Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Mikor kezd már esni a Fidesz népszerűsége?

2011. január 11. - bogancs

Érdekes infókra akadtam a napokban, amelyek segíthetnek kirakni a nagy puzzle-t, ami talán magyarázatot adhat!

Egyfelől itt van ez a HVG-ben megjelent írás. A cikk kutatásokra hivatkozva leírja, hogy bár a hazai és nemzetközi sajtó hangos a Fidesz-kormány „botrányaitól”, közben a kormánypárt népszerűsége tartósan nagyon magas szinten áll. Ennek oka a cikk szerint, hogy a választópolgárok többsége nem tartja fontosnak a sajtószabadságról és a magánnyugdíjpénztárak „államosításáról” szóló vitákat. A végkövetkeztetés, hogy húsz évvel a rendszerváltás után a liberális demokráciának csak az intézményrendszerét sikerült adaptálni, az értékeit a társadalom túlnyomó többsége számára nem. Persze úgy is lefordítható ez, hogy a szavazópolgárok a közvetlenül a pénztárcájukat érintő kérdések alapján szavaznak, nem az elvont viták alapján.

Másfelől olvastam ezt a blogot, amely Csehországból tudósít. A poszt lényege, hogy a cseh sajtó a világtrendhez igazodva rendkívül negatívan számol be a magyar fejleményekről, de az ilyen jellegű cikkek után olvasható olvasói kommentek nagy többsége egész másképp látja a helyzetet, inkább irigykednek, hogy a magyaroknak milyen jó kormánya van, és nagyon támogatják az intézkedéseket, bárcsak saját kormányuk is hasonlóan cselekedne. Megjegyzendő persze, hogy ahogy Magyarországon sem, úgy valószínűleg Csehországban sem messze nem reprezentatívak ezek a hozzászólások az egész társadalom egészére nézve.

Harmadrészt olvastam egy ingyenesen terjesztett lapban a Mit szól hozzá? rovatban a – szintén nem reprezentatív – járókelők véleményét a Januártól változott az adórendszer, Ön kiszámolta-e, mennyivel jár jobban vagy rosszabbul? Kérdésre adott válaszokat:

Julianna (49) konyhai dolgozó: Hallottam róla, de még nem számoltam utána, remélem, azért néhány forinttal többet viszek haza.

Sándor (50) árufeltöltő: Őszintén megmondom, nem jártam utána, a hónap végén úgyis ki fog derülni, hogy jobban jártam-e, vagy sem.

Eszter (21) ápolónő: Igen, valószínűleg havi öt-tízezer forinttal lesz kevesebb a fizetésem, mert csökken az adójóváírás mértéke.

Nos ezek a válaszok – bár újra hangsúlyozni kell, hogy nem reprezentatívak, én például pontosan kiszámoltam –, de mégiscsak azt sugallhatják, hogy az emberek egy jó részét mintha az adótörvények változása sem érdekelné annyira, hogy utánaszámoljon a dolognak. Ez persze üti azt az első bekezdésben tett állításomat, miszerint a szavazópolgárok a közvetlenül a pénztárcájukat érintő kérdések alapján szavaznának.

Mik lehetnek a fentiek alapján a lehetséges következtetések, mikor fog esni a Fidesz népszerűsége?

1. Február elején, mikor sokan meglepődnek, hogy az adóváltozások miatt bizony rosszabbul jártak. Lesznek ilyenek.

2. Az emberek (akár a csehek) alapvetően elégedettek a kormány vitatott döntéseivel, és akár rövid távon még egy kis áldozatra is hajlandóak a remélt boldogulás érdekében.

3. Tényleg csak a „Való Világ”-tól elrugaszkodott értelmiségi elit demokráciaféltő hisztijéről van szó, a népi bölcsesség - amit mostanában sokan kétségbe vonnak – nem félti sem a sajtószabadságot, sem a leendő nyugdíjakat. Legalábbis nem a jelenlegi kormánytól.

Megjegyzem, a nyugdíjvitában én is leírtam már itt, hogy valójában makroszinten csak egy technikai lépés történt nyugdíjügyben, miszerint így nem számít majd bele a hiányba és az államadósságba a nyugdíjjárulék kiesése. Valójában úgysem bújhatunk ki a bőrünkből, 20-30-40 év múlva akármilyen a nyugdíjrendszer, úgyis csak akkora lehet majd a nyugdíjak összege, amekkorát a gazdaság teljesítőképessége megenged. A jelenlegi adatok alapján a felső tízezer meg úgyis marad a magánnyugdíj rendszerben. Nem csoda, ha a tizenegynéhány év alatt 800 ezer forintot összegyűjtő konyhai dolgozó nem sajnálja annyira a magánnyugdíjrendszert, inkább bízik abban - alappal/alaptalanul, ez sok mindentől függ -, hogy az államiban majd jobb lesz.

Szóval érdekes a helyzet, kíváncsi leszek a februári közvélemény kutatásokra, amikorra az emberek többsége már megkapta az új adórendszerrel kiszámított borítékot.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr22577771

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Maradok 2011.01.13. 18:36:04

Kérem tisztelettel, én vagyok az a jogkövető állampolgár, aki a jövedelmét nem titkolja el, aki tisztességesen befizet minden adót és járulékot. Nincs szándékomban feketén dolgozni, nem akarom zsebbe kapni a fizetésem egy részét, és mindig betartom a j...

Trackback: Nyugdíj - mi a helyes döntés? 2011.01.13. 11:45:00

A fenti kérdés bizonyára Téged is foglalkoztat.   Segíteni szeretnék. Döntést helyetted nem tudok hozni, és a döntésed következményeit sem tudom tőled átv...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.01.12. 01:04:23

Ha a HVG-ben az általad jegyzett érvekkel indokolták a magyar kormány népszerűségének tartóságát, akkor az bla-bla. Az általad hivatkozott postom is arról szólt, hogy itt Csehországban - és más orságokban - is, az embereknek van éleménye, de ennek a véleménynek a jó nagy része inkább pozitív, mint negatív a meghozott intézkedésekről.

Álszent megközelítés, önbecsapás, ha azt gondoljuk, hogy nem érdekli az embreket. Inkább azt a kérdést tenném fel, h miért alakult ki egy olyan helyzet, hogy az emberek egy jó nagy része önként és dalolva mond le szabadságjogairól, és fordul ellene a polgári demokrácia vívmányainak, illetve külföldi országban, ennek hangot adva még drukkolnak is?

gono 2011.01.12. 10:24:35

- manyup, az intézkedés haszonélvezői messze többségben vannak a kárvallottakhoz képest (a baj csak annyi, hogy tisztességesen adózókat szivatják már megint). Egyáltalán nem meglepő, hogy pozitív véleményekkel lehet találkozni.

- a nyilvánosságot sikerült teljesen elfoglalnia a hatalomnak, és ezen keresztül elhitetni, hogy azalkotmányossági, sajtószabadsággal kapcsolatos ellenvélemények gonosz nemzetellenes érdekek megnyilvánulásai. Kevesen vannak, akik foglalkoznak a témával annyira, hogy átlássanak a szitán.

"alójában úgysem bújhatunk ki a bőrünkből, 20-30-40 év múlva akármilyen a nyugdíjrendszer, úgyis csak akkora lehet majd a nyugdíjak összege, amekkorát a gazdaság teljesítőképessége megenged."
Én komolyan nem értem, hogy ez a mém miért ilyen virulens, amikor teljesen alaptalan. Kepzeld el, hogy az utcádban mindenki nyomorog, mert az állami juttatások nem fedezik az importból behozott javak ellenértékét, de neked van a pincében 3kiló aranyrúd, és minden évben beváltasz belőle annyit, hogy megvehesd a marokkói paradicsomot és a chilei cseresznyét. Igy munkát adsz a kereskedőnek is.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.12. 10:51:28

@gono:

"Én komolyan nem értem, hogy ez a mém miért ilyen virulens, amikor teljesen alaptalan."

Egyáltalán nem alaptalan.

Ez makroszinten szerintem így van, ahogy írtam, persze egyének között jelent jövedelemátcsoportosítást az új rendszer.

Az eddigi 3000 milliárdot, ami a magánkasszákban van, nem valós előtakarékoskodásból fedezték, hanem HITELt vett fel rá az állam.

Ezt is fizetni kell majd valahonnan. Vagy a te nyugdíjadat fogják megadóztatni a hiteltörlesztéshez, vagy az éppen aktívak terheit növelik majd. Ergó makroszinten ugyanott vagyunk mintha felosztó-kirovó rendszerben lennénk.

Akkor lett volna értelme a magánnyugdíjrendszernek, ha a fedezetét megteremtették volna tényleges állami takarékoskodással. Ehelyett 13. havi nyugdíjakat fizettük... stb.

Olvasd el kérlek a posztban is linkelt posztot:

nivo.blog.hu/2010/11/26/tenyleg_matolcsyt_kell_szidni_nyugdijugyben

is 2011.01.12. 11:01:36

@Csehszlovák Kém: @poszt: mi magyarok úgy tarjuk, hogy mi vagyunk egyértelműen a világ legkevésbé összefogó nemzete. valójában a csehekkel szoros versenyben vagyunk. ott is találsz tetszőleges hülyeségre vevőt, és a populizmus ott is arat. pont egy cseh népvéleményből én nem nagyon vonnék le messzemenő következtetéseket.

gono 2011.01.12. 11:06:09

@bogancs: "Akkor lett volna értelme a magánnyugdíjrendszernek, ha a fedezetét megteremtették volna tényleges állami takarékoskodással. Ehelyett 13. havi nyugdíjakat fizettük... stb."

Szoval akkor mire is vettük fel a hitelt?
mert szerintem a populista politika fenttartására, de nem a magannyugdíjpénztárakra.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.12. 11:11:11

@gono:

A kettő együtt nem megy, az a lényeg. Mindegy, hogy hová címkézzük a hitelt.

Ha egyszer előtakarékoskodni akarunk, akkor ténylegesen előtakarékoskodni kell, nem pedig azt mondani, hogy oké, félreteszek a manyupba, de közben ez a pénz hiányzik a maiak nyugdíjára, ezért hitelt veszek fel, ahelyett, hogy valahol megspórolnánk.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.01.12. 11:16:11

@is: Ez az összefogás duma egy nagy bullshit, minden országban léteznek megosztó témák, így hülyeségre, olcsó ígéretekre mindenhol, minden körban van/volt/lesz vevő.
Hasonló kommenteket nem csak cseh napilapokban olvasni, és magyar fórumokon, más, külföldi országokban élők is hasonló élményről számoltak be, tehát minimum fifty-fifty az intézkedések megítélése a névtelen kommentek alapján és nem csak csehre vonatkozik.
Az összeállítát azért készítettem csak Csehországról, mert itt élek és az itteni sajtót olvasóban elsősorban.

gono 2011.01.12. 11:28:50

Én az igaz konfliktust ott látom, hogy míg az államnak érdekében állna fenttartani a magánnyugdíjrendszert mert ez stabilizálja a gazdaságot, öngondoskodásra neveli a zembereket, tompíthatja társadalmi feszültséget, egyfajta ösztönző az adófizetésre. Csomó társadalmi problémát meg tud előzni (szerintem ez a makro kép).

A politikusok érdekében viszont az áll, hogy minél nagyobb hatalomra tudjanak szert tenni az állami befolyás növelésével.

Vannak, akik divatosan az ilyesmi érdekellentétet hazaárulásnak szokták hívni.

A mikro nézőpont szerint meg egy szerződésről van szó, aminek a felrugása történik éppen most. Talan nem kellene elfelejteni, hogy sokan azért fizették be az adójukat, mert ilyen módon biztosabbnak találták a nyugdíjukat.

Lemmiwinks 2011.01.12. 12:07:17

@bogancs: Az eddigi 3000 milliárdot, ami a magánkasszákban van, nem valós előtakarékoskodásból fedezték, hanem HITELt vett fel rá az állam.

Szokásos Fidesz agitprop büfizés. Miért pont a manyupra vett fel hitelt az állam, miért nem a 13. havi nyugdijra, a fedezetlen nyugdijemelésekre, vagy a lakástámogatásra, vagy a gázártámogatásra?
Ezek fedezetlen kiadások, a manyup kiadásokkal szemben ott van az a vállalás, hogy a manyup tagok kevesebb nyugdijat fognak kapni.
Az adójóvárirással élők miért fizetnek kevesebb SZJAt? Mit vállalnak ők azért cserébe? A cigányok mit vállalnak a szoc segélyért cserébe? És a gázártámogatást felvevő 30%? Na ezek miatt kell hitelt felvenni, nem a manyup miatt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.12. 12:25:58

@Lemmiwinks:

Mondom: mindegy melyik tételre címkézzük a hitelt, a lényeg, hogy nem gondolták komolyan kormányaink az előtakarékodkodást.

Az alsó bekezdésedben akár igazad is lehetne, de ha belegondolsz a társadalom nagy része haszonélvezője ezeknek. A te szóhasználatoddal szokásos liberális büfizésnek is nevezhetnék sokan, amit leírtál.

Mondjuk a helyzet fonákja, hogy pont a szoclib kormány vezette be a minimálbér adómentességét, a gázártámogatást meg a többi finanszírozhatatlan intézkedés többségét. Ezzel ment el a nyugdíjpénzünk.

petrocelli111 2011.01.12. 13:43:33

El sem hiszem, hogy valaki le merte írni, hogy egy nagy kamu volt a mnyp.Apám, mit fogsz te kapni, csak találjanak rád pénztárak alapkezelői.:)))

Kerek négyszög 2011.01.12. 15:13:23

A nyugdíjpénztárak elleni támadás bizony tisztán politikai-ideológiai alapon történtek. Ne feledjük már el, hogy Orbánék nemis olyan régen még pont ellenkezőleg, meg akarták védeni a nyugdíjpénztárakat, és valami olyan kifelyezés is előfordult, hogy a nyugdíjrendszerünk 20-30 évig stabilan fenntartható (még a hárompilléres időszakban). Nem érdemes azon vitázni, hogy ezek a kifejezések hogyan is értendők, annyira egyértelműek. Arról nem is beszélve, hogy egy magasan képzett gazdasági szakember, Matolcsy, nem lehetett véletlenül MANYUP tag.

A jelenlegi, pont ellentétes vélekedés és jól előkészített támadás a hatalmas nyugdíjvagyon megkaparintásáért indult. A nyugdíjreform gazdasági alapját eredetileg az a nagyon is bátor előrelátás adta, hogy néhány évtized múlva elképesztően kedvezőtlenre fog fordulni a demográfiai helyzet, és a felosztó-kiróvó elvek alapján hihetetlenül kevés pénz marad a nyugdíjakra. Ennek a kezelése csakis az előre takarékoskodás lehet, más mód nincs. Mint minden reform, ez is kezdeti plusz költségekkel járt. Senki nem ringassa magát abban a hitben, hogy ilyen szerkezeti átalakítás azonnali eredményeket fog produkálni. A lényeg, hogy a befektetett összeghez képest óriási hozadéka lett volna. Szó szerint nincs más út, bárki bármit mond.

A hitelre reagálva. Szóval azért itt is sántít a dolog, nem véletlenül, ez is a propagandagépezet eleme. Először is a tizenkét évre lebontott összeg évi értéke egyáltalán nem vállalhatatlan. Csak halkan hozzátenném, hogy az éves fekete jövedelem három-ötezer milliárd Ft MINDEN ÉVBEN! Ennek a töredéke a manyupra kent hitel.

A másik kegyesen elfelejtett tény: a manyupok a befolyt összegek nagyobbik részét állampapírba fektették, tehát azonnal visszaáramlott a pénz jelentős része állambácsi kezébe. Ez már jelentősen tompítja a hitelkérdést. De ez még nem minden. Az én manyup számlámon a hozam értéke már közel akkora, mint a befizetéseimé. Viszont a pénztár nem külön-külön fekteti be az összeget, hanem együtt az egészet. Tehát akkor hová is vándorolt a befizetéseimnél a hozammal megnövelt összeg? Úgy van! Az állam zsebébe. Magyarul, a hozam, ami az állami rendszerben ismeretlen fogalom, legnagyobb haszonélvezője az állam.

Az sem a manyup-ok bűne, hogy az állam duplán jól járt a pénztári állampapír vásárlásokkal. Ugyanis a járulékok pántlikázott pénzek. Az állam keze meg van kötve, mire fordíthatja. Ellenben az állampapír eladások bevétele szabadon felhasználható forrás!!! Az államnak kutya kötelessége lett volna ezt a bevételt oda juttatni, ahonnan hiányzott: az állami nyugdíjalapba! Nem a pénztárak bűne, hogy ezt nem tette meg, mert a szabad pénz kísértése mindig nagy!

Az a valóság, hogy a hozamokkal megnövelt visszafelé áramló pénzek miatt nagyon is jól járt az állam. Az már más kérdés, hogy nem abba a zsebbe rakta a pénzt, ahová kellett volna. De az már végképp nem a nyugdíjpénztárak bűne.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.12. 15:55:15

@légycsapó:

"A hitelre reagálva. ... Először is a tizenkét évre lebontott összeg évi értéke egyáltalán nem vállalhatatlan. Csak halkan hozzátenném, hogy az éves fekete jövedelem három-ötezer milliárd Ft MINDEN ÉVBEN! Ennek a töredéke a manyupra kent hitel."

Így van! Az évi összeg 360 milliárd Ft, ez nem csak a feketegazdasághoz, hanem a költségvetés kiadási oldalához mérten is visznylag csekény rész. És mégsem tudtuk ezt sem kigazdálkodni...

Az írásod többi részében én logikai és pénzügytechnikai bukfenceket érzek. Olvasd hozzá légyszíves ezt az írásomat:

nivo.blog.hu/2010/12/07/kiesik_az_mnyp_osszeomlik_az_allampapir_piac

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.13. 00:21:11

Semmi jelentősége az egésznek. Lehet rajta rugózni, de kurvára nem számít.

Balt 2011.01.13. 12:11:49

@gono: "Talan nem kellene elfelejteni, hogy sokan azért fizették be az adójukat, mert ilyen módon biztosabbnak találták a nyugdíjukat."

Vagy azért, mert kötelezték őket...

Balt 2011.01.13. 12:13:33

@Lemmiwinks: "Miért pont a manyupra vett fel hitelt az állam, miért nem a 13. havi nyugdijra, a fedezetlen nyugdijemelésekre, vagy a lakástámogatásra, vagy a gázártámogatásra?"

Egyszerű: 1500 mrd Ft államkötvényt jegyeztek a mnyp-k, tehát minimum ennyivel meg a kamataival dobta meg az államadósságot ez a "kis kísérlet"...

Balt 2011.01.13. 12:22:21

@légycsapó: "A másik kegyesen elfelejtett tény: a manyupok a befolyt összegek nagyobbik részét állampapírba fektették, tehát azonnal visszaáramlott a pénz jelentős része állambácsi kezébe."

Ja. Éppen csak >10% feletti kamatot kell rá fizetni _mindnyájunknak_, hogy elkezelgessék a mnyp-tagok vagyonát. (Én is az vagyok, sose voltam minimálbéres, de már nagyon is vártam ezt az intézkedést. A kommunikációs bénázásért valóbán kár, inkább az októberi EU-döntés másnapján be kellett volna jelenteni a lépést, esetleg a lengyelekkel egyeztetve.)

Balt 2011.01.13. 12:42:50

@légycsapó: "Az államnak kutya kötelessége lett volna ezt a bevételt oda juttatni, ahonnan hiányzott: az állami nyugdíjalapba! Nem a pénztárak bűne, hogy ezt nem tette meg, mert a szabad pénz kísértése mindig nagy!"

Hol tetszett tiltakozni a gyakorlat ellen az előző 8 évben?

Karesz (Charlie) 2011.01.13. 13:39:25

megdobbento, hogy szinte az osszes kommentelo a hite alapjan kommentel, ha fidesz csinalja rossz, ha liberalis duma akkor hulyeseg stb.

ugyanigy megdobbento, hogy egyetlen rendes adat sincs, es mindenki tajekozatlan, de attol még van velemenye.

mekkora volt a MNyP-k hozama az elmult 12 eveben? miert az elejen volt nagy amikor kicsi volt az osszeg? korrigaltak?
Mekkora volt az inflacio ugyanaz ido alatt> mekkora a realhozam?
ha a valsag alatt elvettek a penzunket, miert kene ongondoskodni 30 evre elore?

hat nincs egyetlen baloldali se aki elveihez hu?

a lenyeget szerintem nem irta meg senki, az ugyanis hogy ez a (szolas)szabadsag elvetel ez csak nehany ezer ujsagirot erint, 'azemberek' nem szabadok, mert nincs ra penzuk. Az emberek ennel szabdabbak voltak meg a kadar rendszerben is, mert akkor utazhattak es utaztak is, udulhettek es udultek is, most ez talan a nepesseg 1/3ara igaz...ok meg nem dontitek el a valsztast.

nem volt banan, igaz (sort kellett erte allni) de most meg nincs penz a 300Ft -os bananra, mitol jobb ez? Inkabb bosszanto.

Nem lattatok statisztaikakat hogy nem tudnak menni udulni a balatonhoz se az emberek?

Balt ugyan hogy lehetett volna tiltakozni az elmult 8 evben?
tele volt a tokunk a tiltakozassal...

Karesz (Charlie) 2011.01.13. 13:47:03

Mar a bajnai kormany alatt elkezdte sulykoni a sajto azt hogy majd keseru lesz az ebredes, ha kiderul, hogy a fidesz igeretei tarthatatlanok...

azota allandoan, majd a valssztaskor kiderul, majd a 100 nap utan, majd a februari fizetesnel...
nos nem... egyszeruen nem megy ez a szukitett ujratermeles amire raalltunk az utobbi idoben...

a hitelre eles azt jelenti eladtuk (-ták, en ugyan nem)a jovonket az unokaink jovojet.

karhova cimkezzuk a hianyt, mindig hiany marad, igy lehet hinni, hogy a nyugdijakra vettunk fol hitelt vagy a gazartamogatasra...vagy...
tokmindegy, rendbe kell hozni a gazdasagot, termelni es eladni kell, de ugy hogy abbol profit keletkezzen es azt en vigyek ki az orszagbol...

en attol se felek, hogy nem lesz nyugdij mert kevesen fogjak fizetni...
eleg ha egyetlen ember fizeti ha az eleg gazdag es hajlando ra. senkit sem aggaszt hogy csak 3% dolgozik a mezogazdasagban... megis van mit enni.

kedvenc otletem, hogy reszvenyt kelladni a nyugdijasoknak, osztalekot ado reszvenyeket... megszunik a nyugdijgond rogton...

Kerek négyszög 2011.01.13. 14:44:57

@Balt:

Amíg a befizetéseimet közel megduplázták, egyáltalán nem érdekel a működési költség körüli mesterséges felháborodás. Jól végezték a dolgukat, nem sajnálom tőlük.

Hihetetlen, hogy ennyire nem számít senkinek, hogyan fog élni idős korában. Abban már közmegeggyezés van, hogy 20-30 év múlva az átlagnyugdíj mai reálértéken mérve 20000-30000 Ft lesz. Az egyetlen biztos pont, az a jól számítható demográfiai fejreállás. Minden más csak fantazmagória.

Tudom én, hogy jól esik a hosszú időre gondolva azt mondani hogy: "majd csak lesz valahogy", de az a helyzet, hogy ennek mindig sírás a vége, mert csak a felelős gondolkodás megindokolt mellőzéséről van szó.

Kerek négyszög 2011.01.13. 14:46:29

@Balt: "Hol tetszett tiltakozni a gyakorlat ellen az előző 8 évben? "

Ugyan mi ellen tiltakoztam volna?

979122 2011.01.13. 15:04:52

@légycsapó: gyerekeid száma?

csak azért kérdem, mert az összes demográfiát sirató ismerősöm libsi szingli

a többi (én magam is) házas, két-három gyerekkel
na mindegy
ja, 35 vagyok

979122 2011.01.13. 16:12:58

ja előbbi csaoport nem kis része csatang buzi.
szóval engem átvertek biológiaórán. ott a szaporodást úgy tanították, hogy két ivarérett, de különböző nemű egyedre van szükség.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.13. 21:01:34

@Panther_V:

Szerintem viszont ezek fontosabb aktuális kérdések, amelyek a közügyek iránt érdeklődő állampolgárokat foglalkoztatják.

@979122:

Én meg azt nem értem, hogy miért mondják, hogy fogy a magyar? Az összes ismerősöm családos ember, és mindegyiknek 4-6 gyereke van.. :-)))

Kicsit nívón aluliak az ilyen megjegyzések. Nem segítik a téma korrekt

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.13. 22:07:18

@bogancs: Foglalkoztatják persze, mert a hozzád hasonló bulvármédiákusok ezt sugallják szegényeknek. Tudod amíg elolvassák azt a sok marhaságot amit ti, firkászok összeírtok bôven megkereshetnék azt a kiesô összeget vagy más értelmes dologgal foglalkozhatnának, pl. gyereknemzés, kolbászfüstölés, konyha kifestése.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.13. 22:14:20

@Panther_V:

Persze, azzal is kell foglalkozni, amiket te írtál, de egy demokráciában a felelős, saját és gyermekei jövőjére, valamint szülei sorsára, az ország boldogulására gondoló embernek időt kell szakítania a közügyekre (közös ügyek intézésére) is.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.13. 22:14:58

@Panther_V:

A gondtalan tudatlanság egy utópia.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.13. 22:54:25

@bogancs: Akkor lenne értelme ilyesmivel foglalkozni ha nem abban merülne ki, hogy leírjuk: gyurcsány orbán, s közben rágjuk a gittet.

979122 2011.01.19. 16:27:05

@bogancs: azért fogy, mert kimaradt egy komplett generáció részint a kései gyerekvállalási kedvvel, részint az egykézéssel. e tendenciák jelenleg is tartanak

a másik, ha sértette az ízlésedet, bocs, egy kedves filmemből idéztem... (Sir Eltonról beszúrt passzus)

adovo 2011.03.06. 14:26:49

Én nem vagyok szakértője a háttérben zajló gazdasági machinációknak ,de szerintem a magánnyugdíjpénzek elvonása lopás. Tőlem, Tőlünk minden hónapban elvont pénzek elsíbolását nem tudom másképp defíniálni. Mondjuk én maradtam magán-nyugdíjpénztári tag az elveim miatt. Tudom az elveimmel majd kitörölhetem :( de én akkor is ilyen vagyok ezért nem tudok örülni a kormány olyan intézkedéseinek sem amik a magyar nép 85% -át nem pozitívan érintik. 16% szja-ra gondoltam

adovo 2011.03.06. 14:28:15

Ja, és én teljesítettem a tervet 3 gyermekes vagyok
süti beállítások módosítása