Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Érdemes-e külföldi bankszámlát nyitni?

2012. január 06. - Droli

Tavalyelőtt már írtam a témáról, és ki gondolta volna, hogy bő egy év múlva még mindig aktuális lesz a kérdés! Akkori jóslatom (270 körüli euroárfolyam 2011-ben) félig bejött, félig nem - nyár végéig igazam volt, szeptembertől (a végtörlesztéses ötlet megjelenésétől) pedig nem. Most is leírom a véleményemet, amit aki akar, megfontol, aki nem, nem, legfeljebb egy év múlva újra elővesszük ezt a posztot is :-)

Miért akarnak ma az emberek tömegesen külföldön bankszámlát nyitni? Két fő ok lehet: egyrészt azt gondolják, hogy az állam államosítani fogja a bankbetéteket - tehát itt vagyonmentésről van szó, másrészt arra "spekulálnak", hogy a forint árfolyama tovább gyengül - nevezzük ezt "értékmegőrzésnek". Érdemes külön vizsgálni ezeket.

Van-e arra esély, hogy államosítják a magánbetéteket? Orbán mai nyilatkozata szerint nem, és ebben kivételesen egyetértek a miniszterelnökkel. Orbán lehet, hogy csapnivaló miniszerelnök, de kiváló politikus (nézzétek meg, hány éve él ebből :-), tisztában van vele, hogyha államosítja a magánbetéteket, akkor kb. vége is a dalnak- a saját szavazótábora is ellene fordul (hiszen ők is elvesztik a megtakarításaikat).  Egy ilyen döntés jóval zsebbevágóbb lenne,mint a magánnyugdíjak államosítása, melyről az emberek nagy része évente kb. egyszer hallott, az egyenlegértesítő küldésekor! Ráadásul a mai technikai feltételek mellett - amikor gombnyomásra lehet betétet feltörni, pénzt utalni vagy felvenni - elég nehézkes egy ilyet végrehajtani, mert mire kihirdetik ezt a törvényt, a lakosság már rég biztonságba helyezte a pénzt - már aki figyelte a híreket. Szóval borzasztóan macerás a dolog, ráadásul a kormány biztos bukását hozná, ezt meg melyik hülye kormány vállalná be? 

A másik kérdés, azaz elszáll-e forint vagy sem, már érdekesebb. Ki tudja, hogy mennyibe kerül egy euró fél év múlva? És egy év múlva? Fogalmunk sincs, maximum az eddig meglévő információkra lehet támaszkodni; ami tény: a forint eddigi árfolyamát vizsgálva kijelenthető, hogy egy-két rendkívüli kilengést eltekintve az euró 290 Ft alatt tartózkodott. (Mondjuk ez annyit jelent, mintha azt mondanánk, hogy Mohács (1526) előtt Magyarország erős, hatalmas állam volt.) Nehéz megmondani, hogy a mostani 315-320 körüli árfolyam pusztán kilengés-e, vagy a "vég kezdete", de több dolog azt támasztja alá, hogy csak egy kilengés. Jelenleg rekordgyenge a forint, de úgy, hogy "rekordutál" minket az összes piaci szereplő: mindhárom hitelminősítő leminősített bennünket, az IMF és az EU nem hajlandó tárgyalni (csak bizonyos feltételek mellett), rossz a "sajtónk", a hírnevünk, van egy kapkodó,  kormányunk, és ne felejtsük el, hogy a végtörlesztés is most zajlik, és emiatt is nagy a kereslet a frank és az euró iránt! Lehet ennél is rosszabb? Persze, hogy lehet, mindig lehet, de próbáljunk a jelenből valami képet formálni a jövőre nézve: a végtörlesztéses "őrület" február végén véget ér (akkor azért jelentősen csökken a "devizapiaci nyomás"), az IMF-fel és az EU-val is nagyon nagy valószínűséggel asztalhoz fogunk ülni, és alighanem meg is fogunk egyezni (ha nem, bukik a kormány), és egy megegyezés megköti a kormány kezét, és jön a Bajnai időszakában tapasztalt "langyosvíz", azaz a kért reformokon kívüli passzív kormányzás. Akárhogy is nézzük, ezek a tényezők mind a forinterősödés irányába hatnak. (Érdemes megfigyelni, hogy a forint minden, az IMF-fel kapcsolatban lévő pozitív pletykára erősödéssel reagál!)  Tehát a válasz: jelen pillanatban, józan, logikus gondolkodást feltételezve úgy néz ki, hogy a külföldre vitt betéteken kifejezetten bukni lehet, és nemcsak az alacsonyabb külföldi kamaton, hanem az árfolyamon is.

Aki külföldre viszi a megtakarításait, különös módon abban érdekelt, hogy maradjon Orbán, Matolcsy, a kapkodó gazdaságpolitika, valamint ne legyen megállapodás az IMF-fel, és az ország robogjon gőzerővel a csőd felé. Tudom, ez most "szíjjártósan" hangzik, de tessék belegondolni: egyedül ebben az esetben fog tovább gyengülni a forint, és ebben az esetben mondhatja a megtakarításait külföldre vivő, hogy "nem megmondtam?". Ha a fentiek ellenkezője zajlik, és pl. egy szakértői kormány jön, IMF-fel, kiváló gazdaságpolitikával, akkor emberünk igen nagyot fog szívni a forinterősödésen - tehát anyagi szempontból ellenérdekelt. Jó, mi?

A devizahitelezés kapcsán - főleg utólag - többször elmondták, hogy hiba volt hagyni, hogy "átlagemberek", ha áttételesen is, devizaárfolyamra spekuláljanak. Szerintem most is hiba lenne. De hogy igazam lesz-e, vagy sem, majd utólag, pár hónap-egy év múlva megtudjuk :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr43524769

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bankszámla nyitása Ausztriában – konkrétumok 2012.01.07. 15:20:40

Látván a Nagy Csapat gazdaságmentő „sikereit” (már azt, amelyik nem láthatatlan, copyright by © Dzsordzs Matolcsy), már egy ideje tervezgettem a megtakarításaim kimentését. Utánaolvasgattam fórumokon, blogokon, a helyzet az volt, hogy ...

Trackback: Egy önkormányzat eladósítása 1 lépésben 2012.01.07. 11:28:08

Véleményem szerint az eladósodó önkormányzatok többsége nagyon is tudta, hogy mit csinál. De legalábbis azt, hogy amit csinál az rossz és nem fenntartható. Mégis csinálta, mégpedig ezért.Ez a sármos kicsi slide egyike azoknak, amikkel az egyik befektet...

Trackback: Bankbetétvédelem 2012.01.07. 10:45:23

A tegnapi és mai nap újdonsága, hogy az ellenzéki demagógia követeli, a kormányzati pedig megígéri a bankbetétek védelmét.  Emellett nehéz elmennem szó nélkül, nem is sikerült.Először is, az EU területén bankonként százezer euróig a tagállamok gar...

Trackback: A 2014-es választások margójáról 2012.01.07. 09:39:40

Az úgy volt, hogy Gyurcsány Ferencnek hála a Fidesz kétharmadhoz jutott 2010-ben. A Fidesz-KDNP felhasználva teljhatalmát, szétverte a bíróságokat, a nyugdíjpénztárakat, új adókkal nyúlt az emberek zsebébe, kokit és sallert osztogatott az EU-nak és az ...

Trackback: Selmeczi: Nem kell betojni, a nigériai ex-miniszter fia megmenti hazánkat! 2012.01.07. 08:23:58

- Nem kell aggódnia többé a magyar családoknak, tegnap hajnalban netezgetés közben megtaláltam a megoldást! Magyarország nem szorul rá se az IMF-re, se az EU-ra ezután! - nyilatkozta Selmeczi Gabriella szikrázó mosollyal reggeli sajtótájékoztatóján. &n...

Trackback: Felelősnek tartja magát? - az orbáni mosoly tragédiájáról 2012.01.07. 08:19:14

Egy mai, a HVG újságírója, Dezső András által készített, mindössze néhány másodperces videó megtekintése vélhetően mindenki számára tökéletesen elegendő ahhoz, hogy  kijózanodhasson, beláthassa, hiába is reménykedtek, spekuláltak sokan az elmúlt n...

Trackback: Elszabadult a gyorsnaszád 2012.01.06. 22:07:49

Emlékezetes nap volt január ötödike! Ezen a napon bizonyosodott be végérvényesen, hogy a „magyar gyorsnaszád” hajóhídja üres, a kormány előtt nem áll senki. Habár az is lehet, túl sok hisztis hülyegyerek marakodik ott egymással, és most épp...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.06. 19:57:40

"Akkori jóslatom félig bejött, félig nem - nyár végéig igazam volt, szeptembertől (a végtörlesztéses ötlet megjelenésétől) pedig nem."

A mostani árfolyamot nézve elegánsabb lett volna azt írnod, akkor nem volt igazad. Hogy most mi a helyzet? Fene tudja.

Egyébként a betétek államosítása nem reális, de az elinflálása az. Ugyanakkor a lakosság körében kevésbé ismert befektetési formák államosítása kevésbé verné ki a biztosítékot...

spontan · http://erdekessegek.info 2012.01.06. 21:57:10

Igencsak nagyot fognak szívni, akik a mostani árfolyamon váltanak forintot. Kár, hogy sokan a csordaszellem hatása alá kerülnek, ezzel tényleg csak az országnak ártanak és mellesleg maguknak is.

wazzu 2012.01.06. 22:01:06

Hellyel közzel egyetértek, a Forint most rekord magasan tartózkodik. Nézzük csak, érdemes lehet-e átváltani a forintot az eddigi legrosszabb árfolyamán, ami valaha is volt az euróhoz képest? A sógorok persze ebből megint jól jönnek ki. Ott a befektetési arany. Azt nem fogják elinflálni, nem tudnak belőle többet nyomtatni.. A banki kamatok a jegybanki emelésekre magasabb betéti kamatokat fognak kínálni, és ott van még a prémium államkötvény, infláció + kamattal. Inflációkövető, vagy nem? Persze, ez utóbbiak szigorúan államcsőd nélkül jöhetnek számításba.

Táskás Tóni 2012.01.06. 22:09:50

Ne az idióta magyarokat győzködjétek. hogy ne váltsanak és ne vigyék ki az országból a pénzeiket. Győzködjétek a bunkó focistát és a sleppjét, hogy álljanak le azzal a sok baromsággal, amit csinálnak és küldjék el azt a hülye picsát, selmecit és azt a két idióta faszt, szíjgyártót és girót, akik mindezt kommunikálják. Ja, és rohadjon le mindenkinek a keze , aki ezekre a mocsadék fidesz- jobbik idiótákra szavazott.

hackbard.celine 2012.01.06. 22:10:28

Droli:
A korábbi blogposztod 2010.12.02, árfolyam 278,46 HUF/EUR.
Tegnap 2012.01.05-én az árfolyam 321,93 HUF/EUR
Ez önmagában 15,61% árfolyamnyereség az első posztodhoz képest.
Az egy éves Ft kamat plusz az infláció közelében sincs.
Ne blamáld tovább magad.
Eleve egy ennyire gyenge blog az alig 40-50 kommenttel hogy kerülhet minden bejegyzéssel címlapra?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.01.06. 22:11:06

@Zabalint: Az MNB "jóslatára" támaszkodtam akkor, és ha jól tudom, ha a 2011-es "átlagárfolyamot" nézzük, nem is tévedtek. Más kérdés, hogy Lázárék szeptemberben bedobták a végtörlesztéses bulit, és azóta áll a bál.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.01.06. 22:12:05

@hackbard.celine: "Eleve egy ennyire gyenge blog az alig 40-50 kommenttel hogy kerülhet minden bejegyzéssel címlapra?"

Kell az ellensúly :-D

Nem Penny hajója 2012.01.06. 22:14:04

"Aki külföldre viszi a megtakarításait, különös módon abban érdekelt, hogy maradjon Orbán, Matolcsy, a kapkodó gazdaságpolitika, valamint ne legyen megállapodás az IMF-fel"

Lázár János tavaly márciusban arról beszélt, hogy a gyereke nevén Svájcban van megtakarítása.
Ő vajon mennyire érdekelt a forint erősödésében? Hát kb. semennyire.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.06. 22:14:13

Orbanisták!!

Őszintén mondjátok meg , mi szükség volt Magyar Köztársaságból milliárdokért Magyarországot csinálni maradó köztársasági államformával?

Valami okos magyarázat kéne. kösz

MasterBlaster 2012.01.06. 22:16:14

Először is, ha valamire Orbán azt mondja, hogy nem lesz, akkor máris lehet rá számítani, de bizony, az lesz hamarosan.
Másodszor: Nem kell a betéteket államosítani vagy befagyasztani, csupán meg kell adóztatni egy egyszeri, mondjuk 16%-s vagyonadóval az egykulcsos forradalom jegyében. Az egész törvény a benyújtástól a megszavazásig lezavarható egy nap alatt.
Én bizony nem sajnálom, hogy már egy szlovák bankban csücsül a pénzem. Ha elkezdik inflálni a forintot, ami nagyon valószínű, jól jártam. Ha viszont magukhoz térnek, próbálnak úgy viselkedni, ahogy egy felelős politikushoz illik, és visszamegy az árfolyam 300 alá, akkor is örülni fogok, hogy végre félrerántják a kormányt még a betonfal előtt.

Démonmac1 2012.01.06. 22:20:01

A nyugdíjkassza államosítására sem volt még példa..:D
De tegyük fel hiszek neki, viszont a zsetonom, jobb helyen van ott ahova ment mindentől függetlenül, mert az az ország messze van a bóvlitól. Mink meg itt ülünk benne.

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2012.01.06. 22:20:18

Külföldi bankszámlát mindenképpen megéri nyitni, attól függetlenül, hogy most éppen baj van-e vagy nem. vagyonvédelem, árfolyamkockázat csökkentése, adóoptimalizálás, külkereskedelem, külföldi munka, külföldi tanulás, külföldi utazás, stb. Ezek mind kitűnő indokok arra, hogy az anyagi ügyeit felelősen kezelő polgár külföldön is bankszámlát nyisson. Ha ezt korábban meglépték volna az emberek és nem most, pánikroham hatására, akkor a válság igen sok hatását sikeresen ellensúlyozták volna, sőt akár saját hasznukra is fordíthatták volna. Ha van külföldi bankszámlája is az embernek, akkor tudja a megtakarításait mozgatni, stb. Ezért amikor azt írod, hogy szíjjártósan hangzik a véleményed, akkor teljesen igazad van. Nem k. mindegy hogy hol van a magyar állampolgár pénze, ha az neki fial? Értem én ezt a protekcionista hozzáállást, de ha per pillanat külföldön nagyobb hasznot tud realizálni az ember, akkor miért kellene otthon tartani? Persze, átlagos mezei időkre gondolok és nem pánikra. Mert pl. ha valaki nem Herr Csányit juttatja újabb szalámigyárhoz, hanem mondjuk egy másik, esetleg külföldi bankárt, akkor ő csődöt akar? Miközben külföldön nyitott számlája után kamatadót fizet a magyar államkasszába?

"A devizahitelezés kapcsán - főleg utólag - többször elmondták, hogy hiba volt hagyni, hogy "átlagemberek", ha áttételesen is, devizaárfolyamra spekuláljanak. Szerintem most is hiba lenne."
Ha lehetne, akkor nekem például ne mond meg, hogy mire spekuláljak. Ha meg nem hagynák, azt hogy hívják majd? Forintkiajánlás büntette? Egyébk "hagyni" és "belekergetni" mindkét esetben igen nagy különbséget jelent, de ez már egy másik téma.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.01.06. 22:21:38

@hackbard.celine: Tedd hozzá: tegnap volt ennyi az árfolyam. Fél éve meg valahol 265-270 körül volt, akkor eléggé bukóban volt, aki pl. nyaraláshoz vette ki a 2010. decemberben euróban lekötött megtakarításait. Most nyerőben van, de ha megállapodunk az IMF-fel, akkor könnyen lehet, hogy ismét fordul a kocka. De aki 280-ért csinálta ezt meg, még hagyján, de mi lesz azokkal, akik rekordárfolyam közelében pánikoltak be, és akkor váltottak? Már ha persze igazam lesz, és visszaerősödik a forint...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.01.06. 22:26:37

@hackbard.celine:
OFF:
Most nem akarom védeni a kommentek számát, de ahol 40-50 kommentet látsz, általában az a poszt nem volt címlapos. A címlapos posztok úgy 130 kommentnél kezdődnek, a csúcs 1164 komment :-) nivo.blog.hu/2011/12/13/meg_lehet_majd_elni_a_minimalberbol_2012_ben

Démonmac1 2012.01.06. 22:27:02

Még nem állapodtunk meg az IMF el a hitelt illetően, azonkívül azt vissza is kell ene fizetni, de miből, ha a gazdaság nem muzsikál?
A költségvetést lehet újraírni.
Plusz a "demokratikus intézményrendszer"
korrupt
és nem demokratikus

Addig húzgáljuk a macska bajszát amíg egyszercsak hátsófélbe leszünk rúgva, Orvbánt még nem is sajnálnám, de vannak ártatlan emberek, erről nem tehetnek.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.01.06. 22:28:25

@Nem Penny hajója: "A devizahitelezés kapcsán - főleg utólag - többször elmondták, hogy hiba volt hagyni, hogy "átlagemberek", ha áttételesen is, devizaárfolyamra spekuláljanak"
Hiba volt hagyni, hogy "átlagpolitikusok" direkten forintárfolyamra spekuláljanak.

@MasterBlaster: Alapvetően igazat adtam a cikknek, de neked is igazad van:
a cikk első része helytálló, sokan azért veszik/viszik ki a pénzüket a honi bankokból, mert félnek, hogy Selmeci Gabriella ragadós mancsa azt is meg akarja védeni (és igen Giró-Szász, Orbán bejelentésére elsőre én is úgy reagáltam, mint te: lehet, hogy mégis nagyobb a baj a bankszámlám körül, mint hittem)
A ugyanakkor cikk második fele is reális, hiszen ha abban bízunk, hogy ennél nagyon feljebb már nem megy az árfolyam, vagy hamarost visszaereszkedik, akkor botorság most átváltani.
De valóban elterjedt egy olyan nézet, hogy a kormány el akarja inflálni a pénzünket (ezért is kell neki a jegybank, nem csak a valuta tartalékok miatt [sőt!], hanem, hogy korlátlanul nyomja a forintot), és akkor további forint-árfolyam zuhanás várható, és a jelenleg itthon forintban tartott pénzünk nem fog érni semmit, ellenben Lázár svájci bankszámlájával.
Én (még) bízok Orbán józan eszében (haha), mást nem tehetek, mint hogy reménykedek :-(

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.01.06. 22:33:20

@Droli: Jé, most látom, hogy te írtad a cikket, azért tudok több ponton is egyet érteni vele :-D

gumicsonti 2012.01.06. 22:34:03

Akinek rossz a memóriája, írja be: Kósa Lajos államcsőd

gumicsonti 2012.01.06. 22:35:35

a keresőbe kell beírni természetesen

csigatalp 2012.01.06. 22:37:25

előbb a pénzemet viszem ki, aztán a családomat is
amíg orbanisztán lesz Mo-on, nem érdemes adófizető állampolgárnak lenni, mert semmit nem kap érte az ember, csak elvesznek tőle.
el, el, el innen, de messzire
amióta Hoffman Rózsi is törvényt alkotott, nem szeretném, hogy a gyerekem ebben az országban járjon iskolába

Deneware. 2012.01.06. 22:40:12

Az elmúlt egy évben az euró több mint 20%-ot erősödött a forinthoz képest. Miközben a bankok 6% körüli éves betéti kamattal vakítanak. Akkor hol is van jobb helyen a pénz? Magyar bankban forintban, vagy otthon a párnacihában euróban ? Egyébként meg nem kell a bankbetéteket zárolni, meg lehet azt adóztatni frankón...

MasterBlaster 2012.01.06. 22:44:30

@Deneware.:
Pontosan ezt írtam én is, kb. 1,5 óra alatt meg lehet írni egy törvényjavaslatot, amit reggel benyújt Lézer Jani, gyorsan megszavazzák a különleges eljárást és estére már törvény is. Ideológiát gyártani hozzá 5 perc, Ártószáj arcbőre pedig már úgy is vastagabb egy várfalnál, ő bármit megindokol.

2012.01.06. 22:49:04

@Droli: @Kiszámoló:

Mennyi deviza áramlott már ki? Mi az a kritikus tömeg, ami újabb spirálba löki a forintot? Hogyan tudja kezelni az MNB a piacra áramló valuta mennyiséget?

Van miből?
Nem száradt még ki eléggé a magyarországi bankrendszer?

hackbard.celine 2012.01.06. 22:49:07

@Droli: az önreflexió hiánya nem gond, semmiképp ne ismerd el a saját számszerűsíthető tévedéseidet, hiszen azok csak max. a tegnapi napra korlátozódnak.
De azért így tovább, a valóság az az ellenség ócska eszköze a nemzet eredményeinek elfedésére.
Az árfolyam is csak az ellenség eszköze a nemzeti tudat rombolására.
Na kb. így.

Megfigyelo 2012.01.06. 22:59:42

@wazzu: A prémium államkötvény egy ragyogó ötlet lenne, ha a kamatot a tárgyév inflációjához igazítanák, és nem az előző évihez. Így, ha a papír futamidejének utólsó évében hirtelen megugrik az infláció -- ami nem lehetetlen --. akkor a befektető nézhet a pénze után...

Megfigyelo 2012.01.06. 23:03:04

@Orbán ha jó magyar vagy lemondasz a hazáért!: Nyilvánvalóan közbülső állapot, előkészítő lépés az istencsészárság deklarálása előtt -- más értelme nem lehet.

Figyel Castro 2012.01.06. 23:03:49

A magánnyudíjra is azt mondták, hogy megvédik, nem? Ellopták? El. Akkor ki hisz nekik?

magaslabda 2012.01.06. 23:13:10

A cafeteriát is megvédték a franciáktól...

kitiltott bögre 2012.01.06. 23:21:08

én nem hiszek neki.az elmúlt másfél év tapasztalataiból okulva...

Netuddki. 2012.01.06. 23:23:40

"Orbán lehet, hogy csapnivaló miniszerelnök, de kiváló politikus (nézzétek meg, hány éve él ebből :-),"

Na, idáig olvastam. Már megint jössz a hülyeségeiddel. Az orbán hülye még politikusnak is. Épp most fogják kibszni a néppártból mint macskát...
Ja és az orbán nem magának köszönheti, hogy megint a parlamentben rontja a levegőt, hanem az emberek hiszékenységének. És persze annak, hogy még egyenlőre nem akadt nála sokkal jobb. De már a választások előtt megmondtam, hogy kutyából nem lesz szalonna. Aki elhitte csak saját magát okolhatja...

Netuddki. 2012.01.06. 23:24:44

@Figyel Castro: Hát majd a bankbetétedet is jól "megvédik"...

Netuddki. 2012.01.06. 23:26:36

@csigatalp: Lóphaszt kishaver! Húzzon el innen inkább a sok ostoba, megélhetési politikus...

2012.01.06. 23:31:12

@MasterBlaster: "Ártószáj arcbőre pedig már úgy is vastagabb egy várfalnál, ő bármit megindokol. "

Á, a várfal felrobbantható.

Netuddki. 2012.01.06. 23:32:02

@vadász2: Nemtom, de te ezt komolyan gondolod? Ha a kormány szántszándékkal el akarja inflálni a forintot akkor az gyakorlatilag a hazaárulással egyenértékű. De miért tenne ilyet. Attól még a lézerjankó svejci bankbetétje nem ér többet és mivel az árak az inflációval emelkednek több mindent sem fog tudni itt venni rajta. Max. azt érnék el, hogy itt mindent euróban fognak számolni. Ha meg nagyon elszalad az infláció, akkor mindent euróért fogsz megkapni, a forintoddal meg kitörölheted.
De lehet, hogy ezt nem gondolták végig a fijjugg?

rozsdamentes arcél 2012.01.06. 23:33:39

A szlovákiai bankbetétre semmi szükség. Be kell menni egy olyan magyarországi bank legközelebbi fiókjába, ami csak fióktelepként működik itt, az ott vezetett betétre nem tudják rátenni a kezüket.

Legalábbis ha hinni lehet ennek:
www.tozsdeforum.hu/tozsde/fioktelepek_lehetnek_a_bankbetetek_menedekei

Netuddki. 2012.01.06. 23:38:08

Na, elolvastam a végét is. Hát Droli te akkora hülye vagy mint maga az orbán!
Aki kiviszi a pénzét az kishaver abban érdekelt, hogy a kis forintkája vásárlóértéke ne csökkenjen ha mégis beüt a krach. Ahhoz, hogy rövid távon valaki nyerészkedjen az árfolyamváltozásokon qrva sok pénzt kell mozgatni. Hosszabb távon pedig az árak követik a forint árfolyamváltozását tehát kevés pénzzel itt nem nyer senki...

huncsongor 2012.01.06. 23:47:09

Nekem mindegy, úgyis sékelben kapom a fizetésem. ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.01.06. 23:53:26

Orbán nyilatkozata semmit nem ér. A nyugdíjbetéteinket is garantálták.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.01.06. 23:55:50

@kovi1970: Én nem feltétlenül gondolom így, de vannak ilyen vélemények is, melynek az az eredője, hogy így akarnának megszabadulni az állam forint-adósságától. De ugye nem a forint-adósság a nyomasztó, hanem a deviza...

2012.01.06. 23:56:46

@kovi1970: gondolták? Te még azt hiszed, hogy erre képesek? Az utóbbi 10 nyilatkozóból kb. Fellegi volt az, akinek a mondataiból nem az jött le, hogy ez olyan hülye, hogy görbíti a teret.

Na meg még Orbán, aki csak azt mondta, hogy mi NEM lesz. Kösz..

2012.01.06. 23:59:36

@rozsdamentes arcél: Ez csak arról az esetről értekezik, hogy mi van ha állam és/vagy bankcsőd jön. Arról nem, hogy "megvédhetik"-e az ügyfél betétjét a külföldiektől..

forgalomkorlatozas · http://forgalomkorlatozas.blog.hu/ 2012.01.07. 00:01:54

Na majd ha a Selmeci Gabriella mondja, hogy megvédik a bankbetéteket, kíváncsi vagyok mit mondasz :-)

grgrgr 2012.01.07. 00:02:34

Nézd, azért én ajánlanám, hogy olvass utána, mi történt Argentinában.... momentán elvették a betétek felét, és leértékelték erősen a nemzeti valutát, ugyhogy a maradék is elinflálódott... Amúgy pedig Orbán Viktornak és a Fidesz vezérkarnak -akkora a vagyonkája Svájcba kimenekitve, hogy abból szépszámú ükunokáik is vigan fognak éldegélni...

grgrgr 2012.01.07. 00:02:34

Nézd, azért én ajánlanám, hogy olvass utána, mi történt Argentinában.... momentán elvették a betétek felét, és leértékelték erősen a nemzeti valutát, ugyhogy a maradék is elinflálódott... Amúgy pedig Orbán Viktornak és a Fidesz vezérkarnak -akkora a vagyonkája Svájcba kimenekitve, hogy abból szépszámú ükunokáik is vigan fognak éldegélni...

LEndy 2012.01.07. 00:04:14

Kedves Posztoló: igazad van, nem fogják államosítani. Elmondom mit fognak helyette tenni, ha nagy lesz a baj (ismétlem ha nagy lesz a baj): minden devizaszámlát forint számlára váltanak és nem fogsz tudni eurot, CHF-et, USD-t venni. Minden beérkező pénzt forintosítanak.
Ez az államcsődök természetes velejárója. Államosítottak? Nem, mert "kárpótoltak" forinttal.

Na ezért viszik el a pénzt, akik megtehetik.

francia sakk 2012.01.07. 00:07:27

Lehet tippelni melyik miniszterelnöktől idézek: "ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok"

Megfigyelo 2012.01.07. 00:14:01

@vadász2: Hát a forintadósság is igencsak nyomasztó a kormánynak. Názzd meg az akk.hu honlapon, hogy rlszalltak a hozamok (ábra balra0,5% hozammal sem tudtak csüt9rtökön 45 mlrd allampapirt eladni, amennzit meghirdettek, csak 35 mlrd-ot.

Mivel a forint szabadon konvertalhato valuta, az, hogy egy adossag Ft-ban vag devizaban van, csak ay arfolyamkitettseget befolyasolja...

Persze, ha sikerül rátennie a kezét az MNB-re, akkor akár nekiállhat korlátlan mennyiségben pénzt nyomtatni is, ha akar -- akkor valóban csak a devizaadósság fog számítani.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.07. 00:14:03

Az alpolgármesterek 1,7 milliót kaptak az eladósodott Fideszes Debrecenben. Kósa hogy van ez?

Az önkormányzat 2011 első félévének végén osztott jutalmakat: bruttó 120 millió forintot 643 alkalmazottnak. A dolgozók fejenként mintegy 190 ezer forintot kaptak.

- Debrecen önkormányzata 2011-ben az első félév végén, a köztisztviselő naphoz kapcsolódva 643 főnek osztott ki összesen bruttó 119 870 405 forint jutalmat. Ez átlagban dolgozónként mintegy egy-másfél havi bér összegének felel meg - tájékoztatta lapunkat az önkormányzat.

Ennél jóval magasabb összeg járt a vezetőknek 2011-ben, a három alpolgármester egyöntetűen bruttó 1,7 millió forintot, a város jegyzője bruttó 1,8 millió forintot, míg Debrecen aljegyzője bruttó 1,3 forint kapott tavaly.

Megfigyelo 2012.01.07. 00:17:34

@LEndy: Ezt már más is felvetette, és azt is, hogy a végtörlesztéshez hasonlóan oktrojált (nem a betétesnek kedvező) árfolyamon történne. Efyébként Ilyenre utóljára Jugoszláviából emlékszem, 90 körülről.

Mike36 2012.01.07. 00:48:10

Az IMF és az EU főleg az EU már megbuktatta Berlusconit is, pedig azárt az nagyobb ember mint Orbán. Ergo Orbánnak mennie kell majd, ez lesz az egyik feltétel. Nem lesz itt langyoos pisi ezekkel. A fidesz vagy kormány vált, vagy bukik, és akkor új választások lesznek. Orbánnak annyi. Bukott ember. Ha marad csődbe viszi az országot, ha nem marad, nem tudják már magukat konszolidálni.

Mike36 2012.01.07. 00:49:53

Aha, szóval ne vidd ki a pénzed mert akkor buksz rajta. Aha, mennyit tetszett kapni az írásért?

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2012.01.07. 01:00:49

Szokas szerint megint a nivo alatti post.
Az egesz megkozelites hulyeseg. Az osszes spekulacios ugyletnel, reszveny, deviza stb., utolag mindenki qrva okos. Es sipakol mennyit bukott esetleg omleng mekkora kiraly okos volt. Kozben loturot!
Ez a kockazatkezeles pszichologiaja. Ha a jelenlegi kurmany ugy viselkedik mint egy ovodas jedi masternek oltozve es csapkod a lezerkardjaval foleg balra, akkor a polgar menekul. Nem merlegel, hanem menekul. Utolag meg lehet mondani, hogy helyes dontes e vagy sem, de ez nem arrol szol. Arrol, hogy jelen pillanatban a stresszt hogy kezelik az emberek. Ovisnak meg a slepjenek mar azt se hiszi el senki amikor a nevuket mondjak, akkor nem kell csodalkozni ha mindenki menti a menthetot. Onbeteljesito joslat? Az.

Démonmac1 2012.01.07. 01:35:07

"Akkor hol is van jobb helyen a pénz? Magyar bankban forintban, vagy otthon a párnacihában euróban ? Egyébként meg nem kell a bankbetéteket zárolni, meg lehet azt adóztatni frankón... "

Nemtudom, hogy miért hiszed azt, hogy az emberek otthon tartják?:)
Nincs otthon.

tamareaf 2012.01.07. 01:40:43

Kedves Posztoló, bár igazad lenne, és megszületne az IMF megegyezés, mert akkor jöhetnének a megszorítások, és rend lenne. De még mindig nem olyan a kormány kommunikációja, mint egy olyan lénynek amit orvosi felügyelet nélkül lehetne hagyni.

Így én a megegyezésben nem bízok. Csak egy mindenki által elfogadott "szakértőkormány" hozhat változást.

A mostani költségvetés egy vicc, abból nem lesz erősebb Forint.

kalapocska 2012.01.07. 01:52:16

@kovi1970:
az inflacio gyakorlatilag ado:
hu.wikipedia.org/wiki/Infl%C3%A1ci%C3%B3s_ad%C3%B3

minden kormany el akarna inflalni a valutajat rovid tavu celjaiert de ez hosszu tavon nem tul jo a gazdasagnak.
Epp ezert lett norma a kozponti bank ami megakadalyozza a mindenkori kormany inflacios torekveseit kamatemelessel. Na persze Matolcsynak ez nem tetszik...

a valutaadosaggal gond van de a fiuk megoldottak hogy akinek van penze az vegtorleszthessen ergo nekik mar nem fog fajni.

heptakontanonaéder 2012.01.07. 01:52:28

Háááát...
A bányabéka alatti nívó is egy nívó.

Mondd csak kedves poszt toló, nagyon erősen hajtasz a Magyarország Ánuszrózsával Ékesített Barnanyelv Rendje Parancsnoki Fokozatára?

Alf (törölt) 2012.01.07. 01:52:57

Keltsed a pánikot, hátha sikerül megbuktatni egy demokratikusan választott kormányt.

heptakontanonaéder 2012.01.07. 02:04:14

@Alf:

Ez jó!

(tudsz még ilyeneket?)

zzuurree 2012.01.07. 02:21:27

@Megfigyelo:
nem tud penzt nyomtatni ha akar sem ellentetben mondjuk a FED-del ideat.

Az europai szabalyozas onoknel ezt nem engedi meg ennek koherenciaban kell lennie az euroovezeten kivuli kozponti bankoknal.
A zonan belul pedig mar a központi bank csak az EKB, helyi kepviseletekent funkcional.

Az egyetlen amit tehetne hogy intervenciot alkalmaz amit mar az elso zuhanaskor sem ertettunk miert nem tesz meg. Bizonyára valami szabalyozasi dolog lehet az is EC Central Bankoknal annyira nem ismerem de ennel a 10% koruli hozamnal hosszutavu papirokon mindenik a FED vagy a Swiss Central is interventional hiszen ezen sokat nyerhet meg javithat is az arfolyamon.

Az is elkepzelheto hogy a jegybank megegyezett a kormannyal joelore mert a ratings valtozasokat mar lehetett tudni honapokkal elotte igy idoben keszulhettek ra es ugy gondoltak hogy lenyegeseb a valutatartalek novelese es a kulkereskedelemi balance javitasa mert rendszerint ev vegen erkeznek penzek a vallalatokhoz igy azokat magasabb erteken valtjak.

En azart annyira nem vennem el a penzem neztem mar a Central Bank hosszabb lejaratra 10% korul ajanl ami messze jobb mint egy eurozonas .5 vagy ahogy nezem 3% koruli bankbetet.

Frizuravarjú 2012.01.07. 02:37:51

Nincs államadósság.

www.youtube.com/watch?v=1ul4ZoeJV_s

Uzsora és végsőkig szipolyozás van.

Gondolkozz, ha még van mivel!

Netuddki. 2012.01.07. 02:43:09

@Selmeczi a buta, rusnya szőke nő!: Ok, de ebből mennyit kellett befizetni a pártkasszába?

Frizuravarjú 2012.01.07. 02:45:46

Nem sírok.

Csak szemen köptek...

zzuurree 2012.01.07. 03:09:26

@Mike36:
Kedves Mike,

Elozo postba mar be tettem ha elviszi az euro ovezetbe ott ha megnezi akkor .5% koruli kamatok vannak onoknel kaphat talan 3-at is, de most 10% hozammal mennek allampapirok hosszutavu lejaratra amin meg kereshet is valamit.

Ha ilyet vesz akkor meg segit is az orszaganak egy keveset. Olaszorszagban pont ezt teszik probaljak az allamadosagot megvenni elobb tullegyenek rajta.

En azert kizartnak tartom hogy forint osszeomlik. Probalom nyugtatni magyar baratokat hogy ez igy megy csak onoknek 20 ev alatt nem volt meg ilyen tapasztalat es talan furcsa.

Tudja eppen targyalasra keszulnek egymassal es most keesik a fogast. Olan tudja mint a kutya viadal allnak egymassal szamben ugrasra kesz es vicsorognak veszettul mar csorog a nyaluk rontananak egymasra de meg hergelik a masikat ijesztegetik hogy minel jobb poziciot erjen el ez megy most itt a vicsorgas az mindig a sajtobol jon de a sajtora nem kell anyia figyelni.

Gondoljon a Greekre! Mindent irtak a gorog emberekrol lusta nem dolgozik naplopo probaltak megdolgozni az ellent. Aztan targyaltak majd a gorog miniszter azt mondja hogy akkor nepszavazas. Itt lehetet tudni hogy tobbet akar meg mert nem jok a kondiciok szal lapot kert mint a kartyas - megint elengedtek a lapokat irtak mindent osszevissza gyalazkodtak.

Aztan hirtelen meglett az egyezseg, utana lemondott. Jott egy ugyvezeto amint olaszban is. Ezt magyarban altalaban azt gondoljak megbukott a vezetpot meg kuldte a kozpont pedig ez a politikaban menekules elore. Ha a megegyezes ara nagyon magas es a penzer sajnos sokat kernek mindig akkor az a politikus bukasahoz vezethet. Egy bruszeli burokratara nyugodtan haragudhatnak az emberek es kemeny intezkedeseket konyebben nyomja rajuk mik egy valasztott politikus aki ebbe bele is bukhatna vegleg sot akar az egesz politikai elit hiszen ugy ereznek az emberek hogy nem azt teszi amire szavaztak vezeto nelkul az orszag meg eletveszejes a valsag kozepen pont olyan ez mint egy ceg.

Kozben persze a piac is helyezkedik es igyekszik minel jobban kijonni a helyzetbol keresni akar rajta. Ezert van hogy mond valamit valaki megindul az arfolyam mertprobaljak mozditani hogy kereshessenek turelmetlenek hajtanak mar a megegyezest ehhez hasznaljak a sajtot.

Ne aggodjon egy Argentin valsag maskent nezne ki nem lennenek ilyen elojelek nyugodt idoben villamlas es kesz emlekszik mint a 2008-as investment meg a 2000 dot-com bang volt akkor jon mikor nem varod csak utolag okosak am a legtobben elore senki nem tudja.

Argentinaban amikor megtortent akkor mindegy volt ki hol tarta a penzet mert az elso hogy a penzforgalmat korlataozzak vagyis olyan ovintezkedeseket tennenek hogy kulfoldrol sem jutna hozza. Amit irtak ilyen fiokbank ahol az anyabank nem az orszagban van azok sem szolgaltathatnanak eurot hiaba minden es hatarellenorzes is visszaallna megakadalyozni hogy kivigyenek devizat ha meg nagy mennyiseget hoz be megkerdeznek honnan babam? Es meg meg is buntethetnek huhh vannak argentin barataim nem kivanna azt on maganak higyjen de egy politikus se mert onnan vehe lenne a dalnak es nem csak kormany de mindenkit kidobnanak az ember az ellenzek is csunyan megjarna.

De ezzel foglalkozni nem erdemes nem olyan helyzet van. Magyar orszag egy nyitott orszag sok vallalt mas orszagokbol termel ezek elete termelese snehezsegekkel kuzdene ami veszteseget okozna onok tranzitvonal ligisztikaba centralis helyen van nem a bukas az erdek hanem sima ugymenet minel konyeb business.

Sokszor csodalkozom magyar baratokon pessimistak miert gondoljak nekik van szukseg Uniora es forditva nem igaz? Higyje el magyarorszak a balkan es az orosz piac kapuja az utolso bastya ahonnan startolni lehet hatalmas potenciallal az EC-t anyira nem ismerem de ugy latom ot pont az van hogy felnek kilepnek vagy majd nem akarnak eurot es szeretnek magukat is minel jobban bent tartani hiaba akarnanak szokni - az orosz mackotol tartanak es mivel csak magyarorszag nem szavic orszag magukrol tudjak amig ott vannak kozepen a medvenek nehezebb a dolga :)

csak relax ne aggodjanak!

zzuurree 2012.01.07. 03:16:35

elnezest tudom nagyon roszul irok magyarul remelem olvashato ezert

gerdo 2012.01.07. 03:23:05

Alapvetoen rossz otlet forintot eladni amikor az szart se er de ha tenyleg csodbe megyunk akkor meg annyit se fog. Ha engem kerdezel szerintem meg a viktor se olyan ostoba hogy a bankbetetjeinkben kutakodjon , de hat a viktor 20 eve meg nem akart se allamositani, se alkotmanybirosagot korlatozni (effektive megszuntetni), se sajtoszabadsagot eltorolni, se pojacakat allamfonek jelolni, se birosagokat csaladtagoknak alarendelni, se nem tonkretenni ezt a szerencsetlen viharvert orszagot. Szoval it en mar nem mondok semmit.

Környezettudatos 2012.01.07. 04:14:06

"Aki külföldre viszi a megtakarításait, különös módon abban érdekelt, hogy maradjon Orbán, Matolcsy, a kapkodó gazdaságpolitika, valamint ne legyen megállapodás az IMF-fel, és az ország robogjon gőzerővel a csőd felé."

Nem érdekel. Engem a pénzem érdekel. Nem én löktem lejtőre a forint árfolyamát, hanem a kossuth téri hülyék. Tőlem kapkodhatnak, az én vagyonom biztonságban van már. Nagy baj lesz? Nem baj, akkor megyek a vagyon után.

És még valami. Bankbetétekhez nem nyúl a kormány? Miért ne? Mi van ha a már létező, a betétállomány mértékével arányos államkötvény vásárlási kötelezettségét módosítja a kormány? Nem 5% hanem 85% lesz az érték. Máris kiszívta a pénzt a számlák mögül és máris értéktelen papírt dugott a helyére....és a bankszámla kivonatokon meg sem mozdul az egyenleg! :) Ugye?

D(r). our 2012.01.07. 05:30:35

"Érdemes-e külföldi bankszámlát nyitni?"
Az első két mondatot is elég volt elolvasni, a többi biztosan a szokásos blabla.
"Mindenki jól jár(?)"

tourline 2012.01.07. 05:43:44

Hülyébbek ezek mint hogy megegyeznének az IMF-el. Ha orbánék megint eljátszák a sértődött agressziv kismalac baromságukat és mégegyszer feláll az IMF többet nem fognak jönni, mert nem lesz hova. Be is sózzák magyarország helyét. Orbánék nyilvánvalóan befostak, mert láthatták hogy a magyaroknak hazudhatnak, de nem mindenki olyan jelzőbárány szintű humanoid mint a magyarok. Lehet keménykedni forradalmasdit játszani, huzigálni az oroszlán bajszát, csak az odabasz a mancsával és a forint nem áll meg 400-ig. Orbán igen szeret játszani a tűzzel, ha más országba nyúlták volna le a manyup pénzt már égne a parlament...a fideszesek kibelezett tetemét meg a januári szellő himbálná a villanyoszlopokon. Itt az emberek letörölték csendben a nyálat az arcukról sóhalytottak egyet és ennyi, odatartották az arcuk másik felét is a következő köpetért. És orbán nem lesz rest felszivni még egy kiadós turhát....Mert megteheti, veletek meg, és ne legyenek ábrándjaitok meg is fogja tenni. A külföldi fórumokon ismét megugrott a kitelepülésre készülő családok mozgása. Szerintem 2012 emlékezetes év lesz az országot elhagyó magyarok számának emelkedésében. Menjetek csak ki a reptérre és számoljátok meg egy nap hány fiatal várja a repcsit csak oda jeggyel....
Ki fogja orbánékat elszámoltatni hogy a hülye kormányzásuk hány százmilliárd kárt okozott már az országnak? Azt hiszik azzal hogy a blogiróhoz hasonló félmillát keresőknek adott és a szerencsétlenekbe újra belerúgott ezzel be betonozta magát. Nem tudom, de ha egyszer a jelzőbárányok megunják a dolgot, kedves blogirónk is futni fog, mert lehet a fityesz seggnyalás mint előélet nem lesz előny az önéletrajzban.
Persze most védi a mundért hisz viktor plusz havi 100.000-et dugott az egyébként sem üres zsebébe...

mendson 2012.01.07. 05:45:34

Most már csak az a kérdés,ha semmiféle hátsónak mondott elsődleges szándék nincs a betétekkel kapcsolatban,akkor miért rakták az eddig teljesen független OBA-t (Országos Betétbiztosítási Alap) az Államadósságkezelő központ (egy teljesen kormányzati szerve) alá?

tourline 2012.01.07. 05:48:28

JA és amúgy kedves blogger neked már nem minimálbérből kellene élned? Vagy ez is csak egy öblös seggnyalásposzt volt?
Mert kétlem hogy minimálbérből jutna netre...

2012.01.07. 05:56:48

A dolog egyszerű képleten alapul.
1. Az ember kimenti a pénzt az országból és nem lesz katasztrófa. Ergo kb. 10-15%os veszteséget realizál és éli tovább az életét.
2. Az ember kimenti a pénzt és katasztrófa lesz. Ekkor családja megmenekül a nyomortól és a megtakarításai minimum felének elvesztésétől.
3. Az ember nem menti ki a pénzt és nem lesz katasztrófa. Minden megy tovább, nincs veszteség.
4. Az ember nem menti ki a pénzt és jön az összeomlás. Nyomor, elhúzódó válság, az ingatlanvagyon értékvesztése stb.

Mindenki eldöntheti, hogy melyiket választja. Szerintem a legjobb a kombinált megoldás, a pénz egy része marad, egy része, a vésztartalék megy. Vagy ha nem külföldre, akkor könnyen pénzzé tehető, értéktartó befektetésbe, pl. arany.

genyamagyar 2012.01.07. 06:19:32

Itt ma már nem a gazdasági törvények vagy a gazdasági szűkségszerűség diktál. Hogy mi lesz a bankbetéttel az Orbán pszichéjén múlik. Hitler is kitartott az utolsó töltényig. Ha Orbán szintén úgy gondolja, hogy a "szabadságharc" az utolsó emberig tart - mint ahogy a futballmérkőzés is az utolsó percig, és ő ott tanulta a politizálást (ő mondta) - nos, akkor bármi megtörténhet.

(És vegyük hozzá, hogy mit válaszolt az amerikai nagykövetnek... hát nincsenek illúzióim.)

genyamagyar 2012.01.07. 06:25:20

A posztíró ott téved, hogy Orbánt racionálisnak képzeli. Véleményem szerint Orbán már rég az irracionalitás világában ég és teljesen elszakadt a valóságtól.

Feltehetőleg üldözési mániája is van, ezért is áll hadban az egész világgal. Kevés olyan embert ismerek rajta kívül, aki ne gondolkozna el hogy "biztos, hogy mindenki szembejön az autópályán?"

Link Elek 2012.01.07. 06:26:07

Orban a valasztasok elott/kornyeken azt mondta megvedi a nyugdijakat.
a megvedes azt jelentette, hogy elszedett belole 3000milliardot.

most is igy erti, elszedi, es az ő zsebeben biztonsagban lesz.
megeben bizik, bennunk nem.

Mileszvelunk 2012.01.07. 06:51:06

amikor Orbania lenyulta a nyugdijakat es magannyugdijpenztarakat beszuntette, akkor tettem at mindent kulfoldre. rohej hogy megint itt tartunk...

redhotchili 2012.01.07. 07:17:16

Aki nemet bankszamlara szeretne utalni, itt egy osszahasonlito lista a nemet bankok ajanlatairol:

www.finanzen-informationsportal.de/bankkonten/tagesgeldkonten-vergleich.php

forras: www.facebook.com/HungariansInGermany

Badbitie 2012.01.07. 07:39:41

hát két dolog

1. Amíg Skicc Pali írásos garanciát nem ad, vagy Szőkeciklon Gabi be nem jelenti, hogy megvédi, addig én sem aggódok a bankbetétekért.

2. Spekulánsokkal van tele az ország, mert pl, szegény Lézer Jani is chf kötvényt bocsátott ki a városa nevében, ahol ráadásul ő határozta meg a devizanemet, a futamidőt, a kamatmértéket, stb. Ebben különbözik a kötvény és a hitel, hogy előbbinél az adós, utóbbinál a hitelnyújtó adja meg a feltételeket. Na most asszem pont pár napja jött a hír, hogy hát nem tudnak fizetni, mert ugyan 2006 után sikerült felvenni vagy 2-3.000 MRD-ot a fideszes önkoriknak, és így a fidesz vígan elvolt ellenzékben, de most hogy kasszához kellene fáradni már nincs pénz, mert eldevizaspekulálták. Szóval kit volt hiba hagyni devizaspekulálni? Én egyelőre devizahitel oldalról csak a fidesz totális alkalmatlanságát látom. Igaz ők rendszeresen le is nyilatkozzák, hogy az egész bankszektor meg a szabad piac az ördög műve.

Amúgy ha lesz államcsőd (nagyon remélem, hogy nem), akkor az az önkormányzati kötvényállomány miatt lesz.

Ja és még egy kellemetlen különbség a kötvény és a hitel között. A kötvény egy értékpapír, bármikor megoldható, hogy a jelenlegi tulajdonos felajánlja névértéken visszavásárlásra a kibocsátónak és egyúttal felajánlja még két félnek, egy európai félnek, akik utána nemfizetés esetén perelhet és az EU támogatásokból letilthatja a pénzt, vagy egy orosz félnek, aki viszonylag rugalmasabb tárgyaló partner, mert amikor Lézer Jani közli velük, hogy akkor mondani kellene egy számot, hogy mit tudnak a feléből engedni, akkor urasan azt mondja, hogy végülis akkor felejtsük el, nem kell semmit fizetni ebből, csak a gáz holnaptól nem 400 dodó, hanem 2 rugó. :)

Szóval ez valóban a remény éve. Reménykedjünk együtt, hogy heteken belül megbuktatják arrogáns viktort és jön vmi kompromisszumkész európában elfogadott arc, mondjuk Járai, és szakértői kormánya.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2012.01.07. 07:46:27

és mi van akkor, ha viktorka hazudik, most azt mondja, hogy oké, de ha jövőhéten visszavonja, amit tegnap mondott? és elveszi a pénzünket? akkor mehetünk a budira sírni? mert annyit hazudtak már ezek a gazdasághoz nem értő, megéhetési "politikusaink", hogy az már hiteltelenné tette minden szavukat. nem viktort kell megkérdezni, hanem simicskát, mert ő talál ki minden ilyen szarságot, és adja viki szájába.

Lencsés lstván 2012.01.07. 07:51:56

@MasterBlaster: "Pontosan ezt írtam én is, kb. 1,5 óra alatt meg lehet írni egy törvényjavaslatot, amit reggel benyújt Lézer Jani, gyorsan megszavazzák a különleges eljárást és estére már törvény is. " - Másnap már az APEH be is nyújtja az inkasszót az összes számlára.

Deres · http://textura.blog.hu 2012.01.07. 07:56:22

A manyup államosítás után semmi okom hinni Orbánnak.

Orbán lejáratta magát, a hazug sleppjével együtt. Ideje lemondaniuk. Az ország érdekében.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.01.07. 08:35:24

Az, hogy Orbán mit mond, az ugye teljességgel független attól, hogy mit tesz, és az, hogy mire lehet számítani tőle.

Orbánnak mostanra a világon senki olyan ember nem hisz, aki döntéshozói helyzetben van.

Racionalitást várni egy olyan embertől, akit bántalmaztak kiskorában, és most hatalom van a kezében, röhejes dolog.

Orbán leszerepelt. Ő, meg az egész haza- és nemzetáruló kormánya, úgy ahogy van.

attila7575 2012.01.07. 08:38:13

A "szakértői kormány" az mégis mi? Ezt a kábítás-fogalmat már sokszor hallottam, de mindig csak valós tartalom nélkül.

Esetleg arra gondolsz, hogy szakértő=nem politikusokból álló? Mert akkor nagyobb fantaszta vagy mint Verne!

homér 2012.01.07. 08:45:02

@Zabalint: az átlagos betéteket általában nem lehet elinflálni, csak a hiperinfláció veszélyes rájuk nézve. egyszerűen ha nő az infláció, akkor velük nőnek a betéti kamatok is.

amit el lehet inflálni: fix kamatozású kötvények (pl. állampapír) és hosszú távra fix kamattal lekötött betétek

homér 2012.01.07. 08:46:59

"Aki külföldre viszi a megtakarításait, különös módon abban érdekelt, hogy maradjon Orbán, Matolcsy, a kapkodó gazdaságpolitika, valamint ne legyen megállapodás az IMF-fel, és az ország robogjon gőzerővel a csőd felé. "

egyik szemszögből nézve. másik szemszögből nézve meg pont miattuk fog végül a kormány észhez térni. azaz ők kényszerítik ki a változást. úgyhogy idővel meg kell majd köszönni nekik a hazafias tettüket.

Lindauer László 2012.01.07. 08:48:55

@kolbászoszsömle: haza-és nemzetáruló az mszp és az szdsz.Föleg gyurcsany aki asszisztált,ahhoz,hogy az embereket behúzzák a bankok a devizahitellel.
a devizahitel egy tudatos rablás volt,tudatosan kiakarták fosztani az embereket.
a legutolsó cigány uzsorás különb a bankoknál.

s 2012.01.07. 08:50:00

A betétből kivenni a pénzt racionális döntés, bárki bármit mondjon is, teljesen függetlenül attól, hogy mi fog történni. Ezt a lépést NEM a később bekövetkező események igazolják majd, hanem a jelenlegi kockázat. Nem jó érvelés azok részéről, akik nem veszik ki a pénzt, és esetleg valóban felesleges is lett volna, hogy kár volt aggódni, mert az esetlegesen bekövetkező negatív kimenetellel túlságosan nagy kockázatot vállalnak. Aki a biztonságos utat járja, nem vállal indokolatlan kockázatot, tehát kiveszi a pénzét a bankból.

homér 2012.01.07. 08:51:27

"Akkori jóslatom (270 körüli euroárfolyam 2011-ben) félig bejött, félig nem - nyár végéig igazam volt, szeptembertől (a végtörlesztéses ötlet megjelenésétől) pedig nem."

klafa jóslat, és ép ésszel nehezen felfogható következtetés. tudod mit, június 17-én sütni fog a nap. ne feledd, ha felhős az és, akkor is süt, csak a felhőktől nem látjuk. szóval félig meddig igazam lesz.
április 19-én meg esni fog a tőzsde. lehet, hogy nap végére emelkedés lesz, de nap közben biztos lesznek olyan időszakok, amikor az 1 perccel korábbihoz képest alacsonyabban fog állni a tőzsdeindex. szóval félig meddig igazam lesz.

végkövetkeztetés: szerintem add zaciba a jósgömböd, és tégy úgy, mint orbán: francba, ez nem jött be.

Arvedui 2012.01.07. 08:54:14

Ket kerdes is van amit nem vizsgalt az iro, az egyebkent korrekt helyzetleirasban.
Az egyik, hogy a kormany elhet a devizaszamlak forintositasanak eszkozevel, amit nem mellesleg politikailag is el tud adni.
Es a bankszektort gyengito intezkedesek hatasaval ami szinten a magyar bankok gyengitesevel csokkenti a bizalmat irantuk.
Szerintem az egyeni donteseknel ezt is figyelembe kellene venni.
Nem mellesleg nem olyan alacsonyak a kinti kamatok, gyorsan korulneztem, pl. Ausztral szamlan 5,57% kamatot is el lehet erni ausztral dollarban termeszetesen.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.01.07. 08:55:12

@Lindauer László: A nemB hiba...

Orbán hazaárulás az állandó obstrukcióban, a demokratikus intézmények rosszindulatú felhasználásában (népszavazás, egyéni képviselői indítvány), nyilvánul meg, valamint az általa, az önkormányzatok által felvett hitelek kapcsán, amiből a kampányait, tüntetéseit finanszírozta.
A nemzetárulása a manyup pénztárakkal kezdődik, és azzal végződik, ahogy a magyarkérdést kezeli.

Mr. Waszabi 2012.01.07. 08:56:30

@Deres: nem addig van az. Berúgták jó pár ember ablakát a kis focisták, nagy arccal, aztán amikor jönnek a haragos bácsik, akkor nyúlcipő? Felelősségre vonás, kártérítés nélkül?
Hát ez nem így működik az életben.
Aki legény este, legyen az reggel is!
Most jön a pofonok völgye, hát viselje is el. Erre a mozira megvan a jegyünk már, hát hadd nézzük már végig a happy endet is.
Van itt teendő 2014-ig bőven. Pl. szépen visszaszívják az összes barom törvényt, amit hoztak. Helyreállítják a gazdaság működőképességét. Elmennek szépen kanosszát járni mindenkihez (nemzetközi szinten és itthon is), akivel összerúgták a port, megsértették vagy kibasztak vele. Az elharácsolt pénzeket nem fogják már visszaadni, ez irreális volna, de legalább takarítsanak össze maguk után, mielőtt visszaadják a mandátumukat. Hogy ne a következő kormánynak kelljen ezzel is foglalkozni.

Mr. Waszabi 2012.01.07. 08:56:30

@Deres: nem addig van az. Berúgták jó pár ember ablakát a kis focisták, nagy arccal, aztán amikor jönnek a haragos bácsik, akkor nyúlcipő? Felelősségre vonás, kártérítés nélkül?
Hát ez nem így működik az életben.
Aki legény este, legyen az reggel is!
Most jön a pofonok völgye, hát viselje is el. Erre a mozira megvan a jegyünk már, hát hadd nézzük már végig a happy endet is.
Van itt teendő 2014-ig bőven. Pl. szépen visszaszívják az összes barom törvényt, amit hoztak. Helyreállítják a gazdaság működőképességét. Elmennek szépen kanosszát járni mindenkihez (nemzetközi szinten és itthon is), akivel összerúgták a port, megsértették vagy kibasztak vele. Az elharácsolt pénzeket nem fogják már visszaadni, ez irreális volna, de legalább takarítsanak össze maguk után, mielőtt visszaadják a mandátumukat. Hogy ne a következő kormánynak kelljen ezzel is foglalkozni.

Lindauer László 2012.01.07. 09:03:28

@kolbászoszsömle: a manyup pénztárak ellopták az emberek megtakaritasait.Azt hogy magyarázod,hogy 500.000 ember nem kapott semmit a végelszámolásnál ? az félmillió ember jobban járt volna,ha 97-töl bankbetétben tartja a pénzét.
érdekes,de a manyupok is mind szocialista érdekkörbe tartoztak.
ez egy aljas megtévesztés Orbant lehazaárulozni,mert Orbannak Mo a hazája,a liberálisok pedig(ahogy ök is mondjak) "véletlenül ide születtek"

Mr. Waszabi 2012.01.07. 09:04:22

Volt itt bizalom, dögivel. 2 éve még a lakosság és nemzetközi intézmények is reménnyel néztek Orbán ígéreteire. Őszre kiderült a valóság, azaz , hogy semmit nem tartott meg, sőt. Még a sört is két alátétre kell tenni, basszus:)
Innentől bizalom már csak akkor lesz, ha bizonyítanak. Addig ki hisz el bármit is neki az eddigi produktuma alapján? Senki.
Hogy mit mond, azt már ismerjük, azt is megizente, hogy ne arra figyeljünk, amit mond, hanem amit tesz.
Szóval meg kell azt látni, hogy mihez nem nyúlnak hozzá. Kleptomániás a szentem, nem árt figyelni a kezét:)

Adofizeto 2012.01.07. 09:05:20

"hogyha államosítja a magánbetéteket, akkor kb. vége is a dalnak- a saját szavazótábora is ellene fordul (hiszen ők is elvesztik a megtakarításaikat)."

Szerintem ez súlyos tévedés.
Abban az országban, ahol kb.50% effektíve éhezik, kb. 70%-nak egyáltalán nincs bankbetétje, sőt NEGATÍV a vagyona (CHF hitel, amit már nem is fedez az ingatlan), ott akár még népszerű is lehet egy, a vagyonosokat sújtó intézkedés. Ez mindig is az irigy prolik országa volt. (Amikor kulák apósom kitelepítették, birtokait, jószágait elvették, a faluban örömünnep volt. A senkiházi proli csak nyerhet.)

"Ráadásul a mai technikai feltételek mellett - amikor gombnyomásra lehet betétet feltörni, pénzt utalni vagy felvenni - elég nehézkes egy ilyet végrehajtani, mert mire kihirdetik ezt a törvényt, a lakosság már rég biztonságba helyezte a pénzt"

Újabb tévedés! Amiről te beszélsz az PONTOSAN EGY ÉJSZAKA, számtalan példa van rá: éjszaka egyéni módosítóval beterjesztik, elfogadják, SkiccPali aláfirkantja, a másnapi közlönyben pedig -ugyan néhány helyesírási hibával és elírással, de ez irreleváns- pedig már benne is van!

A saját szavazótábor most éppen mellékes, a fideszes elvtársaknak pedig mindig is Svájcban volt a vagyonuk, szerintem.

Gyenge poszt.

s 2012.01.07. 09:05:59

@Arvedui: Az a probléma a külföldi bankszámlával, hogy minden olyan bank, amelyiknek van fiókja Magyarországon is kiadja a betétes adatait a magyar államnak - nem csak bűncselekmény gyanúja esetén, hanem mindig. Az adóztatáson keresztül tehát nem vonhatja ki magát az ember az elkommunizálás hatásai alól. A legjobb kivenni a pénzt, lemondani a kamatról és sehol sem nyitni számlát.

orbán terve véleményem szerint a külföldi bankfiókok elüldözése bankpánik keltése által az országból, és az OTP egyedül létező magyar bankká tétele. Ekkor a betétekkel természetesen azt csinál, amit akar. Az OBA Államadósság Kezelő Központ alá rendelése árulkodó jel.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.07. 09:06:55

Az emberek pénze az embereké - mondja a sunyi törpe- a magánnyugdíj pénze kié volt és kié is lett?

www.ted.com/talks/lang/hu/dave_meslin_the_antidote_to_apathy.html#.TumxKpLGYrU.facebook

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.01.07. 09:07:02

Nem itt kellene győzködni az embereket, hogy ne vigyék külföldre a pénzüket, hanem a kormánynak kellene olyan munkát végezni, hogy ez a gondolat, az emberek fejében fel se merüljön.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.01.07. 09:07:22

@Lindauer László: Ha Orbánnak ez a hazája, akkor miért bánt el vele ennyire?

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2012.01.07. 09:11:37

"Aki külföldre viszi a megtakarításait, különös módon abban érdekelt, hogy maradjon Orbán, Matolcsy, a kapkodó gazdaságpolitika ..." -- nem "abban érdekelt", hanem úgy érzi, hogy azt kénytelen csinálni, mert nincs választása, pedig pont az ellenkezőjében "lenne érdekelt", csak épp hiába. Nem mindegy. UTÁNA, HA MÁR kipakolta a pénzét, AKKOR, ÉS CSAK AKKOR már tényleg abban érdekelt, hogy ne bukjon rajta -- ami még mindig nem ugyanaz, hogy maradjon minden ilyen szar, hanem csak annyi, hogy kiszámítható módon haza is tudja majd költöztetni a pénzét.

De még akkor is benne van, hogy ha pl. én menekülnék külföldre, utána is szívesen beáldoznék pár %-ot, hogy kiszellőzzön innen ez a rémálom és visszacuccolhassak.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 09:14:31

@Droli:
A bizalmatlanság a Ft-al szemben, hogy bármit megtehetnek, bármilyen irracionális lépést bármikor. Ebben benne volt a végtörlesztés.

OFF:
Most kiderült, az IMF magáncsődöt szeretne. Én már 1,5 éve hangoztatom mindenütt, hogy ez lenne a megoldás, ez is fájna a bankoknak, de a végtörlesztéssel szemben tényleg a nagy bajban lévőknek nyújtana megoldás. De Orbánék feltűnően kerülték ezt a megoldást, lehet azért, mert az IMF akarta?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 09:16:07

@Droli:
A 40-50 kommentet jellemzően portfolio.hu címlappal éritek el, csak szólok.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 09:17:49

@homér:
De el lehet. Ahol államcsőd vagy államcsőd közeli állapot volt, ilyen dolgok megtörténtek. Pl. Fehéroroszországban 2-szer akkora az infláció, mint a legjobb betéti kamat.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 09:20:09

@kolbászoszsömle:
Ne foglalkozz vele, neki sem Magyarország a hazája, hanem Narancsföld, mindent narancs színben lát, mint a vezíre.

istivagyok 2012.01.07. 09:21:17

A pénzedet nem csak elvenni lehet, hanem kölcsön is kérheti.Hallott itt valaki békekölcsönről? Hoznak egy rendeletet,törvényt-melyik tetszik, hogy a fizetésed egy bizonyos százalékát papírban kapod meg. Ennek bármi lehet a neve- régen békekölcsönnek hívták-és vállalja vele,hogy öt, tíz, húsz év múlva visszafizeti neked.Addig élj meg amiből tudsz. Ez leginkább a megtakarításod lesz, akárhol is tartod.Ha van. Ha nincs hát szoptál. Eddig is a gazdagokat támogatta.

magyar ember teli szájjal 2012.01.07. 09:23:04

Orbán Viktor megígérte, hogy nem államosítanak semmit, hanem megvédik a vagyonokat. Van még kérdés?

gabocaboy 2012.01.07. 09:23:11

simán ellopnák, ha úgy adódna, a többi duma.

akkor a citibank jó megoldás?

magyar ember teli szájjal 2012.01.07. 09:24:09

@kolbászoszsömle: Orbán nem csinált még belőled kerítést? :)

homér 2012.01.07. 09:24:39

@Zabalint: Fehéroroszországot légy szíves ne hozd fel példának... ott a valutát is a valós árfolyam töredékén kötelező átváltani rubelre. csinált állapot, nem piaci.

magyar ember teli szájjal 2012.01.07. 09:25:12

@gabocaboy: Nem hiszem, ha akarnák, onnan is lenyúlnák. Aztán persze perelheted az anyacéget valahol New Yorkban, csak kérdés, miből veszel dollárt az ügyvédre.

Mr. Waszabi 2012.01.07. 09:26:27

@Lindauer László: legyünk pontosak:tehát 500ezer a 3 millióból, az úgy kb 17%, ugye? A többi 83%, aki kapott, az nem számít?
Örülne itt sok ember, ha a kormány ténykedései nyomán csak lakosság 17%-a szívna, vesztene most, s 83%-ának meg jobb lenne. Jól gondolom? Ezzel szemben itt most mindenki szív: lakosság, vállalkozások, még a zsiráf is az állatkertben.
Nem mellesleg, nézd meg, hogy a kormány mit tőzsdézett el azóta, amióta először felhangzott a "manyupok eltőzsdézték az emberek pénzét" szlogen. Pl a forintot, a magyar gazdaságot, és a befektetői bizalmat. Úgy kompletten. Mindenkiét, nem a lakosság vagy a cégek 17%-ának lehetőségeit.
A rögzített árfolyam adta előnyt a saját hülyeségükkel vették vissza az emberektől, pár hónapon belül. Még az is lehet, hogy jobban ráfaragtak vele, mintha nem vágnak bele. Mindezt pár nyakas kijelentés miatt.
Hát nem a lakosság, cégek 17%-a szív, hanem mindenki, leszámítva pár jól fizetett kormány funkcionáriust. Ugye.
Csak hogy teljesebb képed legyen Orbán tőzsdei szakértelméről, meg arról, amit a tőzsdézésről mondott bármikor is.

homér 2012.01.07. 09:28:14

@Zabalint: inkább példálózz mondjuk Magyarországgal, a 90-es évekkel. ott aztán volt infláció, egy évtizeden keresztül. és azt meghaladó betéti kamatok.
el is inflálták az államadósság nagy részét, pedig akkor is volt devizaadósság, amit persze nem lehetett elinflálni.

Lindauer László 2012.01.07. 09:28:31

@kolbászoszsömle:
1. hiába gyengül,de még mindig erös a pénzügyi háttérhatalom
2.nincsenek szövetségeseink
3.a 10 millió itt elöböl,kb. fél millió ember van tisztában,hogy valójában mi milyen háború folyik Mo ellen.

hörgőszelep (törölt) 2012.01.07. 09:28:54

Ferikém, lehet, hogy EZEK nem lopnak ANNYIT, mint a Fletóék, de akkor is hazudnak, amikor kérdeznek!

Mr. Waszabi 2012.01.07. 09:29:59

@magyar ember teli szájjal: 3,60-as (Ft, nem euró) kenyeret nem ígért véletlenül? Nem hallottál ilyesmit? Pedig olyan megnyugtató lenne, még ha nem is tartja be:) Legalább a szándék.

homér 2012.01.07. 09:32:15

@Lindauer László: "a 10 millió itt elöböl,kb. fél millió ember van tisztában,hogy valójában mi milyen háború folyik Mo ellen. "

orbán már ellenzékben is a jövőről álmodott, amikor a saját kormánya támad a magyar nemzetre. most meg is tette. de ezt már több, mint fél millióan tudják.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 09:33:09

@homér:
Az, hogy a 90-es években mennyire maradt meg a pénzed értéke, nagyban múlt azon mikor és mekkora kamatra kötötted le. Volt év 35%-os inflációval, előtte évben 20-24%-ra lehetett lekötni 1 évre.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 09:34:12

@homér:
A másik, hogy afölött sincs kontroll, hogy mekkora inflációt határoznak meg. Lásd pl. Argentína. Na ez meg a prémium államkötvények szempontjából érdekes...

Mr. Waszabi 2012.01.07. 09:36:48

@Lindauer László: László, az a baj, hogy te elhiszed ezt a háború maszlagot.
Nem láttad véletlenül az 1984 c filmet? Pedig tanulságos. Mr.Orbán ezt a háborúsdi mókusvakítást a kommunista érából ollózta. Csak akkor nem Magyarország ellen fenekedett a vérszomjas rothadó imperialista világ, hanem a kommunista blokk ellen. De akkor se volt igaz, erre 89-90-re azért még a Szovjetunióban is rájöttek a zemberek.

homér 2012.01.07. 09:36:54

@Zabalint: ezért írtam, hogy a fix kamatos kötvényeket, és a hosszabb tárva lekötött betéteket lehet elinflálni. én 3 hónapnál hosszabb időre eddig 1x (egy akció során, fél évre) kötöttem csak le pénzt. jelenleg meg megtakarítási számlán van, mnb alapkamathoz kötve. persze így is inflálódik, de nem a klasszikus "elinfláljuk" értelemben.

2012.01.07. 09:38:44

„elég nehézkes egy ilyet végrehajtani, mert mire kihirdetik ezt a törvényt, a lakosság már rég biztonságba helyezte a pénzt”

Hát én a történtet ezen részét úgy képzelem el, hogy a törvény hatálybalépéséről nem a tévéből fogsz értesülni, hanem egyszerűen csak nem fogsz tudni hozzáférni a számládhoz.
Ha ilyen terv lenne, szerintem nem szellőztetnék meg előtte. Egyébként meg „Orbán garanciáiról” inkább ne beszéljünk. Olyan ember nem garancia semmire, aki minden órában az ellentmond saját magának, mindezt lelkiismeret-furdalás nélkül.
Gondoljunk csak az IMF-re. Nyáron még: ide az IMF ide többé be nem teszi a lábát, kurva anyjukat. Őszi kommüniké: „csak egyeztetünk az IMF-fel nem tervezünk hitelt felvenni” (Már akkor tudtam, hogy végül megint leszopjuk az IMF f*szát)
Nem kellett hozzá jóstehetség, bejött: Megint hitelt veszünk fel. Hitelekre azonban nem lehet az örökkévalóságig alapítani egy ország működését, és ezt ideje lenne mindenkinek felfogni. 20 év alatt kényelmes látszatkormányzás mellett a nemzeti vagyon köddé vált, most pedig ahhoz a határhoz kezdünk érni, ahol az összbevétel eléri a kiadásokat. Etetni kell ezt az egyre éhesebb fenevadat, de az a baj, hogy mostmár lassan nincs miből, az újabb un. „mentőcsomagokkal” pedig már csak max. hónapokra lehet megváltani a nyugalmat. Mivel láthatóan nem történik semmi elmozdulás a jelenlegi állapotról, így ebben a formában, józan paraszti ésszel végiggondolva hát…. Ide egy tökös karakán kormány kellene, nem egy ilyen verbális szájkarate kommandó, aki még mindig a saját imidzsével van elfoglalva.

Mr Neanderthal 2012.01.07. 09:40:07

"Ráadásul a mai technikai feltételek mellett - amikor gombnyomásra lehet betétet feltörni, pénzt utalni vagy felvenni - elég nehézkes egy ilyet végrehajtani, mert mire kihirdetik ezt a törvényt, a lakosság már rég biztonságba helyezte a pénzt - már aki figyelte a híreket."

ehem

javaslom a "fractional reserve banking" es a "bank run" guglizasat....

jazzcool 2012.01.07. 09:40:53

külföldre nem azért viszik az emberek a pénzt, hogy nyerjenek, hanem azért, hogy biztonságban legyen vagyonkájuk, nyugodtan aludjanak és ne legyenek kitéve egy ki- és beszámíthatatlan kormány döntései következményeinek.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.01.07. 09:40:53

@Lindauer László: Milyen pénzügyi háttérhatalom?
A fideszé?
Az, hogy nincsenek szövetségeseink, az az orbáni politika oka, vagy következménye?
Félmilliónál már többen vannak tisztában ezzel.
Ezek közül százezer már kint járt az Operaház előtt.

ezmegmi?? 2012.01.07. 09:40:55

pontosan a "megvédik" ige miatt keresem a lehetőséget a nem sok (kb 2ezer euro), de nekünk igenis fontos tartalékunk kivitelére. semmilyen szinten nem bízom ezekben a majmokban.

homér 2012.01.07. 09:43:34

@Jankove: "Megint hitelt veszünk fel. Hitelekre azonban nem lehet az örökkévalóságig alapítani egy ország működését, és ezt ideje lenne mindenkinek felfogni. 20 év alatt kényelmes látszatkormányzás mellett a nemzeti vagyon köddé vált, most pedig ahhoz a határhoz kezdünk érni, ahol az összbevétel eléri a kiadásokat."

azért tégy egy pici különbséget a hitel és a hitel között. itt refinanszírozásról van szó.

a 20 éves mesére meg azt tudom mondani, hogy ha szerinted az elmúlt 20 év alatt nem lépett előre az ország (az adósság kb. ugyanott van), akkor rettentően sajnállak. végy elő egy 90-es évek elején felvett szomszédok epizódot. nos, szerintem az akkori átlag ma gettónak felel meg.

magyar ember teli szájjal 2012.01.07. 09:45:20

@waszabi: És 6 Ft lesz a tej. Maga Selmeczi Gabi feji a népnek.

istivagyok 2012.01.07. 09:47:15

@jazzcool:Olvasd el a korábbi hozzászólásomat, és rájössz itt nem a pénz biztonságáról van szó

gabocaboy 2012.01.07. 09:48:02

@s: hát igen, a pénzt a végrehajtók elől is érdemes eltenni.
már 2500 ft parkolási dijelmaradásért rádugrik egy önálló birósági, és csinál 40 ropit belőle.

Mr. Waszabi 2012.01.07. 09:52:38

@magyar ember teli szájjal: :) Kösz, most megnyugodtam. Ha maga Gabika mondta, akkor biztosan úgy lesz.

béla a görög (törölt) 2012.01.07. 09:53:12

Nem így kell vizsgálni a dolgokat.

1) Másfél év kellett ahhoz hogy az átlagemberek azt mondják, hogy 'elmentek ti a ... oda' - játszatok a saját ... ÉS pénzetekkel.
2) Másfél év kellett ahhoz hogy a nemzeti/jobb/fidesz oldalon elkezdjék kapisgálni hogy pénz kell a gazdasághoz mert pénzből élünk nem ideológiából.
3) És végezetül ha már elvitted a pénzed feleannyira spekulálsz sokkal inkább biztonságra törekszel.
Lehet a bolsilibsi nem fog tüntetni de elviszi a pénzét. és nem csak ő.

hát ennyi. nincs már jelentősége a cikknek. a pénz elment. bye-bye

Lindauer László 2012.01.07. 09:53:12

@kolbászoszsömle: a cionista pénzügyi háttérhatalomra gondolok,mely tagadja a létét,de világuralomra törekszik.A pénz fegyvereivel(adósagcsapda) tartja sakkban európát,itthoni kiszolgálói : mszp,szdsz,lmp. Ök a 19-es patkány forradalom unokai,a történelem ismételi önmagat.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 09:58:34

@homér:
Az infláció lehet magasabb a jegybanki alapkamatnál.

Polemius 2012.01.07. 10:01:46

Ha a miniszterelnök megmondta, hogy nem államosítanak bankbetéteket, akkor biztosan úgy lesz. (Egyébként konkrétan elhangzott így? Szó volt a devizabetétek zárolásáról vagy forintosításáról is?).

Hiszen azt is mondta, hogy:
"megvédjük a nyugdíjakat"
"lesz radikális és azonnali adócsökkentés"
"senki nem jár rosszul"

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.01.07. 10:01:50

@Lindauer László: A '19-es patkányforradalom alatt volt az utolsó sikeres magyar hadjárat.
A '19-es patkányforradalom fegyverrel védte az országot.

A '19-es patkányforradalom alatt egyeseknek fontosabb volt a patkányok elleni harc, mint az ország.
És akkor is pont a keresztényeknek volt fontosabb a patkányirtás, mint az ország.

jazzcool 2012.01.07. 10:04:10

@istivagyok: az általad emlegetett békekölcsön sokkal egyszerűbb formája, amit adóemelésnek hívnak, már megvalósult. az 27-os áfát már mindenki fizeti, méghozzá nem kölcsön formájában... jövőre pedig jó eséllyel növekszik majd az szja is, mert a különadókat kivezetik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.07. 10:04:26

"Van-e arra esély, hogy államosítják a magánbetéteket? Orbán mai nyilatkozata szerint nem,"
Hát, én az eddigi magyar qrmányok intézkedései alapján nem lennék biztos abban, hogy amire nemet mondanak, azt nem teszik meg :D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 10:07:07

@homér:
Te feltehetőleg Budapesten élhetsz. Az átlag ma jobban él, de a medián sokkal szarabbul. Nyilván TV, mobiltelefon biztosan van, de létbizonytalanság az van helyette.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 10:08:57

@homér:
Mellesleg ha már szomszédok, neked fogalmad sincs mi Magyarországon a gettó. Ne is lepusztult falusi házakat nézz, hanem városokban 1-1 kapu mögötti belső utcákat, omladozó kis ház szerűségekkel. Na az a gettó, nem az új gazdagréti panelházak a 80-as évek végéből.

biobender 2012.01.07. 10:21:01

"Aki külföldre viszi a megtakarításait, különös módon abban érdekelt, hogy maradjon Orbán, Matolcsy, a kapkodó gazdaságpolitika, valamint ne legyen megállapodás az IMF-fel, és az ország robogjon gőzerővel a csőd felé."

Ez durva csusztatas. Aki kulfoldre viszi a penzet az ATTOL FEL, hogy a fentiek folytatodnak. Te amikor biztositast kotsz es fizetsz is erte akkor abban valsz erdekeltte, hogy leegjen a hazad? Na ugye.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.07. 10:28:31

@Deres: Nekem is ez a véleményem! Aki egyszer államosította a magánvagyonok egy részét, az máskor is meg fogja tenni. És a hívőknek majd beígéri, hogy majd visszaadja. Majd hoz egy törvényt, hogy majd csak később. Majd még egyet, hogy mégsem.

Aki disznók közé keveredik, megeszik a korpákok!

Démonmac1 2012.01.07. 10:29:43

"
Lindauer László 2012.01.07. 09:53:12
@kolbászoszsömle: a cionista pénzügyi háttérhatalomra gondolok,mely tagadja a létét,de világuralomra törekszik.A pénz fegyvereivel(adósagcsapda) tartja sakkban európát,itthoni kiszolgálói : mszp,szdsz,lmp."

Mégegy aki leleplezte az "összeesküvést", nyugi küldjük a fekete autót.

sfi 2012.01.07. 10:48:05

"...és ne felejtsük el, hogy a végtörlesztés is most zajlik, és emiatt is nagy a kereslet a frank és az euró iránt!"

Nagyjából eddig még érdemes volt elolvasni. A végtörlesztés inkább lefele nyomhatja az árfolyamot. Ugyanis a bankoknak az MNB a törvényben megjelölt alacsony árfolyamon adja a devizát a devizatartalékok terhére. Azaz éppen elárasztja a piacot devizával.

Etniez 2012.01.07. 10:50:37

Az euro 300 körül fog alakulni (picit felette), ez a leminősítés és a hiteltelenség felára.

Én részemről minden pénzt kiszedek a bankból egy hét múlva, amikor lejárnak a lekötéseim és devizában fogom tárolni.
Internet világában nem olyan nagy cucc kivinni a lóvét. Kimész, megkötöd a netbankod és kész...

A bankszámla államosítástól nem tartok (egyelőre), de ha beint nekünk az IMF....

Tudjátok, a hülye országok Providentje. Viktor már hívta őket, hogy készpénz kell azonnal...

Lényeg, hogy az áprilisi áfa visszatérítést eltolták egy hónappal, el lehet gondolkodni, hogy miért... Akkor fog elfogyni az összes lóvé. Ha addig nem állapodnak meg az IMF-el vagy nem tudnak államkötvényt eladni (ez utóbbi nagyon valószínű), akkor lehet izgulni a bankbetétekért.

Akik nem tudtak végtörleszteni, majd kifizetik a gazdagok végtörlesztését egyrészt adóban, másrészt az elszállt árfolyam miatti megemelkedett törlesztőkbe.

Jó gondolkodást mindeninek.

homér 2012.01.07. 10:51:00

@Zabalint: mint írtam, jelenleg van olyan számlán, ami az alapkamathoz kötött. és fura mód én valahogy mindig megtaláltam azt a bankot, ahol nem inflálódott a pénz. nem, nem az otp az.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2012.01.07. 10:51:33

Arra a fordulatra, miszerint zorbán azt mondta, nem államosítják a bankbetéteket, mindig az igenis miniszterúr jut eszembe: "Semmit sem hiszek el, amíg hivatalosan nem cáfolják".

2012.01.07. 10:51:59

@homér: "ha szerinted az elmúlt 20 év alatt nem lépett előre az ország"

Szerinted miben lépett előre? Az egész ország infrastruktúrális pillérjeit a múlt században tették le, mégcsak nem is az elmúlt 20 évben. Mamár egy villamosmegálló átadása is világszenzáció számba megy, annyira "dinamikus" itt a fejlődés. Amit te fejlődésnek hiszel, azt úgy hívják látszat cukormáz. Épült sok sok szép irodaház, pláza, csillivilli üzlet, persze mind multi tőkéből. Csak éppen, amitől működik a gépezet, ami nem látványos, viszont költséges és fontos, na arra nem jutott egy forint sem. Kirúzsozták, kifestették a halottat. Kentek a rozsdára egy kis festéket.

"szerintem az akkori átlag ma gettónak felel meg"

Gettó annak, aki a külsőségeket nézi, akinek agyára ment a jólét. Eljutottunk oda hogy a honpolgár akkor érzi jól magát, ha az alsógatyájába is lcd tévé van építve hitelből. A 80 - 90-es évek puritánságáról viszont süt a funkcionalitás, és az "addig nyújtózkodj" elv. Ott nem az volt a lényeg hogy luxus legyen, hanem hogy működjön. Egyébként meg amit te fejlődésnek élsz meg, az a technika automatikus fejlődéséből következik. Egyébként ma is vannak trabantok, úgy hívják Swift.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.01.07. 10:52:57

Nekem még megvan a levélke amit Orbán Viktor küldött hogy megvédik a mnypt-befizetéseimet.
És megvan a szándéknyilatkozatom is, hogy maradni akarok a mnypt-ben, bár egy évig nem utalnak oda lóvét.
Gondolom a mostani nyilatkozatára is van kőbe vésett garancia mint az előző kettőre.

Egyébként pedig az hogy a betétek körül kering a hisztéria csak maguknak köszönheti, ők a keresett felelősök. Már a jó napot-ot sem hiszük el nekik az elmúlt másfél év unortodox ámokfutás után.
A politikai hozadéktól meg nem félnék egy olyan országban ahol a 70%-nak a hó végéig van pénze és megtakarítást sosem látott. A magyar mentalitás, a "dögöljön meg a szomszéd tehene" miatt még jól is jöhetnének ki egy betét-einstandból, ők a Robin Hood, elveszik a biztos csaló hangyáktól mondjuk a 10/5 millió feletti összeget és majd jól valami hangzatos célra fordítjuk az egytizedét (veszünk mondjuk egy MOL-pakett 2.0-át), a többin meg a sleppet hizlaljuk tovább.

Etniez 2012.01.07. 10:55:02

@Droli: Ja, Lázár nem sokára bedobja a Lex Hódmezővásárhelyet, hogy a bank vigye el az árfolyamveszteséget...

Gondolom a külföldi és belföldi reakciókat tudod.

Azt kell tudomásul venni, hogy amíg a Fidesz ezt csinálja gazdaságpolitika helyett, addig ez lesz.
Gyűlölöm az IMF-et, de most alig várom hogy gúzsba kössék ezt a tehetségtelen brigádot. Nem az a baj, hogy nem értenek hozzá, hanem az, hogy senki nincs akire hallgassanak.

homér 2012.01.07. 10:55:43

@Zabalint: "Te feltehetőleg Budapesten élhetsz. Az átlag ma jobban él, de a medián sokkal szarabbul. Nyilván TV, mobiltelefon biztosan van, de létbizonytalanság az van helyette. "

ennek semmi köze, hogy hol élek. a gyerekkoromat félig a nagyapán 20-25nm-es, már akkor összedőlés félben lévő vályogházában éltem le. nem volt pénz, hogy felújítsák. akkor. nyomor volt. innen értem el azt, ahol most vagyok. 30 év kellett hozzá. köszönöm, megvagyok, megdolgoztam érte. és nem sírom vissza a "régi szép időket". akkor szinte mindenki nyomorgott. most is vannak ilyenek, de lényegesen kevesebben. és bocs, ha kemény leszek, de maguknak köszönhetik. és is nyomoroghatnék, de nem ezt az utat választottam.

Dr.Bio74 2012.01.07. 10:56:26

Ez a poszt tetszene amennyiben egy kis optimizmust csepegtetne, de az eddig elmúlt történések fényében erős naivitást sugároz ( alapból vagy megrendelésre?).
Részemről én az eddig elszenvedett jóságok miatt, kiveszem azon pénzecskémet, melyet hosszú évek alatt sikerült összegyűjteni, nem viszem külföldi bankba, inkább elkezdem megvalósítani azt, amire elkezdtem gyűjteni, mert lehet később már semmit sem fog érni.

reeve 2012.01.07. 10:57:04

"Aki külföldre viszi a megtakarításait, különös módon abban érdekelt, hogy maradjon Orbán, Matolcsy, a kapkodó gazdaságpolitika..." Ez nem feltétlenül igaz. Ilyen alapon azt is mondhatnánk, hogy aki biztosítást köt a házára az abban érdekelt, hogy a háza leégjen, mert akkor nem hiába fizetett a biztosítónak. Egyébként meg én devizahitelesként titokban szurkolok, hogy ne kapjunk hitelt az IMF/EU-tól, mert akkor bukik ez a tehetségtelen, arrogáns banda.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2012.01.07. 10:58:46

Én nagyon szomorúnak tartom, hogy eljutottunk odáig, a kormány minden szinten cáfolja a rémhíreket, miszerint államosíthatja a betéteket. Ennél már csak az szomorúbb, hogy amióta ez a afromagyar vezeti az országot a fejemben motoszkál ez a gondolat, de az utolsó lökés a nyugdíjunk erőszakos államosítása volt számomra, ami bebizonyította magyarországon diktatúra van. Így aztán a napokban meg is tettem ezt a lépést, az én pénzem már nem itthon pihen mint megannyi átlagmagyarnak sem. Ha már az ember a magyar bankban tartott pénzét kiveszi, ez gyk. azt jelenti a legrosszabbra készül. És jól teszi, mert lehet a forint erősödni fog és lehet bukunk rajta, de inkább bukjak és maradjon pénzem minthogy egy reggel arra keljek, egy "tartozom neked" papír lett életem munkája.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:00:44

@homér:
Attól, hogy most te nem nyomorogsz, most még többen nyomorognak, mint a 80-as években, lásd munkanélküliség, ami akkor nem volt. Az meg, hogy szerinted azok mind maguknak köszönhetik, szűklátókörűségedre vall. Sikeres emberek példájából nem vonható le az a következtetés, hogy bárki lehetne az. Ha 1000 embert elküldenénk rulettezni, akkor 500 meg fogja duplázni a pénzét, ha tovább játszanak, 250 megnégyszerezi, ha még tovább, akkor 125 megnyolcszorozza. Akkor ha van még 1000 ember, aki nem ment el kaszinózni, azoknak bátran verheti a mellét a 128, hogy lám, ti nem mertétek bevállalni? Mert az élet is ilyen kockázatos döntésekről is szól.

homér 2012.01.07. 11:01:16

@Zabalint: "Mellesleg ha már szomszédok, neked fogalmad sincs mi Magyarországon a gettó. Ne is lepusztult falusi házakat nézz, hanem városokban 1-1 kapu mögötti belső utcákat, omladozó kis ház szerűségekkel. Na az a gettó, nem az új gazdagréti panelházak a 80-as évek végéből. "

a szomszédok nem csak gazdagrétről szólt, és igen, ami akkor átlag volt, az ma gettó. a gettó meg nem 2db, 500nm-es területről szól, ahol már dőlnek a házak. a gettó az alsó 20%. ebbe benne van az a réteg, aki 20 évvel ezelőtt átlagosnak mondhatta magát. 20 éve státusszimbólum volt az autó. legalább is vidéken (igen, ismerem a vidéket...). kuriózum volt. az utcában volt belőle vagy 10db. igen, ami akkor átlag volt, az ma a gettóban elérhető. még az autó se csoda, pedig 20 éve az átlagon felüliek engedhették meg maguknak. vidéken. igen, ismerem a vidéket. vagy mondtam már? de te ezek szerint nem.

szemtanú 2012.01.07. 11:01:38

"Hát, hölgyeim és uraim, mi mindent megpróbáltunk, de az elmúlt nyolc évben felhalmozott adósság, az elhúzódó gazdasági és/vagy pénzügyi válság, valamint a nyugati oligarchia által szponzorált politikai nyomás ránk kényszeríti azokat az intézkedéseket (megszorításokat), amiket most kénytelen vagyok bevezetni a nemzet megmentése érdekében."
Orbán Viktor 2012-es országértékelő beszédéből

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:01:47

@homér:
Mellesleg én sem sírom vissza azokat az időket, de más okokból nem. Viszont az óriási baromság, hogy akkor többen nyomorogtak volna.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:03:15

@homér:
Te kevered a motorizációt, technikai vívmányok elterjedését az alapszükségletekkel. Hiába van több embernek autója és mobiltelefonja, ha több is éhezik.

homér 2012.01.07. 11:04:59

@Jankove: "Szerinted miben lépett előre? Az egész ország infrastruktúrális pillérjeit a múlt században tették le, mégcsak nem is az elmúlt 20 évben. Mamár egy villamosmegálló átadása is világszenzáció számba megy, annyira "dinamikus" itt a fejlődés. Amit te fejlődésnek hiszel, azt úgy hívják látszat cukormáz. Épült sok sok szép irodaház, pláza, csillivilli üzlet, persze mind multi tőkéből. Csak éppen, amitől működik a gépezet, ami nem látványos, viszont költséges és fontos, na arra nem jutott egy forint sem. Kirúzsozták, kifestették a halottat. Kentek a rozsdára egy kis festéket.
"

Te, én rendszeresen járok külföldre. 20 éve Ausztriába átlépve az ember ledöbbent. "ilyen is van?" tette fel a kérdést. ha jól értem, te még ezen a szinten vagy manapság is. hűtőládát vettél már? :)

igen, 20 év alatt bődületeset léptünk előre.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:05:28

@homér:
És akkor arról ne is beszéljünk, hogy az új Suzuki a legtöbb embernek hitelből jött össze, amelyek egy része most bedől, a többiek egy része pedig meghúzza a gatyaszárat, vagy eladja. Egyébként szvsz egy 4 tagú családnál nettó 300 ezer összjövedelem alatt nem lenne reális az autó tartása, mégis sokan inkább máshol spórolnak, hogy meglegyen.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:06:54

@homér:
Pedig amiről beszélsz, az tényleg a látszat. Anno csak egyféle joghurtot vehettél a boltban, most 20 félét, viszont anno többen vehették meg azt az egyfélét.

homér 2012.01.07. 11:07:21

@Zabalint: "Az meg, hogy szerinted azok mind maguknak köszönhetik, szűklátókörűségedre vall. Sikeres emberek példájából nem vonható le az a következtetés, hogy bárki lehetne az. "

beszűkült világképre vall, ha mindenért másokat hibáztatsz, azért is, ami egyébként rajtad állna.
nem vagyok sikeres, nem hoztam fel sikeres embert példaképp. átlagosnak mondanám magam. de a nyomorból jöttem. ez sikeres? én csak tettem azért, hogy ne ragadjak a nyomorban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:09:18

@homér:
És akkor arról ne is beszéljünk, hogy közlekedés. Bármennyire is jól hangzik, mennyi autópálya épült, messze nem tartotta a lépést az autók számával. Nézd meg pl. a 85-ös főút forgalmát, és az utat, pedig az állapotra még rendben van, mondhatnék rosszabbat. És akkor ott a vasúti közlekedés, ami a legtöbb vonalon évről évre lassabb, állítólag Budapest-Siófok vonalon 5 évente nő negyed órával a hivatalos menetidő.

homér 2012.01.07. 11:09:29

@Zabalint: látod, nem ismered a VALÓS 90-es éveket.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:10:23

@homér:
Az még inkább beszűkült világképre vall, hogy nem ismered a szociális érzékenység fogalmát, ha nyomorról beszélek, automatikusan személyes panaszkodásnak veszed.

homér 2012.01.07. 11:11:13

@Zabalint: te nem ismered a valóságot. az én nagyszüleim nyomorogtak. 80 évesen a piacon álltak, hogy megéljenek valamiből. az én szüleim ma fényévekre vannak ettől az állapottól.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.07. 11:12:02

Jöjjön mert jönnie kell a szakértői kormánynak, nincs mese!

„Itt az idő”, be kell látni, az Orbán kormány megbukott. Ezeket a terheket már nem lehet elviselni, szembe megy a világgal, a magyar nép szenvedése nem mehet tovább!

Olyan hiteles elnök és szakértői kormány kell aki visszaszerzi az emberek hitét, bizalmát, normális és európai!

A magyar kormányok közül elsősorban a Bajnai-kabinet tekinthető „szakértői kormánynak”. Az a kormány a rendelkezésre álló egy évben az előre bejelentett programját szinte teljesen végrehajtotta, melynek eredményeként nagyrészt sikerült stabilizálni a magyar gazdaság helyzetét.

A poszt-Berlusconi Olaszországban hatalomra került Mario Monti kormánya is már több érdemmel büszkélkedhet. December közepén eurótörténeti csúcsot jelentő, 6,47 százalékos átlaghozam mellett értékesített 3 milliárd eurónyi 5 éves lejáratú államkötvényt a piacon. Az eredmények mögött pedig többek között a Berlusconi távozásával felállt új kormány és az EU közötti jóval kedvezőbb viszony is ott áll. A kötvények kamatlábai a novemberi csúcs után azóta is jócskán csökkentek és a helyzet konszolidálódni látszik.

Háromszoros bóvli Orbán kormány van egérút, usgyííííí..

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:12:40

@homér:
Más:
Ne 95-höz viszonyíts. Az volt a mélypont, onnan kb. 2000-ig sokat fejlődtünk, 2000-től 2008-ig is, bár akkor már nagyrészt a jövőnk felélésével. És nem csak a gazdasági válság az oka, hogy azóta hanyatlás van.

homér 2012.01.07. 11:12:58

@Zabalint: már hogyne ismerném. Budapesten élek, de a családom továbbra is vidéki. ott élnek, ahol felnőttem. döbbenet, mennyit fejlődött azóta a vidék.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:13:29

@homér:
Nézz kicsit utána jobban, ma mennyien nyomorognak az országban!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:14:13

@homér:
Vidék alatt mit értesz? Pl. Baranya mennyit fejlődött?

homér 2012.01.07. 11:14:44

@Zabalint: "Az még inkább beszűkült világképre vall, hogy nem ismered a szociális érzékenység fogalmát, ha nyomorról beszélek, automatikusan személyes panaszkodásnak veszed. "

én nyomorogtam gyerekkoromban. te nem ismered a nyomort, ha a mai alsó 20%-ot nyomorgónak tekinted. fogalmad sincs arról, hogy mi a nyomor.

2012.01.07. 11:16:30

@homér: "én rendszeresen járok külföldre. 20 éve Ausztriába átlépve az ember ledöbbent. "ilyen is van?" "

Én nem járok rendszeresen külföldre, viszont már 20 éve sem döbbentem meg pl; ausztriában semmin. Tudod a nyugat -ha objektíven nézed- addig szép amíg hallasz róla, aztán rájössz, hogy ott is csak emberek élnek, max nem kűszködnek napi gondokkal.

"igen, 20 év alatt bődületeset léptünk előre"

Örülök hogy legalább te jól érzed magad itt. Én nem érzem olyan dinamikusnak a fejlődést, viszont ezért a kevésért is hatalmas árat fizettünk, és nyőgni fogjuk még vagy 100 évig. Nemcsak materiális értelemben. 20 év alatt egy igazi hamisítatlan mocskos erkölcsi fertővé züllött, ebben a fenenagy látszat jólétben az ország. Ha szerinted megérte, akkor gratulálok.

homér 2012.01.07. 11:17:53

@Zabalint: hajdú-bihar, és eszméletlen sokat. nagyapámék utcájára rá se ismertem. kb 15 éve nem jártam arra, tavaly nyáron elbicajoztam oda. az összedőlő félben lévő vályogkunyhók helyén 100-150nm-es házak (foghíjtelkeken ott voltak a régi lepukkant házak). autó minden udvaron. rend. út kövezve. közművek!!! stb.

doominogame · http://www.doominogame.com 2012.01.07. 11:20:01

Lassan mondom, hogy értse mindenki: NEM LESZ GÁZÁREMELÉS!
Kétszer mondom ,hogy értse mindenki: NEM VESSZÜK EL AZ EMBEREK BETÉTJÉT! NEM VESSZÜK EL AZ EMBEREK BETÉTJÉT!

Van itt valaki, aki valamit nem ért?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:21:59

@homér:
Mert az alsó 20% valóban nyomorog is. Továbbá az alsó 50%-nak bizonytalan a helyzete.

Nagyszüleim pedig a szocializmusban gyári munkások voltak(nagymamámnak jobb sorsa lett volna, ha marad a Horthy rendszer), és anyám mégis egyetemre járhatott. Másik nagyszüleim még csóróbbak voltak, 4 gyerekkel egy csóró faluban, ahol a 70-es években 2 ezer emberre egyetlen autó jutott, és apám mégis egyetemre járhatott. Ma két minimálbéres szülő gyerekének esélye nem lenne ugyanerre, anyagilag, kivéve ha egyetemi városban laknak. Arról most nem beszélnék, hogy az átlagos falusi iskola színvonala is esett annyit, hogy már messze nem ugyanazokkal az esélyekkel indulna apám tanulmányi szempontból sem.

homér 2012.01.07. 11:22:40

@Jankove: "már 20 éve sem döbbentem meg pl; ausztriában semmin"

na, ilyet is ritkán hall az ember. ezek szerint dőzsöltetek. voltak ilyenek is a 90-es évek elején. én már akkor is keményen dolgoztam, sikerült is alapot adni az életemnek, de ennek ellenére sokáig tartott, amíg hozzászoktam a határon túli "aprócska" eltérésekhez. ma ilyet már messze nem tapasztalni. még ha ez egyeseknek csak látszat. mondjuk az ilyeneket elküldeném pár hónapra albániába aklimatizálódni. ott lehet még 90-es magyarországi állapotokat találni. kellene egy kis idő, amíg visszaszoknak.

Mária 2012.01.07. 11:23:27

@Droli:

"Orbán lehet, hogy csapnivaló miniszerelnök, de kiváló politikus (nézzétek meg, hány éve él ebből :-),"

Inkább azt gondold végig, hogy hány országban választanák miniszterelnökké ezt a "tehetséges" embert, és hogy hány országban nyerne választást az a párt, amelyiknek ez az ember a miniszterelnöke.

Mária 2012.01.07. 11:25:00

@Mária:

miniszterelnök-jelöltje

homér 2012.01.07. 11:25:51

@Zabalint: "Mert az alsó 20% valóban nyomorog is. Továbbá az alsó 50%-nak bizonytalan a helyzete."

nos, nálunk, falun (6000 fős település) volt 10%, aki gondok nélkül élt. a maradék 90%-nak napi megélhetési gondjai voltak. nem, nem az autót nem tudták megtankolni, hanem kenyérre nem volt pénz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:26:21

@homér:
Azt is nézd, milyen munkalehetőségek vannak vidéken. Fel lehet újítani az utcákat egy Isten háta mögötti faluban, de munka attól még nem lesz. Azt tudom, hogy Kelet-Magyarországon a városok és a környezetük sokat fejlődött, Nyíregyháza és környéke például, de hogy ez igaz lenne a városoktól távolabb eső településekre is? Apám ahol felnőtt, az Őrségben az mára a 2 ezer lakosságából 600-at megtartott, és ugyan ma már nem 1 autó van a faluban, hanem sok, de az infrastruktúra semmit sem fejlődött, az utak rossz állapotban vannak, helyben van 30 embernek munka, 150-en máshová járnak be, a többi nyugdíjas vagy munkanélküli.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:27:16

@homér:
És meséld, hogy törtél ki? Csak nem jártál egyetemre? Mert ahol kenyérre nem jut, ott arra sem.

2012.01.07. 11:27:29

@homér: "akkor szinte mindenki nyomorgott. most is vannak ilyenek, de lényegesen kevesebben. és bocs, ha kemény leszek, de maguknak köszönhetik"

Súlyos fogalomzavarban szenvedsz. Neked mi a nyomorgás? Hogy nem jut lapostévére, vagy hogy nem jut kajára? A régi rendszerben nem beszéltünk fényűzésről, de hajléktalanokról, koldusokról, kilakoltatásról, éhezőkről sem! Az nonszensz volt, hogy egy átlag család nem tudja iskolába járatni a gyerekeit, és meg kell gondolni egy vacak túrórudi megvásárlását is. A mai rendszerben barátom lényegesen több a nyomorgók száma, és az a poén, hogy a hozzád hasonló magabiztos fazonok is simán ébredhetnek a híd alatt egyik napról a másikra.

Biztosan sokan tehetnek arról hogy nyomorognak, de úgy gondolom többen vannak azok, akik elhittek valami hazugságot, aztán ráébredtek az igazságra.

Mária 2012.01.07. 11:28:52

@homér:

"döbbenet, mennyit fejlődött azóta a vidék."

Mtass statisztikát erről a fejlődésről, különös tekintettel:

- a hazai tulajdonú kkv-k számáról és ennek a számnak a növekedéséről

- az alkalmazottaik létszámának a növekedéséről és a munkabéreik összegéről

- a vidéki vállalkozások nettó bevételei nek / adózás utáni nyereségének az alakulásáról

*

Ebben lehetne mérni ugyanis a "növekedést" meg a "fejlődést", nem abban, hogy mire szórjk szét a csókosok között az uniós támogatásokat.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:30:28

@homér:
Ja és még egy példa. Dunántúli, fejlettnek tekinthető városban vajon miért van az, hogy gyári, minimálbéres melóhoz is protekció kell?

homér 2012.01.07. 11:31:25

@Zabalint: fogalmazzunk úgy, hogy nem 25 éves koromban kezdtem azzal szembesülni, hogy dolgozni is kell valamit az életben. amit én gyerekkoromban átéltem, azért ma felelősségre lehet vonni a szülőket. de akkor ez volt a természetes.

homér 2012.01.07. 11:32:07

@Zabalint: bocs, de a tényekkel ne vitatkozz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:33:23

@homér:
Aha, persze, gondolom akkor is elment a bérük 70%-a lakhatási és rezsi költségekre, mint egy mai minimálbéresnek, aztán a 30%-ból vehetik a kaját...

Érdekes, én csak azt hallom, hogy egyre többen kerülnek rezsi hátralékba, majd kapcsolják le a közműveket végül. Ismerősöm mesélte, a szomszéd kislány a facebookon éli le az életét. Ugye milyen szép, modern világ? Anno nem volt facebook. Később kiderült, se fűtés, se áram nincs a kislánynál, rokonnál tölti fel a trés telefonját, és a 0.facebook.com-on tolja. Ő szerinted nem nyomorog?

2012.01.07. 11:35:16

@homér: "na, ilyet is ritkán hall az ember. ezek szerint dőzsöltetek"

Anyagias vagy, és látszat érdekel.Sosem dőzsöltünk, teljesen átlag prosztó család a miénk. Ennek ellenére pl; mostanában nagyon jól keresek (az átlaghoz képest messze-messze többet) mégsincs okostelefonom, és státuszszimbólumaim. Tudod miért? Mert nem ebben mérem az értékeket.

"amíg hozzászoktam a határon túli "aprócska" eltérésekhez. ma ilyet már messze nem tapasztalni. még ha ez egyeseknek csak látszat"

Azért nem látod az eltéréseket, mert hozzászoktál. Ha minden nap Egyiptomba járnál, egy idő után fel sem tűnne a piramis, és a sok ókori épület, pedig abból kurvára nincs egy sem magyarországon.

PonDrow 2012.01.07. 11:35:25

1, NEM hiszek abban, amit a FIDESZ mond. Lásd a "nyugdíjvédelmi" kampány, a választások előtt. Aztán pár hónap múlva mi lett belőle?

2, Nem feltétlenül kell számlát nyitni külföldön. Elég nem forint készpénzben tartani. Otthon. :( A kamatveszteség kit érdekel, ha sürgősen kellene, mert éppen államosították a forintszámlákat?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:36:05

@homér:
Ma más világ van, örül aki megtapasztalhatja a munkát.

homér 2012.01.07. 11:36:44

@Jankove: nos, tévedésben élsz. te valami komcsi központban nevelkedhettél. felénk igen is gond volt a napi élelem is. azóta is rühellem a zsíros kenyeret. az akkor főfogás volt nálunk.

az én példám is azt mutatja, hogy ki lehet törni. nem lottón nyertem, nem politikusok a haverjaim, és még csak nagy pénzes haverom sincs. mond már meg, hol vétettem, hogy sikerült ebből kitörni? másoknak kellene megköszönnöm? vagy hatalmas tettet hajtottam végre, és most mindenkinek fel kellene rám néznie, mint a csodára? ha van ilyen, akkor azt rettenetesen lesajnálom.

homér 2012.01.07. 11:40:13

@Zabalint: ok, ezek szerint csak nekem "parádéztak", és miután végigjártam a falut, gyorsan visszanyomorogtak. szar így nyomorogni. mennyivel szebb volt 25 éve, amikor a padlásra nem engedtek fel, mert leszakad alattam, és akkor nézhetünk.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:42:28

@homér:
Ja, és tudod miért nem nyomorgok? Mert szüleim megteremtették számomra a feltételeket. De az a gyár már nem létezik, ahol apám vegyészmérnökként dolgozott(ma már fingja nincs arról a szakmáról, mert egészen mást csinál, anyám is vegyészmérnök volt, és ő is váltott), és onnan fokozatosan 1000 ember került utcára, mellette egy rakat más gyárból is. Ugyanebben a városban töredék annyi munkahely van manapság. Ha önteltek lennének szüleim, azt mondanák, ők tettek azért, hogy sikeresek legyenek, de ők azt mondják, hogy ebben elég sok szerencse is volt, hogy jókor voltak jó helyen, jókor váltottak, stb. Apám volt kollégái közül sokan ma az utcán vannak. Nem megyek abba bele, hogy tehetnek-e róla, de az tény, hogy kevesebb a munkahely, kevesebben érhetik el ugyanazt, és ezeknek az embereknek az életszínvonala igenis jelentősen romlott. Pedig ez a város messze nem tartozik a rosszabbak közé, mi lehet pl. az általam felhozott Baranyában?

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.01.07. 11:42:49

Az a gondolat bánt engemet, hogy lesz-e euró 4-6-12-24 hónap múlva. Emellett, hogy hány forint lesz, csak másodlagos, bár nem elhanyagolható.

2012.01.07. 11:44:43

@homér: "te valami komcsi központban nevelkedhettél"

Nem. Csak ha összevetem a mai rendszert az akkorival, akkor vitathatatlanul találhatunk benne sok értelmes logikus dolgot, amitől akkoriban hányt az ember. Olyan ez mint a honvédség, amikor benne van utálja, amikor leszerel mindig jóérzéssel gondol rá. Az a helyzet, hogy egy elmebeteg világban élünk barátom, ahol két ember ismeretlenül is leköpi egymást az utcán, és a hazugság, átverés olyan természetes mint a levegővétel. Ezért fordulnak sokan vissza. Ez a vadkapitalizmus néhány embernek biztosan marha jó, de a többség a fasznak a rossz oldalára született.

homér 2012.01.07. 11:46:23

@Jankove: "Azért nem látod az eltéréseket, mert hozzászoktál."

ember, tudod mihez kellett nekem hozzászokni? gyerekkoromban a pocsolyákat kellett kerülgetni, mert nem volt járda. 10 évesen felásni a kertet. reggel 5-kor kelni, mert megyünk tuskót ásni. stb. mindezt azért, hogy életben maradjunk.

bocs, de nem megszoktam valamit, hanem igencsak megváltoztak a körülmények. nem mondom, hogy ma nincsenek olyanok, akik hasonló életet élnek, mint én 20 éve, de akkor mi nem ríttunk ki a tömegből, nem a voltak sokan, akikre irigykedhetünk.

homér 2012.01.07. 11:48:54

@Zabalint: fura ezt így leírva látni... én gyerekkorom óta dolgozok. iskola mellett is dolgoztam. sokáig pénzt se kaptam érte, fel se fogtam, hogy mit is csinálok valójában. természetes volt. ahogy ma is az.

"Ma más világ van, örül aki megtapasztalhatja a munkát. " döbbenet, hogy valaki így gondolkodik. és így érthető is, hogy vannak még nyomorgók.

Roy 2012.01.07. 11:48:54

A magánnyugdíj pénztári tagok pénzét is lenyúlták, pedig ennek az ellenkezőét ígérték.
Ezek után lehet hinni nekik. Akkor is hazudnak amikor kérdeznek.
Itt tárt karokkal várják a betéteseket. Magyarul is tudnak. A határtól sincs messze.
rbgd.hu/

nemecsek ernő áruló 2012.01.07. 11:50:37

Persze ad az IMF pénzt. Persze, persze. Te még hiszel ebben? Milyen alapon? Eddig úgy néz ki, hogy leszarják, mi lesz velünk, és már a Néppárt sem áll Orbán elvtárs mögött.

Még nem látom, hogy visszavonták volna a stabilitási törvényt, és a jegybank törvényt, pedig ez egyáltalán annak a feltétele, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek velünk, akkor megállapodásról még szó sem esett. A 2000 milliárdot pedig ki kell fizetni tavasszal, az óra ketyeg, viszont már a szaudiak, és a kínaiak sem adnak egy kanyi fillért sem. Lassan eljutunk oda, mint Esztergom, csak nagyban: vagy adósság-törlesztés, vagy közalkalmazotti bérek. És erről mérhetetlenül nagyban tehet az árfolyam, azért pedig Navrasics Tibor szavai alapján elsősorban Orbán Viktor a felelős!

A pénz külföldre menekítése pedig a nyugdíj-államosítás egyenes következménye, kommunista barátom. Tudom, ez a imperialista kapitalista piacgazdaságizé távol áll tőled, és Orbán elvtárstól. Ugye a deviza-számlák forintosítása az első lépés államcsőd esetén, ezt kívánják elkerülni az emberek. Ha nincs államcsőd, van IMF megállapodás, és visszaváltják forintra a pénzüket, még mindig kevesebbet buknak, mintha minden megtakarításuk 250-es árfolyamon kerül átváltásra amikor viszont van csőd.

Igazából tudtam, hogy fidesz-droid vagy, nem csalódtam, és nem várom, hogy akár egy szavamat is megértsd.

2012.01.07. 11:50:40

@homér: "az én példám is azt mutatja, hogy ki lehet törni"

Szerencsés voltál. Nem mondom hogy nincsenek sikertörténetek, de nem jellemző. Egyébként számos embert ismertem, aki mindig kérkedett azzal, hogy önerőből talpraállt, és micsoda karriert futott be segítség és hátszél nélkül, aztán utólag mindig kiderült, hogy ez azért nem volt teljesen igaz. Ismered a közmondást, messziről jött ember azt mond amit akar.

homér 2012.01.07. 11:51:18

@Zabalint: én ma egy év alatt félre tudok tenni annyi pénzt, amiből a szüleim egész életük alatt felhalmozott javait meg tudnám venni. és ezt azzal értem el, hogy ők így neveltek. nem büdös a munka. és így ők se nyomorognak, mert nem a nyugdíjukat kell félteniük.

szakértői kormány · http://szakertoi-kormany.blog.hu/ 2012.01.07. 11:53:14

@Jöjjön hát a szakértői új kormány a haza érdekében:

Milyen szakértői kormány, baszod alássan?! Majd ha IQ alapján lesz parlamenti választás.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:53:16

@homér:
Én nem vonom kétségbe, hogy a te falud fejlődött. De ez nem jellemző az országra. Leginkább néhány sokat fejlődött város és környezetére igaz ez. Ami mindentől távol van, azok kihaltak, akik maradtak, azoknak nincs vagy alig van munkalehetőség.

biobender 2012.01.07. 11:54:09

@homér: Nos, ezt mar nem alltam meg:

"Csak ha összevetem a mai rendszert az akkorival, akkor vitathatatlanul találhatunk benne sok értelmes logikus dolgot, amitől akkoriban hányt az ember."

Egyet magyarazz meg nekem: miert kellett a mult rendszerben azt az embert aki a konzervgyarak hulladekat felvasarolta es eladta a gyogyszergyaraknak nyersanyagkent, evekre bortonbe zarni???

Es nem tevedes volt - sokszor szerepelt am a kek fenyben.

Szoval, igen, talan kevesebben nyomorogtak, mert a munkanelkuliseg a gyarkapukon BELUL volt nem kivul. Vagyis a gagyi eladhatatlan szarert is fizettek valamit, csak, hogy az emberek ne az utcan hoborogjenek, es az egeaszet lenyeltek vesztessegkent. A veszteseget meg finanszirozta a nagy SZU a szubvencionalt koolajbol, amig tudta. Ebbol meg az is kovwetkezett, hogy a jo minosegu munkaert is ugyanazt a szart fizettek mint a gagyiert, ez maskepp nem mukodott.

Aki pedig ennel tobbet akart az mehetett a hatarnak vagy a bortonbe. Ha szerinted ma rosszabb, akkor siman hulye vagy.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:54:31

@homér:
Nem a munka mint tevékenység, amit örülnének, ha megtapasztalnának, hanem a munka, mint pénzkeresés az. Még egyszer mondom, sok helyen a minimálbéres gyári melóhoz is protekció kell!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 11:56:36

@homér:
Most egy volt bányászvárosban lakok. Egyszer gyere el ide, és mond el ezt az ex-bányászoknak! De a nemrég bezárt elektronikai cég ex-alkalmazottainak is mondhatod. Elképesztő az arroganciád, szóval szerinted aki szarban van, az mind lusta, ugye?

homér 2012.01.07. 11:57:04

@Jankove: "Szerencsés voltál. " én nem érzem annak. gyerekkorom óta küzdöttem ezért, még ha sokáig fel se fogtam, hogy mi miért történik. nem tekintem sikertörténetnek, és főképp nem szerencsének. ezért se fogadom el soha azt, hogy valaki a léte miatt panaszkodik. szolidaritás? b.ssza meg, én az egész életem alatt küzdöttem, és más meg annyit nem tud felmutatni, hogy végül ilyen helyzetbe kerül? és ezért én vagyok szarházi? mert nem értem meg őt? ugyan már... ideje elkezdeni másként gondolkodni. és nem a holnapot nézni, hanem 10 évre előre tekinteni. ha képes változtatni, akkor annak 10 év múlva nagyon is látható eredményei lesznek. ha meg tovább folytatja a nyavalygást, akkor így járt. nem lehet vele mit kezdeni. ennyi a véleményem. ne másoktól várd a megváltást.

2012.01.07. 11:57:24

@homér: "gyerekkoromban a pocsolyákat kellett kerülgetni, mert nem volt járda"

Mi egy országban élünk?
Én gyerekkoromban arra emlékszem, hogy volt járda, sőt még olyan luxusra is futotta, hogy a járdaszigetek szélén fekete-fehérre le voltak kenve a kövek, hogy az autósok lássák. Ma már az úthálózat burkolatának 80%-át (ha lehet egyáltalán útnak nevezni ezt a kátyús össze vissza toldozott foltozott szart) legutoljára 30 éve látták el útburkolati jelekkel. Közlekedsz mostanában budapesten? Eltűnőfélben a sávok és útburkolati jelek. De pláza az van dögivel, és ez a lényeg.

homér 2012.01.07. 11:58:40

@Zabalint: "Ami mindentől távol van, azok kihaltak, akik maradtak, azoknak nincs vagy alig van munkalehetőség. " alkalmazkodni kell, és nem lehet a múltban ragadni. ha valaki ma logarléccel akar repülőt tervezni, akkor nem a világgal van a baj, hanem az egyénnel.

biobender 2012.01.07. 12:00:01

@Zabalint: Nos, a nyaron egy autoipari beszallitoban meseltek nekem, hogy kulfoldrol hoznak munkasokat NAGYARORSZAGRA mert nem talalnak eleg munkast. Szallitast, munkasszallast adnak, csak jojjenek Szlovakiabol es Romaniabol.

Meseld el ezt is az ex-banyaszoknak.

homér 2012.01.07. 12:01:40

@biobender: miért nekem címzed? nem én írtam, más helyett meg nem mondok véleményt.

istivagyok 2012.01.07. 12:03:15

@jazzcool: Gondold végig a kommunikációját! Nincs adó-,áfa emelés és különben is visszafogjuk adni becsszó. Csak mire vissza kapod szart se fog érni mint annak idején. Ugyanis nem fizet rá kamatot, mert csak baráti kölcsönt "kért".Mint ahogy TrueY írta Ő kezdi érteni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 12:03:23

@homér:
Nem mindenki ugyanolyan alkalmazkodó képes. Nem mindenki képes átképezni magát. De ha meg is teszi, ahol tömegeknek veszett el a megélhetése, ha mindenki mindent megtesz a változásért, akkor is lesznek köztük vesztesek, nem kevesen.

A szolidaritással kapcsolatban még egyszer felhozom apámat. Ők anno nagyon kicsi, komfort nélküli házban éltek sokan, iskola után a teheneket legeltette, és fel tudott kapaszkodni. Mégsem mondja azt, hogy aki szarban van, az tehet a sorsáról, sőt azt mondja, hogy jókor kellett lennie jó helyen a feltöréshez. Ugyanabból a faluból egyébként nagyon sok sikeres ember került ki, az országban szétszórva, ma ugyanez egy hasonló faluból elképzelhetetlen lenne.

2012.01.07. 12:03:27

@homér: "ennyi a véleményem. ne másoktól várd a megváltást"

Az én életemet nem kell megoldani, jelen pillanatban nincsenek napi gondjaim (de nem ringatom magam abban az illúzióban, mint te, hogy ez egyik percről a másikra nem változhat meg, önhibámon kívül)

Én egyszerűen csak utálom ezt az embertelen anyagias világot. Te jól érzed benne magad, mert neked a bankszámlád gyarapodása okozza az örömöt. Tipikus opportunista, önző hozzáállás, nagyjából emiatt tartunk ott ahol. Nekem az emberség, és a kiszámíthatóság sokkal fontosabb, minthogy megvásárolhassam az éppen aktuális trendet.

homér 2012.01.07. 12:04:52

@Zabalint: figyelj, egy "karriert" valahol el kell kezdeni. nekem van ismerősöm, aki elmúlt 30, és 2 éve kezdte az egyetemet.
szerinted az a megoldás, hogy ja nem kapok melót, akkor így jártam? talán majd legközelebb? felfoghatatlan számomra, hogy miért azokkal van a baj, akik tesznek az életük alakulásáért, és azokkal kell érdemben foglalkozni, akik leszarták az egész életüket, és továbbra is leszarják, de legalább sajnáljuk is már őket.

2012.01.07. 12:06:59

@biobender: "Nos, a nyaron egy autoipari beszallitoban meseltek nekem, hogy kulfoldrol hoznak munkasokat NAGYARORSZAGRA mert nem talalnak eleg munkast"

Azok harmadannyiért elvállalják feketén. Nincs ebben semmi meglepő.

homér 2012.01.07. 12:07:38

@Zabalint: nálunk meg az állattenyésztésből, meg a helyi tsz-ből próbáltak megélni.
továbbra is azt mondom, hogy a fejlődés töretlen, még ha a látható jelei csak ott jelentkeznek, ahol értelme is van a fejlesztésnek. életképtelen zsákfalu kezdjen el turizmusra építeni. ha van értelme. ha felszíni kőfejtő az egyedüli látványosság, akkor tovább kell lépni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 12:09:10

@biobender:
A komlói ex-bányászok egy csoportját meg feljelentették, mert Spanyolországban dolgoztak bányában, itthon meg felvették a segélyt. Igen, ilyen is van.

Ellenben remélem azt látod, hogy könnyen behatárolhatóak azok az országrészek, ahová a munkásokat hozzák(mégis honnan a francból lenne szabad munkaerő Győrben az Audi gyár bővítéséhez, ha eddig is szlovákok jártak át?). Sok embernek pedig családi okokból nem megoldás a költözés.

A másik pedig, hogy itthon kinyírták a szakképzést, innentől kezdve ha valamely vállalatnak szakképzett munkaerőre van szüksége, két lehetősége van, vagy betanít, vagy máshonnan hoz munkaerőt.

Az is érdekes dolog, mikor Sopronban mongol vendégmunkások dolgoztak a megmaradt textil üzemekben. Sok ezer embert vágtak ki anno. Azonban az újraindulásig volt 5-8 év, és azok, akik anno távoztak, egy részük nyugdíjba ment, egy részük az utcán van, egy részük elhúzott, egy részük Ausztriában dolgozik. Nyilván minimálbérért már senki nem volt, aki vállalná, a csövest meg nem vették volna fel.

biobender 2012.01.07. 12:10:00

@Jankove: Es persze a munkaugyi ellenoroket betonba ontik es a Tiszaba dobjak, ugye?

Mondtam, hogy hulye vagy?

homér 2012.01.07. 12:11:57

@Jankove: 6000-es falunkban a főút, meg az abból induló utak voltak elvétve kövezve. én is ilyenben laktam, főútból nyílt, és biza nem volt járda. nem tudom már mikor kövezték, de akkor már rég nem ott éltem. talán a 90-es évek végén.
de ez akkor nem volt zavaró, csak mai szemmel. akkor ez volt, ezt kellett szeretni.

homér 2012.01.07. 12:14:02

@Zabalint: nagyapám nevéhez hozzánőtt a "libás" jelző. na nem a bajnai féle okból. annál sokkal prózaibb. és élete végéig meg is maradt, nem azért mert már hozzászoktak, hanem mert 80 éves korában is hozzátartozott a mindennapi életéhez. meg kellett valamiből élnie.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 12:14:12

@homér:
Egy szóval nem mondtam, hogy nem kell igyekezni. De te a nyomort tagadod, ami pedig jelen van.

Egy példát mondok, apám ahol dolgozik meghirdettek egy állást, amihez nem kellett szakképzettség, csak érettségi, vagyis nem is hirdettek meg máshol, csak a munkaügyi központban, 179 önéletrajzot kaptak 1 héten belül. Volt osztálytársam is van köztük, és szinte biztos, hogy nem ő kapja, mert nem volt munkatapasztalata. Erre biztos azt mondod, hogy lusta, holott ő mindig mindent elvállalt, amit lehetett, lepukkadt kocsmában volt pultos például sokáig. Mondhatnék én is értékítéletet felette, mert használhatatlan FSZ képzést végzett érettségi után, de az ég szerelmére, mégis honnan tudta volna ő tapasztalatlan érettségiző diákként, hogy mi is a piacképes szakma, és mi az ami nem az?

biobender 2012.01.07. 12:15:00

@Zabalint: Azoknak vitathatalanul nagyon szar akik annak idejen elhittek a szocializmusnak, hogy egy szakma, egy munkahely es minden mastad az allam. Aki ebbol nem tudott kimaszni annak a rendszervaltas utan nagyon rossz lett. DE, az elmult rendszer pont a torekvoek es az dolgozni akarok kizsakmanyolasaval finanszirozta a kenyelmeseket - ez hazugsag volt es aki bedolt neki az megszivta.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 12:15:06

@homér:
"felfoghatatlan számomra, hogy miért azokkal van a baj, akik tesznek az életük alakulásáért"

Ki mondta, hogy azokkal van baj? A lekezelő arroganciáddal viszont van baj!

biobender 2012.01.07. 12:16:22

@biobender: "De te a nyomort tagadod, ami pedig jelen van."

Hany ongsyilkossag tortent 100 lakosra mondjuk 1985-ben es hany ma? meglepo lesz, ha utananezel.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 12:16:43

@homér:
Barátnőm nagyszüleinél, Nyíregyházán sem volt betonozva az utca, ahol laknak. Ma Nyíregyháza valóban virágzik, azonban nem ártana kicsit utánajárni, mi is az amiből ténylegesen virágzik...

egy maréknyi dollár 2012.01.07. 12:18:05

" Orbán mai nyilatkozata szerint nem.."No, csak várd meg a holnapit.
"Orbán kiváló politikus..." - miért is?

homér 2012.01.07. 12:18:09

@Jankove: "Én egyszerűen csak utálom ezt az embertelen anyagias világot. " ez a világ akkor és azoknak anyagias, akik elvárnák a "jólétet", de tenni már büdös érte. illetve azoknak, akik ezt az eszmét magukénak érzik. nekem nem anyagias a világ. és nem azért, mert most van pénzem. akkor se volt, amikor egy fillért se tudtam félretenni. de én akkor is azért küzdöttem, hogy idővel megoldjam a gondjaimat. volt életcélom, és most is van. a pénz csak eszköz.
és továbbra is azt vallom, hogy ha valaki komolyan gondolja, és nem 2 hónapos távban képes csak gondolkodni, akkor meg tudja változtatni az életét. függetlenül attól, hogy most milyen életet él.

Tiko 2012.01.07. 12:18:25

A bejegyzés írójának: ha Orbán befagyasztja a bankbetéteinket, akkor már szarni fog a szavazóira.

Tudod miért?

Mert akkor már nem lesz választás.

Tiko 2012.01.07. 12:19:32

Jah, és amikor azt mondta, hogy ez fel sem merült, akkor igen csak bal fentre nézett a srác.

Nézzétek meg jobban. Gondolt ő már erre, csak hazudik, mint a többi.

homér 2012.01.07. 12:20:20

@Zabalint: "De te a nyomort tagadod, ami pedig jelen van." nem tagadom én, csak teljesen más fogalmaink vannak róla. én átéltem a valódi nyomort, amikor gyerekfejjel is álomba dolgozod magad, csak hogy megéljetek. ma a legtöbb nyomorgó magának köszönheti az életét, és még csak tenni se hajlandó azért, hogy változtasson. persze, majd a világ fog megváltozni...

Tiko 2012.01.07. 12:21:08

@biobender: "DE, az elmult rendszer pont a torekvoek es az dolgozni akarok kizsakmanyolasaval finanszirozta a kenyelmeseket - ez hazugsag volt es aki bedolt neki az megszivta."

Miért a mostani nem ezt csinálja?

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2012.01.07. 12:23:03

@Jöjjön hát a szakértői új kormány a haza érdekében: Látom minden címlapra kerülő cikkre odaszarsz te anyádb@szó libsi féreg....

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 12:23:53

@biobender:
A textiliparos példámat elolvastad? Érdekes, hogy anno 90-ben rengetegen az utcára kerültek, és ma olyan szakképzettségű emberekre is szükség lenne, ami azoknak volt, akik anno utcára kerültek, de ma már ők alkalmatlanok erre.

A másik, hogy egy diplomásnak ma a szakmai ismereteknél is fontosabb a jó fellépés, jó kommunikáció. Állásinterjún bukta, ha nem tudja valaki elhitetni, hogy alkalmas. Ez pedig nagyban genetikai adottság is. Barátnőm apja például tipikus példa erre, szakmailag kiváló (mérnök), anno nem büfé egyetemen közel kitűnő tanuló volt, de ma is naprakész a tudása. De 100-ból 99 helyről a HR-es zavarná el. Van munkája, de nem nyújt neki megfelelő szakmai kihívást. Ha jellemeznem kéne, olyan mint egy tipikus kocka(de nem informatikus).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 12:25:55

@homér:
Pedig ez alapján igencsak anyagias az életszemléleted. Szerinted korrekt az, ha mondjuk valaki ma 8 óra munka után haza szeretne menni a családjához, de ezt nem teheti meg, mert általánossá vált a túlóráztatás? Baromi lusta ember ugye, aki a családjával is foglalkozna?

Tiko 2012.01.07. 12:26:42

@Magánvéleményem: a szekértői kormányra is kíváncsi lennék.

Kiből állna? Bod Péter Ákosból? Aki annyit tudott mondani a kerekasztalnál, hogy elnézést merre van a vécé?

Vagy Bokrosból? Akinek Holbrooke hozta postafordultával az utasításokat?

Esetleg Bajnaival? Akinek a kezébe nyomta az IMF, hogy mit kell csinálnia?

Vagy a GKI munkatársaiból?

Nevetséges. Ebben az országban, a közgazdászok értenek a legkevesebbet a gazdaságot.

Erre ékes bizonyíték az elmúlt 20 év.

2012.01.07. 12:27:05

@biobender: "Es persze a munkaugyi ellenoroket betonba ontik es a Tiszaba dobjak, ugye? Mondtam, hogy hulye vagy?"

Hehhe, a mai magyarország "ellenőrei" ezen jót mosolygok. Azért lehet az üzletekben lejárt szavatosságú szarokat árulni, azért híres az építőipar a feketemunkásoktól, azért tűnnek el minden nap milliárdok az államkasszából, mert kiváló az ellenőrzés. Én sokat dolgoztam multinál, és rájöttem egy egyetemes igazságra: ha jön is ellenőrzés akkor mindig jó előre szólnak... olyankor persze kifogástalan minden.

Ja és hülyézd azt, akivel együtt őriztél libát.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 12:27:33

@homér:
Nem, te azt tartod igazi nyomornak, amiben éltél. Nem csak az a nyomor, ha agyondolgozod magad a megélhetésért, hanem az is nyomor, ha közel, távol semmi munkalehetőség, de az is, ha a tescoban dolgozol minimálbérért, és semmi perspektívád arra, hogy valaha családot alapíts.

Tiko 2012.01.07. 12:28:53

@Zabalint: az is nyomor, ha azért dolgozom, hogy holnap is dolgozhassam..

Egyetértünk.

firka-river 2012.01.07. 12:30:19

Szeretném néhány gondolattal kiegészíteni az írást.Kezdeném mindjárt azzal,hogy ma nem beszélhetünk magyar bankrendszerről.A piaci szereplők a külföldi érdekeltségek hazai leányai.Itt kell figyelembe venni azt is,hogy ezek a szereplők mint elsődleges(meghívott!!) állampapír forgalmazók finanszírozzák az államot. és elég komolyan befolyásolják az árakat(zsarolásnak,befolyással való visszaélésnek hívják máshol).Most nem mennék bele abba,hogy miért is alakult ez így.Az itt felvázoltak tükrében érthető a kormány szabadságharca.Ami nem érthető az az időpontválasztás,na + az eddigi szolgalelkűség.Ezt a rendszert az elmúlt 20 év kormányai hozták létre,tartották fenn.Kivétel nélkül!!De vissza a betétekre."Kedves" kormányunk több olyan paragrafust is beiktatott az alkotmányba,hogy egyes "sarkalatos törvényben meghatározott esetekben" gazdasági hozzájárulásra vagyok KÖTELEZHETŐ!Valószínű nem pont a zárolásra gondoltak,de tekintve a manyupokat-a bizalmatlanság érthető és jogos.Ide kívánkozik a sok okos jogalkotó szakmai felkészültsége is(0!)aminek megint csak egyenes következménye a bizalmatlanság.Azt is érdemes mérlegelni,hogy maguk a bankok ahol a pénzeink vannak ugyanazok.Tehát ha dől akkor az egész eu-ban dől.Nem csak a nálunk.Hiányzik még(innen) az az aprócska momentum is ,hogy ezek a jóval alacsonyabb kamatok devizában értendők. Ami,lássuk be,nem annyira inflálódik mint a ft. Ezekkel a gondolatokkal sem rá,sem lebeszélni nem akarok senkit semmire.Célom a látókör tágítása.Ne adj Isten,egy kis gondolkodás,olvasgatás a döntések előtt!?

2012.01.07. 12:34:45

@homér: Te valami munkahőse lehetsz, de valamiért mégsem érzem azt, hogy fogalmad lenne mi van ma a munkaerőpiacon. Értsd meg, amikor diplomás emberek, mérnökök ezrei vannak utcán, ott nem az egyénnel van baj. Lassan az egyszerű állások is protekciósak, mamár kukás sem lehetsz kapcsolatok nélkül. Persze-persze, el lehet menni takarítani is, meg mekibe hamburgert sütni, de nézz bele a tükörbe, hamár elértél valamit az életben, te örömmel mennél utána szart lapátolni? És még így is megteszik sokan, de bazdmeg ne várd már el, hogy ehhez még jóképet is vágjanak!

Tiko 2012.01.07. 12:36:22

@Jankove: van egy ismerősöm. már bármit elvállalna, elment a Keletibe vagont takarítani.

Szerinted felvették?

Jól látod a helyzetet. Szerintem ebből előbb-utóbb exodus lesz.

Pan Modry 2012.01.07. 12:40:29

A postolonak nem sok koze van a trading technikakhoz...

Aki ma eurora valtja a megtakaritasait az valojaban stabilizalja a helyzetet, hedzsel...

Ha a huf erosodik, akkor a huf alapu beveteleinek lesz nagyobb erteke, ha tovabb gyengul akkor meg a megtakaritasai nem csokkennek tovabb, ennyi, csokolom...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 12:42:02

@homér:
Eszembe jutott még egy dolog. Egy ismerősöm huzamosabb ideig tartózkodott az USA-ban. Azt mondta, ott az emberek többsége nem töri magát, főleg a régi amerikaiak, csak dolgoznak valami egyszerű pozícióban, és élnek. Az újabban érkezett(tehát a bevándorlás valamely hullámában) értelmiség viszont igen, és sikeresebb is. De ez túlzott általánosítás, nem is erre akartam utalni, hanem arra, hogy minden társadalomban a többség nem túl ambiciózus, de ezeknek az embereknek is meg kell valahogy élnie.

Magyarországon sokak szerint az a baj, hogy ezek a rétegek nincsenek motiválva. Szerintem ez hülyeség, ezek az emberek motiváltabbak nem lesznek, de ha olyan munkahelyek lesznek, amelyek a nyomorgás nélküli megélhetést és a családalapítást biztosítják, akkor elmennek oda dolgozni(nem a kisebbségre gondolok, az más kérdés...). A probléma szerintem inkább ott van, hogy olyan értelemben túlzottan baloldali a gazdaságpolitika, hogy nem éri meg becsületesen vállalkozni, ezzel munkahelyeket teremteni. Az értelmiség is elmegy az országból. Szvsz ha lenne egy nagyobb létszámú, tehetősebb középréteg, akkor a lent lévőknek is jobb lenne. De itt ez a réteg folyamatosan csak szűkebb lesz, és ezért tartunk a hanyatlás felé. Szóval nem a motiválatlan "aljanép" körében kell keresni az alapvető problémát, hanem ott, hogy miért nem tudja a középréteg felemelni az országot, illetve miért nincs középréteg.

Pan Modry 2012.01.07. 12:42:47

@Jankove:
Nem kell kenyeskedni, ha valaki diplomas es nyelvet beszel akkor ott a kulfold, felteve ha nem bufe ruhatar szakot vegzett.

Ha nem beszel nyelveket akkor is jobb a kepzettseget nem igenylo fizikai munka mint a semmi.

homér 2012.01.07. 12:43:37

@Zabalint: "Volt osztálytársam is van köztük" ez a másik. ugyanonnan indulsz. ugyanazok a tanáraid. ugyanazok a feltételek. aztán az egyik koldus lesz, a másik meg 100 fős vállalatot hoz létre.

és erre mi a reakció? a vállalkozó egy tuskó, mert nem sajnálja eléggé a koldust.
amíg ez a szemlélet, addig érthetetlenek az álmok...

homér 2012.01.07. 12:45:06

@Zabalint: "A lekezelő arroganciáddal viszont van baj! " érdekes, szerintem meg az életszemléleteddel van baj.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 12:46:58

@homér:
Egy ismerősöm hozta fel a példát, hogy az Intel állítólag fejlesztő részleget akart Magyarországra. Nem több, mint 150 mérnökre lett volna szüksége, 10 alkalmast talált, ezért inkább felhagyott a tervével. Nem tudom igaz-e a sztori, de reális. A magyar oktatás egyszerűen nem tudja kitermelni a szakképzett munkaerőt. A sorszalagon is csak akkor lesz munkahely, ha hozzáértők megtervezik, irányítják, karbantartják, stb. De akik erre képesek is, nem fognak itt maradni! Legalábbis többségük nem. Akik közülük maradnak, azoknak sem lesz munkahelyük, mert adott szakmából kritikus tömeg alatt 0-t keresnek, afölött keresnének rengeteget.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 12:47:35

@homér:
Szóval baj van azzal az életszemlélettel, hogy a nálam szarabb helyzetben lévőket nem tekintem lusta dögnek automatikusan?

firka-river 2012.01.07. 12:48:15

Ó! lehagytam a lényeget:
Miből gondoljátok,hogy kapunk hitelt?HA TE LENNÉL egy pénzintézet felelős vezetője adnál kölcsön olyan ügyfélnek akinek:
-Nem látod a jövedelmi viszonyait
-Nem tudja miből fizeti vissza
-Nem tud fedezetet felajánlani
-Az előző hitelét sem arra használta amire célzottan kapta
-Már nyakig el van adósodva

Ezek tükrében max.a részletek átütemezéséről fogunk Tárgyalni(?)(könyörögni!), Szerintetek ettől nekünk mennyivel lesz jobb?

homér 2012.01.07. 12:49:15

@Zabalint: "Baromi lusta ember ugye, aki a családjával is foglalkozna? "

ki mondta ezt? ha találkoznak az elvárásai a valósággal, akkor mindenki lehet boldog, elégedett. akkor van gond, ha többet vár el, mint amiért hajlandó tenni. én nem vagyok "rászorulva", de a mai napig tanulok. beleásom magam ebbe-abba.
na most ne ossza már nekem az észt az, aki 20 éve "nyomorog", és közben elfelejtett írni-olvasni, mert a valóságshow-k miatt nincs ideje másra...

homér 2012.01.07. 12:51:39

@Zabalint: "semmi perspektívád arra, hogy valaha családot alapíts. "

nofene. biztos nagy perspektíva lebegett előttem, amikor reggel hatkor csákányoztuk a tuskókat az erdőben. szinte láttam a garázsban álló bmw-ket.

biobender 2012.01.07. 12:52:04

@Jankove: Hat tudod, isemerem ezt a fajta ervelest meg 1989-bol a csalodott komcsiktol. Es OK, teged nem ismerlek, de az erveid hulyek, igy jobb?

Mintha egy bortonor magyarazna, hogy mennivel jobb a sitten mint kinnt.

Nezd meg az ongyilkosok szamanak az alakulasat 85 es 12 kozott, Magyarorszagon. Aztan magyarazd el, hogy milyen rossz most.

homér 2012.01.07. 12:53:18

@Jankove: "Te valami munkahőse lehetsz, de valamiért mégsem érzem azt, hogy fogalmad lenne mi van ma a munkaerőpiacon. Értsd meg, amikor diplomás emberek, mérnökök ezrei vannak utcán, ott nem az egyénnel van baj. "

www.jobline.de

de csak ha komolyan gondolják!!! ha nyavalyogni akarnak, akkor keressenek valami blog.hu-ra végződő oldalt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 12:53:44

@homér:
"és erre mi a reakció? a vállalkozó egy tuskó, mert nem sajnálja eléggé a koldust."

Mégis milyen alapon adsz a számba olyat, amit nem mondtam?

Mellesleg én 7 éve érettségiztem, és egyelőre egyetlen volt osztálytársamat sem látom különösen sikeresnek. A munkahelyek leginkább a szülők kapcsolatain múltak. Egy kivételes példa, nem osztálytársam, de egy évfolyam velem, másik, amúgy jobbnak mondott iskolában, egy haverom. Ő ott egyedüli volt talán, aki nem tanult tovább, most kisteherautó sofőr Ausztriában, és minden volt osztálytársamnál jobban keres, és kb. 5 év megtakarításból tehermentes lakásuk van a feleségével.

Pan Modry 2012.01.07. 12:55:06

@Zabalint:
Ez igaz, azertnesik el az orszag azoktol a beruhazasoktol ahol igazan jol kerenenek az emberek, mert nincs eleg alkalmas ember.

Pofa az van aztan kurvanagy, de a mernokok nem kis reszenek egy angol nyelvu user manual is problema.

homér 2012.01.07. 12:57:18

@Zabalint: olyan az én szótáramban nincs, hogy nincs motiváció. ezek szerint megvan a gyógyír?
az tény, hogy olyanba nem is fogok, ami nem érdekel, vagy nem látok benne perspektívát.
a legtöbb ember nem képes tovább lépni. ááá, de nem velük van ám a gond, hanem a világgal, mert az elvárja ezt... és aki meg továbblép, és értelmesen teszi, az csodabogár.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 12:57:40

@homér:
A probléma az, hogy az emberek többségének nem reális az az elvárás az élettől, hogy 40 órás munkahét, emellett pedig házastárssal együtt 2 gyerek felnevelése.

"nofene. biztos nagy perspektíva lebegett előttem, amikor reggel hatkor csákányoztuk a tuskókat az erdőben. szinte láttam a garázsban álló bmw-ket. "

Még egyszer kérdezem, hogyan törtél fel? Nem azt kérdezem, hogy mit dolgoztál gyerekkorodban, hanem hogy jártál-e egyetemre, és ha igen, hogyan? Mert apám úgy, hogy a nyomorgó család ki tudta fizetni. Pedig ő is dolgozott rendesen otthon. Ma ugyanez nem jönne össze kubikus apukával és TSZ-ben dolgozó anyukával, 4 gyerekkel és nagyszülőkkel egy kicsi házban.

homér 2012.01.07. 12:59:17

@Zabalint: "A magyar oktatás egyszerűen nem tudja kitermelni a szakképzett munkaerőt."

és szerinted én csak azt a tudást alkalmazom újra és újra, amit 20 éve megszereztem?
sajnos sokan vannak, akik ebből akarnak megélni egész életükben.

homér 2012.01.07. 13:00:32

@Zabalint: "a nálam szarabb helyzetben lévőket nem tekintem lusta dögnek automatikusan? "
az élettapasztalatom szerint ma a nyomorgók döntő többsége magának köszönheti a helyzetét. képtelenek váltani, és ezért mindenkit okolnak, kivéve magukat.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 13:01:09

@homér:
"az tény, hogy olyanba nem is fogok, ami nem érdekel, vagy nem látok benne perspektívát. "

Akkor mondjuk mi van azokkal, akiket kimondottan egy terület érdekel, pl. van egy ismerősöm, aki győri, építésvezető volt, de kimondottan az építőipar érdekli? Ha te lennél a helyében, ezek szerint te is munkanélküliként állnál. Már ha az állításodhoz ragaszkodsz, mert úgyis tudom, hogy ki fogod magyarázni valahogy.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 13:04:09

@homér:
Gondolkodj már egy kicsit tágabb látókörben. Végez egy magyar iskolában valaki, megtanul egy szakmát, mondjuk szakmunkásképzőben. Keres munkát, de mindenütt azt látják, 0 a szakmai tudása. Ha van mákja, talál olyan munkaadót, aki kezdőt keres, aztán ott kitanulja, később folyamatosan fejlődhet. Ha nem talál, akkor mit csinál? Nincs honnan elindulnia. Ha más szakképzést tanul, ott meg ugyanonnan indulhat.

"az élettapasztalatom szerint ma a nyomorgók döntő többsége magának köszönheti a helyzetét. képtelenek váltani, és ezért mindenkit okolnak, kivéve magukat. "

Érdekes, én ismerek elég sok nyomorgó embert, aki nem panaszkodik, te viszont folyton panaszkodsz a rossz gyerekkorod miatt...

salamander 2012.01.07. 13:04:44

Érdekes és egyben idióta kérdés a blogoló által felvetett kérdés.

Minek nyitnánk külföldi számlát???
Minden számla Magyarországon külföldi!

***

homér 2012.01.07. 13:08:31

@Zabalint: "Mégis milyen alapon adsz a számba olyat, amit nem mondtam?"

jó, akkor nem vagyok egy tuskó, mert a velem együtt induló, azonos környezetből kikerülő, mára semmit se elérő de magát baromira sajnáltató osztálytársamat én nem sajnálom.

"Mellesleg én 7 éve érettségiztem, és egyelőre egyetlen volt osztálytársamat sem látom különösen sikeresnek. A munkahelyek leginkább a szülők kapcsolatain múltak.

Akkor majdnem az apád is lehetnék :)
Szüleim kapcsolatai? anyám ismerte a falusi ABC vezetőjét, aki előre szólt, ha narancs jön, így még korán be tudtunk állni a sorba. fejadag volt!!! ez számodra már lehet, hogy elképzelhetetlen. és hatalmas luxusnak számított, amit évente 1-2 alkalommal megtapasztalhattunk.

"Egy kivételes példa, nem osztálytársam, de egy évfolyam velem, másik, amúgy jobbnak mondott iskolában, egy haverom. Ő ott egyedüli volt talán, aki nem tanult tovább, most kisteherautó sofőr Ausztriában, és minden volt osztálytársamnál jobban keres, és kb. 5 év megtakarításból tehermentes lakásuk van a feleségével. "

igen, van aki képes tenni a boldogulásáért. ő értené, hogy miről papolok itt. képes váltani, képes távlatokban gondolkodni. képzeld el mi lett volna ha továbbtanul, és mondjuk mérnökként megy ki. még többet keresne. de ezek szerint neki nem ez volt a lényeg.

Roy 2012.01.07. 13:09:59

Vidd a pénzed, és fuss.

rbgd.hu/

Nincs messze a határtól, magyarul beszélő munkatársakkal várnak.

homér 2012.01.07. 13:12:53

@Zabalint: "Még egyszer kérdezem, hogyan törtél fel? Nem azt kérdezem, hogy mit dolgoztál gyerekkorodban, hanem hogy jártál-e egyetemre, és ha igen, hogyan? Mert apám úgy, hogy a nyomorgó család ki tudta fizetni."

nekem teljesen természetes volt, hogy gyerekként is már dolgozok. iskola mellett is volt még bőven mit tenni. középiskola mellet is. és végül igen, egyetem mellett is. persze a legtöbbje fekete meló volt, de azért hozott annyi pénzt, amiből megéltem. és nem az egyetem mellett kezdtem el spórolni az első autóra. sőt, volt, amikor vissza kellett juttatni valamicskét a szülőknek, mert már akkor is voltak ám hitelek, és be kellett fizetni a csekket.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 13:15:27

@homér:
"jó, akkor nem vagyok egy tuskó, mert a velem együtt induló, azonos környezetből kikerülő, mára semmit se elérő de magát baromira sajnáltató osztálytársamat én nem sajnálom."

Én meg figyelembe veszem a körülményeket is. Mert messze nem azonos körülmény az egy osztály, az csak egyetlen tényező. Másrészt meg szerintem kissé aljas dolog lenézni azokat, akik nem vitték sokra, még ha ezért nem is tettek, hiszen akkor ott tartunk, hogy azt kapták, amit érdemeltek, de a megvetésedet már nem érdemlik ezen felül extrán.

"Akkor majdnem az apád is lehetnék :)
Szüleim kapcsolatai? anyám ismerte a falusi ABC vezetőjét, aki előre szólt, ha narancs jön, így még korán be tudtunk állni a sorba. fejadag volt!!! ez számodra már lehet, hogy elképzelhetetlen. és hatalmas luxusnak számított, amit évente 1-2 alkalommal megtapasztalhattunk."

Még egyszer mondom, nem rólad beszéltem. Éppen azt hangoztattam, hogy apámnak anno volt lehetősége egyetemre mennie a "nyomorból" is, ma egy minimálbéres szülők gyerekének nincsen. Pedig az számít egy szintnek apám helyzetével.

Az is gáz, hogy kevered a dolgokat. Az, hogy alig volt narancs itthon, annak politikai okai voltak, anyám először középiskolában látott narancsot, mikor egy amerikából átmenetileg haza költözött osztálytársa hozott egyet az iskolába, apám meg egyetemista korában. De anyám egyáltalán nem nyomorgott.

homér 2012.01.07. 13:16:25

@Zabalint: "Akkor mondjuk mi van azokkal, akiket kimondottan egy terület érdekel, pl. van egy ismerősöm, aki győri, építésvezető volt, de kimondottan az építőipar érdekli? Ha te lennél a helyében, ezek szerint te is munkanélküliként állnál. "

mi? értelmezd már, amit leírtam: az tény, hogy olyanba nem is fogok, ami nem érdekel, vagy nem látok benne perspektívát.

azaz:
1) az tény, hogy olyanba nem is fogok, ami nem érdekel. ilyen pl. a fociedzőség. nem érdekel.

2) VAGY nem látok benne perspektívát.: ilyen pl. manapság az építésvezetőség. nincs benne a közeljövőben perspektíva.

homér 2012.01.07. 13:19:15

@Zabalint: "Gondolkodj már egy kicsit tágabb látókörben. "

mellélőttél. én volt, hogy az egyetemi éveim alatt egy időben fékrendszereket is terveztem, meg bútorokat cipeltem. mindkettőt pénzért. a bútorcipelésből nagyságrenddel több folyt be.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 13:19:48

@homér:
"igen, van aki képes tenni a boldogulásáért. ő értené, hogy miről papolok itt. képes váltani, képes távlatokban gondolkodni. képzeld el mi lett volna ha továbbtanul, és mondjuk mérnökként megy ki. még többet keresne. de ezek szerint neki nem ez volt a lényeg. "

Most akkor ő tett többet, vagy az osztálytársai, akik mérnöknek tanultak? Pedig ő keres többet... A jó helyzetfelismerés egy másik dolog, az nem azonos a tenni akarással.

Akkor ezek szerint egyetemre tudtál menni. Nem tudom milyen egyetemre jártál, de műszaki szakterületen nem büfé egyetemeken első években legfeljebb hétvégi munkát lehet vállalni, mert különben bukta. Ezért ezt mindenképpen finanszíroznia kell a szülőknek. Ma egy minimálbéres ezt hogy tenné meg? Anno apám is dolgozott minden 2. hétvégén, de ő sem tudott volna hétköznap.

homér 2012.01.07. 13:23:00

@Zabalint: "te viszont folyton panaszkodsz a rossz gyerekkorod miatt."

igen? akkor mától tagadom a gyerekkorom, mert ezek szerint ha tényként leírom, hogy mi volt annó, akkor az panaszkodás. ez is egy érdekes hozzáállás részedről.

még mielőtt kitalálnád: a mai nyomorgóktól nem undorodok, de nem is sajnálom őket. tudomásul veszem, hogy vannak, egyúttal részemről többségük a maga útját járja. azt, amiért hajlandó valamit is tenni. ha csak ennyiért tesz, akkor ennyit kap. tegyen többet, rajra áll. ne másoktól várja.

írjam még le 5x? vagy elégszer leírtam már?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 13:23:10

@homér:
Rohadtul nem lőttem mellé. Ha van bútorcipelés valahol, akkor 150 ember végezné el azt a melót, ahová egy embert keresnek. Te egy másik világban jártál még egyetemre, ezt nem tudod felfogni. Lásd pl. iskolaszövetkezet, volt aki regisztrált, leszedték a 3000 Ft tagdíjat, aztán soha nem hívták semmilyen munkára. Én meg szakmai gyakorlaton voltam, és az iskolaszövetkezeten keresztül fizettek ki, mert több adót lehet vele megspórolni, mint amennyi sápot az iskolaszövetkezet levesz. Mindezt leveszik ők 0 munkával, mert jogosítványuk van rá, aki meg náluk keres melót, az csak nagy mákkal talál, holott ez lenne a dolguk...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.07. 13:23:58

Mi mar kihoztuk. :) Igaz nem forintban keresunk, szoval igy picit "konnyu".

@Zabalint: Bar ilyen csaladom nem volt, de kut nelkuli (igy furdoszoba nelkuli) hazban kezdtuk, (pajtabol volt atalakitva) anyum 6 evig volt munkanelkuli. 16 evesen mentem parszor napszamba, majd 18 evesen boltba eladonak (abbol lett az elso szamitogepem, anyum mondta is, miert nem stafirungra koltom) . Elte progmaton kezdtem, de tul elmeleti volt, atmentem egy gyakorlatiasabb foiskolara, erre azt mondtak, akkor innentol penz nuku, alljam magamnak a sulit.

Alltam. lediplomaztam, masodik diplomamat munka mellett vegeztem el koltsegteritesesen. Majd osszeszedtem annyit, hogy kulfoldre tudjak jonni.

Hugomat picit tovabb tamogattak, de o is most diplomazik. Anyunak technikusija, apunak 8 altalanosa van ( plusz okj-s papirok hegesztesrol, langvagasrol, hasonlo dolgok).

homér 2012.01.07. 13:24:15

@Zabalint: "Másrészt meg szerintem kissé aljas dolog lenézni azokat, akik nem vitték sokra"

haha :) tudtam :) és már előre meg is válaszoltam. kicsit kiismerhető vagy :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 13:24:28

@homér:
Te folyton azt hangoztatod, hogy anno sokkal többen nyomorogtál, meg hogy a te nyomorod mennyivel nagyobb nyomor volt a mai nyomorgókénál. Ez ugyanaz a tipikus magyar panaszkultúra, csak a szemszöged más.

homér 2012.01.07. 13:28:09

@Zabalint: "Most akkor ő tett többet, vagy az osztálytársai, akik mérnöknek tanultak? Pedig ő keres többet."

azok a fránya anyagiak. ha már anyagias vagy, akkor nézz körül, tegyél azért, hogy többet keress. de vedd tudomásul, hogy azért tenni kell, és ez sokszor másról való lemondást jelet. nincs több valóságshow, helyette inkább tanulj.

a srác esetéből meg tanulj. less tőle, mert ezek szerint valamit jobban csinál. jó hírem van: nála is lehet jobban csinálni, csak tenni kell érte.

homér 2012.01.07. 13:30:29

@Zabalint: "Te egy másik világban jártál még egyetemre, ezt nem tudod felfogni."

ja, persze, mert szerinted az egyetemen hirdették, hogy bútort kellene cipeli jó pénzért. öregem, cetliket ragasztottunk hirdetőoszlopokra. fogd már fel, hogy tenni kell azért, hogy előbbre juss. még ha az ára az, hogy egy ideig bútort kell cipelned.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 13:31:49

@homér:
Mert a lenézésed tény.

Nézzük röviden az érvrendszered:

Azt írom én és mások is, hogy ma Magyarországon sokan nyomorognak. Erre te lustának nevezed őket és lenézed őket, meg egyébként is te sokkal inkább nyomorogtál, de feltörtél. Nem érzed ezt a hozzáállást kicsit álszentnek?

De hozok egy példát, apám nővére érettségit sem szerzett, holott ő is onnan indult, mint apám. Na ő sosem panaszkodik, én azért sajnálom a sorsa miatt(ami szerinted rossz hozzáállás!). Ugyanis ami miatt neki most rossz, az nem az, hogy ő nem tanult tovább, egyébként szellemileg jóval gyengébb képességű volt apámnál, az igazi sorscsapások egyáltalán nem ezzel függenek nála össze, azok tényleg a véletlenen múltak(olyanra gondolj, mint pl. beteg gyerek, de direkt nem megyek be a részletekbe). De te ugyanúgy lenéznéd, mint a többi, nálad csóróbbat...

homér 2012.01.07. 13:33:15

@Zabalint: tényeket közlök. egyáltalán nem sajnáltatom magam.
vezettél már lovaskocsit? na, én igen, életem része volt ez is. kérdés, hogy ezért most sajnálni kellene, vagy kuriózum. majd eldöntöd. nekem szimplán egy tény, semmi több.

Pobjeda elvtárs 2012.01.07. 13:34:35

@Jankove:

Te vagy nagyon fiatal vagy, vagy nagyon komoly gondjaid vannak a memóriával.

Én még emlékszem az üres polcokra, a hiánygazdaságra, a valutalapra, a nagy arcú illetékes elvtársakra, etc, etc.

Te úgy látszik vagy nem emlékszel rá, vagy sosem jártál Ausztriában (mint az emberek többsége akkoriban.)

A különbség ég és föld.

De ne aggódj, Orbánék bősze dolgoznak rajta hogy megint úgy legyen minden.

Megint ott tartunk, mint akkor. Ha az illetékes elvtársak cáfoltak valamit tudni lehetett hogy úgy lesz/van. Orbánéknál is ez a gyakorlat. Megvédik a magán nyugdíj pénztárakat, nem tárgyalnak az IMF-el, és nem nyúlnak a bankszámlákhoz.

homér 2012.01.07. 13:35:01

@Zabalint: "Erre te lustának nevezed őket és lenézed őket"

és itt el is értünk egy hazugsághoz. nem nézem le őket, csak épp nem sajnálom agyon őket. a lenézés már csak a te világnézetedben létezik, te teszed hozzá.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 13:36:05

@homér:
Nem, én nem vagyok anyagias, és nagyon elégedett vagyok az életemmel. Az alap megélhetést viszont úgy gondolom, bárki számára elérhetővé kellene tenni, még a nem túl okos emberek számára is. De sok nem bóvli diplomás ismerősöm nem talál munkát.

"nincs több valóságshow, helyette inkább tanulj. "

Amennyiszer emlegeted ezeket a valóságshowkat, elég gyanús lettél, biztosan rendszeres nézője lehetsz valamelyiknek :-) Vagy erre a blogra nem gondolsz, amelyen most mindketten túl sok időt töltünk, ez vajon jobb lenne, mint a valóságshowk? Mert lenézni könnyű másokat, mint magadba nézni...

"a srác esetéből meg tanulj. less tőle, mert ezek szerint valamit jobban csinál. jó hírem van: nála is lehet jobban csinálni, csak tenni kell érte. "

Azért azt nem tudhatod, hogy nálam jobban csinálja-e, hosszútávon. Viszont azoknál biztosan, akik 5 évet tanultak piacképtelen diplomáért...

Erich von Däniken 2012.01.07. 13:36:49

Az osztrák bankok átlagos kondícióit, valamint az osztrák kamatadó mértékét figyelembe véve a magyar állam is jobban jár, ha a magyar kiviszi euróját Ausztriába.

Ha 10 ezer eurót beteszel egy osztrák betétszámlára és lekötöd egy évre, kapsz érte 1,8% kamatot (ez 180 euró). Ennek a 35%-a kamatadó (65 euró), amiből 75%-ot (47,25 eurót) Ausztria anonim módon visszautal a számlatulajdonos állampolgársága szerinti országnak.

Ha ugyanezt a 10 ezer eurót magyar bankban tartod, kapsz érte éves lekötésre 2,5%-ot (250 eurót), aminrk a 16%-a (40 euró) kamatadó.

Vagyis tizezer eurónként a magyar állam nyer 7,25 eurót, ha Ausztriában kamatoztatod...

homér 2012.01.07. 13:38:26

@Zabalint: "sajnálom a sorsa miatt(ami szerinted rossz hozzáállás!)."

nem, te szerinted rossz hozzáállás az, hogy én nem sajnálom. kevered a dolgokat. te akarod nekem megmagyarázni, hogy sajnálni kellene őket. én csak leírom, meg leírtam jó párszor, hogy én nem sajnálom a nyomorgókat. te sajnálhatod, ezennel megadtam az engedélyt. ettől vélhetőleg nekik már sokkal jobb lett. mi változott? ha sokat sajnálod, akkor jobb lesz? vagy akkor lesz nekik jobb, ha az én érveimet fogadják meg. ezt gondold kicsit át.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 13:39:54

@homér:
Apám azt mondta, akinek náluk a faluban lova volt, az gazdagnak számított (egyébként ma is). Ők tehénnel húzatták a szekeret.

"és itt el is értünk egy hazugsághoz. nem nézem le őket, csak épp nem sajnálom agyon őket. a lenézés már csak a te világnézetedben létezik, te teszed hozzá. "

Amiket írtál, az alapján lenézed őket. És általánosítasz, mert a sorsáról nem mindenki tehet, olyan általános igazság nincsen, hogy mindenki azt kapja, amit érdemel, ezt csak azok mondják, akik nem hajlandóak alaposan körbenézni a világban, és elgondolkodni a dolgokon.

komplikato 2012.01.07. 13:41:54

"Aki külföldre viszi a megtakarításait, ...."
Vagy rájött, hogy tőlünk civilizáltabb országokban a bankok nem nyúlják és húzzák le a saját ügyfeleiket mondvacsinált költségekkel, sokkal rugalmasabbak, ügyfélközpontúbbak? És pont most írtad interneten bármi elintézhető. Miért tartsam itthon a pénzem? Hogy vonogasson belőle a bank? Lol.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 13:42:25

@homér:
Nem kell senkit sem sajnálnod, nem arról van szó. De az általánosításod és a lenézésed gáz.

"vagy akkor lesz nekik jobb, ha az én érveimet fogadják meg. ezt gondold kicsit át. "

Milyen érveidet? Abban szerintem egyetértünk, hogy törekedni kell a jobbra. Aztán vagy összejön, vagy nem. De hogy akinek nem jött össze, az attól még nem szar ember, az csak a te érvrendszeredben az. Mondom, meséld az 50-en túli, munkanélkülieknek el ezeket a dolgokat.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 13:43:43

@homér:
A te logikád alapján azzal, hogy apám maradt a manyupban, magának ártott. De ha nem marad, és később a manyup tagoknak lett volna mégis jobb? Akkor is magának ártott volna?

homér 2012.01.07. 13:44:16

@Zabalint: "Apám azt mondta, akinek náluk a faluban lova volt, az gazdagnak számított"

közelít a valósághoz. félve kérdezem, de szerinted a bkv metróvezetőinek hány metrója van otthon? ugye nem kell tovább magyaráznom?

na én megyek, azt hiszem kezded érteni, hogy a nyomorgók élete nem attól fog megváltozni, ha napi 5 órát sajnálod őket, hanem attól, ha ők maguk tesznek az életük jobbításáért.

komplikato 2012.01.07. 13:45:07

@Pobjeda elvtárs:
"Te úgy látszik vagy nem emlékszel rá, vagy sosem jártál Ausztriában (mint az emberek többsége akkoriban.)

A különbség ég és föld."

Én most voltam Bécsben. életemben először külföldön. Megnéztem a "haldokló nyugatot".
A különbség ég és föld most is. És ezzel van tele sokunk hócipője az elmúlt 22.5 év után ... :(

Grafithuszar 2012.01.07. 13:49:51

Én is ezen filozofálok mostanában. Hogy megéri-e? Addig ok, ha minden jól megy akkor csak bukhatok rajta, és abban is van valami hogy ez egy önbeteljesítő folyamat, mert ha mindenki kiviszi a pénzé akkor tényleg baj lesz.... A kérdés az hogy ha itt marad a pénz akkor nem lesz baj? Mert azt simán kinézem, hogy hoznak egy rendeletet hogy 250-es árfolyamon átkonvertálják az EUR számlámat forintra... aminek nagyon nm örülnék egy 400 HUF-os árfolyamon

Pobjeda elvtárs 2012.01.07. 14:18:19

@Kompli:

Nagyon nincs igazad, vagy nem emlékszel mi volt 25 éve.

Persze Ausztriában most is jobban élnek az emberek, de talán ebben az is szerepet játszik hogy sokkal értelmesebben éltek a választójogukkal.

Ugyanakkor a fejlődés látványos, a kontraszt sokkal de sokkal kisebb mint negyed századdal ezelőtt. Hazug beállítás azt mondani, hogy éppen akkora látványos különbség van a határ két oldalán.

Rengeteget fejlődött ez az ország az elmúlt negyed században, az más kérdés hogy sokan igyekeznek ezt elbagatellizálni, mert a FIDESZ-nek éppen az elmúlt negyed század fikázása politikájának a lényege. Éppen hogy mindaz ami nem a FIDESZ az vitte előre az országot sok területen igen nagy lépésekben, és az összes rákfenének éppen a fidesz által markánsan megjelenített vonal az oka, ideértve az értelmetlen populista gazdaságpolitikát, a szabad piac (beleértve az értelmesen működő versenyhivatalt, és fogyasztóvédelmet) tagadását, a kádári típusú (értsd szétlopható) hatalmas beszedő, szétosztó állam istenítést.

Szerencsére mindezek ellenére látványos volt a fejlődés, de persze Orbánék már keményen dolgoznak hogy visszaforgassák az idő kerekét.

Pobjeda elvtárs 2012.01.07. 14:19:56

@Grafithuszar:

Egy svájci, vagy osztrák bankban tárolt megtakarításodat semmilyen törvénnyel nem tudják Viktorék konvertálni. Maximum törvényt hoznak hogy börtönbe mész ha ilyened van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.07. 14:29:26

@Grafithuszar: Azt szem szamoljak fel sokan,hogy Magyarorszagona szamlavezetes csak akkor ingyenes , ha fix osszeg felett raksz be havonta (tobb helyen ez 100E ft felett van) , ahol meg ez megsem igy lenne, ott meg szivozik a bank (esetem pl. az axaval....) .

Itt nalunk az alap bankszamla: ingyenes. Kp felvet itt: ingyenes. Orszagon beluli atutalas ingyenes. Na ilyen otthon nem igazan van.

Tragedy 2012.01.07. 14:43:05

"Ne azt figyeljék amit mondok, hanem amit csinálok."

Orbán szavainak milyen dimenziókban vannak releváns információ tartalmai?

Etniez 2012.01.07. 15:15:20

@Lindauer László: Tudod mi a különbség Gyurcsány és Orbán között? Gyurcsány legalább tudta, hogy mikor hazudik!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 15:18:58

@homér:
Nem arról van szó, hogy napi 5 órában sajnálom őket.

De a vitát én is értelmetlennek találom. Szerintem nagyjából egy ember sikeressége 3 tényezőn múlik, a tehetségen, az akaratán és a környezeten. Ez a 3 tényező nagyjából azonos súlyt képvisel az én elképzeléseim szerint. Szerinted meg messze az akarat az első...

csigatalp 2012.01.07. 15:23:10

@vadász2: igen, a deviza adósság nyomasztó, de most veszik át az önkormányzatok deviza adósságait, hoznak egy törvényt, hogy ezt is kifizetheti az állam FT-ban, nyomott árfolyamon, ill átváltják Ft adósságra, s máris érdemes inflálni a ft-ot

komplikato 2012.01.07. 15:44:05

@Zabalint: "Ez a 3 tényező nagyjából azonos súlyt képvisel az én elképzeléseim szerint."
Normális esetben igen, nálunk valamiért évszázadok óta aki érvényesülni akart, az mehetett külföldre. Van valamiféle mentális "szennyezés" amiért az ilyen emberekkel szemben hirtelen nagy ellenállás támad, ha finoman akarom kifejezni. Persze vannak kivételes képességű emberek, akik így is megcsinálják. ismertem is ilyeneket. A probléma az, hogy egy élhető országban a lakosság majdnem egészének van erre esélye, nem csak pár nagyon zseni, vagy nagyon kitartó pár százaléknak.

baliquez 2012.01.07. 15:46:14

"Ne azt figyeljék amit mondok hanem amit cselekszek"

Ennyit erről. Pláne hogy ő az ember aki soha nem hazudott.

titkosgyilkos 2012.01.07. 15:47:06

"Ráadásul a mai technikai feltételek mellett - amikor gombnyomásra lehet betétet feltörni, pénzt utalni vagy felvenni - elég nehézkes egy ilyet végrehajtani, mert mire kihirdetik ezt a törvényt, a lakosság már rég biztonságba helyezte a pénzt - már aki figyelte a híreket."

Ez elég naivul hangzik.
Túl azon, hogy szerintem sincs realitása a bankbetétek befagyasztásának - a kormány számos egyéb, "ésszerűbb őrültséget" (figyelem, oximoron) követhet még el, ha akar -, a dolog technikailag biztosan nem úgy történne, hogy benyújtaná mondjuk Selmeczi úrhölgy a "Lakossági bankbetétek megmentésével kapcsolatos" xy törvényjavaslatot, majd általános vitára bocsájtás után (ja bocs, ez már nem kell) szavazás, viccpali, köz(l)öny. Hanem úgy, mint a jegybanktörvény, ami megteremti a _lehetőségét_ az intézményi összevonásnak (amivel nem, nem, nem, sohasem akarnak élni amúgy), mellesleg - pedig úgy, de úgy sajnálnák Simort - az új intézmény élére nyilván új vezető is dukál. Szimplán lenne egy kellően általános-ködös megfogalmazás pénzügyi szükséghelyzetre, meg bizonyos pénzügyi eszközök kezelésének indokolt átvételére, elrejtve mondjuk a hulladékgazdálkodásról szóló törvény x módosító indítvány kiegészítésében. Természetesen, ha valaki szóvá tenné, hogy mégis ezmiez, akkor leszögeznék, hogy ez csak egy lehetőség, amivel nem fognak élni. Amíg szükség nem lesz rá.

Ha pedig szükség lesz, akkor nem úgy fog történni, hogy bemondja a Kossuth rádió, "kedves hallgatóink, ma inkább 2kg kenyeret vegyenek akkor is, ha csak 1-et akartak, mert holnaptól a bankbetétek állami védelem alá kerülnek".

egy maréknyi dollár 2012.01.07. 15:52:23

Most olvasom a címlapon, hogy Orbán most már egyenesen a "bankbetétek védelmét" ígérte meg!
Szóval annyi a bankbetéteknek.

Jofiu 2012.01.07. 15:54:59

Nagyon is van lehetősége még tovább gyengülni a forintnak, először majd az említett végtörlesztéskor, mikor felpörögnek a pénzmozgások a deviza irányába, az tovább fogja gyengíteni az árfolyamot, növekvő veszteséget okozva a bankoknak, csökkenő bevételt az államnak, főleg ha tovább csökkentik a tevékenységüket.
Továbbá jó árfolyamhoz jól teljesítő gazdaság kell és ennek nem sok esélye van a folyamatosan romló fizetőképességgel amit az állami megszorítások is erősítenek. Külföld felé adhatunk el dolgokat, de azok behozatallal is járnak dominánsan, kevés nulláról megtermelt termék az amit külföldön tudunk eladni. Az előny nem akkora itt a romló pénzből. Elviekben a végtörlesztők felszabadulnak a magas terhek egy részétől, de csak elvileg, aki eddig is minuszban volt az továbbra is abban lesz. Kisebben, de még mindíg minuszban. Az esetleges tartalékokat használják fel amit el is költhetnének, de jellemzőbben más formában fognak tartozást fizetni, az összeomlást előzik meg ezzel, nem pedig fizetőképes lakosságot teremtenek, ahhoz pluszpénz kellene, most pedig minusz van és ez így is marad.
Közben számítani kell az eddig kitartó nehéz helyzetben lévő vállalkozások egy részének padlórakerülésével és továbbiak jóidőben külföldretelepülésével. A szabályozások nem segítik továbbra sem a érdembenmunkaadó és termelő vállalkozások létét, gondoljunk csak a költségvetést az áfavisszaigénylésken keresztül a vállakozások terhére javító lépésre.
Az egyre gyengébben fizetőképes lakosság és az egyre nehezebb helyzetben lévő gazdaság hosszú távon tovább rontja a helyzetet, nem tudja majd miből finanszírozni az állam a korábbi és most is növekvő adósságokat, a manyup és devizatartalék után esetleg fagyaszthat bankszámlákat, de ez nem old meg, csak halogat.
Elvenni nem fogja a betéteket, mert az semmivel sem különb mint a fizetéseket egy az egyben az államkaszába utalni a magánszámlák helyett. Az már háborús helyzetet okozna mikor ténylg kellhet is a felduzzasztott számú katona (mondjuk nem tudom milyen eszközeik lennének, de ez más tészta). De még ha el nem is veszi "technikai", "ideiglenes" felhasználásától nem riadhat vissza húzós esetben.
Márpedig ilyen lesz, a korántsem politikus hozzáállású Orbán és slepje (nem értek egyet, hogy Orbán jó politikus, ő egy kedvező környezetben élő kötekedő fafejű alak aki nagyotmondásból él, nem politikus, kicsit sem) puszta presztizsből is nekimegy a falnak mint a bátor vak ló a viccből.
Ahogy most látszik szerintem bőven van esélye romlani az árfolyamnak, nem csak javulnia.
Igen, javulhat is, de IMF beszédek és keretek azok nem a javulást hozzák, hanem a romlást lassítják inkább.
Nem látni honnan lenne hirtelen rengeteg pénze az országnak lakosságának és gazdaságának, államának, amit nem kell visszafizetni, így nem sok jóval kecsegtet a jövő, akárhogy is lassul a romlás.

Grafithuszar 2012.01.07. 16:05:42

@Pobjeda elvtárs: Igen én is úgy értettem hogy emiatt érdemes kivinni a Pénzt. A kérdés csak az hogy mekkora a valószínűsége ennek? Mert ha nagy akkor egyértelműen nyersz az osztrák bankkal, ha kicsi akkor csak vesztesz.

Ahogy nézegettem (Erste Unicredit) 14 EUR /negyedév a számlavezetési díj tehát durván 4000 EUR-tól vagy nulszadóban (lekötve 1,875-el és 35% kamatadó).

Nekem nincs több tíz millióm, szóval ha a forint nem száll el, akkor én csak vesztenék vele.... viszont ha elszáll akkor csak ez a megoldás marad...

Erich von Däniken 2012.01.07. 16:07:36

@Roy:

Onnan vettem az osztrák adatokat :)

És ha lenne eurómegtakarításom, oda mennék, de nincs :(

Erich von Däniken 2012.01.07. 16:09:55

@Grafithuszar:

A betétszámlának nincs számlavezetési díja Ausztriában, csak a folyószámlának. Aki meg nem tudja, mi a különbség, ne akarjon spekulálni :)

Grafithuszar 2012.01.07. 16:27:53

@Erich von Däniken: Na igen, de a betétszámlához (ha jól olvastam) nincs netbank. Nekem nincs autóm nem engedhetem meg magamnak kiutazzak minden tranzakcióhoz...
Amúgy nem akarok spekulálni, csak annyit akarok hogy ha jön az államcsőd akkor ne tudják lenyúlni a pénzemet.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 16:32:39

@Grafithuszar:
Ez bank függő, itthon is van netbank egy csomó banknál betétszámlához, csak bizonyos szolgáltatások nem elérhetőek(a lekötés igen).

Erich von Däniken 2012.01.07. 17:56:33

@Grafithuszar:

A betétszámlát nem arra találták ki, hogy hetente-havonta hozzűnyúlj; onnan nem is lehet utalni. A betétszámla egy tartós befektetés, olyan, mint nálunk a lekötött betét. Beteszed az 500-5000-50000-stb. euródat egy évre, lekötöd 1,8-2,0 százalékra és legközelebb egy év múlva jársz arra, hogy kivedd vagy meghosszabbítsd.

Amúgy egyes német lapok szerint magunkkal fogjuk rántani Ausztriát is, ha csődbe megyünk, úgyhogy lehet, el kell menni Svájcig vagy Norvégiáig, ha tényleg nyugodtan akar az ember aludni :)))

2012.01.07. 19:48:51

@Pan Modry: "Nem kell kenyeskedni, ha valaki diplomas es nyelvet beszel akkor ott a kulfold, felteve ha nem bufe ruhatar szakot vegzett"

Mamár nincs túl sok perspektíva a külföldi munkában. Számtalan ismerősöm ment ki európa különböző országaiba, majd jött vissza, 6-12 hónap után, hogy ugyanaz a görcsölés megy kint, és igazából annyival nem több a pénz hogy megérje felégetni minden hidat maga mögött. A kinti munkát legfeljebb 20 éves korig ajánlanám meleg szívvel, nyelvtanulás és tapasztalatszerzés címszóval. Ennek a korosztálynak még nem probléma ha egy patkánylyukat bérelnek közösben, pár haverral vagy vadidegennel, szart esznek, aljamelót végeznek, és low-cost megoldásokkal próbálnak minél többet félretenni. Azonban bizonyos életkor fölött -mondjuk legyen 27. életév- már vágyik az ember rendes körülményekre, párkapcsolatra, rendezett életvitelra, ehhez viszont kevés az a pénz, amit kint fizetnek a magyaroknak. Persze sikertörténetek léteznek, de azt hiszem az a mesés korszak már rég lezárult, hogy elmegy a királyfi szerencsét próbálni az óperencián túlra, és kincsekkel megrakodva tér vissza.

Második szempont. Próbáljunk objektívek lenni. Léteznek kozmopolita beállítottságú emberkék, akiknek nem gond hogy minden héten más országban köszönt rájuk a hajnal, de van aki ragaszkodik az országhoz, és főleg a családjához. Hálistennek ritkák a céges kiküldetések, de nekem 2 nap után már forog a gyomrom és mennék haza. Nem tudnék kint dolgozni.

2012.01.07. 20:02:44

@Pobjeda elvtárs: "Te vagy nagyon fiatal vagy, vagy nagyon komoly gondjaid vannak a memóriával. Én még emlékszem az üres polcokra, a hiánygazdaságra"

35. iket taposom. Éltem 13 évet az átkosban, igaz gyerekfejjel. Nem tudom mi volt a hetvenes évek közepe előtt, de én nem emlékszem üres polcokra. Persze nem voltak hipermarketek, ahol a sajtosztályon volt 647 féle sajt, és 4 gondolasoron 1000 féle húskészítmény. Volt párizsi gépsonka, olasz, mackósajt oszt csókolom. De azok legalább frissek voltak, finomak, én megmondom őszintén azóta nem tudtam olyan zamatos császárszalonnát találni, amit kamasz koromban lehetett a hentesnél kapni. Van bacon-nek nevezett cipőtalp, tele E betűvel, mócsingos kolbászok, szalámik, hatalmasnagy választékban, lényegében ugyanaz a szar.

Félre ne érts, én nem siratom vissza azt a kort. De az a helyzet, hogy durván átestünk a ló túloldalára.

2012.01.07. 20:22:47

@homér: "ma a nyomorgók döntő többsége magának köszönheti a helyzetét. képtelenek váltani, és ezért mindenkit okolnak, kivéve magukat"

Mi az hogy képtelenek váltani? Az emberek 99%-a magyarországon nem a tanult szakmájában dolgozik, hanem valami olyanban, amihez nem ért, amit utál, amiért éppen fizetnek neki. Ebből adódik, hogy senki sem ért igazán semmihez. A fenti idézetet csak egy igazi börfotelban tespedő aktatologató tud hitelesen kibüfögni, aki 8 órás munkaidejéből 4-et a büfében tölt, a maradék 4-et meg internet mellett munkaidőben, havi 1 milláért. (menedzser, háeres, kontrollinges, kommunikációs, és hasonló szépnevű társai) Aki szaktudásáért megkínlódott, szakmai tapasztalatát fél élet alat szedte fel, szereti amit csinál, ért is hozzá, attól ne várd hogy lekukázza az egészet, és hirtelen valami egészen másba fogjon, majd profivá váljon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.07. 21:53:10

@Jankove: Lehet Budapesten ez ment, de en meg emlekszem, hogy karacsonykor lehetett - ha epp nem fogyott el- banant meg narancsot kapni .

11 voltam 1990ben.

Mas: errefele lehet passport szamlat nyitni (havi 8 font) , sot, ha az ember ki tud jonni par hetre , es tud itteni lakcimet mutatni, akkor ingyenes szamlavezetesi diju szamlat is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.07. 22:01:20

@Jankove: Vagy megis.

informatikusi mernoki es villmernoki diplomaval jottem ki, alapfoku angollal. Eleinte bevallaltam takaritoi allast is, meg recepciot, majd 3 ho utan elhelyezkedtem fejlesztokent.

Igen, eleinte tobben laktunk egy hazban, de kb 1.5 ev utan sajat , 2 szobas alberletunk van, raadasul Europa egyik legdragabb varosaban , egy kb 5 eve epult lakoparkban.

IRtad azt is , annyival nem eri meg kinn lenni. De.

Mas a mentalitas, mas az egesz, es bar lehet valakinek nem jon be, en imadom.

Szakmailag fejlodom, es lehet fentebb lepkedni.

Igaz , most elhetnenk akar jobban is ha ketten keresnenk (jelenleg ket minbernek megfelelo a bevetelunk ) , hiszen nekem van munkam, parom kezdo vallalkozokent meg nem igazan keres , megis fenn tudjuk az albit tartani es szepen elunk. Eszunk agaban sincs hazamenni.

Sikertortenet? Ki hogy latja, az viszont biztos, hogy ketkeresos modellel meg jobb helyzetben lennenk, holott mar igy is az otthoni helyzetunk felett vagyunk (pl. szuloket tamogatjuk - Magyarorszagon dolgozva nem futotta ra) .

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.01.07. 22:18:19

@tildy:): "Mas a mentalitas, mas az egesz, es bar lehet valakinek nem jon be, en imadom."

@Jankove: "Léteznek kozmopolita beállítottságú emberkék, akiknek nem gond hogy minden héten más országban köszönt rájuk a hajnal, de van aki ragaszkodik az országhoz, és főleg a családjához."

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.08. 09:27:00

@tildy:):
Azt akartam írni, hogy megkérdezhetem hol élsz, de kiderül a blogodon.

Hát, hogy is mondjam, számomra Anglia az, ahová legkevésbé vágyok. Jártam már ott(bár nem London, hanem Leeds), és amit ott tapasztaltam, hogy az a fogyasztói társadalom netovábbja. Egy átlag magyar "plázacica" vagy "plázaboy" semmi egy átlag angolhoz képest. Én nem tudnék abban a közegben élni. Németországban vagy Skandináviában viszont igen. Egyelőre viszont nem megyek sehová.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.08. 09:33:35

@tildy:):
Egyetlen pozitív dolgot tudnék elmondani az angolokról a magyarokhoz képest, hogy jóval több ott az optimista ember. Na de ez más Nyugat-Európai(sőt, Kelet-Európai) országokra is igaz.

Roy 2012.01.08. 10:18:45

@Erich von Däniken: Át is lehet váltani a forintot euróra.
Még talán így is megéri, legalább nem lopja el Orbán.
Semmi vagy egy kis veszteség, lehet választani.

Andráska8 2012.01.09. 00:42:30

Orbán nem akar megegyezni.
Már most azt mondta, hogy nincs módosítandó törvényünk.
No comment!

Andráska8 2012.01.09. 00:43:12

@Roy: Miért pont euróra?
Inkább dollárra.

Roy 2012.01.09. 07:12:10

@Andráska8: Az se rossz, vagy svájci frankra.
süti beállítások módosítása