Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

100 milliárdot bukunk idén IMF nélkül?

2012. április 18. - ccactus

Sokszor hallani, hogy Magyarország legnagyobb problémája a múltban felvett államadósság kamatterhe, amely csak idén mintegy 1100 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést. Az ember fantáziája beindul ilyenkor, hogy milyen jó lenne ha nem lenne államadósságunk, egyből megoldódna az ország minden gondja, hiszen lenne extra 1100 milliárd forint a költségvetésben, amit gazdaságélénkítésre, adócsökkentésre, vagy akár jóléti intézkedésekre is simán el lehetne költeni.

Több hírportál főcímoldalon hozta a hírt az elmúlt órákban, hogy 100 milliárd forint kamatot bukik idén az ország csak azon, hogy még mindig nem állapodtunk meg az IMF-fel. Szép kerek szám, nem mondom, könnyű eladni ilyet a médiában.

Mások meg azzal jönnek, hogy őrültség a piaci alapú hitelfelvételt erőltetni 7-9% közötti kamatokkal, mikor pedig az IMF 3-4%-ért adna nekünk kölcsönt. Így számolva még nagyobb bukták jönnek ki.

Sokan továbbmennek, és fenti többlet-kamatterheket összekötik azzal, hogy mindez Orbán Viktor egyeduralomhoz, szabad adó- és gazdaságpolitikához való görcsös és kényszeres ragaszkodásának az ára, teljesen logikátlan és esztelen. Mondhatni egy diktátor hatalmának megőrzéséért kell kifizetnie az országnak ezt a pluszpénzt.

Kérdés, hogy lehet-e így számolni? Én a magam részéről nem hiszek abban, hogy Orbán Viktor despotikus, (ezt a jelzőt Gyurcsány Ferenc használta az imént az ATV-n Kálmán Olga műsorában, aki ezen rezzenéstelen arccal átsiklott, no mindegy) szóval despotikus egyeduralomra, diktatúrára törne amiért semennyi pénzt nem sajnál. Aki ilyet állít az szerintem igencsak elrugaszkodott a realitásoktól, avagy szándékoltan hangulatkeltő. Orbán Viktor demokrata és hazafi! Ezt nem én állítom, hanem Bajnai Gordon mondta el a parlamentben.

Én inkább azt próbálom kifürkészni, hogy ha elvetjük az előbbi drámázós forgatókönyveket, akkor mi lehet az igazság? Hogyan taktikázik a kormány?

A helyzet úgy áll, hogy az államadósságunk forintban számolva nagyjából 20ezer milliárd forint, és ennek az átlagos kamatterhe nagyjából 5,5%. Azért ennyi, mert az államadósság egy jó része kedvező kamatozású IMF hitel, ami lehúzza az átlagot. Namost jelenleg ugye futamidőtől függően 7-9% között tudja az ország megújítani a lejárt hiteleit, amiből sokan arra következtetnek, hogy akkor ez az 5,5%-os átlagos kamatteher elkezd szépen emelkedni. Pedig ez nem feltétlenül van így, mindjárt részletezem, hogy miért, előbb azonban néhány szó az inflációról.

Jelenleg az infláció 5,5%-on áll, tehát ugyanott, mint az államadósságunk átlagos kamatterhe. Ez elvileg azt jelenti, hogy tulajdonképpen nem is fizetünk reálkamatot az államadósságunk után, hiszen igaz ugyan, hogy évi 1100 milliárdot kifizetünk csak kamatra, az adósságtömeg pedig számszerűen változatlan, csakhogy ez a változatlan adósságtömeg pontosan 1100 milliárd forinttal inflálódik. Tehát amikor 1100 milliárd forint kamatot kifizetünk, az tulajdonképpen nem is kamat, hanem inkább tőketörlesztésnek lehetne nevezni, reálértéken ugyanis ennyivel csökken a tartozás.

No persze ez a gyakorlatban sajnos mégsem így van, aminek az az oka, hogy az államadósságnak csak a fele forintalapú, a másik fele devizában, leginkább euróban áll fenn. Az euró infláció pedig mindössze 2% körül mozog, tehát igaz ugyan, hogy az devizahitelek után kevesebb kamatot fizetünk, viszont a tőketartozás sokkal lassabban inflálódik, mint a forinthitelé. Ráadásul a devizahitelnek még árfolyamkockázata is van. Az állam deviza eladósodottságát pedig ahogy az alábbi ábrán is látható az elmúlt nyolc év szocialista kormányai tornászták fel gyakorlatilag a nulláról egy igen magas szintre. Különösen a 2008-as IMF hitel dobta meg nagyon a szintjét. Igaz ennek egy tekintélyes része ott parkol az MNB megnövekedett devizatartalékai között. A 2008-as csődhelyzet ugyanis pont azért állt elő elsősorban, mert rendkívül alacsonyak voltak akkor az ország devizatartalékai, az IMF-től kapott pénzt elsősorban ennek feltöltésére használtuk fel.

https://m.blog.hu/ni/nivo/allamadossag3.jpg

Márpedig az IMF nem forintot ad nekünk hitelbe 4%-on, hanem eurót! Tehát ugyanúgy fizetünk rá jó 2% euróinflációt meghaladó reálkamatot, mint ahogy egy 7,5%-os kincstárjegyre is 2% forintinflációt meghaladó reálkamatot fizetünk. Igazából tehát nem jelentős az a valós kamatteher különbség ami a jelenleg kibocsátott rövid forint-állampapírok és az IMF hitel között van. Ergó a kormánynak a jelenlegi állampapír kamatszintek mellett igenis van némi mozgástere taktikázásra, minél előnyösebb helyzet kiharcolására.

Fel szokott még merülni az az érv, hogy az IMF-megállapodás ténye önmagában csökkenthetni a magyar állampapírok hozamát 0,5-1%-kal anélkül, hogy az IMF-hitelt ténylegesen lehívnánk, pusztán a hazánk iránti bizalom megerősödése okán. Én azért erre a lehetőségre sem vennék mérget. A piac jórészt már beárazta az IMF megállapodást, a jelenlegi kamatszintek annak tudatában alakultak ki, hogy az IMF megállapodás nagy valószínűséggel létrejön. Nem hinném, hogy a megállapodás konkrét aláírásának időpontjában hirtelen esne egy nagyot a hozamszint, azt továbbra is elsősorban a nemzetközi hangulat, és a magyar gazdasági folyamatok, például a konvergencia program megítélése, az államháztartás várható jövőbeli hiánypályája határozná inkább meg. Ezen kívül szükség lenne még a kamatok eséséhez a jegybanki alapkamat jelenleg 7%-os szintjének csökkentésére is, ami viszont pont a magas infláció miatt nem időszerű.

Összességében magam is pozitív hatást várok az IMF megállapodástól, amit remélhetőleg mihamarabb sikerül végre megkötnünk, de azért óriási változást az ország helyzetében nem fog hozni. Szóval én finomabban bánnék az ilyen hangzatos 100 milliárdos kijelentésekkel! Egy 4%-os IMF devizahitel nem feltétlenül kedvezőbb mint egy 7-8%-os piaci alapú forint állampapír. Ezt már az egymillió deviza lakáshiteles honfitársunk is jól tudja.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr894459937

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Oszt köztársasági elnök voltál-e már, édesöcsém? 2012.04.19. 11:58:21

Furcsa, de a 2/3-os kormánnyal kapcsolatban nem az irritáló arrogancia és a nagyképűség a legnagyobb probléma. Nem is az, hogy politikai szólamokkal szeretnének, ráadásul meglehetősen ügyetlenül kicserélni tudományos fogalmakat. Vagy az, hogy az észt o...

Trackback: Nem vak az a ló, csak bátor ... 2012.04.19. 09:44:53

Most jön az IMF vagy nem? Tárgyalunk vagy nem? Van esélyünk hitelre, vagy úgy teszünk, mintha akarnánk, de valójában nem akarjuk? Fejjel megyünk a falnak vagy csak bátrak vagyunk és irány előre, unorthodoxia? A külföldi elemzők szerint hazánk ...

Trackback: Matolcsy és a forintválság 2012.04.19. 09:43:45

A Kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium végre látványosan, félreértelmezhetetlenül döntött - semmibevéve az Európai Központi Bank által a múlt héten közölt, a jegybanktörvénnyel kapcsolatos aggályokat ugyanazt a javaslatot nyújtották be megtá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borso74 2012.04.18. 23:24:40

úristen, te elhiszed amit írsz? a devizában felvett kölcsönnél mit számít az euro infláció? Ha lejár úgyis Forintban fogjuk kifizetni(átváltjuk). ezesetben árfolyam kockázat van, mint az említett deviza hiteleknél

gipszjakabreg 2012.04.18. 23:28:21

Néhány észrevétel:
- A mostani, 5,5%-os inflációs adatban benne van az áfaemelés egyszeri hatása, anélkül 4% körül lenne.
- Az eurózóna inflációja nekünk nem számít akkor se, ha €-ban veszünk fel hitelt, mert az állam bevételei a Ft inflációjának megfelelően nőnek; és az, hogy a Ft gyorsabban inflálódik, nem csökkenti az árfolyamát az €-hoz képest.
- Az € hitel árfolyamkockázata számít, de egy IMF megállapodás pont erősítené a Ft-ot.
- Az EU/IMF 2-3 éves hiteleket ad, ilyen távon már 8,5% körül vannak a Ft kamatok.
- Hasonló távon a magyar € kötvények is 7,5% körüli hozammal forognak.
- Már legalább 0,5%-ot emelkedtek a hozamok a márciusi mélypontok óta, nem utolsósorban azért, mert bizonytalanabbá vált az IMF megállapodás. Valószínűleg legalább ennyivel csökkennének a hozamok, és persze a jövőbeni kockázatokat is enyhítené.
- Az 1100 milliárddal leginkább Orbán szokott példálózni, hogy a csúnya MSZP hogy eladósította az országot.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.18. 23:28:43

@borso74:

Úristen! Nyugi!

A kamatszint és az infláció elég jól együtt mozog.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.18. 23:30:53

@gipszjakabreg:

"az, hogy a Ft gyorsabban inflálódik, nem csökkenti az árfolyamát az €-hoz képest."

Dehogynem! Emlékszel még, amikor 50 Ft volt egy német márka, vagy 80 forint egy dollár?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.18. 23:33:24

@gipszjakabreg:

"A mostani, 5,5%-os inflációs adatban benne van az áfaemelés egyszeri hatása, anélkül 4% körül lenne."

Így van! Volt olyan is, amikor 3-4% volt az infláció, de akkor a forintkamatok is alacsonyabbak voltak a jelenleginél.

A kamatszint és az infláció elég jól együtt mozog, mint azt már az előbb is írtam.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.18. 23:35:40

@gipszjakabreg:

"Az 1100 milliárddal leginkább Orbán szokott példálózni, hogy a csúnya MSZP hogy eladósította az országot."

Igen, tőle idéztem.

vasgyuszi 2012.04.19. 01:11:33

Ecsém, belufiztál??? Irány a detox...

Larry Silverstein 2012.04.19. 01:16:07

100 milliárdot bukunk IMF nélkül?

Kérdezném, hogy ez egy TÉNY, vagy egy VÉLEMÉNY? Hol van a posztból az ellenvélemény? Nehogy már gondolkodjon a paraszt, elég neki a beállítás.

Kissé gyanús, hogy a kiszsidó pont ezzel a trükkel üzletel. Ne 10 millió hitelt vegyél fel, hanem 20at, hiszen évi ennyit meg ennyit bux, ha nem. Vagy ő bukik, ha nem? Mindenki gondolkodjon.

2012.04.19. 01:17:55

Jézusom, ezt te komolyan gondolod?

Az Euro 4% az 4%. Ha a Ft árfolyama stabil, akkor az Forintban is 4%. Akkor lesz az Euro 4% kamat rosszabb, mint a 7-8% Ft kamat, ha 1 év alatt az EUR-HUF arány több, mint 3-4%-ot romlik, azaz ha a jelenlegi 296-ról 1 év múlva 308, 2 év múlva 320, 3 év múlva 333-ra ésatöbbi változik az árfolyam.

Persze ha ez az inkompetens politika így folyatódik, akkor még ez is elképzelhető.

Andy Sipowicz 2012.04.19. 01:38:48

A melyen tisztelt blogiro sajnos teljesen eltevedt a rengetegben:

1. "Nem hinném, hogy a megállapodás konkrét aláírásának időpontjában hirtelen esne egy nagyot a hozamszint, ..." - persze hogy nem, eppen ellenkezoleg: hatalmasat emelkedhet, 9-10 szazalek kore, akar fole, amikor a piaci szereplok felebrednek es konstataljak, hogy a Karpatok Geniuszanak egyetlen szavat sem szabad elhinni soha, plane arrol nem, hogy meg akarna allapodni az IMF-fel.

2. "Egy 4%-os IMF devizahitel nem feltétlenül kedvezőbb mint egy 7-8%-os piaci alapú forint állampapír." - ez termeszetesen a cikk logikaja szerint helytallo, csak eppen errol feledkezik meg annak iroja, hogy arrol is a piacok dontenek am, hogy forint (kisbetu, konyorgom!, vagy euro (ez is kicsi!) alapon hajlandoak magyar allamkotvenyt jegyezni, tehat ez - kulonosen mostanaban igen kevesse a kibocsato szuveren dontese.

Osszefoglalva: remek es ertekes cikk, valaszt ad egy fontos kerdesre, amit azonban pillanatnyilag senki nem tesz fel.

Ha mar itt tartunk, akkor arrol volna erdemes beszelni, hogy mennyire jo otlet belfoldon, forint alapon kotvenyeket kibocsatani, mert szerintem nagyon. Csak attol meg megint a bankok jarnak porul, mert belfoldon egyszeruen nem letezik akkora szabad penztomeg, amely egyszerre bankbetet, allampapir, meg meg fogyasztas es beruhazas is. Ezek a halmazok egymassal versenyeznek egy rendkivul szukos, forrasszegeny kornyezetben es valahol egy zero osszegu jatszma resztvevoi: ha az egyik novekszik, a tobbi csokken, mert nem jut mindenhova.

Persze mindez egyaltalan nem baj, hiszen hamarosan beszantjak a Corvinust, mi, Dimitrov teri fiuk meg csak elpatkolunk elobb-utobb es akkor mar senki nem akadekoskodik majd az unortodoxia miatt.

prenyugi 2012.04.19. 01:43:08

Figyu, én nem értek hozzá, de feltéve hogy az infláció és a kamat együtt mozog, akkor végülis min múlik hogy mennyi a kettő közötti különbség? Esetleg valamiféle "befektetői bizalom" nevű dolgon? Akkor talán ezen kellene dolgozni... (Ennek én az ellenkezőjét látom, és igenis O.V. egyeduralomhoz, "KÜLÖNUTAS" adó- és gazdaságpolitikához való görcsös és kényszeres ragaszkodása miatt.)

* "Ez elvileg azt jelenti, hogy tulajdonképpen nem is fizetünk reálkamatot az államadósságunk után" -- Ez nyilván egy álom, én ha befektető vagyok nem fogok nulla reálhozamért hitelt adni senkinek.

* "A piac jórészt már beárazta az IMF megállapodást" -- Igen, szerinted a piacnak oka van hinni a megállapodásban? Miért? Az látszik hogy sem az IMF sem a magyar kormány nem igazán akarja.

Szóval én külföldi befektető vagyok akinek pénze van, és haszon reményében kölcsönt ad.
* Ha nem kiszámítható az infláció és a Ft árfolyam, (pl. mert a jegybankot nem hagyják dolgozni) akkor forintban csak nagyon drágán adok pénzt.
* Ha meg devizában adok, akkor tuti az IMF-nél drágábban adom.

Nem?

SvenH. (törölt) 2012.04.19. 01:45:32

van egy hatas amit a T. Poszt Tolo nem szamitott, marpedig a tudatos forint gyengites, egyfajta exportsegito leertekeles
na ennek ugy van ertelmehogy fel tudna futni a gazdasag ha az exportalo cegek mindig effektive tobb penzt kapnak az arujukert mint amennyibe belekerult, igen am, de a csunya devizahiteles lakossag ha a forint elertektelenedik, akkor onekik tobbet kell kamatykiadasra kolteni igy ok visszafogjak a belso fogyasztast

tehat maris mas szemmel lehet nezni a devizhitelek elotorleszteset, amivel csak ott a gond, hogy aki bennemaradt az nagyon durvan rakerult a szoporollerre...

király vagyok 2012.04.19. 01:46:51

teso nekem lökjétek a dellát
veszek rajt bukszákat, megpörgetem öket oszt forog a zseton dicsak

SvenH. (törölt) 2012.04.19. 01:48:56

@Larry Silverstein: tavaly voltak 10% -os euro aukciok, azon sulyos milliardokat buktak...
ott vannak a nemetek ok azt hiszem 2%ra kapjak amikor mi 9.5 % -ra kaptuk a hitelt...
ez hidd el elegge sok penz, ami meg 10 - 20 ev mulva is aktualisan fizetve lesz
es mindez csak azert hogy a szent tehenekhez ne nyuljanak hozza...

J.W. Booth 2012.04.19. 01:52:20

Pajtás, azzal nem számolsz, hogy az EUR/HUF árfolyam látványosan(több százalékot) csökkent, amikor Matolcsy kinyögte, hogy IMF. Nem kell bátorság kijelenteni azt sem, hogy ha megszületne a megálapodás, újra csökkenne az árfolyam.
Úgyhogy az a 100 Milliárd nagyon óvatos becslés...

... és csak az államadósságra vonatkozik.
Ha hozzávesszük, hogy a devizaárfolyamok egekbe szökése, nagyjából Viktor & Co ostoba ámokfutásának köszönhető,akkor azt is ki lehetne számolni, mennyit bukott a lakosság, és úgy általában minden devizahiteles. Valószínűleg ez is több 100 Milliárdot jelent.
Ezt el lehetett volna költeni fogyasztásra (növekvő adóbevételek), munkahelyek maradtak volna meg (csökkenő költségek, növekvő bevételek), vagy egy részét meg lehetett volna takarítani (olcsóbb hitelek, nagyobb likviditás a piacon).

Dehát, Gyurit a számok nem zavarják, ő mindig azt teszi le az asztalra, amit a vezér látni szeretne..
Ennek a néhány embernek a tudatos vagy kevéssé tudatos balfaszsága messze több kárt okozott másfél év alatt az országnak, mint az "elmúltnyolcév". Ez utóbbiért azonban a Fidesz is felelős, mielőtt indulna a bégető kórus.

Az emberek elvesztették a megtakarításukat (Manyup), a megélhetésüket, de főleg a hitüket abban, hogy a mostani elit jobban csinálja.

A tények makacs dolgok, a struccpolitika nem hosszútávú megoldás..

Azt, hogy az ország milyen állapotban van, azt Londonban sokkal jobban tudják, mit bárki politikus itthon, bármelyik oldalról.
A legborzasztóbb a dologban, hogy az agymosott választók újra megválasztanák ezt a kártékony társaságot.
És most roppantul finoman fogalmaztam.

Petykabá 2012.04.19. 02:21:13

Szerintem az a tragikus, hogy mondjuk egy ilyen blogon sokkal intelligensebb és szakavatottabb hozzászólásokat lehet olvasni, mint az egész Magyar hivatásos médiában. Az kizárólag a hiszikeltésre és minél nagyobb hőbörgésre koncentrál...

Ha kissé indulatmentesebben kommunikálnának a felek az ilyen blogok felválthatnák a médiákat.

Gera 2012.04.19. 02:32:59

És a 7 százalék körüli hozamú, 3 milliárd $ összegű, 10 éves lejáratú dollárkötvény kibocsátásunk tavaly hogy tetszett? Az is jobb az imf hitelnél? És pár hete már elhangzott, hogy hamarosan jöhet az újabb, csak sajnos nemigen lehet megismételni a tavalyi _alacsony_ hozamot, az idei 8% fölött lehet. Kész öngyilkosság.

És tavaly a kormány azzal haknizta körbe a sajtót, hogy mekkora siker ez. Ja, akkora, hogy bele is döglünk.

gerdo 2012.04.19. 02:37:41

Az elottem szolo j.w.booth -al ellentetben en nem finomkodok. Aki tovabbra is a matolcsynak meg az orbannak hisz es nem a londoni es new yorki elemzoknek, akar azert mert selmeczy meggyozte, hogy a vilag bosszut eskudott magyarorszag ellen, akar azert mert a fidesz fo es alkocsogjeit nagyobb dobasnak tartja mint a vilag penzugyi elitjet: AZ EGY OSTOBA BAROM. Szegyellje magat, hogy negy keserves kommunista evtized utan nem veszi a faradsagot, hogy alaposan tajekozodjon es felelosen velemenyt formaljon.

Sieg 2012.04.19. 02:43:40

Az IMF hitel elsősorban nem közvetlenül csökkentené a kamatterheket, hanem a kockázati felár csökkenésén keresztül, ami most már huzamosan 2-3 százalékponttal magasabb, mint a kormányváltáskor volt. És ennek csak kis része történt a "nemzetközi helyzet romlása" miatt, az adott időszakban a térségben csupán átlag fél százalékponttal ment feljebb a kockázati felár, a többi az "unortodox" gazdaságpolitika, a jogbiztonság megingásának az eredménye.

Ez a két százalékpont azt jelenti, hogy évente a lejáró és újrakötendő 4000+ milliárd adósságon ÉVI százmilliárd körüli extra kiadás keletkezik, ami ráadásul évente halmozódik is. Ha ez így marad, jövőre már kétszáz milliárd lesz a többlet, stb.

Szóval a nagy "eredmény", amikor is meglévő megtakarítások feléléséből csökkentik az adósságállományt, még rövid távon is az adósságszolgálat emelkedését váltja ki. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a manyup pénzek lenyúlása csak a kimutatott közvetlen államadósságot csökkenti, miközben az állam jövőbeli nyugdíjfizetési kötelezettségeit növeli (vagyis csupán adminisztratív trükközés a pénzügyileg síkhülye jónépnek és azoknak, akik ugyan tudnák ezt látni, de hitük miatt nem akarják).
A manyup lenyúlással az állam nem csökkentette kötelezettségeit, csak átváltotta: kötvény-visszafizetési kötelezettségből lett nyudíjfizetési kötelezettség. De hát ez a nép 99%-a nem érti (ebbe jó eséllyel Matolcsy is beletartozik), és ez a lényeg.

Kard 2012.04.19. 03:08:37

Csak egyet emelnék ki mint hatalmas tévedést. A rövid távú kamatokat hasonlítod össze a középtávval(7.5% kontra IMF hitel). Ez elég gyenge gazdasági ismereteket feltételez.

Makkasz 2012.04.19. 03:43:37

Micsoda hatásvadász béna duma, hogy Orbán hazafi, nem én mondtam, Bajnai. Ez mit bizonyit? Hogy hazafi? Vagy hogy ellenzéke szerint hazafi? Még azt sem, hogy akkor Bajnai azt gondolta hogy hazafi. OMG. Amugy meg hova szarjak ha az egész ország szerint hazafi? Szerintem meg egy nagy szar amit csinálnak, akár hazafi Orbán, akár nem.
Ha az IMF hitel feltételei nem jobbak és nem szorolunk rá, akkor miután kivágtuk őket mint macskát szarni, akkor most mit gazsulálunk?
Sajnos ez a fideszes hit a tudatos taktikázásban, politikai, tárgyalási erő mutatásban egy nagy tévedés. Kormányunk részéről legjobb esetben is csak időhúzásról beszélhetünk, hátha a helyzet jobbra fordul.
A Gyurcsány kormány is szar volt, mondom a kiegyensúlyozottság jegyében.
Mit kellett volna Kálmán Olgának tenni egy exminiszterelnök által használt jelzővel (nem tényállítás, aminek igazságtartalmát objektíven meg lehet ítélni) kapcsolatban? Tiltakozni?
Menjen Obersovszkihoz tanulni mi? Komám.
Ilyen hülyeséggel hogy lehet Indexre kerülni? Ez provokácio.
Ford Fairlaint idézve: "E.. f..om megáll"

shwarcz bácsi 2012.04.19. 03:45:53

nem 100 milliárdot bukunk, hanem sokkal sokkal többet...

jenőke 2012.04.19. 05:05:31

Azt hiszem, ideje abbahagyni ezt a fajta blogolgatást. Olvastam az előzőt (Áfa)is, meg még néhányat.
Szakértelem?
Mindez NÍVÓ alatt!

nu pagagyí 2012.04.19. 05:14:38

Méretes csúsztatások tömkelege ez a cikk. Bajnai még a tákolmányos ámokfutás előtt mondott valamiféle dicséretet Orbánról, azt is csak a Jobbikkal összevetve. Orbán mostani működésére a Gyurcsány által használt despota jelző egyáltalán nem tekinthető túlzónak. Manapság Bajnai sem mondana mást.

Az infláció pörgetése a népet nyomorítja meg. Bár ez egy despotát nem kell, hogy érdekeljen és nem is érdekli. Mindenesetre magas infláció mellett a forintkötvényt is magas kamatra kell adni, mert nem találnak olyan hülyét aki megveszi.

Az igazi probléma azonban akkor keletkezik, amikor törlesztéshez át kell váltani a forintot devizára, mert az árfolyam is el van kúrva. Bajnaiék még 270-en tudták a forintot euróra váltani, ez a kormány meg 10%-kal többért. Ez a 10% a töketlen gazdaságpolitika ára. Eredménye semmi, mert az olcsított ország mégsem vonzza a befektetőket, viszont devizahitelválságba kergette a lakosság felét. Számtani bűvészkedés helyett valódi munkára lenne szükség, távlatos reformokra, a gazdaság müködőképességének helyreállítására. Persze papíron nem mutatna jól, hogy hitelt veszünk fel, de hitel nélkül is több az adósságunk, mint kormányváltáskor volt, főleg ha a vonalat 2010. májusához pakolná a szerző, ahová kell. Az IMF hitelhez szükséges feltételek teljesítése hozzájárulna ahhoz, hogy nőjön a gazdaság, amiből törleszteni is könnyebb lenne, mint újabb adónemek és törvénytelenségek tömkelegét kiagyalni az aktuális részletek kinyögéséhez, előidézve azt a negatív spirált, ami kormányváltás óta sújtja az országot.

Az IMF megállapodás egy csapásra helyreállítaná az árfolyamot, így forint eszközökkel is olcsóbb lenne a devizatörlesztés. Érdekes módon, a papíron magasabb hiány ellenére, főleg, ha az IMF hitelt nem költjük el, kevesebb forrást kellene kivonni a reálgazdaságból az ország finanszírozására.

Sajnos megállapodásra nem sok esély van, ez a kormány ugyanis népnyúzásban, a társadalom pofánverésében talál csak örömet. Arra számítanak, hogy a megfélemlített, kiszolgáltatott emberek kevésbé akadékoskodnak, amíg a kijelölt élcsapat megkaparintja saját használatra az ország összes erőforrását.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.19. 05:36:12

Emlékeztetnélek, hogy januárban volt 324 is az euró, ami megint hamar eljön, ha tudatosul a piaci szereplőkkel, hogy basznak ezek mindenre...

Amikor benyögték, hogy istenbiza IMF, senki sem mert spekulálni a forint ellen, le is mentünk nagyon hamar 290-re.
Irod te is, hogy az adósságunk nagy része deviza.
Akkor mi a jó édes anyádról beszélsz?!

A mi családunknak ez a "kis" különbség havi 70e Ft hiteltöbbletet eredményezett.

Nem kellene abbahyagyni az Orbán-védést, és legalább minimális pénzügyi ismeretekre szert tenni?

(hamarosan megint nevet kell váltanod, mert sokan meglátják a cikk elején ki irta a posztot, és lépnek is tovább olvasás nélkül)

Alonee 2012.04.19. 05:39:36

@Makkasz: Ez nyilván azért van, mert az Index is megpróbálja kiegyensúlyozni a blogok arányát. Muszáj Fideszes blogokat is bepréselni, szó ne érje a ház elejét. Az egy más kérdés, hogy egy teljesen elfogult, komolykodó, butuska blogot állítanak szembe, egészen profi, sokkal kevésbé pártos blogokkal. Igen, egyébiránt egyetértek '' eszem....''. Pontosan.

2012.04.19. 05:58:30

Bocs, de aki azt állitja hogy a 3-4%-os IMF hitel azonos a 7-9%-os piaci hitellel az ne irjon blogot.

Lehet menni közmunkára, Matolcsyval egyetemben. Az árokparton legalább nem okoztok több kárt.

Már csak azért is, mert a piacról történő finanszirozás tovább rontja az ország umúgy is rosz helyzetét.
Januárban, a CBS felár, a hosszabb futamidejű állampapiroknál 10,6-10,8%ra emelkedett.
Akkor miről is hablatyolsz itt hülyeséget?

Mert amit soha senkinek nem sikerült elérni, azt Viktor és Matolcsy elért bő 2 év alatt. Totálisan tönkretették az országot a hozzá nem értésükkel!

Ezek után "gyurcsányozni" és "bajnaizni" pofátlanság és a dilettantizmus magas fokú keveredését mutatja be részedről is..
Az ilyen "hozzáértő" csodaközgazdászoknak és un-ortodox politikusoknak nem hogy országot, de kecskét sem hagynék vezetni.
Maximum 50000 V-ot, de csak szigorúan csupasz kézzel.Ott lehetne kisérletezni un-ortodox módon!

Mészáros Laci 2012.04.19. 06:19:41

bennem az a kérdés ficereg, hogy az IMF *miért* húzza a megállapodást?

Mészáros Laci 2012.04.19. 06:20:53

...merthogy az okok, amiket felhoznak, nem igazán koherensek.

Mészáros Laci 2012.04.19. 06:24:43

a blog szerzőjének véleményével néhány ponton nem értek egyet, de nyilván nincs értelme azt vitatni, hogy az általa fontosnak tartott szempontokból milyen következtetést vont le, hanem inkább szélesíteném a figyelembe vett szempontok körét, és ezek mellett tudnék érvelni.

de (ceterum censeo) azt tényleg nem értem, hogy az IMF miért zárkózik el a tárgyalásoktól a magyar kormánnyal, miközben egyébként békésen tárgyal más kormányokkal és megállapodik velük.

Samott 2012.04.19. 06:27:16

Eleve hazug alapvetesekbol epitkezel: "Eurókötvényünk, dollárkötvényünk is nyolc százalék körül van" - privatbankar.hu/kotveny/meddig-huzza-ki-magyarorszag-8-9-szazalekos-allampapirhozammal-246476

Szamold ujra es sirj.

Kivancsi 2012.04.19. 06:27:27

azt felejtitek el hogy a vezir 2010 es 2011 ben 4,5 milliard dollar allampapirt adott el a rohadt szemet karvalytokenek!
4,5Milliard ~1000milliard FT
30 evre (az unokad is fizetni fogja)
7-8% eves hozamra..

Miert?
Mert rohadekok IMF halo nelkul igy adnak kb +3% os kamat felarral!

Fel lehet menni az AKK honlapjara ott van...

A veziirnek nem volt eleg 2010/11ben az ellopott 3000milliard manyup zsozso...
kellett meg az ellenseges kiszipolyozo karvalytoke zsebeit jo kamattal tomni...

Szoval itt a kulonbseg!
IMF egyezseg eseten a tokepiacon felveheto piizek-ert nem 7-8% ot kell fizetnunk hanem 4-5% ot...
szoval ott van az 100milliard...

De hat gazdagok vagyunk van zsee...
majd a zemberek visszafizetik a sargacsekk adoval meg egyebekkel :):)

Kivancsi 2012.04.19. 06:35:11

@Mészáros Laci: MIERT??

Laci gyerek te hol eltel az elmult 2 evben? A holdon b+?
Olvasd man at mi volt ebben az idoben?

Ott kezdodott hogy a forradalmi hevuletben elzavartak az IMF kepviseloit melegebb eghajlatra..

EZ az egy indok eleg is lenne, hogy par evig rank se nezzenek.... ennyi...

aztan lehet fojtatni...

- nagy mellennyel ugatnak evekig az IMF ellen...
- a kozossegi jatekszabalyoknak nem megfelelo torvenyeket hoznak amit eszuk agaban nincsen modositani..

meguzentek: AMIG nem teljesitjuk a jo kamatra kolcsonado kivansagait ADDIG NINCS se megallapodas! se zsozso....

nos ezert nincs targyallas...
es remelem addig nem is lesz mig ezeket a barmokat terdre kinyszeritve nem cumiztatjak!!!
a zemberekkel sargacsekkestul egyutt.. azaz velunk :(:(

preddy 2012.04.19. 06:43:28

Némi közgazdasági alapismereteket jó volna szerezni, akár egy elemi tankönyvből, mielőtt nekifog valaki a témában írni...

nu pagagyí 2012.04.19. 06:47:21

@Mészáros Laci: Az nem baj, hogy Te nem érted, az a baj, hogy Orbán sem. Neked ismeret hiány, neki a beszűkült értelmi képesség a gátja a megértésnek. Addig kettős beszélt, hogy elfelejtette a szavak igazi jelentését.

harmincas 2012.04.19. 06:47:37

Kedves blogszerző! Meddig fogod még a szemed elé tett kézzel ismételgetni, hogy "minden rendben van", "nem is vettek hülyére évekig"??!!! A szemünk előtt megy tönkre az ország politikailag és gazdaságilag, egyértelműen és sokszor kiderült, hogy Orbán félőrült diktátor, aki csak tud, menekül innen. A gazdasági számításokat tekintve pedig "kicsit" hitelesebb a portfolio.hu egy elvakult pártkatonánál.

preddy 2012.04.19. 06:47:38

@jános515:
"Bocs, de aki azt állitja hogy a 3-4%-os IMF hitel azonos a 7-9%-os piaci hitellel az ne irjon blogot."

... vagy csak Matolcsy Györgynek hívják civilben és ez mindent megmagyaráz! :-)
Ha valaki hitelt fizet hitelből, akkor a legfontosabb dolog a kamatkülönbözet a két hitel között,az infláció és a nemzeti össztermék pedig nem úgy müxik mint ahogy szúrós barátunk elképzeli...

nu pagagyí 2012.04.19. 06:53:12

Simicskát kellene kinevezni Matolcsy helyett, ő még nem a Bogár-féle unortodox gazdaságpolitikát tanulta. Egyéni "sikerei" bizonyítják, hogy ő még tud számolni. Ritka az ilyen Fidesz közeli szakember.

Virág et. 2012.04.19. 06:56:39

Annyi hibás alapfelvetés van a fenti írásban, hogy számba venni sem egyszerű. Ez kb. minden Nívó blogos cikkre igaz.
Oda kellene figyelni. A SZERETEM ORBÁN VIKTORT mondat más-más szövegkörnyezetbe ültetése is nívó csak elég alacsony.

1. állampapírt forinton kívül devizában, akár USD-ben is bocsátunk ki, a kamatok ott is magasak

2. az IMF hitelt nem kell felvenni, mert a megállapodás aláírásakor le fognak zuhanni a piaci finanszírozás kamatai - a 2008-as hitel is MNB tartaléknak ment (amire szükség volt, van), illetve egy részét Viktor elverte MOL-ra.

3. a piac NEM árazta be a megállapodást. Sőt, a piac azt árazta be, hogy nem lesz megállapodás. Az IMF megállapodás nemcsak azért nyomja le a piaci kamatokat, mert lesz tartalék pénz, hanem mert az IMF ahhoz elvár gazdasági stabilitást elindító intézkedéseket. Ezek nyugtatják meg a piaci szereplőket, ezektől csökken az ország kockázata.

4. az egész világ hülye, csak mi vagyunk helikopter. Olaszok pl. hány százalékos kamatnál buktattak kormányt és kezdtek kiigazítani? Őket is megvezette a Gyurcsány, mi?

J.László 2012.04.19. 06:57:55

A reálkamat nem butaság. Nemzetgazdasági szinten nem a névleges kamat, hanem a reálkamat számít. Ez kb. első éves tananyag. Korrekt a cikk. Ha ez a deviza és a forint hitelek esetében nagyjából azonos, nem feltétlenül kell kezünket-lábunkat törjük az IMF-ért. Ha az IMF-nek feltételei is vannak (melyekről most taktikázásból hallgat), akkor főleg.

pandacsökiboborján 2012.04.19. 07:08:14

az unortodox politika sikeres! A hülye angolok állítólag csak nemrég fizzeték vissza a Napóleon elleni háborúra felvett hiteleiket...
Azonban érdemes elgondolkodni,hogy egy olyan országot,ahol MINDEN arról szól,hogyan nem kellene csinálni,érdemes-e fenntartani. Lehet,hogy 1 év múlva csődbe megy az egész,mert otthagyják az eüsök,melósok,tanárok stb. Marad egy csomó cigány,politikus,jogász meg nyugdíjas.

Kivancsi 2012.04.19. 07:10:41

@J.László: igen igen...

csak a karvalytoke nem forintban veszi az allampapirokat hanem dezsoben..
azt a 7-8% az akarhogy nezem nem 4-5%

sajnos az rohadekok (imf) feltetelei miert is vag egybe az egyszeru emberek toke-tele van erzesevel?

- 22 ev varjuk a valodi reformokat!

varjuk a korrektul atlathatoan mukodo allamot es annak jolszervezett aparatusait, cegeit, onkormanyzatait...

de meg mindig NINCS!

amig ezek a reformok nelkul sismasolnak, mutyiznak, off-shoroznak
addig a sargacsekk fizetos zemberek elszegenyednek tonkremennek....
veluk egyutt az osszes magyar ceg...

Az allam es allami vallalatok arra jok, hogy a mindenkori hatalmon levok a draga piizert felvett hiteleket a partkozeli cegekhez, emberekhez tudjak atmosni.
az egezsegugy, nyugdijrendszer romokban....

Az IMF a zsozsot ha ad is azt celzottan adja... nem misi-mosi ra!

pandacsökiboborján 2012.04.19. 07:14:49

@Kivancsi: ez azért van így,mert ilyenek a magyarok. olyanok a vezetőik,mint ők maguk. Lehet karvalytőkézni, mocskos IMF-ezni,zsidózni,de senki nem mondta a magyaroknak,hogy tegyék tönkre saját magukat. Mindig más a hibás...

J.László 2012.04.19. 07:17:14

@Kivancsi:
"Az IMF a zsozsot ha ad is azt celzottan adja... nem misi-mosi ra!"
Erről van szó. A piac nem szab feltételeket. Vagy megveszi a papírt, vagy nem. Az IMF feltételeket szab, amikkel ráadásul "misi-mosizik". Így miért kéne nekünk IMF kölcsön?

Kivancsi 2012.04.19. 07:18:26

@pandacsökiboborján: de azert azt erzed, hogy a karvalytoket meg a mocskos IMF-t "ironikusan" hasznalom egyenesen a vezir szajabol kapva? :):)

tede 2012.04.19. 07:22:57

Jól látja az összefüggéseket a poszt-toló.
Devizában felvett hitelnek komoly árfolyamkockázata van és aki azt képzeli, hogy a tartósan 5% körüli magyar infláció mellett (Simor ezért felelni fog valamikor? mert állítólag az infláció éber őre, azért is független mindentől) az árfolyamok is folyamatosan emelkedni fognak, hogy kiegyenlítsék az inflációs különbséget. Máskülönben torzulna a cserearány és az lenne, hogy a magyarok a kőkemény forintjukkal mennének kicsit költekezni a csóró svájcba vagy ausztriába.
Meg persze csökkenne az ország versenyképessége is de az egy összetettebb kérdés.

Ugyanaz megy, mint a svájci frank hitelek esetében. Vedd fel az olcsó devizahitelt, mert az a jó. Akinek volt egy szemernyi kétsége is, hogy a szocialisták nyakig sárosak a legnagyobb tragédiában, ami a lakosságot érte (a több százezer reménytelenül és visszafizethetetlenül eladósodott család a devizahitelek miatt), akkor itt a bizonyíték, hogy még most sem változott a gondolkodásuk, de most már az országot akarják még jobban eladósítani és persze devizában, mert az a jó.

Hányinger kerülget valahányszor megszólal valamelyik ellenzéki okostojás és osztja az észt, hogy márpedig IMF hitel kell.

Arról nem is beszélve, hogy az IMF az állítólagos és igencsak virtuális kamatkedvezmény miatt komoly beleszólásokat akar a gazdaság politikába.

Virág et. 2012.04.19. 07:29:29

Hát igen súlyos hülyék írogatnak ide. IMF =a saját kis tyúkszaros devizahitele. Jézusom. Hát mit mondott még Viktor is: biztonsági intézkedése. Nem hitel. Már neki sem hisztek? Mi lett a békemenetből.

Állampapír piacon meg nincs árfolyamkockázat. Hát persze.

De legalább a kommentek színvonala passzol a bejegyzéshez. A nívó meg lassan viccesebb, mint Gréczy volt fénykorában.

nu pagagyí 2012.04.19. 07:32:53

@J.László: Hiteles gazdaságpolitika kellene, de ehhez nem fűlik a kormány foga. Zavarosban jobban lehet lopni.
A kormányra is pont az vonatkozik, hogy olyan devizában érdemes felvenni hitelt, amilyenben a jövedelmek képződnek. Ezt minden devizahiteles magtanulta.

A forintkötvények kamatai annak fényében magasak, hogy az inflációt értelmes gazdaságpolitika mellett csökkenteni kellene 2-3%-ra, mint minden normális országban. Persze lehet, hogy ez a kormány élvezi a gazdaság és az emberek fingatását és 30%-os inflációt célozott meg. Volt már ilyen időszak az Antall kormány idején, fel is ment az eladósodottság 90% felé, mert sajnos a magas infláció a gazdaságot is taccsra vágja, az emberekről nem is beszélve.

sárkányfő 2012.04.19. 07:33:08

Mielőtt ízekre szedném ezt az agylövéssel felérő posztot, egy kérdésre válaszolj nekem kakatusz. de kérlek, válaszolj, de komolyan:

Tanultál te a büdös életben legalább 5 percig közgazdaságtant?

Na még egy kérdés, mert nem bírom ki:
Van halovány sejtelmed arról, hogy a kamatszintre való hatásán túl milyen külgazdasági-politikai-országstabilizáló hatás-sorozata van egy IMF hitelnek?
Arra pl. gondoltál a büdös életben valaha, csak egy percre, hogy pl. ha Spanyolország elhasal, és nekünk nincs IMF-hitelünk, mi lesz kis hazánkkal?

Jaffar 2012.04.19. 07:35:12

@Makkasz:
Annyival kiegészíteném, hogy ez a poszt megint csak a seggnyalásról szól.
Gyurcsányozással kezdödik, majd rögtön orbán jön, aki ugye hazafi. Aztán meg jönnek az emeletes marhaságok, amire ugye már senki sem figyel, hisz már mindenki csak a saját ellenségére (orbán/gyurcsány)koncentrál, hisz olyan nem létezik, hogy bármelyik is valamit jól csinálna.

Néhány dolog a kedves agymosott, seggnyaló posztoló figyelmébe :

Amellett, hogy a szocik elqrták a 8 évüket, nekik csak KOALÍCIÓS TÖBBSÈGÜK volt egy MINDENT ELLENZÖ ELLENZÉKKEL (lévén az a dolguk, hogy mindent ellenezzenek, nem?) szemben, ami ugyan nem mentség arra, ahogy kormányoztak, de nem is lehet öket összehasonlítani. Ha Gyurcsány megtehetett volna mindent, mert 2/3 van a segge alatt,ahogy most az orbán, akkor már nem itt lennénk.
Nyilván, amikor orbánék átvették az országot, már egy kvázi leamortizált országot kaptak, de ebben nagyrészt ök is szerepet vállaltak, lévén 2006 ösze óta szinte az egész országot ök vezették az önkormányzatokon keresztül, akik meg ugye szépen eladósították magukat.
Ami viszont a leglényegesebb, hogy 2 év után sem tudnak felmutatni a gyurcsányozáson kívül semmilyen jövöbemutató kormányzást, gazdaságpolitikát.

Végül, neked, keves posztoló és a hozzád hasonló fidiótának küldeném Dopeman-töl a BAZMEG címü számot.

röhögő 2012.04.19. 07:35:22

bazz... elolvastam és majdnem bevettem. Szerencsére a hozzászólások kijózanítottak. az ittlévő hozzászólókból könnyedén jobb szakértői gárdát állítanék ki mint a matolcsy banda.

mojszipupi 2012.04.19. 07:36:39

Megágyaztak a jegybanki einstandnak a hétfőn elfogadott törvénnyel. Eszük ágában sincs IMF hitelt felvenni. Lesz helyette devizatartalék

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.04.19. 07:38:44

@nu pagagyí:
'Sajnos megállapodásra nem sok esély van, ez a kormány ugyanis népnyúzásban, a társadalom pofánverésében talál csak örömet. Arra számítanak, hogy a megfélemlített, kiszolgáltatott emberek kevésbé akadékoskodnak, amíg a kijelölt élcsapat megkaparintja saját használatra az ország összes erőforrását.'

Na ez az amit terjeszteni kellene a blogokon! Főleg mno, magyarhirlap és társai blogjaiban.

Ha nekik az a nemzeti, hogy hülyének nézik az országot, akkor szerintük a hülyék népe vagyunk!

20% igazság van ebben az elgondolásban, mivel ennyien támogatják még őket... de mivel a többség ennél értelmesebb, egy demokráciában bukni fognak. Nem kell félni tőlük, az oligarháik szépen átállnak az újabb hatalom oldalára, mikor a helyzet megérik.
Kivéve Simicskát, mert ő lógni fog!

pandacsökiboborján 2012.04.19. 07:39:21

@tede: miért akarják eladósítani az országot? (már kétszer megtették,érdekes módon egy bizonyos Medgyesy Péter mindekettőben benne volt,őt nem kéne "elszámoltatni?").
Készenléti hitelt akarnak,nem?

sárkányfő 2012.04.19. 07:39:53

Még valamai.... mielőtt a drága nivó blog hazugul Bajnival mosdatná Orbánt, gyorsan cáfoljuk a dolgot...

Bajnai 2010 február 22-én mondta Orbánra hogy "demokrata".
Majd Bajnai 2012 január 9-én ezt írta a Haza és Haladás blogján:

"Módszeresen, csigolyánként törték el a magyar demokrácia gerincét."

Na akkor hogy is van ez? Lehet Bajnaival mosdatni Orbánt?
Vannak kis csúsztatások, vannak nagy csúsztatások, és vannak színtiszta hazugságnak minősülő ordas hazugsgok. Nemhogy Bajnai, de egyetlen ép elméjű ember nem mondje Orbánra hogy demokrata. Előbb mondom Orbánra hogy kínai, mint hogy demokrata.

(PS.: az erkölcsi minimum az lenne, ha azt a Bajnai-féle sort törölnéd.)

Willy 2012.04.19. 07:42:30

Tudod, ccactus, ez volt az utolsó amit elolvastam, bár lehet, hogy a "just for fun" még benézek, de inkább nem.
Baromság az egész levezetés, páran elmagyarázták miért.
Az az igazság, ebben az egész nagy katyvaszban, hogy Matolcsynak abban igaza volt/van hogy a mostani helyzet kvázi gyors megoldásához más módszert kell alkalmazni, mert a normál módszerekkel a jelenlegi életszínvonal megtartása mellet csak romlik a helyzet. A változáshoz jelentős életszínvonal csökkenés mellett 30-40 év kell, hogy a helyzetünk javuljon.
Azonban azt nem meri senkinek megmondani egy kormány sem, mert elzavarják. Bokros ellen is nagyobb megmozdulások voltak (ott voltam, csak a történelmi hűség kedvéért)
Az eredménye viszont pozitív lett. A Bokros-féle fiskális szigor, és taktika már nem elég (ezt rontották el az elvtársak, az "elmúlt 8 évben", persze ők sem szándékosan ahogy nagy vezérünk állítja).
Azonban most az van, hogy futballmeccs, és Matolcsy edző előző tapasztalatából kiindulva, miszerint a megzavarása az ellenfélnek győzelmet hozhat kitalálta, hogy az ellenfelet megzavarjuk azzal hogy háttal állunk fel a pályára (unortodox foci). Ezzel az a baj, hogy akik fogadnak ránk, nem hiszik el, hogy a játékosok jobban fognak attól focizni, hogy háttal futnak. Folytathatnám még a béna példát, de inkább nem. Csak annyit, hátha olvasod:
legalább negyedszer írom le: MIELŐTT ÍRSZ GONDOLKOZZ! Ne írj olyat amiről fogalmad nincs, főleg olyat nem amiben te magad sem vagy biztos. Ez csak vélemény lehet, de te kevered a véleményt a bizonygatással ami akkora hátraarc hogy csak na.

2012.04.19. 07:45:00

A tudatlanság mintapéldánya vagy!
Hogyan tudsz kikerülni ezzel a színvonallal index főcímre?
Nem vitatkozok veled, mert látszik, hogy fogalmad sincs a közgazdaságtanhoz.
Ez már sajnos kiderült a strukturális hiányos bejegyzésedben is, ahol az egyszeri tétel fogalmát sem tudtad értelmezni!

Keress nekem egy ismert szakértőtől olyan véleményt, hogy az IMF hitel nem is olyan jó pénzügyileg (ami alátámasztja amit írtál vagy ahhoz hasonló). És másold be ide!

Virág et. 2012.04.19. 07:45:43

@MikeBoy: Matolcsy idézetek is jók? :)

sárkányfő 2012.04.19. 07:45:57

Ja és a posztban lévő grafikán nyoma sincs a manyup 3000 milliárdjának. Miközben csökkentették 1500 milliárddal az adósságot (hogy aztán vissza is tornásszák), aközben eltűnt 3000 milliárdnyi belső tartalék.

Tehát sokkal többet vesztettünk a belső tartalékunkból, mint amennyit nyertünk egy két percig meglévő látszólagos adósaggcsökkentésen. Az ország pénzügyi helyzete tehát romlott, nettó adósságunk ugrásszerűen nőtt.

Ezt a blamázst Amerikában egyetemeken fogják tanítani. Bár a naiv amcsi diákok nem fogják elhinni, hogy ennyire hülye kormány létezhet.

hattyú 2012.04.19. 07:48:13

Jaj, ez a blog :D Nívó! Jobb mint a Kumin blog, fél éve még felhúzta magát az ember ezeken a Fideszes hit-blogokon, de most már rájöttem, hogy egyszerűen vannak emberek akik ilyenek és kész. A szomorú inkább csak az, hogy túl sokan vagytok...köszönet a magyar iskolarendszernek, hogy kitermeli a Nívókat! :D

Kutchek (törölt) 2012.04.19. 07:48:36

"A piac jórészt már beárazta az IMF megállapodást, a jelenlegi kamatszintek annak tudatában alakultak ki, hogy az IMF megállapodás nagy valószínűséggel létrejön."

Az összes bank, elemző arra a következtetésre jutott, hogy Orbán csak az időt húzza.

Jó lenne, ha nem csak a NGM honlapjáról informálódnál!!!!

dr.kakaósbögre 2012.04.19. 07:48:41

nem fogunk kapni egy fillért sem az IMF-től.nem mellékesen hálisten.ha kapnánk ellopnák illetve megint látszatintézkedésekre költenék. elszámolni meg nekünk kell.
egyébként kezdem azt hinni hogy az ország felrázásához illetve rendbetételéhez kelleni fog az államcsőd.akkor megvan az esélyünk hogy végleg megszabaduljunk az országunkat szipolyozó rablóktól.pártállásra nézve függetlenül.talán akkor meg lesz az esélye gyermekeinknek az emberhez méltó életre.

2012.04.19. 07:48:43

Azért egy dolgot, csak apró szösszenet a végtelen hülyeséged halémazában, hogy lássuk mekkora TÖK VAGY!

"Fel szokott még merülni az az érv, hogy az IMF-megállapodás ténye önmagában csökkenthetni a magyar állampapírok hozamát 0,5-1%-kal anélkül, hogy az IMF-hitelt ténylegesen lehívnánk, pusztán a hazánk iránti bizalom megerősödése okán. Én azért erre a lehetőségre sem vennék mérget. A piac jórészt már beárazta az IMF megállapodást, a jelenlegi kamatszintek annak tudatában alakultak ki, hogy az IMF megállapodás nagy valószínűséggel létrejön."

Ez így van, csupán 0.5-1%????
Ha nem jön létre a megállapodás, akkor a piac amit szerinted is beárazott azt talán nem fogja kiárazni?
Te is beszopod ezt a hülyeséget, hogy elég a kommunikáció és minden ok?

EGYIKRESEM 2012.04.19. 07:49:10

Bazzeg, félelmetesen ostoba poszt.

A többi szerzőtársadtól néha olvasni jókat. Szerintem el kéne gondolkodniuk, hogy vagy alapitanak másik blogot, vagy kibasznak téged a picsába, mert mindenki másnak a "Nívó"-ját a béka segge alá küldöd.
Vagy itt is urambátyám rendszer működik? :]

vkaresz6 2012.04.19. 07:51:51

Jó cikk gratulálok hozzá.
Azért a forint és deviza hitelek arányát is figyelembe kell venni ha azt nézzük megéri e az imf hitel valamint azt hogy akárki akármit is mond előbb vagy utóbb itt is euró lesz. A kormány devizakötvényeket is tervez kiadni és a lakosság felé is eladósodni, egyik sem túl szerencsés.
A legnagyobb azonnali pozitív hozadéka pedig az lenne hogy egyértelmű jelzés a kereskedők felé hogy az országban végetért az unortodox baromságok korszaka kvázi eu-s kézi vezérlés alá kerültünk ami egy szomorú dolog kellemetlen nekünk és rosz színben tüntetheti fel az Eu-t is de tény ami tény, el kell ismernünk a jelenlegi politikai elit totálisan alkalmatlan felelős döntések meghozatalára. Ez van. Borzasztóan bánt de ma nem ül olyan párt a parlamentben akire nyugodt szívvel merném bízni akár egy havi fizetésemet is.

Pipas 2012.04.19. 07:52:44

@Virág et.: "Hát mit mondott még Viktor is: biztonsági intézkedése. Nem hitel. Már neki sem hisztek? Mi lett a békemenetből."

Nem tudom ésyrevetted -e, hogy van némi különbség aközött, amit orbán mond és aközött, amit az IMF. A Zorbán azt mondja, hogy nem akarunk hitelt, hanem csak elvi megállapodást akarunk biztosítékul, az IMF viszont azt mondja, hogy (1) ha nem vesztek fel tucatnyi milliárd eurót tönkrementek (2) biztonsági megállapodás csak a kitüntetetteknek jár, de hitelt kaphattok. Gondolkodj el, hogy miért lehet ez utóbbi kettő! Talán azért, mert az a hitel olyan kedvező?

És az is igaz, hogy (1) ha lesz megállapodás az lesz amit az IMF akar és (2) a biztonsági megállapodásnak is van kamata... akkor is, ha egy fillért sem hívunk le belőle. :(

"De legalább a kommentek színvonala passzol a bejegyzéshez."

Ezen a te kommented sem sokat változtatott. :)

pandacsökiboborján 2012.04.19. 07:53:57

@EGYIKRESEM: nem lehet ,ő a Jobbkéz közvetlen munkatársa!

Virág et. 2012.04.19. 08:01:44

@Pipas: Én észrevettem, a kérdést hogy a cikkíró meg te észrevetted-e? Szarkazmust ismered-e?

"IMF viszont azt mondja, hogy (1) ha nem vesztek fel tucatnyi milliárd eurót tönkrementek (2) biztonsági megállapodás csak a kitüntetetteknek jár, de hitelt kaphattok."

Ugyanazt a hitelmegállapodást akarják, mint a Gyurcsányék. De ezt a hitelt nem kell lehívni. Ha nem hívod le, akkor viszonylag egyszerű a törlesztése is, nem? A kamat is alacsony, és a tőkét sem költöttük el. Egyébként a poszt írója meg olyan jeles közgazdasági gondolkodók, mint Bayer Zsolti azt mondják, hogy nem is kell ide IMF hitel, mert mi a piacról is tudunk mindent.

"Gondolkodj el, hogy miért lehet ez utóbbi kettő! Talán azért, mert az a hitel olyan kedvező?"

A hitel pénzügyi szempontokból kedvező. A hitel gazdasági (és az EU miatt) politikai szempontból katasztrófa a fidesznek, de nem az az országnak. Ezen gondolkozz el. Kinek a büszkesége és százalékai miatt szív az egész ország.

"Ezen a te kommented sem sokat változtatott. :) "

Rómában, mint a rómaiak.

rohadjmegARCgeci 2012.04.19. 08:02:00

Én az 5,5%-s infláción röhögtem a legnagyobbat.Mikor minden NAP emelkedik a benzin és minden másnak az ára.

2012.04.19. 08:04:14

Az alapveto osszefuggest illene felfogni: az IMF azert szab felteteleket, mert 1., vissza akarja kapni a penzet 2., latja, hogy a szar, adossaggeneralo polititika erre KEPTELEN lesz, szartolcsy elvtarssal az elen

tede 2012.04.19. 08:04:37

@vkaresz6: "a lakosság felé is eladósodni, egyik sem túl szerencsés."

Miért is nem szerencsés?
Értelmes országok ezt teszik már régóta.

Belgium, Japán a két iskolapélda.
Nálunk lényegesen nagyon az eladósodottságuk, Japánnak 200%, de szinte kizárólag belföldi személyek kezében van. Érdekes, mi a 80%-al majdnem becsődölünk, ők meg vígan elvannak.

A fő tényező ebben az, hogy belföldi személyek veszik meg az államadósságot és belföldre, magánszemélyekhez kerül a haszon is, ami része a körforgásnak.

A bankok szerintem megint eldinítják a szokásos brüsszeli fáklyás menetet, ha a lakosság elkezdi direkt módon venni az államkötvényeket. Mert eddig messze nem volt tömeges, bár lehetőség eddig is volt, egyébként.

Jelenleg a bankok nem hiteleznek, alig van hitelezés. Akkor meg simán kijelenthető, hogy az államadósság kezelésében sincs rájuk szükség.

Bár ilyen birka és alacsony pénzügyi kultúrájú országban nem lesz könnyű meggyőzni a zembereket, hogy ne a bankba vigye 3-4% kamatra a pénzét, hanem vegyen államkötvényt majdnem kétszer ennyiért. Ő jól jár, az állami is jól jár, egyedül a bank nem jár jól.

Ide kapcsolódik, hogy múltkor a postán öreglány rinyált, hogy milyen kevés kamatot kapott valamire, de mondta neki a postás, hogy igen, mert látraszóló valami volt, de tud neki ajánlani jobbat. Ott kérlelte legalább 10 percet, háromszor elmagyarázta neki, miért előnyös, de a böszme akkor sem kötött olyant, hanem kivonult megsértődve, hogy őt ne akarják átvágni.

Kíváncsi lennék, hogyan lehet az ilyen böszméket meggyzőzni, hogy ne 3-4%-ot hozó betétekbe tegye a pénzét, hanem vegyen 6-8%-t hozó államkötvényt.

Nehéz feladat.

lajafix 2012.04.19. 08:04:43

:( A fidesz hatalomra kerülésekor 2010ben 5.x% volt a KAMAT, A PIAC BIZALMAT SZAVAZOTT NEKIK ÉS EZT NEM SIKERÜLT BEVÁLTANI. Ez az igazi kérdés, ehhez kell kiszámolni hogy hány száz milliárdot bukunk...

A nyilvánvaló fejreállás ellenére a fidesz a kádári - patópáli- gazdpolt választotta, kegyetlen lesz a szivlapát következő csaspása.

Szabad Gábor 2012.04.19. 08:04:56

"..talán az is megérne egy misét, hogy napi 500 (!) millióért keménykedünk az EU-val (ennyi a kamatfelár napi lebontásban), hogy nyoma sincs az egymillió munkahelynek, gyakorlatilag rettegésben él az ország kétharmada..."

www.vagy.hu/tartalom/cikk/2109_magyarorszag_megujult

wattafilling 2012.04.19. 08:08:25

Én bármiről meggyőzhető vagyok! Még annak az ellenkezőjéről is.
Megvenné valaki a hitemet?

2012.04.19. 08:09:40

@Pipas:

"Gondolkodj el, hogy miért lehet ez utóbbi kettő! Talán azért, mert az a hitel olyan kedvező?"

Szerintem inkább te gondolkodj el rajta.
Inkább segítek.
Véglet:
Képzeljük el, hogy teljesen alkalmatlan gazdaságpolitikánk van. 18.havi nyugdíj 100% béremelés, stb.
Érdemes az IMF-nek bármi pénzt adni bármilyen formában? Nem, hisz úgyis csőd lesz, csak az ablakon kidobott pénz.
Másik véglet:
Beton erős gazdaság és minden mutató kiváló. Az IMF bármilyen szinten adhat hitelt, ha szükséges, hisz nincs benne kockázat.

Na most a két véglet közt nyilván van átmenet. És az átmenetre jellemző a védőháló lehetősége is vagy a konkrét hitel. És ezt mi szabja meg, hogy melyik legyen? A gazdaság és a gazdaságpolitika. Nem pedig az, hogy ki mit mond.

Jaffar 2012.04.19. 08:09:57

@tede:

Lehet, hogy nem is volt böszme, csak tapasztalatból már ö sem bizik a magyar zállamban? Ha ez így van, akkor ki a böszme? Ö vagy te? :)

rohadjmegARCgeci 2012.04.19. 08:10:20

@Szabad Gábor: Előbb utóbb a fagyi visszanyal nekik.

rohadjmegARCgeci 2012.04.19. 08:11:34

@MikeBoy: Na vajon melyik verzió az igazság?

Kabbe (törölt) 2012.04.19. 08:17:36

a hübrisznek ára van-a csőcselék fizeti

Ringlósztár 2012.04.19. 08:18:48

@ccactus:
Húúú, ez komoly volt! Jól odamondtál kis fideszes bértolnok.

tede 2012.04.19. 08:18:53

@Jaffar:
"Lehet, hogy nem is volt böszme, csak tapasztalatból már ö sem bizik a magyar zállamban? Ha ez így van, akkor ki a böszme? Ö vagy te? :) "

Jól van gyerekek, nehogy vegyetek már államkötvényt, mert inkább utáld a viktort és tartd látraszoló 1%-on vagy esetleg az ákciós 3%-on a pénzedet, nehogy véletlenül 6-7%-t kapjál rá, ha államkötvényt vennél.

Ne, semmiképpen ne tegyél ilyen. Sőt fokozd még és beszélj le mindenkit róla.

Komolyan nem értem én a böszméket.

Engen nem érdekel, hogy a szegény bank, nem jár jól azzal, ha én nem náluk teszem betétbe, hanem veszek helyette államkötvényt. Engem az érdekel, hogy hol kapok több kamatot a pénzemért. Majd ha egyszer ráérek, akkor sajnálom a bankot is, amiért nem tud kamatmarzsot szakítani rajtam.

ob.szerver 2012.04.19. 08:21:15

A Világgazdaság lapban pár napja volt egy grafikon az elmúlt évek első negyedéves kamatfitezetési kötelezettségeiről, ami a 2010-es 350 mrd-ról 450 mrd-ra ment fel idén. Az évi 400 mrd többletteher tehát reális becslés.

Az évi 400 mrd az orbánrezsim költsége, ha úgy tetszik a piac és az EU együttes büntetése egy olyan rezsimnek, amely szándékosan szembemegy mind az európai demokratikus normákkal, mind az józan közgazdasági megfontolásokkal. A kérdés az, hogy miért van erre szükség.
Azért mert a Orbán maffiaállama nem működhetne sem a jogállami, sem a piaci szereplők iránt semleges gazdaságpolitika keretei között.
A fideszmaffia jóléte évi 40.000 forintba kerül minden állampolgárnak kamatkiadásokban és akkor nem beszéltünk a zéró gazdasági növekedés miatt elveszett jövedelmekről.

Mi is volt a választási jelszavuk? Csak a Fidesz. Ebben az egyben legalább nem hazudtak.

rohadjmegARCgeci 2012.04.19. 08:23:49

@tede: Tán hozni kéne egy törvényt,hogy minden parlamenti és önkormányzati főmufti a fizetése 20%-t kötelezően államkötvényre költse!
De a csóresz melós biztos hogy nem fog a havi 100 ezréből államkötvényt vásárolni.
Márpedig.
A csórókból van a több.
Van még kérdés?

Emiksz 2012.04.19. 08:24:15

"Egy 4%-os IMF devizahitel nem feltétlenül kedvezőbb mint egy 7-8%-os piaci alapú forint állampapír."

Lehet így mondani, és igaz, a jelen kondíciókkal el lehet kötéltáncolni egyik évről a másikra, ha
- nincs portugál csőd
- nincs spanyol csőd
- nincs olasz csőd
- nincs egyéb bármi geba5z, amire pont annyira számítunk, mint a görögre 2010. elején.
- és nincs a fentiekkel kapcsolatosan eluralkodó pánik.

Mert ezek egyike is elég ahhoz, hogy a 7-8% hirtelen masszívan kétjegyüvé váljon. Akkor meg rohadtgyorsan kellene az a 4%-os, ami most még hónapok múlva tűnik elérhetőnek.

Avatar 2012.04.19. 08:24:56

"Sokan továbbmennek, és fenti többlet-kamatterheket összekötik azzal, hogy mindez Orbán Viktor egyeduralomhoz, szabad adó- és gazdaságpolitikához való görcsös és kényszeres ragaszkodásának az ára, teljesen logikátlan és esztelen. Mondhatni egy diktátor hatalmának megőrzéséért kell kifizetnie az országnak ezt a pluszpénzt.
Kérdés, hogy lehet-e így számolni?"

kb 3 évvel ezelőtt épp a fidesz politikusai dobálóztak azzal, hogy ha ők kormányoznának, az 3-400 milliárdos hitelkamat-csökkenést hozna egy év alatt, mert ők lennének a hiteles kormány, akikben megbíznak a befektetők és alacsonyabb hozamra kapnának pénzt.
nol.hu/belfold/lap-20090321-20090321_5-19

Ccactus! Légyszi mutasd már ki azt is, hogy tényleg bekövetkezett ez, ha már az államadósság elleni harc sikeréről sikerült külön postot rittyentened...

Jaffar 2012.04.19. 08:28:02

@tede:
Engem nem érdekel az orbán a gyurcsány, vagy éppen a nemzeti mázzal leöntött jobbik, meg a több idióta megélhetési politikus, akik beleröhögnek a képedbe és a szemed elött lopnak és még büszkék is rá. Te nyald csak a seggüket, én nem teszem.

Neked is szól Dopeman-töl a BAZMEG :)

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.04.19. 08:29:22

@tede:
Figyuzz!
A gazdagabbak, jó kamatért vehetnek államkötvényt. A bankok szívnak, nem tudnak hitelezni, a cégek nem tudnak hitelt felvenni a munkahely teremtéshez. Ezzel akadályozzák a gazdaságot, de közben a kamatokat a szegények adójából fogják megadni a gazdagoknak.
Kezded már kapisgálni kiknek jó ez a dolog?
Bizony, megint azok járnak jól, akik a Parlamentben ülnek.

panic_button 2012.04.19. 08:29:43

erről a posztról jutott eszembe az örök klasszikus: "és boldogak a lelki szegények"

rohadjmegARCgeci 2012.04.19. 08:33:00

Érdekes azért ez a duális gazdaság ebben az országban,ugye.Valaki írhatna már róla egy blogot.
Vannak a fényűzők az űrkorszaki kütyükkel és a legnagyobb problémájukkal,hogy mibe fektessék a pénzüket.
És vannak a szegények,akik tulajdonképpen nem is vesznek részt a gazdaság életében semmilyen módon,és még a statisztikákban sem szerepelnek.Na ők középkori módszerekkel oldják meg a túlélésüket.

Kutchek (törölt) 2012.04.19. 08:34:04

@tede: "Kíváncsi lennék, hogyan lehet az ilyen böszméket meggyzőzni, hogy ne 3-4%-ot hozó betétekbe tegye a pénzét, hanem vegyen 6-8%-t hozó államkötvényt."

Simán lehet 7-8-9%-os akciós kamatokat találni a bankoknál. Inkább átsétálik félévente-évente egy másik bankba, mint 3-5 évig cidrizni, hogy csődbe megy-e az állam vagy Matolcsy milyen hülyeséget talál ki.

tede 2012.04.19. 08:35:10

@Madnezz: a bankok jelenleg sem nagyon hiteleznek. sok mindennel foglalkoznak, de special ez most nem megy.

Úgyhogy nem kell siratni nagyon a nem létező hiteleket.

Jelenleg ami megy, hogy te beteszed 1-3%-a a pénzed, esetleg akcióban 100 más feltételt teljesítve kaphatsz többet is, tipikusan két hónapra (lol) utána visszaáll.

Ők meg a te betétedből vesznek államkötvény és ott a haszon. Biztonságosan, kényelmesen.

rohadjmegARCgeci 2012.04.19. 08:37:59

@tede: Pedig ha egy bank nem tud hiteleket kihelyezni akkor az szinte biztos hogy a veszte lesz.

VT Man 2012.04.19. 08:41:20

@borso74:
"ezesetben árfolyam kockázat van, mint az említett deviza hiteleknél "

Én csak azt nem értem, hogy ha a devizahitel spekuláció és rossz, akkor hogy mert az MSZP-SZDSZ kormány devizahitelt felvenni?

Nem ők ugatják most, hogy hülye aki devizahitelt vesz fel???

Másrészt érdekes, hogy egyik bank se nagyon villog, hogy EURO !!! betétre adna 7-8% éves kamatot... Pedig megtehetné, ha az állampapír e felett hoz még egy marzzsal.

slowMotion 2012.04.19. 08:42:14

Belföldön forint alapu kötvényt kibocsátani persze hogy jó ötlet, mert 1) az állam ezt (ill. kamatjait)könnyedén elinflálja 2) hitelezői felett sokkal nagyobb a kontrollja

emzéperiksz 2012.04.19. 08:43:12

Nem a hitel kell nekünk, hanem a hitelkeret. Ez óriási különbség. A folyószámlámon is van hitelkeret, amit nem használok fel, de ha baj lenne, megtehetném. Erre kell az IMF, hogy ha baj van, lehessen használni, ott legyen a puffer. Ha ott lenne a keret, a forintkamatok is lejjebb mennének.

Szpókember · http://szpokember.blog.hu 2012.04.19. 08:44:46

Ennek a blognak mindig minden egyes posztja hülyeséggel és tárgyi tévedéssel van tele. Nem csodálom, mert csak így lehet Orbán Viktort megvédeni, a tényekkel nem. Olvassatok vissza, most éppen csak az egykulcsos adó gyerekszám növeléséről íródott poszt jut eszembe. Legalább ha írsz valamiről kérdezz meg valakit akinek van fogalma róla. Hogy a faszban lenne már a 9% jobb mint a 3%? Főleg hogy az adósságunk nagy részét euroban kell fizetnünk. A 100 milliárd az tény, nem vélemény. Ennyit buktunk konkrétan személyesen Orbán Viktor miatt, de befizetheti helyettem a rám eső részt aki úgy gondolja hogy nem.

collateral collector (törölt) 2012.04.19. 08:45:03

ennek a blognak a lényege a provokáció. ugyanúgy, ahogyan orbán viktor sem tud mást, csak konfrontálódni, uszítani, feszültséget generálni, árkot ásni. az országot előrevinni nem tudja. mellesleg ő nem hazafi, hanem hazaáruló - tudatosan az ország érdekei ellen cselekszik, a saját rövidtávú populista érdekében.

a szereposztás a következő:
- orbán viktor hülyíti az embereket, egymás ellen uszítja őket, és mindenhol a világon lejáratja Magyarországot, hogy lehetőleg mindenki haragudjon ránk és utáljon minket;
- közben kövér lászlóék megszervezik a háttérben a tökéletes hatalomkoncentrációt;
- közben a fidesz-maffia szétrabolja az országot ("Közpénz Zrt.");
- közben a fidesz-szopó bloggerek nyilvánosan szopják a fideszt, és szorgalmasan tolják az aktuális szlogeneket;
- az agyhalott orbán-rajongók pedig uszulnak, köpködnek, trollkodnak, "elmútnyócéveznek", "balliberálisoznak" stb.

a gépezet működik. amíg működik. amíg a provokáció nem éri el az igazi eredményét.

dr kíváncsivagyok 2012.04.19. 08:45:57

" Én a magam részéről nem hiszek abban, hogy Orbán Viktor despotikus, (ezt a jelzőt Gyurcsány Ferenc használta az imént az ATV-n Kálmán Olga műsorában, aki ezen rezzenéstelen arccal átsiklott, "

Talán azért , mert nem lepte meg...és egyetért vele, mint több millióan ebben az országban !
Mikor húzod ki a fejed a Vezéred seggéből ?
(...nem hiszel benne , mi ? De az ufókban hiszel...)

nemecsek ernő áruló 2012.04.19. 08:46:17

"Orbán Viktor demokrata és hazafi!" ???
Epic facepalm

dr kíváncsivagyok 2012.04.19. 08:47:33

@emzéperiksz: " Nem a hitel kell nekünk, hanem a hitelkeret."
...és a kaka sem szar,...mi ?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.19. 08:48:24

@Petykabá:

"Szerintem az a tragikus, hogy mondjuk egy ilyen blogon sokkal intelligensebb és szakavatottabb hozzászólásokat lehet olvasni, mint "

mint a cikk maga.:) tehát, hogy hülyék cikkeit rakják ki az indexre, és okosabbak kénytelenek kijavítani a hibákat.

ez a negatív szelekció Magyarország veszte.

A Nívó blog minden, csak nem nívó.

collateral collector (törölt) 2012.04.19. 08:48:45

@collateral collector: ja, és a fideszes politikusok shortolják a forintot, ezt kihagytam a szereposztásból.

abaka 2012.04.19. 08:49:32

Epp tegnap kezdtem el remenykedni a nivoval kapcsolatban, hogy megsem vegletekig dilettans idiotak irjak, de sajnos igen.

Bar gondolom mar irtak masok, de az IMF hitel 3%-os euro kamatat az orszag altal jelenleg fizetett 8-8.5%-os szinten euro kamatahoz hasonlitva jon ki a 100 milliardos buko. Lehet itt mindenfele amator inflacios ertekezesekbe belemenni, de teljesen ertelmetlen. Az IMF-tol kapott eurot siman forintra valthatja az allam (nem, nem spot fx, hanem cross-currency swappal) es maris van a jelenleginel egy kb 5%-kal olcsobb forint finanszirozasunk arfolyamkockazat nelkul.

tarackos 2012.04.19. 08:50:10

"Ergó a kormánynak a jelenlegi állampapír kamatszintek mellett igenis van némi mozgástere taktikázásra, minél előnyösebb helyzet kiharcolására."

Ez nem igazán lett kifejtve pedig ez lenne az adu az írásban igazolandó a kormány ámokfutását.

Az IMF hitel kamata fix az nem alku kérdése ebben tehát semmiféle mozgástér nincs. Maradnak az intézkedések. Ezek terén az IMF nem előír hanem elvár. A kormánytól vár egy olyan programot aminek eredményességét az IMF a saját eszközeivel képes igazolni vagy nem igazolni.

Azaz kamat téren nincs mozgástér, az intézkedésekre eleve a kormánynak kell javaslatot tennie. Ezek után már csak az a kérdés miféle előnyösebb helyzetre gondolt a blogíró? Mert sztem előnyösebbh nincs rosszabb annál inkább...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.04.19. 08:50:50

A kommentekből is egyértelműen kirajzolódik, hogy egyes egyedül az IMF-hitel lehet üdvözítő számunkra. Az egy csapásra mindent megoldana, na jó, még egy II. Bajnai-kormány is kéne hozzá, de akkor tényleg minden jobbra fordulna. Az IMF a mentsvár, a legjobb lehetőség. Az IMF pénzt ad nekünk.

Csak hát sajnos megint nem a kommentelők ülnek az Országházban :-(((

emzéperiksz 2012.04.19. 08:52:26

@dr kíváncsivagyok: Hitelt így is veszünk fel, úgy is vegyünk fel. Ha van az IMF keret, lehet választani, hogy abból vagy a piacon. Nyilván azt választja értelmes kormány, amelyik az olcsóbb, ezért a piaci kamatok sem tudnak annyira elszállni, mert hiába kérnek sok kamatot a hitelért, nem kapnak.

nemecsek ernő áruló 2012.04.19. 08:53:32

Azért azt látom nem figyeled, hogy a forint-adósság csökken, a devizaadósság nő. Tehát az ország kiszolgáltatottsága napról napra erőteljesebb. És mindezek után te képes vagy azt mondani, hogy Orbán Viktor hazafi.

Miután a drágajóminiszterelnökúr azt bírta mondani, hogy simán megér pár száz milliárdot, hogy az EU ne támasszon demokratikus normákkal kapcsolatos elvárásokat, hogy ne legyen kötelező kiszámítható és átlátható költségvetés. De ezek után te képes vagy kimondani, hogy Orbán Viktor hazafi.

Embereket rúgnak ki a munkahelyükről, mert nem értenek egyet a kormány politikájával, minden létező döntés Orbán Viktoron megy át, ezt nem is titkolják, ha valaki ellentmond Orbánnak, repül (lásd még Földrajzinév bizottság). És a te szádon kijön ilyen, hogy Orbán Viktor demokrata.

Ha Orbán Viktor demokrata, akkor Gyurcsány Ferenc deáki szintre emelkedett igaz hazafi.

Pedig nem.

dr kíváncsivagyok 2012.04.19. 08:54:55

"Orbán Viktor demokrata és hazafi! "

Akkor már baj van ,...ha ezt ennyire kell bizonygatni !!!!
Egyébként nem Demokrata az , aki minden , de minden hatalmat a kezébe akar összpontosítani,...és nem hazafi az , aki a saját rögeszméi miatt az egész ország elszegényedését okozza ! nem bizony,..inkább nacionalista !!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.19. 08:55:32

"A piac jórészt már beárazta az IMF megállapodást, a jelenlegi kamatszintek annak tudatában alakultak ki, hogy az IMF megállapodás nagy valószínűséggel létrejön."

namost a szerző van olyan hülye, hogy az ebben benne foglalt egyszerű következménnyel nem számol, nevezetesen, ezek szerint, ha NEM JÖN LÉTRE a megállapodás, akkor a piac nagyon gyorsan, és nagyon gyorsan visszaáraz, és az sok százalék és sok száz milliárd bukás lesz.

emzéperiksz 2012.04.19. 08:56:12

@tarackos: Szerintem nincs mozgástér a jelenlegi kamatok mellett. A 9 százalékos tíz éves kamatot akkor tudjuk fenntartható módon fizetni, ha a nominális GDP-növekedés is legalább 9 százalékos, vagyis infláció + reál GDP növekedés együtt 9 százalék fölött van. Az inflációs cél ugye 3 százalék, ehhez évi 6 százalékos GDP-növekedés kéne. Ilyesmi viszont csak a banános-fordítókorongos víziókban fordul elő.

dr kíváncsivagyok 2012.04.19. 08:57:02

@nemecsek ernő áruló: " Ha Orbán Viktor demokrata, akkor Gyurcsány Ferenc deáki szintre emelkedett igaz hazafi."

Nono , Deákhoz már Káder Jánost kell hasonlítani (legalábbis Ő hozzá hasonlítja magát )

seagull 2012.04.19. 08:57:19

@jenőke: így van! Abszolút tévedés a blog címe....

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.19. 09:00:05

ahogy fentebb már írták a cikk alapvetően elqrt pár pontot:

1) Az állam az euro kölcsönt végül is forintból fizeti. Tehát nem az euro infláció a releváns érték, amivel hasonlítani kell.

2) hosszú távú kölcsönt hasonlít rövid távú kölcsönnel össze

3) A még meglévő jelentős euro kölcsön fizetésénél az euro-forint árfolyam számottevő, ezt is befolyásolja az IMF megállapodás

4) a piac beárazta az IMF kölcsönt, ha nem jön létre, akkor pillanatok alatt sok százalékkal drágábban lehet majd eladni az állampapírokat. vagy nem is lehet, minde tavaly év végén

el lehet-e qrni mégjobban ezt a cikket? Lehet-e sunyibb módon nyalni Matolcsynak?!:)

nemecsek ernő áruló 2012.04.19. 09:02:33

@dr kíváncsivagyok: Szerintem nem a nacionalista a kifejezés, amit keresel.

Aki a saját rögeszméi miatt az egész ország elszegényedését okozza, az elmebeteg.

Mészáros Laci 2012.04.19. 09:04:34

@nu pagagyí:

ezzel nem jutottam közelebb a válaszhoz.

azt értem, hogy akinek nem szimpatikus Orbán, az simán felveszi az IMF-et is az Orbánnal szembeni fegyvertárba, szóval ezt a részt ugorjuk -- elég sok adót fizetek, a politikusok irányi szubjektív szimpátia nekem luxus.

Tisztázzuk az alapfogalmakat: az IMF egy kormányok által létrehozott szervezet a nemzetközi pénzügyi kapcsolatok stabilitása érdekében. az IMF-nek tagjai vannak, akik tagdíjat fizetnek, alapszabálya van, meghatározott célok érdekében használja fel a tagdíjakból befolyt tőkét.

Amikor a magyar kormány mint az IMF tagja a szervezethez fordul, felsorolja, milyen célok érdekében kéri az IMF hitelkeretet (árfolyamstabilitás, fizetési mérleg stb). Az IMF megvizsgálja, hogy az ország megfelel-e az alapszabályban rögzített feltételeknek, majd a rendelkezésre álló tőke és a várható igények függvényében megkötik a megállapodást.

Az IMF-be magyarország is fizet be tagdíjat, többek között az én adómból, és nem nézem jó szemmel, hogy számomra nem látható (és az alapszabályból nem levezethető) okokból húzzák a megállapodást. VELÜNK. miközben másokkal megállapodnak.

Pusztán arra lennék kíváncsi, hogy mi az oka ennek az időhúzásnak.

nemecsek ernő áruló 2012.04.19. 09:07:29

@emzéperiksz: "Nem a hitel kell nekünk, hanem a hitelkeret."
Őőőőőőőő.... Ezt mondta Veres János is...

stoppard · http://forint.blog.hu 2012.04.19. 09:07:37

Mások is leírták, de azért: a poszt "nívója" kritikán aluli. Ez nem lenne baj, a blogoktól nem kell elvárni magas színvonalat, de ez a blog pont azt hirdeti magáról, hogy hú de szakmai. Pedig sajnos a színvonal nagyon vegyes, és ritkán megy az elfogadható szint fölé. Itt már leírták páran, hogy milyen óriási hibáktól hemzseg, csak párat gyorsan részben ismétléskét:

1. euróinfláció - bravó.
2. az imf hitel kamata először 3% volt, aztán 3-4, aztán 4. Jó lesz az 3%-nak is, nem kell erőlködni. És ezt ne a Ft kamatokkal, hanem a 7-8%-os devizakamatokkal vesd össze. Tudod, azzal, amiben szerinted már bele van árazva az imf megállapodás. (Javaslom, nézd meg, a románoknál mekkorát estek a hozamok IMF-után, úgy, hogy ott még csak nem is volt ennyire hiteltelen a gazdaságpolitika.)
3. apróság, de a kamat nem azért van ma 7%-on, mert magas az infláció. Nem ide tartozik, de ez is jól mutatja a hozzáértést.
4. Az elején azért sikerül elegánsan befikázni pár másik blogot, írást, nulla számítással. Talán először vegyél elő egy lejárati szerkezetet, meg egy excelt, kezdj el számolgatni.

De igazából sokkal egyszerűbb, ha inkább azt írod: "én ezt az egészet nem akarom elhinni, mert hát mégis csak úgy szeretem a kormányt." Ez legalább "szakmailag" helytálló lenne.

Emmett Brown 2012.04.19. 09:08:26

@dr kíváncsivagyok: nagyon nem ugyanaz a kettő: nézzük meg egy kisarkított példával: mondjuk egy faluban két forrásból lehet pénzhez jutni, az egyik egy bank, akinél a hitel elbírálása relatíve hossazdalmas folyamat, de cserébe relatíve alacsony kamattal adnak pénzt (legyen mondjuk 4%).
Míg az "uzsorás" nem szarozik, gyorsan pénzhez lehet jutni nála, de cserébe ő magas kamatot kér (legyen mondjuk 10%).

Ha viszont a bankkal sikerül egy megállapodást kötni, azaz előzetesen, túlesünk a hitelelbírálaton, és arra jutunk vele, hogy amikor szükségünk lesz pénzre, akkor a banktól azonnal kaphatunk, akkor a szűkös határidő nem fog az "uzsorás" karjaiba kergetni minket, sőt mivel a banknál sokkal olcsóbban jutunk pénzhez, ezért az "uzsorás" is kénytelen lesz olcsóbbá válni, különben nem fordulunk hozzá.

A gyakorlatban párbeszéd formájában ez kb így néz ki:
Uzsorás: kell pénz?
Ügyfél: igen kell, mennyi a kamat?
U: 10%
Ü: az nagyon sok, akkor inkább megyek a bankhoz, ott csak 4%.
U: jó akkor menjél
Ü: jaj, de nekem most kell a pénz, ott meg hosszú az átfutás!
U: csakugyan? látod velem lehet alkudni, legyen akkor 12%!
Ü: WTF, ó basszus, nagyon kell, oké, deal.
U(dörzsöli a markát):nyehehehe!

Hitelkerettel:
Uzsorás: kell pénz?
Ügyfél: igen kell, mennyi a kamat?
U: 10%
Ü: az nagyon sok, akkor inkább megyek a bankhoz, ott csak 4%.
U: jó akkor menjél
Ü: oké megyek, ott le van zsírozva, hogy ha pénz kell, akkor 4%-ért kapok
U: WTF, oké velem lehet alkudni, legyen akkor 6%.
Ü: hát ez még mindig sok, akkor inkább a bank.

Na ez a kurva nagy különbség! (gyk: a jóember szerepében Magyarország, a bank szerepében az IMF, az "uzsorás" szerepében az állampapírok vásárlói)

Mészáros Laci 2012.04.19. 09:08:27

@Brendel Mátyás:

"ahogy fentebb már írták a cikk alapvetően elqrt pár pontot:"

így van.

"1) Az állam az euro kölcsönt végül is forintból fizeti."

ez viszont nem van így.

"4) a piac beárazta az IMF kölcsönt, ha nem jön létre, akkor pillanatok alatt sok százalékkal drágábban lehet majd eladni az állampapírokat. vagy nem is lehet, minde tavaly év végén"

ez sem van így, azaz fordítva: az IMF megállapodás nélkül a jelenlegi magas kamatokon tudunk hitelt felvenni, az IMF megállapodás révén a piaci finanszírozás költségei is csökkennek.

"Lehet-e sunyibb módon nyalni Matolcsynak?!:)"

ahogy te csinálod?

is 2012.04.19. 09:08:29

Tipikus 80%-os igazságú poszt. Írod a logikus levezetést, aztán itt-ott gyorsan kavarsz egyet- a szaron, hátha nem veszik észre. dehát a számok makacs dolgok, az alábbiak szerint:

- Az infláció _nem_ 5,5% éves szinten, hanem 4%. Már a legújabb is 5,1% volt, te direkt dobtad be a múlt havi egyetlen kiugrót, kis csaló ;).
- A legrövidebb állampapírokat most 7,3%-ért adjuk, az átlag bőven 8% felett van.
- Így tehát a kifizetett reálkamat nem 2%, hanem 4%. Ha 2% lenne, az 2%-kal kevesebb lenne.
- A forintadósság ~10 ezer milliárd. Azon tehát 1% megtakarítás az 100 milliárd.
- Más országokban igenis 1-2% a reálkamat, fel is sorolják az általad beidézett cikkek, hogy melyek ezek az országok. Tehát igenis meg tudnánk mi is takarítani ezt a 2-3%-ot. De ezt a tényt jól elhallgattad, kis csaló ;).

Sajnos nem tudom elhinni, hogy jóhiszeműen csalsz a számokkal, azok annál egzaktabb dolgok. Te egy mocskos csaló vagy, ennyi.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.04.19. 09:09:27

Ez a szösszenet után helyed van az NGM-ban hogy a létező legnagyobb közgazdasági duplanulla mellett képezd magad még nagyobb közgazdasági analfabétává...

EGYIKRESEM 2012.04.19. 09:09:27

@Mészáros Laci:

Mivel EU tagok vagyunk, az eunak is rá kell bólintania a hitelkeretre.
És ők nem teszik meg, mivel Orbánék szembemennek jópár (önként vállalt) EU-s jogszabállyal.

Én remélem, hogy nem jön létre a megállapodás, elszáll a picsába 350-ig az euro, és kapunk egy derekas államcsődöt.
Aztán a talpraálláshoz jöhet az IMF-hitel, csak akkor már az összes mostani politikus lógni fog.

Minden más megoldás csak fájdalomcsillapitó egy haldoklónak...

Hihhetetlen 2012.04.19. 09:09:55

Látom többen ízekre szedték már a cikket előttem, de nem bírom megállni:
Bajnairól annyit, hogy 2010-ben a választások előtt mondta, ha jól emlékszem, hogy: "Gyurcsány Ferenc demokrata és hazafi! Orbán Viktor demokrata és hazafi!". Tette azért, mert tompítani akarta a kétoldali hisztit a választások körül. Namármost:
1) Ha a mondat első felével nem értesz egyet (mert gondolom így van), akkor nem igazán fair kiragadni a környezetéből a második felét.
2) Ezt a választások előtt mondta, mert ezt hitte. Azóta eltelt két év és egy Schmitt Pali. Nem tudom, hogy Áder ellensúly lesz-e (lol), de ebben a pillanatban Orbán Viktor ebben az országban szó szerint azt tesz amit akar és ezt gyakorolja is. Ezt nevezik autokráciának.
Az ATV meg és nem bírom, ezért nem nézem. Ezt javaslom neked is. Mondjuk és a HírTV-t, meg az Echo-t sem bírom.

Ami az un. gazdasági fejtegetésedet jelenti, nem nagyon tudom honnan kezdjem. Menjünk sorba:
"őrültség a piaci alapú hitelfelvételt erőltetni 7-9% közötti kamatokkal"
Az bizony. Ha itthon 7-9%-ért adod el a hosszú távú állampapírt az ÉVEKRE berögzül a költségvetésbe. Ez a kisebbik gond. A nagyobbik: ez egy kétségbeesett lépés üzenete a piacnak, önmagában felfelé nyomja a csődkockázatot. Van még sok kisebb gond is, de hagyjuk...
"Sokan továbbmennek, és fenti többlet-kamatterheket összekötik azzal, hogy mindez Orbán Viktor egyeduralomhoz, szabad adó- és gazdaságpolitikához való görcsös és kényszeres ragaszkodásának az ára, teljesen logikátlan és esztelen. Mondhatni egy diktátor hatalmának megőrzéséért kell kifizetnie az országnak ezt a pluszpénzt. "
Ez pontosan így is van (talán a "diktátor" szót cserélném "kormány"-ra). A hozam a következők miatt magas:
1) Megszűntek az Orbán kormánnyal szembeni ellensúlyok, a kormány azt tehet, amit akar.
2) A kormány ezt ki is használja, döntögeti a tabukat: manyup pénzek lenyúlása (magántulajdon), szektoradók, visszamenőleges törvénykezés, végtörlesztés (magánszerz.). Fellebbezési lehetőségek belföldön nincsenek (ld. manyup). Következtetés: nincs jogbiztonság.
3) Ha véletlenül kormányváltás lenne az AB, főügyész, főbíró, államfő hirtelen olyan ellensúly lesz, mint egy tövig benyomva beragadt fék + kézifék. 2 évnél hosszabb távra tervezni tilos.
4) A kormány gazpolja szar, a költségvetés egyensúlya egyedi tételek nélkül szar, az egyedi tételek nem ismételhetők meg, megy az ötletelés adóügyben, egyre bonyolódik a rendsze, a hiány nem akar megszűnni.
5) A kormány mást mond belföldön és külföldön. Belföldön kifejezetten a külföld ellen uszít, külföldön váltakozva játsza meg a cowboy-t és a kezesbárányt, de a mit a valóságban tesz az általában egyik szövegre sem hasonlít.
6) Az IMF bedobásával önmagában csökkentek a hozamszintek. A befektetők azt gondolták, hogy lehet pofázni, de a végén a kényszer csak rávisz mindenkit az értelmes döntésre. Erre aztán jött az "együttműködünk/azt sem tudjuk mit kérnek tőlünk/mi már mindent teljesítettünk/ki választotta meg az EB-t/együttműködünk/mégse" kör, ami mentén szerintem most kapizsgálják, hogy nemcsak úgy csinál, OV + Matolcsy tényleg hülye. A forint szakad, a hozamszintek nőnek az utóbbi 1-2 hétben, ha nem tűnt volna fel.

Most egy pillanatra tegyük zárójelbe szubjektív érzéseinket a hazánk iránt. Ha a fentiek máshol, pl. Bazdmegisztánban történnének te fektetnél be oda pénzt külföldiként? Ha igen, milyen áron?

Ez az EUR reálhozam, HUF reálhozam dolgot mások már megvilágították. Csak azt emelném ki, hogy itt most nem arról van szó, hogy Suzukit veszünk CHF alapon 0 önrésszel és rettegünk, hogy a Kósa mikor jelenik meg a TV-ben és mond egy olyat, hogy elszabadul az árfolyam. A HUF/EUR árfolyamot elsősorban a magyar gazdaság és a magyar kormány teljesítménye mozgatja, a kormány nem elszenvedője, hanem alakítója az árfolyamnak. Ha ez a teljesítmény jó, akkor nemcsak a reál, a nominális kamat is lehet negatív is, főleg, ha a jelenlegi 297 HUF/EUR szintről indulunk.

Az IMF megállapodás a többi hozamot nem azért viszi le, mert hát jön a "nagy IMF" és akkor minden OK, hanem:
1) Mert az olcsóbb hitellel a költségvetés egyenlege azonnal javul.
2) Mert az IMF el fog várni egy hiteles és megvalósítható gazpolt a hitelért cserébe, ami a többi hitelezőnek is vonzó lesz.
Ezt részben korábban beárazta a piac. Nem teljesen természetesen. Most viszont, ahogy fent írtam, éppen árazza kifele.

Mészáros Laci 2012.04.19. 09:10:52

@preddy:

"- a kozossegi jatekszabalyoknak nem megfelelo torvenyeket hoznak amit eszuk agaban nincsen modositani.."

az IMF-nek ehhez nincs igazán köze.

"AMIG nem teljesitjuk a jo kamatra kolcsonado kivansagait ADDIG NINCS se megallapodas! se zsozso..."

ha ezek a kívánságok benne vannak az IMF alapszabályában, akkor az IMF elvárása jogos. ha nincsenek benne az alapszabályban, akkor nem jogos.

nu pagagyí 2012.04.19. 09:14:03

@Mészáros Laci: Ránk, EU tagokra, vonatkozik az a megállapodás (EU-IMF), hogy az IMF-fel csak az EU egyetértésével állapodunk meg, a finanszírozás is vegyes lesz, azaz az IMF és az EU közösen adja a pénzt.
Ahhoz, hogy csak az IMF-fel kelljen megállapodnunk, Csádhoz hasonlóan, ahhoz ki kell lépnünk az EU-ból. Ez esetben tárgyalási pozíciónk is Csádhoz lesz hasonló.

Mészáros Laci 2012.04.19. 09:15:12

@EGYIKRESEM:

"Mivel EU tagok vagyunk, az eunak is rá kell bólintania a hitelkeretre."

az IMF alapszabály nem könnyű olvasmány, de ilyen kitétel nincs benne.

"És ők nem teszik meg, mivel Orbánék szembemennek jópár (önként vállalt) EU-s jogszabállyal."

anélkül, hogy magánvéleményemet az EU jogszabályok kapcsán kifejteném, ez egyelőre még csak feltételezés. (a magánvéleményem az, hogy feszegetik a határokat, és a legtöbb esetben fölöslegesen).

"Én remélem, hogy nem jön létre a megállapodás, elszáll a picsába 350-ig az euro, és kapunk egy derekas államcsődöt."

Nagyon sajátos értékrendről árulkodik ez a mondat. Téged nagyon sokszor megvertek a szüleid?

Emmett Brown 2012.04.19. 09:15:47

@Mészáros Laci: leírtad: hitelnyújtáskor vizsgálja, hogy mire kell a pénz, ha azt látja, hogy a gazdaságpolitika révén nem fog javulni a stabilitás, akkor nem fog pénzt adni.

Analógia: egy sebésznek (IMF) két páciense van (mindkettő TB támogatott), mindketten könyökproblémával küszködnek. megkérdezi őket, hogy mi a probléma oka. Az egyik azt mondja: kőműves vagyok, a munkától fáj, műtsön meg, hogy visszamehessek dolgozni (normális ország). A másik: túl sokat rejszolok, ezért fáj, gyógyítson meg, hogy tovább tudjak rejszolni, mert a másik kezemmel nem olyan kellemes (Magyarország).

Szerinted ha csak egyet operálhat, akkor kit fog megműteni?

is 2012.04.19. 09:18:12

@Modor Tibi: Ennyit sikerült felfogni az egészből, poszttal, kommentekkel együtt?

@Mészáros Laci: nagyon egyszerű. az EU pénzügyi-politikai egységgé alakulásának egyik kis lépéseként kötött egy szerződést az IMF-fel (amit mint tagok nyilván mi is elfogadtunk, hiszen nem léptünk ki se az EU-ból, se az IMF-ből), mely szerint EU tagállam kvázi az EU-n keresztül, az EU egyetértésével vehet fel hitelt. Ez a pénzügyi-politikai egységesülése az EU-nak, akinek nem tetszik, kiléphet az EU-ból. Amikor tehát felsorold a hitel feltételeit, ezt sose hagyd ki, enélkül én sem érteném, hogy mi folyik. Örülök, hogy segíthettem, kérdezd bátran máskor is a nálad tájékozottabbakat.

Mészáros Laci 2012.04.19. 09:18:37

@nu pagagyí:

"Ahhoz, hogy csak az IMF-fel kelljen megállapodnunk, Csádhoz hasonlóan, ahhoz ki kell lépnünk az EU-ból. Ez esetben tárgyalási pozíciónk is Csádhoz lesz hasonló."

1. Mondom, az IMF alapszabályban nem szerepel az EU-val történő előzetes megállapodás, mint feltétel. Tényleg.

www.imf.org/external/pubs/ft/aa/index.htm

2. Ez örömteli gondolat, ha mondjuk Csád ennyi idő alatt megállapodott az IMF-fel, akkor nekünk is sikerülni fog.

is 2012.04.19. 09:20:21

@Mészáros Laci: ja, ne az IMF alapszabályban keresd ezt a szerződést, te kis butus :). a magyar alaptrövényben sem fogod megtalálni pl. a magyar-szlovák alapszerződést, sőt még az EU-csatlakozási szerződésünket se.

Mészáros Laci 2012.04.19. 09:20:58

@is:

"az EU pénzügyi-politikai egységgé alakulásának egyik kis lépéseként kötött egy szerződést az IMF-fel (amit mint tagok nyilván mi is elfogadtunk, hiszen nem léptünk ki se az EU-ból, se az IMF-ből), mely szerint EU tagállam kvázi az EU-n keresztül, az EU egyetértésével vehet fel hitelt."

ez így ebben a formában számomra több mint újdonság. de most tényleg. még csak nem is rémlik ilyen vagy akárcsak hasonló tárgyú korlátozó megállapodás. utána kell nézzek.

EGYIKRESEM 2012.04.19. 09:23:31

@Mészáros Laci:

Nézz már körbe ebbe az országba... minden politikus lop, csal, hazudik.
Az emberek meg már beleszoktak ebbe, és csak legyintenek.
Ahhoz hogy ez változzon, nagyon nagy és fájdalmas sokknak kell jönnie, különben örökre ez a pöcegödör marad az ország.

(mielőtt valaki belemagyarázná, a Jobbik sem megoldás, mert attól a többi tolvaj még a kupolás épületben marad)

Mérges 1234 2012.04.19. 09:24:41

@Mészáros Laci:

Te Laci ne csak a kormányzati médiát olvasd, az IMF kerek perec megmondta, megírta, hogy mit vár tölünk.

EZt nem teljesítettük nincs hitel.

Nem ők huzzák az időt hanem Viktor, mivel az IMF-nek olyan követelései is vannak, amelynek hatalmas politikai ára lehet Viktor számára.

Persze az IMF is geci, mert ők is pontosan látják ezt.

Egy biztos, nagyon sokba van nekünk ez a móka, ez a kis szabadságharc, ami kicsit értelmesebb gazdaságpolitikával mind elkerülhető lett volna.

Tényleg fejjel rohan Viktor a falnak, szomorú de ez van.

A vicc az, ha nem Matolcsyzmussal dolgoznak, akkor lehet a gazdaság sokkal jobb állapotban lenne, valószínű kevesebb népszerűség vesztést szenvednek el, és akkor lazán meglenne a következő választás is. Így már csak az erőből megtartjuk a hatalmat marad, és szinte bármi áron......

Szomorú....

Matróz Kommandó 2012.04.19. 09:25:18

@Emmett Brown: Szóval melyik ország mászott ki a bajból az IMF vezérletével?
Hirtelen nem jut az eszembe ...

Mészáros Laci 2012.04.19. 09:28:04

@is:

az EU tagsággal kapcsolatos speciális tételek (amelyek extra korlátozásokat vagy extra jogokat fogalmaznak meg) szerepelnek az alkotmányban.

Matróz Kommandó 2012.04.19. 09:28:42

A washingtoni és a brüsszeli járatokra Berlinben kell átszállni ...
Már megírta az Index. Senkit nem érdekel it a közgazdaságtan meg a jog, példát kell statuálni Mo.val pont.

Mészáros Laci 2012.04.19. 09:28:53

@EGYIKRESEM:

nem értem az összefüggést.

becsoccsent 2012.04.19. 09:30:15

rajottem, mi a bajom ezzel a bloggal.

el is mondom.

pontosan ugy mukodik, ahogy a fidesz-kormany: mond valamit, de nem mond el mindent. nem feltetlenul hazudik, de igazat nagyon ritkan mond. beszel mindenrol, eppen csak a fontos dolgokrol nem.

miert nem arrol beszelunk, hol tartana az orszag az elmult ket ev amokfutasa nelkul? hol tartanank, ha nem kellene szabadsagharcot vivnunk azok ellen, akik segiteni akarnak? mennyi penzt nem kellett volna kifizetni a kamatokra es az arfolyamra, ha marad a valasztasok idejen levo

185-os !!!!!!!!!!!!!!!!!!

chfhuf? ha nem zavarjuk el az imf-et? ha nem csinaljuk meg az egykulcsos ketkulcsos adot? ha nem vesszuk meg a mol-t duplaaron? ha nem gyurunk a hatalmunk ala minden fuggetlen szervezetet?

vagy ha egyszeruen nincs a fidesznek ketharmada?

akkor nekunk nem kellene azt hallgatnunk, ahogy szijjarto es giro-szasz belehazudik a kepunkbe arrol, hogy mi mindent megtettunk, amit kertek, de hat a politika.

es akkor talan nem kellene minden heten bevezetni valamilyen adot, es minden evben allamositani valamit.

baj lenne, ha nem jonne at a cikkek zomebol a szerzo politikai elkotelezettsege? biztos nem, ha a nivo megmaradna.

de addig....

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.04.19. 09:30:45

"Orbán Viktor demokrata és hazafi! Ezt nem én állítom, hanem Bajnai Gordon mondta el a parlamentben."

...mielőtt Orbán megkaparintotta volna a teljhatalmat és szétb*szta volna a demokráciát. Tedd szépen hozzá ezt a fél mondatot is, kis barátom!

Emmett Brown 2012.04.19. 09:31:50

@Matróz Kommandó:
Definiáld a kimászást a bajból. Nem tudod összehasonlítani, mert fogalmunk sincs, hogy IMF hitel nélkül az egyes bajban lévő országok hova jutottak volna. Lehet, hogy az IMF nem jó, de ha a kisebbik rossz, már akkor is megéri velük lepaktálni.

Napkutya 2012.04.19. 09:32:15

@Mészáros Laci: "
Az IMF-be magyarország is fizet be tagdíjat, többek között az én adómból, és nem nézem jó szemmel, hogy számomra nem látható (és az alapszabályból nem levezethető) okokból húzzák a megállapodást. VELÜNK. miközben másokkal megállapodnak."

No, de hát NEM húzzák!

Egyértelműen megmondták, feltétel, hogy EGYEZZÜNK MEG az EU-val.

NEM velük, az csak utána jönne!

Visszatérve a példádra: A TE, az ÉN, a nénikém, adóforintjai, a laza l.fasz a többi EU tagország befizetéseihez képest.

Ha csak azt nézed, hány tízmillió külföldi adófizetőt kell képviselniük, -és ennek tükrében, MIÉRT követelmény, hogy egyezzünk meg az EU-val, akkor rájössz hol sántít a példa.

Hiába tolja a HTV éljel nappal, a dolog itt sántít. Miért?

Az EU-s választóknak, és képviselőiknek, ez kb. olyan, mint amikor otthon ordítva szidod a szomszédot, át is hallatszik a kerítésen, -azután hó végén átugrasz kölcsön kérni.

Mészáros Laci 2012.04.19. 09:32:20

@Doubledecker:

"Te Laci ne csak a kormányzati médiát olvasd"

a kormányzati médiát pont nem olvasom.

"az IMF kerek perec megmondta, megírta, hogy mit vár tölünk."

Tényleg?

"Nem ők huzzák az időt hanem Viktor, mivel az IMF-nek olyan követelései is vannak, amelynek hatalmas politikai ára lehet Viktor számára."

Ezt simán el tudom képzelni, de konkrétan melyek ezek?

"Egy biztos, nagyon sokba van nekünk ez a móka, ez a kis szabadságharc, ami kicsit értelmesebb gazdaságpolitikával mind elkerülhető lett volna."

Kicsit értelmesebb gazdaságpolitikával nem lett volna szükség szabadságharcra sem :-)))

"Tényleg fejjel rohan Viktor a falnak, szomorú de ez van."

Így van -- személyiségéből ez adódik, a forradalmárokkal mindig nehéz az élet. Ezért szokták a forradalom győzelme után hatalomra jutó diktátorok a forradalom vezéralakjait gyorsan likvidálni.

nemecsek ernő áruló 2012.04.19. 09:32:25

@Modor Tibi: Az IMF nem segély-szervezet, hanem csőd-biztos. Egyes egyedül arra jó, hogy elkerüljük a végső összeomlást. Ha egy kormányzatnál felmerül egyáltalán az IMF, az azt jelenti, hogy az ország csüd-helyzetben van. Ha ez neked üdvözítő, annak nagyon örülök. Nekem nem az. :S

Csavarhúzós 2012.04.19. 09:34:01

El vagy tévedve, blogíró!
Az € hitelekre is jóval több a kamat, ha nem IMF-től valók, hanem a piacról.

www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/16-citadella/1227-

Forint alapon nulla reálkamattal nem lehet finanszírozni az országot, mert nem vesz senki államkötvényt. Öt százalékot fizetünk infláció felett az új kibocsátásokra:
privatbankar.hu/kotveny/megrohamoztak-a-kincstarat-ujra-cserelik-a-regi-inflaciokoveto-kotvenyeket-244019

Szóval tényleg sokat vesztünk a "kurucoskodással", ráadásul az EU/IMF semmi olyant nem kér, ami amúgy ne volna a saját érdekünk is. (Jegybanki függetlenség, pl.)

Mészáros Laci 2012.04.19. 09:34:54

@Napkutya:

"Egyértelműen megmondták, feltétel, hogy EGYEZZÜNK MEG az EU-val."

amennyiben az IMF részéről ez azt jelentené, hogy a munka egy részét áttolják az EU-ra, rendben is lenne, ennyi egészséges lustaságra szükség van.

de van, ahol én mint az IMF tagdíjat az adómból finanszírozó állampolgár felhúzom a szemöldököm: ha az IMF közömbös a csádi bírák nyugdíjkorhatárát illetően, akkor miért tartja lényegesnek a magyar bírák nyugdíjkorhatárát?

EGYIKRESEM 2012.04.19. 09:35:15

Ezt a VV-n kommentelte egy hozzáértő:

Talán neki kellene ilyen jellegű posztokat irnia, mert TÉNYEK vannak benne.

ontheonehand 2012.04.19. 09:01:23
Csak pár kiegészítés: a magyar államadósság átlagos kamatszintje 5,5% körül van. Ezt cserélgetjük le most lelkesen 8,5-9%-ra. Ne legyenek illúzióink, ha sikerülne is a piacról finanszírozást találni, az a mostani megítélésünk mellett devizában sem lenne ennél olcsóbb. Amennyiben tehát fennmaradnak a mostani feláraink, akkor az adósság átárazódása után 75%-os GDP arányos államadóssággal számolva a mostani a GDP 4,2-4,4%-ra rugó kamategyenleg a GDP 6,5-6,8%-ig emelkedne.

Mivel az adósság átlagos futamideje elég rövid, és elsőként a legalacsonyabb kamatú adósságelemek járnak le - az IMf EU hitel - ezért az átárazódás mintegy 80%-a beesik 4-5 év alatt, ami miatt a mostani kamatszint fennmaradása esetén a GDP arányos kamategyenleg évi 0,4 százalékponttal romlik. Azaz jelenlegi forintban az első évben 120 milliárd forinttal, a másodikban 240-el, a harmadikban 360 milliárd forinttal várható rosszabb kamategyenleg, mintha meglenne a deal (az IMF-et kb 4%-on kapnának, és olcsóbb lenne a többi is, akkor talán maradhatna a mostani átlagos kamatszint). Tehát minden évben újabb 120 milliárd forinttal kellene addicionálisan kiigazítani a költségvetést.

Mi lenne az optimális stratégia?
1. Egy jó kis strukturális kiadáscsökkentésen alapuló Konvergencia-program,
2. egy piacbarát kormány-átalakítás,
3. IMF-EU megállapodás.

Ehhez képest milyen hírek szivárognak:
1. tranzakciós adón alapuló kiigazítás, tehát újabb nem szokásos, bevételoldali, feketegazdaságbarát csomag
2. valami kormányátalakítás, de az eddigi hírekből semmi piacbarát nem látszik
3. a jegybanktörvény tervezet nehezen nevezhető mérföldes lépésnek a megállapodás irányába

balf 2012.04.19. 09:36:04

@Lrdx: Ott a pont. A cikkíró, minden jószándéka ellenére nagyon összekavarta a dolgokat. Ha viszont ez volt a szándéka, akkor nem volt jószándékú...

A devizahitel EGYETLEN hátránya jelenleg a forintromlás illetve a forintRONTÁS kockázata. (Stabil forint esetén a feleakkora kamat az feleakkora kamat, oszt' jó napot!). Na itt jön az Orbáni időhúzás lényege: azért nem akar megállapodni, mert ESZE ÁGÁBAN SINCS a devizakitettséget növelni (nem a politikai hátraarc miatt aggódik, azt akármikor ki tudja magyarázni, láttunk már rá példát eleget). És vajon miért nem akarhatja a devizakitettségünket növelni? Nem jár nagy jutalom a helyes megfejtésért!.........

dr. Bértollnok 2012.04.19. 09:36:21

Matematikából viszonylag jó vagyok. Nálam a 2+2=4 a helyes érték. Ugyanazon összeg 4%-a tehát lényegesen kevesebb (max a fele, mint a 8-9-10, vagy még több % piaci kamatnak, amit akkor kell fizetni, ha NEM vesszük fel az IMF hitelt. Ehhez nem kell semmilyen gazdasági végzettség (nekem van). Ahhoz, hogy a fenti tételt megcáfolja valaki, ahhoz politikusnak kell lenni. Na itt van a baj! A gazdaságot nem szabad összeereszteni a politikával, mert abba belenyomorodunk.

Megmondom a frankót, sunyi simlis kormányunk van. Miért?
Lefordítom hétköznapi nyelvre a kormány jelenlegi dilemmáját...
Adott a kedvezményes kamatozásóú bankhitel (IMF). Van és fel is lehetne venni... Csakhogy mint általában az ilyeneknek, vannak feltételeik. A család jövedelmét kell igazolni, biztosítékokat kell adni, a jövedelmi viszonyainkba, a hitel futamideje alatt betekintést kérnek, el sem költhetem akármire. Xar dolog.
Pártunk és kormányunknak nem kell ilyen, inkább felveszi a piaci hitelt, ami szabad felhasználású, nincs jövedelem igazolási kötelezettség stb-stb. Ja, hogy a kamata legalább a kétszerese? Kit érdekel, ha azt nem neki kell kiköhögni, mert már az alkotmányos joga és kötelessége a 2/3-nak kiterhelni a plebejusokra?!

Mészáros Laci 2012.04.19. 09:37:04

@nemecsek ernő áruló:

"Az IMF nem segély-szervezet, hanem csőd-biztos. Egyes egyedül arra jó, hogy elkerüljük a végső összeomlást. "

Nem.

Mérges 1234 2012.04.19. 09:40:44

@Modor Tibi:

Ez most elég gyérre sikerült, azt hittem, hiszem te több vagy ennél.

Nem kurvára nem jó nekünk az IMF, de a fura Matolcsyzmus, és a még furább 8 év miatt elkerülhetetlennek látszik.

A kisebb rossz, de mindenképpen olcsóbb finanszírozás. Ráadásul az IMF pont a kiadáscsökkentések miatt fog rinyálni megint, csak hát az a kormánynak fáj.

Senki nem akarja az MSZP a parlamentben látni, egyszerűen csak ami most folyik az szar, de alternatívát nem igen látni.

Mikka-Makka 2012.04.19. 09:41:03

bocs h el se olvasom a posztot, de úgy is csak felidegesítene, annyira egyértelmű h amit bizonyítani próbál nonszensz
7-9%-os piaci hitel hosszútávon nem fenntartható, nem tudjuk kitermelni, és becsődöl az ország.pont.
az imf-t lehet nem szeretni de most ez van. minden más jelenleg lényegtelen, nincs választási lehetőségünk, ha nem akarjuk megkockáztatni h nagyon nehéz helyzetbe kerüljünk ha netán súlyosbodik az eu válsága

nu pagagyí 2012.04.19. 09:41:21

@Mészáros Laci: Egy megállapodást nem tesznek bele az alapszabályba, ott ne is keresd. Az EU a nevünkben (is) megállapodott az IMF-fel, tudod a Strong Európa projekt, melyet olyan melegen ajánlott Orbán mindenkinek. Ha nem tetszik Orbánéknak lépjenek ki az EU-ból, ne nyavalyogjanak. Ja, hogy akkor meg a felcsúti fölspekulánsoknak miből lesz pénzük? Kit érdekel, majd dolgoznak.

nemecsek ernő áruló 2012.04.19. 09:42:26

@Mészáros Laci: De.

"The International Monetary Fund (IMF) is an organization of 187 countries, working to (...) secure financial stability"

Ez a csőd-biztos szakszerű megfogalmazása.
www.imf.org/external/about.htm

Napkutya 2012.04.19. 09:46:20

@Mészáros Laci: Megismétlem: Az IMF feltétele a megállapodás az EU-val. Bírák? Ha az EU-nak ez a baja, akkor AZÉRT nem állapodtunk még meg vele.

Ha az lenne a baja, hogy miért nincs mindenkin sapka, akkor meg AZÉRT nem állapodtunk volna még meg.

(Persze, ennél lényegesen s.arabb a helyzet, mert KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁSOK VANNAK. az pedig már nem a sapka kategória...)

Tökmindegy az IMF-nek, miért nincs megállapodás az Európai Bizottsággal.. Tényleg.

A lényeg, hogy LEGYEN megállapodás a tárgyaló felek között. Az IMF megállapodás csak utána jön.
Ők sem mondtak mást...

Azzal csak itthon van tele a kormánysajtó, hogy ezt a kettőt összemossák. Az egyik után következik a másik.

tonypek 2012.04.19. 09:48:43

2éve az IMF-et kirúgtuk. Most meg visszasiratják velünk az IMF-t. Ezek után OV-nek nem kell magyarázkodni az országnak ha mégis tárgyalunk az IMF-el és elfogadjuk a feltételeket. Ezt is megetetik mint a manyup államosítását, áfa emelést, egészségügy szétverését, stb.

Mérges 1234 2012.04.19. 09:49:39

" Egy 4%-os IMF devizahitel nem feltétlenül kedvezőbb mint egy 7-8%-os piaci alapú forint állampapír"

Még annyit a poszthoz, hogy talán ez igaz is lehet, csak nem lehet annyi álampapírt eladni Foritban amennyit kellene. Nagyon nem, ki venné meg, se pénz se bizalom.

Na persze ezért jöb lassan de biztosan a békekölcsön.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.19. 09:49:49

"Egy 4%-os IMF devizahitel nem feltétlenül kedvezőbb mint egy 7-8%-os piaci alapú forint állampapír."
Nem feltétlen jobb, de
1. ha nem sikerül az IMF megállapodás, akkor ez a 7-8% mehet akár 10% fölé is.
2. a deviza hitelen egy csomót lehet spórolni, hogy ha a magasabb bizalom miatt jobb árfolyamon tudunk törleszteni, mint amin felvettük
3. az IMF nem esik pánikba és adja el kötvényeinket váratlanul, míg a piaci szereplők erre hajlamosak.

"Ezt már az egymillió deviza lakáshiteles honfitársunk is jól tudja. "
Red hering. Ezt nem keverjük ide, mert itt nincs devizarefinanszírozási probléma a hitelnyújtó oldalon, tehát a feltételek nem tudnak megváltozni menet közben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.04.19. 09:50:30

"Orbán Viktor demokrata és hazafi! Ezt nem én állítom, hanem Bajnai Gordon mondta el a parlamentben."

No de az két évvel ezelőtt volt, és azóta történt egysmás...

Arról nem is beszélve, hogy Bajnai úriemberként felülminősített, megadva a lehetőséget előre, hogy rászolgáljon, de Orbán nem élt vele.

A nyugdíj-einstand-ból származó forintadósság-csökkenéssel meg továbbra se dicsekednék a helyedben, mert az továbbra is a valaha volt legaljasabb húzása a rendszerváltás utáni magyar politikai életnek.

dez01 2012.04.19. 09:50:40

@abaka: 3%?? nem 5% inkább???

Amúgy ami a legszomorúbb a baloldali elit esetében tényleg az, hogy a hitelfelvételt mint teljesen normális dolgot kezelik.....

CSak miheztartás végett pénzügy szakon végeztem anno még anno a BKE-n a Száz-Banfi fémjelezte korszakban....

Avatar 2012.04.19. 09:53:04

@VT Man: "Én csak azt nem értem, hogy ha a devizahitel spekuláció és rossz, akkor hogy mert az MSZP-SZDSZ kormány devizahitelt felvenni?
Nem ők ugatják most, hogy hülye aki devizahitelt vesz fel???"

Nem, ezt a fideszesek ugatják, akik önkormányzati szinten (és magánszemélyként is) agyba főbe nyomatták a deviza alapú eladósítást. Ha ők annyira tisztában vannak azzal, hogy a deviza alapú eladósodás rossz, és már akkor is tisztában voltak vele, akkor ez nyilván felelőtlen gazdálkodás volt a részükről. Ha ők akkor még nem voltak tisztában vele, hogy ebből milyen baj származhat, akkor a másik oldalnak miért kellett volna pontosabban előre látnia?

A magántartozásukat persze már megoldották a végtörlesztéssel, akár többmilliós összeggel alacsonyabb értéken váltották ki a hitelüket, mint ami a nekik is köszönhető árfolyam miatt annak aktuális értéke lett volna. Kósa kb 16 millát nyert a saját maguknak megszavazott törvényen.

"Másrészt érdekes, hogy egyik bank se nagyon villog, hogy EURO !!! betétre adna 7-8% éves kamatot... Pedig megtehetné, ha az állampapír e felett hoz még egy marzzsal."

Te is megteheted, hogy veszel állampapírt, vagy állampapír piaci alap befektetési jegyet a saját kockázatodra. Ha meg bankbetétet akarsz, akkor ne csodálkozz, ha más a kamat, ugyanis más a kockázata, más befektetésekbe kerül az a pénz, amit betétbe raksz.

dr. Bértollnok 2012.04.19. 09:53:45

@Mészáros Laci:
Rossz oldalról közelíted meg.
Az IMF nem ad hitelt egyetlen EU tagállamnak sem anélkül, hogy ahhoz kvázi Brüsszelben nem járulnak hozzá. Az EU tagság az adott tagország számára számos gazdasági pénzügyi kötelezettséggel jár, tehát nem kerülhető meg.
A politikai követelményeket az EU támassza. Az IMF maximum gazdaságpolitikai igényeket fogalmaz meg, amelyek neki, mint banknak valamiféle garanciát jelentenek a hitel visszafizetésére.
A kormány lelkesen kommunikálja, hogy az IMF "feltételeire" vár, de hát az a lusta és gonosz IMF nem akar velünk tárgyalni, mert nem küldi. Nos ez nem is kommunikációs trükk, hanem ordas hazugság. Az IMF nem diktál, ő először is várja az EU bólintását, másrészt általános feltételeket fogalmaz meg, de nem önállóan! A magyar kormánynak kell(ene) előterjesztenie, hogy mekkora összegre tart(ana) igényt és azt milyen módon fizeti vissza. Tekintettel arra, hogy az IMF kifejezetten a pénzügyi nehézségekkel küszködő országok finanszírozását végzi, a kormányoknak konkrét költségcsökkentési intézkedéseket és/vagy bevételnövelőket kell előterjeszteniük, hiszen azt kell bemutatni, hogy a kapott kedvezményes hitelt hasznosan használják fel és azzal az ország gazdaságát, költségvetését stabilizálják, ezzel garantálják annak visszafizetését. Vagyis a magyar kormánynak kellene egy meggyőző (konvergencia) programmal előrukkolnia, amire rábólintanak, vagy nem, vagy annak alapján javaslatokat tesznek. Ezek azonban nem diktátumok, legfeljebb abban az értelemben, hogy az IMF szakemberei is számolnak, aztán azt mondják, hogy a költségvetési hiány pl. 2014-ben nem lehet több 2,7%-nál. Az hogy ez hogyan teljesül, ebben a kormánynak elég nagy szabadsága marad, de ELŐRE le kell írni.
Pártunk és kormányunk EZT nem akarja, mármint azt, hogy előre kelljen leírnia bármit, hiszen ők a mának élnek, a rögtönzések mesterei...

Mérges 1234 2012.04.19. 09:57:06

@dez01:

"Amúgy ami a legszomorúbb a baloldali elit esetében tényleg az, hogy a hitelfelvételt mint teljesen normális dolgot kezelik....."

Dehogy kezelik normális dolgoként.

De IMF nélkül is hitelet veszünk fel, csak a forma más és drágább is. Jelen esetben az IMF a kisebb rossz. Persze attól még rossz....

Mészáros Laci 2012.04.19. 10:01:12

@dr. Bértollnok:

"Az IMF nem ad hitelt egyetlen EU tagállamnak sem anélkül, hogy ahhoz kvázi Brüsszelben nem járulnak hozzá."

az IMF tagsági megállapodásban ilyen feltétel NINCSEN. vállaltuk a tagság feltételeit, fizetjük a tagdíjat, aláírtuk az IMF alapszabályt. per momentán az IMF előszobáztatja a magyar kérelmet.

az én kérdésem, hogy a kölcsönösen elfogadott alapszabály mely pontja alapján.

notib 2012.04.19. 10:03:20

Egy kis adalék, a korrekt gondolkodáshoz..

olcsó, nem olcsó ????

az IMF-el az együttműködés 1982-ben !!!
(bizony, bizony !!!)kezdődött....

1982. 1 $ = 40.- Ft

1991. 1 $ = 71.- Ft

1993. 1 $ = 103.- Ft

2000. 1 $ = 317.- Ft

2008. 1 $ = 149.- Ft

2010. 1 $ = 214.- Ft

2012. 1 $ = 226.- Ft

Ugye emlékezünk arra, amikor MANYUP pénzből adósságcsökkentést kíséreltünk meg, az IMF a hitelminősítőkkel együttműködve, kicsit megrázta a Ft árfolyamot, és a csökkentés pillanatok alatt semmivé vált...

nos hát ekkora az adósságcsapda, remélem, hogy a táblázattal segítettem kicsit gondolkodni, nagyon tanulságos....

egyáltalán nem biztos, hogy ccaktus a hülye...

sárkányfő 2012.04.19. 10:04:56

@Hihhetetlen: @Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára: @Fedor:

Nem kell bedőlni a posztnak, egy bő két éves, nyilvánvalóan elavult mondatra hivatkozik. Bajnaival akarja mosdatni Orbánt.

A valóság a fentivel szemben viszont az, hogy idén januárban Bajnai ezt írta Orbánról:
"Módszeresen, csigolyánként törték el a magyar demokrácia gerincét."

hazaeshaladas.blog.hu/2012/01/09/koztarsasag_kiegyezes_kilabalas

dr. Bértollnok 2012.04.19. 10:05:35

@dez01:
Hagy hivatkozzam Nálad a legnagyobb magyar liberál-bolsira és könyvére:

SZÉCHENYI ISTVÁN: Hitel

Ezt könyvet 1828-29-ben írta és lényegében ma is érvényes. Ha nem értesz valamit, akkor inkább kérdezz! A hitel mozgatja a világot, sajnos tudomásul kell venni, hogy a hitel a fejlődés motorja. Azt kell felfogni ésszel, hogy a hitelt csak olyan beruházásra lehet felvenni, ami kitermeli annak költségeit, vagy más forrásokból azt finanszírozni tudom. A baj ott van, ha ez nem teljesül. Minden országnak van hitele, legfeljebb nem nettó adós, mert a követelései nagyobbak (pl. Kína, vagy az arab olajállamok). Ha nincs rá szüksége, akkor is vesz fel valamennyit, mert azt befektetve infrastruktúrába a saját gazdaságát pörgeti fel. Lehet, hogy közben a saját pénze sokkal magasabb hozamokkal éppen magyar államkötvényben ketyeg, hiszen ő a saját államkötvényeit töredéke kamatokért tudja eladni...

Az élet már csak ilyen...

leonito77 2012.04.19. 10:05:37

Lehet ezt nézni gazdasági szempontból, dobálózhatunk érvekkel, ellen érvekkel, de a számos nagyjából igazat mondanak, tehát erről teljesen felesleges.

Ez egy hatalmi játszma. Egyszemélyes, Viktor mindenki ellen. Két ember létezik, valaki vagy vele van, vagy ellene.

Hatalommániás és autokráciát épít, diktatúrát építene, de a kor és a környezet, amibe született nem teszi lehetővé (remélem). Csak olyan emberekkel tárgyal érdemben, akikben megbízik, függetlenül attól, hogy bebizonyosodott, nem ért ahhoz, amivel foglalkozik (gyuri).

És miért? Egyszerű oka van, mert fél. Félti a hatalmát ezért azt hatalommal akarja bebetonozni. És emögött vabn egy ország? Nem baj, a pillanatnyi saját érdek van csak... aztán ha újra elszáll az árfolyam, akkor majd megint közelebb engedi az IMF-et, de amint a piac megnyugszik újra elkerüli. Eddig ezt csinálta, ezután is ezt fogja, amíg teheti. Ősszel jön a 320 forintos euro, vagy még rosszabb.

Hányszor lehet ezt eljátszani? Azt hiszem sajnos elég sokáig... és persze a következményei még sok évig, évtizedik a nyakunkon marad. A dolgok számszaki részét már leírták többen.

Szóval ennek a kormánynak(Viktornak személyesen) van egy országa és nem fordítva.

Ha pedig valaki nem hiszi, bármikor összehoznak egy békemenet2-őt és lehet nézni a zemberek, hogy csápolnak és az sem érdekli őket mit mond Ő.

Szomorú ez...

Kutchek (törölt) 2012.04.19. 10:07:35

@notib: "1982. 1 $ = 40.- Ft

1991. 1 $ = 71.- Ft

1993. 1 $ = 103.- Ft

2000. 1 $ = 317.- Ft

2008. 1 $ = 149.- Ft

2010. 1 $ = 214.- Ft

2012. 1 $ = 226.- Ft"

A kenyér árának változását is tudnád szemléltetni? :)

3,60--->360

Mészáros Laci 2012.04.19. 10:08:21

@Napkutya:

"KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁSOK VANNAK"

az EU bizottság tagállamonként átlag SZÁZ kötelezettségszegési eljárást indít minden évben -- a Magyarországgal szembeni évi 10-20 körül messze az átlag alatt volt.

desw 2012.04.19. 10:10:14

@tede:
"Belgium, Japán a két iskolapélda.
Nálunk lényegesen nagyon az eladósodottságuk, Japánnak 200%, de szinte kizárólag belföldi személyek kezében van. Érdekes, mi a 80%-al majdnem becsődölünk, ők meg vígan elvannak."

Az alapvető különbség az, hogy Japán beruházásokra költi a hiteleit, ezzel szemben Magyarország pedig a fenntarthatatlan szociális kiadásokra.

A hitel nem ördögtől való, csak nem mindegy, hogy a kocsmában eliszod vagy szerszámot veszel belőle.

becsoccsent 2012.04.19. 10:12:05

@dez01: oke. a jelenlegi helyzetben mit tenne a jobboldali elit?

ja, hogy hitelt venne fel. bocsika :)

Sátán meg a Jocó 2012.04.19. 10:12:18

"100 milliárd forint kamatot bukik idén az ország csak azon, hogy még mindig nem állapodtunk meg az IMF-fel."

CSAAAAAAAAK?

És ezen megy ez a polémia? :DDD

Csak a cigányok 200mrd-ot kapnak az idén, erre itt ez a cirkusz az IMF körül?

Ennek fényében a jól ismert nóta jöhet, kicsit másképpen: " ki a f@szom az az IMF?"

dr. Bértollnok 2012.04.19. 10:14:22

Az IMF tagsági megállapodásunk idején nem voltunk EU tagok, de EU sem volt, amikor az IMF már létezett.
Ez kvázi ténykérdés: Magyarország és a többi EU tagállam egy gazdasági közösség részét képezi. Hogyan is lehetne függetleníteni az őneki szánt hiteleket a közösség hozzájárulásától még akkor is, ha nem eurozóna tag?
Az IMF-et kurvára nem érdeklik azt emberi jogok, a sajtószabadság, meg a többi, ha az nem veszélyezteti a kölcsön visszafizetését. Az viszont érdekli, hogy milyen ütemterv szerint szeretnénk csatlakozni az eurozónához, vagy teljesítjük-e az EU amúgy alapvetően politikai követeléseit és ezzel elkerüljük-e a sok(száz) milliárdos támogatás megvonást, vagy az EU-ban folyó egyéb kötelezettségszegési eljárások mennyi többlettel fogják megterhelni a magyar költségvetést? Érted már?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.19. 10:16:05

@notib:
Gratulálok. Felfedezted, hogy a dollár inflációja kisebb volt, mint a forinté... Nem is értem, hogy lehet...

"az IMF a hitelminősítőkkel együttműködve, kicsit megrázta a Ft árfolyamot"
Nem az IMF rázta meg, hanem az MNYP államosítás azt az üzenetet hordozza, hogy itt semmilyen vagyon nincs biztonságban...
Remélem, hogy segítettem kicsit gondolkodni.

notib 2012.04.19. 10:16:16

@Kutchek: ez összefügg az eladósodással, mivel az adósságaink visszafizethetetlenül megnőttek, az IMF és a hitelezők a pénzükhöz akarnak jutni, nem véletlen, hogy kíméletlenül megvágatják a szociális hálót, nem csak nálunk, mindenhol...

csak egy dolgot nem vesznek figyelembe, hogy a volt kelet-európai országokban, a nyugati államokhoz képest elképesztően alacsony jövedelmek, gyenge egészségügyi állapotok, igen-igen lyukas szociális védőhálók
vannak, ha levágják a birkát, gyapjú sem lesz....

Szabad Gábor 2012.04.19. 10:18:12

"...egy fillér beruházás nem érkezik ide lassan két éve, hogy sorra zárnak be kis üzletek és óriáscégek egyszerre, egyetlen népe nincs a nagyvilágnak, kivel nem vagyunk fasírtban, egy teljesen idióta vezeti a gazdaságot, és egy nímand sorra írja alá az előre kitöltött utalásokat a fejlesztési minisztériumban."
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2109_magyarorszag_megujult

histar007 2012.04.19. 10:19:32

Ha bárki arra fondol, hogy az IMF jót akar, az téved. Semmit sem kockáztatva akar kaszálni a magyar ember pénzéből. A vicc az, hogy mi is fizetünk bele évente nem is keveset, hogy aztán nekünk ezt visszaadják kamatra.
A függetlenségről meg annyit, hogy a 2008-as pénz el sem külthettük, mert nem azért adták. Azért adták, hogy jobban megbízzanak bennünk...
Amúgy meg lassan ott tartunk, hogy az EKB nevezné ki a jegybank elnököt, a monetáris tanács tagjait, és döntene alapkamatról. Sőt biztonsági okokból a tartalékot is őrizné. Ha úgy gondolná, csak hozzácsap valahány milliárd Eurót, és küldi az értesítőt az aktuális törlesztőről.
Az ortodox válságkezelés pedig a pénzbeszedéssel egyenlő, és főleg a hitelnyújtó érdekeit szolgálja. Meg lehet nézni a görög példát, annyira ortodox, hogy lassan mindenkitől elvesz mindent. Majd amikor már rájön, hogy messzire ment, és már nem termelődik annyi dolog amit el lehetne vinni, akkor kegyesen elenged 50% követelést. Amit még mindig nem lehet kigazdálkodni. És kezdődik előről az egész.

Kicsiben nem ismerős? A bank csak annak ad hitelt, aki már a felvétel pillanatában rendelkezik annyi fedezettel. Nem veszíthet.

notib 2012.04.19. 10:20:45

@sárkányfő: a magyar demokrácia gerincét nem kellett eltörni, ahol Antall József, Horn Gyula, Orbán Viktor, Medgyessi Péter,
Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon miniszterelnök lehetett, ahol a kommunisták csinálhattak "rendszerváltást"
ahol az SZDSZ (Bauer, Pethő, Rajk stb.) "kommunista ellenes" párt lehetett, ott a demokrácia halva született....

Kotkodus 2012.04.19. 10:21:41

"A piac jórészt már beárazta az IMF megállapodást, a jelenlegi kamatszintek annak tudatában alakultak ki, hogy az IMF megállapodás nagy valószínűséggel létrejön."

úgy látom az elméletnek az a része, hogy mi lesz, ha távolodunk az imf/eu megállapodástól lemaradt... ha jól emlékszem dec-jan időszakra az 320as eur/huf árfolyamot és 10% feletti piaci kamatszinteket hozott...

Mészáros Laci 2012.04.19. 10:25:17

@dr. Bértollnok:

"Hogyan is lehetne függetleníteni az őneki szánt hiteleket a közösség hozzájárulásától még akkor is, ha nem eurozóna tag?"

hát úgy, ahogy az államadósságkezelő központ sem kéri az EU hozzájárulását a hetenkénti kötvényaukciókhoz.

az EU-nak annyi beleszólása van, hogy az államadósság és a ktgvetési hiány kapcsán eljárást indíthat velünk szemben, mint ahogy épp zajlik is ilyen eljárás.

Mészáros Laci 2012.04.19. 10:26:40

@Kotkodus:

nem egészen -- az árfolyam sokkal több tényezőtől függ, semmint az IMF megállapodás, és az árfolyamnak is elég sok rövid távú hatása van, amiért egyeseknek kedvező, másoknak kedvezőtlen a 300 körüli EURHUF.

notib 2012.04.19. 10:32:52

@Lord_Valdez: azért ennyire nem lehetsz majom, arra utaltam, hogy a kölcsön oly mértékű többszörösét kell visszafizetni, ami gyakorlatilag lehetetlen, és az "olcsó" hitel, igen-igen drága lett....

az IMF üzenet pedig az volt, kis pajtások a kezünkben vagytok, próbálkozhattok amivel akartok, egyszerű, pitiáner hitelminősítő trükkökkel is megeszünk benneteket szőrösül, bőröstül....

addig az EU is tapsikolt, amíg velünk szórakoztak, de amikor a franciák is terítékre kerültek, azóta egyszeriben ők is saját hitelminősítők felállítását akarják, mint ahogy Kína is, hát nem érdekes...

Valdezkám, lordi címedtől ezennel megfosztalak, vissza a banánhoz, a fára...

dr. Bértollnok 2012.04.19. 10:34:45

@Mészáros Laci:
Tárgyi tévedés!
A költségvetést, amit a tagország kormánya a tárgyévre elfogad, azt Brüsszelbe is megküldi. A költségvetés szerves részét képezi, hogy mennyi külső forrást kíván bevonni, vagyis mennyi hitelt kíván felvenni, ebből az államadósság miképpen fog változni?

nemecsek ernő áruló 2012.04.19. 10:37:41

@Mészáros Laci: Viktor nem forradalmár, hanem egy kisebbségi komplexusos kis patkány.

Mészáros Laci 2012.04.19. 10:38:41

@dr. Bértollnok:

így van, méghozzá már tavasszal el kell küldeni a következő évre vonatkozó ktgvetés koncepcióit, a tárgyévi ktgvetésre vonatkozó pontosítást, az előző évi ktgvetés "előzetes végleges" számait és a kettővel azelőtti ktgvetés "végleges végleges" számait.

DE! ez nem jelenti azt, hogy az EU a finanszírozás részleteivel kapcsolatban beleszólási jogot kaphatna (például hogy a devizaforrásigényt piaci kötvénykibocsátással vagy IMF hitelmegállapodással fedezzük).

I_Isti 2012.04.19. 10:39:51

"kölcsön oly mértékű többszörösét kell visszafizetni..."

Persze. Egyébként ilyen a hitel természete. Azért adják, mert a segítségével több lesz a hitel nyújtó pénze, mintha nem adna hitelt. Viszont aki hitelt vesz fel, az azért veszi föl a világ normálisabb felén azt a nyomorult hitelt, hogy abból beruházást valósítson meg, aminek a segítségével több pénzt tud keresni, mintha nem venne föl hitelt.

Mészáros Laci 2012.04.19. 10:40:13

@nemecsek ernő áruló:

"Viktor nem forradalmár, hanem egy kisebbségi komplexusos kis patkány. "

ebbe nem mennék bele mélyebben, de a legtöbb forradalmár alapvetően kompenzálni akar -- normális ember nem megy forradalmárnak.

kifordított nagyanyó 2012.04.19. 10:40:31

Baszdki,végülis külföldön viktor is dícsérte bajnait,tehát bajnai jófej!:))
Volt egy kis elmúltnyolcévezés,ahogy megrendelték.Nagyon jó.

Mészáros Laci 2012.04.19. 10:41:36

@I_Isti:

"Viszont aki hitelt vesz fel, az azért veszi föl a világ normálisabb felén azt a nyomorult hitelt, hogy abból beruházást valósítson meg, aminek a segítségével több pénzt tud keresni, mintha nem venne föl hitelt. "

ez az elmélet.
a gyakorlat meg pont nem.
illetve ha így definiálod a világ "normális felét", akkor az USA nem fér bele.

3dent 2012.04.19. 10:44:46

Örülök, hogy van olyan ember, aki rájött, hogy az inflációt le kell vonni a kamatból. Ezzel a blogbeíró az átlagos gazdasági (mértékadó) újságírók közül sokakat lepipált! :)

Viszon van még egy tény, amit nem vett a poszt figyelembe: Amikor devizában eladósodunk, devizát kapunk, amit forintra kell váltani a devizatőzsdén (FOREX). Ez nagy összeg esetén erősíti a forintot, hiszen forintkeresletet csinál. Amikor törlesztünk, a forintot devizára váltja az ország, tehát forintkínálatot okoz, ami gyengíti a forintot. Tehát TÖRVÉNYSZERŰ, hogy (az egyéb tényezőket elhanyagolva) rosszabb árfolyamon törlesztünk, mint amikor a suskát felvettük. Aki nem hiszi, az nézze meg, hogy a svájci frankos lakossági eladósodás (2008 előtt) idején mennyivel erősebb volt a forint. És amikor leállt a lakossági felvétel, és törlesztő üzemmódba váltott az ország, sokan meglepődtek, hogy felment a törlesztőrészletük.

Sajnos ennek a hatásnak is komoly anyagi jelentőssége van, amit a számításkor figyelembe kell venni. Én azt mondom, hogy sokkal jobb forintalapon felvenni a hiteleket. És nagyon sajnálom, hogy erről a hatásról alig-alig írt az újság, pedig sok svájcis hitelfelvevő elgondolkozott volna azon anno, hogy jó-e ez neki.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2012.04.19. 10:46:39

A blogger úgy látszik, hogy elemi dolgokkal nincs tisztában. Nem akarom bántani (a bloggert), de Matolcsy kb ugyanennyire megalapozott elemzések alapján hoz döntéseket. Az eredményt látjuk. Ez egy bloggernél nem akkora baj, de egy gazdasági miniszternél igen.
Nota bene, ha egy 4,5%-os Eur hitel 4,5%-ához hozzáadjuk a 2% kamatkülönbözetet, az 6,5%, ami kisebb, mint a 7-8%, tehát még formálisan se stimmel.

bocskai67 2012.04.19. 10:48:39

Nem tudom, hogy véletlen vagy direkt, de a poszt azt elfelejtette említeni, hogy árfolyam-változatlanságot feltételezve ua összegre 4% kamat értelemszerűen fele annyi MrdFT kamatkiadást jelent, mint ha 8%-os. Hiába ha az infláció és a kamatláb közti különbség ugyanannyi, de amit ki kell fizetned, az nem ugyanannyi. Márpedig az összeget ki kell fizetni ! Jelentősen többet, mint az IMF hitel esetében.

lajafix 2012.04.19. 10:49:45

"Örülök, hogy van olyan ember, aki rájött, hogy az inflációt le kell vonni a kamatból. "
Reálértékszámításhoz igen. Adósság törlesztéshez nem, mert a végén eljutunk ahhoz, hogy ha nagyobb az infla, akkor jobb...

notib 2012.04.19. 10:50:07

@I_Isti: persze, persze, de azért mondhatnál arra példát, a világ bármely részén olyan beruházást, ami 600-1000 % tiszta haszonnal jár, az adósságcsapda csökkentésére...

(bankrablás, rabszolgamunka, kényszermunka, rablásprivatizáció stb. nem ér...)

Kotkodus 2012.04.19. 10:50:21

@Mészáros Laci: attól, hogy sok tényező befolyásolja az eur/huf árfolyamot és a piaci kamatokat, az imf/eu megállapodás még mindig kiemelkedik fontosságát illetően. lehet ezt kenegetni és takargatni, de ha megnézed az elmúlt 1 év árfolyam-mozgásait pontosan látni, hogy mikor távolodtak és mikor közeledtek az álláspontok...

persze, ha szeretnéd azt hinni, hogy a megállapodásnak nincs is akkora jelentősége, tőlem azt hiszel amit akarsz...

Mészáros Laci 2012.04.19. 10:51:54

@3dent:

ennyire azért nem egyszerű a képlet. egy belföldi magánszemély a devizahitelét forintra váltja és elkölti, majd törlesztéskor a forintot devizára váltja - de az állam többnyire devizában esedékes kötelezettségekre költi a devizahitelt, és devizában keletkező bevételekből törleszt.

kifordított nagyanyó 2012.04.19. 10:53:11

Szóval a poszt röviden:Viktor jó gyerek,jót akar ,jól csinálja.
Mindenért a fecóék a hibásak.
És igenis jobb ha magasabb kamatot fizetünk a pénzek után.
Ez az unortodoxia kedves gyerekek...:))

Mészáros Laci 2012.04.19. 10:53:39

@Kotkodus:

"az imf/eu megállapodás még mindig kiemelkedik fontosságát illetően"

így van, de a januári 320 nem az IMF megállapodás húzódása miatt volt annyi. érdemes gazdasági sajtót olvasni. nem könnyű a devizaspekik élete: az EURHUF-ra az is hatással van, ha a spanyol építőipar gyenge Q1 adatokat küld vagy ha a svájci jegybank elnöke intervencióval fenyeget.

Mészáros Laci 2012.04.19. 10:54:59

@Kotkodus:

"persze, ha szeretnéd azt hinni, hogy"

én ilyet nem írtam, összekeversz valakivel. figyelmesebben beszélgessünk :-)

baumannmiklos 2012.04.19. 10:58:41

azért mégis van valami jó hozadéka annak, hogy benéz ide az ember: annyi okos közgazdászra bukkanok, hogy azzal dunát lehetne rekeszteni. De ez még csak a kezdet, ha a véleményüket is elolvasom, nyilvánvalóvá válik, hogy kis hazánk művelt fői egzakt módon ismerik a gazdaság minden csínját-bínját. azt remélem, egyszer meghallgatják őket a döntéshozók, és akkor nem kétséges, hogy megoldódik minden bajunk. csak apró légy a levesben, hogy egymásnak ellentmondóan nyilatkoztatják ki az igazságot.
meg talán az is árnyalja a képet, hogy mint nemrégen egy blogból kiderült, a közgazdaságtan és sleppje csak normál menetű gazdasági folyamatokban nyújt eligazodást (?), előre nem látható történések (például néhány top-pénzügyi döntnök mutyija, apróbb tőzsde- és pénzügyi bedőlések) esetén nem várhatunk tőle segítséget.
igazából csak az ad okot az örömre, hogy ez a sok okos ember mind megél azért valamiből, úgyhogy remélhető, hogy valamihez azért tényleg értenek, ha nem is a közgazdaságtan az végül.

desw 2012.04.19. 10:59:00

@notib:
"azért ennyire nem lehetsz majom, arra utaltam, hogy a kölcsön oly mértékű többszörösét kell visszafizetni, ami gyakorlatilag lehetetlen, és az "olcsó" hitel, igen-igen drága lett...."

Persze, mert mi az aktuálisan lejáró hiteleinket új hitelekből fizetjük. Gyakorlatilag csak magasabb kamatért (kamatos-kamat) eltoljuk a hitel érdemi visszafizetését.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.19. 11:00:08

@notib:
Tudod, te egyáltalán mi az az infláció?

Édes mindegy, hogy nominálisan mennyit változott, attól még nem kellett annyival többet dolgozni érte.

Az IMF-nek nincs ráhatása a hitelminősítőkre. Azok magáncégek.

Sultan 2012.04.19. 11:04:49

@notib: Akkor még egy táblázat,
A JEGYBANKI ALAPKAMAT ALAKULÁSA:
1990. október 15-tól 22,00%
1994. június 15-tól 25,00%
1998. február 01-tól 20,00%
2000. január 20-tól 13,00%
2002. február 19-tól 8,50%
2003. november 28-tól 12,50%
2008. április 01-tól 8,00%
2010. március 30-tól 5,50%
2011. december 21-tól 7,00%

Miért is nem lehetett már 2003-ban az IMF-hez fordulni? Vagy 1995-ben? Lehet hogy nem Bokros, hanem IMF-csomag lett volna de már tisztábban látnánk. Akkor nem volt sok a 20-25 százalék?

3dent 2012.04.19. 11:05:50

@Mészáros Laci: Nem feltétlen. A költségvetésben az államadósságot leszámítva alig van nem forintos tétel. Tagdíjak pl. lehetnek, de ez nem jelentős. Talán a legnagyobb az EU befizetés, de onnan meg vissza is kapunk pénzt.

Ezeknél a devizaadósság nagyságrendekkel nagyobb összeg, és állításom szerint a forint árfolyamát alapvetően meghatározza. Sőt: legjobban ez határozza meg, akármit is írnak az újságok. Ha az adósságot visszafizetjük, megújítás (azaz újabb devizakölcsön felvétele) nélkül, akkor sokkal erősebb forintról nem is nagyon szabad álmodozni. Kivéve, ha az export robbanásszerűen nő. Ha a kormány erősebb forintot akar, akkor kénytelen lesz devizakötvényt kiadni.

I_Isti 2012.04.19. 11:05:59

@baumannmiklos: Itt mindenki fociszakértő is. A fociban is a világ élvonalába tartozunk bele.

dr. Bértollnok 2012.04.19. 11:06:33

@Mészáros Laci:
Ezzel egyet tudok érteni, nem Brüsszelből mondják meg, hogy honnan és miből, milyen forrásokból finanszírozza magát Magyarország, legalábbis amíg nem eurozóna tag...
Viszont a korábbi megjegyzésem itt ismét életbe lép, mert amiben egyetértünk, az ettől független. Az EU egyéb, miránk nézve esetleg kínos költségvetési hatású döntései már élénken érdeklik az IMF-et és nem annak az oka a lényeg a számára... Közvetetten tehát lehetnek politikai okai annak, hogy az IMF nem ad hitelt, vagy akár nem is tárgyal velünk, de ezeket az EU támassza. Most olvastam egy cikket, ami címében ezt össze is foglalja, valahogy úgy szólt, hogy Washingtonba Berlinen és Brüsszelen keresztül vezet az út... Ez az igazság.

zsg? 2012.04.19. 11:07:15

Arra jutottam, hogy a ccactus nevű blogger valamiféle perverz, lelki mazochizmusban szenved. Egyszerűen szüksége van arra, hogy minden egyes, orbitális hülyeségekkel gazdagon töltött posztját ízekre szedjék olyanok, akiknek akár csak egy csepp fogalma van arról, amiről a blogger hadovál. Ez a fazon szinte éhezi a kioktatások és leoltások tengerét, amire csak egy magyarázat létezhet. Ez neki jó. Örömet okoz neki. A napi 300 lehülyézés, ostobázás, didaktikus kioktatás kell neki. Ettől élvez.

Most már csak azt nem értem, miért asszisztál ehhez az Index. Mert valamiért ez a blog mindig a címlapon van. Lehet, hogy ez egy szerkesztőségi trollkodás?

dr. Bértollnok 2012.04.19. 11:07:51

Valaki csináljuon már valamit ezzel a xar blogmotorral!

becsoccsent 2012.04.19. 11:10:37

en mar csak azt szeretnem kerdezni, hogy a jobboldal szerint mibol fizessuk vissza a tartozast, ha nem ujabb hitel felvetelebol.

epekedve varom a valaszotokat, mert erre meg jobbertol nem kaptam sose. normalisat.

az nem er, hogy nem kell visszafizetni. az sem, hogy szoritsuk vissza a korrupciot. az elmultnyocev meg foleg nem.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.04.19. 11:12:49

@Lord_Valdez:
'Az IMF-nek nincs ráhatása a hitelminősítőkre. Azok magáncégek.'
Az IMF-nek a gazdaságra van hatása és azt már figyelembe veszik a hitelminősítők.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.04.19. 11:15:02

Érdekes gondolatok voltak a cikkben de valóban itt ott elcsúszott.
Ami viszont biztos hogy az IMF megállapodás csúszása egy kis politikai haszonért a kormánypártoknak nagyon-nagyon sokba kerül az átlagembernek. Lehet itt a kötéltáncosat játszani, de leesni csak egyszer fog az ember.

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.04.19. 11:15:37

@zsg?:

Mondhatni tátott szájjal rohangál szegény a faszerdőben...

dr. Bértollnok 2012.04.19. 11:18:00

@3dent:
Nem kötözködés képpen...
A forintot igazán az erősíti, ha forint alapú államkötvényt sikerül eladni a befektetőknek, mert akkor a devizáját át kell neki váltania a szabadpiacon forintra.
A devizában felvett hitelt általában korábban felvett ugyanilyen hitelek törlesztésére, avagy a jegybanki tartalékok növelésére használjuk (normális esetben).
Erre azért van szükség, mert az olyan ingatag helyzetben lévő deviza rögtön elhasalna, ha a jegybank a saját devizát ömlesztve szeretne a piacon devizát szerezni az aktuális törlesztéshez.
A jelenlegi devizában történő eladósodást illusztráló táblázat nem azt mutatja, hogy mennyi deviza alapú állampapírt bocsátottak ki, hanem azt, hogy mennyi (elsősorban) forint alapú állampapír van devizakülföldi kézben! Ez a veszélyes, hiszen ha nem sikerül rávenni őket, vagy másokat, hogy ezen állampapírok lejártakor újakat vásároljanak, akkor a a lejáró kötvények ellenértékéért devizát akarnak majd vásárolni és a forint leértékelődik ahhoz képest!

Mészáros Laci 2012.04.19. 11:19:41

"Az EU egyéb, miránk nézve esetleg kínos költségvetési hatású döntései már élénken érdeklik az IMF-et"

a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentése speciel kedvező költségvetési hatással van, nem is értem az EU kifogásait.

"Közvetetten tehát lehetnek politikai okai annak, hogy az IMF nem ad hitelt, vagy akár nem is tárgyal velünk"

így van, olyan politikai okok, amelyeket velünk szemben megfogalmaznak, míg például Romániával szemben nem.

"Most olvastam egy cikket, ami címében ezt össze is foglalja, valahogy úgy szólt, hogy Washingtonba Berlinen és Brüsszelen keresztül vezet az út... Ez az igazság."

ezt én is így látom, márminthogy az EU explicit politikai feltételeket fogalmaz meg a magyar kormánnyal szemben, de mivel ezekre nincs joga, ezért gazdasági kérdésekké transzformálja, más mércével méri a magyar ktgvetési hiányt és adósságot, MNB törvényt, vallásszabadságot, igazságszolgáltatást, stb, mint a többi tagállam hasonló ügyeit.

csakhogy én mint meglehetősen jól tejelő adófizető kurva mérges vagyok az EU-ra ezért, mert ez így NAGYON nem tiszta játék, és ha egy szervezet, aminek a nevében is benne van, hogy KÖZÖSSÉG, partikuláris érdekek hatására ilyen mérétkben képes a saját normáit átértelmezni, akkor nem szolgálja a közösség érdekeit.

Squid 2012.04.19. 11:20:38

Jééézusom Kaktusz!

Ezt a blogbejegyzést fénysebességgel szedd le mert katasztrofálisan rossz!

Államkötvény kamat 7-8% AMI MOZOG A CDS FELÁRHOZ KÖTVE! Comprende? Ha nő a CDS felár (egyfajta csődbiztosítás) akkor viszi magával a kamatot!!

IMF 4% NEM MOZOG SEHOVA, csupán a forint és a dollár vagy euro árfolyam alakulása befolyásolja a fizetéskor.

Arról nem is beszélve, hogy az IMF hitelkeret, egy LEHÍVHATÓ hitelkeret aminek van készenléti díja (ez NEM a kamat), és CSAK akkor kell kamatot fizetni rá amikor lehívtál egy részletet belőle.

Könyörögve kérlek bloggazda, hogy soha SOHA ne írj többet, a sötét csillagtalan éjszaka amit kinyomtál ide fideszideológiába csomagolva szuper kínos!!

Ha tehetném most Polippá válnék hogy 8 karral tudnék most facepalmolni!

Butitájm, faszkalap, picsába...

Kotkodus 2012.04.19. 11:22:02

@Mészáros Laci: de a februári 293as ft/eur szint (10%...) már egyértelműen a kormány vélt v. valós megállapodási szándéka alapján javult fel látványosan... nem gondolod?

nem tarom egészséges megközelítésnek, hogy rendszeresen külső tényezőket keresünk a gyatra gazdasági eredményeink és méggyatrább kilátásaink megmagyarázása (ez is milyen találó szó erre...) érdekében. tény, hogy nagy a függőségünk a külső tényezőktől egy globalizált világban és tény, hogy a magyar gazdaságra hatással vannak a devizaspekik és a spanyol, görög, olasz gazdaság is, de a magyar gazdaság gyeplője még mindig viktorka kezében van... és jelenleg a járt utat járatlanra cserélte, miközben döntéseinek minden felelősségét próbálja külső tényezőkre hárítani.

ha meg nem tartja kezében a gyeplőt, akkor ideje lenne átadni valaki olyannak aki inkább képes erre...

Mészáros Laci 2012.04.19. 11:22:36

@dr. Bértollnok:

ja, és: kurva mérges vagyok Orbánra, aki sportot csinál abból, hogy lényegtelen kérdések tucatjaival bosszantja az EU főhivatalnokait.

3dent 2012.04.19. 11:23:18

@dr. Bértollnok: "A jelenlegi devizában történő eladósodást illusztráló táblázat nem azt mutatja, hogy mennyi deviza alapú állampapírt bocsátottak ki, hanem azt, hogy mennyi (elsősorban) forint alapú állampapír van devizakülföldi kézben! "

Amit írsz, az első hallásra más, valójában ugyanaz a probléma: ha államkötvényt vesznek, erősítik a forintot, amikor eladnak, gyengítik, hidzen a forintot (kamattal növelt értéken) kel devizára váltani.

Azt viszont nem tudom, milyen táblázatról írsz. A posztban egy grafikon van, de az nem arról szól, amit mondasz.

Tapogatott Kukorica 2012.04.19. 11:27:42

Ez vajon a Matolcsy blogja-e, azon gondolkodom.

jenőke 2012.04.19. 11:30:57

@kifordított nagyanyó:
Ha komolyan írtad volna, egy hivatástudattal feltöltött pap már útra kelt volna hozzád egy tubus utolsó kenőccsel.
Orvos? Van még? Naugye!

Mészáros Laci 2012.04.19. 11:31:58

@Kotkodus:

"nem gondolod?"

az árfolyamot alapvetően a forint-euró piacon zajló forgalom, a kereslet-kínálat alakítja. ennek a forgalomnak egy jelentős része a magyar külkereskedelmi forgalom, másik jelentős része a hitelfelvétel és törlesztés kapcsán előforduló konverzió, harmadik jelentős része a külföldi befektetők forintalapú államkötvény-tranzakcióihoz kapcsolódik.

biztos van olyan kapcsolat, hogy Fellegi Washingtonba utazik, és ettől erősödik a forint, majd hazautazik, és ettől gyengül, de érdemes észrevenni, hogy magára az árfolyamra konkrét EUR-HUF devizapiaci tranzakciók, kereslet-kínálati viszonyok vannak hatással.

dr. Bértollnok 2012.04.19. 11:32:41

@Mészáros Laci:

Nem vagy elég figyelmes, vagy csúsztatsz, ne haragudj!
Az EU már nem gazdasági szervezet, nem az Európai Gazdasági Közösség. Fontos és alapvető jogi következményeket, vállalásokat kell tennie minden csatlakozó tagállamnak. Magyarország is ezt tette.
Azt hiszem, az IMF-et a bírák ügye nem igazán érdekli, ebben igazad van, a jegybanki függetlenség biztos jobban csípi a szemüket. De térjünk vissza a bírákra. Ha Brüsszelben kimondják, hogy a bírák korai nyugdíjazása ellentétes az uniós joggal, akkor annak bizony következményei, mégpedig súlyos anyagi következményei lehetnek.
A lényeget a korábbi megjegyzésemből nem olvastad ki (bízom benne figyelmetlenségből), ezért írtam a bevezetőmben, amit: a bírák, vagy bármilyen kötelezettségszegési eljárás esetén az országot számos jogi és gazdasági szankciókkal sújthatja az EU. Még nem volt rá precedens, de mi mindent megteszünk érte... Tehát az IMF erre figyel oda.
Megjegyzem szerintem az EU kezében a lassú és még járatlan jogi felelősségre vonásnál szerintem sokkal hatásosabb eszköz az IMF hiteltárgyalások lassítása, vagy megtorpedózása, valószínűleg Magyarországot sokkal hamarabb meg lehet ezzel rendszabályozni és... valljuk be példát is lehet statuálni a többi esetleges renitensnek.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.04.19. 11:35:57

"Összességében magam is pozitív hatást várok az IMF megállapodástól,"

Ami nem lesz. Csak porhintés van!

Különben minek akarnák lenyúlni a babakötvényeket és a lakás előtakarékossági számlákat is a manyup pénzek után?

Bohócország!

Kotkodus 2012.04.19. 11:37:55

@Mészáros Laci: "csakhogy én mint meglehetősen jól tejelő adófizető kurva mérges vagyok az EU-ra ezért, mert ez így NAGYON nem tiszta játék, és ha egy szervezet, aminek a nevében is benne van, hogy KÖZÖSSÉG, partikuláris érdekek hatására ilyen mérétkben képes a saját normáit átértelmezni, akkor nem szolgálja a közösség érdekeit."

1. te nem fizetsz adót az eu-ba (magyarország több pénzt kap az eu-tól, mint amennyit befizet).
2. mit tegyen egy közösség, ha úgy érzi, hogy az egyik tagja felrúgja a viselkedési szabályait és ezt ráadásul a közösség pénzéből szeretné megfinanszírozni?

tudod, amikor arról van szó, hogy az eu megvonja tőlünk a támogatások egy részét, amennyiben nem teljesítünk bizonyos feltételeket jövőre és a fidesz elkezd sírni, hogy ez "jogtalan", akkor nekem mindig beugrik, hogy milyen szerencse, hogy az eu nem a fidesz normáival él, mert akkor VISSZAMENŐLEGESEN vették volna el a támogatásainkat...

te meg azt várod el az eu-tól, hogy nekünk mindent lehessen ők meg tartsák csak szépen be az etikai szabályokat...

notib 2012.04.19. 11:41:11

@dr. Bértollnok: jogos a ha, a bírákkal kapcsolatban, ugyanis a bírák nyugdíjazására vonatkozó rendelkezést csak akkor ítélhetné el az EU, ha a diszkriminációt támogatná, holott az EU alapelve alapján mindennemű diszkriminációt ellenez, márpedig itt erről van szó...

a nyugdíjtörvény mindenkire vonatkozzon, ha 62 év akkor 62 év, ha 65 év, akkor 65 év a korhatár, azok a jogszabályok amelyek kivételt tesznek, nem erősítik, hanem gyengítik azt...

a demokrácia lényege az egyenlőségen alapul, ha ez sérül, a demokrácia is sérül...

Lencsés István 2012.04.19. 11:45:29

Nem bukunk semmit az Imf hitel nélkül .

Mészáros Laci 2012.04.19. 11:49:10

@dr. Bértollnok:

Igen, értem az összefüggést az EU potenciális szankcióival, de ez így nem egészen szilárd, mert sem az IMF sem az EU nem rövid távú és egyszeri tételekre lő, hanem hosszabb távú fenntarthatóságra. (Matolcsy persze tetszőleges távon kártékony, de ez más kérdés.) Az EU például akár azt is tekintetbe vehetné, hogy az IMF megállapodás révén annyival csökken a ktgvetés kamatkiadása, hogy teljesítjük az ÁHT hiánykritériumot :-) de nem veszik figyelembe.

"az EU kezében a lassú és még járatlan jogi felelősségre vonásnál szerintem sokkal hatásosabb eszköz az IMF hiteltárgyalások lassítása, vagy megtorpedózása"

...vagyis ahelyett, hogy a felek az Európai Bírósághoz fordulnának, amely megvizsgálná a magyar álláspontot és a Bizottság álláspontját, és a jogi érveket mérlegelve döntést hozna a kérdésben, egy sokkal hatásosabb eszközhöz fordulnak.

Pikáns ízt ad az esetnek, hogy épp a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatos véleményüket akarják a bíróság megkerülésével ránk kényszeríteni.

dr. Bértollnok 2012.04.19. 11:51:06

@notib:
Tételezzük, fel, hogy igazad van... Nézzük csak:
Nem lehet senki köztársasági elnök, parlamenti képviselő, polgármester, bíró, egyetemi tanár stb... aki betöltötte a 62. életévét.
Föntről lefelé jöttem...

Európában sehol sem egységes a szabályozás, van egy nyugdíj korhatár, de nem egységesen alkalmazzák az adott országokon belül sem. A nyugdíjkorhatár elérése egy megszerzett jogot jelent, nem kötelességet. Ha ő aktív szeretne maradni, ám tegye, legfeljebb valamilyen egyéb következménnyel jár, ha az adott országban jár, pl. adózik a nyugdíja után is, vagy notabene nem kap nyugdíjat.
Ami Brüsszelben kicsapta a biztosítékot a kormány bírák nyugdíjazásával kapcsolatos döntésében alapvetően a körítés. Ezek együtt már valóban súlyos aggodalomra adnak okot. Gondoljunk az igazságszolgáltatás átszervezésére, annak kormány és khmmm... egy párt alá szervezése. Ebbe a bírák ügye csak beleilleszkedik.

dr. Bértollnok 2012.04.19. 11:52:16

@Lencsés István:
Az örök optimista! :-)
És még mondja valaki, hogy Magyarország és lakói javíthatatlanul pesszimisták! :-D

Kotkodus 2012.04.19. 11:52:52

@Mészáros Laci: "magára az árfolyamra konkrét EUR-HUF devizapiaci tranzakciók, kereslet-kínálati viszonyok vannak hatással."

és ezekre a tranzakciókra, illetve a ker-kín viszonyokra (és főleg a spekulatív támadásokra) komoly hatással vannak az ország devizatartalékainak alakulása (az adott pénznem önvédelmi képessége); de nyílván ezt is pontosan tudod...

de, amennyiben úgy látod, hogy kományunk döntései valójában csak kis mértékben befolyásolják a legfontosabb gazdasági mérőszámok alakulását, akkor az azt jelenti, hogy valójában te ügyetlennek v. ostobának látod a kormányunkat...

notib 2012.04.19. 11:53:22

@Kotkodus: butaságot kotkodálsz, ugyanis Magyarországnak nincs pénze, az EU-s hozzájárulást a beszedett adókból, sőt igen jelentős részét az ÁFA alapján fizeti
minden magyar állampolgár, vállalkozás stb.

nem véletlenül nem erősködött a 29 %-os ÁFA kulcs miatt az EU, mit gondolsz a 27 %-os, vagy a 29 %-os ÁFA bevétel után kell többet befizetni...

arról, meg hogy az EU parlament milyen felkészülten, elfogulatlanul, korrekten működik, a vitanapon meggyőződhettünk...

az IMF-EU válságkezelés a megszorításokkal pedig egyszerűen szánalmas, az "eredményt" láthatjuk, Görögország, Spanyolország, Portugália, Franciaország !!, Szlovénia, Magyarország, és még sorolhatnám...

legalább ilyenkor hallgatnának az általuk korábban istenített Soros Györgyre...

dr. Bértollnok 2012.04.19. 11:57:38

@Mészáros Laci:
Nem aggályos az EU eljárása még erkölcsileg sem. Peren kívül egyezkedik, ezt így mondják egyszerűbben. Ha nem, akkor nincs alku, jöhet a bíróság... Az mindenütt hosszú, a tyúkperben is. Ha Te vagy a károsult, akkor nem tennél meg Te is mindent, hogy a másikat mielőbb jogszerű magatartásra kötelezd, megelőzve a hosszadalmas cécót?
Azt meg szerintem nem vitakérdés, hogy minimum EU jogilag aggályosak a magyar kormány lépései. Ha pedig így van, akkor a magyar "majd a bíróság évek múlva elmeszel addig meg havaj" hozzáállás korrekt?

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:04:06

@Kotkodus:

"2. mit tegyen egy közösség, ha úgy érzi, hogy az egyik tagja felrúgja a viselkedési szabályait és ezt ráadásul a közösség pénzéből szeretné megfinanszírozni?"

rém egyszer, a közösség járja be a megállapodott utat: kötelezettségszegési eljárás és európai bíróság.

de a bírósági eljárás helyett gazdasági nyomást gyakorolni...? AZ ÉN ZSEBEM TERHÉRE?

"te meg azt várod el az eu-tól, hogy nekünk mindent lehessen ők meg tartsák csak szépen be az etikai szabályokat"

Igen, pontosan azt várom el az EU-tól, hogy viselkedjen úgy, amilyen viselkedést elvár. Ha nem tartja be a saját normáit, SZÉTHULLIK.

Nem elfogadható olyan eljárás, hogy akit renitensnek vélek (bíróság előtt meg sem vizsgálom) azzal szemben minden eszköz megengedhető. ez valami magyar félreértés.

egy jogállam attól jogállam, hogy a szabályokat betartja a bűnözőkkel szemben is.

Avatar 2012.04.19. 12:07:00

@notib: Te milyen 29%-os ÁFA kulcsról beszélsz? Ez valami új terve Matolcsynak?

dr. Bértollnok 2012.04.19. 12:07:17

@Mészáros Laci:
Még valami, egy kérdésedre ebből nem válaszoltam.
Az IMF megállapodás EU részéről való segítése Magyarországnak tényleg jó lenne, de miért is tenné? Magyarország kötözködik vele, felrúgja a megállapodásokat... Ráadásul Magyarország az EU-n belül akkora tényező, mint egy másik tagállamban egy megye, még csak nem is euroövezeti tag. Megrengeti az uniót egy magyar devizaválság? Aligha. Lesz egy kis hiszti, de a többi ország (hasonló gondokkal) még jobban össze fogja magát kapni, hiszen lám, az EU nagybácsi ki is tagadhat az örökségből, nem csak osztogatja a támogatást... Ez pedig hosszabb távon az egész EU költségvetési stabilitására pozitívan fog hatni. Ismét itt tartunk, iskolapéldák lehetünk, jó úton vagyunk hozzá. Kell ez nekünk?

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:08:04

@dr. Bértollnok:

"Nem aggályos az EU eljárása még erkölcsileg sem. Peren kívül egyezkedik, ezt így mondják egyszerűbben."

ja, csak ezt nem peren kívüli egyezkedésnek hívják, hanem erőfölénnyel való visszaélésnek.

desw 2012.04.19. 12:09:04

A lakossági dev.hiteleknél legtöbben a bankokat hibáztatták: "Miért nem nézte meg a rohadt bank, hogy kinek ad hitel? Bukik? Így járt, beszopta!"

Most az IMF megnézni, ne ad puszira! Most persze ez a baj, "Kötsög IMF a mi bankunk nehogymá' feltételekhez kösse a pénzt!"

dr. Bértollnok 2012.04.19. 12:11:10

@Mészáros Laci:
Mindenki olyan fegyvert vet be, ami van neki. Én nem szoktam belekötni a nálamnál sokkal erősebb pasasokba. Álságosnak tartanám arra hivatkozni, hogy nem üthetsz vissza, mert sokkal erősebb vagy! :-)

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:15:03

@dr. Bértollnok:

"Az IMF megállapodás EU részéről való segítése Magyarországnak tényleg jó lenne, de miért is tenné?"

Például gyorsabban konszolidálódó ktgvetés, javuló gazdasági helyzet, az EU más tagállamaiban működő cégek magyarországi beruházásainak prosperitása, stb. Szóval mindössze az, amiért az egész EU létrejött.

"Magyarország kötözködik vele, felrúgja a megállapodásokat..."

Ez egyelőre a bizottság véleménye, Magyarországnak meg más a véleménye, és arra van az európai bíróság, hogy elválassza az ocsút a pelyvától.

"hiszen lám, az EU nagybácsi ki is tagadhat az örökségből, nem csak osztogatja a támogatást..."

Persze, csak akkor legalább magunknak valljuk be: azért szeretjük a jog helyett erőfölényt alkalmazó uniót, mert jól megfingatja az egyébként ellenszenves orbánviktort.

A magyar belpolitikát megmérgező és az egész országot kicsontozó destruktív versengés terepét kiterjesztjük az EU egészére? Bravó.

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:18:11

@dr. Bértollnok:

"Mindenki olyan fegyvert vet be, ami van neki."

Ez érthető -- bár ez az attitűd eddig inkább csak Ruandára meg Kongó elmaradottabb régióira volt jellemző.

De azért értékelem az őszinteséget :-)

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.04.19. 12:18:21

@Mészáros Laci:

Látom, te egy alapvető dolgot nem értesz, megpróbálom neked elmagyarázni.

Van egy klub, oda belép valaki, elfogadva a szabályait, pl. hogy a klubhelyiségben nem finghat, a taknyát nem fújhatja bele az asztalterítőbe, továbbá tiszta és vasalt ingben tartózkodhat csak a klubhelyiségben, a többi tag pénzt is ad neki új ingre és mosodára.

Csakhogy ez a tag büdös, szakadt ruhában jelenik meg, felemelt lábbal, ordenáré büdöseket fingik a többi tag orra alá. Ez már eleve ugye nem valami szép, de még a többi tag pofájába is vágja ordenáré stílusban, lekurvaanyázva őket és verve az asztalt, hogy ide a lóvét továbbra is, gecó, és igen, NEM új inget veszek belőle, hanem még több babot, hogy még többet és büdöseket finghassak az orrotok alá!

Szerinted ha ezek után a többi tag közli az ilyennel, hogy adjon neked pénzt a halál kóchengeres f*sza, továbbá takarodj a francba innen, mert nem vagy közénk való, akkor a klubnak van igaza, vagy a fingós, ordenáré módon követelőző, a klub szabályait semmibe vévő tagnak?

Kotkodus 2012.04.19. 12:20:22

@notib: tudtommal az eu-s befizetések és kifizetések regionális alapon működnek (adott földrajzi régió gazdasági teljesítőképessége alapján).

továbbá - tudtommal - a legfelső áfa-kulcs 27% magyarországon (a legmagasabb eu-s áfa-kulcs).

nem gondolom, hogy a fidesz parlamenti és általános demokratikus berendezkedése mellett, a fideszesek felróhatnák az eu parlamentnek felkészültségét v. elfogulatlanságát...

végül pedig, azt is magyarázd meg légy szíves, hogy egy bíró miért nem képes 62 éves kora után dönteni egy telekhatár ügyben, amikor egy alkotmánybíró képes felügyelni az alkotmányos rendet és egy parlamenti/önkormányzati képviselő képes országos/regionális ügyekben dönteni...

idézlek:
"a nyugdíjtörvény mindenkire vonatkozzon, ha 62 év akkor 62 év, ha 65 év, akkor 65 év a korhatár, azok a jogszabályok amelyek kivételt tesznek, nem erősítik, hanem gyengítik azt..."

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:21:05

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

A példád nagyszerű :-)

Megtagadható-e a szabályos bírósági eljárás attól, akiről azt feltételezed, hogy törvényt sértett?

tarackos 2012.04.19. 12:21:37

@emzéperiksz: Én nem erre értettem. A szerző mozgástér bővítésről írt. A témával kapcsolatban 2 dolgot emeltem ki ami fontos, az IMF hitel kamata ami fix és az intézkedések amiket amúgy is nekünk kell letenni az asztalra. Ezeken egyszerűen nincs mit bővíteni, hiszen az egyik fix a másik pedig rajtunk múlik. Ezért értelmezhetetlen számomra a mozgástér bővítés.

Hazardírozni lehet, hátha nem lesz szükség hitelre. Vagy védelni a nemzetrontó törvényeket. Mindkettőt becstelennek tartom bár ez narancséknál nem szempont...

Squid 2012.04.19. 12:22:56

@Mészáros Laci: Laci!

Te itt most úgy teszel, mintha az EU akarna minket kidobni és szívatni úton útfélen, a Fidesz pedig 5 éves gyerek ártatlanságával lenne kénytelen viselni az ostorcsapásokat.

NE felejtsd el, hogy az egész hacacáré akkor kezdődött amikor Barroso nem bólintott rá Orbán 7%-os deficit ötletére! Onnantól kezdődött a szabadságharc és az egész háborús zóna retorika, a karvalytőke az IMF és általában az EU megszállóvá ideologizálása.

Fel kell fognod, hogy itt semmi másról nincsen szó csak arról, hogy a 2/3 hatalomtól megrészegülve nem szeretne senkihez raportra menni.

Ezért van az EU ellenesség és ezért akarja Orbán mindenáron elkerülni az IMF-et..

dr. Bértollnok 2012.04.19. 12:23:10

"Igen, pontosan azt várom el az EU-tól, hogy viselkedjen úgy, amilyen viselkedést elvár. Ha nem tartja be a saját normáit, SZÉTHULLIK."

Ezt Te írtad és minden szavával egyet értek. Ez a válaszom. Nem orbánozni akarok, hanem kiszámíthatóságok, korrektséget, rendet. Kifelé és befelé is, felénk egyszerű magya állampolgárok felé.

"Ez egyelőre a bizottság véleménye, Magyarországnak meg más a véleménye, és arra van az európai bíróság, hogy elválassza az ocsút a pelyvától."

Ezt is Te írtad és elvben egyet értek, gyakorlatban azonban ezen már régen túl vagyunk és nem az EU miatt. Azok a kérdések, amiben a bíróság évek múlva dönt később már nem visszafordíthatók, aki erre játszik az a magyar kormány. Ne kelljen idéznem a hatályos 2/3 alkotmányát, ahol ezt be is kódolták! Kérlek tehát jogra, meg bíróságra ebben az esetben tehát ne hivatkozz, mert csalódnom kellene vitaképességedben!
Az EU-ban nem hülyék ülnek, ahhoz hogy nálunk az történjen ami, ahhoz 2/3 kellett. Az EU-ban ilyen tudtommal nincs.

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:23:44

@Kotkodus:

"magyarázd meg légy szíves, hogy egy bíró miért nem képes 62 éves kora után dönteni egy telekhatár ügyben"

biztosan van közöttük olyan, amelyik képes, meg olyan is, amelyik nem (bár az öreg bírók több fizetésért és általában lassabban hozzák meg ezeket a döntéseket, mint a fiatal bírók.)

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.04.19. 12:28:13

@Mészáros Laci:

Fordítsuk meg: akkor van több esze a kis pukizósnak, ha magába száll és befejezi a fingorászást + a tagoktól kapott lovettát arra költi, amire kapja és maradhat a klubban, mert nem viszik a tagok bíróságra a dolgot?

Vagy akkor, ha folytatja a bunkóskodást, mert hogy "nem megyek sehova, gecó, majd ha a bíróság kitilt!", mire a többiek véglegesen berágnak, bíróságra viszik, megnyerik, majd együttesen kibasszák a klubból és közlik vele, hogy ide többet te vissza nem jössz?

Még mindig nem érted a dolog lényegét... vagy nem akarod érteni?

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:29:16

@dr. Bértollnok:

"Azok a kérdések, amiben a bíróság évek múlva dönt"

1. Az EU bíróság azért nem ennyire lassú

2. Nem tehetek mást, mint a jogra hivatkozom. Nem szabad szubjektív szempontok alapján eldönteni, hogy a jog néha érvényes, máskor pedig nem -- különben azt a jogbiztonságot ássuk alá, amit egyébként féltünk, és ami az egész közösséget szolgálja.

Ha az EU a bíróságot jelölte ki a kötelezettségszegési eljárások végső döntőfórumául, akkor ez a helyzet.

"Az EU-ban nem hülyék ülnek"

Az okosság kevés -- a szabályokat be kell tartani. Egy orbánhívő pont azzal a gondolatmenettel védi a fidesz gyagya törvényeit, amivel te véded az EU eljárását: van egy "ellenség" akivel szemben "szükség van" rendkívüli eszközökre.

De akkor mi a különbség...? Minden ember egyenlő, de vannak, akik egyenlőbbek a többinél?

dez01 2012.04.19. 12:29:53

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára: A hitelt nem a klub adja, ha a klub alatt az EU-t érted.....

A támogatásért cserébe pedig kap 1 felvevőpiacot, ahol az üveggyöngyeit elsózhatja....

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:31:07

@Squid:

"Ezért van az EU ellenesség és ezért akarja Orbán mindenáron elkerülni az IMF-et.. "

Lehet, hogy Orbán akarja elkerülni az IMF-et, de akkor ezt olyan ügyesen csinálja, hogy le a kalappal: a szabadkőműves világössszeesküvők órákat vehetnének tőle.

Squid 2012.04.19. 12:31:53

@Mészáros Laci: "Lehet, hogy Orbán akarja elkerülni az IMF-et, de akkor ezt olyan ügyesen csinálja, hogy le a kalappal: a szabadkőműves világössszeesküvők órákat vehetnének tőle."

Ezzel mit is akartál mondani?

desw 2012.04.19. 12:33:23

@Mészáros Laci:
"Megtagadható-e a szabályos bírósági eljárás attól, akiről azt feltételezed, hogy törvényt sértett? "

Ha bíróságra kerül a ügy, akkor is mi szívjuk meg az ítélet kimenetelétől függetlenül! MO-nak hónapokon belül hitel kell, egyébként game over!

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:33:36

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

én is azt gondolom, hogy a fideszkormány egy csomó dologban egyszerűen béna, más dolgokban pedig tök fölöslegesen feszegeti a határokat.

de ez sem teremti meg a lehetőséget jogtalan eszközökre és erőfölénnyel való visszaélésre.

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:35:53

@desw:

"Ha bíróságra kerül a ügy, akkor is mi szívjuk meg az ítélet kimenetelétől függetlenül! MO-nak hónapokon belül hitel kell, egyébként game over!"

bocsi, de pont arról van szó, hogy az EU bizottságnak nem lenne joga az IMF megállapodást informális csatornákon keresztül fékezni és ezzel nyomást gyakorolni ránk annak érdekében, hogy Magyarország lépjen vissza az EU bírósági eljárástól.

(mellesleg az EU bizottság eljárása azt sejteti, hogy az Európai Bíróság előtt nem tudnák megvédeni az álláspontjukat.)

dez01 2012.04.19. 12:36:10

@notib: Igen... A hitelpénzrendszert a növekedés erősen támogatja. Ergo ha nincs növekedés (megszorítások) akkor előbb-utóbb csúnyán beborul az egész bankostól, kormányostól, sőt társadalmastól. Most éppen efelé haladunk....

dr. Bértollnok 2012.04.19. 12:36:38

@Mészáros Laci:
Túlzás az összehasonlítás, a diplomácia ilyen. Senki nem állítja, hogy alárendelt szerepet kell játszanunk, mert kicsi félénk állatok vagyunk, mint Malacka. De a realitásokat tudomásul kell venni. Ha Malacka betartja a szabályokat és nem megy szembe Tigrissel, akkor Tigris és Malacka jó pajtások lehetnek, Magyarország példájából kiindulva meg legfeljebb könnyű vacsora. :-)
Miért hivatkozunk arra, hogy minket szegény magyarokat bántanak? Miért nem bántják a szlovákokat az osztrákokat, sőt akár a románokokat? Mi lesz ha belépnek a horvátok? Miért van nagyobb diplomáciai presztizse a nálunk nagyságrendileg kisebb Luxemburgnak?
Ezen kellene valakinek értelmesen elgondolkozni. Bizony nem minket bántanak, hanem mi kötözködünk. Ha egy közösséghez tartozunk, akkor a gittegyletnek szabályai vannak, aminek be nem tartása nem fog népszerűséget eredményezni.
Valaki szólhatna már Orbán Viktornak, hogy az EU-ban más választási rendszer van, ott nem lehet ezt a típusú ellenzéki magatartást eredményesen folytatni, mint amiből itthon olyan jól profitáltak.

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.04.19. 12:37:46

@dez01:

A klub rábólintása nélkül az IMF nem ad hitelt, tehát bezony de, a klub hozzájárulása nélkül éhkopp van.

Ja, ez a 10 milliós felvevőpiac az usque fél milliárdos EU-ban bizonyára létszükséglet... te is azt hiszed, hogy kis hazánk a világ közepe?

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:39:09

@Squid:

ezzel azt akartam mondani, hogy a kormány elég sok csatornán keresi a kapcsolatot az IMF-fel, az IMF alapszabályra hivatkozva elküldi a kérelmet a tárgyalások megkezdésére, míg az IMF nem túl meggyőző érveléssel az EU feltételeket kéri számon magyarországon.

ha mindez Orbán játszmája, akkor elmondhatjuk, hogy Orbán zsinóron rángatja az EU és az IMF vezetőit, és mindezt úgy teszi, mintha az EU és az IMF vezetői packáznának vele -- ez olyan zseniális, ami meghaladja Mónus Áron és Bogár László legszebb konspirációs ötleteit is.

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:42:30

@dr. Bértollnok:

ez esetben viszont fogadjuk el, hogy nem lesz IMF hitelkeretünk, legfeljebb kicsivel több pénzt kell kipréselni mindenféle adóterhek formájában az országból -- évi 100 milliárd nem olyan nagy összeg, Simicska cége ennek a dupláját nyeri közbeszerzésen --, cserébe pedig fokozatosan itthon is mindenütt teret nyer majd "erősebb kutya baszik" törvény.

merthogy a jelenlegi maszop vagy lemap vagy deko nem fogja leváltani orbánt, az elég nyilvánvaló.

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.04.19. 12:44:28

@Mészáros Laci:

Semmiféle "erőfölénnyel visszaélés" nincs, ez süket duma.

Ha te bemászol az alvó oroszlán barlangjába, majd azzal ébreszted fel, hogy a seggébe szúrsz egy gombostűt, akkor az oroszlán bizony "visszaél az erőfölényével" és egy mancscsapással letépi a fejed. Tudod, ez már csak így van.

Egyébként ezt már oviban is utáltam, amikor nyüzüge, de nagypofájú (pont a kisebbségi komplexusát kompenzálandó) gyerek nekiállt kötözködni egy nagyobbal, amikor az meg árunt és lenyomta, mint sörszagot az orbit, a kis genya szaladt sírva az óvónénihez, hogy a csúnya nagy gyerek bántotta, brühühü.

desw 2012.04.19. 12:46:02

@Mészáros Laci:
"bocsi, de pont arról van szó, hogy az EU bizottságnak nem lenne joga az IMF megállapodást informális csatornákon keresztül fékezni..."

Te így gondolod, ők máshogy! Dönteni a bíróság dönthet ebben a kérdésben is, csak akkor ott vagyunk, ahonnan indultunk.

Orbán a magyar nép ópiuma! 2012.04.19. 12:46:04

A diktátOrbán simán eljátssza az ország jövőjét, itt már ez a helyzet.
K.rva sürgősen el kelll takarítani!

rókafogta 2012.04.19. 12:46:29

Gratulálok a cikk írójának! Kb. olyan okos mint a tanító mestere(Mekk Elek miniszter! Ja ha nem lenne évi 1100 milliárd? Akkor..... eltűnne, mint ahogy 2 év alatt eltűnt milliárdok)Meg vagyok nyugodva: Minden nagyon szép minden nagyon jó,mindennel meg vagyok elégedve!(mondta már valaki) közben gazdaság stagnál a nagy többség tönkremegy szupi!

dr. Bértollnok 2012.04.19. 12:46:40

@Mészáros Laci:
Egy nagy alapvető különbség van a magyar és az EU tárgybani viselkedése között, az EU JOGSZERŰEN JÁR EL! A magyar kormány pedig nyilvánvaló (és ezt Te sem vitatod) törvénykezési és költségvetési hibákat követ el (de szépen sikerült megfogalmaznom! ). Ez nem jogi kérdés, NYILVÁNVALÓ!
Csak hogy egy élő példával érzékeltessem, ha valakit tetten érnek ittas vezetésen, az normális esetben nem kapja vissza a jogosítványát a jogerős elmarasztaló határozatig. Itt tettenérés esete forog fenn. Nem egyes rosszhiszemű hivatalnokok, bürokraták állítják ezt, hanem az ezzel foglalkozó szervezetek.
Megengedőleg elfogadom, hogy egyes esetekben engedhetne az EU. Nem kellene talán mindent az IMF tárgyalások előfeltételeként szabni a részükről. Na de mégis a minapi jegybankról szóló, benyújtott törvénymódosítási tervezet feljogosítja őket az engedékenységre? Meg aztán minek? Van már elég téma külön-külön is, ami eléggé csípheti a szemüket, mert nyilvánvalóan szembe megy a vállalt uniós kötelezettségekkel, a jogbiztonsággal.
Ehhez nem kell kell komcsinak lennem, hogy állítsam és nagyon elvakult kormánypárti zombi, aki ezzel ellenkezőt állít.

dr. Bértollnok 2012.04.19. 12:48:36

@Mészáros Laci:
Az eleje egy létező lehetőség... :-(
A végéhez nem tudok hozzászólni, most csak annyit, hogy a jelenleginél rosszabb csapat nincs szerintem. Nyilván ez magánvélemény, de tapasztalaton alapul.

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:51:00

"EU tárgybani viselkedése között, az EU JOGSZERŰEN JÁR EL!" -- eltekintve az IMF megállapodás informális blokkolásától.

"A magyar kormány pedig nyilvánvaló (és ezt Te sem vitatod) törvénykezési és költségvetési hibákat követ el (de szépen sikerült megfogalmaznom!)."

ezt is nem vitatom -- csak azt, hogy milyen eszközöket tartok megengedhetőnek. ha a szabályok alkalmatlanok a tagállamok ktgvetési fegyelmének betartatására, akkor gondolkodjunk el a szabályok megváltoztatásán (egyébként tíz éve tudjuk, hogy ezek a szabályok alkalmatlanok, csak akkor másik irányban derült ki, a deficitkorlátot nyilvánvalóan meghaladó országokat is MENTESÍTETTÉK a következmények alól -- és ennek a következménye lett az, hogy egy csomó tagország megrészegülve a szabadságtól rendesen elszállt.

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:52:19

@dr. Bértollnok:

"most csak annyit, hogy a jelenleginél rosszabb csapat nincs szerintem."

hát, én is ezt hittem először medgyessyről, aztán gyurcsányról, most már nem merek ilyen kategorikus kijelentéseket tenni...

Squid 2012.04.19. 12:53:08

@Mészáros Laci: "ezzel azt akartam mondani, hogy a kormány elég sok csatornán keresi a kapcsolatot az IMF-fel, az IMF alapszabályra hivatkozva elküldi a kérelmet a tárgyalások megkezdésére, míg az IMF nem túl meggyőző érveléssel az EU feltételeket kéri számon magyarországon."

Az EU tagjai (közte .hu) által elfogadott és követni kívánt szabályrendszerhez való igazodást forszírozza az IMF. Tekintsd ezt hitelminősítésnek vagy kondíciós listának! Te adnál kölcsönt valakinek aki a legalapvetőbb játékszabályokat nem tartja be?

Szerinted EU tagországként, a Magyar Államon és az adófizető birkákon kívül ki lesz a hunyó ha neadjisten nem tudjuk visszafizetni?

Elég könnyen érthető szerintem

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:54:12

@dr. Bértollnok:

a kettővel ezelőtti neked szólt, csak elveszett a kukac.

dr. Bértollnok 2012.04.19. 12:54:50

@Mészáros Laci:
Így van, azért fogalmaztam így, mert nem tudom, mit hoz a jövő!

Mészáros Laci 2012.04.19. 12:57:58

@Squid:

"Az EU tagjai (közte .hu) által elfogadott és követni kívánt szabályrendszerhez való igazodást forszírozza az IMF"

1. Tekinthetem én bárminek, de ilyen NINCSEN az IMF alapszabályban. IMF tagok vagyunk, fizetjük a tagdíj-kvótát (nem kevés), elfogadtuk az alapszabályt.

2. A román IMF hitelkeretnél fel sem merült, hogy a romániával szembeni kötelezettségszegési eljárásoktól tegyék függővé a tárgyalásokat. Jelenleg is TÖBB SZÁZ kötelezettségszegési eljárás van folyamatban amit az EU bizottság indított -- ebből 2 vagy 3 Magyarországgal szemben.

Squid 2012.04.19. 12:59:39

@Mészáros Laci: "ezt is nem vitatom -- csak azt, hogy milyen eszközöket tartok megengedhetőnek. ha a szabályok alkalmatlanok a tagállamok ktgvetési fegyelmének betartatására, akkor gondolkodjunk el a szabályok megváltoztatásán (egyébként tíz éve tudjuk, hogy ezek a szabályok alkalmatlanok, csak akkor másik irányban derült ki, a deficitkorlátot nyilvánvalóan meghaladó országokat is MENTESÍTETTÉK a következmények alól -- és ennek a következménye lett az, hogy egy csomó tagország megrészegülve a szabadságtól rendesen elszállt"

Igen ezt az EU-nak le kellett nyelni, mert a szóban forgó országok Eurót használnak. Innen a "kettős mérce" egy gorögországot, Írországot vagy Portugáliát nem lehet úgy büntetni mint minket.

Ha ők borulnak az Euro is borul, ezzel szemben velünk sokkal tovább el lehet menni mint renitens debilpistivel

dr. Bértollnok 2012.04.19. 13:01:13

@Mészáros Laci:
Hát igen, de az EU olyan, amilyen, így csatlakoztunk hozzá és tegyük hozzá azt is, hogy tettünk a dologért, hogy ez ne javuljon... Volt egy ország... (na jó kettő)... aki vonakodott aláírni alá egy bizonyos egyezményt, ami többek között ezt szolgálta volna... Na melyik volt ez?

Squid 2012.04.19. 13:05:38

@Mészáros Laci: "A román IMF hitelkeretnél fel sem merült, hogy a romániával szembeni kötelezettségszegési eljárásoktól tegyék függővé a tárgyalásokat. Jelenleg is TÖBB SZÁZ kötelezettségszegési eljárás van folyamatban amit az EU bizottság indított -- ebből 2 vagy 3 Magyarországgal szemben."

Ellenben velünk, a Románok nem vívnak szabadságharcot, nem démonizálják a Nyugatot, nem akarják a tőzsdéről/bankokról/EU-ról/IMF-ről/Bárki másról aki nem ért velük egyet bebizonyítani, hogy a világméretű országvesztő összeesküvés részei.

Emellett nem építenek az átkoshoz nagyon hasonlítani kezdő országot az EU közepén 2012-ben. Nem "rúgják" ki az IMF/EU küldöttséget, nem mondanak/írnak mást belföldön mint külföldön, nem hamisítanak meg gazdasági adatokat stb stb..

Szerintem nagyjából tudod miről beszélek

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.19. 13:09:15

@Mészáros Laci:

"az IMF megállapodás nélkül a jelenlegi magas kamatokon tudunk hitelt felvenni"

ez sem van így. ahogy a cikkben is szerepel, a jelenlegi kamatokba nagyrészt már be van árazva az IMF megállapodás.

az IMF megállapodással a kamatok sokat már várhatóan nem csökkennének.

az IMF megállapodás elmaradásával viszont nagyot nőnének.

tehát az IMF-fel legfőképpen azért kell megállapodni, hogy a jelenlegi helyzetet tartani tudjuk, sokkal jöbb ebből már nem lesz rövid távon. viszont az elmaradása nagy visszazuttyanást jelent.

mint ahogy ugye a leánykérés és jegyesség után a házasság már nem egy nagy plusz, de a szakítás az nagy zutty.

Squid 2012.04.19. 13:18:33

@Brendel Mátyás: Nem is beszélve arról, hogy a legnagyobb magyar állampapír vásárló, a MNYP rendszer kinyírása után (ahol forint alap volt nem Eur/USD), inkább az olcsóbb IMF hitelből kéne fedezni a felmerülő adósságfizetési kötelezettséget mint a piacról.

Azt is ki kéne számolni valakinek, mennyit bukunk a MNYP forintalapú vásárlóerejének kiesésével a piaci USD/Eur kiváltással a lejáró adósságok kiváltásakor. (plusz CDS felár ingadozás)

abaka 2012.04.19. 13:22:57

@dez01: "3%?? nem 5% inkább???"

A poszt 3-4%-rol beszel, a belinkelt portfolio cikk szerint a kormany is, es az elemzok is hasonlo kamatokkal szamolnak. Kulonosen sok okot te sem sorolsz, miert lenne 5%. Egyebkent meg a nivo ervelese hulyeseg akar 3, akar 5 (persze a 100 milliard kevesebb lenne 5%-nal).

A kommented tobbi reszere meg egyreszt azt tudom mondani, hogyha 5 ev egyetem alatt nem tudtak megtanitani neked, hogy a hitel nelkuli novekedes modellje mar a 18. szazadban meghaladott volt, akkor nem hiszem, hogy ezt en most egy kommentben el tudnam magyarazni. Masreszt azt sem ertem, miert kevered ide a baloldali ertelmiseget. Nekem ugy tunik, hogy a jobboldali ertelmiseg (meg a nivo is, amit azert nem sorolnek oda) sem a hitel szuksegesseget firtatja, hanem csak annnak a forrasat.

dr. Bértollnok 2012.04.19. 13:24:46

@Brendel Mátyás:
"ahogy a cikkben is szerepel, a jelenlegi kamatokba nagyrészt már be van árazva az IMF megállapodás."
Először is ez konkrét túlzás. A tények úgy szólnak, hogy ha elmarad a megállapodás, akkor egy hisztéria alakulhat ki, ami bedöntheti a forintot, A kormány ezen a pengeélen egyensúlyoz. Szerintem nem akar az IMF-hez fordulni, mert az egy elég kötött hitel, még akkor is, ha olcsóbb a kamat (valójában a hivatkozott cikk ezt próbálja vitatni). Csakhogy ha ezt nyíltan kimondja, akkor az lesz, ami ősszel. Pillanatok alatt 340,- Ft lesz, majd még több is akár az euró, ami ugye az államadósságot nem csökkenti, közvetlen közelbe kerülne az államcsőd...
A piac tehát a hitegetés hatására tényleg valamennyit beárazott az IMF hitelből, de a hegyomlásszerű hiszti hatását senki nem tudja ma beárazni. Na majd azt nézzük meg (vagy inkább mégsem), ha azt árazza a piac, hogy nem lesz IMF megállapodás! :-( Mert a kettő nem egyszerű összeadás-kivonás, inkább pszichológia!

Meggyőződésem szerint egyébként a piaci kamatok is jelentősen csökkennének. Mértékadó elemzők szerint egy IMF megállapodás a jegybanki alapkamat 1% szinte azonnali csökkentését tennék lehetővé. Ez nyilván átgyűrűzne az állampapír piaci hozamokba is. Azért 1% az elég sok!
Tegyük hozzá, hogy ezzel párhuzamosan még hozzájutnánk külső forráshoz, fele, vagy ha az IMF tárgyalások kudarca esetén inkább harmada kamaton! Mondjuk 15 milliárd euróhoz (mintha ennyit rebesgetnének, hogy ekkora nagyságrendről van szó). Most nem kezdek számolgatni, de euróban is nagy összeg, forintban meg pláne az adósságszolgálatra kifizetett költségcsökkenés az IMF hitel esetén. Tehát miről beszélünk, ha a gazdasági matek nem számít? Politikáról...

Kotkodus 2012.04.19. 13:25:16

@Mészáros Laci: "Nem elfogadható olyan eljárás, hogy akit renitensnek vélek (bíróság előtt meg sem vizsgálom) azzal szemben minden eszköz megengedhető. ez valami magyar félreértés."

a bizottságoknak nem dolguk, feladatuk bírósági eljárásokat indítani, hogy bármit bizonyítsanak. ők az eléjük tárt tények alapján (méltányos v. kevésbé méltányos) döntéseket hoznak. amennyiben jogtalannak érzik ezeket az alanyok meg lehet támadni az eu bíróságon...

szerinted miért a magyar sajtóban sírjuk ki magunkat, ahelyett, hogy megtámadnánk a döntést?
azért mert tudjuk, hogy a szabályok alapján az eu ezt megteheti, de szeretnénk politikailag menteni ami menthető így a korábbi döntéseink felelősségét áthárítjuk egy külső tényezőre (pedig a külső tényező minden lehetséges úton és módon előre jelezte, hogy ilyen irányú döntéseinknek komoly következményei lehetnek).

szóval lehet szídni az eu-t, hogy nem járt el velünk olyan méltányosan, mint más országokkal, de ne próbáljuk már az egész jelenlegi helyzetet rájuk kenni, mert a vitatott döntéseket MI hoztuk!

Kotkodus 2012.04.19. 13:32:39

@Mészáros Laci: "biztosan van közöttük olyan, amelyik képes, meg olyan is, amelyik nem (bár az öreg bírók több fizetésért és általában lassabban hozzák meg ezeket a döntéseket, mint a fiatal bírók.)"

ez nem válaszol arra a kérdésemre, hogy mitől lehet alkotmánybíró, országgyűlési, önkormányzati képviselő 62 éves életkor után valaki, azonban bíró nem...

válaszod azt feltételezi, hogy az általam említett funkciókat is alacsonyabb minőségi szinten látják el az idősebbek, viszont ez esetben hatványozottan kellene kiterjeszteni rájuk a kötelező nyugdíjkorhatár szabályát, nyílván mert jelentősebb hatáskörük van...

nem is értem, hogy van pofája egy 62 év feletti parlamenti képviselőnek igent nyomni egy ilyen törvényre... hogy nem ég le a képéről a bőr?

Szevasztok 2012.04.19. 13:37:03

"Jelenleg az infláció 5,5%-on áll, tehát ugyanott, mint az államadósságunk átlagos kamatterhe. "

Kedves posztoló! Ebben a mondatban kevered a szezont a fazonnal, és mivel lényegében ez az összehasonlítás a mondanivalód alapja, így az egész hogyismondjam sántít egy kicsit.

Az infláció mint olyan a pénzromlást méri az árak alakulásán keresztül a megtermelt javak értékéhez képest.
Ha én kamatbevételt szeretnék, akkor igenis érdemes figyelembe venni az inflációt, hiszen a kölcsön nyújtással fogyasztást halasztok el.

Azonban ha hitelt veszek fel (különösen az államháztartás esetén), akkor a fizetendő kamatot egyáltalán nem aszerint kell megítélni, hogy milyen az infláció szintje. (Nyilván nem független tőle, de a cikk nem ilyen összefüggéseket elemez.)

"...mert rendkívül alacsonyak voltak akkor az ország devizatartalékai, az IMF-től kapott pénzt elsősorban ennek feltöltésére használtuk fel. "

Vagyis ezt a devizaállományt vissza kell fizetni, vagy újabb devizahitel, vagy újabb forinthitel felvételével.

Attól gyakorlatilag mindenki szívbajt kapott, amikor néhány hete felmerült, hogy most bocsásson ki az állam devizakötvényt, tehát ez most nem járható út.

Fel lehet használni az MNB tartalékot a hitelek törlesztésére, az viszont egy "Ide lőjetek" felkiáltással lenne egyenértékű.

Valamint lehet finanszírozni Ft hitelekből. És mivel ez a Ft hitelnek a célja a devizahitelek kiváltása ezért igenis releváns az összehasonlítás (7-9% piaci vs 3-4% IMF)

Ez csak akkor nem igaz, ha a kormánynak a titkolt célja a Ft drasztikus elértéktelenítése, ami valljuk be egy lehetséges forgatókönyv.
Ebben az egyetlen esetben igazolható a magas kamaton történő finanszírozás, mivel a hitelezők így nem sejtik, hogy ez a 8% csak most tűnik jó üzletnek, de a későbbi 30-50% fényében már csupán fillérek.

Bocs, kicsit hosszú lett.

Kotkodus 2012.04.19. 13:38:48

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
"Minden szavad tökéletesen ül, +1 lájk!"

köszi, jól esik! :)

dr. Bértollnok 2012.04.19. 14:09:33

@Szevasztok:
Teljesen korrekt a hozzászólásod. Igen, ezen a verzión én is gondolkodtam már. Ha a kormánynak az a célja, hogy egy rendezett államcsődbe meneküljön, akkor logikus, hogy forintban akarja majd felvenni a hitelt. Még akkor is ha ennek kamata jelentősen magasabb a devizában felvett majd az ennek hatására nagyjából stabil forinttá konvertálható IMF hitelhez képest. Ha a tőke elkezd menekülni az országból (lásd államcsőd), akkor az államkötvényeket fillérekért lehet visszavásárolni tőlük. Ők pedig a remélt 8% hozam helyett 20-30-50% tőkeveszteséggel tudnak kiszállni. A Devizában felvett hiteleknek a fedezete a jegybanki tartalékban rendelkezésre áll, a többi meg... így jártak...

dr. Bértollnok 2012.04.19. 14:14:30

@dr. Bértollnok:
Folytatva saját magamat...
Ez így szép és logikus, de ebbe kérem belerokkannak az eccerű pógárok... Keserű évek jönnek, mert ez nem jelenti azt, hogy ingyé megszabadultunk a hitelezőktől, akiket magyaros virtussal meg finesszel (fidesszel?) jól átvágtunk a palánkon... Valószínűleg ez az üzenet nem jutott el még a Matolcsy-Orbán kombóhoz...

Napkutya 2012.04.19. 14:19:29

Olvasva a kommenteket, én most azt gondolom, hogy tökéletesen működik a kormány kamugyár.

Tény: Tagjai vagyunk egy közösségnek, ahol jellemzően az a kép rólunk, hogy kilóg a seggünk a gatyából, és egy vidéki zugügyéd szintjén próbálunk ügyeskedni...

(Néha hazudunk, néha mellébeszélünk, időnként hülyének tettetjük magunkat, -és, MINDIG keressük a hézagokat...)

Ugyanennek a közösségnek most anyagi GONDJAI vannak, -és ebben a helyzetben BÜDÖS neki az, ahogy megy itthon a hatalmi harc, + megbízhatatlan pénzügyi partnerek vagyunk.

Sőt, ha kellene még valami, néha meg is próbáljuk átb.szni őket a palánkon.

ÉN sem szeretnék egy ilyen lakótársat a társasházban.

ŐK sem szeretnének.

4tuna · http://veletlenek.blog.hu/ 2012.04.19. 14:24:24

@dr. Bértollnok:

@dr. Bértollnok:

Konkrétan leszarnak minket. Azt hiszik azzal, hogy egy rendezett államcsőddel az államadósságot megfelezik, a nép is jóllakik.
Szerintem 2014-re időzitik, hogy a választásokat se kelljen megtartani.

A férfi lakosságot berendelik sorkatonának, nekik lesz fűtés és kaja, a többi meg birja ki valahogy... (azért is kell őket laktanyába zárni, hogy ne zavarogjanak)

1-2 éve még jókat röhögtem az ilyen disztópián, de egyre jobban kezd pofámra fagyni a vigyor.

Julian Plenti 2012.04.19. 14:27:35

Megfigyeltem, egyre nagyobb hülyeségeket írnak ezen a blogon, már csak röhögni jövök ide.

Julian Plenti 2012.04.19. 14:28:25

Már úgy értem, a posztok hitványak, szerencsére a hozzászólók helyre teszik a dolgokat.

Squid 2012.04.19. 14:32:18

@dr. Bértollnok: "Teljesen korrekt a hozzászólásod. Igen, ezen a verzión én is gondolkodtam már. Ha a kormánynak az a célja, hogy egy rendezett államcsődbe meneküljön, akkor logikus, hogy forintban akarja majd felvenni a hitelt. Még akkor is ha ennek kamata jelentősen magasabb a devizában felvett majd az ennek hatására nagyjából stabil forinttá konvertálható IMF hitelhez képest. Ha a tőke elkezd menekülni az országból (lásd államcsőd), akkor az államkötvényeket fillérekért lehet visszavásárolni tőlük. Ők pedig a remélt 8% hozam helyett 20-30-50% tőkeveszteséggel tudnak kiszállni. A Devizában felvett hiteleknek a fedezete a jegybanki tartalékban rendelkezésre áll, a többi meg... így jártak..."

Mindenféle pejoratív fenn hang nélkül kérdezem meg tőled, hogy te tényleg azt gondolod a tőke nem menekül már 1 éve folyamatosan?

Elfelejtetted a bóvliba sorolást?

Elfelejtetted a nyíltan multikat ellehetetlenítő viselkedést a kormány oldaláról?

Elfelejtetted, hogy minden multi kvázi negyedévente épít le több száz, adott esetben ezer embert és viszi ki innen a tőkéjét/munkahelyeit?

Ha máson nem akkor a több százalékos munkanélküliségi ráta növekedésen simán kijött, hogy menekül innen mindenki aki teheti.

A magyar tőzsdén és állampapírpiacon kizárólag a spekik nyomulnak, az intézményi befektetők, akik a bóvli előtt voltak itt, már rég messze járnak.

Az államcsőd vesztese nem a nyugat, az IMF vagy a "karvalytőke", hanem TE meg én és a többi marha aki még azt hiszi terem itt még jó.

Nézd meg az Argentin csőd történetét és eredményeit, majd próbálj párhuzamokat vonni a 2010-től itthon történtek közt.

Garantálom hogy fog kerekedni a szemed szépen..

Szevasztok 2012.04.19. 14:36:26

@4tuna: "1-2 éve még jókat röhögtem az ilyen disztópián, de egyre jobban kezd pofámra fagyni a vigyor. "

És az a szörnyű, hogy amit néhány éve még teljesen lehetetlennek gondoltunk, az mára reális dologgá vált. Sőt néhányon már túl is vagyunk...

Mészáros Laci 2012.04.19. 14:42:54

@dr. Bértollnok:

"Volt egy ország... (na jó kettő)... aki vonakodott aláírni alá egy bizonyos egyezményt"

ööö... írország? franciaország? németország? nem jó, ez már három. az EU közös rendelkezéseivel szemben néha ellenkezik pár tagország, aztán vagy beadják a derekukat vagy nem.

Mészáros Laci 2012.04.19. 14:46:23

@Squid:

"Ellenben velünk, a Románok nem vívnak szabadságharcot"

egyrészt, dehogynem, az összes tagországban vannak elég erős belső viták a közösségről, démonizálás, miegymás.

másrészt, ez mind belefér. pont Magyarországon még alkotmánybírósági határozat is van arról, hogy a közhatalmat gyakorlókkal szemben a véleménynyilvánításnak tágabb keretei megengedettek, és minél több hatalommal bír valaki, annál többet kell szemrebbenés nélkül elviselnie.

Mészáros Laci 2012.04.19. 14:48:56

@Brendel Mátyás:

"ez sem van így. ahogy a cikkben is szerepel, a jelenlegi kamatokba nagyrészt már be van árazva az IMF megállapodás."

a posztban elég sok csacsiság szerepel, a gazdasági sajtó (portfolio stb) cikkeit relevánsabbnak gondolom ebben a kérdésben.

Squid 2012.04.19. 14:53:29

@Mészáros Laci: "egyrészt, dehogynem, az összes tagországban vannak elég erős belső viták a közösségről, démonizálás, miegymás.

másrészt, ez mind belefér. pont Magyarországon még alkotmánybírósági határozat is van arról, hogy a közhatalmat gyakorlókkal szemben a véleménynyilvánításnak tágabb keretei megengedettek, és minél több hatalommal bír valaki, annál többet kell szemrebbenés nélkül elviselnie."

Te most tényleg nem érted, vagy nem akarod érteni mit mondok??!

Belső viták vannak! Mikor hallottál olyat az elmúlt két évben, hogy bármely velünk szomszédos ország úgy viselkedett volna mint a miénk?

Hol volt ország a környéken ahol nyíltan A REGNÁLÓ KORMÁNY uszít az EU ellen miközben a miniszterelnöke épp az EU soros elnöke??? A felsorolás végtelen lehetne, de szerintem te is tudod pontosan miről beszélek, csk nem akarod megérteni.

Innentől már a te motivációdról beszélünk ami nem téma a Nivó cikkével kapcsolatban.

Ennyi!

Mészáros Laci 2012.04.19. 14:54:24

@Kotkodus:

"a bizottságoknak nem dolguk, feladatuk bírósági eljárásokat indítani, hogy bármit bizonyítsanak."

Pedig az EU bizottságnak ez az egyik alapfeladata. Átlag HETENTE SZÁZ kötelezettségszegési eljárást indítanak, aztán ezek egy részét a tárgyalások közben visszavonják, másik részében a tagállamok elfogadják a bizottság érvelését és megváltoztatja a megtámadott rendelkezést, egy harmadik része az európai bíróság elé kerül, ahol vagy a bizottság vagy a tagállam nyer. Nemrég botlottam bele egy olyan határozatba, ahol a tagállam nyert.

"szerinted miért a magyar sajtóban sírjuk ki magunkat, ahelyett, hogy megtámadnánk a döntést?"

mi magánemberek ott sírunk ahol akarunk, de a kormány közben az EU bíróság elé készül a jogi érvekkel, aztán hogy a bíróság kinek ad igazat, az a jövő zenéje.

"ne próbáljuk már az egész jelenlegi helyzetet rájuk kenni, mert a vitatott döntéseket MI hoztuk!"

persze, mint ahogy a hetente átlag száz vitatott döntést is a tagállamok hozzák. egyáltalán nem vagyunk renitensebbek mint a többi tagállam -- sem az államháztartás, sem az EU jogkövetése tekintetében.

Mészáros Laci 2012.04.19. 14:57:10

@Squid:

"Mikor hallottál olyat az elmúlt két évben, hogy bármely velünk szomszédos ország úgy viselkedett volna mint a miénk?"

hát pl. amikor a németek éveken át vonakodtak ratifikálni az EU korrupcióellenes rendelkezéseit, nemzeti érdekeikre hivatkozva. Ez azért elég durva, nem? Ráadásul az EU-ban akkor még konszenzussal hozhattak ilyen döntést, így egyetlen tagállam obstrukciója is elég volt.

Mészáros Laci 2012.04.19. 14:59:31

@Kotkodus:

"válaszod azt feltételezi,"

a válaszom nem feltételez semmi olyat, amit nem írtam bele. tegyük fel a kérdést fordítva: miért nem képes ellátni bármely közalkalmazott a feladatát 62 éves kora után ugyanúgy, ahogy egy bíró képes lenne erre?

Az állami alkalmazottak nyugdíj-korhatára mindenütt tagállami hatáskör. Miért pont a magyarok esetében indít eljárást egy tagállami hatáskör gyakorlása esetén a Bizottság...?

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:04:17

@dr. Bértollnok:

"Mértékadó elemzők szerint egy IMF megállapodás a jegybanki alapkamat 1% szinte azonnali csökkentését tennék lehetővé. Ez nyilván átgyűrűzne az állampapír piaci hozamokba is."

Ezt olvastam én is, de nem értem az összefüggést, pontosabban nem ÍGY.

Az MNB-nek nem nagyon szabad IMF megállapodást és hasonlókat figyelembe vennie az alapkamat meghatározásánál: elsődleges cél az árstabilitás, az erre választott eszköz, az inflációs célkövetés rendszere pedig azt mondja, hogy hosszú távon (másfél éven túl) felfelé mutató inflációs kockázatok esetén a kamatemelés. Ezzel nem szabad játszani, mert az MNB ilyen típusú hitelességének megroppanása kurva sok pénzbe kerülne az országnak. Matolcsy vagy ki tudja melyik tótumfaktum agyatlansága, hogy az alapkamattal akarnak játszadozni.

Az alapkamattal kapcsolatos várakozások inkább csak az éven belüli, DKJ hozamszinteknél mérhetőek, a hosszú távú hozamok sokkal inkább a hosszú távú prosperitást tükrözik.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.19. 15:05:18

@dr. Bértollnok:

te nagy hülye lehetsz, hogy úgy vitázol velem, hogy egyetértesz.

én azt írtam:

"ahogy a cikkben is szerepel, a jelenlegi kamatokba nagyrészt már be van árazva az IMF megállapodás."

te meg:

"A piac tehát a hitegetés hatására tényleg valamennyit beárazott az IMF hitelből"

a "nagyrészt" és a "valamennyit" közötti különbségen lehetne itt vitázni, de mivel ezek nem egzakt kifejezések, ezért ennek sincs értelme.

Kotkodus 2012.04.19. 15:08:38

@Mészáros Laci: "egyáltalán nem vagyunk renitensebbek mint a többi tagállam -- sem az államháztartás, sem az EU jogkövetése tekintetében"

mondanál még egy eu-s példát visszamenőleges hatályú törvényekre, egypárti médiahatóságra, valamint az alkotmánybíróság jogkörének szűkítésére gazdasági alapon (csak hogy hármat kiemeljek)?

desw 2012.04.19. 15:08:40

@Mészáros Laci:

Ragozhatod, csak felesleges!
Minden elvesztegetett nap IMF megállapodás nélkül milliárdokba kerül.

Ha valakit halálos baleset ér, a hozzátartozók nem lesznek igazán boldogok akkor sem, ha az eljárás végén kiderül, hogy a másik fél a hibás.

Mivel mi vagyunk szarban, nekünk kell a hitel, így a helyes út a "pofa kusban" lenne. Játszhatjuk a büszke mélymagyart, de akkor is mi állunk a fasz rosszabbik végén. A kérdés csupán annyi, hogy sima szopás lesz, vagy mélytorkozás.

Squid 2012.04.19. 15:09:19

@Mészáros Laci: "hát pl. amikor a németek éveken át vonakodtak ratifikálni az EU korrupcióellenes rendelkezéseit, nemzeti érdekeikre hivatkozva. Ez azért elég durva, nem? Ráadásul az EU-ban akkor még konszenzussal hozhattak ilyen döntést, így egyetlen tagállam obstrukciója is elég volt."

Figyi!

Értem hogy nem tudsz mit lépni a kérdésemre, de légyszíves ne nézz le annyira, hogy megeszek egy béna Csubakka védelmet.

hu.wikipedia.org/wiki/Chewbacca-v%C3%A9delem

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:13:34

@Kotkodus:

alkotmánybíróság nincs is minden tagállamban, és ahol van, ott is inkább olyan jogkörrel, mint nálunk a mostani. a régi AB (ami nekem sokkal szimpatikusabb volt) kifejezetten erősnek számított az EU-n belül.

(de ez már a sokadik példa a népszerű de téved hiedelmekkel szemben -- és nem hiszem, hogy ha mondok még tízet mondok, akkor egyszer csak a homlokodra csapsz majd, hogy nahát tényleg.)

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:17:44

@Squid:

ez esetben nem értem a kérdésedet.

hangulatfestő kifejezések ("nyíltan uszít" stb) nem tudok értelmezni.

több tagállamban vannak ÉLES és NAGYON ÉLES kritikák az EU-val szemben, nem ritkán kormányzati szinten is. ezt csak nem vonod kétségbe, mert akkor én meg azt nem tudom, hogy mire alapozod a véleményedet, ha ennyire nem vagy olvasott az EU körüli ügyekben? a brit kormány hetente fikázza az EU vezető intézményeit, a román kormánykoalícióba néha becsusszan egy-egy vadul euroszkeptikus párt, stb.

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:21:37

@desw:

"Mivel mi vagyunk szarban, nekünk kell a hitel, így a helyes út a "pofa kusban" lenne."

de most komolyan:
1. az EU bizottság minek szól bele olyan ügyekbe, ami tagállami hatáskör?
2. miért hallgassunk rá mi, miközben a többi tagállam, ha vannak érveik az álláspontjuk mellett, simán elmegy az EU bíróságra?
3. mi köze a bírák nyugdíjkorhatárát illető vitának az IMF-hez, aminek az alapszabályát elfogadtuk, és fizetjük a kvótát? az egyiptomi bírókat mikor nyugdíjazzák? vagy ott csak lelövik őket, és az rendben van az IMF szerint?

Kotkodus 2012.04.19. 15:23:38

@Mészáros Laci: nem válaszoltál...

és ahol mégis van alkotmánybíróság?
és a visszamenőleges hatályú törvények?
és az egypárti - teljhatalmú - médiafelügyelet?

tényleg úgy érzed, hogy megválaszoltad a kérdéseimet egy "nincs is mindenhol alkotmánybírósággal"? te ennyivel beéred, ha ezt a pofádba vágják?

desw 2012.04.19. 15:24:21

@Mészáros Laci:

Nyertél, kedves Mészáros Laci! Tehát büszkén fogsz mélytorkozni!

Napkutya 2012.04.19. 15:29:10

@Mészáros Laci: Brit nemzetközösség? (Na jó, Egyesült Királyság)? Fontos lenne, hogy mi, Magyarok, ezzel kapcsolatban ne essünk szerep tévesztésekbe.

Nézd, ha a kocsmárostól a falu kovácsa kéri számon, hogy híg a bor, és miért nincs több hitele, az azért más súllyal esik latba, mintha a cimbalmos fenyegetné meg, hogy nem játszik többet, ha nincs olcsó rovása...

Csak mondom.

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:29:26

@Kotkodus:

természetesen nem tudok minden kifogásodra válaszolni, sőt, nem is akarok. a szemléletet próbáltam bemutatni: a terhelttel szemben a hatóság akkor sem alkalmazhat jogtalan eszközöket, ha meg van győződve az igazáról. az eljárást be KELL tartani.

még akkor is be kell tartani, ha a terhelt nyilván megszegte a szabályt, és (például) megsérti a jogbiztonságot -- mert különben a hatóság fogja megsérteni a jogbiztonságot, és akkor mi is a különbség Orbán és az EU bizottság viselkedése között...?

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:30:01

@desw:

az én életszínvonalamat nem kell féltened :-)

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:31:56

@Napkutya:

"Nézd, ha a kocsmárostól a falu kovácsa kéri számon, hogy híg a bor, és miért nincs több hitele, az azért más súllyal esik latba, mintha a cimbalmos fenyegetné meg, hogy nem játszik többet, ha nincs olcsó rovása..."

pont azt mondom, hogy NEM ESHET MÁS SÚLLYAL LATBA, mert az ugyanúgy sérti a jogbiztonságot, mint az, amit Orbánon kérnek számon.

Napkutya 2012.04.19. 15:34:11

@Mészáros Laci: Olcsó poén, de rászaladtál: -Nézd Gazsi, járni jár, de nem jut!

Bocs, sajnos, esetünkben tényszerű...

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:35:28

@Kotkodus:

"nincs is mindenhol alkotmánybírósággal"

nincs olyan eu rendelkezés, miszerint a tagállamokban kötelező lenni alkotmánybíróságnak és ennek speciális jogkörökkel kell rendelkezni. ha a segg fidesz megszünteti az alkotmánybíróságot, akkor megszünteti, azt én nagyon fájlalni fogom, de nem sért EU alapokmányt.

még az sem sérti, ha bírók nyugdíjkorhatára megegyezik a többi állami alkalmazott nyugdíjkorhatárával. ha NEM egyezik meg, arra viszont meggyőző indoklást kell adni.

Kotkodus 2012.04.19. 15:35:43

@Mészáros Laci: "Miért pont a magyarok esetében indít eljárást egy tagállami hatáskör gyakorlása esetén a Bizottság...?"

1. pont te mondtad, hogy heti többszázat kezdeményez.

2. talán azért mert úgy érzik, hogy a magyar kormány felszámolja a demokráciák alapját képező "fékek és ellensúlyok" rendszerét... vajon mi lenne a dolga a bizottságnak, ha ez a véleménye, szerinted?

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:38:20

@Kotkodus:

"talán azért mert úgy érzik, hogy a magyar kormány felszámolja a demokráciák alapját képező "fékek és ellensúlyok" rendszerét... vajon mi lenne a dolga a bizottságnak, ha ez a véleménye, szerinted?"

Szerintem a bizottságnak elsősorban az a dolga, hogy ha a magyar kormány rendelkezései hátrányos helyzetbe hoznak néhány nagy céget, akkor a magyar állammal szemben képviselje ezen cégek érdekeit.

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:40:36

@Kotkodus:

"heti többszázat kezdeményez."

...de míg a románokkal szemben is folyamatban van pár ilyen eljárás, nem szóltak oda Washingtonba az IMF-hez, hogy a hitelmegállapodás kibővítését lefékezzék addig, amíg a románok meg nem hajolnak az EU bizottság előtt.

Kotkodus 2012.04.19. 15:40:45

@Mészáros Laci: pontosan milyen jogtalan eszközről van szó?

a bizottság megvizsgált egy felmerült problémát és döntött. a bizottságnak ez a feladata és joga van ehhez. az alanynak meg joga van bírósághoz fordulni jogorvoslatért, ha jogtalannak érzi a döntést. a jog szelleme nem sérült (ahogy viktorka visszamenőleges hatályú törvényei sem sértették a törvényt).

erkölcsről és méltányosságról meg beszéljünk akkor, amikor ez a két szó többet jelent a kormányunknak, mint a hű a pártalattvalók helyzetbe hozása...

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:43:35

"a bizottság megvizsgált egy felmerült problémát és döntött. a bizottságnak ez a feladata és joga van ehhez. az alanynak meg joga van bírósághoz fordulni jogorvoslatért, ha jogtalannak érzi a döntést. a jog szelleme nem sérült"

ezzel semmi gond nincs, a bizottság és a magyar kormány egyaránt az EU bíróság elé készül saját jogi érveikkel.

a kérdés az, hogy került a képbe az IMF, amellyel az EU-tól független megállapodása van az országnak és amelynek tagjaként az alapszabály szerint a tagdíjért cserébe vannak bizonyos jogaink.

Squid 2012.04.19. 15:46:51

@Mészáros Laci: "hangulatfestő kifejezések ("nyíltan uszít" stb) nem tudok értelmezni."

Oké

Értelmezd ezt akkor!

videotar.mtv.hu/Videok/2011/03/15/11/Orban_Viktor_miniszterelnok_unnepi_beszede_2011_marcius_15_.aspx

Az ötödik perctől kezdődik a móka, ami csodálatos így egy évvel később!

De jófej vagyok és megmondom hova tekerj a gyöngyszemekért :D az EU Elnökétől a terminusának felénél sikeresen buzdít az EU ellen!

10.-perc

10perc 56mp

12. perctől 12.50-ig

13. perctől meséli az úriember, hogy nekünk nem diktál sem Bécs sem Moszkva sem Brüsszel, valamint minket ne oktasson ki senki.

idáig bírtam, most picit hányok aztán jövök!

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:51:32

@Squid:

"perctől meséli az úriember, hogy nekünk nem diktál sem Bécs sem Moszkva sem Brüsszel, valamint minket ne oktasson ki senki."

brit miniszterelnökök szeretnek hasonlókat mondani, hogy az otthoni euroszkeptikus szavazók szimpátiáját elnyerjék, továbbá az EU széthullását vizionálják rendszeresen.

Kotkodus 2012.04.19. 15:53:11

@Mészáros Laci: "biztosan van közöttük olyan, amelyik képes, meg olyan is, amelyik nem (bár az öreg bírók több fizetésért és általában lassabban hozzák meg ezeket a döntéseket, mint a fiatal bírók.)"
"a válaszom nem feltételez semmi olyat, amit nem írtam bele."

a logika pedig azt feltételezi, ha egy idősebb bíró kevésbé hatékony, akkor bizony egy idősebb alkotmánybíró, vagy egy idősebb országgyűlési képviselő sem hatékonyabb egy fiatalabbnál...

Squid 2012.04.19. 16:01:21

@Mészáros Laci: Igen csak a Brit Miniszterelnök épp nem az EU SOROS ELNÖKE volt amikor ilyeneket sikerült kijelentenie.

Mit nem lehet ezen megérteni?

Csodálkozol ezek után bármin? És ez csak 1 példa a millió közül, te elvárod az EU-tól, hogy mindent nyeljen le mert az a politikailag korrekt?

De tudod mit! Legyen igazad! Az EU elfogult és kettős mércét használ velünk szemben!!! Tessék elismertem!

Mi ilyenkor az okos lépés? Tovább hergelni őket amíg teljesen bepörögnek, vagy okosan diplomáciával megoldani?

Orbán bármennyire is szeretné, nem egy súlycsoport az EU döntéshozóival. Sem gazdaságilag, sem diplomáciailag nem egy kategória. Ezek után szerinted a jó megoldás, hogy tovább jár a küszöbreszarni?

Kotkodus 2012.04.19. 16:08:47

@Mészáros Laci: nem ismerem a román bizottsági ügyeket, de nem csodálkoznék azon, ha kiderülne, hogy a románok inkább a kompromisszumot keresik az eu-val és nem küldözgetnek "helytelen, hibás" fordításokat a törvényeikről a kedvezőbb elbírálás reményében és nem egyezkednek a nk-i szervezetekkel, hogy másnap csakazértis beterjesszék a kifogásolt törvényeket...

én értem, hogy mit akarsz mondani és tény, hogy a bizottság eljárhatott volna nagyobb méltányossággal is (mint amilyet más tagállamok esetében - adott esetben - meg is tett), de a te érvelésed a rajtakapott visszaeső bűnöző érvelése, aki azért sopánkodik, hogy letartóztatása közben megverték a rendőrök... tény, hogy nem méltányos eljárás, de egy törvénykövető polgárt ez az ügy nem nagyon fog meghatni... a bűnöző meg feljelentheti a rendőrséget, ha akarja...

Mészáros Laci 2012.04.19. 16:10:31

@Kotkodus:

simán. de a logika azt is kérdezi, hogy ha a közalkalmazottak és köztisztviselők nyugdíjkorhatárának megállapítása tagállami hatáskör, mire vonatkozik a bizottság kérdése?

Mészáros Laci 2012.04.19. 16:14:23

@Kotkodus:

"nem csodálkoznék azon, ha kiderülne, hogy a románok inkább a kompromisszumot keresik az eu-val"

ez max feltételezés. próbálom elképzelni pl Basescut (román elnök) kompromisszumkészen :-)))

Mészáros Laci 2012.04.19. 16:20:20

@Kotkodus:

"tény, hogy a bizottság eljárhatott volna nagyobb méltányossággal is"

erről nincs szó, csak azt próbáltam megvilágítani, hogy

1. a magyar belpolitikának vannak egyedi vonásai, de az EU-val szembeni éles hang pont nem egyedi.

2. vannak folyamatban velünk szemben kötelezettségszegési eljárások, de ebben nem vagyunk egyedül, sőt messze az átlag alatt vagyunk.

3. a magyar államháztartás eladósodottsága és a költségvetési helyzet nem rózsás, de még ezekkel a mutatókkal is jobbak vagyunk, mint az EU fele.

4. több más tagállam is kért már IMF hitelkeretet, és az IMF-fel való tárgyalás tagállami hatáskör, a Bizottság nem próbálta megakasztani az IMF tárgyalásokat.

szóval nem ezek miatt vagyunk pellengérre állítva.

Squid 2012.04.19. 16:24:02

@Mészáros Laci: "4. több más tagállam is kért már IMF hitelkeretet, és az IMF-fel való tárgyalás tagállami hatáskör, a Bizottság nem próbálta megakasztani az IMF tárgyalásokat."

Viszont egyetlen más EU tagállam sem küldte el az EU/IMF párost és hirdetett ellenük gazdasági szabadságharcot.

A többi meg megint a szokásos bullshited!

Mészáros Laci 2012.04.19. 16:28:30

@Squid:

kétség sem fér hozzá, hogy bármikor találhatsz magyar specifikumot -- csak azt nem értem, hogy miért ezeket keresed?

az EU alapokmány egyik pontja a véleménynyilvánítási szabadság támogatása. vagyis kimondottan SZABAD elküldeni a búsba az EU/IMF párost és SZABAD fikázni őket, sőt: szemöldökráncolást érdemel ennek a jognak a kétségbevonása :-)

Kotkodus 2012.04.19. 16:46:41

@Mészáros Laci: "simán. de a logika azt is kérdezi, hogy ha a közalkalmazottak és köztisztviselők nyugdíjkorhatárának megállapítása tagállami hatáskör, mire vonatkozik a bizottság kérdése?"

örülök, hogy a logika alapján mégis azt feltételezte amit mondtál... :)

talán a diszkriminációra? talán ha a parlamenti, önkormányzati képviselőkre és az alkotmánybírákra (saját magukra...) is kiterjesztenék, nem lehetne beleszólása az eu-nak... akkor tényleg a munkaszabályokat látna az eu az új törvény mögött (ahogy mi azt állítjuk) és nem politikai hátsószándékot (mint ahogy jól tudjuk, hogy valójában ez van emögött...).

Kotkodus 2012.04.19. 16:50:52

@Mészáros Laci: romániához nem értek eléggé, hogy reagáljak. mondhatnál 1-2 eklatáns példát esetleg (visszamenőleges hatályú törvénykezés, közhasznú hatóságok egypárti megszállása, főbírói teljhatalom, alkotmányos rendszer meggyengítése, újságírói szabadság megnyírbálása, stb.). ha vannak ilyenek romániában előre is köszi a példákat! hagy okuljak!

anonymand 2012.04.19. 16:52:40

Tisztelt ccactus!

Ismerősnek tűnik ez a majdnem hihetős csúsztatós stílus.

"Én a magam részéről nem hiszek abban, hogy Orbán Viktor despotikus, (ezt a jelzőt Gyurcsány Ferenc használta az imént az ATV-n Kálmán Olga műsorában, aki ezen rezzenéstelen arccal átsiklott, no mindegy) szóval despotikus egyeduralomra, diktatúrára törne amiért semennyi pénzt nem sajnál. Aki ilyet állít az szerintem igencsak elrugaszkodott a realitásoktól, avagy szándékoltan hangulatkeltő. Orbán Viktor demokrata és hazafi! Ezt nem én állítom, hanem Bajnai Gordon mondta el a parlamentben." - mikor is mondta Bajnai? 2010.02.22.-én. Azóta már történt egy és más, ma talán már ő is más véleményen van.

"Egy 4%-os IMF devizahitel nem feltétlenül kedvezőbb mint egy 7-8%-os piaci alapú forint állampapír." - ezzel az állítással többen vitatkoztak már, én nem kívánok.
De egy friss link idekívánkozik:
www.napi.hu/tozsdek-piacok/a_haromeves_papirokat_vittek_a_legjobban.516916.html
És az is idekívánkozik, hogy véleményem szerint, ha nem lesz megállapodás, durva kamatemelkedés várható.

Tisztelettel:
anonymand

dr. Bértollnok 2012.04.19. 16:55:28

@Squid:
Basszus, Te teljesen félreértettél. Lelkesnek látszottam az államcsőd gondolatától? Éppen ellenkezőleg! Olvasd el kérlek még egyszer!

Nem is reagálnék, inkább kiegészítenék. Ez még nem tőke menekülés, ez még csak óvatos kivonás. Na az lesz a menekülés, amikor beleng a közvetlen államcsőd, amikor egyik napról a másikra az állampapírok másodlagos piacán a hozamok duplázódnak és nem egyszer! Na ezt nem szeretném én ha megcsinálnék, többek között azért, amit írtál.

Kotkodus 2012.04.19. 16:58:27

@Mészáros Laci: "szóval nem ezek miatt vagyunk pellengérre állítva"

így van. azért vagyunk pellengérre állítva, mert kormányunk nem hajlandó figyelembe venni az eu ajánlásait a fékek és egyensúlyok demokratikus rendszeréről és az eu mindenáron el szeretné kerülni, hogy más országok is ilyen eszközökhöz nyúljanak.

lehet sopánkodni, hogy ez nem méltányos, lehet eu bíróságon megtámadni a bizottsági döntéseket, de te is tudod, hogy nem ettől lesz jobb a magyar átlagembernek...

dr. Bértollnok 2012.04.19. 17:00:33

@Mészáros Laci:
Az MNB nem az IMF egyezmény esetleges létrejötte miatt csökkent kamatot, hanem annak eredményeként csökkenthet. Kisebb lesz a nyomás a költségvetésen. A külső piaci források bevonásának kényszerűsége is csökkenni fog, az államadósság finanszírozása legalábbis egy időre elfogadható költségek mellett megoldódik.

dr. Bértollnok 2012.04.19. 17:02:18

@Brendel Mátyás:
Feltétlenül vitatkozni akar, aki hozzád szól? Ezt üldözési mániának hívják! Inkább örülj, ha valaki részben, vagy egészben egyet ért.

dr. Bértollnok 2012.04.19. 17:07:46

@Squid:
Látom már hol csúsztunk el, azt a hozzászólásomat kettővel utána folytattam, még oda is írtam, mert én is éreztem, hogy még a végén félreérti valaki, ahogyan Te is tetted.

Mészáros Laci 2012.04.19. 17:08:59

@dr. Bértollnok:

inkább azt tudom elképzelni, hogy az IMF megállapodás feltételei között olyan költségvetési kiadási korlátozások lesznek, amely az infláció keresleti oldalát érdemben csökkenti, így az MNB-nek lehetősége lesz arra, hogy kamatot csökkentsen.

Mészáros Laci 2012.04.19. 17:13:00

@Kotkodus:

ajánlások... fékek és ellensúlyok... ezek nagyon szépen hangzanak és nagyon sok ponton szorulnának javításra, és nagyon sok mindennel egyet is értek ebben.

de ezekről alkotmányjogászok szoktak vitatkozni tudományos konferenciákon. az IMF jellemzően magasról leszarja az alkotmányos fékeket és ellensúlyokat, különben mondjuk Egyiptommal -- ahol a bírókat nem nyugdíjazzák, hanem lelövik -- nem állapodtak volna meg.

pedig vannak csak igazán komoly strukturális gondok.

Kotkodus 2012.04.19. 17:56:55

@Mészáros Laci: igenám, de azt nem veszed figyelembe, hogy nekünk az eu a "kezesünk"...

ne feledd a bünöző példáját: tettenérés közben jól megverik a rendőrök. méltánytalan és egy igazi demokráciában nem fordulhatna elő ilyen, de a bűnözőt senki sem sajnálja, senki nem fog a segítségétre sietni...

ma már nem tudok neked többet válaszolni, szép estét!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.19. 17:58:52

@dr. Bértollnok:

így kezdted a hozzászólásodat:

"Először is ez konkrét túlzás. "

nem üldözési mánia volt, hogy vitának értelmeztem.

ha egyetértettél velem, akkor rosszul kommunikáltad.

Lencsés István 2012.04.19. 20:05:42

@dr. Bértollnok: Miért ne lennék optimista ? :) Az ország helyzete javul IMF nélkül is , akkor meg ? :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 20:50:43

@Squid:

"Államkötvény kamat 7-8% AMI MOZOG A CDS FELÁRHOZ KÖTVE! Comprende? Ha nő a CDS felár (egyfajta csődbiztosítás) akkor viszi magával a kamatot!!"

Az államkötvény kamata is fix.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 20:53:21

@becsoccsent:

"en mar csak azt szeretnem kerdezni, hogy a jobboldal szerint mibol fizessuk vissza a tartozast, ha nem ujabb hitel felvetelebol.

epekedve varom a valaszotokat, mert erre meg jobbertol nem kaptam sose. normalisat.

az nem er, hogy nem kell visszafizetni. az sem, hogy szoritsuk vissza a korrupciot. az elmultnyocev meg foleg nem."

Természetesen hitelből fizetjük vissza. Mi másból?

Visszafizetni pedig muszáj. Ha ezt nem tesszük, azt hívják csődnek. Visszaesnénk Albánia szintjére.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 20:56:18

@zsg?:

"Arra jutottam, hogy a ccactus nevű blogger valamiféle perverz, lelki mazochizmusban szenved. Egyszerűen szüksége van arra, hogy minden egyes, orbitális hülyeségekkel gazdagon töltött posztját ízekre szedjék olyanok, akiknek akár csak egy csepp fogalma van arról, amiről a blogger hadovál."

Igen, elég sok troll megfordul erre mostanában. De mi nem bánjuk. Szorgalmasan termelik nekünk a pít! :)

Más blogok az ilyeneket kimoderálják, de nálunk teljes a szólásszabadság. Mindenki elmondhatja a véleményét, bármi legyen is az.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 20:58:43

@Sultan:

"A JEGYBANKI ALAPKAMAT ALAKULÁSA:
1990. október 15-tól 22,00%
1994. június 15-tól 25,00%
1998. február 01-tól 20,00%
2000. január 20-tól 13,00%
2002. február 19-tól 8,50%
2003. november 28-tól 12,50%
2008. április 01-tól 8,00%
2010. március 30-tól 5,50%
2011. december 21-tól 7,00%

Miért is nem lehetett már 2003-ban az IMF-hez fordulni? "

Amiről a poszt is szólni akart: Nem a kamatszint abszolút mértéke a fontos, hanem az inflációhoz való viszonya. Lehet 20% a kamat, ha közben az infláció is 20% (márpedig a '90-es években sokszor volt annyi), akkora reálkamat nulla.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:03:48

@kifordított nagyanyó:

"Baszdki,végülis külföldön viktor is dícsérte bajnait,tehát bajnai jófej!:))
Volt egy kis elmúltnyolcévezés,ahogy megrendelték.Nagyon jó."

Amit Bajnai egy év alatt megtehetett, az szerintem is jól csinálta. Egy év alatt nem lehet strukturális reformokat csinálni, főként, hogy elképzelés sem nagyon volt rá. De az adóemelésekkel és a kiadáscsökkentéssel szépen megfogta a költségvetést 2009-ben, ez igaz.

"Szóval a poszt röviden:Viktor jó gyerek,jót akar ,jól csinálja.
Mindenért a fecóék a hibásak.
És igenis jobb ha magasabb kamatot fizetünk a pénzek után.
Ez az unortodoxia kedves gyerekek...:))"

Ki ki olyan következtetést von le amilyet akar és amilyet meggyőződése megenged.

Squid 2012.04.19. 21:05:17

@ccactus: "Az államkötvény kamata is fix."

Viszont a CDS csődbiztosítás ára nem mivel az az ország CDS felárának megfelelően alakul.

Olvass kicsit legközelebb mielőtt ekkora tüzet raksz magad alá!

prezi.com/f5ol2cc-vatt/cds/

Szívesen :D

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:07:06

@lajafix:

" "Örülök, hogy van olyan ember, aki rájött, hogy az inflációt le kell vonni a kamatból. "
Reálértékszámításhoz igen. Adósság törlesztéshez nem, mert a végén eljutunk ahhoz, hogy ha nagyobb az infla, akkor jobb..."

Az államadósság elinflálása szempontjából jó, de vannak más hátrányai, amelyek nagyobbak, mint ez az előny. Csak végső esetben szabad alkalmazni. Ha a mérleg másik serpenyőjében az államcsőd van, akkor jobb lehet egy kis felpörgetett infláció. Volt már ilyen jónéhányszor a világtörténelemben.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:08:21

@Squid:

"Viszont a CDS csődbiztosítás ára nem"

Így igaz. De az előbb együttmozgásról írtál.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:13:24

@bocskai67:

"Nem tudom, hogy véletlen vagy direkt, de a poszt azt elfelejtette említeni, hogy árfolyam-változatlanságot feltételezve ua összegre 4% kamat értelemszerűen fele annyi MrdFT kamatkiadást jelent, mint ha 8%-os. Hiába ha az infláció és a kamatláb közti különbség ugyanannyi, de amit ki kell fizetned, az nem ugyanannyi. Márpedig az összeget ki kell fizetni ! Jelentősen többet, mint az IMF hitel esetében."

Nem felejtettem el! Pontosan ugyanerről szól a poszt. Nincs vita közöttünk.

Különbség a gyorsabban inflálódó tőketartozásban van, magasabb infláció esetén.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:15:07

@gusthy1:

"Nota bene, ha egy 4,5%-os Eur hitel 4,5%-ához hozzáadjuk a 2% kamatkülönbözetet, az 6,5%, ami kisebb, mint a 7-8%, tehát még formálisan se stimmel."

Mi az a 2% kamatkülönbözet amit hozzáadsz a 4,5%-os EUR hitelhez, és miért?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:16:47

@Kotkodus:

"úgy látom az elméletnek az a része, hogy mi lesz, ha távolodunk az imf/eu megállapodástól lemaradt... ha jól emlékszem dec-jan időszakra az 320as eur/huf árfolyamot és 10% feletti piaci kamatszinteket hozott..."

Ezért kell mihamarabb megállapodni az IMF-fel. A török-kártyát sem lehet a végtelenségig megjátszani.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:18:12

@histar007:

"Ha bárki arra fondol, hogy az IMF jót akar, az téved. Semmit sem kockáztatva akar kaszálni a magyar ember pénzéből. "

Ez hülyeség! Kinek a javára kaszálna szerinted az IMF?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:19:59

@Sátán meg a Jocó:

"Csak a cigányok 200mrd-ot kapnak az idén, erre itt ez a cirkusz az IMF körül?"

Mit javasolsz a "probléma" megoldása érdekében?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:23:51

@Fedor:

" "Orbán Viktor demokrata és hazafi! Ezt nem én állítom, hanem Bajnai Gordon mondta el a parlamentben."

No de az két évvel ezelőtt volt, és azóta történt egysmás..."

Akkor most demokrata, vagy sem? Szerintem itt definíciós problémák vannak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.04.19. 21:27:08

@ccactus: Nem definíciós probléma ez, hanem időbeli. Azóta már mondta Bajnai az ellenkezőjét is, és nem Bajnai változott ezen idő alatt, hidd el. Igaz Orbán se, csak most ugye kicsit több lehetőség van a kezében, mint ellenzékben, és rendesen (vissza is) él vele.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:30:41

@Lord_Valdez:

" "Egy 4%-os IMF devizahitel nem feltétlenül kedvezőbb mint egy 7-8%-os piaci alapú forint állampapír."
Nem feltétlen jobb, de
1. ha nem sikerül az IMF megállapodás, akkor ez a 7-8% mehet akár 10% fölé is."

És akkor már rögtön megéri az IMF hitel..

"2. a deviza hitelen egy csomót lehet spórolni, hogy ha a magasabb bizalom miatt jobb árfolyamon tudunk törleszteni, mint amin felvettük"

Ez spekuláció. Nem ez az állam dolga. Ennyi erővel kimehetne az állam a New York-i tőzsdére határidős tőkeáttételes ügyleteket bonyolítani. Abban van csak a nagy pénz.. :)

"3. az IMF nem esik pánikba és adja el kötvényeinket váratlanul, míg a piaci szereplők erre hajlamosak."

Ez a már kibocsátott papírokra az állami teher szempontjából nincs hatással. Az új kibocsátásokat viszont megnehezítheti és megdrágíthatja. Pontosan az ilyen esetek áthidalására van kitalálva az IMF
hitel.

" "Ezt már az egymillió deviza lakáshiteles honfitársunk is jól tudja. "
Red hering. Ezt nem keverjük ide, mert itt nincs devizarefinanszírozási probléma a hitelnyújtó oldalon, tehát a feltételek nem tudnak megváltozni menet közben." "

Szerintem pedig jó a párhuzam. Nem a rafinanszírozással és a kamatoldallal van a fő probléma jelenleg sem a deviza-lakáshiteleknél, hanem az árfolyammal.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:34:26

@Fedor:

Ez így van. Felhatalmazva érzi magát a 2010-es választásokon elnyert példátlan támogatás miatt. A második forduló gyakorlatilag arról szólt, hogy legyen-e 2/3-ad, vagy sem.

Szóval Orbán szerintem is súrolja a demokrácia határait, de azért határon belül van. Erre a súrolásra pedig jóhiszeműen csak annyit mondok, hogy a rendkívüli helyzet miatt van rá szükség.

Ettől függetlenül nem nevezném diktátornak, despotának, meg ilyesminek. Egy következő választásokon simán le lehet váltani. Már ha a választók találnak nála jobbat..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:37:51

@Doubledecker:

"Még annyit a poszthoz, hogy talán ez igaz is lehet, csak nem lehet annyi állampapírt eladni Foritban amennyit kellene. Nagyon nem, ki venné meg, se pénz se bizalom."

Így van! Ha a belföldi megtakarítók kevesebbet takarítanak meg, mint amennyit a hitelfelvevők el akarnak költeni, akkor jön a devizahitel és a külső eladósodás.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:40:17

@Mikka-Makka:

"bocs h el se olvasom a posztot, de úgy is csak felidegesítene, annyira egyértelmű h amit bizonyítani próbál nonszensz
7-9%-os piaci hitel hosszútávon nem fenntartható, nem tudjuk kitermelni, és becsődöl az ország.pont."

Attól függ, hogy a 7-9%-os hitelen mennyi a reálkamat. Ha ugyanis az infláció is 7-9%, akkor semmi gond.

"az imf-t lehet nem szeretni de most ez van. minden más jelenleg lényegtelen, nincs választási lehetőségünk, ha nem akarjuk megkockáztatni h nagyon nehéz helyzetbe kerüljünk ha netán súlyosbodik az eu válsága"

Egyetértek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:41:44

@Doubledecker:

"Ráadásul az IMF pont a kiadáscsökkentések miatt fog rinyálni megint, csak hát az a kormánynak fáj."

Ami a népnek fáj, az a kormánynak is fáj. Az lenne baj, ha nem így lenne.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.04.19. 21:44:35

@ccactus: "Szóval Orbán szerintem is súrolja a demokrácia határait, de azért határon belül van. Erre a súrolásra pedig jóhiszeműen csak annyit mondok, hogy a rendkívüli helyzet miatt van rá szükség."

Semmi ilyesmire nincs, és nem is volt szükség. Nagyon nagy jóindulattal lehetsz ellátva, de én ezt inkább elfogultságnak nevezném.

"Egy következő választásokon simán le lehet váltani."

Persze, elvileg igen, csak addig is a hatalmát felhasználva mindent megtett, hogy erre minél kisebb esély legyen, és ha véletlenül mégis összejönne, akkor az utód körül legyen véve bebetonozott FIDESZ káderekkel, akik ott tehetnek keresztbe, ahol tudnak. Csak egy példa: A Költségvetési Tanács hirtelen úgy gondolja, hogy elfogadhatatlan a költségvetés (Matolcsínál persze egyszer se gondolják így), nélkülük nem léphet érvénybe, így viszont a köztársasági elnök kénytelen lesz feloszlatni a Parlamentet...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:48:32

@becsoccsent:

"mennyi penzt nem kellett volna kifizetni a kamatokra es az arfolyamra, ha marad a valasztasok idejen levo

185-os !!!!!!!!!!!!!!!!!!

chfhuf? ha nem zavarjuk el az imf-et? ha nem csinaljuk meg az egykulcsos ketkulcsos adot? ha nem vesszuk meg a mol-t duplaaron? ha nem gyurunk a hatalmunk ala minden fuggetlen szervezetet?

vagy ha egyszeruen nincs a fidesznek ketharmada?"

chfhuf piac nincs. Csak eurchf és eurhuf. Namost a chf hitelek többségét akkor vettük fel, mikor az eurchf 1,6-1,7 között volt. Ma pedig 1,2!! Kiszámolhatod, hogy ez a Magyarországtól független változás milyen hatással volt a chfhuf-ra..

De az biztos, hogy a chf hiteleket piszkosul megszívta ez az ország. A keletkezett kár ezermilliárdos nagyságrendű. A világháborúk óta a legnagyobb.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:55:07

@Fedor:

"Semmi ilyesmire nincs, és nem is volt szükség. Nagyon nagy jóindulattal lehetsz ellátva, de én ezt inkább elfogultságnak nevezném."

A másik lehetőség a megszorítás lett volna. Őszintén? Ez az ország inkább megszavaz egy a demokrácia határait súroló kormányt, mint a megszorításokat.

"A Költségvetési Tanács hirtelen úgy gondolja, hogy elfogadhatatlan a költségvetés (Matolcsínál persze egyszer se gondolják így), nélkülük nem léphet érvénybe, így viszont a köztársasági elnök kénytelen lesz feloszlatni a Parlamentet..."

Ezt a kérdést az aktuálpolitikán felülemelkedve kellene vizsgálni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.04.19. 21:59:32

@ccactus: "A másik lehetőség a megszorítás lett volna. "

Miért? És ez, ami most van talán nem az? De, sőt rosszabb, sokkal ramatyabbak az ország kilátásai, mint két éve voltak, és még pluszban a demokráciát is rombolják.

"Ezt a kérdést az aktuálpolitikán felülemelkedve kellene vizsgálni."

Na majd kíváncsi leszek, mennyire fognak felülemelkedni az aktuálpolitikán a kedves bebetonozottak...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:01:08

@Hihhetetlen:

"Bajnairól annyit, hogy 2010-ben a választások előtt mondta, ha jól emlékszem, hogy: "Gyurcsány Ferenc demokrata és hazafi! Orbán Viktor demokrata és hazafi!". Tette azért, mert tompítani akarta a kétoldali hisztit a választások körül. Namármost:
1) Ha a mondat első felével nem értesz egyet (mert gondolom így van), akkor nem igazán fair kiragadni a környezetéből a második felét."

Én Gyurcsány Ferencet is és Orbán Viktort is demokratának és hazafinak tartom.

Jó lenne, ha ebből kiindulva és ezt elfogadva folyna a politizálás az országban.

Jelen posztban azért emeltem ki csak az Orbánra vonatkozó részt, mert a téma kapcsán annak volt relevanciája.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:07:26

@Fedor:

"Miért? És ez, ami most van talán nem az?"

Részben igen, részben nem. Ez hosszú vita lenne ide szerintem. :)

"Na majd kíváncsi leszek, mennyire fognak felülemelkedni az aktuálpolitikán a kedves bebetonozottak..."

Ezeknek az intézményeknek pont az a lényege, hogy a tagok kinevezése ne a parlamenti ciklusokhoz igazodjanak, hanem azokat átívelve. Ezért van például a közt.elnöki pozícióban öt éves, az MNB elnöki pozícióban meg 6 éves ciklus.

Abban persze igazat adok neked, hogy ha valakiben megingott a bizalom a demokratikus berendezkedésünket és hozzáállásunkat illetően, akkor annak más kép rajzolódik ki.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:15:27

@is:

"Tipikus 80%-os igazságú poszt. Írod a logikus levezetést, aztán itt-ott gyorsan kavarsz egyet- a szaron, hátha nem veszik észre. dehát a számok makacs dolgok, az alábbiak szerint:

- Az infláció _nem_ 5,5% éves szinten, hanem 4%. Már a legújabb is 5,1% volt, te direkt dobtad be a múlt havi egyetlen kiugrót, kis csaló ;)."

Linket légyszi! A KSH adatai szerint ugyanis az infláció:

Januárban 5,5%
Februárban 5,9%
Márciusban 5,5%

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qsf001.html

Jellemző, hogy a sok elfogult huhogó közül akik itt ma kommenteltek, ezt senki nem tette helyre. Csak elégedetten biccent mindenki, hogy hányan szedték ízekre a posztot..

Szóval erről ennyit.

A többi kritikádat már nem is nézem.

"Sajnos nem tudom elhinni, hogy jóhiszeműen csalsz a számokkal, azok annál egzaktabb dolgok. Te egy mocskos csaló vagy, ennyi." "

Akkor miről is beszélünk?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.04.19. 22:16:38

@ccactus: "Ezeknek az intézményeknek pont az a lényege, hogy a tagok kinevezése ne a parlamenti ciklusokhoz igazodjanak, hanem azokat átívelve."

És elvileg függetlennek kéne lenniük, ami nehezen várható el egy olyan főbírótól, aki egy ősfideszes felesége és Orbán feleségének a barátnője; egy olyan főügyésztől, aki valaha fideszes képviselőjelölt volt; egy olyan médihatóság vezetőtől, aki szintén; egy olyan számvevőszéki elnöktől, akinek egyenesen a képviselőségről kellett lemondania az új posztjáért, és még sorolhatnám a végtelenségig.

Na jóéjszakát.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:18:25

@Brendel Mátyás:

" "A piac jórészt már beárazta az IMF megállapodást, a jelenlegi kamatszintek annak tudatában alakultak ki, hogy az IMF megállapodás nagy valószínűséggel létrejön."

namost a szerző van olyan hülye, hogy az ebben benne foglalt egyszerű következménnyel nem számol, nevezetesen, ezek szerint, ha NEM JÖN LÉTRE a megállapodás, akkor a piac nagyon gyorsan, és nagyon gyorsan visszaáraz, és az sok százalék és sok száz milliárd bukás lesz."

Egyetértek. (Már nem azzal, hogy hülye vagyok, hanem a többivel. :)

Ezért is lenne jó mielőbb az IMF megállapodás.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:21:09

@Fedor:

"És elvileg függetlennek kéne lenniük, ami nehezen várható el egy olyan főbírótól, aki egy ősfideszes felesége és Orbán feleségének a barátnője;"

Hát nem tudom. Nekem van egy csomó mindenféle-párti barátom. Ugyanez igaz a családomra is.

Gondolod, hogy Szájeréknál nem a szerelem, hanem az azonos politikai nézet volt az összekötő kapocs?

Nívótlan ez így kérem.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:22:57

@nemecsek ernő áruló:

"Azért azt látom nem figyeled, hogy a forint-adósság csökken, a devizaadósság nő. Tehát az ország kiszolgáltatottsága napról napra erőteljesebb. És mindezek után te képes vagy azt mondani, hogy Orbán Viktor hazafi."

Miért? Szerinted mely államadósság-kezelési stratégia lenne hazafias?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:25:08

@abaka:

"Az IMF-tol kapott eurot siman forintra valthatja az allam"

Hát persze, simán. A gondok majd a törlesztéskor jönnek, amikor a forintot kellene visszaváltani euróra...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:26:24

@Brendel Mátyás:

"A Nívó blog minden, csak nem nívó."

Mi vagy te, valami nívópálca!? Mert annak ám kurvára rövid vagy, kisbarátom!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:31:59

@Avatar:

"kb 3 évvel ezelőtt épp a fidesz politikusai dobálóztak azzal, hogy ha ők kormányoznának, az 3-400 milliárdos hitelkamat-csökkenést hozna egy év alatt, mert ők lennének a hiteles kormány, akikben megbíznak a befektetők és alacsonyabb hozamra kapnának pénzt."

Igen, emlékszem!

"Ccactus! Légyszi mutasd már ki azt is, hogy tényleg bekövetkezett ez"

Sajnos nem következett be. A végtörlesztés igencsak megcsappantotta a nemzetközi pénzügyi körök többségének a bizalmát.

Kivéve persze a Templeton-t például.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:34:35

@Emiksz:

"Lehet így mondani, és igaz, a jelen kondíciókkal el lehet kötéltáncolni egyik évről a másikra, ha
- nincs portugál csőd
- nincs spanyol csőd
- nincs olasz csőd"

Igen, az a vicc, hogy az ortodox politikával lassan fél Európa csődbe megy (izlandot és írországot nem is említetted), mi meg még mindig ellavírozgatunk valahogy, pedig a politikánk unortodox, Orbán meg egy diktátor... :)))

Hihhetetlen 2012.04.19. 23:31:54

@ccactus:
Hol vannak a demokrácia határai? Gondolom az egyik véglet az, hogy amíg 2014-ben lesznek választások addig hol a probléma? Viszont belefér-e a demokráciába, hogy:
a) Pártkatonát választ elnöknek
b) Pártkatonát választ alkotmánybírónak
c) Megnyírbálja az alkotmánybíróság jogköreit
c) Társadalmi konszenzus nélkül írat alkotmányt saját szája íze szerint
d) Megszünteti a törvényjavaslatok vitáját a parlamentben
e) A 2010 előtt is gáz gyakorlattal szemben méginkább felturbózza a törvényalkotás ütemét (értsd: esélyük sincs a képviselőknek követni, csak pártfegyelem van)
f) Főügyésznek, főbírónak, KT elnöknek saját embereit rakja be 9 (!) évre
g) Különféle trükközéssel eltussolja az AB beadványokat (manyup)
h) Saját íze szerint megváltoztatja a választási rendszert

A Gyurcsány frakció körüli Kövér-Lezsák kűrt inkább már fel sem hozom.
Nálam b)-től rezeg a léc.

Az külön kérdés lenne számomra, hogy milyen értelemben "rendkívüli helyzet" és mi jóra használta a hatalmat ennek megoldására? Pl. a manyup ügy tartozik ide?

És végül: nem "példátlan" a felhatalmazás: 94-98 között volt már 2/3-os kormánytöbbség. Ha Horn ugyanezen eszközökkel élt volna (gáz lett volna), akkor sosincs I. Orbán kormány.

elkeseredett.polgar 2012.04.20. 00:43:55

Nívó index? Jövő héten talán?
2 hónap már eltelt.

nivo.blog.hu/2012/02/18/nivo_index

Vagy kevéssé támasztaná alá a narancsdroid mentalítást?

anonymand 2012.04.20. 02:50:12

Tisztelt ccactus!

"Akkor most demokrata, vagy sem? Szerintem itt definíciós problémák vannak." - definíciós problémának minősíteni mindazt, amit Bonsai Ducse és csapata alkot hatalomra kerülése óta az ország házában, nem semmi!
Fedor elég sok érvvel próbált ugyan meggyőzni, hogy miért is nem tekinthető demokratának az, akit Bajnai több, mint két éve még annak tartott. Ami neked ugyebár, hivatkozási alap.
Megjegyzem a siker reménye nélkül.
"Definíciós probléma". A képernyő nem pirult el, míg bepötyögted?

Azért az is megérne egy misét, hogy mire alapozod optimizmusodat? "Összességében magam is pozitív hatást várok az IMF megállapodástól, amit remélhetőleg mihamarabb sikerül végre megkötnünk,"...
Mire alapozod a reményt?
Azon inkább el lehetne meditálni, hogy milyen következményekkel jár az, ha tovább húzódik a dolog, netán nem is lesz megállapodás.

Tisztelettel:
anonymand

abaka 2012.04.20. 08:14:38

@ccactus: Mint ahogy abban a kommentben is irtam, amire te reagaltal: "nem, nem spot fx, hanem cross-currency swappal".

Igy aztan semmi gond a visszavaltassal.

Mészáros Laci 2012.04.20. 08:42:55

@Kotkodus:

az IMF nem kezest vagy jelzálogot kér, hanem a törlesztéshez szükséges üzleti tervet, és annak betartását ellenőrzi is.

persze, az IMF-et is át lehet verni, úgy 82-88 között a magyar kormány szerkezetátalakítási hiteleket vett fel nagy tömegben, majd szétosztotta a nép között, mert Kádár rettegett az elégedetlen tömegek haragjától...

Mészáros Laci 2012.04.20. 08:46:00

@ccactus:

"Én Gyurcsány Ferencet is és Orbán Viktort is demokratának és hazafinak tartom."

Bizonyos értelemben talán azok is -- szemben mondjuk Simicska Lajossal, akinek megelőlegezek egy "nem hazafi" címkét.

A gond nem a hazafisággal, hanem az értékrenddel van: sem az, amit Orbán, sem az, amit Gyurcsány képvisel, nem igazán teszi őket alkalmassá stabil kormányzásra.

becsoccsent 2012.04.20. 09:07:25

@ccactus: ezert hivtam fideszes blognak. ugy tunik, mintha valaszoltal volna a kerdesemre, de valojaban nem mondtal semmit.

tenyleg olyan, mintha matolcsy blogjat olvasnam.

nincs ertelme tobbet ide jonnom, de ezert koszonettel tartozom: nem hianyzik egy sokadik olyan blog, ahol a partszimpatia ugy kikandikal, hogy fontos kerdesekben sincs sajat velemenyetek.

koszonom megegyszer :)

nemecsek ernő áruló 2012.04.20. 09:20:11

@ccactus: Ugye te nem vagy deviza-hiteles?

De hogy a kérdésre is feleljek:
- Mondjuk nem kellett volna kinyírni a legnagyobb FORINT-ALAPÚ állampapír felvevőket.
- BKV, MÁV, és a többi haveri kifizetőhely feldarabolása, és azonnali eladása. Még akkor is megérné, ha az állam átvállalná a jelenlegi teljes adósságot, és 1 Ft-ért adná át az új tulajdonosoknak. Gyakorlatilag minden állami vállalkozástól meg kell szabadulni, ami az elmúlt 5 év mérlege alapján nem termelt pozitív mérleget. Ez kvázi azt jelenti, hogy a minisztériumokat, és állami szolgáltatókat leszámítva a Szerencsejáték Zrt kivételével semmi nem maradna állami kézben.
- Nem figyeled, de Bajnai a nyugdíj-pénzek nélkül is elkönyvelt ugyanakkora forint-adósság csökkenést, igaz, nem volt annyira látványos, de a tények makacs dolgok.
- Azt sem veszed figyelembe, hogy úgy vetettek ki itthon bank-adót, hogy egyetlen bankot sem kellett állami pénzből megmenteni a válaság következtében, ellenben például Németországgal, Franciaországgal, vagy az USÁ-val.

lajafix 2012.04.20. 09:29:28

@ccactus: "Az államadósság elinflálása szempontjából jó, de vannak más hátrányai, amelyek nagyobbak, mint ez az előny. Csak végső esetben szabad alkalmazni. Ha a mérleg másik serpenyőjében az államcsőd van, akkor jobb lehet egy kis felpörgetett infláció. Volt már ilyen jónéhányszor a világtörténelemben. "

Volt infla felpörgetés, csak SOSEM oldották meg vele azokat a gondokat, amik az adósság elszállását okozták. Politikailag persze könnyebb bevállalni, mint az egyensúlyhoz vezető lépések megtételét.

Megjegyzem az infla felpörgetés, mint használható gazdasági eszköz a gyenge magyarországi gazdasági képzés egyik szent tehene. Az infláció felpörgetés nem old meg semmit még rövidtávon se csak a szar szétkenésére szolgál.

abaka 2012.04.20. 11:16:42

@ccactus: "Igen, az a vicc, hogy az ortodox politikával lassan fél Európa csődbe megy (izlandot és írországot nem is említetted), mi meg még mindig ellavírozgatunk valahogy, pedig a politikánk unortodox, Orbán meg egy diktátor... :)))"

Azt egyebkent hallottad-e mar, hogy naluk euro van (kiveve izlandot, de az egyebkent is kicsit mas eset)? Meg, hogy ez pl nem segit nekik a jelen helyzetben (a miertbe nem mennek bele, az kozgazdasagi alapismereteket igenyelne)?

Meg ket apro reszlet: attol, hogy mashol is rossz, meg nem lesz Orban politikaja jobb. Mi pedig csak azert "lavirozgatunk" meg mindig, mert a piac tovabbra is hisz az abszolut orthodox IMF megallapodasban.

Avatar 2012.04.20. 13:55:31

@ccactus: Nem egyszerűen nem következett ez be, hanem épp az ellenkezője történt, történik.
A kormányváltáskor 2010ben 200 ponton volt a CDS felár, azóta már járt 700on is, és most is 600 környékén van és emelkedik.
Az államcsőd valószínűsége 2010-ben még megegyezett a román, bolgár, vagy horvát államcsődével, de a fantasztikus kormányzati munkának köszönhetően már 10-15 %ponttal magasabb a mienk... Közelítjük az Ukránok megítélését! :(
www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/reg_nem_latott_csucson_a_magyar_allamcsod_eselye.166095.html

Nagyjából fél éve már nem volt 8% alatti kötvénykibocsátása az ÁKK-nak, most 8,7-8,8%osak a hozamok. Látványos törés van a Bajnai kormány ideje alatti és az Orbán kormány ideje alatti átlagos hozamszint változási tendenciákban. Bajnai alatt folyamatosan csökkentek a hozamok, 6% alatt adta át a kormányt, a kormányváltás után ez a csökkenés megállt, majd gyors emelkedésbe fordult.
www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/terv_felett_adott_el_kotvenyeket_az_akk_2.166028.html

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.04.20. 20:37:28

Én várom a "Jó lesz ez internetadó" posztot!

nocsak! 2012.04.21. 12:10:25

Kedves ccactus,

akartam irni hamarabb de sajnos dolgozni is kell, most meg mar nincs idom a kommentek vegigolvasasara. Sajnos utanaolvasasra sincs eleg.
1. Biztos emlitettek mar, az IMF hitel igazi ertelme hitelt adni azoknak az orszagoknak akik kulonben nem vagy csak nagyon dragan kapnanak. Jelenleg sok orszag all sorban hitelert, ha a bizalom elfogy a most konnyen panikolo piacon -amire voltak jelek ebben az evben- akkor hiteleinket nem tudjuk megujitani s johet az allamcsod. Ez a veszely onbeteljesito is lehet, ezt vedene ki az IMF hitel.
2. A forinthitel jobban limitalt, nem hiszem hogy olyan sok megtakaritasunk lenne hogy igy megoldja, attol tartok mi a hitelt felvevo, nem pedig a megtakarito tipusu nemzet vagyunk bar persze a forintalapu hitelfelvetel kivanatos.
3. Kozvetve tartozik ide, de a kormany amit legjobban elcsesz az valoszinuleg a beindulo novekedes. Egy elfogadott s hiheto elmelet szerint az alapja a novekedesnek a kiszamithato jogi s gazdasagi kornyezet, ezt pedig meggondolatlan kapkodasaival szepen bukjuk..
oszzefoglalo (az elmeletrol)
eltecon.blog.hu/2011/09/29/rendszerkockazat#more3265182
eredeti
www.independent.org/pdf/tir/tir_01_4_higgs.pdf

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.21. 16:14:09

@nocsak!:

Szia!

Fölösleges végigolvasnod a kommenteket, tele van agresszív "szagértői" okoskodással.

Nézzük a pontjaidat. 1-gyel tökéletesen egyetértek. Bár azt számomra nehéz elfogadni a tényt, hogy a pénzpiacok így működjenek. Ezen valahogy változtatni kellene, hiszen a gazdaság örök ciklikusságban van. Akadnak kockázatkerülő és erős kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező periódusok, amelyek között a válság szélsőséges pénzpiaci mozgásokat okoznak. (lásd OTP árfolyam 11000Ft-->1200Ft-->7000Ft-->3000Ft. Mindez nagyon rövid időtávon belül. Ennek egyik oka, hogy az elektronizált pénzügyi tranzakciók valós költsége gyakorlatilag nulla. (Erre találta ki Tobin a tranzakciós adó elméletét, amellyel némi homokot szórna a túlzottan is olajozottan működő pénzpiaci gépezetbe. Az adóbevétel csak mellékhatás.)
Az meg pláne nehéz elfogadni, hogy ilyen erős feltételeket szabjon az EU-IMF, hogy a szükséges védelmet megkapjuk, mikor pedig mi is tagjai vagyunk az IMF-nek. A téma tehát messze nem olyan egyértelmű, mint ahogy az ellenzéki érzelmű olvasóink itt előadták.

2-es pontod: Alapvetően igazad van. Ámde a lakossági megtakarítási ráta nagyon gyorsan tud nagyon sokat változni, volt már erre egy példa 1995-ben. Másfelől látható a kormányzat azon szándéka is, hogy minél több hazai forintforrást becsatornázzon az adósságfinanszírozásba. Erre persze ellenérv, hogy elszívja az állam a forrásokat a bankoktól, akik így nem tudnak hitelezni ami meg leálítja a gazdaságot, de ha megnézed, a hazai bankok többsége külföldi bankok leányai. A hazai betétállomány sohasem volt számukra korlátja a hitelezésben, hiszen konszernszinten az anyabank azon leányának adott forrást mindig is, ahol a legjobb megtérülést remélte. A tőke oda áramlik, ahol jó megtérülést remél. Megfordítva: hiába tömjük ki a hazai leánybankokat forrással, azok simán megtehetik, hogy az itt összegyűjtött betéteket nem itt helyezik ki, hanem kiviszik külföldre, és ott. Ez zárt piac esetén működe csak az elszívó elmélet. De kicsi nyitott gazdaságban semmiképpen. Jó példa erre, hogy a hazai bankok hitel-betét aránya még mindig 1,5 körül jár...

3-as pontodhoz: A pénzpiacokon kívül (ahol az adósságválság miatt most a pénzmultiplikátor éppen visszafelé sül el) a kormány nem nagyon bántotta a reálgazdaságot. Sőt! Na jó, még az ágazati különadók ott vannak, de az meg megint csupa olyan nemzetközi nagyvállalati piacot érint, amelyek nem feltörekvő, hanem fejőstehén szakaszban vannak, és hozzá vannak kötve a hazai lakossághoz, ergó az adóterhelés ellenére sem tudnak és nem is akarnak kivonulni, lévén tudott az első perctől, hogy az adó ideiglenes ráadásul a többségük még ezzel együtt is nyereséges, vagy jövőbeli nyereséget vár.

Az én véleményem az, hogy senkinél nincs ott a bölcsek köve. Nyilván, ha tök egyértelmű lenne, hogy mi indíthatja be a gazdaságot, akkor azt kéne csinálni és kész. De ez sajnos nem egyértelmű, sőt egymásnak gyökeresen eltérő elméletek, gyakorlatok, és múltbéli tapasztalatok vannak. Az általad linkelt Pete Péter blog is hangsúlyozza, hogy az az elmélet a mainstream gondolkodástól eltér. (mondhatni unortodox :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.21. 16:17:05

@nocsak!:

Egyébként pedig köszi a kommentet. Jó lenne, ha mindenkivel ezen a nívón lehetne itt megvitatni a dolgokat.

Sajnos napközben én is dolgoztam, mikor a cikk címlapon volt, így nem tudtam azonnal reagálni mindenre. Utólag próbálkoztam, de az már nem olyan.

anonymand 2012.04.21. 18:48:27

Tisztelt nocsak!!

Én, ellentétben a poszt szerzőjével, úgy gondolom, hogy nem érdektelen a bejegyzésekből akárcsak szemezgetni is.
A legérdekesebbek közé tartoznak a megválaszolatlanok....

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása