Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Legalább a következetesség megvan...

2012. október 17. - Nívó blog

A kormány újonnan bejelentett hét pontja semmilyen meglepetést nem tartogat: Matolcsyék továbbra is következetesen mennek tovább az általuk unortodoxnak gondolt, valójában Bokrost megszégyenítő megszorításokkal tarkított úton.

Jó hír, hogy a kormány mindenáron tartani akarja a 3%-os hiányt. Hát igen, ez - ismerve az "elmútnyócév" gazdaságpolitikáját -, mindenképpen dícséretes. Az elmúlt évtized elkúrása nagyban köszönhető annak, hogy a politika a gazdasági ésszerűség helyett inkább a hiányt növelte, mert azt nem látták az emberek: egy nyugdíjcsökkentést vagy egy közszféraleépítést népszerűségvesztés követett volna, míg az államháztartás hiányának alakulása maximum egy kishír volt, havonta egyszer, amit sokan el sem olvastak. Amiről meg nem tudunk, az ugyebár nincs. Persze a mostani "vaskéz" sem a kormány érdeme, hiszen ők a 2010-es választáskor még növelni is kívánták a deficitet, de ott kaptak egy elég egyértelmű utalást arra, hogy nem ezt mégsem kellene, és azóta megvilágosodtak.

A kormány politikájának másik jellemzője, hogy sosem ők viszik el a balhét, inkább elvitetik másokkal: a bankokkal, a szolgáltatókkal, többnyire a multikkal. Nem közvetlenül vetik ki az adót, hanem megadóztatják a szolgáltatót, aki majd továbbhárítja a fogyasztóra, ezáltal a fogyasztó, aki választó is egyben, elsősorban a szolgáltatóra lesz mérges, és csak másodsorban a kormányra. A kormány számítása, azaz hogy a szolgáltató-bank nem a teljes adót, hanem maximum egy kis részét hárítja tovább a fogyasztóra, szintén bevállt, lásd például a 2 Ft-os telefonadót, amit nem minden szolgáltató számlázott tovább. 

Matolcsyék gazdaságpolitikájában még egy fontos elem található: a jövedelemtípusú adók helyett a fogyasztási típusúakat preferálja. Ha nem cigizel, nem érint a cigaretta jövedéki adójának emelése. Ha nem telefonálsz annyit, kevésbé érint a telekomadó. Persze, sejtjük, hogy a chipsadónak nem az az elsődleges célja, hogy a lakosság szokjon le az egészségtelen ételekről, de lehet egy ilyen járulékos hatása is.

Az igazság az, hogy azzal sem lehet vádolni a kormányt, hogy hosszútávú reformokba sem mertek belevágni: a közszféra "kihalásos alapon" történő létszámcsökkentéséről, az oktatási reformról vagy a jövő nyugdíjasainak "szívatásáról" (lásd nyugdíjkorhatár, nyugdíjmegállapítás szabályai, stb.) lehet vitatkozni, de alighanem az állam kiadásainak csökkentését hozzák maguk után.  

Nem kellene ide semmi más, csak egy kis kilábalás a gazdasági recesszióból, de ez nemcsak magyar, hanem világszinten is, és akkor talán működőképes is lehetne a magyar modell, de sajnos ennek jelei sincsenek, a magyar kormány lépései meg finoman szólva sem ebbe az irányba mutatnak. A ma bejelentett lépések is azt mutatják, hogy a problémák "kinövésében" már maga Matolcsy sem hisz, ez pedig baj, hiszen pont a mi Gyurink volt az a személy, aki ezt az elméletet minden fórumon hirdette. De legalább a következetesség kezd meglenni - ez is valami.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr214853769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2012.10.17. 13:45:15

Következetesen romboljuk a beruházási kedvet. Tegnap elhangzott a Portfolio konferenciáján, hogy a beruházási ráta nem fedezi az amortizációt, azaz a gépek lecserélési üteme nem éri el az elrohadásuk ütemét. Vagyis el fognak rohadni gépek, amelyeket nem pótolnak. Vagyis csökkenni fog a termelés. Garantáltan. Matolcsy reakciója: bankadó, tranzakciós adó, nehogy legyen hitelezés, amiből be lehetne ruházni.

Menne ez gazdasági növekedés nélkül is, ha egy kis ész volna, és a vagyonadót vezetnék inkább be, minthogy a termelést teszik tönkre.

spongya.bob 2012.10.17. 15:20:01

"A kormány számítása, azaz hogy a szolgáltató-bank nem a teljes adót, hanem maximum egy kis részét hárítja tovább a fogyasztóra, szintén bevállt, lásd például a 2 Ft-os telefonadót, amit nem minden szolgáltató számlázott tovább. "

- Hehehe. Meg nem fejleszt és kirúgja az embereket. Tehát nem számlázza tovább teljesen, viszont egységnyi árért sz@rabb szolgáltatást kapsz.

"Matolcsyék gazdaságpolitikájában még egy fontos elem található: a jövedelemtípusú adók helyett a fogyasztási típusúakat preferálja. "

- Lóf@szt. Csináltak egy egykulcsos adót, amivel a gazdagok és átlag felett keresők jól jártak. Most pedig szétterítik a hiány betömését a társadalom minden rétegére.

"De legalább a következetesség kezd meglenni - ez is valami."

- Érdekes megfogalmaás azok után, hogy kb. havonta új reformötlettel állnak elő és átlagosan kéthetente módosítják az adótörvényeket. Most pedig ott tartunk, hogy az NEM KAPUNK EU PÉNZEKET, ha a behazudott költségvetést nem javítja ki Matolcsyné férje.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2012.10.17. 17:52:47

A Bokros-csomag közel dupláját kapjunk az Orbán-kormánytól két év alatt. A megszorítások a GDP 9 százalékát is meghaladhatják, átlépve a 2700 milliárd forintot, amiből csak erre az évre 2000 milliárdnyit jelentettek be. Az elmúlt másfél évben átlagosan negyedévente kaptunk egy csomagot.

is 2012.10.17. 19:38:12

"Hát igen, ez - ismerve az "elmútnyócév" gazdaságpolitikáját -, mindenképpen dícséretes."

2006 óta tartjuk az éves célokat, csak szólok. tehát ismerve az elmútnyócév gazdaságpolitikáját semmi dícséretes nincs benne. ha a 2001-2006-os időszakra gondolsz (Orbán-Medgyessy-Gyurcsány), az az elmúthatév az tényleg rossz volt.

Imadom a trapistát 2012.10.17. 20:46:21

@spongya.bob: "nem számlázza tovább teljesen, viszont egységnyi árért sz@rabb szolgáltatást kapsz."

Szarabb? Recseg a vonal, mikor telefonálsz?? Vagy miben szarabb??

bankvezér 2012.10.17. 23:41:40

@is:
Látom nem értesz semmit.
El kell taposni a külföldi ellenséges bankokat!
Csak szavazzák is meg, azt a törvényt!

anonymand 2012.10.18. 04:51:53

Tisztelt Nívó blog!

Lenne egy pár kérdésem.
Tartjátok-e még, hogy "A Fidesz gazdaságpolitikája jobb, mint az MSZP-é volt"?
2012.05.24. 00:47 ccactus

Állítjátok-e még, hogy "Magyarország érdeke az unortodox gazdaságpolitika"?
2012.05.01. 18:14 ccactus

Kitennétek-e még a kérdőjelet, a címbe, még ha csak zárójelbe is: "Matolcsy nem ért hozzá(?)
2012.05.16. 10:00 Droli

Folytatjátok-é havi rendszerességgel, vagy akár csak negyedévi magyarázó elemzéssel a nagy sikert aratott "Nívó makrogazdasági index" posztot?
2012.02.18. 01:25 bogancs
Már megint egy szülinap!
Fogadjátok tőlem szeretettel a KSH aktuálist.
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/epi/epi21208.pdf
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ipa/ipa21208.pdfhttp://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/far/far21209.pdf

Tisztelettel:
anonymand

rámenős 2012.10.18. 05:27:16

Tapsoltam. Tatatata.
Viszont egy-két dolgot nem értek. Hogy a fenébe lehet tönkretenni cégeket? Mikor megy csődbe a Pick - Hertz szalámi a Gyulai után? Esetleg a Kalocsai paprika, vagy a tokaji bortermelés, Stb.
Ha körülnézünk az országban, nincs gyárunk. Nálunk minden veszteséges? Csak a Dánok, Hollandok értenek a mezőgazdasághoz?
Ráadásul még kisparaszti önellátó gazdálkodás sincs.
Mindenki a segélyért tartja a markát.
Szöveg az van. Így segítjük, úgy segítjük. Csak az érintettek valahogy nem veszik észre.

spongya.bob 2012.10.18. 11:16:12

@Imadom a trapistát:
Szarabb? Recseg a vonal, mikor telefonálsz?? Vagy miben szarabb??

- A telefonos ügyfélszolgálatra nem 3 percet vársz hanem 20 percet, a telefonodat nem 5 nap alatt javítják meg, hanem 30, a bázisállomásokat nem fejlesztik (ezért ha leáll egy terület akkor nem 1 óráig lesz elérhetetlen, hanem 3 órán keresztül), nem fejleszik a hálózatot (lassabb internet), bezárnak néhány kirendeltséget (nem 30 percet utazol, hogy elintézzél valamit, hanem 1 órát), stb.
....most hirtelen ennyi jutott az eszembe, de ez csak a jéghegy csúcsa lehet, ha józan paraszti ésszel magamtól rájöttem.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2012.10.18. 13:27:48

"Rogán Antal szerint sose gondolták, hogy teljesen kivezetik a bankadót, ezt a magyar adórendszer részének tartják, csak az adó csökkentését tervezték - a Fidesz frakcióvezetője erről a TV2 csütörtök reggeli műsorában beszélt." (2012. október 18.)

"A tervezettnél korábban kivezethetik a magyarországi bankadót Orbán Viktor szerint, aki kedden Bécsben, az osztrák gazdasági kamara épületében beszélt erről a Raiffeisen Bank képviselőjének kérdésére adott válaszában." (2012. június 13.)

"A kormány úgy döntött, valóban kivezeti a bankadót és a krízisadókat; 2013 elejétől a bankadó fele marad a rendszerben, 2014-től pedig ez az adó megszűnik - ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón" (2012. május 9.)

Ti itt a nivo blogon, kaktusszal az élen minek örültök? Hogy van egy kormány és mögötte egy párt aki folyamatosan az emberek pofájába hazudik? És akkor még van merszetek megkérdezni, hogy vannak akik folyamatosan csak a rosszat látják ebben az orszgában? Igen, mert vannak emberek _még_ itt akiknek van gerince, és viszonylag nehezen viselik ha nap mint nap a pofájukba hazudnak...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2012.10.18. 13:29:04

@anonymand: "Furcsa, hogy egyesek ezt mennyire másként látják. Sokan vannak akik mindenben csak a rosszat, semmi, de semmi jót nem látnak."

anonymand 2012.10.18. 15:56:47

@Tyson925:

Tisztelt Tyson925!

Én nem tartozom azok közé, akik semmi jót nem látnak.Örvendek például, hogy csökkent az államadósság.
2010. május : 19,933.4
2012. szept.: 20,653.9
Forrás: www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy

Tisztelettel:
anonymand

NYJetsTD 2012.10.18. 17:27:04

Tudom, hogy mivel fideszes vagy ccactus, ezért nehezen fogod fel (a minimálbéres kísérletednél ezt már 100%-ban bizonyítottad), de jelenleg az ország nagyobbik része szopógépre van állítva, míg te és hasonszőrű társaid lubickoltok a seggnyalás undorító, de kifizetődő világában. Újkommunista szektatagként még mindig nem döbbentél rá, hogy hiába minden fényezés, gazdáid ugyanúgy felélik alólad is az országot, te meg majd csak nézel pár év múlva, hogy még a gyerekeid is megvetve köpnek le. Kábé az elvakult munkásőrök színvonalán létezel.

"A KSH Statisztikai tükör című kiadványából kiderül, hogy 2011-ben a magyarok háromnegyede nem tudott volna kifizetni egy hirtelen szóba kerülő ötvenezer forintos kiadást. A megkérdezettek kétharmada nem engedhetett meg magának egy néhány napos üdülést sem. Feltűnő azoknak az aránya, akik nem rendelkeznek gépkocsival, nem tudják megfelelően fűteni a lakásukat, tartoznak a közműveknek, anyagi gondok miatt a lakosság harmada nem evett húst kétnaponta.
Összességében kiderült, hogy jóval többen voltak kénytelenek nélkülözni, mint a megelőző évben. Az anyagi megfosztottság négymillió lakost érintett. Az átlag feletti szegénységgel a fiatal felnőtteknek is szembesülniük kell, 2011-ben 400 ezer gyerek, 880 ezer 18-64 éves felnőtt, 70 ezer 65 évesnél idősebb ember élt a szegénységi küszöb alatt."

Nos, maximum ide illik a bejegyzésed címe:

Legalább a következetesség megvan...

anonymand 2012.10.18. 21:18:19

Tisztelt Nívo blog!

Nagy divatja van mostanság a retrónak.
A legmélyebb alázattal javaslom, hogy a "Hazudós a Ténytár blog!" poszt mintájára, nyomjatok egy "Hazudik a Piac & Profit!" című posztot.
"Még rosszabbul élünk: zuhant a reálkereset" - a legmélyebben felháborít és végtelenül sértőnek érzem a hatásvadász címet a P&P címlapján.
Tanítsátok őket móresre!
Ha javaslatom nem nyerte meg tetszésetek, hát akkor annyi...

Tisztelettel:
anonymand

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2012.10.19. 11:54:48

Jaj én úgy várom már kaktusz elvtárs békementre búzdító bejegyzését! Bizonyára egészen kevés hazugság lesz benne...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.10.20. 22:28:31

Jaj gyerekek,azért már kezd átalakulni a szerző.
Ez azért már nem olyan seggnyaló poszt,mert van benne némi hiba emlegetés is.

anonymand 2012.10.21. 07:28:38

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Tisztelt Magna cum laudeTigeri másztesz digrii!

A poszt szerzőjét, vagy szerzőit a tények kezdik zavarni.
Korábban sem volt teljesen idegen a hibák felemlítése, eddig azonban gondosan ügyeltek arra, hogy messzemenően a vélt pozitívumok domináljanak, s nagyon gyakran védték a védhetetlent.
Lehet, hogy ezentúl valóban csak a védhetőt magasztalják, megkísérlik az objektivitást, és azt sem tartom kizártnak, hogy felül tudnak emelkedni Lószerszámkészítő, Gíró-Görény, Szőke Liba nívóján.
Ha ez valóban így van és nem tévedek, akkor további munkájukhoz kívánok sok sikert!

Tisztelettel:
anonymand

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2012.10.22. 19:06:18

No.. Ciki lett kormánypártinak lenni, vagy hol késik a békementes poszt?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.10.22. 20:23:56

@anonymand: Ha az elején nem is de egy ideje már felemlítik a hibákat is.
Kezdenek kiábrándulni, észhez térni.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2012.10.23. 11:12:44

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Furcsa, hogy egyesek ezt mennyire másként látják. Sokan vannak akik mindenben csak a rosszat, semmi, de semmi jót nem látnak."

Ez nem erre utal...

DIldiko 2012.10.23. 18:25:30

@Imadom a trapistát: Internet minősége szarabb, és a telefontarifák mindenhol drágultak. Egy átlagos percdíj kb. 50 Ft, feltéve, hogy nem akarsz havonta 8-10 vagy még több ezer Ft-ot telefonálásra költeni. Olyan tarifák csomagok szűnnek meg, amelyeket sokan vettek az olcsóságuk miatt.
Mobilinternet csak a városokban, ott se mindenhol - fejlesztés nincs.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.10.23. 19:20:54

@Tyson925: Azért az első bekezdés szembe mer nézni a valósággal egy kicsit és ez már fejlődés.:))
Meg az utolsó bekezdésben is van egy mondat.:))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.10.28. 15:33:31

@spongya.bob:

"- A telefonos ügyfélszolgálatra nem 3 percet vársz hanem 20 percet, a telefonodat nem 5 nap alatt javítják meg, hanem 30, a bázisállomásokat nem fejlesztik (ezért ha leáll egy terület akkor nem 1 óráig lesz elérhetetlen, hanem 3 órán keresztül), nem fejleszik a hálózatot (lassabb internet), bezárnak néhány kirendeltséget (nem 30 percet utazol, hogy elintézzél valamit, hanem 1 órát), stb.
....most hirtelen ennyi jutott az eszembe, de ez csak a jéghegy csúcsa lehet, ha józan paraszti ésszel magamtól rájöttem."

Lehet rettegni a fenti következményektől, de én az elmúlt két évben nem úgy tapasztaltam, hogy átterheltek volna rám bármit is a sokszázmilliárdos bankadóból, telekomadóból, meg ilyesmiből. Sőt a szolgáltatás minőségében sem érzékelek romlást.

Max szolgáltatót váltasz, ha nem vagy megelégedve a jelenlegivel.. Versenypiac van a telekommunikációs piacon ugyanis.

Egyébként meg vesd össze az általad felvázoltakat azzal, ha közvetlenül vetik ki rád az adót. Akkor meg nem lesznek ilyen jellegű problémáid, mert egyszerűen nem lesz pénzed telefonra meg internetre.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.10.28. 15:43:24

@DIldiko:

"Egy átlagos percdíj kb. 50 Ft, feltéve, hogy nem akarsz havonta 8-10 vagy még több ezer Ft-ot telefonálásra költeni. Olyan tarifák csomagok szűnnek meg, amelyeket sokan vettek az olcsóságuk miatt."

Mi ezt használjuk:

www.vodafone.hu/lakossagi/telefonok-tarifak/tarifak/elofizeteses/matrix

Havi 3500 Ft-ért 90+90 perc...

Szívesen! :)

anonymand 2012.10.29. 06:36:17

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Tisztelt Magna cum laudeTigeri másztesz digrii!

És ha csak pillanatnyi elmezavar?

Tisztelettel:
anonymand

DIldiko 2012.10.29. 17:46:50

@ccactus: Ez mind szép és jó, de Vodafonnal és T-mobile-val csak akkor tudok telefonálni, ha kimegyek a házból, megteszek a hegyen felfelé kb. 200 m-t. Vagyis elérhetetlen vagyok!
A feltöltőkártyás tarifák (nem akarok 90+90 percet beszélni minden hónapban évekig) ettől sokkal drágábbak. Ráadásul évek óta felfelé mennek az árak. Míg régebben egy átlag perc 30-35 Ft volt, ma már 50 Ft körül van.
A fiam a 3000 Ft-ot egy év alatt nem beszélte le - még mindig van 1000 Ft a kártyáján (16 éves lesz).

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.10.30. 14:07:05

@DIldiko:

Az az érzésem, hogy neked nem is a telekomadóval van a problémád..

DIldiko 2012.10.31. 11:35:00

@ccactus: Nem a telekomadóval IS és a transzakciós adóval, ÁFA emeléssel, sárgacsekk adóval, meg az összes többi kis adóval is bajom van, mert azzal lehúzzák az embert. Ez is csak 300 Ft, az is csak 1000 Ft, a 3. meg csak 600 Ft havonta. Csak összeadva már sokra jön ki és a nettó fizetésünk 10 éve nem emelkedik - kivétel a jól keresőké. Meg azoké akik saját maguknak állapítják meg a javadalmazásukat!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.10.31. 15:27:02

@DIldiko:

"a nettó fizetésünk 10 éve nem emelkedik"

Na ugye tudtam, hogy nem a adóval van a bajod.. Adót azért szed az állam mindannyiunktól, hogy fedezze belőle közös kiadásainkat.

Francot sem érdekelné a kisadó, ha a fizud közben a duplájára nőtt volna.. Persze kérdés, hogy termelsz-e duplaannyit, mint tíz éve?

DIldiko 2012.10.31. 17:46:24

@ccactus: Ha a munkám mennyiségét, minőségét és a felelősséget nézzük, legalább 5x ennyit kellene keresnem.
Amúgy pedig az adókkal is bajom van, mert a mostani "gazdaságpolitika" miatt van rájuk szükség.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.10.31. 18:01:10

@DIldiko:

5x annyit? Az igen! Remélem nem közalkalmazott vagy, mert akkor még nagyobb adóbevételből kellene azt is fedezni. :-))))
süti beállítások módosítása