Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Csak blöfföl a kormány?

2011. november 14. - bogancs

320-as eurónál a Fidesz még emeli a tétet. Másként nem lehet értékelni Szíjjártó Péter délelőtti nyilatkozatát, melyben újabb "sallert" osztott ki az IMF-nek.

Adódik a kérdés, mégis milyen lapjai lehetnek a kormánynak? Blöfföl, vagy ott van a kezében a royalflös? No persze mértéktartó ember olyan véleményekre nem kíváncsi, hogy ez a kormány agyhalott, dilettáns, diktatórikus tolvaj banda, hogy finoman fejezzem ki magam. Aki ilyeneket harsányan hangoztat, az csak kiröhögteti itt magát.

Legvalószínűbbnek azt tartom, hogy a kormány próbálja tágítani a határait, pattanásig feszíti a húrt, ahogy az elmúlt másfél évben már többször megtette. Harcias retorika a nemzetközi pénztőke ellen, ugyanakkor folyamatos roadshow-kon hazánk fényezése. Egyszerre állunk reflektorfényben, mint az IMF ellen harcoló magabiztos kis ország, mint a csőd szélén táncoló eladósodott csóró népség, vagy mint unortodox módszerekkel új pénzügyi-gazdasági rendet és mintát teremtő kormány.

Közben az események gyorsulnak, már 320-at közelíti az euró. Ahogy mondani szokás, innen szép nyerni. Hamarosan ki kell derülnie, hogy kinek van több ász a kezében. Tényleg ilyen rosszul állunk hirtelen? Néhány hónapja még 265 Ft volt egy euró, milliárdos dollár- és euró kötvényeket sikerült nagy összegben értékesítenünk, és a CDS felárunk is kevesebb mint fele volt, mint most. Azóta meg más sem történt ebben az országban, mint újabb meg újabb bejelentések adóemelésekről, kiadáslefaragásokról. Ráadásul további megszorításokat jósolnak.

Előfordulhat, hogy csak a nemzetközi pénztőke és nagypolitika néhány szereplője játszadozik velünk, mint ahogy az LMP-hez közel álló közgazdász, Róna Péter fejtette ki nemrég? Vagy tényleg ilyen bóvlivá váltunk hirtelen? Esetleg a két állítás között félúton van az igazság?

Ráfizet majd, aki most „shortolja” hazánkat, és a csődünkre fogad? Vagy nagyot fog kaszálni rajtunk. Megannyi érdekes kérdés. Mindenesetre jót tenne a lelkünknek és a pénztárcánknak is, ha Dávid legyőzné Góliátot.

Mindenesetre a (nempénz)világ szemében ebben a küzdelemben Magyarország a szimpatikus. Miközben a hitelminősítők ellen egyre nagyobb az ellenállás, melynek egyik élharcosa pontosan mi magyarok vagyunk, addig úgy tűnik, hogy Budapest II. kerület változatlan mértékben bízik kormányunkban, és nem lát alternatív utat, mint másfél éve a választásokkor. Persze tudom, burzsujnegyed, meg a részvétel is alacsony volt. De akkor is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr93383585

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne szarozz: építs te is diktatúrát! 2011.11.16. 10:05:02

A bölcs vezetők tökéletessége megkérdőjelezhetetlen, ezért szeretnek téged. Mert te csak a népet szolgálod, döntéseid a javukat szolgálják, a hatalmad pedig felelősségteljesen és bölcsen gyakorlod....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2011.11.15. 05:04:36

A 320-as euró jó az itteni külföldi cégeknek, hiszen eddig a fizetésem 340 euró volt, viszont most már csak 280 euróba fájok a munkáltatómnak (fú, így nézve de keveset keresek, pedig aztán vannak, akik még ennyit se kapnak), sok embernél még több a spórolás, így nem biztos, hogy el fognak költözni innen. Viszont ugye kaptunk jó kis jövedelemadó-csökkentést, így továbbra is tudjuk fizetni a hitelt. Akinek nem jutott a csökkentésből annak úgyse volt hitele, hiszen keveset keresett, abból nem lehetett úgyse hitelt felvenni, így nincs is vesztese a dolognak, csak nyertese, megmarad sok munkahely. Nem így gondolkozhatnak fideszék? :)

Egyébként fura, hogy állandóan mi vagyunk a "következő csődbe menő ország" évek óta, függetlenül a kormány színétől, pedig sok más eu-ország rosszabb mutatókkal rendelkezik.

gono 2011.11.15. 08:19:51

nalad egyre nagyobb méreteket ölt a kognitív disszonancia. valamiert nem vagy képes áthatolni a fideszbe vetett bizalmad ködfalán.

te tényleg látdz itt valami új rendet?

te nem vettél eurót a nyáron, csak úgy "a biztonság kedvéért"?

kár, mert ilyen módon nem lehet értelmes vitát folytatni.

helyzet az, ahogy amikor csőd lesz, azt OV fogja utolsónak megtudni, mert a kötülötte állók régen csak azt mondják neki, amit hallani szeretne.

a hitelminősítők egyébként borzasztó jelentéktelen szereplők ahhoz képest, hogy mennyi szó esik róluk. a piac mindig sokkal előbb beárazza a heyzetet, mielőtt ők hivatalossá teszik azt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.11.15. 08:37:25

@gono:
Szerintem hagyjad. Orbánék egyébként nem a főkolomposok, az aktív választók nagy része el van távolodva a valóságtól, hasonlóan gondolkodik, mint a posztoló, Orbán csak az ő emberük, aki megvalósítja, amit nem lehet, az nem érdekli őket, hogy ebbe tönkremegy az ország.

Joooe 2011.11.15. 08:48:54

Természetesen a pénzpiacok napi változásainak semmi köze a valósághoz, a valóság nem tud ilyen gyorsan változni... Ezek fiktív, spekuláción alapuló árak.. Ezért is tartom nagy butaságnak, hogy a média tele van az árfolyamért a kormányt hibáztató cikkekkel. Az árfolyam olyan mint az időjárás, lehet jó vagy rossz, de nem a kormány tehet róla. (Csak nagyon minimális mértékben, de pozitív dolog hogy a kormány tetteiben a valós gazdasági érdek előbbre való a pénzügyi spekulációnál.)
A pénzpiacokon gyakoriak a "lufik" amikor gazdasági realitás nélkül, öngerjesztő módon túl- vagy alulértékelődik valami... a forint elleni jelenlegi spekuláció is ilyen, és mint ilyen, előbb-utóbb ki fog durranni.

Joooe 2011.11.15. 08:53:41

@gono: "te nem vettél eurót a nyáron, csak úgy "a biztonság kedvéért"?"
Én eladtam az eurómat nyáron, a biztonság kedvéért :) És még mindig nem biztos hogy nem fog megborulni az euro árfolyama is ha terjed a válságosdi...

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2011.11.15. 09:18:38

Én eddig nem nagyon láttam olyat, hogy a magyar kormány kezében lenne a royal flush (de ugye a nagy számok törvénye szerint...) De Orbánék tudnak egyáltalán pókerezni?

(és én fenntartom a véleményem, hogy a kormány inkompetens idióták gyülekezete!)

@Joooe: A tőzsde alakítja a híreket, a hírek alakítják a tőzsdét.
Amikor a kezdetekkor volt az a "csontvázak lehetnek még a szekrényben" nyilatkozat, jól megrángatták a forintot.

Legutóbb Matolcsy nyilatkozta, hogy valószínű a leminősítés (vagy valami ilyesmi). Szerinted mit csinált a piac? Szépen beárazta a "tényt".

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.11.15. 09:28:19

@Joooe:
A pénzpiacon ami baromi fontos, az a bizalom. Egy egyik nap ezt, másik nap azt mondó kormánynak lehet hogy hisz a nép, de a piac nem.

Joooe 2011.11.15. 09:38:47

@Zabalint: és vajon a pénzpiacok "bizalma" ( = elvárás, h nyaljunk be csontig? ) mennyit ér meg, illetve ha a magyar költségvetés, reálgazdaság stabil, meddig éri meg nekik így sértődősen kimaradni a játékból? Szerintem a kormány főbb politikai vonalai a választások óta (vagy még korábbról) elég egyértelműek, arról hogy közben bejött a válság újabb leszálló ága és emiatt folyamatos korrekcióra kényszerülnek nem ők tehetnek. Még mindig inkább korrigáljanak minthogy elengedjék a költségvetést és folytassuk az eladósodást...

Érdekesség, nem tudom pontosan ki az aki nyilatkozott (illetve korábbról nem pozitív csengésű névként rémlik...) de a jelenlegi pénzpiaci helyzetet egész jól értékeli:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/14/parragh_a_penzugyi_vilag_hajszat_folytat_magyarorszag_ellen/

Joooe 2011.11.15. 10:26:19

Megjegyzem, ami igazán rontotta a hitelünket, az a "trükkök százai", az elszabaduló államháztartási hiány, a folyamatos kormányválságok, stb. Ezek a mostani kormány tevékenységét is rossz megvilágításba helyezik kívülről nézve, mi sem tudjuk hogy Görögországot melyik párt vitte csődbe, csak úgy összemossuk, hogy "a görögök"...
Ezzel nemigen lehet mit csinálni, ki kell várni míg lenyugszanak a kedélyek és elmúlik a valóságtól eltávolodó pénzpiaci hiszti.

gono 2011.11.15. 11:24:27

@Joooe:

Aki objektivan ertekeli a gazdasági folyamatokat:

Parragh az 1998-as választásokat követően Orbán Viktor felkérésre a miniszterelnök közvetlen gazdasági tanácsadó testületének tagja.

gono 2011.11.15. 11:25:39

@Joooe: aha es itt vettel erte?
dollart, jent vagy aranyat?

azert ennyira ne nezzel hülyének, hogy majd elhiszem hogy forintot.

Joooe 2011.11.15. 11:37:05

@gono: sódert, cementet, meszet, homokot, téglát, fűrészárut...
Már be is van építve, jól tartja az értékét :)

Bryan élete 2011.11.15. 11:47:10

@Joooe: hát csak várd ki. Az utolsó poacalkonzervdet is megeszed jövő nyárra - feltételezve, hogy bespájzoltál némi túlélési tartalékot - mert ha így haladunk az "országépítésben", bizony lesznek itt kiürült üzletek, rohanó infláció, fizetésképtelenség a munkáltatóknál, nemcsak az árúért, hanem a dolgozók munkabérére is.
Olyan mélyen vagyunk a béka seggge alatt, hogy most elég egy "görögös mondat" valamelyik kósalajostól, vagy szíjjártótól,hogy teljesen bedőljön a forint.
Csak ezt nem merik bevallani, hanem fényezik a szart és az ilyen vakon hívőkben táplálják a reményt, mint te.
Lehet,hogy látunk majd egy embert a fidesz székház előtt egy kissámlin jövőre, aki csak vár, csak vár. És még hisz. Tudjuk, hogy te leszel az.

Brix 2011.11.15. 11:48:09

A kormány valami ok folytán bambán nézi a forint gyengülését, pedig lennének rá eszközei, hogy normális keretek között tartsák az árfolyamot. A Monetáris Tanácsban a kormány emberei ülnek és lehetőségük lett volna már korábban reagálni a kedvezőtlen külpiaci folyamatokra. Egy 3-4 bazispontos kamatemeles nagyon megdrágítaná forint elleni poziciók tartását hosszútávon. Persze, ez csak egy szükséges, de nem elégséges lépés lenne az árfolyamstabilitas fenntartásához. A helyzet az, hogy Orbán és amokfutó csapata súlyos nemzetközi hitelvesztést szenvedett el, amit nem lesz könnyű helyrehozni. A szomszédos országok egyike sem szenvedett el ekkora presztizs veszteséget mint Magyarorszag. A kockazati felárak brutális megnövekedése mindet elárul a valóságról, hiába hazudnak minden nap a szemünkbe, hogy rendben van minden.

Joooe 2011.11.15. 13:00:41

@Spániel: érdekes, én pont a te álláspontodat tartom vak hitnek. Elhangzott itt több érv, hogy mi az amit jól csinál a kormány. (senki nem mondta hogy ne lennének hibák is) A te apokalipszis-álláspontodat semmi nem támasztja alá. Az árfolyam-ingadozás azért ne a kormány hibája legyen már... HA tényleg csak ennyivel sikerül támadni a kormányt az egy nagyon pozitív jel.

Magyarország eljátszotta a hitelességét már korábban. Erre jött egy olyan gazdaságpolitika ami nem a (befektetők elvárásaival szemben) fenntartható másodrendűség hanem a mindenáron csökkentett államadósságot és a gazdaság felpörgetését tűzte ki célul. Kicsit furán néznek most külföldről, hogy mit pattogunk mi... szerintem a rázós ügyeken már túl vagyunk, majd lecsillapodnak a kedélyek. Innen akár még bezzegország is lehetünk... Lehet bukni is, mint mindig, de a besimulást, külföldről dirigálást, fejlődés helyett stabilitást célként kitűzni elfogadhatatlan szerintem, ezzel szembe kell menni akkor is ha egyesek furán néznek mert nincsenek ehhez hozzászokva.

Egyelőre a válság második hullámát sokkal jobban bírtuk mint az elsőt.

Jövőre már elválik a szar a víztől, és talán utána már megindulhat az a gazdasági növekedés aminek a mostani átalakításokkal megágyaznak. Ha mégsem? Akkor annak következménye lesz, nagyon csúnyát fog bukni a fidesz, pl. én sem fogok rájuk szavazni (Bár pillanatnyilag alternatívát nem látok, de még mindig ott van valami protest lépés). Azonban ha bejön, akkor nagyon bejöhet nekik és az országnak.

@Brix: Valószínű, hogy némi kamatemelés elkerülhetetlen lesz. Szerintem a kormány a nemzetközi hangulat csillapodására vár, mert nyilvánvaló célja a kamat csökkentése. Az inflációs prognózisok egyelőre nem rosszak, és igazából olyan nagy baj nincs egy kis inflációval...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.15. 13:07:03

"Tényleg ilyen rosszul állunk hirtelen?"

Az egyik indokot úgy hívják, hogy hiteltelenség. A másikat úgy, hogy külgazdasági helyzet.

Az arányokon lehet vitatkozni, az összetevőkön nem nagyon.

Joooe 2011.11.15. 13:13:53

Érdekesség egyébként, most hogy ma csökkent az árfolyam a tegnapi záróárhoz képest erről egy szó sem esik, ha emelkedik akkor már tizedszázalékok vezércikkeket generálnak...

Ez sem sokáig jelent meg a vezető hírek között:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/15/1_4_szazalekkal_nott_a_gdp/

Az index címlapján pl sokáig szerepelt kiemelve "MAtolcsy nem mond le"... WTF? mintha szóba került volna...

Ennyit az ilyen "hírek" jelentőségéről... hiszti, majd elmúlik.

s17 2011.11.15. 14:41:36

@Joooe: óóó, dehogynem. Most volt a királyi elégtelenen az álhíradóban, h háromszoros lefedettségű volt a mai állampapír aukció (40 mrd kínált mennyiségre 113mrd ajánlat érkezett). Mondom mifene, mégsem lesz itt csőd? portfolio.hu: igenám, de csaknem 50 bázisponttal a múltheti hozam felett sikerült rásózni a szart a külföldre (ami tekintve h 3 hónapon át 40 milliárdra kell fizessük csak a múlt hét óta 50 millió pluszköltséget jelentett). Ha jól emlékszem a hét híre az MNB-s végtörlesztés-statisztika volt, ha már az okokat boncolgatjuk. :) Ezen részlet vhogy kimaradt a királyi elégtelen hurráoptimista tudosításából. Arra büszkének lenni, h ma pedig jobban erősödött a fosrint, mint a zlotyi? Gratulálok, ez csak annyit jelent, h még mindig sokkalta kockázatosabb, sokkal jobban rángatják. Pl. az állampapírpiac résztvevői, ahonnan a manyup pénzek elrablásával és a bankok szivatásával kikergette a kormány a hazai, stabil szereplőket. Maradt a külföld, aki szarik a turulos mázra, őket olyan fogalmak érdeklik, mint a CDS prémium, a carry, a bull spread, és nem a magyar emberek sorsa. Ezért nem is lehet őket kárhoztatni. Inkább köszönjük meg nekik, h eddig támogatták azt az illuziót (itthon és göröghonban), hogy szarból is lehet várat építeni.

NYJetsTD 2011.11.15. 15:05:27

Royalflös? Még egy szerény párunk sincs, akkorát blöfföl a kormány, amekkorát csak lehet. Pedig nem sokára teríteni kell a lapokat.
Ja és mielőtt elfelejteném: ez a kormány agyhalott, dilettáns, diktatórikus tolvaj banda, hogy finoman fejezzem ki magam...

Joooe 2011.11.15. 15:08:55

@s17: dehogy kell arra büszkének lenni, épp azt mondtam, hogy az ilyen napi ingadozások pont le vannak szarva, de méigs a sajtóban milyen nagy negatív hírként jelenik meg az egyik irány, a másikról meg mély hallgatás...

De nálunk hozzáértőbbek is mondják, hogy túl lehetünk már a mélyponton: index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/15/roubini_kaszalhat_a_forinton/

s17 2011.11.15. 15:22:22

@Joooe: Nálad biztosan jobban hozzáértő (nem ismerlek, nincs okom kételkedni a szavadban), de én úgy gondolom, nem a hozzáértés, hanem a mázli és a statisztika teszik meg idézetté az ilyen embereket.... Szóval nálam nem jobban hozzáértő, és én sem vagyok nála jobban hozzáértő. :) A napi ingadozások nincsenek leszarva, mert sokat rontanak a pénzügyi kiszámíthatóságon. Csak nem a fel vagy a le a fontos, hanem maga a volatilitás (az a kiszámíthatatlanság forrása és egyben a kormány dilettantizmusának következménye).

Joooe 2011.11.15. 15:28:34

@s17: Hát eddig nem győztél meg hozzáértésedről, de nekem sincs okom kételkedni a szavadban, készséggel elhiszem, hogy TE relevánsnak hiszed a véleményed ;)

notC 2011.11.15. 16:00:56

Az ingadozással kapcsolatban érdemes megnézni ezeket a grafikonokat:
www.deviza.hu/chart3month.php

Ahogy elnézem a legkülönbözőbb valuták keresztárfolyamai is igencsak szaladgálnak!

A tőzsrére azt hiszem azt mondták, hogy olyan, mint egy hisztis liba: ha jó napja van bármit bevállal, de ha nem, akkor ráb@szhatunk... :)

s17 2011.11.15. 16:14:34

@Joooe: nem állítottam, h hozzáértő vagyok. az lett volna a fenti üzenet, h az a nímand, akire Te nálam hozzáértőbbként hivatkozol, sem az. Most azt jósolom, h túl leszünk ezen a válságon, de aztán jön majd egy mégnagyobb. Ja, és lesz még majd Európában háború is és fel fog bomlani a dollárzóna. Most akkor ettől hozzáértő lettem vagy csak sokat idézett, ha ezek közül akárcsak egy is tök véletlen bejön. Ha másik ezer hozzám hasonló idióta is jósol ilyeneket, abból egy csak bejön (akár dátumokkal is) és akkor onnan kezdve ő a guru. Ez a szánalmas az egészben :)

s17 2011.11.15. 16:15:30

Ja, és a kormány hazugságai is szánalmasak, csak h ne térjünk le messze az eredeti útról :)

Joooe 2011.11.15. 16:22:10

@notC: azért egy 5 éves távlatot belőve már nem úgy néz ki mintha pont most itt lenne a világvége.
Most éppen hisztis napok vannak, majd elmúlik ez is. Addigis elmegyek inkább sörözni :)

Joooe 2011.11.15. 16:31:00

@s17: én sem vagyok híve a túlsztárolásnak, ez csak EGY vélemény amit idéztem, azért, hogy van ilyen is...
Még azon csodálkozom, hogy eddig nem fideszbérencezte le senki ezt a roubini gyereket :)

De ezek a matolcsysta bértollnokok ott vannak már mindenhol:
"Az Economist elismerőleg szól arról, hogy Orbán, még ha szokatlan módszerekkel is, de stabilizálta a makrogazdasági helyzetet."
index.hu/belfold/2011/11/15/orban_kulpolitikaja_aggaszto_igazan/
Biztos beijedtek a médiatörvénytől és kritizálni csak kisebb jelentőségű kérdésekben mernek :)

Karcolt lendület 2011.11.15. 17:59:53

@Joooe:
Ó, hogy minden blogra jut egy fideszaktivista, aki előadja ezt a polmarketing bullshitet.

"szerintem a rázós ügyeken már túl vagyunk"
Milyen színű rázós ügyeken? Tucatnyi teljesen felesleges konfliktuson igen, de komoly gazdasági érdeksérelemmel járó dolgon egy darabon sem. Miközben a hitelességét a gazdasági szereplők előtt teljesen, a zemberek előtt is részben elveszítették. Egy teljesen kiszámíthatatlan gazdasági környezetet teremtettek, amiben nem csak abban nem lehet biztos az ember, hogy a következő hónaptól milyen feltételrendszerben kell boldogulni, hanem abban sem, hogy az előző hónapban mik is voltak a szabályok.

De minek is beszélek, pont ugyanúgy nem értitek most mit jelent hitelesnek lenni és ez milyen sokat jelent gazdaságilag és politikailag, mint 3 éve a gyurcsányhívők.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.15. 20:56:24

@Zabalint:

"Egy egyik nap ezt, másik nap azt mondó kormánynak lehet hogy hisz a nép, de a piac nem."

Nem pontosan értem a fogalmaidat. A nép és a piac között nincs átfedés? Ki áll a piac mögött? Egy másik nép?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.15. 20:57:24

@gono:

"Parragh az 1998-as választásokat követően Orbán Viktor felkérésre a miniszterelnök közvetlen gazdasági tanácsadó testületének tagja."

És Róna Péter, akit a posztban linkeltem? Nagyon hasonlóakat mondott, pedig neki nem sok köze van a kormányhoz.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.15. 21:00:18

@Spániel:

"Olyan mélyen vagyunk a béka seggge alatt, hogy most elég egy "görögös mondat" valamelyik kósalajostól, vagy szíjjártótól,hogy teljesen bedőljön a forint."

Tiszta szerencse, hogy te nem vagy olyan sikeres, magas rangú politikus, mint akiket említettél. Így nem sokat számít, hogy te hová pozícionálod hazánkat.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.15. 21:06:22

@Fedor:

"Az egyik indokot úgy hívják, hogy hiteltelenség. A másikat úgy, hogy külgazdasági helyzet.

Az arányokon lehet vitatkozni, az összetevőkön nem nagyon."

Pont az arányokon van a legnagyobb vita. A kormány a külgazdasági helyzetre fog mindent, az ellenzék meg a kormányra. Az igazság meg a kettő között valahol félúton ugyebár. Nyilvánvaló, hogy rossz a nemzetközi helyzet, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a kormány rálépett néhány vadkapitalista tyúkszemére. Plusz onnan vett el pénzeket, ahol a legtöbbet vélte, ámde nem ildomos. Bankadót nem szabad kivetni, csak chipsadót.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.15. 21:08:34

@NYJetsTD:

"Royalflös? Még egy szerény párunk sincs, akkorát blöfföl a kormány, amekkorát csak lehet."

Gondolod, hogy okos dolog volt ezt elkotyogni ország-világ előtt?

Kinek a pártját fogod te? :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.15. 21:14:24

@Joooe:

"az ilyen napi ingadozások pont le vannak szarva, de méigs a sajtóban milyen nagy negatív hírként jelenik meg az egyik irány, a másikról meg mély hallgatás..."

Ilyen a sajtó! Nem kell ebből is összeesküvés elméletet gyártani.

Fukushima is csak addig volt hír amíg felrobban. A mexikói öböli olajkatasztrófa is csak addig, amíg ömlött az olaj.

Most már a kutyát nem érdekli, hogy mi van az azóta is magas sugárzással, vagy hogy hogy áll a természet az olajszennyezés helyén.

A rekordok pedig szintén mindig izgalmasak. Legyen az euróárfolyam, 200 méteres mellúszás, vagy a világ legkisebb elefántja. A sajtó is csak az olvasottságból meg nézettségből él.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.15. 21:25:18

@Joooe:

"Most éppen hisztis napok vannak, majd elmúlik ez is."

Én sajnos nem így látom. Sajnos adósságválság van. Ez pedig azt jelenti, hogy azok akik megtakarítottak, tehát a követelők, nem tudják behajtani a pénzüket azokon, akik kölcsönvették és elfogyasztották azt. Egyszóval a megtakarításk egy nagy része már láthatóan köddé vált, és még kitudja mekkora része vált köddé, ami még egyelőre nem látszik. Ezért idegesek a befektetők, akik a megtakarításokat kezelik.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.15. 21:31:02

@Karcolt lendület:

"Egy teljesen kiszámíthatatlan gazdasági környezetet teremtettek, amiben nem csak abban nem lehet biztos az ember, hogy a következő hónaptól milyen feltételrendszerben kell boldogulni, hanem abban sem, hogy az előző hónapban mik is voltak a szabályok."

Ez is bullshit. Mit nem tudsz te kiszámolni a következő vagy az előző hónapra?

gono 2011.11.15. 21:54:32

@bogancs: marmint hogy gazdasagi hadjarat folyik?
nem hiszem (mert szerintem erre gondolt a kommentelo).

mondjuk mindig szeret kicsit kilogni a sorból és furákat mondani, de csak annyira hogy megőrizze a hudenygy komolysagat.
szamomra egyebkent alapvetoen ő egy jogász.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.11.15. 22:12:27

@Hitetlen (ex)Bérgyilkos: "Én eddig nem nagyon láttam olyat, hogy a magyar kormány kezében lenne a royal flush (de ugye a nagy számok törvénye szerint...) De Orbánék tudnak egyáltalán pókerezni?"

A fenti cikkből úgy tűnik, hogy 19-re akarnak lapot húzni (igen, tudom, hogy az egy másik játék, nem véletlenül írom;-)

@Joooe:
"Ezek a mostani kormány tevékenységét is rossz megvilágításba helyezik kívülről nézve,"
Persze, persze. De valahogy én úgy emlékszem, hogy a kormányváltáskor volt egy várakozás, bizakodás, már a hír hallatán is felfelé indultak a mutató, és aztán Orbánék is elkezdtek csontvázazni, meg államcsődözni, és elszállta külföld reménye, mert látták, hogy "kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna."

@bogancs:
"Ráfizet majd, aki most „shortolja” hazánkat, és a csődünkre fogad? Vagy nagyot fog kaszálni rajtunk."
Attól félek, hogy Lázár kicsiny fiacskája is shortol (ilyen hidegben...) frankbetétjének egy részével...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.15. 22:21:46

@vadász2:

Nem tudom. Én egy ideje már megcsömörlöttem az ilyen aktuálpolitikai poénkodásoktól. Utoljára talán Torgyánon és Grespiken tudtam röhögni.

Azért azt becsülöm, hogy nem Lézert írtál.

Joooe 2011.11.16. 08:52:15

@bogancs: nem is összeesküvést sejtek én sem emögött, ilyen a sajtó, ráadásul MINDEN sajtóorgánumnak van valamilyen elfogultsága (nem feltétlen érdekből, lehet egyszerű világnézeti kérdés), mindezt csak azért mondtam mennyire kell ezt a hírverést komolyan venni.

"Én sajnos nem így látom. Sajnos adósságválság van. Ez pedig azt jelenti, hogy azok akik megtakarítottak, tehát a követelők, nem tudják behajtani a pénzüket azokon, akik kölcsönvették és elfogyasztották azt. Egyszóval a megtakarításk egy nagy része már láthatóan köddé vált, és még kitudja mekkora része vált köddé, ami még egyelőre nem látszik. Ezért idegesek a befektetők, akik a megtakarításokat kezelik."
Az adósságválság tény, ennek még jó ideig hatása lesz az egész régió reálgazdaságára. DE a forint árfolyamának ilyen változását a reálgazdasági helyzet nem indokolja, ez csak spekuláció, lufi, hiszti. Lesz ez még máshogy is, még mielőtt kilábalna a régió az adósságválságból.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.16. 09:57:45

@bogancs: A kormány nem a vadkapitalisták tyúkszemére lépett, hanem a demokráciáéra és a józan észére.

Amúgy meg persze lehet kivetni bankadót, csak nem mindegy a mód, és a mérték (arról nem is beszélve, hogy az csak első volt a sorban).

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.16. 21:16:05

@Fedor:

Vadkapitalista és demokrata. Ezek a szavak kart karba öltve állnak egymás mellett és ugyanarra a dologra utalnak. Csak az egyik kifejezés fényezi, a másik meg bírálja ugyanazt.

A józan ész pedig nem feltétlenl a status quo-t jelenti. Olykor-olykor szükség lehet paradigmaváltásra a gondolkodásmódban.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.16. 21:22:07

@Fedor:

A demokráciát pedig nem kell félteni szerintem. Mint tudjuk az egy rossz dolog, csak jobbat még nem találtak ki nála. Ergo lehet próbálkozni a javítgatásával.

A demokrácia állapota miatt nekem nincsenek álmatlan éjszakáim. És szerintem a többség ugyanígy van ezzel. (Megjegyzem ez ritkán szokott így lenni, úgyhogy vannak azért kétségeim. :)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.11.16. 21:29:05

@bogancs: "A demokrácia állapota miatt nekem nincsenek álmatlan éjszakáim. És szerintem a többség ugyanígy van ezzel."
Itt lehetne idézni egy német evangélikus papot, és a békafőzés fortélyait, de nem volna helyénvaló.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.16. 21:41:29

@vadász2:

Elvont idézetháborúba szerintem se bonyolódjunk bele. Maradjunk meg a józan érvelés szilárd talaján!
süti beállítások módosítása