Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Mégis jó ez a Fidesz-kormány!

2011. május 31. - bogancs

Most mondja azt valaki, hogy nem az! Valójában nem is értem azt a sok acsarkodót, akik itt a neten olvashatók.

De akkor nézzünk egy mérleget az elmúlt egy évről:

Negatívumok:

1. Magánnyugdíj rendszer átalakítása. Ez egyértelmű negatívum, ha az egyének szempontjából nézzük, hiszen teljesen világos, hogy akár az állami, akár a magánnyugdíjat választotta valaki, így is, úgy is rosszabbul járt a vegyes rendszerhez képest. Valójában én azt nem értem, aki ezen meglepődött. Gyakorlatilag a csapból is az folyik évek óta, hogy a mai fiatal generációnak már nem lesz nyugdíja, mert felborul az aktívak és az inaktívak aránya. Gyakorlatilag nem történt más az átalakítással, mint igazodás a realitásokhoz.

2. Adójóváírás kivezetése az SZJA rendszerből. Ez egy teljesen egyértelmű adóemelés az alacsony jövedelműek számára. Gyakorlatilag egyetlen menekülési lehetőség ennek elkerülésére a gyermekvállalás. Két gyerekkel családi szinten havi bruttó 158 ezer forintig, három gyermek mellett havi bruttó 492 ezer forintig adómentes a család jövedelme. Persze ez nem vigasz az 50-es korosztálynak, ahol a gyerekek már kirepültek, és a gyermekteleneknek sem.

3. Munka világában várható szigorítások. Itt még egyelőre jórészt csak tervezetekről van szó, de a várható irány egyértelmű: Ne az állam tartsa el segélyekkel és (korengedményes/rokkant)nyugdíjakkal azokat, akik egyébként képesek lennének önmagukról gondoskodni, mert egészségi állapotuk és koruk alapján munkaképesnek tekinthetők. Ez nyilván megint nagyon fáj annak akit érint, de közvetve másoknak is, hiszen majd mindenkinek a családjában előfordul valakinél ez az élethelyzet.

Itt általában a tűzoltót szokták példaként említeni, aki hova ugráljon még a tűzbe őszülő fejjel, meg egyébként is hosszú évek óta kockáztatta az életét rendkívül aránytalanul kevés fizetésért, megérdemli a korai nyugdíjat, hogy aztán még amellett egy kis mellékest tudjon keresni magának. Nehéz is ezzel vitatkozni. De nézzünk csak egy másik példát: Egy ismerősöm 56 éves és még 8 éve van a nyugdíjig, pedig 18 éves kora óta dolgozik szakmájában, eleinte állami vállalatnál, majd a rendszerváltás után a magánszektorban. Egy másik ismerősöm 57 éves, szintén 18 éves kora óta dolgozik ugyanabban a szakmában egy állami vállalatnál, két éve nyugdíjban van, korengedményes nyugdíjjal. Hogy is van ez? Oké, hogy az adott cégnél a kollektív szerződés szabályozza, hogy x évente y év korengedményes nyugdíjazásra jogosult mindenki, de azért ordító kontraszt van a két pálya között. És miért is? Gyakorlatilag ugyanazt csinálták egész életükben, mégis az egyikük 55 évesen, a másikuk meg csak 64 évesen mehet nyugdíjba.

És én itt be is fejeztem a negatívumok listáját. Lehet, hogy kihagytam valamit, például az új alkotmányt, vagy a médiatörvényt, esetleg a kettős állampolgárságot, de ezek mind olyan gumicsontok, amin rengeteget lehet rágódni világnézeti alapon, de valójában SENKI anyagi helyzetét nem befolyásolják érdemben. Nem is csoda, hogy egy szűk ellenzéki hangadó rétegen túl a kutyát nem érdekelték. Arról nem is beszélve, hogy ezek megítélése rendkívül ellentmondásos. Valaki negatívumként ítéli meg, valaki üdvözli, de véleményem szerint a többség számára semleges döntések.

És akkor nézzük a pozitívumokat, szintén egy rövid listában:

1. Gyermekvállalás támogatása és családcentrikusság. Egyértelmű pozitívum. Aki gyermeket vállal annak azért, aki meg nem, annak meg közvetve azért mert ha tényleg növekedne a gyermekszám, akkor növekszik azon potenciális járulékfizetők száma, akik majd a mi nyugdíjunkat biztosítják.

2. Szociális háló átalakítása. Persze minden átalakítás azzal jár, hogy egyesek rosszabbul járnak, de azért ha a globál képet nézzük, akkor mi történt: Ha valaki három hónap elteltével nem talál munkát, nagyobb eséllyel kap közmunkát, ami persze nem egy nagy összeg, de mégiscsak ad valamekkora anyagi biztonságot. A napokban bejelentett lakáshiteleseknek nyújtandó védő mechanizmusok is növelik az ember biztonságérzetét. A 180 forintos árfolyamgáttal 15-20%-kal csökkennek a havi törlesztők. Nagy könnyebbség ez százezreknek. Persze a fanyalgók itt is mondják, hogy csak a problémák elodázásáról van szó, de azért mégiscsak van négy évük a lakáshiteleseknek, hogy ráncba szedjék anyagi helyzetüket. Ezalatt ki tudja, lehet, hogy a svájci frank is visszagyengül valamelyest. Ha meg nem, akkor még mindig ki lehet dolgozni egy következő programot.

3. Államháztartási reformok elindítása, államadósság csökkentése. Persze ez a legvitatottabb pont. Abban talán a nagy többség egyetért, hogy az államháztartás hiányát és az államadósság szintjét alacsonyan kell tartani, az eszközökben azonban már nagy viták vannak. Az azonban egyértelmű, hogy ha tényleg sikerül fenntartható pénzügyi egyensúlyt teremteni (akár a Széll Kálmán-csomaggal, akár mással) az minden állampolgárnak jó. Nyilván sokan lesznek, akiket a reformok eleinte negatívan érintenek, de azután akiknek sikerül alkalmazkodniuk az új helyzethez, azok utólag nem fognak majd panaszkodni.

És akkor ami még hátravan a szimpla anyagiakon és világnézeti dolgokon túl és a jövőben kezdeni kellene valamit: egészségügy javítása, tömegközlekedés javítása, közbiztonság javítása, oktatási rendszer javítása.

Egészségügy. Itt egyértelműen pénzre lenne szükség, ami ugye jelenleg nincs. Túl kellene már haladni azon, hogy ha az ember egy kórházba, vagy orvosi rendelőbe belép, akkor a ’60-as években érzi magát. Másik dolog pedig az egészségügyi dolgozók bérének emelése. Ehhez szintén pénz kell. És van még egy harmadik dolog, ami nem pénzkérdés, de mégis alapvetően az első két pont megoldása oldhatná meg ezt is: a szervezeti kultúra változása. Valami Vészhelyzet, vagy Klinika színvonalra legalább.

Tömegközlekedés. Szintén ’60-as évek fíling. Friss hír, hogy csökkentik az M1-M7 bevezető szakaszának áteresztő kapacitását az Erzsébet-híd felé buszsáv kialakítása miatt. HELYES! Tegyék ezt, minden más vonalon is. A belváros nem arra való, hogy azon ingázók tömegesen áthaladjanak, vagy parkoljanak. Tereljünk át minél több embert tömegközlekedésre, kerékpárra, stb. DE! Pont ezekkel az alternatívákkal van a baj. Még éppen csak május van, de a metrón és az elővárosi vonatokon már most meg lehet fulladni a hőségtől. A tömegről nem is beszélve, szerintem a reggeli és esti órákban kapacitásai határán működik a fővárosi tömegközlekedés. Legfontosabb lépésként biztosítani kellene, hogy a tömegközlekedési eszközökön ne legyen több 25-26 foknál. Ez persze pénzbe kerül, de szerintem hamarabb megtérülne, mint mondjuk a 4-es metró. Második lépésként a késéseket kellene kiküszöbölni, de legalábbis jelentősen csökkenteni. Igazából nem tudom, hogy technológiai, emberi, szervezési, vagy más okai vannak a késéseknek-kimaradásoknak, de bosszantó, hogy minimum kéthetente becsúszik egy minimum félórás késés az elővárosi vonatközlekedésben. Egy szakértő talán elmondja ezt nekem hozzászólásban, hogy mi hiányzik a rendszerből.

Közbiztonság. No ez az a probléma, aminek megoldása legkevésbé pénzkérdés. Amíg nem hagyhatom lelakatolatlanul a városban a biciklimet, mint Hollandiában, vagy nem hagyhatom kerítés nélkül a házamat, mint Ausztriában, addig egymillió rendőr is kevés lenne. Kulturális kérdés ez, esetleg vallási? Nem tudom. NE LOPJ! Ez lenne a lényeg. Generációknak kell még kihalniuk, és felnőniük, hogy ebben valamilyen lassú változás bekövetkezzen.

Oktatás. No ez az a terület, ahol én nem igazán látok óriási problémákat. Leszámítva a ’60-as évek fílinget, de itt még ezt is betudhatjuk patinának. Szerintem akinek jó esze van, az akár most, akár 10, 20 vagy 40 évvel ezelőtt kitanulhatta az őt érdeklő tudományok minden csínnyát-bínját, amivel aztán sokra vihette az életben. Talán egy dolgon lehetne még mindig javítani, az esélyegyenlőségen. Bár szerintem itt is jelentős előrelépést jelentett annó a diákhitel bevezetése és a tandíj eltörlése.

No! Kb. így látom én. Mondom, itt most a világnézeti dolgokat és az elveken való rugózást félretettem, és pusztán praktikussági szempontból vizsgáltam az ország helyzetét. Ha elfogadjuk azt a tényt, hogy hosszú távon nem költhet az ország többet, mint amennyit megtermel, félretesszük világnézeteinket, magyarul túl tudunk lépni azon, hogy a Fidesz elvette a nyugdíjunkat és pusztán praktikussági szemszögből vizsgálódunk, akkor szerintem nehéz más következtetésre jutni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr182947456

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alakul... 2011.06.02. 09:24:29

Tavaly novemberben összeállítottam egy listát azokról az intézkedésekről, amelyek valóban kétharmados döntést igényelnek, fontosak lennének, mégse hallani semmit róluk.  A lista utolsó pontja a képviselői költségtérítés jelenlegi állapotáról szólt...

Trackback: Egy évvel a fülkeforradalom után I. 2011.06.01. 23:36:33

Alig hisszük, de egy teljes év telt el a II. Orbán-kormány ciklusából. Mindnyájan túléltük, a kormány éppúgy, mint a polgárok, de mégis hogyan? Az ősz haj…

Trackback: Egy évvel a fülkeforradalom után II. – ami kevésbé volt rózsás 2011.06.01. 23:36:24

Elemzésünk első részében bemutattuk azt a 10 intézkedést illetve tervet, amelyeket a II. Orbán-kormány első évének legpozitívabb, leginkább előremutató ré…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2011.06.01. 05:59:06

Világnézettől függetlenül egy (ál)kérdés-válasz:
- Hány repülő maradt eddig a levegőben?
- Eddig még egy sem. Előbb-utóbb mindegyik földet ér.
És mi a valódi, világnézettől szintén független kérdés:
- Hogyan?
- Leszállt vagy lezuhant.

Az, hogy ismerjük a problémát és választ is adunk rá, még koránt sem jelenti, hogy megoldottuk. Azt meg végképp nem jelenti, hogy jól oldottuk meg.
Sajnos sokakkal egyet értve azt kell mondjam a kormány válaszai nagyon sok esetben a inkább csak a megoldás illúzióját keltik, illetve több problémát keletkeztetnek, mint amennyit megoldanak.

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2011.06.01. 06:14:41

Leszámítva, hogy a szerzett jogok visszamenőleges eltörlését összességében pozitívnak értékeled, de hova is menjenek dolgozni a munkaerőpiacra visszaterelt emberek?
Hogy értékeled a munkahely teremtési erőfeszítéseit a kormánynak?
Ami gyakorlatilag annyi, hogy a nyolc órás közmunkát négy órássá tette, abban az országban, ahol a miniszterelnök azzal érvelt a vasárnapi nyitvatartás mellett, hogy heti öt napi munkából (értsd heti 40 óra)nem lehet megélni.

capa05 2011.06.01. 07:02:43

A közlekedéssel kapcsolatban, amely áraiban világszinvonalú, a szolgáltatást hagy ne minősítsem.Jelen pillanatban személygépkocsival 1 fővel olcsóbban lehet eljutni a városban majdnem mindenhová,ha már át kell szállni a tömegközlekedésben. 2-3 fő esetében a tömegközlekedéshez képest nyereséges.
Ez nem a jelenlegi kormány hibája, hanem elég régi ügy.
A nyugdíjjal, meg a munkában való visszatereléssel kapcsolatban, egy nagy bajt látok, hogy milyen munkát találnak ezen embereknek? Az kihívás, hogy közmunkát végeznek nem 21. századi módon? Magyarán lapátoljuk a gátépítésnél a földet, ahelyett hogy traktorral vinnénk?

kirsten 2011.06.01. 07:54:35

Ez a cikk röhejes. Ennek a kormánynak egyetlen egy jó politikai döntése lenne, ha lemondana. Semmire nem tud megoldást, csak visszamenőleges jogtalan intézkedéseket hozni, hogy eltakarja az általa okozott károkat. orbánnak mennie kéne, és nem állandóan harcban állni mindennel és mindenkivel. Lejáratja az egész országot.

csikarcsi 2011.06.01. 08:24:14

@kirsten: Tökéletesen egyetértek. Orbánt el kell zavarni, de nem majd, hanem azonnal!

droland 2011.06.01. 08:40:35

Pedig a cikkiró direkt kérte, hogy személyeskedés helyett valós, szakmai, megalapozott indoklással szálljunk vitába. Persze aki reggel délbe este Orbán vagy Gyurcsány véres szemmel kell, annak nehéz tisztán látni a világot, mert az előbb említett "szerelme" lebeg a szeme előtt és nem lát tovább. Anno a Bajnai kormány sem azért jött létre, mert minden űberkirály volt, hanem azért mert olyan jellegű problémák adódtak, amire Gyurcsány nem nem adta a nevét, hanem az addig elfajult Gyurcsány "féle" személyi elutasítás társadalmi szinten olyan mélyre jutott, hogy nem lett volna olyan szintű társadalmi elfogadása az intézkedéseknek, ha az ő neve alatt futnak. Ezt tudta a bal, a jobb és mindenki (akinek egy ici pici agya is van a fejében). Most már óvatosba tér vissza és logikai szempontból jól csinálja. Persze a társadalomnak HIÁBA mondja itt valaki, hogy volt már itt Orbán is, Gyurcsány is, ettől még a minimál béresnek nem lett pénze 7es BMW-re, de a hülye mininálbéres továbbra is vagy Gyurcsányra, vagy Orbánra szavaz, holott ez a kettő már bizonyította, hogy a minimálbéresnek NEM LESZ új 7es BMW-je. Persze még ezek után is a kettő közül valamelyikre fog szavazni, mert a magyar ember HÜLYE :) Summa summárum a kormánynak az a dolga, hogy tegye azt, amit kell, az ellenzéknek meg az, hogy NAGY MELLEL verje magát, hogy ő védi az embereket. Nem veszitek észre a csiki csuki játékot? MÉG MINDIG BEDŐLTÖK? Ez a két párt tök ugyanaz más kommunikációval kifelé. TI NAGYON BUTÁK...

ayatollah 2011.06.01. 13:21:34

"Bár szerintem itt is jelentős előrelépést jelentett annó a diákhitel bevezetése"

A diákság eladósítása felé, gratulálok!!!
Ahogy a lakás és kocsihitel meg a felnőtt lakosság eladósításának projektje volt.
Most meg harcot hirdetünk az eladósodás ellen...

Hát egye be ezt a sok szart akinek néhy anyja van. Vagy akit jól megfizetnek az elvtársak...

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2011.06.01. 13:32:17

Kedves Bogáncs, ajánlom figyelmedbe a cikket. www.fn.hu/makro/20110531/megtalaltak_allamadossag_fo_feleloset/

Aztán gondold végig az Orbán-kormány (mindegy, hogy első vagy második) "azért se lesz úgy" típusú intézkedéseit...

tinga9 2011.06.01. 13:32:22

én+mondtam amikor +nyerték a választást,sajnálom őket,mert nem lesz eccerű.DE,amit csináltak utópia,ilyen horror filmben sincs.Lehet kapufát rúgni,mert ugye az csak az tud akinél a labda van,de azért ennyi öngólt???

Doberdo 2011.06.01. 14:17:18

Kedves Bogancs !
A nyugdíjrendszer átalakítását a FIDESZ
két eszközzel lopással és zsarolással oldotta meg. Ezeket csak a 2/3 okán tehette. Ilyet azonban csak a buták
tesznek. Az okosak gondolkodva és nem
ösztönösen oldják meg, vagy legalább próbálják megoldani ezeket a problémákat.
Egyébként ezek a lépések egyben el is
kényelmesítették a jelenlegi döntéshozókat és most már persze mindent
kipróbálnak az úgynevezett gazdasági szabadságharc ürügyén. Pl. a korábbi
kormány által meghagyott IMF pénzből saját maguknak spájzoltak be a rosszabb
napokra. Nos ezek tényleg gusztustalan dolgok. Nem kell kidolgozni hogyan szerezzünk finomabb eszközökkel pénzt, hanem a lehetőségeket maximálisan kihasználjuk. Kb. néhány év múlva persze
ezek feledésbe merülnek, mert a LÜ. még
mindíg Dr.Polt P. Úr. Amennyiben tegyük fel más párt ugyanezen a módon próbált volna pénzt szerezni, abból már régen nemzetközi botrányt csapott volna a kedves vezető pártja.

ayatollah 2011.06.01. 14:34:51

Ennél provokatíabb poszt talán már csak a "liberalizáljuk a pedofílát" lett volna...

Bundikmet 2011.06.01. 14:47:45

Sziasztok :)

"Gyakorlatilag ugyanazt csinálták egész életükben, mégis az egyikük 55 évesen, a másikuk meg csak 64 évesen mehet nyugdíjba."

Nem vagyok híve a szakmák összehasonlításának, hogy esetleg ki dolgozik többet, de azt tapasztalom, hogy ez az egyik indok, amivel támadják a rendvédelmiseket. Megjegyzem, hogy itt hivatásról és nem szakmáról beszélhetünk. Nem szeretem, mert én nem voltam kőműves, de feltételezem, hogy más nem dolgozott rendvédelmi szervnél. De tudom, hogy ebben az országban az emberek két dologhoz nagyon értenek és véleményt tudnak alkotni róla, az egyik a foci, a másik a rendvédelmi munka. Itélkeznek olyanok, akik már sorkatonák sem voltak, nem tudják mit is jelent a parancs uralmi rendszer. :)

Most más tollával ékeskedve, bemásolnám egy katona levelének a részletét, hogy mi is a különbség egy civil és egy hivatásos munkavállaló között. A felsorolás messze nem tartalmazza az összes kötöttséget:

tmrsz.hu/hirek-aktualis/1544-nyilt-level-repassy-robert-reszere-egy-katonatol.html

- Az állampolgárok alapvető joga a sztrájkjog, azonban egy csoport részére törvény tiltja a sztrájk útján való érdekérvényesítést.

- Az állampolgárok titkosszolgálati módszerekkel való megfigyelhetősége csak bűncselekmény gyanúja esetén, megfelelő engedélyek birtokában lehetséges. Az állampolgárok egy csoportja és családjuk tagjai megalapozott indok nélkül titkosszolgálati módszerekkel megfigyelhető.

- Az állampolgárok joga, hogy bármely politikai párt tagjai legyenek, politikai szerepet vállaljanak, országgyűlési és önkormányzati képviselők legyenek. Az állampolgárok egy csoportja számára tilos politikai pártba belépni, a munkaviszonyának megszűntét követő 3 évig a fentebb említett politikai, közéleti funkciókba nem választhatók.

- Az állampolgárok munkával kapcsolatos jogait, munkaidejét, túlóra szabályait, a munkavégzés helyére vonatkozó előírásait a Munka Törvénykönyve szabályozza. Az állampolgárok egy csoportjára egy ennél sokkal szigorúbb törvény vonatkozik, amely lehetővé teszi a munkáltató számára a munkavállalók tetszőleges időben, tetszőleges helyen és tetszőleges időtartamban való foglalkoztatását.

- Az állampolgárok munkavégzéssel összefüggő fegyelmi felelősségre vonását meghatározott jogszabályok szabályozzák, amelyek nem teszik lehetővé pl. a munkavállalók szabadságának korlátozását. Az állampolgárok egy csoportjának a munkavégzés közben elkövetett vétségek esetében egy külön, a Ptk. és Btk. előírásainál szigorúbb szabályok szerint, külön bíróság előtt kell felelniük, mely szabadságvesztéssel is büntetheti a vétséget az elbocsátás mellett - amiért más állampolgárokat legfeljebb elbocsátással büntethetnek

Btk. XX. fejezet, A katonai bűncselekmények

- Az állampolgároknak jogukban áll a munkavégzésre vonatkozó utasítást megtagadni, amennyiben az veszélyezteti testi épségüket, életük kockáztatásával jár. Az állampolgárok egy csoportja akkor is köteles végrehajtani a kapott parancsot/utasítást, ha azzal életüket, egészségüket kockáztatják.

Parancs iránti engedetlenség

54. § (1) Aki a parancsot nem teljesíti, vétséget követ el és egy évig, csoportos elkövetés esetén bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt öt évig, háború idején két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az engedetlenség

a) más alárendeltek jelenlétében akár a parancs teljesítésének kifejezett megtagadásával, akár egyéb sértő módon történik,

b) a szolgálatra vagy a fegyelemre jelentős hátrány veszélyével jár.

(3) Aki háborúban a harci parancsot nem teljesíti, tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

(4) Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt a (2) bekezdés b) pontja esetén egy évig, háború idején három évig, a (3) bekezdés esetén öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Természetesen ezzel nincs gond, és így helyes, akik 20-25 évet vagy többet lehúznak azok ezt elfogadják, családjukkal e szerint élnek (Még a gyermekük is, attól a pillanattól, hogy megszületik!). Ennek kompenzálására 1996-ban született egy törvény, mely így kezdődik.

„1996. évi XLIII. törvény a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról

A Magyar Köztársaság függetlenségének, alkotmányos rendjének, valamint a lakosság és az ország anyagi javainak védelmét ellátó szervek hivatásos állományától az állam tántoríthatatlan hűséget, bátor helytállást követel. A hivatásos állomány tagjai a törvények és más jogszabályok, valamint a nemzetközi jog előírásainak megfelelően, a fegyveres szervek feladataihoz igazodó szakmai ismeretek birtokában különleges közszolgálatot teljesítenek. Az Országgyűlés - elismerve a hivatásos szolgálattal járó nagyobb áldozatvállalást és az azzal arányban álló erkölcsi és anyagi megbecsülés indokoltságát - a fegyveres szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról a következő törvényt alkotja.”

Bocsánat, hogy hosszú lett, aki elolvasta annak pedig köszönöm a türelmét és a figyelmét :)

jaku 2011.06.01. 18:04:19

@droland: Mennyire igazad van! A sok buta nem is tud erre mit reagalni, inkabb tovabb szidja vagy dicseri a posztot:D

droland 2011.06.01. 18:39:02

"Bár szerintem itt is jelentős előrelépést jelentett annó a diákhitel bevezetése"

A diákság eladósítása felé, gratulálok!!!"

A diákhitel egyik feltétele a nagykorúság. Ugye főiskola, egyetem. Aki nagykorú, azért nagykorú, mert saját maga hozott döntései után saját maga vállalja a felelősséget. ERGO, ki tartott kinek a fejéhez fegyvert, hogy hitelt vegyen fel? Senki. Amig nem volt diákhitel, addig is meg tudták oldani a "kis diákok". A diákhitel LEHETŐSÉG, nem követelmény. Mint ahogy az sem volt soha követelmény magyarországon, hogy nettó 80 meg 100e mellé KÖTELEZŐ 10 évre bevállalni egy ignist havi 40 meg 50e-ért.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.06.01. 19:06:05

Itt is azt tudom írni, mint egy másik korábbinál. Kész ténynek veszed a Fidesz propagandáját...

(-1)"Gyakorlatilag nem történt más az átalakítással, mint igazodás a realitásokhoz."

Te elhiszed, hogy ez a lenyúlás a nyugdíjak kifizetéséről szólt?!
Arról szólt, hogy lenyúltak 2000 milliárdot a magánnyugdíjpénztáraktól folyókiadásokra...
(Ami pontosan azt biztosította volna, hogy késöbb az állam csak egy részét fizesse a nyugdíjnak!!!)

(-3)
"Ne az állam tartsa el segélyekkel és (korengedményes/rokkant)nyugdíjakkal azokat, akik egyébként képesek lennének önmagukról gondoskodni, mert egészségi állapotuk és koruk alapján munkaképesnek tekinthetők."
PROPAGANDA
Cselekedet?
Hol a munkahely?!

"de ezek mind olyan gumicsontok, amin rengeteget lehet rágódni világnézeti alapon, de valójában SENKI anyagi helyzetét nem befolyásolják érdemben. Nem is csoda, hogy egy szűk ellenzéki hangadó rétegen túl a kutyát nem érdekelték."

Sajnálom hogy téged is csak a pénz érdekel...
Akit mégis, az a réteg jól behatárolható. ÉRTELMISÉG!
Bocsánat ha én nem szégyellem, hogy érdekelnek az olyan "gumicsontok" mint az alkotmány, médiatörvény, demokrácia, stb.

folyt köv.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.06.01. 19:34:54

És akkor lássuk amit te pozitívumnak írtál.

(+1)"Gyermekvállalás támogatása és családcentrikusság."

Jellemző, hogy egyetlen cselekedettel sem tudtad alátámasztani! :)
Mindenki ezt szeretné.
A cselekedetek viszont az ellenkező irányba hatnak!
A gyerekeket jellemzően a szegények vállalják!
Őket aztán nagyon ösztönzik a segélyek csökkentésével, a CSP elvételével. Szülés után is jóval hamarabb küldenék az embereket dolgozni...
Naponta 100-szor is ismételheti a kormánypárt hogy család, család, család, attól még családellenesek lesznek.

(+2) "Ha valaki három hónap elteltével nem talál munkát, nagyobb eséllyel kap közmunkát, ami persze nem egy nagy összeg, de mégiscsak ad valamekkora anyagi biztonságot."

Miről beszélsz?!
tény1: A korábbinak a töredékét költik közmunkára! NEM FINANSZÍROZZÁK!
tény2: a 4 órás közmunkáért adnak alig több mint 30.000 forintot!
Anélkül meg 28.500 forint jár!
3-4 ezer a differencia!!!
És a diplomás is mehet utcát seperni az új rendszerbe, amit kötelező bevállalnia.

A Fidesz közmunkaprogramja csak a statisztika feltupírozására jó!
Illetve a magyarok irigységének kielégítésére...

Én ebben élek. Hidd el, az MSZP rendszere jobb volt.

(+3) A költségvetési hiány, időarányosan most a legnagyobb! Sokkal nagyobb az időarányos hiány mint bármikor volt az elmúlt 8 év alatt!
Hogy a számok mégis jók lesznek az egyszeri bevételeknek pl. a magánnyugdíjak lenyúlásának lesz köszönhető!

Az államadósságot meg úgy "csökkentik", hogy amit Bajnaiék nem költöttek el az IMF hitelből, azt ők elköltik... (Lásd nálam.)

SEMMILYEN POZITÍVUMOT NEM CSELEKEDETT EZ A KORMÁNY.
Elfogultnak tűnik, de sajnos ez az igazság.

fidesz = házmesterek pártja 2011.06.01. 20:13:21

Kedves posztoló! Küldtek már el téged abba a retkes, ostoba, kurvaédesanyádba? Csak úgy barátilag?
Ilyen vastagbőrű fideszes seggnyalót...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.06.01. 20:24:06

Ez például milyen kategóriában van????
Sunyi politikusok pitiáner kis játéka. Ezek a hülye rendészeti szakszervezetek meg saját maguk ellen játszanak, hagyják, hogy egyik társukat kigolyózáák.
"a kormányzati szándék előtt újfent meghajló mutyi szakszervezetek kizárták a rendőrségen legnagyobb taglétszámmal rendelkező szakszervezetet, a TMRSZ-t a 2011. június 2-ára tervezett érdekegyeztető megbeszélésről!"
Anno még a TMRSZ által 2011. május 24., 25., 26. napján Hódmezővásárhelyen tartott demonstrációsorozat keretén belül Lázár tolmácsolta részükre Orbán személyes meghívását a május 30-ára tervezett szakszervezeti érdekegyeztetőre, mára meg kizáratja őket... Tényleg gratula - szavahihető, úriemberi gesztus?
Érthetővé váltak dolgok...
Ezeket a Tettrekész szakszervezetnél máris szopóágra tették, a többi szerencsétlen balfék meg belement ebbe a gerinctelenségbe. Hülyék...
www.tmrsz.hu/hirek-aktualis/1550-orbanviktorlevele.html

donpéló 2011.06.01. 20:24:33

A legfőbb pozítívum: a rendőrhawaii befejezése. A 40-50 éves rendőrnyuggerek dolgozzanak csak szépen, mert rohadt sokba kerülnek.

Hagrid 2011.06.01. 20:32:51

Korrekt bejegyzés. Kell a kritika, mert sok farokságot művelnek, de el kell ismerni azt is, ha egy húzás jó. Ha családosként kevesebb adót fizetek és több marad a zsebemben - mert több marad - az jó. Még hogy az mszp jobb volt...egek! Meg fenntarthatatlan. Felvettek volna még 50 milliárd eurót az IMF-től olyan feltételekkel, hogy belerokkanunk és a büdös életbe nem fizetjük vissza. Amint ezt műveli a Fidesz, ők is lesüllyedtek a levitézlett bal-fékek szintjére.

Netuddki. 2011.06.01. 20:35:10

"Egyértelmű pozitívum. Aki gyermeket vállal annak azért, aki meg nem, annak meg közvetve azért mert ha tényleg növekedne a gyermekszám, akkor növekszik azon potenciális járulékfizetők száma, akik majd a mi nyugdíjunkat biztosítják."

Phaszfej! Becsületes munka mellett tudjál félretenni annyit amiből azt a pár nyugdíjas évet kihúzod. Már ha megéred.
Tipikus magyar mentalitás arra várni majd valaki fizet helyettünk...

Netuddki. 2011.06.01. 20:37:19

@Hagrid: A nem balfék fideszed most dobott ki 500 milliárdot az ablakon.
+ 2-4 milliárdot a posta és haveri nyomdaászok támogatására...

Netuddki. 2011.06.01. 20:43:07

@ReTRo: Na és 3 közgizda kellett ahhoz, hogy megállapítsák "ezek"lopnak?

Balt 2011.06.01. 20:44:29

@APOSTOL - Szemben az árral.: "Én ebben élek. Hidd el, az MSZP rendszere jobb volt."

A Hagyó-Zuschlag-tengelynek...

tb79 · http://www.ukulele.hu 2011.06.01. 20:47:23

Nyelvhelyességi szempontból érdemes lenne még egyszer-kétszer átfutni, mert millió fölösleges vessző van az írásban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.06.01. 20:52:48

@Balt: Nem tudok róla, hogy ők közmunkából éltek volna. Vagy bármi közük lett volna az MSZP közmunka programjához.

pepin_nymburk 2011.06.01. 20:54:54

@APOSTOL - Szemben az árral.: Hm, ezt a pár szót ízlelgetem még: " az MSZP rendszere jobb volt"

Annyira jó volt, hogy 20 évvel az 1980-1988-as gazdasági balfaszkodás után ugyanoda kormányozták az országot, ahonnan 1990-ben elindultunk, az IMF karmai közé, óriási államadóssággal. Én csak azt kérem, ha a Duna parton kezdődnek 2002-2009 közötti vezetők akasztásai, szóljatok, megyek megnézni

ursus artos 2011.06.01. 21:04:29

A poszt jó.
De, "a mai fiatal generációnak már nem lesz nyugdíja, mert felborul az aktívak és az inaktívak aránya"
Éppen, hogy lesz. legalább is az esélyük meg van rá. Ugyanis a kormány a gyerekvállalás ösztönzésével, pont a korfa helyreállítását igyekszik elérni, és pontosan a mai fiatalok azok, akik ma-holnap gyereket vállalhatnak.

Amorphis 2011.06.01. 21:04:56

@Bundikmet: Én voltam katona, és azt a kibaszott nagy faszlengetést, a semmiről való 10 példányos dokumentálást még 80 évesen is el lehet viselni bőven. A mai magyar honvédelem 99%-ban papíron történik. Az éves kötelező lőgyakorlaton a hivatásosok odaadták a lőszert, gránátot a honvédeknek, hogy lőjék el, mert ők már nem tudják hogyan kell...Nyilvánvaló, hogy egy külföldi békefenntartó misszióba az arra fizikailag alkalmasakat kell küldeni, de azon kívül az MH egy vicc. A katonai bíráskodás gyakorlatilag nem működik, vagy csak akkor, ha vki egyéb köztörvényes bcs-t követ el, és katona. A jogi karokon nem is oktatják a katonai bűncselekményeket, melyeknek nagy része csak háború esetén releváns amúgy is, mert rohadtul nem alkalmazzák. Nem hallottam, még arról, hogy vkit parancsmegtagadásért mostanában mondjuk végrehajtandó szabvesztre ítéletek volna.
Természetesen nagyon szépen meg lehet fogalmazni, hogy a hazát védeni milyen kibaszott nehéz, és magasztos dolog, melyben igencsak elfárad az ember.
Amúgy számos más szakmában(kőműves, burkoló, ács, hegesztő stb) amik igencsak megterhelőek fizikailag 62 éves korig dolgoznak.
A rendőrök, tűzoltók esetében természetesen más a helyzet kicsit, de őket sem kell annyira félteni...

2011.06.01. 21:08:02

1. Gyermekvállalás támogatása és családcentrikusság. Egyértelmű pozitívum. Aki gyermeket vállal annak azért, aki meg nem, annak meg közvetve azért mert ha tényleg növekedne a gyermekszám, akkor növekszik azon potenciális járulékfizetők száma, akik majd a mi nyugdíjunkat biztosítják.

Bocsi, de már ez egy égbekiáltó hülyeség!
Tipikusan az amit a politikusok sulykolnak mindenféle tudományos alap nélkül.
Szóval a föld legnagyobb problémája a túlnépesedés, de azért mindenki vállaljon gyereket....Nem nyert!
A másik, ez a növekszik a potenciális gyerekszámmal a járulékfizetők száma, megint egy röhej. Mintha erre lennének jók a gyerekek. Ezzel az erővel azt is írhatnád, hogy kevesebb gyerek kellene, mert akkor biztosan csökkenne a munkanélküliek száma, akikből aztán van bőven...

Kieseritzky 2011.06.01. 21:13:08

@MikeBoy:

Igen, nagy problémát jelent a túlnépesedés. Afrikában. Ázsiában. Közel-Keleten.

Magyarországon a népességcsökkenés és elöregedés katasztrófája fenyeget.

kenterbe 2011.06.01. 21:13:47

Gratula a poszthoz, tetszett!

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2011.06.01. 21:15:40

Már megbocsáss, de ennél fekete-fehérebb, tematikusan egyoldalú, céltudatosan megmunkált linómetszetet nehéz lenne összehozni. Talán a Corel Draw - ha nagyon alacsonyra vesszük az értékeket (mondjuk 1), de lehet, akkor már csak egy torz fekete háromszöget kapunk...

Viktor_Viccnélkül (törölt) 2011.06.01. 21:15:53

Úgy élvezem ahogy egyesek itt szenvednek ilyen cikkek olvasása után. Főjetek csak a levetekben, mert gondolkodni nem tudtok. 8 év rombolást rendbetenni idő kell, látványos eredmények nincsenek az elején. És áldozatok is kellenek.

Valaki (azok közül akik kritizálják a cikket) megválaszolhatná, hogy azokat a folyókiadásokat MÉGIS MIBŐL lehetett volna/lehetne fedezni ha nem a MANYUP pénzből? Újabb IMF hitelből?

Elstron 2011.06.01. 21:16:06

@kovi1970: Ez a felosztó-kirovó rendszer lényege.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.06.01. 21:18:45

bogáncs
szégyelld magad, de nagyon!

és azért sem fogok vitatkozni a poszttal - azon túl, hogy nem vagyok hajlandó más helyett dolgozni (ugye, érted?) -, mert semmi-de-semmi értelme (ahogy @droland: írta .....)

amit még megtehetsz 2011.06.01. 21:26:05

@ursus artos: Csak 1 kérdés. Ugyan ösztönözik a népet, de ha az anyuka nem kap állást, vagy már kirúgják amikor terhes lesz, akkor miért is vállaljon 2-3 gyereket???
A legnagyobb gond a kiszámíthatatlanság, ilyen ad hoc törvényhozásra nem lehet támaszkodni. Aki fiatal annak gondolom most egyre inkább megfordul a fejében, hogy el kell innen húzni.

Petya1977 2011.06.01. 21:26:46

Ez mind szép és jó csak nem ezt ígérték. Ráadásul most vannak az ötletelgetések, miközben a kampányban az folyt, hogy igen csak mi tudjuk mit kell tenni.

Vannak jó irányok, de ezt már évek óta látták csak ugye 2/3-al minden könnyebb.

Én csak vesztese vagyok a folymatoknak egyébként. nincs gyerek fizu jelentősen csökkent. Magánnyugdíj rendszerben maradtam, de továbbra is az államnak kell fizetni. Felhívtam az APEH-ot, hogy én olyan nyilatkozatot írtam alá, hogy lemondok az állami nyugdíjról, de arról nem volt szó hogy a nyugdíjat továbbra is állam felé fizetem. Az APEH azt mondta hogy fogalmuk sincs hogy lesz, sajnálják, hogy így megszívtam, de nézzem a TV-t és halgassam a rádiót, mert ott hamarabb megtudom hogy mi lesz mint ők. SSssss:( No comment.
Nem erről volt szó !

A magánnyugdíj egyébként fenntartható lett volna (mindenki magát tartotta volna el), de most gyakorlatilag az állam kivett cca. 12 év megtakarítást az emberek zsebéből. És most kerültek volna az első magánnyudíjasok nyugíjba, épp most kezdett volna el csökkenni épp ezért a Tb.-s nyudíjak állami kifolyása, hiszen a magánnyudíjas már a saját megspórolásából kapott volna nyugdíjat és nem a tb-s rendszerből. Nem várták meg a végét. Igaz ez az ára annak, hogy nem volt adóemelés, de gyakorlatilag a jövő elől vette el a pénzt, azaz a hiányt átcsoportosította 5-15 év évre. Zseniális Ötlet, csak aki belegondol mi lesz azután !?!!! Persze igen az még messze van.
Ráadásul sokkal nagyobb az állami bevétel is a magánynyudíjakból, mintha pl. 5%-os ÁFA emelés lett volna. És ezt nem érzik meg az emberek. Látszólag. Csak most 2-3 hónap alatt 2-3-4-5 millát vesznek ki a zsebükből !

A tegnapelőtti hiteles mizéria ugyanez, 2015.-től fognak rádöbbenni hogy a befagyasztott svájci frank milyen őrületek kiadásokkal jár. Mivel ugyanúgy ketyeg a kamat, a kamatot senki se fagyasztotta be.

A szociális kiadások visszafogásával egyetértek, csak akkor 2-3 éve nem az ellenkezőjét kellett volna mondani (összefogás és empátia hiány a szavazat maximalizálás miatt, ebben az MDF-nek volt igaza). Egyébként 20 éve ez megy !!!

Oktatás No comment: Nem tudják, hogy merre menjenek jobba-e vagy balra vagy középen maradjanak inkább.

Korkedvezményes nyugdíj: Jó döntés, bár sok érdek sérül !

Egészségügy: Ugyanaz mint az oktatás. Vajon merre kéne menni ?!?!?

Bürokrácia: Nem csökkent. Naponta találkozom ezzel a problémával.
1 példa: ha 2 telket szeretnék összevonni, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy 1 vonalat kiszednek a földhivatali térképről: 150-180 ezer Ft-ba kerül és 3-4 helyre kell rohangálni. Idősáv 5-8 hét alatt.
Egyetlen vonal kitörlése miatt ami számítógépen kb. 5 perc lenne.

Az uniós pénzek továbbra is bürokratikus:
Példa: KEOP 7.4.3 konstrukció: tavaly nyáron volt az első fordulós beadás, szeptemberben már az összes pályázatot befogadták, formailag megfeletek. És a mai napig nincs döntés. Mennyi idő is telt el ?!?!
Szeptember-október-november-december-január-február-március-április-május- lassan Június. Már a 9. hónapban vagyunk !!! Ennyi időre már a gyereknek is meg kellett volna születni. :)
Márciusban kiírták a 2. fordulót is amin csak az első fordulósok vehetnek részt, de mivel nincs döntés az első fordulóról még nem vehet részt senki rajta.... :):):):) Gyakorlatilag áll minden.
De más konstrukciókban is 4-5-6 hónapos döntési idő van..stb. Mi ez ha nem bürokrácia.

Tömegközlekedés: Budapesten 1 irányt látok jónak....Parkolj és utazz tovább !!!. Nagy parkolók a külvárosban, és erős busz villamos hév vonalak, az autók kiszorítása. A jelenlegi koncepciót még nem láttam. Bár a benzinár lassan a megoldja a pesti dugókat.

Apropó benzin: Elővennék most egy 2008-2009-es Szijjártó Péteres sajtótájékoztatót: "tűrhetetlen hogy a Kormány hagyja elszabadulni a benzinárakat ez visszafogja a gazdaság motorját, mérsékelni kell e benzin árakat a jövedéki adó csökkenésével, hogy több pénz maradjon az embereknél." Nos tessék, itt a lehetőség, már a MOL is újra a miénk :)

Munka világába való visszatérés...szigorítások: Egyetértek a jelenlegi szigorításokkal !!!

Gyermekvállalás támogatása: Falun a gyerek lassan megélhetési forrás lesz. A cigány fial agyba főbe, én meg güzüljek hogy neki jobb legyen. Na nemmmm !!! Ez diszkrimináció ! Csak az a család vállaljon gyermeket akinkek megvan rá az anyagi fedezete. A falba vertem a fejem mikor meghallottam hogy minden gyerek után akartak szavazati jogot. A szembe szomszédomnak (Andika)van 9 gyereke 28 éves, mindegyik mástól van..soha nem dolgozott. Neki lenne 10 szavazata önmagával együtt nekem meg 1. De miért is döntene ő az általam megkeresett pénzről, milyen jogon ?!?!
Mindenki a saját csalánjával játsszon, ne az enyémmel !

Közbiztonság: Nálunk már deszkázzák az ablakokat. Egy jó tanács. Legyünk éberek éjjel !!! :)

Attila F 2011.06.01. 21:29:57

A 7 pozitívum közül, amit felsoroltál, a kormány az utolsó 4-ben semmit nem tett. Egészségügy, közbiztonság, oktatás, tömegközlekedés. Ezt nem én mondom, hanem Te, mivel lényegében egy darab érvet nem hoztál fel, hogy mit csináltak Orbánék, inkább azt soroltad, mit kéne csinálni. Bocs, a tömegközlekedésben csináltak egy dolgot, a buszsávot. Ez, még ha jó lépés is lett volna, aligha oldja meg a tömegközlekedés problémáit. Olvasd már vissza, mit írtál, mielőtt a Nagy Következtetést levonod. Ezzel az erővel azt is írhattad volna pozitívumként, hogy a Mars-program jól halad. Tényszerűen igaz, csak épp a kormánynak semmi köze ehhez.
Másrészt meg, amiben tettek valamit, pl. az adósság csökkentése, azt az általad negatívumként felsorolt dolgok egyikével (a nyugdíjpénzek lenyúlása) érik el. Ha ez nem lett volna, az idei hiány is csúnyán elszállna. A Széll Kálmán-terv is csak egy vágyálom egyelőre, hiszen semmi konkrétumot nem tudni.

Fekete Mamba 2011.06.01. 21:30:37

ez a mórickás blabla ellopott 3 percet az életemből

parasztgyerek 2011.06.01. 21:31:35

"Friss hír, hogy csökkentik az M1-M7 bevezető szakaszának áteresztő kapacitását az Erzsébet-híd felé buszsáv kialakítása miatt. HELYES! Tegyék ezt, minden más vonalon is. A belváros nem arra való, hogy azon ingázók tömegesen áthaladjanak, vagy parkoljanak. Tereljünk át minél több embert tömegközlekedésre, kerékpárra, stb."

Tipikus bunkópesti hozzáállás! És ha valaki Nyíregyházáról szeretne Győrbe, vagy a Balatonra eljutni? És szívesen elkerülné Bp-et, csak nincs elkerülő út, köszönhetően a mindenféle zöld munkacsoportok egyáltalán nem áldásos tevékenységének! Mert ugye a délről elkerülő M0 nem számítható annak, amikor naponta órákra eldugítja egy-egy lerobbanó román kamion? Eddig még hétköznap is tűrhető idő alatt át lehetett szelni Bp-et, de most ez az új korlátozás...

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.06.01. 21:34:50

@Attila F: "A 7 pozitívum közül, amit felsoroltál,"

Csak is csak 3 pozitívumot sorolt! :)
És ott sem nagyon társított mellé cselekedeteket...

A másik 4 terület cselesen úgy van elhelyezve, mintha az is pozitívum lehetne.

Attila F 2011.06.01. 21:35:03

@ursus artos: a gyerekvállalást ezekkel a lépésekkel alig lehet ösztönözni. Ahogy szerencsésebb országokban kimutatták, sokkal jobban lehet ösztönözni azzal, hogy a nők visszatérését elősegítik a munkába. Pl. megfelelő bölcsődei ellátórendszerrel, és részmunkaidős-lehetőségekkel.
Nagyon sok családnak nincs annyi adóköteles jövedelme, amiből tudna adókedvezményt érvényesíteni.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.01. 21:35:39

Ez a poszt most egy provokatív vicc?

Blogger Géza 2011.06.01. 21:37:37

@Petya1977: "de arról nem volt szó hogy a nyugdíjat továbbra is állam felé fizetem."

Nem is fizeted. Persze nem nyugdíjat, hanem járulékot. Az más kérdés, hogy a munkáltatód fizet utánad, de azt nem a te fizetésedből vonják. Persze ha az alapokkal ennyire nem vagy tisztában, majd akkor mekkorát fogsz pofára esni, mikor kiderül, hogy a manyupból a töredékét fogd nyugdíjként kapni, mintha az állami rendszerben lettél volna. Már most sírnak a manyupok, hogy nem fognak tudni rentábilisan működni...

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2011.06.01. 21:37:53

@kovi1970: A három közgazdász ahhoz kellett az Állami Számvevőszéktől, hogy cáfolják azt a legendát, hogy a jóléti kiadások miatt nincs pénz a kasszában.

Mert a zemberek úgy tudják.

torró 2011.06.01. 21:39:40

Számos alkalommal többen is levezették számszakilag mi volt a bökkenő a magán nyugdíj pénztárakkal.Az első az hogy így nem is lett volna szabad bevezetni mert ez az összeg kiesett a nyugdíj alapból és hitelből kellett pótolni ! Ilyen nehéz ezt felfogni egyeseknek?Már a Bajnai kormány is meg akarta szüntetni mert teher volt a költség vetésnek.Beszarok!Hová lehet visszamenni dolgozni? Nincs lakatos ,vízvezetékszerelő.Én 65 évesen napi 10-12 órát megyek mert nincs utánpótlás. Mindenki könyörög hogy abba ne hagyjam mert ki fogja a vízrendszerüket megjavítani.Csak úgy látom büdös a kétkezi munka!De sorolhatnám a szolgáltató szektor hiány szakmáit. Kell váltani.Én az évek során 8 szakmából vizsgáztam le.Majdnem mindenhez hozzá tudok nyúlni .És nem amatőr szinten.Úgy látom mindenki azt várja hogy repül a sült galamb és ha nem akkor minden kormány kurva.Nem barátaim! Csak szét kell nézni és nem csak az íróasztalnál osztják az észt.És van lehetőség. Érdekes külföldön 2 diplomával jó a mosogatói munka is.Itthon is van amiből meg lehet élni.És még valami.Nem biztos hogy ennyi diplomásra van szükség, mert lassan nem lehet gyárat beindítani mert nincs hozzá szakmunkás gárda!.Itt mindenki kurva okos,csak az Orbán a kutya mi .Nézzetek már magatokba gyászhuszárok!

Táskás Tóni 2011.06.01. 21:43:19

@kirsten: @csikarcsi: Az ilyen mocsok benyalós cikkírókat , akik minden szart fényeznek teljesen hazug és érdemtelen módon, azokat is el kellene zavarni.

Blogger Géza 2011.06.01. 21:44:56

Egyébként szerintem a "negatívumok" is inkább pozitívumok. Az adójóváírás valójában egy burkolt 3. kulcsot jelentett (az eredeti rendszerben) és nehezen átláthatóvá tette a rendszert. Nem mellékesen szembe ment a közteherviselés elvévél, ugyanis széles tömegeket (akiknek jelentős részük szimpla adócsaló a munkáltatójával összebeszélve, ezt mindenki tudja, aki nyitott szemmel jár Mo-on) vont ki a közteherviselésből.

A manyup meg a koraszülött jóléti állam egyik vadhajtása volt, sajnos ezt sem engedhetjük meg magunknak, és jelentős mértékben hozzájárult az adósságcsapdához, amibe most a magyar állam került.

Blogger Géza 2011.06.01. 21:49:43

@Fufo: Hát aki gondolkodik, látja, hogy mekkora hülyeségek vannak ebben.

"És itt álljunk meg egy pillanatra: az Orbán-kormány 1999-2001 között, három lépésben 19 600 Ft-ról 50 000 forintra növelte a minimálbért. Erről ma miért nem beszélünk? Az egyik béremelés jó, a másik meg rossz, aszerint, hogy melyik kormány hajtja végre? Az egyik béremelés eladósít, a másik meg nem? "

Bizony így van, kedves cikkíró, a közalkalmazottak fedezet nélküli béremelése eladósít, mert azt közpénzből fizettük, a minimálbéré viszont nem, ugyanis annak következtében az államkasszába is több adó meg járulék folyt be. a minimálbéresek ugyanis tipikusan a magánszférában voltak.

Innentől a cikkírót nem szabad komolyan venni, ha ezt sem érti.

jag3 2011.06.01. 21:53:26

@torró: ez egy rendkivül érdekes és tanulságos hozzászólás volt.

Valóban, több szakmunkás kellne. Mindjárt kezdjük Lázár Janival és Orbán Vikivel és családtagjaikkal :o)

Node ha nem tévedek az adótámogatás azoknak a családoknak jár leginkább, akik sokat adóznak: a felső középosztálynak. Bizos a vizvezetékszerelő-képzőbe küldik majd a gyereket :o)

De persze mindig csak a szegénynek osztja az észt. A jómódú.

"Én 65 évesen napi 10-12 órát megyek mert nincs utánpótlás." irod. Én nem tudom te hol élsz drága barátom, de ha felütöd az első sárga könyvet bőven találsz vizvezetékszerelőt :o)

Egyébként velem az is régen esett meg, hogy egy igazi kommenteklő fizikai munkást láttam. Nem vagy te véletlenül egy "elméleti fizikai munkás"? Számszakilag?

:o)

2011.06.01. 21:55:01

@Kieseritzky:

Magyarországon a népességcsökkenés és elöregedés katasztrófája fenyeget.

Ez az ami nem igaz!
Semmilyen katasztrófa nem fenyeget senkit ez ügyben.
Ez a nyugdíjasok miből fognak élni és ki fizeti majd a nyugdíjukat egy bullshit. van mögötte logika persze, csak nem ez a lényeg. Kb. olyan mint a gyökérkezelés a fogorvosnál. Ha már csinálni kell nem az a lényeg, hiogy fájni fog és be kell vállalni.

Ha megkérhetlek vázold nekem, ha most kb. 10 millian élünk itthon, akkor

2020: ?
2030: ?
2040: ?
2050: ?

stb. mennyi lenne az ideális lélekszám?

Ugye még nem hallottál politikust erről beszélni.
Mert nem is foglalkozik vele.
Szépen korrigálunk (csökkenünk).
Vagy mi lenne az ideális?
Nézd meg a 1870 óta hogy alakult a lakosság száma mondjuk 1980-ig a tető (durván 10.7 Millió)
Vedd ki ebből a függvényből a csökkenést és extrapoláld a függvényt 2050-re.
Aztán sirasd meg a dédunokádat és a 20-25 millió vagy több honfitársát.
Mivel a függvény túlságosan meredek volt, ezért korrekció kell és a lakosság nem képes stagnálni egyik pillanatról a másikra.

Ez kicsit talán fájni fog, de még mindig jobb, mint a lélekszám végtelenbe és tovább ahogy azt a jó öreg Buzz Mártír mondta volt.

bandos 2011.06.01. 21:58:05

Nem nagy szám a Fidesz, kicsit lassan állnak hozzá a komoly dolgokhoz, érzésem szerint. Nameg, valóban vannak kapufák.
De ha nézem a további versenyzőket a kormányzási szerepért, akkor remélem még úgy 12 évig maradnak.

bandos 2011.06.01. 22:00:12

@MikeBoy: Szerinted Magyarország be fog állni mondjuk 8-9 millió főre?
Ugyan!
Lesz 8 millió fehér 1 millió cigány meg 1 millió arab és kínai. A világon alig férnek el már az emberek. Itt meg itt a rét, a mező, a folyó, jönni fognak ide, nagyon helyesen, attól függetlenül, hogy az unokáinknak jó lesz vagy sem. :)

dimitrij 2011.06.01. 22:04:14

minden(ki) jó valamire, ha másra nem elrettentő példának.

pizzaboy 2011.06.01. 22:06:50

Hihetetlen, de egy korrekt poszt az Index főoldalárol...

ruszkaszov 2011.06.01. 22:08:00

Elég sok hiba található a cikkben:
Negatívum 1.: "Gyakorlatilag nem történt más az átalakítással, mint igazodás a realitásokhoz." Pont, hogy az állami nyugdíjjal van a baj, és nem a magánnyugdíjpénztárakkal hosszútávon.
Negatívum 3.: Felhozod a tűzoltó problémát, de nem oldod meg, csak felhozol egy ténylegesen megoldandó kérdést. A tűzoltók korengedményes nyugdíja és a felhozott példád megoldása nem zárja ki egymást.
Pozitívum 2.: "a problémák elodázásáról van szó", "ki lehet dolgozni egy következő programot". Remélem látod, hogy van benne igazság. A probléma az, hogy az emberek nem értették meg, hogy miért olcsóbb a devizahitel, mint a forint hitel.
Pozitívum 3.: Ez csak egy hozzáfűzés. Ezt inkább tenném egy kötelesség cimke alá. Bár kitudja, lehet a sok hülyeség között ezt tényleg jobb annak venni :D

Egyébként már régóta várok egy hasonló listát (csak jóval hosszabbat), nem is kell negatív/pozitív dolgokra bontani, csak egy listát, amin le van írva az összes komolyabb intézkedésük.

tcom 2011.06.01. 22:12:01

Enyhén idealista helyzetkép.

Egyrészt az államháztartásban eddig semmi, semmilyen spórolás nem volt. Az állam ugyanúgy betömi a lyukakat a MÁV-nál, az adócsökkentés (!) okozta nettó bér csökkenés kipótlása az állami vállalatoknál az adófizetők pénzén, az egészségügybe a tíz milliárdok, a nők kedvezményes nyugdíjba vonulása tízmilliárdokkal csökkenti az adóbevételeket és növeli a nyugdíjkiadásokat. Miközben a magánszektorban évek óta nincs igazi béremelés a nyugdíjak 4-5%-al emelkednek folyamatosan nagyobb szeletet kihasítva a költségvetésből. Jelenleg úgy néz ki, hogy 30 év és a költségvetés felét nyugdíjakra fizetjük.

Ha nem lenne a rabolt magánnyugdíj pénz az államháztartás hiánya 7% körül lenne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?
No comment.

Negatívumként lehet emlegetni a felesleges pénzpocsékolást a debreceni foci stadionra, vagy a próbálkozás 5 milliárdért lefényképezni az országot, miközben 160 millióért megtette más, nem fideszes cég. A kis pofátlanságokat reggelig lehetne sorolni. A dölyfös fideszesek nagyképűségéről (Lézer János), a feledékeny Szijjártóig, aki nem vette észre, hogy átlépi a 2 milliós bérplafont. A KDNP-s ámokfutások, az oktatás porcelánboltjába tévedt Hoffmann elefánt, akit még a Fideszesek sem viselnek el. Matolcsy örök magánnyugdíj tag, aki kétszeri alkalommal sem lépett ki a magánnyugdíj rendszerből. Bizonyára mert annyira rossz volt.

A fő sodrás mégis a megszorítások. A táppénz szigorítását Bajnai is meg tudta volna tenni. A munkanélküli járulékot Gyurcsány is levihette volna 3 hónapra, a magánnyugdaj pénzeket Medgyessy is is el tudta volna költeni. Akkor miért kellett Orbán? Hogy ne az előbbiek képét nézzük? Azért kevés.

Reggelig nem érek rá.

torró 2011.06.01. 22:12:36

"jag3"
Miért fura már ez is? Egyébként 18 évet ültem gép előtt mint üzem irányító.Így természetes volt hogy itthon is legyen gépem.De egyébként karosszériás műhelyem is van,illetve már csak lassan múlt idő.Sőt! Fagyizóm és pizzériám is volt hosszú évekig.És nem gagyi árúval.Nem vakaróztam soha mindig megvalósítottam amit akartam.És tudnék még tippeket.Szóval én nem kamuzok.És mindent körbejárok rendesen.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.01. 22:14:11

@Blogger Géza: Ez a minimálbéres dolog nem teljesen igaz, a minimálbér léte vagy emelése kedvez a fekete foglalkoztatásnak, hatékonyságot ront, bizonyos munkahelyek létét eleve kizárja, ezen felül pedig a minimálbér is növelheti a hiányt, hiszen a közalkalmazotti bértáblában is benne van.

Balt 2011.06.01. 22:14:56

@APOSTOL - Szemben az árral.: Sebaj, most pótolhatják a "közmunkát"... :)))

Petya1977 2011.06.01. 22:15:33

@Blogger Géza: Aki rendesen dolgozik az nem járhat rosszul ! Legalábbis ezt ígérték. Ezért tök mindegy milyen rendszerben vagyok (állami vagy magán), elvileg igazságosnak kell lennie, azaz nem járhatok rosszabbul a magán nyugíjjal. :):) Azaz ugyanannyit kell kapnom min. Ha nem így van akkor át....tak ! Nem kicsit nagyon !

dimitrij 2011.06.01. 22:17:01

@MikeBoy: alapvetően nem érted a problémát, ami egyébként egy egész Európát érintő demográfiai válság.

nem elfogynak az emberek, hanem:
- nő a születéskor várható élettartam
- a lakosság átlagéletkora
- nyugdíjkorúak száma is nő párhuzamosan,
- csökken a születések száma
- mind később vállalnak gyereket a bérből és fizetésből élők,
- a kevesebb születés miatt X év elteltével csökken a munkaerő piacon lévők száma, cserébe nő a nyugdíjkorhatár felettiek száma (ez a Ratkó korszakban születettek nyugdíjazása után már érzékelhető is lesz).

ezen túlmenően rohadt alacsony a teljes és valós jövedelmük után nyugdíjjárulékot fizetők száma, hiszen az aktívaké is csak 55% körül van, aminek egy jó része minimálbérre bejelentett. a nyugdíjkassza így is minden érben több milliárdos támogatást kap a központi költségvetésből...

ezeket, ha szépen fejben össze tudod rakni, hogy mit eredményeznek, akkor rá fogsz jönni, hogy ez egy igen súlyos probléma (ha nem, akkor menthetetlen kretén vagy).

az van, hogy 30 év múlva a jelenlegi tendenciák mellett, az eddigi gazdasági tényezőktől nem eltérve pozitív vagy negatív irányba az fog történni, hogy kb. a gázszámlára nem lesz elég az egy havi nyugdíj, amit az államtól kap az ember.

ja, és a migráció gyaníthatóan nem megoldás, lévén a nem asszimilálódó társadalmi csoportok önmagukban problémásak, és ezen csoportok sajátossága, hogy az első generáció eredményez csak pozitív munkapiaci hatást.

2011.06.01. 22:18:07

@Blogger Géza:

"Nem is fizeted. Persze nem nyugdíjat, hanem járulékot. Az más kérdés, hogy a munkáltatód fizet utánad, de azt nem a te fizetésedből vonják. Persze ha az alapokkal ennyire nem vagy tisztában, majd akkor mekkorát fogsz pofára esni, mikor kiderül, hogy a manyupból a töredékét fogd nyugdíjként kapni, mintha az állami rendszerben lettél volna. Már most sírnak a manyupok, hogy nem fognak tudni rentábilisan működni... "

Ezen azért nagyot röhögtem! Amikor valaki okosnak akar látszani és annyi.

"Persze nem nyugdíjat, hanem járulékot"

Ami neki járulék az másnak nyugdíj, de a kérdés szempontjából egyébként is indifferens, tehát fölöslegesen jegyezted meg.

"munkáltatód fizet utánad, de azt nem a te fizetésedből vonják"

technikailag igaz, de a munkáltató szempontjából indifferens, hogy bér vagy járulék jellegű az adott tétel, tehát megint fölösleges a megjegyzés.

"Persze ha az alapokkal....."

No ez meg már akkora hülyeség, hogy nem is érdemes vele foglalkozni!
Főleg a rentábilis működésre vonatkozó rizsád.
Ha valamelyest foglalkozni akarsz a témával ajánlom figyelmedbe azt a vizsgálatot, hogy mondjuk a bankokban kezelt számlákhoz a manyup.ban levő számlák biztonsága hogy viszonyul egymáshoz.

Trollbamondás 2011.06.01. 22:19:47

A fidesznek lámpavason a helye. Erről kár vitát nyitni.

Krujs 2011.06.01. 22:20:55

Nem nagyon értem hogyan került fel az indexre egy objektív értékelés, de üdvözlöm.

Szomorú tény hogy a 'megoldandó' lista 4 pontjából 3-ra az előző kormány 2-3-szoros anyagi és időbeli hátrányt varázsolt...

Andrej73 2011.06.01. 22:20:57

Szerintem rendben van, amit a Fidesz csinál. Nincs pénz, ezt kellene felfogni. Valahogy el kell kezdeni a rendrakást.

Balt 2011.06.01. 22:22:01

@MikeBoy: Kár, hogy nincs olyan párt, amely a "kollektív öngyilkosság" programjával indul. Gondolom, biztos szavazójuk lennél. :) Legalább egyszer... :))

Krujs 2011.06.01. 22:25:02

@csikarcsi: @kirsten:

ná a szátok járjon fiúk, irány a Kossuth tér, millás Pacmanozás meg fórumon hőbörgés a lázadás maszturbációja

Krujs 2011.06.01. 22:29:07

@MikeBoy: "Szóval a föld legnagyobb problémája a túlnépesedés, de azért mindenki vállaljon gyereket....Nem nyert!"

:DDDDDD Briliáns logika, tényleg kulcsfontosságú kérdés Magyarországon:D

pulcsi 2011.06.01. 22:30:15

ez rendben hogy most ilyeneket csinál a Fidesz de nézzetek vissza 4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15 sok évet amikor nem ők voltak hatalmon és csinált valamit az akkori kormány vérzőszájjal népszavazást akart mindenre, semmit nem fogadott el most ugyanazokat megcsinálja amiket régebben mások akartak csak most nincs aki leszavazza őket, 6 hónapja vagyok munkanélküli 1 darab munkaajánlatot nem kaptam a munkanélküli hivataltól, pedig szívesen várom a munkalehetőségeket

Bergeroth 2011.06.01. 22:30:22

Ez a cikk vagy irónia akart lenni, vagy a cikkíró roppant mód ostoba és tudatlan.

fedkvas 2011.06.01. 22:32:48

@Hagrid: feltételekkel, de olcsón. a fityisz meg felvesz feltételek nélkül (? - pl. a kínai kötvénykibocsájtás esetében ez nem annyira tiszta) drágán (piacról, azért drágán, mert BBB- a hitelbesorolásunk, ami - most figyelj - a fityisz alatt romlott BBB+-ról). ebbe nem rokkanunk bele?
vagy az olcsó hitel=halál, drága hitel=faszáj? meg mit követelt volna az IMF? 3%-os hiány, kiadási oldal megnyirbálása, költségvetési felügyelet, államadósság kezelése. ebből a harmadik maradt ki IMF nélkül, a többin rajta vannak fityiszék is.

ha demagóg lennék azt mondanám, azért választotta OV a drága hitelt, hogy ne legyen költségvetési felügyelet. ha ez neked jó... lelked rajta.

2011.06.01. 22:32:51

@dimitrij:

Ha nem érted amit írtam, akkor kérdezz rá!
Mert amit te írsz az egy lerágott csont. A csapból is ez folyik. És probléma, ezzel nincs semmi gond.

A megoldás, hogy akkor most aztán szülessen sok gyerek. Na az nem működik, ennyi.

Mellesleg erre:

"hogy kb. a gázszámlára nem lesz elég az egy havi nyugdíj, amit az államtól kap az ember."

nyilván nem tennél fel sok pénzt azért azt mindketten tudjuk.
A nyugdíjasok alapellátása nem kerül ám olyan sokba ahogy azt te itt felvázoltad mint egy rémképet. Még akkor sem, ha sokan vannak az aktív keresőkhöz képest.

=nessuno= 2011.06.01. 22:33:44

Miből élünk? Manyup pénzek elkobzása,folyamatos kötvénykibocsátások (vagyis külföldi hitelfelvétel...)Ezek nélkül 7% körüli lenne a hiány. Matolcsy egy zseni.:)))

Balt 2011.06.01. 22:34:15

@Petya1977: Manyup: a dolog kb. évi 5-600 mrd Ft-ot vett ki évente a költségvetésből, u.is ennyi volt a nyugdíjkassza hiánya, amit kötvénykibocsátással kellett pótolni. Ez önmagában elég ok a felszámolásra - az EU-döntésen túl, mely diszkriminálta a nyugdíjreformot bevezető országokat. A többiben igazad van.

Ja, a gyermekek után járó szavazati jog német ötlet, itt lekerült a napirendről. (Pedig ott lehetne jelentősége, hogy még egyszer ne a nyugdíjasok döntsenek az unokáik sorsáról, hanem indirekt módon az aktív generációk javára billenjen a mérleg.) A családi szja ADÓkedvezmények meg ugye annak szólnak, akik jövedelemadót fizetnek; lásd a 2002-es tévévitát a youtube-on. (10 részletben, nagyon tanulságos az egész.)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 22:36:12

@ruszkaszov:

"Pont, hogy az állami nyugdíjjal van a baj, és nem a magánnyugdíjpénztárakkal hosszútávon."

Milyen jó lett volna, ha mindenki marad a magán rendszernél. Még pár évtized, és az államnak nem is kellett volna nyugdíjat fizetni.

Egyébként tényleg ez lenne az üdvös, csak éppen nehéz az átállás, mert az átmeneti időben egyszerre kell fizetni a jelenlegi nyugdíjasokat, és spórolni a saját nyugdíjunkra. A baj az volt, hogy nem spórolt senki, hanem hitelt vettek fel. Tehát ahogy gyűlt a pénz a magánkasszákban, vele párhuzamosan nőtt az államadósság is a kieső nyugdíjjárulék miatt.

dimitrij 2011.06.01. 22:37:35

@Blogger Géza:

"Nem is fizeted. Persze nem nyugdíjat, hanem járulékot. Az más kérdés, hogy a munkáltatód fizet utánad, de azt nem a te fizetésedből vonják. Persze ha az alapokkal ennyire nem vagy tisztában, majd akkor mekkorát fogsz pofára esni, mikor kiderül, hogy a manyupból a töredékét fogd nyugdíjként kapni, mintha az állami rendszerben lettél volna. Már most sírnak a manyupok, hogy nem fognak tudni rentábilisan működni..."

ilyen vaskos ostobaságot is régen olvastam.

a munkáltató számára 1 FTE vagy (full time employee), a neved mellett van egy teljes bérköltség, ennyibe kerülsz neki mondjuk havonta, vagy évente. hol érdekli őt, hogy ebből te mennyit kapsz meg? és ezt bizony a te bérköltségedből vonják, akkor is, ha nem leszel jogosult az állami nyugdíjra... ez egy picit diszkriminatív, meg komoly alkotmányjogi aggályokat ébresztő, de ezen most lendüljünk túl.

szóval ki nincs tisztában az alapokkal? :)

a manyupból egyféle módon lehetett felvenni a megtakarítást? egy összegben. tehát egyrészt az alapokkal nem vagy megint tisztában, másrészt elég teoretikus a kérdés, lévén két olyan jövőbeli dolgot szeretnél összehasonlítani, amit felkészült és ilyetén kérdésekben megfelelő felkészültséggel rendelkező elemzők sem tudnak meghatározni.

szép volt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 22:39:00

@pulcsi:

"de nézzetek vissza 4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15 sok évet amikor nem ők voltak hatalmon és csinált valamit az akkori kormány vérzőszájjal népszavazást akart mindenre..."

Ez mind igaz. De most azt vizsgáltam a posztban, hogy mi van akkor, ha nem az intézkedő személyét nézzük, hanem az intézkedést magát.

pulcsi 2011.06.01. 22:40:04

Pedig ott lehetne jelentősége, hogy még egyszer ne a nyugdíjasok döntsenek az unokáik sorsáról, hanem indirekt módon az aktív generációk javára billenjen a mérleg.

Azért a nyugdíjas csak had döntsön te se örülnél ha elmész nyögdíjba azt azt mondják te már csak úgy legyél fogd be a szád, majd a fiatalok döntenek, te meg felnevelted taníttattad őket a te fizudból aztán nem kellesz ha már nem fizetsz

fedkvas 2011.06.01. 22:40:17

@torró: az a kérdés, hogy a lyuk betömésére felvett hitel kamatos kamattal növelve kisebb-e, mint az a nyereség, amit a 8%-ok visszatartásával nyer a költségvetés, amikor a manyuposok nyugdíjba vonulnak. ha nem kisebb, a manyup-rendszer rossz. ha viszont igen, akkor...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 22:40:31

@Bergeroth:

"Ez a cikk vagy irónia akart lenni, vagy a cikkíró roppant mód ostoba és tudatlan."

A hozzászóló meg milyen sejtelmes. :)

2011.06.01. 22:40:35

Bart és Krujs!

Mit szeretnétek unokáitoknak?
Milyen világot 100 vagy 200 év múlva?

Félretéve a tréfát a kérdés:
Néztetek egy népességgörbét az utolsó 140 évre vonatkozóan?

Nem hiszem. Itt az internet: tegyétek meg és húzzátok tovább azt a vonalat.
Aztán kíváncsi vagyok, hogy ki meri azt mondani nevetve hogy akkora baj, hogy az a tendencia megtört.

tcom 2011.06.01. 22:40:37

@Blogger Géza:

A magánnyugdíjak államosítását is meg lehetne érteni. Ha pl. nem hazugságok tömegével próbálkoztak volna. Ha nem pofátlan megfélemlítéssel, zsarolással, lekenyerezéssel, butítással, Grippen-ügyi Gabriellával, hanem Orbán kiállt volna, hogy "emberek szarban az ország és kell a pénzetek", hogy adósságra fordítják a pénzt és nem felélésre, a súlyos gondokkal küzdő állami nyugdíj kassza hiányainak pótlására, a belügyi kiadások foltozására. Ha nem előtte jelentették volna be 2 nappal, hogy debrecennek megszavaztak 10 milliárdot foci stadionra.

fedkvas 2011.06.01. 22:41:41

@Balt: a jelen hiánya a jövő többlete, azaz ennyi nem elég a felszámolásához, ki kéne inkább számolni l. előző hozzászólásom.

pulcsi 2011.06.01. 22:42:02

@bogancs: na de abban az időkben ami nem is volt régen akkor is kellettek volna ezek az intézkedések, de akkor nem kellett azoknak akiknek most kell

ermi71 2011.06.01. 22:42:10

Egy baj van itt gyerekek. Megbukik tegyük fel az Orbán kormány, mondjuk valami koalíciós kormány tákolmány által. Na de mit fog tenni ez itt a kérdés. Mert ugye ha megbukik akkor ezt a mostani kormányzást nem lehet továbbvinni, nyílván valami új jön. De mi? Ha azzal indítanak, hogy na megszorítások jönnek és ismét IMF és ismét azok mondják majd meg milyen megszorítás legyen akkor jobban jártunk? Úgy nekem egyik se nyerjen ,hogy utána a nyomorba dönt. Akkor felesleges a kormányváltás.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 22:44:55

@=nessuno=:

A kötvénykibocsátás nem növeli a hiányt, hanem befoltozza azt. Leegyszerűsítve annyi hitelt kell felvenni, ami a hiány összegével egyenlő.

pulcsi 2011.06.01. 22:46:12

a politika sehol nem jó nálunk meg főleg olyan országban ahol kapsz 60000ft minimálbért kész csoda hogy még vannak politikusok és nem szedték szét őket :)

Balt 2011.06.01. 22:47:48

@Blogger Géza: Bezony!

Az adójóváírás - leánykori nevén: adómentes minimálbér - maga volt az őselkúrás. Ez eredményezett kétmillió minimálbéren bejelentett munkavállalót, amiből nem kettő volt "szürke"mar... akarom mondani: -munkás... :)

2011.06.01. 22:50:29

@MikeBoy:

"A baj az volt, hogy nem spórolt senki, hanem hitelt vettek fel. Tehát ahogy gyűlt a pénz a magánkasszákban, vele párhuzamosan nőtt az államadósság is a kieső nyugdíjjárulék miatt. "

Figyelembe kellett volna venni a költségvetés készítésekor, mint hosszútávú befektetést.

Így most nagyjából egy út maradt, ha nem akarjuk hitelből finanszírozni a nyugdíjakat hosszútávon.
A mindenkori befizetések arányában fizetjük a nyugdíjakat....
Ha nem lesz így, akkor az állami nyugdíjrendszer mindig deficites lesz.

sanyix 2011.06.01. 22:50:50

@csikarcsi: és helyére hívni messiás ferencset, kecskeszakáll attilát, kettőskeresztégető szanyikapitánt, pösze "egyik ősöm kommunista, másik nyilas" andriskát az anti atomantikkal? :D LOL

Acélcápa 2011.06.01. 22:51:15

@bogancs: Bocs, de új vagyok itt. Mit jelent az, hogy "portfolioblogger"? Valami gazdasági érdekközösség véleményét tolmácsolod, akik fizetnek ezért?
A kötvénykibocsátással kapcsolatban viszont illik nem megfeledkezni a kamatterhekről.

NA YA! 2011.06.01. 22:51:20

Kedves Posztíró! Primitív vagy, mint egy barlangrajz! Nem neked való ez az észosztás! Fogd a zsíroskenyered, és irány vissza a kereszteződésbe szélvédőt mosni!:P

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 22:51:46

@fedkvas:

"a jelen hiánya a jövő többlete, azaz ennyi nem elég a felszámolásához, ki kéne inkább számolni"

Én már számolgattam a linkelt posztban.

nivo.blog.hu/2011/03/11/pluszok_es_minuszok

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 22:54:10

@NA YA!:

Kedves hozzászóló! A komment viszont zseniális, objektív, és meggyőző. :)

=nessuno= 2011.06.01. 22:55:42

@bogancs: ebben igazad van,de nem hinném, hogy további hitelekkel kéne növelni az államadósságot. Ez olyan kádári, nem?;) A lakosságzöme (hitelesek) is valami ilyesmi adósságcsapdában vergődik...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 22:55:56

@pulcsi:

"na de abban az időkben ami nem is volt régen akkor is kellettek volna ezek az intézkedések, de akkor nem kellett azoknak akiknek most kell"

Akinek viszont akkoriban kellett annak meg most nem kell. Hülye dolog ez a politika mi?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 22:59:29

@ermi71:

"Mert ugye ha megbukik akkor ezt a mostani kormányzást nem lehet továbbvinni, nyílván valami új jön. "

Dehogyis jön új! Gondolod, hogy egy új kormány azzal kezdi, hogy visszaküldi nyugdíjba a 40-es tűzoltókat, újra bevezeti a minimálbér adómentességét, vagy visszaadja a manyupban maradóknak az arányos állami nyugdíjat?

Ugyan már! Miből? Örülni fognak, hogy Orbán ezeket meglépte. Mint ahogy Orbán is örült, hogy már Bajnai elvette a fenntarthatatlan 13. havi nyugdíjat például.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 23:01:42

@Acélcápa:

A portolioblogger címke azért kell, mert így a portfolio.hu kiteszi a posztot a címlapjára. Ezt bármely blog megteheti, amely közéleti, pénzügyi ... stb, tehát a portfolio.hu profiljába kicsit is illő posztot ír.

holas 2011.06.01. 23:02:25

Tudod a zuhanó ember minden emeletnél azt mondja, eddig minden rendben...
Gondolokodj el ezen!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 23:06:21

@=nessuno=:

"de nem hinném, hogy további hitelekkel kéne növelni az államadósságot"

Addig muszáj, amíg az állam kiadásai nagyobbak a bevételeinél. Ha nem venne fel hitelt, akkor nem tudná fizetni a kötelezettségeit (nyugdíj, rendőr fizetése... stb), tehát bekövetkezne az államcsőd.

Balt 2011.06.01. 23:07:12

@fedkvas: "ha viszont igen, akkor..."

... akkor jól átkúrták a leendő manyup-nyugdíjasokat. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 23:07:35

@holas:

Kérdés, hogy mire esünk majd a földön. :)

Blogger Géza 2011.06.01. 23:09:41

@Petya1977: Szerintem senki nem ígérte, hogy a manyuppal nem járhatsz rosszabbul. Itt valami félreértés van... Szerintem pont hogy úgy fogják alakítani a szabályokat hogy manyuppal garantáltan rosszabbul járjon valaki.

Blogger Géza 2011.06.01. 23:11:15

@MikeBoy: Hát nem volt felesleges, mert sok butaságot írtál, nehogy más elhiggye...

Balt 2011.06.01. 23:11:29

@tcom: Ebben igazad van. Én egyszerűen megmondtam volna - ha merem :) -, hogy "kedves elvtársak/magyarok/stb. (kinek mi tetszik), az EU sajnos súlyosan hátrányos helyzetbe hoz minket a mnyp-k vs. költségvetési hiány vonatkozásában, ezért ezt az ellentmondást kénytelek vagyunk mielőbb feloldani. Így és így. Ez van, sry, aki akar, ott a valóban önkéntes nyp, vagy a nyet."

Balt 2011.06.01. 23:12:29

@pulcsi: Akiknek meg meg kellett volna lépni, azok valamiért nem tették. Ennyit a kompetens "kúrmányzásról"...

Blogger Géza 2011.06.01. 23:13:20

@politologus: Viszont közben a TB járulékot erősen csökkentették, ami meg a feketegazdaság ellen hatott. Mivel mint már írtam, a minimálbéresek jellemzően a privát szférában dolgoztak, az emelés pozitív hatással járt a költségvetésre s így az államadósságra.

Balt 2011.06.01. 23:16:02

@MikeBoy: "Figyelembe kellett volna venni a költségvetés készítésekor, mint hosszútávú befektetést."

Csak az EU (német pénzügyi biztosa) erre nemet mondott. Talán mert Németo. nem érdekelt a nyugdíjügyben...?

"A mindenkori befizetések arányában fizetjük a nyugdíjakat...."

Ez már kőbe van vésve. :)

Balt 2011.06.01. 23:17:59

@bogancs: Őszinte elismerésem az önmérsékletért! :) (Meg egyébként a posztért is.)

=nessuno= 2011.06.01. 23:18:09

@bogancs: szóval csak hitelből,meg államosításból oldható meg...hogyan várható el a devizahiteles átlagmagyartól, hogy ne hitelt hitelre halmozzon, folyó kiadásait ne hitelből finanszírozza, ha az állam szakemberek vezetésével ugyanilyen botor módon viselkedik? Ezért kár közgázt végezni.

Acélcápa 2011.06.01. 23:18:41

@bogancs: De azért így magunk között: ugye ez csak egy kommentvadász műbalhé, ugye? Nem szégyen az egymás torkának esők ostobaságán nyerészkedni, csak a tisztánlátás végett kérdezem.

Blogger Géza 2011.06.01. 23:20:24

@dimitrij: Most ez neked lehet hogy ostobaságnak tűnik, de attól még így van. Barátkozz meg vele, mert ez így is marad.

"a manyupból egyféle módon lehetett felvenni a megtakarítást? egy összegben. "

És még te mondod másra hogy baromságokat ír... :D Légy szíves, vedd már fel nekem akkor azt az összeget, ami manyupba volt, vagy írd meg, hogy tehettem volna, köszi.

Valójában kevesen fogták fel, hogy az a papír, amit a manyupoktól kaptak, szinte semmit nem ért a valóságban, a rajta lévő összeg soha nem volt a tulajdonuk, ugyanis nem rendelkezett a a tulajdonjognál megszokott ismérvek szinte egyikével sem. Konkréten nem rendelkezhettél vele szabadon (nem vehetted fel), nem húzhattad a hasznait (a kamatait sem vehetted fel), nem használhattad hitelfedezetként, nem idegeníthetted el, stb.

dimitrij 2011.06.01. 23:20:58

@MikeBoy:

"A megoldás, hogy akkor most aztán szülessen sok gyerek. Na az nem működik, ennyi."

ez a te megoldási javaslatod, nem az enyém... láttál hasonlót tőlem? nem? akkor miért jössz elő ezzel a badarsággal?

nem kerül sokba? neked valszeg nem, de észre kellene venni, hogy most is milliárdokkal kevesebb a nyugdíjbevétel, mint amit kiadásra kell fordítani. ez a helyzet csak romlani fog a következő években, és a munkaerő+piaci aktivitás is az egyik legalacsonyabb nálunk Európában.

nagyon úgy tűnik nekem, hogy ez a "lerágott csont" nem érte el az értelmezési küszöbödet. :)

Balt 2011.06.01. 23:22:09

@=nessuno=: Egy adósságcsapdában vergődve elég behatárolt a mozgástér...

2011.06.01. 23:22:21

@Blogger Géza:

"Szerintem pont hogy úgy fogják alakítani a szabályokat hogy manyuppal garantáltan rosszabbul járjon valaki. "

Csak hát a kérdés, hogy ezt ki is fogja megtenni, ugye?
Ugyanis, aki huszonévesen manyup tag maradt arra következő a jellemző:
Hogy nyugdíjba menjen még majdnem 2x annyi idő telik el, mint a rendszerváltás óta mostanáig.
A föld olajkészletei igencsak fogyóban.
A jelenlegi kormány tagjai, akik ezt az egészet kitalálták pedig már minimum matuzsálemi korban vannak.

Szóval az a sarkalatos törvény hogy is fog kinézni 2050-ben? :DDD

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 23:24:48

@Acélcápa:

Reménykedem, hátha azért minél többen el is gondolkodnak a dolgon egy kicsit. Akár kommentelés előtt, akár utána.

Egyébként jó móka (egy kis szellemi torna) a blogírás, igen. Érdekes a hozzászólásokat olvasgatni. :)

Nem is értem azokat, akik moderálgatnak össze-vissza.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 23:27:29

@Blogger Géza:

Igen, a manyup vagyon szerintem is eléggé korlátozott (fél)magántulajdon volt. Csak örökjáradékként férhetél hozzá, és csak akkor, ha megérted a mindenkori nyugdíjkorhatárt.

Ha meg csak egy hónappal élted túl a nyugdíjkorhatárt akkor vesztettél. Ha meg 120 évig éltél, akkor nyertél.

Blogger Géza 2011.06.01. 23:27:45

@tcom: "hogy adósságra fordítják a pénzt "

Arra is fordítják, többségében államadósság csökkentésére, kisebb részben állami vállalatok konszolidálásra (mi gyakorlatilag szintén a szélesen vett államadósság csökkentése), részben pedig az adórendszer reformjának finanszírozásra.

Debrecen idekeverése meg nettó demagógia, most akkor ne épüljön ebben az országban soha semmi, mert valaki majd összeköti az almát a körtével?

dimitrij 2011.06.01. 23:32:05

@Blogger Géza: ez igazán nyomos érv... hogy is írtad? barátkozzak meg vele? igazán meggyőző volt... :)

igen, te szerencsétlen, aki elérte a nyugdíjkorhatárt, az egy összegben vehette fel, de mint írtam, ez teoretikus, hiszen:
- ilyen elég kevés volt,
- nem alakította ki a törvényalkotó a jogi szabályozást a szakaszos folyósításnak.

törvényileg tehát egy módon vehetted fel: egyben.

ja, hogy a kedves kolléga nem érti amit olvas? azt úgy hívják funkcionális analfabéta.

"Valójában kevesen fogták fel, hogy az a papír, amit a manyupoktól kaptak, szinte semmit nem ért a valóságban, a rajta lévő összeg soha nem volt a tulajdonuk, ugyanis nem rendelkezett a a tulajdonjognál megszokott ismérvek szinte egyikével sem."

újabb méretes ostobaság.

rendelkezhettél felette, a törvény által meghatározott módon, eldönthetted, hogy milyen kockázatos befektetési csoporthoz kívánsz tartozni pl., az egy másik kérdés, hogy a törvény szerint az magánnyugdíjpénztárak bizonyos befektetési formákat kellett, hogy favorizáljanak (portfolió 60% magyar állampapír, 30 BÉT - Budapesti Értéktőzsde a gyengébbek kedvéért), a maradék 10%-ról rendelkezett az intézményi befektető. ja, és ettől a magtakarítás a tiéd, örökölhető, mozgatható stb., legfeljebb a nyugdíjkorhátárig nem teljes szabadsággal rendelkezel. és még fedezete is lehetett hitelnek, képzeld el... több banknak volt ilyen kvázi-lombard hitelei, sőt, a mai napig van ilyen. az tény, hogy az önkéntes pénztárról van szó, de az meg ugye még egyértelműbben a magántulajdonom.

lenne okod a nagyobb szerénységre. :)

Blogger Géza 2011.06.01. 23:32:18

@MikeBoy: Kérdés, lesz-e olyan kétharmados kormány, amelyik a nemzeti kockázatközösségből önként kiiratkozott törpe minoritást akarja a többség rovására támogatni azzal, hogy állami nyugdíjat szavaz meg nekik, miközben 40 évig egy fitying nyugdíj-hozzájárulást nem fizettek be (gyengébbek kedvéért: amit a munkáltatójuk fizet, az nem ők fizetik), miközben a demográfia helyzet várható rosszabb lesz, tehát a tisztességgel fizetők nyugdíja sem lesz valószínűleg túl magas...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 23:33:56

@Blogger Géza:

"Debrecen idekeverése meg nettó demagógia, most akkor ne épüljön ebben az országban soha semmi, mert valaki majd összeköti az almát a körtével?"

Azért nem árt mérlegelni a költségeket a várható haszonnal, és ezekből rangsort képezve a legjobbakat megvalósítani. Egyébként a debreceni stadionról már mi is írtuk nemrég.

nivo.blog.hu/2010/11/09/stadiont_debrecenbe

Acélcápa 2011.06.01. 23:34:08

@bogancs: Maximum a visszavágásokon gondolkodik ebben az országban mindenki. A téma teljesen mellékes.

2011.06.01. 23:34:47

@dimitrij:

Na neee!
Egyszerűen nem értetted meg miről van szó.

"A megoldás, hogy akkor most aztán szülessen sok gyerek. Na az nem működik, ennyi."

ez a te megoldási javaslatod, nem az enyém... láttál hasonlót tőlem? nem? akkor miért jössz elő ezzel a badarsággal?
"

Cseszd meg! A legelején erről írtam.
Aztán neked azt, ha nem értetted meg, akkor kérdezd meg?
Most már nyilván nem értetted meg, de akkor mibe kötöttél bele?

Én talán állítottam azt, hogy amiket te leírsz az nem probléma (ami kicsit megvan fogalmazva a pozitívumok 1-es pontjában - én erre írtam véleményt), szóval én sem állítottam. Sőt:

"És probléma, ezzel nincs semmi gond.
"

Csak azt állítottam, hogy erre nem megoldás a gyerekvállalás támogatása és ösztönzése.
Mivel a népességpolitika sokkal összetettebb probléma és máshol bizony sokkal jobban fáj.

Ennyi! Akkor még egyszer, mi a gond??

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 23:37:41

@Blogger Géza:

"Kérdés, lesz-e olyan kétharmados kormány, amelyik a nemzeti kockázatközösségből önként kiiratkozott törpe minoritást akarja a többség rovására támogatni azzal, hogy állami nyugdíjat szavaz meg nekik"

Főként, hogy jórészt a felső százezerről van itt szó. A manyupban maradó 3% rendelkezik az összes manyup tőke 10+%-ával.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 23:39:15

@Acélcápa:

Egy szócsatában mindenki szeret nyerni nem? Még akkor is, ha menetközben rádöbben, hogy nincs is mindenben igaza.

dimitrij 2011.06.01. 23:42:12

@Blogger Géza: de esetleg vessük össze a kétféle nyugdíjrendszert, legfőbb kritérium ugye a hozam. mekkora hozamot garantál az állam a nyugdíjkasszába befolyó összegekre? nem garantál hozamot? meg se tudják mondani, hogy mennyi van az egyéni számládon? ja, hogy nincs is egyéni számlád ott? ja, hogy akkor nem örökölhető? és még csak meg sem választhatod, hogy milyen kockázatokat vállalsz be? téged nagyon csúnyán palira vettek... :) nem hogy hozama nincs, de az egész rendszer lyukas...

hadd kérdezzek valamit: a nyugdíjpénztári rendszer létrehozása, tehát a 90 évek második fele melyik befektetői csoport volt a legnagyobb vásárlója a magyar állampapíroknak? csak nem a nyugdíjpénzárak? hiszen a törvény erre kötelezte őket... és most mi lesz? Kínán kívül ki vesz még állampapírt? miből fogják a hiányt finanszírozni, ha a manyup pénzek elfogytak? ja hogy oroszrulettet játszanak? fasza...

Blogger Géza 2011.06.01. 23:44:08

@dimitrij: "az tény, hogy az önkéntes pénztárról van szó"

Jó tehát te valami egész másról beszélsz, nem a manyupokról. :)

"igen, te szerencsétlen, aki elérte a nyugdíjkorhatárt, az egy összegben vehette fel,"

Hiába írod el ezerszer, nem igaz. Alapvetően a megállapított nyugdíj egyik forrása lett volna a manyup pénz, szó sincs róla hogy azt te egy összegben felveheted, csak nagyon speciális esetekre (15 évnél rövidebb járulékfizetési időszak)

"27. § (1) A pénztár a pénztártag részére a nyugdíjszolgáltatást a pénztártag által választott típusú járadékszolgáltatásként nyújtja,"

"28. § (1) A pénztár egyösszegű kifizetést teljesít:

b) annak a pénztártagnak a kérésére, akinek a nyugdíjkorhatár eléréséig a különböző pénztárakban eltöltött és összeszámított tagsági jogviszonya nem haladja meg a 180 hónapot."

Kedves analfabéta kollega, előbb olvasni, aztán írogatni!

2011.06.01. 23:45:39

@Blogger Géza:

Gyengébbek kedvéért: HÁÁT! :))))

40 év múlva? Neked büdös fogalmad sincs, hogy mi lesz itt, nemhogy nyugdíjról még az állami berendezkedésről sem.
Lépj már vissza 40 évet a múltba.
Minden évben felvonulás Kádár bácsi előtt a Hősök terén...

Ezt a hülyeségedet, hogy a munkáltató fizeti, minek szajkózod nem is értem (de egyébként ezzel nem vagyok egyedül, ha jól látom).

De leesett!

"miközben 40 évig egy fitying nyugdíj-hozzájárulást nem fizettek be"

Arra gondolsz, hogy a 24%-ot amit mindenki fizet, azt a munkáltató fizeti és a 10%-ot pedig saját maga. És így a fenti mondatodnak van értelme.
Te jó ég!?? :-))))

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 23:46:45

@dimitrij:

"melyik befektetői csoport volt a legnagyobb vásárlója a magyar állampapíroknak? csak nem a nyugdíjpénzárak?"

Ember! Értsd már meg. Ha nincs a manyup, azt az állampapírt az államnak ki sem kellett volna bocsátania! A manyup azt az állampapírt vette meg, amit az állam azért bocsátott ki, hogy fedezze a manyupba átirányított járulékokat. Attól a pénztől ugyanis az állam elesett, a jelen nyugdíjasait viszont fizetni kellett valamiből.

Bilbo 2011.06.01. 23:46:46

Jó cikk, valóban ez a helyzet.

A Gyurcsányi ámokfutás és megalopás után azt láthatjuk, hogy a FIDESZ a realitások talaján állva döntéseket hoz. És sokszor nagyon jó döntéseket, de csodát ők sem tehetnek.

És miért nem látják ezt egyesek? Ugyanazért amiért nem képesek a FIDESZ 1998-2002-es kormányzását az MSZP 2002-2006-os kormányzásával összehasonlítani. 2-3 számadat megmutatja, hogy a FIDESZ sokkal jobb volt. (Államadósság, költségvetési hiány, stb.)
De ezt senki sem nézi, mindenki csak a száját tépi.

Blogger Géza 2011.06.01. 23:47:38

@MikeBoy: Te jó ég, ez a magyar adórendszer, immár több mint 20 éve. Egyébként jellemzően külföldön is így működik. Hogy ez most kezd neked leesni, az a te egyéni szoc. problémád. :)

dimitrij 2011.06.01. 23:47:53

@MikeBoy: azt írtad, hogy az egész Európát súlyosan érintő demográfiai válság lerágott csont, meg hogy bullshit... erre elmagyaráztam, hogy valós probléma, ami kapcsán megoldási javaslatot nem fogalmaztam meg, de te már azzal jöttél, hogy a sok gyerek nem megoldás. ami egyrészt triviális, másrészt indifferens, én ugyanis erről szót sem ejtettem.

ha azt nem érted amit te leírsz, akkor nem várható el az sem, hogy más kommentjeit megértsd. :)

mi a gond? az a gond, hogy egy igen súlyos problémára feleletként egy még súlyosabbat idézett elő a kormány, ez a gond. persze kommunikációban jónak hiszik magukat, de ettől a tények makacs dolgok.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 23:49:34

@Bilbo:

"És miért nem látják ezt egyesek?"

Szerintem azért nem, mert éppen rosszul jártak a változásokkal. A pénztárca nagy úr. Esetleg még azok, akik még diákok, nincs saját jövedelmük, vagy épp ellenkezőleg sokat kereső emberek, akik megengedhetik maguknak, hogy ne a pénztárcájukat tartsák elsődlegesen szem előtt, hanem különböző elvi dolgokat (alkotmány, médiatörvény... stb)

dimitrij 2011.06.01. 23:50:26

@bogancs: atyaúristen... ezt te komolyan gondolod? :))))

hm... nézzük csak: akkor miért van még mindig állampapírjegyzés?

szerencsétlen fasz.... :PPP

dimitrij 2011.06.01. 23:52:58

@Blogger Géza: szerinted, tegyük hozzá.

látom a kínos részek figyelmen kívül hagyásában komoly rutinod van már, ami vélhetően az érvrendszer banális állapotára vezethető vissza...

nem gond, segítek. :)

ugorjunk oda, hogy hozamok. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.01. 23:53:14

@dimitrij:

Ha még mindig lenne manyup, épp annyival több jegyzés lenne, amennyi pénz oda áramlik, hidd el:

nivo.blog.hu/2010/12/07/kiesik_az_mnyp_osszeomlik_az_allampapir_piac

recommented 2011.06.01. 23:54:01

"Friss hír, hogy csökkentik az M1-M7 bevezető szakaszának áteresztő kapacitását az Erzsébet-híd felé buszsáv kialakítása miatt. HELYES! Tegyék ezt, minden más vonalon is. A belváros nem arra való, hogy azon ingázók tömegesen áthaladjanak, vagy parkoljanak."

Jaj de szép,jaj de jó! Te se jártál még a nagykörúton kívül.
Helyes, hogy támogatják a közösségi közlekedést, ha van esélye a közösségi közlekedésnek. Jelen pillanatban nincs. A BKV nem olyan rossz Budapesten belül, mint sokan hiszik, de a városhatáron túl tragédia az egész.

- Irreálisan drága (már 2 emberrel sokkal olcsóbb az autó, bizonyos esetekben 1-el is).

- Kiszámíthatatlan, a vasutaink nagy részén a béka segge alatt van a szolgáltatás színvonala. Az lehet, hogy az 1-es és a 30-as fővonal jó (egyébként a francokat, azok sem jók, de elviselhetők), de a többi az borzalom. Mindennaposak a késések.

- A buszok ugyanúgy dugóba kerülnek az M1/M7-esen és bárhol máshol a városban. Hiába a buszsáv, amíg azt el nem érik, ugyanúgy szopnak.

- A belváros (lassan mondom, hogy megértsed) NEM MINDIG ELKERÜLHETŐ. Egyszerű feladat: tessék csak pl. Szentendréről a Balatonra menni. Amíg nincs befejezve az M0-s, addig bűn az autópálya forgalmát csökkenteni.

- Parkolni hol fognak, akik leteszik a kocsit? A Dunában?

Csak jelzem, hogy amellett, hogy autózom, kerékpározom, imádom a vasútat, és speciel kitiltanám az autóközlekedést a belvárosból vagy brutális behajtási díjat vezetnék be. De mindezt azután, miután megvalósult egy normális közlekedési hálózat, amivel könnyen megközelíthető a város magja, ahol az autósok minimális díjért parkolhatnának a városon kívül és ingyen használhatnák a belvárosi közlekedést, ahol össze lennének hangolva a járatok, ahol lenne még 5-6 metró/HÉV-vonal - nem is folytatom. Jelenlegi állapotában csökkenteni az M1/M7 áteresztőképességet bődületes faszság. Semmilyen logikus érv nem indokolja, egyszerű dafke magamutogatás, vagdalkozás. Adtak a szarnak egy pofont, az agglomerációs közlekedés problémáira pedig szarnak. Lehet így is csinálni, de ez nem "HELYES", hanem idiotizmus.

Bilbo 2011.06.01. 23:54:47

@bogancs: Milyen médiatörvény? A FIDESZ-es médiatörvény az MSZPs 1996-os törvény másolata. A "problémásnak mondott " elemek jelentős része már abban benne volt. Pl. az objektivitásra törekvés benne volt már, sőt büntetni is lehetett. A FIDESZ-es változatban nem lehet büntetni.

Akkor miért nem volt nemzetközi tiltakozás 1996-ban?

Erről beszélek! Nincs összehasonlítás, csak hablaty, Ezután jön, hogy a FIDESZ is elkúrta, meg a FIDESZ-es médiatörvény az emberiség ellensége, az MSZP-s törvény meg nagyon jó. Akinek csak propaganda kell, az ezt kapja.

2011.06.01. 23:56:37

@dimitrij:

"Mert amit te írsz az egy lerágott csont. A csapból is ez folyik. És probléma, ezzel nincs semmi gond.

A megoldás, hogy akkor most aztán szülessen sok gyerek. Na az nem működik, ennyi."

Ezt írtam és itt nem szerepel a bullshit kifejezés, máshol igen, de az nem itt van.
A lerágott csont pedig azt jelenti: régi történet és nem azt, hogy nem valós.
OK? Tehát nem is kellett volna elmagyaráznod a problémát. :-)))

Azt viszont bemásolhatnád, hogy bármilyen megoldást hol is vázoltál? Mert azt bizony nem találom!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.02. 00:00:33

@recommented:

Teljesen egyetértek veled. Én is azt akartam írni a posztban, hogy oké az autók kiszorítása a belvárosból, csak akkor teremtsenek mellé komfortos és megfizethető tömegközlekedést.

Én is autóval járok be Pestre, mert a vonattal már többször megszívtam már a késések miatt, a BKV meg megfizethetetlen. De engem legjobban a nyári hőség zavar mind a vonaton, mind a metrón így nyáron.

dimitrij 2011.06.02. 00:01:07

@bogancs:

"Ha még mindig lenne manyup, épp annyival több jegyzés lenne, amennyi pénz oda áramlik, hidd el:"

igen, ez elég valószínű, hiszen a nyugdíjpénztárak törvényileg erre van kötelezve, ha kapnák a tagi befizetéseket, akkor annak 60%-ából állampapírt vennének.

de ezzel mit magyaráztál meg? :)

ettől még 2-3 éven belül finanszírozási problémák lépnek majd fel, ha nem sikerül felpörgetni a gazdaságot, amire a különadók miatt, meg az önkormányzati rendszer eladósodottsága miatt egyébként komoly esély van.

tegyük is hozzá, hogy az államadósság-növekmény egy jelentős része (5-6%) éppen az önkormányzatok hiteleinek és kötvénykibocsátásainak köszönhető... és lassan lejárnak a türelmi idők. :(

Blogger Géza 2011.06.02. 00:04:13

@dimitrij: Mi az, hogy szerintem? A törvény szövege az "szerintem"??? Szerintem neked lövésed nincs a témáról, és a sokat szajkózott (és megcáfolt) ostobaságokat ismételgeted, amiket a rendszer kitalálói és haszonélvezői (manyup menedzsment és tulajdonosok) mantráztak. Ha már a szerintemnél járunk.

A hozamok meg kb. olyanok voltak, mintha egy gimnazista vagy akár egy csimpánz véletlenszerűen állampapírokat vásárolt volna.

pulcsi 2011.06.02. 00:04:36

@Balt: de ha beterjeszted a törvényt és leszavazzák mert nincs 2/3-ad vagy 50 százalék vagy valamennyi akkor mit tudsz csinálni akkor nem voltak jók azok a törvények most hogy 2/3ad van azt csinál amit akar, IMFet sem akarták mert eladósodunk meg irgumburgum az embereknek elege van de most jó az 500 milliárd MOL ra

2011.06.02. 00:05:45

@Blogger Géza:

Ez azért vicc.

"miközben 40 évig egy fitying nyugdíj-hozzájárulást nem fizettek be"

Ezt a mondatodat akarod ezzel a blődséggel magyarázni!!??

Akkor áruld el nekem, ha valaki egy fityingnyugdíj hozzájárulást sem fizet és nem is kap nyugdíjat mint manyupos, akkor annak a munkáltatója által fizetett nyugdíj hozzájárulása (tudod az a 24%):

1. MICSODA?

2. AZ ÁLLAM MIT FIZET EBBŐL A FORRÁSBÓL?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.02. 00:05:46

@dimitrij:

"de ezzel mit magyaráztál meg?"

Egy korábbi kommentedben ezt írtad:

"a 90 évek második fele melyik befektetői csoport volt a legnagyobb vásárlója a magyar állampapíroknak? csak nem a nyugdíjpénzárak? hiszen a törvény erre kötelezte őket... és most mi lesz? Kínán kívül ki vesz még állampapírt? miből fogják a hiányt finanszírozni, ha a manyup pénzek elfogytak?"

Azt akartam neked megmagyarázni, hogy a manyupok csak annak a hiánynak egy részét finanszírozták, ami pont a saját létük miatt keletkezett. A többi hiányt eddig is mások finanszírozták, és ezután is mások fogják.

dimitrij 2011.06.02. 00:05:55

@MikeBoy:

"MikeBoy 2011.06.01. 21:55:01
@Kieseritzky:

Magyarországon a népességcsökkenés és elöregedés katasztrófája fenyeget.

Ez az ami nem igaz!
Semmilyen katasztrófa nem fenyeget senkit ez ügyben.
Ez a nyugdíjasok miből fognak élni és ki fizeti majd a nyugdíjukat egy bullshit"

erre a hozzászólásodra reagáltam.

bullshit, semmilyen katasztrófa... :)

elég hamar változik az álláspont, ami egy vitában nem éppen előnyös.

másrészt:

"dimitrij 2011.06.01. 23:47:53
@MikeBoy: azt írtad, hogy az egész Európát súlyosan érintő demográfiai válság lerágott csont, meg hogy bullshit... erre elmagyaráztam, hogy valós probléma, ami kapcsán megoldási javaslatot nem fogalmaztam meg, de te már azzal jöttél, hogy a sok gyerek nem megoldás. ami egyrészt triviális, másrészt indifferens, én ugyanis erről szót sem ejtettem."

mégegyszer: megoldási javaslatot nem fogalmaztam meg.

épp az ellenkezőjét kérnéd számon annak, amit írtam.

izgulsz, vagy fáradt vagy már? :)

pulcsi 2011.06.02. 00:06:05

@Balt: de ha beterjeszted a törvényt és leszavazzák mert nincs 2/3-ad vagy 50 százalék vagy valamennyi akkor mit tudsz csinálni akkor nem voltak jók azok a törvények most hogy 2/3ad van azt csinál amit akar, IMFet sem akarták mert eladósodunk meg irgumburgum az embereknek elege van de most jó az 500 milliárd MOL ra

dimitrij 2011.06.02. 00:09:14

@Blogger Géza:

beidéztél a törvényből 3 sort, amiről úgy gondolod, hogy téged igazol. ez a szerinted kategória, min csodálkozol?

azt hiszel amit akarsz.

lehet, hogy alacsonyak a hozamok, de legalább pozitív szaldós a rendszer, te szerencsétlen. :) ezen kívül egyéni számlád van, ami örökölhető...

ja, hogy ez téged kínosan érint, meg nem illik a mérhetetlen ostoba világképedbe? szomorkás... :)

HerrBürgermeister 2011.06.02. 00:09:44

Ez a FIDESZ kormány jó??? Mióta???

pongesz 2011.06.02. 00:10:01

@torró: számszakilag jegyezzük meg, hogy az állami nyugdíjjárulék százalékát a magánnyugdíj-pénztári rendszer elindulása után azért emelték meg, hogy az így kieső bevételeket pótolják. számszakilag. és nem értem számszakilag, hogy egy 65 évest ez hol érdekel? nem kellett belépni, nem kellett fizetni, a nyugdíjat meg megkaptad az én adómból. most majd azon az áron kaptok nyugdíjat, hogy én majd nem kapok 30-40 év múlva. számszakilag. ebben az országban mostmár nemcsak a focihoz, hanem a nyugdíjrendszerhez is mindenki ért, gondolom gabika szenátorasszony elmagyarázta, nominálisan meg számszakilag.

Blogger Géza 2011.06.02. 00:11:06

@MikeBoy:

1: A munkáltatót (és nem a munkavállalót) terhelő közteher. Vagy szerinted ha mondjuk a munkáltatód rehabilitációs járulékot vagy szakképzési hozzájárulást fizet, abból is neked kéne valami privát nyugdíjalapodat hizlalni? Ez nagyon édes...

2. A mostani nyugdíjasok nyugdíját. (Hozzáteszem, hogy nem is elég rá.)

Hja kérem, előbb tényleg az alapokkal kéne tisztába jönni...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.02. 00:11:35

@HerrBürgermeister:

A cikket is olvastad, vagy csak a címét? :) A kérdésedre a cikkben benne van a válasz, azt hiszem.

ruszkaszov 2011.06.02. 00:11:41

@bogancs: Igen, tényleg nehéz az átállás, és sajnálatos, hogy nem lehetett elszámolni a kieső járulékokkal. A probléma az, hogy 20-30-40 éven belül az állami nyudíj fenntartása ugyanígy problémás lesz. Azt nem tudom mennyire, nem értek hozzá, de nekem úgy tűnik az eddig olvasottak alapján, hogy nem kicsit. Komoly előre lépést ennek a problémának a megoldásában még nem látok, és ez az intézkedés sem ennek az érdekében történt, hanem csak a fennállt helyzet gyors probléma megoldása volt, a pillanatnyi könnyebb utat választva.

Az persze kérdéses, hogy a hibrid megoldás miatti mostani többlet adó, vagy az állami rendszer fenntartása miatti későbbi extra adók érik-e meg jobban. Erről még sehol sem találtam információt.

dimitrij 2011.06.02. 00:12:37

@bogancs: igen, ezt így is lehet értékelni, meg másképp is. az viszont tény, hogy a nyugdíjkassza a nyugdíjpénztári utalások hiányában is negatív szaldós, ráadásul a problémát semmilyen szinten nem oldották meg... bár a blog látogatóit elnézve ez itt inkább hitkérdés, a tények nem nagyon befolyásolják a kedves látogatókat. :)

Blogger Géza 2011.06.02. 00:12:38

@dimitrij: Igen, azt a 3 sort idéztem be, ami megcáfolja a hülyeségedet. Látom, hogy ehhez nem vagy hozzászokva, de ez van. :)

Amelie11 2011.06.02. 00:13:23

Blogger Géza! Ezt most tényleg komolyan mondod a magánnyugdíj számláról??
A bankszámlád sem létezik, amin lekötöd a pénzt hosszú távra? A magánnyugdíjpéztárak mögött nagy bankok állnak többynyire, de gondolom, aki így gondolkodik az a matrac alatt tartja a pénzét, mert ha beviszi a bankba, az már nem is létezik többet :D
Itt tényleg a kommunkáció a legnagyobb baj.. nem tudom, ki hintette el ezt a fent írt baromságot, de sok helyen olvastam már, hihetetlen mennyire hülyének nézik az embereket. Tényleg inkább mondták volna, hogy kell a pénz a mostani a nyugdíjakra, nem megy ez az átállás.. csökkentették volna a MNYP járadékot és növelték volna az állami részt.. de így elvenni az egészet..

orient 2011.06.02. 00:14:47

2 éve vitáztunk egy vadfideszes haverral. Akkor mondtam neki hogy be kéne zárni jó pár kórházat, főleg pesten de máshol is, és az itt felszabaduló összegeket a maradék kórház körülményeinek javítására és az ott dolgozók bérére fordítva javítani az ellátást. Eredmény: kórházak kicsit messzebb vannak, viszon sokkal jobb ellátást nyújtanak. Na akkor én voltam a rohadt szemét hogy mondhatok ilyet, erre ma mit látok? Az új eg. reform pont ezt a vonalat követi. Nagyon helyes és egyet is értek vele teljes mértékben.
Vadfideszes haver most persze ezerrel támogatja mert ez milyen jó...
Szóval értem én hogy jó ez, én is egyetértek vele, de ne már ilyen politikai alapon tetszen valami: "ha nagyvezír mondja, akkor szuper ötlet, egyébként szar...!"
Ugyan ez a véleményem a vizitdíjról és sok másról is , de azokat sajnos a fidesz nem meri meglépni. Mindegy a lényeg, hogy már eddig is sokkal többet bevállaltak és visznek láthatólag majd végig mint a szocik 8 év alatt.

dimitrij 2011.06.02. 00:14:59

@Blogger Géza: baszki, akkor hidd azt, hogy megcáfoltál... idióta. :)

ismételjük közben együtt: hozam.

:PPP

imádom a párthívőket, még a viszonylag jó képességűek (nem rád gondolok) is hamar elvesztik a fonalat... :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.02. 00:15:39

@dimitrij:

"igen, ezt így is lehet értékelni, meg másképp is"

Szerintem meg ez ténykérdés. Milyen egyéb módon lehetne ezt értékelni?

Az évi 360 milliárd Ft eddig a manyupba került, ezután marad az államkasszában. Ennyivel kisebb a hiány, ergo ennyivel kevesebb állampapírt kell kibocsátani.

pulcsi 2011.06.02. 00:17:23

Fidesz is azért volt jó 98-02-ben mert volt egy Bokros csomag ami behozott egy kis adóforintot, most volt magánkassza amit nem elleneztek akkor amikor hatalmon voltak, most van mit költeni, következőre lehet kitalálni valamit

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.02. 00:17:40

@Jolie1:

"A bankszámlád sem létezik, amin lekötöd a pénzt hosszú távra?"

Azt bármikor fel tudod törni, ha épp ideiglenesen nagyon kell másra az a pénz.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.02. 00:18:56

@Jolie1:

"de így elvenni az egészet"

kaptunk helyette +25% állami nyugdíjat :))

2011.06.02. 00:19:27

@Blogger Géza:

Aha a mostani nyugdíjasok nyugdíját!

És a 10% is arra megy ugye, mármint aki nem manupos?

Akkor már láthatod, hogy az elnevezésen lovagolsz és a lényeg az, hogy ha egy manyupos dolgozik, akkor a MUNKÁJÁBÓL nyugdíjat fizetnek, míg NYUGDÍJAT SOSEM FOG kapni az államtól.
És ezt a nyugdíj, ha a manyupos nem dolgozna kiesne a nyugdíjkasszából.

Így azért tiszta az ügy, ugye?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.02. 00:21:07

@orient:

"ha nagyvezír mondja, akkor szuper ötlet, egyébként szar...!"

Igen, szerintem is ez a baj, hogy sokat megspórolják a gondolkodást, és helyette "hisznek" valakinek.

dimitrij 2011.06.02. 00:22:30

@bogancs:

"Az évi 360 milliárd Ft eddig a manyupba került, ezután marad az államkasszában."

egyrészt ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy ez a későbbiekben a nyugdíjak egy jelentős részét kiváltotta volna, az első tervek szerint 25%-a lett volna a teljes nyugdíjnak.

másrészt ez nem önmagában az államkaszába befolyó összeg, ez a munkáltató által a munkavállaló után megfizetett járulék, aminek egy részét továbbutalásra került a pénztár felé.

az egy másik kérdés, hogy az EU nem engedte a leírását ezeknek az összegeknek, ami így a hiányt növelte papíron.

és ez továbbra sem érv a manyup rendszer megszüntetésére.

dimitrij 2011.06.02. 00:23:11

@Blogger Géza: na mégegyszer utoljára: hozam, hozam. :PPP

pulcsi 2011.06.02. 00:23:25

kíváncsi lennék ha visszahoznák a 300Ft-os vizitdíjat csak most más néven mert nem lehet már vizitdíj mondjuk orvos alap segítő, most is népszavazás lenne e, vagy erre is azt mondanák a szavazók "ez most így helyes, meg kellett lépni"

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2011.06.02. 00:27:56

@Bergeroth: nekem is az irónia szó jutott először az eszembe, de annak zseniális. :D

tcom 2011.06.02. 00:28:56

@Bilbo:

"És miért nem látják ezt egyesek? Ugyanazért amiért nem képesek a FIDESZ 1998-2002-es kormányzását az MSZP 2002-2006-os kormányzásával összehasonlítani. 2-3 számadat megmutatja, hogy a FIDESZ sokkal jobb volt. (Államadósság, költségvetési hiány, stb.)"

Így van! Kuss is volt a nyugdíjasoknak, és a családi pótlék nem emelkedett. Akkor még Orbán tudta, hogy az ország nem engedhet meg több pénzt a nyugdíjakra. Csakhogy most más a helyzet. Azóta eltelt 9 év és Orbánék tudják, a nyugdíjasok a mérleg nyelve. A nyugdíjasoknak 5%-os emelés kell minden évben, a nőknek kedvezmények, mert különben nem nyernek.

A veszte mégis az lesz, hogy az elmúlt években megtámadott minden reformot, megszorítást, sugallva, hogy nincs rájuk szükség, csak arra, hogy a Fidesz kerüljön hatalomra. Ha a Fidesz hatalomra kerül megszűnik az állami pénzek kitalicskázása. Elég szépen kiderült, hogy nem a talicskázás a Magyarország problémája. Szép lassan rájönnek az emberek, hogy csak a módszer változott. A nagy varázsló úgy tud hihetetlen megszorításokat véghezvinni, hogy a nép még csak fel se hördül. Amikor az MSZP tervezte a rendvédelmisek nyugdíjszigorítását, akkor a Fidesz megvédte azokat. Orbán ellenzékben még úgy vélte az Alkotmánybíróság megkérdőjelezhetetlen, mára éppen nem egy grundon focizó baráti társaság, valódi vétójog nélkül.
Ha naponta cáfolják pár évvel ezelőtti önmagukat, akkor miben különböznek az elődöktől?

Paretka 2011.06.02. 00:29:14

Sziasztok!
Valaki eltudná nekem magyarázni, hogy mi az a manyup?
Köszönöm!:)

pulcsi 2011.06.02. 00:30:39

Amúgy 2 oldal van az egyik töketlen volt a másik meg buzerálta mindenért, most megvan a töketlen,csak ő nem tud buzerálni, még az igazi buzerátor bármit megtehet. Nem jó ennyi hatalom senki kezébe, mindegy ki az.

Amelie11 2011.06.02. 00:30:45

@Blogger Géza: Amit a munkáltató a bérünk után fizet nyugdíjalapba, azért igenis jogosan követeli a dolgozó a majdani nyugdíjat. Pláne, ha magas a fizetése és ezért elég jó kis járulékot fizet érte a munkaadó, aki egy ember teljes bérköltségét nézi és nem a nettó fizetése érdekli. Teljesen mindegy, hogy mit nevezel bruttónak, és mit teljes bérköltségnek, te milyen járulékot fizetsz meg a munkaadód, minden a munkaadód által kifizetett összegből kerül levonásra, de neked ez bizonyára magas

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.02. 00:30:51

@dimitrij:

Hehe! Félrebeszélsz már! Ki akar érvelni a manyup ellen? Írtál egy baromságot (ki fogja ezután finanszírozni a hiányt), és ezt korrigáltam. Ennyi.

"egyrészt ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy ez a későbbiekben a nyugdíjak egy jelentős részét kiváltotta volna"

Ezzel max nullára zár a történet, de a hiányt nem finanszírozza a manyup.

"másrészt ez nem önmagában az államkaszába befolyó összeg, ez a munkáltató által a munkavállaló után megfizetett járulék, aminek egy részét továbbutalásra került a pénztár felé."

Magyarul a manyup megszünésével ez önmagában az államkasszába befolyó összeg, hiszen nem utalják tovább a pénztár felé. Mit is akartál itt írni?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.02. 00:31:40

@Paretka:

Magánnyugdíj-pénztár rövidítése. Ezt kérdezted?

pulcsi 2011.06.02. 00:33:08

@Paretka: Magán Nyugdíj Pénztár Béke Poraira

Paretka 2011.06.02. 00:33:21

@bogancs:
Ohhh, köszönöm!:D
Azt hittem ez valami közgázos szakkifejezés!:)
Így már világos! Köszi!:)

ruszkaszov 2011.06.02. 00:33:29

@recommented:
Irrálisan drága->Vagy az autózás irreálisan olcsó, nézőpont kérdése
Tényleg kiszámíthatatlan, legalábbis mindenhonnan ezt hallom, mert a tapasztalatom szerint, annyira azért nem szörnyű.
Például lehet menni a Hungárián is, de szerintem az alsó rakpartokat egyelőre külön kéne kezelni.
Nincs elég parkoló hely, ez igaz, éppen ezért nem is azt tervezik, hogy lezárják az egészet, csak szépen fokozatosan, egyelőre itt-ott busz sáv.

Amúgy ezzel kapcsolatban jutott eszembe a sokat szídott 4-es metró kérdése, ami ebből a szempontból mégis igen fontos, mert egy komolyabb forgalom növekedést a 7-es busz vonala nemigen bírna ki.

Amelie11 2011.06.02. 00:33:45

@bogancs: de a nyugdíjnak pont az a lényege, hogy csak a nyugdíjaskor elérésével tudsz hozzájutni.. más hasonló pénzügyi konstrukciók is vannak, pl életbiztosítások, önkéntes NYP, amik valamilyen időponthoz, idősávhoz kötöttek

HerrBürgermeister 2011.06.02. 00:35:40

@bogancs: Előbb írok egy rövid véleményt a Fideszről, azután következik a vitaanyag. :)

tcom 2011.06.02. 00:36:15

@MikeBoy:

Arra azért én még várnék, hogy SOHA SEM fog kapni a manyupos nyugdíjat az államtól. Hol lesznek ezek 10-15 év múlva? Pláne 30 év múlva?
Azért még reménykedem megéri Orbán még a 30 évet, hogy lássa mire képes az állami nyugdíjrendszere, a fenntarthatatlan mai bőkezű osztogatása hová vezetett.

Mennyire nem valószínű, hogy nem jön egy párt, kormány előbb utóbb, aki megszünteti azt az igazságtalanságot, hogy fizetjük az államnak a járulékot mégsem kapunk semmit vissza?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.02. 00:38:29

@Jolie1:

A nyugdíjnak az a lényege. De a magántulajdonnak nem feltétlenül. Mi van, ha 50 évesen elkap egy súlyos betegség, amivel csak drága pénzen tudnám az életemet meghosszabbítani kicsit? Mégsem nyúlhatok a "magántulajdonomhoz", pedig az eredeti célra már egészen biztosan nem tudom majd felhasználni.

Amelie11 2011.06.02. 00:43:15

@Bilbo: Te jó ég! Ahogy a neved is mutatja, hiszel még a tündérmesékben :)
MSZP-FIDESZ egy kutya.. mindegyik a saját zsebét tömködi elsősorban, de komolyan elhiszed, hogy Feriék végig loptak, míg Vitya a szuperhíííró, aki leszállt az égből és megmenti Európát??
Csak a kommunkáció más, az MSZP visszafogottan és alázatot színlelve, míg a FItyisz populista eszközökkel vezeti (meg) a népet

HerrBürgermeister 2011.06.02. 00:55:09

Orbán azzal nem foglalkozik, hogy 2014 után milyen anyagiak várnak az országra. A manyupos pénzből egy fillér nem megy az államadósság törlesztésére. Arra kibocsájtanak mindenféle papírokat. 2014-ig kell neki kihúzni, akkor megbukik a következő kormány meg azt csinál amit akar.

Sieger (törölt) 2011.06.02. 00:56:42

@bogancs: Index címlap, hello.

A manyupnak az (volt) a lényege, hogy az emberek személyre szóló számlát kaptak, a nyugdíjuk pontosan a befizetéseik mértékét és nem a fizetésükből meglehetősen esetlegesen kivarázsolt nyugdíját kapták vissza.

A minenkori kormány bármikor gondolhatja úgy, hogy a nyugdíjemelés mostantól elmarad az inflációtól, ne adj isten rátsz egy -10%-t stb arra hivatkozva hogy a nyugdíjkassza hiányát mostantól nem akarja finanszírozni.

Na EZ ellen véd, a manyup sokkal igazsgosabb rendszer volt, mert mindenki azt kapta vissza amit befizetett.

2) Közmunka program. Lehet, hogy nagyon furcsán hangzik ez de a közmunkaprogram is pénzbe kerül(fizetésre), márpedig a SZKT PONTOSAN UGYANANNYI pénzt szán rá, mint Bajnaiék.
NINCS KÖZMUNKAPROGRAM.
Devizahitelek: A hiteltörlesztésben nem nagyon számít az a 10 -15% azoknak pedig plána nem segít akinek a munkahele megszűnt. Ezzel szemben a nemzeti eszközkezelő a lakások forgalmi értékének MAXIMUM 55%-ért veszi meg Budapesten a kérdéses ingatlanokat, vidéken 35%-ért!

Aprópénzért fognak lakásokhoz jutni:S

A költségvetési hivatal kiherélése, az alkotmánybíróság felhigítása pedig igenis anyagi kérdések: tudnod kéne hogy mi minden műlik az alkotmánybíróság döntésein, a költségvetési hivatal pedig magáért beszél.

Ezenkívül:
A médiahatóság->kommunikáció+választás->költségvetés->adók

Schmitt Pál, ugyanaz, mint az Alkotmánybíróság

ayatollah 2011.06.02. 01:19:51

@Viktor_Viccnélkül: Anyád bazmeg arról volt szó hogy visszalopjátok a vörösöktől az ellopott vagyonokat és abból lesz pénz nem arról hogy szarrákopasztotok minket magyar embereket gecik! Hamburgeradó, ebadó, kurvvanyádadó...NAGY ADÓCSÖKKENTÉS...basszátok meg anyátokat tetvek!

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2011.06.02. 01:24:31

Az a szép az egészben, hogy maga posztíró ismeri be, hogy egy foskazal ez a kormány, már a címmel. "Mégis jó" vagyis volt egy prekoncepció, hogy nem jó...

Ha annyira rossz volt a manyup rendszer, akkor miért nem hagyták, hogy valóban mindenki rendelkezzen a nyugdíjáról, miért kellett megzsarolni az embereket? Milyen kormány az aki megzsarolja azokat, akik megszavazták őt?

A debreceni stadion témához csupán annyit, hogy hanyadik is lett a Debrecen idén? Indulnak valami nemzetközi kupában? Nagyon szép dolog, hogy most majd az a 200 részeg egy több tíz milliárdos stadiont verhet szét meccs nézés helyett mivel foci az továbbra sincs, de abból a pénzből nem mondjuk a rezidensek fizuját kellett volna rendezni? Ki fogja összevarrni majd a "drukkerek" fejét a nagyerdői verekedés után?

Milyen adócsökkentés az, ahol a keresők nagy része bukik?

neoteny · http://word.blog.hu 2011.06.02. 02:23:17

@tojastobias:

"A legnagyobb gond a kiszámíthatatlanság"

Pontosan: és ez a legbiztosabb jele a jogállam hiányának. Az alkotmánynak épp' arról kellene szólnia hogy hogyan lehet -- és hogyan nem! -- törvényeket hozni: visszaható erejű törvényeket pedig semmilyen tisztességes alkotmány nem engedélyez, hiszen azok pontosan a kiszámíthatóságot teszik lehetetlenné: onnét kezdve nem az jár jól aki a törvényekkel összhangban tervezi jövőbeli tevékenységeit hanem aki elég befolyással bír ahhoz hogy olyan törvényeket hozasson amelyek _múltbeli_ döntéseket jutalmaznak vagy marasztalnak el.

namkuzu 2011.06.02. 03:06:37

Igen, az egykulcsos adó is akkora királyság a kivezetnedő szuperbruttóval együtt,meg az hogy a Schmitt Pali jobban klimpírozik mint helyes ír, az a hihetetlen szabadság ami a kormányzásból sugárzik, és a lakosságra nézve csak alig kellemetlenebb mint a radioaktivitás, de azé te tucc felszabadultan örülni, vagy nem tom mi a tanulság a végén...
akkor most megpróbálok veled örülni.

Nervus 2011.06.02. 04:29:39

"Oktatás. No ez az a terület, ahol én nem igazán látok óriási problémákat."
Ó, pedig mennyi van!

mendson 2011.06.02. 05:46:23

@Viktor_Viccnélkül: Hát pajtás olyan egyszerü.Nem kellett volna a folyó kiadások fedezetét olyan 600 milliárddal csökkenteni.Ha mindent ugy hagy ahogy átvette (idén kvázi egy kulcsos adó lenne és valahol évi 5 milla körül lenne a másik adókulcs) akkor sokkal kevesebb gond lenne.Idén még egyetlen egy hónapban nem folyt be a várt adóbevétel.Most szépen várják, hogy befolyjon a manyup pénze (már elkezdödött az áramlás) oszt elkezdöthet a számszakilag is bemutatható felélése a jövönek.

$pi$ 2011.06.02. 06:27:05

"Oktatás. No ez az a terület, ahol én nem igazán látok óriási problémákat." Eltekintve attól, hogy pl. a felsőoktatás cirka tíz éve megszűnt magyarországon... tényleg, azon kívül más probléma tényleg nem nagyon van.

zombika 2011.06.02. 06:32:52

Te most komolyan a Fideszt és Viktort méltatod? Ez valami vicc vagy gazdag vagy? Mindent elb@sztak ami jó volt mert az "szoci" meg "lib". Ilyen kontár kormány még nem volt a rendszerváltozás óta. És nem lehet takarózni többé a "zelmútnyócév"-el meg a "gyurcsánytehetróla"-val, mert minden összejött nekik a nagy dobáshoz. Kétharmad, soros EU elnökség, az emberek bizalma. A bizalom nagyon gyorsan eltünt, az EU elnökségünk egy vicc mert Viktor mindenkibe beleköt és akkora az arca hogy az vérlázító, a kétharmaddal meg visszaélnek elég gusztustalan módon.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.02. 06:33:03

A MANYUP kapcsán:
1.)Az biztos, hogy az állam több állampapír kibocsátására kényszerült, de kényszerült, pont ez a lényeg! Félre lett téve a mani!
2.)Semmi baj nem lett volna ezzel, ha az állam reformálja a nagy ellátórendszereit,erre volt egy kényszer, de a politikusok hajlamosak a kisebb ellenállás irányába elmenni: nem reformálunk, manyupot megszüntetjük. Értsd: ez igaz 1998-tól, a Fidesz nem azért vágott a manyupra akkor is és most is, mert nem lehetett volna mást tennie, hanem az a más több szavazót vitt volna el (pl. eü-reform), mint amennyit most ezzel vesztettek.
3.) Multiplikatív hatások. Sok ilyen van, hogy az állam egyik zsebéből a másikba rak át. Csak közben forog, pl. lehet, hogy a tűzoltó munkáját az állam fizeti, de a tűzoltás szolgáltatás, növeli a GDP-t - nő a hiány, de más mutatóknál lehet nyerni.
4.) A manyup léte kiegészítő megtakarításokat, pl. önkéntes nyp. generál, olyan ez, mint a bébikötvény.
5.) Itt komolyan hisztek néhányan abban, hogy ha nem rak félre az állam pl. a manyup-kényszer miatt, akkor kevesebb lenne a hiány? Ne már! Hisz a politikusok mind jó emberek, nagyon szeretnek ám adni, neked is, meg neked is, mindenkinek! Semmi pénz nem elég, ha fogyasztásra akarod költeni!

$pi$ 2011.06.02. 06:38:30

@zombika: "Mindent elb@sztak ami jó volt": és úgy konkrétan mi volt jó? Nem cikizni akarlak, nem a fideszéket védem, de tényleg érdekel, hogy mi a, ami úgy egészen konkrétan jó volt?

Nekem nagyon jut eszembe semmi...

Picurigor 2011.06.02. 06:41:31

Ez a poszt übernívótlan - má' bocs.
Az egy dolog, hogy kicsit szelektíven értékeled a negatív és pozitív lépéseket. A negatívok közül kihagytál jó párat. Olyanokat, amelyek alapvetően rengetik meg a demokráciába vetett hitet, a pozitívak közé pedig felsoroltál néhány olyat, ami nem is létezik.

Olcsó pártpropaganda, abból is rosszabbik fajta.

Első éves szociológus-hallgató Fidesz-aktivista-e vagy...?

Mr. Waszabi 2011.06.02. 06:57:54

Ez az államadósság-limit egy baromság. Azon alapul, hogy halvány fingjuk nincs, hogyan lehet növelni a termelékenységet, pontosabban tudják, csak nem akarják. Mert az hosszútávú, kevéssé látványos innovációt igényel és a haverok se gazdagodnának meg belőle egy ciklus alatt.
Valóban veszélyes a hitel felvétele, ha az ember nem tudja azt termelékennyé tenni, hatékonyan befektetni, s helyette improduktív dolgokra költi azt. Gondolkozzunk el a 4-es metrón. Miért kerülhetett az 500 milliárdba? Még a legrészegebb kocsmatöltelék is tudja, ha felkelted az asztal alól, hogy ez nem éri meg, még is, politikai szinten, akiknek hatalma van a döntésre, csak beszélnek és aktákat, felelősségeket tologatnak, miközben a pénz folyik el. Így adósodik el minden ország, aki korábban akar költeni életszínvonalán felül elhelyezkedő elképzelésekre, minthogy megkereste rá a lóvét. Nem ért a pénzhez, magyarul. Ha az elképzeléseknek a megvalósítás során nincs kellő visszacsatolása, akkor abból csak képzelgés lesz. Mondhatnám azt is, hogy ez az ország csak szavában nemzeti, tetteiben nem.
Ha van egy romos vendéglőd, amely korábbi rossz gazdálkodás miatt nem vonzó, akkor lehet a romban ücsörögni, éheztetni a személyzetet meg az állatokat is, de attól nem fog felvirágozni. Márpedig itt most ez a szűklelkű szemlélet uralkodik. Ha aksrz valamit kihozni belőle, bizony hitel kell, belé kell fektetni, hogy vonzza a vendégeket. Etekintetben nicns különbség egy ország gazdasága és egy vendéglő közt.
Meg kell nézni az USA-t, mint fejlett gazdaságot, ahol a GDP 98%-a a felső határa az állam eladósodásának. Idióta közgazdászok huhognak Európa-szerte, saját korlátolt szemüvegükön át nézegetve az ottani mutatókat, hogy jaj, de most fognak csődbe menni. S közben mit látunk? Hogy mi hamarabb megyünk tönkre. Mintha Hruscsovot hallanám - a Cadillac szar, bezzeg a ZIL. Örülnénk, ha csak annyi életszínvonal csökkenésünk lenne 80%-os eladósodottság mellett, mint az amcsiknak 98%-os mellett. Tán meg kéne nézni, hogy csinálják. Az bizonyos, hogy a matek ott is ugyanaz,
csak hatékonyabban alkalmazzák.
Tehát, az itteniek képtelenek átlátni, hogy a fejlődéshez nem elég a képzelgés,hazudozás,önámítás, meg az ezeréves történelem.
Nincs meg a politikai belátás és akarat a gazdasági törvényszerűségek belátásához, ez látszik EU-szerte.
Szóval, nem annyira jó ez a kormány, sőt. A matematika könyörtelen dolog, ha össze adsz két egy számjegyű számot, az eredmény sose lesz 3 számjegyű. El lehet dönteni, hogy ehhez képest a kormány látszat intézkedései, alaptalan tervei állnak-e közelebb a realitáshoz.
Magyarország államcsőd kockázata jelen kormány intézkedései nyomán nőtt meg, nem az előző kormányoké miatt. Nem a múlt miatt minősítették le a hitelminősítők, hanem a kilátások miatt.
Ha Gyurcsány és Bajnai kormány ennél rosszabb gazdaságpolitikát folytatott volna, a SP és a Moodys korábban minősítette volna le az országot. Nem szoktak tévedni.
Vagy el lehet hinni, hogy a SP és a Moodys hülye, és Orbán-Matolcsy a gazdasági zseni, de ez kevéssé valószínű feltételezés.

különvélemény 2011.06.02. 07:02:50

@Blogger Géza: "Innentől a cikkírót nem szabad komolyan venni, ha ezt sem érti."

Há dé dikkmá, "A szerző közgazdász, egyetemi docens."
Pápírjá ván nekie, cák okosát mondhát.

Nekem ez a kedvencem:
"Nem is létezhet, hiszen a globalizált világban a kereslet bármilyen bővülésére a kínálat (termelő és kereskedő) reagál és nem az ár."

ügyfélszolgálatos 2011.06.02. 07:08:55

Aki ezt írta szimplán csak szemellenzős idióta.

$pi$ 2011.06.02. 07:08:59

@waszabi: Azért én ammondó lennék, hogy ne kövessük az egybesült államokat és ne vegyünk fel nyakra főre hiteleket csak azért, mert ők megteszik. Attól, hogy európa hamarabb megy tönkre, attól még amerika nem áll olyan baromi jól. Lásd a gazdasái válság is onnan indult.

Amúgy meg a hitelfelvétel visszafogása szinte minden választópolgár szerint nagyon is helyes lépés.

Mr. Waszabi 2011.06.02. 07:09:00

@ayatollah: miniszterelnökünk is privatizált, meg a kedves édesapja is. S mivel nem volt gyáruk az átkos előtt, meg uradalmuk sem, kötve hiszem, hogy egy fikarcnyival is becsületesebben tették, mint a "vörösök".
Mindig az kiabál leghangosabban, hogy büdös van, aki fingott. Régi szabály. Pártársai között is érdemes szétnézni. Nézz utána pl. Pintér érdekeltségeinek a neten. Mindjárt rájössz, hogy amíg az ország bajban van, addig ő hülyére keresi magát az állami megrendelésekből.
Tolvaj a tolvajnak hogyan vájná ki a szemét? Elhitted? Kár volt. A tolvaj lop, ha ott az alkalom, nem igazságot tesz. Ezt látjuk épp.

különvélemény 2011.06.02. 07:09:58

@ruszkaszov: "A probléma az, hogy az emberek nem értették meg, hogy miért olcsóbb a devizahitel, mint a forint hitel."

Ne toljuk az emberekre, a bankok kamatot és kezelési költséget is emeltek.
Az árfolyamváltozás csak egy része a történetnek.

$pi$ 2011.06.02. 07:16:38

@különvélemény: Ráadásul a magyar kormány éveken keresztül azt ordibálta, hogy a magyar gazdaság stabil, minden rendben van, jól állunk. Hihetetlen, hogy ma azért köpködi mindenki a hiteleseket, mert elhitték, amit (1) a kormány (2) a független pénzügyi szakértők és (3) a bankja mondott (hogy ti. a frank alapú hitellel jól fognak járni).

Mit mondott volna Józsi bácsi? Fejtette volna ki, hogy *két év múlva* milyen árfolyamváltozások fognak bekövetkezni az egyesült államok pénzügyi politikája miatt?! Ugyan már, a bank sem tudta!

dimitrij 2011.06.02. 07:19:35

@bogancs:

semmilyen baromságot nem írtam, kezdjük ennek leszögezésével. az államháztartási hiánynak csak egy kis része vezethető vissza a magánnyugdíjpénztári rendszerre, annak hiányában is komoly hiány, ami pl. 2008 év végén majdnem finanszírozhatatlan is lett, ekkor kellett 3%-kal emelni a az irányadó kamatot.

ezek a költségvetésen csak átfolyó, de nem annak részét képező összegek csak könyvelésileg voltak kiadások, azok ugyanis jogi és magánszemélyek magántulajdonát képezték a pénztárakban, a későbbiekben az állami nyugdíjrendszert tehermentesítették volna.

erre most esély sem marad.

folyó kiadások finanszírozására fordítják, és egy jelentős része ennek apropóján vélhetően magánszemélyekhez fog kerülni forró pénzek formájában. lássuk be, hogy ez a jelenlegi politikai elit alapvető tulajdonsága.

ja, és rég nem az államadósság csökkentése a cél, megkockáztatom az csak a politikai kommunikációs része volt, ezzel adták el a vakítható szerencsétleneknek. :(

Mr. Waszabi 2011.06.02. 07:23:22

@$pi$: értsed is, amit olvasol. Írásom lényege épp az volt, hogy a hitel hatékony felhasználása a gócpont, nem maga a hitel. És ezt különbséget domborítottam ki.
Szajkózhatod a hivatalos álláspontot, csak attól még az nem lesz sem igaz, sem hatékony gazdaságot nem teremt. Használd az eszed, arra való.
Pénz nélkül nem lehet pénzt csinálni, egy olyan országban különösen nem, amelynek nincsenek hatalmas természeti erőforrásai vagy nem él azokkal.
Nálunk a mezőgazdaság lehetne ez, olaj híjján, de az agyakba be van ivódva, hogy ez nem út az országnak. Orbán épp olyan kommunistán gondolkodik, mint amiylen rendszerben felnőtt.
Gondold meg, ha az izraeliek vizet akarnak venni nálunk, akkor nem kéne megnézni, hátha tudnak valamit?
Élelmiszer-világválság van évek óta, aminek elsődleges oka, a vízhiány. Nekünk van bőven, még is itt ülünk a kincsesbánya tetején, ahol az árokparton is megterem bármi, amit odavetsz. Csak locsolni kéne, mivek a szakértelem és a technológia is megvan hozzá rég, vilgászínvonalon. De ez magas léc a kifinomult doktoroknak.
Nem tanulnak semmiből, csak adják az okost és nyugtatgatnak. Ebből nem lesz kánaán, az hétszentség.
Csak mondom, hogy 1993-ban álltunk legközelebb az államcsődhöz. Akkor 2 ország volt a Földön, amelyikben nem szubvencionálták a mezőgazdaságot. A másik Új-Zéland volt. És? Túlélte a magyar is? Túl hát. Nem kell sok ész ahhoz, hogy az ebben rejlő lehetőségeket bárki átlássa.

szgy 2011.06.02. 07:39:04

"ha tényleg növekedne a gyermekszám, akkor növekszik azon potenciális járulékfizetők száma, akik majd a mi nyugdíjunkat biztosítják."

ha békén hagyták volna a MNYP rendszertet kisebb lenne az adófizető-csinálási kényszer :-) ... :-(

Mekike 2011.06.02. 07:41:40

Elnézést, de a kormány az elmúlt fél évben kétszer növelte az államadósságot kötvénykibocsátással, összesen kb. 4 milliárd dollár kölcsönt vett föl így. A magánnyugdíjak államosítása is az államadósság növelése, hiszen az állam ezután több nyugdíjjal tartozik, mint eddig. Vagyis az adósságcsökkentés nem jött össze, sőt.

V u, de ja vu 2011.06.02. 07:44:17

@Amorphis: Mindig is fölöslegesnek tartottama fegyveres szervek és a civil szfére munkájának összehasonlítgatását, mert mindkét oldalon vannak olyan munkák vagy beosztások, amire a mai napig azt mondanám, hogy semmi pénzért nem csinálnám.

Sajnos a társadalmi párbeszéd helyett mindig is a megosztás volt a cél, civilt a hivatásossal, tisztet a tisztehettessel, rendőrt a tűzoltóval-mentőssel... töbnyire sikeresen.

Így aztán kevés embernek van fogalma arról, hogy a mostani rendvédelmi cécó igazából nem arról szól, hogy a nyugdíjukból nem akarnak engedni a rendvédelmisek - igenis készek lettek volna egyeztetni és engedni, hiszen valóban társadalmi egyenlőtlenség van civil és hivatásos között, leszámítva azt a tényezőt, hogy a rendvédelmiseknek elsősorban a atalomhoz kellene lojlisnak lenni, és ők ezért kapják a plusz kedvezményeket, a Hszt. magasztos bevezetője az elismerésről természetesen hangzatos kamu. A hatalomnak ezt a lojalitást kellene tolerálni... meg is akarja tenni: minden eddigi kedvezményt megvon, amit lehet, azt visszamenőleg is.
Arról viszont senkinek ne legyen illúziója, hogy nem fogja ugyanúgy megvonni a mozdonyvezetőtől és buszsofőrtől, az atomerőműben dolgozótól vagy bányásztól - függetlenül attól, hogy ténylegesen nincs hova visszavezetni ezeket az embereket!!! A rendvédelmi helyeknek nemhogy a bővítésére, de a mostani rendszer fenntartására sincs költségvetési pénz, hiszen pont ezért történtek a nyugdíjazások, költségtakarékossági okból. Másrészt ha valakit vissza akarnak vezetni a munkaerőoiacra, akkor először AZT kellene létrehozni, márpedig az én tapasztalatom szerint a munkaerőpiac nem hogy bővült, de látványosan omlik össze!!! Ettől még persze mindig akad, akinek "van 40 éves nyugdíjas rendőr ismerőse másod- és harmadállással, ahol további százezreket keres", de még senki nem vette a fáradságot hogy megmondja hol van ilyen, mert nekem eddig mindössze két semmilyen cég jutott, ahonnan annyi pénzt sem kaptam, mint amennyit az engedélyekhez, ruhához, munkába járáshoz befektettem.

Higyjétek azt, hogy itt minden kafa, és hogy vagy OV vagy ha őt utáljátok, akkor a következő választásokon Gyurcsány vagy Bajnai vagy bárki majd megoldja a problémát. Azonban ne feledjétek, hogy az még 3 év!!! Némelyikünknél pedig már csönget a végrehajtó... 3 évig nem lehet "mindjárt jövök, csizmát húzok" módon időt húzni... Úszik a hiteled, vele a házad, autód, a gyerekeid taníttatása, úgy minden, amit élet munkájának és jövőbeni kilátásoknak szokás nevezni:-(((

Persze addig nincs, amíg azzal vagyunk elfoglalva, hogy egymást b.sztatjuk, addig se azokkal foglalkozunk, akik ide juttattak.

Mert szerintem most dobtunk ki egy évet az ablakon, miután előzőleg serényen nyolc évig odaadtunk mindent, amit szépen vagy csúnyán kértek. Most jön majd a padlássöprés...:-(((

nesze nektek két harmad... 2011.06.02. 07:44:52

ÉN TUDTAM, HOGY SZAR LESZ A NEMZETI SZAR FIDESZ KORMÁNY...de egy év elteltével BEBIZONYOSODTAM, HOGY tévedtem: FOS EZ A KORMÁNY!!!!!!!!!

$pi$ 2011.06.02. 07:44:59

@waszabi: Jajj, nehogy már agyvérzést kapj nekem. Annyit mondtam, hogy az államadósság korlátozása sokak szerint (szerintem is) jó ötlet.

Neked más a véleméned. Jó. Nem dől össze a világ, nem kell gyalázkodni, mocskolódni... Nem egyezik a véleményünk, ennyi.

Évtizedeken keresztül korlátlanül vettük fel a hiteleket, most a változatosság kedvéért megpróbálunk valami mást. Jó? Neked megfelel? Nem?

különvélemény 2011.06.02. 07:45:36

@waszabi: " a SP és a Moodys korábban minősítette volna le az országot"

Azokról beszélsz, akik az izlandi bankoknak pár héttel a teljes csőd előtt AAA minősítést adtak?

Na ne röhögtess.

Két lehetőség van:
1, komplett idióták dolgoznak ezen cégeknél
2, egy nagy büdös pénzügyi maffia az egész

Az elsőt szerintem kizárhatjuk.

Az volt a bajuk, hogy Orbán hátat fordított az IMF-nek, márpedig azt senki sem szereti, ha nem tőle veszel fel hitelt.

$pi$ 2011.06.02. 07:46:53

@Mekike: Több nyugdíjjal tartozik mint eddig? Te melletted egy kicsit elmentek a dolgok, nem? Te talán még azt hiszed, hogy fogsz nyugdíjat kapni? Hogy az neked jár? Ugyanmá! ;)

szgy 2011.06.02. 07:49:42

@Blogger Géza: "Valójában kevesen fogták fel, hogy az a papír, amit a manyupoktól kaptak, szinte semmit nem ért a valóságban, a rajta lévő összeg soha nem volt a tulajdonuk, ugyanis nem rendelkezett a a tulajdonjognál megszokott ismérvek szinte egyikével sem."

azt sem fogták fel túl sokan hogy ha a törvény azt mondja hogy az enyém akkor az az enyém, NEM másé, akárhogy is kombinálnak. mellékesen az én munkaadóm (aki NEM az állam) fizette egy nemzetközi biztosítónak. (és akkor már miért éppen a magyar államé? miért nem a Coca-Cola vagy a BMW vitte?) nem volt az enyém, hanem LESZ, nyugdíjas koromra. vagyis most már csak lett volna.

hasonló a helyzet kiskorú zárolt pl. örökségével. az nem az ő tulajdona mert csak 18 éves korában kapja meg? ilyen alapon el kell tőle venni?

Borenbukk 2011.06.02. 08:02:53

@szgy: Gezu ugyanazokkal a szimpla hazugsagokkal hazal meg mindig nyugdijugyben. Maig nem mondta meg, hogyha egy jarulek utan jogosultsag keletkezik(mer' ugye attol jarulek), akkor a nyugdij jarulek munkaltatoi resze utan, hogyhogy nem a munkaltato szerzett eddig nyugdij jogosultsagot? Nem veletlenul kellett atnevezni hozzajarulasra.

Bergeroth 2011.06.02. 08:03:00

@bogancs:
Nézd, ha te jelenleg meg vagy elégedve azzal, ami jelenleg zajlik az országban, akkor csak sajnálni tudlak. Komolyan.
Elhiszem, hogy a fidesznek nem érdeke az, hogy rendbe tegye az országot (mert ha az lenne, akkor látnánk erre utaló lépéseket), de az, hogy ennyire nyíltan, pofátlanul és arrogáns módon belemásznak az emberek arcába és elveszik amit érnek (elsősorban a jogaidat, másodsorban a pénzedet, harmadsorban a lehetőségeidet), az mindennek a teteje. Tetszik vagy sem, de utoljára a kádár-rendszer volt az, ahol így mentek a dolgok. orbán le sem tagadhatná ebbéli mentalitását.

qwasder 2011.06.02. 08:05:29

Mégis, ez csak egy kormányfan blogja....
Biztos nyert az ügyön, nem kicsit. Nagyon!

Borenbukk 2011.06.02. 08:07:38

@különvélemény: Ja kis hulyem! Az IMF ruhelli, hogy nem tud minket kirabolni 3-4 szazalekos kamattal, de mi kijatszottuk oket, es vettunk fel 7%-ra.

De az IMF beleugatott volna, hogy iranyitsuk a gazdasagunkat? Bele, mert aza a dolga, hogy olcso kolcsont adjon a hulyeknek, a tuleleshez, aztan addig szoritsa a tokuket, mig ismet onellatokka vallnak.

dbeata 2011.06.02. 08:07:45

@tcom: Leszel a szóvivőm? Kb egyetértek mindennel, amit írsz. Köszi.
Amúgy a posztolóhoz: mennyit fizettek ezért a cikkért neked? De most komolyan kérdem. Próbálgatja a kormány, hogy mennyire lehet elfeledtetni a zemberekkel a gazságokat, amiket igazságokként vertek át rajtunk? A kommentekből ítélve, még egy kicsit több időnek kell eltelnie, hogy jótékony homályba merüljenek az intézkedéseik és azok emléke. Úgyhogy még egy kicsit gyúrjál, vagy nézz körül és kezdj el gondolkozni, mi is történik kishazánkban.
Ja igen. A korengedményes nyugdíjakról néhány szösszenet.
A tanfolyamon ahová járok, tanít egy ex katonatiszt, vagy mi, aki azzal kérkedett (vagyis hát fontosnak tartotta elmondani), hogy ő már nyugdíjas (kb 38-43 év között lehet). Én nem kérdeztem, hogy lőttek-e rá Afganisztánban, de azért elég érdekes, hogy egy ereje teljében lévő ember már nyugdíjban van.
Van még egy ismerősöm, áttételesen, aki karbantartóként ment nyugdíjba a rendőröktől (szándékosan nem adok több infót), és puskát csak a lőgyakorlaton látott, most nyugdíjból visszafoglalkoztatják, és még némi kenőpénzt is zsebre tesz a megbízásokért.

Az a léhűtő társaságot, ami a katonaságoknál össze tud gyűlni, arról könyvet kéne írni. Férjem anekdotázik néha a katonaidőkról, hogy síneket(!) pakoltattak velük teljesen értelmetlenül, csak gyakorlásiból (ott roppant meg a dereka), a feljebbvalók hogy hordták el az építőanyagtól kezdve mindent haza magukhoz, hogy használták a kiskatonákat ezt meg azt (saját dolgaikat) megjavítani, stb. stb. Hogy mit akartam kihozni ebből? Nem sajnálom a rendvédelmiseknek ezen ágát, akiket itt most bemutattam. Ugyanakkor differenciálni kellene, hogy aki tényleg a tűzközelben van, az valamiképpen honorálva legyen, mert eljön az a nap, hogy senki nem akar majd tüzet oltani, mert nem hülye.

Kivlov 2011.06.02. 08:09:47

A negatívumnak feltüntetett 2es, 3as épphogy pozitívum.
Még az ingyenes utazgatást kéne megszüntetni…

szgy 2011.06.02. 08:11:38

ha már a nyugdíj szóbakerült, nem tudom igaz-e amit hallottam: az új alkotmányban tényleg nincs benne a nyugdíjra való jogosultság?

Hypofx 2011.06.02. 08:11:56

Hatm egeszsegere a blog ironak, szive joga, de szerintem ez a kormany van olyan szar mint az elozo sot ez meg cinikusabb pokhendibb. A szandek persze ertrem en, de hat az eszkozok a modszer a hangvetel ez itt a baj nem a szandek.

De kb ez a blog is mutatja mint a tv ben ha a Hir tv re kapcsolok NE ADJ ISTEN, akkor egy tejjel meyyel folyo kanananban lakom ahol mindenki boldog, es tekintetevel a nagy vezirt koveti.

Ha atkapcsolok NE ADJ ISTEN az atv re ott meg a sertodott ovisok sajat magukkal remiszgetik az embereket gondolok itt a DIKTAtuRa JON VISSZA cimszoval.

Aztan ha ezek utan meg nem hanyok attol amit ma Magyarorszgon politikanak es politikusnak hivnak akkor mar csak egy kis ECHO TV kell es melle egy kis barikad.hu es kurucz kell es akkor a teljes sotetseg jott el.

Arrol hogy ma a politikai elit egy nagy nulla, tolvajok, haszonlesok, csalok, hazugok, ez nem ujdonsag minding ez volt, akinek hatalma van az vissza is el vele.

Sajnalom az orszagot, de a nep azt kapja amit megerdemel mindegyik kormanyt "MI" akartuk.

Kniight 2011.06.02. 08:12:07

@dimitrij:
" melyik befektetői csoport volt a legnagyobb vásárlója a magyar állampapíroknak? csak nem a nyugdíjpénzárak? hiszen a törvény erre kötelezte őket... ... és most mi lesz?"

Akkor fordítsuk meg ezt! Eredetileg ugye a befolyó nyugdíjjárulékból fizették ki az aktuális nyugdíjasokat. Ennek egy jó részét, több mint a felét vették el, és adták a nyugdíjpénztáraknak. Persze a nyugdíjat ugyanúgy folyósítani kell, tehát vegyünk fel hitelt állami szinten. Fantasztikus konstrukció, oddadjuk a pénz valakinek, aztán hitelként tőle elkérjük. A manyupok meg duplán kaszálna, anélkül, hogy az ujjukat megmozdíttották volna. Magyarország hitelállománya meg csak nől. Az otp mint zzeniális manyup 8 éven keresztül nem tudott egy olyan normáli összesítést adni, hogy mennyi volt a befizetés és ebből mennyi a tőke. Egyszerűen szartak a kliensek fejére.
Jelen pillanatban sem tudja senki, hogy kinek mennyi pénze van megtakarítva, pedig fél év telt el a lezárás megkezdése óta.

okostojgli (törölt) 2011.06.02. 08:16:48

"Gyakorlatilag nem történt más az átalakítással, mint igazodás a realitásokhoz."

Hülye. Nem, hüje.

szgy 2011.06.02. 08:21:44

@Kniight: 2011. május 31.-i árfolyamok szerint zárták az egyenlegeket. (egy hónapon belül küldik az egyenleget - nem OTP) addig jó hogy nem tudják, állandóan változnak az árfolyamok.

egyébként ha a teljes nyugdíjamat a pénztár kapná annak is működnie kellene egy kis átmeneti idő után, hiszen azt úgyis nekem kellene kifizetniük - kivéve ha meghalok és bent marad az államnál.

qwasder 2011.06.02. 08:23:59

@szgy: Az van benne, hogy az állam törekszik rá. meg az van benne, hogy a gyerekek kötelessége a szülők ellátása, ha az szükséges.

dimitrij 2011.06.02. 08:24:18

@Kniight: már az eleje sem igaz, hosszú ideje nem fedezi a nyugdíjárulék a nyugdíjkiadásokat, azokat más költségvetési forrásból teszik hozzá. ennek az egyébként súlyosbodó problémának a megoldása lett volna a második és harmadik pillér...

nem állami pénz, hanem a munkáltató által megfizetett járulék került továbbutalásra, hiány azért van, mert a kiadásokat nem fedezik a bevételek. ennek az okát kellene észrevenni, kezelni, az segítene a problémán, mert ez csak rontott a helyzeten. :(

egyébként forintra tudom, hogy mennyi pénzem van a nyugdíjpénztári számláimon, bármikor meg tudom nézni az interneten.

$pi$ 2011.06.02. 08:28:52

@Borenbukk: És melyek azok az országok egészen pontosan, amelyeknek az IMF addig szorongatta a tökét, amíg fel nem lendült a gazdaságuk? ;)

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.06.02. 08:31:44

Jó lehet neked ha így látod. vannak tények, amit valóban túlreagál a sajtó és a közvélemény. De azért nem ennyire szép ám a helyzet....

Amit az oktatásról írsz - feltéve, hogy nem provokációnak szánod ezt az egészet - az nagy tudatlanságra utal.

dbeata 2011.06.02. 08:34:40

@Hypofx: Legjobb barátnőm élettársát megbíztuk egy munkával. Közben beszédbe elegyedve politikáztunk egy kicsit, és szomorúan vettem tudomásul, hogy mé', te nem kaparnád magadnak ki a gesztenyét.. hozzászólásával megtestesíti azokat, akikről beszélsz. Igen, sajnos ez van. Sok ilyen ember van, akinek csak arra kell a befolyás, hogy üzérkedjen vele. Az, hogy tenne valamit a hazáért, hja kérem, attól messze vagyunk.

l3v1 2011.06.02. 08:42:45

"Friss hír, hogy csökkentik az M1-M7 bevezető szakaszának áteresztő kapacitását az Erzsébet-híd felé buszsáv kialakítása miatt. HELYES! Tegyék ezt, minden más vonalon is."

Fenébe is, pedig szinte már egyet akartam érteni mindennel amit írtál :) Sajnos ez nem megy. Persze, hogy lokálpatrióta budapestiként vesszenek a vidékiek és az elővárosiak és a BP-vonzáskörzetiek, de azért nem úgy van az.

Én évek óta napi szinten járok be BP-re XI. kerbe dolgozni távolsági busszal. Néha (havi 2-3 alkalom) kocsival. Ha lenne a város határában nagy ingyenes P+R parkolási lehetőség, abból több pozitívum is származna, kocsival járnék, ott raknám le, onnan bebuszoznék a városba, sokan tennék még ezt, és csökkenne némileg a bejövő reggeli forgalom.

A gond az, hogy _nincs_ ilyen megoldás sehol, és nem lehet egyik oldalt megváltoztatni (szűkítem a bejövő forgalmi sávokat) a másik oldal nélkül (nem adok alternatívát a bejáróknak a távolabbi parkolásra és onnan bejárásra).

Különben pedig a sávszűkítés a távolsági buszokkal bejárókat legalább annyira szopatja, mint a kocsival járókat, mert a buszok ugyanúgy bent állnak a dugóban reggelente, és az utóbbi években ez egyre rosszabb lett. Évi többszázezer forintot kiadva bérletre (plusz autó-tulajdonosként még többet befizetve a kasszába), az ember igenis elvárná, hogy jobbak legyenek a körülmények és ne rosszabbak.

Értelmesebb helyeken sávbővítések vannak ha nagy a dugó, nem szűkítés, és P+R építés _mielőtt_ csökkentem a városba-jutási lehetőségeket.

Azt nem mondja nekem senki, hogy nincs pénz, mert a bérlet és jegy bevételek brutálisak, az autósoktól beszedett sarcok szintén brutálisak, a gond ott van, hogy barmok rendelkeznek a pénzek fölött, akik nem látnak messzebb az orruknál.

A Budapest a budapestieké életérzésről pedig csak annyit: a mocskos f**t, azt.

l3v1 2011.06.02. 08:47:09

@Kniight: "Jelen pillanatban sem tudja senki, hogy kinek mennyi pénze van megtakarítva, pedig fél év telt el a lezárás megkezdése óta. "

Ez hülyeség, nem igaz. El tudom képzelni, hogy van olyan manyup, aki nem mondta meg - végülis MO-n vagyunk vagy mi -, de nem kell általánosítani.

laci_52 2011.06.02. 09:00:25

Tárgyilagos, jó írás a Fidesz-kormány egyéves működéséről. Valóban nem minden lépésükkel lehet egyetérteni, de ők legalább dolgoztak, érdemi intézkedéseket hoztak, nem úgy, mint a Gyurcsány, aki az öszödi beszédben be is ismerte, hogy nem csináltak semmit. A kormány azért nem jó, de jobb, mint a szociké volt, persze a Gyurcsány-kormányt nehéz alulmúlni. Bajnai is csak a tűzoltást tudta megcsinálni, hogy ne omoljon össze az ország.

gorcsev54 2011.06.02. 09:05:35

bogancs: Hirtelenjében csak a kedvezményes nyugdíjhoz szólok hozzá(sajnos engem nem érint)de tudomásom szerint egy apró tényről mindenki megfeledkezik mégpedig azok a munkáltatók ahol lehetőség van rá (ill. eddig törvény szabályozta) 13% plusz járulékot fizettek a munkavállalójuk után vagy egy összegben kifizették a járulékot.

reccs 2011.06.02. 09:07:44

Igen, ez a szokásos alacsony nívó.
1500 forintos kategória, mint a márc. 15-én tapsoló srácok.

UTakeMe 2011.06.02. 09:08:37

Én egyetértek a poszt lényegével. AZ intézkedések szükségességét nem vonom kétségbe, és hiszek benne, hogy ettől hosszú távon mindenkinek jobb lesz. Amióta az eszemet tudom, először érzem úgy, hogy Magyarországon jó élni, és egyre jobb lesz. Lehet, hogy önámítás, de még mindig jobb nekem, mint azoknak a szomorú emberkéknek, akik mindig mindenben csak a negatívumot látják.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.06.02. 09:12:14

Lázár, Semjén, Orbán, Szijj ártó!!

Szar alak vagy és annak is látszol!

A vidéken lakó fideszes nagypapát meglátogatják szoci unokái. A
reggelinél a nagypapa azt mondja, hogy aki nem reggelizik, az kap
500,- Ft-ot. Hát a gyerekek a zsebpénz reményében nem reggeliznek és
meg is kapják az 500,- Ft-ot. Ebédnél a nagypapa megint megszólal, és
közli, hogy aki nem ebédel, az kap 500,- Ft-ot. Az unokák ugyan már
éhesek, de gondolják, csak kibírjuk ezért a zsebpénzért vacsoráig! A
vacsora-asztalhoz aztán már kopogó szemekkel érkeznek, mire a nagypapa
megint megszólal és közli, hogy aki vacsorázni akar, az előbb
visszaadja az 1000,- Ft-ot.

genyamagyar 2011.06.02. 09:21:43

@UTakeMe: "Lehet, hogy önámítás, de még mindig jobb nekem, mint azoknak a szomorú emberkéknek, akik mindig mindenben csak a negatívumot látják."

mos, akkor sorolj jó dolgokat a Gyurcsány éráról. Nehogy csak mindig a negatívumokat lásd!

hááááát 2011.06.02. 09:23:07

@orient: Már megbocsás, de a szoci megpróbálta véghez vinni, de a nagy vezír folyamatosan oltotta a népet, hogy ez nem jó.Népszavazás, tüntetés, stb.
Erre ugyan ezt meglépik, csak elötte felszámolják azokat a jogi rendszereket, amivel szívatták az elöző kabinetet.

Szóval nyugodtan kimehetnének az emberek és megkérdezhetnék.-Ki is kúrta el az útóbbi 4 évet?

Most kiderült ők sem tudnak jobbat, mint megszorítani és 4 évet nem az ország boldogulására forditottak, hanem a biztos választási győzelemre.

pulcsi 2011.06.02. 09:33:08

Az 571 dolgozót érintő lépés az első kör, ősszel még négyszáz fő leépítését tervezik.
Na munkateremtés :)
1 millió munkahelyet teremtek ezt mondta Orbán választások előtt , mi ez Harry Potter

UTakeMe 2011.06.02. 09:37:21

@genyamagyar: A Gyurcsány éra alatt jártam egyetemre, mellette dolgoztam, rengeteg embert ismertem meg. Számomra nagyszerű évek voltak, jól éreztem magam. Azért nem vagyok negatív, mert a saját boldogságomat nem az aktuális közhangulat befolyásolja, ha így lenne, lehetne itt akármilyen kormány, akkor is nyomorultul érezném magam, mert itt mindig a negatív hang a leghangosabb. Tehát a Gyurcsány éráról annyit, hogy én személy szerint akkor is jól éreztem magam, és most is. Az a különbség, hogy míg akkor csak az én életem pályáját láttam felfelé ívelőnek, most már a hazámét is annak látom.

Tower13 2011.06.02. 09:38:12

Kezdem akkor az elején.
Nyugdíj. Nem reform, hanem sima sikkasztás történt zsarolással. Ugyanis ha egy vállalat utánam fizet nyugdíjjárulékot, akkor azt nem használhatná fel másra, és olyan nincs, hogy ha nem nekem fizetsz, akkor a befizetett összegnek búcsút mondhatsz. Ugyanis az is az én fizetésemet terheli. Ahogy olyan sincs, hogy már rég nyilatkozni kellett, majd újra és újra megváltoztatják a határidőt, hogy mikorra kell fizetni. Sikkasztás része pedig még bizonyítást sem igényel, mivel bevalottan a kizsarolt összeg igen kevés része, kevesebb mint negyede folyt be a tb-nyugdíjkasszába. A többit különböző dolgokra elköltötte. Igazodás a realitásokhoz? A realitás az az, hogy kevés a normális nyugdíj, (ahogy a fizetés is) mert valahogy a befizetett összegek eltüntek, és a jelen levonásokból kell fedezni őket. Összességében közel 40-50 év munkaviszony után az embernek a megkeresett összeg 30%-a az ami befizetésre került nyugdíjpénzként. MElyre csak infláció plusz 1,5% os kamatos kamattal számolva beláthatjuk, hogy igen magas összeg kéne, hogy legyen mindenki számláján. Nincs. Valamire a mindenkori kormányok elköltötték. Tehát a tolvaj politikusaink miatt (mult, jelen, jövő), a realitás az, hogy nincs pénz.

Adójóváírás kivezetése. Magyarul aki szegény az mostmár legyen szives dögöljön már meg mert "annyit is ér". A szuperbruttó persze lassabban kerül kivezetésre. Igaz a szuperbruttó eleve nem volt érthető fogalom, mert ismét egy csalárd jellegű dolog. (ez nem köthető a fideszhez, mielőtt valaki habzani kezdene). Idetartozik az államilag követelt béremelés is, mert amit állambácsi el@ott, azt fizesse meg más.

Megint a nyugdíjjal és az ilyesmivel vagyunk elfoglalva a munka világában. Sajnos ez nevetséges. 3700 ezer ember dolgozik. 6 millió aktív korúból. 1700 ezer az aki nem tanul, nincs gyesen. Ebből levonom a korengedményeseket és a "rokkant" nyugdíjasokat. marad 1100 ezer akiről jó lenne tudni mit csinál egyáltalán. (persze a szám nagyobb, mert sok egyetemista dolgozik a suli mellett). A szigorításokkal igazából nem is ez a legnagyobb visszásság. Ez csak azt mutatja, még mindig nem tudjuk megfogni a lényeget. Munkahelyteremtés. Na itt van a legnagyobb gondd ezzel az egésszel. Simán bérkomandó helyett, a túlórapénzek elvétele helyett, a kötelező munkaidő továbbemelése helyett, annyit kéne tenni, hogy bankok, multik, kis és közepesvállalkozásoknál razziaszerűen meg megnézni mennyi a dolgoztatott óraszám. Is a heti 40 óránál több nem lehet, vagy igenis a túlórapénzt tessék kifizetni, minden esetben, ügyeletért is, hiszen a munkán kívül mást olyankos sem tehet a szerencsétlen. Mivel a túlórapénz magasabb, így magasabb járulékot is vonz magával, így olcsóbb felvenni pluszmunkaerőt. Csökken a munkanélküli létszám, nő a járulékot fizető, vásárolni képes ember. Hopp. Sapnyol viasz? Nem, nyugaton pár helyen már bevezették.

pozitívumok listája:
1.pont He? Másodrendű állampolgárrá akarnak tenni, ha nincs gyerekem, mert Orbán közölte, megváltoztatja hozzáálásunkat, és jövőre megszavazzuk, hogy a gyerek után legyen plusz szavazat. Nem a jövő nemzedéke fizeti az én nyugdíjamat, hanem én. Csak nem kéne másra elkölteni. Azaz elsikkasztani. A pufferbe eltett 250 milliárd forint, az évente 300 milliárd elsikkasztott sztráda, és vasútpénz, az állami, vagy félállami cégek vezetőinek ultramag fizetése után maradna elég pénz. (értsd, a BKV vezetőjének fizetését éves szinten 18 millióval csökkentették, de a 150% jutalmat nem vették el. Látva a BKV-t mire a jutalom???)

2. Szociális hálóba nem tartozik bele, hogy igyekszünk tönkretenni pénzintézeteket, az ott dolgozók lehetséges fizetésemeléseit megszüntetjük, további kirúgásokat eredményezünk. De ezt tesszük, mert valaki magaskockázatra vett fel hitelt, hogy alacsony a kamat és csak az árfolyamkockázat van. Igen Árfolyamkockázat, ami ránknézve mindig is szar volt. Aki ezt nem fogja fel az hülye. (akár még pontos jével is az) Tehát kockáztatott és rajtavesztett. Most mások kárán mentjük őket. Pl olyanok kárán akik bankban dolgoznak, állítólagosan jó fizetésért, napi 12-14 órát, és igen gyakran heti 6 napban. Túlórapénz nem ismert fogalom, ahogy az ügyeletért sem jár semmi. (én már nem dolgozom ott. minek. élni is kell, legalábbis néha látni, a napot is, nem csak üvegen keresztül.) Igen elodázása a problémának, de nem kell másik programot kidolgozni. Lásd fentebb. Túlórapénzek kifizetése, 5 évre visszamenőleg, mert ugye törvényileg kötelező lett volna. És hirtelen aki most nem dolgozik, az is szép summához jutna nagyrészt.

Tömegközlekedés. Na abból aztán van nekünk... Legalábbis tömeg az van. Nem is a használt, ősi ikaruszokkal van baj, bár hangosak. Koszosak. De! Nem késnének ennyit, ha időben indulnának, nem késnének, ha a sok marha nem állna a kereszteződésben, nem álna az úton, mert "csak" beszaladt valamiért. Sőt. Ez a pár dolog teljesül, már nem is késnek. Ahhoz, hogy az autókat kiszorítsák, két dolog kéne. De az a kiszorítosdíval egyszerre, vagy még inkább előbb. Elegendő tömegközlekedési jármű, a bevásárlási lehetőségek figyelembevételével, úgy, hogy ne eszelős büdös masszává alakuljon az utazó közösség, hanem kultúráltan lehessen utazni. Aki nem jogosult az utazásra, öltözéke, viselkedése vagy a díj meg nem fizetése miatt, az ne legyen fenn a buszon, villamoson, metrón, akármin.

Államadósság csökkentése. Lenne rá pár módszer. Ezt választották. Igaz olyan ember teszi aki bevallottan nem tud számolni. "Megnyugtató" Egyébb iránt érdekességként közlöm, hogy az államadósság valós értéke még eddig csak nőtt. Hiába a keddi Orbánbeszéd. Bár pár hibás szófordulaton kívül, és egyértelmű, a politikához szükséges hazugságokon kívül, ami kötelező sajnos, mondott pár érdekes és értelmes dolgot is. Na ez már ritkább.
De az államadósságot csökkenteni úgy is kéne (persze csak a fairplay nevében), hogy akik 5-9 szeres összegekre kötöttek utópályaépítés és vasútfelújításra szerződést, ott mehet a teljes vagyonelkobzás. A korrupcós ügyekben dettó.
Közbiztonság.? Vagy valami olyasmi. Nos a Ne lopj jól hangzik. Kezdhetnénk fentről. De az már látszik hogy ott nem változott semmi. A véletlen több támogatás és jutattaások mellett érdekesek a közbeszerzési ügyek is. Roppant érdekesek már most is, de olyan szabályozás készül, ahol több visszaélés lehet majd. (persze reménykedünk) Több kamera kell, az ombutszmann meg ki van rúgva. Akinek nincs mit rejtegetnie az utcai tevékenységéből azt nem is zavarja, akinek meg van annak meg joga nincs ellenezni már. Ettől nem csökken rögtön, de így gyorsan el lehet kapni a tettest, bizonyíték a felvétel. Aztán 5 év kényszermunka. Azaz dolgozik a ruhájáért, a betevőért. Azokat a munkákat, amit mások már nem végeznének el. Ez némileg visszatartó erő. Plusz, nincs TV videó, meg ilyesmi. Közös teremben lehet Tv azt ennyi a börtönökben. Nem szálloda. Nem szanatórium. (tudom, nem minden börtönben van ilyesmi, de sajna van ahol igen. pedig egy helyen sem kéne)

A reformok nem csak eleinte érintenek rosszul sokakat, hanem véglegesen. Nem fognak jól járni, mert látva pár további tervezetet, nem látunk szebb jövőt. Lehetne, de nem. A posztolónak van abban igaza, hogy néhány intézkedés alapjaiban látjuk a jobbítás szándékát, vagy annak látszatát. Látjuk, hogy van néhány értelmes ötlet. A gond ott van, hogy ego, hatalomvágy miatt mindig belekerül olyan is ami ront rajta, sőt nem egy helyen olyan is, ami az ellenkezőjét éri el.
Mert lehet nyújtani a munkaéveket a rendőrnél, a tűzoltónál, de sajnos értelmesen nem. A rendőrnél csak akkor ha sokkal jobb fizetést adnának nekik, és válaszolna valaki arra a kérdésre, hogy utánuk akkor miért fizettek évtizedeken át 13% al több nyugdíjjárulékot. De a tűzoltónál már gond van. Hiába fizetünk többet, akkor sem tudunk velük mit tenni. Ennyi nem kell az irodába, és mivel eddig is csak áldozatokat hoztak, tanultak, gyakorlatoztak, erkölcsileg, morálisan, nem védhető, hogy képezzék át magukat még valaminek, mert van még 20 évük a nyugdíjig. (bár szerintem csak 10)

histar007 2011.06.02. 09:52:14

A kérdés most a buszsáv. Legújabban az M1-M7 bevezetőn.
Nálunk miért nem lehet ezt dinamikusan szabályozni? Mondjuk legyen buszsáv a reggel meg a délutáni csúcsban, amikor a sok utazó ezt megköveteli. És mondjuk ne legyen hétvégén, mert akkor amúgy is kisebb a forgalom. Akkor többen jönnek autóval a telekről (akiknek 3 sávos autópálya épült), és valószínűleg vasárnap délután 5kor kevesen rohannak dolgozni. Valahogy rugalmasabban kellene. És a különböző hivataloknak nem egymásra mutogatni.

A bürokrácia kimaradt. Hogy át kell szervezni az önkormányzatokat. Kerület kontra főváros: évtizedes probléma, minden a másik hibája. Olyan sincs, hogy az agglomeráció sem érdekes, mert az másik település. Sokan laknak ott, ő dolguk hogy miért.

Hypofx 2011.06.02. 09:55:23

Nem felmentes nem enyhito korulmeny de akinek megadatik a lehetoseg hogy lopjon AZ VALOSZINU FOG IS!!! Almabol se kellett volna enni ott volt az egesz eden kert de hat nem tudtuk megallni.....

A baj az amikor a nep azt hiszi a politikus kulonb es azert lop mert rosszabb dehogyis a politikusaink huen jellemzik ami otthon megy. Az ugyeskedes a masok ignoralasa, a leszarok mindnekit csak nekem legyen jo, es feltekenyseg es szomorusag orszaga lettunk ahol mindenki kiskiraly.

Mr. Waszabi 2011.06.02. 10:08:12

@$pi$: halálosan nyugodt vagyok, ne értem aggódj. Újat? Viccelsz? 1999-ben Orbán a roosevelti New Deal programot kopírozta ide. Azt akkor üdvözöltem, s be is jött, mivel az eredeti is bejött. De most sem újat találtak ki sajnos, hanem most is kopíroznak , csak most a hitleri német és a sztalini szovjet modellt ugyanabból a korból, a 30-as évekből. Ez alapján könnyen eldöntheted, menniyre lesz ez sikeres - semennyire.
Felforgatták az egész jogrendszert, holott csak a ptk-hoz kellett volna hozzányúlni: belevésni a tisztességtelen haszonszerzés sarok számait. Ha a méjkrém áfájáról lehetett teteles szavazást tartani 10 éve, akkor ez se jelenthet jogi problémát, nem de?
A világon mindenütt, mindig a legjobb üzlet volt az állami megrendelés. Mert kisebb a kockázata. Magyarországon a vállalkozók többsége erre gyúr, hajlamos érte korrumpálni is. Ahelyett, hogy a piacon innoválna mindenki hasznára. De biztos üzlet lenne 25%os haszonkulcs mellett is, nem szükségszerű a 100 vagy 1000 %-os. Tehát lehet vinnyogni, hogy az imf meg a külföldiek a rohadt tolvajok, de sajnos nem így van. Nekem van igazam, nem jól gazdálkodik a pénzel az állam és e tekintetben mindegy, hogy hitelről vagy adópénzről van-e szó. A pénz az pénz.
A privatizációban - az eredeti tőkefelhalmozás időszakában, a 90es évek közepén - minden párt tagjai és holdudvara résztvett, így a FIDESZ is. Tehát ezt nem kéne piszkálni. Már 98-ban is megvoltak az erőviszonyok, nincs számottevően kevesebb erős jobboldali vállalkozás, mint baloldali. Ennél sajnosabb, hogy az állami megrendeléseken keresztül történő pénzkisíbolást a FIDESZ honosította meg 98 és 2002 között. A szociknak elég volt az olajszőkítés. Tehát nem tudom mire ez a nagy hazudozás kormányunk szentségéről, holott semmi nem áll távolabb a valóságtól.
Ha nem lát tisztán az ember, akkor jó döntéseket sem tud hozni, pl hogy kinek mit ne higgyen el. Az, hogy valaki nem tud a helyes úton járni, mert lusta vagy mohó, türelmetlen, nos, nem jelenti azt, hogy az út nem jó, vagy a cél , amit azon el lehet érni. Az csak a vándor mentalitását mutatja, hogy mire nem hajlandó a cél érdekében. Ez a nagy népnemzeti hirig csak egy orbitális átbaszás, aminek még mélyebb gazdasági és társadalmi válság lesz az eredménye 2014-re.
Félreértés ne essék, nem én fogok sírni 2013-ban, hogy jajj, nem ilyen lovat akartunk. Azok fognak, akik elhitték az olcsó hazugságokat és csalódnak benne. De lefogadom, hogy akkor sem az lesz a konklúziójuk, hogy nem szabad elhinni az ilyesmit, hanem mindenki más hibás lesz az egy Orbánon kívül. Már ősz óta ez a duma megy, előre védik magukat. Ezzel a szemlélettel soha ,sehova nem jutott ez az ország és most sem fog.
Móricz a Rokonokat bőven a kommunizmus előtt írta, még is pontosan tükrözi a mai állapotokat. Látnok volt? Lóf...szt. Már akkor is ettől rothadt ez a nemzet, erről van szó. Szóval nincs új a nap alatt, nem hogy Orbán gazdasági zseni lenne.
Imádom, hogy naponta hallom a munka szót egy olyan ember szájából, aki sosem dolgozott, még a saját szakmájában sem. Gyakorlatiasan szemlélve, annak lehet hinni, aki csinálja is azt, amiről beszél és letett valamit az asztalra, múlt időben. Ők egyelőre a mi pénzünkkel, életünkkel játszanak immár 20 éve, és nemmellesleg a mi énzükön éltek mindvégig, most is. Mi valószínűbb? Hogy hazudik e jó és könnyű élet megtartásáért, leszarván a mi jövőnket, vagy igazt mond? Mit látsz az elmúlt intézkedésekből erre nézve?
Nem született még ország a földön, amely elszigetelvén magát sokra vitte volna. Különösen nem ilyen átlagos adottságú ország esetében.
Az államnak nincs tőkéje és nem tud annyit rabolni semmilyen extraadóval, hogy feltőkésedjen és helyettesítse a piaci alapon működő gazdaságot. Ez már Kádárénak se sikerült, láttuk, éltünk benne, tapasztaltuk, miért nem. Akkor most ki a hülye? Aki bedugja a fejét a homokba és onnan mormolja, hogy a király nem meztelen, csak újfajta ruha van rajta?

ruszkaszov 2011.06.02. 10:09:13

@különvélemény: Toljuk a bankokra teljes egészében persze. Azért lehet az embereket is okolni, mert a bank kínál valamit, amit az egyén attól még elutasíthat, vagy elfogadhat, és nagyon úgy néz ki, hogy sokan rosszul ítélték meg a helyzetüket. A bank meg visszaélt a helyzetével, ez tény és való.

A kamat és a kezelési költség teljesen más kérdés. A kamatot jogosan növelték, inkább a kezelési költségnél vannak problémák. Persze az sem túl fair, hogy nem csökkentették a kamatokat, amikor már lehetett volna.

Mr. Waszabi 2011.06.02. 10:15:05

Aki elveszik a részletekben, az általában nem oldja meg a problémát. 1-es, leülhet. Ez akkor is így van, ha egy ügyeletes politikus szándékosan írányítja az áldozatok figyelmét a részletekre, hisz pont azért teszi, hogy ne lehessen átlátni, hogy miben mesterkedik. Ilyen becsületes nemzeti magyar Orbán és csapata.

$pi$ 2011.06.02. 10:17:25

@ruszkaszov: Miért jogos a kamat növelése, nem értem. A forint alapkamata csökkent, a svájci frank alapkamata csökkent, erre a magyar bank a svájci frank alapú forintos kölcsön kamatát növelte. Miért volt ez "jogos".

Karachar Nevian (törölt) 2011.06.02. 10:21:43

Én nagyjából egyet tudok érteni a cikkel.
Elvették a nyugdíjamat, csökkentik a szabadságokat, a munkanélküli segélyt, a táppénzt, de ha cserébe fenntarthatóvá válik az gazdaság, azt mondom úr vagyok, vigyék.

OV nem biztos h jót tesz, sztem ő sem teljesen biztos benne. Mindazonáltal amit tesz legalább egy irányt mutat... Nem bátorít a svindlizésre mint minden eddigi rezsim(szőkíts olajat, csalj áfát, vegyél fel állami pénzeket hamis jogcímeken, menj rokkantnak, használj SVK rendszámot...), hanem arculvágja az ilyen szándékú embereket(visszamenőlegesen).
A módszer vitetható, de a szándék és a cél kicsit sem.
Nem tudom hogy még egy Gyurcsány kormányt túlélt volna-e ez a'qurva' ország, de azt tudom hogy ők is ebbe a svindlizős csoportba tartoztak és ennek a világnak vége. A görögök is ezt tették, sokáig nem fogunk róluk jó híreket kapni.

Mindemellett egy dolog nagyon nem tetszik OV ténykedésében.
Ez pedig ez a turulmadaras-vallásos-szentkoronás-széllkálmános csomagolás.
Meglehet ez csak ízlés kérdése, de ahogy látom inkább csak komolytalanná tesz mindent. A külföld hamar rájön hogy csak egy középázsiai jellegű diktátor, aki kreál az imádott népe alá egy dicsőséges múltat...

Steve 2011.06.02. 10:21:47

Sajnálom, de szinte semmivel nem tudok egyetérteni amit írtál:

MNYP: Milyen megoldást is jelent, különösen a probléma megoldásához, hogy elvették a hosszútávú nyugdíjmegtakarításaink jelentős részét? Különösen, mivel egyébként még nem is nyugdíjkassza feltöltésére használják? Miért is jó, hogy a nyugdíjmegtakarítások jelentős része megy be a nagy állami levelsbe?

Adóváltozások: Engem egyébként pozitívan érint az egyenlege, de mi is a ráció mögötte, hogy miközben arra akarjuk rávenni a keveset keresőket hogy a legális munkát válasszák még növeljük is az adóterhelésüket?!

Várható szigorításokkal kapcsolatban talán megengedőbb vagyok Nálad. Várjuk meg mi lesz...

"Pozitívumok: Családtámogatás:
Komolyan gondolod, hogy az állami nyugdíjrendszer 30-50 év múlva működőképes lesz akár csak részben is ennek az intézkedésnek a hatására? Csak fejben gondolj utána, hogy ha akár 10%-kal nő a gyerekvállalási kedv a mostanihoz képest akkor hogy fog kinézni az állami nyugdíjredszer. És akkor azt hiszem nagyon nagyvonalú voltam.

Szociális háló átalakítása: Megint a mértékekre hívnám fel a figyelmedet:
Mennyivel nő annak az esélye hogy valaki közmunkát kap a jelenlegi intézkedések alapján? Ezzel szemben mekkora a vesztesek száma és a veszteség mértéke? A mesterséges deviza árfolyamokkal kapcsolatban pedig, azt érted ugye, hogy itt arról van szó, hogy rájöttünk hogy nem szabad
a hitelekre szoruló embereket engedni devizára spekulálni, úgyhogy most megoldásként azt ajánljuk fel, hogy spekuláljanak MEGINT devizára, HÁTHA annyit esik a CHF a következő 3 évben, hogy ellensúlyozza, hogy addig ezekkel az emberekkel implicite újabb devizahitelt vetettünk fel, hiszen az árfolyamkülönbözetre kapnak most HITELT.

Reformok: Itt és a későbbiekben is az a baj, hogy egyszerűen az intézkedések elemzése nélkül nagy általánosságban kiindulásnak elfogadod a kormány prognózisát a saját intézkedéseinek az eredményeiről. Ez így csak annyit jelent, hogy a kormány egyetért a saját iintézkedéseivel, ami nem túl komoly meggyőző erővel bír. ;-)

regress 2011.06.02. 10:22:18

@UTakeMe: nagyon szar lehet már a szemed,menj el orvoshoz

Kivlov 2011.06.02. 10:29:08

@Steve:
"Adóváltozások: Engem egyébként pozitívan érint az egyenlege, de mi is a ráció mögötte, hogy miközben arra akarjuk rávenni a keveset keresőket hogy a legális munkát válasszák még növeljük is az adóterhelésüket?!"

az a ráció, hogy szélesítsük az adózók körét. ne csak kb 2 millió ember fizessen SZJA-t!

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2011.06.02. 10:34:09

Érdekes az is, ami nincs benne a blogbejegyzésben. A pártfinanszírozásról már 20 éve csak a nagy kuss van.

sárkányfő 2011.06.02. 10:38:42

A Magyar Köztársaság nettó államadóssága a GDP arányában 52,8%. Miután kifizették a MOL 508 milliárdját, ez fel fog menni 54,6%-ra.

Ha a szavakban első számú háborús ellenség likvidálására költenék az elrabolt manyup-kasszát is, az egészet, akkor lemehetne a nettó államadósság 43%-a.

Ha nem vernének el 4 év alatt 2000 milliárdot a tehetősek adócsökkentésére, akkor további 7,1%-nyi összeget takaríthatnánk meg, amit ha mind az államadósság likvidálása nevű akcióra költenénk, akkor a nettó adósság 43-ról lemenne 36%-ra.

Vicces ahogy Orbán hülyíti a népet az adósság-hazugságával, de én nem veszem be.

Steve 2011.06.02. 10:45:34

@Kivlov: Eddig OK, csakhogy a szélesítésnek csak akkor lenne értelme ha a feketegazdaság fehérítésből származna. Ennek az intézkedésnek mi is a hatása? Az alacsony jövedelműeket sarcoljuk meg a gazdaság szempontjából fillérekre és toljuk ezzel a feketegazdaság felé, ahelyett, hogy a feketegazdaságot fehérítenénk!!

Kivlov 2011.06.02. 10:47:19

@Steve:
teljesen mind1, mennyit keres: egy bizonyos részt csengessen be mindenki. ez a lényeg!

diesel12 2011.06.02. 10:47:40

Ami az erdekukben all azt nem feszegetik ok sem. Amugy miert nem tesznek az ellen, hogy ne minimalberen legyen bejelentve a fel orszag es a tobbit zsebbe kapja? Ezzel vajon mennyi penzt tudnanak megsporolni? Teny, hogy van sok jo dolog amit szeretnenek, de az eszkozeik azok erdekesek.
Mi lesz 3 ev mulva a devizahitelesekkel? Ez milyen megoldas? Ez ki szerint pozitiv? A frank arfolyamaban remenykednek? Vagy az mar nem erdekli oket mi lesz 3 ev mulva mert esetleg nem ok fognak kormanyozni? Vagy mi ennek a celja? Ne athidalo megoldast adjanak ami kesobb halmozott terheket fog jelenteni mert azzal csak tetezik a problemakat. A korengedmenyes nyugdijjal egyet is ertek meg nem is. JObban kell szabalyozni, nem kell feltetlenul nagyon koran, de visszamenoleg intezkedni - vagy probalkozni vele - az azert eleg szar ugy. Ha ez ennyire rossz akkor miert nem probaltak meg tiz eve? Vagy akkor meg belefert? VAgy nem lattak elore? Amugy meg mikeppen kereshet egy kepviselo 600ezer ftot ha egy kezdo orvos 83ezret keres??? Mirol beszelnek? Mifele hitelessegrol? Ok kepviselok -kozosen az osszes parte - okoztak ezt a tragyadombot ami jelenleg Magyarorszag, es most mason akarjak kisporolni? Szanalmas az osszes.
Nos, az pedig, hogy a hozzaallas negativ az szerintem termeszetes, SAJNOS. Mi az ami pozitivat sugall, azon kivul, hogy most mas part kormanyoz? Mi jobb? En nem vagyok ellenuk habar utalom mar az osszes politikust, hiszen Orban is tobbet hazudott mint pislogott - csakugy mint a tobbi tarsa parton kivul es azon belul is - de nincs hiteluk. Nem erdekel ha a beszedeit szaz magyar zaszlo elott mondja es az sem ha hangzatos terv-elnevezeseket talal ki. Csinaljanak valamit ami pozitiv es akkor majd pozitiv lesz a hozzaallas.

vuvuvu2 2011.06.02. 10:47:56

A posztoló honnan veszi azt a baromságot, hogy Hollandiában nem kell lelakatolni a biciklit? Konkrétan: Hollandiában a bűntények között a leggyakoribb a biciklilopás. Nincs olyan holland ismerősöm (van egy pár) akinek a bringáját nem lopták még el.

Jónéhány hollandnak 2 bringája van: a menő bringát otthon tartja, és csak kirándulásokra, túrákra, hétvégén stb. használja, a másikat pedig a napi közlekedéshez. Ez utóbbit olcsón veszi használt bringakereskedésben (kb. 50 euróért).

különvélemény 2011.06.02. 10:50:27

@Borenbukk: "Ja kis hulyem! ...
Bele, mert aza a dolga, hogy olcso kolcsont adjon a hulyeknek, a tuleleshez, aztan addig szoritsa a tokuket, mig ismet onellatokka vallnak.

Ezt mtanítják az oviban? És elhitted?
"Önellátókká" bakker, globalizmusról nem meséltek az oviban?

Lacdelo 2011.06.02. 10:52:42

Nem ertem miert nem lehet Euro alapu hitelt felvenni mindenkinek aki akar, hiszen annak messze nincs olyan kockazata, mint a Frank alapu hitelnek volt?

Raadasul ha bevezetnenk az eurot akkor nem kell a hitelunket atkonvertalni Ft-rol. Habar a Fidesz be se akarja vezetni az eurot.

Mar sose leszunk igazi szerves tagja Europanak? Ha a Fideszen mulik mi meg evtizedek mulva is a periferian fogunk vergodni, mig a kornyekbeli orszagok mar reg tul leptek rajtunk. De legalabb meg lesz az onallosagunk, hiszen ahogy EU elnokhoz meltoan OV mondja "Ez nem a ti dolgotok, ez a magyarok dolga".

Eleg mar ebbol az onfeju,nacionalista, kokardas, nepnemzeti, sovinizmusbol!

Habar ezt mondja szavakban a tetteivel a globalis nagytoke bearamlasat segiti elo a munkatorvenykonyv fellazitasaval. Kiszolgaltatott munkavallalok=tobb munkahely. A Fidesz szavazoknak elobb-utobb tudathasadasa lesz es megzavarodnak hiszen egyszerre kell tapsolni a nacionalista szolamoknak es eltetni a globalis toket kiszolgalo gazdasagi atalakitasokat.

Egyik se baj szerintem, hogy nacionalistak vagy szabad kapitalistak,hiszen joguk van onallo politikat folytatni.

Ha nacionalistak akarnak lenni, akkor viszont ne szolgaljak ki a nemzetkozi nagytoket ilyen sunyi modon.

Ha szabad kapitalistak, akkor meg ne legyenek ennyire nacionalistak, a ketto nem fer ossze.

Ezzel a nacionalista mellveregetessel viszont ugyesen kiszolgaljak a globalis toket es a valasztokat is megtevesztik sunyi modra. A sok birka meg beveszi.

Habar lehet hogy nekik van igazuk, nem erett meg a magyar nep, hogy a politikusok felnotkent kezeljenek minket es vilagosan elmagyarazzak mit miert csinalnak? Ha tudnank az igazsagot akkor nem tudnank megemeszteni?

Lacdelo 2011.06.02. 10:53:22

Nem ertem miert nem lehet Euro alapu hitelt felvenni mindenkinek aki akar, hiszen annak messze nincs olyan kockazata, mint a Frank alapu hitelnek volt?

Raadasul ha bevezetnenk az eurot akkor nem kell a hitelunket atkonvertalni Ft-rol. Habar a Fidesz be se akarja vezetni az eurot.

Mar sose leszunk igazi szerves tagja Europanak? Ha a Fideszen mulik mi meg evtizedek mulva is a periferian fogunk vergodni, mig a kornyekbeli orszagok mar reg tul leptek rajtunk. De legalabb meg lesz az onallosagunk, hiszen ahogy EU elnokhoz meltoan OV mondja "Ez nem a ti dolgotok, ez a magyarok dolga".

Eleg mar ebbol az onfeju,nacionalista, kokardas, nepnemzeti, sovinizmusbol!

Habar ezt mondja szavakban a tetteivel a globalis nagytoke bearamlasat segiti elo a munkatorvenykonyv fellazitasaval. Kiszolgaltatott munkavallalok=tobb munkahely. A Fidesz szavazoknak elobb-utobb tudathasadasa lesz es megzavarodnak hiszen egyszerre kell tapsolni a nacionalista szolamoknak es eltetni a globalis toket kiszolgalo gazdasagi atalakitasokat.

Egyik se baj szerintem, hogy nacionalistak vagy szabad kapitalistak,hiszen joguk van onallo politikat folytatni.

Ha nacionalistak akarnak lenni, akkor viszont ne szolgaljak ki a nemzetkozi nagytoket ilyen sunyi modon.

Ha szabad kapitalistak, akkor meg ne legyenek ennyire nacionalistak, a ketto nem fer ossze.

Ezzel a nacionalista mellveregetessel viszont ugyesen kiszolgaljak a globalis toket es a valasztokat is megtevesztik sunyi modra. A sok birka meg beveszi.

Habar lehet hogy nekik van igazuk, nem erett meg a magyar nep, hogy a politikusok felnotkent kezeljenek minket es vilagosan elmagyarazzak mit miert csinalnak? Ha tudnank az igazsagot akkor nem tudnank megemeszteni?

Steve 2011.06.02. 10:54:21

Kivlov:
Szerintem meg az a lényeg, hogy ez gazdaságilag nem segít, miközben az alacsony keresetű embereknek pedig nagy terhet jelent, és növeli a feketegazdaságot. Nem hat sem a gazdasági felemelkedés, sem a tisztulás sem az igazságosság irányába.

EXO 2011.06.02. 10:56:18

@sárkányfő:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_by_public_debt
Államadósságok a GDP százalékában
A forrásod eléggé szar, mivel ezt a listát a CIA World Factbook és az Eurostat alapján állítják össze.
www.imf.org/external/datamapper/index.php
Ez pedig az IMF Data mapper.
Világosan követhető rajta, kik juttaták ilyen helyzetbe az országot

Kivlov 2011.06.02. 11:00:52

@Steve:
tetszettek volna bért emelni...

különvélemény 2011.06.02. 11:00:57

@Lacdelo: "Nem ertem miert nem lehet Euro alapu hitelt felvenni mindenkinek aki akar, hiszen annak messze nincs olyan kockazata, mint a Frank alapu hitelnek volt?"

220-as árfolyamnál szerintem chf alapúnak sincs kockázata.
Egyszerűen akkor kell a devizásat felvenni, amikor csúcson van a deviza.
és átolvasni az összes apró betűset, hogy a bank mikor mit emelhet.

blah 2011.06.02. 11:01:45

A kommenteket olvasva úgy látom már ízekre lett szedve ez a realitást nélkülöző írás, de egy dologhoz még hozzászólnék. A devizahiteles mihez fog kezdeni amitől több pénze lesz? Új szakmát tanul? Másod vagy harmadállást vállal? Beindít még egy vállalkozást? Kivel fog üzletet kötni amikor az emberek nagyrészének kevesebb a pénze? Látta e valaki annak a jelét, hogy ez a kormány ért a gazdaságpolitikához? De most komolyan, milyen intézkedést hoztak amitől a magyar gazdaság fejlődni fog? És itt most elérkeztünk az államadósság kérdéséhez is. Mitől fog csökkeni amikor anyagilag ellehetetlenítik az embereket a megszorításokkal? Ezzel együtt nem fog véletlenül az adóbevétel is csökkenni? A posztírón is az a hozzáállás látszik mint a kormány gazdasági „stratégiáján”, majd lesz valami...

Steve 2011.06.02. 11:04:54

@Kivlov: Ezt végképp nem értem... Ezt kinek címzed? A mostani kormánynak? Az előző kormányak? Esetleg nekem? Kormány minimálbért tud emelni. Bért a munkáltató emel. Minimálbér emelése pedig konkrétan azt jelenti, hogy legálisan nem adhatsz kevesebbet a munkaerőnek. Ha így neked nem éri meg, akkor rúgd ki a munkaerőt, legyen inkább munkanélküli vagy foglalkoztasd feketén.

sárkányfő 2011.06.02. 11:05:01

@EXO:
kezdjük az alapoknál:

1. Egyáltalán elolvastad-e amit írtam?
2. Ha igen, sikerült-e értelmezni?
3. Ha igen, érted-e mi a különbség a nettó és bruttó államadósság között?

És végezetül mit cáfol az általad belinkelt oldal akár a nettó államadósság mértékén, akár azon, hogy hogy lehetne azt radikálisan és gyorsan csökkenteni?

Joooe 2011.06.02. 11:09:50

1. A magánnyugdíjrendszer átalakítása egyértelműen pozitívum az adófizetők szempontjából: évi 500+ milliárd Ft folyó költségmegtakarítás (az egyszeri, államhoz visszakerülő felhalmozásokon kívül). Megszűnt az átállás állami finanszírozása, az államiról magánra váltás költségét csak az állja, aki ezt választja. Megszünt az ingyenpénz illúziója, azaz hogy a nyugdíjasok ellátását szolgáló nyugdíjjárulékból el lehet venni, félre lehet belőle tenni, úgy hogy közben a nyugdíjakat is kifizetjük. Mivel utóbbi nem választható, az előbbi sem. Ha valaki saját megtakarítást akar, az tegye saját zsebből _miután_ az állami nyugdíjjárulékot befizette, vagy ha nem akarja az egész járulékot befizetni az ezzel okozott eladósodást (hiszen közben szülei, nagyszülei generációja kapja a nyugdíjat) majd kompenzálja azzal hogy ő nem kap majd állami nyugdíjat.

Az adófizetéstől függetlenül az egyén szempontjából sem egyértelmű előny a vegyes rendszer, nem tudjuk mi lesz 30-50 év múlva a világban, lehet hogy pénzpiacok borulnak be teljesen, lehet hogy államok. (Bár a több lábon állás mindig előnyösebbnek látszik, de erre továbbra is van lehetőség, csak nem az állam költségén)

2. Az adójóváírás rossz, ezen nem változtat az a szerencsétlen és elkerülhetetlen tény, hogy az adózók körének szélesítésével pont azok járnak rosszul (tegyük hozzá, csak pár ezer Ft-ról van szó) akiknek amúgy is kevés van. Lehet hogy pillanatnyilag kár az a 3ezer Ft, de középtávon minden dolgozónak előnye származhat a rendszer kiegyensúlyozottabb működéséből, gazdasági élénkülésből.

EXO 2011.06.02. 11:17:27

@sárkányfő: Az IMF a bruttó államadósság és a költségvetési deficit alapján fingatja a kormány, és az után fizetünk kamatot, úgyhogy abban, hogy milyen lépésekre kényszerült a kormány, abba elégé az van benne, hogy az előző kormány milyen helyzetet hagyott itt,

A magánnyugdíjat azét kényszerült az állam visszavenni, mert éves szinten gdp arányosan 1,4%-al meglökte a deficitet, ugyanis a nyugdíjjárulékok negyedét a pénztáraknak utalték, amik még évekig nem fizettek volna jelentős arányban nyugdíjakat.
Viszont az államnak az aktuális nyugdíjasokat az államkasszából fizetnie kellett, így ez az effektús az elmúlt kb 13 évebn nagyjábol 1,4*13 tehát kb extra 20% GDP arányos államadósságot okozott.
Ha az állam nem szerzi meg a pénztárak összegét, és az IMF diktátumnka megfellően betartjuk a 3% éves hiányt akkor Orbánéknak semmilyen mozgástere nem maradt volna a gazdaság beinndítására és az államadósság konszolidálására.
Amúgy Orbánék kérték, hogy elszámolhassák ezt a hatást a deficitnél, és akkor tudták vólna finanszíroznia programjaikat,
de az IMF ezt nem engedte.

Miután Orbának megszünteték a rendszet, azIMF-nek hirtelen fontossá vált a haverok biznisze, és a Lengyeleknek ezt már engedték, ahol így a deficit 4,2-ről 2,8 %-ra csökkent gdp arányosan

EXO 2011.06.02. 11:23:00

@blah: Ha azt az emberek anyagi ellehetetlenítésének fogod fel, hogy a segélyt maximalizálják a minimálbér alatti összegben, és a gyermekvállalást ösztönzik az adósrendszerben, ami az ország hosszú távú érdekeit szolgálja,
akkor a társadalmi igasságosság és az ország hossútávú érdekei tekintetében probléma van az informáltságoddal.

Amúgy azt én is várom, hogy végre melyik kormány megy utána az adócsalóknak

Borenbukk 2011.06.02. 11:29:11

@Joooe: "Megszünt az ingyenpénz illúziója, azaz hogy a nyugdíjasok ellátását szolgáló nyugdíjjárulékból el lehet venni, félre lehet belőle tenni, úgy hogy közben a nyugdíjakat is kifizetjük."

Helyesebben a nyugdijakat nem csak kifizetjuk, de lenduletesen emeljuk is, mert az szavazatot hoz. Masreszt ez nem ingyenpenz, meg csak nem is annak az illuzioja. Ez egy tudatos takarekoskodas, a matematika kerlelhetetlensegevel kozelito nehezebb idokre.

Masreszt nem a magannyugdij rendszer vezet az eladosodashoz, vagy csak annyira, mint az oktatas, vagy az egeszsegugy.
Erdekes adat a nyugdijrol, ha mar szuleinket, es nagyszuleinket emlegetted, a befizetett jarulekok pillanatnyilag fedezik az oregsegi nyugdijat.

Kivlov 2011.06.02. 11:29:52

@Steve:
A cégeknek, meg azoknak akik jönnek ezzel az „új adórendszer a szegények ellen van” dumával.

Egyik haver melóhelyén 3 éve nem volt béremelés. Egyszer adócsökkentésre fogták, egyszer válságra, egyszer nemtudommire. Holott a tulaj havonta utazik Angliába meccset nézni, meg évente 3-4szer 2 hetes távol-keleti nyaralásokra!
De +10E bruttót nem tud kitermelni. A nagy lóf*szt.

Steve 2011.06.02. 11:32:45

@EXO: Az tényleg hiba volt, hogy nem engedték a nyugdíjpénztárokat beszámítani (bár az hogy melyik álláspont a következetes eléggé vitatható).
Amit leírsz az alapján viszont egyértelműnek tűnik, hogy hol van a probléma, és az inkonzisztencia is.

Valódi különbség két rendszer között ott van, hogy az állami rendszer folyó befizetésekből finanszírozza a nyugdíjat a pénztári (legyen magán vagy állami) pedig befektetésekből. Épp ezért fenntarthatatlan az előző hosszú távon ha csökken a befizetők száma, míg a másik számára ez sokkal kevésbé és csak áttételesen szempont (áttételesen úgy, hogy nyilván fogyatkozó népesség mellett nehéz növekedést fenntartani).
Annak nyilván van rövidtávon áldozata, hogy áttérjünk a hosszú távon fenntartható pénztári rendszerre. Most ennek az áldozat vállalását mondja fel a kormány visszamenőleg is és rövidtávon eredményként mutatja fel hogy a már megtermelt vagyont ami az új fenntartható rendszere alapja lehetne elkölti nagyrészt nem is nyugdíjra.

2011.06.02. 11:34:54

@tcom:

Egyébként fog kapni nyugdíjat.
Aki pedig húszon évesen maradt az mnyp-ben annak szempontjából gyakorlatilag lényegtelen, hogy a jelenlegi kormány milyen intézkedéseket hoz és dádázik, mondván fizessenek utánad járulékot, de nem kapsz nyugíjat az államtól,mert ez a terv.
2050-re, mikor ő nyugdíjba megy ez nem számít semmit.

Steve 2011.06.02. 11:35:07

@Kivlov: És most a kormány rendbehozta ezt az áldatlan állapotot azáltal, hogy a haverod már a korábbinál is kevesebb pénzt visz haza, és ennek Te tapsolsz.

sárkányfő 2011.06.02. 11:38:53

@EXO:
Köszönöm a válaszod, bár eléggé kitérős, blablás volt, de az csak lejött belőle, amit kérdeztem: hogy nem tudod, mi a különbség a nettó és bruttó államadósság között.
Elmondom: a bruttó a névleges, a nettó meg annyi, amennyivel ténylegesen tartozol, ha levonod belőle azt a pénzt, ami megvan, amivel bármikor tudnál törleszteni.

Másképp fogalmazva, a bruttó államadósság bármikor levihető a nettó szintjére, ha megvan rá a döntés, az akarat. Ha tehát valaki nem adósság-törlesztése fordítja a pénzét, akkor hiába mondja zat, hogy számára az első számú közellenség az adósság, a tettei elárulják, hogy hazudik.

Orbánnal pont ez van. Hülyíti a népet a nagy adóssággal, de ha komolyan zavarná, akkor radikálisan csökkenthetné, ahogy le is írtam.

A többi meg szintén butaság, hiszen miközben megy a sok hazugság, Orbán adót csökkentett a 300e ft felett keresőknek, meg társasági adó-csökkentés, meg MOl, meg stb. Szóval szó sincs arról, hogy nincs pénz, csak Orbán egyszerűen a tehetősek felé csoportosítja át. Csak ez az szja-csökkentés önmagában évi 500 milliárd ft, 4 év alatt 2000 milliárd.

Kivlov 2011.06.02. 11:41:16

@Steve:
tapsolok annak, hogy végre nem csak én fogok adózni ebben a tetves országban.
és végre azért mert tanultam, képeztem magam, van egy épkézláb melóm, épkézláb fizetéssel, nem kell 3 Ft-ból kettőt odaadnom az államnak!

Steve 2011.06.02. 11:53:06

Kivlov: De könyörgöm, Neked nem arra van szükséged, hogy havi 100 ezer bruttót kereső kereső adjon a közösbe 16 ezret ha pedig nem tudja a családját eltartani 1 84 ezres keresetéből akkor inkább feketézzen a munkanélküli segélye melett, hanem hogy azok akik millás fizetésből nem adóznak fizessenek be 160.000-et (illetve még többet). Ezen az alapon bevezethetnék a fejadót is, akkor aztán tényleg mindenkit megadóztathatnának a csecsemőtől az aggastyánig!

2011.06.02. 11:55:17

@EXO:

"A magánnyugdíjat azét kényszerült az állam visszavenni, mert éves szinten gdp arányosan 1,4%-al meglökte a deficitet"

Elhitted? Csak mert ez nem igaz! Ez a tétel nem más, mint az ország úgy 13.000 mrd Ft -os költségvetésének kiadási oldalán szereplő kb. 4%-os rész.

A kérdés, hogy megéri e ezt a 4% a kiadási oldalon bevállalni cserébe azért, hogy a későbbiekben váltsunk mnyp-re.
A válasz erre egyértelmű igen, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezzel SENKI NEM FOGLAKOZOTT. Ha pedig ez így van akkor politikai döntés született és nem gazdasági!!

Hallottál erről szakmai vitát, számokat érveléseket? Nem, max annyit, hogy Matolcsy és az asszony nincsenek egy véleményen... :-)

Maradt tehát az indoklás, hogy ez bizony költségvetési hiányt generál.
De leginkább persze nem ez, hanem az, hogy ezzel elvonjuk a pénzt a beruházásoktól.

No de, milyen beruházásoktól. És akkor elkezdhetnénk vizsgálni, az állam mire szórja a pénzt?

Az állami beruházásokon mennyit lehetne spórolni (ugyan olyan pozitív hatások mellett), ha nem lenne ocsmányul korrupt ez az ország?

Minél nagyobb az állami forrás oldal, annál nagyobb a korrupt és értelmetlenül elfolyó pénz! Ez tiszta sor, remélem neked is?

A manyup pénz nem ilyen volt. És ezt sikerült visszaszívni a költségvetésbe sajnos....úgy hogy még az egyébként pocsék állami nyugdíjrendszerbe konzerváltuk magunkat.

szgy 2011.06.02. 11:56:47

@Borenbukk: nekem az "jött le" hogy azért nevezik át a járulékot mert egyébként nem tudják büntetni az MNYP-ben (vagyis az utódban) maradókat azzal hogy a befizetéseik után nem kapnak semmit. mert a járulék után van kötelezettség az adó után nincs. így lett a nyugdíjjárulékból nyugdíjadó.

2011.06.02. 12:00:50

@sárkányfő:

És azt is tegyük hozzá, hogy a manyup pénzek is gyakorlatilag csak a bruttó adósságot növelték.
Hiszen az manyupokban felhalmozódó vagyont (vagy csak egy részét!!!)természetesen a későbbiekben is visszaveheti az állam, ha már minden köztél szakad.

Erre ezt most úgy léptük meg, mintha már valóban az összes ház égne. Persze ezen el lehetett volna vitatkozni anno, hogy így van-e.
Csakhogy a laza 500 mrd-os MOL üzlet után ez triviálisan nincs így!

szgy 2011.06.02. 12:01:19

@MikeBoy: "Hallottál erről szakmai vitát, számokat érveléseket?"

Persze. O.V. megmondta hogy tűzzel-vassal (vagymi) teljesíteni fogják a hiánycélt.

szgy 2011.06.02. 12:08:04

@fovarosi.blog.hu: pártfinanszírozásról azt hallottam hogy a választások után a válságadók bejelentésekor a szolidaritás és egyéb blabla jegyében lecsökkentették a felére a pártpénzeket. utána néhány hónappal ezt az egyet visszavonták, a többi válságadó megmaradt.

2011.06.02. 12:19:23

@szgy:

"Persze. O.V. megmondta hogy tűzzel-vassal (vagymi) teljesíteni fogják a hiánycélt. "

Úgy látszik a MOL tranzakció kapcsán a tűz és vas kihűlt...

zombika 2011.06.02. 12:28:59

@$pi$: Vizitdij, tandij pl...

I-brahi 2011.06.02. 12:32:42

Az írás hiánypótló, mert nem nyal be kritika nélkül a kormánynak, ugyanakkor nem csak anyázza a kormányt, hanem valóban végigvesz számtalan intézkedést, és megpróbálja azokat objektíven megítélni. Bár a végső konklúzióban nem értek egyet vele (sőt, számtalan intézkedést másképp ítélek meg, mint a bloggazda), szívesen leülnék egyszer beszélgetni a szerzővel. Ha olvassa, örülnék, ha írna egy mailt a hermanngy@gmail.com címre :)

blah 2011.06.02. 12:34:57

@EXO: Na nézzük. A segélyt miből fizetik? Terem? Vagy a dolgozó emberektől egyre emelkedő adók formájában beszedett pénzből? Attól meg, hogy több lesz a gyerek nem lesz megoldva semmi. Max több lesz az éhező. A gazdaságpolitikával alapvetően az a baj, hogy a megszorításra építkezik. Jöhetsz itt ilyen olyan családi adókedvezmények emlegetésével de az egyéb területen kivetett extraadókat az emberekkel fizettetik meg...

$pi$ 2011.06.02. 13:10:35

@zombika: Mire is volt ez válasz? Nemért...

Yasashi Tanuki 2011.06.02. 14:34:15

Az EÜ probléma kezelése pofonegyszerű, csak el kell felejtenia paradigmát amit a versengő pártok az elmúlt 20 évben a fejekbe tápláltak, hogy minden ingyen jár. A szocializmusban sem járt ingyenes orvosi ellátás alanyi jogon az állampolgároknak, csakis valamilyen szerzett jogon. Ezt a szabályozást kell visszahozni, aki fizet TB-t annak járjon a támogatás, aki nem az pedig fizessen érte. Szintén jó megoldás ahogy az a fejlett országokban van, hogy a biztosítás az ellátás egy részét fedezi, a másik felét a helyszínen kp-ban vagy külön biztosítással lehet rendezni. Erre fel szoktak hördülni a gyurcsány hívei, hogy leszavazták a vizitdíjat - nos valóban, de a vizitdíjért nem járt semmilyen plusz szolgáltatás, ráadásul az inaktívak, akik miatt finanszírozhatatlan az EÜ rendszer nem fizették.

EXO 2011.06.02. 14:34:18

@sárkányfő: A netto adósság szemléletet itt ezért nem lehet rövid idő alatt megvalósítani, mert a magánnyugdjakból visszaszedett pénz nagyrésze részvénypakkok formájában van, amit ha rövid idő alatt próbálnának értékesíteni, akkor az méjbe lökné a részvényárfolyamokat, ekkora pakkot úgy leeht értékre váltani, hogy évek alatt értékesítik, amit úgy is terveznek, különben komoly vesztségeket könyvelnének el. Emellet a visszavett állampapír formájú megtakrításokat megsemmsítik, amivel a az államodsságot gdp arányosan 10%-al fogják csökkeneteni, egy a költségvetés számára elviselhetőbb szintre.

EXO 2011.06.02. 14:39:56

Én mondjuk azt venném legszívesebben, ha valamilyen kormány végre utána menne az adócsaloknak, akik miatt a becsületesekből minden évben százmilliárdokkal többet kell kipréselni, mint amúgy kellene.
De kár hogy 2002-ben a legelső intézkedések között volt az adórendőrség megszűntetése...

2011.06.02. 14:45:22

@EXO:

"De kár hogy 2002-ben a legelső intézkedések között volt az adórendőrség megszűntetése... "

Azt a rohadt balliberális kormány mindenit....
Bezzeg Simicska Lajos az összeset elkapta volna! :DDDDD

Yasashi Tanuki 2011.06.02. 14:47:57

@Kieseritzky: "Magyarországon a népességcsökkenés és elöregedés katasztrófája fenyeget."

A népességcsökkenés nem lenen egy óriási probléma, hiszen egy ritkásan lakott területen is lehet jól élni. A gond, hogy abban a szegmensben születik a sok gyerek ahol nem szokás dolgozni és adót fizetni. A Fidesz intézkedéseinek jelentős része a Jobbik nyomására került be a csomagba, hogy a segélyért stratégiai gyerekeket szülő réteget kordában tartsa. Persze ezzel együtt is akkor a már a probléma, hogy évtizedek kérdése, hogy az ország keleti részében többségbe kerüljenek a cigányok. Ezeken a tendenciákon csak az összeomló közszolgáltatások változtathatnak. Ha nem lesz segélyezés és TB ellátás mert bedől a rendszer akkor talán csökken a szaporodási kedv is.

2011.06.02. 15:05:18

@Joooe:

"Megszűnt az átállás állami finanszírozása, az államiról magánra váltás költségét csak az állja, aki ezt választja."

Mindenki ezt választaná, ha az összes nyugdíj jellegű levonás, járulék, adó stb. magánba menne. És ez lenne az üdvözítő. Csak éppen ezt a reformot nem sikerült folytatni, ami alapvető hiba.

Sajnos az a rossz hír, hogy vagy csökkenni fognak a nyugdíjak közép és hosszútávon (hogy a visszalépők hogyan fogják érezni magukat azt még megnézem) vagy a nyugdíj szegmens hatalmas deficitet fog generálni, ami ugye elviekben is kizárt pl. egy teljes mnyp rendszerben ahova tartani kellett volna.

Ezt a pénzpiaci dolgot meg hanyagolni kellene végre, mert értelmetlen...

Joooe 2011.06.02. 15:47:44

@MikeBoy: "Mindenki ezt választaná, ha az összes nyugdíj jellegű levonás, járulék, adó stb. magánba menne. És ez lenne az üdvözítő. Csak éppen ezt a reformot nem sikerült folytatni, ami alapvető hiba."
Komolytalan :) És akkor éhen halnak a nyugdíjasok vagy 50%-ra emeljük az szja-t? Én egyik verzióból sem kérnék. Mert ugye azért van a járulék hogy azt nekik kifizessék.
Pont ezért nem ésszerű gazdaságilag a magánnyugdíjra váltás, mert megfeledkezik arról hogy a megörökölt költséget fizetni kell.

Jelenleg a nyugdíjrendszer problémája nem az, hogy magán vagy állami, hanem az hogy bár 6,4 millió aktív korú és 1,4 millió nyugdíjas korú ember van, mégis 3,7 millió aktív tart el 3 millió nyugdíjast. Ha ezen az arányon sikerül korrigálni akkor minden rendben van.

De szerintem erről vitáztunk már máshol, ne erőltessük, csak megjegyeztem azt a tényt hogy adófizetőként mekkora óriási megtakarítás a manyupok állami finanszírozásának leállítása.

2011.06.02. 16:12:10

@Joooe:

Sajnos az állami nyugdíj deficites lesz mindig vagy teljesen igazságtalan.

Ha a mindenkori befizetések fordítjuk a mindenkori nyugdíjakra akkor igazságtalan.

Ha pedig azt feltételezzük, hogy a befizetéseket a nyugdíjasoknak visszafizethetjük, akkor deficites lesz, mert ha hosszútávon nem is lenne az, akkor is a "recessziós" időkben fellépő hiányt a "konjunktúrakor" fellépő többlet nem pótolhatja, mert a fránya költségvetésben a nyugdíj szegmenst nem kezelik külön. Az mnyp rendszerében ez nem állhat elő.

És pontosan ezért nem fogadható el a hiányt generáló mnyp indoklása.

Már írtam, ez nem hiány, hanem a kiadási oldala a büdzsének.
Ráadásul egy olyan kiadási oldal, amelyet később bármikor visszaszedhet az állam ha baj van. Nos ezt meg is tette, csakhogy nem volt baj és máris látszanak a negatívumai.

Magad is láthatod, hogy a MOL csomagot úgy vettük meg 500 mrd Ft-ért, mintha a csapból is pénz folyna. Holott ez nem így van. És nem hallottam azt az érvet, hogy hát ez itt most mennyire növeli az államadósságot, pedig növeli keményen és itt ez (a fő ellenség ugye) nem volt szempont.

Azt hiszed a jelenlegi adórendszer tartható? Ne legyen igazam, de kizártnak tartom. Amint a manyup pénz elfogy fogunk még sírni rendesen, hacsak nem jön valami csodás fellendülés, de az meg nem látszik miért jönne.

Két három év múlva okosabbak leszünk, de a fő probléma megmarad.

Jelenleg az állam erőből, leszegett fejjel vonja magához a forrásokat és költi el, ami alapvetően káros.
Mert nem csinálhatja jól amit csinál!

Joooe 2011.06.02. 16:28:44

@MikeBoy: "Ha a mindenkori befizetések fordítjuk a mindenkori nyugdíjakra akkor igazságtalan."
Nem feltétlen, sőt én előnyének is tekintem azt a társadalmi realitást, hogy a nyugdíjasok jövedelme az aktívak jövedelmével szoros összefüggésben van. A nyugdíjasokon múlik valamennyire, hogy az őket eltartók milyen országot örökölnek, és az is hogy a pillanatnyi politika milyen irányba viszi, hiszen nekik is szavazati joguk van, így szerintem igazságos hogy (akárcsak az aktívaknak) az ország pillanatnyi helyzetétől függ az életszínvonaluk.
(Természetesen a járulékszintnek a pillanatnyi demográfiai viszonyokat követnie kell, de mint azt már írtam a rendszerben lévő potyautasok sokkal nagyobb problémát jelentenek mint a demográfiai változások)

Nem igazságtalanabb ez mint adózni, ott is csak laza összefüggés van a befizetett pénz és a kapott állami szolgáltatások értéke között.

Nevezzük hiánynak, kiadási oldalnak, mindegy, a lényeg, hogy iszonyú sok pénz és én nem érzem úgy hogy megérné, ezért nem szeretnék adófizetőként részt venni ebben.

A MOL ügyhöz nem értek, szerintem szívesebben költötte volna a kormány azt a pénzt saját népszerűsítésére szolgáló alibi intézkedésekre, ha nem lenne fontos a dolog, lehet olyan nemzetbiztonsági háttere van amit még jó sokáig nem tudhatunk meg.

2011.06.02. 16:37:51

@Joooe:

Azért azt én elég irreálisnak látom, hogy "A" nemzedék fizet mint a katonatiszt és magas színvonalon tartja a nyugdíjakat, aztán amikor az utána jövő "B" nemzedék ezt nem bírja a nyugdíjak reálértéken csökkennek akkor ezt azzal magyarázzuk, hogy "A" nemzedéknek ebben jelentős része van.
Szóval én azt nem állítom, hogy ezt a rendszert nem lehet működtetni, csak éppen igazságtalan lesz.

De a nagyobb baj még mindig az, hogy ez sem áll fenn! Egyszerűen a pénz befolyik a nagy közösbe és kész.

Blogger Géza 2011.06.02. 20:06:17

@szgy: "ha a törvény azt mondja hogy az enyém akkor az az enyém, NEM másé, akárhogy is kombinálnak."

Hát ja, most meg azt mondja a törvény, amit mond, szóval akkor azzal vitatkozz. Tudod, törvényeknél is mindig az utolsó számít.

"mellékesen az én munkaadóm (aki NEM az állam) fizette egy nemzetközi biztosítónak"

Mellékesen ezt azért volt köteles tenni, mert az állam önként lemondott a neki járó járulék egy részéről azért, hogy később majd kevesebbet fizessen neked, és erre az átutalásra törvényben kötelezte a munkáltatódat. Csupáncsak ennyi köze van az államnak a nyugdíjrendszerhez. De mivel most már úgy dönt, hogy mégsem akar neked kevesebbet fizetni, ha visszalépsz, ezért logikusan vissza kell csinálni a fedezet elvonását is, amivel ezeket a pénzeket kivonták a valódi nyugdíjrendszerből.

Blogger Géza 2011.06.02. 20:13:39

@MikeBoy: "Jelenleg az állam erőből, leszegett fejjel vonja magához a forrásokat és költi el, ami alapvetően káros."

Na most ha végiggondolod, eddig az állampolgárok kvázi közvetve (manyupokon keresztül) tulajdonolták a MOL egy részét, most viszont közvetlenül az államon át, akinek majd nyugdíjat kell biztosítania nekik. És ez miért is rosszabb? Azon kívül hogy így nem lehet ellopni, elsikkasztania részvényeket vagy a hozamukat?

"És nem hallottam azt az érvet, hogy hát ez itt most mennyire növeli az államadósságot,"

Ez azért van, mert nem növeli. Az adósság hitelfelvétellel keletkezett, most csak az eszközökben történt átrendeződés (számlapénz helyett fialó vagyon), kvázi az állami nyugdíjpillér megerősítése. A jövőbeni nyugdíjaknak pont az ilyen vagyonelemek hozama lehet majd az egyik forrása.

Blogger Géza 2011.06.02. 20:17:53

@Jolie1: Ez nekem nem magas, csak egyszerűen nem így van. Fogd fel, emészd meg. Soha nem is volt így, mikor bevezették a 2. pillért, akkor sem volt róla soha szó, hogy a munkáltató által fizetett járulékból egy fillér is pl. a manyupokhoz áramolna.

2011.06.02. 20:51:40

@Blogger Géza:

Na most ha végiggondolod, eddig az állampolgárok kvázi közvetve (manyupokon keresztül) tulajdonolták a MOL egy részét, most viszont közvetlenül az államon át, akinek majd nyugdíjat kell biztosítania nekik. És ez miért is rosszabb?

NINCS ÖSSZEFÜGGÉS!

"Ez azért van, mert nem növeli."

NÖVELI! A semmiből nem lesz pénz az átcsoportosítással államadósságot is lehetett volna csökkenteni 500 mrd Ft-vel, ha nem vesszük meg a MOL részt.
Ez játék a számokkal, de a tény tény marad.

"kvázi az állami nyugdíjpillér megerősítése."

Az állami nyugdíjpillért nem lehet megerősíteni.
Nincs vagyona és nem is lesz soha.
Az állami nyugdíj az nem pillér, hanem egy elosztási elv. Jelenleg nem működik értelmesen, mivel ez csak akkor működne (ugye igazságtalanul), ha a befolyt nyugdíj jellegű forrás lenne szétosztva a nyugdíjasok között, de ez nincs így.

Blogger Géza 2011.06.02. 21:18:14

@MikeBoy:

"NINCS ÖSSZEFÜGGÉS!"

Attól, hogy te nem látod, még nyilvánvalóan van. :) Ha nem történik meg a nyugdíjrendszer reformja, nem hiszem, hogy ezt megengedhette volna magának a kormány.

"Az állami nyugdíjpillért nem lehet megerősíteni.
Nincs vagyona és nem is lesz soha"

Te olyan vagy mint az egyszeri ember, aki megáll a zsiráf előtt, és azt mondja, hogy ilyen állat meg nincs is. :)

Pedig egyszerűen végiggondolható, hogy a jövőbeni kifizetéseknek két forrása lehet: a (széles értelemben vett) adóztatás, illetve a hozamot biztosító vagyon. Ha nem akarunk túl adóztatott országot, nem baj, ha van egy kis fialó vagyon pl. pont a nyugdíjak fedezetére.

Pont erről szólt a 2. pillér (manyup) is amúgy, csak az egy szerencsétlen kvázi állami - kvázi magán - kvázi intézményi öszvér volt, mindenből a hátrányokat ötvözte.

2011.06.02. 21:39:53

@Blogger Géza:

"nem hiszem, hogy ezt megengedhette volna magának a kormány."

Nyilván hallottad már, hogy a Bajnai kormány idején már megvolt ez a forrás.
Mivel ők is megpróbálták megvenni.
Tehát gondold át ezt még egyszer.
NINCS ÖSSZEFÜGGÉS!

"Te olyan vagy mint az egyszeri ember, aki megáll a zsiráf előtt, és azt mondja, hogy ilyen állat meg nincs is. :)"

Az ilyen zöldségekétől sosem lesz igazad azt ugye tudod remélem.

"Pedig egyszerűen végiggondolható,...... "

Ez a rész pedig KŐ HÜLYESÉG.
Ha bármi ilyen terv lenne, akkor hallottunk volna erről. Linkelj erre egy forrást nekem.
Persze nem fogsz, hisz az állam ÉRTÉKESTI a mnyp vagyont, ez már ki lett mondva (emlékezz lassan kell eladni, nehogy rossz áron kelljen el), tehát az nem fog fialni semmit.

De egyébként is amit írsz erről már ott bukik, hogy a nyugdíjrendszer nincs leválasztva az állami büdzséből, érted ezt?

Ez azt jelenti, hogy ha a nyugdíj források egy adott évben többletet termelnének, akkor az nem jelentene megtakartatást későbbi nyugdíjakra, hanem befolyna a büdzsébe és eltűnne más szegmensekben.

Plusz azt jelenti, hogy most is vannak az államnak fialó eszközei. Megtehetné, hogy a Szerencse Játék Zrt. MVM (Paks, MAVIR) és egyéb nyereséges cégekről azt mondja, hogy mostantól ezek a nyugdíjaknak fialnak, ahogy ezt értelmetlenül vízionáltad. De erről szó sincs és soha nem is lesz és nem is volt. Ezek is egyszerűen a büdzsé beviteli oldalát erősítik semmi több.

Az állami nyugdíjrendszer nem több annál amit íertam. Ezért hívják felosztó-kirovó elvű rendszernek.
Igazságtalan, gazdaságtalan, a tisztán manyuphoz képest egy nulla.

Ha még mindig nem sikerül ezt látnod, akkor nem tudok rajtad segíteni és végeztem!!!

Blogger Géza 2011.06.02. 22:08:45

@MikeBoy: "Mivel ők is megpróbálták megvenni."

No igen, ez a különbség, nem próbálkozni kell, hanem cselekedni. Ezt már Yoda is megmondta. :)

Arról meg nem tehetek, hogy a te képzelt világodban a részvények (akár MOL, akár mások a manyupokból) nem fialnak semmit, és ezért nem lehetnek részben forrásai a nyugdíjkifizetéseknek. Csak azt nem tudom, hogy akkor minék volt egyáltalán manyup, benne pl. MOL részvényekkel. Akkor az egész egy átverés volt? :)

2011.06.02. 22:34:09

@Blogger Géza:

Maradj magadnak mostantól please, mert menthetetlen vagy.
;-)
Az a tipikus fazon aki más irányba tereli a beszélgetést, mikor érv nélkül marad....

Ezt hívjuk "reménytelen esetnek"!
Bye, bye!

u.i.
Bajnai azért nem tudta megvenni a MOL-t, mert OV (Orbán Viktor) nemet mondott rá. Hogy aztán ugyan azért most jóval többet fizessen
Vajon erre az öreg Yoda mit mondana??

Soha viszlát Reménytelen Géza!

Blogger Géza 2011.06.02. 22:44:30

@MikeBoy: "Bajnai azért nem tudta megvenni a MOL-t, mert OV (Orbán Viktor) nemet mondott rá. Hogy aztán ugyan azért most jóval többet fizessen
Vajon erre az öreg Yoda mit mondana??"

Azt, hogy ha Bajnai ilyet mondott volna, akkor hazudott volna. Mondjuk Bajnai nem is mondott ilyet, mert annyira képtelenség, azért ilyen baromsággal nem járatná le magát, ennél azért tényleg elegánsabb. Egy ilyen döntéshez nem kell ugyanis kétharmad. Valójában az IMF-en bukott el a dolog.

Joooe 2011.06.03. 08:32:18

@MikeBoy: irreálisnak tartom hogy még ennél is rosszabb legyen az állam helyzete. Ötöde a gdp/fő a fejlettebb államokénak, virágzik a korrupció, élősködés. Most vagyunk szarban. De mindig olyan körülmények között kell élnünk, dolgoznunk, adóznunk amit a környezet lehetővé tesz... gyerekként, diákként, dolgozóként, szülőként, stb... miért pont nyugdíjasként lenne ez másként? (Mert ha még nem kerülne semmibe és garantált lenne hogy jobb, de rohadt sokba kerül és nem garantált hogy jobb)

Kicsit olyannak érzem ezt a magánnyugdíj helyzetet mint amikor él egymás mellett két család az egyiknek ('A' család - magyarország) 100e Ft az össz havi jövedelme, nagy hitel van a házán, alig bír megélni, keresi a forrásokat hogyan tudná szigetelni a házát, jobb képzettséget, több bevételt szerezni. Mellette él másik ('B' - nyugat eu) család, nekik 500e Ft a havi jövedelmük, kisebb a hitelük, kényelmesen megélnek.
És akkor az első család elhatározza hogy elkezd gyűjteni egy bmw-re, mert a régi, egyébként működőképes lada már kicsit nehezen indul meg itt-ott rohad. Kis költséggel, saját munkával ugyan karbantartható és funkcionálisan teljesen megfelelő lenne a lada is, de érzik az idők szavát, váltani kell.
'B' család is elgondolkodik, ezen, de ők nem szórják ennyire a pénzt, úgy gondolják nem éri meg más forrástól kocsira elvonni, rendszeres karbantartással teljesen megfelel a meglévő opel.
Közben 'B' családfő bíztatja 'A'-t hogy mennyivel jobb lesz a bmw-és és hogy ami nem bmw az gyakorlatilag nem is autó, mert látja hogy ezt a terhet úgysem bírják és neki jó hogy közel van valaki aki kevés pénzért lenyírja a füvét vagy felássa a kertjét.
Egy idő után, mikor már nem bírja a hiteleit és már tankolni is alig van pénze, 'A' család besokall, kiveszi a bmw-re félrerakott pénzt, törleszti belőle a hitelei egy részét (így nem csak azzal takarít meg hogy amit eddig félrerakott másra költheti, de a törlesztője is kevesebb), szigeteli a házát, rendbe rakja a kocsit, és mondja az asszonynak hogy ő is vállalhatna munkát. Sok ésszerűsítő intézkedés áll még előtte míg elkezdheti utolérni a szomszédot, kérdés, hogy végig tudja-e csinálni, de a bmw-fund felrugása egy nagy ugrás a helyes irányba. Persze a gyerekek, akik még nem érzik a pénzügyi gondokat duzzognak kicsit mert jobban szerettek volna bmw-t mint ladát, ők a családfőt hibáztatják hogy nem tudta ezt megoldani, de talán előbb-utóbb ők is rájönnek.

Szép tanmese volt ez így péntek reggelre, nem? :))

Mol kérdésről meg csak adósság szempontból tudok bármit mondani, szerintem mivel a megvett rész állami tulajdon lesz így a tényleges államadósság nem nő, olyan mint amikor van betéted is meg hiteled is a bankban. Ha nem fontos hgoy állami tulajdonban legyen bármikor pénzzé tehető, ha fontos akkor meg nincs baj azzal hogy oda visszakerült :)

lajafix 2011.06.03. 09:33:10

@MikeBoy: 'Bajnai azért nem tudta megvenni a MOL-t, mert OV (Orbán Viktor) nemet mondott rá.'

Micsoda? OV volt Bajnai főnöke vagy hogy?

Joooe 2011.06.03. 10:19:18

@lajafix: Ejnye, hát nem ismered a ballib axiómákat?
1. Orbán Viktor minden rossz forrása
Ebből következően:
2. Ha Orbán Viktor kormányzása alatt valami jó történik az azért van mert előtte egy nem ennyire ördögi kormány azt előkészítette/megalapozta
3. Ha Orbán Viktor nincs kormányon és mégis valami rossz történik az azért van mert Orbán Viktor ellenzékből is többet tud ártani mint amit bárki kormányon tenni tud.
4. Az, hogy bár az emúlt 60 évből 52-ben az msz(m)p kormányzott és mégis európa segglyuka vagyunk szintén Orbán Viktor hibája, mert meghamisítja a történelmet és a fasizmussal nosztalgiázik.

Blogger Géza 2011.06.03. 17:19:31

@MikeBoy: "Igazságtalan, gazdaságtalan, a tisztán manyuphoz képest egy nulla."

Ehhez képest a világon szinte mindenhol ez működik, immár évtizedek óta. És ez legalább nem ad lehetőséget ilyen manipulációkra:

"- Indokolatlanul drágán vásárolt négy magánnyugdíjpénztár részvényeket a tagok pénzéből. Ezt állapította meg a Pénzügyi Felügyelet vizsgálta. Ez akár milliárdos többletkiadást is jelenthetett a tagok számára+

"Azt lehetett megállapítani, hogy valóban 4 pénztár esetében nem is kis pénztár esetében meg lehetett állapítani, hogy indokolatlan többletköltségek terhelték a tagokat. A befektetéseknél olyan befektetési, vagyonkezelési költségeket fizettek ki a pénztárak a saját alapkezelőiknek, mert azok olyan befektetéseket eszközöltek, amelyek nem lettek volna indokoltak."

premier.mtv.hu/Hirek/2011/06/03/09/Megkezdodott_a_magannyugdijpenztarak_vagyonanak_atutalasa.aspx
süti beállítások módosítása