Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Mennyi legyen jövőre a nyugdíjemelés?

2012. június 17. - ccactus

Nívós szerzőtársam alaposan belemarkolt a darázsfészekbe minapi nyugdíjakkal foglalkozó cikkével. Mivel nekem is van mondanivalóm a témában, ezt most én is örömest megteszem. Egyszersmind reflektálni is szeretnék a sok száz hozzászólás között vissza-visszatérő felvetésekre.

Ugye arról van szó, hogy a 2013-as költségvetési törvény tulajdonképpen minden állami transzfert befagyaszt jövőre a családtámogatástól kezdve a közalkalmazottak bértáblájáig, kivéve egyetlen tételt, a nyugdíjakat, amelyek a törvényeknek megfelelően az előző évi infláció mértékével, tehát 4,2%-kal növekednek jövőre.

Szerzőtársam felvetette, hogy mi lenne, ha jövőre a nehéz helyzetre tekintettel eltekintenénk a nyugdíjak emelésétől, és 2013-ban is a 2012-es összegű nyugdíjat kapnák meg. Az így megtakarított nagyjából 100 milliárd forintból pedig támogathatnánk a vállalkozásokat, vagy visszaállíthatnánk az alacsony keresetűek adójóváírását, esetleg csökkenthetnénk belőle az államadósságot, amit részben például pont a néhány évig fizetett 13. havi nyugdíj is generált. Egyszóval ilyen forrásból is próbálnánk kicsit előremozdítani hazánk gazdaságának beragadt szekerét.

Ezen a ponton elszabadultak az indulatok. Néhány olykor egészen elképesztő típusvélemény könnyen azonosítható volt a hozzászólások között:

  1. A nyugdíjasok élősködő haszonleső szent tehenek. A nyugdíj pedig tabutéma, hiszen 3 millió szavazóról van szó, ezért mindegyik párt a kedvüket keresi. És akár néhány ezer forinttal is megvásárolható a szavazatuk.
  2. Legalább a csúcsidőszaki tömegközlekedési kedvezményeiket vonják már meg tőlük.
  3. Nem a nyugdíjasokat kellene nyomorgatni, hanem az oligarcháktól (Simicska, Járai, Csányi, Pintér,… egyéb tetszőleges Fideszhez közeli nevek, [Hagyózni, Sukorózni meg ne próbáljon senki, mert a fejét leszedik, meg különben is a maiakhoz képest az csak aprópénz]) kellene elvenni a pénzt.
  4. Sávos nyugdíjemelés kellene, csak az kapjon nyugdíjemelést, akinek alacsony a nyugdíja, a magas nyugdíjakat meg húzzák vissza alacsonyabb szintre.
  5. Gyerekesek javaslata: Nyugdíjat mindenki a saját gyereke nyugdíjjárulékából kapjon, a gyermekteleneknek meg úgyis kevesebb a kiadásuk, ők takarékoskodjanak maguknak.
  6. Gyermektelenek javaslata: Oké, de akkor vonjunk meg mindenféle gyermeknevelési és családtámogatást, hogy legyen miből félretenni.
  7. Mások sem az 5-ös sem a 6-os ponttal nem értenek egyet, hiszen mi lesz azokkal akiknek…. (önhibájukon kívül nincs gyerekük, külföldre megy a gyerekük, fiatalon meghal a gyerekük… szokásos magyaros elbonyolítás, mindenféle javaslat kritizálása, pozitív építő hozzáállás és javaslatok helyett)
  8. Egyesek szerint hiba volt egyáltalán felvetni a nyugdíjtémát, hiszen csak arra jó, hogy egymásnak ugrasszuk vele a különböző generációkat.
  9. Mit akarnak csökkenteni a nyugdíjon, hisz a rezsi olyan magas, hogy elviszi a nyugdíj nagy részét.
  10. Azért nem szabad a nyugdíjakhoz hozzányúlni, mert idős emberekről van szó, akik egy jövedelemcsökkenéshez nehezebben tudnak alkalmazkodni (pl. pluszmunkát vállalni), mint egy hasonlóan nehéz helyzetben lévő, de fiatal ember.

 

Hozzám személy szerint e legutolsó vélemény áll a legközelebb. Azt gondolom, hogy új nyugdíj játékszabályokat csak olyanokra vonatkozóan lehet megalkotni, akik ma még fiatalok, így van még idejük felkészülni a várható időskori viszonyokra. A mai nyugdíjasok rendszeréhez csak legvégső esetben lehet negatívan hozzányúlni.

Amire szeretnék még külön kitérni, az az előző felsorolásból a 9-es pont, vagyishogy olyan magas a rezsi, hogy az önmagában elviszi a nyugdíj legnagyobb részét. Szokás ezt az érvet egyébként a bérből élőkre is felhozni, hogy de hát a villanyszámla ennyi meg annyi, a fűtésre meg téli hónapokban az egész fizetés is kevés. Ezért is emelni kell a béreket és a nyugdíjakat.

Erre a leghatározottabb válaszom az, hogy egy nagy frászt!!

A magyarországi rezsiszámla többszöröse a nyugat európainak. Nem azért, mert itt magasabbak lennének az energiaárak, vagy mert 27%-os az áfakulcsunk, hanem azért, mert a magyar háztartások szélsőségesen energiapazarlók. Sőt az az általános szemléletmód, hogy az energiatakarékossági beruházások valamiféle úri-burzsuj gaztettek, hiszen nem elég, hogy az illetőnek magasabb a jövedelme, mint az enyém, de emellett még a rezsije is alacsonyabb, és ez elfogadhatatlan.

Ha az ember szétnéz Angliában, Ausztriában, Németországban, vagy akár Franciaországban, azt tapasztalja, hogy rezsit csak az fizet, aki fizetni akar. Nulla villanyszámlával, nulla fűtésszámlával és minimális vízdíjjal működnek a háztartások, ha nem akarnak rezsit fizetni. Alapnak számít ugyanis a megfelelő hőszigetelés és a megújuló energiarendszerek (szél, nap, földhő) telepítése minden egyes házra. És ezt az állam ott jelentős mértékben támogatja. Az önerőt kamattámogatatott hitel formájában lehet előteremteni, és még ki is egészíti az állam vissza nem térítendő résszel.

Ha tehát valaki azzal érvel, hogy a kormánynak támogatnia kell a nyugdíjasokat és a kiskeresetűeket, mert magas a rezsi, akkor azt én ellenzem. A kormánynak a rezsi csökkentését kellene támogatnia a nyugaton bevált módszerekkel. És akkor máris nem azzal a problémával kell szembesülnie a kispénzűeknek, hogy esznek, vagy rezsit fizetnek, hiszen a rezsikérdés megoldódott. Az evés kérdése meg megint nem szabadna, hogy probléma legyen egy agrárországban…

Miközben tehát egyre többen követelik nagyon helyesen, hogy az állam ne a költségvetés kiadási oldalához igazítsa újabb és újabb adókkal a bevételi oldalt, hanem fordítva, közben meg a béreknél és a nyugdíjaknál senki sem a kiadások lefaragásával foglalkozik, hanem pontosan a jövedelmek kiadásokhoz igazításával. Nem ártana összehangolni az emberek mikro- és makroökonómiai szemléletét.

Szóval akkor mennyivel emeljük jövőre a nyugdíjakat? Infláció mértékével? Vagy az alatt? Vagy afelett? Vagy differenciáltan? Vagy csökkentsük? Ez a mai szavazásunk témája:

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr514593138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2012.06.17. 17:49:30

@Krokodeal: Hát mi is diplomásak vagyunk, de itt maradunk és fenékbe billentjük ezt a megélhetési "politikus" csürhét. Hogy a gyerekeinket itthon is normálisan tudjuk nevelni, és ők is az ő gyerekeiket...

mese1 2012.06.17. 17:49:41

@kovi1970: Érdekes ezt a fideszre kenni, mert épp nem ők állítják szembe hanem a liberálisok...

Rox Tobient (törölt) 2012.06.17. 17:56:17

"Azt gondolom, hogy új nyugdíj játékszabályokat csak olyanokra vonatkozóan lehet megalkotni, akik ma még fiatalok, így van még idejük felkészülni a várható időskori viszonyokra."

Nem lehet a szart egy nemzedékre kenni.
Az meg különösen gusztustalan volt, amikor a nyugdíjas érdekképviseletek tapsikoltak a korhatáremelésnek mint a rendszer stibilizálásának kulcslépésének. Persze őket már nem érinti, átlagosan 55-56 év körül nyugdíjbavonultak, szemben a mai 30-40-esekre váró 67 évvel...

Mariann19 2012.06.17. 17:57:57

@megfigyelt: Írása szerint követte a hozzászólásaimat, és azokat reálisnak itélte meg. Szeretném, ha ez a véleménye nem változna meg, különösen annak fényében, hogy meglehetős empátiával gondolkodom e tárgyban. Önnek abban a példáit tekintve teljesen igaza van azokban az anomáliákban, melyeket felsorol. Itt is csak azt tudom mondani, hogy ezen a téren a jogegyenlőség romokban hever, és semmiféle kormányzati szándékot nem látok az igazságosság megteremtése érdekében.Abban azért továbbra is konzekvens vagyok, hogy a folyósítások a munkaviszony és a befizetett járulékok alapján történjenek.Azok a kifizetések, melyek más okokból indokoltak, ne a nyugdíjkasszát terheljék. Ugyanis olyan számokat dobnak be a köztudatba, melyek finoman szólva nem fedik a valóságot. A 2010-es nyugdíjkassza számaiból pl. az látszik, hogy a valóságos öregségi nyugdíjak nem érik el a 2.000 milliárd, Ft-ot , több, mint 1.000 milliárd Ft a rokkant, előrehozott, hozzátartozói stb. kifizetés.Így lesz a nyugdíjkassza közel 3.000 milliárd Ft-ot kitevő alap, mert teljes a káosz.A négy gyermeket nevelő anyát tisztelem, de vegye figyelembe, hogy százrekre tehető azon anyák száma, akik munkavégzésük mellett tették ugyanezt.Ön tévesen értelmezte a hozzáállásomat, én senkitől nem sajnáloksemmit, ilyen szellemet nem is olvashatott ki a véleményeimből, mindössze némi bírálatot kívántam közreadni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 18:08:36

Azért ebben a posztban nem annyira véded viktorékat,csak egykét bekezdés erejéig.
Csak nem kezdesz megtérni?

Netuddki. 2012.06.17. 18:08:46

@mese1: A blog íróiról mindent el lehet mondani csak azt nem, hogy liberálisok...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 18:10:25

Atért az 1. pont megfogalmazása durva lett.Ezt nem így kellett volna.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 18:14:07

Azért azt mondani,hogy nem az árak miatt sok a rezsi...hát nem is tudom.

szita szita péntek 2012.06.17. 18:14:59

Juszt sem fogom belelovalni magam a témába, amit mondhatnék, azt az értelmesebbje már nyilván elmondta.

Ugyanakkor a szavazás elég tré (már bocs), ugyanis olyan lehetőségek sorát vonultatja fel, ami nem zárja ki egymást - ugyanakkor többet meg nem lehet bejelölni. Ez így semmire sem jó - ja max annyira, hogy magyarázni lehessen az eredményt (lám az embereknek csak x%-a nyomott mit tudom én a 4-esre - ja persze, mert egy részük a 9-est és 10-est választotta)

Ami bosszant, az a szerző hozzáállása az energia megtakarításhoz! Nagyjából az jön le a soraiból, hogy csórókám ne hőbörögjön a magas rezsi miatt, mer' sok-sok pénz felemésztésével lehetne az alacsonyabb is. Ja. Jellemzően azok sokallják a rezsit, akiknek a bevételeinek nagy részét az viszi el - ergó nem kimondottan tehetősek, ergó nem tudnak miből racionalizálni.

Például mondok egy példát! Épp a napokban olvastam, hogy milyen remek is lenne, ha napelemeket rakatnék a házamra, és ingyér' lenne nekem az áram. Mondok magamnak - az tényleg király lenne! Olvasom tovább és bezony az 2 millió Ft-ba fájna, ami kb 10 év alatt térülne meg. Hmmm... Szóval akkor most én 10 évre előre egyben fizessem ki a villanyszámlám, és nekem az akkor jó? Szerintem nem jó. Ha lenne valóban fölösleges 2 millióm, akkor lehet jobban járnék ezzel, mint egy bankbetéttel (mondjuk ebben sem vagyok biztos). Ugyanakkor nincs ennyim. Lovaljam hitelbe magam? Most? Na azt már nem. Arról meg ne is beszéljünk, hogy mekkorát szentségelnék, ha a technológia fejlődése miatt 3 év múlva ugyan ez a cucc fele ennyibe kerülne és több áramot termelne, hosszabb garanciával. Hogy ez elképzelhetetlen? Őőő... nem az - az árak folyamatosan csökkennek, a garanciális idő kér éve még 10 év volt, most meg már van ahol 50...

Na jó ez lennék én. Nézzük meg édesanyám helyzetét! Először is: bármennyire fájó is ezt kimondani, de akkor is jogos a kérdés: érdemes egy 70 év körüli embernek 10 év alatt megtérülő gazdasági döntést hoznia? + nála még fokozottabban felmerül a "miből?" kérdése. Egyedül nyugdíjasként valyh milyen hitelre számíthat?

Jó - most belementem a napelem kérdésébe, de a többi sem olcsóbb mulatság. Jómagam mondhatnám szerencsés helyzetben vagyok, a házam hőszigetelése igen combos - nem rég építkeztem és nagyon odafigyeltem erre. (Jó, azt mondjuk elb*sztam, hogy a fűtésem a helyiségek kialakítása miatt szükségképpen gázos és esélyem sincs másra áttérni.) No de a szülői ház, ami a 70-es években épült az akkori gazdasági körülmények, építőipari igények és energiaárak mellett? Ahhoz, hogy a hőszigetelése korrekt legyen még egyszer rá kéne költeni az értékét...

Szóval én inkább azt javasolnám, hogy legalább minimális mértékben gondolkodjék a post írója.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 18:19:44

De most legalább van néhány normális javaslat a posztban.
Mondjuk a rezsiköltséges véleményed nem tetszik de ez van.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 18:22:21

@szita szita péntek: Na ez az.Ezen akadtam ki én is.Pár éve volt az,hogy talán az osztrákoknál? csökkent a gáz ára.Nálunk meg emelkedett.
Nyugaton keresnek 3 szor annyit legalább és fizetnek rezsire annyit mint mi.Ha nem kevesebbet.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 18:23:43

Amúgy meg megy a vita,ez nehéz kérdés.Járni jár csak nem jut.Mondjuk tényleg nem kéne minden évben emelni.
Dehát kedves posztíró ,a viktorod ezt nem látja.:))

orulet 2012.06.17. 18:25:14

Hagyjuk már a demagógiát. Kis matek, hogy a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes években befizetett 110, 800, 1300 Ft-okból még jól prosperáló országokban sem lehet kolbászból a kerítés. Főleg nem ott, ahol rosszul fektették be, vagy netán valagára vágtak. Gondolkodjunk el azon, hogy mivel régebben jóval alacsonyabb volt a nyugdíjkorhatár, és kevesebb a járulék, miből tevődik össze a kb. 20 éve nyugdíjállományban lévő ember havi 90 e ft-ja. Van ma így számoló nyugdíjpénztár? Teljesen érthető, hogy megélhetési szempontból alacsonyak a mai nyugdíjak, csak azt tessék felfogni, hogy a fentiek viszonylatában még relatíve sok is.
Ez rosszabb a padlás lesöprésénél is.

unrealnoise · http://unrealnoise.blog.hu/ 2012.06.17. 18:35:19

Hát nekem ne mondja senki, hogy a magas nyugdíjakat (aki bőven elélnek belőle) nem kellene kicsit visszafogni. Ők pár ezer forintos elvonás, csökkenés mellett is valószínű, hogy simán "jók" lesznek, a szegényebbek vagy alacsonyabbaknak meg mehetne egy minimális emelés, vagy stagnáló kifizetés.

de lényegében ez ugyanaz a téma, mint a szaros "egykulcsos" adórendszer. Mai napig nem értem mire volt jó azon kivűl, hogy orbánék megtömték, és tömik mai napig magukat...

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2012.06.17. 18:35:50

Ha az elmúlt 20 évben nem hunytak volna szemet a mindenkori kormányok a fekete foglalkoztatás felett, akkor nem lenne most nyugdíjkérdés.
A probléma az, hogty sok a nyugger és kevés a bejelentett munkaerő.
Szépszemű meg jövőre még nyugdíjba küld 10-11 ezer közszolgát. Mo=nyuggerfalu

szita szita péntek 2012.06.17. 18:38:27

@orulet: Nem kéne keverni a szezont a fazonnal. A rendszerváltás előtti állam a nyugdíjakat nem csak a nyugdíjjárulékokból oldotta meg, hanem vont egy nagy közös kassza, amibe szépen befolyt minden bevétel és abból osztottak vissza. Szóval lehet nem, vagy alig fizettél nyugdíj járulékot, viszont cserében az állami tulajdonban lévő vállalatoknál a munkád értékénél kevesebb fizut kaptál. Aztán jöttek a rendszerváltás évei, és idő kellett az átállásra. A nyugdíj kassza ugyanakkor sokáig nem volt (szerintem szigorú értelemben ma sincs) elkülönítve. Szóval az az igazi demagógia, ha azt mondod, hogy a mostani nyugdíjasok nem fizették meg az ellátásuk árát - megtették.

Mariann19 2012.06.17. 18:44:30

@orulet: Csupán a tisztánlátás érdkében és gazdasági szakemberként elmondanám, hogy a jelenlegi nyugdíjasok után a munkáltatók 17 %TB járulékot fizettek be, összesen 25%-ot, összevonva közteher volt az elnevezése. Ezen felül realizálódott még a dolgozótól levont progresszív nyyugdíjjárulék jövedelemtől függően. Tehát a két irányból kumulálódó összeget kell figyelembe venni, hiszen a levont járulék alacsonyabb volt lényegesen a munkáltató általi befizetéseknél.Ebből kell kiindulni, és nem árt a statisztikai adatokból megismerni a várható életkort a nemek bontásában, ebből célszerű megállapítani, hogy akorábban létrejött, e célra befolyó összegek mennyire fedik le a várható nyugdíj kifizetéseket.Meg kell jegyeznem a fent említett 17% az eü. és nydíj alapokat illette, sajnos nem emlékszem az arányra, de nyugdíjalap kedvezőbb részarányt képviselt.

pHérték 2012.06.17. 18:51:26

No, ami a rezsit illeti: legutóbbi gázszámla, hogy aszongya: 103 forint a termék ára, amit ténylegesen fogyasztottam, a számla végösszege meg 1436 forint. (Nyár van) Villanyszámla dettó: fogyasztás X, számla végösszege 2X.
Ami meg a nyugdíjat illeti: legyen, de ne a magyar ember életcélja.

szita szita péntek 2012.06.17. 18:56:19

Futtatom egy picit tovább az eszmét napelem tárgyában!

Tegyük fel állam bácsi úgy döntene, hogy támogatja az ilyen jellegű beruházásokat. (Nem amolyan Széchenyi terves módon - mert az zsákutca, hanem komolyan gondolja) Ennek legegyszerűbb módja az lenne, ha mondjuk ez esetben eltekintene az ÁFÁ-tól. Mi lenne az eredmény? Csökkenne a költség -> csökkenne a megtérülési idő -> többen vágnának a telepítésébe -> nagyobb forgalom mellett jobban lehetne automatizálni a folyamatokat, megjelenne a konkurencia harc -> tovább csökkennének a költségek -> egy ideig nőne a foglalkoztatottság -> egyre több háztartás függetlenítené magát az energia szolgáltatótól (a közműtől mondjuk nem).

Nézzük meg, hogy jó lenne-e ez az államnak?
- Növekvő foglalkoztatottság (+)
- Csökkenő adóbevételek (-)
- Csökkenő állampolgári kitettség és befolyásolhatóság (-)

No szerintetek? Mi lesz?

pHérték 2012.06.17. 18:59:18

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Ez a járni jár, csak nem jut, ez frappáns! :) De én még ezt a járni jár fölfogást sem egészen osztom. Ugyanis a nyugdíj, nem a "munka után jól megérdemelt járandóság". Az a fizetés! Pontosabban annak kéne lennie.
A nyugdíj egy szociális biztosításféle, ami arra jó, hogy azután se hagyjuk fölfordulni a polgártársat, miután öregsége révén elvesztette a munkaképességét.

szita szita péntek 2012.06.17. 19:03:37

@pHérték: Ez azért van, mert felszabadították az energia piacot. Eddig mi volt? Te fogyasztottál áramot és az áram díjába be volt építve minden költség ami ahhoz kellett, hogy az eljusson hozzád, azaz a távvezetékek, trafóállomások építésének, karbantartásának díja is.

Ugyanakkor ez a rendszer csak energetikai monopóluimokkal működhetett, új belépő nem jelenhetett meg a piacon, hisz neki nem volt az egész országra kiterjedő villamos hálózata. Elég hülyén is nézne ki, ha minden szolgáltató saját vezetéket húzna, nem nevezném költséghatékonynak sem.

No szóval megjelentek (megjelenhetnek) az új szolgáltatók, ám ők is a régi hálózatot használják, amit viszont nem ők, hanem egy másik szolgáltató tart karban. Ugyanakkor az milyen hülyeség lenne már, hogy ő ezért ne kapjon pénzt? Ennélfogva elvált egymástól a felhasznált pld. áram díja (ezt attól veszed akitől akarod) és a rendszer használatának díja (ezt lehet a szolgáltatódnak fizeted, de a végén annál landol, akié a madzag).

Ez a rendszer így logikusabb az előzőnél. Pld. a villamos hálózatot a házadhoz akkor is fenn kell tartani, ha sokat fogyasztasz, akkor is ha keveset, sőt akkor is ha semmit. Ráadásul a fenntartás összege nem függ a fogyasztásod mértékétől - no ezért fizetsz akkor is, ha épp akkor nem használsz semmit.

pHérték 2012.06.17. 19:06:58

@Krokodeal: Köszönjük a "jó" kívánságokat. Most mondjam azt, hogy nektek is hasonlókat idegenben?!

pHérték 2012.06.17. 19:12:29

@szita szita péntek: Köszi, mindezt azért "gyanítottam" én is, de elhiszed, hogy mindez nem vigasztal? Főleg, hogy azt is "gyanítom", hogy a mindenféle rendszerhasználati díjon meg ÁFA tartalmon stb.-n kívül a fogyasztásért nem fizetők számláját is (többek között) velem fizettetik...

fidesz = házmesterek pártja 2012.06.17. 19:20:13

Imádom ezt a nemnáci, nemnyugdíjasgyűlölő blogot... Oly jól mutatja, mennyire leköpnivaló a magyar "jobboldal".

pHérték 2012.06.17. 19:23:27

Mellesleg ugye tapasztaljuk, milyen világot élünk, milyenek az (munka)erkölcsi közállapotok? Csak, hogy a legextrémebb (de nem példátlan) esetet említsem: egyesek inkább levágják a saját lábukat is, csakhogy dolgozniuk ne kelljen.

torró 2012.06.17. 19:23:37

Krokodeal !
Nem tudom meg szabad é vajon kérdezni, hogyan is jött össze a több diploma a finanszírozás tekintetében? Csak azért kérdem mert az én gyerekeim is diplomások és tudom mibe kerültek, mondjuk az óvodától a diploma osztóig.Én mellesleg 45 év munkaviszony után mentem nyugdíjba 6 évvel ezelőtt! És még most is minden nap dolgozom mert a nyugdíj bizony kevés lenne. Tegyük hozzá halkan, hogy bizony mi is fizetünk adót, csak ezt valahogy senki nem számolja. Igen a 27%! Ugye ez száz rugóból rögtön 27 mínusz amiért gyakorlatilag semmit nem kapok! Igaz?
Amúgy a Kádári érában nem igazán fizették meg a melóst, így azután ha abban az időben , vagy a rendszer változást/:)))/ követő 10 évben ment nyugdíjba,hát nem túl sokat vitt neki a póstás!Volt viszont jó pár olyan foglalkozás amiből komoly nyugdíjat lehetett besöpörni.Nem termelői ágazat.

szita szita péntek 2012.06.17. 19:27:56

@pHérték: Elhiszem, persze! :) Ugyanakkor szerintem a rendszer így logikus - ám a díjak mértékén valószínűleg lehetne (talán kellene is) vitatkozni... Nekem túlárazottnak tűnik, de hát én nem értek hozzá.

pHérték 2012.06.17. 19:30:02

...és még valami! :)
Mi az, hogy "nyugdíjas" valaki? Kb. olyan mint a "vállalkozó": lényegében értelmetlen. A nyugdíjas identitás üres és az eltartottságra szorítkozó önmeghatározás.
Már szavak szintjén is tiszteletre méltóbb, ha valaki inkább "nyugalmazott pék", vagy "fuvarozási vállalkozó"...

pHérték 2012.06.17. 19:39:29

@szita szita péntek: Túlárazás nélkül is lehetne logikus... ;)

mókáné 2012.06.17. 19:50:52

@Hepci:

"Múltkor az Omszkin alsógatyára vetkőzve horgásztam, hogy jobban simuljak a környezetbe. :)"

Nincs meg még Magyarországon a nudizmus viselkedéskultúrája. Szívesen rész vállalnék ennek terjesztésében. Az ember és a környezet harmóniája.

Dobd le azt az alsógatyát és meglátod, milyen fenomenális élménye lesz!:)

A naturisták szerint az emberi testen semmi szégyellni való nincsen, hiszen mindnyájan ezzel élünk, és örömmel el kéne fogadnunk a testünket.

Sokan különbséget tesznek a naturizmus és nudizmus között. E nézet szerint nudista az, aki időnként a ruhátlanságot választja; naturista pedig, akinek filozófiája az alkalmi meztelenségnél többet foglal magába: gyakran környezettudatosságot, olykor vegetarianizmust, vagy egyszerűen a természettel való szorosabb viszonyt.

(Ennek jele lehet a strand és a vizek tisztán tartása, a hulladék begyűjtése magunk után, a hangoskodás kerülése stb.)
hu.wikipedia.org/wiki/Naturizmus#.C3.81ltal.C3.A1nos_tudnival.C3.B3k

mókáné 2012.06.17. 19:52:04

@Hepci: @knausz:
jav.

Dobd le azt az alsógatyát és meglátod, milyen fenomenális élményben lesz részed!:)

mókáné 2012.06.17. 19:53:37

@Zsit (nyau és rémizé):

"nem
itt nem cactus-pajti zsenije ihlette"

Hanem?

pHérték 2012.06.17. 19:55:00

@knausz: Pláne, ha nyugdíjas...! (Ha már úgyis kilóg belőle az ülepe!)

mókáné 2012.06.17. 20:00:17

@wicha: @szabodenesnk:

"Először is egyetértek @knausz: -szal abban, hogy amit az állam azzal a felszólítással von le, hogy a nyugdíjamra kell (nem utakra, iskolára!), azt igenis kapjam meg."

Evidensnek gondolom.

"Az állam felé mi a járulékfizetés alapja? -:)"

Korán kezdtem dolgozni, a munkában eltöltött éveim száma sok és ezért úgy döntöttem, fizetem tovább. Bementem a nyugdíjbiztosítóba és kiszámoltunk egy összeget, kötöttem velük szerződést és fizetem. Az éveim száma nő. Jogosult leszek nyugdíjra.

Korábban volt egy olyan opció, hogy utolsó években, ha többet fizet az ember, magasabb nyugdíja lesz, de ezt tudtommal megszüntették.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2012.06.17. 20:03:01

@knausz:
figyelj, a kommentelők szinte _mindig_ nagyobb élményt (pozitív-negatív, mindegy) adnak, mint egy-egy blogposzt.
cactus hirtelen ír, és nem a tájékoztatás a célja, ezért sok esetben demagóg.
Ha már választani kell zseniség tekintetében, akkor inkább a kevésbé tökös TG (ő se zseni), mint a cactus (bocs, kakti :D) - semmiképpen nem lehet őket egy lapon említeni

De felőlem aztán: virágozzék ... :)

namivanmáritt 2012.06.17. 20:05:24

No. én hajlandó vagyok felajánlani jövőre egész évi nyugdíjam megvonását, ha Viktor lakóhelyemen a képzettségemnek megfelelő szakmai minimálbérrel ad munkát, teljes munkaidőben. Amúgy 64 éves vagyok...29 éve asztmás, 2. tipusú cukorbeteg, magas vérnyomás, két gerincsérv, vesebetegség, gyomor és hasnyálmirigyproblémák / amúgy alkoholt sosem ittam, nem dohányoztam /...szóval ezek csak olyan betegségek, ami mellett tudok dolgozni, várom az ajánlatokat...

mókáné 2012.06.17. 20:11:37

@Zsit (nyau és rémizé):

"figyelj, a kommentelők szinte _mindig_ nagyobb élményt (pozitív-negatív, mindegy) adnak, mint egy-egy blogposzt."

Erre alighanem most már Török Gábor is rájött. Olvasom-e őt még? - kérdezhetnéd.

Már nem. Nincs mit tanulni tőle. Ezen a blogon még van olyan, ami újdonság, és ezt szívesen beillesztem a gondolatvilágomba. Van lelkesedés és van tolerancia. Az írások gyakorlati szempontból íródnak, nem elméleti megközelítésből.

Török Gábor annyit finomkodik, hogy az már sok. Teljesen elméleti és a Véleményvezér szintén az. A Nívón összeér a kettő.

Egyébként jelzem: nem ismerem a blog szerzőjét, először azt sem tudtam nő vagy férfi. Ma kicsit több jutott a személyéből, aminek örülök.:)

pHérték 2012.06.17. 20:14:16

@namivanmáritt: Bocsánat, de te most dicsekszel, vagy sajnáltatod magad?
Ennyi nyavalyát! Szép teljesítmény...

megfigyelt 2012.06.17. 20:23:55

@Mariann19:
T.Mariann19,sok hasonló véleményünk van,a visszásságok meg itélésében igen sok az azonosság. 2010 es adat a korbetöltött nyugdíjasok száma 1 462 449 fő nyugdíj átlaguk 101 335 ft,míg a korhatár alatti 238 351 fő 120 449 ft-os átlag nyugdíjjal. Az előrehozott nyugdíj 1999-ben 34 000 fő volt 2009-ben 232 000 főre nőtt,jobban megérte nyugdíjasnak lenni mint dolgozni egyeseknek,igaz 706 226 főnek nem érte el a nyugdíja a 60 000 ft-ot, de a 200 000 ft felettiek száma 60 908 fő volt. A átlag öregségi nyugdíj nem alacsony hanem nagyon aránytalan. A nyugdíj/ nettó átlagbér világ átlag 60% ,Magyarországon több mint 76%. Nem erősebb a Magyar gazdaság a világ átlagnál. Egyértelmü ,hogy ez a nyugdíj teher nem lesz elviselhető a gazdaság számára,főleg ugy,hogy a parlamenti politikusok a saját gazdagodásukkal vannak elfoglalva.Elkeserítő ,hogy milyen egoisták döntenek ember milliók sorsáról.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.17. 20:27:34

@ccactus: "10 milliárddal kevesebbet tesz félre a kormány rendkívüli kiadásokra, kamatkiadásokra viszont majdnem 300 milliárddal többet."
Erről nem írnál egy posztot esetleg? A legjobb kormány a Fidesz címmel, amiben leírnád h csökennő államdósság ellenére, jövőre 300 milliárddal többet fizetünk kamatra. Kijön belőle a tranzakciós, telekomadó, és még nyugdíjemelésre is futná...
Drága mulattság, de így vígad a magyar...

nyünyüge 2012.06.17. 20:37:44

@megfigyelt:
Ember, az nem úgy működik, hogy "jobban megéri nyugdijasnak lenni"! Ilyen választás nem létezik!
Az embert vagy kirúgják nyugdijas kora előtt valahány évvel, vagy felteszik a kérdést, hogy szeretne-e még dolgozni jelenlegi bérénél 25-35 %-áért még egy-két évet. De azt senki sem tudja garantálni, hogy ha a csökkentett bérért tovább dolgozik, hogy pár hónap múlva, vagy két év múlva nem fogják-e kirúgni, a jelenleg elképzelhetetlen, ismeretlen, de garantáltan a csak rosszabb aktuális nyugdíjazási törvények, kollektív szerződés feltételek, manyup szabályok szerint.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 20:40:41

@Tyss:

A szoci kormányok kamatkiadásaival hasonlítsd össze. Meg fogsz lepődni, garantálom..

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.17. 20:49:19

@ccactus: Hát, meglepődtem, komolyan:
2013: 1 325 515,4 millió forint
2012: 1 064 983,8 1 millió forint

2009: 1041,5 milliárd
2010: 1086,6 milliárd

300 milliád bukó, szóval ezt mivel magyarázod kedves ccactus?

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.17. 20:54:30

@ccactus: Itt hagyjuk abba, komolytalan vagy. Idén 1000 milliád jövőre pedig 1300. Az mekkora inflációra jön ki?

Esetleg országkockázat, CDS felár, 10 feletti államkötvénykibocsájtások, azok mind mind smafu. Infláció, az, 30%-s...

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.17. 20:56:09

Amúgy vedd figyelembe, h az államadósság folyamatosan újjúl meg, ebben a tempóban az a kamatkiadások 2-3 év múlva meg fogja haladni a nyugdíjkasszát. Magyarázatok persze vannak, de téged azok nem érdekelnek...

lapátkaszát 2012.06.17. 21:05:15

Kifejezetten rosszindulatúnak tartok minden felvetést ami a nyugdíjasok jáárandóságának csökkentésére vonatkozik!
Nem mintha a nyugdíjasokat szent teheneknek gondolnám, de nézzünk már szét magunk körül kérem!

1. Jelenleg a munkaképes korú lakosság FELE nem dolgozik! Akkor sem ha tudna, vagy akarna.
2. Jelenleg a feketegazdaság a GDP 25-30%-a!

Értem én,hogy könnyebb a nyugdíjakat megvágni mint a munkanélkülieknek munkát adni vagy a felketegazdaság egy részét felszámolni, de mire jutunk így?

Elég lesz a 2013-as nyugdíjemelés befagyasztása, vagy kéne még 10-20% nyugdíjcsökkentés is?

Aztán ha majd a nyugdíjak felét már elvettük kik következnek?

Figyeljetek, mert ez egy folyamat, ami elkezdődött a bölcsődék fizetőssé tételével, az óvodák bezárásával, a felsőfokú iskolákon a tandíj bevezetésével, majd annak jelentős emelésével, a gyógyszerárak emelésével, a várólisták kialakításával az EÜ-ben.. a nyugdíjkassza lenyúlásávalés most folytatódik a nyugdíjakkal.

Aki javasolja vagy örül annak, hogy a nyugdíjasoknak kevesebb jut, az valóban azt hiszi itt megáll a folyamat?

Igaza van azoknak akik sokallják az elvonást, mert az sok is! Ám ha kétszer annyian fizetnének adókat, járulékokat akkor a jelenlegi szint beszedéséhez éppen a felét kéne fizetni mindenkinek!

Az aktívak megduplázását de legalább 50%-os emlését ott várja a közmunkás, a munkanélküli!
Ők is dolgozni akarnak, normális bért keresni abból adózni és nem kegyelemkenyéren élni!

Nehéz dió ugye?
De kinek a munkája könnyű?

Miért kellene elfogadni, hogy az aktuális politikai elit MINDÍG a könnyebb megoldást választja?
Kinek a munkáltatója fogadná el, hogy SOHA nem végzi el a felvállat feldatot?
Vajon melyikünk vehetné fel a havi bérét, ha pl. nem megvarrná a férfi inget, hanem pillanatragasztóval összeragasztaná? Ha nem könyvelne, hanem passziánszozna, hó végén pedig odaadna a munkáltatójának egy összefirkáélt kockás papírt?

Aki veszi a bátorságot, hogy blogot írjon társadalmi kérésekről az nem néz a háta mögé a dolgoknak?

Itt állunk úgy, hogy a munkaképes társadalom fele ( Orbán Viktor szerint 46%-a) NEM dolgozik, a feketegazdaság a GDP 30%-át teszi ki és azt keressük, hogy kitől mit lehetne elvenni, hogy még 2-3 évig ne kelljen ezzel foglalkozni?

Ez normális?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:08:33

@Tyss:

Mondom hasonlíts a szoci kormányok 2002 és 2010 közötti kamatkiadásaihoz, ha arra vagy kíváncsi, hogy mely kormány alatt volt magasabb a kamatkiadás.

2012-höz képest 2013-ban valóban 260 milliárddal magasabb kamatkiadással számol a költségvetés. Ugyanakkor a költségvetés nem számol IMF megállapodással, ami ha mégis megtörténik, az csökkentheti a jövő évi kamatkiadásokat.

A te érvelésed viszont nagyon egyszerű: Jövőre 300 milliárddal magasabb kamatkiadás lesz mint idén, tehát szar a kormány.

Valójában arról van szó, hogy elkezdjük törleszteni az IMF hitelt, aminél az új kibocsátások magasabb kamattal mennek el. Ám ez a magasabb kamat alacsonyabb a 2002-2010 közötti időszak kibocsátásainak átlagánál. Ráadásul ha mégis lesz IMF megállapodás, akkor jókora kamatmegtakarítás keletkezhet a jövő évi büdzsében.

orulet 2012.06.17. 21:16:01

@szita szita péntek: Szumma szummárum, ezt most úgy bosszuljuk meg, hogy jelenleg a munkájánál szinte mindenki kevesebb bért kap + fizeti a mostaniak nyugdíját, mert erre továbbra is hitelt vesznek fel + tartja el a gyerekeit + gyűjt saját magának előre + fizet egy rakás értelmetlen adót. Az, hogy kaki van, mindenki érdeme, tele van az újság 40-50 éves halottakkal, de örülök, hogy ez a megoldás neked tetszik.
Hová is kell visszautalni?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:17:41

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Azért ebben a posztban nem annyira véded viktorékat,csak egykét bekezdés erejéig.
Csak nem kezdesz megtérni?"

Kellett neked mindenkit elkönyvelni Orbán-szidó és Orbán-seggnyaló kategóriákba..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:21:01

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Atért az 1. pont megfogalmazása durva lett.Ezt nem így kellett volna."

A megfogalmazásokat loptam Droli nyugdíjas posztjának hozzászólásai közül. Nem kevesen fogalmazták meg ezt a véleményt, és nem kevesen értenek egyet vele a 4600 szavazó közül.

Nem az én tisztem, hogy disztingváljak, öncenzúrázni sem szeretnék. Ha téged ez polgárpukkaszt, akkor így jártál.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:22:24

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Azért azt mondani,hogy nem az árak miatt sok a rezsi...hát nem is tudom."

Hát istenem, fogy az olaj és a gáz. A kereslet meg töretlenül nő iránta. Viszont megvannak a technikák az energiahatékonyság jelentős növelésére. Ez a jövő barátom, hahó!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:25:14

@orulet:

"Hagyjuk már a demagógiát. Kis matek, hogy a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes években befizetett 110, 800, 1300 Ft-okból még jól prosperáló országokban sem lehet kolbászból a kerítés. "

Azt számold ki, hogy mikor mennyibe került egy lélegeztetőgép, és ahhoz arányosítsd a hetvenes évek befizetéseit. ;)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:26:27

@unrealnoise:

"Hát nekem ne mondja senki, hogy..."

Pedig... :)

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.17. 21:27:08

@ccactus:
"Valójában arról van szó, hogy elkezdjük törleszteni az IMF hitelt, aminél az új kibocsátások magasabb kamattal mennek el. Ám ez a magasabb kamat alacsonyabb a 2002-2010 közötti időszak kibocsátásainak átlagánál. Ráadásul ha mégis lesz IMF megállapodás, akkor jókora kamatmegtakarítás keletkezhet a jövő évi büdzsében. "

höhöh, és mi lett a 30%-s inflációval? :-D

"A hosszú futamidejű magyar állampapírok hozama a múlt héten bőven 11 százalék közelébe került, miközben 2010 májusában, a kormányváltáskor a kötvényhozamok 6-7 százalék körül mozogtak, 2011 első napjaiban 7-8 százalék között ingadozott a szintjük, október elejéig kisebb kilengésektől eltekintve a 6,3-7,5 százalékos tartományban mozgott, majd októbertől fokozatosan emelkedtek a mostani, bőven 10 százalék feletti tartományba."

6-7% vs 11-12.
És meséld már el nekem kedves ccactus, hogy van az, h míg nem voltunk bóvlik, addig magasabb hozam mellett adtunk el állampapírt a mocskos komcsik miatt, most bezzeg Gyuri bácsi két szép szeme miatt, meg csupán csak 1x%-ért, bóvliban... Nincs itt semmi fura? Esetleg az infláció? :-D

Mindegy, nálam a 6 az pont fele a 12-nek, de nálad ez biztosan máshogy van...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:30:30

@namivanmáritt:

"No. én hajlandó vagyok felajánlani jövőre egész évi nyugdíjam megvonását, ha Viktor lakóhelyemen a képzettségemnek megfelelő szakmai minimálbérrel ad munkát, teljes munkaidőben. "

Valami kommunistához van szerencsénk, vagy csak viccelsz? Esetleg közalkalmazott szeretnél lenni?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:34:03

@Tyss:

Maradjunk annyiban, hogy a szocik alatt is volt 6% is és 12% is a kamat, meg még több is.

A Fidesz alatt is volt 6% meg 12% is. A Héten úgy tudom 8,6%-on mentek el.

Persze lehet úgy hasonlítani, hogy a szocik legalacsonyabb hozamát hasonlítod a Fidesz legmagasabb hozamával, csak nincs sok értelme. Az átlagot nézd inkább.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.17. 21:47:04

@ccactus: "Persze lehet úgy hasonlítani, hogy a szocik legalacsonyabb hozamát hasonlítod a Fidesz legmagasabb hozamával, csak nincs sok értelme. Az átlagot nézd inkább. "

azzal hasonlítottam össze, ahogy átvették az országot, onnantól már az ő saruk...
azóta 6% nem sokszor volt, és az átlag biztosan magasabb.
De a mellébeszélés látom nagyon megy, nem vagy te rokona esetleg a Szíjjártónak?
azért az, h 300 milliáddal többet dobunk ki az ablakon, és te ennek még örülsz is, az azért sokat elmond...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:55:51

@Tyss:

"azzal hasonlítottam össze, ahogy átvették az országot, onnantól már az ő saruk..."

Aktuális nemzetközi kockázatvállalási hajlandóságtól függetlenül. Hmm.

"De a mellébeszélés látom nagyon megy, nem vagy te rokona esetleg a Szíjjártónak?
azért az, h 300 milliáddal többet dobunk ki az ablakon, és te ennek még örülsz is, az azért sokat elmond..."

Ez személyeskedés, sokat elmond..
Magam részéről egyáltalán nem örülök a magas adósságszolgálatnak, és a magas eladósodottságnak. Sőt, országunk jelen problémái közül az egyik legsúlyosabbnak tartom.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 21:57:51

@ccactus: Mivel eddig védted a védhetetlent téged nem volt nehéz valahova elkönyvelni...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 21:59:48

@ccactus: Nem polgárpukkaszt csakk egy kicsit gyökér a megfogalmazása.Senki sem szeretné ha leszólják a szüleit,nagyszüleit.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 22:04:17

@ccactus: Én tudom,hogy ez a jövő csak tudod odafönt a politikusaink nem tudnak semmit és ez oldalfüggetlen.
Ha van magyarországon feltaláló,aki ezzel foglalkozik és kitalál valamit erre,itthon le se szarják.Aztán meg majd vehetjük meg a találmányát külföldről.
A mondandóddal az a baj,hogy kioktatod a másikat hogy mire tegyen félre.De ha nincs miből neki? Nem mindenki járt jól az egykulcsossal.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 22:04:55

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Én a saját véleményemet adom itt mindig elő. Gondolom te is így vagy ezzel, pedig én is mondhatnám, hogy ha sapka van a kormányon akkor azért támadod, ha meg nincs, akkor azért...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 22:05:11

@ccactus: De persze erről is a szocik tehetnek....:))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 22:06:21

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Ilyen gyökerek között élünk. Én nem tudom és nem is akarom sem megnevelni őket, sem elnyomni a véleményüket.

Kepan 2012.06.17. 22:06:39

@lapátkaszát: Egyetértek, ott van a fekete és szürkegazdaság, tessék felszámolni azt.
Hozzátenném még, hogy ott van az adóhivatal évente kiadott adóslistája cégek és magánszemélyek tartozásaival. Simán megdupláznám az adóbehajtók létszámát. Komolyan nem értem, névvel, címmel ott vannak több száz, de talán még milliárdos tartozások, köztük több ismert név is...

A kiadási oldalon a csökkentést máshol kezdeném... és a bevételeket is lehetne növelni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 22:09:05

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"A mondandóddal az a baj,hogy kioktatod a másikat hogy mire tegyen félre.De ha nincs miből neki?"

Ha valaki arra fel követel több segélyt/nyugdíjat/fizetést, hogy magas a rezsije, akkor annek fel kell hívni a figyelmét, hogy ilyenkor nem a magasabb bevételre kell elsősorban törekedni, hanem a rezsiköltség csökkentésére energiahatékonyságon keresztül. Ha ez a téma valakinek sarkalatos, az pedig keressen olyan pártot, aki ebben segíteni tud.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 22:09:57

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"De persze erről is a szocik tehetnek....:))"

Á dehogy! :)

Nanááá 2012.06.17. 22:10:58

@Zigomer Trubahin: A mostani nyugdíjasoknak ano megmagyarázták hogy az ő befizetett pénzeikből adják az akkori nyugdíjasoknak a nyugdíjukat. Ahogy majd ők is kapni fogják mikor eljön az ő idejük. A GYES-es korszak biztosította is az utánpótlást. Az a rendszerváltás utáni kormányok hibája, hogy a GYES-es gyerekek szülési lehetőségét korlátozták. Így nem a mostani nyugdíjasok hibái a kormányok sokszor már hazaárulási szintű rossz döntéseik sorozata. Sok mindennek foglalkoztak, de a szülésösztönzéssel nem. Mert ahol nincs munka, nincs lét és jogbiztonság ott felelősséggel nem fognak szülni a fiatalok. De könnyebb a nyugdíjasokat szidni, mint a kormányokat! Ahogy a bérek alacsonyak, úgy a nyugdíjak is. Kár sajnálni tőlük. A nagy különbség hogy fiatalon még fekete vagy szürke munkával növelhető a bevétel. De idős korban ez már teljesen kizárt. Tehát ez a réteg teljesen kiszolgáltatott az anyaszomorító, szociálisan érzéketlen számára.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 22:11:10

@ccactus: Nos,mivel szerintem nem tudnak semmit és ez tíz éve is így volt nehéz lenne bármiben igazat adni nekik.És akkoriban viki akart lenni a legnagyobb magyar de most csak a harácsolást látom tőlük.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 22:17:16

@ccactus: OKé,de ha Mari néni nem tud fűteni,hogyan szerezzen pénzt szigetelésre?

megfigyelt 2012.06.17. 22:18:04

@nyünyüge: Mennyire nincs igaza. A szomszéd asszonyom 55 évesen gondolkodott azon,hogy maradjon vagy nyugdíjba menjen 40 éves munkaviszonnyal,úgy döntött nyugdíjba megy ,mert több nyugdíjat kap mint a nettó bére.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 22:19:27

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"OKé,de ha Mari néni nem tud fűteni,hogyan szerezzen pénzt szigetelésre?"

Mit tudom én! Szerinted honnan?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 22:29:03

@ccactus: Én sem tudom.De nem kezdek el neki okoskodni.:))
Te nem hiszed el hogy ti,akik jobban jártatok jóval kevesebben vagytok.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 22:54:12

Na jóéjt gyerekek!Lassan haza kell mennem.Jó szórakozást!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 23:14:23

@knausz: arra gondoltam, hogy az nem fenomenális élmény, ha leég a p*csöm.

namivanmáritt 2012.06.18. 06:23:00

@ccactus: Cseszd meg, azért, mert dolgozni szeretnék már kommunista vagyok?
Ücsörögjél otthon 49330 Ft nyugdíjjal, és mocskold a nyuggereket, a te szüleid biztosan azok a nyuggerek, akiknek nem kell dolgozni, a komenista rendben nyilván jól megszedték magukat:)...te meg itt osztod az észt...No, jöhet a munkalehetőség:)

mókáné 2012.06.18. 08:25:53

@ccactus: @Tyss:

"Magam részéről egyáltalán nem örülök a magas adósságszolgálatnak, és a magas eladósodottságnak. Sőt, országunk jelen problémái közül az egyik legsúlyosabbnak tartom."

Egyetértek. Orbánnak egy fórumon, ahol jelen voltam egy megállapítása: az ország vezetését képzeljük el úgy, mint a saját háztartásunkat.

Az ember, ha a saját háztartásában sem pocsékol, szerényen él, akkor viheti előrébb. Mondtam már valahol: amíg nulla forintom van, addig nem veszek semmit, a hitel tabu.

Az ország eladósodása közös felelősség.

Az Orbán kormány is foghatná szerényebbre, és valószínűleg a miniszterelnök korábbi szavaihoz méltóan kellene gazdálkodni az ország még meglévő vagyonával..

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.18. 08:31:12

@knausz: ott látom az ellentmondást, hogy az ember a saját háztartásából nem lop.
Teccettünk volna kevesebb szőlőültetvényt, rámás csizmát és horgászbotot vásárolni...

mókáné 2012.06.18. 08:36:52

@Hepci:

"arra gondoltam, hogy az nem fenomenális élmény, ha .."

Naptej kérdése. Az életérzés más. A nyugalom, a környezet közelsége. Kifeküdtem a homokos partra és simogatott a nap melege. Csak én és a természet.

Tengerpart sem kell. Találtam ezt a helyet, meseszép és ingyen van. Még bikini sem kell! Magam részéről naptejet sem igen használok.

Amikor fiatal lány voltam, már csináltam ezt: ki a kukoricásba és könyvem velem, le a ruhát és napoztam, olvastam.

Nekem van egy saját, belső világom. Ezt megragadni a többi embernek is, a saját világát és nem azt nézni, hol irigykedhetnek, hol fúrhatják a másikat. Ez lényeges volna.
www.youtube.com/watch?v=P8oy0nR1Nhw

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.18. 08:37:03

@knausz: jövőre az azonnali adócsökkentés kormánya 500 milliárd forinttal több adóbevétellel számol.

Mélységesen igaza van ccactusnak, ez a kormány sokkal jobb mint elődei voltak. Magyarország szisztematikus tönkretételében, folyamatos hazugságban párját ritkítja ez a kormány.
Hángérien feritél!

mókáné 2012.06.18. 08:54:10

@Tyss:

"Mélységesen igaza van ccactusnak, ez a kormány sokkal jobb mint elődei voltak. "

Ha ezt mondja, akkor nincs igaza. Ennek a kormánynak bőven megvannak a hibái és ami nekem kifogásom, ha a múltban böngészünk, hogy megszavazták azokat a programokat, melyek az ország tönkretételét szolgálták lásd. Medgyessy 100 napos programjai.

"Magyarország szisztematikus tönkretételében, folyamatos hazugságban párját ritkítja ez a kormány."

Ez a kormány kepeszt. Illúziókban él. Azt hiszi, létezhet erős középosztály úgy, hogy egy széles réteget szegénységbe, kilátástalanságba taszít. Gyorsan kéne ébredni, lehetőség szerint munkahelyeket teremteni és leszállni a magas lóról.

De magyarnak lenni jó. A szocialisták ezt sosem érezték és érezették, mennyire jó magyarnak lenni!

Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan... Nikosz Kazintzakisz

Mennyit ér, aki nem tud, csak tudni vél?
www.youtube.com/watch?v=c8cl9aMV6Zc

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.18. 08:57:29

@Tyss: az a baj, hogy a feritél után kivérzett állapotban érte az országot a gyuritél.

Fácános 2012.06.18. 10:53:59

Hiába ad az állam bármit. A panelfelújítás után a ház energiafelhasználása 765 Gigajoulról 176 Gigajoulra csökkent, a fűtési költség 16 ezerről 23 ezerre nőtt, de úgy, hogy nem az egész lakást fűtöm, hanem csak a két szobát. (és közben volt 51 ezer Ft is havonta). Az az egyedi hőmennyiségmérőhöz a 12 családból 4 nem engedi be a leolvasókat, így az fizeti a többet, aki engedi a leolvasást, mert az átlag 125 %-át fizetik a renitensek. Nesze neked energiatakarékosság! Igenis nem pazarlóak vagyunk, hanem kizsigerelnek bennünket a szolgáltatók. A gázért, ha használom, ha nem, 2300 Forint tűzhelyátalányt fizetek. A villanyszámla felét mindenféle elosztási és egyéb hálózati díjak teszik ki. Egy köbméter melegvízet használok és az alapdíjjal nyáron is 10 ezer Ft-ot fizetek, tehát nem igaz, hogy csak az fizet rezsit, aki akar. Ráadásul én otthonról netezek, nem a hivatali vonalon, nem más fizeti. Ne legyenek már olyan nagyokosak, hogy csak az az igaz, amit a bértollnokok sulykolnak. Nem csak fekete-fehér a világ, és nem csak szentenciák léteznek. Sőt!

Mariann19 2012.06.18. 16:28:57

@megfigyelt: Kösz a számadatokat, a többi mellé kiírtam magamnak, érvként a jövőben felhasználható tényként. Az átlagnyugdíj összege több igazságtalan kormányzati döntést elfed. Az utóbbi években a nyugdíjszámítási módszerer hozta létre azt az aránytalanságot, amiről írsz. A 90-es évek elején a nyugdíjalap eleve a nettó keresetekből indult ki, a sávokba való beillesztés után e jövedelmek 60-70% körül mozogtak, és nem voltak számottevő, kiugró folyósítások. A köreimből egy-két ember nyugdíjba ment, és a nyugdíja megközelítette a havi nettó keresetét, mivel a jövedelem alakulásánál a céljellegű kifizetések is alapot képeztek. Ez nevetséges! Mindenesetre az nem normális, hogy az idős emberek nagy része a vegetáció szintjén él, a szerencsésebb csoport pedig űbereli az aktívak átlagjövedelmét, sőt, meg is haladja azt.

Mariann19 2012.06.18. 16:40:41

@knausz: Kedves Knausz!Azt írod, hogy ez a kormány az erős középosztályban hisz, ezt kívánta kiépíteni és tényleg ezt hangoztatta. A napokban a kormány egy új tervéről beszéltek egy elemző műsorban. Eszerint a kormányzati szándék egy új burzsoázia és nagybirtokos réteg megalakításán szorgoskodik. Ennek az a célja, hogy ez a tőkeerős csoport úgymond "felhúzza" erejénél fogva a gazdaságot. Nagyon valósnak tűnik az elképzelés, mert a kormányzati retorikából kezd eltűnni a középosztály favorizálása, helyette azt látjuk, hogy egyre erősebb a Horthy korszak restaurációja, nem beszélve a földbérletekkiosztásánál tapasztalható uradalmi rendszerek kialakítási szándékáról.Nekem itt két szó ugrott be lakonikusan szólva: béres és bérmunkás. Ez várna ránk?

röhögő 2012.06.18. 21:55:22

@ccactus: "Ráadásul ha mégis lesz IMF megállapodás, akkor jókora kamatmegtakarítás keletkezhet a jövő évi büdzsében. " - Aha. De ha ez így van, akkor minek is volt a gazdasági szabadságharc?

mókáné 2012.06.18. 21:59:56

@Mariann19:

Kedves Mariann!

Talán nem megyünk vissza annyira az időben, de ez függ az IMF megállapodástól. Ha a magyar leszakad, esetleg el tudom képzelni, mint egyetlen lehetőséget, hogy a földből él meg.

A mezőgazdaság és ipar fellendítése. Ez a kettő kiemelt kormánycél, amennyire én látom.

Aki tanul és jó szakmát választ, az ő szerepe a társadalomban nem változik. Egy jó mérnök, egy jó mezőgazdász, megfelelő pozícióban, jól fog élni.

Fontosnak gondolom, hogy az emberek mentalitása megváltozzék. Mobilak legyenek és ötletesek. Akkor nem lehet gond.

"Ez várna ránk?"

Az, ami ránk vár, csakis tőlünk függ. Képesek vagyunk-e alkalmazkodni a változó viszonyokhoz. Mennyire vagyunk piacképesek az élet minden területén.

Mariann19 2012.06.19. 16:51:07

@knausz: Véleményemben - melyre itt reagáltál - nem is a jövőbeni gazdasági növekedésről kívántam szólni, hanem a jelenlegi társadalmi rétegződés kormányzati kialakításának szándékáról, és az állampolgárok várható státuszáról az új helyzetben. Én egy meglehetősen alárendelt jellegű jövőt látok az embereket illetően.A középosztály kialakításának sincsenek meg a feltételei, mivel sem a stabil anyagi viszonyokat nem birtokolja a lakosság, a jövőjét nem a cselekvési szabadsága határozza meg, saját sorsát döntéseivel nem határozhatja meg. Ezek a fő kritériumai a középosztálynak egyebek mellett, és ezeknek a feltételeknek a hiánya okozza a még meglévő, e csoportba tartozó emberek létét. Optimistán utalsz arra, hogy aki tanul és törekvő, jól fog élni. Sajnos a tanulás anyagi feltételei általánosan nem adottak, egy szűk réteg élhet ezzel a jövő kiépitési szándékával, a törekvés munkahelyek hiányában kevésnek bizonyul. Kérdés, hogy az új társadalmi csoportok elfogadása milyen reakciókat vált ki az emberekben, miután nem ebben a szellemben szocializálódtak az előző évek, évtizedek során.Az emberek mentalitásának változása attól függ, hogy milyen jövőt kínálnak neki a hazájában. Amennyiben progressziót lát, vitalitása megnő, az életérzése pozitív irányba fordul."Ami ránk vár, csakis tőlünk függ " írod.Én úgy látom, ez az autonómia nincs jelenezekben az időkben, sodródás van, és kényszerpálya, kikerülhetetlen objektív helyzetben élünk.Kissé pesszimista vagyok most, mert magam is hiába építettem ki a saját és a családom életét hosszú, tudatos életfilozófiával, az az anyagi stabilitás, mely a jövőt meghatározta volna, kezd a vagyoni leértékelődés miatt olyan tendenciát mutatni, ami miatt a vidám perceim ritkulnak.

mókáné 2012.06.19. 18:07:56

@Mariann19:

"a jelenlegi társadalmi rétegződés kormányzati kialakításának szándékáról, és az állampolgárok várható státuszáról az új helyzetben."

Azt hiszem válaszoltam rá. Még mindig hiszek abban, hogy mindenki a maga sorsának kovácsa és abban is, hogy a pénz nem boldogít.

Középosztály:
- stabil anyagi viszonyokat birtokol,
- a jövőjét a cselekvési szabadsága határozza meg,
- saját sorsát döntéseivel határozhatja meg.

Így definiálod és ehhez még hozzáteszek egy fontosat:
- segítséget nyújt a lemaradóknak

Optimista vagyok. Talán pont azért, mert indulásom, eddigi életutam ellenére csakazértis optimista.

Néhány nagyon fontos pillér ismét összeomlani látszik az életemben, de ár ellen is evezek. Minél mélyebbre taszítanak annál jobban harcolok.

Mariann! Fel a fejjel! Lesz ez még így se.:)

Mariann19 2012.06.19. 18:38:34

@knausz: "Mindenki a maga sorsának kovácsa!"Egészen antagonisztikus ellentmondásba kerülök a saját elveimmel és azzal a felfogással, melyet az előzőekben vázoltam Neked, figyelembevéve a napi realitásokat. Magánemberként a saját felelősségemet favorizálom életfilozófiámban, és ennek kinyilvánításakor nemegyszer megkaptam a válsághelyzetekben tanusitott magatartásomra, hogy könnyű nekem, mert erős ember vagyok. Ez igaz, de ehhez nagy akarattal összeszedett erő kell. Úgy látom, ebben egyezünk a biztató záró mondatodat is figyelembe véve.A mai helyzetben való fennmaradáshoz a felelősség kérdése a nyomasztó, különösen annak, aki a saját sorsán túl a számára fontosak életében a támaszt jelenti az életerejével. Kissé átmentünk filozófikusba, de felvidámított a hozzászólásod hangulata.Már derű van!

mókáné 2012.06.19. 20:37:14

@Mariann19:

Értem, amit írsz, de mondok egy kis komolyat: - Szeretném, ha nem kéne olyan erősnek lennem!

Még mindig görcsölök, de már hagyom a dolgokat megtörténni. Korábban azért minden szál az én kezemben volt.

Lazítani, azt mondja Hofi, nem győzlek tanítani, hogyan csináld. Témában legyek: Gondolj apádra, ha rákerülsz a lapátra. Megmondtam előre: fel ne menj a tetőre!:)
www.youtube.com/watch?v=OMGtWdzwOMk

subtotal 2012.06.19. 21:16:24

Az volt már, hogy teljesen hipotetikus a kérdéskör, mert a sok hablaty között, amit választási programnak titulált a Fidesz (most ugyanilyen hablatyokat költségvetésnek hívnak például), két megfogható igéret volt:
- radikális adócsökkentés (féloldalasan, sokakat megszivatva, de meglépték)
- nyugdíjak megvédése, máskor reálértékének megőrzése
Ugye a fiatal generációt átbaszták a palánkon nyugdíjügyben, gondolom itt az idősek a célközönség. Ez kizárja azt, hogy ne legyen nyugdíjemelés

Mariann19 2012.06.20. 12:46:03

@knausz: Úgy tűnik, nagyon hasonló az elfoglalt helyünk akár a családban, akár a munkahelyen. Nem tudlak bíztatni azzal, hogy - amennyiben eddig minden szál a kezedben volt - ezt a felelősséget meg tudod szüntetni. A jövőben is ezt várják tőled, és nem tudod megtenni, hogy a terheket a címzettre hárítsd. Aki domináns helyzetbe került a karakterénél fogva, attól ezt mindíg el is várják. Ha ellenkezőleg nyilvánul meg, már jellem változásnak vélik, és az fel sem merül, hogy a domina milyen felelősséggel jár azoknál, akik ezt rangot nem a hatalom gyakorlása érdekében viselik. Kedves Knausz Barátom! Sajnos összpontosítanod kell, ne görcsölj, ezek objektivitások, nem kerülhetőek el. Én Veled vagyok, ha ez valamit is lendít a lelkivilágodon!

mókáné 2012.06.20. 16:35:24

@Mariann19:

Lendít, Mariann Barátom, már eleve ez a barátom. Nekem elég kevés a barátom.:)

Volt egy hatalmas törés pár hónapja az életemben (meghalt az egyetlen ember, akihez kötődtem), azóta úgy van, hogy átdimenzionálódott az életem, ha van ilyen szó. Minden átértékelődött.

Semminek nincs olyan súlya, mint volt és ez az egész pl. ki és mit gondol rólam, olyan semmiségnek tűnik. Élek napra-nap és nem akarok megfelelni senkinek, talán csak magamnak, és ezt azért jó, hogy rám hagyta az apám. Isten nyugosztalja!
www.youtube.com/watch?v=Y0Vh5uOw45I&feature=related

Mariann19 2012.06.20. 18:52:36

@knausz: Meghallgattam, és most már mindent értek talán. Döbbenten nézek magam elé, felkavaró.Ezt csak túlélni lehet!Most bármit írnék, ezt a hangulatot nem nemesítené.Bizonyára a közeli jövőben találkozunk.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.23. 18:13:44

@namivanmáritt:

"Cseszd meg, azért, mert dolgozni szeretnék már kommunista vagyok?"

Nem! Nem azért vagy kommunista, mert dolgozni szeretnél. (Emiatt éppen még kapitalista is lehetnél.)

Hanem amiatt, ahogy szeretnél: "No. én hajlandó vagyok felajánlani jövőre egész évi nyugdíjam megvonását, ha Viktor lakóhelyemen a képzettségemnek megfelelő szakmai minimálbérrel ad munkát, teljes munkaidőben."

Hát ezért. Persze tudom, Viktor ígért neked egymillió munkahelyet..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.23. 18:14:32

@röhögő:

"Aha. De ha ez így van, akkor minek is volt a gazdasági szabadságharc?"

Miért ne?

Szúrófény 2013.01.01. 05:07:35

@kovi1970: Újra aktuális, vicc: Emelni kell a hús arát! Menny legyen? 50-60 Ft? Nem bánom, csak 56 ne legyen!
süti beállítások módosítása