Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Szakad-e a Jobbik?

2012. november 30. - Nívó blog

Nemrég még mindenki az LMP-ről beszélt, hogy szakadnak-e vagy sem, pedig van a magyar politikai életnek még egy szereplője, ahol lassan hasonló kérdés merülhet fel: vajon szakad-e a Jobbik? Tudom, vadnak tűnik a kérdés, mert jelenleg erre semmilyen jel nem mutat, de véleményem szerint lassan eljöhet az az idő...

A hétfői Gyöngyösi-féle zsidós elszólás jól megmutatta a Jobbik határait: egy bizonyos szintig el lehet lenni a párttal, vannak jó meglátásaik, vannak jó elképzeléseik, de hajlamosak elmenni egy olyan irányba, ami inkább paranoiára emlékeztet, nem normális politizálásra. Ezt most még egyszerűbben leírom, hogy mindenki értse: az a dolog, hogy a Jobbik nem kedveli a cigány életmódú embereket, sok emberben pozitív hatást kelt, sajnos nem alaptalanul, mert vannak rossz tapasztalatok. (Figyelem! Nem véletlenül van kiemelve a "cigány életmód", ugyanis nagy különbség van az "utálom az összes romát" és az "utálom az összes ingyenélő, pióca típusú embert" között!) Ha ma valaki azt mondja, hogy igyekszik megregulázni ez utóbbi réteget, és megtanítja nekik, hogy "nincs ingyenebéd", az a társadalom jelentős részének helyeslésével találkozhat, és politikai tőkét is kovácsolhat belőle. Ez emelte fel a Jobbikot 2010-ben, és egyben ezzel üzentek a szavazók a magyar politikai elitnek, hogy elegük van a látszatmegoldásokból, erről a témáról beszélni kell, és hogy igenis, súlyos problémáról van szó! És van az a dolog, hogy a Jobbik bizony zsidózik is időnként, ami viszont kifejezetten visszatetszést kelt, mivel a zsidókérdést firtató Jobbikos hangok erősen megkérdőjelezhetőek, másrészt, ha létezik ez a jelenség, nem érzi olyan súlyos problémának a társadalom, hogy akkora feneket kellene keríteni ennek. Számos ennél jóval nagyobb és valósabb probléma van az országban. Tehát amit nyer a Jobbik a "cigányozással", legalább annyit veszít a "zsidózással".

Pont ez a párt továbblépésének a gátja: sok jobboldali szavazó áhítozik egy jobboldali értékrend mentén szerveződő normális pártra, amelynek akár esélye is lenne megszorítani a behatárolhatatlan értékelvű Fideszt (akik hol konzervatívok, hol szocialisták, hol kommunisták, hol meg elmebetegek), és adná magát a Jobbik, ha... ha nem lennének ezek a felhangok. És itt megint nem a rendpárti, esetleg enyhén cigányozós felhangokról van szó, mert amikor olyan történetekről olvasunk, hogy szinte nulla büntetéssel megússzák a tolvajok, akkor az emberek felhördólnek, hogy "de jó lenne helyretenni ezeket, és nem tökölni ebben a fene nagy demokrációban!" Az erőskezű, korrupciómentes hatalom egy normális gazdasági programmal simán nyerő lehetne, és ebben a Jobbik a legjobb:  erőskezűnek erőskezűek lennének, korrupcióban talán ők érintettek a legkevésbé (ez mondjuk nem nagy dicsőség, igen alacsonyan van a mérce), normális gazdasági program meg... azt nem nehéz csinálni, bármelyik gazdasági területen tevékenykedő egyetemi tanár összehoz ilyet egy hét alatt, nagyvonalakban persze. (Na meg ez utóbbi területen tökéletes ütőkártya az, hogy "mé', mondjál már valakit, aki az elmúlt 20 évben koherens, hosszútávon is működő, tabukat döntögető. a társadalom érdekeit figyelembe vevő gazdaságpolitikát hajtott végre!") Szóval a Jobbik ezen a téren korántsem áll olyan rosszul, mint gondolnánk, és aktívabb, nyugodtabb kommunikációval ezt simán el tudnák ültetni a választók agyában.

De nem ezt teszik, a Jobbik kommunikációjában rengeteg olyan elem van, amivel meghökkentik az átlagszavazót: egy kis kommunistázás ide, egy kis multibérencezés oda, meghintve némi zsidózással, na meg a Gárdával - csakhogy ezzel képtelenek lesznek új szavazókat megszólítani, a régiek meg lehet, hogy megunják a meglehetősen eredménytelen parlamenti jelenlétüket. A kitörési pontot fentebb felvázoltam, és ha lesznek olyan Jobbikos politikusok, akik hasonlóképpen gondolkodnak, nem zárom ki, hogy pártszakadás lesz a "puha-" és a "keménymag" között. Márpedig a 2014-es választás nagy hívószó, és alighanem lesznek olyan mérsékelt jobbikos politikusok, akik nem szívesen adják fel képviselői helyeiket, mert pl. Gyöngyösi nem bír magával.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr634939844

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.01. 11:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imadom a trapistát 2012.11.30. 18:02:34

Én azt nem értem, hogy ki az a tökkelütött, akit érdekelnek 2012-ben ilyen dolgok, mint "zsidóprobléma"?? Egész egyszerűen ez nem téma. Soha senkit nem hallottam még a környezetemben ilyesmiről beszélni. Lehet, hogy ez 70 éve közbeszéd tárgya volt, de ma a kutyát nem érdekli szerintem. És pláne nem hiszi el senki, hogy ez probléma lehet. Azt, hogy cigányprobléma van, azt talán el lehet hitetni elég sok emberrel. De hogy zsidózni...

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.12.01. 12:38:00

A jobbik kiválóan igazolja a mondást: Power corrupts; absolute power corrupts absolutely. Mire gondolok?

1) A jobbik egyik kampánytémája a politikusbűnözés felszámolása volt, ami - minő meglepetés - szinte teljesen eltűnt, mióta ők is maguknak szavazzák meg a fizetésüket. Opportunizmusok legékesebb bizonyítéka, hogy amikor egyik képviselőjük Szegedi Csanád Európa parlamenti képviselő pénzének felhasználását firtatta, kivágták a pártból.
2) Az ügynökkérdés szerintem sokakat izgatna, de érdekes módon amióta a fidesz elég nyilvánvaló módon hanyagolja a kérdést, ők sem forszírozzák a dolgot.

Összességében ez a párt ugyanúgy opportunisták gyülekezete, mint a többi, és az ilyen zsidózód történetek csak azért vannak, hogy emlékezzünk, ők is ott ülnek a parlamentben.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.01. 19:16:40

kiváló cikk

sajnos az élet már csak olyan abszurdisztánban, hogy az egyes pártok a saját jól felfogott érdeküket sem képesek látni, a fröccs melletti ötletelésből élő elit adja a mindenkori ESZMÉT és előre, a legkisebb elhajlás is eretnekség

Kovanderson 2012.12.02. 00:44:45

Nagyon találó cikk, de egy dologgal vitatkoznék.

Úgy írsz a Jobbikról, mintha egy racionális, tudatos stratégia lenne az alapja -- de ez nem igaz. Az ember úgy tud nagy dolgot véghezvinni, hogyha HISZ abban, amit csinál (mondta Simonyi Károly, az öreg). A gondolatok, a ráció nagyon fontos, de önmagában erőtlen.

A Jobbik alapja egyfajta hit a "turulos" magyarságban [ld. Ady -- Ismeretlen Korvin-kódex margójára]. És nekem úgy tűnik, hogy a Jobbikhoz szervesen hozzátartozik a rasszizmus is.

A Jobbik a rasszizmus és a "turulos magyarkodás" nélkül a lényegét, a "szívét" veszítené el, anélkül nem maradhat ugyanaz. Kétlem, hogy ez bekövetkezhetne, ugyanakkor arra én is látok esélyt, hogy egyes politikusaik kilépjenek és a centrum felé mozduljanak el.

rámenős 2012.12.02. 08:03:17

@Imadom a trapistát: De jó neked.
Tudod az "átkos kommunizmusban" tényleg senkit nem érdekelt az, hogy valaki cigány vagy zsidó.
Azután a gengszterváltás után ez érdekes módon megváltozott. Ki tudja miért?
A társadalmi problémákat mindig valami eltereléssel kell elfedni. Ezért.
Érdekes megállapítás stoic 79 észrevételei is. Ehhez csak annyit tennék hozzá. hogy állítólag Vona első kérdése nem az volt, hogy igaz.e, hanem, hogy ki tud róla. / Gyöngyösi kapcsán. /
Csalódtam. Mint mindenben.
Talán ha Papp Lajos pártot alapít, akkor jelentkezem.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.12.02. 12:25:51

@rámenős:

"Tudod az "átkos kommunizmusban" tényleg senkit nem érdekelt az, hogy valaki cigány vagy zsidó.
Azután a gengszterváltás után ez érdekes módon megváltozott. Ki tudja miért?"

Tévhit, hogy a szocializmusban nem volt jelen a rasszizmus, de két ok miatt kevésbé volt észrevehető:
1) Mint minden diktatúrában, itt sem volt szabad egy csomó mindenről nyíltan beszélni, a cigányság és zsidóság kérdése pedig ilyen volt.
2) A rasszizmus általában erősödik, ha rosszabb lesz a gazdaság helyzete. Mivel a Kádár-rendszer a hitelfelvételből lett a legvidámabb barakk (lásd Fekete János tevékenysége), ezért csak idő kérdése volt, hogy mikor omlik össze a rendszer. A rendszerváltás pont azért történt meg, hogy ne legyen államcsőd (ez volt a feltétele annak, hogy a törlesztést részben átütemezzék). Ezért lett rosszabb életkörülménye mindenkinek, és ezért éleződtek ki a már amúgy is meglévő etnikai ellentétek.

rámenős 2012.12.02. 13:44:58

@stoic79: Elfogadom amit mondasz, de próbálj meg egyszer fordítva felülni a lóra. Hátha más okok mozgatták a szálakat. Figyeld meg érdekes következtetésekre lehet jutni.
Pl. Nem a hitelekből lett a legvidámabb barakk. Annak jó része nem nálunk landolt. A rendszerváltás sem azért történt, hogy ne legyen államcsőd. És így tovább.
Egyre inkább meggyőződésem, hogy más okok vannak a rasszizmus mögött. Majd 20-30 év múlva megtudjuk, csak akkor már engem nem fog érdekelni.
Kezdetben szimpatizáltam a Jobbikkal. Most is egyetértek számos témájukkal, ugyanúgy mint Orbánnal. Csak valahogy az ország nem profitál belőle.

rámenős 2012.12.02. 13:53:31

Nem pártszakadás lesz.Felolvad a kemény mag. Igazi politikusok lesznek és belesimulnak a többi közé.
Az ország megmentéséhez a szerzetesek között kellene keresni egy dúsgazdag embert, aki szavahihető. Van ilyen?

Imadom a trapistát 2012.12.02. 19:52:35

@rámenős: Cigányokról, persze, esik szó mifelénk is. De zsidókról soha.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.02. 21:13:09

Egészséges demokráciákban a szélsőséges csoportosulások "fejlődésének" mindig van egy evolúciója.

Amíg szélsőséges hangot ütnek meg, addig egy viszonylag szűk csoport áll csak melléjük. Társadalmi problémák demagóg megközelítésével már egy valamivel nagyobb tömeg állhat melléjük.

Majd amikor nagyságban elérnek egy kritikus szintet, akkor elkezdődik az erjedés. Szükségképpen elkezd ilyenkor mérséklődni a párt, majd egy pont után az ultrák már túl puhánynak tartják a bagázst, és kezdik elölről egy új kis szélsőséges csoport a megalakításával, ami majd szépen bejárja ugyanazt az utat.

Tehát szerintem igen, a Jobbik előbb utóbb szakadni fog. Az ultrák és a valamivel mérsékeltebbek előbb utóbb összetűzésbe kerülnek. Egy esetleges választási sikertelenségért egymást teszik majd felelőssé.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.12.03. 20:14:02

Én magam sem értem, miért kacsingatnak ilyen erősen a tőlük jobbra állók felé, ahol gyakorta alig van meghódítható ember. Két lehetőségük van, csalódott hithű fideszeseket vagy csalódott "csak nekem legyen jó, más nem érdekel" embereket gyűjteni. Vagyis korrekt jobboldali politizálás vagy kőkemény szociális demagógia.
süti beállítások módosítása