Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Milyen a nyugati Orbán-kép?

2011. január 08. - bogancs

A kép minden újságcikk, tudósítás legfontosabb eleme. Jól kiegészíti az írott mondanivalót, segít azt megérteni, elhelyezni. A kép és a cím az amit az olvasó legelőször megnéz, mikor egy cikket olvasni kezd. A kép azonban meg is vezetheti a gyanútlan olvasót, előítéleteket okozhat, szimpátiát-unszimpátiát kelthet a cikk témája iránt, még mielőtt egy betűt is olvastunk volna belőle.

Ezt persze minden újságíró jól tudja, és tudatosan él is vele. Fontos még, hogy az írott médiumok elsődleges célja – az objetkív és tárgyilagos tájékoztatás mellett természetesen – az olvasottság növelése. Az olvasottsághoz azonban figyelemfelkeltő cikkek/címek/képek kellenek, ez pedig olykor-olykor ütközik a nemesebbik céllal. Nincs is ebben semmi különösebb kivetnivaló, hiszen lehet a kényes olvasó egyetlen célja az objektív és tárgyilagos tájékozódás, azért a száraz ömlesztett unalmas szöveget senki nem fogja elolvasni. Ez tehát az újságíró szakma.

Persze hogy hol a határ, meddig lehet elmenni úgymond figyelemfelkeltésben, azt újságja és médiatörvénye válogatja, az azonban biztos, hogy a különböző sajtóorgánumok valamilyen belső és külső szabályozás alapján alkalmazzák a „szakmát”.

Köztudott, hogy Magyarország sajtója nem túl fényes mostanában a nyugati világban. Íme két kép, ami a rólunk szóló tudósítások illusztrációjaként szolgált a Financial Times-ban és a The Economistban megjelent cikkekben:

https://m.blog.hu/ni/nivo/orban_1.jpg

https://m.blog.hu/ni/nivo/orban_2.jpg

Valóban az objektív tájékoztatásnak köszönhetjük rossz hírünket odakinn? Vajon mire fog emlékezni ezekből a cikkekből egy hét múlva az olvasó? Biztosítja az adott országokban a médiaszabályozás az objektív és tárgyilagos tájékoztatást?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr662570710

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Melyik a kreténebb, Orbán vagy Gyurcsány? 2011.01.12. 09:00:17

...avagy előnytelen fotót BÁRKIRŐL lehet csinálni:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.01.09. 07:31:54

Egynémely sajtóorgánumok még ahhoz is veszik a bátorságot, hogy karikatúrákkal, hovatovább gúnyrajzokkal ássák alá hazánk tekintélyét.
hunhir.info/hir_kepek/orban-karikatura.jpg
Ezért tart itt ez az ország!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.09. 08:24:16

@ripők:

A karikatúra az rendben van! Az újságírás hőskorából maradt ránk, mindenki helyén tudja kezelni. Olyan mint egy szmájli a szöveg végén.

A kép funkciója viszont (elvileg) kicsit más lenne szerintem.

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2011.01.09. 08:45:49

@ripők: A karikatúra szerintem is OK, aki kiteszi magát a nyilvánosság elé, az számoljon vele, hogy előbb-utóbb a kabaréban is megemlékeznek majd a teljesítményeiről...

A kép viszont mint tudjuk, többet mond ezer szónál, nem véletlenül használják. A másik oldala a dolognak, hogy a mondanivaló megerősítésére használatos, tehát egy Orbánt kritizáló cikk közepén ne is várjon senki egy joviális Orbánt ábrázoló képet. Ha csak a cikk éppen nem a kontrasztokkal nem akar hatást kelteni.

És itt a lényeg: a hatáskeltés. Az újságírás ugyanis - tetszik, nem tetszik - manipulatív műfaj. Mindig is az volt. Ennek ellentétére akkor csillant fel a remény, amikor megjelent az ún. objekív, hírújságírás, amikor csak a puszta híreket kezdték el közölni, és rábízták az olvasóra, hogy ebből ő magának milyen véleményt alkot. Viszont rögvest mellette megjelentek az újságírói tárcák, esszék, glosszák, stb., ami már nem az objektív újságírás műfaja - szubjektív véleméyneket tükröz. Ennek a "hírmagyarázat" címkét adták, hogy igazolni lehessen az "objektív hírek" korában is a létét. A fenti képek is ilyen szerkesztőségi cikkek közepén-elején virítottak.

A másik: objektív újságírás mint olyan, nincs. Minden újságnak megvan a maga ideológiai-világnézeti beállítottsága, amelynek alapján viszonyul a hírekhez. A magyar sajtóban ez különösképpen szépen kijön, de a világ más tájain is így van ez, tehát ne is várja el senki, hogy a képek objektívek legyenek, amikor maga az újságírás sem az.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.01.16. 00:44:57

Magára vessen, minek vág ilyen hülye fejeket, mikor tudja, hogy fotózzák.

HHRT 1975 2011.01.23. 23:07:48

Ezek a fényképek kitűnően megjelenítik Orbán Viktor jellembeli fogyatékosságait, amelyek a profi előadásmódja és kiváló érvelőképessége mögött is felsejlenek. Ennyiben a valóságnak éppen arra a lényegére mutatnak rá, ami egyébként sokak számára rejtve maradna, de ami talán a legmeghatározóbb lesz Orbán Viktor politikai szereplésében. Nyugaton talán érzékenyebbek a miniszterelnök "magyar brutalitására", mint azok a magyar emberek, akik a mindennapi életben is ehhez szoktak hozzá, s ezért természetesnek tekintik.
süti beállítások módosítása