nívó blog 2019.11.30. 08:21:11

@anonymand:

Az egésszégügyi bérekkel kapcsolatos hazugságod már lelepleződött. (2017-es cikkből idézted, hogy mennyik a bérek most)

A gdp arányos államadóssággal kapcsolatos hazugságaid (ugymint: csak évente van hivatalos adat, mennyivel vette át az Orbán-kormány és mennyi most) napokon belül le fog lepleződni.

Jelentkezni fogok, amint ez megtörtént.

Addig is hiába fáj az igazság, hiába ignorálod, be fogom linkelni neked ide hogyan fejlődik a gazdaságunk lépésről lépésre.

Nívó blog 2019.11.30. 08:26:35

@anonymand:

Fejlődést mutató jelek újabb és újabb területeken. Tudomány, gazdaság, kultúra, gasztronómia... stb.

Fejlődő erős ország jellemzői ezek, nem pedig rossz állapotban lévő visszaeső országé.

Amellett persze, hogy van még teendő bőven. Környezetvédelem és cigányság felzárkóztatása elsősorban, de ott van még az oktatás és egészségügy is.

anonymand 2019.11.30. 09:32:03

@Nívó blog:

""2017-es cikkből idézted, hogy mennyik a bérek most)" - én nem találom.
Segítenél?

"Hivatalosan, a nemzetközi összevetésben évente csak egy adat jelenik meg, az év végi pillanatnyi állapot." - tetszik, nem tetszik, ez van.

Megírnád végre, hogy te hazudtál?

Nívó blog 2019.11.30. 17:02:10

@anonymand:

Segítek persze.
Fáj neked az igazság amikor az egészségügyi bérekről van szó, akkor is! Ezért jössz ilyen hosszú terelésekkel megint. Lássuk le mered-e írni az igazságot? Milyen bérekkel adta át Bajnai az egészségügyi ágazatot, és milyen bérek vannak most? Szerintem ezt sem mered leírni.

Ez volt a kérdésem.

“tetszik, nem tetszik, ez van.” - Hazudsz!!

anonymand 2019.11.30. 17:16:55

@Nívó blog:

"Kérlek add meg, hogy hol mondtam (írtam) én azt, hogy "80%-kal vette át az Orbán-kormány az ország vezetését 2010-ben"!
Hol?
Hol írtam én 80%-ot?" - nem adtad meg.

"2017-es cikkből idézted, hogy mennyik a bérek most)" - én nem találom.
Segítenél?" - erre szerinted válasz, az, hogy "Lássuk le mered-e írni az igazságot? Milyen bérekkel adta át Bajnai az egészségügyi ágazatot, és milyen bérek vannak most? Szerintem ezt sem mered leírni.

Ez volt a kérdésem."?
Hol az idézet, melyik "2017-es cikkből" idéztem?

anonymand 2019.11.30. 17:31:06

@Nívó blog:

Szánalmas vagy.
Ha valamit tételesen cáfolok, akkor azt lazán elengeded, mintha soha téma nem lett volna.

Szánalmasan próbálsz, immár sokadszorra hazudsággal vádolni.
De nem vagy képes egy idézetet hozni tőlem, amivel igazolni tudnád a hamis vádat.

Hozd az idézeteket, hozd mit írtam!

"Amíg te azt mondod, hogy 80%-kal vette át az Orbán-kormány az ország vezetését 2010-ben"... - hol írtam én ilyet?
Hol?
Ezt te írtad:
"Nívó blog
2019.10.31. 21:52:05
@anonymand:

Dobok én is néhány linket adaléknak:
A magyar államadósság a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején elérte a GDP 90 százalékát"... - idézőjel nélkül, jegyzem meg.

"“tetszik, nem tetszik, ez van.” - Hazudsz!!" igen, ez érvényes terád.
(Csak halkan jegyzem meg, hogy a magyar nyelv érvényben levő szabályai szerint 1, azaz egy felkiáltójel való a nyomatékosításra, vagy 3, azaz három, ha nagyon-nagyon fel kívánod hívni a figyelmet valamire. 2, azaz kettő nem használatos. Szerintem.)

anonymand 2019.11.30. 17:38:48

@Nívó blog:

""2017-es cikkből idézted, hogy mennyik a bérek most)" - én nem találom, még most sem.
Kicsit pontosabban:
"Nívó blog
2019.11.30. 08:21:11
@anonymand:

Az egésszégügyi bérekkel kapcsolatos hazugságod már lelepleződött. (2017-es cikkből idézted, hogy mennyik a bérek most)" - tudnád idézni, hogy hol is idéztem 2017-es cikkből?
Tudnád idézni, hogy mit is?

""“tetszik, nem tetszik, ez van.” - Hazudsz!!" - igen, ez érvényes terád.
Mindaddig, amíg tőlem származó bejegyzés idézetével igazolni nem vagy képes.

Addig marad a szánalmas, Sir Robin viselkedéséhez hasonlatos "malac a jégen" szindróma.

anonymand 2019.11.30. 17:42:07

@Nívó blog:

Most jön három kutya megsétáltatása (egyenként), elnézésedet kérem, ha nem tudok rögvest reagálni, ha sikerül igazolnod mindeddig rágalmazásnak tűnő szavaidat.

"Várj reám, s én megjövök"...

Nívó blog 2019.11.30. 17:42:21

@anonymand:

Most ezeket komolyan mondod? Mert még viccnek is rossz. Komolyan nem emlékszel? Komolyan nem találod?

Felőlem megírhatod akkor még egyszer:
Mekkora Gdp arányos államadóssággal vették át Orbánék a kormányzást és mennyi most?
Mekkora egészségügyi bérekkel adták át Bajnaiék a kormányt 2010-ben és mennyi most?

Lássuk le mered-e írni! Egyszer már írtál erre valamit, de most tagadod. Lássuk akkor még egyszer a választ, hogy biztosan meglegyen neked is! Lássuk most le mered-e írni?

anonymand 2019.11.30. 18:23:05

@Nívó blog:

Túl vagyok két kutyán, és érdekelt, hogy tudod-é igazolni a hamis vádjaidat.
Nem csalódtam.
Nem tudod.

"Mert még viccnek is rossz. Komolyan nem emlékszel? Komolyan nem találod?" - komolyan emlékszem, és komolyan nem találok olyanokat, amikkel vádolsz.
Gondolod, ha képes voltam megtalálni a te általad leírtakat, akkor ne találnám (már ha lennének) a saját szavaimat?
Na ez az ami viccnek tűnik, bár nem az.

Idézz, add meg a helyet!

""“tetszik, nem tetszik, ez van.” - Hazudsz!!" - igen, ez érvényes terád.
Mindaddig, amíg tőlem származó bejegyzés idézetével igazolni nem vagy képes.

anonymand 2019.11.30. 19:01:42

@Nívó blog:

Túl a harmadikon, van egy csepp idő lazítani, elmélkedni, filozofálni.

"Nomen est omen [ejtsd: nómen eszt ómen] - latin kifejezés. Szó szerinti fordításban: „A név előjel”, „A név jósjel”. Jelentése: „Nevében a sorsa.” „A név elárulja viselőjét.” „A név maga az ember”. Azaz a név beszédes, (gyakran intő, figyelmeztető jel,) amely elárulja viselője fő tulajdonságát, a „neki megírt sorsot”." - Wikipédia.

Nos, ez ezen a blogon sajnálatos módon nem igaz, nem igazolható.
Már anno érte jó néhány kritika a blogot, hogy nevéhez méltatlan.
Te ezt most még jó néhány lapát rá tételével igazolod.

Milyen szint az, ahol számtalan indokolatlan bejegyzés az "érv", egy idézet helyett?
Milyen szánalmas az, amikor dedós szintre leszállva ("Mint mondottam nagyotmondásodra nagyotmondással reagáltam" - te kezdted, beeee...) hamis állítással próbálod vitabéli ellenfeled "leverni"?
Szintnek lehet-é tartani, hogy leírsz valamit, ami nem igaz, de "tévedésedért", hazudságodért bocsánatkérés helyett csak mellébeszélsz, folyvást?
Szint-e az, hogy kérdések tömkelegét negligálva, megválaszolatlan hagyva, erőszakosan követeled, hogy a te kérdéseidet igenis válaszoljam meg?
Noch da zu: de azonnal ám!
Vagy az talán szint, hogy ugyanezen blog más oldalán saját magad írtakra "nem emlékszel", ha emlékeztetnek rá, akkor mintha mi sem történt volna túllépsz a kérdésen?
Nagy-nagy melléfogás volt a "Nívó" címet adni az oldalnak.

anonymand 2019.11.30. 19:49:50

@Nívó blog:

Miközben te képtelen vagy idézetekkel alátámasztani állításod, volt időm egy kicsit tallózni.
Mit mondjak?
Érdekes.

Mármint az, hogy írsz valamit, amiről vajmi kevés tudással bírsz.
"Ha már államadósság: hazugság az, hogy évente van hivatalos adat." - írtad te.
Ismételten egy tévedésed, viszont kiválóan alkalmasnak tartottad, hogy ekézz.
Sebaj!
Egy libsi olyan, mint egy kiscserkész.
Ott segít, ahol tud, tehát itt és most.
Szeretnélek előre figyelmeztetni, hogy egy olyan törvényt hozok példának, ami nem mai, viszont ragyogóan szemlélteti, hogyan is működnek a dolgok (2017 előtt is. azóta is).
"2. Az államadósság értéke

3. § (1) A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.) 4. § (1) bekezdése alapján az államháztartás 2017. december 31-ére tervezett adóssága 312,0 forint/euró, 284,7 forint/svájci frank és 282,8 forint/amerikai dollár árfolyam mellett 26 936,3 milliárd forint.

(2) 2017. december 31-én az államadósság-mutató" - ha esetleg nem lenne világos, akkor az EU-felé történő elszámolásban is évről évre a december 31.-i állapot a hivatalos, a mérvadó.
net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1600090.tv
Ha véletlenül nem egészen érthető, hát kiemelem:
"3. § (1) A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.)" - 2011 óta, évente egyszer, december 31.-én.

Persze van amit tudsz te!
Vádaskodni.
Idézni, pontos forrásait szavaimnak megadni, azt nem.

Ajánlanám becses figyelmedbe G. Schmitt Pál "álamelnök" jól bevált módszerét...

Nívó blog 2019.11.30. 20:10:44

@anonymand:

Mekkora Gdp arányos államadóssággal vették át Orbánék a kormányzást és mennyi most?
Mekkora egészségügyi bérekkel adták át Bajnaiék a kormányt 2010-ben és mennyi most?

A fenti kérdésekre emlékszel? (Igen/Nem)
És arra, hogy mertél-e válaszolni rájuk? (Igen/Nem)
És arra, hogy mit válaszoltál rájuk? (Igen/Nem)

anonymand 2019.11.30. 21:24:44

@Nívó blog:

Kezd unalmassá válni, hogy válaszok helyett kérdezel.
Olyasmit, amit már kérdeztél (többször).
Olyasmit, amire már megkaptad a válaszokat.

Lehetne benned annyi tisztelet, hogy végre idézed szavaimat, megadod a helyet ahonnan vetted, hogy végre pont kerülhessen a dolog végére.

Lehet, hogy nem emlékszel már, ezért ide másolom:

"Amíg te azt mondod, hogy 80%-kal vette át az Orbán-kormány az ország vezetését 2010-ben"... - hol írtam én ilyet?
Hol?

"Az egésszégügyi bérekkel kapcsolatos hazugságod már lelepleződött. (2017-es cikkből idézted, hogy mennyik a bérek most)" - idézz, add meg hol írtam!

Megszokott módon nem vagy képes igazolni állításaidat.

Nívó blog 2019.11.30. 21:55:07

@anonymand:

“hol írtam én ilyet?
Hol?”

“idézz, add meg hol írtam!”

Tényleg ennyire rövid az emlékezeted??
Ezért kérdezem újra, hogy akkor ugyan mit válaszoltál az államadósságos és az egészségügyi béres kérdésekre?? Nemhiába nem írod le még egyszer. Mert tudod, hogy pontosan azt, amit én kritizálok. 80,2% (megnéztem pontosan a válaszodat) államadósság és 2017-es egészségügyi bérek. Tán nem így van? Ha nem, akkor ugyan mi volt a válaszod??

anonymand 2019.12.01. 03:10:30

@Nívó blog:

2019.11.19. 11:13:51
"Lássuk inkább, mint halljuk az igazságot!
Hivatalosan, a nemzetközi összevetésben évente csak egy adat jelenik meg, az év végi pillanatnyi állapot.
Ez 2010.12.31.-én 80,2% volt.
Ami ugye messzi esik a 90-től?
Év közben volt magasabb is, de az is messze kevesebb."

""2. Az államadósság értéke

3. § (1) A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.) 4. § (1) bekezdése alapján az államháztartás 2017. december 31-ére tervezett adóssága 312,0 forint/euró, 284,7 forint/svájci frank és 282,8 forint/amerikai dollár árfolyam mellett 26 936,3 milliárd forint."

"Hivatalosan, a nemzetközi összevetésben évente csak egy adat jelenik meg, az év végi pillanatnyi állapot."

anonymand 2019.12.01. 05:03:10

@Nívó blog:

"Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2018.02.19.
A kormányzati szektor elszámolásáról

A magyar statisztikai hatóságok továbbra is fenntartják álláspontjukat, mely szerint az Eximbank államháztartásba való besorolása nem szolgálja a gazdasági és pénzügyi folyamatok valóságnak megfelelő bemutatását és nem felel meg a nemzetgazdasági elszámolások alapját jelentő módszertannak, az EU jogszabályba foglalt ESA2010-nek sem.

Az Eurostat eldöntötte, hogy saját publikációiban az Eximbankot az államháztartás részeként fogja elszámolni, ami azzal fenyeget, hogy az ország szempontjából fontos makrogazdasági mutatóra két hivatalos adat kerül közzétételre, az egyik a magyar statisztikai hatóságok Eximbank nélkül, a másik az Eurostat Eximbankkal együtt számított államadósság adata. Ezt elkerülendő a magyar statisztikai hatóságok úgy döntöttek, hogy a Túlzott Hiány Eljárás (Excessive Deficit Procedure - EDP) számításokban az Eximbankot az államháztartás részeként mutatják be.

A felhasználók minél gyorsabb tájékoztatása érdekében a nemzeti számlák különböző részeinek publikációs időpontja kis mértékben eltér egymástól. A Magyar Nemzeti Bank a publikációs naptárának megfelelően ma tette közzé az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak 2017. évi előzetes adatait, amelyben bemutatta az Eximbank besorolásának államadósságra gyakorolt hatását is. A 2017. évre vonatkozó EDP adatok Eurostat által validált első becslését az Eurostat és a KSH egyaránt április 23-án teszi közzé.

Az Eximbank államháztartásba sorolása nem érinti a GDP-arányos államadósságráta változásának 2011 óta csökkenő tendenciáját. Az adósságráta szintjét emeli meg, évente változó, 0,6 és várhatóan 1,9 százalékpont közötti mértékben."
www.ksh.hu/sajtoszoba_kozlemenyek_tajekoztatok_2018_02_19
www.ksh.hu/docs/szolgaltatasok/sajtoszoba/sajto_2018/hir180219_600.jpg

Nívó blog 2019.12.01. 07:13:03

@anonymand:

Nagyszerű! Akkor mégiscsak megvan, hohy hol írtad a 80%-ot. Hol. Most már csak a hivatalos forrást (nem újságcikket) leszel szíves megadni, hogy ezt hol találtad? Hol?
Merthogy NEM 80,2%! A hivatalos adat.

Haladunk.

A másik: Azt is megtaláltad mit írtál az egészségügyi bérekre? Rájöttél végre, hogy 2017-es számokat adtál meg?

Nívó blog 2019.12.01. 07:23:41

@anonymand:

De szépen kevered a kártyákat, azt el kell ismerni. Piszkosul jól csinálod. Képes vagy itt kilométeres kommenfolyammal kihúzni, mire kiderül az igazság és lelepleződsz. De attól még ki fog derülni. A végén mindig az igazság győz.

anonymand 2019.12.01. 13:09:39

@Nívó blog:

"Akkor mégiscsak megvan, hohy hol írtad a 80%-ot. Hol. Most már csak a hivatalos forrást (nem újságcikket) leszel szíves megadni, hogy ezt hol találtad? Hol?
Merthogy NEM 80,2%! A hivatalos adat.

Haladunk." - szerinted.
Igaz, hogy már adtam forrást, de annak reményében, hogy végre bevallod hazudtál, hát segítek.
Ismételten.
www.ksh.hu/sajtoszoba_kozlemenyek_tajekoztatok_2018_02_19
Ha most minősítenélek, megsértődnél.
Külön kiemelten megadtam a kép linkjét:
www.ksh.hu/docs/szolgaltatasok/sajtoszoba/sajto_2018/hir180219_600.jpg
Is.
De adok másikat.
Ugyancsak KSH:
"A kormányzati szektor adóssága - az MNB adatai alapján - 2010 végén 21 749 milliárd Ft volt, a GDP 80,2%-a." - abban nem vagyok biztos, hogy elolvasod, hogy meg is érted, abban meg pláne.
www.ksh.hu/edp_jelentes_110426
Érdemes ellátogatnod az oldalra, mert kép is van hozzá.
(a linkjét a blogmotor miatt most mellőzöm).
Voltam szíves.
(bár eddig a Portfóliót is elfogadtad forrásnak)
Nem tudom, hogy rá bírlak-é venni, hogy az MNB jelentését elfogadod mint "hivatalos forrást?
Igen?
Akkor:
www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiahaLoqZTmAhXtAxAIHdfaDEwQFjAHegQICRAC&url=https%3A%2F%2Fwww.mnb.hu%2Fletoltes%2Fmnb-oktatasi-fuzetek-2016-4szam-allamadossag-2016augusztus.pdf&usg=AOvVaw1_Ku7gMVvdQPS0uYKicZqi
ahol is figyelmedbe ajánlom "3. ábra Az államháztartás különböző adósság- és tartozásmutatói" című képet.

Nagyon szívesen!

anonymand 2019.12.01. 13:12:02

@Nívó blog:

"A másik: Azt is megtaláltad mit írtál az egészségügyi bérekre? Rájöttél végre, hogy 2017-es számokat adtál meg?" - idézz (már megmutattam hogyan is kell) s nem félek rá reagálni.

Nívó blog 2019.12.01. 13:16:52

@anonymand:

420 ezres fizetéssel vadásszák a magyarokat: végzettség, nyelvtudás nem kell

Javában tart a karácsonyi bevásárlási szezon, ami a kiskereskedelemben fokozott emberhiányt eredményez. Nem csak eladóból, szállítmányozási szakemberből van hiány, de a raktárokba is reggeteg embert keresnek. Egyre több cég bízik abban, hogy nyíltan kommunikált bérekkel megtalálhatják a szükséges hiányzó munkaerőt.

November 29-én Fekete Pénteken hivatalosan is kezdetét vette a kereskedők által az év legjobban várt időszaka, a karácsonyi bevásárlási szezon. Az előzetes felmérések szerint a magyarok csaknem 1200 milliárd forintot fognak elkölteni, igaz adott esetben komoly fennakadásokra számíthatnak, hiszen rengetegen hiányoznak a kereskedelemből: eladók, szállítók és áruösszekészítők, komissiózók is.

Rengeteg magyart keresnek a Pest megyei logisztikai raktárokba egész évben, ám a karácsony előtti időszak ez a területen is extra humánerőforrást igényel. Azonnal munkába lehet állni Alsónémediben a komissiózó csapathoz: 2 műszakban 1465 forintos órabért kínálnak, plusz maximum 100 ezer forintos bónuszt - havonta tehát összesen 330 ezer forintot is meg lehet keresni bruttó bérként.

Egy szigetszentmiklósi raktárban 276 ezer forintos alapbérrel várják a munkavállalókat. Itt ingyenes targoncavezetői vizsgát is lehet tenni, ez esetben a még 20 ezer forinttal többet lehet keresni. Az álláshirdetéseket böngészve az tűnik ki, hogy nem ritka, a 300-400 ezeres fizetés komissiózók, áruösszekészítők, raktárosok, targoncások körében, de találtunk olyan hirdetést is, amelyben bruttó 420 ezer forintot kínáltak egy hónapra.

www.penzcentrum.hu/karrier/420-ezres-fizetessel-vadasszak-a-magyarokat-vegzettseg-nyelvtudas-nem-kell.1085831.html

Nívó blog 2019.12.01. 13:53:50

@anonymand:

“Nem tudom, hogy rá bírlak-é venni, hogy az MNB jelentését elfogadod mint "hivatalos forrást?
Igen?”

Természetesen igen. Az MNB a hivatalos adatszolgáltató. De az Államadósság kezelő Központ (ÁKK) is jó. Összenéztem, ugyanazokat az adatokat közlik. Csak odáig kéne eljutnod, hogy a hivatalos közzétételi helyet használd - Mnb és ákk honlapján is fent vannak az adatok - ahelyett, hogy többéves újságcikkeket, kiadványokat idézgetsz. A cikkek ugyanis nem frissülnek, amikor olyan visszamenőleges hatású változások vannak, mint például az Eximbank.

Segítsek linket adni, ahol a mindenkori top friss adatokat tartalmazó adatbázis van visszamenőleg idősorosan, amelyeket a mértékadó hírportálok is használnak cikkeik megírásához, amikor azt látod az ábrák alatt, hogy Forrás: MNB, vagy Forrás: ÁKK, vagy szándékosan nem azt használod?

A kérdés inkább a Te irányodba érvényes: Rá bírlak-é venni, hogy az MNB közzétételi helyét elfogadod, mint hivatalos forrást?

anonymand 2019.12.01. 14:04:56

@Nívó blog:

Most miről lamentálsz?

"Akkor mégiscsak megvan, hohy hol írtad a 80%-ot. Hol. Most már csak a hivatalos forrást (nem újságcikket) leszel szíves megadni, hogy ezt hol találtad? Hol?
Merthogy NEM 80,2%! A hivatalos adat." - egyrészt 80,2%-ot írtam.
Megkaptad a hivatalos forrásokat.
Is.
Van amit kétszer.
Is.
"Merthogy NEM 80,2%!" - mert, hogy hivatalosan annyi.
Erre bocsánatkérés helyett írsz egy litániát (amit majd ha ezt lezártuk elolvasok).
Mivel "tévedtél, tán illene bocsánatot kérned.

Tán megadhatnád már a 2017-es hivatkozásomat.
Is.
Hogy érdemben reagálhassak.

anonymand 2019.12.01. 16:00:35

@Nívó blog:

És, hogy tempósabban haladhassunk, idézhetnéd hol mondtam nagyot.
"Ugyanis a nagyotmondásaidra nagyotmondásokkal reagáltam." - mert még ezt sem tisztáztad.
Persze úgy vélem, ha már elismered, hogy a hivatalos 80,2% hivatalos, és a te 90%-od ordenáré hazudság, akkor a bocsánatkérésedet követően az egészségügyi problémádat is szívesen orvosolom.

Nívó blog 2019.12.01. 18:34:03

@anonymand:

Úgy látom ez az üzenet nem ment át, ezért megismétlem.

Természetesen igen. Az MNB a hivatalos adatszolgáltató. De az Államadósság kezelő Központ (ÁKK) is jó. Összenéztem, ugyanazokat az adatokat közlik. Csak odáig kéne eljutnod, hogy a hivatalos közzétételi helyet használd - Mnb és ákk honlapján is fent vannak az adatok - ahelyett, hogy többéves újságcikkeket, kiadványokat idézgetsz. A cikkek ugyanis nem frissülnek, amikor olyan visszamenőleges hatású változások vannak, mint például az Eximbank.

Segítsek linket adni, ahol a mindenkori top friss adatokat tartalmazó adatbázis van visszamenőleg idősorosan, amelyeket a mértékadó hírportálok is használnak cikkeik megírásához, amikor azt látod az ábrák alatt, hogy Forrás: MNB, vagy Forrás: ÁKK, vagy szándékosan nem azt használod?

A kérdés inkább a Te irányodba érvényes: Rá bírlak-é venni, hogy az MNB közzétételi helyét elfogadod, mint hivatalos forrást?

U.i.: Mindjárt rátérünk az egészségügyi bérek szálra is, de most közeledik a katarzis az államadósság szálon. Nem adod könnyen, de ez már a végjáték. ;)

anonymand 2019.12.01. 19:32:05

@Nívó blog:

Terelésedet leírhatod ezerszer.
Attól még a vádad nem áll fenn.
Minden év közbeni (negyedéves) adat , közölje azt bárki, nem a hivatalos (maastrichti) adósságráta, mert azt csak és kizárólag egy évben egyszer (az adott év utolsó napján) állapítják meg, és az országmegítélésbe is csak és kizárólag azt veszik figyelembe.
Ami te írsz, az rizsa.

..."ahelyett, hogy többéves újságcikkeket, kiadványokat idézgetsz"... - még te beszélsz?
Az adatom helyes volt (bármilyen forrást adtam is meg).
Még te beszélsz, aki forrásként a PS-t adod meg?
Egy brutális hazudsághoz?

Amit te teszel az pusztán mellébeszélés, mert eddig a ("80%" volt a kifogásod tárgya, bár én nem annyit írtam), most pedig menekülsz mint patkány a süllyedő hajóról, mert nics merszed leírni egy bocsánatkérést.
Mert rohadtul gyáva vagy ahhoz, hogy leírd: 'neked volt igazad, bár libsi vagy'.

Nívó blog 2019.12.01. 19:35:15

@anonymand:

Akkor tehát zárjuk rövidre. Itt vannak a hivatalos számok forrásai. Nemzetközileg összehasonlítható, nem évente hivatalos az adat, hanem negyedévente. A 2010. dec 31-i adat nem 80,2% hanem 80,6%. A 2010. június 30-i adat pedig 84%.

Hivatalos források:
Államadósság Kezelő Központ:
www.akk.hu/hu/statisztika/allamadossag-finanszirozas/az-allamhaztartas-maastrichti-adossaga

Magyar Nemzeti Bank:
www.mnb.hu/letoltes/grafikonok-1.xlsx

Eurostat:
ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/tipsgo20/default/table?lang=en

Minden egyes negyedévet végighasonlíthatsz, a három forrásból származó adatok negyedévről negyedévre megegyeznek. Erre célozgattam elejétől fogva, mialatt te hoztad az elavult cikkeket.

Tehát a lényeg: nem évente van hivatalos, nemzetközileg összehasonlítható adat, hanem negyedévente. A valós nemzetközileg összehasonlítható 2010-es adat pedig nem 80,2%, hanem 2010. június 30-án 84%, 2010. december 31-én pedig 80,6%.

anonymand 2019.12.01. 19:47:06

@Nívó blog:

"Akkor mégiscsak megvan, hohy hol írtad a 80%-ot. Hol. Most már csak a hivatalos forrást (nem újságcikket) leszel szíves megadni, hogy ezt hol találtad? Hol?
Merthogy NEM 80,2%! A hivatalos adat.

Haladunk." - ezt te írtad!
Ezt: "NEM 80,2%!" - is te írtad.
Meg ezt is:
"Az MNB a hivatalos adatszolgáltató. De az Államadósság kezelő Központ (ÁKK) is jó. Összenéztem, ugyanazokat az adatokat közlik." - te írtad ccactus!
"Az MNB a hivatalos adatszolgáltató." - aminek adatait hoztam (korábban tán mást adtam meg forrásnak).
Most akkor "NEM", vagy igen (csupa kisbetűvel, mint nemecsek)?

Most akkor hol a haladás, ha még egy eldöntendő kérdésre sem tudsz válasz adni?

anonymand 2019.12.01. 19:50:36

@Nívó blog:

""2. Az államadósság értéke

3. § (1) A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.) 4. § (1) bekezdése alapján az államháztartás 2017. december 31-ére tervezett adóssága 312,0 forint/euró, 284,7 forint/svájci frank és 282,8 forint/amerikai dollár árfolyam mellett 26 936,3 milliárd forint.

(2) 2017. december 31-én az államadósság-mutató" - ha esetleg nem lenne világos, akkor az EU-felé történő elszámolásban is évről évre a december 31.-i állapot a hivatalos, a mérvadó.
net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1600090.tv
Ha véletlenül nem egészen érthető, hát kiemelem:
"3. § (1) A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.)" - 2011 óta, évente egyszer, december 31.-én."

anonymand 2019.12.02. 04:02:32

@Nívó blog:

..."2010. december 31-én pedig 80,6%." - az Eurostat véleményem szerint az Eximbank vita lezárta után korrigálta a 80,2%-os "eredményt".

Nívó blog 2019.12.02. 06:47:30

@anonymand:

Na ne mondd! Hányszor is jeleztem én ezt már neked, hogy ne újságcikkek adatát nézd, mert az nem frissül a visszamenőleges hatású korrekciókkal? Lesöpörted mindahányszor és még meg is fedtél érte, hogy miért ismételgetem a hazugságaimat.

Nívó blog 2019.12.02. 06:51:00

@anonymand:

Egyébként pedig nem kell tippelgetned. Az Mnb adatközlés egymás alatt hozza mindkét idősort. Eximbankkal és anélkül is.

anonymand 2019.12.02. 08:10:43

@Nívó blog:

Akkor rátérnél végre a hazudságodra?

anonymand 2019.12.02. 08:14:51

@Nívó blog:

"A magyar államadósság a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején elérte a GDP 90 százalékát"... - konkrétan erre a hazudságodra.
Érdemben.

Nívó blog 2019.12.02. 19:54:57

@anonymand:

Igen, természetesen. Most, hogy elfogadtad az igazságot, töredelmesen elnézésedet kérem én is. Nincs itt ugyan senki a Pesti srácoktól, hogy megvédhesse vélt igazát, de végignézve a hivatalos számsort, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt többször volt ugyan 80% felett az államadósság, de a 90%-ot (hál’ Istennek) egyszer sem érte el. Ez az igazság.

Nívó blog 2019.12.02. 19:59:29

@Nívó blog:

Mindezt akkor fogom csak visszavonni, ha Te is visszatáncolsz a hivatalos adatoktól, és újra elavult cikkek, kiadványok számaira utalsz hazug módon. (Ne adj’ Isten.)

anonymand 2019.12.03. 00:29:03

@Nívó blog:

Mondd!

Tényleg hülye vagy?
Mit jelent ez:
"Most, hogy elfogadtad az igazságot"... miről beszélsz?
..."töredelmesen elnézésedet kérem én is." - te is?
Is?
"Mindezt akkor fogom csak visszavonni"... - ???
Mit vonsz vissza?
Hogy hazudtad a 90%-ot?
..."visszatáncolsz a hivatalos adatoktól"... - hol tettem én ilyet?
..." újra elavult cikkek, kiadványok számaira utalsz"... - szóval régi cikkre itt csak és kizárólag te hivatkozhatsz (az nyilván nem elavult), csak a te hivatkozásaidban szereplő adatokat kell nekem elfogadni?
Te kevered az elavult és elévült szavakat!
..."hazug módon"... - nézz mán tükörbe!
Nézz már, de alaposan!
Te, aki oldalakon keresztül lamentálsz a helyes forrás választásról, lenyomsz egy ordenáré hazudságot egy forrásnak nem nevezhető szennylap (hazug) szalagcímére hivatkozva?
Nézz már bele, de jól!
Mert aki hazugsággal vádol (lehet, hogy igaza van) valakit, de napok után sem képes idézni a "hazugságot", aki még a "bocsánatkérést" is csak csomagolva, feltételekhez kötve teszi meg (nem pedig őszintén megbánva, belátva helytelen cselekedetét), az gyáva.
A gyávaság példaképe lehetnél.
"Most, hogy elfogadtad az igazságot"...

anonymand 2019.12.03. 00:44:04

@Nívó blog:

Most, hogy ennyi szófosás után sem vagy képes tisztességesen bocsánatot kérni, idézz az 578 hozzászólásból, hogy hol és mit hazudtam én!
Idézz!
Idézz, ha tudsz!
Idézz!
Mondom: idézz!

És nem ártana (korrekt módon) bocsánatot kérned sem.

Nívó blog 2019.12.03. 06:11:13

@anonymand:

Szóval máris visszatáncolsz? Ez hihetetlen!
Akkor viszont én is tartom a 90%-ot. ;)
És visszavonom a bocsánatkérést is, ahogy előre jeleztem.
Úgy csinálsz, mintha egyáltalán nem is emlékeznél, hogy miről volt szó a korábbi hozzászólásokban az államadósság tekintetében:
Hány %-kal adta át Bajnai és hány % most? Idézzem a hazugságodat?
Olvasd vissza az egészet. Nem kezdem előlről.
Hosszú, úgyhogy adok rá néhány hetet.
Kezdd mondjuk nov 18. 20:13-as hozzászólással.
Hány %-kal adta át Bajnai, és hány % a legfrissebb adat. Nézd meg hogy mit válaszoltál és nézd meg hogy mi a hivatalos adat, és milyen gyakorisággal közölnek friss hivatalos adatot. Most, hogy már ismered a hivatalos adatforrást: ÁKK, MNB, és nemzetközileg összehasonlító számokkal Eurostat.
Na viszlát!
u.i. és akkor még az egészségügyi béres kérdésemre adott hazug válaszodról szó se essen.

anonymand 2019.12.03. 06:32:31

@Nívó blog:

"Idézzem a hazugságodat?" - eddig hányszor kértelek rá?
Amire most válaszoltál, abban mi áll?
Idézz!
Idézz, ha tudsz!
Idézz!
Mondom: idézz!

" Nívó blog
2019.11.18. 20:13:09
@anonymand:

“És ez olyan jellembéli hiba, amit nem lehet szó nélkül hagyni, vagy legalábbis én, nem vagyok képes”

Magyarul személyeskedsz. Ha egy számadattal nem értesz egyet, írd le, hogy szerinted mi a valós adat és azt én vagy elfogadom, vagy vitába szállok vele. Ehelyett nagyotmondásra nagyotmondást játszunk, hogy a kettőnk átlaga kiadja a valóságot. Nos halljuk akkor az igazságot! Hány %-kal adták át Bajnaiék az államadósságot a GDP arányában és hány % a legfrissebb adat? Lássuk le mered-e írni! Szerintem nem mered. Ehelyett hosszú tereléssel fogsz majd jönni, menekülni fogsz a kérdés elől és a konkrét válaszadás elől. Azért mert fáj neked az igazság!" - kezdtem.
Ez a te hozzászólásod és nem az enyém.
Ezt te írtad és nem én.
Tőlem, akit úgy hívnak anonymand, idézz!
"Idézzem a hazugságodat?" - eddig hányszor kértelek rá?
Amire most válaszoltál, abban mi áll?
Idézz!
Idézz, ha tudsz!
Idézz!
Mondom: idézz!

A szófosás helyett idézhettél volna.
Csak ugyi nincs mit!
Legalább a látszat kedvéért, próbálj már kultúrember módján vitatkozni!
"Idézzem a hazugságodat?"
Idézz!
Idézz, ha tudsz!
Idézz!
Mondom: idézz!

anonymand 2019.12.03. 06:38:47

@Nívó blog:

..."tartom a 90%-ot. ;)" - ami nem vicc, hanem hazudság.
Nem kicsi, qrvául nagy.

"És visszavonom a bocsánatkérést is"... - amit meg sem tettél igazán.
Na látod ez a vicces.
Meg az, hogy "Szóval máris visszatáncolsz? Ez hihetetlen!" - ez a vicces!
"Idézzem a hazugságodat?"
Idézz!
Idézz, ha tudsz!
Idézz!
Mondom: idézz!

"Hosszú"... - ugyan már!
580 körüli hozzászólás.
És van segítség.
Is.
Alt+F3
És így, hogy már megint segítettem kiscserkész módján, kérlek idézz!
"Idézzem a hazugságodat?"
Idézz!
Idézz, ha tudsz!
Idézz!
Mondom: idézz!

anonymand 2019.12.03. 06:46:45

@Nívó blog:

Eddig a pillanatig cca 30-szor kértem, hogy "idézz!"

Az első, amire azóta sem vagy képes érdemi választ adni (vagyis idézni), itten van:
" anonymand
2019.11.30. 18:23:05
@Nívó blog:

Túl vagyok két kutyán, és érdekelt, hogy tudod-é igazolni a hamis vádjaidat.
Nem csalódtam.
Nem tudod.

"Mert még viccnek is rossz. Komolyan nem emlékszel? Komolyan nem találod?" - komolyan emlékszem, és komolyan nem találok olyanokat, amikkel vádolsz.
Gondolod, ha képes voltam megtalálni a te általad leírtakat, akkor ne találnám (már ha lennének) a saját szavaimat?
Na ez az ami viccnek tűnik, bár nem az.

Idézz, add meg a helyet!

""“tetszik, nem tetszik, ez van.” - Hazudsz!!" - igen, ez érvényes terád.
Mindaddig, amíg tőlem származó bejegyzés idézetével igazolni nem vagy képes.

Viszont már eljutottál addig, hogy megkérdezd:
"Idézzem a hazugságodat?" - igen idézzél, légy oly kedves!
Idézz!
Idézz, ha tudsz!
Idézz!
Mondom: idézz!

anonymand 2019.12.03. 06:52:38

@Nívó blog:

Mi van?
Nem találod az idézőjelet?
Előfordult már veled.
Csak kitartás!

anonymand 2019.12.04. 04:21:40

@Nívó blog:

"Idézzem a hazugságodat?" - igen idézzél, légy oly kedves!
Idézz!
Idézz, ha tudsz!
Idézz!
Mondom: idézz!

anonymand 2019.12.05. 06:10:20

@Nívó blog:

"Idézzem a hazugságodat?" - igen idézzél, légy oly kedves!

anonymand 2019.12.06. 06:21:04

@Nívó blog:

"Idézzem a hazugságodat?" - igen idézzél, légy oly kedves!

anonymand 2019.12.07. 07:41:11

@Nívó blog:

"Idézzem a hazugságodat?" - igen idézzél, légy oly kedves!

anonymand 2019.12.08. 08:52:38

@Nívó blog:

"Idézzem a hazugságodat?" - igen idézzél, légy oly kedves!

anonymand 2019.12.09. 08:06:57

@Nívó blog:

"Idézzem a hazugságodat?" - igen idézzél, légy oly kedves!

anonymand 2019.12.10. 01:22:47

@Nívó blog:

"Idézzem a hazugságodat?" - igen idézzél, légy oly kedves!

anonymand 2019.12.15. 07:48:20

@Nívó blog:

Azt írtad (többek között): "Na viszlát!".
Oszt most meg nem látlak.
Már a köszönésedben is lódítasz?
És, ha kérhetem, akkor a reménybeli viszontlátáskor idézz!
Idézz!

anonymand 2019.12.24. 06:47:07

@Nívó blog:

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

anonymand 2020.01.16. 06:23:18

@Nívó blog:

Azt írtad: adok rá néhány hetet.
Eltelt egy hónap, s még mindig nem idéztél.
Nem gondolod, hogy ideje lenne?

anonymand 2020.01.18. 03:55:32

@Nívó blog:

"Idézzem a hazugságodat?" - igen idézzél, légy oly kedves!

anonymand 2020.01.27. 16:25:42

@Nívó blog:

"Idézzem a hazugságodat?" - igen idézzed, légy oly kedves!

Lehet, hogy te elegánsnak találod a menekülés eme módját.
Szerintem pedig semmi elegancia nincs abban, amikor a süllyedő hajóról...

anonymand 2020.01.31. 09:50:58

@Nívó blog:

"Idézzem a hazugságodat?" - igen idézzél, légy oly kedves!

anonymand 2020.02.13. 04:56:02

@Nívó blog:

"Még a négyhavi mélypontra bukó euróval szemben sem tud talpra állni a forint, hiszen szerda délelőtt is 339 körül ingadozott az árfolyam, aztán kora délután új történelmi mélypontra esett a magyar fizetőeszköz és 5 óra környékén meghaladta a kurzus a 340-es szintet." - Portfólió

"Annak idején a mai miniszterelnök hosszan fejtegette:

a forint gyengítésével tulajdonképpen „ellopják a pénzt az emberek zsebéből", mivel a bérből, fizetésből és egyéb járulékokból élők gyengébb forint esetén kevesebb árut tudnak megvásárolni a boltokban, a nyugdíjasok juttatása is kevesebbet ér."
168ora.hu/itthon/orban-viktor-a-gyenge-forinttal-ellopjak-a-penzt-az-emberek-zsebebol-152365

Jaj!
Majd elfelejtettem, hogy idézz!
Kérlek, idézd szavaimat!

anonymand 2020.02.13. 17:58:25

@Nívó blog:

mfor.hu/cikkek/makro/a-nyugdijasoknak-faj-leginkabb-a-mai-bejelentes.html

Kérlek, szakíts már időt arra, hogy idézed a szavaimat!
Fáradozásodat előre is köszönöm!

anonymand 2020.02.14. 09:29:54

@Nívó blog:

"A negyedik negyedévben 4,6 százalékkal, 2019 egészében pedig 4,9 százalékkal nőtt a GDP Magyarországon - közölte a KSH első becslését. Ez valamivel kisebb a 2018-as 5,1 százaléknál, de az igazi lassulással ebben az évben kell számolni."
hvg.hu/gazdasag/20200214_gdp_novekedes_ksh_2019?s=hk

Látod, én veszem a fáradságot, s a jó hírt is megosztom veled.
Viszonozhatnád azzal, hogy lapulás helyett idéznéd szavaimat.

anonymand 2020.02.18. 16:34:07

@Nívó blog:

"A Központi Statisztikai Hivatal adatbázisából a 2018., 2019. és 2020. januári árakat vizsgáltuk meg az alábbi termékek esetében:

sertéscomb,
csirkecomb, -szárny,
párizsi,
tojás,
tej,
étolaj,
margarin,
liszt,
fehér kenyér,
kristálycukor,
burgonya,
vöröshagyma,
paradicsom,
uborka,
alma,
banán,
fehér bor,
világos sör,
ízesített szeszes ital,
cigaretta,
ásványvíz.

(Az élvezeti cikkek, mint az alkohol és a cigaretta szerepeltetése a listában nem véletlen, mint arra korábbi cikkünkben rávilágítottunk, a nyugdíjas háztartások esetében ezek jelentős kiadások, többet fordítanak erre, mint egy-egy aktív háztartás.)

A fenti termékkör ára a vizsgált három év januárjában a következőképpen alakult:

2018-ban 11 469,
2019-ben 11 776,
2020-ban pedig 13 031 forintba került a csomag.

Ez alapján az elmúlt két évben a legalapvetőbb élelmiszerek ára 13,6 százalékkal emelkedett. Ezzel szemben áll a nyugdíjak ugyanezen idő alatt végbement 6,3 százalékos emelése. Ez azt jelenti, hogy az ellátások emelése még az alapélelmiszerek áremelését sem követte, a havi juttatásból egyre kevesebb mennyiséget tudnak beszerezni az idősek.

A vizsgált élelmiszerek csoportján belül a KSH adatai alapján legnagyobb mértékben 2018 januárja óta a burgonya ára emelkedett, 68 százalékkal. Kiemelkedő drágulást lehet tapasztalni a sertéscomb (30 százalék) és a párizsi esetében (28 százalék). Ez azonban jó eséllyel elmaradhat attól, amit ténylegesen érzékelhetünk, hiszen a Privátbankár Árkosár-felmérése a párizsi esetében egy év alatt 40 százalékos drágulást mutatott. Vagyis nagyban függ a bolttól, ahova járunk, hogy mekkora infláció sújt minket.

Néhány termék ugyanakkor enyhíteni tudta a többi termék drágulását enyhíten a vizsgált kosárban. A tojás 23 százalékkal volt olcsóbb most januárban, mint két évvel ezelőtt, a kristálycukor ára 3, az étolajé pedig 1 százalékkal mérséklődött."
mfor.hu/cikkek/makro/mar-nagy-bajban-a-nyugdijasok-hamarosan-a-minimalberesek-kovetkeznek.html

Idézz nyugodtan!
Kérlek!

anonymand 2020.02.29. 06:50:39

@Nívó blog:

"Összességében a nyugdíjak 2,8%-kal nőttek, miközben a béremelkedés az elmúlt öt évben átlagosan évi 9,2% volt. Ennek következtében az átlagnyugdíj és a nettó átlagbér arányaként kifejezett helyettesítési ráta a 2015. évi 67%-ról 2019-ben 53%-ra csökkent."
www.portfolio.hu/gazdasag/20200229/ez-var-a-magyar-nyugdijasokra-tatongo-szakadek-osszeomlo-rendszer-417555?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Kérlek, idézz!

anonymand 2020.03.01. 08:44:53

@Nívó blog:

"A hollandiai 8-1-es vereség óta mintha a 10 millió futballszakértő és a 0 nulla futballozni tudó országává váltunk volna. Megy a vita, hogy mit kellene másképp csinálni, mit kellene az alapoktól újrakezdeni, kinek kellene lemondani, egyáltalán, ilyen focihoz minek kell stadionokat építenünk, meg állami pénzt áldozni rá? Miért nem tartja el önmagát a labdarúgás piaci alapon?"
Vajon miért?
Vajon mennyit tolnak még ebbe a sz@rba?
A te egykulcsos adódból.
Is.

182 néző előtt győzött a Puskás Akadémia az Újpest ellen
propeller.hu/sport/3508274-182-nezo-elott-gyozott-puskas-akademia-ujpest-ellen?fbclid=IwAR0_s7yoxoMvq70U0g-pAvSUnxuZxNjDqr3Qw0IDVIGHae6nG7K9y1_A1Yc

Ja!
Kérlek, idézz!

anonymand 2020.03.18. 11:19:00

@Nívó blog:

"Itt az új történelmi mélypont: átléptük a 350-es euróárfolyamot
Szerda délelőttre a 350-es lélektani határt is átlépte az euró-forint jegyzés, a magyar deviza piacán továbbra is kifejezetten rossz a hangulat."

Szánj már rá 5 percet ccactus, oszt idézzél!
Kérlek.

anonymand 2020.03.18. 14:55:33

@Nívó blog:

"Szerda délelőttre a 350-es lélektani határt is átlépte az euró-forint jegyzés, a magyar deviza piacán továbbra is kifejezetten rossz a hangulat. "
www.portfolio.hu/deviza/20200318/delutanra-is-marad-melypont-a-forintnak-352-kozeleben-az-euro-420227

anonymand 2020.03.18. 16:25:49

@Nívó blog:

"2020. március 18. 16:03
356 fölé ugrott az euró!
Röviddel ezelőtt Orbán Viktor kormányfő bejelentéseivel párhuzamosan újabb történelmi mélypontra ütötték a forintot az euróval és a dollárral szemben: az euró jegyzései 356,6-ig, a dolláré 327,8-ig ugrottak, majd 2 egységgel süllyedtek. Ezek mindkét relációban új történelmi forintmélypontot jelentenek."

Idézhetnél már végre!

anonymand 2020.03.19. 06:20:16

@Nívó blog:

Sir Robin!

Idézz!
Kérlek.
süti beállítások módosítása