Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Akác - Hungarikum, vagy veszedelem?

2014. május 17. - Nívó blog

Helyreigazítás 05.18.: A cikkben tévesen szerepeltettük, hogy a második idézet is Kövér Lászlótól származik. Valójában az interneten hiteles forrásban sehol sem szerepel a második idézet szó szerint, csupán annak egyes részletei, és az sem Kövér László szájából. Sajnos bedőltünk az interneten terjedő, valószínűleg baloldali köröktől származó álhírkeltésnek. Ezt az álhírt egyik ellenzéki beállítottságú törzsolvasónk itt a blogon is terjesztette (LINK a hozzászóláshoz), érvként használva azt politikai vitákhoz. Mindez persze nem ment fel minket, olvasóinktól ezúton is elnézést kérünk, hogy olyan poszt született alább, amelynek az alapinformációinak nem néztünk kellően utána. A hibás részeket áthúztuk, bízunk benne, hogy a poszt mondanivalója ettől még valamennyire megmarad.

Külön elnézést kell kérnünk Kövér Lászlótól, hogy valótlan mondatokat tulajdonítottunk neki.

 

“….közismert, hogy az akácfa a magyar tájtól, a Kárpát-medencétől idegen, és rendkívül kártékony növény. (…) Találóbb jelképre a szocialisták nem is bukkanhattak volna: az akác is csak egy súlyos történelmi tévedés Magyarországon.”

“Mi a magyar akácot hungarikumnak tekintjük, a magyar táj elválaszthatatlan része. Nem osztjuk azt a véleményt, ami a balliberális oldalon megfogalmazódik, hogy Észak-Amerikából behurcolt özönnövény lenne az akác. A magyar tájban vannak olyan területek, ahol csak akácfát lehet ültetni, értékes épület- és tűzifa, és a magyar méhészet is elképzelhetetlen a kiváló akácméz nélkül, hiszen az erdőállománynak egyharmadát alkotja az akác, az évente megtermelt mézmennyiségnek pedig közel felét.”

A két idézetben több közös dolog is van.

Mindkettő Kövér László szájából hangzott el, az első 2002-ből, a második 12 évvel később.

Mindkét állítással odacsap Kövér a baloldalnak, hol erről, hol arról. Ehhez persze arra volt szükség, hogy mindkét oldal véleménye 180 fokos fordulatot vegyen attól függően, hogy éppen kormányon vannak, vagy pedig ellenzékben. Valahogy kormányoldalon mindig a rövid távú gazdasági szempontok kerülnek a politikusok szempontrendszerének első helyére, míg ellenzékben a hosszú távra érvényes szép és hangzatos elvek.

És az is közös a két idézetben, hogy Kövér László politikai adok-kapokon kívüli ténymegállapításai mindkét esetben igazak.

Mert hát valóban, az akác a Kárpát-medencétől idegen, rendkívül kártékony, Észak-Amerikából behurcolt özönnövény, amely nagy károkat okoz a természetvédelmi területeken azzal, hogy gyors és kontrollálhatatlan szaporodásával, terjeszkedésével és kiirthatatlanságával kiszorítja az őshonos növény- és állatvilágot.

És valóban, az akác nagyon régóta a magyar táj elválaszthatatlan része, vannak területek, ahol csak akácfát lehet ültetni, értékes épület- és tüzifa, a magyar méhészet fontos növénye, az évente megtermelt méz fele akácméz, ami a legjobb ízű és minőségű magyar termelésű méz.

Ami biztos, hogy Kövér László nagy öngólt rúgott a két ellentétes tartalmú mondatával. Ez az ő baja, így járnak azok a politikusok, akiknek a szakmai szempontoknál mindenekelőtt fontosabbak a politikaiak. De hát a politikusok azért politikusok, hogy a politikai szempontokat tartsák a legfontosabbnak. Ebből aztán időnként születnek ilyen öngólok. Emlékezzünk csak a Fidesz Kínával kapcsolatos álláspontjára ellenzékben, és most, kormányon. Ellenzékben a kínai demokrácia és az emberi jogok helyzete voltak a legfontosabbak, kormányon pedig a hazánk számára kedvező gazdasági kapcsolatok előmozdítása. Ugyanígy emlékezhetünk 2002 tájékáról Pokorni Zoltán napi szintű D209-es ügynöközéséről, amíg ki nem derült, hogy a saját apja is hasonló kódszámmal jelölve volt ügynök évtizedeken keresztül. 

A politikai érvelésekben benne van az ilyesféle öngólok lehetősége, amiért a politikusokat folyamatosan elvtelenséggel lehet vádolni. A politikában ugyanis sajnos mindennek vagy feketének, vagy fehérnek kell lennie. Egyértelmű kijelentéseket, üzeneteket igényelnek tőlük az emberek. Mert hát olyan emberre mégsem bízhatjuk az ország vezetését, akik ebben vagy abban a dologban bizonytalankodnak. Szakmai szempontú érveléseknél nehezebb ilyen hibákba botlani, mert a szakmai következtetések nem a fekete vagy fehér, ördög vagy angyal szintjén állnak, hanem szépen felsorolják az előnyöket és a hátrányokat. Amennyiben ezek az előnyök és hátrányok összemérhetők egymással, akkor szakmai szempontból is lándzsát lehet törni egyik vagy másik irány mellett. Azonban ha az előnyök és a hátrányok nem összemérhetők, lásd az akácügyben a természetvédelmi hátrányok vs. gazdasági előnyök, akkor a szakmai szempontokat előtérben tartó tudós ember nem mondhat egyértelmű Á-t vagy BÉ-t a kérdésben.

No persze az internetező közönség is elsősorban politizál, semmint szakmai-tudományos szempontokat mérlegelne, így aztán a fő következtetés csak annyi lehet, hogy Kövér hülye, a Fidesz elvtelen, le kell őket váltani. Az akác problematikája pedig senkit sem érdekel többé, az csak egy eszköz volt a történetben, ami betöltötte szerepét.

De mi a Nívó blog vagyunk, ezért a szakmai szempontokat is fontosnak tartjuk, legalább olyan fontosnak, mint a politikai szempontokat. Beszéljünk tehát kicsit az akácról amellett, hogy ki kell mondjuk, Kövér László elvtelenül viselkedett ebben a kérdésben, tulajdonképpen lejáratta az ügyet mindkét oldalról.

akac.jpg

Az biztos, hogy természetvédelmi szempontból káros az akác, hiszen a gazdasági célú ültetvényekről egykönnyen kiszabadulva ott is megtelepszik és elszaporodik, ahol nem kellene. Veszélyezteti megmaradt értékes természetes élőhelyeinket.

Viszont az egyik legjobb mézadó növény az akác és a szintén veszélyes özönnövény, a selyemkóró, amely ráadásul még a magyar táj részeként sem aposztrofálható, hiszen eléggé visszataszító külsejű növény, ahogy a neve is utal rá. Érdemes a témáról például EZT A LINKET elolvasni. Itt most csak idézünk belőle néhány mondatot:

"A selyemkóró mezőgazdasági kultúrákban való jelenléte esetén helyenként a hasznos növény 10-30%-os terméscsökkenéséről számoltak be. Sűrű állományai az őshonos növényeket teljesen kiszoríthatják. A napraforgó és más, rovarmegporzású növényekről elcsalogatja a méheket. Erdőtelepítésekben a csemeték fejlődését is gátolja. Nektárhozama miatt a méhészek meglehetősen kedvelik, ezért nagyban elősegítik terjedését.
A növényvédelmi törvény – a parlagfűhöz hasonlóan – kiemelkedően kártékony fajnak minősíti. A selyemkóróval fertőzött területek tulajdonosait, valamint a föld használóját akár kétmillió forintos bírsággal is fenyegeti. Sajnos az Alföldön mára már szinte mindenhol megtalálható, veszélyeztetve ezzel nem csak a mezőgazdasági termelés sikerességét, hanem az értékes védett területeinket is."

Mindezeken túl az is biztos, hogy gazdasági szempontból előnyös az akác, tüzifa, épületfa és méztermelés szempontjából.

Az egyenleg megvonására mi nem vállalkozunk, inkább próbáljuk meg relativizálni, és helyére tenni az akáckérdést.

Gazdasági szempontból nézve Magyarországon mintegy 20ezer ember foglalkozik méhészettel, és ezzel az Európai Unió egyik legnagyobb méztermelője vagyunk. Fentiek miatt azonban eléggé kétes dicsőség ez, úgy tűnik a méztermelés eléggé környezetterhelő tevékenység, és az ilyeneket az EU nyugati fele igencsak szereti kívülre helyezni saját határain. Ők tehát saját környezetüket védve inkább importálják a mézet.

Azonban nem szabad túlértékelni sem az akác károsságát, pláne nem szabad a hazai természetes környezet első számú ellenségének tekinteni az akácot. Elég csak belegondolni abba, hogy mondjuk a búza, a kukorica, vagy éppen a napraforgó mekkora területeket foglal el Magyarországon, és hogy azokon a területeken mekkora a biológiai sokféleség, mennyire vannak kiszorítva az őshonos növények. Azon túl persze, hogy egy szép búzaföld kombájnnal, vagy egy virágos napraforgótábla ugyanúgy része a magyar alföldi tájnak.

Fentiek persze csak gondolatfoszlányok, okosak sajnos nem tudunk lenni a kérdésben. Politizálni, vagy politikusokat szidni sokkal könnyebb. Egy biztos: Kövér Lászlóra senki ne hallgasson az akác kérdésében.

Mai online szavazásunk az akác és a politika körül mozog.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr656177429

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Még több idegenhonos fajt fogunk védeni! Biodiverzitás Napja 2014: Magyarország 2014.05.22. 15:16:34

Biodiverzitás Napja 2014. május 22. - Nem tűrjük az özönnövények kirekesztését! Köszönjük Magyarország! Megvédjük az agresszív adventív nem őshonos özönfajokat! Teljes méretű kép A TERMÉSZETES ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYVILÁGRA VESZÉLYT JELENTŐ INVÁZIÓS FAJOK J...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2014.05.17. 16:39:55

"A természetvédelem a legfontosabb, fontos ügy az akác visszaszorítása."

"A gazdasági szempontok a legfontosabbak, az akácra szükség van Magyarországon."

Amelyik többet hord a mindkét területért "felelős" miniszter - khmmmmm - fazekába...

kvadrillio 2014.05.17. 19:05:26

Az egyszeri ember, a bankár, a rabbi és a cigányok - egy "népmese" napjaink Magyarországáról
Olvasónk bevezető sorai:
Kedves Kurucok!

A Két Hollós szerint a népmesék bizonyos fajtái régen a társadalmi problémákat mutatták be. Persze régen könnyű volt a cenzúrát kikerülni, mert a nép jól tudta, hogy kicsoda a holló vagy a róka. Sajnos mára ezt a tudást kiölték belőlünk, de talán a Kuruc.info hajlandó lenne egy a dolgokat nevükön nevező mesét megjelentetni. Így aztán írtam egyet. Lehet, hogy nem lett a legjobb, de szerintem érdekes lenne ezt a műfajt feléleszteni. A történet természetesen kitalált.
***
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar parasztember. Volt neki egy háza, ott élt vele a felesége, az idős anyósa és a tízéves fia. Ennek az embernek nagy becsülete volt a faluban, a földjén ugyanis búzát termesztett, a molnárral és a pékkel nagy barátságban voltak, és a falut ők látták el kenyérrel.
Ebben a faluban nőtt fel egy szép lány, aki egy Jáhvét istenként tisztelő városi bankár szeretője lett. Ez a lány néha meglátogatta a szüleit. Egy ilyen látogatás után elpanaszolta a bankárnak, hogy nem szereti ezt a falut, még egy rendes bevásárlóközpont sincs a környéken. A bankárnak se kellett több, egyből kamatot szagolt! Egy bevásárlóközpont építéséhez ugyanis kölcsön kell.
A bankár a következő szabadkőműves gyűlésen beszédbe elegyedett egy Jáhvét ugyancsak istenként tisztelő ismerősével, aki egy nyugati áruházlánc magyarországi ágazatának elnöke volt. Megbeszélték, hogy elhozzák a kultúrát és a civilizációt egy bevásárlóközpont formájában a faluba. Az áruházlánc elnönének viszont aggályai lettek: hogy vegyék rá az embereket arra, hogy nagy számban betérjenek az új áruházba. Azt találták ki, hogy ha a kenyeret az új áruházban venné a nép, akkor nyilván rendszeresen bejárnának a boltba. Erre a legjobb módszer, ha ellehetetlenítik a helyi kenyérgyártást. Úgy döntöttek hát, hogy megkeresik a polgármestert, aki jobban ismeri a falut.
A falu polgármestere nagy megtiszteltetésnek vette, hogy két ilyen nagy ember szóba áll vele. Nagyon megtetszett neki az ajánlat is, hogy a gyerekét a szabadkőműves összeköttetéseken keresztül bejuttatják egy városi egyetemre, mert a jó iskola fontos egy gyerek boldogságához. Összedugták hát a fejüket, és a minden szempontból törvényes megoldásra azt találták ki, hogy az új bevásárlóközpontra hivatkozva újraosztják a földeket a falu körül. Ha a parasztember nem a háza mellett, hanem a falu másik oldalán termeli a búzát, az annyival nehezebbé teszi a munkát, hogy egy idő után feladja - gondolták.

EGY MAGYAR NÉPMESE TERJED SZÁJRÓL-SZÁJTRA...JAHVE IRÁNYÁBASHHHH........

kvadrillio 2014.05.17. 19:06:08

@kvadrillio: ...TOVÁBB IS VAN......OLVASD EL KURUCINFÓ, A HITELES FORRÁS ! :)

kvadrillio 2014.05.17. 19:06:39

@kvadrillio: MÁR MEGÉRTE VILÁGRAJÖNNI ! .o)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.05.17. 19:19:46

a szavazásból hiányzik ez az opció amire szavaznék:

az akác természetvédelmi szempontból fontos élőhelyeken nem kívánatos, telepítését tiltani kell, viszont bizonyos területeken fontos, a magyar gazdaság szempontjából értékes fafaj.

a hivatásos természetvédelemnek megvannak a jogi eszközei, hogy a fenti célt elérjék, így a vita politikai síkra való terelése öncélú kísérlet.

Hidvégi Mihály 2014.05.17. 20:10:48

@kvadrillio: inkább faragj kisszéket, mint mesélj, butaságot beszélsz, a kezed valszeg ügyesebb.

béla a görög (törölt) 2014.05.17. 20:13:28

hát ha úgy merül fel a kérdés, hogy (futó)homok vagy akác - akkor nagyon jó az az akác.
De azon kívűl...

Kövér egy elmebeteg akáctól függetlenül.

egysmás 2014.05.17. 21:02:25

Ha nincs akác, felmegy a fa ára.
És azt nem rezsicsökkenti a Viktor.

Invazív faj, de a faszomnak kell a kis zöld óriáskékike, ha abból nincs fűtés meg méz!

Katoci 2014.05.17. 21:07:19

A kedves posztíróval meg biztosan nem fordult elő olyan, hogy mást gondol mint tizenkét éve. Sebaj, majd fog :) Ezzel nem Kövért akarom védeni, pusztán csak kicsit túlságosan ki lett hegyezve erre az egy változásra az egész poszt.

♔bаtyu♔ 2014.05.17. 21:40:15

Azért ez valahol jellemző az EU bürokratáira.

A méhészeknek megélhetést és nagyon jó mézet adó nagyon elterjedt akácot kinyírnák, a kanadai nyárt, ami egész tavasszal és fél nyáron szórja a termését és ezért illegálisan nyírják ki a lakók (itt mellettünk is, persze sajnos csak egyet), azt pedig magasról szarják le.

Pedig azt az 1950-es években telepítették be.

♔bаtyu♔ 2014.05.17. 21:42:43

@Katoci: Igen, (persze nem a poszterről beszélek), de ahhoz képest, hogy az MSZP egész vezérkara, tagsága egy perc alatt, az SZDSZ pedig egy fél nap alatt váltott köpönyeget, furcsa, hogy épp ők vetik ezt Kövér szemére azt, hogy 12 éve egy fafaj hasznosságáról ellentétes volt a véleménye.

Katoci 2014.05.17. 21:59:06

@♔bаtyu♔: Ja :) Teljesen felesleges ezen rugózni, csak annyira Kövérre volt kihegyezve az egész, hogy az már zavaró. Az egyoldalú de függetlennek beállított cikkektől kinyílik a bicska a zsebemben.

Heep Uriás (törölt) 2014.05.17. 22:06:50

Az ne zavarja ennek az igen "nívós" posztnak a szerzőjét, hogy a második idézet nem Kövér Lászlótól, hanem Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől származik. Persze attól függetlenül, hogy a poszt alapja tévedés, egy index címlapot minimum megérdemel, egy ilyen "nívós" bejegyzés.
Bár az már nem annyira ütős sztori, hogy a 12 évvel ezelőtti Kövér László, nem értett egyet a mai Fazekas Sándorral.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.05.17. 22:09:42

Tájidegen?? "Akácos út, ha végigmegyek rajta én.."

2014.05.17. 22:54:57

Mo 30% akác van.
Ezt kéne kiírtani az unió szerint.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.05.18. 07:20:06

@Heep Uriás: @♔bаtyu♔: @Katoci:

Teljesen igazatok van, helyreigazítást tettünk a poszt elejére. Sajnos egy dezinformáció áldozatai lettünk, ráadásul eghy olyan törzsolvasónk részéről, akiről nem gondoltuk volna. Ez persze nem ment fel minket, hogy nem néztünk kellően utána a nyilatkozatoknak.

Imadom a trapistát 2014.05.18. 11:36:08

Egyébként ezt csinálja a baloldal már négy éve. Kiszínezi, meghamisítja a tényeket. Dezinformál, és aztán a dezinformációra alapozva gyűlölködik.
Itt van NYJetsTD hozzászólása a dezinformációval:
nivo.blog.hu/2013/08/23/megis_gyozhetunk_az_allamadossag_elleni_harcban#c22894873
Majd rögtön hozzá is teszi a végén:
"Kövér László (fidesz) 2014.
Kövér László (fidesz) 2002.

Szerintem ez a két idézet tökéletesen megmutatja a valóságot."

Hát ez aztán tényleg a valóság baloldali módra. És még mindig őket pártolja egymillió ember ebben az országban. Felháborító!!!

egysmás 2014.05.18. 12:52:11

@Imadom a trapistát: a fidesz legnagyobb és talán legbutább seggnyalóját sikerült lebaloldaliznod.

Imadom a trapistát 2014.05.18. 13:08:09

@egysmás: Te sokkal butább vagy, ha még ezt is félreértetted. Én a dezinformáló hozzászólóról NYJetsTD-től beszéltem, te hülyegyerek!
nivo.blog.hu/2013/08/23/megis_gyozhetunk_az_allamadossag_elleni_harcban#c22894873
Leírom ide is mit írt, mert a jelek szerint a linkről úgysem találnád meg:
" “Mi a magyar akácot hungarikumnak tekintjük, a magyar táj elválaszthatatlan része. Nem osztjuk azt a véleményt, ami a balliberális oldalon megfogalmazódik, hogy Észak-Amerikából behurcolt özönnövény lenne az akác. A magyar tájban vannak olyan területek, ahol csak akácfát lehet ültetni, értékes épület- és tűzifa, és a magyar méhészet is elképzelhetetlen a kiváló akácméz nélkül, hiszen az erdőállománynak egyharmadát alkotja az akác, az évente megtermelt mézmennyiségnek pedig közel felét.”

Kövér László (fidesz) 2014.

“….közismert, hogy az akácfa a magyar tájtól, a Kárpát-medencétől idegen, és rendkívül kártékony növény. (…) Találóbb jelképre a szocialisták nem is bukkanhattak volna: az akác is csak egy súlyos történelmi tévedés Magyarországon.”

Kövér László (fidesz) 2002.

Szerintem ez a két idézet tökéletesen megmutatja a valóságot."

ÉRTED MÁR KI KINEK A LEGBUTÁBB SEGGNYALÓJA????

Joooe 2014.05.19. 07:45:02

Látszik hogy az index hogy megválogatja mi lesz kiemelve, kellett hozzá egy álhír :)

NYJetsTD 2014.05.19. 12:41:03

Csak pár napig nem voltam itthon, de már megy is a bunyó.

1. Semmi más nem történt, mint az idézeteknél figyelmetlenül nem javítottam át Kövér nevét Fazekasra. Utána ráadásul erre hivatkozva kértem is ccactust, tegye bele az új posztba.

2. Ezért engem terhel a felelősség, meg is követem ccactust és Kövért is. Elnézést tőlük.

3. Az egész ügy lényegében arra volt kihegyezve, hogy a fidesz ( de természetesen a többi párt is) mennyire hazug módon beszél mást ellenzékben és kormányon.

4. Felülni egy hírnek vagy tévedni, szinte mindegy is, szerintem mindketten tanultunk hibánkból.

6. Fazekas sem olvassa Kövér nyilatkozatait.

5. Az akác ügy ettől még nem lett megoldva. Mint ahogy a "mindig azt mondjuk szavazóinknak, amit hallani akarnak" sem...

6. Ennyi. Ha akar még bárki rugózni rajta, csak bátran. Utána újra olvassa el fenti soraimat.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.05.19. 21:38:04

@NYJetsTD:

"6. Fazekas sem olvassa Kövér nyilatkozatait."

Hát igen! Ez is a politikai természetű támadások egyik alfaja. Ha mindenki ugyanazt mondja párton belül, akkor birkák, ha eltérő gondolatok fogalmazódnak meg akkor elvtelenek, következetlenek. :)

Imadom a trapistát 2014.05.20. 20:01:38

@NYJetsTD: HAZUDSZ KUTYA!! Figyelmetlenül nem javítottad át, mi? Még el is hinném, ha néhány hsz-szel később nem írtad volna azt, hogy a "Kövér két nyilatkozata legyen benne." De írtad! Következetesen KÉT KÖVÉR NYILATKOZATRÓL ÍRTÁL. Ezzel nagyjából minden hiteledet elvesztetted itt.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.05.20. 20:16:51

@Imadom a trapistát:

Igen, ha azt írta volna, hogy ő is benézte valahol a híreket, és abban a hiszemben írta amit írt, hogy az a valóság, akkor az hihetőbb lenne. Utólag egyébként alaposan utánanéztem (bár előbb tettem volna meg), @NYJetsTD: 2014-es idézete sem Kövér, sem Fazekas szájából nem hangzott így el...

egysmás 2014.05.20. 21:03:47

@Imadom a trapistát: Egy fideszes beszél a hitelességről?

Bazeg, még a szlogenetek is hazugság!

NYJetsTD 2014.05.20. 23:11:43

@Imadom a trapistát: sajnos funkcionális analfabetizmusod kezelésére nincs már lehetőség, de azért figyelmedbe ajánlom:

"Utána ráadásul erre hivatkozva kértem is ccactust, tegye bele az új posztba.

2. Ezért engem terhel a felelősség, meg is követem ccactust és Kövért is."

Ez van kiscica, ordíthatsz ezerrel, ha akarod ezentúl két ásítás közben mindig kapsz egy pár sor írást, legyen meg a heti betűzni valód.

@ccactus: általában, mint minden nyilatkozat, kivonatot, rövidítést tartalmaz. Az öszödi beszédet sem teljes egészében idézi senki sem, mint ahogy egyetlen sajtótájékoztató anyagát sem.
A kövér nyilatkozat újság fotója itt is látható, a többi a fidesz.hu oldalon.

Imadom a trapistát 2014.05.21. 20:43:35

@NYJetsTD: Sértegess csak nyugadtan! Magyarázkodásod akkor is rendkívül átlátszó és szánalmas. Tudod, a hazug embert hamarabb utolérni, mint a sánta kutyát.

Imadom a trapistát 2014.05.21. 20:52:50

@ccactus: De nem azt írta. Egyértelműen két Kövér nyilatkozatot írt, majd még fel is szólított, hogy tedd be a cikkbe! Ennyit arról, hogy csak figyelmetlen volt. Szánalmas és elszomorító. Nagyon el lehet keseredve, ha már ilyen eszközökhöz nyúl. Aztán azt hiszi, hogy egy-két bocsikával elintézte, ez most nem jött be alapon, és folytatja tovább a gyűlölködést. Van bőr a képén.
süti beállítások módosítása