Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Sarcoljuk tovább a hipereket?!

Miért káros a hiperekre kivetni kívánt élelmiszerlánc-felügyeleti díj?

2014. november 04. - Droli

Szegény hipereket mostanában az ág is húzza: nem elég a KDNP javaslata a vasárnapi zárva tartásról, valamint az ingyenes buszjáratok megszüntetéséről, itt az újabb sarc, aminek nagyon szép neve van: élelmiszerlánc-felügyeleti díj. Ami igazság szerint nem új, mert már eddig is volt, csak éppen mértékét jelentősen emelni kívánják az eddigi 0,5%-ról sávosan akár 6%-is is! A szándék - mint mindig - fennkölt és méltányolható: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) költségvetését kívánják növelni belőle, hogy több és alaposabb ellenőrzéssel tudják garantálni azt, hogy jó minőségű és higiéniai-egészségügyi szempontból kifogástalan élelmiszer kerüljön a vásárló asztalára. A probléma ezzel az, hogy pont ellenkező lesz az intézkedés hatása - mindjárt megmagyarázom, hogy miért. Előző posztomban a vasárnapi zárva tartás hatásait saját kereskedelmi tapasztalatomból vezettem le; ez most sem lesz másként, konkrétan meg kívánom mutatni, hogy mit jelent ez a (gyakorlatilag) különadó egy hipermarket esetében, és miért nagyon káros.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedését kétféleképpen tudja kitermelni egy hiperlánc: vagy áthárítja a vásárlóra, vagy csökkenti költségeit. Az áthárítás az egyszerűbb: meg kell emelni az árakat; igen ám, de a kiskereskedelemben hatalmas a verseny (csak gondolja végig a kedves olvasó, hogy a lakókörnyezetében mondjuk 20 km-en belül mennyi kereskedelmi multi van - az Alditól a CBA-n és a Pennyn át a Tescoig), így nem olyan egyszerű ez a történet, különösen a sávos emelés miatt, ami a nagyobb láncokat sújtja! Ráadásul nem hinném, hogy bármelyikünk is tapsikolna örömében annak, hogy hurrá, ismét emelkednek az árak... A másik lehetőség a költségek csökkentése: ez sok mindent takarhat, de mondjuk ki nyíltan, főleg elbocsátásokat jelent. (Itt többen bizonyára felhördülnek: és a harmadik lehetőség miért marad ki, hogy a hiperek a hatalmas profitjukból egyszerűen kipengetik? Erre egyszerű a válaszom: tessék elővenni a tavalyi vagy a tavalyelőtti hiperes eredménybeszámolókat, és megmutatni benne azokat a hatalmas profitokat! Online is elérhető.) 

A másik lehetőség pedig a költségcsökkentés, amit legegyszerűbben a humán költségek csökkentésével lehet elérni. Mennyi ember elbocsátásával járna a díjemelés? Levezetem a mi áruházunkon keresztül (a sávosság miatt arányosítok, és úgy számolok, hogy az adó alapjának csak az élelmiszer szektor éves nettó árbevételét veszem alapul): a mi hiperünk eddig évi 6 millió forintot fizetett a Nébihnek ezen jogcímen, és ez 2015-re mintegy 20 millió forintra növekedne. Ha ezt az évi 14 millió forintos növekményt ki akarná gazdálkodni az áruház, az 6 ember elbocsátását jelentené. (A teljes kiskereskedelmi szektornak amúgy 20 milliárd forint többletterhet kellene elviselnie - hogy összesen hány embert kellene leépíteni, nem szeretném kiszámolni, mert eltérő bérekkel dolgoznak az áruházláncok. Több ezres nagyságrend lenne, az biztos.)

Mielőtt valaki azt képzeli, hogy a kiskereskedelemben van ennyi "humán tartalék", azaz hogy ennyi ember elbocsátását nem érezné meg egy áruház és legfőképpen a vásárló, az nagyot téved. A kereskedelemben dolgozók tudják, hogy a létszám igen ki van számolva, az itt dolgozók elég rendesen hajtva vannak, tehát a kieső emberek munkáját igen nehéz lenne pótolni, valamelyik munkafolyamatnak ki kellene maradnia. Megmondjam, melyik munkafolyamat lenne ez? A higiénia. (Nem hivatalosan, hallgatólagosan.) Kevesebb idő jutna rotálásra, a lejárt termékek felkutatására-beszedésére, a megfelelő minőségellenőrző lapok vezetésére (HACCP), és ez bizony pont ellentétes lenne a javaslat céljával. És semmiképpen nem támogatandó.

Persze mondhatnánk, hogy semmi gond, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj a Nébihhez fut be, majd felvesznek embereket, akik sűrűbben járnak az áruházakba és majd lerotálnak ők - igen ám, csak ha a hatóság talál lejárt terméket, akkor már büntetést is kiszab mellé (több milliósat), ez meg kicsit olyan, mintha levágnák a lábad, aztán meg kiraknának egy futóversenyre, hogy hajrá, nyerjél! Másrészt - megint tapasztalatból mondom - a Nébih emberei nincsenek képben egy hipermarketben található dolgokkal, és - hogy fogalmazzunk finoman -, nem feltétlenül a legdurvább részeket nézik, ahol tényleg baj van, hanem sokszor lényegtelen dolgokat. Persze, ennek az áruház örül, hogy jajj de jó, hogy ezt nézték és nem azt, mert ezt most néztük mi is, azt meg már régen... Most arról nem is beszélek, amikor a Nébih emberei gyakorlatilag időt tölteni jönnek csak, csinálnak valami fal jegyzőkönyvet, hogy ők ezt meg azt megvizsgálták, aztán meg lemennek vásárolni - úgyis jön a karácsony, nézni kell valamit a gyereknek. Az vesse rájuk az első követ, aki nem szokott munkaidőben "lazítani". (Kényesebb kérdés: és ha lefizetik az ellenőröket, hogy ne találjanak semmit? Én még ilyet nem tapasztaltam, de az élet annyi területén előfordul, itt miért ne fordulhatna elő?)

Az előző, vasárnapi zárva tartásos posztnál is hiányoltam a konzultációt a kérdésről, és most is tennék egy konstruktív javaslatot: mi lenne, ha ezt az emelt díjemelést nem a hatóságnak adnák a hiperek, hanem ellenkezőleg, megtartanák, de törvényileg köteleznék őket, hogy kénytelenek legyenek élelmiszerbiztonságra költeni? Konkrétan nálunk ez azt jelentené, hogy áruházunkban lehetne alakítani egy 6 fős higiéniai csapatot, akik semmi mást nem csinálnának, csak rotálnának, leszednék a lejárt termékeket - esetleg a közeli lejáratosakat leáraznák, hogy ne menjenek selejtbe -, vezetnék a minőségellenőrző- vagy követéses lapokat, esetleg tudnának minőséget is ellenőrizni. Ezzel valóban biztosítani lehetne, hogy a vásárló asztalára megfelelő minőségű élelmiszer kerüljön! A 6 fő nálunk kényelmesen elég lenne erre a feladatra, és habár kiesnének az árufeltöltői csapatból, másrészt viszont elvinnék tőlük a higiéniai feladatokat. Win-win szituáció?

 

A jogalkotónak meg semmi mást nem kellene csinálni, minthogy jelentősen megemelni a bírságot a HACCP előírások megsértéséért, illetve ha lejárt termékek vannak a polcon. A Nébihnek meg rendesen kellene ellenőrizni - habár jelentősen megnövelt bírságnál és törvényileg előírt higiéniai csapatnál nem hiszem, hogy lenne áruház, amelyik kockáztatna. 

Biztos hogy jobb megoldás lenne, mint a megnövelt, ki tudja hová folyó élelmiszerlánc-felügyeleti díjnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr806862061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

notC 2014.11.04. 16:39:11

egy ideális világban a bolt eleve úgy kellene, hogy működjön, hogy nem lehet lejárt áru a polcokon (azaz ennek a higiéniai csoportnak eleve léteznie kellene!) és a hatóság ellenőrzésének olyannak kellene lennie, ami ténylegesen hibákat tár föl, netán folyamatokat szabályoz, optimalizál.
Én csak vásárlói oldalról látom a dolgot, de nem vagyok benne biztos, hogy az eszetlen árverseny bárkinek is jó lenne. Sőt!
Az alacsony ár általában alacsony minőséget is jelent. Ez az egyik oldalon a már nevén sem nevezhető terméket (reggeli ital, finomföl), a másik oldalon pedig az általad rotálásnak nevezett (értem, de nekem idegenül van :-) folyamatba iktatott mindenféle „megújító”, regeneráló megoldások alkalmazása. Ugyebár a munkaerőről már nem is beszélünk… Az ő fizetése elenyésző, körülményei lényegtelenek… Ha nem bírja sincs baj, jön helyette 100 másik…

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.11.05. 12:04:02

A hipermarketek vedelmerol szolo sokadik poszt utan ez jutott eszembe:
Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna.

Amikor tobben jeleztek olyan dolgokat ami az o eletuket erinti, elso kezbol volt tapasztala, hogy nem feletetlen ugy van ahogy a nivon megjelenik, majd kaktusz az emberek kepebe hazudja, csak folytatodott a maszatolas. Most, hogy szorul a hurok a sajat teruleteden, akkor meg ne vedjen meg a KDNP? Vedjen csak...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2014.11.06. 12:19:30

@Tyson925:
Van a szomszédban egy kiskutya. Mindig ugat: ha elmegy valaki az utcán, ha egy macska arra jár, ha leesik egy falevél, mindig. Elég idegesítő. És ugyanott van egy nagy kutya is. Az csak akkor ugat, ha valaki belép a kapun a gazdi nélkül.

A kiskutya ugatása nem érdekel senkit, már megszokta mindenki. Ha viszont a nagy kutya ugat, arra odafigyel a szomszéd, ki is megy. Mert tudja, hogy az nem ugat ok nélkül.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.11.06. 13:32:45

@Droli: :DDDD
Szoval te vagy a nagykuyta, ezt jo tudni. Bocsanat, nem tudtam, hogy ti ilyen fejlett feudalis viszonyok kozt eltek...
Es meselj csak Droli, a nagy kutya ugat-e akkor, amikor a gazdi reszegen otthon megveri az asszonyt meg a gyerekeket?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2014.11.06. 13:37:26

@Tyson925: Nem ugat, mert annyit dolgozik, hogy sokszor ideje sincs ugatni ;-)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.11.06. 14:35:41

@Droli: Szoval maradjunk annyiban, h az a kuyta csak akkor ugat, amikor a sajat etaladojat bantjak. Amikor a szomszedot raboljak ki, csak ul nyugodtan fekszik es kussol. Sot, esetenkent meg meg is harapja azokat, akik segitenenek, hogy a szomszedot ne tudjak kirabolni.
Felenk az ilyen kutyat elaltatjak...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2014.11.06. 14:51:40

@Tyson925: Esküszöm, egyszer csinálok ide egy oldaldobozt "Fidesz-kormányt bíráló posztok" címmel. Meglehetősen tele lesz, ha visszanézed az archívumot, mert volt itt ugatás bőven...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.11.06. 15:52:05

@Droli: Mar, mar lsimoni logikai bukfencbe kezded magad sodorni bloki.
Szoval ez a blog kritizalja a kormanyt, a sok kommentelo meg azert nem ert egyet a blog "ugatasaval" mert szerintuk rossz iranyba mennek a dolgok. Mindent ertek. :DDD

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2014.11.06. 17:03:45

@Tyson925: Figyelj, én elhiszem, hogy nehéz elfogadni, hogy egy blog nem fekete-fehér, sőt, volt itt már olyan téma is, amiről ccactus-szal teljesen ellentétes posztot írunk, de ... ez van. Ha egyszer eljutunk oda, hogy a magyar választók sem fekete-fehérben látnak mindent, akkor jön majd el a Kánaán. Attól, hogy valamiben egyetértünk a Fidesszel, ez még nem lesz Fidesz blog. Ugyanígy, ha te nem értesz egyet egy ilyen beírással, nem gondolom rólad, hogy mszp-s vagy. Amúgy kaptunk már hideget-meleget balról-jobbról (és erre marhára büszkék vagyunk :-)

Érdekes dolog amúgy amit felvetettél az elején, hogy amikor valakinek sértik az érdekét, szólni kell. Itt van pl. az a dolog, amiben nagyjából minden értelmes ember egyetért: az állam kiadásait csökkenteni kell. Oké. Az állam kiadásait általában úgy lehet csökkenteni, hogy emberek érdeksérelmével jár. Például kirúgnak tanárokat, rokkantnyugdíjasoktól elveszik a rokkantnyugdíjat, kirúgnak közalkalmazottakat, stb. Egyéni szinten ezek tragédiák, mert emberek elvesztik megélhetésüket, de makroszinten jó, mert csökkennek az állam kiadásai (és még jobb, ha a felszabaduló forrást adócsökkentésre fordítják). Itt van egy elég komoly pozitív hatás is. De az álszentség legmagasabb foka az, amikor azt írja valaki, hogy csökkentsék az állami kiadásokat, DE ne érjen senkit érdeksérelem. Erre épül a mindenkori ellenzéki párt bírálata amúgy.

De ebben a vasárnapi zárva tartásos történetben nem látom a pozitív oldalt, ezért (is) született ez a poszt. Engem nem feltétlenül érint hátrányosan a dolog, de több részmunkaidős kollégát igen. Őértük ugatok.
süti beállítások módosítása