Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

10 éve hunyt el Hofi Géza

2012. április 10. - Droli

Bizony, éppen tíz éve, 2002. április 10-én hunyt el a magyar humor talán legnagyobb alakja, Hofi Géza.

Hofit nem kell méltatni, szerintem nincs olyan, aki ne hallott volna róla, és ennél nagyobb elismerés nem is kell egy művésznek. Vasárnapi kabaré sorozatunkban is gyakran hallhatóak a művész úr művei, és kivétel nélkül mindegyik nagy látogatottsággal bír.

Mi lehetett Hofi titka? Ez a kérdés nagyon összetett, és sokan sokféleképpen magyarázzák; én azt emelném ki, hogy Hofi a színpadon levetette a sok művész által hordott "én egy sztár vagyok!" köntöst, és magánemberként, végig kommunikált a közönséggel. Nem is annyira a poénjai voltak különlegesek - sokszor egy-egy ismert humoros történetet vagy egy "pesti viccet" épített fel kiválóan -, hanem ahogy ezt előadta: kiszólt a közönségnek, bevonta őket a műsorba, és cinkosan összekacsintott velük: "ugye, milyen hülyék ezek (mármint a vezetők)?". Politikai szókimondása (melyről megoszlanak a vélemények, hogy vajon Hofi volt ilyen bátor, vagy a rendszer hagyta őt működni, afféle "biztonsági szelepként") mindenesetre legendássá vált, és az emberek hozzászoktak, hogy Géza bizony szidja a rendszert, és be mer szólni a rettenthetetlen vezetőknek. (Tegyük hozzá, Hofi magánemberi viselkedése megosztja az embereket: van, aki szerint egy bűbájos, emberi figura volt, és van, aki szerint gőgös, sokakat megalázó személyiség. De erről az tudna nyilatkozni, aki igazán ismerte.)

Hofi azóta egy mércévé vált, és ma már minden humoristának meg kell küzdenie azzal a dologgal, hogy a közönség azt mondja: "jó volt, jó volt, de bezzeg mikor még Hofi mondta a vicceket!". Hadd védjem meg a mai humoristákat is (különösen a stand-up generációra gondolok): más korban humorizált Hofi, és más korban a maiak. A hasonlóság talán csak annyi, hogy Hofi is, és a maiak is szeretik a haknikat, mivel ebből meg lehet élni; de míg a maiak egy felgyorsult, rohanó világban próbálják megtartani műsorukat, addig Hofi egy lényegesen lassabb, nyugodtabb világban élt. Ma csak nagyon kevés humoristának jut egy egész estés (vagy legalábbis egy-kétórás) műsor egy színházban, míg Hofinál ez természetes volt. Ma ha egy humorista elmond egy poént, holnap már az egész ország ismeri - megnézi a tévében, a youtube-on, stb. -, míg Hofi ugyanazt a poént hónapokon át is mondhatta a mindig változó közönségnek. Ebből kifolyólag a ma humoristájának állandóan valami újjal kell jelentkeznie, hiszen a régi poénokat gyorsan megunja  a közönség, míg Hofi gyakran évenként váltott műsort, és ebből kifolyólag jóval több ideje volt  készülni a következőre. És ne feledjük, Hofi képzett színész volt, míg a maiak gyakran az utcáról, a civil életből kikerülve lépnek fel, kevés tapasztalattal. De azért vannak követői :-)

Ritka dolog, hogy egy művész halálának évfordulóját röhögéssel "ünnepeljük", de most tegyük ezt: a bőség zavarával küszködve blogunk a "Nevezz csak Cucinak!" című jelenettel emlékszik a halhatatlan művészre.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr54371107

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Géza 2012.04.10. 09:52:09

Ma 10 éve távozott el közülünk az az ember, aki már akkor stand up-os volt, amikor még a kifejezést se ismerte szinte senki itthon, és a mostani sztárok jórészt még meg se születtek. Mégse egy olyan jelenettel emlékezek meg róla most, amelyben a kocsm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bruticsello 2012.04.10. 12:15:32

"...sokakat megalázó személyiség. De erről az tudna nyilatkozni, aki igazán ismerte."

Nem így van, ugyanis ez a Hoffmann nevű alkesz proli a "műsoraiban" a nála jóval nagyobb intellektusokat is feleslegesen és értelmetlenül gyalázta (például Almár Ivánt: "csillagész"); többször vétett az előadói etika ellen, amikor bizonyítottan hazugságokat terjesztett és később nem korrigálta magát (nyilván a jó poén miatt); egy ízben pedig az előadásáról lekéső orvost szidta a maga undorító módján - az orvos persze egy sürgős eset miatt nem érkezett időben. És ez csak néhány dolog, ami így hirtelen eszembe jut erről a baloldal iránt végtelenül elfogult, gennyes alakról.

kifordított nagyanyó 2012.04.10. 12:20:27

@bruticsello: Idióta!Bazz én jobbik szavazó vagyok de tisztelem azokat,akik már akkor voltak valakik,amikor itt még sokan azt sem tudták saját maguról,hogy milyen nagy jobbos nemzetmentők antikommunisták hazafiak!

kifordított nagyanyó 2012.04.10. 12:21:34

Amúgy meg nagyon jó poszt,ez itt szokatlan.:))
De ezzel a poszttal nagyon egyet tudok érteni.

édeslajos 2012.04.10. 14:22:14

Érdekes, hogy itt mindenki érdekes akar lenni, ezért olyanokat ír le, amivel az első olvasat után már maga sem ért egyet.
Egy dolog viszont százszázalék: Hofi egy remek bohóc volt, udvari bolond, semmi több

Mészáros Laci 2012.04.10. 15:05:25

@édeslajos:

Ezzel erősen nem értek egyet. Nem Hofi politikai "megtűrtségével" vagy nézeteivel, hanem azzal nem értek egyet, hogy "semmi több."

Hofi sikerének titka (szerintem) az volt, hogy nem magára figyelt, hanem a közönségre. Ha valamelyik poénra nem voltak vevők, villámgyorsan továbblépett -- ha pedig a közönség élvezte, ő is élvezettel adta elő.

Egyébként ma is van ilyen személyiség -- figyel a közönségre, az előadó és a hallgatóság együtt játszanak. Szenzációs. És azoknak a kényes ízlését is kielégíti, akik Hofit pórázon tartott udvari bolondnak látták.

Mészáros Laci 2012.04.10. 15:19:47

"magánemberként, végig kommunikált a közönséggel"

Igen, szerintem is valahol itt volt egy másik fontos momentum, nem "felülről" beszélt. tehát aki ezt a két dolgot lemásolja (nem kell hozzá sok: jó magas IQ, magas érzelmi intelligencia, empátia (mondjuk ezek soxor együtt járnak) kiváló színészi/előadói képességek, önismeret, jó memória, sok személyes beszélgetés, és mondjuk tíz év.

Mészáros Laci 2012.04.10. 15:20:32

@Mészáros Laci:

...tehát aki ezt a két dolgot lemásolja, lehet ugyanolyan sikeres.

oregember nem venember (törölt) · http://receptekferfiaknak.blog.hu 2012.04.10. 15:20:51

valahol a ket szelsoseg kozott van az igazsag...
valoban "megengedett megmondoember" volt,nagyanyamek somogyi faluja melle is jartak vadaszni a felso vezetessel,sokszor lattuk...
masreszrol figyelt a kozonsegre,bevonta oket,ez is igaz...
azt azonban jol latja a poszt,hogy kar hasonlitgatni a mostaniakkal,mert mas korban elt es alkotott...akkor eleg volt egy-ket vezetot marhazni,manapsag tobbtucatnyi van a palettan,oldalfuggetlenul...es akkor az az egy-ketto mindenki szerint marha volt,manapsag meg "verre meno" szocsatak mennek gyurcsanyirol,bajnairol vagy orbanrol...

Mészáros Laci 2012.04.10. 15:23:37

@oregember nem venember:

mutassak olyan mai előadót, aki kvalitásaiban eléri Hofi Gézát..?

fidesz = házmesterek pártja 2012.04.10. 15:26:06

@bruticsello: te egy ostoba fasz vagy, akit egy nyilas házmester, meg az ő kurvája hoztak össze. Úgy sacc/kb.

fidesz = házmesterek pártja 2012.04.10. 15:26:37

@Mészáros Laci: mutass! Szerintem nem tudsz. Max. olyat, aki szerinted eléri.

seahawks 2012.04.10. 15:26:41

géza, ma van a nagy nap!!! hát nem tudod, géza??? október 23!!! világhírű esemény!!

nem kell szednem vízhajtót!!!

Nem Penny hajója 2012.04.10. 15:26:57

Nekem a kedvencem tőle az "önkormányzati ülés". A mai napig aktuális:
www.youtube.com/watch?v=knYwa_cOMV0

:)

dex.ion 2012.04.10. 15:44:51

sosem szerettem. nem akarok most a hátteréről beszélni, egyszerűen az előadásmódja, a humora nem tetszett. abból a szempontból egyébként vitathatatlanul könnyebb volt nagyon népszerűnek lennie, h nem volt konkurenciája, őt viszont tolták.

Mészáros Laci 2012.04.10. 15:47:52

@plagi madár, az al kotmányt aláiro álamfö:

találkozzunk jövő kedden este félnyolc körül a moszkva vagyis... peking téren... vagy nem is tudom.

Harald Blåtand 2012.04.10. 15:57:48

Nagy arc volt, zseniális előadó, közben nyilván eszköze a kor kultúrpolitikájának, persze, de mielőtt elítélnénk, lehetett ám Sas Józsefként is eszköze lenni...na ugye. Itt a kommentek közt csak a prolizást nem értem, az egyértelműen felvett előadói szerep volt. Valójában sokkal intellektuálisabb humort űzött, mint sokan, akik majd megfeszülnek a nagy fene intellektusba, és mégsem jön össze (mint Sándor György vagy Farkasházy).

buddha 2012.04.10. 16:00:27

@kifordított nagyanyó:
főleg,ha tudnád a Hoffmann név rövidítése a Hofi....

csárli hárper 2012.04.10. 16:01:02

van egy ismerősöm, a nyolcvanas években jó elvtárs volt, szerette Hofit, a gengszterváltás után nagy jobbos lett, és mit ad Isten, mivel a Hofi elég szépen fikázta az ilyen "új jobboldaliakat" hirtelen már nem is szerette a Hofit.
így van ez....

freeware2000 2012.04.10. 16:18:43

Hofi addig volt jó, amíg nem kellett állást foglalnia. Egy párt esetén nem nehéz erkölcsileg jópofának maradni. Ezt jól csinálta.

Amikor jött a rendszerváltás, előjött belőle az átlagember. Pont olyan szubjektív lett, mint bármelyikünk. Csak mondandója a korábbi népszerűségét felhasználva egy kissé öregedő aggyal kombinálva egy kocsmai beszélgetés szintjére süllyedt.

Nem csak a humoristák gondolják magukról, hogy egész életükben jók. Ott vannak a zenészek is, akik egy élet munkáját teszik tönkre egy reloaded albummal. Különlegesek és ritkák azok az emberek, akik ezt beismerik önmaguknak.

Macskond 2012.04.10. 16:21:13

Én láthattam még élőben. Tényleg mindig figyelt a környeztre és a nézőkre, és ki is szólt egynek-egynek ha olyanja volt. Pl a mi előadásunkon valaki "komolykodott", azt cincálagatta kicsit, hogy tán ő a párttitkár... :-)
A múltkor töltöttem egy jó régi Rózsa Sándor-os előadását, és ma is jókat röhögtem még rajta.
A maiak azt az "izgalmat" nem tudják sem átélni sem megérteni már hogy ezeket a sokszor kétértelmű szövegeket ő úgy adhatta elő nagynyilvánosság előtt, hogy a hétköznapi ember nem lhetett abban biztos hogy ha ezt ő mondaná akkor egyszercsak nem érkezne érte egy nagy fekete autó. Nagyon érdekes "fűszert" adott ez annó az ő előadásainak, ami ma már nem jön át, kikopik.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.04.10. 16:24:53

A kis herceg meglátogatta Horn Gyulát a kórházban.

hopptarisznya 2012.04.10. 16:26:29

imádom. A rendszerváltás után volt egy-két érdekes előadása, ami a jobbos szívemnek nem tetszett, de bőven van más hallgatnivaló.

VOGAben 2012.04.10. 16:39:57

Vacak lehet az élet humor nélkül. Az őt pocskondiázók vajon mit találnak poénosnak? A hasra esős amatőr némafilmeket vagy az állatos kandi kamerát?
Ezek valószínűleg azok a savanyújóska, absztinens, józan-bolondok akiktől mindig is igyekeztem tartani a távolságot.

lajafix 2012.04.10. 16:53:37

nem vagyok balos -sem magát jobbosnak mondó valójában balos- , mégis könnyesre röhögtem magam rajta, a 90es évek második felében újra "feltámadt" az infarktusa után. 2x láttam élőben, egyszer jó félórát ráhúzott a műsorra, mert nagyon jó volt a közönség, majdnem 1kor jöttünk ki a madách kamarából.

Ahogy elnézem a hozzászólásokat, nehéz sokaknak elfogadni hogy teljesen más a színpadon az előadó, mint a színpadon kívűli magánéletben.

Szevasztok 2012.04.10. 16:53:51

@freeware2000: "Amikor jött a rendszerváltás, előjött belőle az átlagember. Pont olyan szubjektív lett, mint bármelyikünk. Csak mondandója a korábbi népszerűségét felhasználva egy kissé öregedő aggyal kombinálva egy kocsmai beszélgetés szintjére süllyedt."

Szerintem meg az MDF kormánnyal bejövő régies, múlt századi hangulatot éppen olyan színvonalon figurázta ki, mint a "cuci" korszakot korábban.

Bloodscalp 2012.04.10. 17:05:23

@oregember nem venember: és mond, az a felső vezetés akiket láttál, vagy leszármazottak ma melyik oldalon vannak?

Érdekes hogy Hofit mindig megtalálják ezzel a gyanúval, egy Kállait A tanú miatt viszont ikonjává emelt a jobboldal(nak nevezett valami).

fran7 2012.04.10. 17:30:33

@lajafix: Azért egy standuposnál azért eléggé elvárható, hogy legalább a saját énjét vigye fel a színpadra. Hofi színésznek indult, annak nem volt elég jó, ezért átnyergelt erre a színház és a standup műfaja között lebegő valamire, ahol részszint szerepet játszott. Másrészt viszont eléggé a saját szubjektumát vitte fel a színpadra. Azt hiszem ez volt a titka, de az átka is. Folyton takarózott azzal, hogy ez csak szerep, de nemcsak az volt. Azért ő elég szépen hitet tett Kádár mellett. Az nem csak a szerepe volt, hanem így is gondolta. S Ha valaki kiáll egy féldiktátor mellett annak van ilyen következménye is. Elég, ha a Kadhafinak játszó zenészekre gondolsz. Vissza kellett fizessék a fellépti díjat.

Mostly Harmless 2012.04.10. 17:41:06

@bruticsello: ahányszor Hofiról van poszt valahol, szó szerint beschmitteled ezt a végtelenül ostoba, gusztustalan gyalázkodást.
azt hiszed, ha sokat ismételgeted, igaz lesz, vagy elhiszi valaki?
te vagy az eleven példája, milyen az, ha a hülyeség kitartással párosul.

TGabi 2012.04.10. 17:44:45

Hát pedig sokkal jobb volt, mint számos mai stand up titán.

Gézabá pölö tudta, hogy a B+ - os kötőszavakon túl is van élet, ami 1-2 mai stand-upost kivéve nem nagyon megy egyiknek sem.

oregember nem venember (törölt) · http://receptekferfiaknak.blog.hu 2012.04.10. 18:26:46

@Mészáros Laci: ezt most nem ertem???
aham,nem ertem...
:)
irtam olyat,hogy ma nincs olyan kvalitasu humorista vagy te ertelmeztel valamit felre???

oregember nem venember (törölt) · http://receptekferfiaknak.blog.hu 2012.04.10. 18:33:07

@Bloodscalp:az a felso vezetes,akik akkoriban vadaszni jartak mar korhazban,szerencsere...
es hofit nem mindig megtalaljak ezzel a gyanuval,hanem igy volt,ha tetszik,ha nem...
sokkal inkabb szomoru,hogy a magat ballibnek nevezo es ertelmiseginek hazudo "oldal" probalja meghamisitani a multat,mint oly sokszor...
de ez itt mar nagyon off...
tessek elfogadni,hogy neki megengedtek azt,amit masnak nem es kesz...nem brahibol csinalta,nem mereszsegbol,hanem mert megengedtek neki...
ez van..
ettol meg voltak jo dolgai...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.10. 18:37:46

@kifordított nagyanyó:

"én jobbik szavazó vagyok"

Ki vagy tiltva! Mars innét hülyéje!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.10. 18:38:40

@plagi madár, az al kotmányt aláiro álamfö:

"@bruticsello: te egy ostoba fasz vagy, akit egy nyilas házmester, meg az ő kurvája hoztak össze. Úgy sacc/kb."

Bagoly mondja.. :)

gasoline 2012.04.10. 18:45:30

Soha nem felejtem el, hogy egy konzervatív beállítottságú orvoskollégám, aki egyébként a M. Szeretetszolgálatnál is szeretetszolgál, ezzel a megjegyzéssel reagált Hofi halálhírére:
"Legalább egy kommunista szavazóval kevesebb..." És a többi, hasonelvű orvos csak helyeselt...

fidesz = házmesterek pártja 2012.04.10. 18:49:55

@ccactus: másik zsebnyilas? Bocs... sejthettem volna. :D

mojoking77 2012.04.10. 18:50:12

Hihetetlen. Egesz egyszeruen nem terek magamhoz. Vegre egy elfogadhato stilusu post a Nivon, erre idejon a sok kis szanamas senkihazi, akik szamara Hofi Geza halalakor a humor csucsat valoszinuleg Papp Rita es Bodnar Attila jelentette, es olyan dolgokat irnak, amitol kinyilik az ember zsebbeben a szike. Emberek, azert mert szuleitektol hallottatok ezt azt, meg nem kellene tenykent tovabbadni. Hadd ne idezgessek, szerintem mindenki magara ismer.
Csak egy, hogy milyen szar szinvonalu volt a musora a rendszervaltas utan.. Akkoriban, nem sokkal a halala elott volt szerencsem latni egy musorat. Abban az idoben, 2001-ben,(ezt most a fent emlitett tizen- korai huszon eves nagypofaju alakoknak irom), az orszag vezeto magazinmusora volt a Heti Hetes (nem osszekeverendo azzal a hig fossal, amit most nyomnak). Tolem par szeknyire ult Gavolgyi Janos felesegevel. Az eloadas nagyjat visitva rohogte vegig (a vele egyutt szorakozo cca 3-400 masik vendeggel egyut), majd a kovetkezo adasukban (persze forrasmegjeloles nelkul) 4-5 poent idezett is, amelyek utana honapokig forogtak kozszajon...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.10. 18:54:10

@mojoking77:

"Vegre egy elfogadhato stilusu post a Nivon"

Csak nem valami nívópálcához van szerencsénk? :)

Egyebekben egyetértek. Holtakról vagy jót, vagy semmit. Ezt kívánná a tisztesség.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.04.10. 19:01:40

ez a Stockholm szindróma, visszasírjátok bazmeg a börtönéveket

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.10. 19:05:22

@Somló November:

Minden rosszban van valami jó! Boldog ember, aki megtalálja! És fordítva, mint például te..

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.04.10. 19:21:53

"Ma csak nagyon kevés humoristának jut egy egész estés (vagy legalábbis egy-kétórás) műsor egy színházban, míg Hofinál ez természetes volt."

Nem mindig kapott egész estés műsoridőt. "Az egymilliomodik" volt a címe egy élő adásnak, ahol Vitray mellé leülve valami dobogóra kicsit elszórakoztatott bennünket a vízen járó Jézus nagy poénjával, a Celtic elleni meccsel (Vitray közvetítésében), a fociválogatott sao paulói felkészülésével meg még nem is tudom, mivel. Talán negyedóra lehetett, és valószínűleg nem készült róla felvétel, nagyon sajnos, mert sosem láttam többet.

"És ne feledjük, Hofi képzett színész volt, míg a maiak gyakran az utcáról, a civil életből kikerülve lépnek fel,"

Hát ez az. A mai stand-uposok közül még csak egy-két alaknak kezdett el derengeni, hogy ha Hofihoz szeretne felnőni, akkor nem egymás mögé dobált viccekkel kell próbálkoznia, hanem kicsit hosszabb, közös szálra felfűzött poénokkal, amelyek előkészítést is igényelnek. Nem elég azt mondani, hogy Hogy hívják a jóllakott elefántot? Telefánt! Kell egy kis rákészítés, felépítés, és a végén a nem folytonos nevetésre kényszerített közönség – aki ezt nem is tudja csinálni, mert nem lehet folyamatosan őszintén nevetni – már várja, hogy mi lesz a poén, és ha a poén ül, akkor kitör! a nevetés a nézőből. Érteni kell a RITMUSHOZ. A nevettetésben ezt kellene elsősorban megtanulni, egy jó ritmussal, finoman eltalált stílussal a kevésbé csattanós, esetleg sejthető, sőt, már ismert poént is jól el lehet adni, úgy, hogy a néző úgy érzi, nagyon jót mulatott. Ha ezt megtanulnák ezek a szerencsétlenek, sokkal élvezetesebbek lennének. Így csak erőlködő bohócok, néha jó poénokkal.

"Ma ha egy humorista elmond egy poént, holnap már az egész ország ismeri - megnézi a tévében, a youtube-on, stb."

Nem volt kötelező a tévében mondani a poénokat. Óriási poénmesterek és konferansziék éltek hosszú ideig lassan változó poénkészlettel és a hozzátett aktuális poénokkal egy-egy kabaréban, szórakozóhelyen, nagy sikerrel. Ahogy Hofi sem véletlenül hagyta nemcsak kiérlelődni, hanem kellő hasznot is hajtani az új műsorait. Hülye ember nem volt, ez sosem volt kétséges.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.04.10. 19:47:10

@fran7: "Másrészt viszont eléggé a saját szubjektumát vitte fel a színpadra. Azt hiszem ez volt a titka, de az átka is."

És ez a szubjektum, beleértve a saját egyéniségét és stílusát is, telitalálat volt. Egy szépnek született nő szépségversenyeken tartolhat, Hofi pedig erre született, eleve magában hordozta a sikere titkát.

A színházban töltött idő egyébként gazdag anekdotaanyagot adott, és a színésztársakkal a rendszeres ivászat és dumaparti közben nyilván meg is tanult hasznos fogásokat, a tehetsége megvolt hozzá. Egy Latinovits nem lehetett rossz tanulótárs.

A pártossága nem olyan súlyos kérdés. Először is: amikor nálunk többpárt-rendszer lett, az emberek megosztottá váltak. A rendszert kritizálni többé nem lehetett osztatlan sikerrel. Bármelyik oldalnak is szól a kritika. Kihúzták a szőnyeget Hofi alól. Régen a jó káderek és a "hasznos emberek" kis rétegének kivételével mindenkinek volt valami baja a rendszerrel, elsősorban a köznapok jelenségeivel és a politikai porhintéssel. Mindenki egyformán tudott röhögni az ezeket kiparodizáló poénokon. Nem tudott mindenki élni ezzel a lehetőséggel, Sas például jól indult, de végül sosem lett belőle jó humorista. Hofi nem pusztán poénokból állt, papíron olvasva a szavait sosem lett volna belőle országos, "nemzeti" híresség.

Kádárt valószínűleg szerette, tisztelte. Megvolt hozzá a joga. Ma is megvan a jogotok ahhoz, hogy Kádárt utáljátok, bár már elég sok ember utálja anélkül, hogy egyszer is hallotta volna. Hofit is lehet utálni azért, mert tisztelte Kádárt. Nagyon sokan tisztelték, és segítséget láttak – állítólag sokan találtak is – Kádárban a Rendszer ellen, elég furcsa módon. Hiszen a rendszert nem Kádár működtette, és a rengeteg harácsoló, önző, elvakult, vagy egyszerűen csak szarházi főember semmilyen rendszerben sem tartható kézben. Hofi azzal, hogy Kádárt nem bántotta, viszont minden más főokost igen, szemlátomást nem váltotta ki az emberek helytelenítését, hiszen ezzel együtt vált feledhetetlen sztárrá.

Lehet, hogy udvari bolondnak tekintették a fejesek, de nagyon kockázatos volt hagyni bolondozni, mert ha izgalmas "sikamlóssággal" is, de néha eléggé odamondott a szocialista (nem kommunista) rendszernek, és ezek a szikrák a szénába is beeshettek volna. De lehet, hogy ő engedte ki a gőzt mindenkiből, ezt nemigen fog már kiderülni.

kifordított nagyanyó 2012.04.10. 20:08:49

@buddha: Tudom.És?
@ccactus: Bizony.Nekem már ti vagytok hazaárulók.:))

kifordított nagyanyó 2012.04.10. 20:13:04

@mojoking77: Nagyon jó hozzászólás köszönöm!

popocatepetl 2012.04.10. 20:18:53

@plagi madár, az al kotmányt aláiro álamfö: Azért nyilas, mert nem kedvelte a metszett hofitokat?

popocatepetl 2012.04.10. 20:19:51

@mojoking77: és a gálvölgyi az neked mérce? szánalmas

soproni1 2012.04.10. 20:40:00

Volt,aki értette, volt aki nem értette a mondanivalóját. A legjobb társadalom kritika volt. Politikust,munkást,parasztot,értelmiséget egyaránt ekézett. Hofi mondásai örökké igazak lesznek.

Marcellusca 2012.04.10. 20:44:54

"- Tudod, mi a különbség az Isten és Orbán Viktor között?
- Isten nem akar Orbán Viktor lenni."

www.youtube.com/watch?v=TZxPxohzBfo

mojoking77 2012.04.10. 20:57:55

@popocatepetl: Akkoriban (2000-es evek eleje), igen is komoly muvesznek tartottam. Az akcentusod (tulajdon nev ele nem a-zunk), illetve a hozzaszolasod stilusa alapjan te is a az altalam felvazolt internet ninja generacio oszlopos tagja lehetsz... (Be ne szolj kerlek, hogy miert nem hasznalok ekezetet, az egyik szintaktikai, a masik komoly szemantikai gond)

England win The Ashes! 2012.04.10. 21:01:21

@popocatepetl: Az egyik Hofi-könyvben volt egy fotó, amelyen a házassági anyakönyvi kivonata szerepelt. A dáumra nem emlékszem, valamikor az 50-es évek eleje lehetett. Helyszín: Szent László téri katolikus templom, Kőbánya. Vágod? Nem a Dohány utca, a Szent László tér.

Továbbá köztudott, hogy sírja a Farkasréti temetőben található. Nem a Kozma utcaiban, a Farkasrétiben.

Akkor ez most hogy?

Bloodscalp 2012.04.10. 21:09:16

@oregember nem venember: politikai ténykedésre gondoltam hogy merre mit vagy az utódok, mindegy.

A magyar jobboldal esete pont ennyire megfoghatatlan, a kdnp mintegy fantom, de a nagytestvér is csupán a gyűlöletre épít és hogy egy ellenségképet felépíttet, semmilyen ideológia, szellemiség nincs mögötte. És csak gyanú! pont azért mert nincs semmilyen bizonyíték -még- az ellenkezőjére. SP is ügynök volt? Hol akkor az erkölcsi-vagy bármilyen különbség a két "oldal" közt?

buddha 2012.04.10. 21:10:17

@kifordított nagyanyó: ha nem esik le,és ráadásul jobbik szavazó vagy....

DominoFX 2012.04.10. 21:32:21

A Hofi-előadások (másolt) kazettáinak nagy kereslete volt még a környező országokban is. A nyolcvanas években a szüleimmel mentünk Romániába, és az úton egy magyarul törve beszélő (!) rendőr megállított, és kérdezte, hogy nincs-e nálunk véletlenül Hofi-kazetta? Semmi mást nem akart. Aztán amikor jöttünk visszafele, ugyanez a rendőr megint megállított, ugyanezért. (Nem volt nálunk egyébként.)

hantaboly 2012.04.10. 21:41:23

Azt bírom, hogy olyanok fikázzák itt a személyeket, a történelmi kort, akik még porbafingók voltak, vagy tervek még csupán, de ők már a rendszerváltáskor jobb oldaliak voltak. Tisztába vannak az elmúlt rendszer minden részletével. Bizonyára azzal is, hogy az angolok és az amerikaiak szépen tálcán felkínáltak bennünket Sztálin Józsi bácsinak. A szovjet szuronyok árnyékában nehéz lett volna más fele indulni. A lehetőségek határán belül pedig a Kádár rendszer a legjobbat hozta ki, aki élt akkor tudja mi volt a szomszédoknál! Románia, Lengyelország és a többi.
" Α huszadik század Magyarországán végigélt hat évtized bajait még egy átlagos sorsú ember is megsínylette, Kádárnak nála is többet kellett elviselnie. Osztályrészül jutott a „törvénytelen származás” minden hátránya, több mint negyven évig hordozta a vállán az elkötelezett kommunistákat érő megpróbáltatásokat, hat évet töltött el két rendszer börtöneiben, 1956-ban látnia kellett, hogy dől össze küzdelmeinek minden eredménye. Utána felvállalta Magyarország leggyűlöltebb emberének szerepét, majd a romokból felépítette Kelet-Európa gazdaságilag legfejlettebb, polgárai számára legélhetőbb országát." Más mondta de igaz!
Aki meg nem is élt akkor az ne akarjon véleményt alkotni hallomás alapján.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2012.04.10. 21:51:56

@VOGAben: válaszolok én: a trágár, durva humort.

Ezt előttem senki nem írta le, de ő úgy volt vicces, hogy nem kellett trágárnak lennie. Viccesen írta körül mindazt, amivel ma vagdalkozunk vagy finomabb formában meg sem értenénk.
Nemrégiben láttam az egyik felvételét, amin cigányviccet ad elő: jogvédők ide vagy oda, az előadásmódja miatt MÉGSEM bélyegezné senki rasszistának, holott a tartalom nem változott.

És még valami, amit nem lehet jobb szóval kifejezni: úgy gondolom, azért fogadták el mert HITELES volt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.10. 22:28:23

És tudjátok mi a szomorú? Hogy sok poénja még mindig aktuális...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.04.10. 23:06:43

@papa_Ramone: Ember! Én ezért imába foglalom a nevedet!

édeslajos 2012.04.11. 09:01:50

Hofi egyedülálló és megismételhetetlen. Azért is a legnagyobb mert kitalált valamit, amiben utánozhatatlan. Az hogy udvari bolond volt - ez, mint látni fogjuk,nem kisebbíti nagyságát, sőt - legfeljebb azt jelenti, hogy élte a mindenkori udvari bohócok tragikus életét.
Mert a bohóclét csak a nézőnek komikus, magának a bohócnak halálosan tragikus. Emlékezzünk Chaplin Cirkuszára vagy Fellini La Stradajára.
És a bohócokra mindenhol, mindig nagy szükségünk van. Egyrészt, hogy elviseljük saját magunkat, másrészt a többieket, akik bohócot szeretnének csinálni belőlünk.
Udvari bolondra viszont csak ott van szükség, ahol létezik udvar...
Ebből következett Hofi vergődése a rendszerváltás után...

lajafix 2012.04.11. 10:14:31

@fran7: így van, jó/tetszik a hozzászólásod, de ezek tudtában is könnyesre röhögtem magam rajta.

kifordított nagyanyó 2012.04.11. 11:21:16

@ccactus: Egy mosolyt azért utána küldhettél volna...:))
@buddha: Ha most az jön,hogy zsidó volt...
Vannak rendes zsidók is.Ők a szabályt erősítő kivételek.:))

kifordított nagyanyó 2012.04.11. 11:24:07

@fran7: Valamilyen szinten sokan kiállnak Kádár mellett.Sokan úgy gondolják az idősebbek közül,hogy akkor jobb volt.
És ahogy alakulnak a dolgok talán még valamennyire visszasírjuk azokat az időket.Persze,mint minden rendszernek annak is megvoltak a maga hibái,mint a mainak is.

kifordított nagyanyó 2012.04.11. 11:25:16

@Lord_Valdez: Ez az bazdmeg ezt sokan mondják.
De itt tényleg olyan a helyzet néha,mint 20 vagy 40 évvel ezelőtt.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.11. 22:11:09

@kifordított nagyanyó:

Ezek szerint begyulladtál kicsit!

Örülök! :))
süti beállítások módosítása