Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Magánnyugdíjpénztár: Mennyi? Harminc?

2011. január 24. - Droli

A hírek és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szerint péntekig mintegy harmincezer ember nyilatkozott arról, hogy szeretne a magánnyugdíjpénztárában maradni. Nem valami sok. Sőt, kifejezetten kevés, és a várakozások alapján (számolva az "utolsó pillanatosokkal") kb. hetvenezer pénztártag maradhat.

Én már előre félek a kormány kommunikációjától. Minden bizonnyal hatalmas győzelemként fogja eladni ezt a tényt a Fidesz, és a csapból is az fog folyni, hogy "az emberek megbíznak az államban", de az örömbe üröm is fog vegyülni. Mert attól függetlenül, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztáras rendszer is úgy volt rossz, ahogy volt (olyan "magyarosan" sikerült ezt is megcsinálni), ez a "mindent elsöprő visszalépési-hullám" nem ennek kritikájaként jelenik meg, hanem kényszerből történik.

Ugyanis, valljuk be magunk között, jól kitolnak a maradókkal: nem kapnak állami nyugdíjat, ha úgy alakul, rokkantnyugdíjat, megszüntetik a magánnyugdíjuk állami védelmét, nagyon rövid határidőt adtak a nyilatkozattételre, ráadásul menet közben is módosítottak a szabályokon, stb; tényleg már csak arra várok, hogy mikor jelentik be, hogy "aki a magánnyugdíjpénztárában marad, azt minden reggel seggberúgja a helyi fideszes". Ez így ebben a formában nem szabad választás volt, hanem zsarolás.

Értem én a szándékot, sőt, még egyet is tudok érteni vele, de kérdezem én, miért nem lehetett ezt elegánsabban végrehajtani? Miért gondolja a Fidesz, hogyha erőből politizál, az jó? Biztos vagyok benne, hogyha ezeket a zsarolásjellegű-elemeket kiszedik az egészből, akkor is nagyon sokan mentek volna az állami nyugdíjkasszához, és azt valódi győzelemként is el lehetett volna adni. Az általam már emlegetett "Fidesz-arrogancia" ráadásul új szavazót biztos, hogy nem hoz, de visz pár régit. Focihasonlattal élve jelenleg úgy játszik a Fidesz, mint az egyszeri csatár, aki sokkal jobb játékos, mint az őt fogó védő, de annak erőszakos, rugdosódós játékára szintén erőszakos, rugdosódós stílusban felel, aztán meg csodálkozik ha őt is kiállítják.

Én szóltam :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr842603439

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kárpótoljuk a magánnyugdíjpénztári tagokat 2011.02.02. 11:04:59

Sorszám:  4 Szerző:  Ténytár Ígéret:  <p>&quot;Amint leh

Trackback: Mennyi az annyi? Száááááááánalmas kiflibarbival 2011.02.01. 20:08:05

Ígérem, nem csak ez a rovat lesz.  Ígérem, nem a mentálisan gyengébbeket fogom rugdalni.  Különösen magas labda kiflibarbiba belekötni, számolni nem tud, a gazdaságról fogalma sincs, a sminkje rémes.  De, azért álljunk már meg egy szóra:...

Trackback: Nem csak a húszéveseké a világ (kétszázharminckettő) 2011.01.24. 19:15:12

Felbolydult az élet a nyugdíjak körül, mióta hatályba lépett a nyugdíjpénztár-választásról szóló törvény, de senki nem az okokat nézi, hanem csak a következményeket. Én mélyreható elemzéseket végeztem a témában, és olyan megoldási javaslatot is kínálok...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tőzsdeász · http://www.tozsdeasz.hu 2011.01.24. 10:23:00

Azt se felejtsük el, hogy azzal lehet átkerülni automatikusan az állami rendszerbe, hogy nem teszünk semmit.
Akiket az egész kérdés (a saját nyugdíjuk) nem érdekel, mert pl.: úgy gondolják, "ráérünk a nyugdíjjal foglalkozni, fiatalok vagyunk még", azok is átkerülnek az államiba, pedig nem tudatosan választottak. Csak egyszerűen nem foglalkoznak az egésszel.

Ipari-antidepresszió 2011.01.24. 14:00:59

Nekem az nem világos, hogy az AB várható döntésével miért nem foglalkozik senki. Megy úgy általában a joggal. Jön az AB, kimondja, hogy ez nem egészen alkotmányos, akkor mindenki nagyon meglepődik majd?

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.01.24. 19:19:14

A nyugdíjak problémáját nem a nyugdíjpénztárak (magán vagy állami) jelentik, hanem az aktívak és a nyugdíjasok aránya. Van egy levelem erről, és azért linkelem be, mert itt született meg az ötlete. Ezek szerint hasznos ez a blog:)

leveltar.blog.hu/2011/01/24/nem_csak_a_huszeveseke_a_vilag_10

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.01.25. 09:31:14

@Tőzsdeász: Pontosan. Fordított esetben, ha mondjuk arról kellett volna nyilatkozni, hogy ki NEM marad a magánnyugdíjpénztáraknál, éppen ekkora lett volna a részvételi arány... :)

énjobbantudom:) 2011.01.25. 15:17:14

Nyilván szándékosan csinálták így, bíztak a magyarok lustaságában, és abban hogy úgysem érdekli őket...

3.14159265 2011.01.28. 22:12:20

Lesz nagyobb gond is pár év múlva a fidesz számára.
Igaz, hogy a rendszer működését biztosítja a kormány, viszont kényszerű megszorítások lesznek.
Az emberek pedig nem azt fogják értékelni, hogy van még nyugdíj, hanem elkezdenek utólag úgy emlékezni, hogy erőszakosan kényszerítették őket az egyre kevesebb nyugdíjat fizető állami rendszerbe.

Spiritmonger 2011.02.02. 05:36:53

jaj istenem, de nagy baj van a fejekben

gyengébbek kedvéért én is elmondom, hogy 2009-ben Kun János, a Bajnai-kormány gazdasági főtanácsadója már jelezte, hogy a manyupokat meg kell szüntetni, mert csak nettó veszteséget termelnek - ugye róla nem gondolja senki, hogy OV embere lenne?

a teljes cikk, amit mindenkinek el kellene olvasni, a manyupokat védő blogok szerkesztőinek különösen:

www.nol.hu/velemeny/lap-20090430-20090430-35

néhány mondat a teljes cikkből:

"Összességében tehát a magánnyugdíjpénztárak léte az éves költségvetési hiányt mintegy 1,9 százalékkal növeli."

"A pénztárak tőzsdeélénkítő hatásának hiányát jól mutatja, hogy a budapesti tőzsdén a rendszer bevezetése előtt több részvény forgott, mint ma. Nemzetközi vizsgálatok is alátámasztják, hogy a magánnyugdíjpénztárak nem fejlesztik a tőkepiacot."

"Ha a magánnyugdíjpénztárak megszűnnének, s a jelenleg oda folyó járulék ismét a TB bevételeit gyarapítaná, a költségvetési hány 1,3 százalékkal csökkenne. Ha a felhalmozott vagyon visszaszállna az államra, az államadósság mintegy 8 százalékkal csökkenne, s megszűnne az állam kamatfizetési kötelezettsége az államadósság e része után. Ez a költségvetési hiányt további 0,6 százalékkal vinné lejjebb."

"A magánnyugdíjpénztárak felszámolása esetén megtakarítanánk a pénztárak működési, vagyonkezelési költségeit is, melyek tavaly mintegy 37 milliárd Ft-ot tettek ki."

"Argentína tavaly novemberben megszüntette a magánnyugdíjpénztárakat, ott ennek hatására a GDP egy százalékával csökkent a költségvetési hiány s tíz százalékponttal az államadósság. A döntés októberi bejelentésekor, majd a novemberi parlamenti szavazás után esett a tőzsde, de mindkét esetben néhány napon belül korrigált, s 2008-ban összességében a régió tőzsdéivel azonos teljesítményt mutat."

tudom, egyszerűbb rinyálni, mint dolgozni és gondolkodni, de utóbbiak sokkal produktívabbak

OV ezzel a döntéssel, hogy a manyupnak nevezett globalista pénzszivattyút megrendszabályozta, megmutatta, hogy van élet a világbankon és az imf-en túl is, nagyon jól csinálta, ha következetesen végigviszi az elképzeléseit, mert ez az egyetlen út

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.02. 09:57:45

@Spiritmonger: Tudom, erről posztoltunk is rendesen. Ha van manyupellenes blog, akkor ez az. Csak azok a fránya módszerek...

plazmakutyaTV 2011.02.02. 11:51:46

1. "tudom, egyszerűbb rinyálni, mint dolgozni és gondolkodni, de utóbbiak sokkal produktívabbak"

2. "OV ezzel a döntéssel, hogy a manyupnak nevezett globalista pénzszivattyút megrendszabályozta, megmutatta, hogy van élet a világbankon és az imf-en túl is, nagyon jól csinálta, ha következetesen végigviszi az elképzeléseit, mert ez az egyetlen út"

én az 1. és a 2. között komoly ellentmondást látok, pláne, hogy eközben egy olyan cikkre hivatkozol, amit nem Te írtál :)
(vagy igen?) :)
részletesebben is: a cikk tele van csúsztatásokkal, pl. Argentinát illetően, max. annyira állja meg szakmailag a helyét, mint "a szocik eladósították az országot" mítosz (loptak pofátlanul és kb. pont annyira demokrácia-ellenesek ők is, mint a fityisz, de egy leheletnyivel intelligensebbek (talán) a fideszes bagázstól, már ami a gazdaságpolitikát illeti)
MNYP téma: divat hozzáértés nélkül is cikkeket olvasni róla, és azt "visszabüfizni", ami amúgy mindenkinek elidegeníthetetlen joga, de a tény tény marad: a MNYP-kat meg kellett volna reformálni, mégpedig drákói szigorral a költségek, teljesítmények, ügynöki tevékenység, stb. kapcsán, és akkor egy nagyon hatékony, jól működő rendszerré lehetett volna tenni, de ehhez meg jó szándék és IQ kell a politikai dölktéshozók részéről, márpedig nekik egyik sem nagyon van
(nem mellesleg még ilyen béna kacsa módjára is jobban működött a TB-nél, de ahhoz már hozzászoktunk, hogy idehaza mindenből kampányfogást kreálnak, és belekötnek a nem túl fényes hozamokba, amit amúgy főleg a politikusoknak és a lobbiköröknek köszönhetünk /lásd választható portfoliós rendszer bevezetése/, és a nem éppen alacsony költségekbe, amit /surprise, surprise!/ szintén főleg a politikusoknak és a lobbiköröknek köszönhetünk)

tömören: a szellemi, lelki, stb. téren retardált politikusaink igazán megtehették volna "a zemberekért", akiket állítólag képviselnek, hogy a "globalista pénzszivattyút" a szabályozók terén "megrendszabályozta" a kurmány, de nem tette. nu, pácsimú?

ninitomitoni · http://fidesznyugdij.blog.hu/ 2011.02.08. 00:18:26

@Spiritmonger:
"Ha a magánnyugdíjpénztárak megszűnnének, s a jelenleg oda folyó járulék ismét a TB bevételeit gyarapítaná, a költségvetési hány 1,3 százalékkal csökkenne."

A folytatás pedig úgy van, hogy:
... de amikortól a magánnyugdíjpénztárak elkezdenének kifizetéseket teljesíteni, jelentősen tehermentesítenék az akkorra már sokkal nagyobb hiánnyal küszködő TB-alapokat (demográfiai változások miatt).

Lehet a jelennel érvelni, de a jövőt szántották éppen be ennek a számlájára.

Inkább máshol (pl. indokolatlan rokkant-nyugdíjazás, halomra osztogatott korkedvezményes nyugdíjak, MÁV és társai pénznyelők rendbe tevése, stb.) kellett volna a hiányt megfogni.
süti beállítások módosítása