Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Ki fog regisztrálni a választásokra?

2012. szeptember 19. - Nívó blog

Egy nagyon fontos dologról kevés szó esik az új választási törvény kapcsán: vajon ki fog előre regisztrálni? Én tartok tőle, hogy nem csak a politikai elemzők által várt pár százezer ember esik ki a választásokból, sokkal inkább milliók. Fogalmazzunk úgy: nagyon kevés ember fog dönteni az ország elkövetkezendő éveiről.

Van egy alaptétel, amit az eddigi tapasztalatok nem cáfoltak: magyar ember nem mozdul. Jó példa erre a magánnyugdíjpénztári mizéria, ahol összesen kb. 100.000 ember nyilatkozott a maradásról - a 3.100.000-ből -, tehát az érintettek 3%-a vette a fáradságot, hogy kitöltsön egy egyszerű nyilatkozatot. Jó, persze, minden bizonnyal nagyon sokan voltak, akik át akartak lépni az állami rendszerbe, de abban is biztos vagyok, hogy a 100.000 embernél is jóval többen maradtak volna a magánnyugdíjpénztárukban. Mégsem tették.

Vagy itt van külföldre vándorlók példája. "Szájban" minden ötödik felnőtt külföldön akar munkát vállalni, és ez alapján a külföldre migrálásnak milliós nagyságrendűnek kellene lennie, ehhez képest nem az. Itt is szépen megfigyelhető a "tenni akarás" és a "valós cselekvés" közötti különbség - akarja, tudja, hogy kellene, de nem teszi. De említhetném még a különböző Facebook-csoportokat, ahol sokkal többen ígérik egy tüntetésen való részvételüket, mint ahányan valójában megteszik.

Miért pont a parlamenti választással lenne másképp? Tartok tőle, hogy a rengeteg bizonytalan amúgy is "szarok bele az egészbe" hozzáállással fog indulni, és el sem megy feliratkozni, de a pártválasztók jó része is úgy lesz ezzel, hogy nem áldoz pár percet (oda- és visszajutással fél-egy órát) erre a procedúrára. Mi lesz ennek a vége? Csak az igazán keményvonalasok és ráérők fognak regisztrálni (meg a rossz nyelvek szerint a "megvásároltak"), így a szavazók bázisa szerintem jó, ha párszázezres lesz. Pár százezer ember fog dönteni hazánk jövőjéről. Lehetne jövője egy ilyen feliratkozós rendszernek, de nem a jelenkori Magyarországban.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr654787394

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Köszönjük Orbán, elég a kommunikációs trükkökből, a forradalmi hevületből és a barokkos túlzásokból! 2012.09.19. 12:23:26

Élni akarjuk az életünket, jókedvvel, bőségben, és annak, hogy ezt megtehessük, jelen pillanatban te és a slepped vagytok a legnagyobb akadálya. * Nézd meg, már megint mit csináltál! * Úgy tűnik, hazudtál, és két órán belül rajtakaptak! Már megint rajt...

Trackback: Túl lehet-e harsogni az agresszív, rosszindulatú fideszes kommunikációt? 2012.09.19. 12:08:37

Lehet, de nem érdemes ezzel tölteni az időt. Megkerülni egyszerűbb. Nyilván észrevetted már, hogy bár a nyáron sem szűnt a szorítás, pár napja a Fidesz-közeli média az első vonalba tolta a szimpatizáns jobboldali bloggereket, hogy össztűz alá vegyék az...

Trackback: A fogyatékosok még kétharmadot sem érnek 2012.09.19. 11:07:09

Ez is kimondatott végre! A fogyatékkal élők kevesebbet érnek ép társaiknál. Nincs több köntörfalazás, nincs több political correctness. A fogyatékkal élők örüljenek, hogy élnek, a paralimpikonok pedig annak, hogy végre nem hangszórót kapnak jutalmul ol...

Trackback: Előzetes regisztráció: felesleges, drága, manipulatív 2012.09.19. 10:47:46

Ígéretéhez híven Lázár János egyéni képviselői indítvány formájában nyújtotta be a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot 2012. szeptember 18-án.  Az időzítés talán nem véletlen: miközben továbbra is borzolja a kedélyeket az ál IMF-lista, az aze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 17:06:16

@Ahmet:
"Mondjuk bennem felmerül a kérdés, hogy miért is kell nekem TB-t fizetni egy olyan országban, ahol nem élek? Nem a lakcímem lesz beteg... "

Amíg bejelentett magyarországi lakcímed van, addig a magyar hatóságoktól és az adóktól nem tudsz megszabadulni, hiába élsz külföldön. Ezeket akkor is fizetni kell a magyar adóhatóságnak, ha valaki semmit sem csinál Magyarországon.

A megoldás minden magyarországi kapcsolat felmondása, a lakcímé mindenképpen. Különben még a külföldi rendszámos autód miatt is megbüntethetnek.

teglagyar3 2012.09.19. 17:08:52

Emberek!

FELHIVAS!!

Az orszagra ujabb hatalmas veszely leselkedik!!!!
ROZSA MIHALY A MUNKANELKULI SZABADSZAJU LIBERALIS BLOGGER UJRA A HATALOMBA KESZUL!!!!!
AZ ELLENSEG ARCA:
erlauer3.nolblog.hu/files/rmisi.jpg

EZT MEG KELL AKADALYOZNI, EZ MINDEN MAGYAR KOTELESSEGE!!!!

SEGITENETEK KELL!!!

Ime a bizonyitek:
kuruc.info/galeriaN/hir/ehesdk02.JPG
MEGJELENT A KOSSUTH TEREN EZ A HAZAARULO FEREG!!! SEGITENETEK KELL, HOGY NE JUSSON UJRA A HATALOMBA!!! KONYORGOM SEGITSETEK!!!!!!!!!!!!

EZ MINDENNEL FONTOSABB! A SAKKFIGURAK MAR KESZEN ALLNAK!!! A FLOTTA A PERZSA OBOLBEN, A JAPAN KINAI FORRONGAS, ESZAK KOREA, AZ EURO VALSAG!!!! EZ MIND MIND RA VEZETHETO VISSZA!!!!!!!!!

Ezert kell megallitani, hogy ne keruljon hatalomra mert ki fog torni a harmadik vilageges!!!! Mindez annak erdekeben tortenik, hogy a liberalizmus utana teljes fenyeben egethesse fel a bolygot minden jot elpusztitva!!!!!

Hogy hogyan tudtok segiteni?
PUSZTITSATOK A LIEBRALIZMUST A MINDENNAPJAITOKBAN, MINDENKIT FIGYELMEZTESSETEK RA, HOGY AZ SZDSZ VESZELYES!!!!!! NE FELEDJETEK EL MENGELICAT ES MAGYAR BALINTOT!!!!!! ENGEDJETEK A DUHOTOKET DEMSZKYRE, ES HAGYJATOK SZARNYALNI A HARAGOTOKAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Silent Bob 2012.09.19. 17:12:33

@Akitlosz: Ez sem így van. Bocs, hogy mindig kijavítalak, de hülyeségeket írsz. Ha külföldön adózol, itthon nem kell, nincs kettős adózás. TB-t is csak akkor kell fizetned, ha nem EU-s, vagy olyan országban dolgozol, akivel nincs erről külön megállapodás. Pl. USA. Ellenkező esetben csak be kell jelenteni a NAV-nál és a TB-nél, hogy nem vagy itthon.

Joooe 2012.09.19. 17:17:33

@Silent Bob: Mihez képest szopták be? A legnagyobb hülyeség volt az adójóváírás, ami a legszélesebb rétegeket vonta ki az adózásból. 16% nagyon kevés, főleg kevésnek a 16%-a kevés, nem ennek az adónak a bevezetése a hiba, hanem hogy korábban olyan keveset adóztak !dolgozó! emberek, hogy ez soknak tűnhet.
Szerintem az adójóváírás kivezetése vitathatatlanul helyes lépés, hogy kellene-e a középosztály feletti jövedelmekre egy második adókulcs az már nyitott kérdés.

dr. mesterséges színezék 2012.09.19. 17:18:13

@Silent Bob: "Volt róla szó, de tudtommal a mostani javaslatban nem így van."

Meglehet, azt nem állítom, hogy mindig aptudét vagyok a mocsokságban

"Továbbá megteheted még, hogy elmész és faszt rajzolsz a szavazólapra."

Ennyit az öntudatosságról és komolyságról.
Ezt nem azért mondom, mert nehezemre esne (2002-ben az X-em a lap sarkait nyalta), hanem mert itt jól látszik, hogy ilyen egyáltalán nem az élettől elrugaszkodott esettanulmányt is csak komolytalansággal él túl az öntudatos polgárt kinevelni illetve például állítani hivatott nyúorder.

dr. mesterséges színezék 2012.09.19. 17:35:58

@enpera: Volt ennél tetszetősebb is nem is olyan régen: minden választásra jogosult az urnához juthat, és ott választ, a szavazóívet kéri, vagy 5000 forintot.
Aki az előbbit, az mehet a fülkébe, aki az utóbbit, az a fülke kivételével ahová csak akar.

Ha valakit az öntudat érdekelne...

Silent Bob 2012.09.19. 18:18:16

@Joooe: nem a 16%-ról van szó, hanem ha elveszel valakitől aki mondjuk 80 rongyot keres 15-öt, az nagy szopás. Aki keres két misit, annak meg adsz pluszba 5 kilót egy gazdasági válság közepén. Mindezt úgy, hogy tudod, hogy ezt még a leggazdagabb országok sem teszik ilyen formában.

Silent Bob 2012.09.19. 18:19:41

@dr. mesterseges szinezek: Hagyjuk ezt a nyúordert nyilván faszok, de nem tudsz mást csinálni, mert ha bojkottálod leszarják és a képedbe röhögnek, hogy megvolt a lehetőséged.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 18:57:03

@Bruscha Lajos:

"Amúgy minden ember egyenlő ez a demokrácia egyik alap pillére."

Te még hiszel a mesékben?

Remélem még 14 év alatti vagy és felnőtt fejjel vagy ennyire nagyon naiv!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 19:13:14

@Bogyó 2:

"Én nem vagyok olyan vadliberális, aki szarik rájuk, s románozza őket, szívem-lelkem az övéké, de ők a szomszédban laknak, nem itt, ez ténykérdés, nem érzelmi. Trianon megtörtént, ez is tény, muszáj elfogadni, mert nincs másra esély egy 8 millió romános Erdélynél. Nekem vannak erdélyi (magyar) barátaim, ők szerencsére normálisan állnak a dologhoz, még az állampolgárságot se tartották fontosnak. Ellenben az ottani nemzetiségi jogaikat nagyon is, ezt tudom én is támogatni. Maradjanak ott, legyenek ott boldogok és magyarok, ahol születtek, ahova tartoznak."

Ezzel akad pár probléma, mindet fel sem sorolom.
1. Trianon megtörtént, de a történelemnek nincsen vége, azóta is tart, és ez így lesz a jövőben is.
Európa utolsó 30 évének történései sem azt mutatják, hogy ahogyan most van úgy lesz most már "örökké".

Szóval nem beletörődni kell a "megmásíthatatlanba", hanem mindig megtenni a megtehetőt, a telhetőt a helyzet javításáért.

Jó duma ez, hogy legyenek ott magyarok, ahol születtek, csak az élet nem így működik, az idő nem a magyaroknak dolgozik.
Mennyi magyar élt az elszakított területeken 100 éve és mennyi él ma?
Honnan, kikből lett az a rengeteg szlovák száz év alatt? Alig voltak többen másfél milliónál száz éve, ma meg többször annyian vannak. No nem a szaporaságuk miatt.
Még száz év és nem lesz kikért aggódni, mert nem lesznek a szomszéd országokban magyarok.

Úgyhogy ez a törődjünk bele Trianonba hozzáállás nem igazán segít abban, hogy a jelenleg határon túli magyarok "problémája" létezzen száz éve múlva is.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 19:19:21

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Életvitelszerű tartózkodás az, ahol az ember egy évben fél évnél többet tölt.

Ez sokszor nem az állandó lakcím, hanem az ideiglenes, azaz a "tartózkodási hely".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.19. 19:27:50

@Akitlosz:

Ez a te meghatározásod vagy jogszabályi meghatározás?

Az eddigi magyar választási szabélyozás nem írt elő életvitelszerűséget.

Kezdetben belföldi állandó lakcímet és a választás napján az országban tartózkodást írt elő.

Aztán állandó lakcím helyett elegendő lett bejelentett tartozkodási hely is.

Aztán megszűnt a választás napján az országban tartózkodás követelménye is, lehetett már külképviseleten is szavazni előzetes regisztráció után.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 19:34:30

@dr. mesterseges szinezek:

Sok helyen elhiszik bemondásra, hogy hol laksz, nem kérnek feltétlenül lakcímkártyát. Például orvosnál.

Az általad is leírt probléma sajnos eléggé valós és tömeges.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.19. 19:34:47

@Akitlosz:

"Amíg bejelentett magyarországi lakcímed van, addig a magyar hatóságoktól és az adóktól nem tudsz megszabadulni, hiába élsz külföldön. Ezeket akkor is fizetni kell a magyar adóhatóságnak, ha valaki semmit sem csinál Magyarországon."

Nem igaz. Az adózásnak nincs semmi köze Magyarországon az állampolgársághoz.

"A megoldás minden magyarországi kapcsolat felmondása, a lakcímé mindenképpen. Különben még a külföldi rendszámos autód miatt is megbüntethetnek."

Azt hiszem, ezt most rendezték. Egyébként azokra akiknek egynél több állampolgárságuk van, ez a rendszámos hülyeség eleve nem is vontakozott. Ez csak azokat érintette, akik csak magyar állampolgárok és külföldön élnek.

Blogger Géza 2012.09.19. 19:42:34

@marcus addicus:

"A válságkezelés azt jelenti, hogy mit kezdesz a válsággal, amiben 6%-kal csökken a GDP-d. "

Max a te hígagyú kobakodban. A sikeres válságkezelés azt (is) jelenti, hogy el tudod-e kerülni, hogy egy év alatt 6%-kal csökkenjen a GDP-d,a mi elég tragikus. Lásd Lengyelországot, Szlovákiát, ők simán elkerülték. Persze ott nem bajnainak meg Oszkónak hívták a vezetőket, és nem nyaltak be csontig az IMF-nek.

"Az meg milyen hiánytartás, amit a GDP 10%-ának elverésével tudok megoldani?" Mi a frász az az "elverés"? Marhaságokat írsz, semmi nem lett "elverve", pláne nem a GDP 10%-a. Gondolom, annyira sötét vagy, hogy fogalmad sincs az államdósság csökkentése meg a folyó kiadások között. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról meg azt se tudod, eszik-e vagy isszák. Mint ahogy elfeledkezel arról is, hogy bizony Bajnaiék is az állami rendszerbe visszalépést erőltették, és még azzal együtt sem sikerült a kívánt 3%-ra csökkenteniük a hiányt.

Végezetül a legérdekesebb kérdés:

"Ilyen sok fasz honnan születik a világra?" Nem tudom, kérdezd meg anyádat.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.09.19. 19:51:13

Látom van új fideszbirka a láthatáron.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 20:00:15

@Nyekenyóka.:

Nem csupán lustaság kérdése, ebben téved a cikkíró is.

Az emberek jó része - nem tudom mennyien, talán a népszámlálás adataiból kiderül, mert ott okosan a lakásokban lakókat számolták - nem az állandó, sőt nem a bejelentett lakcímén él, így nekik valóban igen nagy extra macerát jelent ez az előzetes regisztráció munkanapon.

Ennyit egyszerűen nem érnek meg a "demokratikus jogok", a szavazásosdi.

Szabadság, utazás, költség, idő.

Szóval ezeket a nemzeti konzultációkat elve meg sem kapja az emberek nagy része, mert az az állandó lakcímükre megy.

Azt meg leírták mások is, hogy a lakcímnyilvántartás nagyon nem életszerű, az ember nem ott él, ahol bejelentett lakcíme van, ahol él, ott meg nem tud lakcímet bejelenteni, s a kör bezárul.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.19. 20:00:55

"Van egy alaptétel, amit az eddigi tapasztalatok nem cáfoltak: magyar ember nem mozdul. "

Ott van például a devizahitel árfolyamgát esete. Csak be kellene menni a pénzért a bankba, de nem.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.09.19. 20:07:59

@Akitlosz:
Ettől még az emberek több mint 90% leszarja a Nemzeti Konzultációt és az lmp-s népszavazásosdit, ezt ugye nem tagadod?
Tehát tényleg semmi garancia nincs arra, hogy hasonlóképp leszarják a regisztrációt is, vagy élnek vele.
Legalábbis senki nem szeretne akár 15-20 kilómétereket, vagy többet utazni azért, hogy feliratkozzon, holott szavazni lehet, hogy a szomszéd utcában is tud.
És ez a kulcsmondat. Aki nem nyomorék, ahhoz nem visznek mozgóurnát, pedig lehet, hogy csak 30 kilóméterre arrébb tud majd feliratkozni. Nem lesz minden picsányi faluban feliratkozás, meg internet. A levél pedig 2 hetes, ezt is le fogja szarni a lakosság 80-90%, azt garantálom.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.09.19. 20:09:17

@Nyekenyóka.:
Bivalybasznádból szépen be kell utazni a városba, hogy feliratkozz, viszont szavazni Bivalybasznádon is tudsz.
Röviden, tömören.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 20:11:37

@Nyekenyóka.:

Az idő a szocialisták ellen dolgozik.
Szerveztek egy tüntetést Budapesten, ahol persze az égvilágon semmiből nem derült ki, hogy a szervezéshez bármi köze lenne a pártjuknak, de mégis a tüntetésen részt vevő legfiatalabbak maguk a megjelent MSZP-s politikusok voltak.
Úgyhogy a Jobbiknak inkább van jövője, ha nem szúrja el, az MSZP szavazótábora jobban fogy a szavazói élet egyik végén, mint ahogyan a fiatalokat meg tudják nyerni a másikon, azaz inkább nem tudják, az a Jobbiknak jobban megy.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.09.19. 20:15:41

@Akitlosz:
Félő, hogy a Szegedi Csanád ügy sokat rontott a Jobbiknak.
Nagyon úgy tűnik nekem, hogy a fidesz és az mszp látja, hogy erősödik a jobbik, ezért minél többször le akarják majd járatni őket.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 20:33:55

@Silent Bob:

Az egy kulcsos adós nem az ördögtől való és még határokat sem kell húzni.
Aki többet keres arányosan többet adózik. Arányosan és nem eszement rabló módon többet.

Aki átlag alatti fizetésű pár éve mondjuk túlórázott és ezzel keresett +40 000 forintot bruttóban, ebből megkapott 15 000-t nettóban, az akkori adótábla szerint, mert átkerült magasabb kulcs alá, és elvesztette az adójóváírást ugyan nem igazán volt motiválva a több, jobb, legális munkára.

Ezt a szocialisták nem értik, de az ő céljuk nem is a fehér, hatékony gazdaság, hanem a tökkelütött szociális piacgazdaságuk, ahol eszement módon szívatják a csekély számú bejelentett és viszonylag megfizetett alkalmazotti réteget, ők a "gazdagok", miközben a minimálbéres tömegeknek adómentességet adnak.

Rendkívül káros az országnak a társadalomnak.
Pedig a Fidesz is eléggé szocialista párt, de mégis balról támadja őket az összes ellenzéki párt.

Ma Magyarország nem éri meg úgy sem pénzt keresni, sem pénzt költeni, mint máshol. Ezzel a gazdaságpolitikával a következő 22 évben sem viszi az ország sokkal többre, mint az elmúlt 22 évben vitte.

A Fidesz mellett az egyik komoly érv az, hogy az összes többi párt ellenzi az egy kulcsos adót, pedig az nagyon ráfért a magyar társadalomra az óriási szocialista szürkegazdaság tenyésztési projekt után.

Aki nem tudná az adómentes minimálbért a szocialisták vezették be bosszúból a Fidesz minimálbér emelése után, amivel egy bizonyos vállalkozói réteg érdekinek igencsak keresztbe tett. A szocialisták nem csökkenthették vissza a hatalomra jutásuk után, mert az nagyon népszerűtlen lépés lett volna, így egyrészt elinflálták a minimálbért, másrészt pedig adómentességet adtak rá, hogy egyes vállalkozóknak a kedvében járjanak.

Érdekes, hogy a "szegénységpárti" szocialisták sohasem emelik reálértéken a minimálbért, olyat csak a Fidesz tesz.

Nem adómentes minimálbérre, meg nem mindenféle segélyekre van szükség a szerencsétlen fehéren foglalkoztatott "gazdagok" adójából, hanem olyan (minimál)bérre, amelyikből a megélhetés mellett még adóra is telik.

A szocialista filozófia, gazdaságpolitika abszolút nem ez, hanem a minél alacsonyabb bérek és a segélyosztás, miközben álságosan magukat akarják eladni a szegényebb rétegek érdekeinek a képviselőiként, holott nagy részben éppen miattuk ilyen rossz az élet, és alacsony az életszínvonal.

Megint várható, hogy a választások felé közeledve a Fidesz újra emeli a minimálbért, ami bizony jó lépés, s az valóban segít az alacsony keresetűeken.

Ellentétben a szocialista módszerekkel ugye.

Silent Bob 2012.09.19. 20:38:55

@Akitlosz: penzcsinalok.transindex.ro/hir/4257
Bizonyára Európa összes többi országa szocialista, kivéve Románia, Bulgária, Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország és Litvánia...
Tuti, hogy a németek, hollandok, svédek stb. a hülyék és Romániában van az okosság.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.09.19. 20:40:53

@Akitlosz:
De a fasz ki van, hogy állandóan azok járnak szarul, akik amúgy is keveset visznek haza. Ez így akkor sem igazságos. Mondd, hány ember keres ma Magyarországon 200 ezer bruttó fölött? Kurva kevesen... :/
Ráadásul ha jól tudom, emiatt (1kulcsos) van valami 500 milliárdos lyuk vagy mi a fasz.
Tehát írhat bármit a magyar nemzet, nem jött be az egykulcsos módszer.
Viva Matolcsy!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 20:46:15

@rókafogta:

Ha kevés az adóbevétel akkor nyugodtan lehet emelni azt az egy kulcsot.

Ugyanazok tiltakoznának ellene a legjobban, akik ma aggódnak mert "nem engedheti meg az ország2 magának.

Tessék már felsorolni azokat a hatalmas gazdasági eredményeket, amelyeket a több kulcsos személyi jövedelem adó bevezetésének következtében ért el az ország 1988-2010 között?

Ja, hogy semmi ilyen nem létezik!

Az adó feladata nem az, hogy segítse a gazdaságot - éppen ellenkezőleg, az adó kivonja a pénzt a gazdaságból - az adó feladata nem a szociálpolitika, de még csak nem is az egészséges életmódra nevelés.

Az adó célja és értelme az, hogy az állam számára a megélhetéséhez szükséges jövedelmet biztosítsa.
Pont.
Ha egyéb haszna is van az csak bónusz.

Arról, hogy melyik adórendszer az "igazságos(abb)" pedig homlokegyenest eltérnek a vélemények.

Szerintem az egy kulcsos az igazságosabb és a több kulcsos az igazságtalanabb, de ez csupán ízlés dolga, nem másé.

Hasznosság/kevesebb kár szempontjából pedig az egy kulcsos a hatékonyabb, mert sokkal kevésbé veszi el az EGÉSZ társadalom motivációját a több, jobb munkára, mint a több kulcsos.

De érveltek már nekem a több kulcsos mellett az 1905-ös SZJA bevezetése melletti indokokkal is.

Hja csak akkor 0-5% közötti kulcsokkal volt a SZJA!
Ilyen keretek között ma is nyugodtan lehetne progresszív adózás.

De amit a szocialisták kitaláltak 0-44% illetve volt efeletti kulcs is, az egészen másról szól már.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 21:01:02

@Silent Bob:

Szerintem meg te írsz hülyeséget, de ne zavarjon!

A magyar állam

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉKot

(adót) vet ki mindenkire, akiről más adót nem tud lehúzni és van magyarországi bejelentett lakcíme.

Azokra is akiknek semmiféle jövedelmük nincsen, és azokra is, akik külföldön vannak.

Ez az adó fixen 6390 forint jelenleg havonta.

Szóval előbb tájékozódj, mielőtt minősítgetnél!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 21:10:18

@Silent Bob:

"Két misit" nagyon kevesen keresnek Magyarországon.
Az ő adójukból ugyan nem él meg az ország, akkor sem, ha mindenüket elrabolod adó címén.

A korábbi bolsevik adórendszer nem is őket célozta meg, hanem az átlag alatti jövedelműeket havi 100-120 ezer (akkori) forinttól és tőlük felfelé mindenkit.

A nyomorult szerencsétlen fehéren foglalkoztatott nem minimálbéres alkalmazottakat.
Nem csak gyakorlatilag elsősorban nekik kell(ett) eltartaniuk ezt az országot, de ők mivel nem szürkén foglalkoztatták őket így az állami juttatásoktól, például családi pótlék is elestek, mert ha éppenhogy hatszámjegyű keresetük volt, akkor a szocialista logika szerint már szemét "gazdagok".

Demagóg szöveg ez a havi kétmillió, nem annál kezdődött a magasabb kulcs és a kedvezmények megvonása hanem ÁTLAG ALATTI jövedelemnél.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 21:11:43

Miközben ugye a (papíron) minimálbéreseket irritálóan nagy mértékben előnyben részesítette az állam, erőteljesen ösztönözve ezzel a szürkegazdaságot.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 21:16:19

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Tudtommal jogszabályi, de nem keresem meg.

Valahol definiálták, hogy mi az az életvitelszerű tartózkodás.

A gyakorlatban nem tudom hol vannak ennek jelentősége, és úgysem ellenőrzi senki, hogy ki hol él életvitelszerűen, de vitás esetekben esetleg kellhet bizonyítani.

anonymand 2012.09.19. 21:26:35

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

A manyup tagokra hivatkozás nem jött be.
Most jössz egy újabbal.
""Van egy alaptétel, amit az eddigi tapasztalatok nem cáfoltak: magyar ember nem mozdul. "

Ott van például a devizahitel árfolyamgát esete. Csak be kellene menni a pénzért a bankba, de nem."

Csak be kellene menni a pénzért a bankba, de nem.
Ez egy ilyen barom nép.
Oszt, szoroz, kételkedik, oszt nem megy be.
A Te figyelmedet elkerülte, hogy mintha lettek volna elemzések arról, hogy mivel jár(hat) az árfolyamgát igénybevétele?
Gondolom Te csupa jót, szépet hallottál róla.
Mások meg esetleg utánajártak, oszt azért "de nem".

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: csak nehogy előző példád mintájára egy ordas hazugsággal gyere elő...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 21:29:14

@Gondolkodni Próbáló Birca:

De igaz. Minek vitatkozol, ha valamihez ennyire nem értesz?

Aki nem fizet TB.-t és magyarországi ÁLLANDÓ lakcímmel rendelkezik, valamint magyar állampolgár, akkor Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Akkor is, ha külföldön van.

Az adózó kötelessége és felelőssége, hogy ha külföldön munkát vállal, akkor ezt 15 napon bejelentse az OEP-nek.
Ha ezt nem teszi meg, akkor adót kell fizetnie.

Persze életszerű, hogy ha valaki külföldön munkát vállal, akkor utána rögtön hazautazik az OEP-nek bejelenteni. De ez is csak bizonyos európai országok esetében van így, más országok esetében ez a mentség sincsen.

Akkor még egyszer a gyengébbek kedvéért, magyarországi állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgároknak adót KELL fizetniük Magyarországnak. Automatikus mentség a világon semmi nincsen.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.19. 21:36:36

@anonymand:

"Oszt, szoroz, kételkedik, oszt nem megy be.
A Te figyelmedet elkerülte, hogy mintha lettek volna elemzések arról, hogy mivel jár(hat) az árfolyamgát igénybevétele?
Gondolom Te csupa jót, szépet hallottál róla.
Mások meg esetleg utánajártak, oszt azért "de nem". "

Biztos vagy benne, hogy erről van szó?

Silent Bob 2012.09.19. 21:37:16

@Akitlosz: Járulék nem egyenlő adó. Plusz ha eus országban vagy és ezt bejelented a tb-nél akkor nem kell csengetni, trust me. ;)

Silent Bob 2012.09.19. 21:38:29

@Akitlosz: És szerinted én mit mondtam, mikor azt mondtam, hogy értelmesen kell meghúzni a határokat?

Silent Bob 2012.09.19. 21:40:20

@Akitlosz: Ki mondta, hogy automatikus "mentség"? Tanulj meg olvasni, mielőtt osztod az észt.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 21:47:32

@Silent Bob:

Az egész EU szocialista, egyebek mellett ezért is versenyképtelen a világ többi részével.

Barroso beszédet az álmairól hallottad?
Igen, bizony, az általad felsorolt államok is szocialisták. Azért is áramlik oda hozzájuk annyi menekült.

Silent Bob 2012.09.19. 21:48:35

@Akitlosz: :D Nyilván. Én azért inkább az EU-ban élnék, mint a világ többi részén. ;)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 21:54:56

@Nyekenyóka.:

Kevesen bizony. Mindig mindenhol sokkal kevesebben keresnek az átlag felett, mint alatta.

Az egész szocialista adórendszer amúgy sem a valóban gazdagokat akarta megadóztatni. A valóban gazdagok nagyon nagy többsége eleve nem bérjövedelemből él.

Az pedig, hogy a szocialista gondolkodás már a havi 120 000 forintot keresőket és ettől felfelé mindenkit is szemét gazdagnak tekinti az adórendszerükben eléggé vérlázító.

A valódi segítség a keveset keresőknek természetesen a bér emelés, amit csak a Fidesz csinált és remélhetőleg még fog is.

Amúgy éppen emiatt, a Fidesz 2001-2002-es minimálbér emelései miatt, a szegény vállalkozók tehernövekedésének az ellensúlyozására találták ki a szocialisták az adómentes minimálbért, ugyan nem "szociális érzékenységből".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.19. 21:55:44

@Akitlosz:

"Aki nem fizet TB.-t és magyarországi ÁLLANDÓ lakcímmel rendelkezik, valamint magyar állampolgár, akkor Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie."

Kár, hogy ez nem igaz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.19. 21:56:16

@Akitlosz:

"Akkor még egyszer a gyengébbek kedvéért, magyarországi állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgároknak adót KELL fizetniük Magyarországnak."

Ez sem.

anonymand 2012.09.19. 22:01:56

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Legalább annyira biztos vagyok, mint Te abban, hogy a zemberek nem hajlandók saját jól felfogott (anyagi) érdekükben kettőt lépni.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: azért egy bocsit elejthettél volna a manyuppal kapcsolatban...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 22:06:28

@Silent Bob:

Hát gyakorlatilag semmi különbség nincsen járulék és adó között, mindegyik állami sarc.
Az alkotmányjogászoknak érdekes lehet a téma, de a sarcokat fizető állampolgároknak tök mindegy, hogy hogyan nevezik az állami elvonásokat.

A többit pedig én is írtam, örülök, hogy egyet értesz.

Amúgy csak elvi lehetőség, ugyanis a legcsekélyebb mértékben sem életszerű, hogy aki Eu országba megy az ezt az OEP-nél siet 15 napon belül bejelenteni.

Szóval nyugodjál meg, az EU-ban tartózkodó magyar állampolgárok jó része után is szedi az adójárulékot az APEH a mai nevén!

Semmiféle automatikus mentesség nincsen, s ha Európán kívülre megy valaki, akkor meg az égvilágon semmilyen sincsen.

Aki máshol képzeli el az életét az ne tartson magyarországi állandó lakcímet, mert különben a magyar állam bizony zaklatni fogja!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 22:07:48

@Silent Bob:

Vagy azért, mert egyszerűen ide születtél.

Vagy te a "világ többi részéről" menekültél ide?

Nem hinném.

Silent Bob 2012.09.19. 22:08:22

@Akitlosz: Ne haragudj, de ha én elmegyek külföldre dolgozni, akkor az nem ott fog eszembe jutni, hanem indulás előtt bejelentem, ahol kell.
Aki annyira fogyatékos, hogy erre nem képes, az fizessen két helyre.

Silent Bob 2012.09.19. 22:09:39

@Akitlosz: Nem, de a világ összes többi részén is élhetnék, egyelőre nyitva vannak a határok. De ha szerinted nem az uniós országok a követendő példa, mert komcsik, akkor ki?

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.09.19. 22:10:33

@Akitlosz:
Engem már a hányinger kerülget Orbán hazudozásaitól IS !
"Jelentősen emeltük a minimálbért.
Ja, bazmeg, csak közben eltörölték az adójóváírást,
a bruttó 94 ezerrel pedig ugyanott, vagy szarabbul jártak a nettóval, mint ezelőtt! És a kézhez kapott pénz számít, nem a bruttó. Ki nem szarja le mennyi a bruttó fizetés??!!
Legalább annyi vér legyen a pucájában, hogy azt mondaná: "bocsi, de muszáj volt csökkenteni a bért..."
De nem, ez hazudik mint a vízfolyás!

(előre leszögezem, én nem vagyok érintett ebben), csak zavar a gusztustalan demagóg hazudozásai.
És ez csak 1 a sok hazugság mellett.
Gyurcsánnyal kezet foghat, BARÁTILAG! (ja, hogy már megtörtént, akkor semmi probléma!)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 22:11:38

@Gondolkodni Próbáló Birca:

De igaz.

"Egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a belföldi személynek kell fizetnie, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatása sem jogosult. Belföldi személynek minősül az a magyar állampolgár, aki belföldön állandó lakóhellyel rendelkezik, illetve a bevándorolt és a letelepedett jogállású valamint a menekültként elismert személy, továbbá még az a személy is, aki a szabad mozgás és tartózkodás jogát 3 hónapot meghaladóan Magyarországon gyakorolja és állandó belföldi lakóhellyel rendelkezik, hangsúlyozta Nagy Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság módszertani szakreferense."

A lényeg:
magyar állampolgár+állandó magyarországi lakcím.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.09.19. 22:12:16

@Nyekenyóka.:
Én meg erre a majomra adtam a voksom 2 éve, hát soha többé! Még a Jobbikra is előbb szavaznék ezután.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.09.19. 22:13:46

@Nyekenyóka.:
Ja, hát nem vagyok tudatos szavazó, tudom!
Majd ha nem basz át egy párt sem, akkor nem fogok "1X ide, 1X oda" szavazni. Addig lehet engem le protestszavazózni!

Silent Bob 2012.09.19. 22:15:19

@Akitlosz: "A külföldön munkát vállaló helyzete attól függ, hogy milyen országban dolgoznak. Ha EGT tagállamban (az uniós országok, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc), vagy olyan országban, amellyel a kérdést rendező nemzetközi egyezményt kötött Magyarország, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük még akkor sem, ha belföldi állandó lakóhelyüket nem szüntetik meg."

A folytatást elegánsan elfelejtetted beidézni. :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 22:20:01

@Silent Bob:

Hehe. :-)
És hogyan bizonyítod előre, hogy te külföldön fogsz dolgozni?

Te vagy a fogyatékos. Bemondásra senki hatóság sem hiszi el neked, hogy te külföldön FOGSZ dolgozni.

Aki pedig már kiment, munkát talált és kint maradt nem fog rögtön hazasietni ezt a magyar hatóságoknak bejelenteni.

Ezek a dolgok jól ki vannak találva, csak te nem ebben a való világban élsz.

Az nem úgy működik, hogy valaki besétál a hivatalba bemondja, hogy külföldön él és dolgozik, aztán akkor máris nem szednek tőle pénzt a két szép szeméért.

Magyarországról pedig még ki sem lépve meg nem egyszerű külföldi életvitelt igazolni, de örülök, hogy neked ez is könnyedén megy.

Silent Bob 2012.09.19. 22:24:18

@Akitlosz: Pedig ez kurvára így van, hidd el nekem, én már éltem külföldön.;) Már csak azért is elhiszik, ha kijelentkezel, mivel akkor nem vagy jogosult orvosi ellátásra, tehát nem nagyon áll érdekedben átbaszni őket.
Egyébként pedig ha nagyon akarod, akkor letöltöd a nyomtatványt (képzeld, külföldön is van internet) aztán beküldöd postán.
De jobbat mondok. Regisztrálsz az ügyfélkapun, mielőtt lelépsz, majd benyújtod elektronikusan külföldről. 2012 van. :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 22:25:23

@Silent Bob:

Akik nem pénzrontásból és nem hitelből élnek.

Ez a módszer, a semmiből vigéckedés már nem fog tudni sokáig ilyen gazdagságot biztosítani Európának és az Amerikai Egyesült Államoknak.

Hamarosan, pár évtized legfeljebb és más világ lesz.
Vagy háború, ami még rosszabb lenne.

Egy tisztességes állam az adóbevételeiből él meg, ilyet viszont a "fejlett világban" nem igen találsz. Máshol sem nagyon.

Silent Bob 2012.09.19. 22:27:48

wtf eltűnnek a kommentek?

Silent Bob 2012.09.19. 22:28:41

@Akitlosz: " Akik nem pénzrontásból és nem hitelből élnek." Na mondj egy ilyet, csak kíváncsi vagyok szerinted ki a fasza gyerek. :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 22:39:47

@Nyekenyóka.:

Persze a nettó bér számít.
Az egyénnek.
Az országnak, a társadalomnak azonban nagyon nem mindegy, hogy hogyan jön ki az a nettó bér.

Minél nagyobb a nettó bér aránya a teljes bérköltségben annál jobb.

Magyarországon hatalmas volt a különbség, ezért volt az, hogy miközben a magyar dolgozók roppant alacsonynak érzik a fizetésüket a külföldiekhez képest ez a bruttó bérköltségben már kevésbé akkora különbség.

A teljes bruttó bérköltség (nem bruttó bér, arra még rájönnek a munkáltatói járulékok, amelyeket ugyanúgy szintén a dolgozónak kell megtermelnie) a harmadát kapta csak meg a munkavállaló nettó bérként, és ebből még fizethette a maradék 50 féle adót, úgyhogy a teljes adóterhelése a 80%-ot is elérhette, sőt meghaladhatta, attól függően mire költötte a nettó bérét.

A több kulcsos adó azért nem jó, mert
1. Nem motiválja az embereket a több, jobb munkára, mert aki kicsit többet, jobban dolgozik, máris nagyon sokkal jobban kell adóznia.
2. Éppen emiatt ösztönzi a szürke gazdaságot. Ha a minimálbér adómentes, míg az átlagbér már horrorisztikusan adózik, akkor persze, hogy legalábbis papíron aki teheti minimálbéres lesz.
3. A fentiek miatt a maradékot, a fehéren foglalkoztatott nem minimálbéres alkalmazottak szűk rétegét, akik nem tehették kellett még jobban megadóztatni.

Az egy kulcsos adó ezeket a hatásokat a lehető legkisebbre mérsékli, és sokkal kevésbé bünteti a tisztességes többletmunkát.

Akkora bérekre van szükség, amelyekből telik adóra is, nem adómentes éhbérre.

Az államilag meghatározott minimálbér optimális mértéke pedig körülbelül a létminimum környékén van.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.19. 22:41:33

@anonymand:

"Legalább annyira biztos vagyok, mint Te abban, hogy a zemberek nem hajlandók saját jól felfogott (anyagi) érdekükben kettőt lépni."

Úgy érted, az emberek racionálisan cselekednek, mikor nem veszik igénybe az árfolyamrögzítést?

"Ps.: azért egy bocsit elejthettél volna a manyuppal kapcsolatban..."

Nem érzem, hogy kellene. Ha arról kellett volna annó nyilatkozni, hogy vissza szeretnék-e lépni az állami rendszerbe, nem pedig arról, hogy szeretnék-e maradni a magán rendszerben, akkor a fejemet teszem rá, hogy több tagja maradt volna a manyupoknak.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 22:52:45

@Silent Bob:
Ez nem automatikus.
A gyakorlat az az életben, hogy a külföldön élőkre is kivetik ezt a járulékot, és nekik is fizetniük kell.
Aztán meg nem minden külföldön tartózkodó magyar állampolgár dolgozik éppen. Tőlük is ugyanúgy szedik ezt a pénzt, mint az éppen Magyarországon nem dolgozóktól.

Aki pedig külföldön munkát kap elég ritkán az a legfontosabb dolga, hogy 15 napon belül erről a magyarországi hatóságokat hivatalosan az ő formanyomtatványukon tájékoztassa itthon.

De tudom, te előre is meg tudod oldani, olyan ügyes vagy.

Aztán meg ez is csak pár európai országra lehet igaz, ha maga kéri és bejelenti az állampolgár itt Magyarországon. Ha máshova megy az ember, akkor hiába dolgozik és adózik külföldön, itthon is kell.

De mindegy, aki nem Magyarországon él hosszabb ideig életvitelszerűen, esetleg már nem is fog itt, az bizony jobban teszi, ha nem tart fent magyarországi állandó lakcímet. sokat spórolhat vele, és sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát.
De mindenki maga tudja, mit akar, ha nem, majd rájön.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.09.19. 22:53:04

@Akitlosz:
És? Akkor sem növelték Orbánék a minimálbért! Amit el lehet költeni Pick szalámira, meg sörre...
Tehát hazudtak (akkor is)
Gondolom a következő NK-ban is ugyanez lesz a bevezető szöveg. Megy a kukába az is.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 22:59:58

@Silent Bob:

Mi jelent a te nyelveden az, hogy "kijelentkezel"?

Éppen arról az esetről van szó, amikor NEM jelentkezik ki a magyarországi címéről, csupán külföldön él.

Magyarországi állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárokról volt szó, nem a kijelentkezettekről.

Éppen azt magyarázom már mióta, hogy a problémákat és a sarc fizetéseket a magyarországi hatóságoknak, adó, tb, önkormányzat úgy lehet minimalizálni, ha nem tart fent magyarországi állandó lakcímet az ember.

A magyarországi TB. nem bejelentkezés meg kijelentkezés elven működik, hanem mindenkinek (magyar állampolgár+állandó magyarországi lakcíme van) kötelező fizetni valamilyen járulékot, ha tetszik, ha nem.

Silent Bob 2012.09.19. 23:04:30

@Akitlosz: Jól van bazdmeg fogyatékosokkal nem vitatkozom. Kijelentkezés=bejelented a TB-nek mg a NAV-nak hogy lelépsz.
Feljebb beidéztem (ugyanonnan, ahonnan te nem) hogy ha az EU-ban meg még jópár országban dolgozol, akkor NEM kell fizetni. De itt van még egyszer:
"A külföldön munkát vállaló helyzete attól függ, hogy milyen országban dolgoznak. Ha EGT tagállamban (az uniós országok, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc), vagy olyan országban, amellyel a kérdést rendező nemzetközi egyezményt kötött Magyarország, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük még akkor sem, ha belföldi állandó lakóhelyüket nem szüntetik meg."

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 23:12:49

@Silent Bob:

Kína például. Kína szemben Európával a lehetőségei alatt él, míg Európa felette.
Kína tartalékol és hitelez, Európa mindent felél és hitelekért könyörög.

Európa, Amerika a "harmadik világ" rovására él jobban, mint ahogyan azt a valós teljesítményék megalapozná.

Mert természetesen a semmiből jól élni csak látszólag lehet, illetve mások rovására, valakik megszívják a másik végén, az egyenlet Föld szinten zéró.

A FED szokásos maffia döntése, hogy mostantól havonta 40 milliárd öntenek az amerikai gazdaságba. Havonta. 40 milliárdot. Ez a pénz természetesen a semmiből keletkezik, semmiféle munka, semmiféle érték, semmiféle fedezet nem áll mögötte.

Az árát mindenki megfizeti, akinek dollárja van, tehát az egész világ.

De ez a módszer nem fog már sokáig működni.

Sem ott, sem itt. Azt is mindenki tudja és látja, hogy az államadósságok is visszafizethetetlenek, ráadásul nem is akarja őket visszafizetni senki, sőt tovább szeretnék növelni azokat.

Valójában sokkal hasznosabb lenne a gazdaságnak mindenhol az egyensúlyi költségvetés, és a stabil romlásmentes pénz.

Európa fényesen bizonyította, hogy a hitel- és pénzügyi válságra a még több hitel, és a még gigászibb mentőcsomagok a semmiből nem jelentenek gyógyírt.

Csak elodázzák a mai kisebb problémák a jövőbe, későbbi, de nagyobb problémákért cserében.

A politikusnak végtére is csak a saját mandátuma végéig kell kihúznia bukás nélkül.
A hosszú távú, 4 éven túli következmények nem érdekesek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.19. 23:25:36

@Silent Bob:

Figyelj te "fogyatékos", előre nem jelentheted be, hogy "lelépsz", csak MIUTÁN létrejött külföldön a jogviszonyod az ottani TB-vel, és ezt igazolni is tudod!
EZUTÁN kell 15 napon bejelenteni a magyarországi OEP-nak.

Silent Bob 2012.09.20. 00:29:39

@Akitlosz: Tegyük fel, hogy így van. És ezzel mi a probléma? küldesz egy kibaszott levelet és nem fizetsz.
Kína.. :D nincs több kérdésem.

Silent Bob 2012.09.20. 00:31:51

@Akitlosz: Megjegyzem, Kínában progresszív adórendszer van. :D

anonymand 2012.09.20. 03:41:15

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Úgy érted, az emberek racionálisan cselekednek, mikor nem veszik igénybe az árfolyamrögzítést?" - igen, úgy.
Felmérték, hogy milyen következményei vannak-lesznek, oszt döntöttek.
Véleményem szerint.

"Nem érzem, hogy kellene." - pedig ildomos lenne.
"Ha arról kellett volna annó nyilatkozni"... - semmi ha!
A zsarolás tipikus esetét Te a magyar ember lustaságának állítottad be. Csak emlékeztetőül:
"Van egy alaptétel, amit az eddigi tapasztalatok nem cáfoltak: magyar ember nem mozdul. Jó példa erre a magánnyugdíjpénztári mizéria, ahol összesen kb. 100.000 ember nyilatkozott a maradásról - a 3.100.000-ből -, tehát az érintettek 3%-a vette a fáradságot, hogy kitöltsön egy egyszerű nyilatkozatot." - írod Te.
"Elveszíti jogosultságát az állami nyugdíjra az, aki úgy dönt, hogy magánnyugdíjpénztári tag marad. Ezt a kormányülés után mondta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György hozzátette: ebben az esetben az érintett 2012. január 1-jén visszakapja a 14 hónapnyi, jelenleg visszatartott tagdíjbefizetését, de a magánpénztárban gyűjtött pénzét az állam a továbbiakban nem garantálja. Emellett szabadon rendelkezhet munkavállalói nyugdíjjárulékáról, az a 24 százalék viszont, amit a munkaadója fizet utána, nem kerül a számlájára." - hangzott a zsarolás.
Úgyhogy kijár a bocsánatkérés.

Tisztelettel:
anonymand

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.20. 08:12:47

@Akitlosz:

A valóság nem ez. Ha igazad lenne, több százezer ember ellen indult volna eddig végrehajtás, legalábbis APEH-eljárás.

Ismétlem: a külföldre menők 99 %-a NEM szünteti meg magyarországi lakcímét.

A valóság: ha nem fizetsz, nem veheted igénybe a szolgáltatást ingyenesen. Ennyi.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.20. 08:16:47

@Akitlosz:

"Éppen azt magyarázom már mióta, hogy a problémákat és a sarc fizetéseket a magyarországi hatóságoknak, adó, tb, önkormányzat úgy lehet minimalizálni, ha nem tart fent magyarországi állandó lakcímet az ember."

Elméletileg igazad van. De gyakorlatlag nem. A belföldi lakcím megszüntetése nagy bonyodalmakhoz vezet későbbi ügyintézés során. S mivel a valóságban senki sem követel sem adót, sem járulékot, így szinte mindenki megtartja belföldi lakcímét.

Önkormányzat felé eleve nem is kell adózni személyi alapon, hanem csak ingatlan alapon. Az ingatlan adózása meg teljesen független attól, hogy a tulaj milyen állampolgár, hol él és hol van bejelentett lakcíme.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.20. 08:22:44

@Akitlosz:

Jelenleg - adócsökkentés után! - egy átlag magyar jövedelmének 63 %-át elveszi az állam közvetlen adókkal és még 13 %-ot közvetett adókkal. Azaz a dolgozó által megtermelt összegből átlag 76 %-ot elvesz az állam.

Ilyen mértékű elvonás az EU-ban csak még Dániában és Svédországban van.

Máshol a 60 % az átlagos, de a kelet-európai régióban inkább a 45-50 %.

Magyarul: Magyarországon az adóteher az egyik legnagyobb az EU-ban, míg az életszínvonalban az ország az utolsó 5 hely egyikén van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.20. 08:26:53

@Nyekenyóka.:

Én személyesen utálom a Fideszt, azonban az egykulcsos szja a kevés értelmes intézkedések egyike. Ezt meg kellett volna csinálni 15 éve már. Eredetileg az egykulcsos adó egyébként az SZDSZ programja volt az 1998-as és 2002-es választásokon.

A gond az, hogy így is túl sok az adó. Amíg az állam nem csökkenti radikálisan saját költségeit, nem lesz változás. Viszont ezt egyetlen kormány sme hajlandó megtenni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.20. 08:29:22

@Silent Bob:

Magyarország nem Németország szintjén van, hanem Románia szintjén. Német adórendszer nem jó Magyarországon.

Silent Bob 2012.09.20. 09:54:11

@Gondolkodni Próbáló Birca: Ja nyilván, nekünk olyan jól megy, hogy megtehetjük, hogy lemondunk a gazdagok magasabb adójáról, értem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.20. 09:56:10

@Silent Bob:

Gazdagok? Viccelsz? Gazdag, akinek a bruttója 250 ezer Ft?

Silent Bob 2012.09.20. 09:58:56

@Gondolkodni Próbáló Birca: Nem. Nem is róluk beszéltem. Korábban írtam már, hogy értelmesen meghúzott sávokkal és adókulcsokkal működik a dolog. Abban a formában, ahogy korábban működött a többkulcsos, valóban felháborító volt.
Ez a baj a fidesszel, hogy alapvetően jól látja meg a problémákat, de baltával áll neki megoldani őket.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.20. 11:03:22

@Nyekenyóka.:

Ez az összeg maximum alsó középosztály, de inkább még az sem.

A szegény rétegeknek nem lesz jobb attól, hogy a picit jobban élőket letoljuk az ő szintjükre. A marxista adópolitika nem működik, csak egyenlő nyomort termel.

Azaz a helyes politika nem az alsó középosztály elszegényítése, hanem éppen ellenkezőleg. Az egykulcsos adó ezért nemcsak igazságos, hanem hasznos is.

anonymand 2012.09.20. 12:22:17

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"
"Legalább annyira biztos vagyok, mint Te abban, hogy a zemberek nem hajlandók saját jól felfogott (anyagi) érdekükben kettőt lépni."

Úgy érted, az emberek racionálisan cselekednek, mikor nem veszik igénybe az árfolyamrögzítést?"

Ha a szomszédasszony szárítókötelén soha nem látsz bugyit száradni, nem helyes azt a következtetést levonni, hogy vagy nem hord bugyit, vagy hord ugyan, de soha nem mossa.
Úgy értem, hogy egy kis utánajárással magad is megtudhatod, hogy mivel jár s járhat az árfolyamrögzítés. Nem egyértelmű az előny az adósnak (erről anno számtalan elemzés született).
És akkor finoman fogalmaztam.
Aki egyszer megégette magát...

Tisztelettel:
anonymand

Münci66 2012.09.20. 17:07:25

@anonymand:
Möszjő Anonymand!

Sajna lusta és buta vagyok utánajárni, csak vázlatosan írj valamit.
Az tiszta, hogy jelentős Forint erősödés esetén nem túl jó bolt az árfolyamrögzítés, de ilyen erősödéstől nem tartok :-(

Más:
Szerintem regisztrálni kell annak is, aki nem ért egyet a törvénnyel. Miért? Csak akkor van reális esélye az ellenvéleménye kifejtésére. Az valós probléma, hogy ezzel szinte legitimálja a törvényt, de azzal, hogy nem regisztrál, csak nehezíti a saját végcéljának elérését.
Aki egyet ért a törvénnyel, evidens hogy regisztrál.

Tisztelettel, Münci

Tisztelettel, Münci

Studiosus 2012.09.20. 19:56:58

itt az ideje befejezni ezt a hülye bizonytalanozást, és tudomásul venni, hogy az emberek nagy része teljes biztos abban, hogy amíg minden műveletlen idióta szavazhat, és amíg ezek a pártok vannak, addig nem fog elmenni szavazni. utódpárti komonistára nem szavazok, konzervatívnak álcázott komonistára nem szavazok, nemzetvédőnek álcázott komonistára nem szavazok, és magát liberálisnak hazudó komonistára sem szavazok. más meg ugye nem nagyon van. ha bárki szavazhat, anélkül, hogy venné a fáradságot megismerni a pártok programjait, és összevetni a gazdasági valósággal, illetve ha a pártoknak nem tiltják meg az ordas nagy populista-komonista hazugságokat, akkor ez a demokráciának nevezett szar csak egy paródia, akkor inkább nem pazarolom rá az időmet, hanem a saját boldogulásomra fordítom. egyébként minél többen lesznek ilyenek, annál kevésbé tudnak majd lopni a politikusok, és egyszer csak az egyéni öngondoskodásból az ország is fog tudni profitálni. addig is csak az maradjon magyarországon, aki időmilliomos, és van további 40 éve a trutymóban dagonyázni, vagy aki kalandvágyó mazochista.

anonymand 2012.09.20. 20:49:22

@Münci66:

Tisztelt Münci666!

"Szijjártó Péter szerint ez a legjobb megoldás, amit ma egy bajba jutott adós tehet. Azt azonban elfelejti hozzátenni, hogy ennek igen nagy ára van, ráadásul átmeneti segítség. Sokan élnek azzal az illúzióval, hogy egy vagy négy év múlva jobban fog menni, ezért kérnek fizetéskönnyítést. De azt nem szabad elfelejteni, hogy évekkel később sokkal többet kell fizetniük. Tehát csak annak érdemes megfontolnia az árfolyamgátat, akit a tényleges bedőléstől csak az ment meg, ha három évig pár tízezer forinttal kevesebbet fizet. Vagy annak, aki biztosan tudja, hogy három év múlva jobban fog állni. „Mint például egy olyan házaspárnak, ahol az anya most gyesen van, de a védelmi időszak után visszamegy dolgozni” – mondta a hvg.hu-nak Kovács Zoltán, a Benks.hu vezetője."
www.jokortv.hu/hirek/bukjon_esszel_nyolc_megoldas_frankhiteleseknek

"Az alacsonyabb törlesztőrészlet legfeljebb 2017 közepéig tart ki, utána viszont fizetni kell a piaci árfolyamon számolt havi részleteket és a gyűjtőszámlán felhalmozott adósságot is. Hogy pontosan mennyivel nőnek ekkortól a részletek azt ma még megbecsülni sem lehet, nagyon sok múlik ugyanis a svájci frank/forint keresztárfolyam addigi alakulásán és a bankközi kamatokon is."
www.vg.hu/penzugy/hitel/arfolyamgat-fel-kell-keszulni-a-reszletek-emelkedesere-372151

"Az árfolyamgát igénybevételét az kezdeményezheti, akinek devizakölcsönből származó fizetési késedelme nem haladja meg a 90 napot, aki nem része fizetéskönnyítő programnak (a futamidő meghosszabbítása nem számít ilyennek), illetve az e programban való részvételét legkésőbb a rögzített árfolyam alkalmazásának kezdő időpontjáig megszünteti. További feltétel, hogy nem áll fenn 90 napot meghaladó késedelem a zálogjog által biztosított egyik követelés esetében sem, s sincs folyamatban végrehajtás a devizakölcsön fedezetéül szolgáló ingatlanra."
hvg.hu/gazdasag/20120319_arfolyamgat_elfogadtak
Hányan is vannak akiknek 90 napot meghaladó fizetési hátraléka van?

"A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete adatai szerint 2011. június végén 1.225.419 lakossági jelzálogfedezetű szerződés volt, ezek negyedénél már van valamilyen késedelmi probléma, több mint egytizedüknél (kb. 142 ezer) pedig 90 napon túli az elmaradás. A PSZÁF becslései szerint a több mint 301 ezer késedelmes tartozás közül mintegy 262 ezer, a mintegy 142 ezer 90 napon túl tartozóból pedig 123 ezer devizaalapú hiteltartozás."
www.kormany.hu/hu/gyik/kormanyzati-intezkedesek-a-lakashitelesek-erdekeben

Rakd össze a fentieket, s kialakíthatod a véleményed.

"Szerintem regisztrálni kell annak is, aki nem ért egyet a törvénnyel. Miért? Csak akkor van reális esélye az ellenvéleménye kifejtésére." - mondataiddal teljesen egyetértek.
Eddig a témához csak azért szóltam hozzá, mert olyan kiindulási alapot választott a posztoló, amely hazugságon alapul. A továbbiakban sem kívánom latolgatni a ki megy, ki nem megy gondolatkört, mert nem érdekel, mert érdemtelen vele foglalkozni.
A tőled idézett mondatokban minden benne van.

Tisztelettel:
anonymand

DIldiko 2012.09.21. 12:25:35

@Joooe: Egy baj van ezzel az egésszel. A bérek messze nem tükrözik a munka értékét.
A dolgozók nagy része minimálbért vagy kötelező bérminimumot keres. Nekem ne mondja senki, hogy valakinek a munkája kezdőként ugyanannyit ér, mint aki esetleg már 20-40 éve dolgozik.
Nézd a közalkalmazotti bértáblát - azért azt, mert ott az ÁLLAM dönt a bérekről. Itt nincs semmi piac, kereslet-kínálat! A1-B13 - 93000 Ft, C1-E7 108000 Ft. Tehát érettségivel mindenki annyit keres - még akkor is, ha emelt vagy felsőfokú OKJ-s végzettsége van és 20 éve dolgozik is.
Hol van megbecsülve a tanulás, a hozzáértés?
Ha egy kezdőnek ugyanannyi a fizetése mint annak aki éppen betanítja, ellenőrzi, a felelősséget vállalja érte akkor ez nem OK!
Másrészt a világon szinte mindenhol több kulcsos adórendszer van - érdekes máshol nem hal éhen egy milliomos vagy milliárdos se, mert az ő (legalább bejelentett) jövedelmének nagyobb hányada megy el adóba, mint annak akit éhbérért dolgoztat!
Arról ne is beszéljünk, hogy a nagy vagyonokat általában nem munkával, nem szja alá tartozó bérrel szerezték!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.21. 14:30:26

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Látom közöd nincsen a magyar valósághoz.
Semmi nem igaz abból, amit írsz.

A valóság az, hogy:

1. Az adóhatóság nem indít eljárást minden adótartozás esetén, hanem számolja az elmaradást kamatostul és küldözgeti a leveleket. Sok-sok ÉVIG!

2. Az egészségügyi ellátás valójában - nem jogilag, hanem gyakorlatilag - nem függ a járulékfizetéstől. Akinek tartozása van is ellátják. Pénzt nem szednek, az az adóhatóság dolga.

Szerintem hagyjuk a témát, mert csupán tapasztalat nélkül okoskodsz buta létedre!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.21. 14:37:04

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Kevered az álmaidat a valósággal.
A valóságban elvárnának járulékot.
Ennek tényleges beszedése egy másik kérdés.
Aztán meg nem a "magyarországi lakcím"-ről van szó, hanem az állandó lakcímről.
Akinek szüksége van magyarországi lakcímre ahhoz bőven elég az ideiglenes is. Attól nem lesz járulékalany, de az állandó lakcímtől ÉS a magyar állampolgárságtól már igen.

Jelenleg 280 000 embernek kellene fizetnie ezt a sarcot és a szám növekszik. Egy részük külföldön van, ráadásul EU-n belül.

A bejelentett lakcímek és az ingatlanok tulajdonosa az megint kettő külön kategória, semmi törvényszerű összefüggés nincsen közöttük.

Úgyhogy feleslegesen kevered bele.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.21. 14:42:32

@Akitlosz:

Miért nincs akkor egy ember sem, aki ilyen levelet kapott?

1997-2007 között Magyarországon éltem. Miért nem keresett meg a APEH e 10 év alatt, hogy hol vannak 1997 előtti befizetéseim? Pedig ebből 9 évig a bejelentett címemen éltem, nem rejtőzködtem.

Valójában az APEH (NAV, stb.) azt feltételezi, hogy ha nem fizetsz, akkor joggal teszed ezt.

Csak a sürgősségi alapellátást kapod meg, ha nincs érvényes TB-jogviszonyod!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.21. 14:43:50

@Akitlosz:

Nekem van jelenleg is magyarországi ÁLLANDÓ lakcímem. S másik országban is van ÁLLANDÓ lakcímem. S nem egyedi eset vagyok.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.21. 14:45:57

@Gondolkodni Próbáló Birca:

"adócsökkentés után!"

Milyen adócsökkentés után?

Ennyire hülye nem lehetsz, hogy beszopod az állami propagandaszövegeket.

Nem volt összességében semmiféle adócsökkentés.
Egy adófajtánál csökkentettek és megszüntettek tíz féle apró adót, de a többi adót jól megemelték, például a jövedéki adót, világrekord mértékű ÁFÁ-t vezettek be, és új adófajtákat találták ki. Például bankadót, csipszadót, telefonadót.

A hozzászólásaidból az derül ki, hogy te valami a valóságtól nagyon elrugaszkodott mesevilágban élsz.

Még hogy adócsökkentés után! :-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.21. 14:55:35

@Gondolkodni Próbáló Birca:

"Miért nincs akkor egy ember sem, aki ilyen levelet kapott?"

Mondom 280 000 ember van.
Örülj, hogy nem vagy köztük!
A világ nem úgy működik, hogy csak az van, amiről te is tudsz. :-)

"1997-2007 között Magyarországon éltem. Miért nem keresett meg a APEH e 10 év alatt, hogy hol vannak 1997 előtti befizetéseim?"

Mert 2007. áprilisában vezették be ezt a sarcot..

Örülök, hogy segíthettem a megvilágosodásodban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.21. 15:03:43

@Akitlosz:

"Milyen adócsökkentés után?"

SZJA.

"Nem volt összességében semmiféle adócsökkentés."

Ezt nem is állítottam.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.21. 15:05:06

@Akitlosz:

Oké. Akkor várjuk meg, míg embereket elkezdenek felszólítani tömegesen ez ügyben.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.21. 15:22:26

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Felszólítani már most is felszólítanak.

Nem az adóhatóság találta ki ezt az adót, s azt azért ők is tudják, hogy akiknek nincsen semmilyen jövedelmük, sőt vagyonuk sem, tőlük azért elég nehéz lesz bevasalni. Inkább megvárják hátha lesz egyszer (újra) TB.-jük és akkor ... mozgásba lendül a gépezet.

Sok értelme nem lenne nagy energiákat mozgósítani ennek a sarcnak a behajtására. Az adóhatóság minél eredményesebb akar lenni pénzbeszedésben, nem minél több pénzt elkölteni adóbehajtásra.

Többet nyernek vele, ha inkább a vállalkozókat vegzálják jobban számlaadás elmulasztásáért.

Havi 6390 forint ez a sarc, sok év kell hozzá, hogy az adóhatóságnak megérje végrehajtatni, s akkor is csak korlátozott eredményeik lesznek, ez borítékolható.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.21. 15:36:37

@Akitlosz:

Ismerős történet...

Pillanatnyilag Bulgáriában élek. Itt az emigráció nagyságrenddel nagyobb, mint Mo-n. Itt is kitalálták évekkel ezelőtt, hogy mindenki köteles minimálbér után fizetni egészségbiztosítási járulékot.

Eredetileg MINDENKIRE vonatkozott. Aztán folyamatosan puhították a gyakorlat alapján. Mentességet kapott:
- minden öregségi nyugdíjas és rokkantnyugdíjas,
- minden 18 éven aluli,
- mindenki aki nappali tagozaton egyetemi hallgató,
- aki hivatalosan bejelentette, hogy külföldön él.

Mivel semmi eredménye nem lett az egésznek. Pár ezer balek fizetett önként, 1,5 millió ember meg nem.

S most már úgy van, hogy az adóhatóság nem is foglalkozik az üggyel. Egyszerűen az új szabály értelmében csak akkor jogosult valaki ellátásra, ha a megelőző 5 évben legalább 36 hónapon keresztül volt tb-befizetése. Magyarul: ha valaki most jön, hiába fizet, nem jogosult ellátásra az első 36 hónap alatt! (Persze be lehet menni az adóhatósághoz és önként kifizetni egy összegben 36 hónapot minimálbér alapján.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.21. 15:39:32

@Akitlosz:

"Sok értelme nem lenne nagy energiákat mozgósítani ennek a sarcnak a behajtására."

Azért sem, mert a legtöbb befizető valójában külföldön fizet ilyen járulékot más EU-tagállamban, s az EU-szabály értelmében emiatt eleve mentesül a magyar járulék alól. Nem jelentette be a mentességét, de ez nem szabálysértés.

DIldiko 2012.09.21. 16:47:46

@Gondolkodni Próbáló Birca: "Csak a sürgősségi alapellátást kapod meg, ha nincs érvényes TB-jogviszonyod!" - ez nem igaz. Minden magyar állampolgár jogosult egészségügyi ellátásra. Aki fizet annak ZÖLD a TAJ száma, aki nem fizet, annak PIROS. Aki bejelentetten külföldön dolgozik KÉK.
Vagyis piros és zöld TAJ számmal el kell látni, mindent meg kell kapjál - max. a NAV egyszer csak bevasalja tőled az ellátásod költségét. Bár én ilyenről még nem hallottam.

DIldiko 2012.09.21. 16:49:43

@Gondolkodni Próbáló Birca: SZJA csökkentés csak annak volt, akinek nem járt az adókedvezmény - vagyis a dolgozók kb. 30%-nál. Annak aki az adókedvezmény miatt nem fizetett eddig SZJA-t, annak a 16% bevezetése pontosan 16% emelést hozott!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.21. 16:51:42

@DIldiko:

Jogilag tévedsz. A gyakorlatban persze teljesen igazad van. A valóságban pontosan az történik amit írsz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.21. 16:53:00

@DIldiko:

Ez nyilvánvaló, de a lényeg: csökkent az adókulcs. Az adókedvezmény megszűnése külön téma.

rókafogta 2012.09.22. 14:29:41

@Akitlosz: Az , hogy te mivel értesz egyet (és mit látsz helyesnek) az a te dolgod és az ,hogy én az meg az én véleményem .Az ,hogy az egykulcsos adó mennyire hatékon a gazdaságban az látszik az eredményeken és továbbra is látszani fog.Az adó soha sem igazságos (főleg nem annak aki többet fizet)És ,hogy ki mit tekint bónusznak (szociális juttatás stb.)az is mindenki saját maga döntse el.Én biztos ,hogy nem tekintem 40 év fizetés után bónusznak (ha te annak akarod tekinteni az a te dolgod-de mások akik fizetnek azok nevében ne nyilatkozz, mert némi beleszólásuk nekik is van.Nem kell a szocialisták gazdasági teljesítményét (annak ellenére ,hogy szar volt) annyira lehúzni mert egy évben sem produkáltak GDP visszaesést még ha rossz eszközökkel,módszerekkel tették,és ki mondta ,hogy ezek jók-mondani nem elég eredmény?Egyébként az adókulcs csökkenést(ilyen mértékű) az ország gazdasági helyzete egyáltalán nem indokolt, sokkal inkább egy átgondolt sáv és százalékos csökkentést .Egyszer valamikor talán lehetett volna beszélni(válság elmúltával ) és a magyar gazdaság növekedésének eredményei után. De jelenleg visszaesés ,és egyre nagyobb visszaesés tapasztalgató. Pont.Részemről lezárva.

DIldiko 2012.09.22. 14:53:39

@Gondolkodni Próbáló Birca: Az adó akkor csökken, ha kevesebbet kell fizetni. Mivel többet kell sokaknak, sőt az ÁFA emelése miatt mindenkinek, meg még van legalább 20 új adónem ezért inkább adóemelésről beszélhetünk.
süti beállítások módosítása