Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Van élet a Malév után?

2012. február 07. - Droli

Ha valaki arra vár, hogy én is elsiratom a Malévot, az rossz posztot olvas. Szerintem a Malév bedőlésével olyan távlatok nyílnak meg, melyekről eddig nem is álmodtunk! Ez nem egy klasszikus bejegyzés lesz, inkább gondolatok, melyeket a pénteken becsődölt cég köt össze.
...
Kezdjük azokkal, akiket sajnálok: a dolgozók. Sajnos többezer ember veszíti el most az állását, viszont a jó hír az, hogy a konkurens légitársaságok máris toborzónapot tartanak, és remélem, hogy mindegyik volt Malévos dolgozó - értsd szó szerint, aki valóban DOLGOZOTT, mert sajnos állami vállalatoknál ezt is hozzá kell tenni - hamarosan munkahelyet kap. Azt is remélem, hogy a beszállítók is megtalálják az új partnereiket a most betelepülő illetve a már régebb óta itt lévő de bővítő légitársaságok körében, és a reptérnek is visszahozzák az utaszámot az új járatok. Ennyi.
A többit nem sajnálom: a korrupciót, az elcseszett privatizációt, a szétlopott céget, az előnytelen szerződéseket, azt, hogy az államnak mindebbe milliárdokat kellett beletolnia; de erről úgyis olvashattatok már eleget máshol, kár ragozni. Vajon szükség van-e állami finanszírozású prémium légitársaságra? Szükséges-e milliárdokat költeni arra, hogy az albán utas Ferihegyen át tudjon szállni a tiranai járatra? Igen, szükséges, kb. azzal egyidőben,amikor már annyira jól állunk, hogy bevezetik a 18. havi nyugdíjat. Addig egyszerűen nem jut rá.
...
Olvastam egy érdekes cikket, mely arról szólt, hogy a Malév bezárását a Külügyminisztérium különösen meg fogja érezni, mivel sok lefoglalt malévos repülőjegyük van, sőt, ha jól értettem, az épületben volt egy Malév iroda is, hogy segítsék a foglalásokat. Tök jó, hogy ilyen jól állunk, legfeljebb mostantól fapadossal utaznak, habár ezzel kapcsolatban kétségeim vannak; hamarabb fognak költségcsökkentés címén kirúgni pár alacsony fizetésű adminisztrátort, minthogy valami piszlicsáré osztályvezető lemondjom a prémium légitársaság nyújtotta előnyökről, pláne, hogy fizeti az állam. (Mondjuk azt megkérdezném, hogy a Malév árbevételének mekkora hányadát tették ki az ilyen “diplomáciai” utazások, amit végső soron ugyanúgy az adófizetők fizettek, mint a betolt milliárdos támogatásokat?) Ami megfogott: minek kellett a foglaláshoz iroda? Az ott dolgozó sok agyondiplomázott ember nem tudta használni a Malév amúgy rémesen egyszerű internetes foglalási rendszerét? Ehhez külön irodát kellett nyitni?
...
Persze most megy a sírás, hogy a turisták visszamondják a szállodai foglalásokat, könnyen lehet, hogy a kettes terminál kihasználatlan lesz, és ez bedönti az ottani bérlőket, illetve hogy az állam több százmilliárdot fog fizetni mindezért a reptér üzemeltetőjének (szintén egy elcseszett privatizációs szerződés eredményeként persze). Nem értem a pánikolást: alig állt le a Malév, máris itt termett a konkurencia, és sorra jelentették be a bővítéseket. A Portfólió csinált egy összeállítást erről, erre támaszkodva leírom, mely célpontok estek ki: Amman, Athén, Bejrút, Belgrád, Damaszkusz, Kijev, Kolozsvár, Larnaca, Milánó Malpensa, Ogyessza, Podgorica, Pristina, Szarajevo, Szentpétervár, Szkopje, Szófia, Tirana, Tripoli, Várna, Zágráb (és Iasi, ez szerintem kimaradt a listából). És mik az új célpontok? Alicante, Baden Baden, Birmingham, Bristol, Chania, Krakkó, Malaga, Paphos, Rodosz, Trapani (kiegészíteném London Stansted-del, ami a listából kimaradt, de új járat lesz). Röviden összefoglalva: kimegy pár “környéki”, kocsival is könnyen elérhető járat (Zágráb, Kolozsvár, Belgrád, stb.), meg néhány közel-keleti és orosz célpont (ezekre viszont a Wizzair már “rámozdult”, engedélyekre várnak), cserében pedig megkapjuk “rendesen” Angliát (külön kiemelem Stanstedet, ahonnan szinte bármit el lehet érni, kiváló átszállóhely), egy rakat mediterrán nyaralóhelyet, na és a lengyel Krakkót (aminek szintén nagyon ideje volt!). Akárhogy is nézem, ezzel a magyar utazóközönség csak nyer, pláne, hogy ezek többségét a fapadosok üzemeltetik, ami olcsó, elérhető árakat is jelent. És nem kell félni, végre Magyarországot is el lehet érni olcsón külföldről, ami jót fog tenni a turizmusnak. Összefoglalva: ezekkel a változásokkal az üzletemberek (a finnyásabbak) és a diplomaták  jártak rosszul, az átlagember és a turista viszont sokkal jobban járt.
...
És végre Magyarország felkerült a fapados térképre! Elmondjam, milyen volt hazánk fapados közlekedése eddig? Olyan, mint valami átlagos vidéki városé; Ferihegy 1 napi forgalma sokszor egyben felfért arra a két táblára, ami a váróban volt; a Wizzair gyakorlatilag versenytárs nélkül garázdálkodhatott (az Easyjet általában már egy fokkal drágább kategória), és ha valaki olcsón akart utazni, az megkapta a “nézd meg a pozsonyi járatokat, az olcsóbb” tanácsot. Mondjuk ki nyíltan: a magyar fapados lehetőségek meg sem közelítették mindazokat a lehetőségeket, amit például a lengyelek vagy a románok élvezhettek (szándékosan nem nyugati repülőtereket hozok példának). Ehhez képest most hirtelen ránkszakadt a bőségszaru: mindenki bővít, a Ryanair például úgy, hogy még le sem tárgyalta a járatokat a reptérrel, gondolom, kész tények elé fogják állítani az üzemeltetőt: itt egy csomó járat, adj hatalmas engedményeket, és megkapod! Egyrészt elítélendő ez a tárgyalásmód, mert egyfajta zsarolással ér fel, persze ha a reptér nem ad nagyon alacsony árakat, akkor majd nagy durrogva kivonulnak, hogy “mi akartuk, de ez a fafejű budapesti vezetés le van maradva” (van benne valami), másrészt viszont bennem mindig felmerül a kérdés: a Ryanair lassan már  Európa összes repterén ott van, hatalmas forgalmat generálva, ha ott meg tudják adni, amit kér, itt miért nem? Az is érdekes, hogy a Ryanair és a Wizzair eddig kínosan kerülte egymást, igyekeztek nem zavarni egymás köreit, most meg a Ryanair a Wizzair egyik legfontosabb bázisán támad, rárepülve a Wizzair meglévő útvonalaira is. Mi lesz ebből? Nagyon alacsony árak! Remélem, mindenki megkapja az engedélyeit, és ezt mi, utazók nagyon fogjuk élvezni!
...
És oszlassunk el egy félreértést: a fapados repülés nem egyenlő a sokak által elképzelt “marhatereléssel”! Eleve, már az elnevezés sem szerencsés, jobb lenne a “low cost”, azaz alacsony költségű légitársaságok elnevezést használni, mert ez jobban fedi a valóságot: ezek olyan légitársaságok, melyek igyekeznek a költségeket alacsonyan tartani, hogy alacsonyabb árakat tudjanak ajánlani az utazóknak, akik így többet utaznak, és ugyebár a sok kicsi sokra megy... sokat tanulhatott volna a Malév tőlük! A fapados utazás olyan, mintha egy jobbfajta távolsági buszon utaznál; kaját-piát külön meg kell venned, ha nem bírod ki az átlagosan másfél-két órás utazást, az általában marhaolcsó alapáron felül elég drágán mérik a különböző szolgáltatásokat (pl. feladott bőrönd, biztosítás, elsőbbségi beszállás), könnyen megvághatnak pár abszolút nem jogos költséggel (ebben a Ryanair a világelső, online check-in díj, kártyás fizetésnek nem kevés díja van, stb.), és célpontról célpontra visz, tehát nem garantálnak semmilyen átszállást. Nem árt tanulni ezt, pl. megkeresni az akciós jegyeket, olyan kártyával fizetni, melyre nem számítanak fel kezelési díjat, bepakolni mindent egy kézibőröndbe (saját tapasztalat: meg lehet oldani), ki kell bírni azt a két órás utat ital-étel nélkül, és máris élvezhetjük a  külföldi hétvégéket, párezer forintos útiköltséggel. Az sem teljesen igaz, hogy a fapados mindig a világ végére visz; egyszerű cáfolat erre Budapest, ahol kb. ugyanoda érkeznek a gépek, vagy Dublin, de a környéki repterekről is nagyon könnyű a nagyvárosba jutás (pl. Luton-London). Ez a témakör elég nagy, külön irodalma van, aki kezdő, érdemes körülnézni a neten ezzel kapcsolatban, aztán meg lehet élvezni, hogy Budapestről olcsóbb Milánóba eljutni, mint mondjuk Debrecenbe!
...
Szóval én nem siratom a Malévot, inkább örülök neki, mert úgy tűnik, olyan célállomásokat kapunk, és olyan árakon, melyek végre elterjeszthetik a légi közlekedést az átlagemberek körében is. Azon átlagemberek körében, akik azt hitték, hogy repülni nagyon drága, hiszen egy Malév jegy is mennyibe kerül... nem, ennek vége. A repülés olcsó, és mindenki számára elérhető - remélem, a légitársaságok megvalósíthatják terveiket, és akkor nagyon sokat nyerünk mindannyian.  
 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr684073288

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A honi csillagflotta fejlődése 2012.02.07. 20:01:26

Hát, leállt a Malév, egy álommal ismét kevesebb: a lovasnemzet íme, máma már nem röpül tovább. Ez a lovak szempontjából persze szerencsés fejlemény: kérdés, a lovasnemzet legszebb, leghosszabb, legkeményebb része hogy éli meg ezt....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gono 2012.02.07. 09:35:11

örülök a szerző optimimizmusának, de a valóság jóval bonyolultabb.
pl a dolgozók, akiket sajnálunk, bizony gyakran sztrájkoltak (mert hiszen egy állami cégnél azt sokkal könnyebb), ezzel is sulyosbítva a vallalat veszteségeit.

a fapadoskánaán pedig még nincs itt a kanyarban. a BUD feltehetően politikai nyomásra nem akar szerződni a Ryanair-rel. olyan csuf ez amilyen csak lehet, de odakint biztos elszoktál tőle, hogy ilyeneket feltételezz.

gono 2012.02.07. 09:49:43

még valami:
erdemes figyelni rogántóni megszólalásait is az ügyben, amibol egyetlen ertelmes magyarázatként az jön le, hogy tesztelik a közvéleményt, miszerint elfogadja-e hogy ezért is az elmúlt nyolcév/EU/IMF a hibas, es ha sikerül, az szabad jelzés a BKV bedöntésére.

zséroskenyér 2012.02.07. 09:53:12

sajnos messzirol uvolt, hogy a szerzonek nagyon keves tapasztalata van a temaban, es mint ilyen, iszonyat buta dolgokat ir.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.07. 10:09:03

Én egy dolgot nem értettem sosem. Mi értelme van nem fapados járattal utazni? Mert nem kicsi az árak közötti különbség. Mikor Angliában jártam, kb. annyiba került oda vissza Pozsonyból, mint egy teljes áru vonatjegy oda-vissza Budapest és Nyíregyháza között. Akkor mi értelme van a helyre szóló jegy, és a kaja miatt 40-50 ezret kiadni?

m.gray 2012.02.07. 10:22:30

"A Malév elvesztésével azonban valószínűleg magáról a vágyról is le kell mondanunk egy jó időre. Hiszen miért is telepítené ide a központját bármilyen vállalat, ha például a balkáni fővárosok egy jelentős részébe egyáltalán nem, a tőlünk északnyugatra fekvő nagyvárosokba pedig vagy fapados légitársaságokkal, vagy csak lehetetlen napszakokban lehet majd repülni? Ha nincsen egy budapesti központú légitársaság, amelyik kellő sűrűséggel és az üzleti élet ritmusa által diktált időpontokban képes a megfelelő célpontokba a megfelelő színvonalon juttatni az utasait, akkor egyszerűen logisztikai akadálya lesz annak, hogy Budapestről valaki regionális tevékenységet próbáljon ellátni."

velemenyvezer.blog.hu/2012/02/07/malev_mit_veszitettunk_el_valojaban

Ajánlanám ezt a cikket, aztán utána jöhet a hurráoptimizmus. Aki egy fapados légitársaságot összemér egy hagyományossal, sikeres ember nem lehet... Sztem.

anonymand 2012.02.07. 10:25:06

@zséroskenyér:

Tisztelt zséroskenyér!

Ehhez itt hozzá kell szoknod.
Ha a dolog nem lenne annyira fájdalmas, még mosolyogni is tudnék a poszton.
De nem megy....

Tisztelettel:
anonymand

Velence19 2012.02.07. 10:33:49

Ez egy grafomániás kényszerből írott cikk, tele tévedéssel.
1. A felsorolásból kimaradt Moszkva és Szófia, az előbbi fontosságát, gondolom, nem kell taglalni.
2. Ferihegy 1 kapacitása korlátozott, nem tudja fogadni a Rynair és Wizzair megnövekedett igényét, ők pedig nem tudják és nem is akarják fizetni Ferihegy 2 magasabb díjait.
3. A Malév forgalmának jelentős részét adták a tranzitutasok, akik az általad felsorolt városokba/ból sok esetbe csak Ferihegyen keresztül juthattak el. Most megtudhatod, mennyivel drágább pl. Moszkvába utazni Bécsen keresztül, vagy az USA-ba utazni a KLM-mel amszterdami átszállással mennyivel lesz drágább.

F173 2012.02.07. 10:44:04

"Az ott dolgozó sok agyondiplomázott ember nem tudta használni a Malév amúgy rémesen egyszerű internetes foglalási rendszerét? Ehhez külön irodát kellett nyitni?"

Kedves szerző, az állami alkalmazottak többsége nem rendelkezik állami bankkártyával, amellyel tudna fizetni a a Malév honlapján! A másik ok, amiért kell külön iroda, hogy olyan helyekre ahová nem repült a Malév kell némi rutin, hogy az ember megtalálja a legjobb ajánlatot.
Az élet sajnos nem olyan egyszerű, ahogy te vázolod!

A Balkáni célpontok abból a szempontból is nagyon fontosak voltak, hogy Budapest tudjon lenni a régió központja. Ha sokáig nem lesznek közvetlen járatok a Balkáni országokba garantálom neked, hogy sok Budapest központú cég ki fog költözni Bécsbe!

A többi indokoddal egyetértek!

Ann1294 2012.02.07. 11:28:21

En egyetetek Drolival. Tanuljak meg hasznalni a repjegy.hu-t, a skyscanner.hu-t, jo atszallasi javaslatok vannak benne. Minden cegnel van egy titkarno aki a hivatali utazasokat vegzi meg egy ceges bankkartya amivel lehet online vasarolni. Nem lehet olyan bonyolult. Rugalmasabbnak kell lenni. Ott van a sok idegenforgalmi szakon vegzett diplomas, vegyenek fel egyet utazasi asszisztensnek, nem kell egy egesz osztaly ra. :)

Es orulok, hogy nyitnak a fapadosok. Olcsobb lesz az utazas, lehet menni nyaralni, hetvegente varost latogatni, lesz konkurencia, lefele nyomja az arakat.

Az etel es egyeb luxus kell a hosszu tavu jaratokra (Amerika, Azsia, Kozel-Kelet, Ausztralia, Oceania, Afrika stb.) de nem egy par oras utara. Amikor a buszon 4-6 orat ul az ember Magyarorszagon belul es kibirja etel nelkul vagy csomagol egy szendvicset, ugyanezt megteheti a repulore is. Ital helyett meg csomagoljon narancsot, mandarint, magas a folyadek tartalma, elveszi a szomjusagot. Tapasztalat.

Tovabba megszunik a bele ontott penz (allami) es ez sporolas az adofizetok penzebol.

En a MAV, BKV stb. elere is profit kozpontu iranyitast neveznek ki, felrakni a beleptetokapukat, nincs bliccelo, uj takarito ceg, kamerak, leltar, hatekonyabb munka, jobb munkafeltetelek (normalis pihenoido, etkezok a dolgozoknak stb.). Rend es fegyelem. Lehet tanulni a nemetektol.

cutter · http://feketefocus.blog.hu/ 2012.02.07. 11:30:34

Kedves Cikkíró,
legkevésbé sem értek egyet. Ha azt hiszed majd a fapadosok mindent megoldanak nagyon tévedsz.
A Malév utasainak kb harmada átszálló utas volt. Ez 1 millió utast jelent évente, de lehet hogy többet. Ők nem fognak fapadossal jönni, azaz teljesen kiesnek. Ha ők kiesnek, nem kell annyi üzlet a reptéren, onnan ki lehet rúgni pár száz embert. Ha kevesebb lesz az ember, el lehet küldeni jónéhány szekuritist. Meg takarítót/karbantartót/ügyfélszolgálatost, stb. Természetesen így már nem kell fejleszteni, nem kell továbbépíteni a repteret, vagyis azok is munkanélkül maradnak akik az építésben vennének részt. Az állam elesik elég sok adóbevételtől, több lesz a munkanélküli. De Te kedves cikkíró, olcsón repülhetsz Stanstedre. Gratulálok...

Ann1294 2012.02.07. 12:04:49

Az atszallo utasok miatt ne sirankozzunk. Helyette inkabb repultessunk be plusz parmillio turistat akik vendegejszakakat toltenek itt, fogyasztanak az ettermekben, igenybe veszik a szolgaltatasokat.

cutter · http://feketefocus.blog.hu/ 2012.02.07. 12:12:00

És honnan akarsz plusz pármillió turistát leakasztani?

anonymand 2012.02.07. 12:48:05

@Ann1294:

Tisztelt Ann1294!

"Olcsobb lesz az utazas, lehet menni nyaralni, hetvegente varost latogatni, lesz konkurencia, lefele nyomja az arakat." - havi 47 ezerből?
Esetleg azoknak akik egyetemre óhajtják járatni gyermekeiket?
Netán a csökkentett rokkantnyugdíjasok?

"Hát itt a fordulat, megkapták az első fizetést:
>>"Ebben a pillanatban utaltam el a saját fizetésem, közben a könnyeimtől alig láttam" - írta az [origo]-nak Andrea, aki egy kisebb cég pénzügyeseként dolgozik. Bruttó fizetése 102 ezer forint maradt, de a kézhez kapott összeg a tavalyi 83792 forint után 76810 forintra csökkent."<<
vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20120206-berkompenzacio-utan-is-van-akinek-csokkent-a-fizetese.html" - nivo.blog.hu/2012/02/02/kozeleg_a_fordulat

Szavazást kellene rendezni, hogy hanyan örülnek még a MALÉV megszüntetésének.
Szerintem azok vannak többen akik elvárták volna a szükséges reorganizációt.

Tisztelettel:
anonymand

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.02.07. 12:52:26

@gono: Sejtem, hogy kemény lesz az a Ryanair tárgyalás... Érdekes, hogy egy halom reptér meg tudja adni nekik a kedvezményeket (és megéri nekik!), Ferihegyen viszont mindig probléma van.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.02.07. 12:57:00

@m.gray: És miért ne lehetne Budapest regionális központ továbbra is? Pont egy haldokló "iparágban" lévő cég fogja azzá tenni? Tessék körülnézni, hogyan állnak a hagyományos légitársaságok Európában, szinte mindegyik haldoklik, a forgalom erőteljesen áttevődött a fapadosokra, ma már nem meglepő, ha egy üzletember fapadossal utazik! A jóslatok szerint a jövőben max. 3 hagyományos modellű légitársaság marad életben, a többinek kampec! Érdemes ebbe egy kis országnak pénzt ölni? Változnak az idők...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.02.07. 13:00:17

@Velence19: (Jól kiosztjuk itt a portfolio.hu-t, én is találtam hibát felsorolásukban és te is :-)

Az, hogy kinek melyik terminál jut, érdekes harc lesz. Szerintem, ha a tervek valóra válnak: a Ryanairé lesz az egyes, mindenki másé a kettes. Legfeljebb a reptér csökkent az árakon, aminek a fapadosok szerint már ideje lenne.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.02.07. 13:03:27

@F173: Miért, ha A cég szolgáltatásokat rendel B cégtől, akkor ahhoz feltétlenül szükséges, hogy a B cég irodát tartson fenn A-ban?

m.gray 2012.02.07. 13:08:48

@Droli: ne haragudj, de nem értek egyet. Fapadossal (igaz olcsó, de szutyok, koszos, felárral vihetsz bőröndöt, késik, leszarják hogy késik stb) a közepesen csórók utaznak. Ez nem ítélet, ha tehetem énis azzal utazom.
Viszont aki MUNKA miatt utazik, az nem fog egy még egyszer mondom szutykos, idióta időpontokban repülő járattal utazni.
Abban igazat adok, hogy nem kell olyan légitársaság, ami csak nyeli a pénzt, de ez nem jelenti azt, hogy nem kellett volna mindent megtenni, hogy olyan SZAKMAI befektetői és vezetése legyen a cégnek, ami profitábilissá teszi azt. Persze tudom, ez Mo.-on nem divat.

Velence19 2012.02.07. 13:09:44

@Droli: Mondj komolyabb országot, ahol gyakorlatilag a városban lévő reptéren szállnának le az igazi fapadosok.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.02.07. 13:11:00

@cutter: A tranzitutasok miatt annyira nem aggódnék. A fapadosok világában is ismert az átszállás fogalma. Ráadásul azóta frissíthetném a posztot, mert a Wizzair újabb járatokat jelentett be, többek között Szófia, Bukarest, Kolozsvár, és biztos vagyok benne, hogy rámozdulnak a Balkán másik felére is, ha megéri (ezt Váradi, mint volt Malév vezér, szerintem meg tudja ítélni). Akárhogy is nézem, ha mind a Ryanair, mind a Wizzair tervei valóra vállnak, Budapest igencsak kiváló átszállóreptér lesz, pláne, ha a két cég még "öli" is egymást az árakkal.

A turisták meg csak most fognak igazán jönni, tíz- meg húszeurós jegyekért. Végre sok célpontról, emberi árakon el lehet érni Budapestet.

cutter · http://feketefocus.blog.hu/ 2012.02.07. 13:18:31

@Droli: Bocs, de szerintem tévedsz. Nézd majd meg, hogy a nemzetközi utazástervezők (mint pl amadeus.net, vagy 2fly.hu) nem terveznek a fapadosokkal átszállást. És gondolj bele: ha a boss kiadja a titkárnőnek, hogy keressen utat mondjuk Zürichből Bukarestbe (ez most persze nem feltétlenül jó példa, mert van közvetlen járat is), akkor beüti a keresőbe, az meg kiadja, hogy átszállás Viennában vagy Milánóban. Nem fog eszébe jutni, hogy "ja igen, még a wizzair is repül Bpről Bukarestbe"

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.02.07. 13:21:28

@m.gray: Szutyok, koszos, késik? Késésekben a Malév magasan vert bárkit, negatív értelemben! Szutykot meg koszt sem tapasztaltam, de ebben majd megerősítenek-megcáfolnak mások...

"olyan SZAKMAI befektetői és vezetése legyen a cégnek, ami profitábilissá teszi azt"

Miért nem találtak? Valahogy nem lehetett arról hallani, hogy a befektetők ölték volna egymást a Malévért! Sőt arról sem, hogy pár kivételtől eltekintve a hagyományos légitársaságok most egymást ölnék a budapesti útvonalakért! Szerintem nem véletlen.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.02.07. 13:27:53

@Velence19: És ki igényli a városban leszállást? Vannak ilyenek persze, de egyre kevesebben - ma már bármelyik fapados reptérről egyszerű bejutni a városba, sőt, még egyszerűbb, a reptéren kocsit bérelni. Ráadásul sok helyen a fapados reptér és a városi reptér ugyanaz, nemcsak nagyvárosokban, hanem fővárosokban is például Budapest, Dublin. És ne felejtsük el: na nem mintha a Malév is London Citybe vagy Heathrowra repült volna... (hanem Gatwickre, ahová a fapados Easyjet is).

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.02.07. 13:30:53

@cutter: Dohop, Skyscanner, Azuon, ha csak ezen múlik, de a Google is kidob egy halom ilyen oldalt :-)

m.gray 2012.02.07. 13:31:02

@Droli: mikor repültél utoljára? én múlt héten (nem felvágás, csak friss az élmény):
- a wizz gépek kopottak és koszosak, tekintve, hogy oda-vissza mennek mindig, így a stewardessek leszállás közben összegyűjtik a szemetet, és ennyi
- a mosdóban konkrétan olyan szag van, mint egy közwc-ben
- olyan még nem volt, hogy pontosan indult vagy érkezett volna, ezen most sem sikerült javítani
- a stewardessek konkrétan suttyók voltak, és többek előtt ugattak le egy nőt, aki kérdezni mert tőlük valamit (de mondom, alpári stílusban - bár ezt mondjuk betudom a késői időpontnak - de ez sem mentség)

Szóval a fapados szutyok és kész, benne is van a nevében. Pont azért olcsó mert szutyok, sanszos, hogy késik, nincs kaja (mondjuk ez a legkevesebb) és mert 50-80km-re száll le a célállomástól.
Ezzel nincsen semmi baj, hogyha az ember a helyén kezeli, de a hagyományost a fapadossal összehasonlítani kb olyan, mint a suzukit a bmwhez mérni "kocsi-kocsi, mindkettő elvisz az úticélodig".

ayatollah 2012.02.07. 13:38:48

Én még ültem Malév gépen, büszke lehetek magamra :)

Ann1294 2012.02.07. 13:58:43

@cutter: Atraktivva kell tenni a varost. Kiszinezni a turista latvanyossagokat, fesztivalokat, jo hirnevet oregbiteni es hirdetni (nem a Turizmus Zrt. penzolo modjaval). Miert adjak el olyan jol Romat? Van ugyanannyi gyonyoru szobor es epulet Budapesten is.

Ha megkerdezel egy nyugateuropait mit erdemes Romaban megnezni, sorolja a Spanyol lepcsot, a Varat, a Travi-szokokutat, a Szent-Peter teret/bazilikat, a Vatikan muzeumot stb. Ha megkerdezed Madridrol mondja a ket csodalatos keptarat (Picasso, Dali stb. es csodas), a foutcan az epuleteket... Budapestrol meg talan tudja, hogy letezik. Erjuk el, hogy ajnalja a Halaszbastyat, a Parlamentet, az Andrassy utat, Bazilikat, setaljon a Varban, a Matyas-templomot, a szallodakat es ettermeket. Mit mondanak most? Hiena taxisok, lehuzos ettermek es barok, hajlektalanok, graffiti, kosz mindenhol. Ha turizmusbol akarunk elni meg kell hajonli a turistak elott. Ugy kell viselkednunk mint az oromlanyok. Teljesiteni kell a kuncsaft kivansagat. Szorakoztatni es kiszolgalni minosegileg. Ha meg nem vagyunk erre hajlandoak akkor porgessuk fel a mezogazdasagot helyette, mert valamibol elni kell. Ipar, mezogazdasag, szolgaltatas (turizmus). Lehet valasztani merre akarunk haladni.

Ann1294 2012.02.07. 14:13:30

@anonymand:
Tisztelt Anonymand,

Mindig lesz egy reteg aki megengedheti maganak az utazast, nem sajnalom toluk.
A Malev eddig sem a havi 47eft-ot retegnek volt elerheto. A fapados egy alternativa az atlagos jovedelemmel rendelkezokenek akiknek ezentul nem csak a Balaton es Horvatorszag lesz a riviera, kinyilhat a vilag elottuk (legalabbis Europa).

Udvozlettel, Anna.

Ann1294 2012.02.07. 14:20:01

jav. 47eft-os, rendelkezoknek

A reorganizaciorol annyit, hogy minden evben kaptak ra eselyt. Van, amikor elfogy a turelem.
Az nyer aki gyorsan, flexibilisen reagal a piac keresleti oldalanak valtozasara. Amire nincs kereslet arra meg generaljunk (reklamozzuk, akciozzuk) vagy szuntessuk meg, de ne vesztesegesen uzemeltessuk.

dr. pretender 2012.02.07. 14:36:52

Rég utazhattál malévval, mostanában egy csomó utasbarát újításuk volt (pl interaktív jegykereső a honlapon), és ha nem egy hétvégére akartál menni 1 db kézipoggyásszal, akkor bizony árban nem volt sokkal rosszabb, mint a fapadosok, és transzparensek voltak a költségei. Plusz normális időben indult a gép, és normális időben érkezett. (Arról már ne is beszéljünk, hogy nem teszik át egyik napról a másikra.)
A verseny jó (lenne), de a kínálat szűkülése szerintem rossz az utasnak.

dr. pretender 2012.02.07. 14:41:51

@Droli: szerintem Gatwickről hamarabb és kulturáltabb körülmények között beérsz a városba, mint Ferihegyről :D

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.02.07. 15:14:13

@dr. pretender:
" Rég utazhattál malévval, mostanában egy csomó utasbarát újításuk volt (pl interaktív jegykereső a honlapon), és ha nem egy hétvégére akartál menni 1 db kézipoggyásszal, akkor bizony árban nem volt sokkal rosszabb, mint a fapadosok, és transzparensek voltak a költségei. "

Kétségkívül, a 29990-es oda-vissza jegyek vonzóak voltak. Csak "rossz nyelvek" szerint ezen sokat vesztett a cég is.

"szerintem Gatwickről hamarabb és kulturáltabb körülmények között beérsz a városba, mint Ferihegyről :D"

Nem én erőltetem a központi repterek témakört :-) Gatwicket nem ismerem, de pl. Lutonból még egy vak és süket is könnyen eljut Londonba :-)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.02.07. 15:16:06

@Ann1294: Számoljuk ki, hogy az évenkénti Malév dotációkból mennyivel lehetett volna emelni azt a 47.000 Ft-ot :-)

dr. pretender 2012.02.07. 15:25:52

@Droli: nem tudom, mennyire érte meg nekik az economy jegy... mindenesetre a malévnál nem volt olyan, hogy a jegy mondjuk 19.999, ja de ha nem a mi bankkártyánkkal fizetsz, akkor 23.999 :SS ez a lehúzás a megdöbbentő a fapadosban, és szerintem sokan nem tudták, hogy a sok összeadódó költséggel a végén már kifizették egy economy malév-jegy árát az útért.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.07. 15:46:00

@m.gray:
Én eddig csak Ryanair-el repültem, és nem tűnt fel, hogy bármi is koszos lett volna. A gép pedig nem késett. Igazából nem tudom mi előnyöm lett volna nem fapadossal utazni. Az más, amikor a munkahely fizeti az utat, de magánszemélyként nem látom értelmét a nem diszkont légitársaságok szolgáltatásának.

passatempo 2012.02.07. 15:52:30

Azért ne beszéljünk már úgy a Malévről, mintha valami szutyok, szar légitársaság lett volna!
Többször utaztam velük és minden ok volt. Normális kiszolgálás, tiszta gép és még csak nem is késtek. Ráadásul én bizony bújtam a netet utazás előtt és megnéztem a lehetőségeket. Az economy jeggyel olcsó volt a Malév. Nagy tévedés azt hinni hogy a fapados mindig olcsó és jó. Sokszor az, de érdemes más alternatívát is nézni.
Az egy másik kérdés, hogy nyilván nem éri meg úgy üzemeltetni egy légitársaságot, hogy az államnak évente 10-15 milliárdot bele kell ölnie, de ezt szerintem senki nem vitatja. Meg kellett volna oldani, hogy fenntartható legyen, valószínűleg ezt meg is lehetett volna tenni, ha nem dilettánsokra lettek volna bízva a fontos döntések.
Én sajnálom, hogy megszűnt és bosszantó, hogy megint elmondhatjuk valamiről, hogy a politikusaink hülyeség tönkretette. Azért nehogy már örüljünk neki, hogy nincs Malév...

m.gray 2012.02.07. 15:53:17

@Zabalint: elhiszem, simán lehet, h a Ryan okés volt.
A fapados nem fapados kérdés sztem azért is vicces, mert sokszor nem a fapad a legolcsóbb, volt hogy jóval olcsóbb swiss vagy klm jegyet is lehetett találni ugyanarra az úticélra (igaz átszállással), mint a diszkont légitársaságnál.

passatempo 2012.02.07. 15:54:23

@Zabalint: Az az értelme, hogy a fapados nem mindig olcsóbb. Többször jártam úgy, hogy hagyományos légitársaság sokkal jobb ajánlatot adott azonos útra, mint egy fapados...

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2012.02.07. 15:55:07

@gono: Feltehetően, némi Váradi-nyomás miatt nem hajlandó szerződni...

anonymand 2012.02.07. 16:21:36

@Ann1294:

Tisztelt Ann1294!

Természetesen én is tudtam, nem mondtál újat. Viszont éppen bejegyzésem előtt olvastam az idézett hozzászólást.
Na hol? A Nívón.
A megszólalásodra pedig azért hoztam fel példának, mert ma Magyarországon százezrek számára nem a horvátországi nyaralás a gond, nem az hogy melyik légitársasággal repüljenek, hanem a túlélés. De ez más lapra tartozik.

Az utóbbi két hétben oly sokféle szakembert megkérdeztek, oly sokan írtak a MALÉV-ról, hogy már a könyökömön jön ki. Sajnálatos módon nem tapasztaltam, hogy bárki is örült volna annak ami történt. Az általános vélemény a végre nem hajtott reorganizációt kárhoztatta.
Biztos bennem van a hiba.

Tisztelettel:
anonymand

Mérges 1234 2012.02.07. 16:51:59

@Zabalint:

"Mi értelme van nem fapados járattal utazni? "

Ja van egy havaerom, aki minden hónapban kétszer megy Németországba.

Eleinte minidg Malévval ment, vagy valami mással, ilyen 40-60 ezrekért.

Aztán előrefoglalt egész évre egy fapadosra, és röhögött, hogy a megmaradó 30-40 ezrekből, azért milyen frankó kis ellátást tud magának teremteni.

Na persze a politikus nem ül fapadosra....

2012.02.07. 16:53:32

Én épp 10-ért foglaltam Londont, meg nyárra Marokkót 45-ért, adóval, illetékelkel, díjakkal.
A különbözeten viszek az útra egy üveg whiskyt, meg libamájat és asszony felszolgálja. :)

Ann1294 2012.02.07. 16:59:12

@anonymand: En nem annak orulok konkreatan, hogy megszunt a Malev, hanem annak, hogy nem ontenek bele tobb allami penzt vegelathatatlanul. Tovabba annak is, hogy uj desztinaciokra is szallitanak a jovoben utasokat. Ugyanugy KLM, BA is boviti a jaratait es ok nem fadaposok. Lassuk meg a rosszban a jot, tanuljunk a peldabol es tekintsuk optimizmussal a jovobe.

Az szomoru, hogy egy jonevu ceg megszunt, de igy ebben a formaban nem volt jovoje. Lehet ez volt a kisebbik rossz hosszutavon. A csodeljarast lehetett volna maskeppen, kiszervezni a nyereseges uzletagakat, racionalizalni a kiadasokat es megszuntetni a veszteseges reszeket. Volt par evuk egy veszforgatokonyv elkeszitesere. Ki is volt ennek a legnagyobb ellenzoje? A szakszervezeti tomorulesek es a vizfejek.

Mondjuk van meg sok mas altarnativa ami sajnos elviszi az allami penzt es racionalizalni kellene. Dobogos a BKV es MAV. Remelem tanulnak a Malev peldajabol, hogy nem minden erinthetetlen Magyarorszagon es fegyorsitjak az atszervezest, gazdasagossa tetelt. Legyen a Malev into pelda.

Csak azt tudnam miert mumus meg mindig a belepteto kapu az Magyarorszagon?

Messzi Vetek 2012.02.07. 16:59:20

én meg a csajom fejenként buktunk most ezzel 3-3 retúr jegyet.
örüljünk neki együtt!

indapass90210 2012.02.07. 17:00:46

"kimegy pár “környéki”, kocsival is könnyen elérhető járat (Zágráb, Kolozsvár, Belgrád, stb.), meg néhány közel-keleti és orosz célpont (ezekre viszont a Wizzair már “rámozdult”, engedélyekre várnak), cserében pedig megkapjuk ... na és a lengyel Krakkót (aminek szintén nagyon ideje volt!)"

Mintha Krakkó nem lenne kocsival, kb 5 óra alatt kényelmesen elérhető...

559 2012.02.07. 17:02:41

Már 10 évvel ezelőtt felszámoltam volna a Malévet, mert minden évben 50-100 miliárd veszteséget termelt az adófizetők kontójára. Igazi állambácsi lehúzó hely volt.

Egy csepp könnyet sem kell ejteni most miattuk.

Messzi Vetek 2012.02.07. 17:03:45

@Zabalint: például azért, mert az adott desztináció nem érhető el fapadossal, vagy olyan messze rak le a célhelytől, amiért inkább megéri nemfapadossal menni, vagy az is lehet, hogy az időpont nem megfelelő a fapadossal. nyugodjál meg, nem a kajáért fizet senki plusz x ezer Ft-ot.
a másik meg, hogy eddig azt hittük, megbízhatóbb egy kvázi-állami "nemzeti légitársaság", hogy elvisz az adott helyre, mint egy olyan fapados légitársaság, ami még csak irodával sem rendelkezik az adott országban.

Emiksz 2012.02.07. 17:05:20

Van lejjebb is:
emiksz.blog.hu/2012/02/07/77_leallunk
"- Leállás lesz holnap. De még ez titok.
- Leáll Budapest?
- Csak a BKV. Ezzel eldobjuk az adósságokat. Kitalálja-e, hogy mi az ön feladata?
- Szervezzek egy új céget helyette, holnaputánra?"

consul 2012.02.07. 17:06:52

Ez a cikk olyan színvonalú, mint egy középiskolás házidolgozat, amit "hazánk mezőgazdasága diák szemmel" témában írtak.

FrankieG 2012.02.07. 17:08:13

Tel-Aviv-ot szándékosan hagytad ki? Egyébként erre is "rárepült" a Wizzair...

dr. Bubó 2012.02.07. 17:10:25

felkészül: BKV, MÁV, stb és majd a zország is...

köszönjük fides...

ako-ako 2012.02.07. 17:10:33

En rögtön 2 pozitivumot latok:

- A Malevnak 2008 ota nem volt müncheni jarata, igy a Lufthansa jelenleg egyedül garazdalkodik jelenleg ezen a viszonylaton. Mit jelent ez arban? Azt, hogy pl. gyakran elöfordul, hogy hetvegen kb. ugyanannyiba kerül egy MUC-BUD oda-vissza repülöut, mint hetközben egy MUC-New York! (400 egynehany eur). Es 150 euro alatt fizikai keptelenseg erre a viszonylatra jegyet valtani.
Most mar jo elöre foglalassal akar 40 eurobol is meguszhato ugyanez a moka. Igaz nem Münchenbe, hanem Memmingenbe, ami a varostol ugy 110 km-re van, de a transzfer jol müködik, es a Ryanair megjelenesevel meg sürübb lesz, gondolom/remelem.

A masik eszrevetelem, bar ez idöközben az otthon nyomtatott jegyevel megoldodott - mar amennyiben a kalauzok idöközben felkeszültek ra -, a MAV-val kapcsolatos.
Ugyanis ki lehet nyomtatni a jegyet automataban, Ferihegynek van is vasutai megalloja, ott se penztar, se ilyen automata nincs, csak az egyes terminalon. Tehat akinek a gepe a 2-es terminalra erkezett, mint pl. a Lufthansa, es mondjuk Szegedre akart tovabbutazni, annak evekig gyakorlatilag 2000 ft birsag megfizetesevel (mivel kenytelen volt jegy nelkül felszallni a vonatra), vagy logisztikai bravurokkal kellett ezt az akadalyt leküzdenie.

zozocam · http://termeszetfilm.blog.hu/ 2012.02.07. 17:17:19

@Zabalint: pedig elég egyszerű, én stockholm budapest között repülök elég sűrűn, havonta leaglább, de kéthetente inkább. akár a 2-3-szor nagyobbb összeget is megadtam a malév jegyért. és nem azért a szikadt szendvicsért, hanem mert emberi időben indult és közeli reptérről ezzel pedig rengeteg időt spóroltam. ja és ritkán késett és napi több járat is volt. pl. ha malévval mentem akkor felkeltem reggel és még azon a délelőtt a másik városban dolgoztam. a wizzair-rel a teljes út stockholmból nekem 6-7 óra volt, egy egész nap.
az idő pénz és aki nem nyaralni jár repcsivel annak nagyon sokat számít.
de félre ne érts, én se siratom a malévot, szar állami böszme vállalat volt, ebbe is fulladt bele. utazok majd mással, de ha lehet nem "low cost"-tal, a fentiek miatt.

VT Man 2012.02.07. 17:17:53

@gono:
"a fapadoskánaán pedig még nincs itt a kanyarban. a BUD feltehetően politikai nyomásra nem akar szerződni a Ryanair-rel."

Hopp, csak egy probléma van itt: a BUD magántulajdonban van, talán német magáncégé.
Nekik viszont nem diktál a magyar kormány. Szóval ezt buktad!

coeurace 2012.02.07. 17:17:59

Utaztam már fapadossal, meg hagyományossal is elég sokat. A kettő abszolút nem ugyanaz, de nem is hasonlítható össze.
1. Ha tényleg utazol és van csomagod, akkor a csomagdíj megfizetése után már nem is olyan olcsó az a fapados jegy.

2. Ha esetleg átszállással mész valahová messzebb, akkor a fapadosok pont-pont (vesszőcske) járatait a füled mellé teheted! Senkit nem fog érdekelni, hogy a Wizzair törölte a charleroi-i járatot ezért nem jutottál el a másik járathoz ami Dublinba vitt volna.

3. Ráadásul mindezért cserébe a fapadoson kapsz 2cm-re egymás mögé rendezett széksorokat, nem dönthető ülésekkel de legalább tolakodhatsz értük, mint a buszon. Ha mondjuk 190cm magas vagy, akkor a fapados tényleg fapad! Egy Budapest-Brüsszel útvonalon letörik a lábad, még a folyosó mellett is, ahol aránylag jobban el lehet férni. Viszont ettől még derékszögben kell ülni 2 órán keresztül, a térdem az előttem ülő veséjében, lenne ha nem lenne olyan kemény a szék műanyag háttámlája.

Kaja nélkül persze, hogy kibírnám a 2 órát, sok hagyományos légitársaság sem ad már szinte semmit vagy éppen tényleg semmit a rövid utakon. Lábtér, dönthető ülések (ilyen a buszon is van)és csomag nélkül ez csak villamos és a 4-6-os villamoson sem utazik 2 órát senki, pláne nem bőrönddel. A magam részéről a légitársaságokat két részre osztottam a tapsztalatok alapján:
1.Olyan amivel érdemes utazni.
2. Olyan amivel kerülendő, mert érkezés után nem leszel jobb állapotban mint egy kiló 3 napja kinn felejtett darálthús.

A fapadosok már mind besorolták magukat a 2. kategóriába. Persze van olyan helyzet, amikor jó a fapados is, csak legyen, de erre repülőteret nem építenék.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.07. 17:23:22

A Wizz Air közben bejelentette, hogy 10 újabb helyre repül: Bukarest, Szófia, Varsó, Kolozsvár, Malaga, Larnaca, Theszaloniki, Heraklion, Rodosz, Zakhyntos.

Azt hiszem, hogy a kiesett útirányok listája jelentősen lecsökkent.

dr. pretender 2012.02.07. 17:23:46

@Dövan: vagy orangeways-szel 3 ezerért :)

a tiéd! 2012.02.07. 17:24:02

Érdekes, hogy pont egy Nívó nevű blog ecseteli, hogy mennyire jó a Ryanair. Budapestnek és Magyarországnak nincs másik mérvadó reptere, ide járnak olyan légitársaságok, mint a Lufthansa, Air France, KLM, vagy akár a Qatar. És idejön egy szaros ír cég és pattog, hogy neki ingyé kellenek a szolgáltatások, különben mindenki kapja be.

A Ryanair húzzon el Sármellék-alsóra, pontosan oda való, nem pedig a főváros központjától mindössze 16 kilométerre fekvő nemzetközi repülőtérre.

És egy pár gondolat még azoknak, akik tárt karokkal várják: tegyük fel, megkapja, amit akar, a reptér elengedi a díjakat. Beállít 31 járatot. Lenyomja az árakat, mivel ők egy garast sem fizetnek olyan dolgokért, amiért pl. a normális légitársaságok igen. Éppen ezért a többi légitársaság nem fogja bírni a versenyt, kidől, bezár, megszűntet. Itt marad a másodrangú repterekre specializálódott ír fapados. Vagy mégsem. A Ryanairnek ugyanis egy különleges ismertető jegye, hogy bármikor bárhonnan egyik napról a másikra kivonul, ha úgy tartja kedve. És nem marad itt lófasz se. Emellett pedig, ha számokban hozná az évi 2 millió utast, abból a reptérnek szinte semmi haszna nem lenne, ott lenne, ahol a Malév kiesése után.

A Ryanair pedig lefölözi a piacot, egy árva fillérrel sem fog itt beruházni, munkahelyeket teremteni. A repülést pedig megnyitja a "hitelből fizetem a hitel hitelének az uzsorahitelét, susogós melegítős, szendvicset a fedélzeten szalvétából kicsomagolós" utazóközönségnek, aki ordibál, mert a hozzávaló tescos narancslevet a biztonsági szabályok miatt kidobatják vele és felháborodik, hogy a 3000 forintos jegy mellé nem kap ingyen kávét és Blikket a reptéren. Milyen Nívós is lenne.

Bálna Úr 2012.02.07. 17:24:11

Csak a vesztett/nyert úticélokkal foglalkozó részre fókuszálva.

Hát, ha a repülés annyiból állna, hogy csak nyaralni kell menni, akkor valószínűleg igazad lenne. Csak van egy olyan probléma, hogy a "magyar utazóközönségnek" szerintem kisebb része használta a malévos repüléseit üdülésre, mint ügyek intézésére. Mondjuk Athén, Kijev, Szófia (és folytathatnám) kiesését nem lehet annyival elintézni, hogy hát majd helyette legfeljebb lesz Korfu, Simferopol vagy Várna, mert eléggé más jeleggel utazna oda az ember...
(A magyar utazóközönség azon kis része, amelyik repülővel megy nyaralni, döntő többségben chartergépekkel utazik.)
Az elosztó-központok kieséséről nem beszélek, mert oda egyrészt ment/megy Malévon kívül más is (pl. CDG-AirFrance, MXP-Alitalia, stb.), másrészt meg valóban nagyon kevés lehet azok száma, akiknek az összeomlás zavart okoz a hosszabb, átszállásos útjaikban.
Én speciel rendszeresen használom a különböző külföldi repjegyfoglaló-oldalakat, amelyek a legkedvezőbb árak számításánál eddig a Malévot is beleszámították. Hát a Ryanairt meg a Wizzet nem fogják.

Egyébként tudomásom szerint a Ryanair már bőven tavaly bejelentette, hogy 2012-ben jön Magyarországra, szóval ez nem valami hirtelen fellángolás, ahogy beállítod.

Ja, és erről a hatalmas fapad-kultuszról még valami. A ryanair külön kategória, bár ha az embernek konkrét időpontra kell jegyet vennie, az is tud drága lenni. Viszont a Wizz meg az Easyjet alig olcsóbb a Malévnál (ill. Nyugat-Európa nemzeti légitársaságainál), ha hozzáadod a poggyászt, foglalást, bejutást a városba, simán kijön, hogy drágább az egész, és még bohóckodnod is kell a jeggyel, bejutással...
(Mielőtt még: nyilván van kivétel - Pisa, Marosvásárhely, mittudomén -, meg nyilván vannak jó akciók-időpontok, de nagy átlagban ez a helyzet.)

Martian (törölt) 2012.02.07. 17:24:31

"ezek olyan légitársaságok, melyek igyekeznek a költségeket alacsonyan tartani"

A szovjet belföldi járatokon annak idején állóhelyek is voltak... :)

morbiczer 2012.02.07. 17:25:49

En csak azt nem ertem, hogy minek irsz valamirol blogposztot, ha lathatoan semmi fogalmad sincsen a temarol?

dr. pretender 2012.02.07. 17:26:49

@559: ezt a 100 milliárdot honnan veszed? mérlegfőösszegben max 10 milliárdos mínuszok voltak szerintem... (igen, ez is sok, de nagyságrendekkel több pénz megy el értelmetlenebb dolgokra)

ako-ako 2012.02.07. 17:31:02

az allohelyet a Ryanair is be akarta vezetni, csak ugy tudom, nem engedte nekik az EU :)

Ezres Klub 2012.02.07. 17:32:54

Aki nem online, hanem utazási irodában vette meg a jegyét, az biztosan visszakapja a pénzét.
Az olcsó fapadosokkal az a baj, hogy az azon utazó közönséget is reprezentálják.
A malévval olyanok jöttek, akik legalább fogyasztottak: elmentek étterembe, 3 v 4 * szállodát vettek igénybe, költöttek belépőkre, szórakozásra, koncertekre. A fapadosokkal utazókról ugyanez nem mondható el. Ők majd az abc-ben megveszik a sajtos szendvicset meg a vodkát és szétverik az apartmant.
A magasabb ár egy szűrő is egyben, mint minden egyéb szektorban is.

dr. Bubó 2012.02.07. 17:33:11

@ako-ako: 1-1,5 órát állni?

az semmi, simán lehetséges... lásd volánbuszok helyközi járatai...

majd ha lógó hejek lesznek akkor kezd izgulni...

Zöldkabátos (törölt) 2012.02.07. 17:34:14

Hogy visszaterjunk a bejegyzes mondanivalojara is a parttalan "fapados vs hagyomanyos legitarsasag" vitarol... Abban biztos vagyok, hogy a piac alakulni fog az igenyeknek megfeleloen hosszabb tavon.

Amit viszont mindig hianyolok a hirekbol, elemzesekbol, hogy nem zarjak le a temat kesobb, adatok birtokaban. Konnyu elmeleteket gyartani, de varjuk meg az ev veget, es nezzuk meg, hogy visszatekintve a 2012-es evre milyen hatassal is volt az orszagra a MALEV csodje:

-csokkent a turizmus?
-csokkent a repter forgalma?
-nott a munkanelkuliseg?
-kevesebb lett a kapcsolodo adobevetel?

Osszegezve: tessek majd jovore kiszamolni, hogy a MALEV megmentesevel tobb vagy kevesebb penz lett volna iden.

Bálna Úr 2012.02.07. 17:35:30

@Ezres Klub: Milyen jó, hogy nem vagy akkora sznob, mint a ház.
Nem, nem az a baj a fapadosokkal.

Ann1294 2012.02.07. 17:37:02

@Zöldkabátos: He-he. Igazad van. DPCA vagy 8D. Az ellenorzes. Gyakran elfelejtik.

dr. pretender 2012.02.07. 17:37:23

@Martian: nemrég valamelyik fapados (asszem easyjet) ezt az ötletet megint bedobta :))

Borzaska 2012.02.07. 17:38:29

Ami a fapados vs. prémium légitársaság vitát illeti:

Fapadossal elég sokat repültem az elmúlt években, és meglehetősen jó tapasztalataim voltak. Csak egyszer sikerült nagy késébe keverednem, mikor a pápa temetése miatt lezárták Róma légterét, én pedig az onnan érkező géppel repültem volna tovább. Ezt leszámítva, szinte nem volt késés, a járatok tisztaságával nem volt probléma, sem a személyzettel.

Az elmúlt egy évben a munkámból kifolyólag háromszor kellett külföldre utaznom, mindháromszor olyan célpontba, ahová nem volt közvetlen járat. MALÉV sem, ezért Lufthansával utaztam. A tapasztalatok: azok a gépek ugyanúgy szinte egyfolytában a levegőben vannak, csak kiszállás, takarítás, tankolás, beszállás, és mennek tovább. Míg a fapadosok ennek ellenére általában hozni tudták a tervezett menetidőket, a Lufthansának ez 3-ból 3-szor nem sikerült, igaz, legutóbb csak 20 percet késtek, ami mellesleg azt jelentette, hogy ha a cégem nem fizette volna a taximat hazafelé, megtehettem volna saját zsebből, mert így lekéstem az utolsó metrót. A korábbiak nem aprózták, röpke 2 órákat késtek. Nem volt vulkánkitörés, nem volt hó, jég, vagy erős szél. Malévval csak egyszer repültem, hazafelé az is késett, így sajnos pozitív tapasztalatról nem tudok beszámolni ebben az ügyben sem.

Ami pluszt adnak, az a catering szolgáltatás, aminek inkább ne beszéljünk sem a minőségéről, sem a mennyiségéről, de mivel az ember nem az ebédért repül, ez nem is lényeges.

morbiczer 2012.02.07. 17:41:10

@Zabalint: "Én egy dolgot nem értettem sosem. Mi értelme van nem fapados járattal utazni?"

En meg azt nem ertem, hogy mi ertelme van a Sparban bevasarolni, amikor van Lidl meg Aldi is! Mar a TESCO is felesleges luxus es panzpazarlas!

ako-ako 2012.02.07. 17:41:30

@dr. Bubó: pontosan.

BP-München között a repülöut nincs 1,5 ora.
Az ejszakai vonat Salzburgban 1 orat all... Es a vonaton is van am szutyok. A wc sokszor telehugyozva, ami 9 oran keresztül kellemetlen tud lenni :)
Es a Ryanair most kb. ugyanazt az arat fogja erte kerni, mint a vasut

tojas99 2012.02.07. 17:41:45

Ha választani kell a MALÉV, BKV, MÁV, Ingyenes nyugdíjas utazás, közalkalmazottak munkahelye és aközött, hogy mondjuk 5 év múlva a gyerekeinknek legyen egészségügyi ellátása, akkor én az utóbbit választom. Ideje lenne már szakítani azzal az állásponttal, hogy hiába veszteséges, toljuk hitelből, ameddig lehet, majd a gyerekeink visszafizetik.

Ezres Klub 2012.02.07. 17:43:33

@Bálna Úr:
Hát utazz te részeg angolok között, akik majd az öledbe hánynak. A barátnőm az egyik ilyen occsó fapadoson volt stewardess, elege is lett belőle kb 3 hónap után.
Ha az sznobság, hogy a gép időben elinduljon, ne a világ végén szálljon le, és normálisnak mondható utazóközönsége legyen, akkor vállalom, hogy az vagyok.

orient 2012.02.07. 17:46:36

Azért hozzátenném a közel keleti járatai a Malévnak állandóan telt házas járatok voltak és abszolút nyereséges ága. Hogy ez kiesik én annyira nem örülnék. Mondjuk minket személyesen is érintett mert rendszeresen utaztunk vele, és most semmi járat sincs Pestről, vagy lesz alitalia meg lufthansa átszállással.

morbiczer 2012.02.07. 17:47:02

@tojas99: Szerintem az itt a blogbejegyzessel kapcsolatban negativan megnyilvanulok tobbsege nem azt teszi szova, hogy miert nem oltuk bele tovabb a penzt a feneketlen hordoba.

Hanem azt az allitast, hogy a Malev kidolesevel mennyivel jobb lesz hirtelen mindenkinek, mert ugyanazt megkapjuk, csak olcsobban. Feneket.

DurvaPisti 2012.02.07. 17:49:44

ez egy nagy marhaság volt!

dr. pretender 2012.02.07. 17:50:31

@ako-ako: van automata a ferihegyi megállóban!

dr. pretender 2012.02.07. 17:51:49

@ako-ako: de egyébként ha olyan megállóban szállsz fel, ahol nem lehet venni (vagy már zárva a pénztár stb.), akkor megveheted büntetés nélkül a kallernél :)

Bálna Úr 2012.02.07. 17:54:29

@Ezres Klub: Nincs megtiltva a barátnődnek, hogy elmenjen máshova dolgozni.
Késés terén jobb tapasztalataim vannak a fapados gépekkel, bár szerintem alapból hülyeség a késést felhozni, mert az elég gyakran nem a légitársaság hibája.
Utazóközönség... Ültem én már büdös afroamerikai, sleimet torokból felhozó indiai, izzadságszagú kínai mellett nem csak hogy nem fapados, hanem interkontinentális járatokon. Jobb, ha elhiszed, hogy ha a légitársaságot British Airwaysnek vagy Lufthansának hívják, akkor is kaphatsz szar utastársat.
A cikit egyedül a fapados csekkineknél látható teszkószacskós magyaroknál érzem, akikről messziről virít, honnan jöttek.

Fapadossal meg ritkán utazom... mert a világ végén tesz le. De a tudat megnyugtat, hogy legalább sznob sem vagyok.

Bartoki 2012.02.07. 17:54:43

Szerintem kár a Malévért...

Amikor Amszterdamban dolgoztam, általában a Malévval jöttem/mentem, mert jobb volt mint mással.

Ha dolgozni mész, akkor hétfő reggel (délelőtt) ott kell legyél és kész. Nem lehet később menni csak azért mert az olcsóbb...

Párszor kipróbáltam a SkyEurope-ot, de annyira kényelmetlenek voltak a székeik, és annyira gáz Amszterdamban a fapados terminál, hogy megérte Malévvel menni.

Pedig saját pénzből vettem a repülőjegyeket...

Amit VV mond, abban is van valami: eddig - részben a Malévnak köszönhetően - Európában bárhova el lehetett ugrani ha nem is reggeli, de legalább délelőtti odaéréssel, dolgozhattál/projektelhettél Spanyolországtól Bulgáriáig, fenn voltunk a térképen. Fapadossal ez nem biztos hogy menni fog. :(

ako-ako 2012.02.07. 17:55:46

@dr. pretender: ja. 100 km-es tavig. Aki Szegedre akar utazni, az cseszheti.
jegyvasarlas.mav-start.hu/eTicketV2/jegyatvetelipontok.html
De legalabb van mar otthon nyomtathato jegy, azert az elörelepes.

dr. pretender 2012.02.07. 18:00:31

@ako-ako: igaz, elfelejtettem, hogy automatából csak 100 km-ig lehet jegyet venni. akkor Szegedre a vonaton megvevős verzió játszik...

StanLee · https://newsroll.net 2012.02.07. 18:00:52

@ako-ako: Amikor megláttam hogy a Ryanair megy Münchenbe, megörültem. Aztán vettem csak észre, hogy Memmingenbe repül. Barátnőm családja nem tudta hol van Memmingen (én meg még úgyse), olyan mintha Pápáról indítana Bp-Süd néven járatot. Én a Franz Josefről 20 perc alatt a lakásunkban vagyok, ha Memmingemet választanám majdnem annyit utaznék, mintha vonattal mennék ki Münchenbe. Az viszont igaz, hogy a Lufthansa a BUD-MUC útvonalon egyeduralkodó, annyit kér el a jegyért, amit nem szégyell. De főleg üzletemberek utaznak vele, én szoktam a legszakadtabb utas lenni, nem túl nagy dicsőség. Hátha most növeli a kapacitásokat, a jegyárak is lentebb fognak menni.

A MALÉV-ot meg sajnálom is meg nem is, egy félrepozicionált légitársaság volt. A fapadosokhoz képest drága volt, a normál társaságokhoz képest meg keveset adott. De amikor velük utaztunk, hiába néztem meg mondjuk a Wizz ajánlatait, ha mindent belevettem, a Wizz drágább volt. Főnökömmel hozzá vagyunk szokva a csomagfeladáshoz, és a Wizz ott olyan plusz árakat kért, hogy már nem is érte meg velük utazni.

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2012.02.07. 18:01:53

Sajnos a Malév bedőlése miatt máris leállítottak beruházást a reptéren. Lett volna 3 irodaház felújítás. Egynek neki fogtunk. Leáll, csak a félbefejezésig mehet talán, a másik kettőt végleg leállították, mert már nem kell. Így ugrott a beruházó német tulajdonos által behozott pénz felhasználása. Több-száz magyar család idei megélhetése. Nálunk az idei leszerződött munka. Más szinte nincs helyette. 30 kollégából 20 mehet az utcára. Örüljünk együtt!
Annak is, hogy a volt Malév dolgozókból max. a pilótákat alkalmazzák a fapadosok. Az adminisztráció, a cég üzemeltetését szolgáló dolgozók mind az utcára kerülnek, ők nem kellenek, mert nem itt vannak a fapadosok üzemeltető részlege.
Ünnepeld az olcsó jegy árát!

Ezres Klub 2012.02.07. 18:04:26

@Bálna Úr:
A barátnőm azóta vezető manageri pozícióba került ugyanannál a fapadosnál.
Egy átlagos középosztálybeli brit ugyanazt érzi a fapados check-in-nél Londonban, amit te itthon. Mindenkinek jogában áll a saját honfitársát lenézni. Csak az a helyzet, hogy ők még azt a magyart is lenézik, aki nem teszkós zacskós.
Engem pedig megnyugtat, hogy van tartásom:)

gyabonyi 2012.02.07. 18:07:16

@Dövan: Krakkóban élek egy ideje, és remélem összejön a Ryanair KRK-BUD. A magam részéröl inkább check-innel együtt másfél óra a repülön mint 7 óra buszon. Autóval az 5 óra eddig csak szirénázó mentövel jött össze a távon. Ha nincs csomagom nem is drágább mint a busz. Rendszeres hétvégi hazaruccanásokra akár bérletet is vennék.

gézukácska 2012.02.07. 18:07:46

@F173: MINDEN ÁLLAMI ALK. NAK VAN BANKKÁRTYÁJA UI. CSAK ARRA KAPHAT FIZUT! :)

dr. Bubó 2012.02.07. 18:07:46

@bigfater: le van xarva...

a politikus pénzszivattyú leáll legalább itt...

sajnálom a személyes tragédiákat de sajnos neked meg meg kell értened hogy a versenygazdaságnak nagy teher volt az erre elherdált adórész...

most szólok hogy a nyuggereknek nem lesz ingyen BKV (mostmá repülő se)

jaa és repülnek a közigazgatásból sokan... azok se malévval...

Bálna Úr 2012.02.07. 18:10:58

@Ezres Klub: Ja, hogy te eredetileg is az IDEJÖVŐ TURISTÁKRÓL írtál, nem pedig a magyar diákról (már aki nem megy el étterembe és abc-ben veszi a vodkát).
Akkor félreértettelek, azt hittem, azokat szapulod, akik magyar fiatalok, nincs sok félretéve, de legalább fapadossal körülnéz a világban.
Akkor nagyjából egyetértünk, a brit diák szerintem is azért van itt, hogy itt hagyja a pénzét. Mondjuk - Budapest turisztikai kilátásait nézve - nekem egyelőre mindegy mennyit hagy itt, meg hova hány a wizzairen, csak jöjjön.

ako-ako 2012.02.07. 18:11:09

@StanLee: hat igen, Memmingen-ek ez a 1,5 oras transzfer a legnagyobb hatulütöje. Egyebkent egy gyönyörü közepkori varos, csak javasolni tudom, hogy latogass el oda :)
En is bizom abban, hogy a Ryanair a Lufthansa arait is leszoritja, mert ha nem muszaj, en sem bumlizok Memmingenbe...

Tell Vilmos 2012.02.07. 18:11:37

A kérdésre a rövid válasz: VAN!

Pár év múlva ejrópában 3-4 nagy konglomerátum lesz. Ezek egyike, ha nem a legnagyobb a Lufthansa lesz. A többi 2-3 osztozik a maradék piacon.

KenSentMe 2012.02.07. 18:12:40

A Malév bedőlésével olyan lehetőségek nyílnak meg, amikről korábban álmodni sem mertünk..

most már egyenes az út, hogy bedőljön a BKV, aztán a magyar állam is.. bizony, egy éve erre még gondolni sem mertünk volna.

gyabonyi 2012.02.07. 18:13:22

@bigfater: utánna számoltál már mennyi lenne ha a MALÉV-ba tolt évi X milliárdot csak úgy szétosztották volna a "pár száz" család között?

Igaz nem csak pár száz család érintett, de lehet nem véletlen hogy senkinek se kellet a MALÉV.

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2012.02.07. 18:15:19

@dr. Bubó: Le hát....remélem így jársz egyszer Te is. :)

Mellesleg, szerintem rövidesen lesz új légitársaságunk. A pénzszivattyú újra fog indulni, csak másokhoz folyik be! Ezzel a bedőléssel lehetett "elprivatizálni" az oroszoktól a részüket.

dr. Bubó 2012.02.07. 18:18:32

@bigfater: nem élek álami csecsen... sose éltem köz lélegeztetőkészüléken... nincsen szükség az álamra.... csak lopás 200% korrupció

próbálj meg szakmai tudásoddal érvényesülni...

@gyabonyi: eddig párszáz család élt ebből a pénzszivattyúból...

2012.02.07. 18:19:08

Ha te csak hobbihétvégékre utazol akkor neked valóban jó. Nem mindenkinek ilyen alacsonyak az igényei.
Nekünk esett ki céges útvonal amit majd nem tudom, ki pótol (egyelőre talán senki). Nem mindenkinek annyira olcsó az ideje, hogy napokat vonatozzon.
Az átszállás nyilván a másik dolog, ami a 'marhaterelős' járatokkal tényleg nem megoldott.
Az egész posztból az az egy igaz, hogy kaja/ital felesleges európában...

MarbleC 2012.02.07. 18:29:59

Úristen!

Ezt a bejegyzést komolyan gondoltad?

Te hányszor nyaralsz repülővel egy évben?

Én egyszer vagy egyszer sem. Üzlet miatt havonta viszont többször is repülök.

Legutóbb is Malévval mentem Milánóba.

De jó, hogy most olcsóbban repülhetek fapadossal és kétszer annyit fizethetek autó bérlésre.

Tudod az olcsó a drága. Próbálj meg egy fapadoson 23Kg csomagot feladni és meleg ételt rendelni. A jegy néha drágább, mint a normál repülőn.

IL-96 2012.02.07. 18:32:04

Köszönjük az óhéber proletárvakító cikket. "Nívó"-s... Sajnálattal te alapvető dolgokkal nem vagy tisztában a légiközlekedéssel kapcsolatban, soha nem is leszel.

Monarch (törölt) 2012.02.07. 18:32:26

@Bálna Úr: A fapadosok késései azért gázok, mert ha késik, akkor nem vállal felelősséget, pl. nem tudod átfoglalni a jegyedet a csatlakozáson. Na ez a nem mindegy.

Link Elek 2012.02.07. 18:36:14

a VizzAir 6 gepepl akar kb. ugyanannyi utast szallitani, mint amennyit a malev vitt 14 geppel.
nem kar erte.

gogo boly 2012.02.07. 18:36:57

Hahahahahha!!!!!!!!!!!!!! A Malev tul komcsi egyeseknek !!!! De a keselyűk már itt vannak , Vége a NAGY MAGYAR LÉGITÁRSASÁGNAK !!!!!!!!!!! Huráááá 5x!(váradi félék.)

KGyST · http://repules.tumblr.com 2012.02.07. 18:38:58

Athén azóta újra megnyílt, az Air Aegean fogja repülni, márc 9-től, asszem.

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2012.02.07. 18:44:43

@dr. Bubó:
Bakker, mellétrafáltál! :)
Magáncégünk van, 13 éve dolgoztunk először és egyben utoljára állami megrendelésen. És én megélek a tudásomból. A nem szükséges szakmunkások meg majd közmunkából.

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2012.02.07. 18:45:34

@gyabonyi: Lásd eggyel alattad a hosszászólásom.

dr. Bubó 2012.02.07. 18:47:18

@bigfater: akkor jo. akkor miattad... nem kell eltartanom egy közpénznyelő nagy álami mamutot...

huh. szerencse...

Bálna Úr 2012.02.07. 18:49:04

@KGyST: Mi több, a cseh lowcost-szerű SmartWings is. Eléggé felgyorsultak a dolgok, most nézem, hogy beavászkodott a finn Blue1, az EasyJet meg Orly helyett CDG-re fog menni. Ez mindenképpen üdvözlendő.

@Monarch: Ezzel egyetértek. Ugyanakkor, ha tényleg ennyivel jobb árú jegyet találsz fapadosra, akkor kockázatot is vállalsz a megvásárlásával, szóval...

Anti Anyag (törölt) 2012.02.07. 18:49:11

Magyarul itt is most már a teszkóminőség, amiről általában kiderül, hogy egyébként nem is olyan olcsó.

Az 50%-os vendégcsökkenésben én sem hiszek, aki ide akar jönni, annak tökmindegy, hogy Malév, vagy más.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.07. 18:49:59

@passatempo:
Így érthető, de ha valahová akarok menni, akkor eleve valami keresőben nézem meg a legolcsóbb ajánlatot, ahol minden légitársaság ajánlata szerepel.

@Messzi Vetek:

Az érthető, ha valahová nem lehet repülni fapadossal, nyilván oda nem mehet senki sem fapadossal, a kérdés ott merül fel, ahol

@zozocam:

Mármint Stockholmban vitt messzebbi reptérre a fapados járat? Akkor érthető. Én nem sokszor ültem repülőn, és feltűnt, hogy ugyanazon viszonylatban, tehát reptérről reptérre indulnak fapados és nem fapados járatok, és nem értettem mitől lenne jobb nem fapadossal.

@morbiczer:
Akkor ezen válaszod szerint az a helyzet, hogy nem olcsóbb a fapados. Ugyanis a Spar nem drágább a Tesconál vagy a Lidlnél, hiába próbálja ezt elhitetni a Tesco vagy a Lidl, mert van ami épp egyiknél, van ami a másiknál olcsóbb. Én speciel legtöbbet Sparban vásárlok, mert az van itt legközelebb, van amikor elmegyek napközben a Lidlbe, mert a munkahelyemhez van közel, és van hogy kiugrok a Tescoba(ami kb. 300 m-rel van messzebb, mint a Spar), mert van ami csak ott van, vagy ott sokkal olcsóbb. Ha egyiknél kétszeres árak lennének, soha nem vásárolnék ott. Akkor kérdés továbbra is maradt, miért kell fizetni 2-szeres árat?

Winston Smith 2012.02.07. 18:50:12

Tavaly tavasszal iszonyú bicskanyitogató volt, hogy a masszívan veszteséges Malév amúgy piszok jól fizetett pilótái fizetésemelésért akartak sztrájkolni. Most meg így jártak. Remélem pár mozdonyvezető tanul a példájukból...

dr. Bubó 2012.02.07. 18:51:50

@Winston Smith: okos észrevétel... vszínű ez volt a bedöntés legfőbb üzenete...

ökörpöröly 2012.02.07. 18:52:54

A fapados légitársaságok nem rosszak, bárki is bármit mond. Van az egésznek egy "csorda-feelingje", de én még nem voltam koszos, mocskos gépen, nem késtem velük, pedig utaztam a Ryanair-rel, a WizzAir-rel, az easy Jettel. Az se igaz, hogy mindig "Bivalybasznádon" szórják le az embereket, de azoknál a városoknál, ahol több repülőtér van, természetesen az olcsóbbat választják -ez pedig nem mindig a legoptimálisabban megközelíthető. Szerintem, ha az ember jó időben foglal, akkor általában nagyon is érdemes fapadossal utazni, hiszen sokszor 60-80 ezer forintot is meg lehet takarítani fejenként.

Az se igaz, hogy az üzleti utaknál nem használják a fapadosokat, a magyarországi multik jelentős része fapadossal utaztatja az igazgatói szint alatti dolgozóit.

A MALÉV jelentős forgalmú járatainak többségét lassan kitöltik a nagy, nem fapados légitársaságok. Így annak a szegmensnek az igényeinek a többségét is kielégítik, akik nem akarnak fapadossal utazni.

Azonban, azt hiszem, hogy nem lehet elintézni ennyivel a MALÉV ügyét. Komoly gazdasági elemzések kellenének annak kiszámítására, hogy a MALÉV csődjével milyen negatív hatások érik a magyar gazdaságot. Gondolok itt például a kereskedelmi mérleg alakulására -magyar társaság helyett külföldi társaságnak fizetett bevétel-, a be nem folyó adókra és járulékokra -például a dolgozók jövedelme után, a MALÉV-nak beszállító magyar vállalkozásokkal kapcsolatban is, a MALÉV "vásárlásai" utáni adójövedelemre, stb.-. A MALÉV csődje miatt kieső szállodai foglalásokra, egyéb fogyasztásra. A nemzetközi üzleti kapcsolatokra gyakorolt negatív hatásra, stb.. A Ferihegyet üzemeltető társaság esetleges jogos követeléseire -450 milliárd körüli összeg is lehet-, illetve sok egyéb, a csőddel összefüggő gazdasági károkra.

Én azt hiszem, szükséges van fapados és "rendes" légitársaságokra is, hogy minél szélesebb körből vonzzuk Magyarországra az utasokat. Az eddig általam megismert adatokból az derült ki, hogy nemzetgazdasági szempontból jobb lett volna megtartani a folyamatos "pénzinjekcióra" szoruló MALÉV-ot, mert a támogatás költségeinél nagyobb alternatív hasznot hajtott a nemzetgazdaságnak. Ezt sok más országban is megteszik -a hírek szerint Európában egy tucat "nemzeti légitársaságnál", ehhez kellett volna módot találnia a kormánynak. De nem talált. Felesleges "elmúlt nyolcévezni", hiszen a probléma a 90-es évektől fennállt. Ebben része volt annak, hogy az egymás váltó menedzsmentek eltérő politikát folytattak, a válságnak, illetve a mindenkori politika "töketlenkedésének" vagy éppen korrupciós hajlamának.

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2012.02.07. 18:54:06

Elég sokat utaztunk már a "szutyok ír társasággal" az esetek 90%-ában pontos volt néha azért összehozott 10-15 perc késést..Az utaskísérők kedvesek voltak soha nem lehetett rájuk panasz.
Ellenben a Malév-nál többször volt, hogy előttem !hangosan! vesztek össze a hölgyek miközben egymás kezéből rángatták ki a cuccot...

Egy biztos bárhogyan is lesz egyelőre a Malév szolgáltatását pótolni próbáló diszkont cégek nem mindenkinek jelentenek megoldást. Ezen nem lehet vitatkozni.

Néha azt érzem, hogy itthon a "fapados cég"= Wizzair. Ami igaz is, mert nincs összehasonlítási alap.
Az tény, hogy itthon más a sorban állási és utazási kultúra és ez is rontja az ember komfortérzetét. A jelentős késést pedig a tartalék gép hiánya okozta a Wizzairnél.

A másik ,hogy a fapadossal csak "olyan melegítősök" utaznak "hitelből" nem teljesen igaz.

Mi már több Ír politikussal utaztunk együtt Ryanair gépen. Többek között Enda Kenny jelenlegi miniszterelnökkel is. Elsőbbségi beszállást azért vettek neki.

"Ők majd az abc-ben megveszik a sajtos szendvicset meg a vodkát és szétverik az apartmant.
A magasabb ár egy szűrő is egyben, mint minden egyéb szektorban is."

Ez azért téves, elég sok embert ismerek aki diszkont céggel utazik, de tőle ez teljesen távol áll. Magamat sem sorolnám az apartman szétverők közé :)

is 2012.02.07. 18:57:24

ez egy Hírcsaárdás poszt, és a szokásos naívságot hozza. még a BKV figyelő volt ilyen, de azt egy 17 éves gyerek írta (azóta már talán 19 is). tehát:

"Az ott dolgozó sok agyondiplomázott ember nem tudta használni a Malév amúgy rémesen egyszerű internetes foglalási rendszerét?"

Ja, aztán ha elhúzódik a tárgyalás? Egy dolog foglalni, egy másik folyton átrakni másik járatra, előbbre, későbbre, máshová. És ezt több száz emberre, napi 24 órában. Ez mindenképpen valahány teljes állású embert kíván. Akkor meg miért ne legyen MALÉVes, ha egyszer ő ért hozzá?

"hiszen egy Malév jegy is mennyibe kerül..."
te le vagy maradva néhány évvel. a MALÉV már régen áttért ugyanarra az árazásra, mint a többiek. azokra a repterekre mások sem repültek olcsóbban. ja, egy puszta közepére, legalább 60km-re minden nagyobb várostól, oda persze hugyért-szarért el lehet repülni, csak onnan a vonatjegy, meg a csomagok cipelése, meg a többletidő. tudod, Írországban a Balatoni repteret is Budapestnek hirdetik, és milyen olcsó is. ja, aztán juss el Bp-re, ahogy tudsz.

lyia (törölt) 2012.02.07. 19:00:43

Akinek nem fáj a Malév hiánya az égen,

Járjon Hummerrel a jégen.

gyabonyi 2012.02.07. 19:01:30

No, nyilván nem havi 47k-bol élek hogy elgondolkodjak akár minden hétvégi magáncélú repülésen KRK/BUD távon.

Meg üzleti úton repülök is eleget de jellemzöen interkontinentális, ahol egyrészt nincs fapados, de ha lenne se vállalnám be a 11 órás útra. Másrészt ahol élek/dolgozom ott még véletlenül sem járt malév gép soha.

ökörpöröly 2012.02.07. 19:02:20

@Írországi Utazók: Az általad megválasztott írást valószínűleg pont a "fehérzoknis-közegből" magát kiverekedő patkány írta, aki ezzel akarja kompenzálni saját múltját -vagy éppen a jelenét is-! :)

Monarch (törölt) 2012.02.07. 19:05:25

@Winston Smith: A bérköltség a Malévnál elhanyagolható volt, nem csak a veszteséghez vagy az összköltségekhez képest, hanem más légitársaságok költségstruktúrájához képest is.

PetiCatering 2012.02.07. 19:09:16

A Malév nem csődölt be, csak felfüggesztette üzemszerű működését ,Te idióta! Innentől kezdve a véleményed, nem megalapozott.

pilis 2012.02.07. 19:11:50

Jé!... Ilyen ökör szöveget itt közölnek???

Lpadre 2012.02.07. 19:13:41

Ha az emberfia egy csóró csöves egyetemista szemszögéből nézi a világot, akkor rendben van a cikk. A Malév viszont nem az ilyeneknek volt kitalálva, azért kicsit sem érthető a szerzőnek a társaság hullája feletti örömtánca. Ahogy meg is jegyzi, ezzel csak az üzletemberek és a diplomaták jártak rosszul. Sajnos amíg a nemzetgazdaság szempontjából ez a réteg a meghatározó, addig hiába van "végre" túlkínálat a bokorugró fapadosokból, az csak az ERASMUS-os hallgató és a londonban dolgozó felszolgáló számára jó hír.

ökörpöröly 2012.02.07. 19:13:56

"Óvári Tamás egy kicsit sokkalja ezt az összeget, inkább 1,7-1,8 millióra, éves szinten bruttó 20 millióra taksálja az átlagos pilótafizetést, ami ráadásul nagy szóródást mutat, hiszen az elsőtisztek 45 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a nagyobb tapasztalattal rendelkező és nagyobb felelősséget is viselő kapitányok." 2,6 milliós havi bruttót kértek tavaly a MALÉV-pilóták.

Azért az évi 20 milla bruttó nem is volt olyan rossz fizetés Magyarországon. :) Hozzá kell tenni, ma már repülőt vezetni majdnem olyan, mint az 1800-as évek végén mozdonyt. Nem kellenek hozzá olyan különleges képességek, hatalmas szakmai tudás.

indapass90210 2012.02.07. 19:15:12

@gyabonyi: Én általában kocsival jártam, annál kb 4x messzebbről, mint Krakkó, sokkal szarabb utakon, és a malévos volt az egyetlen direkt járat, amivel nem kellett egy egész napon keresztül átszállva repülni. Néha jó volt, meg arra is, hogy tudja az ember, ha véletlenül reggel kiderül, hogy menni kell haza, akkor este már otthon lehetek. Télen pedig az autó nem is mindig megoldás, legalábbis a világ végén rizikós.

pilis 2012.02.07. 19:15:25

Jé!!!!! Ilyen ökör szöveget itt leközölnek??

Monarch (törölt) 2012.02.07. 19:15:31

@ökörpöröly: Akkor miért nem vezetsz te is repülőt? Külföldön a 2.6 milliónál sokkal többet is kereshettél volna.

NA YA! 2012.02.07. 19:16:39

@Droli:"Azon átlagemberek körében, akik azt hitték, hogy repülni nagyon drága, hiszen egy Malév jegy is mennyibe kerül... nem, ennek vége. A repülés olcsó, és mindenki számára elérhető - remélem, a légitársaságok megvalósíthatják terveiket, és akkor nagyon sokat nyerünk mindannyian."

Beteeeeg, naggyon beteeeg! Kb. tiltsuk be a bentlyt, mert akkor majd mindenki tud autót venni. Droli, ne gyere haza, maradj inkább Afganisztánban, vagy hol is vagy!;)

Lenny 2012.02.07. 19:16:54

"üzletemberek (finnyásabbak)" - mi a faszomról beszélsz? arról, hogy elindul reggel és hazaér éjjel?
Igen, nagyon okos társaság az, aki dél-1 körül tesz be járatokat, mert úgy még a túristáknak is sikerül elbxszniuk egy napjukat...grat. a poszthoz, hagyd is itt abba!
Hogy 7.5 órát vártam egyszer a fapadosodra? hogy a Wizzair elvett az emberek életéből ennyi időt, csak mert képtelen normálisan szervezni és 6 útra 4 géppel igyekeznek megfelelni, napsütésben, jó időben .... ???

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.02.07. 19:20:20

Azért a mindenféle díjakal együtt, amit a wizzair számolt fel a jegy alapárán kívül (5500/csomag/út/fő, min.2500 HUF kártyadíj/irány/út/fő, akkor is, ha egy tranzakcióról van szó, stb.) után a wizz nekem kivétel nélkül mindig drágább volt, mint a malév. És sokat utaztam mindkettővel.

Cserébe, ha meg is úsztad a check-int bünti nélkül (nyomtatás minősége, külön oldalra, stb.) akkor még mindig megbasztak, ha mondjuk egy könyv kilógott a zsebedből, vagy a kezedben volt a kabátod - mondván, hogy 60 euró, 20000 HUF vagy egy fél vese ott helyben, hitelkártyát elfogadnak.

Tudom, senki nem hiszi el, akkor sem, ha a szemével látja.

Ja, és a csúcs:
Amikor éjjeli utolsó kimenő gép egy órát vár,

mert mindenkit megbasznak - standard kézipoggyász hirtelen nem fér el a wizz poggyyásztartójában, mert KISEBBRE HEGESZTETTÉK A SZÁJÁT és mindenki egyenként kicsomagol, aztán fizet

és ezután kiderül, h bár minden ülést eladtak, csak 2 utas volt olyan barom, h extra legroom ülésért külön perkált, de extra legromm helyre csak további 10 euró leperkálásáért ülhet le az ucsó 8 ember,

plusz az utolsó kb 30 felszállótól a GÉPEN elveszik a kézipoggyászát, mert nem fér már el fenn és leviszik és 50 eurót kérnek érte.

Ha nem tetszik, megpróbálhatsz leszállni, visszasétálni a kifutón és megpróbálni kimenni.

Lenny 2012.02.07. 19:20:22

A másik - az árak - elárulom, mert nyilván nem jöttél rá: nem az árakkal van a baj, hanem TE/MI KERESÜNK KEVESET.
Majd ha ezt a tényt megemésztetted, akkor lehet árképzési kérdésekről beszélgetni.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.02.07. 19:23:21

Amúgy a malév kiszolgálásával és politikájával nem votl baj - a pénz a hátsó ajtón ment ki.

És ezért gondolom én, h hiába jó, h egy kifizetőhelyet bezártak, de ezek a görények újra meg fogják nyitni, saját maguknak. Csak addigra már minden desztinációt lefoglalnak a többiek.

A magyar politikus mindig tud még rosszabbat.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.02.07. 19:25:13

@Lenny:
"nem az árakkal van a baj, hanem TE/MI KERESÜNK KEVESET."

Plusz Bp egy kisforgalmú reptér, azaz kisebba verseny érte, azaz relatíve drágább desztináció, nem csak vásárlóerő-paritáson.

Amerikai barátaim is szívják a fogukat, mert átrepülni az óceánt relatíve olcsó, de az az utolsó párszáz kilométer, ami minket a civilizáltabb világtól elválaszt, kilométerenként egyre drágább.

különvélemény 2012.02.07. 19:29:50

Milyen érdekes, hogy egy büdös szó sem esik a MALÉV előéletéről a ballib médiában.

ÜBERLOL

Monarch (törölt) 2012.02.07. 19:29:50

A Malév árai általában kedvezőbbek vagy azonosak voltak a Swiss áraival (ZRH-BUD viszonylatban), a szolgáltatás sokáig magasabb színvonalú volt, a végére sajnos berakták a kis turboprop gépeket, emiatt lábhely sajnos alig volt, de a szendvics még akkor is jobb volt a Malévon. Meg én nem vagyok valami nagydarab ember, nekem sokat nem számított a lábhely. Soha nem éreztem, hogy valami gázos, vagy szégyellnivaló lett volna a Malév színvonala. Úgyhogy szerintem a szolgáltatás minőségével semmi gond nem volt.

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2012.02.07. 19:30:35

@Dr. Quadrille Lobster:

Én is így gondolom. A budai máris arról beszél, hogy 5-15 milliárdból indítható egy új légitársaság. ez a csőd, csak arra volt jó, hogy így lenyelessék másokkal az adósságot, és kipiszkálják az orosz részesedést.

Bálna Úr 2012.02.07. 19:34:37

@Dr. Quadrille Lobster:
Nem tudom, hogy amerikai barátaid hol rontják el, de Budapestről (és gondolom fordítva is) jellemzően olcsóbb Amerikába repülni, mint bármely nyugat-európai városból. Nem vicc.

Monarch (törölt) 2012.02.07. 19:41:59

@Bálna Úr: Persze, csak ugye az a probléma, hogyha a csatlakozó járat már normális tengerentúli járat, akkor iszonyat pénzeket bukhatsz el. Lényegében a fapados csatlakozó járatnál sehogy se tudja pótolni a normál légitársaságot, nemcsak az internetes utazáskeresők-szervezők miatt, hanem ha magad kézzel megcsinálnád, akkor se lenne jó, mert egyszerűen nem tudsz csatlakozásra készülni, még ha kézzel végigkutatnád is az ezer légitársaság háromezer járatát...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.02.07. 19:50:06

@Bálna Úr:
Az való igaz, h előbb általában Londonba vagy Párizsba érkeznek, nem közvetlenül ide.

Buci-Bigyo (törölt) 2012.02.07. 19:51:12

Tud valaki valami újat Budapest-Athén viszonylatról?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.02.07. 19:51:13

@bigfater:
És szerinted marad még majd kapacitás nekik, mire improvizálnak valamit?

Ami különben minden kedves pártközeli cég szívének kedves?

Bálna Úr 2012.02.07. 19:52:22

@Monarch: Fapados+tengerentúli??? Ki az, aki ilyen kombinációt használ? Mert sem árban, sem kényelemben, sem a foglalás egyszerűségében, sem időben nem éri meg.

Fapados+fapados az valóban sántít, de abban ugye egyetértettünk, hogy a fele annyiba kerülő jegy bizonyos kockázatokkal jár.

Az egyébként nyilvánvaló, hogy ha csatlakozásokkal akarsz utazni (kivéve ha nyaralsz és van időd hónapokat várni a megfelelő fapad-fapad csatlakozásra, meg van merszed kockáztatni is a csatlakozást), akkor a fapados nem játszik a debil menetrendek meg a netes jegykeresők adatbázisából való hiánya miatt. Mivel én főként csatalkozással utazom, pontosan tudom, mit írsz/írok.

Buci-Bigyo (törölt) 2012.02.07. 19:52:25

Ja, most olvasom, az Aegeant, hála Istennek, bár volt egy ilyen tipp-infóm nekem is még hétvégéről.

lanyi 2012.02.07. 19:53:13

Mekkora baromságokat írnak itt egyesek...:)

Én nem sokszor repültem akkor is fapadossal.Mondjuk azért mert Tenerifére a Travel Service indít járatot.
Az a Bőing nem yan Bőing volt mint a Malévé?:)
Szarabb a kaja?Miért a Maléven Lacibácsi főz vagy a Lázár?:)
Szerintetek a mai világban nem foglalják el a még élő légitársaságok a keletkezett piaci rést?

Én azon gondolkodnék el, hogy volt egy Váradi József Malév vezérigazgató akinek menni kellett.
Na most ez az ember kb.8 év alatt megcsinálta a mai Wizz Airt.Állami támogatás nélkül.
Úgyhogy van magyar légitársaság, és én elismerésre sőt tiszteletreméltónak tartom Váradi Úr eredményeit.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.02.07. 19:54:21

@Monarch: Igen, a szolgáltatás rendben volt, még ha nem is egetverő. nem is a kaja miatt fontos, hanem mert nem aláznak halálra és nem folyton azt nézik, hol tudnának megvágni valami mondvacsinált ürüggyel.

A swiss meg a kedvenc "fapadosom" - főleg a csoki miatt.

graycivil 2012.02.07. 19:56:05

Nem gondoltam, hogy elsiratod a Malév-ot. Mert monoton trendnek látom, hogy posztjaid egyértelműen a kormány baromságainak kimosdatásában merülnek ki.

Ez valóban egy Nívó. De nem lennék rá büszke. :-(

Bálna Úr 2012.02.07. 19:56:39

@Dr. Quadrille Lobster: Nem is jöhetnének egyből ide, mert nincs közvetlen. Csak azt nem értettem, miért szívják a foguk, ha egyszer nem drágább a "civilizációt" elérni, mint Budapestet, sőt. Megjegyzem, a londoni vagy a párizsi reptér forgatagát elnézve elég merész azokat civilizáltabbnak tartani Budapestnél...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.02.07. 19:58:06

Különben tudjátok miért nem robbant az öngyilkos merénylő fapados járatot?

Mert ő a Mennyországba akar jutni, nem a Mennyországtól 50 kilométerre...

Monarch (törölt) 2012.02.07. 20:02:06

@Bálna Úr: Lehet, hogy teljesen egyetértünk, végülis a poszttal vitatkoztam inkább, hogy a fapadosok rohadtul nem pótolják a nem fapadost.

Monarch (törölt) 2012.02.07. 20:03:39

@Dr. Quadrille Lobster: Igen, a Swiss-en nem túl jó a szolgáltatás, bár legalább kedvesek, és adnak egy kis szelet csokit. :)

morbiczer 2012.02.07. 20:05:21

@lanyi: "Mekkora baromságokat írnak itt egyesek...:)

Én nem sokszor repültem akkor is fapadossal."

Szóval halvány lila segédfogalmad sincsen a témáról, de szívesen osztod az észt.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.02.07. 20:06:58

Az a helyzet, h nehéz veled vitatkozni, ez is egy olvasata a dolognak és ebben igazad is van.

DE!

Azt azért ne felejtsük el, hogy a MALÉV nem véletlenül lett olyan amilyen. Annak igenis oka volt, hogy drágán, és nem hatékonyan működött mégpedig az, h a politika és az érdekek elég erősen rátették a kezét.

(erről lehetett olvasni egy MALÉV-os ember nyilatkozatát, hogy miket csináltak értelmetlenül, pl.:

- az orosz fél kérésére Jekatyenburgot célállomássá kellett tenni, holott jó, ha 10-20-n utaztak a gépen,
- A Heathrow-ról eljött a MALÉV (pedig ugye oda mennek a nem low-cost gépek) merthogy drága, cserébe többet komoly üzletember nem ment Londonba a MALÉV-vel, mert ha fizet a jegyért, majd hülye lesz még 50 km-t buszozni
- a tengerentúli (NY, Bangkok ) járatok tömve mentek mindig, azokat megszüntették, a nagy hatótávolságú gépeket eladták)

Azaz:

A Malév tudta volna, h hogy kell csinálni, de úgy elég nehéz pénzt termelni, ha részint nem hagyják, részint amit megtermelnek elveszik (bocsánat látszólag pénzt adnak neki, de azt ügyes szerződésekkel visszaveszik duplán)

Szóval a világon majdnem mindenhol van nemzeti légitársaság (állítólag az EU-ban csak nekünk nincs meg a szlovákoknak) és egész jól elvannak, szerintem a Malév is elfért volna. Nem így lett, de még1x, ez nem a dolgozókon múlt. És talán ezért lehet sajnálni a kék-fehér madarakat.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.02.07. 20:07:12

@Monarch:
Adnak azok egy marékkal is, ha kérsz :)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.02.07. 20:13:52

Ja, az előző hsz-ből az kifelejtettem, h felesleges ünnepelni azt, hogy a Malév elhalálozásával megszűnt végleg egy pénzcsap. Nyugi, meglesz a módja annak, hogy 100 milliárdok ki legyenek szivattyúzva a rendszerből. Nincs kétségem, h nem így lesz.

Ha nem így lenne, direkt örülnék, hogy nincs már. Így viszont inkább érzem áldozatnak a céget.

Monarch (törölt) 2012.02.07. 20:15:45

@lanyi: Namost, olvasd végig, amit írunk. Igen, egyetemista fejjel baromira örültem volna a fapadosoknak, ha Tenerifére akarok eljutni, de amúgy meg...

Először is, az átszállást felejtsd el. Ez ugye elég fontos, ha nem pont oda akarsz eljutni, ahova visz a fapados. (A világ sokkal nagyobb, mint a Budapestről induló fapadosok célállomásainak halmaza.) Másodszor, mindenféle hülye időpontokban indulnak, mert ott olcsóbb a résidő. Emiatt például felejtsd el azt, hogy dolgozol külföldön, és hazarepülsz hétvégére. Továbbá ez a két fenti feltétel kilövi a munkaügyben repülések jelentős részét is. Nem is beszélve a kényelmetlenebb ülésekről, amik főleg hosszabb átszállások esetén okoznak problémát. A minden szirszarért felszámított felárak azt eredményezik, hogy sokszor még csak nem is olcsóbb. Aztán sokkal körülményesebb lefoglalni is, mindenféle egyéb opciót be kell ikszelned (pl. csomagot), ha valóban ugyanazt a szolgáltatást szeretnéd (pl. 20 kilós csomagot feladni, vagy a fedélzetre vinni egy normál méretű kézipoggyászt).

Nem sorolom tovább, a fapados az tényleg főleg arra jó, hogy elrepülj Tenerifére, de ha van más, és már nem gond a pénz, általában még akkor is jobb a rendes légitársaság.

arizmendi 2012.02.07. 20:17:07

a malév-ryan összehasonlításhoz azért hozzátartozik, a magyar nemzeti légitársaság ellen protestálva 66 év alatt soha senki nem bilincselte magát egy angol elsőosztályú bajnokin a kapufához.
na most a ryanről ez nem mondható el, és el lehet gondolkodni, és utána lehet keresni, hogy vajon mi késztette erre a Europe's greatest robbers feliratú pólóban fészkelődő jóembert...

www.youtube.com/watch?v=10RsuLmIMPw&feature=related

Monarch (törölt) 2012.02.07. 20:18:00

@Dr. Quadrille Lobster: Igen, ez igaz, de a csoki nem a legegészségesebb táplálék, elég egy is belőle. :)

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2012.02.07. 20:18:32

@morbiczer: levonhatjuk a tanulságot: a lúzer fapadoson repül és tetszik neki, aki teheti hagyományoson és tetszik neki. Mindenki boldog! :))

arizmendi 2012.02.07. 20:23:00

a malév-ryan összehasonlításhoz talán hozzátartozik, hogy 66 évnyi működése során a magyar nemzeti légitársaság ellen soha senki nem tiltakozott az angol elsőosztályú bajnokságban, magát a kapufához bilincselve, félbeszakítva egy bajnokit. na most ez az ír légitársaságról ugyebár nem mondható el.

Utána olvasva/hallgatva a "Europe's greatest robbers" pólófelirat is nagyjából (meg)érthetővé válik...

dr Smittpálelnökúr 2012.02.07. 20:23:47

Bennem fel sem merült, hogy a posztoló megváltozott volna és véletlenul most a kormány ujabb elbaszasat kritizalta volna.

Ez a poszt ugyanaz, mint eddig az összes: a kormany elbaszta a blog pedig megmaagyarazza, hogy ez nem is elbqszas volt, hanem kifejezett jotétemény, amiert minimum le kene szopnunk orban viktort.

kerdesek05 2012.02.07. 20:24:06

@a tiéd!: egyébként igen, ez eléggé esélyes: ))...

Közbiztonság Szilárd 2012.02.07. 20:24:50

Ennyire süket, hülye, szűklátókörű seggfej barom, mint a cikk szerzője, miért ír bármit?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.07. 20:32:17

Ém azt nem értem, hogy a teherszállítást miért kellett hagyni bedőlni. Az nyereséges volt! Nem lett volna jobb leválasztani és eladni. Utána még mindig csődbe mehetett volna a maradék!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.02.07. 20:34:47

@dr Kangörény:
"jotétemény, amiert minimum le kene szopnunk orban viktort."

Folyamatosan azt csináljuk... Nem látod, hogy élvezi?

Boka1 2012.02.07. 20:36:57

Jó a cikk, csak nem túl baloldali ! Sehol egy siránkozás a "mi Malévunkról", a munkások elbocsájtásáról ( gyerek,lakáshitel)!

Sajnos tönkrement, mert nem bírta a versenyt, nem fizettük ki a beszállítókat, de azért évente egyszer ingyen repülhettünk a pénzükön. Ne sírjunk, adjunk hálát a sorsnak, hogy megtehettük. Sírjanak a hitelezők ! Ott is van pár gyerek...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.02.07. 20:37:18

@TrueY:
Mert csak improvizáltak.
Biztos vagyok benne, h hirtelen felindulás vagy durcés-kurucos kirohanás volt most is és legalább egyszer egyvalaki megkérdezte, h visszacsinálhatjuk-e, mégsem így szeretnénk...

Közbiztonság Szilárd 2012.02.07. 20:38:02

@Monarch:
Mondjuk az ülés nem kényelmetlenebb, ugyanaz a turistaolsztályú ülés van benne, mint a normál légitársaságok gépeiben.

A fapados csak egy jelző, nem fapadon kell ülni.

@lanyi:
Bőing? Hát vegyél szűkebbet.

A repülőgép neve kiejtve bóing.

"Mekkora baromságokat írnak itt egyesek...:)"
Konkrétan saját magadra gondoltál?
Mert tényleg.

lariflari 2012.02.07. 20:40:39

Lassan olyan lesz az ország mint Etiópia és Eritrea határa,egzotikus és megközelíthetetlen.Ehhez kéne igazítani minden árat(hotelek,BKV->úgy is csak a turisták engedhetik meg maguknak a BKV luxusjegyárakat,kóla automaták,útdíjak satöbbi satöbbi.)

Mr.Gupta - Európai származék (törölt) 2012.02.07. 20:41:55

Az, hogy egy cég pénznyelő vagy nyereséges vállalkozás csakis a cégvezetésen múlik. Ehhez egy olyan vezetői csoportot kellett volna odaültetni, akinek a kormány felől megadták volna a felhatalmazást a takarításra, akkor a Malév nyereségessé vált volna. Nagyobb üzlet volt viszont a seggnyalásért jutalmazni a barátokat, baráti cégeket. Gondolom a posztíró sem bontja le a házát, azért mert a kazán gazdaságtalanul üzemel.

Kivancsi 2012.02.07. 20:42:01

Allami dolgozok kikuldetese pl Brusszelbe..
Nos ez is Malevval tortent megpedig a kovetkezo formaban. Az utazast mar honapokkal elore lehetett tudni egy-egy szakmai konferenciat mar az ev elejen meghirdettek es akar a jegyeket honapokkal elore be lehetett volna bookolni kb fapados arakon!
No de..
Most jon a Malev burkolt allami tamogatasa!
Mert miert is vennek meg a zemberek piizibol/adojabol olcson a jegyet mikor az utazas elott 2nappal is megveheto 10X aron!
Szoval abban kulugyminiszteriumi Malev os irodaban igy mentek az allami mutyik!
Halisten megszunt...

Azutan keremszepen senki DE SENKI ne vizionaljon mar itt repulesi kanaant a ferihegyen!
A kovetkezok miatt:
1. Ferihegy az egyik legdragabb repuloter azaz a landolas szempontjabol a legitarsasagnak.

2. Ryanair ide jonne DE CSAK IS versenykepes arron! Ott profik dolgoznak tisztaban vannak azzal ha ide szallit evi 2-3-4 millio utas akkor abban az orszagban mi tortenik az idegenforgalommal. Ryanair igy targyal majd a repteri dijjakrol... TARGYALNA!!

3. Repternek hol erdeke, hogy olcsobban adja a kiszolgalast? Hisz az allam garantalta a Malev mukodesevel a kihasznaltsagot es a fix bevetelt ha nincs meg (Malev-csod) akkor karterites jar! Repter is szereti ZERO munkaert MAX bevetelt! Ez egy ujjabb "mutyi" koszonhetjuk ezt is az allamnak.

4. Repteren a sok kis/nagy gore majd varja, hogy esetleg melyik repulotarsasag megy a targyallasra "nokia"s dobozzal... nyakam teszem ra... hisz nekik mindegy a bevetel meg lesz az allami karteritesbol...

Szoval itt meg a PIAC nem mukodik!
Figyeljetek meg!
Ez meg csak a kezdet volt!
Lesz itt meg balhe rendesen!!

kerdesek05 2012.02.07. 20:42:25

@Ann1294: repjegy.hu, skyscanner.hu jó!

dr. pretender 2012.02.07. 20:43:36

@lanyi: és nem charter volt véletlenül, amivel utaztál? :D

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2012.02.07. 20:46:28

Érdekes módon a Nívó eltűnt,egyre nagyobb hülyeségek jelennek meg itt,menj el orvoshoz,de ha Orbán megtudja nem vagy elég "Nemzeti" letiltatja a blogod Annamarikával :)))

néha az az érzésem direkt ír ilyen bejegyzéseket,hogy sok komment legyen:)))

Boka1 2012.02.07. 20:46:30

@Mr.Gupta:

Kidobja az egész kazánt, nem foltozgatja !

lariflari 2012.02.07. 20:46:51

Az IMF elégedett lehet,bár mint ha a BKV-ról lett volna szó és nem a MALÉV-ről,de szerintem ebben az esetben szinte mindegy.Na meg mint ha 6 ezer közalkalmazottról lett volna szó és nem 8 ezerről.Bár ez is mindegy,nem oszt nem szoroz a nyomorúságon ami ebben az országban megy.Lényegében az idő megoldotta a mutyizást is,ugyanez fog történni majd a válsággal is.

Monarch (törölt) 2012.02.07. 20:52:47

@Közbiztonság Szilárd: Attól függ, van olyan fapados, ahol közelebb rakják egymáshoz az üléseket, hogy több ember elférjen egy járaton, van olyan is, ahol nem lehet az ülést hátradönteni se.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2012.02.07. 20:53:28

Na mi jutott eszembe: lefogadom még az idén vesznek egy kormánygépet,ha stadionokra,audikra,futja,akkor egy repülőre miért ne futná :)))

jjoey 2012.02.07. 20:56:26

Akár az is lehetne a cím, "van élet az Unión kivül", hogy milyen, ld pl Észak Korea?
A fapados(ok) nem jöttek, két okból, mert nem volt ár (nincs) magyar utas, a külföldiek meg már idejöttek és leraboltak minket, már nem érdekes számukra a dolog.
Szüklátókörűség az üzleti utazó lenézése, az rendszerint reggel megy, este jön. Nem ér rá kintaludni, bebumlizni 100km-ről a mucsaröcsögei reptérről, stb. A keleti meg, kifejezetten jólfizető, persze ha nem akarjuk a 90es évek hibáját megint? elkövetni, lerugtuk a volt SZU-t, ma a nyugat "rabolja", mi meg sírunk, nem veszi a spanyol a magyar paradicsomot...(orosz vette). A közel keleti meg rendszerint rajtunk ment keresztül nyugatra, ez kit zavar? a hollandok speciel jól elvannak a sok tranzitossal amszterdamban.

Fel kellene nőni, hogy a helyzet semmi más, mint
- 1 nap alatt vége egy magyar, 66 éves cégnek
- elismert cégnek
- előjel, erre sereagál a bírka magyar, gondolom uniós kilépésre is lesz majd ideológia, miért jó.
- Bp meg lekerül a térképről.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.02.07. 20:58:50

"mely célpontok estek ki: Amman, Athén, Bejrút, Belgrád, Damaszkusz, Kijev, Kolozsvár, Larnaca, Milánó Malpensa, Ogyessza, Podgorica, Pristina, Szarajevo, Szentpétervár, Szkopje, Szófia, Tirana, Tripoli, Várna, Zágráb"

Nem értem az ezzel kapcsolatos aggodalmakat. Miért feltételezzük, hogy csak azért, mert ezek a célpontok most kiestek, akkor a jövőben sem megy oda gép? Még csak most csődölt be a malév, kedves feleim, még javában megy az osztoszkodás. Épp ezért nagyon elsietettnek tartom a véleményvezér sokak által idézett cikkét, különösen azt a világvége hangulatot, ami árad belőle. Mint általában mindent, ezt is túlreagálja a hazai sajtó (most kivételesen politikai oldaltól és megjelenési formától függetlenül :).

Én személy szerint örülök, hogy megszűnt ez a pénzcsap, és jelenlegi helyzetünkben éppenséggel nem engedhettük meg magunknak akkora kiadásokat amekkorával a malév fenntartása járt volna. Csak az idegesít, hogy megint sikerült elb*szni az ezzel kapcsolatos kormánykommunikációt.

Pretoryan 2012.02.07. 20:59:36

"Sajnos többezer ember veszíti el most az állását, viszont a jó hír az, hogy a konkurens légitársaságok máris toborzónapot tartanak, és remélem, hogy mindegyik volt Malévos dolgozó - értsd szó szerint, aki valóban DOLGOZOTT, mert sajnos állami vállalatoknál ezt is hozzá kell tenni - hamarosan munkahelyet kap"

Maradjunk a realitásoknál:

A MALÉV dolgozók közül maximum 1/5-öd fog új állást kapni, ennek nagyjából a fele külföldön, tehát az ő adójukat baszhatjuk.
Aki nem dolgozott az már most ül egy zsíros állásban és év végén kiemelt prémiumot fognak neki osztani az év végén!

kela-bá 2012.02.07. 21:01:51

Február 11-én szombaton MALÉV "megmentési" felvonulás lesz:
-www.malevmegmentese.info.hu
- www.iho.hu
Lehet elgondolkodni, csatlakozni ?

lariflari 2012.02.07. 21:03:44

@jjoey:......... Szüklátókörűség az üzleti utazó lenézése, az rendszerint reggel megy, este jön. Nem ér rá kintaludni, bebumlizni 100km-ről a mucsaröcsögei reptérről, stb......

Legalább nem tudnak olyan gyorsan elrepülni innen a külföldi üzletemberek sem,kénytelenek lesznek megvárni a következő heti járatot,addig is költhetnek egy kis bagettre a buci pékségben.

Monarch (törölt) 2012.02.07. 21:04:04

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Pristina és Budapest között nincs akkora forgalom, a forgalom jelentős része abból fakadt, hogy Pristinából sokan utaztak Nyugat-Európa és Közép- és Észak-Európa más városaiba. Miből gondolod, hogy ez az átutazó forgalom ez mindenáron Budapesten keresztül fogja megoldani az utazását? Mert ha nem, akkor azzal a Budapest-Pristina járat ki is esik. Ugyanez igaz a többire. Valószínűleg a legfontosabb célállomások jelentős része, talán nagy része később le lesz fedve, de persze az üzleti utazók számára kedvező időpontokban még az sem (kora reggel indul, késő este érkezik). Én pl. Malévval Zürichből még péntek este haza tudtam jönni munka után, Swiss-szel már nem fogok tudni, mert az túl korán indul. Később pedig csak akkor tudna indulni, ha a gép ott éjszakázna Budapesten, azt meg a Swiss valszeg nem fogja megtenni.

contractor 2012.02.07. 21:05:08

Tipikus magyar életszemlélet, Valami vagy fekete vagy fehér. Ennél azért sokkal árnyaltabb a kép. De ezt kevesen érthetik. Én kb.2,5-3 millió ft-t költök repülőjegyre évente a saját pénzemből és még csak nem is azért mert szeretek repülni.Ki nem állhatom. Egyszerűen muszáj.De igazából nem akarok landolni Frankfurt Pusztán vagy London Alsón vasárnap hajnalban. No erre volt jó a Malév.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2012.02.07. 21:05:19

"Mondjuk ki nyíltan: a magyar fapados lehetőségek meg sem közelítették mindazokat a lehetőségeket, amit például a lengyelek vagy a románok élvezhettek (szándékosan nem nyugati repülőtereket hozok példának)."

ez aztán a nagyvonalúság a 40 miliós (lengyel) országot sok reptérrel,összehasonlítani a kis Budapesttel és 9,5 millió szegénnyel :))gratulálok

Kivancsi 2012.02.07. 21:06:36

@kela-bá: piiizt vigyetek de jo sokat azt dobjatok ossze, hogy legyen mit eltapsikolni meg par evig :):):)

Monarch (törölt) 2012.02.07. 21:09:26

@lariflari: Az üzleti utazó, amikor ezt látja, akkor majd a következő mítingen, amikor felmerül a budapesti központ bővítésének kérdése, fel fogja vetni, hogy miért nem intézik a magyarországi ügyeket inkább Budapest helyett Bécsből?

lariflari 2012.02.07. 21:10:46

@Monarch: Szerintem nyugodtan lehetne Magyarország fővárosa egyből Brüsszel.Francnak ez a sok körítés?

Monarch (törölt) 2012.02.07. 21:12:27

@lariflari: Nem tudom, ez hogyan kapcsolódik a kérdéshez. Az üzleti utazók kiszolgálása nélkül (és nekik bizony sokszor kellett a Malév) Budapestre nem sok cég fogja a regionális központját telepíteni.

lariflari 2012.02.07. 21:13:25

@Monarch: Különben meg ezek a külföldi úzletemberek kivel fognak kicseszni,ha Bécsből intézik a dolgaikat?Na?Segítsek?Magyar szállodával?A BKV-val?Magyar étteremmel?Magyar bankokkal?Egy külföldi üzletember vajh mennyi valódi magyar szolgáltatást vesz igénybe a prostikon kívül?

ninimimi 2012.02.07. 21:13:30

Kitűnő írás, sok munka van benne és színigaz!
A legjobban mégis ezzel értek egyet:

" Eleve, már az elnevezés sem szerencsés, jobb lenne a “low cost”, azaz alacsony költségű légitársaságok elnevezést használni!"

Ez a "fapados" elnevezés egy gonosz, primitív kifejezés, ami a környező rendszerváltások után nálunk legbolsevikabbnak megmaradt hazai média szüleménye.

Nem néztem utána, de van rá egy fogadásom, hogy egyik posztkommunista ország médiájában se illetik ehhez hasonlóan dehonesztáló kifejezéssel a “low cost”, vagy más - szintén normális - néven a diszkont légitársaságokat.

Ebben az elnevezésben benne van a bolsevik újságíró Nyugat-utálata, az állami "szolgáltató" konkurencia imádata, aminek kedvezni akarnak a valóban piaci alapú szolgáltatás pocskondiázásával.
Láthatjuk, hová vitte ez a médiamentalitás hazánk szemléletét és vele helyzetét az elmúlt 21 évben.
Tragikomikus például, hogy a "volt" kommunista - egykori moszkvai tudósítója a kádártévének - "újságíróból" lett reptéri szóvivő (H.M. et.) az egyik ma esti híradóban kétszer is "fapados"-nak titulálta azokat a társaságokat, amelyeknek budapesti sikerétől az ő állása is sokkal jobban függ ezentúl.

Jó volna, ha értelmes, fiatal, a közélet és sorsunk iránt érdeklődők ilyen "apróságok" iránt is érzékenyek lennének és kiirtanák a köznyelvünkből az ilyen sunyin gonosz kifejezéseket, amelyek rengeteg kárt okoznak. Legalább a saját bőrünkön tanuljuk meg, ha okosabban nem ment!

Monarch (törölt) 2012.02.07. 21:15:55

@lariflari: Hát ha a cégüknek a regionális központja Budapest helyett Bécsbe kerül, akkor elsősorban Magyarországgal csesznek ki. Egyébként szállodai szobát vettek ki, étterembe jártak, stb. stb. Ebből mindből magyar adó származott.

lariflari 2012.02.07. 21:18:40

@Monarch:Ebből mindből a külföldi cégnek származott haszna.A magyarnak max annyi származik,hogy dolgozhat a Marriottban minimálbérért.

Buci-Bigyo (törölt) 2012.02.07. 21:19:45

Én valahogy nem tudok örömködni a MALÉV bedőlésén.Szerintem túl sok mindent és mindenkit ránt ahhoz magával.

Monarch (törölt) 2012.02.07. 21:20:27

@ninimimi: A fapados az olcsóbb, de rosszabb minőségűt jelent. Ami pontosan fedi a valóságot. Egyébként angolul is szokták a cheap carrier vagy a budget carrier elnevezést is alkalmazni, aminek kb. a mi fapadosunkkal azonos a konnotatív tartalma. Megjegyzem, a low-cost airlines kifejezés se cseng valami jól, aki teheti, menekül az ilyentől. :)

lariflari 2012.02.07. 21:20:49

@ninimimi: Most kifejthetnéd azt is,hogy miért kellett Feri-hegyet BELISZTEZNIÜK!?:)

Monarch (törölt) 2012.02.07. 21:21:57

@lariflari: A Marriott adót fizet, és meglepetésedre közlöm, hogy sem a drágább szállodákban, sem a nyugati cégek magyarországi központjaiban nem csak minimálbéren bejelentett kulik dolgoznak. Az ő jövedelmük és adójuk is elveszik.

ninimimi 2012.02.07. 21:25:10

Még annyit, hogy noha kezdettől fogva tisztában voltam a "fapados" kifejezés sunyi gonoszságával, még rám is hatással volt. Ezt onnan tudom, hogy amikor egy diszkont járattal először utaztam, akkor előtte, felkészülve a "várható viszontagságokra" és "szűk helyre", beszereztem egy gumiharisnyát egy korábbi baleset miatt visszeres lábamra, nehogy gond legyen vele az úton.

Nos a valóságban fotelszerű ülések - "fapadok" ugye - fogadtak, az előttem lévő üléséig pedig annyi hely volt, hogy egyszerűen nem értem el a teljesen kinyújtott lábammal sem.
Igen, ételt és italt valóban nem vettem a gépen, hanem a saját elemózsiámat falatoztam és a felvitt italomat ittam. Ennyi. Hol van ez a "hátrány" arányban a százezres nagyságrendű árkülönbözettel?! Ja, hogy ők nem tartanak el évi százmilliós jövedelmű vezetőket és "holdudvart"? Az bizony lehetséges.

lariflari 2012.02.07. 21:28:34

@Monarch: Igazából arra szeretnélek rávezetni,hogy mindenfajta külföldről érkező nyomorgatás(bármi legyen is az),tulajdonképpen elsősorban nem kizárólag a magyarokkal való kicseszés,hanem amit sokan nem látnak át,az az,hogy a saját cégeikkel is kicsesznek,hatalmas piacot veszítenek saját maguk által, a saját maguk által generált megszorítások miatt.Már ha tudsz követni..

ZZ260 2012.02.07. 21:33:54

Az utóbbi egy évben vállalkozóként többször utaztam Európa legjobb légitársaságává kinevezett Turkish Airlines-al , valamint a világ legjobb légitársaságává kinevezett Qatar Airlines-al is. Ezenkívül rendszeresen utazom Ryanair , Wizzair , Easyjet , Germanwings járatokon. Véleményem szerint nincs érzékelhető minőségi és kényelmi különbség a fapados és a nem fapados járatok között .Mellékes a felszolgált étel - ital , melynek minősége szerencsés esetben egy átlagos olcsó étterem szintjét üti meg. Európai egy-két órás utakon felesleges , de szükség esetén a fapados gépen is pár Euróért megfizethető. Napi 20-30 eurós bérautóval Európában bárhol nagyszerűen megoldható az esetleges várostól távol eső reptér ( itt is sok kivétel van pl . Köln, Dublin , Stuttgart ..stb ) 10kg-os ingyenes kézipoggyász pár napos útra több,mint elég . Az úgynevezett "fapadosok" a repülőjegyek alacsonyan tartása miatt a legújabb , azaz a legalacsonyabb fogyasztású gépekkel repülnek . A fapadosok korán reggeli és késő esti időpontjai ( ez sem törvényszerű , csak meg kell nézni a menetrendeket ) kifejezetten megfelelnek az egynapos üzleti utak lebonyolítására . Az idő a fapadosoknak dolgozik. Meggyőződésem , hogy tíz éven belül a piac nagy részét ők fogják uralni .
Azonban szerintem is szükség van egy Nemzeti légitársaság létrehozására , hogy Magyarország/Budapest regionális szerepét megtartani valamint erősíteni tudjuk . Felesleges a fapadosokkal konkurálni London, Párizs, Brüsszel és más európai célpontokon , viszont fontos lenne megtartani és bővíteni a kelet európai , baltikumi , balkáni és más fontosabb kelet-európai városok felé induló járatokat. Akinek kidobni való pénze van az nyugodtan utazzon továbbra is Lufthansával , KLM-el vagy hasonlóval .

Bálna Úr 2012.02.07. 21:39:24

@ZZ260:
1. Nem mindenkinek többnapos ottlétet jelent az üzleti út.
2. Európa nem merül ki Párizsban, Londonban meg München-Memmingenben (és itt most az összes fapados célpontot felsorolhatnám). Hogy mást ne mondjak, KLM meg Lufthansa nélkül érdekes lenne egy bordeaux-i vagy hamburgi út.
3. A felszolgált étel-ital, a stewardess kinézete meg a repülőgépen az arcodba tolt reklámok mennyisége valóban mellékes.
4. Ha nem tudod hónapokra előre a menetrendedet, akkor a normál légitársaságok gyakran simán hozzák ugyanazt az árat, mint a fapadosok. És nem mindenki tudja hónapokra előre a menetrendjét.

trinidadi tini Dani 2012.02.07. 21:39:39

Azt én sem értem, hogy miért kellene kedvezményeket adni a Ryanairnek? Ha neki igen, a többinek miért nem?

Mirkó királyfi 2012.02.07. 21:41:22

@ninimimi: "Nos a valóságban fotelszerű ülések - "fapadok" ugye - fogadtak, az előttem lévő üléséig pedig annyi hely volt, hogy egyszerűen nem értem el a teljesen kinyújtott lábammal sem."

Mi vagy te, hobbit?

gyurma6 2012.02.07. 21:44:34

@lanyi: A tisztelt Váradi ur cége nem magyarországon adózik. A Malévnál kitanulta a szakmát, majd értékes szakembereket, és mégértékesebb szakmai iratokat elvitt ( finoman fogalmaztam) magával és alapitott egy légitárasaságot. A malév itt magyarországon fizette az adóját, nagyon komoly bevétel jutott igy az államnak.Minden ott dolgozo teljes béren bejelentve és ezután adozva. Nem ugy mint sok más himi- humi cégnél. Na ez hiányozni fog a költségvetésből is.
A piacot potló légitársaságok itt nem fognak adozni, s ha felvesznek valakit, azok sem biztos, hogy itt adóznak. Ráadásul tényleg csak az itt dolgozok 1/5 -e jut itt álláshz.

Boka1 2012.02.07. 21:47:05

@ZZ260:

Horvátországba se azért utaznak lasztminiték, mert van nemzeti utazási irodájuk, hanem van miért. Akkor leszünk központ, ha lesz vendéglátás, kultúra, tisztaság, közbiztonság.

ecover 2012.02.07. 21:50:56

Szánalmas az egész az írás és a hozzászólások is,mint az egész ország.

janadoc 2012.02.07. 21:52:58

Én sajnálom a Malév-ot, meg sajnálom azt a 120.000Ft-ot is amiért repjegyet vásároltam, és a mai állás szerint csak nyáron kapom vissza, de csak egy részét. Vehetek új jegyet egy másik légitársaságnál, vagy hagyhatom bukni az egy hetes Disneylandi kirándulást.

M. Péter 2012.02.07. 21:54:45

@Zabalint: Esetleg nagyobb flexibilitas kell, mint egy fapadosnal, mert esetleg elhuzodik a targyalas, vagy mar korabban befejezodik.

Ha hagyomanyos legitarsasaggal repulsz A-bol B-ben atszallva C-be, akkor a csomagodat atrakjak B-ben, a menetrendek ossze vannak hangolva, jo esetben kb. 1 ora van az erkezes es indulas kozott. Fapadosnal at kell venni a borondot, majd ujra feladni. Ha lekesed a csatlakozast, akkor egy hagyomanyos legitarsasag atrak a kovetkezo gepre, a fapadosnal meg vehetsz uj jegyet, mert az A-bol B-be meg a B-bol C-be szolo jegyek teljesen fuggetlenek.

ZZ260 2012.02.07. 21:57:19

Bálna Úr,

2. Ajánlom figyelmébe a Ryanair új direkt hamburgi járatát Budapestről .
Bordeaux megoldható szintén Ryanairrel egy átszállással bérautóval .

4. Attól , hogy a nem tervezhető hónapokra előre az út , a fapados még mindig általában olcsóbb esetleg egy áron van a hagyományos társaságokkal . Viszont nem kényelmetlenebb és nyereséges vállalkozás működteti , nem az adófizetők pénzéből repül .

Jó Repülést !

M. Péter 2012.02.07. 21:58:51

@Ann1294: Az atszallo is fizetnek repteri illeteket, esetleg meg vesznek is valamit, ezert is jobb nekunk, ha Ferihegyen szallnak at, mintha masutt.

ninimimi 2012.02.07. 22:01:55

@Mirkó királyfi:
Nem vagyo hobbit - tudomásom szerint -, erre utalhat többek közt, hogy 181 cm a magasságom. A felemelt lábammal természetesen elértem volna, de a szőnyegen tartott lábfej esetén nem, ezt fenntartom! Nyilván ügyesen helyezték el a foteleket.

Monarch (törölt) 2012.02.07. 22:07:48

@lariflari: Miért lenne nyomorgatás, ha a cég regionális központja Budapest helyett mondjuk Bécsben, Prágában, Varsóban, vagy éppen Bukarestben lesz? Netán Pozsonyban (mert valszeg még mindig kulturáltabban megközelíthető Bécsnek ez az elővárosa, mint Budapest)?

kela-bá 2012.02.07. 22:09:04

@Kivancsi: Kösz, hogy reagált.További szép estét !

Monarch (törölt) 2012.02.07. 22:09:55

@ninimimi: Már kábé egymillióan leírták, én is többször, hogy nyilván nem volt szükséged átszállásra, nem volt szükséged flexibilitásra, előre ismerted a menetrendedet hónapokkal, stb. stb.

gyurma6 2012.02.07. 22:12:52

@lanyi: A tisztelt Váradi úr cége nem magyarországon adózik A malévnál megtanulta a szakmát, és elvitte a jó szakembereket, és a még fontosabb szakmai iratokat , najd alapitott egy légitársaságot.De nem itt adózik, csak ide sír.Az idejövő legitársaságok sem itt fognak adózni. Ezzel szemben a malév nagy komoly összegű adót fizetett be minden évben ( s ezt befizette), valamint a dolgozoi is valósan bejelentett adózott fizatéssel dolgoztak, ellentétben a himi-humi cégekkel, akik még a saját cégjövedelem utáni adőjukat se fizették be.Sajnos az estleges légitársaságokhoz kerülö állomány is valószinűleg nem itt adózik majd.Az is igaz , hogy ez a dolgozok talán 1/ 5 - ének sikerül majd

histar007 2012.02.07. 22:17:55

Van sok igazság, meg sok tévesés is.
- A takarékkoság megint átmegy populizmusba, ezzel az erővel fel lehetne tenni a kérdést, hogy az állami vezetők miért röpködnek egyátalán, mikor lehet fapados busszal is menni.
- a keleti és balkáni slotok elég érékesek, mivel ilyen helyeken igen komoly bürokráciával kell megküzdni, nem adják oda egyszerűen, nem olyan, hogy valaki közli hogy akkor jönnék (ahogy a Ryanair csinálja). Viszont ott is élnek potenciális utasok, akik eddig a MALÉV-val juthattak nyugatra.
A OneWorld szövetségben az egyetlen társaság volt, akinek ilyen jó kapcsolatai voltak. További keleti célpontokkal tovább lehetett volna javulni.
- a fapad olcsóbb, mert kispórolnak belőle minden olyan szolgáltatást, amit természetesnek érzünk. Nem csak a kaja fizetős, hanem pl beszálló kártya nyomtatása, poggyász egyebek. A kieső repterekről ott a transzfer, ami idő és pénzigényes. A modell hasonlatos a régi Kodak fényképezőkhöz: olcsó kamera és drága film.

kisfiam te jol vagy? 2012.02.07. 22:18:37

teljesen igazad van most az egyszer bari.akarom mondani droli

Mirkó királyfi 2012.02.07. 22:19:32

@ninimimi: Érdekes, hogy mennyit számít ezek szerint 6 cm. Én ui. 187 cm vagyok, de azokon a fapadosokon, amiken én nem keveset utaztam eddig (Easyjet, Ryanair, Wizz, Jet2), kivétel nélkül 1-2 cm volt csak a térdem és az előttem levő széktámla között. Arról nem beszélve, hogy a "fotel" háttámlája csak kicsivel ért a hátam közepe fölé. A Malévnél kényelmes volt a lábtér, a BA-nál pedig akár ki is nyújthattam a lábamat, arról nem beszélve, hogy még a fejemet is hátradönthettem. Nem azt mondom, hogy nem lehet kibírni egy kétórás út alatt a szűk helyet, csak az én tapasztalataim merőben ellentmondanak az általad leírtaknak.
Nem lehet, hogy amikor te utaztál (gyanítom egyszer), akkor pont egy kijárat mellett ültél? Mert ott valóban kényelmesen el lehet férni.

kisfiam te jol vagy? 2012.02.07. 22:26:25

@histar007: ha ilyen fasza volt a malév,csak egy kérdés:hogy mehetett tonkre?szerintem ma 9 millio embert jobban érint hogy egy pénztemetovel kevesebb

ninimimi 2012.02.07. 22:29:21

@Mirkó királyfi:
Hú, 6 centiméter különbség, az rengeteget számít...

Nem kijárat mellett, hanem sorban volt a fotelem és nem egyszer utaztam ilyennel. A támlák alapszöge és az üléstámla lehetett a "trükk".

adt 2012.02.07. 22:32:56

Kár a Ryanair-t az egekig magasztalni, és pláne kár magát a fapadosokat is isteníteni!A fapadosok valóban arra valók, hogy az ember egy esetleges nyaraláskor olcsóbban eljuthasson A-ból B-be.(már ha megy egyáltalán olyan célpontra, ha csak a közelébe, akkor már az autóbérlést is belszámítva jóval drágább is lehet!)Ellenben valóban idióta időpontokban, és kevésbé frekventált repterekre mennek, így drágíthatja az utazást is.A Malévről meg annyit, hogy rettenetesen sok olcsó útja volt, aki időben foglalt jegyet, az majdnem fapados árakon tehette meg.(pl 28 ezerért elvitt akár Dublinba-ha előtte 2 hónappal legalább lefoglalta az ember- is,míg ugyanez az út nem sokkal olcsóbb, vagy egyáltalán nem egy fapadossal-Airlingus,Bécsi indulással.)És bizony nem kellett a 23 kg-os bőröndért plusz díjat fizetni,márpedig aki csak mondjuk 2-3 havonta jár haza, és kint dolgozik, vagy éppen átutazik akár a tengerentúlra, az nem fog fapadost választani,és plusz költséget fizetni a nagybőröndért.Európai viszonylatban ráadásul nagyon jó volt a kihasználtsága, 70% feletti, amivel sok nála jóval nagyobb társaság sem büszkélkedhetett.És bizony, az üzletembernek egyáltalán nem alternatíva a fapados, szóval ez az utazóközönség mindeképp elveszett!

Crear_alien 2012.02.07. 22:33:55

tudom, hogy a legitarsasagoknak az utas a legfontosabb beveteli forras, de a cargot ezentul ki fogja elvinni a malev eddigi relacioiba??? mert low cost legitarsasag nem viheti, mas direkt jarat keves van (CSA PRG, LOT WAW, Tarom BUH stb.), atrakassal sok ido... ergo szivas ez a kereskedelem szempontjabol is... :((

Crear_alien 2012.02.07. 22:37:24

@kisfiam te jol vagy?: az utobbi fel evben nyereseget termelt (volna), ha nincs meg az sok tartozasa, ami a korabbi "remek" ugyletek es vezetes hagyateka volt :( lehetett volna ezt esszel is csinalni, nem ilyen orult modon bezarni a boltot.

petimegmondja 2012.02.07. 22:42:18

@bigfater:

Azt is elmagyarázod, hogy nekem, mint adófizetőnek miért jó, hogy a ti fizetéseteket az általam fizetett adóból fizetik? Adófizetőként annyira tudom sajnálni, hogy a Malév nem dob ki az én pénzemből még három felesleges irodaházra Xmilliárd forintot...

Megjegyzem, hogy a német reptérüzemeltető sem pusziból akarta befektetni a pénzét az épületekbe, hanem arra számított, hogy a Malév az adóforintokból kapott támogatásból, majd búsásan megfizeti bérleti díjak formájában. Ha nem a Malév adóforintjaira bazírozott volna alapból, akkor építettné tovább, hiszen biztos lenne más bérlő akinek ki lehetne adni...

A családok eltartói, akiknek most veszélybe került a megélhetése, meg keressen olyan munkát, ahol nem a költségvetési hiány növeléséből adják a fizetést!

Perillustris 2012.02.07. 22:42:23

@passatempo: Ha csak ennyit kellett volna beleölni, az belefér.

ZZ260 2012.02.07. 22:48:31

@adt:

mosd 2999 Ft-ért repülhetsz Dublinba Budapestről ( Ryanair ) , plusz foglalási díj , plusz online check in ,plusz hitelkártya díj. Még mindig csak max a fele . A különbségen megihatsz egy jópár Guinesst , Jameson Whiskyt . Aki egy 20 kg-s bőröndöt is visz , még mindig marad neki pár korsó Guinessre .

A Malévnek annyi. Nem kell sírni , keseregni , hogy olcsóbban tudsz ezután kijutni .

gombperec hídlakó 2012.02.07. 22:53:12

Egy, évente több tízmilliárd veszteséggel üzemelő cégnek buknia kell. Hogy néhány nagymenő most majd "fapadossal" kénytelen utazni, azt meg leszarom. Kibírják valahogy. Ha nem, akkor majd mennek kocsival. Ennyi.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2012.02.07. 22:54:03

@poszt: "Ez nem egy klasszikus bejegyzés lesz"

De, az lett, klasszikus nivo.blog-os bejegyzés.

Néha arra gondolok, hogy ezt a blogot Gréczy írja, amikor nagyon a humoránál van.

petimegmondja 2012.02.07. 22:54:36

@gyurma6:

A Malév 2007 és 2010 között cca. 100 Milliárd állami pénzt nyelt el. Ez éve 30 Milliárd.

Tekintve, hogy veszteséges volt, osztalékot, nyereségadót nem fizetett.

A dolgozók után fizetett adó meg tuti meg sem közelítette a a fenti összeget.

golyós · http://indafoto.hu/bowlingcamps 2012.02.07. 22:55:46

@lanyi: Igen. Váradi úr azért nem kellett a Malévnak, mert nem szeretett volna semmirekellő politikusokat az igazgatótanácsban. Meg nem szerette volna, ha politikusok mondják meg neki, hogy kivel milyen szerződést kössön.

Monarch (törölt) 2012.02.07. 23:03:37

@petimegmondja: A teljesség igénye nélkül.

A dolgozók adója.

A beszállítók dolgozóinak adója.

A beszállítók adója.

A kerozin jövedéki adója.

A kerozint finomító MOL adója.

A MOL dolgozóinak adója.

A MOL, a beszállítók, a dolgozók, stb. által elköltött pénz multiplikálódása, pl. azután is áfát fizettek, ott is volt fizetés, annak adója, és még azt a pénzt is elköltötték, stb.

Az átszálló utasok repülőtéri illetéke.

A repülőtér egyéb bevételei a Malévtól.

Ezek adóvonzata.

Igaziból nem vagyok róla meggyőződve, hogy évi 30 milliárdot ne termelt volna ki ilyen-olyan csatornán közvetlenül az állambácsi számára. Majdnem biztos, hogy még jóval többet is.

És akkor nem beszéltünk az indirekt haszonról, pl. hogy kora reggeli indulású és késő esti érkezésű járatok voltak, hogy elérhetőségeket biztosított a Balkánra és Közép-Európába.

Az ország mostantól végképp nem lehet igazi regionális központ.

Kata78 2012.02.07. 23:13:33

Droli, értelek én, valahol, de pl a Dublinból ÉJFÉLRE Pestre érő gép kit fog kiszolgálni, amikor akkor már se BKV, az autó kölcsönző cégek ESTE 8kor bezárnak Ferihegyen (2 hónapja tapasztaltam)... szóval király, hogy lesz gép, csak kinek is?

Közbiztonság Szilárd 2012.02.07. 23:16:38

@ninimimi:
Hát koma, ideje, hogy valaki nyíltan megmondja neked: megolondultál.

Menj elmeorvoshoz.

(Pár éve volt az Index fórumain egy másik idióta, aki a Malév név megváltoztatásáért vergődött, mondván, hogy a mal- előtag a latin nyelvekben azt jelenti: rossz.
Hátha mellé kerülsz az elmeosztályon, legalább meglesz a szellemi színvonal.)

Közbiztonság Szilárd 2012.02.07. 23:18:16

Monarch 2012.02.07. 23:03:37:
A cateringet és annak beszállítóit (élelmiszertermelők) se hagyd ki, az sem volt kis pénz.

Közbiztonság Szilárd 2012.02.07. 23:24:15

@ZZ260:
@gombperec hídlakó:

Remekül látjátok a lényeget...
Melyik idiótaképzőről kerültetek ki jeles eredménnyel?

batez 2012.02.07. 23:27:07

szégyellem magam, hogy ezt egyáltaán végigolvastam....

ninimimi 2012.02.07. 23:32:07

@Közbiztonság Szilárd: AZ a szellemi színvonal már itt is megjelent, ahogyan a szövegedből látszik...
Remélem, találsz hozzád hasonló szellemi szintű mocskolódót, mert én mentem! Pá!

Közbiztonság Szilárd 2012.02.07. 23:35:28

@Mirkó királyfi:
A székek ugyanazok, csak kb. 2,5 centinként lehet állítani az egymástól való távolságukat. Ha egyszer lenézel a padlóra is, látni fogod ott a széksínt.

@kela-bá:
Ha bármi nemzeti, abban én nem szeretnék részt venni, az ugyanis általában nem jelent jót.
Kb. az a baromcsorda-vonulat, ami miatt Ferihegyből Liszt Feri lett, és kirúgtak mindenkit az állásából, ki megmondta a smittpaliknak (aki ez esetben orbánviktor), hogy a magyar nyelv ismeretében ez miért nem jó.

Közbiztonság Szilárd 2012.02.07. 23:36:43

@ninimimi:
Igen, veled megjelent.

Más bolond nem nagyon volt itt.

villamos alóli kacaj 2012.02.07. 23:37:33

Majd a magyar középosztály az egykulcsos adóból fakadó többlet dohányából összegründolja az új nemzeti repülőegyletet.
Központi reptere: Puskás Akadémia Airport.

ZZ260 2012.02.07. 23:49:16

@Közbiztonság Szilárd:

ilyen "értelmiségi" hozzászólások miatt én is mentem , PÁ !

mojoking77 2012.02.07. 23:55:05

Huha, nagy a baj.. Bocsass meg, de biztos, hogy okosnak kell tunnod egy olyan temaban, amirol lathatoan semmi kozod nincs? A Malevnak a jelenlegi modon valoban nem volt tul sok eselye a hosszutavu eletbenmaradsra,ez teny, de kis odafigyelessel, es a valodi segito szandekkal gond nelkul megujithato lett volna. Ehelyett okosan bedontottek, mert ez igy az egyszerubb mindenkinek. Marmint mindazoknak, akik eddig csak a ppenzt szedtek ki belole.
A fapadosokrol pedig:
-majd rajossz, (rajonnel, ha hasznalnad), hogy gyakorlatilag par szazalak differencia van az arakban, cserbe mondjuk nincs sajat helyed, hanem megy a tolakodas, hogy ki hova ulljon, 4-5 Eurot kell fizetni egy uditoert, borondonkent kulon kulon meg 5-10 000 Ft-ot is kepesek elkerni, altalaban a kissebb repterekre erkeznek, nincs benne semmilyen biztositas, ja igen, es ha surgosen kell, akkor szinte biztos, hogy dragabba "normal"-nal. Ja igen, es ezzel elszallt az esely, hogy esetleg valaha jo lesz, es Magyarorszagra hoz hasznot. Nem baj, igy a jo, ez kell nekunk ugye. Te pedig orulj, hisz neked ez kellett, hogy vegre tobb fapados induljon Budapestrol.
Olcsojanos(ne)...

petimegmondja 2012.02.07. 23:55:06

@Monarch:

"A dolgozók adója.
A beszállítók dolgozóinak adója."

Ha vastagon számolunk 1.5Mrd.

"A beszállítók adója."

Melyik nem hozta ki magát veszteségesre és mennyi adót fizettek? 100M? Csepp a tengerben.

"A kerozin jövedéki adója.
A kerozint finomító MOL adója.
A MOL dolgozóinak adója."

A Malév helyett repülő gépekbe is kell kerozin. Ez nem veszett el.

"A MOL, a beszállítók, a dolgozók, stb. által elköltött pénz multiplikálódása, pl. azután is áfát fizettek, ott is volt fizetés, annak adója, és még azt a pénzt is elköltötték, stb."

Ezután is meg fognak élni valamiből, és ugyan úgy fognak költeni, legfeljebb nem az adónkból kapják azt a pénzt, hogy egy töredékét visszategyék a kincstár másik zsebébe.

"Az átszálló utasok repülőtéri illetéke.
A repülőtér egyéb bevételei a Malévtól.
Ezek adóvonzata."

Tekintve, hogy ezt nagyjából mi fizettük dotáció formájában, ezzel simán kijövünk nullszaldóra...

"Az ország mostantól végképp nem lehet igazi regionális központ."

Eddig se volt és nem emiatt nem lesz még jódarabig.

Kepan 2012.02.07. 23:57:21

Túlzásba ne essünk, a Malév járatait semmiképp nem mondanám prémiumnak. Ha csak az nem prémium, hogy magyarul beszéltek a fedélzeten...
Ennek ellenére sajnálom a megszűnését, remélem az alkalmazottak nem sokáig lesznek munka nélkül.

petimegmondja 2012.02.08. 00:03:43

@mojoking77:

"A Malevnak a jelenlegi modon valoban nem volt tul sok eselye a hosszutavu eletbenmaradsra,ez teny, de kis odafigyelessel, es a valodi segito szandekkal gond nelkul megujithato lett volna."

Te, és a 100+ Mrd-ot miből fizette volna vissza?

Pont azért kellett bedönteni, mert 3000+ dolgozó szajkózta, hogy meg lehet menteni fizetéscsökkentés nélkül, létszámracionalizálás nélkül, járatracionalizálás nélkül, radikális költségcsökkentés nélkül, a szociális foglalkoztató megszüntetése nélkül is.

bean 2012.02.08. 00:20:18

Na. Kezdjük ott, hogy vancouveri lakos vagyok, bátyám és tündéri pici gyerekei kötnek Magyarországhoz. Annyit repülök, hogy az borzasztó, ilyen konferencia, olyan ügyfél. Tapasztalatok: a minden low cost carrier nagyapja, a Southwest az egyik legjobb légitársaság mert tőrődnek az emberrel. Ellentmondásnak hangzik de nem az. Ja, és két csomag ingyen van. Mindez olcsón. (A United meg a Continental szerintem azért egyesült mert teljesen egyetértenek hogy az ügyfél le van szarva, dögölhet éhen-szomjan, kit érdekel. Van néhány meredek sztorim...)

Európában az easyJet az ami mindent visz. Meg a Norwegian! Ezek normálisak. A Ryanair-rel nem vagyok hajlandó repülni. A Wizz Air valahogy soha nem oda vagy akkor megy amikor én szeretném. A Malév, amíg volt, soha épkézláb konkurrenciát az easyJetnek nem jelentett.

Pár év és Európában megmarad a British (mert az minőség és qrvanagy), a Lufthansa, az easyJet meg a Ryanair. A Spanair meg a MALÉV éppenséggel 2012 telén dőltek be. A többi majd fog, és hamar.

telkoe 2012.02.08. 00:44:58

Eleg sokat jartam a Malevval (evek ota arany torzsutas kartyam volt) szerintem nem volt rossz a kiszolgalas. Mivel nem szerettek gepet kulf hagyni, nagyon jo volt a menetrend a reggel megyek - este jovok munkahoz.

A posztironak sikerult megfogni a dolgot a filleres bakancsosturista nezopontjabol.

fourgee 2012.02.08. 01:16:55

"Röviden összefoglalva: kimegy pár “környéki”, kocsival is könnyen elérhető járat (Zágráb, Kolozsvár, Belgrád, stb.), cserében pedig megkapjuk ... a lengyel Krakkót (aminek szintén nagyon ideje volt!).

Krakkó-Budapest 394 kilométer, Budapest-Belgrád 376 kilométer. Bár Belgrádot és Krakkót is leszarom magasról (Belgrádban nem voltam soha, Krakkóba meg 1x vissza akarok menni, meg vannak ott ismerősök, akiket meglátogatnék, de azt autóval fogom megtenni), de tényleg igazad van, Krakkó 18 kilométerrel van távolabb mint Belgrád, az tényleg egy ésszerűbb célpont repülővel :D :D :D

fourgee 2012.02.08. 01:21:20

(Egyébként egy Wizzair gép épp most megy Belgrádba. Leültem egy tányér kajával a gép elé olvasgatni a híreket, akkor szállt fel, Kecskemét és Soltvadkert között érte el az utazómagasságot, az országhatárnál meg már meg is kezdte a süllyedést, most Újvidék felett van 2800 méteren, és a kajámnak még mindig nem jutottam a végére.)

Bálna Úr 2012.02.08. 01:24:07

@ZZ260:
Ez csak két példa volt a hasamra ütve. Elég sokszor fordul elő, hogy ha Európán belül utazom, csak indulás előtt egy-két-három héttel tudom meg, hogy hova megyek. Hidd el, tapasztalatból mondom, hogy ennyivel előtte az esetek kb. háromnegyedében jobban járok a nemfapados megoldással. Egyrészt azért, mert a fapados az indulás előtt már drágul, másrészt a közhelyes reptéri transzfer ugye, harmadrészt - és ez a fő érvem - botrányos menetrendjei vannak. Ha mondjuk szombattól hétfőig kell tartózkodnom valahol, akkor az nem buli, hogy pénteken odautazom, szerda reggel meg vissza, 3 éjszakai szállásköltséget pluszban otthagyva ezzel.

Én egyébként nem írtam soha kényelmi szempontokat, és hidd el, négy európai fapados szolgáltatót kipróbálva, nincsenek fenntartásaim a becsekkolás-repülés "fapados" voltával kapcsolatban. (Lévén hogy valóban nincs igazán különbség.) Ha teszem azt áprilisban Szófiába kellene mennem, tudom, hova kell kattintani. :)

Tomisz 2012.02.08. 02:06:38

Őszintén szólva lehet fájna egy időre de a BKV és a MÁV is pontosan ezt kellene csinálni.
Egyszerűen annyira a gyökerekig mélyen szar az egész hogy nincs más mód ezeknek a megtisztítására.

És a legjobb lenne, ha utána "piaci" alapon indulna újra olyan járatokkal és menetrendel amire igény van és fenntartható.

rkb9y5 2012.02.08. 02:40:01

Elkezdtem olvasni, mert erdekel a tema. Sok erdekeset lehet olvasni a Malev csod kapcsan, rengeteg jo gondolatot is. De ebben a posztban annyira irritaloan sok a pontatlansag es - mondjuk ki - hulyeseg, hogy felenel abba is hagytam. Mitol "nivo" ez a blog? Ebbol a posztbol nem derul ki,es fajdalom, en mar sosem fogok rajonni, mert megegyszer ide nem kattintok.
Lehet sajnalni es nem sajnalni a csodot, mindket oldalrol rengeteg ertelmes gondolatot megfogalmaztak az utobbi napokban. Ez itt viszont egy szar, semmi hasznalhato mondandoval, semmi olyasmi, ami elgondolkodtatna az embert. Ha ez minden, amire futja, akkor eleg citromailezni az ilyen szosszeneteket a haveroknak. Ehhez kar a tarhely.

karnak 2012.02.08. 04:52:11

@Tomisz: ok es akkor az a napi x millio ember aki kozlekedik, mit csinaljon, es mennyi szamitast vegeztel arra vonatkozoan hogy budapest leallasa (mert ha csak az alkalmazottak fele nem jut be akkor a tobbi minek) mennyivel kerul tobbe mint a dotacio?
Es hogy tisztul meg, ki vesz x ezer buszt, az orangeways, aki igy is kenopenzekkel jut volan melokhoz es mar eleve rohadt ahogy mukodik?

Par dolog biztosnak latszik;
Nem ertesz a kozlekedeshez
Nem vagy budapesti nem latsz tomegkozlekedest nagy volumenben
Nem ertesz a kozgazdasaghoz
Szeretsz nagyot mondani valamiert:)

karnak 2012.02.08. 04:55:39

Hat ez tenyleg szegyen , ez a poszt, asszem talan a harmadik amit elolvasok ezen a blogon... Es mindegyik hozza a szinvonalat ezek szerint.

Jo ilyen targyi tevedesektol mentes, sok szempontot figyelembe vevo, alapos es jol atgondolt, szinte brillians irast olvasni.

Pamuk 2012.02.08. 07:32:59

Nagyon színvonalas írás, pontosan körbejárja a malév dolgait!

Ajánlom mindenkinek, aki a repülésről a mai magyar sajtó alapján formál véleményt, és vagy nem repül, vagy úgy gondolja, a malévon túl nincsen élet.

Monarch (törölt) 2012.02.08. 08:12:15

@petimegmondja: A bérköltség töredéket tett ki a Malév költségstruktúrájában. Más légitársaságokhoz képest különösen.

@Kepan: Azért prémium, mert pl. csatlakozás esetén késésért felelősséget vállalnak, internetes jegykeresők megtalálják, stb.

fourgee 2012.02.08. 08:17:32

@Tomisz: "És a legjobb lenne, ha utána "piaci" alapon indulna újra olyan járatokkal és menetrendel amire igény van és fenntartható."

A tömegközlekedés állítólag egész Európában állami támogatással megy mert nem tud piaci alapon működni. Csak míg más országokban mindenki beletette a pénzt, addig nálunk senki, helyette kölcsönökből finanszírozták az elmúlt hosszú években, amik most jártak le. Továbbra sem akar senki sem befizetni, a kölcsönöket meg vissza kellene fizetni.

samot 2012.02.08. 08:23:50

@Dr. Quadrille Lobster:
Ne Orbànozz te ostoba!Inkàbb maradj a tényeknél!
Velem történt a Ferihegyen:Budapest-Zürich
jegy kellett.
Malév àr:120 ezer.
Swissair 80ezer.
Ez a kiindulàsi pont te barom nem az Orbàn!

gyongyi70 2012.02.08. 09:05:58

Boldogok a tudatlanok...
1, az általad lrsajnált célpontok, lehet, hogy nem nyaralási álomhelyek, de számos magyar és magyarországi multicég budapesti központról irányította a balkáni üzleteit, éppen azért, mert innen gyorsan megközelíthető volt.
2, a fapadosok üzleti utakra nem jelentek alternatívát, mert magára valamit adó cég policy-je tiltja, hogy azt használják. Nem kivagyiságból, csak épp késés, járattörlés esetén nem ülhet fel a dolgozó másik járatra, nem jut haza, oda, ami többe kerülhet, mint egy "rendes" repjegy a cégnek.
3, a fapadosok nem fogják megoldani a 2-es terminál finanszírozását, mert ők ferihegy 1-ről szeretnének repülni, olcsón. Ott meg nincs elég kapacitás erre. Ezért a meghirdetett kapacitásbővítésnek jó, ha 20%-a megvalósul. Reménykedhetünk benne, hogy a nagy légitársaságok sűrítik járataikat, de az, hogy nem bp-i telephekyűek szintén rossz üzleti szempontból, mert nem innen szállnak fel 7 és 8 között, hanem "otthonról", nem ide szállnak vissza este 5 és 7 közöt, hanem "haza", ezért Bp-ről üzleti útra szállásköltséget, munkaidőkiesést jelent. Sebaj, még kevesebb cég jön ide, majd mennek Prágába.
44, Szintén senki sem fogja pótolni a tranzitutasokat, akik nyugatról repültek a balkánra, iott szálltak át, vagy a balkánról mentek nyugat felé. Ez kb. 30%-os utasforgalomkiesést okoz.

hurrá, hurrá, hurrá!

zséroskenyér 2012.02.08. 09:40:52

www.airportal.hu/spotter-forum/viewtopic.php?f=32&t=6625

tessek, semmi szukseg malevra, balkani jaratokra - repul a fapados heti ketszer malagaba, az kell a parasztnak!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.08. 09:41:21

@Dr. Quadrille Lobster:
"Mert csak improvizáltak."
Én is erre gondolok. Pedig még lett volna pár hónap a tiltott támogatás visszafizetéséig.

"Biztos vagyok benne, h hirtelen felindulás vagy durcés-kurucos kirohanás volt"

Szerintem meg csak felülről várták a megoldást, mert annyira kézi vezérelt mindenki, hogy nem szeretne hibázni. Mivel nem jött meg az ukáz toporogtak egy kicsit a hidegben, majd hazamentek. :(

Sötétmancs 2012.02.08. 09:42:30

@gono: A második hozzászólásod kb komolytalanná tett.

Móg 2012.02.08. 09:49:30

Droli kedves
tehát szerinted a MALÉV csődjével eljött
Magyarországra a repülési kánaán,és
lisztferihegy lesz a világ repülési
központja,mivel végre megszabadult a
Malévtól.
Ettől kezdve minden légitársaság innen
indul és itt landol.
Egyébbként ezek mind hülyék is egyben,mert
működőképes légitársaságot üzemeltetnek.
PEDIG MEGTANULHATNÁK ORBÁN ÉS JOBBKEZE
TANKÖNYVEKBE NEM SZEREPLŐ GAZDASÁGI TÉZISEIBŐL HOGY EGY ÁLLAMI VÁLLALAT AMELY NEM TEJEL A KÖZELIEKNEK A LEGTÖBB
HASZNOT ÖT PERC ALATT BEZÁRVA HOZZA AZÁLLAMNAK
MÁS CSŐDBEMENT LÉGITÁRSASÁGOK UGY SZOKTÁK HOGY MEGALAPITJÁK AZ UJAT ÉS
AZTÁN BEJELENTIK A RÉGI CSŐDJÉT
EZEK A HÜLYÉK
TE MEG VAGY AZ OKOS

gyongyi70 2012.02.08. 09:51:22

@TrueY: azt hitték, a malév bedöntése olyan, mint egy építőipari cégé... minden adósság törölve

csak sajna ez nem így van, mivel állami tulajdon, az állam felel:

fel kell újítani a lízingelt gépeket
ki kell fizetni a fennálló adósságokat
kártérítést kell fizetni a volt orosz tulajnak
meg az utasoknak

ja, és majd jön a reptértől is a számla

lesz ez cirka 700 milliárd mínusz, ha nem több

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.08. 09:55:36

@gyongyi70: Kösz!

Szerintem azért jogászok, hogy megoldják! :) Azt hiszem, hogy a 3-400 mrd-s tiltott támogatás miatt volt az egész. De akkor sem értem, hogy a teherszállítást, ami amúgy nyereséges, miért kellett csődben hagyni?

Gazsi bácsi lótetű 2012.02.08. 09:56:33

@samot: a jegy aktuális ára nagyban függ az adott járat pillanatnyi foglaltságától. Adott járatra lehet, hogy a Malév már eladta a jegyek nagy részét, és megtehette, hogy az utolsó pillanatban utazni akaró üzletemberekre alapozva drága jegyárat állítson be. Minden légitársaság ezt csinálja, még a fapadosok is....

Col.Maybourne 2012.02.08. 09:58:59

Posztolo repulogepet meg csak kepen latott es valoszinuleg hallott olyanrol aki repult is mar. Kivanom neki, hogy soha ne repuljen semmi massal csak fapadossal. Hozzaertesbol meg csak nem is elegtelen, hanem nulla.
Utazgasson o Bivalybasznad alsorol hajnali 2-kor busszal 100km-t a varosba. Ruppotlan bakancsos turista. Bahh

Tarkin kormányzó 2012.02.08. 10:04:27

sok mindenben téved a kedves posztoló, de legalább elégedett lehet magával, hogy ennyire okos volt. én meg pilótaként inkább azt mondom, hogy a Wizz csak kapitányokat akar átvenni, a Ryanair-hez senki nem fog menni, aki nem akar éhenhalni. Akármelyik itt ajnározott cég is fog ide települni vagy fellendülni, nem ide fog adózni. Bukjuk a szakembergárdát, hiszen aki megteheti, az az Emirates-hez vagy a Katar-hoz fog elspriccelni és megint csak nem ide fog adózni. mi marad meg? az adósság, a gépek további költségei, a ruszki az 5%-al, a kisöpört alkatrészbázis, meg a BA kártérítési igénye. kedves posztoló, lássuk a tapsikolói kezecskéidet, ez tényleg nagyon fasza!

Neszójábéé 2012.02.08. 10:06:01

@ninimimi:
Jól látsz a pályán..HM és a hasonlók:-))
leülhetsz 5*

Gazsi bácsi lótetű 2012.02.08. 10:10:51

Elég szűk látókörű írás.
Alapvetően igaz dolgokat tartalmaz, de sok tény hiányzik a teljes körű képhez.
Alapvető hiba a fapadost a hagyományos légitársasággal keverni. Az egyszeri utasnak nyilván mindegy, de igen nagy a különbség.
Arról nem beszélve, hogy a fapadosok kifejezetten csak point to point forgalmat bonyolítanak, a hagyományos légitársaságok jelentős bevételt érnek el az átszálló utasok révén.

Kéretik nem elfelejteni, mennyi adóbevételt generált akár a saját befizetései után, akár az általa vásárolt szolgáltatások révén. Arról nem beszélve, hogy a reptér által kiszámlázott reptéri költségek árszínvonala enyhén szólva nem tükrözte a nyújtott minőséget. Mivel monopolhelyzetben volt és van, így igen pofátlan árat tud meghatározni. Így számlázott A+ árkategóriát a reptéren egy fabarakkért... Tehát a sikeresen privatizált reptér bevétele nagyban a Malév által fizetett díjak miatt lett ilyen magas.

Felelőssége a mindenkor kormányoknak az elmúlt 30 évben, hogy nem tőkésítette fel a Malévet, hogy elérhesse a versenyképes szintet. Sokan megtették, persze ez sem garancia a sikerre, így sem nyereségesek, ld. Austrian Airlines.

De kéretik nem elfelejteni, az elmúlt hónapokban NYERESÉGESEN üzemelt, a csőd az elmúlt években felhalmozott, kezelhetetlen méretű adósság volt.

Jelenleg senki nem tudja megsaccolni, hány milliárd az adóbevétel csökkenése a csőd miatt...

RealNick 2012.02.08. 10:14:41

Az érvek komolyságát tekintve talán a Hírcsárdán lenne ennek a helye.

Aki azt nem érti, hogy mi a gazdasági különbség pár turistadesztináció és az üzleti életben kulcsfontosságú közép-európai célpontok, illetve a fontos nyugati csomópontok felé történő járatcsökkenések között, azt nem lehet komolyan venni. És legfőképpen egy ilyen blogbejegyzésnek semmi keresnivalója az index főoldalán.

samot 2012.02.08. 10:15:10

@Gazsi bácsi lótetű: Az mind nem érdekel,mint fogyasztot!A lényeg,hogy mit kell fizetni!Na ez nagyon NEM MINDEGY csupa nagybetüvel!Egyébként a reggeli telefonomra azt közölték,hogy van elég helyük és azért nem kell kimennem a reptérre dé-lött,hogy a jegyet kifizessem!
Persze késö délutànra màr "elfelejtették"
a reggeli telefonbeszélgetést!Ennyit a Malévrol!

Tomisz 2012.02.08. 10:26:21

@karnak: Tévedsz, mert pesti vagyok.

Nem azt mondtam azonnal, hanem egy szervezettebb csőd formájában.

Most is vannak vonalak amit a BKV alvállalkoztat. Meg lehetne oldani hogy a fontosabb vonalak üzemeltetve legyenek, csak ügye ezért tenni is kéne gondolkodni meg cselekedni.

De ha szerinted ezt meg lehet oldni most ahogy van akkor jó álmodozást... sosem fog kikerülni a csődből csak egyre szarabb lesz és már azért nem fogsz eljutni A-ból B-be mert nem lesz mivel mert lerohad.

Ez igenis meg lehetne csinálni egy újraszerveződő céggel apránként. Az üzleti világban egyáltalán nem ismeretlen az a módszer hogy új céget alapítanak és átvesznek feladatokat apránként, kiteszik egy másik cégbe ami életképes a többit meg bezárják.

Erről ennyit.

nigara 2012.02.08. 10:28:10

Nem olvastam végig az összes kommentet, mert így is felment a vérnyomásom a fapadosok mellett kampányolóktól...
Kiemelném ebből is a Ryanairt, akire annyira várnak itt többen! Kétszer utaztam velük, de soha többet! amikor a júniusi melegben 40 percet kell állni(!) a tömött buszban, ami elvinne a repülőig??? és a koszos, kényelmetlen, stb repülő, idióta időpontokban indulás, stb-ről nem beszélve.

Tomisz 2012.02.08. 10:29:10

@fourgee: Igazad van azért tettem idézőjelbe a piacit...

A piaci alapot az igényekre igazításban és a racionális működésben értem, nem a finanszírozásban. A finanszírozás ebből a szempontból másodlagos. Tök mindegy az adódból, vagy a direkt befizetésedből van fenntartva, egyik zseb másik.
De most így felesleges önteni bele a pénzt... csak elvész mint a malévba is pumpált 100 milliárdok. A csőd attól még ott lesz max később, vagy magától lerohad.

2012.02.08. 10:43:05

"én nem siratom a Malévot, inkább örülök neki, mert úgy tűnik, olyan célállomásokat kapunk, és olyan árakon, melyek végre elterjeszthetik a légi közlekedést az átlagemberek körében"

Masszív önzés! Annyit kritizáltál, és fejtegettél itt a malév, és az ország tönkretételéről, hogy közben elfelejtetted magadat megemlíteni, mint az ország tönkremenetelének egyik alappillérét: Az önző magyar állampolgárt. Aki csak azt nézi, neki miből mennyi haszna van, és az sem számít, ha ezért egy -mégha rosszul is működő- dicső múltra visszatekintő nemzeti szimbólumot kell érte beáldozni. Persze értjük a nemes célokat, kishazánkban most a legfontosabb dolog, hogy az átlagprosztó, -aki a hiteleket nyőgi, kajára se fussa, és azt sem tudja mi van a szomszéd megyében- eljusson végre görögországba, spanyolországba. Sikerült megfogni a lényeget. Én siratom a malévot. Nem a rosszul működő bürokratikus légitársaságot, hanem azt, hogy Magyarország amúgy is halálos beteg testéből megint kitéptek egy létfontosságú szervet, gazdasági értelemben pedig ismét elvesztettünk egy belföldi piacot. Dehát hogyan is értheti ezt meg egy materialista önző figura, aki ebben megint csak a saját hasznát látja?

ako-ako 2012.02.08. 10:47:36

En pl. a pici agyammal azt em tudom felfogni, hogy a Malev megszüntette a müncheni jaratat, mivel hogy nem volt kihasznalva, de ilyen premium desztinaciokat, mint Jekatyerinburg, Tirana meg Szkopje, fenntartott (ha valameyikben tevednek, mert online ugye mar nem tudom ellenörizni, be lehet helyettesiteni mas lüktetö metropolisszal).

Münchenben hivatalosan kb. 7.000, nem hivatalosan es a környeket is beleszamitva több 10.000 magyar el, dolgozik, nem is szolva a nemetekröl, akik szivesen utaznak Budapestre az orszag egyre romlo hire ellenere is.

dr. pretender 2012.02.08. 10:49:15

@Bálna Úr: kb másfél éve Londonba foglaltam jegyet három héttel az utazás előtt, Malév, 40-ből kijött oda-vissza.

gyongyi70 2012.02.08. 10:57:58

@ako-ako: én jártam ki dolgozni Skopjeba. Mindig tele volt a gép, mert ode kevés társaság repült, az utasok többsége tranzit utas volt, aki nyugat-európai városokból repült oda üzleti ügyben.

samot 2012.02.08. 10:59:34

@ZZ260: Remélem orvoshoz mentél!

ako-ako 2012.02.08. 11:05:56

@gyongyi70: Ezt nem tudtam :)
de pl. MUC-BUD viszonylatban csak a Malev es a Lufthansa repült 2008 elött, azota egyeduralkodo a Lufthansa.
A helyzetet most a Ryanair javitja annyiban, hogy olcson repül a varostol 100 km-re levö Memmingenbe, igy valamennyire versenyre kenyszeriti a Lufthansat. Biztos ki lesz hasznalva meg ugy is, hogy del körül repülnek es a transzfer is elegge maceras.

2012.02.08. 11:07:28

@ninimimi: Rendszeresen utazok Wizzair-rel. Az extra lábhely külön fizetés ellenében érhető el! A haverom úgy aludt el a gépen, hogy a feje az előző ülés támlájának volt döntve! Nem láb, hanem comb hosszúságú az ülések közti távolság! Tehát vagy combhosszról beszéltél, vagy hiányzik az alsó lábszárad.
Nem, a fapados nem a kényelemről szól. De 2-3 órát ki lehet bírni. A buszok sem kényelmesebbek, sőt.

ComLo 2012.02.08. 11:07:38

@Ann1294: Amit írtál azzal elég sok ponton tudnék vitatkozni de előttem a kommentelők 99%-a megtette. Csak egy valamit jegyeznék meg:
A világ legszemetebb dolga utazásra narancsot magaddal vinni. Ahogy elkezded pucolni, a héjból a brutálisan intenzív illatanyagok, szanaszét fröcskölnek a zárt légtérben, és pillanatok alatt, az autó, a busz, a vonat, vagy repülő minden utasa azt fogja érezni. Ez egyrészt aki nem szereti azt zavarhatja, de nagyobb gond, hogy aki nem hozott magával narancsot vagy esetleg inni (ami repülőn ugye nem megoldható) az kellemetlenül fog utazni. Ezt mint nagyon tapasztalt utazó mondom, ha nem akarsz bunkónak tünni és úgy leszállni egy közlekedési eszközről hogy az utasok 95%-a villámló tekintettel néz, akkor inkább válasz más gyümölcsöt.

ako-ako 2012.02.08. 11:14:09

@ComLo: a narancs meg hagyjan (szigoruan nem politikai ertelemben :) ), de egy jo kis magyaros fasirtos szenvics, vagy egy alföldi fokhagymas kobasz, na azok odaba*nak erösen zart legterben!

gyongyi70 2012.02.08. 11:16:44

@ako-ako: biztos, túristáknak, aki otthonról repül haza, jó megoldás a fapados

de ha munkaügyben vagy, és a munkaidőd is drága (pl. egy mérnöki nap díja 100-200 ezer ft), akkor nagyon nem mindegy, hogy reggel mész, este jössz, vagy bolyongsz egyet az országban, esetleg ott kell aludnod, elhúzódó meeting miatt lekésed a gépet, akkor nem mehetsz el a következővel, hanem buktad stb. stb.

sajnos-nem-sajnos Magyarországon a repülővel utazók 60-70%-a nem magánügyben utazik, mert a magyarok jó fele belföldön sem volt nyaralni évek óta. Én is 2002-ben voltam utoljóra magánügyben repülővel valahol (az sem üdülés volt, hanem családi ügyek..), viszont sokat kell mennem munkaügyben.

Mad Mind 2012.02.08. 11:30:01

@ninimimi:
Miért nem fapados? Minimál hely, én 180 centi vagyok és két órán át nyomta a térdem az előttem lévő szék. Nem kapsz szolgáltatást, cserébe nem sokkal olcsóbb mint egy rendes légitársaság. Mivel az elméleti olcsóság, csak hónapokkal az utazás előtt igaz. A legtöbb konferenciát, meg nem tudod hónapokkal előre, tárgyalásokat meg végképp nem tudod ennyire előre.
Gondolom gőzöd sincs mi az amiről írsz.

Glenmorangie99 2012.02.08. 11:39:59

Azt kene megerteni:
A fapados annak valo akinek tobb ideje van mint penze. (Van ideje vacakolni az atszallasok egyeztetesevel, elcseszni egy napot a nyaralasabol azzal hogy ejfelre erkezik meg stb)es max 2-3 alkalommal repul evente.

Akinek tobb a penze mint az ideje, vagy rendszeresen repul munkaugyben, evente min 30-40 alkalommal (nem csak a szemetkapitalistagazdagok en is egyszeru alkalmazott vagyok) nem igazan dijazza hogy egy nappal tobbet kell tavol legyen minden alkalommal a csaladjatol a fapados menetrend miatt, vagy ossze-vissza kell bumlizzon a mucsarocsogei repterekrol.

ako-ako 2012.02.08. 11:46:31

@gyongyi70: ez igaz. de nem minden ceg van ugy eleresztve, hogy egy 10x-es arkülönbseg mindegy nekik, es ha flexibilisek az idö tekinteteben, illetve ha az illetö dolgozo nem a ceg fömernöke, akkor igencsak szoba jön a fapados.
@Mad Mind: attol függ, milyen viszonylatban. pl. Londonba nagyon kiegyenlitett mezöny van az ar etkinteteben, de pl. München Lufthansa vs. Ryanair tekinteteben egyelöre hatalmasnak nez ki a különbseg. Marciusban pl. a Ryanair 14 euros retur ajanlata all szemben a Lufthansa 200-valahany euros ajanlataval.

kinney 2012.02.08. 11:51:20

ennek a posztnak a logikai megközelítése olyan, mintha lenne pl. egy veszteségesen működő kenyérgyárunk, úgy hogy körülöttünk nagy igény van kenyérre, és mi tapsikolva bezárjuk, mondván, hogy minek saját, amikor az import tartóskenyér úgyis olcsóbb, ahelyett, hogy inkább megtanulnánk nyereségesen kenyeret sütni...

Monarch (törölt) 2012.02.08. 11:56:18

@ako-ako: Eleve nagyon sokszor messze nem ekkora az árkülönbség már az alapárban sem. Nem is beszélve az extra (de azért nagyon is szükséges) szolgáltatásokról, ideértve mondjuk a Münchenig tartó vonatköltséget, csomagfelárat, embered egynapi munkabérét (ha ott kell maradnia egy estére) stb.

Monarch (törölt) 2012.02.08. 12:20:53

@ako-ako: Amúgy abban igazad van, hogy léteznek olyan (viszonylag ritka) szituációk, amikor egy cégnek (túlnyomórészt persze nem multicégekről beszélünk...) van értelme fapadost rendelnie, csak az ország infrastruktúrájának a kemény romlását ez nem befolyásolja. A nem fapadost igénylő utazók igényeit a megnőtt fapados forgalom nyilvánvalóan nem fogja kielégíteni.

Ann1294 2012.02.08. 13:53:41

@ComLo: Nem ott szoktam megpucolni a narancsot, a heja extra suly. Konnyu muanyagbobozba rakom gerezdekre tepve, mert nem szeretem ha a kezemen folyik a le pucolas kozben. Nem illatozik egyaltalan igy, az olaj a hejaban van. Ugyanigy szoktam felszelni kis kockara sargadinnyet, almat megpucolva es muanyag villaval megenni vagy epret megmosva, csuma kiszedve, illetve szolot leszemezve. Fel kell keszulni az utakra. Ha mondjuk atszallassal is megyek nem akarom a varokban a draga es tartositoszeres eteleket venni. Szendvics is van nalam, de itt a folyadekrol volt szo. A lenyeg a folyadektartalom, hogy oltja a szomjusagot. En nem tartom bunkonak, ha eszek zart eszkozon. Masok is esznek, rendelnek a repulon es megeszik. En akkor eloveszem a sajatomat es azt eszem. Nem hagyma, fokhagyma, fasirt.

Ann1294 2012.02.08. 13:59:10

@ComLo: Meg valami. Irtad, hogy repulon nem megoldhato az ital. Megoldhato. Vehet a varoban, vehet a repulon. Ha meg nincs ra penze ne mar en erezzem szarul magam. Pont otletet akartam adni, hogyan lehet megoldani.

Nem tudom utaztal-e mar repulon, de ott az emberek esznek-isznak. A vonatokon korbetoljak az etkezo trolit (tobb orszagban is) es lehet venni szendvicset, forro italt, uditot. Ott is esznek. Tavolsagi Eurolines buszokon is van ahol tea-kv keszites lehetseges es azokon is esznek az emberek.

Ann1294 2012.02.08. 14:14:21

@kinney: "ennek a posztnak a logikai megközelítése olyan, mintha lenne pl. egy veszteségesen működő kenyérgyárunk, úgy hogy körülöttünk nagy igény van kenyérre, és mi tapsikolva bezárjuk, mondván, hogy minek saját, amikor az import tartóskenyér úgyis olcsóbb, ahelyett, hogy inkább megtanulnánk nyereségesen kenyeret sütni... "

Vicces, de ennek a peldanak ket ludasa van es egyik sem a vevo. A vevo orulni fog az olcsobb kenyernek, baromira nem erdekli mas, mint az ara (azonos minoseget feltetelzve). Azokat erintei akik dolgozok, beszallitok, arusitok voltak, de az atlag vevot nem.
Szoval a ket ludas: Az allam aki nem vet ki mas behozatali vamokat, tehat nem lehtetleneiti el az olcso kenyer bearamlasat es a management aki nem teszi gazdasagossa a mukodest, hogy mindenkinek elerheto arban legyen a kenyer (atszervezes, leepites, gepesites, olcsobb alapanyag, hatekonyabb mukodes stb.) Vagy emelhetne az arat magasabbra, hogy ne legyen veszteseges, de ugy meg kizarja a vasarlok egy koret. Az sem jo megoldas.

---
Amugy mindenki a Ryanairt es Wizzairt szapulja. Nem csak ok jonnek, a tobb piaci szereplo is bovit. KLM-Lufthansa, BA, Swissair, AirBerlin... amire meg lesz kereslet lesz kinalat. A piac beallitja magat.

gyongyi70 2012.02.08. 14:30:27

@Ann1294:
libalegelős cikkből részletek csak ma, csak neked, mert nem nyitottad ki, ha ezt leírod:

A Delta Airlines tegnapi hírlevelében jelentette be hivatalosan, azt ami már tudható volt, hogy nem indítja újra járatait Budapestre. A légitársaság a SkyTeam parnerei, Air France-KLM járatait ajánlja párizsi vagy amszterdami átszállással utasai részére.

A légitársaság információink szerint tegnap jelentette be, hogy kivonul Ferihegyről, okként egyértelműen a Malév csődjét jelölve meg.

Légiközlekedésben jártas körökben az sem okozna nagy meglepetést, ha az utolsó hosszútávú járat, a Pekingbe közlekedő Hainan is átköltöztetné járatát más repülőtérre a Malév megszűnését követően. Ez érthető, hiszen a Hainan számára a Malév balkáni és európai járathálózata volt a legnagyobb vonzerő Ferihegyben

Monarch (törölt) 2012.02.08. 15:02:26

@gyongyi70: Jajmár, mit siránkozol, legalább occsón lehet majd Rodoszra repülni.

gyongyi70 2012.02.08. 15:07:23

@Monarch: igaz magyar otthon költi el a nyaralnivalót, a Balatonnál!!! Sztem indítsuk el újra a belföldi járatokat, oszt kész. Úgysem akarjuk, hogy a külföldiek beleszóljanak az életünkbe, ide se jöjjenek, mi se menjünk, minek...

ComLo 2012.02.08. 15:26:35

@Ann1294: Hát egyrészt se inni se enni nem kötelező és igazából, nem is értem hogy nem lehet kibírni 1,5 2 órát étlen szomjan, de ez az én véleményem.

Igen mint mondtam kifejezetten SOKAT utazon, tudom hogy mindig mindenki eszik iszik út közben.

Amit neked nem sikerült dekódolni az az hogy ezen ételek közül, pl a narancs a legbunkóbb kaják egyike, mert MINDENKI megérzi, és kellemetlen lehet a többi utas számára. Az meg hogy téged nem érdekel hogy miattad más kényelmetlenül érzi magát, inkább téged jellemez. És igen ez az a mentalítás amit sokan említenek: tök mindegy hogy a másiknak kellemetlen, csak nekem legyen jó. Pedig a másik csak annyit ajánl hogy a baromi erős narancs helyett vigyél almát mert az kevésbé zavarhat másokat.

Monarch (törölt) 2012.02.08. 15:39:24

@gyongyi70: Öö... most egy pillanatra elbizonytalanodtam. Én vicceltem. :)

gyongyi70 2012.02.08. 15:40:15

@Monarch: én is.. bocs, ha nem jött át, hátha így: :-)

Ann1294 2012.02.08. 15:58:58

@ComLo: Ki lehet birni, am attol fugg beleesik-e a normal etkezesi idombe. Ha koran indul a gep (7 korul) akkor igen, eszek a jaraton. Elotte nem birna el a gyomrom es ha meghezek eszek. Amugy eleg szarito a levego a repulon, kell folyadek potlas.

A narancs nalam nem budos es az en felfogasom szerint nem bunkosag. Vallalom. Vannak tovabbi idegesito tulajdonsagaim is de masoknak is. Tolerancia.

Amugy ha idegesit valakit valami es megmondja ezt kulturaltan akkor meggondolom, es ha nem okoz nekem problemat (meg tudok nelkule lenni) akkor abbahagyom a dolgot vagy megprobalok kompromisszumot kotni. Am ha tamadolag lep fel valaki, hogy "bunko paraszt mit kepzelsz", akkor bennem van a kisordog es csakazertis nem engedek belole.

Azert vagyunk emberek, mert meg tudjuk beszelni a dologot es tudunk kompromisszumot kotni. Ez a jo hazassag, a kapcsolatok titka. A barataid a hibaiddal egyutt is szeretnek, ismernek. Meg is mondjak ha gondjuk van. Van amin lehet valtoztatni, van amit csak elfogadni. Part of the package.

Ami nalam fura magyarorszagon, ha valaki kinyilvanitja a velemenyet a sajat szemszogebol azt azonnal tamadjak. A velemeny segit a masik emebert megismerni. Ha nem vagyunk egy lapon akkor nem kotelezo baratkozni, de nem is kell szapulni miatta. Velemenykulonbseg letezik, ezzel egyutt lehet elni es elfogani: "O ugy gondolja". Attol meg nem rosszabb ember mert mas a velemenye valamirol.

Ann1294 2012.02.08. 16:06:30

Es nincs abszolut igazsag. Nincs jo es rossz. Tarsadalmi elvarasok es normak vannak. Ezert is nehez gyermeket nevelni, mert fontos mit adsz tovabb.

Muncheni S-Bahn vonaton is elovette a lunchboxot az anyuka (decemberben utaztam arra fele) es narancsgerezdekkel etette a gyerekeket. Eszembe nem jutott volna reklamalni, csak az jutott eszembe, "Je, ok is igy szoktak. Milyen gondoskodo, friss gyumolcs."

Ann1294 2012.02.08. 16:23:40

@gyongyi70: Szoval az a problema, hogy Bp elveszti a regionalis kozpont szerepet, nem lesz a "Kelet-Kapuja".

Remelejuk a Budapest Airport meggyoz egy masik legitarsasagot, hogy hasznaljak ki a repterunket es legyenek ok a kelet madarai. Az is lehet sikerul egy uj legitarsasagot letrehozni ami vegre piaci alapon fog mukodni.

Amgy ez mind elore lathato volt, csak nem voltunk ra felkeszulve. Eveink voltak rendbeszedni az egeszet de minden torekves sztrajkba fulladt. Csak aldozatok aran lehet racionalizalni. Ez most a legrosszabb forgatokonyv, nem vitas. Am lehet rovid tavon ez most nagyon rossz, am hosszu tavon lehet lesznek jo dolgok amik a rossz nelkul nem tortentek volna meg. Nezzunk pozitivan a jovbe, tanuljunk a hibakbol es ne a multon keseregjunk. Elore!

Ann1294 2012.02.08. 16:25:31

"Valaminek a vége mindig valami másnak a kezdete is egyben."

Ann1294 2012.02.08. 16:42:32

Senki nem hallgat Mate Petert? Pedig van benne bolcsesseg (szerintem).

"Ezért ne féljünk az újtól, mert az jót hozhat nekünk,
Talán abban van az utolsó remény.
Létünk ingoványra épült, mely a sötét mélybe húz,
De ha akarjuk, még tűzhet ránk a fény! "

kela-bá 2012.02.08. 16:50:46

@Közbiztonság Szilárd: " Bármi ami nemzeti..." Kösz, hogy reagált a tájékoztatásomra.Cserébe küldöm :
Youtube ITTHON A LEGJOBB,minden élménnyel több leszel. Jó egészséget !

karnak 2012.02.08. 16:58:33

@Tomisz: ez a malevvel lehetett volna eljatszhato, a swiss mintajara, kialakult metodikak vannak, modszerek. ez lett volna a fidesz feladata nyar ota. ez sem sikerult, mint ahogy semmi persze.

a bkv - mint mondtam - eleve mas.
a malev piaci szereplo, a bkv nem, nem is cel, meg ha vannak ilyen hangok is.

a vilagon altalaban sehol nem piaci szereplo a tomegkozlekedes.

amit leirtam a privatizalas kapcsan az meg all, de mivel atugrottad:

mivel a kiadott, uzemeltetett jaratok a bkv es volan esetekben - megegyszer mondom - mar sokkal balhesabbak es problemasabbak, mint a jelenlegi rendszer, csak nyilvan kisebb mertekben.

jelenleg ezek ott tartanak, hogy spanoknak ki van adva (itt hoztam peldanak az orangewayst) par jarat, nyilvan csak a rentabilisak es nyilvan jo dragan, es nyilvan olyan hatterrel, hogy a haveri kor jol jarjon, kerdes mit biztosit pl a bkv, stb.

nyilvanvalo, hogy beszerzes es szervezes tekinteteben egy nagy piaci szereplo olyan arakat tudna - ha akarna - elerni, amit egy akarki nem tud, tehat dragabb lenne mint a mostani, raadasul a verziok olyanok, hogy vagy csak a legrentabilisabb jaratok mukodnenek (mivel ki akarnak veszteseges magancegkent tomegkozlekedtetni), vagy a rentabilisakon jol jar valaki, a tobbi meg kenyszerbol maradna a fovaros nyakan, ergo ugyanugy kifizetnenk a veszteseget.

szal ez nem almodozas, ha arra gondolsz, hogy majd idejon egy nagy tomegkozlekedteto ceg es majd jol tomegkozlekedtet egy 2 mio-s varost, amin evente mondjuk par milliardot bukik, akkor nem tudom mire gondoltal, ki almodozik, ha pedig arra gondoltal, hogy amikor buszok vasarlasara es lizingelesere alkalmatlan es forrashianyos gazdasagi tarsasagok majd jol ellatjak a feladatot, akkor elgondolkodnek a teoriadon.

a malev, a hungarorig, es a tomegkozlekedes sem feltetlenul a piac miatt mukodik, hanem a masodlagos, szarmazekos hasznok miatt, ismetlem, a bkv lehet h evente -50 mrd, de mukodo bkv nelkul a kieses tobb szaz mrd-os lenne, ezert reszben (ennek merteke kerdes) dotalni kell a fenntartoknak, azaz azoknak, akik a masodlagos pozitivumokat realizaljak (azaz fovaros, allam)

lassan irom: a varosi tomegkozlekedes _NEM_ piac, a varosi tomegkozlekedes _NEM_ uzleti vilag.

Tomisz 2012.02.08. 17:28:39

@karnak: Nem érted vagy akarod megérteni amit írtam, nem a finanszírozási kérdésről van szó... mindegy, ha nem akarod akkor ne értsd meg.

ako-ako 2012.02.08. 17:30:42

meghogy a BKV nem piaci szereplö?

bkv.hu/busz/54.html

csak 20 megallot kell utazni!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.02.08. 18:14:33

@ako-ako: Szerintem hibás gondolat csak a jegyárakat összehasonlítani.

Az a 14 Euro vonzó ajánlat. Elsőre. Csakhogy ahhoz, hogy egy (munka)napot kinn lehess a városban, mert dolgod van, bizony be is kell oda érni.

Ha fapadossal mész akkor egyfelől többet költesz transzferre. Másfelől jóval később érsz a városba, jóval korábban kell visszaindulnod.

Az eredmény? Amelyik nap utazol már nem tudsz érdemben dolgozni.

Míg normál légitársasággal 1 nap kiküldetést kell fizetned, nincs szállás költség, addig fapadossal ebben a viszonylatban 3 napot, 2 nap szállodai szobával, hosszabb transzferrel.

És ehhez speciális időben, előre kellett foglalnod is.

És ehhez kevesebb csomag vihető, márpedig nem tudni mit kellhet vinni (mindegy, hogy konferencia, vagy más).

A kiküldetés alatt a béren felül kötelező a kajára, stb. napidíjat adni. Mert ekkor a melós ugye nem tudja otthonról megoldani. Ergo a napi béren, stb. felül is jelentkezik költség.

Ergo hiába az olcsó fapados jegy, a fapados lesz a kurvadrága.

Budapest Tranzit állomás volt, üzleti utasoknak is. Ők egy hosszú távú járattal megérkeztek ide. Majd elmentek egy rövidtávú járattal valahova. Visszajöttek. Ismét hosszú távú járat.

Sok esetben ilyenkor az átszálláskor (lehessen pihenni is) indokolt volt az éjszakai pihenő Budapesten. Az üzleti hoteleink jelentős része ebből élt.

Ahogy a fapados nem fogja kiváltani a fontos regionális járatokat, mert hiába lenne BUD olcsó jó időben is, ha a másik célállomás nem az, úgy a többi légitársaság is nehéz helyzetben lesz. Nem fog tudni itt üzleti utasoknak transzfert biztosítani.

Az eredmény borítékolható: A hosszútávú járatok is kiesnek, a vendégéjszakák kiesnek, az üzleti szállók kiesnek.

Kevesebben ismerik meg ilyenkor Budapest pár szépségét, így ők nem jönnek majd vissza turistaként, ezzel az idegenforgalom más területei is szívnak.

A kevésbé elérhető Budapest kevésbé lesz jó központ az üzleti életben, a visszaesés még kevesebb utast hoz, ez még kevesebb normál járatot tesz rentábilissé... Igen: Ördögi körnek hívják a helyzetet.

A fapados az idegenforgalom kis szeletét fedi le, és valószínűleg hangsúlyosabb az a pénz amit mi viszünk vele ki, mint amit itt költ el bárki. Nem része az üzlet infrastruktúrának. Soha nem is lesz, soha nem is lehet az.

A fentiek kapcsán persze lehet látni, hogy a low cost légitársaságok piaca, üzleti modellje sem egységes. Akad akik jó szolgáltatást nyújtanának, de nem az üzleti utasok számára fontos időpontban, hanem akkor amikor ez olcsó lehet. Aki hobbiból utazik annak ez remek. Van sok tisztességes cég és itt is lehet sok hasznos dolog a jegyárban, de a felesleges dolgot nem vagy köteles kifizetni. Ezeket sok esetben lehet használni, bár üzleti útra ők a drágábbak, ergo megérni nem szokta.

És van az aki "csak a minimumot adom, hogy olcsó legyen a jegyár. De mindenért büntetek, külön díjat fizettetek, lehúzlak ahol tudlak" c. patkány cégek. Az utóbbiakat, és az ő törzsközönségüket inkább kerülni érdemes.

Komolyan gondolja valaki is, hogy az utóbbi kategória térnyerését kell ünnepelni?

ComLo 2012.02.08. 18:30:28

@Ann1294: Kicsit ezt túlspiráztad. Mint ahogy sejthető ha meghámozod és kiporciózod a narancsot, az nem zavaró. Ellenben 1000-ből jó ha 1 ember szöszmötöl előre ilyennel. És igenis zárt térben narancsot hámozni továbbra is tartom hogy bunkóság. Ahogy foghagymás fasírtos szendvicset is. Ezek olyan dolgok amik nem arról szólnak hogy hallgassuk meg a másik véleményét, és legyünk toleránsok. Ezek alapvető emberi normák. (csak zárójelben megjegyezve jellemzően a fapados járat törzsközönsége az akik magasról tesznek általában ezekre).

karnak 2012.02.08. 18:47:27

@Tomisz: de megertettem, tobb dolgot irtal, mindre irtam valamit.

leirtad h parhuzam a malev es a bkv- leirtam h miert nem jo pelda.
piac/nem piac.

te hoztad fel a peldat, reagaltam.

leirtad h valami piaci modon kene kiadni alvallalkozokkal - leirtam miert nem jo.
jelenlegi problemak az alvallalkozokkal, stb.
te hoztad fel a peldat, reagaltam.

leirtad h valami iranyitott csod lenne a jo, leirtam, hogy miert nem lehet,
tomegkozlekedes szerepe, piaci kornyezet, nemzetgazdasagi erdek, stb.

mit nem ertek, mit nem valaszoltam meg? nezd, nem jot gondoltal, ennyi, jol hangzott, de ez nem igy mukodik.

masreszt a bkv reformalasara van a bkk, errol szolna jelenleg a fovaros ngm fele benyujtando javaslatterve, ebben volt ugye az utdij-balhe, ebben van a rogan-tarlos problemakor, ugy latom, leirtal valamit amire ertelmesen leirtam MINDENT ami nem regeny, nem halmoztalak el szamokkal,statisztikakkal, szakszovegekkel, a bankok kintlevosegeivel, es annak kezelesevel, erre leirod h nem ertem.

szerintem olvasd el, na csoki.

ako-ako 2012.02.08. 19:32:43

@TheElf: tudom, ki is akartam egesziteni a mondandomat, mert tisztaban vagyok a fapadosok elönyeivel es hatranyaival is.
Nekem eddig nem sok tapasztalatom van velük, egyszer voltam Londonban EasyJet-tel, de hat ök a fapadosok között a premium kategoria.

Nagyon sajnalom a Malev bukasat, mert belathatatlan következmenyei lesznek. Nagy kar, hogy ez volt az ara, hogy BUD-MUC között megjelenjen a Ryanair.

Igazatok van, akik ezt taglaltatok, az üzleti utakon nem sokat fog lenditeni, de a hatizsakos turistaknak, egyetemistaknak, de sok sporolos maganembernek is valodi alternativa. Mert pl. a busz, vonat innen veve retur olyan 80-150 eur, es hat az ember 8-9 orat zötykölödik, a vonaton allando zsufoltsag, mozgas van, mert az osztrakok imadnak vonatozni.
A fapados meg transzferrel együtt, poggyasszal is olcsobb, es a menetidö kb. 4 ora belvarostol-belvarosig.

Meg aztan az Oktoberfestre is mar lehet jönni fapadossal, bar akkor biztos felnyomjak az arakat :)

gyongyi70 2012.02.09. 08:37:33

@Ann1294:
miért lenne érdeke egy külföldi légitársaságnak, hogy Bp regionális szerepét erősítse?

ez semmi jónak nem kezdete, ez az ország leszakadásának következő lépcsője

nem ártott volna átlapozni néhány szerződést, lefuttatni egy-két hatástanulmányt, mielőtt becsődöltették a céget

Tomisz 2012.02.09. 16:02:15

@karnak: Képzeld elolvastam.

Még egyszer mondom nem az a gond és kérdés hogy piac vagy nem piac (amit mint egy papagály ismételgetsz).
Teljesen ugyanaz a BKV problémája is mint az összes állami szolgáltatásé.
Elavult, nem elég hatékony, pazarló, korrupt és még többnyire szerződéseken keresztül egy kifizetőhely is egyben a pártoknak és haveri köreiknek.

Te azt mondod pl (a Tarlós BKK stb-ből következtek) hogy csak a pénz a baj... vagyis oké legyen most 1000 milliárd csak erre adjuk oda vegyünk új buszokat nekik és akkor háradőlhetünk minden fasza mert ennyi csak a baj nincs finanszírozva. Én meg erre mondtam azt hogy nem csak ez a baj, nem ez a fő baj (lásd MÁV folyamatosan vette az új vonatokat, pénze igaz hitelből de "korlátlan" volt mégis hol tart)... az a baj szar az egész rendszer és neki kéne fogni valahol egy teljes átszervezésnek.
Erre pedig a legjobb mód ha csinálsz egy másik céget ami szép lassan átveszi a racionálisan a "piac" (értsd emberek polgárok, fogyasztók) igényeit lefedő vonalakat és szolgáltatásokat a lehető leghatékonyabban. A többit pedig be kell zárni és felszámolni.
Az hogy honnan és mennyi pénz van rá csak azt szabja meg menyi és milyen minőségű szolgáltatással mennyire tudod lefedni ezt az igényt. Illetve azt hogy ki fizeti, te közvetlenül vagy az adódból vagy más forrásból (város, az összes lakó, autósok, ipari cégek... akármi) az csak egy másodlagos kérdés itt.

Remélem érthető mire gondolok és a válaszod miért nem erre válasz vagy megoldás.

Az meg hogy majd a BKK megreformálja a BKV-t... muhahahahaa. Ennyi a kommentem rá. Várhatod.

Ugyanez a baj az egészségüggyel a MÁV-al az oktatással és lehetne sorolni végig.
Újra kéne csinálni az egészet egy hatékonyabb struktúrával, hozzáigazítva a !valós! igényekhez, a lehetséges maximális pénzhez a kellő mértékben és nem tovább... csak mert legyen meg szociális alapon stb az úgy nemjátszik. A Malév sem játszott azon az alapon hogy "csak azért mert elmondhassuk hogy van" nekünk is.

Mellesleg a malév kiesése és csődje szerinted mekkora általad vizionált kárt okozott az országnak? Kiszámolta valaki előtte?
Lehet többet buktunk mint amibe a megmentése került volna? Na?
Ebből nem lehet kiindulni. A "too big to fail" gondolkodás bebizonyosodott számos területen, hogy nem megoldás akár piaci akár állami.

Tomisz 2012.02.09. 16:05:42

Mármint ez a gondolkodás csak áthelyezése a problémának máshova (időben vagy helyben ) ahol később még nagyobb bajt okoz majd.

karnak 2012.02.09. 17:48:51

@Tomisz: OK, elolvastam es megegyszer elmondom. Hatha..

A piac papagajszeru ismetlese abbol fakad, hogy amit te leirsz mint elkepzeles az egyfajta piaci megkozelites (ktghatekony, szolgaltatas, fogyasztoi igenyek, stb)

a MAV (jelenleg), a kozossegi kozlekedes BKV, az egeszsegugy, az oktatas, egyfajta kozszolgaltatast vegeznek (hivjuk igy, mivel minden terulet mas), aminek a lenyege, hogy az allam, onkormanyzat kozvetlen vesztesegek aran a kozosseg erdekeben ezeket fenntartja. Nem mukodhet igazan jol ebbol fakadoan.

A fenntartonak ket dolgot kell figyelembe vennie, megpedig egyszeru matematika alapjan: a veszteseg merteket es a masodlagos, kozvetett hasznot.

Ugyanugy mukodik ez, mint az egeszsegugy, vagy epp a dohanyzas korlatozasa: adobevetelek aranya a dohanyzas okozta egeszsegugyi raforditasokkal, nagyjabol az egeszseget ugy nagyjabol leszarja az allam, hiszen nem tamogatja az egeszseges eletmodot, egyszeruen bunteti a neki kesobb koltseget jelento tevekenyseget.

Az allami vallalatok, illetve kozossegi celokat szolgalo intezmenyek eseteben vannak szamitasok, kalkulaciok, google jo barat e tekintetben. de mondok egyszeru peldat, a mostani malev esetre, ha a veszteseg eves szinten mondjuk 8 mrd, a turizmusbol (atszallo utasok, vendegejszakak, stbstb) az adobevetelek tobb mint 8, akkor megeri, megegyszer a hungaroring peldaja, egyertelmu, hogy maga a rendezveny rafizetes az abbol fakado bevetelek nelkul (lehetne itt vb-k, olimpiak megrendezesevel is jonni)

Ha a malev elbukik, akkor az allami, makro szinten haszonnal nem jar, ez egyertelmu, de csak ha azt nezzuk, hogy a repter ugy lett privatizalva, hogy garanciavallalas tortent bizonyos forgalomra (nyilvan a vevonek ugy erte meg ennyi penzt adni erte, ha az bevetelt-hasznot is general), ezert ha mittudomen teszem azt 8 mrd a veszteseg (bar uzemi szinten kezdett normalizalodni nemreg), es ha a buntetes 100 mrd, de ha becsocsol a malev, akkor mondjuk 400 mrd-ot kell kifizetni az airportnak, es a masodlagos (jelenleg kb eves 200-300 mrd-ra becsult) bevetelek kiesnek, lekerulunk a repulesi terkeprol, akkor nem nagy matek kiszamolni h mi eri meg jobban. es itt meg nem kalkulaltunk az allaskeresesi segelyekkel akkor, ha a malev dolgozokra gondolunk, es a fogyasztas csokkenesevel amit a kieso szerintem 5 mrd koruli berek ki nem fizetese okoz.

eleg komplex a dolog, de nem lehetetlen latni, hogy vannak bizonyos dolgok amik nem hagyhatoak el jelenleg.

a bkv peldaja pedig: itt valami utopisztikus dologrol beszelsz, ami arrol szolna, hogy egy monopolhelyzetu (hiaba a kiadott jaratok, stb) vallalat ne mukodjon rosszul, ne a partok delegaltjai uljenek midnen esetben mindenhol (ez persze igaz minden allami vallalatra, legyen az malev, bkv, mav, stb). ez jol hangzik, de nem megy. az egesz orszag nem megy, nem is fog, mert nem igy mukodik, mukodunk. 35 evesen penzugyi szferaban dolgozokent bizton allithatom, hogy minden allami, intezmenyi tortenet 90%-os korrupcio es iszonyatos penzherdalas mellett mukodik.

ennek egy mondja van, - es itt jonne a nem megertett papagajkodasom - ha NEM allami kezbe kerul egy vallalat, ez pedig hatekonysagot, ertelmes, piaci mukodest feltetelez. az allamtol magyarorszagon (de mashol is eleg sok helyen) egyszeruen eletidegen a jo mukodes, igazabol nem is cel, hiszen arrol szol a dolog nyiltan, hogy az adofizetok eltartanak egy hatalmi elitet. ha tetszik ha nem, igy van. lehet ezen molymogni, hogy nem igy kene, meg ez igy nem jo, es szetesik, de onmaga farkaba harapo kutya lenne az allam, ha ezt jelentosen korlatozna, maximum kozmetikazni lehet.
miert tenne ezt meg? kinek all erdekeben? a donteshozok azert harcolnak a hatalomert, hogy ezeket a privilegiumokat megszerezzek, az o cegeik epitsek az autopalyakat, stb.

a bkk-t nem pozitiv peldakent hoztam, hanem pont arra, hogy ket irany van: vagy valaki piaci alapon mukodtet valamit, ami ezekben az esetekben nem mukodik (egyszeruen nem eri meg), vagy bohockodnak atszervezesekkel, bkk-kal, kormanyhivatalokkal, "olcsobb allammal", ami kimutathatoan meg dragabba tesz a rendszert.

szoval amit szeretnel az biztos jo, de amirol en beszelek az a realitas, nem egy vagyalom.

Tomisz 2012.02.11. 00:22:50

Nem biztos hogy vágyálom ez, épp a realitás fogja előbb utóbb kikényszeríteni ezeket mind... vagy lásd mehetünk a görögök mellé mi is a sorba, ha nem igazítjuk a valós pénzünkhöz a dolgokat és racionalizálunk.

Csak minél később reagálunk és odázzuk a dolgokat annál nagyobb és drasztikusabb beavatkozás kell majd, rá fognak jönni odafenn is nemisolyan sokára vagy így vagy úgy. :)

paavo 2012.02.12. 12:32:04

Amúgy hatalmas tévedésben van az, aki azt hiszi, hogy a cégek fapadosokkal utaztatják a dolgozókat. Nekem az AMEX nem is tud foglalni fapadosra, tehát pl. ha Genfbe megyek, nem közvetlen Easyjet, hanem átszállok Zürichben vagy Münchenben.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.02.13. 13:04:00

Pekingi járatnak is vége. Aki erre ráhordó járatokat szervezett annak sem feltétlenül éri meg ezek után budapesti járatot üzemeltetni.

Itt senki sem akarja a MALÉV helyét, piacát, stb. betölteni. Arra ugyanis nincs igény.

Ami történik az sokkal egyszerűbb. Budapest elvesztette tranzit szerepét, innen pedig a reptér kevesebbet tud elkérni a szolgáltatásokért, kényszerből olcsóbb lesz.

Valószínűleg sok más társaság is kevesebb kapacitással fog repülni, marad még üres rés, még olcsóbb lesz a reptér.

Nosza rajta, sok buszos cég van gondban, kevesebb a turistáknak jó euronight vonat, a kevésbé fizetőképes turistából sok van. A Ryanair őket szállítja.

Ez a gazdaság szempontjából rettenetes helyzetet teremt.
süti beállítások módosítása