Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Magyarország mezőgazdaságra alkalmatlan?

2012. június 24. - ccactus

Két érdekes nyilatkozatot hallottam a tegnapi hírműsorokban a mezőgazdaság helyzetével kapcsolatban. Két hír, amelyekre külön-külön szinte már csak legyint az ember, de így együtt nagyon ütős.

Először egy sertéstenyésztéssel is foglalkozó gazda panasza szólt, miszerint Magyarországon ma nem rentábilis a sertéstartás, mert 400 forint körül van a kilónkénti átvételi ár, ami még az önköltségeket sem fedezi, haszon meg végképp nincs rajta. Nem is véletlen, hogy a korábban tízmilliós magyar sertésszám mára hárommillióra csökkent. A gazda hozzátette, hogy az a pletyka járja, hogy a jövő héten további 15 forinttal csökken majd az átvételi ár. Ilyen körülmények között pedig egyszerűen nem éri meg ma Magyarországon sertéstartással foglalkozni.

Egy másik műsorban a Surjányhús Kft. egyik vezetője nyilatkozott. A cég az egyik legjelentősebb munkaadó Törökszentmiklós környékén, és leginkább sertéshús feldolgozással (pl. kolbász, felvágott) foglalkozik a riportban bemutatott magas technikai színvonalon és minőségben. Az ő problémájuk viszont pontosan a túl magas hús alapanyagár, melyet a feldolgozott termékeik piacán nem, vagy csak nehezen tudnak elfogadtatni, így az ő nyereségességük is kritikus szinten áll. Elmondta továbbá, hogy a Magyarországi sertéstenyésztés az Alföld közepén olyan kis mennyiségű, hogy jórészt külföldről behozott import sertéshúst (lengyel és horvát) dolgoznak fel. Az import hús viszont eléggé drága, főként a mostani 300 forint körüli euró árfolyam mellett, ami megint csak a rontja a kilátásaikat.

Namost kérdem én laikusként, hogy van ez? Magyar sertéstenyésztés nincs, a külföldi meg drága? Így a sertéstenyésztés visszafejlődése után a következő lépés az élelmiszer feldolgozóipar leépülése lesz?

Botrány, hogy import sertéshúst kell behoznunk egy magyaros kolbász elkészítéséhez, mert itthon nem vagyunk képesek megtermelni. Mit tudnak a horvát és a lengyel sertéstenyésztők, amit mi nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr634607898

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új magyar hungarikum: bűnbakkeresés 2012.06.24. 20:38:59

Ki a hibás? Aki sumákol, vagy aki ezt napvilágra hozza?  A Fidesz szerint az, aki árulkodik - hiszen csak az számít, ami a sajtóba kikerül, a PR, és ameddig csak halkan fecseg a felszín és hallgat a mély, nincs is probléma. De mi van akkor, ha homoksze...

Trackback: Bűnözők és rendőrök – tényleg vége? 2012.06.24. 17:46:07

Orbán Viktor: "Vége a bűnözők és a rendőrség összefonódásának". Hmm... Tényleg vége?  

Trackback: Van alternatíva a Fidesz új feudalizmusával szemben – írja Scheiring Gábor 2012.06.24. 16:00:54

“Ismerjük jól a mélyből időnként feltörő úri-jobboldali érzületet. Ezt böfögte fel Lázár János, amikor arról beszélt, hogy akinek nincsen semmije, az annyit is ér. Ezt bizonyította az a KDNP-s képviselő is, aki egy parlamenti vitában a kérdésemre...

Trackback: Orrbavág a begombázott gyorsnaszád 2012.06.24. 15:58:22

A birodalom odabasz: ütőképes államot vizionál Balog Zoltán, bármi legyen is az, vagy ha nem a birodalom, akkor a 93 ezer négyzetkilométeren vívott, fülkeforradalommal legitimizált kétharmados szabadságharc lesz az, ami oda fog baszni, de nagyon. Egyre...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.25. 10:24:03

@online távmunkás: a kenyerek címkéjén jellemzően nincsenek felsorolva az összetevők, mivel nem kötelező... sajnos...
Egyébként a logikai kör nem így működik, a boltokban kapható lisztből igenis lehet tisztességes kenyeret sütni, otthon. A sok szart azért teszik bele, hogy olcsóbb legyen és kevesebbet kelljen dolgozni vele.

kidon 2012.06.25. 10:56:51

@Pepibubó: " Jönnek majd még hozzánk Nyugatról szájtátva bámulni, milyen sikeres mezőgazdaságunk lesz minekünk, milyen jól fogunk élni!"
Volt már ilyen! Pl. a 70-80-s években%!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.25. 11:28:04

@Hepci: Sajnos tényleg nincs "friss en sütött" kenyerek címkéjén semmi, csak az, hogy 2 napig jó. Vagyis rossz minőségű...
Az előre csomagoltakat meg lehet nézni.

A boltban kapható lisztek közül csak a drágákból lehet finom, ízletes kenyeret/kalácsot sütni, nem a legolcsóbb verzióból. Megnyugtatlak, a pékségek a legolcsóbb lisztet használják, kivéve némely prémium terméket, de azoknál egy kifli kerül annyiba, mint máshol egy kiló kenyér.

Többféle adalékanyag van, mint fentebb írtam és többféle célból kerül a kenyérbe. Például a lisztkezelő szerek azért, mert rossz a liszt , a térfogatnövelő szerek azért, hogy nagyobbnak tűnjön a kenyér (a darabáras zsemle, kifli esetén éri meg nagyon), a tartósítószer pedig azért, mert a sok adalékanyag miatt 1-2 napon belül penészedne vagy mert 1 hónapig jó kenyérmutánst készítenek, malátával színezik barnára a félbarna kenyeret, stb.

Persze a búza minősége nem mostanában romlott el, hanem az 50-es, 60-as évektől fokozatosan, amikor a jobb minőséget feláldozták a nagyobb termésű fajtákért cserébe.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.25. 11:42:53

Nem az ország alkalmatlan hanem a vezetése az elmúlt 22 évben....

dr. Bubó 2012.06.25. 11:53:29

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: 22 év ?

1012 év... de minimum 1947 től... sőt... na inkább 1012

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.25. 11:56:53

A kenyerekben azért is van adalék,mert így gyorsabban meg kel.
A búza meg a betegségek miatt is romlik.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.25. 11:57:47

@dr. Bubó: Pedig akkor milyen jó ötletnek tűnt,hogy ide jöttünk...:))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.25. 11:58:46

@dr. Bubó: Azért ennyi,mert akkor kezdődött az igazi lopás.
És ezeket még meg lehetne fogni,dehát....:((

dr. Bubó 2012.06.25. 11:59:47

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: azzal semmi gond...

a kárpát medence nem rossz adottságú...
bár kicsit délfelé még mehetttek volna...

itt az emberanyaggal van a gond... bárhol lennénk ugyanez lenne... nem a hej a gond...

vagy szerinted itt napszúrást kapott a sok po:cs magyar?

"genetikusan" na jo nem, de KULTURÁLISAN paraszt a magyar...

hagyja átb@szni magát dakotákkall... lehet cigánykodni...

dr. Bubó 2012.06.25. 12:00:31

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: meg lehet fogni... lámpavas... de minimum egy lusztrációs törvény kéne

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.25. 12:21:37

@dr. Bubó: Meghát útban voltunk a különböző hódítóknak...

Pan Modry 2012.06.25. 13:41:18

@Acmee:

Nalad a pont, a minimalis idle time ezeknel a gepeknel kulcsfontossagu a nyeresegesseghez.

Pan Modry 2012.06.25. 13:47:54

@SvenH.:

Ez igy nem igaz, a magyar mg. azert nem versenykepes mert a parasztok es a feldolgozok balfaszok a kulfoldi versenytarsakhoz kepest.

A mezogazdasaghoz is profi menedzsmentszemlelet kell, nem az hogy elultetem oszt majd kino....

A felvasarlok se tudnak leszoritani annyira az arakat ha a paraszt az arutozsden ertekesitene elore a termest.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.25. 13:50:56

@Acmee:Igen ehhez kéne összefogás meg anyagiak.Egyik sincs.
@ccactus: Mivel ők juttattak ide minket....
@dr. Bubó: Az kéne...!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.25. 14:10:56

@online távmunkás: nem tudom, az üzemek mit használnak; az éttermemben aránylag olcsó magyar lisztből remek kenyeret sütöttünk, adalékok nélkül.
Persze, van ennél jobb kenyér, elsősorban luxuséttermekben, és lehet kapni is pár helyen 6-700 forintos 30-40 dekás bucit vagy bagettet, ami talán szintén jobb... :)

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 14:18:06

@online távmunkás: Nos, úgy látom, hogy agráriumból, malom és sütőiparból egyeseknek még művelődni kell. A hozzászólók többsége még életében nem látott mezőgazdasági üzemet, s a kukoricaszemet a búzaszemtől azért tudja megkülönböztetni, mert pattogatni való és csemege kukorica van a TESCO-ban is.
Ami a konkrét utalásaidat illeti a kukoricára vonatkozóan: A magyar kukorica jobb, mint amit a tengerentúlról olcsón idehoznak, s ugyanez igaz a búzára is.
A jó kenyér alapja a jó liszt, s amelyik pékség ezt tudja, annak jó a kenyere is, s elkel, ha drágább is, mint az adalékkal megtömött TESCO-s vacak.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 14:20:29

@Pan Modry: Szövetkezés nélkül ez nem megy, mármint az, hogy a termelő közvetlenül a tőzsdén lépjen fel, márpedig a dicsőséges kormányzatok egyáltalán nem támogatják a szövetkezést. A nadrágszíjparcellás gazda pedig soha nem lesz egyenlő partnere sem felvásárlónak, sem malomiparnak.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 14:26:31

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Tudod, annak a gazdának, aki harmadszorra is a saját termésből hagy vetőmagot és azt veti el, nyilvánosan kellene a pucér farára huszönötöt verni piaci napon, ahogy a régi jó korokban volt ez szokásban. A búzát, egyéb gabonát elég sok betegség fenyegeti, de akinek nincs pénze jó vetőmagra, műtrágyára, növényvédő szerre, annak bizony silány lesz a termése. Az ilyennek talán nem is kellene gazdálkodni. Szántóföldi termesztésből egy család akkor tudna megélni, ha legalább negyven hektár területe lenne, ahol takarmányt is termelne a saját állatainak. Gépekre és pénzre is szükség van. Az a gazdaság a jó, ahol a tőke harmada földben, harmada a raktárakban, harmada készpénzben a gazda zsebében van. Mikrogazdaságnak egyedül a kertészetben van perspektívája.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 14:28:36

@online távmunkás: Azt vélem, semmit nem tudsz a Magyarországon termesztett és nemesített búzafajtákról. Hülyeséget minek firkálsz? Mi vagy te? Narancsék propaganda minisztere?

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 14:31:00

@kela-bá: Ismered azt a közmondást, hogy "Bolond lyukból bolond szél fúj!"? :D

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 14:41:25

@Kandabula: A szétverés nem Torgyán műve volt. Ők csak folytatták, amit Antall kormánya elkezdett és a többi is folytatott. Torgyán mindössze elherdált pár száz milliárdot a csókosainak, mert ki is érthetne jobban a magyar mezőgazdasághoz, mint egy kiöregedett, töppedt agyú belvárosi ügyvéd, a Tucsek vérbíró volt fogalmazója? Mellesleg, a mai fülkeforradalmi kormány miniszterelnöke, a derék és gerinces Orbán nevezte ki Torgyánt, lévén, hogy azért lett anno miniszterelnök, mert Torgyán és idióta kisgizdái szükségesek voltak hozzá.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 14:45:10

@SvenH.: "ősmagyar szittya kukoricat" - beszarás! Mit szólnak ehhez Amerika őslakói, akiktől a burgonyát, dohányt, paradicsomot, paprikát, kukoricát behozták Európába Kolumbusz után?

kela-bá 2012.06.25. 14:50:44

@Pepibubó: Kösz a reagálását. Én kizárólag a "Magyarország alkalmatlan a mezőgazdaságára ?" témára fókuszáltam.( Ön vitte félre a témát. Hogy szét lőtték Budapestet, meg egyéb embertelenséget műveltek. Igen, de tették ezt a mostani szövetségeseink bele egyezésével,nem igaz ?) További szép napot !

kela-bá 2012.06.25. 14:52:34

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Kösz a reagálását. Szépek az órái. További szép napot !

Pan Modry 2012.06.25. 15:01:29

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

De hiszen eppen ezert kell kozvetlen a tozsden ertekesiteni, mert egy transzparens piacon nincsen erofolenye a nagynak a kicsivel szemben. Nem latszik az hogy ki van a bid es offer mogott.
Raadasul ha valaki tozsden adja el, akkor az arak alapjan el tudja donteni hogy erdemes-e az adott dologgal foglalkoznia a sajat koltsegszerkezete alapjan.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 15:14:47

@kela-bá: Szívesen :) Vannak szebbek és drágábbak is. :)

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 15:22:26

@Pan Modry: A tőzsdén nem lehet csak úgy eladni, főleg nem mázsánként, hacsak nem aranyról van szó. :) Kistermelőnek esélye sincs tőzsdézni, s a tőzsdéhez másfajta ész is kell. Bármilyen tőzsdei üzletkötés nem csekély kockázattal jár, amiket illik felmérni és számításba venni. A tőzsde ma ott van jelen a kistermelők a felvásárlók viszonyában, hogy a gabonát illetően az átvételi árat a tőzsdén adott napra kialakult árhoz rögzítik. A szerződést általában akkor kötik, amikor a gabona még nem került a földbe. Ennek eredményeképpen a termelő általában ráfizet. Annak jó a piaci pozíciója, aki képes a terményeit szakszerűen tárolni és alkalmas pillanatban eladni. Az állam itt sem szerepel valami fényesen, mert lehet ugyan az államnak is felajánlani a termést, de ő nem fizet érte tőzsdei árat, hanem jóval kevesebbet. Ragozhatnánk, de minek?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.25. 15:39:12

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: A liszt egyre rosszabb minőségére minden pék hosszú évtizedek óta panaszkodik és a Magyar Pékszövetség szerint is szükségessé vált adalékanyagokkal feljavítani a lisztet. A liszt nálatok miből készül? Mifelénk magyar gabonából...

Egyébként Narancsék pont az propagálják, hogy milyen jó a magyar mezőgazdaság, pedig szerintem valójában olyan állapotban van, amire nem kéne büszkének lennünk.

Pan Modry 2012.06.25. 15:45:33

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

Viszont ennek a hianya nem a kulfold hibaja, ugyanis ennek meg lehetne a hatteret teremteni.

Annyi hogy a tozsdeknek be kellene vezetni physical futures termekeket es egy allami ceg eleinte market maker lehetne hogy biztositsa a likviditast.

Az allami raktari helyeket pedig ahhoz hasonloan lehetne ertekesiteni ugyancsak a tozsden ahogy peldaul Ny-Europaban a gaztarozasi kapacitasokat ertekesitik, szerintem...

Pan Modry 2012.06.25. 15:47:54

@online távmunkás:

a magyar mezogazdasag annyira van jo allapotban mondjuk a danhoz kepest, amennyire jo auto volt 85-ben az oltcit egy akkori Mercedeshez kepest.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 15:58:17

@online távmunkás: A liszt minőségét a búza minősége és az őrlés határozza meg. Mind a szemes búzára, mind a lisztre szigorú szabványok vonatkoznak. A hazai szabványokat hozzá igazították a nyugat - európai szabványokhoz, így belekerült az étkezési búza kategóriába a gyengébb minőségú búza is. A kész lisztet ugyancsak minősítik, többek között használatos a terülékenység és a sütőérték fogalma, ami egy péknek igen fontos mutató. Jó ha tudod, hogy a kiváló beltartalmú pld. 36% nedves sikértartalmú lisztből nem lehet jó kenyeret sütni, mert lapos lepény lesz belőle. Formakenyérnek jó, de azt nem igazán szeretik itthon.
Amire a pékszövetség panaszkodik, az látszatprobléma. A liszt minőségét az un. javító búzák lisztjével lehet a kivánt értékre beállítani, de ugye az ilyen búzaliszt többe van, mint a műnyag adalék, így inkább süt a pék műanyagos kenyeret, mert a haszon neki is fontos.
Az egész egy hatalmas anomália, amiből jócskán kiveszi a részét az adórendszer. Utóbbiba ne menjünk bele, mert más téma.
Igen fontos tudnod, hogy a nagyon jó beltartalmú búza termesztése nem gazdaságos, mert többe van az un. eurobúzánál, s a piac nem ismeri el árban, nem fizet érte többet, mert ott az eurobúza, abból is lehet őrölni és sütni.
A magyar mezőgazdaság romokban van, úgyhogy a jaffa propaganda merő hazugság. A helyzet az, hogy jók az adottságok, de éghajlati viszonyok miatt a termésátlagok jelentősen elmaradnak a csapadékosabb nyugat - európai átlagtól. Minőséget igenis képes a hazai mezőgazdaság előállítani, de ennek csak akkor van értelme, ha ezt meg is fizetik, márpedig most nem fizetik meg se belföldön, sem külföldön, mert éljen az olcsó és kommersz élelmiszer! Pfúj EU! Adalék: Francia vendégeim kétpofára zabálják a magyar almát, szántóföldi paradicsomot, tejes kukoricát nyersen. Odahaza ilyen jó, ízletes nem akad nekik. Úgy gondolom, a kormány felelőssége és feladata lenne a jó minőségű magyar termékek propagálása, reklámozása, de valahogy ez se megy nekik.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 16:06:06

@Pan Modry: Van hazánkban felelős és tőkeerős cég, amelyiknek a feladata az állami tartalékok feltöltése és alkalmas pillanatban a készletek piacra bocsátásával éppen a piac egyféle szabályozása. Ennek a vállalatnak bőven van tárolókapacitása és még bérel is hozzá. Rajta kivül más állami cég is van hasonló, de nem azonos profillal, úgyhogy a háttér meglenne, csak az akarat hiányzik és még egy valami, az egységes minőségű és nagymennyiségű termény, amit kisgazdaság soha nem lesz képes előállítani. Gabonát is csak monokultúrában, óriási, egybefüggő területeken lehet jól termelni. Mit is keresne egy kisparcellában egy 12 m széles vágóasztallal rendelkező kanadai búzakombánj?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.25. 16:07:43

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: van egy szűk réteg (budai-belpesti sznobok/ínyencek), akik megvásárolják és keresik a nagy hozzáadott értékű/kézműves termékeket, de ezekből sajnos nem tud megélni túl sok termelő. Sokkal többen vannak, akik megengedhetnék maguknak az ilyen termékek fogyasztását, de sajnos a böhöm terepjáróikkal és vuittontáskáikkal az Osánba járnak bevásárolni...

rámenős 2012.06.25. 17:10:10

Böngészgettem. Mennyi tudós van itt, de még mindig nem jöttem rá a cikkben felvetett kérdésre.
Mindenesetre ha egy ország nem termeli meg azt amit megtermelhetne, különösen élelmiszerben, akkor az semmi jónak nem néz elébe. És itt nem az a kérdés, hogy hogyan és milyen áron. Ez a politikusok dolga. Árfolyam, piacok, adórendszer, támogatások, korrupció, stb.
Ezért kellene a megmaradt kevéske állami földeken lehetőséget adni annak aki hajlandó megművelni, mert már az sincs aki dolgozni szeretne.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.25. 17:40:21

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Úgy látom te is egyetértesz abban, hogy a jelenleg Magyarországon termesztett búza és az abból készült liszt minősége nem jobb a nyugatinál, hiszen leromlott a nyugati fajták és minőségi paraméterek átvételével.

Azzal teljesen tisztában vagyok, hogy a kiváló beltartalmú A lisztet nem lehet sütésre használni, legfeljebb a B liszteket javítani vele, ahogy a C liszt pedig maximum kekszek sütésére alkalmas. Az a probléma, hogy gyakorlatilag minden liszthez kell adalékanyag/javítóliszt, de a hagyományos bánkúti fajtáknál ilyen beavatkozásra még nem volt szükség.

A francia ismerősökről meg csak annyit, hogy nekem a zöldségtermelésről pont fordított a tapasztalatom. Franciaországban bárhol (piac, sarki kisbolt, Auchan, stb.) szebb és finomabb zöldséget lehet venni, mint a pesti csúcspiacok legdrágább kereskedőinél.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 17:49:19

@Hepci: Nem gondolom, hogy a világ a budaspesti sznobokól áll, s azt sem, hogy éppen ez a mihaszna réteg mentené meg a magyar mezőgazdaságot.

Pan Modry 2012.06.25. 17:50:35

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:
A gepekre visszaterve, szerintem aki nem oriasbirtokot visz teljesen felesleges sajat mezogazdasagi gepekre koltenie, a celszeru az lenne hogy az erre szakosodott cegektol berelnek a gepet, lehetoleg gepkezeleovel amikor szukseges, es a geporak utan fizetnenek. Igy lehetne a gepkihasznalast is maximalizalni ezaltal drasztikusan csokkenne az egy termenyegysegre eso koltseg.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 18:04:46

@online távmunkás: Nem teljesen értünk egyet. Nyugati búzafajtát tudtommal senki nem termel, mert a mi éghajlatunkra a sztyeppi búzák valók. A termés hektáronkénti átlaga elmarad pld. a francia átlagtól, de minőségben jobb. Utóbbi nem vonatkozik a filléres gondokkal küszködő, a vetőmagot nemesítőtől beszerezni képtelen gazdaságokra! Az un. eurobúza akkor lesz a sztyeppi fajtából, ha nem kapja meg a szükséges tápanyagot, vagy nem takarítják be időben. A búza egészen a felhasználásig változtatja a minőségét, s ez javulhat, vagy romolhat is. Inkább azt mondanám, hogy a malmok nem állítanak elő az euro szabványnál jobb lisztet, mert a sütőipar azt is átveszi, s így az olcsó takarmánybúza és javítóbúza keverékéből még éppen szabványos lisztet őrölhetnek. Tudod, a haszon mindenek előtt! A Bánkúti búza kora lejárt. Kicsi a hozama, magas a szára, könnyen megdől, nem alkalmas a gépi betakarításra. Génbankokban még van, őrzik, mint nemesítő anyagot. Azt hiszem, a Bánkúti búza nem is termelhető.
Nem tudom a franciaországi tapasztalatodat kontrázni, mert ott még nem jártam. Oda még nem futotta, s ha mennék is, más érdekelne. Azért kérlek, hidd el, amit írtam. Abban is bizonyos vagyok, hogy az ide írogatók még nem ettek szántóföldi paradicsomot, mert akkor tudnák, hogy miért paradicsom a neve! :)
A sütőiparban nem vagyok annyira otthon, de azt tudom, hogy egy kg kenyérhez 80 - 90 dkg lisztet használnak fel, a többi víz só és adalék. A sütőipar pedig évtizedek óta nem a hagyományos technológiával készíti a kenyeret és a többi pékárút, de erre is van jó ellenpélda. Ismerek sütőipari céget, aki felvásárolja a gabonákat, saját malmában őrli a lisztet és az év minden napján megyényi területen a saját járataival teríti a különféle kenyereket, cipókat, nagymama lángosát és egyéb pékárút. Egy morzsa sem szokott maradni belőle másnapra a boltokban. Ha adnál címet, küldenék neked a búzacipójukból. Ugyanúgy ehető marad egy hétig, mint a nagymami kézzel dagasztott kenyere. :)

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 18:11:50

@Pan Modry: Van igazságod, nem is kicsi, de nem teljes. A korszerű, nagy teljesítményű gépeket nem lehet pár hektáros földekre küldözgetni! A nekik szükséges táblaméret 100 ha körül kezdődik. A gazdaságos gépbérléshez az is szükséges lenne, hogy a kisebb gazdaságok egyeztessenek, hogy melyik földrészletre mit vessenek. Ez biztosan nem fog menni, mert mindenki megy a saját hülye kobakja után, köszönhetően a rossz agrárpiaci rendtartásnak. Nézd meg a statisztikákat! Amikor valami termény jól fizet, következő évben mindenki azt akar termelni, aztán pislog, mint miskolci kocsonyában a béka, hogy nem kell a termény, mert hegyekben áll mindenütt.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 18:16:29

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: PS: Volna követendő példa. A nagy privatizáció és kártalanítás - intézményesített szabadrablás - időszakában megánkjézbe került az erdők nagy része, amiket megfelelő szabályozás híján az új "gazdák" - akasztófára való gazfickók - azonnal tarra vágtak. Az állam kapcsolt és kötelező erdőbirtokos társulatokat írt elő, központi erdészeti tervezést és mindent, ami vele jár, nehogy a maradék is ebek harmincadjára jusson. Lehetne pld, törvényben szabályozni, hogy akiknek nincsen egybefüggő 100 ha szántójuk, kötelesek legyenek társulni, ha nem is szövetkezetként. Az okosok biztosan kitalálnák a módját. :)

Pan Modry 2012.06.25. 18:27:06

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:
Viszont eppen erre lehetne megoldas ha az arutozsdere termekenkent be lenne vezetve a physical futures, ugyanis igy ha sokan egy termeket akarnanak eloallitani akkor a kinalati tobblet miatt esne az ara, igy mindenki latna hogy nem erdemes egy ido utan a kinalati oldalt novelni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.25. 18:34:12

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: nem szabad őket lebecsülni, akik belőlük élnek, azért nem kevesen vannak.
A felső párszázezer tagjai sokkal nagyobb belső piacot is jelenthetnének a magas minőségű termékek előállítóinak, mindössze az kellene hozzá, hogy kellőképp sznobok legyenek, vagyis ha netán nem is tudják megkülönböztetni a kiválót az átlagostól, legalább olvassanak róla valamit... :)

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 18:36:32

@Pan Modry: Bocs, de úgy tudom, hogy a kulcstermékekre, tej, hús, gabona, stb, régóta működik a PhF rendszer. Azt is megalapozottan vélem, hogy kistermelő ezen a piacon, vagy ebben a formában nem tud kereskedni a korábban résztezetett okok miatt. A tőzsde nem jótékonysági intézmény, hanem szigorú piac, a nagytőke területe.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 18:43:44

@Hepci: Nos, azt hiszem, a gazdaság nem így működik. Az adórendszer miatt mindenki csak annyival járul hozzá a közteherviseléshez, amennyi az általa elfogyasztott árúk és szolgáltatások adótartalma. Elhiszem, hogy a mihaszna budapesti sznobok kihalását egy kereskedőréteg megsínylené, de több is veszett Mohácsnál, sem a sznobokért, sem a kiszolgálóikért nem kár. Van még rajtuk kivül jócskán here, de azokért sem kár. Úgy emlékszem, hogy a régi, híres, gazdag nemesi és kereskedő családok nem keveset áldoztak a vagyonukból a honvédelemért és a közjóért. Iskolákat alapítottak, könyveket adtak ki, támogatták a szegényeket, s amikor kellett, olykor a vérüket is hullatták. :) Mikor mondhatsz ilyesmit a mai újgazdagokról? Mikor mondhatsz ilyesmit a Balaton jegére Hummerrel felhajtókról? Sorolhatnám, de minek, unnád te is, más is, én is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.25. 18:54:06

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: kis félrehallás van az értelmezésben... sznob alatt nem a kopasz-kigyúrt maffiózót értem az obligát luxuskurvával a Bömbi X6-ban...
A legjobb éttermeket, igényes kistermelőket eltartó (vagy inkább túlésüket segítő) "gasztrosznob" réteg tagjai többnyire nem kőgazdagok és nagyon is szükség van rájuk, különben az említettek bezárhatnák a boltot, azért meg kár lenne.
A kitörési lehetőség itt az igényes kertészeti termékekben van leginkább, nagyüzemi búza- és kukoricatermesztésben nem egyhamar fogjuk lepipálni Ámerikát.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 19:10:38

@Hepci: Nem barátom, nincs félrehallás, csak kipótoltam a mihaszna, kőgazdag réteg létszámát. :) A sznob a számomra azt jelenti, ami megtalálható az értelmező szótárban, neked nyilvánvalóan mást, de értjük egymást. :)
A futurisztikusan fejlett mezőgazdasági termelés elemei nálunk is megtalálhatóak, csak fizetni kell pld. a műholdas szolgáltatásokért. A modern kombánj pld. folyamatosan méri a betakarított szemtermést és az adatokat felküldi műholdra. A gazda így csaknem minden négyzetméter földjéről tudja, hogy mire képes. Amikor eljön a tápanyagpótlás ideje, a műholdas adatok alapján vezéreli a műtrágyaszórót, s ahová több kell, oda többet, ahol kevesebb is elég, oda kevesebbet szór. Akkora földterületek, mint az USA-ban itt sosem lesznek, s akkora termésátlag sem, de minőségben lehet náluk jobbat. Az USA mezőgazdasága sem paradicsom, hiszen a monokultúrás termelők tucatjai kerülnek minden szezonban koldusbotra, mert viszi mindenüket a végrehajtó. Tudod, a szabad verseny, mindenki a saját hülye feje után...., náluk is.

Pan Modry 2012.06.25. 19:28:19

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:
A tozsde valoban nem jotekonysagi intezmeny, de trader szemmel felelotlenseg barmit is termelni ha nem hedzseled magad. Ha te ultetsz valamit es varsz a felvasarlora az olyan mintha fedezetlen long poziciot hagysz a spotra, az egyik legkockazatosabb pozicio, persze hogy pofara esik egy rakas gazda evrol evre.

TARTYOM 2012.06.25. 19:32:59

@Környezettudatos: Te buta vagy avgy kurva buta vagy?

Kérlek válassz

Pan Modry 2012.06.25. 19:36:34

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:
Azert ne keverd a gazdag bunozoket azokkal akik legalisan tettek szert nemi vagyonra.

En peldaul minden egyes jovedelmem utan rendesen fizettem az adot, ha az ujgazdagokat kritizalod akkor minimum illik hozzatenni hogy bunozo ujgazdag. Hidd el, az en fajtam is utalja es megveti a bunozoket, megha ugyanabba a draga etterembe vagyunk is, mi az ilyenekre csak lesajnaloan nezunk, peldaul keves szanalmasabb dolog van annal mint amikor valaki az asztalra teszi a bmw kulcsot.

TARTYOM 2012.06.25. 19:40:53

@Pan Modry: Erre van egy tuti módszer.

Te kirakod az asztalra az Infinity kulcsát :)

Pan Modry 2012.06.25. 19:48:16

@TARTYOM:
Hehe :)))) ez jo volt, de egyebkent semmit nem illik az asztalra kirakni, de tudom hogy ezt tudod :)))

TARTYOM 2012.06.25. 20:28:52

@Pan Modry: pedig Japánban szívesen kitenném a farkam az asztalra, mondjuk nem fogyasztás céljából :D

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 20:33:21

@Pan Modry: A termelőnek az a nagy kockázata, hogy az üzletet akkor köti, amikor a mag még nincs a földben. A mazőgazdaság nem fedett csarnokban dolgozó nagyipar. Továbbra is úgy gondolom, hogy kicsiknek nincs helye a tőzsdén, s azoknak sem, akik nem értenek hozzá. Nem a tőzsde a gyógyír a mezőgazdaság bajaira.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 20:36:56

@Pan Modry: Nem, nem keverem, ne aggódj. :) Egészen más a jómódú polgár, akinek még ízlése és modora is van, mint a sznobok, akikről Hepci írt. :)

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 20:38:58

@TARTYOM: Pedig savanyyú pofát vágnál hozzá, ha a séf mondjuk susit aprítana belőle. :D Eszkimóéknál ne próbálkozz ilyen trükkel. :D

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 21:05:25

@rámenős: Szóval böngészgettél? Nem jöttél rá a cikkben felvetett kérdésre? Akkor te sem vagy tudós, csak egy azok közül, akik azt hiszik, hogy a hús a TESCO hűtőpultjában nő, csak úgy magától! Valamennyire is szakember itt csak kettő szólalt meg rajtam kivül, de egyik sem te vagy. Amit összehordtál, annak se füle, se farka, afféle városi duma.

SvenH. (törölt) 2012.06.25. 21:29:24

@Karipapa01: te tenyleg egy idiota fasz vagy, negligalj legyszi nincsen az ilyen tajparaszt faszokra idom...

SvenH. (törölt) 2012.06.25. 21:45:31

@Pan Modry: a cukoripart egyertelmuen a termelok gyalultak le, a rovidtavu haszon remenyeben, meg mert buzat es kukoricat lehet kombajnnal csapatni oszt jon a hektaronkenti 100e -s tamogatas igy elegge jol megel a lusta parasztja
a cukorrepas tudomasom szerint melos munka lett volna

es ki veszitett ezzel? hat az a reteg akit a foldmuvelok terrorizalnak es zsarolnak hogy egyen magyar termeket, en ennek is magyar cukrot, de engem szemely szerint elarultak

ez egy analogia volt a husipar osszeomlasanak a magyarazatara, egyszeruen tul lusta a magyar paraszt... inkabb a legkondis kombajnt szereti mint a melot kint a foldeken, annak ellenere hogy csak 10-20 hektarja van...
a fillerbaszo idiota budapest kornyeki parasztokrol nem is beszelve akik csaladi gazdasagkent tudatosan termelnek egy kis parlagfuvet mert a kapat kezbe venni vagy egy fukaszaval vegigmenni az budos neki...
undorito egyszeruen...

rámenős 2012.06.26. 03:48:18

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Kedves professzor. Tényleg nem vagyok tudós. Főleg nem az itt elhangzó marhaságokból, de a lényegre senki sem kíváncsi.
Neked is elsiklott az eszedben, a beírásom lényege. " Ha egy ország...."
Sebaj, írogassatok csak tovább. Ez olyan jó időtöltés és úgyse változik semmi.
Azért nem nyitok egy blogot, hogy nagyapáim földjeinek és sorsának bemutatásával jellemezzem az ország és a mezőgazdaság sorsát. Pedig nagyon tanulságos, de professzori címet nem kapnék érte.

rámenős 2012.06.26. 03:56:01

@SvenH.: Nem csak a cukoripart, hanem a tejipart, a marhákat, sertéseket, búzát, bort, békességet is a lusta parasztok tették tönkre.
Igaz, mintha lett volna egy apróság közben, hogy az átvételi ár nem fedezte volna a ráfordításokat. Sőt, uram bocsá, még pénzt is kaptak a kivágásért, stb.
Sőt, ronda városi paraszt létemre, meggondolom, hogy lemenjek a telekre parlagfüvet nyírni a mai üzemanyagárak miatt. Pfuj.

rámenős 2012.06.26. 04:13:02

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Egyébként bocsánat a piszkálódásért, de sok mindent lehetne tenni. Ebben tökéletesen igazad van. Csak az a kérdés, hogy nagyjaink akarják-e? Véleményem szerint még a "maradékon" is veszekednek, nemhogy a boldogulásunkat akarják.

rámenős 2012.06.26. 05:50:37

Legvégül had legyen itt egy tudatlan javaslat.
Nem kellene mást tenni, mint békén hagyni az embereket /APEH, NAV, Köjál, stb / had dolgozzanak.
Ha mindenki kihasználná a lehetőségeit, / kert, telek, föld / kilábalhatnánk. Nem kell ehhez tőzsde, meg egyéb nagy dolgok. Most nem erről van szó. Először forrást kell teremteni. Gondoljátok el, hogy mit jelentene a saját szükségletre való termelés? Egyelőre csak ennyi.
Alaposan megcsappanna a multik kivándorolt nyeresége. Én pl a mézbogyótól a téli almáig már nem veszek gyümölcsöt, tojást. Legfeljebb 1-2 kg érdekességet. Az is minimális. Nem számolom a ráfordított költséget és főleg a munkabért. Nem érdekes, mert pénzt takarítok meg abból a kevésből amit kapok.
A paraszti gazdaságok is erről szóltak. Megtermelték a létfenntartáshoz szükséges dolgokat. Adót is fizettek. Nem szorultak segélyre. Ha ügyesek voltak, még gyarapodtak is.
Igaz, nem voltak versenyképesek a több ezer holdas farmokkal. Meg nem is tőzsdéztek.
Régimódi? Lehet, de nincs más kitörési pont. Kereskedésből és ügyeskedésből nem lehet kenyeret sütni. Igaz ma megélni fényesen lehet, de ez már más tészta.

Környezettudatos 2012.06.26. 06:36:54

@TARTYOM: Válaszottam. Én az első, te a második.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.26. 06:45:42

@rámenős:
"Gondoljátok el, hogy mit jelentene a saját szükségletre való termelés?"
Hatalmas pocsékolást. Sokan csinálnák alacsony hatásfokkal azt, amit tudnának kevesen csinálni magas hatásfokkal.

"Nem számolom a ráfordított költséget és főleg a munkabért."
Ha számolnád nem biztos, hogy boldog lennél.

"A paraszti gazdaságok is erről szóltak. Megtermelték a létfenntartáshoz szükséges dolgokat. Adót is fizettek. Nem szorultak segélyre."
Ha ügyesek voltak, akár tíz évente is vehettek maguknak egy új csizmát.
Bocs, de ez nem kitörési pont, hanem egy utópia. Ez a módszer olyan alacsony életszínvonalat eredményez, amit a mai ember nem tud elfogadni.

Pan Modry 2012.06.26. 06:52:40

@SvenH.:

10-20 hektarral is lehet gepeket hasznalni ha az hatekonyabb, viszont ehhez nem kell hogy minden 20 hektaros gazdanak sajat gepparkja legyen, mert igy ha a termek araba belekalkulalja a gepek amortizaciojat + karbantartast, valoban nem versenykepes azokkal akik olyan uzleti modellt hasznalnak hogy mondjuk 50db 20 holdas gazdasagot szolgal ki ugyanaz a geppark, igy a gepekre forditott amortizacio is 50 fele oszlik.

Pan Modry 2012.06.26. 06:57:55

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

Az meg mindig sokkal kisebb kockazat ha ugy kotsz uzletet hogy semmi nincs a foldedben, mintsem hogy ugy tervezed meg az eves budgeted hogy fogalmas nincs hogy mennyi lesz a spot ar amikor epp aratsz/szuretelsz stb...

Ha en paraszt lennek, akkor kiszamolnam hogy melyik termeket milyen koltseggel tudok megtermelni atlag idojarasi korulmenyek kozott, utana megneznem a physical futures arakat es ahol a legnagyobb a hasznom azt termelnem le, megkotnem az uzletet az atlagos hozamra, utana pedig hedzselnem magam egy call opcioval az adott termekre - amennyiben kevesebb jonne ossze, sot ha a put opcio ara olcso akkor a lehetseges tobblettermelesemet is hedszelnem.

Vu, de ja vu 2012.06.26. 08:45:41

@nadiposzata: Lehet, hogy elkéstem már és senki nem olvassa, de nekem most van lehetőségem...

"Nem értem a logikát a felsorolásban. "

Az a logika a felsorolásban, hogy nincs benne logika, ergo: objektív módon nem lehet meghatározni, hogy mit kell természetesnek tekinteni és mit nem.

A valaki által belinkelt jogszabály is tkp egy felsorolás, vagyis természetes és nem természetes között a határvonal elmosódik... vö: tanyasi, kukoricán nevelt csirke vs. +90 % fehérje tartalmú táppal 3 hét alatt feldurrantott jérce.

dbeata 2012.06.26. 09:53:15

Ez is egy érthetetlen anomália a mezőgazdaságban.

Azt én is látom, hogy sertésfeldolgozós ismerősöm köszöni szépen, jól van, miközben a gazdák sírnak.
Ők pedig kizárólag magyar sertést vásárolnak.

Karipapa01 2012.06.26. 11:20:34

@SvenH.: " te tenyleg egy idiota fasz vagy, negligalj legyszi nincsen az ilyen tajparaszt faszokra idom..."

Negligálok, mivel vitaképtelen vagy, aki képtelen beismerni saját (egyébként nem rosszindulatú) tévedését és a végső érve a szidalmazás. Szar lehet neked! Remélem nem dühöngsz!

SvenH. (törölt) 2012.06.26. 11:27:40

@rámenős: mivel latom hogy tudashianyban szenvedsz...
a telken levo parlagfuert jo alaposan megbasznak... de ha 100szor annyi parlagfuvet termelsz gazdalkodokent, akkor azt hiszem 5% feluletatlag alatt azt mondjak, hogy az jarulekos veszteseg...

SvenH. (törölt) 2012.06.26. 11:32:03

@Karipapa01: te barom szoval meg mindig azon rugozol hogy nem tudtam hogy a kukorica az amerikai eredetu
es en ilyen fasszal leallok vitazni meg beszelni

NEM bazdmeg en olyan hulye vagyok hogy azt nem tudom, ok jobb igy neked?
az eredeti hozzaszolasnak a komplexitasahoz meg nem tudsz hozzaszagolni sem, te leragadsz a 3 szavas szovegertesnel, ha neked ez igy megfelel, akkor kotekedj massal aki szeret sajtreszelovel rejszolni, mert a veled valo kommunikacio azon a szinten van...

Karipapa01 2012.06.26. 11:58:10

@SvenH.: Kedves @SvenH !
Te leírtál egy (elnézést) baromságot: "ősmagyar szittya kukorica". Te írtad, nem én. Visszaírtam, hogy ilyen nincs és kész. A kommented többi részével (amire célzol) nem kívántam vitatkozni, mivel azzal hellyel - közzel egyetértek. Amivel nem értek egyet és ez a szittya kukoricával kapcsolatos: a túllihegés. Enélkül is elfogadható egy vélemény, nem kell itt ősmagyarozni. Különben pedig szitkozódással, trágárkodással szerintem nem lehet senkit meggyőzni, esetleg az elesettebb embereket megfélemlíteni, de én nem az vagyok. A szövegértéssel kapcsolatosan pedig kár cirkuszolni, te leírtad három szóban, én pedig megértettem és válaszoltam. Ennyi!

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.26. 13:21:24

@rámenős: Jó, rendben, nyilván nem értettem világosan, hogy mit akartál mondani. Ami tanulságos, azt publikálni kell, mert a fiókodban/fejedben mások nem veszik hasznát. A professzori címet magamnak adományoztam, mert amelyik országban Schmitt doktor és köztársasági elnök lehetett, ott nekem is kijár a professzori cím. :D

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.26. 13:23:59

@rámenős: Ebben egyezik a véleményünk. Én is úgy gondolom, hogy a köz ügye a vezérürük számára mindössze másodlagos, sokszor elhanyagolható probléma a saját zsebek megtömésének súlyos gondja mellett. Sajnos, ez nem csak a vezérürük hibája, hanem a néhány millió, szavazójoggal rendelkező birkáé.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.26. 13:41:38

@Pan Modry: Én úgy gondolom és azt tapasztalom, hogy mindazok, akik képesek ezer tonna nagyságrendben termelni, azokat nem szükséges kiokosítani arról, hogy miképpen tehetnek szert haszonra a terményeikből akár tőzsdén, akár azon kivül. A tőzsde egyébként jó árszabályozó, de ismételten hangsúlyozom, hogy nem akármelyik parasztnak való. Tudás kell hozzá és persze tőzsdei mennyiségű árú. Az pedig, hogy mindig azt termeld, aminek a legnagyobb lesz a várható haszna, nem járható út. Megbocsáss, de ez csak afféle földet sosem látott városi földműves véleménye, aki nem hallott még a vetésforgóról és el sem tudja képzelni, hogy működik egy mezőgazdasági nagyüzem. A napraforgó pld. igen jól fizet, de tudod-e, hogy mennyi a vetésforgója? Hidd el, a mazőgazdaság sokkal összetettebb, mint elsőre a városi gondolja.

rámenős 2012.06.26. 14:18:21

@Lord_Valdez: Na, elveszett a válaszom, pedig olyan jól megírtam.
Nem értünk egyet.
Az általad emlegetett alacsony hatásfokú munkával akkor lenne igazad ha nem lenne 600 ezer -vagy még több- segélyezett.
Nem beszélve a "munka világába való visszavezetésről", százmilliárdokban mérhető forrásfelszabadítást jelentene, plusz egy kis magántőke bevonást is.
Nagyapám csak akkor vett új csizmát ha tönkrement a régi. Akkor az lett az ünneplő. Tisztességesen megéltek és nem szorultak alamizsnára.
Természetesen biztosítani lehetne, hogy társuljanak, szövetkezzenek, fejlődjenek az általad emlegetett nagy hatékonyságú fejlődés felé. Ez viszont a politika dolga. Sajnos még nem ez az aktuális probléma, hanem az ,hogy nincs termelés. Még rossz hatékonyságú sem.

rámenős 2012.06.26. 14:25:27

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Szavaid meghallgattatnak.
Remélem válaszaim kicsit oszlatták a ködöt. Sajnos az értekezések ideje rövid.
/ Még utóbb írok egy dolgozatot a Badacsonyi borvidékről./ Több közöm lenne hozzá, mint egyeseknek. Arról a régióról beszéltem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.26. 16:01:49

@rámenős:
Ez az, ami wishful thinking, mert
1. nincs ennyi föld
2. a munkanélküliség nem csak vidéken létezik
3. az alacsony hatásfokú munka negatív profitot termel, azaz többe kerül még a segélyezésnél is (egyedüli értelme a nevelés)
4. nem költ százmilliárdokat rá az állam
5. lévén veszteséges, nem fektet bele a magántőke

De ő gyalog, max. lovon járt, nem volt TV-je és elfogadhatónak tartotta, ha 10 gyerekből 3 meghal. Ezt ma már senki nem fogadja el.

rámenős 2012.06.26. 16:32:01

@Lord_Valdez: Bocsáss meg, de te valami más világban élsz, vagy valami idegen nyelven írtam?
Az varázsszavakat nem értem.
1. Bőven volt és van föld. Valamikor földosztás is volt, ha nem hiányoztál az óráról. Nem szeretném ha új Dózsa féle kavarodás útján menne végbe az elosztás. A mostani aki kapja marja nem vezet sehova.
2. A városi is megtalálhatná a számítását.
3. A negatív profit csak a közgazdaságtanban létezik és én nem "profitról" beszélek hanem termékről.
4. Akkor miből és miért fizeti a segélyeket?
5.Nem a nagybetűs magántőkéről beszélek, hanem arról, hogy ha valaki látja értelmét a munkájának, akkor fektet bele. Facsemetét, vetőmagot, szerszámokat vesz. Tyúkot, birkát, tehenet, disznót.
Igenis fektet bele a levegőbe az állam is. Vagy nem hallottál az olyan hangzatos programról, ahol csirkét, malacot, libát osztottak?
Igazad van. Nem volt TV-je. Gondolom ma lenne. Sőt sparheltje sem volt, hanem csak kemence. Szekérrel járt, mint mindenki a faluban. Na, majdnem mindenki.
A ház vályog és nádfedél. Dögölt, sározott agyag padló.
Szóval szegények voltak, de nem a kevés segély miatt. Nem a gyerekek, hanem a nagymamám halt bele az utolsó szülésbe.
Egyszóval ugyanazon a színvonalon éltek, mint ma kb 3-4 millió ember, vagy inkább az ország fele ma. Ezért értelmetlen a viszonyításod.
Tanácsom: Tarts 5-6 tyúkot. Meglátod hogyan működik a mezőgazdaság. Veszed a takarmányt, megfolytja a görény, elhullik, szépen tojnak, stb. Nyereség? Még a legalacsonyabb órabér sem jön ki, viszont rájöhetsz, hogy milyen takarékosan éltek őseink. Semmi nem ment kárba, nem úgy mint most.

Vu, de ja vu 2012.06.26. 16:52:00

Nem tudom, hogy mennyire árt az ország népszerűségének, ha a mezőgazdaság hírnevét a "szittya" Fleischmann Rudolfra próbáljuk építeni (wiki javasolt), vagy az átkosban "népszerűtlen" Bábolnai Gazdaságra...

Mi is lett pl. ezzel a két "unikummal"???

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.26. 17:50:28

@rámenős: Örülök annak, hogy felismered az írástudó felelősségét. Nem lehet hallgatni amikor hazánk sorsáról van szó!
Valószínűleg több közöd van a Badacsonyi borvidékhez, mint egy pedagógusnak, aki szerintem csak a boltokban látott szőlőt, kapa sosem volt a kezében, s permetező a hátán. Vélem, nem másolnál, hanem írnál, ahogy illik, saját kúfőből. :)

Amit korábban írtál az élelmiszertermelésről, nos, Magyarország a saját szükségletei háromszorosát is képes lenne megtermelni mindenféle élelmiszerből. Tulajdonképpen külföldi élemiszert csak a változatosság kedvéért, illetve azokat, amelyek itt nem teremnek, de megszoktuk már - azokat lehetne/kellene behozni. Kérdéses azonban, hogy a politika miképpen tudná ezt megvalósítani és különösen az, hogy miképpen tudná ezt elfogadtatni a többi országgal - EU kvóták -, s ki vásárolná fel a termény/termék fölösleget? Azt hiszem, utóbbi lenne a kemény dió, mert éhező országok bőven vannak, de fizetni nem bizonyos, hogy tudnak.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.26. 17:53:15

@Vu, de ja vu: Költői a kérdésed, nemde? Fleischmann Rudolf sikeres növénynemesítő volt a maga korában, Bábolna pedig a jaffás csókosoké lett más nagygazdaságokkal együtt az első jaffa-kormány csúfos bukása előtti pillanatokban. Tudtommal Bábolna mintagazdaság volt a szocializmus idején.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.26. 18:12:28

@rámenős:
Szerintem te élhetsz másik világban.
1. Nincs 600 ezer emberre elegendő felosztandó föld. Ha voltál történelem órán, akkor tudhatnád, hogy az ország népessége és területe is megváltozott.
Egy-két hektárt kár kiosztani.
2. Nem ért hozzá.
3. Ha valamit meg lehet venni készen 500-ért, de te megtermeled 600-ért, csak azért, hogy termeljél. Az pocsékolás. Hobbinak esetleg jó, de azt a 100-t felhasználhattad volna értelmesebben is.
Ha utána meg csak 400-ért tudnád eladni, akkor meg pláne.

Egyébiránt erre még Orbán is rájött (pedig igen rezisztens a valóságra). Rájött, hogy ezt tudják a parasztok és nem termelnek.
4. Pénzbeli szociális juttatások 60 milliárd
Rehabilitációs járadék 25,6 milliárd
Álláskeresési támogatások 135 milliárd
és kb. ennyi
5. De osztottak. És az esetek többségében egy éven belül el is adták őket. Miért? Mert nem érte meg...

Ma még a kimondottan szegény emberek is jobban élnek. Szarul, de még mindig jobban, mint 100 éve.

Gyűjtögess az erdőben és még inkább rájössz, hogy milyen takarékosak voltak. De ennek semmi értelme. A cél az, hogy a szűkös erőforrásokat minél hatékonyabban használjuk fel és nem az, hogy minél jobban nyomorogjunk.

Vu, de ja vu 2012.06.26. 18:53:38

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: A kérdés valóban költői, a Fleischmann-alapította intézet pedig nem csak a "maga idején", de az utolsó tsz-ek szétveréséig tartotta magát...

Most a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolához tartozik, előtte a Gödöllői Agrár-tudományegyetem Kísérleti Intézete volt...

Állítólag hamarosan újabb előrelépés történik, a helyi általános iskola gyakorló kertészete lesz... :-(((

(Ez utóbbi csak flash, de akár még igazzá is válhat)

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.26. 19:28:15

@Vu, de ja vu: Sejtettem a költészetet a kérdésedben, ami tartalmazta a választ is, ahogyan a dióbelet burkolja a héja.
A magam részéről hazaárulással egyenértékűnek tartom, amennyiben a hazai növények és állatok genetikai anyagát, a növény és állatnemesítő intézeteket a hozzá nem értők ebek harmincadjára juttatnák a politika kénye - kedve szerint! Jelenleg többek között pld. a génmódosított, engedély nélkül vetett fajták miatt kipattant botrány alapján úgy ítélem meg, hogy éppen folyamatban van a hazaárulás ezen a területen is. Bízom azonban abban, hogy egyszer mindenki felelni fog a tetteiért, különösen azok, akik megfelelő szakértelem nélkül nyomogatnak szavazógombokat, vagy pártkatonaként ész nélkül megcselekszik, amit a politikai vezetés jónak lát. Az agráriumot is úgy vezetik, hogy éppen azoknak nincs beleszólása, akik értenének is hozzá. Volt szerencsém vetőmagra fajtaengedélyt szerezni, s ennek kapcsán anno jártam az FM-ben. Akkor még voltak ott olyanok is, akik nem a pártpolitikából tanulták a mezőgazdálkodást. Ma nem tudom, hogy vannak-e még, de valószínúleg Hanyatt Hajnalkákkal töltötték fel a helyeket. Mégis jobb Hajnalkán, mint a hozzáértő beosztottak morgolódását hallgatni.

Vu, de ja vu 2012.06.26. 19:58:31

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Hát... tkp. a rendszerváltás óta történt vagy kettőnél több olyan dolog, ami miatt az akkor hatályos alkotmány és büntető törvények alapján simám vádat kellett volna emelni állam- és/vagy emberiség-ellenes bűncselekmények miatt:-(((

"Hazaárulás

144. § (1)324 Az a magyar állampolgár, aki abból a célból, hogy Magyarország függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntettet követ el..."

"Hűtlenség

145. §327 Az a magyar állampolgár, aki állami szolgálatával vagy hivatalos megbízatásával visszaélve külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, és ezzel Magyarország függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét veszélyezteti, bűntettet követ el..."

Emlékeim szerint korábban a szöveg tartalmazott valami utalást arra is, hogy ezen bűncselekmények valósítja meg, aki gazdaságilag kiszolgáltatottá teszi az országot...

Nincs Jogtáram, de ha tényleg benne volt, érdekelne, hogy ki és mikor tüntette el (ja, meg hogy miért)...

rámenős 2012.06.26. 21:15:34

@Lord_Valdez: Bocsi, de azt hiszem, hogy te is a Bogáncs féle közgázon tanulhattál.Képtelen volt felfogni, hogy a kamatot nem lehet megenni, csak azt amit a feleségem süt.
Egyébként volt rá példa a történelemben, hogy nem a szuperhatékony termelés hozta fel az országot a semmiből. Természetesen az is kell, de ha nincs, akkor hiába kellene.
Ott tévedsz, hogy te a semmiből várod, a termelés megreformálását. Közben meg nincs termelés. Egyszerű. Menj ki a piacra és vedd meg amit termelsz. Jól fogsz lakni vele? Jobban nem tudom itt elmagyarázni a véleményed fonákságát.
Ráadásul a pénzbeli példád is sántít, mert az ár egy mesterséges dolog. Lásd árfolyam. Kíváncsi lennék egy lakatlan szigeten milyen árfolyamra spekulálnál.Nekiállnál gyűjtögetni. Ettél te már vargányát?
Ha így folytatjuk, elérjük a szuperhatékony cserekereskedelmi kőkorszakot.

rámenős 2012.06.26. 21:30:30

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Kőszi a választ a Lordnak, de ő nem hiszi, hogy el tudnánk látni magunkat.
Próbáltam megvilágítani a munka értelmét, de közgazdasági fogalmakkal dobálózik, amikor a fenekünk is kilóg a gatyából.
Kíváncsi lennék, hogy értené-e a nagyapám mondását. A szőlő a pipafüstöt szereti. Komoly fejtörést okozott ezzel.
Kiegészíthetném azzal, hogy az emberi lét meg a munkát szereti. A spekuláció csak napjainkban divat.
Sajnos nem vagyok derűlátó. Ha a Lordnak nem tudom elmagyarázni a munka értelmét, akkor mit várjak a politikusainktól? Főleg ha körülnézek a hegyen. Gyermekkoromban mindenhol szőlő volt. Most meg elfoglalta az erdő.

rámenős 2012.06.26. 21:32:45

@rámenős: Ja és azt is tarra vágták.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.27. 01:13:07

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: nem csak hanyatt van, hanem pl. Szopovics Hajnalka is (az agrárminisztériomban).
Én még ismerek ott pár embert, akik láttak növényt közelről, de lassan nyugdíjba mennek... aki túlélte Torgyán doktort és Szabadit, majd az őket követő szoci f****ket, szívós, mint a zuzmó...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.27. 07:00:54

@rámenős:
Az érvelésed fonáksága, hogy nem egy lakatlan szigeten vagyunk.
Van választásod. Az elérhető leghatékonyabb módszert érdemes választanod. Semmi értelme kapával művelni, ha elérhető az eke is. A lakatlan szigeten lehet, hogy rákényszerülsz, hogy kapával művelj. De ha itt csinálod, akkor az mazochizmus.

Nem arról van szó, hogy nem tudjuk ellátni magunkat, hanem hogy úgy látjuk el magunkat, hogy közben rosszul járunk.
A munka értelme ugyanis nem a munka maga,hanem az eredmény. Ha csak azért dolgozol, hogy elfáradj, akkor oké, használj kapát, sőt kösd hátra az egyik kezed, mert úgy még fárasztóbb. Lehet ezt csinálni, de ebből nem lesz felemelkedés.
Ha viszont nem elfáradni akarsz, hanem aratni akkor használj traktort.
Igen, igaz, hogy így 10 ember termel 100-t és nem 100 50-t.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.27. 13:59:25

@Lord_Valdez: valami hasonló logikán alapul az ejroamerikai "termeljünk mindent Kínában óccón, mer' az nekünk jó lesz!" mozgalom is.
Meg kellene érteni, ha Hansi (Jenő) nem hajlandó megfizetni Horst (Józsi) munkájának értékét, elébb-utóbb mindketten éhen halnak, hiszen nem élhet meg minden ejrópaji és ámerikaji pógár portfóliómenedzselésből, hálózatépítésből, valamint a kínai szarok kereskedelméből.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.27. 15:10:36

@Hepci:
Ez a komparatív előnyök elmélete. 200 éve ismert.

Ha viszont Horst narancsot termel Hamburg környékén, akkor Hans drágán vesz ócska narancsot és nem lesz pénze, hogy megvegye Kurt termékét.
Horst jól jár vele, de Hans és Kurt rosszul.
Összességében mindenki jobban jár, ha Horst inkább almát termel és a narancstermelést meghagyja a déli országoknak.

Egyébként pedig de igen élhet. Vannak is olyan országok, amik gyakorlatilag így élnek.

Az vicces, hogy tiltakozol a hatékonyság optimalizálás ellen, de ösztönösen te is csinálod (,mint mindenki más is). Te magad is érzed, hogy azt kell termelni, amit megfizetnek és azt veszed meg, amelyik olcsóbb.

rámenős 2012.06.28. 04:36:54

@Lord_Valdez: Érvelésed briliáns. Még el is lehetne fogadni, ha ez lenne a probléma lényege.
Másképp közelítem meg a dolgot:
A külföldiek kezében 1 millió hektár van. Kb mondjuk 100 ezer ember akarna / feltételes mód / újra dolgozni. Ez fejenként 5-ször nagyobb terület, mint amin a nagyapám tartotta el a családját kezdetleges eszközökkel. / Hatékonyság /
Uram bocsá, piaci alapon kapnának hitelt egy kis állami támogatással, hogy ne tehénnel szántsanak.
Normális környezetben szövetkezhetnének jellegzetes termőterületeken. / Vecsési káposzta. /
Mondjuk Ader elnök által népszerűsített falumodellt komolyan vennék nem csak piár szinten.
A kb 600 ezer segélyes a kocsma helyett a földeken támasztaná a kapát.
HA így sem érted a mezőgazdaság problémáját, hanem ragaszkodsz a sefteléshez, akkor csináld amíg lehet, de itt ne adj tanácsokat, mert két különböző dologról beszélünk.

rámenős 2012.06.28. 04:45:22

@Lord_Valdez: Bocsi, de ezt ne feszegesd.
Ezt az emberek úgy hívják, hogy globalista kizsákmányolás a gyengébb népek kárára.
Ennek célja a minél nagyobb profit realizálása.
A kapitalizmus kezdetén csak a saját dolgozóikkal bántak így. /J. London, Vaspata./ Azután a gyarmatokkal, most meg világszinten az országokkal.
Szerinted ez a helyes út?
Inkább nézd a TV-t. Miért berzenkednek a nyugati fiatalok amikor 3 Fontot kapnak egy napra a kávéültetvényen?

rámenős 2012.06.28. 04:55:38

@Lord_Valdez: Mielőtt koptatnád a billentyűt, arra válaszolj, hogy megértetted-e nagyapám mondását? Valamint, hogy mit jellemeztem a tarra vágott erdővel?
Ezek után beszélhetünk a hatékonyság ELMÉLETEDRŐL. Addig felesleges.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.28. 09:42:31

@rámenős:
Nem, nem értem. Illetve többféleképp is tudom érteni. Szerintem arra akarsz kilyukadni, hogy a gondoskodást.

1. hivatalosan az a föld nincs külföldiek kezében
2. az a föld másé, tehát nem szétosztható
vagy, ha igen (ld. kommunizmus), akkor ezzel az erővel a pénzét is szétoszthatod és máris nincs gond...

Az, hogy a nagyapád meg tudott élni (szegényen ugyan) nem jelenti azt, hogy az követendő. A nagyapádnak nem volt választása. Nekünk van és ha ilyenkor nem a hatékonyabb megoldást választjuk az hülyeség.

Ha az a 600 ezer segélyes a földeken támasztja a kapát, az nem mezőgazdaság, hanem bohóckodás. Ezzel senki nem jár jól. Sem az ország, sem a segélyezett.
Ha ezt nem érted meg, akkor...

1. a globalista szó nem létezik
2. a kizsákmányolás marhaság. A kereskedelem önkéntes tevékenység és azért csinálja az ember, mert jól jár vele.
3. mindennek a célja a profit maximalizálása, bár a profit nem mindig pénzbeli

És igen, ez a helyes út. Nem bonyolult dolog felfogni, hogy Afrikában drága az alma, de olcsó az ananász. Nálunk drága az ananász és olcsó az alma. Mindketten jól járunk, ha elcseréljük. És az se rakétatudomány, hogy azt kell csinálni, amiben jó vagy és amire kereslet van.
Ez nem elmélet (pláne nem az enyém), ezt szinte mindenki tudja, és tudatosan, vagy ösztönösen gyakorolja.

rámenős 2012.07.02. 11:45:49

@Lord_Valdez: Egy kis HATÉKONYSÁGI szünet után még egyszer nekifutok a témának. Ha még lesznek kibeszélnivalóid, priviben szívesen állok rendelkezésedre.
Ahogy próbáltam érzékeltetni veled, két különböző dologról beszélünk. Te az amerikai stílusú gazdálkodás mellett kardoskodsz. Az az álmod, hogy ezt mindenhol meg lehet és kell valósítani. / Minél hatékonyabb /nagyobb / formátumban./
Nem rossz ez. Ennek együtt kell léteznie a nagyapám termelési formájával. Természetesen mai színvonalon. Most nem piszkállak a pipafüsttel, meg a gazda szeme hizlalja a jószágot című népi bölcsességekkel. Azt magad is beláthatod, hogy azt a minőséget, változatosságot soha nem lehet elérni nagygazdaságokban.
Az már más kérdés, hogy a gazdasági, politikai környezet mekkora teret enged a kisparaszti gazdaságok érvényesülésének.
Érvelésed szó szerint megegyezik egy kedves barátom Marxista egyetemen tanultjaival. Azzal sikerült " jobb " belátásra bírnom, sohasem almát cserélünk ananászra. Nehezen , de megértette. Főleg amikor a ronda kapitalista kizsámányolással érveltem.
A hivatalosról, meg a máséról nem érdemes szót vesztegetni. Ha mai mérvadó politikusaink nem látják ennek veszélyét és hagyják az eredeti tőkefelhalmozást / már pedig hagyták / akkor megint ismételni fogja magát a történelem Dózsával.
A kizsákmányolás marhaságát ugye nem a létezésére értetted.
Lásd a mai állapotokat. Annyit keresünk reálértéken mint 1979-ben. Hatékony fejlődés ugye? A többiről ne is beszéljünk. Csak az olló nyílt szét. Nem hiszen, hogy ez a helyes út. Kevesek boldogulása, többiek nyomora.
süti beállítások módosítása