Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Minimálbérből fogok élni 3. – Hogyan takarékoskodjak?

2011. december 20. - bogancs

Nagyon nehéz kérdés, hiszen minimálbérből nagyon nehéz félretenni valamennyit. Egyrészt azért, mert tényleg nehéz úgy kihozni a hónapokat, hogy maradjon is a végén valamennyi, másrészt pedig könnyű abba hibába esni/elcsábulni, hogy ha csak ennyi maradt, akkor…

A korábbi posztokban nagy vita volt erről, úgyhogy a mikéntről most nem írnék, inkább arra fókuszálnék, hogy mennyi lenne az a minimális összeg, amelyet mindenképpen félre kellene havonta tenni ahhoz, hogy valamennyire tartani lehessen a nívót.

Az én elképzelésem a következő: (Mondom, most nem térek ki arra a kérdésre, hogy miből, inkább csak arra, hogy mire lenne ez elég.)

Lakáskassza: 10.000 Ft/hó

Előtakarékoskodás a gyerekeknek: 5.000 Ft/hó/gyerek

Takarékoskodás váratlan kiadásokra a havi fixen túl: 10.000 Ft/hó

Nyugdíj előtakarékosság: 10.000Ft/hó/házaspár

Egészségpénztár: havi 5.000 Ft/hó

Ez tehát havonta két gyerekkel számolva 45.000 Ft/hó. Valljuk be, ez két minimálbérből, két gyerek mellett havi 168.000 Ft jövedelemből nem könnyű, de azért játszunk el a gondolattal. Nézzük sorjában:

Lakáskassza, havi 10.000 Ft. Ez azért jó, mert az állam a havi megtakarítás összegét 30%-kal, jelen esetbe havi 3.000 Ft-tal kiegészíti, így egy bankbetétnél, vagy állampapírnál sokkal jobb hozamot lehet elérni kockázatmentesen és kiszámítható módon. Mire elég ez az összeg? Ha például már van egy lakás, akkor érdemes a legrövidebb futamidőt (4 év 4 hónap) választani. Ennyi idő alatt összegyűlik mindennel együtt 650.000 Ft. Ennyit négy évente rá lehet költeni a lakásra állagmegóvás vagy hőszigetelés céljából. Így a meglévő lakás megőrzi, esetleg gyarapíthatja értékét, valamint a rezsiköltség is csökkenhet. Nem mellesleg a komfortérzet is javul, illetve fennmarad. Aki nem rendelkezik lakástulajdonnal, de szeretne, annak érdemes lehet a leghosszabb futamidőt (10 év 3 hónap) választania. Így a futamidő végére 1.640.000 Ft gyűlik össze, ami kedvezményes (6%-os THM) hitellel (havi 33.000 törlesztő részlet további 7 éven át) kiegészíthető 4.000.000 Ft-ra, ami két gyereknél 1.100.000 Ft szocpollal kiegészülve akár már egy kisebb lakás/ház árát is kiteheti (persze nem Budapesten).

A lakáskassza hátránya az, hogy minden hónapban kötelezően rakni kell, különben elvész az állami támogatás. Így ha beüt valami a futamidő közben ami lehetetlenné teszi a megtakarítást, akkor már nem nagyon éri meg. Persze az addig összegyűjtött tőkét és némi kamatot bármikor föl lehet venni.

Előtakarékoskodás a gyerekeknek születésüktől fogva, havi 5.000 Ft/gyerek. Ez szerintem egy nagyon fontos dolog! Megadhatja a gyerekeknek azt a kitörési lehetőséget, hogy tanulhasson, jó szakmát szerezhessen, amivel aztán egy jól fizető állást találhasson. Legmegfelelőbb konstrukció a következő: Minden 2007 után született gyermek számára az állam kiállít egy 40.000 Ft-os babakötvényt, ami szépen kamatozik (kamatadó mentesen) a mindenkori 5 éves állampapír hozamával, ez jelenleg 7-8% körül van. Ezt az összeget egészítheti ki a szülő havi 5.000 Ft-tal, és az állam a szülői befizetést kiegészíti további 20%-kal, tehát gyerekenként havi 1000 Ft-tal. Ha valaki 18 éven keresztül szorgalmasan félreteszi azt az 5.000 Ft-ot, akkor az állami támogatásokkal együtt mai értéken számolva kb. 1,6-1,8 millió Ft lesz a gyerek számláján 18 éves korára. Ebből akár jórészt fedezni is tudja a felsőfokú tanulmányait, amire egyébként valószínűleg nem lenne lehetősége. Előnye a dolognak a lakáskasszával szemben, hogy nem szükséges a havi rendszeres megtakarítás. A szülő akkor helyez el pénzt a számlán, amikor tud, és ara az összegre mindenképpen jár a 10%-os állami kiegészítés. Hátránya, hogy a befizetetett pénzhez a szülő már nem férhet hozzá, csak a gyerek, ha eléri a 18. évét. Ha tehát hirtelen valamire nagyon kellene a pénz, akkor ehhez nem lehet hozzányúlni. Abszurd esetben lehet, hogy nem telik arra sem, hogy a gyereknek enni adjunk, közben meg ott parkol a pénz a számlán. Persze, hogy ez előny, vagy hátrány, azt mindenki maga döntse el.

Takarékoskodás váratlan dolgokra, havi 10.000 Ft. Ez tulajdonképpen nem is igazi megtakarítás, hiszen nem hosszú távra félretett pénzről van szó, jellemzően éven belül felhasználásra kerül, ha például elromlik a mosógép, vagy megbetegszik valaki. És annál mindenképpen jobb, mintha Providentet vagy személyi kölcsönt kellene felvenni.

Nyugdíj előtakarékosság, havi 10.000 Ft. A dolog előnye, hogy a befizetésekre 20%-os állami adókedvezmény jár, tehát a havi 10ezres megtakarítást az állam további 2ezerrel kiegészíti. (Persze a nyugdíjpénztárak általában 5%-ot lenyelnek a dologból, így nagyjából 11.500 Ft a havi megtakarítás. Erre azért van szükség, mert minimálbér után valószínűleg nagyon alacsony lesz majd az állami nyugdíj, így nem árt a felkészülés. Persze ha a jelenben is nélkülözünk, akkor nem vígasztal az senkit, hogy de majd a nyugdíjas időkben kicsit jobb lesz, úgyhogy erre szerintem csak akkor érdemes áldozni, ha valaki tényleg úgy érzi, hogy a havi jövedelméből tudja ezt nélkülözni. Hátránya, hogy a befizetett pénzhez csak 20 év múlva lehet leghamarabb hozzájutni, Illetve lehet előbb is, de akkor jókora büntető tételeket kell fizetni, ami semmivé porlasztja az addig elért hozamokat, sőt akár még többet is.

Egészségpénztár, havi 5.000 Ft. Az a tapasztalat, hogy havi 5.000 Ft minden családban elmegy gyógyszerre egy hónapban (sőt még több is). Így érdemes egészségpénztárat nyitni, hiszen az ide befizetett összegekre az állam 20%-os adókedvezményt ad, tehát kiegészíti az összeget további 1ezer Ft-tal. Pátrány, hogy az egészségpénztár pofátlanul levonja saját költségére a befizetett összeg akár 10%-át, tehát jelen esetben 500 Ft-ot. Így a tényleges haszon csak havi 500 Ft, de azért ez is több a semminél. Tulajdonképpen ez a tétel sem igazi megtakarítás, hiszen a befizetett összeg akár már másnap elkölthető, inkább csak az állami támogatás miatt éri meg egy kicsit, ennyivel is tehermentesítve a havi gyógyszerkasszánkat.

Hát ezekre gondoltam. Persze nyilván az én példámban szereplő két minimálbéres+2 gyerekes család esetén a havi 168 ezer forint jövedelembe mindez nehezen fér bele, így rangsorolni kell.

Az én rangsorom a következő:

1. Egészségpénztár (hiszen ez nem is igazi megtakarítás, viszont az adókedvezmény miatt megéri)

2. Takarékkoskodás váratlan kiadásokra (ez sem igazi megtakarítás, csak a váratlan helyzetekben az eladósodástól ment meg)

3. Előtakarékosság a gyerekenek (Legyen biztosítva a gyerek tanulása, a szülőnek talán ez az egyik legfontosabb)

4. Lakáskassza (jó lenne, ha beleférne, különben egyre rosszabb körülmények fözött kell élnem)

5. Nyugdíjkassza (Ha belefér. A fiatal szegény embernél csak egy kiszolgáltatottabb létezik, az idős szegény ember.)

Egyetértetek? Még egyszer mondom, tudom, hogy minimálbérből baromi nehéz félretenni, de talán egy kicsit könnyebb a nélkülözés, ad egy kis plusz motivációt a tudat, ha az ember tudja, hogy miért von meg magától az aktuálisan szükségesnél is többet. A fenti takarékoskodási programmal az állami támogatások révén havi 8 ezer forinttal kiegészíthető a jövedelem.

Aki most kapcsolódik be a posztsorozatba, annak ajánlom a korábbi részeket:

Meg lehet majd élni minimálbérből 2012-ben? - Ez egy nagyon sok kritikát kapott bejegyzés.

Minimálbérből fogok élni 1. - A havi fix költségek számbavétele

Minimálbérből fogok élni 2. - Lakáshelyzet

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr663476899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2011.12.20. 21:09:48

Tisztelt bogancs!

Én csak egy jótanáccsal szolgálhatok.
Tegyél félre havi 1000 Forintot, mindenáron, és 83,333333333 év múlva milliomos leszel.
Jelszó: akinek nincsen semmije....

Tisztelettel:
anonymand

yPress 2011.12.20. 21:53:55

Érdekes lehetne ez a gondolatkísérlet, de néhol furcsa dolgokat teszel bele (rezsi, közlekedés, stb.) úgyhogy kíváncsi leszek, hová lyukadsz ki a végén.
Ami az én véleményem, hogy a minimálbérből neccesen ugyan de meg lehet élni ha nem jön közbe nagyobb probléma (volt hogy közel voltam hozzá), viszont megtakarítani lehetetlen, és egyáltalán nem perspektíva.

tourline 2011.12.20. 22:05:51

Amiket itt felsoroltál ennyi bevételből a leginkább felejtős dolgok.
Én először a lakásfenntartási költségekkel kezdeném, majd kaja stb.
TAkarékoskodni szenvedni 10 évig hogy legyen 1,8M nem igazán reális mert 2 minimálra már most sem kapsz 4 milla hitelt és 10 év múlva 1,8M+4M-ért egy kutyaólat se kapsz ha ez a fideszes rablóbanda így folytatja....Az meg hogy családi adókedvezménnyel számolsz az olyan mint a kutya vacsorája, holnap vezérünk elmegy egyet hugyozni matolcsival és a budin ki is ötlik hogy ezt meg kell szüntetni.....Arról nem beszélve hogy bármikor államosíthatják az összes megtakarításod.....mer ezek olyanok....

Venyigeszu 2011.12.20. 22:16:24

Szerintem ez a blog koppintás.
Ali 1-2 hónapja ért vége gy hölgy poszt-sorozata, amelyben naponta mutatta be, ahogy minimálbérből próbál megélni.

De, persze tévedhetek is...

mindennapi.hu/cikk/tarsadalom/kiserlet-meg-lehet-e-elni-a-minimalberbol-/2011-08-03/5658

tourline 2011.12.20. 22:31:03

"Egy hónapig tartó ”Emberkísérletében” mindössze arra kereste a választ, hogy lehet ma megélni Budapesten a minimálbérből. Válasza kijózanító – SEHOGY. A kísérlet hónapjában 3 almára futotta – amelyből egyet ajándékba kapott. A hagyományos reggeli – ebéd – vacsora triumvirátust is felváltotta, a ”vagy ez, vagy az” modellje."

Nagy-Papa 2011.12.20. 22:40:12

Már bocs, de az első részben a fix költségekre "eltapsoltál" 73eFt-t, maradt 75eFt-od, ebből most elnyomsz45eFt-ot.
Enni nem szoktatok????
Tudom, az ovis kaját beleszámoltad, de csak esztek azon kívül is, nem?
Ha csak egy felnőtt ember napi kajáját számolod 1000Ft-ba, akkor se jössz ki belőle...
Röviden: minimálbérből, emberi módonnem lehet megélni. A többi meg inkább csak elmélkedés.
Szerintem. ;)

gabi999 2011.12.20. 23:48:35

@tourline: Igen , így sejtem én is .
Optimális körülmények közt tényleg meg lehet ezt csinálni .
Mondom : optimális körülmények közt. Ha a csillagok is megfelelöen állnak .
Hasból , 200 családból 1 nek.
Egyébként + lehet élni szociális segélyböl is ( 28500Ft )Próbáltam .
Igaz az albérletemet nem tudtam kifizetni , + tüzelöt se kellett venni.
Hozzátéve hogy amit ettem , azt az ellenségemnek se kívánom ( na jó , a politikusoknak igen , hadd szenvedjenek-vegetáljanak .)
Nesze neked egészséges életmód .
Szóval LEHET így élni ,de ...
Innen általába csak lefele van .

tourline 2011.12.21. 08:11:05

Nem akarja megérteni a posztíró hogy már az előző posztokban részletezett (kihagyott)költségek miatt megbukott a költségvetése. Miért erőlködik még?
Volt ez a csajszi aki végigcsinálta, gyerek nélkül megosztott albiban. Végül is túlélte sőt maradt 618ft-ja. Csak a telefonszámláját meg a diákhitelt nem tudta befizetni.....és szarokat evett,sokszor a háromszori étkezést sem engedhette meg, legolcsóbban,mindent megvont magától...
TÚL LEHET ÉLNI BELŐLE EGY HÓNAPOT, de éppenhogy, de ha valami beüt akár egy 2000 ft-os plusz kiadás akkor napokig nemevés van.....
tehát NEM LEHET MINIMÁLBÉRBŐL MEGÉLNI CSAK VEGETÁLNI!!!!!

dundi3 2011.12.21. 08:34:00

Ezek a megtakarítások nagyon hasznosak lennének,de ahhoz hogy ezeket egy normál körülmények között élő házaspár meg tudja tenni,nem minimálbérből kellene megpróbálni.
Nem az bánt igazán hogy mennyi a minimálbér,hanem az hogy amikor friss házas voltam a rendszerváltáskor,az akkori ellenzék,most vezető párt,azt hangoztatta,hogy 20 év kell ahhoz hogy megváltozzon Magyarország helyzete.
Eltelt 20 év,a Tisztelt Ház politikusai talicskán tolják a pénzt hazafelé,akik nekik megteremtik a lehetőséget,azokat pedig le sem szarják.Szólnak olyan híresztelések,hogy akadnak olyan képviselők,akik 4 megbízatással is bírnak.Ezek 4 fizetést kapnak,a napi átlag 4 órás munkára.
Havalaki minimálbérből kénytelen élni,miért dolgozik napi 10-12 órát.
Arányaiban nézve ha egy álláshalmozó politikus tőbb millióért dolgozik legnagyobb jóindulattal8 órát,akkor a minimálbérért dolgozóknak legfeljebb nepi 10 percre lenne szükségük.
Hát egy kis töredék amivel nem értek eggyet.

baloghrobi 2011.12.21. 08:53:26

Kedves bogancs!
Te írtad:
"Mondom, most nem térek ki arra a kérdésre, hogy miből, inkább csak arra, hogy mire lenne ez elég."
Ha nem érdekel a miből, akkor ne feszegesd a témát vagy adj neki más címet (mondjuk: Mennyi fizetés kellene egy kétgyerekes családnak, hogy átlagosan éljen?) vagy jobb, ha felhagysz ezzel a bloggal. Te, aki saját bevallása szerint jóval többől él,mint a min. bér, jó lenne ha nem osztanád az észt mint a politikusok. Könnyű annak megmondani a frankót, akinek gőze nincs az egészről. Mi is éltünk a feleségem szüleinél és az én szüleimnél is, úgyhogy ne gyere azzal, hogy a szülőknél lakni milyen gazdaságos. Akkor sem lehet min. bérből félretenni egy fillért sem. A kisnyugdíjas szülők örülnek, ha ki tudják fizetni a havi gyógyszeradagjukat meg a rezsi egy részét. Te meg itt úgy kalkulálsz, hogy a szülők mindent fizetnek neked csak élni kell, meg félretenni a pénzed.
Egy szó, mint száz: ne okoskodj!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.21. 09:25:36

"(Mondom, most nem térek ki arra a kérdésre, hogy miből, inkább csak arra, hogy mire lenne ez elég.) "

Innentől kezdve ebbe a cikksorozatba nem fér bele. Ezt, amit leírtál ugyanis egy minimálbéres nem tudja megtenni. A múltkori számításodhoz hozzávesszük a lakhatást(albérleti díj), és ezt, és máris masszív mínusz.

"Persze az addig összegyűjtött tőkét és némi kamatot bármikor föl lehet venni. "

Óriási tévedés. 4 évnél korábban csak a befizetéseket lehet felvenni, kamat és állami támogatás nélkül. 4 év után pedig ha mondjuk 6 évre szól a szerződésed, ugyan felveheted korábban is, persze ennek is van extra költsége(a szerződés módosításának), viszont kizárólag lakás célra. Tehát nem csak úgy bármikor felveszed. Régebben kötött szerződéseknél 8 év után szabad felhasználásúvá válik, de egy ideje ez sincsen. Tipikus esete annak, hogy olyanról írsz, amiről csak részinformációkkal rendelkezel. És akkor olyan dolgokba bele se menjünk, hogy nem érdemes 8-10 évre lakáskasszát kötni, mert akkor már igen alacsony hozama van az egésznek, azért mert a befizetések utáni állami támogatás nem növekszik a felhalmozott tőkével együtt, a betéti kamat meg minimális(1-3%, konstrukciótól függően).

tourline 2011.12.21. 09:40:34

Megtakarításaidat meg euróban kell tartani, lehetőleg külföldön. Most lehet keresni jól.30000 eurót átváltasz forintra amit mondjuk még 286-ért vettél, várni kell amíg a fidesz még kicsit ámokfut aztán 350-es forintnál átváltani.64 ft/euró realizálva ha még kicsit ámokfutnak akkor mégtöbb.Ámokfutás meg borítékolható. Nem kell itt 10 évet lakáskasszázni tízezer forintonként.....:)

tourline 2011.12.21. 09:44:18

Már vagy 2 hete kereshettem volna 10 perc alatt vagy 600.000-et, de várok. Lesz az még jobb is. Ha viktor elkurja az IMF-et 400 ft-is lesz az:))

Joooe 2011.12.21. 10:00:03

Havi 5000 Ft túl sok egészségpénztárba fiatal, egészséges ember esetében.

A fundamenta se biztos hogy jó ötlet, legfeljebb rövid távon, különben a +30% egyszeri állami támogatás elolvad a piaci legjobbaknál lényegesen alacsonyabb betéti kamatokon...

racpeti 2011.12.21. 10:33:10

Érdekes a téma, de érdemben nem lehet róla vitatkozni. Nincs "mintacsalád", két eset sem azonos, nemhogy általánosítani lehetne. Itt vidéken például a 35000 forintos alaprezsi (ami a múltkori bejegyzésben volt) szinte luxus. Jó fatüzeléses kályhával egy kicsi (hangsúlyozom kicsi!) családi házat évi 100000-ből vígan be lehet fűteni. Villany havi 8000, víz: fúrott kútból, szivattyúval (értelemszerűen nem ingyen, de a 8000 áramszámlába benne van). Kiskert, zöldségek, néhány tyúk, ha van nagyobb kert akkor gyömölcsfák, befőtt, stb, már sem megy el annyi élelmiszerre. Tömegközlekedés: kerékpár. Télen is. (Már ha kap munkát abban a városban ahol lakik) Persze Budapesten ez nem megy, világos. De akkor is: nincs két egyforma család. És igenis meg lehet élni egy négytagú családnak két minimálbérből, nem egy ilyet ismerek. És nem rí le róluk, hogy ők szegények.

Germán 2011.12.21. 10:54:55

Helló!

Milyen hülyeségeket írsz??
Minimálbérből nem lehet félre tenni!!!!
Szokj hozzá több százezer ember él így magyaroszágon!Ilyen takarékoskodás amit írsz annak sem jön össze aki a minimálbér dupláját keresi.

trix1975 2011.12.21. 10:59:53

Szerintem nem lehet minimálbérből megélni, sehogyan sem. A mi családunkban 2 gyerekkel, két keresővel kb. 700 eFt a havi bevételünk, de még itt is nagyon-nagyon kell figyelni, hogy maradjon. Pedig nem költünk semmi luxusra, van 15 éves Toyotánk és egy szép, nagy lakáshitelünk :-)) még 21 évig...

csudri82 2011.12.21. 11:39:35

@trix1975: 700e b+ és figyelni kell hogy maradjon? Persze semmi luxus...pofám leszakad!

is 2011.12.21. 12:14:02

folyik a mismásolás, a kifarolás. sehol a jó kis táblázat, sehol egy építkező számolás, már inkább a vágyak leírása van. te januárban ebből meg akarsz élni! miért nem számolod tovább a költségeket? kaja, közlekedés, ruha. gyerünk, gyerünk, nem elmélkedni kell, hiszen te ebből meg akarsz élni!

hegyilány 2011.12.21. 13:16:37

Kedves Bogancs!

Szeretném megkérdezni, hogy amit Te itt- és az előző posztokban, a minimálbérrel kapcsolatban, abból hogyan lehet megélni") fejtegetsz, Te elhiszed???

Egyetértetek? Még egyszer mondom, tudom, hogy minimálbérből baromi nehéz félretenni, "

Hát! Én egyáltalán nem értek a poszttal egyet. Nem is értem?! hogyan gondolod, minimálbérből megélni és félre tenni.

Egyébként lehet ezt fejtegetni. emlitett összegből csak vegetálni lehet) már írtam, úgy emlékszem ? :)
Minimálbérből semmiféle nivót" nem lehet tartani.

Joooe 2011.12.21. 14:36:31

@hegyilány: "Hát! Én egyáltalán nem értek a poszttal egyet. Nem is értem?! hogyan gondolod, minimálbérből megélni és félre tenni."
Én sem értek a poszttal egyet, nem értem minek hajtogatni már harmadszor hogy az ég kék. Nem is értem... hogyan gondolod, hogy minimálbérből nem lehet megélni?
Még szerencse, hogy azok akik nap mint nap megteszik elfelejtettek téged megkérdezni.

Természetesen lehet sokkal jobban is élni, sőt, jogos elvárás a jobb élet, de minimálbérből meg lehet élni, sőt, félrerakni is. Csak az nem tudja hogy hogyan, akinek jóval több van és volt mindig is, és csak az elméleteket gyártja.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.21. 19:27:43

@Nagy-Papa:

"Már bocs, de az első részben a fix költségekre "eltapsoltál" 73eFt-t, maradt 75eFt-od, ebből most elnyomsz45eFt-ot.
Enni nem szoktatok????"

Nem jól számolsz. A havi jövedelem 2 gyerekre járó családi pótlékkal együtt 168 ezer. Ebből lejön 73 a havi fix költségekre, és lejön 45 a posztban taglalt takarékoskodásra. Marad még 168-73-45=50 ezer forint kajára, benzinre, ruhákra... stb.

Még így is kihívás, de hogy lehetetlen-e, ezt fogom január-februárban kipróbálni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.21. 20:06:14

@tourline:

"2 minimálra már most sem kapsz 4 milla hitelt"

A 4 milla úgy jön ki, hogy abból 1,64 milla ami a lakáskasszába gyűlt, és csak 2,36 milla a hitel. A törlesztője meg havi 33 ezer forint. Szerintem ezt megadnák havi 168 ezer Ft igazolt jövedelemre. Persze ki tudja.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.21. 20:09:53

@Joooe:

"A fundamenta se biztos hogy jó ötlet, legfeljebb rövid távon, különben a +30% egyszeri állami támogatás elolvad a piaci legjobbaknál lényegesen alacsonyabb betéti kamatokon..."

Igen, én is ezért javasoltam elsősorban a lehető legrövidebb futamidejűt. Azt lejáratkor felvenni, majd lehet indítani a következőt. Így lehet biztosítani a folyamatosan magas hozamot.

A hosszabb futamidőknél a hozam csökken, ez igaz, viszont minél hosszabb a futamidő, a végén annál nagyobb összegű kedvezményes, 6% alatti THM-es hitelhez juthatsz hozzá. Ez kompenzálhatja a korábbi alacsony betéti hozamokat, mert a hitelköltségen visszajön. Ha belegondolsz manapság 10% alatt nemigen kapsz lakáshitelt..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.21. 20:21:16

@anonymand: @tourline: @Zabalint: @Germán: @trix1975: @is: @hegyilány:

Kicsit lökjetek a tűn, mert úgy látom beakadt a lemez. :)

A logikám a következő: Először a jövedelem megállapítása, utána fix költségek levonása, utána megtakarítási célösszeg levonása. A maradékból (ami jelen esetben 50ezer forint) kell kihozni a hónapot (enni-inni-ruházkodni-közlekedni..stb).

Többen kritizáltátok a lakhatási költségek hiányát. Nos havi 10e Ft már bennevan, ami a 30% állami támogatással már havi 13ezer.

Ezen kívül ha még marad valami az 50ezerből (ez majd jan-febr folyamán derül ki), azt is fel lehet használni lakáscélra. Enni-inni-ruházkodni-közlekedni muszáj, a maradékból kell kiügyeskedni valahogy a lakhatást. Kinek mi fér bele.

Jelen posztban a takarékoskodási célokat tárgyaljuk meg, ha kérhetném.

A rangsort az egyes megtakarítási konstrukciók között azért kellene felállítani, hogy ha szükség van még pénzre a havi megélhetéshez, akkor a rangsorban az utolsó tételt áldozzuk fel majd legelőször.

Tudom, hogy a téma sokakból indulatokat és eleve-elutásítást vált ki, amiben én is hibás vagyok a posztsorozat elején alkalmazott hangnem/stílus miatt, de azért objektív hozzáállással szerintem többre jutnánk.

Persze a véleménnyilvánítás továbbra is szabad. Inkább csak a jelen társalgás irányát szeretném kicsit befolyásolni és a jelen poszt tárgyára terelni.

Az olyan dolgokat, hogy meg lehet-e élni minimálbérből, javaslom tárgyaljuk meg a vonatkozó posztnál.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.21. 22:19:04

@Zabalint: Jól leírtad a jelenlegi lakáshitel helyzetet. Akkor ezek szerint több összeg is van, mert én 20.000 tételről hallottam.

anonymand 2011.12.22. 06:58:09

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

Egyrészt nem követtem az eseményeket, takarékoskodási ötleted minden részletét el sem olvastam.
Másrészt, nyögdíjasként az érdekel, hogy a jövő héten is tudok-é fűteni, nem tudom, hogy mikor leszek képes megjavíttatni a mosógépemet, és akciós lesz-é a száraztészta.

Bocsánatot kérek, hogy csak úgy beleböfögtem, bár állításom fenntartom.
A havi ezres félretétele milliomossá tesz, csak legyen elég türelmed.

Tisztelettel:
anonymand

azallamenvagyok 2011.12.22. 10:07:18

"Mondom, most nem térek ki arra a kérdésre, hogy miből, inkább csak arra, hogy mire lenne ez elég."

a posztsorozat címe: Minimálbérből fogok élni

azallamenvagyok 2011.12.22. 10:13:46

megjegyzés: lehet sokan trollkodunk itt, de a kritikát fel lehetne fogni építő jellegű kritikaként és legalább a többek által emlegetett hiányosságok felét bele lehetne venni

nem az alázat, felebaráti szeretet miatt, hanem tisztán tudományos alapon

pölö: a bölcsi kérdés, ami egy valós probléma, mi lesz a minimálbéres kiscsaláddal, ha nem fér be a gyerek bölcsibe?
vagy az albérlet, lakhatás kérdés, ami annak ellenére, hogy többen mondták, el lett sumákolva... a négy kerék megszerzése szintén (kereset nélkül is meg lehet élni, ha kapsz autót, lakást, fizetik a számláidat, és egy kis zsebpénzt is kapsz)
elvben minden probléma egyszerűen megoldható úgy, hogy bizonyos részleteire legyintünk egyet

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.22. 12:05:20

Ennyit félretenni? Hát megnézném.

@azallamenvagyok: Azaz, mondjuk a két gyerek mekkora? Mert ha éppen iskoláztatni kell, az a baj, ha még ovis, az kicsit kevesebbe van, ha bölcsis, akkor vagy befér vagy nem.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.22. 12:06:15

"Mondom, most nem térek ki arra a kérdésre, hogy miből, inkább csak arra, hogy mire lenne ez elég."

Pedig a legtöbbeket az érdekelné, hogy miből... Félretenni én is félre tudok, csak az nem mindegy, hogy van-e annyi bevételem, hogy félretegyek!

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.22. 14:50:58

@azallamenvagyok: "pölö: a bölcsi kérdés, ami egy valós probléma, mi lesz a minimálbéres kiscsaláddal, ha nem fér be a gyerek bölcsibe?
vagy az albérlet, lakhatás kérdés, ami annak ellenére, hogy többen mondták, el lett sumákolva... a négy kerék megszerzése szintén"
A posztoló - már elnézést a kifejezésért, de - hülye volt, amikor nem tisztázta már az elején az alaphelyzetet. Teszem azt: eddig jól élt, futotta mindenre. De most elhunyt a szüleje (megörökölte a lakást, kocsit - ez felemésztette az eddigi tartalékokat), ugyanakkor viszont elvesztette a (protekciós) jól kereső állását, más munkakörbe helyezték, és jelenleg minimálbérre kényszerült. Feleségét nem vették vissza gyerekszabadság után jól fizető állásába, ezért ő is kénytelen minimálbéres állást vállalni.
Mondjuk egy ilyen alaphelyzetből kiindulva tudom elképzelni, jelen körülményei között reálisan lefolytatni a kísérletet. Igaz, hogy nem átlagos, de lehetséges, bárki kerülhet szorult helyzetbe.
Viszont a 50e bölcsi kivétele ordas nagy csúsztatás, azt bele kell tenni (mert az a jelen, és így az alternatív jelen valósága is), különben a feleség még az a szerény minimálbért sem tudja megkeresni! (a logopédustól persze nem veszi ki a gyereket, ez érthető, és nem is változtat a lényegen, hogy van-e vagy nincs - majd befolyásolja a jövőjét, de most nem ez a kísérlet tárgya)

Joooe 2011.12.22. 18:24:12

@vadász2: 50e bölcsi? na ne legyél már hülye :)) a bölcsi eleve olyan dolog, amit csak akkor veszel igénybe, ha olyan kurvasokat keresel, hogy fontosabb a pénz mint hogy a gyerekeddel otthon legyél. Lehet túloztam, de azért a lényeg megvan szerintem, ha csóró vagy igazából nem vesztesz, ha meg jól megy belefér a veszteség, hogy inkább otthon maradsz. Az hogy bölcsi vagy gyes inkább értékitélet kérdése.
ÉS persze lehet hogy tévedek, mert saját tapasztalatból ezt még nem tudom.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.22. 19:04:18

@vadász2:

A minimálbér nettó 60e. Namost ebből senki nem fogja bölcsibe íratni a gyerekét 50e-ért, mert akkor csak nettó 10e marad.

Inkább otthon marad GYES-en, és akkor kap havi 25e-t. Jobban jár. Azért számolni tudni kell.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.22. 19:10:55

@anonymand:

Kedves anonymand!

"A havi ezres félretétele milliomossá tesz, csak legyen elég türelmed."

Ez egyáltalán nem biztos. Mondjuk ha a párna alá teszed félre, vagy az asztal két lapja közé, akkor szinte biztos, hogy sosem lesze milliomos.

Márcsak azért sem, mert (legyünk optimisták) időközben bevezethetik az eurót. Úgy még nehezebb. :))

Esetleg van valami tartalmi észrevételed a poszthoz a trollkodáson kívül?

Üdv:bogancs

menőmano 2011.12.22. 19:32:16

Csak annyit szeretnék írni, hogy ez a minimálbéres kiszámolósdi egy hatalmas - totális butaság.
Nem szeretnék senkit megsérteni, de nekem totálisan ez a véleményem.
oszt.jónapot!!

:))

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.22. 19:42:13

@menőmano:

De miért? Te hogy csinálnád?

Csak koncepció nélkül beleugranál az életbe lesz-ami-lesz alapon?

Szerintem aki minimálbért keres, bizony nagyon sokat kell(ene) számolgatnia..

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.22. 19:43:01

"A másik gyerek még bölcsis korú, ámde helyhiány miatt nem vették oda fel, úgyhogy magánúton kellett megoldanunk a dolgot, havi 50.000 forintért (40+10 az ellátás). Namost ez a másik kivétel, amivel élek, hiszen a kicsit sem fogom kivenni a családi napköziből,"
Minimálbérből fogok élni 1. lecke.
@Joooe:
Nem az ujjamból szoptam.
@bogancs:
Szóval tessék, a tisztelt leendő minimálbéresnek a számítások ezen részét (úgy a 2/3-át) újrakalkulálni, mert állami bölcsi nincs. Ha most nincs, minimálbérrel se lenne!
"Azért számolni tudni kell." ;-)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.22. 19:49:13

@bogancs: Attól függ. Te megteheted, hogy számolsz: előtte, alatta, után.
A minimálbéres meg jellemzően kénytelen beleugrani "az életbe lesz-ami-lesz alapon", mert vagy elvállalja az állást, vagy számolgathatja a semmit/segélyt.
Nyilván ő is mérlegel nagy vonalakban, de ettől még nem lesz több/jobb/más lehetősége.
Vedd figyelembe, amit fentebb is írtam: te egy speciális eset vagy a minimálbéreseken belül.

menőmano 2011.12.22. 20:00:01

@bogancs:

Miért, miért??
Kedves Bogancs! Te totálisan nem értesz semmit, vagy nem akarsz érteni???
Minimálbérből egyszerően nem lehet félretenni, spórolni, még ha nagyon akar valaki akkor sem.
Hát! Te hogyan gondolhatod ezt komolyan.?
Fizetni a rezsi, megélni (jelzem, csak megélni, az éhenhalás ellen, s elfelejteni a jobb falatokat, jófajta sajtokat pl.)
Még egy példa) Ha véletlenül megbetegszel, a minimum gyógyszer is egy hatalmas összeg) ennyi pénzből kifizetni.
Mellé még mindig jöhetnek váratlan kiadások.
Ezt meg lehet vitatni, de vitatkozni nem igazán érdemes.

anonymand 2011.12.22. 20:00:22

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

"Ez egyáltalán nem biztos. Mondjuk ha a párna alá teszed félre, vagy az asztal két lapja közé, akkor szinte biztos, hogy sosem lesze milliomos." - kapj elő egy számológépet, s meglátod hogy igazat írtam.
Egyszerű szorzás.
Még egyszerűbb irónia.

Tisztelettel:
anonymand

menőmano 2011.12.22. 20:02:43

Jaj! Annyira sajnálom, hogy a @bogancs totálisan el van tévedve.
:)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.22. 20:11:53

@menőmano:

"Minimálbérből egyszerően nem lehet félretenni, spórolni, még ha nagyon akar valaki akkor sem."

Látok ellenpéldákat ismerőseim között, úgyhogy erről ezer hozzászólással sem fogsz tudni meggyőzni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.22. 20:13:39

@anonymand:

A matekot értem. Viszont kifelejted a fejtegetésből a falusi öregeket sarcoló besurranó tolvajokat, magukat ELMÜ-snek valló rablókat.. stb.

márta)) 2011.12.22. 20:18:42

Hogy mik vannak??
Na. Igen! Úgy könnyű "fókuszálni" , számolgatni, ha "valaki" nem minimálbért keres. Ráadásul semmi többlet jövedelmet, nem tud hozzátenni.
Tisztelt Bogancs!
Nagyon jó lenne, ha ezt minimálbérből meg lehetne valósitani,amit a poszton levezettél.
De picike jövedelemből ez CSAK álom ) Sajnos.
:)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.22. 21:09:03

@márta)):

"Úgy könnyű "fókuszálni" , számolgatni, ha "valaki" nem minimálbért keres."

Nyilván! Sok pénzből könnyebb megélni, mint kevésből.

"De picike jövedelemből ez CSAK álom ) Sajnos."

Az a kérdés, hogy az álmoknak legalább egy részét meg lehet-e valósítani.

márta)) 2011.12.22. 22:45:36

@bogancs:

Jó a kérdés. Én nem szoktam álmodozni, mert ami elérhetetlen , és csak álom, az lelkileg tönkretesz és csak butit.
Olyan álmokat, ami anyagiakat igényel minimálbérből soha sem lehet megvalósitani. Ehhez nem kellenek nagy igények, a kicsit sem lehet elérni.

menőmano 2011.12.22. 23:02:45

@bogancs:

Nem akarlak meggyőzni. Ne mondd, pedig előbb arra gondoltam, hogy talán ezer hozzászólás elég lenne.

Ha Te esetleg arra gondoltál a poszt megirásakor, hogy a minimálbéren élők, általában ilyen -olyan támogatásokat, hozzájárulásokat, engedményeket kapnak, akkor talán még lehet némi igazad.
Csak te azt elfelejtetted leirni, hogy tessék kérem belekalkulálni ezeket a támogatásokat is.

Csak sima minimálbérről szól a "történet".

Totálisan nem értelek, de én sem megbántani nem akarlak téged, sem vitatkozni nem akarok. A véleményem pedig nem fogom megváltoztatni.
:)

menőmano 2011.12.22. 23:05:07

@bogancs:

Kedves bogancs!

jó éjt.
:)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.23. 14:36:10

@menőmano:

Kedves menőmano!

Miután mindketten megrendíthetetlenül ragaszkodunk álláspontunkhoz, amelyet semmiképpen nem fogjuk megváltoztatni, javaslom, hogy fejezzük is be az eszmecserét, hiszen így az feleslegessé vált kettőnk között.

Én is a környezetemből indulok ki, ahol azt látom, hogy meg lehet élni minimálbérből és még félretenni is lehet belőle, és nyilván te is a környezetedből indulsz ki, ahol meg azt látod, hogy ez nem lehetséges, illetve azt az életet csak "vegetálásnak" lehet nevezni.

Bokortalan Hajléktalan 2011.12.23. 19:34:13

Minimálbérből meg lehet élni, de minek?!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.25. 12:32:18

@bogancs: Számolgat is, nehogy azt hidd, hogy nem.
Én is számolgatok, pedig 2x annyit keresek.

anonymand 2011.12.25. 12:55:07

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

"A matekot értem. Viszont kifelejted a fejtegetésből a falusi öregeket sarcoló besurranó tolvajokat, magukat ELMÜ-snek valló rablókat.. stb." - nem lehet mindenki tökéletes. Viszont, hogy olyan kedves és felhívtad a figyelmemet a hiányosságra, viszonzásul szívesen lefordítom, hogy mindenki értse, mit is értesz Te a "stb." alatt.
Leginkább azt szeretted volna jelezni, hogy egyéni képviselői indítványra 2 nap alatt hoznak olyan törvényt, miszerint senki nem tarthat otthonában 3 napi élelmiszerre elegendő pénznél többet.
Ugyancsak egyéni képviselői indítványra hoznak majd olyan törvényt is, hogy a nép megtakarítása tulajdonképpen az állam vagyonát képezi (indoklás: ha a nép adóssága az állam számára teher, akkor a népi megtakarítás előnyei is az államot illetik). Tehát az egyéni képviselői indítvány alapján születendő törvény szerint mindenki önként lemond arról, hogy a megtakarításából pénzet vegyen fel, abból költeni a nép tagjai csak és kizárólag jogerős bírói itélet alapján lesznek jogosultak. Az illetékes bíróságot a beadvánnyal bárki jogosult lesz, aki igazolni tudja majd, hogy arra a pízre ténylegesen szüksége van. Az igazolás kiadására a Kócosfogú Jótündért kell majd megkeresni. Oszt jónapot.

Tisztelettel:
anonymand

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.25. 13:03:45

@menőmano: " a minimálbéren élők, általában ilyen -olyan támogatásokat, hozzájárulásokat, engedményeket kapnak"

Úgymint?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.25. 13:10:02

@anonymand: "mindenki önként lemond arról, hogy a megtakarításából pénzet vegyen fel, abból költeni a nép tagjai csak és kizárólag jogerős bírói itélet alapján lesznek jogosultak. "

Kivéve a képviselők, és haveri körük!

anonymand 2011.12.25. 15:30:10

@ColT:

Tisztelt ColT!

"Kivéve a képviselők, és haveri körük!" - úgy gondoltam, erről szót sem kell ejteni.
Ők nem a nép, nekik a harcból sem kell kivenni részüket (máshonnan veszik ki az őket természetesen megilletőt, az alanyi jogon járót).

Remélem, hogy bogancs előbb, vagy utóbb azt is részletezi majd, hogyan lehet megélni és takarékoskodni a minimálbérnél is minimálabb közmukabérből, vagy annak 2/3-nyi 6 órára járó részéből.
Gondolom a 4 órában foglalkoztatottak (felényi mégminimálabb bér)is kapnak majd egy fejezetet.

Tisztelettel:
anonymand

szita szita péntek 2011.12.25. 23:10:01

No? Hogy ment a karácsony minimálbérből?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.27. 17:59:07

@szita szita péntek:

Nagyon jól, köszi! A kis és a nagy családdal töltöttük. :)

Neked?

szita szita péntek 2011.12.27. 23:49:07

@bogancs: Ez a mostani egész rendben volt. Előtte egy évig minimálbéren éltem (és bár lett volna pár pont, ahol jobban spórolhattam volna) sikerült összeszedjek 1 milla adóságot...

svanu 2011.12.28. 00:12:31

Bakker Bogancs annyira kibaszottul vicces hogy még el sem kezdted de már most belesülsz a dologba, már most látszik hogy kezdesz visszakozni :DDD gratulálok.
Gondolom a karácsonykor nem a minimálbérből vetted az ajándékot a gyerekeknek mi?
Gondolom majd jól feltankolod a kocsit január előtt hogy az se számítson a költségekbe.
Gondolom ha majd esetleg tönkremegy a mosógép januárban akkor majd kézzel fogod mosni a ruhákat igaz? Mert a minimálbérből tuti nem fogja futni újra.

Csak egy kicsit gondolkozz el azon hogy milyen szánalmas amikor egy buborékban élő picsa akarja megmagyarázni másoknak hogy "hát pedig igenis lehet így élni". Nevetséges.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.28. 11:27:57

@bogancs:
"Többen kritizáltátok a lakhatási költségek hiányát. Nos havi 10e Ft már bennevan, ami a 30% állami támogatással már havi 13ezer."

Ok, akkor ezek szerint az utcára költöztél, és majd talán 10 év múlva veszel egy falusi vályogházat.

Az a baj, a szándékosan kihagyott költségekkel együtt már másodszor költöd el a havi bevételt, így persze lehet megtakarítani is...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.28. 21:21:55

@svanu:

"Bakker Bogancs annyira kibaszottul vicces hogy még el sem kezdted de már most belesülsz a dologba"

Az is kibaszottul vicces, hogy még el sem kezdtem, máris jössz itt a "gondolom..." típusú prekoncepciókkal.

Csak várd ki a végét, azt javaslom.

"Csak egy kicsit gondolkozz el azon hogy milyen szánalmas amikor egy buborékban élő picsa akarja megmagyarázni másoknak hogy "hát pedig igenis lehet így élni". Nevetséges."

Miért lenne ez szánalmas, eltekintve a személyeskedéseidtől és az újabb előítéleteidtől?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.28. 21:27:17

@Zabalint:

"Ok, akkor ezek szerint az utcára költöztél, és majd talán 10 év múlva veszel egy falusi vályogházat."

Minimálbéres és minimálbéres között is van különbség.

Lehet venni a nincstelen, gyökértelen kétgyermekes családot, akik budapesten akarnak megélni albérletben minimálbérből, és lehet venni a falusi minimálbéres kétgyerekes családot, akiknek a bővebb családjuk is mind a faluban él, így alapból jut nekik minimum egy különbejáratú házrész valahol.

Nyilván tök más a lakhatásra fordítandó összeg..

Én abból indulok ki, hogy egy minimálbéres kétgyermekes család nem nincstelen, hanem családi összefogással, vagy örökség útján már rendelkeznek valamilyen ingatlantulajdonnal.

cso zsi 2011.12.28. 22:15:41

@bogancs: Olyat el sem tudsz képzelni, hogy egy viszonylag jólszituált család kerül évek alatt ilyen helyzetbe, fővárosiként? Megszűnő munkalehetőségek, tönkremenő vállalkozások mellett? Tudod, 40-50 éve is születtek emberek Budapesten. Utóbbiaknak akár unokájuk is lehet, elméletileg önálló gyerekekkel. Gyakorlatilag az 50-es tartja el a többieket, ha neki van normális keresete. Vagy őt is a nyugdíjas szülei támogatják.
Ismeretségi körömben mindkettőre van példa. Ugyanis 40 fölötti embert nem szívesen alkalmaznak, akármilyen tehetséges, ugyanis az már nem szempont. 50-es facér is, család nélkül, mert a szülei szép sorban eltávoztak pár év alatt. A 30 évig keresett szakmájára nincs szükség, más dolgokra nem eléggé, vagy épp "túlképzett". Bérezés "csakis" minimál, de csak hatórás melóra. Már a szülei is Pesten születtek.

Zbynek 2011.12.28. 22:38:28

@bogancs: "A minimálbér nettó 60e. Namost ebből senki nem fogja bölcsibe íratni a gyerekét 50e-ért, mert akkor csak nettó 10e marad.

Inkább otthon marad GYES-en, és akkor kap havi 25e-t. Jobban jár. Azért számolni tudni kell."

Tehát akkor 1 minimálbér+adókedvezmény+CSP = 102395Ft, ehhez méh jön 25650Ft GYES, az 128045Ft. Ebből te elköltesz 63e+45e Ft-ot (10eFt-ot visszaadtam, mivel a gyerek nem jár bölcsibe, ugye). Így marad 20045Ft. Bogancs! "Azért számolni tudni kell."

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2011.12.29. 18:57:17

Lehet így-úgy ügyeskedni, de én továbbra is csak a hivatalos adatokkal szeretnék dobálózni:

Létminimum (!) kétgyerekes családnak: 228 000.

nol.hu/archivum/csaladi_letminimum__228_ezer_forint

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 18:46:23

@cso zsi:

"Olyat el sem tudsz képzelni, hogy..."

Miért ne tudnék?! Én is pont azt mondom, hogy minimálbéres és minimálbéres helyzete között is jelentős különbségek lehetnek.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 19:02:38

@Zbynek:

"Tehát akkor 1 minimálbér+adókedvezmény+CSP = 102395Ft, ehhez méh jön 25650Ft GYES, az 128045Ft. Ebből te elköltesz 63e+45e Ft-ot (10eFt-ot visszaadtam, mivel a gyerek nem jár bölcsibe, ugye). Így marad 20045Ft. Bogancs! "Azért számolni tudni kell." "

A GYES egy átmeneti állapot. Nyilván akkor még nehezebb a megélhetés. Arra az időszakra nyugodtan felszabadíthatod a 45e Ft havi megtakarítást. Saját tapasztalat, hogy GYES mellett örül az ember, ha megél, nemhogy még abból takarékoskodni...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.30. 19:03:34

@PerverzBabi:

"Lehet így-úgy ügyeskedni, de én továbbra is csak a hivatalos adatokkal szeretnék dobálózni:

Létminimum (!) kétgyerekes családnak: 228 000."

Egyértelmű, hogy több pénzből könnyebb megélni, mint kevesebből.

Zbynek 2012.01.01. 19:14:42

@bogancs:

"A GYES egy átmeneti állapot. Nyilván akkor még nehezebb a megélhetés. Arra az időszakra nyugodtan felszabadíthatod a 45e Ft havi megtakarítást. Saját tapasztalat, hogy GYES mellett örül az ember, ha megél, nemhogy még abból takarékoskodni.."

Utána meg elmegy minimálbérért dolgozni, tehát 102395+60915=163310Ft. Ebből lejön 73e + 40e Ft (mert ugye akkor már ki kell fizetni azt a 40-et is, amitől olyan nagyvonalúan eltekintettél...) + 45e Ft. Ez 5310Ft. Tehát munka mellett sokkal könnyebb megtakarítani 45e Ft-ot, mint GYES mellett. Ugye? Tudsz te egyáltalán számolni???

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.01. 19:21:04

@Zbynek:

Ehh! Nagyon csűröd-csavarod a dolgokat.

A nettó minimálbér 60,6 ezer forint

Ez kétszer az 121,2e + 20e családi adókedvezmény + 26,6 családi pótlék.

Az összesen 168e és nem 163.

Másrészt a GYES 3 éves korig jár, utána mehet a gyerek oviba.

Tehát a 168-ból lejön 73 a faxi fik költségekre és 45 a különböző megtakarítási célokra.

Marad megélhetésre testvérek között is havi 50 ezer. Jól számoltam? :)

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2012.01.01. 21:20:22

@bogancs: Nem is erre celoztam. De ha meg hivatalosan sem lehet megelni minimalberbol (a letminimum es a minimalber kozott van kb. 60 000 Ft kulonbseg) - amin egy allami felmeresnel feltetelezhetunk nemi szepitest is -, akkor kar bizonygatni, hogy ki lehet jonni belole.

Ettol fuggetlenul azert erdekel a dolog, ird majd le legyszi pontosan, tetelenkent, hogy mire koltottel. Regen csinaltam en is ilyet, legtobbet lakhatasra es utazasra kellett forditani. Meg kiderult, hogy rohadt sokat koltok csokira :)

Joooe 2012.01.02. 08:58:32

Hogy a francba lehetne már havi 5000 Ft-ot elkölteni gyógyszerre? Max ha tartós beteg van a családban, de az meg inkább kivétel, egyébként havi 500 is bőven elég az évi 1-2 megfázás kezelésére - egyébként feleslegesen beszedett - gyógyszerekre...

Nyugdíj előtakarékosság: a legszegényebbeknek felesleges, az állami nyugdíj szociálisan kompenzálja őket, a most vállalt áldozat így nem nagyon térül meg a jövőben. A befektetés-alapú nyugdíj a jobb módúaknak való.

Máris javítottam 14,500-zal az egyenlegen :)

Joooe 2012.01.02. 09:00:15

@PerverzBabi: a létminimum egy mesterséges szám, és nem a valóság. Ennél sokkal sokkal kevesebből is meg lehet rendesen élni(teszik ezt soka), más kérdés hogy milyen életszínvonalon.

anonymand 2012.01.02. 15:52:23

@Joooe:

Tisztelt Joooe!

"Hogy a francba lehetne már havi 5000 Ft-ot elkölteni gyógyszerre?" - Te klinikopatológiai eset, hogyan?
Én csak a vérnyomás karbantartására szedek kétféle gyógyszert: á.: 2100 Ft.
Az idősebb korúaknál egyáltalán nem "kivétel", hogy többféle baj, többféle gyógyszer, több ezer forint.
Boldog új évet kívánok és azt, hogy ne kelljen személyesen megtapasztalnod.

Tisztelettel:
anonymand

Joooe 2012.01.02. 16:05:59

@anonymand: a szakállad színéből arra következetek, hogy nem egy gyermekeket nevelő, lakásra kuporgató fiatal pár vagy, ami a példa költségvetésben szerepel. :) Természetesen idősebb korban több gyógyszert szoktak szedni az emberek, nem ezt akartam vitatni, viszont nincs lakás és gyereknevelési költség, stb.
Jó egészséget neked, nem akartam felnyomni a vérnyomásod :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.02. 19:06:44

@Joooe:

"Hogy a francba lehetne már havi 5000 Ft-ot elkölteni gyógyszerre? Max ha tartós beteg van a családban, de az meg inkább kivétel, egyébként havi 500 is bőven elég az évi 1-2 megfázás kezelésére"

Amíg ketten voltunk gyerek nélkül, én is évente egyszer ha megfordultam a gyógyszertárban. De mióta gyerekek vannak, törzsvendégnek számítunk, főként a téli időszakban.

Baromi drágák a gyerekgyógyszerek. Tapasztalat, hogy az átlag havi 5ezer forint simán elmegy a gyerekekre.

A példa pedig ugye két felnőttből és két gyerekből álló családra szól.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.02. 19:07:51

@Joooe:

"Nyugdíj előtakarékosság: a legszegényebbeknek felesleges..."

Azért feleslegesnek nem mondanám, de ahogy jeleztem a posztban én is úgy vélem, hogy talán ez hagyható el legkönnyebben, ha megszorul az ember.

Álamfő 2012.01.02. 23:27:59

@Joooe: 5000 forint két felnőtt és két kisgyerek esetében egyáltalán nem irreális, sőt, lehet hogy kevés is, mert a gyerek nem csak megfázni tud, hanem hányás-hasmenés vírus 2 havonta simán van, és egymást fertőzi a két gyerek, minden egyéb betegség esetében is.. Nem mellesleg az agyerek lehet szemüveges is, amiből néha sajnos újat kell venni, vagy asztmás, cukorbeteg, bármi más.. és ez nem 5000 forint, persze egyszerűbb azzal számolni, hogy annak a gyereknek semmi ilyen betegsége nem lesz, de ezt úgy hívják utópia.. pláne kettőnél..

A nyugdíj előtakarékosság a fiatalok esetében egyáltalán nem hülyeség, hiszen az állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, ha nem kezdünk el szaporodni irreális mértékben, de ilyenből nem nagyon kellene több, mint te vagy..

A létminimum nem mesterséges szám, elkészítették, hogy mennyi kellene ahhoz, hogy egy 4 tagú család tisztességesen tudjon élni, és nem ennyi...

anonymand 2012.01.03. 15:33:27

@Joooe:

Tisztelt Joooe!

"Természetesen idősebb korban több gyógyszert szoktak szedni az emberek, nem ezt akartam vitatni, viszont nincs lakás és gyereknevelési költség, stb." - nyilván másnaposan írtad, megbocsájtom.

"Természetesen idősebb korban több gyógyszert szoktak szedni az emberek"... - több gyógyszer, több píz. Ezt vitattad.
..."viszont nincs lakás és gyereknevelési költség,"... - viszont van fennálló lakáshitel (tartozás-törlesztés), viszont egyetemre járhat(nak) a gyermek(ek).

Tisztelettel:
anonymand

DIldiko 2012.01.08. 18:59:30

Azért nagyon megnézem én azt a családot amelyik minimálbérből havonta 45e Ft-ot félretesz évekig, minden hónapban az általad megjelölt konstrukcióra! Mi van akkor, ha valaki megbetegszik, elég egy sima megfázás, a gyógyszer min. 5eFt, ha a szülő a munkából kiesik 1 hétre, akkor ráadásul minusz 5 e Ft a jövedelem is. Meg a 2 gyereknek néha ruhát is kell venni. Ha vagy olyan szerencsés, hogy a kisebb hordhatja a nagyobbik ruháját, akkor is fél-egy évente a nagyobb gyereknek ruhatárat kell cserélni, mert mindent kinőtt. Aztán meg úgy élni évekig, hogy soha egy szülinapi vagy karácsonyi ajándék, tv, telefon, utazás sehová, max. ahová gyalog el tudtok menni! Soha egy fagyi vagy csoki, túró rudi a gyereknek. Ez élet vagy vegetálás?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.09. 20:27:47

@DIldiko:

Nem pontosan értem a kritikádat.

"Mi van akkor, ha valaki megbetegszik, elég egy sima megfázás, a gyógyszer min. 5eFt"

Beterveztem a költségvetésbe pont havi 5ezer forintot. Az egészségpénztárnak köszönhetően ez még ki is egészül 20% állami támogatással.

"Ha vagy olyan szerencsés, hogy a kisebb hordhatja a nagyobbik ruháját, akkor is fél-egy évente a nagyobb gyereknek ruhatárat kell cserélni, mert mindent kinőtt."

Ott vannak még az unokatestvérek, szomszédok, ezenkívül időnként a nagyszülők, keresztszülők, nagynénik, nagybácsik is meglephetnek egy-egy ajándék ruhával.

Ott van még a vatera, teszvesz, turik, angol-használt ruhás boltok. Kínai piac, tesco gazdaságos... szóval egy csomó dolog, ahol viszonylag olcsón lehet hozzájutni, pénztárcától függően.

És ott vannak még a különböző kismamaklubok, bölcsődés-óvodás szülők is csereberélnek egymás között rendesen. Játszótéren is ismerkednek a szülők, ott is lehet csereberélni.

Mi szerencsére nem minimálbérből élünk, és mégis az a tapasztalat, hogy a gyerekek ruhatárának csak a töredékét kell megvenni, mert mázsaszám kapjuk a sok kis használt ruhát-cipőt. Inkább az a baj, hogy túl sokat is kapunk..

Szóval ezt csak akkor érti meg az ember, amikor bennevan, hogy mennyi-mennyi lehetőség, csatorna van kisruha szerzésre. Igazából csak azért veszünk időnként néhány darabot a boltban, hogy tőlünk is kapjanak már ruhát, meg legyen már néhány echte új ruhájuk is. :)

"Aztán meg úgy élni évekig, hogy soha egy szülinapi vagy karácsonyi ajándék"

Ez is butaság. Hidd el, a gyerekek sokszor jobbat játszanak néhány kertből összeszetedd gesztenyével, falevéllel, kaviccsal, különös alakú talált faággal, mint egy 10ezerért megvett műanyag játékszettel. Arról nem is beszélve, hogy a játékok is érkeznek csőstől a ruhánál már leírt helyekről. Inkább az a gond, hogy csak gyűlik-gyűlik, és már nincs hova tenni. És az egyes játékokat ugyanolyan gyorsan "kinövik", mint a ruhákat, ahogy fejlődik a kis értelmük.

"utazás sehová, max. ahová gyalog el tudtok menni! Soha egy fagyi vagy csoki, túró rudi a gyereknek."

Ebben sokat segít az óvoda. Ott időnként azért kapnak desszertet is, fagyit is. Buszos kirándulások is előfordulnak az osztálypénzből.

És itt is igaz, hogy a gyerekek nem feltétlenül értékelik többre a Salzkammergut-i tavakat a település végi horgásztónál. Lényeg, hogy lehessen a vízbe dobálni, meg legyen játszótér. :)

Ezek a dolgok inkább a szülők szívfájdalmai, hogy többet szeretnének adni a gyerekeiknek, csak nem tudnak. :(
süti beállítások módosítása