Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Tényleg létezik egy harmadik pólus?

2012. augusztus 11. - Nívó blog

Érdeklődéssel olvastuk az elmúlt hetekben a Milla blogon Csigó Péter új pólus kialakulásáról szóló posztjait. Bár a hozzászólásokban sokan megjegyezték, hogy kicsit erőltetett és „túlelemzett” az elmélet, a Nívó blog szerzői is találtak benne számtalan kisebb hangulati elemet, ami a korrektség/elfogulatlanság határait súrolja, de azért a saját szemszögéből nézve alapvetően mégiscsak viszonylag meggyőző és kellően alátámasztott írások ezek.

Azok számára akik nem olvasták a Milla blogon Csigó Péter bejegyzéseit leírom, röviden arról szól az elemzés, hogy az elmúlt két évben alapvetően átrendeződött Magyarország politikai hangulata és a pártok népszerűsége. A hagyományos nagy pártok elvesztették erejüket, az Mszp már 2010-re, a Fideszt pedig a 2010 óta tartó kormányzása során elhagyta korábbi szavazóinak fele, mégpedig az európai gondolkodású fele, így a maradék tábor már gyakorlatilag egy halmazként kezelhető a Jobbikkal. A felduzzadó elégedetlen tömegekből pedig alapvetően baloldalon alakulóban van egy harmadik erő, ahogy Csigó Péter nevezi: harmadik pólus, amelyek alapvetően az LMP, a Milla és a 4K! körül szerveződnek és európai, liberális és zöld eszméket vallanak.

A történet álomszerű, az EURÓPAI, a ZÖLD és a LIBERÁLIS olyan hívószavak, amelyek megvalósulása tényleg ideális és kívánatos lenne. Mégis miért álomszerű? Mert gazdasági válság idején pont ezek a szempontok szoktak háttérbe szorulni. Ez nem a véletlen műve, egész egyszerűen válság idején spórolni kell, aminek elsők között szokott a környezetvédelem áldozatul esni. Válság idején a legtöbb közgazdasági iskola szerint erősebb állami szerepvállalásra van szükség a gödörből való kikerüléshez, ami a liberalizmust szorítja visszább. Valamint válság idején hajlamosabbak az államok a közös európai eszme helyett inkább a rövid távon eredményeket hozó protekcionista intézkedéseknek teret adni. Tehát ha pusztán elméleti alapon gondolkodunk kicsit, arra kell jutnunk, hogy eléggé valószínűtlen, hogy pont ilyen válságos körülmények között alakul ki nálunk az európai-liberális-zöld eszmerendszer széleskörű tömegbázisa.

Mindezeken túl sajnos a számok, a közvéleménykutatási eredmények sem ezt mutatják. Miközben a Milla blog alapvető politikai átrendeződésről, a pártnélküliek soha nem látott tömegéről beszél, a valóság egyáltalán nem ilyen drámai. A 2006 és 2010 közötti pártpreferencia változások nagyságrendjét meg sem közelíti a 2010 és 2012 közötti változás. A párt nélküliek száma ugyan tényleg magas most, de a növekedés szintén nem drámai mértékű. A Milla blog és Csigó Péter dolgozatát egy kis saját véleménnyel fűszerezett elemzéssel szeretnénk cáfolni.

Elemzésünkben 2006-ig nyúlunk vissza. Az első ábrán azt láthatjuk, hogy az országgyűlési választásokon milyen változások történtek 2006 és 2010 között a pártpreferenciákban. (Adatok forrása: Országos Választási Bizottság [OVB]) Aztán ennek ismeretében elemezzük a 2010 óta eltelt pártpreferencia változásokat, ugyanis a Nívó blog szerint inkább egy gyenge visszarendeződés tapasztalható jelenleg a 2006-os állapotok irányába, semmint egy új pólus kialakulása.

part2010_2006.JPG

Az látszik, hogy 2006 és 2010 között tényleg alapvető változások történtek: Az Mszp támogatottsága 16%-kal (százalékponttal) csökkent, a Fideszé 7%-kal nőtt. Közben pedig létrejött két új párt, a Jobbik és az LMP. Felhívjuk még a figyelmet a táblázat legalsó sorára, ami a nem szavazókat, illetve az egyéb kis pártokat támogatókat összesíti. (Saját feltételezésünk szerint az történt, hogy az Mszp-től távozó 16%-ból 7% a Fideszhez, 9% pedig a Jobbikhoz pártolt. A megsemmisülő Szdsz szavazói pedig jórészt az LMP-hez vándoroltak. Ezt erősíti, hogy mind az Szdsz, mind az LMP budapesti bázisú. Összességében tehát a szavazókorúak 21%-a, a ténylegesen szavazóknak pedig kb. 33%-a váltott pártpreferenciát.) Mint látható nem csak ma, hanem 2006-ban és 2010-ben is a párt nélküli nem szavazó tábor volt relatíve a legnagyobb. Pedig aki nem szavaz, vagy törpe pártra szavaz, annak a szavazata elveszik. Aki nem szavaz, az gyakorlatilag elfogadja a többi szavazó véleményét, olyan, mintha a legerősebb pártra adna egy fél szavazatot! Ez választás-matematikai törvényszerűség. Részben ezért is történhetett, hogy 2006-ban az Mszp kormány 28%-os támogatottsággal további 4 évig folytathatta kormányzását, valamint hogy a Fidesz 2010-ben 34%-os támogatottsággal 2/3-ados többséget szerzett.

A második ábrán a 2010 és 2012 közötti változásokat láthatjuk. (Adatok forrása: 2010-ben az OVB, 2012-ben a négy nagy közvélemény kutató legfrissebb kutatási eredményeinek az átlaga.)

part2012_2010.JPG

Láthatjuk, hogy a változások nagyok, de messze nem olyan széleskörűek, mint az előző ciklusban. A kormánypárt támogatottsága 14%-kal csökkent, amiből 4% visszatért az Mszp-hez, 10% pedig nem választott új pártot magának. A két új párt, a Jobbik és az LMP támogatottsága gyakorlatilag változatlan, korábbi szavazóik kitartanak, de új támogatókat nem sikerült szerezniük az elmúlt két évben. A szavazókorúak 14%-a változtatott véleményt, valamennyien Fidesz szavazók. Saját feltételezésünk szerint a Fidesz 14%-os veszteségéből 7% volt az, akik 2006 és 2010 között az Mszp-től csatlakoztak a Fideszhez, ebből 4% már visszatért az Mszp-hez, 3% pedig a pártnélküliek közé lépett, de valószínűleg előbb utóbb ők is az Mszp-hez térnek vissza ha nem javul a helyzet. A másik 7% veszteség viszont már a Fidesz törzsszavazói közül került ki, ők is a bizonytalanok közé kerültek át. E 7%-nyi szavazóréteg preferenciáinak további alakulása a legnagyobb kérdés szerintünk, ők dönthetik el a következő választást. Miután Fidesz törzsközönségről van szó, nehezen tudjuk elképzelni, hogy az Mszp-hez csapódjanak.

Marad tehát két út, vagy egy jó kampánnyal és némi kormányzati eredménnyel, sikerekkel – ami nagyon ránk férne már - sikerül visszacsábítania őket a Fidesznek, ez esetben garantált a Fidesz 2014-es győzelme. Vagy pedig csatlakoznak az új baloldali LMP-4K!-Milla pólushoz. Azonban az a tény, hogy az LMP támogatottsága nem nőtt a választások óta, kétségessé teszi, hogy valóban ők lennének a kialakuló új pólus alapja, van-e átjárhatóság a Fidesz táborból az új pólus irányába. Láthatóan ugyanis egyelőre a kiábrándult Fidesz-szavazók közül senki, de senki nem csatlakozott hozzájuk.

Ugyanez a helyzet a Jobbikkal is. Szerencsére úgy tűnik, hogy a Fidesz táborban lévők többségétől távol áll a radikális szélsőjobbos politizálás, bármennyire is szeretné a két pártot és tábort összemosni Csigó Péter és a Milla. A Fidesz táborból nincs átjárás a Jobbik irányába. Jelenlegi szavazói is többségében a szocialistákból kiábrándult szavazókból kerül ki. Ez egyértelműen látszik az első táblázatból.

A képlet innentől nagyon egyszerű a Fidesz számára, ha a 2014-es választásokig tekintünk előre. Ha érzékelhető gazdasági sikerek jönnek a választásokig akkor a Fidesz visszacsábíthatja korábbi törzsszavazóit és nyerni fog, vagy pedig nem lesz sikeres a gazdaság, és akkor nem térnek vissza ezek a szavazók, sőt további lemorzsolódás várható egyszersmind kétségessé téve (teljesen jogosan), hogy a Fidesz folytathatja-e a kormányzást, vagy sem. Aki tehát ősbalos és mindenáron kormányváltást szeretne annak véleményünk szerint bizony a gazdaság további stagnálásában, visszaesésében kell reménykednie (amolyan hazaáruló módon :)), más esély a kormányváltásra a Nívó blog szerint nincs. Ugyanígy kis esélyét látjuk egy új pólus kialakulásának. A Fidesz eddigi veszteségeiből eddig csak az Mszp tudott profitálni, az LMP nem.

Mai szavazásaink:

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr24706619

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.15. 10:33:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 13:59:18

:0

2010-ben a Fideszre szavaztam, és ma is rájuk szavaznék
32%

hol vannak a felsőbbrendű értelmiségi/ateista/liberális index olvasók???
mi ez a nácizmus???

am Dopeman-t a Milla vezetőjét, miért nem tettétek a listába?

Imadom a trapistát 2012.08.11. 14:03:39

@wmiki:

Wmiki pozitívan meglepődött! Mik vannak?!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 14:04:32

na, most kerülhetett ki címlapra, mert már csak 30%

jönnek az elvtársak, jönnek...

dézsàvü 2012.08.11. 14:07:55

Egyetértek a blog megállapításával, "esély a kormányváltásra... nincs".

Squid 2012.08.11. 14:15:26

"Ha érzékelhető gazdasági sikerek jönnek a választásokig akkor a Fidesz visszacsábíthatja korábbi törzsszavazóit és nyerni fog"

Igen ez tuti!

Lehet, hogy némi homokszem kerül azért majd a gépezetbe, ha a zembereknek eszébe jut a mnyp einstand, a huszonötféle új adó az eszetlen úthenger a törvénykezésben,a munkavállalói jogok masszív csonkítása, SchmittPaja, a munkahelyek elvesztése, a "nemhárítjáktovább az új adókat", a félázsiai népség stb stb..

A Fidesz legnagyobb hibája az, hogy nem érti miért vesztett az MSZP.. Ez fogja őket is tönkretenni, fel kéne fogni, hogy ELÉG a kamu rablópolitikusokból..

Imadom a trapistát 2012.08.11. 14:16:46

@wmiki: Tényleg csökken, már csak 27%. Viszont így is toronymagasan vezet. A második LMP-nek csak feleannyi szavazata van.. :LOL

Squid 2012.08.11. 14:20:24

@wmiki: "hol vannak a felsőbbrendű értelmiségi/ateista/liberális index olvasók???
mi ez a nácizmus???

Mi a bajod az értelmiségiekkel, az ateistákkal és a liberálisokkal? Kicsit kilóg a lóláb Mikikém, menj kezeltesd a komplexusaidat, jobb lesz mindenkinek hidd el!

2012.08.11. 14:20:37

Szeretne akár 30.000 Ft értékű nyereményhez hozzájutni egy 15 perces kérdőív kitöltésével? Ha ön alkalmazott, nincs más dolga, mint az alábbi kérdőívet kitölteni: docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFdnRDhmX1g2Tmk4VWJDN0RQbWktNmc6MQ

Imadom a trapistát 2012.08.11. 14:21:15

@Squid:

"Lehet, hogy némi homokszem kerül azért majd a gépezetbe, ha a zembereknek eszébe jut a..."

Ezt hogy érted?

Imadom a trapistát 2012.08.11. 14:22:10

@InterAnswer:

És a témáról mi a véleményed, te spammer?!

Squid 2012.08.11. 14:24:52

@Imadom a trapistát: Mi nem érthető? Szerinted a szokásos, realitást még hírből sem ismerő Nivó bloggerek által hitt/várt gazdasági csoda (ami idén idáig full recesszió) feledtetni tudja majd, hogy 2010 óta mit és hogyan csinál a fidesz?

Csak a hithű zombik gondolják, hogy minden frankó és minőségi váltás volt a Fidesz a gyökér szocik után.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 14:25:53

@Imadom a trapistát: :x

de buta vagy, azt írta "lehet"

mint ahogy lehet, hogy az is, hogy felrobbant a nagy semmi, és abból kialakultak a komplex rendszerek, vagy az is lehet, hogy egy közös ősből alakultak ki a különböző fajok, így az is lehet, hogy bukik a fidesz

2014-ben a választások előtt megalakul a tökéletes emberekből álló MesePárt, akik csak jó döntéseket hoznak, és minden értelmiségi rájuk szavaz...
lehet... vagyis tény, minden felsőbbrendű index olvasó ebben hisz

Imadom a trapistát 2012.08.11. 14:26:33

@Squid:

Azt nem értem, hogy hogy értetted azt, hogy homok kerül a gépezetbe?

Imadom a trapistát 2012.08.11. 14:28:41

@Squid:

Tényleg úgy értetted, ahogy @wmiki: leírta?

Ki kell ábrándítsalak. Tökéletes emberek ebben az országban nincsenek. Legalábbis nem őrültek meg, hogy politikusnak álljanak, hogy azután itt a neten mindenféle elemek összevissza leszidják.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 14:34:41

:x

de az is lehet, hogy majd 2014-ben sok ember nem megy el szavazni, kevés lesz a részvétel
erre a fdesz úgy elszégyenli magát, hogy inkább lemond a kormányzásról, nem lesz aki vezeti az országot, és emiatt lesz nagy gazdasági növekedés, és jutunk el a kánaánba, és mindenki boldog lesz

ez sem valószínűtlenebb, mint az evolúció elmélet

2012.08.11. 14:37:31

Szeretne akár 30.000 Ft értékű nyereményhez hozzájutni egy 15 perces kérdőív kitöltésével? Ha ön alkalmazott, nincs más dolga, mint az alábbi kérdőívet kitölteni: docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFdnRDhmX1g2Tmk4VWJDN0RQbWktNmc6MQ

Imadom a trapistát 2012.08.11. 14:39:32

@InterAnswer:

Már megint? Vagy ez egy másik? Azért azt elmondhatnád, hogy kire szavaznál!

Squid 2012.08.11. 14:41:31

@Imadom a trapistát: "Ki kell ábrándítsalak. Tökéletes emberek ebben az országban nincsenek. Legalábbis nem őrültek meg, hogy politikusnak álljanak, hogy azután itt a neten mindenféle elemek összevissza leszidják."

Mindenféle elemek? Mekkora kissebségi komplexusod van már nem haragud? Elnézést, de szerintem te elfelejtetted, hogy a politikusok is mint minden közigazgatásban foglakoztatott ember KÖZSZOLGÁK! Felhívnám a figyelmedet arra az apró tényre, hogy ők azért kapnak pénzt az adófizetőktől hogy szolgálják a közt és annak érdekeit, nem istenek vagy érinthetetlen felsőbbrendű emberek akiket nem lehet számonkérni vagy horrible dictu kritizálni!

Imadom a trapistát 2012.08.11. 14:45:05

@Squid:

AHA! Leálltál vitatkozni az irónikusnak szánt ellenérvemmel.

Ezek szerint tényleg úgy képzeled az ország jövőjét, ahogy @wmiki: leírta rólad.

Squid 2012.08.11. 14:48:57

@Imadom a trapistát: "AHA! Leálltál vitatkozni az irónikusnak szánt ellenérvemmel.

Ezek szerint tényleg úgy képzeled az ország jövőjét, ahogy @wmiki: leírta rólad."

Azért megnézném, hogyan vezeted ezt le a szólásszabadságról és a politikusok kritizálhatóságáról írt hozzászólásomból!

Kérlek tedd meg ezt a szívességet nekem, és fejtsd ki!

Köszi!
u.i: wmiki-t hagyjuk könyörgöm, nézd meg a blogját...

Imadom a trapistát 2012.08.11. 14:53:06

@Squid:

Én tettem fel korábban a kérdést: "Azt nem értem, hogy hogy értetted azt, hogy homok kerül a gépezetbe?"

Egyezzünk meg! Úgy illik, hogy előbb te fejted ki az én kérdésemet, utána én is kifejtem szívesen a tiédet!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 15:03:46

@Squid: :0

miért? mi van wmiki blogjával?
a tudomány sosem téved, ezt minden értelmiségi tuggya!
hajrá Dopeman!

2012.08.11. 15:12:08

10 ezerrel nőtt a telefonszámlám, jövőre 20 ezerrel fog a telefonadó miatt
szerintetek hajrá fidesz ?

Imadom a trapistát 2012.08.11. 15:15:56

@h.kovacs:

Hány percet beszélsz te egy hónapban?

Bokortalan HajIéktalan 2012.08.11. 15:20:31

@h.kovacs: Nagyon helyes! Inkább az ilyen gazdagok fizessenek, mint te, szemben a vidéki tanárokkal meg ápolónőkkel! Te nem érzed úgy meg azt a 20ezret, mint egy minimálbéres a 2ezret.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.11. 15:25:16

Ez valami humor?

Miért kéne érzékelni?

Láttál te már olyan fideszbirkát, aki a saját szemének hitt viktor helyett?

viktor és a csürhéje aszongya, hogy javult a gazdaság, a fideszbirka meg örömkönnyeket bééééégetve vonul a fülkébe forradalmárkodni.

Aztán hazamegy, nézi az üres tányért, és szidja a komcsikat.

2012.08.11. 15:28:05

@Bokortalan HajIéktalan: az is igaz hogy az egykulcsossal meg jól jártam, akkor most mi van a gazdagok fizessenek dumával ?

lajafix 2012.08.11. 15:28:12

@Squid: "a zembereknek eszébe jut a mnyp einstand, a huszonötféle új adó az eszetlen úthenger a törvénykezésben,a munkavállalói jogok masszív csonkítása, SchmittPaja, a munkahelyek elvesztése, a "nemhárítjáktovább az új adókat", a félázsiai népség"
Az emberek emlékezete rövid és ezekből csak a schmittpaja szintű ügyekl érdeklik a többséget.

"A Fidesz legnagyobb hibája az, hogy nem érti miért vesztett az MSZP.. Ez fogja őket is tönkretenni, fel kéne fogni, hogy ELÉG a kamu rablópolitikusokból.. "
Az mszp nem ezért vesztett. Ha ebből elege lenne a népnek akkor nem ez a pol elit lenne már rég. 2006ban ez a nép még újra is választotta a maszopot, pedig akkor is "kamu rablópolitukosokból" állt. Az mszp azért vesztett, mert már nem tudta befogni transzferekkel a jónép többségének a száját. s a jónép nem megokosodott, hanem olyat emelt megint magasra, aki megint megígérte hogy lesz megint szájbetömés...

lajafix 2012.08.11. 15:29:36

@h.kovacs: attól hogy egykétkulcsost fizetsz, még nem vagy gazdag. Ua a gazdagság vagyoni állapotot jelent nem jövedelmit.

2012.08.11. 15:31:10

@lajafix: és ha nagy a telefonszámlám, akkor gazdag vagyok ?

Bokortalan HajIéktalan 2012.08.11. 15:35:01

@h.kovacs:

"az is igaz hogy az egykulcsossal meg jól jártam, akkor most mi van a gazdagok fizessenek dumával ?"

Látod, látod! Kétszer is gondold meg, kire szavazol!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.08.11. 15:40:18

@lajafix:

"a jónép nem megokosodott, hanem olyat emelt megint magasra, aki megint megígérte hogy lesz megint szájbetömés..."

Volt más választása a "jónépnek"?

Gera 2012.08.11. 15:41:39

Nem igazán értem, minek kellett az az elmés eszmefuttatás az írás végére. Akkor most aki az előző kormány alatt váltást akart, az is mind hazaáruló módon annak drukkolt, hogy legyen minél rosszabb, mert akkor biztos nyer a fidesz?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.08.11. 15:49:06

@Gera:

Az más helyzet volt.

Csak egy kis viccnek szántuk azt a hazaárulós félmondatot. De mivel ezek szerint félreérthető, odateszünk egy szmájlit. :)

nápolyi maszti 2012.08.11. 15:50:09

@Gera:
Tényleg fura kis lezárás. Az MSZP csak az ország további mélyrepülésével nyerhet, tehát aki az MSZP-nek drukkol, egyben az ország vesztét akarja, ergo hazaáruló. Ez valami vicc, vagy komolyan gondolta a poszt szerzője? De ha ilyen világos és megnyugtató a képlet -- mert hiszen Matolcsy is megmondta, dicsőséges idők következnek a magyar gazdaságra, felvirágzásunk elkerülhetetlen --, miért ez a szűnni nem akaró barkácsolás a választójoggal, legutóbb például a Sólyom László által egyértelműen alkotmányellenesnek minősített feliratkozással?

Nazarin 2012.08.11. 15:50:41

wmiki: te beteg vagy, kezeltesd magad. Mindenről az evolúciós elmélet jut eszedbe? Ez kényszerképzet vagy monománia, vagy valami hasonló.

nápolyi maszti 2012.08.11. 15:51:22

@ccactus:
Bocs, miközben pötyögtem, jött a korrekció. Szóval "vicc" volt. Hahaha.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 16:00:53

@Nazarin: wmiki csak polgárpukkaszt! Nem beteg.

énisfélek 2012.08.11. 16:03:22

Ha összeáll a Liberálisok Magyarországi Pártja (egyelőre "Lehetmás" álnéven)
és Párezer MSZP-s Szövetsége (egyelőre "Egymillióan" álnéven)
az nem Harmadik Pólus, hanem a régi jó MSZP-SZDSZ koalició (egyelőre szintén álnéven).
Nem jól látom?

renevol 2012.08.11. 16:18:39

"Azonban az a tény, hogy az LMP támogatottsága nem nőtt a választások óta, kétségessé teszi, hogy valóban ők lennének a kialakuló új pólus alapja, van-e átjárhatóság a Fidesz táborból az új pólus irányába. Láthatóan ugyanis egyelőre a kiábrándult Fidesz-szavazók közül senki, de senki nem csatlakozott hozzájuk."

Szerintem ez azért van így, mert a kiábrándult Fideszesek legjobban talán liberális demokratákként írhatók le, akiknek a Fidesz antidemokratikus és kommunista jellegéből lett elegük. Mivel az LMP nem egy liberális, hanem egy baloldali párttá vált, ezért a kiábrándult liberális fideszesek számára egyáltalán nem vonzóak.

Szerintem itt rontja el az LMP, de nagyon.

béla a görög (törölt) 2012.08.11. 16:23:40

@posztoló: Te vagy hazaáruló! :) /és én is mosolygok hozzá/

És mondcsak az államositás (MANYUP) beletartozik válság idején az konzervativ-kommunista (vagy ahogy definiáljátok magatokat) közgazdasági iskola lépései közé?
És hogy én is keltsek hangulatot ne csak te, ahogy hatalomra kerültetek úgy bukni is fogtok... Na akkor legyél majd optimista.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.08.11. 16:32:37

Azt nem veszi figyelembe a Fidesz (és az összes seggnyalója), hogy a bizonytalanok egy része a Fidesz ELLEN fog szavazni, és ha nem érkezik a "megváltó" ellenpárt, akkor ez megint az MSZP lesz (sajnos).
Mivel felmérik, hogy nekik van esélyük leváltani ezt a bagázst, igy a szavazat nem veszik kárba, és bármelyik másik pártnál jobbak az esélyek a váltásra.

Nem véletlenül próbálják meg előregisztrációval csökkenteni ezt a tömeget, egyszerűen félnek tőlük, és joggal.
Megsúgom: én is a Fidesz ellen fogok szavazni, aztán majd meglátjuk melyik lesz aki mellé behúzom az ikszet.

2012.08.11. 16:34:27

@Bokortalan HajIéktalan: hát a komcsi, népnyúzó fideszre biztos nem

béla a görög (törölt) 2012.08.11. 16:34:54

@Imadom a trapistát: láttam. ÉS???
az engem hol kell érdekeljen? Engem az érdekel ami itt van!

Lehet neked ez közgazdasági iskola mintapéldája nekem meg a pénzem volt. Majd ha tudod mi a különbség a kettő között van miről beszélni.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 16:36:04

@Kőmíves Kelemen: Hát igen, az idő megszépíti az Mszp-t! Kérdés, hogy előrébb, vagy hátrébb leszünk, ha a Fideszt az Mszp fogja váltani?

Squid 2012.08.11. 16:37:48

@Imadom a trapistát: "Miért vagy ideges?

A közgazdasági iskolákhoz:

http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/ongondoskodas/nyugdijugy_terjed_a_magyar_csodafegyver.171324.html"

Van különbség a járulékok ideiglenes átcsoportosítása, az átutalt százalékok csökkentése, és a "nyugdíjvédelem" címszó alatti magánvagyon államosítás és közönséges utcai zsarolás valamint megtévesztés közt!

Vagy esetleg tőled nem vettek el pénzt? Téged nem zsaroltak, hogy ha maradsz akkor nem kapsz állami nyugdíjat? Esetleg a "megmentett" pénzed egyéni számlán van állambácsinál?

Bokortalan HajIéktalan 2012.08.11. 16:38:00

@h.kovacs: "hát a komcsi, népnyúzó fideszre biztos nem"

Mondjuk igazad van! Azt is jól meg kell gondolni, hogy kire nem szavaz az ember!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.08.11. 16:38:59

@Imadom a trapistát:
Nem szépiti meg az MSZP-t, mert egy tolvaj, hazug banda.
Viszont a Fidesz emellé még gátlástalan, pökhendi, és semmiféle szakember véleményét nem hallgatják meg.

Mariann19 2012.08.11. 16:41:41

A Fidesz számára a 2014-es választásoknál a gazdasági helyzet akkori állapota lesz a meghatározó.Jelenleg úgy néz ki, hogy a választási igéretekhez és azok beteljesüléséhez nincs mozgástere a Fidesznek.Nagy kérdés, hogy 2013-ban IMF megállapodás híján, valamint Simor MNB vezér eltávolításával hozzá jut-e a devizatartalékokhoz, és egy részét igénybe is veszi helyzetének stabilizálására. Ugyanis 2013-ban a választási előkészületek is aktuálissá válnak.
A választási kampányban a Fidesz helyzeti előnyben van, mivel tőkeerős bármelyik rivális párttal szemben. Amennyiben a párttámogatás rendszerét is megváltoztatja, vagy megszünteti, szintén nyerő poziciót tud elfoglalni anyagi erőforrásainak birtokában.
Az LMP-re rárakódott néhány stigma: belvárosi fiúk, SZDSZ utódpártja, a liberális jelző sem nyerő manapság, ezért szavazóit a jövőben is az eddigi, főként liberális értelmiség fogja jelenteni.
Ami még érdekes lehet ebben a kérdésben, hogy a regisztráció bevezetésének következtében milyen lesz a résztvételi arány. Egyes jóslatok szerint akár 20-30%-ra is redukálódhat.Ezesetben nem is lesz szükség nagy kampány hadjáratra, ez a szavazó csoport szilárd pártpreferenciával járul az urnák elé, nincs szüksége külön agitációra.

renevol 2012.08.11. 16:41:57

"A történet álomszerű, az EURÓPAI, a ZÖLD és a LIBERÁLIS olyan hívószavak, amelyek megvalósulása tényleg ideális és kívánatos lenne. Mégis miért álomszerű? Mert gazdasági válság idején pont ezek a szempontok szoktak háttérbe szorulni." - majd leírod, hogy az államok általában hogy szoktak reagálni egy válságra.

Szerintem viszont az emberek nem az alapján választanak értékeket vagy pártokat maguknak, hogy az államok általában hogy szoktak reagálni egy válságra. 2010-ben sem egy válságkezelő párt nyert, hanem pusztán egy irdatlan nagy népszerűségvesztést elszenvedett kormánypárt cserélődött le egy, a helyzetet okosan kihasználó másikkal.

Szóval az elemzésnek ez a része szerintem nem helyes.

ob.szerver 2012.08.11. 16:47:44

"Ha érzékelhető gazdasági sikerek jönnek a választásokig akkor a Fidesz visszacsábíthatja korábbi törzsszavazóit és nyerni fog"

Nézzük csak. A tavalyi növekedés 1,7% volt, amiből a mezőgazdaság - hála a jó termésnek - 0,9% volt.
Az idei növekedés -1,5% körül lesz, de szerintem a katasztrófális mezőgazdasági év még nincs belekalkulálva.
A jövő évit a független gazdaságkutatók legoptimistább tagjai 0,6%-ra teszik.
Az orbánrezsim négyéves összteljesítménye 1,5% körül lesz.

Érzékelhető gazdasági sikerekre még csak esély sincs. Mivel előbb-utóbb kénytelenek lesznek megállapodni az IMF-fel, ezért választási évi költségvetésre sem.

Nem marad más hátra, mint fogadjuk el a fenti feltételezést, és vonjuk le belőle a megfelelő következtetést.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 16:50:06

@ob.szerver: "Az orbánrezsim négyéves összteljesítménye 1,5% körül lesz. Érzékelhető gazdasági sikerekre még csak esély sincs."

A választók szerintem nem az átlag alapján fognak dönteni, hanem az aktuális helyzet alapján.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.08.11. 16:55:40

@renevol:

"Szerintem viszont az emberek nem az alapján választanak értékeket vagy pártokat maguknak, hogy az államok általában hogy szoktak reagálni egy válságra."

Az aktuális hazai és világgazdasági helyzet tematizálja a közbeszédet és ezáltal a közvéleményt. Kampányok indulnak a bűnbakként felismert, vagy láttatni kívánt dolgok ellen, vagy éppen azzal indokolják a környezetvédelmi kiadások csökkentését, hogy ebben a válságban nincs rá pénz, de majd utána...

Szóval közvetlen összefüggés csakugyan nincs, de közvetett könnyen előfordulhat. Ezért is fogalmaz a poszt feltételes módban: "eléggé valószínűtlen, hogy pont ilyen válságos körülmények között alakul ki nálunk az európai-liberális-zöld eszmerendszer széleskörű tömegbázisa"

Imadom a trapistát 2012.08.11. 16:57:07

@Mariann19: "Ami még érdekes lehet ebben a kérdésben, hogy a regisztráció bevezetésének következtében milyen lesz a résztvételi arány. Egyes jóslatok szerint akár 20-30%-ra is redukálódhat."

Ez csakugyan érdekes! Hol olvastad ezt? Tudsz egy linket dobni, légyszi?

béla a görög (törölt) 2012.08.11. 16:59:29

@Mariann19:
"...valamint Simor MNB vezér eltávolításával hozzá jut-e a devizatartalékokhoz, és egy részét igénybe is veszi..."

ja, kiviszi az országból-legyen miből élni ha bukta van.

===
nem számitanék gazdasági sikerre. ahhoz pénz kéne meg fogyasztás. kaján kivűl meg más semmit ebben az országban amig ezek vannak.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 17:00:30

@Squid:

"Vagy esetleg tőled nem vettek el pénzt? Téged nem zsaroltak, hogy ha maradsz akkor nem kapsz állami nyugdíjat? Esetleg a "megmentett" pénzed egyéni számlán van állambácsinál?"

Én még diák vagyok, a piszkos anyagiak nem befolyásolják véleményemet, élhetek pusztán a szép elveknek. Én ellenben attól félek, hogy az Mszp alatt felhalmozott államadósságot is az én adómból kell majd visszafizetni. Miben más ez, mint a te nyugdíjpénzed? Mondjuk én ennyiben örülök is annak, hogy a nyugdíjpénzből csökkent az államadósság. Bocsi! :)

Még mindig adós vagy annak magyarázatával, hogy hogyan értetted azt, hogy porszem kerülhet a gépezetbe.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 17:02:07

@béla a görög: "nem számitanék gazdasági sikerre. ahhoz pénz kéne meg fogyasztás"

Ahhoz, hogy pénz legyen, gazdasági sikerek kellenének. Ördögi kör, ugye? :)

béla a görög (törölt) 2012.08.11. 17:05:49

@Imadom a trapistát: ember, ahllottál te már arról, hogy nem szocializmus van?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.08.11. 17:06:33

@Imadom a trapistát:
"Én még diák vagyok, a piszkos anyagiak nem befolyásolják véleményemet, "

Aztakurva. Eddig se vettelek túl komolyan, de ezek után pláne nem.
Elég szomorú, hogy egy olyan "rajongó" védi legjobban a Fideszt, aki semmit sem érzékel(t) az eddigi ámokfutásból.
Kisöreg, majd ha a te reáljövedelmed csökken folyamatosan, valamint az érdekvédelmi szervezetek megnyirbálása ténylegesen hat rád, akkor próbálj meg narancs-segget nyalni.
Addig ragasztgasd tovább a gyerekszoba falára a Fideszes plakátokat, és maradj kussban inkább.

renevol 2012.08.11. 17:13:33

@Imadom a trapistát: "Én ellenben attól félek, hogy az Mszp alatt felhalmozott államadósságot is az én adómból kell majd visszafizetni. Miben más ez, mint a te nyugdíjpénzed? Mondjuk én ennyiben örülök is annak, hogy a nyugdíjpénzből csökkent az államadósság."

A magánnyugdíj-rendszer megszüntetésével így viszont nem az egyszeri államadósságot, hanem a folyamatosan növekvő nyugdíjterheket leszel kénytelen fizetni, az öngondoskodás felszámolása következményeként. Szerintem személy szerint te is rosszul jártál, nem csak az egész ország.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 17:14:39

@béla a görög:

És azt minek nevezik, amikor az államadósság terhére tömték a nyugdíjszámládat?

@Kőmíves Kelemen:

Csak nyugi! A szavazati jogom már megvan. És úgy gondolom, hogy reményeim szerint az egykulcsos adóval, később a gyerekek utáni adókedvezménnyel sem fogok rosszul járni. (Tervezek majd később két-három gyereket vállalni.) Sőt! Azt is jó ötletnek tartom, hogy a több gyerek után több nyugdíj járjon majd. És még azt mondják, hogy a Fidesz nem teremt jó kilátásokat a szorgalmas, törekvő diákok előtt...

Imadom a trapistát 2012.08.11. 17:16:28

@renevol:

"A magánnyugdíj-rendszer megszüntetésével így viszont nem az egyszeri államadósságot, hanem a folyamatosan növekvő nyugdíjterheket leszel kénytelen fizetni, az öngondoskodás felszámolása következményeként. "

De most levegő kellett! A manyup rendszer meg bármikor el lehet később újra indítani, ha már úgy állunk. Akkor kell takarékoskodni, amikor van miből. Ha a seggünk is kilóg a gatyából, miből rakjuk a nyugdíjkasszát? IMF hitelből?

ob.szerver 2012.08.11. 17:16:40

@Imadom a trapistát:

"Mondjuk én ennyiben örülök is annak, hogy a nyugdíjpénzből csökkent az államadósság. Bocsi!"

Remélem nem közgazdász hallgató vagy, de azért ilyen szintű hozzánemértés még büfé-ruhatár szakon is kínos.
1. A nyugdíjpénz jelentős része költségvetési hiányt pótolt, tehát nyomtalanul eltünt.
2. Hárommillió ember részére az államnak csak a jelenlegi nyugdíj 75%-át kellett volna kifizietnie. Most 100%-át kell. Tehát az implicit államadóság nem csökkent, hanem brutálisan nőtt.
Bocsi.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 17:19:53

@ob.szerver:

1. Az alternatíva lakossági megszorítás lett volna, akkor meg az lenne a bajod.
2. Nem nőtt jobban, mint amennyivel az explicit csökkent. Ráadásul az implicitet könnyebb csökkenteni. Ez is egyféle megszorítás. (Nyugdíjkorhatár emelés, nyugdíjszámítási képlet változtatása)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.08.11. 17:22:33

@Imadom a trapistát:

Ha 30 éves korod előtt gyereket vállalsz, akkor iszonyú nagy marha vagy. És most kivételesen nem pénzügyi oldalról nézve mondom, hanem kell pár év amig kitombolod a hormonokat, és készen állsz egy komoly kapcsolatra, gyerekvállalásra.

Ebben az országban 10-15 évre előre tervezel?
Amikor a kedvenceid tavaly kéthetente változtatták az adószabályokat, totálisan kiszámithatatlan gazdasági rendszert kreálva?

Akkor lehetsz ilyen biztos, ha Fidesz-káder vagy, bár ha a kommentjeidet beteszed az önéletrajzodba, garantált az állami állásod.

légügyi megfigyelő 2012.08.11. 17:23:50

Ha nem lesz egy átmeneti ellenzéki összefogás, amelynek a köztársaság helyreállítása és azon az alapon új választás lebonyolítása a célja, marad a fidesz.
Ha széttagolt egymásra fújó politikák maradnak, marad a fidesz.
Ma egy cél létezik, amelyet az ország érdekében el kell érni: álljon fel a köztársaság újra. Ha ez nem lesz elsődleges, marad a fidesz.

Ha "beindul a gazdaság...", be fog indulni. Ott a valutatartalék, felhasználási módja ma már államtitok, ld. júniusban előterjesztett tv javaslat, talán el is fogadták már, szóval ebből lehet látszatfejlődést is csinálni. És akkor azt a harmincmilliárdot (vagy mennyit) is el lehet bakterolni.
Ha marad a fidesz, elbukik Magyarország. Minden hatalomban töltött napjuk pusztítás. És erre nem válasz, hogy az mszp ilyen vagy olyan volt. Orbánék tisztességről meg egyébről hablatyoltak, ahhoz mérten kell megítélni munkásságukat, no meg az alapvető jogi és gazdasági axiómákhoz és tabukhoz.

Így látom.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 17:27:54

@Kőmíves Kelemen:

"Ha 30 éves korod előtt gyereket vállalsz, akkor iszonyú nagy marha vagy. És most kivételesen nem pénzügyi oldalról nézve mondom, hanem kell pár év amig kitombolod a hormonokat, és készen állsz egy komoly kapcsolatra, gyerekvállalásra."

??? Kinek előbb, kinek később nő be a feje lágya. Ez a te véleményed, amiből annyi derül ki, hogy valami elempés phösti vagy. De hogy ez lenne az országosan követendő család- és életvezetési modell, azzal nem értek egyet.

"Ebben az országban 10-15 évre előre tervezel?
Amikor a kedvenceid tavaly kéthetente változtatták az adószabályokat, totálisan kiszámithatatlan gazdasági rendszert kreálva?"

Az egykulcsos adó és a gyerekkedvezmények nem a Fidesz oldaláról vannak veszélyben.

Squid 2012.08.11. 17:30:08

@Imadom a trapistát: "Én még diák vagyok, a piszkos anyagiak nem befolyásolják véleményemet, élhetek pusztán a szép elveknek. Én ellenben attól félek, hogy az Mszp alatt felhalmozott államadósságot is az én adómból kell majd visszafizetni. Miben más ez, mint a te nyugdíjpénzed? Mondjuk én ennyiben örülök is annak, hogy a nyugdíjpénzből csökkent az államadósság. Bocsi! :)

Még mindig adós vagy annak magyarázatával, hogy hogyan értetted azt, hogy porszem kerülhet a gépezetbe."

Te nem csak diák vagy, hanem már megbocsáss naív, tájékozatlan és ostoba is.

A MNYP pénz egy magánszerződéssel védett magánvagyon volt.

Íme a jelenleg is hatályos törvény:

"5. § (1) Az önkormányzati működés elvének megfelelően a pénztárra vonatkozó alapvető döntések meghozatalára kizárólag a pénztártagok jogosultak.
(3) A kölcsönösség és az öngondoskodás elve alapján a pénztártagok közösen teremtik meg a pénztár működésének és szolgáltatásainak fedezetét, a pénztárak pedig az Alap létrehozásával és fenntartásával az e törvényben meghatározott módon gondoskodnak a pénztárak szolgáltatási kötelezettségének teljesítéséről. A pénztártagok a felhalmozási időszakban befektetői, a járadékos időszakban befektetői és biztosítási kockázatközösséget alkotnak.
(4) A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona, amelyre az e törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető. A pénztártag követeléséért a pénztár, illetve az e törvényben meghatározott feltételek szerint az Alap és a központi költségvetés tartozik helytállni.
(1997. évi LXXXII. törvény a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról)"

Ha te nem érted ez mit jelent, és vagy annyira buta, hogy elhiszed azt hogy az államkötvények leírása után a MNYP vagyonból számottevően fogják pótolni az államadósságot, ahelyett hogy folyó kiadások és egyéb célokra szórnák el, akkor nincs mit magyaráznom neked.

Ha te úgy gondolod, hogy a MNYP rendszer megszűnése téged nem érint és az onnan elvitt pénz nem fog hiányozni, akkor olvass egy kicsit és tanulj:

kiszamolo.postr.hu/ezert-nem-lesz-nyugdijad

Remélem felfogod a súlyát a dolognak, és átgondolod mekkora sületlen baromságot írtál.

Plusz így a végén: Nem tartozom neked semmiféle magyarázattal, ha nem vagy képes felfogni és megérteni amit írtam, az a te bajod és nem az enyém kishaver!

renevol 2012.08.11. 17:32:24

@Imadom a trapistát: Azt vágod, hogy az adófizetők 13 évnyi megtakarítását költötték el Orbánék stadionokra és MOL-részvényekre?

2013-ban, azaz jövőre kezdtek volna el fizetni a pénztárak. Innentől kezdve rendszer-szinten 25%-kal csökkent volna az öregségi nyugdíjakra fordítandó költségvetési pénz.

(Nagyságrendekhez, érzékeltetésre: Magyarországon 2010-ben nyugdíjakra, járadékokra összesen 3044 milliárd forintot fizettek ki, ami a GDP 11,2%-át tette ki.)

ob.szerver 2012.08.11. 17:34:29

@Imadom a trapistát:

"Az alternatíva lakossági megszorítás lett volna, akkor meg az lenne a bajod."

Hja, hogy nem volt megszorítás, mert neazemberekkelfizetessékmeg, ugye? A jövő évi ktgvetésben egyelőre 5-600 milliárdos lyuk van, de azt sem neazemberekkelfizetessékmeg.

"Nem nőtt jobban, mint amennyivel az explicit csökkent."

Az explicit egyáltalán nem csökkent. Ha éppen kedvezőbb az árfolyam, akkor ki lehet mutatni 1-2%os csökkenést, ha kedvezőtlenebb, akkor annyi növekedést.

Eltűnt 3000 milliárd a rendszerből, ami 8-10 év múlva, amikor a manyup rendszer beérett volna 10.000 milliárdra nőtt volna. Ennyit loptak ki, amit soha, senki nem tesz már vissza.

Igazad van lehet korhatárt emelni, és nyugdíjszámítást változtatni. De ne legyenek illúzióid. A nyugdíjasok olyan fontos szavazótömböt jelentenek, hogy az ellopott nyugdíjvagyon nagy részét az aktívakkal fogják megfizettetni. Vagyis veled.

Rádadták a szopóálarcot, és te még örülsz is neki.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 17:36:24

@Squid:

Félreértés ne essék, tök jó lenne a magánnyugdíjrendszer. Csak ehhez évi 400 milliárd további megszorításra lenne szükség. Ennyit kellene ugyanis évente a manyupba fizetnie az államnak, ennyi járulékról kellene hozzá évente lemondania.

Én elfogadom azt, hogy a jelenlegi minimálbéres és kisnyugdíjas társadalom erre már nem képes. Ugyanakkor bízom abban, hogy a diplomaszerzés után sikerül jó állásba elhelyezkednem (a felsőbbévesek példája ezzel kecsegtet), és akkor az egykulcsos adó miatti alacsony állami elvonásoknak köszönhetően képes leszek az öngondoskodásra.

Ennyi.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.08.11. 17:38:09

@Imadom a trapistát:
Kisfiam, én már 20 évesen házat épitettem az akkori párommal, vidéki fiatalként.
Aztán a szakitás után kitomboltam magam, pár évig, és egy vidéki kisvárosban élek egy saját kezemmel felépitett házban a mostani (remélem végleges) párommal, és gyerekgyártásban vagyunk.

Szóval lehet nagy a pofád huszonévesen, mert nekem is az volt. Csakhogy az élet kicsit más szokott lenni.
És sokkal jobb igy, felnőtt fejjel belevágni a komoly családalapitásba.

Egyébként amig nem dolgoztál pár évet versenyszférában, addig ne tekintsd magad "benőtt" fejűnek, mert egy kis szaros vagy.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 17:39:48

@renevol:

"Azt vágod, hogy az adófizetők 13 évnyi megtakarítását költötték el Orbánék stadionokra és MOL-részvényekre?"

Nem! De ha te ezt vágod, akkor nem velem van a baj, hanem veled. Csúnyán félrevezettek téged!

"2013-ban, azaz jövőre kezdtek volna el fizetni a pénztárak. Innentől kezdve rendszer-szinten 25%-kal csökkent volna az öregségi nyugdíjakra fordítandó költségvetési pénz."

Amennyit spórolt volna az állam a nyugdíjkiadásokon, annyit elveszít a rendszerbe újonnan belépők járulékának manyupba utalásával.
Ergo a manyupba utalt pénzt az állam soha nem látta volna viszont.

"Rádadták a szopóálarcot, és te még örülsz is neki."

Hiába sértegetsz, inkább te tűnsz valamiféle bérrettegőnek. :)

Mariann19 2012.08.11. 17:40:18

@Imadom a trapistát: Sajnos, nem a lapokban olvastam, hanem egy TV interjúban hallottam. Magam is meglepődtem ezen, de ha arra sok vidéken és falvakban lakó fájós lábú nénikékre gondolok, elképzelhető.Bár ez azt jelentené, hogy az eddigi résztvételi aránynak ez a jóslat csak a felét feltételezi, hát... Ne legyen igaza!

Imadom a trapistát 2012.08.11. 17:42:06

@ob.szerver:

"Hja, hogy nem volt megszorítás, mert neazemberekkelfizetessékmeg, ugye? A jövő évi ktgvetésben egyelőre 5-600 milliárdos lyuk van, de azt sem neazemberekkelfizetessékmeg."

Képzeld, ha még emellett a manyupot is raknia kellene az államnak. 1000 milliárdos lenne a lyuk! És bizony az embereknek kell majd megfizetni. Süketdumát nyomsz!

"Rádadták a szopóálarcot, és te még örülsz is neki."

Hiába sértegetsz, inkább te tűnsz valamiféle bérrettegőnek. :)

Imadom a trapistát 2012.08.11. 17:43:33

@Kőmíves Kelemen:

Értem! Akkor mondd meg kire kell szavazni, ha olyan okos és élettapasztalt vagy! Bár inkább nekem egy lúzernek tűnsz!

béla a görög (törölt) 2012.08.11. 17:43:56

@Imadom a trapistát: ide figyelj te ifjúkomminsta!
a nyugdij a munkaviszony után fizetődik. (a magánnyugdij is onnan fizetődött) Nem gyerekre, nem 2 szép szemre, nem párthűségre - munkaviszonyra. És a munkaviszony után az azt befizetőnek jár.
És az én nyugdijbefizetésemből ne támogassonak se minimálbérest, se pártkatonát, se nagycsaládost (és itt nem érdekel, hogy magyar vagy cigány a nagycsaládos!)
És ne örömködjél fogsz te még keményen adókat fizetni. Tévedsz ha azt hiszed most le lesz államositva, kifizetve előtted. Tévedsz ha azt hiszed, hogy a mostani megtakaritásaimból egy huncut buznyákot is látni fogsz valaha.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 17:47:01

@béla a görög:

Hát nem tudom, hogy te melyik táborba tartozol, de hogy oda én nem akarok tartozni, az egészen biztos. Ember! Olvasd már vissza, hogy miket zagyválsz össze!

Mariann19 2012.08.11. 17:47:52

@béla a görög: A devizatartalékok felhasználása szigorú szabályokhoz kötött. Az is kockázatos, ha folyó kiadások finanszírozása valósulna meg belőle, de nem kizárt. Azt elképzelhetetlennek találom, hogy kimenekíthető lenne.
Kissé sikeresebb lenne a gazdaság, ha abból a 8 milliárdból még sikerülne lehívni a hátramaradt 5.500 milliárdot, melynek igénybevétele 2013. évvégéig esedékes.Hirek szerint az eddigi meghiusulás oka, hogy nincs jól kialakított rendszer az odaitélések, pályázatok terén. Megdöbbentő!

Imadom a trapistát 2012.08.11. 17:48:24

@béla a görög:

Ja, és a kérdésemre nem válaszoltál, csak személyeskedéssel tereltél. Felteszem újra:
És azt minek nevezik, amikor az államadósság terhére tömték a nyugdíjszámládat?

Imadom a trapistát 2012.08.11. 17:50:54

@Mariann19:

"A devizatartalékok felhasználása szigorú szabályokhoz kötött. Az is kockázatos, ha folyó kiadások finanszírozása valósulna meg belőle, de nem kizárt. Azt elképzelhetetlennek találom, hogy kimenekíthető lenne."

Nem számít! Lényeg, hogy üssük a Fideszt, ahol csak érjük. Cél szentesíti az eszközt. Ortodox megoldás, ugyebár!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.08.11. 17:52:32

@Imadom a trapistát:
Nem mondom meg kire kell szavazni, mert jómagam sem tudom, mivel a mostani palettából senki sem alkalmas. Ergo a bizonytalanok táborába tartozom.
Viszont ha ez igy marad 2014-ig, akkor vagy az LMP-re, vagy az MSZP-re adom a szavazatomat, de mindenképpen szavazni fogok a Fidesz ellen.

Ugyanis ha megint ez a bagázs nyer, akkor végképp elszállnak maguktól, és kő kövön nem marad. (bár már most is igy van)

A manyup einstanddal nem az a legnagyobb baj, hogy elvették a pénzt, hanem a zsarolás és hazudozás ahogyan tették. Lehet ez neked semmit sem jelent, de nekünk dolgozó embereknek ez egy gusztustalan, pökhendi lépés volt, nem beszélve a többi hasonlóról.
Azt kellene felfogni, hogy "a stilus maga az ember". És a cél nem szentesiti az eszközt, hanem kurvanagy buktához fog vezetni.
Amig fongod nincs arról, hogy milyen amikor egy felülről jött parancsot kell teljesitened (ami neked nem tetszik, és ellenkezik az észérvekkel), addig légyszives ne szólalj meg, mert a tojáshéj felreped a seggeden.

Nem is éltél még, ember! Egy agymosott fiatal vagy, aki egy általa (és a párt által) ideológizált képet imád, és véd mindenáron, holott se a negativ, se a pozitiv hatásai nem érintik.

ob.szerver 2012.08.11. 17:54:12

@Imadom a trapistát:

"Félreértés ne essék, tök jó lenne a magánnyugdíjrendszer. Csak ehhez évi 400 milliárd további megszorításra lenne szükség."

Tévedés. Az egykulcsos adó - aminek bizonyítottan nincs makrogazdasági haszna - ennyit visz el. Miért nincs egykulcsos sehol a világon?

A dilettáns gazdasági ámokfutás évi -kb. 1-1,5%-kal rontja a növekedést. Az kb. mégegyszer ekkora állami bevételkiesés.

"Hiába sértegetsz..."

Dehogy sértegetlek. Csak tényként állapítottam meg, hogy olyasvalaminek örülsz, aminek a kárvallottja leszel.

ob.szerver 2012.08.11. 17:58:58

@Kőmíves Kelemen:

"A manyup einstanddal nem az a legnagyobb baj, hogy elvették a pénzt..."

Tévedsz, az a legnagyobb baj, csak még nem érzed a bőrödön. Majd fogod. Az egész társadalom nem fogta még fel, hogy mit követtek el ellene. Csak idő kérdése, bár lehet, hogy pár év elteltével a zemberekben már nem fog tudatosulni az ok-okozati összefüggés.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 18:00:47

@Kőmíves Kelemen:

"Nem is éltél még, ember! Egy agymosott fiatal vagy, aki egy általa (és a párt által) ideológizált képet imád, és véd mindenáron, holott se a negativ, se a pozitiv hatásai nem érintik."

Mondom, én úgy érzem, hogy számomra kedvező kilátásokat teremtett a Fidesz az egykulcsos adóval, a gyerekkedvezményekkel, a lakástámogatási rendszer újraindításával, a GYES-GYED rendszer visszaállításával.

Egyedül a nyugdíj necces, ez igaz. Ezt kétféleképpen lehet megoldani.
1. Vagy ösztönözzük a gyerekvállalást, hogy legyen aki kitermeli a nyugdíjunkat.
2. Gyerek híján most elkezdünk előtakarékoskodni. DE NEM ÚGY, HOGY KÖZBEN EZZEL PÁRHUZAMOSAN ELADÓSÍTJUK AZ ÁLLAMOT, MERT AKKOR ELŐBB UTÓBB CSŐDBE MEGY AZ ORSZÁG, ÉS AKKOR BASZHATJUK A MANYUPBAN LÉVŐ ÁLLAMPAPÍRJAINKAT.

"A manyup einstanddal nem az a legnagyobb baj, hogy elvették a pénzt, hanem a zsarolás és hazudozás ahogyan tették."
...
"Azt kellene felfogni, hogy "a stilus maga az ember"."

Ezek érzelmi jellegű kifogások! Ha pragmatikusan gondolkodunk, akkor nem sok jelentősége van. A végén kiderül, hogy stikában anyagilag te is jól jártál a Fidesz gazdaságpolitikájával.. :))

Imadom a trapistát 2012.08.11. 18:01:40

@Kőmíves Kelemen:

"Egy agymosott fiatal vagy, aki egy általa (és a párt által) ideológizált képet imád, és véd mindenáron"

Sértegetés helyett hidd el, hogy ki tudom számolni, hogy mi jó nekem és mi rossz!

renevol 2012.08.11. 18:04:03

@Imadom a trapistát: Az utolsó, szopóálarcos idézetet valaki mástól idézted, nem tőlem.

Hol vagyok szerinted félrevezetve a manyupos történetben?
- nem az adófizetők pénzéről van szó
- nem 13 évnyi megtakarításról van szó
- nincsenek az állampolgárok szempontjából nézve tök értelmetlen, baromi sokba kerülő állami gigaberuházások

"a manyupba utalt pénzt az állam soha nem látta volna viszont."

Egész konkrétan: 2013-tól annyival kevesebb nyugdíjkiadása lett volna az államnak minden egyes évben. Hogy ezt a pénzt onnantól kezdve ugyanúgy beszedi és mondjuk adósságcsökkentésre fordítja, vagy be sem szedi, tehát adócsökkentést hajt végre - "csupán" ezt jelentette volna az az évi több száz milliárd forintos tétel...

"az egykulcsos adó miatti alacsony állami elvonásoknak köszönhetően képes leszek az öngondoskodásra."

Gratulálok, közben te azon ujjongsz, hogy a Fidesz elvágta ugyanezen törekvését több millió honfitársadnak, akik már majdnem 15 éve rajta voltak ugyanezen a projekten.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 18:04:38

@ob.szerver:

" "Félreértés ne essék, tök jó lenne a magánnyugdíjrendszer. Csak ehhez évi 400 milliárd további megszorításra lenne szükség."

Tévedés. Az egykulcsos adó - aminek bizonyítottan nincs makrogazdasági haszna - ennyit visz el. Miért nincs egykulcsos sehol a világon?"

Hagyják csak nálam az egykulcsossal megnyerhető összeget, és takarékoskodom majd belőle magamnak önkéntes magánnyugdíjpénztárnál. Az a legbiztosabb.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 18:05:57

@ob.szerver:

"Dehogy sértegetlek. Csak tényként állapítottam meg, hogy olyasvalaminek örülsz, aminek a kárvallottja leszel."

Törődjön mindenki magával! Ne akard már megmondani nekem, hogy mi a jó nekem és mi rossz!! Hidd el, ki tudom én azt számolni magamnak.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 18:08:58

@renevol:

"Egész konkrétan: 2013-tól annyival kevesebb nyugdíjkiadása lett volna az államnak minden egyes évben."

Mondom, közben ugyanennyivel, ha nem többel csökkenne az állam járulékbevétele is, hiszen a munkaerőpiacra újonnan belépők nyugdíjjárulékáról le kell mondania az államnak manyup rendszerben.

"Hogy ezt a pénzt onnantól kezdve ugyanúgy beszedi és mondjuk adósságcsökkentésre fordítja, vagy be sem szedi, tehát adócsökkentést hajt végre"

Szóval ez a pénz nem létezik...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.11. 18:11:17

A vázolódó új pólus antiliberális, kriptokommunista. Nem alternatívája a Fidesznek, hanem annak potenciális partnere. Mivel a Jobbikkal nehezen vállalható a nyílt együttműködés, így az új antiliberális-zöld-populista blokkal fog összeállni a Fidesz 2014 után.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.11. 18:16:18

A valódi alternatívát egy jobboldali, liberális párt jelentené, mely nem zárkózik el a középballal való együttműködéstől, viszont nem hajlandó semmilyen kompromisszumra a populista jobboldal felé. Mondjuk ki: új SZDSZ kell, egy javított SZDSZ, a régi SZDSZ hibái nélkül.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 18:17:45

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Mondjuk egy Fidesz-zöld koalíció nem lenne rossz. Kár, hogy az LMP már régen nem ökopárt. És ez meg is látszik a felmérésen is:

Ha jól számolom a felmérés szerint összesen 22%-nyian szavaztak úgy, hogy 2010-ben az LMP-re szavaztak (a valóság 7%!!). Ebből azonban ma csak 13% szavazna ismét rá, 9%, tehát majd a fele elpártolt az LMP-től. Viszont érkezett 5% az Mszp-től, 3% a Fidesztől és 1% a Jobbiktól, amivel ma is 22% internetező szavazó voksolna rájuk. De ez már nem ugyanaz a 22%, mint 2010-ben...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.08.11. 18:20:17

@Imadom a trapistát:

"De ez már nem ugyanaz a 22%, mint 2010-ben..."

Ez tök jó meglátás. Tényleg nagyon érdekes a szavazás állása. Le is mentem a jelenlegi állást, mielőtt valaki meghekkeli. (Történt már ilyen sajnos .)

Imadom a trapistát 2012.08.11. 18:22:14

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Hozzáteszem régebben az szdsz is egykulcsos adót akart. Valamikor ez liberális gazdaságpolitikának számított, ma unortodoxnak.

béla a görög (törölt) 2012.08.11. 18:22:59

@Imadom a trapistát: A kérdésedre válaszoltam. Válaszom ez volt: "a nyugdij a munkaviszony után fizetődik. (a MAGÁNNYUGDIJ is onnan fizetődött)"
Nem, az nem szocializmus ha a magánnyugdij számlára ment a pénz! Azt hogy az állam (az akkori kormányok) ezt hogy oldották meg az az ő dolguk. (mivel ebben 3 kormány benne volt - számolj vissza)

(Nem mellesleg arra válaszolok amire akarok - nem tartozom elszámolással.)
Nem személyeskedtem. csak megmondtam, hogy egy huncut buznyákot nem fogsz látni a megtakaritásomból és hogy a nyugdijam nem arra van, hogy bárkit is támogassanak belőle. ezek tények, nem személyeskedés.
tudod mit az ifjúkommunistáért elnézést kérek. Te meg igérd meg hogy nem akarod azt, hogy olyanért pénzt kapni amiért nem jár! (nem hat meg a gyerekvállalás - magánügy)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.11. 18:23:59

@Imadom a trapistát:

Így igaz. Az egykulcsos adó kivételesen helyes intézkedés volt. Véletlenül a Fidesz is képes helyesen dönteni nagyon ritkán.

Clear-water 2012.08.11. 18:26:39

Kedves Trapista.

Őszintén kívánom hogy 2014-ben a Fidesz nyerjen. Mivel sok hozzád hasonló emberkével beszélgetek meggyőződésemmé vált, hogy 2014-ben a Fidesznek kell nyerni.
De tényleg. Őszintén.
Habár Ti, a hozzád hasonlók sohasem fogjátok belátni, hogy a Fidesz 30 évre megölte ezt az országot. De nem ez a baj.
A baj az, hogy a veled vitába szállók még mindig TÚL udvariasak, megértők irányodban, túl birkák, túl liberálisok, megértők, nyuszik, udvariasak ahogy tetszik. MÉG nem elég a Fidesz. Még kell egy ciklus, hogy a rendszer kárvallottjai, a vitapartnereid, akik itt türelmesen magyaráznak neked, oda rakjanak téged, úgy bánjanak veled, mint ahogy megérdemled.

renevol 2012.08.11. 18:27:34

@Imadom a trapistát: Ezek szerint a te saját, elképzelt, jövőbeli öngondoskodásod is egy nemlétező pénz lesz. Hát, ha így képzeled, akkor neki se fogj. :)

Imadom a trapistát 2012.08.11. 18:30:07

@béla a görög:

"Te meg igérd meg hogy nem akarod azt, hogy olyanért pénzt kapni amiért nem jár! (nem hat meg a gyerekvállalás - magánügy)"

Végső soron ígyis úgyis az utódok termelik ki a nyugdíjadat. Hiába van ugyanis tele a manyup állampapírral, az állampapír az állam adóssága, amit csak beszedett adókból tud visszafizetni. A jövőbeli adóbevételekhez viszont jövőbeli adófizetők kellenek.

Ennek fényében gondold át mégegyszer ezt:
"a nyugdij a munkaviszony után fizetődik. (a MAGÁNNYUGDIJ is onnan fizetődött)"

Imadom a trapistát 2012.08.11. 18:32:05

@Clear-water:

"Még kell egy ciklus, hogy a rendszer kárvallottjai, a vitapartnereid, akik itt türelmesen magyaráznak neked, oda rakjanak téged, úgy bánjanak veled, mint ahogy megérdemled."

Érved persze nincs. Antidemokratikus hozzáállásod annál inkább. Te akarsz itt neked demokráciát védeni!? Szánalmas vagy!

Imadom a trapistát 2012.08.11. 18:34:00

@renevol:

"Ezek szerint a te saját, elképzelt, jövőbeli öngondoskodásod is egy nemlétező pénz lesz. Hát, ha így képzeled, akkor neki se fogj. :)"

Pedig így van! Ha én most félreteszek nyugdíjcélra mondjuk önkéntes nyugdíjpénztárba, akkor az a pénz most jelenleg nem létezik, majd csak öregkoromban.

Az nem megy, ahogy az állam csinálta a manyup rendszert, hogy oda is utalom a pénzt, de közben a jelenben sem takarékoskodok, hanem hiányt és államadósságot termelek.

renevol 2012.08.11. 18:40:31

@Gondolkodni Próbáló Birca: Nincs lefedve a konzervatív-liberális demokrata rész a politikai palettán. Nem vagyok bizakodó a tekintetben, hogy a 49%-nyi nem-szavazó csak arra vár, hogy mikor tűnik fel végre egy ilyen erő a porondon... Sajnos.

De hogy a fideszről ebbe a nem-szavazó körbe kerülők jó nagy része ebbe a konzervatív-liberális demokrata körbe tartozik, azt viszont eléggé biztosra veszem. Ezeknek az embereknek az ilyen típusú - véleményem szerint a legnormálisabb, legtermészetesebb, legelőremutatóbb - igényeit nem nagyon akaródzik kiszolgálnia a politikai elitnek Magyarországon. Jobb szeretik a Kádár-rendszert.

(Azért ne sírjuk vissza az SZDSZ-t! Volt ugyan 1-2 szimpatikus dolguk, de alapvetően azért mégiscsak tevékeny részesei voltak a liberális szó szitokszóvá válásának.)

lavór 2012.08.11. 18:45:28

2 év... akár addig össze is omolhat az EU, csődbe mehet Magyarország.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 18:47:43

@renevol:

"Azért ne sírjuk vissza az SZDSZ-t! Volt ugyan 1-2 szimpatikus dolguk, de alapvetően azért mégiscsak tevékeny részesei voltak a liberális szó szitokszóvá válásának."

Ez hülyeség! Számomra, és remélhetőleg minden más tanult ember számára a liberális szó nem szitokszó!

renevol 2012.08.11. 18:49:53

@Imadom a trapistát: Tényleg nem érted meg, hogy ha te ma félreraksz öregkorodra, akkor öregkorodra majd másnak kevesebbet kell utánad fizetnie adó formájában, tehát leveszed a jövő generációk válláról ezt a terhet? Nem érted, hogy erről szólt a manyup története is? Nem érted, hogy ennek a történetnek a végére tett pontot a Fidesz, ahelyett, hogy pl. második sebességbe kapcsolta volna, és a 25 helyett pl. 50%-ra emelte volna a manyup részesedését?

A manyup egyike volt a nagyon kevés olyan történetnek, ami az állami alrendszerek rendszerváltás utáni valódi reformjáról szólt. Nem sok ilyen rendszerelemet lehet találni a rendszerváltás utáni Magyarországon sajnos. A Fidesznek sikerült ebből a szempontból is visszaépíteni a Kádár-rendszert.

renevol 2012.08.11. 18:52:07

@Imadom a trapistát: A "liberális" szerinted ma nem egy szitokszó Magyarországon. Hmm.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 18:55:09

@renevol:

"Tényleg nem érted meg, hogy ha te ma félreraksz öregkorodra, akkor öregkorodra majd másnak kevesebbet kell utánad fizetnie adó formájában, tehát leveszed a jövő generációk válláról ezt a terhet? "

Hogyne érteném. Így önmagában pontosan így van, ahogy leírod. Viszont ha komplex rendszerben gondolkodol, tehát az állam összes pénzügyeit figyeled és úgy vonsz mérleget, akkor már más a helyzet. Szerintem inkább te nem érted ezt a részét.

Squid 2012.08.11. 18:55:59

@Imadom a trapistát: "Az nem megy, ahogy az állam csinálta a manyup rendszert, hogy oda is utalom a pénzt, de közben a jelenben sem takarékoskodok, hanem hiányt és államadósságot termelek."

No akkor álljunk meg itt egy picit kisbarátom!

Olyan szinten vagy eltévedve, agymosva és megvezetve, hogy már már komikus!

Meséld már el nekem, kérlek hogy honnan a vérből veszed azt az épületes masszív baromságot, hogy az államadósság a mnyp hibája?

Aranyapa, a MNYP BETERVEZETT (!!) kiadási tétel volt az államháztartásban, befektetés ami a felhalmozási idő alatt költség, a kifizetési időszak eljövetelével FOLYAMATOS hosszútávú költségcsökkentés az államháztartás számára.

Az hogy te benyalod, hogy rácimkézik Orbánék, hogy "ez az oka az államadósságnak" az átlag alatti pénzügyi intelligenciával megáldott emberek átbaszása.

Az államadósságot az összes költségvetési elem túlszaladása okozza, mert a kormányaink időtlen idők óta minden téren és területen alkalmatlanok a fenntartható pénzügyi tervezésre és fegyelemre.

Nem utolsó sorban ha már ennyire okosnak hiszed magad ugyan már, gyere meséld el nekem, hogy ha a MNYP einstanddal az volt a cél, hogy ezt a kiadási tételt kihúzzák akkor miért nyúlták le az egészet?

Simán mondhatták volna, hogy ennyi volt a MNYP rendszernek, ezentúl a járulék 100%-ban az állam felé megy, kész passz slussz instant kiadáscsökkenés. A MNYP tagok megkapták volna a már félretett pénzük és azt csináltak volna vele amit akarnak.

Ne legyen illúziód, hogy ez kizárólag a költségvetési helyzet könnyítéséről szólt és nem a 3000milliárdnyi pénz megszerzéséről majd elköltéséről, mert a csúnyabácsik Brüsszelben nem bólintottak Orbán 7%-os éves deficit tervére.

Így utolsó tanácsnak azért javaslom, hogy próbálj egyedül, magadtól gondolkodni és saját véleményt formálni, mások és különösen pártok véleményét adoptálni olyan kínosan buta dolog..

Imadom a trapistát 2012.08.11. 18:56:47

@renevol:

"A "liberális" szerinted ma nem egy szitokszó Magyarországon. Hmm."

Nem tudom, hogy te milyen körökben mozogsz, ahol szitokszónak használatos, én még nem beszéltem úgy senkivel, hogy a liberális szót szitokszóként emlegette volna.

béla a görög (törölt) 2012.08.11. 18:57:49

@Imadom a trapistát: 1.) a magam részéről nem bizom az utódokban (továbbra sem érdekel a gyerekvállalás ebből a szempontből azt magánügynek tekintem) az államban, inkább bizom magamban, meg a 'döglődő' kapitalizmusban úgyhogy én azért próbálkozom mással is. csak nem magyarországon. 2.) te egy jövőbeni adóbefizető vagy úgyhogy ezért mondtam, hogy fizetni fogsz de még bőven adót. 3.) nincs mit átgondolni - korábban irtam a MANYUPilag egy másik jóembernek - Te tarthatod (mivel téged nem érintett) csak makrogazdasági játszadozásnak tartottad a a MANYUP államositást, NEKEM meg a pénzem volt egy számlán. Majd ha tudod mi a kettő közt a különbség akkor van miről beszélni.
Nincs ezt már hová csűrni-csavarni.
Én a magam részéről megtettem a lépéseket + minden választáskor meg is fogom tenni. Ennyi.

zipe moha 2012.08.11. 18:58:57

..tények 22 év után:
1. a HAZAI gazdaság életképtelen (főként NEM a válság miatt)
2. a társadalmi viszonyok ellenségesek,NINCS bizalom,alacsony a közreműködési hajlandóság,atomjaira hullott nemzeten belüli összefogási hajlandóság bárkivel....
3.politikai viszonyait a demokrácia intézményeinek "trükkökkel", kinevezésekkel,kiéheztetéssel történő-kezdetben-korlátozása autoriter rendszerfordulat előkészítése jellemzi

A nemzet most kiutat keres ebből a helyzetből,megverten, már bizalom nélkül,kifosztottan, elveszett illúziókkal,így ha a gazdaság beindulna(így legyen!)az csak az új pólus új kezdetet ígérő politikáját tartóztatja.. fel...átmenetileg.....persze diktatúrát még mindig be lehet vezetni,szigorúan a "gazdaság állapotára" tekintettel!!

Imadom a trapistát 2012.08.11. 19:05:25

@Squid:

"Aranyapa, a MNYP BETERVEZETT (!!) kiadási tétel volt az államháztartásban"

Hehe! Na ne röhögtess. Csak éppen ezek a betervezett költségvetések eladósították az országot. Nem címkézem én sehova. Az a lényeg, hogy az állam többet költött, mint amennyi a bevétele volt. A hiány pedig sokkal nagyobb volt, mint a manyupba utalt pénz.

Gondolkozz már el! Ha neked a jövedelmed havi 100ezer, és havonta költesz 130 ezret, tehát havi 30 ezer hitelt veszel fel, akkor számít valamit, ha közben havi 10 ezret félreteszel nyugdíjcélra?? Havi 10 ezerrel nő a megtakarításod, és havi 30ezerrel a hiteled. Önámítás ez, semmi más.

Ha persze csak önmagában nézed a manyupot, hogy ott szépen gyűlt a pénz, az tök jó dolog, én is azt mondom. De az egész államháztartást az adófizetők tartják fenn, hahó!

DanLightman 2012.08.11. 19:15:32

Szerintem a Nívó blognak van igaza, legalábbis engem jobban meggyőzött. Habár az valószínűleg nem pontosan igaz, hogy 2006 és 2010 között az MSZP-től távozó 16% két részre oszolva 9 és 7%-kal a Fideszt és a Jobbikot erősítette. Matematikailag ugyan kijön, de szerintem annak a 16%-nak egy része a nem szavazók vagy az LMP táborába lépett, míg mások átpártoltak a 2 jobboldali párthoz. A Fideszt meg a Jobbikot meg nemcsak ex-MSZP-sek erősíthették, hanem korábbi nem szavazók is. Tehát ezeket a pártmozgásokat kicsit túlegyszerűsíti a blogíró, de ez a modell talán közel áll a valósághoz, így használható.

2012.08.11. 19:16:24

Fix ajándék és aranylapka sorsolása kérdőív kitöltéséért! Bővebben: interanswer.blog.hu

Imadom a trapistát 2012.08.11. 19:17:26

@InterAnswer:

Nem valami vírusos oldalra irányítasz te véletlenül? Gyanús vagy te nagyon!

Squid 2012.08.11. 19:27:48

@Imadom a trapistát: "Hehe! Na ne röhögtess. Csak éppen ezek a betervezett költségvetések eladósították az országot. Nem címkézem én sehova. Az a lényeg, hogy az állam többet költött, mint amennyi a bevétele volt. A hiány pedig sokkal nagyobb volt, mint a manyupba utalt pénz.

Gondolkozz már el! Ha neked a jövedelmed havi 100ezer, és havonta költesz 130 ezret, tehát havi 30 ezer hitelt veszel fel, akkor számít valamit, ha közben havi 10 ezret félreteszel nyugdíjcélra?? Havi 10 ezerrel nő a megtakarításod, és havi 30ezerrel a hiteled. Önámítás ez, semmi más.

Ha persze csak önmagában nézed a manyupot, hogy ott szépen gyűlt a pénz, az tök jó dolog, én is azt mondom. De az egész államháztartást az adófizetők tartják fenn, hahó!"

Ah édes istenem ez hihetetlen!

Az országot a politikusok adósították el azzal, hogy nem reformálták meg a BKV-t, MÁV-ot az egészségügyet, a millió önkormányzatot stb stb csak hogy pér dolgot említsek..

A MNYP simán belefért volna, ha a dicső Orbán kormány valóban forradalmasított volna és nekiállt volna ezeknek a problémáknak. Az sem használt, hogy a reformok utáni SZJA csökkentést ők úgy csinálták, hogy SZJA-t csökkentettek és nem reformáltak meg semmit. Lehet ezen vitatkozni az idők végezetéig, de mindketten tudjuk, hogy ez az egész a 3000milliárd lenyúlásáról szólt, mert nem volt semmiféle gazdasági koncepciójuk.

Nem mellékesen ugyan gondold már át, hogy ezzel a csodás lépéssel a legnagyobb Magyar állampapír befektetői szektort nyírták ki és mi ennek a hatása!! Mivel az urak "piacról finanszíroznak" kénytelenek külföldi tőkéért folyamodni 9-10%-os kamaton ahelyett, hogy a manyupok vennék a papírokat jóval kissebb kamaton. Abba már bele sem megyek, hogy miért jó az ha a magyar államadósság belföldi, és nem külföldi kézben van, mert reggelig írhatnám..

Mariann19 2012.08.11. 19:28:25

@Imadom a trapistát: Ezt hogyan érted, hogy "csak üssük a Fideszt!" Ezt ki mondta Neked! Ha nem veszed rossz néven, leírnék Neked egy érdekességet. Egy ma 219.200.- bruttó bér után 74.528.- Ft megy a nyugdíjalapba. Kérlek, számítsd ki, hogy 40 év alatt ez milyen összeget jelent. A 74.528.- Ft a munkavállalótól való levonásból, és munkáltató befizetéséből jön össze. Miután véleményeltérés mutatkozik kommentelő társaiddal és közted, a vitához nem árt tudni a tényeket.
Tovább megyek mégis ebben a témában. Egy egész életen át dolgozó embert baromian nem érdekli, hogy az ország időközben felhasználta folyó kiadásokra a befizetéseit, azt elkülönített alapként is felfoghatja, neki az jár. Akár tetszik, akár nem. Nem vagyok nyugdíjas, de az szégyen, hogy a világon nincs olyan ország, ahol ilyen méltatlan megitélésben részesülnek a nyugdíjasok. Ilyenkor a szüleimre gondolok, és berágok.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 20:09:25

@Squid:

"Ah édes istenem ez hihetetlen!

Az országot a politikusok adósították el azzal, hogy nem reformálták meg a BKV-t, MÁV-ot az egészségügyet, a millió önkormányzatot stb stb csak hogy pér dolgot említsek.."

Pontosan így van! Ugyanígy látom én is. Ha hatékony MÁV-unk, BKV-nk, MALÉV-ünk... stb lett volna az elmúlt 14 évben, akkor talán el lehetett volna gondolkodni a nyugdíj előtakarékosságon is. De sajnos nem ez történt.

Tök mindegy hogy mondjuk: 1. A BKV MÁV elvitte a pénzt, így a manyupba csak hitelből tudott az állam pénzt rakni.
2. A manyupba berakta az állam a pénzt, így a BKV MÁV-ot csak hitelből tudta fenntartani.

A végeredmény ugyanaz. Ez ment 14 éven át, amíg a manyup működött. Tök mindegy hová címkézzük a hiányt és az adósságot.

Abban is teljesen igazad van, hogy a BKV-t és a MÁV-ot kellett volna rendbehozni, met a többi reformot végigvinni, és akkor lett volna pénz a manyupra. Ám azt ne feledd, hogy az elmúlt 14 év hibáit, elfolyt pénzeket már nem lehet behajtani egyik reformálandó rendszeren sem.

Tehát a jövőre nézvést: Véleményem szerint ha végigviszik a reformokat, egyensúlyba hozzák a költségvetést, akkor újra el lehet kezdeni manyupon gondolkodni. Amíg viszont nincsenek meg a feltételek, addig ez az egész nem más, mint önámítás.

"Nem mellékesen ugyan gondold már át, hogy ezzel a csodás lépéssel a legnagyobb Magyar állampapír befektetői szektort nyírták ki és mi ennek a hatása!! Mivel az urak "piacról finanszíroznak" kénytelenek külföldi tőkéért folyamodni 9-10%-os kamaton ahelyett, hogy a manyupok vennék a papírokat jóval kissebb kamaton."

Durván nem értesz az állam pénzügyeihez. Olvasd el ezt:
nivo.blog.hu/2010/12/07/kiesik_az_mnyp_osszeomlik_az_allampapir_piac

renevol 2012.08.11. 20:40:10

@Imadom a trapistát: Van egy alkoholistánk. Szórja a pénzét erre-arra, irracionális kiadásai vannak, piál, miközben a gyerekei néha nélkülöznek. Kábé megél, de azért minden hónapban csak gyűlik az adóssága. Egyetlen egy racionális, jövőbe mutató szokása van: minden hónapban befizet egy összeget az önkéntes magánynyugdíj-pénztárba.

Hó végén megjönnek a számlák, és a tartozásait is meg kell most már adnia. Emberünk ijedten elgondolkozik, hogy mi legyen. Két választási lehetőséget lát maga előtt:

1.) leáll a piálással, és az ott megspórolt pénzből egyenesbe tudja hozni az életét,

2.) lemond az önkéntes magánynyugdíj-pénztári tagságáról, és az eddigi befizetéseit is feléli. Ez kényelmes megoldásnak tűnik, hiszen a piálást sem kell abbahagynia, és a megtakarításból ezerféle csilli-villi dolgokra is futja.

A normális, felelősségteljes emberek az előbbi megoldás hívei.
A Fidesz ez utóbbi megoldás híve.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 20:44:55

@renevol:

Illusztráld kérlek számokkal a példádat. Akkor tudom bemutatni, hogy hol sántít. Számok nélkül szépek a szavak, de ha nekiállunk rajta számolni, magad is meg fogsz lepődni.

Squid 2012.08.11. 20:45:53

@Imadom a trapistát: A hülyeséged csúcsa, hogy Nivó blogot linkelsz gazdasági témában..

Kár az idő rád

Imadom a trapistát 2012.08.11. 20:57:21

@Squid:

Előítéletességeddel nem tudok mit kezdeni.

Kár az idő rád

renevol 2012.08.11. 21:20:46

@Imadom a trapistát: Akkor talán inkább te illusztráld számokkal a példát, hogy bemutasd, hol sántít.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 21:25:49

@renevol:

Ennyire nem állhatsz hadilábon a számokkal.

Imadom a trapistát 2012.08.11. 21:28:12

@renevol:

Különben ott van az én példám a 19:05-ös hozzászólásomban. Tulajdonképpen ugyanaz a szitu mint a tiéd.

renevol 2012.08.11. 21:56:23

@Imadom a trapistát: Ott ezt írod, amiben számok is vannak:

"Ha neked a jövedelmed havi 100ezer, és havonta költesz 130 ezret, tehát havi 30 ezer hitelt veszel fel, akkor számít valamit, ha közben havi 10 ezret félreteszel nyugdíjcélra?? Havi 10 ezerrel nő a megtakarításod, és havi 30ezerrel a hiteled. Önámítás ez, semmi más."

Én azt hittem, hogy legalább nagyjából pontos számokról vagy arányokról szeretnél beszélni, nem pedig ilyen légből kapott hülyeségekről. Tehát szerinted évente a GDP 30%-val nő a magyar államadósság, ugye? Vagy havonta nő ennyivel? És a magánnyugdíjas befizetés, az szerinted a GDP 10%-a évente, vagy havonta? Ez volt a te nagy kifejtős, konkrét számos példád? Te atya úr ég! Most akkor számokról szeretnél beszélni, vagy csak a levegőbe? Úgy látom, csak ez utóbbi. Hát akkor good night, erre én sem fecsérlem az időm az összes többi fórumozóval egyetemben. Még hogy én állok hadilábon a számokkal, hát ez elképesztő. Oktat az analfabéta...

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 07:05:41

Magyarország biorezonancia nagyhatalom lehetne és ezzel csökkenteni lehetne az adósságot!

2012.08.12. 07:53:17

egyeltalán nem kellene az adósságot csökkenteni, ez orbán legnagyobb hazugsága, a tőkés világ nem így működik, csak néhány elbaszott diktatúra, mint észak korea nincs eladósodva, az egész pénügyi világ röhög orbánon, hogy ez a fasz vissza akarja fizetni a hiteleket, mikor előbb utóbb úgyis elengedték volna, mert a világ így működik, de nem mi visszafizetjük, ha beledöglünk is, bravo
ha valaki hajlandó gondolkodni, az gondolja már át, hogy a világ összes országa, kína is, japán is USA is el van adósodva, kinek, az ufóknak ?, ez egy nagy pénzügyi trükk, orbán ebből semmit nem ért, ha valaki azt mondja hogy a bankároknak, az nézzen utána, hogy végezték a fuggerek

is 2012.08.12. 09:29:52

"A Fidesz táborból nincs átjárás a Jobbik irányába."

Ja, ezért kellett 2010-ben is hónapokon át tartó kampányt folytatni, hogy ne a Jobbikra szavazzanak.

"Aki tehát ... mindenáron kormányváltást szeretne annak véleményünk szerint bizony a gazdaság további stagnálásában, visszaesésében kell reménykednie (amolyan hazaáruló módon :))"

a ... 2006-2010 között FIDESZes volt, és a mondat tökéletesen áll, figyelembe véve, hogy aktívan, 2008-ban ezért az a szavazó még tett is a hülyenépszavazáson. tehat a FIDESzes szavazó már bizonyította, hogy hazaáruló :), a többit majd meglátjuk.

is 2012.08.12. 09:32:26

@Mariann19: "Nem vagyok nyugdíjas, de az szégyen, hogy a világon nincs olyan ország, ahol ilyen méltatlan megitélésben részesülnek a nyugdíjasok. "

Ez azért messze nem igaz. Magyarországon a világon az egyik _legmagasabb_ az átlagnyugdíj átlagbérhez viszonyított mértéke. Másutt a nyugdíjas a bére 60%-ra számíthat, nálunk ez 80% körül van.

is 2012.08.12. 09:35:06

@Imadom a trapistát: olvassál Mandiner-t, az ottami kommenteket: libsi, ballibsi, libsi-bibsi, liberálkomcsi stb. de felcsaphatod bármely Magyar Hírlapot is. 3 perc az egész, te eléggé elzárt faluban lehetsz, ha ezzel még nem szembesültél.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.08.12. 09:42:37

@Gondolkodni Próbáló Birca: @Kőmíves Kelemen: Ajánlanám ezt a kezdeményezést (bár még igen kezdetleges állapotban van) - Polgári Liberális Gondolkodók Köre:

www.facebook.com/PolgLibGond

Mariann19 2012.08.12. 16:02:54

@is: A nyugdíjak aránya nálunk szóródó. Attól függően alakultak a mértékek, ahogyan az aktuélis kormányzat kialakította. A 90-es évek elején itt is a 6o% körüli volt az arány, jelenleg a 90%-ot is elérheti, melyet én magam is túlzottnak tartok.
Azonban én nem is az anyagi vonatkozások miatt tartom méltatlannak a helyzetüket, hanem a lekezelő, a társadalom parazitájának tartó, sértő hangnem miatt.

fonó 2012.08.13. 12:14:39

Kikerem magamnak ezt a fekete-feher betonfeju szemleletet hogy aki le akarja valtani a fideszhivoket az OSBLOS?????????

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.08.13. 15:31:28

2013-ban talán összejön az IMF megállapodás és akkor lehet osztogatni.Talán ezzel megpróbálnak szavazatokal vásárolni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.08.13. 20:53:15

@fonó:

Meg tudnád fogalmazni kicsit pontosabban, hogy konkrétan mi a problémád?

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Előre dörzsölöd a tenyered, igaz-e? Végre egy kis pénzt ad a Fidesz neked is. Lehet reménykedni. :)

Belagezapista (törölt) 2012.08.14. 18:02:13

Látom ennél a szavazásnál nincsen számomra opció, mert nincsenek olyanok, hogy 2010-ben nem szavaztam, most meg valamire szavaznék.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.08.14. 23:16:00

A sikerek kurvára ránk férnének de ennek legnagyobb akadálya viktor és bandája!
Éppen ezért inkább a viktorkádék a hazaárulók.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.08.14. 23:17:08

@ccactus: Problémám?
Talán az a mínusz 20000 amivel kevesebbet keresek.

Alkibiádész77 2012.08.15. 12:59:49

Nincs olyan opció, hogy 2010-ben vki nem szavazott, de most szavazna. Pedig a republikon Intézet legztutóbbi elemzéséből az derül ki, hogy a mostani LMP-szavazók kb. harmada ebbe a kategóriába tartozik.
amúgy ha jól számoltam az LMP már jobban áll a fidesznél is, szóval a szerző számított, amikor Csigó elméletét ily módon próbálta megcáfolni.
A gond ott van, hogy a neten politikailag aktívak egyáltalán nem reprezentálják a teljes néepességét - pl. a nyugdíjasokat, akik jóval nagyobb arányban szoci szavazók, lmp-sek meg ugye nemigen akadnak köztük.
A másik problémám Csigó elméletével, hogy a magának oly kedves liberális címkét akarja rányomni az új pólusra. Az LMP kbé ezerhatszázszor elmondta már, hogy nem liberális, csak közjogi területen, társadalom- és gazdaságpolitikája pedig baloldali, amit máig nem volt képes megemészteni a liberális értelmiség. De a 4K!-nak, meg a Szolinak sincs ennél több köze a liberalizmushoz, csak a Millának.

Hawk74 2012.08.15. 15:52:44

Olvasgatva itt a diák, lassan pályakezdő, illetve a már több éve dolgozó emberek vitáját, kissé elgondolkodtam... Simán el tudom képzelni, hogy akinek még nem volt jövedelme, és nem csökkent a reálbére az elmúlt években, az észreveszi a törekvést arra, hogy a zemberek sorsát a jelenlegi kormány próbálja egy csomó dologgal jobbá tenni. Azt persze nem veszi észre - miből is venné észre -, hogy a reálbércsökkenés az elmúlt egy évben igencsak nadrágszíj-szorító volt (legalábbis az én esetemben, és még nincs vége). Könnyű azt látni, hogy három gyerek után mekkora hatalmas az adókedvezmény, de aki még nem próbálta, annak fogalma sincs, hogy három gyerekig eljutni nem annyira könnyű ugyebár... Nem helyes agymosottnak hívni a fiatalt, mert máshogy látja a dolgokat, mint a már nem annyira fiatal. Majd szépen megtanulja a maga kárán, hogy nem kolbászból van a kerítés. Ha meg szerencséje van, akkor meg észreveszi, hogy pedig de... ;-)

Imadom a trapistát 2012.08.15. 20:43:57

@Hawk74:

Nem hinném, hogy szerencse kérdése.

Imadom a trapistát 2012.08.15. 20:45:16

@Alkibiádész77:

Az itteni szavazásból is az látszik, hogy az LMP szavazóinak a fele kicserélődött, miközben a párt támogatottsága összességéban nem változott 2010 óta.

Ez már nem az a párt...

Hawk74 2012.08.15. 20:47:01

@Imadom a trapistát:

Majd 15 év múlva térjünk erre vissza...

Imadom a trapistát 2012.08.15. 20:49:24

@Hawk74:

Felesleges annyit várni. Számtalan példát látok magam előtt. Akinek jó esze van, még csak nem is kell szorgalmasnak lennie, jó állást találhat magának. Nem könnyű, főleg az első állás, az indulás nem könnyű, de aztán ha már megvan néhány év szakmai gyakorlat, beindul a karrier.

Hawk74 2012.08.15. 20:56:57

@Imadom a trapistát:

Oké. Majd térjünk vissza erre 15 év múlva. :-)

Imadom a trapistát 2012.08.15. 21:02:41

@Hawk74:

Miért? Szerinted mi várható 15 év múlva?

Hawk74 2012.08.15. 21:06:52

@Imadom a trapistát:

Lesz egy-két olyan ember is a környezetedben (remélhetőleg nem te), akinek - bár roppant jó képességű, rátermett, satöbbi - "nem jött össze" a dolog, egzisztenciálisan, morálisan leamortizálódott, elvált, a két gyerekét csak két hetente látja, satöbbi, satöbbi, satöbbi. És akkor majd elgondolkodsz. Persze tudom a kommersz választ erre is: nyilván ezek a lecsúszott emberek tehetnek a saját bajukról. Mindenre van egy ilyen mindenttudó válasz...

Imadom a trapistát 2012.08.15. 21:15:58

@Hawk74:

Erre sem kell 15 évet várni. Igen, vannak ilyen emberek a környezetemben. Ilyen is van, igen!

"Persze tudom a kommersz választ erre is: nyilván ezek a lecsúszott emberek tehetnek a saját bajukról."

Miért? Szerinted ki tehet róla? Az állam? Melyik állam?

Imadom a trapistát 2012.08.15. 21:18:18

@Hawk74:

Egyébként egyik ilyen nehéz sorsú ismerősömről sem az az általánosan elfogadott vélemény, hogy igen, erről az egészről az állam tehet. Sőt! Fel sem merül ez. Családi beszélgetéseken szépen ki lehet elemezni, hogy mi lehet a baj gyökere. Semmi köze a politikához.

Hawk74 2012.08.15. 21:19:24

@Imadom a trapistát:

Egyetlen egy szóval is mondtam, hogy a politikához van köze??? Vagy hogy az államhoz???

Imadom a trapistát 2012.08.15. 21:21:05

@Hawk74:

Csak kérdeztem! Meg találgattam, hogy mire gondolhatsz, ha egyszer a "kommersz, maga tehet róla" verziót elutasítod.

Hawk74 2012.08.15. 21:28:30

@Imadom a trapistát:

Rendőrségen dolgozó ismerőseimet a napokban helyezgetik át, amelynek eredményeképp nettó 50-100 ezer forinttal fognak kevesebbet keresni. Írtad, hogy még diák vagy - na, ők kb. azóta dolgoznak a rendőrségen, ahány éves vagy. Remek szakemberek, egész felnőtt életükben a hivatásuknak élnek. Aztán most jött egy átszervezés (most hogy van köze a politikához, vagy nincs, a példa szempontjából mellékes), és annyi... Felépítettek egy egzisztenciát, hiteleket vettek fel, amiket ezidáig minden probléma nélkül fizettek is. Aztán most mehet az egész a levesbe... És most vonatkoztass el a rendőrségtől, képzelj el egy multit, ahol az ember akár több évtizedet is dolgozik... hoppá, ja, ezt nem tudod elképzelni, mert nincs ilyen, legalábbis kis hazánkban... Na, hívjuk ezt az egész történetet pechnek ugyebár... Ami a szerencse ellentéte.

Imadom a trapistát 2012.08.15. 21:40:14

@Hawk74:

Nem értek egyet! Nyilván személyesen nagyon rossz dolog, hogy az eddigi kényelmes életük vett egy vargabetűt.

De! Az éremnek két oldala van. Azt mondod, 50-100 ezer forinttal kevesebbet fognak keresni. Ez úgy is lefordítható, hogy ennyivel kevesebb adófizetői pénz t költenek el.

Elvonatkoztatva: akinek jól konvertálható tudása van, az találhat magának azonos fizetésű állást. Akinek nem konvertálható a tudása más területre, mert annyira speciális tevékenységet végzett, annál nagyobb a gond, muszáj lesz átképeznie magát, változtatnia karrierpályáján.

Ugyanakkor neked is el kell ismerned, hogy nagyon sokan vannak (főleg az állami szektorban, de máshol is) olyan pozíciókban, ami valós tudását már meghaladja fizetésben. Betelepedett egy kényelmes állásba, ugyanazt csinálja már évtizedek óta, csak közben eljárt felette az idő. No az ilyenek kerülnek időről időre leépítésre, amikor a gazdálkodási szükségszerűség úgy hozza, hogy nagyon muszáj.

Hawk74 2012.08.16. 06:26:54

@Imadom a trapistát:

Mondom én, hogy mindenre van kommersz válasz... Érvelésed teljesen megegyezik egy bizonyos blogírójéval. Tökéletesen értelmetlen Veled beszélgetni, úgyhogy a magam részéről befejeztem.

protézisesh 2012.08.16. 11:12:44

@Imadom a trapistát: Konkrét kérdések jönnek, konkrét válaszokat várok:

1.) Te hány éves vagy?

2.) Te hol élsz? (Főváros/Megyeszékhely/Kisváros/Falu)+megye

3.) Van rendes (heti 40ó) állásod?

4.) Alkalmazottként vagy vállalkozásban?

5.) Állami tulajdonú cégnél vagy a versenyszférában?

6.) beosztottként vagy vezetőként?

a tippjeim szerint 1.max20, 2.Bp, 3.nincs, 4-6. emiatt értelmezhetetlen. Ez magyarázná azt a sok sületlenséget, amit itt összehordtál. Kezdve a hőzöngve fellengzős általánosításaidat, amivel pofán szarod azt a hárommillió embert, akinek a tizenév alatt összegyűjtött megtakarításait lenyúlta a kormány, helyette fenntartva a másik hárommillió ingyenélő (segélyes, jelenlegi magasnyugdíjas, stb.) kiváltságait. Ez a rendszer a tücsköket támogatja a hangyák rovására. Csűrheted-csavarhatod, de így van. :(

A valódi válaszok elől meg egy éti csiga gerincességével térsz ki.

Matróz Kommandó 2012.08.16. 19:59:04

@protézisesh: a manyup soha nem volt a te megtakarításod. Akkor lett volna az, ha dönthettél volna, hogy elköltöd vagy befizeted a pénztába. Kötelező volt, és mivel kiesett a közösből az államnak hitelt kellett felvennie, na kitől a pénztártól. Persze mindenki jól járt okosba, kivéve az államot.
A minősítgetéseid meg szánalmasak.

Imadom a trapistát 2012.08.16. 22:13:07

@Hawk74:

"a magam részéről befejeztem"

Tulajdonképpen el sem kezdted. Hányszor kérdezzem még a te véleményedet??

Az én véleményemre meg nem reagáltál érdemben...

protézisesh 2012.08.17. 09:05:09

@Imadom a trapistát: na, valami ilyen választ vártam tőled, szarzsák.

@Matróz Kommandó:
1.) megkerestem
2.) volt egy lehetőség (97-98ban), hogy eldöntsem: szórom a sárba, vagy választok neki helyet, ahol a nevemre gyűjtik, fialtatják, a gyerekem örökölheti, ha idő előtt leadom a kulcsot, stb. Amiről így rendelkezhetek, azt a sajátomnak érzem.
3.) az első Orbán-kormány beleszart a levesbe, amikor a korábban TÖRVÉNYBE FOGLALT menetrendet felrúgva nem követte a menetrendet amely a MNYP arány növelésére, illetve a közösbe menő % csökkentésére vonatkozott.

Segítek emlékezni: ugyanez a kormány találta ki a 3hetenkénti ülésezést (mert az ellenzék már akkor is zavarta), később ugyanez a bagázs zárt le hidat, polgári körözött, vonult ki minden szirszarért a parlamentből. EZ Orbán Viktor elképzelése a parlamenti demokrácia működéséről. A sok birka meg megszavazta és most is élteti. Beeee, beeee... :(

panelburzsuj 2012.08.17. 09:39:23

"eléggé valószínűtlen, hogy pont ilyen válságos körülmények között alakul ki nálunk az európai-liberális-zöld eszmerendszer széleskörű tömegbázisa"

H tényleg rendesen elosvastad volna a Csigót - (+ nem a betojt szerecseny mosdatása lenne a posztod célja...) - akkor feltűnt volna a következő:

Csigó nem azt állítja, hogy az "európai-liberális-zöld eszmerendszer" a nyerő, hanem azt, hogy enneka körnek is lehet sansza nagyot szakítani - ha behúz az elemzett felmérés által feltárt "üres közép" irányába. Merthogy a "valódi közép" az továbbra is üres, és azt kádárnyuggerekkel, békemenetelőkkel, csíkosmagyarokkal elfogadtatni/elfoglalni legalább olyan vértizzadás, mint millagyerekekkel...

És legalább akkora esély.

Imadom a trapistát 2012.08.18. 18:46:33

@protézisesh:

Te csak ne szarzsákozz engem, mert felkereslek és kiverem a maradék fogaidat, kedves protézises barátocskám!

Értelmes kommunikációra alkalmatlan kis hülyegyerek vagy!

Imadom a trapistát 2012.08.18. 18:51:54

@panelburzsuj: "ennek a körnek is lehet sansza nagyot szakítani - ha behúz az elemzett felmérés által feltárt "üres közép" irányába."

Nekem az az érzésem, hogy ez a valódi közép azért üres, mert nincs rá választói igény. Ha lenne, nem lenne üres.

"Merthogy a "valódi közép" az továbbra is üres, és azt kádárnyuggerekkel, békemenetelőkkel, csíkosmagyarokkal elfogadtatni/elfoglalni legalább olyan vértizzadás, mint millagyerekekkel..."

Na de akkor mely választói rétegek/tömegek tartoznak ebbe a valódi középbe?

Imadom a trapistát 2012.08.18. 18:55:27

@protézisesh:

Különben értem én, hogy nincs pénzed, és ezért el vagy keseredve, viszont bánatodat nem tudod szavakba önteni, és kritikádat sem tudod megfelelő nívón előadni. Ez persze frusztráltságot okozhat, de azért még nem kellene ilyen agresszívnak lenned.

Elnézést az előző kommentemért, kicsit hirtelen voltam. Visszavonom a hülyegyereket, és természetesen nincs szándékomban és nem is tudnálak felkeresni.

DFK 2012.08.20. 04:22:35

@renevol: liberális demokrata szavazó nemigen van.Mintahogy valaki vagy liberális, vagy demokrata.

DFK 2012.08.20. 04:28:58

@Mariann19: a hangnem azért alakult ilyenre, mert bizony, a nyugdíjasok nem akarják megérteni, hogy járni jár, de nem jut. A nyugdíjakat mindig utánemelik az inflációhoz, a fizetéseket meg nem; ez nyilván már irritálja az aktívakat.

DFK 2012.08.20. 04:39:24

@Mariann19: ne feledd, a mai nyugdíjasok elég csekély nyugdíj járulék befizetéssel bírnak...

Mariann19 2012.08.20. 08:56:23

@DFK: "Anyugdíjasok nem akarják megérteni, hogy jár, de nem jut." A nyugdíjasok véleménye szerintem nem ismert. A kormány dönt, hogy emeli-e a nyugdíjakat, vagy nem. Bár a kormány is kényszerpályán van az emeléseket illetően, mert egyelőre törvény írja elő az inflációnak megfelelő emelést. Az is igaz, hogy az alaptörvényben viszont szerepel többek között ewgy passzus"a nyugdíjak csökkenthetők, megvonhatók...".
Érthető az aktívak ellenérzése viszont abban, hogy azt látják, hogy a nyugdíjasokat mintha nem érintené a kialakult, válság miatti hátrány.
Az, hogy a nyugdíjasok egykori befizetései mire nyujtanak fedezetet, egy felosztó-kirovó rendszerben nem alkalmazható.Nem volt elkülönített alap ahhoz, hogy ez jelenleg megállapítható legyen. Mindíg a mindenkori kormány határozta meg, hogy az aktuális időszakban mennyi legyen a járulékbefizetés, és milyen legyen a nyugdíjszámítás.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.09.30. 08:59:32

Milyen érdekes újraolvasni ezt a posztot öt év után.

Erről a mai írásról jutott eszembe, hogy ezt a témát mi is feszegettük annó:
figyelszram.blog.hu/2017/09/26/egyutt_egyedul_417#comment-form

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.12.04. 23:03:23

@ccactus: Olvasgasd inkabb ezt: www.portfolio.hu/img/upload/2017/11/gdp_regiouj-20171122.png
"Litvánia, Lettország, Szlovákia, Észtország, Lengyelország általánosságban csaknem háromszorozzák GDP-jüket 1995 és 2022 között, ettől a csoporttól azonban Magyarország jelentősen leszakadt. Vagyis hiába voltunk a legvidámabb barakk, jó növekedési lehetőségekkel rendelkező ország még a rendszerváltáskor, mostanra a térség államai egy főre jutó GDP-ben is beértek. A potenciális GDP-növekedésre vonatkozó becsléseket tekintve pedig egyelőre nem számíthatunk arra, hogy a térségben Magyarország mutassa a legnagyobb bővülést a következő években."
www.portfolio.hu/gazdasag/na-ne-mar-ezek-az-orszagok-mind-utolertek-minket.268595.html

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.12.19. 19:13:57

@Tyson925:

Elolvasgattam. Gondolatébresztő írás, egyszersmind terelésnek is szép volt részedről.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.01.13. 15:43:24

@ccactus: :DDD Aztan meselj mar, mirol tereltem?
nezd a fonokod, hogy csinalja ezt?
www.youtube.com/watch?v=s-8PQDDes0Q

Ezek utan, valahol nagyon-nagyon az utolso helyen vagy, aki a tereslet barkinek is felrohatod.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2018.02.16. 19:09:30

@Tyson925:

":DDD Aztan meselj mar, mirol tereltem?"

Hát a poszt témájáról, a harmadik pólusról.

"A potenciális GDP-növekedésre vonatkozó becsléseket tekintve pedig egyelőre nem számíthatunk arra, hogy a térségben Magyarország mutassa a legnagyobb bővülést a következő években."

Idézted alig két hónapja.... Vicces, hogy az aktuális GDP számok máris megcáfolták a terelésedet. :)

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/unios_elvonalba_kerult_magyarorszag.656805.html

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.24. 15:51:31

@ccactus: Persze, vagy olvasni nem tudsz, vagy hazudsz. Nem, nem cafoltak meg, a legkevesbe sem.

Aztan itt egy masik dolog:
Régiós országok helyezése a korrupciós világranglistán.(Minél előrébb áll, annál kisebb a korrupció.)

16. Ausztria
21. Észtország
34. Szlovénia
36. Lengyelország
42. Csehország
54. Szlovákia
57. Horvátország
59. Románia
64. Montenegró
66. Magyarország
71. Bulgária

Soros?
süti beállítások módosítása