Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Hogy áll az egymillió új munkahely?

2013. augusztus 30. - Nívó blog

A napokban több cikk is olvasható volt a médiában, amelyek arról szóltak, hogy húszéves csúcson van a magyarok foglalkoztatottsága. Első hallásra azt gondolhatnánk, hogy jó úton van a Fidesz egyik legfőbb ígérete, azaz hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtenek.

graf_fogl.JPGA helyzet ennél azért kicsit árnyaltabb, de az adatok kétségkívül örömteliek. Nézzük egy kicsit a részleteket! 2010-ben, amikor a Fidesz átvette a kormányrudat az Mszp-től 3 millió 789 ezer foglalkoztatott élt Magyarországon. 2013 azonos időszakában ennél 174 ezerrel többen, összesen 3 millió 964 ezren dolgoztak a KSH adatai szerint. Ez a javuló tendencia leginkább azért vet fel kérdéseket, mert ugyanebben az időszakban az ország bruttó hazai terméke (GDP) nem igazán nőtt. A KSH adatai szerint egészen pontosan 0,2%-kal magasabb most az ország GDP-je, mint a kormányváltáskor volt.

Adódik a kérdés, hogy ehhez a 0,2%-hoz volt szükség 174 ezer ember munkájára? Hogyan lehet ez? 

A leegyszerűsítő ellenzéki propaganda és bírálatok szerint a foglalkoztatottság javulása elsősorban a közmunkások számának növekedésének köszönhető. Ez az állítás tényszerűen nem igaz. Bár ez a tévhit általánosnak tekinthető, a foglalkoztatotti létszám bővülése csak kis részben köszönhető a közmunkáslétszám felduzzasztásának.

kozmunkas.pngA portfolio.hu által készített grafikonon (autentikusabb forrást sajnos nem sikerült találtunk, ha valaki tud, azt megköszönjük) látható, hogy a kormányváltás időpontjában 2010. május-júniusban igencsak sok közmunkás dolgozott, nagyjából 100 ezer fő. Ehhez képest a 2013. júniusi adatként körülbelül 151 ezer főt olvashatunk le az ábráról. Tehát az elmúlt három évben a 174 ezer fős foglalkoztatotti létszámbővülésből mindössze 51 ezret magyaráznak a közmunkások. Ez az 51 ezer fő valószínűleg túl sokat valóban nem tesz hozzá a GDP-hez, bár a semminél azért mindenképpen többet. A közmunkásokat külön feltüntető árba alább tekinthető meg:

kozm.JPGHa tehát a közmunkásokat kiszűrjük a statisztikából azt mondhatjuk, hogy rajtuk kívül a 2010-es kormányváltáskor 3 millió 688 ezer főnek volt munkája, ma pedig 3 millió 812 ezernek, tehát 123 ezerrel több embernek.

Van még egy felmérés, amely a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál alkalmazásban állók létszámát mutatja:

versenyletszam-20130822.png

Ebből az ábrából az olvasható ki, hogy 5 főnél nagyobb vállalkozásoknál dolgozó emberek kormányváltáskori létszáma 1 millió 840 ezer fő volt, ami mára 1 millió 820 ezerre csökkent. Tehát nemhogy javult volna, hanem inkább romlott. A megmagyarázandó 123 ezer fős javulás okát így máshol kell keresnünk. Sőt! Fentiek miatt már nem is 123 ezer főt keresünk, hanem 20 ezerrel többet, 143 ezret, hiszen a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások 20 ezerrel csökkenő létszámát is kompenzálnia kellett valaminek a növekvő összlétszámban.

Alapvetően két lehetséges foglalkoztató maradt még. Az egyik az 5 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozások és egyéni vállalkozók számának gyarapodása, a másik pedig a külföldön történő munkavégzés. Sajnos ezekről az adatokról nincs hiteles adatgyűjtés, mivel azonban a hazai GDP nem igazán növekedett az utóbbi években, így valószínű, hogy az utóbi csoport lehet a népesebb. Miután pontos létszámot nem ismerünk, és a tendenciákat is csak vélelmezni tudjuk, inkább arra teszünk kísérletet, hogy megítéljük, ez a fajta növekedés jó, vagy rossz?

Az 5 főnél kisebb vállalkozások létszámbővülése egyértelműen kedvező jelenség, még akkor is, ha némely esetben pusztán kiszervezésekről vagy kényszervállalkozásokról van is szó. 

A külföldi munkavégzés megítélése már nem ilyen egyszerű. A KSH azokat az embereket számolja bele a statisztikába, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek, de munkahelyük az országhatáron kívül esik, ingáznak a munkahelyük és lakóhelyük között. Tehát nem a Londonban vagy Írországban dolgozó kivándorolt magyarokról van itt szó. Ilyen jellegű ingázó munkavégzés bővülést alapvetően Ausztria irányába tudunk elképzelni, ott is elsősorban a határhoz legközelebb eső Burgenlandban, esetleg Bécsben. Ha valaki átlépi az osztrák határt, tapasztalhatja, hogy a határhoz közel eső településeken igen sok a magyar munkavállaló feltehetőleg azért, mert a helyi munkaerőnél olcsóbbak, a magyar bérekhez képest viszont többet fizetnek kint, ami még a magasabb útiköltséggel együtt is megéri sokaknak. Benzinkutasokról, pincérekről, fodrászokról, bolti eladókról, építőipari munkásokról, takarítókról, kukásokról van itt valószínűleg elsősorban szó.

Tudni kell, hogy Magyarország 2004-es Európai Uniós csatlakozásakor Ausztria 7 éves halasztást kért munkaerőpiacának megnyitására. Ez a hét év 2011 májusában telt le. Azelőtt csak rendkívül indokolt esetben helyezkedhetett el magyar állampolgár Ausztriában, azóta viszont sokkal könnyebben. Ugyanez a helyzet egyébként Németországgal is, jórészt ennek a fejleménynek köszönhető, hogy az utóbbi években megnőtt a külföldre kivándorlók és a külföldön munkát vállalók létszáma is. Az ellenzéki bírálatok inkább azt domborítják ki ebből, hogy az elmúlt három évben drámai módon kilátástalanná vált hazai helyzet az oka az elvándorlásnak, de mint láthatjuk a valódi ok sok esetben ennél prózaibb és elhallgatottabb. Mindemellett az is igaz, hogy a határ menti foglalkoztatotti bővülés egyáltalán nem tekinthető a kormány érdemének, még ha az összességében előnyös is az ország számára. Ugyanakkor bírálatra sem ad a jelenség okot, mert a munkaerő szabad áramlása az EU egyik fő vívmánya. EU-s csatlakozásunknak és a nyugati munkaerőpiac megnyitásának egyenes következménye, hogy megnő a külföldön munkát vállalók száma. Ez a tagállamok polgárainak jóléte szempontjából egy nagyon fontos EU-s alapelv.

Összességében elmondható, hogy közel 4 millió magyar ember dolgozik, amire utoljára a rendszerváltás előtt volt példa, de a 2010-es kormányváltáshoz képest is 174 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Ebből 51 ezren közmunkásként helyezkedtek el, további 143 ezer ember pedig hazai kisvállalkozásoknál, vagy pedig külföldre ingázással találta meg a boldogulását.

A külföldi határ menti munkavállalás megítélését, előnyösségét vagy előnytelenségét illetően heves viták vannak. Sokan tragédiának tartják ezt, mondván, hogy életerős magyar fiatalok kénytelenek elmenekülni itthonról, és a magyar államkassza helyett a külföldieket gazdagítják adójukkal. Valójában ez egyáltalán nem így van! Az igaz, hogy a határon túli munkavégzés után a személyi jövedelemadó és a TB járulék más ország államkasszáját gyarapítja, de mivel a delikvens Magyarországon él, ezért a nettó jövedelmét jórészt hazahozza, és itthon a családjával elkölti. Az ebből származó áfa és jövedéki adók tehát már a magyar államkasszába kerülnek. A levont TB járulék sem elveszett pénz, hiszen ezért cserébe jogosult lesz a munkavállaló külföldről nyugdíjra, ami a magyarhoz képest nem rossz pénz, és valószínűleg szintén Magyarországra folyik be, hiszen a jogosult életvitelszerűen itt él. Így tulajdonképpen csak a személyi jövedelemadó tekinthető elveszett összegnek Magyarország szempontjából, de figyelembe véve a külföldi magasabb bérszínvonalat valószínűleg még enélkül is pozitív a szaldója a határon túli munkavállalásnak mind a munkavállaló, mind a magyar állam szempontjából. Emiatt senkinek nem kell tehát aggódnia.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr75485422

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A tömegdemokrácia csődje és a felesleges 2-8%... 2013.08.31. 12:28:56

Folyamatos a vita a közfoglalkoztatási programok körül. Leszámítva azt a tényt, hogy a diskurzus legtöbbször sekélyes vagy felszínes - tudomásul véve azt, hogy a felek legtöbbször nem tudják milyen közfoglalkoztatási programok vannak egyáltalán - felve...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrs. white 2013.09.01. 14:23:25

@ccactus: Kicsit túl van misztifikálva ez az átjárás.
Ha Bécsben olcsóbb és jobb termékek vannak akkor ott veszik meg. Ha olcsóbak vagyunk mint szlovákia akkor a szlovák idejön de ha volna esze akkor nyílván Bécsbe menne mert akkor ott még jobban jár. Kivétel az az eset ha komárno Komáron benzinköltsége olcsóbb mint Komomárno Bécs összevetése. Tehát a benzinköltség elvinné a várható hasznot. Salgótarjánban lévők biztos, hogy átjárnak tipp mixelni mert olcsóbb. Bécsból meg átjárnak fogorvoshoz mert az az olcsóbb. Olcsóbb drágább összevetésben sikerült egy keskeny szegmenst kiválasztanod ha azonban az összes határmenti országot veszed összes termékkel szolgáltatással akkor vélhetőleg nagyon rosszul jövünk ki az összehasonlításból. Az olcsó szolgáltatás pl fogorvos meg azért annyira nem nagy érdem mert az az bizonyítja hogy kevesebbet keresünk mint más országban. Talán említettem, hogy a 10 éve fasorban sem levő szlovákok éppen beelőztek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.01. 14:28:02

@jános515:

"Ha az ország összlétszámát tekintve mondják hogy az 1 före eső GDP, x,y vagy z $, akkor hogyan lehet nem szerepeltetni mindazon magyar állampolgárokat, akik nem itthon dolgoznak és élnek---a statisztikában ?"

A dilemmád nem újkeletű! A bruttó hazai termék és a bruttó nemzeti termék közötti eltérést feszegeted. Kilométeres irodalma van, hogy melyik statisztikának melyek az előnyei és a hátrányai. Mégis kialakult valamiféle konszenzus, hogy talán a GDP a jobb szám.

"Ja és tudd, csak azt a statisztikát fogadom el hitelesnek, amit én magam hamisítottam ! Ugye ismerős a mondat ?!
Nem rád vonatkoztattam !"

Van aki szereti a számokat, van aki nem. Attitűd kérdése.

"Nem bántani akarlak, de mielőtt nekifogtál volna a dolgoknak, jobb lett volna konzultálni egy volt bér-és munkaerőgazdálkodóval--akiket már ma nem képeznek , mert nem kell !
A volt Állami Bér és Munkaügyi Hivatalban jó és szinvonalas oktatás volt---annó. Ezzel a grafikonnal úgy kirúgtak volna avizsgán, hogy a lábad sem érte volna a földet.
Most pedig eszitek a Matolcsy-féle unortodox hülyeséget, holott mint látható, egy alapvetőnek mondott diagramot sem tudnak elkésziteni."

A grafikon a publikált adatsorból készült. Ez az adatsor nem újkeletű, évek, évtizedek óta így számolják.

Persze ha az ösz munkamennyiségre vagyunk kíváncsiak, akkor 8 órás átlagra képzett elméleti létszámot kellene számolnunk, de most nem erre vagyunk kíváncsiak, hanem arra, hogy a 10 millió magyarból hányan dolgoznak valamilyen formában.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.01. 14:33:30

@mrs. white:

"Kicsit túl van misztifikálva ez az átjárás."

Szerintem is!

Csak azért rugóznak most itt ezen néhányan, mert mindenáron azt akarják bebizonyítani, hogy a határ túloldalára ingázó magyar munkavállalók számának növekedése egy káros jelenség, mert ott kint el is költik a fizetésüket, mert ott minden olcsóbb. :)

2013.09.01. 14:51:08

@ccactus: Miért akarsz megetetni ?
Az a grafikon az elfogadható, ami egy adott időpontot , intervallumot véve, az azokban szereplő adatokat, egy másik év azonos időszakában, idöszakához képest hasonlitja össze az adatokat, és mutatja be az eltérést---ha van.
De egy március--július özötti időszakot, nem viszonyithatsz egy március--áprilisi időszakhoz !
És itt ebben a grafikonban ezt találod meg.
Tehát valaki hazudik, kormol, vagy másképpen mondva, valaki nagyon "kajhelós" itt aranyapám. De az nem én vagyok!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.01. 15:14:00

@jános515:

"De egy március--július özötti időszakot, nem viszonyithatsz egy március--áprilisi időszakhoz !
És itt ebben a grafikonban ezt találod meg."

Melyik grafikonban??

2013.09.01. 15:26:23

@ccactus: Keresd meg, hiszen ezt te csináltad ! Ahoj !

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.01. 15:56:02

@jános515:

De hisz oda is van írva: 2010 máj-júl, 2013 máj-júl.

Tehát két év azonos időszaka!

anonymand 2013.09.01. 16:31:47

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Na ez a "komoly rész" 51 ezer, ahogy mi a posztban utánajártunk. Ezt már az index nem tette meg, csak a hallomásokra és az ellenzéki propagandára támaszkodtak." - ez korrekt módon kivontad, gondolom én, a 174 ezerből.
123 000 nekem az eredmény.
Külföldön munkát vállal ugye cca 250 000 fő (korábbi 60 000+190 000 növekmény), akik a foglalkoztatottsági statisztikában szerepelnek.
Nem mind, vegyük csak a felét, az ugyi 125 000 alkalmazásban álló.
Mostan akkor hol kell keressük azt a 100 000, azaz százezer (ennek a kormányzatnak köszönhetően) versenyszférában megvalósult, létrejött, teremtett munkahelyet?
Nem kő válaszolj, a kérdés költői volt.
Nem kell keresni, mert csak a Te hazudságaid sorában egy.
Érdeklődéssel várom a következőt...

Tisztelettel:
anonymand

agyamputáltak 2013.09.01. 17:46:33

@ccactus: :DDDDD nagyon beégtél :-( kellemetlen mi?

agyamputáltak 2013.09.01. 17:48:57

@ccactus: leszarom az mszp-t, ettől te még csúsztatsz (és akkor finoman fogalmaztam) :-)
majd ha hitelt érdemlően belinkeled éves bontásban a manyup vagyont 1998-tól, akkor lehet számolni. de nem bemondásra.

egyetmondok 2013.09.01. 18:03:20

@ccactus:
" Tény, hogy a manyup vagyont az első 4 évben a Fidesz gyűjtögette, majd a további 8 évben az Mszp rakta, de hitelből. Így van, vagy nem így van? " --- írod,és azt is lehet mondani,hogy nagyon nem így van ccactus.

Ha megnézzük a 98-2002 közötti időt,akkor azt látjuk,hogy évente kb 700-800 milliárddal nőtt az államháztartás adóssága. Tehát akár azt is lehet mondani,hogy a Fidesz is kénytelen volt hitelt felvenni annak érdekében,hogy a manyup működhessen.

2llkedő 2013.09.01. 18:15:00

@ccactus: "Tény, hogy a manyup vagyont az első 4 évben a Fidesz gyűjtögette, majd a további 8 évben az Mszp rakta, de hitelből. Így van, vagy nem így van?"

Már leírtam, hogy nem így van. Továbbra is kevered a szezont a faszommal, meg a gőzekét a Gizikével.

fehérfarkas 2013.09.01. 18:19:46

@ccactus: "És a szocik alatt is az állami beruházások miatt volt magasabb a beruházási ráta. Lásd autópályák, völgyhidak, alagutak. Mindezt persze hitelből ugye."

Meg azért akkoriban sorra jöttek létre az ipariparkok, amik teltek meg cégekkel (most a normális ipariparkokról beszélek, és nem az ingatlanpanama meg támogatási pénz felvétele miatt létrehozott kamuparkokról).
Ráadásul akkoriban a külföldi működútőke (FDI) beáralmlása is magasabb volt, és nem csupán azért jött ide a külföldi tőke, hogy magyas hozamokét (= extra profitért) államkötvényeket vegyen (amiknek a kamatait majd mi adófizetők fizetjük ki nekik).

fehérfarkas 2013.09.01. 18:27:16

@egyetmondok: "És mi van,ha igaz,hogy valóban,ehhez a 0,2% növekedéshez kellett ennyi ember munkája ?"

Az nagyon nagy gáz, mert az azt jelenti, hogy mennyire drasztikusan esett a termelékenységünk.
Ha tényleg igaz a posztban leírtak, akkor gyorsan el kell innen húznunk, mielött Szomália szintjére esünk le. Mert 3 év alatt ilyen drasztikus termelékenységcsökkenés (és ugye ez a kormány ezt folytatná tovább, hiszen még büszke is rá, és ezt reklámozza) az évtized végére fekete-afrikai állapotokat eredményez majd.

fehérfarkas 2013.09.01. 18:32:50

@ccactus: "Na jó, de ha kiment a multi ki termelt helyette, hogy nem csökkent mégsem a termelés?"

Szerencsére nem az össze multi ment ki, mint írtam. Ezért növekedés helyett stagnálunk. Ha az összes multi kiment volna, akkor most fekete Afrikai szintjén lennénk.
Az első Orbán kormány idején legalább volt kamu kormány PR szintjén fontosak volt a hazai KKV szektor. De most más a PR-ban sem fontosak. a Konkrét intézekdések, pedig a hazai KKV szektort is taccsra vágják.

egyetmondok 2013.09.01. 19:03:29

@fehérfarkas:
Szerintem,ha a magyarországi gdp-ből kivesszük a nem magyar,hanem külföldi tulajdonban álló cégek teljesítményét,akkor ott állna előttünk egy ijesztően fejletlen ország.
Nem kell ehhez fekete-afrikát emlegetni. S hogy ebben csak romoltunk az elmúlt három évben, az szerintem nem vitatható.

fehérfarkas 2013.09.01. 19:20:09

@Baldrick68: "A szomszédos elmaradott és haldokló ausztiában érdemes vásárolni egy csomó dolgot mert olcsóbb és,vagy jobb mindőségű."

A Nyugat a szakadék szélén.
Mi kommunisták mindig a Nyugat előtt járunk egy lépéssel.
Vajon miért érzem ezt aktuálisnak a 2. Orbán-kormány idején? :D :D :D

fehérfarkas 2013.09.01. 19:24:40

@tobeor: "az IMF pénzt nem fizettük vissza, ne mondj már butaságokat, azt lecseréltük drágább hitelekre."

Tudod, van az az embertípus, aki az OTP-s hitelét Provident kölcsönre cseréli le, és ennek örül, hogy megszünt az OTP-s tartozása.
Az ilyen embereket vagy a Mónika/Balázs show-ban szokták mutogatni, vagy a Fideszt védő blogokat és kommenteket írják. :D

fehérfarkas 2013.09.01. 19:31:20

@ccactus:
Betettem neked a legfontosabb exportpartnereink tavalyi évi GDP növekedési adatait. Nem az összes európai országot, hanem a legfontosabb exportpartnereinkét, akik a mi gazdaságunkat húzzák, mert ők veszik leginkább a termékeinket. Namármost a többségük tavaly növekedett. Mi a GDP-nk mégis csökkent.
Ezen nincs mit magyarázni. Max terelni lehet a szót, mert ez teljesen gáz. Az unortodox gazdaságpolitika megbukott.

fehérfarkas 2013.09.01. 19:42:59

@tobeor: "Ez mondjuk egy nagyon érdekes adat.
Ugyanis még a leg rezsimpártibb számolás szerint (=ez a blog) is 3 év kőkemény 2/3os, manyup-elégetős diadalmenet után is mindössze 0,2%-kal "nőtt" a GDP. 3 év alatt.
na most ha a GDP lényegében nem nőtt, hanem stagnált, de az államadósság 2+ ezer milliárd ft-tal nőtt, akkor hogy lehet kihozni a fixre leszögezett GDP és növekvő adósság mellett akárcsak stagnáló GDP-arányos államadósságot? :))))
Hogy jön ki itt a matek? Mennyit hazudnak már nekünk? :)
Csak ez alapján több ponttal nőtt a GDp-arányos államadósság, és akkor még bele se számoltuk a reáladósság-növekedést, azaz a GDP arányosan 10% manyup feléléséből fakadó pozícióvesztést..."

Unortodox matematikával :)))

fehérfarkas 2013.09.01. 19:45:35

@ccactus: "Tehát a szocik privatizációs bevételeit (Reptér, MOL, OTP, ... stb) ami szintén eltűnt még az államadósság növekedésén felül, azt nem kell figyelembe venni. Mint ahogy azt sem, hogy a Fidesz növelte az állami vagyont."

A kommunizmusban meg 100% volt az állami vagyon, de mégis a magántulajdonon alapuló gazdaságpolitikát folytató Nyugat-Európa és USA, Kanada, Ausztrália volt a sikeresebb :)

fehérfarkas 2013.09.01. 19:56:06

@ccactus:

Ha már az autópáylák szóba kerültek, akkor azért azt ne felejtsük el, hogy miközben állandóan a horvát és más országok autópáyláit és gyorsforgalmi útjait dícsérjük, hogy bezzeg ők már olyanon közlekedhetnek, míg mi a 2X1 sávosokon vagyunk kénytelenek a kamionokat előzgetni és mögöttük feltorlódni, azért a sokat szidott "elmúlt8évben" megduplázódott az autópályák hozza.

A fideszesek által ócsárolt "elmúlt8évben" több autópálya épült ment előtte 4 évtized alatt.
1964-2002: 571km
2002-2010: 719km
És megépült az M0 északi hídja, meg a dunaújvárosi híd is.

Autópályák hossza időszakokra lebontva:
1963: 0km
1998: 534km
2002: 571km
2008: 1119km
2010: 1290 km
2013: 1355 km ("érdemi" 65km növekedés 3 év alatt vs. 719km a szocik alatt, amikor megduplázódott az autópályák hossza)

Azért most már az Adriáig autópályán mehetünk le. Én emlékszem milyen volt a horvát határig 2x1 sávoson eljutni, vagy Debrecenbe a régi 4-es főúton, vagy Miskolcra a régi 3-as főúton, vagy Szegedre a régi 5-ös főúton, vagy Pécsre a régi 6-os főúton. Nem kívánom vissza azt a rémálom korszakot, hogy megint olyan körülmények között kelljen ezekre elautóznom.
És most már végre Dunántúl és az Alföld között már nem kell vagy a fővárosig elmenni északon, vagy délen Dunaföldvárig (2x1 sávos híd a városon keresztül hatalmas dugókkal) vagy Szekszárd magasságáig (a valamikor a távoli jövőben megépülő M9 hídja - ezt a hídat még az 1. Orbán-kormány építette, és Szekszárdot kötötte össze az 51-es úttal, de az M9 elnevezés ellenére csak sima 2x1 sávos,
ezzel szemben a szocik alatt épült dunaújvárosi híd 2x2 sáv + leállósávok; az M0 északi hídja szintén 2x2 sáv + leállósávok).

(tudom a szokásos mantrát, drágán épültek, meg korrupció - de most talán nincsen korrupció? és bármi amit a Közgép épít, azok nem piaci ár felett vannak? csak most már a hatalmas mennyiségű 3,5 év alatt 65km autópályán kívűl több nem épült, de semmivel sem olcsóbban mint a szocik alatt)

fehérfarkas 2013.09.01. 19:59:11

@Le_Penseur: "@ccactus:
2010 évi államadósság adatok havi bontásban:
1.: 19,393.7
2.: 19,515.4
3.: 19,411.2
4.: 19,323.1
5.: 19,933.4
6.: 20,470.5
7.: 20,408.9
8.: 20,449.8
9.: 20,053.1
10.: 19,895.7
11.: 20,464.8
12.: 20,041.0
A féléves adat 20,470.5 mft. Ez szerinted 85%. Az év végi adat 20,041.0 mft. Ez szerinted 79,8%.
Az adósság gyakorlatilag ugyan annyi, de a gdp arányos adósságunk 5%-ot csökkent? Tudnál nekem linkelni olyan forrást, ahol 2010 félévhez képest év végére 5%-ot meghaladó gdp növekedést írnak?"

Az unortodox matematikai mi mindenre képes.
Kár, hogy nekem annak idején az unortodox számolást a tanáraim nem fogadták el. Pedig akkor pár UV-t simán megspórolhattam volna :D

tobeor 2013.09.01. 20:09:30

Üdvözlöm a társaságot, csak hogy tudja mindenki milyen "tisztességes" ember blogjába tévedt: amit itt tegnap többen is, több pontban megcáfoltunk, azt szemrebbenés nélkül drága egyetlen kaktuszunk behazudva a vastagbőr blogban is, mit sem törődve azzal, hogy itt szétcáfoltuk.

Lehet megnézni, halál nyugodtan sorolja újra és újra ma, amiket itt már tegnap szétszedtünk:
vastagbor.blog.hu/2013/09/01/nyugodj_bekeben_adossagnyomas-mero

Komolyan mondom, szinte már én restellem magam látva ezt a pofátlanságot...

tobeor 2013.09.01. 20:11:41

@fehérfarkas:
Ráadásnak a kormányváltás május végén volt (29-én tette le az új kormány az esküt), azaz a júniusi adat már Orbáné.

A májusi adat: 19,933.4

rámenős 2013.09.02. 06:46:42

@ccactus: Hát ha már nem az 1 millió munkahelynél tartunk, akkor , hogy is van ez? Ausztriában olcsóbb? És még legalább kétszer annyit keresnek is ott hazánkfiai?
Szembekötősdit játszotok?

Az blog eredeti felvetéséhez.1 millióból 50 ezer az egy kicsit messze van egymástól.

A többi porhintés, mint a rákosnak, hogy holnap vagy holnapután hal meg az 50 évhez képest.

Már a górénál is írtam, hogy csak az általatok veszteségesnek, maradinak tartott mezőgazdaság lenne képes felvenni ennyi embert. Igaz nem a legmodernebb szinte, de most nem ez a kérdés.
Az eredménye egy olyan ország lenne amelyik nem szorul élelmiszer behozatalra és nem kellene segélyezni pár százezer embert.

anonymand 2013.09.02. 06:53:56

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Mivel tudom, hogy kényesen ügyelsz arra, hogy a már megjelent legújabb adatok fényében értékeld a helyzetet, ide teszek egy linket, oszt fésüld össze hazudságaiddal.

"A június havi adatok ismeretében lehet készíteni egy féléves összefoglalót, ami az mfor.hu számításai alapján egyáltalán nem ad okot örömre. A Központi Statisztikai Hivatal adatsorai alapján egyébként eléggé egyértelműnek tűnik, hogy a foglalkoztatást a közmunka növeli a legnagyobb mértékben, sőt ha ez nem lenne, a versenyszféra önmagában nem lenne képes még stagnáló számokat sem felmutatni. Az alkalmazottak létszáma ugyanis ebben a nemzetgazdasági ágban már 2011 év vége óta folyamatosan elmarad az előző évi állapotoktól."
www.mfor.hu/cikkek/Ilyen_kevesen_sem_csereltek_munkaberre_a_jaradekot.html

Sok sikert!

Tisztelettel:
anonymand

kifordított nagyanyó 2013.09.02. 08:53:09

Ha így haladunk,jó ha összesen lesz egymillió munkahely....

anonymand 2013.09.02. 10:47:42

@kifordított nagyanyó:

Tisztelt kifordított nagyanyó!

Lesz.
A környező országokban...

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: majd elfelejtettem: az utolsó kapcsolja le a villanyt...

tamas11 2013.09.02. 11:24:02

@rámenős:
Ha nincs is pont így, jó gondolati irány a tiéd.. És mi történt, történik - emúttnégyév - ebben a fontos nagy hagyományú ágazatban a termőfölddel, mint nemzeti kinccsel?

rámenős 2013.09.02. 14:21:19

@tamas11: Kérdezd meg Csányit, Demjánt, Leisztingert, meg a többieket. Ugyanis ők kapják a földalapú támogatások 90 %-át. Ha bevetik, napraforgó, kukorica, búza, repce. Mást nem ismernek. Lásd kaktusz fejtegetését a földön való értékalapú termelésről. Valahogy nem jön be nekik a körömvirág, vagy kaktusz még ott nem osztotta az észt nekik.
Hogy mi lesz pár év múlva? Majd kérdezd meg a szomszédodat, ha tudsz németül. Nekik megéri.
Ugyanis ez a közbirtokosság módjára kitalált silány utánzat még a saját jól felfogott érdekét sem tudja majd érvényesíteni.

tamas11 2013.09.02. 15:51:47

@rámenős:
figyelj, ha rosszhiszeműség kell, pesszimizmus, rajtam nem tudsz túltenni. Csányi, Demján meg Leisztinger még csak nem is a legrosszabb gazdák lesznek mert, ahogy írod is, valamivel biztos bevetik a földeket...
Csakhogy kétlem, hogy a 90 % az övék, vannak ott mások is... Akik állattenyésztésben "utaznak2 vagyis legeltetnek (majd és "kvázi", vagyis semmi), tehát csak hozzáfértek a támogatáshoz. Ezekről kéne valami tényleges adat, hadd bosszankodjak rajta...

tamas11 2013.09.02. 15:54:01

@tamas11:
bocs, bosszankodást írtam felháborodás helyett.

rámenős 2013.09.02. 20:26:38

@tamas11: Kedves Tamás. Gondolom érted, hogy a felsoroltakon kiket értek, nem szó szerint.
Csak pár adat amit innen onnan összeszedtem az előadásokon.
A fentiek 6 érdekeltsége 13,9 milliárd forintot kapott.
3000 ember 1 milliárdot. Hogy mikor azt nem írtam fel, de mostanában.
Csányi 3,969 milliárd.
Nyerges Zsolt 3,739 milliárd.
Leisztinger 2,676 milliárd.
Ennél felháborítóbb a világadat.
A világ adóssága 223,3 ezer milliárd dollár.
A világgazdaság teljesítményének 313 %-a.
Itt is az említett kb 10 % a kedvezményezett.
Pontosabb adatokat talán kaktusz tudna közzétenni forrásmegjelöléssel. Ezek Bogár, Szabad Európa, stb szennyforrások adatai többnyire.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.09. 15:24:54

@ccactus: "Ha ehhez hozzászámítjuk, hogy a második negyedévben az intézményi adatok szerint 42 ezer volt több közfoglalkoztatott, mint egy évvel korábban, akkor a második negyedévben nem is foglalkoztatásbővülésről, hanem csökkenésről beszélhetnénk. Vagyis a bő 17 ezerrel több külföldi munkavállaló és az egy év során 42 ezerrel több közmunkás összességében több, mint az 55 ezer fős foglalkoztatotti bővülés. Vagyis ezek az adatok is alátámasztják a KSH intézményi statisztikájából származó következtetést, hogy a versenyszférában stagnál a foglalkoztatás. "

anonymand 2013.09.09. 15:38:47

@Tyson925:

Tisztelt Tyson925!

Ha neked a portfolio.hu forrás...
Ha neked megfelel a grafikon hamis képet vetítő ortodox módszere (ahol az origo 0-nál van)...
Ahelyett, hogy autentikus forrásokból tájékozódnál:
..."erre csak 150ezret teremtettek, abból is 50ezret közmunkából, és csak 100ezret piaciból."

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2013.09.09. 15:42:50

@Tyson925:

Tisztelt Tyson925!

Elfelejtettelek figyelmezteti, hogy bejegyzésed agresszív és támadó jellegű, ha véletlenül még azt is le merészelnéd írni, hogy a blog egyik szerzője hazudik, többet itten szóba nem állnak veled.

Tisztelettel:
anonmymand

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.09. 21:13:18

@anonymand: úgy nézki, jól ráéreztél a külföldi munkavállalók növekedésére...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.09. 22:48:24

@Tyson925:

"2010-ben, amikor a Fidesz átvette a kormányrudat az Mszp-től 3 millió 789 ezer foglalkoztatott élt Magyarországon. 2013 azonos időszakában ennél 174 ezerrel többen, összesen 3 millió 964 ezren dolgoztak a KSH adatai szerint. Ez a javuló tendencia leginkább azért vet fel kérdéseket, mert ugyanebben az időszakban az ország bruttó hazai terméke (GDP) nem igazán nőtt. A KSH adatai szerint egészen pontosan 0,2%-kal magasabb most az ország GDP-je, mint a kormányváltáskor volt.

Adódik a kérdés, hogy ehhez a 0,2%-hoz volt szükség 174 ezer ember munkájára? Hogyan lehet ez?

Az elmúlt három évben a 174 ezer fős foglalkoztatotti létszámbővülésből mindössze 51 ezret magyaráznak a közmunkások. Ez az 51 ezer fő valószínűleg túl sokat valóban nem tesz hozzá a GDP-hez, bár a semminél azért mindenképpen többet.

Ha a közmunkásokat kiszűrjük a statisztikából azt mondhatjuk, hogy rajtuk kívül a 2010-es kormányváltáskor 3 millió 688 ezer főnek volt munkája, ma pedig 3 millió 812 ezernek, tehát 123 ezerrel több embernek.

Van még egy felmérés, amely a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál alkalmazásban állók létszámát mutatja.

Az 5 főnél nagyobb vállalkozásoknál dolgozó emberek kormányváltáskori létszáma 1 millió 840 ezer fő volt, ami mára 1 millió 820 ezerre csökkent. Tehát nemhogy javult volna, hanem inkább romlott. A megmagyarázandó 123 ezer fős javulás okát így máshol kell keresnünk. Sőt! Fentiek miatt már nem is 123 ezer főt keresünk, hanem 20 ezerrel többet, 143 ezret, hiszen a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások 20 ezerrel csökkenő létszámát is kompenzálnia kellett valaminek a növekvő összlétszámban.

Alapvetően két lehetséges foglalkoztató maradt még. Az egyik az 5 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozások és egyéni vállalkozók számának gyarapodása, a másik pedig a külföldön történő munkavégzés. Sajnos ezekről az adatokról nincs hiteles adatgyűjtés, mivel azonban a hazai GDP nem igazán növekedett az utóbbi években, így valószínű, hogy az utóbbi csoport lehet a népesebb."

Forrás: nivo.blog.hu/2013/08/30/hogy_all_az_egymillio_uj_munkahely#comment-form

Ha esetleg nem olvastad volna. :) Tehát az idézeteddel egyetértek. A poszt annyival többre vállalkozott, hogy nem az elmúlt évhez hasonlít, hanem 2013 és 2010 azonos adatait veti össze.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.09. 23:22:29

@ccactus: Hogy is van az amikor másokat azzal vádolsz, h nem helyesen hasonlítják az adatokat, elferdítik stb. mert W alakú a válság, és a stb. stb.
Na igen... Nehéz az ilyesmire szavakat találni.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.09. 23:23:43

@ccactus: jah, azóta változott a statisztika is, máshogy számolják a munkában állókat. :-D
Nem gond!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.10. 22:14:02

@Tyson925:

"Hogy is van az amikor másokat azzal vádolsz, h nem helyesen hasonlítják az adatokat, elferdítik stb. mert W alakú a válság, és a stb. stb.
Na igen... Nehéz az ilyesmire szavakat találni."

Mi a gondod azzal, ha 2010 és 2013 azonos időszakának adatait vetjük össze?

"jah, azóta változott a statisztika is, máshogy számolják a munkában állókat. :-D
Nem gond!"

Ha jól tudom, uniós módszertan alapján számolnak. A számok összehasonlíthatók. De tegyük tisztába a dolgokat! Szerinted hol van a módszertani váltás, amelynél korábbi adatokat már nem lehet összevetni a maiakkal?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.11. 09:04:27

@ccactus: "Mi a gondod azzal, ha 2010 és 2013 azonos időszakának adatait vetjük össze?"

"Szerintem meg a válság W alakú, amelyikből a Bajnai időszak az első V felívelő időszakára esett, 2012 pedig a második V lefelé tartó időszakára.

www.portfolio.hu/gazdasag/tizhavi_csucson_az_eurozona_feldolgozoipari_bmi-je.178744.html

Szakmailag tehát semmiképpen nem helyes az általad választott összehasonlítási időszak. Ráadásul azt sem látom be, hogy a relatív teljesítményben miért vagy megengedőbb általad válságosnak tartott időszakokban, mint egyébként? Épp azért nézünk relatív értékeket és nem abszolútot, hogy a nemzetközi konjuktúra hatását kiszűrhessük."

Két kijelentés tőled...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.11. 19:53:24

@Tyson925:

Igazad van! Úgy helyes az összehasonlítás, ha a 2010 és 2013 közötti magyar változást hasonlítjuk más országokéval, vagy más országok átlagával.

Így egyetértünk?

anonymand 2013.09.12. 06:39:08

@Tyson925:

Tisztelt Tyson925!

Éreztem is, olvasok is.
www.noicegek.hu/2013/07/ksh-az-egyeni-vallalkozok-szama-5.html

Meg ilyeneket, hogy "Meg az is milyen volt már, hogy 1millió új munkahelyet ígértek, erre csak 150ezret teremtettek, abból is 50ezret közmunkából, és csak 100ezret piaciból." :)))

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2013.09.15. 18:05:43

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"ccactus · nivo.blog.hu/ 2013.09.15. 10:39:21
@Imadom a trapistát:

Hehe! Rendben! Vállalom! :) Sőt! Még az origót is oda állítom be, ahová anonymand mondja!" - ez ide is érvényes, vagy csak helyi anomáliának tekinthető, pillanatnyi zavar?
Ha stílusváltásról lenne (igaz) szó, akkor kérem a diagram módosítását a már korábban megadott minta:
www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/2002-ota-eloszor-finanszirozhatja-a-lakossag-a-hianyt-333339
szerint.

Fáradozásodat előre is köszönöm!

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: a kép URL címe:
www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/26000/26627_MNB3Q2.JPG
amelyen az origó (az én monitoromon) 0-nál, azaz nullánál...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.18. 13:58:52

@anonymand: "A foglalkoztatási adatok változása jelentős mértékben a kivándorlásnak köszönhető - ismerte el az államtitkár. Ugyanakkor Orbán szerint az elmúlt évtizedekben folyamatosan probléma volt a munkaerő alacsony a mobilitása, most végre valami változik ezen a téren, annak ellenére, hogy a külföldön foglalkoztatottak aránya alacsonyabb, mint a környező országokban. Ráadásul a külföldön dolgozók jelentős jövedelmet utalhatnak haza, amely javítja a fizetési mérleget - tette hozzá."

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.18. 14:04:55

@ccactus: " Szerinted hol van a módszertani váltás, amelynél korábbi adatokat már nem lehet összevetni a maiakkal? "

Sajnos a poszt, olyan szintű csúsztatásokat tartalmaz (adatok, megállapítások), ami vitára alakalmatlanná teszi az egészet.

A két statisztika teljesen máshogy készült, és ezáltal te pl azt feltételezed, hogy 2010-ben egy magyar sem vállalt külföldön munkát.
Másrészről a statisztika módszertanával is baj van. A külföldön dolgózakat becsülik, míg azt, hogy ki munkanélküli azt megkérdik. Ha valaki külföldön van, mert dolgozik, nyilván nem tudják megkérdezni... Ez a statisztika, többszörösen torzított az 2010-eshez képest.

milyen érdekes, Orbán Gábor államtitkár máshogy látja a folyamatokat, lehet nem a körtét próbálja összehasonlítani az almával...
Érdmes lenne esetleg írni egy posztot a valós helyzetről, valós megállapításokkal.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.18. 14:06:49

@ccactus: "Igazad van! Úgy helyes az összehasonlítás, ha a 2010 és 2013 közötti magyar változást hasonlítjuk más országokéval, vagy más országok átlagával."

"A magyar beruházási ráta leesett a GDP 16 százalékára, míg Kelet-Európában ez 20 százalék, ami azt jelenti, hogy mintegy 3 milliárd eurónyi beruházás marad el évente a magyar gazdaságban. Ez azt jelenti, hogy még nem igazán látszik a beruházási fordulat - vitatta Wolf Orbán optimizmusát. 2008 óta a magyar vállalati szektor jövedelemtermelő képessége megfeleződött, így hiányzik az önerő a beruházásokhoz. Ne tévesszen meg senkit a magas tőkebeáramlás - az a bankok veszteségeinek eltüntetését szolgálta, nem a vállalati szektor beruházásainak növekedését - mondta az OTP vezérhelyettese."

Ha nem volt beruházás, túl sok munkahely sem jöhetett létre. Ennyit erről...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.18. 19:25:17

@Tyson925:

Tájszon, tájszon kedveském! Szerintem te nem is olvastad a posztot.

Idézek neked belőle:
"A KSH adatai szerint egészen pontosan 0,2%-kal magasabb most az ország GDP-je, mint a kormányváltáskor volt.

Adódik a kérdés, hogy ehhez a 0,2%-hoz volt szükség 174 ezer ember munkájára? Hogyan lehet ez?

Fentiek miatt már nem is 123 ezer főt keresünk, hanem 20 ezerrel többet, 143 ezret, hiszen a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások 20 ezerrel csökkenő létszámát is kompenzálnia kellett valaminek a növekvő összlétszámban.

Alapvetően két lehetséges foglalkoztató maradt még. Az egyik az 5 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozások és egyéni vállalkozók számának gyarapodása, a másik pedig a külföldön történő munkavégzés. Sajnos ezekről az adatokról nincs hiteles adatgyűjtés, mivel azonban a hazai GDP nem igazán növekedett az utóbbi években, így valószínű, hogy az utóbi csoport lehet a népesebb."

Szóval teljesen egyetértünk, nyitott kapukat döngetsz, ugyanazt írja a poszt is, mint te. Én sem osztom Orbán optimizmusát.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.18. 19:27:35

@Tyson925:

"A két statisztika teljesen máshogy készült, és ezáltal te pl azt feltételezed, hogy 2010-ben egy magyar sem vállalt külföldön munkát."

Akárhogy olvasom a posztot, sehogy sem jön ki olyan értelmezés belőle, hogy 2010-ben egy magyar sem vállalt külföldön munkát. Növekményekről, változásokról van benne szó 2010 és 2013 között.

Tájszon, tájszon!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.18. 19:30:01

@Tyson925:

A kérdés inkább az, amit a poszt feszeget, és a kommentekben is arról folyt az eszmecsere, hogy mik a jó és mik a rossz oldalai a magyarok külföldi munkavállalásának? És mi az előnyök és hátrányok egyenlege?

Vagy te csak fröcsögni jársz ide, anélkül, hogy olvasnál, gondolkodnál, normális hangnemben hozzászólnál? Tájszon, tájszon!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.18. 20:14:53

@ccactus: "Vagy te csak fröcsögni jársz ide, anélkül, hogy olvasnál, gondolkodnál, normális hangnemben hozzászólnál? Tájszon, tájszon!"

Már elnézést, mi volt a fröcsögés? Ki kezdett most is személyeskedni? Kérlek, mondd meg! Esetleg nem elszek ismételten hülye kedves kaktusz?
ÖÖÖ jut eszembe, TOVÁBBRA is TARTOZOL egy kisebb összeggel amit MEGÍGÉRTÉL h kifizetsz...
Vagy ennyit ér egy keresztény jobboldali szava?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.18. 20:22:09

@ccactus: Tessen mondani, az blog szerzőire ez nem vonatkozik?

"1. A trágár, csipkelődő, másokat minősítő kifejezéseket. Például hülye, bolond, agyhalott, elmebeteg... stb.

2. A gúnyolódó szavakat. Például libajnai, piktor, elkúró, kuszaszem, nyugger, ... stb.

3. A szavak szándékos eltorzítását. Például 'a zebmerek', 'oszt jónapot' ... stb.

4. A túlságosan erős, nívós eszmecserébe nem illő beszólásokat. Például 'fogd már fel', 'fogd be', 'hallgass', 'csendben maradtál vóna okosabb lett vóna', 'nevetséges vagy'... stb"

?????
Csak úgy kérdem...

anonymand 2013.09.19. 09:29:24

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:

Buta belpesti balliberális biboldó barmok!!

"A lopcsány-libás féle álmokfutásban 22800bol tengödtek azok akik most 47500 forintot kapnak." - tévedni méltóztatol:
1. - ez a kormányzat "emelte" a szociális segély összegét 26 000 Forintról 22 800-ra
2. a közmunka bére 60 000 felett volt, szeretteid nyomták "fel" 47 000-re, majd 49-re
Rendkívül éles elmére utal keverni a kettőt.

"Tehát nem értem a szoci éhségmenetezök höbörgéseit..." - nem értesz Te semmi, de ez nem nekünk probléma...

anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.19. 21:01:36

@Tyson925:

"Sajnos a poszt, olyan szintű csúsztatásokat tartalmaz (adatok, megállapítások), ami vitára alakalmatlanná teszi az egészet."

vs.

"Már elnézést, mi volt a fröcsögés?"

Kijelented, hogy vitára alkalmatlan az egész írás, de azért van már vagy 10 hozzászólásod, de a fröcsögést kikéred magadnak.
Tájszon, tájszon, kedveském! Akkor most vitázni szeretnél, vagy fröcsögni? Döntsd el szépen!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.20. 13:14:05

@ccactus: "Sajnos a poszt, olyan szintű csúsztatásokat tartalmaz (adatok, megállapítások), ami vitára alakalmatlanná teszi az egészet."

Szerintem ez elég tárgyilagos megállapítás volt.

"Akárhogy olvasom a posztot, sehogy sem jön ki olyan értelmezés belőle, hogy 2010-ben egy magyar sem vállalt külföldön munkát."

2010-ben másképp készült a statisztika.
"A Privátbankár szerdai konferenciáján hangzott el Orbán Gábor adó- és pénzügyi államtitkár szájából, hogy a foglalkoztatás növekedéséhez hozzájárulnak a külföldön dolgozó magyarok. Az említett GKI-jelentésben az állt, hogy a foglalkoztatottak számát a KSH úgy méri, hogy statisztikai mintavétellel embereket kérdez meg, hogy a megelőző héten dolgoztak-e legalább egy órát. Ha a 100 emberből 10 külföldön dolgozik, akkor a KSH csak az itthon maradó 90-et tudja megkérdezni. A mérés során például azt méri a KSH, hogy 50 százalékuk dolgozott, akkor ezt utána kivetítik a teljes népességre - ami a példában a 100 fő volt. Így azt mérik, hogy az adott időszakban 50-en dolgoztak Magyarországon, pedig valójában csak 45-en dolgoztak, 10 ember külföldön vállalt munkát. Ezt a megállapítást a KSH akkor határozottan cáfolta."
E szerint a 2010-s statsztikába nem tartoztak bele. Ennyi, itt a tévedés.

"Kijelented, hogy vitára alkalmatlan az egész írás, de azért van már vagy 10 hozzászólásod, de a fröcsögést kikéred magadnak.
Tájszon, tájszon, kedveském! Akkor most vitázni szeretnél, vagy fröcsögni? Döntsd el szépen! "

Meésld már el kaktusz, ez neked a nívó? EZ???? Hogy személyeskedsz? ELég vicces vagy azután, hogy meg akarod nevelni a kommentelőket...

Nagyon hallgatsz arról a kis összegről amivel tartozol. Tudod, leírtad, hogy bizony hibáztál, mert személyeskedni kezdtél... Foglalkoztat a gondolat, hogy a két gyerekedet is úgy neveled a jobboldali keresztény világnézetre, hogy fiam, tegyél ígéretet valakinek, aztán ne tarsd be a szavad? Mondd csak EZ NÍVÓS? EZ?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.20. 13:15:11

@ccactus: Tényleg, és miért hallgatsz arról az összegről? Mitől félsz kaktusz? Csak egy utalás...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.20. 15:52:47

@ccactus: "Igazad van! Úgy helyes az összehasonlítás, ha a 2010 és 2013 közötti magyar változást hasonlítjuk más országokéval, vagy más országok átlagával."

"Kijelented, hogy vitára alkalmatlan az egész írás, de azért van már vagy 10 hozzászólásod, de a fröcsögést kikéred magadnak."

10 hozzászóláson belül ellentmondásba kerülsz magaddal. Azért ez is teljesítmény. Tessen mondani, ez a nívó? :-DDD

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.20. 15:55:23

@ccactus: "normális hangnemben hozzászólnál?"

"Sajnos a poszt, olyan szintű csúsztatásokat tartalmaz (adatok, megállapítások), ami vitára alakalmatlanná teszi az egészet."

Egy megállapítás volt résszemről. Próbáltam alátámasztani. Meséld már el mi bajod a hangnemmel? Mert utánna mondjuk te sértegetsz rendesen...
Szóval, mi volt az említett mondatban a gond a hangnemmel? Tényleg, csak úgy kíváncsi vagyok...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 17:07:27

@Tyson925:

"Sajnos a poszt, olyan szintű csúsztatásokat tartalmaz (adatok, megállapítások), ami vitára alakalmatlanná teszi az egészet."

Ha két adat fő-ben van megadva, azok összehasonlíthatók, mint alma az almával. Megállapítható, melyik a kisebb, melyik a nagyobb.

"E szerint a 2010-s statsztikába nem tartoztak bele. Ennyi, itt a tévedés."

De miért nem? A módszertan akkor is ugyanaz volt nem? Megkérdeztek x embert, és azt kivetítették a teljes lakosságra. A külföldön dolgozók 2010-ben ugyanúgy torzították a statisztikát, mint ma.

Ráadásul a poszt is ugyanezt írja, előbb idéztem is belőle, nem tudom olvastad-e, hogy a statisztika tartalmaz külföldi munkavállalókat. Pontosan ezt bizonyítja az, hogy ha a teljes növekményből kivonom a közmunkások növekményét és az 5 főnél többet foglalkoztató cégek foglalkoztatotti létszámának változását, akkor még mindig marad 143 ezer fő megmagyarázandó növekmény, ami jórészt külföldi munkavállalóknak köszönhető.

A 2013-as módszertan tehát azonos a 2010-essel, és ha fő-ben kifejezett adatokat hasonlítok, az szakmailag ugyanolyan helyes, mintha almát az almával hasonlítanék.

Továbbra sem értem, mit tartasz csúsztatásnak, mikor tulajdonképpen ugyanazt mondjuk.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 17:08:55

@Tyson925:

"A Privátbankár szerdai konferenciáján hangzott el Orbán Gábor adó- és pénzügyi államtitkár szájából..."

Inkább te csúsztatsz, mert csak a cikk felét idézted be! Az ugyanis így folytatódik:

"A KSH módszertana egyébként foglalkoztatottként számol mindenkit, akiről a családtagja azt nyilatkozza, hogy dolgozik, tekintet nélkül arra, hogy itthon vagy külföldön vállal munkát. Számot adni egyébként csak azokról kötelező, akik kevesebb mint egy éve dolgoznak külföldön. Így valójában azok, akik külföldön dolgoznak, de családjuk a háztartásukhoz tartozónak tekinti őket, szerepelnek a statisztikában.

Orbán Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy külföldről hazautalt jövedelmek összege is egyre növekszik. Ebből is a külföldi munkavállalás volumenének növekedésére lehet következtetni.

A kormány kommunikációjának egyik központi eleme a foglalkoztatottság növekedése, azonban az elemzésekből úgy tűnik, a szép számok jórészt a közfoglalkoztatásnak és a külföldön dolgozóknak köszönhetőek, ezek nélkül nézve csökken a foglalkoztatottság."

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 17:16:43

@Tyson925:

"10 hozzászóláson belül ellentmondásba kerülsz magaddal. Azért ez is teljesítmény. Tessen mondani, ez a nívó? :-DDD"

Akkor szerinted hogy is kellene ezt? Komolyan kérdezem!

Kritizálod, hogy 2010-es adatot hasonlítok 2013-as hasonló időszaki adattal, mondván, hogy relatív változásokat kellene nézni. (Vagyishogy ez utóbbit is én mondtam, te még nem nyiltakoztál, hogy szerinted melyiket érdemes nézni.)

Miután ezt leírod, utána meg már az egész posztot vitára alkalmatlannak tartod csúsztatások miatt. Hogy mi a csúsztatás, az megint nem derül ki, hiszen az általad idézettek pont ugyanarra a következtetésre jutnak, mint a poszt. Vagyishogy a foglalkoztatotti létszám növekményében külföldi munkavállalás is szerepet játszik.

Ezért kérdeztem, hogy csak fröcsögsz-e, vagy ha nem, akkor mi a te véleményed? Minek köszönhető a statisztikában 2010-hez viszonyított 174ezer fős növekmény?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 17:19:17

@Tyson925:

A nívós vita az lenne, ha erre válaszolnál, aztán a számaink különbségét megvitatnánk: Mi a te véleményed? Minek köszönhető a statisztikában 2010-hez viszonyított 174ezer fős növekmény?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 17:21:29

@Tyson925:

"Szóval, mi volt az említett mondatban a gond a hangnemmel? Tényleg, csak úgy kíváncsi vagyok..."

Semmi! Visszaszívtam. Normális, építő hangnemben kommentelsz. Bocsánatot kérek, megkövetlek! Koncentráljunk inkább a lényegi kérdésre, a foglalkoztatás alakulására! Rendben?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.09.20. 17:30:05

@ccactus: "De miért nem? A módszertan akkor is ugyanaz volt nem? Megkérdeztek x embert, és azt kivetítették a teljes lakosságra. A külföldön dolgozók 2010-ben ugyanúgy torzították a statisztikát, mint ma."

Nem, pont ez a lényeg, hogy régen nem számolták bele.

"Az ugyanis így folytatódik:"
A folytatás miért releváns? Módszertant írt le, meg megerősíti a trendet.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 17:30:46

@Tyson925:

Elősegítendő az érdemi nívós vitát, összefoglalom az én álláspontomat:

2010 és 2013 posztban rögzített időszaka között a foglalkoztatottsági statisztika 174ezres növekedést mutat.

Ebből 51ezret a közmunkások számának növekedése okoz, mert ennyivel több közmunkás dolgozott 2013 posztban rögzített időszakában, mint 2010 azonos időszakában.

Marad 123ezer fő megmagyarázandó növekmény.

Az 5 főnél nagyobb vállalkozásoknál dolgozók létszáma 20ezerrel kevesebb 2013 posztban rögzített időszakában, mint 2010 azonos időszakában.

Így 143ezer fő megmagyarázandő növekményünk van. Innentől kezdve nincsenek egzakt adatok, ezért csak a saját feltételezésemet mondom. Két lehetséges ok marad, egyik az 5 főnél kisebb vállalkozások létszámának emelkedése, de ez nem valószínű, hiszen a GDP 2010 posztban rögzített időszaka és 2013 azonos időszaka között a KSH szerint mindössze 0,2%-kal nőtt. Ekkora növekményhez nem kell sok ember. Tehát a 143ezres növekmény nagy része valószínűleg külföldön dolgozó, statisztikába bekerülő létszám lehet.

Ez az én véleményem. És a te véleményed mi a foglalkoztatás alakulásáról? NEM AZ ÉN SZÁMAIMRÓL, HANEM A FOGLALKOZTATOTTI LÉTSZÁM VÁLTOZÁSÁRÓL! Ha majd megismerjük a véleményedet, majd utána tudjuk egyeztetni, hogy mi okozza a különbséget számaink között.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 17:31:46

@Tyson925:

"Nem, pont ez a lényeg, hogy régen nem számolták bele."

De hogyan tudták kiszűrni, ha most nem tudják?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.09.20. 17:33:20

@Tyson925:

"A folytatás miért releváns? Módszertant írt le, meg megerősíti a trendet."

MErt ugyanarra a következtetésre jut, mint jelen poszt. Inkább az a kérdés, hogy az eleje miért releváns, amit te idéztél?

anonymand 2013.10.25. 15:23:11

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"MErt ugyanarra a következtetésre jut, mint jelen poszt." - ez a következtetés pedig: "Összességében elmondható,"..."de a 2010-es kormányváltáshoz képest is 174 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Ebből 51 ezren közmunkásként helyezkedtek el, további 143 ezer ember pedig hazai kisvállalkozásoknál, vagy pedig külföldre ingázással találta meg a boldogulását."

Ellentétben a tévedhetetlen és elfogulatlan szerzővel, mások másképp látják.
"A közfoglalkoztatottak száma több mint kétszeresére, 139 871-ről 287 671-re nőtt 2009 és 2011 között. 2011 szeptemberében módosult a bérezési rendszer, emiatt csökkent az egy főre jutó éves támogatási összeg."
www.profession.hu/cikk_rovid_hirek/20131007/ketszeresere-nott-a-kozmunkasok-szama/3469
"Való igaz, hogy a rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian, mint most, de a foglalkoztatottak között rengeteg a közmunkás és az állami alkalmazott. A versenyszektorban közel sem ilyen vidám a helyzet. A kormány kezére játszik a kivándorlási hullám is."
www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20130927-alig-nott-a-versenyszferaban-dolgozok-szama-a-kulfoldre-vandorlok-es-a-kozmunkasok-a-kormany-kezere.html
"Csak a közmunka növeli a foglalkoztatottságot

Első pillantásra kedvező munkaerő piaci adatokat közölt a KSH, nőtt a foglalkoztatottság, csökkent a munkanélküliség. Azonban az álláskeresők számának csökkenését a közmunka programok felfuttatása eredményezi, a nők és a fiatalok helyzetében még így sem sikerült javulást elérni."
www.piacesprofit.hu/gazdasag/csak-a-kozmunka-noveli-a-foglalkoztatottsagot/
"Németországban 2012-ben 29,8 százalékkal növekedett a külföldi állampolgárok adatbázisában (AZR) nyilvántartott magyar állampolgárok száma, ami a legnagyobb mértékű növekedés az összes ország közül."
www.profession.hu/cikk/20131025/ennyi-magyar-dolgozik-nemetorszagban/3550

A következtetést mindenki képes levonni, aki olvasni és gondolkodni tud.

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: bocsi, ezt a gyöngyszemet majd elfelejtettem:
"Igen, ez csúnya dolog volt. Meg az is milyen volt már, hogy 1millió új munkahelyet ígértek, erre csak 150ezret teremtettek, abból is 50ezret közmunkából, és csak 100ezret piaciból."
Remélem, hogy forrást nem kell adjak...

anonymand 2013.12.28. 07:33:54

Tisztelt ccactus!

Szűrés indul!

"Drágább a közmunka, mint a munkahelyteremtés"
www.piacesprofit.hu/gazdasag/kozmunka-dragabb-mint-a-munkahelyteremtes/

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: ha a szűrés nem működik, akkor se végy tudomást róla...

anonymand 2014.04.25. 10:16:22

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Szűrés indul!
"Remek hír jött: nagyot esett a munkanélküliség" - valóban remek hír!

Kicsit részletesebben:
"A statisztikai hivatal adatai szerint egy év alatt 139 ezer fővel, 370 ezerre csökkent a munkanélküliek száma, így a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékponttal, 8,3 százalékra mérséklődött az első negyedévben. A foglalkoztatottak száma is szépen alakult: 4 millió 78 ezeren dolgoznak, ez 261 ezerrel több, mint egy évvel korábban."
privatbankar.hu/makro/remek-hir-jott-nagyot-esett-a-munkanelkuliseg-268232

Nem tudom, hogy Te aki annyira profi módon vagy képes grafikonokat szerkeszteni, feldobnál-é egy ábrát erről a fényes növekedésről?
Ha igen, akkor csak az a kérésem, hogy az oszlopokban jelenítsd meg eltérő színnel a közfoglalkoztatottak adatait is.
Nevezetesen:
"Közfoglalkoztatásban részvétel
közfoglalkoztatás keretében dolgozik (ezer fő)
2013 jan.-márc. 63,9 2014 jan.-márc. 176,3;
változás: 112,3
változás százalékban: 275,7%
Nem miattam, csak úgy.

Tisztelettel:
anonymand

Ui: sajnálom, de a külföldön munkát vállalókról nincsenek friss adataim, pedig azok is benne lehetnének...
Szűrés vége!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.04.25. 18:18:08

Fejlemény foglalkoztatottság ügyben:
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/fog/fog21403.pdf

Néhány érdekes adat:

Telephely (a munkavégzés helyszíne)

belföldi telephelyen dolgozik
2013: 3724,3
2014: 3940,5
növekmény: 216,2 (!!!)

külföldi telephelyen dolgozik
2013: 93,4
2014: 95,4
Növekmény: 2,0

Közfoglalkoztatásban részvétel

közfoglalkoztatás keretében dolgozik
2013: 63,9
2014: 176,3
Növekmény: 112,3

nem közfoglalkoztatás keretében dolgozik
2013: 3753,7
2014: 3902,1
Növekmény: 148,3 (!!!)

Munkaidő

részmunkaidős
2013: 260,9
2014: 256,4
Csökkenés: -4,5

teljes munkaidős
2013: 3556,8
2014: 3779,6
Növekmény: 222,7

Munkaszerződés jellege

határozatlan idejű
2013: 3088,1
2014: 3223,5
Növekmény: 135,4

meghatátozott időre szóló
2013: 287,4
2014: 371,3
Növekmény: 83,9

A munkahely nemzetgazdasági ága

Mezőgazdaság
2013: 187,9
2014: 183,1
Csökkenés: -4,9

Ipar
2013: 1124,0
2014: 1230,5
Növekmény: 106,5 (!!!)

Piaci szolgáltatások
2013: 1463,6
2014: 1508,9
Növekmény: 45,2 (!!!)

Közszolgáltatás
2013: 1042,1
2014: 1113,5
Növekmény: 71,3

Úgy tűnik, rákapcsoltak a piaci alapú munkahelyek.

A jelenleg dolgozó 4,078 millió fő pedig már 359ezer fővel több, mint a 2010-es hasonló időszaki adat. tehát adott 359 ezer ember, aki 2010-ben nem dolgozott, most pedig dolgozik.

anonymand 2014.04.25. 22:05:58

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Úgy tűnik, rákapcsoltak a piaci alapú munkahelyek." - úgy tűnik, hogy Te ugyanabból a KSH jelentésből teljesen más eredményre jutsz, mint én.
Rákapcsoltak a piaci alapú munkahelyek.

"közfoglalkoztatás keretében dolgozik
2013: 63,9
2014: 176,3
Növekmény: 112,3" - idézed azt, amit én, csak lehagyod, hogy "változás százalékban: 275,7%" - a közmunkások meg még inkább rákapcsoltak.
Hogy miből gondolom?

"belföldi telephelyen dolgozik
2013: 3724,3
2014: 3940,5
növekmény: 216,2 (!!!)"
Változás százalékban: 5,08% (!!!)

"nem közfoglalkoztatás keretében dolgozik
2013: 3753,7
2014: 3902,1
Növekmény: 148,3 (!!!)"
Változás százalékban: 3,95% (!!!)

"Ipar
2013: 1124,0
2014: 1230,5
Növekmény: 106,5 (!!!)"
Változás százalékban: 9,4% (!!!)

"Piaci szolgáltatások
2013: 1463,6
2014: 1508,9
Növekmény: 45,2 (!!!)"
Változás százalékban: 3,09% (!!!)

Rákapcsoltak.
Valóban. Ölég összevetni a 275,7%-ot a többivel.
Mégis csak kőne az a fránya mestermű (a grafikonra célzok).

"A jelenleg dolgozó 4,078 millió fő pedig már 359ezer fővel több, mint a 2010-es hasonló időszaki adat. tehát adott 359 ezer ember, aki 2010-ben nem dolgozott, most pedig dolgozik." - ez 4, azaz négy év alatt brutális 8,8% (!!!)
Azt persze nem tudni, hogy ebből mennyi a külföldön munkát vállaló.

Hej! Ha én azt a grafikont láthatnám...

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2014.04.25. 22:13:49

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Szavaimat alátámasztandó:
"Török Bálint,a Buda-Cash Brókerház makroelemzője kifejtette: az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak száma 260 ezerrel emelkedett, a munkanélkülieké 140 ezerrel esett vissza. Más KSH-adatokból tudható, hogy mintegy 170 ezerrel többen vettek részt közfoglalkoztatási programokban az év elején, így ez a javulás mintegy kétharmadát teszi ki, és árnyalja a képet az is, hogy a KSH foglalkoztatási statisztikáiban külföldön dolgozók is szerepelnek - hívta fel a figyelmet a szakértő."
privatbankar.hu/karrier/itt-vannak-a-szamok-hogy-jott-ossze-a-remek-munkanelkulisegi-adat-268240
Megjelent: 2014. április 25., 11:29
Én meg a véleményemet kicsit előbb feldobtam...

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: A "Szűrés indul! Szűrés vége!" ezentúl elmarad, attól még szűrhetsz nyugodtan.

anonymand 2014.04.26. 05:07:20

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Mivel Te nagyszerűen értesz a számok nyelvén, kapsz egy feladványt:
"A jelenleg dolgozó 4,078 millió fő pedig már 359ezer fővel több, mint a 2010-es hasonló időszaki adat. tehát adott 359 ezer ember, aki 2010-ben nem dolgozott, most pedig dolgozik." - ha a 359 000-ből kivonjuk a közmunkások számát (176 300), valamint a külföldön munkát vállalókét (legyen mondjuk 150 000), akkor hány százalékot növekedett a 4, azaz négy év alatt azok száma. akik 2010-ben nem dolgoztak, most pedig dolgoznak?
Helyes válasz esetén iszom neked 1, azaz egy 0,5 cl-es, 52 fokos szilvalét.

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.04.26. 13:45:08

folyt.

Ez a link pedig a munkanélküliek számát mutatja:
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/mun/mun21403.pdf

2014 elején 370ezer munkanélküli volt, 2010 elején még 498ezer.

Tehát a dolgozók száma 359 ezerrel nőtt, a munkanélküliek száma 128 ezerrel csökkent. Összesen tehát 231 ezer emberrel több ember látható, mint korábban. Nőtt az aktivitási ráta.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.20. 19:42:10

"Ami foglalkoztatotti létszám alakulását illeti, a közfoglalkoztatás nélkül számított létszám számottevően, mintegy 20 ezer fővel tudott bővülni decemberhez képest.
Különösen jó hír, hogy ez a bővülés ezúttal a versenyszférában alkalmazottak létszámnövekedésének köszönhető, és mindezzel a foglalkoztatottság a szektorban 5 éves csúcsra került."

1.1.1.2/bmi/www.portfolio.hu/img/upload/2015/03/201501-alakl-kozm-nelk-20150320.png

1.1.1.1/bmi/www.portfolio.hu/img/upload/2015/03/201501-alakl-versszfera-20150320.png

Az az érv is dugába dől lassan, hogy csak a közmunkásoknak, és a külföldön dolgozóknak köszönhető a foglalkoztatottság növekedése.

anonymand 2015.08.08. 08:29:52

@ccactus:

"Az az érv is dugába dől lassan, hogy csak a közmunkásoknak, és a külföldön dolgozóknak köszönhető a foglalkoztatottság növekedése." - :)))))

fn.hir24.hu/gazdasag/2015/08/07/egymillio-uj-munkahely-igy-(nem)-teljesitette-a-kormany-ot-ev-alatt-a-felet/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=napi&utm_campaign=fn_2015-08-07

2010-ből egy kis emlékeztető:
""Nyilvánvaló, hogy a magyar állam soha sem fog tudni létrehozni egymillió új munkahelyet, s ez nem lenne kívánatos, épp elég nagy baj az ma is, hogy a piacon alkalmazottak és a közszférában alkalmazottak aránya egészségtelenül tolódott el a közszférában alkalmazottak javára, tehát növelni kell a piac részesedését"

""A következő években egy kiszámítható gazdaságpolitikát kínálunk a befektetőknek. A kiszámíthatóság része lesz egy folyamatosan csökkenő adórendszer is, amely tiszta, egyszerű, világos és átlátható lesz, s ösztönözni fogja az újabb és újabb beruházásokat""
fn.hir24.hu/karrier/2010/07/26/orban_egymillio_munkahelyet_nem/

Igen, dugába dől...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.08.09. 11:42:46

@anonymand:

"11%-kal nőtt az ipari termelés júniusban az előző év júliusához képest. 22%-kal a kormányváltás óta"

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ipe/ipe1506.html

Persze lehet, hogy az a 100ezer közmunkás termelte meg azt a 22%-ot, de nem biztos. Az is elképzelhető, hogy többlet piaci munkahelyek termelik a zömét. Ki tudja? :)

Tehát dugába dőlt! Ez van.

anonymand 2015.08.09. 20:24:43

@ccactus:

Értem én a viccet, csak nem szeretem.
(ez nem így van, de...)

"Persze lehet, hogy az a 100ezer közmunkás termelte meg azt a 22%-ot, "... - ugye nem azt akarod ezzel mondani, hogy a termelékenység mint változó előtted ismeretlen?
Durvábban: csak nem akarsz "letévedni" 110 ezer közmunkást?
Kicsit több komolyságot kérek.

Két dolgot tudok a figyelmedbe ajánlani, ami érdekes lehet.
Az egyik, hogy a külföldön nyilvántartott bejelentett munkaerő létszáma mindig is meghaladta a hazai statisztikai adatokat (ha jól rémlik, akkor 2010 előtt is).
A másik ami szerintem nem elhanyagolható tényező, hogy bejelentés nélkül (feketén foglalkoztatott) is jócskán dolgoznak külföldön (ez sem újdonság), viszont bár érdekesek lennének a számok, erre soha nem sikerült adatot találnom.
Szóval kanyarodj vissza az egymillió munkahelyhez, mert itt többnyire arról polemizáltunk.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.08.09. 21:38:23

@anonymand:

Ellenőriztem a 100 ezret, továbbra is annyi. A "letévedés" bizonyítása téged terhel.

A termelékenység nem nő csak úgy magától. Ahhoz beruházások kellenek. Például egy régi gépsor hatékonyabb, újra cserélése. Ha ez történt, az szintén örömteli. Abban igazad van, hogy a beruházások okozta termelékenységnövekedés is hozzájárulhatott a 22%-os termelésnövekedéshez, de én a foglalkoztatottsági és a beruházási statisztikák alapján inkább a munkahelyek számának növelésére tippelem a nagyobb hozzájárulást. De ez csak egy érzés, erre vonatkozóan nem találok statisztikákat.

anonymand 2015.08.10. 09:21:40

@ccactus:

"Ellenőriztem a 100 ezret, továbbra is annyi. A "letévedés" bizonyítása téged terhel." - akkor fussunk neki.
Én ortodox módon tekintem a közmunkások számát. Ez annyit jelent, hogy rákeresek a számukra, oszt veszem az adatot.
Példának okáért:
infogr.am/a_kozmunka_program_szamokban_2013_2016_kozott
2013-ban 126 668
2014-ben 178 850
2015-ben 213 000
Vagy egy másik forrás:
real.mtak.hu/20253/
"Közmunka, segélyezés, elsődleges és másodlagos munkaerőpiac
Cseres-Gergely, Zsombor és Molnár, György (2014) Közmunka, segélyezés, elsődleges és másodlagos munkaerőpiac. In: Társadalmi riport, 2014. TÁRKI, Budapest, pp. 204-225."
Letölthető:
real.mtak.hu/20253/1/b331.pdf
"A közfoglalkoztatottak átlagos állományi létszáma 2011-ben
mintegy 75 ezer, teljes munkaidőre átszámítva 54 ezer fő volt. Ez az érték
2012-ben megkétszereződött, majd 2013-ban közel 20%-kal tovább emelkedett."
Röviden, a százezer az 200 000, azaz kétszázezer.
Remélem elfogadható (még számodra is).

"A termelékenység nem nő csak úgy magától. Ahhoz beruházások kellenek." - milyen igazad van!
Ölég csak a stadionokra gondolni. :)
Balogh páter szavai pedig a fényes jövőt vetítik elénk (már a beruházásokat illetően):
"Szent István óta nem épült annyi új templom, illetve nem újult meg annyi templom az országban, mint 1998 és 2002 között, illetve 2010 óta – mondta az emberi erőforrások minisztere a megújult Debreceni Református Nagytemplomban tartott hálaadó istentiszteleten vasárnap." :)))))
mno.hu/belfold/balog-fonixkent-szuletett-ujja-a-nagytemplom-1246490
Igen beruházások kellettek, kellenek, jól írtad.

..."de én a foglalkoztatottsági és a beruházási statisztikák alapján inkább a munkahelyek számának növelésére tippelem a nagyobb hozzájárulást." - valóban a versenyszférában is növekszik (végre számottevően) a munkahelyek száma. Hogy ez meddig lesz így nem tudni, és nem csak a szokásos pikírtségem miatt írom.
Azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy nem csak nem akar befele áramlani a (működő) tőke, hanem még mindig inkább kifele megy.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.08.14. 21:38:27

@anonymand:

22%-kal nőtt az ipari termelés a kormányváltás óta.

Persze lehet, hogy az a 100ezer közmunkás termelte meg azt a 22%-ot, de nem biztos. Az is elképzelhető, hogy többlet piaci munkahelyek termelik a zömét. Ki tudja? :)

Tehát dugába dőlt! Ez van.

Ellenőriztem a 100 ezret, továbbra is annyi. Jelenleg 100ezerrelé több a közmunkás, mint a kormányváltáskor. A "letévedés" bizonyítása továbbra is téged terhel. (Az, hogy 2012-ről 2013-ra hogyan változott a közmunkások száma, nagyon érdekes információ, köszönettel vettem, de jelen témában nincs semmi relevanciája, ugyebár. Mert ugye mi most a 2010-es ipari termelést hasonlítjuk a 2015-öshöz. Ezeket pedig nyilvánvalóan nem 2013-ban, vagy 2012-ben termelték meg az akkori létszámmal.:)

anonymand 2015.08.15. 05:58:27

@ccactus:

"Ellenőriztem a 100 ezret, továbbra is annyi. A "letévedés" bizonyítása téged terhel." - akkor fussunk neki.
Én ortodox módon tekintem a közmunkások számát. Ez annyit jelent, hogy rákeresek a számukra, oszt veszem az adatot.
Példának okáért:
infogr.am/a_kozmunka_program_szamokban_2013_2016_kozott
2013-ban 126 668
2014-ben 178 850
2015-ben 213 000
Vagy egy másik forrás:
real.mtak.hu/20253/
"Közmunka, segélyezés, elsődleges és másodlagos munkaerőpiac
Cseres-Gergely, Zsombor és Molnár, György (2014) Közmunka, segélyezés, elsődleges és másodlagos munkaerőpiac. In: Társadalmi riport, 2014. TÁRKI, Budapest, pp. 204-225."
Letölthető:
real.mtak.hu/20253/1/b331.pdf
"A közfoglalkoztatottak átlagos állományi létszáma 2011-ben
mintegy 75 ezer, teljes munkaidőre átszámítva 54 ezer fő volt. Ez az érték
2012-ben megkétszereződött, majd 2013-ban közel 20%-kal tovább emelkedett."
Röviden, a százezer az 200 000, azaz kétszázezer.
Remélem elfogadható (még számodra is).

"A termelékenység nem nő csak úgy magától. Ahhoz beruházások kellenek." - milyen igazad van!
Ölég csak a stadionokra gondolni. :)
Balogh páter szavai pedig a fényes jövőt vetítik elénk (már a beruházásokat illetően):
"Szent István óta nem épült annyi új templom, illetve nem újult meg annyi templom az országban, mint 1998 és 2002 között, illetve 2010 óta – mondta az emberi erőforrások minisztere a megújult Debreceni Református Nagytemplomban tartott hálaadó istentiszteleten vasárnap." :)))))
mno.hu/belfold/balog-fonixkent-szuletett-ujja-a-nagytemplom-1246490
Igen beruházások kellettek, kellenek, jól írtad.

..."de én a foglalkoztatottsági és a beruházási statisztikák alapján inkább a munkahelyek számának növelésére tippelem a nagyobb hozzájárulást." - valóban a versenyszférában is növekszik (végre számottevően) a munkahelyek száma. Hogy ez meddig lesz így nem tudni, és nem csak a szokásos pikírtségem miatt írom.
Azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy nem csak nem akar befele áramlani a (működő) tőke, hanem még mindig inkább kifele megy.

anonymand 2015.08.15. 06:43:15

@ccactus:

"Persze lehet, hogy az a 100ezer közmunkás termelte meg azt a 22%-ot, de nem biztos. Az is elképzelhető, hogy többlet piaci munkahelyek termelik a zömét. Ki tudja? :)" - szerinted.
"Már több mint 200 ezer közmunkás van
2015. július 17., péntek, 06:52 Utolsó frissítés: 2015. július 17., péntek, 10:48"
hvg.hu/itthon/20150717_Mar_tobb_mint_200_ezer_kozmunkas_van
2010. jan.-2010.ápr. időszakban a közmunkások száma: 55 000-90 000 között volt.
Csak a növekmény meghaladja a 100 000 főt.
Szerintem.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.08.16. 08:04:26

@anonymand:

"Csak a növekmény meghaladja a 100 000 főt."

Ez az!!! El sem hiszem, hogy leesett neked. Tehát megvan a 100ezer fő!

Akkor talán most már sikerül értelmezned a pár nappal ezelőtti hozzászólást:

22%-kal nőtt az ipari termelés a kormányváltás óta.
Persze lehet, hogy az a 100ezer közmunkás termelte meg azt a 22%-ot, de nem biztos. Az is elképzelhető, hogy többlet piaci munkahelyek termelik a zömét. Ki tudja? :)
Tehát dugába dőlt! Ez van.

De hogy 2012-es, 2013-as adatokat miért másoltad be ide még egyszer, esküszöm nem értem. :( Hogy jön ez ide? Mit akarsz ebből kihozni? Most már érdekelne.

anonymand 2015.08.16. 16:15:35

@ccactus:

Azt nem lehet értelmezni, hogy 100 000 közmunkás adata a GDP növekedést, amikor több mint duplája annyi van.
Ha tehát akár viccesen is, de a százezerre hivatkozás nem állja meg a helyét.
210 ezer körül vannak jelenleg.
(anno a honvédségnél körülbelül a fogkefével udvarsöprés volt a megfelelője "áldásos" tevékenységüknek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.08.18. 21:45:19

@anonymand:

"Azt nem lehet értelmezni, hogy 100 000 közmunkás adata a GDP növekedést, amikor több mint duplája annyi van."

Azt valóban nem, de azt lehet, hogy
A) a közmunkások számának 100ezres növekedése adta a növekedést, vagy
B) a piaci munkahelyek számának növekedése adta a növekedést, vagy

Ami biztos, hogy ma az ipari termelés szintje 22%-kal magasabban áll, mint a kormányváltáskor. Ki termelte meg ezt a többletet?
Vagy a többlet közmunkások termelték meg ezt a többletet, vagy a többlet piaci munkaerő. Vagy ezek kombinációja.

anonymand 2015.08.19. 06:35:19

@ccactus:

"Ami biztos, hogy ma az ipari termelés szintje 22%-kal magasabban áll, mint a kormányváltáskor. Ki termelte meg ezt a többletet?
Vagy a többlet közmunkások termelték meg ezt a többletet, vagy a többlet piaci munkaerő. Vagy ezek kombinációja." - vagy megint kimaradt a termelékenység javulása, ami egyébként korántsem biztos, hogy effektív beruházásokat igényel (gondolok itt szellemi termékre, munkaszervezésre, racionalizálásra).

..."ma az ipari termelés szintje 22%-kal magasabban áll, mint a kormányváltáskor." - és már éppen eléri a mikori szintet is? :(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.10.26. 20:04:34

@anonymand:

A válság előttit. Tehát a kormányváltáshoz képest 22%-kal többet termel az iparunk. Kinek kérdéses még az irány? :))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.10.27. 22:04:20

@rikitiki:

Olyan nincs, hogy mindig csak felfelé. Mindig lesznek hullámok. 2020 szerencsére viszonylag messze van még, van idő felkészülni az EU-s pénzek utáni helyzetre. Mindenesetre 2020-ra egy 8 éves fellendülésen leszünk túl.

Hogy mit kell tenni? A linkelt cikkben szépen le van írva: Bürökrácia csökkentés, korrupció csökkentés, egészségügy, oktatás. Nem olyan lehetetlen dolog ez. Persze ha tudsz olyan pártot, amelyik ezt képes a jelenleginél jobban véghezvinni, elő a farbával!

anonymand 2015.10.30. 12:02:38

@ccactus:

Örömmel tölt el, hogy 22% a termelésbővülés.
Nem ad örömre okot, hogy még csak a válság előtti szin környékén vagyunk.

"Hogy mit kell tenni? A linkelt cikkben szépen le van írva: Bürökrácia csökkentés, korrupció csökkentés, egészségügy, oktatás." - írott malaszt.
Kérlek, add meg hogy hol látod te a korrupció csökkentésére a szándékot?
A Polt vezette ügyészség visszadobott följelentéseiben?
Miből gondolod, hogy holnaptól nem növekszik az egészségügy fennáló (és folyvást növekvő) adóssága?
A felsőoktatásba kinevezett (semmihez nem értő) kancellárok biztosítják majd a jobb felsőoktatást?
Ja, szépen le van írva...

anonymand 2015.10.30. 12:03:54

a fennáló=fennálló

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.10.30. 21:25:46

@anonymand:

"Nem ad örömre okot, hogy még csak a válság előtti szin környékén vagyunk."

A válságnak én sem örülök, hogy jött.

"Kérlek, add meg hogy hol látod te a korrupció csökkentésére a szándékot?"

Sehol. Ez nem változtat azon, hogy ezt kellene tenni.

"Miből gondolod, hogy holnaptól nem növekszik az egészségügy fennálló (és folyvást növekvő) adóssága?"

Kérlek add meg, hogy hol látod te, hogy az egészségügy adóssága "folyvást növekszik"!

"A felsőoktatásba kinevezett (semmihez nem értő) kancellárok biztosítják majd a jobb felsőoktatást?"

Nem. A tanárok biztosítják. A kancellárok a gazdálkodásért felelnek, ha jól tudom.

Az EU-tól százmilliárdos támogatás érkezik mind az oktatásban, mind az egészségügybe, ha jól tudom. Mint ahogy arról is olvasni, hogy az elmúlt 15 évben 7 évvel nőtt a magyarok várható élettartama. De lehet, hogy tévedek.

anonymand 2015.11.01. 09:01:38

@ccactus:

"Kérlek add meg, hogy hol látod te, hogy az egészségügy adóssága "folyvást növekszik"!"
A tudásért meg köll dolgoznod.
A beszállítóknak a 100 milliárdos tartozást 60 milliárdból "konszolidálták", és a finanszírozáson nem változtattak.
Ha csak a logikára hagytkozol, akkor is nyilvánvaló, hogy a beszállítóknak az adósság napról napra növekszik.
Persze ehhez ortodox logika szükségelteteik.
Azért segítek:
www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0CDsQFjADahUKEwi3jfvY4O7IAhUDlw8KHTu-APA&url=http%3A%2F%2Fnepszava.hu%2Fcikk%2F1054351-napi-150-millioval-no-a-korhazi-adossag&usg=AFQjCNG9yJtOsVs1wnoXv_Fsky1XC25tRQ&bvm=bv.106379543,d.ZWU
www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0CEIQFjAEahUKEwi3jfvY4O7IAhUDlw8KHTu-APA&url=http%3A%2F%2F444.hu%2F2015%2F04%2F20%2Fegyetlen-honap-alatt-7-milliarddal-novekedett-a-korhazak-adossaga%2F&usg=AFQjCNERgUXKmY_o2c5JrHrRPs8uYHGTNw&bvm=bv.106379543,d.ZWU
Tudod, a finanszírozás nem változott...

anonymand 2015.11.01. 09:06:19

@ccactus:

"Az EU-tól százmilliárdos támogatás érkezik mind az oktatásban, mind az egészségügybe, ha jól tudom. Mint ahogy arról is olvasni, hogy az elmúlt 15 évben 7 évvel nőtt a magyarok várható élettartama. De lehet, hogy tévedek." - egyrészt forrás?
Másrészt, az elmúlt 15 évből 8 (a zemútnyócév) nem ezé a kormányé.
Részleteiben kőne látni, mert lehet, hogy a zemútnyócévben nyőtt, most meg nem.
Persze ez csak az én rosszindulatom megnyilvánulása (mint a szegényeknél).
süti beállítások módosítása