Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

"Te ebbe a kilátástalanságba akarsz visszajönni?"

2012. január 13. - Droli

 A szerző (Droli) azt az elmebeteg ötletet találta ki, hogy disszidál - Magyarországra. Az erről szóló élményeit, tapasztalatait egy posztsorozatban írja meg, mindenki nagy örömére.

Mióta „publikáltam” a hazatéréses ötletemet – „online és offline” egyaránt – több véleményt is kaptam. „Meg vagy te őrülve, ebbe akarsz visszajönni?” - íme egy jellemző és jogos reakció, ez a kérdéskör valóban magyarázatra szorul. Az „ifjúkeresztények” nemrég összeszedtek 10+4 pontot, mely a hazatérés mellett érvel, ezeknek kb. felével egyetértek, a másik felével kevésbé, én ezen túllépve, kicsit konkrétabban adnám elő indokaimat. Szóval miért is...?

 

1, Mennyire vagy „multikulti”? Én a kint töltött majd' 5 év alatt rájöttem, hogy semennyire, úgy néz ki, magyarnak születtem :-) Ez most így elsőre röhejesen hangzik, de melegen ajánlom a kérdéskör tanulmányozását azoknak, akik úgy vágnak bele, hogy „elmegyek, aztán vissza sem nézek!” Vannak, akiknek nem okoz problémát, ha akár évente kell országot váltani, mindenhol remekül érzik magukat, és vannak, akik fél év után mennek is haza, mert nem bírják megszokni az idegen környezetet. Az új környezet megszokását amúgy több tényező is gátolja: a hazaitól eltérő időjárás (eső, kb. 5-15 fok télen-nyáron), az anyanyelv hiánya (magyarul sokkal árnyaltabban-konkrétabban ki tudja magát fejezni az ember, mint idegen nyelven), vagy az eltérő kulturális szokások (ünnepek, kaja, stb.). Én mai napig nem tudom otthon érezni magam Írországban, a sokkal jobb anyagi körülmények ellenére sem, ez van. Hasonló okból nem akarok továbbállni másik országba, nem vagyok már annyira fiatal, másként gondolkodik az ember harminc felett, mint huszonévesen.

 

2, Olcsón lehet házat venni. A recesszió elég durván érintette a magyar ingatlanpiacot, és ha az ember nem a „felkapott” környékeken keresgél, nagyon jó árakat talál. Mondjuk ki nyíltan: röhejesen olcsóak a magyar használt ingatlanok! Mindehhez hozzájön egy gyenge forintárfolyam, mely mellett egy euró több forintot ér, mint pár éve, és ha az ember csak egy picit is bízik a magyar jövőben, akkor felmerül a kérdés – mikor, ha nem most? Persze ez azoknak szempont, akik eleve úgy tervezték, hogy egyszer majd visszaköltöznek Magyarországra. (Megjegyzés: aki külföldön akar végleg letelepedni, hasonló problémákkal találja magát szemben, mint egy magyar fiatal. Hiába keres mondjuk háromszor annyit, ha az ingatlanárak is háromszorosak, melyre ugyanúgy hitelt kell felvenni, és akkor ugyanúgy lehet izgulni, hogy legyen biztos jövedelem vagy húsz évig, és az adott ország gazdasága is funkcionáljon...)

 

3, „Te ebbe a kilátástalanságba akarsz visszajönni?” Gyakori kérdés, és erre a válaszom az, hogy „és te tudod, hogy itt milyen kilátások vannak?” A külföldi gazdasági hírek max. „kis színesként” szerepelnek a hírportálokon, és az emberek többsége túllép rajta, el sem olvassa, pedig néha nem ártana! Tudtátok például, hogy az angoloknál csúcson van a munkanélküliség? Vagy hogy az írek egy százaléka kivándorolt tavaly? És nem azért mert megunták a Guinnesst... Bármennyire is hihetetlenül hangzik, a gazdasági világválság azért világválság, mert a világ nagy részét érinti, sajnos az EU-t is. Írországban is nagyon nehéz munkahelyet találni 15%-os munkanélküliség mellett, ráadásul úgy, hogy meg kell küzdeni azzal a problémával, hogy az ember nem ír, és nem anyanyelven beszéli az angolt (mindkettő egyre jobban számít, hiába, most már tud válogatni a munkaadó is). Ha meg van munkája, akkor meg reménykedhet, hogy nem csökkentik a fizetését, nem építik le, esetleg nem zár be a munkahelye – csak az elmúlt héten egy nagyobb és négy kisebb üzlet húzta le a rolót kisvárosunkban.

 

4, Csökkenő a bérkülönbség. Sokan szidják a kormányt a 16%-os SZJA miatt, és valóban, az adójóváírások kivezetése miatt a keveset keresők rosszabbul jártak, de a „gazdagok” (értsd: akinek bére elérte mondjuk a havi bruttó 800 eurót) jobban! Nem egy fiatal diplomás ment ki, mert hazai vezetői fizetésének többszörösét megkapta mondjuk árufeltöltőként, szállodai dolgozóként vagy akár pizzafutárként – hát, ez a különbség azóta szűkült. Pláne, ha az ember beleszámolja a külföldi lakhatás horribilis összegét (nálam: „nagyon vidéki” kisváros, külön ház, bérleti díj: 600 euró per hó, inkább ne számítsátok át forintra).

 

Most így hirtelen ezek jutottak eszembe, ha túllépünk a szokásos „család-barátok-túrórudi-lecsó-Balaton-itt élned, halnod kell” szlogeneken. Ha már szívni kell, legalább szívjunk otthon!

 

Posztsorozatunk eddigi témái:

Érdekes álláshirdetés

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr43543319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joooe 2012.01.13. 20:00:25

Hű itt nagy pörgés lesz úgy sejtem :)
Azt hiszem bogáncs minimálbéres sorozata is azért kavart ekkora vihart, mert bár trivialitást boncolgat (egy fiatal család ha szűkösen is, meg tud élni minimálbérből ha mindkét szülő dolgozik... ennek szó szerinti tartalmát szvsz mértéktelen butaság kétségbe vonni), hangulatában mégis szembe megy azzal magyar virtussal, hogy itt minden a világon a legrosszabb ÉS minden rosszabbodik... az hogy meg lehet élni az nem hangzik elég rossznak még ha igaz is, nem veszi be a magyar gyomor... nehogymá azzal sértegessük az úgy-ahogy megélő minimálbéresket hogy az ő életüket életnek nevezzük :)

Droli, ezt a "hibát" te is elkövetted, majd meglátod mit kapsz érte :)

Egy majdnem-sorstársaddal gyakran beszélgetek (angol tanárom), ír eredetileg, de skóciában és angliában is élt, mielőtt jópár éve magyarországra "diszidált" :) Azóta szerzett tapasztalatai alapján meggyőződése, hogy itt az emberek általában jobban élnek, jójó kisebbek a bérek, de mások a körülmények is. Kiemeli a magyarok pesszimizmusát, az egyetlen dolog amire igazán szokott panaszkodni az a mértéktelen bürökrácia, ebben vitathatatlanul mi vagyunk a császárok :)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.01.13. 22:16:48

@Joooe: Elkezdtem írni a választ, majd a negyedik bekezdésnél úgy döntöttem, inkább majd egy jó hosszú poszt lesz belőle, úgyhogy röviden csak annyit: egyetértek veled és az angoltanároddal :-)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.01.13. 23:33:32

Én 6 évig éltem külföldön, Moszkvától-Londonig sok helyen. Aztán hazajöttem, bekötötték a fejem, épitkeztünk, stb.

A mostani politikai és gazdasági helyzetben gondolkodunk a kitelepedésen, de én már tapasztalatból tudom, hogy a kolbász nem a keritésen van :)

Jó szaktudással, szorgalommal és némi szerencsével itthon is meg lehet találni a számitását az embernek.
Többet dolgozok ugyanannyi pénzért, mint kint, viszont anyanyelvi környezetben vagyok, és itt nőttem fel, kaját is szeretem... Nekem megéri a több gürizés az itthoni környezetért.

De ez csak egy bizonyos pontig van így. A nyugalmasabb életvitel, a kiszámithatóság elnyomja a hazai dolgokat, ilyenkor azért néha én is csomagolnék.

Szóval akinek piacképes tudása van, az itthon is megél, nincs választási kényszerben.
Akinek nincs megfelelő végzettsége/szaktudása, annak tényleg jobb lehet kint pizzafutárkodni, vagy bármilyen "segéd" munkát végezni tizszer annyi pénzért, mint itthon.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.14. 12:49:41

1. Ez jogos, és úgy gondolom ez lehet a legfontosabb motivációd. Én sem tudnék végleg kiköltözni, ha ki is mennék, pár év múlva hazajönnék.

2. Ez is jogos. Viszont azt hozzáteszem, hogy az lehet, hogy tőlünk nyugatabbra a lakhatás jóval drágább, így még az ottani fizetésnek is nagyobb %-át költöd bérlésre, de még így is jóval több pénzed maradhat. Azonban itthon egy fasza lakás vagy ház a kint összeszedett pénzedből, az jó érv.

(Megjegyzem, hazai fizetéssel nem nevetségesen olcsók az ingatlanok.)

3. Igen, a válság mindenkit érintett, nálunk azonban alapból rosszabb a helyzet, ha azt vesszük ugyanúgy érintett minket a válság, akkor rosszabb nálunk, mondjuk Írországot konkrétan jobban érintette, de például Németországot kevésbé.

4. Azért számold ki mennyit számít az az egykulcsos adó, és mennyit lehet keresni mosogatóként Nyugat-Európában. Szvsz jó dolog az egykulcsos adó, de nem ez a fő tényező, még így is sokkal jobban lehet keresni Ausztriában mosogatással, mint itthon diplomás melóval.

Ami a lényeg, én nagyon örülök, hogy haza költözöl, és csak biztatni tudlak!

Egyébként a legnagyobb baj szerintem a lehetőségek szempontjából itthon az, hogy egy csomó szakmában nagyon nehéz elhelyezkedni vidéken, Budapestet pedig nem mindenki gyomra veszi be. Németországban vannak kellemes kisvárosok jó lehetőségekkel, Magyarországon ilyen nincs, Budapest mellett talán még Győrben jók a lehetőségek, Győr meg méretre nem túl nagy, de jellegre szintén inkább nagyváros.

Horizont 2012.01.14. 14:35:39

Lehet annak örülni, hogy ma már meg van a választás lehetősége nem úgy mint a szocializmusban.Ha valaki úgy érzi mennie kell menjen, mindenki a maga sorsának kovácsa! És egy élete van mindenkinek. Amit viszont nagyon utálok itt az interneten, az az hogy aki kimnet vagy szándékozik kimenni, olyan lenéző stílusban, és kárörvendően beszél azokról akik itthon "maradtak". Basszus azért nem kerekedhet fel 9,5 millió ember.
Valljuk be aki megy legtöbben csak az anyagiak miatt indulnak neki.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.14. 14:47:11

@Horizont:
"Valljuk be aki megy legtöbben csak az anyagiak miatt indulnak neki. "

Ez egyébként így volt a szocializmus idején is, ezért nem bírom azokat, akik anno "disszidáltak", aztán nagy szájjal visszajöttek, hogy ők anno mekkora nagy ellenállók voltak.

Horizont 2012.01.14. 14:56:10

@Zabalint: Ez igaz.Fiatal fejjel fel sem tudtam fogni hogyan hagyhatják itt a hazájukat. Mert akkor nem lehetett hazalátogatni. Ha elment,ott is maradt.Mondjuk egy része kalandvágyból ment ki akkor, mert tiltott gyümölcs is volt és nem lehetett csak úgy körülnézni a világban.Azokat én is utáltam akik a rendszerváltás után kihasználták itthon már,hogy elmentek anno...

Bloodscalp 2012.01.14. 20:32:30

@Droli: vagy elmebeteg vagy, vagy a kormány fizetett hirdetését olvashatjuk a blogon (egyik nem zárja ki a másikat)

rebondo 2012.01.15. 02:04:57

1,Az elmúlt évben az írek mintegy 1.5%-a hagyta el a szigetet, nem negyven, hanem hetvenezer fő, de a korábbi századokban is szívesen költöztek más éghajlatra.
2. Hazaköltözöl és ér majd meglepetés, nem jó már ott se, meg itt se, naponta cserélheted melyik legyen elöl. Eltűnnek a barátok, a régi komoly kapcsolatok is felszínessé válnak, egyedül magad őrizted meg nosztalgiával, választott szűk világban, ahol nem akartad megtanulni a nyelvet, mert öt év alatt tanulhattál volna tízezer szót, úgy már egészen értenéd mit beszélnek, értenéd az újságok szalagcímeit...A magyar barátok, ismerősök felszívódtak, némelyik egyenesen ellenséges, sebaj, ott a többi érv.
A többi érv mind jogos. Magyarország a legjobb hely a világon. Földrajzilag.
Jövőjét tekintve azért elég kilátástalan. Csak-csak megöregszel egyszer, majd megtudod mit ér a nyugdíj...de ha negyven fölött váltasz munkahelyet, megremeg a Világjáró bokád, ha vállalkozó leszel, hamar megszokod, hogy figyelnek a szomszédok... A hivatalok egyre kevésbé érted vannak, a bürokrácia önigazoló tevékenysége kiterjedt. Az elherdált pénzeket pedig (részben) neked kell fizetni, miközben továbbra is az Unió hátsóudvarában élsz, ahonnan mindenki elvenni akar. Általánosító beszéd ez, de kicsit remeg a kezem, szabadság...Ó!
Írország nem jó hely. Ahogy beszélnek, az maga a pokol. Brogue, ha ismered a szót...a kaja, amiből hiányzik a fény, nem ehetetlen de sosem elégít ki.Gyenge minőségű "fejlesztős" házak hatalmas áron, hát itt nem is vennék ingatlant.
Nem lesz barátod.Ám nem lesz ellenséged sem. Udvariasak, kedvesek, de nem szeretnek. Végtelenül nacionalisták.
Én a helyedben vagy hazamennék, ...vagy nem.

venator 2012.01.15. 10:51:24

Minden ponttal egyetértek. Nálunk is nagyjából ezek a szempontok merültek fel, ráadásul melót sem nagyon kaptunk és a gyerek is gyorsan nő, iskolába pedig otthon fog járni.

Mi is egy kisvárosban élünk Koppenhágától hatvan kilométerre. Naponta zárnak be üzletek, mennek csődbe vállalkozások vagy költöznek egy nagyobb városba, hogy hátha úgy túlélik. A mi kisvárosunkban van állomás, tehát régebben egyfajta csomópont lehetett (négy közért, orvos, gyógyszertár, pékségek stb. ) mára már inkább egy alvó városra emlékeztet.

Amit még hozzátennék, lehet, hogy mosogatóként jól lehet keresni külföldön, de hogy aztán mentálisan meddig bírja az ember, az más kérdés. Ha egy diplomás kijön otthonról takarítani vagy mosogatni, annak előbb utóbb meghasonlás lesz a vége. Velem is megtörtént és másokat is ismerek, akik így jártak.

Érdemes nagyon meggondolni, hogy csak a pénzért akar-e vagy képes-e az ember vécét pucolni mondjuk.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2012.01.18. 20:04:26

megegy blog ami hangulatkeltesre jatszik, menj csak haza , vissza fogsz kuszni hamar, bar biztos vagyok hogy kamu a cikk

Nohát 2012.01.19. 18:00:36

1. Nem a multikulti a lényeg, hanem az, hogy mennyire vagy képes megtalálni a helyed. A szegényes nyelvtudás sokszor akadálya annak, hogy feltaláld magad. E nélkül se a helyiekkel, se a többi bevándorlóval nem találod meg a hangot, és nem lesznek szociális kapcsolataid.
Magyarországon ugyanez könyebb, adott a nyelv, és a haverok. Sajnos, ha nem keresel egy szint felett, akkor időd elég nagy százalékát fogod arra fordítani, hogy megélj, és így a szociális kapcsolataid elszegényednek.

2. Az igaz, hogy ha külföldön megkeresed egy magyar ház árát, akkor hitelmentesen kezdheted az életet Magyarországon. Ha viszont abból indulsz ki, hogy mennyire könnyű fellépni a property ladderre Magyarországon vagy egy tetszőleges nyugat-európai országban, akkor ez utóbbiak több lehetőséget adnak a fiataloknak ahhoz, hogy elköltözzenek. Ha pedig bármilyen hitelt kell felvenned, akkor általában nyugat-európában jobban jársz, mert az adott ország devizájában adósodsz el, nincs árfolyamon való görcsölés.

3. A Magyarországon uralkodó sógor-koma-haver alapú álláskeresés a nyomába nem érhet a külföldi recruiter agencyknek.

4. Ezt a pontot nem értem. Csökkenő bérkülönbség. Egy kelet-európai átlag munkás keres kb 3-500 eurót. Egy nyugat-európai társa ennek minimum a háromszorosát. Némely szolgáltatástól eltekintve az élet ugyanolyan áron van, mint Magyarországon, sőt, sokszor a Tescoban jobb minőséget kapsz külföldön, mint otthon. Magyarul több pénzed marad a zsebedben, és azt minőségibb árukra költheted. Miről beszélsz akkor?

Mindösszesen, ez az én véleményem. Nem kell vele egyetérteni, és tudom, hogy a maga szemében mindenki egy hős, szal nem akarok meggyőzni senkit, de szerintem messze van még az a pont, amikor meg kellene fontolni a visszatérést. Már annak, aki kinn van egyáltalán, és nem hülyeségeket írkál otthonról.

prkl 2012.01.20. 11:05:45

@Nohát:

1. Nekem elsösorban ilyen problémáim vannak, és egyre inkább úgy érzem hogy ez nem fog javulni ezért lépnem kell valamit.

2. Ez a property ladder dolog (sose hallottam róla de megnéztem wikipedia-n) tényleg gond lehet nekem, mert zsebböl nem tudom jelenleg kicsengetni egy olyan ingatlan árát ahol mondjuk 5 év múlva szeretnék élni, hitelt meg mint magyarországi bevétellel évek óta nem rendelkezö egyén nem nagyon kapnék egy jódarabig.

4. Nem kimondottan a 3-500 eurós fizetésszintet céloznám meg. Itt nincs Tesco, az élelmiszerboltokban a választék vagy nagyon szegényes - a helyieknek elég, nekem nem - vagy nagyon drága vagy mindkettö.

Leginkább az elsö pont az ami miatt eröteljesen gondolkozok a hazatérésen.

jágör68 2012.01.25. 23:07:34

Én kihagynám a hazatérést- épp most készül robbanni 3 bomba is:

1) Egészségügy
2) Bodzásügy
3) Középosztály eltűnése

Mindegyik nagyot fog szólni, önmagában is; hát még egyszerre
A szép emlékekre épített vágyálom rossz tanácsadó

akilenc 2012.02.18. 01:18:43

Hasonlo utat jarok be en is.

A nyelvet jo lett volna 5 ev alatt elsajatitani, de sose volt a nyelvekhez agyam, 50 ora konyhai munka mellett akinek van hozza energiaja az mar reg beszeli es egyebkent sincs mit beszelnem ezekkel az emberekkel nem az en vilagom a lebutitott eletuk.
Tehat ahogy egy hozzaszolo irta csak a mi hibank hogy nincs a fejunkben a szotar.

Hajra a hazhoz, a futes szamlat meg szard le ugy is megszoktad a dohos hideg lyukakat idekint.

Amig az eros katonasagukkal az egesz vilag szajat elkenik addig lehet buveszkedni a szazalekokkal, a gazdasaguk eros marad.
Eddig is ossze loptak, ezutan se adjak lejebb.

Fontra se szamolom at mert igy is tudom hogy a 600 euros rented mellett evente ketszer el tudnal menni nyaralni ha nem a hazadra kuprgatnal aminek nem tudom mibol fogod kifizetni a rezsijet, de nem is ram tarozik.

Osszesegebe ez egy fos, de van jovokeped meg ha nem is ferrarival es luxus villaval.

Ui.: Lokal patriotanak tartom magam. Minden vagyam hogy a szeretett Ferencvarosomban elhessek es halhassak, de elhetetlen es halni meg nem tervezem.
Ugyhogy marad a bolyongas es ha hazatlan kent is jo magyar embereket nevelve az uj generaciokbol azert hogy egyszer legyen kik megmutatjak a vilagnak hogy van egy nep ami olyan mint a viz. Mindennek felveszi az alakjat es meg a sziklaban is utat tor maganak.
süti beállítások módosítása