Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Engem ne védjen meg a KDNP!

2014. november 01. - Droli

Végre elmúlt a netadó, de máris jön a következő ökörség: a KDNP javaslata szerint vasárnap kötelezően zárva kellene tartani a kiskereskedelmi egységeknek (persze vannak kivételek, mint pl. dohánybolt, 400 négyzetméternél kisebb üzletek, stb.). A témával kapcsolatban sok érv és ellenérv van - nem kívánom leírni újra az összeset, hogy a kedves olvasó a 28. blogon is ugyanazt olvassa, inkább csak hozzátennék a témához, mint 10+ éve kiskereskedelemben dolgozó emberke. Ezt azért tartom nagyon fontosnak, mert sok témához tartozó hozzászólásban látom, hogy az illetőnek fingja sincs a kiskereskedelemről, de tévhiteit nagy meggyőződéssel hangoztatja. Szóval:

Jó-e a dolgozóknak a vasárnapi műszak? Elsősorban őket (bennünket) kellene megkérdezni a témáról, már ha tényleg nekünk akarnak jót, és ne ott, "fent" döntsék el olyanok, akiknek fogalmuk sincs erről. Mit jelent a vasárnapi műszak? Pluszpénzt (pótlékok miatt + 50%-ot), illetve sok embernek másodállást. Sok olyan dolgozónk van, aki hétköznap dolgozik valahol, és bizony rákényszerül arra, hogy hétvégén is dolgozzon. (Szomorú dolgok ezek, hogy bizony mind a pótlékra, mind a másodállásra szükség van, de hát ez van, a kiskereskedelemben dolgozók finoman szólva sincsenek agyonfizetve. Ezen álláshelyek nagy előnye viszont az, hogy a multiknál dolgozók be vannak jelentve, és viszonylag biztos állásoknak tekinthetők ezek, ugyanis például a Tesco nem tud olyan könnyen kivonulni, bármennyire is szeretnék egyesek. Zárójel bezárva.) A vasárnapi műszak megszüntetésével elvennék a vasárnapi pótlékot, ami azért pár ezer forintos tételt jelent egy árufeltöltőnek, és ez nem jön rosszul a sokszor 70-80 ezer forint körüli nettó alapbér mellett. (És sokan még ennél is kevesebbet kapnak!) Anyagilag a dolgozó tehát egyértelműen rosszabbul jár.

Sokszor hallom azt az érvelést, hogy vasárnap amúgy sincs forgalom, csak nyűg a kereskedőnek. A valóság: a vasárnap a hét 3. legforgalmasabb napja (a szombat és péntek után), tehát kiesése nagy érvágás lenne a boltoknak. És itt jön a leggyakoribb érv: sokak szerint ez a forgalom áttevődne a megelőző napokra, főleg szombatra. Logikusnak tűnik, hogy amit megvásárolna az ember vasárnap, azt ezután majd szombaton megveszi, tehát péntek-szombaton az emberek tartanának egy eddiginél nagyobb nagybevásárlást, és ez ellensúlyozná a kieső vasárnap forgalmát. Matematikailag: régi péntek+szombat+vasárnap forgalma = új péntek+szombat forgalmával. Szerintem ez nem igaz, heti szinten forgalomkieséssel járna a dolog; a magyarázatom egy kicsit összetett.

Az emberek többsége ugyanis nem racionálisan vásárol. Kinek van pl. heti bevásárlólistája, összeírva, mi kell erre a hétre? Szerintem szinte senkinek. Na, és napi bevásárlólista? Az már jóval többnek. Szoktak kérdezni ilyen bevásárlólistás emberkék, bevásárlólistát mutogatva, hogy ez meg az hol található - nos, érdemes lenne megállítani őket, és összehasonlítani kosaruk tartalmát a bevásárlólistán leírtakkal. Elárulom a titkot: sokkal több dolog van a kosarukban, mint a listán. A magyarázat az un. impulzusvásárlással magyarázható - jé, de olcsó ez a fogkrém, megveszem. De szép ez a virág, megveszem. Jó ára van a kakaós csigának, itt van a listán, de veszek belőle többet. A vásárlót minden vásárláskor új impulzusok érik, és erre rájátszanak az áruházak, pl. a sorvégeket és a kiemelt, bejárati részeket rendszeresen változtatják, hogy a vásárló mindig valami újat lásson, heti rendszerességgel új akciós újsággal jelentkeznek, napi, heti akciókat tartanak, abból a célból, hogy a vásárló minden egyes vásárláskor minél több terméket rakjon a kosarába. A vasárnapi zárva tartással kevesebb esély lenne az ilyen impulzusvásárlásokra, hiszen egyrészt nem lenne igaz, hogy a vasárnapi vásárlási idő hozzáadódna a szombatihoz, sőt, pénteken és szombaton nagyobb tömeg lenne, a tömeg stresszt szül, és idegesen az ember gyorsabban le akarja tudni a vásárlásokat, és kevesebbet "korzózik" a sorok között. Másrészt a vasárnapi vásárlás azért sem adódna hozzá a szombatihoz, mert nem tudna: pl. aki szombaton és vasárnap is grillcsirkét fogyaszt egy hiperben - egészségére -, az szombaton nem enne két grillcsirkét, pusztán azért mert vasárnap nincs nyitva a bót'. 

Ebből következik a harmadik dolog is, ami gyakran felmerül érvként a javaslat ellen: a vasárnapi zárva tartás elbocsátásokkal járna. Itt az még hagyján, hogy a vasárnapi munkaórákat talán át lehetne pakolni péntek-szombatra - bár ez nem olyan egyszerű, mert a Munka Törvénykönyve elég sok dolognak gátat vet, hála istennek, pl. nem lehetne a vasárnapi 8 órát péntekhez hozzácsapni és "letizenhatórázni", de egyáltalán, korántsem biztos, hogy az áruházi kapacitások elbírnák a hirtelen áttevődő többletforgalmat. Ha pl. 20 kassza van, és mindnél áll a sor, akkor ott nincs mit tenni - hiába hívok be 21. kasszást, nem érek el vele semmit. A polcok feltöltése sem megy olyan egyszerűen, ahogy ezt egyesek elképzelik: eleve, csütörtök-péntekre be kellene raktározni a péntek-szombati megnövekedett árumennyiséget (legközelebb tessék bekukkantani a raktárajtón, micsoda árumennyiség van ott a "mostani rendszerben" is, és tessék elképzelni, hogy azt mind kihozzák, és nagyjából záros határidőn belül el is fogy!), illetve a töltés sem olyan egyszerű a nagyobb tömegen keresztül. Ezt a jelenséget a dolgozók ismerik, főleg karácsony előtt, ahol elszalad a gyeplő, a boltok a karácsonyi bevásárlás miatt tele vannak áruhiánnyal, szitkozódó vevőkkel, akik ezt észlelik, és tehetetlen dolgozókkal, akik fizikailag képtelenek mindent újratölteni, mert a vevőn nem húzhatják keresztül a békát! A vasárnapi zárva tartás ráadásul azt is jelenti, hogy az eddigi három nap helyett két nap kellene kitölteni a megnövekedett árumennyiséget, miközben több vevő van az áruházban - nem leányálom, sem a dolgozónak, sem a vevőnek. Hidd el, nem örülnél, ha dobozokon, raklapokon keresztül jutnál csak a kívánt termékhez.

Mindezektől függetlenül megértem azon dolgozókat, akik a vasárnapjukat szeretnék családjukkal tölteni és kirándulgatni, mint ahogy egyesek ezt romantikázva elképzelik (bár akkor ne legyen internet se vasárnap, nehogy ez legyen az akadálya a kirándulgatásnak!), és erre lenne egy javaslatom: a vasárnapi munkavégzés legyen választható. Azaz vasárnap csak az dolgozhatna, aki vállalná. Persze ezt az államnak be kellene tartatnia, nehogy kényszerítés legyen belőle - azaz a dolgozó vagy dolgozna vasárnap, vagy kirúgnák -, de hát ilyen alapon számon lehetne kérni a munkavállaló kötelező bejelentését, a 8 órás munkaidőt meg miegymást - és ez messzire vezet.

Apropó, adnék egy tippet a KDNP-nek - ha jót akarnak a kereskedelmi alkalmazottaknak, érjék el, hogy minden szektorban dolgozót a Munka Törvénykönyvének megfelelően foglalkoztatnak, a Tesco-ban, a CBA-ban vagy a kisboltokban. Ha ezt elérik, többen mennének templomba, mint a vasárnapi zárva tartás idején.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr546853777

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vasárnapi semmi se 2014.11.04. 06:44:45

Én nem dolgozom vasárnap. De ha valaki elő akarná nekem írni, hogy melyik napon, hány órakor foghatok kezembe a kormánykereket, úgy húznám azt a fejére nyomban, hogy az orra ütné ki a küllőt középről. Nem dolgozom vasárnap. Illetve mégis, kábé reggel ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyíkarc50 2014.11.01. 22:36:57

@hanta boy: Neked se ártana , lehet hogy segítene a beszűkült világképeden , ha egy kicsit kimozdulnál otthonról.

2014.11.01. 23:07:28

Miért nem tudnak az öregek normális dolgokat kitalálni ?

Peter DrKohalmi 2014.11.02. 00:32:58

@Szakad Fsz: Így kell, betiltani mindenhol! ELMÜ, Gázművek, Távfűtés, mentők, tűzoltók, kórházak...csak néhányat a sok közül.

AKIsTUDATLAN 2014.11.02. 02:53:26

A KDNP, mérhetetlenül kispárt, csak fontoskodik, és előadja a szokásos pótcselekvését.
Élősködő léhűtők, undorító álkeresztyének, engem soha ne védjenek meg semmitől!
Mit csinált üdvöskéjük, rózsanéne az oktatással?! Jó, tudjuk, hogy a Kedves Beteg lázálmait váltotta valóra, de akkor is az ő nevükhöz fűződik a Klik, a mindennapos testnevelés, az egykönyv és kuss, az állami ped. szakszervezet, a tanarak kötelező portfóliós ökörség készítése,...meg ...meg... lehetne sorolni napestig.
De, ha mégis annyira fontoskodni akarnak, és bizonyítani létük szükségességét, akkor a KDNP-sek, ugyan harcolják már ki, hogy pl. a stadionépítések és rekonstrukciók helyett inkább az oktatásba és az egészségügybe invesztálják a milliárdokat. Már akkor beljebb lennénk egy lépéssel a haladás felé.

poor 2014.11.02. 05:57:15

@hanta boy: Miért nem tudod megállni hogy ballibsizzél? Mond fidiota vagy? És igen ha már felvetetted a fidesz és emberei LOPNAK HAZUDNAK!!!

lavór 2014.11.02. 10:01:59

Nyugodtan be lehet zárni a boltokat szombat 2-kor. Egy dolgozónak 2 szabadnap jár egy héten, ebből az egyik biztos, hogy vasárnapra esne. A korzózni vágyók meg menjenek kirándulni a szabadba. Éhen nem hal senki.

ob.szerver 2014.11.02. 10:08:31

A NER-ben semmi sem arról szól, amivel megindokolják. Minden alkalommal vagy lopni, vagy piacot átrendezni akarnak, amihez legyártják az ideológiát. Semmilyen intézkedésüknek nincs társadalmi / gazdasági célja, mindössze társadalmi / gazdasági következménye, jellemzően emberek, cégek, szektorok kirablása vagy megfosztása az üzleti részesedéseiktől, lehetőségeiktől.

feketeesfeher 2014.11.02. 10:12:52

@hanta boy

Majd ha a szakszervezetek követelik a vasárnapi üzemszünetet, akkor hajlandó leszek elgondolkodni a dolgon.
De eleddig a kormánynak soha semmiben nem sikerült megkérdeznie se a munkaadók sem a munkavállalók érdekvédelmi szervezeteit.
Semmiben.

Most is az a nagy ötlet, hogy majd lesz egy bizottság (állami persze) amelyik eldönti, ki tarthat nyitva és ki nem.

Mi lenne, ha a KDNP olyan problémákat akarna megoldani, amik valóban léteznek.
Csoda?

dont be such a jew 2014.11.02. 10:17:01

forgalom kiesés nem lenne, ez ócska hazugság

meg kell kérdezni a dolgozókat, de a véleményük nem fontos

a fontos az, hogy lehet-e ezzel a teszkó zsebéből a kisboltos zsebébe csorgatni egy kis forgalmat

ha nem, elvetendő
ha a libsik tiltakoznak, mindenképpen bevezetendő

feketeesfeher 2014.11.02. 10:21:42

@dont be such a jew:
"ha a libsik tiltakoznak, mindenképpen bevezetendő "

Ezért lesz netadó is.
Mert összesen ennyi "észérvvel" bír a kormányzati seggnyalószervezet.

flort 2014.11.02. 10:24:10

@lavór: hogy olyan nyilvánvaló dolgokkal, mint a kórházak, patikák, távhő-, gáz-, villany- és vízszolgáltatók, tűzoltóság, rendőrség ne példálózzunk, legyen elég rákérdezni, hogy mi legyen a állatkertekkel, múzeumokkal, mozikkal, színházakkal, éttermekkel, cukrászdákkal és kocsmákkal vasárnaponként?

Hogy akarsz a szabadba menni, ha nincs nyitva benzinkút, és tömegközlekedés sincs? (mondjuk külön érdekesség, amikor a repülők csak átrepülnek az ország légterén, mert nincs légiirányítás, a vonatok meg a határon rostokolnak).

Csak programozott konzervet nézel a tv-ben, nem a magyar válogatott történelmi jelentőségű döntetlenjét, és a vasárnapi istentiszteletet sem közvetíti a rádió. (Tényleg, a lelkészeknek nincs családja?). Egy rakás munkát vasárnap végeznek el, pl. informatikusok, amikor nem lóg az egész cég a gépeken és lehet rendszert frissíteni.

Vagy azt akarod mondani, hogy nekik nem jár a vasárnapi szabadnap? Nem lehet, hogy ez megint egy teljesen értelmetlen izmozás, másokkal való kib.szás?

2014.11.02. 10:28:49

@dont be such a jew: "meg kell kérdezni a dolgozókat, de a véleményük nem fontos"

Reklamálj Orbán Viktornál: ő mindig megkérdezi a dolgozóktól, hogy mit szeretnének.

"a teszkó zsebéből a kisboltos zsebébe csorgatni "

Jellemző rátok, fidesz banditákra, hogy a reggeli ébredés után, hugyozás közben találjátok ki, hogy aznap kit sarcoltok meg.

"mindenképpen bevezetendő "

Akkor az első mondatodban miért böfögsz a dolgozók megkérdezéséről, gyíkarc komcsi?

lavór 2014.11.02. 10:29:37

@flort:

A kereskedelemről lévén szó, nem tudom, hogy keveredett ide az összes többi. A kórházakban, ELMÜ-nél is csak ügyelet van például. A Kórházban ilyenkor a fű se nő.

De ha már ennyire ágálsz a boltok nyitva tartása mellett, akkor arra is térj ki, miért nincs ügyfélszolgálati fogadás az önkormányzatoknál, Nagyon jó lenne nekem is, ha egész hétvégén szinte non-stop intézhetném az ügyeimet; az iskolák, bölcsődék, óvodák is simán nyitva lehetnének azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei dolgoznak szombat, vásárnap.

bandras 2014.11.02. 10:32:12

@Uni1002:
Pontosan tudom, hogy mi a helyzet, dolgoztam itthon kiskereskedelemben. Havi két vasárnappal 5000 Ft alatt volt a pótlék. Lehet, hogy összejönne ennyi egy vasárnapi zárvatartás esetén a hétfői és szombati túlórával.
Egyébként hihetetlen, hogy mennyire hipermarket függők az emberek. Egy balaton parti kisvárosban dolgozom. Nyári szezonban ha elered az eső rengeteg ember a strandról megindulnak az emberek és végigjárják a Tesco-Spar-Lidl-Aldi túrát családostul kisgyerekekkel. Pedig legalább 10 múzeum van a városban.

feketeesfeher 2014.11.02. 10:35:53

@lavór:

Bakker.
Had döntsék el ők.
Ennyi.

Majd ha a kereskedelmi dolgozók szakszervezete veti fel, meggondolandó lesz.

Amíg meg egy kurvára ráérő fácánvadász, addig meg értelmetlen.

2014.11.02. 10:35:57

" adnék egy tippet a KDNP-nek"

Én is: (itt következne a nyomdafestéket nem tűrő rész)!

Azon kívül ajánlanám ennek a kriptaszökevény alakulatnak, hogy mielőtt felköhögnek valamit, kérjenek véleményt a Legfőbb Vezértől, mert ő a néppel kormányoz. Nem tudom, hogy a tagság miért nem figyel oda erre, pedig nincsenek többen, mint ahány betű van a pártjuk nevében.

dont be such a jew 2014.11.02. 10:38:34

a nyugati világ versenyképességének megszünését, vagy annak fékezését csak 2 fájdalmas lépéssel lehet elérni

1. liberális demokrácia korlátozása, autoriter rendszerek kiépitése (ez az USA-ban már megkezdődött, de az EUban is szükség van rá)

2. dollár, euró csúszó leértékelése

ezzel talán elkerülhető, hogy a fejlődő világ felvásárolja a fejlett társadalmak termelőeszközeit

lavór 2014.11.02. 10:38:56

@feketeesfeher:

Ez a szakszervezetés hülye duma.
Neked JÁR a pihenőnap (akár kettő is) hétvégén, nekik nem.

2014.11.02. 10:41:30

@bandras: "Nyári szezonban ha elered az eső rengeteg ember a strandról megindulnak az emberek és végigjárják a Tesco-Spar-Lidl-Aldi túrát családostul kisgyerekekkel. Pedig legalább 10 múzeum van a városban. "

Üdülés alatt ki akar múzeumba jákálni, főleg gyerekekkel? A többség inkább lazul, gyerekkel nem lehet máshova koncentráni (kisfiam, ne verd le azt az ókori vázát vagy Pistike, ne firkáld már össze azt a festményt).

2014.11.02. 10:44:04

@dont be such a jew: Ma is bolond gombát ettél?

flort 2014.11.02. 10:48:54

@lavór: "Egy dolgozónak 2 szabadnap jár egy héten, ebből az egyik biztos, hogy vasárnapra esne. A korzózni vágyók meg menjenek kirándulni a szabadba. "

vs.

"A kereskedelemről lévén szó, nem tudom, hogy keveredett ide az összes többi."

Nos, én nem látom, hogy a hét legforgalmasabb napját bonyolító jegyárus például a Pál-völgyi barlang bejáratánál miért esik más kategóriába a te fejedben, mint egy ápolónő, vagy tesco-pénztáros. És miben különbözik a tesco-benzinkutas a tesco árufeltöltőjétől.

Egyébként bár nyilvánvaló hogy vagy játszod a hülyét, vagy tényleg idióta vagy, jelzem, hogy az 1. kijelentésedből hiányzik a 2-ra vonatkozó utalás. Kérj meg valakit, hogy magyarázza el neked. Én most sajnos nem érek rá, mivel - vasárnap ide, vagy oda - lassan dolgoznom kell.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2014.11.02. 10:51:25

Legyen zárva vasárnap minden bolt, de akkor az ott dolgozók keressenek annyit, mint a németek.

martineden 2014.11.02. 10:54:51

@hanta boy: ,,Pedig az alkotmány a vasárnapot és az ünnepnapokat a pihenésre és a feltöltekezésre való időnek jelöli ki az állam polgárai számára."...ez tokeletes erv.Termeszetesen ennek ertelmeben az osszes templom is legyen zarva.Micsoda dolog ,hogy,diszkriminaljak a szegeny papokat es nekik ,,dolgozni "kell vasarnap

eszim 2014.11.02. 11:04:25

@lavór: és nekik miért nem jár akkor?
trafikok, benzinkutak, gyógyszertárak, éttermek, kávézók, mozik, színházak

profilo 2014.11.02. 11:08:36

Így végigolvasva a kommenteket,mit szólnátok ehhez:

Ünnepnapok eltörlése.
Minden második vasárnap le- vagy bedolgoztatható.
60 órás munkahét bevezetése.

A gazdaság szempontjából szipi-szupi lenne.
Nem de?

eszim 2014.11.02. 11:10:00

@bandras: és neked mi közöd hozzá, hogy mit csinálnak az emberek? Én is leugathatlak, hogy vasárnap ne írkálj ide?

Fekete Pestis 2014.11.02. 11:22:45

@hanta boy:
Dániában meg az elmúlt 3 évben változott meg a rendszer: addig csak a hónap elsö és utolsó vasárnapján lehettek nyitva a boltok, most meg minden vasárnapon.

Hollandiában is 2007 után kezdtek el nyitva tartani a szupermarketek vasárnaponként.

Szóval ne gyere itt Németországgal - ahány ház, annyi szokás.

feketeesfeher 2014.11.02. 11:24:34

@lavór:

Nekem sem JÁR.

De ne egy ráérő ütődött kdnp-s kezdje el alakítani a hétvégémet, mert kurvára semmi köze hozzá.

eszim 2014.11.02. 11:30:25

@hanta boy: nahát most Németországgal példálózol, tegnap írtam neked, hogy nem ér összeválogatni az országokat, hogy máshol is úgy van, mert az csak azt igazolja, hogy mocskos hazudozó vagy.

Asakura Hao 2014.11.02. 11:33:12

Ezek eddig bármihez is nyúltak az xarrá vált. De miafaszom az a KDNP?
Keresztény (facepalm)?
Demokrata (LOL)??
Nép (ki szavaz rájuk)???
Párt (ez komoly)????

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 12:11:42

Kétezer évvel ezelőtt agyonverték volna azt, aki az isten dicsőségére MEGSZENTELT napon dolgozni merészel.

Ahoz képest most csak azt szeretné pár vallásos ember, ha a HETEDIK napon, amikor a teremtő megpihent, a konzumidióták se pörögnének, ne habzsidőzsiznének, mint Dagobert bácsi az aranydollárosokban, hanem a megpihenésnek, a családnak és a lelki megbékélésnek, elgondolkodásnak, a heti események feldolgozásának, átbeszélésének szentelnék a napot.

Be A Ghoulist 2014.11.02. 12:14:31

Csöndben jegyzem meg, hogy nevetséges baromság az egész vasárnapi zárvatartás, nem csak a fentebbiek miatt, hanem egész egyszerűen azért, mert egy nap 24 óra. Egy hét pedig hét nap. Márpedig nagyon sok ember dolgozik hétfőtől péntekig, szombat-vasárnap otthon van, milyen alapon tiltják meg nekik, hogy szombat helyett vasárnap menjen kirándulni, he? És ha vasárnap esik, szombaton meg nem? Akkor mi van? Valamikor be kell vásárolni! Ezt a minimális rugalmasságot is elvegyék?
Aki meg folyamatos munkarendben dolgozik, annak a szabadnapjai is sokszor esnek hétköznapra. Akkor meg nem mindegy? (megsúgom - de. HA meghapja a heti 2 napot, akkor DE!)
Egész egyszerűen semmi nem indokolja ezt a korlátozást, csak megnehezíti az emberek életét, a mindennapi teendőket, pedig egy hét akkoris 168 óra, ha a fejed tetejére állsz. Bőven elég meló tud lenni ezt beosztani, nemhogy megvágni még 24 órával!
Szóval dolgozz öt napot egy héten (és akkor mázlista vagy!), és kettő helyett csak egyet szánhass arra, hogy körbejárd pl. a tesco-auchan-penny-háromszöget, összevadászva a jövőheti családi menüt? MILYEN ALAPON IS POFÁZIK BE BÁRKI, PLÁNE AZ ÁLLAM ABBA, HOGY TE MIT CSINÁLSZ A SZABADIDŐDBEN???!!!!!!!!!!!!!!
Ráadásul innen már tényleg csak egy lépés, hogy kitalálják, hogy este hatig lehetnek csak nyitva a boltok, mert az este a családé.
Ki nem szarja le, hogy te tizenkétórázol, és xarni nem tudsz elmenni hatig, nemhogy kenyeret venni?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.11.02. 12:15:17

Idióta ötlet.
Mint a 80-as években.
Boltba szombaton kell menni.
Bár most képesek megvalósítani az Istenbarmák.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.11.02. 12:19:40

@Be A Ghoulist: Nnna,megszólalt a proli melós!:))
Nekem mondjuk szerencsém van ez esetben az éjszakai melóval,mert napközben nagyjából bármikor ráérek,a szombat éjszaka meg szabad és így szombaton is ráérek.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.02. 12:21:32

Azért szívesen megnézném a seggarcú KDNP-s idióta pofáját, amikor kedves jó édesanyjának aki az idiótáját a világra sza..., azt mondja, hogy mama, kussolj, senkit nem érdekel vasárnap reggel az infarktusod, majd hétfő reggel jön a mentő, addig húzd ki.

A probléma még az a seggfej tömeg, amelyik benyeli a hülye ötleteiket, azokat sem ártana kicsit takarékra tenni, nincs vasárnap tévé, benzinkút, tűzoltó és a többi amiről a negatív IQ-s fidesznyik tömeg elképzelni sem tudja, hogy vasárnapi munkával jár.
Ja, Paksot is kapcsoljuk le? Nem lesz internet, ezt felfogta a sok agyatlan?

eszim 2014.11.02. 12:30:14

@polyvinyl: engedtessék meg bárkinek, hogy konzumidióta legyen, közöd van hozzá?
Inkább menj olvasni, hogy vasárnap elnevezés honnan van.

bulista 2014.11.02. 12:35:33

@polyvinyl: Hát, az idők kicsit változtak kétezer év alatt, most inkább az olyanokat verik agyon, akik egy senkit sem képviselő, megélhetési műkeresztényként próbálják akaratukat rákényszeríteni az őket nagy ívben leszaró emberekre. Ha valaki nem szenved kóros memória vesztésben, az pontosan emlékszik arra, hogy jött létre a jelenlegi KDNP - kitúrva először a helyükről a párt örökségét tovább vivő szenior-gárdát, a helyüket pedig olyan karrierista, harácsoló volt MDF-esek és MSZMP-sek vették át, mint Harrach Péter, Balogh Zoltán. a rezes orrú Pálffy Pista vagy Hoffmann Rózsa. Mögöttük olyan egyházi vezetők állnak, akiket úgy kell kimenteni Vatikánba, nehogy bíróság elé kelljen állniuk csalás és sikkasztás miatt.
Tudod mit, pvc? Tényleg nálatok az erkölcsi fölény....

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 12:39:24

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Inkább menj olvasni, hogy vasárnap elnevezés honnan van."

Melyik nyelven honnan van a vasárnap? Mert azt remélem te is tudod, hogy a magyarban a "vásárnap" megfeleltetése a vásározással, mint felhívással a konzumálásra, az egy elég nagy butaság.

Ezzel szemben az összes szláv nyelvben a "voszkreszénije" a feltámadásra utal, arra, hogy Jézus pénteken meghalt a kereszten, harmadnapra pedig feltámadt. Ezt a feltámadást ünnepelik meg a keresztények minden áldott (!) vasárnap.

BigPi 2014.11.02. 12:42:35

@lavór: A közigazgatási nyitva tartás teljesen jogos igény. De ez legalább előre mutató, nem úgy mint a vasárnapi bezárás
. Amit nem értek, hogy ezek a kereskedő láncok miért nem ajánlják fel a szombat és a vasárnap kiváltását hétközi napokkal? Hiszen hétfőtől, szerdáig alig van forgalmuk.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 12:42:43

@polyvinyl:

Kiegészítés:

Vannak szlávok, ahol a vasárnap megnevezésére jelenleg a "niedielo" kifejezést használják - ez pedig SZÓ SZERINT azt jelenti, hogy NINCS munka(végzés).

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 12:47:46

@eszim:
@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Valóban :)

Eszim elvtársat szeretném felvilágosítani a vasárnap szó etimológiájával kapcsolatban :)

2014.11.02. 12:53:39

@polyvinyl: "Kétezer évvel ezelőtt agyonverték volna azt, aki az isten dicsőségére MEGSZENTELT napon dolgozni merészel."

Kétezer éve téged is agyonvertek volna, mert csak egyenesben tudtál volna trollkodni.

" most csak azt szeretné pár vallásos ember"

Leszarom én az olyan vallásos embert, aki másnak a dolgába üti az orrát, ráadásul ezek a "vallásos emberek" az állami pénzosztogatás kedvezményezettjei.

eszim 2014.11.02. 12:54:53

@polyvinyl: mellébeszélsz, kutyát nem érdekli hogy szláv nyelvekben honnan van, ha nem onnan átvett szó. Különben sem tudom minek irkálsz ide, foglalkoznál a lelki megbékéléseddel!

conchita wurst 2014.11.02. 12:57:08

eléggé tökmmid1 hogy nyitvavane vagy nem

persze ha a libbantak tiltakoznak tutti bevezeti a fidesz csakazértis

úgy is kell a hitetlen fajtájuknak

eszim 2014.11.02. 13:03:35

@polyvinyl: Magyar etimológiai nagyszótár
"Jelöletlen birtokos összetétel a vásár és a nap szavakból: eredetileg a hetivásár napját jelentette, amelyet célszerűen a heti pihenőnapon tartottak s olyan helyen, ahova templom is vonzotta az embereket. A szó ragtalan időhatározóként is használatos (vasárnap jövünk), akárcsak a tegnap, holnap."
Te barom ...

2014.11.02. 13:04:53

@polyvinyl: " Ezt a feltámadást ünnepelik meg a keresztények minden áldott (!) vasárnap. "

Igazán? Akkor te miért itt baszod a rezet, talán zsidó vagy? vagy bolsevik? Elvárod, hogy mások imádkozzanak helyetted? Neked annyi lelki békére volna szükséged, hogy legalább 15 percig kellene a szenteltvíz alá nyomni a burádat.

Le Orme 2 2014.11.02. 13:07:48

"az illetőnek fingja sincs a kiskereskedelemről" írja a blogger, akinek fingja nincs alapvető makroökonómiai összefüggésekről. Ha tényleg csökkenne a fogyasztás a vasárnapi zárvatartással, az jót tenne gazdaságnak több megtakarítás lenne, növekedhetnének a beruházások vagy csökkenhetne az adósság. Tehát jó lenne. De a fogyasztás nagy része nem csökkenne, hanem időben csoportosulna át.

lavór 2014.11.02. 13:10:44

@eszim:

Tőlem nekik is jár.

2014.11.02. 13:29:03

@Le Orme 2: "Ha tényleg csökkenne a fogyasztás a vasárnapi zárvatartással, az jót tenne gazdaságnak"

Figyu, pvc! Inkább imádkozz, mert a gazdasághoz nem értesz. Válthatsz nick-et többször is, mert mindegyikkel szénné égeted magad.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 13:30:30

@Jules Verne:

Szerinted ha valaki egymás mellé teszi a te kommentjeidet meg az én kommentjeimet, kettőnk közül melyikünk véleménye lesz rokonszenvesebb a számára?

al Dajjal 2014.11.02. 13:31:40

Pár évente előkerül ez a vasárnapi zárva tartás dolog. Most van először, hogy nem teljes zárva tartást javasolnak, hanem csak a Teszkót szívatnák újra. De, ha a multiknál nem lehet munkát végezni, akkor vajon a T-UPC-Digi triónál sem lehet majd vasárnap bejelenteni, hogy nemmegyanet? Vagy az a multi nem olyan multi? Egyáltalán miben több nálam egy teszkós dolgozó, hogy neki fontos a vasárnapja, s az, hogy a családjával legyen, de egy mozipénztárosé, ügyfélszolgálatosé, parkőré már nem az...

bölcsbagoly 2014.11.02. 13:33:29

A hülye ballibsik az élőfába is belekötnek! nem emlékszem, hogy az utóbbi 4,5 évben bármilyen kormányinztézkedésnek örültek volna, de legalább elismerték volna. Nyafogni, fintorogni, blamálni...ez élteti a sok nyomoroncot. Érdekes, mégsem viszi el őket a nyavalya ebből a számukra utálatos országból/utálatos horthysta/nyilas/anrtiszemita/rasszista/bőgatyás, stb. emberek közül.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 13:38:01

@eszim:

A magyar etimológiai nagyszótár Tótfalusi István munkája. Tótfalusi a Kádár-kor kedvezményezettje volt: 1959-1980 között, valamint 1984-1996 között a Móra Ferenc Könyvkiadó felelős szerkesztőjeként, 1981-1983 között az Interpress Magazin szerkesztőjeként dolgozott.

Merte volna beleírni Kádár alatt egy szótárba, hogy a "vasárnap" megszentelt nap a hívő keresztények számára :D

lavór 2014.11.02. 13:43:09

@al Dajjal:
Az UPC-nél max. hétfőn reagálnak a hibabejelentésedre, 3 munkanap alatt ki is szállnak.
400 nm feletti üzletekről szól a fáma. Az ennél kisebb üzletek nyitva lehetnének . Csak minek?
Parkőr nincs. Úgy egyébként mit vennél olyat vasárnap, amit a hét bármely másik napján nem vehetnél meg?
A december 24-ét is munkaszüneti nappá nyilvánítanám. A kereskedelem elnőiesedett, nekik is van családjuk.

al Dajjal 2014.11.02. 13:47:47

@lavór:
Például az ügyfélszolgálatos/rendőr/mentős/mozipénztáros szeretne a vasárnapi munkanapján elérhető áron friss zsemlét, pékárut vásárolni munkába menet.
Az lehet, hogy UPC-nél hétfőn reagálnak a hibabejelentésre, de szerintem nem üzenetrögzítőre mondod fel. (Én T-nél voltam, s ott ugyanolyan munkanap volt, mint a többi. Folyamatos munkarend, cserébe máskor kaptam szabadnapot.)

lavór 2014.11.02. 13:49:19

@al Dajjal:

Például mindezt megveheti a 400 nm alatti üzletekben. Mint ahogy most is teszi.

martineden 2014.11.02. 13:50:46

@Le Orme 2: ..,,Ha tényleg csökkenne a fogyasztás a vasárnapi zárvatartással, az jót tenne gazdaságnak több megtakarítás lenne, növekedhetnének a beruházások"...ekkora baromsagot,hogy tudtal leirni,Ha no a fogyasztas az porgeti fel az allami bevetelt,a beruhazast,a termelest.Tudom hogy a fideszcsurhe korrupt ,tolvaj,hazaarulo banda,.Na de hogy ennyire hulye is?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 13:52:18

@eszim:

"eredetileg a hetivásár napját jelentette, amelyet célszerűen a heti pihenőnapon tartottak s olyan helyen, ahova templom is vonzotta az embereket"

Már a megfogalmazás is butaság.

1. Nem a templom "vonzotta" az embereket, hanem a korabeli településszerkezet volt olyan, hogy a kirakodásra egyedül alkalmas hely a település főtere volt, amelyen a templom állt.

2. Nem a templom "vonzotta" az embereket, hanem a miséről kifelé jüvő emberek vonzották a templom előtti térre a vásározókat, hiszen a hívők ha a hétköznapi istentiszteletekre nem is tudtak elmenni, a vasárnapi misén biztosan ott voltak. Amellett, hogy a főtér kb. az egyetlen kirakodásra alkalmas hely volt a városfalon, vagy a falu határán belül, ahol el lehetett férni a motyóval.

3. A hetivásáron kirakodó emberek jellemzően nem keresztény, hanem más vallású emberek voltak. Tőlük senki nem várta el, hogy vasárnap ne dolgozzanak. Hiszen keresztény embernek vasárnap nem illett dolgoznia, míg zsidó embernek szombaton volt tiltott a munka, (az iszlám vallás a pénteki munkavégzést tiltja) azon felül a kereskedéssel, pláne a vándorkereskedéssel, és a ráépülő szórakoztatóiparral jellemzően nem is keresztény vallású emberek foglalkoztak.

al Dajjal 2014.11.02. 13:57:16

@lavór: Igen, megteheti, csak sokszor sokkal drágábban.
És mi van azokkal a munkavállalókkal, akiknek nem a vasárnap a szent nap? Az ő érdekeik miért nem fontosak? Tartsanak zárva az üzletek pénteken és szombaton is, hogy a muszlimok és a zsidók családi békéjét se zavarja meg a vásárlás! (Iróniafaktor: be) Ezt a kötelező zárva tartást mindig is hülyeségnek tartottam. Most ez a tervezet viszont annyira a Teszkóra és társaira van szabva, hogy épp csak a cégnév nincs beleírva.

lavór 2014.11.02. 14:01:41

@al Dajjal:

A vallást nem keverném ide. Egy zsemle max. pár forinttal drágább, mint a multikban. De nem hinném, hogy bárki 2-3 zsemle miatt több kilométert utazna, mert 3 forinttal olcsóbb. Jóval korábban kéne indulnia a munkába. De mindenkinek javaslom, dolgozzon csak egy Tesco-ban, Auchanban árufeltöltőként, csemegepultosként 10-15 évig, majd megtudja milyen klassz is az.

2014.11.02. 14:04:46

@bölcsbagoly: "! nem emlékszem, hogy az utóbbi 4,5 évben bármilyen kormányinztézkedésnek örültek volna"

Fantasztikus meglátás, ugye nem baj, ha az emberek nem örülnek, ha állandóan megsarcolják őket. A te helyedben a rablást nem nevezném intézkedésnek.
Egyébként mi az a "ballibsi"?

al Dajjal 2014.11.02. 14:05:57

Nagyon sokat dolgoztam T-n helpdeskes munkakörben. Az sem egy leányálom. Az ott dolgozók vasárnapja valahogy soha senkit nem érdekelt.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 14:22:54

@eszim:

" eredetileg a hetivásár napját jelentette"

1. Amikor a "vasárnap" szavunk kialakult, élelmiszer-kiskereskedelem nem létezett. Falun mindenki termelt magának, városban közvetlenül a gazdától rendeltek, az szállított. Később, ahogy nőtt a városi lakosság létszáma, úgy lettek élelmiszer-piacok.

2. A heti /havi kirakodóvásár azért volt érdekes, mert akkor egy héten / hónapban egyszer a non-food illetve iparcikk kategóriába tartozó termékeket pakolták ki.

Szóval ha következetes akarnál maradni magadhoz, akkor nem azt kellene követelned, hogy legyen minden bolt nyitva minden nap, főként VÁSÁR-NAP, hanem azt, hogy a non-foor és iparcikk jellegű termékeket csak vasárnap árulhassa a multi, hiszen az a nap a hetivásár napja :)

eszim 2014.11.02. 14:37:37

@polyvinyl: szóval szerinted a magyar vasárnap nem a vásárnap szóból ered,
mert szláv nyelvekben más jelent a saját nyelvű, saját szavuk arra a napra
mert szoci rendszerben már szerepelt az etimologiai szótárban
mert a településszerkezet olyan, hogy van főtér templommal
mert a vásárosok akkor sem keresztények voltak
Hülye-e vagy?

eszim 2014.11.02. 14:48:08

@lavór: Szerinted az a tescót minősíti, hogy valaki 15 év alatt nem talál az árufeltöltőnél jobb munkakört?

lavór 2014.11.02. 14:51:28

@eszim:

És ez most hogy jön ide? A kereskedés nem elég menő foglalkozás? Miért ne dolgozhatna valaki akár nyugdíjas koráig a kereskedelemben? Mindennek semmi köze ahhoz, hogy vasárnap munkanap-e vagy nem.

bölcsbagoly 2014.11.02. 15:00:13

@Jules Verne: Érdekes, ehhez képest csak 6 választást nyertek döntő fölénnyel! Értem én, hogy a magadfajta gazfickók siratják a koncot, amit elvesztettek, de némi bőr kéne azért legyen a pofátokon, nemde?

élhetetlen 2014.11.02. 15:11:02

@lavór: „ A Kórházban ilyenkor a fű se nő.”. De nő, ha bevisznek egy baleset után, vagy a sürgősségire, ellátnak. „az iskolák, bölcsődék, óvodák is simán nyitva lehetnének azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei dolgoznak szombat, vásárnap.” Még ez is sokkal jobb ötlet, mint a vasárnapi bezárás, bár, gondolom, hogy nem gondoltad komolyan, és valószínű, hogy nem mindkét szülő dolgozik hétvégén ugyanabban az időtartamban. De biztosan lenne dadus, aki plusz pénzért vállalná a hétvégi gyerekfelügyeletet.

lavór 2014.11.02. 15:14:58

@élhetetlen:
Ne keverjük ide az ügyeletes kórházat. Ennek megfelelője a sarki kispiszkos, ahol megveheted a kis parizeredet, a fél kiló szeletelt kenyérrel, mert elfelejtetted szombaton megvenni.

Lobbizzatok, hogy az állami szektor is dolgozzon csak hétvégén, ügyfélszolgálatok, iskolák, óvodák... stb. A félfogadást is lehetne akár non-stoppá tenni az önkormányzatoknál.

élhetetlen 2014.11.02. 15:39:17

@lavór: Ja, ha neked ugyanaz az a sarki kispiszkos, mint az ügyeletes kórház, idézlek, „Ne keverjük ide az ügyeletes kórházat. Ennek megfelelője a sarki kispiszkos, ahol megveheted a kis parizeredet, a fél kiló szeletelt kenyérrel, mert elfelejtetted szombaton megvenni.” Hogy érted ezt? Elfelejtettem szombaton balasetet szenvedni, tehát vasárnap kispiszkos ellátást kapok? Kapjál te, mert én még hiszek a vasárnap is rendesen dolgozó orvosokban. Te hülye vagy, bár ez nem érv.

lavór 2014.11.02. 15:42:07

@élhetetlen:

Vásárolhatsz 400 nm alatti üzletekben (elég baj, de így adták be a javaslatot).

Le Orme 2 2014.11.02. 15:53:09

@martineden: Gazdasági alapösszefüggéseket írtam le. A beruházások teszik lehetővé a tőkeigényesebb és termelékenyebb termelést, a gazdasági fejlődést. Beruházások a megtakarításokból lehetnek csak, megtakarítások pedig csak az el nem fogyasztott jövedelmekből. Tudom, hogy Keynes ezt máshogyan gondolta, de ő egy buta, korlátolt és arrogáns ember volt és képtelen volt elemi összefüggések felismerésére .

élhetetlen 2014.11.02. 16:06:17

@lavór: Nem érted, vagy nem akarod érteni. Engedéllyel működő üzletekkel szemben hoznak korlátozó törvényt, akármit. Tök mindegy, mire fektetett be, most nem azt, nem úgy működtetheti, ahogy szerződött. Téged nem zavar. A bankok. Az akkori törvényeknek megfelelően szerződtek, most törvényt hoztak arra, hogy csalók. Perelhetnek, olyan feltételekkel, ahol nem nyerhetnek. Saját esetem. Aláírtam a cégemmel, és a nyugdíjfolyósítóval egy szerződést, hogy 39 és fél év után nyugdíjba megyek, az akkori nyugdíjkorhatáromhoz másfél év volt vissza, ennek a nyugdíjvonzatát befizette a cégem. Aztán másfél év múlva kaptam egy levelet, hogy nem vagyok nyugdíjas, mert a kormány úgy döntött. Hova tovább? Téged ezek nem zavarnak? Mármint a visszamenőleges döntések? Nyilván nem.

lavór 2014.11.02. 16:11:22

@élhetetlen:

A visszamenőleges döntésekben egyetértenék veled. A vasárnapi kereskedelmi nyitva tartásban tartom véleményemet. Nem sok szükség van rá. Megvesszük szombaton ugyanazt az árumennyiséget.

Le Orme 2 2014.11.02. 16:21:36

Ha a gazdasági oldalát nézzük csak a kérdésnek, akkor a vasárnapi zárva tartás hasznos javaslat. Sok költséget megtakarít a kiskereskedelemnek, a nyitva tartáshoz kötődő költségek egyhetedét, vagy még többet is a vasárnapi bérpótlékok miatt. Ha a fogyasztás csökken, akkor az nemzetgazdaságilag hasznos, mert növekednek a megtakarítások és beruházások. Ha meg időben történik csak fogyasztásátcsoportosítás, akkor a nemzetgazdasági nyereség kisebb lesz, a kiskereskedelmi költségmegtakarításra korlátozódik.

Göntér László 2014.11.02. 16:32:01

A KDNP javaslatát lehet a kereskedelmen kívüli szemszögből is vizsgálni. Sok családnál a vasárnapi "plázázás" nem vásárlási céllal, hanem a pénz nélküli idő eltöltés céljából történik. Vannak akik az ennivalók látványával oldják meg a vasárnapi ebédet, így a család legalább együtt nézheti a vásárlásra felkínált finomságokat. Azok a hajléktalanok, akik valahol eltöltötték a hideg éjszakát, ezekben a "plázákban" egy kicsit felmelegítik lehűlt csontjaikat.

élhetetlen 2014.11.02. 16:35:54

@lavór: Örülök, hogy a fele megvan. A vasárnapi nyitvatartással kapcsolatban tartom a véleményemet, kinek kell a szombati túlzsúfoltság (ha ez lenne a megoldás), és kinek jó, hogy haszon mentesen mennek a hűtőpultok vasárnap. Egyébként most vettem át több, mint harminc tételt a Tesco házhoztól, mikor produkálja ezt a CBA, aki mellet csak az szól, hogy „magyar”, egyébként másfélszeres az ár náluk, még a Spárhoz képest is. (A vasárnapi zárással megszünne a vasárnapi kiszállítás is). Na, most abbahagyom, mert el kell pakolnom az árut.

al Dajjal 2014.11.02. 16:39:32

@Le Orme 2:
@lavór:

Ezen az alapon egész hétvégén is zárva lehetnének. Dupla költségmegtakarítás, s úgyis megveszik az emberek a többi öt napon. "Kicsit" nagyobb lesz a tömeg, s az ebből fakadó stressz - ahogy a cikkben is jelezték - de nem gond. Gazdaságilag megéri - aztán meg lehet kezelni a sok stresszből adódó betegséget, amit a zsúfoltság okoz.

Tartom a véleményem. Ha már zárva tartás, munkamentesség, akkor terjedjen ki mindenre és mindenkire - mentők, tömegközlekedés, rendőrök, útmunkások... stb. Álljon le az egész ország vasárnap. Akkor elfogadom, de így, hogy valakinek a vasárnapja fontos, a többieké meg nem, ez elfogadhatatlan számomra.

lavór 2014.11.02. 16:40:16

@élhetetlen:

Látod, átalakulnak a vásárlás szokásaid. Megrendeled a Neten.
Rendeld meg a vasárnapi árut szombatra. :) Hűtője szinte mindenkinek van.
Szerintem a Tesco is drága, na meg kicsi a választék. De ez már egyéni ízlés kérdése is.
Hogy előre is jussunk a kérdésben, legyen a dolog fokozatos. Idén egy vasárnapon kötelező zárva tartás... és így tovább. Fokozatosan átállni.

conchita wurst 2014.11.02. 16:42:39

kérdezném hogy miféle érvelés, hogy ha valakiknek dolgozni kell vasárnap továbbra is, az milyen érv az ellen hogy másoknak, akiknek eddig kellett, ne kelljen?

he?

lavór 2014.11.02. 16:44:48

@al Dajjal:

Valamit keversz. Tejfölt nem muszáj vasárnap megvenni, azt megveheted szombaton is. Egy életveszélyes állapotú beteget meg kell menteni. A két dolog közé ne tegyünk már egyenlőséget. A benzinkutak tőlem zárva lehetnek nyugodtan. Meg tudok tankolni más napokon is.
De meg is fordítottam ezt a kérdést, szeretnék mondjuk vasárnap este 10-kor személyit készíttetni. Miért nem lehet?

conchita wurst 2014.11.02. 16:46:48

ugyanilyen majré volt, amikortól nem lehet cigizni már lassan sehol, meg amióta cigit is csak a dohánybótba lehet venni

mindenki mexokta, kész

ha vasárnap nem lesz nyitva a mól akkor nem lesz nyitva és annyi

eszim 2014.11.02. 16:51:27

@lavór: tudod mi a különbség a tejföl és a személyi közt, hogy a tejfölt az eladó el akarja adni, mert rárohad, a vevő meg akár tud máshol, máskor, mást venni. Személyit meg a "vevő" akarja megvenni mindenáron, ott, amikor, ahol mondják neki. Szóval segghülye a példád.

Bambano 2014.11.02. 16:53:25

@bandras: itthon úgy oldották meg, hogy pénteken "elősütött" kenyeret vehettél, ami még a mostani hiperes kenyerek minőségét is alulmúlta.

ráadásul ha tisztességes lenne az a szentfazék kdnp, mint ahogy nem az, akkor minden boltot bezáratna, mert az a feltételezés, hogy csak a hiperekben dolgoznak családosok, a kis boltkoban meg a családi garázsboltokban nem, alapvetően téves.

engem se védjenek meg ilyen álszent-fazekak.

lavór 2014.11.02. 16:53:36

@eszim:

Az eladó nagyban tojik a tejfölödre a Tesco-ban, Auchanban, CBA-ban.
A hátuk közepére nem kívánnak.

conchita wurst 2014.11.02. 16:55:46

@Bambano: 'ha tisztességes lenne az a szentfazék kdnp, mint ahogy nem az, akkor minden boltot bezáratna, mert az a feltételezés, hogy csak a hiperekben dolgoznak családosok, a kis boltkoban meg a családi garázsboltokban nem, alapvetően téves.'

addig azért elolvashattad volna a kdnp javaslatát hogy a családi boltok előnyhöz juttatása is a javaslat kifejezett célja...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 17:28:50

@eszim:

Neked az a bajod, hogy sokkal okosabb vagyok nálad. Sajnos ez ellen nem tehetsz semmit.

élhetetlen 2014.11.02. 18:33:11

@lavór: Tudod, itt jönnek a részletek, Vasárnap délután olcsóbb a kiszállítás, valószínüleg azért, mert akkor több ember megy oda személyesen vásárolni. Grat, hogy sokkal nagyobb választékú áruház olcsón házhozszállít neked. Biztosan van olyan ember is, aki mindent ingyen kap, de sajnos, nem tartozom közéjük. „legyen a dolog fokozatos. Idén egy vasárnapon kötelező zárva tartás... és így tovább. Fokozatosan átállni.” De minek? Előre jutottunk?

lavór 2014.11.02. 18:35:30

@élhetetlen:

Majd meglátjuk, mi lesz. A kiszállításra és a raktárról való értékesítésre szerintem nem vonatkozik a jogszabály (joghézag). Valahogy felnőttünk vasárnapi nyitva tartás nélkül, és éhen se haltunk.

élhetetlen 2014.11.02. 19:00:53

@lavór: Igen, „Valahogy felnőttünk”, ifjú koromban, ha belázasodtam is hétvégre, hazautaztam, ha már nem tudtam feladni egy táviratot, nehogy a szüleim azt higgyék, hogy nagyobb baj van, amiért nem érkeztem meg az egy héttel azelőtt megbeszélt időpontra. Jó volt? Visszavágyom? Nem.

lavór 2014.11.02. 19:03:51

@élhetetlen:

Azért nem telefontilalom lenne. Nem vehetnél 400 nm feletti üzletben zsemlét meg kiflit. amit nagy valószínűséggel most se ott veszel.

élhetetlen 2014.11.02. 20:26:20

@lavór: Na, ne kezdjük előről. „Engedéllyel működő üzletekkel szemben hoznak korlátozó törvényt, akármit. Tök mindegy, mire fektetett be, most nem azt, nem úgy működtetheti, ahogy szerződött.” Valahol itt indultunk. Nem a kiflimről van szó, hanem egy szerintem értelmetlen (eddig indokoltam, hogy miért), és tisztességtelen lépésről, és mikor végigmentünk egy csomó érven, akkor te jössz a kiflivel, és azt hiszed, hogy igazad van. Én befejeztem, te úgyis azt gondolsz, amit akarsz. És nem beszéltem telefontilalomról, hanem, hogy mi várható az állami nonprofit super vállalkozásoktól. De ez is felesleges.

2014.11.02. 21:11:33

Ki nem állhatom a kullancsos szúnyogos, sáros kirándulást és hegyi túrákat!Menjenek hegyet mászni a nagy keresztények és maradjanak is a hegyen mindörökre!
Én plázázni szeretek hétvégeken és senki ne mondja meg nekem , főleg egy szarházi pártocska, hogy mit csináljak a a nullához közel álló szabadidőmben !

vanek ur 2014.11.02. 23:45:07

Igen álságos a KDNP részéről a családi együttlétre hivatkozni, és csak a 400 nm feletti boltok és a plázák zárvatartását előírni. A kisboltokban is ugyanúgy családos emberek dolgoznak, nekik is járhat az együttlét a családdal.
Azt még a sajtónyilatkozatokban is csak óvatosan pedzegetik, hogy a nem multikat akarják előnybe hozni a multikkal szemben, mert ezen az alapon könnyen a fejükre koppintanak.
Egyébként pedig a KDNP által megfogalmazott elvek (vallás: a heti pihenőnap szentsége, család) alapján mit gondoltok, hol áll le legjobban az élet? Elárulom: Izraelben. Szombaton ott semmi nincs. De tényleg. Jobban leáll ott az élet minden(!) szombaton, mint nálunk december 25-én. Nemcsak a boltok nincsenek nyitva, de az éttermek, szórakozóhelyek, virágboltok, benzinkutak se (az arabok és az orosz bevándorlók által üzemeltetetteket leszámítva, nincs túl sok belőlük), de nincs tömegközlekedés sem - se helyi, se távolsági, és még az izraeli légitársaság se repül. Szóval tisztelt KDNP: van még hova fejleszteni ezt a vasárnapi zárvatartási dolgot....

Le Orme 2 2014.11.03. 22:25:29

Kihirdetem a konszenzust a hozzászólások alapján: a javaslat jó, ésszerű, támogatott, a blogíró le van szavazva.

megamedve 2014.11.07. 06:18:18

Nem tudom. Mi pl. dolgozó átlag emberek vagyunk, de marha ritkán megyünk vasárnap vásárolni. Nálunk élből működik az, hogy vasárnap tényleg pihenünk, szórakozunk. Nem a plázákba, meg a boltokba járunk. Ezért én speciel lexarom, hogy nyitva lesznek-e, vagy sem.
süti beállítások módosítása