Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Orbán és a középosztály

2012. február 07. - bogancs

Jó lenne tudni, hogy mely jövedelmi sávot tekinthetjük alsó-, közép- és felső osztálynak. Ez a kérdés azért lett most érdekes, hiszen a miniszterelnökünk a középosztályt helyezte tegnapi évértékelő beszéde középpontjába, miközben korábban leginkább szegényekre és gazdagokra osztott társadalomban zajlottak a viták.

Próbáljuk az egyes osztályokat most elsősorban jövedelmi helyzet alapján definiálni! A januári posztsorozatomban egy kétgyerekes kétminimálbéres családot próbáltam szimulálni, akiknek a havi nettó jövedelme mindennel együtt 168ezer forint. (Megjegyzem messze nem ez a legalsó jövedelmi szint az országban.) Miután a kísérlet során az jött ki, hogy ebből a pénzből csak igen-igen nehezen lehet kijönni, önálló lakásra és kocsira nemigen futja belőle, holott éppen ez lenne a középosztály egyik jellemzője, én azt mondanám, hogy a középosztálybeli család havi jövedelme az említett nettó 168 ezer forintnál minimum havi nettó 50-60ezerrel magasabb. Ekkora jövedelem minimum kell ahhoz, hogy józan és takarékos életvitel mellett középtávon megteremthető legyen egy önálló egzisztencia. És akkor ez még egy nagyon alsó középosztálynak tekinthető. Az ez alatt kereső családok értelemszerűen tekinthetők alsó osztálynak.

Jó kérdés az, hogy hol húzódik a középosztály felső széle, vagyis hol lenne az a jövedelmi határ, amely felett esetleg be lehetne vezetni úgy egy második jövedelemadó kulcsot, hogy az már ne a középosztályt, hanem a felsőosztályt terhelje. Talán nevezhetjük a középosztály és a felsőosztály határának azt a szintet, amikor a család egy 100-140 nm-es jó minőségű családi házban lakik, két autó áll a ház előtt, évente kétszer telik külföldi nyaralásra, ezen kívül a hosszú hétvégéken belföldi utakra. Márkás ruhákban járhatnak, és érdeklődési körtől függően nem okoz gondot havi néhány alkalom moziban, színházban, vagy éppen étteremben, kiállításon, vagy vidámparkban eltölteni az időt. És mindezen felül még havi 100-200ezer forint megtakarításra is képesek. Ez az összeg elég arra, hogy évtizedek alatt 10-20 millió forintos szabad vagyonuk felhalmozódjon, ugyanakkor kevés a felsőosztály velejárójának tekinthető luxusyacht, luxusnyaraló, helikopter… stb eléréséhez.

A középosztály felső jövedelemhatárát ezek alapján én valahol havi nettó 800-900ezer forintra taksálom. Akinek havonta ennél több becseng, az nyugodtan nevezhető felsőosztálybélinek, megjegyezve, hogy azért még a felsőosztályban is vannak fokozatok. Ehhez a havi nettó 800-900ezerhez az kell, hogy mindkét kereső a családban bruttó 600-800 ezret keressen. Ezt a bérszintet Budapesten egy sokéves tapasztalattal rendelkező diplomás informatikai, mérnöki, vagy marketing, pénzügyi… stb. végzettségű dolgozó ember kis igyekezettel elérheti, de ebbe a bérkategóriába sorolhatók az alsó és alsó-középvezetők is. Például banki fiókvezető, vagy áruházi osztály- és főosztályvezető.

És persze van még egy réteg, aki anyagi lehetőségeit nézve a középosztályhoz sorolható, mégpedig a vállalkozók. Azok a vállalkozók, akik részben a szürkegazdaságban foglalnak helyet, mert mondjuk időnként számla nélkül dolgoznak, vagy éppen zsebbe fizetnek az alkalmazottaiknak. Ugyanígy középosztálybeli színvonalat érhetnek el azok az alkalmazottak, akik bár minimálbéren, vagy ahho viszonylag közel eső bérre vannak bejelentve, de emellett zsebbe is kapnak pénzt munkaadójuktól.

Én ezenkívül a középosztályhoz sorolnám azokat a vidéki gazdálkodókat, akik az EU-s vagy hazai támogatásokra támaszkodva érnek el jó életszínvonalat és/vagy halmoznak fel jelentős értékűnek mondható agrár termelőeszközöket. (Például borászok, biogazdálkodók, sokhektáros termőföldön gazdálkodó gabonatermelők, nagy létszámú állatállománnyal rendelkező állattartók)

A felsorolásból annyi látható, hogy messze nem a középosztály a legnépesebb osztály Magyarországon, de azért nem is elhanyagolható a létszámuk. Az meg, hogy ez az osztály legyen a kormányzati politika első számú preferáltja, szintén jó kérdés. Az kétségtelen, hogy gazdaságilag ez a legaktívabb réteg, tőlük szedhető be potenciálisan a legtöbb adó, ilyen szempontból fejlődésük elősegítése jó döntésnek tűnik.

Kérdés persze, hogy közben mi lesz az alsó osztállyal? Melyik a járható út? Az, hogy előbb felemeljük a középosztályt, aki aztán a hátán felhúzza az alsóbb rétegeket, vagy fordítva. Előbb a középosztály progresszív adóztatásával emeljük fel az alsó rétegeket egy viszonylag magas szintre, és ha ez megvan, csak eztán engedjünk a középosztály adóprésén?

A poszt végére tettem még néhány szavazást, mert kíváncsi vagyok, hogy nagyon mellélőttem-e a középosztály jövedelmi szintjével, vagy mások is nagyjából így látják.

Megj.: Természetesen adott életszínvonal elérése a havi jövedelem mellett függ a lakóhelytől, a családi állapottól és a háztartásban keresők és eltartottak számától éppúgy, mint esetleges egészségügyi problémáktól. Épp ezért nehéz pontos határt szabni, inkább csak sávokat lehet kijelölni, de még azt is nehezen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr474077214

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: UFO szállt le Magyarországon 2012.02.08. 09:09:29

Persze bennünket, magyarokat ez sem érhet váratlanul, mint ahogy nem is ért. Már órákkal az UFO érkezése előtt tudtunk róla....

Trackback: Évértékelés: Istentől várd az új életet! 2012.02.08. 08:25:06

A Fidesz választási győzelme után Orbán Viktor beszédet intézett az ünneplő tömeghez a Vörösmarty téren. Semjén mester hatalmas keresztvetéssel mutatta ki, hogy a pénzen kívül még ki mindenkinek köszönhetik a győzelmet. (Alázatos, őszinte ember.) Aztán...

Trackback: Évértékelés: Istentől várd az új életet! 2012.02.08. 08:23:35

A Fidesz választási győzelme után Orbán Viktor beszédet intézett az ünneplő tömeghez a Vörösmarty téren. Semjén mester hatalmas keresztvetéssel mutatta ki, hogy a pénzen kívül még ki mindenkinek köszönhetik a győzelmet. (Alázatos, őszinte ember.) Aztán...

Trackback: Évértékelés: Istentől várd az új életet! 2012.02.08. 08:23:14

A Fidesz választási győzelme után Orbán Viktor beszédet intézett az ünneplő tömeghez a Vörösmarty téren. Semjén mester hatalmas keresztvetéssel mutatta ki, hogy a pénzen kívül még ki mindenkinek köszönhetik a győzelmet. (Alázatos, őszinte ember.) Aztán...

Trackback: Évértékelés: Istentől várd az új életet! 2012.02.08. 08:22:56

A Fidesz választási győzelme után Orbán Viktor beszédet intézett az ünneplő tömeghez a Vörösmarty téren. Semjén mester hatalmas keresztvetéssel mutatta ki, hogy a pénzen kívül még ki mindenkinek köszönhetik a győzelmet. (Alázatos, őszinte ember.) Aztán...

Trackback: Orbán és a középosztály 2012.02.08. 00:09:48

Jó lenne tudni, hogy mely jövedelmi sávot tekinthetjük alsó-, közép- és felső osztálynak. Ez a kérdés azért lett most érdekes, hiszen a miniszterelnökünk a középosztályt helyezte tegnapi évértékelő beszéde középpontjába, miközben korábban leginkább sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 00:14:16

Kapcsolódó téma, Orbán említette azt is a beszédében, miszerint sem balra, sem jobbra nem érdemes nyitni, mert a baloldal az anyját is eladná, a szélsőjobb meg nem vehető komolyan.

Azonban itt van egy jó példa, amikor jobboldaliak és baloldaliak leülnek egymással kulturáltan, építő jelleggel politizálni:

nivo.blog.hu/2012/02/04/amikor_a_jobboldali_a_baloldalival_leul_politizalni

huncut_kata 2012.02.08. 01:26:31

Gordonék anno a második adókulcsot (ami nálad a felső osztály alja lenne) az évi 15 millió forint feletti jövedelemre tolták volna ki. Nem gondolnám, hogy ez annnnnyira igazságtalan lett volna szegény középosztállyal, hogy havi 1,2 millió fölötti részt 36%-os szja sújtsa.

Orbán a magyar nép ópiuma! 2012.02.08. 01:27:57

Te itt ne középosztályozz meg elmélkedj, hanem nyíltan nyald ki I. Szent (Orbán) Viktor valagát.
Egyenesebb lenne.

bazd meg 2012.02.08. 02:18:28

Ezert nincs otthon kozeposztaly. Van 9 millio szegeny vagy keveset kereso, van egy ket szazezer aki 600 kilot keres, meg van egy ket szazezer gazdag, akiknek egyik laba a sitten a masik meg a temetoben. SZERINTEM.

komplikato 2012.02.08. 02:20:06

Én egymillió fölötti összeget szavaztam a felső határnak. melóhelyen a Projekt vezetők ennek sokszorosát keresték, és semmi olyan dolgot nem tapasztaltam náluk amitől őket "felsőbb" osztályba sorolhatnánk a középtől. Még ilyen fizetésből sem vesz valaki több száz milliós ingatlant vagy több tízmilliós sportkocsit, terepjárót. Viszont a posztoló által leírt felső határ közeli életmódnak megfelelnek.

komplikato 2012.02.08. 02:22:10

@bazd meg: Lehet rosszul látom innen a béka segge alatti perspektívából, mint hülye pór alkalmazott és "panelproli", de szerintem is furcsa a középréteg ilyen kihangsúlyozása, mert igen vékony az a "közép". És talán pont ez is mutatja a dolgok nem mennek olyan jól.

borzzz 2012.02.08. 02:51:37

Szóródnak a tippek... nyilván azért, mert a középosztály nem egy homogén csoport, hanem elvileg egy társadalom derékhada: mindenki a kisebb alsó szegmens és a még kisebb felső tízezer között. Nem véletlenül beszélnek alsó és felső középosztályról.
Nálunk ez ott kezdődik, ahol már nem a sárga csekkekkel való harc jelenti a családi költségvetést. Félő, hogy nem ez teszi ki a többséget, szóval volna mit megteremteni. Sajnos az átlagjövedelemnél valamivel jobban kereső alattvalókból nem lehet erős középosztályt gründolni.

dr. Erika Zangolna 2012.02.08. 02:57:47

a középosztály hívószó nem jövedelmi rétegre vonatkozik (orbán spirituális vezető, felesleges megpróbálni számokhoz, konkrétumokhoz horgonyozni bármit, amit mond)hanem a fidesz által bevezetett "polgár" szó továbbélése.

jelentése: fidesz szavazó (nem bankár, nem panelproli)

dr. Erika Zangolna 2012.02.08. 03:00:00

ps: tessék a szövegbe behelyettesíteni a középosztály szó helyére a "fidesz szavazók" kifejezést, és máris dekódoltuk az üzenet egy részét.

gerdo 2012.02.08. 03:31:50

Azert azt erdekesnak talalom, hogy a szavazas boven a magyar atlagfizetes FOLE rakta az un "kozeposztalyt".

Magyarorszagon egyebkent sincs kozeposztaly. Van egy hadseregnyi nyugdijas, egy csomo munkanelkuli, allami alkalmazottak (ezek tobbsegeben ugy tesznek, mint ha dolgoznanak), az a par ember meg aki rendesen dolgozik alapvetoen nem szamit mert a tobbiek ugyis leszavazzak oket.

kigyurt álat 2012.02.08. 05:30:44

Rosszul van feltéve a kérdés, mert a középosztály alapvetően nem jövedelmi sávok alapján határolható be, legalábbis jelenleg.
A középosztály a legálisan dolgozó munkavállaló és vállalkozó, minden adóját rendesen befizető réteg. Mindegy, hogy lakatos vagy manager, a lényeg, hogy adófizető legyen, amivel a közérdekek teljesüléséhez hozzájárul.
Valóban túl szűk ez a réteg, de a cél pont az, hogy szélesedjen alulról és felülről is, mert akkor lesz ez normális ország.

kigyurt álat 2012.02.08. 05:36:21

@huncut_kata: az elfelejted, hogy azt nem gordonkáék találták ki, hanem kóka jánosé, és ez volt az szdsz frakció feltétele a bajnai-kormány támogatásához. Mindezt azután, hogy az mszp-szdsz évekig folyamatosan emelte a jövedelemadót és a járulékokat, ráadásul 2011-től tervezték bevezetni, ami már világos volt, hogy kívül esik a periódusukon, így semmilyen felelősséggel nem járt, csak marketingfogás volt!

mojszipupi 2012.02.08. 06:52:47

Egyértelműen az egykulcsos adó és a kiesést pótolni próbáló ad hoc szektor adók lökték az országot a csőd szélére. Ha nem ilyen ócska populista kormányzásba kezdtek volna, akkor most egészen más helyzetben lenne az ország. Ezt a két évet hagyni kellett volna a Bajnai féle második kulcsot, de annál még a pokol tüze is jobb ezeknek h esetleg együttműködjenek a másik oldallal. Mostanra pedig lehet h lennénk olyan erős(ebb) gazdasági helyzetben h bevezethető lenne az egykulcsos. Ez a fidesz és a körülöttük lévő holdudvar de elsősorban OV személyes felelőssége. Gazdasági idiotizmus volt amit eddig műveltek és most koppantak. Elvesztegetett, kifejezetten kártékony majd 2 év volt, pedig lehettünk volna európa élmezőnyében

jog-ász 2012.02.08. 07:16:31

csak mondaná már meg valaki hogy a 8,5millió vidéki ember között hány banki vezető, meg projektmenedzser van. elég sztem végigmenni a falvakon és talán a polgármester tiszteletdija a legtöbb havi 200 ezerrel.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.02.08. 07:21:25

Akinek van egy háza, ahol lakik és egy vagy két autója, amivel közlekedik, az még nem középosztály. Ezek a minimális életszükségletek kicsit drágább kiadásban.

Akinek ezen túl van lakóingatlana, amit már befektetésnek vett, nyaralója és egyéb luxusdolgai, a középosztály ott kezdődik.

Az hogy valaki keres nettó 400 ezret, annyit mint egy nyugati gyári munkás, azt ugyan ne nevezzük már középosztálynak.

Terézágyú 2012.02.08. 07:28:15

Én csak azt tudom, hogy én, szakdiplomás állami alkalmazottként kb. a proli kategóriába férek csak bele a jövedelmem szerint.

És még csodálkoznak, hogy a megnyilvánulásaim is proliszintűek néha...

Semper Fidelis 2012.02.08. 07:33:11

@mojszipupi: Ja, meg Görögországot, Portugáliát, Spanyolországot és Írországot is a "Egyértelműen az egykulcsos adó és a kiesést pótolni próbáló ad hoc szektor adók lökték az országot a csőd szélére. "

lökte a csőd szélére. Ja.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.08. 07:36:53

Aki a munkajövedelméből él,

- az a munkásosztály.

Aki a vagyonából,

- az a középosztály.

Aki a köz pénzéből,

- az a fideszes.

Nem vicc.

DIldiko 2012.02.08. 07:47:49

Ezen leírás szerint akkor mi a középosztályba sorolhatóak vagyunk - havi nettó 220E Ft-ból élnünk négyen. igaz, nagyon alsó középosztály, de megengedhetjük magunknak, hogy autónk legyen, havi 10 E ft-ért bérletet vegyünk, hogy dolgozni és iskolába eljussunk. De ahhoz, hogy normálisan éljünk ez már kevés. Nyaralni nem tudunk elmenni, viszont a fiúk ruhatárát szinte félévente lecseréltük, mert mindent kinőttek. Nem járhatnak állandóan más levetett ruhájában, cipőjében, bár elég sokat kaptunk. Mindent összevetve szerintem min. havi 50 E Ft/fő jövedelemmel már félre is tudnánk tenni egy kisebb összeget, hogy ha tönkremegy a TV vagy a hűtő ne hitelre kelljen cserélni. Arról, hogy megtakarítsunk nem is álmodunk, örülünk, ha a gyerekek igényeit majd ki tudjuk elégíteni és a tanulásukra félre tudunk tenni egy kisebb összeget, amivel kihúzhatják az első félévet aztán vagy nagyon jól kell tanulniuk, hogy magas ösztöndíjat kapjanak, vagy az egyetem mellett dolgozniuk kell, hogy tovább tanulhassanak. Lakáshelyzet: 50 éves házban élünk falun, amit 13 éve nagyon olcsón megvettünk, állandóan dolgozni kell rajta, hogy normális állapotban legyen. Újra esélyünk sem volt, mert a bankban kinevettek, mikor 1 millió Ft hitelt szerettünk volna felvenni, hogy félkész házat vehessünk, amit a szoc.pol.-lal be tudtunk volna fejezni. Előtte kb. 3-4 évig a szülőkkel éltünk.

TubiTubiNixTubi 2012.02.08. 07:53:34

a kormány szerint bruttó 202.000,-Ft a felsőosztály határa, hisz innentől van a nem második szja adókulcsnak nevezett második szja adókulcs (20,32% a 16% helyett)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.02.08. 08:04:24

Azért kurvajó, hogy a posztoló szemében a vállalkozók kizárólag szürkén/feketén szerzik a jövedelmüket, és kvázi maffiózó az összes...
Majd amikor nem csak a 40% marad a vállalkozó zsebében adózás után, akkor lesz becsületes adózás.

Meg amikor nem azt látom (látjuk), hogy 35 milliárdért épitenek Puskás-stadiont, mert az kurvára kell. A többi lenyúlásról nem is beszélve.

Hertelendi 2012.02.08. 08:04:31

@DIldiko: Nagyon normálisra sikerült a kommented! Ritka kincs ez itt, meg kell becsülni!

dekás dezső 2012.02.08. 08:07:34

ha másfél millát költöttem 6napos síutakra 3 hónapon belül másodszor, miközben a múlt évben 2 cégem ment csődbe, akkor milyen osztályba tartozom?:P

ja, nincs semmi a nevemen, gyakorlatilag nincstelen vagyok...

milyen osztály? tücsök?

Hertelendi 2012.02.08. 08:08:27

Tegnap olvastam, hogy Torghelle Sándor világklasszis labdarúgónk havi 7.5 millió forintot keres a Videotonban, ami köztudottan Orbán Viktor miniszterelnök úr kedvenc csapata...

Avarga 2012.02.08. 08:12:32

De a jövedelmet nem főre kéne számolni? Mondjuk egy 4 gyerekes család (tudom, ritkaság) nehezebben jön ki ugyanannyiból mint egy két gyerekes, nem is beszélve az egyedülállókról\párokról
Szóval szerintem a középosztály az olyan 60-70ezer\embernél (gyereket, esetleges nagyszülőket is ideértve) kezdődik (tehát 4 embernél: 240-280)
A felső széle pedig olyan 180-200nál (4 emberre: 720-800)

Kivlov 2012.02.08. 08:27:09

"A középosztály felső jövedelemhatárát ezek alapján én valahol havi nettó 800-900ezer forintra taksálom..."

Ez kb így van.
Csak azt felejtjük el, hogy a gazdag (a felsőbb osztály) az nem bérből él.

Kivlov 2012.02.08. 08:29:39

@mojszipupi:
"Egyértelműen az egykulcsos adó és a kiesést pótolni próbáló ad hoc szektor adók lökték az országot a csőd szélére."

Szerinted. Szerintem meg a fedezet nélküli osztogatás: segélyre, nyugdíjra, a sok közalkalmazott, az iirreális pénzek az állami cégeknél, a pártok, politikusok pénzei, a horrorárú állami beruházások.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.08. 08:29:42

A válasz a poszt kérdésére pofonegyszerű, a hatályos törvények eligazítást engednek abban, hogy a jelenlegi kormány hol húzta meg a határt, a gyermektelenek esetén:

0-299 999 bruttó / hó
Alsó osztály
Indokom : A kormányzat által kidolgozott egykulcsos adó bevezetésekor ez alatt csökkentette a nettót, miközben a hivatalos cél a középosztály támogatása volt az adóval. Tehát ez alatt lévők nem középosztály, hiszen őket ez az adókulcs nem támogatta.
300 000 - 661 850 havi bruttó
Indokom : Ez a járulékplafon 2012-ben. Aki e felett keres, nem fizet egyéni munkavállalói járulékot. Ez egy olyan kitüntetett szint, ami nem véletlenül került meghatározásra.
661 850 havi felett : Itt kezdődik a felső-osztály alja.

Én így látom.

mrs. white 2012.02.08. 08:30:12

Már vártam egy hasonló jellegű poszt megjelenését bárhol legyen is. Végre eljutottunk a legfontosab kérdésig. Mit gondol a fidesz és általában az emberek a középosztályról. Egy normális országban a vezetés elsődleges szempontja az kellene, hogy legyen a lehető legtöbb állampolgára járjon jól. Értelemszerűen ez lenne a középosztály, ettől fölfele lenne egy vékony réteg és lefelé kívánatosan szintén egy vékony réteg. Azt tudjuk, hogy magyarországon nem így van de, hogy a fidesznek fogalma sincs arról, hogy ezek a sávok hol húzódnak azért már elég problémás.
Tegnap olvastam egy cikket. Január bérpapírt megkapva a nyilatkozók 37%-ának nem emelt egy kanyi vasat sem a cég. Ők azok akik egyértelműen rosszabbul jártak. Itt annyi pénz vagy hajlandóság sem létezik, hogy a kompenzációhoz szükséges részt előteremtsék. Anélkül, hogy minden sávon végig mennék kb 20% volt akinek nőtt a nettoja. Ezt akkor a fidesz szerint nevezzük középosztálynak de ebben már a felefelé nyitottsága miatt benne van felső osztály is. A tegnap beszéd szerint ugye akkor ezt a nem osztályt hanem réteget kell támogatni valamint azt a három milla nyugdíjast, hogy meglegyen a szavazat. Ezt eddig is tudtuk csak így kimondva elég brutál. Nem egy versenyszférást tudnék említeni akiknek a válság óta nem emelkedik a fizetése csak ha többett értékesít a cég. Szép lassan a nyugdíjasok beelőzik őket a folyamatos biztos 3-4%os emelésekkel. Az ország egyik legnagyobb problémája eddig is az volt és erre a fidesz a szokásos szar válszt adta.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.08. 08:31:24

Mármint bruttó 661 850 a járulékplafon, nem fogalmaztam egyértelműen.

Mivel én bruttó 300 ezer alatt keresek, ezért nem vagyok középosztálybeli és engem a Fidesz nem tekint választójának.
Ezért soha az életben nem szavazok többet rájuk, 1998 óta mindig megtettem, többet nem fogom.
Vettem Orbán üzenetét, felfogtam.

AutosVilli 2012.02.08. 08:32:48

Szerintem több rétege van a társadalmunknak,mindenki tudja mi mennyibe kerül,a szegények nincsenek benne az alsó rétegbe.Ők szegények.
Igazi kő gazdag multis elég kevés van Magyarországon,a középosztály felső határát évi 50millánál húznám meg.

szita szita péntek 2012.02.08. 08:34:57

A középosztály szó eleve kétértelmű. Egyrészről ugye nekik kéne lenni a nagy többségnek, a társadalom derékhadának, hisz ők az átlag. Ilyen értelemben nézve legyen az a csoport, ami lefedi a keresők 50%-át.

Másrészt ennek a szónak hazánkban van egy emocionális töltete is: miszerint a középosztály az, akinek nem kell napi megélhetési gondokkal küzdenie.

Szerintem ez a kettő sajnos nem fedi egymást.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.08. 08:38:33

@mrs. white: 3,2 millió nyugdíjas van. Ebből lehúzthatod a rokkantsági nyugdíjasokat, akik nem töltötték be a korhatárt és III. csoportos rokkantak, ők kb. 200 ezren vannak. Rájuk 2013.12.31-ig felülvizsgálat és az ellátás újraszámítása vár. Vagy kilőkődnek az ellátásból vagy jelentősen lecsökken az ellátásuk.
A 90%-uk soha többet nem fog a Fideszre szavazni, ha korábban ezt tette volna.

A korhatár alatti nyugdíjasokat, akik szintén több százezren vannak is le lehet húzni, mert ők 2012.01.01-től nem nyugdíjasok. Ezzel széleskörű kedvezményektől estek el. Nagy részük szintén soha többet nem fog a Fideszre szavazni.

Maradtak a korhatárt betöltött nyugdíjasok. Körükben az MSZP vezet mint kedvelt párt.

Szóval a Fidesznek nehéz dolga lesz ha a nyugdíjasokkal akar választást nyerni.

AlbaZen 2012.02.08. 08:39:26

Én a középosztály definícióját teljesen másképpen ragadom meg. Mivel az életszínvonal bevételünk és igényeink, fogyasztásunk függvénye, középosztály definíciója számomra szubjektív :

1. Nem okoz gondot a havi fix kiadások (rezsi, kaja) folyamatos, kényelmi érzésnek megfelelő szinten tartása

2. Ezen felül teljes szabadságot érez a tekintetben, hogy hová megy, mit csinál (leszámítva persze a luxusautókat, yachtot, helikoptert, amelyekről annyira nem is nehéz lemondani)

3. Nem gondol a pénzre, egyszerűen van, amire kell

Fentiek szerintem Magyarországon egy igen szűk kör kiváltságai, szélesnek semmiképp nem nevezhető.

mészikevolt 2012.02.08. 08:41:59

@Kőmíves Kelemen: nekem is szemet szúrt.
Hatszáz hivatal- hatóság ül a nyakunkon és tesz keresztbe folyton. De azért egy fél borsodi falut eltarthatok az adónkból?

ekat 2012.02.08. 08:44:49

@szita szita péntek: Pont gondolkoztam, hogy általában, meg itthon ki is a középosztály, de Te fogalmaztad meg jól: itthon az, akinek nincsenek napi megélhetési gondjai. Ezt persze számszerűsíteni is lehet, de az már háztartásfüggő.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.02.08. 08:44:59

@Kiszámoló: "Az hogy valaki keres nettó 400 ezret, annyit mint egy nyugati gyári munkás, azt ugyan ne nevezzük már középosztálynak."

A szociológiában középosztálynak tekintik a magát átlagos életszínvonalon biztosnak tekinthető munkából eltartani képes réteget. Ide tartozik az összes közalkalmazott, az alkalmazottak nagy része és a sikeresebb egyéni vállalkozók, illetve ebből a körből kikerülő nyugdíjasok is a középosztályba tartoznak.

Középosztály alatt vannak azok, akiknek nincs rendszeres munkája, vagyona vagy a létminimum környékén egyensúlyoznak, esetleg tartós betegség vagy rokkantság miatt munkára képtelenek.

A társadalom felső rétege azokból áll, akik a jövedelme már nem feltétlen a saját munkájukból származik, hanem a meglévő tőkéjüket fektetik be valahol, amelyet maximum csak felügyelnek, de nem vesznek részt operatív döntésekben.

Teljesen felesleges ehhez konkrét pénzösszegetket vagy vagyonelemeket tenni, pláne országokat összehasonlítani...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.08. 08:47:14

Az én értelmezésem szerint sem csak az anyagi helyzettől függ a középosztály.

Anyagi szempontból az alsó határa nehezen behatárolható. Valahol ott kezdődik, ahol már nem csak az alapszükségleteket tudja biztosítani magának, hanem hobbira, szórakozásra, kultúrára is futja ezen felül, ezek sem ütköznek anyagi akadályba. Nem mindhárom a feltétel, hanem ízlés szerint legalább egy, és a hangsúly azon van, hogy nincs anyagi akadálya. Ja, és ezen felül tud autót is fenntartani, méghozzá úgy, hogy sem az előbb említett szabadidő eltöltéstől, sem az alapszükségletektől nem vesz el ezzel. Én az 500 ezret jelöltem be, lehet kicsit túloztam, és 400 ezer is elég erre. A minimálbéres család semmiképpen sem ez a kategória.

A felső határnak 1 milliót jelöltem be, de lehet hogy ez is alacsony. Igazából nem nagyon lehet számmal meghatározni a tetejét. De vegyük bele a számot is, a felső osztály szerintem ott kezdődik, ahol 1 millió fölött van a teljes családi havi jövedelem, és annak legalább fele osztalék, kamat vagy árfolyamnyereség. Tehát a kiemelkedően magas keresetű mérnökök szerintem még középosztály.

AlbaZen 2012.02.08. 08:49:23

A szavazás eredménye alapján én nem tartoznék a középosztályhoz, de mégis mindenféle technikákkal (házi költségvetés tervezés, beosztás, elérhetetlen dolgok után nem sóvárgás) a kiadásaimat olyan alacsony szinten tartom, hogy úgy érzem, jól élek és szabad vagyok. A túl nagy igények hozzák a nyomort elsősorban, nem a kis kereset.

AutosVilli 2012.02.08. 08:50:15

@auth.gabor: elgondolkodtató a mit mondasz.
Bár ennek ellenére,szerintem forintra meglehet mondani, hol kezdődnek a határok.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.08. 08:50:38

Egyébként szerintem nem jó besorolás középosztályról beszélni általánosságban. Mert a számlát nem adó vállalkozói réteg és az alkalmazottként legálisan jól kereső értelmiség teljesen más kategória, még ha anyagilag hasonló szinten is állnak. A Fidesz részéről a középosztály egy olyan maszlag, amibe szinte mindenki bele képzelheti magát, akinek van munkája.

Terézágyú 2012.02.08. 08:50:41

@auth.gabor:
"A szociológiában középosztálynak tekintik a magát átlagos életszínvonalon biztosnak tekinthető munkából eltartani képes réteget. Ide tartozik az összes közalkalmazott"

Nem is tudtam, hogy a szociológia is élet/valóságidegen tudomány :))))

A közalkalmazott a 100/150e havi nettójával? :))

Dr. GGG77 2012.02.08. 08:50:56

Szerintem valahol nettó 200 ezer Ft/fő felett beszélhetünk európai értelemben vett középosztályról.
Mo.-on ez a réteg már nagyon szűk. Ráadásul jellemzően még ez a réteg sem tud nagyon megtakarítani, mert sanszosan van egy több százezres havi törlesztőjük, merthogy bevállaltak egy, a posztban is említett 100-150 nm-es, 20-50 milliós ingatlant.

De száz szónak is egy a vége. Gyenge, szűk középosztállyal, több milliós, jelentős számban feketén/szürkén foglalkoztatott, tengődő, egyik napról a másikra élő réteggel NEM LEHET egykulcsos, adójóváírás nélküli adórendszert bevezetni. Aki tegnap látta a Házon kívül adását az RTL-en, és azt mondja, hogy, amit Orbánék kitaláltak az jó, annak nincs mit mondanom.

Bogyó 2 2012.02.08. 08:51:01

Mit tekintünk középosztálynak? Először azt kéne definiálni, hogy ezt a mai magyar valóságtól függetlenül vagy abból kiindulva definiáljuk. Azt tekintjük-e középosztálynak, ami egy független elképzelés szerint középosztálybeli életnek tűnik (a posztoló ebből indul ki, meghatározva mit tud megengedni magának egy középosztálybeli) vagy pedig azt az életnívót, ami szerintünk a mai magyar társadalom közepén van? Mert ha egy négytagú család ma 200-250 ezerből él, akkor már nagyon is tudatában van annak, hogy van mit veszíteni és sokaknak rosszabb mint nekik. érzik, hogy ők messze nem a legalsó réteg pl. ahol az egyik fél egy 50 ezret se kereső közmunkás. Ugyanakkor két autó, külföldi nyaralás, nyaraló, sőt egyáltalán megtakarítás nem nagyon esélyes. Ez pedig nyugati szinten nagyon is a társadalom alsó rétege.

gnme 2012.02.08. 08:52:24

egyszer jó lenne hallani amit valójában gondol

valaki írt neki egy beszédet, az a hülye meg felolvasta és most megy a csodálkozás, hogy rajta röhögnek

lajafix 2012.02.08. 08:52:58

@mojszipupi: "Egyértelműen az egykulcsos adó és a kiesést pótolni próbáló ad hoc szektor adók lökték az országot a csőd szélére. "

patópál megszólalt. Egyszerű hátulgombolós vagy . Azért tessék már elgondolkodni azon hogy 2008végén miért mentünk rögtön az imfhez...

lajafix 2012.02.08. 08:54:42

@Bogyó 2: "Ez pedig nyugati szinten nagyon is a társadalom alsó rétege. "

Tessék elfelejteni a nyugati szinttel való összehasonlítást. Nálunk hiányzik párszáz év tőkés fejlődés.(többek között)

patvaros 2012.02.08. 08:56:10

Ki a középosztály? Megmondta a nagy vezér legfőbb fegyverhordozója,47000 ft -ebből már tisztességesen meg lehet élni.Efölött már jólét van.Csak egy pici javaslatom lenne:a parlamentnek meg kéne mutatnia a zembereknek,csak egy fél évig,hogyan is kell ezt csinálni.Sokat tanulhatnánk.

Pékszakállú Henceg 2012.02.08. 08:56:34

@ciceró: Ez nagyon jó meglátás, valóban így képzeli el a fidesz a középosztályt, amely viszont egy nagyon szűk réteg. Én egy multinál dolgozom, az érettségizett call centerestől a top managereig minden jövedelmszintű ember megatalálható. Ez azt jelenti, hogy az alsó jövedelmsávban (a diákmunkásokat leszámítva) a minimálbér, vagy a környéki dolgozók vannak, kb. a dolgozók 30%-a. Bruttó 140ezer és 280 ezer forint között keres a dolgozók 60%-a, bruttó 280000 és 600000 között durván 6%, e fölött pedig a vezetők kb. 4%. Azt gondolom, hogy ez jól leképezi az ország jövedelmi eloszlását is azaz, a kormány kb. a dolgozók 6%-át tekinti "középosztálynak", és semmit nem tesz azért, hogy változzon. Az egy kulcsos SZJA éppenséggel ezen jövedelmi viszonyok bebetonozását jelenti!

AlbaZen 2012.02.08. 08:58:05

Ismerek olyanokat, akik gyönyörű kertvárosi házban, két autóval panaszkodnak, hogy mekkora nyomor az életük, megfulladnak, és nem kapnak levegőt. Ők nyilván erejükön felüli igényekkel rendelkeznek, és megszívták. A valódi középosztály egy szellemi érettséget is magában foglal, felméri az igényeket és a lehetőségeket, és aszerint lövi be az életét. Nagyon sok középosztálynak látszó család valójában nagyon szegény.

AutosVilli 2012.02.08. 08:59:04

@lajafix: hogy hiányozna már??? csak a 40 év megfosztotta javaitól,és kitermelt egy új,jogilag nem megfogható tolvaj réteget aki tetű módjára élősködik az országon.

lavór 2012.02.08. 08:59:52

@Pékszakállú Henceg:

"Az egy kulcsos SZJA éppenséggel ezen jövedelmi viszonyok bebetonozását jelenti"

Azért lehetne ellene tenni...

saci02 2012.02.08. 09:00:04

Kozeposztaly?!?!? KSH szerint, aki tavaly havi netto 130000 Ft-nal tobbet keresett az mar a felso 10%-ba tartozott, vagyis 90% ennel kevesebb keresett. Kinek segitett az egy kulcsos adorendszer? Mirol beszelt ez a bovli ember?

Dr. GGG77 2012.02.08. 09:00:47

@lajafix: "Tessék elfelejteni a nyugati szinttel való összehasonlítást."

Nem lehet elfelejteni. Merthogy a kaja, a ruházkodás, a műszaki cikk, az üzemanyag ugyanannyiba, vagy még többe kerül, mint ott.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.08. 09:01:07

Úgy látom, hogy a szavazás jelenlegi állása szerint nettó 4-500 ezer között kezdődik a középosztály és 800 ezer - 1 millió között van a felső határ.

Havi nettó 130 ezer egy főre eső jövedelemmel csak a magyar népesség 10%-a rendelkezik, vagyis 2 gyerekes családnál havi nettó 520 ezer már a felső 10%-nak számít.
Ezek alapján mekkora középosztály és mekkora a felsőosztály? Esetleg alacsonyabban vannak a határok?

Szerintem a középosztály alsó rétege a 2 közalkalmazotti fizetésből élő pedagógus házaspár 2 gyerekkel, összesen nettó 240-280 ezer körüli fizetéssel.
A felső határ a két multis csoportvezető egy gyerekkel, összesen kb. nettó 800 ezres jövedelemmel.

AutosVilli 2012.02.08. 09:02:04

@Dr. GGG77: Többe kerül itt,mert ha a fizetéseket arányosítód, ő több hamburgert tud megvenni a fizetéséből mint te.

AutosVilli 2012.02.08. 09:03:18

@online távmunkás: Te se tudod mennyit keres egy pedagógus.

Kalmár 2012.02.08. 09:03:52

@patvaros: Nem unjátok még ezt a pitiánerkedést? Nem ezt mondta.
A 28500 segély helyett kapott 47000 munkabérről szólt.
Aki abból megvolt, az most 47000-ből jobban meg tud élni.

Olyan egyszerű és igaz mondat, amit csak a legsötétebb rosszindulattal lehet nem érteni.
Bár lehet, hogy az ostobaságnak is van ilyen mélysége.
A félremagyarázás a baliba oldal leggyakoribb fegyvere, ezek miatt hiteltelen minden képviselője.

saci02 2012.02.08. 09:04:27

@online távmunkás: tevedes! Ket keresovel netto 260000 a felso 10%!!!

Mérges 1234 2012.02.08. 09:04:45

Nem jÓk ezek a számok, mert nem a Magyar realitást veszik figyelembe.

Természetesen ezek a jövedelemek Magyarorszáon is elérhetőek csak viszonylag szűk réteg számára.

Így Orbán is csak egy szűk réteggel kivételez.....

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.08. 09:05:28

@saci02: Egy főre eső nettó 130-ról volt szó, tehát például két felnőtt + két gyerek modellben nettó 520 ezer a családi bevétel, ami nagyjából két bruttó 380 ezres fizetésnek felel meg. Ezen a szinten már csökkent az adó az egykulcsos rendszerrel.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.08. 09:07:34

@saci02: Tévedés! Nem a keresők száma, hanem a háztartásban az egy főre eső jövedelem határozza meg a jövedelmi helyzetet a statisztikákban.

saci02 2012.02.08. 09:08:40

@online távmunkás: Ez nem igaz! KSH szerint a tavalyi bevallott jovedelmek alapjan aki havi netto 130000 Ft-nal tobbet keresett az mar a felso 10%!!! Semmifele egy fore jutorol szo sincs!!!

Mérges 1234 2012.02.08. 09:09:15

"a kormány kb. a dolgozók 6%-át tekinti "középosztálynak""

Igen ebben van a lényeg, nem az a baj, sőt ez kifejezetten jó, hogy a Fidesz erős középosztályt akar.

A baj ott van, hogy ebben sincsenek tisztában a Magyarországi valós helyzettel.

De ez kb. minden politikusra igaz, annyira elszakadtak a magyar valóságtól, hogy nehezen hoznak értelmes döntéseket.

Kiß B. 2012.02.08. 09:12:42

Sajnos a mi családi jövedelmünk itt éppen kapcolja a posztíró által alsó határként megjelölt kétszázezres határt, ráadásul ennek fele hitel, mégis iskoláztatásunk, életvitelünk, kulturális igényeink alapján abszolút középosztálybeli életet élünk. Épp ezért nem hiszem, hogy ez pusztán anyagi kérdés. Járunk moziba, színházba, sporteseményekre, havonta egyszer-kétszer étterembe is, borkóstolókra, néha koncertekre, fodrászhoz, kozmetikushoz, konditerembe, könyvtárba, múzeumba, túrázni, bográcsozni a barátokkal, évente egyszer a Balatonon nyaralni stb... Persze nagyon örülnék, ha mi is olyan fizetést kapnánk, ami az iskolai végzettségünknek és a munkánk minőségének és mennyiségének megfelel, de amikor pályát választottam, tudtam, hogy itt soha nem fognak agyonfizetni. ehet, hogy egy multiban röhögve keresnék kétszer-háromszor ennyit, de a nem éreznék örömet a munkámban. Ezért azt hiszem, hogy a kulturális és szakmai attitűd is játszik a kérdésben. Mennyivel középosztálybelibb egy multis középvezető, aki hazavisz netto 350 ezret, bevásárol egy plázában, és otthon este nézi a való-világot, mint mondjuk egy fiatal történész, aki egyetemi óraadó is, és mondjuk rendszeresen publikál szakfolyóiratokban havi 120 ezer forintért? A pénz nem minden!

AutosVilli 2012.02.08. 09:12:43

@Doubledecker: Azért az érdekes,hogy ha lerobban az autónk,akkor nem a zöldségeshez,ha fáj a fogunk akkor nem az autó szerelőhöz megyünk, az ország vezetését,még is rábízzuk az eleve alkalmatlanokra pusztán szimpátia,és a választások előtti hazugságok alapján.
Hogy is van ez???

VT Man 2012.02.08. 09:13:41

@ciceró:
"661 850 havi felett : Itt kezdődik a felső-osztály alja. "

Na ne szórakozzunk már! 661 ezer bruttó = 400 ezer nettó, ez messze nem felső-osztály!

@saci02:
"KSH szerint, aki tavaly havi netto 130000 Ft-nal tobbet keresett az mar a felso 10%-ba tartozott, vagyis 90% ennel kevesebb keresett. "

Elárulok egy titkot: nem csak bérként lehet felvenni pénzt. Lehet pl. osztalékként saját cégből, vagy részvény után, vagy kamatként, vagy céges autó formájában, esetleg szlovák rendszámos autó formájában, stb.

Akinek vállalkozása van, az nem fog havi 2 milliót kivenni bérként, amikor jóval kedvezőbb módok is vannak. Nem is beszélve az illegális, fekete módokról.

saci02 2012.02.08. 09:14:28

@online távmunkás: de azt hiszem, hogy e 2-es faktortol eltekintve is a lenyeg az, hogy kinek is segitett az egy kulcsos adorendszer?!?!?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.08. 09:14:46

@AutosVilli: 12 év tapasztalatal rendelkező, egyetemi diplomás pedagógus (H osztály, 4-es fokozat) fizetése bruttó 155400 forint, ami egy gyerekre számított adókedvezménnyel nettó 111787 forint, ehhez jön a családi pótlék 13300 gyerekenként.
Két pedagógus két gyerekkel összesen nettó 250174 forint.

Ehhez jön még hozzá az osztályfőnöki pótlék, munkaközösség vezetői pótlék, a vezetői és magasabb vezetői pótlékok, stb. Feltételeztem, hogy a 2 gyerekes pedagóguscsalád nem pályakezdő, hiszen manapság 30 éves kor körül kezdenek szülni a nők.

blah 2012.02.08. 09:16:09

Azzal tudnék vitatkozni, hogy ez a középosztály mennyire számos, mert amit a posztoló leírt, abba a kategóriába nem sokan tartoznak, főleg vidéken nem. Viszont amit a kormány nevez középosztálynak azoknak a fizetése a havi 200-400 nettó között van. Bár szerintem ez a réteg sem tesz ki milliókat...

saci02 2012.02.08. 09:16:47

@STX Joe: de nem is beszelunk akkor az egy kulcsos adorendszer josagarol!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.08. 09:17:39

@STX Joe: Magyarországon két nettó 400 ezres fizetéssel, ha nincs gyerek, akkor már a közép és felsőosztály határán vagytok.

Egyébként a KSH statisztikája a háztartás jövedelmét vizsgálta, amiben benne van a céges osztaléktól a családi pótlékon át minden. Szóval nem fizetésről van szó, hiszen a jövedelmi helyzetet nem csak az határozza meg.

lajafix 2012.02.08. 09:19:40

@Dr. GGG77: "yenge, szűk középosztállyal, több milliós, jelentős számban feketén/szürkén foglalkoztatott, tengődő, egyik napról a másikra élő réteggel NEM LEHET egykulcsos, adójóváírás nélküli adórendszert bevezetni. "

Miért is nem lehet? Bebizonyítod, hogy alig van adőfizető, de akkor azok mégis fizessék a terhek nagyját?

A bajnai féle 15 milliós felső kulcs határ is de facto egykulcsos adó: 1.2 millió felett havonta kereshet 10-15 ezer ember. Ennyi embertől még magasabb kulccsal sem jön be a hátulgombolósok által remélt összegű bevétel.

indapass90210 2012.02.08. 09:20:38

@dekás dezső: "milyen osztály? tücsök?"

Nem tücsök, csak szerencsés, ha nem tudják meg a hitelezőid, akiknek a pénzét eltelelted!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.08. 09:21:01

@saci02: Olvass, mielőtt írsz! Utána meglátjuk, kinek van igaza.
hvg.hu/itthon/20111211_ksh_2010_jovedelmi_adatok

"A legfelső, a tizedik decilisbe tartozó egytized népesség egy főre jutó nettó jövedelme 2010-ben már legalább 1.559.439 forint volt."

Ez egy főre eső havi nettó 129953 forint.

Zotya 2012.02.08. 09:21:55

"sem jobbra nem érdemes nyitni, mert a baloldal az anyját is eladná, a szélsőjobb meg nem vehető komolyan."

Kicsit finomabban, de ez ekvivalens azzal, hogy "aki nincs velünk az ellenünk", ami évtizedek óta erősen jellemzi a Fidesz politikáját. Az ilyen kijelentéseknek pont hogy, nem az oly sokat hangoztatott "nemzeti együttműködést" segítik, hanem társadalombomlasztó hatása van. Nem az a lényeg, hogy jobbról vagy balról jön egy-egy javaslat, hanem az, hogy mi az.

Kalmár 2012.02.08. 09:23:57

Jó beszéd volt.
Külön öröm, hogy valaki észreveszi azt is, hogy a középréteg a "ló" a szekér előtt. Valahogy mindig a kocsis kapott csak enni, adott belőle a kocsin utazóknak is, sőt a hátulra felkapaszkodóknak is de a lovak csak a port nyelték.
Ideje kicsit nekik is adni, mert lerohad a szekér. Pont erről szólt Viktor is a nyugdíjsok felé is, hogy legyenek türelemmel, mert akkora a baj, hogyha nem erősítik meg a termelő osztályt és erőn felül osztogatunk tovább, akkor veszélybe kerül minden.
Világos stratégiát hallottunk, ennek rendelnek alá mindent. Adósság lebontása, polgárság erősítése, növekedés munkán keresztül, dolgozó emberek gyerekvállalási kedvét erősíteni, megszüntetni a kiváltságokat, visszaéléseket a szociális hálón(korengedményes nyugdíj, rokkercsalók) Az alaptörvénytől kezdve a törvénydömping is efelé mutat.
Furcsa, hogy nem akarják elhinni az ellenzékiek, hogy ez tetszhet sokaknak vagy nem úgy látják, hogy ezek a törvények ezt hozzák. Mindenesetre szomorú, hogy örjöngve gyalázzák azt akinek ez világos és helyes útnak tűnik.
Én ebbe a rétegbe tartozok.
Szerintem igenis jó az országnak, ha nem folyt meg az állam. Fogyasztok, gyerekeket nevelek, adózok. Méghozzá ha 2x annyit keresek, mint más, akkor 2x annyit adózok. Nem 5-ször.
Bár akkor mentek volna tovább ezek a dolgok, amikr még erős volt az EU. Sajnos kiolt sokmindent a válság. Szokatlan elvárás, hogy egy csődbe vitt országban másfél év után már a bűnösök kérik számon, hogy hol vannak az eredmények. Megjön az is. Máris számtalan helyen látszik.

nadiposzata 2012.02.08. 09:24:46

nem tartozik ide, de gonodoltam érdekel, a minimálbéres Actimeledhez: noitestkultura.com/2011/10/10/egeszseges-de-csak-a-reklam-szerint/

puszi

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.08. 09:25:31

@saci02: Az egykulcsos adórendszer a versenyszférában dolgozó diplomásoknak segített és az állami szféra vezetőinek (osztályvezetőtől felfelé és talán iskolaiogazgatók). Tehát azoknak, aki bruttó 200 ezer felett keresnek, és rendesen bejelentve kapják meg a bérüket.

Persze, van olyan diplomás, aki ennél kevesebbet keres a versenyszférában, de azoknak jelentős része érettségivel is elvégezhető állásban van.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.08. 09:26:49

@STX Joe: Én a bérjövedelemről beszéltem, nem a vállakozói és más jövedelmekről és a kizárólag egyedülállóakról.
Szerintem havi 400 ezer nettó a bérjövedelmek között igenis a felső kategória alja. A bérjövedelemben részesülők kevesebb mint 10% kereshet ennyit. De lehet hogy csak 5 %.

lavór 2012.02.08. 09:26:59

@Pékszakállú Henceg:

Hát, például: nem ölbe tett kézzel várni a csodára. Ha igaz az a 6% körüli érték. De ha nem igaz, akkor is lehet tenni ellene.

AutosVilli 2012.02.08. 09:27:19

@-kraci-: Azért ez nem jön ki a te fizetésedből akárhogy számolom.
" moziba: 2fő, 1600Ft+ az úti költség legyen 600ft=2200Ft ,
színházba,:2fő ha normális helyre akarsz ülni legalább 5000Ft
sporteseményekre,2000Ft
havonta egyszer-kétszer étterembe is,:
ha nem kajálda akkor 5000Ft/alakalom := 10000Ft
borkóstolókra, uti költség atólfügg merre van 1000-12000Ft
néha koncertekre,3alkalom/=év/2Fő 48000Ft/év
fodrászhoz,2havonta 2fő 15000Ft
kozmetikushoz, 4000/alakalom.
konditerembe,2fő 20000/hó
könyvtárba, piti ősszeg (1000ft/év)
múzeumba,2havonta/2fő+útiköltség 5000/hó
túrázni,3X/év/2fő=30000Ft
bográcsozni a barátokkal,10000Ft/alkalom,ha vendégként cisnálod.
Évente egyszer a Balatonon nyaralni:
10nap/150000Ft
stb: 50000Ft/év
Kinyalom a segged hate a bevételeid felének a bankbefizetés,a rezsi,ruha stb kifizetése után ilyen életet élsz.

Endrődi Vanda 2012.02.08. 09:29:12

A baj az, hogy csak lecsúszott középosztályról beszélhetünk.
Szerintem egy kétgyermekes családnak a minimum, hogy félmillából élhet meg, éppen hogy. Ezért támogatom, hogy a középosztályt kell kiemelni, mivel neki van igénye arra, hogy méltón éljen. Szerintem csomó ember (ismerek ilyet), semmi igénnyel él, nem is akar jobbat, csak elvárni.
Nagy különbség.
A normális ember dolgozni szeretne, utazni, kultúrára költeni (könyv, színház, múzeum..stb).
Vigyázni a környezetére és a többi...

Balance Of Power 2012.02.08. 09:29:21

@STX Joe: És a 90% hány %-a kapja zsebbe a többit? Min. a fele.

Egyébként, elgondolkozva a témán, ha radikális jövedelemkülönbség van a két házastárs között, akkor mi a helyzet, pl. férj vezető 1 milla, feleség tanárnő 150 bruttó? Akkor is összbevétel per kopf megy a számítás? Ha valaki örökölt tehermentes kérót és ketten keresnek 300-at, az vélhetőleg jobban kijön hóvégére mint a duplaannyit kereső pár 120-as törlesztéssel.

Szóval, heterogén réteg a középosztály, akárhogy is nézzük. Ráadásul mindenkinek teljesen más az igényszintje. Én mindig azon csodálkozom, hogy mindig mindenki sír, ugyanakkor simán napi 1000 HUF-ért ebédelnek a céges kantinban vagy a kiszállított kajával. Olyanok, akik pl. nálam jóval kevesebbet keresnek.

saci02 2012.02.08. 09:30:18

@online távmunkás: Ha jol emlekszem az egy kulcsos elott 5 millional jott a masodik kulcs. Havi brutto 200e nem ered el! Akkor kinek is segitett az egy kulcsos adorendszer???

jorda 2012.02.08. 09:30:52

Magyarországon Dél-Amerikai tipusú társadalmi szerkezet kialakítása folyik.

A A felső 1-2 % milliomos,milliárdos, a 98 % folyamatosan,de biztosan tart a nyomor felé.
Ez a kormány nem akarja orvosolni ezt a problémát.
Szivesen látnánk egy olyan kimutatást,hogy a politikai elit és milliomosok jövedelme mennyivel nőtt az elmúlt két év alatt.

zebu_ba 2012.02.08. 09:31:20

Ez ennél komplexebb kérdés. Mert ahogy olvasom, te két gyerek + két keresős modellben gondolkodsz, holott vannak ettől alaposan eltérő háztartások, pl. kevesebb kereső, több eltartott, vagy olyan is, ahol a jövedelem nem állandó eloszlású (nem /csak/ bérből-fizetésből élnek stb). Az sem világos, hogy Budapest, város avagy falu, nem mindegy, hány évesek az eltartottak stb stb. Szerintem a középosztályhoz tartozás ténye nem csak és nem elsősorban az aktuális jövedelemtől függ, hanem sokkal inkább a már megszerezett/tulajdonolt javaktól, mert pl. nagyon nem mindegy, hogy a mondjuk X ezer forintos jövedelméből mekkora részt kell arra költenie, hogy lakást béreljen vagy hitelt törlesszen annak érdekében, hogy tető legyen a család feje fölött. Nyilvánvaló, hogy az, akinek adott a lakhatás, vagy akinek jelentősebb tartalékai vannak (vagyon) az középosztálybelibb életet él akkor is, ha amúgy a jövedelme éppen alacsonyabb az átlagnál, míg az, ugyan keres havi egy milkát, de abból havi 120 ezer forintot törleszt, hogy egyszer lakása legyen, és eltart belőe 6 embert saját magán kívül, az akkor sem feltétlenül középosztálybeli, ha megkeres 700 ezret. havonta tisztán.

Szerintem a középosztályt nem jövedelem, hanem kulturális igény, iskolázottság, fogyasztás, tulajdoni helyzet alapján kellene meghatározni és nem jövedelem szerint.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.08. 09:33:03

@Kalmár:
Nem az elv nem tetszik, hanem az nem tetszik, hogy ez megint egy pillanatnyi fellángolás, 2 éve még éppen az ellenkezőjéről volt szó. Hogy lehet bízni egy olyan pártban, ami teljesen mást mond ellenzékben és teljesen mást mond kormánypártként?

AutosVilli 2012.02.08. 09:37:28

@zebu_ba: jó,de ha nincs pénzed kultúrára?
Akkor egy alsó osztálybéli diplomás vagy aki a magyar TV-ben nézi az igen szűkösen kevés a kulturális műsort,vagy néha a Bartókon meghallgatsz valami koncertet.

ekat 2012.02.08. 09:37:56

@online távmunkás: ? Nekem nincsen diplomám, de a bruttó 200-at valamikor a kilencvenes években értem el. A hozzászólásaom lényege az, hogy nagyvárosban, nyelvtudással nincsen ebben semmi különleges.

Kalmár 2012.02.08. 09:40:47

@Zabalint: Ezzel nem értek egyet. Már az első kormányzáskor is ezek voltak a fő stratégiai irányok. Akkor is a gyerekek után járó adókedvezményeket nyomták. Meg is kapták, hogy csal pótlék, szocpol, segély miért nem nő.
Sőt ha jól emlékszem dupla családi pótlék kampány is ment ellenük.
Sosem értettem, ha valaki egyenlőség jelet tett a bal és a jobboldal közé.
Alapvető különbségek vannak. Ilyen pl pont ez.
A szocik a leggazdagabbak és a legszegényebbeket nyomták. A Fidesz a polgárságot. Mindkét stratégia mellett vannak érvek. Szerintem hosszútávon a polgárság a siker kulcsa.
Kétségtelen, hogy 10 év alatt felfordult a világ, sokminden máshogy működik. Ja, és persze a politikusoknál előfordul az üléspont-álláspont változás is. Ez oldaltól föggetlen betegségük.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.08. 09:40:48

@Kalmár:
"Szokatlan elvárás, hogy egy csődbe vitt országban másfél év után már a bűnösök kérik számon, hogy hol vannak az eredmények."

Szerintem meg az az abszurd, hogy olyan vak vagy, hogy az egyik oldalt automatikusan bűnözőnek nevezed, míg a másik oldalon akár a szádba is szarhatnak, akkor is tapsolsz.

Netuddki. 2012.02.08. 09:44:40

Az Index moderátorai szerint az a kiegyensúlyozott tájékoztatás ha az ilyen dilettáns, trágya blogokat minden nap a címlapra teszik?

Nettó 800-900ezer? Muhaha!
Öcsisajt! Örülnék ha ennek csak a fele lenne a családi jövedelmünk! Elég jól meg tudnánk belőle élni.
Annak meg számolj szépen utána, hogy bruttó 600-800 ezer esetén mennyi a munkáltató összes költsége. Aztán álmodozz! Ja, a fideszesek nem tudnak számolni. Hát evvan...

blah 2012.02.08. 09:44:51

@Zabalint: ez elég korrekt jellemzés volt

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.08. 09:44:56

@Kalmár:
De az a középréteg, amit a Fidesz vizionál, nem létezik, az egykulcsos adózással pedig éppen a létrejöttét akadályozza.

A másik, hogy pl. a vizitdíj is éppen a középrétegnek kedvezett, hiszen az egy fix összeg volt, amit a szolgáltatást igénybe vevő fizetett(és akkor a háziorvosokról, mint középosztálybeliekről még nem is beszéltünk). Az egész szociális népszavazás éppen annak az elvnek a megcsúfolása volt, amiről te beszélsz. A 2002-es, "a szocik gázárat fognak emelni" szöveg is szembemegy az általad felvetett elvekkel, mert akkor már mindenki tudta, a gázártámogatás hosszútávon nem út. Aztán a bankárkormányozás is egy álszent szöveg volt, miután a támogatott hitelekkel agyontámogatták gyakorlatilag a bankokat.

Endrődi Vanda 2012.02.08. 09:45:50

@Kalmár:
"Szerintem hosszútávon a polgárság a siker kulcsa."

Ez a lényeg!

Figyel Castro 2012.02.08. 09:47:28

@dekás dezső: Te vagy a köcsög adócsaló vállalkozó. @Kőmíves Kelemen: Ja, hogy másnak is ennyi marad, csak a bejelentetteknek esélyük sincs trükközni, mert levonják elõre? Bocs, szegény vállalkozó, úgy sajnálom...

Netuddki. 2012.02.08. 09:49:40

@Kalmár: "Szokatlan elvárás, hogy egy csődbe vitt országban másfél év után már a bűnösök kérik számon, hogy hol vannak az eredmények."

Idefigyelj phaszfej!
Mióta dolgozom kb. a renccerváltás óta, töméntelen adót befizettem. Nem loptam, nem vagyok egyik párt híve sem. Szóval, 2 év után hol vannak az eredmények kiskötsög?

Kalmár 2012.02.08. 09:50:37

@Zabalint: Az anyád szájába szarnak te büdös görény.

Eddig tartott a vita.

Dr. GGG77 2012.02.08. 09:50:46

@lajafix: Ez a rendszer így csak arra jó, hogy a feketén/szürkén kifizetett pénzek nagyságát növelje, illetve növelje az így dolgozók számát is.

Állami kiadáscsökkentés, munkáltatói járulékok csökkentése fel sem merül benned?

Netuddki. 2012.02.08. 09:52:31

@dekás dezső: Tegnapi nap híre: 2 Hummer a Balatonban.
Kérdés: Hogyan telik valakinek 2 Hummerra ha csak ennyi esze van?
Kérdésedre a válasz: Ez az élősködő osztály.

pHérték 2012.02.08. 09:52:45

A szegény réteg felemelésének elsőbbsége egy esélytelen preferencia, mivel egyrészt szegények mindig is lesznek, akármit is csinál a társadalom, másrészt meg aki nem tud, nem akar stb. a maga erejéből felemelkedni, az, ha felemelik is, nem tud ott maradni.
Igazából a felemelkedés lehetőségét kéne biztosítani annak, aki ezt igényli. De most eléggé lent tartós, lenyomós idők járnak. A posztból is az tűnik ki, hogy aki már eljut moziba, az már a középosztályba tartozik. Pedig hát...

Mária 2012.02.08. 09:53:44

"én azt mondanám, hogy a középosztálybeli család havi jövedelme az említett nettó 168 ezer forintnál minimum havi nettó 50-60ezerrel magasabb."

Ez még mindig csak 218-228.000 Ft.

Szerintem először a LÉTMINIMUM fogalmával és összegével kellene tisztába jönnöd.

A hivatalos létminimum öszegét a KSH oldalán találod. Sajnos 2009-re számoltak utoljára ilyen adatot.

A létminimum összege 2009-ben 2 felnőtt + 2 gyerek esetében 217.570 Ft volt.

Ha ezt felszorozgatod évenként 1,05-tel, akkor 2012-re kapsz egy 251.864 Ft-os becsült adatot. Azért csak becsült, mert a létminimum számításkor a "fogyasztói kosárba" azok a cikkek kerülnek, amire a normális életvitelhez szüksége van minden embernek. Ezeknek a cikkeknek pedig évente sajnos nem 5%-kal, hanem sokkal többel ment fel az ára.

Eszerint:

Létminimum 2 felnőtt, 2 gyerek:

2009-ben: 217.570 Ft
2010-ben: 228.448 Ft
2011-ben: 239.870 Ft
2012-ben: 251.864 Ft

Ez azt jelenti, hogy ebben a nettó jövedelem és a családi pótlék is benne van.

2012-ben nem találtam a csp. összegét, 2011-ben 2 gyerek után 26.600 Ft volt.

251.864 Ft - 26.600 Ft = 225.264 Ft. Ennyit KELL a két szülőnek összesen kapnia nettóban a csp. fölött, hogy meglegyen a családnak a létminimum.

Vagyis szülőnként NETTÓ átlag 112.632 Ft-ot.

Ehhez a nettó 112.632 FT-hoz 2 gyereket nevelő családban a 2012-tes bérkalkulátor szerint bruttó kb. 140.000 Ft-ot kell kapni.

Ehhez képest a minimálbér 2012-ben bruttó 93.000 Ft, a szakképzett minimálbér bruttó 108.000 Ft. A közmunkások 8 óra munkáért ennek csak a 60%-át kapják.

Hogy akarsz KÖZÉPOSZTÁLYT csinálni a létminimum ALATT élő emberekből?

2012.02.08. 09:54:09

Valamit félremagyarázol, azt hiszem.
Ugyanis a középosztályhoz vagy középrétegbe való tartozást nem a keresete, hanem a vagyona alapján határozzuk meg.
Tehát ha a kiindulás rossz, akkor a végeredmény is.
Ugyanis aki havi bérért dolgozik, az nem lesz és lehet középosztály vagy középréteg. Maximum, a jobban vagy jól fizetett, a szakértelméből, tudásából élő alkalmazott, vezető vagy nevezzük akárminek.
Abban igazad van, hogy a szocik eladták még az anyjukat is. De ti sem vagytok különbek. Sőt. ti még előtte meg is loptátok őket és utána adtátok el.
Semmivel sem vagytok különbek a szociktól, a liberektől.
Mert a különbség annyi hogy most ti vagytok hatalmon és ti szidjátok őket.
Ellenkező esetben ők szidnának titeket.
Közben az ország a béka feneke alól néz ki és várja, hogy az ellopott és tönkretett országból, mikor kell menekülni!

DurvaPisti 2012.02.08. 09:55:09

Az a lényeg, hogy honnan nézed.
A borsodi faluból a legkonszolidáltabb középosztály is fényesen gazdag. A tükörhegy teraszáról egy átlag középosztályos család (saját lakással és autóval - NAGY szó) simán csóró.
Matolcsy szerint 50ezer forint szerény, de tisztes megélhetést jelent. EZt olyan ember mondja, aki egyetlen nap alatt többet költ. (természetesen ezt enm tudom dokumentumokkal alátámasztani) ;)
Ez kb olyan, mint amikor a katolikus pap tart párterápiát. Fogalma sincs, hogy a valóságban mi is az amiről beszél. Persze vannak emlékei talán "régről", meg olvasot ezt-azt. De nem szagolta meg a valóságot, nem érezte saját bőrén ÉS nem foghatja fel a szavai súlyát sem. (ami nagyobb baj, hogy nincs senki, aki azt mondaná neki, hogy AMIT mondasz az égbekiáltó baromság, NE csináld...)

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2012.02.08. 09:56:25

@post: biztos, hogy jó ötlet a középosztályt/felső osztályt csak jövedelmi viszonyok alapján besorolni? Ez szerintem egy végtelenül fals megközelítés, amolyan Lázár-féle "annyit is ér".
A fidesz ideológiáját figyelve a korábban használt "polgár" most a "középosztály" lett. Én azt gondolom, hogy ezzel semmi gond nincs, igen, a polgárság az valahol a középosztály lehetne, és fordítva. Viszont polgárnak, középosztálynak lenni _nagyon_ nem csak pénz és jövedelmi viszonyok függvénye. Én nem sorolom a felső osztályba semmiképp pl a tegnapi Balatonba szakadt Hummeres szerencsétleneket sem, pedig a te osztályozásod alapján nagyon is azok lennének. De középosztályba sorolom a szülővárosom általános iskolai töri-magyar tanárát, aki ugyan jövedelme alapján igen szarul él, de életmódjával, munkájával, gondokozásával, közösségi munkájával, művészeti tevékenységével (vers, próza, nem mellékesen mérsékelten jobboldali) igenis oda tartozik. Szerintem.

Dr. GGG77 2012.02.08. 09:56:41

@-kraci-: Akkor vmit nagyon nem számolsz bele a jövedelmetekbe, vagy találsz 2 kilót minden hónapban a járdán.

2 emberre számolva:
mozi: 3000-3500 Ft
színház: 5-10000 Ft
étterem: 3000 Ft-tól a csillagos égig
konditerem: 20.000 - 100.000 Ft

Nem is folytatom. Egy nyugat-európai országban valóban középosztály béli lennél, de jó lenne megemésztened, hogy itt, Magyarországon a felső 5-10%-ba tartozol. És nem azért, mert kurva igényes vagy, hanem egyszerűen van pénzed rá. Ennyi.

Kivlov 2012.02.08. 09:57:58

@ciceró:
"Szóval a Fidesznek nehéz dolga lesz ha a nyugdíjasokkal akar választást nyerni. "

Nem is nyugikkal kéne választást nyerni, hanem aktív dolgozókkal!!! Ők tartják el az országot...

lavór 2012.02.08. 09:58:47

@Mária:

"
Hogy akarsz KÖZÉPOSZTÁLYT csinálni a létminimum ALATT élő emberekből?"

Ezt is megoldják. Papíron. Esetleg megszavazzák, hogy van.

saci02 2012.02.08. 10:01:15

@xcrow: es mit segitett rajta az egy kulcsos adorendszer? Mert ezt kapjuk a kepunkbe, mint a kormanyunk legnagyobb talalmanyat (es lassan mar az utolsot).

lavór 2012.02.08. 10:01:16

@Mária:

A sikeres gazdasági helyzet is csak növeli a kormány és a versenyszféra sikereit, erősítve ezzel a KÖZÉPOSZTÁLY életének megkönnyítését:

index.hu/gazdasag/magyar/2012/02/08/2300_embert_bocsat_el_a_komaromi_nokia/?rnd=115

pHérték 2012.02.08. 10:01:46

@Kivlov: De ők vannak kisebbségben! Választást meg többséggel lehet nyerni...

AutosVilli 2012.02.08. 10:04:55

@Mária: Statisztikával mindent lehet.
Csak jól kell kérdés csoportot összeállítani.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.08. 10:06:01

@Kalmár:
Igen, a konzervatív látjuk éppen anyázás közben. Ennyit is értek. Családról, erkölcsről beszéltek, közben meg olyan álszent farizeusok vagytok. Kollektívan bűnözőnek nevezed a politikai ellenfeleid, aztán megsértődsz és anyázol, ha ennek megfelelően reagálnak erre. Nevetséges.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.02.08. 10:06:05

Ezt érdemes megnézni.
Házon kívül tegnapi adása.

Matolcsy szerint elég a havi 47 ezer forin
www.rtlklub.hu/musorok/hazonkivul/videok/157607

Kevesebb pénzt és kevesebb GYED-et hozott 2012
www.rtlklub.hu/musorok/hazonkivul/videok/157605

Hiába hajtottak, ugorhat a felvételi
www.rtlklub.hu/musorok/hazonkivul/videok/157609

AutosVilli 2012.02.08. 10:06:10

@Mária: pl hány embernek van legalább 100centis lapostévéje? :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.08. 10:07:29

@Zabalint:
Elejét elértam, szóval a konzervatív középosztályt látjuk anyázás közben.

AutosVilli 2012.02.08. 10:07:52

@Di622: Azért egy szennycsatorna ne legyen már alap,még ha utálom is a fideszt és bandáját.RTL ,TV2 még azt se hiszem el amit kérdeznek.

Szputya 2012.02.08. 10:09:45

@Terézágyú: Na igen, a tanárok, ápolók, rezidensek (mind-mind felsőfokú végzettséggel) csak az alsó néposztályba sorolható jövedelmi szint szerint... és ez kib...ul szomorú!

Pohos 2012.02.08. 10:12:33

Csak néhány észrevételem lenne és nem olvastam az eddigi hozzászólásokat.

Mivel úgy veszem észre, hogy megint feltételezésekbe fut bele a blog írója. A kereskedelemben osztályvezető vagy főosztályvezető nem keres 600-800e forint brutót. Igen vannak, de ők általában a főváros vonzáskörzetében elhelyezkedő áruházakban több éves munkaviszonnyal rendelkeznek és nagyon nagyon kevesen vannak. Biztos van olyan banki fiókvezető aki 3 milliót keres, de ne mondjuk azt, hogy mindegyik és ez az általános.

Vidék: A sokhektáros gazdálkodók között lassan lesznek középosztálybeliek. Bár vagyonuk alapján akár gazdagnak is lehetne titulálni őket, de azt figyelembe kell venni, hogy nekik meg kell finanszírozni a gyenge éveket is és nem élhetik fel előre a vagyont. Az állattartókról is legyen pár szó, egy év 365 napból áll, nincs szabadság, nincs nyaralás nem lehet egy-két napot kihagyni. Ki lehet, de szinte mindent buksz. Itt nem azokról van szó akik ügyesbe meg tudták szedni magukat anno. Hanem azokról akik évekkel ezelőtt nekivágtak egy kis tőkével és most már nevezzük őket középosztálybelinek. Van mondjuk 150 fejőstehene igaz az elmúlt 10 évben nem volt szabadnapja.

Szóval ez elég kényes téma és inkább járjunk utána mielőtt bármit is írnánk, hogy ki mennyit keres vagy kit tekinthetünk középosztálybelinek.

DIldiko 2012.02.08. 10:13:16

@Kivlov: Szerintem összekeverted a köztisztviselőt a közalkalmazottal. A közalkalmazott a kórházi dolgozó, rendőr és egyéb fegyveres szerv alkalmazottja, tanár és más iskolai dolgozó. A köztisztviselők a minisztériumi, polgármesteri hivatalok dolgozói. A NAV különleges helyzetben van, mert az APEH dolgozó köztisztviselő volt, a Pénzügyőrségi dolgozó pedig közalkalmazott. Most szerintem köztisztviselők lettek mindannyian.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2012.02.08. 10:16:13

@lavór:
Nekem is pont ez a nokiás cikk jutott az eszembe, dolgoznak ott ismerőseim... Ha szétverik a multikat, akkor hol fognak az emberek középosztályhoz méltő pénzeket keresni (legálisan)?! Állami cégeknél?
A multik helyére lépő állami cégeknél pedig nem a szakmai tpasztalat, tudás a mérvadó, hanem az elkötelezettség, kapcsolatok. Ezzel a lehetőséget zárjuk ki, hogy valaki a középosztályba emelkedjen sok-sok tanulással én munkával.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.08. 10:17:06

@lajafix: Abban lett volna adójóváírás, így senki sem veszített volna. De hát ez már lényegtelen, mert nem ezt választott a kormány.

mrs. white 2012.02.08. 10:17:23

Egy még a kommentkben nem említett tényre felhívnám a figyelmet. A minmálbéremelésnek meglesz az az áldásos hatása, hogy az alsó sávban teljesen összenyomja béreket. Ezt a cégek muszályból meglépik hacsak el nem küldik a dolgozót illetve átrakják 4 vagy 6 órásba. A béremelésre szánt pénz ezzel el is ment. Így akik 100-150 bruttó kürül voltak azok nem is kapnak semmit. A poszt író azon megállapításával miszerint valami alkalmazott 600-800eft nettot keres de minimálbérrre van bejelentve nem tudok mit kezdeni. Valaki aki ismer legalább egy ilyen embert vagy Ő maga így keres jelezzen már legyen olyan kedves. A nejem egy multinál dolgozik ami luxus termékeket árul. Még nem zárnak be de évek óta veszteségesek. 3 éve egy kanyi vasat nem emltek fizetést. Jövőre talán muszály lesz a minimálbér miatt. 3 éve még elment most már inkább vicces a fizetés.

VOGAben 2012.02.08. 10:18:29

Elmehetnek az egykulcsos daszvidanyjukba!

Egy szerencsétlen megveszekedett javaslatot vagy intézkedést idézzen valaki az elmúlt időszakból, ami a fogyasztást és ezáltal a gazdaság élénkülését volt hivatott élénkíteni.??? Válságban a megszorításokat fokozni öngyilkosság!

A vidéki középosztály gyakorlatilag hónapról-hónapra vegetál. Dél Dunántúlon
a nettó 120ezer jónak mondható még diplomával is. Ezek a tények.

Elég szomorú, hogy nálunk már az is elég referencia ha valaki már ~25 éve politizál, miközben a mindennapi, gyakorlati életről fogalma sincsen.

Egyetlen dologban halál profik. Amikor választás van megy az ígéret ezerre. Utána meg 180 fokos fordulat, fapofa, cinizmus, ostoba döntések sorozata. Legújabban folyamatos beijesztésekkel körítve, amikből persze a fele sem igaz.

A házatlan csiga ezekhez képest tényleg egy gerincoszlop!

saci02 2012.02.08. 10:18:51

Akkor definialjuk ugy a kozeposztalyt, hogy azok akiken segitett az egy kulcsos adorendszer! Szerintem Orban is ezen erolkodik. Ez mennyi embert jelenthet???

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.08. 10:19:35

@Pohos:
"Az állattartókról is legyen pár szó, egy év 365 napból áll, nincs szabadság, nincs nyaralás nem lehet egy-két napot kihagyni."

Egy nagyon fontos tényezőt emeltél ki. A középosztály ismérve még, hogy van szabadideje is. Ez nem csak az állattartóknál necces, hanem sok fővárosi multi alkalmazottainál is, hiába keresnek 300-400 ezer nettót közülük sokan, ha ezért 8 előtt nem szabadulnak. Szvsz a tipikus középosztálybeli az olyan, hogy napi 8 órában dolgozik, diplomás, keresete legalább nettó 250 ezer, és szabadidejében nem a Mónika show-t nézi, hanem kultúra, sport, egyedi hobbi terén foglalkozik valamivel egyrészt, másrészt a családjával tölti az idejét, részben az előbb említett dolgokkal.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.08. 10:20:17

@Kivlov: Erre rossz eszközt választottak. Magyarországon az adójóváírás nélküli egykulcsos adóval a bérjövedelmet felvevők legalább harmadának csökkent a nettója.
Ők nem fognak feltehetően erre a kormányra szavazni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.08. 10:21:31

Egyébként abszurd az is, hogy a Fidesz külföldi tőke ellenes, közben meg elvileg a középosztályt akarja erősíteni. Holott az állami szférán kívül szinte csak a multik fizetnek ki legálisan normális béreket.

lavór 2012.02.08. 10:21:42

@csib:

Persze, állami cégeknél, költségvetésből fizetve. Növelni kell azok számát, akik a mindenkori politikai hatalomtól függnek, azaz hűbért vállalnak. Azután már csak tapsolnak, ha mondják nekik. Nem lesz versenyszféra? Nem lesz aktív befizető? Sebaj! Majd jön az IMF meg az UNIÓ és megoldja. Aztán egyszer csak nem. Akkor mi is lesz?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.08. 10:24:03

@mrs. white:
Apám egy ideig másodállásban könyvelt. Volt olyan fogorvos ügyfele, aki minimálbérre volt bejelentve, egészen 2006-ig, amikor jöttek a megszorítások, és az APEH kezdett jobban odafigyelni az ilyenre, na attól kezdve bejelentette magát 500 ezerre, a valóságban ennek több mint 2-szeresét kereste.

Balt 2012.02.08. 10:28:35

Véletlenül előbb voksoltam, aztán olvastam a posztot, de meglepve (...?) látom, beletrafáltam a "közvélekedésbe". (Talán így kellett volna mindenkinek nekiindulnia, ergo: a cikk elejére tenném a kérdéseket.)

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2012.02.08. 10:31:58

@Zabalint:
Ott pont.

Az utált multik azok, ahol tényleg a tudás számít, nem a kapcsolatok... Sok-sok ember számára egy jó diplomával a zsebében, az egyetlen sansz, hogy "felemelkedjen" a középosztályba, az volt, hogy elmegy egy multicéghez dolgozni, ahol jól keres (és sokat dolgozik).

mészikevolt 2012.02.08. 10:33:30

@lavór: nem lesz bizony. Példa : építőipar padlón, de egy építési engedély kérelem a xy-i polgármesteri hivatalban : 8 hónap !! Elküldték az ügyintézőket, helyettük lettek rokonfiúk-lányok, mind jogász.Ügyintézővel( na azért 2 maradt, őket valamiért nem rúgták ki ) nem szabad beszélni, csak heti egy napon, x óra ügyfélfogadás.
Belépni a hivatalba tilos, telefonálni is tilos, csak épp be nem falazták az ajtót.Ebben az országban a hatóság/hivatal az úr,keresztbe-gáncsba, hogy ha van is kósza ötleted munkahelyteremtésre- beruházásra, tesznek róla,hogy beledögölj.
Rohadjon meg az összes politikus, gőzük nincs a való életről.

citromfiu 2012.02.08. 10:36:27

Ha a pénz a mérőfoka a középosztálynak akkor az rossz!

Szellemi tőke a lényeg!

Velence19 2012.02.08. 10:40:42

@lajafix: Azért,mert beütött a világválság,termékeink piaca beszűkült, ezért a GDP 7%-kal esett, ebbők még az akkor 64%-os államadósságot sem lehett finandzírozni.

2012.02.08. 10:42:28

Remélem, hogy a választáson (már ha lesz), csak az orbáni "középosztály" fog a fideszre szavazni. Vagy akkor is lesznek olyan naiv lelkek, akikkel a szavazat leadása után fel lehet törölni a padlót?

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.02.08. 10:45:48

@AutosVilli:
Nézd meg a riportokat majd utána pampogj.
A házon kívül rendesen kilóg az RTL -től "megszokott" kétfejű borjú, VV ancsi műmelle fostengerből.

is 2012.02.08. 10:46:09

@auth.gabor: +1. a középosztály az, aki a bevételeit és kiadásait egyensúlyban tudja tartani, és van némi megtakarítása váratlan helyzetre. ez akár városról városra változó összeg is lehet, hiszen Miskolcon nem ugyanannyiba kerül egy lakás megvétele, mint Bp-en, tehát alacsonyabb jövedelemmel is középosztály lehet valaki Miskolcon, miközben szegény ember lenne Bp-en. egy magyar középosztály (a 400 netto), az Londoban azonnali szoctámot ér, annyira szegény.

VT Man 2012.02.08. 10:47:08

@citromfiu:
"Szellemi tőke a lényeg! "

Ja, persze, pénz nem számít, ugye?
Akkor legyél havi nettó 60 ezerből középosztály te!

is 2012.02.08. 10:49:44

@poszt: 4 fős családban a napi étkezés+ruházkodás+közlekedés fejenként 1500Ft (ahol már a gyerek is önnálóan közlekedik). ez eddig 180 netto. erre jön a lakás, ami törlesztő+rezsi legalább 100, aztán az autó és nyaralás és szórakozás még 100. ez összesen 380, azaz kb. fejenkét havi 100. ez a középosztály.

amit te számoltál, a havi 250 netto, az az alsó középosztály létező legalja, elhordott ruhával és nyaralás és autó nélkül, de legalább hó végén nem kell kölcsönkérni. az nem középosztály még a NyEu-i értelemben.

AutosVilli 2012.02.08. 10:55:46

@Di622: Nézzél sok RTL-t,megérdemled.
Az évek alatt számomra hiteltelen csatorna lett,miért változtatna ezen.Majd ha nem fabrikálnak bolhákból elefántot,és majd ha nem dráma zene bejátszása közben tálalja a jólfésült bemondó, fapofával,hogy kibeleztek egy nyugdíjast 200Ft-ért akkor majd nézem,de az nem most lesz.

Balt 2012.02.08. 10:56:23

@kigyurt álat: Ez bizony így van/volt. Azzal együtt, hogy Oszkó még ilyen húrokat pengetett anno:
Oszkó Péter: Az egykulcsos adórendszer azonnali megoldást nyújtana
2008. február 29.

www.mfor.hu/cikkek/Oszko_Peter__az_egykulcsos_adorendszer_azonnali_megoldast_nyujtana.html

Tíz:59 2012.02.08. 11:02:39

Na a köcsög Véleményvezér ,aminek már a neve is felháborító,miért lenne ő vezér a véleményekben,(csak egy kis sunyi köcsög banda) lenyúlta az ötleted kedves NÍVÓ.

DIldiko 2012.02.08. 11:03:59

@AlbaZen: Vannak olyan igények, amik már a mai világban teljesen természetesnek mondhatók - fűtés, villany, vezetékes víz és csatorna, kábel TV, internet. Ennek mindenki rendelkezésére kellene állnia, hogy ne nyomorogjon.
Azoknak a dolgozó embereknek, akik naponta 8-10-12 órát dolgoznak igényük lenne az évenkénti rendszeres kikapcsolódásra is családjukkal, hiszen anélkül könnyen belefásulnak a munkába, teljesítményük romlik.
Akik mindezt nem tehetik meg nem középréteg - sajnos az ország lakosságának min. 80%-a nem középréteg, pedig a középrétegbe a lakosság legalább 50-60%-a bele kellene, hogy tartozzon. Egy ilyen méretű és erősségű rétegre már lehetne alapozni a gazdasági növekedést - lehet, hogy ezért is megy ez mondjuk Németországban?!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.08. 11:06:03

@AutosVilli:
OFF:
Számomra nem a VV, celebműsorok és társai miatt hiteltelen az RTL, azokat nem kell nézni, hanem attól, hogy durván megvágják a filmeket. Nem, nem csak a durva jeleneteket vágják ki, pl. mesélte egy ismerősöm, hogy a Gyűrűk Urából kivágták a szövetség megkötését, azaz aki az RTL verziót nézi, az azt se tudja, mi a francnak indultak el. De rengeteg más példa van, ahol éppen a beszélgetős részt vágják ki, ami nélkül nem érthető valami fontos dolog a filmben. Kis dolognak tűnik, de szerintem ez alapvetően hitelteleníti el a csatornát(és a társcsatornáit, pl. F+). Egyébként 6-8 éve nem nézek TV-t, de többek között az ilyen dolgok miatt nem is érdekel.

blah 2012.02.08. 11:06:19

@AutosVilli: a házon kívül pont egy értelmes műsor, nem sok ilyen van manapság. Az RTL miatt általánosítani nem túl bölcs dolog.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.02.08. 11:06:54

@AutosVilli:
Nézd meg és majd UTÁNA dumálj!
Elhiteted nálam jobban senki nem rühelli az RTL bulvár fostengereit.
Én spec. az RTL-en nem is nézek semmit, ezt is csak azért néztem meg a beharangozóját láttam.

Ez a házon kívül c. műsor teljes egészben eltér az RTL től megszokott foshalomtól.
Nem véletlen hogy ez a műsor csak a késő esti műsorsávban van.
A Győzikéhez meg a VVszarhoz szokott népek úgysem értenék.
Úgyhogy ha kérem ELŐBB megnézni majd utána hőbörögni. Esetleg reflektálni hogy ki hogy hazudott vagy nem.

Balt 2012.02.08. 11:12:24

@ciceró: Ettől sajnos még tény: a nyugdíjak gyakorlatilag érintetlenek, a manyupok államosítása pedig megint csak átcsoportosítás a jelen nyugdíjasai felé. Talán nem árt erre emlékeztetni őket...

AutosVilli 2012.02.08. 11:16:45

@Zabalint: Nem vagyunk egyedül.
@blah: Lenne egy kérdésem.
Te mit tennél,akkor amikor minden nap amikor találkozol velem az utcán,kapsz tőlem egy pofont,vagy ha nem váglak pofon akkor beléd rúgok,de ha nem rúgok beléd,minimum fellöklek,és ha még jó kedvemben is lennék akkor is pofán köplek,minden egyes találkozás alkalmával.
Mondjuk hogy te birka türelmű ember vagy 2-3 éven keresztül(1997-2000)-ig tűröd ezeket az atrocitásokat.Aztán meg unod, és elkerülöd még a környékét is annak ahol találkozhatsz velem.
Majd 5 év után véletlenül megint arra visz az utad,és sajnos megint össze futsz velem,én úgy megverlek hogy besza... be pis....
ez megtörténik 3 év múlva is,és majd megint megtörténik 2 év múlva.Majd egy ismeretlen alak a netről 2 évelkésőbb azt állítja,hogy bakter nem is gondolnád de az AutosVilli megváltozott,mostmár tutira nem fog agyon ütni ha találkozol vel. TE HINNÉL NEKI?

Mária 2012.02.08. 11:16:57

@AutosVilli:

"Statisztikával mindent lehet. Csak jól kell kérdés csoportot összeállítani."

Azt hiszem kevered a szezont a faszoddal.

Akarom mondani a statisztikai számításokat a közvéleménykutatók kérdőíveivel :)))

AutosVilli 2012.02.08. 11:18:32

@Mária: de kérdés nélkül, hogyan számolsz statisztikát?

Mária 2012.02.08. 11:21:19

@mrs. white:

"A poszt író azon megállapításával miszerint valami alkalmazott 600-800eft nettot keres de minimálbérrre van bejelentve nem tudok mit kezdeni."

Már hogyne tudnál mit kezdeni vele?

Ez a szokásos rózsadombi fidesznyik demagógia :)

Mária 2012.02.08. 11:24:17

@AutosVilli:

MINDEN munkáltatónak havonta be kell adnia az alkalmazottaira vonatkozó adatokat. Kötelező adatszolgáltatás.

Miért kommentezel, ha fogalmad sincs az alapdolgokról?

DIldiko 2012.02.08. 11:26:27

@Mária: Bizonyos szempontból - iskolázottság, kultúra, igények - középosztálybeliek vagyunk. Jövedelem szempontjából létminimum alatt élők - sajnos kb. havi 50E Ft-al kevesebb a család jövedelme, mint a létminimum lenne (2 felnőtt + 2 gyerek).

AutosVilli 2012.02.08. 11:30:37

@Mária: Bazeg te hülye vagy? Milyen alap dolgokról beszélünk?
statisztikát egy kérdés alapján tudsz kiszámolni nem? Baszki ha nincs kérdés minek számolod a statisztikáját?

A vállalkozások létszámának átlagának,szórásának és mediánjának meghatározása.
ez mi ha nem egy kérdés?

Mária 2012.02.08. 11:34:08

@saci02:

"Akkor definialjuk ugy a kozeposztalyt, hogy azok akiken segitett az egy kulcsos adorendszer! Szerintem Orban is ezen erolkodik."

Orbán egy idióta. Egyszerűen azon erőlködik, hogy kisajátítsa és ÚJ jelentéstartalommal töltse meg a középosztály szót.

Pontosan úgy, ahogy az efféle spekulációkat Orwell is szépen leírja az 1984-ben, meg az Állatfarmban.

A középosztály fogalmát nagyon szépen definiálták már olyanok, akik értenek is hozzá. Orbán a szó újraértelmezésével nem definiálni, hanem manipulálni akar.

Középosztály:

"The middle class is any class of people in the middle of a societal hierarchy. In Weberian socio-economic terms, the middle class is the broad group of people in contemporary society who fall socio-economically between the working class and upper class.

(...)

The term middle class implies those people who typically have had a good education, own a family house, and hold a managerial or professional post. Those holding a senior role in a profession or ownership/directorship of a corporation may be regarded as upper middle class, but in England this is as much dependent on background and education. The upper class is generally regarded as the aristocracy and landed gentry; very rich financiers buy country estates in order to qualify.

(...)

The modern sociological usage of the term "middle class", however, dates to the 1911 UK Registrar-General's report, in which the statistician T.H.C. Stevenson identified the middle class as that falling between the upper class and the working class. Included as belonging to the middle class are professionals, managers, and senior civil servants. The chief defining characteristic of membership in the middle class is possession of significant human capital."

(...)

The following factors are often ascribed in modern usage to a "middle class":

* Achievement of tertiary education.

* Holding professional qualifications, including academics, lawyers, chartered engineers, politicians and doctors regardless of their leisure or wealth.

* Belief in bourgeois values, such as high rates of house ownership and jobs which are perceived to be "secure".

* Lifestyle. In the United Kingdom, social status has historically been linked less directly to wealth than in the United States,[3] and has also been judged by pointers such as accent, manners, place of education, occupation and the class of a person's family, circle of friends and acquaintances.

* Cultural identification. Often in the United States, the middle class are the most eager participants in pop culture whereas the reverse is true in Britain.

Forrás:

en.wikipedia.org/wiki/Middle_class

DIldiko 2012.02.08. 11:40:05

@saci02: Családtagokkal együtt kb. 20-300 ezret - szerintem.

is 2012.02.08. 11:40:16

@citromfiu: sok különböző szó létezik, egyik ilyen az értelmiség is. azt használjuk a szellemi szintre.

mindig igazamva 2012.02.08. 11:40:25

Szerintem meg kell különböztetni gazdaságilag, illetve kultúrálisan -életvitel alapján vett középosztályt. Nos ahol ez a kettő halmaz átfedést mutat, ott van az a klasszikusan értelmezhető középosztály.
Kedves Vezetőnek egy idealisztikus kép él a fejében, valahol átmentette az agyában? :)a két gyerek, három szoba,négy kerék, büntetlen apuka-anyuka képet, akik fejüket lehajtva, egy életet végigkínlódnak azért, hogy iskoláztassák a gyereküket! Ezekből az emberekből azért elég kevés van.
Úgy gondolom ehhez hozzá veszi azokat, akik ideológiailag ehhez a körhöz tartoznak, a kommunikáció és propaganda szinten meg tudja őket "vezetni" (lsd.:bogáncs).
Továbbá, -mint a beszédben is elmondta- azokat a nyuggereket kell még meghülyítenie, akiknek a szavazatára szüksége van. Legszívesebben legéppuskázná őket, -ezt idén még nem teheti meg, de talán jövőre,- mert ők azért nem férnek bele ebbe a húzó középosztályba, de hát azok a kurva törvények, meg kultúra, meg ideológia, meg EU stb.. miatt ezt nem lehet. Mindenesetre a 62 évnél fiatalabbakkal, rokkantakkal már megtette, amit tudott,kivette őket ebből a "védett"körből, boldoguljanak ahogy tudnak, hiszen nem hozzák a pénzt, csak viszik, hát vesszenek, vagy álljanak be a sorba és kussoljanak.
Középosztály? ugyan már, fizesse be az adót, fogja be a száját, mert ha nem,ki vagy rúgva, szavazz a fideSS-re, akkor talán meghagyják az életedet!

Mária 2012.02.08. 11:42:20

@DIldiko:

"Bizonyos szempontból - iskolázottság, kultúra, igények - középosztálybeliek vagyunk"."

Magyarországon ma NINCS középosztály.

Orbán azért próbálkozik azzal, hogy a "polgár" szót lecserélje a középosztály" szóra a kommunikációjában, mert azt gondolja, az emberek alapvető hiúságára építve elhitetheti velük, hogy ha a középosztályhoz tartozónak vélik magukat, akkor valamilyen VIP közösséghez tartoznak, ezáltal pedig jobabn célzott politikai marketing üzenetekkel lehet bombázni őket.

Ugyanezt csinálják a gyártók is a népszerű márkákkal: vegyél BMW-t, ha valaki vagy, de ha arra nem telik, akkor vegyél legalább egy BMW-logós kulcstartót, hogy valakinek érezhesd magad :)

Sima vakcsoportképző technika, a szociológusok könyvtárnyi elemzést írtak már róla.

A középosztályos demagógiával ssikeresen megszólított magyarok egy részét persze nem fogja zavarni, hogy a "középosztálybéli" meghatározás egyetlen feltételének sem felelnek meg, mert csórók, mint a templom egere és sötétek hozzá, mint az éjszaka, ők akkor is kiválasztott csoportnak fogják érezni magukat, mert a Vezérük azt mondta, és punktum :)))

blah 2012.02.08. 11:42:36

@AutosVilli: na ne akard már összehasonlítani az almát a körtével... egyébként az elmés eszmefuttatásodra a válaszom, hogy megruháználak minden alkalommal.

Mária 2012.02.08. 11:45:21

@AutosVilli:

"Bazeg te hülye vagy? "

Köszönjük, Emese, ez egy igazán tartalmas hozzászólás volt :DDD

Pohos 2012.02.08. 11:48:14

@Zabalint:

Hát a netto 300-400 ezer is necces, igaz nem ismerem minden multinak a bérezését, viszont egyet-kettőt igen és van amire úgymond komoly rálátásom van. A bruttó 400 is maximum néhány alkalmazottnál fordul elő.

Bogáncsot viszont nem értettem és most sem értem pedig megint átolvastam a blogot. Miszerint a minimálbérből nem lehet megélni max vegetálni akkor nettó plusz 60ezer nem középosztályt jelent egy családnál hanem a minimumot ami nem vegetálást jelent hanem életet és esetleg egy távoli lehetőséget, hogy a gyerekeket iskolázni tudja majd a jövőben, ha nem lesz probléma. Tehát a középosztály "alja" a nettó 300ezer ha nincs nagyobb hitele. Hisz egy 60-70ezer forintos lakáshitel és ez nem egy palota hitele ezzel egyetérthetünk. Csak éppen üti az előbb említett minimál szintet. Sokat nem fog tudni félre tenni, de lehetséges viszont nyaralásra pihenésre is csak kimondottan óvatosan fog telni. Azért óvatosan is számolva a vidéki körzetben ha egy család netto 300ezret visz haza az kiemelkedően jó a környezetben jómódú középosztályhoz fog tartozni viszont ténylegesen nem középosztálybeli.

bogarász 2012.02.08. 12:00:54

Én és a párom közalkalmazott diplomások vagyunk, 10 éve keresünk pénzt, van egy 2 éves kislányunk és most születik meg a második gyerek jövőhónapban. Forint alapú hitelünk van, havi 50 ezer forint megy törlesztésre. Nem luxus, nem volt hova családot alapítani, nászút nem volt csak az üres lakásba amibe egy ágy vólt (de boldogok voltunk). A család csóró, senki nem tud segíteni, melós családból származunk, ezt büszkén mondom, olyan munkát végeznek a szüleim, ami építi a társadalmat és több ember helyett, melóznak. Értelmiséginek érezzük magunkat, bár sajnos mozira, színházra, nyaralásra nem jut egyáltalán, még ruhát is turkálunk. Tehát a lényeg: 210000 Ft a nettó a bevételünk. Tehát 160000Ft marad a hitel levonása után (ezt a pénzt nem is látjuk, mert azonnal levonják) a gyereknek családi pótlékját félretesszük babakötvénybe, hogy ha 18 éves lesz, ne 0-ról induljon. Tehát 150000Ft marad, amiből lejön a havi 22000Ft közös költség, fűtés álltalánnyal és még nem fizettem vizet, villanyt. Semmi luxusra nem jut, ha csak nem luxus, a kábel TV, internet és igen, 82 cm-es lapos TV-t bérelek a szolgáltatótól 2 évig havi 2500Ft-ért, mert a gyrek szeret mesét nézni és nem akarom, hogy ocska szar TV készüléken nézze. Ezután számolandó a kaja. Bérletet nem fizeti a cég, terhes feleségem jegyet vesz. A többi ennivalóra megy. Szinte semmi sem marad a pénzből. A hónap végére 1000Ft marad és imádkozunk, hogy nehogy beteg legyen a hónap végén, mert már a gyógyszert nem tudom kiváltani. Ezt NEM PANASZKÉNT írom, mert boldogok vagyunk, imádom a munkám HIVATÁSként élem meg.
Összegezve, én ezek szerint az alsó osztály tetején lehetek, mert nem éhezem olvashattátok. Tehát nem panaszkodom, de szerintem (jobb oldali vagyok) egyik kormány sem tudja hogy mi van az országban, hogy élünk. Az egész arra jó, hogy a társadalom különböző tagjai, rétegei egymásnak ugorjanak, bérfeszültség van. Valóban multinál takarítóként, vagy telefonkezelőként jobban kereshetek, de én a családomhoz még világosban akarok hazaérni, hogy a gyerekeimből ne csak egy alvó kupacot lássak, mert hajtom a pénzt.

Kivlov 2012.02.08. 12:07:24

@pHérték:
Ezért (is) kéne felső korhatár is a szavazati jognál...

márta)) 2012.02.08. 12:23:55

Jó kérdés az, hogy hol húzódik a középosztály felső széle,"

Valóban jó a kérdés. Csak tessék már megmondani! hol húzódik a középosztály alsó széle, hol van az alsó határ, mitől kezdve középosztályról beszélhetünk?
A másik (jó) kérdés lenne, kit/kiket neveznek ma középosztálynak, a jövedelmeket tekintve.
Szerintem. van ma az országban egy leszegényedett, elszegényedő réteg, van egy társadalmi csoport kik jól élnek, s van a "felsőtízezer".
Gondolom, nem árulok el titkot, hogy a társadalom egy hatalmas csoportjának nincs havi kétőszázezer nettó összjövedelme.

Érdekes felvetés) mert némelyek szerint minimálbérből még spórolni is lehet.
Így még jobban vitatható, hol is kell/lehet-ne meghúzni azt a bizonyos határ vonalakat.
hm??
:)

AutosVilli 2012.02.08. 12:27:44

@Mária: ez a tipikus köcsög szokás,belinkelünk egy angolt szöveget,hogy igazoljam magamat.Én eltudom olvasni,de sokan nem ,te paraszt.Meg kiragadok a szövegből egy darabot ,elég köcsög hozzá állás.

Pohos 2012.02.08. 12:32:41

@bogarász:
Sajnos alsó osztály tetején vagy, diplomás közalkalmazottként. Nem biztos hogy egy átlagos multinál jobban keresnél takarítóként vagy telefonkezelőként.

Szánalmasnak tartom azt a társadalmat és jelenleg itt tartunk ahol a társadalom olyan diplomásokra támaszkodik akik a létminimum közelében élnek. Igen én is ennek a társadalomnak vagyok a tagja szóval rám is vonatkozik. Igen a párom is közalkalmazott diplomás, igen a családban több közalkalmazott is dolgozik.

Azért szánalmas mert egyszerűen nem tudjuk megbecsülni azokat az embereket akik az életüket és az életük munkáját a többiek mögé helyezik.

Kivlov 2012.02.08. 12:36:07

@DIldiko:
Nekem mind1, ki hogy hívatja magát. Sokan vannak, sokba kerülnek. Leépítést csak időlegesen lehet elkerülni...

menőmano 2012.02.08. 12:38:40

Először is tisztázzunk valamit.
Van e egyáltalán még középosztály hazánkban.
Aztán pedig, - ahogyan már mások is írták - hol húzhatók meg a "határok".
A poszt írója, már megint, egy picikét a ló túloldaláról írogat, kiabál.
ennyi.
:))

menőmano 2012.02.08. 12:43:14

Bocsika! Totálisan jó posztokat írogat a @bogancs, csak a probléma az, hogy - valamilyen oknál fogva - a leglényegesebb dolog mindig kimarad belőle.
Nagyon sokan vannak, kik mélyszegénységben- szegénységben élnek. Aztán van egy "űr") a következő társadalmi réteg) kik jól élnek.
Újra megkérdezem, kik a középosztály, jövedelmi viszonyokat tekintve.???

lavór 2012.02.08. 12:46:07

@Mária:
"Sima vakcsoportképző technika, a szociológusok könyvtárnyi elemzést írtak már róla."

Ritkán szoktam egyet érteni, de most eljött az a pillanat is.

Csak úgy hívom a dolgot: társadalmi programozás.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.08. 12:52:14

@Pohos:
Tudom, hogy kevesen keresnek a multiknál 300-400 ezret nettóban, viszont én arra utaltam, hogy hiába keres valaki ennyit, akkor sem biztos, hogy középosztály, mert ha emellett nincs szabadideje, akkor nem tud mit kezdeni a pénzével, így az életmódja a minimálbéresekhez hasonló lehet.

hackbard.celine 2012.02.08. 12:52:40

Ez a blogbejegyzés felesleges kísérlet egy nem létező kérdés megválaszolására. A középosztály szót ugyanúgy el fogják koptatni, mint a korábbi lózung hívószavakat, egyszerűen szükséges időről időre megújítani a propaganda (politikai marketing) hívószavait.
Orbán egyszerűen levezette: a középosztály aki őt támogatja. Pont.
Középosztály=békemenet.
Nem kell ebbe többet belegondolni, a társadalmat vagyoni, kereseti helyzete alapján kasztokra (azon belül kiválasztottakra) osztani, társadalmi csoportokat a mostaninál jobban is egymás ellen fordítani.
Szokásos retorikai fordulat egy remény ideológiai célként kitűzése, csak hát ugye az a fránya valóság alátámasztja Orbán szavait: sose azt figyeljétek amit mond, de még csak ne is azt, amit tesz. A tetteinek eredményeit.
A fidesz képviselők a ciklus végéig összességéne ~1 Mrd Ft-al többet visznek haza. Ez az egykulcsos rendszer eredeti oka, hiszen a bruttó fizetésük azonnali emelése megingatta volna a szavazótábort. Az hogy a népesség szűk 10-20%-a jobban járt csak egy társadalmi mellékhatás.
A többség rosszabbul járt, a kikényszerített béremelések már a tavalyi utolsó negyedévben is a heti 36 órás munkahelyek számát csökkentették. A Nokia miért megy el? Mert a Foxconn vámmal, logisztikával együtt is olcsóbban termel az EU piacra Kínában, mint az itthoni betanított munkás a 2012-re 23%-al magasabb minimálbér költséggel. Ne legyenek illúziók, a Nokia el fogja vinni a K+F és oktatási kapacitását is, mert nincs oka ide befektetni.

AutosVilli 2012.02.08. 12:56:04

@blah: de miért, mentálisan bántalmaz az RTL.

lavór 2012.02.08. 12:59:01

@AutosVilli:

Mert a nézői ezt szeretik. Ha nem nézné senki, nem ilyen műsorszerkezet lenne. A híradójuk meg egy vicc, csak hír nincs benne.

Kiß B. 2012.02.08. 13:28:23

@AutosVilli:
@Dr. GGG77:

Ketten számoltátok, hogy hülyeséget írok, de nem. Dr. GGG77 azt írod: "Nem is folytatom. Egy nyugat-európai országban valóban középosztály béli lennél, de jó lenne megemésztened, hogy itt, Magyarországon a felső 5-10%-ba tartozol. És nem azért, mert kurva igényes vagy, hanem egyszerűen van pénzed rá. Ennyi."

Nos a feleségemmel együtt ketten kapunk készhez nettó 200 ezer forintot, a hitelem 74 ezer forint, az összes rezsivel, bérlettel együtt kb 130 ezer a kiadásom. De, hogy lássátok, nem csak a levegőbe beszéltem segítek:

A ti számaitok:

"moziba: 2fő, 1600Ft+ az úti költség legyen 600ft=2200Ft ,
színházba,:2fő ha normális helyre akarsz ülni legalább 5000Ft" illetve "mozi: 3000-3500 Ft"

Nos ez általában fix, őtiköltség nincs, mivel van BKV bérletünk. Szerdán olcsóbb a mozi. Persze így sem olcsó, két főnek 2500 Ft.

"sporteseményekre,2000Ft" reális. Igaz ide egyedül járok, egy magyar focimeccs 1000-1200, mondjuk az utolsó válogatott meccs ingyenes volt. ha megiszok 2-3 sört is nagyjából ennyiből jövök ki.

"havonta egyszer-kétszer étterembe is,:
ha nem kajálda akkor 5000Ft/alakalom := 10000Ft" "étterem: 3000 Ft-tól a csillagos égig" nos pesten egy török étteremben egy adag kaja kb 1000 forint, vidéken ahonnan származom ennyiből egy kaja és egy üdcsi is kijön. soha nem voltam még a Gundelben, de tudok pár jó helyet itt is ott is, két főre 2000-4000 egy kaja.

"borkóstolókra, uti költség atólfügg merre van 1000-12000Ft" egy átlagos borkóstoló kijön 2000 forintból, egy jobb 3500 forint, utóbbinál általában le lehet vásárolni és/vagy kaja van. persze van vagyonokért parasztvakító borfesztivál a budai várban, de oda járjanak a madarak :) A Kárpát-Medencei borászok találkozóján egy napijegy 1500 forint, 100-200 forint a bor decije és van benne három koncert...

"néha koncertekre,3alkalom/=év/2Fő 48000Ft/év" hát nem tudom milyen koncertekre vannak ilyen árak. Életem legdrágább koncertje egy Rammstein volt 10 ezerért, de utoljára pl egy Ismerős Arcokon voltam 2000 forintért. De nyáron mondjuk a kaposvári EMI Táborban voltam olyan napon, hogy egy Juhos, Csillagösvény, Beatrice és Zorall együt volt egy ezres, plusz Kassai Lajos bemutatója és még egy ezresért táncházzal egybekötött borkóstoló is volt (Pósta Péter). A Szigetre nem is vágyom :)

"fodrászhoz,2havonta 2fő 15000Ft" őgy tudom a feleségem 6000 körül jár fodrászhoz kéthavonta, én havonta járok a Bio-Hair-be, mosás, vágás, szárítás 1500 huf/alkalom.

"kozmetikushoz, 4000/alakalom." ehhez sajnos nem tudok hozzászólni, én nem járok, de, hogy ne legyen vita elfogadom.

"konditerembe,2fő 20000/hó" illetve "konditerem: 20.000 - 100.000 Ft" hát nem tudom mova jártok, én a fitness energybe, teljesen modern, tipp-topp zsír új gépek, tusoló szauna az árban és a havi korlátlan 7000 forint. évekig jártam előtte a fitness 2000-be ami az ország legnagyobb terme, nagyságrendileg azonos az ár, ott viszont zsetonos a szauna, 200 huf alkalmanként

"könyvtárba, piti ősszeg (1000ft/év)
múzeumba,2havonta/2fő+útiköltség 5000/hó" itt mondjuk nálam más a tészta, mert közgyújteményi alkalmazottként ingyen megyek, de amúgy sem sok. egy vidéki múzeumba 200-500 egy felnőtt jegy, Budapesten 600-1000. Ha megyünk, a páromét fizetjük persze.

"túrázni,3X/év/2fő=30000Ft" szombaton lesz a kitörés emléktúra, a 25 km-es táv egy ezres, ezért az élményen kívül jár ital, meleg étel, édesség, emléklap, kitűző...

"bográcsozni a barátokkal,10000Ft/alkalom,ha vendégként cisnálod." 10000 forintból 10 embberre főzünk pörköltet, egy tálca sörrel együtt

"Évente egyszer a Balatonon nyaralni:
10nap/150000Ft" ajjaj. bár 10 napom még sona nem volt, de Fenyvesen egy házat egy hétre 25 ezerért bérlünk, kaját meg leginkább főzünk, viszont mivel otthon is ennénk, ez nem durván több, mint máskor. ilyenkor jobban költ ugyan az ember, de 45 ezerből utazással, mindennel kijöttem eddig.

Szóval nem tartozom a sem a felső 10%-ba, de a felső 50%-ba sem, csupán utánamegyek a dolgoknak, ahogy a barátaim, ismerőseim, kollégáim (vannak átfedések a halmazok között). Viszont nem tartok fenn autót, pedig megkönnyítené az életem, egy nagy képcsöves régi tv-m van, nincs iPhone-om, tablet MAC-om, meg semmi, ami nem szükséges feltétlenül a munkámhoz, vagy az életemhez. Ugyanis itthon tervezem el a jövőmet, de nem adom fel, és nem kesergek, hanem dolgozok, igyekszem nevet szerezni magamnak a szakmámban, és nem engedek a 48-ból! És azt a politikát támogatnám, amely elismeri az erőfeszítéseimet, nem azt, ami a milliárdosoknak, vagy éppen az ingyenélőknek önti oda a pénzt. (nem vagyok elkötelezve egy párt mellett sem)

"Kinyalom a segged hate a bevételeid felének a bankbefizetés,a rezsi,ruha stb kifizetése után ilyen életet élsz." Nem tartok rá igényt, utánam lehet csináli. Abban a reményben, hogy előbb vagy utóbb "ki mint vet, azonképpen arat!"

Kiß B. 2012.02.08. 13:29:42

@Dr. GGG77: Egyel följebb a tételes válaszom.

AlbaZen 2012.02.08. 13:38:38

@DIldiko: Nem értem, hogy miért hasonlítod hazánkat NY-EU-hoz, amikor Magyarország egy szegény ország, gyenge iparral és gyenge mezőgazdasággal. Természetes, hogy egy szegény, gyenge gazdaságú országban az emberek szegények. Nekem se telik dolgokra, amire vágyom, de próbálok örülni annak, amiket csinálhatok. Nincs annyi tőke, erőforrás, vagy bármilyen olyan jel, amitől ez egy csapásra megváltozna. Nálunknál sokkal rosszabb helyzetű országokból több van. Hasonlítás helyett nem értem, hogy miért nem próbálunk meg magunkhoz képest kihozni a legtöbbet. Ha mi megtettünk mindent, és rajtunk nem múlik, el lehet küldeni a politikusokat a búsba, hogy majd a másik jobban fogja csinálni, de önmagában a semmiből nem lesz valami. Nem lesz tőke, erőforrás a semmiből, ami aztán lehull a nép közé.

Kiß B. 2012.02.08. 13:44:17

@AlbaZen: Teljesen egyetértek! A messiásvárás helyett dolgozni is kellene már végre! És nem csak az ország 30%-ának.

pHérték 2012.02.08. 13:45:50

@Kivlov: Ezt is csak addig helyeselnéd, amíg magad el nem érnéd azt a bizonyos korhatárt. ;) Szóval nem az igazi az sem!
De ennek kapcsán azért nem árt végig gondolni, hogy az országot eltartó aktív réteg miért nem képes erőteljesebben és hatékonyabban érvényesíteni a társadalmi érdekeit? Hiába, ha megborul a (demográfiai stb.) egyensúly, akkor már minden korrigálási szándék suta.

(Amúgy meg a társadalmi felemelkedés mindig is több generációs vállalkozás volt és a "a gyerekemnek már jobb lesz, több lesz" szándék és igyekezet motorizálta. Ez is kiment a divatból.)

DIldiko 2012.02.08. 13:46:42

@AlbaZen: Nem hasonlítottam NY-EU-hoz az országot, csak megjegyeztem, hogy azért lehet erős Németország, mert ott a középosztály az aki eleget keres ahhoz, hogy fellendítse a fogyasztást és ezáltal eleget is adózik. Nagyon sokaknak nem telik dolgokra, amelyre vágynak, de talán annak aki dolgozik becsülettel engedtessék meg, hogy ne kelljen megfagynia télen, nézhessen TV-t és évente egyszer pihenhessen is, hogy legyen energiája dolgozni.
Ha összehasonlítottam volna, akkor azt mondanám, hogy a nettó keresetet a dolgozóknak azonnal a 4-5szörösére kellene emelni, hogy mindenki eljusson 2 hétre nyaralni télen a trópusokra, minden hosszú hétvégén wellnes szállodába és 3-4 szobás új építésű lakása lehessen 2 közép/felsőkategóriás autót vehessen. Emellett még meg is tudjon takarítani annyit mint nyugati társai.
Ahhoz hogy egy gyenge gazdaságú ország fellendüljön adófizető, dolgozó embere kellenek, ipart és mezőgazdaságot kellene újra felépíteni, de ez éhező, fázó emberekkel nem megy!

DIldiko 2012.02.08. 13:48:42

@Kivlov: Nem mondanám, hogy sok rendőr, tanár, orvos, nővér lenne az országban, de lehet, hogy egy önkormányzatnál kicsit sok az ügyintéző!
Ha pár száz vagy ezer orvos külföldre távozásával megbénul az egészségügy, akkor szerintem inkább kevesen is vannak.

Kiß B. 2012.02.08. 13:54:37

@DIldiko: Itt van elbaszva a matek. Amiket célként írsz, fenntarthatatlan és túlzó igények. A nyugat számára is azok. 2 autó, meg trópus, meg a kutyafasza aranylánccal... Minek? Az imént részleteztem, hogy szar fizetésből is lehet viszonylag teljes életet élni, persze rengeteg pluszmunka és utánajárás árán. És ige, én is jobban akarok élni, de ha nem 4-5 ször, hanem 1,5-2 ször keresnék többet, én azzal is elégedett lennék. Ha leszállunk a magas lórol, könnyebb az élet. Persze ez csak úgy megy, ha mindenki elfogadja a szabályokat, és partner a munkában!

lavór 2012.02.08. 14:06:36

g egy bizonyos éetév után szinte lehetetlen elhelyezkedni nem éhbérért.
Viszont rá lehet szokni akár a napi egyszeri étkezésre is. Már a spórolásodhoz érteném.

Balance Of Power 2012.02.08. 14:09:58

@-kraci-: Ez tök korrekt. Mindenki sír, hogy drága a mozi, amikor meg 5-7-800-as előadásokon (pl. Vörösmarty) meg ültünk öten a teremben. A Corvin sincs mindig tele szerdai napokon.

Jól kereső ismerőseim egy jelentős része még életében nem hallott 0 ft-os számlacsomagokról, de sírnak hogy magas a bankköltség.

Vagy a fentebbi példám: napi 1000-1500-ért ebéd a menzán vagy a cég mellett a kifőzdében - ennyiből 2 emberre 2 napi kaja bőven megvan otthon főzve. Ráadásul a főzés tök jó kikapcsolódás is.

Stb.

DIldiko 2012.02.08. 14:14:02

@-kraci-: Én célként azt írtam, hogy legyen víz, villany, fűtés a lakásában, nézhessen TV-t, ne adj isten internetezhessen, legyen tető a feje fölött és évente 1x ki tudjon kapcsolódni, a szabadságát ne feketemunkával töltse, hanem pihenjen a családjával!
Szerintem nyugaton nem elérhetetlen az évi 2x nyaralás, 2 autó a családban - nálunk tényleg az, főleg az egyszerű bérből és fizetésből élő embernek.

Kiß B. 2012.02.08. 14:19:15

@DIldiko: A két dolog között azért úriási szakadék van. Az első fele azt gondolom alapvető igény mindenki számára aki dolgozik. A másik fele, ahogy meg már említettem a nyugat számára is fenntarthatatlan. Ezért ne irigyeljük őket, busásan meg fogják fizetni még a németek, angolok és franciák annak az árát, hogy derrogált nekik elvégezni a fizikai meg a kiszolgáló munkát, és bevándorlók zsírján híztak gazdagra.

DIldiko 2012.02.08. 14:20:41

@-kraci-: Mi is kevés fizetés mellett élünk teljes életet, de nagyon szívesen elmennék végre nyaralni a gyerekekkel, mert most 14-15 évesek, lehet, hogy 2-3 év múlva már nem akarnak velem jönni.
A fizetésem kb. 7 éve nagyjából ugyanannyi (örülök, hogy nem csökkent), 7 éve még tudtam nyaralni, de azóta nem nagyon. ideje lenne nekünk is kikapcsolódni a taposómalomból végre! Elég lenne 1 hét is, csak lehetőség lenne rá. De a nyaralás helyett inkább fűtök és internetezek, valamint TV-t nézek. 23 év munkával töltött év után igényem lenne évi egy nyaralásra az ma bűnnek és extra igénynek számít?

AlbaZen 2012.02.08. 14:21:26

@DIldiko: Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás kérdésénél könnyebb megválaszolni azt, hogy mi volt előbb, a munka vagy az erős gazdaság, de gyanítom, hogy az előbbi.

A te gondolatmeneted a jóllakott, pátyolgatott munkásról a szocializmusba, és újabb, gazdasági fedezet nélküli hitelekhez vezet, mert gazdaság ugyan nincs, de csak jóllakott munkásokkal lehet elindulni. Akkor éljük még fel egy kicsit az unokáink jövőjét.

Ezzel szemben én egy olyan alternatívát vázoltam fel, hogy nézzünk körül, fogadjuk el a helyzetünket, nézzük meg, hogy mi mit tehetünk a helyzetünk jobbá tétele érdekében. Ha a jelenlegi helyzetünket alapnak fogadjuk el, akkor onnan kemény munkával csak felfelé vezet az út, biztosan minden eredménnyel kicsit boldogabbak leszünk.

A hangyász tudja, hogy ha kieszi a termeszvárból az összes termeszt, akkor legközelebb nem lesz mit ennie, és elpusztul. Az ember egy fejlett aggyal megáldott lény, mégis többet akar, mint amit valójában elfogyaszt, ez okozza valóban az emberi civilizáció fejlődését, és végül ez okozza az ő és ezzel együtt a Föld bukását.

Tehát ha igazán boldogok akarunk lenni, akkor az anyagi boldogság keresése helyett újra el kell kezdni a belső boldogság megtalálását, ami csak rajtunk múlik. Ezt pedig én szerelemben, olvasásban, sétálásban, tornázásban, minél keményebb munkában találtam meg. És láss csodát, mióta elkezdtem nem agyalni rajta, anyagilag is elkezdtem gyarapodni.

Kiß B. 2012.02.08. 14:21:32

@DIldiko: Eltűnt a hsz. Szóval az első fele alapvető elvárása mindenkinek aki dolgozik, viszont túl nagy a szakadék a két példád közt. A második fele a nyugat számára is fenntarthatatlan a hosszú távon, és vakarják is a fejüket miatta, mert a jólétük árát előbb vagy utóbb meg fogják fizetni.

notC 2012.02.08. 14:25:12

Jó volt ez a poszt (is), még ha a számháború nem feltétlen egzakt tudomány. Talán úgy lehetne ezt a kérdést még megközelíteni, hogy a középosztálybeli többé-kevésbé elégedett az életével, vannak vágyai, álmai, és van rá realitása, hogy beteljesíthesse őket.

Kiß B. 2012.02.08. 14:26:37

@DIldiko: Nyilván az igényed jogos, amit írtam a két hét téli trópusra írtam. Most tudom, hogy sokan le fognak hurrogni, de én pl. a SZÉP kártyában pont azt a kormányzati szándékot látom, hogy az olyanok is mint Te és a családod, vagy én és a családom is tudjon, tudjunk nyaralni...

Dr. GGG77 2012.02.08. 14:29:11

@-kraci-:

Hitel (lakás+bankkártya): 60.000
Rezsi: 40.000-50.000 nyáron 30.000-35.000 (benne van a tévé, internet is)
Mobilszámlák: 10.000
Kaja, higiénia, tisztítószer: 70.000 (csak a bevásárlások, havi 1-2 pizzarendelés, 1 étterem nincs benne)
Benzin: 20.000
Cigi: 25.000 (csak én szívom)
Fodrász + manikűr: 5500 (csak a nejem jár)
Pedikűr: 4500

Mária 2012.02.08. 14:32:43

@-kraci-:

"én pl. a SZÉP kártyában pont azt a kormányzati szándékot látom, hogy az olyanok is mint Te és a családod, vagy én és a családom is tudjon, tudjunk nyaralni..."

A SZÉP kártya előtt is volt üdülési csekk.

Csaxólok...

Kiß B. 2012.02.08. 14:34:20

@Dr. GGG77: A lényegi különbség úgy látom a benzin és a cigi. Ezért nem tartok fenn autót és tettem le 10 év dohányzás után a cigit. Persze mindenki úgy él meg, ahogy tud, és egy percig sem vitatom, hogy általánosan alul vagyunk fizetve.

DIldiko 2012.02.08. 14:34:22

@-kraci-: Ez nagyon szép gondolat, de a szép kártyát nem mindenki kapja - sajnos én sem! A férjem kap cafeteriába kb. 100E Ft-ot, ebből levonom a beiskolázási támogatást amire sokkal inkább szükségem van, mint a nyaralásra, akkor már nem sok marad, ebből bizony még egy strandra se megyünk el.
Amúgy nekem mg igényem sincs a 2 heti trópusra, előbb inkább kis hazánkat járnám be a gyerekekkel együtt, de nyugaton bizony sokan mondják, hogy meg tudják tenni, ez nem okoz nagy anyagi terhet az ottani középosztálynak. Bár a középosztály gondolom nem 300-400E Ft-nak megfelelő eurót vagy fontot keres.
Ha nálunk is többen termelnének, lenne ipar és mezőgazdaság, többen keresnének többet, a lakosság nagy része havi 100E Ft/fő-ből élne akkor az adóbevétel is több lenne - tehát lassan kezdenénk kilábalni a gödörből. Amíg a dolgozó emberek 70%-a annyit keres, hogy éhen ne haljon akkor bizony egyre kevesebb szükség van szolgáltatásokra, és mint a 21-s csapdája még több ember fogja elveszíteni a munkahelyét, még kevesebb adóbevétel lesz.

Kiß B. 2012.02.08. 14:36:08

@Mária: Tudok róla, de én korábban soha nem kaptam üdülési csekket, most viszont kapok SZÉP kártyát. Igaz, havi 5000 forintot, de a fentiek fényében nem panaszkodok, hanem örülök minden forintnak, és igyekszem azt a lehető leghatékonyabban felhasználni!

Dr. GGG77 2012.02.08. 14:38:55

@-kraci-: A cigit értem, de a benzin (persze, az autó nem csak a benzinből áll)? BKV bérletet nem kell vennetek, illetve a vidéki utazásokhoz MÁV/Volán? Vagy telekocsi?

DIldiko 2012.02.08. 14:40:30

@AlbaZen: Látod! Pont ez a lényeg: nincs MUNKA. Aki akar az se tud sokszor dolgozni. Aki nem akar, az úgy se fog. De ha lenne ipar, mezőgazdaság akkor dolgoznának az emberek, tudnának költeni olyan egyszerű dolgokra is mint zöldség, gyümölcs, hús, tejtermékek, mert sokan szerintem ilyesmire csak minimálisan költenek. Ha az emberek meg tudnák fizetni ezeket a dolgokat új munkahelyek jöhetnének létre, hiszen a termelt árut lenne kinek eladni.
Ha nincs bevételed nem tudsz kiadni sem. Tudom, a pénz nem boldogít, de a hiánya igen is boldogtalanná tehet.
Ha dolgozol, de a munkádért nem kapod meg a fizetést akkor azért kicsit nehéz boldognak lenned a semmiből és a gondolattól, hogy jól kihasználtak, eltapostak, megaláztak - újra és újra!

Kiß B. 2012.02.08. 14:41:46

@DIldiko: A legfontosabb kérdésben egyetértünk! Minél több embernek kell dolgozni, mert így mi rokkanunk bele a terhekbe! Ha rajtam múlna, én az olyan családoknak mint a Tiéd mindent megadnék, hogy tudj dolgozni amíg el nem éred a 40 év munkaviszonyt, hogy nevelj becsületes, dolgos magyar embereket a gyermekeidből és utána még tudd élvezni az életed hátralévő részét! De ez ilyen körülmények közt csak úgy megy, hogy az előjogokat elvesszük, és nem öntjük tovább azokba a pénzt akik nem is akarnak dolgozni, és tenni bármit is a közös hazánkért! Ők pedig (lássuk be, érthető módon) foggal-körömmel ragaszkodnak az eddigi ajándékpénzhez... Na ezen kell változtatni, különben minden más csak felesleges szócséplés!

Kiß B. 2012.02.08. 14:44:06

@Dr. GGG77: De igen, viszont a BKV/telekocsi jóval olcsóbb. Tapasztalatból írom, és úgy, hogy valóban nehéz volt lemondani az autóról, mert használnám. Egyszerűen döntenem kellett, hogy mi a fontosabb, és az autó ment el a spórolással azokkal szemben, amit írtam.

Balance Of Power 2012.02.08. 14:46:59

@AlbaZen: A "jóllakott, pátyolgatott munkás" nyugaton is ismert és pont ezzel esett át a Nyugat a ló másik oldalára, 35 órás munkahét, sztrájk orrba-szájba stb. Dolgozni meg senki nem szeret, érdekes módon a hőbörgési kedv a magasabb jövedelműeknél is igen magas :)

Viszont kb. 80-100 év alatt kiderült, hogy ez nem működik - egyszerű történelmi folyamat, csak nem tetszik, mert a bőrünkön érezzük.

DIldiko 2012.02.08. 14:51:32

@-kraci-: Hát igen, de lehet, hogy azok akik nem dolgoznak, mert nem fűlött hozzá a foguk, lehetőséget kapnának, hogy munkával ugyan, de az eddig bevételük 2-3szorosát érhetik el remélem elgondolkodnának és dolgoznának. De ez egyelőre hiú ábránd. Először annak kellene lehetőséget adni a munkára, aki legalább akar dolgozni. Remélem a gyerekeinknek tényleg jobb életük lesz - bár a szüleim is ezt mondogatták 20-30 éve.

DIldiko 2012.02.08. 14:54:04

@-kraci-: A telekocsival és a tömegközlekedéssel csak 2 baj van: Vidéken nem nagyon van és nem akkor megy amikor te vagy a szülőd, gyereked beteg és azonnal menni kell az orvoshoz, kórházba!
Gondolom azért a fővárosban kicsit jobb a helyzet közlekedés szempontjából!

Mária 2012.02.08. 14:56:44

@AutosVilli:

"ez a tipikus köcsög szokás,belinkelünk egy angolt szöveget,hogy igazoljam magamat."

Nem én tehetek róla, hogy KÖZÉPOSZTÁLYBELI létedre nem tudsz angolul :)

hackbard.celine 2012.02.08. 15:00:01

@-kraci-: Most nem azért, de nem teljesen jönnek ki a számok
hitel 74000
2 db bérlet 19600
mozi 2500
sport 2000
étterem (havi 1) 3000
borkóstoló 3500
koncert 4000
fodrász 4500
kozmetika 4000
konditerem 7000
felsorolt múzeum, nyaralás 5000

Ez így 129e, úgy hogy nincs benne víz, csatorna, villany, közös költség, szemétszállítás, kommunális/építményadó.
Nincs benne a havi kaja, ami két személyre legalább 50e. Nincs benne ruházkodás, gyógyszer, kondizáshoz táplélék kiegészítők, váratlan kiadások, stb.

Mária 2012.02.08. 15:07:19

@-kraci-:

"A messiásvárás helyett dolgozni is kellene már végre!"

Hol is vannak azok a munkahelyek, ahová be lehet állni dolgozni?

Ja, hogy te a Start programos közmunkára gondoltál. 47.000-ért havonta, hiszen a Mató is megmoondta, hogy annyiból vígan meg lehet élni.

Kicsi szívem: a közmunka NEM munka. A közmunkáért kapott pénz NEM fizetés, hanem segély.

Ha fizetés lenne, akkor nem lenne 40%-kal kevesebb, mint a legalacsonyabb minimálbér, ami rendes munkáért adható.

*

Remélem, az elsők között leszel, a hozzád hasonlókkal együtt, akinek feltörik a lakását és elveszik az értékeit azok, akiknek elege van a nyomorból, a kilátástalanságból, a közmunka ajánlgatásából, meg a cinikus beszólogatásokból, ha végül elpattan az a bizonyos cérna a mérhetetlenül szegény és kiszolgáltatott embereknél.

lavór 2012.02.08. 15:23:57

@hackbard.celine:

Hát egyik hónapban eszik, a másikban meg az általad felsoroltakat csinálja! Érted? :D

@Mária:

És ugye a közmunka nem termel értéket, címkét cseréltek a dolgon, jobban hangzik. De ezzel még nem is lenne baj. A baj az alacsony valódi értéket termelő munkahelyek folyamatos csökkenése, a 40 év feletti korosztály ellehetetlenítése... Na de majd lesz olyan, aki be akarja bizonyítani, hogy bizony abból az 50 ezer forintból akár még félretenni is lehet. És értelmiségiek, ja.

Kivlov 2012.02.08. 16:10:54

@DIldiko:
ki beszélt a dokikról? senki.
sok a közszférai létszám, ez tény.

AutosVilli 2012.02.08. 17:26:57

@Mária: Te még olvasni sem tudsz.

Kiß B. 2012.02.08. 18:55:40

@hackbard.celine: Ketten keresünk, és nincs minden hónapban mindegyik. A kondizáshoz pedig sohasem használtam táplálékkiegészítőt! :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 19:07:42

@Kőmíves Kelemen:

"Azért kurvajó, hogy a posztoló szemében a vállalkozók kizárólag szürkén/feketén szerzik a jövedelmüket, és kvázi maffiózó az összes..."

Bocs, ha félreérthetően fogalmaztam. Azt akartam írni, hogy nem csak a legálisan középosztály szintű jövedelmet bevalló vállalkozók számítanak bele a középosztályba, tehát akiket a KSH lát, hanem azok a vállalkozók is, akik számla nélkül is dolgoznak, így a legálisan bevallott jövedelmük alacsony ugyan, de a valós jövedelmük eléri a középosztályi szintet.

Tehát nem akartam még csak sugallni sem, hogy "minden vállalkozó maffiózó". Elnézést érte, ha félreérthető voltam és megsértettem bárkit is.

is 2012.02.08. 19:08:05

@AutosVilli: te is a rendőrökkel értesz egyet?:

Két rendőr mellett megáll egy külföldi autó. Az atuós letekeri az ablakot, nem ért magyarul, ezért kérdezi:
- Do you speak English?
- ???
- Sprechen Sie Deutsch?
- ???
- Parlez-vous Francais?
- ???
- Govoritye po ruszki?
- ???
A külföldi dühösen elhajt.
- Te, milyen jó is nyelveket beszélni!
- Ugyan már! Ez a köcsög is négy nyelven beszél, aztán mire megy vele?

ilyenek ezek a köcsög nyelveket beszélők. bezzeg a perfekt magyarok!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 19:09:16

@mészikevolt:

Lásd az előző kommentemet. Ezek szerint valóban rosszul fogalmaztam, elnézést érte.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 19:11:24

@Terézágyú:

"Nem is tudtam, hogy a szociológia is élet/valóságidegen tudomány :))))

A közalkalmazott a 100/150e havi nettójával? :))"

Ha ezt a háztartásban mindkét kereső megkapja, akkor kétszer nettó 150e, az már nettó 300e. Éppen tekinthető egy alsó-középosztálynak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 19:13:10

@patvaros:

"Megmondta a nagy vezér legfőbb fegyverhordozója,47000 ft -ebből már tisztességesen meg lehet élni.Efölött már jólét van."

Linket légyszi! Különben kénytelen leszek csúsztatással vádolni téged.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 19:16:00

@Doubledecker:

"Nem jÓk ezek a számok, mert nem a Magyar realitást veszik figyelembe.

Természetesen ezek a jövedelemek Magyarorszáon is elérhetőek csak viszonylag szűk réteg számára.

Így Orbán is csak egy szűk réteggel kivételez....."

Ez kristálytiszta logikával levezetett következtetés volt. Grat! :)

DIldiko 2012.02.08. 19:17:52

@Kivlov: Szerinted az orvos nem közalkalmazott? Mondj olyan kórházat, ahol az összes létszám fel van töltve!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 19:19:09

@online távmunkás:

"Egy főre eső nettó 130-ról volt szó"

@saci02:

"Semmifele egy fore jutorol szo sincs!!!"

Gyerekek! Mi lenne, ha valaki belinkelné a vonatkozó KSH oldalt! Pikk-pakk el lehetne dönteni ezt a vitát.

Kiß B. 2012.02.08. 19:20:13

@Mária: "Remélem, az elsők között leszel, a hozzád hasonlókkal együtt, akinek feltörik a lakását és elveszik az értékeit azok, akiknek elege van a nyomorból, a kilátástalanságból, a közmunka ajánlgatásából, meg a cinikus beszólogatásokból, ha végül elpattan az a bizonyos cérna a mérhetetlenül szegény és kiszolgáltatott embereknél. "

Köszönöm a jókívánságodat, az átkod jó helyre küldted. Gondolom azért, mert fingod sincs, hogy milyen ha betörnek valakihez. Nekem van, íme a története: rossebezred.blog.hu/2010/01/08/volt_nincs_11

Nagyon fölhúztam magam erre a szemétségre amit leírtál, de lenyelem ami első pillanatban az eszembe jutott. Csupán megerősít abban, hogy dolgozzunk tovább, egy jobb és tisztességesebb társadalomért, ahol nincs helye senkinek, aki kivonja magát a társadalmi szabályok alól! Mindenesetre ha véletlenül nem az általad pátyolgatottaknál pattan előbb el az a bizonyos cérna, hanem azoknál akinek verejtékéből élnek, lehet, hogy fordulok egyet Salgótarján felé is!

DIldiko 2012.02.08. 19:22:34

@bogancs: Én 90, a férjem 100E a 2 gyerekre a családi pótlék 26600 Ft. Összesen 216E Ft négy főre! Hol van itt akár a létminimum is? Mindketten 23 éves munkaviszonnyal rendelkezünk, én 10 éve dolgozom ezen a munkahelyen, ő 16 éve fegyveres testületi dolgozó!
És örüljünk, hogy kompenzálták a bérünket, ráadásul évek óta ugyanannyit keresünk, az árak azóta kb. a duplájára nőttek!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 19:24:27

@blah:

"Azzal tudnék vitatkozni, hogy ez a középosztály mennyire számos, mert amit a posztoló leírt, abba a kategóriába nem sokan tartoznak, főleg vidéken nem."

Én olyankor szoktam csodálkozni, hogy mennyi "gazdag" ember van, amikor sétálgatok az utcákon a szebbnél szebb házak között.

Persze az összes házhoz képest viszonylag kicsi a számuk, de azért jó sok szép nagy ház van. Vidéken is. (Persze nem Tiszabőn, meg ilyen helyeken ez igaz.)

DIldiko 2012.02.08. 19:24:55

@bogancs: Lehet, hogy a bérek a magyar realitás, de az árak ugyanolyanok vagy még magasabbak, mint a sokat emlegetett nyugaton! A fizetésünk reálértéke a béke feneke alatt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 19:28:44

@DIldiko:

Nem vonom ezt kétségbe, és sajnálatos, hogy így van.

Ugyanakkor tévedésbe vihet, ha az ember a saját példáját általánosítva akar következtetéseket levonni a jelenlegi helyzetről.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 19:30:43

@online távmunkás:

Ja ok! Látom később linkelted. :)

hvg.hu/itthon/20111211_ksh_2010_jovedelmi_adatok

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 19:33:26

@Kalmár:

"egy csődbe vitt országban másfél év után már a bűnösök kérik számon, hogy hol vannak az eredmények"

Ezt kiraktam mottóba jobb fölülre! Köszike érte!

DIldiko 2012.02.08. 19:39:09

@bogancs: Nem általánosítottam, sőt a mi lakóhelyünkön még elég jól keresünk - nem minimálbér és mindketten dolgozunk. Nógrád megye ezen részén nagyon kevés család mondhatja el magáról, hogy évek óta folyamatosan dolgozik, be van jelentve és nem minimálbért keres.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 19:40:02

@nadiposzata:

"nem tartozik ide, de gonodoltam érdekel, a minimálbéres Actimeledhez: noitestkultura.com/2011/10/10/egeszseges-de-csak-a-reklam-szerint/"

Köszi! Az a vicc, hogy már többször olvastam ezt, vagy valami hasonlót, de a fránya reklámok miatt mindig elfelejtem, és könnyen újra meg újra elhiszem, hogy az extra egészséges. :(

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 19:41:53

@DIldiko:

És a legnagyobb gond pont az ebben, hogy nem is látom a lehetséges kibontakozás útját. Még középtávon sem, bármely gazdaságpolitika és felzárkóztatási programok mellett sem.

ARTista 2012.02.08. 19:53:56

Kicsi szívem, Mária! "a közmunka NEM munka. A közmunkáért kapott pénz NEM fizetés, hanem segély." A közmunka munka. Benne van a nevében. A munka emberi méltóságot ad annak, aki tudja mi az. Én dolgoztam rohadt kevés pénzért, miközben főiskolára jártam. A fizikai munka nem volt büdös. 5-6 év alatt a legszarabb melótól eljutottam oda, hogy most egy irodában dolgozom, viszonylag jó körülmények között. Mert TETTEM ÉRTE. Nem döglöttem otthon várva a segélyt, miközben sorra potyogtatom magamból a purdékat.
Kracinak igaza van, fogalmad sincs, hogy milyen, amikor betörnek hozzád és elveszik az értékeidet, feltúrják még a fehérneműs fiókodat is. Én tudom. Nem kívánom senkinek. Csak az olyan rosszindulatú, átkozódó férgeknek, mint amilyen te vagy!

Mária 2012.02.08. 19:59:09

@-kraci-:

"Nagyon fölhúztam magam erre a szemétségre amit leírtál, de lenyelem ami első pillanatban az eszembe jutott."

Eszem azt a harmatos lelkedet.

ARTista 2012.02.08. 20:00:52

@Mária: Ez egy nagyon konstruktív hozzászólás volt...

DIldiko 2012.02.08. 20:02:52

@bogancs: No ez a legnagyobb baj! Ha végre valaki észrevenné a pislákoló fényt az alagút végén, akkor talán lassan meg lehetne tenni az első lépést a gazdasági fellendülés felé!
De addig, míg megosztottak vagyunk, örülünk a másik kárának ez soha nem fog bekövetkezni!

Mária 2012.02.08. 20:03:16

@ARTista:

OK.

Magyarázd meg azt is, miért jár a közmunkáért 40%-kal kevesebb pénz, mint ha ugyanazt a munkát ugyanaz az ember bejelentett állásban csinálná?

Az idióta Vezéred tegnap erre is megadta a szokásos pökhendi, arrogáns válaszát.

Ha követed a munkásságát, csak el tudod ismételni utána, kicsicsicska :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 20:06:09

@xcrow:

"Én nem sorolom a felső osztályba semmiképp pl a tegnapi Balatonba szakadt Hummeres szerencsétleneket sem, pedig a te osztályozásod alapján nagyon is azok lennének."

Hát hová sorolnád?

Mária 2012.02.08. 20:07:00

@ARTista:

"A fizikai munka nem volt büdös. 5-6 év alatt a legszarabb melótól eljutottam oda, hogy most egy irodában dolgozom, viszonylag jó körülmények között. Mert TETTEM ÉRTE."

Nem lehet mindenki potyaleső irodista. Valakinek termelnie is kell, nem igaz?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 20:07:56

@Mária:

"Az idióta Vezéred tegnap erre is megadta a szokásos pökhendi, arrogáns válaszát."

Mert ennyire futja. Erre gondolsz?

hackbard.celine 2012.02.08. 20:08:26

@bogancs: hímeztesd mottóként rá a pólódra székely rovásírással, még jobb lesz.
A csődbe vitt ország GDP-je 2002 és 2008 között 64,5 Mrd USD-ról 155 Mrd USD-ra emelkedett. Ez ám a csőd.
Közben csak a fidesz lakáshitel kamattámogatási rendszere 2002 és 2007 között 1500 Mrd Ft többlet államadósságot generált, pedig (az Állami Számvevőszék szerint) semmilyen gazdaságélénkítő hatása nem volt. Tavaly még mindig 120 Mrd ment el erre.
A fidesz ellenzékből megszavazta Medgyessi száz napos programját vagy sem? Akkor felelős érte?

Kiß B. 2012.02.08. 20:10:38

@Mária: Tényleg kár volt felhúznom magam rajtad. Átkozódsz, cinikuskodsz, kicsicsicskázol mindenkit, akinek eltér a véleménye a tiédtől. Embernek is, vitapartnernek is kevés vagy és ahogy nézem női méltóságból sem sok szorult beléd! Eszed a haramtos lelkemet? Lehet, hogy felétek ez a stílus, de én igyekszem magam normális emberekkel körülvenni.

Ha már a bejelentett állásoknál tartunk. Egy "online marketing tanácsadó" hogy adózik? Azt már meg sem kérdezem, hogy ültél e valaha szlovák rendszámú autóba, vagy költségeltél e kamu számlát. Talán majd lesz aki utánanéz...De látom a soros ösztöndíj megvolt. Gratulálok! pf...

Mária 2012.02.08. 20:11:39

@bogancs:

Respect :)

Kár, hogy segítettél, artipista nem tudta volna :)

Mária 2012.02.08. 20:14:28

@-kraci-:

Ez az, husika :)

Ha a logikus érveléshez hülye vagy, az előre gyártott fideszes közhelyekből meg már kifogytál, kezdj személyeskedni, az a tutibiztos :)

Mária 2012.02.08. 20:16:40

@-kraci-:

"De látom a soros ösztöndíj megvolt. Gratulálok! pf..."

Irigy kutya :)

Megvolt, kétszer is :)

Kiß B. 2012.02.08. 20:18:12

@Mária: Olvass vissza ki kezdett el személyeskedni, ha elfelejtetted volna. Én csak tartom magam a mondáshoz, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten!
Továbbá várom a válaszokat a fenti kérdéseimre!

hackbard.celine 2012.02.08. 20:20:21

@bogancs: "nem is látom a lehetséges kibontakozás útját"
1. lépés: szembenézés a valósággal
2. lépés: egyeztetés és konszenzus keresés a meghatározó gazdasági szereplőkkel
3. lépés: fantaszták helyett a reálgazdaságban valós tapasztalattal rendelkezők helyzetbe hozása (ez nem fog menni, normális manager nem áll be az ideológia mögé)
a 0. lépés volna a politikai haszonleséstől elvonatkoztatás (hatalom maximalizálása a gazdaságban, azaz állami és EU pénzek lenyúlása érdekében)
Mivel a klientúra nem erre lett felépítve, bukó a következő 4-6 év.

Mária 2012.02.08. 20:22:45

@-kraci-:

"Továbbá várom a válaszokat a fenti kérdéseimre!"

Neked Napóleon-komplexusod van :D

ARTista 2012.02.08. 20:23:17

Mária, úgy látom rádférne egy kiadós dugás, mert nagyon frusztrált vagy. De ne mássz rám, mert nem pista vagyok. Meg volt a soros ösztöndíj 2x, de olvasni nem tanultál meg...

Mária 2012.02.08. 20:28:53

@ARTista:

"Mária, úgy látom rádférne egy kiadós dugás,"

Ne is álmodj róla, hogy ebben bármilyen icipici kis szerepet kaphatsz :)

ARTista 2012.02.08. 20:31:26

@Mária: Marcsika! Nő vagyok és heteroszexuális. Nem kellesz. :)

Mária 2012.02.08. 20:39:14

@ARTista:

Hmmm. Ebben az esetben igen gyakran a fejedhez vághatják, hogy egy b.atlan p.a vagy :)

Az egyszerű emberek nem kreatívak a sértegetésben. Azt adják tovább, amit ők maguk szoktak kapni a szájkaraték alatt. Azért jöttél a b.atlansággal, amikor bántani akartál, mert NEKED ezt szokták odavágni, ha bántani akarnak.

Eltaláltam?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 20:44:44

@Zabalint:

"az állami szférán kívül szinte csak a multik fizetnek ki legálisan normális béreket."

Az előbb jól megkaptam, hogy miért írom azt minden vállalkozóra, hogy maffiózó csaló. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 20:51:01

@hackbard.celine:

"A csődbe vitt ország GDP-je 2002 és 2008 között 64,5 Mrd USD-ról 155 Mrd USD-ra emelkedett. Ez ám a csőd.
Közben csak a fidesz lakáshitel kamattámogatási rendszere 2002 és 2007 között 1500 Mrd Ft többlet államadósságot generált, pedig (az Állami Számvevőszék szerint) semmilyen gazdaságélénkítő hatása nem volt. Tavaly még mindig 120 Mrd ment el erre.
A fidesz ellenzékből megszavazta Medgyessi száz napos programját vagy sem? Akkor felelős érte?"

Összefoglallak: Az Mszp alatt szárnyalt a gazdaság, ám a fidesz lakástámogatási rendszere csak vitte a pénzt. Ez utóbbi felelős a csődközeli helyzetért, és a Medgyessi 100 napos programjáért is 51-49 %-ban felelős az Mszp és a fidesz.

Még rövidebben: Minden jó az Mszp kormányoknak köszönhető, és minden rossz a fidesznek. Függetlenül attól, hogy mikor ki volt éppen kormányon.

Ezzel csak egyetérteni tudok. Ki is raknám mottóba, csak egy kicsit még rövidebbre kellene fogalmazni.

ARTista 2012.02.08. 20:51:18

@Mária: Kedves Mari, köszönöm kérdésed, van, aki rendszeresen kezeli a szexuális életemet, ahogy ez egy normális házasságban szokás. De, ha az álpszichológiai maszlagodból indulok ki, "Azt adják tovább, amit ők maguk szoktak kapni" akkor téged k.rvára ver a sors! :D
Kellemes masztizást éjszakára!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 20:55:27

@kovi1970:

"Annak meg számolj szépen utána, hogy bruttó 600-800 ezer esetén mennyi a munkáltató összes költsége. Aztán álmodozz! Ja, a fideszesek nem tudnak számolni. Hát evvan..."

+28,5%-ot hozzá kell még adni, hogy megkapd a munkáltató költségét: 771-1028 ezer forint.

Hát tudni kell hozzá valamit az biztos, aki havonta ennyi értéket megtermel.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 20:59:43

@kovi1970:

"Mióta dolgozom kb. a renccerváltás óta, töméntelen adót befizettem."

Előbb meg azt írtad, hogy örülnél családi szinten a havi 800-900 ezer forint felének.

Most akkor mennyi adót is fizettél a rendszerváltás óta?

Így első blikkre azt mondom, hogy én az elmúlt 4-5 évben több adót fizettem be. Nem mintha az lenne a helyzet, hogy aki több adót fizetett be, annak több joga van számon kérni bármit is.

Sőt! Épp ellenkezőleg. A szemét burzsujnak kussolnia kell.

lavór 2012.02.08. 21:00:17

@bogancs:

"
Hát tudni kell hozzá valamit az biztos, aki havonta ennyi értéket megtermel."

Egy kicsit többet is, hogy a cég is keressen rajta vastagon. :)

Mária 2012.02.08. 21:01:57

@ARTista:

"van, aki rendszeresen kezeli a szexuális életemet, ahogy ez egy normális házasságban szokás."

Ne haragudj, de ezt nem kérdezte itt senki :D

Persze ha kérdezés nélkül is közhírré akarod tenni a hálószobatitkaidat, csak rajta :D

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 21:02:58

@Pohos:

"A kereskedelemben osztályvezető vagy főosztályvezető nem keres 600-800e forint brutót."

Az osztályvezető nem. De a főosztályvezető igen. Legalábbis Budapesten és környékén egészen biztosan.

"Biztos van olyan banki fiókvezető aki 3 milliót keres, de ne mondjuk azt, hogy mindegyik és ez az általános."

Magyarországon egészen biztosan nem keres egyik bankfiókvezető sem 3 milliót. De még a felét-harmadát sem szerintem.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 21:05:05

@Crescence:

"Remélem, hogy a választáson (már ha lesz), csak az orbáni "középosztály" fog a fideszre szavazni. Vagy akkor is lesznek olyan naiv lelkek, akikkel a szavazat leadása után fel lehet törölni a padlót?"

Tudsz jobbat?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 21:08:37

@Tíz:59:

"lenyúlta az ötleted kedves NÍVÓ."

Nem vagyok irigy típus. Az ilyesmi abszolút nem zavar.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.08. 21:11:33

@bogarász:

Jó összegzés! Olvasd el ezt is, hogy kell minimálbérből élni:

modoros.blog.hu/2012/02/01/minimalberbol_elni_tiborek_kiserlete

:-)))

hackbard.celine 2012.02.08. 21:20:35

@bogancs: mi a problémád? Csak binárisan tudsz értékelni egy felvetést?
Jó kontra rossz: fidesz kontra rest of the world?
Egy globális összehasonlításra lehetőséget adó tényadatot hoztam fel érvként. A 64,5 Mrd USD-ról 155 Mrd USD-ra GDP emelkedés az globálisan sem egy rossz eredmény.
Próbálj már meg kilépni a klisékből!
Viszonylag kevés kommentelő maradt, aki érdemben próbál válaszolni neked, szó nincs a szocik éltetéséről, te ragadtál bele egy "elmúttnyócév" zsákutcába, vedd már észre, hogy lassan két éve a fidesz kormányoz. És az eredmény a triplabóvli.

zebu_ba 2012.02.09. 08:53:49

@AutosVilli: Én ezt írtam:
"Szerintem a középosztályt nem jövedelem, hanem kulturális igény, iskolázottság, fogyasztás, tulajdoni helyzet alapján kellene meghatározni és nem jövedelem szerint."

Kulturális _igényt_ írtam, és nem azt, hogy effektíve mennyit tud erre költeni. Ezt nyilván nehéz mérni, de a "csomagban" bizony benne van.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.09. 09:23:42

@bogancs:
Olyan vállalkozó elég kevés van, aki magas bért tud vagy akar magának fizetni. Kisvállalkozók közül csak orvosok, fogorvosok ilyenek, egy kisboltos például nem is tudna se legálisan, se illegálisan sokat keresni. Tehát nem állítom én sem, hogy minden vállalkozó csaló, de elenyésző azoknak az aránya, akik saját vállalkozásból és fehéren sokat keresnek. Multi középvezetőből például több nagyságrenddel több van.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.09. 09:34:26

@ARTista:
Csakhogy nem az az összefüggés, hogy fizikai munkát végeztél keményen, ezért eljutottál oda, hogy irodai munkát végezz, hanem az, hogy emellett tanultál és úgy jutottál el oda. Tehát a tehetséggel és intelligenciával megáldott átlag alatti magyar hiába végez 40-50 éven át fizikai munkát, akkor sem jut előrébb. De nem is kell, hiszen azt a munkát is valakinek meg kell csinálnia. A gond ott kezdődik, hogy még minimálbér esetén is hiányt fog szenvedni az alapszükségleteiben, nem hogy közmunkánál. A közmunka munka, azzal egyetértek, de hogy megélni nem lehet belőle, az biztos.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.09. 09:41:28

@zebu_ba:
Hozzád a kérdésem a következő:
Sopronban volt egy csóró öregasszony, aki egy közeli faluból járt be, és a taligájával mindenféle hulladékot gyűjtött, ebből élt. Emellett rendszeresen járt a színházba, minden darabot megnézett, arra nem sajnálta a pénzt. Akkor ő középosztálybeli?

ARTista 2012.02.09. 10:20:23

@Zabalint: Persze, hogy kevés a pénz, amit a közmunkáért fizetnek. De meghatározták, hogy "az egy hónapra vetített heti és napi nettó bértétel nem lehet kevesebb a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegénél". Az már emberi méltóság kérdése, hogy otthon fekszik valaki és várja a segélyt, amit a te és az én adómból fizetnek neki vagy elmegy és megdolgozik azért a lóvéért vagy egy hangyányival többért. Magamból kiindulva, egyszerűen szarul érzem magam, ha úgy adódik, hogy nincs mit csinálnom. Nem tudok tétlenül ülni a seggemen.

zebu_ba 2012.02.09. 10:48:52

@Zabalint: Nem ismerem a hölgyet, de akár még az is lehetett. Ez egy sokkal összetettebb kérdés. Az a probléma, hogy a mi posztkádárista országunkban nehezen értelmezhetőek ezek a dolgok. Mert mihez képest közép. Kádár alatt a vagyoni/jövedelmi különbségek viszonylag kicsik voltak, így az országos átlaghoz képest széles volt a középréteg, de csóró és gazdag se sok volt, aki meg igen, az is relatíve. Szinte mindenki, akinek igénye volt, kulturálódhatott, nyaralhatott a Balatonnál néha, járathatta a gyerekét szakkörre az iskolában. Aki gazdagabb volt, az se járhatott fizetős egyetemre, ugyanabba a művházba járhatott, ugyanúgy csak a Balatonra mehetett nyaralni és nem a Maldív-szigetekre. A rendszerváltás után aztán szétnyílt a jövedelmi/vagyoni olló, az igények viszont azoknál is megmaradtak, akik vagyonilag, jövedelmileg lejjebb csúsztak (persze mihez képest). Ugyanakkor nyugati normák szerint még mindig nagyon kicsi ám a különbség a magyar csóró és a magyar "gazdag" között. Ami Magyarországon luxus és kőgazdagság egyesek szerint, az nyugatabbra gyaran még a középosztályba is nehezen férne be.

Ilyen körülmények között a korábbi többkulcsos büntetőadó igencsak improduktív volt, nem csoda, hogy a mi térségünkben nem egy ország tért át egykulcsos SZJA-ra vagy legalábbis gondolkodott el rajta. Én egy külföldi tulajdonú cégnek dolgoztam Magyarországon. A külföldi tulajdonos bekérte tőlem a bérköltségeket, és egyszerűen nem fogta fel, hogy X Ft cégköltség ellenére, miért csak X/3 Ft a dolgozó nettója. Mondtam neki, hogy mert hát a dolgozó jól beleesett a legfelső adósávba. 'He? Nem banktulajdonos az illető, csak egy ügyfélszolgálatos. Miért fizetjük túl?' volt a reakciója, holott erről szó sem volt, csak épp a kollegának szükséges volt egy kis plusz pénzre, ezért rengeteg túlórát vállalt, és véletlenül átlépett egy adósávot. A sávok ugyanis Bajnai előtt roppant szűkösek voltak, nem csoda, hogy aki tehette, minimálbérezett, zsebre dolgozott stb. Egy hazug, igazságtalan SZJA-rendszer volt, még a szocializmus végnapjaiból, aholis az állami (még nem nagyon volt más) béreket jól felbruttósították, hogy úgy nézzen ki, mintha az állami cégtől kapott fizetésből adót is fizetne a polgár. És ezt a durva, semmire sem jó adózást szépen ráhúzták a privát gazdaságra, ahol totál működésképtelen.

A progresszív rendszer jól tud működni olyan országokban, ahol a gazdagok valóban gazdagok. De ott, ahol egy akármilyen lakás éppenhogy kigazdálkodott rezsije és egy sokéves autó fenntartása már mocsok gazdagság, ott soha nem működik jól.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.09. 10:59:20

@zebu_ba:
Hülyeség, a többsávos adózás nem komcsi sajátosság, Nyugat-Európában is rengeteg példa van rá.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.09. 11:00:56

@ARTista:
"Magamból kiindulva, egyszerűen szarul érzem magam, ha úgy adódik, hogy nincs mit csinálnom. Nem tudok tétlenül ülni a seggemen. "

Elég sokan vannak ebben az országban, akik nem önszántukból vannak így, nem minden munkanélküli lusta.

zebu_ba 2012.02.09. 11:09:02

@Zabalint: Olvasol is vagy csak írsz?

Ezt írtam: "A progresszív rendszer jól tud működni olyan országokban, ahol a gazdagok valóban gazdagok."

A progresszív adózás nem feltétlenül hülyeség (bár én nem vagyok híve), de nem véletlen, hogy itt a "posztkommunista blokkban" sok országban eldobták vagy legalábbis elgondolkodtak már rajta.

encir 2012.02.09. 11:11:28

@Kőmíves Kelemen: Azért kurvajó, hogy a posztoló szemében a vállalkozók kizárólag szürkén/feketén szerzik a jövedelmüket, és kvázi maffiózó az összes...
Majd amikor nem csak a 40% marad a vállalkozó zsebében adózás után, akkor lesz becsületes adózás.

Tehát "majd akkor" és nem most.
Tehát mégiscsak maffiózó (és nem kvázi!) a vállalkozók többsége?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.09. 11:22:18

@zebu_ba:
Szvsz pont fordítva van, mert Nyugat-Európában az alsó osztálynak nincsen gondja az alapszükségletekkel, nálunk igen. Tehát ott sokkal kevesebb szociális problémát okozna az egykulcsos adózás, mint nálunk.

Mellesleg az olló nálunk sokkal nagyobb eleve, mint tőlünk nyugatabbra.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.09. 11:24:47

@zebu_ba:
Tehát az egész összevetésed hülyeség. Mert persze, hogy a hazai felső osztály, az bizonyos szempontból csóróbb, mint ott a középosztály, ahogy az ottani fizikai munkások meg többet keresnek, mint nálunk a középosztálybeli értelmiségiek. De ez minden szinten megvan. Amiről te beszélsz, az egy dél-amerikai társadalmat hozna létre, hiszen minden réteg jóval csóróbb nálunk, mint nyugatra, te mégis egy tehetős réteget hoznál létre, a csórók rovására.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.09. 11:26:52

Persze van egy olyan elv is, hogy az pörgeti fel a gazdaságot, ha van egy tehetős réteg, aki luxuscikket vásárol. Ez ma már nem igaz, mert a legnagyobb pénz a tömegcikkekben van, és azoknak a gyártása a gazdaságosabb(amiből sokat gyártanak, annak olcsóbb a gyártása). Tehát amire szükség lenne, az egy nagy létszámú alsó-közép réteg, ez nincs ma Magyarországon.

nadiposzata 2012.02.09. 11:33:45

@bogancs: nekünk nincs TVnk. Így könnyű. Ha kaukázusi kefírt veszel, akkor ugyanaz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.09. 11:34:21

@zebu_ba:
Tehát adott a helyzet, nálunk minden réteg csóróbb, mint tőlünk nyugatabbra ugyanaz a réteg. Nálunk emiatt az alsó osztály gyakorlatilag éhezik. Erre az ottani többkulcsos adó helyett csináljunk egykulcsost, hogy a közép és felső osztály közelítse meg jobban az ottani közép és felső osztályt(elmondom: nem fog sikerülni), cserébe az alsó osztály még jobban éhezzen. Mondhatni, értelmes...

Emellett pedig ott a törekvés, hogy az öngondoskodást kerüljük, mindenki függjön az államtól. Ez sokkal inkább kádárizmus, de azt észre sem veszed.

ARTista 2012.02.09. 14:17:55

@Zabalint: Ezt nem is állítottam. Nem akartam általánosítani.

zebu_ba 2012.02.09. 15:00:42

@Zabalint: Ugyanmár. Nálunk húszonévig progresszív adózás volt. Jól működött? Nem. Iszonyú keskeny, mesterséges sávokat húzkodtak nagy lépcsőfokokkal, hogy már az alapvető vegetációnál picikét is magasabb szinten a fizetés harmadát le lehessen nyúlni és újraelosztani. Ennek hatására aztán kialakult a minimálbéres foglalkoztatás kultúrája, a kényszervállalkozói beszámlázgatós módszer, a házi Bt-k, Kft-k országa, a megélhetési adócsalás, egy kedvezményekkel és jóváírásokkal túlkomplikált, átláthatatlan jövedelamadó-rendszer Háború és Béke vastagságú adóívvel, aminek kitöltéséhez Mari néninek is könyvelőt kell fogadnia. Továbbá kialakult az adókedvezménnyel adható élelmiszerjegyek, üdülési csekkek és hasonló értékcikkek önkiszolgáló étteremről elnevezett (cafeteria) rendszernek titulált bisznisze, mert ha már fizetésként nem adható, akkor kapja meg a dolgozó a tejjegyet, aminek a beváltása macerás, lehetet szépen sorbabnállni, míg leszámolgatták a kuponokat, ráadásul még jó biznisz is egyeseknek. Ráadásul állambácsi így szabályozhatja, hogy azt a pár ezer forintot mire fordíthatod, merthogy ő úgyis jobban tudja, mire van a dolgozónak szüksége, mint önmaga.

A rendszer húsz év alatt végig sz@r volt, de érdemben nem változott, legfeljebb a sávokat toligálták icipicit. Persze, az egykulcsos adóval is vannak gondok, de jobb rendszernek gondolom, aminek hatása persze nem egy még szinte le sem zárt adóév után fog érvényesülni, főleg abban a gazdasági helyzetben, amiben vagyunk.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.09. 15:41:03

@zebu_ba:
Amiket felsoroltál, azoknak csak igen kis része a sávos adózás, ráadásul maga a sávos adózás nem is bonyolult önmagában, nem attól olyan vastag az adóbevallás. Nem a progresszív adózás működött rosszul, hanem a rendszer egésze, amelynek ez egyetlen eleme volt. Mellesleg az először lakáshitel támogatásként bevezetett adókedvezmények rendszere legalább annyira bonyolította az egészet. Ha már egyszerűsítés, például a munkáltatói és munkavállalói járulékok összevonása többet segítene.

Pohos 2012.02.09. 18:22:30

@bogancs:

Mivel általánosítás volt, hogy osztályvezető és főosztályvezető keres akár 800ezret. Igen van olyan főosztályvezető aki annyit keres a főváros környéki áruházakban, de ez nem általános. De mivel te is általánosítottál ezért jogos az én megállapításom, hogy ha van egy banki fiókvezető aki bruttó 3 millát keres akkor az összes.

Arra is kíváncsi lennék, hogy egy családban mekkora a valószínűsége, hogy mind a két felnőtt középfelső vagy felsővezető. Mivel kizáró ok, hogy a konkurenciánál dolgozzon a házastárs és ugyanazon cégen belül is elég nehéz ezt kivitelezni. Nem lehetetlen, de ritka. Ha alsóközépvezető akkor a bruttó 300 a reális, ami messze áll a havi nettó 600-800 ezerhez.

DIldiko 2012.02.09. 19:35:00

@zebu_ba: Az egykulcsos adóval csak az a baj, hogy megszüntették az adójóváírást. Ha ez megmaradt volna, kb. 200-300E Ft-ig fokozatosan csökkenve nem lenne ekkora bérfeszültség és nem kellett volna kommandó, hogy a dolgozó nettója ne csökkenjen.

zebu_ba 2012.02.09. 19:57:28

@DIldiko: Az adójóváírás ellentmond az egykulcsosság elvének, mint ahogy amúgy az is, hogy egy sávig bruttóból, onnan szuperbruttóból számolnak stb. A bérekre is igaz valamelyest, hogy követik (nem azonnal) a kereslet-kínálat, az árviszonyok változásait. Persze soha nem azonnal. Másrészt a probléma az időzítéssel van, ezt a béremelést a munkáltatóknak úgy kell(ene) végrehajtaniuk, hogy a cégek maguk is rossz bőrben vannak, piacokat vesztenek, így munkaerőfronton is általában leépítenek mintsem fejlesztenének, egyéb költségeik pedig nemhogy csökkennének, hanem ellenkezőleg, amire még az állam is rájátszik a cégekre kivetendő extra sarcokkal és egyéb előírásokkal. Közben pedig hála a 27% áfának és egyéb gyönyöröknek ugyanannyi nettó jövedelem esetén is bukta lenne a dolgozónál, hát még így.

Az időzítés és a környezet nagyon rossz, de szerintem a helyzet majd megoldódik valahogy, a piac pedig elrendezi az ügyet. Viszont az egykulcsos SZJA-t nem kéne temetni, főleg, hogy még be se vezették...

DIldiko 2012.02.10. 08:00:22

@zebu_ba: A bérek, ha csökkennek azonnal csökken a kereslet, hiszen nincs miből vásárolni. A bérek, ha növekednek az nem azonnal növeli a keresletet, hiszen sokan eddig is adósságban voltak, azok elkezdenek törleszteni vagy kifizetik a hátralékukat. A bérnövekedés, ha legalább 5-10%-s csak kb. 1-2 év múlva jelent keresletnövekedést, főleg az alacsonyabb keresetűeknél. A magas keresetűeknél a látványos bérnövekedés vagy magasabb megtakarításokat eredményez, vagy a keresletnövekedés nem az országban történik - külföldi vásárlás, nyaralás formájában költik el a bérnövekedést.
Inkább maradt volna az adórendszer addig, amíg a gazdaság nem kezd lábra állni látványosan, akkor már a cégek maguktól is emeltek volna, nem kerültek volna kilátástalan helyzetbe. Hiszen mi értelme az adójóváírás megszüntetésének, ha kompenzálni kell és a kompenzáció egy részét az állam vállalja át - egyik zsebből a másikba teszi a pénzt, a kis keresetű emberek meg mindenképpen rosszul járnak, hiszen a cégre eső kompenzációt vagy megkapják, vagy nem, esetleg ahhoz, hogy meg tudják oldani a béremelést leépítés vagy 4-6 órás munkaviszonyra csökken a munkaidejük.
Mire a helyzet megoldóik sokan fogják elveszíteni lakásukat, állásukat, maradnak el a közműszolgáltatóknál a fizetéssel és esetleg megfagynak, őket már nem igazán fogja izgatni, hogy 3-4-5 vagy akár 10 év múlva majd a gazdaság kezd talpra állni. A béka feneke alatt lévő cégeket nem kellett volna ilyen drasztikus béremelésre kötelezni, főleg nem úgy, hogy az emberek nem keresnek jobban. Inkább újra vissza kellene tenni egy második kulcsot kb. 800E Ft/hó bruttó jövedelemnél, így nem a rosszul kereső, szegényeknek kellene fizetniük a gazdagok új autó vásárlásait vagy külföldi nyaralásait - mert szerintem most ez történik. Egy év alatt nem lett több munkahely - legalábbis valódi nem - közmunkában lehet, hogy többeket foglalkoztatnak, de ez egyedül az adatok kozmetikázására jó! Tehát amit vártak, hogy a gazdagok majd fellendítik a fogyasztást és munkahelyeket teremtenek nem jött be! Ha valaki 50E Ft/fő-ből él és hirtelen ez havonta 10E Ft-al növekszik az azonnal fellendítette volna a fogyasztást, hiszen nem hetente 1x vett volna húst, hanem esetleg 2x, ne adj isten kifizette volna a gáz vagy villany hátralékát, ami az áfa miatt bevételt hozott volna a költségvetésbe is!

zebu_ba 2012.02.10. 10:11:29

@DIldiko: Nagyon sokban igazat adok neked, néhány dologban talán mások a preferenciáink, de ez nem baj. A progresszív, sőt, a regresszív adó is védhető modell, működhet akár jól is, bár szerintem idehaza nem működik/nem működött jól sohasem. Én alapvetően az egykulcsos adó híve vagyok régóta.

Hozzászólásodban egy dolog van, ami nagyon nem tetszik. Ez pedig az, hogy folyamatosan "gazdagokat" emlegetsz. Ráadásul definiálod is az (általad vélt) gazdagságot: bruttó 800 ezer forint/hónap jövedelem. Valószínűleg a környezetedben azt látod, hogy ez sok, látsz családmodelleket magad előtt, látsz házakat, autókat. Nem tudom, a családotokban mennyi a havi nettó jövedelem, és ebből mennyi kell a létfenntartáshoz. Nem is érdekes most, ez mindenkinek a magánügye.

De azt írod, 800 ezer forint bruttó, meg "gazdagok". Sajnos ez a 800k HUF bruttó mai hazai viszonyok között tényleg kimagasló egy fő által elérhet /személyi/ jövedelem (bár az, hogy ebből hány embert tart el, az szóba se kerül). A nettober.com számológépe szerint a mostani, a gazdagoknak olyan hűdekedvező sarcok mellett ez 498 ezer forint nettót jelent, ami a munkáltatójának 1,028,000 forintjába kerül. Vagyis több, mint a felét az állam így is lenyúlja annak a pénznek, amit a cég kínkeservvel kifizet a szakembere után ami után persze még szedi a 27% áfát, kommunális adót, jövedéki adót meg még vagy ezerféle egyéb sarcot. Szerintem vérlázító lehúzás. Persze 500 ezer nettó hazai viszonylatban nem kevés (pont azért, mert a munkáltatónak ez 1 milkába kerülne, amit kéne tudni termelni valamiből). Tény, hogy sajnos sokan vannak, akiknek ennél jóval kevesebb jut, még a fele, harmada sem. De a gazdagságtól azért nagyon messze van a nettó 800 is, nemhogy a 498 ezer, amit nettóban kap belőle. A gazdagság nem itt kezdődik. És a gazdagság még csak nem is attól függ, hogy egy adott évben, sőt, hónapban hogyan keres valaki. Volt év (ráadásul töredékév), amikor a munkáltatóm által az én foglalkoztatásom céljából kifizetett pénz kétharmadát lenyúlta az állam, mert épp volt egy jól fizető /alkalmi/ állásom, miközben amúgy a családom szó szerint éhezett és mind mostanáig nyögött hiteleket voltunk kénytelenek felvenni, hogy a gyerekeknek tudjunk adni reggelit és kifizessük a villanyszámlát. Az előző évben kb. nulla jövedelmünk volt betegség és munkhely elvesztése miatt, de a közvélekedés szerint gazdag burzsuj voltam, magas fizetéssel, aminek jó kétharmadát köteles voltam befizetni, hogy állambácsi olyan hatékonyan költse el, mint...
A gazdagság számomra nem az, hogy valaki ki tudja fizetni a rezsijét és be tudja fizetni a gyereknek a menzát az iskolában, vagy hogy tud tankolni havonta egyszer, bár kétségtelen, hogy Magyarországon ez már tényleg sokak számára olyan luxusként hat, hogy követelné, az ilyen burzsuj legyen kedves nem 50, hanem legalábbis 200% sarcot fizetni.

Hangsúlyozom: nem azzal van a gondom, hogy 800 ezer forint más adósávot használnál vagy adójóváírást adnál valamekkora jövedelemig. A problémám csak a "gazdag" szóval van. Mert az nem értelmezhető kategória havi jövedelem vonatkozásában. "Átlagosnál magasabb jövedelem adózzom magasabb kulccsal" az korrekt (bár én nem támogatom), de a "fizessenek a gazdagok" hozzáállás azonnal kicsapja nálam a biztosítékot. Bocs.

Ann1294 2012.02.10. 10:37:18

@DIldiko: Egyetertek. Kell egy masodik kulcs ami a joleti reteget sarcolja. Brutto 800eFt/ho ahogy ajanlottad teljesen realis.

Az adomentesseget en adokedvezmenyekkel oldanam meg. Pl. aki alberletben lakik es igazolja hivatalos szerzodessel (adoszamok, cimek, nevek feltuntetve - igy a kiado fel is leadozza legalabb, kifeheredik a lakaskiadas) az megkapja a havi kiadasi dij 10%-at adokedvezmenynek es igy tovabb, hasonlo modszerekkel. Nyugat-Europaban vannak ilyenek. El lehet szamolni munkaba jarast, alberletet, szolgaltasokat (szemetszallitas), eu-i kiadasokat (fogaszat, orvosok) es igy mindenki szamlat ker mindenrol, hiszen az utan igenyel vissza adot. Sok kicsi sokra megy. Sokkal jobb az adozasi fegyelem.

Ann1294 2012.02.10. 10:44:51

@zebu_ba: Igazad van, nem gazdag, meg az en joleti reteg elnevezesem is tulzo. Kozepreteg. A gazdag nalam millios netto. Nekik egy ujabb adolepcsot ajanlok, de nem magas lepcsok. Aranyos pl. 16-20-32%.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.10. 11:53:57

@zebu_ba:
Azért 500 nettóból nagyságrendekkel több szolgáltatást(pl. vendéglátás) vehetsz igénybe itthon, mint egy holland középosztálybeli ott. Ezt is vedd figyelembe. Anno mikor hollandok nyaraltak mellettünk, mesélték, hogy otthon még életükben nem voltak étteremben(nyilván nem menüst értettek ez alatt), mert lehet, hogy a magyar átlaghoz képest 5-ször annyit kerestek, de az éttermek meg 10-szer drágábbak.

Tehát nem kéne egy az egyben összevetni a nyugati bérekkel, mert az árak is másak. Nyilván az élelmiszer, műszaki cikk ott olcsóbb, de a szolgáltatások, közművek, albérleti díjak ott jóval magasabbak.

Persze igazad van, és 500 nettó az nem a gazdagság, de itthon bőven felső-középosztály kategória.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.10. 13:30:54

@Ann1294:
Ha 10% adókedvezményt kapnék albérletre, akkor még mindig nem érné meg, hogy elérjem, a bérbeadó jelentse be.

Ann1294 2012.02.10. 15:36:11

@Zabalint: Erdekes kerdes, mert Nemetorszagban, Irorszagban, Angliaban (csak ezen orszagokban eltem, tehat ezt tudom) mindent elszamol a munkavallalo, meg ha 1% azt is. Itt 20Euro, ott 50 Euro, itt 2%, ott 5%, amott 10%. Evi 400-800Eurot igenyel mindenki vissza ilyen alapon es becsuletesen kitolti.

Ha nem jelentene be a foberlo akkor nem kapnek adoszamot, a bank nem adna szamlat, a jogositvanyban is benne van a cim, az osszes hivatal keri az alberleti szerzodest, ez olyan mint lakcimkartya otthon. Rajta van az adoszam, a tulaj telefonszama es az adobevallasba be kell irni mi az ember cime, ki a lakas tulaja, mi az adoszama.

Tudom ez mas Magyarorszagon, mert ott be tud az ember jelentkezni szulokhoz es lehet alberletben valahol mashoz, de mint bevandorlo ez nem lehetseges, valahol lakni kell.

Tovabba jarnak adorevizorok es becsongetnek, ellenorzik a hazakat ki lakik ott. Ha nincs szerzedes akkor nem lakhatsz ott, tulajt eloveszik es csunyan meguti a bokajat a birosagon. Mas ha a tulaj is ott lakik, de az max. a babysitter eseteben van.

DIldiko 2012.02.10. 18:38:41

@zebu_ba: Pontosan azért írtam 800E Ft-ot, mint következő szja határ, mert ebből kb. 500E a nettó. Ezek az emberek, akik ennyit keresnek 1 max. 2 gyereket nevelnek vagy még egyáltalán nincs gyerekük. Ha a másik fél ennek csak a felét keresi meg, az jól él, főleg, hogy vannak olyanok akik havonta 28E Ft-ból kénytelenek élni. Magyar viszonylatban ez igen is kiemelkedő jövedelem, nem sokan kapnak ennyit, talán a lakosság 10%a. Az aki az átlag kb. 3-4szeresét keresi az szerintem gazdag, még akkor is ha nyugaton ennek a többszörösét keresik/kereshetik ugyanezzel a munkával.
Elhiszem, hogy aki ennyit keres az nem számítja magát a gazdagok közé, de az egyszerű embernek ő bizony piszok gazdag, megteheti mindazt amiről ő csak álmodik, vagy álmodni se mer!
Amúgy én az egyéb jövedelemre pl. osztalék min. 30% SZJA-t vetnék ki.
Addig míg, minden vállalkozó minimálbérre van bejelentve, ez után fizet járulékot, adót, ill. a dolgozók legalább 20%a feketén dolgozik nem lesz rend, nem lesz fellendülés. Ahhoz, hogy ez ne így legyen talán a járulékokat kellene csökkenteni.

zebu_ba 2012.02.10. 19:15:06

@DIldiko: Jajjjjjj, ez fáj. Miért is kéne legalább 30% SZJA az osztalékra? Szerintem te egy másik bolygón élsz. Nem költözött el még elég vállalkozó/vállakozás Szlovákiába, Ciprusra, Angliába és/vagy a Maldív-szigetekre?

DIldiko 2012.02.11. 11:14:10

@zebu_ba: Hogy miért? Mert ahhoz, hogy osztalékot kapjon valaki azért valamennyi tőke kell. osztalékot az kap, aki egy nyereséges vállaltban, cégben résztulajdonos - az igazi vagyonok itt vannak, az igazi nagy bevételek pedig ebből vannak és nem a fizetésből. Sok vállalkozó a saját cégében minimálbérre jelenti be magát, majd a nyereséget vagy annak egy részét osztalék címén felveszi. A dogozók meg tényleg minimálbért vagy még annyit se kapnak.

DIldiko 2012.02.11. 11:20:14

@zebu_ba: Ha a vállalkozók elköltöztek Ciprusra, Szlovákiába stb. akkor ott vegyék igénybe az egészségügyet, oktatást és a többi szolgáltatást is. A vagyoni helyzetük egyáltalán nem azt mutatja, hogy mennyit keresnek, adóztassák meg őket rendesen! Miért a kisemberektől vesznek mindig el?! Mert mi az utolsó fillért is bevalljuk levonják a fizetésünkből, esélyünk sincs adót csalni? Nem csináltatunk semmit feketén, hiszen lassan a rezsire és kenyérre sincs pénzünk? Még ebből is el akarnak venni, mert kell a szegény vállalat tulajdonosoknak, aki a cégeket kivitték az adóparadicsomokba nehogy éhen haljanak? Esetleg valami csoda folytán nem tudnának hetekre nyaralni menni, kikapcsolódni, hiszen olyan megterhelésben van részük egész évben, hogy ez nekik JÁR! nekünk meg kenyér se?

AutosVilli 2012.02.12. 07:45:52

@-kraci-: Eléggé csúsztatod a számokat, pl
ezt te írtad: " Sajnos a mi családi jövedelmünk itt éppen kapcolja a posztíró által alsó határként megjelölt kétszázezres határt, ráadásul ennek fele hitel, mégis iskolázt....."
ez felül üti ez az írásod: "Nos a feleségemmel együtt ketten kapunk készhez nettó 200 ezer forintot, a hitelem 74 ezer forint, az öss...."
Itt bejön a képbe +26% ami jelen esetben 26ezerforintot jelöl.Akkor mégse a fele megy el hitelre hanem csak 75% a.Nagyon nem mindegy.
bor fesztivál.Ha Budapesten laksz,vakon mennyi az úti költsége egy Villányi borfesztiválnak? mondjuk 2 fővel számolva?(vagy ezt is a budai burzsoák rendezik?)
A nyaralás meg az átlag számára pihenés,nem pedig az hogy lemegyünk valahova és 2Ft -on is rágódunk hogy elköltsük,a másik,hogy ha nyaralni megyek,akkor ne keljen már főzni valakinek,mert akkor otthon is sátrat verhetek a kertben,maximum a táj más.
Nincs gyereked!!!!!
56e Ft rezsi bérlettel. Muhahaha.
tehát ha leszedjük a bérletet majd egy 20-as. víz,villany,fütés, szemétdíj,kaja,pia kijön 36e Ft ból.(Kínába,vagy Afganisztánban mindenképpen de itt sehogy sem,)
Nincs fűtés a lakásban?
Szerintem te csak szeretnél így élni,vagy van valami egyéb jövedelmed a 200Felett mondjuk 100e Ft valahonnan bekerül a képbe.
De ha tényleg így élsz akkor felelőtlen vagy,mert nincs tartalékod, előbb utóbb, elromlik valami a házban,"mosógép,hűtő,porszívó,"mi lessz ha gyereket akar a nejed?Mi lessz a valamelyikőtök kiesik a munkából huzamosabb ideig,(nem kívánom)apu-anyu támogat ideig óráig,aztán egyre csak lefelé csúszol.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.14. 21:23:37

@Pohos:

"általánosítás volt, hogy osztályvezető és főosztályvezető keres akár 800ezret."

Szerintem az akár szó pont arra utal, hogy nem általánosítás, hanem kereshet akár annyit is. Ez a mondat az én nyelvérzékem szerint inkább egy maximumértékként jelöli meg a 800ezret, és nem átlagként.

Pohos 2012.02.17. 10:14:22

@bogancs:
Bocs, hogy eddig nem válaszoltam de nem értem rá.

Nincs igazad, mivel egy osztályvezető nem keres ennyit, akár kereshetne, de nem keres. Akár egy takarító is kereshetne, de nem fog és senki nem is hiszi el, viszont a blogból az derül ki, hogy egy multinál dolgozó osztályvezetőknél benne van a lehetőség, hogy ennyit keres. Ez pedig hülyeség, jelenleg nem keres egyetlen egy osztályvezető sem ennyit, ugyancsak nem keres egy bankfiókvezető sem több millió felett.

Ezzel csak azt lehet elérni, hogy mindenki azt hiszi, hogy mennyire jó dolga van egy osztályvezetőnek. Pedig ha jobban megnézzük, kiderül, hogy van olyan hónap, hogy a minimálbért szintjét üti meg. A fizetési papíron több szerepel tény és való, viszont nem napi 8 órát dolgozik, hanem nagyságrendekkel többet. A különböző pótlékok, mint délutáni, vasárnapi stb. mind a vakok javára megy. Nem mondom, hogy sajnálni kell, de ne úgy állítsuk be őket mint akik degeszre keresik magukat. Az átlag a bruttó 300ezret sem keresi meg, igen van aki többet van aki kevesebbet. Szóval még a 600ezer is egy álom nekik.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.17. 21:30:49

@Pohos:

Ma láttam a híradóban egy osztályvezetőt nyilatkozni. Belőle nem néztem ki 150-et sem.

Maradjunk annyiban, hogy szakmától függően egy osztályvezető kereshet akár 150ezret is, de akár 1 milliót is. Hogy az átlag több-e, vagy kevesebb, mint 300ezer, arról nem tudok felelősen nyilatkozni, de még tippelni sem.

Pohos 2012.02.18. 09:14:39

@bogancs:
Sajnos nem láttam a nyilatkozatot. Az átlag tényleg olyan 300ezer. Budapest és környékén esetleg több vidéken pedig inkább kevesebb, de ez függ az egyéntől is, de túl nagy szórás nincs egy-egy áruházon belül hisz nagy bérfeszültséget okoz. Illetve áruházak között sem, mivel rendszeresen dörgölik az osztályvezető orra alá a különböző eredményeket és aki nem hülye az látja és ki tudja számolni megközelítőleg a másik kolléga bérét anélkül, hogy megkérdezné.

Miről szólt a nyilatkozat ha még emlékszel rá??

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.18. 13:12:23

@Pohos:

Valami közterület fenntartó volt. A hóhelyzettel kapcsolatban nyilatkozott.

Egyébként az Auchannál konkrétan tudom, hogy van olyan "mester" árufeltöltő (azt hiszem ez a legmagasabb titulus ott), aki többet keres mint a pályakezdő 21 éves "junior" osztályvezetője..

(Persze ez egy sarkos példa, csak mint érdekességet említettem meg.)

A szocdem 2012.03.09. 11:15:05

Az itt vázolt 8-900 ezer forintos jövedelmű "középosztály" uniós szinten csak proli. A családi jövedelmek ott ennél jóval magasabbak miközben a tej a kenyér ugyan annyiba kerül mint itt, a benzin, a hús, és sok más egyéb jóval olcsóbb...

Summa summárum: itt a rabszolgafelszabadításkor kitalált ingyenmukásprogram él és virul - nincs, és soha nem is lesz középosztály addig, amíg minden évben 22 milliárd dollárt lopnak el a munkaerőbázistól - termékbeépítve.
Orbán egy szónok. Fogalma sincs miket hord össze. Nem véletlen hogy az EU már unja ezeket a rizsákat, konkrét gazdaságpolitikai lépéseket akar kikényszeríteni pl a megvonásokkal is.
Aztán - ha működteti végre valamelyik kormány a gazdaságot - lehet beszélni a fejlődő közép és felső osztályról. MA csak tolvaj gazemberekből lett milliárdosok, és szegény, becsületes de rabszolgává tett csórók laknak ebben az országban.
süti beállítások módosítása