Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Minimálbérből fogok élni – Első hét

2012. január 07. - bogancs

Mint arról már a korábbi hetekben többször cikkeztünk, blogunk egyik szerzője elhatározta, hogy megpróbálja, hogyan lehet minimálbérből megélni. Pontosabban: "EGY KIÉPÍTETT EGZISZTENCIA MELLETT EGY HÓNAPIG CSAK ANNYIT FOGOK KÖLTENI, AMENNYIT FELTÉTELEZÉSEM SZERINT EGY MINIMÁLBÉRES SZOKOTT."

Azt már a korábbiakban részletesen leírtuk, hogy a család 2 felnőttből és két gyerekből áll, mindkét szülő dolgozik, munkájukért mindketten minimálbért kapnak. Így a család havi összes jövedelme: 2x60 915=121 830 Ft munkabér, 20 000+26 600=46 600 Ft gyerekek utáni adókedvezmény és családi pótlék, vagyis összesen 168 430 Ft.

Szintén a korábbi posztokban már kiszámoltuk, hogy a havi fix költség 73 000 Ft. Ebben benne van a lakás rezsije, TV, mobil és internet előfizetés, 1 db autó fenntartási költsége benzin és szerviz nélkül, valamint a gyerekek óvodai és iskolai költségei (étel befizetés, osztálypénz, szakkörök díja).

Ezenkívül megtakarítási célokat is elhatároztunk rövidebb és hosszú távúakat egyaránt, összesen havi 45 000 Ft értékben (10ezer lakásra, 10ezer gyerekek továbbtanulására, 10ezer nyugdíjra, 10ezer váratlan kiadásokra, 5ezer egészségpénztárra).

Ezen felül alapvetően még a napi megélhetésre, autóba benzinre vagy egyéb közlekedésre kell költeni. Erre marad egy hónapban 50 000 Ft (168 000-73 000-45 000).

Nos tehát január 7-ével letelt az első hét, és én összeadtam a számlákat. Összesen 11 135 Ft-ot költöttem. Időarányosan 11 290 Ft-nál (50 000/31x7) kellene tartanom, tehát első látásra jól állok, de mindjárt meglátjátok, hogy ez valójában nincs így.

A legutolsó nagybevásárlás ugyanis még szilveszter előtt volt, vagyis még az előző hónapban, tehát az újévet teli hűtővel és fagyasztóval kezdtük, ám mára a készletek jelentősen megcsappantak. A heti nagybevásárlást vasárnapra tervezzük, így az majd a következő heti elszámolásban lesz benne. Egyelőre csak a sarki kisboltban vásároltunk, itt viszont akadtak olyan tételek is, amelyek pont a héten fogytak ki ezért vettünk, viszont jóval tovább fog majd tartani, mint január.

Nézzük a számokat kicsit részletesebben (100 Ft-ra kerekítve a könnyebb áttekinthetőség kedvéért). Kenyér-pékárura elment 1100, tej-tejtermékre 1500, sós-fűszer-tészta termékekre 1000, édességre 150, zöldség-gyümölcsre 400, italra 1000, készételre, pizzára 3900.

Az autót egész héten be sem indítottuk, viszont szombaton egy kis családi kirándulásra mentünk, összesen 90 km-t. Ennek benzinköltsége 5,5 L/100km-es fogyasztással és 410 Ft-os benzinnel számolva kb. 2000 Ft. Így jött össze a kicsit több, mint 11 ezer Ft havi kiadás. Ami látszik, hogy autóval kimozdulni luxus, pizzát rendelni luxus, ásványvizet inni luxus. Ezek tették ki a heti költés több mint 60%-át. A továbbiakban hanyagolni kell. Meg úgy általában is, hirtelen olyan drágának tűnik minden. Főként a napi tej és kenyér. Tömegközlekedésre nem költöttünk, párom 5 percre lakik a munkahelyétől, én eddig BKV-val jártam, csütörtökig kitartott a múlt havi bérletem, pénteken viszont már gyalogoltam.

Akit a részletes, tételes költési lista érdekel, az innen letöltheti. Folytatás következik.

Frissítés 22:33-kor a kommentek közül:

- "Kérdeztem mennyivel tartozok, mondta hogy verést akarsz? Ha nem, akkor semmivel. :) Na az ilyen emberek miatt érzem azt, hogy jó magyarnak lenni."

-"Én is tapasztaltam már ilyet. Nekem a visszakérdés az volt, hogy Meg akarsz sérteni? Mondom nem. Akkor semmivel.

Annyi tapasztalat azonban mindenképpen van a kommentekben, hogy a kritikus hozzászólók többsége annyira "individualizálódott", hogy ilyen jellegű szivességekkel, emberi jóindulattal, szolidaritással, kockázatközösséggel már nem igen találkoznak. Sajnos.

Az olvasók másik fele, akik viszont ebben élnek, ők meg pont ezt nem értik, és joggal.

Végül is mindenkinek igaza van, mindenki magából indul ki. Így utólag tök felesleges ezen vitázni, hiszen az nem is a lényegről szól."

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr723526646

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sokáig Éljen Ferenc! 2012.01.08. 15:58:17

Most, hogy túl vagyunk az évezred legnagyobb „szeressük egymást, bármilyen különbözőek is vagyunk” partiján (ezen most teljesen elérzékenyültem, úgyhogy ha hazaértem, megdugom valamelyik macskát), ideje kicsit mögé is nézni a történéseknek!...

Trackback: Utcára vonulni Viktorért 2012.01.08. 12:35:56

A Fidesz erőt demonstrálna, terveik szerint több százezres tömeget vonultatnának utcára Orbán Viktorért, hogy ezzel mutassák meg, hogy a Viktor mögött rejlő támogatottság valóban kétharmadot jelent. Abban biztosak lehetünk, hogy ha ez megvalósul, akkor...

Trackback: Selmeczi: Nem kell betojni, a nigériai ex-miniszter fia megmenti hazánkat! 2012.01.08. 11:49:36

- Nem kell aggódnia többé a magyar családoknak, tegnap hajnalban netezgetés közben megtaláltam a megoldást! Magyarország nem szorul rá se az IMF-re, se az EU-ra ezután! - nyilatkozta Selmeczi Gabriella szikrázó mosollyal reggeli sajtótájékoztatóján. &n...

Trackback: Felelősnek tartja magát? - az orbáni mosoly tragédiájáról 2012.01.08. 11:47:52

Egy pénteki, a HVG újságírója, Dezső András által készített, mindössze néhány másodperces videó megtekintése vélhetően mindenki számára tökéletesen elegendő ahhoz, hogy  kijózanodhasson, beláthassa, hiába is reménykedtek, spekuláltak sokan az elmú...

Trackback: IMF együttműködés akkor lesz, ha lesz bizalom Magyarország iránt 2012.01.07. 20:16:40

A háromszoros bóvliba sorolást elkerülhettük volna, ha az infantilis kommunikációt hanyagolja a kormány. Egyetlen kormány sem beszélhet így, az egér ne ordítson az elefántra. Meg kell szokni, hogy az EU-ban nincs a Fidesznek kétharmada.

Trackback: Rogán Antal életrajza 2012.01.07. 19:49:12

Rogán egyéves pénzügyi ügyintézői gyakorlattal megy tárgyalni az IMF-hez. Tényleg az a jó az országnak, ha nem három felkészült gazdasági szakembert, hanem egy jogászt és két pártkatonát küld a Fidesz az oroszlánbarlangba? "Kihagyják Matolcsyt az...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.07. 19:47:47

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.07. 19:46:50

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.07. 19:46:11

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Turboanyu 2012.01.08. 14:30:56

@kisQtya: Nem hergelem magam, csak értetlenül fogom a fejem, hogy "noooormáááális?" :-)
És küzdök a hazámért (blogon huszárkodással :-D), hogy a hülyeség ne terjedjen.

kisQtya 2012.01.08. 14:34:02

@tildy:): Ez egy másfajta hitel. Nkem is van amex otp hitelkártyám, abból vásárolok, a saját pénzemmel meg valutázok, mert itt kevéske kamat van, vagy még az sincs, ott meg sok az árfolyamnyereség.
De ténylegesen nem vagyok mínuszban, mert a forinthitelem többszörösére is van fedezetem dollárban.

kisQtya 2012.01.08. 14:37:45

@Turboanyu: Nézd, én most épp beteg vagyok, ezért ráérek, de munkahely, gyerekek és beteg anya ápolása, meg pénzfialtatás mellett nem érek rá még blogolni is. Én állandóan a családomért dolgozom, nem érek rá még blogolni sem a hazáért.

hackbard.celine 2012.01.08. 14:42:12

@kisQtya: épp itt a blogon javasoltam a jőképességű bogancsnak és az őt lelkesen támogató Drolinak, hogy a hitéleti alapú 270-280 Ft-os EUR árfolyamvárakozás helyett kezdjen el gondolkozni és portfolióban 20% HUF, 50% EUR és 30% USD-ba tegye a minimálbéres okoskodáson felül megmaradt pénzét. Ekkor volt 306 Ft környékén az EUR. Hiába mondtam, hogy felfelé, a gyengülés irányába nyitottabb fundamentális és technikai alapon az árfolyam, két teljes blogposztot szenteltek a "ha elég sokan hisszük és mondjuk, akkor beteljesül" árfolyam várakozásnak.
Nem fog.

szita szita péntek 2012.01.08. 14:45:03

@bogancs: Minden tiszteletem a tiéd - ha másért nem, hát azért, mert alaposan igyekszel válaszolgatni a kommentekre. Sajnos a rám szánt válasz igen rövidre sikerült és így nem kaptam egyértelmű feleletet a felvetett kérdésre. Azt firtattam, hogy hogy oldottátok meg az ebédet?

kisQtya 2012.01.08. 14:46:00

Egy dolog biztos, ezt tapasztalatból tudom.
Sokkal könnyebb úgy spórolni és gazdálkodni, hogy az embernek vannak tartalékai, szükség esetén alkalmi vételekkel tud élni, mert van miből, mint üres zsebbel várni hó elején a minimálbért és abból kihúzni a következőig. A pénz pénzt fial. A kis pénz kis hozamot, de hozamot ad.
Spórolni és megtakarítani kell még akkor, amikor van miből. A hitel pedig a gazdagok kiváltsága. Hitelt csak az vegyen fel, akinek nincs rá szüksége!

Most elköszönök.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.01.08. 14:52:34

@bogancs: Ebben persze igazad van, de akkor itt egy kitűnő érdekérvényesítő képsségű, nagyon tájékozott (mondjuk első generációs)minimélbéresről beszélünk, aki pontosan tudja, milyen kedvezmények, stb. kihasználásával tudja a gyerekét a közoktatásban egyre feljebb és feljebb juttatni, ja és nem alakult még ki benne teljes iszony a rohadt értelmiségiektől (: De tényleg egyetértek, a gyerekért érdemes. Csak győzze a család lelkierővel.

kisQtya 2012.01.08. 14:53:20

@hackbard.celine:
270-280 HUF várakozás??? Hehehehehe!
Maximum az év második felére. Én mondjuk az USD-t kedvelem, de azért december 20-án vettem 10000 ojrót és január 5-én 12 forittal drágábban adtam el. (USD-t kellett volna, mert sokkal jobban ment felfelé, de már mindegy.)
Hamarosan dollárt veszek érte. Még az is lehet, hogy felmegy az árfolyam 300-ra az első félévben.
De az ojróban akkor sem bízom....

Természetesen most valutáról beszéltem.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.01.08. 14:59:03

@Nzoltan: Valóban hiányzik a kreativitás, de akiből nem hiányzik, az nem minimálbéres. Vállalkozni pokoli nehéz, főleg, ha jól akarod csinálni, nem akarsz "okoskodni", stb. Tetszik, nem tetszik, vállalkozni nem tud mindenki, ugyanúgy, ahogy nem lehet akárkiből főnök, mert 100 emberből mondjuk 1 alkalmas rá. Aki a falra mászik attól, hogy üzleti döntéseket kell hoznia, ügyfeleket kell keresnie, kapcsolatokat kell építenie, stb. azt hiába vered, hogy legyen vállalkozó, meg kreatív. Ezeket az embereket szerintem nem kell megvetni, ők pl. képesek arra, amire én nem, hogy ugyanazon arcok közt, mindennap, szervezetten tök ugyanazt csinálják.

lavór 2012.01.08. 15:06:14

@Kovácsné:

Egy világ, melyben csak főnökök vannak...

fidesz = házmesterek pártja 2012.01.08. 15:29:33

Hm. Közértbeli pénztáros csaj ~70ezer forintot keres havonta. Nettóban persze. Ehhez képest, ahogy elnézem, ez a "minimálbéres" kísérlet kissé túlzott kerettel indul eleve.
De úgy egyébként is röhejes az egész: autót minimálbérből? Megtakarítás? Ne röhögtess már léccíííí!

laci_52 2012.01.08. 15:38:29

Nagyon jó cikk! Ajánlom azoknak, akik a minimálbér emelése ellen hőbörögnek. Próbáljanak ők annyiból megélni!

noirp 2012.01.08. 15:39:53

"Pizzarendelés luxus, ásványvíz luxus" nos igen, vannak meglepik. Kitartást a blogolónak.
Csöndesen megjegyzem, hogy azon a szinten, ahol már jár a szolgálati kocsi, és attól fölfelé, évi 1 hónap ilyesféle gyakorlatot javasolnék. Vezetőink (politikusok és egyebek) hozzáállása kissé változna.

Rézfaszú 2012.01.08. 15:44:47

A hitel egy szuper dolog. Annak, aki nyújtja.
Felvenni csak termelésbővítésre szabadna. Amikor legalább a halvány esélye megvan annak, hogy többszörösét termelhetem ki a hitel tőkéjének és kamatának.
Nem hitelből kellene megoldani az új iPad-et, LED Tv-t, nyaralást és eggyel nagyobb autót a seggünk alá.
Belehajszolták a sok buta parasztot a fogyasztásba.
Én azt mondom, hogy a sok hülyét hagyni kellett volna elveszni a devizahitelébe fulladjon meg mind, aki spekulált. Mert a devizahitel felvétele színtiszta spekuláció volt. A forint erősödésére spekuláltak, csak nem jött be nekik. Spekulánsokat meg nem mentünk meg.

Turboanyu 2012.01.08. 15:47:36

@laci_52: Azért még ne tapsikoljunk nagyon, teli hűtővel, nem roncs autóval, biztonsági kötéllel nekiindulni nem nagy kunszt.

Ralesk 2012.01.08. 15:47:50

Próbálj csak gyalog menni dolgozni a város másik végébe a BKV helyett. A közlekedés egyáltalán nem luxus.

Rézfaszú 2012.01.08. 15:50:31

@noirp: Ásványvíz amúgy nem csak luxus, de a legtöbb helyen hülyeség is.

Anti-politikusok · http://antipolitikusok.blog.hu/ 2012.01.08. 16:15:30

ez valami demagóg kísérlet akar lenni, de azért érdekes :)
rengeteg paramétertől függ, meg tud-e valaki élni minimálbérből, pl. van-e a családban olyan betegség, amire drága a gyógyszer, stb.
ha ezek alapján az objektív körülmények alapján TÉNYLEG nem jön ki valaki a minimálbérből, az messze nem ugyanaz, mint amikor (hadd legyek egy kicsit demagóg) a segélyből élő "eljátékgépezi" az állami apanázst
tudom, hogy nem mindenki költ sokat játékgépekre, alkoholra, cigarettára, stb., sőt...
meg persze azt is tudom, hogy aki a JÖVEDELMÉT osztja be, az arra költ, amire csak akar.
de jó lenne, ha a segélyek természetben kerülnének "kifizetésre", és az adók csökkenhetnének már végre (persze tény, hogy az egyik legkisebb tétel a segélyek kifizetése, és a politikusok min. 1, de inkább 2 vagy 3 nagyságrenddel többet lopnak, mint a segélyezettek közül a nem rászorulók ill. önhibából rászorulók)

ioi (törölt) 2012.01.08. 16:59:48

Nem lenne ez rossz kísérlet, de vagy komolyabban kell csinálni (olyan életkörülményt teremteni, mint az átlag minimálbéresnek), vagy ha nem, akkor tisztább és célszerűbb tételesen felírni a normál életvitel költségeit. Abból is ki fog derülni, hogy mennyire lenne elég, ha csak minimálbér lenne. És még hozzá is járulhat a tudatosabb családi költségvetés vezetéshez vagy tudatos fogyasztáshoz is.

szgy 2012.01.08. 17:08:52

@Turboanyu: "ebben az esetben egy ügyes exceltáblával 15 perc alatt kihozható az eredmény."

hát, számszerűen talán. a dolog lelki oldalát nézve már jóval nehezebben. pl. az egyre kevesebb pénzből egyre neccesebben, megtakarításokat felélve kifizetett számlák és ezért növekvő létbizonytalanság, növekvő feszültség, esetleg egyre gyakoribb veszekedés amit talán a gyerekek viselnek a legrosszabbul. még közben az egyre növekvő feleslegesség, értéktelenség érzése, amire a munkaadó netalán még rá is teszi a magáét a "nem érsz többet a minimálbérnél" szöveggel. gyakorlatilag nagy eséllyel leépülés minden téren, ami után elég nehéz előrelépni. ha netalán az emberek hosszabb távon munkanélküliek lesznek és/vagy mélyszegénységbe kerülnek az már lényegesen rosszabb történet.

szgy 2012.01.08. 17:11:17

@Rézfaszú: "Mert a devizahitel felvétele színtiszta spekuláció volt. A forint erősödésére spekuláltak, csak nem jött be nekik."

hű, te nagyon vágod a témát :-)

szgy 2012.01.08. 17:15:04

@iOi: "tisztább és célszerűbb tételesen felírni a normál életvitel költségeit. Abból is ki fog derülni, hogy mennyire lenne elég, ha csak minimálbér lenne."

nem feltétlenül, pl. az nem derül ki hogy a drága és finom ételek helyett a legolcsóbb mennyibe kerül. pl. minek vegyem meg a gagyi rózsaszín ketcupot 250-ért mikor van 800-ért lényegesen jobb, ... ha nem vagyok rákényszerülve az olcsóbbra.

ioi (törölt) 2012.01.08. 17:21:45

@szgy: igen, ez igaz, de ha megtartjuk az eddigi életkörülményeket, és a tartalékok biztos tudatát, akkor ez igazából nem lesz hiteles. Ha viszont az amúgy életvitel szerinti normál költségeket írjuk össze, akkor legalább rá lehet jönni, hogy mekkora életszínvonalbeli különbség van. És egyébként a választások nem mindig ilyenek. Amikor én minimálbérből (és kevesebből) éltem, akkor nem a legszarabbat vettem, hanem inkább megkerestem a lehetőség szerinti minőségi cuccok legolcsóbb beszerzési forrását. És keveset ettem, de jól. Annak az eredménye persze az volt, hogy a 173 centi magasság mellé az 50 kiló alatti súly társult, mégsem voltam gyenge és beteges. És ez is egy spórolás, hogy nem kellett gyógyszerre költenem...

laci_52 2012.01.08. 17:23:57

@Rézfaszú: "Mert a devizahitel felvétele színtiszta spekuláció volt. A forint erősödésére spekuláltak, csak nem jött be nekik."

Ez nem így van! Aki felvette a devizahitelt, valóban devizatőzsdézni kezdett, de nehéz volt előre látni ekkora árfolyamzuhanást és az ingatlanok értékcsökkenését.
A bankok sem nagyon igyekeztek megismertetni ügyfeleiket a kockázatokkal, hiszen azzal a saját üzletüket rontották volna, úgyhogy ők is sárosak abban, hogy ez a helyzet létrejött.

Rézfaszú 2012.01.08. 17:35:45

@laci_52: Szóval szerinted is spekuláció volt. Csak mellényúltak a hitelesek.
Mert évekig röhögtek azokon, akik forinthitelt vettek fel, hogy milyen hülyék, mikor nekik svájci frankra alacsony a törlesztő.
Aztán fordult a világ.
Mert ez a devizahiteles a döntésekor az erős forintra spekulált.
Nem lehet minden rossz pénzügyi döntésért az államnak helytállni. Így sose tanulja meg a lakosság, hogy a döntéseinek következményei is vannak.
A bankok sem hibátlanok persze, ezt a hitelezési gyakorlatot az anyaországaikban nem merték volna meglépni.
Aztán a végtörlesztésre mégis csak összeszedte egy csomó ember a pénzét. Van ebben az országban pénz, csak az emberek sírnak, hogy nincs.

Maddness69 2012.01.08. 17:45:18

@GGerg: A minimálbérből meg lehet élni, teljesen egyet értünk. Nekem is van kocsim. Simán.
Olyan életem van itt, mint MO-n sohasem volt. Kérdés?:)

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2012.01.08. 18:02:48

@Maddness69: Csak megerősítettem, amit írtál:)

Turboanyu 2012.01.08. 18:21:12

@szgy: "ebben az esetben egy ügyes exceltáblával 15 perc alatt kihozható az eredmény."

"hát, számszerűen talán. a dolog lelki oldalát nézve már jóval nehezebben."

A lelki oldalát ezzel a kísérlettel sem lehet lemodellezni. Mert ha a gyerekét meghívják egy gyerekzsúrba, akkor nem fogja azt mondani, hogy nem mehet, mert nincs pénz ajándékra. A gyerekek nem fognak hónapokig babkonzerven és zsíroskenyéren élni, mert ők megkapják amire igényük van. Tehát bogáncsnak nem lesz átbőgött éjszakája, hogy fájdalmat okozott nekik, mert amint elege lesz az egészből, kilép, majd bemegy egy étterembe és bezabál, kifizeti az elmaradt számláit, és a legrosszabb ami történhet vele, hogy közli: na srácok, ezt bebuktam, tényleg nem tudnék minimálbérből megélni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.08. 18:37:56

@GGerg: Akkor valoszinuleg nem Londonban vagy. Londonban 500-600 alatt nem nagyon kapsz sobat, max ha valakivel egyutt laksz.

En az alabbiakat fizettem:
Iranylondontol berelve, 9en laktunk a hazban, 5 szoba volt : 2009. nov -2010. aug : 540 font per szoba per ho (12 nmes szoba, nekem meg paromnak)

egy masik ugynokseg: 1-2es Zona hataran : 736 font per ho (egy 25 negyzetmeteres szobank volt)

most , kulon alberlet : 750 font per ho (rezsivel 900).

Igaz, hogy ezt ebben az esetben ket emberre kell szamolni, de ket emberre egyszerre mindig olcson, mintha az a ket ember kulon -kulon szobat berelne.

Ismerosi korben majdnem mindenki, aki egyedul berel 500-600 korul fizet itt Londonban egy szobaert.

szgy 2012.01.08. 18:44:57

@Turboanyu: nem nagyon értem én ezt a zsíroskenyér dolgot. a közelmúltban beszéltünk néhány rokonnal-ismerőssel, hogy annak idején szegénygyerekként gyakorlatilag zsíroskenyéren nőttünk fel és mégis ember lett belőlünk. ilyenkor újra felmerül bennem az hogy mégiscsak egy elszállt, képmutató, flancoló világ lett ez a mai.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.08. 18:45:50

@Öltönyösrabszolga: Ez viszont hulyeseg .... Ahogy mar a tobbiek is irtak.

Lasd az alabbi cikkem: tildy.blog.hu/2012/01/07/ujevi_szosszenet

KEtten elunk Londonban , osszesen ket minimalberbol. Nem nyomorogva.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.08. 18:49:11

@tildy:): pff... Elegge hulyen jon ki az utolso mondatom, na mindegy.

A lenyege az, hogy ha az ember a parjaval el, akkor es mondjuk osszesen ket minimalber itt a beveteluk, akkor szepen meg lehet elni, meg ebben a draga varosban is. Mondjuk nekunk nincs autonk, de igazabol annyira jo a kozlekedes, nincs is ra szuksegunk.

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2012.01.08. 20:18:12

@tildy:): Londonba menni hülyeség 1500 fontos fizetés alatt, mindig nevetek azon, hogy én Birminghamben olcsóbban lakom egyedül, egy Saab-bal, mint ott autó nélkül egy tömegszálláson nyomorogva:))

Maddness69 2012.01.08. 21:31:25

@GGerg: @tildy:): Így van. London pöttyet "drága". Vidéken lakom és kocsival 2 szobás bérleménnyel (amit osztok egy flatmate-tel) vidáman élek. Ha lenne párom valszeg évente 2x külföldi nyaralásra is betervezhető lenne és élnénk, mint hal a vízben.:)

Maddness69 2012.01.08. 21:33:49

@Turboanyu: A lelki oldala az MO-n minimálbérből való tengődésnek az a nem mind1. Sajnálom, de nekem ebből lett elegem. Az élet jólétben nagyon rövid, nyomorban meg túl hosszú.

Meridian74 2012.01.08. 21:39:35

@Álamfő: gondolom te még azt hiszed rólam, hogy én taxizom, ugye?

Nos, előre jelzem, nem én taxizok, a fenti linkre utalva.

Egyébként sehol nem írtam, azt hogy én minimálbéren élnék, szocpolt igényeltem, vagy valami. Nem én egyedülálló vagyok és jelenleg még az átlag felett keresek. De ismerem a hazai helyzet, a cégek, munkaadók többsége minimálbér felé kényszeríti am unkavállaóit, rosszabb eseteben minimálbér plusz zsebbe valami. És tehetik ezt azért is mert az állam bácsi szépen kiegészíti különféle adókedvezményekkel, és segélyfélékkel ezt az összeget, így a munkavállalók is belemennek ebbe.

Ezzel pedig kevesebb adó folyik be az államkasszába, és több folyik ki emiatt pont ugyanide. De erről nem a minimálbéres tehet, hanem az állam legfőképpen.

Aztán még: azt sem írtam, hogy a megemelt minimálbér, aminek mostmár rendesen van adótartama is, az nettóban akár egy forinttal is több lenne. Ezt nem írtam. De legalább a feketézésre kényszerített réteg is hozzájárul a közös teherviseléshez, főleg hogy pont ez a réteg van megtámogatva az állam részéről.

Másrészt azt a szocpolt legyen bármi is, felveszik. Ha kell, csinálnak 3-5 gyereket is hozzá... és nemcsak a cigányok.

Meridian74 2012.01.08. 21:48:37

@szgy: az én 26"-os TFT monitorom 34 Watt-ot fogyaszt... A hatmagos CPU-s gépem meg üresjáratban 115-120Watt, de terhelve 230watt (x264 enkodolás), ha játszok is mellette, akkor 370Watt (külön CPU terhelés nélkül, játszva 260watt)

sárkányfő 2012.01.08. 22:01:44

@kisQtya:
Olvastam a kommentjeidet, eleinte nagyon tetszettek, bár pl. az EU ellenes kirohanásod elég kiábrándító volt.

Az számunkra is természetes, hogy nem szaunázunk télen, nálunk 18 fokra van belőve a hőmérséklet, és pulóver, bekecs, vastag zokni. Stb., amiket írsz nekem is ismerősek.

Az is érdekes, hogy a szegénység engem megtanított apró-cseprő szerelésekre, mikrót, hűtőt, boilert, mosógépet szereltem, miután minden infót leszívtam a netről. Persze nem kell nagy dolgokra gondolni, rendszerint egy-egy alkatrész ment tönkre (a mosógéppel nem boldogultam).

Hitelt soha nem fogok felvenni. Majd ha bolondgombát ettem. Akinek hitele van, az nem a maga ura. Az kiszolgáltatott. Az adós ember rabszolga. Kösz, én nem, soha.

Az emigráció is sokakban felmerül, és persze bennem is, naná.
De látni kell a hátoldalát is:
- aki nem gyerekfejjel megy ki, az 100%-osan soha nem fog beilleszkedni, az új nyelvet nem fogja anyanyelvi szinten beszélni, kicsit mindig idegen marad. önámítás ide vagy oda, teljesen soha nem lesz a hazája.
- jó eséllyel már a gyerekei sem fogják érteni 100%-ban hogy mikről beszél, miért olyan a mentalitása, ki az a józsefattila, stb., kicsit törni fogják a magyart, és az unokái konkrétan egy szót sem fognak magyarul beszélni.

Persze aki most szegény, az ilyenre nem gondol, ezek már csak akkor fognak fájni (már akinek..), amikor nem a pénz lesz a fő gond. És anyagilag kint csakugyan jobb lesz. De egy élet nem csak a pénzről szól.

Olyan megoldás, hogy a saját hazádban érezd magad, de anyagi biztonságban... na ez a kettő egyszerre a magyarok többségnek lehetetlen. vagy-vagy.

Sierrababa 2012.01.08. 22:26:54

Sárkányfő, a külföldi letelepedéshez még annyi. PÉNZBE KERÜL. Sokba. Akkor is, ha az első kint töltött naptól van munkád. Legalább az első fizudig meg kell finanszírozd az életedet, a költözésről nem is beszélve, ami SOK. Nyilván albérlettel indul, kaukcióval. Ha nem a teljes háztartás költözik, ezt-azt venni kell (ha a teljes háztartás költözik, akkor is). Szóval az igazán szegény embereknek az útrakelés nem opció. Ahhoz tőke kell, nem kevés. Tudom, mert végigcsináltuk négy éve. Ami a nyelvet és az otthon érzem magamat illeti...abban nem adok igazat. Saját vállalkozásom van, értem és beszélem a nyelvet, sok barátom van, helyi újságot olvasok nap mint nap. Elmondhatom, otthon érzem magam. Ha meg hiányzik a család (otthon is 200 km-re éltek tőlem a szüleim), skype-on kibeszéljük a világot.

Turboanyu 2012.01.08. 22:42:41

@Maddness69: "A lelki oldala az MO-n minimálbérből való tengődésnek az a nem mind1."

Nem bizony, ezt nem is tagadtam. Épp az a lényeg, hogy ezt az oldalt úgysem fogja érezni bogáncs, hiszen nem kiszolgáltatott. Bármikor mondhatja, hogy oké, eddig tartott.

Turboanyu 2012.01.08. 22:44:42

@szgy: "nem nagyon értem én ezt a zsíroskenyér dolgot. "

Nagyon finom a zsíroskenyér, ha te választod, hogy ezt szeretnéd enni. Onnantól kezdve, ha a gyerek megkíván egy narancsot, egy banánt, és neked nemet kell mondanod, akkor az fájó. És persze meg lehet tanulni írni palatáblán is... de nem efelé meg a világ. Az egészséges élethez egészséges ételek kellenek.

No name est omen 2012.01.08. 22:45:34

@bogancs: Azt hittem ezen már túl jutottunk, elég nehéz így, hogy nem fejted vissza, hogy mire válaszoltam és az a poszt mire volt válasz stb. Tudom, hogy lehetetlen :D
A lényege az, hogy van egy csomó kiadás ami nem 1-2 hónap távlatában jelentkezik hanem hosszútávon és azok szokták jelenteni a nagyobb problémát és olyankor szoktak beleszédülni az emberek olyan adósságspirálokba ahonnan soha többet nem keverednek ki.
+Pár dolog hiányzik vagy közös ktg. vagy szemétszállítás. Nehéz elhinni, hogy semmi állandó gyógyszer, tápszer kontaktlencse stb. nem szükséges senkinek a családban amit minden hónapban kvázi rezsi jelleggel meg kell venni. Az autóra is nem keveset kell költeni az adókon benzinen kívül. A félre tett pénzek az összes bevételhez képest magasak de arra, hogy amire félre tetted elég legyen semmi esély.

Közbiztonság Szilárd 2012.01.09. 00:28:05

@pirimogyoró:
Azért ne lepődj meg nagyon, ha mégsem.

@Kompli:
18 V-os, nem 18 W-os. Nem keverni!
És nem, nincs 0 W-os standbyos monitor, mivel az alkatrészek melegen tartása is elvesz legalább 2 W-ot.
Ahogy négymagos Xeon sincs 20 W-os fogyasztással, kétmagos notebook-os még elképzelhető, bár abban is kételkedem.

A 45 W meg nem 14-16 W, hanem a háromszorosa.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.09. 00:36:03

@GGerg: Nekem folotte van, de egyedul keresek (Még).
Mondjuk az biztos, mas varosokban joval olcsobb minden, de nekem meg szakmai lehetoseg leginkabb itt van.

Viszont nem tomegszallas , nem 5 vagy -mint a magyar szallasnal volt 9 ember. Ki lehetett birni, de vegre jo ez a lehetoseg . Jo helyen vagyunk, jo a lakas is. (ha lenne ra penzem, most azonnal megvennem:D )

@sárkányfő: talan mar beszeltuk massal, de ha valaki odahaza orszagon belul is koltozott, ott is idegen tudott maradni. Rank evekig volt a varosi, meg a gyuttment belyeg sutve, csak mert nem odavalosiak voltunk. PEdig edesapam odavalosi.

@Magdi0106: valoban. Ha egy ember indul el, min. 500E FT. legyen zsebben.
Mi a duplajaval jottunk ki, kellett is , kb 3 honap utan lett normalis munkam , elotte csak parnaposak.

Joooe 2012.01.09. 08:44:11

@rámenős:
A témához: számomra egyértelmű, hogy egy család ahol mindkét szülő dolgozik és nincsenek aránytalanul eladósodva tisztességesen meg tud élni: tud enni, tisztálkodni, fűteni, internetezni, autózni, minimális pénztartalékot képezni, tud orvoshoz menni, a gyerekeket iskoláztatni akár a legfelsőbb szintig (ez utóbbi kettőt azért emeltem ki, hogy a szerencsére elkerült liberális fordulat károsságát hangsúlyozzam :P) stb. ez csak szándék, hozzállás kérdése. MÉG akkor is ha az a kereset csak minimálbér. (Persze a minimálbér tízszereséből sem lehet kijönni ha éppen azt akarjuk kimutatni) Nyilván ha többet keres, akkor jobb életminőségben, de az alapvető dolgok adottak.
Én magam is hasonló körülmények között nőttem fel mint amit bogáncs szimulálni próbál, és egyáltalán nincs olyan emlékem, hogy milyen rossz lett volna, meg mekkora gond lett volna a csóróság... az alapvető dolgok megvannak akkor megszokja az ember, tök jól el lehet lenni pizza, vendéglátás stb, nélkül, szórakozási lehetőséget is talál az ember ingyen. Egy pár éve már, hogy én is dolgozom, lényegesen jobban keresek az átlagnál, mégis úgy általában nem érzem úgy jobban élek csak mert több pénzem van.

Kicsit nevetségesnek tartom, hogy itt olyanok osztják az észt nagy szolidárisan, akiknek saját helyzetükből adódóan fogalmuk sincs miről beszélnek, inkább valami politikai hátsó szándékból akarnak bizonyos végkövetkeztetéseket kihozni. Ennek tudható be hogy ilyen nagy forgalmat generált ez a téma, mert egyébként trivialitást boncolgat, persze hogy meg lehet élni minimálbér(-közeli) jövedelemből, nap mint nap megteszik családok százezrei. A másik trivialitás, meg hogy ez nem az az életszínvonal amivel az ember elégedett lenne, törekedni kell a jobbra államilag is, egyénileg is. Ennyi, de sikerült itt 1000 nagyságrendű hozzászólásban ölre menni ilyen egyértelmű dolgon :)

Lencsés István 2012.01.09. 09:51:42

@cso zsi: Én tudom hogy fáj az igazság , de azért még sértegetni nem kéne , pláne név nélkül ....

cso zsi 2012.01.09. 09:55:40

@Lencsés István: A "nevedet" pár blogon már lejárattad. Általában ott, ahol hülyeséget beszéltél. Avagy írtál.
Kb. mindenhol.

szita szita péntek 2012.01.09. 10:30:45

@Joooe: "Én magam is hasonló körülmények között nőttem fel mint amit bogáncs szimulálni próbál" - Ne haragudj, de ha már felnőttél, akkor ugye a 20 évvel ezelőtti árakhoz és bérekhez méred a teljesíthetőséget? Nem mintha azt mondanám, hogy ma két minimálbérrel nem lehet megélni, de azt mondom, hogy nehezen, illetve néhány számomra elvárható tételről való lemondással, mint pld. esély a lakás szerzésére, vagy akár a bútor cserére...

Joooe 2012.01.09. 10:37:54

@szita szita péntek: pár évvel ezelőtti, nem 20... illetve szüleim még mindig hasonló jövedelemből gazdálkodnak.

A kulcs ott van ahogy mondtad: nehezen.
Lakni sokáig valamelyik szülőnél, ha szocpollal, szerencsével, fundamentával, stb lesz saját lakás akkor olcsó vagy rokonoktól szerzett/örökölt bútorok... bámulatosan meg tudja találni az ember hogy ne kelljen fizetni dolgokért, ha erre rászorul :)
Nem mondom, hogy ez egy könnyű, problémamentes élet, de emberhez méltó szinten meg lehet élni kicsiből is.

rámenős 2012.01.09. 10:51:47

@Joooe: Tökéletesen összefoglaltad a lényeget. Ezért kár is több szót vesztegetni erre.
Annak örülök, hogy az ÁLLAMILAG előre került.
Megszakadhat az egyén a többiek érdektelenségén, tunyaságán. Többször írtam már itt-ott, hogy még nincs nagy baj. Majd ha már sokan lesznek éhesek akkor talán változik valami.

Joooe 2012.01.09. 10:59:19

@rámenős: igazad van, az állam nagyban meghatározza hogy az egyén mire juthat a saját erőfeszítésével

Lencsés István 2012.01.09. 11:08:37

@cso zsi: Nekem ez a nevem , neked viszont nem az van a személyidben hogy cso zsi , szóval erről ennyit .... Amiket írok az mind igaz , és ha az igaz szerinted lejáratás , ám legyen , vállalom . Az idézőjelezésedre meg annyit írnék , ha még egyszer előfordul lesznek következményei te anonim geci ....

cso zsi 2012.01.09. 12:12:37

@Lencsés István: Neked is legyen jó napod. Valamit a témához tudsz hozzátenni?

Joooe 2012.01.09. 12:42:19

@Lencsés István: a vélemény számít, az önmagában érdekes vagy érdektelen attól függetlenül hogy ki írja, felőlem kitöltheted a nickedet 28 db személyes adattal a nevedtől az anyósod születésnapján mért duna-vízállásig, egyik sem érdekel. De ha jót írsz az akkor is jó ha HerbaTea vagy SpirálFüzet nick alatt csinálod.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.09. 13:41:04

@szita szita péntek: ez igy van. Aki minberbol el , az jo ha huszevente tud cserelni pl. butort.

(szuleimnel meg mindig 40 eves butorok vannak...:S toredezett a lakk rajta, alacsonyak is, csunyak is, de ujra nem telt azota sem. Ahogyan a furdoszoba sincs kicsempezve , csak meszelve, mar tobb mint 25 eve) .

Ann1294 2012.01.09. 14:18:56

@kisQtya: Ezzel 100%-ban egyetertek. Pl. takarekoskodni csak az tud akinek van mibol. Amito kaptam a szakmamaban munkat lett lakaskassza, megtakaritasok es igen, a penz azota fial. Azota tudok nagy tetelben elore vasarolni, nem akkor amikor elfogy hanem amikor akcios es igy meg tobbet megtakaritani.

Es igen, hitelt felvenni luxus. Csak akkor ha a haszno meghaladja a hitelkamatot (ritka).

Ann1294 2012.01.09. 14:42:29

@bogancs: a fix ktgekhez meg hozza adnam a szemetszallitast (tarsas hazakban a kozos ktg. ugyan tartalmazza, videken meg kotelezoen kell fizetni), illetve ha van haz/lakas annak a biztositasat. Egy tuz, rablas, arviz, foldrenges, baleset lenullazhatja egy eletre az embert.

Megjegyeznem a tamadasi feluletet ugy lehetne csokkenteni, hogy ez a blog egy iranyvonalat ad a keves jovedelembol elokenek hol lehet megfoni/szoritani, hogyan lehet kreativitassal, lelemenyessegel sprolni a kevesbol is.
Elsonek persze ktgvetest irni kiindulasnak.

Utobbiba (kreavitas/megtakakritas) tennem az egeszegpenztart, lakaskasszat... tovabba 5leteket mint pl. anno a butort ahogy megoldottuk "design" szinten. Rakalapbol agy, ra matrac. Piacon kidobott fa ladikokbol tarolo ikeas polcra. Belelni pl. zsakszovettel. Karton dobozok osszeragasztva, letapetazva komodnak. Konzerves ures dobozok mint kaspok. Akar femesen, akar lefestve. ... stb.

Ann1294 2012.01.09. 15:57:42

@Rézfaszú: 100%-ban egyetertek. Nekem sincs hitelem, dolgoztam iskola alatt nyaranta, alberletben lakom, nincs uj autom hanem hasznalt, de ki van fizetve. Hitelt csak akkor ha az altala vett dolog alatali hozam a hitelkamatok feletti nyereseget hoz. Ezt minden nagyszulo hangoztatja, megis csak legyintunk ra.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.09. 19:53:48

@No name est omen:

"A lényege az, hogy van egy csomó kiadás ami nem 1-2 hónap távlatában jelentkezik hanem hosszútávon és azok szokták jelenteni a nagyobb problémát"

Kevésnek találod a váratlan kiadásokra általam betervezett összeget?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.09. 20:11:21

@No name est omen:

"Nehéz elhinni, hogy semmi állandó gyógyszer, tápszer kontaktlencse stb. nem szükséges senkinek a családban amit minden hónapban kvázi rezsi jelleggel meg kell venni."

Kevésnek találod a gyógyszerekre általam betervezett havi összeget?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.09. 20:13:11

@Ann1294:

"a fix ktgekhez meg hozza adnam a szemetszallitast, illetve ha van haz/lakas annak a biztositasat. "

Biztosítást beterveztem havi 3000 forintot szerintem ez több mint sok.

A szemétszállítással kapcsolatban majd külön poszt lesz.

Ann1294 2012.01.09. 21:10:19

@bogancs: Gondolom tanulsagos poszt lesz.

Errol annyit, hogy itt videken fix osszegu a szemetszallitas, egy ceg vegzi (akivel az onkormanyzat szerzodest kotott) es ha kirakod a kukat, ha nem fizetni kell. Mondtuk mi amit tudunk komposztalunk, az uveget, kartont, muanyagot, femet elvisszuk a gyujtobe, papirt egetjuk, maradekot a kutya eszi, ami marad ezen felul az havi egy szemetes zsaknyi, 3-4 havonta rakjuk ki a kukat (nem mert tele van, hanem mert budos). Akkor is havi 3500Ft. Ez miert jo nekik? Miert nem osztonoznek, hogy kevesebbet szemeteljunk?

Ann1294 2012.01.09. 21:14:27

@bogancs: Elnezest a frissitesben talaltam szemetszallitasra utalast. A lakasbiztositas is megvan mint luxusrezsi. Jo nev. Mea culpa. Te megtanultal irni, en meg majd olvasni. :)

Trójai 2012.01.09. 21:26:35

@Környezettudatos:
"Az ásványvízben mennyi ásvány van, ami nincs a csapvízben? Te tényleg hülyébb vagy, mint a blogoló? ...csak mert az már új világcsúcs lenne."

Nem mindegy hogy milyen ásvány és mekkora mennyiségben. Utóbbinál (csapvíznél) emésztési problémákat és veseproblémákat okoz. Ezért is vizsgálják be mindig az ásványvizeket is, ne legyen túl sok benne egy bizony ásványi anyagból, mert az már káros.

HA hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Nemcsak hülye voltál és nagypofájú, hanem arrogáns ostoba bunkó is. Gratulálok hozzá.

kal (törölt) 2012.01.09. 21:33:40

Tudom, lerágott csont: nagyon kimaradt a mobilszámla (legalább egy), bankszámlavezetési díjak stb.
Mi is kb 50-60 ezerből élünk, miután kifizetjük a hiteleket meg mindenmást, ezért kérem, hogy tervezz be egy gyerekbetegséget (antibiotikummal egyebekkel 6-7 ezer + kiesett jövedelem a tp miatt), és egy kilyukadt cipőt/nadrágot/kabátot, amit váratlanul pótolni kell.
Várom, mikor vesztek mosóport (a bérletet tényleg kár volt kihagyni), adtok be kötelezően az oviba ezt-azt, mikor vásároltok ennivalót (nagyon jól fel lehettek szerelve, ha a hétvégének egy túrórudival vágtok neki :-)
Nem gonoszkodásból, na, de lehet, hogy életszagúbb lenne, ha valaki olyan írná ezt a blogot, aki huzamosabb ideig így él, és nem csak egy hónapig próbálgatná.

szita szita péntek 2012.01.09. 22:24:58

@kal: Ha már itt tartunk, akkor
- lemaradt a szemétszállítás díja is (nálunk 3300/hó)
- párszor már firtattam, hogy mit ebédeltek, de ez valahogy elkerülhette a postoló figyelmét
- Nagyon kevésnek találom a villanyszámlát (3 eFt-al számol, én 22 körül fizetek havonta, bár napi 12 órát megy a számítógépem)
- egyáltalán nem számolt a lakás amortizációjával (csőtörés, beázás, tetőcsere akármi) - ami ugyan ritkán jelentkezik, de akkor sokba kerül
- Nem számolt a kocsi vizsgaköltségével
- a társadalmi elvárásoknak való megfeleléssel mint pld bérmálkozásra ajándék a keresztlánynak, esükvőre nászajándék, temetésre koszorú (minden évben beüt valami ilyesmi is)
- Az elméleti fejtegetésből hiányzik a ruházkodás kérdése (majd meglátom, hogy ez alatt az egy hónap alatt vesz-e bármit)
- Evidenciának veszi, hogy a bölcsi/ovi annyiba kerül, mint a térítési díj. Az postoló által használt magán oviban lehet így is van, hisz ott megkérik az árát, ám a saját példám szerint bezony be kell oda hordani a pelenkát, popsitörlőt, szalvétát, papír zsebkendőt, illetve heti rendszerességgel gyümölcsöt is...

Környezettudatos 2012.01.09. 23:59:24

@Trójai: Na gy pofád neked van, meg a lónak. A ló hord mögötte valamit, amitől okos, te nem. A bevizsgálás elsősorban nem az ásványi anyagokra irányul...de bátran osszad a nem létező eszedet magas lóról...Jobban festene ha nem "egy bizonyos" hanem konkrét ásványt neveznél meg, de az már nem megy. Elmesélem hát neked te sötét, hogy a bevizsgálás tárgya elsősorban bakteriális összetevőkre irányul...ELSŐSORBAN. Mert itt az elsődleges probléma és nem az ásványi anyagoknál. A csapvizek milyenségébe nem mennék bele, mert neked lövésed sincs erről, én pedig mindamellett, hogy ezzel foglalkozom, még ráadásul észak budapest vízbázisának területén élek. Te meg kurva okos vagy a tévéreklámokból. 10000 éves tudásod 10000 méter mélyről jön. ...ásványokkal.

Lencsés István 2012.01.10. 10:17:50

@cso zsi: Nekem mindig jó napom van , mert 1 anonim feldobja . :) ;) :D A témához hozzászóltam az hogy fájt az igazság arról én már nem tehetek ....

@Joooe: A NORMÁLIS embereknél az számít ki mondja a véleményt . Azért van ennyi birka ember MAGYARORSZÁG - on mert hisznek ilyen anonim blogoknak , meg neve nincs embereknek .

No name est omen 2012.01.10. 11:09:00

@bogancs: Helló az egészségkasszát úgy értettem, hogy az arra az esetre van ha valakinek hirtelen fogorvoshoz kell mennie mert begyullad a bölcsességfoga, vagy bedáthásodik valamelyik gyermek és két hétig méregdrága kanalas cukorszirupot lesz kénytelen nyalogatni erre is kétségtelen kevés a havi 5000Ft de ez mondjuk rendben.
Én arra gondoltam, hogy nagyon nagy örömmel tölt el, hogy van olyan négytagú család ahol senki se cukros, vérszegény, vashiányos, nem eszik semmi táplálékkiegészítőt, vitamint, állandó gyógyszert nincs se szemüvege, kontaktlencséje, fogszabályzója, nem jár fejlesztő pedagógushoz, pszichológushoz, fittyet hány arra, hogy születnek-e további gyerekei és még nagyon hosszan sorolhatnám. Ezeknek a az állandó, havi sok ezer forintnak a lenyomatát hiányoltam és ezek pont olyanok, hogy 1-2 hónapig még nem is vészesek, de minél jobban elhanyagolja az ember az egészségének megőrzését annál drágább problémákat okoz.

No name est omen 2012.01.10. 11:24:17

@bogancs: Igen részint keveslem ezt az összeget, de szerintem az váratlan, hogy elromlik a mosógép/TV/hűtő stb., beázik a tető. Viszont vannak olyanok is, hogy minden két évben váratlanul le kell vizsgáztatni az autót ami lebontva cirka minden hónapban 1db ezres (+olaj, gumi, kopó alkatrészek) A közös költséget vagy kommunális kiadásokat továbbra is hiányolom. ezt se sorolom fel, de esetleg átgondolhatnád, hogy az utóbbi 4-5 évben milyen olyan kiadások voltak amire a következő 4-5 évben is biztosan várható és ha a közte eltelő időre lebontjuk akkor értéke eléri a legalább havi 1-200 Ft-ot.
Tudom bagatelnek tűnik, de sajnos a minimálbérből élésnek pont az ilyen dolgok a rákfenéi.

cso zsi 2012.01.10. 12:33:35

@Lencsés István: Utoljára ereszkedem le hozzád.
Itt vered a melled, hogy ki vagy, miközben más blogokról tiltanak ki sorban. Másokat meg ismernek, vagy ismerik egymást.
Egy kötözködő troll vagy, akinek a fő mondandója az, hogy a nevével dicsekszik.
Érdemi hozzászólást soha, sehol nem tudtál felmutatni.

Trójai 2012.01.10. 13:12:19

@Környezettudatos:

1. te ugattál be és mocskolódtál, úgy kapásból (miért? csak.) Mert neked muszáj random lehülyézni másokat, ezzel kompenzálod frusztrációidat. Mit muszáj, kötelező! Avagy csak egy sötét, kommentszámnövelő troll vagy.

2. dicséretes, hogy az érveimre kicsit nekiálltál guglizni...örülök, hogy utánanéztél a témának, és nem csak nagypofával ugatod a hülyeségeidet.

3. a bunkó hangnem akkor sem szükséges, ha netán igazad volna...de ugye ez a veszély nem fenyeget

Trójai 2012.01.10. 13:15:02

@Környezettudatos:

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.
Ha faszparaszt vagy, ugyanolyan stílusban kapod rá a választ.

Szóval ne hüppögj és ne háborogj.

Környezettudatos 2012.01.10. 16:51:03

@Trójai: Most sírva fakadtam. Google a te barátod a témában. Nem elég jó barátod, de azért rendes veled. Ezzel zárjuk is le, te meg termelj ásványt vízből.

Trójai 2012.01.10. 17:12:27

@Környezettudatos:

Na látod így már mindjárt más.
Azért a stíluson van még mit csiszolni.

Elfogadom a bocsánatkérésedet. :)

Környezettudatos 2012.01.10. 17:14:14

Elfogadhatod, ha majd kapod. Addig azonban csak nyitott lehetsz rá. Nincs miért bocsánatot kérnem, hát nem is teszem. Mondjuk nem fontos reagálnod, mert nem érdekel.

Trójai 2012.01.10. 17:52:54

@Környezettudatos:

Nem, mi?:) Te ártatlan, kedves lélek.

Talán megpróbálhatnád a kulturált véleménycserét, a trollkodás helyett, akkor nem is reagálnék neked.

Ámbár ha nem érdekel a reakcióm, minek röffentesz nekem folyton?

(elfelejtettél a "válasz erre" feliratra kattintani?:)) )

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.10. 23:48:59

@Ann1294:

"Gondolom tanulsagos poszt lesz.

Errol annyit, hogy itt videken fix osszegu a szemetszallitas, egy ceg vegzi (akivel az onkormanyzat szerzodest kotott) es ha kirakod a kukat, ha nem fizetni kell. "

Íme az írásom a témában:
nivo.blog.hu/2012/01/10/legyen_ingyenes_a_szemetszallitas

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.10. 23:55:19

@kal:

"kérem, hogy tervezz be egy gyerekbetegséget (antibiotikummal egyebekkel 6-7 ezer + kiesett jövedelem a tp miatt)"

Be van tervezve havi 5ezer egészségpénztárra, ami adókedvezménnyel együtt havi 6ezer.

"Nem gonoszkodásból, na, de lehet, hogy életszagúbb lenne, ha valaki olyan írná ezt a blogot, aki huzamosabb ideig így él, és nem csak egy hónapig próbálgatná."

Én is így éltem évekig, úgyhogy tudom, hogy miről beszélek. Ráadásul jelen "próbát" sem egy hónapra terveztem.

Az egyéb észrevételeidhez (mosópor, ruha). Egyrészt ennek bele kellene férnie az 50ezerbe, másrészt a terv tartalmaz ezen felül havi 10ezer forintnyi összeget váratlan kiadásokra.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 00:05:08

@szita szita péntek:

"párszor már firtattam, hogy mit ebédeltek, de ez valahogy elkerülhette a postoló figyelmét"

Bocs, de a címlap alatt rengeteg komment érkezett, és nagyon igyekeztem mindre reagálni, amelyben hozzám érkezett kérdés.

"Nem számolt a kocsi vizsgaköltségével"

Nevesítve valóban nem. Ez ugye kétévente nagyjából 10ezer forint, ha szervízköltség nem lép fel. A havi váratlan kiadásokra félretett 10ezer forintból kellene kigazdálkodni kétévente. Esetleg abban a hónapban elmarad valamely megtakarítás (nyugdíj vagy babaszámla például)

"Az elméleti fejtegetésből hiányzik a ruházkodás kérdése"

A kommentek között viszont kitárgyaltuk, hogy ez egy szegény családban nem lehet nagy tétel. Használt ruhák, kínai piac, turkálók viszik a prímet. Különben nagyon sokat el lehetne ruhára költeni, ez igaz.

"Evidenciának veszi, hogy a bölcsi/ovi annyiba kerül, mint a térítési díj..."

Nem vettem evidenciának, beterveztem a pelenkát is, a szakkörök díját is, a napi háromszori étkezést is és az osztálypénzt is.

Szóval mit ebédeltünk? Ott figyel egy csomó melegétel meg pizza az első heti költésekben. Ezenkívül torzító tényező, hogy nem üres hűtővel vágtunk neki a hétnek.

"Nagyon kevésnek találom a villanyszámlát (3 eFt-al számol, én 22 körül fizetek havonta"

Nem 3ezer, hanem 8ezer. Havi átlag 160-170 kwh megy el. Én a havi 22 ezret tartom nagyon soknak, nálunk is sokat megy a számítógép.

"egyáltalán nem számolt a lakás amortizációjával (csőtörés, beázás, tetőcsere akármi) - ami ugyan ritkán jelentkezik, de akkor sokba kerül"

Számoltam havi 10ezer forint lakáskasszával, ami 30% állami támogatással együtt havi 13ezer, évi 156 ezer. Ez felhasználható lakásvásárlásra, vagy felújításra is.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 00:07:21

@No name est omen:

"Én arra gondoltam, hogy nagyon nagy örömmel tölt el, hogy van olyan négytagú család ahol senki se cukros, vérszegény, vashiányos, nem eszik semmi táplálékkiegészítőt..."

Szerinted egy szegény ember mennyit költ ilyesmire? Nem hiába jár együtt magas százalékban a magasabb jövedelem a jobb egészségi állapottal.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 00:08:36

@No name est omen:

"Tudom bagatelnek tűnik, de sajnos a minimálbérből élésnek pont az ilyen dolgok a rákfenéi."

Egyetértek. Az érintettek ezek jó részét kénytelenek "okosba" megoldani.

Lencsés István 2012.01.11. 09:45:27

@cso zsi: Te ereszkedsz le hozzám anoniman ? :O :D Ez azért keményen hangzott , ugye te is érzed ? :) Hát el vagy tévedve kicsi rigó , mivel engem 1 oldalról tiltottak csak ki , mivel ott is fájt az igaz az embereknek . De ezt már megszoktam , mindig mindenhol az kapja a " büntetést " akinek igaza van . Aki meg baromságokat fröcsög ( köztük te ráadásul név nélkül ) az meg szennyezheti az internetes blogokat , meg etetheti a buta , naív embereket a sületlenségeivel .... Mutattam fel , érdemi hozzászólást , de mit kaptam ? Sértegetést , meg elkezdtek lejáratni , mivel nem tetszett nekik hogy én tény - t mondtam és nem véleményt . Remélem azért a kettő között érzed a különbséget ....

r580s 2012.01.11. 12:13:24

@bogancs: Nekem tetszik a próbálkozás, kíváncsian várom a többi posztot is, mi sül ki belőle. Én úgy látom nálunk nagyon sokan egy légüres térben élnek, teljes nihilben és borzasztó mentális állapotban (nem véletlenül vezetik le ennyien itt is a felgyülemlett feszültséget). Nincs felfelé törekvés, csak dagonyázás a rosszban, alkohol, gyógyszerek, cigi. Ha megkérdezel valakit, aki járt karitatív célból fejlődő országokban, azt mondják, hogy ott az emberek nagy része minden rossz ellenére törekszik felfelé, kilométereket gyalogolnak a gyerekek az iskolába, a szülők azért költöznek városi nyomortelepekre vidékről, hogy iskoláztathassák a gyerekeket (és nem autó, vagy busz viszi őket oda). Tudják, hogy ők a jövő zálogai. Nálunk meg egyes vidéki falvakban az a gond, hogy hogyan kényszerítsük rá az embereket, hogy járassák már rendesen a gyerekeket iskolába... Az is nagy baj, hogy nincs normális közösség, nincs közösségi védőháló. Ha lenne, az rengeteg segítséget nyújthatna, egyrészt mentálisan, másrészt adok-kapok alapon anyagi dolgokban is.

No name est omen 2012.01.11. 12:24:50

@bogancs: Pont ezért írtam, mert ha valaki az egészségi állapotát nem őrzi mert nincs miből akkor néhány év múlva nem egy egyszerű lyukat kell betömni a fogán ami mondjuk 20 ezer hanem kell csináltasson egy korrekt hidat 150 ezerért vagy mehet a Máunika showba statisztálni az egyre hiányosabb fogsorával. És ez az egyszerűbb mert fog nélkül még csak-csak megvan az ember, de ha valaki cukorbeteg nincs olyan alternatíva, hogy nem szedi a gyógyszereit.

No name est omen 2012.01.11. 12:43:17

@r580s: Részint igazad van abban, hogy lehetnének aktívabbak a közösségek, de úgymond "fejlődő" országok többnyire azért fejlődnek -innen nézve- olyan látványosan mert van honnan. Ugandában nem azért járnak gyalog mert nem nyavalygósak hanem mert nincs más még bicaj is csak a kiváltságos embereknek jut. Azért nem rakják tele a hűtőt mert nincs, és a minálunk minimálbérnek nevezet összeg ott egy falu havi bevétele. Igaz az érem másik oldala az, hogy van a világnak olyan része ahol 1400 ájró a minimál és az a szegény akinek nem tellik 3 évente új autóra.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.11. 21:07:53

@No name est omen:

"fog nélkül még csak-csak megvan az ember, de ha valaki cukorbeteg nincs olyan alternatíva, hogy nem szedi a gyógyszereit"

Ez viszont egy olyan szerencsétlen körülmény, ami sajnos egyértelműen ront nemcsak az életszínvonalon, hanem sajnos az életminőségen is. Ez utóbbit viszont szintén csak sok pénzből lehet javítani. (Mint ahogy az előbbi is egyébként.)

Sajnos nem tart ott az ország gazdaságilag, hogy az ilyen problémákat akár minimálbérből is könnyedén lehessen megoldani. Nem is beszélve a még költségesebb kezeléseket igénylő betegségekről.

De ez már szerintem nem is a minimálbér kérdése, sokkal inkább az ország gazdasági teljesítménye alapján fenntartható szolidaritáson alapuló egészségbiztosítási rendszeré.

cso zsi 2012.01.11. 23:11:07

@Lencsés István: Közted nincs különbség.
Ha jól látom, ma reggel olyan gyorsan kivágtak még egy blogról, hogy nyomát nem találni, amit odafröcsögtél.

A bloggazdától meg ezúton kérek elnézést, hogy idetévedt ez a szerencsétlen aki még se pro, se kontra nem bírt a témához szólni.

Lencsés István 2012.01.12. 09:58:39

@cso zsi: Engem ugyan nem vágtak ki sehonnan , szerintem valakivel összekeversz . Még egyszer ( utoljára a gyengébbek kedvéért ) leírom hogy hozzászóltam a témához de neked fájt az igazság , az ne legyen már az én bajom ....

szociologus 2012.01.14. 11:35:08

@bogancs: Hogy Te mekkora nagy f@sz vagy... Adjál tanácsokat. Imádni foglak érte. Csakhogy: Amióta én autóval bírok soha nem volt annyira olcsó a benzin, hogy ezeket a tanácsokat ne alkalmaztam volna. És a többség így van ezzel. (Éppen ennyire imádom a "használj energiatakarékos eszközöket, kapcsold le a villanyt, ha nem használod, kikapcsolva legyen minden, ne készenlétben..." DE MÁR EDDIG IS ÍGY CSINÁLTAM WAZZ.

Ellenben egy húsz éves 1200-es Ladát városban 10 liter alatt nem

szociologus 2012.01.14. 11:42:11

Elment a vége... Szóval 10 liter alatt nem tudod elhajtani 100 km-t.

Az 1,4-es Kalosom persze megáll 7-ből (városban, télen még az sem...), de azt az autót egy minimálbéres nem veszi meg. (Jellemzően semmiféle autót nem vesz meg, akkor van autója, ha valamikor jobban élt és sok-sok áldozattal (adó, biztosítás, vizsgák) még fenntartja.

Tényleg: Megnézted már, hogy mennyi egy műszaki vizsga? Vagy: a gáz mellett van egy szilárd tüzeléses kazánunk is, így olcsóbban jön ki a fűtésünk. Csakhogy: felénk gyakori az áramszünet, így egy szünetmentesen keresztül kap áramot a keringetés. Két napja hibaüzenetet villog a szünetmentes, hétfőn viszem szervízbe, ha csak akksicsere, akkor 16e, ha más, akkor a többszöröse is lehet. Hajrá minimálbér!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.14. 20:30:19

Kedves olvasók!

A második hét adatairól megjelent az új bejegyzés itt:

nivo.blog.hu/2012/01/14/minimalberbol_elni_2_het

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.14. 20:38:26

@szociologus:

Valamit akkor mégis rosszul csinálsz. Nekem '94-es literes Swift van, de még 6 liter fölé sosem ment a fogyasztás. Nyáron inkább az 5 literhez van közelebb, télen meg a 6-hoz.

Hogy mindenki energiatakarékosan vezetne? HAHAHA!! Az ott kezdődik, hogy városban nem mész 50 fölé, országúton meg 85 fölé. Ez utóbbival én már 4,3-as (!!) fogyasztást is kihoztam a kis Suzukimból.

Ja, és nem F1-es rajtot veszel a zöld lámpánál, pirosnál meg leállítod a motort. És persze tartod a követési távolságot is, hogy ha az előtted menő fékez, neked elég legyen elvenned a gázt. Meg ilyenek.

Villanyszámla:
Az előbb írt valaki nagy dühödten, hogy szerinte azért kamu ez az egész, mert "csak" 8ezres havi villanyszámlával számolok. Pedig ő is odafigyel mindenre, és mégis 23-at(!) fizet havonta.

Szóval neked mennyi is a havi gáz-víz-villanyszámlád?

szociologus 2012.01.15. 12:21:16

@bogancs: Semmit sem csinálok rosszul... Erőteljesen gyanítom, hogy azt a csodabuzukit nem Budapesten, vagy lehet, hogy még csak nem is városban használod. Egy kisvárosban, vagy országúton nem kirívóan alacsonyak a fogyasztási adataid, de ehhez "folyamatos haladás" kell. (Nem azt akarom mondani, hogy nincs elsőbbségadás, piros lámpa, hanem azt, hogy nincs 5 km/h-ás döcögés 1-es, gáz, kuplung, fék, 1-es, gáz... esetleg egy órán át.)

Amiket írsz, azokat eddig is így csináltam (kivétel talán a pirosnál való motorleállítás: ez ha egy percnél rövidebb, akkor nem kevesebb, hanem több lesz a fogyasztás, mellesleg gyilkolod az akksit, az önindítómotort, a bendix-et... Ez kb sorompónál éri meg.)

Villanyszámla: cca. 9000 HUF/hó, ebben benne van, hogy viszonylag nagy a kert és száraz nyarakon fúrt kútból locsolunk. (800 wattos a szivattyú és sokat megy nyáron..)

Gáz: 10000 HUF/hó általányban (mindig ennyi), de emellett cca. ugyanennyit költünk szilárd tüzelőre is.

Visszatérve az autózáshoz (ha már az üzemanyag-takarékos üzemeltetés költségeit kiveséztük...) Elegánsan kihagytad a súlyadó időarányos részét. (Nekem ez évente cca. 20 ezer, 2004, 1,4 Kalos), a kötelezőt (havi 2000, B9, vidék, majdnem 40 ffi), a műszaki vizsgát (két évente 30e, ez is havi ezres felett van), 6 évente 2 garnitúra gumi (nem, nem elkopik, hanem repedtre öregszik), legolcsóbb kerékméretre 80e.)

A jogsim is lejár a nyáron... Nem tudom, hogy mennyi, 10 éve 12e volt...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.17. 22:42:23

@szociologus:

Hát nem minimálbéresnek való a budapesti dugóban pöfögés, az biztos.

Amúgy pesten is szoktam járni, ha kifogom a zöldhullámot a főbb utakon, akkor semmi gond a fogyasztással.

Ha lejár a jogsi, ha jól tudom csak az orvosiért kell fizetni, talán 5ezret. Életkortól függően 1-10 évre szólhat.

Kepan 2012.01.17. 22:56:20

@bogancs:
Tavaly az orvosi 6-7000 között volt, + 1500 az új kártya, +2 munkanap. És azoknak, akiknek idén jár le: 2 hónappal korábban érdemes elindítani a folyamatot, mert így a régit nem vonják be az új megérkezéséig.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2012.01.20. 10:36:45

Nem tudom, hogy volt-e már (észrevette-e valaki a "rendszerszintű" ellentmondást) a célkitűzés (játszásiból minimálbérből próbálni élni), és a körülmények ("egy kiépített egzisztencia mellett") között. Ha ezt még senki sem vette észre, akkor mondom, hogy mi itt a gond: Egyszerűen az, hogy nem életszerű az egész. Az igazi minimálbéresnek nem áll a háta mögött kiépített egzisztencia, és teli hűtő. Neki masszív tartozásai vannak, sokszor a közszolgáltatók felé is (és ami ezzel jár, a szolgáltatások -áram, víz, gáz, fűtés- kikapcsolásának veszélye lebeg felette Damoklész kardjaként. Az igazi minimálbéresnek ma és itt ebben a rögvalóságban nemhogy "megtakarítási céljai" (mint az itteni játszásiból minimálbéresnek) nincsenek, hanem póriasan szólva az a legnagyobb gondja, hogy a hónap végén mit fog enni a család.
Tehát (röviden szólva) ne tessék már az Istenből bohócot csinálni.

bestloanoffer 2021.06.02. 18:05:56

Szüksége van sürgős kölcsönre ?, mindenféle hitelt kínálunk nagyon alacsony éves kamatlábbal, akár 2% -kal egy év és 30 év közötti visszafizetési időtartam alatt a világ bármely részébe.2000 és 500 millió euró közötti kölcsönöket adunk ki. Hiteleink jól biztosítottak a maximális biztonság érdekében. Az érdeklődőknek e-mailben kell kapcsolatba lépni velünk: (Digitalloancredit@gmail.com)vagy a WhatsApp + 192-03-063-228

bestloanoffer 2021.06.02. 18:06:24

Sürgős hitre van szüksége? Adunk üzleti hiteleket, személyi kölcsönöket, diákhiteleket, autókölcsönöket, stb. Ha érdekelt, lépjen velünk kapcsolatba: (Digitalloancredit@gmail.com)vagy a WhatsApp + 192-03-063-228

Sürgős kölcsönöket ajánlani.
süti beállítások módosítása