Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

És most akkó' mi lesz?

2011. július 13. - Droli

Kedden sikerült pánikolni egy kicsit: az EU ismét "válságos állapotba" került, a frank erősödött ezerrel, és a "nagy nemzetközi piac" is megtalálta az új (régi) slágerét: Olaszország. Sokan országcsődöket, az euro megszűnését és az EU felbomlását vizionálják - itt lenne a világvége?

A 2008-as pénzügyi válság gyorsan leszivárgott a „reálgazdaságba” is, az államok meg elkezdték tenni a dolgukat: volt, ahol fenntartották a pénzügyi rendszert (megmentették a bankokat), volt, ahol a gazdaságba próbáltak meg életet lehelni, és volt, ahol egyszerűen csak sodródtak az árral, és próbálták kinyögni a megnövekedett segélyeket. Végülis ez is az állam feladatai közé tartozik ebben a fene nagy kapitalista világban: óvja az emberek pénzét, segélyt ad a munkanélkülieknek, letörli az árvák könnyeit, tehát próbálja tompítani a piaci farkastörvények hatásait. Ezzel nem is lenne baj alapesetben, csak hát néhány állam (néhány? rengeteg!) kicsit átértelmezte saját szerepét, és olyan dolgokat is bevállalt korábban, ami nem lett volna a feladata: tizensokadik havi fizetés az állami alkalmazottaknak, presztízsberuházások némi korrupcióval fűszerezve, költekezés ezerrel, akkor is, ha nincs meg a fedezete, hát, ezek az országok most nyakig benne vannak.

Ott van például Görögország: az államadósság az éves GDP 150%-a; ki az, aki elhiszi, hogy ezt valaha is visszafizetik? Bocsánat, könnyebbet kérdezek: ki az, aki elhiszi, hogy ezt a közeljövőben leszorítják mondjuk 80% alá? Ha évente sikerül ezen 3%-ot faragniuk, akár szárnyaló gazdasági fejlődéssel („kinövik”), akár folyamatos megszorító politikával, akkor is évtizedekbe telhet, és ez még mindig nem a kánaánt jelenti, hanem azt, hogy a reménytelen helyzetet sikerül leküzdeni nagyon súlyosra. Ennek ellenére finanszírozza őket az euróövezet, habár ezt nem finanszírozásnak, inkább csodavárásnak nevezném, „próbáljuk eltolni az összeomlást, hátha addig valami isteni csoda történik” - hatásosnak nem hatásos, de cserébe rengetegbe kerül. Pedig mint a fenti példa mutatja, Görögország helyzete nem fog olyan egyszerűen megoldódni, és ha esetleg valami véletlen folytán el is jönne az Unió aranykora, nagy gazdasági fellendüléssel, mannával, akkor is, ha elkiáltja magát egy piaci szereplő, hogy „Görögország”, máris vakarhatja a fejét a német-francia pénzügyminiszter, hogy hogyan fogja ezt ismét a parlament és az adófizetők torkán lenyomni.

És ez még hagyján, ha csak Görögországról lenne szó, még valahogy el lehetne tusolni az ügyet, csak éppen fél Európa benne van. Az írek 80 milliárdot kaptak eddig, és most négy év kőkemény megszorító politikájával, és csodával határos gazdasági várakozásokkal várják azt, hogy talán sikerül faragni 16 milliárdot a költségvetésen. Négy év alatt 16 milliárdos megszorítás – 80 milliárdos felvett hitel. Ennek eltüntetése sem pár éves feladat lesz, és az is csak akkor fog menni, ha tényleg minden stimmel. A portugálokat nemrég segítették ki, a spanyolok és olaszok kisegítésére meg nem is mer senki gondolni, mert annyi pénz nincs. Pontosabban van, csak azt már senki nem fogja odaadni.

Nem volt igaza annak, aki azt mondta, hogy a 2008-as válság hatásain már túlvagyunk. Habár az államok sokat tompítottak a negatív hatásokon, hiszen gyakorlatilag fizették a csekk nagy részét, ez viszont az államadósság megnövekedésével járt, és ez több helyen is átlépte a kritikus szintet. Az államadósságot meg bizony az igen tisztelt adófizetők fogják kifizetni, de míg a saját állam adósságát még csak-csak elfogadja az állampolgár, vajon mit szól ahhoz, ha ezután más állam adósságát is gyakorlatilag neki kell fizetnie? Ehhez lehet, hogy már kevés lesz a nagy kék zászló meg az Örömóda...

Éppen ezért kérdezem: és akkó' most mi lesz?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr493061271

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Adósságválság – Kinek tartoznak az országok? 2011.07.13. 11:31:48

A héten újra előtérbe került a pénzpiacokon az adósságválság problematikája. Az eddigi kis államok (Görögország, Portugális, Írország) mellé azonban most igazi nagyágyúk csatlakoztak, jelesül Olaszország és az USA. Ezzel egyszersmind a százmilliárd d...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.12. 22:30:34

Engem az foglalkoztat még, hogy oké, hogy az összes állam százmilliárd dollárokkal tartozik, sőt Olaszország már ezermilliárdokkal, de kérdés, hogy KINEK tartozik? Erről sokkal kevesebb szó esik. Pedig egy csőddel a hitelnyújtók buknak a legtöbbet.

2011.07.13. 17:00:39

Argentina 2001 - Európa 2011? Csak egy jóval durvább kiadásban. El nem tudom képzelni, hogy a polgárok lenyelik, ha esetleg bankbetéteik ugranak. Azt még itt se, a manyupot ellopták, ok. De hogy a bankbetét eltűnjön, az polgárháború lenne.

dézsàvü 2011.07.13. 21:52:15

El kellene engedni az Euró-övezetnek már Görögország kezét.(Sajnos minden következményével együtt) Nem szabad tovább pumpálni bele a többi Euro-s ország nyugdíjalapjának a pénzét. Volt tíz jó évük, kihasználták amit az Euro-támogatásokból ki lehetett sajtolni. Ők sem akarják másképp. Látszatintézkedéseket hoznak. Saját maguknak akarják a pénzt nyomtatni.

Ott a dolgozók egynegyede a közszférában foglalkoztatott 17.és 18. havi fizetésekkel. Nyilvánvaló az országban jóval többet költöttek, mint megtermeltek. (Most azért tüntettek Athénben mert nem fizették ki az apparátus 14. havi fizetését?)

notC 2011.07.14. 10:34:08

Egy lakáshitel mondjuk hány százaléka az ember éves jövedelmének? Mondjuk egy nettó 300-at kereső felvesz 10 millát, az azt jelenti, hogy 360%-os az eladósodottsága :) Ehhez képes a Görögök 150%-a smafu!
A probléma egyébként abból adódik, hogy a folyó kifizetések (nyugdij, segély, szoc.kiadások) magasabbak, mint az adóból behajtott bevételek. Így minél inkább szocialista (nem keverendő a pártokkal!) egy kormány, annál kevésbé tud kapitalista módon gondolkozni és cselekedni. Ez utóbbi pl. azt jelenti, hogy ha egy cégnél az ember szarul dolgozik, kirúgják. Az igazgató nem nagyon sír miatta, hogy az elküldött alkalmazottja mit csinál a hiteleivel, miből él, miből eszik.

plazmakutyaTV 2011.07.14. 13:42:30

természetesen nem lehet tudni, hogy mi lesz a végkifejlet, de sok jót nem ígérnek az eddigiek.
ha gyakorlatias választ akarsz: hosszú távon short, rövid távú longokkal fűszerezve :)
QE3-mal sem fogják megúszni, már ha lesz egyáltalán, és a FED be is akar segíteni. igazából mindegy is, hogy lesz-e görög (olasz, stb.) államcsőd, mert az elkerülésének a költségei (megszorítások, stb.) olyan magasak, hogy kis leegyszerűsítéssel most a másnaposság fázisában vannak az országok, és épp azon filóznak, hogy maradjanak-e inkább állandóan részegek? :) szóval a gazdaságnak ígyis-úgyis "reszeltek", és arra kellene törekedni, hogy a munkahelyi leépítések minél kevesebb áldozattal járjanak...
magyarán: tanulni, tanulni, tanulni :) (átképzések nélkül szociológiai szempontból katasztrofális, ökológiai szempontból meg hellyel-közzel idilli helyzet jöhet, bár átképzések esetén is ki lehet jól jönni ökológiai szempontból ebből a válságból)
nem csak arról van szó, hogy úgy általában túlköltekeznek a kormányok, hanem arról is, hogy mindenkivel elhitetik, hogy lehet tudás nélkül növekedni. eközben egyre nő a funkcionális analfabéták száma, holott pl. a Flynn-effektus miatt az emberek intelligensebbek (lennének), de ez nem látszik meg rajtuk, mert kiment a divatból a gondolkodás, és nagyon "trendi" menni a birkanyáj után. ez felerősíti a gazdaságokban amúgy is meglevő ciklikusságot, amin többnyire a középréteg nagyokat bukik, a szegények pláne, szóval vagy megtanulunk az árral szemben úszni (szinte kizárt dolog, hogy ez sokaknak menne), vagy elsorvadnak az izmok, és a sodródó áradat jól oda-odadobja a sziklákhoz az embereket

szvsz amúgy "előre kell menekülni", és beruházni a biotech meg egyéb tech szektorokba, de nem csak szimplán munkahelyek "teremtése" céljából, hanem egyféle átnevelési célzattal... mindenki vip, celeb meg k..va akar lenni, és csak kevesen értik meg, hogy az eredményekhez kemény munka kell, mert közel 7 milliárdan vagyunk, és ha egy ország drága, akkor elvégzik a melót egy olcsóbb helyen. mivel a távol-keleti bérszínvonallal nem lehet versenyre kelni, nincs más hátra, mint előre...
de persze ehhez az oktatást drasztikusan át kellene alakítani, az meg nem tetszik a heréknek (politikusok, jogászok egy része, stb.), mert akkor nem lesz irányítható birkanyájuk
úgyhogy ez a korrupt tákolmány meg is érdemli, hogy összeomlik, a baj csak az, hogy sok az elszenvedője, és nem azokra borul rá, akik létrehozták ill. üzemeltetik...
a vicc az, hogy óriási anyagi erők összpontosulnak a tákolmány fenntartásában, mégsem megy nekik
hiába no, a természet törvényei erősebbek, mint amiket egy idióta civilizáció kitalál "magának" :)
újra kell alakítani a társadalmakat, ha nem akarunk időről időre egy nagyobb sza..kupacot a nyakunkba
előbb v. utóbb úgyis kikényszerítik a változásokat a körülmények. minél tovább dugjuk a fejünket a homokba, annál jobban fogja csípni a szemeket a homok :)
a mostani válság nem a problémák forrása, csupán tüneti jelenség: ez van, ha túl kevesen használják gondolkodásra a fejüket, és mennek a nyáj után.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.07.14. 19:31:30

@bogancs: Én azt tartom mocskosul igazságtalannak, hogy én, mint jelentéktelen senkiházi, ha befektetem a pénzemet valamibe és rossz döntést hozok, irgalmatlanul ráfaragok. A görög, olasz vagy egyéb mediterrán mácsók papírjait vásárlókat meg kisegíti az EU. Orbán Viktor végre odacsaphatna az asztalra, hogy ez így nem járja!!! A devizahiteleseknek is jár az, ami ezeknek a felelőtlenül gazdálkodó szőrös kecskepásztoroknak! Az árgyélusát!!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.14. 22:12:08

@ripők:

Valami olyasmi lehet a rendezőelv, hogy ha te eljátszod a pénzed a tőzsdén, az a kutyát nem érdekli, senkinek sem fáj, rajtad kívül.

A gorogökkel meg úgy vannak, hogy az bizony nekik is fájna. Ezért megmentik. Kiszámolják, hogy hogy éri meg nekik jobban: hagyják-e bedőlni, vagy mentsék meg.

Aztán hogy ezt ki számolja ki és hogyan, az jó kérdés. Nyilván nem az okos ember itt Pesten. :)

Az biztos, hogy ők is tévednek, hiszen eleve nem kellett volna ennyi hitelt adni nekik.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.07.14. 22:19:05

@bogancs: Oké, azt a részét értem, hogy meleg vagy. Most térjünk vissza a tárgyhoz.
Mi az, hogy nekik is fájna? Buknának a görög állam hitelezésén, vagy mi? Ha ők a hitelezők, miért pumpálnak még bele lóvét, ha nem, miért nem szarják le? Döggöljenek meg, nekem sosem voltak szimpik.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.14. 22:30:22

@ripők:

Ne kérdezz butákat! Remélem nem te is egy buta Drábik fan vagy, mint tegnap a másik posztban programozó.

A csődnek megvan az a tulajdonsága, hogy képes belevinni a szarba a jól működő államokat, bankokat, vagy vállalatokat is.

Tegyük fel, hogy van egy nyereséges, jól működő céged itt Magyarországon, és szállítasz némi terméket Görögországba. Egyszer csak érkezik egy nagyobb rendelésed görögből. Megörülsz neki, megveszed az alapanyagokat (éppen rámegy az összes kp-d), és legyártod a termékeket, majd kiszállítod görögbe 30 napos fizetési határidővel. Namost ezalatt a 30 nap alatt Görögország csődbe megy, nem fizeti ki neked a szállítmányod árát. Ott maradtál pénz nélkül. A 31-dik napon érkezik egy újabb rendelés a cégedhez, ezúttal Németországból. Tök jó rendelés, nagy hasznod lenne rajta. Csak éppen nem tudod megvenni hozzá az alapanyagot, mert nincs egy filléred sem. Ha a görögök kifizették volna a tartozásukat, akkor semmi gondod nem lenne. Most viszont itt a nagy lehetőség egy német üzletre, és nem tudod nekik leszállítani...

Na ilyen gondok lehetnek például. Ha sok ilyen magyar cég van, mint te, akinek kintlevőségeik vannak görögbe, akkor jó esetben Orbá Viktor azért fogja csapokdni az asztalt, hogy igenis meg kell menteni a görögöket.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.07.14. 22:42:46

@bogancs: Haló! Nem akarsz vitázni? Mert a fenti csak egy maszlag. Természetesen a nyereséges, jól működő cégemmel csak cash in advance termben lennék hajlandó megegyezni ezekkel a léhűtő sehonnaiakkal. Nem véletlen, hogy a homoszekszualitás is az ő örökségükhöz köthető. Mennyivel boldogabb lenne a világ, ha ie. sokszáz évvel csődbe mentek volna!!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.14. 23:05:32

@ripők:

"Mennyivel boldogabb lenne a világ, ha ie. sokszáz évvel csődbe mentek volna!! "

Ne feledd, hogy ők adták a világnak a gorog yoghurt receptjét is. Hát hol tartana a világ anélkül?

"cash in advance term"

Különben látszik, hogy buta vagy. Haszontalan nyelvtanulással töltötted az idődet, ahelyett hogy tanultál volna valami értelmeset. Vagy legalább csajoztál volna helyette.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.07.14. 23:47:58

@bogancs: Írtam egy kibaszottul frappáns riposztot, de elnyelte a bloghú dögkútja. Nem, mintha szóra méltatnálak, kutyafattya, de a lényeg az volt, hogy nem a görögöket kell megsegíteni, hanem a hitelezőiket. Lehet, hogy nem ez volt a lényeg, de már nem emlékszem. A hitelezőknek adnék kedvező kölcsönt - eszi, nem eszi, nem kap mást - a görögöket meg simán kiakolbólítanám a képletből, hulljon a férgese.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.07.17. 12:46:54

A címben feltett kérdésre válaszolva.

Ki fog durranni a hőlégballon.

Erre az lesz a válasz, amit MO-n (is) már látunk.
Bűnbakkeresés.
Liberálisok, zsidók, kisebbségek lesznek a bűnbakok.
A nemzeti demagógia fog felerősödni mindenhol.
MO-hoz hasonlóan látszólagos kereszténység lesz, aminek semmi köze az igazihoz.
Az elégedetlen lecsúszott tömegtől elveszik a szavazójogot, mondván nem adóznak, sőt bevezethetik a vagyonarányú adózást is.
MO-hoz hasonlóan felszámolják a demokráciákat.

A Biblia szerint még Izrael ellen is fog támadni a világ, de Isten megmenti Izraelt, és ki fog derülni egyértelműen mi a szitu. :)
(Ez a blodog legvég az igazi hívők számára.) :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.23. 14:12:00

@ripők:

"nem a görögöket kell megsegíteni, hanem a hitelezőiket."

Úúú ezt nem kellett volna. Húzzák ki magukat a bajból a hitelezők a saját hajánál fogva? Tudniillik ugyanazok segítenek most is, akik annó hiteleztek:

nivo.blog.hu/2011/07/12/adossagvalsag_kinek_tartozik_minden_orszag

A kommenteket ne olvasd hozzá, mert a nagyja (kivételesen) hülyeség.
süti beállítások módosítása