Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Hogy is állunk a vasárnapi zárva tartással?

2015. szeptember 12. - Droli

Miután menekültekkel már teli a padlás - nehogy valaki szó szerint értse! -, foglalkozzunk egy olyan témával, amellyel blogunk kiemelten foglalkozott múlt év végén-év elején - mi a helyzet a vasárnapi zárva tartás hatásaival? Aki megfelelően elvetemült és sok ideje van, itt elolvashatja a jóslatainkat. Akinek nincs, igen röviden összefoglalnám: blogunk 4% forgalomcsökkenést jósolt, tízezer ember elbocsátását illetve 50 milliárd forintos adó-és járulékkiesést a költségvetésből.

Mi valósult meg ebből? Hát ezt igen nehéz megmondani, miután még csak fél év telt a változás óta, ráadásul több külső körülmény jelentősen befolyásolja a számokat. A kiskereskedelmi forgalom eddig kb. 6%-ot nőtt, míg az alkalmazottak száma 4800 fővel csökkent. Tehát ha a puszta számokat nézzük, annyira nem tűnik vészesnek a helyzet, ez alapján egyelőre nem jött be blogunk jóslata, az ellenzéki jóslatok, melyek több tízezer fő elbocsátásáról szóltak meg pláne nem. Viszont a helyzet nem ilyen egyszerű, mert mint az elején jeleztem, több tényező is torzítja a számokat. 

Itt van például az a dolog, hogy az idei évben már jelentkezik az online pénztárgép hatása, mely jelentősen kifehérítette a kereskedelmet, tehát az idei adatban már benne van a tavalyi feketekereskedelem egy része is. Másrészt a kormány trükközik az online pénztárgép adatokkal is, hiszen összeömleszti a kiskereskedelmi és a vendéglátóipari forgalmakat, így az adatok nem összehasonlíthatóak. És ne feledkezzünk meg arról az apróságról sem, hogy az országnak most viszonylag "jól megy": csökken a munkanélküliség, volt egy devizahiteles-mentés, rezsicsökkentés, és az emberek zsebében maradó forintok bizony növelik az amúgy elég szerénynek mondható vásárlóerőt. Az alkalmazottak számával kapcsolatban: oké, hogy csökkent az alkalmazottak száma, de közben szinte állandóan kereskedelmi állásajánlatokba botlunk. Akkor hogy is van ez? Megpróbálok pár szubjektív tapasztalatot hozzátenni a dolgokhoz, mivel munkám révén belülről látom a kereskedelmi folyamatokat. 

Érdekes volt az emberek reakciója a vasárnapi zárva tartásra. Azt sejtettük, hogy az elején kitör az ünnepek előtti "éhen halunk!" effektus, azaz, hogy az emberek elkezdenek spájzolni, és jóval több dolgot vesznek meg, mint amire szükségük van. De hogy ez kitart júliusig... A hipermarketek hatalmasat kaszáltak tavasszal, mivel a nagy bevásárlásokat főleg itt ejtették meg a vásárlók, közben pont a kormány által preferált hazai láncok szívták meg az egészet - például a Coop pletykák szerint 10%-os forgalomcsökkenést szenvedett el. Viszont a nyár második felétől mintha megszűnt volna az "éhenhalás" effektus; úgy tűnik, hogy az emberek megszokták a vasárnapi zárva tartást, beépítették vásárlási szokásaikba, és már nem akarják felvásárolni az egész boltot. Ennek forgalomra gyakorolt hatását belülről már látjuk, és szerintem nemsokára megjelenik a KSH adatokban is.

A foglalkoztatásra viszont volt egy olyan hatás, amit szerintem nem sokan jósoltak meg előre: oké, hogy lesznek elbocsátások - józan paraszti ésszel is látni lehetett, hogy sok munkahely jellegéből adódóan nem forgalomfüggő, hanem a nyitvatartási időtől függ -, de hogy jelentősen megnő a fluktuáció is? Pedig teljesen logikus a dolog: a vasárnapi pótlék kiesése igen érzékenyen érinti a munkavállalókat, hiszen nettó 70-100 ezer forintnál sokat számít az a pár ezer forint; mindez "súlyosbítva" a növekvő gazdasággal, és a "dübörgő" ipari termeléssel, mely elszívja az amúgy is erőteljesen alulfizetett kereskedelmi munkaerőt. Így tehát az a helyzet állt elő, hogy a kereskedelmi alkalmazottak jó része átment más területre dolgozni, közben a hiperek meg nem találnak helyettük munkaerőt. Hol vannak már a "százan vannak a helyedre!" kijelentések... Miután ennyire kevés pénzért már nem találnak dolgozót a cégek, alighanem béremelés várható a kereskedelemben jövő év elejéig bezárólag.

És akkor most se maradjunk jóslat nélkül: meghökkentőt fogok mondani, de szerintem a vasárnapi zárva tartást nemsokára alaposan  felpuhítják. Hogy miért? Mert, mint fentebb jeleztem, pont a hazai láncok szívták meg igazán. A CBA-Coop-Reál vonalnak pedig, mint látjuk, igen erős lobbiereje van.

Szerintem csak annyi a kérdés, hogyan tud a Fidesz arcvesztés nélkül kihátrálni mögüle.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr207778482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uni1002 2015.09.12. 17:34:40

" úgy tűnik, hogy az emberek megszokták a vasárnapi zárva tartást,"
A kutya is megszokja a pórázt, de ez nem jelenti azt, hogy szereti is...

anonymand 2015.09.12. 19:34:13

@Droli

Örömmel olvastam a posztot, mert nem is emlékszem mióta, hogy ennyire tárgyilagos posztolói véleményt olvashattam (tőletek).
Kurz und gut, jobb, mint vártam.

Egyetlen dolog, ami szerintem azért nagyon fontos, mintha elkerülte volna a figyelmedet.
Akkor, amikor a kereskedelemben foglalkoztatottak számával operálsz, kimaradt egy nagyszámú csoport.
Az öt főnél kevesebbet foglalkoztató kis cégek ugye nem szerepelnek a KSH statisztikákban.
Sem.
Nálad sincs említés róluk.
Ha jól tudom, jelentős számú kis bolt kénytelen volt bezárni.
Amúgy pedig valószínű, hogy az első alkalom, amikor is egyet köll értsek maxval bircával.
Nagyon hülye ötlet volt.

Doberdo 2015.09.13. 11:02:15

A kisker forgalom azért nőtt 6 %-kal, ahogyan a cikk állítja, mert a szolgáltatások értékét most
a Statisztikai Hivatal hozzáadta....Amennyiben nem adta volna hozzá, akkor csökkenést lett volna
kénytelen megállapítani....

Fazakas László 2015.09.14. 05:44:15

Volt idő, amikor az 50 dollárokat hordta ki a lakosság Nyugatra.
Most meg Nagyváradra, a vasárnap is nyitvatartó, és oda akár szervezetten buszokkal is kiutaztatott nagyközönség jár át nagybevásárolni. Tehát mi változott?
Semmi!
Más a kormány elképzelése, és megint más a lakosság reakciója.
Ez egyébként a KDNP ötlete lehetett, s Fidesz meg csal csendben lenyelte a békát.
A vásárolni vágyó lakosságot és a kereskedelemben részt vállaló alkalmazottakat KELLETT VOLNA minderről legelőször megkérdezni, nem pedig egy tollvonással végrehajtani!

Nzoltan 2015.09.14. 07:02:14

A kis családi üzletek forgalma nőtt. Most már érdemes jobban odafigyelniűk, beruházniuk.
Azt meg ne gondolja senki, hogy a nagyok nem fogják leépíteni a dolgozóik nagy részét az elkövetkező 10 évben. A következő évtizedekben pl. már nem lesz szükség pénztárosokra.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2015.09.14. 07:11:09

@Doberdo: erdekes, hogy nem veri az asztalt a teljes ellenzek, hogy a kormany hazudik. de az is lehet, hogy te tudod rosszul.

Scagnetti 2015.09.14. 07:20:27

A KDNP ötlete volt, már pusztán ebből tudni lehetett, hogy baromság.

Sir Galahad 2015.09.14. 08:21:38

"Szerintem csak annyi a kérdés, hogyan tud a Fidesz arcvesztés nélkül kihátrálni mögüle." Szerintem nagyon egyszerűen, úgy, mint a netadóból: kiderült, hogy nem vált be, ezért visszavonják, mondván, hogy az a bölcs döntés, ha nem ragaszkodnak hozzá. Más kérdés, hogy egyelőre az adatok ennek szükségességét még nem támasztják alá. A fizetésemelés meg valóban aktuális volna a kereskedelemben - nevetséges pénzekért dolgoztatják az eladókat, hogy a tulajnak meglegyen az évi 3 nyaralás meg az új terepjáró. Ez hosszú távon nem megy, függetlenül a vasárnapi zárva tartástól.

anonymand 2015.09.14. 08:23:09

@Nzoltan:

"Minden huszadik élelmiszer-vegyesbolt lehúzta a rolót tavaly – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Míg 2013 végén 24 ezer, addig tavaly év végén már csak 23 ezer élelmiszer-vegyesbolt volt Magyarországon."
nol.hu/gazdasag/otezer-bolttal-kevesebb-lett-1537759

"HIÁBA A KORMÁNY IGYEKEZETE, SZŰNNEK MEG A KISBOLTOK
Öt százalékkal csökkent az élelmiszerboltok száma az elmúlt egy évben Magyarországon a Nielsen piackutató felmérése szerint.

A piackutató adatai szerint az idén év elején 17 ezer 729 általános élelmiszerüzlet működött Magyarországon, míg egy évvel korábban 18 ezer 679. A boltok csaknem 90 százaléka 200 négyzetméter alatti, az összes bolt több mint fele – 9728 darab – 50 négyzetméteres, vagy annál kisebb, és csaknem hatezer 51-200 négyzetméter közötti. Alig több mint 2 ezer olyan élelmiszerüzlet működik Magyarországon, amelyben az eladótér nagyobb mint 200 négyzetméter.

A legtöbb élelmiszerbolt Budapesten, Pest megyében és a nyugati országrészben szűnt meg 2014 januárjától 2015 januárjáig, Északkelet-Magyarországon nem változott az üzletek száma – derült ki a kutatásból. Magyarországon eléggé elaprózott a bolthálózat; 10 ezer lakosra tizenkilenc élelmiszerbolt jut, míg Ausztriában hét, Németországban pedig öt."
www.eco.hu/hir/hiaba-a-kormany-igyekezete-szunnek-meg-a-kisboltok/

ördöngös pepecselés 2015.09.14. 08:40:28

Ezekkel a ballibsi hangulatkeltö posztokkal is tele a padlás, mint ez.

Ugorgyunk...

ördöngös pepecselés 2015.09.14. 08:41:30

Németországban, Ausztriában sincs nyitva semmilyen bolt, áruház vasárnap, aztán mégsem hőbörögnek emiatt.

ördöngös pepecselés 2015.09.14. 08:45:57

"a vasárnapi pótlék kiesése igen érzékenyen érinti a munkavállalókat"

Főleg hogy nem fizetik ki a pótlékot sok helyen. Kérdezze már meg egy eladót vagy árufeltöltőt erről! A legtöbben egyetértenek a vasárnapi zárvatartással!

Nem kellene hazudozni, meg pánikot kelteni ballibsi "barátom".

konrada 2015.09.14. 08:57:47

@anonymand:
Ugyanazon oka van, mint a vendéglátó helyeknél a csökkenésnek.
Rengeteg kényszervállalkozó olyan helyen nyitott üzletet, ahol csak úgy lehetett rentábilis a tevékenység, ha az adóval játszottak.

... s mivel az online pénztárgépek ezt a lehetőséget alaposan lecsökkentették, így azoknak már nem éri meg nyitva lenni. (...és persze ott amit Galahad írt: ezeket a bezáró kényszervállalkozókat most felszívja a munkaerőpiac is, így nem kell tovább kinlódniuk...)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.14. 09:01:26

A kereskedelemre hogy hat, nem érdekel.
Viszont a vásárlókkal kellemesen kibasztak, és azért fél év alatt -4800fő azért elég durva. A megmaradtak jövedelem kiesését már meg sem említem

scsaba1 2015.09.14. 09:08:06

@ördöngös pepecselés:

Most nem akarom elsütni a fentebb írt hülyeségre, hogy osztrák vagy német jövedelemmel a népeket sem érdekelné, hogy zárva van a tescsó...

rnz 2015.09.14. 09:12:07

Azért itt is van egy kis ferdítés, de ez miért is lenne meglepő.
A 4800 fő nem csak a teljes, hanem a részmunkaidősöket (4-6 órás) is takarja. A valódi, teljes munkaidős munkahelyek ennek a számnak maximum a felét tehetik ki, vagy még annyit sem.
Ezen felül tavasszal bezárt a Baumaxx összes áruháza, ami több, mint 800 embert jelent.

A "sokan elesnek a vasárnapi pótléktól" meg szinte senkit nem érintett, hiszen a folytonos munkarendnél csak extrém együttállás esetén jár pótlék.

Mindemellett érdemes lenne több (10+) évet vizsgálni, hogy kicsit árnyaltabb képet kapjunk.

scsaba1 2015.09.14. 09:18:14

A legnagyobb poén, hogy pl. a maglódi Auchan-ban a külső üzletsoron minden második-harmadik üzlet bezárt. Azok az üzletek, amelyeket magyar kisvállakozók, nemritkán önfoglalkoztató családi vállakozások működtettek. Szóval tényleg sikerült kibaszni a multikkal, de tényleg... A multi csinál néhány százalékos korrekciós áremelést (amit úgyis lenyelet a beszállítókkal), elküld x embert, leépíti a hétvégi diákmunkásokat és ennyi. A kisvállalkozás meg bezár, mert kiesik 4 vasárnap forgalma (ami nem jön vissza hétközben), a bérleti díj meg ugyanannyi maradt.

sas70 2015.09.14. 09:19:21

Egy kibaszott nagy ökörség volt a vasárnapi boltbezárás! Kozmetikázhatják a statisztikát, kárt okozott, ráadásul a kurva multiknak okozott kevesebbet, mint ahogyan az lenni szokott. A zemberek viszont szívnak, de a kutyát nem érdekli!

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2015.09.14. 09:20:50

@Sir Galahad: "Szerintem nagyon egyszerűen, úgy, mint a netadóból: kiderült, hogy nem vált be, ezért visszavonják, mondván, hogy az a bölcs döntés, ha nem ragaszkodnak hozzá. "

Azért van egy lényeges különbség: a netadó csak tervezet volt, míg a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos törvényeket már elfogadták.

ob.szerver 2015.09.14. 09:31:29

Miért volt szükség a vasárnapi zárvatartásra? KDNP? Ugyan már, senkit sem érdekelnek. A szaktárca javaslatára? Aligha, nem volt ilyen előterjesztés, ellenkezőleg, ők ellenezték, hiszen tanulmányok és külföldi tapasztalatok alapján tudták, hogy elbocsátásokkal és állami bevételkieséssel jár. A CBA viszont úgy gondolta, hogy nekik hasznos lesz. Bezáratják a multikat, ők (egy részük legalábbis) különböző indokokkal viszont nyitva tart. Ezért megkeresték azt az embert, aki egy személyben dönt mindenről az országban, és "meggyőzték". Kieső állami bevételek, utcára kerülő emberek, kellemetlenség a fél országnak ki a faszt érdekel, ha az Orbán klán profitál belőle?

Szultán. 2015.09.14. 11:12:06

@ördöngös pepecselés:
Üdv!
Én úgy tapasztaltam vasárnap Ausztriában a Spar nyitva van, ami mégse semmi ugye.

Holly Goly 2015.09.14. 11:25:18

@ördöngös pepecselés:
1.) Németországban és Ausztriában nem most zárták be vasárnap a boltokat, hanem soha nem is voltak nyitva - nagy különbség.
2.) És szép lassan nyitnak ki ott is, Bécsben pl. nyitva a Billa, meg egy csomó Spar.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2015.09.14. 11:28:39

Az ember lánya, hétköznap nem ér bevásárolni. Sokáig dolgozik, utána rohanás a gyerekért, különórák, vacsora, időbe lefektetni a gyereket, apa..stb..stb. Egyszerűen hétköznap nincs idő megvenni a gyereknek a cipőt, nadrágot, nagy bevásárlást csinálni, stb..stb. Vasárnap nincsenek nyitva, ezért szombaton van a bevásárlás. reggel 11-kor már parkolóhely sincs a bevásárlóközpontoknál. Bárhova mész, hatalmas a tömeg, kígyózó sor a pénztáraknál, ideges gyerekek ideges szülők, tömegiszony. Az utakon ugyan ez. Amit eddig vasárnap lezavartál, azt most dupla idő alatt zavarod le. Szar döntés volt. Lehet, hogy megszoktuk, de én pl. rohadtul nem örülök neki. Régebben még választhattunk, hogy szombat vagy vasárnap. Most nincs ilyen választás. Jól megszívtuk.

nemszólokmégegyszer 2015.09.14. 11:31:39

Én szívesen látnám, amint bedől a COOP, azzal együtt, hogy más élelmiszerboltok/láncok legalább olyan körülmények között a dolgozóikat.

nemszólokmégegyszer 2015.09.14. 11:34:37

@batgirl: A fidesses és kádéenpés parlamenti képviselőknek bejárónőjük van, így sz@rnak az egészre. Rám és rád is. Rohadás beléjük.

zizi77 2015.09.14. 12:11:09

@nemszólokmégegyszer: nekem sincs bejárónőm. Két kicsi gyerek, harmadik pocakban. Nyolc órában dolgozunk mindketten, de megoldjuk. Heti egyszer nagybevásárlás, egyébként meg csak kenyeret veszünk hétközben. Ha sos kell valami, akkor amíg a nagyobb úszáson van, rohanok megvenni. Na mondjuk nézelődni nem érek rá, de soha nem is szerettem. :)

Kopi3.14 2015.09.14. 12:12:07

@ördöngös pepecselés: Végül is csak ezért árul kenyeret, nagy kiszerelésű wc papírt, tisztítószert egy vasútállomási Rossmann, ezért van nonstop Rewe a vasútállomásokon, ezért van eme boltoknak esetleg nagyobb forgalma vasárnap, mint jó pár hétköznap, ezért néz ki majd minden állomás úgy a németeknél, mint egy nyamvadt pláza. Valóban nincs igénye a népnek rá. Ahogy nem is lepik el a boltokat Verkaufsoffene Sonntag idején.

bobijub 2015.09.14. 12:28:59

nem lebecsülve az eddig felvetett vonatkozások fontosságát - nekem van egy ráadás szempontom:
- ugyan már miért csak undorodva tudja megenni a vasárnapi ebédjét a kádéenpés, ha tudja, hogy én elmehetnék vásárolni, ha úgy adódna? ha kádéenpésnek tiltja a vallása, akkor ne vásároljon be vasárnap, de ne kapjon undorgörcsöt annak hallatán, hogy másoknak van joga bevásárolni. ha tudja, hogy másoknak van lehetősége bevásárolni, akkor nem tud elég ájtatos lenni a vasárnap délelőtti miséjén, miközben a háztartási alkalmazottja megcsinálja az ebédjét? (mellesleg nem kevés olyan embert ismerek, aki számomra tiszteletreméltóan éli meg a vallásosságát, és hogy-hogy nem, amíg volt rá lehetősége, addig teljesen normálisan belefért az életmódjába a vasárnapi miselátogatás is, meg a vasárnapi bevásárlás is, és a családi együttebédelés is. szóval miért fáj a kádéenpésnek az, ha valakinek joga van csinálni olyat, amit a kádéenpés nem csinálna?
néhány "elszaladtam valamiért" esetet leszámítva nem jártam rendszeresen nagybevásárlásokat csinálni vasárnap, pusztán célszerűségi okokból. de nagyon bosszant az az indokhazugságsorozat, amit a bezáratás köré összehordtak

Gitram 2015.09.14. 12:48:28

Könnyen beszélnek a nagy urak, mert Ők mindig rá érnek hétköznap bármikor bevásárolni, és még aljas módon ki sem írják a szabadságukat - mert szinte mindig szabadságon vannak - utánai pedig kifizettetik, felveszik a milliókat. Az az ember azonban, aki még szombaton is dolgozik, bizony jól jött a vasárnapi nyitva tartás. Az egyszerű munkás ember fizet rá mindenre. Miért nem dönthette el minden áruház, hogy nyitva szeretne-e lenni vagy nem?

pamut 2015.09.14. 12:49:33

@Sir Galahad:
Abból látszik hogy fideszes vagy és nem magyar, hogy téged csöppet sem érdekel mekkora károkat okoztak ezzel a magyaroknak, a magyar cégeknek, és a kirúgott dolgozóknak. Ez neked egyszerűen nem fáj, nem is érdekel.

Persze ha CBA-t érné valami veszteség, vagy bármely másik fideszcéget, nagyon fel lennél háborodva....

zizi77 2015.09.14. 13:18:22

@pamut: hát tudod szeretném sajnálni a "magyar" tescot, de sajnos nem megy. Több embert is ismerek, akik kénytelenek ott dolgozni, és hát érdekes dolgokat mesélnek a dolgozók helyzetéről. Amelyik családos, az például mind örül, hogy vasárnap a gyerekkel lehet. Persze biztos van olyan is, aki menekül otthonról, csak olyat én nem ismerek. :)

Doberdo 2015.09.14. 13:32:33

@droid: A mai 7.11-re. Én jól tudom, mert a szakanyagokban ezt többször olvastam. Az ellenzéknek meg mindig dolga lenne a szakszerű bírálat, de ők is csak politizálnak!
Egyébként meg az ellenzék alapból is gyenge, de persze a "mai törvényes rend"- (Fidesz-módi)
is sokat gyengített rajta...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.14. 13:48:29

@zizi77: rendőr, katona, orvos, tűzoltó, különböző cégek 7x24-ben dolgozó helpdeskesei, moziban, színházban, vendéglátóiparban, bizonyos, még megmaradt, ipari munkahelyeken dolgozók is szívesen lennének otthon vasárnap.

McZozo 2015.09.14. 14:02:50

@ob.szerver: Miert volt szukseg? Egyszeru. eppen akkor tombolt a legerosebben az osszes fidesz botrany, Apeh, Kitiltasok, Usa... A nepszeruseguk a beka feneke alatt. Igy Ov ugy gondolta bedob egy gumicsontot amin ragodhat a nep es ha balhe van ra lehet fogni hogy ezt nem mi akartuk hanem a KDNP. Igy az emberek nema fideszre hoborognek majd. Jelek szerint ez be is jot.

Korabbi kommentekre reagalva, valaki irta hogy ez rosszabb volt a CBA nak mint a multiknak. Ezt nem tudom honnan vettek. En pont ellentetes infokat hallottam, arrol nem is beszelve hogy pl piacca nyilvanitottak par CBA t. Es oket senki nem piszkalja ezert. Kormany reakcioja kb annyi hogy bajszuk alatt mosolyognak hogy a kis huncutok.. Valamint Ugyancsak azt hallom hogy pl a Tecso is most orlodik h ogy kivonuljon tolunk mert mar eleguk van. Az ures kesobbi terjeszkedesekre vet ingatlanjaikat foldjeiket mar aruljak. A boltok bezarasarol meg napokban dontenek az angol kozpontokban. Akarmennyire szidjuk a multikat de azert szerintem az nem tul elorevezeto dolog mikor mar csak a CBA lesz monopolium.

pamut 2015.09.14. 14:13:53

@zizi77:

Aki a CBA-ban dolgozik, az a hét bármely napján örül ha otthon lehet, és nem bent a rabszolgatartóinál...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.14. 14:14:03

@McZozo: ez a tesco cba párhuzam valahol telitalálat. Mindkettőt nagy ívben kerülöm, azonos indokkal: drága, koszos, gyér árukínálat.
Legalábbis ami boltjukat ismerem, mind ilyen. Koszt persze nem úgy kell érteni, hogy ujjnyi vastag por, egérszar és csótányhullák... csak az embernek van egy kellemetlen érzése, ha bemegy ezekbe a boltokba.

zizi77 2015.09.14. 14:32:12

@Hóhér az utolsó barátod: ezért dögöljön meg a szomszéd tehene is, klassz!

zizi77 2015.09.14. 14:35:30

@pamut: ha jól tudom, vasárnap a cba is csak családilag lehet nyitva. De a hétköznapi otthonléttel baromira ki van segítve, akinek a kölke iskolában van.

zizi77 2015.09.14. 14:38:13

@McZozo: tescot gondold végig újra! Minden kelet-európai országból ki akar vonulni. Olyan szintű vesztesége van az anyavállalatnak, hogy max. magyarország azért hibás, mert ebből a sz@rból nem tudja kihúzni.

konrada 2015.09.14. 14:41:39

@McZozo:
...mintahogyan azon is, hogy feladják a kelet-európai boltjaikat.
Ezek szerint már ott is a zorbán...

...nem kéne oda is politikát hinni, ahol nincs.
A tecsó anyacége túlvállalta magát, és belebukott a terjeszkedésbe. Erre qrva sok hitelt vett fel, amit vissza kell fizetniük, így a túlélésért hajtanak.
Erre meg a szokásos módszert alkamazzák, először racinalizálnak (eladják a telekállományt, veszteséges egységeket bezárják, vásárlótérből választanak le boltterületeket, azt értékesítik, munkaerőköltségen spórolnak úgy, hogy csökkentik elöször a szellemi, majd a fizikai állományt-éjszakai feltöltés helyett a nappali műszak tölt), majd ha így sem tudnak elegendő pénzt beszedni, akkor eladnak mrgint, de akkor már boltállományból, ami legelőször a perifériát érinti...

...és bárki volna itt, bármit is csinálna, a pálya most is ugyanaz lenne, a Tesco pont úgy táncolna, mert most kényszerpályán van.

pamut 2015.09.14. 14:43:03

@zizi77: A CBA mint a fidesz kivételezett cége, külön kategória. Vannak olyan CBA-k amelyek nyitva vannak vasárnap. Az eredeti cél az volt hogy csak a CBA-k, de az mind nyitva legyen vasárnap, a pofátlan pártállami piacrablás volt a cél, de aztán ebből vissza kellett venni mert túl támadható lett volna. Azért pár boltjuk csak megoldotta.
És ismerve milyen rabszolgatartás és kizsákmányolás van a CBA-kban, szerintem senki sem szeret bent lenni. A gonosz multik sokkal jobban tartják és fizetik a melósokat mint a nagymagyar kapzsi kizsigerelő CBA.

KUHULIN 2015.09.14. 14:43:32

@zizi77: Max. négyig vannak iskolában. Nincs mindennap különóra, gondolom.

zizi77 2015.09.14. 14:52:12

@KUHULIN: ja, értem. Legyen belőlük elég az a 3 óra az esti vacsi-fürdés-alvás háromszögig!

zizi77 2015.09.14. 14:56:09

@pamut: cba, ha jól tudom külön-külön vállalkozás, így ha családilag megtehetik pont annyira lehetnek nyitva vasárnap, mint Mari néni a sarkon. Persze trükközni mások is fognak. Több mini élelmiszerbolt nyílik a benzinkutaknák Spar néven. Nem véletlenül keresett a Spar sem franchise partnereket.

pamut 2015.09.14. 15:09:00

@zizi77: ja, mint pl. a Fény utcai piacnál lévő CBA :)

static.origos.hu/s/img/i/1503/20150314cba-vasarnapi-nyitvatartas.jpg?w=666&h=444

Trükközni próbálkoznak sokan, de csak a CBA-nak hagyják.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.14. 15:11:28

@zizi77: ez a fideSSnyik mentalitás, úgyhogy ezt ne nekem... végső soron nem kötelező vasárnap mkziba, színházba, egyéb szórakozóhelyekre járni, zárják be azokat is, no és a vasárnapi tévét, rádiót, internetet és telefonálást is tiltsák be! Utána ti fogtok a leghangosabban vinnyogni. Vagy mert elvettéka szórakozásotokat vagy a kiesett profit miatt.

Szputya 2015.09.14. 15:18:21

@batgirl: Ezt akár én is írhattam volna... nekem is ez a nagy bajom a vasárnapi boltbezárással... :)
Na meg persze az is, hogy ha leutaznék a hétvégére a telekre, akkor már pénteken be kell vásárolnom hétfőre, mert vasárnap hazafelé nem tehetem meg... Ugyan van nálunk kisbolt, ahol vehetnék ezt-azt - de múltkor például lejárt szavatosságú tej volt a hűtőjében... :P

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.14. 15:31:12

@ördöngös pepecselés: Ausztriában a Spar-ok és a Billák jó része nyitva van vasárnap. Szerintem az osztrákok is rájöttek, hogy fasság a vasárnapi zárvatartás és lazítanak.

zizi77 2015.09.14. 15:31:50

@Hóhér az utolsó barátod: még mindig ott tartunk, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is. Ha már a rendőrnek, orvosnak ügyeletben kell lenni, ami mondjuk nem összehasonlítható azzal, hogy valaki vasárnap akar plázázni, akkor rohadjon már meg a bolti eladó is, mert mit képzel, hogy én akinek ugye csak jogai vannak, kötelezettségei soha, ne tudjak vásárolni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.09.14. 15:37:11

fideszbarmok mikor érnek ide védeni a vezért?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.14. 15:39:12

@zizi77: te tényleg ilyen hülye vagy? Aránytalanul sok embert szopattok néhány ezer másik kedvéért. A mozira, tévére, internetre, bankra mi szükség vasárnap? Ezek működéséhez is sok ember munkája kell ám! A normális élelmiszerbolt valamivel fontosabb lenne. Meg néha akár ruha vagy műszaki, esetleg sportbolt. Mert a többség olyan munkarendben dolgozik, hogy immár csak heti egy napja marad mindent elintézni, csak azért, hogy ti lógathassátok a pöcsötöket.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.14. 15:43:56

@zizi77: 1 millió felett volt a rendszeresen vasárnap vásároló emberek száma. Ez sok esetben persze nem egy embert, hanem egy családot érint, tehát ennél több emberről beszélünk. Ezzel szemben 100 ezer hétvégi nyitvatartásban alkalmanként érintett eladó van, akik közül kb 2/3-ad nem örül a vasárnapi boltzárnak (bércsökkenés, elbocsátás, hétköznapi szüneket hiánya). Na, megy a matek?

Balt 2015.09.14. 15:52:06

@McZozo: "Tecso is most orlodik h ogy kivonuljon tolunk mert mar eleguk van."

A Tesco világszerte visszavonulót fúj, akárcsak a Baumax, a Brico Store stb. Sőt, utóbbi Franciaországban vagy 10 évvel korábban befuccsolt, csak a levágott csápok éltek még egy kicsit KK-Európában.

zizi77 2015.09.14. 17:09:56

@Hóhér az utolsó barátod: kedves, én nem boltban dolgozom. De ha már. Édesanyámnak 25 éve van kisker. boltja, és a karácsonyi vasárnapokon kívül soha nem vasárnap nyitva. Vidéken ez nem is volt divat, aztán mégse haltak éhen az emberek, pedig rohadt sokat dolgoznak, elhiheted. Csak itt a városokban van ekkora kénylelem. Viszont mint írtam fent 2,5 gyerekkel, iskola, különórák, 8 óra munka mellett mégis megoldom, hogy nem kell vasárnap vásárolnom. Megfordíthajuk! A szerencsétlenek azért szívjanak, mert neked úgy kényelmes? Bank egyébként hol van nyitva vasárnap, mert neten is csak hétfő reggel realizálódik, amit el akarsz intézni? Amúgy a telefon, a net mind automatizált, töredék része ember dolgozik ezek üzemben tartásán hétvégén. Míg a kórház, tűzoltó, rendőrség nem kihagyható egy nap sem, addig a vasárnapi nyitvatartás eddig is csak arra kellett, hogy felesleges sz@rokat vásároltassanak ôssze az emberekkel, aztán meg a gázszámlát nem tudták kifizetni.

zizi77 2015.09.14. 17:13:49

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: úgy beszélsz erről, mintha a vasárnapi vásárlás létfeltétel lenne. Azért mentek vásárolni, mert lehetőség volt rá. Március óta hányan haltak éhen, mert nem jutottak be a chipsért meg a coláért?

Pipas 2015.09.14. 17:18:29

@zizi77: "A szerencsétlenek azért szívjanak, mert neked úgy kényelmes? "

Szolgáltatásnak hívják, ők azért kapják a pénzt, hogy a vevőnek kényelmes legyen. Elmehetne a vevő disznót ölni, meg folytathatna halászó-vadászó-gyűjtögető életmódot, de neki az a kényelmes, hogy bemegy a boltba és leveszi a polcról a leölt állatok darabjait.

"Csak itt a városokban van ekkora kénylelem."

Nem, nincs ekkora kényelem, mert a kormány megtiltotta. Mégpedig olyan emberek kívánságára, akik azt hiszik, hogy minden baj forrása egy beszélő kígyó és hogy egy bölcs lény teremtett minket, aki egyszer már kinyírta a föld teljes lakosságát és utána a saját fiát is, de ennek ellenére rohadtul szeret minket és nyilván a fiát is. Azért záratták be a boltokat, mert ez volt a szokás három ezer évvel ezelőtt egy elmaradott sivatagi törzsnél egy másik kontinensen, de persze ők is azt mondják, hogy igazából szeretnek minket.

zizi77 2015.09.14. 17:23:21

@Pipas: csakhogy az alkalmazottnak nem volt választása, de ezt nem muszáj megérteni, fő hogy neked jó legyen!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.14. 17:23:21

@zizi77: Igen. Több mint egymillió ember azért ment vásárolni, mert lehetőség volt rá. Ez a szolgáltatói oldalról kb 30 ezer embernek fájt valamennyire. Több mint egymillió vs 30 ezer. Tényleg nem érted??? Szinte minden hétvégén gondot okoz a zárvatartás most pl egy egész napos vidéki programon voltunk a családommal, és ahhoz kellett alkalmazkodni, hogy a gyerekek fürdetési ideje előtt még beleférjen a bevásárlás. Ezért siettünk, Nehogymár meggyőzzél bazmeg, hogy a vasárnapi zárvatartás jó!!!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.14. 17:26:51

@zizi77: De volt választása. Ahogy hipermarketes ismerősöm van, mind választhatott. És bizony volt bővel, aki a másfélszeres fizuval működő vasárnapi és esti műszakot választotta. Ne védd a védhetetlent, mert azok sem értenek egyet ezzel az intézkedéssel, akiket védeni akarsz.

zizi77 2015.09.14. 17:50:36

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: érdekes, az eladónak viszont ne legyen vasárnapi programja,, hogy neked legyen otthon kaja. Tudod akár este 8-kor is beülhetsz még a kocsiba, mert 10-ig már szinte minden nyitva van, még pénteken is, ha tudod, hogy szombaton programod van. Mi se ücsörgünk itthon non-stop. Picit előre kell gondolkodni. Létezik hűtő, de még friss pékárut is raktározhatsz, amit bedobsz a sütőbe, és még ropogós is. Nagyon kevés az az ember, akinek tényleg kivitelezhetetlen problémákat okoz ez az egész. Meg kell szokni, de pofázni lehet persze, csak nehogy agyvérzes kapj!

zizi77 2015.09.14. 17:52:49

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: én családos emberekről beszéltem. És nem, nem volt választása. Szingliknek lehet, hogy baromira mindegy mikor van szabadnapjuk, de a családosoknak rohadtul nem az.

zizi77 2015.09.14. 17:54:17

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: családosnak rohadtul nem mindegy, hogy mikor van szabadnap. Aki meg menekül otthonról, annak meg külön gratulálok!

zizi77 2015.09.14. 17:54:53

@zizi77: klassz, az előbb nem jelent meg!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.14. 17:56:12

@zizi77: tipikus fideSS szavazó. Gondolkodni meg minek... baromarc, ha vasárnap dolgozik, akkor sem minden vasárnap és ugye legalább más napon van pihenője. Olyat a nagymisén kívül nem nagyon tudsz mondani, ami kizárólag vasárnapi program.
És továbbra is ott tartunk, hogy miért szarod le igen magasról azokat, akik továbbra is kénytelenek vasárnap dolgozni?

zizi77 2015.09.14. 18:17:02

@Hóhér az utolsó barátod: nem sz@rom le, de van aminek muszáj, és van aminek nem vasárnap üzemelnie. Ha már tudni akarod, pl. a férjem informatikus, és 7/24-ben b@sztatjáka kedves kollégák. Hiába van itthon, akkor is dolgozik. Pont ezért is tudom, hogy milyen gáz ez. Akinél meg nem létszükséglet, azoknak ne kelljen ezt csinálni, főleg az otthontól távol. Nyilván a mentő, kh, rendőr létszükséglet. A bolt nem az!
Amúgy felesleges vitáznunk, mert más szempontokat tartunk fontosnak. Ennek semmi köze a fideszhez, meg az mszp-hez, meg a többi baromhoz. Mi akkor sem vásároltunk vasárnap, amikor a baloldal volt hatalmon. Pont azért, mert az a nap volt a családé és a nyugalomé, már amikor hagyják. De gondolom, Te most is a kényszer hétköznapi bevásárlás közben írogatsz.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.14. 18:35:52

@zizi77: pont erről van szó. Van a kereskedő kisebbség, akiknek az érdekeire hivatkozva kibasztak kb. milliónyi emberrel, miközben az egész seelmmi másról nem szól, mint figyelem eltérés az országot vezwtő maffia bűneiről és némi erőfitogtatásról, hogy a fideSS maffia ezt is megteheti. Közben rengetegen voltunk/vagyunk, akiknek ugyanúgy nincs egy nyugodt napja.
Én is IT-s voltam, én is beletörődtem, hogy havonta egy-két hétvégi ügyelet és kibírtam.

zizi77 2015.09.14. 18:50:13

@Hóhér az utolsó barátod: hát a férjemnél nem 1-2 ügyelet, hanem non-stop, értsd, még szabi alatt is. Ha a kedves kollégának vasárnap este jut eszébe, hogy másnapra prezit kell csinálnia, és bénázik, akkor telefonál. Kb 80 kolléga dolgozik laptopon, akinek nem számít szombat-vasárnap, mert maga osztja be az idejét, na mag a férjemét. Én ehhez képest szerencsés vagyok, mert engem csak hétköznap csesztetnek.
Érdekes ez a figyelemelterelés téma, mert nekem nem úgy tűnik, hogy az ellenzék bármin is átlép, amin nem akar persze, mert sok dologban pont egy az érdek. A mostani migráns helyzetről is hallottam mar, hogy figyelemelterelésnek használják. Sok mindenre rá lehet ezt sütni.

grafoguru 2015.09.14. 19:04:56

Az azért figyelemre méltó és sokat mondó, hogy a népszavazást a témáról milyen eszközökkel hátráltatják. Nem?...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2015.09.14. 19:12:56

@Doberdo: felteszem nem titkosak azok az anyagok, tudnal hivatkozast adni?

Sir Galahad 2015.09.14. 19:13:05

@pamut: Ha tudnál olvasni, a hozzászólásomban láttad volna, hogy egyelőre nem egyértelmű, mennyire előnyös vagy hátrányos a vasárnapi boltzár. Erről különböző statisztikák vannak, korai mérleget vonni. A CBA sorsa meg semmivel se érdekel jobban vagy kevésbé, mint a többi üzleté.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.14. 19:18:12

@zizi77: bocs, akkor érthetőbben. Havi egy-két hétvégi ügyelet, amikor a lakást csak úgy hagyhattam el, hogy max. félórán belül be legyek jelentkezve ha riasztás jön, emellett természetesen állandóan bekapcsolt mobil, hogy bármikor el tudjanak érni. Az utolsó két év volt olyan, hogy szabadság alatt megmondtam, hogy nem fogom felvenni, bármi történjen...

Terelés: quaestor és környéke, földmutyi stb.? Mikor hallottál ezekről utoljára? Pár nap alatt eltűnik a hírekből minden ami valóban fontis és ilyenekkel foglalkozik a plebsz, pontosan úgy, ahogy azt a fideSY maffia érdekei diktálják. Mily meglepő!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.14. 19:25:04

@zizi77: Nem, nincs igazad. Családosnak pláne nem mindegy, hogy van-e hétvégi bérpótlék vagy sem. Tudod (persze honnan tudnád) a teszkó eladók nem a Maslow féle piramis tetejére hajtanak.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.14. 19:27:18

@zizi77: Megismétlem. 1 millió vs 30 ezer. És ha ezerszer írod le ugyanazt, akkor sem változik ez az arány. Érdekes, hogy a fidesz mennyire leszar minden kisebbséget, de a szegény vasárnapi boltosok kedvéért megéri szopatni több mint 1 millió ember. Szóval Semjén szarjon sünt, és ha te is egy követ fújsz vele, akkor szarhatsz te is.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.14. 19:28:55

Végre egy reálisabb cikk a témában. Persze a végkövetkeztetés alapja egy "pletyka". Mégpedig az, hogy állítólag Coop 10 %-os forgalomnövekedést szenvedett el.(Link??) A CBA is ?
Azt se felejtsük el, hogy a Coop az utóbbi években jelentős bővülésen és forgalomnövekedésen ment keresztül. Ebből is következhet egy időszakos csökkenés, ha tényleg így van.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.14. 19:29:10

@pamut: Sir Galahad egy cuki fideszes. Ha megnézed a kommentjeit, mindig úgy nyit, mintha objektíven mérlegelné a kérdést, de aztán persze kiderül, hogy minden témában fideszes mint a szar. Kivétel nélkül, tehát vagy hülye, vagy fizetik érte.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.14. 19:35:11

@Doberdo: A szolgáltató és a kiskereskedelmi két külön szektor sztem. Nem hinném, hogy a ksh összevonta őket. Ezt egyébként is jelezte volna, és az nem 6%-kaldobta volna meg, hanem jóval többel..

a nemzet fogatlan provokátora 2015.09.14. 19:43:27

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: Mutass már nekem egyetlen cikket, amiben a dolgozók elégedetlenek az intézkedéssel. Hülyeség. A posztban is világosan szerepel, hogy az intézkedés másodlagos hatásként magasabb béreket fog eredményezni a kiskereskedelemben.
Az elbocsátásokra hivatkozni pedig nevetséges. Több százezer ember dolgozik a kiskereskedelemben, ehhez képest elbocsátottak kétezret., holott korábban tíz százalékos leépítésekről szövegeltetek.

micsoda? 2015.09.14. 19:50:56

Elképzelhető, hogy a Fidesznek nem tetszett az elképzelés, viszont ha nem enged a KDNP- nak bajban lesz, mert a szavazók a templomból indulnak.
Szerintem ostoba ötlet volt, mert, a józan eszű kisember is tudja, minek keresni a bajt, jön az magától. A" legyen együtt a család" egy kitaláció, arra, hogy nem csak a képviselő fizetést veszem fel, vagy nemhiába koptatom a parlamenti széket. :-)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.14. 19:54:29

@Hóhér az utolsó barátod: "quaestor és környéke, földmutyi stb.? Mikor hallottál ezekről utoljára? "Ezek sokkal inkább a menekültügy miatt kerültek le a napirendről.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.14. 19:58:11

@A megvalósult amerikai ólom..: pontosabban a plakátok miatt. Amik ugye nem igazán a menekülteknek szóltak, inkább arra voltak jók, hogy csőcseléket hecceljék, mert a menekült nem tud magyarul.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.14. 20:00:26

@a nemzet fogatlan provokátora: Miért mutatnék én neked bármit? Parancsolgass annak, aki megengedi. De tudod mit, ha akarsz mutathatsz olyan cikket, ahol a dolgozók örömködnek.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.14. 20:02:32

@A megvalósult amerikai ólom..: Ahogy mondod. Pont ezért tartotta itt a fidesz a menekülteket. A lényeg, hogy a lopás zavartalanul menjen. A közbeszédet meg határozzák csak meg a menekültek. Aztán persze meleg lett a helyzet menekültügyben is.

De itt most a vasárnapi boltzárás a kérdés. Ez a fidesz egyik legszarabb intézkedése.

a nemzet fogatlan provokátora 2015.09.14. 20:20:54

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: Azt állítottad, hogy a dolgozók elégedetlenek. Mivel támasztod ezt alá? Semmilyen módon nem nyilvánították ezt ki. Az ember akkor szokott inkább megszólalni ha elégedetlen valamivel,.
Egy Tesco alkalmazott számára egyébként sem biztos, hogy jó ötlet "örömködni" a változáson-ahogy írod..

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.14. 21:23:06

@a nemzet fogatlan provokátora: Állítom is. Állítom, mert teljesen illogikus lenne, ha örülnének annak, hogy elvesztettek egy opciót, ami eddig megvolt. Állítom, mert közvéleménykutás alapján a 2/3-uk nem értett egyet vele. Én sem örülök, mert szintén elvesztettem a programszervezésben egy opciót (és ha begbaszódsz sem győzöl meg az ellenkezőjéről, mert én tudom, hogy minek örülök). Egyszerűen olyasmibe pofázott bele ez a hülye kormány, amihez semmi köze. És te mivel támasztod alá, hogy örülnek?

zizi77 2015.09.14. 21:29:44

@Hóhér az utolsó barátod: hát nálunk nincs hivatalos ügyelet, csak 7/24- es szolgálat.

zizi77 2015.09.14. 21:31:06

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: tudod pont családos tesco dolgozókról beszélek én is, mert tőlük hallottam a helyzetükről.

zizi77 2015.09.14. 21:36:14

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: akárhányszor írod le, akkor sem lesz igaz, hogy 1 millió ember kizárólag vasárnap tudta ezt a vásárlást elintézni. Azért akkor intézte, mert volt rá lehetősége. Most nem 7 hanem 6 napon lehet szórni a pénzt, ami egyébként állítólag nincs, mert szegény az ország. Persze most valami értelmesebb programot kell kitalálni vasárnapra. Hát sz@r ügy. Felesleges hiszti ez is. Legyetek olyan drágák az adóbevallást ilyen határozottsággal kitölteni, meg a KRESZ-t betartani!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.14. 21:44:45

@zizi77: mondd, te szánalmas troll, ennyire ostoba vagy vagy tudatosan csinálod?
Lehet, hogy te olyan szerencsés vagy, hogy hétköznap is el tudsz intézni mindent, de van rengeteg ember, akiknek kéretlenül és indokolhatatlanul beleugatott a magánéletébe dicső kúrmányod.

zizi77 2015.09.14. 21:54:03

Mesélj, hány embert dolgozik heti 6 napon min. 12 órát hétről-hétre? 6-22-ig nyitva vannak a boltok. Biztos milliókat érint!

zizi77 2015.09.14. 21:56:49

Tudod nekem nem probléma pénteken akár este 8-kor elindulni bevásárolni, mert oda-vissza úttal elintézem 1,5 óra alatt az egy heti bevásárlást. Picit előre kell gondolkodni, és ennyi.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.14. 21:58:18

@zizi77: Na jó, ennek a beszélgetésnek semmi értelme. Nem egy könyvből olvasunk és nekem meggyőződésem, hogy az én könyvem a helyes.

pamut 2015.09.14. 22:01:39

@Sir Galahad:
Azt hiszem kiválóan válaszolt itt pár kommenttel feljebb a kolléga:

"Sir Galahad egy cuki fideszes. Ha megnézed a kommentjeit, mindig úgy nyit, mintha objektíven mérlegelné a kérdést, de aztán persze kiderül, hogy minden témában fideszes mint a szar. Kivétel nélkül, tehát vagy hülye, vagy fizetik érte."

Mondjuk én ezt a sunyulást nem cukinak hívom hanem gyáva képmutatásnak. Ami stimmel is, mert ez a sunyiság fideszes védjegy.

@Kormánymeghízott Államcickány Úr:

Egyetértünk :)

zizi77 2015.09.14. 22:16:47

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: pont ezt írtam fentebb, hogy más szempontokat nézünk. Nekem eddig se volt szükséglet, ezután sem lesz, mert többet ér a vasárnapi nyugi, és ezért képes vagyok hétközben több kényelmetlenséget bevállalni. Pedig van éppen elég dolgom így is. Ennek semmi köze a poitikához. Egész egyszerűen túl van lihegve az egész.

Sir Galahad 2015.09.14. 22:44:48

@pamut: Rendben, akkor te meg MSZP-s/DK-s vagy bármelyik általad szabadon választott egyéb párt bérfórumozója vagy, esetleg hülye. Így jó?

Szép estét!

pamut 2015.09.14. 22:52:39

@Sir Galahad:
Igen, ez is fideszes védjegy volt :)
Kb. annyira vagytok kiszámíthatóak mint egy gyerekkutya :)
Te már így maradsz, soha nem leszel képes kitörni a totálisan beszűkült fideszes panelek adta kis világodból és gondolkodási sémáidból :))

a nemzet fogatlan provokátora 2015.09.14. 23:01:54

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: De 98 %-uk nem vesztette el, mert közel se történtek olyan leépítések mint amivel egyesek riogattak. Tehát nincs köztük elégedetlenség. Ennek semmi nyoma.

"Állítom, mert közvéleménykutás alapján a 2/3-uk nem értett egyet vele."

Igen, az intézkedés bevezetése előtt, mert sokan hittek a riogatóknak és féltették az állásukat.

"És te mivel támasztod alá, hogy örülnek?" A szakszervezetük vezetője pozitívan állt a változásokhoz a tv-ben. Mindenesetre nem hallasz olyat, hogy bármilyen kiskereskedelmi dolgozó érdekvédelmi szervezet felemelte volna a szavát az intézkedés ellen, annak bevezetése óta. Ha tömeges elégedetlenség lenne közöttük, ennek meg kellett volna történnie.

cso zsi 2015.09.14. 23:24:55

@zizi77: Nem kell ehhez 12 órát dolgozni, és vidéken sem kell lakni.
Azt mondod, van két gyerek, várandós vagy, dolgozol, és minden megy? Ja nem , csak a kenyér...
Nálunk most csak egy kisgyerek van, kedd-szerda-csütörtök-péntek megkapja az előző este vásárolt, és még nem megszáradt, nem megpenészedett pékáruból az útravalót, ugyanígy a felnőttek is.
Apa elmegy reggel a dolgozóba, és bizonytalan időpontban érkezik haza, mert az ország bármely pontján lehet dolga.
Anya elviszi a gyereket suliba, reggel 7-kor indulás, pár megálló metróval, onnan irány a munkahely, ami a sulitól fél óra alatt elérhető. Este retúr, anya 5-ig dolgoz, a gyerek vagy akkor végez, vagy egy órával később a különórák miatt. Vagy a suliban, vagy a város egy másik pontján, ahová csoportosan, és ráérő szülő kíséretével mennek. Este 7-kor csak pékáru, és előrecsomagolt felvágott vehető, hogy az másnapra ne másszon ki a hűtőből a saját lábán.
Az istenített boltháromszögben, (coop-rael-cba) valamint a sarki maszeknál nem vásárolunk, csak konzervet, és soha le nem járó terméket, de az árak miatt kerülöm. Régebben szombaton jártam piacra, és vasárnap beszerezni a megfelelő boltba, amit hétfő reggel elkészítettem. A fél méter kolbász, és negyed kiló kenyér, amit hétfő délelőtt megveszek Pakson, vagy Balassagyarmatom, nem lakatja jól a gyereket reggel 8-kor.
A piacon megjelent a "hétvégi ár", szombaton minden drágább, mint hétköznap.

a nemzet fogatlan provokátora 2015.09.15. 00:41:56

@cso zsi: Mi akadályoz meg abban, hogy szombaton intézd el a nagybevásárlást? Egyébként a családi vállalkozásban működő kisüzletek vasárnap is nyitva lehetnek. Németországban és Ausztriában is így van.

"Nálunk most csak egy kisgyerek van, kedd-szerda-csütörtök-péntek megkapja az előző este vásárolt, és még nem megszáradt, nem megpenészedett pékáruból az útravalót,"

Ha jól értem ezzel azt akartad mondani, hogy héfő reggel nincs előző nap vásárolt pékáru. Fagyasztó? Ha vasárnap este kiveszed a fagyasztóból, és hétfő reggelre kiolvad, teljesen friss állaga lesz. De hidd el, hogyha jó minőségű kenyeret veszel szombaton, az még hétfő reggel is finom.

a nemzet fogatlan provokátora 2015.09.15. 00:43:20

@cso zsi: 150-200 ezer kiskereskedelemben dolgzó munkavállalóból

mizrolist 2015.09.15. 02:26:35

@zizi77: ezek szerint nincs kisgyereked - ha lenne, akkor őt pont este 8-9 körül kellene lefektetni aludni, és alvó gyereket nem hagysz otthon egyedül. A húgomnál pl. pont ez a helyzet.
Nálam meg az, hogy minden hónapban egy szombaton 22 óráig dolgozom; egy másik szombaton 22 órától dolgozom (egyszer reggel, és egy szombaton szabadnapom van, otthon vagyok). Ha délutános vagyok, és szombat délelőtt nem jutok el valamiért vásárolni, akkor hétfő reggelig csak egy lehetőségem van, az a kisbolt, aminél 1,5-szeresek az árak.

Doberdo 2015.09.15. 07:48:11

@droid. A tegnapi 19.12-re. Nem emlékszem melyik blog volt. A "kettősmérce"lehetett az.
Egyébként a kormányok soha nem mondanak teljesen igazat. Igaz ez bármilyen pártállású adminisztrációra....

2015.09.15. 08:14:08

Nem tudom mit okozott a vasárnapi bezárás de ezt úgy tűnik senki nem tudja megmondani. Pedig én is a "pánikolók" közt voltam.
A sok bezárt cég sok minden miatt történhetett. A normális fluktuáció is elég nagy, évente cégek ezrei zárnak be és nyitnak ki. Csak a szokásos adócsalásos trükközések.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2015.09.15. 09:41:17

@Doberdo: :a "szakanyagok" egy blog. talan a kettosmerce. vagy ilyesmi :D okes.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.15. 10:21:15

@a nemzet fogatlan provokátora: Melyik szakszervezetük vezetője? Az, amelyik csak a fideszes napi gazdaságnak nyilatokzik? Olvastam azt a cikket, őszinén meg lettem volna lepve, ha máshogy van. Te tényleg azt hiszed, hogy a szakszervezeteknek nem a politika mondja meg, hogy mit nyilatkozzanak? Hány éves vagy te?

McZozo 2015.09.15. 17:45:40

@konrada: Nem vedem oket kozom semi hozzajuk illetve tudom a problemaikat is. De ettol meg teny hogy ott epitenek le ahol szarba vannak a legjobban a tobbi K eu orszagrol nem tudom mi a helyzet, de hallottam hogy ott is leepitenek, gyanitom fokeppen ott is a nemet diszkontlancok terjedese tett be nekik, Ami szamomra csak azert problema mert mar a Tesco se egy minosegi aruhaz nalunk de a Lidl Aldi paros meg aztan annal is lejjebb van, ami csak azert gaz mert ezt csak nalunk engedik meg maguknak. Rendszeresen jartam ausztriaban hoffer ba de olyan gagyi szemetet ott nem arultak mint nalunk arrol nem beszelve hogy ausztriaban olcsobbak is mint nalunk. De visszaterve az eredeti temahoz. Attol meg hogy masutt is bezarnak meg all hogy ott zarnak be ahol nem megy nekik fokeppen. namost nalunk erosen hozzajarult a vasarnapi boltbezaras illetve hogy valamilyen adojukat ugy megemeltek hogy azt nehez kitermelniuk. Es szot nem szolnek ha ugy unblock a piac kapta volna ezt az adot csak nem igy tortent hanem mint a vasarnapi boltbezarassal is valahogy a cba real kimaradt ebbol az adobol.

McZozo 2015.09.15. 18:00:39

@zizi77: Az egesz ugy tenyleg figyelemelterelesnek indult mikor a koszovoi menekultek megindultak evelejen. csak aztan tultoltak a bicajt meg kozbe megjott egy tenyleg hatalmas aradat amirol allitolag tudtak de megse ekszultek fel ra. Most meg kezelni kene valahogy s ezzel egyutt meg mindig inkabb arra hasznaljak az egeszet hogy otthon megint legyen egy elenseg es a fityisz megmutathassa hogy na ok aztan megvedik a magyart. CSak kozbe meg kapkodnak jobbra balra es a bevandorlokkal meg nem azt teszik amit kene. ha meg akartak volna vedeni a magyart es Kosa sajat szajabol hallottam hogy ok mar januarban tisztaban voltak az esettel akkor kerdem en miert augusztusba kezdtek ezt a vicckeritest epiteni ami megint csak arra jo hogy unios penzbol valaki ellophatott 20 milliardot egy 10 milliardos beruhazasra.

a nemzet fogatlan provokátora 2015.09.15. 22:28:10

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: Egy szakszervezetük van, és ők kedvezően fogadják a változást. Más hangot pedig nem hallani. Ha valóban olyan nagy lenne az elégedetlenség köreikben, biztos lehetsz benne, hogy az már artikulálódott volna valamilyen formában, akár alternatív érdekképviselet megalapításával, De ennek nyoma sincs. Az a legviccesebb, hogyha egy szervezetnek ellenkezik a véleménye a tiétekkel, akkor azt rögtön kinevezitek fideszesnek. Persze, ha egyezik a ti véleményetekkel, akkor véletlenül sem merül fel a Soros alapítvány vagy más "támogató" alapítvány vagy ballib párt érintettsége, akkor az a szervezet természetesen "független" és "objektív".

"Az, amelyik csak a fideszes napi gazdaságnak nyilatokzik?

Tévedés, az ATV-ben is volt..:

Az, amelyik csak a fideszes napi gazdaságnak nyilatokzik?

---

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.15. 22:51:37

@a nemzet fogatlan provokátora: Idefigyelj te barom, de rohadtul tudsz mindent. Egy szakszervezetük van? Akkor pl ezeket biztosan csak kitalálom: pl:
"Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete" "Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete".

Egyébként pedig ne győzködjél. Mégis mit gondolsz te? Van egy kiforrott álláspontom és jössz te a fidesnyalonc és majd biztosan meggyőzöl bármiről is. Vagy a kommentjeid másoknak szólnak? Nem akarlak elkeseríteni, de 10-20 emberen kívül szerintem senki nem olvas le a kommentekig. És ők megint olyanok, akiket ne te fogsz meggyőzni. Úgyhogy megbaszódhatsz te is mindenkivel együtt, akinek köze van ahhoz, hogy a kormány belepofázik abba, amit a kereslet kínálatnak kéne szabályoznia.

a nemzet fogatlan provokátora 2015.09.15. 23:55:16

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: Ismerős. Elfogytak az érvek, maradt az ocsmány stílust te fasz. Én végig a "Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete"-ről beszéltem, amelynek Bubenkó Csaba az elnöke, csak nem tudtam a pontos nevüket.
Semelyik szakszervezettől nem hallasz kritikát az utóbbi hónapokban, mert rájöttek, hogy nincsenek 10-20 %-os leépítések a vasárnapi boltzár miatt, amiről károgtatok.
Nincs kritika a részükről, legalább ezen gondolkodj el.

"Mégis mit gondolsz te? Van egy kiforrott álláspontom és jössz te a fidesnyalonc és majd biztosan meggyőzöl bármiről is. "
Hát te nem vagy százas az tuti. Egy vita nerm arról szól, hogy az egyik fél megpróbálja meggyőzni a másik felet az igazáról?

"Vagy a kommentjeid másoknak szólnak? Nem akarlak elkeseríteni, de 10-20 emberen kívül szerintem senki nem olvas le a kommentekig. És ők megint olyanok, akiket ne te fogsz meggyőzni." Én saját érveimet írom le, és azzal vitatkozom, aki reagál rájuk. Nem akarok tömegeket meggyőzni. Vagy te ezért kommentelsz, nem akarlak elkeseríteni de 10-20 emberen kívül szerintem senki nem olvas le a kommentekig..;)

"akinek köze van ahhoz, hogy a kormány belepofázik abba, amit a kereslet kínálatnak kéne szabályoznia."

Akkor tehát a német, osztrák, és a norvég kormány is "belepofázik abba, amit a kereslet-kínálatnak kéne szabályoznia". Biztos ez is a "Fidessmaffia" műve, te agyhalott idióta..

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.16. 00:27:13

@a nemzet fogatlan provokátora: Nos, ha valaki megnézi ezt a beszélgetés, ahogy mindenáron rá akarod erőltetni valakire a véleményedet, akkor eldöntheti, hogy ki a fasz. Az érvek pedig nem fogytak el, a befektetendő kapacitás fogyott el, mert bár megtisztelő a figyelmed, amit rám fordítasz én sajnos szarok rád, és nem célom, hogy bármiről meggyőzzelek. Amúgy sem lenne esély rá, mert ami narancs színű azt te véded.

napalm 2015.09.16. 07:57:13

Mi kimondottan örülünk a vasárnapi zárva tartásnak.
Asszony kereskedelemben dolgozik, így benne vagyunk a "jóban".
Aki nem tudja elintézni a hét hat napja közül a bevásárlást az véleményem szerint életképtelen.
A további "indok" csak rizsa, üres mellébeszélés (mentők, tűzoltók bla-bla-bla)

McZozo 2015.09.16. 09:24:35

@a nemzet fogatlan provokátora: mirol beszelsz ? pont a szakszervezet az egyik aki mar fel eve probal beadni nepszavazast, csak allandoan visszadobaljak kulonfele mondvacsinalt indokokkal

McZozo 2015.09.16. 09:34:35

@a nemzet fogatlan provokátora: 444.hu/2015/02/02/kimult-orszagos-nepszavazas-magyarorszagon/

De idezem is, hogy ne kelljen rakattintanod:
"Kilenc népszavazási kérdést is benyújtottak a Nemzeti Választási Bizottsághoz a boltok vasárnapi zárva tartásáról. Ezek közül nehéz volt komolyan venni Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnökének kérdéseit, ebből volt öt is. Ráadásul ő volt a leggyorsabb, ennek köszönhetően egyelőre senki másnak nincs esélye normálisan feltenni a kérdést, hogy támogatja-e a KDNP már törvénybe vésett ötletét a nagyobb boltok vasárnapi bezárásáról. Egyelőre elhasalt Gyurcsány Ferenc, DK-elnök valamint a Gaskó István (Liga szakszervezet)-Demján Sándor (Vállalkozók Szövetsége) páros kezdeményezése is."

a nemzet fogatlan provokátora 2015.09.16. 15:10:47

@McZozo: Ezek egyike sem valamilyeik kereskedelmi dolgozókhoz köthető szakszervezet. A DK- egy keményen liberális politikai párt, Demján sem az érintett munkavállalókat képviseli, Gaskó meg szokás szerint a saját pecsenyéjét sütögeti..
Továbbra is az a kérdésem, hogy ha valóban olyan nagy az elégedetlenség a kiskereskedelmi dolgozók között, akkor miért nem emelik fel a szavukat, miért nem fogalmaztak meg ellenvéleményt az utóbbi hónapokban? Én semmi ilyenről nem hallottam.

a nemzet fogatlan provokátora 2015.09.16. 15:17:25

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: Kölcsönös, én is szarok rád, és a tényeket figyelembe venni nem képes hozzáállásodra.
A tények:- Nem csökkent a kiskereskedelem forgalma a vasárnapi boltzár óta, pedig ezzel riogattatok.
-A 180-200 ezer kiskereskedelmi dolgozó minimális százalékát bocsátották el. Nyoma sincs annak a 10-20 %-os leépítésnek, amiről szövegeltetek.
-A posztban is le van írva, hogy a vasárnapi boltzár származékos következményeként béremelés valószínűsíthető a kiskereskedelemben.

McZozo 2015.09.16. 16:36:58

@a nemzet fogatlan provokátora: A statisztikak szerint az elbocsajtasok eddig tenyleg nem olyan nagy szamuak mint gondoltak, viszont a bevetelek nem csokkenese sajnos nem osszevetheto korabbi idoszakkal mert egybe esik az online penztargepek bevezetesenek a hatasaval. igy mondjuk mig egyik oldalon csokkentek volna a bevetelek de a masikon kozbe meg rengeteg szurke ceg kenyszerbol kifeheredett es ez novelte meg nagymertekben a beveteleket. Ettol meg teny hogy bezart sok bolt es hogy eddig tudtommal olyan 4000 ember vesztette el allasat. Hogy ezt ugy vesszuk e hogy nem jelentos az eldontendo kerdes

McZozo 2015.09.16. 16:40:15

@a nemzet fogatlan provokátora: Plusz az egyik hogy mondjuk azert nem dumalnak mert orulnek hogy oket nem rugtak ki es ha sokat dumalnak ok is lapatra kerulhetnek, ketto meg ha annyira biztosak vagyunk benne hogy ez jo dolog akkor miert nem lehet kiirni az a nyavajas nepszavazast? Erdekes az mszp kormany alatt minden szir szarra lehetett merthogy ugye a nep a fontos most hogy ok vannak hatalmon meg egy kerdesben se engedtek meg hogy kiirathasson barki isbarmilyen kerdesben nepszavazast. Ha ennyira biznak benne hogy ok a ketharmad akkor kerdem miert felnek az eredmenyetol ?

a nemzet fogatlan provokátora 2015.09.16. 20:13:31

@McZozo: Az on-line pénztárgépeket az üzletek többségének már 2014 szeptember elejétől be kellett vezetni, vagyis már fél évvel a március közepén bezeteztett vasárnapi boltzár előtt is megvoltak.
Egyébként az on-line pénztárgépek sokkal inkább a szolgáltató szektorban okoztak pozitív változásokat, hiszen itt volt jellemzőbb az korábban, hogy nem mindig adtak számlát. Ugyanez a kiskereskedelmi szektorban nem volt igazán jellemző.

"tudtommal olyan 4000 ember vesztette el allasat"
Valójában 2600 ember vesztette el az állását a kiskereskedelemben.( A 4000-es szám arra vonatkozott, hogy ennyi új munkavállalót keresnek a szektorban országszerte.)

Ez a 2600 fő azt jelenti, hogy a kb. 180 ezernyi kiskereskedelmi dolgozó másfél százalékát érinthette hátrányosan a vasárnapi boltzár, ami nem túl jelentős. Persze róluk sem lehet tudni, hogy mi lett velük ezután, hisz mint minden szektorban, a kiskereskedelemben is van egy természetes fluktuáció, lemorzsolódás.

Miből gondolod, hogy a kormány lehetetlenítette el a népszavazási kezdeményezést? Sztem magától múlt ki a dolog..

a nemzet fogatlan provokátora 2015.09.17. 01:25:41

@McZozo: Az on-line pénztárgépeket az üzletek többségének már 2014 szeptember elejétől be kellett vezetni, vagyis már fél évvel a március közepén bezeteztett vasárnapi boltzár előtt is megvoltak.
Egyébként az on-line pénztárgépek sokkal inkább a szolgáltató szektorban okoztak pozitív változásokat, hiszen itt volt jellemzőbb az korábban, hogy nem mindig adtak számlát. Ugyanez a kiskereskedelmi szektorban nem volt igazán jellemző.

"tudtommal olyan 4000 ember vesztette el allasat"
Valójában 2600 ember vesztette el az állását a kiskereskedelemben.( A 4000-es szám arra vonatkozott, hogy ennyi új munkavállalót keresnek a szektorban országszerte.)

Ez a 2600 fő azt jelenti, hogy a kb. 180 ezernyi kiskereskedelmi dolgozó másfél százalékát érinthette hátrányosan a vasárnapi boltzár, ami nem túl jelentős. Persze róluk sem lehet tudni, hogy mi lett velük ezután, hisz mint minden szektorban, a kiskereskedelemben is van egy természetes fluktuáció, lemorzsolódás.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.09.17. 14:00:28

@a nemzet fogatlan provokátora: Úgy itgulok, még a végén nem az enyém lesz az utolsó szó... ja nem ez te vagy. :-)

Milyen komplexus ez, van valami klinikai neve? Ettől áll fel, vagy mi? Amúgy nem rég hallottam, hogy picit megváltozott az általd említett mutató tartlama (kereskedelmi forgalom). Tán beleszámolják már a szolgáltatás is, amit korábban nem? Van ilyen?

a nemzet fogatlan provokátora 2015.09.18. 00:29:12

@Kormánymeghízott Államcickány Úr: A szolgáltatószektort nem lehet beleszámolni a kiskereskedelembe, az egy másik szektor. A kimutatott 6%-os növekedés a ksikerekedelemben lett kimutatva.

" Ettől áll fel, vagy mi? "

Mindenki magából indul ki..

McZozo 2015.09.18. 10:02:38

@a nemzet fogatlan provokátora: Szamokrol nem vitazok mert en 4000 ret olvastam te 2000 ret folosleges egymastolni ezertegyikunk se ismeri mind a 2 vagy negyezret szemelyesen.

a bekotott penztargepek azert szamitanak mert ahogy mas is irta mer az adott meroszamba beleszamoljak azt a reszt is tehat az osszehasonlitas nem relevans mert mashogy szamoljak iden mint tavaj

Azt mondani meg hogy a nepszavazas magatol fulladt ki ne haragudj de nagyfoku tajekozatlansagra utal, ugyanis nem magatol fulladt ki hanem kulonbozo allami szervek folytonosan elkaszaljak az osszes beadvanyt. Jelenleg ugyanez megy detto a ferfiak nyugdijanak beadvanyaval. A fidesz retteg tole hogy adott temakban kideruljon hogy az emberek tobbsege megse tamogatja. Mikozben mikor ellenzekbe voltak sorba hasznaltak ezt az eszkozt h ogy megmutathassak az emberek ellenerzeset addig mikor kormanyra kerultek rettegnek mar cask a nepszavazas tenyetol is.
süti beállítások módosítása