Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Hipermarketek nélkül nem tudunk élni?

2014. december 13. - Nívó blog

Be kell vallanom, hipermarketfüggő vagyok. Hiperben vásárolok élelmiszert, egyéb háztartási árukat, mindenféle napi fogyasztási cikket, sőt általában még ajándékokat is. Talán egyedül csak ruhát nem. De minden mást igen. Az az igazság, hogy nem is nagyon tudom, hogy máshol hol tudnám beszerezni ezeket. Hol vehetnék például egy radírt, egy kalapácsot, vagy mondjuk egy pohárkészletet, karácsonyfaégőt, falinaptárat, izzót, porzsákot ha nem a hiperben?

A hipermarketek nagy előnye, hogy mindent megkapok egy helyen, széles választékban, és ráadásul olcsóbban, mint máshol. Telepakolom a bevásárlókocsit, odatolom a pénztárhoz, fizetek, kitolom az egész cuccot a parkolóba, átrakom a csomagtartóba és már megyek is haza. Jó-jó, tudom: a hipermarketek mind külföldi multicégek tulajdonában vannak. Ha ott vásárolok, a külföldi tulajdonos zsebét tömöm, mert övé lesz a haszon (akarom mondani a kimutatott veszteség :). Ráadásul sanyargatják a beszállítóikat és az alkalmazottaikat, akik persze általában és többségében magyarok. A hipermarketek miatt ürültek ki, mentek tönkre a bevásárlóutcák, a főterek magyar tulajdonú üzletei.

okobolt.jpg

De egy ideje már érlelődik bennem a gondolat, hogy nem biztos, hogy jól van ez így. Otthon végignézem amit vásároltam, és eltűnődöm:

Biztos, hogy megvenném azt a tábla milka csokit 229-ért, ha nem a hiperbe járnék vásárolni, hanem a sarki családi vállalkozás boltjába?

okobolt2.jpg

Biztos hogy megvenném az ajándékba szánt borhoz a papírtasakot 379-ért, ha nem a hiperben vásárolnék, hanem a sarki családi vállalkozásnál?  (Képek innen: link)

Biztos, hogy megvenném az egyszer használatos olasz gyártású tejszínhabot (magyar nincs) 499-ért, ha nem a hiperben vásárolnék, hanem a sarki boltban?

Biztos, hogy kellett a gyereknek az a 200 forintos színes műanyaggolyó, amit a bejárat melletti nagygömbből lehet kapni, ráadásul sírás is lett belőle, mert a gyerek kéket szeretett volna, az a fránya masina meg egy zöldet adott ki?

Biztos, hogy kellett az az Actimel 479-ért? Vettem volna ilyet a sarki boltban?

Biztos, hogy kellett az az újabb tucat karácsonyfadísz csomagban 999-ért, mikor tavaly sem raktuk már fel az összeset?

Biztos, hogy kellett az a hógömb 899-ért

És még hosszan hozhatnám a példákat a 24ezres blokkról, amit vásárláskor kaptam. Pedig csak kenyérért, tejért, narancsért és porzsákért indultam útnak, ráadásul porzsákot nem is kaptam olyat, amilyen a porszívóba kellene. Így hát legkésőbb pár nap múlva újra el kell menni a hiperbe, hátha akkor már lesz megfelelő porzsák, mert nagyon kellene már. Meg hát ezt a 4db 100Ft-os kupont sem kellene veszni hagyni, amit ötezer forintonként kaptam a vásárlásom után. Meg hát tulajdonképpen nem is vettem semmit, pár nap múlva megint üres lesz a hűtő, úgyhogy mindenképpen menni kell a hiperbe.

Nem jól van ez így, nagyon nem. Leginkább az bánt, hogy miért van a magyar kiskereskedelem is legnagyobbrészt külföldi tulajdonban? Miért nem tudják ezt magyarok is megcsinálni maguknak? Másrészt meg az bánt, hogy hiperfüggő vagyok. Miért kell minden héten bemenni a hiperbe, ahol megvetetnek velem sok-sok haszontalan dolgot? És miért érzem mégis ezt a legolcsóbb és legjobb megoldásnak?

Úgyhogy most elhatároztam valamit. Januárban egy hónapon át nem megyek be egyetlen kiskereskedelmi lánc üzletébe sem. Nem költök náluk egy fillért sem. Csakis magyar tulajdonú, családi vállalkozásként működtetett kisboltokban fogok vásárolni. Egyrészt kíváncsi vagyok rá, hogy tényleg drágább-e ez a megoldás, mint a hiper, másrészt amúgy is fel akarom kutatni a környékünkön a különböző kis szakboltokat, meg van is a közelünkben egy jó kis boltocska, amelyet a tulajdonosa üzemeltet.

Tapasztalataimról pedig hetente beszámolok majd itt a blogon egy "Hipermarketek nélkül fogok élni" című posztsorozat keretein belül. Kíváncsi vagyok, ugyanolyan nehéz-e leszokni a hiperfüggőségről, mint mondjuk a dohányról. Jelentkeznek-e majd elvonási tünetek.

Egyáltalán, azt próbálom majd kideríteni, hogy van-e értelme a hiperek teljes száműzésének az életünkből, illetve ha nincs, akkor hol a helye. Ezenkívül arra is fényt szeretnék deríteni, hogy hol vannak a hiányosságai a kisboltoknak ár, választék, nyitva tartás, kiszolgálás... stb tekintetében. Tehát hogy miért van az, hogy ennyire elterjedt a hipermarket a kisboltok és a szakboltok rovására?

A cél végső soron az lenne, hogy megfogalmazzam milyennek kellene lennie álmaim boltjának. Hol helyezkedik el? Mikor van nyitva? Ki árul ott? Ki nem árul ott? Leginkább pedig: Mit árul ott és milyen szolgáltatásokat nyújt?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr496980349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrs. white 2014.12.14. 13:54:19

Ha kisboltba mész az biztos bukás már most megmondom. Amit állítasz, hogy a hyper olcsó az legalább akkor a tévedés mint csak a kisboltban magyar tulajdonosnál való vásárlás. A hyperekhez képest egy kínai (vietnámi) bolt, kisbolt, nagykereskedő kisker része combóval 150.000 forintos hyper árak mellett minimálisan 50-70.000 forintot takaríthatsz meg. Hyperekben szuperekben is csak a saját márkás olcsó, ez adja az olcsóság illúzióját. Mivel az embereknek erre van pénze, ezért ez is lett a mérvadó de márkát ott általában nem kapsz olcsón.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 13:54:44

@ccactus: Itt valaki kifejtette (szerintem nagyon okosan), hogy a gdp-t igazán az növeli, ha magyar termékeket, magyar helyen veszel. (Mondjuk a GDP-t az is növeli, ha a multitól kínait veszel, csak éppen ez valójában csak statisztikai növekmény, hiszen a multi kiviszi a hasznát).

Az ideális állapot az, ha a magyar nem tétlenül néz, hanem versenyez. Egy ilyen folyamat el is indult, mi pld. az élelmiszer nagyrészét már piacról vásároljuk, kivéve ásványvíz, konzervek, pia és még pár dolog, holott hat éve még én is ott toltam a tömött bevásárlókosarat a többiekkel az Auchanban.

De úgy néz ki, a többi esetében is csökken a multi részesedése, mert a CBA nyitott egy nagyon színvonalas közértet itt közel, akkor pedig miért autózzak Dunakeszire, ha itt is megtalálom ugyanazokat.

Én sem vagyok tudatos vásárló, de abban igen, hogy elsősorban magyar termékeket vásárolok. Nem csak élelmiszerben, hanem minden másban is keresem a magyart.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 13:58:16

@ccactus: Ebben egyetértek. Tele is van rendesen, egy multiba eleve be sem mennék ha annyian lennének, de a piacon megéri kivárni a sort. Simán elbírna szerintem az összes kerület még egyet.

gyongyi70 2014.12.14. 14:05:19

@ccactus: a piac jó, egy rétegnek, aki szereti

de trükkös dolog ám, mert a termelőknek is csak egy (kisebb) része hajlandó oda termelni... megint jön a fránya méretgazdaságosság... aki profi ültetvényen termel pl. több tonna almát, az nem fog kiülni a piacra, hanem eladja a kiskernek, feldolgozóiparnak, nagykereskedőnek... van egy része a termewlőknek, akik kifejezetten szeretnek piacra termelni, de ők teljesen másképp működnek: többféle terméket termelnek kis mennyiségben, van munkerő a piacon üldögélésre, szállításra stb.

a kicsiség persze drágítja a dolot, ahogy a munkaerő is, amit szállításra, eladásra használnak fel

pillanatnyilag azért olcsóbb mert hm..kreatívan adóznak. ha rendesen adóznának, adnának számlát, drágább lenne, és akkor még inkább rétegvásárlókat fog vonzani

amúgy az is baj a piacokkal, hogy kevésbé alkalmazkodnak az elfoglalt vásárlókhoz, akik pl. késő est5e, hétvégén érnek rá, s hétvégén (vépgre) nem szeretnének korán kelni... a minőségellenőrzéssel is akadnak bajok, van sok becsületes termelő, de sajnos olyanok is, akik visszaélnek a vásárlók bizalmával

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:05:39

@mrs. white: A legolcsóbb a piac. Gagyiban és minőségben is. Nagyságrendekkel, pld.. a Tóalmási tüzes a piacon 1300 Ft, a Sparban akciózva is 1600, amúgy 1900-2100, a piacon ráadásul eldöntheted, hogy szárazat, vagy nedvesebbet kérsz. Minden olcsóbb sokszor még akkor is, ha magasabb minőségű. Nem véletlenül van ott mindig hatalmas tömeg. Ráadásul a multik közel sem árulják azt a minőséget. Nálunk pld. nagy baklövés a Sparból zöldséget vásárolni, nem csak drágább, de a minősége is rosszabb. Általában a fajtája sem jó, de általában mindig állott is, hiszen külföldről jön.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:10:26

@gyongyi70: Ott olyan tömeg van, hogy nincs is szükségük az alkalmazkodásra. Ezért csinálnék kerületenként több piacot.

Dolgoztam valamikor a Nagybanin így tudom, a multik kizárólag II. oszt zöldség-gyümölcsöt vásárolnak. Ma már nem tudom mi van, de az Auchanban a minap saját szememmel láttam hatalmas méretű első osztályú magyar almát, ráadásul nagyon olcsón. Persze ez lehet az orosz exporttilalom miatt is, a multinak mindegy honnan jön, csak nagy tömegben legyen és olcsón.

rizy 2014.12.14. 14:11:00

gondolom némi előnnyel indulok a hozzászólókkal szemben, tekintettel, hogy én már akkor vásároltam, amikor csak kis közértek voltak. talán tudatos vásárló is vagyok, mert rendszerint csak azt veszem meg, amire szükségem van, vagy lesz. és akkor visszatérve a kis közértre , borzalmas volt. megvetted a tejet, a kenyeret, lisztet. olajat, sorban álltál a pénztárnál, majd átballagtál a zöldségeshez, a henteshez, az ápiszba, a jaj felmosó is kell háztartási boltba, amelyek ugyan erre a vedd meg a csokit, a kütyütre volt berendezve. a két gyerek, már a hentesnél feladta és bemutatta a mi a földön várunk produkciót. mind ezt tetéztük a keressük már meg hol lehet kapni játékkal. csináltam ezt húsz éven keresztül, tehát én bizony leteszem a voksomat a hipermarket mellett, de nem fogok vasárnapi programot csinálni belőle. bizony látom a kisboltokat, a hat kiló kenyér és a napi 100 péksütivel való kínlódással, ki nem szállítanak mert keveset rendel, megveszi a Tescoba, ráteszi a hasznát és azzal vegetál, meg a kannás borával. drága és nincs választék, én pedig szeretem eldönteni, hogy mit használok addig, amíg lehet. talán nem véletlen terjed el, ez az eladási forma. de kormányunk elhatároztam, hogy vissza a Horthy érába, és ismerve őket, nem foglalkoznak semmivel, főleg nem ilyen nyugati szarokkal, mint hatástanulmány. nekik a multik bevételére fáj a foguk, ezért inkább kiüldözik őket. pedig, ha tanácsadóként, a lányukat, vejüket szomszédjukat alkalmaznák, talán lenne lehetőségük, de nem ezeknek csak a profit számít, akkor pedig ők talán nem annyira korrumpálhatók.

polgári kór 2014.12.14. 14:13:07

275 szánalmas komment

priceless

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.14. 14:18:38

@ccactus:

Akkor pedig mégis csak saját elhatározásból veszed meg azt, amit. Lehet, hog yfölösleges dolgokat is megveszel, de akkor is a te döntésed. Ezzel az erővel a reklámokat is be lehetne tiltani, mert azok aztán főképp sok fölösleges cucc megvásárlására buídítják az embert.

Szerintem fölösleges és káros a beavatkozás. Az ember a nagyobb bevásárlásokat úgyis a hipermarketben fogja elintézni, legföljebb majd nagyobb zsúfoltság mellett, jópár munkahely elvesztése árán. Ha viszont kell egy doboz tejföl a vasárnapi ebédhez, akkor mindenképpen a kisboltba megyek - még akkor is, ha a hiper nyitva van.

d.j 2014.12.14. 14:18:41

@eßemfaßom meg áll: Ezt eddig is le tudta ellenőrizni a NAV ha akarta. Ehhez nem kell online pénztárgép. Arról nem beszélve, hogy az ellenőrzés még mindig ugyan úgy megy, mint előtte. Próbavásárlás, hiányosságok feltárása stb. Akkor minek az új pénztárgép?

gyongyi70 2014.12.14. 14:19:27

@♔bаtyu♔: ma már sokat vásárolnak direkt termelőktől, tész-ektől.. jártunk pl. egy családi gazdaságban, ők szállítják a friss paradicsomot az ósanba.. nagyon szép árujuk van.. egyre nagyobbak és profibbak a termelők, így már megütik azt a méretet, hogy parnerek tudnak lennik az élkiskernek... a piaci kofák viszont mind a nagtybanin vásárolnak... elvileg vannak őstermelők is a piacon, kérdés, hogy ki tudod-e szűrni... csináltunk felmérést a nagybaninak, akkor készítettem interjúkat a nagybanin vásárlókkal... rengeteget dolgoznak, hajnalban kelnek, rendes emberek.. viszont: kérdeztük, mi a helyzet a minőséggel, vegyszermaradványokkal.. azt mondták, mivel őket se ellenőruik, ők se kérdezik.. csak azt nézik, szép-e az áru... és itt visszajutottunk a nébih-es-hófehérkés reklámhoz.. ismerem a nébih-es kollégákat, sokat küzdenek, mert kevés pénzük van az ellenőrzésekre, nem tudnak mindenhová eljutni, ezért oda mennek, ahool nagy tömegű áru fordul meg: pl. a multi kiskerekhez

d.j 2014.12.14. 14:20:51

@♔bаtyu♔: Neked is leírom, ehhez nem kell kellett volna online pénztárgép. Kimennek, próbavásárlás, bukta. Ennyi, és még most is ezt csinálják, és fogják is.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:21:06

@rizy: Igazából kormányunk azt határozta el, hogy ők is megfelelően adózzanak, hogy a te gyerekeid után több adókedvezményt, juttatást kaphass.

Mégis mit gondolsz, honnan volt a GYES és a többi?

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:22:44

@d.j: Azért más ám az, amikor egy listán lejön a sorrend.

A NAV maga mondta, hogy ez alapján ellenőriz. Nyilván te sem gondolod komolyan, hogy egy hasraütéses módszer jobb a valós tényeken alapulónál.

polgári kór 2014.12.14. 14:25:07

@gyongyi70: ami szép az mind vegyszeres

főleg ilyenkor télen a magyar paaradicsom..:))) de az idióta pestiek megveszik a diót is paradicsomként, mondjuk ez mindig igy volt

-a még hülyébb pestiek meg azt hiszik hogy a hiperben a banán hondurasban, a narancs meg spanyolországban érett, mer cimkét olvasni azt tud a pesti, ahhoz ért kb., de hát a hulladékot is meg kell etetni .valakivel. decc lájf, szelavi hehe

hehe

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.14. 14:25:26

@polgári kór:

"275 szánalmas komment"

Plusz a tied. Mások legalább véleményt nyilvánítanak. Tőled meg csak annyira futja, hogy másokat fikázol - s közben a többiek fölött állónak képzeled magad. Ez az igazán szánalmas.

d.j 2014.12.14. 14:26:35

@♔bаtyu♔: Várjunk azzal a nagy adóbevétellel, mert első évben eladtak 200000 pénztárgépet. Evidens a nagyobb ÁFA bevétel. Majd most kiderül, sőt ki is derült, mert nem igazán harsognak a kormány szócsövei, hogy mennyire überfasza ÁFA folyik be az online pénztárgépek miatt. Elárulom, semmivel sem több, mint előtte. Ha ez így lenne, akkor nem kellene az M0-ást fizetőssé tenni, nem kellett volna az internatadó, nem kellene faragni az egészségügy és az oktatási költségvetésen.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:27:27

@gyongyi70: Persze, előfordul minden, akár külföldi magyarként is eladva. De a piacon ez csak egy szegmens, ráadásul ez sem szezonjában. Azért a legtöbb háziasszonyt nem lehet átverni spanyol importparadicsommal. Leteszi nyáron a konyhába és ha 2 hét múlva sincs rajta penész, akkor az eladó megbízható. Itt azért sokan ugyanoda járnak vissza. A nejemmel is megesett, hogy mellényúlt, de pontosan tudta, hogy onnantól kit kell kerülni. Ráadásul sok minőségi terméket nem is lehet máshol megvenni. Szalonna, kolbászok, sonkák, méz, vaj, savanyúság, stb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.14. 14:29:06

@♔bаtyu♔:

Ha szipmlán ez lenne a cél, akkor a "kreativ" adózási trükköket tennék lehetetlenné.

d.j 2014.12.14. 14:29:44

@♔bаtyu♔: Milyen lista? Egyet tudnak nézni, hogy pl. két azonos feltételű egységnél a bevétel nem egyforma. De ezt eddig is megtudták nézni. De ha így is van, ez még nem jelenti azt, hogy két üzlet, mert azonosak a feltételek, ugyanakkora bevételt is termel. Persze kimehetnek, de nem mennek.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:29:47

@d.j: Nem tudom most mi van, de itt az indexen olvastam nemrég, hogy Orbánék most még annál is nagyobb bevételre tettek szert, mint amennyit vártak és épp az online pénztárgépeket hozza fel egyik tényezőként.

Azért nem is értem, miért erőltetik az M0-s díját.

gyongyi70 2014.12.14. 14:30:24

@♔bаtyu♔: a multik z-gy választékával én se vagyok megelégedve, de szerencsére van kertünk és a férjem úgy válogatta össze a gyümölcsdöket, hogy tavasztól őszig folyamatosan van minden
állati termékeket én nem veszek kistermelőktől, jobban bízom a haccp. iso, ifs, egyéb hókuszpókuszban.. szakmai ártalom, tudom, mennyire mellé lehet nyúlni még jószándék mellett is...

de senkit nem akarok lebeszélni, ez az én döntésem :-)

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:35:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem biztos hogy lehet. Pld. itt a fordított ÁFA egy csomó helyen az EU nem engedi. Sok, gondolom, eleve megfoghatatlan. Pld. nem lehet belekötni abba, hogy a teszkónak Szlovákiában mennyiért könyveltek. Vagy miért a spanyol őrző-védő céget bízták meg. (Ezek természetesen csak fikciók, de az adóelkerülésnek ilyesmi trükkjei vannak).

Itt az adóelkerülés mellett a másik fontos tényező, hogy piaci előnyt szereznek, ráadásul hazai versenyzők rovására. Az adózási bevételen túl nyilván van nemzeti érdek is, azaz a magyar kereskedő akik lehetőségei szűkebbek, ne menjen tönkre.

A CBA pld. csak az Index szemében multi, valójában a magyar kisközértek egyik túlélési formája, szinte az összes családi vállalkozás.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:36:02

@d.j: Szerintem maradjunk abban, hogy megguglizod mi a különbség az offline és online között.

Utána már nem fogsz vitatkozni.

gyongyi70 2014.12.14. 14:36:38

@♔bаtyu♔: nem tudom, előbb miért nem ment el
a lényeg: z-gy válastztékkal én sem vagyok kibékülve a multinál, de szerencsére van kertünk és benne sok-sok gyümölcs, inkább sajátot eszünk
állati termékek tekintetében viszont jobban bízom az élip termékekben, mint a kistermelőkben, szakmai előképzettség okán tudom, hogy még jószándék mellett is lehet félrenyúlni

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:39:17

@gyongyi70: Elhiheted, a te kerted termése, főleg ha Bp környékén van, mérgezőbb lehet mint sok kistermelői. Én pld. eleve nem eszem a saját (társasházi) kertünkből zöldséget, pedig terem. Persze, lehet hogy hülyeség, de nem akarok úgy járni, ahogy Budafokon jártak. Nem tudom, mennyi ólom van az ubiban, paradicsomban.

gyongyi70 2014.12.14. 14:40:03

@♔bаtyu♔: hát, a cba-ban, mint szégény, elnyomott családi vállalkozásban nem fogunk egyetérteni.. körbekérdeztük a magyar beszállítókat pl., kivel szeretnek együttműködni, ki a nprmális partner, csak óvatosan mertük leírni, miket meséltek a cba-ról... röviden és fonopman úgy tudom összefoglalni, amit mondtak: próbáltak tanuni a multiktól, de csak a legrosszabb dolgokat sikerült eltanulniuk..

gyongyi70 2014.12.14. 14:40:54

@♔bаtyu♔: vecsési káposztát eszel?

polgári kór 2014.12.14. 14:43:39

@gyongyi70: ezzel nem egyetérteni kell idióta

a CBA egy franchise, külön cég visz minden egyes boltot okoska

gyongyi70 2014.12.14. 14:45:24

@polgári kór: aki mondja..eddig tt normáls hangnem volt

van beszerzési központja a cba-nak és soik mindent a központ határoz meg.. és a profit egy részét is a központ nyúlja le

polgári kór 2014.12.14. 14:50:21

@gyongyi70: naná ezért franchise

ki kell nyirni mindenkit kell még 2 magyar franchise azt annyi, ekkora a piac

először a francia és angol láncot kell kitakaritani, utána a németek is mehetnek

aztán a magyar láncokat kell bevetni külföldön

teccikérteni

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 15:01:01

@gyongyi70: Ez ezért nem szempont, mert nekem a legrosszabb tapasztalatom CBA-val volt 20 éve.

Ugyanakkor a haveromnál van egy CBA üzlet, ami nagyságrendekkel jobb bárkinél. Árban, minőségben. Nem is képes a közelben konkurens nyílni, pedig egy kis lakótelep.

Most akkor utáljam, vagy szeressem?

Szabványok 2014.12.14. 15:09:35

@lavór: "Tudni illik: a Metro nagykereskedői áruház. Nem arra szánták, hogy boldog-boldogtalan szerezzen innen-onnan egy Metro-kártyát és 1 kiló kávéért beugorjon."
Miért is nem? Ha a Metronak nem éri meg 1kg kávét eladni nekem, akkor ne adja. Adja, tehát neki megéri, van rajta profitja még így is. Ha nem érné meg neki, akkor azt mondaná, hogy egy raklapnál kevesebbet nem ad. De ad!
Akkor meg?
Csak egy okot mondj, hogy miért ne menjek a Metroba és vásároljam meg olcsóbban!

Most inkább menjek a sarki kisboltba, csak azért, hogy támogassam a kisvállalkozásokat? Annyira nem vagyok öntudatos.

d.j 2014.12.14. 15:10:44

@♔bаtyu♔: Nem kellene személyeskedni. Elfogytak az érvek? Egyébként, sajnos nekem kell egy ilyen. Azóta már két ellenőrzésem is volt és mind ugyanúgy zajlott. Bejöttek, próbavásárlás és megírták a jegyzőkönyvet. Előtte is ugyan ez volt, bejöttek, próbavásárlás, jegyzőkönyv. Ehhez nem kell 130 eFt-os online pénztárgép. Olyan sem volt, hogy kint ültek volna, mint amivel riogatták az embereket, és nézték a laptopon, hogy beütöttem-e a blokkot. Olyan sem volt, hogy megállították kifele menet a vendégeimet és nézték volna, hogy mit vett és kapott-e blokkot. Mert ezzel is riogatták a kereskedőket, meg az embereket. Semmi nem változott. Abban az esetben egyébként egyetértettem volna az egész hercehurcával, ha akár csak egyetlen egy pénztárgépgyártó lenne hazánkban. De nincs. Kiömlesztettek több tízmilliárdot lengyel, olasz, koreai gyártóknak, akik köszönik szépen a több éves bevételüknek megfelelő megrendelést a magyar kormánytól. Viszont így ebben a formában egy tévedés, finoman fogalmazva.

git 2014.12.14. 15:14:11

@polgári kór: Jézus ember hol élsz te, Szibériában? Vagy a 8-ik században? Nem vetted észre, hogy már tíz éve nincs határ nyugat felé?

Szabványok 2014.12.14. 15:14:49

@♔bаtyu♔: "Most akkor utáljam, vagy szeressem? "
A válasz egyszerű! Piacgazdaság van. A piaci szereplőknek egy dolguk van: a saját érdekeiket képviselni. Nem kell 'szeretni' senkit sem, nem kell 'gyűlölni' senkit sem.
Ott és azt vegyél, ami Neked a legjobb. Ha a kisboltos nő dekoltázsa megér neked +100Ft-ot, akkor menj oda. Ha a kedvenc nápolyidat a Multisuper üzletlánban kapod meg, akkor menj be és vedd meg. Ha utálsz messzire menni, akkor a legközelebbi boltba. Ha autóval jársz hetente egyszer bevásárolni, akkor menj oda, ahol van parkolóhely és gyorsan, olcsón megkapod mindazt, amit akarsz.
Én nem nézem a bolt logóját., méretét, tulajdonosát, stb.
Hanem azt, hogy hol, milyen körülmények között, mit, milyen minőségben, mennyiért adnak.

prolee 2014.12.14. 15:27:25

@Szabványok: Itt már nincs piacgazdaság.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 15:30:42

@prolee: Itt van piacgazdaság, mert ha nem lenne, akkor nem azért járnék a barkácsboltba mert ugyanaz olcsóbb mint a multiknál, hanem azért mert közelebb van.

lavór 2014.12.14. 15:32:04

@Szabványok:

Azért, mert ügyeskedsz, még nem biztos, hogy igazad van.

Scagnetti 2014.12.14. 15:34:16

Senkit sem érdekel, hogy ki megy be a hiperbe és ki nem. Ahogy az sem, mit veszel meg ott, mennyire találod utólag feleslegesnek.

Az érdekel, hogy senki se akarja megmondani, hol vásárolok, mikor, mit és mennyiért. Legyen ez mindenkinek a saját döntése, és senki ne ugasson bele! Főleg úgy ne, hogy az egész csak arról szól, hogy helyzetbe akarnak hozni néhány haveri üzletláncot, ill. ki akarnak szolgálni néhány, évszázadokkal lemaradt ultrakonzervatív idiótát, akiknek mániája, hogy belepofázzanak a mások életébe!

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 15:38:55

@Scagnetti: Te valamit nagyon nem értesz. Ha az állam nem nyalja le a hiperektől a tejfölt tőled fogja lenyalni.

Gondolod, hogy Orbán utálja a teszkót? Magasról szarja le, az érdekli mennyi adót fizet és mekkora adót fizethetne egyébként.

Persze, a teszkó rád is nyomhatja a plusz adót, csakhogy egy erős CBA-nal ezt nem tudja megtenni.

Oszd meg és uralkodj, te nem ezt csinálnád?

Fekete Mamba 2014.12.14. 15:50:53

Mindenki szabadon utálhatja a kapitalizmust, a piacot, a versenyt.
Én még hozzátenném az öregedést, meg hogy fáj a térdem, hátam, na meg a nyirkos észak-nyugati szelet, a hosszú, sötét novemberi estéket. Így egyéni szinten ez így teljesen érthető és emberi. De hogy egy nép kultúrájának meghatározó eleme, hogy nem képes elfogadni a világot, amiben él, és szakadatlanul keresi a kifogásokat, na ez nagyon gáz, és nagyon szánalmas. És olyan nagy reményekre a szebb jövőt illetően nem ad okot.

Fekete Mamba 2014.12.14. 16:13:24

@♔bаtyu♔: erre a 30% több adóra linket kaphatnánk?

másik oldalon 2014.12.14. 16:17:14

@lavór: Nem mondtam eg.y szóval sem hogy vasárnap nyitva kell tartani, úgyhogy ne ezekkel a szalmabár érvelésekkel gyere.
Azt mondtam hogy lófaszt sem értesz a kereskedelemhez attól hogy alkalmazottként dolgoztál benne.

lavór 2014.12.14. 16:20:16

@Ikukám:

De most a vasárnapi nyitva tartásról van szó, nem a hozzáértésemről vagy annak hiányáról.

másik oldalon 2014.12.14. 16:22:36

@lavór: "A fizetésről: meg kéne tán fizetni az eladót, pénztárost abból a profitból, amit megkeres a multi, hogy ne sírjon xaros 10 ezer forint miatt. Ennyi. "
Honnan tudod hogy mennyi a profit? Vikiék sem tudják, ez a nagy bajuk ;),
Ha egy kicsit is értenél a kereskedelmhez -azzal együtt hogy 25 évet benne dolgozál- akkor tudnád, hogy az olyan munkákat amiket egy intelligensebb csimpánz is el tud végezni -(pénztásros, árufeltöltő, takarító, stb) sohasem fogják megfizetni. Ha nem lesz rá ember akkor -mint a Tesco- bevezetik az önkiszolgáló pénztárat, meg automata árurendező, kihordő rendszereket, és takarítani is tud robot is.

lavór 2014.12.14. 16:25:16

@Ikukám:

Drága Ilukám, már a neten vásárolunk.
A fizikai munkát meg nyugodtan fizessék csak meg.

másik oldalon 2014.12.14. 16:25:22

@lavór: Én csak a 'hozzáértő" írásodra reagáltam, amit fljebb olvashatsz (16:22:36)
Engem baromira nem érdekel hogy nyitva lesznek-e a boltok vagy sem. Eddig sem mentem CBS-ba ezután sem fogok.
Ezzel a vasárnapi nyitvatartással csak a multik fognak jól járni, úgyhogy ez pont ÖNGÓL lesz.
A forgalmuk érdemben nem fog csökkenni (kb 1-2%), a költségeik viszont jelentősen (kb 4-5%)

lavór 2014.12.14. 16:30:21

@Ikukám:

Majd kiderül az életben, mi fog történni. A spekulációk nem érdekelnek.
Mint az életben, van egy költségvetési kalkuláció, meg van az, amennyi valóban bejött belőle.
Mindig az a kérdés, a kettő milyen messze áll egymástól.

másik oldalon 2014.12.14. 16:31:01

@lavór: Én csak a 'hozzáértő" írásodra reagáltam, amit fljebb olvashatsz (16:22:36)
Engem baromira nem érdekel hogy nyitva lesznek-e a boltok vagy sem. Eddig sem mentem CBS-ba ezután sem fogok.
Ezzel a vasárnapi nyitvatartással csak a multik fognak jól járni, úgyhogy ez pont ÖNGÓL lesz.
A forgalmuk érdemben nem fog csökkenni (kb 1-2%), a költségeik viszont jelentősen (kb 4-5%)

másik oldalon 2014.12.14. 16:33:10

@lavór: Mit vásárolunk a neten 5-6% talán? Annak is a 90%-a az IT szektorhoz tartozik. Ne röhögtess!

Szabványok 2014.12.14. 16:34:51

@prolee: :-(((
30 évig vágytam rá, hogy legyen. Aztán elkezdődött lenni egy piacgazdaság. régi terminológiával: "leraktuk a kapitalizmus alapjait"
De Orbán felszedte. Elég csak megnézni, hogy miket mond. Ugyanaz a szöveg, mint Kádár. Munkaalapú társadalom, majd én elveszek 1000Mrd-ot a bankoktól, teljes foglalkoztatottság, küzdelem a multik ellen, a profit bűn, piac tönkretétele és, és REZSICSÖKKENTÉS! Ez már nem is kádári, ez már Rákosi szlogen!

Szabványok 2014.12.14. 16:36:00

@lavór: Én nem 'ügyeskedem'. Én piackonform magatartást tanusítok.

lavór 2014.12.14. 16:38:40

@Ikukám:

Bármit megvásárolhatunk már a neten. A vásárlások száma egyre nőni fog a, jelentős árdifferenciákat lehet látni. A magyar piac meg árérzékeny. Erre mozdult a Tesco is.

@Szabványok:

Ügyeskedsz.

másik oldalon 2014.12.14. 16:44:04

Egyébként meg én úgy látom az egészet, hogy van néhány magyar kereskedő cég akik gyengék, és nem tudnak a piaci versenyben helytállni, ezért törvényeket hoznak az életben maradásukhoz. Én is voltam kereskedő,8 évig (nem élelmiszer fronton) de láttam hogy sajnos a multik ügyesebbek. Váltottam, és most amit csinálok azt egyelőre a multik még nem tudják jobban csinálni, de eljön az idő amikor ebben is lenyomnak. Sebaj, keresek más szegmenst és újraindítok mindent. Nincs itt gond, nem más kárára akarom megoldani az életem.

polgári kór 2014.12.14. 16:44:45

@Szabványok: orbán ugyanaz mint kádár, leszámitva hogy kádárt nem a nép választotta, és kádár eladósitotta az országot a gecibe, amit orbán fizet vissza

de a jólét az stimmel, a kádári jólét miatt nosztalgia van, az orbáni miatt meg lesz!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 16:50:53

@gyongyi70:

Nem kell ide semmi kreativitás. Az őstermelők nagyon kedvező adózási környezetben működhetnek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 17:00:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ezzel az erővel a reklámokat is be lehetne tiltani, mert azok aztán főképp sok fölösleges cucc megvásárlására buídítják az embert."

Mondasz valamit! Mondjuk a reklámadó akár ilyen célt is szolgálhat, hogy visszavegyen valamit a társadalom számára e a tevékenység profitjából.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 17:04:52

@gyongyi70:

"kérdeztük, mi a helyzet a minőséggel, vegyszermaradványokkal.. azt mondták, mivel őket se ellenőruik, ők se kérdezik.. csak azt nézik, szép-e az áru..."

Ez viszont szabályozói kérdés. Ha a hipereket sem ellenőriznék, őket sem érdekelné? Furcsa hozzáállás ez. Én ilyen helyeken nem szeretnék vásárolni.

Olyan bolt kell, amely azt érzi küldetésének, hogy friss, egészséges, jó minőségű magyar árut kínáljon vásárlóinak. Mindenféle ellenőrzés nélkül.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 17:07:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"a többiek fölött állónak képzeled magad"

Nekem ez nem jött le a kommentjéből.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 17:10:07

@d.j:

"nem igazán harsognak a kormány szócsövei, hogy mennyire überfasza ÁFA folyik be az online pénztárgépek miatt"

Nincs szükség propagandára. A tények magukért beszélnek:
www.portfolio.hu/gazdasag/megvan_ezert_nem_aggodnak_orbanek.4.207847.html

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 17:15:13

@gyongyi70:

"van beszerzési központja a cba-nak és soik mindent a központ határoz meg.. és a profit egy részét is a központ nyúlja le"

A boltos pedig választhat, hogy vállalja ezeket a kötöttségeket, vagy független marad.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 17:18:21

@Scagnetti:

"Senkit sem érdekel, hogy ki megy be a hiperbe és ki nem. Ahogy az sem, mit veszel meg ott, mennyire találod utólag feleslegesnek.

Az érdekel, hogy senki se akarja megmondani, hol vásárolok, mikor, mit és mennyiért."

Hát akkor téged ez a poszt meg a hozzászólások nem nagyon fognak érdekelni...
Voltak ugyan néhányan, akik politizálni próbáltak, de elhaltak ezek a vonalak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.14. 17:28:09

@♔bаtyu♔:

"Sok, gondolom, eleve megfoghatatlan. Pld. nem lehet belekötni abba, hogy a teszkónak Szlovákiában mennyiért könyveltek."

Azért valamennyire lehetne, hiszen fel lehet térképezni, mely cégektől vásárol a Tesco vagy más cég aránytalanul drágán. Aztán meg lehet nézni e drága cégek tulajdonosi hátterét stb. Nem hiszem ui., hogy pl. a Tesco csupa szívjóságból fizet a könyvelő cégnek (persze ez is csak egy fiktív példa) többszörös díjat, vagy vásárol az anyacégtől egyes árukat vagy szolgáltatásokat aránytalanul drágán: az valahol visszacsordogál a Tescohoz.

Aztán ha adóelkerülés gyanúja merül fel, a magyar ügyészség fordulhat pl. a brit hatóságokhoz, szóval nem vagyok teljesen biztos, hogy ez reménytelen. Igaz, nem értek a könyveléshez, akár tévedhetek is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.14. 17:30:28

@ccactus:

Akinek a kommentje pusztán abból áll, hogy lefikáz 275 hozzászólást, az egyértelműen lenézi a hozzászólókat.

gyongyi70 2014.12.14. 17:43:52

@♔bаtyu♔: csakhogy mi nem egy beszállítónál jártunk, hanem úgy 130-nál

gyongyi70 2014.12.14. 17:57:02

@ccactus: írd be a gugliba: ifs, brc, globalgap

meg fogsz lepődni: ezek olyan minőségbiztosítási szabványok, amit kiskereskedelmi láncok hoztak létre. sokkal keményebbek a hatósági előírásoknál.

magyarul: náluk az az alap, hogy a termék friss, egészséges, megbízható

vannak olyan kisboltok is, biztos, de utolsó emlékem, amikor még előfordultam ilyenben, hogy lejárt szavatosságú termékeket próbáltak folyton rám sózni, akkor szoktam rá, hogy állandóan azt silabizálom... hosszú éveknek kellett eltelni, míg erről leszoktam: a gaz multiknál nem fordul elő ilyesmi... pl.

de: ezen ne vitatkozzunk. egyéni ízlés, preferencia kérdése, hogy ki, mit szeret, engem pl. nem hat meg, ha egy termék magyar, azt keresem, ami jó és jó áron van, szeretem, ha mindent gyorsan egy helyen szeretek venni és nem kívánok beszélgetni az eladóval

van, aki ezt másképp szereti, ezt tiszteletben tartom

a baj csak az, hogy ezekkel az intézkedésekkel (vasárnapi bezárás, élelmiszerfelügyeleti díj sávos kivetése, 2 év veszteség szabály és ide sorolom a sztrádadíjat is) most ebben a szabad választásomban szeretnének korlátozni: el akarják lehetetleníteni azokat az üzleti formákat, amit én szeretek, megszabják, mivel töltsem a vasárnapomat stb. stb.

ez a baj

és, mint mondták, ez csak az első lépés, mi jön még? vasárnap majd a múzeum se fog dolgozni, meg az úszómester se, meg mozigépész se, a túráimat meg épp most cseszte el vmi nagyokos, aki riportot csinált arról, hogy egyre több a medve és a farkas az erdőben és a családom általános bojkottot hirdetett (szerintem alig várták már, hogy legyen erre okuk :-)...)

na jó, a vége vicc volt, de az eleje komoly

gyongyi70 2014.12.14. 17:58:24

@ccactus: írd be a gugliba: ifs, brc, globalgap

meg fogsz lepődni: ezek olyan minőségbiztosítási szabványok, amit kiskereskedelmi láncok hoztak létre. sokkal keményebbek a hatósági előírásoknál.

magyarul: náluk az az alap, hogy a termék friss, egészséges, megbízható

vannak olyan kisboltok is, biztos, de utolsó emlékem, amikor még előfordultam ilyenben, hogy lejárt szavatosságú termékeket próbáltak folyton rám sózni, akkor szoktam rá, hogy állandóan azt silabizálom... hosszú éveknek kellett eltelni, míg erről leszoktam: a gaz multiknál nem fordul elő ilyesmi... pl.

de: ezen ne vitatkozzunk. egyéni ízlés, preferencia kérdése, hogy ki, mit szeret, engem pl. nem hat meg, ha egy termék magyar, azt keresem, ami jó és jó áron van, szeretem, ha mindent gyorsan egy helyen szeretek venni és nem kívánok beszélgetni az eladóval

van, aki ezt másképp szereti, ezt tiszteletben tartom

a baj csak az, hogy ezekkel az intézkedésekkel (vasárnapi bezárás, élelmiszerfelügyeleti díj sávos kivetése, 2 év veszteség szabály és ide sorolom a sztrádadíjat is) most ebben a szabad választásomban szeretnének korlátozni: el akarják lehetetleníteni azokat az üzleti formákat, amit én szeretek, megszabják, mivel töltsem a vasárnapomat stb. stb.

ez a baj

és, mint mondták, ez csak az első lépés, mi jön még? vasárnap majd a múzeum se fog dolgozni, meg az úszómester se, meg mozigépész se, a túráimat meg épp most cseszte el vmi nagyokos, aki riportot csinált arról, hogy egyre több a medve és a farkas az erdőben és a családom általános bojkottot hirdetett (szerintem alig várták már, hogy legyen erre okuk :-)...)

na jó, a vége vicc volt, de az eleje komoly

gyongyi70 2014.12.14. 18:00:16

@ccactus: az őstermelői rendszerrel nagyon sok a visszaélés

franchise: igen, a spar épp most erre megy rá, el akarja szipkázni a cbas boltokat.. kiváncsi leszek, kit választanak... van tippem

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.12.14. 18:32:33

@ccactus: Egy ideje feltunt az az osi fideszes szokas, hogy miutan jo sokat papolnak, hogy nemzet igy, meg nemzet ugy, utanna indul a masik mese, hogy O aztan nem tankol a MOL-nal mert ott nem jo a benzin, csak az OMV-hez megy. O csak hiperben vasarol mert az a jo, az O gyereke csak milkat eszik, mert mintha nem lenne magyar hattero csokigyarto, ugye, es meg sorolhatnam. A kedvecem az, amikor kepes atmenni a masik hiperbe, hogy osztrak asvanyvizet vegyen.
Engem meg lesajnalnak, amikor picra jarok, termelotol veszem a zoldseget, es rendszeresen a dragabb de magyar termeket valasztom. Hat ilyen ez, amikor az embernek csak a szaja jar...
Amugy gratulalok, szep demagog posztot siekrult osszehozni: csak sejteti, hogy hat nem is kell majd vasarnap boltba jarni, mert hat minek.
Amugy egy jo kerdes van: miert van a magyar kiskereskedelem joreszt kulfoldi kezben. En ugy tippelem a szokasos problema: nem volt toke.
Jah igen, szerinted toke nelkul is lehet fejlodni el is felejtettem, szal inkabb ezt itt abba is hagyom. :D

rizy 2014.12.14. 19:22:25

@♔bаtyu♔: miről beszélsz? miből kapok én többet? és ki adózik tisztességesen?

cso zsi 2014.12.14. 19:25:17

@♔bаtyu♔: Úgy gondolod, hogy nem adóznak? Itt csak az nem adózik, akinek az állam engedi el, vagy aki nagyon tilosban jár. Egy üzletlánc ezt elég nehezen teszi meg.
.
Másodosztályú zöldség?
Volt idő, amikor beszállítottam az Aldi központjába, és belülről láttam más beszállítók dolgát is.
A minőségellenőr találomra kiválasztotta az árut, ha az megfelelt, elkezdhetett kipakolni, miközben folyamatosan nézték a beérkezett holmit.
Akadt olyan olasz, vagy ausztriai török kamionos, akivel üvöltöztek (németül), hogy hogy merészeli a fonnyadt árut egyáltalán a kapun behozni, és rövid úton kihajították.

rizy 2014.12.14. 19:26:43

@polgári kór: itt nincs előírás, itt minden eladható most! egyébként meg hagyjál már azzal, hogy nosztalgiával gondolok Orbánra, én nem, ezt ígérem neked!

cso zsi 2014.12.14. 19:30:52

@ccactus: Azokat hívjuk sarki kispiszkosnak.
Biztos van kivétel.
Biztos.

cso zsi 2014.12.14. 19:36:52

@♔bаtyu♔: Erre tökélete példa volt anno, amikor még a Fölművelési árkádjai alatt volt piac jellegű zsibvásár.
Pont úgy nem aludt meg az ott vett tej, mint a kartondobozos.
Megkeseredett.
Gyerekkoromban az üveges tej nem savanyú löttyé vált, hanem aludtejjé. .
Amit vidéken veszek a gazdától, az is megalszik.
A Lehelen volt egy tejes csapat, csontra ki van pakolva az üzletük.
A földművelésis tejesről egyesek tudni vélték, hogy a közeli boltban vásárolt tejet, de ennek nem hiszek.

Szabványok 2014.12.14. 21:59:33

@lavór: Szerinted mi az "ügyeskedés" definíciója? Az, hogy ott vásárolok, ahol nekem a legjobb? Mert ez esetben vállalom, hogy "ügyeskedem". Igen "ügyeskedem", megkeresem mindenben azt, ami nekem a legjobb minőség, ár, kényelem és még pár szempont alapján.
Szerintem mindenkinek így kell tennie és akkor a másik oldal is igyekszik olyan minőséget, árat, kényelmet és még pár jellemzőt kínálni, mint amilyet az emberek (=fizetőképes kereslet) akarnak.

Szabványok 2014.12.14. 22:08:46

@polgári kór: Kádárt a nép választotta! Emlékszem a választásokra. Titkosak voltak, még alkoholtilalom is volt, nehogy leitassák a jelöltek a választóikat. Persze 2/3-os többsége volt, így aztán megtehette, hogy úgy faragja az alkotmányt, hogy abban benne van, melyik párt vezeti az országot. Ezek után már csak az egy pártot képviselő emberek közüllehetett választani.
Kádár nem adósította el az országot, ez félreértés. Mennyi volt a GDP arányos államadósság '87-ben? (Az utolsó év, amikor még Kádár irányított.)
Az elmúlt 25 évben egyetlen kormány volt, amelyiknek sikerült tennie valamit az államadsság ellen. Nézd meg az államadósság grafikonját '90-től!
Ez az egyetlen kormány a Horn kormány volt, azon belül is, Bokros pénzügyminiszter. Az ő intézkedéseinek lecsengésével elindult felfelé az államadósság. Már a fidesz megkezdte, Megyó az egekig vitte, Gyurcsi is kezdetben vitte felfelé, az őszödi beszéd pont arról szól, hogy megpróbálja felrázni a lopásban serény múmiákat, hogy ez így nem mehet tovább. Persze nem sikerült. A fidesz ellenzékből jól kihasználta, hogy az adósságcsökkentés népszerűtlen lenne (vö. szociális népszavazás). Aztán jött egy válság és 80%-on talátuk magunkat. Ami annyira nem rossz. A fidesz azóta is tartja a 80%-ot, mindössze átváltotta rosszabb kamatozásúra.

Orbán saját szájával mondta, hogy a Kádár-rendszerben nem a rendszer volt a rossz, hanem az, hogy a kommunisták ltek a hatalomban és nem a fideszesek.

Nzoltan 2014.12.14. 22:15:55

@gyongyi70: Közelítsd meg a munkaadói oldalról.

Nzoltan 2014.12.14. 22:24:03

@a keresztényeket bántani tilos: azért mert a kkv szektor sokkal több szolgáltatást vesz itt igénybe, mint a hiperek. Tulajdonképpen minden kisbold egy vagy két családot tart el, plusz az eladók. Ezek röbbnyire irt foglalkoztatnak, itthon költenek. Nem utazik a profit a luxemburgi anyacéghez.

cso zsi 2014.12.14. 22:42:16

Akkor hogy is van ez az egész?
index.hu/gazdasag/2014/12/09/az_osztrakok_visszacsinalnak_a_vasarnapi_zarvatartast/

" A közvélemény-kutatás eredménye nekünk azért is lehet külön tanulságos, mert Ausztria volt a kormánypárt első példája a vasárnapi zárva tartás mellett."

fehérfarkas 2014.12.15. 01:21:42

@gyongyi70:

Az a gond, hogy Magyarországon nincsen "igazi piac". Amit mi piacnak nevezünk, az csak halvány illúziója annak, ami Thesszalónikiben, Isztambulban (Nagybazár), Kairóban (Khan el-Khalili), Teheránban, Iszfahánban, Aleppóban vagy Damaszkuszban piacnak vagy bazárnak neveznek.
Ott ezek a piacok minden nap nyitva vannak, és sokkal több minden található mint nálunk a legnagyobb alapterületű Tescoban vagy Auchanban.
És ha már alapterület, akkor Aleppóban 3 nagy bazár is van, mindhárom hossza meghaladja a 400 métert.
A kairói Khan el-Khalili piac/bazár főutcája 2 km hosszú (ez nyilt és nem fedett).
Isztambulban a Nagybazárnak több mint 50 fedett utcája van (a fedetlenekkel együtt 61 utca), több mint 3000 üzlet van bennük, napi forgalma meghaladja a 250 ezer vásárlót. Élelmiszereket, édességeket, fűszereket ugyanúgy lehet benne kapni, mint ruhanemüket, szőnyegeket, bútorokat, vagy ékszereket és aranyat.
A teheráni nagybazárnak az (fedett) utcái összeadva több mint 10 km hosszúságot tesznek ki. Itt is minden megtalálható a világ minden részéről uganyúgy mint az isztambuli nagybazárban, csak itt még vendég házak és bankok is vannak benne.
A világ legnagyobb fedett bazára szintén Iránban van: Tabrizban.
Ja, és ezek évszázadok óta működnek.
Ezek valódi piacok, hatalmas választékkal a világ minden részéről árult termékekkel (de a helyi/hazai termelők számára hatalmas felvevőpiacot jelentenek), és sok évszázados kereskedő családokkal, akiknek a kereskedelem a vénájukban van.

Egyébként a fenti országokban is vannak hipermarketek és szupermarketek - és egymást jól ki tudják egészíteni.
(mondjuk a fenti bazárokhoz/piacokhoz képest a hipermarketek is csupán apró kisboltnak tünnek)

fehérfarkas 2014.12.15. 01:42:05

@gyongyi70: "a baj csak az, hogy ezekkel az intézkedésekkel (vasárnapi bezárás, élelmiszerfelügyeleti díj sávos kivetése, 2 év veszteség szabály... "

Ez a 2 év veszteség elsőre a hozzá nem értők számára nagyon jól hangzik = populista.
Aki ért hozzá, az tudja, hogy a külföldi üzletláncok úgy ruháznak be, hogy mindegyik üzletükre kb 5 éves megtérülési időt kalkulálnak. Vagyis 5 év alatt termeli ki az építési/beruházási költséget - vagyis addig nem tud nyereséget termelni, hanem csak 5 év után.
És miután nem egyetlen egy évben építettek új üzleteket, hanem folyamatosan, szinte évente épülnek új üzleteik, ezért előfordulhat az is, hogy egy nagyon aktívan terjeszkedő áruházlánc a 15. évben sem nyereséges (a folyamatos beruházásai, fejlesztései, építkezései miatt).
Persze ez nem azt jelenti, hogy csődben lennének. Messze nem ezt jelenti. Ezért megtévesztő és veszélyes a kormánynak ez a vérpopulista 2 évnyi veszteség után bezáratná szándéka. Hiszen itt a veszteség nem a veszteséges működésből származik, hanem abból, hogy kb 5 év alatt térül meg egy üzletének a megépítése, és országszerte folyamatosan építi az új üzleteket.

Azok, amelyek tényleg veszteséges működésű üzletek (mert nincs elg vásárlója), azok meg a törvényi szándék nélkül is bezárnak, és elmennek az országból. 2 nagy bútoráruház is a gazdasági válság + Orbán-kormány alatti elszegényedés miatt bekövetkezett vásárlócsökkenés miatt elment Magyarországról, és bezárta az összes itteni áruházát.

a keresztényeket bántani tilos 2014.12.15. 05:24:34

@Nzoltan: Ez egy népszerű ostobaság, hogy a profit visszautazik a "luxemburgi anyacéghez". Nem megy az sehova. Itt marad az országban, abból épülnek újjá a boltok, és abból fejlesztik az infrastruktúrát.

Egyébként nem feleltél a kérdésemre, de nem baj...

lavór 2014.12.15. 06:16:40

@Szabványok:

Szóval, semmi keresnivalód egy nagykereskedelmi áruházban... De ...
Szereztél innen-onnan egy Metro-kártyát. így rögtön úgy gondolod, hogy a rohadt kereskedők nyerészkednek rajtad, így neked jogodban áll megtenni ezt a sunnyogó lépést. Elárulom, a Metro is keres rajtad. Ez a magyar valóság sajnos, mindenben nem ebben az egy kérdésben, sunnyognak, ügyeskednek az emberek, mert az jár nekik. Ha kiderül, még fel is háborodnak, kikérik maguknak, hogy ők aztán nem... dehogy, csak azt tették, amihez joguk van.
Tehát: ügyeskedsz.
A minőségi kifogásaid is csak addig igazak, míg kihasználod a kártya nyújtotta előnyöket (pár százalék egy termék esetén), amikor ugyanazzal az áruval találkozol a sarki kispiszkosban, máris a "szar" jelzőt dobod rá. Néha nézz tükörbe...

Na, lö pá!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.15. 11:10:49

@a keresztényeket bántani tilos:

Es azért nincs teljesen így. A tulajdonos bizonyára szeretne nyereséget látni a befektetései után, vagy ha nem ő, akkor a részvényesek. Szóval a hálózat kiépülése és a befektetések megtérülése után szerintem némi profit is vándorol az anyacégekhez.

a keresztényeket bántani tilos 2014.12.15. 12:14:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ahogy a CBA esetében is. Az teljesen irreleváns, hogy a Lázár testvérek, vagy Hans Jürgen megy nyaralni a Bahamákra szerintem mint cégtulajdonos, ez a "multik kitalicskázzák az országból a pénzt" akkora ökörség, hogy arra szó nincs, mert közben fizetik az iparűzési adót, foglalkoztatottaik után fizetik az SZJA-t és még kitudja mennyi bérköltséget termelő adót, ráadásul olyan mennyiségben, amit a kisboltok soha nem tudnának kitermelni. El kéne fogadni végre, hogy az államnak a multi jelenléte jó, mert fizetőképes, a kisbolt meg egy apró szellő meglendíti, és tönkremehet. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy a kkv rossz dolog, fejlett országban a kkv szektor erősítése is fontos, de nem a multik javára, mert az csak kommunista demagógia, de hatásosnak semmiképpen sem az.

fehérfarkas 2014.12.15. 12:16:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

És akkor mi van? A kereskedelem évezredek óta erről szól. És megnyugtatlak: a CBA vezetőinek is jut a számláira a CBA Lengyelországban nyitott üzleteinek nyereségéből.

Te talán úgyfektetnél be valahova, hogy az ne legyen nyereséges? Vagy, ha nyereséges, akkor neked abból egy fillér se jusson?
Nem csoda, hogy itt tart ez az ország 2014-ben, és a 20 évvel ezelőtt csóró ázsiai országok is elszáguldanak mellettünk. Ugyanis mi sajnos még mindig a Rákosi-korszak piacellenes, kapitalizmus ellenes, gazdaságelennes kommunizmusa mentalitásában élünk. És sajnos a blogolók többségének a kommentjei pont ezt bizonyítják. Lassan már tényleg csak Észak-Korea marad az egyetlene egy hozzánk hasonló országnak.
Szomorú, hogy 24 évvel a szocializmus megbuktatása, a rendszervltás után egyre nagyobb ütemben zárkózunk fel Észak-Koreához.

Éljen Orbán, Matolcsy és Lázár - jó sokáig, kenyéren és vizen :D :D :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.15. 14:13:30

@a keresztényeket bántani tilos:

Hol állítottam, hogy a CBA vagy egyéb magyar tulajdonú cég esetében nem így történik? Avagy a kommentemben hol jeleztem, hogy külföldi tulajdonú cégre gondolok?

@fehérfarkas:

"És megnyugtatlak: a CBA vezetőinek is jut a számláira a CBA Lengyelországban nyitott üzleteinek nyereségéből."

És akkor mi van?

"Te talán úgyfektetnél be valahova, hogy az ne legyen nyereséges? Vagy, ha nyereséges, akkor neked abból egy fillér se jusson?"

Hol írtam ilyet, te szerencsétlen?

a keresztényeket bántani tilos 2014.12.15. 14:18:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A "talicskában hordja ki az extraprofitot a külföldi multi, mert külföldi" című threadre feleltél, egyértelműnek tűnt, hogy annak érdekében próbálsz érvelni, hogy külföldi rossz, magyar istencsászár jó.

fehérfarkas 2014.12.15. 15:53:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Lehet, hog félreértettelek, de a hozzászólásod alapján a multik és a profit ellenesnek tüntél.
Én 5 évig dolgoztam a kereskedelemben (de utána is volt kapcsolatom eme területtel), van egy logisztikai végzettségem (a 3 végzettségem közül az egyik), és saját szememmel láttam a thesszalóniki, kairói és isztambuli nagy piacok napi működését, a többi általam említettről pedig számos anyagot olvastam.
Ezen kívül a kereskedelem kialakulása az ókortól napjainkig hobbi szinten is foglalkoztat. Így egy kicsit látom a történelmi összfüggést azon civilizációk között, amelyek a kereskedelmet segítették, és amelyek ezt gátolták.
A kereskedelmet lehet gátolni idológiai okok miatt, de lehet azért is, hogy egy bizonyos oligarcha tegye rá a kezét, és a riválisokat/konkurenciát kiszorítsa. Az Orbán-kormány sajátossága, hogy mindkét okot tapasztalni lehet nála: ideológiailag a multi/külföldi ellenesség + a saját versenyképtelen oligarchiái érdekében a riválisok/konkurencia törvényi korlátozása.

fehérfarkas 2014.12.15. 15:57:32

@fehérfarkas:
És még annyit ehhez: Magyarországon egy Tesco vagy Auchan hatalmas nagy méretűnek tűnik - de pont ezért említettem a kairói, damaszkuszi, teheráni, tabrizi, isztambuli, aleppói, thesszalóniki piacokat/bazárokat, hogy azokhoz képest a hipermarketek eltörpülnek, és csupán egy sarki kisboltnak tűnnek.

Ráadásul a CBA vezetése is nyugodtan építhetne hipermarketeket, ha akarna befektetni több milliárd forintot egy ilyen megépítésébe (a 2. legnagyobb árbevételű áruházlánc az országban). Ja, hogy a CBA vezetése inkább offshore számlákra menekíti ki a profitot, és nem forgatja vissza - és inkább törvényben (politikai kapcsolatoknak köszönhetően) korlátozná a konkurenciát. Ezt hívják maffiaállamnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.15. 18:40:53

@fehérfarkas:

Nagyon félreértettél. Sem a multik, sem a profit ellen nem vagyok, ahogy hülye sem vagyok. A kereskedelemnek az emberi civiláció fejlődésében betöltött óriási jelentőségével is tisztában vagyok. Fogalmam sincs, hogyan juthattál ilyen következtetésre ebből: "A tulajdonos bizonyára szeretne nyereséget látni a befektetései után, vagy ha nem ő, akkor a részvényesek. Szóval a hálózat kiépülése és a befektetések megtérülése után szerintem némi profit is vándorol az anyacégekhez."

Más kérdés, hogy amennyire lehet, minden szereplő azonos és egyenlő szabályok szerint adózzon, de erre nem a haveri kört előnyben részesítő, a többieket meg diszkrimináló, és egyébként is eléggé kérdéses törvények (vasárnapi zárva tartás, élelmiszer-felügyeleti díj ugyancsak diszkriminatív és brutális adóterhe) a megoldás.

Sőt az sem dobogtatja meg büszke honleányi szívemet, ha a profitból nem a Tesco, hanem a CBA tulajdonosai utaznak nyaralni. :)

fehérfarkas 2014.12.15. 19:27:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ezek szerint félreértettelek. Mea culpa :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.15. 20:27:01

@gyongyi70:

Érzésem szerint túlságosan fekete-fehérben gondolkodsz

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.12.18. 16:53:49

Bolgáriában pont fordítva van: a hét minden napján zárva vannak a 199 négyzetméternél kisebb üzletek, kivéve a vasárnapot, amikor is csak ezek lehetnek nyitva, de csak 8:00 és 12:30, valamint 11:55 és 18:00 között.

A jogszabály azonban nyitva hagyott egy kiskaput: amennyiben a tulajdonos igazolja, hogy az alkalmazottját a minimálbér felének a kétszeresére jelenti be és 3 évre visszamenőleg igazolja, hogy minden járulékot időben és maradéktalanul megfizetett, abban az esetben hosszabbított nyitva tartás mellett vasárnap is üzemelhetnek.

Szóval mindent meg lehet oldani, Orbánék igenis jó irányba mozdultak a jogszabály megalkotásakor.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.08. 14:02:47

@ccactus: "Tapasztalataimról pedig hetente beszámolok majd itt a blogon egy "Hipermarketek nélkül fogok élni" című posztsorozat keretein belül."
süti beállítások módosítása