Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A Tesco sztrájk margójára

2017. szeptember 11. - Droli

Miután most mindenki a Tesco sztrájkról beszél, nem árt, ha egy kicsit mögé nézünk a dolgoknak. 

Az, hogy a kereskedelemben nagyon alacsonyak a bérek, régóta tudott dolog. Sokan jönnek azzal, hogy az Aldi valamelyik boltjában valamelyik pozícióban bruttó háromszázezret ajánlanak, de ez inkább kiugró dolog, egyáltalán nem általános - olyan, mintha azt mondanánk, hogy Mészáros Lőrinc magyar állampolgár havi keresete mondjuk háromszázmillió forint, tehát a magyar állampolgárok jól keresnek. Ma egy bolti alkalmazott fizetése bruttó 150.000-180.000 Ft közé tehető, amiből elég nehéz megélni (egyedülállóknak különösen). Mindezért a bolti alkalmazott vállalja a több műszakos munkarendet - az igen kellemes hajnali műszakkezdést vagy a késő éjszakába nyúló délutáni műszakot, esetleg az éjszakázást, mely teljesen ellentétes az ember általános bioritmusával. Vállalja a kemény fizikai munkát, ahol műszakonként több mázsa vagy osztálytól függően akár több tonna árut mozgat meg, illetve azt, hogy több fronton is helyt kell állnia, hiszen nemcsak árut tölt, hanem címkéz, rotál, rendez, segít a vásárlónak, illetve vannak egyéb finomságok is, de most nem akarom idecitálni egy átlagos bolti dolgozó munkaköri leírását. Szóval a munka cseppet összetettebb annál, mint amit vásárlóként látsz, mert az csak egy pillanatkép, és ugyanolyan sztereotípiákat szül, mint pl. a hivatalnokok csak kávéznak vagy az ügyintézők csak fészbukoznak (gyönyörű szó!). 

A Tesconál azért érdekes a helyzet, mert míg a mai dinamikusan fejlődő kiskereskedelemben a konkurencia fejleszt, addig a Tesco a hatékonyság jegyében visszafejleszt. Míg a Lidl vagy az Aldi sorra nyitja az új boltokat, az Auchan beszáll a szupermarket piacra, a Spar megújítja áruházait, addig a Tesconál arról hallhattunk, hogy áruházakat zárnak be, illetve megszabadulnak a középvezetői rétegtől. Ez utóbbi különösen nagy hiba volt, hiszen rengeteg szaktudás távozott a cégtől, valamint pont azt a réteget veszítették el, amelyik közelről látta, hol lehetne jobbá tenni a Tescot, hiszen a "frontvonalban", azaz az áruházban tevékenykedett a vásárlóhoz közel. Ehelyett lett egy nagy központi vízfej, mely teljesen elszakadt a valós áruházi folyamatoktól, és egy erősen centralizált döntéshozatali rendszer, mely úgy próbál beleszólni az áruházi folyamatokba, hogy fogalma sincs, milyen ott egy átlagos nap. Rövidtávon ez minden bizonnyal költségcsökkenést és megtakarítást hozott, hosszútávon viszont már látszik, hogy rombolást. Mindez párosul egy olyan bérrendszerrel, mely annyira alacsony, hogy lassan lasszóval kell fogni azokat, akik egyáltalán hajlandóak lennének vállalni a fentebb leírt munkát. Mindez egyre jobban meglátszik az áruházakon, kevés emberrel végeztetnek nagyon sok munkát, ami azt jelenti, hogy sok munka nincs elvégezve, és a Tesco vásárlói szemmel egyre nagyobb szutyoknak tűnik.

A szakszervezet követelése, azaz a komolyabb béremelés illetve a külsős munkaerő visszaszorítása tulajdonképpen a vállalat érdeke is. Érdekes dolog és több más vállalatnál is bevett gyakorlat volt a külsős munkaerő alkalmazása, hiszen ez nem a bérköltség soron jelenik meg, amivel lehet villogni az anyacég előtt, valójában viszont ugyanolyan költség, csak marha drága, és hatékonysága erősen megkérdőjelezhető. Jogos a dolgozók követelése, hogy ezt a pénzt inkább fordítsák új, saját dolgozók felvételére illetve béremelésre a munkatársak motiválása érdekében. Meg hogy ne lépjen ki a régi, tapasztalt dolgozó csak azért, mert ennyi pénzből nem tud megélni. Komolyabb bérrel több olyan jelentkező is lenne, aki valóban hajlandó dolgozni, tehát az alkalmazotti állomány minőségét is javítani lehetne, és hosszú távon a hatékonyságot is. Csak hát a Tesconál a rövid táv mindent felülír, és továbbra is a "jobb ma 2 Ft költségmegtakarítás, mint holnap 3 Ft nyereségnövekedés" érvényesül, hiszen az állandó vezetőcserék miatt mindenki azonnali sikereket akar.

Kíváncsi vagyok, mi lesz a bértárgyalás vége, de úgy érzem, ez nemcsak a béremelésről szól, hanem a Tesco hosszú távú stratégiájáról is, ahol inkább a szakszervezet gondolkodik a Tesco sikeressége érdekében. Mi, vásárlók pedig jobban szeretünk olyan boltba bejárni, ahol az áru ki van töltve a polcokra, illetve találunk eladót, mint ketrecekkel telezsúfolt, üres polcokkal teli boltba, ahol az a kevés alkalmazott tiszta stressz. És végül is legvégső esetben mi, vásárlók döntünk egy bolthálózat sikerességéről.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr6612818806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.09.11. 08:59:30

Az Aldi gyakorlatilag minden boltjában 250-300 ezres fizetéssel keresnek 30 órás munkára eladót. Az már más kérdés, hogy valójában ennyit csak a próbaidő letelte után fizetnek, hajnalban, este és hétvégén is dolgozni kell, a 30 óra pedig csak a mesében létezik...

nick papagiorgo 2017.09.11. 16:12:06

Már régóta gyanús volt, hogy bevezették az automata kasszáikat, és onnantól fogva azok voltak, meg a maradék kb 20 kasszába beültettek 4 főt, és ilyen 10-20-as sorok kígyóztak....
És mindezt azzal indokolták, hogy ez "jó".

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.11. 16:44:40

Oly színvonalas a Tesco,
Mint tablettás-kannás szeszkó.
:)

HaCS 2017.09.11. 17:42:42

"Miután most mindenki a Tesco sztrájkról beszél, nem árt, ha egy kicsit mögé nézünk a dolgoknak."

Adott egy évek óta hatalmas gondban levő brit anyavállalat, és a brexit előtt állunk. Már ha a dolgok mögött az okokat keressük. A felsorolt tünetek látszanak kívülről.

unom_ma 2017.09.11. 19:42:46

Aha, átlag 180 ezerből nem tud megélni 20 ezer ember, de átlag 110 ezerből éljen meg 3,5 millió nyugdíjas. 300 ezret fizet a másik lánc, akkor miért nem mennek át hozzá a Tesco-sok, gyanítom sokkal inkább másról szól ez a történet, mint pénzről. Nem csak a TESCO, minden vállalkozás és magánemberek milliói (csak az nem aki megteheti) csak a jelennel, csak a pillanatnyi előnnyel foglalkoznak, hiszen évek óta egyik pillanatról a másikra változtatnak a gazdasági környezeten, egyetlen éjszaka alatt változtatnak meg törvényeket, az a hülye aki években gondolkodik. Képmutatás a TESCO-t ekézni amikor néhány 10 ezer forintos munkára évek óta nem lehet iparost találni, mindenki csak a lehetőleg több 100 ezer forintos munkákat vállalja el, mert most kell meggazdagodni mert ki tudja mit hoz a holnap. Minden üzletláncnál szoktam vásárolni, vevőként nincs szignifikáns különbség közöttük, sőt inkább az üzletláncok egyes üzletei között van lényeges különbség, ami azt bizonyítja, hogy a vezetőn és az alkalmazottakon múlik a színvonal. Persze meg lehet buktatni a TESCO-t, akkor a CBA színvonalára lépünk vissza.

DocBulywood 2017.09.11. 21:05:15

@unom_ma:

Kevered a dolgokat. A 300k az bruttó, annak a nettója 200k.

A többivel egyetértek.

Who111 2017.09.11. 21:34:08

Először egyet is értettem ezzel a dolgozói törekvéssel. Én is bérből élek, hál istennek többől, mint egy átlag tescós. De tudom milyen nehéz kevésből élni. Viszont, amit a boltjaikban tapasztalok, főleg a százhalombattaiban, az katasztrófa. 25 percet álltam sorba az egyik pénztárjuknál. Nagy tömeg volt mert megint csak pár pénztár működött. Ez viszont még nem indokolta azt a lassúságot, amivel a pénztáros(ok) működtek. Amikor letelt a 25 perc és sorra kerültem (kb. 7 ember volt eredetileg előttem) a legszívesebben megkérdeztem volna a pénztárost: -Még ti kértek fizetésemelést?! Ha én lennék a vállalkozó, már rég kirúgtalak volna a francba! A bért ki kell termelni! Aki a saját bérét nem termeli ki, annak szevasz. Én azóta vagyok Tesco vásárló (is), amióta itt vannak az országban. Most viszont elegem lett. Nem megyek többet. Bukjon meg! (Néha kénytelen vagyok, kövezzetek meg, de sajnos nagyon útba esik.) A fideszes boltba (CBA) meg nem járok, mert a zsömlében olyan lyuk van, hogy a kamion megfordulna benne. A hús szállítás meg csütörtökön van, addig az előző heti vízzel felpumpált fost kapod. Egyébként meg minden drágább, mint a tescóban. Sajnos az Auchan sem kivétel. Egykét dolog olcsóbb, de ha fizetsz a pénztárnál, rögtön kiderül, hogy drágább az is mint a tesco. Így visszaolvasva a kommentemet, végül is a tesco a legolcsóbbak egyike. (A Lidl után.) De a tesco több dologgal megsértett, így le van ejtve (lejárt termék, súlyhiányos termék, várakozási idő, stb.) . Persze a tescós dolgozók mentségére legyen mondva, hogy a hal a fejétől bűzlik. Nincs semmi normálisan megszervezve. Ott állnak a tömött kalodák a bevásárló kocsik útjában, amiket ki kellene polcra tenni, de nincs aki kitegye. Az az egy ember megszakad. Nics aki megjavítsa a kiba... kenyérszeletelőt, ami többször rossz, mint jó. Szerencse, hogy a pékségben dolgozók, ha szépen kérem, felszeletelik. Egy hölgy elment nekem egy bizonyos sört megkeresni a raktárba. Szóval nem mindig a dolgozókkal van a baj. (Főleg az érdi tescóban. Ott csak az egér nézett ki a fűszepolc alól, meg nincs pénztáros, de aki van az dolgozik.) De a battai pénztárosokkal örök harag...

kewcheg 2017.09.11. 22:30:49

Én arra várok hogy valamelyik most újonnan létrejövő nemzeti oliharga - aki szigorúan 1.60 magas, potrohos és karikalábú, valamint hónaljig húzott zsinóros nadrágot és kacagányt(röhögény) visel- létrehozza a legújabb magyar kisker.láncot, ahol szigorúan 100ezer nettós fizetés és napi 21 óra 30 perces munkaidő lesz, továbbá a tulaj, kandó tündéhez hasonlóan majd előírja hogy a dolgozó fekete vagy fehér alsóneműben, fekete vagy fehér felsőruházatban jelenhet csak meg a munkahelyen, nyáron hosszú műszálas nadrág (férfiak) illetve kosztüm(nők) télen pedig a fűtés hiánya miatt pufajka lehet a viselet.Casual day nincs, az inget mindig nyakig kell gombolni, és mosolyogva jegyzetelni kell amit a főnök mond (a la kimdzsongun)

Nati Walter 2017.09.12. 01:18:25

@Who111: ugy latszik nem fogod fel hogy kevesen vannak

VaradiJanos 2017.09.12. 01:50:16

@kewcheg: Mennyivel jobb lenne egy kaftános, tetűhintás szépség, ugye? Mint a nagyapád.

VT 135 2017.09.12. 01:59:00

Aldi, Lidl, meg részben a Spar használható.
A Tesco már régóta (évtizedek óta?) kifejezetten drága, csak azok jártak oda, akiket ez nem érdekelt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.12. 06:22:01

A nyugati pénzszivattyú fénysebességgel működik, viszik ki a pénzünket nyugatra a rablóbefektetők.

A megoldás csakis politika.

Persze addig is támogatni kell minden erővel az alnyomottak sztrákját.

VaradiJanos 2017.09.12. 08:03:40

@kewcheg: Akkor tessék tán hazafáradni a sivatagba és békén hagyni ezt a kacagányos népet.... pá, parazita!

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.12. 08:39:09

@Who111:

Összefügg.

Annyiért amennyit a Tesco fizet csak azok dolgoznak, akik bénák. Azz ügyesebb pánztárosok, árufeltöltők már rég a kunkurenciánál vannak, ahol másfélszeres a fizetés.

Azaz baszogathatod az alkalmazottat, de a Tesco tehet róla, hogy csak ilyen munkaerőt képes találni, mert annyira alacsony a fizetés.

wkker 2017.09.12. 09:13:01

Nem tudom, hogy szándékos, vagy véletlen, de elég sok a csúsztatás ebben az eszmefuttatásban. Az Aldi és a Lidl boltversenyének én örülök, de várjuk ki a végét. Láttunk egy bizonyos könyvesbolt versenyt is, ahol az lett a vége, hogy becsődölt az egyik - ráadásul szerintem a jobbik és maradt ellenfél nélkül a másik.

Bízom benne, ennél értelmesebbek a fenti boltok. De mi van? Az Auchan belépett a szupermarket piacra??? A Tesconak már akkor voltak itthon szupermarketjei, amikor még a Brontosaurusok legeltek Gazdagréten. Szeretem az Auchant, de éppen ott látom a visszafejlesztéseket.
Tesco előtt is volt már házhozszállítós megoldás, de a Tesco lépése rázta fel a piacot. a Tesco kezdett bele az online kasszákba is.
Mi ez, ha nem fejlesztés?

A bérek egy dolog, nem tudom mennyit keres egy tescos dolgozó, de biztosan nem kevesebbet, mint egy cba-real stb dolgozó, fura módon náluk nincs sztrájk. Nem akarom szidni őket, azt aláírom, hogy pénztáros munkát is lehet jól és rosszul is csinálni. De azért a legnagyobb tisztelettel mondom: nem véletlenül lesz valakiből Tesco/CBA stb pénztáros és azért nem írnék himnuszt arról, hogy nekik aztán milyen nehéz a munkájuk.
Persze én örülök neki, ha több pénzt sikerül kiharclniuk, ez az ország érdeke is. Mert, ha egy bolti eladó jobban keres, akkor egy másik iparban dolgozó, tanult ember is többet fog kapni, nehogy megérje elmennie pénztárosnak.
De azért lássuk be, hosszabb távon nem a pénztárosoké a jövő. A Tesco automaták lehetnének jobbak, de így is megfelelőek. 4-5 ilyen kasszára elég egy segítő ember. Szomorú de ez van. Nylván az emberi erőforrás nem megkerülhető, de igazából a pénztárosok nagy részére nem is lenne szükség. Más kérdés, hogy amúgy nem feltétlen kirúgni kéne őket(vagy nem mindet), hanem átképezni, hogy színvonalsabb legyen a bolt. Éjszaka és vasárnap nyugodtan lehetnének már most is csak automata kasszák. Árufeltöltés amúgyis van, biztonsági őrök amúgyis vannak.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.12. 09:13:40

@VaradiJanos: A fideszes bérkommentelők nem sztrájkolnak? Ilyen jól fizet a Hablaty Árpi? ;-)

VaradiJanos 2017.09.12. 09:38:07

@Frady Endre: Van forrás, de hisz tudod, hiszen nem véletlenül felvételiztél ide. Sajnálom, hogy nem tehetségtelennek bizonyultál, kicsit értem is a sértődés vezérelte hadjáratodat, de szerintem inkább örülj, hogy a túloldalon megtaláltad az elhivatottságból tapsikoló gyengeelméjű tagákat, jukkákat, kurtakat és morfikat! Szép napot!

kewcheg 2017.09.12. 10:04:17

@VaradiJanos: oli hargának teccik lenni?

déjá vu39 2017.09.12. 10:08:48

@kewcheg: Nyugi, nem kell sokat várnod.

déjá vu39 2017.09.12. 10:18:51

Jó lenne, ha valaki leírná, hogy az áruházláncoknál mennyi egy pénztáros, árufeltöltő, eladó, stb fizetése (Eddig csak vélemezéseket olvastam). Mindenesetre, egy 150-200e Ft-os fizetésnél egy 20 eFt-os különbség számít.

A CBA sztrájk - tudomásom szerint - az eltérő szervezeti felépítés miatt (nem egy nagy cég, hanem kisebb cégek egyesülése névhasználati joggal) - nem valószínű.

Ami a pénztárosok munkájának megitélését: Tessék kiszámolni, hogy egy pénztáros hány mázsa árut húz át a leolvasó előtt egy nap. Egy kézzel, kezet váltani nem lehet.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.12. 10:53:27

@Frady Endre:

Endrécske miért aggódsz ?

Vagy csak a ballibek bérkomentelőjeként, most mennél sztrájkot törni oda is ?

Kopasz Szuzukis 2017.09.12. 11:02:54

Eftások!
Megy a szájtépés, hogy a "piszokszemétkizsákmányolómultikereskedők". Közben, meg a t öbbi termelési ágazat dolgozóiról hallgatnak, mint szar a fűben. A főváros-vidék viszonylatban dettó!
Egy magasan kvalifikált szakmunkát igénylő, versenyszféra ágazatban szintén nettó 150-180 ezerért dolgoznak a vidéki szakmunkások. Ugyanezen munkakörben Bp-i gyárban majd háromszorosát fizetik. De a pesti termelés "épp kihelyezés alatt". Mert az olcsósítás a fontos.
Csak a politikai handabandázás megy, hogy "európai béreket". Közben az intézményesített közpénzlopás hapcsolt hiperűrsebességre.
Megint csak a terelés, parasztvakítás, hangulatkeltés.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.12. 11:30:07

@Ballib cenzúrázók réme 25: Sajnos még senki sem kért fel bérkommentelni, pedig biztos jól lehet vele keresni. Vagy ti közmunkában csináljátok havi 47 ezerért? :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.12. 11:34:44

@VaradiJanos: Kár, hogy te csak árkokkal elválasztott oldalakban tudsz (vagy szabad neked) gondolkodni, nem emberekben! Képzeld el, hogy azok, akik ellen folyton uszítasz, ugyanolyan emberi lények, mint te! Születnek, tanulnak, dolgoznak, adót fizetnek, házasodnak, gyereket nevelnek, megöregszenek, unokáznak, meghalnak...
;-)

haXXor 2017.09.12. 14:04:49

Oké, de akkor mennyit kéne keresnie egy bolti alkalmazottnak? (és hagyjuk a nyugattal való hasonlítást és valami reális bért írjon már valaki -> bár ha itt tartunk, azt is leírhatná már valaki, hogy mennyit keresnek ezek az alkalmazottak?!)

a keresztényeket bántani tilos 2017.09.12. 14:19:58

Elsősorban az a baj, hogy mindenki a béreken hisztizik, mintha egy vállalkozás csak és kizárólag a bérköltséget kellene, hogy kifizesse. Képtelenek rendszerben gondolkodni, nem fogják fel, hogy a közeli múltban (pár hónapja mindössze) szavaztak meg honatyáink olyan törvényeket, amik nettó nehezítik a dolgát az ilyen hipereknek, aztán ott van az angol anyacég is, aminek szintén pénzügyi gondjai vannak. És akkor jönnek az ilyen @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: -k a komcsi szövegükkel az imperialisták külföldre menekített pénzével, mert ennyi eszük van....

A Tesco a végvonaglását éli globálisan, ennek csak egy része a magyar piaci bérfeszültség.

VaradiJanos 2017.09.12. 14:35:11

@Frady Endre: "2 órája
@VaradiJanos: Kár, hogy te csak árkokkal elválasztott oldalakban tudsz (vagy szabad neked) gondolkodni, nem emberekben! Képzeld el, hogy azok, akik ellen folyton uszítasz, ugyanolyan emberi lények, mint te! Születnek, tanulnak, dolgoznak, adót fizetnek, házasodnak, gyereket nevelnek, megöregszenek, unokáznak, meghalnak... "
Ki is kezdte itt az árokásást, te tehetségtelen kis pukkancs?
És az általam megszólított csőcselékre, tagakrakurtokrajukkakrapicipannikramorfikrapopokra nem igazak az általad leírtak, mert a fajtájuk
- nem ember, hanem parazita
- nem születnek, hanem világra szaródnak,
- adót nem fizetnek,
- stb"

kewcheg 2017.09.12. 18:50:44

@VaradiJanos: a "kaftános tetűhintás nagyapám és társai" akiken gúnyolódsz kisfiam, 1945 előtt világszínvonalon űzték az ipart kereskedtek, és a kisujjukban több ész volt, mint amennyi neked valaha volt és lesz ha már itt tartunk.Ja, egyébként nagyapám katolikus volt, ahogy magam is és sofőrként kereste a becsületes kenyerét nácikám....
süti beállítások módosítása