Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Gazdasági növekedés: 4%-ra gyorsulhatott az első negyedévben

2014. március 14. - Nívó blog

Decemberben írtunk arról, hogy a magyar gazdaság növekedése 2013 végére akár 3%-ra is felgyorsulhatott. A tényleges szám az Eurostat adatai szerint 2,8% lett, tehát majdnem beletrafáltunk. Illetve nem beletrafálás volt ez, hanem a gazdaságról addig nyilvánosságra került részinformációk alapján erre lehetett következtetni. Akkor ezt az adatot úgy értékeltük, hogy a Fidesznek szerencséje is van, hiszen a gazdaság 4 éven keresztül nem mutatott túl sok erőt, és pont a választások előtt került csúcsformába.

Most újabb becslésre vállalkozunk, ezúttal a 2014-es első negyedévi adatot ( az előző év azonos időszakához képest) próbáljuk megbecsülni az eddig napvilágra került információk alapján. Amint a cikk címében is utalást tettünk már rá, a Nívó blog újabb vaskos meglepetésre számít, jóval magasabb növekedési ütemre, mint amit az elemzőházak, gazdaságkutatók többsége vár. Nem lehetetlen, hogy 2014 első negyedévében a magyar gazdaság 3,5-4% körüli mértékben növekedjen.

Íme a múltkori ábra, ahol a 2013. IV. negyedévi adatot immár folytonos vonallal jelölhetjük (egy negyedévvel ezelőtt még mit kaptunk a szaggatott vonalas ábrázolásáért is annak felfelé ágaskodó volta miatt), és a szaggatott vonal immár 2,8%-tól ágaskodik tovább felfelé:

gdp2014.JPG

Nézzük, hogyan jön ki a 4%-os gazdasági növekedési előrejelzésünk:

Tankönyvszerűen a GDP felhasználási oldalról a következő képlettel számolható: GDP= Fogyasztás+Beruházás+Kormányzati kiadások+Külkereskedelmi mérleg egyenlege.

Természetesen ezekből csak részadatok állnak rendelkezésre, amik a következők.

Lakossági fogyasztásról, ami a legfontosabb komponense a GDP-nek a legfrissebb információ a 2014 januári kiskereskedelmi forgalmi adat, ami 3,9%-os növekedést mutat az egy évvel korábbi szinthez képest. Ez a részadat, igaz még csak januárra vonatkozik, a februári és a márciusi fogyasztási adat befolyásolhatja a negyedéves átlagot, de nagyon közel van az általunk prognosztizált 4%-os növekedéshez. Ráadásul februárban továbbra is rekord alacsony maradt az infláció, mindössze 0,1%-kal emelkedtek az árak egy év alatt, ami továbbra is élénk lakossági fogyasztást vetít előre. 

A GDP másik komponenséről a beruházásokról egyelőre csak 2013-as adatok láttak napvilágot, negyedévről negyedévre gyorsabban növekvő berházási adatokat láthattunk. 2013 negyedik negyedévében a nemzetgazdasági beruházások már 14,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbi adatokat. 2014 első negyedévére vonatkozóan semmi okunk sincs feltételezni a dinamika csökkenését. Tippünk szerint újra kétszámjegyű növekedés várható a beruházásoknál. A fogyasztás mellett tehát a beruházások növekedése is támogatja a 4%-os gazdasági növekedési előrejelzésünket.

A GDP harmadik fontos komponense az állami kiadások volumene. Erről azt tudjuk, hogy 2014. január-február folyamán a központi költségvetés hiánya 483 milliárd forintot ért el, szemben az előző év azonos időszakának 339 milliárd forintos hiányával. Miután a költségvetési hiány 2014-es első kéthavi hiánya időarányosan jelentősen (42%-kal) magasabb, mint tavaly ilyenkor volt, ebből arra következtethetünk, hogy a kormányzati kiadások is emelni tudják a 2014. első negyedévi GDP-t. Igaz, ez a hatás az év második felében visszájára fordulhat, hiszen a tervezett éves költségvetési hiányt tartani kell. Bár valamekkora költségvetési élénkítő hatás az egész év folyamán várható, hiszen az éves hiányt a 2013-as 2,3-2,7% után 2,9%-ra tervezte a kormány 2014-re.

A GDP negyedik komponense a külkereskedelmi mérleg, vagyis az export és import különbsége. Évek óta jelentős többletet mutat ez az adat, azonban 2014-ben a jelek szerint még sikerül rátenni egy lapáttal a kedvező tendenciára. 2014 januárjában 461 millió euró volt a külkereskedelmi többlet, 69%-kal több, mint 2013 januárjában. A külkereskedelem tehát továbbra is jelentős motorja a GDP növekedésünknek.

Összefoglalva: A részadatok alapján a fogyasztás 3,9%-kal, a beruházások 10-15%-kal, a külkereskedelem 69%-kal növekedtek 2014 első hónapjaiban. Ebből jelenlegi tudásunk szerint könnyen kijöhet egy 3,5-4% körüli első negyedéves GDP növekedés.

Ha a termelési oldalt nézzük, ott azt látjuk, hogy az ipari termelés januárban 6,1%-kal haladta meg az előző évi azonos időszaki adatot, ami szintén 4% feletti ütem. De növekedési híreket hallunk az építőiparból, a turizmusból, a szolgáltatási szektorból egyaránt.

Ez tehát a várható átlag. De azt sem szabad elfeledni, hogy bizony az átlag mögött nagy egyenlőtlenségek vannak. Vannak megyék, amelyek stagnálnak, vagy egyenesen hanyatlanak, és vannak amelyek akár évi 10%-os tempóban növekednek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr635860593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.19. 22:43:02

@NYJetsTD: En igazodtam az idozonahoz :DDD viszont nincs tv-m.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.19. 23:56:56

@NYJetsTD: elvbol nincs.
@rikitiki: "de az már többször is kiderült, hogy komoly indulatok vannak benne, és csak megjátssza a higgadt entellektüelt.
Néha átmegy sunyi provokatőrbe, néha indulatosba."

Ma is beprobalta a provokaciot.

NYJetsTD 2014.10.20. 12:46:49

Azért van valami bája (és hibája) a probléma feltárásnak ccactusnál. Hírcsárda jellegű felesleges poszt és hozzászólás armada szárnyalásról, bokros-tarlósról, pár fa-fű-templom arról miért is jó itt lakni (túró rudi miért maradt ki?), kamu fociposzt, mikor látszik, hogy életében nem járt normális meccsen, tankcsapda lemezkritika, emútnyócévezés...... ellenben milyen megfeszített erővel hallgat arról, hogy Magyarország GDP-je tulajdonképpen a német autógyártás eredményeitől függ, a korrupciós botrányt messziről kerüli, a szegénység nem is létezik.
Izgalmas lehet otthon egy közös családi étkezés. Aki kritizálni meri az ebédet, kitagadják, leballibsizik? Ha egy másik bármilyen problémát hozz fel, akkor negligálják, mert az csak más családoknál szokás? Vagy mindenki mosolyogva, boldog arccal eljátszik a egy szerepet Münchhausen báró csodálatos kalandjai alapján? Felolvasnak a NER-ből és a Magyar Krónikából részleteket? Himnuszt énekelnek a csirkepaprikás előtt? Vagy csak nekünk szól a sok ordas kamu?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.20. 14:07:09

@NYJetsTD: anno az AFA botranyrol annyit nyilatkozott, hogy nem is hallott rola, tudnal kuldeni egy linket. Minden sajto tele volt vele...
Mindegy, de legalabb tudjuk, hogy a fidesznel nincs jobb... :DDD
Valjuk be, soha nem tiltottak ki amerikaiak szovetseges allambol embereket, foleg nem kormanykozelieket. Hat, a fidesz az egesz vilagot lepipalta!
Erdekes kerdes az is, mikor tudott OV legutobb komoly nyugati politikussal talalkozni. Senki nem vallalja mar ot. Nincs a fidesznel jobb. :DDD

anonymand 2014.10.20. 15:53:29

@NYJetsTD:

..."ellenben milyen megfeszített erővel hallgat arról, hogy Magyarország GDP-je tulajdonképpen a német autógyártás eredményeitől függ, a korrupciós botrányt messziről kerüli, a szegénység nem is létezik." - tudod, ha nem is dicsekszik vele, de az adott témákban erőteljesen égette magát.
Alaposan odakozmált.
Ne csodálkozz, hogy igyekszik csendesebb vizekre evezni, ahol mások farvizén ellehet a következő aktív ciklusig (vagy amikor harcba szólítják). Gondolom abban bízik, hogy addigra mindenki elfelejti kudarcos napjait, és áhítattal csüngenek majd ajkán a hívek (akik még önállóan egy összetett mondatot le nem írtak).
Vannak azonban olyan témák, amelyek napirenden lesznek még hosszú ideig, úgymint: felminősítés, GDP éves növekedés, államadósság, szegénység, munkahelyek száma, stb.
Valaki mindig bele fog az aktualitás okán dobni egy kavicsot az állónak tűnő vízbe...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.20. 17:22:02

@ccactus:

"Persze, mert a valóság azok az összevágott klippek, amiket belinkeltünk, igaz?! És nem látjátok be, hogy az az út, amin mentek, sehova sem vezet."

A te utad ide vezetett, remelem buszke vagy ra!!!

"Még egyik uniós ország sem ütközött ilyen sokszor kötelezettségszegési eljárásokba a demokratikus jogok megsértése miatt, mint Magyarország - írja véleménycikkében a Der Standard című osztrák liberális lap hétfőn. Gregor Mayer, a lap budapesti tudósítója szerint Amerika leginkább az orosz oligarchákkal, az iráni atommérnökökkel valamint az afrikai emberkínzókkal szemben szokta a beutazási tilalmat alkalmazni. A szerző szerint valójában Magyarország egyre inkább leválik a Nyugatról. A cikkíró Putyin kijelentéseihez hasonlatosnak tartja Orbán Viktor mondatát, miszerint Európának vissza kell térnie keresztény gyökereihez. Azonban ha az uniós támogatásokról van szó, az EU jól jön "fejőstehénként" - jegyzi meg a lap tudósítója.

Gregor Mayer szerint egyébként az amerikai intézkedés teljesen szokatlan egy NATO-szövetségessel szemben. Úgy véli, ebben szerepet játszott az is, hogy Orbán Viktor egyre inkább közeledik Putyin Oroszországához. Ennek kapcsán azt írja, hogy a magyar kormányfő Alekszej Miller Gazprom-vezérrel folytatott tárgyalása után leállította az ukrajnai gázszállítást."

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.10.20. 22:59:00

@NYJetsTD:

"ellenben milyen megfeszített erővel hallgat arról, hogy Magyarország GDP-je tulajdonképpen a német autógyártás eredményeitől függ, a korrupciós botrányt messziről kerüli, a szegénység nem is létezik.
Izgalmas lehet otthon egy közös családi étkezés."

Hány %-át teszi ki a GDP-nknek a német autógyártás? 4%-ot? 8%-ot? 12%-ot?
A korrupciós botrány egy hidegzuhany. Ha igaznak bizonyul, annak földindulásszerű következményei lehetnek, mert eltussolni szinte lehetetlen, ha már egyszer kiengedték a szellemet a palackból.
A szegénység létezik magyarországon, sőt az ország 1/3-át érinti. Súlyos probléma.
Te családban élsz, vagy egyedül?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.10.20. 23:06:37

Úgy látom lassan csillapodnak a kedélyek. Gyakrabban fogunk ilyet játszani a jövőben (márminthogy kicsit keményebben felveszem a kesztyűt az indulatos személyeskedő jellegű kritikákra), mert nagyon jó móka! :)

De visszatérve tárgyilagosabb témákhoz a balkáni jegyeket viselő vitastílus után:
www.portfolio.hu/deviza_kotveny/allampapirpiac/borbely_siman_csokkenhet_a_magyar_adossagrata.4.205259.html

"Amennyiben erős tud maradni a forint, akkor jóval az előző évi szintje alá csökkenhet az adósságrátánk, ráadásul úgy, hogy csökken a devizaarány és már alig lesznek többségben a külföldi tulajdonosok a magyar állampapírpiacon."

És most már azért szépen gyűlnek az adatok a III. negyedéves GDP-ről. Lássuk, hogy a német fricska, az ukrán helyzet, az orosz szankciók, a német ipari visszaesés együttesen képes lesz-e 3% alá nyomni a GDP növekedést! Szerintem nem. Én megteszem az első tétet, tippem szerint 3-3,2% között lesz a harmadik negyedévben a növekedés. Vélemény erről?

rikitiki 2014.10.21. 00:18:25

@ccactus: Még ennél is gyakrabban? Így is elég sokat írkálsz trapistaként személyeskedve, még többet fogjuk látni az alteregódat?
Nagyon magasra emeled ám a nívót, mikor előbújsz a másik személyiségeddel :)

Játszod a debil ötévest, mit mondjak tényleg jó móka :)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.21. 04:03:42

@ccactus: "A korrupciós botrány egy hidegzuhany. Ha igaznak bizonyul, annak földindulásszerű következményei lehetnek, mert eltussolni szinte lehetetlen, ha már egyszer kiengedték a szellemet a palackból."

Hidegzuhany? mar evek ota eloallt az egesszel a volt NAV-s. Akkor szepen eltusoltad. Ha igaznak bizonyul? Valszeg az USA csak kamubol tiltotta ki a 6 embert... Szepen mismasolsz meginn...

A te utad kaktusz:
"Még egyik uniós ország sem ütközött ilyen sokszor kötelezettségszegési eljárásokba a demokratikus jogok megsértése miatt, mint Magyarország "
Legy hat ra buszke!!!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.21. 12:48:57

@ccactus: " Én megteszem az első tétet, tippem szerint 3-3,2% között lesz a harmadik negyedévben a növekedés. Vélemény erről?"

Nemigazan ertem, miert hasonlitod a magyar adatokat az EU-shoz. Egyertelmuen levalltunk mar a nyugati vilagtol (a cel vilagosan ez, hiszen mar ki is lett mondva), igy kernenk egy olyan osszehasonlitast, ahol kinahoz, meg a hasonlo fejlett demokraciakhoz hasonlitod a magyar adatod. Koszi! :DDD

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.10.21. 19:03:53

@Tyson925:

Tehát akkor reálisnak tartod a 3-3,2%-os harmadik negyedéves gazdasági növekedést? Esetleg túl optimistának/pesszimistának?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.10.21. 19:06:02

@Tyson925:

"Nemigazan ertem, miert hasonlitod a magyar adatokat az EU-shoz."

Mert a legfőbb gazdasági partnereinkhez éri meg hasonlítani magunkat. Nem váltunk le a nyugati világtól, kereskedelmi-gazdasági kapcsolataink 80-90%-ában, vagy lehet, hogy még nagyobb arányban a fejlett nyugati világhoz kapcsolódunk. Ez igen szoros kapcsolat és kötelék.

rikitiki 2014.10.21. 19:25:42

@ccactus: mi lehet a kérdésről vajon a véleménye trapistának?

Ma nem bújsz a bőrébe, kaktusz?
Igazán előadhatnál ma is egy fergeteges anyázós produkciót, a nívó emelése érdekében :)

NYJetsTD 2014.10.21. 22:13:59

@ccactus: "Te családban élsz, vagy egyedül?"

Egy hihetetlenül csodálatos családom van, a feleségem pedig nem csak gyönyörű, de rendkívül okos asszony is. De például a mai netes adó híre után már ő is csak legyintett és megkért, hogy újra költözzünk el ebből az ostoba országból. Itt értelmes, de gerinces embernek lassan nincs már helye.

"A korrupciós botrány egy hidegzuhany. Ha igaznak bizonyul, annak földindulásszerű következményei lehetnek, mert eltussolni szinte lehetetlen, "

Nem is kell eltusolni, hiszen téged még ez sem ingatna meg a hitedben. Ha már a családi ezüstöt vinnék, neked akkor is lenne a legnagyobb gondod, hogy előtte gyorsan megtisztogasd...

"A szegénység létezik magyarországon, sőt az ország 1/3-át érinti. Súlyos probléma."

Nem, nem az. Ha az lenne, akkor nem kertvégi stadionokat, állami mobilszolgáltatót,

NYJetsTD 2014.10.21. 22:16:11

magyar krónikát, századvéget, meg egyebeket támogatnánk, felszámolnánk a milliárdos ÁFA csalásokat, stb, stb. De amíg ez van, addig a kormánynak és támogatóinak ez jól láthatóan nem fontos.

rikitiki 2014.10.21. 23:53:30

@ccactus: Még egy vacak snittpali is megérdemelt a trapistasajt-készítő kaktusztól uszkve 3-4 szerecsenmosdató blogposztot.
Hát Bástya elvtársék már ennyit sem érnek? :)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.22. 04:03:08

@ccactus: Nemtudom kaktusz, annyit tudok, hogy en mar csak azzal novelem a hazai GDP-t h neha hazautalok penzt a szuleimnek. E tekintetben az en haza GDP termelesen eleg jelentosen esett.

Azert szep gesztus az "adocsokkentes" kormanyatos az internetado, nem kaktusz? Mit gondolsz errol, szimpla 150 forint gigabajtonkent. Ha ezt a sajat, otthoni munkavegzesemre, a neten valo munkamra vetitem, ha magyarorszagon dolgoznek otthonrol, 100.000 forintos adot vetne ki ram havonta az adocsokkentes kormanya. Mi a velemenyed errol kaktusz?
Meseld mar el legy oly kedves, hogy minek kell az internetet megadoztatni. Biztosan van valami ertelmes magyarazat ra, csakhat meg nem tudjuk! Koszi!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.22. 04:07:02

@ccactus: DEhat a cel nem az, hogy a nyugati demokratikus liberalis (sic!) tarsadalmat epitsunk, hanem az, hogy munkaalapu, illebrialis demokraciat, akkor mar jobban megerne azokhoz hasonlitani magunkat, akik fele tartunk, nemdebar? Hogy alakul mostansag kina novekedese? :D

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.22. 04:08:43

@NYJetsTD: @ccactus:
"A korrupciós botrány egy hidegzuhany."
Hidegzuhany de kinek? Aki eveken at tagadta, azt ami miatt most betelt a pohar a nyugati vilagban? Annak lehet. De hat a te utad kaktusz, tudod az vezet valahova.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.22. 04:11:50

@NYJetsTD: @rikitiki:
Biztos vagyok benne, hogy kaktusz be tudja majd bizonyitani, hogy csak hazugsag volt az egesz kitaltasi botrany, es a fideszt akarta csak a gonosz nyugat megbuktatni. A valsztasok utan...

anonymand 2014.10.22. 05:21:44

@ccactus:

off
"A korrupciós botrány egy hidegzuhany." - nem nyelvészkedni óhajtok, hanem felhívni a figyelmedet arra, hogy ha téged a korrupciós botrány hideg zuhanyként ért, akkor sürgősen szemorvoshoz, optikushoz köll fordulnod.
"Vajon, akit hideg zuhanyként ér valami, az valóban hideg vizet érez a nyakában, avagy egyszerűen arról van szó, hogy rendkívüli, meglepő hatás éri." - egy nyelvész szövegéből idéztem, nem véletlen. Ha számodra "rendkívüli, meglepő hatás"-ú a kormányszintű korrupció bejelentése, akkor csak súlyos, személyeskedő véleményt lehet fogalmazni rólad. Ezt nem teszem
De azt azért megkérdezem, hogy te, aki a kormány intézkedéseivel úgy zusammen qrva elégedett vagy, s aki szerint ez a bagázs a "kisebbik rossz", ugyan min lepődtél meg.
Hogy már olyan messziről is látszik?
Hogy egy olyan "demokráciában" éled mindennapjaidat, ahol a közérdekű bejelentőnél indítanak nyomozást (több mint egy éve volt, ha jól rémlik)?
Hogy 1000 milliárdos csalás kiderítése (minden a legnagyobb rendben a NAV-nál) az egy szorgos hétvége alatt lezavarható?
Hogy egy vagyonosodási vizsgálat elvégezhető sec-perc alatt, ha a bejelentett lakcímed Pasa-park?
Ahol egy civil szervezetre 50 rendőr, nyomozó, száll ki adatbegyűjtésre (nyilván azért nem több, hogy elkerüljék a félelemkeltés látszatát), de az akácos kivágásának tettesének kiderítésére nincs kapacitás?
Hogy normálisnak állítják be azt, hogy valaki a jövedelmének másfélszeresét képes félretenni, ahelyett hogy vezetőszáron sétáltatnák?
Nem tudom, hogy olvasol-e híreket az interneten. Talán te magad is tudnál az általam felhozottakhoz hasonló példát.
Szóval: számodra mi volt "rendkívüli, meglepő"?
Mitől zuhany?
Mitől hideg?
on

Ha olyan átkozottul kielégítő (szerinted, szerintetek) a GDP növekedése, akkor mi a búbánat is ez a tervezett internet-adó?

NYJetsTD 2014.10.22. 13:57:29

@Tyson925: @anonymand: @rikitiki: Most megint felsoroljam ccactusnak, sajtinak meg az összes öntudatos patkánynak az általuk elbagatellizált országnyomorítást? . Simán rárántják az országra az összes megemelt adót, hiszen nem véletlenül lengették be az 1700 milliárdos megszorítások tervét. Ami az egykulcsos áfával, elherdált manyuppal, gigantikus lopással meg felesleges építkezéssel kiesett, azt mind vissza kell szedni. Internet adó? Úgy, hogy egy kibaszott papíron néztek valami forgalmi adatot, aztán hasra ütésre bemondtak egy lehetetlen összeget... Az még csak eszükbe sem jutott, hogy egyetlen, hangsúlyozom, egyetlen cég sem tudná ezt befizetni a netes vállalatok közül. Tehát maradna a tovább terhelés. De akkor mit csinálnak a startup, it, netkereskedő cégek, újságok, a mezei, de sokat netező emberekről már nem is beszélve. A kommunista szemléletű, balkáni horda meg véresre fogja tapsolni a tenyerét, ha a végén csak 50 forint lesz 150 helyett.... A rekord méretű ÁFA és a rekord számú adók után itt az újabb (nem) megszorítás. Már szavaim sincsenek arra, mennyire gyűlölöm ezt a sok gerinctelen söpredéket.

rikitiki 2014.10.22. 14:46:45

@NYJetsTD: ennyi öntudatos patkány nincsen, avagy kérdezted milyen lelkület kell a rezsim felszopóinak.
Hát olyan, ami egyik nap kaktuszként higgadtan érvel, másnap trapistaként anyáz...egy és ugyanaz a patkány ez :)

Egészséges lelkülettel nem védi a rezsimet senki.

Még egy erőtlen cáfolatra sem vetemedett, ignorál mióta lebuktattam.
Majd jön megint egy új nick és hátha elfelejti a plebs.

Az a baj, hogy túl sok a hasonló patkány...de a neten a nickek többszöröződnek, néhány agit propos kitesz egy sereget.

anonymand 2014.10.22. 14:49:25

@NYJetsTD:

Higgadj le!
Felsorolásod (amely korántsem teljes) árnyalja ugyan a képest (kicsit sötétebbre, mint az vitabeli ellenfeled festi), ám a pozitív jelenségeket is észre köll venni.
Több mint egy éve ugye 1000 milliárdos (bagatell) ÁFA-csalásról pampogtak össze vissza. A nyomozás megindult, olvashattad.
Most, ezek a rabszolgatartó és négerverő amerikaiak korrupciót vizionálnak. Mire véget ér a hosszú hétvége, hidd el, hogy napnál is világosabb lesz, a leggondosabb vizsgálat sem tudott semmi korrupciónak a nyomára bukkanni, a NAV tisztességesen végzi a dolgát, hiszen még a néhány-ezer forintos tételeknek is a végére jár.
Remélem szavaim megnyugtattak, és sokkal rózsaszínűbb jövőt látsz, mint eleddig...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.22. 15:28:37

@rikitiki: kicsit fura, hogy "egyikuk" sem reagalt. :DDDD

anonymand 2014.10.22. 17:15:14

@ccactus:

Elnézésedet kérem, hogy zavarni merészellek.
Az a helyzet, hogy úgy emlékszem, a Nívó blogon valaki észérvei alátámasztására rácuppant és lelkesen idézett az államkötvény-vásárlás felfutásáról.
Cuppanni nem akarok, lelkes sem vagyok, tehát megkérlek, hogy nézz utána, igaz-é a hír, hogy a kutyának sem köllöttek a kincstárjegyek.
Köszönettel:
én

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.22. 18:15:43

@ccactus: "Csang Haj-ko, a kínai központi televízió (CCTV) alelnöke, Dobos Menyhért, a Duna TV Zrt. vezérigazgatója és Medveczky Balázs, az MTV Zrt. vezérigazgatója együttműködési megállapodást ír alá a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda útjai székházában

Csodálatos részletek, alaposan figyeljük meg a képet: hetvenes évekbeli furnérbútorok, dísznövények, aláírást segítő személyzet. Bolgár pártaktíva, 1972.

A magyar közmédia és a kínai fél közötti megállapodás célja
az együttműködési lehetőségek felkutatása,
híranyagok cseréje,
műsorok tartalmi gazdagítása,
a két ország értékeinek kifejezésre juttatása a műsortartalmak cseréjével"

Persze, nyugathoz, ertem en kaktusz, ertem en...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.22. 18:16:52

@NYJetsTD: Minek? Kar erre pazarolni az idod. Kaktusz szeret illebiralis allamban elni, foleg hogy haszonelvezoje.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.22. 18:18:14

@anonymand: Kar ezen rugozni. Van eleg tartalek, meg majd beall hamarosan egy egeszseges hozamszint es minden rendben lesz. Ha problema volna, legalabb 320 volna mar az euro. Nincs gond.

NYJetsTD 2014.10.22. 19:25:16

@anonymand: "Higgadj le!"

Nem kell nekem idegesnek lennem, tök nyugalomban is el tudom küldeni a búsba ezt a sok szervilis mocskot. Már a múltkor is jeleztem, unalmasnak tartom a temérdek terelést, cinikus visszaforgatást. Olyan szinten van kiszipolyozva a társadalom nagy része emiatt a kétmillió ostoba szarzsák miatt, ami megengedhetetlen. Ha csak egy pár százezernek lenne közülük gerince és távolmaradásával jelezte volna, hogy azért ez nem teljesen jól van így, már lett volna valami jelzés értéke. De ezek csak mennek és szavaznak még lyukas gatyában is.

Ez meg itt mit csinál? Amerikai balhé, ÁFA balhé, Net balhé stb. erre itt szarakszik az idióta GDP adataival, mert jaj de jó, hogy mesterségesen felrugdossuk a 3% fölé. Ja, hogy közben sok milliárdot adunk indiai gumigyárnak, csak itt termeljen? Hogy, bár hasznunk nincs sok belőle, de az adat jól mutat? Már régóta pöcshinta ez az egész, csak még abba a hitben voltunk, hogy majd lassan elmúlik. De sose fog. Már jövőre annyi megszorítás lesz, hogy ccactus elélvez nap mint nap. Neki tetszik. nem nehéz belátni, miért.

NYJetsTD 2014.10.22. 19:26:28

@Tyson925: "Kaktusz szeret illebiralis allamban elni, foleg hogy haszonelvezoje."

Pontosan erre utaltam.

NYJetsTD 2014.10.22. 19:32:31

@rikitiki: "Még egy erőtlen cáfolatra sem vetemedett, ignorál mióta lebuktattam."

Feltűnő. De ne aggódj, ez is meg lesz magyarázva. Nem jól, de meg lesz.

"Az a baj, hogy túl sok a hasonló patkány...de a neten a nickek többszöröződnek, néhány agit propos kitesz egy sereget."

Ne is mond. Ki vagyok már tőle, amikor ugyanaz a tíz-tizenkét fidelitas tag írogat 60 fajta néven. Van olyan, hogy pár héten belül elfelejti a szó használatot, írásjelet, egyéb kis szösszenetet, amit más néven már használt simán bebuknak. Régen csak nevettem a bérkommentelő, bérblogger szavakon, ma már tudom, létezik. Sőt, például Kínában hivatalossá is tették.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.22. 20:52:51

@NYJetsTD: "Sőt, például Kínában hivatalossá is tették."
A cel kina...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.22. 20:59:53

@ccactus: "adocsokentes kormanya ujra gyozott!!!"

"Alaposan körülnézett a kormányzat, honnan lehetne további adóbevételekre szert tenni, s úgy találták a törvényalkotók, hogy a környezetvédelemre hivatkozva van még tér. Bővítették a környzetvédelmi termékdíj hatálya alá tartozó, díjköteles termékek körét, így a jogszabály “tárgyi hatálya” 2015 január elsejétől egyéb műanyag termékekkel (ilyen például a művirág), az egyéb vegyipari termékekkel (mosószer, tusfürdő), az irodai papírral, valamint a jelenlegi szabályozás hatálya alá nem tartozó elektromos, elektronikai berendezésekkel (például ipari méretű berendezések) bővül. A gazdálkodók csekély mennyiség kibocsátása esetén átalány fizetésére lennének jogosultak. A tervezet ezt egyéb műanyag termékek esetében 2, egyéb vegyipari termékeknél 200 és az irodai papírok esetében ugyancsak 200 kilogrammban határoza meg. E kibocsátók átalánydíja évi 4 ezer forint."

szep kaktusz, a te utad, az ide vezet, milyen szep mostmar budos ut is ez...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.22. 21:02:38

@NYJetsTD: "Ja, hogy közben sok milliárdot adunk indiai gumigyárnak, csak itt termeljen? "

Az ugye megvan, hogy 2008-s tamogatas tervezet ketszereseert jott ide vegul a gyar.
Tehat 2008-ban valsag kozepen a fidesz megfurta az idetelepulest, politikai okokbol, majd most idehozta ugy hogy ketszer annyit fizetett az indiaiaknak. Gyonyoru. Normalis orszagokban ezek az emberek mar borton ulnenek. Nalunk kaktusz tapossa nekik az utat... Hajra kaktusz, szerintem ezt is meg tudod vedeni!

NYJetsTD 2014.10.22. 21:05:46

@Tyson925: ma adónap van :)

index.hu/gazdasag/2014/10/22/alkohol_ado_adoemeles_adocsomag_palinka_rovidital/

Kár hogy nincs seggszáj adó, mert abban kormányunk verhetetlen lenne...

NYJetsTD 2014.10.22. 21:10:53

@Tyson925: "Gyonyoru. Normalis orszagokban ezek az emberek mar borton ulnenek. Nalunk kaktusz tapossa nekik az utat... Hajra kaktusz, szerintem ezt is meg tudod vedeni!"

Megvédi, hiszen most már nem környezetszennyező és rákot okoz a gumigyár, hanem rózsaillatával az örök élet ígéretét hozza el. Seggszájadót a szavazóknak is!

Azért az egyértelmű beismerése volt rikitiki beírásának, hogy "kaktuszsajti" elmenekült. Szar dolog tolvajokat védeni két nickkel is.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.22. 21:21:53

@NYJetsTD: a palinkat mar nem lehet visszacsinalni. Ha jovore kijonnek ellenorizni, hogy a 200 liter palinka honnan van, annyit kell mondani, hogy 2011-ben lett lefozve, azota taroljuk. Es ez igy mehet az idok vegezeteig, mivel senki nem fogja bebizonyitani, hogy egy palinka mikor lett lefozve. De milyen csendes ennek a kivezetese...
Mindenestre meginn jol lecsokkentettek az adot, hurra!
Amugy itt 10% adot fizetek. Otthon caffeteria 51%-t kell. Adocsokentes kormanya. Nice.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.22. 21:23:03

@NYJetsTD: "Kár hogy nincs seggszáj adó, mert abban kormányunk verhetetlen lenne..."

Visszamenoleges bevezetve, kaktusz a hazat eladhatna a smittpalis ugy utan... :D Tobbirol nem is bezelve.

NYJetsTD 2014.10.22. 21:25:50

@Tyson925: Hol az az itt? Anglia? Írország? Málta?

NYJetsTD 2014.10.22. 21:31:10

Akkor az Antarktisz.... :)

NYJetsTD 2014.10.22. 21:32:04

Irigykedem. Lehet, mi is nemsokára újra útra kelünk, mert ami itt folyik az már nevetséges.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.10.22. 22:21:44

Hohó! Beindult a blogélet! :)

Csak éppen a poszt témájában, és a legutóbbi felvetésem ügyében nem érkezett egyetlen észrevétel sem. :( Tehát akkor mindenki reálisnak tartja a harmadik negyedéves 3-3,2%-os GDP növekedési előrejelzésemet?

@rikitiki:

"Még egy erőtlen cáfolatra sem vetemedett, ignorál mióta lebuktattam.
Majd jön megint egy új nick és hátha elfelejti a plebs."

Még az is lehet, hogy én vagyok mind a 20 kormánypárti hozzászóló, 80 nicknév alatt. Apropó! Nem neked van egy másik nicked is? Valami rémlik. Olyan latinos hangzású. Fabius Multinickus, vagy valami ilyesmi :)) Egyébként a személyemet ért kritikákra csak ritkán reagálok. A "nem az az érdekes, hogy ki mondja, hanem az, hogy mit mond", avagy a "nem a személy, hanem az érv a fontos" elvet vallom. Másfelől el is tereli az ilyen típusú társalgás a témáról a figyelmet, ami nem szerencsés. Szóval vagyok aki vagyok, nem érdekes. Persze lehet, hogy valakiknek érdekes, de nekem az sem érdekes, hogy ki mit gondol erről. Ha úgy tetszik, én vagyok trappista, én vagyok bogáncs, én vagyok droli. :) Tehát mi a véleményed a harmadik negyedéves GDP-ről? Reális a 3% fölötti növekedés?

rikitiki 2014.10.23. 00:29:50

@ccactus: Kb. ilyesmi választ néztem ki belőled.
Adod a higgadt érvelőt, a másik nickeden meg szélsőséges anyázást adsz elő.
Egyik nickeden mindig kikéred magadnak a személyeskedést, a másik nicked mást sem csinál csak anyázza a más gondolkodású kommentelőket, miközben néha benyalsz vele saját magadnak :)

Tudom, hogy szerinted ezen lépjünk túl szóra sem érdemes.
Szerintem meg kissé beteg, de nagyon sunyi jellem a tied, ami a veled történő 'vitát' is meghatározza.
Kétségtelen, megtaláltad a rezsimet, amivel maradéktalanul azonosulhatsz. Zsák a foltját.
Szóval vagy, aki vagy, az biztos, és még büszke is vagy magadra gondolom :)
Szép. Igazi mintapéldánya vagy a rezsimszolgának, majd egyszer talán múzeumban mutogatják a blogra írt munkásságodat.

""nem a személy, hanem az érv a fontos" elvet vallom."

mondod te, aki nem vállalja a véleményét, csak fél tucat különböző nicknéven :)

muhaha

"Másfelől el is tereli az ilyen típusú társalgás a témáról a figyelmet, ami nem szerencsés."

Mondod te, miközben trapistaként anyázásra tereled el a szót, ha kényelmetlen a téma :)

muhaha kis marxista sunyi 'barátom'

rikitiki 2014.10.23. 00:43:55

@ccactus: aszongya hogy is volt ez

hackbard.celine 2012.02.15. 21:11:11

@bogancs: az elkúrt években egyébként 2002 és 2008 között 64,5 Mrd dollárról 155 Mrd dollárra nott a magyar GDP.

Imadom a trapistát 2012.02.15. 21:52:35

@hackbard.celine:

aztakurva!
Te aztán nagy statisztikus lehetnél kisapám!
Aki ennyi baromságot össze tud így hordani, az egészen biztosan konyít valamit a témához. Adódik a kérdés, hogy vajon kinek az érdekében dolgozol? 64-rol 155 milliárdra mi? Értelek én. Válasz erre

hackbard.celine 2012.02.15. 21:58:57

@Imadom a trapistát: a GDP-t a globális összehasonlíthatóság miatt elsosorban USD-ban mérik a makroökonómiában.
Különben hogy tudnád összehasonlítani egy harmadik világbeli ország növekedését egy EU taggal?
Nem értem, mi a problémád? Ez egy nyilvános adat.
Válasz erre

hackbard.celine 2012.02.15. 22:05:17

@Imadom a trapistát: de egyébként igazad van, valóban tévedtem, nem 64,5 Mrd USD, hanem 66,5 Mrd volt 2002-ben a GDP.
http://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:HUN&ifdim=country&tstart=1013727600000&tend=1203030000000&hl=hu&dl=hu
Válasz erre

bogancs · nivo.blog.hu 2012.02.15. 22:05:58

@hackbard.celine:
Magyarázkodj csak! Tudjuk honnan fúj a szél.

"Nem értem mi a problémád" - hülyegyerek!
Válasz erre

bogancs · nivo.blog.hu 2012.02.15. 22:07:29

@hackbard.celine:

Ne haragudj, de ez azért tényleg felháborító amit muvelsz! Tök igaza van @Imadom a trapistát: -nak.
Válasz erre

bogancs · nivo.blog.hu 2012.02.15. 22:08:19

@hackbard.celine:
Vitára alkalmatlan vagy, bocs!
Válasz erre

hackbard.celine 2012.02.15. 22:08:56

@bogancs: ez most komoly?
Hol volt itt magyarázkodás?
Válasz erre

hackbard.celine 2012.02.15. 22:13:21

@bogancs: na akkor most vegyél egy nagy levegot, számolj el 10-ig és légyszi vázold fel, hogy mi a problémád!
Kizárólag tényadatokkal és mindenki számára ellenorizheto linkekkel érveltem, nem személyeskedtem.
Miért estetek nekem? :

rikitiki 2014.10.23. 00:47:56

Ilyen színvonalas vitára invitálsz kaktusz koma?

Szegény hackbard az egészet nem értette, pedig nyilvánvaló, hogy elrontottad a nickváltást és bogáncsként válaszoltál trapista helyett.

Még azt sem kell ehhez tudni, hogy a 'hülyegyerek' kinek a szavajárása...attól csak még egyértelműbb ami amúgy is evidens.

Imadom a trapistát 2014.03.01 10:01:18
@emberbarát: Én is csatlakozom az elhatárolódáshoz. Te hülyegyerek!

Imadom a trapistát 2012.11.11 21:19:23
@BenFranklin: Mi az a Ginó cigány? Valami rasszista hülyegyerek vagy, igaz-e?

Imadom a trapistát 2012.09.15 22:25:37
@anonymand: Leginkább a buzik halmozzák az egyszavas mondatokat! Valószínuleg ez az oka, hogy nem jön át elsore az üzeneted. hülyegyerek!

Imadom a trapistát 2012.08.18 18:46:33
@protézisesh:
Te csak ne szarzsákozz engem, mert felkereslek és kiverem a maradék fogaidat, kedves protézises barátocskám!
Értelmes kommunikációra alkalmatlan kis hülyegyerek vagy!

rikitiki 2014.10.23. 00:59:48

@ccactus: "A "nem az az érdekes, hogy ki mondja, hanem az, hogy mit mond", avagy a "nem a személy, hanem az érv a fontos" elvet vallom."

hát hogyne, te lelki toprongy te :))

"Imadom a trapistát 2012.08.18 18:46:33
@protézisesh:
Te csak ne szarzsákozz engem, mert felkereslek és kiverem a maradék fogaidat, kedves protézises barátocskám!
Értelmes kommunikációra alkalmatlan kis hülyegyerek vagy! "

Tudsz te érvelni, ha akarsz :)

Ez viszont mindent visz, mindent elmond rólad, ez a visszafogott áhitat :))

Imadom a trapistát 2012.03.11 21:32:12
Milyen fiatal volt még Viktor ezen a képen!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.23. 01:47:40

@ccactus: Tehat, az internetado, hogyan fogja befolyasolni a jovo evi GDP-t?
Hogyan fogja befolyasolni a szabad informaciohozzaferes megadoztatasa a magyar GDP bovuleset a jovoben. Jatszthatunk ilyet is, de latszik, hogy csak probalsz kihatralni a kerdesek elol. Nem kell ezeket szegyelni kaktusz, a fidesznel nincs jobb, igy biztos van ezekre magyarazat.
Hogyan fogja befolyasolni a jovo evi GDP-t, h jovore a cafeteriat 65% ado terheli. En 10%-t fizetek. Erdekelne... tenyleg. Koszi!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.23. 01:48:31

@rikitiki: "Imadom a trapistát 2012.03.11 21:32:12
Milyen fiatal volt még Viktor ezen a képen!"
Vajh van otthon Orban kepe?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.23. 01:49:45

@NYJetsTD: "@ccactus: "Te családban élsz, vagy egyedül?"
"

Amugy ez kerdes, hogy jott, es mi koze a GDP novekedeshez? :D Es kaktusznak mi koze hozza?

anonymand 2014.10.23. 02:22:08

@Tyson925:

Kitalálom: Atlantisz!
Vagy az a mi kis világunk?

Imadom a trapistát 2014.10.23. 10:05:29

@ccactus: Most légy erős Kaktusz! Valójában @rikitiki: is te vagy! Ő a te "skizofrén" elméd másik énje. :D És van ám még egy skizó multinicked is: marcus addicus, 99%-ban csak a Nívón szólalsz meg ezzel a nickeddel.
Tessék: blog.hu/user/750755/tab/activity

ccactus · nivo.blog.hu/ 2014.01.31. 21:36:07
@rikitiki:

:))

szép ez a szövegfolyam, de közben meg:

"Emlékeztetlek, hogy előbb született meg az az elmélet, hogy a Föld lapos, mint az az elmélet, hogy gömbölyű. A változást pedig a gyakorlati tapasztalat és tudásban bekövetkezett változás adta. A vitorlás hajó, amely el tudott távolodni a parttól...
Szegény Kolumbusz kénytelen volt nívótlanul gyakorlati példával igazolni elméletét, a nívós okoskodás helyett."

vs.

"Kolumbusz egy dolgot bizonyított, a széláramlásokat."

Vagy:

"a vitorlás hajók idejében már elég közismert volt, hogy a Föld gömbölyű, hiszen már az ókorban is tisztában voltak ezzel.
Pitagorasz vetette fel először az elméletet, amit Arisztotelész igazolt gyakorlati példákkal."

vs.

"Nem, arisztotelész nem igazolta, ő elméleti úton egy elméletet vetett fel. Igazolni Pitagorasz igazolta."

vs.

"Bocs, az igazolta, aki később élt :), tehát Arisztotelész. De nem elméleti úton, hanem megfigyeléssel, ami igazolta Pitagorasz elméletét."

vs.

"Ne haragudj már, de az elméleti tudás az, hogy ülök a szobámban, kinézek és elméleteket gyártok. A szobából úgy látom lapos, akkor lapos.

A gyakorlati tudás meg az, hogy konkrétan hajózom, és majd kiderül, hogy lapos vagy nem."

Válasz erre a másik nickről:
marcus addicus 2014.02.01. 12:10:43
@ccactus: Igen, tisztában vagyok vele, hogy vannak inkoherenciák a fejből rövid idő alatt idetett kommmentjeimben, de összességében mégis kettőnk közül én tudom értelmezni helyesen a következő szavakat: elméleti, gyakorlati, empirikus

és te vagy aki ilyen hülyeségeket ír:
"Egy elmélet helyességét, vagy helytelenségét nem lehet gyakorlati példákkal igazolni, vagy cáfolni. Ez alapvető logikai hiba lenne."

ez mindent elmond a tudományosnak vélt okoskodásaid színvonaláról, ezek alapján semmi fogalmad nincs a tudomány működéséről.
A tudomány alapja az elméletek gyakorlati igazolása, megismételhető, szabályozott kísérletekkel (empíria találkozzon az elmélettel).
Te meg kizárnád a kettő találkozását.

Másrészt, azon kívül, hogy egyes részletekbe próbálsz belekötni, érdemben megint semmilyen felvetésemhez nem szóltál hozzá, csak a szofista terelősdit vetted elő, mint mindig, ha "beforgatnak"

ccactus · nivo.blog.hu/ 2014.02.02. 13:42:18
@marcus addicus:

"Másrészt, azon kívül, hogy egyes részletekbe próbálsz belekötni, érdemben megint semmilyen felvetésemhez nem szóltál hozzá, csak a szofista terelősdit vetted elő, mint mindig, ha "beforgatnak" "

Mókás, hogy ezt pont ebben a kommentben írtad le. :) Beforgattál, belátom.

rikitiki 2014.10.23. 10:57:39

@Imadom a trapistát: kedves Trapista(/ccactus/bogancs), a megszólított Ccactus(/bogancs/trapista) a negyedéves GDP-ről szeretne beszélni, igazán szomorú, hogy ki tudja milyen okból, te inkább mintha valamiről elterelni igyekeznél a figyelmet.

Továbbá hiányolom Trapista/ccactus/bogancs részéről a 'hülyegyerek' megszólításomat, igazán kijár ennyi nekem, és így Ccactus/bogancs/trapista is apropóhoz jutna, hogy elmondja, ő mindig is a higgadt érvelés mellett áll, továbbá nem az a fontos ki mondja, hanem hogy mit :)

És ne felejts el kedves Trapista(ccactus) benyalni egy kicsit Cccactus(trapista) fantasztikus blogja okán, tudod, csak ahogy azt szoktad. Mindig jólesik egy kis öndícséret, hízzon a máj, van hely bőven a számára a gerinced helyén :)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.23. 14:40:08

@ccactus: Amugy vicces, hogy ezzel josz a korrupcios botrany kozepette. Ez az orszag nagyon gyenge lett, es ebben neked hatalmas szereped van. En a helyedben nagyon, de nagyon szegyelnem magam, mert van miert...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.24. 16:30:44

@anonymand: @rikitiki: @NYJetsTD: Ugy latszik meg lett a hivatalos allaspont a kormanynak a kitiltasi botranyban, igy most majd kaktusztol is megtudhatjuk majd, hogy az USA a regi uj Moszkva. Milyen szep is lesz!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.28. 21:17:50

@rikitiki: @NYJetsTD: @anonymand:
Kicsit aggodom kaktusz miatt. Remelem nem ment o is nyaralni a NAV vezetokkel egyutt. :DDD

anonymand 2014.10.28. 21:28:26

@Tyson925:

Én is aggódom.
Hamarosan az új költségvetést kell magasztalnia.
Nemsokára a KSH adatai is kijönnek a szegénységről.
Tudod, annak a KSH-nak az adatai, amely az alapot adta a "Magyarország jobban teljesít!" szlogennek.
Azért kutya nehéz lesz bagatellizálni.
Sebaj!

NYJetsTD 2014.10.28. 21:56:45

@Tyson925: @anonymand: Engem már cseppet sem érdekel, hol van. mit csinál. Értékelhetetlen és nevetséges az egész narancs társaság. Megértem, nehéz lenne lecserélni ezt a kormányt valami újra és csodatevőre, de hogy saját szavazóik sem tudnak, vagy mernek kritikát megfogalmazni, az felháborító. Úgy hogy én a magam részéről már lezártam a vitát. Nincs rá szükség. Becstelen, hazug vagy ostoba, félhülye mind. A sok duma csak egyre volt jó. Csinálhatta az egész bagázs a mocskos játékait vég nélkül.
Szóval korrupt, tolvaj társaságot védő emberrel pedig minek fecserészni?

anonymand 2014.11.03. 13:30:44

@ccactus:

Mostanság kezdenek szaporodni az olyan cikkek, amelyekre rácuppanok, amelyekből mondatokat ragadok ki, stb.
Nem szeretném, ha a blog egyik kedves szerzője megint tenné a szememre a hányást, ezért most se linket nem adok, se nem idézek belőlük.
Csak halkan jegyzem meg, hogy lassacskán a 3. negyedévet lehet értékelni...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.11.16. 19:45:29

@ccactus:

"ccactus · nivo.blog.hu/ 2014.10.20. 23:06:37
És most már azért szépen gyűlnek az adatok a III. negyedéves GDP-ről. Lássuk, hogy a német fricska, az ukrán helyzet, az orosz szankciók, a német ipari visszaesés együttesen képes lesz-e 3% alá nyomni a GDP növekedést! Szerintem nem. Én megteszem az első tétet, tippem szerint 3-3,2% között lesz a harmadik negyedévben a növekedés. Vélemény erről?"

Írtam szűk egy hónappal ezelőtt. Jelentem a 3. negyedéves növekedési adat 3,1%-lett. Ez pedig a harmadik leggyorsabb az EU-ban, 0,3%-kal lemaradva az éllovastól. Ugyanakkor az EU átlag 1,3%, vagyis továbbra is 1,8%-os felzárkózásban vagyunk az EU átlagtól.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.11.16. 19:53:25

A Pontos növekedési sorrend a 3. negyedévben:
EU átlag: 1,3%

Lengyelország: 3,4%
Románia: 3,3%
MAGYARORSZÁG: 3,1%
Egyesült Királyság: 3%
Litvánia: 2,6%
Szlovákia: 2,5%
Csehország: 2,3%
Észtország: 2,3%
Lettország: 2,2%
Bulgária: 1,6%
Spanyolország: 1,6%
Görögország: 1,4%
Németország: 1,2%
Hollandia: 1,1%
Portugália: 1%
Belgium: 0,8%
Franciaország: 0,4%
Ausztria: 0,3%
Finnország: -0,3%
Olaszország: -0,4%
Ciprus: -2%

anonymand 2014.11.17. 02:17:31

@anonymand:

Kedves naplóm!

Ahogy írtam, a harmadik negyedéves eredményekre nem kellett sokat várni. Ahogy múlik az idő (sajnos egyre gyorsabban) úgy vagyok képtelen alkalmazkodni a világ kihívásaival. Egyszerűen képtelen vagyok követni, hogy hogyan is kőne követni az eseményeket, az adatok változását.
Éves adatokat összevetni, havi változást figyelni? Mikor melyik a jobb?
Most például jó-e a portfólió híre?
"2014. harmadik negyedévében a magyar gazdaság 0,5 százalékkal haladta meg az előző negyedéves teljesítményét, ezzel régiós összehasonlításban a negyedik helyre zuhant vissza. A második negyedévben hazánk még harmadik, azt megelőzően pedig második volt a régiós rangsorban. A magyar növekedési adatokról alábbi cikkünkben tájékozódhat részletesebben:" - nem rossz hely az a negyedik.
Mondom én.
Mások persze nem így látják a dolgot.
Vagy nem így látták az első negyedév eredményeit olvasva.
Öregszem, belátom.
Fáraszt már engem ez a dialektika.
"A lista élén Románia áll, aki 1,9 százalékos harmadik negyedéves növekedésével kiugró eredményt ért el a régió többi országához képest. Keleti szomszédunkat Lengyelország követi 0,9 százalékkal, Szlovákia pedig 0,6 százalékos növekedésével a dobogó harmadik fokán helyezkedik el. Magyarország és Bulgária holtversenyben a negyedik helyen szerepel, a sort a balti országok zárják. Csehország kilencedik a listán." - én azt gondoltam (még korábban), hogy szárnyalunk.
Vagy csak olvastam?
Mindegy is.
Most megyek szemléletet váltani (ezt is úgy kőne, mint az alsóneműt?), hátha sikerül.
Most búcsúzom, kedves naplóm.
Neked sem árt egy kis pihenés, mert ki tudja, hogy holnap, más témában (államadósság, szegénység, stb.) ki tudja milyen szemléletváltásra lesz szükséged, hogy megfelelj a kor kihívásainak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.11.17. 19:59:58

@ccactus:

És van egy korai tippem a 2014. utolsó negyedévére is.
Húzóerőnek a tovább erősödő lakossági fogyasztást, a harmadik negyedévben egyszeri okokból fékeződő ipari termelés újabb gyorsulását, valamint a mezőgazdaság termelésnövekedését gondolom. A beruházások viszont kicsit alábbhagynak szerintem.

Így pedig tippem szerint megvan az esélye, hogy a IV negyedév növekedési adata is 3-assal kezdődjön. De ez persze csak egy első tipp, ami még változhat.

rikitiki 2014.11.18. 18:02:00

@ccactus: mit tippelsz 2015 utolsó negyedévére?
mit tippelsz 2016 utolsó negyedévére?

Az valami lenne,
novemberben tippelni a tárgyévi utolsó negyedéves növekedést, az legfeljebb a KSH-nál lehet érdekes, szükség van náluk a jó könyvelőkre.

Van egy tippem nekem 2015 végére.
Azt tippelem az európai kötvénypiac befagy, és Matolcsy ott áll majd letolt gatyával és durván emelgetni lesz kénytelen az alapkamatot, gond lesz az államkötvény értékesítéssel, és 2015 végére az EU recesszióba fordul, és vele mi is, a forint pedig kapja majd a pofonokat.
A tőkekivonás tovább folyik majd.

Ja, és innentől lassul majd a mi növekedésünk, ahogy csökken az EU transzfer, úgy csökken a mi növekedésünk is.

Így novemberben mindenki látja, hogy az utolsó negyedéves növekedés 3-al fog kezdődni. De azért köszönjük, hogy leírod nekünk a 'tippedet'

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.11.18. 21:25:33

@rikitiki:

"mit tippelsz 2015 utolsó negyedévére?
mit tippelsz 2016 utolsó negyedévére?
Az valami lenne,"

Nehezet kérdezel. Csak a nálam tájékozottabb elemzők véleményére tudok hagyatkozni, és azt tippelem, hogy mindkét év utolsó negyedéve 2-essel fog kezdődni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.11.18. 21:39:40

@rikitiki:

"Van egy tippem nekem 2015 végére.
Azt tippelem az európai kötvénypiac befagy, és Matolcsy ott áll majd letolt gatyával és durván emelgetni lesz kénytelen az alapkamatot, gond lesz az államkötvény értékesítéssel, és 2015 végére az EU recesszióba fordul"

Megjegyezzük, kielemezzük egy év múlva. Én ennél optimistább vagyok.

"Ja, és innentől lassul majd a mi növekedésünk, ahogy csökken az EU transzfer, úgy csökken a mi növekedésünk is."

Igen, a két téma erős összefüggésben van egymással. Az EU-s támogatásoknak egyébként pont az a célja, hogy felzárkóztassa a keleti tagállamokat. Azonban ne feledjük, hogy az utána következő években újra gyorsulni fog az EU-s támogatások felhasználása, és ezzel együtt a növekedésünk is.

Hogy miért ilyen ciklikus az EU-s támogatásm és hogy jó-e ez így, az egy jó kérdés. Jó lenne ezt kisimítani amennyire lehet. A kormány tett is erre vonatkozóan lépéseket.

anonymand 2014.12.01. 05:00:03

Vannak aki optimisták, kincstárinak is nevezik a válfajt.
Meg vannak, akik kevésbé objektív módon, kissé pesszimistábbak.

"GKI: Tovább lassul a gazdasági növekedés" - írják a közismerten elfogult elemzők.
Csak a miheztartás végett, ha valaki nem tudná, ők olyannyira elfogultak, hogy a KT (Költségvetési Tanács) megbízásából szokták közismerten elfogult véleményüket a nyilvánosság elé tárni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.01.24. 08:23:49

Közben a szakértők és elemzőházak folyamatosan javítgatják a 2015-ös várható gazdasági növekedést. Akad már olyan is, aki gyorsulást vár 2015-ben 2015-hez képest:

"Pénteken adták ki a Bank of America Merrill Lynch londoni közgazdászai friss növekedési előrejelzésüket a kelet-európai régió gazdaságaira.
...
Magyarország esetében 2015-re 3,9%-os reál GDP-növekedést valószínűsítenek a tavalyi évre becsült 3,2%-ös növekedés, és a 2013-as 1,6%-os növekedés után."

Ugyanez a Merill Lynch Lengyelországban 3,5%-os, Csehországban 3%-os, Romániában pedig 3,2%-os növekedést vár 2015-re. Tehát Magyarországot éllovas pozícióba emeli.

www.portfolio.hu/gazdasag/felelmetes_londoni_prognozis_erkezett_magyarorszagrol.3.209303.html

És a kormány is optimistább lett. A költségvetésben szereplő 2,5%-os növekedés helyett immár 3%-ot várnak 2015-re.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.01.24. 08:28:36

A legpesszimistább egyébként a GKI, aki "tovább emelte GDP várakozását". :)

"Az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését ismét emelte a GKI, most 3,2 százalékos GDP bővülést várnak. Jövőre viszont szerintük már csak 2 százalékos lesz a bővülés, miközben Vértes András a költségvetést "egy szakmai ellenőrzés nélküli ötletrohamnak" minősítette."

www.mfor.hu/cikkek/Tovabb_emelte_GDP_varakozasat_a_GKI.html

Ez még egy december 15-én nyilvánosságra került felmérés.

anonymand 2015.01.24. 08:48:09

Örülök az optimizmusnak.
Egy klasszikust idézve: "Majd meglátjuk."

anonymand 2015.01.24. 08:53:19

Nagyon nem örülök a ccactus által megadott előrejelzésekből annak, ami nem került idézésre:
"Vértes András hozzátette, hogy az EU és a pénzügyi befektetők által esetleg megkövetelt, a most előirányzottnál is kisebb jövő évi deficit is valószínűleg elérhető évközi intézkedésekkel. 2015-ben az államháztartás elsődleges bevételei (például áfa) mintegy 200 milliárd forinttal lehetnek kisebbek az előirányzatnál (beleértve az üzemanyagár-csökkenés okozta kiesést is). Tisztázatlan az állami vagyonbevételeknél várt 169 milliárd forint forrása is, így a bevételi oldal bizonytalansága mintegy 370 milliárd forint - mondta.
A 2015. évi költségvetés jól tükrözi a kormány gazdaságpolitikáját, amelynek meghatározó eleme az államháztartási hiány mindenáron való leszorítása a túlzottdeficit-eljárás újraindulásának elkerülése, és ezzel az EU-támogatásokhoz való hozzáférés érdekében. Vértes András szerint az adópolitika nemzetközileg egyedülálló módon a személyi jövedelemadózásban egykulcsos módszert alkalmaz, miközben a vállalati szférában nemcsak az ágazatok között tesz különbséget, de azon belül is mindinkább progresszív adókulcsokat használ (napicikk-kereskedelem, dohány- vagy reklámpiac). Ez súlyosan piactorzító és tisztességtelen versenyt okoz. A kiadási oldalon hiányzik a nagy rendszerek szakmailag megalapozott átalakítása - fűzte hozzá Vértes András.
Az idei folyamatok a szeptemberben gondoltnál számszerűen kissé kedvezőbbek (de valós tartalmukban nem eltérőek), a 2015. éviek - főleg a növekvő világgazdasági és politikai kockázatokkal, illetve Magyarország romló nemzetközi megítélésével összefüggésben - viszont bizonytalanabbnak látszanak - vélekedett az elnök.
A beruházásokkal kapcsolatban elmondta, hogy az állóeszköz-felhalmozáson belül sem az állami, sem az üzleti szférában nem várható bővülés. Így a 2014. évi 13 százalékos emelkedés után 2015-ben stagnálás várható, és az uniós támogatások beáramlása is csökkenhet jövőre. Vértes András kifejtette, hogy jövőre csak az iparban számítanak a beruházások enyhe növekedésére, a többi ágazatban visszaesés lehet, 2016-ban pedig általánosságban is csökkenhet az állóeszköz-felhalmozás.
Az általános beruházási és hitelezési hajlandóság elsősorban a belföldi piaci kereslet lanyhasága, a befektetési környezet bizonytalansága - ezen belül az állami beavatkozások, piac-átrendezések, államosítások és egyedi jellegű sávos adóztatások mind kiterjedtebbé válása - a fejlesztések banki szempontból is gyakran kérdéses megtérülése, továbbá a bankrendszer kivéreztetése miatt szerény - vélekedik a GKI. A külföldi tőke kiáramlóban van az országból, a jogbiztonság hiánya miatt a hazai tőke jelentős része is kivár - hívta fel a figyelmet az elnök.
A GKI szerint bár 2014-ben látványosan, 5 százalékkal emelkedik a foglalkoztatás és éves átlagban 10,2-ről 7,8 százalék körülire csökken a munkanélküliség, ez félrevezető. A valódi - Magyarországon dolgozó, nem közmunkás - munkavállalók számának növekedése lényegesen kisebb a statisztikailag kimutatottnál. Vértes András szerint 2015-ben legfeljebb 1 százalékos foglalkoztatás-bővülés és 7,5 százalékos munkanélküliség várható, részben a közmunka további kiterjesztése, a szociális segély szinte megszüntetése következtében.
Az előrejelzés szerint 2015-ben átlagosan 320 forintos euró-árfolyam várható, és nem számítanak arra, hogy jövőre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatot emel. Mivel a GKI árfolyam-prognózisa 2015-re 12 forintos gyengüléssel számol, és az MNB számításai szerint minden 10 forint/euró gyengülés körülbelül 1,1 százalékponttal növeli az adósságrátát, a tényleges adósságráta a költségvetési javaslatban foglaltak megvalósulása esetén valójában emelkedik.
Vértes András a devizahitelek kivezetésével kapcsolatban úgy vélte, hogy annak a háztartások jövedelmében a jövő év második felétől lesz csak érzékelhető hatása, ugyanakkor - tekintettel arra, hogy sokan inkább megtakarításaikat növelik - a GKI szerint csak kis mértékben növeli a fogyasztást.
A gazdaságkutató idénre és jövőre az egyéni fogyasztás egyaránt 1,2 százalékos emelkedésével számol. A legfrissebb, novemberi inflációs adatok tükrében 2014-ben és 2015-ben is árnyalatnyival alacsonyabb lehet az infláció a GKI által vártnál - fűzte hozzá Vértes András."

Cuppp...

anonymand 2015.02.02. 04:56:39

@ccactus:

"A legpesszimistább egyébként a GKI, aki "tovább emelte GDP várakozását". :)"
"Ez még egy december 15-én nyilvánosságra került felmérés." :))

"Nagyon lassul idén a gazdasági növekedés
2015. február 02., hétfő, "
"Bár 2014-ben átmenetileg kiugróan gyors, nagyjából 3,2 százalékos lehetett a növekedés, a már a tavalyi harmadik negyedévben elkezdődött fékeződés 2015-2016-ban is folytatódni fog. Így idén 2 százalék körüli GDP-dinamika várható.

Az elmúlt hónapokban a világgazdaságban fokozódott a bizonytalanság. Ezek egy része, így az energiaárak esése és az Európai Központi Bank által meghirdetett lazítás kedvező a magyar gazdaság számára. Ezzel szemben a nemzetközi politikai bizonytalanság fokozódása, így az ukrán-orosz válság elmélyülése, a terrorveszély növekedése, az ismét kiszámíthatatlanná vált görögországi helyzet, az olajexportáló országok válságjelenségei, a Fed előbb-utóbb meginduló kamatemelése növeli a kockázatokat. A svájci frank januári, nagyjából 20 százalékos erősödése szerencsére már viszonylag kevéssé érintette a magyar hitelfelvevőket és bankokat. A GKI szerint azonban nem szabad elfelejteni, hogy 2010 és 2014 között a forint 38 százalékkal gyengült a svájci valutához képest.

A 2014. évi, főleg az uniós támogatásokkal mintegy 15 százalékkal emelkedő beruházások után 2015-ben sem az állami, sem az üzleti beruházásokban nem várható érdemi bővülés. Az EU-támogatású fejlesztések a magas tavalyi szinthez képest valószínűleg csökkennek. A külföldi tőke kiáramlóban van az országból. Az állam által kikényszerített banki tőkeemeléseket nem számítva 2014. I-III. negyedévében már 1,6 milliárd euró tőke távozott az országból. A jogbiztonság hiánya miatt a hazai tőke jelentős része is kivár, miközben a növekedési hitelprogram eddig csak a hitelállomány csökkenésének lefékezéséhez volt elegendő. Mindebben érdemi változás 2015-ben sem várható a GKI szerint."
hvg.hu/gazdasag/20150202_Nagyon_lassul_iden_a_gazdasagi_novekedes?s=hk

Ez meg egy február 02.-án nyilvánosságra került felmérés. :(((

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.04. 21:08:24

Úgy tűnik, jól indul a 2015-ös év, januárban újra gyorsult a gazdaság:
www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/kirobbano-formaban-a-magyar-gazdasag-442923
www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/kiugro-novekedest-mutatott-a-magyar-bmi-443186

Szerintem 2015. I. negyedévében is tartani fogjuk a 2014-es 3% feletti ütemet.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.04. 21:12:17

"A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja miatt továbbra is dinamikusan növekszik a pénzkínálat reálértéke
A makrogazdasági részindexek közül a reálkeresetek dinamikus növekedése, a munkakeresés átlagos időtartamának kismértékű csökkenése (19,2 hónapról 18,9-re), valamint az ipari termelés volumenindexének emelkedése hatott kedvezően a főindexre. A fogyasztási hitelek állománya ugyanakkor visszaesett
Az idei év első hónapjában úgy tűnik, hogy még kitartott az MNB hitelprogramjának kedvező növekedési hatása, a reálkeresetek emelkedése pedig a fogyasztásra lehet kedvező hatással. Mindez arra utal, hogy az idei évben valóban a belső kereslet lehet a növekedés motorja. A rövidebb munkakeresési idő szintén a gazdaság élénkülésére vall, ám a másfél év továbbra is nagyon hosszú.
Egyelőre úgy tűnik, hogy még egyáltalán nem futnak ki az átmenetinek látszó növekedési hatások, illetve az egyszeri tényezők (rezsicsökkentés) helyett új faktorok segíthetik a bővülést.
Tavaly a várt 2,9 százaléknál alacsonyabb, 2,5-2,6 százalék körüli lehetett a GDP-arányos deficit, ami megkönnyíti az idei évre tervezett 2,4 százalékos hiány elérését. A költségvetési politika nem lesz érdemben keresletszűkítő jellegű az idei évben, miközben a monetáris politika továbbra is segítheti a gazdasági növekedést.
A magyar lakosság gazdasági közérzete az elmúlt években javuló tendenciát mutatott, de még mindig a nemzetközi elégedettségi rangsor vége felé helyezkedünk el
Januárban javultak a magyar feldolgozóipar kilátásai a beszerzésimenedzser-index (BMI) szerint. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság indexe jelentősen, 54,2 pontra emelkedett a decemberi 50,9 pontról, ami arra utal, hogy az ipari termelés az év első hónapjában újabb lendületet vehetett."

anonymand 2015.02.05. 11:22:46

A növekedésről, fenntarthatóságról, előrejelzés módosításáról, stb. :
"Az Európai Bizottság (EB) úgynevezett “téli gazdasági előrejelzése” szerint 2015-ben és 2016-ban is a korábban vártnál lassabb gazdasági növekedésre számít Magyarországon, egyúttal a testület csökkentette az idei költségvetési hiányra vonatkozó prognózisát is.

Az EB legújabb előrejelzésében az idén 2,4 százalékos, jövőre 1,9 százalékos magyar GDP-növekedést vár. Az előző, 2014-es őszi előrejelzésében még 2,5 százalékos bővülést jelzett 2015-re és 2 százalékot 2016-ra.

A költségvetési hiány idei mértékét szintén lefelé módosította a bizottság: a korábban várt 2,8 százalék helyett 2,7 százalék deficittel számol, míg jövőre mindkét előrejelzésben 2,5 százalék GDP-arányos hiány szerepel."

ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2015_winter/hu_en.pdf

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.05. 19:54:05

Az EU Bizottság is tartósan felülteljesítőnek véli Magyarországot az akadozó EU-s növekedés mellett:
A brüsszeli testület – legújabb, csütörtökön nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint – 2015-ben és 2016-ban is a korábban vártnál lassabb gazdasági növekedésre számít Magyarországon, egyúttal csökkentette az idei költségvetési hiányra vonatkozó prognózisát is.
A prognózis szerint a magyar gazdaság 2014-ben 3,3 százalékos GDP-növekedést produkált, amivel az Európai Unión belül holtversenyben a második helyet foglalja el, csak Írország előzi meg. Megjegyezte, hogy az uniós tagállamokban a bruttó hazai termék növekedése átlagosan 1,3 százalékos volt tavaly.
Az államtitkár kijelentette: a magyar gazdaság 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is tovább növekszik, és a bővülés 2014–15-ben is jelentősen felülmúlja az EU átlagát.

Erősödtünk a brüsszeli prognózisok után 2015.02.05 12:20

A piacon úgy tűnik, hogy jól értékelik Brüsszel hazánkról adott friss prognózisait, a forint ugyanis a közzétételt követően enyhén erősödni tudott a vezető devizákkal szemben.

www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/masfel_havi_csucs_falnak_mehet_a_forint.5.209806.html

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.13. 20:01:20

Leggyorsabban nőtt a magyar gazdaság az EU-ban: :))

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/leggyorsabban_nott_a_magyar_gazdasag_az_eu-ban.593514.html

Kellemes meglepetést okoztak a külföldi elemzők körében is a magyar GDP-növekedési adatok. Javították a magyar növekedési kilátásokat is.

anonymand 2015.02.14. 03:56:16

Vitathatatlanul a legjobb teljesítményt produkálta az elmúlt évben a magyar gazdaság, még akkor is ha az adatok még csak a nyers (első) jelentésből valók is.
A naptárhatárral történő kiigazítás sem tud sokat rontani e téren. :)
Az előrejelzések javítása sem tudja azonban feledtetni a tényt, hogy visszaesést prognosztizálnak a (nem fönntartható) növekedés dinamikájában. :(

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.14. 15:37:44

@anonymand: Eloszor is talan inkabb aljunk meg, es orvendjunk ennek az adatnak! :)
Masodsorban az elorejelzesekrol annyit, hogy azok 2.1-3.9% korul vannak. Ez eleg jelentos kilenges. Szerintem ez is jol mutatja hogy nagyon-nagyon sok a bizonytalansag, mar csak ha azt emlitem, hogy a nemeteknek mar meginn jobban megy a szeker, az oljareses, az euro gyengesege igen jott, es hol van meg az EKB program? Ha pedig az eurozona elkezd porogni, fogynak a magyar gyarakban osszetakolt autok ami porgeti a gdp-t. No, nem mintha ettol barki jobban elne itthon :D
De mindenesetre a vartnal jobb eus novekedes, alacsony eneriga arak, matolcsy programok, allami bankok haveri hitelezese siman repithetik 3% korulre az idei novekedest is, es akkor azert akkora visszaesesrol nem beszelhetunk.
A gond inkabb az, h a potencialis kibocsajtas semmit nem valtozott. :(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.14. 18:05:04

@Tyson925:

Én inkább úgy érzékelem, hogy a potenciális növekedés kis fáziskéséssel együtt javul a tényleges GDP növekedéssel.
Növekszik a beruházási ráta, növekedési hitelprogram, MNB kamatcsökkentések okán. A jövőben pedig potenciális növekedési ütem növekedés várható. Például a bankadó csökkentése miatt.

anonymand 2015.02.15. 10:57:46

@Tyson925:

Mindannyian jól tudjuk, hogy miért is jöhetett a jó teljesítményről az adat. Ölég sok szó esett a "választási gazdaságpolitika" várható, s valóban bekövetkezett hatásairól.
Amiben én (nem egyedül) tévedtem, hogy a lecsengés később kezdődik.
És valószínűleg egy kicsit tovább is tart, míg a fenntarthatatlanság bizonyítékai az újabb adatokban realizálódnak.
Az előrejelzések az MNB-től majdnem a legoptimistábbig (egy igazán optimistáról beszélhetünk ugyi?) elég világos dinamikacsökkenést jeleznek.
Én, már meglehetősen régen, úgy véltem, hogy a minimum2,5% tartós (tehát évenként folyamatosan hozott) javulást tartanék elfogadhatónak.
Most egy kiugró év után sem változott a véleményem, maximum kicsit magasabbra tenném a minimumot, ám quod dixi, dixi.
Lehetne még árnyalni a képet azzal, hogy ha igaz lenne az állítás a 400 ezer "új munkahely" kapcsán, akkor a termelékenységi mutató brutális romlásáról köll beszélnünk.
Varga büszkén jelentette be, hogy elértük a 2008-as (válság előtti) teljesítmény szintjét.
Kínos mosolyt tudott az orcámra csalni.

A harsonák hangjai mellet történt diadaljelentés nekem kicsit korainak tűnik.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.20. 17:06:33

@ccactus: "A jövőben pedig potenciális növekedési ütem növekedés várható. Például a bankadó csökkentése miatt."
Ezzel egyenesen beismerted, hogy a bankado megfolytotta az orszagot eddig. Nahat... :DDD
Amugy, ugy latszik nem teljesen vagy sajnos tisztaba a potencialis novekedes definiciojaval, de megnyugtato, h ennek ellenre a novekedeset erzekeled. :DDD

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.22. 20:16:44

@Tyson925:

Örülök, hogy valamiben egyetértünk!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.06. 17:56:09

Közben érkeznek az adatok 2015-ből is, úgyhogy ismét tippelek, remélem nem elhamarkodottan, de szerintem 2015 első negyedévében továbbra is gyorsulni fog a növekedés. Továbbra is az a kérdés, hogy eléri-e a 4%-ot a növekedés az első negyedévben. Szerintem közel lesz hozzá..

Ma például kiderült, hogy 2014-ben még a korábban gondoltnál is gyorsabban, 3,6%-kal nőt a gazdaság.
www.portfolio.hu/gazdasag/itt_a_szebb_magyar_adat_hatasa.5.211097.html

anonymand 2015.03.06. 19:16:50

@ccactus:

Gratulálok!
"Majd meglátjuk!"

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.06. 22:18:57

Ja, és most nézem a számokat, 2014 első félévében tényleg elérte a növekedés a 4%-ot. Sőt, a nyers adat 4,1%. :)

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/gdp/gdp1412.html

Tehát ha 2015-ben tartjuk a tempót, akkor már nem lehet alacsony bázisról beszélni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.19. 19:15:04

Úgy tűnik, lassulás továbbra is elnapolva.

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/raketakent-lohet-ki-iden-is-a-magyar-gazdasag-446407

@Tyson925:

És egy újabb hír, amely a potenciális növekedési ütem növekedésére utal:

"Nő a potenciális GDP

A munkaerő és a tőkefelhalmozás körülbelül 1-1 százalékot ad hozzá a potenciális növekedéshez, a tényezőhatékonyság 0 százalék közeli – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Oszlay András. Jelen pillanatban 2 százalék közeli, vagy kicsivel ez alatt lehet a potenciális GDP, de jövőre elérheti a 2 százalékot. „Nem lehet a végtelenségig a munkahelyekből és a beruházásokból növelni a potenciális GDP-t, az intézményi környezet olyan átalakítására lesz szükség, ami elmozdítja a teljes tényezőhatékonysági mutatót is” – emelte ki Oszlay.

Az elmúlt másfél évben nagyon sok egyszeri tényezőről beszéltünk, jövőre pedig a szökőnaphatás lesz az egyszeri tényező – mondta a Világgazdaság kérdésére Suppan Gergely. Éppen ezért a nyers adat magasabb lehet, mint az kiigazított. „Ha több éven keresztül dinamikus a gazdasági növekedése, akkor a potenciális is nőhet” – tette hozzá."

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.20. 19:37:40

Az első fecske már hónapokkal ezelőtt elnapolta a lassulást, de szépen érkeznek a többiek is:
stockportal.hu/index.php/a-szazadveg-31-szazalekos-novekedessel-es-kamatcsokkentessel-szamol-az-iden/

anonymand 2015.03.21. 05:14:52

A Századvég, mint mértékadó elemző!
Rögvest magam alá piszkítok...

Egy költői kérdés: van még lejjebb?

anonymand 2015.03.21. 05:23:22

Ha már...

"A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a magyar gazdaság növekedési üteme 2015-ben elérheti a 3,1 százalékot, míg jövőre a 2,4 százalékot." - ez újfideszül elnapolás.
"Az első fecske már hónapokkal ezelőtt elnapolta a lassulást, de szépen érkeznek a többiek is" - mennyi is volt a 2014-es rekorder növekedés?
Ahhoz képest akár a kissé optimistának tűnő (és nem teljesen függetlennek tekinthető Századvég) 3,1%-a nem lassulás? Ahhoz képest a 2,4% nem további csökkenés?
Bár kezdem megérteni.
"A negatív növekedés is növekedés"
Persze csak akkor, ha az ember elfogulatlanul és objektív módon szemléli a dolgokat...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.21. 09:05:40

@anonymand:

Gyorsulva lassul a lassú lassulás a "2014-es rekorder növekedés"-hez képest ! Már csak ez a probléma. :)

Képzeld, ha még is gyorsulás lenne az idén. :))
3,9%-ra való idei gyorsulásról is vannak már elemzések 2015-re. (Bank of America Merrill Lynch)

Már nem kell túl sokat várni 2015 I. negyedévi GDP adatára. Szerintem gyorsulni fogunka "2014-es rekorder növekedés"-hez képest. És szerinted?

anonymand 2015.03.21. 09:15:25

@ccactus:

Véleményem szerint lassulás következik be.
Akkor, amikor a Bank of America Merrill Lynch-re hivatkozol, nem árt felidézni, hogy volt amikor az összes többi elemző véleményéhez képest ők egy brutálisan optimista prognózist adtak, ám nem nekik lett igazuk. :(

anonymand 2015.03.21. 15:38:47

@ccactus:

Bocsánat, pontatlanul (rosszul) fogalmaztam.
Helyesbítek:
Akkor, amikor a Bank of America Merrill Lynch-re hivatkozol, nem árt felidézni, hogy volt amikor az összes többi elemző véleményéhez képest ők egy brutálisan optimista prognózist adtak, ám nem valószínű, hogy nekik lesz igazuk. :(
"Magyarország esetében 2015-re 3,9%-os reál GDP-növekedést valószínűsítenek"... eree gondoltam.

anonymand 2015.03.21. 15:50:32

@ccactus:
Kis kiegészítés.

privatbankar.hu/makro/kiderult-mitol-ugrott-ekkorat-a-pannon-puma-278672

A képen jól látható, hogy 2013 Q2-2014.Q2 időszak növekedése töretlen.
A 2014.Q3-Q4 bár az előző évhez képest jobbat mutat, nem tartja a korábbi trendet.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.21. 22:58:16

@anonymand:

Az ördögbe is, ebben most tényleg igazad van! Ahogy írtad az előbb nagyon helyesen, a negatív növekedés is növekedés. Ugyanígy elmondhatjuk a jelenlegi helyzetről, hogy a pozitív csökkenés is csökkenés. Vagy mondjuk a negatív lassulás is lassulás. A gyorsulási ütem lassulása, meg már egyenesen recesszió. :D
süti beállítások módosítása