Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Mindenki elégedett az új jegybankárokkal?

2011. március 23. - bogancs

Hogy illik ez az „Orbán Viktátor” képbe? Bár a jegybanktörvény módosításakor még sokan újabb bizonyítékát látták/láttatták Orbán totális diktatúrára törekvő szándékainak, most, hogy megvannak a konkrét személyek, meglepően nagy a csend a blogoszférában, illetve az ellenzéki sajtóban is a témával kapcsolatban.

Nem is meglepő ez, hiszen gyakorlatilag ripityára tört a szorgos munkával, hetek-hónapok alatt vérrel és verítékkel felépített Orbán-diktatúra kép, amit korábbi írásaikkal sulykoltak az olvasókba.

Íme néhány megjelent cikk a témában:

Portfolio.hu: Elemzők az új jegybankárokról – Eltűnik egy kockázat a piacról (Elemzők hosszú sorát hozza a cikk, akik mind kedvezően fogadták az új tagokat.)

Portfolio.hu: Kivételes formában a forint – Mi állhat a háttérben? (A háttérben természetesen a cikk által megszólaltatott szakértők szerint szintén az új monetáris tanácstagok állnak.)

Index.hu: Handelsblatt – Jobb lett a vártnál az új monetáris tanács

Index.hu: Járai – Simorék a politikai kinevezettek

És akkor a slusszpoén, a Népszabadság a Járai féle magas labdába próbál belekötni.

Nol.hu: Politikai kinevezetteket lát Járai a jegybankban (Persze a jó öreg „népszabi” másként súlyozza a tényeket, de azt nem vitatja, hogy jó szakemberek az új tagok. Igaz nem kérdezte nemzetközi és hazai szakértők sorának véleményét, hanem Járai szájába adja az értékelést, - gondolom azért, hátha így hiteltelenebb lesz a törzsolvasók számára a dolog - de a lényeg ugyanaz.

Akkor most hogy is van ez? Bevallom én magam is tévedtem, mikor arról írtam, hogy vajon hogy fog majd kinézni a gazdaságpolitika, miután a Fidesz átveszi a hatalmat a jegybankban. Úgy tűnik győzött a józan ész, és a gazdasági racionalitás. Diktatúra egyenlőre elmarad, de legalábbis korlátozódik a jegybanki fizetések csökkenésére, és a közterületek önkényes átnevezgetésére.

Ezek után a Nívó blog már nem csak kívánja, - ahogy egy korábbi posztban leírtuk - hanem követeli a sajtó igazságát!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr252766560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gpetersz 2011.03.24. 05:35:24

Nos, szerintem adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy bizonyíthassanak. Mind a ketten KDNP kötődésűek, ami alapvetően, egy normális társadalomban nem volna gond, de ne feledjük, hogy hol élünk.

is 2011.03.24. 08:38:31

hát az igazság nem minden szeletének kibontása történt meg ebben a posztban. tehát:
- Járait ráültette FB elnökként Simor nyakára Orbán
- Az összes jelölt Járai embere.
- Járai ki is állt, hogy azt mondja: a maradék három a politikai kinevezett. Mu-ha-ha-ha-ha.
- Még nem volt kamatdöntő ülés. És még a márciusi sem lesz olyan, ahol mind a 4 új tag ott lesz.

Hál istennek, úgy látszik vannak azért még fékek, amiket Orbán sem tud megkerülni. De én nem verném büszkén a mellem, meg nem írnék olyanokat, hogy józan ész, meg gazdasági racionalitás. Ez egy láncos kutya, amelyik vicsorog rád, és bármikor megharapna, ha tehetné, de szerencsére most a lánc erősebb volt. Azon a héten, amikor a földrajzi-név bizottságot feloszlatják, a tagjait me gkirúgják, főleg nem írnék le józan ész szókapcsolatot. Ott elszakadt a lánc.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.24. 09:38:11

@is: "Azon a héten, amikor a földrajzi-név bizottságot feloszlatják, a tagjait me gkirúgják,"
Nekik a diktatúra már elkezdődött...

Pendemonda 2011.03.24. 09:40:55

Azért álljon meg a fáklyásmenet! A Simor-féle jegybankra bőven ráfér a felügyelet, elsősorban szakmailag. Ugye a mindenkori jegybankárok feladata tartalmilag a gazdaság túlhevülésének megakadályozása, illetve a veszélyre való érdemi figyelem-felhívás (watchdog funkció). A cél a politikusok által képviselt rövid távú érdekek "helyretétele", nehogy a hosszú távű károk meghaladják a rövid távú hasznokat - a jegybanki függetlenség is ezt a célt szolgálja. MIndezt a jegybank eginkább a túlhevülés központi elemének, az inflációnak a figyelésével, az árstabilitás hangsúlyozásával szokta megtenni, meg ius van erre az eszköztára, amiből egy a kamatpolitika.
Abban azonban, hogy a devizaalapú hitelek ennyire elterjedtek, rendkívüli a jegybank felelőssége. A devizaalapú hitelezéssel olyan rendszerkockázat keletkezett, amit rendesen nyögünk. Jelzem, hogy a jegybanktörvény a rendszerkockázatok kezelését az MNB hatáskörébe utalja. A devizahiteleknek a foritntalapúakkal azonos megítélése (tartalékráták) és az árfolyamkockázatok rendszerbeli kezeletlensége miatt a józan ész diktálja, hogy a Simorra bizony ráfér a kritikus FB, konkrétan a Járai.
A kamatdöntések meg konkrétan túl vannak spilázva. Fefelé menő ciklus kezdetén vagyunk, nem miattunk, hanem amiatt, mert a likviditást világszinten vissza kell venni, magasak az adósságok. Ezt minden normális ember belátja, emiatt meg lehet nyugodni, a kamatdöntő üléseken nem lesz gáz. Egyébként meg remélem, hogy elkezdődik a kérdezés, hogy akkor miért is történt ez így?

aszekelyek 2011.03.26. 16:16:13

@Pendemonda: pedig úgy adják elő, mintha a jelen jegybankelnök a kitűnőség netovábbja lenne, akinek semmiért nem kéne a felelősséget vállalnia , ami a hitelezésben történt. Csak a bizottságot bírták ideröfögni, aminek ehhez semmi köze, .Jegybankról semmi érdemleges....A devizahitelezés ennyire elterjedéséről. Meg a hazaizenésről sielésből, hogy minden oké..., amikor semmi sem volt oké.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.21. 18:17:47

@is:

No így utólag talán jobban látjuk az igazság szeleteit:
- Járai érdemben nem tud beleszólni a Monetáris Tanács munkájába
- Március óta eltelt már jópár hónap, és nem érződik elmozdulás a monetáris politikában.

Továbbra is tartom, hogy az MNB (hál' istennek) szakmai munkát végez, érdemi politikai befolyásolás nélkül.

Sőt, a legújabb hírek szerint az MNB középtávon is szigorú kamatpolitikát kíván folytatni. Bejött az, hogy kinevezés után nem függ az adott pozíció a kormánytól, értsd nem lehet leváltani őket. Így pedig biztosított a szakmai munka politikai befolyásolás nélkül.

Sőt, most már emelném a tétet, megkockáztatom, hogy az Alkotmánybíróságnál sem lesz ez másképp az új tagok kinevezése után.
süti beállítások módosítása