Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Magyarország mezőgazdaságra alkalmatlan?

2012. június 24. - ccactus

Két érdekes nyilatkozatot hallottam a tegnapi hírműsorokban a mezőgazdaság helyzetével kapcsolatban. Két hír, amelyekre külön-külön szinte már csak legyint az ember, de így együtt nagyon ütős.

Először egy sertéstenyésztéssel is foglalkozó gazda panasza szólt, miszerint Magyarországon ma nem rentábilis a sertéstartás, mert 400 forint körül van a kilónkénti átvételi ár, ami még az önköltségeket sem fedezi, haszon meg végképp nincs rajta. Nem is véletlen, hogy a korábban tízmilliós magyar sertésszám mára hárommillióra csökkent. A gazda hozzátette, hogy az a pletyka járja, hogy a jövő héten további 15 forinttal csökken majd az átvételi ár. Ilyen körülmények között pedig egyszerűen nem éri meg ma Magyarországon sertéstartással foglalkozni.

Egy másik műsorban a Surjányhús Kft. egyik vezetője nyilatkozott. A cég az egyik legjelentősebb munkaadó Törökszentmiklós környékén, és leginkább sertéshús feldolgozással (pl. kolbász, felvágott) foglalkozik a riportban bemutatott magas technikai színvonalon és minőségben. Az ő problémájuk viszont pontosan a túl magas hús alapanyagár, melyet a feldolgozott termékeik piacán nem, vagy csak nehezen tudnak elfogadtatni, így az ő nyereségességük is kritikus szinten áll. Elmondta továbbá, hogy a Magyarországi sertéstenyésztés az Alföld közepén olyan kis mennyiségű, hogy jórészt külföldről behozott import sertéshúst (lengyel és horvát) dolgoznak fel. Az import hús viszont eléggé drága, főként a mostani 300 forint körüli euró árfolyam mellett, ami megint csak a rontja a kilátásaikat.

Namost kérdem én laikusként, hogy van ez? Magyar sertéstenyésztés nincs, a külföldi meg drága? Így a sertéstenyésztés visszafejlődése után a következő lépés az élelmiszer feldolgozóipar leépülése lesz?

Botrány, hogy import sertéshúst kell behoznunk egy magyaros kolbász elkészítéséhez, mert itthon nem vagyunk képesek megtermelni. Mit tudnak a horvát és a lengyel sertéstenyésztők, amit mi nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr734607898

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új magyar hungarikum: bűnbakkeresés 2012.06.24. 20:38:59

Ki a hibás? Aki sumákol, vagy aki ezt napvilágra hozza?  A Fidesz szerint az, aki árulkodik - hiszen csak az számít, ami a sajtóba kikerül, a PR, és ameddig csak halkan fecseg a felszín és hallgat a mély, nincs is probléma. De mi van akkor, ha homoksze...

Trackback: Bűnözők és rendőrök – tényleg vége? 2012.06.24. 17:46:07

Orbán Viktor: "Vége a bűnözők és a rendőrség összefonódásának". Hmm... Tényleg vége?  

Trackback: Van alternatíva a Fidesz új feudalizmusával szemben – írja Scheiring Gábor 2012.06.24. 16:00:54

“Ismerjük jól a mélyből időnként feltörő úri-jobboldali érzületet. Ezt böfögte fel Lázár János, amikor arról beszélt, hogy akinek nincsen semmije, az annyit is ér. Ezt bizonyította az a KDNP-s képviselő is, aki egy parlamenti vitában a kérdésemre...

Trackback: Orrbavág a begombázott gyorsnaszád 2012.06.24. 15:58:22

A birodalom odabasz: ütőképes államot vizionál Balog Zoltán, bármi legyen is az, vagy ha nem a birodalom, akkor a 93 ezer négyzetkilométeren vívott, fülkeforradalommal legitimizált kétharmados szabadságharc lesz az, ami oda fog baszni, de nagyon. Egyre...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

utalokmindent · http://utalokmindent.blog.hu 2012.06.24. 15:38:48

nem tették tönkre az egész mezőgazdaságot, azt tudják. Ja és a kormány is támogatja a hazai termelést, nem tonnaszámra hozza az olcsó szart. Erről ennyit. Szar lesz majd ha lesz egy háború, és megáll az összes import, éhen fogunk halni a kedves politikusok miatt

ady50 2012.06.24. 15:41:38

Hogy mit? Hát kevesebbet tejelni (adó és egyébb álnév alatt)"szeretett politikusainknak

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.24. 15:44:17

A szerző figyelmébe ajánlom szeretettel:

hvg.hu/itthon/20120620_angyan_lista_orban

"Ángyán: Orbán is látta a listát a trükköző agrárvállalatokról

Létezik az a lista, amit a Vidékfejlesztési Minisztériumban állítottak össze azokról a nagy élelmiszer-ipari cégekről, melyek nem, vagy nem csak magyar alapanyagokból állítanak elő hungarikumnak nevezett termékeket, és amelyen olyan cégek szerepelnek, mint például a Pick – mondta a hvg.hu-nak Ángyán József. A földoligarcha-ügyek miatt lemondott államtitkár arról is beszélt a hvg.hu-nak, hogy a Fideszben nem volt foganatja a pályázati anomáliákról szóló jelentéseinek, ezért fordult a nyilvánossághoz.

[...]

hvg.hu: A miniszterelnök azt mondta, hogy nincsenek oligarchák Magyarországon, ez a hivatalos álláspont. Ön miért nem fogadja ezt el?

Á. J.: Különféle értelmezései vannak az oligarcha fogalmának. A miniszterelnök úr adott egyfajta értelmezést, én azonban úgy gondolom, ennél árnyaltabb a dolog. Véleményem szerint nem csak az az oligarcha, aki milliárdosként bejön a politikába, bár kétségtelenül ilyenek is vannak. A többségük azonban rejtőzködő: dehogy akar beülni a kirakatba, bár én is ismerek köztük „magamutogatókat”. De az „urak” többsége rejtőzködik. Olyanok ők, akik – finoman fogalmazva – nem feltétlenül a közjóval, hanem elsősorban a saját vagyonukkal foglalkoznak, és sokszor úgy, hogy a közös kasszából veszik ki, ami nekik kell. E tekintetben a tőke viselkedése hasonló, ha hazai, ha külföldi: a profitját akarja növelni. Az agrártámogatásoknál például azt látjuk, hogy a három legnagyobb érdekeltség 2011-ben elvitt több mint tízmilliárd forintot a közös agrárkasszából. Nem csak területalapú támogatást (ez alapján egyébként összesen több mint ötvenezer hektár van a birtokukban), hanem igen jelentős fejlesztési forrást is. Ráadásul a céghálóikban megjelennek azok az offshore cégek, melyek alapján látszik, hogy adót befizetni nem nagyon akarnak idehaza. És nem is nagyon itthon vásárolnak, ha ez előnyösebb a profitszerzés szempontjából: a húsos cégek egy része erre tipikus példa, a „hungarikumokat” adott esetben nem magyar alapanyagból állítják elő."

Zöldkabátos (törölt) 2012.06.24. 15:47:32

Nem tudom, igaz-e a sertéstenyésztésre, de mezőgazdság esetén két indokkal szokták magyarázni a hasonló eseteket:

-Nincs modern, nagyméretű birtok/tenyészet, ezért nem tudjuk árban a lépést tartani;
-jobban megéri külföldön eladni az itt megtermelt árut, igy nekünk marad az olcsó import, ha jut egyáltalán (pont most panaszkodott nagymamám, hogy egyszerűen nem lehet takarmányt kapni a környéken).

fzoli77 2012.06.24. 15:50:12

Kedves Nivó!

Egy komplex rendszer kvázi optimuma azt jelenti, hogy nem az egyes alrendszerei optimálisak, hanem a rendszer maga.
Ez persze csak egy modell, ahol elvileg egy terv alapján haladnánk egy optimum felé. Ha rossz a terv, akkor persze nem oda haladunk, kivéve ha mázlink van :)

Érdemes ezt is elolvasnod szerintem:

hu.wikipedia.org/wiki/Komparat%C3%ADv_el%C5%91ny%C3%B6k_modellje

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 15:50:39

"Mit tudnak a horvát és a lengyel sertéstenyésztők, amit mi nem?" Nem jó a kérdés! Mit tudnak a horvát és a lengyel, de a cseh, a szlovák választók, amit mi nem? Megmondom. Az olyan barmokat, mint fideszék és kádéenpésék, nem engedik hatalomra és nagyn jól teszik. Ez a mi bagázsunk csak fosztogatni tud, de alkotni nem.

herkó 2012.06.24. 15:58:30

A mindenkori kormány megkapja a parancsot a New York Tel-Aviv tengely vezetőitől,hogy ki kell irtani az őslakosokat minden eszköz megengedett.Kell ez a csodás Kárpát medence a kibuc lakóknak.

Vagoner pluSS 2012.06.24. 15:59:51

hogy lesz a 400 forintos átvételi áron felvásárolt sertéshúsból az áruházakban 1300 ft-os tarja?
a kereskedők kapzsi, telhetetlen viselkedése az ok.
a húsfeldolgozó miért is nem tudja kifizetni a 400 forintot érte ?
mert 1 kiló húsból 10 kiló minősíthetetlen minőségű felvágottat, kolbászt, egyebet állít elő és 2-3 ezer ft/kg áron adja, mégsem elég a haszon?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.24. 16:05:52

A mezőgazdaság gondjai ott kezdődnek, hogy a híres gabonatermés nagy része emberi fogyasztásra alkalmatlan, csak takarmánynak jó. Ezért nem lehet eladni és több millió tonna áll a silókban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:05:54

@Vagoner pluSS:

"hogy lesz a 400 forintos átvételi áron felvásárolt sertéshúsból az áruházakban 1300 ft-os tarja?"

Hát miért nem veszel közvetlenül a termelőtől?

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.06.24. 16:06:46

@Vagoner pluSS: Gyanítom, hogy a kilónkénti vételi ár az az élő állatra vonatkozik, aminek jeletős része nem nagyon használható. Vagy csak kutyák szeretik ropogtatni. Aztán a feldolgozásnak és a szállításnak is van költsége valószínűleg, hogy a csomagolásról ne is beszéljünk. Nem mondom, hogy reális a végfelhasználói ár, de azért ezeket figyelembe kell venni...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.06.24. 16:08:48

Nos Európában nincs állattartás már biodiesel és etanoltermelő üzemek nélkül... ezzel szembe kell nézni...

Ugyanis ha 120 forintnyi búza vagy kukoricából kinyernek 200 forintnyi üzemanyagot, akkor hátramarad egy nagy vitamin és fehérjetartalmú hulladék, amit granulátum formátumban, gyakorlatilag ingyen elvihetnek takarmánynak az állattartók...

Ezzel nem lehet versenyezni..

A megoldás, ha mi is etanol és biodiesel üzemeket létesítünk...

De miért nincsenek?! Mert alkalmatlan rá a köztisztviselői réteg, mert nem keresztény magyarok, mert Magyarországon nincs nemzeti önrendelkezés, idegen nemzetek uralkodnak rajtunk, a nemzetközileg előírt jogot megkerülve... kémkednek és stb... ennyi...

2012.06.24. 16:08:54

@Vagoner pluSS: Ha szerinted a 2-3 ezer és a 400 között csak tiszta haszon van, akkor miért nem indítasz húsfeldolgozó céget, és adod el mondjuk 1500-ért - úgyis mindenki a te cuccod venné, és az is több, mint 200%-os haszon..?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:12:23

@Con Storm:

"A megoldás, ha mi is etanol és biodiesel üzemeket létesítünk...

De miért nincsenek?! Mert alkalmatlan rá a köztisztviselői réteg, mert nem keresztény magyarok, mert Magyarországon nincs nemzeti önrendelkezés, idegen nemzetek uralkodnak rajtunk, a nemzetközileg előírt jogot megkerülve... kémkednek és stb... ennyi..."

Logikus. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:24:19

@fzoli77:

Pont ezt a dolgot kérem én is számon. Miben van komparatív előnyünk, ha nem a mezőgazdaságban? És ha nekünk nincs, a lengyeleknek vagy a horvátoknak honnan van?

46,52% 2012.06.24. 16:24:31

Leszarom, hogy horvát, lengyel, vagy magyar disznóhúst vehetek. A magyar termelő meg leszarja, hogy 1000-ért vennék, ha a horvát, lengyel 1010-et ad a termékéért.

A mezőgazdaság a legnagyobb rinyagép. Ha esik, ha nem, ha kevés, ha sok, mindig baj valami, ami miatt persze drágítani kénytelenek.

Semmivel,sem rosszabbak más országok termékei.

rámenős 2012.06.24. 16:24:57

@ccactus: Kedves kaktusz.
Vegyél termelőtől cukrot. Hihi. Abból a félből ami megmaradt.
Már írtam egyszer, hogy a nyolcvanas években 10,5 millió sertés volt. Ma 3 mert nem éri meg. Igaz akkor cukorgyárunk is 12 volt. Na, hogy is van ez?
Pofon egyszerű. Ez pont olyan mint annakidején a privatizáció. Tönkre kell tenni mindent és akkor olcsón meg lehet venni.
Majd itt is lesz 2 millió forint 1 hektár föld, csak még nem jött el az ideje. Akkor majd megéri termelni Európa legjobb földjein és dolgozhatunk az oligarháknak.
Lenne egy kérdésem: Meddig bírnánk ki ha nem lenne fizetés és nem tudnánk vásárolni kaját?
Na ezen kellene elgondolkozni egy kicsit.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:26:25

@46,52%:

Igazad van, de magyar hazafiként azért felemelhetjük a szavunkat az ilyen állapotok miatt, nem igaz?

Kenedy1 2012.06.24. 16:27:31

nagyon egyszerű a válasz erre is. Itt is zsidók kezek munkálkodnak , minden játék arra megy ki, hogy a magyar nép ne termeljen hanem csak fogyasszon ami a zsidóknak kedvez.

piszt-ráng 2012.06.24. 16:27:33

@herkó: Bizony-New York Tel-Aviv tengely vezetőitől,-kaptuk,hogy a 300 forintos vizitdíjért népszavazzunk és nem szóltak,hogy a 3000 milliárd nyugdíjalapot ne adjuk oda Orbinak,hogy eltőzsdézze.Talán Orbit is ők tették ide.NEM ezt ti választottátok,jó másra kenni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:28:37

@Kenedy1:

"nagyon egyszerű a válasz erre is. Itt is zsidók kezek munkálkodnak , minden játék arra megy ki, hogy a magyar nép ne termeljen hanem csak fogyasszon ami a zsidóknak kedvez."

Fura, hogy pont minket szemeltek ki erre az alantas szerepre. A lengyelek meg hasítanak... Ez miért van szerinted?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:29:30

@piszt-ráng:

"Talán Orbit is ők tették ide.NEM ezt ti választottátok,jó másra kenni."

Miért? Te kire szavaztál?

mahet 2012.06.24. 16:34:22

@ccactus: lol, ne zavard össze!!! :)

Még a végén elveszed az ellenségképet és teljes letargiába zuhan!

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 16:36:33

@online távmunkás: Szerintem ez ostobaság. A gabona szó nem csak a búzát jelenti, legfeljebb a városi megmondóknak, akik a búzát nem tudják az árpától megkülönböztetni. Búzaügyileg pedig úgy állunk, hogy alig valamivel több terem, mint az ország éves szükséglete. Azt sem árt tudnod, hogy a takarmánybúzának szigorúbb minőségi előírásai vannak, mint az étkezési búzának. Azt is megjegyezheted, hogy a nyugat - európai malomipar a nálunk gyenge minőségűnek számító búzából is tud használható lisztet készíteni. Végül az összes gabonatermés ma csak kb. a fele a szocializmusban megtermelt mennyiségnek. Vágóállat, baromfi, egyszóval a hústermelés is fele - harmada. Szőlő, gyümölcs, zöldség úgyszintén. Miről is beszélünk?

Kenedy1 2012.06.24. 16:37:43

@ccactus:
Többnyire azért mert nálunk semmilyen következménye nincs a szabad rablásnak,itt bármit lehet,elnézzük és semmit nem teszünk ellene csak nézzük, hogy megy körülöttünk tönkre szinte minden. a külföldnek kell ez a piac és ha könnyen elérhető akkor miért ne?

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 16:38:22

@Kenedy1: Neked zsidófóbiád van. Sürgősen kezeltesd! Horthynak nem volt. Ganz, Weiss - Manfréd és társai. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:39:57

@Kenedy1:

De hát mit tehetünk mi kisemberek?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:41:06

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

"Neked zsidófóbiád van. Sürgősen kezeltesd! "

Héhé! Csak ne személyeskedj itt a blogomon! Az övé is csak egy vélemény!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:43:25

@mahet:

"lol, ne zavard össze!!! :)

Még a végén elveszed az ellenségképet és teljes letargiába zuhan!"

Ha van saját véleményed a témában, azt szeretettel várjuk!

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 16:43:57

@Vagoner pluSS: Azért cimbora, mert a disznó - malac, sertés - húskihozatala kb. 52 - 54%. A feldogozás nincs ingyen, az állatot és a kész terméket szállítani, tárolni kell, s a kereskedő is nyilván hasznot akar termelni, s nehogy elfeledjük az ÁFA-t, mert a telhetlen államunk is leveszi a sápot - alighanem a legnagyobbat - a semmiért. Mielőtt pofázol, nézz utána!

Rókakígyó 2012.06.24. 16:43:58

ez sima versenyképességi kérdés. termelőink nem versenyképesek.

Tzp 2012.06.24. 16:46:22

Több oka lehet a dolog mögött:

1. Az irdatlan nyugdíjkiadások miatt olyan óriási adókat kénytelen az állam kivetni, hogy legálisan teljesen lehetetlen versenyezni a külföldi országokkal. De még akár adócsalás mellett is több adót fizet be egy magyar vállalkozás, mint a teljesen törvényes külföldi. Valamint nem marad elég tőke amit felhalmozhatnának a fejlesztésekhez, így lemaradnak technológiailag.

2. A magyar megszokta a szocializmusban, hogy gyenge teljesítménnyel is meg lehet élni. Most ez nem igazán működik már.

3. A fene nagy magyar öntudat miatt nem képesek összefogni a vállalkozások, így szétszabdalt lehet a termelés.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:46:46

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

"Mielőtt pofázol, nézz utána!"

Figyelj ide! Újszülöttnek minden vicc új! Lehet, hogy sokan mások is olvassák itt a nagyszerű magyarázatodad, és később is idejönnek majd utánanézni a Nívó blogra.

Úgyhogy moderáld magad, megkérlek!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:47:21

@Rókakígyó:

"ez sima versenyképességi kérdés. termelőink nem versenyképesek."

A lengyelekkel?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:48:03

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

"Nem vélemény, hanem kórtünet!"

Azért téged is ki lehetne elemezni pszichológiailag, ha már itt tartunk..

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 16:48:04

@Rókakígyó: Nem bizony, mert hogyan is lehet élősúlyban 400Ft/kg alatt előállítani a sertéshúst? Sehogy. Ahol erre képesek, ott más ágazatokból elvont pénzből támogatja az állam a termelőket, különben azok sem győznék. Tudod mi az agrárolló, s mennyire nyilt ki ma Magyarországon?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:49:22

@Tzp:

Minden más lehetőséget kizársz?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.06.24. 16:49:48

nincs szükség a parasztokra

mi, a felsőbbrendű értelmiség megvagyunk nélkülük

különben is nem értem. a kaja nem a teszkó hátsó raktárában terem magától?

és hitelből úgyis meg tudjuk venni

ha meg becsődöl az ország, húzunk külföldre!

hajrámatty!

zsebatya 2012.06.24. 16:50:19

@ccactus: Vágtál te már disznót? Tudod mennyi 100 kilogramm élőtömeg húskihozatali aránya? Melyek a kárulékos költségek egy kiló tőkehús pultra kerülése esetén? Milyen százalékot tesznek ki? Vagy csak úgy füstölögsz az ötkerben a manzárd szobádban, hülye parasztok, genya feldolgozók?

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 16:51:05

@ccactus: Látom már, te vagy a blog gazdája. :) Az újszületteknek először a mama szoknyája mellet a helyük, később mehetnek bölcsödébe, oviba, iskolába. Politizálni, szakkérdésekbe beleszólni pedig akkor, ha majd tapadt rájuk valami.

zsebatya 2012.06.24. 16:52:58

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Ez nem igaz, Dániában egy fillér közvetlen támogatás sincs a húszmillió levágott disznón, de magas hatékonysággal, szervezetten szállítanak a piacra az egyetlen termelői (!) tulajdonban levő vágóhíd-rendszerükből. És van haszon, ma egy "dáneleje" (nem magyarázom el miaz, terminus technikus a húsiparban) harmadával olcsóbb mint a magyar.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:53:13

@zsebatya:

"Vágtál te már disznót? Tudod mennyi 100 kilogramm élőtömeg húskihozatali aránya?"

Persze, hogy vágtam. Szinte minden porcikáját fel szoktuk használni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:54:05

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

Azt csak egy szófordulatnak szántam. Felesleges ragozni.

laci_52 2012.06.24. 16:54:57

"Na most kérdem én laikusként, hogy van ez?"

Ez úgy van, hogy könnyebb panaszkodni, mint dolgozni!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:55:09

@endike:

"nincs szükség a parasztokra

mi, a felsőbbrendű értelmiség megvagyunk nélkülük

különben is nem értem. a kaja nem a teszkó hátsó raktárában terem magától?

és hitelből úgyis meg tudjuk venni

ha meg becsődöl az ország, húzunk külföldre!

hajrámatty!"

Így van! Sz..junk bele az egészbe!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:56:10

@laci_52:

"Ez úgy van, hogy könnyebb panaszkodni, mint dolgozni!"

Te mit dolgozol?

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 16:56:32

@zsebatya: Kösz az információt! Húsiparban eléggé otthon vagyok, s közvetlenül ismerek olyan magyarországi céget, akinél nyereséges a vágóhíd és a húsüzem. Az is igaz, a takarmányt és a vágóállatot is önmaguk termelik. Jelige: Gabonát nem adunk el, csak húst. :) Jól csinálják és mellékesen kiváló minőségű termékeik vannak.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.06.24. 16:58:11

@endike: 10 pontos amit írtál!

Háztól volt alkalmam sokszor húshoz jutni mostanában, az áruházi hús sütés után felére, harmadára megy össze, habzik a sok "térfogatnövelőtől" amit iparilag adnak szegény disznóknak, vizes szar a húsuk. Ez a versenyképes manapság.

Ízre és a sütés utáni térfogatra szinte össze sem lehet hasonlítani azzal amit kukoricával és szimpla konyhai maradékkal etetnek.

Ez működött sok száz évig, anélkül, hogy gumilabdát kaptak volna a malacok.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 16:58:32

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

Ez lenne hát a recept? Egy kézben tartani a teljes termelési vertikumot?

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 17:00:44

@zsebatya: PS: A húson lehet, hogy nincs, de mennyi van a takarmányon? Akárhogy röfög, előtte takarmány volt. Dániában más csodákra is képesek, mert régen bevetették már a genetikát is, s eredményeképpen előállították a magas víztartalmú, süthetetlen húst. Próbálj dániai malacot ropogós pirosra sütni! :D

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:01:06

@nemzetikonyves:

"Háztól volt alkalmam sokszor húshoz jutni mostanában, az áruházi hús sütés után felére, harmadára megy össze, habzik..."

Ez most nem az "adalékmentes élelmiszert kellene venni" topik! Bár az is egy érdekes téma, meg kell hagyni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:02:03

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

"Próbálj dániai malacot ropogós pirosra sütni! :D"

Mellékszál!

2012.06.24. 17:02:30

Tanuljatok meg olvasni, ennyi.

Vonalkód:

5999 - magyar termék
5998 - magyar termék - külföldi alapanyag

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.06.24. 17:02:59

Míg el nem felejsem, sajnos a tejjel is hasonlóan szar a helyzet ugyebár. Szerencsére van pár magángazdaság, ahol minőséget állítanak elő, illetve háztól még tudunk kapni házi tejet.

"Édesség" tekintetében ajánlom mindenkinek a Fuch Tejgazdaság féle gyümölcsjoghurtokat, sok helyen kapni lehet, ilyen a rendes joghurt, amiben semmi szemét nincsen, se ízfokozók sem egyebek: www.hazitejtermekek.hu/img/normal/fuchs_afonya.jpg

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 17:03:46

@ccactus: Recept? Meglehet, hogy ez, de ehhez tőke is kell, s nem is kevés. Amit írtam az egy konkrét, általam ismert üzemről szól. Bérelt és saját földek, saját állattartó telep, vágóhíd és húsüzem, sőt, saját szállítópark. A pénzen kivül azért szorult a tulajba elég ész is.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:05:11

@nemzetikonyves:

"ajánlom mindenkinek a Fuch Tejgazdaság féle gyümölcsjoghurtokat"

Te amolyan bérkommentelő vagy?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:06:19

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

"Meglehet, hogy ez, de ehhez tőke is kell, s nem is kevés. "

De hát pénzük csak az oligarcháknak van. Köztudott, hogy tisztességes magyar embernek nincsen annyi pénze, hogy egy ilyet meg tudjon valósítani.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 17:06:20

@ccactus: Nem, fővonal, ugyanis az élelmiszerek tápértéke - a húsra is vonatkozik - jelentősen visszaesett. Egyáltalán nem mindegy, hogy a húsnak mennyi a víztartalma, mennyi az egyéb. Mit gondolsz, mitől olyan finom, puha a húsüzemi főtt tarja, sonka?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:07:57

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

Mondom, mellékszál. Nem hinném, hogy jelen probléma hátterében ez állna. Persze lehet.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.06.24. 17:10:15

@ccactus: "Fura, hogy pont minket szemeltek ki erre az alantas szerepre. A lengyelek meg hasítanak... Ez miért van szerinted? "

Azért, mert csak nálunk van megfelelő mennyiség a kenedy1-szerű agyatlan seggekből... :D

Pepibubó 2012.06.24. 17:12:02

"kémkednek és stb... ennyi..."

Itt a lényeg! Az imperialisták folyton kémkednek - le kell leplezni és kivégezni a hazai szolgálóikat - akik már sorainkba is beférkőztek -, a tejimportőröket és a kulákokat példásan meg kell büntetni vagyonelkobzás, kitelepítés, börtön révén!

Államosítani kell a kereskedelmet - a plázastop helyes irány - Állami Áruházak kellenek, mert a kereskedelmi lánc fölösleges, csak a kizsákmányolás eszköze! A beszolgáltatás maradéktalan teljesítése viszont a nép legelemibb érdeke.

Éljen a Párt, le a szabotőrökkel! Jönnek majd még hozzánk Nyugatról szájtátva bámulni, milyen sikeres mezőgazdaságunk lesz minekünk, milyen jól fogunk élni!

dávidzoli 2012.06.24. 17:12:22

@zsebatya: Meg a sertések termelési mutatói is jobbak, pl. 1kg élősúly eléréséhez szüks. takarmány, hizlalási napok száma, alomszám, választáskori alomszám, kocaforgó (évenkénti fialások száma más néven), kocák selejtezési aránya, stb. Ebben mind jobbak a dánok, de feltételezem a lengyelek, meg a horvátok is. Aztán ott van a takarmányok minősége, ára, a munkaerőt terhelő igen magas járulékköltség, magas ÁFA. Régi beidegződések mentén folyik a termelés kevésbé hatékonyan, mint mondjuk 25-30 éve. Dániában ma 50 anyakoca eltart egy családot ottani színvonalon, Magyarországon ehhez legalább 500 kell itteni színvonalon. A fentebb sorolt termelési mutatók mindegyikén javítani kellene 2-4%-ot -ugye, hogy nem is tűnik soknak- és mindjárt más lenne a leányzó fekvése. Ehhez persze az kellett volna, hogy a támogatások ne túlélésre, hanem fejlesztésre, képzésre menjenek el. Jó példa a tojástermelőké, ahol 10 év volt felkészülni a modernizálásra, voltak rá pályázatok. Aki modernizált(nem tegnapelőtt csinálta, hanem az elmúlt években) és eddig 40ért vettük meg a tojását a boltban, most meg 50-55ért, szerintetek megérte neki?

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 17:12:25

@ccactus: Ez az üzem nem egy oligarcha birtokában van, s hasznára van annak a településnek is, ahol működik. Nem most kezdték, hanem a gengszterváltáskor. A tulaj emigráns magyar, aki a külföldről behozott vagyonát tette kockára. Ő sem a tiszta erkölcs apostola, de nem is maffiózó.
Amiről Ángyán mesélt azt nyugodtan hívhatod maffiának, mégpedig fideszes maffiának. Azok nem termelni akarnak, hanem az állami támogatásokat, fejlesztési pénzeket lenyúlni, s ez azért nagy különbség. Hiába a pénz, szakértelem nélkül nincs se termelés, se siker. A fidesz maffiáűja legfeljebb ott tart, mint Rákosi, amikor gumipitypangot termeltetett és gyapotot.

2012.06.24. 17:12:42

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

Jaja, mert szegény Dezső még ott kapirgált a legelőn (képzavar), és erőteljesek az izmai pl.
De a nátrium-benzoát és a nitrites pácsó is csodákra képes...
(Gyereknek 'pácsó'-nak olvastam, cs-vel...)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:13:51

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

"Azért, mert csak nálunk van megfelelő mennyiség a kenedy1-szerű agyatlan seggekből... :D"

Elegánsabb lett volna, ha érvek és kérdések kombinációjával tudjuk őt legyűrni.

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2012.06.24. 17:14:04

Elsorvad a sertéstenyésztés? Már megint a zsidók jártak jól... :(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:15:51

@Pepibubó:

"Itt a lényeg! Az imperialisták folyton kémkednek - le kell leplezni és kivégezni a hazai szolgálóikat - akik már sorainkba is beférkőztek -, a tejimportőröket és a kulákokat példásan meg kell büntetni vagyonelkobzás, kitelepítés, börtön révén!

Államosítani kell a kereskedelmet - a plázastop helyes irány - Állami Áruházak kellenek, mert a kereskedelmi lánc fölösleges, csak a kizsákmányolás eszköze! A beszolgáltatás maradéktalan teljesítése viszont a nép legelemibb érdeke.

Éljen a Párt, le a szabotőrökkel! Jönnek majd még hozzánk Nyugatról szájtátva bámulni, milyen sikeres mezőgazdaságunk lesz minekünk, milyen jól fogunk élni!"

Á, ezek túl radikális megoldások. Célravezetőbb lenne, ha mindenkiben lenne egy jó adag hazafiság és lokálpatriotizmus.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2012.06.24. 17:15:55

Ez volt a cél, húgyagyú, kapzsi, hazátlan politikusaink meg megcsinálják szó nélkül.

Nem baj, magyar ember vár még két, évet oszt' szavazhat, akkor majd minden jobb lesz!

Kepa 2012.06.24. 17:18:08

@rámenős: "Akkor majd megéri termelni Európa legjobb földjein és dolgozhatunk az oligarháknak." Bocsanat, de atlepted mar "NAgy-Magyarorszag" hatarat ? Csak egyszer is ?

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 17:18:09

@Minden Jobbikos Büdös Zsidó Cigány: Na persze kispofám, meg az a 10 tömegszázalék jégkristály, amit belepréselnek. :) Nitrites pácsó, meg az agyad.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:18:22

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

"Ez az üzem nem egy oligarcha birtokában van, s hasznára van annak a településnek is, ahol működik. Nem most kezdték, hanem a gengszterváltáskor. A tulaj emigráns magyar, aki a külföldről behozott vagyonát tette kockára."

És az itthon maradt magyarok számára is van módszered?

Jellemző, hogy az a magyar, aki külföldön szedte meg magát, az becsületes, tiszteletreméltó igazmagyar hazafi, ha viszont valaki itthon lett sikeres azt régen kuláknak, ma oligarcháknak nevezik....

kertészrobi 2012.06.24. 17:18:25

A történet több ágú: Magyarország a rendszerváltozásnak nevezett agyament privatizáció előtt világszinvonalú nagyüzemi mezőgazdasággal rendelkezett. Csakhogy jöttek első antal elnök és raskó államtitkár elkúrók, majd utódjaik a mindenkori privatizátorok.
A rendkivül tőkeigényes mezőgazdaság a nullárol kezdett épitkezni lelkes és naiv gazdák munkájaként, vagy szarért húgyért privatizált tűzközeli szerzeményként, állandóan változó közgazd. környezteben. Erről az egészről könyvet lehetne irni.
Elmész külföldre egy gazdához: megmutatja neked a nagyapja az apja és a saját maga által teremtett infrasrutúrát. Itt meg szétbasznak mindent húsz évente. A hivatalok packáznak stb stb...aZ MVH TELE VAN HUSZONÉVES FÖLDET NEM SZAGOLT PICSÁVAL.
Magyarország adottságai kitőnőek, nem véletlenül kellene ez a föld románnak szlováknak ukránnak zsidónak, osztráknak stb...stb...Magyarország EU-ra alkalmatlan A BÜROKRATIKUS KORRUPT légköre miatt. Magyarország idióta módon nem védi termelőit. Hosszú ez a mese...

Pepibubó 2012.06.24. 17:19:16

@ccactus: Köszönöm az útmutatást, igyekezni fogok, a dolgozó népet szolgálom! Szabadság!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:20:22

@Mojzes Pál:

"Nem baj, magyar ember vár még két, évet oszt' szavazhat, akkor majd minden jobb lesz!"

Legalábbis megint úgy érzi majd néhány hónapig. :))

2012.06.24. 17:21:06

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

Sértegesd a jó büdös kurva anyádat, te tolvaj gyilkos!

Hja, mert itt így szokás: :)

Vu, de ja vu 2012.06.24. 17:21:17

Tényleg csak rémlik valami sztori, hogy egy igen ritka bélyeget vagy mit, amiből csak kettő volt a világon, b.szott drágán megvett valaki, majd rögtön elégette. Értetlenül nézték, kérdezték hogy miért vette meg. A válasz az volt, hogy mert a másik darab eleve az övé volt, így kis-csillió dollárért a nála megmaradt egyetlen példány értéke sok-csillió dollárra nőtt.

Na, ugyanezt tette velük - nem CSAK a Fidesz-bagázs, de a rendszerváltás összes, a privatizációkban közreműködő ÖSSZES pártja és kormánya!!!

Szétprivatizálták a szövetkezeteket, még most is folyik a földek újraosztása, erdők szétfosztása.

EU-s támogatást adtak a szőlők kivágására, a szarvasmarhák levágására, direktívákban köteleztek állítólagos járványok miatt (pl. madárinfluenza) haszonállatok leölésére.

A termelők elfogadták az EU-s támogatást, mert egyébként sem tudták tartani a versenyt a MINDENHOL ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT mezőgazdasági termeléssel és állattartással olcsóvá tett import árut, védővámokkal sem védhető a hazai termék, az ún. "síró-rívó" parasztok meg - kivéve a gyevi bírók - beleölték pénzüket, megtakarításaikat, vagyonukat életük munkájába, egyesek hitelek révén tovább csúsztak lefelé, megkönnyítve a kiválasztott elit részére, hogy beleülhessen a készbe...

Amikor gyakorlatilag megszűnt az állattartás, koordinálatlan a mezőgazdasági termelés, mindenki csodálkozik, hogy nincs állattartás, nincs takarmány-alapanyag, ellenben van tavalyelőtti ehetetlen gabona, mert mindenki a maga feje után ültethet azt amit akar.

Nincs Magyarországon biodízel üzem??? Mi a f.sznak??? Lenne miből üzemanyagot és így takarmány-alapanyagot sajtolni???
Lenne a f.szt!!! Ami üzem van, azok már most is külföldről hozzák a napraforgót, repcét, mint minden mezőgazdasági terméket... természetesen OKOSBA(!), ahogy nem régen megbukott sikeres sportolónk cége is, amelyik a hazai árut is megutaztatta az EU-ban, hogy ITTHON ÁFA-mentessége legyen:-(((

Akkor miről is beszélünk???
Hogy Magyarországon a leggazdaságosabb SEMMIT sem termelni-gyártani, mert akkor igaz hogy nincs adó, se munkahely, de lopni sem lehet az államkasszából!!! Mert ez a kurva kassza - bár egy réteg egy-több munkahelyen úgy dolgozik hogy leszakad a töke és mellette extra-adókat fizet - szóval a kassza mégis apad:-(((

Valahol lyuk lehet... Úgy lehet, nem is egy... Úgy lehet, nem is kicsik:-(((

arinka2 2012.06.24. 17:25:32

Egy kicsivel komolyabb számitások alapján meegérthetnéd. Számold ki hogy mennyi a disznóetető szakmunkás bérében az adó, a járulék, stb., és hát ugye egy pedagógus se keres sokkal többet, mint egy disznóetető... a tbjárulékot az őstermelőnek is be kell fizetni, stb. Ezek eszement magas összegek, pl. minden hónapban 1900 ft szakképzési járulékot kell befizetni. Mi is lesz azzal a pénzzel, csak nem Simicskáé lesz és kimegy Svájcba???
A tejtermelők helyzete egyszerűbb, vidéki városokban ugyanis tejjáratok vannak - akinek van egy faluban néhány tehénkéje, az szépen megszervezi a közeli városban a tejszállitást, műanyagpalackokban a kocsi hátuljából, 160 literje... sokkal jobb minőségű tej, mint amit a boltban kapsz, és sokkal többet kap érte a tehenet fejő , mint amennyit a felvásárló adna érte... ja, hogy ebből állambácsi kimaradt... ki bizony... amugy a sertéstartással is ez a helyzet,telente egy-egy féldisznó a kocsik hátuljában befuvarozódik a városi mélyhűtőkbe. szóval több az a 3 milliónál, csak egy része nem adózik ...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:26:10

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

"Na persze kispofám, meg az a 10 tömegszázalék jégkristály, amit belepréselnek. :) Nitrites pácsó, meg az agyad."

@Minden Jobbikos Büdös Zsidó Cigány:

"Sértegesd a jó büdös kurva anyádat, te tolvaj gyilkos!

Hja, mert itt így szokás: :)"

Na kérjetek szépen elnézést egymástól, aztán próbáljunk meg építő jelleggel megvitatni a posztban felvetett problémát. Bennevagytok srácok?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:28:15

@arinka2:

"Számold ki hogy mennyi a disznóetető szakmunkás bérében az adó, a járulék, stb., és hát ugye egy pedagógus se keres sokkal többet, mint egy disznóetető... a tbjárulékot az őstermelőnek is be kell fizetni, stb. Ezek eszement magas összegek"

De hisz a tb járulék arra kell, hogy egészségügyet lehessen finanszírozni belőle. Az fontos.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 17:28:23

@ccactus: "És az itthon maradt magyarok számára is van módszered?"

Hogyne, de azt nem én találtam ki, s apáink egyszer már megvalósították. A politikai elitnek nevezett csürhének azonban nem volt jó, s Antall doktorral kezdve a mostani Orbán doktorig mindent megtettek és megtesznek azért, hogy többé olyan ne legyen.

Ángyánnak igaza van, s nem csak neki, mert sokan ugyanúgy látják, ahogyan ő, s azok értenek is hozzá valamicskét.
A példaként hozott húsüzem tulajdonost nem neveztem "becsületes, tiszteletreméltó igazmagyar hazafi"-nak és oligarchának sem. A sok üresfejű, bunkó igazmagyar hazaffytól pedig hányingerem van!

igazi hős 2012.06.24. 17:30:08

@Vagoner pluSS: Te is csak képen láttál még disznót, sose vágtál. Egyszer próbáld ki élőben mi jön ki egy 130-150 kilós malacból és mennyi munkába kerül.
Azon nem csodálkozol, hogy szedd magad akcióban felébe-harmadába kerül az alma, mint a boltban?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:30:17

@arinka2:

"szóval több az a 3 milliónál, csak egy része nem adózik ..."

Azaz fekete. A nyugdíját, meg az egészségügyi ellátását meg majd mi adófizetők álljuk...

Csak nem ezt akarod pozitív példaként beállítani?! Felháborító!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.06.24. 17:33:17

@ccactus: "hogy lesz a 400 forintos átvételi áron felvásárolt sertéshúsból az áruházakban 1300 ft-os tarja?"

Hát miért nem veszel közvetlenül a termelőtől? "

Tényleg, miért nem? Nemrég a Tesco hirdette akciósan valami 800 Ft-os kilőnkénti áron a cseresznyéjét, és láttam, vették is a vásárlók. Jót röhögtem, mert a piacon 400 Ft-ért is megkapták volna kilóját ... de van egy olyan hülyeség az emberek fejében, hogy a hiper ócsó, a termelő meg drága. A nagy lóf@szt!

2012.06.24. 17:34:19

@ccactus: A kérdés az, hogy mennyit ér meg valakinek az, hogy magyar árut vásárol.

Van a kérdésnek "anyagi" vonzata: fogok-e - például - kevesebb adót fizetni (mert a vállalkozó is fizet utána itthon)? A jelen környezetben sajnos semennyivel sem..

Van érzelmi vonzata: két tökéletesen ugyanolyan minőségű árú - a magyar mennyivel lehet még drágább? Az az igazság, hogy a legturbómagyarabb ismerősöm is inkább megveszi a szlovák tejet, mert 2%-al (=10 Ft/l) olcsóbb, mint a magyar. Persze közben szidja, mint a bokrot, hogy ez mekkora szar.

És van minőségi vonzata. Egyes dolgokból képtelenség jó minőségű magyart venni, mert nincs, csak szar van.

Amíg ez így van, addig nem szabad csodálkozni. Ezen változtatni kell pénz, igen, de szerintem jóval nagyobb mértékben inkább a fejekben van a probléma, hogy nincs igény kimozdulni a meleg pisiből.

regress 2012.06.24. 17:35:10

@Con Storm: a kis agyadon meg nagy béka ül.

arinka2 2012.06.24. 17:37:54

@ccactus: nem vagy ennyire naiv... persze, az egészségügy finanszirozása fontos.
Jelenleg egy minimálbéres disznóetető ember után kb.60 ezer forintnyi izéket kell befizetni, szociális hozzájárulási adó, szakképzési járulék, egészségügyi, nyugdij, stb. járulék, plusz levonják az szjat tőle, ez kb. 75 ezer. ez az ember nettóban kb. 70 ezret keres. vagyis az állambácsi többet kap az ő munkájáért, mint amennyit ő kap. Na ez az ami megdrágitja a disznóhús - meg minden más - előállitási árát, és versenyképtelenné tette Magyarországon az élőmunkaigényes termékelőállitást. Ami automatizálható, az a jó, ember ne kelljen hozzá, csak futószalag. Dániában vszinűleg erősebben automatizálva van a disznónevelés, mint nálunk, ezért versenyképesebbek.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.06.24. 17:38:45

@Tzp: "1. Az irdatlan nyugdíjkiadások miatt olyan óriási adókat kénytelen az állam kivetni, hogy legálisan teljesen lehetetlen versenyezni a külföldi országokkal. De még akár adócsalás mellett is több adót fizet be egy magyar vállalkozás, mint a teljesen törvényes külföldi. Valamint nem marad elég tőke amit felhalmozhatnának a fejlesztésekhez, így lemaradnak technológiailag.

2. A magyar megszokta a szocializmusban, hogy gyenge teljesítménnyel is meg lehet élni. Most ez nem igazán működik már.

3. A fene nagy magyar öntudat miatt nem képesek összefogni a vállalkozások, így szétszabdalt lehet a termelés. "

Tökéletes diagnózis!

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:38:49

A dolog egy valós és nehéz probléma, de közben nincs is nagy kérdés. Az emberek a politikusokat okolják, részben jogosan, de a magyar gazdák ugyanennyire benne vannak.

Volt ugyanis egy kedves kis rendszerváltásunk, ahol a nem működő és a MŰKÖDŐ dolgokat is kidobták.
Pl a nagygazdaságokat szétdarabolták és elosztogatták a Zembereknek a földeket, akik amúgy előszeretettel járnak fel tüntetni a városba..
A probléma az, hogy egyedül, akkor SE tudnának gazdaságosan, nagy mennyiségben, jó minőséget termelni, ha AKARNÁNAK. A többség persze nem is akar, más kérdés, ha akarnának se menne.
Minigazdaságban esélytelen.
A gazdaság alapján a magyar mezőgazdászok egy igen nagy százalékának tönkre kéne mennie.
De nem mennek, mert az állam vénás infúzióval, többek közt az én adópénzemből eltartja őket.
Csúnyán hangzik, de a megoldás az lenne, ha hagyná az állam tönkremenni a gazdákat, akik megmaradnak azok nagyobb területhez és gazdasághoz jutnak és ők már tudnak majd így érdemben termelni. Úgy, ahogy külföldön is csinálják..

Jelenleg Magyarországon pofára és alanyi jogon jár a támogatás a mezőgazdaságban, ha nyereséges vagy, ha nem, ha termelsz, ha nem.
A támogatásnak olyannak kéne lennie, hogy az ösztönözze a gazdákat, hogy összeálljanak kevés cégekbe, nagy gazdaságokká váljanak.
Nem a kicsiket kéne tehát támogatni, hanem a nagyokat...És nem alanyi jogon, hanem termelés után.
Én egy magyar IT cégnél dolgozom, a kutyát nem érdekelné, ha csődbe mennénk..Ha a termékünket nem tudnánk eladni, nem jönne az állam és fogná a kezünket, hogy ne haljunk éhen. Ez nagyon kemény dolog, de cserébe ösztönözve van a vállalat, hogy fejlesszen és termeljen őrülten.

Ha azt akarjuk, hogy legyen jó mezőgazdaságunk és a magyar kolbász magyar disznóból készüljön, akkor a mezőgazdaságot nem szent tehénként kéne kezelni, hanem ugyanolyan kapitalista gazdasági tényezőként, mint minden mást.

igazi hős 2012.06.24. 17:41:58

@ccactus: Van aki ezzel próbálkozik, de nem egyszerű, ha Csányinak is 140 millió euro (mai áron 40, akkorin 34 mrd Ft) hitel kell hozzá. Másnak mennyi esélye van?

moTmeN 2012.06.24. 17:43:32

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: most a hetvegen vettem a Faktaban (dan bolthalozat) karajt, es hasonlo minosegu karajt otthon csak a nagyszuloi haztaji, illetve a kisvarosi hentestol vasarolt termeknel talalkoztam. Az ara pedig csak egy hajszallal tobb, mint az emlitett hazai termek. (45-50 korona/kilo azaz 1800 forint koruli)

arinka2 2012.06.24. 17:45:27

@ccactus: aha, pingpongozzunk... ? szóval: az a disznónevelő vhol dolgozik, vmennyi járulékot fizet, még a neje után is esetleg, különben nem veszik be ingyen a kórházba szülni...csak ha mindent rendesen leadózik, akkor konkrétan éhenhal, miközben a politikusaink még a kurváikat is állampénzen utaztatják az azoriszigetekre romakérdést tanulmányozni... pedig mennyivel jobban lehetne a romakérdést egy disznóhizlaldában tanulmányozni, csak az nem olyan illatos, mint a Gizike a tengerparton... na, itt abbahagyom.

euAgWzgmmtq7K 2012.06.24. 17:47:28

@kertészrobi: "Magyarország a rendszerváltozásnak nevezett agyament privatizáció előtt világszinvonalú nagyüzemi mezőgazdasággal rendelkezett"

erről a világ is tudott?

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 17:48:04

@moTmeN: Nem vitatom. Dán hús és dán hús között is lehet különbség.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.06.24. 17:49:45

Még egy adalék a témához, érdemes elolvasni végig a hivatkozott linket:

"Kovács László külügyminiszter a tárgyalások legfontosabb eredményének tartotta, hogy 2004-től az eredetileg ajánlott 25 százalék helyett a magyar gazdák a nemzeti kiegészítéssel együtt az uniós versenytársaiknak jutó támogatások 55 százalékát kaphatják majd kézhez. Ez évente öt százalékkal fog emelkedni, tehát kilenc helyett hat év alatt hozzák be a hátrányokat a magyar mezőgazdaságban dolgozók. "

hirszerzo.hu/hirek/2003/1/3/1763_magyarorszag_az_eucsatlakozas_elott_4_resz

piszt-ráng 2012.06.24. 17:50:28

@ccactus: Akinek volt programja és nem azt aki azt állította,hogy nagy adósságot örökölt-ami tény- de növelte,hogy a gazdagoknak adott 500 milliárd adókedvezményt úgy ,hogy a minimálbért megadóztatta.Visszamenőleges hatállyal nyugdíjakat módosított de Pintér 1,4 milliárdos éves jövedelmére adókedvezményt adott.Vajon akinek ekkora jövődelme van ...vajon miért dolgozik mint miniszter évi 20 millióért???Ez az igazi hazaszeretet,őket továbbra is támogatni kell.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 17:53:40

@d.hardman: Alighanem, különösen akkor tud róla, ha a mostani és a gengszterváltás előtti időszakok termelési mutatóit összeveti.
Az agrárium a legösszetettebb ágazat, rendkivül tőkeigényes és egyben kockázatos, mert nem fedett helyen, hanem a szabad ég alatt működik igazán. A mostani állapotokért pedig azok a felelősek, akik önmagulat a gengszterváltás hőseinek tarják, akik egyaránt ellehetetlenítették a hazai mezőgazdaságot és ipart, de a legfőbb felelős az a közel tízmillió birka, aki mindezt eltűrte és még tapsolt is hozzá.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:54:21

@piszt-ráng:

"
- Miért? Te kire szavaztál?
- Akinek volt programja és nem azt aki azt állította,hogy nagy adósságot örökölt-ami tény- de növelte,hogy a gazdagoknak adott 500 milliárd adókedvezményt úgy ,hogy a minimálbért megadóztatta.Visszamenőleges hatállyal nyugdíjakat módosított de Pintér 1,4 milliárdos éves jövedelmére adókedvezményt adott."

Ezek szerint az Mszp-re?

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 17:57:26

@ccactus:
Nem teljesen mindegy, hogy kire szavazott??!!!

Ebben az országban 22 éve, akárkire szavazhattál, mindegyik ugyanazt a szart csinálja, egyre lejjebb és lejjebb!!!

Ezek csak a nevükben különböznek, semmi másban! Ezt kellene már észrevenni!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 17:58:33

@BPBP:

Tegyük fel, hogy észrevettük. Mit kellene akkor csinálni?

2012.06.24. 17:59:00

A sertéstenyésztés és a sertéstartás -- nem ugyanaz.
Nem a sertéstenyésztés fejlődött vissza, hanem a sertéstartás csökkent drasztikusan.
A kettő nem ugyanaz, már bocs!

De ha már megy a sirás, akkor vajon a tisztelt politikai elitünk, vajon miért tette tönkre a magyar mezőgazdaságot?

Nem inkább nekik kéne feltenni a kérdést, hogy kinek állt érdekében szétlopni a világszerte elismert magyar mezőgazdaságot?

Amugy pedig a vidéki embereknek igazuk van ebben is.
Minek tartson malacot, ha szarér húgyért vásárolja meg tőlük, valamelyik megélhetési párt strómanja.
Tartson magának sertést az aki feldolgozva szeretné eladni az árut.
Majd akkor megnézheti, hogy milyen nyeresége lesz!

@Vu, de ja vu:-nak igaza van! Ma az aki itthon dolgozik, azért hogy éhbért kapjon, az hülye!
Nem érdemes itt semmit csinálni, mert az mind a politikai elit és érdekköre zsebébe megy!
Mert kevés nekik amit eddig loptak, csaltak és harácsoltak!
Még több kell nekik? Akkor dolgozzanak!
Vagy a munka az büdös? Csak a lopás, a csalás, a szabadrablás megy?

Végül egy gondolat.Malacot, sertést irtam.De csak azért hogy meg legyenek különböztetve a mocskos, disznó politikusoktól!

csabakirályfi 2012.06.24. 17:59:28

Eccerű ez, lehullott műkörömtől drágán hízik a disznó. Oszt' jónapot. Esetleg Anikó asszony főztjével má' más a helyzet?!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:01:01

@Droli:

"Nemrég a Tesco hirdette akciósan valami 800 Ft-os kilőnkénti áron a cseresznyéjét, és láttam, vették is a vásárlók. Jót röhögtem, mert a piacon 400 Ft-ért is megkapták volna kilóját ... "

Piacca válogatja. A hozzánk közel eső piac mind egy emberé, csak mamikat foglalkoztat az árusításhoz. A cseresznyét 1000-ért adják, és elég kukacos.

Háznál valóban vettem már jóval olcsóbban cseresznyét, de az meg olyan szinten volt kukacos, hogy minden szemben kettő volt... :)

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 18:01:12

@ccactus:
Első lépésként, akinek - és családtagjainak - bármilyen köze volt az elmúlt 22 évben az országos politikához, azoknak - és most finom leszek - köszönjük szépen, elég volt, ezt tudták "elérni", mehetnek Isten hírével!

Nekrofil Sírásó Phd. (törölt) 2012.06.24. 18:01:45

Szerintem több támogatást kapnak akár nemzeti, akár EU szintén és talán az ÁFA is alacsonyabb.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 18:02:24

@Droli: Egyáltalán nem tökéletes, mert kimaradt belőle az állam szerepe. Utóbbi feladata lenne a tisztességes agrárpiaci rendtartás kialakítása és olyan ösztönző rendszer működtetése, ami képes lenne talpra állítani a mezőgazdaságot. Mint tudjuk, vannak ennél fontosabb feladatok, pld. "arinka2" hozzászólásában emlegetett Gizike seggének szagolgatása cigányügyi konferencián az Azori szigeteken. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:02:59

@janos551:

"Tartson magának sertést az aki feldolgozva szeretné eladni az árut.
Majd akkor megnézheti, hogy milyen nyeresége lesz!"

Hát ez az. Azok sem tartanak, hiszen olcsóbban beszerzik, mintha maguk állítanák elő..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:04:04

@BPBP:

"Első lépésként, akinek - és családtagjainak - bármilyen köze volt az elmúlt 22 évben az országos politikához, azoknak - és most finom leszek - köszönjük szépen, elég volt, ezt tudták "elérni", mehetnek Isten hírével!"

Eddig oké! Rombolni mindig könnyű! És utána?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:05:26

@BPBP:

"Első lépésként, akinek - és családtagjainak - bármilyen köze volt az elmúlt 22 évben az országos politikához, azoknak - és most finom leszek - köszönjük szépen, elég volt, ezt tudták "elérni", mehetnek Isten hírével!"

Megjegyzem elkergetni úgy tud valakit a nép, hogy helyette másra szavaz.

Tehát amit te első lépésnek nevezel, az kapásból összekapcsolódik a második lépéssel, mármint hogy megszavazunk helyettük mást. Csakhát más meg nincs. Körbeértünk.

Acmee 2012.06.24. 18:05:52

Előre leszögezném, hogy nem vagyok egy iparági szakember, de:

Falun nőttem fel, mindig volt előállatunk (sertés, tyúkok alap, néha liba, kacsa). Saját földünk is van, igaz, elég kicsi, kb. 1/2 hold. Régebben bőven kihozta az állatoknak szükséges takarmányt úgy, hogy a gépesített munkákat bérben csinálták. Ma bevetni sem érdemes, sokkal drágábbra jön ki akkor is, ha saját erőből művelnénk (főleg, hogy a jelenlegi órabérem mellett nem éri meg foglalkoznom vele).
Másrészt: Egyetemi szobatársam - amolyan szakmai gyakorlat címén - volt egy dán gazdaságban infrastruktúrát szerelni:
Kb. 2-300 sertéssel rendelkező telep, a körben elterülő földeken terem a takarmány, a trágya megy a fermentorba, biogázt termel, ami utána egy Scania kamionmotorban kerül felhasználásra. A keletkező hővel fűtik a házat és az istállót, az áramot felhasználják, egy részét pedig az elektromos hálózatba táplálják vissza. A fermentor utáni maradék megy a földekre tápanyagnak.

Itt jön a trükk: 2-3 ilyen gazdaság vesz megy együtt kombájnt, traktort, adaptert, stb., amely a földek megműveléséhez szükséges. Így a gépek kihasználtsága is jóval nagyobb (mivel a lehető legjobb munkagép üzemeltetés akkor van, ha folyamatosan dolgozik), a költség pedig jóval kisebb.

Na erre képtelen a magyar...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:07:35

@Nekrofil Sírásó Phd.:

"Szerintem több támogatást kapnak akár nemzeti, akár EU szintén és talán az ÁFA is alacsonyabb."

Az áfa nem játszik, az EU-s támogatás már kiegyenlítődött. Az állami támogatás az adófizetők pénzéből megy, gyenge hatékonysággal. Akkor már jobb, ha mindenki megveszi a magyar árut kicsit drágábban. Mindenki jobban járna.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:09:39

@Acmee:

"Na erre képtelen a magyar..."

Pedig a lengyel és a horvát is képes rá..

Mi meg ott tartunk, hogy el kellene zavarni az összes politikusunkat, mert ők a hibásak..

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 18:09:54

@ccactus: A gengsztereket elcsapni nem rombolás, hanem az építés kezdete. Rombolni mást kellene, de azt nagyon. Hogy is volt ez a múltban?
"Rombolt, mert építeni akart Palladio,
s benne csak rontót látál vad kora jó ideig." :)

Vu, de ja vu 2012.06.24. 18:10:04

@d.hardman: kerteszrobi helyett, utólagos bocsánattal:

Lehet hogy a világnak csak egy kicsiny szelete tudott a magyar mezőgazdaságról...

Lehet, hogy olyan nagyon világszínvonalú nem is volt...

De hogy a francia gazdák anno az útra borították a magyar libamájat, no az nem a rossz minősége miatt volt!!!

Persze, mára annyival elhúzott tőlünk a világ, hogy a kényes EU-nak is megfelelő minőségű terméket kevesek tudnak előállítani, a hátrány pedig egy nulláról indulónak behozhatatlan...

De az sem biztos, hogy a padlófűtéses istálló meg a masszázsfürdős disznóól mint követelmény, és az összes többi idióta EU-norma, az nem-e csak egy eszelős szivatás!!!

Évtizedekig (évszázadokig?) tartották ugyanúgy a haszonállatokat, még 15-20 évvel ezelőtt is, magam is felnőttem bébitápszer nélkül, pár hónaposan a nagyi által előrágott szalonnakatonával (utólag is pfuj, de működött!) és most hirtelen jön pár megmondóember és megmagyarázza, hogy a szódavíz, a fröccs vagy a pacal nem EU-konform, ezért mivel ők sem eszik-isszák, nekem sem szabad???

Maradjunk annyiban, hogy az EU-s hiszti előtt a nyugat is kétpofára zabálta a magyar moslékot, sőt most is megeszi, aki idejön... A baj anno az árával volt! Hála a betarthatatlan új szabályoknak, már nem veszélyeztetünk senkit:-(((

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 18:12:54

@ccactus: Van más. :) Te csak a narancs - kádéenpé maffiáig látsz?

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.06.24. 18:12:55

Dánia sertéstenyésztésben nagyon fejlett ország, mutatok néhány jellemző számot:
* Dániában 12 milliós a sertésállomány, kis hazánkban 3 milliós.
* Dániában 5,5 millió lakosra majdnem 4% mezőgazdasági dolgozó jut, kis hazánkban 10 millió lakosra kicsit több mint 7 százalék.
* Dániában egy mezőgazdasági dolgozóra több mint 50 sertés jut, kis hazánkban egy mezőgazdasági dolgozóra pedig alig 5 sertés.

Ezért van az, hogy a dániai tenyésztő sokkal jobban él, mint a magyarországi, és mégis olcsóbban tudja adni a sertéshúst. Ha a dániai paraszt tízszer annyi fizetést kap, mint a magyarországi, akkor is olcsóbban tudja adni, mert rögtön nagykereskedőkkel tud szerződni, nem hajtják el, amikor egy-egy alkalommal megy eladni eladni 5000 hízót, míg a magyarországi paraszttal nem áll szóba a nagykereskedő, amikor egy-egy alkalommal elad 5-10 disznót. Minél több elem van a kereskedelmi láncban, annál drágább lesz a termék.

Ráadásul nálunk úgy a mezőgazdasági termelő, hogy alig kap valamit a termékéért, mert iszonyú gyenge hatékonysággal termel, a feldolgozó pedig azért érzi azt, hogy túl drága az árú, mert külföldről kell behozni, s pár százalékos euró mozgás elviszi a hasznát, de még 300-320 forintos euró mellett is olcsóbb így, mint a hazai termelőtől venné.

Ez van. Számok, amelyekkel nem nagyon lehet vitázni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:14:15

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

A második lépést továbbra sem látom, pedig lehet, hogy annak ismeretében szimpatikusabb lenne a dolog. Főként azért, mert mint kifejtettem előbb, az első és a második lépés együtt történik meg.

Lerombolni ugyanis úgy tudod a jelenlegi rendszert, hogy megszavazol helyette egy másikat.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:15:12

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

"Van más. :) Te csak a narancs - kádéenpé maffiáig látsz?"

Hát gondolom, hogy van, de elárulnád végre, hogy micsoda? Most már nagyon kíváncsi vagyok.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.24. 18:15:25

@ccactus: Az ÁFAs játszik, mert ugyan nem nyereségi kérdés, de financiális!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:15:56

@auth.gabor:

Kérdés, hogy a dánok biosertést állítanak elő, vagy adalékosat?

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 18:17:14

@ccactus:
Új "játékszabályokat" felállítani:
- visszahívhatóság,
- korrupció súlyos büntetése,
- a teljesítmények (ezen belül pl.: a Tisztelt Ház LoL! jövedelmének hozzáigazítása) előre meghatározott, egzakt mutatókhoz kötése,
- szakmai gyakorlat! megléte, nem pedig nyikhaj, életeben soha nem dolgozott, első "munkahelye" a Parlament típusú gyerekek pozícióba hozása
- közvetlen választói/szavazati rendszer, nem pedig listás baromkodás, ahol a választó azt sem tudja, hogy a körzetéből ki a fene került be,
- pártfinanszírozás kérdésének megoldása,
- ügynöklisták nyilvánosságra hozatala,
- stb.

A fentiek után, aki mer/képes bejutni, az már nagyságrendekkel többet "tud", mint akármelyik elmúlt 22 évbeli megélhetési politikus.

is 2012.06.24. 18:17:41

A drága külföldi 350Ft/kg. Az olcsó magyar 400Ft/kg, így értsed. Normál külföldi csak 250Ft/kg.

Ja, mert ott nem az egy gazda 5 malac szinten folyik a tenyésztés, hanem 5-10 ezres telepeken, gépesítve. Nem is kell annyi gazda hozzá, az biztos. Csak nálunk ugye minden falusit nyomnak vissza, hogy be ne menjen a városba, iparba dolgozni, valamint Simicska Lajos meg Csányi Sándor milliárdjai hogyan lennének, ha mindenki árában termelne, ezen zöldbárók nélkül?

is 2012.06.24. 18:19:17

@ccactus: a dánok az egész világon eladható sertéshúst állítanak elő. a magyarok nem. - próbálsz itt bio meg egyéb baromságok mögé bújni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:19:38

@BPBP:

"Új "játékszabályokat" felállítani:
- visszahívhatóság,
...."

Ez alkotmányozásnak tűnik. Tehát ez inkább harmadik, vagy negyedik lépés.

De mi a második lépés? Tehát hogy segítünk mandátumhoz 386 olyan parlamenti képviselőt, akik egy ilyet végigcsinálnak?

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.06.24. 18:19:49

@ccactus: "Kérdés, hogy a dánok biosertést állítanak elő, vagy adalékosat?"

Ez teljesen irreleváns a kérdés szempontjából, mert a magyarországi sertés is "adalékos", nem "bio", ugyanaz a szabályozás érvényes mindkét országban.

Egyébként mit értesz egészen pontosan adalékos alatt és mit értesz biosertés alatt? :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:21:02

@is:

"Ja, mert ott nem az egy gazda 5 malac szinten folyik a tenyésztés, hanem 5-10 ezres telepeken, gépesítve."

Az a baj, hogy nálunk ez nem járható út. Egy olyan ember, akinek 10ezer disznója van, az minimum egy oligarcha. (Régen meg kulák volt.)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:21:50

@auth.gabor:

Egyáltalán nem mindegy. Olvasd csak vissza a kommenteket feljebb!

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 18:22:24

@ccactus:
"De mi a második lépés? Tehát hogy segítünk mandátumhoz 386 olyan parlamenti képviselőt, akik egy ilyet végigcsinálnak?"

Erre két megoldás van:
1. demokratikus,
2. nem kimondottan demokratikus, ami felé halad ez az ország

is 2012.06.24. 18:23:33

@Acmee: "2-3 ilyen gazdaság vesz megy együtt kombájnt, traktort, adaptert, stb., amely a földek megműveléséhez szükséges. Így a gépek kihasználtsága is jóval nagyobb"

Én a traktoros tüntetés óta tudom, hogy a magyar mezőgazdasgá halálra van ítélve. Amennyi traktor a Felvonulási téren állt, majdnem mind vadiúj, hitelezett, na annyi - kis túlzással - az egész magyar mezőgazdaságba nem kell. de 3 magyar sosem áll össze egy traktorra, az is biztos. se értékesítési szövetkező, se feldolgozó szövetkezet, de még egy érdekvédeli szövetség se. semmi. egymás torkát harapdálva adják el egyre olcsóbban a felvásárlóknak (Csányi és Simicska emberei), akik röhögnek a markukba.

baliquez 2012.06.24. 18:24:40

@ccactus: meg ne haragudj már az őszinteségemért de szerintem kibaszottul irritáló hogy egyfolytában ugatsz.

Érdekel a véleményed, persze, meg ez a te blogod meg minden, de baszki, közlési kényszered van hogy minden egyes szájbakúrt hozzászólásra ráreagálsz? Javaslom nyalogassál hangyát, addig se a klaviatúrát vered.

Aztán. Nagyon fasza levezető szelep ez az egész blogozósdi a patópál magyaroknak - kaffogunk a gumicsontokon, morgunk, csúnya szavakat használva leírjuk a gondolatainkat aztán hátradőlünk hogy faszacsávók vagyunk, jólmegmondtuk, így kell ezt.

Hát egy nagy faszt.
Tizedennyi geciségért amit az utóbbi kormányok műveltek velünk, TIZEDENNYIÉRT lángba öltözne Párizs, London, és puszta kézzel tépné szét a dühös nép a tolvajpolitikusokat - de ti, basszátok meg, ti még rabszolgának is gyávák vagytok. Meg is érdemlitek a kiéheztetést, a tiprást, az országból elüldözést, mert ameddig úgy látjátok hogy a szomszédnak mélyebbre szalad le a torkán a fasz addig az is jó ha nektek csak a szájpadlásotokat dörzsöli véresre! Híg szart se érdemeltek, nemhogy szabadságot meg tisztességet!

Ez, ez a kurvanagy szólásszabadság az egyik döntő fegyver az ellenünk vívott nem kissé hazaáruló harcukban! Amelyik kutya ugat az nem harap, gyakorlatban, erről szól. Nem akarnak jaffáék sem szólásszabadság-csorbítást sem cenzúrát, ugyan, ott és akkor kúrnának rá, mert akkor az emberek végre személyesen kezdenének szervezkedni és az asztalra ököllel csapni, meg fellógatni néhány korrupt poltikust, afféle visszafogott figyelmeztetésként.

Írogassatok csak, írogassatok. Többre kevesek vagytok ahogy elnézem, hulladék gyáva népség.

is 2012.06.24. 18:25:10

@ccactus: már ha Orbán Viktort kérdezed, és hülyíteni kell a népet, miközben stikában kijátszunk minden földet Simicska(=Orbán) érdekeltségébe, strómanokon keresztül.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:25:23

@BPBP:

"Erre két megoldás van:
1. demokratikus,
2. nem kimondottan demokratikus, ami felé halad ez az ország"

Hű de titokzatos vagy! Kifejtenéd légyszi ezeket bővebben? Főként a demokratikusat, az valahogy szimpatikusabbnak tűnik.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:27:44

@baliquez:

Egy kukkot sem értek abból, amit írtál. Te most akkor kihez is tartozol?

euAgWzgmmtq7K 2012.06.24. 18:28:44

@ccactus: bocs, hogy beleszólok, de miért nem mindegy? minél olcsóbban kell termelni azt, amit megvesznek. ehhez adalékok kellenek. ha majd nem lesz rá kereslet, mert mindeki biohúst akar enni, akkor meg azt kell termelni.

Tzp 2012.06.24. 18:29:27

@ccactus:

Nem zárok ki, bár azt hiszem a lényeget lefedtem nagyrészt. Egy valami maradt ki, amit meg is említett valaki, az állam szerepe. De az is csak egy szelete a tortának. Szóval a termelés minden fokán hibáznak, de tenni ellene nem hajlandóak. Nem csoda hogy itt tartunk.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:29:46

@d.hardman:

Gondolod, hogy ez előrevivő gondolat?

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 18:29:54

@ccactus:
Nagyon egyszerű!
Egy új "12 pontot" kell összeállítani, és a jelenlegi kedves vezetőink elé tárni!

Két választásuk van:
1. teljesítik az abban foglaltakat
2. nem teljesítik azokat.

Mind a kettőnek következményeik vannak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:31:17

@BPBP:

"Nagyon egyszerű!
Egy új "12 pontot" kell összeállítani, és a jelenlegi kedves vezetőink elé tárni!"

Na de azt a 12 pontot mégiscsak valamilyen demokratikusan megválasztott grémiumnak kellene összeállítania nem igaz?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:32:09

@BPBP:

Ráadásul 12 általánosságokat tartalmazó pont nem sokat ér. A mai ügyvédek simán kiforgatnák a nemes szavakat.

euAgWzgmmtq7K 2012.06.24. 18:32:49

@ccactus: azt kell termelni, amit megvesznek, és olyan áron, amennyiért elviszik, nem? ezt nem hiszem, hogy csak én gondolom igy. a mezőgazdaság meg ez egy iparág, a disznóba valaki befekteti a pénzét, nyilván minél nagyobb hasznot akar.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:32:59

@BPBP:

"Így van, pontosan!
Népi kezdeményezés!"

Hát figyelj! Lépjünk a tettek mezejére! A Nívó blog mindenben segédkezik.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:34:11

@d.hardman: @BPBP:

Javaslom első pontnak a 12-ből, hogy csakis adalékmentes egészséges élelmiszer kerülhet a magyar emberek asztalára!

baliquez 2012.06.24. 18:35:09

@ccactus: szarkazmus szócikknél keresgéljél.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:35:10

@ccactus:

És persze magyar gazda által termelt!

euAgWzgmmtq7K 2012.06.24. 18:35:41

@ccactus: és miből fogják kifizetni?

hackbard.celine 2012.06.24. 18:35:43

@ccactus: Mégis mit vársz egy feudális berendezkedésű rendszertől? A hűbérúr leosztja a földeket a vazallusoknak (haszonbérlet), azok meg szedik a hasznait (területalapú támogatás), zsellérekkel műveltetik (közmunka program). Ebből kellene a sertéseknek takarmányt termelni.
A jobbágyok meg túrják az elkúrt kárpótlással kapott nadrágszíj parcelláikat és keseregnek.
Melyik kormány utolsó intézkedése volt a maradék jól működő szövetkezetek szétverése? Orbán 1.0.
A sertéshús azért nem lesz olcsó, mert a termelése az ortodox közgazdaságtan szerint méretgazdaságosság kérdése.
A végső felhasználás (késztermék) felől indulva a termelői kapacitás maximális kihasználtságának előfeltétele a konstans minőség és mennyiség a beszállítói oldalon. A minőségbiztosítás a fejlett termelési technológiák alapja, a konstans mennyiséget pedig bizonyos üzemméret alatt lehetetlen elérni.
15 tonna félsertés max. 1000 EUR szállítási költséggel érkezik ide pl. Lengyelországból. 20 Ft a kilónkénti felár nagyjából 500 Ft-ra vetítve. Magasabb feldolgozási szint mellett (felvágott, szalámi) a fajlagos szállítási költség tovább csökken.
Piac: kereslet-kínálat, dinamikus egyensúly.
A jelenlegi magyar gazdasági szerkezet 3 millió sertés előállítására képes, ennyit bír el, nem többet, nem kevesebbet. Lehetne változtatni? Persze. Van rá valós szándék? Nincs. 340 Ft-os EUR-nál lenne realitása sokkal magasabb gyártástechnológiai szint mellett.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 18:36:52

@ccactus:
"Ráadásul 12 általánosságokat tartalmazó pont nem sokat ér"

Jelképesen írtam, és ha emlékszel a felsorolt pontjaimra, akkor azok szerintem nem nevezhetők általánosnak! A teljes részletezettségüket nyilván nem írtam le - mivel nem is tudnám! Ennek egy közös, ésszerű!, hatékony! megállapodásnak kellene lennie. Én nem vindikálom magamnak a bölcsek kövét - nem úgy mint az elmúlt 22 év vezetői!

Többet már nem tudok ehhez hozzátenni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:37:09

@d.hardman: @BPBP:

"és miből fogják kifizetni?"

Ajjajj! Gond lesz itt a 12 ponttal. A magyar nép nem tud megegyezni bennük. A fele így gondolja, a másik fele meg úgy. :(

euAgWzgmmtq7K 2012.06.24. 18:37:48

@ccactus: ez valami vicc? én az ár/értékben jobb kaját veszem, és kész. általában nem a magyar az. és leszarom, hogy melyik országban nőtt fel a disznó, amelyik húsát megveszem, és mi van azzal, aki termelte.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:38:29

@BPBP:

"Többet már nem tudok ehhez hozzátenni."

Pedig ez marha kevés.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.24. 18:41:01

@d.hardman:

"én az ár/értékben jobb kaját veszem, és kész. általában nem a magyar az. és leszarom, hogy melyik országban nőtt fel a disznó, amelyik húsát megveszem, és mi van azzal, aki termelte."

Azt te csak hiszed! Vagy megveszed a magyar árut, és akkor a gazdáink jól fognak élni, igaz neked kicsit drágább a kaja, vagy megveszed a külföldi olcsóbbat, de akkor meg a magyar gazdának felkopna az álla, úgyhogy az állam az adódból (már ha fizetsz) támogatja meg őket. Tehát végeredményben ugyanott vagy. Sőt! Ha az államon keresztül jut el a pénzed a gazdához, az szerintem sokkal rosszabb. Bürokrácia, korrupció, meg ilyenek..

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 18:42:15

@ccactus:
Erre fussa!
Felvázoltam az általam vélt problémát, és egy lehetséges irányt, ami vélhetően egy jobb (nem Jobbik!!! még mielőtt valaki félreértené!!) irányba vezetne.

hackbard.celine 2012.06.24. 18:42:43

@ccactus: "Vagy megveszed a magyar árut, és akkor a gazdáink jól fognak élni, igaz neked kicsit drágább a kaja, vagy megveszed a külföldi olcsóbbat, de akkor meg a magyar gazdának felkopna az álla"
Bullshit

emzéperiksz 2012.06.24. 18:42:53

@Vagoner pluSS: Az szerintem az élő sertés ára. Mire abból tarja lesz, nem annyi az ára már.

euAgWzgmmtq7K 2012.06.24. 18:43:44

@ccactus: de engem ez nem érdekel, amikor leveszem a jobb húst a polcról. adózok,a fizetésem nagy része arra megy, hogy a megfelelő állami intézményrendszer biztosítsa a társadalom működésének a kereteit. nekem is fel fog kopni az állam, ha elavul a szaktudásom, a szakmám, megszűnik a cég, vagy versenyképtelen lesz a produktumom.

emzéperiksz 2012.06.24. 18:46:26

Amúgy szerintem a megoldás egyszerű:

Magyarországon unortodoxia van, ennek a következményei:

- a környező országokhoz képest magas adók
- a környező országokhoz képest magas hitelkamatok (ahol az ország 8-9 százalékos kamaton kap kölcsön, egy kivállalkozó milyen kamaton kapjon?)
- már ha egyáltalán van hitel
- oligarchák

=> versenyképtelen mezőgazdaság

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 18:46:44

@ccactus:
Illetve lehet, hogy van még egy megoldás...
Ha várunk még 1-2 generációnyi időt, és talán végleg kihal ez a szocializmusban szocializálódott, tolvaj, mutyizós, urambátyámiságot képviselő korosztály, anélkül, hogy ezeket az "értékrendeket" továbbörökítené!

emzéperiksz 2012.06.24. 18:50:39

@ccactus: Nettó baromság. Az állam nem az adónkból támogatja a gazdákat, hanem EU-s pénzből. De azon belül is válogat persze, csak a kiváltságosaknak jut a forrásokból, tudod, a nem létező oligarcháknak.
Amúgy a mostani árak mellett nem kéne azokat cseszegetni, akik az olcsóbbat keresik, minden normális ember ezt csinálja. 27%-os, EU-s rekordszintű áfa mellett a háztartások többségének nem megy a nemzeti lelkületű rongyrázás.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.06.24. 18:52:23

@ccactus: "Az a baj, hogy nálunk ez nem járható út."

Így van ez, amikor a mezőgazdaságot átjárja a politika...

Egyébként 5-10e hízós telep nem olyan nagy... kissé el vagy tévedve... :)

A kis családi vállalkozások (=őstermelő) nagy része 20-30 hízót tart, a sertéstenyésztők vállalkozások száma pedig 30 ezer alatt van, az átlagos hízószám így száz körül alakul. Dániában 1100 az átlagos hízószám. Makacs dolgok ezek... :)

Ha elhitetik a gazdákkal, hogy kis nadrágszíj földön saját traktorral (=áll az év 365 napjából 360 napot) képes mezőgazdasági tevékenységet folytatni versenyképes piaci árakkal, akkor az lesz a vége, hogy nem lesz mezőgazdaságunk...

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.06.24. 18:53:18

@ccactus: "Egyáltalán nem mindegy. Olvasd csak vissza a kommenteket feljebb!"

Mi nem mindegy?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.06.24. 18:53:37

Az értelmiség profi Magyarországon, a parasztok meg amatőrök!

Úúú értelmiség, ti vagytok a profik.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.06.24. 18:54:21

Különösen az állami dolgozó értelmiség a profi! Na ők aztán!

A kétkezi munkások mind bénák és amatőrök.

Hajrá értelmiség!!!

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.06.24. 18:56:15

@ccactus: "Javaslom első pontnak a 12-ből, hogy csakis adalékmentes egészséges élelmiszer kerülhet a magyar emberek asztalára!"

Definiáld már kérlek, hogy mit jelent az adalékanyag egy élelmiszerben és mitől bio a bio.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 19:01:07

@auth.gabor:
A bio szerintem egyszerű:
mesterséges (tehát nem természetes) anyagoktól mentes termesztés, tenyésztés...

Nem vagyok gazdálkodó, sem környezetmérnök, sem biológus, egyszerű amatőrként fogalmaztam meg...

emzéperiksz 2012.06.24. 19:09:33

@auth.gabor: Már a javaslat is nonszensz. Minden nép azt eszi, amire pénze van. Az adalékmentes tengeri levegőn szárított spanyol sonkánál nincs jobb szerintem, meg persze az olaszok, a bajorok és az osztrákok is nagyon tudnak sonkát csinálni, sertést feldolgozni. Nem rossz a külföldi, de itt a háztartásoknak egyszerűen nincs pénzük jó minőségű sertéshúsból készült készítményekre.
Nem mérgező a nyomokban húst tartalmazó virsli meg parizer sem, sajnos sokaknak csak erre telik. Szerintem nem kellene felverni az árakat a "nemzeti minőség" fals eszméje miatt egy olyan országban, ahol két éve csak csökken a reáljövedelme az átlag alatt kereső rétegnek, a munkanélküliség meg nő.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.06.24. 19:12:52

@BPBP: "A bio szerintem egyszerű:
mesterséges (tehát nem természetes) anyagoktól mentes termesztés, tenyésztés..."

Értem. Tehát légyölő galócát szabad enni, mert természetes, de gyógyszer nem szabad adni a marhának, ha beteg, mert nem természetes?

Egyébként a definíció felveti a kérdést, hogy mi a mesterséges és mi a természetes? :)

2012.06.24. 19:18:00

@ccactus: Egy darab példát szeretnék látni, ahol az történt, hogy "jóvan emberek, mivel szépen magyar cuccot vásároltatok, ezért 0.01%-al csökkenthetjük az adót".

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 19:18:25

@auth.gabor:
"Értem. Tehát légyölő galócát szabad enni, mert természetes, de gyógyszer nem szabad adni a marhának, ha beteg, mert nem természetes?"

Ezt nem mondod komolyan!
A természetes (bio) nem azt jelenti, hogy mérgező!! Csak viccelsz!

Gondolom a marhának is lehet természetes gyógyszert adni...

Egyébként gondolom, hogy a "bio" fogalmára létezik egy minimum 6 oldalas definíció - most nem guglizom ki...

Az én fejemben a természetes olyan anyagokat jelent, amelyek a természetben abban a formájukban előfordulnak. Természetesen egy gyógyszer - ha a fenti természetes definíciómnak megfelel - mesterségesen kerül előállításra, hiszen az xy C vitamin, nyilván nem a paprika bokron terem, de attól még természetes.
Ha már kombinálják a természetes anyagok, akkor már nem tudom, hogy mi a helyzet, de mondom el kell olvasni a 6 oldalas definíciót hozzá! (Még azt is el tudom képzelni, hogy a definíció csak arányszámokat ad meg, hogy max. mennyi lehet a nem természetes...)

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.06.24. 19:25:43

@BPBP: "Ezt nem mondod komolyan!
A természetes (bio) nem azt jelenti, hogy mérgező!! Csak viccelsz!
[...]

Az én fejemben a természetes olyan anyagokat jelent, amelyek a természetben abban a formájukban előfordulnak."

Ezért kérdezem, hogy mit értesz azon, hogy "természetes". Mert a légyölő galóca 100% természetes. A vizeinkben lévő arzén is 100% természetes. A 100 százalékban természetes anyarozs is 100 százalékban természetes mérgező toxinokat termel, amelyek halált okoznak.

Ha pedig a mesterséges anyagoktól rettegsz, akkor nem kellene annyi E948-at belélegezned, hogy aztán egy csomó mérgező E290-et lélegezz ki... :)

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 19:27:37

@auth.gabor:

"Ezért kérdezem, hogy mit értesz azon, hogy "természetes". "

És meg is adtam rá a választ:

"Az én fejemben a természetes olyan anyagokat jelent, amelyek a természetben abban a formájukban előfordulnak."

2012.06.24. 19:29:27

@BPBP:

Nincs egzakt definíció a mesterséges anyagra, így a természetesre sincs.

hackbard.celine 2012.06.24. 19:31:38

@MikeBoy: Ezt azért így ebben a formában ne terjeszd. :))

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.06.24. 19:33:36

@BPBP: "És meg is adtam rá a választ:

"Az én fejemben a természetes olyan anyagokat jelent, amelyek a természetben abban a formájukban előfordulnak.""

Tehát ezek akkor mind természetes anyagok, mert a természetben abban a formájukban előfordulnak:
* a légyölő galóca 100% természetes.
* a vizeinkben lévő arzén is 100% természetes.
* a 100 százalékban természetes anyarozs is 100 százalékban természetes mérgező toxinokat termel, amelyek halált okoznak.

A főtt hús viszont nem természetes, mert elenyésző számban fordul elő természetes körülmények között, ahogy minden más főtt étel... nyersen eszed a vöröshúst? Vagy csak kívül jó szenesen, belül meg nyersen, ahogy erdőtüzek után a sülthús előfordul a természetben? :)

Pobjeda elvtárs 2012.06.24. 19:35:46

Ez 20 év konzervatív agrárpolitika ékes gyümölcse.

Életképes mezőgazdaság kinevelése helyett a kontra-szelektált támogatásokon élősködő urambátyám világ "gazdálkodói" virulnak.

Ez az eredménye. Adam Smith láthatatlan keze régen kisöpörte volna ezeket a magyar mezőgazdasághoz, és akkor az termelne aki ért is hozzá, és tőkéje is van elég rá.

nemecsek ernő áruló 2012.06.24. 19:36:19

Ebben nagyon sok köszönhető Torgyán doktornak, és áttételesen Orbán Viktornak, aki odaengedte a gyeplőhöz. Kicsit szélesebb spektrumon Orbánék csak bevégezték azt, amit Antallék a TSZ-ek szétverésével megkezdtek. Mert a TSZ komcsi, szóval rossz!

Dream_walker 2012.06.24. 19:36:48

@ccactus:
Üdv!

Válaszolnék - remélhetőleg - röviden a két kérdésedre :)

"Namost kérdem én laikusként, hogy van ez? Magyar sertéstenyésztés nincs, a külföldi meg drága?"

Van magyar, elég hasonló a külföldihez (eu-kompatibilis vagy eu-konform a mai szóhasználat rá). Amelyik nem, ott a nagy szürkeség-feketeség miatt értelemszerűen nem nyilatkoznak, ellenben köszönik szépen, megélnek (ahogy minden gazdának meg kellene, ha nem lenne akkora az ország vízfeje).

"Mit tudnak a horvát és a lengyel sertéstenyésztők, amit mi nem?"

Szakmailag és biológiában semmit. Ellenben alighanem szerencsésebben választanak kormányt, így a következetes és valódi versenykapitalizmusra és piacgazdaságra épülő mezőgazdaságuk nincs agyonnyomorítva élősködő és buta törvényhozókkal valamint azok termékeivel, a fejlődésellenes törvényekkel, mint a miénk.
Nem kell ám nagy és misztikus dolgokat flesselni :)

Amúgy meg az intenzív termelés magában hordozza a sokkal durvább árérzékenységet. Ez talán a mohóság miatt van, a "minél többet, és azt is minél gyorsabban" elv követéséből fakadóan. Nem tudom.

emzéperiksz 2012.06.24. 19:37:34

@auth.gabor: Házisertés sincs a természetben, csak vaddisznó :)

2012.06.24. 19:38:12

@emzéperiksz:

Ezért nem esszük meg a kutyát sem. :)

lorantka_a_gall 2012.06.24. 19:43:26

@Lrdx: én nem vagyok turbómagyar, viszont sosem veszek szlovák tejet. Osztrákot és németet sem (ezek fordulnak még elő), csak magyart. (főleg Alföldit)

pandacsökiboborján 2012.06.24. 19:46:04

Szerintem meg arról van szó,hogy az emberek egészségesebb ételek esznek, pl. balatoni fogast,házi pulykát,pisztrángot...

Ted Aprajev 2012.06.24. 19:46:38

Botrány, hogy import sertéshúst kell behoznunk egy magyaros kolbász elkészítéséhez, mert itthon nem vagyunk képesek megtermelni. Mit tudnak a horvát és a lengyel sertéstenyésztők, amit mi nem?
mi a hiba a mondatban? megmondom: "import sertéshúst kell behoznunk" kb. olyan, mint "ledegradálni"....

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 19:48:35

@auth.gabor:
Na, mondtam, hogy nem akarom kiguglizni, de akkor íme egy forrás:

Ökotermékek

Ökológiai termékként (más néven biotermék vagy ökotermék) csak azok a mezőgazdasági alap-anyagok és élelmiszeripari termékek hozhatók forgalomba, amelyeket a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően állítottak elő.

"Az EU-ban, így Magyarországon is az ökológiai gazdálkodás jogi kereteit a Tanács 834/2007/EK és a Bizottság 889/2008/EK Rendelete biztosítja. Ezeket a rendeleteket szokták az EU „bio törvényének” nevezni. Az EU bio-rendeletét még a 79/2009 VM rendelet egészíti ki. Ezek a bio jogszabályok többlet előírásokat tartalmaznak, vagyis rendelkezéseiket minden más hatályos jogszabály (pl. vetőmag törvény, növényvédelmi törvény, állatjóléti rendeletek, élelmiszer törvény stb.), előírásain túl kell betartani.

Hangsúlyozzuk tehát, hogy a biotermékekre jogszabályok vonatkoznak, semmiképpen sem szubjektív megítélés vagy táplálkozási divat függvénye, hogy mit tekinthetünk ökológiai gazdálkodásból származó terméknek.
Az ökológiai termékelőállítás előírásai nem a végtermékre, annak meghatározott paramétereire (például nitrát- vagy szermaradvány-tartalom), hanem az előállítási műveletek összességére vonatkoznak. Utólag, laboratóriumi vizsgálatok alapján természetesen nem lehet semmilyen élelmiszert ökotermékké minősíteni.
Itt jegyezzük meg, hogy a reform- és natúrélelmiszer (-termék) fogalmakra nincs se jogszabályi definíció, se ellenőrzési rendszer.

A hatályos EU és hazai ökorendeletek itt megtalálhatók (magyarul, mindig aktualizálva)."

Tessék elolvasni a hivatkozott jogszabályokat, és akkor lehet visszajönni! :)

Vu, de ja vu 2012.06.24. 19:52:36

Természetes v. mesterséges?

- must cukorfokának javítására szolgáló, magából a mustból főzéssel készült, magas cukortartalmú szirup;

- kristálycukor;

- sör;

- beáztatott dohány leve, mint növényvédőszer - levéltetű, burgonyabogár stb ellen (halálos méreg emberre is!);

- margarin;

- gyümölcspálinka;

- nadragulya (mérgező, halálos - egyes felhasználási módjaiban gyógynövény);

- közönséges élesztő (nem tudom, miből készül, de kenyérhez, kalácshoz használják).

2012.06.24. 19:54:39

@BPBP:

Aha, jogszabály. :))

hackbard.celine 2012.06.24. 19:55:33

@lorantka_a_gall: "A valamikori Fejértej üzemei 1992-93-ban kerültek az olasz Parmalat tulajdonába. A cég ultrapasztőröző és töltő gépsort telepített át a székesfehérvári üzembe, valamint a Tetra Pakkal közösen meghonosították hazánkban a több hónapig eltartható UHT tejek gyártását és forgalmazását."
Szemét digók, idehozták a szar tartóstej gyártásukat, botrány! Bele is csődöltek a magyarkodásba, 2005-ben átvette nagylelkűen a helyi fidesz érdekeltség. Alföldi tej Székesfehérvárról? Külön gratula.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 19:55:48

@MikeBoy:
???

Miért? Ezek szerinted nem jogszabályok:

"Tanács 834/2007/EK és a Bizottság 889/2008/EK Rendelete biztosítja. Ezeket a rendeleteket szokták az EU „bio törvényének” nevezni."

??

Mi ebben a vicces?

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.06.24. 19:56:06

@BPBP: "Tessék elolvasni a hivatkozott jogszabályokat, és akkor lehet visszajönni! :)"

Itt nem arról írnak, hogy mi a természetes és mi a mesterséges, hanem öko termékekről írnak, ami egy harmadik definíció, semmi köze ahhoz, hogy mi természetes és mi mesterséges.

contractor 2012.06.24. 19:57:00

Nem, Mo. nem alkalmatlan a mezőgazdaságra hanem csak versenyképtelen. Európában a mezőgazdasági feltételek közel azonosak, néhány extrém helytől eltekintve. (túl hideg, magas hegyek, szárazság stb.) Ami mégis a hatalmas különbséget produkálja az egyedül az ipar. Semmi más. Igen a mezőgazdaságban is az ipar dominál. És az van előnyben akinek az ipara is erősebb. Ott tanulják meg a hatékonyságot és azt se felejtsük el, hogy nyugaton is csak a legjobbak maradtak talpon, csak ott ez a kiválasztódás már min. 100 éve tart. A mezőgazdaságot sem lehet már tanulatlanokra bízni. Ez is menedzser világ lett több száz millió eurós befektetésekkel, és tőkefelhalmozással és hihetelen takarékoskodással. Ha ebből valami is hiányzik, már ki is hullottunk. De nem egy dolog hiányzik csak, hanem az összes a termőföldön kívül.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 19:59:40

@auth.gabor:
Ezt most már csak értetlenkedésnek fogom föl!

Idézem:
"Hangsúlyozzuk tehát, hogy a biotermékekre jogszabályok vonatkoznak, semmiképpen sem szubjektív megítélés vagy táplálkozási divat függvénye, hogy mit tekinthetünk ökológiai gazdálkodásból származó terméknek."

Tehát jogszabályok szabályozzák.

Leírják, hogy mi a bio:
"Ökológiai termékként (más néven biotermék vagy ökotermék) csak azok a mezőgazdasági alap-anyagok és élelmiszeripari termékek hozhatók forgalomba, amelyeket a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően állítottak elő."

A Te eredet kérdésed ez volt:
auth.gabor · wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.06.24. 18:56:15:
Definiáld már kérlek, hogy mit jelent az adalékanyag egy élelmiszerben és mitől bio a bio.

A bio-ra megadtam a választ!
Nem értem, hogy mit nem értesz!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.24. 20:00:18

"Magyarország mezőgazdaságra alkalmatlan?"
A válasz: nem az
De
- a magyar mezőgazdaság technikailag elmaradott
- nagyon kedvezőtlen és instabil a szabályozási környezet
- az átlagos birtokméret 6 hektár, pedig még Ángyán (aki kisbirtok párti) is elismeri, hogy 40 alatt nem biztos, hogy életképesek

2012.06.24. 20:02:28

@BPBP:

Egy abszolút tudományos kérdést jogszabályon keresztül definiálunk??
Sirály.
Anno ezt megpróbálta néhány politikus akkor is, mikor rájöttek, hogy nekik tuti jó, ha a pi értéke 3,2. És jogilag lőn.....

2012.06.24. 20:03:34

@hackbard.celine:

Lássuk a mesterséges definícióját!
Valóban érdekel, hol tart a tudomány ebben a kérdésben.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 20:03:54

@MikeBoy:
"Egy abszolút tudományos kérdést jogszabályon keresztül definiálunk??"

Hahahah!
Gondolom néhány tudós azért részt vett eme jogszabályok kidolgozásában!

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.06.24. 20:04:51

@BPBP: "Tehát jogszabályok szabályozzák."

Nagyszerű. Tehát ha a jogszabályba a megátalkodott adalékanyag lobbi felveteti a kőolajból készített kátrányt, mint öko csokoládé öntet, akkor az bio lesz? :)

Szóval bio az, amit egy bizottság annak tart. Egyetértünk? :)

Segítség, séf a férjem 2012.06.24. 20:05:08

@Acmee: mi az étteremnek akartunk magyar termékeket, egy LMP-s képviselő nekem támadt egy közösségi oldalon, amikor azt mondtam, nem voltunk képesek normális forrást találni, mert mindenhol kifogásba ütköztünk, holott felső kategóriás éttermekbe tudtak volna szállítani.. azt mondta, na ő 24 óra alatt hoz egy rakás címet... ez szerintem több, mint 1 éve volt... És kb. ennyi.

2012.06.24. 20:06:41

@BPBP:

"Gondolom néhány tudós azért részt vett eme jogszabályok kidolgozásában! "

Magadra maradtál ebben! :))))

rohadjmegARCgeci 2012.06.24. 20:07:44

@Vu, de ja vu: Nem tudom milyen ehetetlen gabonáról beszéltek itt,mikor ismerősöm aki kamionos,tonnaszám viszi ki Svájcba a gabonapiacra a gabonát.
Azt inkább el tudom képzelni,hogy a magyar jó minőségű búzát eladják jó pénzért külföldön,majd a szart a silányt megetetik velünk.
Ennyi.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 20:09:27

@auth.gabor:
Lol!

Figyi, még egy utolsót segitek guglizni neked is, meg MikeBoy-nak is!
Íme, hogy megnyugodjatok, egy meghatározás a bio-ra, ami nem jogszabály:
www.pointernet.pds.hu/tini/diet/taplalkozas/20070103182151985000000821.html

És a fönti meghatározásban, pont nincs benne semmiféle adalékanyag lobbi. Látom neked ez a fájópontod!

További jó guglizást (pl.: google.hu, középre a keresőbe beírva, hogy bio) kívánok!

rohadjmegARCgeci 2012.06.24. 20:11:00

"Mit tudnak a horvát és a lengyel sertéstenyésztők, amit mi nem?"

Biztos van krómozott ketrecük és tojórúdjuk a gyesznyóknak.

bucbuc 2012.06.24. 20:12:39

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: De a elgfontosabb a nyugdijasok világszínvonalú bér/nyugdíj arányának elérése.

Ez sikerült a többi nem lényeg illetve beáldozható ezért.
A hatalom úgyis csak tőlük függ.

Fura hogy egyébként nálunk semmi sem működik, pl Miskolcon szét kell szerelni gépeket amik Kassán összerakva már működhetnek is.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 20:12:59

@auth.gabor:
"Szóval bio az, amit egy bizottság annak tart. Egyetértünk? :)"

Egyébként meg, gondolom tudod, hogy ebben a világban "elég sok" minden úgy működik, hogy szabályok határozzák meg, vagy mondják ki. De lehet, hogy most valami újat mondtam?!

2012.06.24. 20:14:59

@BPBP:

Kérdezhetek!
Elolvastad azt amit itt utoljára belinkeltél?

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 20:17:21

@MikeBoy:
"Kérdezhetek!"
Nem! Mert:

a. ott a gugli, ami minden kérdésedre tudja a választ,

b. ha mégsem tudná, akkor ott vagy te, aki mindent tud!

tamareaf 2012.06.24. 20:17:39

@Vu, de ja vu: kedves Vu, az EU-s szabályok az ipari állattartóknak szólnak, ami nem egyező azzal a romantikus képpel ami az ön fejében él. Az ipari állattartók EU szintű szabályozása bár magasabb árakat eredményez, ugyanakkor segíti a kis és középgazdaságokat, amelyek arányában nagyobb munkaerőt igényelnek, mint nagytestvéreik.

2012.06.24. 20:18:34

@BPBP:

"De lehet, hogy most valami újat mondtam?! "

Nem, de ez a téma szempontjából irreleváns.
Ha vitázni akarsz valamiben, akkor a fogalmakat ne kavard össze-vissza.
És az oda nem való következtetésekkel se próbálj érvelni.

uruk.hai 2012.06.24. 20:18:43

Sonkamagyarország nem ország...

2012.06.24. 20:19:10

@BPBP:

Felejtsük el egymást.... :))

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 20:20:33

@MikeBoy:
IGen az jó lesz Lol!, mert ez
"De lehet, hogy most valami újat mondtam?! "
nem is neked szólt! Hacsak nem te vagy az Auth Gábor is! Lol!

Dubito 2012.06.24. 20:22:06

@Acmee: ennyi. tizenöt sorban össze lehet foglalni, hogy mi a siker titka. De az "ötszáz éve így csináljuk, minek változtatni" mentalitással a kudarc garantált.

hackbard.celine 2012.06.24. 20:23:11

@MikeBoy: figyelj, az anyagtudomány az nem egy futó blogkomment kérdése. Ez a blogposzt ráadásul nem is erről szólt, hanem a 400 Ft-os drága/olcső sertésről.
Nem mennék bele a parttalan kivagyiságba, de azért gondolj bele abba, hogy ha a jelenlegi technológiai szintünkön léteznek szén nanocsövek, fullerének és akár egy elméletileg semleges nemesgázból is lehet stabil vegyületet előállítani (6 egység flour + 1 egység kripton), akkor a "mesterséges", azaz az emberi elme és találékonyság által előállított valami az nem lebecsülendő. Van olyan, amire a természetnek volt mondjuk 13,7 Mrd éve, mégse hozta ki. Nejlonszatyor, PET palack pl. megvan?
Inább térjünk vissza bogáncs kartárs eredeti felvetéséhez, miért is nem lesz olcsó a sertés?

2012.06.24. 20:34:03

@hackbard.celine:

1. Bogáncs kartárs eredeti felvetése az, hogy Magyarország mezőgazdaságra alkalmatlan.... mert 10 milláról 7 millára csökkent a nem vadmalacok száma.

Ezen nincs mit vitatkozni, mert egy ökörség.

2. A malacokon önmagában vitatkozhatnánk, de egyrészt ez egyszerre nem egy bonyolult téma, viszont van annyira speciális, hogy szakértőnek kell lenni ahhoz, hogy komolyabb kijelentést tegyünk.
Szerintem köztünk nincs ilyen.
Vagdalkozhatunk az általa feldobott kérdésen, de tök fölösleges.
Vélhetőleg ugyan oda jutnánk -némi szakmai támogatással- egyébként, hogy a politika ezt is, mint sok mást elcseszte.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.06.24. 20:34:09

@BPBP: "És a fönti meghatározásban, pont nincs benne semmiféle adalékanyag lobbi. Látom neked ez a fájópontod!"

Nekem az a fájó pontom, hogy olyan definíciókkal dobálózol, amelyeknek nem tudod a jelentését és az értelmét.

Egyszerűen arról van szó, hogy amit nagyjából az 1900-as évekig bezárólag műveltek az emberek mezőgazdaság és ipar tekintetében az öko, amit utána, az minden szintetikus és mesterséges... a kapát és az ásót meg a ló vontatta ekét még a megátalkodott öko-környezettudatos-sötétzöld se mondaná szintetikusnak, pedig pont annyira az, mint a földbe fektetett műanyag locsolócső...

2012.06.24. 20:37:50

@hackbard.celine:

Mesterséges vs természetes.

Én annyit állítottam itt valakinek, hogy nincs EGZAKT definíció.
Erre reméltem, hogy szolgálsz valami újjal, mert úgy tűnt ezt megcáfolod.
Köszi, hogy a nejlonszatyor egy mesterséges anyag.
De én inkább arra lennék kíváncsi, hogy a jégkunyhó.... na az micsoda? ;)

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 20:38:00

@auth.gabor:
"Nekem az a fájó pontom, hogy olyan definíciókkal dobálózol, amelyeknek nem tudod a jelentését és az értelmét."

Ebben igazad van! Szerencsére nem is nekem kell ezt tudom (épp elég, ha az én szakterületemet ismerem), hanem nálam jóval okosabb, és hozzáértő emberek hozzák ezeket meghatározásokat, és szabályokat!

Te az kérdezted - most már harmadszor írom le-, hogy mi a bio. Én erre megadta m a ma az EU-ban a "bio" definícióját meghatározó forrásokat!

Te ezt valamiért nem akarod megérteni, és elfogadni, de ez már nem az én gondom!

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 20:43:50

@auth.gabor:
De, ahogy olvasom az önéletrajzodat, hát finoman szólva, neked sem a szakterületed a kérdés! :) (ha a linken te vagy :))
Hacsak nem volt valamilyen FVM-es, Vidékfejlesztési minisztériumos projekted, amiben részt vettél! :)

hackbard.celine 2012.06.24. 20:46:17

@MikeBoy: 10-15 éve még úgy érveltem volna, hogy ha nem érted az elméleti és az alkalmazott tudomány közötti különbséget, akkor vegyél egy cd-t. Ma már úgy érvelnék, hogy nézz meg egy youtube videót. :)

vladimir964 2012.06.24. 20:47:19

A cikk végén feltett kérdéshez: semmi különöset nem tudnak sem a horvát, sem a lengyel gazdák, viszont a politikusaik nem velejéig korruptak, nem árusították ki szarért-hugyért az országot, nem "privatizálták" a komplett feldolgozóipart azért, hogy azt a vásárló cég bezárassa, és a saját termékének teremtsen piacot, és legfőképp nem vágják le az aranyat tojó tyúkot, tudják, ha bevételt akarnak, etetni is kell azt, és csak minden második tojást vágnak zsebre, valamennyi helyett - vagyis a saját országuk boldogulásával IS törődnek.

moTmeN 2012.06.24. 20:53:59

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: jaja, pont kezembe akadt egy helyi ujsag, amiben volt egy cikk daralt hussal kapcsolatban. Ertekeltek a kulonbozo aruhazlancokban kaphato termekeket. Az emlitett uzletlancnal kaphato daralthus - amit en elegedetten vasaroltam - a hat kaphato csillagbol masfelet kapott. :)

2012.06.24. 20:56:23

@hackbard.celine:

Én meg úgy érzem, hogy kicsit terelsz rád nem jellemző módon!
Sosem gondoltam, volna, hogy feléd kell kérdést ismételnem. :))
A jégkunyhó tudományosan minek számít? Mesterséges vagy természetes?

bwagner 2012.06.24. 21:12:10

Mit tudnak a horvátok meg lengyelek? Pl nem vágatták ki az anyakocákat (értsd: adtak támogatást az anyakocák levágására) olyan 3 -4 éve.

ember100 2012.06.24. 21:13:14

@BPBP:
Helló !
Azért erre ne vegyél mérget ,mert a nagy szocializmus , persze eltunyulás semmi más , ELŐTT már Mikszáth is írt az urambátyám országról nnnna ezek vagyunk mi magyarok , magyaroszág én így szeretlek :)

KissGecihuszár 2012.06.24. 21:19:21

Kéremszépen, erre is csak azt lehet mondani,amit "nagybecsű" antall józsink (direkt a kisbetű) mondott egy olyan pillanatában, amikor szembesítették 1-2 anomáliával, mégpedig azt, hogy "ha nem tetszik, tetszettek volna forradalmat csinálni"! Így igaz, már régesrég -olyan '91-92 magasságában- kellett volna egy jó kis rebelliót csinálni, olyant, hogy a sok zsidó-komcsi ex ÁVÓ-s, III/III-as,egyéb oligarcha elvti összeszarja magát, főként, amikor 1-2 tucat jó elvtársukat úgy húzzák fel a lámpavasra, mint '56-ban! Akkor ezen senki nem akadt ki és '89-ben sem mondtuk, hogy "azok a rohadt gyilkos '56-os ellenforradalmárok, megbüntetni őket,stb". Tehát, nem elringatni kellett volna magunkat az átörökített legvidámabb barakk illúziójában, hanem pontosan úgy kellett volna tenni, mint a Csehek, a Lengyelek, stb, tehát akár drasztikusabb eszközökkel félreállítani a geci-patkányokat, egyszer, s mindenkorra!!!

dzsaguar · http://blahite.com 2012.06.24. 21:20:10

Emberek! Jogszabály ide-oda. A bijó az amit éjszaka permeteznek. ;)

eszbé 2012.06.24. 21:38:05

@kertészrobi: Világszínvonalú? Az udvari állattartás, zöldség- és gyümölcstermelés, amit mesterségesen tartottak életben? A 200 éve leszakadtunk a fejlett mezőgazdaságtól, ami képes komplex és intenzív gazdálkodásra, ill. jövedelemtermelésre. Az agráriummal kapcsolatos törvényhozás gyakorlatilag mannaosztás adókedvezményekkel, játék a foglalkoztatási mutatókkal, tele fiktív szerződésekkel, tőkehiánnyal spékelve.

Never 2012.06.24. 21:38:32

@dzsaguar: Bio az, amiben általában több a szennyező anyag, mint a nem bióban, mert azt a szutykot magába szívta, amivel a földet 10 évvel azelőtt permetezték-trágyázták, de mivel most már nem permetezik, ezért vígan tenyészik rajta mindenféle gomba és baktérium (javaslat: utánaolvasni a T2 és HT2 toxinnak...)

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 21:38:51

@KissGecihuszár:
Az hagyján, hogy mindezek elmaradtak, amiket írtál, de mi történt utána???

Mi az az Ellenzéki Kerekasztal?
Ki voltak annak a résztvevői?
Ki az Orbán Viktor, Kónya Imre, Pető Iván, Torgyán József, Magyar Bálint, Tölgyessy Péter, Fodor Gábor, stb...

Kik bízták meg, hatalmazták fel ezeket, hogy bármilyen tárgyalásokat - ráadásul titkos, zárt ajtók mögöttieket is lol!- folytassanak az ország sorsáról a komcsikkal? Kik ezek az emberek? Milyen legitimitásuk volt?? Milyen titkos megállapodásokat kötöttek?

Ezért is tart itt ez az ország!

Never 2012.06.24. 21:40:46

@vladimir964: Ami a szomorú: nálunk a sertéságazatot még csak nem is külföldiek teszik tönkre, hanem nagy nevű és köztiszteletnek örvendőnek marketingelt "hazai" "nagyvállalkozók".

És nem kell itt jönni a judeobolsevikokkal meg a Nwe York - Tel Aviv tengellyel, mert biza ezek saját termesztésű, tőről metszett kis suttyók, nem import. Tessék csak a cégjegyzékben rákeresni a nagy húsipari feldolgozó vállalkozások vezetőire és tulajdonosaira.

KissGecihuszár 2012.06.24. 21:47:34

@BPBP: Ja, az EKA?? Na, hát az volt a Magyarság szégyene! Volt szerencsém 18 éves fejjel -mint olyan embert, akit mindig is érdekelt a (bel)politika (is)- végigkövetni az ülések 1-2 nyilvános momentumát. Különösen fejti elvti tetszett, aki kerekperec nyögött be olyan dolgokat, hogy attól nekem speciel kinyílt a kisbicska a zsebemben. Való igaz, hogy az EKA ellenzéki oldalának résztvevői totál illegitim módon ücsörögtek a tárgyalóasztalnál és mentek bele -nyilván, nem véletlenül- olyan dolgokba, melyek bőven kimerítik a nettó hazaárulás fogalmát, s melyért más normális országokban azonnali tarkólövés járt volna!

dr. Bubó 2012.06.24. 21:48:04

ez az ország egy selejt... a hitvány (cigány(kodó), gerinctelen, alkalmatlan) elit sárba vitte... az egyetlen feudális álam európában a XXI században... még tán Albánia is fejjebb van...

dehát logikus itt parasztok laknak... de minimum 2 706 292... (-1 mikovec)

nem lesz semmi... szépen elsűjjed a zország...

dr. Bubó 2012.06.24. 21:52:46

mezőgazdaság?

sújtya az aszáj és a muszáj...

dr. Bubó 2012.06.24. 21:53:32

igenis hogy nagyon sikeres ágazat a mező gazdság

elérte a célját nem? lehívták az eju pízeket? vagy nem?

baliquez 2012.06.24. 21:55:00

@nemecsek ernő áruló: a "Tovaris konyec!" is tök jól hangzott, épp csak attól a perctől nem a drágán és nyugaton eladhatatlan minőségben megtermelt léalmával, cukorral*, és hígborral fizettünk a gázért és a kőolajért a ruszkiknak hanem dollárért. Amihez kölcsönöket kellett felvenni. Azóta is ez megy, mg. exportunk kb. nulla a lehetőségekhez képest, vesszük fel a kölcsönöket és örül a gazda ha aszály van mert akkor jön a segííly...

Sőőt, jaffacsókosék ugye még ezt is továbbfejlesztik, ők már vetni se fognak, csak papíron, hogy EU-támogatást megkapják. Ráadásul amilyen pofátlan suttyók mindezt a nettó tolvajlást még meg is fogják magyarázni, hogyaszongya nekik ez jár, és egyébként is abcug EU.

Ez van most, Hátasztánban ülünk a zsíros termőföldön és gaz nő rajta, meg szemét hulladék politikusok, de a ájemefkőcsön, az legyen... Köpni kell.

(*mondjuk a cukorrépánkban nem volt sok hiba, de azt is drágán és alacsony hatékonysággal termeltük mert elvtársak nem invesztáltak technológiába, kutyabőrék pedig ellopták azt is ami volt és szétprivatizálták-bezárták egy marék júdáspénzért.)

rámenős 2012.06.24. 22:05:15

Kedves kommentelők. Mintha nem a bióról szólna ez a poszt, vagy tévedek?
Itt a sok felesleges szófosás mellett alig lehet kihámozni a lényeget. Hajrá fiuk, így lehet jól megbeszélni a dolgokat.
Mi is volt a kérdés? Tudjátok még?

Never 2012.06.24. 22:12:01

@baliquez: "Ez van most, Hátasztánban ülünk a zsíros termőföldön és gaz nő rajta, meg szemét hulladék politikusok, de a ájemefkőcsön, az legyen... Köpni kell."

Bocsi, láttál már közelről mezőgazdaságot? A húsipar más tészta, de a gabonatermesztés igenis sikerágazat. Kukoricában nagyhatalom vagyunk, a külföldi cégek nálunk nemesítik a fajtáikat, búzában is komoly a terület és a technológia is (bár ott vannak még hiányosságok, de messze inkább siker mint nem).

Nem érdemes fröcsögni, ha egy békásmegyeri panel falát nézed csak, és ami azon nő gaz, az a teljes tapasztalatod a növénytermesztésről.

rámenős 2012.06.24. 22:14:32

@baliquez: Nagyjából így történt kicsit zanzásítva.
A nagyapám telke körül tele volt szőlővel minden telek. Most az erdőt nézem.
Képesek voltak az elmaradott barmok kézzel forgatni, kiszedni 2 teherautó követ, hogy legyen egy kis boruk. Valahogy sejtették, hogy csak munka árán lehet valamit előállítani amit meg lehet enni, vagy inni.
A kérdésem senkit nem izgat? Meddig tudnánk megélni ha nem kapnánk fizetést?

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.06.24. 22:17:57

@Never:
Bocsi, de @baliquez-nek akkor is igaza van, ha tényleg csak egy panel falát nézi!
Ugyanis az ilyen hírek hallatán, nem lehet nagyon másra gondolni:

www.origo.hu/itthon/20120622-egy-fideszes-honatya-felesege-jutott-allami-foldet.html

+ Ángyán Józsi bácsi őszinte megnyilvánulásai...

Pamuk 2012.06.24. 22:30:12

Tudod, őszintén nem érdekel, itthon termelik-e meg azt a sertést, vagy sem. Mert ez önmagában nem fontos.
A lényeges kérdés a hatékonyság, mert ez mindennek az alapja, és ebben vagyunk szarok.
Tudtad azt, hogy a híres magyar búzahozam fele a hollandnak? Ugyanazon a földterületen, a "világhíres" zsíros magyar földön fele...
De mondok még egy példát, idejött egy finn fickó sertésistállókat eladni. Robotokat, amik nem fertőznek, és szabályozottan etetnek. Légtechnikát, higiéniát.
No és szembesülhet a feketén dolgoztatott minimálbéres dolgozókkal, a szaros gumicsizmával, és a beképzelt magyar ostobasággal. És hiába mondta, hogy de ez naponta 10%-kal hízlal hatékonyabban, meg nem fertőz, meg mennyi vidéki diplomásra lesz így szükség, az az érzésem, jó nekünk a vasvilla, a gumicsizma, meg a szar.
Évszázadokig elleszünk vele.

G. Wolf 2012.06.24. 22:33:23

Mo nem alkalmatéan...

csak:

1) túl picibe nem lehet be kell látni hogy kell egy üzemméret ami alatt nem éri meg állattartással foglalkozni,

2) továbbá minél több szeletben részt kéne venni, az úgy nem megy hogy csak állatot tart a gazda és nincs hozzá termőföldje ahol megtermelje a tarkarmáynt... mindenképp kell az is valamekkora mértékben.

3) el kéne dönteni mit akarunk agrár GAZDASÁGOT, vagy SZOCIÁLIS agráriumot... az előbbi versenyképes, az utóbbi leköti a képzetlenek tömegét (képzetlenekkel igenis nem lehet, és bármennyire akarja a kormány nem fogja felszívni - csak gondoljátok végig hányan bíznátok rá 10-20-30 millás gépeket olyanokra kiknak nincs még 8 általánosuk se...)

4) a gazdálkodóknak együtt kéne működni... igenis szövetkezni kéne, mert az egyik lehet hogy okosabb a többi 99-nél, de általában az ember nem esik bele abba az egybe...

Tök mindegy hogy sertésről, nyúlról akármiről van szó... jah és persze ott kezdődik hogy nem az kéne hogy a földek 51%-át 2-3 érdekkör szerezze meg (by Ángyán)... pályázatokon meg igenis életképes birtokméret ALATT nem kéne támogatni... és persze egy szint fölött se (kb 300-350HA vagy 400-500 állategység fölött gazdálkodókat nem nagyon kéne már preferálni... (igen persze van pár project ami csak úgy megy... pl gazdaságosan biogáz erőművelt kb 1000 marhára lehet létrehozni... de ez a kivétel)

És ha már pályázat nem eszement átláthatatlan és folyamatosan CSÚSZÓ pályázatok kellenetk, hanem olyan amit tartanak (nem csak megígérnek) ami ezáltal tervezhető, és ellenőrizni hogy a pályázat ne önmagáért legyen hanem valóban ELŐSEGÍTSE a piaci hatékonyságot... (ne csak megvalósuljon a project...)

úgy tömören ennyi a véleményem

is 2012.06.24. 22:35:55

@ccactus: akkor banán, datolya, papaya, jónéhány bors, mustár, tengeri hal stb. stb. ne legyen kapható Mo-n, ugye? tényleg, csak úgy 5 másodpercre nem kellene gondolkodni?

White SeeD 2012.06.24. 22:35:55

Talán ha a földeket nem ügyvédeknek és narancsos politikusok családtagjainak/haverjainak osztogatnák, hanem pl esetleg véletlenül földművelő/állattenyésztő gazdáknak, akik nem repcével vetnék be az egészet, akkor talán lehetne javítani a dolgon...

euAgWzgmmtq7K 2012.06.24. 22:41:12

@rámenős: "A kérdésem senkit nem izgat? Meddig tudnánk megélni ha nem kapnánk fizetést?"

Engem utoljára kb 11-12 éves koromban izgatott az ilyesmi. Nyilvánvalóan nem sokáig, szerencsére ezért találták ki a civilizációt, és van aki kaját termel, van aki mérnök, más valaki meg pornószinész, vagy kurva.

Tyra3l 2012.06.24. 22:55:24

@ccactus: majdnem valaszoltam, de aztan rajottem, hogy ez a nivo blog.

hírfaló · http://www.hirfalo.hu 2012.06.24. 22:59:27

"Mit tudnak a horvát és a lengyel sertéstenyésztők, amit mi nem?"

Valószínűleg a piacukat megvédeni, és az állami vagyont sem kótyavetyélték el fillérekért, mint a mi derék eszdéeszemeszpé kormányaink.

odamondó 2012.06.24. 23:03:38

Látszik, hogy nincs senki ismerősöd rokonod aki MG-ban jártas. A magyar állat tartás sok sok év óta manipuláció alatt áll. Helyi termelés tönkre tétele aztán majd tönkre megy a feldolgozás is és akkor sikeres gyarmat leszünk.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.06.24. 23:57:54

Amúgy iparra alkalmas Magyarország? Tudományos munkára? Bármire?

Semmire. A legtöbb cég az államból él, és a legtöbb ember az államnak dolgozik.

És a magyar élvezi. Hitelből. Az értelmiség pedig veri a mellét, hogy ők aztán jól csinálják, bezzeg a buta parasztok meg nem...

Hajrámagyarértelmiség...

TARTYOM 2012.06.25. 00:01:56

Vicc... Ez az idióta ország még mindig itt tart.

Azt veszem ami a legjobb nekem ár/érték arányban. Rohadtul nem érdekel, hogy magyar, ukrán, román, afgán vagy akármilyen a termék.

Nem sajnálom ezeket a gazdákat, meg senkit aki itt sír. Az üzlet olyan, hogy van akinek megy és van akinek nem megy. Kutyát nem érdekli, hogy elnyomja a nagybolt a kis gazdákat..

Oldják meg.
Csináljanak mást.

dr. Bubó 2012.06.25. 00:03:06

@endike: semmire nem alkalmas a középkori orbámisztán

de a mezőgazdasághoz legalább termőföld volt (szikesedik nagyon), jó a klíma, van hagyomány...

és van hozzá sok paraszt....

ezért szoktak benne reménykedni...

de ennek ellenére is sikerül a legsz@rabbat kihozni belőle...

SvenH. (törölt) 2012.06.25. 00:03:52

elmeletileg a fold alapu tamogatas az a novenytermesztoknek azert es ugy jar hogy abbol a vegen olcsobb husi legyen(azaz a husosok is ezen kereztul kapnak tamogatast)...
sokat sirtak a gazdak hogy jajj magyar termeket vegyetek mert mi olyan kis cukik vagyunk...
na es mi tortent 3 eve?
egyreszt vittek a kukoricat az EUs siloba, hogy a kulfoldieknek adjak el az ősmagyar szittya kukoricat, masreszt meg a parasztok eladtak a cukorrepa kvotat...

ergo gyarmat leszunk mert a parasztok elarultak...

dr. Bubó 2012.06.25. 00:04:56

a támogatást vadi új telepjárókra költik a magyar "parasztok" !

azzal lehet jól szántani :)

Kandabula 2012.06.25. 00:05:57

@KissGecihuszár: érdekes gazdaságpolitikai érvelés. Amikor Torgyán doktor szétverte Európa legjobban működő mezőgazdaságát, akkor mi volt a véleménye?

Kandabula 2012.06.25. 00:10:15

@TARTYOM: így igaz. Mindenki seftel, az érdekek átláthatatlanok, a mezőgazdaság tele van sunyi műparasztokkal, akik a politika közelében ravaszkodnak.

dr. Bubó 2012.06.25. 00:11:50

@Kandabula: az ügyvédek a zavaros mezőgazdaságot gengszterváltás után 1990-től kezdték el megszállni... azóta rohad minden...

a mai orbániai mg. az pusztán szerencselovagok pénzszerző heje (huja)

Kandabula 2012.06.25. 00:15:29

@SvenH.: Úgy látom, Te külföldről okoskodsz. Gyere ide, oszt csináld. Egyébként milyen az "ősmagyar szittya kukorica"? Olyan, mint az ősmagyar szittya tök, cseresznye, répa, meg a retek?

sidorovich 2012.06.25. 00:16:32

"telepjárókra"

még írni sem tudsz te nyomorult fogatlan

Kandabula 2012.06.25. 00:17:30

@dr. Bubó: egyetértek. Tönkre fogunk menni.

dr. Bubó 2012.06.25. 00:20:40

@sidorovich: egyébként most hogy mondod,

a stílusom rohamosan terlyed a blogok kommentyei között...

mondhatom, hogy a lapító tag vagyok...

Kandabula 2012.06.25. 00:22:20

@sidorovich: végre találtál valami elírást, komoly érvelés helyet. Miből gondolod, hogy fogatlan? Meg, hogy nyomorult?

tintamin 2012.06.25. 00:22:44

Nemcsak "magyaros" kolbász áll elő külföldi húsból, hanem az úgynevezett "hungaricum"-ok is.
Na az a mégnagyobb gáz.

dr. Bubó 2012.06.25. 00:23:11

@Kandabula: hagyd igaza van... nem L írás volt... így szoktam írni...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.25. 00:30:36

@dr. Bubó: te 1 i-gazi unór toxikus komentyellő vaty.

TARTYOM 2012.06.25. 00:32:29

@tintamin: Miért miben másabb az a tetves haszonállat 100km-el odébb mint itt? Pláne hogy totál ugyan azt a fajtát tenyésztik mindenhol -.-

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.25. 00:32:39

A Surjányhús és a magas minőség... Jézusom...

Kandabula 2012.06.25. 00:34:16

@Kandabula: most látom csak, hogy helyett helyett helyetet írtam. Szegény magyar mezőgazdaság... ebbe fog belepusztulni. No meg a sok sumákba. Az egész nagyon undorító, szégyenletes és primitív. Most éljük át az eredeti tőkefelhalmozás azon fázisait, amin Európa már kétszáz éve átlépett. S mindezt egy nemrég még virágzó mezőgazdaság romjain.

Karipapa01 2012.06.25. 00:38:00

@SvenH.: " a kulfoldieknek adjak el az ősmagyar szittya kukoricat,..."

Jó szöveg! Különben pedig a kukorica "Amerikában őshonos, Európába a gyarmatosítással került. Onnan a 16. században a spanyol, portugál kereskedők vitték, terjesztették el..." Forrás: Wikipédia. Ezek szerint nem túl szittya.

Kandabula 2012.06.25. 00:45:25

@Karipapa01: ne csináld már! A primitív elme ezt úgy sem érti! Akárcsak az a parlamenti suttyó, aki szerint 45ezer forintból meg lehet élni. De bizonyára van szittya krumpli, szittya kávé és szittya fagylalt is. No, meg a szittya banán.

Karipapa01 2012.06.25. 00:57:31

@hírfaló: "... és az állami vagyont sem kótyavetyélték el fillérekért, mint a mi derék eszdéeszemeszpé kormányaink."

Valamint az MDF-Kisgazda-Fidesz-KDNP kormányaink. Csak úgy kiegészítésképpen...

SvenH. (törölt) 2012.06.25. 01:56:36

@Kandabula: @Karipapa01: ti ketten tenyleg funkcionalisan analfabetak vagytok?
elolvastok egy szovegreszt es nem vagytok kepesek FELFOGNI mirol van szo?
amugy az imbecillis fajtatok miatt utananeztem es lehet hogy nem is a kukoricarol volt szo hanem buzarol

www.vg.hu/gazdasag/meg-varnak-a-gazdak-a-buza-eladasaval-spekulativ-gabonapiac-135318
megjegyeznem tovabba, hogy ebben a cikkben etkezesi gabona volt, de anno amikor hallottam a hirt, akkor mintha a hustermelok vasaroltak volna fel...
szoval lehet hogy tevedek, de az alapon nem valtoztat, egy marek gyongyert a nagymagyar parasztok fogjak es elaruljak a kozmopolita varosiakat :)))

a cukorrol meg olvassatok el ezt: index.hu/gazdasag/magyar/2011/05/10/cukorar/

rcfan 2012.06.25. 02:26:31

"Mit tudnak a horvát és a lengyel sertéstenyésztők, amit mi nem?"

Kapni agrártámogatást. Akár az osztrák gazdálkodó is, aki támogatással az osztrák fizetéseket tartva de olyan olcsó portékával rukkol elő, mint a hazai gazdálkodó állami támogatás nélkül.

Itthon tényleg szomorú az, amit a gazdálkodókkal csinálnak.

1. olyan nyomott árakon vásárolják fel a terméket, ami gyakran nulla körüli haszonnal kecsegtet.

2. fel sem vásárolják, vagy ráfizetéses dömpingárat diktálnak. Lásd dinnye.
Kihasználva azt, hogy ha már megtermelte, nem rohadhat a nyakán.

3. állattartók esetén a gabonaár alakulása is lutri.

4. állam pedig sehol. Agrárpolitika sehol, valódi érdekképviselet sehol.
EU-s pénzek valódi agrártámogatásba forgatása sehol. Kiszámíthatatlanság maximális.

Lásd még:
- állattartás
- húsüzemek - zalaegerszegit is elbontották és !! felszántották a helyét !!, majd bevásárlóközpont épült rá.
- cukorrépa termesztés
- cukorgyárak - 12 történelmi nagy gyárból az elmúlt 15 év eredményeként EGYETLEN SINCS, mind elbontva, helye felszántva. Se cukorrépa termesztés.
- gépipar, buszok: 15 évente hazánknak kell kb. 4000 busz (csere). Visszaosztva évente 250 buszt kellene ehhez gyártani, sok-sok termelői munkahelyet teremtve. Helyette eseti import.
- stb. stb.

lorantka_a_gall 2012.06.25. 03:13:46

@hackbard.celine: hmm, most hogy mondod, néha érzek is egy kis fideszes mellékízt a tejben, és a dobozból tompán ugyan, de felismerhetően maga Orbán Viktor beszédei szólnak. Szemét fidesz! :D

Komolyra fordítva: magyar tej, magyar munkahely, magyar adó. Nem szlovák. :)

Laci A Lakli 2012.06.25. 03:17:15

Baromira el van itt mindenki tevedve! Mindenki jon a Dan peldaval meg ilyenekkel, de a nagy igazsag az, hogy mig a Dan mezogazdasz nem keves unios tamogatasban reszesul a termekei irant (unios agrarpolitika), addig a magyar szinte semmit nem kap jo hogy nem versenykepes! A durva az, hogy az Unio megtiltotta kis hazanknak, hogy tamogassa a gazdakat. A horvat allam is tamogatja a sajatjat, ezert vagyunk igazi gyarmat. Mire megkapnak a magyar gazdak is ugyanazt a penzt mint a Dan addigra mar tonkre is megy. Utana johet az uj kulfoldi befekteto aki a foldjeinket megmuveli. Tehat a foldbirtokosok zome nem magyar lesz. Ez a gyarmatositas es nem mas! Gratula az orszag vezetoinek, hogy ilyen feltetelekkel leptunk be. :(.
Amugy a feldolgozok ne beszeljenek melle igenis tobbert is kepesek lennenek atvenni a hust! Ha elmegyek a henteshez, akkor ha igazi disznohusbol keszult felvagottat akarok venni annak minimum 1500-2000 Ft kiloja, ha csak sertes combot akarok venni az is tobb mint 1000 Ft. Tehat mig a termelonek, aki tobb evig dolgozok a disznoval csak 400 Ft-ot adnak, addig az a par oras munka mig szetvagjak a disznot kepesek tobb penzt el kerni. Es ne jojjenek nekem itt az eloirasokkal, mert a sertestenyesztonek is kurva sok eloirast kell betartani...

BKKLaci 2012.06.25. 03:29:01

@d.hardman: Igen, tudott. Ha gondolod, szívesen elmesélem. Számokkal, cégekkel, helyszínekkel. Ott voltam.

nu pagagyí 2012.06.25. 04:51:41

@Laci A Lakli: Ha jól tudom, Ti kiharcoltátok magatoknak, hogy ne a termelést, hanem a földet támogassák nálunk. Amolyan szociális támogatásként, még Tordeánu doktorral hözöngtétek ki magatoknak. Hát, most egyetek pénzt, ha már nincs disznó.

nadiposzata 2012.06.25. 05:06:31

@Vu, de ja vu: Az élesztő, az élesztőből készül. Van egy ilyen gomba. Saccharomyces cerevisiae. A sört, a bort, a kenyeret, sőt a cefrét is ez éleszti.

A cukor technológia kérdése. Ahogy a sűrített must is. Együtt a pálinkával.

A margarinhoz már egy pöppet több kémia kell.

A dohány meg a nadragulya mellé, akkor minden gyógynövényt odavehetsz.

Nem értem a logikát a felsorolásban.

Környezettudatos 2012.06.25. 06:00:46

Valaki már leírta feljebb: A lengyelek és horvátok jobban tudnak választani...illetve nem engednek politika közelbe simlicskákat és ilyeneket. Ezért van nekik kiszámítható életük és működő támogatási rendszerük.

Környezettudatos 2012.06.25. 06:11:09

@TARTYOM: Akkor te régen ehettél olyan ételt, ami nem vegyi üzemben készült. A rendes étel ugyanis mindig drága, a taknyolt sajt az a te világod, auchan és tsai gyártatják és nem parasztok. Olyan is. Egyszer vegyél drága trapistát és azt, amit megszoktál, az olcsót és hagyd a speiz-ben egy hétig. Nézd meg, melyikből mi lett.

jog-ász 2012.06.25. 06:45:52

ugy van ez hogy sir mindenki szokás szerint. a gazda azért mert nem elég sokat adnak neki a kilonkénti árért, a feldolgozó meg azért mert tul drágán adják neki az alapanyagot...de azért csinálja mindkettő, gondolom nem csinálnálná a tenyésztő ha totál bukta lenne a dolog.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.25. 07:03:07

@Laci A Lakli:
A magyar gazda 75%-t kapja annak, amit a dán. 2014-től pedig ugyanannyit.

Fullánkos Algol 2012.06.25. 07:51:54

Mit tudnak? Hát legalább annyira magukba néznek hogy nem adnak kétharmadot egy olyan jellemnek aki kun béla volt előző életében (vagy a szájer volt pl az ágoston péter).

2012.06.25. 08:26:47

@jog-ász: "gondolom nem csinálnálná a tenyésztő ha totál bukta lenne a dolog"

Barátnőm szülei családi gazdasági vállalkozásban dolgoznak. Gyakorlatilag minden évben az a cél, hogy nullásra kihozzák a boltot, mindemellett folyamatos nonsztop munkát jelent az állattartás, és gabonatermesztés. Állandóan azt halljuk, azt hazudja a média, hogy öntik a gazdák nyakába a pénzt, támogatások, kártalanítások, stb formájában... hát már a sokadik pályázatot adták be, pályázat leadása nem kevés lóvé, aztán sejted hány forintot kaptak eddig. De csinálják. Egyrészt azért mert vidéken nincs más. Másrészt azért mert így legalább kaja biztos, ájfonra, meg többi baromságra nem költenek.

Laci A Lakli 2012.06.25. 08:51:52

@nu pagagyí:
Én biztos nem harcoltam ki, csak hiba volt ilyen feltételek mellett aláírni a szerződést. Egyébként hidd el én vagyok az egyik haszonélvezője az Uniónak szóval szeretem őket, de így akkor is hiba volt csatlakozni.
Hidd el nincs élelmezési gondom jól elvagyok, alapvetően bármit megvehetek ha bemegyek egy üzletbe :)

bariga 2012.06.25. 08:54:42

Nehéz munka,az már biztos. Mert vagy elfagy,vagy elveria jég, vagy elviszi az aszály,vagy a ár-és belvíz.
Lehet, hogy fagyállót kellene ültetni a fagyok után, szét kellene lőni a jégfelhőket, felkellene fogni a vizet, amikor sok és öntözni belőle,amikor kevés. Az árkokat meg ki kellen ásni itt,a politikában meg betemetni.Így lehetne alkalmassá tenni Magyarországot mezőgazdasági művelésre. Jó lennenéhány szakértő miniszter hozzá.

Karipapa01 2012.06.25. 08:55:13

@SvenH.: " ti ketten tenyleg funkcionalisan analfabetak vagytok?
elolvastok egy szovegreszt es nem vagytok kepesek FELFOGNI mirol van szo?
amugy az imbecillis fajtatok miatt utananeztem es lehet hogy nem is a kukoricarol volt szo hanem buzarol..."

Csodálatos! Lebaszol minket azért, mert hülyeségeket beszélsz. Arról az "ősmagyar szittya kukoricáról" írtál amiről aztán saját magad kiderítetted, hogy búza! És még a mi fajtánk " imbecillis" !!! Nem vagy te kormánytag?

2012.06.25. 08:59:45

Nem a nagykerben kell megvenni a húst, hanem a vágóhídon, pl. Szabadbattyánban: www.szakmai-tudakozo.hu/company.op?s=99&t_id=2459&c_id=6861
Olcsóbb, mint a madaras tesco-ban és a minősége fényévekkel jobb.
Például a hiperekben gyakran tejelő marhát adnak el, ami már öreg, nem jó a húsa. Egy vágómarha állaga rendkívül másabb, de azt még a sarki hentesnél is csak pult alól kapni.

Pepibubó 2012.06.25. 09:04:16

@dr. Bubó: " a zavaros mezőgazdaságot gengszterváltás után 1990-től kezdték el megszállni... azóta rohad minden..."

Hát "persze"! Addig harmatcsillagos, ragyogó aranybánya volt itt minden - azóta is azt nyögjük!

Karipapa01 2012.06.25. 09:06:33

@SvenH.: Megismétlem a válaszomat, mert az előzőt elnyelte a blogmotor:

" ti ketten tenyleg funkcionalisan analfabetak vagytok?
elolvastok egy szovegreszt es nem vagytok kepesek FELFOGNI mirol van szo?
amugy az imbecillis fajtatok miatt utananeztem es lehet hogy nem is a kukoricarol volt szo hanem buzarol "

Csodálatos! Jól lebaszol minket, mert hülyeségeket beszélsz. Te írogattál itt "ősmagyar szittya kukoricáról", ami részint nincs is, részint utólag kiderítetted, hogy búzáról van szó! Ezt is a mi " imbecillis fajtánk" miatt, meg azért, mert " funkcionalisan analfabetak " vagyunk. Nem vagy te véletlenül kormánytag?

Pepibubó 2012.06.25. 09:07:45

@dr. Bubó: " a zavaros mezőgazdaságot gengszterváltás után 1990-től kezdték el megszállni... azóta rohad minden..."

Hát "persze"! A rendszerváltásig harmatcsillagos aranybánya volt itt minden! Annyira, hogy azóta is azt nyögjük.

Karipapa01 2012.06.25. 09:07:56

@Karipapa01: Visszaadta, de nem baj, ha kétszer olvasod, annál jobban tudod.

tusuanzen 2012.06.25. 09:08:29

látom, mindenki kurvára ért a sertéstenyésztéshez....
Miért tartunk itt?
Azért drága barátaim, mert az eu előírja, hogy milyen táppal etesd a disznót.
Ennek a tápnak zsákja 4-5000 ft körül mozog.
Ezt a tápot 2 db 100 kg sertés 4 nap alatt megeszi, kb fél kilót híznak tőle.
tehát:
ráfordítás:5000+víz+munka+villany stb.
Nyereség : kb 350 ft

Na ezért...

Pepibubó 2012.06.25. 09:09:13

@Pepibubó: Bocs a duplázást, elsőre nehezen jelent meg!

kela-bá 2012.06.25. 09:09:26

Az Európai Unió lehet,hogy tükörképe a volt Szovjetuniónak? Amikor odatartoztunk volt mezőgazdaság és állattenyésztés. Most meg ide tartozunk ,és ez van. Lehet, hogy a szabad verseny kamu ? Vagy a PIAC mégsem old meg mindent ? Vagy hazánk lepusztítása a cél ? Ki tudja . További szép napot !

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.06.25. 09:14:02

Tíz órától olvasható lesz a blogomon egy bejegyzés, ami pont ezzel a témával foglalkozik.

dr. Bubó 2012.06.25. 09:15:12

@Pepibubó: azért nem lennék benne biztos hogy a TSZ rossz termelési méret volt...

viszont nagyrészt SZAKMA volt... az tuti...

még voltak pl "agromókusok"

Pepibubó 2012.06.25. 09:16:49

@kela-bá: Ma kitüntetést osztanak a Központi Zavarkeltési Igazgatóságon, ha elolvassák a kommentedet. Pontosan ez a céljuk, hogy ezt "lásd"!

A hazánkat leigázó, Budapestet rommá lövő, nekik nem tetsző miniszterelnökünket kivégző Szovjetunió, az neked majdnem az EU. A gazdaságunk kiszipolyozása helyett legalább évi 500 milliárd forintot nekünk nyújtó EU - nálunk gondosan elhallgatott - támogatásai azok is "majdnem" a szovjet birodalom működésével egyenlők, ugyebár?!

Ettől igazán reménytelen a helyzetünk: a fejekben lévő, folyton és gonosz célzattal táplált ködtől.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.25. 09:35:42

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Szerinted a kukoricatermésünk többsége csemegekukorica vagy takarmánykukorica? Ugyanolyan rossz minőségű, mint a búza.

Egyébként a nyugat-európaiakhoz hasonlóan a magyar pékségek is tudnak "tescós" kenyeret sütni a rossz minőségű lisztből, erre vannak a liszkezelő szerek. A gond csak az, hogy amikor elkezdik a lisztkezelő szereket adagolni, akkor máris szükséges lesz az állományjavítókra, tartósítószerekre, stb. és kör meg sem áll egy 10-12 vegyianyagból álló keverékig. Olvasd csak el a kenyerek címkéjét.

Érdemes utánanézni, miért nem áll el egy hétig a kenyér tartósítószer nélkül. Mert a hagyományos magyar kenyér egy hétig ehető, ha normális lisztből készül és nincs benne semmilyen adalékanyag.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.25. 09:38:14

@tusuanzen: Az egyenleg másik oldalán mennyi az állattenyésztés állami és EU-s támogatása?

tusuanzen 2012.06.25. 09:50:59

@online távmunkás: A 2012 évben igénybevehető támogatás 5 milliárd ft, amit 700 tenyésztő kaphat, ez nem jár, hanem adható támogatás.
Régen a sertésbeszállítás nagy részét a családi gazdaságok adták, ma pedig a nagy tenyésztők, akik szintén azok az agrár bárók, akikről a hírek szólnak.
Jelenleg ott tartunk, hogy a családi gazdaságok, csak hobbi céllal tartják az állatokat, saját felhasználásra, mert nem éri meg tenyészteni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.25. 10:24:03

@online távmunkás: a kenyerek címkéjén jellemzően nincsenek felsorolva az összetevők, mivel nem kötelező... sajnos...
Egyébként a logikai kör nem így működik, a boltokban kapható lisztből igenis lehet tisztességes kenyeret sütni, otthon. A sok szart azért teszik bele, hogy olcsóbb legyen és kevesebbet kelljen dolgozni vele.

kidon 2012.06.25. 10:56:51

@Pepibubó: " Jönnek majd még hozzánk Nyugatról szájtátva bámulni, milyen sikeres mezőgazdaságunk lesz minekünk, milyen jól fogunk élni!"
Volt már ilyen! Pl. a 70-80-s években%!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.25. 11:28:04

@Hepci: Sajnos tényleg nincs "friss en sütött" kenyerek címkéjén semmi, csak az, hogy 2 napig jó. Vagyis rossz minőségű...
Az előre csomagoltakat meg lehet nézni.

A boltban kapható lisztek közül csak a drágákból lehet finom, ízletes kenyeret/kalácsot sütni, nem a legolcsóbb verzióból. Megnyugtatlak, a pékségek a legolcsóbb lisztet használják, kivéve némely prémium terméket, de azoknál egy kifli kerül annyiba, mint máshol egy kiló kenyér.

Többféle adalékanyag van, mint fentebb írtam és többféle célból kerül a kenyérbe. Például a lisztkezelő szerek azért, mert rossz a liszt , a térfogatnövelő szerek azért, hogy nagyobbnak tűnjön a kenyér (a darabáras zsemle, kifli esetén éri meg nagyon), a tartósítószer pedig azért, mert a sok adalékanyag miatt 1-2 napon belül penészedne vagy mert 1 hónapig jó kenyérmutánst készítenek, malátával színezik barnára a félbarna kenyeret, stb.

Persze a búza minősége nem mostanában romlott el, hanem az 50-es, 60-as évektől fokozatosan, amikor a jobb minőséget feláldozták a nagyobb termésű fajtákért cserébe.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.25. 11:42:53

Nem az ország alkalmatlan hanem a vezetése az elmúlt 22 évben....

dr. Bubó 2012.06.25. 11:53:29

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: 22 év ?

1012 év... de minimum 1947 től... sőt... na inkább 1012

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.25. 11:56:53

A kenyerekben azért is van adalék,mert így gyorsabban meg kel.
A búza meg a betegségek miatt is romlik.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.25. 11:57:47

@dr. Bubó: Pedig akkor milyen jó ötletnek tűnt,hogy ide jöttünk...:))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.25. 11:58:46

@dr. Bubó: Azért ennyi,mert akkor kezdődött az igazi lopás.
És ezeket még meg lehetne fogni,dehát....:((

dr. Bubó 2012.06.25. 11:59:47

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: azzal semmi gond...

a kárpát medence nem rossz adottságú...
bár kicsit délfelé még mehetttek volna...

itt az emberanyaggal van a gond... bárhol lennénk ugyanez lenne... nem a hej a gond...

vagy szerinted itt napszúrást kapott a sok po:cs magyar?

"genetikusan" na jo nem, de KULTURÁLISAN paraszt a magyar...

hagyja átb@szni magát dakotákkall... lehet cigánykodni...

dr. Bubó 2012.06.25. 12:00:31

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: meg lehet fogni... lámpavas... de minimum egy lusztrációs törvény kéne

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.25. 12:21:37

@dr. Bubó: Meghát útban voltunk a különböző hódítóknak...

Pan Modry 2012.06.25. 13:41:18

@Acmee:

Nalad a pont, a minimalis idle time ezeknel a gepeknel kulcsfontossagu a nyeresegesseghez.

Pan Modry 2012.06.25. 13:47:54

@SvenH.:

Ez igy nem igaz, a magyar mg. azert nem versenykepes mert a parasztok es a feldolgozok balfaszok a kulfoldi versenytarsakhoz kepest.

A mezogazdasaghoz is profi menedzsmentszemlelet kell, nem az hogy elultetem oszt majd kino....

A felvasarlok se tudnak leszoritani annyira az arakat ha a paraszt az arutozsden ertekesitene elore a termest.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.25. 13:50:56

@Acmee:Igen ehhez kéne összefogás meg anyagiak.Egyik sincs.
@ccactus: Mivel ők juttattak ide minket....
@dr. Bubó: Az kéne...!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.25. 14:10:56

@online távmunkás: nem tudom, az üzemek mit használnak; az éttermemben aránylag olcsó magyar lisztből remek kenyeret sütöttünk, adalékok nélkül.
Persze, van ennél jobb kenyér, elsősorban luxuséttermekben, és lehet kapni is pár helyen 6-700 forintos 30-40 dekás bucit vagy bagettet, ami talán szintén jobb... :)

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 14:18:06

@online távmunkás: Nos, úgy látom, hogy agráriumból, malom és sütőiparból egyeseknek még művelődni kell. A hozzászólók többsége még életében nem látott mezőgazdasági üzemet, s a kukoricaszemet a búzaszemtől azért tudja megkülönböztetni, mert pattogatni való és csemege kukorica van a TESCO-ban is.
Ami a konkrét utalásaidat illeti a kukoricára vonatkozóan: A magyar kukorica jobb, mint amit a tengerentúlról olcsón idehoznak, s ugyanez igaz a búzára is.
A jó kenyér alapja a jó liszt, s amelyik pékség ezt tudja, annak jó a kenyere is, s elkel, ha drágább is, mint az adalékkal megtömött TESCO-s vacak.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 14:20:29

@Pan Modry: Szövetkezés nélkül ez nem megy, mármint az, hogy a termelő közvetlenül a tőzsdén lépjen fel, márpedig a dicsőséges kormányzatok egyáltalán nem támogatják a szövetkezést. A nadrágszíjparcellás gazda pedig soha nem lesz egyenlő partnere sem felvásárlónak, sem malomiparnak.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 14:26:31

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Tudod, annak a gazdának, aki harmadszorra is a saját termésből hagy vetőmagot és azt veti el, nyilvánosan kellene a pucér farára huszönötöt verni piaci napon, ahogy a régi jó korokban volt ez szokásban. A búzát, egyéb gabonát elég sok betegség fenyegeti, de akinek nincs pénze jó vetőmagra, műtrágyára, növényvédő szerre, annak bizony silány lesz a termése. Az ilyennek talán nem is kellene gazdálkodni. Szántóföldi termesztésből egy család akkor tudna megélni, ha legalább negyven hektár területe lenne, ahol takarmányt is termelne a saját állatainak. Gépekre és pénzre is szükség van. Az a gazdaság a jó, ahol a tőke harmada földben, harmada a raktárakban, harmada készpénzben a gazda zsebében van. Mikrogazdaságnak egyedül a kertészetben van perspektívája.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 14:28:36

@online távmunkás: Azt vélem, semmit nem tudsz a Magyarországon termesztett és nemesített búzafajtákról. Hülyeséget minek firkálsz? Mi vagy te? Narancsék propaganda minisztere?

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 14:31:00

@kela-bá: Ismered azt a közmondást, hogy "Bolond lyukból bolond szél fúj!"? :D

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 14:41:25

@Kandabula: A szétverés nem Torgyán műve volt. Ők csak folytatták, amit Antall kormánya elkezdett és a többi is folytatott. Torgyán mindössze elherdált pár száz milliárdot a csókosainak, mert ki is érthetne jobban a magyar mezőgazdasághoz, mint egy kiöregedett, töppedt agyú belvárosi ügyvéd, a Tucsek vérbíró volt fogalmazója? Mellesleg, a mai fülkeforradalmi kormány miniszterelnöke, a derék és gerinces Orbán nevezte ki Torgyánt, lévén, hogy azért lett anno miniszterelnök, mert Torgyán és idióta kisgizdái szükségesek voltak hozzá.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 14:45:10

@SvenH.: "ősmagyar szittya kukoricat" - beszarás! Mit szólnak ehhez Amerika őslakói, akiktől a burgonyát, dohányt, paradicsomot, paprikát, kukoricát behozták Európába Kolumbusz után?

kela-bá 2012.06.25. 14:50:44

@Pepibubó: Kösz a reagálását. Én kizárólag a "Magyarország alkalmatlan a mezőgazdaságára ?" témára fókuszáltam.( Ön vitte félre a témát. Hogy szét lőtték Budapestet, meg egyéb embertelenséget műveltek. Igen, de tették ezt a mostani szövetségeseink bele egyezésével,nem igaz ?) További szép napot !

kela-bá 2012.06.25. 14:52:34

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Kösz a reagálását. Szépek az órái. További szép napot !

Pan Modry 2012.06.25. 15:01:29

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

De hiszen eppen ezert kell kozvetlen a tozsden ertekesiteni, mert egy transzparens piacon nincsen erofolenye a nagynak a kicsivel szemben. Nem latszik az hogy ki van a bid es offer mogott.
Raadasul ha valaki tozsden adja el, akkor az arak alapjan el tudja donteni hogy erdemes-e az adott dologgal foglalkoznia a sajat koltsegszerkezete alapjan.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 15:14:47

@kela-bá: Szívesen :) Vannak szebbek és drágábbak is. :)

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 15:22:26

@Pan Modry: A tőzsdén nem lehet csak úgy eladni, főleg nem mázsánként, hacsak nem aranyról van szó. :) Kistermelőnek esélye sincs tőzsdézni, s a tőzsdéhez másfajta ész is kell. Bármilyen tőzsdei üzletkötés nem csekély kockázattal jár, amiket illik felmérni és számításba venni. A tőzsde ma ott van jelen a kistermelők a felvásárlók viszonyában, hogy a gabonát illetően az átvételi árat a tőzsdén adott napra kialakult árhoz rögzítik. A szerződést általában akkor kötik, amikor a gabona még nem került a földbe. Ennek eredményeképpen a termelő általában ráfizet. Annak jó a piaci pozíciója, aki képes a terményeit szakszerűen tárolni és alkalmas pillanatban eladni. Az állam itt sem szerepel valami fényesen, mert lehet ugyan az államnak is felajánlani a termést, de ő nem fizet érte tőzsdei árat, hanem jóval kevesebbet. Ragozhatnánk, de minek?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.25. 15:39:12

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: A liszt egyre rosszabb minőségére minden pék hosszú évtizedek óta panaszkodik és a Magyar Pékszövetség szerint is szükségessé vált adalékanyagokkal feljavítani a lisztet. A liszt nálatok miből készül? Mifelénk magyar gabonából...

Egyébként Narancsék pont az propagálják, hogy milyen jó a magyar mezőgazdaság, pedig szerintem valójában olyan állapotban van, amire nem kéne büszkének lennünk.

Pan Modry 2012.06.25. 15:45:33

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

Viszont ennek a hianya nem a kulfold hibaja, ugyanis ennek meg lehetne a hatteret teremteni.

Annyi hogy a tozsdeknek be kellene vezetni physical futures termekeket es egy allami ceg eleinte market maker lehetne hogy biztositsa a likviditast.

Az allami raktari helyeket pedig ahhoz hasonloan lehetne ertekesiteni ugyancsak a tozsden ahogy peldaul Ny-Europaban a gaztarozasi kapacitasokat ertekesitik, szerintem...

Pan Modry 2012.06.25. 15:47:54

@online távmunkás:

a magyar mezogazdasag annyira van jo allapotban mondjuk a danhoz kepest, amennyire jo auto volt 85-ben az oltcit egy akkori Mercedeshez kepest.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 15:58:17

@online távmunkás: A liszt minőségét a búza minősége és az őrlés határozza meg. Mind a szemes búzára, mind a lisztre szigorú szabványok vonatkoznak. A hazai szabványokat hozzá igazították a nyugat - európai szabványokhoz, így belekerült az étkezési búza kategóriába a gyengébb minőségú búza is. A kész lisztet ugyancsak minősítik, többek között használatos a terülékenység és a sütőérték fogalma, ami egy péknek igen fontos mutató. Jó ha tudod, hogy a kiváló beltartalmú pld. 36% nedves sikértartalmú lisztből nem lehet jó kenyeret sütni, mert lapos lepény lesz belőle. Formakenyérnek jó, de azt nem igazán szeretik itthon.
Amire a pékszövetség panaszkodik, az látszatprobléma. A liszt minőségét az un. javító búzák lisztjével lehet a kivánt értékre beállítani, de ugye az ilyen búzaliszt többe van, mint a műnyag adalék, így inkább süt a pék műanyagos kenyeret, mert a haszon neki is fontos.
Az egész egy hatalmas anomália, amiből jócskán kiveszi a részét az adórendszer. Utóbbiba ne menjünk bele, mert más téma.
Igen fontos tudnod, hogy a nagyon jó beltartalmú búza termesztése nem gazdaságos, mert többe van az un. eurobúzánál, s a piac nem ismeri el árban, nem fizet érte többet, mert ott az eurobúza, abból is lehet őrölni és sütni.
A magyar mezőgazdaság romokban van, úgyhogy a jaffa propaganda merő hazugság. A helyzet az, hogy jók az adottságok, de éghajlati viszonyok miatt a termésátlagok jelentősen elmaradnak a csapadékosabb nyugat - európai átlagtól. Minőséget igenis képes a hazai mezőgazdaság előállítani, de ennek csak akkor van értelme, ha ezt meg is fizetik, márpedig most nem fizetik meg se belföldön, sem külföldön, mert éljen az olcsó és kommersz élelmiszer! Pfúj EU! Adalék: Francia vendégeim kétpofára zabálják a magyar almát, szántóföldi paradicsomot, tejes kukoricát nyersen. Odahaza ilyen jó, ízletes nem akad nekik. Úgy gondolom, a kormány felelőssége és feladata lenne a jó minőségű magyar termékek propagálása, reklámozása, de valahogy ez se megy nekik.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 16:06:06

@Pan Modry: Van hazánkban felelős és tőkeerős cég, amelyiknek a feladata az állami tartalékok feltöltése és alkalmas pillanatban a készletek piacra bocsátásával éppen a piac egyféle szabályozása. Ennek a vállalatnak bőven van tárolókapacitása és még bérel is hozzá. Rajta kivül más állami cég is van hasonló, de nem azonos profillal, úgyhogy a háttér meglenne, csak az akarat hiányzik és még egy valami, az egységes minőségű és nagymennyiségű termény, amit kisgazdaság soha nem lesz képes előállítani. Gabonát is csak monokultúrában, óriási, egybefüggő területeken lehet jól termelni. Mit is keresne egy kisparcellában egy 12 m széles vágóasztallal rendelkező kanadai búzakombánj?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.25. 16:07:43

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: van egy szűk réteg (budai-belpesti sznobok/ínyencek), akik megvásárolják és keresik a nagy hozzáadott értékű/kézműves termékeket, de ezekből sajnos nem tud megélni túl sok termelő. Sokkal többen vannak, akik megengedhetnék maguknak az ilyen termékek fogyasztását, de sajnos a böhöm terepjáróikkal és vuittontáskáikkal az Osánba járnak bevásárolni...

rámenős 2012.06.25. 17:10:10

Böngészgettem. Mennyi tudós van itt, de még mindig nem jöttem rá a cikkben felvetett kérdésre.
Mindenesetre ha egy ország nem termeli meg azt amit megtermelhetne, különösen élelmiszerben, akkor az semmi jónak nem néz elébe. És itt nem az a kérdés, hogy hogyan és milyen áron. Ez a politikusok dolga. Árfolyam, piacok, adórendszer, támogatások, korrupció, stb.
Ezért kellene a megmaradt kevéske állami földeken lehetőséget adni annak aki hajlandó megművelni, mert már az sincs aki dolgozni szeretne.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.25. 17:40:21

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Úgy látom te is egyetértesz abban, hogy a jelenleg Magyarországon termesztett búza és az abból készült liszt minősége nem jobb a nyugatinál, hiszen leromlott a nyugati fajták és minőségi paraméterek átvételével.

Azzal teljesen tisztában vagyok, hogy a kiváló beltartalmú A lisztet nem lehet sütésre használni, legfeljebb a B liszteket javítani vele, ahogy a C liszt pedig maximum kekszek sütésére alkalmas. Az a probléma, hogy gyakorlatilag minden liszthez kell adalékanyag/javítóliszt, de a hagyományos bánkúti fajtáknál ilyen beavatkozásra még nem volt szükség.

A francia ismerősökről meg csak annyit, hogy nekem a zöldségtermelésről pont fordított a tapasztalatom. Franciaországban bárhol (piac, sarki kisbolt, Auchan, stb.) szebb és finomabb zöldséget lehet venni, mint a pesti csúcspiacok legdrágább kereskedőinél.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 17:49:19

@Hepci: Nem gondolom, hogy a világ a budaspesti sznobokól áll, s azt sem, hogy éppen ez a mihaszna réteg mentené meg a magyar mezőgazdaságot.

Pan Modry 2012.06.25. 17:50:35

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:
A gepekre visszaterve, szerintem aki nem oriasbirtokot visz teljesen felesleges sajat mezogazdasagi gepekre koltenie, a celszeru az lenne hogy az erre szakosodott cegektol berelnek a gepet, lehetoleg gepkezeleovel amikor szukseges, es a geporak utan fizetnenek. Igy lehetne a gepkihasznalast is maximalizalni ezaltal drasztikusan csokkenne az egy termenyegysegre eso koltseg.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 18:04:46

@online távmunkás: Nem teljesen értünk egyet. Nyugati búzafajtát tudtommal senki nem termel, mert a mi éghajlatunkra a sztyeppi búzák valók. A termés hektáronkénti átlaga elmarad pld. a francia átlagtól, de minőségben jobb. Utóbbi nem vonatkozik a filléres gondokkal küszködő, a vetőmagot nemesítőtől beszerezni képtelen gazdaságokra! Az un. eurobúza akkor lesz a sztyeppi fajtából, ha nem kapja meg a szükséges tápanyagot, vagy nem takarítják be időben. A búza egészen a felhasználásig változtatja a minőségét, s ez javulhat, vagy romolhat is. Inkább azt mondanám, hogy a malmok nem állítanak elő az euro szabványnál jobb lisztet, mert a sütőipar azt is átveszi, s így az olcsó takarmánybúza és javítóbúza keverékéből még éppen szabványos lisztet őrölhetnek. Tudod, a haszon mindenek előtt! A Bánkúti búza kora lejárt. Kicsi a hozama, magas a szára, könnyen megdől, nem alkalmas a gépi betakarításra. Génbankokban még van, őrzik, mint nemesítő anyagot. Azt hiszem, a Bánkúti búza nem is termelhető.
Nem tudom a franciaországi tapasztalatodat kontrázni, mert ott még nem jártam. Oda még nem futotta, s ha mennék is, más érdekelne. Azért kérlek, hidd el, amit írtam. Abban is bizonyos vagyok, hogy az ide írogatók még nem ettek szántóföldi paradicsomot, mert akkor tudnák, hogy miért paradicsom a neve! :)
A sütőiparban nem vagyok annyira otthon, de azt tudom, hogy egy kg kenyérhez 80 - 90 dkg lisztet használnak fel, a többi víz só és adalék. A sütőipar pedig évtizedek óta nem a hagyományos technológiával készíti a kenyeret és a többi pékárút, de erre is van jó ellenpélda. Ismerek sütőipari céget, aki felvásárolja a gabonákat, saját malmában őrli a lisztet és az év minden napján megyényi területen a saját járataival teríti a különféle kenyereket, cipókat, nagymama lángosát és egyéb pékárút. Egy morzsa sem szokott maradni belőle másnapra a boltokban. Ha adnál címet, küldenék neked a búzacipójukból. Ugyanúgy ehető marad egy hétig, mint a nagymami kézzel dagasztott kenyere. :)

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 18:11:50

@Pan Modry: Van igazságod, nem is kicsi, de nem teljes. A korszerű, nagy teljesítményű gépeket nem lehet pár hektáros földekre küldözgetni! A nekik szükséges táblaméret 100 ha körül kezdődik. A gazdaságos gépbérléshez az is szükséges lenne, hogy a kisebb gazdaságok egyeztessenek, hogy melyik földrészletre mit vessenek. Ez biztosan nem fog menni, mert mindenki megy a saját hülye kobakja után, köszönhetően a rossz agrárpiaci rendtartásnak. Nézd meg a statisztikákat! Amikor valami termény jól fizet, következő évben mindenki azt akar termelni, aztán pislog, mint miskolci kocsonyában a béka, hogy nem kell a termény, mert hegyekben áll mindenütt.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 18:16:29

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: PS: Volna követendő példa. A nagy privatizáció és kártalanítás - intézményesített szabadrablás - időszakában megánkjézbe került az erdők nagy része, amiket megfelelő szabályozás híján az új "gazdák" - akasztófára való gazfickók - azonnal tarra vágtak. Az állam kapcsolt és kötelező erdőbirtokos társulatokat írt elő, központi erdészeti tervezést és mindent, ami vele jár, nehogy a maradék is ebek harmincadjára jusson. Lehetne pld, törvényben szabályozni, hogy akiknek nincsen egybefüggő 100 ha szántójuk, kötelesek legyenek társulni, ha nem is szövetkezetként. Az okosok biztosan kitalálnák a módját. :)

Pan Modry 2012.06.25. 18:27:06

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:
Viszont eppen erre lehetne megoldas ha az arutozsdere termekenkent be lenne vezetve a physical futures, ugyanis igy ha sokan egy termeket akarnanak eloallitani akkor a kinalati tobblet miatt esne az ara, igy mindenki latna hogy nem erdemes egy ido utan a kinalati oldalt novelni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.25. 18:34:12

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: nem szabad őket lebecsülni, akik belőlük élnek, azért nem kevesen vannak.
A felső párszázezer tagjai sokkal nagyobb belső piacot is jelenthetnének a magas minőségű termékek előállítóinak, mindössze az kellene hozzá, hogy kellőképp sznobok legyenek, vagyis ha netán nem is tudják megkülönböztetni a kiválót az átlagostól, legalább olvassanak róla valamit... :)

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 18:36:32

@Pan Modry: Bocs, de úgy tudom, hogy a kulcstermékekre, tej, hús, gabona, stb, régóta működik a PhF rendszer. Azt is megalapozottan vélem, hogy kistermelő ezen a piacon, vagy ebben a formában nem tud kereskedni a korábban résztezetett okok miatt. A tőzsde nem jótékonysági intézmény, hanem szigorú piac, a nagytőke területe.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 18:43:44

@Hepci: Nos, azt hiszem, a gazdaság nem így működik. Az adórendszer miatt mindenki csak annyival járul hozzá a közteherviseléshez, amennyi az általa elfogyasztott árúk és szolgáltatások adótartalma. Elhiszem, hogy a mihaszna budapesti sznobok kihalását egy kereskedőréteg megsínylené, de több is veszett Mohácsnál, sem a sznobokért, sem a kiszolgálóikért nem kár. Van még rajtuk kivül jócskán here, de azokért sem kár. Úgy emlékszem, hogy a régi, híres, gazdag nemesi és kereskedő családok nem keveset áldoztak a vagyonukból a honvédelemért és a közjóért. Iskolákat alapítottak, könyveket adtak ki, támogatták a szegényeket, s amikor kellett, olykor a vérüket is hullatták. :) Mikor mondhatsz ilyesmit a mai újgazdagokról? Mikor mondhatsz ilyesmit a Balaton jegére Hummerrel felhajtókról? Sorolhatnám, de minek, unnád te is, más is, én is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.25. 18:54:06

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: kis félrehallás van az értelmezésben... sznob alatt nem a kopasz-kigyúrt maffiózót értem az obligát luxuskurvával a Bömbi X6-ban...
A legjobb éttermeket, igényes kistermelőket eltartó (vagy inkább túlésüket segítő) "gasztrosznob" réteg tagjai többnyire nem kőgazdagok és nagyon is szükség van rájuk, különben az említettek bezárhatnák a boltot, azért meg kár lenne.
A kitörési lehetőség itt az igényes kertészeti termékekben van leginkább, nagyüzemi búza- és kukoricatermesztésben nem egyhamar fogjuk lepipálni Ámerikát.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 19:10:38

@Hepci: Nem barátom, nincs félrehallás, csak kipótoltam a mihaszna, kőgazdag réteg létszámát. :) A sznob a számomra azt jelenti, ami megtalálható az értelmező szótárban, neked nyilvánvalóan mást, de értjük egymást. :)
A futurisztikusan fejlett mezőgazdasági termelés elemei nálunk is megtalálhatóak, csak fizetni kell pld. a műholdas szolgáltatásokért. A modern kombánj pld. folyamatosan méri a betakarított szemtermést és az adatokat felküldi műholdra. A gazda így csaknem minden négyzetméter földjéről tudja, hogy mire képes. Amikor eljön a tápanyagpótlás ideje, a műholdas adatok alapján vezéreli a műtrágyaszórót, s ahová több kell, oda többet, ahol kevesebb is elég, oda kevesebbet szór. Akkora földterületek, mint az USA-ban itt sosem lesznek, s akkora termésátlag sem, de minőségben lehet náluk jobbat. Az USA mezőgazdasága sem paradicsom, hiszen a monokultúrás termelők tucatjai kerülnek minden szezonban koldusbotra, mert viszi mindenüket a végrehajtó. Tudod, a szabad verseny, mindenki a saját hülye feje után...., náluk is.

Pan Modry 2012.06.25. 19:28:19

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:
A tozsde valoban nem jotekonysagi intezmeny, de trader szemmel felelotlenseg barmit is termelni ha nem hedzseled magad. Ha te ultetsz valamit es varsz a felvasarlora az olyan mintha fedezetlen long poziciot hagysz a spotra, az egyik legkockazatosabb pozicio, persze hogy pofara esik egy rakas gazda evrol evre.

TARTYOM 2012.06.25. 19:32:59

@Környezettudatos: Te buta vagy avgy kurva buta vagy?

Kérlek válassz

Pan Modry 2012.06.25. 19:36:34

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:
Azert ne keverd a gazdag bunozoket azokkal akik legalisan tettek szert nemi vagyonra.

En peldaul minden egyes jovedelmem utan rendesen fizettem az adot, ha az ujgazdagokat kritizalod akkor minimum illik hozzatenni hogy bunozo ujgazdag. Hidd el, az en fajtam is utalja es megveti a bunozoket, megha ugyanabba a draga etterembe vagyunk is, mi az ilyenekre csak lesajnaloan nezunk, peldaul keves szanalmasabb dolog van annal mint amikor valaki az asztalra teszi a bmw kulcsot.

TARTYOM 2012.06.25. 19:40:53

@Pan Modry: Erre van egy tuti módszer.

Te kirakod az asztalra az Infinity kulcsát :)

Pan Modry 2012.06.25. 19:48:16

@TARTYOM:
Hehe :)))) ez jo volt, de egyebkent semmit nem illik az asztalra kirakni, de tudom hogy ezt tudod :)))

TARTYOM 2012.06.25. 20:28:52

@Pan Modry: pedig Japánban szívesen kitenném a farkam az asztalra, mondjuk nem fogyasztás céljából :D

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 20:33:21

@Pan Modry: A termelőnek az a nagy kockázata, hogy az üzletet akkor köti, amikor a mag még nincs a földben. A mazőgazdaság nem fedett csarnokban dolgozó nagyipar. Továbbra is úgy gondolom, hogy kicsiknek nincs helye a tőzsdén, s azoknak sem, akik nem értenek hozzá. Nem a tőzsde a gyógyír a mezőgazdaság bajaira.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 20:36:56

@Pan Modry: Nem, nem keverem, ne aggódj. :) Egészen más a jómódú polgár, akinek még ízlése és modora is van, mint a sznobok, akikről Hepci írt. :)

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 20:38:58

@TARTYOM: Pedig savanyyú pofát vágnál hozzá, ha a séf mondjuk susit aprítana belőle. :D Eszkimóéknál ne próbálkozz ilyen trükkel. :D

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.25. 21:05:25

@rámenős: Szóval böngészgettél? Nem jöttél rá a cikkben felvetett kérdésre? Akkor te sem vagy tudós, csak egy azok közül, akik azt hiszik, hogy a hús a TESCO hűtőpultjában nő, csak úgy magától! Valamennyire is szakember itt csak kettő szólalt meg rajtam kivül, de egyik sem te vagy. Amit összehordtál, annak se füle, se farka, afféle városi duma.

SvenH. (törölt) 2012.06.25. 21:29:24

@Karipapa01: te tenyleg egy idiota fasz vagy, negligalj legyszi nincsen az ilyen tajparaszt faszokra idom...

SvenH. (törölt) 2012.06.25. 21:45:31

@Pan Modry: a cukoripart egyertelmuen a termelok gyalultak le, a rovidtavu haszon remenyeben, meg mert buzat es kukoricat lehet kombajnnal csapatni oszt jon a hektaronkenti 100e -s tamogatas igy elegge jol megel a lusta parasztja
a cukorrepas tudomasom szerint melos munka lett volna

es ki veszitett ezzel? hat az a reteg akit a foldmuvelok terrorizalnak es zsarolnak hogy egyen magyar termeket, en ennek is magyar cukrot, de engem szemely szerint elarultak

ez egy analogia volt a husipar osszeomlasanak a magyarazatara, egyszeruen tul lusta a magyar paraszt... inkabb a legkondis kombajnt szereti mint a melot kint a foldeken, annak ellenere hogy csak 10-20 hektarja van...
a fillerbaszo idiota budapest kornyeki parasztokrol nem is beszelve akik csaladi gazdasagkent tudatosan termelnek egy kis parlagfuvet mert a kapat kezbe venni vagy egy fukaszaval vegigmenni az budos neki...
undorito egyszeruen...

rámenős 2012.06.26. 03:48:18

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Kedves professzor. Tényleg nem vagyok tudós. Főleg nem az itt elhangzó marhaságokból, de a lényegre senki sem kíváncsi.
Neked is elsiklott az eszedben, a beírásom lényege. " Ha egy ország...."
Sebaj, írogassatok csak tovább. Ez olyan jó időtöltés és úgyse változik semmi.
Azért nem nyitok egy blogot, hogy nagyapáim földjeinek és sorsának bemutatásával jellemezzem az ország és a mezőgazdaság sorsát. Pedig nagyon tanulságos, de professzori címet nem kapnék érte.

rámenős 2012.06.26. 03:56:01

@SvenH.: Nem csak a cukoripart, hanem a tejipart, a marhákat, sertéseket, búzát, bort, békességet is a lusta parasztok tették tönkre.
Igaz, mintha lett volna egy apróság közben, hogy az átvételi ár nem fedezte volna a ráfordításokat. Sőt, uram bocsá, még pénzt is kaptak a kivágásért, stb.
Sőt, ronda városi paraszt létemre, meggondolom, hogy lemenjek a telekre parlagfüvet nyírni a mai üzemanyagárak miatt. Pfuj.

rámenős 2012.06.26. 04:13:02

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Egyébként bocsánat a piszkálódásért, de sok mindent lehetne tenni. Ebben tökéletesen igazad van. Csak az a kérdés, hogy nagyjaink akarják-e? Véleményem szerint még a "maradékon" is veszekednek, nemhogy a boldogulásunkat akarják.

rámenős 2012.06.26. 05:50:37

Legvégül had legyen itt egy tudatlan javaslat.
Nem kellene mást tenni, mint békén hagyni az embereket /APEH, NAV, Köjál, stb / had dolgozzanak.
Ha mindenki kihasználná a lehetőségeit, / kert, telek, föld / kilábalhatnánk. Nem kell ehhez tőzsde, meg egyéb nagy dolgok. Most nem erről van szó. Először forrást kell teremteni. Gondoljátok el, hogy mit jelentene a saját szükségletre való termelés? Egyelőre csak ennyi.
Alaposan megcsappanna a multik kivándorolt nyeresége. Én pl a mézbogyótól a téli almáig már nem veszek gyümölcsöt, tojást. Legfeljebb 1-2 kg érdekességet. Az is minimális. Nem számolom a ráfordított költséget és főleg a munkabért. Nem érdekes, mert pénzt takarítok meg abból a kevésből amit kapok.
A paraszti gazdaságok is erről szóltak. Megtermelték a létfenntartáshoz szükséges dolgokat. Adót is fizettek. Nem szorultak segélyre. Ha ügyesek voltak, még gyarapodtak is.
Igaz, nem voltak versenyképesek a több ezer holdas farmokkal. Meg nem is tőzsdéztek.
Régimódi? Lehet, de nincs más kitörési pont. Kereskedésből és ügyeskedésből nem lehet kenyeret sütni. Igaz ma megélni fényesen lehet, de ez már más tészta.

Környezettudatos 2012.06.26. 06:36:54

@TARTYOM: Válaszottam. Én az első, te a második.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.26. 06:45:42

@rámenős:
"Gondoljátok el, hogy mit jelentene a saját szükségletre való termelés?"
Hatalmas pocsékolást. Sokan csinálnák alacsony hatásfokkal azt, amit tudnának kevesen csinálni magas hatásfokkal.

"Nem számolom a ráfordított költséget és főleg a munkabért."
Ha számolnád nem biztos, hogy boldog lennél.

"A paraszti gazdaságok is erről szóltak. Megtermelték a létfenntartáshoz szükséges dolgokat. Adót is fizettek. Nem szorultak segélyre."
Ha ügyesek voltak, akár tíz évente is vehettek maguknak egy új csizmát.
Bocs, de ez nem kitörési pont, hanem egy utópia. Ez a módszer olyan alacsony életszínvonalat eredményez, amit a mai ember nem tud elfogadni.

Pan Modry 2012.06.26. 06:52:40

@SvenH.:

10-20 hektarral is lehet gepeket hasznalni ha az hatekonyabb, viszont ehhez nem kell hogy minden 20 hektaros gazdanak sajat gepparkja legyen, mert igy ha a termek araba belekalkulalja a gepek amortizaciojat + karbantartast, valoban nem versenykepes azokkal akik olyan uzleti modellt hasznalnak hogy mondjuk 50db 20 holdas gazdasagot szolgal ki ugyanaz a geppark, igy a gepekre forditott amortizacio is 50 fele oszlik.

Pan Modry 2012.06.26. 06:57:55

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

Az meg mindig sokkal kisebb kockazat ha ugy kotsz uzletet hogy semmi nincs a foldedben, mintsem hogy ugy tervezed meg az eves budgeted hogy fogalmas nincs hogy mennyi lesz a spot ar amikor epp aratsz/szuretelsz stb...

Ha en paraszt lennek, akkor kiszamolnam hogy melyik termeket milyen koltseggel tudok megtermelni atlag idojarasi korulmenyek kozott, utana megneznem a physical futures arakat es ahol a legnagyobb a hasznom azt termelnem le, megkotnem az uzletet az atlagos hozamra, utana pedig hedzselnem magam egy call opcioval az adott termekre - amennyiben kevesebb jonne ossze, sot ha a put opcio ara olcso akkor a lehetseges tobblettermelesemet is hedszelnem.

Vu, de ja vu 2012.06.26. 08:45:41

@nadiposzata: Lehet, hogy elkéstem már és senki nem olvassa, de nekem most van lehetőségem...

"Nem értem a logikát a felsorolásban. "

Az a logika a felsorolásban, hogy nincs benne logika, ergo: objektív módon nem lehet meghatározni, hogy mit kell természetesnek tekinteni és mit nem.

A valaki által belinkelt jogszabály is tkp egy felsorolás, vagyis természetes és nem természetes között a határvonal elmosódik... vö: tanyasi, kukoricán nevelt csirke vs. +90 % fehérje tartalmú táppal 3 hét alatt feldurrantott jérce.

dbeata 2012.06.26. 09:53:15

Ez is egy érthetetlen anomália a mezőgazdaságban.

Azt én is látom, hogy sertésfeldolgozós ismerősöm köszöni szépen, jól van, miközben a gazdák sírnak.
Ők pedig kizárólag magyar sertést vásárolnak.

Karipapa01 2012.06.26. 11:20:34

@SvenH.: " te tenyleg egy idiota fasz vagy, negligalj legyszi nincsen az ilyen tajparaszt faszokra idom..."

Negligálok, mivel vitaképtelen vagy, aki képtelen beismerni saját (egyébként nem rosszindulatú) tévedését és a végső érve a szidalmazás. Szar lehet neked! Remélem nem dühöngsz!

SvenH. (törölt) 2012.06.26. 11:27:40

@rámenős: mivel latom hogy tudashianyban szenvedsz...
a telken levo parlagfuert jo alaposan megbasznak... de ha 100szor annyi parlagfuvet termelsz gazdalkodokent, akkor azt hiszem 5% feluletatlag alatt azt mondjak, hogy az jarulekos veszteseg...

SvenH. (törölt) 2012.06.26. 11:32:03

@Karipapa01: te barom szoval meg mindig azon rugozol hogy nem tudtam hogy a kukorica az amerikai eredetu
es en ilyen fasszal leallok vitazni meg beszelni

NEM bazdmeg en olyan hulye vagyok hogy azt nem tudom, ok jobb igy neked?
az eredeti hozzaszolasnak a komplexitasahoz meg nem tudsz hozzaszagolni sem, te leragadsz a 3 szavas szovegertesnel, ha neked ez igy megfelel, akkor kotekedj massal aki szeret sajtreszelovel rejszolni, mert a veled valo kommunikacio azon a szinten van...

Karipapa01 2012.06.26. 11:58:10

@SvenH.: Kedves @SvenH !
Te leírtál egy (elnézést) baromságot: "ősmagyar szittya kukorica". Te írtad, nem én. Visszaírtam, hogy ilyen nincs és kész. A kommented többi részével (amire célzol) nem kívántam vitatkozni, mivel azzal hellyel - közzel egyetértek. Amivel nem értek egyet és ez a szittya kukoricával kapcsolatos: a túllihegés. Enélkül is elfogadható egy vélemény, nem kell itt ősmagyarozni. Különben pedig szitkozódással, trágárkodással szerintem nem lehet senkit meggyőzni, esetleg az elesettebb embereket megfélemlíteni, de én nem az vagyok. A szövegértéssel kapcsolatosan pedig kár cirkuszolni, te leírtad három szóban, én pedig megértettem és válaszoltam. Ennyi!

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.26. 13:21:24

@rámenős: Jó, rendben, nyilván nem értettem világosan, hogy mit akartál mondani. Ami tanulságos, azt publikálni kell, mert a fiókodban/fejedben mások nem veszik hasznát. A professzori címet magamnak adományoztam, mert amelyik országban Schmitt doktor és köztársasági elnök lehetett, ott nekem is kijár a professzori cím. :D

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.26. 13:23:59

@rámenős: Ebben egyezik a véleményünk. Én is úgy gondolom, hogy a köz ügye a vezérürük számára mindössze másodlagos, sokszor elhanyagolható probléma a saját zsebek megtömésének súlyos gondja mellett. Sajnos, ez nem csak a vezérürük hibája, hanem a néhány millió, szavazójoggal rendelkező birkáé.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.26. 13:41:38

@Pan Modry: Én úgy gondolom és azt tapasztalom, hogy mindazok, akik képesek ezer tonna nagyságrendben termelni, azokat nem szükséges kiokosítani arról, hogy miképpen tehetnek szert haszonra a terményeikből akár tőzsdén, akár azon kivül. A tőzsde egyébként jó árszabályozó, de ismételten hangsúlyozom, hogy nem akármelyik parasztnak való. Tudás kell hozzá és persze tőzsdei mennyiségű árú. Az pedig, hogy mindig azt termeld, aminek a legnagyobb lesz a várható haszna, nem járható út. Megbocsáss, de ez csak afféle földet sosem látott városi földműves véleménye, aki nem hallott még a vetésforgóról és el sem tudja képzelni, hogy működik egy mezőgazdasági nagyüzem. A napraforgó pld. igen jól fizet, de tudod-e, hogy mennyi a vetésforgója? Hidd el, a mazőgazdaság sokkal összetettebb, mint elsőre a városi gondolja.

rámenős 2012.06.26. 14:18:21

@Lord_Valdez: Na, elveszett a válaszom, pedig olyan jól megírtam.
Nem értünk egyet.
Az általad emlegetett alacsony hatásfokú munkával akkor lenne igazad ha nem lenne 600 ezer -vagy még több- segélyezett.
Nem beszélve a "munka világába való visszavezetésről", százmilliárdokban mérhető forrásfelszabadítást jelentene, plusz egy kis magántőke bevonást is.
Nagyapám csak akkor vett új csizmát ha tönkrement a régi. Akkor az lett az ünneplő. Tisztességesen megéltek és nem szorultak alamizsnára.
Természetesen biztosítani lehetne, hogy társuljanak, szövetkezzenek, fejlődjenek az általad emlegetett nagy hatékonyságú fejlődés felé. Ez viszont a politika dolga. Sajnos még nem ez az aktuális probléma, hanem az ,hogy nincs termelés. Még rossz hatékonyságú sem.

rámenős 2012.06.26. 14:25:27

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Szavaid meghallgattatnak.
Remélem válaszaim kicsit oszlatták a ködöt. Sajnos az értekezések ideje rövid.
/ Még utóbb írok egy dolgozatot a Badacsonyi borvidékről./ Több közöm lenne hozzá, mint egyeseknek. Arról a régióról beszéltem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.26. 16:01:49

@rámenős:
Ez az, ami wishful thinking, mert
1. nincs ennyi föld
2. a munkanélküliség nem csak vidéken létezik
3. az alacsony hatásfokú munka negatív profitot termel, azaz többe kerül még a segélyezésnél is (egyedüli értelme a nevelés)
4. nem költ százmilliárdokat rá az állam
5. lévén veszteséges, nem fektet bele a magántőke

De ő gyalog, max. lovon járt, nem volt TV-je és elfogadhatónak tartotta, ha 10 gyerekből 3 meghal. Ezt ma már senki nem fogadja el.

rámenős 2012.06.26. 16:32:01

@Lord_Valdez: Bocsáss meg, de te valami más világban élsz, vagy valami idegen nyelven írtam?
Az varázsszavakat nem értem.
1. Bőven volt és van föld. Valamikor földosztás is volt, ha nem hiányoztál az óráról. Nem szeretném ha új Dózsa féle kavarodás útján menne végbe az elosztás. A mostani aki kapja marja nem vezet sehova.
2. A városi is megtalálhatná a számítását.
3. A negatív profit csak a közgazdaságtanban létezik és én nem "profitról" beszélek hanem termékről.
4. Akkor miből és miért fizeti a segélyeket?
5.Nem a nagybetűs magántőkéről beszélek, hanem arról, hogy ha valaki látja értelmét a munkájának, akkor fektet bele. Facsemetét, vetőmagot, szerszámokat vesz. Tyúkot, birkát, tehenet, disznót.
Igenis fektet bele a levegőbe az állam is. Vagy nem hallottál az olyan hangzatos programról, ahol csirkét, malacot, libát osztottak?
Igazad van. Nem volt TV-je. Gondolom ma lenne. Sőt sparheltje sem volt, hanem csak kemence. Szekérrel járt, mint mindenki a faluban. Na, majdnem mindenki.
A ház vályog és nádfedél. Dögölt, sározott agyag padló.
Szóval szegények voltak, de nem a kevés segély miatt. Nem a gyerekek, hanem a nagymamám halt bele az utolsó szülésbe.
Egyszóval ugyanazon a színvonalon éltek, mint ma kb 3-4 millió ember, vagy inkább az ország fele ma. Ezért értelmetlen a viszonyításod.
Tanácsom: Tarts 5-6 tyúkot. Meglátod hogyan működik a mezőgazdaság. Veszed a takarmányt, megfolytja a görény, elhullik, szépen tojnak, stb. Nyereség? Még a legalacsonyabb órabér sem jön ki, viszont rájöhetsz, hogy milyen takarékosan éltek őseink. Semmi nem ment kárba, nem úgy mint most.

Vu, de ja vu 2012.06.26. 16:52:00

Nem tudom, hogy mennyire árt az ország népszerűségének, ha a mezőgazdaság hírnevét a "szittya" Fleischmann Rudolfra próbáljuk építeni (wiki javasolt), vagy az átkosban "népszerűtlen" Bábolnai Gazdaságra...

Mi is lett pl. ezzel a két "unikummal"???

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.26. 17:50:28

@rámenős: Örülök annak, hogy felismered az írástudó felelősségét. Nem lehet hallgatni amikor hazánk sorsáról van szó!
Valószínűleg több közöd van a Badacsonyi borvidékhez, mint egy pedagógusnak, aki szerintem csak a boltokban látott szőlőt, kapa sosem volt a kezében, s permetező a hátán. Vélem, nem másolnál, hanem írnál, ahogy illik, saját kúfőből. :)

Amit korábban írtál az élelmiszertermelésről, nos, Magyarország a saját szükségletei háromszorosát is képes lenne megtermelni mindenféle élelmiszerből. Tulajdonképpen külföldi élemiszert csak a változatosság kedvéért, illetve azokat, amelyek itt nem teremnek, de megszoktuk már - azokat lehetne/kellene behozni. Kérdéses azonban, hogy a politika miképpen tudná ezt megvalósítani és különösen az, hogy miképpen tudná ezt elfogadtatni a többi országgal - EU kvóták -, s ki vásárolná fel a termény/termék fölösleget? Azt hiszem, utóbbi lenne a kemény dió, mert éhező országok bőven vannak, de fizetni nem bizonyos, hogy tudnak.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.26. 17:53:15

@Vu, de ja vu: Költői a kérdésed, nemde? Fleischmann Rudolf sikeres növénynemesítő volt a maga korában, Bábolna pedig a jaffás csókosoké lett más nagygazdaságokkal együtt az első jaffa-kormány csúfos bukása előtti pillanatokban. Tudtommal Bábolna mintagazdaság volt a szocializmus idején.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.26. 18:12:28

@rámenős:
Szerintem te élhetsz másik világban.
1. Nincs 600 ezer emberre elegendő felosztandó föld. Ha voltál történelem órán, akkor tudhatnád, hogy az ország népessége és területe is megváltozott.
Egy-két hektárt kár kiosztani.
2. Nem ért hozzá.
3. Ha valamit meg lehet venni készen 500-ért, de te megtermeled 600-ért, csak azért, hogy termeljél. Az pocsékolás. Hobbinak esetleg jó, de azt a 100-t felhasználhattad volna értelmesebben is.
Ha utána meg csak 400-ért tudnád eladni, akkor meg pláne.

Egyébiránt erre még Orbán is rájött (pedig igen rezisztens a valóságra). Rájött, hogy ezt tudják a parasztok és nem termelnek.
4. Pénzbeli szociális juttatások 60 milliárd
Rehabilitációs járadék 25,6 milliárd
Álláskeresési támogatások 135 milliárd
és kb. ennyi
5. De osztottak. És az esetek többségében egy éven belül el is adták őket. Miért? Mert nem érte meg...

Ma még a kimondottan szegény emberek is jobban élnek. Szarul, de még mindig jobban, mint 100 éve.

Gyűjtögess az erdőben és még inkább rájössz, hogy milyen takarékosak voltak. De ennek semmi értelme. A cél az, hogy a szűkös erőforrásokat minél hatékonyabban használjuk fel és nem az, hogy minél jobban nyomorogjunk.

Vu, de ja vu 2012.06.26. 18:53:38

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: A kérdés valóban költői, a Fleischmann-alapította intézet pedig nem csak a "maga idején", de az utolsó tsz-ek szétveréséig tartotta magát...

Most a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolához tartozik, előtte a Gödöllői Agrár-tudományegyetem Kísérleti Intézete volt...

Állítólag hamarosan újabb előrelépés történik, a helyi általános iskola gyakorló kertészete lesz... :-(((

(Ez utóbbi csak flash, de akár még igazzá is válhat)

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.06.26. 19:28:15

@Vu, de ja vu: Sejtettem a költészetet a kérdésedben, ami tartalmazta a választ is, ahogyan a dióbelet burkolja a héja.
A magam részéről hazaárulással egyenértékűnek tartom, amennyiben a hazai növények és állatok genetikai anyagát, a növény és állatnemesítő intézeteket a hozzá nem értők ebek harmincadjára juttatnák a politika kénye - kedve szerint! Jelenleg többek között pld. a génmódosított, engedély nélkül vetett fajták miatt kipattant botrány alapján úgy ítélem meg, hogy éppen folyamatban van a hazaárulás ezen a területen is. Bízom azonban abban, hogy egyszer mindenki felelni fog a tetteiért, különösen azok, akik megfelelő szakértelem nélkül nyomogatnak szavazógombokat, vagy pártkatonaként ész nélkül megcselekszik, amit a politikai vezetés jónak lát. Az agráriumot is úgy vezetik, hogy éppen azoknak nincs beleszólása, akik értenének is hozzá. Volt szerencsém vetőmagra fajtaengedélyt szerezni, s ennek kapcsán anno jártam az FM-ben. Akkor még voltak ott olyanok is, akik nem a pártpolitikából tanulták a mezőgazdálkodást. Ma nem tudom, hogy vannak-e még, de valószínúleg Hanyatt Hajnalkákkal töltötték fel a helyeket. Mégis jobb Hajnalkán, mint a hozzáértő beosztottak morgolódását hallgatni.

Vu, de ja vu 2012.06.26. 19:58:31

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Hát... tkp. a rendszerváltás óta történt vagy kettőnél több olyan dolog, ami miatt az akkor hatályos alkotmány és büntető törvények alapján simám vádat kellett volna emelni állam- és/vagy emberiség-ellenes bűncselekmények miatt:-(((

"Hazaárulás

144. § (1)324 Az a magyar állampolgár, aki abból a célból, hogy Magyarország függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntettet követ el..."

"Hűtlenség

145. §327 Az a magyar állampolgár, aki állami szolgálatával vagy hivatalos megbízatásával visszaélve külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, és ezzel Magyarország függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét veszélyezteti, bűntettet követ el..."

Emlékeim szerint korábban a szöveg tartalmazott valami utalást arra is, hogy ezen bűncselekmények valósítja meg, aki gazdaságilag kiszolgáltatottá teszi az országot...

Nincs Jogtáram, de ha tényleg benne volt, érdekelne, hogy ki és mikor tüntette el (ja, meg hogy miért)...

rámenős 2012.06.26. 21:15:34

@Lord_Valdez: Bocsi, de azt hiszem, hogy te is a Bogáncs féle közgázon tanulhattál.Képtelen volt felfogni, hogy a kamatot nem lehet megenni, csak azt amit a feleségem süt.
Egyébként volt rá példa a történelemben, hogy nem a szuperhatékony termelés hozta fel az országot a semmiből. Természetesen az is kell, de ha nincs, akkor hiába kellene.
Ott tévedsz, hogy te a semmiből várod, a termelés megreformálását. Közben meg nincs termelés. Egyszerű. Menj ki a piacra és vedd meg amit termelsz. Jól fogsz lakni vele? Jobban nem tudom itt elmagyarázni a véleményed fonákságát.
Ráadásul a pénzbeli példád is sántít, mert az ár egy mesterséges dolog. Lásd árfolyam. Kíváncsi lennék egy lakatlan szigeten milyen árfolyamra spekulálnál.Nekiállnál gyűjtögetni. Ettél te már vargányát?
Ha így folytatjuk, elérjük a szuperhatékony cserekereskedelmi kőkorszakot.

rámenős 2012.06.26. 21:30:30

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Kőszi a választ a Lordnak, de ő nem hiszi, hogy el tudnánk látni magunkat.
Próbáltam megvilágítani a munka értelmét, de közgazdasági fogalmakkal dobálózik, amikor a fenekünk is kilóg a gatyából.
Kíváncsi lennék, hogy értené-e a nagyapám mondását. A szőlő a pipafüstöt szereti. Komoly fejtörést okozott ezzel.
Kiegészíthetném azzal, hogy az emberi lét meg a munkát szereti. A spekuláció csak napjainkban divat.
Sajnos nem vagyok derűlátó. Ha a Lordnak nem tudom elmagyarázni a munka értelmét, akkor mit várjak a politikusainktól? Főleg ha körülnézek a hegyen. Gyermekkoromban mindenhol szőlő volt. Most meg elfoglalta az erdő.

rámenős 2012.06.26. 21:32:45

@rámenős: Ja és azt is tarra vágták.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.27. 01:13:07

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör: nem csak hanyatt van, hanem pl. Szopovics Hajnalka is (az agrárminisztériomban).
Én még ismerek ott pár embert, akik láttak növényt közelről, de lassan nyugdíjba mennek... aki túlélte Torgyán doktort és Szabadit, majd az őket követő szoci f****ket, szívós, mint a zuzmó...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.27. 07:00:54

@rámenős:
Az érvelésed fonáksága, hogy nem egy lakatlan szigeten vagyunk.
Van választásod. Az elérhető leghatékonyabb módszert érdemes választanod. Semmi értelme kapával művelni, ha elérhető az eke is. A lakatlan szigeten lehet, hogy rákényszerülsz, hogy kapával művelj. De ha itt csinálod, akkor az mazochizmus.

Nem arról van szó, hogy nem tudjuk ellátni magunkat, hanem hogy úgy látjuk el magunkat, hogy közben rosszul járunk.
A munka értelme ugyanis nem a munka maga,hanem az eredmény. Ha csak azért dolgozol, hogy elfáradj, akkor oké, használj kapát, sőt kösd hátra az egyik kezed, mert úgy még fárasztóbb. Lehet ezt csinálni, de ebből nem lesz felemelkedés.
Ha viszont nem elfáradni akarsz, hanem aratni akkor használj traktort.
Igen, igaz, hogy így 10 ember termel 100-t és nem 100 50-t.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.27. 13:59:25

@Lord_Valdez: valami hasonló logikán alapul az ejroamerikai "termeljünk mindent Kínában óccón, mer' az nekünk jó lesz!" mozgalom is.
Meg kellene érteni, ha Hansi (Jenő) nem hajlandó megfizetni Horst (Józsi) munkájának értékét, elébb-utóbb mindketten éhen halnak, hiszen nem élhet meg minden ejrópaji és ámerikaji pógár portfóliómenedzselésből, hálózatépítésből, valamint a kínai szarok kereskedelméből.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.27. 15:10:36

@Hepci:
Ez a komparatív előnyök elmélete. 200 éve ismert.

Ha viszont Horst narancsot termel Hamburg környékén, akkor Hans drágán vesz ócska narancsot és nem lesz pénze, hogy megvegye Kurt termékét.
Horst jól jár vele, de Hans és Kurt rosszul.
Összességében mindenki jobban jár, ha Horst inkább almát termel és a narancstermelést meghagyja a déli országoknak.

Egyébként pedig de igen élhet. Vannak is olyan országok, amik gyakorlatilag így élnek.

Az vicces, hogy tiltakozol a hatékonyság optimalizálás ellen, de ösztönösen te is csinálod (,mint mindenki más is). Te magad is érzed, hogy azt kell termelni, amit megfizetnek és azt veszed meg, amelyik olcsóbb.

rámenős 2012.06.28. 04:36:54

@Lord_Valdez: Érvelésed briliáns. Még el is lehetne fogadni, ha ez lenne a probléma lényege.
Másképp közelítem meg a dolgot:
A külföldiek kezében 1 millió hektár van. Kb mondjuk 100 ezer ember akarna / feltételes mód / újra dolgozni. Ez fejenként 5-ször nagyobb terület, mint amin a nagyapám tartotta el a családját kezdetleges eszközökkel. / Hatékonyság /
Uram bocsá, piaci alapon kapnának hitelt egy kis állami támogatással, hogy ne tehénnel szántsanak.
Normális környezetben szövetkezhetnének jellegzetes termőterületeken. / Vecsési káposzta. /
Mondjuk Ader elnök által népszerűsített falumodellt komolyan vennék nem csak piár szinten.
A kb 600 ezer segélyes a kocsma helyett a földeken támasztaná a kapát.
HA így sem érted a mezőgazdaság problémáját, hanem ragaszkodsz a sefteléshez, akkor csináld amíg lehet, de itt ne adj tanácsokat, mert két különböző dologról beszélünk.

rámenős 2012.06.28. 04:45:22

@Lord_Valdez: Bocsi, de ezt ne feszegesd.
Ezt az emberek úgy hívják, hogy globalista kizsákmányolás a gyengébb népek kárára.
Ennek célja a minél nagyobb profit realizálása.
A kapitalizmus kezdetén csak a saját dolgozóikkal bántak így. /J. London, Vaspata./ Azután a gyarmatokkal, most meg világszinten az országokkal.
Szerinted ez a helyes út?
Inkább nézd a TV-t. Miért berzenkednek a nyugati fiatalok amikor 3 Fontot kapnak egy napra a kávéültetvényen?

rámenős 2012.06.28. 04:55:38

@Lord_Valdez: Mielőtt koptatnád a billentyűt, arra válaszolj, hogy megértetted-e nagyapám mondását? Valamint, hogy mit jellemeztem a tarra vágott erdővel?
Ezek után beszélhetünk a hatékonyság ELMÉLETEDRŐL. Addig felesleges.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.28. 09:42:31

@rámenős:
Nem, nem értem. Illetve többféleképp is tudom érteni. Szerintem arra akarsz kilyukadni, hogy a gondoskodást.

1. hivatalosan az a föld nincs külföldiek kezében
2. az a föld másé, tehát nem szétosztható
vagy, ha igen (ld. kommunizmus), akkor ezzel az erővel a pénzét is szétoszthatod és máris nincs gond...

Az, hogy a nagyapád meg tudott élni (szegényen ugyan) nem jelenti azt, hogy az követendő. A nagyapádnak nem volt választása. Nekünk van és ha ilyenkor nem a hatékonyabb megoldást választjuk az hülyeség.

Ha az a 600 ezer segélyes a földeken támasztja a kapát, az nem mezőgazdaság, hanem bohóckodás. Ezzel senki nem jár jól. Sem az ország, sem a segélyezett.
Ha ezt nem érted meg, akkor...

1. a globalista szó nem létezik
2. a kizsákmányolás marhaság. A kereskedelem önkéntes tevékenység és azért csinálja az ember, mert jól jár vele.
3. mindennek a célja a profit maximalizálása, bár a profit nem mindig pénzbeli

És igen, ez a helyes út. Nem bonyolult dolog felfogni, hogy Afrikában drága az alma, de olcsó az ananász. Nálunk drága az ananász és olcsó az alma. Mindketten jól járunk, ha elcseréljük. És az se rakétatudomány, hogy azt kell csinálni, amiben jó vagy és amire kereslet van.
Ez nem elmélet (pláne nem az enyém), ezt szinte mindenki tudja, és tudatosan, vagy ösztönösen gyakorolja.

rámenős 2012.07.02. 11:45:49

@Lord_Valdez: Egy kis HATÉKONYSÁGI szünet után még egyszer nekifutok a témának. Ha még lesznek kibeszélnivalóid, priviben szívesen állok rendelkezésedre.
Ahogy próbáltam érzékeltetni veled, két különböző dologról beszélünk. Te az amerikai stílusú gazdálkodás mellett kardoskodsz. Az az álmod, hogy ezt mindenhol meg lehet és kell valósítani. / Minél hatékonyabb /nagyobb / formátumban./
Nem rossz ez. Ennek együtt kell léteznie a nagyapám termelési formájával. Természetesen mai színvonalon. Most nem piszkállak a pipafüsttel, meg a gazda szeme hizlalja a jószágot című népi bölcsességekkel. Azt magad is beláthatod, hogy azt a minőséget, változatosságot soha nem lehet elérni nagygazdaságokban.
Az már más kérdés, hogy a gazdasági, politikai környezet mekkora teret enged a kisparaszti gazdaságok érvényesülésének.
Érvelésed szó szerint megegyezik egy kedves barátom Marxista egyetemen tanultjaival. Azzal sikerült " jobb " belátásra bírnom, sohasem almát cserélünk ananászra. Nehezen , de megértette. Főleg amikor a ronda kapitalista kizsámányolással érveltem.
A hivatalosról, meg a máséról nem érdemes szót vesztegetni. Ha mai mérvadó politikusaink nem látják ennek veszélyét és hagyják az eredeti tőkefelhalmozást / már pedig hagyták / akkor megint ismételni fogja magát a történelem Dózsával.
A kizsákmányolás marhaságát ugye nem a létezésére értetted.
Lásd a mai állapotokat. Annyit keresünk reálértéken mint 1979-ben. Hatékony fejlődés ugye? A többiről ne is beszéljünk. Csak az olló nyílt szét. Nem hiszen, hogy ez a helyes út. Kevesek boldogulása, többiek nyomora.
süti beállítások módosítása