Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Nyolc hónappal a választások előtt - eldőlni látszik?

2013. augusztus 04. - Nívó blog

A Fidesz teljes népességben mért támogatottsága – több mint másfél év után – ismét elérte a 30 százalékot, miközben más pártok nem tudták növelni a szavazóbázisukat. Mondja a Medián.

median.pngForrás: Medián

A választópolgárok 35 százaléka nem támogat egyetlen pártot sem, de számuk tendenciózusan csökken. Ha a folyamatok nem változnak, néhány hónapon belül a Fidesz tábor méretében újra meghaladja a bizonytalanok táborát. Úgy tűnik, hogy a kormányzás első két évében a Fidesztől elpártolt emberek nem csapódtak valamelyik baloldali vagy szélsőséges párthoz hanem épp ellenkezőleg, a Fidesznek szép lassan sikerül visszacsábítani őket. A népszerűségi adatokból tökéletesen kirajzolódik a "felező válság", vagyis hogy a kormányzás első két évben meghozott népszerűtlen intézkedések csökkentik a kormánypárt támogatottságát, majd a kormányzás utolsó két évében a támogatás növekedésnek indul.

Egy év alatt 18 százalékról 30 százalékra nőtt azok aránya, akik úgy érzik, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok, és két év után először haladja meg az egyharmadot azok aránya, akik elégedettek a kormány teljesítményével. A javuló megítélés a miniszterelnök népszerűségében is megmutatkozik, és meghaladja a Fidesz népszerűségét. Míg a Fideszt a teljes népesség 30%-a támogatja, Orbán Viktort 39 százalék látná szívesen „fontos politikai szerepben”.

Ugyanakkor a választók abszolút többsége (52 százalék) azt szeretné, ha 2014-ben kormányváltás következne be, de számuk folyamatosan csökken. Ráadásul erősen megosztottak abban a kérdésben, hogy ki lehetne egy ellenzéki összefogás vezetője. Az ilyen válaszadók 40 százaléka Bajnai Gordont, 32 százaléka Mesterházy Attilát látja erre alkalmasabbnak, 28%-uk egyiküket sem tartja alkalmasnak.

A politikusok népszerűségi listáját Áder János köztársasági elnök vezeti, a második helyen Orbán Viktor miniszterelnök áll.

Mindeközben a messiásként várt Bajnai Gordon által vezetett Együtt 2014 támogatottsága az ellenzéki oldalon sokak által várt felfutás helyett látványosan összeomlott. (A grafikonon kék vonallal jelölve.) Pedig jól indítottak, és egy Oszkó Péter vezetésével kidolgozott gazdaságpolitika garancia lehetett volna arra, hogy jó irányba vezessék az országot. Lehet, hogy ez volt a probléma? Reális, racionális programmal nem lehet nyerni tömegdemokráciában? Egy idő után - menteni a menthetőt alapon - át is váltott az Együtt 2014 populizmusba, de ez meg tőlük nem hiteles. Nyerni nem nyertek vele semmit, hiszen populista baloldali pártnak ott van az Mszp. Veszteni viszont vesztettek, mégpedig a józan tábort. Már csak azért is, mert menet közben feladták a Fidesz-Mszp együttes elutasítását is, és ma már egyértelműen az Mszp-vel kokettálnának. Szóval menthetetlen az ügy, na! Ma már az ellenzéki blogok többsége is levette róluk a kezét és nyíltan vagy burkoltan, de az Mszp támogatására szólítanak fel.

A Fidesz a 2010-es választásokat a teljes népesség 34%-ának szavazatával nyerte meg. Népszerűsége mélypontján 2012 júniusában a teljes népesség körében 21%-on állt. Jelenleg azonban ismét 30%-on állnak, tehát az elpártolt szavazók jó részét sikerült visszaszerezni. Kérdés, hogy mi ennek az oka? Jó lenne megismerni olyan szavazóknak a véleményét, akik 2010 és 2012 között elpártoltak a Fidesztől, de ma újra rájuk szavaznának. Mi volt az az ok, ami miatt eltávolodtak a párttól, és mi volt az az ok, ami visszatérítette őket?

Avagy ugyanaz a helyzet, mint 2002-ben? Akkor minden közvélemény kutató szerint a Fidesznek kellett volna nyernie, és mégis az Mszp győzött. Lehet, hogy valójában ma is az Mszp áll nyerésre? Lehet, hogy a kutatásokban kimutatottnál sokkal nagyobb a támogatottságuk? A fent leírtak miatt nem hiszem. 2002-ben két fej-fej melletti párt volt versenyben hibahatár közeli különbséggel. Ma viszont nincs versenyképes baloldal. Hál' istennek a szélsőjobb sem erősödött, csak a külföldi lapok szerint. Úgy tűnik marad a Fidesz 2014 után is.

 

 

(Az elemzéshez használt közvélemény kutatási adatok forrása: Medián)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr635444429

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.04. 12:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.04. 13:18:06

"Pedig jól indítottak, és egy Oszkó Péter vezetésével kidolgozott gazdaságpolitika is garancia lehetett volna, hogy jó irányba vezessék az országot. Lehet, hogy ez volt a probléma. Reális, racionális programmal nem lehet nyerni. Át is váltott az Együtt 2014 populizmusba, menteni a menthetőt, de ez meg tőlük nem hiteles."

Fordíva. Az LMP elvtelen szakadárjaival és a drogos Millával való szövetség vitte le Bajnait.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 13:26:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A Millát nem gondolnám. A kezdetektől ott voltak Bajnai mögött, már a tavaly október 23-i zászlóbontáskor is. Igaz azóta a Milla álláspontja is mintha megváltozott volna az Mszp-ről.

1000rörö 2013.08.04. 13:39:07

Mig a 8 millió ökör országában az emberek igen nagy százaléka megelékszik azzal, hogy este megnézi az Anyátok közt c. szuper produkciót, eltűri, hogy a munkahelyén KUSS a neve, továbbá örül annak, hogy lyuk van a hátsóján és szelel, addig a retkedék fog nyerni. Ezt a belenyugvós magyar birkát ki is használja a fecsúti majomivadék.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 13:44:11

@1000rörö:

Egy kukkot sem értek abból amit mondasz! Ez afféle balos underground?

toportyánzsóti 2013.08.04. 15:05:05

Ortodox matek szerint csúnya narancsbukta lesz az uj mandátumelosztás miatt.Narancsmaszop mentes övezet lesz Mária országa!Hiába nyomja a sok bértollnok a szeretünkviktorsohatöbbéballibákat refrént,ha eddig mindent elqrt a narancsagyhalottak kormánya amibe belefogott!Jól látható ma már,hogy pár 100 narancspolgár pofátlan jóléte a fontos nekik csak a többiek takarodjanak még az útszéléről is ne rontsák a nemzeti imágót!

toportyánzsóti 2013.08.04. 15:10:24

@ccactus: Ha megnézed a szavazás állását rájössz milyen szánnivalóak vagytok narancsbértollnokok,még a jószándékú kritikát is kidagadt nyaki erekkel üvöltve utasítjátok el.Szénné égetitek magatokat olyan szekér tolásával aki ellenzékben üvöltve követeli az üzemanyagok jövedéki adójának és Áfájának csökkentését,maj kormányon odaqr mindkettőnek,hagy pörögjön fel a gazdaság!?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 15:19:49

@toportyánzsóti:

"aki ellenzékben üvöltve követeli az üzemanyagok jövedéki adójának és Áfájának csökkentését,maj kormányon odaqr mindkettőnek,hagy pörögjön fel a gazdaság!?"

Igen, ez csúnya dolog volt. Meg az is milyen volt már, hogy 1millió új munkahelyet ígértek, erre csak 150ezret teremtettek, abból is 50ezret közmunkából, és csak 100ezret piaciból.

index.hu/gazdasag/2013/07/30/nyolc_honapja_nem_dolgoztak_ennyien/

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 15:24:45

@toportyánzsóti:

"Ha megnézed a szavazás állását rájössz milyen szánnivalóak vagytok narancsbértollnokok"

Ti meg bérrettegők vagytok? :)

"még a jószándékú kritikát is kidagadt nyaki erekkel üvöltve utasítjátok el.Szénné égetitek magatokat"

Szerintem valakivel összekeversz minket! Mi nem csinálunk ilyet! De hogy csúnya dolog, abban egyetértünk.

Imadom a trapistát 2013.08.04. 16:00:28

@1000rörö: "Mig a 8 millió ökör országában az emberek igen nagy százaléka megelékszik azzal, hogy este megnézi az Anyátok közt c. szuper produkciót, eltűri, hogy a munkahelyén KUSS a neve, továbbá örül annak, hogy lyuk van a hátsóján és szelel, addig a retkedék fog nyerni. Ezt a belenyugvós magyar birkát ki is használja a fecsúti majomivadék."

Ez így van! Addig nem lesz itt semmi, amíg az emberek nem a Spektrum TV-t nézik, a munkahelyen meg vissza nem pofáznak a főnöknek, egyébként pedig örök elégedetlenként soha semmivel nem lesznek megelégedve. Na majd ha ilyen lesz a magyar, ott kezdődik az élet!

Béres György 2013.08.04. 16:17:35

Nagyon jó ez így.
Nem is lenne jó ha most leváltanák. Ha ez megtörténne, azt mondaná,azért nem megy az ország ötről a hatra , mert nem volt elég ideje az "emútnyúcév" hibáit kijavítani.Az országot olyan gazdasági pályára rakta, amelyből a kilábalásra egy ciklus nem elég.Vállalkozások tönkremennek, befektetők nincsenek, még a hazai tőke is elmenekül.Korrupció, mutyizás állami szinten, legálisan.Mindenhova a mamelukjai 7-9 évre bebetonozva, ezért normális kormányzásra esély sem lenne.Ha veszítene ,hordáját ismét ráengedné a fővárosra , törnének, zúznának, gyújtogatnának.Az utcai zavargás megint a demokrácia gyakorlását jelentené, és nem bűncselekmény lenne mint mostanság.Újra kitalálná, hogy a nép nem arra hatalmazta fel a kormányt,amit éppen csinál, ezért elvesztette a legitimitását, és mennie kell.Hiszen nagyon jól tudjuk, hogy eddig csak ő teljesítette azt amire a nép felhatalmazta, annak ellenére hogy kétszer úgy került hatalomra, hogy választási programja nem is volt. De természetesen a választók 53%-a, aki rá szavazott, ezt várta tőle. Az egykulcsos adót, az alkotmány átírását saját szája íze szerint, a napi érdekei figyelembevételével. Nyilván a nép kérte tőle,hogy az alkotmánybíróságot fossza meg minden jogkörétől, és ha az valamit alkotmányellenesnek ítél, azt tegye be az alkotmányba.A nép kérte, hogy a rosszul befektetett MANYUP megtakarításokat helyezze biztonságba, és tüntesse el úgy, hogy nyoma se maradjon.A nép akarta azt is ,hogy az olcsóbb IMF hitel helyett, 10% -os kamatra állampapírokat adjon el, hogy igaz hogy O% GDP növekedés mellett ezt vissza sem tudjuk fizetni, de legalább stadion építésre is fel lehet használni. Nyilván a zemberek azt is kérték tőle, hogy a játékgépeket szüntesse meg, hogy aztán a megbízható elvtársaknak adhassa oda.Gondolom a földmutyi, és a trafikmutyi néven ismert gaztetteit is a választók felhatalmazásával tette meg. Nyilván a zemberek kérésére sikerült egy olyan Munka Törvénykönyvét létrehozni, ami egy tollvonással elvette azokat a jogokat, amiket az átkosban a szakszervezetek kiharcoltak.De lehetne sorolni órákig azt a sok gazemberséget amit elkövetett természetesen a nép felhatalmazásával. Még szerencse ,hogy végre van egy olyan miniszterelnökünk,aki pontosan tudja mire is kapta a felhatalmazást. Egy a lényeg, nem szabad leváltani. Adni kell neki még egy ciklust, hagy bizonyítson. Aztán ha bebukik a rendszere, mert bebukik, akkor elzavarni, és felelősségre vonni az egész bagázst.

toportyánzsóti 2013.08.04. 16:24:38

@ccactus: 100 000 munkahely minusz van,csak szólok,nem kéne a külföldön dolgozókat is itthoninak számolni.10 000 milliárd körül van ma már amit eltapsolt a rothadt narancs,ha minimális kritikával utánaszámol bárki is...

toportyánzsóti 2013.08.04. 16:26:17

@ccactus: Szintedet mutatja a bérrettegőnek minősítés.Ennyit megtanulhattál volna,érveket nem helyettesíti a minősítés.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 16:31:39

@toportyánzsóti:

"10 000 milliárd körül van ma már amit eltapsolt a rothadt narancs,ha minimális kritikával utánaszámol bárki is..."

10ezer milliárd??? Na de hol volt ez a sok pénz 2008-ban, mikor bedőltünk? Ha egyszer ott volt a zsebben 10ezer milliárd, amit később a fidesz eltapsolt, akkor miért kellett az IMF-től hitelt felvennünk? Valami nem kerek itt nekem!

"Szintedet mutatja a bérrettegőnek minősítés."

Ez csak amolyan kontrázás volt, amiért te meg bértollnokoztál. Persze, tudom én, hogy nem kapsz te ezért egy fillért sem senkitől.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 16:32:56

@Béres György:

Tulajdonképpen egyetértek veled.

Kapjanak még négy évet, aztán majd meglátjuk kinek lesz igaza.

indazs 2013.08.04. 17:04:28

Jól van. De ennek miért nívó a neve, már csak ez volt szabad? Minden más elfogyott? Mondjuk foglalt, vagy túl hosszú a "seggnyalóblog" vagy "nerbarátblog", vagy "orbánazistenblog", meg ilyesmi? Miért kell a nívó szónak is más jelentést adni?

neomodel 2013.08.04. 17:21:16

Mert minden nekik tetsző szót szarrá kell változtatni. Úgy is mint, polgár, ember, nemzet, határon kívüli magyar. Miért lenne a nívó kivétel?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 17:37:51

@indazs: @neomodel:

A blog mottója pedig ez: Fórum - Vitassuk meg!

Ezért ha valamivel nem értetek egyet, akkor írjátok le kommentben bátran, és megvitatjuk. Biztosan megtaláljuk majd a közös nevezőt.

mement 2013.08.04. 17:54:32

@ccactus: maximum közmunkát "teremtettek" amivel kiáraztatok egy halom embert a munkaerőpiacról, mindezt közpénzböl finanszirozva, súlyos visszaélesekkel tarkitva, anelkül, hogy bárkinek is megélhetést biztosítana.

Erre igazán büszke lehetsz, meg arra hogy fix 3 éves zsugorodásból van egy nyolchonapos pozitiv kilengés.

Darkosia 2013.08.04. 18:09:40

Látom kivezényelték a népeket a pártközpontból a gépek elé. :-)

toportyánzsóti 2013.08.04. 15:05:05
"Ortodox matek szerint csúnya narancsbukta lesz az uj mandátumelosztás miatt."
Álmodozni lehet, de józan számítás szerint a fidesz kb. a mandátumok felét fogja megkapni. Persze az nagyon nem mindegy hogy kicsit több vagy kicsit kevesebb mint felét, mindenesetre csúnya bukta nem lesz ortodox matek szerint. A meglévő peremfeltételek mellett szerintem (hangsúlyosan szerintem) a választás legjobb kimenetele az lenne, hogy bejutna valami lmp-tesz féle kispárt 5%-kal és együtt a fidesszel lenne meg a többség. Bár ez nem túl reális lehetőség. A következő hogy a fidesz egymaga nyer. Legrosszabb meg egy mandátumban kb. (hasraütve) fidesz 45% jobbik 15% mszp-együtt-dk 40% eredménnyel kialakult patthelyzet. Azt hogy a baloldali front nyer (amihez az kell a fidesz és a jobbik együtt 50% alatt maradjon) nem tartom reálisnak, de a patthelyzetnél még talán az is jobb lenne.

toportyánzsóti 2013.08.04. 15:10:24
"@ccactus: Ha megnézed a szavazás állását rájössz milyen szánnivalóak vagytok narancsbértollnokok,még a jószándékú kritikát is kidagadt nyaki erekkel üvöltve utasítjátok el."
Minden szavadból csak úgy sütött a jószándék! :-D Emellett üvöltve elutasítást se láttam.

Béres György 2013.08.04. 16:17:35
Van igazság abban amit írsz, hisz a fidesz is finoman szólva távol van a tökéletestől. De mivel tendenciózusan csúsztatsz pár dologra reflektálnék(értelemszerűen azokra, amikkel nem értek egyet).
"Nagyon jó ez így.
Nem is lenne jó ha most leváltanák. Ha ez megtörténne, azt mondaná,azért nem megy az ország ötről a hatra , mert nem volt elég ideje az "emútnyúcév" hibáit kijavítani."
Épp ez történt 2006-ban fordított szereposztással. De attól nekem nem lett jobb, hogy az mszpről feketén-fehéren kiderült hogy sz.rt csináltak nem gazdaságpolitikát, az ország meg uralmuk alatt rohant tovább lefele a lejtőn. Ahogy a kommentem elején látható én jobbra húzok, de ezzel a gondolkodásmódoddal akkor se tudok egyetérteni, hiába mondod hogy maradjon a fidesz még 4 évet.

"Ha veszítene ,hordáját ismét ráengedné a fővárosra , törnének, zúznának, gyújtogatnának.Az utcai zavargás megint a demokrácia gyakorlását jelentené, és nem bűncselekmény lenne mint mostanság."
Egyrészt nem az ő hordája, másrészt akkor megkérdezném, hogy vajon törvényellenes belső utasítással, tömegesen "leesett" azonosító mellett viperával ütni a járókelőket mennyire demokratikus. Észre kéne ennyi év után végre venni, hogy az mszp-n kívül az égvilágon senki szerint se volt a rendőri fellépés "jogszerű és szakszerű". Még a belső rendőri jelentés szerint sem!

"Újra kitalálná, hogy a nép nem arra hatalmazta fel a kormányt,amit éppen csinál, ezért elvesztette a legitimitását, és mennie kell."
Ezt nem a fidesz találta ki, hanem kedvenc Ferencünk.

"A nép akarta azt is ,hogy az olcsóbb IMF hitel helyett, 10% -os kamatra állampapírokat adjon el, hogy igaz hogy O% GDP növekedés mellett ezt vissza sem tudjuk fizetni, de legalább stadion építésre is fel lehet használni."
Tanulmányozd:
www.otpbank.hu/portal/hu/Kondiciok/JegybankiAlapkamat
Főleg azután, hogy Simor volt aki foggal-körömmel küzdött a magas alapkamatért, ezért hogy ezt is a fideszre kend ahhoz főleg pofa kell.

neomodel 2013.08.04. 17:21:16
Te meg kb. 10 éves kisgyerek vagy, aki rácsodálkozik a politika működésére? A túloldalon is megvannak a nyelvi bravúrok, pl. sz.rrá változtatták a reform szót, a hazugság az nem hazugság csak az igazság részleteinek nem kibontása, ha már említetted a határon túli magyarokat szerintük olyan nincs csak 23 millió román munkavállaló, aki pedig nem énekli jó hangosan az internacionálét az fasiszta. No?

indazs 2013.08.04. 18:24:13

@Darkosia: Nem látod, hogy "kivezényelték a népeket a pártközpontból a gépek elé", hanem konkrétan részese vagy. Legalábbis a csapatmunkának kinéző propagandaregény összeállításod alapján.

T.Jani 2013.08.04. 18:32:07

Ez már régen eldőlt, Fidesz-Jobbik koalíció lesz, ha egyedül hozza a Fidesz az 50%ot akkor a 2/3-ért, ha nem akkor a hatalom megtartásáért.
A Jobbik majd kap egy kis koncot és örömmel csaholnak a gazdájuk után, ha ugatni mernek akkor meg "kapnak két pofont osz't jó napot".
Persze ezzel a Jobbik követi az eddigi partnerek útját, Kisgazdapárt, MDF.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.04. 18:35:27

@toportyánzsóti:

Hogyan vagy képes ezt az ostobaságot leírni? Nem ismered a választási rendszert? Vagy a közvéleménykutatási adatokat?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.04. 18:39:33

@Darkosia:

Az egyéni körzeteken múlik minden. Ha a helyzet nem változik a választásokig drasztikusan, akkor csak a Jobbik gátolhatja meg a Fideszt, hogy meglegyen az abszolút többsége. Ugyanis a Jobbik regionálisna erős egyes körzetekben, így itt az MSZP-E14 jelöltje akár nyerhet is, hiszen a Jobbik és a Fidesz "kioltják" egymást.

Viszont Fidesz-Jobbik koalícióra nemigen lehet számítani.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.04. 18:41:29

@T.Jani:

Nem, ez szinte biztosan nem lesz. Nem érdeke se a Fidesznek, se a Jobbiknak. S nem is fog kelleni, hiszen - hcasak nincs radikális változás addig - a Fidesznek meglesz 55-60 % között a mandátumelosztásban.

Sweet And Full Of Grace 2013.08.04. 18:41:46

"egy Oszkó Péter vezetésével kidolgozott gazdaságpolitika"

Oszkó Péter nem kidolgozna, hanem végrehajtana gazdaságpolitikát, és hogy az mennyire 'vezetné jó irányba' az országot, arról legalábbis erősen megoszlanak a vélemények.

Darkosia 2013.08.04. 18:45:50

@indazs:
Nem kell engem szeretni, viszont veled ellentétben én legalább a többiek állításaival is foglalkoztam nem csak a személyükkel.
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Egyetértek.

indazs 2013.08.04. 18:46:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: aha emléxünk: "a kisgazdákkal nem kötünk szövetséget". És lőn.

indazs 2013.08.04. 18:47:46

@Darkosia: Nono! Szeretetről azért szó sem volt!

Sweet And Full Of Grace 2013.08.04. 19:01:29

@toportyánzsóti:

"Ortodox matek szerint csúnya narancsbukta lesz az uj mandátumelosztás miatt."

Ortodox matek szerint most vasárnap újra Fidesz-kétharmad lenne. Nyolc hónap van a választásokig, valami egészen egetverő kellene a változáshoz. Mársok mindenről hitte a baloldal, hogy fordító erejű lesz, a médiatörvénytől a trafikhisztiig. Nem lett. Ahogy szerző írja:

"Egy idő után - menteni a menthetőt alapon - át is váltott az Együtt 2014 populizmusba"

Most éppen a stadionépítésre szánt pénzeket számolják át lélegeztetőgépre (bocsánat, gyermekétkeztetésre), az MSZP-vel meg most ígérték meg a teljesen ingyenes oktatást, és alanyi jogon a 3-5 hónapos külföldi nyelvtanulást. A következő nyilván a 13. havi nyugdíj lesz, meg a 65 éven felüliek ingyenes retúrjegye a Nemzetközi Űrállomásra.

A baloldal nem nagyon tud mit kezdeni a helyzettel,hogy a Fidesz egyrészről a szükséges határokon belül tartja a hiányt,másrésztről lazán osztogat a máséból (bankok, energiacégek, közműszolgáltatók, etc.).Ez volt a nagy találmány, ha nincs miből osztogatni, akkor meg kell nyomni azokat az arctalan, személytelen "nagyvállalatokat", akikből még van mit kipréselni. A szocik viszont simán belebuktak abba, hogy ezt nem tehették meg, mert arra kapták ugyanezektől az életmentő gyorshitelt, akiket préselni lehetett volna.

A bohócforradalom kifújt, abban nincs több,mint aki már most vasárnap is elmenne szavazni Dopemanre is, csak nem az alcsúti rém, ugye.

Ehhez képest a bizonytalanok meg szivárognak vissza a Fideszhez. A választásokig pedig nyilván még nagyon, de nagyon megvédik a nyugdíjakat, megmentik a devizahiteleseket, leszmégrezsicsökkentés, négyesmetró-átadás, oszt' jónapot.

A first-past-the-post választási rendszerrel,és a baloldal nyilvánvaló képtelenségével, hogy gyakorlatilag az egész arcképcsarnokot en bloc lecserélje, ez rég eldőlt. Nem most, már 2011 táján.

Sweet And Full Of Grace 2013.08.04. 19:05:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A Jobbik aligha szerezhet pár egyéni mandátumnál többet (lehet, hogy annyit se). Az MSZP/E14/DK se 25-30-nál többet, és még azt is bőven elkúrhatják az egymás közötti huzakodással.

Habony nem dőlhet ugyan hátra, de az nyilvánvaló, hogy amit eddig csinál, az bőven elég Werber ellen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.04. 19:11:19

@Sweet And Full Of Grace:

A Jobbiknak nem kell egyéni körzetet nyernie. Éppen a Bajnai-csapat elemzése szerint van 14 közret, ahol a Jobbik nagyon erős. Azaz lenyomja erősen a Fideszt - na pont ott tud nyerni esetleg az MSZP.

Az elemzés szerint ezen kívül még 16 körzteben esélyes nagyon az MSZP.

Szóval én úgy látom:
- a Fidesz abszolút minimuma: 28 körzet, abszolőt maximuma: 90 körzet,
- az MSZP-E14 abszolút minimuma: 16 körzet, abszolút maximuma: 75 körzet.

Ha az MSZP-E14 eléri a maximumát, többsége lehet, de éppen csak többsége. Ha meg a Fidesz éri el a maximumát, meglesz ismét a kétharmad.

Sweet And Full Of Grace 2013.08.04. 19:14:13

@indazs:

"aha emléxünk: "a kisgazdákkal nem kötünk szövetséget". És lőn."

És nemhogy szavazatokat vesztettek volna ezzel, de szépen felszippantották a majdnem teljes kisgazda-bázist. Szép munka.

Én például '98-as Fidesz-szavazóként némi fogcsikorgatással lenyeltem - aztán örömmel néztem végig, ahogy a ciklus végére az egész kisgizda rémálmot nullára darálták.

'94-es SZDSZ szavazóként viszont egy életre elvesztett minden, ami magyar liberálisnak mondja magát, és mindeképpen nyitok egy pezsgőt ősszel, mikor tényleg megszűnnek.

Miért? Mert az SZDSZ a saját '94-es szavazóit verte át, a Fidesz meg a kisgazdákéit.

Budai Andris · http://polgarda.blog.hu 2013.08.04. 19:16:01

Az E14-MSZP-DK-PM-LMP-Jobbik, stb. bohóckodásokról csak annyit, hogy "jól besült a mutatvány / a produkció rosszul sikerült".

És igen, hibázik a Fidesz is elég szépen, de valahogy ilyen hülye ellenzékkel akkor is behúznák a jövő évi kétharmadot, ha maguk helyett egy kutyát küldenének jelöltként.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.04. 19:23:02

@Sweet And Full Of Grace:

Vicces, én pont ugyanígy szavaztam... :-) SZDSZ 1994-ben és Fidesz 1998-ban. S még utoljára 2002-ben a Fideszre, azóta nem.

Sweet And Full Of Grace 2013.08.04. 19:35:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A Jobbik ilyen hatását, hogy ti. többet visz el,mint amennyi a Fidesz-MSZP+reszli különbsége,én már beleszámoltam a 25-30 egyéni baloldali mandátumba.

A 'Bajnai-csapat' elemzése (ami valójában Karácsony és a Medián) arra alapul, hogy a korábbi választások mai körzetekre vetített eredményeit súlyozzák a mai, országos támogatottsági adatokkal. Nem veszi tovább figyelembe az egyfordulós-kétfordulós rendszerek között különbséget.

Vagyis egy kalap szar, nyilván nem érdemi elemzésre készült, hanem a most folyó kupeckedéshez a baloldali nyilvánosságnak.

Erősen kétlem, hogy a baloldali blokknak lenne 75 egyéni mandátumos "maximuma". Szerintem a Fidesznek sincs 90-es, de hát minderről akkor lehetne többet mondani, ha lennének választókörzeti bontásban kvk adataink, amik nincsenek (mármint nekünk, egyszeri parasztoknak, a pártok vezetéseinek nyilván vannak).

Sweet And Full Of Grace 2013.08.04. 19:38:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Amíg az MSZP végképp nem kerül szemétdombra, én mindig arra fogok szavazni, aki a legesélyesebb, hogy odaküldje, úgyhogy én '98 óta is kitartottam, de az igazat megvallva egészen minimális jelentőségét látom, éppen melyik maffia van kormányon - tekintve, hogy úgysem vájják ki egymás szemét.

anonymand 2013.08.04. 20:49:57

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Igen, ez csúnya dolog volt. Meg az is milyen volt már, hogy 1millió új munkahelyet ígértek, erre csak 150ezret teremtettek, abból is 50ezret közmunkából, és csak 100ezret piaciból." - autentikus forrás?
Nekem ezek sikerültek:
www.mfor.hu/cikkek/Magyar_munkaeropiac__kevesebb_munkas__tobbet_ero_ber.html
www.hrportal.hu/hr/melyponton-az-uj-allasok-szama-a-versenyszferaban-20110914.html
"A versenyszférában a munkahelyek száma, ezen belül is a kis- és középvállalkozásoknál dolgozók száma 2006 óta csökken, különösen az építőiparban. A versenyszférán kívüli támogatott munkahelyek száma nő, azonban ez csak statisztikai adatokban jelent javulást, mivel a közmunkaprogramok valós foglalkoztatás-bővítő hatással nem járnak."
www.liganet.hu/page/88/art/7134/akt/1/html/a-munkavallalok-helyzetenek-valtozasa-magyarorszagon-1989-2013.html

Tisztelettel:
anonymand

H.Sandor 2013.08.04. 21:15:36

Nehéz ügy a 14-es választás.Elképzelhetőnek tartom azt is,hogy az egyházak kihátrálnak Orbán mögül,ami teljesen megváltoztatná az erőviszonyokat.
A katolicizmus igen erősen szervezett hatalom,ezt az eddigi választások is bizonyították.
Azt is elképzelhetőnek tartom,hogy az egzisztenciájukat féltők a titkos szavazásnál másképpen fognak viselkedni,mint ahogy a Medián jelenleg látja. Orbán beteges hazudozó és hatalommániás,aki az út széléről már rengeteg embert lökött az árokba.
Lehet,hogy ez lesz a veszte ???

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 21:17:32

@H.Sandor:

Lehet. De ahhoz, hogy ő veszítsen, valakinek nyernie kellene. Kinek?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 21:31:28

"Kérdés, hogy mi ennek az oka? Jó lenne megismerni olyan szavazóknak a véleményét, akik 2010 és 2012 között elpártoltak a Fidesztől, de ma újra rájuk szavaznának. Mi volt az az ok, ami miatt eltávolodtak a párttól, és mi volt az az ok, ami visszatérítette őket?"

Sajnos erre a kérdésre még egy érintettől sem érkezett válasz. Mi miatt pártoltak el, és vissza? Pedig talán a legérdekesebb tényező pont ez.

anonymand 2013.08.04. 22:48:32

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Megint az én monitorom rakoncátlankodik.
..."abból is 50ezret közmunkából, és csak 100ezret piaciból." - az általad megadott autentikuson meg van egy grafikon, nevezetesen ez: www.portfolio.hu/img/upload/2013/07/kozfoglalk-20130730.png
amelyen nekem úgy tűnik, hogy közfoglalkoztatott több, mint 145 000. Forrás KSH.
A mezőgazdaságban csökkent, a feldolgozóiparban több, mint tízezer "új" munkahely, építőiparban néhány ezer, piaci szolgáltatások durván 13 ezer munkalehetőséget kínáltak, közszolgáltatásban vagy 36 ezer állás adódott. Ez a másik grafikon:
www.portfolio.hu/img/upload/2013/07/agazatonkent-20130730.png
Ha ezt mind összeadod alig veri a 60 ezret.
Nem néztél el valamit?

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 22:56:46

@anonymand:

"Megint az én monitorom rakoncátlankodik.
...
az általad megadott autentikuson meg van egy grafikon,
...
amelyen nekem úgy tűnik, hogy közfoglalkoztatott több, mint 145 000. Forrás KSH."

Ez így van! Látszik rajta a 2010-es közfoglalkoztatotti létszám is. Számold ki a növekményt egy kivonással! Még lehet, hogy 50 ezer sincs? Nem akartam lefelé tévedni, ezért kerekítettem fel 50ezerre.

Plusz megnéztem az összes foglalkoztatott létszámát:
Munkahelyek száma (2010 augusztus):3 789 400
Aktuális foglalkoztatotti szám: 3 931 400

Forrás:index.hu/gazdasag/2013/07/30/nyolc_honapja_nem_dolgoztak_ennyien/

Namost ha ezeket is kivonod egymásból, megint kapsz egy növekményt. Így ha az összes növekményből kivonod a közmunkások növekményét, megkapod, hogy mennyi a nem közmunkából eredő többlet.

Neked nem annyi jött ki, mint amit én számoltam? Elképzelhető, hogy elszámoltam valamit?

anonymand 2013.08.04. 23:57:04

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

..."erre csak 150ezret teremtettek, abból is 50ezret közmunkából, és csak 100ezret piaciból." - köztudott, hogy a munkanélküli statisztikát a közfoglalkoztatás szépíti.
"Ez így van!" -egyetértek.
"Látszik rajta a 2010-es közfoglalkoztatotti létszám is." - valóban, saccra 52 000.
"Számold ki a növekményt egy kivonással!" - ha megfelel az én ortodox matematikai módszerem, akkor: 145 000-52 000=93 000
Tudom, manapság nem divat így számolni, de én ezt szoktam meg.
"Nem akartam lefelé tévedni, ezért kerekítettem fel 50ezerre." - megoldottad, nem tévedtél, biztos én nem tudok számolni.
"Még lehet, hogy 50 ezer sincs?" - hö, hö, de jó vicc vót!

"Munkahelyek száma (2010 augusztus):3 789 400
Aktuális foglalkoztatotti szám: 3 931 400" - hasonló metodikával nekem 142 000 az eredmény.
Ebből mínuszolva az előbbi 93 000: nagyjából 49 ezret eredményez.

Tisztelettel:
anonymand

Darkosia 2013.08.05. 00:51:24

@anonymand:
""Látszik rajta a 2010-es közfoglalkoztatotti létszám is." - valóban, saccra 52 000.
"Számold ki a növekményt egy kivonással!" - ha megfelel az én ortodox matematikai módszerem, akkor: 145 000-52 000=93 000
Tudom, manapság nem divat így számolni, de én ezt szoktam meg."
Ne légy már debil. Szemmel láthatóan szezonálisan januárban mélypont van. Na most akkor vagy a 2012 májust a 2010 májushoz hasonlítsd, vagy a 2012 januárt a 2010 januárhoz. De ne a 2012 májust a 2010 januárhoz.

Amúgy ha már a számokkal bűvészkedünk, számomra meglepő volt, hogy az aktivitási rátánk már tizenpár éve szinte folyamatosan emelkedik (persze szezonalitás itt is van). No meg az is új volt, hogy 2020-ra bevállaltuk a 75%-ot. Ami amúgy szvsz esélytelen, de ha sikerül 65%+-ra felvinni addigra, a korábbiakhoz képest már az is maga a kánaán. Illetve csak lenne, mert ha jól tudom akkor az aktivitás az a gazdaságilag aktívak/munkaképes korú népesség, tehát a társadalom elöregedésével ez max. arra lesz elég, hogy ne romoljon tovább a helyzet. Mondjuk ha 10-15 éve (amikor még nagyobb volt a munkaképes korúak aránya a teljes népességen belül) lett volna 65% az aktivitás 50% helyett, akkor lehet jutottunk is volna valamire.
Na mindegy, ez is valami.

Darkosia 2013.08.05. 00:52:49

mármint 2013-ra gondoltam, nem 2012
persze ha akarod azt is hasonlíthatod :-)
a lényeg hogy mindig a megfelelő hónapokat

Darkosia 2013.08.05. 01:09:42

vagy természetesen ha mindenképp augusztus-január viszonylatban hasonlítod a közmunkásokat, akkor az összes foglalkoztatottat is 2010 jan-2013 augusztus nézd, ne augusztus-augusztus alapon
és bumm, előkerül még 70000 ember, mert ksh szerint 2010 jan-máj között 3719,3 ezer fő volt foglalkoztatva.

Darkosia 2013.08.05. 01:12:56

nem megy ez most nekem, 2010 jan-márc között volt 3179,3 ezer
innen szedtem:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qlf001.html
inkább megyek aludni :-)

Archenemy 2013.08.05. 02:00:22

@ccactus: "Mi volt az az ok, ami miatt eltávolodtak a párttól, és mi volt az az ok, ami visszatérítette őket?"

Szerintem egy elég erős médiatámadás indult 2010-11-ben Orbánék ellen, ami akkor még megalapozottnak tűnt (csődbe megy az ország, kivet minket az EU, eljönnek az apokalipszis lovasai, stb). Akkor ez sok embert meggyőzhetett, hogy ájáj, baj lesz itt, mégse jó ez a Fidesz.

Namost nem ment csődbe az ország, az IMF hitelt se vettük fel (holott lehet 2011-es, korai 2012-es cikkeket keresni, ott gyakorlatilag axióma, hogy vagy IMF, vagy csőd), nem zártak ki az EU-ból (hiába az új alkotmány, médiatörvény - hiszti kóhnbenditestül, nyitás keletre, azeri balták, tovaris tavares, stb) stb.. Gyakorlatilag a Fidesz rendre jobban mérte fel ezen lépéseinek súlyát (vagy épp súlytalanságát), mint a hiszti-sajtó (futtatott indexblogok és balliberális véleményformálók). És ez őket hiteltelenítette, a Fideszt meg hitelesítette.

Emlékszem 2010-ben a blogok megkérdőjelezték pl., hogy lesz-e még választás MO-n, a jobban tájékozottak azt is tudni vélték, hogy a facebook profilt is be kell majd jelenteni, éhséglázadás lesz, és bevonulnak a NATO csapatok.

Tehát szerintem arról van szó, hogy itt mindenki az armageddonra számított (a túlzó hisztériakampány miatt), oszt hogy mégse lett armageddon, és látszik, hogy máshol európában is vannak gondok (elég görögo - ciprus - portugália trióra gondolni, de elég sok ország nyűgjét fel lehetne sorolni), fellélegeztek az emberek, hogy na legalább nem haltunk mind meg, csődbe se mentünk, akkor annyira mégsem lehet rossz a Fidesz.

Emellé volt ugye pl. a túldefi elj. kikerülés, amit azért nehéz kudarcként kommunikálni (bár tény hogy rettentő kreatív az ellenzék :)), volt rezsicsökkentés, ill. egy pár szimbolikus, "hitvallás" jellegű gazdasági lépés (kettősállampolgi, csal. pótl. átalakítása adókedvezménnyé, egykulcsos adó). Lesz még négyesmetró, IMF hitel előtörlesztés, devhitelmentés egyéb ilyen "figyuzzatok milyen májerek vagyunk, nem szarakodunk, megcsináljuk" lépések.

No és még egy dolog: feljön a kérdés, hogy na jó, ne Orbán, de akkor ki? És 2010-11-ben még esetleg lehetett azt mondani, hogy majd jön valaki, a Milla, a Bajnai, de mára sokan gondolhatják úgy, hogy na jó, lehet hogy O. nem tökéletes, de ebből a felhozatalból azért még mindig ő a legkevésbé szar.

Szúrófény 2013.08.05. 05:44:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A gyökerek! A nagybácsi hagyománya! azt hittem, hogy okádni fogok, és itt van egy ember [Szakasits], aki fehéren-feketén csendőrbesúgó."

Szúrófény 2013.08.05. 05:46:32

Apa! Mi dőlt el az éjjel? Semmi! Mért? Mert anya azt mondta no ez se áll fel egyhamar! Akár az MSZP!

Doberdo 2013.08.05. 06:59:03

A blog által kezdeményezett szavazás során /egy jobb
oldali blogban/ mégis az "együtt" vezet. Hogyan is van ez... kedves Kaktusz ???

toportyánzsóti 2013.08.05. 07:08:33

@Sweet And Full Of Grace: A biztos pártválasztókon kívül még 2 millióan fognak szavazni,várhatóan nem a rezsimcsökkentő bohócokra és ezt tudják ők is,azért van pánik amit a bérbirkák vonultatásával szeretnének elfedni.

toportyánzsóti 2013.08.05. 07:15:00

@anonymand: Tudatosan hazudnak a munkahelyeket illetően,a külföldön dolgozókat is itthoninak számolják,100000 versenyszféra munkahely szűnt meg már 2 év után,amit következetesen elhamisít a szerencsétlen rothadt narancs.Inkább jelekből olvasnak.

toportyánzsóti 2013.08.05. 07:17:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Okos birca,még 2 millióan fognak szavazni a biztos pártválasztókon felül,aki a rothadt narancsra szavazna az most miért ne vallaná be?

felcsutisuttyo 2013.08.05. 07:18:37

felesleges a választással törődni A NEMZETI GAZEMBEREK ÚGYIS ELCSALJÁK A VÁLASZTÁST...EZ BIZTOS,( Takonypóc Fidesz Gergely elismerte félig):D HANEM AZZAL KELL TÖRőDNI AMI UTÁNA LESZ---az 4.6 millió elégedetlen A NÉPI LÁZ-ADÓ--és leszámolás!!!!! Diktatúra döntés!

toportyánzsóti 2013.08.05. 07:23:11

@Archenemy: Komcsik operáltak azzal hogy ki a legkisebb szar.Nagyon bejött nekik.

kifordított nagyanyó 2013.08.05. 07:33:58

Asszem ha tényleg a tetvek maradnak akkor irány külföld.
Amúgy is kéne de így biztosan.

anonymand 2013.08.05. 08:02:57

@toportyánzsóti:

Tisztelt toportyánzsóti!

A neten folyton-folyvást belebotlik az olvasó az olyan hírekbe, amelyek a közmunkások számának tudják be javarészt a foglalkoztatottság javulását.
Ha valaki csak kicsit is odafigyel, akkor legalább az ellenkezőjét nem igyekszik számokkal "igazolni".

Tisztelettel:
anonymand

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.05. 08:43:30

@toportyánzsóti:

Téves azt hinni, hogy a bizonytalanok között egész mások az arányok. Mindig ebben reménykedik a gyengébb párt, s mindig hamisnak bizonyult.

toportyánzsóti 2013.08.05. 08:58:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Vágyvezérelt az elméd birca,ha igazad lenne nem lett volna 8 évig ellenzékben a narancsmaffia,de gondolom ezért harcolsz vállvetve a bértollnokokkal.

toportyánzsóti 2013.08.05. 09:00:43

@anonymand: A közmunkások a kisebb gond,még a külföldön munkát találókat is szemrebbenés nélkül beszámolja magyarnak a statisztika hamisító rothadt narancs!

Jhonnyq 2013.08.05. 09:35:06

@Sweet And Full Of Grace: Amennyire konzekvensen választasz pártot magadnak(94 SZDSZ,98 Fidesz),2014-ben akár az MSZP-re is szavazhatsz.
Nagyon bírom azokat az embereket akik 4 évenként,egy-egy intézkedés hatására (kormány vagy ellenzéki oldalon)hirtelen átszavaznak máshova...

Te vagy a "mintamagyar"

Jhonnyq 2013.08.05. 09:39:58

@Archenemy: Szép monológ és full hülyeség is egyben...
Ezek után csak az érdekelne,hogy te hova szavazol majd 2014-ben?

Darkosia 2013.08.05. 10:58:15

@Jhonnyq:
Mivel a fidesz az szdsz ifjúsági tagozataként indult, 94-98-ban az a váltás nem volt olyan nagy, mint amilyennek ma tűnik.

19540511 2013.08.05. 12:22:50

Azért az kicsit ellentmond a blogíró által citált statisztikának, hogy a blogot olvasók közül 57 % MSZP-Együtt-re szavazna, míg a Fideszre csupán 28 %. Pedig ez egy kormány-közeli blog, ha jól látom. Hm. Szerintem biztató.

J.László 2013.08.05. 12:41:22

@1000rörö:
Az a 8 millió ökör nyilván a bölcsek bölcse volt 2002-ben és 2006-ban. Hogy változhat hirtelen ekkorát a világ...

19540511 2013.08.05. 12:41:39

Archemy: Ebből a felhozatalból is, de Orbán a legnagyobb szar, akárhogy is nézzük a rendszerváltás óta eltelt 23 év alatt, mivel ő az, akit egyáltalán nem az ország és annak népének boldogulása a fontos, aki elmebeteg ötleteléssel rángat mindannyiunkat, emeli az adókat az egekbe szinte havonta ötletelve, aki miatt a legéletrevalóbb fiatalok hagyták és hagyják el tömegesen az országot, aki nem hajlandó tudomást venni az ország jelentős részéről, aki utálja, akinek fogalma sincs arról, hogy milyen egy átlag-magyar élete, és úgy tűnik, nem is érdekli. Aki nyíltan és röhögve lopja ki a szemünket is és azt hiszi, hogy nem látjuk. Aki annyit hazudik az általa felügyelt médiákon keresztül, mint amennyit még a 60-as években sem hallottunk. Még sorolhatnám a bűneit, de minek? Téged biztosan nem tudlak meggyőzni, hiszen te is belőle élsz, mint hű mamelukja.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.08.05. 12:41:54

A nyári adatok inkább a korábban megindult folyamatokat mutatják, vagyis egy mostani erősödés keveset jelent. A szabi előtt aktív volt a kormány, az ellenzék meg egymással is el volt foglalva. Szeptemberben jön a nagyüzem, lesz három hónap kegyetlen tempójú törvényalkotás, ami érdeksérelmeket is kelthet, meg jó lehetőséget ad a kormánynak üzeneteket célba juttatni. Úgyhogy az ősz közepi-végi adatok fontosabbak lesznek.

ob.szerver 2013.08.05. 12:42:20

Két dolog:

1. Jelenleg még csak az egyik csapat van a pályán. Ha és amennyiben feláll az ellenfél és tudjuk, hogy kik alkotják a csapatot, mértékadóbbak lesznek a közvéleménykutatások.

2. A 2010-es fidesz előrejelzések a következőek voltak, közvetlenül a választások előtt:

Szonda Ipsos április 6. 62
Nézőpont Intézet április 7. 63
Tárki április 7. 61
Századvég-Kód április 7. 59
Medián április 7. 60
Gallup április 8. 59
Forsense április 8. 60

A tényleges 52% lett, a legkisebb túlbecslés 7% volt. 2014-ben kisebb tévedés várható? Nem valószínű, minden bizonnyal nagyobb. És az akkor már egy egészen más történet.

tomfree 2013.08.05. 12:50:34

"Ma viszont nincs versenyképes baloldal."
Na itt van a lényeg.

Indriq 2013.08.05. 12:51:47

Én már csak azt szeretném tudni, hogy mikor jönnek a hírek ork bán csodatételeiről... és hogy ő lesz az első, akit még életében szentté avatnak....

A poszt írójától csak annyit kérdeznék, hogy mennyit kapott ezért a pártközpontból?

Sexual Harassment Panda 2013.08.05. 12:52:50

Maxvallel ertek 1-et.
Kizart a Fideds-Jobbik
Injabb Fidesz-Lmp.
De sztem ugyanez marad jovore is, mint ami most van.

Archenemy 2013.08.05. 12:53:13

@Jhonnyq: ja, akkor bocs. Ha full hülyeség (nyilván az, hiszen kijelentetted), akkor azonnal visszavonom!

És tényleg, akkor szerinted mi a magyarázad a kormány népszerűségének emelkedésére? Ja tudom, hogy Hülyék Az Emberek. Az emberek mindig csak akkor okosak, ha oda szavaznak, ahova nekünk tetszik, és akkor hülyék, ha oda, ahova nekünk nem tetszik. Ez egy ilyen csudálatos dolog.

Clear-water 2013.08.05. 12:55:21

"@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Viszont Fidesz-Jobbik koalícióra nemigen lehet számítani."

Morálisan nézve talán nem. De a politikában nincs lehetetlen, mivel egy politikusban nincs morál, csak érdek.

tobeor 2013.08.05. 12:57:56

Az adatok alapján egyértelmű, hogy az Orbán-Simicska maffiát akarja a többség.
Ha csakugyan így lesz, én nem maradok itt, egy határon túl a hűség már ostobaság.

Indriq 2013.08.05. 12:58:28

@Archenemy: április (29) és július (30) között 1 azaz egy pont külömbség van, 3 hónap alatt ezt emelkedésnek lehet mondani????? statisztikai hibahatáron belül van jóval, és ezidő alatt kaptunk rezsicsökkentést....

Sexual Harassment Panda 2013.08.05. 13:00:04

@Archenemy: teljesen igazad van.ezek a xar dumak, hogy vege a jogallamnak ( barmi is az), rettenetes diktatura van, kirugnak/lepunk az eubol, mindenki ehenhal, stb akkora kamu dumak, hogy joerzesu embernek felfordul a gyomra.
Kontraproduktiv.

ob.szerver 2013.08.05. 13:00:28

@Archenemy:

"oszt hogy mégse lett armageddon"

És azt tudod, hogy miért nem? Az össznemzeti megtakarítás 3000 milliárdjának felélése miatt. 3 év alatt évente 1000 milliárd több lett volna a hiány. Tudod az mit jelentett volna? Minden évben 7-8%-os költségvetési hiány, a finanszírozási költségek az egekben, ha egyáltalán lett volna piaci forrás, 0%-os növekedés mellett rakétakánt emelkedő államadósság, még inkább menekülő tőke, még több adó, még kevesebb beruházás, még kevesebb fogyasztás. A rezsimet a 12 év nyugdíjmegtakarítása mentette meg a gazdasági összeomlástól.

A rossz hír a számukra, hogy a rezsim ebben a ciklusban felélte azokat a tartalékait, amelyek eddig felszínen tartották. Már nincs kirabolható manyup és a bankok sem terhelhetőek tovább. Pusztulnak a termelési tényezők, a materiális és a humán tőke menekül. A gazdasági hanyatlás - csökkenő bevételek - adóemelés - gazdasági hanyatlás ciklus gyorsulni fog, és vele együtt az ország leszakadása.

Armageddon kell? Csak várj türelemmel.

Archenemy 2013.08.05. 13:01:14

@Clear-water: ? És melyiküknek érdeke? Vonának elpárologna a szavazói fele (akik utálják a fideszt és balról csapódtak oda), a fidesznek szintén a fele (akiket zavarnak a náci jellegű megnyilvánulások).

Egy fidesz-jobbik koala csak a balnak vagy a kispártoknak az érdeke, ezért is megy a suttogó propaganda, hogy "fú fú biztos így lesz". Emlékszem 98-ban a miép-fidesz-fkgb koala volt az aktuális rémhír, amiből persze a miép volt az aktuális jobbik.

konrada 2013.08.05. 13:02:02

@19540511:
jaja! Ügyesednek az informatikához értők, így hátha sikerül majd a választásokat is meghekkelni, mint 2002-ben!;))

Vigyázz autókihajtás! (törölt) 2013.08.05. 13:03:53

@1000rörö:
"Mig a 8 millió ökör országában az emberek igen nagy százaléka megelékszik azzal, hogy este megnézi az Anyátok közt c. szuper produkciót, eltűri, hogy a munkahelyén KUSS a neve, továbbá örül annak, hogy lyuk van a hátsóján és szelel, addig a retkedék fog nyerni. Ezt a belenyugvós magyar birkát ki is használja a fecsúti majomivadék. "
Ha a magyar nép valóban ilyen belenyugvós birka lenne, akkor 2010-ben nem lett volna kormányváltás. Ha az embereknek valóban minden mindegy lenne, és csak az Anyátok közt. aktuális része érdekli, akkor egészen biztos, hogy nem lett volna ilyen drasztikus változtatási szándék a választásokon. Stb stb... Hmm?

Lehet ez sokféleképpen magyarázni (lásd még: "meg lehet magyarázni..."), de valahogy mindig oda jutunk vissza, hogy a Fideszt továbbra is támogatják az emberek, a baloldalt pedig továbbra sem.

A kereskedelmi TV-k (egyébként tényleg szánalmas) sorozatainak szapulása a baloldalról felettébb vicces. Amikor ezek a sorozatok újak voltak, akkor mást se hallottunk tőlük, hogy ez a jövő, ez mennyire európai, nem ám olyan bunkó módon régi filmeket, hanem... és így tovább... és így tovább... Az állítólagos "népbutító hatásról" pedig ők bizonygatták a legjobban, hogy ez csak a szélsőjobb újabb szánalmas összeesküvés-elmélete...

Már önmagában az is vicces, hogy ha az emberek nem a baloldalt támogatják, akkor kiderül, hogy milyen ostoba is a magyar ember :)

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 13:04:02

egyszerű történet ez. meg kell értenie az ellenzéknek, hogy a szociális demagógiával már NEM veheti föl a versenyt. itt hivatalosan még mindig az van a fejekben, hogy a megszorítás rossz és nálunk a fidesz alatt nincs is. az csak a baloldal alatt volt, ami egyébként is a multik kiszolgálója. se idő, se pénz (de leginkább fogadókészség) nincs arra, hogy elmagyarázzák, miért rossz az, ha a multikat szivatja a kormány. helyette tehát egy pozitív jövőkép kellene, ami főleg a gazdaság fellendítését helyezi előtérbe, mert ennek hiányát viszont érzi a pórnép rendesen - ha másból nem, a rokoni-baráti körből kivándorlók számából.

a házi feladat úgy felállítani a lehető leghitelesebb árnyékkormányt, hogy a választóknak még hírből se jusson eszükbe a "megszorítás" szó, viszont legyen egy program, ami levezeti, mi lesz más (jobb) holnaptól, ha az ellenzék kezd kormányozni. néhány tipp, ami nem kerül semmibe:

- eltöröljük a trafik-koncessziós rendszert
- helyi gazdáknak adjuk a földeket
- visszaszerezzük a befektetők bizalmát
- beindítjuk a gazdasági növekedést
- felszámoljuk a korrupciót, eltávolítjuk az oligarchákat a hatalom közeléből
- elszámoltatjuk a fidesz-közeli korrupt vállalkozókat

én ezeket hallanám legszívesebben, kábé. a többit költsék hozzá.

ami a kutatásokat illeti, tökéletesen fölösleges elemezni az adatokat, mert nincs egységes alternatíva még, plusz jobboldali kormány alatt valahogy mindig rejtőzködnek a balos-liberális szavazók. majd január-február környékén lesz ez érdekes, addig is az mszp-e14-nek az egyéni körzetekben iszonyatosan nyomulnia kell, főleg a becsapott gazdák-trafikosok-helyi vállalkozók körében

szerintem.

Archenemy 2013.08.05. 13:04:07

@Indriq: biztos elkerülte a figyelmedet, hogy a posztom a 2010-2013 közti időszakra vonatkozott, nem az utóbbi 3 hónapra. De mondom, ha neked van jobb teóriád, mitől emelkedik az utóbbi másfél évben a fidesz támogatottsága, örömmel várom. Tudod, fikázni könnyű, azt fekve is lehet.

CSENDES 2013.08.05. 13:06:00

Orbán népszerűségének növekedése egyetlen PR akcióra vezethető vissza. Ha jó látom, ez egy júliusi felmérés. Júniusban volt a zöldár, mikor is megnézhettük gumicsizmás, kolbászzabáló körútját.

Ennyi.

J.László 2013.08.05. 13:06:14

@Jhonnyq:
Sok ilyen volt pedig. És talán még több ilyen: '94 MDF, '98 Fidesz.

'94-ben az SZDSZ kurvára átbaszta a szavazóit. Az volt 1990 óta a legnagyobb kamuzás, amit ott az SZDSZ homorított.

Az MDF pedig szépen elibolyásodott. Ilyenkor az egyszeri ember keres magának egy másik pártot, ami nem MSZP.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.05. 13:06:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A Bajnait az őt támogató nyilatkozat vitte le, amit 50 MSZP-SZDSZ-es arc írt alá és ugyanazon a napon Gyurcsány is támogatásáról biztosította. Ilyen tökéletesen centrumhoz húzó baloldali politikust még nem járatott le a baloldal a centrum szemében...

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.08.05. 13:07:08

@ccactus: Hát mert gondolom nehezen megy a számolás, mint ahogy fideszéknél ez megszokott, azért nem kerek. Az államadósság vagy 3000 milliárdot ugrott, amióta elkezdődött az államadósság elleni harc.

xn--kk-lia.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy

Azt is számold hozzá, hogy a nyugdíjreform alap is eltapsolt jó 3000 milliárdot a közben befolyt manyup pénzekből, és a magánnyugdíjban maradtaktól lenyúlt befizetésekből.

akk.hu//kepek/upload/2013/NYRA_pf_honlapra_20130531.pdf

Ez már akárhogy nézem, 5700 milliárd... és akkor add hozzá meg a jegybankban a Debil által eltapsolt tartalékot, add hozzá az adócsökkentés kormánya által kivetett adókból származó extra bevételt, és már bőven 1000 milliárd felett járunk...

www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20130701-a-magasabb-adotartalom-miatt-nem-olyan-olcso-magyarorszag-mint-lehetne.html

inebhedj - szerintem 2013.08.05. 13:07:27

"Pedig jól indítottak, és egy Oszkó Péter vezetésével kidolgozott gazdaságpolitika is garancia lehetett volna, hogy jó irányba vezessék az országot. Lehet, hogy ez volt a probléma. Reális, racionális programmal nem lehet nyerni."

Már elnézést, de az alapvető probléma abban van, hogy rendkívül sikeresen titkolódott el ez a program.

A választópolgárok többsége (még azok jó részét is ideértve, aki adott esetben aktívan keresgél) az Együtt programjáról annyit tud, hogy "Le kell váltani Orbán Viktort és a Fideszt (ideális esetben Bajnai Gordonnal)!". Ez természetesen emlékeztet az MSZP programjára ("Le kell váltani Orbán Viktort és a Fideszt (ideális esetben Mesterházy Attilával)!"), vagy éppen a Milláéra ("Le kell váltani Orbán Viktort és a Fideszt (ideális esetben Dopeman-nel)!"), és természetesen tartalmaz olyan elemeket, amelyek a célközönség számára reálisok és racionálisak, de egészében véve - a poszt alapján - azt gondolnám, hogy az Együtt-nek vmi más programja is lehet, amit Oszkó Péter vezetésével dolgozott ki.

Csakhogy, mivel az oszkói program nem látszik, a látható program épp a permanens "bizonytalanokat" (valójában ők nem bizonytalanok, ha valaki, akkor ők biztosak abban, hogy egyik kutya, másik eb) tartja távol. (Igaz attól még ők a Fideszhez sem csapódnak.)

Valahogy így nézhet ez ki elbagatellizálva:

- Le kell váltani Orbán Viktort és a Fideszt!
- Miért?
- Mert... (hosszú felsorolása az elmúlt 3 évnek)
- Ja, azt tudom, persze, de úgy értettem: Minek? Ki lesz helyette? Mi lesz helyette? Mivel lesz az jobb?
- (csend)

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 13:07:49

@Archenemy: "Gyakorlatilag a Fidesz rendre jobban mérte fel ezen lépéseinek súlyát" - az egész elméleted elcsúszik egy tény figyelmen kívül hagyásán: 2011-ben az ország imf-hitelért fordult, az euró árfolyama az egekben volt. az usa bankóprés nem csak a spanyol-portugál, stb. vonalat mentette meg akkor, hanem a mi seggünket is.

ne feledd, hogy még az új keleti barátaink, kína, szaúd-arábia és azerbajdzsán sem voltak hajlandóak magyar állampapírt venni jelentős tételben, így a befektetőket senkivel nem tudta kiváltani a rezsim. tehát nagy köszönet a fed-nek, mert ebben a kormánynak semmi szerepe nem volt

2013.08.05. 13:09:21

Ellenzék: levitézlett balfácánok gyülevész hada. Ezekre tényleg csak az szavaz majd, aki valamilyen köldökzsinóron pénzt remél tőlük. Normális, tisztességes magyar ember biztosan nem.

És a vezetők: Bajnai-nak egyre kisebb az arca, tökre ki van merülve, nagyon meglepődnék, ha nem készülne ki pár hónapon belül. Mesterházi az ellepólus egyre unszimpatikusabb a kihízott fejével. LMP=0, Jobbik a bajkeverő, liberális-bérenc kamu párt, akiket csak a rasszizmus felszínen tartása miatt pénzelnek gondolom New Yorkból. Szép társaság

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.08.05. 13:10:12

@Sweet And Full Of Grace:

"Ehhez képest a bizonytalanok meg szivárognak vissza a Fideszhez. A választásokig pedig nyilván még nagyon, de nagyon megvédik a nyugdíjakat, megmentik a devizahiteleseket, leszmégrezsicsökkentés, négyesmetró-átadás, oszt' jónapot.

A first-past-the-post választási rendszerrel,és a baloldal nyilvánvaló képtelenségével, hogy gyakorlatilag az egész arcképcsarnokot en bloc lecserélje, ez rég eldőlt. Nem most, már 2011 táján."

Ezt így. Pontosan ez a szitu...

inebhedj - szerintem 2013.08.05. 13:10:15

@balage_81 reloaded:

Lévén, hogy az elmúlt huszoniksz évben nem volt jobboldali kormányunk (jobb oldali parlamenti pártot se tudok hirtelenjében), így a balos szavazók rejtőzködése érdekes kutatási téma lenne. :)

Magyarországon valahogy csak baloldali demokratikus pártok vannak.

"Történelmileg így alakult."

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.05. 13:10:17

Úgy látom, hogy a legnagyobb ellenzéki párt szerepéért még nem lefutott az MSZP-Jobbik meccs.

A blogokon elhelyezett mini közvéleménykutatás vicces, baloldali blogon a baloldal nyer, jobboldali blogon a jobboldal :)

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 13:10:53

@Archenemy: @Vigyázz autókihajtás!: az emberek fele kormányváltást akar. ez aligha nevezhető a fidesz támogatásának. más kérdés, hogy az mszp lejáratta magát a korrupcióval és a xar gazdpollal, ezért nem tud már úgy híveket szerezni, mint pl kovács lászló elnöksége idején

"hogy a Fideszt továbbra is támogatják az emberek, a baloldalt pedig továbbra sem."

na ez az, ami távolról sem igaz, pusztán egy optikai csalódás.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 13:12:57

@inebhedj - szerintem: jobbos címkét viselő. de a retorikája és a társadalomképe egyértelműen a jobbos hagyományainkat, horthyt juttatja az ember eszébe, ez nem vitatható. sajnos.

lavór 2013.08.05. 13:13:15

Még akár érdekelne is az ilyen számmisztikai eszmefuttatás, ha lenne értelme. A regnáló és a volt kormányok közt gyakorlatilag használhatjuk az = jelet, népiesen szólva: "egyik kutya, másik eb".
Egyszerűen úgy néz ki, magyar magyarnak ellensége. Nem akar a nyomorán változtatni, ez a dzsentrivilág lett a sajátja. Az egészségesek úgyis elhagy(ták)ják az országot.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.05. 13:14:04

@Lindalinda: A Jobbik és a hasonló pártok közül van olyan Európában, amelyik hitelesen nacionalista/anitszemita/idegengyűlölő/homofób, vagy mindet az USA/Izrael pénzeli?

Archenemy 2013.08.05. 13:14:46

@ob.szerver: te figyi, ezt mindig meg lehet magyarázni minden szektavezérnek, hogy a mai napra behirdetett végítélet miért maradt el mégis.

Inkább arról beszélj, hogy lettek-e éhséglázadások:
magyarinfo.blog.hu/2011/02/09/az_ehseglazadasok_eve_jon_magyarorszagon

Lehet-e még .hu alatt blogolni:
webisztan.blog.hu/2011/01/06/meddig_fogunk_meg_hu_alatt_blogolni

tényleg csődbe mentünk-e, hogy nem vettük fel az IMF hitelt:
hvg.hu/gazdasag/20110908_IMF_allamcsod_adossag

lesznek-e választások 2014-ben:
www.facebook.com/notes/gyurcs%C3%A1ny-ferenc/2014-ben-nem-lesznek-szabad-v%C3%A1laszt%C3%A1sok/475863742446093

kizárták-e MO-t az EU-ból:
www.borsonline.hu/cikk.php?id=37200

Ilyenekkel volt tele a sajtó, blogok 2010-11-ben. Ez kontraproduktív. Mindenki az armageddont várta, ehhez képest az, hogy nem jött el az armageddon, mostanra sikernek számít. Pont te is a riogatásoddal ehhez járulsz hozzá.

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2013.08.05. 13:14:56

Ha egy közvéleménykutató megkérdez, természetesen a fideszre szavazok.
Valójában nem tudom kire fogok szavazni, vagy hogy fogok-e egyáltalán szavazni.
Ennyi, innét nyer értelmet a Kubatov és egyéb lista.
Csavar talán annyi a dologban, hogy a drukkerek elbízzák magukat, mekkora a támogatottság, és tömegesen nem mennek el szavazni, ami befolyásolhatja az eredményt.
Ezek az elmélkedések egy csomó törökgabó kvalitású embernek adhatnak munkát egyébként.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.08.05. 13:16:42

@19540511:

Azért ne örülj előre. A magyar internet népe eléggé nem támogatja a Fideszt, mivel alapvetően a fiatalabb korosztályból vagyunk, és nem jönnek be az ilyen bolsevik államosítgatós, meg az "állam mindent jobban tud" jellegű fejtegetések. Míg a való világban ott a 40-50 fölötti korosztály, amelyek a Fidesz tömegbázisát alkotják, és lenyomják a fiatalabb korosztály politikai véleményét.

2013.08.05. 13:18:00

Csodaszép :) Trafikmutyi után emelkedik a fidesz népszerűsége :) ez a magyar csoda, nincs mese

is 2013.08.05. 13:18:45

@ccactus: honnan van a 10 ezer piaci? és indez hogyan viszonyul a 2008-as utolsó békeévhez? ahhoz képest van-e piaci munkahely, vagy csak a válságban elveszett munkahelyek jöttek vissza, ami többé-kevésbé magától is ment volna?

igen, a FIDESZ maradni fog, 4 év alatt minden hosszútávú kilátását bedöntötték az országnak, de cserébe a rövidtávon elhitették az emberekkel, hoyg van rezsicsökkentés. FIDESZ rezsicsökkentés = MSZP 13. havi nyugdíj. az is csak később ütött vissza, egy választást lehetett vele nyerni.

CSENDES 2013.08.05. 13:20:04

@stark: Kikérem magam a 40-50 fölötti korosztály nevében ezt a tömegbázisosdit.:-))

gigacherry 2013.08.05. 13:20:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem. A baj az, hogy Bajnai nem ismerteti a programját, pedig ha az emberek megismernék, lehet, hogy rá voksolnának. Mondok egy példát: Május 1-én elmondta, hogy a progresszív adórendszert úgy gondolná bevezetni, hogy csak a bruttó 400 ezer felett keresők fizessenek magasabb adót, ők is csak egy maximum másfélszeres adókulccsal adózzanak a 400e fölötti részből. Ezért cserébe az alacsonyabb jövedelműek többek hazavihetnének a fizetésükből és a családi adókedvezményt is mindenki megkapná. Ez egy olyan elképzelés, amit sokak el tudnának fogadni. Ehhez képest mit tesz az együtt, Kiplakátolja a városban hogy: "Egykulcsos adó - együtt megszüntetjük". Ettől az üzenettől a lakosság egyharmada egyből megijed, hiszen rosszul jár vele (és itt nem gazdagokról, hanem bérből és fizetésből élőkről van szó, akik sokszor egy keresetből próbálják hónapról hónapra befizetni a számlákat és a mind magasabb adóterheket, és örülnek, hogy az egykulcsosnak és a családi adókedvezménynek köszönhetően még nem adósodtak el). Az egykulcsos eltörléséről írnak, arról viszont nem, mit kapna cserében az, akinek így többet kellene adóznia. És ez csak egy a sok közül, amiben nem a tényeket, terveket írják le, hanem csak egy mondatot kiírnak a plakátra és nem számolnak az összes lehetséges következménnyel.

J.László 2013.08.05. 13:20:52

@balage_81 reloaded:
Ez meg azon csúszik el, hogy a Fidesz IMF-hez fordulása kamu volt, hogy kibekkeljék annak a fasz Simornak a mandátumát.

gigacherry 2013.08.05. 13:22:19

@stark: Szóval én a 41 évemmel már öregnek számítok? :-)

VT Man 2013.08.05. 13:22:45

"Együtt 2014 - PM 43%"

Hahahahaha....

Na, ennyit a netes politikai kommentelők reprezentatív voltáról.

43% Együtt-PM?? Ez még viccnek is rossz lenne.

inebhedj - szerintem 2013.08.05. 13:22:53

@balage_81 reloaded:

Attól még nem jobboldali. Abszolút nem vitatható, hogy tipikusan baloldali (gazdaság)politikát folytat.

Sőt tovább árnyalja a dolgot, hogy a két Gyurcsány kormány retorikája is tömve volt Horthy korszakot idéző fordulatokkal.

A helyzet az, hogy túl nagy választék nincs, lehet Kádár korszakot idézni, Rákosi korszakot, meg Horthy korszakot. Ebből a baloldali pártok (pl. Fidesz, MSZP) jellemzően egy Horthy-Kádár mixtúrával operálnak (persze ki-ki megbolondítja ezzel-azzal), másoldali pártok meg gyakorlatilag nincsenek.

A helyzet az, hogy egy hosszú átmeneti korszakban élünk (ahol maga az átmenet is alig érzékelhető), a gulyáskommunizmusból a fogalmam sincs merre (bár leginkább egyelőre egy másik gulyáskommunizmusnak látszik). Még a pártok sem különböztethetőek meg (sőt, retorikai szinten is nehezen), inkább olyan egypárt íze van a dolognak, jobb és baloldali platformokkal. Én pl. az MSZP-t sorolnám jobboldali platformhoz, a Fidesz-t balhoz.

is 2013.08.05. 13:23:04

@Lindalinda: és a normális, rendes magyar ember kire szavaz? csak nem Orbán Viktorra? vagy Vona Gáborra? ők is baloldaliak, ugye ezt nem vitatod, tehát rájuk sem lehet. szóval akkor ki marad?

Kabarészínész 2013.08.05. 13:24:37

tipikus cikk. a jobbik nevét még leírni sem merik. mintha nem is lenne a MÁSODIK! legátmogatottabb párt(a valóságban).

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 13:24:38

@Archenemy: @J.László: tudtam, hogy ez az érv elő fog jönni, hogy nem vettük fel végül az imf-hitelt és nem volt csőd sem, mert ez régi eleme a fideszes népmeséknek (sajnos). akkor emlékeztetőül egy kis linkgyűjtemény 2011-ből, amikor már elverték a 3 ezer mrd nagy részét:

2011

index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/14/ujabb_allampapir-aukcio_bukott_el/

hvg.hu/w/20111102_kisember

hvg.hu/w/20111118_boszme

hvg.hu/gazdasag/20111101_tovabb_gyengult_forint

2012 az elrugaszkodás éve lesz
www.orbanviktor.hu/cikk/2011_a_megujulas_2012_az_elrugaszkodas_eve_lesz

az külön vicces, ahogy az elrugaszkodás évének nevezi 2012-t. gondolom a nullától lefelé...

Balt 2013.08.05. 13:25:19

@Darkosia: Sztem nem kis esélye van egy fidesz újabb 2/3-nak sem. Nagyobb, mint egy ellenzéki győzelemnek. (Ahogy ugye vázoltad a parlamenti matekot: 50% alatt kellene a Fidesz és Jobbik együttes mandátumarányának maradnia...)

nemecsekerno_007 2013.08.05. 13:25:32

Kéne egy "egyikre se" pont is a szavazásban :)

konrada 2013.08.05. 13:25:41

@stark:
...na meg azért elég bénuszka az, aki netes szavazást akar nyerni és nincs egy címváltogató programja a klikkeléshez.;))(Arról ne is beszéjünk, aki már annyival profibb, hogy a számlálóba is bele tud nyúlni.;))

szonár 2013.08.05. 13:25:54

A hazai baloldal - egyszerűen siralmas.

Ez a fidesz nagy szerencséje.

VT Man 2013.08.05. 13:26:23

@ob.szerver:
" Pusztulnak a termelési tényezők, a materiális és a humán tőke menekül."

Érdekes, hogy eközben se a munkavállalók száma, se a munkanélküliek száma nem mutat jelentős változást.

De azért "menekül a humán tőke"!!!

Mert jól hangzik.

Tudod honnan menekül a humán tőke? Romániából, ahol a 23 millió románból (és romániai magyarból) már csak 20 van országon belül. 3 lelépett.

Magyarországból hányan léptek le? 400-500 ezren? Az semmi.

inebhedj - szerintem 2013.08.05. 13:26:29

@stark:

Mintha olvastam volna valahol, hogy a fiatalabb korosztály körében a Jobbik bír népszerűséggel (a baloldali-liberális nézetek favorizálása a fiatalok körében a 90-es évek első felében, kétharmadában volt jellemző).

De nem esküszöm meg rá, hogy ez így volt, ha valakinek van hozzá türelme, utána kereshet és megerősíthet vagy megcáfolhat.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2013.08.05. 13:28:25

Olyan nincs, amin a KDNP külön látszik? Lehet ők adják a 30%-ból a 29,5-et... :D
Tömjén Zsótival az élen.

VT Man 2013.08.05. 13:28:48

@balage_81 reloaded:
Hahaha...

ÉS akkor emlékezzünk a jelenlegi ellenzék teljesítményére:

"Az Új Tulajdonosi Program a Gyurcsány Ferenc által vezetett magyar kormány egyik kezdeményezése volt. A nagy lendülettel kezdett program célja az volt, hogy az állami tulajdonban álló, piaci értéket képviselő közszolgáltató vállalatokat a magyar lakosság számára privatizálja. A program előkészítése során több változást is megélt, végül a 2008-as pénzügyi válság miatt egyike lett Gyurcsány Ferenc számos elkezdett, de meg nem valósult tervének."

"A program kezdetben a kisbefektetők számára kedvező feltételeket szabott. A 2008 májusára kidolgozott eredeti feltételek szerint a részvényeket 250 000 forintig lehetett volna a kedvezményes konstrukció keretében megvásárolni.[4] A kedvezményes konstrukció részletfizetési kedvezményből és visszavásárlási garanciából állt. Bár kezdetben a program kifejezetten a magyar lakosság széles rétegeinek kedvezményezett tulajdonhoz juttatásáról szólt, később egyre több olyan elem tűnt föl a, amely elsősorban az üzletemberek érdeklődésére tarthatott számot. Ilyen volt a kijelölt cégek részvényeinek tőzsdei bevezetése, amely a budapesti értéktőzsdén jelen lévő pénzpiaci vállalkozások könnyebb tulajdonszerzését tette volna lehetővé.[5] Hamar kiderült az is, hogy a programból nem lehet kizárni a magyaroknál sokkal jobb pénzügyi erővel és befektetési kultúrával rendelkező nyugat-európaiakat sem, akiknek a tömeges megjelenése pont a program eredeti célját, a hazai tulajdonosréteg kialakítását tette volna elérhetetlenné.[6]"

(wikipedia)

Balfasz brigád baloldal.

Balt 2013.08.05. 13:29:08

@Sweet And Full Of Grace: Oszkó látványosan (azaz nem "látványosan", mert alig lehet látni, hallani) visszavonult az E14/HH-ban, nyilván ő is levette, hogy veszett fejsze...

Kanstruktív 2013.08.05. 13:29:29

Kamu az egész, az emberek csak blöffölnek, ráadásul a kutatók csak igen keveseket kérdeznek meg. Lehet, hogy a fityisz rendelte meg ezeket a statisztikákat is. Én akárhol, akármerre járok, mindenki irtózik a fidesztől. Igaziból mindenki a vláasztás előtti egy hétben fogja eldönteni, hogy kire szavaz. És az nem a fityisz lesz.

Trejo 2013.08.05. 13:29:49

A Viktorra kell szavazni, mert az szereti a focit és jó rendes munkás ember! Meg hisz istenben is és ő emelte fel magyarországot a mai szintre! Az íemefet meg kiüldözte innen és a bankok meg néznek mert mi rezsit csökkentünk. Az egész európa meg irigykedik, mert a gyuri megmutatta nekik a gazdaságpolitikát. Örülök, hogy Viktor megvéd bennünket és büszke magyarként élhetem tovább az életemet, nem úgy mint a kommunisták idején az elmúltnyolcévben!

nemecsekerno_007 2013.08.05. 13:30:00

@stark:

Nem az életkor a lényeg hanem az, hogy kik függnek anyagilag az államtól. Az a gond, hogy elég sokan és az ilyen leosztásból csak ilyen "demokrácia" meg ilyen "kapitalizmus" alakul ki.
A mostani kormány irányvonala nagyjából jó, csak nem valami ügyesen csinálják. Ezen túl nem tudom hogy lehetne jól kommunikálni egy nyugdíjfelezést, fizetős egészségügy bevezetését, közalkalmazotti bérfagyasztást etc...
A választókat meg nem lehet leváltani :(

Archenemy 2013.08.05. 13:30:24

@balage_81 reloaded: foglald össze a lényeged légyszi, mert worluk avétos szóvirágaihoz és közepesen találó hasonlataihoz most nem sok hangulatom van.

Szemben a fideszes mesékkel, most akkor csőd lett vagy felvettük az ájemef hitelt?

Kalmár 2013.08.05. 13:32:01

@is: Micsoda különbség!

A 13.havi nyugdíj, a 100 napos program, a 19 ezer forint a nyugdíjasoknak, mind közpénz!

A rezsicsökkentés nem.

Persze nem baj, ha ettől még te haragszol, szabad, mert végre nem lőnek szemen érte...

♔batyu♔ 2013.08.05. 13:32:58

Ez nyilván azért van, mert Orbánék megfélemlítik az embereket, fogja majd nyilatkozni valami demokratának álcázott szadeszos seggfej az ATV-ben.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 13:33:01

@VT Man: bár a felvetésed a legkevésbé sem releváns abban a témában, amiről én írtam, azért teszek egy próbát és megpróbálok beszélgetni, most van időm. mennyiben teszi tehát kevésbé rosszá a fidesz lenyúlásait, földmutyiját, trafiklopását és borzasztó növekedés-gyilkos politikáját az, hogy mit csinált gyurcsány 5-6-7 éve? kezdjük talán ezzel.

Balt 2013.08.05. 13:33:04

@indazs: Rosszul emlékszel: Az volt a Fidesz ('98-as) választások előtti "jelmondata", hogy a "koalíciós kényszer nélküli, önálló kormányzásra kérünk választói felhatalmazást". Ehhez képest Torgyán maga léptetett vissza egyoldalúan 80 kisgazda jelöltet a 2. forduló előtt.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.08.05. 13:34:16

@CSENDES: Jójó, még viccből sem akartam azt mondani, hogy MINDENKI a 40-50 fölötti életkorból örvendezne a Fidesznek, de azért ugye elég egyértelmű - főleg egy Békemenetre ránézve - hogy a java a Fidesz támogatottságának onnan jön...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 13:37:47

@nemecsekerno_007: "Nem az életkor a lényeg hanem az, hogy kik függnek anyagilag az államtól" - már kevesebben. de nem azért, mert a kormány olyan gazdaságpolitikát csinál (és olyan oktatást meg fenőtt képzést), hogy egyre többen élnek meg a piacról. hanem simán kivágja az alsó rétegeket és ennyi. hát ezért élnek kevesebben az államból. a középosztályt alulról szabályosan lezárja, oda feljutni ma minden korábbinál nehezebb és ezen a közmunka aligha fog segíteni. na többek között ezért rossz, hogy baszogatják a multikat és elvonják a forrásokat/földeket a baráti kör számára. az mszp legalább ezt a lépést kihagyta.

@Archenemy: már összefoglaltam. a fed-nek köszönhető, hogy volt forrás a piacról, mert levitte az alapkamatot, nyomtatott lovettát és egyszerűen átjött a tőke európába. ezt 3 ezer mrd és számos különadó után gyenge eredménynek tartom - és óriási szerencsének. ami még nagyobb baj, se érdemi növekedés, se a jövőre való értelmes felkészülés nincs. egyszerűen itt beállt az a rendszer, hogy kb a felső középosztály és a legfelső réteg jól van, alatta 8,5 millió meg pontosan ott marad, ahol van. ez a borzasztó. apropó, megint csökkent a fogyasztás.

CSENDES 2013.08.05. 13:38:07

@stark: Azok ott azért már inkább a 60+-osok voltak. A Kádár-éra gyermekei.

Amadeus62 2013.08.05. 13:38:13

A fityusz a medián és/vagy a tárki szerint volt már a teljes népesség körében 50%-on és 70%-on a biztos szavazók között is 2009/2010 környékén. Szóval, ha most a medián szerint 30% a teljes népesség körében a fidesz az 20-al kevesebb mint 3-4 éve.
Úgyhogy annyira ne örüljetek.
Kérdés, mekkora lesz a részvétel...

Balt 2013.08.05. 13:38:14

@Sweet And Full Of Grace: Jogos, abszolúte így látom szóról szóra, hasonló korabeli pártszimpátiákkal (ha ugyan az SZDSZ-t is ide vehetjük).

Nem találkoztunk mi már valahol? :)

Kösz a halakat! 2013.08.05. 13:38:22

Ez a szavazás szépen leképezi az Index olvasóinak összetételét, számomra meglepően magas a Fidesz támogatottsága, sőt az LMP-re voksolók aránya is igen magasnak mondható. Tehát én pont az ellenkezőjét szűröm le annak, mint amit néhány előttem szóló mondott (jobb oldali blog ellenére mégis inkább a baloldali voksok vannak többségben) vagyis: mivel kint van Index címlapon a poszt, ezért feltételezem, hogy a szavazatok 98%-a onnan jön és mivel köztudottan nem jobboldali hírportálról van szó így igen érdekes, hogy mégis ennyi szavazatot kapott a Fidesz.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.08.05. 13:39:51

@inebhedj - szerintem: Azt ne felejtsd el, hogy az LMP-t is a fiatalok viszik.

A Jobbik az egyetemeken lett népszerű, az LMP-vel együtt.

nol.hu/belfold/20130216-tarol_a_jobbik?ref=sso

Hozzá kell tennem, hogy 2008, 2009 magasságában, az egyetemen még volt egy rövid periódus, amikor még nekem is szimpatikus volt kicsit a Jobbik, de ez véget ért, ahogy sikerült élőben végignéznem azt az '56-os megemlékezést, amelyben Vona megígérte a TV2 és az RTL romjainak besózását, az irániak behívását a választások felügyelésére. :D

Balt 2013.08.05. 13:39:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Na, ezt azért nem feltételeztem volna, pedig volt 1-2 összecsengő észrevételünk a közelmúltban. :)

inebhedj - szerintem 2013.08.05. 13:40:09

@stark:

Ebben lehet, hogy igazad van, de a mindenféle ellenzéki pártok támogatottságának a java is onnan jön.

Gondolom még az arányok is hasonlóak.

J.László 2013.08.05. 13:40:09

@inebhedj - szerintem:
A gulyáskommunizmus a magyarok válasza volt '56-ra, amikor is kiderült, hogy beláthatatlan ideig fog tartani a kommunizmus.

A nyugatnémetek válasza '61-re (amikor kiderült, hogy beláthatatlan ideig nem lesz megoldva a német kérdés) hasonló volt: fridzsiderkapitalizmus.

Ne gondoljuk egy percig se, hogy ez utóbbi nem hülyíti el jobban a jónépet, mint az előző.

Ez van, erre van igény. A Fidesz ezt nagyon jól megérezte. Az MSZP-nem és pláne az SZDSZ-nek pedig lövése sem volt. Ezt lehet "populizmusnak" nevezni vagy demagógiának, de lehet akár "Realpolitik"-nak is, hogy ismét német barátainkra hivatkozzam.

CSENDES 2013.08.05. 13:41:40

@Scipio Africanus: Ez egyáltalán nem érdekes, hiszen az itt kommentelgető ún. jobboldali olvasók előszeretettel, már-már kéjes örömmel olvasgatják az Index-et, és fikázzák a blogokat.

inebhedj - szerintem 2013.08.05. 13:42:33

@stark:

Nem vitatom ezt, sőt valahol pár napja írtam is, hogy az előző választások előtti programok közül a Jobbik és az LMP programja tartalmazott kizárólag racionális, pragmatikus és szimpatikus elemeket (már legalábbis a kínálat többi részéhez képest). Mivel a kettő márcsak marketing okokból sem egyesíthető, így kiütötték egymást. A többi meg már eleve kiesett.

Archenemy 2013.08.05. 13:42:42

@VT Man: "Magyarországból hányan léptek le? 400-500 ezren? Az semmi. "

Arról nem beszélve, hogy azért ez sem ilyen egyértelmű. Egyrészt MO-ra bevándorlás is van (erdélyi/felvidéki/egyéb külhoni magyarok is, akik semmilyen integrációs problémát nem okoznak, de sok egyéb náció is), másrészt akik elmentek, de itthon munkanélküliek lettek volna, azokért "nem kár", sőt jó, hogy elmentek. (ezt szigorúan gazdasági értelemben mondom, természetesen személyesen mindig baj/szomorú, ha valaki kénytelen elhagyni a szülőhazáját, és őszintén kívánom neki, hogy legyen boldog ott, ahol van)

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy hű de jó hogy kivándorolnak az emberek, csak azt, hogy ennek nem csak és kizárólag negatív vonatkozásai vannak. És visszatekernék megint a kezdeti gondolatomhoz, a folyamatos, csapból is folyó, hisztériakeltő negatív propagandához, amivel a sajtó ezt a témát is kezeli, és amire egyre rezisztensebbek a magyarok.

Balt 2013.08.05. 13:42:57

@Sweet And Full Of Grace: "A 'Bajnai-csapat' elemzése (ami valójában Karácsony és a Medián)"

Ez (ezexerint) nem azonos a korabeli Szigetvári-féle HaHás 118? oldalas tanulmánnyal?

ob.szerver 2013.08.05. 13:43:26

@VT Man:

"Tudod honnan menekül a humán tőke?"

Matolcsitól. Nekem ennél hitelesebb forrásra nincs szükségem.

Blogger Géza 2013.08.05. 13:43:32

"Oszkó Péter vezetésével kidolgozott gazdaságpolitika garancia lehetett volna arra, hogy jó irányba vezessék az országot. "

Sajnálom, de szerintem az, hogy Oszkó Péter csinál valamit, egyáltalán nem garancia semmire. Egyetlen konkrét dolog köthető a nevéhez, amikor "kitalálta," hogy a magyar iparűzési adó nem EU-konform, de aztán látványosan elbukott ezzel is.

Balt 2013.08.05. 13:44:27

@Sweet And Full Of Grace: :) Eléggé hasonlóan látjuk a kérdést, bár ez alapján a Jobbiknak is benne kéne lennie a pakliban...(?)

konrada 2013.08.05. 13:45:45

@balage_81 reloaded:

...talán az a mérlegelés, hogy bár lehet: qrvára unalmas a teflonkéssel kent zsíros-kenyér, de még mindig jobb mint alternatívaként az, akik s..rral kenték meg azt.;))

Blogger Géza 2013.08.05. 13:47:30

@Amadeus62: Mesteri módon kevered a teljes népességen belüli arányokat a szavazáson részt vettek arányával. Az előbbit szépen kielemezte a blog (csak érteni kéne hozzá magyarul), ha az utóbbit nézed, 52%-ot kell összevetni a mostani kb. 50%-kal, tehát a különbség úgy is elég csekély.

Archenemy 2013.08.05. 13:47:45

@balage_81 reloaded: értem, tehát lefordítom ezt emberre: se csődbe nem mentünk, se imf hitelt nem vettünk fel, de még csak az armageddon se jött el.

Olvastad, amiket belinkeltem, hogy mi lesz itt? Éhséglázadás, orbán betiltja a netet, kirúgnak az eu-ból, nem lesznek választások, csődbe megy az ország.

A "semmi nem történt, konzerválódtak az állapotok" meg pontosan az - pont a folyamatos, farkast kiabáló hisztériakampány miatt - amit már el lehet adni sikernek.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.08.05. 13:48:03

@Archenemy: "ezt szigorúan gazdasági értelemben mondom, természetesen személyesen mindig baj/szomorú, ha valaki kénytelen elhagyni a szülőhazáját, és őszintén kívánom neki, hogy legyen boldog ott, ahol van"

Köszönöm a jókívánságot! :D

@gigacherry: Hááát, az internetet nagyon a 20 év körüliek viszik a hátukon, szerintem még én is öregecske vagyok itt a 26 évemmel... :D

nrc.hu/hirek/2012/01/13/Internetpenetracio

inebhedj - szerintem 2013.08.05. 13:49:05

@CSENDES:

Valójában az MSZP és az SZDSZ ugyanezt csinálta.

Az egész váltógazdaság kifejezetten emlékeztet a 1958-87 között lezajlott hatalmi és platform-harcokra az MSZMP vezetésében (Marosán Györgytől Grósz Károlyig tartó lista, a Lukács-iskolások és Lukács-óvodások, más - mai - olvasatban a frankfurti- / budapesti-iskola ideológiai hátterével).

Blogger Géza 2013.08.05. 13:49:30

@balage_81 reloaded: A 2013 2. negyedéves lakossági fogyasztás kb. 2%-kal magasabb az egy évvel ezelőttinél. Mindez csökkenő népességszám (és állítólagosan masszív elvándorlás) mellett.

inebhedj - szerintem 2013.08.05. 13:49:58

@inebhedj - szerintem:

Ez mellément, elnézést.

Helyesen: @J.László

Hajdú Peter 2013.08.05. 13:50:07

Nagyon jó, hogy a fidesz jól áll. De ez NE tévesszen meg senkit sem.

MÉG NEM NYERTÜK MEG A VÁLASZTÁST !!!!!

Az UTOLSÓ PILLANATIG KÜZDENI KELL MERT ÓRIÁSI A TÉT.

Amíg az urnákat le nem zártak, ADDIG NEM NYERTÜK MEG A VÁLASZTÁST, ADDIG NINCS KÉNYELMES HÁTRADŐLÉS.
Ezt vésse az eszébe minden hazaszertő ember.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 13:50:09

@konrada: egyfelől az állításokat illik alá is támasztani, én pedig tényleg nem tudom helyetted, hogy 3 ezer milliárd elköltése után hogy lehet majdnem ugyanott az államadósság, illetve miért csökkent ismét a fogyasztás, amikor már túl vagyunk a "magyarország jobban teljesít", valamint az "elrugaszkodás" és a "felemelkedés" évein is. lehet, nem jól tudom a jelszavakat, akkor másképp voltak. de úgy őszintén: lenne bőven alternatíva, nem csak a fidesz és az mszp létezik. akár lmp-s is lehetnél, vagy jobbikos vagy munkáspárti. sőt, egész biztos vagyok benne, valahol eldugva létezik egy igazi kapitalista és egy jobbos párt is.

hihetetlenül gyámoltalanok a magyar választók, amikor új alakulatot kell találni.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.08.05. 13:51:28

Azért a bejegyzéshez hozzászólva, nem árt azt is megszívlelni, hogy azért nem pontosan ezekkel a számokkal dolgozik az összes közvkut intézet.

docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AoLnDrKA6fV8dEJvUFRBLUZ3cThkcjlMYS05eDcyemc#gid=0

Ha igazi fideszes hurráoptimizmust akarunk generálni, akkor lehet akár a Nézőpont adatait is használni, az szinte mindig 30% fölé rakja a Fideszt...

Kösz a halakat! 2013.08.05. 13:51:30

@CSENDES:
Ok, de ha a baloldali média egyik bástyájának tekinthető Indexen ennyien jelen vannak és energiát fektetnek holmi szavazgatások arány-javításába, akkor sanszos, hogy egy éles választáson, a szavazófülkékben még nagyobb erőket fognak mozgósítani

Sir Galahad 2013.08.05. 13:51:38

Egyfelől, a választásokig még van hátra kb. 9 hónap, és az alatt még sok minden történhet. Ugyanakkor aki azt gondolja, hogy a bizonytalan szavazók tömegei majd átfordítják a választási eredményt, valószínűleg tévednek. Ha nem történik semmi eget rengető, akkor valószínűbb a Fidesz győzelme, ugyanis a 35 százaléknyi párt nélküli választó jelentős része a rendszerváltás óta soha nem ment el szavazni és most sem fog. A maradék nagyobb része tényleg inkább az ellenzéké, mint a Fideszé, de ezt a kormányzó párt fölénye ellensúlyozza. A szerzőnek nagyjából igaza van: ha nem lesz égszakadás-földindulás, a Fidesz az esélyesebb.

willdattaa 2013.08.05. 13:52:58

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Feltűnő szakmai/erkölcsi hiba a magukat kutatóknak nevező hamisítók részéről, hogy a miniszterelnök jelölti támogatottság mérésekor a legutóbbi választáson 0 azaz nulla szavazatot kapott Bajnai szerepel a válasz lehetőségek között, viszont a több mint 855 000 szavazatot kapott Jobbik elnöke Vona Gábor nem szerepel a válasz lehetőségek között. Jó lenne ha nem a kutatók akarnák eldönteni a válaszadók helyett, hogy azok kit támogatnának miniszterelnök jelöltként!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2013.08.05. 13:53:25

Meg csak feluton vannak a fiuk, kell meg egy ciklus. Az eredmenyek biztatoak.

EGYUTT SIKERULHET...vegleg tonkretenni az orszagot.

Blogger Géza 2013.08.05. 13:55:41

@Belpo: Igen, ez azt mutatja, hogy ez nagyon feltupírozott műbalhé az emberek többségének nem érte el az ingerküszöbét. Illetve más pozitív hírek (rezsicsökkentés, sikeres árvízi védekezés, EU túlzottdeficit-eljárásának befejezte, pedagógusbér-emelés) elnyomták.

Amadeus62 2013.08.05. 13:56:22

@Blogger Géza:

median.hu/object.463e6624-f1f3-483e-92fd-95674555adef.ivy

"Július és november között 47-ről 43 százalékra mérséklődött az ellenzéki pártnak a teljes népességben kimutatott támogatottsága"

Ez majdnem a fele.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 13:56:50

@Archenemy: és mit kezdjek én 2 blog véleményével? ez lenne a bizonyíték, mire is? eleve nem értem, hogy te miért nem a kormánnyal foglalkozol és miért azzal, hogy az ellenzék (bár ez önmagában nehezen AZ ellenzék) mit mond. neked tehát nem az a fontos, hogy mi van az országgal, hogy kormányoznak, hanem az, hogy a valóság próbáján átmegy-e két blog posztja?

hvg.hu/gazdasag/20110908_IMF_allamcsod_adossag

ebben a cikkben MEG SEM EMLÍTIK magyarországot. egyébként a fed-bankóprés előtt íródtak és akárhogy csűröd-csavarod, nem az orbáni gazdaságpolitika sikere, ami később történt. én pedig 100 forintosokkal elfogadom a hazárdírozást egy pókermeccsen, de az országgal nem egészen.

lesznek-e választások 2014-ben:
www.facebook.com/notes/gyurcs%C3%A1ny-ferenc/2014-ben-nem-lesznek-szabad-v%C3%A1laszt%C3%A1sok/475863742446093

egy szót nem ír arról, hogy nem lesznek választások. azt írja, hogy a kormány arra kényszerít 2 millió embert, hogy menjen a jegyzőhöz regisztrálni, ha választani akar. ezzel akarja elérni, hogy ne tudjunk szavazni és ne is akarjunk.

a bors cikke megint nem tudom, hol releváns. az ellenzéket nem képviseli, de mivel itt velem beszélgetsz, javaslom arra reagálj, amit ÉN állítok.

a forrásaid magad sem ismered.

high up! 2013.08.05. 13:59:19

Ez kell a magyarnak!

1 millió hívő a kivénhedt komcsi múmiáknak és leszerepelt elmúttnyócéveseknek

2 millió hívő a kivénhedt félázsia parasztvezérnek és fidiótáinak

Ez kell a magyarnak meg a 3+2!
Megvan a kárpát-medencei nemzeti jólét a következő 24 évre is!

Blogger Géza 2013.08.05. 13:59:25

@balage_81 reloaded: "eltávolítjuk az oligarchákat a hatalom közeléből" Jaj de jó, akkor Bajnai meg Gyurcsány nem lesz a hatalom közelében, ez megnyugtató!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 13:59:32

@Blogger Géza:

nol.hu/gazdasag/itt_a_fogyasztasi__vissza_fordulat_

"A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében ezúttal nem kommentálta a visszaesést, csak a statisztikai adatokat ismertette. Az NGM közleményében azt sem hallgatta el, hogy a forgalom a nyers adat szerint - tehát a naptárhatás nélkül is - 0,9 százalékos volt az elmaradás. Az NGM most nem utalt arra, hogy az adat nem lóg ki a sorból, azaz az uniós átlagtól, trendtől nem tér el. Egy-egy rosszabb adat kommunikálásánál ez szokott lenni a sablonmagyarázat.

Az elemzőket meglepte a júniusi adat. Suppan Gergely növekedést várt, amit a fokozatosan javuló fogyasztói bizalomra, a vártnál dinamikusabban növekvő foglalkoztatásra, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek pozitív hatására alapozott. Úgy véli, ezek a hatások érvényesülnek majd, ezért a visszaesést csupán átmenetinek tekinti, sőt a felülvizsgálat során jelentősebb korrekcióra is számít."

elképesztően röhejes vagy továbbra is. úgy tekered az adatokat folyton, hogy az valami észgyilkos önmagában is. ehhez gerinc kell.

high up! 2013.08.05. 14:03:36

@balage_81 reloaded:

Blogger Gézu meg a társai fiatalabb korukban Ceaucescunak írták a gazdasági sikerjelent´seket.

Nagy gyaklorlatuk van nekik a tendenciózus hazudozásban hidd el.

béla a görög (törölt) 2013.08.05. 14:04:48

Magasról teszek a közvéleménykutatásra is meg a fideszre is.
Ha nyernének is 2/3-duk ne legyen.
És készülöka fidesz utáni időkre.

high up! 2013.08.05. 14:07:09

@balage_81 reloaded:

Inkább azt kérdezd meg a fidiótájától, hogy hogy van az, hogy Orbanescu 5000 milliárd forintot vasalt be a népen (3000 md manyup és 2000 md lakossági megszorítás), errefel az államadósság még nőtt is. Hova tüntette el Orbanescu az 5000 md ft-ot?

Az 5000 md ft már nincs itt, a 83%-os adósság itt van - na ki fogja ezt a köveztekező években kifizetni?
És miből?

Archenemy 2013.08.05. 14:09:19

@balage_81 reloaded: "de mivel itt velem beszélgetsz, javaslom arra reagálj, amit ÉN állítok."

Nonono. Az eredeti kérdése még ccactusnak az volt, hogy miért lehet az, hogy 20010-11-ben lefele ment a fidesz, most meg fölfele.

Erre reagáltam, erre írtam mindent, amit írtam, azaz azt is, hogy 10-11-12 elején egy egész elképesztő armageddon-várás volt a sajtóban (ezt szemléltette a linkgyűjtemény), mindenki összeszorított foggal várta, hogy mikor üt be a mennykő.

Oszt hogy ehhez képest nem ütött be, ez egyértelműen a fidesznek kedvezett, hiszen őt hitelesítette ("mégiscsak ez az orbán mondta jól!") a sajtót meg hiteltelenítette ("sok hülye újságíró nem tudja, mit beszél!").

Bocs de azzal nem tudok kezdeni, hogy most valami lövészárok-logika végett megpróbálsz egy másik vitát kezdeményezni. Nem a fidesz lépéseinek gazdasági értelme voltak a téma, hanem az, hogy miért népszerű a fidesz. Én leírtam, hogy szerintem miért.

Szóval: "de mivel itt velem beszélgetsz, javaslom arra reagálj, amit ÉN állítok." ;p

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 14:09:22

@high up!: kidumálná azt is. már kérdeztem, azért tudom. géza viszont - azon túl, hogy engem felhúz - kitűnő kampány az ellenzéknek. látja most is 200 olvasó, hogy hazudik a fideszes kutya.

Amadeus62 2013.08.05. 14:10:37

@balage_81 reloaded:

Ja, csak ebből 1 olyan külsős van talán, aki hozzászólásokat is olvas...

J.László 2013.08.05. 14:11:13

@balage kezd belemelegedni.

konrada 2013.08.05. 14:11:38

@balage_81 reloaded:
Lehetnék, de én már csak megrögzött realista vagyok, aki szerint a politika szükséges rossz.

...és 2 rossz közül mindig a kisebbet kell választani.

...No és számomra az LMP az új szadeszos beütésével, a Munkáspárt az izmusos vaskalposságával, a Jobbik meg a bohócszakkörös, köldöknézegetős manírjaival nem játszik be, és rajtuk kívül még a 2 maszop szakadár van egyáltalán képben...
Így meg vagy megvárom, hogy valóban kinőjön egy olyan párt, amelyiknek el is hiszem, hogy jót akar és képes megvalósítani azt, vagy hagyom, hogy ebből a gyenge felhozatalból más válassza ki helyettem mi lenne nekem jó, vagy két rossz közül én választom a kisebbet. Így legalább nem kell minden esetben másokat szídnom, másokban keresni a hibát, mint egyesek teszik.;))

Frank99 2013.08.05. 14:12:23

hány, de hány ismerősöm van, aki azt mondja, ha őt megkérdezik, azt fogja mondani, hogy a Fityiszre szavaz.....

aztán majd mégsem.

a statisztika mindig is kétélű fegyver volt, mint majom kezében a borotva.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 14:15:17

@Archenemy: bocs, de ha egy idő után ezt kérdezed:

"értem, tehát lefordítom ezt emberre: se csődbe nem mentünk, se imf hitelt nem vettünk fel, de még csak az armageddon se jött el.

Olvastad, amiket belinkeltem, hogy mi lesz itt? Éhséglázadás, orbán betiltja a netet, kirúgnak az eu-ból, nem lesznek választások, csődbe megy az ország."

annyira nem érdemes a legelejére visszautalni. feltettél nekem egy konkrét kérdést, arra válaszoltam. ennek már köze nem volt az első kommentedhez. de részemről ezen tovább is lépnék

"értem, tehát lefordítom ezt emberre: se csődbe nem mentünk, se imf hitelt nem vettünk fel, de még csak az armageddon se jött el."

tehát az emberek blogokat és hvg-t olvasnak és ezért nem volt népszerű a fidesz. a 320-as eur/ft árfolyamot meg nem is látták, az csak délibáb volt biztosan. és különben is egyre jobban éltek, annak ellenére, hogy akkor már a 27%-os áfát és számos kisebb adót fizettek. nem szólván arról, hogy sokan semmi perc alatt vesztették el azt, amit gyűjtöttek bizonyos mynp-számlán 12 éven át.

ezek tények, ehhez képest te azt állítod, azért volt népszerűtlen a fidesz, mert 2 blog és a hvg írt valamit. ez kicsit erős szűrője a valóságnak.

Blogger Géza 2013.08.05. 14:18:22

@ob.szerver: Nem tudom, honnan vannak ezek az adatok, de én egészen másokat találtam:

" a Medián becslése szerint 58 százalékos országos támogatottsággal besöpörné az összes egyéni mandátumot "

www.origo.hu/itthon/valasztas2010/felmeresek/20100408-median-kozvelemeny-kutatas-partpreferenciak-aprilis-7.html

De ha visszább nézünk, látjuk, hogy volt 2010 elején egy visszaeső trend, és elég gyakori, hogy egy trend az utolsó felmérés után is folytatódik, mert előtte meg 60% felett álltak.

www.origo.hu/itthon/valasztas2010/felmeresek/20100319-median-visszaesett-a-fidesz-tamogatottsaga.html

"A Nézőpont Intézet mai kutatása szerint négypárti parlament alakul. A Fidesz 54 százalék körüli végső eredménnyel számolhat."

mandiner.hu/cikk/nezopont_negyparti_parlament_toronymagas_fidesz_gyozelem

Ez szinte telitalálat az 52,73%-os végső értéket tekintve.

Most lusta vagyok a többit keresgélni, de 1-5%os eltérés látszik, ami az általánosan elfogadott 3%-os mellélövési tűréshatáron mozog. És hozzá kell tenni, hogy 2010-ben két parlamenten kívüli párt is bejutott, és ezek (főleg az LMP) az utolsó pillanatban hajráztak, sokak számra akkor lett világos, hogy van ilyen lehetőség. Szerintem most sokkal inkább letisztult, kik vannak a pályán, a DK is megindította kampányt, nem várnak az utolsó pillanatokra.

dr kíváncsivagyok 2013.08.05. 14:21:14

2002 és 2006 is bebizonyította hogy a jóslatok mennyit érnek...
A szürke vonal a döntő...a szürke !
Vezet a Fidesz ? 67 % mégis változást akar,..szerintük nem jó irányba mennek a dolgok !
Ez a mérvadó...

gigacherry 2013.08.05. 14:21:20

@willdattaa:
"Feltűnő szakmai/erkölcsi hiba a magukat kutatóknak nevező hamisítók részéről, hogy a miniszterelnök jelölti támogatottság mérésekor a legutóbbi választáson 0 azaz nulla szavazatot kapott Bajnai szerepel a válasz lehetőségek között"

Már bocs, de miért meglepő, hogy nem kapott szavazatot az, aki nem is indult? :-))

safranek 2013.08.05. 14:21:45

Majd a Fogyasztóvédelemhez fordulunk, hogy ugyan megszavaztuk, de kiderült, hogy "hibás termék", mint a devizahitelek!

laci_52 2013.08.05. 14:21:58

"Hál' istennek a szélsőjobb sem erősödött."

Ez a mondat a blog írójának részrehajlását mutatja.

"Lehet, hogy valójában ma is az Mszp áll nyerésre?"

Ez meg azt, hogy álmodozik.

"Ma viszont nincs versenyképes baloldal."

Azért csak megmondta a frankót.

Archenemy 2013.08.05. 14:23:01

@balage_81 reloaded: akkor valójában te azt állítod, hogy 2010-11-ben rosszabb volt a gazdaság, mint ma? Vagy ma egyre jobban élnek, mint két évvel ezelőtt? Bocs de nem tudlak követni.

A kérdés az, hogy vajon miért egyre népszerűbb a fidesz. Jobban élnek az emberek, mint két éve? Kivándoroltak a nem-fidesz szavazók? Meghaltak az MSZP-s nyugdíjasok? Sok a populáris intézkedés? Az ostromlott vár érzése miatt? Nincs jobb alternatíva? Mi a te magyarázatod?

(ha az, hogy Hülyék Az Emberek, azt meg is spórolhatod, furamód Az Emberek mindig Hülyék, ha nem oda szavaznak, ahova én, és mindig Bölcsek, ha oda)

dr Smittpálelnökúr 2013.08.05. 14:23:32

A felcsúti bugris is elhitte az ilyen statisztikákat 2002-ben, aztán nem győzték az osztrákok kikúrálni az elmebajból.

Egyébként nagyon kíváncsi vagyok, kik azok, a fideszre fognak szavazni, mert a környezetmemben összesen 1 főt ismerek ezekből. Ő pedig fideszes önkormányzati képviselő.

Amadeus62 2013.08.05. 14:23:37

@Blogger Géza:

A 47 a 100-nak. Vagy talán nem?!
Majdnem fele.

median.hu/object.463e6624-f1f3-483e-92fd-95674555adef.ivy

"Július és november között 47-ről 43 százalékra mérséklődött az ellenzéki pártnak a teljes népességben kimutatott támogatottsága..."

johnnybgoode 2013.08.05. 14:24:12

@Jhonnyq: Én is bírom azokat akik átszavaznak az intézkedések hatására, ez ugyanis a normális, ha egy termék szar akkor váltasz. Ellenben a demokráciában nem megoldások versenyét, hanem háborús felek harcát látók értékrendjében a hűség áll mindenek felett én tudom. Hogy ez hová vezet az most már látható. Fidemszp uralomhoz akkor is ha fáj.

J.László 2013.08.05. 14:25:28

@dr kíváncsivagyok:
2002 azt mutatta meg, hogy hogyan kell három hibahatáron belüli eredmény (Fidesz-MSZP között különbség, SZDSZ: 5 egész valamennyi százalékkal jutott be, MIÉP: 4,5%-kal esett ki) ellenére elszabotálni az újraszámlálást.

2006 nem mutatott meg semmit. Illetve leginkább azt, hogyan lehet fél év leforgása alatt totál elbukni a következő választást.

oldyopty 2013.08.05. 14:27:00

1) A munkám miatt elég nagy ismeretségi körömben az elmúlt 23 év alatt senkit nem kérdezett meg egyetlen "közvéleménymanipuláló" társulat sem.
2) Mindegyik ilyen intézménynek a fő bevételi forrása az állami és önkrmányzati megrendelések.
3) Az első pontban említett ismeretségi körben kb. olyan arányban küldenék el a hatalmon levőket, mint a manipulátorok a jelenlegiek győzelmét jósolják.
4) Kérdések: Vajon kiket kérdeznek meg és milyen módon?
A válaszokat mennyire motíválja a retorziótól való félelem? Pro és kontra...
Megjegyzés: Jelenleg nincs ma Magyarországon egytlen politikai garnitúra sem, amelyikre hajlandó lennék szavazni, még akkor sem, ha esetleg az interneten is megtehetném....

Blogger Géza 2013.08.05. 14:27:20

@balage_81 reloaded: Mit tekerek hova??? Az elemzővel értek egyet: " a visszaesést csupán átmenetinek tekinti, sőt a felülvizsgálat során jelentősebb korrekcióra is számít." (Mondjuk én korrekciót nem vennék biztosra, egy hónap bármikor kilóghat.)

Nyilván egy havi adat (illetve annak egy évvel ezelőtti szintlén szúk - egy havi - adattal összevetése) sokkal inkább hajlamos bármiféle kilengésre. Nem véletlen, hogy mondjuk egy recessziónál elve két egymás utáni azonos negyedévnél (!!!) beszélnek trendfordulóról, vagy hogy a KSH is háromhavi átlagolásokat közöl a munkaerőpiacról.

Szóval egészen biztos, hogy a 2%-os reálnövekedés a lakossági fogyasztásban (2013. 2. negyedév / 2012 2. negyedév alapon) hatással van az emberek közérzetére, látszik is főleg az "elégedetlenkedők" arányának csökkenésében.

Archenemy 2013.08.05. 14:29:53

@johnnybgoode: teljesen egyetértek, én sem tudom, mi a gond azzal, hogy ha valakinek nem tetszik valami, akkor vált. A pártok meg a politikusok az embernek nem a gyerekei vagy szívszerelmei, hogy tűzön-vizen keresztül ragaszkodni kelljen hozzájuk.

konrada 2013.08.05. 14:31:40

@balage_81 reloaded:
Ott vagy eltévedve, hogy nem ők gyüjtötték, hanem a nyugdíbefizetések egy részét az állam utalta át magánpénzintézetekbe.
...az egy dolog, hogy mivel az a bevétel a nyugdíjak kifizetését szolgálta volna, de az átírányítás miatt a nyugdíjakat adósságból fizették ki, az így felvett kölcsön kamata több volt, mint a hozam, amit meg szintén adóból kell pótolni, amit a jól megvezetett manyupos tejel ki... de ezt most hagyjuk is:
Arra azért nem sok garancia látszott (az állami jótálláson kívül), hogy az akkor, amikor már nem csak a székházakat, vastag jutalmakat, részesedést, de valós nyugdíjakat kellett volna majd kifizetni, akkor is prosperált volna a manyup, vagy akkor jött volna a szokásos "nem értünk mi a libákhoz" típusú strómanoknak átadott cégeknél a bedölések sora....

inebhedj - szerintem 2013.08.05. 14:34:26

@balage_81 reloaded:

Az emberek többségét nem érinti közvetlenül az euro / huf árfolyam. A közvetett érintettség magyarázata és feldolgozása már ideológiai kérdés. Persze, utálták, hogy felment a hitelük, de annak fő okát a bankokban látják, illetve az előző kormány gazdaságpolitikájában (mivel akkor lódult meg jelentősen a törlesztőrészletük).

Az emberek többsége a mnyp-ak kapcsán nem élt át veszteség elszenvedést, az ott gyűjtött pénz felett semmilyen hatalmat nem érzett (maximum átkozódott, ha esetleg az éves elszámolásokat böngészve azt látta, hogy nem kamatozott eleget, nota bene csökkent a pénze). Az mnyp-k államosításával sem változott a helyzet, ugyanúgy kötelező mint eddig, ugyanúgy nincs hatalom felette mint eddig. Az állam ugyanúgy besöpri a nyb-t, mint eddig, és ugyanúgy fizeti a nyugdíjakat, mint eddig. Nem érzi úgy a többség, hogy a mnyp-s pénze eltűnt volna, egyszerűen átkerült az államhoz. A többség azért volt mnyp tag, mert kötelező volt, és most azért nem az, mert kötelező nem annak lenni. Egy részük pedig úgy gondolja, hogy ez jobb így, a magánbiztosítók (mint általában a biztosítók) simlisek, csalnak, lopnak, hazudnak, az állam mégiscsak megbízhatóbb valami: lám, nem is jönnek levelek a veszteségekről.

Mivel az előző kormány záróidőszaka szintén adóemelésekről szólt, ez sem lépte át az ingerküszöböt, ráadásul számos olyan rendelkezés is napvilágot látott, amelyet a legszegényebb rétegeken való segítéssel kommunikált az állam.

A helyzet az, hogy a Fidesszel szembeni elégedetlenség nem növeli az ellenzék támogatottságát, mivel az ellenzék legalább annyira riasztó az elégedetlenek számára, mint a Fidesz. És egyébként ez éppenséggel az ellen szól, hogy a magyarok birkábbak lennének, mint bármelyik másik nemzet.

Jobboldal gyakorlatilag nincs, a baloldalnak pedig nincs hitele, ami persze a baloldal közelmúltja (Magyarországon 1949-től a main napig) okán érthető is.

Balt 2013.08.05. 14:34:40

@Archenemy: Tökéletesen egyetértek.

"és látszik, hogy máshol európában is vannak gondok (elég görögo - ciprus - portugália trióra gondolni, de elég sok ország nyűgjét fel lehetne sorolni)"

Más szempontból a görög, olasz, ciprusi "demokratikus" uniós megoldások - a helyi választói akarat negligálásával - igencsak leértékeli az EU demokrácia feletti aggodalmait is.

Archenemy 2013.08.05. 14:42:35

@inebhedj - szerintem: "Az emberek többségét nem érinti közvetlenül az euro / huf árfolyam."

Ezzel egyetértek, még annyit tennék hozzá, hogy az emberek egy részének kifejezetten jó a magas eur/stb, mert külföldre dolgoznak, és usd-ben, eur-ban, akármiben kapnak pénzt. Ez egy halom programozót, informatikust, számítógépes grafikust jelent, amikről én tudok, de biztos van egy csomó másik ilyen szitu is.

komplikato 2013.08.05. 14:44:45

@willdattaa: "legutóbbi választáson 0 azaz nulla szavazatot kapott Bajnai"

Nocsak, nocsak. bajnai indult 2010-ben? :D
Jaaa nem.

J.László 2013.08.05. 14:46:03

@komplikato:
Épp az a baj, hogy 2009-sem indult.

J.László 2013.08.05. 14:46:42

@komplikato:
Épp az a baj, hogy 2009-ben sem indult.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.08.05. 14:51:45

@komplikato: Jaaa. Miért nem? Csak nem azért, mert egy hatalmas sitthalmot hagytak az ország helyén és nem Ő akarta eltakarítani???

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.08.05. 14:52:58

@konrada: Igazad van, de ezt a büdös életben nem fogják megérteni.

Blogger Géza 2013.08.05. 14:53:45

@dr Kangörény: Nézd, én nem csodálkozom azon, hogy normális emberek nem állnak veled szóba... :) Meg azon sem, ha nem kötik az orrodra a VALÓDI szándékaidat. De nézd meg nyugodtan az időközi választások eredményeit is...

Balt 2013.08.05. 14:54:36

@Nem taggyűlés volt: Ennyi? 2002 óta a célirányos kérdésekre a környezetemben mindenki "baloldali szavazó" lett. :) (Nem mondom, hogy nem volt részem az "önbevallásban" a "rejtőzködő baloldali szavazók" dúlását látva... Magyarul: kértem mindenkit a kvk-k "hangolására"...)

dimitrij 2013.08.05. 14:55:02

nem vonnék le messzemenő következtetéseket a közvéleménykutatók eredményeiből, több okból sem. egyrészt szerintem a magas bizonytalan/rejtőzködő arány elég alaposan félreviheti azokat, másrészt a közigazgatásban és közszférában dolgozókat egzisztenciális fenyegetés érheti a mindennapokban, harmadrészt olyan, nem szűken a politikához köthető folyamatok indultak meg, melyek hatása a jövő év májusában esedékes választásokra elég komoly lehet.

2002-ben már láttuk, hogy mennyire el tudnak csúszni a felmérések eredményei, ha magas a bizonytalanok aránya, akkor talán csak egy cég volt hibahatáron belül, már most hallani olyan véleményeket, amelyek szerint 5-7%-kal felülmérik a fideszt, kb. ennyivel alul az ellenézki pártokat.

látni kell azt is, hogy kormányra kerüléshez és kormányon maradáshoz szükség van bizonyos gazdasági hatalommal rendelkezők támogatására, vélhető, de csak tippjeim vannak ennek kapcsán, hogy a fidesz gazdasági holdudvara még nem elég erős, hogy nélkülözni tudjon bizonyos, manapság oligarchának nevezett személyeket. azt is fontos leszögezni, hogy ezek az oligarchának tűnő egyedek nem feltétlen elégedettek a forradalmi intézkedésekkel, az OTP-s vezér pl. elég komoly jelét is adta ennek, de a Széles nevű is jól meg fogja legközelebb gondolni, hogy kire fogad. komoly gazdasági potenciállal rendelkező más csoportok is unhatják már az unortodoxiát, jól felfogott érdekük lehet, hogy változás történjen.

ezt össze is kötném azzal, hogy ha egy gazdasági csoportosulás médiafelületet tud biztosítani a kormányétól eltérő véleményeknek illetve sikerpropagandával szemben, akkor az érdemi elmozdulást indukálhat a pártpreferenciákban is. gondolom vitán felül áll a kormányzati médiafölény, melyet az utóbbi időkig még a nagy kereskedelmi tévék sem tudtak/akartak (inkább akartak) ellensúlyozni, vélhetően úgy voltak ezzel, hogy ha mi nem bántjuk a kormányt és a kormánypártokat, akkor azok is békén hagyják őket. nemrég azonban itt is sikerült áttörést elérnie a kormánynak, a kermédiákkal kapcsolatos különadó kiverhette a biztosítékot, innentől csak akarat kérdése, hogy fog-e a két nagy tévécsatorna médiafelületet adni a mutyiknak, ami lássuk be, van szép számmal.

abban az esetben, ha egy vagy több oligarcha fenyegetve érzi magát a fidesz, vagy annak holdudvara által, azt gondolja az ellenék pártjai kedvezpbb helyzetet teremtenek, err e forrást is felkínál, meglévő kapcsolati tőkéjét és forrásait felhasználva sok emberhez juttat el bizonyos üzeneteket, esetleg bizonyítékot is ad azokhoz az egyelőre csak vádként megfogalmazott ügyekhez, amelyekkel azért lehet néha találkozni, akkor elég komoly változás is történhet még.

ezek persze csak spekulációk, vélelmezések, mindjárt két kérdés is megfogalmazódik bennem:

- felkészült-e az ellenzék arra, hogy kormányzati pozícióba kerüljön?

(az én véleményem: az mszp szerintem továbbra is alkalmatlan erre, nincs programjuk, ők lennének zavarban, ha végre kellene valamit hajtaniuk, ráadásul a régi káderek még nem koptak ki, nem hiszem, hogy pozitív lenne a dolog. az Együtt PM talán rendelkezik programmal, de egyedül kevés annak végrehajtásához, ráadásul csak gazdasági kérdésekben profik, más témákban lelkes amatőrök. a jobbikot szerintem kormányra kerülés esetén elvinnék a saját balhéi, sem tudás, sem valós program nincs mögöttük, ha pedig koalíciós partnere lennének a fidesznek, akkor Viktor felszalámizná őket, mint anno az FKGP-t.)

- abban az esetben, ha hitelt érdemlő módon tudja az ellenzék, vagy egy oloigarcha bizonyítani, amit sokan ma is készpénznek vesznek, akkor taktikai szempontból mikor jó azt elsütni? szabad-e időt hagyni a kormánypártnak, illetve a mögötte álló médiabirodalomnak, közszolgálati médiának, illetve a véleményformálóknak, hogy relativizálják azt? vagy ki kell várni az utolsó pillanatot, akkor bedobni ezt/ezeket az ügyeket, amikor már nincs esély a kommunikációs kezelésre. ha úgy vesszük a Schmidt ügy főpróba lehetett, élesben lehetett látni, hogy mennyire zavarba lehet hozni a kormányzati PR csapatot...

szerintem nem lefutott a dolog, bár tény, hogy a közvéleménykutatások alapján a fidesznek áll a zászló. bár az is tény, hogy magára valamit is adó párt nem közvéleménykutatást akar majd nyerni, hanem választást. :)

Balt 2013.08.05. 14:55:28

@stark: Ja. A fiatalok között a Jobbik viszi a prímet, nem vitás. :)

J.László 2013.08.05. 14:55:40

@dr Kangörény:
Csodálkozol, hogy egy Fideszes sincs a barátaid között?

komplikato 2013.08.05. 14:55:48

@dr. Kóser Malac: A hatalmas sitthalom gazdasági mutatói sokkal jobbak voltak, mint amit a T. "eltakarítók" hyagtak maguk után.

Balt 2013.08.05. 14:57:17

@Belpo: "Trafikmutyi után emelkedik a fidesz népszerűsége"

Ami két dolgot jelenthet:
1. a "trafikmutyi" lufi, vagyis nincs is
2. Ha volna is, nem számít
(3. Esetleg egyszerre mindkettő) :))

_most_ 2013.08.05. 14:57:44

@Blogger Géza: haha, már várom hogy fog bekattanni Orbán Viktor, mikor elbukják a választást, nagy műsor lesz :D

Balt 2013.08.05. 15:00:54

@VT Man: Ebből legfeljebb a zindex törzsolvasóira lehet konzekvenciát levonni - ill. arra sem. :)

J.László 2013.08.05. 15:01:38

@_most_:
Forradalom lesz megint, mint tavaly januárban. Nem hallottad?

Balt 2013.08.05. 15:03:10

@inebhedj - szerintem: :) De tudjuk, hogy a "gulyáskommunizmus" is csak hamisgulyás- volt, közkeletű mondattal: "... a krrramplileves az legyen krrramplileves". :)

_most_ 2013.08.05. 15:03:48

@J.László: segítek kicsit hátha megérted, szóval ahhoz hogy lehessen valakire szavazni két feltételnek kell teljesülnie, először is, hogy az adott évben legyen választás, másodszor, hogy induljon az illető a választáson, na mármost 2009-ben indult Bajnai, de nem volt választás, 2010-ben volt választás de nem indult Bajnai, ennyire egyszerű a történet :D

Balt 2013.08.05. 15:05:18

@balage_81 reloaded: Alkalmasint egyeztessetek: :)

"Az össznemzeti megtakarítás 3000 milliárdjának felélése miatt. 3 év alatt évente 1000 milliárd több lett volna a hiány. Tudod az mit jelentett volna? Minden évben 7-8%-os költségvetési hiány, a finanszírozási költségek az egekben, ha egyáltalán lett volna piaci forrás, 0%-os növekedés mellett rakétakánt emelkedő államadósság, még inkább menekülő tőke, még több adó, még kevesebb beruházás, még kevesebb fogyasztás."

_most_ 2013.08.05. 15:06:24

@Balt: mondjuk minősítheted az index olvasóit, de nekem úgy tűnik te is az indexet olvasod :D

J.László 2013.08.05. 15:06:54

@_most_:
"mármost 2009-ben indult Bajnai, de nem volt választás" - aztán így lett kormányfő, ezt magam teszem hozzá.

Erről beszélek, te Einstein. Bajnai a "Legyen Ön is miniszterelnök!" castingon indult. Ez a probléma, te überdemokrata.

Balt 2013.08.05. 15:08:18

@VT Man: "Magyarországból hányan léptek le? 400-500 ezren?"

Annyian azért nem, de nyilvánvaló, hogy az uniós kulcsországok 2010 után megnyitott munkaerőpiaca az alapvető ok.

www.origo.hu/itthon/20130509-tarki-nincs-magyar-exodus.html

_most_ 2013.08.05. 15:09:33

@Balt: mondjuk a 0%-os növekedés nem is tűnik rossznak a tavalyi 1,7%-os csökkenéshez képest :D

Blogger Géza 2013.08.05. 15:09:42

@_most_: OK, csak várjál addig féllábon... :)

Szelid sunmalac 2013.08.05. 15:11:50

En orulok, hogy vezet a fidesz. Orulok, hogy ok vannak most hatalmon, mert lehet, sosem dobbentem volna ra, amire az elmult fel-egy evben kellett. Eloszor is en vesztettem el a munkahelyem a trafikmutyi miatt, aztan apam az e-utdij miatt. Mindketten eletben tapasztaltuk, hogy itt kurvara nincs semmi elfogadhato munkahely. Ezert halas vagyok, mert mint az elmult par evben jonehany baratom es rokonom, en is inkabb megyek innen a picsaba, es azt is letagadom, hogy barmi kozom lenne ehhez a szarkupachoz, amit Magyarorszagnak hivnak. Megtapasztaltam, milyen, amior embernek nezik az embert es hagyjak dolgozni, elni, gyereket nevelni. Mindig tudtam, hogy lehet igy is, de kellett hozza a fidesz, hogy ne ide termeljem a GDP-t, amibol semmit nem latok, mert minden masert kulon kell fizetnem, es egyre csak tobbet. Azert remelem a fel orszagra kiterjedo holdudvar egy ido utan rajon, hogy ha nincs aki termelje a kozpenzt, nem lesz mibol lopni sem.

_most_ 2013.08.05. 15:12:43

@J.László: ezt nem értem ,a választáson nem miniszterelnökre lehet szavazni, hanem pártokra, gondolom sok birkamenetest meg is zavar, hogy nem találják Orbán nevét a szavazólapon :D

Balt 2013.08.05. 15:15:19

@Scipio Africanus: Igen, így sejtem én is. Bár ez a "voting chart" inkább csak amolyan szórakozás itt.

J.László 2013.08.05. 15:16:48

@_most_:
Akkor most vajon miért akar mindenáron kormányfő-jelölt lenni, ha úgyse rá szavaznak, te genetikai mutáció?

toportyánzsóti 2013.08.05. 15:16:49

@♔batyu♔: Szadesz lassan meg is szünik neked még mindig velük van bajod agyhalált lábon hordó erkölcs nélküli narancsproli.

ben2 2013.08.05. 15:17:30

"Pedig jól indítottak, és egy Oszkó Péter vezetésével kidolgozott gazdaságpolitika garancia lehetett volna arra, hogy jó irányba vezessék az országot. Lehet, hogy ez volt a probléma? Reális, racionális programmal nem lehet nyerni tömegdemokráciában? Egy idő után - menteni a menthetőt alapon - át is váltott az Együtt 2014 populizmusba, de ez meg tőlük nem hiteles."

Tévedés. Nem a populizmus, hanem a reális, racionális gazdaságpolitika volt hiteltelen Bajnaiék szájából 8 év elkúrás után.
Aki pedig elhitte, az sem szimpatizált különösebben a bankok és multik helyett a lakosságot szívató megszorításokkal, akár megszenteli azt az IMF, akár nem.
A populizmus már tényleg "jobb híján" kapkodás volt az Együtt-PM részéről, csak a szociális alapú demagógiában az MSZP verhetetlen, a "szenvedélyesen gyűlölöm Orbán Viktort" meg az "itten már vége a demokráciának" stílusú szólamokban meg a DK. Így került az Együtt-PM két szék közül a pad alá.

becike4 2013.08.05. 15:21:44

@ccactus: Szerintem is kapjanak négy évet.De nehéz vasban.

_most_ 2013.08.05. 15:24:37

@J.László: szerintem nem akar Bajnai mindenáron miniszterelnök jelölt lenni, de valami olyan logika lehet a dologban, hogy amelyik pártra a legtöbben szavaznak, annak a kormányfő-jelöltje lesz a kormányfő :D

Balt 2013.08.05. 15:27:03

@Blogger Géza: :) Már lassan az a fixa ideájuk, hogy a Fidesz be sem fog jutni. :) Semmi vész, csak nehogy túl nagy megrázkódtatás legyen 2014 tavasza, jobb lehozni őket a szerről még idejében, mert önveszélyesek lehetnek. :)

Void Bunkoid 2013.08.05. 15:27:44

@Darkosia: igazából nekem tökmindegy, de a 2006os népverő rendőrök ellenében én mindig csak azt tudom felhozni a jelenlegi rendszerre, hogy a télen, vagy tavaly ősszel, már nem tudom mikor valami kormányrendezvényre vagy sajtótájékoztatóra a kormány védelmét ellátni hivatott és kirendelt feketeruhás hegyoldal méretű börtönviselt gengszterek mennyiben jobbak az azonosító nélküli rendőröktől?

nemecsekerno_007 2013.08.05. 15:28:10

@balage_81 reloaded:
Ezek az eredmények nem a mostani kormánytól ilyenek, csupán annyi történik, hogy az életszínvonalunk a valós lehetőségeinkhez igazodnak, kormánytól, ellenzéktől függetlenül. Kb. 1,5-2 millió ember van aki nem az államtól függ anyagilag, a többi 8,5 millió ember kiadási oldalt gyarapítja. Vagyis a leosztás az, hogy a 8,5 millió basztatja a kormányt, hogy ne stadionra költse a pénzt, miközben ez a 8,5 millió ember ugyanúgy a költségvetésből él.
Nagyon derék dolog ha küzdenek a demokráciáért, csak kilóg a lóláb mert ez nekik egzisztenciális kérdés is. Az kádári örökséget vonszoló értelmiség meg bevonja a "felelős állampolgárokat" a demokráciáért folytatott harcba. Ami igazából az ő megélhetésükért folyik.
Az államtól anyagilag független, önmagukról gondoskodni képes, nyelveket beszélő és a globális világban otthonosan mozgó emberek kellenek. Sok. Utána bármelyik barom politikust el lehet hajtani, amíg ők etetnek, addig nem. Amúgy mindent értek amit írtál.

Balt 2013.08.05. 15:29:17

@stark: Az lehet, de őket többségében nem érdekli a politika, legfeljebb a Fb meg a pornó meg a hülyeség.

Balt 2013.08.05. 15:35:15

@Amadeus62: "2009. december 22."

Mégis 2/3-a lett a Fidesznek 3 hónap múlva...

hoseman 2013.08.05. 15:36:41

@ccactus: dehogynem érted!... miért játszod az eszed??....

Balt 2013.08.05. 15:36:59

@béla a görög: Hiszel a túlvilágban? :)

Amadeus62 2013.08.05. 15:41:02

@Balt:

Igen, de a 2,7 millió az nem 47%-a a teljes lakosságnak nagyokos!

Amadeus62 2013.08.05. 15:41:44

@Amadeus62:

Még csak a 8 milliónak sem.

hoseman 2013.08.05. 15:45:47

@ccactus: ez még kérdés?? hogy kinek lesz igaza?? állati komolyan mondom:)).... a szar attól még szar marad hogy nemzeti pántlikával át van kötve:(

Balt 2013.08.05. 15:48:03

@Blogger Géza: "a DK is megindította kampányt, nem várnak az utolsó pillanatokra."

:) Miazhogynagyonis! Az látszik, hogy teljes erőből fúrják a Nagy Összefosást. :))

Dzoltán55 2013.08.05. 15:57:05

@Balt: Háromszáz forintos erre ne igyál előre.

dimitrij 2013.08.05. 16:01:04

meglepett a blogbejegyzés alján látható felmérés, tudom, hogy nem reprezentatív, mert az internet használók voksait jeleníti meg, azok közül is a városi értelmiség viszi el a nagy részét, sőt, vélhetően komoly, manipulációt kizáró védelmet sem biztosít, de jelen állás szerint 43%-ot kapott Bajnai pártja, míg fidesz 28%-ot...

Balt 2013.08.05. 16:04:29

@dimitrij: "ha úgy vesszük a Schmidt ügy főpróba lehetett, élesben lehetett látni, hogy mennyire zavarba lehet hozni a kormányzati PR csapatot..."

Ja. Abból is milyen jól jött ki a zellenzék? Nyertek 1 Ádert 2017-ig. :))

is 2013.08.05. 16:06:21

@Kalmár: hahahahaha, a rezsicsökkentés nem közpénz! emberek, mind ide! van, aki ezt bekajálta! a beruházások elmaradása nem közpénz! az infrasturktúra bedöntése az nem közpénz! annak majd nem mi fizetjük az árát! hadd rohadjon le megint a csatornahálózat, mint Kádár alatt! hadd legyen megint szar a víz! hadd legyen megint áramkimaradás! az nem közpénz! csak a kenyér, az legyen 3,60Ft! meg a villany ócsó, kell az uszodafűtésbe!

emberek, mind ide! ilyen hülyékkel vagyunk körbevéve! lássátok feleim szümtükkel!

Balt 2013.08.05. 16:07:26

@_most_: Nem minősítek én senkit, azaz de: tényleg szégyenletes a színvonal, néha a bulvárbékát is alulról súrolja.

ephart 2013.08.05. 16:10:08

le kell váltani a magyar népet.nem vevő a judeobolsi szcenárióra

Balt 2013.08.05. 16:13:40

@Void Bunkoid: B+, azok nem "közrend" védelmére felesküdött (ún.) "rend"őrök voltak, hanem egy ingatlan őrzés-védelmével megbízott vállalkozás alkalmazottai, akik amúgy éppen egy jogosulatlan birtokháborítás ellenében léptek fel - amúgy meglehetősen erőtlenül.

gigacherry 2013.08.05. 16:15:06

@stark: Szerintem te nagyon benéztél valamit. 60 fölöttiek a békemenetesek. Tudod te, hogy hogy néz ki egy mai 40-es 50-es? :-)

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 16:15:29

@Archenemy: "akkor valójában te azt állítod, hogy 2010-11-ben rosszabb volt a gazdaság, mint ma? Vagy ma egyre jobban élnek, mint két évvel ezelőtt? Bocs de nem tudlak követni." - fussunk neki újból: azt állítom, hogy a pénzügyi helyzetünk romlása a fidesz miatt történt, ebből pedig a fed húzott ki. az életszínvonalról semmit nem írtam, a gazdaságról sem, így viszonylag nehezen értem, miről beszélsz. ami a szavazókat illeti, remélem akkor is ezt mondtad, amikor 2002-ben és 2006-ban az mszp-szdsz tandem nyert, vagy amikor demszkyt négyszer újraválasztották.

@Blogger Géza: sebaj géza, a csökkenés is növekedés, teljesen világos. még szerencse, hogy volt még hely matolcsy előadásain

@konrada: az mnyp egyéni számlán tartotta a megtakarítást. ami később az enyém lesz, az az enyém akkor is, ha erről a hivatalos propaganda mást mond. például azért, mert felvehetem egy napon. jelenleg semmilyen kimutatás nincs arról, mennyi megtakarításom van előre, így hát ezt elvették és el is költötték. nem mellesleg ez a pénz létezett, most pedig már nem létezik.

@inebhedj - szerintem: "Az emberek többségét nem érinti közvetlenül az euro / huf árfolyam." vs.

"Persze, utálták, hogy felment a hitelük,"

@nemecsekerno_007: éppen erről beszélek én is. attól, hogy ledobják az embereket az állami segélyről, még nem oldották meg a problémát. akkor két lehetőség van: megyünk tovább az argentín úton, ahol kevés gazdag és sok szegény él, vagy csinálunk valamit a gazdasággal.

konrada 2013.08.05. 16:16:35

@dimitrij:
Ja, te még meg tudsz lepődni a manipulált netes szavazatokon??;)))

is 2013.08.05. 16:16:54

@Blogger Géza: a kiskereskedelmi _forgalom_ magasabb 2%-kal. azt meg folyóáron számolják. az infláció meg éves szinten 2% felett lesz (na persze, majd még egy rezsicsökkentéssel látszólag lenyomják), úgyhogy a fogyasztásnövekedés az kb. 0,1% lehet max., de inkább negatív, ha így megy tovább.

és az a növekedés is benzinből van leginkább (www.portfolio.hu/gazdasag/kellemetlen_meglepetes_alabbhagyott_a_vasarlasi_kedvunk.3.187487.html ). nyilván az útdíj előtt szállítottak le sok mindent, amit még le lehetett. de júliustól már az sincs. úgyhogy majd pillogjál a júliusi adatokra, mézd csak ahogy a benzinfogyasztás meredeken esni fog.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 16:23:14

@Blogger Géza: azért gondolom géza, legalább a saját budipapírotoknak hisztek, ugyanis ez ksh-adat, majd mti-hír lett és íme:

www.magyarhirlap.hu/juniusban-megtorpant-a-kiskereskedelmi-forgalom-novekedese

"A két előző hónap növekedése után júniusban csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest. A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a forgalom 0,4 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól, a kiigazítatlan nyers adatok szerint 0,9 százalékos volt a csökkenés - jelentette az első gyorsbecslés alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)."

Archenemy 2013.08.05. 16:23:41

@balage_81 reloaded: szerintem pedig ebben a galaxisban nincs intelligens űrjáró civilizáció, és ezt a Fermi-paradoxonnal támasztom alá. Légy szíves ezentúl csak erre reagálj, hiszen én most állítottam valamit, és ne térj el a tárgytól mindenféle fideszre meg gazdaságra!

(jé, én is tudok tök másról beszélni, mit a téma...)

Na de viccen kívül, akkor engem már tényleg érdekel, hogy szerinted miért növekszik a fidesz támogatottsága. Egye fene, még azt is mondhatod, hogy azért, mert hülyék az emberek. Azért?

konrada 2013.08.05. 16:28:52

@balage_81 reloaded:
Hány éves vagy királylány??;))
Ja, mint a libák a Hajdu-Béteseké.;))

...azért óvatosan megjegyezném: megnézhetnéd, hány befektetés cég ment tönkre az utóbbi 20 évben csak Magyarországon úgy, hogy nem állt jót a befektetőinek, és hány állam az egész világon úgy, hogy nem fizet a választóinak?

...s ha ennek utána néztél, úgy azért messze elveszne az az ifjonti magabiztosságod, ami a való világban sokszor csak rózsazsin optimizmus.

Egyet azér érdemes megjegyezni: ne hidd el soha, ha valaki azt mondja, ne nézz vissza, ő azért teszi, mert tudja, a történelem jó tanítómester, mert egyben igazad van: akármit mond a propaganda, inkább higgyél a tényeknek és a tapasztalatoknak.
...s az utóbbi 100 évben még nem akadt olyan magánnyugdíjpénztár ebben az országban, mely kifizette volna azt, amit beleraktak.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2013.08.05. 16:30:05

Először azt hittem, a századvégesek tolla szaladt meg, de ha már a Medián is ilyenek mér, akkor nagy bajban van az ellenzék.

Én az E14 14%-át már akkor sem hittem el, túl nagy volt az egy kezdő párttól. Szerintem a Medián meghamisította a kutatási eredményeket, hogy befolyásolja az akkor még egységes LMP kongresszusát. Már akkor is reálisan 8-10%-os lehetett a párt, aztán ahogy összefeküdt az SZDSZ-es múmiákkal és az MSZP-vel, le is szalámizódott. Kár volt, mert 10% egy jó start, csak meg kellett volna őrizni a teljes függetlenséget és bátran 2018-ra bazírozni. Így szerintem mennek a levesbe.

lesly &jerry 2013.08.05. 16:35:01

@pirosfeherzoldezamagyarfold: Mi van tönkre téve elvtárs? Nem vagdalkozunk!!

egysmás 2013.08.05. 16:36:47

Használ a tusványosi kihelyezett kormányrendezvény!

Az, amelyiken a mise a díszlet.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 16:37:46

@Archenemy: továbbra sem értem, mi a probléma azzal, hogy leírsz valamit, hivatkozol és linkeket adsz, majd megcáfolom az abban leírtakat. ez konkrétan hogyan és mitől lenne a témától való eltérés? a fidesz népszerűsége pedig a rezsicsökkentéstől nőtt, de ha tényleg mindig az a jó, akit megválasztanak és ez egyfajta végső érv, akkor demszky minden elismerést megérdemel. ugye?

@konrada: tán azért, mert az elmúlt 100 évet néhány aprócska kollektivizálás is jellemezte? tehát az mnyp az, ami nem fizetett volna 20 év múlva, ezt te biztosan tudod. de most, amikor ez a pénz valóban el lett költve, tehát nincs, most biztos lehetek benne, hogy az állam majd ki fogja fizetni. aha. én is megkérdezhetném, hogy te hány éves vagy, mert ezután már tényleg érdekel is. sőt, azt a feladványt is megfejtheted akár, hogy ha egy nyomorult egyéni számlám sincs, azzal szemben, hogy az is volt, kézhez kaptam, most honnan derül ki, hogy mennyi a megtakarításom, amiből majd kapom részben a jövőbeli nyugdíjam?

dimitrij 2013.08.05. 16:46:51

@Balt: ez csak egy, meglehetősen sajátos értelmezése a dolognak... ha neked ennyi elég, akkor légy boldog Áder "I am meeting" Janival. :)

dimitrij 2013.08.05. 16:48:12

@konrada: persze, bármin meg tudok lepődni.

Brix 2013.08.05. 16:52:00

A Medián a mindenkori kormányok megrendeléseitől függő, seggnyaló közvélemény kutató cég, így nem is nagyon lehet hinni az 1000 fős " reprezentatív mintán végzett kutatásoknak!
Ha Magyarország visszaszavazza ezt a tolvaj, korrupt, mutyizó fidesz bandát, akkor megérdemli a sorsát!
A fidesz kormányzása alatt keresztül vitt egy 2000 milliárdos megszorító csomagot, amely legnagyobb részét a zemberekkel fizetették meg. Leépítette a demokratikus államrendszert és megszüntette a pártok egyenlő versenyén alapuló szabad választásokat. Az kormányzati hatalmat nem a közjó érdekében használták fel, hanem a saját maguk meggazdagodására.
Magyarországnak új politikai elitre lenne szüksége, és nem erre az aljas, korrupt, haszonleső fidesz bandára!
Ha valaki jobboldali, akkor ott van a Jobbik mint alternatíva, ha baloldali, akkor ott van az LMP de a legnagyobb hiba lenne a saját zsebre dolgozó narancs komcsikat újra hatalomhoz juttatni!

Nemzeti Dohányos 2013.08.05. 16:53:55

@ccactus: Nagy része a zemberek nyugdíjszámláján. Tudod, amit a zistened ellopott.

ephart 2013.08.05. 17:02:35

le köll váltani a magyar népet.nem kér a judeobolsi szenárióból

Muzsikok közt 2013.08.05. 17:04:37

Bajnaiéktól nem a populizmus nem hiteles hanem bármi amit kérdeznek, hazudtak reggel délben és este, 4 évig.

Nemzeti Dohányos 2013.08.05. 17:06:57

@Archenemy: Sok százezer ember elhúzott az országból, nagy részük hogy úgy mondjam nem kedveli a Fideszt. A közvéleménykutatók viszont csak itthon kutatnak, tehát nagyobb eséllyel kerül a mintába Fideszes. Magyarán az elmúlt pár évben egy ilyen felmérés magyar választópolgárokról az országban élő magyar választópolgárokra változott.

_most_ 2013.08.05. 17:10:04

@dimitrij: mondjuk elég meglepő, hogy hogy tudott elérni a fidesz ilyen magas arányt egy értelmiségiek által látogatott oldalon tartott szavazáson :D

inebhedj - szerintem 2013.08.05. 17:21:28

@balage_81 reloaded:

Ő...

ez most valami válasz vagy kérdés akart lenni? Mert bizony nem értem.

Nemzeti Dohányos 2013.08.05. 17:23:35

@inebhedj - szerintem: Azért az lmp is játszott egy kis átbaszósat, a választások előtt nagy kussolás volt atomenergia témában, "nincs kialakult véleménye a pártnak" meg hasonló válaszok jöttek, aztán a választások után elengedték a fröcsögő sötétzöldjeiket. Most nem tudom hogy állnak, vagy egyáltalán pm vagy lmp lett-e ez a banda, most már egyszerűen érdektelen.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.08.05. 17:27:30

@gigacherry: Akkor lehet benéztem. Nem gondoltam volna, hogy a Békemenet ennyire nyugdíjas központú...

Balt 2013.08.05. 17:28:40

@dimitrij: Hiába no, nem lehet mindenki angol műfordító (egyben börtönvamzer), de hát Szili se jött össze nektek, hát jobb lesz Áderral vigasztalódni, ha már Schmittet megbuktatta a zellenzék. (Hurrá!) :)

Brix 2013.08.05. 17:30:41

@Nemzeti Dohányos: Nagyon egyszerű: a PM a volt LMP liberális szárnya ment Bajnaiékhoz, a maradék a konzervatív szárny az megmaradt LMP-nek. Van program is, csak nézz utána. Atomenergia nem kell, a németek is szabadulnak tőle...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 17:31:31

@inebhedj - szerintem: apró figyelemfelhívás. hsz-ben leírni, hogy nem érinti őket közvetlenül az árfolyam, majd hogy utálták hogy fölment a hitelük, ezen ha megengednéd, nem fogok többet magyarázni. szerinted mégis mitől megy fel a törlesztés?

Balt 2013.08.05. 17:33:45

@Brix: "A fidesz kormányzása alatt keresztül vitt egy 2000 milliárdos megszorító csomagot, amely legnagyobb részét a zemberekkel fizetették meg."

Ezzel szemben lett volna a gyurcsány(-bajnaista?) tejjel-mézzel folyó Kánaán. :)

"Leépítette a demokratikus államrendszert és megszüntette a pártok egyenlő versenyén alapuló szabad választásokat."

2006 után "demokráciát félteni" nem áll jól... 1ébként meg:
"Magyarországnak a fejlődéshez szüksége van az uniós pénzekre, és az ország továbbra is demokrácia – ha be is avatkoztak a választójogba. Amíg szabad és titkos választások vannak, rajtunk múlik, hogy megváltoztassuk a politikai irányt az országban. E tekintetben minden intervenció, külföldi beavatkozás káros lenne."
www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/201119

"Az kormányzati hatalmat nem a közjó érdekében használták fel, hanem a saját maguk meggazdagodására."

Még mindig jobb, mint a közrossz érdekében közhatalmat gyakorolni...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 17:34:50

@Nemzeti Dohányos: a sok százezer ember, aki elmegy, csak akkor számít, ha mszp-kormány van. ha a fidesz alatt húznak el, akkor hát istenem, nagy a világ, keresik a fiatalok a lehetőségeket. illetve amikor ciki, akkor g fodor stílusában: itthon maradni hazafias kötelesség. csak akkor volt erény, amikor gyurcsánynak hívták a miniszterelnököt. akkor egyenesen büszkélkedtek vele, hogy hagyják ráomlani a komcsik fejére az országot. egyszerű ez.

Nemzeti Dohányos 2013.08.05. 17:36:04

@J.László: Ezt hívják parlamentáris demokráciának. 2010-ben se Viktorra szavaztál, hanem a Fideszre, akik becsszóra megígérték, hogy Viktort választják meg. Ha ez nem tetszik, ajánlom Oroszországot, ott elnöki rendszer van.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2013.08.05. 17:42:08

@béla a görög: már nem kell nekik kétharmad. A 9 évre bebetonozott emberekkel, a belakott bíróságokkal, önkormányzatokkal, médiával gyakorlatilag még jobban is járnak egy erős 30 százalékkal mint a kétharmaddal. Innentől kezdve ha megnyerik, négy évig csak hátra kell dőlniük és ha valami nem működik, egyszerűen a parlament maradék 70%-ára mutogatniuk. Ezután pedig a beetetett nép újra megadja nekik a 2/3-ot 2018-ban, meglátjátok.
Ki van ez találva profin.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2013.08.05. 17:43:45

@Brix: és a németeknél mi lesz az atomenergia helyett? Mert valami nyilván kell.

nemecsekerno_007 2013.08.05. 17:46:09

@balage_81 reloaded:
ácsi, ácsi. Az a 8.5 millió ember nem segélyes, ez egy erős csúsztatás. Azért ne vegyük már egy kalap alá és ne mossunk össze dolgokat. Ez amúgy is divat nálunk, sajnos a szocializmus egyik öröksége.

Mindegy. Szép napot, nem érek rá most ezeket kitárgyalni

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 17:55:24

@nemecsekerno_007: "miközben ez a 8,5 millió ember ugyanúgy a költségvetésből él." - nem is én írtam, hogy a kiadási oldalt gyarapítják. de nagyjából ennyi azok száma, akik nem élnek a felső 1,5 millió szintjén és a probléma is az, hogy jelen állás szerint nem is fognak, mert nem őket segíti az adórendszer, hanem a 1,5 milliót. ami nem gond, ha közben alulról is lehet munkával felfelé jönni.

inebhedj - szerintem 2013.08.05. 18:03:37

@balage_81 reloaded:

ő...

A törlesztésük az árfolyamtól ÉS a kamattól ment fel mellbevágóan, ez azonban _nem_ a Fidesz kormány idején történt, hanem _előtte_ (a Gyurcsány és Bajnai kormány idején).

De ha megengednéd, nem magyaráznék erről többet, mivel éppen ott írtam le, amiből a nem pontosan érhető figyelemfelhívásod táplálkozott:

"de annak fő okát a bankokban látják, illetve az előző kormány gazdaságpolitikájában (mivel akkor lódult meg jelentősen a törlesztőrészletük)."

komplikato 2013.08.05. 18:12:28

@inebhedj - szerintem: "A törlesztésük az árfolyamtól ÉS a kamattól ment fel mellbevágóan, ez azonban _nem_ a Fidesz kormány idején történt, hanem _előtte_ (a Gyurcsány és Bajnai kormány idején"

Az oké, de mi is történt a törlesztő részletekkel 2010 április után mikor is a "megmentés" ürügyén csillagokba ment a CHF és CDS? Jééé csak nem 1.5x annyi lett a törlesztő? Arról meg a nagyanyám tehet biztosan ...

inebhedj - szerintem 2013.08.05. 18:22:48

@komplikato:

Ha akkor másfélszeres lett, akkor előtte 15x-ös :)

Lehet csilliózni, meg tullicitálni egymást, de mivel magam is felelőtlen devizahiteles vagyok, így pontosan tudom, hogyan is nézett ez ki.

A törlesztőrészletek a 2008 végétől ugrottak meg, nálam pl. 37 ezerről 50-55 ezerre. Ez részben az árfolyamváltozásból fakadt (ez mondhatni "normális"), részben a banki kamatemelésekből (ez viszont "nem normális", hiszen az alapkamatok folyamatosan csökkentek).

2010 áprilisa idején a törlesztő részlet 50-55 ezerről 55-65 ezerre ugrott, ami bár szintén növekedés, egy növekedő tendencia közepén történt, a korábbi ugráshoz képest nem volt kiemelkedően jelentős.

Persze, nem szerettük, de az ingerküszöbünket az jobban megütötte, hogy a vízbe löktek, mint az, hogy utána még ránk zúdítottak egy vödörrel.

egysmás 2013.08.05. 20:06:25

@Blogger Géza: Jaja!

Az időközin, ahova kivezényelik a kubatovlistás közalkalmazottakat meg közmunkásokat, plusz elmegy néhány egyéb szereplő.

Az tényleg felemelő eredményt produkál.

@Balt: A demokráciát a fidsztől nem kell félteni, hiszen szerzett magánok újmagyarokat, akik majd megválasztják.

Igaz, hogy az ország LAKOSSÁGÁNAK az akarata így nem tud érvényesülni, de az nem baj, fő, hogy az újmagyarok segítségével hatalmon maradhat az a rezsim, amelyik kivette az ország lakosságának kezéből a saját sorsának irányítását és beletette olyanok kezébe, akik felett nem bír hatalommal.

De a demokráciát és a hazát nem kell félteni a fidesztől.
Mert az rosszul áll.

Blogger Géza 2013.08.05. 20:28:58

@balage_81 reloaded: És ha ismered a naptárat és a négy alapműveletet (kérlek, ezt erősítsd meg, az esetedben ezeket korántsem venném axiómának ez után a bejegyzés után), akkor szépen kiszámolhatod, amit már írtam is, hogy kb 2%-kal magasabb a lakossági fogyasztás az utolsó negyedévben, mint egy évvel előtte.

Blogger Géza 2013.08.05. 20:31:14

@is: Természeten ezeket reálértéken számolják, nem folyóáron. No, ennyit ért az egész bejegyzésed. Illetve ennyit értesz ahhoz, amihez hozzászólsz. :)

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 20:46:55

@inebhedj - szerintem: ne is törődj azzal az aprósággal, hogy "az előző kormány idején" még 268 volt az euró árfolyama, most meg stabilan 300 közelében van. vagy a kósa-szíjjártó jellegű elszólásokkal, amik szépen döntötték a forint árfolyamát. azért azt már csak nem fogod elvitatni, hogy most sokkal rosszabb az árfolyam, mint előtte volt? vagy igen? szeretem, amikor ilyen kis kreatívan álltok a tényekhez. akkor azért azt tisztázhatjuk, hogy ez: "Az emberek többségét nem érinti közvetlenül az euro / huf árfolyam. A közvetett érintettség magyarázata és feldolgozása már ideológiai kérdés."

úgy ahogy van egy butaság.

@Blogger Géza: kár alapműveleteket emlegetni ott, ahol alaptétel, hogy a negatív növekedés is növekedés. abszurd logikával nehéz vitatkozni. pont te vagy az, aki állította, hogy vége a recessziónak, mert az előző negyedévhez képest nőtt a gdp, miközben az 1 évvel korábbi azonos időszakhoz képest még mindig csökkent. mikor hogyan kellemesebb számodra a valóság kiszínezése. ne akarj az eszeddel tündökölni géza, mert annak a helyét már rég átvette a gerinced helyén lévő valami

Blogger Géza 2013.08.05. 20:59:07

@balage_81 reloaded: Nem én állítottam, bocsánat, ez egy tény:

"Így a várakozásainknak megfelelően a hazai gazdaság kikerült a technikai recesszióból" - állapította meg a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője, Suppán Gergely. "

gazdasagiradio.hu/cikk/90997/

Mint ahogy az is, hogy a 2. negyedévben már nem csak a recesszióból jöttünk ki, hanem a lakossági fogyasztás is megindult felfelé, kb 2%-kal nőtt év/év alapon. Hiába kötözködsz (teljesen értelmetlenül), ezt sem tudod megcáfolni. :)

dimitrij 2013.08.05. 21:10:44

@_most_: az itt megjelenő vélemények alapján meglepően alacsony az arány. :) bár az interneten minden szélsőség túlreprezentált.

dimitrij 2013.08.05. 21:14:44

@Balt: nekem? nekem mi közöm van ahhoz a retardálthoz? aki egy ortodox zsidóval akar jattolni? :)

valamit benézhettél. ha a fideszt ekézem, az nem jelenti, hogy mszp-s vagyok, ezt szögezzük már le az elején. azt tartom, hogy úriembr mindig ellenzékben van.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.05. 21:15:53

@Sexual Harassment Panda:

"teljesen igazad van.ezek a xar dumak, hogy vege a jogallamnak ( barmi is az), rettenetes diktatura van, kirugnak/lepunk az eubol, mindenki ehenhal, stb akkora kamu dumak, hogy joerzesu embernek felfordul a gyomra.
Kontraproduktiv."

Nekem a kedvenc riogatásom az volt, hogy majd ha Matolcsy jön a nemzeti bank élére, akkor szépen kitalicskázzák a devizatartalékot is.. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.05. 21:19:24

@CSENDES:

"Orbán népszerűségének növekedése egyetlen PR akcióra vezethető vissza. Ha jó látom, ez egy júliusi felmérés. Júniusban volt a zöldár, mikor is megnézhettük gumicsizmás, kolbászzabáló körútját.

Ennyi."

Bajnai is lapátolt a Margitszigeten.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.05. 21:28:24

@Kabarészínész:

"tipikus cikk. a jobbik nevét még leírni sem merik. mintha nem is lenne a MÁSODIK! legátmogatottabb párt(a valóságban)."

Jobbikról egy szót se ezen a blogon! Még a létezéséről sem akarunk tudni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.05. 21:31:11

@nemecsekerno_007:

"Kéne egy "egyikre se" pont is a szavazásban :)"

A szavazók fogják eldönteni ki lesz a következő kormányfő. A nemszavazóknak nincs szavuk.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.05. 21:32:40

@(Nemzeti Dohánybolt) THY Rokk *n* Troller:

"lyan nincs, amin a KDNP külön látszik? Lehet ők adják a 30%-ból a 29,5-et... :D
Tömjén Zsótival az élen."

A Fidesz-Kdnp valószínűleg együtt indul majd 2014-ben is, ezért nem szerepel külön.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.05. 21:33:58

@Kanstruktív:

"Én akárhol, akármerre járok, mindenki irtózik a fidesztől. "

Ez egyszer régen poén volt a Heti Hetesben. :))

Balt 2013.08.05. 21:38:48

@egysmás: Legfeljebb 2-3 mandátumot jelent pártlistán a határon túli magyarok szavazata. (=/= "újmagyarok", II. József óta a cigányokat értjük alatta, bár nyilván szándékos a kifejezés használata a 23 millió románozás után. Nem mellesleg: akkor kellett volna ezen bánkódni.)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.05. 21:39:16

@ccactus: szavazás elég érdekes. kétharmados ellenzéki fölény...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.05. 21:40:30

@Scipio Africanus:

"mivel kint van Index címlapon a poszt, ezért feltételezem, hogy a szavazatok 98%-a onnan jön "

A szavazatoknak kb. a második fele jött az index-ről. Az első fele még a címlap előtt. Az index-címlap előtti szavazati arányok:

Fidesz: 27%
Mszp: 16%
Jobbik: 13%
Együtt 2014: 42%
LMP: 2%

Tehát olyan sokat nem változtattak az álláson az index olvasók.

Balt 2013.08.05. 21:42:53

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: Francia atomenergia. :))

komplikato 2013.08.05. 21:44:20

@ccactus: "Nekem a kedvenc riogatásom az volt, hogy majd ha Matolcsy jön a nemzeti bank élére, akkor szépen kitalicskázzák a devizatartalékot is.. :)"

Nyugtával dícsérd a napot vagy mi. :)

egysmás 2013.08.05. 21:47:18

@Balt: mikor kellett volna bánkódni?

Az újmagyarok pedig azért újmagyarok, mert magyar állampolgárnak újak.
A dzsipók nem azok.

Lehet, hogy neked nem számít, de ha 3 mandátumról döntenek, akkor az 6 mandátum különbség.

És az alapvető probléma a következő:

Rájuk nem tud negatív hatást gyakorolni a kormány, ők csak haszonélvezők lehetnek.
Tehát kegyencek.
A hazai politika élősködői.
Ilyen szempontból egész találó, hogy a cigányokhoz hasonlítod őket.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.05. 21:49:23

@laci_52:

""Hál' istennek a szélsőjobb sem erősödött."

Ez a mondat a blog írójának részrehajlását mutatja."

Ez így is van! És büszkén vállaljuk a jobbik teljes elutasítását!

Balt 2013.08.05. 21:51:25

@dimitrij: Ööö, én történetesen a másik kócos asszony édes jó apukájára gondoltam, nem pedig Lampart Móunikára. Nem is tudom, hogy jön ide. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.05. 21:53:28

@dr Kangörény:

"Egyébként nagyon kíváncsi vagyok, kik azok, a fideszre fognak szavazni, mert a környezetmemben összesen 1 főt ismerek ezekből."

Mert rejtőzködnek, nem vállalják fel a fideszességüket, olyan erős a baloldaliak gyűlölködése.

Balt 2013.08.05. 21:56:45

@egysmás: A cigányozás maga a szóhasználat ("újmagyarok"), amit visszautasítok a nevükben. De csak toljátok tovább, aztán hadd menjen Attis bocsánatot kérni Kluzsnapokába, Szanyi kapitánnyal az oldalán. Rotfl.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 22:04:00

@Blogger Géza: kár, hogy éves összevetésben akkor is visszaesés volt, csak mivel nem szoci kormány alatt történt, neked jobb volt "másképp" nézni az adatokat. de akár ugyanennek a suppan gergelynek akkor a fogyasztási adat alapján hihetnél is most:

"Suppan Gergely növekedést várt..."

"Úgy véli, ezek a hatások érvényesülnek majd, ezért a visszaesést csupán átmenetinek tekinti, sőt a felülvizsgálat során jelentősebb korrekcióra is számít."

inebhedj - szerintem 2013.08.05. 22:05:33

@balage_81 reloaded:

Szerintem elbeszélünk egymás mellett, te energiát nyersz a valami elleni harcból engem meg untatnak azok az emberek, akik valami ellen léteznek.

Az árfolyam "bedöntés" az exportra termelőknek, illetve euróban, chf-ben keresőknek hasznos (pl. bankok), az importálóknak és a deviza-alapon eladósodottaknak nem. Nincs fehér, meg fekete.

A törlesztőrészletek 2008-2009-ben ugrottak meg markánsan és váratlanul, a 2011-es időszak összehasonlíthatatlanul kevésbé volt drasztikus, és egy tematikus helyzetbe illeszkedett, tehát közel sem volt annyira megrázó.

Hogy ezen mi vitatni való van, igazából nem is érdekel.

Szép estét. ;)

egysmás 2013.08.05. 22:30:03

@Balt: Attól még újmagyar, hogy szerinted cigány.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.05. 22:39:56

@inebhedj - szerintem: a vitatni való továbbra is azon van, hogy kijelented, hogy ez az emberek életét nem érinti közvetlenül. ez nem egymás mellett való elbeszélés, hanem egy tény rögzítése részedről, ami könnyen cáfolható. akkor is, ha ilyen nyakatekert kis ideológiát csinálsz köré és tévesen alkotsz profilt a másikról. én nem valami ellen vagyok, hanem a józan ész mellett, ami jelenleg hiányzik a rendszerből.

"Az árfolyam "bedöntés" az exportra termelőknek, illetve euróban, chf-ben keresőknek hasznos (pl. bankok), az importálóknak és a deviza-alapon eladósodottaknak nem. Nincs fehér, meg fekete."

a bankok chf-ben keresnek? nocsak! ezt a hülyeséget hogyan sikerült mégis összehozni? nem pont az a gond, hogy ők is külföldről vették a chf-et és azt törlesztik vissza? az ügyfelek eurót meg chf-et raknak be a bankszámlájukra, mert abban jön a fizetésük? ne erőlködj már ennyire, ha szabadna kérnem!

hogy mennyire nincs fehér meg fekete, azt szintén lehetne hosszabban elemezni. pl amikor a hitelesek jó része devizában van eladósodva, és ma kb. mindenki ezen pörög, mint a nr.1. problémán, annyira nem mondanám, hogy jó a forint bedöntése. plusz az államnak is vannak devizában tartozásai és kötvénykibocsájtásai, nem beszélve az imf-hitelről, amit szintén nem forintban kaptunk.

jobb is, hogy elmész, még kijönne pár ilyen butaság.

Nemzeti Dohányos 2013.08.05. 23:11:38

@inebhedj - szerintem: Ja csak egy magyar banknak nincs sok köze a svájci alapkamathoz. Ami nem más, mint hogy a SVÁJCI ÁLLAM mennyit FIZET a nála elhelyezett (rövid lejáratú) pénzekre. Egy magyar banknál bejön az országfelár, meg a banknyomorgatás-felár. Igen a banki adók növelik ugyanis a bankok kockázatát. És akkor még ott van az extrém bizonytalanság is, hogy mi okosat találnak ki még a fijjúk. Na ezért nőtt a kamatod.

Nemzeti Dohányos 2013.08.05. 23:15:33

@ccactus: Ja véletlen sem a nagy pofával melldöngetés a jellemző rájuk :)

Hajdú Peter 2013.08.06. 00:56:20

Még egyszer mondom, bár a fidesz jól áll, de még NEM NYERTÜK MEG A VÁLASZTÁST. Még nyolc hónap kemény küzdelem van előttünk, az ellenség mindent befog vetni, mert nekik nincs mit veszíteniük, ezért veszélyesek.

Darkosia 2013.08.06. 03:07:51

Huh, jó sok zagyvaság van a kommentek között.

Ismerősök pártszimpátiájáról: az az érvelés hogy "nem tudom ki a szavazna a (pártra), nekem egyik haverom sem" nem igazán mérvadó egy olyan ember szájából, aki habzó szájjal szidja a (pártot). Se lakóhelyileg, se korcsoportilag, se anyagi helyzetileg nem reprezentatív, de legfőképp nagyobb eséllyel van jóban az ember hasonló világlátású emberekkel. Meg miután kiátkozod a (pártot) nem mindenki szeret konfrontálódni, és rád hagyja hogy őt a téma nem érdekli.

Gyenge forintról: aki szerint azoknak a sokat emlegetett politikusi nyilatkozatoknak a közvetlen rövidtávon kívül bármi hatása volt az árfolyamokra, az nem ért hozzá. Nincs olyan, hogy amiatt ugrott x forintot, és ha az nem lett volna ma x-el lejjebb lenne. Épp ugyanott lenne mint most van. Fundamentumok vannak. Pl. ha nem 4% lenne a jegybanki alapkamat, hanem tartják a 7%-et (ami elképesztő idiótasága volt Simornak), vagy lenne 10% felett mint a szocik alatt gyakran, akkor bivalyerős forintunk lenne. Igaz attól koldulnánk.

2000 mrd megszorítás meg 3000 mrd manyup pénz eltüntetése, mnb devizatartalékának megcsapolása ellenére az államadósság (forintban, nominálisan nyilvántartva) még 3000 mrd huffal nőtt is:
Egyrészt az mnb devizatartaléka a kormányváltása óta kb. 1,5 mrd eur-ral, azaz 500 mrd forinttal nőtt. Ezt tekintetbe véve 7500 mrd-nek kell a nyomára bukkanni. Ebből mindjárt lehúzhatjuk, hogy az államadósság tulajdonképpen nem nőtt. 3 év alatt a forint kb. pont annyit veszített az értékéből, amennyivel most nagyobb szám áll mellette(ezért sem nominálisan szokták számolni). Marad 4500 mrd ami még nincs meg. Következő dolog, hogy a Bajnai-féle nagy rendbeszedő hadművelet is csak ahhoz volt elég, hogy a gdp 4,5%-ra levigye a hiányt, ami testvérek között is legalább 2%-ra van az egyensúlyi helyzettől (nem, az nem a 0, mielőtt valaki belekötne), azaz csak hogy ne nőjön tovább az adósság évente 600 mrd-ot, azaz összesen 1800 mrd-ot kellett spórolnia az államnak.
Majd elfelejtettem, a forint 10-15%-ot gyengült (mint írtam a kamatvágás miatt, ami meg nagyon kellett) az eur-hoz, usd-hez, és mivel az államadósság cirka harmada devizában van ez is került 1000 mrd-be (bár igazság szerint a "került" nem teljesen jó kifejezés ide, inkább arról van szó, hogy így csapódott le a korábbi "mesterségesen magasan tartjuk a forint árfolyamát majd jól eladósodunk benne" kombó. Az állam szintjén, az emberek szintjén a devizahitelesek mesélhetnek.). Ezután ott van még, hogy az állam kivételesen nem elherdálja (pl. mszp a +30% gdp-nyi hiány mellett még eladta a repteret meg a mol maradékát is), hanem gyarapítja a vagyonát. Mol, gáztározók, Rába. Persze lehet, hogy túl sokat fizettek értük, de az igazság az, hogy eladni nem kellett volna.
Na, az orbitális nagy induló összegből így a végére nem sok maradt(ha maradt egyáltalán, mert nem hajszálpontos adatokkal dolgoztam - és becsszó nem igyekeztem a magam javára tévedni).
És akkor ehhez vegyük hozzá, hogy fél európa a szakadék szélén tántorog, Görögország, Ciprus, Írország elhullott, azon megy a találgatás Portugália vagy Szlovénia lesz -e a következő, a Spanyoloknál 25% a munkanélküliség, stb. stb. Egyszóval nem az van mint 2002 után, hogy általános fellendülés közepette sz.rják el a gazdaságot, hanem eleve nehéz a helyzet.

Darkosia 2013.08.06. 03:12:11

Na, most fogok majd forgolódni álmomba ahányszor megkapom a bérkommentelő címkét az előző hozzászólásomra, természetesen ellenérvek helyett. :-)

Pop40 2013.08.06. 03:51:42

@ccactus:

Igen, 2002-ben is ez volt a pártpropaganda. :D

Aztán annyira rejtőzködtek ezek a szegény elnyomott narancsbolsik, hogy még szavazni sem mertek elmenni. :DDDDDDDDDDDD

www.gallup.hu/Gallup/release/ppref020408.htm

Ajánlom figyelmedbe, jövőre is ilyeneket fogunk olvasgatni, csak jóval nagyobb arányú eltérés miatt fognak utólag magyarázkodni.

És bár legnagyobb sajnálatomra csak átfutni volt időm a kommenteket, látszik, hogy pár narancsbolsinak már agyára ment a meleg. :) (ha van olyanja.:)

A legszebb az volt, aki benyögte, hogy az embereket tulképp nem is érinti, hogy az euró 260, mint Bajnai alatt, vagy 300, mint most. :DDDDD

Pop40 2013.08.06. 04:07:19

@ccactus:

Ó, és csak még egy megjegyzés, ha már emlegeted a "baloldaliak gyűlölködését" a szegény, ártatlan narancsbolsik ellen, (akikből persze csak úgy sugárzik a keresztényi szeretet):
Én részemről nagyon remélem, hogy a jövőre felálló új kormány pontosan abban a szeretetben és megértésben fogja részesíteni a narancsbolsikat, ami belőlük áradt az elmúlt években. :DDD

Darkosia 2013.08.06. 11:38:26

@Pop40:
Mindig furcsa érzéssel tölt el, amikor a balosok büszkék a 2002-es választásra. Tudod, ekkor derült ki 3 héttel a választás után, hogy a Peti sem bontotta ki az igazság minden részletét az ügynökmúltjáról, pedig akkor az életben nem nyertek volna választást.
2006-ban a választások után legalább 1 hónapig bírták mielőtt rájuk omlott a sok sz.r amit összehordtak, hogy választást nyerjenek.
De hát ha az utódpárt és csatolt részei kinevezték saját magukat demokratikus ellenzéknek, akkor biztos így demokratikus.
No meg a választási rendszer akkor igazságos, ha kőkeményen balra lejt. Amit ugyan még a nem épp fidesz közeli bajanis alapítvány is megállapított, de hogy ne csak a levegőbe beszéljek: Ugye az új egyéni körzetek milyenségét szokták kritizálni, úgyhogy vizsgáljuk meg mi történt egyéniben 2006-ban.
1. fordulóban a fidesz 94ezerrel több szavazatot kapott egyéniben, mint az mszp, a fidesz jelöltjei mégis csak 75, az mszpé meg 90 helyen vezettek az első forduló után (28-34 az el is dőltek száma, szintén az mszp javára).
A 2. fordulóban feljött az mszp egálra, a fidesz előnye ezer szavazatra apadt, ami egyéniben 40-64-es mszp előnynek számított mandátumok szintjén. Ugyanannyi szavazatra több mint 50%-kal több mandátum járt! Az rendben volt? Az demokrácia volt? Hogy a belső migráció miatt a létrehozásuk óta megváltozott lélekszámok miatt volt 25ezres meg 100ezres körzet is, így de facto egyes emberek szavazata negyed annyit ért, mint másoké?
forrás:
valasztas.hu/parval2006/outroot/vdin2/hu/jlcs033.htm
valasztas.hu/parval2006/outroot/vdin2/hu/jlcs005.htm
Persze, hogy ez a rendszer az mszp hátrányára változott…

Balt 2013.08.06. 15:19:05

@egysmás: Valszeg régebbi magyarok, mint te. (Amúgy a cigányok egy tekintélyes része is - amúgy bayerzsoltosan.) De toljad csak ezt a rasszista dumát, hátha bejön: Fegyencnek kétség kívül bejött 2004-ben.

egysmás 2013.08.06. 15:57:54

@Balt: Hogy a büdös kurvaisten faszába lennének régebbi magyarok, mint én, ha nekem idestova negyven éve van állampolgárságom, nekik meg csak kettő?

Valami unortodox matematika lenne?

ÉS.

Rájuk tud negatívan visszahatni a kormány, ha szarul választanak?

Balt 2013.08.06. 16:07:01

Te csak állampolgár vagy, az is minek?

2llkedő 2013.08.06. 17:53:43

@Darkosia: "No meg a választási rendszer akkor igazságos, ha kőkeményen balra lejt. "

Ezt honnan szedted?
A korábbi választási rendszer ha balra lejtett, akkor ugye Piktor baloldali?

"Amit ugyan még a nem épp fidesz közeli bajanis alapítvány is megállapított,"

Valami hiteles forrás?

egysmás 2013.08.06. 18:53:40

@Balt: Nem csak állampolgár, lakosa is az országnak.

Az újmagyarok a csak állampolgárok.

Ez jelentős különbség, többlet az én javamra.
Persze, azt mondani, hogy én csak állampolgár vagyok, bezzeg ők, akik legalább nem lakosok, jól hangzik.
Csak értelmetlen.
Mint az ő szavazati joguk, amihez nem társul felelősség.

Darkosia 2013.08.06. 18:54:45

@félázsiai 2llkedő:
"Ezt honnan szedted?
A korábbi választási rendszer ha balra lejtett, akkor ugye Piktor baloldali?"
Onnan szedtem, hogy a balosok azt gondolják (legalábbis ezt hangoztatják fennen) az eddigi igazságos volt. Azt hogy balra leírtam miért gondolom, remélem olvasni tudsz.

""Amit ugyan még a nem épp fidesz közeli bajanis alapítvány is megállapított,"

Valami hiteles forrás?"
Nem akartam linkelni, mert több ponton is úgy gondolom csúsztat (ugye minden szentnek maga felé hajlik a keze), de azt hiszem muszáj, hogy ne csináljak segget a számból:
hazaeshaladas.blog.hu/2011/11/25/tul_a_demokracian_az_uj_orszaggyulesi_valasztasi_rendszer_modellje_2_resz
Elfogultsága ellenére még ez is megállapítja, hogy:
"Az elmúlt húsz év népességi változásait figyelembe véve ki kell jelenteni, hogy a választókerületi rendszer korrekciója (függetlenül az egyéni mandátumok konkrét számától) akkor volna csak tisztességes, ha az ország bizonyos részein (különösen Budapesten és Pest megyében) a magyar baloldal kárára alakítaná az egyéni választókerületek számát."

2llkedő 2013.08.06. 20:55:37

@Darkosia: "Onnan szedtem, hogy a balosok azt gondolják (legalábbis ezt hangoztatják fennen) az eddigi igazságos volt."

Igazságos választási rendszer nincs, legfeljebb igazságosabb, és olyan, amit az emberek többsége , ill. több nézőpontot képviselők elfogadnak. A korábbi rendszer megalkotásában Piktorék is jelen voltak és nem a balosok írták.

Amit ki is emeltél, az nem az, mint amit korábban mondtál. Az, hogy jobbá lehet tenni, egy másik kérdés. Amikor befejezek egy munkát, utána mindig eszembe jut, hogyan lett volna jobb, de akkor már nem tudok változtatni. A választási rendszer folyamatosan aktualizálható, javítható, A jelenlegi az nem a régi javítása, hanem egy teljesen más szemléleten alapuló egyoldalú rendszer.

Darkosia 2013.08.07. 12:28:23

"Amit ki is emeltél, az nem az, mint amit korábban mondtál."
Nem az, de benne van (persze igaz, ha csak az általam kiemelt részt nézem, logikailag csak annyi szerepel benne hogy egyes helyeken kellett volna a baloldal kárára változtatni a választási rendszert, viszont elolvasva a forrást egyértelmű hogy úgy gondolják összességében is számukra hátrányosan kellett volna alakítani - persze hozzáteszik gyorsan hogy szerintük sokkal jobban a bal kárára alakult mint kellett volna, ez majd jövőre kiderül).
Azzal nem foglalkoztam kinek a hibája hogy olyan volt amilyen (főleg senkié, hanem az elöregedési folyamatoké és hogy 20 évig nem követték a változásokat korrekciók) illetve hogy hogyan lehetne/lehetett volna helyre hozni. Egyszerűen csak ténymegállapítottam.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 14:48:23

Eltelt még egy hónap, kijöttek a legfrissebb adatok:

index.hu/belfold/2013/08/15/szonda_egyre_tobben_szavaznanak/

Nőtt a választói aktivitás: az egy hónappal korábbi 38 helyett 44 százalék ígéri biztosra választási részvételét, a pártpreferenciák viszont nem változtak a nyári hónapokban és az elmúlt hetekben sem – derül ki az Ipsos 1500 felnőtt megkérdezésén alapuló, augusztusi felmérésből.

A Szonda szerint a teljes népesség körében mért támogatottság:
Fidesz: 26%
Mszp: 15%
Jobik: 8%
Együtt-PM: 4%
LMP: 2%
DK: 1%

A biztos pártválasztók között:
Fidesz: 49%
Mszp: 26%
Jobbik: 12%
Együtt-PM: 6%
LMP: 3%
DK: 2%

Még egy érdekes mondat a felmérésből:
Az Ipsos elemzése szerint ugyanakkor a pártkötődésüket nyilvánosan – rendre vagy időnként – eltitkolók többségének van preferenciája, és azt a felmérés során el is mondja. A 31 százaléknyi rejtőzködőn belül 8 százalék Fidesz-szavazó, 7 százalék MSZP-s, 3 százalék a Jobbikkal, 1-1 az Együtt-PM-mel, az LMP-vel és a DK-val szimpatizál.

anonymand 2013.08.27. 21:44:33

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Igen, ez csúnya dolog volt. Meg az is milyen volt már, hogy 1millió új munkahelyet ígértek, erre csak 150ezret teremtettek, abból is 50ezret közmunkából, és csak 100ezret piaciból." - de még milyen csúnya.
Voltál olyan kedves, hogy adtál egy linket:
www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/itt_az_uj_rekord_a_magyar_munkapiacon_2.188297.html
"A KSH másik, intézményi adatgyűjtéséből pedig azt tudjuk, a versenyszférában a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a foglalkoztatott létszám stagnál immár másfél éve, miután 2012 elején volt egy beesés, azaz egy alacsonyabb szinten stagnál a létszámadat." - mondjuk ez talán nem tűnik ellentmondani neked, csakhogy az idézett szöveg alatt ott a grafikon.
Annak alapján, mivel saját magad által adott linkről van szó, tehát elfogadod hitelesnek is, meg objektívnek is, meg még igaznak is, illő lenne megmagyaráznod, hogy miért is vetemedtél ilyen ordenáré hazudságra?
Idézlek:
"Igen, ez csúnya dolog volt. Meg az is milyen volt már, hogy 1millió új munkahelyet ígértek, erre csak 150ezret teremtettek, abból is 50ezret közmunkából, és csak 100ezret piaciból."
Várom megtisztelő válaszod.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2014.02.26. 16:08:40

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Igen, ez csúnya dolog volt. Meg az is milyen volt már, hogy 1millió új munkahelyet ígértek, erre csak 150ezret teremtettek, abból is 50ezret közmunkából, és csak 100ezret piaciból." - www.gki.hu/sites/default/files/users/Petz%20Raymund/A_letszam_alakulasa_2013.pdf

Tisztelettel:
anonymand

Ui: nem gondolod, hogy 2013.08. óta lehetett volna annyi időd, hogy "tévedésedért" elnézést kérj, oszt utána szűrj tovább...
süti beállítások módosítása